15.8.2022

Sietämättömän sietäminen

 


"Ei ole temppu eikä mikään kannattaa sellaisen sananvapautta, jonka kanssa olet samaa mieltä tai jonka mielipiteitä pidät yhdentekevinä. Sananvapauden puolustaminen alkaa siitä, kun ihmiset sanovat jotakin mielestäsi sietämätöntä." (Salman Rushdie)


Vaan tiesittekö te, arvoisat lukijat, että sananvapauden ja muiden yhteiskunnallisten vapauksien tilaa eri maissa arvioiva yhdysvaltalainen Freedom House -tutkimuslaitos luokittelee vain kolme maata maailmassa täysin vapaiksi: Suomen, Ruotsin ja Norjan. 

Kantakaamme siis vapauden ja sanomisrauhan lippua korkealla ja olkaamme ylpeitä vapaudestamme. Suuntaan sanani myös valtakunnansyyttäjälle, Raija Toiviaiselle, joka uhkaa viedä kansanedustaja Päivi Räsäsen ikivanhat loukkaavat homopuheet hovioikeuteen - ellei ole jo vienyt - , kun käräjäoikeus ei ymmärtänyt, mistä Toiviainen halusi olevan kyse. 

Yleinen trendi suvaitsevien keskuudessa on siis se, että  Päivi Räsäsen suu on tukittava, sillä hän loukkaa homoja raamattupuheellaan. Mainittakoon, että vuonna 2010 TV2:n suuren homoillan päätteeksi  moni sai orgasmin erotessaan kirkosta Räsäsen vuoksi. Räsänen suurin piirtein haluttiin polttaa roviolla.

Sen sijaan samassa ohjelmassa esiintynyttä homovastaista  imaami Abbas Bahmanpouria ei vaadittu roviolle, koska hän on ulkomailta tullut ja muslimi ja kuuluu valkoisen suvaitsevuuden piiriin. 

Kolumnisti Jyrki Lehtolahan on osuvasti kirjoittanut, että valkoinen suvaitsevuus on kuin rakastuisi itseensä joka aamu uudelleen. Oman valkoisen suvaitsevaisuuden julkinen hyväilyhän  alkoi Lehtolan mukaan 60-luvun amerikkalaisliberaalien paremmissa piireissä. Eliitin juhliin tummaihoisesta tuli himoittu eksoottinen koriste, jonka syytökset orjuudesta ja kolonialismista saivat valkoisen pyörimään onnesta.  

Samoin meillä Bahmanpour oli Suuren homoillan himoittu eksoottinen koriste, joka sai sanoa, että Koraanin mukaan homot saa tappaa, koska homous on moraalinen pahe. Ja Koraaniahan imaami päivät pääksytysten opettaa moskeijassaan. En muista kenenkään missään mediassakaan paheksuneen imaamin homontappopuheita. Niinpä niin, Suomi on kaksoistandardien maa. Vieraat ensin, sanoi Kari Suomalainenkin ja sai kenkää.

Saapas nähdä, aikooko Suomi oikeasti mennä Toiviaisen toiveesta tähän takautuvaan lainkäyttöön ja tiedotusvälineiden ja taideteosten sensurointiin, jota on totuttu näkemään lähinnä Venäjällä. Uskon, että jos näin käy että Räsänen tuomitaan puheistaan, niin Suomi putoaa sananvapausmaiden joukosta alemmas. Sanavapauden tulee kestää uskonnollinen paasauskin. Muu on totalitarismia ja rautasaappaiden kopinaa.

Vaan hieman toiseen aiheeseen lopuksi - nythän meillä Venäjän puolustaminen ottaa taas tulta. Ajattelija Syksy Räsänen, joka taatusti ei ole Päivin sukuhaaran Räsäsiä -  kyseenalaistaa Ukrainan toimia, Erkki Tuomioja paheksuu Suomen sotauhoa, ja venäläisten mahdollinen viisumikielto panee monia epäröimään, vaikka avain Venäjän toimien purkamiseksi  olisi oikeasti Venäjän kansan henkinen tahtotila. Kannatan lämpimästi Venäjän kansan suututtamista enkä paapomista. Suivaantunut venäläinen olisi oiva täsmäase.


(Kuva Graham Jordan)

209 kommenttia:

 1. Kyllä nyt pitäisi alkaa tutkimaan, syyttämään, tuomitsemaan ja rankaisemaan jo ennen rikosta. Ei tulisi oikeusmurhia!

  VastaaPoista
 2. Syksy Räsänen on siis pätevä tähtitieteilijä, jonka kirjoituksia lueskelen aika useinkin.

  Poliittisesti hän edustaa änkyräsuvaitsevaisia, joiden mielestä väärät mielipiteet ovat lähes rikollisia, ainakin tuomittavia. Siinä mielessä tämä kohu osuu omaan nilkkaan.

  Ukrainassahan on ollut ns. jäätynyt konflikti, jonka Venäjä masinoi Krimin ryöstön suojaverhoksi. Nyt sama lavastus sai toimia syynä hyökkäykseen koko maahan.

  Syksy kutsui sitä Amnestyn raportin tavoin sisällissodaksi.

  Siinä mielessä Syksyn tapaus resonoi mielenkiintoisesti blogin teeman suhteen - saako esittää vääriä mielipiteitä?

  Edes hyvässä uskossa? Sillä uskostahan tässä tavallaan on kyse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ps. Tiedemiesten johtama yhteiskunta – jota joskus on ehdotettu mutta onko missään kokeiltu, en tiedä - on kyllä huono idea. Ei erikoistuminen johonkin tiettyyn alaan, vaikkapa tähtitieteeseen, lisää ihmisen valmiuksia hoitaa yhteiskunnallisia asioita, enempi päinvastoin. Tai mitä lisäarvoa huippuaivokirurgi sosiaali- ja terveysministeriön johtoon toisi? Jne. (En minä jaksa keksiä enää lisää esimerkkejä, p-le. Se vaan on totta, että jos ministeri on liian älykäs, siitäkin on hälle vain haittaa, vrt. Aarre Simonen.)

   Tiedemiehet ovat kivoja, ja uskottavia, kun pysyvät omalla alallaan. - Paitsi sosiologit saavat tulla välillä heittämään välihuomautuksia.

   Poista
  2. Alkukappale edelliseen jäi puuttumaan, so.

   Suomessa vallitsee sananvapaus. He, jotka sitä vähättelevät, toivoisivat sananvapauden olevan kahlitumpaa. En muuten voi heitä ymmärtää.

   Poista
 3. Sallin mieluusti Syksylle ja Erkki Tuomiojalle sanomisen vapauden, samoin Päivi Räsäselle, Teuvo Hakkaraiselle (lempipuolustettavani), ja niille, jotka puolustavat viisumivapauden sallimista venäläisille.

  Juuri tätä on sananvapaus ja sen puolustaminen: vaikka olisi eri mieltä, sallii sen erimielisyyden toisillekin - minä olen heille erimielinen.

  Meillähän on laki turavanamme rikollista herjaamista varten, joten emme tarvitse edes erillisiä uusia vihapuhepykäliä kieltämään persuja tai muslimeja puhumasta. Brahmaputra vai -pourko hän oli, saa myös puhua televisiossa homovihapuhetta, minä en ole sitä kieltämässä enkä ketään kivittämässä.

  Kyse on siitä, mitä me vedämme oikeusistuimeen, koska me olemme närkästyneitä ja eri mieltä. Jos me vedämme Räsäsen homopuheet oikeuteen, vetäkäämme johdonmukaisesti kaikki homovihapuheet, myös Brahmapourin. Mieluiten kuitenkaan ei ensimmäistäkään, eli kaksoistandardit pois. Kansalaisille ei voi olla kahta eri lakikäytäntöä uskonnollisen vakaumuksen mukaan.

  VastaaPoista
 4. Ehkei Räsästä sentään "suurin piirtein haluttu polttaa roviolla". Totuudenmukaisempi ilmaisu voisi olla, että osa somekansasta piti Räsäsen toimintaa rikoksena ja toivoi siitä rangaistusta.

  Sananvapaus ei oikeastaan tarkoita muuta kuin sitä, että ei ole ennakkosensuuria. En muista kenenkään vaatineen ennakkosensuuria Räsäsellekään. On eri asia vaatia jonkun toiminnasta rangaistusta kuin vaatia ennakkosensuuria.

  VastaaPoista
 5. Räsäselle vaadittiin rangaistusta nimenomaan puheista, ei toiminnasta. Eihän hän toiminut mitenkään. Hän ei suunnannut sanojaan edes kenellekään henkilökohtaisesti, eli ei hyökännyt kenenkään kimppuun, kunhan laukoi raamatullisia mielipiteitään, joista useimmat meistä ovat eri mieltä.

  Minulla on kyllä muistikuva siitä kohusta, joka tuosta suuresta homoillasta syntyi. Kirkosta erosi - muistanko väärin - jopa 80 000 ihmistä, ja joka tapauksessa kymmeniä tuhansia ihmisiä. Räsänen sai valtavan ryöpytyksen osakseen, jos luki vaikkapa somekeskusteluja eri alustoilla, mm. sanomalehdissä. Hänen eroamistaan kansanedustajan tehtävistä esitettiin joka puolella, ja kun papitkin kääntyivät häntä vastaan, voidaan kyllä hyvinkin puhua roviolla polttamisesta, jos henkilö saa harteilleen itselleen varmaan elintärkeän kirkkolaitoksen epäsuosion ja kehotukset erota työstään.

  VastaaPoista
 6. PS Kyllä sananvapaus tarkoittaa myös sitä, ettei ole juridista jälkituomiota ammoin puhutuista puheista. Tai mistä vaan puheista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. " ... Raamatysta repiä tukuttain sivuja...."
   Totta, nuorempana kun olin köyhä kuin Kirkonrotta mutta poltin, niin raamattupaperista sai hyvän sätkäpaperin. (Sen paperin neliömassa kun on n. 15 grammaa.) Helkkarin hyviä sätkiä sai.

   Itse erosin kirkosta heti kun sai (= 18 -v). Piti mennä papin luo kuulusteltavaksi ja perustella miksi haluaa erota "Kristillisesta Yhteisöstämme". En muista mitä sanoin, jotain kumminkin piti sanoa, ehkä sanoin vain että "se on minun henkilökohtainen ratkaisuni". (Jos leikkisin sankaria nyt, väittäisin että sanoin sille papille "mitä vittua se kuuluu"... En sanonut. Koska en ollut sankari.)

   Biologiassa naaraan ja koiraan terhtävänä on pitää huoli lajin säilyvyydestä. Muuta funktiota en tiedä että heillä olisi? "Naimisiinkin" jotkut eläimet menevät, kuten esim. joutsenet; ovt siis pariuskollisia. Mutta jos ajatellaan sellaisia eläimiä kuin bakteerit... eläimiä he ovat siinä kuin muutkin eläimet, niin en usko he menevät naimisiin. Lisääntyvät muuten vaan.

   Ps. Ja Nooralle ilouutinen: luonnossa esiintyy ihme paljon homoseksualismia. Tätä on vaikea selittää että miksi. Mutta esiintyy myös kuule lesboiluakin... vrt. lehmät joskus laitumella toistensa selkään änkeävät!
   :) :) .)

   Poista
  2. En tiedä.Toivon ettet sinäkään tietäisi. Itse en - jos mennään ihan toiseen asiaan - en kenenkään eläimen kanssa ole "muhinoinut". - Se nyt vielä puuttuisi!

   Poista
  3. "Lehmät ja muut ötökät..." Jumantsukka, tää on hienosti sanottu! Eläimiksi (= orgaanisiksi olioiksi) luokitellaan kaikki elävät, paitsi kasvit ja virukset. (Koska kasvit ovat kasveja, ja viruksilla ei ole omaa aineenvaihduntaa.)

   Eläinten välisestä rakkaudesta en tiedä. Tiedän että Miina Äkkijyrkkä, Homo sapiens, rakastaa lehmiä, Bos taurus, mutta rakastavatko lehmät häntä... on arvoitus.

   Itse tykkään helvetisti kissoista. Ne ovat vittumaisen salaperäisen näköisiä, hiiviskelevät hiljaa, katsovat ohi kun katsot niitä, eivät tottele, tekevät mitä tahtovat ja naukuvat ikävissään, eivätkä kuule yhtään ole kiinnostuneet sinusta... ja sun tekemisistäsi.

   Kissat on kivoja.

   Poista
  4. Pakinoitsija Nenä (= Pentti Saarikoski) kirjoitti aikoinaan tutkielman "Alkoholin vaikutus jalkoihin". Ei siinä koirista puhuttu mitään, eikä nylkyttämisestä; siinä oli piirretty sellaisia mustia kengänjälkiä, joita tanssikurssilaisille aluksi näytetään, että osaisivat 'liidellä' oikein parketilla. . Mutta sitten kun otti alkoholia, ne kengänjäljet alkoivat kiemurrella... että jos se oikeasti olisi kuvannut tanssiaskeleita, olisi se ollut vaativampi tanssi kuin 'Hej Mamboo'. - Mutta onneksi kysymyksessä ei ollut tanssi. Enkä minä siitä sitten muuta muistakaan.

   Poista
  5. Hetkinen... sen esseen nimi oli "Alkoholin vaikutus kenkiin'. - Joka on 10 kertaa upeampi otsikko kuin tuo 'jalkoihin'. Kengäthän ne syyllisiä on jos...

   Poista
 7. Iines se vaan jaksaa ihmetellä miksi niin monet - ja etenkin media - kehuu nykyhallitusta ja haukkuu Sipilän hallitusta, kun pitäisi kehua Sipilän hallitusta ja haukkua nykyhallitusta?

  Kuule,
  olisikohan kysymys poliittisesta valinnasta, myös sinun kohdallasi? Kun maltat odottaa, Persut taas kohta tekevät hallitusyhteistyötä Kokoomuksen kanssa, ja sinä saat (oi!) pitkästä aikaa haukkua oppositiota.


  Kuka on sanonut näin:

  ” Kun ihminen tulee vanhaksi ja huomaa, että mitalilla on kaksi puolta, näkyvä ja näkymätön, hän rauhoittuu ja ymmärtää epäkohdat, joita vastaan hän taisteli nuoruuden uupumattomuuden kädellä, tuulimyllyiksi, joita vastaan on turha potkia, koska ne saavat voimansa ylhäältä, ja tämä havainto valaa häneen malttia, niin että hän saattaa nopeasti hymyillen jättäytyä roskaväen hampaisiin.”

  Ja toisessa yhteydessä:

  Säihkyvä äly, jota on verrattu miekkaan, muuttuu nopeasti narrin tiukuseksi, ellei sitä aina silloin tällöin pistetä ylvään vaikenemisen tuppeen.”

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jaa, enpä ole muistaakseni koskaan kehunut Sipilän hallitusta, korkeintaan ihmetellyt, miksi edelleen niin moni asia on Sipilän vika. Että eipäs rakennella siellä olkiukkoja. Pääministerin mainitsin olevan median lemmikki edellisessä keskustelussa, perustelut sieltä, jos jotakuta vielä aihe kiinnostaa.

   Ymmärrän närkästyksesi, Mikis, mutta en minä vaikene, vaikka en ole poliittisesti korrekti ja vaikka olen aika vanha. Kyllä minä jatkan sanomistani niin kauan kuin asiaa on.

   Poista
  2. Sipilää olet kehunut ja puolustellut siinä kuin Sinulle rakasta Teuvoa. Ja muuta et saa käsittää väärin, Iines! - Nuo sitaatit ovat satiiria, mielestäni tosihyvää satiiria; enkä niillä meidän kummankaan ikiimme (taipuuko oikein: ikä, ikämme?) viittaa. Höpsistäs!

   Ps. Tuo pakinoitsija käytti muuten nimimerkkiä Nenä.

   Poista
  3. Mikis, haluaisin kyllä nähdä jutun tai kommentin, jossa olen kehunut Sipilää tai Sipilän hallitusta. Käytit nimenomaan verbiä ”kehua”, etkä puolustaa. Puolustamisen toit nyt vasta, ja sehän on eri asia. Puolustan kaikkia lynkattuja, joita suuri yleisö haukkuu kuorossa, hyeenalauman lailla. Olen puolustanut jopa kunniamurhaajaa (sitä ruotsalaista) ja Susan Ruususta, josta en tiedä mitään. Vain koska te muut lynkkasitte nämä ihmiset. En voi mitään sille, että te ette koskaan hauku oman puolueenne tai ideologianne edustajia. Puolustaisin heitäkin, jos hyökkäisitte joukolla jonkun kimppuun.

   Poista
  4. Minä puolustan sinua Iines jos joku saisi päähänsä halveerata sinua. Olet suuremmoinen ihminen vaikken sinua tunnekaan, ja tarkoitat hyvää... kyllä minä sen olen huomannut. Se,
   että väittelen sun kanssas, siinä asiar riitelee. Olen monesta asiasta, etenkin politiikassa (= yhteisten asioiden hoidossa) eri mieltä kuin sinä, ja kritisoin mielipiteitäsi joskus kärkevästi. Miellän sen debatiksi? Tiedän etten sinun käsityksiäsi pysty muuttamaan, en edes yritä, etkä sinäkään minun, juuri siksi on kiva keskustella. Kun voimme kumminkin toisiltamme saada ajattelemisen aihetta...

   Minulle on aina upeeta, tosiupeeta, kun joskus huomaa lukiessaan/keskustellessaan, että asian voi noinkin nädä? että noinkin voi ajatella? mikä ettei? Siinä saa uutta. (vaikka säilyttäisikin kaiken vanhan... heh)

   Poista
  5. Minäpä puolustan teitä molempia!

   Minun muistikuvieni mukaan nimenomaan Iines-neito ja etenkin Riku-setä haukkuivat Sipilää kuin vierasta sikaa!? Eikä tainnut Mikiskään häntä puolustaa?

   Sillä samojen m-kuvien mukaan olin lähes ainoa, joka kertoi ymmärtävänsä Sipilän toimia. Pilkkasin jopa karkeasti niitä lihav...hmmm hyvinvoivia tätejä ja setiä, jotka kiljuivat pienessä sievässä Helsingin keskustassa, etteivät kerta kaikkiaan jaksa tehdä 5 minuuttia enempää töitä päivässä ja sellaisen vaatiminen on rikos ihmiskuntaa vastaan!

