7.3.2022

Huijareita


Minua on yritetty huijata.  Sain seuraavan tekstiviestin puhelimeeni:

"Hei! S-Etukortti Visallesi on tullut seuraava tapahtuma: 07-03-2022 12:34:43, APPLE.COM/BILL, 99,99 euroa. Haluamme turvallisuussyistä varmistaa, oletko itse tehnyt tapahtuman. Soitathan meille pikaisesti asian selvittämiseksi. Jos sinulla on käytössäsi S-Pankin verkkopankkitunnukset, saat asiasta viestin myös verkkopankkiin. Terveisin S-Pankki (+358 1043 55993, ma-pe klo 8-17, pvm/mpm)"

En ole ostanut mitään Applelta. Luulin ensin, että viesti on huijausta. Kyseessä on nimittäin luottokortti, jota käytän vain ja ainoastaan ruoka- ja talousostoksiin paikallisessa S-marketissa, en missään muualla, en koskaan. Tiedän siis tarkkaan, mikä tilanne kortilla on ja mitä olen ostanut. 

Soitin samantien S-pankin turvaosaston numeroon. Mainittakoon, että palvelu oli nopeaa ja selkeää, siitä kiitos. Kortti kuoletettiin samantien. Virkailija ei osannut sanoa viitettäkään siitä, mistä juttu voisi johtua. Hän mainitsi verkko-ostokset, mutta kun ehdottomasti en ole ostanut mitään tällä kortilla verkosta, en koskaan. Vain siis paikallisesta S-marketista ruokaa.

Mielessäni kävin läpi S-marketin kassatytöt. Vaan miten he voisivat saada korttini tietoja itselleen? En usko, enkä epäile heitä. Joku kuitenkin yritti huijata. Joku, jossain, törkeä rikollinen. 

Maailmassa on oikeasti huijareita ja Putlereita. Pahoja ihmisiä, joilta puuttuu moraali. Ei maailma ole vain kaunis. Paratiisiin lentää aina takavasemmalta raatokärpänen pilaamaan ilman. 

Häpeä sinä kylmäsydäminen huijari, yrität huijata viatonta ihmistä jollain Applen ostoksellasi!  Toivottavasti saat tukun kärsimyksiä osallesi. Kiusatkoot sinua tulevana kesänä kaikki myrkylliset hyönteiset ja pistäköön kyykäärme tai musta mamba persuksiisi, istut sitten nurmikolla jossain Nigeriassa tai Tohmajärvellä ainoana ilonasi varastetut tavarat ja kadonnut moraali. Puskekoon villisika päällesi. Ja kuppa vieköön Putlerin!

(Maalaus Lucas Cranach vanhempi)

114 kommenttia:

 1. Soitit siis tuohon numeroon? Varmistitko, että se on oikeasti S-pankin numero?

  Oletko varma, ettei puhelimeen vastannut huijari?

  Miten he varmistivat henkilöllisyytesi? Jouduitko antamaan pankkitunnuksiasi tms?

  Oletko käynyt katsomassa tililläsi, ettei siellä on kaikki ok?

  Nykymaailmassa pitää olla vainoharhaisuuteen asti tarkka. Ei pidä olettaa mitään, uskoa mitään, eikä etenkään tehdä mitään mitä joku pyytää.

  Toivottavasti kaikki on ok.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsekkasin itse ja tuo numero näyttää olevan oikea.

   Poista
  2. Siis tytär tarkisti netistä, että numero oli virallinen luettelossa oleva S-pankin turvaosaston numero.

   Vasta tarkistuksen jälkeen soitin numeroon, jossa kysyttiin minulta henkilöturvatunnus ja varmistuksesi osoite. Ei kysytty pankkitunnuksia, josta olisinkin heti tunnistanut huijausyrityksen.

   Käskettiin tarkistaa, ettei ole katevarauksia tilillä, eikä siellä ollut mitään muuta kuin omat ruokaostokseni S-marketissa, summa juuri se, mikä pitikin, luoton määrä samaten. Uusi kortti luvattiin viikossa ja tunnusluku erillisessä kuoressa. Eli siis hyvin normaalilta vaikuttaa.

   Poista
  3. Kun olen käyttänyt korttia vain yhdessä paikassa, on pakko miettiä, onko se joku sieltä yhdestä paikasta. Ei voi mitään.

   Tytär sanoi, että tuo on epätodennäköistä, ja todennäköisimpänä vaihtoehtona hän piti jotakin bottia, joka on sattumalta arponut jonkin koodin. Ostos, Applen tuote viittaa nuorehkoon ID-taitoiseen henkilöön. Voi olla ulkomailla, tai voi olla Suomessa.

   Poista
  4. Miksi et käytä äsärillä pankkikorttia?

   Poista
  5. Miksi pitäisi?

   Tapa on jäänyt vanhan ruokatilin myötä. Ruokatili oli yleinen kaupassamme, ja sellainen oli valtaosalla asiakkaista. Tili maksettiin pois aina tilipäivänä.

   Minulla oli tiukkaa ensimmäisinä opevuosina, kun lyhensin opintolainaa, asuntolainaa ja maksoin 40 prosentin veroja. Tapa on jäänyt näihin päiviin, vaikka nyt ei enää tarvitsisi sillä tavoin pihdata.

   Silloin riitti kun hihkaisi kassatädille ruokatilinsä numeron:744. Muistan sen vieläkin. Ei tarvittu lompakkoa eikä mitään todisteita henkilöydestä.

   Ja muistan senkin, kun sairastuin puhesairauteen ja kävin sairaalassa botox-pistoksilla, jolloin ääni meni kokonaan. Mietin, miten saan ruokani ostettua, kun kassalla pitää sanoa ääneen tilinnumero ja minulta ei tule ääntä. Niinpä kirjoitin numeron lapulle ja näytin kassatädille ja hymyilin nätisti. Toimihan sekin.

   Nykyään ostan isot ostot käteisellä per heti, huonekalut ja tietokoneet, mutta ruokatili laulaa luotolla. Pikku summa se kuitenkin on.

   Poista
  6. Pankkikorttejahan ne S- ja K-kortitkin ovat. Kun olin viime viikolla Tukholmassa, niin ihmeekseni Nordean kortti ei toiminutkaan (syy selvisi myöhemmin), mutta S-kortti toimi. Muuten olisin jäänyt ravintolaan tiskaamaan.

   Tukholmassa ei muuten ollut yhtään lunta.

   Poista
  7. Ovat pankkikortteja. S-kortissani on kumpikin ominaisuus, pankki ja luotto eli Visa. Tämä on kuitenkin vain sivukorttini, varsinainen pankkikorttini on Nordeassa, jonne tulot menevät.

   Poista
  8. Jos käytät Android-puhelinta niin tuo viestivahti.fi -sovellus tunnistaa huijausviestit aidoista. Meillä ollut nyt kuukauden käytössä ja napannut muutaman huijausviestin jo "kiinni".

   Poista
  9. Hyvä tietää, kiitos.

   Olen vain kauhean yllättynyt, että jokin huijaus yltää minuunkin asti, kun en liiku kyseenalaisilla sivuilla ja olen aika varovainen somen käytössä kuitenkin. Lisäksi minulla on kunnon virussuojaus, F-Secure. En myöskään tee verkko-ostoksia ulkomailta, vain joskus harvakseltaan kotimaisilta isoilta ja tunnetuilta yrittäjiltä.

