22.3.2022

Aika nostaa kissa pöydälle


Lehdissä näkyy nyt kuvia ukrainalaisista, jotka huolehtivat lemmikeistään kauhujen pakomatkan keskellä. Mies pitää tiukasti sylissään vanhaa kissaa. Kuvasta näkyy kärsimys, mutta rakkaus, syvä inhimillisyys, hyvyys, joka saa katsojan liikuttumaan kyyneliin. 

Jokin toinen kuva näyttää itkevän miehen, joka puristaa koiraansa sylissään ja kätkee lohtua hakien kasvonsa koiran turkkiin. Eräässä kuvassa juuri Suomeen  saapuneella ukrainalaisnaisella on kissa kuljetuslaatikossa.

Nämä rakastavat  eläinkuvat antavat kasvot Venäjän hirmuteoille. Miten joku voi tämän päivän sivistyneessä ja älyä arvostavassa  maailmassa tuhota elämää, viattomia ihmisiä, koteja, sairaaloita, teattereita, eläimiä näin käsittämättömällä tavalla? Ihmisjärki ei voi mitenkään ymmärtää nykyaikaan tuotuja menneisyyden hirveyksiä. Tai kuin katselisi elokuvissa jotain  dystopiaa. Kun niin monesti on sanottu, että  enää ei voi tulla fyysistä sotaa, vaan se olisi pelkkää käsitteellistä kybersotaa, nettipeliä. 

Enää ei voi olla kysymättä: mikä on venäläisen kansan osuus näiden hirveyksien jatkumisessa? Miten Venäjän poliittinen ja älyllinen eliitti sallii silmiensä alla tapahtuvan kansanmurhan kyseenalaistamatta Putinia suoraan hänen saatanallisista teoistaan? Täytyyhän Venäjällä olla tieto asiain todellisesta laidasta, sillä ei kokonainen kansakunta voi mitenkään olla tietämätön asiasta, jota koko maailman internet tuuttaa ulos jokaiselta alustalta ja kanavalta. 

Mikä siis venäläistä ihmistä vaivaa? Samalla tavalla olemme tuominneet koko Saksan kansan Hitlerin teoista, joten miksi venäläiset olisivat poikkeus? Jo Stalinin  teoista on meillä pitkään vaiettu, mutta eiköhän nyt ala olla aika nostaa venäläinen kissa pöydälle. Kyllä kansa tietää, muttei toimi.

Venäjän kansan vallankumousta odotellessa julistakaamme kaikki Venäjän hanat kiinni ja pankaamme Putin maineen ja mantuineen täydelliseen boikottiin joka saralla. Kaikki kontaktit kiinni ja koko maan eristäminen humaanin sivistyneen maailman piiristä omaan laiskuuteensa ja barbariaansa. Sivistyneessä ja humaanissa maailmassa ei pidä ökyillä ja uhitella ydinaseilla ja tykeillä. Sivistyneessä maailmassa kansakunta ei saa eikä voi olla manipuloijan vietävissä.

(Kuvat mm. Ilta-Sanomat/ Reuters)

86 kommenttia:

 1. Suomi on kuitenkin niin vapaa maa, ettei Neuvostoliiton/Venäjän todellinen luonne ja olemus voi(nut) olla salaisuus tai yllätys kenellekään, joka oikeasti halusi ottaa asioista selvää ja luki historiaa.

  Vetoan vaikka itseeni. Olin toki poliittisesti aktiivisesta työläisperheestä.

  Vasta joskus 70-luvun taistolaisepidemian myötä iski todellinen sensuuri, jonka takia mm. Solzhenitsynin vankileirimuistemat piti julkaista suomeksi Ruotsissa! Jo silloin minua myötähävetti tällainen nöyristely ihan helvetisti.

  Meillä kyllä riekuttiin kolman maailman puolesta, mutta lähialueen ja sukukansojen vainoista oltiin hiiren hiljaa. Osa uskonsa, osa opportunisminsa ja osa tietämättömyytensä takia.

  Meillä jaksetaan yhä repostella muutaman pikkunilkin natsisekoiluja, mutta valtavan joukon sekoilut diktatuurin puolesta kuitataan ajan hengellä.

  Nyt se sitten lävähti taas vasten pläsiä kuin märkä rätti. Venäläisten raadollinen suurvaltapyrkimys.

  VastaaPoista
 2. Putin on ollut koko ajan hyvin johdonmukainen suurvaltapyrkimyksessään. Itsekin menin ensin halpaan: arvelin Putinin tulleen hulluksi psykopaatiksi, mutta eihän hän sellainen ole, kunhan on vain narsistinen vallanhaluinen luonne.

  On vapauttavaa se, että olemme nyt henkisestikin irtautumassa edellisten hallitsijoittemme aikaisesta kumartelusta idän suuntaan. Johan sitä teeskentelyä ja kravattien hellää hivelyä jo kestettiinkin. Täysi tunnustus nykyiselle presidentille, joka tekee töitä lännen suuntaan ja solmii uudenlaisia yhteyksiä.

  Kunpa vielä Venäjän kansa rohkaistuisi katsomaan totuutta silmiin. Kunpa he näkisivät Putinin läpi. Parhaiten tämä Venäjän häpeätila loppuisi, kun sen lopettaisi Venäjän oma kansa.

  VastaaPoista
 3. Huomaan, että historioija Teemu Keskisarjalla on päivän kolumnissaan sama näkökulma kuin tässä meikäläisen kirjoituksessa: Venäjän kansan aktivoitumista odotetaan nyt kovasti. Odotetaanko turhaan, niin kuin Keskisarja ilmeisesti arvelee?

  Näin Keskisarja lopettaa kolumninsa:

  "PUTIN palautti neuvostovalheen voimaan.

  Hän tukki epäuskoisten äänitorvet pelolla ja väkivallalla. Iso osa alamaisista ei ollut valehtelusta moksiskaan. Eikä ole edelleenkään. Protestit ovat vaimeita verrattuina vuosiin 1917 ja 1991. Tuskin edes Suomen – maailman reiluimman naapurin – kimppuun hyökkääminen suistaisi Venäjää kollektiiviseen itseinhoon.

  Totuus ei tätä infosotaa voita.
  "

  https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008696056.html

  VastaaPoista
 4. Pessimisti olen venäjän suhteen. Eurooppalaisen sivilisaation kiusana tulee pysymään ,kunnes syntyvyyden lasku ja aivovuoto ulkomaille hitaasti näivettävät kuin myös öljyn ja kaasun kysynnän loppu. Kansan luonne kantaa itämaista despotiaa.
  Suomalainen pääsääntöisesti luottaa toiseen ihmiseen ,olipa tämä tavis tai viranhaltia ,Venäläinen ei. Venäläinen johtaja tai virkamies ei miellä olevansa kansan palvelija vaan ihmiset ovat olemassa häntä varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. - Voiko siihen ryssään luottaa?
   - Venäläinen luottaa suomalaiseen. Venäläinen ei luota toiseen venäläiseen. Tähän voi luottaa.

   Venäjän mahti on noin 2 % maailmantaloudesta. Tämä on totta.

   Poista
 5. Venäjän boikotoiminen laajalla taloudellisella rintamalla tuottaisi tulosta, mutta monet isot valtiot hyötyvät Venäjä-kaupoistaan niin merkittävästi, että ne eivät tule katkaisemaan taloussuhteita.