   No, olisivat ansainneet potkun perheelleen.


   Poista
  6. Voihan perheensuti, unohdin, että systeemissä on automaatti-täti, joka korjaa räävittömyydet asialliseksi kielenkäytöksi. Hieno idea!

   Poista
 8. Tässä välissä annan pisteet Suomen pääministerille, joka Oslon pääministerikokouksessa on juuri todennut, että vaikka Saksan liittokansleri Scholz ei kannata venäläisten viisumi­­rajoituksia – Sanna Marin kannattaa. Marin totesi olevan selvää, että vaikka tavalliset venäläiset eivät aloittaneet sotaa, he samaan aikaan tukevat sotaa. - Juuri tätä tarkoitin, kun sanon jutussani, että kannatan lämpimästi Venäjän kansan suututtamista.

  Tällaista näkyvyyttä Suomen pääministeriltä odottaa ja nyt sitä tuli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan mainitsikin, mutta toi kuitenkin tuon oman kantansa napakasti esille, vaikka kokouksessa ollut Scholz oli eri mieltä. Toivottavasti takki ei käänny EU:ssa. Joskus on kääntynyt.

   Saksassahan on hirveä pula alkamassa, kun Venäjältä ostettu kaasu on loppunut. Kaikessa energiassa pitää säästää ja tulee tiukkoja rajoituksia, jotka Saksassa ovat määräyksiä, ei suosituksia. Nyt siellä on hirmuhelteet, jopa 39 astetta, ja nurmikkoja ei saa enää kastella veden säästämiseksi. Kukkasia saa vielä, mutta ei kauan. Sisko lähetti kuvia ruskeaksi kärventyneestä kuolleesta nurmikostaan.

   Poista
 9. Syksy Räsäsen toimia olisi syytä poliisin tutkia. On syytä epäillä, että hän on Israelissa syyllistynyt terrorismin tukemiseen ja kansainvälisten säädösten rikkomiseen. Rasupekka rasisisti kuitenkin.

  "Valkoinen suvaitsevuus on kuin rakastuisi itseensä joka aamu uudelleen", on Lehtolalta hieno kiteytys, höpöhumanismin syvin olemus. Oman vittumaisuuden itselleen selitystä.

  Sipilän hallitus oli huono aikana, kun emme vielä edes osanneet pelätä Marinin bilehallitusta, joka ei realismista piittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Antisemitistiset rasistit ja muut vasemmistolaiset ovat luonneet Palestinasta väärän kuvan. Katsokaapa juubbarista hakusanalla Golda Meir Palestine, niin näette haastattelun, jossa Golda kertoo nuoruudessaan olleensa virallisesti palestinalainen.

   Rasistiset vasemmistoanarkistit ja muu kuolaava yliopistoväki, syyttää Israelia rasismista, koska se vastaa kovaa Gazan roskaväen lähettämiin ohjuksiin. Gazan roskaväen ensisijainen päämäärä on ajaa juutalaiset mereen. Suomalainenkaan vasemmisto ei ikinä voi Israelille antaa anteeksi sitä, että Gazan roskaväen ja neuvostoliiton yritys ajaa juutalaiset mereen, päättyi kuuden päivän sodassa ryssänmaan kauheaan häpeään.

   Poista
  2. Uskon että jokainen hallitus on huonompi kuin sitä edeltänyt hallitus; näin olet itse sanonut. No, voi vain kuvitella miten mukava tuleva Orpon ja Purran + kristillisdemokraattien jeesusten muodostama hallitus on? Ja kyllähän siihen RKP:kin mukaan saadaan kun luvataan että S:t Michelissä (Mikkelissä?) saa ostaa banaaneja myös ruotsiksi. Ja Kepukin saadaan mukaan jos löytyisi vielä yhtä äärioikeistohulluyrittäjä kun mitä oli rouva Berner. Saisimme taksiliikenteen lisäksi sekaisin sekä juna- auto- lento- ja polkupyörä- (eli jalgaratas) liikenteen.

   Ootella rauhassa, Riku. Kiky-tunnit tulevat.

   Poista
  3. Mikis, taksiuudistus oli kieltämättä kamala, Helsingissä vallitsevat nyt afrikkalaiset liikennesäännöt, väkivaltaa ja turkinraapimista keskellä risteystä.

   Pyydän saada huomauttaa, että Sanna the Manna maksoi miljoonan meidän veronmaksajien rahoja Kirgisian tupakoinnin vastaiseen kampanjaan. Meidän omaa terveydenhoitoa Sanna ja Ohiveto eivät ole saaneet kuntoon, luultavasti toivovat meidän pahojen vanhojen rasisstisten äijien kuolemaa. Parempaan vihervasemmisto on toki mennyt, Pentti Linkola toivoi suurimman osan ihmiskuntaa kuolemista, että räkättirastaat kukoistaisivat. Vihrut joutuivat toki ottamaan Linkolaan pesäeron, mutta lähes jokainen vihreän valheen huippunimistä on sittemmin ilmoittanut ihailevansa Linkolaa yli kaiken. Aatelkaa, jos joku persu toivoisi ihmiskunnan kuolemista.

   Poista
  4. Mitä junien lähiliikenteeseen tulee, VR on se ihan itse pilannut. Kilpailijat eivät voi olla huonompia. VR hoitakoon jatkossakin Jojensuun, Öllölän ja Kemin liikenteen kahdeksan ihmistä per juna.

   Poista
  5. En pidä tätä terveydenhoito/ilmastokysymys/yms analyysiasi kovin vakavasti otettavana. Luulen ettet tiedä Linkolasta mitää, hänen tragediastaan. - Mutta tästä olen samaa mieltä: "Kukapa ei toivoisi vanhojen rasististen äijien kuolevan?" Samalla tietysti rasistiset ämmätkin saisi mennä. Ja moni, moni muu. - huokaus -

   Poista
  6. Vai ei ole vakavasti otettavaa. Linkolan tragedia oli, että hän toivoi ihmiskunnan kuolemaa, ei se muuksi muutu, vaikka yrittäisi. En minä niistä kuolemien toivomisista tiedä, rasistisimpaa tietämääni on intersektionaalinen fasismi ja sen ihmisten luokittelu niihin, jotka tulee laittaa etusijoille ja niihin, jotka ovat ilman muuta aatteellisesti takarivin kamaa (vrt. Hitlerin juutalaisten mitätöinti). Semmoista sannan ohivedon marinointia, vai kuinka?

   Poista
  7. Minusta hupaisinta on - viittaan lukuisiin mainintoihini ”sievistelevistä hupsuista” - sellainen tekemällä tehty näkökulma, jossa polarisoidaan ihmisiä ja yhteisöjä kiivaasti ja jyrkästi omiin erillisiin ryhmiinsä, joille vaaditaan etuoikeuksia sorron, joskus myös muinaisen sorron, perusteella.

   Näin toimii kiihkein intersektionalismi, joka pilkkoo ihmiskunnan yhtenäisyyttä ja tasa-arvon ideaa tekemällä sitä samaa ja vielä jyrkemmin, mistä syyttää muita. Intersektionalismi ikään kuin haluaakin säilyttää sen tuuttaamansa sorron eristämällä sorretut kukin omaan lokeroonsa, jonka päälle liimataan lappu ja mietitään omaa kulkuepäivää kalenteriin.

   Ja mikä tragikoomisinta, sitä sortoa halutaan nähdä sielläkin, missä sitä ei ole. Se ”sorto” on ryhmien polttoainetta, sillä hekumoidaan vaikkei sitä oikeasti olisikaan. Intersektionalismi rakentaa raja-aitoja siinä, missä ihmiskunta voisi oikeasti koettaa yhdentyä ja ihmiset ymmärtää toisiaan. Ei siis näin, sisaret ja veljet, ei minkään intersektionalismin eikä feminisminkään kautta.

   Poista

  8. PS En ole milloinkaan missään nähnyt niin selkeää esimerkkiä tästä yllämainitusta intersektionalismi- ajatushässäkästä kuin täällä usein mainittu Renaz Ebrahimin hysteerinen huutokohtaus Esko Valtaojalle tv-keskustelussa.

   Hän otti lähes kirkuen puhekaistan haltuunsa ja piti sen loppuun asti, täydellisesti ja tahallaan väärin ymmärtäen Valtaojan aloituspuheen. Hän selvästi halusi olla sorrettu, en muista enää missä roolissa tai mistä lokerosta käsin, naisen vai tummaihoisen vai oliko jokin muukin sortostatus vielä, mutta se esiintyminen näytti koko propellipäisen aatehärvelin rakenteen.

   Poista
 10. Mitä Linkolaan tulee, hänhän oli vanha ekofasisti, joka kannatti totalitarismia mm. Toisinajattelijan päiväkirjassaan. Linkola oli esimerkiksi kansainvälisten militanttien uusnatsipiirien kulttihahmo, jonka kirjoituksia ihailtiin ja ehkä vieläkin ihaillaan uusnatsien kansainvälisillä keskustelupalstoilla, kuten Stormfrontilla, Iron Marchilla, Counter Currentsilla ja AltRight.comilla. Stormfrontin ja alt-rightin juuret ovat Yhdysvaltojen äärioikeistossa, Iron Marchin taas Venäjällä. Näin valisti meitä sanomalehti HS muutama vuosi sitten.

  Itseäni huvitti suuresti, kun löysin jostakin valokuvan Linkolasta, lentomatkailun suuresta vastustajasta, makoilemassa Teneriffan hiekkarannalla aurongossamakaajien joukossa. Kuva on jossakin blogissani.

  VastaaPoista
 11. Onhan Linkolan kamalissa lausunnoissa tänä päivänä myös mustaa huumoria, kun ajattelee, miten pienistä sanakompuroinneista ihmisiä jatkuvasti lytätään ihan tasaiseksi. Vihreä fasismi, kuten fasismit ylipäätään, on yksisuuntaista. Pentti Linkola oli sellainen kanadan hanhi.

  VastaaPoista
 12. En tiedä mitä intertest... intesektr... intersektionalismi on. Mutta jotain vastenmielistä siis kumminkin? Mutta älä välitä Iines, pidä huivistasi kiinni, joka kuppikunnassa on omat hullunsa. Yksilötapauksia. Kuten Laura Huhtasaari, joka on kova hysteerikko kiljumaan ja on uhannut tulla Brysselistä takaisin Suomeen. – Voi, mitä pahaa me tavalliset suomalaiset olemme tehneet tämän ansaitaksemme?!

  Demokratia on aina heikompi järjestelmä kuin diktatuuri, sitä kun voi laillisesti vastustaa/hajottaa myös sisältäpäin. Vaarallisia fasisteja löytyy vain yksinvaltaisista järjestelmistä, kuten Putinin Venäjältä, unohtamatta tietenkään kaikkia heitä jotka haluavat "yksinvaltaa kansalle", kuten Trump, Viktor Orbán, Turkin Erdoğan, Venezuelan Maduro, jne jne jne, näitä kun riittää pilvin pimein, se siitä, ja sitten on näitä pikkupomoja lepenejä halla-ahoja mattesalvinineja jimmieåkessoneja etc etc etc.


  Fasismi käy tänään yhtä hyvin kaupaksi kuin aina ennenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikis, ihan oikein niputat fasismin ja kommunismin samaan. Maduroa se vituttaisi, samoin maamme vasemmistoanarkisteja.

   Poista
  2. Intersektionaalisuuden alkuperäinen muoto ja tavoite on ollut hyvä: huomioidaan vaikeammassa asemassa olevien tarpeet ja tila, ja otetaan ne huomioon mahdollisuuksien mukaan. Mainittakoon esimerkiksi vaikeassa asemassa olevista vaikkapa transsukupuoliset ihmiset, joita on murto-osa ja jotka sen vuoksi jäävät tarpeineen paitsioon ja pilkatuiksikin.

   Intersektionalismi on kuitenkin lyönyt itsensä läpi länsimaissa populaarisessa muodossaan valta- ja hyvesignalointipelinä, jossa vahvimmat käyttävät sekä itse valitsemiaan identiteettejä että muita ryhmäidentiteettejä vallankäytön välineenä heikompia ja hiljaisempia vastaan. Tämä tuskin on ollut alkuperäinen tavoite.

   Poista
 13. Riku, Vasemmalla on vähintäin yhtä paljon (potentiaalista) fasismia kuin Oikeallakin. Nykyisin vain on helpomi päästä vallankahvaan äärioikealta kuin äärivasemmalta, siksi oikeistouhka on hieman pelottavampaa. - Muutenhan niillä ei MITÄÄN eroa ole.

  Kiitos Iines selkeäsanaisesta selityksestä. Vastaanotettu on.

  VastaaPoista
 14. Hienosti sanottu, tänks Mikis! - Vasemmistoanarkismi vain on aika pelottavasti viime vuosina noussut yliopistoväen ja nuorten keskuudessa.

  VastaaPoista
 15. Kun tuossa puhutaan vasemmistoanarkismista, niin mainittakoon, että minua suoraan sanoen värisyttää tai pelottaa lukea vaikkapa selkeän vasemmistolaisesti orientoituneesta poliittisesta blogista sen keskusteluosiota, etenkin, jos sieltä eliminoidaan kaikki erimieliset kannanotot. Se kieli on täynnä halveksuntaa ja ahdasmielisyyttä kaikkia niitä kohtaan, jotka ovat julkisuudessa esittäneet vaikkapa hallitusta kritisoivia täysin asiallisia mielipiteitä. En ole mistään muualta lukenut niin täyttä vihapuhetta. Tämä johtunee osin siitäkin, että en lue, en ainakaan tiedä lukevani oikeistolaisesti värittyneitä blogeja. Saati niitä persublogeja, jos sellaisia on. Niitähän minulle aina tuputetaan, kun kritisoin hitusenkin hallitusta tai puolustan Teuvo Hakkarais-raiskaa, jota uskon Jeesuksenkin puolustavan, jos hän eläisi ja kulkisi maan päällä. En usko, että hän taluttaisi Renaz Ebrahimiä, vaan käskisi tämän sulkea suunsa ja miettiä..

  VastaaPoista
 16. Miksi lukea hölmöjä kirjoituksia? Ei niistä mitään saa. (paitsi lievän päänsäryn) - Vauva -lehden keskustelukommentteja luin joskus, enää aikoihin en ole viitsinyt, parodia käy tylsäksi kun parodioi itseään.

  VastaaPoista
 17. Minua nyt kiinnostaa politiikka, ja tarkemmin sisäpolitiikka. Luen kyllä mielelläni juttuja sen tiimoilta, vaikka näenkin kirkkaasti kirjoittajan ajattelevan eri tavalla.

  Minusta ihmisten erilaisuus, viisaus ja tyhmyys, on kaikkialla läsnä. Miksi lukisin vain viisaita kirjoituksia? Hölmöys kuuluu maailmaan, joten miksi sulkea ovia siltä? Tämä on käsittääkseni intersektionalismin mukainen ajatustapa: tuo ei kuulu hyväksyttyyn ryhmään, sillä ei ole statusta. Ja juuri tämä aiheuttaa julmuutta ja mielipiteiden anarkiaa.

  VastaaPoista
 18. Ymmärsitkö tahallaan väärin? Nimenomaan omalle ajatukselle vastakkaisia mielipiteitä kannattaa lukea, siitä olen painottanut ennenkin, mutta hölmöä on lukea jotain täysin asiattomia ja mistään mitääntietämättömiä "kannanottoja". Tai pöyhiä jotain olkiukkokasoja. - Sen viemän ajan viisas lukija käyttää vaikka 7-päivää lehden kuvien katseluun. Tai seuraa jotain tv-realiteyty (tai miten se kirjoitetaan) ohjelmaa, esim. "Nusasenpa tuotakin".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikis, kun on työssään joutunut lukemaan ja kuulemaan lähes vaikka mitä, niin tulee nytkin lukeneeksi niitä hölmöjäkin, sillä ihminen siellä takana on kiinnostava, aina. En nyt tarkoita mitä tahansa karkeaa sontaa, mutta siis semmoista hölmöä, jossa ihminen on tosissaan esittämässä jotakin.

   Kerron esimerkin hölmöydestä. Meillä oli markkinointiviestinnän jaksolla oppilailla jonkin tuotteen esittely, siis suullisesti, tuote-esittely. No yksi Laukan Jope ilmaantui luokan eteen ja piti tuote-esityksen helluntailaisuudesta, johon ryhmään hänen perheensä kuului. Esitelmä oli täynnä jumalanarmoa ja kadotusta, ja Jope oli ihan tosissaan. Kyllä minä hänelle hylsyn annoin, koska esitys oli aiheen vierestä. Hölmö esitys avasi kuitenkin Jopen persoonaa erinomaisesti. Miten voi joku olla niin vilpitön asiansa kanssa.

   Poista
  2. PS Nyt kun mietin asiaa, on uskonlahkokin eräänlainen tuote. Kenties Jope olikin taitavampi kuin huomasinkaan. Hän yritti markkinoida uskonnollisen aatteen?

   Poista
  3. Opetetaanko koulussa markkinointiviestintää? Miten en sitä omien lasteni kohdalla huomannut?

   Jope oli aikaansa edellä, sillä aate on tuote.

   Aatehan on loistava esimerkki mielikuvan voimasta, sillä koko "tuote" on pelkkää mielikuvaa - olipa kyse uskonnosta tai politiikasta.

   PS. Olen tehnytkin huimassa nuoruudessani erilaisille kirkkokunnille muutamia kampanjoita, eikä niissä todellakaan tarvinnut vaivata päätään tuotefaktoilla.

   Poista
  4. Ei peruskoulussa markkinointiviestintää opetetakaan. Olin toisen asteen oppilaitoksessa, josta eriytettiin omaksi linjakseen ammattikorkeakoulu. Opetin aluksi molemmissa. Koulutimme mm. datanomeja ja tradenomeja. Aivan työelämäni alussa olin peruskoulun yläasteella uskonnon opettajan sijaisena, ja vedin kurssit uskontotieteen näkökulmasta käsin läpi. Minulla oli plakkarissani yliopiston uskontotieteen arvosana suoritettuna.Lisäksi opetin tunneillani myös seksuaalikasvatusta, liikunnanopettajan toiveesta. Olisin mieluusti jatkanut toisenkin vuoden, mutta vakinainen uskonnon lehtori palasi virkaansa.