   Poista
 2. Blogissasi "Huijareita" on kaunis loppu. "Kiusatkoon sinua tulevana kesänä kaikki myrkylliset hyönteiset"... etc. Kuultavan (sanan kahdessa eri merkityksessä) kaunista tekstiä. - Tuli mieleen mitä Zaporižžjan kasakat kirjoittivat Sulttaani Mehmed IV:nnelle kun tämä vaati kasakoita antautumaan...

  " Sinä, turkkilainen perkele ja perkeleen kirottu veli ja ystävä, Luciferin itsensä sihteeri. Mikä pirun ritari olet, kun et pysty edes nujertamaan siiliä paljaalla perseelläsi. Paholainen paskoo ja armeijasi syö. Sinä, sinä nartunpenikka, et tee alamaisia kristityistä pojista; me emme tunne pelkoa armeijaasi kohtaan, maalla ja merellä me taistelemme sinua vastaan ja naimme äitiäsi.

  Sinä Babylonian lakeija, Makedonian kärrynkorjaaja, Jerusalemin oluenpanija, Aleksandrian lampaannussija, Suuremman ja Pienemmän Egyptin sikopaimen, armenialainen sika, podolialainen rosvo, Tataarikunnan portto, Kamjanetsin hirttomies, ja koko maailman ja maanalaisen narri, idiootti Jumalan silmissä, käärmeen pojanpoika ja kouristus kullissamme. Sian kärsä, tamman perse, teurastamon piski, ristimätön harjas, nussi äitiäsi!

  Näin julistavat zaporogit, senkin lurjus. Et pääse edes paimentamaan kristittyjen sikoja. Me päätämme tähän nyt, koska me emme tiedä aikaa emmekä omista kalenteria; kuu on taivaalla, vuosi on kirjassa, päivä on sama täällä kuin se on sielläkin; siksi voit pussata persettämme!

  Yliatamaani Ivan Sirko, koko zaporogiporukan puolesta."


  Asiallinen kirje, jonka tänä päivänä voisi lähettää presidentti Vladimir Putinille, Moskovaan. Ja lähettäjien osoite sama Zaporižžja, Ukraina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsin puhutteleva kirje, tässä ajassa. Löysit juuri oikeat sanat. Vaikka se siili vähän säälittää, muut eivät.

   Tämän voisi panna tuonne Allekirjoita adressi Putinille -osastoon. 50 000 allekirjoitusta tulisi taatusti alta aikayksikön.

   Poista
  2. Nimenomaan ajankohtainen kirje, sillä venäläisten (jotka eivät missään nimessä halua sotaa) pommittama ydinvoimala sijaitsee zaporogien maalla, lähellä Repinin maalauksen paikkaa.

   Ilja Repin, suuri ukrainalais-suomalainen taiteilija, jonka venäläiset (jotka eivät siis vieläkään halua sotaa) omivat - eli ryssivät, kuten heillä sanotaan - omiin nimiinsä tuosta vaan kuin Viipurin rinkelin.

   Vastaansanomattoman suuri todiste sille, etteivät venäläiset halua sotaa, on se etteivät he edes suostu käyttämään moista kauheaa nimeä!

   Sota on julmaa, erikoisoperaatio on... no, erikoista.

   Poista
  3. Putin kyllä tuota s-sanaa vahingossa käytti huutaessaan (kuuleman mukaan) lakeijoilleen länsimaiden talouspakotteista että "se on sodanjulistus Venäjälle"... Heh he, eikä ole, sehän on vain rajattu "taloustekninen erikoisoperaatio", ei muuta.

   Poista
  4. Mutta laitetaanpa tähän vielä se Mehmedin (= Putinin) kirje, jossa hän vaatii ukrainalaisten antautumista. Tulee vielä hauskemmaksi (sic!) tuo vastaus:


   "Minä sulttaani; Muhammedin poika; auringon ja kuun veli; Jumalan pojanpoika ja varakuningas; Makedonian, Babylonian, Jerusalemin, Ylä- ja Ala-Egyptin kuningaskuntien hallitsija; keisareiden keisari; hallitsijoiden hallitsija; poikkeuksellinen ritari, ikuisesti voittamaton; Jeesus Kristuksen haudan vankkumaton vartija; Jumalan itsensä valitsema luottomies; muslimien toivo ja lohtu; kristittyjen voittaja ja suuri puolustaja - käsken teitä, Zaporižžjan kasakoita, antautumaan minulle vapaaehtoisesti ja ilman minkäänlaista vastarintaa, ja lopettamaan vaivaamiseni hyökkäyksillänne."

   Poista
  5. Putinilla totisesti on Napoleon-kompleksi, monen muun vaivan ja turvotuksen ohella. - Tuo ”sodanjulistus Venäjälle” oli tosiaan jotain niin irvokasta, että se kääntyy jo huvituksen puolelle.

   Poista
  6. Pilkkakirje, jjoo.. Tää oli Kemppisen toimesta tehtynä, tosin mikis sen vaivautui kirjoittamaan tännekin, kiittäen huomioidaan. Täälläpäässä. Ilman ylim. ruumiinosia. Oikeesti.

   Poista
  7. Ai jaa, luulin että se oli minun kirjoitukseni lopun inspiroimaa, lainattua, mutta ei sevväliä, kuten mikis tapaa sanoa. Ja minun kirjoitukseni ei ole Kemppisen inspiroimaa, vaan ihan itte ideoin tietämättä, mitä Kemppisellä kirjoitellaan.

   Poista
  8. Minä kopioin tämän kirjeen osoitteesta

   https://fi.wikipedia.org/wiki/Zaporogit_kirjoittavat_pilkkakirjett%C3%A4_Turkin_sulttaanille

   enkä mistään Kemppiseltä. Omin avuin sen sieltä löysin.

   Ja haista sinä paska saatanan Cancer, Iikka Hoo.

   Poista
  9. Näin minäkin ajattelin. Ei mikiksen tarvitse ratsastaa Kemppisillä. Semmoinen ei ole tapaistaan.

   Poista
  10. Ei saisi provosoitua. Anteeksi, että olen Tuhkamuna.

   Poista
  11. Olin epätarkka, aihe oli K.n käsittelyssä.

   Mitä cancerpaskanjauhantaa? Käytäpä nimimerkkiäni ettei tule tontut kotikäynnille.

   Poista
 3. Auts, Putler otti kipiää.

  Inez, vakavasti: Edu Kettunen, Josefine. Ole kiltti, kuuntele.

  Voisin toivoa vihreää kuuta tiistaiksi vaan en..

  Harmillista, tuollainen, kerrassaan.

  Jaksathan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuunneltu on, kaunis laulu, haikea sävelmä, tykkäsin kovasti. Vaan siinä kohdin sanoitus tökkäsi, kun jotakin vietiin ”kaupunkiin porvareille”.

   Mitä ne sellaiset ovat? Kaupunkien porvarit?

   Poista
  2. Porvarit oli sääty, joka asui kaupungeissa.

   Poista
  3. ”Jospa murheesi mä käärisin
   Kuin kalat paperiin
   Ja veisin porvareille kaupunkiin”

   Niin, eihän kaupungeissa muita asu kuin porvareita. Laulun sanat lienevät sentään 2000-luvulta?

   Poista
  4. 2000-luvull ei ole enää historiaa?