  Tämä on sääli. Uskon, että moni kansalainen on valmis kiristämään talouttaan, jos Venäjää aletaan boikotoida voimakkaammin. Itsekin tankkasin juuri, ja huomasin, että hups vaan, 60 euroa meni tankkiin ennätysajassa ja sillä sai vähemmän kuin ennen. Käsittääkseni bensan hinnan nousu johtuu Putinista, mutta ihan varma en ole. Mutta siis - maksan mielelläni Putin-kiristyksistä ja tiukennan omaa talouttani.

  VastaaPoista
 6. On verratonta että sota, sotiminen koskee kukkaroon kaikkia, tasapuolisesti. Syyttömät saavat ajatteluelimelle pontta jolla on suotuisa vaikutus.

  Suoraanhan ei kukaan maksa, tämä on selvä seikka. Eihän Putinkaan hengiltä murjonut ole yhden ainutta ukrainalaista.

  Tottakai inhan, kirpeän fiksut neropetterit saavat stondiksenalun kun voivat uittaa omaneduntavoittelun hurmiossaan joutavia hinnankorotuksia ja muuta metkuttipetkuttia sodan varjon alla framille. Näin se on aina ollut.

  Jenkkien MARPAT -univormu on kyllästetty hyönteiskarkotteella joka ei lähde pesemällä. Se on kissoille myrkyllistä. Tämän vuoksi ette näe videoita joissa univormussaan onnellisesti kotiin palaavaa sotahahmoa halipusimassa katinpahuksia, vain koiria ja vaimonkutaleita penikoineen. Eivätkä jenkinpenteleet edes kehtaa myydä käteviä verkka- ja raksapöksyjä ynnä takkeineen-lakkeineen ylijäämäkauppiaille. Perkele mitä sakkia! Hyödyttömiä, joutavanpäiväisiä harjoitusmaaleja ovat. Käyttöä jenkille univormussa: sieniviljelmä elikäs matofarmi taikka muu epäluonnollinen ja kaamea, tyly ja röyhkeä kohtalo! Ei armoa, Ukrainaan!

  Nimim. Gepardihenkinen pintakäsittelijä

  VastaaPoista
 7. Totuus on sodan ensimmäinen uhri, sanotaan lehdessä (HS) tänä aamuna, ja jatketaan: ”Sanotaan myös, että kaikille voi valehdella jonkin aikaa ja joillekin voi valehdella kaiken aikaa.”

  Vaan voiko kaikille valehdella kaiken aikaa?

  No kyllä voi.

  Putin näyttää onnistuneen oman kansansa sumuttamisessa jo vuosien ajan. Ne kansalaiset, jotka näkevät valheiden läpi ja ymmärtävät myös Ukrainan sodan laittomuuden, vääryyden ja katastrofaaliset seuraukset, vaiennetaan väkivalloin. Viittaan vaikkapa oppositiojohtaja Aleksei Navalnyihin, joka juuri sai uuden yhdeksän vuoden tuomion. Venäjällä näyttää jatkuvan Stalinin ajan diktatuuri.

  Pääministeri Marin on parhaillaan Brysselin huippukokouksessa sopimassa Ukraina-asioista. Toivoa sopii, että EU-maat olisivat yksimielisiä ankarien talouspakotteiden asettamisessa Venäjää vastaan. Euroopassa ei ole sijaa diktatuureille.

  VastaaPoista
 8. Vaan ovatko kaikki unohtaneet nyt koronan? Milloinkaan ennen ei ole ollut näin paljon tartuntoja ja koronakuolemia. Maskit on heitetty nurkaan ja rajoituksia vihataan etukäteen.

  Samaan aikaan meillä ilmeisesti aletaan miettiä, alettaisiinko pohtimaan neljättä rokotuskierrosta vanhemmalle väestölle ja riskiryhmille, kun kolmannen rokotuksen teho on merkittävästi hiipunut. Monissa EU-maissahan saa jo neljättä piikkiä, mm. Saksassa.

  Itsekin olin eilen kokouksessa parinkymmenen henkilön kanssa. Menin ravintolan kabinettiin FFP2-maski naamalla, mutta riisuin sen nopeasti pois, kun kellään muullakaan ei ollut maskia, ja pitkän pöydän ääressä istuttiin riti rinnan ja juotiin kahvia. Jos jollain oli omikronia elimistössään, nyt oli kyllä oiva tilaisuus levittää sitä. Saapas nähdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä Hesassa kyllä käytetään maskia aika tunnollisesti, niin kulkuneuvoissa kuin kursseillakin. Eilenkin olin tiedeluennolla, jossa puhujalla oli visiiri ja meillä muilla maskit. Sama juttu työväenopiston kursseilla.

   Mutta tähän koronan totaaliseen unohtamiseen minäkin olen kiinnittänyt huomioni! Totaalinen hyökkäyssota tietysti vie huomion, mutta kun katsoo tartuntakäyriä, niin nehän ovat moninkertaiset niihin verrattuna, joiden takia aiemmin panikoitiin.

   Aina viisas vaimoni selitti asian johtuvan siitä, että koska kaikki halukkaat on jo rokotettu, niin taudin annetaan nyt viimeinkin mennä väestön läpi - eikä enää jarruteta sitä, mikä muutenkin tapahtuisi.

   Se panikointi 2 vuotta sitten näyttäytyykin nyt vähän huvittavalta. Pääministeri esim. vetosi ikäihmisiin, että älkää menkö nyt mökeille. Ymmärrän kyllä miksi hän niin teki, mutta älytöntä se oli silti.   Poista
  2. Tämän täytyy olla harkittu strategia, jonka terveysala ja poliittinen johto on päättänyt yhdessä: annetaan taudin mennä nyt läpi väestön, niin saadaan immuniteettia. Sama juttu kuin koronakuolemien Ruotsissa on ollut käytössä.

   Taisi nyt vaan tulla yllätyksenä se, miten paljon tartuntoja lopulta onkaan tullut ja miten paljon kuolemat ovat meilläkin lisääntyneet.

   Olisi voinut kyllä säilyttää koko maassa vakavan maskisuosituksen kaikkialla kokoonnuttaessa julkisesti muualla kuin perhepiirissä. Täälläkin kaupoissa on valtaosalla maskit, ja siksipä minulle oli yllätys, että tällaisessa kokouksessa ollaan ilman maskeja ja ilman turvavälejä. Iloisesti vain sanottiin, että kyllä minä kaupassa käytän maskia.

   Poista
  3. Lisäys: Juuri äsken luin Hesarista, että Suomi on ollut kuolleisuuden määrissä asukasta kohti Euroopan kärjessä viime aikoina. Kehitys meillä on ollut siis paljon huonompi kuin muissa Pohjoismaissa. Eli taisimme pudota mallimaasta pahnanpohjimmaiseksi, kun kaikista rajoituksista luovuttiin ainakin minun mielestäni hieman liian aikaisin. Harmi, että Kiuru on äitiysvapaalla ja tilalla on lepsun tuntuinen Linden, joka kammoaa rajoituksia, vaikka ne säästäisivät ihmishenkiä.

   Poista
 9. Kiinnitettekö eilen huomiota siihen, kun Sauli pohdiskeli tv:ssä Suomen mahdollisia toimia tämän putinilaisen erikoisoperaation takia?

  Minullla pisti silmään - tai siis korvaan ja tajuntaan - se, että hän sivuutti ilmeisimmän vaihtoehdon kokonaan: sen ettei tehdä mitään, vaan jatketaan vaan rauhanomaista rinnakkaineloa Suuren ja Mahtavan naapurina. Hätäkö tässä.