   Suomen kielen opetussuunnitelma oli paljolti kaupallisista lähtökohdista käsin muokattu, mutta perusluonteeltaan se oli kyllä yleistä suomen kieltä, äidinkieltä klassisine opetussisältöineen, jopa kirjallisuusosioineen.

   Poista
  5. Kyllä sinun pitäisi meillekin pitää kurssi seksuaalikasvatuksesta!

   Ainakin meille pojille, joita täällä onkin edustava otos: herkkä runosielu, rikkiviisas nipo ja takapenkin iso poika.

   Tytöthän tuntevat nämä asiat luonnostaan. Muista en ole varma.

   Poista
  6. Vieläkin hieman ihmettelen, millä taistolaisuholla vedin nuo asiat läpi. Ja kuvitelkaa sitä punaista taistolaisaikaa, kun peruskoulun yläasteen uskonnonkirjassakin oli seksuaalikasvatukseen liittyviä tehtäviä.

   Poista
 19. Itse asiassa on aika tylsää lukea sellaisia kannanottoja jotka on ihan samanlaisia kuin omat. Ikävystyttävää, sanoisin. Tai ainakaan ne eivät millään lailla palkitse älyllistä uteliaisuutta. - Asiattomat haistattelu- ja/tai mölykirjoitukset näkee jo heti ensimmäisestä lauseesta, tai viimeistään toisesta, ja voi siirtyä rauhallisin mielin muihin, kiinnostavimpiin askareihin. (Kuten yllä jo kohteliaasti ehdotin)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PS, juu, en minäkään asiattomia mölykirjoituksia lue, saati haistatteluja. Sellaisiin en kyllä törmääkään niillä alustoilla, joita luen. Ne ovat tyhmiä ja typeriä.

   Poista
  2. Pääsemme taas yhteiseen loppupäätelmään, kallis Kyyhkyseni. - Tässä silti vielä esimerkki siitä mitä tarkoitan. Siis on ongelmana.

   someargumentointia

   Poista
  3. Tuo että lopulta - "keskustelu siirtyy sotahistoriaan" - huvittaa erityisesti. Koska juuri niin Kemppiselläkin usein käy, heh he.

   Poista
  4. Kaikkein kiinnostavampia ovat kirjoitukset, joissa perustellaan vakavasti ja asiantuntevasti asioita, joista on kirjoittajan kanssa täysin eri mieltä.


   Poista
  5. Katsoin vasta nyt tuon someargumentoinnin mallin ja se totta tosiaan kuvaa osuvasti monia Kemppilän keskusteluja - etenkin niitä, joiden aihe on jo sotahistoria.

   Natsi-korttia ei tarvitse ihan noin kauan odottaa. Toki sitä ennen on usein käytetty jo taistolais-kortti.

   Poista
 20. Minua usein kummastuttaa, millaista tunteenpaloa sana "intersektionaalisuus" saa aikaan. Eihän siinä ole mitään uutta. Iät ja ajat ihmisiä on yhteiskuntatieteissä ryhmitelty moniin ryhmiin. Lähtökohtaisesti (jostain tuolta vuosien takaa luin, että Tapsa inhoaa sanaa "lähtökohtaisesti", mutta en minä siksi niin sano) ihmisten näkeminen joittenkin ryhmien edustajana ei liene kovin poliittista. Se, miten ryhmät valitaan, on jo askel kohti politiikkaa. Sitten, kun ryhmiä aletaan asetella järjestykseen sen suhteen, keillä on "valtaa" mitenkin paljon, ollaan jo taistelun tiellä. Mitä se valta sitten milloinkin on ja missä ja kenen mielestä, en tiedä. Eikä kauheasti kiinnostakaan. Kun minun nuoruudessani sukupuolittamiseen ja seksuaalisuuteen liittyviä kysymyksiä pohdittiin erinäisissä opintopiireissä, joku aina kysyi jossakin kohtaa: "Mutta kuka siitä hyötyy?" Se nauratti minua joka kerran. Tuntui, että vastaukseksi pitää antaa täsmällinen erisnimi.

  Ajatellaanpa hetki ns. erityislapsia intersektionaalisesti. Erityislapsi A:lla on lukivaikeus. Erityislapsi B:llä on kielellinen erityisvaikeus ja adhd. Erityislapsi C:llä on kielellinen erityisvaikeus, dyskalkulia, autismikirjon piirteitä, adhd ja Touretten syndrooma. Mitä lisätietoja kuvittelisitte tarvitsevanne, ennen kuin voitte tehdä ennustuksen siitä, kuka noista lapsista todennäköisimmin menestyy parhaiten tulevaisuuden työelämässä? Vanhempien koulutuksen? Sen, onko jollakulla maahanmuuttotaustaa? Ovatko vanhemmat eronneet? Onko lähipiirissä päihteidenkäyttöä? Sisarusten lukumäärän? Synnynnäisen temperamentin? Kodin pinta-alan? Mitä kautta lähtisitte hakemaan vastausta? Vai siirtyisittekö suoraan kyseenalaistamaan käsitettä “menestyä työelämässä”?

  Harva ehkä kuitenkaan ajattelisi, että nämä kaikki lapset seisovat samalla viivalla ja jokaista autetaan yhtä vähän tai paljon. Ei noilta lapsilta kukaan kysy, haluavatko he tulla luokitelluksi mainittujen ominaisuuksiensa perusteella. Silti jokaisella ominaisuudella on oma tilastollinen ennustearvonsa, kuinka työelämässä käy. Matemaattiset vaikeudet ovat muuten yleisempi syy keskeyttää opinnot kuin lukivaikeus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. AE, monesti ihmiset eivät tunne erilaisten suuntien virallisia määritelmiä eivätkä reagoi niihin, vaan niin kuin tässäkin: intersektionalismin populaariin versioon.

   Eivät ihmiset taatusti ole esimerkiksi erityisoppijoiden erilaista opetusta ja tukemista vastaan, päinvastoin, vaan siellä, missä intersektionalismia kritisoidaan, kritisoidaan tätä populaaria versiota, joka on rantautunut meillekin rapakon takaa. Populaarista versiosta olen viimeksi esittänyt esimerkin Renaz Ebrahimin hysteerisestä raivoamisesta Esko Valtaojalle kuvitellusa sorrosta. Kannattaa katsoa tämä jostakin netistä.

   Intersektionalismin käytännön ongelma on ihmisten eriyttäminen ja polarisaatio, maailman hahmottaminen hyvin pelkistetysti identiteettien pohjalta sekä syrjijä - syrjitty -luokittelun kautta. Tällöin se, mihin identiteettiryhmiin joku yksilö kuuluu, voi tulla ohjaavaksi periaatteeksi arvioitaessa sitä, kenen oikeuksia tulisi ylläpitää sen sijaan, että ratkaisua haettaisiin aina tilannekohtaisesti arvioiden.

   Ja jos kärjistetään, huom. kärjistetään, niin tämähän tarkoittaa sitä, että mitä enemmän ihmisellä on vähemmistöidentiteettejä, sitä enemmän häntä tulisi kuulla ja kääntäen: sitä vähemmän painoarvoa tulisi antaa sen kannoille, joka ei edusta jotakin vähemmistöryhmää.

   Poista
  2. Kannattaa huomata, että puhun siis tästä populaarista versiosta, en aatteellisesta alkuperäisestä, koska se on julkisuudessa hävinnyt näiden ylilyövien ebrahimien alle. Juuri tämä ärsyttää tavan kansalaisia.

   Poista
  3. Eivätkä temperamentti ja oppimisvaikeudet haittaa pelkästään opintoja, vaan voivat tappaa työelämän myöhemminkin.

   Poista
  4. Lähtökohtaisesti en muista sanoneeni, että inhoan sitä - ja maalikohtaisesti en mielestäni ikinä käytä inhota-sanaa.

   Mutta varmaan se on totta.

   Poista
  5. Mitä intersektionaalisuuteen tulee, niin itse ajatushan on järkevä ja oikea. Ehkä se tunteenpalo syttyy esitystavasta tai oletetuista motiiveista ynnä muusta sellaisesta, esimerkiksi juuri tästä Iineksen esittelemästä populaarista lainatavarasta.

   En tiedä liittyykö tämä juuri tähän asiaan, mutta meilläkinhän on jo nähty älyttömiä syytöksiä suomalaistenkin osallistumisesta orjakauppaan - faktahan kun on, että viimeisen 500 vuoden aikana suomalaisia on viety orjiksi tuhatkertaisesti enemmän kuin suomalaiset ovat vieneet minnekään.

   Sitä paitsi ilmaisua "orja" käytetään historiallisessa mielessä aivan väärin. Mielikuvissa he ovat kahleet kaulassa viruvia alastomia mustia, todellisuudessa usein aivan muuta.

   Poista
  6. Esimerkiksi julkisten tilojen esteettömyys ei ole näkevien tervejalkaisten sortoa.

   Poista
  7. Kannattaisi nyt Santerin ja Keltiäisen lukea kommentit ym-mär-täen. Kukaan ei ole täällä ollut näitä eriäviä käytäntöjä vastaan, ei koskaan eikä sanallakaan.

   Kyse on intersektionalismin populaarin version kritiikistä, joka on aiheellista.

   Erityisoppijoiden erillinen opetus, esteettömät kulut eri paikkoihin tai helpot selkokieliset uutiset, venäjänkieliset uutiset, saamenkieliset uutiset, viittomakieliset uutiset ovat tarpeellisia asioita. Se joka arvostelee intersektionalismin ylilyöntejä, siis populaaria versiota, ei ole kaikkea eriyttämistä vastaan, ei tyhmä ja tietämätön, vaan aivan oikealla asialla kritiikkeineen. Ebrahimimäiset käytökset ovat paitsi typeriä myös tuomittavia. Ne uhkaavat pilata koko aatteen.

   Poista
  8. Minua jaksaa ihmetyttää se asia, että jos kritisoi jotakin poliittisesti korrektia asiaa tai ilmiötä, niin sieltä jostakin poliittisen korrektiuden ytimestä tulee heti ennakkoluuloinen oletus kritisoijan tietämättömyydestä ja mahdollisesta tyhmyydestä, ja ääripäähän vietynä siitä kauheimmasta, jota ei ääneen uskalla sanoa vaan kuiskaten: persuudesta.

   Minusta nämä ennakkoluuloiset änkyrät paljastavat korkeintaan oman kuplansa kapeuden. Miten ahdasta lopulta onkaan valmiissa maailmassa, jossa itsenäinen ajattelu on rikokseen verrattava aktiviteetti.

   Poista
  9. Onko täällä nyt kuultavissa kauhistavia persukuiskauksia? Minä en kuule mitään. Santerinkaan en lue väittävän, että joku täällä olisi väittänyt esteettömyyksistä mitään. Minä kuvittelen hänen esittävän analogian. Jos me tervejalkaiset näkevät emme pidä sortona sitä, että rakennetaan esteettömiä tiloja, miksi eräissä muissa asioissa on niin paljon vaikeampaa, jos otetaan huomioon muutkin kuin enemmistön edustajat? Mutta tämä on vain minun tulkintani. Enhän minä Santerin ajatuksista tiedä.

   Ebrahimin raivoesiintymisen esiin nostaminen yhä uudestaan on minusta laiskaa intersektionaalisuuden käsittelyä - olipa kyse sitten "populaarista versiosta" tai vähemmän populaarista. En minäkään niin aggressiiviselta vaikuttavan ihmisen kanssa lähtisi autiolle saarelle. Valtaoja saattaisi olla rattoisampaa saariseuraa. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä vähemmän olen kiinnostunut siitä, mitä ihmiset väittävät aatteikseen.

   Mikiksen linkkaama kaaviokuva somekeskustelujen rakenteesta ilahdutti minua. Kyllä tämäkin keskustelunhaara vielä päätyy sotahistoriaan.


   Poista
  10. Ei tässä keskustelussa ole tähän mennessä kuin yksi persukuiskaus. Monesti niitä on enemmän, joten varautuminen niihin on opittu refleksi.

   Ebrahimin esiinnosto ei ole laiskaa analyysia. Tapaus on lähes kaikkien tietämä, tunnettu, ja se on helposti löydettävissä. Se on edustava lajissaan, ja sitä ei tarvitse viittein todistella. Voisin toki viitata vaikkapa myös erilaisten seksuaalivähemmistöä edustavien henkilöiden keskusteluihin, joita on netti pullollaan. Näistä löytyy Ebrahimin kaltaisia kokemuksia kaltoinkohteluista. En halua kuitenkaan viitata näihin, koska niiden totuusarvo on vain kertojan itsensä varassa.

   Minusta on itsestäänselvää, että erilaisten vähemmistöjen etuja otetaan huomioon, kunhan ei muodosteta ohituskaistoja. Tarkoitan esimerkiksi sitä, että toimeen tai tehtävään ei valita vähemmistöedustajaa statuksensa vuoksi ohituskaistalta, vaan siksi, että hän on pätevin. En kannata edes mies- tai naiskiintiöitä, koska niissä voidaan sivuutttaa henkilön pätevyys tehtävään.

   Ja toivon hartaasti, että Suomesta ei tehdä mini-Amerikkaa, jossa on saman volyymin ongelmat. Se ei olisi totta.

   Poista
  11. Kannattaa nyt vihdoinkin huomata se, että kritiikki kohdistuu meille rantautuneeseen populaariin intersektionalismiin, jonka tunnusmerkkinä ovat ylilyönnit, ei erityisryhmän huomioonottoon.

   Ei kai kukaan voisi arvostella vaikeassa tilanteessa olevien tukemista? Minua hämmästyttää, että se tulee edes mieleen. Y-li-lyön-nit, ja vain ne. On itsepetosta kieltäytyä näkemästä niitä.

   Poista
  12. Taisin epäonnistua muotoilussani, kun puhuin erityislapsista. En eilisessä kommentissani pyrkinyt tuomaan esille sitä, otetaanko erityislapsia huomioon vai ei. Pyrin kertomaan, että se ryhmä ei ole millään muotoa yhtenäinen. Me voimme poimia kymmeniä asioita, jotka vaikuttavat siihen, kuinka ihmisen elämässä käy (so. mitkä asiat vaikuttavat hänen yhteiskunnalliseen asemaansa), mutta vaikka poimisimme ja poimisimme, emme lopultakaan tietäisi, olemmeko poimineet oleelliset asiat. Yritin siis kertoa, miksi intersektionaalinen lähestymistapa on väistämättä vajaa, vaikka se lähtö- ja maalikohtaisesti olisi hyvä. Samalla tapaa näen myös populaariksi määrittämäsi intersektionaalisuuden.

   Ebrahimista totean vain, että onneksi hänelläkin on sananvapaus.

   Poista
  13. Liitän tähän yhden esimerkin, joka ei ehkä ole laiskaa analyysiä. Mielestäni se on tyyppiesimerkki ylilyövästä intersektionalismista.

   Nimittäin professori Gordon Klein hyllytettiin kolmeksi viikoksi virastaan, koska yli 20 000 ihmistä oli allekirjoittanut vetoomuksen, jotta hänet erotettaisiin pysyvästi yliopistostaan.

   Hänen syntinsä oli se, että hän ei suostunut arvioimaan mustia oppilaita kevyemmin perustein kuin valkoisia. Eräs hänen opiskelijansa oli vaatinut tätä, koska oli syvästi järkyttynyt mustaihoisen George Floydin brutaalista kuolemasta poliisin käsissä.

   Professorin Klein ei suostunut pyyntöön, vaan vastasi opiskelijalle muun muassa kysymällä, miten hän voisi havaita mustaihoiset oppilaat, kun kyseessä oli nettikurssi ja siteeraamalla Martin Luther Kingiä: “Muistatko MLK:n kuuluisan puheen, jossa hän sanoi, että ihmisiä ei pitäisi arvioida heidän ihonvärinsä perusteella?”

   https://www.washingtontimes.com/news/2020/jun/10/gordon-klein-ucla-professor-suspended-doling-speci/

   Poista
  14. Eli tästä puhun, eikä tähän ole tarpeen liittää mitään, mikä liittyy aitoon ja alkuperäiseen intersektionalismiin, jossa ei ole mitään epäselvää eikä opettamisen tarvetta. Jopa minut toisen asteen opena on koulutettu aikoinaan jo erityisoppijoiden ryhmäyttämiseen ja huomioonottoon, ja minusta se oli täysin normaalia ja ok.

   Poista
  15. ”Ebrahimista totean vain, että onneksi hänelläkin on sananvapaus.”

   Tätä ei kukaan ole häneltä kieltänyt, vaikka Ebrahimi itse halusi kieltää Esko Valtaojan sananvapauden, aivan samoin kuin linkin jutun opiskelija halusi kieltää Gordon Kleiniä arvostelemasta opiskelijoitaan tasavertaisesti.

   Poista
  16. Nyt kun AE selitti, niin ymmärsin Santerin vertauksen kontekstin. Toivottavasti oikein, sillä olen samaa mieltä.

   Mutta se, että arvosanoihin vaikuttaisi oppilaan ihonväri, on tietysti hölmöä. Takana lienee oletus, että tiettyyn etniseen ryhmään kuuluva ei ole saanut samoja mahdollisuuksia opiskella kuin johonkin toiseen kuuluva.

   Mihin raja vedetään? Onhan kauhistuttavaa sortoa sekin, että minä synnyin syrjäseudulle eri puolelle maapalloa kuin Amerikan huippuyliopistot, enkä ole väärien vanhempieni takia oppinut englantia äidinkielenäni, joten joudun antamaan valtavasti tasoitusta syntyperäni takia!

   Ebrahimilla on Suomessa täysi sananvapaus - mitenköhän lie olisi synnyinmaassaan Iranissa? - joten sanoistaan on tietysti kannettava vastuukin. Niinhän Räsänen ja Halla-ahokin joutuvat tekemään.

   Ebrahimia ei valtakunnan syyttäjä ahdistele, mutta medialla ja kansalla on oikeus kertoa mielipiteensä hänen puheistaan.

   Sen kummempaahan ei kai ole tapahtunut?


   Poista
  17. Ymmärtäisin näiden itsestäänselvien esimerkkien esittämisen - esteettömyys ei ole sortoa - jos joku olisi täällä esittänyt tätä vastustavan ajatuksen.

