6.11.2021

Heja alla mina vänner!

                                                                  

Heja, alla mina vänner!  Nyt är det dags att skriva igen på svenska, till svenska dagens äran och också till äran av alla våra bortsömnade svenskspråkiga älskingarna. Jag har inte svenskspråkiga släktingarna, men många människor har.

Jag älskar svenskan, alltså svenska språket, har alltid älskat. Det gör ingenting, om man gör fel, huvudsaken är, att ni förstår min text. 

Har jag någonsin berättat för er, att jag hade den bästa lärärinnan i världet, Minna, i lärskolan? Hon lever ännu här i småstad, men känner mig inte mera, när jag ser henne i market. Hon läser produkternas etiketter, och tittar inte människor. Hon är mycket mager och gammal. 

Men det förstår jag inte, att många hatar svenskan. Dom vill ta svenskan bort från skolan. Det är fel! Vår historia vilar sig på svenskan, på svenska nomenklatur.  Mer än hälften av de finska lånorden har kommit från eller genom svenska språket. Och vi måste minnas, att den största del av alla ord är lånord i finskan.

I dag läste jag  i boulevardmagazine en sorglig historia om en man, som var pappa till en av mina elever. Denna pappa är en välkänd konsthandlare, en mycket stilig man, som en filmstjärna. Jag minns till och med att jag blev lite kär i honom, när han gick på en hemmadag för att också lyssna på mina lektioner i sin dotters klass. 

The bulevardmagazine berättade,  att den här lilla pojken till min student hade  dött i en dagisolycka, när någon ställning hade fallit på honom. Dottern själv dog senare av en sjukdom, som uppenbarligen orsakats av sorg. 

Det sorgligaste är,  att ännu ett barnbarn dog lite senare av mannen.

Även den vackraste av oss möter ibland döden. Ingen är säker från sorg. Det är värt att komma ihåg denna heliga dag.  Och en ära till Gustav Adolf, som dog den 6. november 1632. 

Om exakt en månad firar vi redan Finlands självständighetsdag! Heja Finland! Vi har en rik multikultur.

(Pilapiirros Pertti Jarla)


141 kommenttia:

 1. Vet ni att finska ordet siskonmakkara kommer från svensk ord syskonkorv som kommer från fransk ord saucisson?

  VastaaPoista
 2. Tähän voi hyvinkin kirjoittaa suomeksi, mistä vain, jos ruotsin käyttö tuntuu hankalalta. Tavoite ei ole brassailla kielellä vaan korkeintaan iloitella sillä. Hienoa toki, jos rohkeasti kokeilette ruotsianne. Virheistä viis!

  VastaaPoista
 3. Vem blev du lite kär i? Konsthandlarepappan? Henne? Varför är pappan "hon"?

  VastaaPoista
 4. Hopsan hej, det var fel! Jag sade ju i min text, att det gör ingenting, om man skriver fel här, huvudsaken är, att ni förstår. Det finns säkert mycket feler i min text.

  Jag menade alltså inte ”henne”. ”Honom” skulle jag skriva.Konstnärhandlaren var en man. Som en filmstar.

  VastaaPoista
 5. Jag vet vem du menar, jag har träffat honom ett par gånger I Pori Jazz. Han har en ung vacker konstnärsfru med en konstbutik. Hon är också välkänd.

  Strax före sin död grundade Gustav II Adolf universitetet i Tartu. Seetõttu tal on seal mälestuskuju.

  VastaaPoista
 6. Ja, just denna mannen, vacker on litet koreansk (korea, vad är ”korea” på svenska?) Han var mycket intresserad av sin dotters studier. Dotter var begåvad och en av de bästa i klassen.

  Ruotsalaisuuden päivä päättyi, joten nyt uskaltaa puhua jo suomea. Või räägi eesti keelt.

  VastaaPoista
 7. Svenska dagenista onkin lyhyt matka suomalaisuuden ytimeen, reppuun ja reissumieheen. Somessa käy kuulemma kauhea kohina, kun Reissumies-leivän mainokseen on valittu muodikkaasti myös tummaihoinen suomalainen. Olen tätä kyllä jo odottanutkin.

  En ole tosin kohinaa tai muuta mekkalaa itse huomannut, mutta uskon tietysti kun media näin kertoo. Tosin minulle jäi epäselväksi, onko jupinan syy henkilön ihonväri vai tausta pikkurikollisena - tämän jälkimmäisen tiedon toi julki kohde itse.

  Markkinointiviestinnän ammattilaisena asia tietysti kiinnostaa minua. Mainonnan tarkoituksena on yleensä kaksi asiaa: lisätä myyntiä ja vahvistaa haluttua imagoa. Kaikki muu on alisteista näille.

  Mielenkiintoista katsoa miten käy. Näissä asioissa ihmiset kun äänestävät kukkarollaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PS. Käytin termiä "imago" samassa merkityksessä kuin nykyään käytetään yleensä "brändiä", vaikka jälkimmäinen on laajempi käsite. Tuotteen mielikuvasta on kyse.

   Poista
  2. Minäkin luin lehdestä hieman huvittuneena, että aika moni lupasi lopettaa Reissumiehen syönnin tähän pakkauksen kuvan muuttamiseen.

   Ymmärrän kyllä sen, sillä ajattelen niin, että tässä ihmisiä ärsyttää teeskentely ja epäaitous, hyvesignalointi. On aika yksinkertaista aivotoimintaa ajatella niin, että joku ”vihaa neekereitä” niin paljon, että leivänsyönti loppuu.

   Ei vihaa, ei siitä ole kyse, tätä ei saa tulkita rasismiksi, vaan realismiksi ja rehellisyydeksi. Suomalainen inhoa mielistelyä ja teennäisyyttä, mikä tässä cancel-kulttuurissa aina hyppää silmille.

   Katsokapas tv-mainoksia vaikka tänään sillä silmällä. Mainos kuin mainos, niin jopa yli puolet sen ihmisistä on asetelmallisesti tummaihoisia. Heitä pomppii mainoksissa huomattavasti enemmän kuin stadin kaduillakaan. Se alkaa ärsyttää, eikä ollenkaan niin, että siinä ”vihaisi mustia”. Älkää, rakkaat cancel-kulttuurin kannattajat tulkitko kriittisyyttä olkiukkomaisesti väärin. Olkaa älykkäitä, ajatelkaa itse. Lukekaa enemmän tai jotain.

   Poista
  3. PS Minuun mainos ei vaikuta, sillä käytän säännöllisesti paikallisen leipomon ruisleipää, muu ei kelpaa. Jos söisin Reissumiestä, minua ärsyttäisi asia, koska näen siinä mielistelyä, cancel-kulttuuria, perutaan perinne, koska halutaan miellyttää yleistä ilmapiiriä.

   Poista
  4. PS 2. Sitä paitsi pussista unohdettiin saamelaiset ja romanit. Ja kiinalaiset ym.

   Poista
  5. Tossavainen kirjoitti: Tähän saakka Reissumies on ollut hyvää, perinteistä suomalaista ruisleipää. Nyt siihen sotkettiin monikulttuurisuus. Leivästä meni maku, ei enää maistu.

   Poista
  6. Tossavainenhan kirjoittaa rehellisen osuvasti!

   Hän ei voi mitään sille, ettei vaan enää maistu. Makuasioista ei voi kiistellä.

   Poista
 8. Hauskaa on väitellä itsensä kanssa ja tietää, mitä "suomalaiset" inhoavat. Jos sivusta sopii huomauttaa, olet vähän jumittunut "hyvesignalointiin" ja "cancel-kulttuuriin". Älä aja niitä sanoja inflaatioon. Kaikessa, mistä sinä et pidä, ei ole kyse "cancel-kulttuurista".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Median ja somemaailman kanssahan Iines väittelee.

   Eikä todellakaan tarvinnut olla ruudinkeksijä arvatakseen, että kun media ensin kertoo Reissumies-pakkauksen uudistamisesta, niin jo parin päivän päästä se kertoo uudistuksen kuohuttaneen peruskansaa.

   Tässä on nyt vähän samankaltaista mediahöttöä kuin mustassa Mannnerheimissa - vaikka kukaan ei provosoitunut, niin nyt asiaa muistellaan ikään kuin se olisi aiheuttanut valtavaa kohua ja älämölöä.

   Niin käy tässäkin. Mutta mainonnassa kohu on yleensä hyvä asia, vaikka toisaalta ihmiset äänestävät myös jaloillaan... Odotan todella kiinnostuneena miten tässä keissistä käy.