   Poista
  5. Ai jaa. No on minusta, mutta tuleville polville. En sanoisi, että vuoden 2006 tapahtumissa olisi vielä paljonkaan historian havinaa nyt eläville polville.

   Poista
  6. Juu tääpä onkin semmonen mahottoman maahamuuttajamyönteinen laulu. Aika jänskä koska sen verta ovela ettei sitä heti hoksaakaan ettäon tää tyyppi, tän laulun itte, ja sillon kova tuska siitä että kun tää aivan kauheita kamaluuksia siellä jossai n kokenu J. on nyt tätä uutta perhettä, niin tään kaverinymmärrys on että kyllä mä sua auttaa koitan , jotenkin, suahannmä rakastan ja kaikkea mutta kun sillä ei olo mitään keinoja,oikeasti. Niin sitten se vaan laulaa sille tän.

   Poista
 4. Nykyinen pääministeri Sanna Marin (sd.) saa kansalta eniten kannatusta myös seuraavan hallituksen pääministeriksi. Tämä käy ilmi Uutissuomalaisen USU-gallupista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, seuraava galluppi näyttääkin sitten varmaan demarien kirineen kokoomuksen huiman johtoaseman ohi. Popkornit esiin.

   Poista
 5. Kansalaisia kusetetaan niin monin kieroin keinoin kaikkialla maailmassa. Siksi onkin ihan sama, kuka kaappien päällä istuu, koska lopputulos on sama. Todellisuudessa rahakirstujen ja suurimpien tappokoneistojen valtiaat päättävät yli rajojen ja kansojen viimekädessä kaikesta tällä pallolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Sanoo "Kahdesti kusetettu" -nimimerkki. Onneksi tuo yllä kuvaamani ensimmäinen kusetusyritys kuivui kasaan. Mutta että jollain on otsaa. (Mistähän tämä sanonta muuten tulee?)

   Toinen sattui tänään K-marketissa, jossa tein vaatimattomat kauraleipäostokseni tavallisella Nordean pankkikortilla, koska S-pankkikorttini on siis kuoletettu, kunnes saan uuden.

   Tullessani myymälään sisään näin lehtitelineessä Pirkka-lehden, jonka kannessa loisti kirkkaana iso vihreä ympyrä, jossa luki 0 euroa! Nappasin iloisena lehden koriini, sillä en ole aikoihin päässyt nauttimaan Pirkka-nikseistä. Kassalla myyjä kysyi minulta K-bonuskorttia. Ei ole, vastasin ja pulska myyjä katsoi minua selvästi happamesti.

   Kotona katsoin lehteä tarkemmin ja huomasin, että siinä kannen isossa vihreässä ympyrässä lukikin pienellä valkoisella präntillä lisäys: ilman K-bonuskorttia 4,90 euroa.

   En ole pihi, mieluummin päinvastoin, mutta tunsin kyllä oloni huijatuksi. En olisi kuuna kullan valkeana ottanut maksullista Pirkka-lehteä. Sehän on lähinnä K-kauppojen mainoslehdykkä.

   Sarjassa Näin meitä täällä huijataan.

   Poista
 6. Ennen Pirkka tuli postin mukana K-kauppojen jäsenille. Nyt sen saa K-kortin omistajat vain K-kauppojen liikkeistä hakemalla. Muilta otetaan maksu. Tuleekohan suuretkin säästöt ko. käytännöstä. Ottaako marketin käytäviltä lehden monikaan mukaansa? Eikö mainostaminen ja markkinointi olisi toiminut jäsenille tuottoisammin kotiin kannettuna?
  Oletetaanko, että lehden mukaansa ottavat ja maksavat ei-jäsenet saadaan liittymään korttijäseniksi.

  Yritän pysyä nykyisin poissa kaikenmaailman etukorttien yms. hankkimisesta.
  S-ja K-kortit minulla on, koska kyseisten ketjujen kaupat ovat sijainneet lähempänä asuntoa.
  No joitakin vaateliikkeiden kortteja on, mutta ihan turhaan. Bonusta ei pienistä ostoista kerry.
  Totta kai kaupat haluavat nähdä mitä asiakkaansa ostavat ja mitä heille kannattaa tyrkyttää mainoksilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se S-pankin kortti minulla siis on, ja kun keskitän ruoka- ja talousostokset S-ketjuun, myös kesäpaikkakunnalla ja lähikaupungeissa, niin bonusetu on aika hyvä. Se kertyy sinne tilin pohjaksi kivaksi pesämunaksi, jos ei nosta sitä. Näin ihminen ei ole vain yhden kortin varassa hätäpaikan tullen.

   Minullahan kävi kerran niinkin, että Nordean kortti lakkasi kokonaan toimimasta, ja jouduin odottelemaan uutta korttia postitse parisen viikkoa. En voinut siis nostaa omia rahojani edes automaatista, en maksaa sillä kassalla, koska se ei toiminut ilmeisesti jonkin näkymättömän kuluman takia. Ja kun kaupungissani ei ollut pankin konttoria, olisin ollut pulassa ilman tätä S-pankin korttia.

   Poista
  2. En olis uskonu, et oot Osuuskuntanaisia!

   Hyvää naisten päivää muuten!

   Stadin anarkistit:

   EI VAPAUTTA ILMAN NAISTEN VAPAUTTA

   KANSAINVÄLISEN NAISTENPÄIVÄN MARSSI NARIKKATORI, 8.3.2022 KLO 18

   Poista
  3. Tehkääpäs nyt, stadin anarkomarkot, jotakin vapauttaaksenne arabinaiset alisteisesta asemastaan ja painavista kaavuistaan. Siellä se naisen orjuus on, ei lännessä.

   Kyllä me suomalaisnaiset jo olemme hyvinkin vapaita ja itsenäisiä ihmisiä. Älkää meidän puolestamme istuskelko kaduilla ja risteyksissä.

   Poista
  4. PS Montako arabitaustaista miestä riveissänne on taistelemassa pakkokaavutusta ja naisen alistamista vastaan!

   Poista
 7. Jotenkin olisi luullut, ettei Suomessa olisi ollut enää näin suomettuneita kaikuja menneiltä vuosikymmeniltä: Teboil pyysi sanomalehti Kalevaa korvaamaan sota-sanat Venäjälle ystävällisemmillä termeillä: Laajan ostoboikotin kohteeksi joutuneen polttoaineyhtiön mielestä Ukrainassa on yhä käynnissä korkeintaan konflikti.

  Siis tämähän on kuin hippivuosina..

  VastaaPoista
 8. Teenpä teille tunnustuksen. (Mutta älkää kertoko muille.)

  Eilen perustin nimittäin oman blogin! Voi hitsi. Ajattelin kirjoitella sinne fragmentteja, ja luovuudenpuuskassani pistin sen nimeksi "Fragmentteja". No, vaikka olen diletanttitietokoneguru, en löydä sitä enää mistään, varmaan Musta Aukko on sen nielaissut. Kummallista. Mutta ei sev väliä. Tulen toimeen ilmankin sitä. Minulle riittää happi, typpi, vety ja pari Auran Aata ynnä pullo Diablo -punkkua, ja jos siihen lisätään ravintorikasta safkaa ja konstailematonta sukupuolielämää, niin mitä ihminen enää muuta kaipaisikaan?

  En ainakaan minä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tuosta nimesi linkistä ainakin pääsee siihen blogiin, mutta ei siellä vielä taida olla varsinaisia tekstejä?