   Kun ei ole esittänyt, esimerkki on silkkaa olkiukon rakentamista oletetusta ennakkoluulosta: koska tuo kritisoi intersektionalismia, se

   a) ei tajua miten luonnollista intersektionalismi on jo
   b) se on kaikkea tiettyjä ryhmiä varten pykättyjä asioita vastaan.

   Minua suututtaa tällainen argumentointi, jossa ei lueta kirjoittajan tekstiä, vaan oletetaan asioita omien ennakkoluulojen pohjalta. Pitäytykäämme vain kirjoitetussa sanassa, ei omissa luuloissa.

   Poista
 21. Olen miettinyt näitä kahden kodin lapsia, joita on nykyään hyvin paljon. En yksinkertaisesti tiedä, onko kaksikotisuus mielestäni hyvä asia. Mietin, että jos se olisi kohdannut minua, olisin kokenut levottomuutta. Olen siksi ehkä yhteen paikkaan kerrallaan kiintyvä koti-ihminen. Ehkä moni lapsikin on?

  VastaaPoista
 22. Luin jostakin paremmasta käytännöstä: lapsi asuu kotona ja vanhemmat ramppaavat siellä vuoroviikoin.

  VastaaPoista
 23. No jos minulta kysytään virallista mielipidettä, niin se taitaa olla se, että lapsella on yksi pysyvä koti, toisen vanhemman kanssa, ja toinen vanhempi on se, joka juoksee lapsen luokse, hakemaan häntä tai tapaamaan lapsen luona. Näin lapsella olisi yksi varma lähivanhempi aina lähellä, ja toinen, toivottavasti myös läheinen aikuinen helposti tavattavissa.

  Mutta perheet ja lapset ovat erilaisia, eikä ole kahta sanaa siitä, että kukin perhe jakaa asumisensa tahtomallaan tavalla.

  Luulen, että syy lapsen kahteen kotiin voi joskus olla myös taloudellinen. Määrätyt elatusmaksut jäävät kai pois, jos lapsi asuu tasaisesti vuoroin kummankin vanhemman kanssa.

  VastaaPoista
 24. Asiasta kolmanteen. Mitä tulee Annika Saarikon joulusataseen, siis jouluna maksettavaan ylimääräiseen lapsilisään, niin ei, ei missään tapauksessa. Vaalitemppu, ja väärä kohde.

  Lapsilla on jo lapsilisät ja monenlaista helpotusta, subjektiivista päivähoito-oikeutta ja ilmaista kouluruokaa ja oppikirjaa ynnä muuta, mikä on hyvä asia.

  Jos jotakuta ihmisryhmää halutaan jouluna muistaa, niin minun verorahani saa mieluummin suunnata vanhuksille, joilla ei ole läheisiä elossa. Yksinäisille vanhoille jouluna parisataa euroa. Tälle peukut. Vaan ei kukaan poliitikko tätä lupaa, koska nämä yksinäiset vanhukset tuskin muistavat äänestää vaaleissa.

  VastaaPoista
 25. Samaa mieltä, mutta jos lapsiperheitä avustetaan, joku tuloraja pitää olla kriteerinä. Hyvintoimeentulevat eivät satasta tarvitse.
  Kyllä hävittäjien ynnä muun sotimimiseen tarvittavien tappokoneiden hankinnoissa ei kitsastella, mutta vanhukset jätetään koteihinsa lähes heitteille. He sentään ovat rakentaneet aikanaan hyvinvointiyhteiskunnan. Nyt heitä ei osata tai haluta arvostaa.
  Eilen sisareni ja minä kestitsimme täällä maalla kuolemaa lähestyvää tätiämme. Tädin tytär ja vävy olivat mukana. Syöpä on edennyt luustoon, ja kipulaastareiden ym. lääkkeiden turvin hän elää vielä asunnollaan. Toki muutkin hänen lapsensa auttavat äitiään kaikin tavoin, sekä terveydenhuollosta käyvät kotona ottamassa verikokeet jne.
  Kyllä pysäyttää, nähdä ennen niin elämänvoiminen tätini vähälle aikaa kovasti muuttuneena. Hän kertoi että kaikki asiat hänen kuolemaansa varten on tehty. Urheasti hän on kahdeksan vuotta taistellut. Välillä voinut paremin, mutta nyt lääketieteen keinot on kaikki käyty.
  Tulee ajatelleeksi omaa kuolemaa. Onko lähtö nopea, jolloin ei ehdi hyvästellä ihmisiä, joita haluaisi. Ei ehdi käydä paikoissa, joissa vielä olisi halunnut. Tätini on nyt päässyt lastensa ja serkkujen avulla vierailemaan paikoissa joissa on vielä halunnut. Tätinihän on asunut tässä torpassani kauan sitten.
  Tädilleni oli aikaa tehdä jäähyväismatkoja ja järjestää jäämistönsä sekä hautajaisensa vielä itse. Kyllä läheisen kuoleman läheisyys pistää ajattelemaan omaa viimeistä matkaa, josta ei kukaan pääse yli eikä ympäri.

  VastaaPoista
 26. Nooran kommentti yllä.

  VastaaPoista
 27. Toivotaan tädille mahdollisimman vähän kipuja viimeisellä taipaleella.

  Samaa mieltä tulorajoista. Oikein hyvätuloiset eivät tarvitse ylimääräisiä satasia.

  Vaan kuka on hyvätuloinen nyky-Suomessa? Juuri luin kirjoituksen siitä, miten monet hyvin kouluttautuneet perheet elävät ahdingossa. He eivät saa mitään apuja tai tukia mistään, usealla on opinto-, asunto- ja autolainoja, sillä Suomessa perusauto on useimmalle välttämättömyys, ja se maksaa maltaita muihin EU-maihin verrattuna. Samaten asunnot ovat mielettömän kalliita etenkin Etelä-Suomessa. Ja pakko on asua ja kulkea töihin ja muuallekin.

  Muistan itsekin nuorena opetajana, miten duunarit siinä vieressä rakensivat perheilleen ensi töikseen omakotitalon ja ajelivat isoilla autoilla, kun me opet ja muut ns. akateemiset asuimme kerrostaloissa ja jopa kaupungin luukuissa. Opintovelan takaisinmaksu oli kymmenen vuoden urakka eikä minulta ainakaan inflaatio syönyt velkaa pois. Vasta sitten alkoi olla asunnon vuoro.

  On hieman harhaanjohtavaa kehottaa nuoria kouluttautumaan korkealle hyvin ansioiden vuoksi. Jos pelkästään ansiot ovat tärkeät, kannattaa hankkia ammattikoulutus tai olla hyvä tyyppi, joka pääsee somen tai median kautta esille.

  VastaaPoista
 28. Se vasta kummallista on, että kaikenlaiset viihdetaiteilijat ja urheilijat palkitaan käsittämättömillä summilla ja esim. sairaanhoitajille ei millään korotettaisi palkkoja. Jokin tärkeysjärjestys ihmisten työn rahallisessa arvottamisessa pitäisi olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä asia on vaikea siinä mielessä, että varmaan kaikki soisivat hoitajille lisää liksaa. Etenkin nyt koronan riehuessa edelleen voimalla keskuudessamme.

   Se on vaan kuitenkin niin, että ei voi korottaa vain yhden kunnallisen alan palkkoja jättämällä muut kunnalliset matalapalkka-alat entistä syvmpään kuoppaan. Samalla olisi korotettava myös hoitajaa korkeammin koulutettujen luokanopettajien palkkoja, kirjastonhoitajien, sosionomien ja monen muun alipalkatun ryhmän.

   Tähän ei korviaan myöten veloissa olevalla valtiolla ole yksinkertaisesti varaa. Verojakaan ei voi enää korottaa, sillä veroasteemme on nyt jo maailman korkeimpien verojen kärkipaikoilla. Verotus myös syö ostovoimaa ja heikentää sitä kautta maan talouden tilaa..

   Poista
 29. Noora, joskus aiemmin autismin arveltiin johtuvan äidin ja lapsen suhteen kylmyydestä tai vastaavasta. Sittemmin todettiin, että eipä se siitä johdukaan.

  Varmasti yhteiskunnan nopealla muuttumisella ja medikalisaatiolla on vaikutusta siihen, että esimerkiksi adhd-lapsia on nykyään niin paljon. Koteja en lähtisi osoittelemaan tästä asiasta. Monille adhd-lapsen vanhemmille lapsen lääkitseminen on vaikea asia. Yhtäältä lääkkeet ovat psykostimulantteja, kuten vaikkapa amfetamiini. Lääke synnyttää riippuvuutta, ja monet vanhemmat pelkäävät, että kynnys myöhempään huumeiden käyttämiseen madaltuu. Toisaalta lapsi usein kykenee työskentelemään ja käyttäytymään koulussa asiallisesti, jos käyttää lääkettä. Jos lapsi ei käytä lääkkeitä, impulssikontrolli on yleensä niin heikko, että hän helposti ajautuu kaikkeen typerään, kuten ilkivaltaan, varkauksiin ja päihdeseloiluihin. Se taas haittaa tulevaisuutta omalla tavallaan.  VastaaPoista
 30. Voihan asiaan vaikuttaa sekin, että nykyään tutkitaan herkemmin ja enemmän kuin ennen. Olihan meilläkin luokkatovereina kaikenlaisia tyyppejä, itse yhtenä, mutta ehkä monelle oli hyväkin käydä koulu muiden mukana.

  Minä olin kiltti poika, jolla alkoi tökkiä lukiossa, monesta syystä toki, ja olen usein ajatellut, että jos olisi ollut jokin taho, jonka kanssa olisi voinut keskustella, niin olisin selvinnyt helpommalla. Silloin ei vielä ollut.

  Nyt ratkaisin ongelmani lähtemällä Ruotsiin töihin, haahuilemalla ja sekoilemalla siellä aikani - ja palaamalla opiskelun pariin vähän viisastuneena.

  Paino sanalla "vähän". Mutta riittävästi.

  VastaaPoista
 31. Tätä itsekin mietin. Minun opeaikanani vuoteen 2005 asti tunnistettiin lähinnä puhe- ja lukihäiriöt.

  Yhden aspergerpojan muistan. Ei hän saanut muuta kuin normaalia tukiopetusta, ei mitään erityisopetusta. Muistan, että pidin häntä hyvin älykkäänä, älykkäämpänä kuin valtaosaa luokasta.

  Kun haastatteli oppilaita, oli hyvin tavallista, että he ei eivät olleet saaneet peruskoulussa erityisopetusta, edes nämä lukihäiriöstä kärsivät. Muistan kyllä sen, että arvioin heidän kirjoituksensa ”ilman virheitä”, siis vain sisällön. Tämä oli yleisohje erityisoppijoiden koulutuksessa. Muistan miettineeni asian oikeudenmukaisuutta oikeinkirjoituskokeessa, jossa lukihäiriöinen saattoi saada paremman arvosanan kuin häiriötä potematon. Ehkä se oli oikein.

  VastaaPoista
 32. Varmaan lapsia tutkitaankin herkemmin. Joitakin vuosia sitten ainakin tässä kaupungissa koulut saivat lisärahaa erityisen tuen päätöksistä (tai silloin niitä vielä taidettiin kutsua erityisopetuspäätöksiksi). Kuten arvata voi, noina vuosina erityisen tuen lapsia nähtiin kouluissa hyvin paljon. Kun lisäraha lakkasi, erityisen tuen oppilaiden määrä laski. Että tämmöinenkin aspekti on.

  Nykykoulussahan oppilaitten diagnooseja ei saa kirjata mihinkään pedagogisiin asiakirjoihin. Pitää vain kuvata lapsen toiminta sillä lailla, että lukija ymmärtää, mistä on kyse. Aluksi, kun tällainen käytäntö tuli, se tuntui minusta omituiselta. Nykyään luulen ymmärtäväni, miksi niin tehdään.

  VastaaPoista
 33. Vaimo näytti minullekin sen videon, ihan melkein pyytämättä, mutta en minä vaan näe että Sanna olisi kännissä.

  Ei ainakaan siinä mielessä kännissä kuin esim. minä, Mikis ja Riku, toki vain joskus harvoin. (Santeria en epäile.)

  Pienessä sievässä Sannukka korkeintaan oli, sievä kun on, muttei sitäkään huomaa.

  Kovempi juttu tässä mielestäni on Sannan lähipiiriin ujuttautunut petturi!? Epäilen valepukuista Putinia. Nyt se sitten alkaa, ukkopekat pois varastorasvasta pojat!

  VastaaPoista
 34. Juu juu, mitään känniä ei näy, selvin päin koko porukka. Eikä mitään huumehia, totta jauhopliuta. Kivaa ja korrektia hauskaa. Meillä on cooli presidentistä seuraava. On
  vain kiva, että instituutioita vähän ravistellaan. Työllisyyskin noussut kohisten, vaikka työtuntien määrä laskenut. Suomi mainittu maailmalla.Torille!

  VastaaPoista
 35. Minäkin muistan muutaman tällaisen "neropatin", joiden omituisuutta me pidimme vain yliälykkyytenä ja herkkyyttä ylihyvänä kasvatuksena.

  Sellaisia kavereita ei muuten kiusattu "omituisuudestaan" ikinä, he olivat ikään kuin sen rajan takana.

  Toisaalta se "kiusaaminenkin" oli tällä nimellä tuntematon termi. Jotkut tyypit vain tyrkkivät, toiset nimittelivät, kolmannet naureskelivat jne. Olen kokenut sitä itsekin ja ajattelin vain, että tuo tyyppi on typerys.

  Pahinta oli kun minua 12-vuotiaana pilkattiin ihastumisesta yhteen mimmiin... ensin yritin saada ne hiljenemään lumipesuilla yms, en siis fyysisesti pelännyt heitä, ja kun se ei loppunut, niin päätin vain kestää. Seuraavana vuonna rinnakkaisluokkia sekoitettiin ja haukkuminen jäi. Muistan silti vieläkin sen voimattomuuden tunteen.

  Vasta oikeassa murrosiässä mieleeni oikeasti tuli, että mitähän se tyttö tuumasi... Hän oli hiljainen etupenkin mimmi maalta, enkä ole tavannut häntä sen jälkeen. Jouduimme siis eri luokille, mutta muista syistä. Häntä ei siis kiusattu minulla, mutta silti.

  Tämä avautuminenhan on terapeuttista!

  VastaaPoista
 36. Kun on elänyt Kekkosen, Karjalaisen, Leskisen ja kumppanien aikana, tuo tuntuu lasten leikiltä. Kuten onkin. Ahti kännäsi, Sanna bilettää.

  VastaaPoista
 37. Hallitsijat ovat kautta historian tehneet pahojaan, harjoittaneet haureutta, käyttäneet mielivaltaa, murhauttaneet kilpailijoitaan, katkoneet kauloja ja syösseet ihmisiä maanpakoon. Entisten miespoliitikkojen kännisekoiluja, Leskisen ja Karjalaisen muovikasseja naureskeltiin hyväntahtoisesti, mutta herra paratkoon, menihän miehiltä lopulta imago ja luottamus hoitaa tehtäviä vakavasti. Kumpikin epäonnistui ja ikuinen stigma jäi. Kekkonen on omassa sarjassaan.

  Aika nyt on vain eri. Hallitsijoilta ja poliitikoilta on alettu vaatia eetosta ja moraalia ja jopa ryhtiä siinä kuin keneltä tahansa kansalaiselta. Tämähän on mitä parasta demokratiaa ja kansanvaltaa.

  VastaaPoista
 38. Muuten, tuli mieleeni, että jos nuori naisopettaja laittaisi alkoholinhuuruisia juhlimisvideoitaan someen, niin hän saattaisi pian olla entinen opettaja. Millaista mahtaisi olla opetustyö koulussa tämän jälkeen?

  Ja nyt ihan tiedoksi siltä varalta, jos joku tuntee halua rakentaa tästä olkiukkoa, jossa paheksun sitä, että opettajakin juhlii, niin en moralisoi tässä. Kysyn vaan, miten kävisi. Olen utelias. Mitä arvelette?

  VastaaPoista
 39. Lisäys: Tai miksei vanhakin opettaja… Opettaja yleensä.

  VastaaPoista
 40. Minun on vaikea kuvitella, että opettajaa ei kutsuttaisi rehtorin puhutteluun, jos tällaisia videoita vuotaisi nettiin . On myös päivänselvää, että niiden julkaisu kiellettäisiin työpaikan menettämisen uhalla. Ja kansa ja vanhemmat eivät taatusti puolustaisi opettajaa niin kuin nyt pääministeriä kiitellään.

  Eli kuka saa julkaista alkoholinhuuruisia juhlimisvideoita ja huudella jauhojengiä, kuka taas ei? Ei kai tässä asiassa ole nähtävissä kaksinaismoraalia?

  Ja jälleen: tästä ei kannata rakentaa olkiukkoa. Minua ei Marinin video liikauta sinne eikä tänne, vaan kysyn ilmiön perään: kuka saa tehdä ja mitä, ja kuka taas ei.

  VastaaPoista
 41. Täällä Satakunnassa ukkosti eilen parisen tuntia ja pihalla olevaan ämpäriin oli kertynyt vettä melkein puoli ämpäriä.Oli ihanaa, vaan tänään taas on kuuma ja kostean painostava ilma.

  Jos olen mökillä, pelkään ukkosta. Täällä rivitalossa kaupungissa ei pelota, vaan nautin.

  VastaaPoista
 42. Ei nyljetä nahkaa ennen kuin karhu on ammuttu.

  Jos Marin olisi viisas, hän katkaisisi huhuilta siivet ja menisi huumeseulaan. Se olisi jopa viisasta.

  VastaaPoista
 43. PS Minä kyllä suoraan sanottuna ihmettelen nyt tämän kohun suuruutta. Olen huumeita vastaan, mutta en olisi uskonut silti pääministerin juhlinnasta syntyvän tämän suuruusluokan kalabaliikkia. Lehdistöhän on revetä liitoksissaan juttujen määrällä.

  Herää kysymys: miksi, mitä tämän takana on? Pelkkä pääministerin biletys ei minusta riitä selitykseksi.