   PS. Olen tehnyt vastaavaa itsekin, tunnustan.

   Poista
  2. En minäkään siis ole huomannut kansalaisten parissa suurta älämölöä lehtiuutisia ja paria keskustelua lukuunottamatta.

   Tuli mieleen jopa sellainen ajatus, että Oululainen taisi vetää vesiperän, kun ei saanut aikaan isompaa kohua, joka olisi edistänyt tuotteen markkinointia.

   Suomalainen alkaa tottua jo oman perinteensä murtamiseen. Voi tietysti kysyä, onko oikeasuhtaista pakkauksen kaksi tummaihoista ja yksi vaaleaihoinen. Se voi toki herättää kysymyksiä.

   Poista
  3. Reissumies-symboli on jotain hyvin perisuomalaista henkistä kulttuuripääomaa. Tulee mieleen Tapio Rautavaara kulkuriromantiikkoineen ja se kiiluvasilmäinen kissa hänen yksinäisellä metsänuotiollaan Suomen salomailla. Oikeastaan tulee mieleen koko Suomi historioineen, kellä historiantajua nyt yleensä enää on.

   Tätäkin taustaa vasten voisi jopa kysyä: missä valtaisa närkästys, joka nyt ei anna kuin heikkoja signaaleja? Jossain muussa EU-maassa - Ruotsia lukuunottamatta - tämäntapainen kansallisen perinnekuvaston "laajentaminen" ei ehkä tulisi kyseeseen.

   Ei kai se kansainvälisyys tätä kautta tule? Voisiko se mitenkään tulla sitä kautta, että ylpeänä tarjoaisimme omaa perinteistä kulttuuriamme noinaan uusille tulijoille? Miten minä olen ollut lukevani rivien välistä, että tulijat jopa odottavat tätä?

   Poista
  4. Pakko myöntää, ettei tämä asia aiheuta minussa muuta kuin naureskelevaa uteliaisuutta, sillä tuuli nyt vaan käy tuolta suunnalta eli trendi on tämä.

   Mitähän ne vielä keksivät, mainostajat ja kolleegat?

   Valtiovaltakin voisi kantaa kortensa kekoon ja peesata tässä virolaisia, onhan heidän lippunsa paljon paljon paljon suvaisevaisempi ja monikulttuurisempi kuin meidän:

   Sinimustvalge!

   Repikääpä siitä.

   Poista
  5. Kyllä nämä tällaiset markkinointikikat ja moraaliposeeraukset alkavat jo tosiaan mennä huvituksen puolelle, eikä näistä osaa pulttia ottaa. Jäädään vaan odottamaan seuraavaa hupailua. Hauskahan näitä on analysoida.

   Moraaliposeerausta harrastetaan myös esimerkiksi Ylessä. Tunnen lastenkirjailijan, jonka kirjaa tarjotaan erään firman toimesta Ylelle sarjaksi. Hänelle sanottiin, että kunkin käsikirjoituksen tulee Ylellä nykyään sisältää tietty määrä Ylen eettisessä ideologiassa mainittuja asioita, esimerkiksi vähemmistöihin kuuluvia ihmisiä. Ne tulee siis kirjoittaa valmiiksi tai lisätä käsikirjoitukseen, ellei niitä siellä ole.

   Hmm, mielenkiintoista.

   Poista
 9. Anonyymi, yhtä pätevä on väite ”suomalaiset inhoavat mielistelyä” kuin väite ”suomalaiset ovat rasisteja”. Eli molemmat voi laskea mielipiteiksi. Toki minä voin omassa kommentissani esittää mielipteitäni, ja sinä voit esittää omiasi. Kyllä ne molemmat maailmaan mahtuvat.

  Jos perinneleipäpussin kuvan muuttamisesta ei-perinteissuomalaiseksi närkästytään ja se lasketaan rasismiksi, niin sitten en yhtään ihmettele sitäkään ”tutkimusta”, jonka mukaan suomalaiset ovat Euroopan rasistisimpia kansoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomalaiset ovat maailman poikkeuksellisin kansa.

   Poista
  2. Ikävä kyllä. Tavoitteemme olkoon, että suomalaisista tulee maailman poikkeavin kansa!

   Poista
  3. Tämä on taivahan totta. Harva maa suostuu poikkeamaan niin paljon omasta kulttuuristaan kuin Suomi.

   Täällä esiintyy mm. ajatus oman äidinkielen vaihtamisesta englannin kieleen. Missään (muussa) sivistysmaassa tällaista ei voisi kukaan esittää.

   Poista
  4. Poikkeavista mieleeni tulee vain,että vasemmistoanarkistit voisivat rehellisesti käyttää ryhmistään nimitystä jälkileninistiset fasistianarkistit.

   Poista
  5. Kyllä se kaikki on tietynlaista oikeaa fasismia, jolla yhteiskuntaan nyt ajetaan ”oikeamielisyydestä” poikkeavien tuomitsemista, vihapuhekieltoja ja kulttuurituotteiden perumisia. Hupaisinta on, että samalla kun halutaan kieltää jokin mystinen ”vihapuhe”, vihapuhutaan itse kaksin verroin enemmän. Ns. oikeamielisyyden rikkojia suomitaan herjoin ja solvauksin.

   Poista
 10. Tämä Reissumies-keissi on aika hauskakin globaalisti tarkasteltuna. Nimittäin nyt on kulttuurinen omiminen lähellä. Ja se koskee vaihteeksi tummaihoisia kansalaisia. Närkästyjät, nyt valppaina!

  Nimittäin monissa maissa leipävilja on lähes yksinomaan vehnää, mutta meillä kalpeanaamoilla Suomessa rukiilla on vahva asema. Tumma, hapatettu ruisleipä tunnetaan Suomen lisäksi vain Venäjällä, Puolassa ja Baltiassa. Muut vääntävät kyrsänsä lähinnä vehnästä.

  Että sopiiko sitä tätä kulttuuritaustaa vasten tummaihoisten päsmäröidä supisuomalaisen ruisleipäpussin kuvalogossa? Häh? Kultuurista omimista sanon minä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä huoli, Iines-rukka. Eihän meillä ole mitään omaa kulttuuria, kuulemma kaikki on lainaa vaan, joten ei sitä voi omiakaan.

   Toisaalta se omiminen koskee vain meitä, suomalaisia ja niitä parempia länsimaalaisia.

   Sitä paitsi minä kyllä kannatan sitä, että esim. muslimit alkaisivat omia vielä enemmän länsimaista tyyliä. Nyt se on jäänyt puolitiehen - vasta miehet ovat riisuneet viittansa ja pukeutuneet farkkuihin, naisilla se on vielä pahasti kesken.

   Siksi kohotankin huudon: omikaa kulttuurimme kokonaan ja repikää kahleenne ja huntunne, islamin siskot!

   Poista
  2. Et siis tiedä, mitä kulttuurinen omiminen tarkoittaa.

   Poista
  3. No jos jollain kansalla on vielä keskiaikainen kulttuuri ihmisarvoa alistavine rakenteineen, niin kyllä sopii vaihtaa tuommoinen kulttuuri sivistyneeseen ihmisoikeuksia arvostavaan suomalaiseen kulttuuriin. Siinä kaupassa ei voi kuin voittaa.

   Poista
  4. Kulttuurinen omiminen on osa intersektionaalisen fasismin termistöä ja keinoja. Se toimii yhtenä työkauluna maailman hahmottamiseen siten, että jokainen on vain osa omaa viiteryhmäänsä, yksilöitä ei ole. Intersektionalinen fasismi on suoraa jatkumoa marxismileninismille.

   Luulisi, että kulttuuriväki laajemmin älähtäisi tuomitsemista käsitteellä kulttuurinen omiminen, koska epäilemättä tajuavat kaiken taiteen ja kulttuurin olevan jatkumoa. Kaikki on lainaa edellisestä. Mutta, mutta, kulttuuriväki on niin laajalti ilmasen pullan perään, että kaikki käy, kuhan apurahat juoksee.

   Intersektionaalisille fasisteille suurin kauhistus on maailma, jossa kaikki olisivat samalla viivalla, samoin mahdollisuuksin. Sitä vastaan he taistelevat.


   Poista
  5. Vaan niin se on,että tematiikat ja puheet täällä hyvinvoinnissa, jossa omien sosiaalipummien lisäksi halutaan elättää kaikki maailman muutkin sosiaalipummit, ovat jonninjoutavaa pintavaahtoa.