   Poista
  2. Haluaisin tietää, koska olen amatööri enemmän kuin luulin, että näkyykö sähköpostiosoitteeni ko. blogin kautta nyt julkisesti kaikille?

   nimim. "yst.vast.pik.täm.leh.kontt."

   Poista
  3. Saapas nähdä, mitä ihania reissutarinoita mikiksen blogiin ilmestyy. Vai tuleeko jotain kultivoidumpaa, kun on niin hieno ja kaunis nimikin? Toivottavasti tännekin silti tulisi vielä niitä maailman merien tarinoita ja reissumuistoja. Odotellaan.

   Poista
  4. Helleenien filosofia
   on meille säilynyt pirstaleina.

   Mikiksen odysseija
   katkelmat nuoruudesta
   Sindbadin messipoikana.

   Seitsemän merta
   ja merenneidot
   Köpiksestä Napoliin.

   Pummit Seinen siltain
   alla tutut ovat niin.

   Hampuri ja Reeperbahn
   kuka niitä muistaiskaan.

   Liverpoolista lähdettiin
   Kap Horn kierrettiin
   ja Forssan satamaan palattiin.

   Poista
  5. Mikis varmaan sensuroi niin saatanasti, kuni sataman portto.

   Poista
  6. Sensuroin ainoastaan itseäni. Ja silloinkin vain syystä.

   Ps. Sataman portoista minulla ei pahaa sanaa sanottavaa ole. Helliä ovat kuin hoitsut.


   sataman, kapakan villikatti

   Poista
 9. Otsikon verkkopankki ja nettitunnuksiin liittyen. Käytän tätä MEG tunnusta monilla keskustelu palstoilla. Viime aikoina tietenkin Putinia haukkunut kuten aiemminkin. Nyt noussut ehkä kaukaa haettu ajatus , että missä laajuudessa venäjän tahot mahtavat keskusteluja seurata ja aiheuttaa halutessaan häiriötä Putinin toimien aktiivisille arvostelijoille , laittaa esim jollekin "mustalle listalle"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Putinia haukutaan nyt somessa niin laajalti kaikkialla Euroopassa ja Yhdysvalloissa, kenties muuallakin, että arvelisin yhden bloggaajan tai tviittaajan sanomisten hukkuvan negatiiviseen vyörytykseen. Ei sellaista määrää voi Putinin trollitkaan seurata mitenkään.

   Se on sitten eri asia, osuuko jokin yksittäinen sanominen netissä jonkun trollin haaviin, ja voi toki osuakin. Valtaosa ei kutenkaan osu. Vähän kuin lottovoitto, luulen. Ja mistäs senkään tietää, vaikka minun pankkikorttijuttuni olisikin tullut itärajan takaa…

   Tunnen myös erään yrityksen, jonka puhelinlinjat ovat olleet sekaisin jo monena päivänä peräkkäin. Ja muuan pikkukaupunkilainen oli nähnyt viime yönä klo 4.45 pohjoiskoillisella taivaalla vihreän välähdyksen, joka valaisi koko huoneen, ja sen jälkeen useita vihreitä palloja. Ja olivathan Nordeankin pankkipalvelut alhaalla muutamana päivänä viikonvaihteen aikana.

   Poista
  2. MEG, me ollaan sen verran pikkutekijöitä, että tällä Putinin trolliarmeijalla ei ole aikaa meihin keskittyä. Niillä on nyt kädet täynnä muuta tekemistä. - Minäkin olen odottanut jo kauan koska Bäckman haastaisi minut oikeuteen kunnialoukkauksesta, kun olen ehdottanut sille (ansioistaan Suomen hyväksi) Mannerheimin kaltaista ratsastajapatsasta. Tosin sillä erolla, että Bäckmanin pää olisi tungettu sen hevosen p-seeseen. - Ei ole vielä kuulunut?

   Poista
  3. Mikishän pursuaa tänään vielä tavallistakin enemmän loistavia ideoita!

   Suomen media näköjään syrjii Bäckmannia, sillä en ole nähnyt hänen puolueettomia analyysejään enää aikoihin missään.

   Tosin en ole kaivannutkaan.

   Poista
  4. Yllätti myös entisen hyvinkin tunnetun kansanedustajan, Mikko Elon Putin-myönteiset lausunnot. Olen joskus jopa äänestänyt Eloa, hän kun vaikutti täällä Satakunnassa mm. koulutusasioihin.

   Mm. Satakunnan Kansa kirjoittaa selkeästi Elon Venäjä-nuolennat tuomiten Elon sanoneen näin:” Minä olen käynyt pari kertaa Ukrainassa. Se on maailman korruptoitunein maa. Siellä on sijaissynnyttäjiä ja marjanpoimijoita, joita tulee Suomeen ihan riittävästi”, sanoo valtiopäiväneuvos Mikko Elo (sd.)”.

   Lisäksi demari-Elo on väittänyt, että kyseessä ei ole täysimittainen sota ja että Ukrainan tulisi luopua vastarinnastaan. Olisikohan Suomenkin tullut luopua vastarinnastaan viime sodassa Elon mielestä? Aika uskomaton tyyppi. Luulin häntä humaaniksi ihmisystäväksi.

   Poista
  5. Hevonen ajattelisi:

   "Vaikka olenkin vain kipsistä muotoiltu ja pronssiin valettu, niin... Bäckmanin pää takapuolessani! Oi, ei, ei! Voi minua hummaparkaa!"

   Poista
 10. Pantakoon tähän sotakeskusteluun vaihteeksi pari hyvääkin uutista aamun tarjonnasta.

  1. Ylen mukaan Helsingin yliopisto on käynyt keskustelua Johan Bäckmanin dosentti-arvonimen poistamisesta. Kannatan lämpimästi. Mies on moraaliltaan kyseenalainen valehtelija. Dosenttiuden tulee perustua tieteeseen ja totuuteen.

  2. CIA:n entinen huippuagentti kehottaa juomaan Koskenkorvaa Suomen tukemiseksi. Mainittu huippuagentti on operoinut myös Moskovassa ja Helsingissäkin, joten tuntee oloja. Kotimaisuus tosiaan kunniaan. Suomi nousuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä Putinia ylistävä asenne asenne on näkynyt myös venäläisissä urheilijoissa maailmalla. Ei mitään kritiikkiä. Täydellisen manipuloituja ja aivopestyjä ihmisiä.

   Miten voi olla nykymaailmassa, jossa infokanavat ovat käsittääkseni olleet auki Venäjälläkin? Toisaalta tietysti ymmärrettävää, kun ajattelee pitkää Neuvostokauden historiaa. Ihmiset ovat sopeutuneet valehteluun ja petokseen.

   Poista
  2. Suomessakin jumaloidaan seniiliä presidenttiä.

   Poista
  3. Mikä tekee sinun mielestäsi Sauli Niinistöstä seniilin? Löytyykö sinulta ainuttakaan perustelua? Vai oletko ihan vaan ikärasisti? Sauli tekee seitsenkymppisenäkin duunia kansakunnan tärkeimmällä vastuupaikalla.

   Poista
  4. Se kyllä täytyy Saulin kunniaksi lukea, ettei esiinny nuorempana kuin onkaan.

   Poista
  5. Saulille nyt peukut pystyyn huomista varten! Toivottavasti hän pystyy vaikuttamaan Putiniin jollakin tavalla rauhoittavasti. En pidä sitä mahdottomana.