  VastaaPoista
 44. Mahtavaa että meillä kerrankin on pääministeri, joka asiakysymysten lisäksi hallitsee elämisen ja ilon. Ei ole häntä yksissäkään kansainvälisissä kokouksissa tarvinnut hävetä, niin kuin eräitä toisia, päinvastoin. Ymmärrän kyllä silti kaksinaismoralisteja, jotka kaipaat menneiden, hyvien aikojen murahtelevien körmyjen (Karjalainen, Paasio, Sorsa, Lipponen, Aho, Katainen) aikaa. Mielestäni nämä herrat sopivat paremmin Mikkelin Vahakabinettiin: (kts. googlettamalla ”Tunnistatko sinä Visulahden vahakabinetin merkkihenkilöt?”... Ei onnistunut suora linkitys minulta, siksi poistin edellisen kommentini.) – Saarikoski Pentti aikoinaan ehdotti, että kirkkojen edessä käsi ojossa törröttävistä vaivaisukoista tehtäisiin kondomiautomaatteja. Joka – tällaisina siveettöminä aikoina kun nyt taas elämme, olisi hyvä idea edelleen.

  Ps. On sanottu, että ketä parjataan, sitä on tuettava. Nyt Sanna Marin tarvitsee enemmän sympatiaa ja ymmärrystämme kuin ”noin neljän tuulen tuivertama” Teuvo Hakkarainen. (Ainakin toistaiseksi.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Tulee mieleen, mitä uskovaiset äänestäjät ajattelevat pääministerin kännäämisestä?" miettii Noora.

   Luulisin että samaa mitä minä ajattelen uskovista: "kaikenmaailman sekopäitä niitä maa päällään kantaakin."

   Poista
  2. Lukemani mukaan Sanna Marinille sataa tukea kaikissa keskusteluissa, vähemmistössä on tuomitseminen.

   Hän on tulkitakseni keskustelujen yleishenkeä oikein: paras pääministeri ikinä, nuori nainen, joka osaa juhlia.

   Eli eihän hän ole suuren yleisön lynkkaama, vaan ylistämä, anteeksi nyt vain oikaisu, Mikis. Minä en osaa puolustaa ylistettyjä ja palvottuja idoleita, vaan kaikkien lynkkaamia ja halveksimia, huonoja poliitikkoja ja epämääräisiä ihmisiä. Marin on liian täydellinen.

   Poista
  3. Minusta tässä pitää myös katsoa, onko ylipäänsä mitään puolustettavaa, vai onko koko juttu ankka ja Venäjän trollin aikaansaama.

   ihmettelen kovasti, miten lehdet ovat revetä liitoksistaan, ja mietin sitä, onko toimituksissa nyt jotain tietoa, jota ei kerrota suurelle yleisölle. Ei pelkän biletyksen vuoksi Hesarikaan kirjoittaisi lukuisia juttuja Marinista. Outo juttu.

   Poista
  4. Twitterissä kinastellaan kuuluuko videolla "jauhojengi" vai ei. Minusta kuuluu, mutta toki asiasta voisi pyytää myös kommenttia Kotimaisten kielten keskuksen kielenhuollon asiantuntijoilta (fonetiikka)😂

   Poista
  5. Olen poistanut tämän kommentin arviolta kymmenen kertaa, en sen sisällön vuoksi, koska asiahan on ollut jo puoli päivää kaikissa lehdissä. Sinulla, vaihtuva nimimerkki, on edelleen porttikielto tänne, ihan oman käytöksesi vuoksi.

   Poista
 45. Joo, minä en asiasta sen enempää tiedä enkä mitään filmejä (vai miksi niitä Somessa sanotaan?) ole nähnyt. Juorut kiinnostavat minua erinomaisen vähän.- Mutta tekopyhyys vituttaa. Minun puolestani uskovat saavat olla polvillaan aamusta iltaan ja höpöttää omiaan, suon sen ilon heille mielelläni, mutta sitä en ymmärrä mikä hel-ve-tin oikeus heillä on puuttua muitten ihmisten (kuten minun) elämään ja tuomita se?! Perkūnas, sanon minä! (se on latviaa ja tarkoittaa ukkosenjumalaa, eli Perkelettä suomeksi). Minä en menolippua (meno-paluu eri asia) Taivaisiin tahdo, kun se tuntuu olevan täynnä toisia milloin mistäkin tuomitsevia fariseuksia ja saatanallisia sananselittäjiä. Ei siellä voisi ollaa kuin hirveen tylsää...


  Ps. Pelastusarmeijalaisia kunnioitan. Auttavat oikeasti. Ja apu tulee sydämestä. Jeesuksestakin puhuvat jos haluaa, mutta se on sivuseikka. Papusoppaa antavat, hymyilevät, lämpimät villasormikkaatkin antavaat jos on hukannut omansa, ja soittavat haitaria. (muistikuva -70 luvun Tukholmasta, Frälsningarmén)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikis, luulisin, että uskovaisissa on nykyään paljon hyvinkin laajasydämisiä ja auttavaisia ihmisiä, jotka eivät tuomitse toisia. Sitä paitsi uskonsuuntia on monia eri.

   Ahkerimpia toisten tuomitsijoita uskovaisista ovat muslimit, joita suomalaiset piispat ja papit ovat auttaneet ja ottaneet kotiinsa asumaan. Sanoisin tällaista kyllä suvaitsevaksi laajasydämisyydeksi. Minusta tämä sinun puheenvuorosi on ahdasmielinen.

   Poista
  2. En usko olevani ahdasmielinen. Kritisoin vain asioita jotka koen järjettömiksi. Kaikki uskonnot perustuvat hölynpölyyn, toiset niistä ovat toisia pahempia (= yhteiskunnallisesti), kuten vaikkapa fundamentalistinen Islam. Sen lisäksi että se on pöytyä, se on myös käytännössä kammottavaa.


   Miksi mielestäni Jumala ei ole luonut elämää? No, biologialla on siihen monta vastausta, yksi on "ihmisen silmän rakenne"... Ihmisen silmä kun on niin avuttoman monimutkainen konstruktio, ja miksi? Koska se on vuosimiljoonia (siis jo ennen Homo sapiensia) kehittynyt alkeellisemmista versioista, joita aina on vaan (miljoonien vuosien aikana) korjattu ja korjattu (eli päivitetty) vähän paremmaksi... Ja nyt se on tälläinen: hyvin monimutkainen ja takaperoin mutta toimiva.
   Kyllä!

   Mutta miksi Jumala ei heti aluksi sitä 'luonut' tällaiseksi, mitä se nyt on, vaan väänteli sitä miljoonien vuosien aikana sinne sun tänne... Kummallista huumoria hänellä!

   Esimerkkejä on loputtomasti. Ajatellaanpa vaikka valaita. (ajattelee) Nisäkkäitä. Jotka olivat aiemmin noin koiran kokoisia rantavedessä eläviä sorkkaeläimiä. Ravintonsa he etsivät vedestä, yhä syvemmältä ja syvemmältä, ja lopuksi he sopeutuivat (nyt oiotaan vähän asioita) elämään kokonaan veden alla. Ja paisuivat, eräät heistä, KAMALAN isoiksi...

   Mitä ihme Jumalan pelleilyä tämä tämmöinkin on? Mikseihän Hän heti - kuin Taikuri - luonut Valaskaloja simbsalabim semmoisiksi millaisina me ne nyt tunnemme?

   Uskontoa ja biologiaa on täysin mahdoton sovittaa toisiinsa. Jompi kumpi on väkisin väärässä.


   Poista
  3. Mikis, minä sanoin että tämä sinun puheenvuorosi on ahdasmielinen. Et sinä, kokonaisuutena. Mutta sinun uskontoa sivuavat puheenvuorosi ovat usein ahdasmielisiä.

   Sanot nytkin, että kaikki uskonnot perustuvat hölynpölyyn. Uskonto on aate, johon joku uskoo, ja hänelle se voi olla totta, toiselle ei.

   Samoin poliittinen aate, johon joku uskoo, joku ei, on siihen uskovalle totta, toiselle taas hölynpölyä. Jokin kommunismille tai äärivasemmistolaisuudelle rakennettu Pirkkalan koulukokeiluhan oli täyttä fuulaa ja hölynpölyä ja se vedettiin pois. Muitakin poliittisia hölynpölyjä on, kuten tiedät.

   Kyllä uskonto ja poliittinen aate voidaan siis rinnastaa toisiinsa. Esimerkkini on täysin relevantti.

   Poista
  4. Mikis, minäkin kunnioitan pelastusarmeijalaisia. Yhtenä nuoruuteni kevättalvena minulla oli ystävä, joka nukkui yöt Pelastusarmeijan yömajassa, kun ei muuta ollut. Hän sanoi nukkumapaikkaansa ruumisarkun kokoiseksi. Minä saatoin hänet illalla yömajan edustalle, ja siinä katselimme toisiamme silmiin aika pitkään, sillä yömajaan ei päästetty vieraita. Hänellä oli päässään musta samettibaskeri.

   Tätini oli syvästi uskovainen ihminen. Hän kirjoitti mökillämme vieraskirjaan "Jeesus armahtaa meidät!", ja minua hävetti se lapsena ihan hirveästi: jos joku näkee ja luulee minuakin uskovaiseksi. Yläkoulun uskonnonopettaja esitteli piirtoheitinkalvolta, mitä mieltä Jumala on masturbaatiosta. Olisinpa ollut Iineksen uskonnon tunnilla! Siellä olisi luultavasti ollut toisenlaisia kalvoja. Abiturienttina olin varma, etten koskaan voisi olla suhteessa uskovaisen tai kokoomuslaisen kanssa.

   Sittemmin suhteeni uskontoihin on merkittävästi lempeytynyt. Olkoon kukin onnellinen jumalassaan, jos jättää muitten elämät rauhaan. Kokoomuksen kanssa minulla on vielä vähän vaikeaa.

   Poista
  5. Näissä jumalan olemassaolon pohdiskeluissa toistuu aina sama kaava kuin nyt Mikiselläkin: hän kuvittelee ensin millainen jumala on ja mitä se on tehnyt - ja sitten todistaa, että se on mahdotonta ja älytöntä.

   Siksi sanonkin aina, että sellaista jumalaa jonka ihminen pystyy kuvittelemaan, ei ole olemassa.

   Biologia on tietysti hyvä lähtökohta pohtia asiaa, mutta vielä parempi on fysiikka ja kosmologia.

   Aikojen alussa ei ollut mitään, ei sitä aikaakaan, ei atomin puolikastakaan, etenkään ei biologiaa, ja sitten - POKS - yhtäkkiä oli kaikki mitä on nytkin, joka ainoa atomin puolikaskin.

   Siinä teille Jumalan ilmestys. (Jos niin haluaa uskoa, tietoahan ei ole.)

   PS. Se toinen kirkkokunta, jolle olen suunnitellut kampanjan tai pari, oli muuten Pelastusarmeija.


   Poista
  6. En ajattele asioita noin kosmisesti. Luen vain uskonnollisia oppikirjoja kuten Raamattua ja Koraania, tai mitä nyt milloinkin. Vastapainoksi luen sitten esim. Huxleyta ja Lorenzia, tai mitä nyt milloinkin. - On mahdoton hyväksyä molempia "oppeja", niillä kun ei muuta yhteistä ole kuin että ne kumoavat toisensa, niin siksi on tehtävä valinta: jompikumpi?

   Minä olen valintani tehnyt, ja mikä se on, jääköön salaisuudeksi. Mutta jos valintani takia menetän taivasosuuteni – so. minulle Taivaassa luvatun määrämittaan lohkotun tontin? - niin ei minun kiinteistökaupat täällä maanpäälläkään juuri sen paremmin ole sujuneet. Olen monta asunto-osaketta ostanut ja yhtä monta myynyt, ja aina hävinnyt. Tai pari kertaa taisin päästä omilleni. Mutta ei sev väliä. Köyhänä oli kivempaa, vaikka olikin nuori. (Eli virke oikein ymmärrettynä): Nuorempana oli kivempaa, vaikka olikin köyhä.) sic!

   Poista
  7. Sitä paitsi väittelen "ihmisten käsityksistä Jumalasta", siis mikä käsitys heillä Hänestä on, en edes yritä väitellä siitä mikä "käsitys Jumalalla on itsestään". Sen kokeminen ylittäisi kaikki tapahtumahorisontit. (vrt. Mustat aukot)

   Poista
  8. Siis nimenomaan juuri näin. Uskonto lähtee ihmisen suhteesta yläilmaisiin, ei yläilmaisten suhteesta yhtään mihinkään.

   Minä en ole kyllä koskaan kiistellyt johonkin tiettyyn Jumalaan tai Allahiin uskovan, enkä myöskään ateistin kanssa.

   Eniten meikäläistä kiusaa uskonasioissa fundamentalistit, sekä uskontojen että ateismin. Fundamentalisti väittää tosissaan, että Allah käskee tappaa vääräuskoiset ja homot ja pistää naisen hunnun alle piiloon ja moskeijan takariviin.

   Poista
  9. Juu, totiselta uskovaiselta voisikin kysyä, että voiko kaikkivaltias jumalasi luoda niin raskaan kiven, ettei jaksa sitä itsekään nostaa.

   Sitten voi paljastaa, että kvanttifysiikkaa soveltamalla se onnistuu helposti - sen mukaan kivi kun on yhtäaikaa sekä "jaksaa" että "ei saatana jaksa" -positiossa.

   Jumala tottelee kvanttifysiikkaa. Mot.

   PS. Keksin tämän teorian ja todistuksen vasta nyt. Se on satavarma nopeli.

   Poista
  10. Kvanttifysiikasta en paljon tiedä, mutta luulen saaneeni uskonnollisimmat väristykseni lukion matematiikan tunnilla, kun piirrettiin funktioiden kuvaajia. Opettaja piirsi taululle funktion kuvaajan (paraabelin) ja sen asymptootin (suoran) ja kertoi, että nämä lähenevät toisiaan piste pisteeltä mutta eivät koskaan kohtaa. Minä tuijotin taululle ja ajattelin, miten käyrät jatkuivat ja jatkuivat kohti ääretöntä, lähenivät lähenemistään, ja minut valtasi outo kokemus kauneudesta, jonka melkein ymmärsin mutta en kuitenkaan.

   Voi kyllä olla, että tässä kokemuksessa jumaluus ja yksi ihana kirjeystäväni lankesivat yhteen. Silti sanon, että matematiikka tietyin hetkin on minulle paljon uskonnollisempaa kuin mikään luontokokemus. Ei tarvitse ymmärtää, en minä itsekään ymmärrä.

   Poista
 46. Uskonnon asiat - vaikken ole edes ateisti, vain uskonnoton - saavat minut saarnaamaan samalla lailla kuin sukupuoliset perverssiot Nooran. - Mikähän siinäkin?

  Mutta jos tämä Kaikkeus on Jumalan tekoa, niin voisi ajatella, että synnin määrä silloin on etukäteen määrätty, eli vakio. (Miksei niin voisi ajatella?) Eli, mitä enemmän minä teen syntiä, sen vähemmän jonkun toisen syntiä tarvitsee tehdä, jolloin minä olen tavallaan kuin Vapahtaja hänelle...


  Pitäisiköhän ostaa aasi ja ratsastaa Jerusalemiin?

  VastaaPoista
 47. Minusta nämä ovat parasta, nämä henki päällä -vuodatukset. Antaa tulla vaan. Kyllä täällä sitten ohjataan oikeille raiteille takaisin.

  VastaaPoista
 48. Kyllä minä sen tiedän että olette niin fiksuja että ette 'nokkiinne' ota. (minä täällä olisikaan, jos ottaisitte)

  VastaaPoista
 49. Muuten... ne Mikkelin vahakabinetin nuket on ihan karmeita. Niiden tekijällä on koulussa täytynyt olla korkeintaan vitonen sekä käsityöstä että piirustuksesta (ja varmuuden vuoksi myös laulusta ja voimistelusta) kun on semmoisia möykkyjä pystynyt tekemään. - Muistan kun Maunon Koiviston ns. 'näköispatsas' julkaistiin, Tellervo Koivisto sen nähtyään puuskahti että "jos tuon näköinen mies asuntooni pyrkisi, en kyllä sisälle päästäisi"... tms. (vrt. "Tauno Palo"... se on paras!)

  VastaaPoista
 50. Huume haihtuu kehosta eikä siis tässäkään tapauksessa ole enää testattavissa. Riippuu huumelajista, ehkä jostain lajista jää. Ihmisten mielikuviin Marinista huumetahra jää ,ihmisen psyyke on sellainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jossain luki, että ihmisen hiuksesta saadaan huumenäyte pidemmänkin ajan jälkeen.

   Minulla on tunne, siis ihan vain tunne, että pääministeri ei ole itse käyttänyt huumeita, mutta muun seurueen osalta vaikea sanoa, kun en tiedä heitä. Toinen kysymys on se, voiko ministeri sulkea silmänsä oman seurueensa mahdolliselta huumeenkäytöltä. Kyllähän sellaisen huomaa, jos sitä on.

   Mutta siis, eipäs nyljetä nahkaa, sillä tämä juttu on hyvin outo ja epäselvä.

   Poista
  2. Marinhan sanoi painokkaasti, että a) hän itse ei ole käyttänyt siellä huumeita, eikä b) hän huomannut kenenkään muunkaan käyttävän.

   Nyt on muiden tehtävä osoittaa, ettei näin ole.

   Luin selityksiä sille, miten video on julkisuuteen päätynyt ja aika monimutkaista oli. Kuvaaja kai tiedetään, ja hänellä se oli ollut vuorokauden jollakin yksityisellä suljetulla alustalla, josta joku oli sen jotenkin napannut.

   Sannana menisin huumetestiin, jos uskaltaisin.

   Poista
  3. Videot tulevat ilman muuta tänä päivänä julki, kun heavyuser on pääministeri, jolla ei ole ehkä puhtaat jauhot pussissa. Suttura-Sanna oli samana yönä myös Ravintola Teatterissa. Jos joku irvailee käyttämääni lähdettä, niin Sanna on Seiskapäivää kamaa. Tämän päivän Henna Kalinainen.

   Poista
  4. Olipa tässä keississä jotain hämärää tai ei, niin yhden asian se paljastaa noin ylipäätään suomalaisesta ja yleisemminkin länsimaisesta yhteiskunnasta:

   Huumeisiin liittyvän valtavan kaksinaismoralismin.