   Kommunismi uhkaa taas maailmaa! - Serbit virittelevät etelä-Euroopassa uutta kansanmurhaa ja
   kommunistidiktaattori Lukasenka aikoo saattaa koko Euroopan kaaoksen, että saisi kommunistisessa unelmassaan jatkaa. Yhteiskunnalliseen kaaoksen aiheuttamiseen on viime aikoina perustettu paljon ryhmiä, mm. epämääräisin tavoittein liikkuva Elokapina.

   Poista
  6. Intersektionaaliseen fasismiin, cancelointiin ja kultturisen omimisen kieltämiseen liittyy aina todellinen tai kuviteltu alisteisuus. Kulttuuriseen omimiseen ei siis lasketa sitä, että intiaanit lopulta saavuttivat edes jollain tapaa ihmisarvoisen elämän valkoisen miehen ansiosta. Romanttinen historiakuva on äärimmäisen mukavaa, mutta inkkareiden elämä ennen oli äärettömän julmaa ja karua, se päättyi nuorella iällä. Siis ennen valkoisia. Nykyisin intiaanit ansaitsevat roopeankkamaisesti rahaa kasinoilla, mutta ovat edelleen alistettuja rassukoita. Kuten saamelaiset poromiljonäärit.


   Inkkareiden rasismistakaan ei saa puhua. Geronimo ei jättänyt henkiin kohtaamiaan meksikolaisia, heitä hän vihasi kuin Hidukka ja vasemmistoanarkistit juutalaisia.

   Wikipediassa Ruandan kansanmurhan rasistisuus peitetään ja kielletään kokonaan, laitetaanpa kamala lahtaus kolonialismista aiheutuneista etnisistä jännitteistä syntyneiksi. Ja erityisen pahaa valkoisten kannalta on, etteivät pystyneet rasistista lahtausta estämään. Valkoisen miehen taakka on raskas ja päättymätön. Valkoisuudesta ei voi parantua, etenkään jos on mies.

   Poista
  7. Nimenomaan alisteisuus liittyy intersektionalismiin!

   Se liittyy myös jo siihen, miten käytämme sanaa ”suvaitsevaisuus”, olen ”suvaitsevainen”. Me emme ”suvaitse” tasavertaisina pitämiämme ihmisiä, emme käytä tätä verbiä ollenkaan, jos pidämme kaikkia samanlaisina ja yhtä arvokkaina kuin itseämme. Suvaitsemisessa asetamme itsemme toisen yläpuolelle.

   Intersektionaalisessa katsomuksessa tämä itsen asettaminen muita parempaan asemaan viedään vielä pidemmälle, hienosäädetään. Ihmisiin lyödään tietty eriyttävä leimalappu ja kirjoitetaan ohjelmajulistus, jossa ryhmälle luodaan oikopolkuja onneen. Sanotaan ikään kuin, että sinun reppanan ei tarvitse tehdä samoin kuin muiden. Olet huonompi ja siksi saat oikaista tästä. Olet musta oppilas, ja siksi opettaja kysyy sinulta ensin.

   Poista
  8. PS Rajkumar Sabanadesan nimittää tällaista intersektionaalista asennetta rasismiksi, siis huomatkaa - rasismiksi. Hän on sanonut näin: ”Rasismi ei ole vain syrjintää – se on myös suvaitsevaisuudeksi verhottua erilaisuuden korostamista.”

   Poista
  9. Eikö kannattaisi lukea jotain tieto(sana)kirjaa mieluummin kuin vetää jotain merkityksiä omasta pillerihatusta?

   Poista
  10. Mankemangi on kuin Havukka-ahon ajattelija sikäli, että mitä ilmeisimmin on lukenut lähes viisi tietokirjaa, jotka ovat olleet kansakoulun oppisisältöä.

   Poista
  11. Luulen sitä paitsi, että Rajkumar on kirjansakin lukenut. Taitohan ei ole siteerata valmista, vaan jalostaa kaiken olemassaoloevan tietouden avulla omaa ajatteluaan. Rajkumarin puheesta kuultaa oma pakolaiskokemus. Kyllä hän tunnistaa intersektionalismin paremmin kuin sillä ratsastavat hyväntekijät ja poliitikot.

   Poista
  12. Sri Lankan sisällissotaan lapsisotilaana osallistunut Rajkumar Sabanadesan pakeni Suomeen 19-vuotiaana. 13-vuotiaana Sabanadesan liittyi Tamil Eelamin vapautuksen tiikerit -nimiseen kapinallisryhmään. Järjestö perustettiin vuonna 1976 ja sen tavoitteena oli itsenäisen tamilivaltion Tamil Eelamin luominen Sri Lankaan. Järjestön väitetään tehneen eniten itsemurhaiskuja maailmassa.

   Poista
 11. Jo aikaa sitten ostamaani Leena Kirstinän elämäkertaa yhdesä suurimmista suomalaisista kirjailijoista, Kirsi Kunnaksesta, en vieläkään ole lukenut kokonaan. Nyt meinaan.

  Ilman Kirsi Kunnasta ja Jaakko Syrjää suomalainen kirjallisuus olisi paljon tylsempi. Timo K. Mukan ja Kalle Päätalon tekstit Jaakko saatteli julkaisukuntoon, siinä olisi yhdelle perheelle merittiä jo riittävästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaakko Syrjä oli yksi niistä kolmesta, joille Väinö Linna kirjoittaessaan koeluetti Tuntematonta sotilasta. Muutti mahdollisesti sitten jotain, saamansa vastaanoton myötä.

   Poista
  2. Olen siinä uskossa, ettei Väpä niitä juurikaan koeluettanut - vaan luki itse joka ilta ääneen Syjälle ja parille muulle jokailtaiselle vieraalleen sen päivän aikana kirjoittamansa.

   Tämän ääneen luvun takia Tuntematon varmaan on niin sujuvaa tekstiä. Kun vertaa vaikkapa nykykirjallisuuteen, jota ei kehtaa ääneen edes lukea.

   Poista
 12. Kirsi Kunnas oli myös unohtumaton suomentaja. Osaan vieläkin ulkoa katkelmia Tove Janssonin Kuka lohduttaisi Nyytiä -teoksen runoudesta:

  Ui valtameren mustaa aavaa pitkin
  niin yksinäinen pullo, ui ja ui
  ja lipui rantaan, kuten arvasitkin,
  ja pullopostipulloks paljastui.
  Sen kirje oli lyhyt, suruinen,
  ja vesi oli tahrannutkin sen.
  Vaan nyyti tavasi ja luki, selvän sai
  ja auttoi siinä kirkas kuutamokin kai:
  …niin kauheasti pelkään mörön mörinää
  kun hämärässä olen ihan ilman ystävää…
  siis lohdutathan minua, jos olet kiltti peikko,
  on pimeää ja olen pieni tuittunen ja heikko…

  Se kirje oli nyytin ensimmäinen.
  Hän kätki sen siis taskun sopukkaan.
  Ja koska tuittu oli myöskin yksinäinen
  ja sitä paitsi tyttö sekä peloissaan,
  kas, nyyti tuli rohkeaksi niin,
  kuun alla ui ja vaipui haaveisiin,
  ja sitten laukun tyhjensi, sen teki veneekseen,
  ja kengät jäivät rannalle ja hattu kivineen,
  kun maininkien viemänä hän lähti seikkailuun.
  Ja kesäyö on kaunis yö, kun yö on heinäkuun,
  kun joku jotakuta kohta lohdutella saa
  ja kaikki muuttuu uudeksi, kun seikkailukin odottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muumit eivät ole minulle kovin tuttuja, lapsena en kirjoja heistä lukenut. Myöhemmin olen joitain Muumifilmatisointeja nähnyt. Kunnaksen teksti soi kauniisti, mutta Toven jälkipolvilla on ihan kammottavan kamalasti rahaa, hii ja hoi, heidän laulnsa aina soi, sillä voi ksvattaa vaikka muumimahaa!

   Poista
  2. Laitapa Iinesmuikkunen alkuperäinenkin teksti esille, niin katsotaan kuinka tarkasti Kunnaan Kirsi tämän käänsi.

   Minullekaan pohjoisten havumetsien poikana eivät muumit olleet lapsena kovin tuttuja, mitä lienevätkään ruotsinkielisen herrasväen juttuja.