   Poista
  6. Riippuu ihan siitä, mikä on todellinen tilanne Ukrainassa (ja Venäjällä). Sujuuko homma suunnitellusti eli pelataanko aikaa, vai tarvitaanko jo tekosyy vetäytyä.

   Kyse on reaalipolitiikasta, siinä ei tunteet paina. Putinin täytyy saada jotain, palkkio tai vakava varoitus – Niinistö on tässä vain välittäjä.

   Poista
 11. Minulle eilen ei mikään huijari soittanut mutta muuten tuli huvittava soitto, sanonpa numeronkin mistä: 358409241121. Pirteä-ääninen tyttö kysyi olisiko minulla minuutti aikaa vastata yhteen kysymykseen, ja hetken miettimisen jälkeen päätin että on, ja kun olin sen sanonut, se alkoi heti selittää (lyhenneltynä jotenkin näinä): "Jos sinulla olisi mahdollisuus saada aivan uudenlainen tehokas 200 euroa maksava hammasharja 100:lla eurolla, niin ostaisitko tämän. Jos olet sitä mieltä että ostat, paina numeroa 1, jos et paina numeroa 2..." Ihmettelin että miksi helkkarissa mun täytyy jotain nappuloita nyt alkaa painelee, ja sanoinkin sille että "minkäs takia mun nappuloita tarttis alkaa painelee", niin se vastasi siihen sanomalla että: "Jos sinulla olisi mahdollisuus saada aivan uudenlainen tehokas 200;- euroa..." Silloin tajusin että tämä tulee nauhalta! ja piru vie, minä en miltään robotilta hammasharjaa ostan, olkoon miten edullinen tahansa, ja sanoin sille tytölle että "painele kuule ite omia nappuloitas..." Se vastasi siihen, uskokaa tai älkää, "Kiitos". - Oli ohjelmoitu se nauha, että päättyy sanaan ”Kiitos”.

  Pikkasenkos huvitti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nerokasta! Ja jos olisit painanut numero 2, olisi robottitypy todennut pirteänä että "painoit numeroa yksi, kiitos tilauksesta".

   Putin voisi myös käyttää tätä ideaa saadakseen vielä täyttäkin täydemmät valtuudet ryöstää ja tuhota Ukraina. Robottiputin vain pirauttaisi kaikille valtionpäämiehille: "Jos tuet Venäjän itsepuolustusta Ukrainan natseja vastaa, paina 1. Kiitos tuestasi!"

   Hmmmm... minäkin voisin hyödyntää tätä. Robottitapsa soittaa yöllä kapakasta kotiin vaimolle: "Jos haluat, että jään vielä ottamaan pari kaljaa, paina 1, ala kiljua tai lyö luuri korvaan. Kiitos!"

   Poista
  2. Twitteristä (teki mieli sanoa Twittulasta) tästä osoitteesta löytää elävän Johan Bäckmanin:

   https://twitter.com/johanbek?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Eauthor

   Siellä se hilluu niin hulluna että tulee mieleen, 'onko kyse jo parodiasta'...? Mutta kun tyypin tuntee niin tietää, ettei.

   Poista
  3. Minulla on muistikuva, että minullekin on soitettu merkillinen hammasharjapuhelu, jossa totesin, kuten aina myyjille, että kuule, en tilaa enkä osta mitään. Tässä kohdin nauha toisti jotakin ja ajattelin, että onpas röyhkeä tyyppi, ei välitä sanoistani vaan hokee kuin idiootille. Kyllä nämä ovat robottipuheluita, ja ne huomaa nopeasti juuri tuosta, että robotti ei ota huomioon asiakkaan erikoisempia sanamuotoja. Se tunnistaa vain kaavamaisia vastauksia.

   Sitä en tiedä, ovatko nämä puhelut vain joitain puolitieteellisiä kokeita vai todellisia myyntiyrityksiä.

   Poista
  4. Suomessa sota-aikana luovuttivat ihmiset kultaesineitä tukeakseen armeijan hankintoja. Venäjällä voitaisiin eliittiä painostaa luopumaan status symbolistaan kultaisista wc pöntöistä. Ovatkohan ne jotenkin maalattu kullalla vai onko siellä todella pintajätkien pöntöt umpikultaa?. Vaan olisiko Putinilla tähän rohkeutta.

   Poista
  5. Se kulta katosi.

   "Mihin katosi 315 000 sormuksen kulta Suomessa?" https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/mihin-katosi-315-000-sormuksen-kulta-suomessa/

   Poista
  6. En avaa keskustelussa linkkejä, lukuunotttamatta joitain musiikki- tai sketsilinkkejä. Linkki kannattaa referoida kommentissa, se on dialogia.

   Muistelen vain lukeneeni, että kultaa ei käytetty aseisiin, joihin se oli tarkoitettu, mutta jollakin tapaa sillä tuettiin sodassa köyhtyneitä perheitä tms., eli ei se hukkaan joutunut.

   Poista
  7. Yleensä en edes vastaa myyntipuheluihin (ne tunnistaa numerosta, ellei niin tarkistan myöhemmin). Oikeat numerot yleensä tunnistaa.

   Jos vahingossa vastaan, niin ensin varon vahingossakaan sanomassa "kyllä" tai "jees" tai mitään myöntävää, sitten lopetan puhelun sanomalla, että odotan toista puhelua, ja ihan lopuksi minun tulee sääli myyjäparkaa, joka ei taaskaan saanut kauppaa.

   Hehän tekevät työtä elantonsa eteen.

   Poista
  8. Työtään tekevät, ja siksi minäkin koetan olla heille ystävällinen, ennen kuin lasken luurin. Olen huomannut käteväksi lausahduksen: ”Säästän sinun aikaasi”.

   Poista
  9. Minulla on sellainen periaate, että tuntemattomilta soittajilta kysyn "mistä on kyse?", ja heti kun/jos minulle aletaan kaupata jotain, sanon "Kiitos ei". Hyvin kohteliaasti. Ja jos se soittaja jatkaa vielä myymistään, sanon "Kiitos, kiitos ei", ja suljen puhelimen. - En halua olla epäkohtelias, mutta mielestäni kahteen kertaan kiittäminen riittää.

   Ps. Eräällä työkaverillani oli toisenlainen taktiikka... Kun hänelle soitti vaikka lehdenmyyjä, ja alkoi kaupittelunsa, hän vastasi että "voisitteko kertoa vähän enemmän tästä lehdestä", ja pisti kännykkänsä pöydälle ja puuhaili omiaan, välillä otti kännyn käteensä ja kuunteli oliko myyjä vielä siellä, ja jos oli, sanoi "sepäs mielenkiintoista", ja jätti taas sen pöydälle. - Sanoi että viimeistään puolen tunnin kuluttua ei siellä toisessa päässä enää kukaan ollut. Eikä samasta numerosta hälle toista kertaa soitettu.