   Poista
  5. Rouva Joku sanoo nauhalla "jauhojengi", siitä ei ole epäselvyyttä, valeet jallujengistä tai muusta ovat aivan höpöjä. Tallennetta olen monesta lähteestä kuunnellut riittävästi ja kielitieteilijäkin tuli samaan tulokseen.

   Me olemme jo vähän vanhoja, mutta kamoon hei, jauhojengillä on nuorisoslangissa vain yksi merkitys. "Syytä epäillä" kynnys on ylittynyt.

   Poista
  6. Käyttämän sana nuorisoslangi on tässä tietenkin vähän kysymyksiä aiheuttava, vaikkakin neuvostoliitossa nuorisoa olivat kaikki alle seitenkymppiset. Korjaan: Kyseessä on pintaliitoporukan eli kokkelikakkeleiden slangi.

   Poista
  7. Kyllä siinä sanottiin "jauhojengi", ja tästä on nyt saatu varmuus, kun nauha on hidastettu ja äänitekniikan asiantuntijat ovat tutkineet nauhan. Tästä ei ole kahta sanaa kielitieteilijä Janne Saarikiven mukaan.

   Itsekin kuuntelin tuon hidastuksen, joka oli jonkun lehden sivulla.

   Eiköhän se huumeisiin liittyvä kaksinaismoraalikin lakkaa siinä vaiheessa, kun huumeet laillistetaan.

   Poista
  8. Katsoin tuon Seiskan jutun jo aiemmin, koska en ole korkean tason kulttuuri-ihminen, joka ei koske roskalehtiin. Joskus näissä roskalehdissä on ainoana se perimmäinen asianlaita. Työkseni en jaksa seiskoja lukea, koska pintajulkut ovat ikävystyttäviä ihmisiä.

   Mutta siis, pääministerin juhlinta ei tainnutkaan olla sievää ja somaa hiprakkaa, vaan kunnon kaatotuiskeet, aamuviiteen. Täytyy ihailla pääministerin fyysistä kuntoa. Keski-ikäinen ihminen ei aina jaksa enää koko yön örvellystä.

   Poista
  9. Heikki Paunosen sanakirja "Tsennaaks Stadii, bonjaaks slangii", ei vielä tunne jauhoille huumemerkitystä, mutta Sanna Marin ei tekoaikana ollut vielä saanut kannatuspiikkiä tai sniffannut nenuun.

   Poista
  10. Valtioneuvoston sivujen mukaan Marin palasi kesälomiltaan to 4.8 ja nämä biletykset tapahtuivat pe ja la kun oli jo virallisesti töissä. Jäikö lomaputki päälle?

   Poista
  11. Päälle jäi lomaputki. Pääministeri on työssä 24/7-systeemillä. Ammatinvalintakysymys. Jos ei maan tärkein johtotehtävä maistu, ammateissa riittää. Suosittelen open ammattia. Kesät vapaat ja palkka juoksee, mutta ei nettiin hillumareita. Lapset sen sieltä kuitenkin löytävät ja nauravat tätiä.

   Poista
  12. Minua hieman huvittaa pieni harha netin Marinia koskevissa puolustuspuheissa. Moni sanoo, että saahan nuori nainen huvitella ja ryypätäkin.

   Siis nuori nainen on kyllä jokin versio 20 - max 25 vuoden väliltä. Marin on lähellä neljääkymmentä oleva äiti- ja vaimoihminen, 37-vuotias jo. Voisi ehkä ajatella, että tämän viiteryhmän ihminen ei enää viitsisi örveltää aamuun asti useassa eri ravintolassa kahtena iltana peräkkäin, ilman miestä ja pientä lasta, tyhjääkin tyhjempien nuorten pintajulkkujen seurassa.

   Voitte vapaasti lyödä otsaani leiman ”moralisti”. Tässä on tullut niin paljon uutta tarkkaa tietoa, että minulla on nyt kanta tähän asiaan. Ei tälle keissille tässä muodossa.

   Poista
  13. Uusimmassa videossa, joka on kuvattu jatkoilla julkkisravintola Teatterissa pääministeri Marin tanssii tukevassa humalassa hitaita muusikko Olavi Uusivirran kanssa ja antaa lääppiä itseään. Tämäkö on seura, jossa hän rentoutuu?!

   Poista
  14. Anonyymi, ei mennä tälle linjalle! Tämä ei kuulu tähän keissiin, josta nyt on puhe. Ja pitäydytään vain siinä, mikä on luotettavasti esitettyä. Ammattitoimittajiin voi luottaa, vaikka nimi olisi Timo Haapala. Oikeastaan tämä nimi kertoo perimmäisestä totuudesta, jota ei haluta kuulla.

   Eiköhän tämä tämänkertainen tapaus ole aika lailla taputeltu.

   Poista
 51. Se taisi olla Egyptissä kun kaivauksissa löydettiin noin 4000 vuotta vanha ruukku, jonka pohjalla oli muutama viljanjyvä. Kun ne pantiin maahan, osa niistä alkoi itää.

  Kyllä elämä on ihmeellistä.

  VastaaPoista
 52. Onpa sympaattista, että ihastuksesi kohde oli hiljainen etupenkin mimmi. Ei ihan kaikkein tyypillisin 12-vuotiaan pojan valinta, sanoisin.

  VastaaPoista
 53. Olen eri mieltä jumaluuksien motiiveista. Ei niitä ole keksitty kansan pitämiseksi kurissa, vaan kosmoksen luomiseksi kaaokseen. Jumaluuksissa ei ole ollut mitään poliitista alistusjärjestelmää - uskontotieteen historia ei tunne sellaista. Poliittinen kytkentä on myöhempää yritystä mitätöidä ylimaallisia uskomuksia.

  Jumaluus on synnytetty ihmisen ja ihmisen elinolojen turvaksi, se on henkiinjäämistaistelua, pienen ihmisen ja vaanivan kuoleman varalta.

  Jumalille on eriytetty erilaisia tehtäviä, on metsästyksen jumalia, kalaonnen jumalia, rakkauden jumalia, taloudellisen menestyksen jumalia - kerratkaa antiikin jumaltarustoa, jos olette unohtaneet. Kannattaa kerrata myös varhaisuskontojen menu.

  Uskonnot ovat hienovarainen systeemi, eikä yksittäisissä uskonnoissa ole mitään halveksittavaa. Korkeintaan niissä ihmisissä, jotka tahallaan harhauttavat yksinkertaisia sieluja.

  VastaaPoista
 54. Kointähtönen se tuntomerkeistä päätellen on eli Venus, sisarplaneettamme, aamu- ja iltatähti.

  Muutenkin olen harvinaisen samaa mieltä Nooran kanssa. Mitä enemmän ihminen on alkanut ymmärtää maailmaa, sitä vähemmän hän ymmärtää itsestään.

  Syynä se, että löytyy niin monta tärkeää asiaa, joihin oikea vastaus on, että emme tiedä.

  (Sivumennen huomautan, että minua ärsyttää suunnattomasti tämä kaikkialle levinnyt anglismi, jossa edellisen lauseen loppu olisi kuulunut "että kukaan ei tiedä". Mistä helvetistä sen tietää? Toteankin siis nyt nykykielellä, että kukaan ei tiedä tietääkö kukaan.)

  VastaaPoista
 55. Olen samaa mieltä Iineksenkin kanssa.

  Olen tänään niin harvinaisen samanmielinen, että ymmärrän varmasti väärin.

  VastaaPoista
 56. Ihanaa harmoniaa täällä. Nam. Kerrankin joku on samaa mieltä kuin minä. Alatte kehittyä.

  VastaaPoista
 57. Noh, viittaan varhaiskantaiseen ihmiseen, kenties johonkin alkuihmisen muotoon. Häneltähän puuttui kaikki tieto, oli vain se, mitä hän näki ympärillään. Näki, kuuli ja aisti. Kyllä tällaista jäsentämätöntä tilaa voi nimittää kaaokseksi. Ei ole mitään mihin tarttua, vain ihminen itse, omat voimat ja jonkinlaiset ajatukset ja jonkinlainen viestintäkieli muiden lajitoverien kanssa.

  Näissä oloissa, kun ruoka pitää saalistaa tai hakea luonnosta, ja kun on luonnonvoimien armoilla, on kehittynyt esimerkiksin kuvitelma yläpuolella olevista voimista. Ihminen luo itseään mahtavampia voimia, jotka auttavat häntä selviytymään myrskyistä ja tulvista ja antavat hänelle saalista. Ja kun tekee tietyllä tavalla, tapahtuu sitä ja tätä.

  Kristiuskon ja muiden uudempien uskontojen juuret ovat varhaisihmisten riiteissä ja magioissa, monenlaisessa taikauskossa. Ihmisen usko itseään suurempiin voimiin on yhtä vanha kuin ihmisen historia, ainakin nyt tunnetun homo sapiens sapiensin historia, ja vanhempikin.

  Tältä uskontojen ikuisuuspohjalta ajateltuna uskontojen vähättely on mielestäni tarpeetonta. Suomi ja Pohjola on harvinaisen jumalatonta seutua, muu Eurooppa on huomattavasti hurskaampaa. Uskonto kuuluu osana ihmiskunnan historiaan, ja taatusti tulee säilymään.

  VastaaPoista
 58. Siis surun, häpeän ja pelon tunteethan ovat kykyjä, tai siis oikeammin sanottuna, se että pystyy tuntemaan noita tunteita, on kyky, positiivinen ominaisuus.

  Ihminen saattaa hävetä sitä, että häpeää jotakin, vaikka itseään. Mikäli oikein muista lukemaani, niin psykologit laskevat häpeän tunteen kokemisen nimenomaan kyvyksi, ei heikkoudeksi.

  Ihminen, joka ei häpeä mitään, ei pelkää mitään, ei osaa surra, on luonnehäiriöinen, narsisti tai psykopaatti.

  VastaaPoista
 59. Minulle luonto on uskonto. Ja juuri noin kuin Noora tuon aamuyön hetken kuvasi. Miksi siihen välikäsiä tarvitsisi, kirkkoja tai jumalia?

  ”Keitä olemme, mistä tulemme, minne olemme menossa”...? saa minun puolestani olla ja pysyä mysteeriona.

  VastaaPoista
 60. Tuo Nooran kuvaama aamuhetki kuvasi samankaltaista kokemusta, jota koetin kuvata viittauksellani varhaiskantaisen ihmisen kästitykseen yläilmaisista. Ei niitä jumaliksi nimitetty.

  Jumaluudet ovat käsittääkseni yhteinen termi kuvaamaan ihmisen käsityksiä ja suhdetta itseään korkeampiin voimiin. Ei niitä tarvitse kokea minään palvottavina määräävinä jumalina. Itse käsitän tämän kaltaisen ajattelutavan tavallaan ihmisen luontosuhteeksi, positiiviseksi ajatukseksi siitä, että ei itse ole välttämättä maailman napa.

  VastaaPoista
 61. Tiedätkö, Iines, yksi asia, josta sinusta erityisesti pidän, on lakonisen kuiva itseironiasi, joka hetkittäin puhkeaa kukkaan. Tuo "Alatte kehittyä" -heitto ilahduttaa minua täällä tänään eniten.

  VastaaPoista
 62. Hyvä! Joskus pelkään, että joku ottaa minut tosissaan.

  VastaaPoista
 63. Missäs kriisissä suomalainen yhteiskunta nyt on? Verrattuna vaikkapa parin kolmen sukupolven taakse se on lähinnä itseaiheutettua.

  Uutisetkaan eivät osaa nyt päättää onko Euroopan joet kuivannut lämpöaalto kamalampaa kuin juuri alkavat kaatosateet, jotka panevat ne samat joet taas tulvimaan.

  Lisääntykää ja täyttäkää maa, käski Jahve aikojen alussa. Käsky täytetty - mitä seuraavaksi, herra?
  VastaaPoista
 64. Kuuntelin tiedotustilaisuuden ja hämmästyin, jälleen kerran, sitä miten tunteettomalta Marin vaikutti. Hänessä ei näkynyt pienintäkään liikutusta, mikä olisi ollut jopa odotettavaa, luonnollinen ja inhimillinen reaktio.

  Hän ei tuntunut katuvan mitään, vaan oli oudon vihainen ja syyttävä ja äärimmäisen kova ja itsevarma koko ajan. Ikään kuin kaikki vika olisi muissa, ihmisissä, jotka eivät ymmärrä sitä, että korkeassa asemassa oleva haluaa viettää aikaa kaveriensa kanssa ja juhlia, railakkaastikin. Enimmäkseen hän kehui itseään ja työtapojaan, mikä on toki tässä tilanteessa ymmärrettävää mutta ei ollenkaan tarpeen.

  Kysymyksiin hän ei vastannut suoraan, vaan kierteli ja toisti ahkeruuttaan ja sitä, että hän kyllä tietää monta tuntia ennen, jos hätätila on tulossa ja valtioneuvosto kutsutaan koolle.

  Minulle jäi outo olo tästäkin Marinin esiintymisestä. Ihan kuin olisi kuunnellut kylmän narsistista persoonallisuutta, ellei peräti narsistia. Ehkä tämä aistimus on saanut aikaan sen, että olen alusta lähtien vierastanut häntä.

  VastaaPoista
 65. Ei minusta tuollaisia känniörvellyksiä ole edes kiva katsella.
  Ainoa, minkä nautinnon? niistä voi ehkä saada on, että nyt on lupa moralisoida.
  Silloin, kun tulee moralisoitua on kyseessä sellainen ominaisuus tai jokin muu,
  mitä ei itselle edes toivoisi.

  Minulle on tullut tuntuma, että Marin ei itsekään viihdy? työssään
  pääministerinä ts. jospa hän on itsekin sitä mieltä, että virka ei ole
  hänelle paras mahdollinen, jos tällainen ilmaus sopii käytettäväksi tässä
  yhteydessä.

  Huonosti muotoilin kommenttini, kun on niin hikikin.

  VastaaPoista
 66. Ripranie, hikeä pukkaa näillä keleillä. Ukkostelu on vähän viilentänyt mutta taas huomenna on lähes 30. Jo riittäisi tämä kostean kuuma ilma. Vähän viileämpää, kiitos.

  Voi olla, että jokin muu työ olisi Marinille sopivampi hänen itsensä kannalta. En tunne hänen kielitaitoaan tarkasti, mutta jos se riittäisi, jokin EU-toimi voisi olla sopiva. Ääntämys on ollut vähän kökköä, kun sitä on jossain kuullut. Mutta eiköhän silläkin pärjää.

  VastaaPoista
 67. Sivuhuomio, televisossa pyörii urheilun EM-kisat, kanava eksyi päälle. Kertokaahan, miksi naisten urheiluasuna on puoli pakaraa paljastavat pikku pikku housut? Nimittäin miehillä on housuissaan aina lahjetta, jopa puolireiteen, mm. juoksussa. En minä halua katsella naisten persuja. Yäk.

  VastaaPoista
 68. Vouhotetaan ihmisoikeuksista?! Ilmastokriisi on maailman suurin ihmisoikeusloukkaus. Siihen liittyy kaikki ihmisen perusoikeudet, oikeus elämään, elinkeinoon, terveyteen, asuntoon ja ravintoon.

  VastaaPoista
 69. Tätä keissiä on jopa hupaisaa seurata lintuperspektiivistä. Ensin oli valtava hämmästys- ja kieltämättä pöyristysvaihe ja media hyökkäsi Marinin kimppuun ja hehkutti videoita Hesaria ja Yleä ja mtv3:sta myöten. Marinin myötäilyjoukot nuolivat haavojaan ja kuopivat maata ja koettivat puolustautua, heikosti mutta kuitenkin.

  Nyt on menossa idolijoukkojen kokoontumisajot, joista on edetty aktiiviseen hyökkäyssotaan. Media saa huutia, kun ei anna nuoren naisen juhlia ikäisellään tavalla. Raskas ammatti vaatii raskaat huvit. Halutaan kieltää nuorelta naiselta tanssiminen ja laulaminen. Meillä on paras pääministeri ikinä, go Sanna, go.

  Leimansahan nämä skandaalit jättävät. Ydinkysymys ei tässä varmaankaan ole, saako pääministeri laulaa ja tanssia, silloin kun kalenterissa ei ole kokouksia. Kysymys on siitä, miten pääministeri laulaa ja tanssii ja millaisessa seurassa.

  Kysymys on myös kontekstista. Pääministeri ei ole ”nuori nainen”, vaan keski-ikäinen vaimo- ja äiti-ihminen, jolla on maan tärkein poliittinen johtotehtävä hoidettavanaan kuukauden jokaisena päivänä ja tuntina. Voisikohan edellyttää, että ihminen tässä iässä ja asemassa tuntisi yhtä ehdottomasti velvollisuutensa ja vastuunsa tehtävästään kuin oikeutensa huvitella epämääräisessä seurassa, joka videoi hänen liikkeitään?

  VastaaPoista
 70. Minua hieman kylmää tämä Marinin sukupolvi - jota minäkin olen ollut kasvattamassa vapauden aatteet rinnassani - joka haluaa hätkäyttää ja ravistella niitä rakenteita, joissa operoi, esimerkiksi pääministeri-instituutiota. Tämä sukupolvi ei osaa sisäistää sitä ajatusta, että mitä, jos sopeuttaisi itsensä tähän instituutioon.

  Tämä mulle kaikki heti -asenne tai mulla on oikeus -asenne näkyy monessa asiassa. Oikeastihan pääministeri on instituutio, eikä siinä ole mitään pahaa tai edes ravisteltavaa. Maan korkeimmassa johtotehtävässä tulee olla auktoriteettia, ja henkilö, joka tähän tehtävään valitaan, on toivottavasti kyvykäs ja demokraattinen persoona käyttämään sitä maan eikä itsensä parhaaksi.

  Aivan samoin opettajalla tulee olla auktoriteettia, jos kouluun halutaan oppimis- ja työrauha. Tästä ei ole kahta sanaa. Lapsilla ja koululaisilla on oikeus oppimiseen ja työrauhaan, jopa hiljaisuuteenkin. Auktoriteetti on hyvä asia, eikä se tarkoita raivoamista ja karjumista. Se voi tarkoittaa vain katsetta, oppilaan luottamusta opettajan kykyyn hallita tilanne eikä päästää sitä häliseväksi kaaokseksi.