  Nooraa varmaan suututtaa se, ettei Sauli ottanut lusikkaa kauniiseen käteen ja luvannut Suomen tekevän parannuksen: lopetamme veljeilyn Suuren Saatanan eli verenhimoisen Naton kanssa, joka jatkaa väsymättä rauhaa puolustavan ja ketään uhkaamattoman kiltin Venäjän ahdistelua!

  Vakavasti puhuen olisihan sellainenkin mahdollisuus, että tekisimme Venäjän kanssa uuden julkisen hyökkäämättömyyssopimuksen, johon kirjataan se, ettei toisen asioihin puututa.

  No, siltä se vaikuttaa, että Natoon mennään paraatiovista. Yritin arvioida Saulin ähkinästä, onko turvatakuita luvattu jäsenneuvottelujen ajaksi - ja ennen kaikkea onko varmistettu, ettei mikään Nato-maa vastusta. Lähinnä ajattelen Turkkia ja Unkaria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä malta olla kommentoimatta asiaa, vaikken tuota Saulin haastattelua nähnytkään. Nimittäin "Saulin ähkinä"-ilmaisu kertoo jo paljon, ja loput voi päätellä.

   Olen itsekin odottanut Saulilta hieman suorempia kannanottoja ilman ähinää ja puhinaa, mutta toisaalta ymmärrän, ettei presidentin oikeastaan kannata naulata kantaansa julki siinä vaiheessa, kun prosessi vielä kiehuu. Vaatiihan tuokin taitoa, että pitää kaikkia ovia raollaan loppuun saakka.

   Natoon vaan ja ähinät sivuun, isoveli on riisunut naamionsa ja näyttänyt todellisen karvansa. Ei ole hyvä olla yksin eikä ole hyvä silitellä Putinin kättä niin kuin Tarja Halonen aikoinaan lehtikuvassa teki.

   Poista
 10. Tapsa, kiitos huomioimisestani!
  Minun mielipiteeni eivät rauhaa eivätkä toivottavast sotia maailmaan synnytä. Eivätkä taida sitä tuoda monen muunkaan.
  Vaan eipä minua maailman mielipidetuulet hetkauta. Aivoni tuottavat ajatuksia, joita ei väkisin muuta edes maailmanlaajuiset manipulointiyritykset. Ajatusten vaihto ym. kampanjoita onkin vuosien saatoissa tehtailtu lukemattomia.
  Ei vaikuta itikanpaskan vertaa mihinkään, mitä hyväksyn ja mitä en. Maailmanlaajuinen aivopesu jatkuukoon asiassa kuin asiassa!
  Valitettavasti olen huomaavinani toivottomuuden, jopa välinpitämättömyyden kasvavan nykyistä narsistiliberaalia lajiamme kohtaan. Ihmisvihafasismia yritän torjua, mutta sarviaan se perkele vilauttelee tämän tästä.

  Joskus tulee mieleen, että kannattaako jotakin asiaa tehdä tulevaisuutta ajatellen. Jospa sittenkin kaikki hommailut ovat täysin turhaa. Jos ja kun sota pyyhkäisee kaiken sileäksi.

  VastaaPoista
 11. Iines, ilmeisesti ovat päättäjät tulleet siihen tulokseen, että markkinatalouden käynnissä pitäminen on tärkeämpää kuin muutama sata covidin tappamaa uhria.
  Nyt ykkösasia meillä on auttaa Ukrainasta pakenevia ja huolehtia heistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä onkin ilmeisen selvää minunkin mielestäni: talous kävelee nyt ihmisarvon yli. Viis vanhuksista, kuolevat ne kuitenkin pian. Koronan annetaan täysin esteettä mennä väestön läpi.

   Tulee mieleen, että joku Pentti Linkola voisi nyt onnitella itseään. Koronan avulla päästään elinkelvottomista yksilöistä, ja jäljelle jäävät vahvat ja nuoret.

   Poista
  2. Ukrainalaisia on maassamme 9000 henkeä, kuten ei enää ole suosittua sanoa. Uumoillaan 20 000 hengen saapuvan.

   Mitä tulee sanoa?

   Poista
  3. Määrät ovat valtavia, ja useimpiin Euroopan maihin on paljon tulijoita. Tämä käy tietenkin talouden päälle, mutta autettava on, koska tulijat ovat akuutissa hätätilanteessa ja ovat yhteiskuntansa heikoimpia, lapsia, naisia, vanhuksiakin.

   Jokainen meistä on varmaan antanut roponsa jotakin kautta, kukin mahdollisuuksiensa mukaan. Itseäni on alkanut jopa heikottaa se pyyntöjen määrä, joka minua päivittäin kohtaa. Tänäänkin tuli nimelläni osoitettu henkilökohtainen kirje jostain Diakoniasäätiöstä, jossa pyydettiin rahaa tilille. Kun jonkin lehden avaa, siinä saattaa olla peräkkäin kaksitoista avustuspyyntömainosta.

   Kun ei niihin kaikkiin pysty mitenkään osallistumaan, tuntee huonoa omaatuntoa sivuuttaa niitä. Mutta siis mieletön määrä näitä pyyntöjä nyt kohtaa yhden pienen ihmisen.

   Poista
 12. Olemme nyt Ruotsin kanssa osallistuneet Ukrainan sotaan viemällä sinne mm. aseita. Tuskin itänaapurin nykyiset päättäjät, jos pysyvät elossa ja vallassa, sen unohtavat.
  On arvoitus vielä mihin kaikki lopulta päättyy. Ihme on, jos maailman myllerrys tästä pian rauhoittuu ja syntyy sopimuksia, jonka jälkeen rauha palaa. Toivottavaa se tietysti on, mutta pelottavan epävarmaa.

  Jokainen osaa varmasti tuntea myötätuntoa sodan keskellä kärsiviin ja palavista kaupungeista pakeneviin naisiin ja lapsiin. Kaikki eivät edes pysty pakenemaan pommitusten keskeltä, kuten vakavasti sairaat ja ikäihmiset.
  Toivottavasti päättäjämme ymmärtävät miten tärkeitä ja kauaskantoisia päätöksiä ovat tekemässä.
  Onko sotilaallinen voima selän takana ainoa mahdollisuus ja julma sota ennen jonkinlaiseen status quohon pääsemistä?
  Siltä nyt vahvasti näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh, se on, Noora, Venäjän sota, Venäjä hyökkäsi itsenäisen valtion kimppuun, joka tietysti puolustaa vapauttaan. Onneksi Ukrainalla on presidentti, jolla on kykyä ja vahva usko maahansa.

   Keskellä sodan kauheutta vaihteeksi hauska havainto: Volodymyr Zelenskyin ääni! Vallan hieno!

   Miten ilmeisesti kaikki slaavilaiskieliä puhuvat miehet puhuvat matalalta römistäen, kuin viisi viikkoa ryypänneet ja testosteronia uhkuvat uroot. Olisi mielenkiintoista tietää, mistä juontuu tämä slaavilaismiesten römeä äänenkäyttö.