   Poista
 12. Niin, ja äsken postilaatikosta joku tunki (ehkä posteljooni?) minulle kirjeen. Ilahduin kovasti, koska harvoin enää paperisia kirjeitä saa. Ilahduin siitäkin kun kirjeen päällä luki YLELLINEN TERVETULIAISLAHJA SINULLE. Pamppailevin sydämin avasin kirjeen, ja luin "Hyvä Mikko N., virtsaamisvaikeuksia? Kärsivätkö yöunesi, kun pitää öisin koko ajan käydä vessassa?" Ah, ajattelin, mistäs työ sen tiedätte, Putiinin akenttejako olette, enkä uskaltanut lukea minkä "Ylellisen Lahjan" he minulle lähettäisivät (tod.näk. pumpattavan Barbaran?) jos vastaisin kysymykseensä "Kyllä". Niinpä vastasin, tosin vain mielessäni, että "Ei. Ei minua mikään vaivaa.", ja pistin kirjeen roskakoriin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua hämmästyttävää miten vanhanaikaista suoramainontaa vielä lähetetään. Esimerkiksi Katso-lehden mainoksissa on TAPSA printattu sataan eri paikkaan osoitteineen.

   Tällainen amerikkalaistyylinen tuputus oli vanhentunutta jo silloin kun minä aloitin mainosmaailmassa. Ja siitä on kauan.

   Vai lähetetäänkö tällaisia vain meille vanhoille? Saatko sinä näitä, Manne?

   Poista
 13. Postin määrä on vähentynyt radikaalisti, kirjeitä ei juuri enää tule. Laskut menevät kaikki suoraan pankkiin ja tekstari ilmoittaa tulosta, ja ystävien kanssa viestitään somessa tai puhelimitse. Kun ennen kävin joka päivä postilaatikolla, käyn nyt vain kerran viikossa tyhjentämässä mainokset ja ilmaisjakelun. Sanomalehdetkin tulevat meikäläiselle digitaalisina näköislehtinä. Viimeksi oli yllättävän paljon kirjepostia, peräti kaksi, kesäpaikan kiinteistöveroilmoitus ja asukasyhtiön kokouskutsu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen sijaan pakettien lähetys on kasvanut, ihmiset kun tilailevat erilaisia tavaroita ympäri maailmaa, minäkin.

   Meidänkin talossamme on oma pakettilokerikko, jonne tavara saapuu. Ja ellei tänne, niin läheiseen K-marketiin tai Lidliin. Kätevää.

   Minä tilaan muuten vielä paperi-Hesaria. Mökillä voin lukea sitä iPadistakin, mutta kotona kaipaan vanhanaikaista lehteä.

   Poista
  2. Täällä ovat paikkakunnan kaikki marketit saaneet aulaansa postilokerikot, joista voi pakettinsa noutaa. Minäkin opin niitä käyttämään koronan aikana. Ihan kätevää.

   Ihmettelen itsekin, miten kivutta totuin digitaaliseen Hesariin. Se ei kyllä kelaudu moitteettomasti aina auki, vaan reistailee välillä, mikä saa kyllä kaipaamaan paperista Hesaria. Siirryin näihin digitaalisiin näköislehtiin siinä vaiheessa, kun aamujakelua ja postinjakelua alettiin huonontaa, enkä saanut enää mökille Hesaria säännöllisesti joka aamu.

   Poista
 14. Mutta näin yleisesti ottaen veikkaisin, että Suomi on jo tehnyt päätöksen Natoon menosta ja nyt vain hämätään vihollista.

  Juhannuksena tanssitaan Nato-häitä!

  Kilpakosija Putin ei uskalla tulla kuokkimaan, vaan huutelee herjoja aidan takaa.

  Näin Talvisodan sankari Yrjö Jylhä ennakoi Putinin syvimmät tunnot:

  On ilo sulla, mut suru mulla,
  on mulla hautajaiset, sulla häät.
  Siis kätes anna nyt morsianna,
  kun viime kerran minut vielä näät.

  Sun häitäs tanssaan, mut kohta kanssaan,
  vie manan immet mua karkeloon.
  Sun onnes tähden pois täältä lähden,
  sun silmäs siunaten mua seuratkoon.

  Pian päätät tanhus, oot kohta vanhus,
  mut ikinuorna minut aina näät.
  Luo tuonetarten käyn häitä varten,
  on sulla hautajaiset, mulla häät.

  VastaaPoista
 15. Näin minäkin veikkaan, ja arvelen näin mm. pääministerin käytöksestä. Hän on muuttanut Nato-kantaansa ja tuntuu jopa puoltavan sitä. Asia lienee päätetty, vaikka sitten mentäisiin kansanäänestyksen kautta.

  VastaaPoista
 16. Päivän hyvä uutinen on se, että kolme pohjoismaista sanomalehteä, mm. Helsingin Sanomat, alkaa julkaista myös venäjänkielisiä uutisia, koska venäläisillä on oikeus saada puolueetonta tietoa.

  Tiedon virta olkoon aina vapaa, sen kuuluu virrata vuolaasti kaikkialla maailmassa. Ei voi olla olemassa poliittista korrektiutta tai tarkoitusperiä, joka estää totuutta tulemasta ilmi.

  https://youtu.be/yJSTM-VAJ9E

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin. En pikaisella vilkaisulla vielä saanut selvää siitä, kenelle se oli lähinnä suunnattu - Pohjoismaissa asuville venäläisillekö?

   Pystyykö Venäjällä lukemaan näiden lehtien verkkoversiota?

   No, hyvä kuitenkin että yritetään. Mutta se on kyllä aina yllätys ja kauhistus kuinka helposti iso kansa saadaan uskomaan räikeää propagandaa.

   Ja missä viipyvät meilläkin sodan ja imperialismin vastaiset marssit ja mielenosoitukset? Löikö Putin kadullatanssijoille luun kurkkuun?

   No, kunhan ajat normalisoituivat, niin sitten taas hillutaan maailmanrauhan ja muun hyvän puolesta.

   Poista
  2. Täällä Pohjoismaissa asuu ja lomailee runsaasti venäläisiä. Ehkä ajatellaan, että tätä kautta tieto leviää, kun sukulaiset ja ystävät viestittelevät keskenään. Koko viestintämaailmaahan ei saa Venäjäkään kiinni. Aina kannattaa yrittää.

   Venäjällä on käsittääkseni runsaastikin Putinin vastustusta, vaikka se yritetään eliminoida.

   Poista
 17. Käyttäytymisanalyytikko ja somevaikuttaja Saara Huhtasaari antaa ymmärtää, että Putinin Venäjä taistelee mätääntyneitä länsimaisia arvoja vastaan. Näitä ovat woke, intersektionaalinenfeminismi, sukupuolineutraalius, cancelculture, rokottamattomien syrjintä ja internationalismi. Mm.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän hyvin. Jos kaiken aikaa ratsastaa vain muiden sanomilla, sitaateilla ja linkeillä, tulee lopulta pää vetävän käteen.

   Miten olisi ihan omat ajatukset? Ilman sitaatteja ja linkkejä? Onnistuisikohan?

   Poista
  2. En kai minä ala Saaran puolesta puhumaan. Tuo on hänen äärirehellinen viestinsä.

   Poista

  3. Meidän muiden kommentoijienko pitäisi varjonyrkkeillä täällä jonkun tuntemattoman hahmon ajatuksista? Miksi et itse tee sitä?

   Poista
  4. Saara Huhtasaari vaikutti muutaman vuoden takaisessa tv ohjelmassa älykkäämmältä kuin sisarensa Laura.
   Tuosta Mangemannin kirjoituksesta ei käy ilmi ,esittelikö Saara vain noita m.m Venäjän ortodoktisen kirkon patriarkan sodan oikeuttavia selityksiä. Vai pitääkö itse niitä oikeutettuina.

   Poista
  5. No juuri tämä.

