15.8.2022

Sietämättömän sietäminen

 


"Ei ole temppu eikä mikään kannattaa sellaisen sananvapautta, jonka kanssa olet samaa mieltä tai jonka mielipiteitä pidät yhdentekevinä. Sananvapauden puolustaminen alkaa siitä, kun ihmiset sanovat jotakin mielestäsi sietämätöntä." (Salman Rushdie)


Vaan tiesittekö te, arvoisat lukijat, että sananvapauden ja muiden yhteiskunnallisten vapauksien tilaa eri maissa arvioiva yhdysvaltalainen Freedom House -tutkimuslaitos luokittelee vain kolme maata maailmassa täysin vapaiksi: Suomen, Ruotsin ja Norjan. 

Kantakaamme siis vapauden ja sanomisrauhan lippua korkealla ja olkaamme ylpeitä vapaudestamme. Suuntaan sanani myös valtakunnansyyttäjälle, Raija Toiviaiselle, joka uhkaa viedä kansanedustaja Päivi Räsäsen ikivanhat loukkaavat homopuheet hovioikeuteen - ellei ole jo vienyt - , kun käräjäoikeus ei ymmärtänyt, mistä Toiviainen halusi olevan kyse. 

Yleinen trendi suvaitsevien keskuudessa on siis se, että  Päivi Räsäsen suu on tukittava, sillä hän loukkaa homoja raamattupuheellaan. Mainittakoon, että vuonna 2010 TV2:n suuren homoillan päätteeksi  moni sai orgasmin erotessaan kirkosta Räsäsen vuoksi. Räsänen suurin piirtein haluttiin polttaa roviolla.

Sen sijaan samassa ohjelmassa esiintynyttä homovastaista  imaami Abbas Bahmanpouria ei vaadittu roviolle, koska hän on ulkomailta tullut ja muslimi ja kuuluu valkoisen suvaitsevuuden piiriin. 

Kolumnisti Jyrki Lehtolahan on osuvasti kirjoittanut, että valkoinen suvaitsevuus on kuin rakastuisi itseensä joka aamu uudelleen. Oman valkoisen suvaitsevaisuuden julkinen hyväilyhän  alkoi Lehtolan mukaan 60-luvun amerikkalaisliberaalien paremmissa piireissä. Eliitin juhliin tummaihoisesta tuli himoittu eksoottinen koriste, jonka syytökset orjuudesta ja kolonialismista saivat valkoisen pyörimään onnesta.  

Samoin meillä Bahmanpour oli Suuren homoillan himoittu eksoottinen koriste, joka sai sanoa, että Koraanin mukaan homot saa tappaa, koska homous on moraalinen pahe. Ja Koraaniahan imaami päivät pääksytysten opettaa moskeijassaan. En muista kenenkään missään mediassakaan paheksuneen imaamin homontappopuheita. Niinpä niin, Suomi on kaksoistandardien maa. Vieraat ensin, sanoi Kari Suomalainenkin ja sai kenkää.

Saapas nähdä, aikooko Suomi oikeasti mennä Toiviaisen toiveesta tähän takautuvaan lainkäyttöön ja tiedotusvälineiden ja taideteosten sensurointiin, jota on totuttu näkemään lähinnä Venäjällä. Uskon, että jos näin käy että Räsänen tuomitaan puheistaan, niin Suomi putoaa sananvapausmaiden joukosta alemmas. Sanavapauden tulee kestää uskonnollinen paasauskin. Muu on totalitarismia ja rautasaappaiden kopinaa.

Vaan hieman toiseen aiheeseen lopuksi - nythän meillä Venäjän puolustaminen ottaa taas tulta. Ajattelija Syksy Räsänen, joka taatusti ei ole Päivin sukuhaaran Räsäsiä -  kyseenalaistaa Ukrainan toimia, Erkki Tuomioja paheksuu Suomen sotauhoa, ja venäläisten mahdollinen viisumikielto panee monia epäröimään, vaikka avain Venäjän toimien purkamiseksi  olisi oikeasti Venäjän kansan henkinen tahtotila. Kannatan lämpimästi Venäjän kansan suututtamista enkä paapomista. Suivaantunut venäläinen olisi oiva täsmäase.


(Kuva Graham Jordan)

266 kommenttia:

 1. Kyllä nyt pitäisi alkaa tutkimaan, syyttämään, tuomitsemaan ja rankaisemaan jo ennen rikosta. Ei tulisi oikeusmurhia!

  VastaaPoista
 2. Syksy Räsänen on siis pätevä tähtitieteilijä, jonka kirjoituksia lueskelen aika useinkin.

  Poliittisesti hän edustaa änkyräsuvaitsevaisia, joiden mielestä väärät mielipiteet ovat lähes rikollisia, ainakin tuomittavia. Siinä mielessä tämä kohu osuu omaan nilkkaan.

  Ukrainassahan on ollut ns. jäätynyt konflikti, jonka Venäjä masinoi Krimin ryöstön suojaverhoksi. Nyt sama lavastus sai toimia syynä hyökkäykseen koko maahan.

  Syksy kutsui sitä Amnestyn raportin tavoin sisällissodaksi.

  Siinä mielessä Syksyn tapaus resonoi mielenkiintoisesti blogin teeman suhteen - saako esittää vääriä mielipiteitä?