   Samanlainen äänenkäyttö on vaikkapa venäläisellä laulajalla, Vysotskilla. Verratkaapa huviksenne Zelenskyin ääntä Vysotskiin, jonka laulun olen ennenkin linkannut tänne:

   https://youtu.be/yJSTM-VAJ9E

   Poista
  2. Loistava näyttelijähän Zelenskyin on. Psykologisesti vakuuttava ja karismaattinen. Hän on käsikirjoittanut ja näytellyt sarjoissa ja ilmeisesti elokuvissakin. Omistaa tuotantoyhtiönkin. Olisipa mielenkiintoista nähdä millainen hän on standup-lavalla.
   Ilmeisesti on juristi koulutukseltaan, mutta luovuus lienee sittemmin voittanut. Vai kuin lienee?

   Poista
  3. En tunne Zelenskyin taustaa, vain sen olen lukenut, että hän on näytellyt jossakin sarjassa tai elokuvassa. Monipuolinen ihminen, jos on vielä juristikin.

   Mutta siis tuo slaavilainen miespuhunta on kiinnostavaa, sillä muistan kiinnittäneeni siihen huomiota jo aiemmin venäläisissä elokuvissakin. Slaavilaismiesten ääni uhkuu testosteronia ja on kuin vanhan juopon römisevä ääni. Kulttuurinen piirre?

   Poista
 13. Mutta iloisempi uutinen on, että hallitus on saavuttanut työllisyystavoitteensa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainahan työtä on. Nuo herttaiset ja laupiaat veikkoset, työnantajat sen tietävät. Omaa työtänsä eivät vain antaisi tehdä... On vain hyvä että sitä riittää hallituksen ministerillekin.
   Nätein hallitus milloinkaan-ikinä.

   Poista
  2. Hallitusta on syytä onnitella tavoitteen saavuttamisesta, mutta on myös sanottava, että se ei riitä, koska työttömiä työnhakijoita oli helmikuussa edelleen yli 265 000, joista pitkäaikaistyöttömiä lähes 104 000.

   Avoimia työpaikkoja oli samaan aikaan yli 242 000. Siis lähes saman verran kuin työttömiä. Kysyä siis sopii, miksi työ ja tekijät kohtaavat yhä liian huonosti. Nimenomaan tässä on työttömyyden kulminaatiopiste, joka on jäänyt huomiotta.

   Poista
  3. Vielä toinen näkökulma: olen miettinyt, miksi on vaikea nimetä niitä hallituksen rakenteellisia toimia, jotka nyt olisivat nostaneet työllisyyttä. En ole nähnyt lehtiartikkeleissa näitä toimia mainittavan ainuttakaan.

   Olenkin päätynyt nyt siihen tulokseen, että niitä ei yksinkertaisesti ole, vaan työllisyys on noussut hallituksesta huolimatta mm. siksi, että ihmiset ovat uutisten mukaan omatoimisesti lykänneet eläkkeelle siirtymistään eläkepomojen tekemien eläkeuudistusten vuoksi. Kun eläkkeitä on heikennetty, niin töissä pitää olla entistä kauemmin, jotta tavoiteltava eläke olisi entisen suuruinen. Tämä on lisännyt merkittävästi työssäoloa, mutta se ei johdu Sipilän eikä Marinin hallituksista.

   Toiseksi osa-aikatyö on lisääntynyt merkittävästi, mutta osa-aikaiset eivät tee yhtä paljon työtunteja kuin pienempi joukko kokopäiväisiä työntekijöitä. Niinpä tehdyt työtunnit ovat kokonaisuudessaan määrältään pienempiä kuin ennen, eikä yhteiskunta sillä rakennu saati talous kohene.

   Kolmanneksi, jos työpaikat ovat julkisella sektorilla ja se samaan aikaan velkaantuu miljardeja euroja vuodessa, työllisyys ei ole kestävällä pohjalla. Oikeastihan hallitus voi parantaa työllisyystilannetta vain tekemällä sellaisia rakenteellisia päätöksiä, jotka alentavat kuluja ja veroja ja tekevät toimeliaisuuden mahdollisimman laaja-alaisesti kannattavammaksi.

   Poista
  4. Vasemmisto­johtoinen hallitus saavuttaa yllättäen historiallisen työllisyys­tavoitteensa – oikeisto vaikenee.

   Tämän lisäksi oikeisto vaikenee myös tehokkaasti velkasuhteen kääntymisestä.

   Poista
  5. Vanhana ja paatuneena "maahanmuuttovastaisena" toivotan ukrainalaiset pakolaiset tervetulleiksi Suomeen. He ovat niitä "osaajia", joita Suomi oikeasti tarvitsee.

   Enkä nyt halua syyllistää afrikkalaisiakaan sinänsä, mutta kuten olemme huomanneet, niin vuosituhantisia kulttuurieroja ei kurota umpeen vuosikymmenien kotoutuksilla ja suvaitsevuus-propagandalla.

   Slava Ukraini!

   Poista
  6. Venäjän käymä sota Ukrainaa ja koko Eurooppaa vastaan ohittaa kevyesti Suomen työllisyystilanteen päivän uutisannissa.

   Useat asiantuntijat eivät myöskään pidä tuota työllisyysasteen nousua hallitustoimien ansiona, vaan normaalina kehityskasvuna mm. ihmisten omaehtoisten eläkkeellesiirtymisten myöhentämisen vuoksi. Työllisyysluvuthan ovat sitä paitsi koronarahoitusten vuoksi nousseet koko maailmassa. Et sinä, Mankemangikaan vastannut kysymykseen, johon sinulta odotetaan nyt vastausta:

   Mitkä rakenteelliset ja nimenomaiset hallitustoimet ovat vaikuttaneet työllisyyslukuihin?

   Teepäs lista toimista!

   Samoin sotauutisointi on ohittanut koronauutiset, vaikka koronakuolemat ovat meillä nyt Euroopan suurimmat - tästäkin oikeisto vaikenee vai? Olemme Euroopan huonoimmin hoitaneet koronan tällä hetkellä. Mutta siis tästä ei uutisoida, vaikka tartunnat nousevat kaiken aikaa, mikä alkaa olla hälyttävää koko Euroopan mittakaavassa.

   Poista
 14. Laskettaneenko avoimiin työpaikkoihin pätkätyöt, lyhyet projektihommat, sijaisuudet, sesonkiduunit yms. Puhelinmyyntiin lienee ainakin jatkuvasti paikkoja auki.

  Eläkeikää lähestyviä ei mieluusti palkata, osa-aikaduuneihin ei monienkaan kannata mennä tai homma kuin homma ei kelpaa.
  Töitä ei yleensä saa jos koulutus, kokemus tai kielitaito ei riitä, vaikka työ kuin työ kelpaisikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpäs tiedä minäkään, lasketaanko sijaisuudet yms. työpaikkoihin, mutta oletan, että kyllä lasketaan, jos ne on ilmoitettu työnvälitykseen haettaviksi. Tämä varmaan lisää paikkoja ja työllisyyttä melkoisesti.

   On myös niin, että työttömänä olo tavallaan ruokkii itseään eli lisää työttömyyttä, koska työttömänä ollessa saa tehdä aika minimaalisen määrän töitä ilman että työttömyysraha pienenee. Moni on laskenut, että kannattaa mieluummin olla kokonaan työtön kuin tehdä osa-aikaisena töitä. Myöskään opiskella ei käsittääkseni työttömänä saa. Pitää vain olla kotona laiskana ja työttömänä, jos haluaa ansiosidonnaisensa.

   Poista
 15. Euun valtiothan voisivat supsikkaasti liittyä nyt Usan osavaltioiksi. Dirikoiden huippukokouksissa taputellaan selkiä, halaillaan ja lähes pussaillaankin intohimoisesti kameroidenkin edessä kuin vastarakastuneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Että muiskis vaan, Noora..