  VastaaPoista
 71. Kylmän asiallisesti ajateltuna nämä "ihmisoikeudet" ovat ihmisen itselleen vahvemman oikeudella ottamia oikeuksia, eivät mikään luonnon laki.

  Oikeudet on otettu ikään kuin koko maailma olisi olemassa ihmistä varten. Tässä mielessä ymmärrän hyvin Linkolan näkökannan.

  IIhminen on osa luontoa ja elämää, jos luonto voi hyvin voi ihminenkin, ja päin vastoin.

  Ei ole oikeutta ilman vastuuta. Suurin ihmisoikeuksien riistäjä on ihminen itse.

  VastaaPoista
 72. Tuosta naisurheilijoiden pakaranpaljastuksista muistelen lukeneeni, että ainakin joku kansainvälinen naisurheilija oli itse nostanut metakan siirä, että naiset pakotetaan pukeutumaan minimaalisiin alushousujen näköisiin housuihin kilpailuissa. Se on kuulemma miesjohtajien määräys.

  Tämä paljastelukäsky koskee siis vain naisia. Miehet saavat peittää pakaransa kunnolla. Minusta naiset voisivat boikotoida joukolla tällaista määräystä. Jos asun niukkuudella olisi jokin tuulen vastavoimaa minimoiva vaikutus, se koskisi tietysti myös miesten housuja.

  VastaaPoista
 73. Täällähän alkaa viikonlopun vietto vauhdikkaasti, kun tädit paasaa nuorison jumalattomasta menosta ihan kuin minun nuoruudessani!

  Pääministeri kuulemma hilluu puoli pakaraa paljaana ja urheilijamimmit vakuuttavat kylmän kalseina ettei dopingia ole otettu - vai oliko se toisin päin?

  Mistähän johtunee, että usein alkaa naurattaa kun lukee tällaista tiukkaa paa... hmmm... paatoksellista tekstiä nykynuorison rappiollisuudesta.

  Minusta on yksinomaan hyvä, että nuorehkolla naispäämisterillämme on yhtä kova pokka kuin vastapuolen kivikasvoillakin.

  Menin, join, tanssin - so what, lausui Sanna esikuviensa Caesarin ja Nykäs-Matin tavoin.

  Presidenttiainesta.

  VastaaPoista
 74. Olepas nyt setä siinä. Nuorisosta ei tässä ole kyse, vaan keski-ikäisestä tädistä. Enpäs olisi uskonut, että Tapasukkakin lankeaa tähän ”nuori nainen” -argumentaatioharhaan.

  Täti ja muut keski-ikäiset tättähäärät saavat minun puolestani tanssia vaikka viikon putkeen pöydällä, ja antaa kenen tahansa kuvata muuvejaan. Putinhan siitä vaan ilahtuu, setien ja median lailla. Ei se ole meiltä kateellisiltä vanhoilta muijilta pois.

  VastaaPoista
 75. Anteeksi Noora, poistin vahingossa kommenttisi poistaessani omaani joka karkasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puhuit siinä muinoisesta konttauksestasi, että on sitä sielläkin osattu. Ja minä vastasin, että niin täälläkin, on kontattu jo nelitoistiaana kiljun voimalla, Lilin kanalassa. Kunnes kommentti karkasi kesken virkettä ja poistin vahingossa sinunkin. Vapisevat sormet.

   Poista
 76. Tapasukka… anteeksi tahaton nimittely. Vanhat sormet.

  VastaaPoista
 77. Noora tuolla puhui “pintaliidosta”. Minä jäin miettimään, millä perusteella me kaikki tädit, sedät, tapasukat ja muut päätämme, mikä on “pinnallista” ja mikä “syvällistä”. Helpostihan sitä pitää syvällisempänä sitä, että me täällä kirjallisesti pohdimme jumaluutta, kuin sitä, että tekisimme kaikki tykönämme pyllytreeniohjelmia ja julkaisisimme täällä kuvia tuloksista. Mutta miksi? Jos lähdetään siitä, että mielikin on kohtalaisen epämääräinen käsite ja enimmältään abstrakti, millä oikein mittaamme asioiden pinnallisuutta ja syvällisyyttä? Tuntuu siltä, että fyysiseen ruumiiseen liittyvät asiat arvotetaan herkästi pinnallisiksi. Ei ehkä kovin buddhalainen lähestymistapa.

  Muistan, kun 90-luvulla syvällisyys muuttui miltei kirosanaksi - siinä akateemisessa kuplassa, jossa minä elin. Psykokulttuurin kritiikki rantautui Suomeen, ja äkkiä minuuden pohtimiset ja muut tunnetulkinnat olivat naurettavia. Filosofituttuni juoksivat yöt pitkät raveissa (ei hevosurheilua) tanssimassa teknon tahdissa ja päivät kirjoittivat kulttuurilehtiin esseitä joukkoestetiikasta ja siitä, että muodin takana ei ole mitään merkityksiä.

  Tätä nykyä elän sen verran epäsosiaalista elämää, etten tiedä, mitä filosofipiireissä mietitään. Epäilen, että syvällisyys ja pinnallisuus ovat jotakin kautta palanneet maailman jäsentämiseen. Eivätkö ne pohjimmiltaan ole uskonnollisia käsitteitä? Henki olisi altis, mutta liha heikko.

  VastaaPoista
 78. Ilman muuta presidenttiainesta ja aviomiehensä kannattaa ilman muuta vaihtaa Olavi Uusiliekkiin, joka on komeampi, romanttisempi ja suutelee paremmin. Eikä häpeä näyttää tunteitaan julkisesti.

  VastaaPoista
 79. Urheilijoiden asut ovat kehittyneet ihan siveettömiksi. Mielestäni pitäisi palata alkuperäiseen, antiikin Kreikan Olympian kisojen pukeutumiskoodiin.

  VastaaPoista
 80. Riku pläjäyttää suoraan naulan kantaan. Ilman muuta Sanna-tädin pitää vaihtaa se väritön (!) lässykkä paremman puutteessa vaikka tähän Olavi Virran inkarnaatioon.

  Tosin vielä parempi olisi Lawsonin Ernesti ja ehkäpä ihan paras se koko kansan komea Husu. Kyllä kai hän noin kymmenen duuninsa ohella ehtisi toimia presidentin vihtorinakin.

  VastaaPoista
 81. Niinpä mäjäyttää Mikiskin! Ehdottomasti antiikkinen asu olisi paras! Jos se kelpasi jumalallekin Eevaa ja Aatamia luodessa, niin on se kelvattava meillekin.

  VastaaPoista
 82. Siveettömyys on teidän mielessänne, ei minun. Urheilijanaiset ovat itse protestoineet asujansa vastaan, mutta ei heitä ole kuultu.

  Eiköhän naisille riittäisi se sama kuin miehille: Persposket peittävät housut.

  Odotan innolla, milloin muotiin tulee etupyllynposkien näyttäminen, siis naisilla tietenkin. Ja milloin valittavat naiset taas leimataan moralisteiksi.

  VastaaPoista
 83. Yleisurheilun kansainväliset säännöt 2022

  Vaatetus

  5.1 Kilpailijan asun täytyy kaikissa kilpailuissa olla puhdas sekä niin suunniteltu ja sillä tavoin päälle puettu, ettei se loukkaa hyviä tapoja. Vaatteiden täytyy olla tehty sellaisesta materiaalista, etteivät ne kastuttuaankaan tule läpinäkyviksi. Kilpailijat eivät saa käyttää asua, joka saattaisi haitata tuomareiden esteetöntä näkemistä.

  VastaaPoista
 84. Kyse on rantakäsipallon peliasuista, jotka nousivat puheenaiheeksi vuoden 2019 EM-kisojen yhteydessä, kaksi vuotta sitten. Muistan hyvin tämän kohun, jonka urheilijanaiset nostivat.

  Naisten urheiluliitot eri puolilla Eurooppaa syyttivät kohussa Kansainvälisen käsipalloliiton IHF:n ja Euroopan käsipalloliiton EHF:n johtajia räikeästä seksismistä. Tämä johtui rantakäsipallon säännöistä, jotka edellyttävät naispelaajilta bikinien käyttöä. Norjan naisjoukkue sai jopa sakot kieltäydyttyään bikinipakosta. Sääntöjen mukaan bikinit saivat olla korkeintaan kymmenen senttimetrin korkuiset sivuilta. Yläosana piti käyttää tiukkaa urheilutoppia.

  Norjan aloitteesta tämä sääntö on poistunut.

  Mielenkiintoista on kuitenkin, että edelleen EM-kisoissa näkyy selkeä ero naisten miesten kilpailuasujen välillä paljastavuudessa. Eli siellä on vielä epätasa-arvoa pukeutumiskoodissa.

  Varmuuden vuoksi ennakkoluuloisten varalta: pakaroiden näkymisestä huomauttajan ei tarvitse olla moralisti eikä pakosta kateellinen muijakaan. En minä katsele mielelläni naisten persuja, kuten en katsele mielelläni sitäkään, kun joku niistää nenänsä sormiinsa kisassa.

  VastaaPoista
 85. Äkkiä miettien on vaikea hahmottaa syvällisen ja pinnallisen eroa. Ehkä pinnallista voisi kuvitella olevan kaikki "maallinen" ja syvällistä kaikki "henkinen" - miten nuo termit sitten ymmärretäänkin.

  Toinen ehdotus olisi esim. että pinnallista on elää vain senhetkisiä tarpeitaan tyydyttäen, kun taas syvällisempää on miettiä tekojensa seurauksia muillekin kuin itselleen.

  AE vetosi buddhalaisuuteen, johon minäkin olen aikoinani "pinnallisesti" tutustunut, ja hieman "syvällisemmin" zeniin, jossa todellakin nähdään arvoa myös jokapäiväisissä ja tavallisissa asioissa. Toisaalta zenissä kartetaan koreilua, elvistelyä ynnä muuta "pinnallista".

  Zenissä on sanonta, jonka idea on jotenkin niin, että kun ihminen on kehittymätön, hänelle puu on puu; kun hän alkaa harrastaa mietiskelyä, hän näkee puun täynnä merkityksiä; ja kun hän viimein valaistuu, hän näkee puun puuna.

  Mitä se sitten merkitseekään, niin sitä sopii istua pyhän pihlajan juuren mietiskelemään muutamaksi vuodeksi.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan zenkiinnostuksesi, Tapsa. Hupaisaa kyllä se käväisi mielessä, kun te Iineksen kanssa tuolla toisaalla puhuitte puun merkityksestä. Mutta se oli runon puu eli jo siksi jotain ihan muuta kuin puu.

   Minulla oli muutama buddhalainen ystävä nuoruudessani. Yhteen tutustuin 16-vuotiaana, siinä iässä, kun maailmankatsomuksen rakentaminen on ehkä kiihkeimmin meneillään. En tiedä, siitäkö johtuu vai 90-luvun keskustelukerhoista yliopistolla, mutta "syvällinen" ei ole minulle vieläkään myönteinen sana. Yleensähän syvällisyyttä nähdään siellä, missä itse on.

   Oikeastaan minä tahtoisin olla Antti Hyryn henkilö, joku sellainen vähäpuheinen olento, joka vain hitaasti ja rauhallisesti rakentaa leivinuunia tai tekee muuta hiljaista ja oleellista.

   Poista
 86. Hopeamitalisti H. Koivunenhan (onnea aivan saatanasti!) nosti juuri ennen EM-kisoja metelin siitä miten esim. naiskolmiloikkaajien suoritusta kuvataan: alaviistosta suoraan haarojen väliin.

  Enpä ole todellakaan nähnyt miesten kisoista vastaavia kuvia.

  Vaikka toisaalta epäonnistuihan italialainen miesspritteri 200 m juoksussa: kullan tavoittelu meni vituralleen kullin takia - se oli niin innokas, ettei pysynyt housuissaan.

  VastaaPoista
 87. Kylläpä sekoilin, minä vanha tilastoinut, joka osasin ennen vanhaan ulkoa kaikkien kisojen tulokset Berliinin olympialaista alkaen yms...

  Kristiina Mäkelähän se olikin!

  VastaaPoista
 88. Niinpäs olikin Kristiina Mäkelä, ja tuon vallattoman veitikankin äkkäsin jostain uutisvirrasta. Wilma Murrollakin oli aika pienet pöksyt ja kuvaajalla muutama täysosumakuvakulma Wilman pyllystä. Miesten pyllykuvia en havainnut.

  VastaaPoista
 89. Luulen, Noora, että minäkin olisin pitänyt miehesi tädeistä. Ystävällisyys ja kyky läsnäoloon ovat ominaisuuksia, joita poikkeuksetta arvostan. Vaatimattomuus olisi ehkä kolmas.

  Mutta nyt minua jäi kiinnostamaan nuoruutesi (?) "hermostuneena homsantuuna". Miten se ilmeni? Juoksentelit edestakaisin tukka sotkussa ja hippimekko rypyssä?

  VastaaPoista
 90. Kuvaat osuvasti tuota hippiyden aikakautta. Kun nyt jälkeenpäin mietin, niin tuo aika oli lopulta ehdottomuuden aikaa. Ei oikeastaan ollut vaihtoehtoja. Oli mentävä virran mukana, kiinnitettävä kadulta löytynyt Maon pinssi olkalukkuun ja pantava se Chen jättijuliste opiskelijakämpän juuttikankaiselle seinälle, siihen ison Marimekon Kaivo-kankaan viereen ja oli tiedostettava ja tuomittava Amerikan imperialismi ja Vietnamin sota, ja oli laulettava isä Leninistä ja Ho Tsih Minhistä, noista hyvistä sedistä, jotka auttoivat suomalaista lasta, ja ei setä Stalinkaan hullumpi ollut. Instituutiot oli saatava vapisemaan ja mieluummin kaatumaan, ja työläinen oli opetettava ja rikkaat perheet, ne kaksikymmentä, olivat hirveitä sikoja ja lahtareita. Tyttöjen tuli antaa kaikille, riemulla, rakkaus oli vapaata ja pihtarit uskovia tai kepulaisia.

  Olin hurmoksessa vielä työssä ensimmäisinä vuosina. Luulin nimittäin että kaikki nuoret opiskelijani olisivat tiedostavia nuoria, mutta kissan villat. Nehän nauroivat minun musiikkivalinnoilleni, kun valitsin tunnilla pitämääni oppilaiden levyraatiin tiedostavaa julistavaa musiikkia ja jotain kaunista Kasevaa. Maailma alkoi avautua vasta tässä vaiheessa raottamalla vähitellen todellisia elämänmakuisia kasvojaan sen hurmoksellisen tiedostavan ajan jälkeen.

  VastaaPoista
 91. Piti lukea uudestaan ennen kuin huomasin missä muka toistelet sanoja. Yksihän niitä vain oli eli pois turha kritiikki!

  Syynähän näihin on yleensä se, että kun muuttaa yhtä osaa lauseessaan, niin toinen osa jää muuttamatta. Tai sitten todellakin orastava vanhuuden höperyys.

  Höperöt vanhat tädithän ovat yleensä aika ihania.

  VastaaPoista
 92. Eihän Zelenskyitä pyhimyksenä ja erehtymättömänä ole pidetty muutenkaan, on vain ihailtu hänen kasvamistaan kansanjohtajaksi erittäin vakavan kriisin keskellä. Siihen ei uskottu, vaan luultiin hänen luikkivan pakoon.

  Hän osoitti heti hyökkäyksen aikana niin suurta mielenlujuutta ja selväjärkisyyttä, että epäilinkin hänen olleen aika varma hyökkäyksestä.

  Ja miksei olisi ollut. Bidenhän kertoi koko ajan julkisesti, että Venäjä ei bluffaa, vaan hyökkää. Meilläkään sitä ei uskottu, mutta Zelenskyi sai varmasti niin tarkat tiedot, ettei uskoi.

  Venäjän johtajathan kielsivät koko ajan hyökkäysaikeet ja väittivät sitä lännen propagandaksi. Eiväthän he vieläkään myönnä mitään sotaa käyvänsäkään, puhumattakaan että olisivat "hyökänneet" minnekään.

  Pahempi juttuhan se olisi Zelenskyin kannalta, jos paljastuisi hänen todella uskoneen Venäjän valehtelua. Se koko venäläisten kirjesotahan oli suurta teatteria, jolla pohjustettiin tulevaa omalle kansalle.

  VastaaPoista
 93. Valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo totesi, että video, jossa Marinin juhlinta rävähtää kaikkien kasvoille tulee jakamaan kansan suhtatumisen pääministeriin kahtia. Marinista tulee ristiriitainen ja kiistanalainen henkilö, ja katso näin kävi: MTV:n gallupissa 60 %:ia ei pitänyt biletysvideota sopivana pääministeri-instituution arvolle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkein olisin luullut lukujen olevan toisinpäin, kun eilen selailin keskusteluja asiasta. Niin voimallista on ollut Marinin käytöksen puolustelu.

   Hänestä maalaataan nyt kuvaa ”nuorena naisena”, joka haluaa raikkaasti ravistella instituutioita ja bailata kamujen kanssa. Häneen kohdistuvaa kritiikkiä ei edes tahdota ymmärtää, ja se nähdään vain haluna kieltää nuorelta naiselta laulu ja tanssi. Maalataan kuvaa myös ajojahdista Marinia kohtaan, vaikka hän on täysin itse aiheuttanut kohunsa ja pitänyt tietynlaista jukisuusimagoa yllä omilla alustoillaan. Hän on itse aiheuttanut median kiinnostuksen tarjoamalla itsestään nimenomaan ulkoista puolta herkkupalaksi medialle. Hän on se, joka itse syöttää median lapaan ja idolit sitten itkevät ilkeää vainoa.

   Tämä, että Marinista ollaan luomassa kulttia, joka on kaiken kritiikin yläpuolella, on minusta hieman huolestuttavaa. Emme kai halua leimautua diktatuureihin, joissa henkilöpalvonta on pakollista, soraääniä ei sallita? Vai mitä?

   Oikeastihan Marin on viiteryhmältään keski-ikäinen perheellinen äiti ja vaimoihminen, ja häneen voisi rinnastaa vaikkapa Uuden Seelannin Jacinda Ardernin, Viron Kaja Kallasin, Islannin Katrin Jakobsdottirin, Ruotsin Magdalena Anderssonin ja Tanskan Mette Frederiksenin. Nämä pääministerit ovat "nuoruudestaan" huolimatta pystyneet hoitamaan kautensa ilman toistuvia kohuja.