   Ihmettelen oikeastaan nytkin, että miksi muumit ja Tove ovat nyt taas meillä niin jumalattomassa suosiossa?

   Rohkenen jopa epäillä, että takana luuraa suomenkielisen ensimmäisen polven sivistyneistön halu esiintyä eurooppalaisina?

   Sinänsä Tove oli hyvä taitelija ja muumit kivoja omaperäisiä hahmoja. Olisin ehkä tykännyt niistä lapsena, jos olisin sattunut syntymään Loviisassa.

   Poista
  3. Kas tässä, Tove Janssonin omaa tekstiä, josta siis Kirsi Kunnas taiteili tuon tutun suomenkielisversion. Vertailun vuoksi nämä pitäisi asettaa rinnakkain, niin olisi helpompaa katsoa käännöstä. Esimerkiksi Atlantin Kunnas on kääntänyt minusta hienosti vain "valtamereksi", sillä se on olennaista, ei nimi.

   "Men ute i Atlantens svarta vatten
   En ensam flaska låg och drev och drev
   Den flöt iland på udden fram på natten
   Och inne i den låg ett litet brev
   Det var en sorgsen text, och den var kort
   Och namnet hade havet tvättat bort
   Men Knyttet satt och tydde ut det lilla som fanns kvar
   Och över hela stranden lyste julimånen klar
   "Jag är så rädd för Mårrans tjut och jag har ingen vän..."
   Jag känner mig så övergiven nu i skymningen
   Försök att lite trösta mig om du är stark och snäll
   Jag är ett mycket litet skrutt och det är nästan kväll...


   Och Knyttet gömde brevet i sin ficka
   Det första brev han någonsin hade fått
   Dessutom var det skrivet av en flicka
   Och detta gjorde Knyttet mycket gott
   Han blev med ens så modig, stark och glad
   Han tog ett kallt men lyckligt månskensbad
   Sin kappsäck tömde han på allt och satte sig i den
   Och rodde ut på havet i den långa dyningen
   Två skor låg kvar på stranden och en hatt med stenar i
   Och natten var så vacker som en sommarnatt kan bli
   När någon måste tröstas och beskyddas av ett knytt
   Och allt blir annorlunda och förtrollande och nytt!
   "

   Poista
  4. Men ute i Atlantens svarta vatten
   En ensam flaska låg och drev och drev
   Den flöt iland på udden fram på natten
   Och inne i den låg ett litet brev.

   Ui valtameren mustaa aavaa pitkin
   niin yksinäinen pullo, ui ja ui
   ja lipui rantaan, kuten arvasitkin,
   ja pullopostipulloks paljastui.

   Vähän niin kuin arvelinkin, niin käännös on kyllä sujuva, muttei ihan tarkka ja kunnasmaista hullunkurista sanaluikuttelua on enemmän kuin Tovella. Hänen kielensä on proosallisempaa ja täsmällisempää.

   Mutta tietysti tällaisen satutarinan runossa on lupa vähän irrotella.

   Ei sitä nuori tyttö muuten ulkoa opettelisi.

   Poista
 13. Mutta kuulkaapas tätä, näin seisoi IS:ssä tänään:

  ”Meillä on uusi ilmiö käsillä”!

  Sanoja oli sisäministeri Ohisalo. Hän oli ihan yllättäen huomannut, että meilläkin mamunuoret ovat jengiytyneet ja ryöstelevät toisia nuoria. Rangaistuksia pitäisi kiristää.

  PS. No, ei hän tietenkään siihen alentunut, että olisi pitkässä jutussa kertaakaan maininnut termiä "maahanmuutto" tms, sen verran varmaan hävetti.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin uutisen. Tämän "uuden" ilmiön täytyy olla jossain määrin jo ryöstäytynyt poliisin ja viranomaisten käsistä, kun Vihreistä Vihrein antaa siitä näin näkyvän lausunnon.

   Poista
  2. Ohisalo on sen verran sivistynyt, hieno ihminen, ettei tietenkään maininnut haastattelussaan mitään saastaneekeriä tai halveksittavaa roska-arabia, vaan pysyttäytyi täydessä asiallisuudessa, nuorisoa mikä nuorisoa, sama se, vaikka Afrikasta kotoisin, mutta potria kaivopuistolaisia ja etelä-haagalaisia. Sivistyksellisyydestä kiitos ihanan rakastetulle sisäministerille, joka on siunatussa tilassa. Intersektionaalista toivotusta vaan sinne ministeriperheeseen, toivottavasti on tummaa!

   Poista
  3. Tästä Ohisalon ja monen muunkin poliitikon ja kansalaisen täsmäsanojen välttelystä ja kiertelystä tulee mieleen kaukaisena kaikuna mutta kovin koskettavasti Molièren Sievistelevät hupsut -näytelmä, joka pilkkaa vastaansanomattomasti kaikenlaista kiertelyä, tärkeilyä ja elitismiä.

   Molièren elinaikanahan 1600-luvulla Ranskassa oli mahdotonta ilmaista mitään arkipäiväistä suoraan omalla nimellään, ja esimerkiksi sanan korva tilalla käytettiin ilmaisua kuulon portti. Meillä mennään nykyään sillä, että jätetään sanomatta sopimaton sana ja ilmaistaan asia monisanaisesti kiertäen.

   Poista
  4. Vaikken ole mikään erityisen uskovainen, niin iltaisin mieleni herkistyy ja tekisi mieleni polvistua katsellesani Helsingin rautatieaseman Kaivokadun puolella nuorison ihanaa ilakointia. "Ihmiskunnan rikkautta ja rikastusta!", ajattelen mielessäni. "Tänäänkään ei puukotettu ketään hengiltä!" - "Aijjaa, vai Ibrahhim puukotettiin, - no se suorastaan kerjäsi sitä, Achmedtin reaktio oli luonnollinen!"

   Poista
  5. Maaseutukaupungissa ei pääse maistamaan nuorison ilakointia muuta kuin mopokeulimisen myötä. Se on täällä nyt ollut trendinä. Alakoulun pikkupojat keulivat polkupyörillä, isommat pojat mopoilla. Oi sitä hurinaa ja taitoajoa! Kivahan sitä on katsoa. Tyttöjen en ole nähnyt keulivan, tytöt hurjastelevat vain sähköisillä laudoilla, joilla mennään ilman kypärää kaksi yhdellä välineellä seisten. Jos olisin tyttö vielä, ajaisin taatusti sähkölaudalla tukka hulmuten.

   Poista
  6. Hyvvee on tulossa, hyvvee on tulossa. Ryssä ei aikoinaan kyennyt, mutta kohta Putin lähettää Ukala Pukala Keihään sukuineen, niitä on 15-30.000. Olen vastuullisena kansalaisena tutkinut mahdollisuuksia olla jäämättä eläkkeelle, valkoisen miehen kunniavelka lihaville riippumattopakolaisille lorteille täytyy hoitaa!

   Poista
 14. Javisst, jag talar svenska on jag vill.

  Det här är herkku, naturligtvis senare sjungat sjutton är vad det är, original sade fjorton.

  Frederick ja muija!

  På Öckerö loge hörs dragspel och bas
  Fullmånen lyser som var den av glas
  Där dansar Fredrik Åkare, kind emot kind
  Med söta fröken Cecilia Lind
  Hon dansar och blundar så nära intill
  Hon följer i dansen precis vart han vill
  Han för och hon följer lätt som en vind
  Men säg varför rodnar Cecilia Lind?
  Var det för det Fredrik Åkare sa:
  Du doftar så gott och du dansar så bra
  Din midja är smal och barmen är trind
  Vad du är vacker, Cecilia Lind
  Vet hut Fredrik Åkare, skäms gamle karl!
  Cecilia Lind är ju bara ett barn
  Ren som en blomma, skygg som en hind
  "Jag fyller snart sjutton" sa Cecilia Lind
  Och stjärnorna vandra och timmarna flyr
  Fredrik är gammal men månen är ny
  Fredrik är gammal men kärlek är blind
  "Åh, kyss mig igen " sa Cecilia Lind

  Tässä sama speelattuna ja sjungattuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jag förstår inte, varför somliga Sannfinländarna hatar svenskspråkiga. Det är skit, mänga av mina vännernä är det. Satans bara, utan vidare ja alttså, osaan perkele minäkin ruotsia Stockmannin tiskillä!

   Poista
  2. Jag menade, att många av mina vänner är svenskspråkiga, inte skit. Or hur det går, inte aning.