   Siis eikö kuitenkin ole hienoa, että eri maat pussailevat ja ovat hyvissä suhteissa, keskustelevat keskenään eivätkä valehtele toisistaan kuten itäinen naapurimme. Nythän Venäjä tuuttaa maailmalle ja kansalaisilleen sellaista hämyuutista, että Suomen natsihallinto on tappanut venäläisiä lapsia ja naisia kammottavilla leireillä sotien aikana.

   Kyllä minun täytyy ihmetellä, Noora, etkö oikeasti näe Putinin ja Pohjois-Korean Kim Jon-unin välillä mitään yhteyttä. Hehän juovat veljesmaljoja ja varmaan pussailevatkin:

   https://www.dw.com/en/putin-kim-needs-security-guarantees-on-nuclear-deal/a-48471334

   Poista
  2. Ovat perhanan fasistit varastaneet sen miesten keskinäisen pussailunkin venäläisiltä! Kaikkihan muistamme Brezhnevin mahtimuiskun Kekkoselle...

   Noora on sen verran jäljillä, että Puola varmaan haluaisikin USAn osavaltioksi. Siellä ei luoteta saksalaisten ja ranskalaisten haluun ja kykyyn auttaa siinä tilanteessa, että Venäjä tekisi heillekin erikoisoperaation.

   Suomella on sama juttu.

   Pahaksi on mennyt, jos Putin Suurella ei ole enää muita aitoja ystäviä kuin Kim I Paksu. Sale ja Tartsakin ottavat etäisyyttä, eivätkä ole enää muka tuntevinaankaan.

   Sic transit gloria mundi.

   Poista
 16. Mutta se minua ihmetyttää, miten kukaan suurinkaan Venäjän ystävä voi seurata heidän räikeän röyhkeää valehteluaan inhoa tuntematta.

  Oikeuttaako "hyvä asia" mihin tahansa? Näköjään oikeuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä minuakin suoraan sanoen pöyristyttää. Tai oikeastaan eniten se, miten jonkun poliitikon tai johtajan moraali voi kestää tuommoisen valehtelun, mitä Putin harrastaa: Että suomalaiset natsisotilaat ovat tappaneet naisia ja lapsia kaasukammioissa.... Tätä syötetään nyt kansalle, ja kansako uskoo?

   Miten tämmöinen voi olla mahdollista, että suurvallan johtajaksi on päässyt rikollinen valehtelija, jonka valheet koko maailma huomaa mutta jonka annetaan jatkaa valehtelua. Ei mene nyt minun tajuntaani tummoinen moraalittomuus. Miksi Venäjän kansa ei kolkkaa tuota kahjoa?

   Poista
  2. En minä ole huomannut, että juuri Putin olisi tuota valhetta levittänyt? Onko hän?

   Sen sijaan hänen innokkaat lakeijansa ovat jo vuosikausia kirjoittaneet Stalinin vainojen ja siinä samalla Itä-Karjalan sota-ajan historiaa uusiksi.

   Korkeammalta taholta saadun käskyn innoittamina toki. Se on venäläinen tapa ja käytäntö, jonka kommunismi jalosti huippuunsa.

   Poista
  3. Mm. toimittaja Lauri Nurmi (IL) kirjoittaa, että Suomen valtiojohto, Puolustusvoimat ja Suojelupoliisi suhtautuvat erittäin vakavasti valheeseen, jota Putinin hallinto ja propaganda ovat rakentaneet Suomen varalle.

   Venäjän federaation tutkinta­komitea oli ilmoittanut alkavansa tutkia venäläisten sota­vankien ja slaavilaisen siviili­väestön tuhoamista Suomen miehitys­hallinnon perustamilla keskitys­leireillä Karjalassa. Suomalaiset olisivat sulkeneet keskitysleireille yli 24 000 ihmistä. Kansanmurhassa olisi kuollut ainakin 8 000 venäläissiviiliä, joukossa 2 000 lasta. Suomalaiset olisivat lisäksi murhanneet yli 7 000 sotavankia hautaamalla elävältä, myrkyttämällä kaasukammiossa tai ampumalla.

   Myös Kremlin väite siitä, että Ukrainaa johtaisi natsipresidentti, hakee röyhkeydessään vertaistaan. Zelenskyihän on juutalainen.

   Kyllä nämä valheet Putin-lähtöisiä ovat. Hän on luonut nyt tämänkertaisen valhekulttuurin.

   Poista
  4. Tämä "tutkintahan" on ollut käynnissä tai ainakin vireillä jo vuosia. Huvittavaa korniudessaan on se, että ne Stalinin tapattamat uhrit löytänyt tutkija on nyt vankilassa tekaistun syytöksen nojalla.

   Voi sanoa, että hän löysi "väärät uhrit".

   Eiköhän venäläiset tiedemiehet kohta väitä, että ne Katynin metsienkin 20 000 puolalaista upseeria ole puolalaisten itsensä teloittamia.

   Ei ole niin räikeää valhetta, etteikö venäläinen sitä kehtaisi esittää.

   Poista
 17. Tapsa, niin se on aina ollut ja on aina oleva.

  Valitettavasti minä en luota niin lännen kuin itäisiinkään median suoltamiin "totuuksiin".
  Valehtelua ja pettämistä se on vaikeneminenkin, jos asioita jätetään tietoisesti piiloon ja paljastamatta.
  Aikoinaan Tv1 Ulkolinjassa, näytettiin dokkari: " Vakoilun uudet tuulet. Siitä laitoin muistikirjaan joitakin merkintöjä; Ihmisten aivot ovat yksityisyyden viimeinen linnake, jonne valtiot halajavat. Jokaista liikettä seurataan Uber ja Gsp-paikannuksen kautta. Sähköpostien metatietoja talletetaan, viestejä kuunnellaan ja paikannetaan, varotoimenpiteet turhia?
  Totuuskoneisto taltioi, sensuroi, sormeilee tapahtumia, pyyhkii pois ihmisiä, taltioituja tiedostoja ja muuttaa historiaa. Kohta kukaan ei tiedä mikä on totta ja mikä ei.
  Winston Smith: Menneisyyden ajanmukaistaminen eli menneisyyden väärentäminen. Historian poistaminen on helpompaa kun kaikki on sähköisessä muodossa.
  "Kännyköillä on korvat", mikrofonit kuuntelevat.
  Vapautensa vo menettää myös epähuomiossa.
  Emme pysty arkielämässämme uskomaan millaisia seurantajärjestelmiä, salaustenpurkujärjestelmiä, joukkojen valvontaa, kryptoanakyyseja käytetään.

  Luuraako totuus usein kahden eriävän totuuden välissä, mene ja tiedä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On eri asia hyökätä tykein, panssarein ja ohjuksin naapurimaahan ja pimittää se tieto omalta kansalta kuin seurata ihmisten liikkeitä ja ostoja sähköisesti, osaksi heidän omalla luvallaan.

   Historiahan on aina voittajien kirjoittamaa historiaa. Toisaalta yksittäiset kansat ja ihmiset, kuten vaikkapa me suomalaiset, tiedämme vähän paremmin mitä tarkoittaa se, että olimme viime sodassamme Hitlerin liittolainen.