  Edes hyvässä uskossa? Sillä uskostahan tässä tavallaan on kyse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, että meillä saa melko vapaasti laukoa ajatuksiaan, kunhan ei astu väärine mielipiteineen eri asioissa, ja aiheissa täydellisen oikeassa olevien varpaille. Somemyrky hyökkää heti möyryämään.
   Luin vasta äsken, (Rauhanpuolustajien sivulla pitkä artikkeli viime keväältä) Myrsky Räsäsen jutun: Hyvän ja pahan taistelu - , Ukraina, Nato ja Suomen tie.
   Hiton laajasti ja mielenkiintoisesti valotettuja näkemyksiä otsikon aiheista.
   Muutoin en tunne kirjoittajaa, enkä erityisemmin ukkoa ihaile, mutta monia samansuuntaisia ajatuksia näkyy olevan, joita intuitiivisesti, ilman tekstissä mainittuja tarkkoja faktojaakin, olen tykönäni pohtinut.

   Poista
  2. Ps. Tiedemiesten johtama yhteiskunta – jota joskus on ehdotettu mutta onko missään kokeiltu, en tiedä - on kyllä huono idea. Ei erikoistuminen johonkin tiettyyn alaan, vaikkapa tähtitieteeseen, lisää ihmisen valmiuksia hoitaa yhteiskunnallisia asioita, enempi päinvastoin. Tai mitä lisäarvoa huippuaivokirurgi sosiaali- ja terveysministeriön johtoon toisi? Jne. (En minä jaksa keksiä enää lisää esimerkkejä, p-le. Se vaan on totta, että jos ministeri on liian älykäs, siitäkin on hälle vain haittaa, vrt. Aarre Simonen.)

   Tiedemiehet ovat kivoja, ja uskottavia, kun pysyvät omalla alallaan. - Paitsi sosiologit saavat tulla välillä heittämään välihuomautuksia.

   Poista
  3. Alkukappale edelliseen jäi puuttumaan, so.

   Suomessa vallitsee sananvapaus. He, jotka sitä vähättelevät, toivoisivat sananvapauden olevan kahlitumpaa. En muuten voi heitä ymmärtää.

   Poista
 3. Sallin mieluusti Syksylle ja Erkki Tuomiojalle sanomisen vapauden, samoin Päivi Räsäselle, Teuvo Hakkaraiselle (lempipuolustettavani), ja niille, jotka puolustavat viisumivapauden sallimista venäläisille.

  Juuri tätä on sananvapaus ja sen puolustaminen: vaikka olisi eri mieltä, sallii sen erimielisyyden toisillekin - minä olen heille erimielinen.

  Meillähän on laki turavanamme rikollista herjaamista varten, joten emme tarvitse edes erillisiä uusia vihapuhepykäliä kieltämään persuja tai muslimeja puhumasta. Brahmaputra vai -pourko hän oli, saa myös puhua televisiossa homovihapuhetta, minä en ole sitä kieltämässä enkä ketään kivittämässä.

  Kyse on siitä, mitä me vedämme oikeusistuimeen, koska me olemme närkästyneitä ja eri mieltä. Jos me vedämme Räsäsen homopuheet oikeuteen, vetäkäämme johdonmukaisesti kaikki homovihapuheet, myös Brahmapourin. Mieluiten kuitenkaan ei ensimmäistäkään, eli kaksoistandardit pois. Kansalaisille ei voi olla kahta eri lakikäytäntöä uskonnollisen vakaumuksen mukaan.

  VastaaPoista
 4. Ehkei Räsästä sentään "suurin piirtein haluttu polttaa roviolla". Totuudenmukaisempi ilmaisu voisi olla, että osa somekansasta piti Räsäsen toimintaa rikoksena ja toivoi siitä rangaistusta.

  Sananvapaus ei oikeastaan tarkoita muuta kuin sitä, että ei ole ennakkosensuuria. En muista kenenkään vaatineen ennakkosensuuria Räsäsellekään. On eri asia vaatia jonkun toiminnasta rangaistusta kuin vaatia ennakkosensuuria.

  VastaaPoista
 5. Räsäselle vaadittiin rangaistusta nimenomaan puheista, ei toiminnasta. Eihän hän toiminut mitenkään. Hän ei suunnannut sanojaan edes kenellekään henkilökohtaisesti, eli ei hyökännyt kenenkään kimppuun, kunhan laukoi raamatullisia mielipiteitään, joista useimmat meistä ovat eri mieltä.

  Minulla on kyllä muistikuva siitä kohusta, joka tuosta suuresta homoillasta syntyi. Kirkosta erosi - muistanko väärin - jopa 80 000 ihmistä, ja joka tapauksessa kymmeniä tuhansia ihmisiä. Räsänen sai valtavan ryöpytyksen osakseen, jos luki vaikkapa somekeskusteluja eri alustoilla, mm. sanomalehdissä. Hänen eroamistaan kansanedustajan tehtävistä esitettiin joka puolella, ja kun papitkin kääntyivät häntä vastaan, voidaan kyllä hyvinkin puhua roviolla polttamisesta, jos henkilö saa harteilleen itselleen varmaan elintärkeän kirkkolaitoksen epäsuosion ja kehotukset erota työstään.