   Poista
  3. Många tänker, att svenskatalande är rika svinor, herrorna, bättre folk. Därför hatar de dessa människor, fastän istället kan vi tacka finlandssvenskarna för att de berikat vår kultur på många sätt.

   Poista
  4. Tuossa Bellmanin Cecilia Lind- laulussa voisi nyt näinä aikoina olla närkästyksen paikka. Metoo-juttu. Vanha mies tanssahtelee lapsen, Cecilian kanssa katsellen ja hipelöiden hänen kapeaa uumaansa. Aijai... Pitäisikö närkästyä nyt Bellmanille?

   Poista
  5. Bellman? - Alla Vreeswijk, eller hur...?

   Poista
  6. Ah ja, det är sant! Hur tänkte jag, att det var Bellmans text. Det är Vreeswijks egna ord!

   Poista
  7. Det kunde ju vara, men Vreeswijk lärde sig svensk så perfekt.

   Poista
  8. Har Mannekungi ngt briljant att sa?

   Poista
 15. Olikos täällä jo puhetta siitä, kun Tahkolla on kansalainen kauhistunut jyrkän ja vaikean - eli alan termillä mustan - rinteen nimestä Musta-Pekka?

  Se pitää tietysti vaihtaa. Ja äkkiä.

  Kun asiaa puitiin eilen tv-uutisissa, niin vanhana mainosmiehenä minulla menikin tasan 2 sekuntia keksiä uusia ja seksikkäämpi nimi:

  Pikkumusta.

  VastaaPoista
 16. Tahkolla on nähtävästi muutakin idiotismia. Tahkovuorestahan tulee, tai on tullut, nyt Tahko Mountain. Herra mun vereni. Samaa sarjaa kuin Mall of Tripla.

  Ja Musta-Pekka -rinnehän on tosiaan alan termillä ilmaistuna "musta rinne", värikoodi siis käsittääkseni. Hupaisinta on, että Mustan-Pekan nimenmuutokseen on riittänyt uutisen mukaan yksi (tekopyhä) närkästyjä. Mistä näitä kaikessa rasismia näkeviä tyyppejä oikein sikiää?

  Hmm. Pitäisikö värispektristä poistaa nyt kokonaan värin musta nimi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole onneksi valkoinenkaan.

   Poista
  2. Mutta eikö ketään muuta kiinnosta keksiä syntiselle Mustalle Pekalle uutta korrektia nimeä? Vai oliko tuo heti keksimäni niin tömäkkä, että pajatso tyhjeni?

   No, jatkan itse, koska asia kiinnosta, ja muistakaa että rinteen vaativuusluokitus "musta" on nimestä selvittävä:

   Pikkumusta - seksikäs ja kokeilemaan houkutteleva
   Isomusta - kuvaava ja samalla kunnianosoitus rasismin uhreille
   Kokomusta - juhlallinen ja varakastakin kohderyhmää puhutteleva
   Mustaukko - äijämäisen tähtitieteellinen
   Mustis - himokkaan haastava
   Musti - eläimellisen hellyttävä

   Poista
  3. Vaan sana "pikku" mäen nimen edessä antaa viitteen vähäisestä mäestä, joka sopinee lapsille ja vanhuksille.

   Minusta "Musta perkele" voisi olla nimi haastavalle isolle mäelle, jonka kaikki haluaisivat laskea. Ulkomaalaisia nimi huvittaisi, koska ensimmäisenähän heille täällä opetetaan suomalaiset kirosanat. Vai mitä?

   Poista
  4. No, jos halutaan kuvata rinteen julmuutta, niin tässä lyömätön nimi: Musta Surma.

   Poista
  5. Oikein hyvä. Ja jos halutaan sama positiivisella tatsilla, niin Musta Hurma. Tai Musta Puuma.

   Poista
 17. Vaan on tylsä tämä uutispäivä. Pelkkkää kymmentä kärjessä verotuloissa. Lehteä ei kannata klikata auki.

  Jos minulta kysytään, verotietoja ei pitäisi näin paasaten julkistaa. En usko sen estävän veronkiertoa. Sain sen käsityksen, että Suomen kaltainen tulojen ja verotietojen julkistaminen on harvinaista koko maailmassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esim suuressa lännessähän liksat eivät ole samanlaisia tabuja kuin meillä, vaan niistä puhutaan avoimemmin.

   Minusta verotietojen julkaisu on ihan ok. Näkee kuka yhteiskuntaa rahoittaa.

   Poista
  2. Tässä mielessä kylläkin. Olen huomannut, että monet eivät puheissaan ota huomioon sitä, että korkeista palkoista menee joskus jopa leijonanosa pois, veroihin. Bruttotuloja ei kannata tuijottaa, vaan nettojäämää. Kylmä totuus on se paljon puhuttu, että pienempituloinen voi saada käteen saman summan paljonkin pienemmillä tuloilla kuin isompituloinen verojensa jälkeen.

   Poista
  3. Veropäivän uutiset ovat kyllä surkeita. Ahkerakaan työnteko ei kannata ja yrittäjät joutuvat myymään firmansa. Marin hallituksen pitää vetää johtopäätös.

   Poista
  4. Sarkasmi sikseen. Teknologiayhtiö Woltin toimitusjohtaja Miki Kuusi kiitti Sanna Marinin hallituksen edustajille lähettämässään viestissä Suomea siitä, mitä hän on maalta saanut, ja kertoi haluavansa pitää yrityksellä ison roolin Suomessa.

   Poista
  5. ...ja myi sen Amerikkaan.

   Poista
  6. Vakavasti puhuen eräs suuri ongelma meilläkin on se, että yhteiskunnan tuilla ja muilla venkoiluilla saa saman tulo- ja elintason kuin monessa matalapalkka-ammatissa.

   Se rapauttaa yhteiskuntamoraalia.

   Poista
  7. Suomessa on esimerkiksi Ruotsiin verrattuna lähes kaksinkertainen määrä toimeentulotuen saajia, myös tuen määrä on täällä suurempi. Ei ole ihme, että puheita sohvalla makoilevista laiskimuksista syntyy, koska suomalainen työmoraali on perinteisen tiukkaa ja sohvallakin makoillaan, myös siellä tuensaajien piirissä mieluummin kuin mennään töihin tienaamaan samaa summaa, jonka Kelastakin saa. Jokin pakko olisi tässä kyllä paikallaan, mutta toki inhimillisesti koulutus huomioonottaen.

   Poista
  8. Meillä kaikki on nykyään niin hellävaraista, ettei vain ketään vähäosaista millään tavoin vastuuteta tai loukata. Rajatkin pitää pitää jostain kohdasta auki, koska turvapaikkaoikeus, Ohisalon ja Haaviston mukaan. Näitä Lukasenkon masinoimia hybridisodan hädänalaisia ”pakolaisia” on kai ollut jo Venäjän - Suomenkin rajoilla, mikäli aamuteeveestä oikein kuulin ja ymmärsin.

   Poista
  9. Siis tottahan tämä Lukashenkan masinoima hybridisodan pakolaisjuttu on.

   Nyt kaikki sanomalehdet kertovat Die Welt -lehden paljastaman tiedon: pakolaiset pyrkivät ensisijaisesti Saksaan ja - Suomeen.

   Herää vain kysymys, miksi ministerit ovat salanneet näin olennaisen asian. Herää myös kysymys, ovatko ministerit Ohisalo ja Haavisto enää tehtäviensä tasalla ja jopa valtiota vastaan lausunnoillaan perheenyhdiatämisistä ja rajojen avoimuutta helpottavista tekjiöistä?

   Poista
  10. PS Tieto on siis peräisin salaisesta / salatusta EU-raportista.

   Poista
  11. Ei kai se niin salattu ollut, kun sinäkin sen olet lukenut.

   Poista
 18. Jäi veropäivästä mieleen: "On luonnollista antaa takaisin yhteiskunnalle, kun menestystä tulee." – Joni Kettunen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin minäkin sanoisin, jos olisin saanut firmani myynnistä 30 mijoonaa ja maksanut siitä veroa saman %-osuuden kuin keskiverto-opettaja sata kertaa pienemmästä ansiosta.

   Ajatus on kyllä kannatettava: veron ylärajan pitäisi olla 30 %.