   Emme olleet sitä natsismia kannattajina, vaan siitä huolimatta. Meitä uhkasi idästä suurempi vaara. Oikeasti. Sen vaaran pääjehu Stalin on taas nostettu suureksi sotasankariksi. Hänen teloituttamansa, pakkotyössä tapattamansa, orjuuttamansa ja vangitsemansa kymmenet miljoonat ihmiset on iloisesti unohdettu. Rapatessa kun roiskuu, eikä munakasta voi valmistaa munia rikkomatta.

   Länsi-Eurooppa eli jo "sodat ovat menneisyyttä" -aikakautta, kun idästä nousi Iivana Julman kalvakka haamu ja totesi, että härski hyökkäys veljesmaahan piristää kansaa kummasti - etenkin kun aitoon neuvostotyyliin naamioidaan se lasten auttamiseksi, heh heh.

   Hän unohti, että tänä sähköisen viestinnän aikana myös oikea tieto leviää silmänräpäyksessä ympäri maailman. Voimme vain toivoa, että massiivisesta sensuurista huolimatta se tavoittaa jossakin vaiheessa myös huolellisesti aivopestyn venäläisen kansankin.

   Faktahan on, että Putinin poppoo ja venäläinen media valehtelevat tästä sodasta. Varmaan hyvästä syystä, mutta valehtelevat kuitenkin. Eivät halua kansan tietävän, mitä he tekevät.

   Sähköisen vallankumouksen ansiosta me taas tiedämme tästä sodasta enemmän kuin venäläiset. Eli ei niin pahaa etteikö jotain hyvääkin - vaikka oikea tieto lisääkin tuskaa.

   Poista
  2. Olen varma siitä, että oikea tieto saavuttaa venäläiset ennen pitkää, sillä ei Venäjäkään elä enää umpiossa, vaan monilla on siteitä muuhun maailmaan ja somen kautta pääsee taatusti edelleen jotain kautta lukemaan maailman uutisia ja olemaan kontaktissa ulkomaalaisten kanssa.

   Kunpa ne uutiset olisivat totta, joissa sanotaan Putinin lähipiirin suunnittelevan hänen vaihtoaan.

   Poista
  3. "ei Venäjäkään elä enää umpiossa,"

   Ei tosiaankaan! Nyt on Putinkin tuominnut cancel-kulttuurin!

   Poista
  4. Minähän sanoin, ettei niin pahaa etteikö jotakin hyvääkin!

   Poista
 18. Viime aikoina on levitetty myös Timo Harakan syvän huolen lausuntoa siitä, kuinka Ukrainan hallintoon osallistuu myös äärioikeistolaisia. Kysytte tietysti, että kuka saatanan harakka, mutta kyllä se toden totta on Suomen hallituksen ministeri ja sdp:n vihrumainen jäsen.

  Kamala on Putin, kamalaa on Halosen ajan rähmällään olo hänen edessään. Koko yhteiskunta tuntui olevan halostunut.

  Heh, ettehän te pirut ryssän kätyrit ikinä mitään myönnä, mutta putinismi on marxismilenininismin kehitystulos. Ei aatteesta koskaan Neuvostovenäjällä luovuttu, aate haki vain uuden suuntansa, edelleen kehittyi. Kommunismi on fasismia on roistokapitalismia. Kommareiden puolustuspuhe aikanaan oli, ettei kommunismiin ole vielä missään päästy, vallitsevassa kyse on vain reaalisosialismista.

  Nyt on kommunismin naamiot riisuttu.

  Kolminkertaiset sinikkasokat putinille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän nykyinen putinismi muistuttaa Neuvostoliiton ajan salailevaa valheellista ilmapiiriä melkein yks yhteen, ja jäljet johtavat diktaattoreihin, Staliniin, Hitleriin ja Pohjois-Koreaan.

   En tahdo jaksaa ymmärtää näitä ikään kuin Venäjän puolustajia ja Ukrainan mollaajia.

   Tottakai Ukrainaankin mahtuu monenlaista tuomittavaakin varmasti, sillä se on olut vapaa itsenäinen maa erilaisine aatteineen, mutta kyse ei ole tässä nyt Ukrainan virheistä, jotka eivät ole oleellisia, vaan Venäjän hyökkäämisestä Ukrainaan totisesti ilman aihetta. On raukkamaista Harakalta perustella sotaa muka Ukrainan uusnatseilla - mieshän puhuu kuin Putin.

   Poista
  2. Raakkuna oli kyllä käsittääkseni ennen sotaa. Sodan syttymisen jälkeiseksi fasisteiksi kuitenkin jäivät Harakka, Putin ja Halonen blofeldmaisine kissoineen. (Viitt.Ian Fleming, jamesbond, spektre, smersh)

   Poista
  3. Ajatelkaapa Harakan pöyristystä, kun joku kertoo hänelle että Summassa, Kollaalla ja Raatteen tiellä rehtien työmiesten rinnalla taisteli suojeluskuntalaisia!

   Turhaan ei rokonarpinen gruusialainen pappisseminaarilainen väittänyt tulleensa vapauttamaan Suomen työtätekevät oikeistovoimien sorrosta. Tyhmät tsuhnat eivät vaan tajunneet omaa parastaan.

   Mutta kohta Suuri sileäposkinen Seuraaja saattaa tämän pelastustyön loppuun. Tai siis yrittää - voihan olla sekin menee kuin Ukrainassa.

   Poista
  4. Tämä Harakan pöyristys muistuttaa etäisesti sitä samaa pöyristystä, joka nyt vallitsee monella hyvin suvaitsevalla ihmisellä: miten maahanmuuttajiin kriittisesti suhtautuneet suomalaiset kehtaavatkin nyt olla suvaitsevaisia ukrainalaisia maahanmuuttajia kohtaan! Heidänhän tulee tuomita tänne tulevat pakolaiset!

   Pahempaa olkiukkoa tuskin löytyy maahanmuuton tiimoilta. Ollaan närkästyksissä ikään kuin siitä, että ei saadakaan omistaa kokonaan itse suvaitsevuutta pakolaisia kohtaan. Että kaikki auttavat nyt ukrainalaisia ja meidän hyvyytemme hukkuu massahyvyyteen.

   Hohhoijaa, miten yksinkertaista ajattelua onkaan. Maahanmuuttokriittisyys käsittääkseni ei tarkoita samaa kuin maahanmuuton tuomitseminen.

   Poista
 19. Kamalassa on hyvääkin. Sydäntäni lämmittää Helsingin rautatieaseman katolla liehuva Ukrainan lippu, samanlaisia on monta Eteläranta 10:n, Palacen katolla. Tuomiokirkon edustalla on molemmin puolin isot Ukraina-lakanat. Helsingin kapungintalo oli viikon verran valaistu Ukraisnan värein, mutta viherkommunistit saivat valot poistettua.

  Putin, marxismileninistisen kommunismin evoluution kahdeksanpäinen hirviö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, kamalaa... säikähdin jo, että puhuit Ameriikan varapresidentittärestä.

   Poista
  2. Heh, Kamala Harris ja Vanha Bidee!

   Poista
  3. Vaan tiesittekö sitäkään, mikä on Jooseppi Bidenin toinen nimi?

   Minäpä kerron: Robinette. Kyllä, oikein sievä nimi. Joseph Robinette Biden.

   Kerrotaan, että pienenä poikana Joseph kärsi änkytyksestä. Hän opetteli puhumaan antiikin filosofi Demosthenen metodilla: laittoi pieniä kiviä suuhunsa ja harjoitteli sinnikkäästi. Kun huomio keskittyy kivien vaelteluun suussa, unohtuu änkytys kun varoo, etteivät kivet humpsahda vatsalaukkuun.