  VastaaPoista
 6. PS Kyllä sananvapaus tarkoittaa myös sitä, ettei ole juridista jälkituomiota ammoin puhutuista puheista. Tai mistä vaan puheista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä erosin lutherilaisesta kirkostamme juuri tuolloin, kun erobuumi kirkosta oli kuumimmillaan. Erosin nim. om. siksi, että en halunnut tukea pienillä veropennosillani samaa sukupuolta olevien kirkollisen vihkimisen kannattajia. Ja edelleen minulle on fakta, että kirkon alttarilla vihitään vain mies ja nais-pari kristilliseen avioliittoon. Jos alttarilla Raamatun oppeihin omistautuneet papit vihkisivät alttarilla vaikka hevosia tai lintuja avioliittoon, se mitätöi eri sukupuolille, naiselle ja miehelle laaditun sopimuksen.
   Muut kirkon alttarivihkimyksen avioliittoon kärttäjät perustakoot oman uskontonsa, kirkkokuntansa ja palkatkoot omat papit hommiin, jotka eivät usko Raamatun mielenilmauksiin. Varmasti moni piispa ja pappi vaihtaisikin työpaikkansa upouuteen kirkkoon, jonka jäsenet pitävät vanhan, pyhän kirjan kirjoittajien mielipiteitä, ajatuksia ja opinkappaleita erityisryhmäänsä kohtaan rikoksina.
   Uskonnon vapauden harjoittamisessaan voivat laatia omat mieleisensä rituaalit ja kaanonit.
   Vaan ei. Pitää saada jalka lutherin kirkon oven väliin vaikka väkisin. Seuraava vallankäytön ja hajoittamisen etapoi on, että pikku hiljaa muutkin kirkkokunnat antavat periksi ja muuttuvat myötämielisiksi synneille.

   Poista
  2. Kristillisessä avioliitossa on kyse niehen ja naisen keskinäisestä sopimuksesta huolehtia toisistaan ja tulevista lapsistaan oman lain mukaan. Jos muita pariyhdistelmiä sallitaan, vanhat lait pitää romuttaa ja Raamatysta repiä tukuttain sivuja. Vai pitäisikö Pyhä kirja kirjoittaa uusiksi vähemmistön tahtomalla tavalla.
   Kyse ei ole ihmisoikeuksista, vaan sopimuksesta kahden eri sukupuolta olevan ihmisen välillä. Eikö tämä mene pikku kaaleihin? Ei vaan näytä menevän. Tavoitteenahan on vanhan vallan pitää murtaminen. Myyräntyön tekijöitä ja pääiden käännyttäjiä sukupuolivähemmistölle on luterilaisen kirkon sisällä jo runsaasti.

   Poista
  3. "pitää"- sana joutaa roskikseen, kun ajatuksen juoksu muuttui kesken lauseen.

   Poista
  4. " ... Raamatysta repiä tukuttain sivuja...."
   Totta, nuorempana kun olin köyhä kuin Kirkonrotta mutta poltin, niin raamattupaperista sai hyvän sätkäpaperin. (Sen paperin neliömassa kun on n. 15 grammaa.) Helkkarin hyviä sätkiä sai.

   Itse erosin kirkosta heti kun sai (= 18 -v). Piti mennä papin luo kuulusteltavaksi ja perustella miksi haluaa erota "Kristillisesta Yhteisöstämme". En muista mitä sanoin, jotain kumminkin piti sanoa, ehkä sanoin vain että "se on minun henkilökohtainen ratkaisuni". (Jos leikkisin sankaria nyt, väittäisin että sanoin sille papille "mitä vittua se kuuluu"... En sanonut. Koska en ollut sankari.)

   Biologiassa naaraan ja koiraan terhtävänä on pitää huoli lajin säilyvyydestä. Muuta funktiota en tiedä että heillä olisi? "Naimisiinkin" jotkut eläimet menevät, kuten esim. joutsenet; ovt siis pariuskollisia. Mutta jos ajatellaan sellaisia eläimiä kuin bakteerit... eläimiä he ovat siinä kuin muutkin eläimet, niin en usko he menevät naimisiin. Lisääntyvät muuten vaan.

   Ps. Ja Nooralle ilouutinen: luonnossa esiintyy ihme paljon homoseksualismia. Tätä on vaikea selittää että miksi. Mutta esiintyy myös kuule lesboiluakin... vrt. lehmät joskus laitumella toistensa selkään änkeävät!
   :) :) .)

   Poista
  5. Hölmö! Ootko kysynyt lehmiltä, miksi ne yrittää hyppiä toistensa selkään? Ja miksi ne eivät hypi jokapäivä tai vaikka kerran viikossa? Ootkos kyynynnä, tiedostaako nuo mainitsemasi homo- ja lesboeliöt, miksi ne nahuavat saman sukusoluien kanssa, mitä häh täh?

   Poista
  6. Tuota eläinvertausta samansukupuolen muhinoiden puolustajat käyttävät erityisen mieluusti. Se vaan ihmetyttää, miksi evoluutio tai nikä ihmisen tekjä ei ollut jo kaukaa viisas ja jättänyt heterohimon kokonaan väliin, pois kuomakunnasta? Tiedätkös Mikis siihenkin vastauksen?

   Poista
  7. En tiedä.Toivon ettet sinäkään tietäisi. Itse en - jos mennään ihan toiseen asiaan - en kenenkään eläimen kanssa ole "muhinoinut". - Se nyt vielä puuttuisi!

   Poista
  8. Eipä kuulu vastausta Mikis? Hölmö oli tässä hellittely nimi siulle. Ethän sie aivan uuno ole, enkä tarkoita elokuvan Uuno Turhapuroa.

   Poista
  9. No tulihan sieltä jonkinlainen vastaus! :) No minäpä tiedän, mutta en kerro. Tai no, josko sittenkin. Lehmät ja muut ötökät rakastaa toisiaan. Selvähän se!

   Poista
  10. "Lehmät ja muut ötökät..." Jumantsukka, tää on hienosti sanottu! Eläimiksi (= orgaanisiksi olioiksi) luokitellaan kaikki elävät, paitsi kasvit ja virukset. (Koska kasvit ovat kasveja, ja viruksilla ei ole omaa aineenvaihduntaa.)

   Eläinten välisestä rakkaudesta en tiedä. Tiedän että Miina Äkkijyrkkä, Homo sapiens, rakastaa lehmiä, Bos taurus, mutta rakastavatko lehmät häntä... on arvoitus.