   Poista
  2. Jostain juorulehdestä osui silmiini, että laulaja Cheekin veroprosentti on ollut ylimmillään jopa 44 prosenttia. Siis käsittääkseni kyse on miljoonatuloista. Omat tavalliset opettajantuloni arvioitiin muinoin jopa 41 veroprosentin arvoisiksi.. Aika toki oli eri vuosikymmen, mutta kuitenkin.

   Poista
  3. Jokainen maksaa varmaan mielellään veroa jonkin verran, kohtuudella, mutta Suomessa verottaja on totisesti usein ahkeralle ja kouluttautuneelle köyhällekin niin ahne rankaisija, että yhteiseen kassaan antamisen ilo joskus väkisinkin himmenee. Moni on ponnistanut köyhistä oloista aikana, jolloin tukia ei ollut ja opiskelutkin piti maksaa itse lainavaroin. Sitten kun pääsi vihreälle oksalle, ja sai ensimmäisen kohtuullisen palkan, tulikin verottajan pitkä käsi nappaamaan 30 - 40 prosenttia palkastasi yhteiskassaan samaan aikaan kun kuiviin verotettu kansalainen lyhensi velkojaan.

   En siis ihmettele, että nykyinen tukiviidakko ja ihmisten hoivaaminen joka vastoinkäymisen tullessa nostattaa närää ja liioiteltuja puheita.

   Poista
 19. Lukemani mukaan veroja rakastavat eniten pienituloiset. Tämä on ymmärrettävää ja moraalisesti anteeksiannettavaa, sillä pienituloisella tai jopa köyhällä on oma lehmä ojassa. Esimerkiksi 1 500 euron tulosta jää vähäosaiselle käteen noin 1 323 euroa eli hän maksaa iloisesti verokarhulle vähän yli satasen. Kiva karhu, silu silu.

  Sitten taas vaikkapa 8 000 euron sikamaisesta tulosta nettosaldo itselle ja perheelle on noin 4 600, eli tässä tapauksessa kansalainen maksaa verokarhulle reippaasti yli 3 000 euroa, kantapäät yhteen lyöden. Tosi kivaa! Yhteiskunta kun tämän kaiken mahdollisti ilman omaa osuuttani. Pidetään huolta yhteiskunnasta, niin yhteiskunta pitää huolta meistä.

  VastaaPoista
 20. Vasemmistoanarkistit vihaavat porvareita, onhan oma isipappa sellainen. Kultalusikka perseessä syntynyt alkaa kommunistiksi, ei meistä köyhien kakaroista kukaan. Yritän jaksaa töissä 70-vuotiaaksi, että saamme maksettua valkoisen miehen taakkaa laiskoille neekerilorteille.

  VastaaPoista
 21. Tähän suuntaan se meni. Varsinkin vauraiden perheiden lapsista tuli sen ajan vasemmistolaisia. Vaan yksi piirre oli hauska: kepulaisten lapset säilyivät kepulaisina, meikäläisen havaintojen mukaan.

  VastaaPoista
 22. Inkkarit ovat pelifasisteja, he alistavat valkoiset ihmiset pahuudellaan. Esi- ja ottanahan vievät, sitten vasta hurjasti kirkuen tappavat toteemipaalun alla. UGH, inkkari on murhaaja.

  VastaaPoista
 23. Meillä on sentään vielä "leipää ja lämmintä" ja jonkun verran sirkushuvejakin. Eli ei vielä hätiä mitiä.
  Antaa Brysselin herrojen ja meikäpäättäjien valvoa öitään, siitä ne suuret palkkansakin saavat.
  Sitä kun ollaan niin hyviä ihmisiä näissä kilteissä euun lakeja noudattavissa osavaltioissa, että! Näillä kun on kaikki ihmisoikeudet, tasa-arvot ja suvaitsevaisuus reelassa.

  VastaaPoista
 24. Vaan lujille joutuivat Ohisalo ja muutkin ministerit tänään eduskunnan kyselytunnilla, kun oppositio patisti ministereitä töihin hybridisodan tuoman siirtolaisvirran varalle. Ei luvannut hallitus kiirehtiä valmiuslakia, jolla rajat voitaisiin sulkea pitävästi hybridiuhkatilanteessa. Tapojensa mukaisesti hallitus aloittaa miettimisen valmistelemisen tulevana vuonna tuohikuussa, vaikka hybridiuhka on todellinen juuri nyt.

  VastaaPoista
 25. Lukashenka käyttää pakolaisia aseena. Ratkaisu: Otetaan diktaattorilta ase pois ja pannaan turvalliseen paikkaan. Hybridiuhka poistuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, aluksi voisi levittää tietoa, ettei Valko-Venäjän kautta päästetä EU-alueelle ketään. Eikä myöskään sitten päästetä ja jos joku pääsi, niin heti takaisin.

   Toisekseen he eivät ole turvaa tarvitsevia pakolaisia, vaan parempaa elintasoa ja elämää tavoittelevia tavallisia irakilaisia etc. Heidän tavoitteensa on täysin ymmärrettävä ja hyväksyttäväkin, mutta keino väärä.

   Esim. Suomi tarvitse kuulemma ammattitaitoista koulutettua työperäistä maahanmuuttoa, ei lisää hämäriä wolt- ja taksikuskeja.

   Poista
  2. ... ja sitten katkeaa se maakaasuputki Venäjältä Valko-Venäjän kautta Euroopan unioniin kulkevassa putkistossa, jos diktaattorin työkalut viedään.

   Aluksi tosiaan sana liikkeelle, että EU:maihin ei ole pääsyä, ei nyt eikä huomenna, rajat ovat Lukashenkan siirtolaisilta umpikiinni. Ei mitään humanitarismia hybridisodissa, vaikka lehtikuvissa on lapsia muovipussit jaloissaan.

   Vastuu Lukashenkan siirtolaisista ei ole täällä, vaan siellä, Suomi ei osallistu hybridisotaan säälimällä varta vasten paikalle tuotettuja ”uhreja”. Hallituksen tulisi kyllä kiireesti valmistella hybridisodat kattava valmiuslaki, joka tukkisi kaikki reiät - nykyinen valmiuslakihan sisältää aukkoja kenen tahansa tulla tänne sisään asylum-turvapaikanhakijoina.

   On lisäksi selvää tämän hallituksen aikana, että ketään ei käännytettäisi rajalta, jos tänne Lukashenkan väkeä tulisi. Kun on oikeus anoa turvapaikkaa.

   Poista
 26. Suurimpia syyllisiä ovat tietysti maat, joista pakolaisia Eurooppaan panene.
  Irak rikkaana öljyvaltiona luulisi pitävän huolta kansalaisistaan ja tarvitsevan heitä kotomaassaan. Sodat kurjistavat olosuhteita tietysti missä tahansa. Jos oikeudenmukaisia oltaisiin, sotien eri osapuolten pitäisi velvoittaa korvaamaan tihuteot kansalaisille, joiden maahan vieraat tulevat sotimaan.
  Amerikka on tainnut sotia viimevuosikymmeninä niin Afganistanissa, Irakissa kuin Syyriassakin. Eikö Usan pitäisi osin huolehtia itse aiheuttamistaan ja aikaansaamistaan pakolaisvirroista? Millaisia maailmanlaajuisia sopimuksia Usalla lienee pakolaisasioissa? Onko samat kuin Euroopan valtioilla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irakilaiset eivät taida rakastaa amerikkaa, joten Eurooppa on siksi houkuttelevampi kansoittaa.

   Poista
  2. Syyllisiä vaan ei koskaan saada vastuuseen, ja siinä se inhimillinen tragedia sitten on. Kyllä tässäkin hypersodassa uhreja on, pieniä lapsia ja naisia, joita Lukashenka käyttää sadistisesti etujensa ajamiseksi. Tälle propagandalle on tehtävä samantien loppu. Diktaattori vastatkoon itse ihmisten uhraamisestaan, ei häntä pidä pelastaa.

   Poista
 27. Jos ei olisi meitä sinisilmäisiä hyväntekijöitä sopimuksia pakolaiskiintiöistä allekirjoittamassa ja rajojamme hövelisti auki pitämässä. Jos pallollamme ei olisi jokaisella kynnelle kykenevällä kännykkää, rajoilla olisi, uskoisin rauhallista.

  VastaaPoista
 28. Outoa ,että Puolaan olisi tulossa paljon Kurdeja. Irakin kurdialuehan on ollut vuosia käytännössä itsenäinen. En tunne olosuhteita ,mutta luulisi ,että voisivat rakentaa omaa maatansa.