   Nykyään metodia ei suositella, vaan änkytykseen on toiset tepsivät keinot.

   Poista
  4. Mutta muistatteko, että varapresidentti Biden vieraili Suomessa joskus Haloskan aikana. Vierailua vähän nonchalaarattiin, olihan kyseessä vain vara, eikä oikea presidentti.

   Poista
  5. Ja hänhän oli Halosen näkökulmasta kai väärästä maasta.

   Itse en muista tapausta ollenkaan. Sen sijaan muistan hyvin Halosen hivelyt ja lämpimät katseet, kun kyseessä oli itänaapuri. Kissakin tuli.

   Poista
 20. Kuinka Karl Marx erehtyi kehityksestä niin, ettei kyennyt näkemään sosialismin kehitystä putinismiin. - Marxin Kalle eli niin ammoin, kuoli 1883, että minun täytyi wikipediasta tarkistaa, oliko pyörä jo elinaikanan keksitty.

  Minua kiinnostava asia on ollut, kuinka kommunismi ja fasismi eroavat toisistaan. Vastaus on, että neuvostokommunistit ovat kehittäneet suunnattoman määrän satuja lapsille, siinä kun fasisteiksi sanotut ovat yksioikoisempia. Äärioikeistolaiset melko tai täysin suoraan sanovat, että tarkoitus on tappaa ja alistaa, musertaa ihmisten tahto. Kommunismin päämäärä on sama, mutta lupaavat yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista, teoriat viehättävät yhä edelleen laajaa määrää ihmisiä.

  Adolf Putler on kuppaan kuolleen Vladimit Iljits Leninin pojanpoika.

  VastaaPoista
 21. Kommunismi ja fasismi ovat toistensa veljet. Molemmilla on rautasaappaat, jotka kävelevät ihmisen yli murskaten hänet säälittä alleen.

  Pahinta on, ja kierointa, että kommunismi on puettu kukkamekkoon, yleisen ja yhtäläisen hyvän kaapuun. Kaavun alla on kuitenkin pelkkä luuranko, jonka leuat louskaavat tyhjää, kuin Putinilla, joka tekopyhästi kritisoi lännen cancel-kulttuuria, mutta teurastaa itse vastarinnan rikokseen syyllistyneitä siviilejä ja vangitsee ja myrkyttää kriitikoitaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Putin ei hyvesignaloi eikä tykkää homorummutuksesta, feminismistä, transnaisten leikkaamisesta, transmiesten bodaamisesta. Putin ei tykkää, että vähemmistöt on esillä.

   Putin tykkää jäätelöpuikoista, lakritsipiipuista, vahvasta presidentin vallasta, tuloeroista.

   Putin ei moraalisäteile.Mikä voi mennä pieleen?

   Poista
  2. Piti kyllä sanoa, että transnaisten MEIKKAAMISESTA.

   Poista
  3. Niin ja pitää vielä toistaa, ettei Putin hyväksy lännen cancel-kulttuuriakaan.

   Poista
  4. Mutta eihän tuo ole cancel- tai woke-kulttuurin tuomitsemista. Olet käsittänyt asian väärin. Tuo on erilaisten ihmisten tuomitsemista oikopäätä.

   Cancel- ja woke-kulttuuria kritisoiva ei arvostele erilaisuutta, ei homoutta, transsukupuolisuutta tai sitä, että näihin kuuluvilla on normaali ihmisarvonsa. Tietysti on ja tottakai heillä on samat yleiset ihmisoikeudet kuin sinullakin.

   Cancel- tai woke-kulttuuria kritisoivat kritisoivat vallan eri asiaa, nimittäin sitä, että edellä lueteltuihin vähemmistöryhmiin kuuluvat laativat itselleen ohituskaistoja ja vaativat oikeuksia yli muiden, enemmän kuin muilla. - Tätä minäkin olen täällä kritisoinut, en suinkaan ryhmiin kuuluvia ihmisiä. Kaikki me olemme täällä luojanluomia tai rannalle ryömineitä, miten vain.

   Jos Putin tuomitsee näitä vähemmistöryhmäläisiä, se on hänen häpeänsä, hänen ahtauttaan ja kierouttaan. Samaan aikaan hän suojaa omaa henkikultaansa lukemattomilla kommandoarmeijoilla ja murhaa naisia ja lapsia ja vangitsee ja myrkyttää toisinajattelijoita. Putlinin ei pidä tuomitseman ketään.

   Poista
  5. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  6. Tämä on suomenkielinen blogi.

   Tuo uutisesi on monissa lehdissä suomeksikin, joten lainaapas mieluummin sieltä.

   Poista
  7. Manqemanqi arvostaa itseään, vaikka älliä on vähemmän kuin vasemman jalan kumisaappaalla. Kirjoitustaidot välttävällä, tai sitä heikommalla tasolla, itseminää liikaa.

   Poista
  8. No, minä en oikein jaksa suosia sitä tyyliä, että siteerataan jotain englanninkielistä lehtijuttua tai tviittiä, vaikka sama uutinen on ollut jo kauan suomenkielisissä sanomalehdissä. Ei enkunkielisellä sitaatilla ole itseisarvoa, muuta kuin mitä nyt brassailulla on.

   Tällainen tyyli, että heitetään jopa keskustelunavaukseksi pelkkä englanninkielinen linkki, on kehno ja se pitäisi lailla kieltää. Olemme eläneet jo niin monta kymmentä vuotta tätä internetin alustoilla käytävää keskustelua, että luulisi kansan jo oppineen dialogin perusainekset: viestitään kansan omalla kielellä eikä vieraskielisillä sitaateilla ja linkeillä. Kyse ei ole kielitaidon puutteesta, vaan sujuvasta viestintätaidosta.

   Ugh. Olen paasannut.

   Poista
  9. Venäjällä on sellaisia lajeja, joista tykkäät. Putin tykkää poistaa piiloon totuuteen perustuvat vastaväitteet.

   Poista
  10. Heh. Minun on pakko kysyä: uskotko oikeasti itse näihin pykäämiisi kummallisiin olkiukkoihin?

   Poista
  11. Jaa mikä, missä ja milloin?

   Poista
 22. Nettitesti Iinekselän yleisölle: Testaa, osaatko toimia antirasistisesti?. Älkää kuitenkaan kertoko tuloksianne koska hyvesignalointi jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Testi ei mittaa mittaa rasismia vaan ihmisen woke-kulttuurin asennetta. Tämän testin mukaan Esko Valtaoja olisi rasisti, vaikka on oikeasti suuri humanisti ja ihmisoikeuksien puolustaja.

   Luin kysymykset läpi, mutta en suorittanut valintaa, vaan katsoin vain vastauksen klikkaamalla aina ensimmäistä vaihtoehtoa.

   Kysymykset olivat nimittäin simppeleitä, kapeakatseisia ja jyrkkiä, laatijana Solidaarisuus. Näin heti, että testi on asialle omistautuneen yhteisön opetusmateriaalia. En pidä tämän asian tiimoilla vallitsevasta omahyväisestä tuomitsemislinjasta - Valtaoja on tyyppitapaus. Hänet ristiinnaulittiin.