   Itse tykkään helvetisti kissoista. Ne ovat vittumaisen salaperäisen näköisiä, hiiviskelevät hiljaa, katsovat ohi kun katsot niitä, eivät tottele, tekevät mitä tahtovat ja naukuvat ikävissään, eivätkä kuule yhtään ole kiinnostuneet sinusta... ja sun tekemisistäsi.

   Kissat on kivoja.

   Poista
  11. Ovat. Vaan eivät taida muodostaa seksuaalisuutensa vuoksi alakulttuureja. Monet koirat harrastavat ihmisen jalkojen nylkytystä. Ovatko ne silloin jalkafetissejä vai rakastuneita ihmisten jalkoihin, ja osoittavat vain tunteensa kiihkeästi tavallaan. Vai lieneekö koiran tapa kokea vain iloista mielihyvää?

   Poista
  12. Pakinoitsija Nenä (= Pentti Saarikoski) kirjoitti aikoinaan tutkielman "Alkoholin vaikutus jalkoihin". Ei siinä koirista puhuttu mitään, eikä nylkyttämisestä; siinä oli piirretty sellaisia mustia kengänjälkiä, joita tanssikurssilaisille aluksi näytetään, että osaisivat 'liidellä' oikein parketilla. . Mutta sitten kun otti alkoholia, ne kengänjäljet alkoivat kiemurrella... että jos se oikeasti olisi kuvannut tanssiaskeleita, olisi se ollut vaativampi tanssi kuin 'Hej Mamboo'. - Mutta onneksi kysymyksessä ei ollut tanssi. Enkä minä siitä sitten muuta muistakaan.

   Poista
  13. Hetkinen... sen esseen nimi oli "Alkoholin vaikutus kenkiin'. - Joka on 10 kertaa upeampi otsikko kuin tuo 'jalkoihin'. Kengäthän ne syyllisiä on jos...

   Poista
 7. Iines se vaan jaksaa ihmetellä miksi niin monet - ja etenkin media - kehuu nykyhallitusta ja haukkuu Sipilän hallitusta, kun pitäisi kehua Sipilän hallitusta ja haukkua nykyhallitusta?

  Kuule,
  olisikohan kysymys poliittisesta valinnasta, myös sinun kohdallasi? Kun maltat odottaa, Persut taas kohta tekevät hallitusyhteistyötä Kokoomuksen kanssa, ja sinä saat (oi!) pitkästä aikaa haukkua oppositiota.


  Kuka on sanonut näin:

  ” Kun ihminen tulee vanhaksi ja huomaa, että mitalilla on kaksi puolta, näkyvä ja näkymätön, hän rauhoittuu ja ymmärtää epäkohdat, joita vastaan hän taisteli nuoruuden uupumattomuuden kädellä, tuulimyllyiksi, joita vastaan on turha potkia, koska ne saavat voimansa ylhäältä, ja tämä havainto valaa häneen malttia, niin että hän saattaa nopeasti hymyillen jättäytyä roskaväen hampaisiin.”

  Ja toisessa yhteydessä:

  Säihkyvä äly, jota on verrattu miekkaan, muuttuu nopeasti narrin tiukuseksi, ellei sitä aina silloin tällöin pistetä ylvään vaikenemisen tuppeen.”

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jaa, enpä ole muistaakseni koskaan kehunut Sipilän hallitusta, korkeintaan ihmetellyt, miksi edelleen niin moni asia on Sipilän vika. Että eipäs rakennella siellä olkiukkoja. Pääministerin mainitsin olevan median lemmikki edellisessä keskustelussa, perustelut sieltä, jos jotakuta vielä aihe kiinnostaa.

   Ymmärrän närkästyksesi, Mikis, mutta en minä vaikene, vaikka en ole poliittisesti korrekti ja vaikka olen aika vanha. Kyllä minä jatkan sanomistani niin kauan kuin asiaa on.

   Poista
  2. Sipilää olet kehunut ja puolustellut siinä kuin Sinulle rakasta Teuvoa. Ja muuta et saa käsittää väärin, Iines! - Nuo sitaatit ovat satiiria, mielestäni tosihyvää satiiria; enkä niillä meidän kummankaan ikiimme (taipuuko oikein: ikä, ikämme?) viittaa. Höpsistäs!

   Ps. Tuo pakinoitsija käytti muuten nimimerkkiä Nenä.

   Poista
  3. Mikis, haluaisin kyllä nähdä jutun tai kommentin, jossa olen kehunut Sipilää tai Sipilän hallitusta. Käytit nimenomaan verbiä ”kehua”, etkä puolustaa. Puolustamisen toit nyt vasta, ja sehän on eri asia. Puolustan kaikkia lynkattuja, joita suuri yleisö haukkuu kuorossa, hyeenalauman lailla. Olen puolustanut jopa kunniamurhaajaa (sitä ruotsalaista) ja Susan Ruususta, josta en tiedä mitään. Vain koska te muut lynkkasitte nämä ihmiset. En voi mitään sille, että te ette koskaan hauku oman puolueenne tai ideologianne edustajia. Puolustaisin heitäkin, jos hyökkäisitte joukolla jonkun kimppuun.

   Poista
  4. Minä puolustan sinua Iines jos joku saisi päähänsä halveerata sinua. Olet suuremmoinen ihminen vaikken sinua tunnekaan, ja tarkoitat hyvää... kyllä minä sen olen huomannut. Se,
   että väittelen sun kanssas, siinä asiar riitelee. Olen monesta asiasta, etenkin politiikassa (= yhteisten asioiden hoidossa) eri mieltä kuin sinä, ja kritisoin mielipiteitäsi joskus kärkevästi. Miellän sen debatiksi? Tiedän etten sinun käsityksiäsi pysty muuttamaan, en edes yritä, etkä sinäkään minun, juuri siksi on kiva keskustella. Kun voimme kumminkin toisiltamme saada ajattelemisen aihetta...