  VastaaPoista
 29. Kurdejahan on tullut maahamme jo aiemminkin turvapaikan hakijokna.

  VastaaPoista
 30. Kyllä meidän varmaan on myönnettävä realiteetit: meille tulee turvapaikanhakijoina runsaasti, ehkä eniten kaikista hakijoista, parempaa elämää etsiviä, ei varsinaisesti hädänalaisia.

  VastaaPoista
 31. Vaan mielenkiintoista aikaa ja tilannetta eletään nyt.

  Uutisissa puhutaan entisen sisäministerin (Mykkänen, kok.) ehdotuksesta rakentaa aita itärajalle. Siis aita, rajalle. Eikös tämä olekaan naurettavaa persupuhetta?

  Ja EU miettii tosissaan keinoja estää maihinsa tulemista yli rajan. Onko vapaan turvapaikkapolitiikan aika oikeasti ohi? Mitä sanoo nyt vihreä siipi ja vasemmisto?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aita-idean varsinainen isähän on suuri amerikkalainen valtiomies ja visionääri D.J. Trump.

   Näin katoaa... tai siis palaa mainen kunnia.

   Poista
  2. Muistan hyvin naurut ja halveksunnat Trumpin aita-idealle.

   Vähän tekopyhältähän se nyt tuntuu, että kun aitaa esitetään oikeista piireistä, tai melkein oikeista, idea onkin kenties ookoo, tai melkein ookoo.

   Poista
  3. Kyllä tälle Mykkäsen aidalle on nauranut aidanseipäätkin.

   Poista
 32. Tekisipä taas mieli rekahua, että ähäkutti illusionäärit!
  Menee ne viisaatkin vipuun, vai kuinka se vanha vertaus oli.
  Valitettavasti aika tekee tehtävänsä niin politiikassa kuin monessa muissakin aatevirtauksissa. Suu vaahdossa julistettu rajaton vapaus muuttuukin vääjäämättä aitojen saartamiksi vankiloiksi. Oikeudenmukaisuus ja ihmisarvomantrat muuttuvat irvikuvikseen. Mistäköhän moinen johtunee?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On hieman eri asia onko se aita siksi, ettei maahan pääse sisään kuin ettei maasta pääse pois.

   Poista
 33. Politiikan hoito on paljolti ideoiden hoitoa, ajatustasolla.

  Kun realiteetit kohtaavat ideoijan, on otettava uusi suunta ja ideoitava uusi malli. Siitä kai on kyse nyt tiukentuneen rajapolitiikankin kohdalla.

  Kyseessä ei ole pelkkä maahanmuuttoasia, vaan kyseessä on kai maanpuolustukseen liittyvä realiteetti. On ihan päässyt unohtumaan se, kuka onkaan puolustusministeri, ja onko meillä ylipäänsä sellaiselle enää tarvetta. Se on tietysti hyvä asia, ja veikkaan, että Antti Kaikkosella on ollut aika kevyt salkku. Kybersotien aikana ei onneksi tarvita hävittäjiä. Kai?

  VastaaPoista
 34. Ykkösaamussa Haavisto huigoo käsillään puhettaan korostaen. Että ärsyttää!

  Ohjussodissa ei hävittäjillä ole mitään virkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta Afganistan opetti, taas kerran, ettei sotaa edelleenkään voiteta vain ohjuksilla. USAlla oli siellä täydellinen ilmaherruus, mutta köpelösti kävi.

   Ja koska Afganistan on tunnetusti imperiumien hautausmaa, niin tämä tappio merkitään aikakirjoihin hetkenä, jolloin USAn maailmanherruus alkoi murentua.

   Venäjän imperiumi (eli Neuvostoliitto) soti siellä koko 80-luvun ja sitten meni vuosi pari, ja se romahti.

   USA ei ehkä romahda, mutta vetäytyy omiin oloihinsa ja voi vaikkapa hajota. Tämä on ennustus.

   Poista
 35. Kiinnostava on myös presidentti Niinistön Ruotsissa juuri pitämä puhe. Hän sanoo siinä, että Suomi on kulkemasssa turvallisuusasioissa eri suuntaan kuin Ruotsi ja muut Pohjoismaat. Niinistön mukaan emme voi rakentaa rauhaa tai turvallisuutta passiivisen toiveajattelun varaan. - Selvä vihje hallituksen suuntaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Presidenttihän johtaa ulkopolitiikkaa ja päättää sodasta ja rauhasta, joten ei siinä vihjeitä tarvita, vaan sitä kuuluisaa nyrkkiä - tällä kertaa pöytään, kele.

   Mutta mitähän Sale tarkoitti sillä eri suunnallaan? Hänhän puhui "sisäisestä turvallisuudesta" - eli mihin hän viittasi?

   Maahanmuuttoonko?

   Vaikea nähdä että Tanska ja Ruotsi olisivat kulkemassa eri suuntaan kuin Suomi, joka hölmöilee siinä välissä?

   Kiristyksiin hän kai viittasi, mutta Ruotsillahan on jo löysät housussa? Suomella ei vielä ja Tanska ja Norja ovat ryhdistäytyneet.

   Poista
  2. No siihen suuntaan ajattelin tuon ”passiivisen toiveajattelun” viittaavan, hallituksen kovin hyväuskoiseen suhtautumiseen mm. perheenyhdistämisasiassa. Ja siihen valmiuslain valmistelun miettimisen alkamisen ryhtymiseen.

   Kyllähän muut EU-maat ovat kaikki kiristämässä maahantulosäädöksiääm, Suomi miettii siis höylisti perheenyhdistämisiä ja turvapaikkaoikeuksien säilyttämisiä myös kybersotatilanteissa. Sanoihan sisäministerikin, että turvapaikkaoikeus on aina säilytettävä, siis myös kybertilanteessa. Ajatus on toki tietyllä tasolla ymmärrettävä.

   Poista
 36. Vaan mitäs sanotte uutisesta, että myös suomalaisia (rikollisia ?) olisi Valkovenäjälle pakolaisporukkaa kuskaamassa. Ei sinänsä olisi ihme. Yhdessä jo maahamme turvapaikan saaneiden kanssahan yhteenlyöttäytymällä voisi tehdä rahakkaita kuljetyshommia. Jos huhu ei ole totta, miksi ja kuka haluaa sotkea suomalaisia pakolaisten laittomiin kuljetuksiin?
  Onko maamme päättäjiä ja heidän lausuntojaan kohtaan joillakin jotakin korvan takana tai hampaankolossa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulin tämän Haaviston aamuhaastattelussa, ja kyllä yllätyin. Jos Haavisto myöntää kuulleensa, että ihmissalakuljettajina on ollut suomalaisia tai siis suomenkielisiä ihmisiä, niin kyllä sen täytyy olla varma tieto. Ei hän sitä muuten olisi sanonut.

   Ihmissalakuljetus on hyvä bisnes rikollisille. Täytyy olla kyllä läpeensä paatunut ja paha ihminen, jos tuommoiseen järkyttävään touhuun voi ylipäänsä mennä mukaan.

   Poista
  2. PS Sen ymmärtää jollakin tasolla, että joku hyväsydäminen oikeasti auttaa hädänalaisia pakolaisia henkensä kaupalla ja piilottaa heitä vaikka kuorma-autoonsa ja vie itse perille asti eikä jätä oman onnensa nojaan

   Poista
  3. Minä puolestani tähän uuskieleen jo tottuneena ajattelin heti, että siellä on Suomeen jo aiemmin itsensä keplotelleita irakilaisia, jotka nyt tekevät bisnestä irakilaisten salakyydityksillä Suomeen.

   Viulut maksaa keski- ja hyvätuloinen suomalainen nettoveronmaksaja. Köyhät kärsii muulla tavoin.

   Poista
  4. Näinhän luulisi, vaan kysymys kuuluu: Miksi nämä entiset maahanmuuttajat, nykyiset suomalaiset puhuisivat maanmiehilleen ja lähialueen ihmisille suomea? Siirtolaisiksi haluavathan eivät voi osata suomea. - Tätä mietin.

   Poista
  5. PS Selitys voisi kyllä olla se, että joukossa on myös supisuomalaisia, jotka puhuvat keskenään suomea.

   Mutta siis, käsittämättömän julmaa on tämänkaltainen rikollisuus, teki sen sitten kuka tahansa. Ja asia on selvitettävä: Kuka siellä salakuljettajissa suomea puhuu.