   Ovatko ajatukset vain Putinin vai kenties molempien yhteisiä ja miksi esille nostettiin juuri nämä ja annetaan jopa ymmärtää, että Putin taistelee, eli siis sotii, näitä vastaan. Että tässä olisi jopa sodan syy.

   Eiköhän sodalle löydy painavampiakin syitä kuin tuo feikkiuutisten rummuttama ”lännen mädännäisyys”. Sitä en kiellä, etteikö mätää olisi. On toki, mutta niin on kaikkialla omat mätäpaiseensa. Hieman epäilen mm. sitäkin, että Venäjällä nuo nyt mainitut edes olisivat yleisesti tuttuja termejä: woke, cancel jne.

   Poista
  6. Vaan kyllä Saulia nyt viedään. Tänään puhelu Zelenskyille, tunnin puhelu Putinin kanssa ja maanantaina tapaa Ruotsin pääministerin. Jotakin on tekeillä.

   Poista
  7. Kuka sen tietää, mikä venäläisille on tuttua? Tämä oli Sveitsissä asuvan nobody Saaran viesti.

   Poista
  8. Niin, olihan venäjänkielisillä alueilla kyllä #metoo-liikekin someilmiönä ennen länsimaita. Nettilähteet kertovat, että jo vuonna 2016 ukrainalainen feministi ja toimittaja Anastasia Melnitšenko aloitti somekampanjan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan hashtagilla #enpelkääsanoa, ja kampanja levisi nopeasti Venäjälle, Valko-Venäjälle ja muualle venäjänkieliselle kielialueelle. Kampanja aloitti Ukrainassa keskustelun lainsäädännön uudistamisesta, mutta Venäjällä se ei vielä johtanut paljastuksiin julkisuuden henkilöistä tai paineeseen muuttaa lakeja.

   Poista
 18. Huijaripuuhistaj uohtuivat mieleeni Akkarin Petkunterä ja Metkunperä... Kerrassaan ihkut kelmit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aku Ankka kaikkine hahmoineen on kyllä ihku. Oikein tulee ikävä sitä lehteä, kun en aikoihin ole nähnyt. Minkähänlainen se on nykyään?

   Kielenkäyttöähän siinä on aina kehuttu, ja se onkin kekseliästä. Meillä on jossain yläkaapeissa vino pino ikivanhoja Akun taskukirjoja. Täytyykin kaivaa niitä esille.

   Poista
  2. Kun luin omille lapsilleni Aku Ankkoja, niin mietin mielessäni, että miten minusta tuntuu, että ne oman lapsuuteni Akut olivat parempia. Että eihän ne voineet olla, muisti valehtelee...

   Sitten kerran minulle selvisi, että ne lapsuuteni Akut olivatkin usein Carl Barksin tekemiä - eli ne oikeasti olivatkin parempia.

   Poista
  3. Kyllä ne lapsuuden Akut olivat parhaita. Muistan vieläkin yhden Akun tarinan kuvan, joka on syöpynyt ilmeisen lähtemättömästi mieleeni.

   Tarinaa en sinänsä muista, mutta toivon, että voisin joskus maailmassa vielä nähdä tuon kuvan, joka aikaansai voimakkaita tunnekuohuja.

   Nimittäin pelkäsin lapsena kovasti ukkosta, siitä lähtien, kun jouduimme lapsena merellä veneessä ukkosen kouriin, mökillä eli Olgan torpassa ollessamme. Nousi mahtava jyly, taivas oli tummanpuhuva ja aallot löivät korkeina. Isä oli airoissa ja souti voimiensa takaa kohti rantaa, äiti oli takatuhdolla ihan valkoisena, siskon kanssa ja minä olin veneen kokassa. Pääsimme rantaan, mutta se vanhempien kauhunsekainen pelko jäi mieleeni ja aiheutti turvattomuutta mielessäni.

   Tässä Akun tarinan yhdessä kuvassa oli uhkaava mustanpuhuva ja kauhean suuri pilvi, johon Carl Banks oli piirtänyt keltaisia sahalaitaisia salamia ja pum pum - ja räiskiskuplia. Katselin kuvaa kauhun vallassa ja mietin, miten Akun käy. Samanlainen tunne kuin silloin veneessä! Palasin usein kuvaan ja katselin sitä. Koin itse olevani turvassa, mutta se kauhu oli jotenkin karmeansuloista.

   Poista
  4. Juu-u. Ukkosrintama, kesäinen ja ponteva on komea, jylhä näky. Oikea jumalanilma.

   Carl Barksin paremmista eräs oli höpsismin enenemisestä Akun myötävaikutuksella kertova tarina jossa tosiaankin kaikki päätökset jotka tulivat suit-sait tehdyiksi kolikkoa vipsauttaen johtivat vaikka mihin mutta parhautta on koko aukeaman kuva moottoriteiden rytäkästä. Ohh... Kaamea! Ah-nam. Katson sen kirjasta, usein. Se ei, kumma kyllä tallennu kuvamuistiin. Erikoinen seikka, kohdallani. Tarinan juoni on myös huikean hyvä. Yliveto ukkeli, Carl Barks.

   Poista
 19. Täna on Eesti emakeele päev. Au vabale Eestile!

  VastaaPoista
 20. Niinpäs onkin, Viron oman äidinkielen päivä. Viron ja suomen kielihän ovat samaa alkuperää, mikä näkyy varsin selvästi alla olevassa Gustav Suitsin runossa. Veikkaan, että lukija ymmärtää varsin hyvin, mistä runo puhuu.

  Meillähän on arvion mukaan tuhatkunta, tai jopa parituhatta yhteistä sanaa, ja suomen ja viron sanat myös taipuvat paljolti samoin. Viron nuotti on laulavampi, koska sanat ovat hieman lyhyempiä, loppuvokaali on usein heittynyt pois.

  Suomalainen huomaa helposti, että viron sanat ovat usein suomen sanoja lyhyempiä.

  OMA SAAR

  Ma sõuan merel ja sõuan,
  Üht saart mina otsin seal.
  Seda kaua ju otsinud olen
  Laia lageda mere peal.

  Mõnd saart on määratus meres,
  Mõnd sadamat vilusat.
  Oma saart aga mina ei leia,
  Oma unistust ilusat.

  Ma sõuan merel – ja hõljun
  Ja lained hõljuvad ka,
  Kõrgel kiiguvad, liiguvad pilved –
  Oma saart aga otsin ma.
  (Gustav Suits)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan lonkalta väitän, että suomen ja viron sanoista ainakin puolet on yhteisiä tai yhteistä perua, joskin merkitys on voinut kehittyä erilaiseksi.

   Teenpä saman tien testin:

   Tuossa runossa on yhteensä 55 sana. Niistä suomen kanssa yhteisiä tai hyvin läheisiä on - herra siunaa - 51 kpl! Siis lähes kaikki!

   Osa noista sanoista on vanhoja ja ehkä runollisiakin – mutta juuri siksi meille niin ymmärrettäviä.

   Jos ottaisi vaikka lehdestä jonkin jutun, niin yhteisiä sanoja olisi paljon vähemmän.

   PS. Olen muuten viroa opiskellessa todennut, että kaikki vierassanat virolaisessa tekstissä pistävät silmään ihan eri tavalla kuin suomalaisessa, jossa me olemme niihin jo tottuneet.

   Poista
  2. Se virolainen nuotti tulee siitä, ettei puheessa ole ns. aspiraatiota eli loppuhenkosta.

   Vert. Neiti Anna Pulla / Neiti, anna pulla!