   Minulle on aina upeeta, tosiupeeta, kun joskus huomaa lukiessaan/keskustellessaan, että asian voi noinkin nädä? että noinkin voi ajatella? mikä ettei? Siinä saa uutta. (vaikka säilyttäisikin kaiken vanhan... heh)

   Poista
  5. Minäpä puolustan teitä molempia!

   Minun muistikuvieni mukaan nimenomaan Iines-neito ja etenkin Riku-setä haukkuivat Sipilää kuin vierasta sikaa!? Eikä tainnut Mikiskään häntä puolustaa?

   Sillä samojen m-kuvien mukaan olin lähes ainoa, joka kertoi ymmärtävänsä Sipilän toimia. Pilkkasin jopa karkeasti niitä lihav...hmmm hyvinvoivia tätejä ja setiä, jotka kiljuivat pienessä sievässä Helsingin keskustassa, etteivät kerta kaikkiaan jaksa tehdä 5 minuuttia enempää töitä päivässä ja sellaisen vaatiminen on rikos ihmiskuntaa vastaan!

   No, olisivat ansainneet potkun perheelleen.


   Poista
  6. Voihan perheensuti, unohdin, että systeemissä on automaatti-täti, joka korjaa räävittömyydet asialliseksi kielenkäytöksi. Hieno idea!

   Poista
 8. Tässä välissä annan pisteet Suomen pääministerille, joka Oslon pääministerikokouksessa on juuri todennut, että vaikka Saksan liittokansleri Scholz ei kannata venäläisten viisumi­­rajoituksia – Sanna Marin kannattaa. Marin totesi olevan selvää, että vaikka tavalliset venäläiset eivät aloittaneet sotaa, he samaan aikaan tukevat sotaa. - Juuri tätä tarkoitin, kun sanon jutussani, että kannatan lämpimästi Venäjän kansan suututtamista.

  Tällaista näkyvyyttä Suomen pääministeriltä odottaa ja nyt sitä tuli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta olisi mielenkiintoista nähdä semmoinen pumaska missä on keisarin sotasuunnitelma ja kuinka iso porukka oli siinä juonessa mukana ja allekirjoittamassa sitä? En oikein usko, että yksi pääsky kesän tekee. Eikö Duumalta kysytä mielipiteitä sota-asioista? Naapurikansalaisten viisumien epäämiset ovat meiltä loistava keksintö, miten saadaan juopa ja vihamielisyys lisääntymään ja yhä edelleen kasvamaan naapurusten välillä.Suomessahan asuu paljon venäläisiä. Ihme, ettei vielä ole ehdotettu, että heidät kaikki pitää ajaa maastamme pois. Kai senkin vielä joku julkilausuu?

   Poista
  2. Marin taisi mainita kuitenkin, että viisumiasia pitää päättää Eu:n kanssa yhdessä ja mainitsiko uutisissa sopimiesta koko Schengen alueen.
   Orpohan taas uhosi, että meidän pitä itse tehdä päätös viisumi-asiassa.

   Poista
  3. Varmaan mainitsikin, mutta toi kuitenkin tuon oman kantansa napakasti esille, vaikka kokouksessa ollut Scholz oli eri mieltä. Toivottavasti takki ei käänny EU:ssa. Joskus on kääntynyt.

   Saksassahan on hirveä pula alkamassa, kun Venäjältä ostettu kaasu on loppunut. Kaikessa energiassa pitää säästää ja tulee tiukkoja rajoituksia, jotka Saksassa ovat määräyksiä, ei suosituksia. Nyt siellä on hirmuhelteet, jopa 39 astetta, ja nurmikkoja ei saa enää kastella veden säästämiseksi. Kukkasia saa vielä, mutta ei kauan. Sisko lähetti kuvia ruskeaksi kärventyneestä kuolleesta nurmikostaan.

   Poista
 9. Syksy Räsäsen toimia olisi syytä poliisin tutkia. On syytä epäillä, että hän on Israelissa syyllistynyt terrorismin tukemiseen ja kansainvälisten säädösten rikkomiseen. Rasupekka rasisisti kuitenkin.

  "Valkoinen suvaitsevuus on kuin rakastuisi itseensä joka aamu uudelleen", on Lehtolalta hieno kiteytys, höpöhumanismin syvin olemus. Oman vittumaisuuden itselleen selitystä.

  Sipilän hallitus oli huono aikana, kun emme vielä edes osanneet pelätä Marinin bilehallitusta, joka ei realismista piittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Antisemitistiset rasistit ja muut vasemmistolaiset ovat luonneet Palestinasta väärän kuvan. Katsokaapa juubbarista hakusanalla Golda Meir Palestine, niin näette haastattelun, jossa Golda kertoo nuoruudessaan olleensa virallisesti palestinalainen.

   Rasistiset vasemmistoanarkistit ja muu kuolaava yliopistoväki, syyttää Israelia rasismista, koska se vastaa kovaa Gazan roskaväen lähettämiin ohjuksiin. Gazan roskaväen ensisijainen päämäärä on ajaa juutalaiset mereen. Suomalainenkaan vasemmisto ei ikinä voi Israelille antaa anteeksi sitä, että Gazan roskaväen ja neuvostoliiton yritys ajaa juutalaiset mereen, päättyi kuuden päivän sodassa ryssänmaan kauheaan häpeään.