   Poista
  6. Lähtökohtani oli tämä: mistä tiedetään, että siellä puhuttiin suomea?

   Suomea osaamaton ei tunnista suomen kieltä. Tieto on tullut suomalaiselta.

   Joten arvaukseni on: suomalaistuneet irakilaiset puhuivat suomalaisten toimittajien kanssa.

   Poista
  7. No tämä menee järkeen. Tässä on logiikkaa. Jos olisi vain suomalaistuneita irakilaisia ja näitä turvapaikananojia, kieli olisi tietysti heidän äidinkielensä.

   Arvelen, että jos Haavisto sanoo kuulleensa sielää puhutun suomea, salakuljettajien parissa, siellä on sitten tosiaan puhuttu. Haavisto ei paljastele tällaisia muuta kuin pakon edessä. Ja on todennäköistä, että tieto olisi vuotanut medialle muutenkin.

   Poista
  8. Veikkaanpa Haaviston havainneen siellä puoluetovereitaan. Ohisalo ja Emma Kari ovat varmaankin suut vaahdossa puhuneet maailman parantamisesta kuin Joseph Goebbels totaalisesta sodasta.

   "Haluatteko, että me julistamme totaalisen sodan ilmastomuutosta vastaan ja maahanmuuton rajattomuudesta, haluatteko sodan, jonka kaltaista ei ole koskaan nähty!"

   Poista
 37. Toisesta koronarokotuksestani tulee kuluneeksi 6 kuukautta joulukuussa ,joten avasin kunnan nettisivut varatakseni kolmannen rokotuksen ajoissa. Lähin aika näkyi olevan toukokuussa 2022... mikähän taho näitä järjestelee, kun suurella paatoksella hätistetään ottamaan rokotuksia. Rokotus ainehan on 1,2,3 rokotuksissa sama.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä sain varattua ajan kolmanteen rokotukseen tasan 6 kk päähän - ja se onnistui kolmannella yrityksellä.

   Ainakin Hesassa siinä järjestelmässä on sellainen vika, että jos etenee loogisesti ja oikein, ei saa aikaa tälle vuodelle.

   Muistaakseni se oli niin, että vaikka olen saanut phizerit, piti valita sen alla oleva vaihtoehto - ja sieltä löytyi aika joulukuulle ja phizerille.

   Täytyy ymmärtää byrokratian logiikkaa: ohjeet ovat sekavat ja ne johtavat harhaan, valitse siis toinen reitti.

   Poista
 38. Onpas kummallista! Minullakin tulee joulukuussa 6 kuukautta toisesta rokotuksesta ja kunnan nettisivujen mukaan rokotusaikani on viikolla 51 eli jouluviikolla.

  Ilmeisesti eri kunnissa on erilaisia aikataluja, mutta tuo toukokuun 22. aika on kyllä kauhean kaukana. Oma kaupunkini on satakuntalainen pikkukaupunki, noin 10 000 asukasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo täytyy toivoa ,että on kyseessä jokin tiedotuksellinen sähläys, eikä objektiivinen tilanne.

   Poista
 39. Olettehan pistäneet mrkille, että moraalisen oikeassa olemisen rautakansleri, Sanoma Oy, on myös Suomen suurin ja merkittävin huuhaan levittäjä. Sanoma Oy pukkaa joka yön tv-kanavillaan, Jim ja Liv, sellaista tavaraa, että oksat pois. Koko yön propagandaa kauko- ja etäparannuksesta, tarot-korttien ihmeellisestä voimasta,henkimaailman ihmeellisistä voimista, kaikenlaisista mitä ihmeellisimmistä uskomushoidoista, ym. ym. Katsokaa, niin järkytytte.

  Sanoma Oy - luota sinäkin kahvinporoihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskomushoidot on vihdoin saatava kuriin lain avulla

   "Hallitusohjelman lupaama selvitys uskomushoitojen sääntelystä lailla olisi nyt aika tehdä, jotta ainakin erityisen haavoittuvat potilasryhmät, kuten syöpäsairaat ja lapset, saisivat suojaa puoskaroinnilta."

   Tällaista Hesari pukkaa pääkirjoitussivullaan, mutta toiminta tv-kanavillaan senkun jatkuu ja jatkuu. Nyt Sanoma Oy kuriin, tämä pyrkii olemaan sivistysmaa!

   Poista
  2. Onhan siellä joitain ennustajaeukkoja nähty, mikä on kyllä uskomatonta tuubaa televisokanavalta. Soittajat tuntuvat olevan yksinkertaisia vanhempia naisihmisiä, jotka taitavat maksaa pitkän pennin ennustuksista. Ennen sanottiin, että ”mustalainen vei eikä takaisin tule” tai ”kyllä täällä sulhasia näkyy”. Nykyisiä jaarituksia en ole jäänyt tarkemmin kuuntelemaan.

   Vaan näistä uskomuksista ihmetyttävät nyt eniten rokotepassin vastustajat sekä Itävallassa että Suomessa. Meillähän ei samanlaisia mielenosoituksia ole kuin Itävallassa, mutta ei ole samanlaisia rajoituksiakaan kuunaan nähty. Sen sijaan meillä kertyi lyhyessä ajassa uskomattomat 50 000 allekirjoitusta koronapassia vastustavaan aloiteadressiin, joka on nyt menossa eduskuntakäsittelyyn. Mistä näitä uskomushörhöjä sikiää?

   Poista
  3. Aamuneljältä alkoi LIViltä Päivi Alasen posotus. Rouva ilmoitetaan synnynnäiseksi meedioksi ja tiesmiksi. Nyt on ohjelma vaihtunut jo Tuula Huhtalaan, Tarot-mestariin. Jaahas, nyt siellä on Osmo Pollari, astrologi ja nyt vaihtunut jo Pirkko Suomelaan, joka on "kokenut näkijä, parantaja, näkijä, meedio ja kanavoija"

   Antti Herlin, pliis, armahda meitä näistä hulluksistasi, olekko ihan sekaisin! - Tiesitkö Andy, perijäsuuruus, etteivät pidä kutiaan, vaikka tuovat lompuukiin entisestään lisää rahaa.

   Poista
  4. Kirsi Laine on synnynäinen voimallinen parantaja ja kaukoparantaja!

   Uskotko sinäkin Helsingin sanomiin?

   Poista
  5. ... ja nyt selvätuntija ja astrologi Erkon/Herlinin tuutista.

   Jos tämä ei Antti lopu, en uskalla enää astua Koneen hisseihin!

   Poista
  6. Ennen en tiennyt, että huolet voi voittaa soittamalkla Herlinin Antin suosittelemaan maksulliseen numeroon, josta voi vastata Saija, joka on rakkausvalmentaja, meedio, selvänäkijä, energiahoitaja, valmentava tarot-tulkitsija ja elämäntaidonvalmentaja.

   Voi mahoton miten hieno cv, palkkaa Antti heti hissinvalmistukseen!

   Poista
  7. Herlinin hyvvee on näköjään kahdelta kanavalta luvassa aamuyhdeksään asti. Kuinka helevetissä Antti ajattelee minun pärjäävän seuraavaan aamuyöhön ilman HS valistusta, pitääkö minun lukea Helsingin Sanomia?!!

   Poista
  8. Vaihda kanavaa, Riku, tuleehan sieltä järjellisempääkin ohjelmaa. Ja aina ovat maksuttomat suoratoistopalvelut, Areena, mtv3:n katsomo jne. Jokin sinua noissa astraaleissa kiehtoo..

   Poista
  9. Riku, Riku - klo 04 aamuyöstä kunnialliset kansalaiset, mm. Mikis ja minä, palailemme yöjuoksulta kodin lämpöön, emmekä suinkaan tuijota televisiota!

   Poista
  10. PS Minulla on naapuri, joka käy väliin ennustajalla Tampereella kyselemässä naapureiden ja taloyhtiön asioita. Ennustaja on nähnyt mm. katolta alkavan vesivahingon, joka uhkaa tuhota asuntoja..

   Että näin, vesivahinkoa odotellen. Oikeastihan meillä on hyvät remontoidut katot ulkovarastoja myöten.

   Poista
  11. "Jokin sinua noissa astraaleissa kiehtoo.."

   Heh, ei kiehdo yhtään. Kiehtoo se, kuinka Sanoma Oy tekee fyffeä meitä erilaisilla tavoilla aikuiskouluttamalla. Moraliteetteja tulee syytämällä, mutta itseä ne eivät koske.

   Poista