   Poista
 94. Tällaisia muisteluksia on ihanaa lukea. Kiitos, Noora ja Iines. Lisää näitä!

  Kiinnostavaa muuten huomata teidän eronne siinä, miten rakennatte menneisyytenne tarinaa. Noora lähtee liikkeelle itsestään: piirsin, lauloin, tein sitä ja tätä. Noora ikään kuin on olemassa yksilönä ja vain elää tietyssä ajassa.

  Iines taas lähtee liikkeelle yhteiskunnallisista virtauksista: oli tiedostettava ja tuomittava. Iineksen minästä on tehty ajan aatekoneiston osa (oli + verbin -vA-päätteinen partisiippimuoto). Ja silti Iines puhuu itsestään. Ihminen on aikansa aatteet.

  VastaaPoista
 95. Varmaan näinkin meni. Itselläni on silti aika raadollinen kuva tuosta nousevan hyvinvoinnin luomisen ajasta, koska en oikeastaan itse päässyt nauttimaan sen eduista. En ehtinyt nauttia opintotuesta kuin nimellisesti, kun se tuli ensin tyyliin sata euroa per lukukausi. Myöhemminhän sillä jopa opiskeli. Minun piti ottaa opintolaina kaikkina opiskeluvuosinani, joita kertyi runsaasti, koska olin töissä samaan aikaan, iltaopettajana yhdessä yksityisessä ammattikoulutuksessa (teknikkoja tms.)

  Enkä päässyt koskaan nauttimaan asumistuistakaan, ja verokin pomppasi nopeasti neljänkymmenen prosenttiyksikön korville. Toisin sanoen minä putosin johonkin ihmeelliseen rakoon, olin väliinputoaja, jonka osa oli maksaa tämä hyvinvointi mutta ei päästä osalliseksi sen parhaista hedelmistä. Työterveyskin komensi minut maksukykyisenä opettajana yksityissektorin hoitoon, kun ääneni sairastui. Olin niin tyhmä, etten osannut vaatia lähetettä keskussairaalaan. Työterveyslääkäri oli kova kommunisti, anteeksi nyt vain. Minä sitten reissasin omakustanteisesti Turkuun foniatrin hoitoon.

  Tätä rataa.

  VastaaPoista
 96. Nuoruuden idealismi on oikeastaan kokemattomuuden tuomaa selväjärkisyyttä - sitä näkee, että jos näin toimittaisiin, kaikilla olisi parempi elää, eikä sotiakaan olisi.

  Olen usein ihmetellyt sitä, että mitä isommaksi ihmisjoukko kasvaa, sitä matalammalle kehityksessä se taantuu.

  Perhe elää helposti sulassa sovussa, työyhteisö voi toimia yhteisen edun puolesta, kyläyhteisö voi vetää yhtä köyttä, maakunnat tulevat toimeen keskenään...

  Mutta auta armias kun on kyse valtioista, ja etenkin mahtivalloista, niin meininki muuttuu: Venäjän, Kiinan, USAn ja jopa Pohjois-Korean käytös on taantunut kivikautiselle tasolle - syydetään hirveitä uhkauksia, että jos tuon viivan yli tulet, niin tapan kaikki, ydinpommit lähtee alta aikayksikön, saatana.

  Katsoin eilen teeveestä myskihärkien taistelua naaraasta. Tuli hakemattakin mieleen suurvaltapolitiikka.

  VastaaPoista
 97. En ole nähnyt yhtään rantakäsipallomatsia. Onko se jännä peli?

  VastaaPoista
 98. Minäpäs katsoin surullisena ja ahdistuneena kuvausta apinalauman julmuudesta. Yksi apinanaaras yhden pienen poikasensa oli alinta kastia, muiden kaltoin kohtelema ja aivan yksinään. Yksi parempi naaras syöksyi varastamaan hyljeksityn apinan poikasta ja riisti sen väkisin. Äiti koetti saada poikastaan takaisin, mutta ei onnistunut eikä kukaan puolustanut sitä. Onneksi tarina päättyi onnellisesti, äiti sai lapsensa takaisin viekkautta käyttämällä, mutta tapaus oli opettavainen: suurikin joukko voi olla väärässä, kun se on tarpeeksi voimaantunut omasta voimastaan.

  VastaaPoista
 99. On mentävä, on tehtävä - partisiippimuoto syntyi tiedostamattani ehdottomuuden kehyksestä, kuvaamaan ehkä sitä, että nuo aatteet olivat kuin vuolaita tulvivia virtoja, jotka riistivät rannallaolijatkin mukaansa.

  Oli pakko, ei ollut vaihtoehtoja ellet halunnut leimautua kepulaiseksi tai lahtariksi. Semmoinen vaihtoehto ei ollut mahdollista, jos oli mielestään hiukankin ajattelevainen tai edes pikkuisen älykäs. Minulla oli kyllä koko ajan yksi kepulainen ystävä, mutta hän oli läheinen serkkutyttö, joten sidettä ei voinut katkaista. Tulimme hyvin toimeen, sillä oikeasti meitä molempia kiinnosti enemmän pojat ja bilettäminen. Päätimme myös opetella kunnolla ryyppäämään ja niinpä kävimme ostamassa korin Auran olutta Turun ylioppilaskylän valintamyymälästä. Saimme juotua yhteensä kahdeksan pulloa. Nukahdimme boksiini, vaikka meidän piti lähteä osakuntaan bileisiin.

  VastaaPoista
 100. Joo, Noora, kyllä minä muistan sinut Leonooranakin. Vierailit blogissani joskus, silloin vuosia sitten. Googlaussyistä toivon, että vanhaa bloginimeäni ei täällä mainittaisi. En itsekään saa muinoista blogiani enää auki.

  Muistan sinut sieltä vuosien takaa jotenkin lempeänä olentona. Tänne Iinekselään kesällä tultuani minulle oli yllätys, että eräät aiheet herättävät sinussa aikamoista ärhäkkyyttä. Toisaalta sinun kanssasi on helppo puhua, vaikka olisi itse täysin eri mieltä. Epäilen, että olet reaalimaailmassa samanlainen.

  Olen vähän arka täällä puhumaan itsestäni. Ei niin, etten haluaisi, mutta pelkään vieväni liikaa areenaa toisen blogissa. Te muut olette toisillenne sillä lailla tuttuja, että olette täällä kuin kotonanne. Minä vasta seisoskelen ovensuussa tarkkailemassa.

  Sinänsä kontaktin ottaminen kirjallisesti toiseen ihmiseen on minulle enemmän kuin tuttua. Omassa elämässäni jokainen suhde, jota rakkaussuhteeksi kutsuisin, on ollut kirjallisen olennon kanssa. Ensirakkauteni oli kirjeystävä, josta en ollut koskaan nähnyt kuvaakaan. Monet vuodet elämässäni tärkeimpiä olivat illat, kun pääsin sulkeutumaan omaan huoneeseeni ja kirjoittamaan hänelle.

  VastaaPoista
 101. Minua on monesti hymyilyttänyt suhteesi kepulaisiin, Iines. Luulen, että minulle kokoomuslaiset edustivat nuoruudessani samanlaista itsekästä seisahtaneisuutta kuin sinulle kepulaiset. (Edustavat varmaan osin vieläkin, myönnän. Häpeän.) Minä, joka elin nuoruuteni Helsingissä, en edes tuntenut yhtään kepulaista. Minulle he olivat vain joitakuita kaukaisia lehmäihmisiä, joilla oli kaapissa kansallispuku.

  Kerran mökillä jouduin kesäjuhlaan, jossa puhui Ahti Pekkala, Katri Helena lauloi ja oli lavatanssit. Joku isäntämies sieppasi minut humppaansa, vaikka yritin selittää, etten minä osaa. Eihän siellä paljon mahtunut ottamaan virheaskeliakaan ja isäntä likisti niin kiinni itseensä, että ihan hyvin selvisin siitä.

  VastaaPoista
 102. Noh, kyllä minullakin oli nuorempana suhde kokoomuslaisiin. Muistan, kun katselimme pienen tyttäreni kanssa vaalimainoksia kadun varren isosta taulusta. Muistan osoittaneeni Harri Holkerin (kok.) kuvaa ja sanoneeni, että tuo mies on roisto. Ottaa köyhien rahat ja antaa ne rikkaille. Oppi meni perille. Usean vuoden jälkeen tytär kertoi luulleensa Harri Holkeria oikeasti varkaaksi. Toisen kerran syyllistyin itse rikokseen, Turussa. Revin öiseen aikaan yliopistonmäen alapuolella olevasta pylväästä kokoomusehdokkaan vaalimainoksen.

  Vaan nyt koetan katsoa kaikkia puolueita vähän tasapuolisemmin ja antaa kaikille mahdollisuuden niin, että koetan kuunnella tarkemmin. En tiedä onnistuuko, kun koen olevani risteyksessä vaan, jatkuvasti.

  VastaaPoista
 103. Tänään TVsta tulee mielenkiintoinen elokuva "Hyvästi Neuvostoliitto". Ei se mikään 5 tähden leffa ole, siihen on ympätty liikaa mm. nuorten ihmisten "kehitystarinaa", siksi se on hieman kökkö. Mutta kuvauksena "neuvostoviron todellisuudesta" se on hyvin uskottava! - Tiedän, kävin Neuvosto-Eestissä monta kertaa. En silti väitä, että tiesin asioista enempää kuin mitä tiesin, mutta minulla oli siellä dissidenttiystäviä: kuulin paljon hurjia juttuja. Ja olihan minulla silmät päässä, joilla näki sitä sun tätä.

  Suosittelen tuota elokuvaa kaikille kommunisteille... mitä yksikään käsi ei nouse? että myös kaikille kommunismia vastustaville... mitä, kaikki kädet nousevat? No, on miten on, tämä raina ntaa lisää pilkettä ajattelevan ihmisen häkäpönttöön.

  Elokuvan alun salaperäinen kaupunki on muuten Sillamäe, jonka saksalaiset sotavangit aikoinaan 40-50-luvun vaihteessa rakensivat. Kaupunki oli salainen, sitä ei ollut edes karttoihin merkitty, tavallisilla virolaisilla (turisteista tietysti puhumattakaan) sinne ei ollut pääsyä. Siellä rikastettiin NL:n ydinpommien uraani. Asukkailla oli silti sellainen etu, että siellä sai tavaroita + elintarvikkeita, joita muualla Virossa voitiin vain haaveilla. Etc.


  Kävin Sillamäessä ensimmäisen kerran heti kun sinne pääsi, oliko se 1991. Se oli venäläisempi taajama kuin mikään venäläinen kaupunki missä olin käynyt, suoraan 1950 -luvun Stalinin ajoilta. Opettavainen kokemus. Myöhemmin olen siellä käynyt useasti, viimeksi 4 vuotta sitten. Paikka on muuttunut, kovasti muuttunut, mutta edelleen se on aivan toista maata kuin Viron länsirannikon kaupungit

  Ps. Minulla on tuosta kaupungista sekä hauskoja (?) että vähemmän hauskoja (ohoh!) muistoja. Jos joku on kiinnostunut reissutarinoista, niin voin niistä joskus kertoa. - nimim. ”minä ja venäläiset”


  VastaaPoista
 104. Heh, elokuvan nimi on "NÄKEMIIN Neuvostoliitto", ei hyvästi. - Olen aina hyvin huolimaton nimien suhteen, oli ne kirjojen tai ihmisten tms. nimiä. - Sisältö on tärkeämpää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Komppaan Mikistä elokuvasuosituksessa: aika kiva oli leffa. Näin sen jonkin festarin ohjelmistossa viime vuonna. Osittaisesta kököstäkin olen samaa mieltä.

   Reissutarinoita jään odottamaan. Ja muitakin tarinoita. Keneltä tahansa. Ja jos täällä mitenkään toimii tällainen jukeboksiväylä, Iinekseltä toivoisin kirjoitusta kipsipäistä. Ne panin merkille tuolta jostain kaukaa, ja ne jäivät kiehtomaan mieltäni.

   Poista
 105. Tiedän, että olen naurettava ukko! :)

  VastaaPoista
 106. Harri Holkeri - Robin Hoodin vastakohta. Oi niitä aikoja, kun kansaa kehotettiin syömään silakkaa.

  Minäkin olen kerran repinyt vaalimainoksen. Kun Sauli Niinistö ensimmäistä kertaa pyrki presidentiksi (2006?), eräs oppilaani kiinnitti luokan käytävälle antavaan ikkunaan suuren vaalimainoksen Niinistöstä. Revin sen irti ikkunasta. Oppilas, joka seisoi vieressäni, spontaanisti löi minua. Se oli niin yllättävää ja vilpitöntä, että aloin nauraa. Politiikka herättää kiihkeitä tunteita jo 12-vuotiaana.

  VastaaPoista
 107. Tuossa elokuvassa - joka on kyllä hauskakin - eletään jo Perestroikan ja Glasnostin aikaa. Ensimmäisen kerran kävin Tallinnassa 1970 -luvun alussa, Brežnevin aikaan. Oli tullissakin oli jumalauta tarkkaa että maahan edes pääsi, ja etenkin, että maasta pääsi pois. Muutenkin viranomaisten kanssa toimiminen oli pirun jäykkää... paitsi ei yhtään, kun oppi niksit. Kaikki onnistu tarvittaessa, sukkahousut oli pientä mutta funktiotaskulaskin oli jo tosikovaa valuttaa, ja farkkutakilla sai... no, melkein mitä vain. Enkä tarkoita nyt mitään aisjuttuja, minulla oli siellä oma tyttöystävä. - Ja yksi hyvä puoli sen ajan Tallinnassa oli se, että se oli turvallinen kaupunki. Jos nyt sammuisi jonnekin Vanhan kaupungin sivukadulle, yöllä, heräisi aamulla varmasti alusvaatteisillaan. Itse kerran kun eräälle sivukadulle "nukahdin" puoliksi juotu Stolitšnaja -pullo vieressäni (ihme ettei ollut kilahtanut katukiviin rikki?), niin tuntemattomat nuoret miehet - yhtä nuoria olivat kuin minä - auttoivat minut kohteliaasti ylös. Hetken he puhuivat venäjää, minä suomea, ja sitten taputeltiin toistemme olkapäitä, do svidaniya tovarishch, ja ei muuta kuin nokka kohti Viru hotelliai - kohti uusia seikkailuja. .

  VastaaPoista
 108. Äsch, kuhan pelleilin, Noora. Ei minua aina saa ottaa vakavasti, vaikka kaikki kertomani onkin suurinpiirtein totta. - Välillä sitä toivoo, ettei olisi, koska totta kai sitä on joskus tapahtunut hyvin helvetin nolojakin juttuja! - huokaus -

  VastaaPoista
 109. Siis minähän kirjoitin ettei minulta mitään, ei mitään varastettu - ei edes sitä vodkapulloa. Kerroin vain etä JOS näin nyky-Tallinassa sammuisi, niin varmasti varastettaisiin kaikki mitä irti saataisiin. 70 -luvun Tallinna oli turvallinen kaupunki. Kun kerroin tästä "nukahtamiskokemuksesta" Lilianille, hän sanoi, että ne ei uskalla, kukaan ei uskalla turisteja kohtaan käyttää väkivaltaa, se on niin ankarasti kriminalisoitu. Tarvittaessa käytössä kuolemantuomio. Kysyin kahteen kertaan, ai kuolemantuomio? hän vastasi kaksi kertaa että Kyllä.

  Turismi -70 luvun alussa oli vielä vähäistä Tallinnaan. Se muuttui kun Viru -hotellin valmistumisen jälkeen kaupunkiin tuli laumoittain näitä suomalaisia "vodkaturisteja", suhtautuminen hehin muuttui ihan toiseksi. - 1972 oli vielä turvallista aikaa. Siis länsimaalaiselle turistille se oli kulta-aikaa, ei tietenkään paikkakuntalaisille. Sorron alla elivät virolaiset. Totta.

  VastaaPoista
 110. Eikä siihen aikaan, kun vironmatkailun aloitin, ollut mahdollista muualle Viroon matkustaakaan kuin Rääveliin. Tai ainakaan en tiennyt. Saarenmaalle eivät virolaisetkaan päässeet kuin erityisluvalla, siellä oli ydinasebunkkereita, ja Tartto - jossa Kekkonen kävi vaihtamassa hiihtovaatteensa - ei yöpynyt vaikka niin väitetään, minä siinä samassa sviitissä kerran yövyin - oli ulkomaalaisilta suljettu kaupunki. Siellä oli lentokenttä ydinpommittajineen. Itä-Virossa oli palavankiven louhoksia ym. teollisuutta, ja väestö oli yli 90 %sti venäjänkielistä, Sillamäessä 98%sti. Ja Narvassa suurin piirtein samoin. Ei sinne ollut menemistä. Etc.

  Viron itsenäisyyden jälkeen pääsi, ja minähän heti menin.

  VastaaPoista
 111. Priden jälkeen minullekin välähti kuka kultivoituneelta nuorekkaalta herrasmieheltä vaikuttava AE taitaa olla.

  Meidän piti kerran tavatakin "Kemppisen kulmassa", mutta harmikseni olin flunssassa.

  VastaaPoista
 112. Eipä taida sitä Kemppisen kulmaakaan enää olla. Muistan hyvin sen aamun. Minulla kesti pitkään, ennen kuin uskalsin mennä kahvilaan sisään.

  VastaaPoista
 113. Mikseihän me sovittu uutta aamukahvia? Oliko se niin blogisi loppuvaiheessa ettei ehditty?

  VastaaPoista
 114. Ei se ollut blogin loppuvaihetta, pikemmin puoliväliä. Etkä sinä mitenkään varmasti sanonut tulevasi kuuntelemaan Kemppistä. Muistan kyllä etsineeni sinua katsellaani kahvilasta. En koskaan uskonut, että sinulla oli flunssa.

  Kun lähdin sieltä kahvilasta, Kemppinen seisoi oven vieressä, poltti ehkä piippua ja vilkaisi minua. Sydämeni oli pysähtyä. Hänellekään en uskaltanut sanoa mitään. Voi jeesus.

  VastaaPoista