   Poista
  2. Uskon että jokainen hallitus on huonompi kuin sitä edeltänyt hallitus; näin olet itse sanonut. No, voi vain kuvitella miten mukava tuleva Orpon ja Purran + kristillisdemokraattien jeesusten muodostama hallitus on? Ja kyllähän siihen RKP:kin mukaan saadaan kun luvataan että S:t Michelissä (Mikkelissä?) saa ostaa banaaneja myös ruotsiksi. Ja Kepukin saadaan mukaan jos löytyisi vielä yhtä äärioikeistohulluyrittäjä kun mitä oli rouva Berner. Saisimme taksiliikenteen lisäksi sekaisin sekä juna- auto- lento- ja polkupyörä- (eli jalgaratas) liikenteen.

   Ootella rauhassa, Riku. Kiky-tunnit tulevat.

   Poista
  3. Mikis, taksiuudistus oli kieltämättä kamala, Helsingissä vallitsevat nyt afrikkalaiset liikennesäännöt, väkivaltaa ja turkinraapimista keskellä risteystä.

   Pyydän saada huomauttaa, että Sanna the Manna maksoi miljoonan meidän veronmaksajien rahoja Kirgisian tupakoinnin vastaiseen kampanjaan. Meidän omaa terveydenhoitoa Sanna ja Ohiveto eivät ole saaneet kuntoon, luultavasti toivovat meidän pahojen vanhojen rasisstisten äijien kuolemaa. Parempaan vihervasemmisto on toki mennyt, Pentti Linkola toivoi suurimman osan ihmiskuntaa kuolemista, että räkättirastaat kukoistaisivat. Vihrut joutuivat toki ottamaan Linkolaan pesäeron, mutta lähes jokainen vihreän valheen huippunimistä on sittemmin ilmoittanut ihailevansa Linkolaa yli kaiken. Aatelkaa, jos joku persu toivoisi ihmiskunnan kuolemista.

   Poista
  4. Mitä junien lähiliikenteeseen tulee, VR on se ihan itse pilannut. Kilpailijat eivät voi olla huonompia. VR hoitakoon jatkossakin Jojensuun, Öllölän ja Kemin liikenteen kahdeksan ihmistä per juna.

   Poista
  5. En pidä tätä terveydenhoito/ilmastokysymys/yms analyysiasi kovin vakavasti otettavana. Luulen ettet tiedä Linkolasta mitää, hänen tragediastaan. - Mutta tästä olen samaa mieltä: "Kukapa ei toivoisi vanhojen rasististen äijien kuolevan?" Samalla tietysti rasistiset ämmätkin saisi mennä. Ja moni, moni muu. - huokaus -

   Poista
  6. Vai ei ole vakavasti otettavaa. Linkolan tragedia oli, että hän toivoi ihmiskunnan kuolemaa, ei se muuksi muutu, vaikka yrittäisi. En minä niistä kuolemien toivomisista tiedä, rasistisimpaa tietämääni on intersektionaalinen fasismi ja sen ihmisten luokittelu niihin, jotka tulee laittaa etusijoille ja niihin, jotka ovat ilman muuta aatteellisesti takarivin kamaa (vrt. Hitlerin juutalaisten mitätöinti). Semmoista sannan ohivedon marinointia, vai kuinka?

   Poista
  7. Minusta hupaisinta on - viittaan lukuisiin mainintoihini ”sievistelevistä hupsuista” - sellainen tekemällä tehty näkökulma, jossa polarisoidaan ihmisiä ja yhteisöjä kiivaasti ja jyrkästi omiin erillisiin ryhmiinsä, joille vaaditaan etuoikeuksia sorron, joskus myös muinaisen sorron, perusteella.

   Näin toimii kiihkein intersektionalismi, joka pilkkoo ihmiskunnan yhtenäisyyttä ja tasa-arvon ideaa tekemällä sitä samaa ja vielä jyrkemmin, mistä syyttää muita. Intersektionalismi ikään kuin haluaakin säilyttää sen tuuttaamansa sorron eristämällä sorretut kukin omaan lokeroonsa, jonka päälle liimataan lappu ja mietitään omaa kulkuepäivää kalenteriin.

   Ja mikä tragikoomisinta, sitä sortoa halutaan nähdä sielläkin, missä sitä ei ole. Se ”sorto” on ryhmien polttoainetta, sillä hekumoidaan vaikkei sitä oikeasti olisikaan. Intersektionalismi rakentaa raja-aitoja siinä, missä ihmiskunta voisi oikeasti koettaa yhdentyä ja ihmiset ymmärtää toisiaan. Ei siis näin, sisaret ja veljet, ei minkään intersektionalismin eikä feminisminkään kautta.

   Poista

  8. PS En ole milloinkaan missään nähnyt niin selkeää esimerkkiä tästä yllämainitusta intersektionalismi- ajatushässäkästä kuin täällä usein mainittu Renaz Ebrahimin hysteerinen huutokohtaus Esko Valtaojalle tv-keskustelussa.

   Hän otti lähes kirkuen puhekaistan haltuunsa ja piti sen loppuun asti, täydellisesti ja tahallaan väärin ymmärtäen Valtaojan aloituspuheen. Hän selvästi halusi olla sorrettu, en muista enää missä roolissa tai mistä lokerosta käsin, naisen vai tummaihoisen vai oliko jokin muukin sortostatus vielä, mutta se esiintyminen näytti koko propellipäisen aatehärvelin rakenteen.