   Poista
  3. Virolaisia (viroksi = eestiläisiä) lehtiä on helppo lukea vaikkei kaikkia sanoja osaakaan - ymmärtää kokonaisuuden silti.

   to Kuhu kadusid sõjavangid
   Olen kuulnud ka sellist juttu, et kui peale Talvesõda vene ja soome pool vange vahetasid, siis vangilangenud venelased toodi Paldiskisse ja lasti kõik maha. Igaks juhuks äkki on mõni spioon. Ülemiste jaamas seisnud terve rong täis sõdurite laipu. Seda lugu kuulsin ühelt vanamehelt, kes oli tollal poisike ja nagu poistel ikka meeldis ka temal igal pool kolada, kuhu minna ei tohtinud.

   Itse en ole viroa ikinä opiskellut mutta puhunut olen. Puhuessa kantsii muistaa että pehmeät kirjaimet, siis d ja g ja b, ovat kovia t ja k ja p. Kun taas esim. kova k on kk.

   Ps. Muistan kun yks virolainen ystäväni oli (jostain oppaasta) opetellut kohteliaisuuden "olkaa hyvä", niin hän minulle oven avatessaan sanoi aina "olkka hyvä!". - See olin mina.

   Poista
  4. Tämä loppuhenkosen puuttuminen on juuri se piirre, jonka avulla mm. takavuosien Vintiöt, eli mm. Santeri Kinnunen, Samuli Edelman ja Kari Hietalahti tekivät mainioita vironkielisiä jumppasketsejään. Pojilla taitaa aspiraatioton ääntö olla jokseenkin hallussa.

   Kas tässä Eesti Aerobic: https://youtu.be/M3rAgSfOFZ0

   Poista
  5. Lennart Meri aikoinaan sanoi että "suomen kieli on paljon vanhanaikaisempaa (arkaaisempaa?) kuin eestin kieli". Kovasti tätä ihmettelin, kun mielestäni asia on juuri päinvastoin. Mutta kun Meri oli historioitsija ja suomalais-ugrilaisten kielten erikoisosaaja... niin mikä minä olen väittämään että hän on väärässä. - En mikään.

   Ps. Mutta ei sille mitään mahda, että eestin kieli ainakin mun korvaani kuuluu välillä liiuttavan (heliliik?) lapselliselta.

   Poista
  6. "liiuttava" = liikuttavan

   Poista
  7. Viron ja suomen kielen puhujien kielenymmärrystä on mitattu joissain kokeissa. Eli on tutkittu, missä määrin virolaiset ymmärtävät suomea ja suomalaiset viroa. On päädytty samantapaiseen tulokseen, joka on ennenkin esitetty.

   Eli suomalaiset ymmärtävät virolaisesta puheesta noin kolmanneksen, samoin virolaiset suomalaisesta. Joku viisas on joskus sanonutkin, että me ymmärrämme viron kielstä kolmanneksen oikein, kolmanneksen väärin ja kolmannesta emme ymmärrä ollenkaan.

   Tämä riittää mielestäni siihen, että olemme hyvinkin jyvällä toistemme puheesta. Mitä enemmän kokemusta ja ehkä koulutusta, sen paremmin tietenkin ymmärretään puolin ja toisin.

   Poista
  8. Ihmettelen ettei viro ole pakollinen oppiaine Suomen kouluissa ja päinvastoin. Siinä lapset saisivat vähällä vaivalla yhden kielen lisää - ja ymmärtäisivät omaakin kieltään syvällisemmin.

   On hölmöä, että nuoret suomalaiset ja nuoret virolaiset puhuvat keskenään englantia. Melkein sama kuin jos kiuruvetiset ja raumalaiset puhuisivat toisilleen enkkua.   Poista
  9. Viro voisi tietysti kuulua suomen kielen opetuksen sisällekin. Viron kielen puhujia on niin vähän, ronski miljoona, ettei Viroa nähdä tulevaisuuden kielenä eikä työllistävänä maana. Mutta kulttuurisesti sillä olisi suuri arvo kielitieteelle. Yleensä näen tämän suuntaisen historiallisen ja syväluotaavan opetuksen yksilön elämässä tärkeämmäksi kuin asioita pinnallisesti lääppivän ilmiöopetuksen.

   Se on todella hölmöä, että suomalaiset puhuvat virolaisten kanssa englantia, ja sekin on hölmöä, että suomalaiset puhuvat vaikkapa irakilaistaustaistenn maahanmuuttajien kanssa englantia eikä suomea. Moni maahanmuuttaja haluaisi oikeasti oppia suomen kieltä.

   Poista
  10. Kunhan Helsingin ja Tallinan kaksoiskaupungin – tai koko suur-Uusimaan ja Viron - idea etenee, niin äkkiäkös suomen ja viron kieletkin yhtyvät.

   Niin on käynyt etelävirolle ja pohjoisvirollekin, vaikka kielitieteilijöiden mukaan suomi ja viro ovat läheisempiä kuin olivat etelä- ja pohjoisviro.

   Toisaalta etelävirossa on paljon suomalaiseen korvaan tutulta kuulostavia juttuja.

   Poista
  11. Missä kulkee murteen ja eri kielen raja? Hyvä kysymys, jota on paljon pohdittu suomen ja viron kielen vertailuissa.

   Kai se menee siinä, että kun puhuja ei enää ymmärrä toisen puhetta, suurinta osaa, kyseessä on eri kieli.

   Katselin äsken opiskeluaikaista vironkielistä Eesti lugemik -kirjaa. Siinä oli erilaisia kaunokirjallisia pätkiä, mm. tuo ylle kopioimani Gustav Suitsin runo on sieltä. Sanakirjan kanssa kirjan pidempiä tarinoita kurssilla luettiin, ihan kuin mitä tahansa vierasta kieltä, koska muuten ei olisi tulisi ymmärryksestä yhtään mitään, niin erilaista oli viron vanhemman kirjallisuuden kieli.

   Suomen kielen opintoihin kuului tuolloin ja varmaan nytkin, puolen vuoden mittainen pakollinen viron kielen opiskelu. Herbert Salu oli virolainen opettajamme.

   Poista
  12. Kielen ja murteen välinen ero kulkee Tornionjoessa. Ruotsin puolella sama puheenparsi, joka Suomen puolella on peräpohjolan murre, on meänkieli.

   Kyse on siis poliittisesta päätöksestä, jolla moraaliposeerauksen maailmanmestari Ruotsi välttää antamasta suurelle suomenkielisellä vähemmistölleen sille kuuluvia oikeuksia.

   Tuskinpa löytyy maailmasta toista yhtä sopeutuvaa vähemmistöä kuin suomalaiset.

   Poista
  13. Siis onhan meänkielellä kai Ruotsissa virallisen vähemmistökielen asema? Suomessahan se on peräpohjolan murre, jota ymmärretään täällä hyvinkin.

   Poista
  14. Ruotsin kataluus on juuri siinä, että vähemmistökielen status on sekä suomenkielellä että meänkielellä, molemmilla erikseen.

   Näin molempien prosenttiosuudet pienenevät ja painoarvo laskee, eivätkä ne kaikissa kunnissa ylitä tiettyihin palveluihin ja oikeuksiin ylittäviä rajoja.

   Söndra och härska.

   Poista
  15. Aivan, no näin se onkin! Katalaa ja oikeastaan epäloogista.

   Poista