   Poista
  2. PS Mieleeni tuli Pirkkalan opetusmoniste jossa kerrottiin, mitä asiasta kulloinkin tulee ajatella. Tässä opetettiin, mitä milloinkin tulee sanoa ja ajatella, jos kokee tilanteen syrjivänä. Toisin sanoen, jos tuntee itsensä uhriksi ja on turvattomassa tilassa.

   Poista
  3. Oletko sä saanut Esko Valtaojan vastaukset korjattavaksesi? Hienoa luottamusta!

   Poista
  4. Viittaan Renaz Ebrahimin tapaukseen, jossa hän kohteli Esko Valtaojaa asiattoman törkeästi. Kysymyksissä testissä oli samantapaista ennakkoluuloisuutta kuin Valtaojan kohtelussa. Leimataan ihminen yhden sanan perusteella kuulematta hänen todellisia ajatuksiaan. Valtaoja ei nimennyt ketään neekeriksi, koska hän ei ole rasisti. Kuitenkin Ebrahimi luokitteli hänet joksikin antamatta Valtaojan edes vastata! Testi oli samanlainen: jos vastaat näin, olet antirasisti, jos näin, et ole antirasisti. Typerää.

   Sitä paitsi testissä oli asiavirheitä. Toisessa kysymyksessä väitetiin, että on rasistista kysyä, mistä ulkomaalaisen näköinen ihminen on alkujaan/ kotoisin tms.

   Jokainen normaaliälyinen ja terveesti tunteva ihminen tietää, ettei se ole rasistista. Rasistista on kääntää selkä ulkomaalaisen näköiselle tai huudella hänelle. Tuo kysymyinen on suomalaisen tapa tehdä tuttavuutta, ja se on tapa aloittaa jutustelu, ystävällismielinen lähestymistapa. Miksi ihmeessä vieraassa syntyperässä olisi jotain pahaa? Ei minusta. Esimerkiksi opiskelijamaailmassa kysytään aina tutustuttaessa, mistä kaukaa ihminen on kotoisin eli tullut opiskelemaan.

   Poista
  5. En malta olla kysymättä, että miksi Solidaarisuus lähtee siitä, että muita tulee opettaa, mutta niin sanottua uhriasemassa olevaa ei milloinkaan, hän on valmis ja täydellinen? Muissa on aina vika.

   Eli miksi niin sanotussa uhriasemassa olevalle ei yksinkertaisesti voida opettaa, että syntyperän tai perimmäisen alkuperän kysyminen ei ole rasistista, vaan suomalainen ystävällismielinen tapa aloittaa jutustelu ja tutustuminen. Suomalainen on utelias ihminen ja kiinnostunut muista ihmisistä. Se on hyvä piirre.

   Poista
  6. Jeesus ristus, enpä ole tajunnutkaan loukkaantua syvästi sieluani myöten, kun minulta laajoilla ulkomaanmatkoillani niin Euroopassa, Amerikassa, Aasiassa kuin Afrikassakin hymyillen on kysytty (varmaan ivallisesti, ymmärrän sen nyt!) muka viattomasti, että mistä hornan tuutista olen kotoisen, kun olen niin vaalea ja kalpea ja vielä laihakin...

   Kyllä nyt kaduttaa, etten tajunnut raivostua, saatana!

   (Onkohan tuo loppu kristillistä omimista, kun en kuulu edes kirkkoon?)

   Poista
  7. Omimista on....

   Totta puhuen, minultakin ja eräältä ystävältäni kysyttiin Frankfurtin-junassa, mistä me olimme alkujaan. Puhuimme keskenämme suomea ja vanhempi pariskunta kuunteli ja katseli meitä tarkkaavaisesti ja kysyi, mistä olimme kotoisin. - Puolasta varmaan, he arvasivat. Siitä kehkeytyi aikamoinen keskustelu, sillä saksalaiset jostain kumman syystä tykkäävät kovasti suomalaisista ja Suomesta.

   Woke-kulttuurin mukaanhan tämäkin keskustelu olisi menetetty, jos olisimme älynneet ilmassa leijuvan rasismin.. Ikävintä wokessa onkin se, että se syventää eri ryhmien välisiä kuiluja. Eikö tätä muka huomata?

   Poista
 23. Ystäväni ja työkaverini tappoi itsensä vajaa vuosi sitten, nuori mies oli, reilusti alle nelikymppinen.

  Tämän laittoi facebookiin hyvästeiksi. Maalima on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin monista tapauksista on kuullut. Ei saisi yleistää, mutta en voi välttyä ajatukselta, että tähän tekoon päätyneissä on usein enemmän hyvää kuin monissa muissa. Ne kamalimmat tyypit tappavat muita.

   Poista
 24. Vaan mielenkiintoinen on Jukka Ruukin kirjoitus aamuisessa HS:ssa. Hän pohtii kysymystä, miksi Venäjän kansa vaikenee Putinin sodasta, eli hän nostaa myös kissan pöydälle.

  Aivopesu, vuosikymmenten manipulaatio on yksi selitys, sillä venäläisiä on vuosikymmenet opetettu uskomaan propagandaa. Tämä ei kuitenkaan yksin riitä.

  Ruukki puhuu siitä, että syitä kannattaa etsiä ihmisen perustarpeesta. Meissä kaikissa asuu nimittäin pieni laumasielu, joka tahtoo marssia enemmistön tahtiin. Tahto on niin voimakas, että se sumentaa järjen. Ihminen jopa lakkaa uskomasta omia silmiään, kirjoittaa Ruukki.

  Hän viittaa professori Solomon Aschin tekemiin sarjakokeisiin, joissa tutkittiin ihmisen laumakäyttäytymistä. Siteeraan tähän artikkelia, koska siinä on kokeen ydin, ja artikkeli on maksumuurin takana:

  ”Tutkimusasetelma oli nerokas. Kahdeksan koehenkilön piti kertoa vuoron perään ääneen, mikä kolmesta heille näytetystä viivasta oli samanpituinen viereen asetetun vertailuviivan kanssa. Kaikki kolme viivaa olivat niin eripituisia, ettei oikeasta vastauksesta voinut erehtyä. Asch oli kuitenkin virittänyt ansan. Koehenkilöitä oli todellisuudessa vain yksi. Valekoehenkilöt antoivat sovitusti vääriä vastauksia. Paine teki tehtävänsä. Koehenkilö mukautui enemmistön kantaan, vaikka se ei vastannut hänen omaa näköhavaintoaan.”

  Vielä lopuksi Asch tutki propagandan tehoa ja tulos oli, että mitä korkeammalta taholta valhe kerrottiin, sitä paremmin se uskottiin. Peesaamme niitä, joista pidämme.

  Tämä on evoluutiota: hylätyksi tuleminen on peloista pahimpia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa vielä linkki artikkeliin, joka saattaa olla maksumuurin takana:

   https://www.hs.fi/mielipide/art-2000008704724.html

   Poista
  2. Etkö osannut tiivistää olennaista omiin sanoihin.

   Poista
  3. Ihminenhän on laumaeläin, se on biologinen fakta. Joukosta hylkääminen on edelleen nuorisomme suurin pelko ja murhe, samoin yksinäisyys kenelle tahansa.

   PS. Manne, et sattunut huomaamaan, että tuossa yllähän Iines juuri tiivisti artikkelin olennaisen sanoman omin sanoin. Hieman parempia herjoja, pyydän. Ettei täällä kävisi niin kuin Kemppilässä.

   Poista
 25. Samaa paskaa aina vaan! Ihminen ei muutu!

  VastaaPoista