   Poista
 10. Mitä Linkolaan tulee, hänhän oli vanha ekofasisti, joka kannatti totalitarismia mm. Toisinajattelijan päiväkirjassaan. Linkola oli esimerkiksi kansainvälisten militanttien uusnatsipiirien kulttihahmo, jonka kirjoituksia ihailtiin ja ehkä vieläkin ihaillaan uusnatsien kansainvälisillä keskustelupalstoilla, kuten Stormfrontilla, Iron Marchilla, Counter Currentsilla ja AltRight.comilla. Stormfrontin ja alt-rightin juuret ovat Yhdysvaltojen äärioikeistossa, Iron Marchin taas Venäjällä. Näin valisti meitä sanomalehti HS muutama vuosi sitten.

  Itseäni huvitti suuresti, kun löysin jostakin valokuvan Linkolasta, lentomatkailun suuresta vastustajasta, makoilemassa Teneriffan hiekkarannalla aurongossamakaajien joukossa. Kuva on jossakin blogissani.

  VastaaPoista
 11. Onhan Linkolan kamalissa lausunnoissa tänä päivänä myös mustaa huumoria, kun ajattelee, miten pienistä sanakompuroinneista ihmisiä jatkuvasti lytätään ihan tasaiseksi. Vihreä fasismi, kuten fasismit ylipäätään, on yksisuuntaista. Pentti Linkola oli sellainen kanadan hanhi.

  VastaaPoista
 12. En tiedä mitä intertest... intesektr... intersektionalismi on. Mutta jotain vastenmielistä siis kumminkin? Mutta älä välitä Iines, pidä huivistasi kiinni, joka kuppikunnassa on omat hullunsa. Yksilötapauksia. Kuten Laura Huhtasaari, joka on kova hysteerikko kiljumaan ja on uhannut tulla Brysselistä takaisin Suomeen. – Voi, mitä pahaa me tavalliset suomalaiset olemme tehneet tämän ansaitaksemme?!

  Demokratia on aina heikompi järjestelmä kuin diktatuuri, sitä kun voi laillisesti vastustaa/hajottaa myös sisältäpäin. Vaarallisia fasisteja löytyy vain yksinvaltaisista järjestelmistä, kuten Putinin Venäjältä, unohtamatta tietenkään kaikkia heitä jotka haluavat "yksinvaltaa kansalle", kuten Trump, Viktor Orbán, Turkin Erdoğan, Venezuelan Maduro, jne jne jne, näitä kun riittää pilvin pimein, se siitä, ja sitten on näitä pikkupomoja lepenejä halla-ahoja mattesalvinineja jimmieåkessoneja etc etc etc.


  Fasismi käy tänään yhtä hyvin kaupaksi kuin aina ennenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikis, ihan oikein niputat fasismin ja kommunismin samaan. Maduroa se vituttaisi, samoin maamme vasemmistoanarkisteja.

   Poista
  2. Intersektionaalisuuden alkuperäinen muoto ja tavoite on ollut hyvä: huomioidaan vaikeammassa asemassa olevien tarpeet ja tila, ja otetaan ne huomioon mahdollisuuksien mukaan. Mainittakoon esimerkiksi vaikeassa asemassa olevista vaikkapa transsukupuoliset ihmiset, joita on murto-osa ja jotka sen vuoksi jäävät tarpeineen paitsioon ja pilkatuiksikin.

   Intersektionalismi on kuitenkin lyönyt itsensä läpi länsimaissa populaarisessa muodossaan valta- ja hyvesignalointipelinä, jossa vahvimmat käyttävät sekä itse valitsemiaan identiteettejä että muita ryhmäidentiteettejä vallankäytön välineenä heikompia ja hiljaisempia vastaan. Tämä tuskin on ollut alkuperäinen tavoite.

   Poista
 13. Riku, Vasemmalla on vähintäin yhtä paljon (potentiaalista) fasismia kuin Oikeallakin. Nykyisin vain on helpomi päästä vallankahvaan äärioikealta kuin äärivasemmalta, siksi oikeistouhka on hieman pelottavampaa. - Muutenhan niillä ei MITÄÄN eroa ole.

  Kiitos Iines selkeäsanaisesta selityksestä. Vastaanotettu on.

  VastaaPoista
 14. Hienosti sanottu, tänks Mikis! - Vasemmistoanarkismi vain on aika pelottavasti viime vuosina noussut yliopistoväen ja nuorten keskuudessa.

  VastaaPoista
 15. Kun tuossa puhutaan vasemmistoanarkismista, niin mainittakoon, että minua suoraan sanoen värisyttää tai pelottaa lukea vaikkapa selkeän vasemmistolaisesti orientoituneesta poliittisesta blogista sen keskusteluosiota, etenkin, jos sieltä eliminoidaan kaikki erimieliset kannanotot. Se kieli on täynnä halveksuntaa ja ahdasmielisyyttä kaikkia niitä kohtaan, jotka ovat julkisuudessa esittäneet vaikkapa hallitusta kritisoivia täysin asiallisia mielipiteitä. En ole mistään muualta lukenut niin täyttä vihapuhetta. Tämä johtunee osin siitäkin, että en lue, en ainakaan tiedä lukevani oikeistolaisesti värittyneitä blogeja. Saati niitä persublogeja, jos sellaisia on. Niitähän minulle aina tuputetaan, kun kritisoin hitusenkin hallitusta tai puolustan Teuvo Hakkarais-raiskaa, jota uskon Jeesuksenkin puolustavan, jos hän eläisi ja kulkisi maan päällä. En usko, että hän taluttaisi Renaz Ebrahimiä, vaan käskisi tämän sulkea suunsa ja miettiä..

  VastaaPoista
 16. Miksi lukea hölmöjä kirjoituksia? Ei niistä mitään saa. (paitsi lievän päänsäryn) - Vauva -lehden keskustelukommentteja luin joskus, enää aikoihin en ole viitsinyt, parodia käy tylsäksi kun parodioi itseään.

  VastaaPoista
 17. Minua nyt kiinnostaa politiikka, ja tarkemmin sisäpolitiikka. Luen kyllä mielelläni juttuja sen tiimoilta, vaikka näenkin kirkkaasti kirjoittajan ajattelevan eri tavalla.

  Minusta ihmisten erilaisuus, viisaus ja tyhmyys, on kaikkialla läsnä. Miksi lukisin vain viisaita kirjoituksia? Hölmöys kuuluu maailmaan, joten miksi sulkea ovia siltä? Tämä on käsittääkseni intersektionalismin mukainen ajatustapa: tuo ei kuulu hyväksyttyyn ryhmään, sillä ei ole statusta. Ja juuri tämä aiheuttaa julmuutta ja mielipiteiden anarkiaa.

  VastaaPoista
 18. Ymmärsitkö tahallaan väärin? Nimenomaan omalle ajatukselle vastakkaisia mielipiteitä kannattaa lukea, siitä olen painottanut ennenkin, mutta hölmöä on lukea jotain täysin asiattomia ja mistään mitääntietämättömiä "kannanottoja". Tai pöyhiä jotain olkiukkokasoja. - Sen viemän ajan viisas lukija käyttää vaikka 7-päivää lehden kuvien katseluun. Tai seuraa jotain tv-realiteyty (tai miten se kirjoitetaan) ohjelmaa, esim. "Nusasenpa tuotakin".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikis, kun on työssään joutunut lukemaan ja kuulemaan lähes vaikka mitä, niin tulee nytkin lukeneeksi niitä hölmöjäkin, sillä ihminen siellä takana on kiinnostava, aina. En nyt tarkoita mitä tahansa karkeaa sontaa, mutta siis semmoista hölmöä, jossa ihminen on tosissaan esittämässä jotakin.

   Kerron esimerkin hölmöydestä. Meillä oli markkinointiviestinnän jaksolla oppilailla jonkin tuotteen esittely, siis suullisesti, tuote-esittely. No yksi Laukan Jope ilmaantui luokan eteen ja piti tuote-esityksen helluntailaisuudesta, johon ryhmään hänen perheensä kuului. Esitelmä oli täynnä jumalanarmoa ja kadotusta, ja Jope oli ihan tosissaan. Kyllä minä hänelle hylsyn annoin, koska esitys oli aiheen vierestä. Hölmö esitys avasi kuitenkin Jopen persoonaa erinomaisesti. Miten voi joku olla niin vilpitön asiansa kanssa.

   Poista
  2. PS Nyt kun mietin asiaa, on uskonlahkokin eräänlainen tuote. Kenties Jope olikin taitavampi kuin huomasinkaan. Hän yritti markkinoida uskonnollisen aatteen?

   Poista
  3. Opetetaanko koulussa markkinointiviestintää? Miten en sitä omien lasteni kohdalla huomannut?

   Jope oli aikaansa edellä, sillä aate on tuote.

   Aatehan on loistava esimerkki mielikuvan voimasta, sillä koko "tuote" on pelkkää mielikuvaa - olipa kyse uskonnosta tai politiikasta.

   PS. Olen tehnytkin huimassa nuoruudessani erilaisille kirkkokunnille muutamia kampanjoita, eikä niissä todellakaan tarvinnut vaivata päätään tuotefaktoilla.

   Poista
  4. Ei peruskoulussa markkinointiviestintää opetetakaan. Olin toisen asteen oppilaitoksessa, josta eriytettiin omaksi linjakseen ammattikorkeakoulu. Opetin aluksi molemmissa. Koulutimme mm. datanomeja ja tradenomeja. Aivan työelämäni alussa olin peruskoulun yläasteella uskonnon opettajan sijaisena, ja vedin kurssit uskontotieteen näkökulmasta käsin läpi. Minulla oli plakkarissani yliopiston uskontotieteen arvosana suoritettuna.Lisäksi opetin tunneillani myös seksuaalikasvatusta, liikunnanopettajan toiveesta. Olisin mieluusti jatkanut toisenkin vuoden, mutta vakinainen uskonnon lehtori palasi virkaansa.

   Suomen kielen opetussuunnitelma oli paljolti kaupallisista lähtökohdista käsin muokattu, mutta perusluonteeltaan se oli kyllä yleistä suomen kieltä, äidinkieltä klassisine opetussisältöineen, jopa kirjallisuusosioineen.

   Poista
  5. Kyllä sinun pitäisi meillekin pitää kurssi seksuaalikasvatuksesta!

   Ainakin meille pojille, joita täällä onkin edustava otos: herkkä runosielu, rikkiviisas nipo ja takapenkin iso poika.

   Tytöthän tuntevat nämä asiat luonnostaan. Muista en ole varma.

   Poista
  6. Vieläkin hieman ihmettelen, millä taistolaisuholla vedin nuo asiat läpi. Ja kuvitelkaa sitä punaista taistolaisaikaa, kun peruskoulun yläasteen uskonnonkirjassakin oli seksuaalikasvatukseen liittyviä tehtäviä.

   Poista
 19. Itse asiassa on aika tylsää lukea sellaisia kannanottoja jotka on ihan samanlaisia kuin omat. Ikävystyttävää, sanoisin. Tai ainakaan ne eivät millään lailla palkitse älyllistä uteliaisuutta. - Asiattomat haistattelu- ja/tai mölykirjoitukset näkee jo heti ensimmäisestä lauseesta, tai viimeistään toisesta, ja voi siirtyä rauhallisin mielin muihin, kiinnostavimpiin askareihin. (Kuten yllä jo kohteliaasti ehdotin)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PS, juu, en minäkään asiattomia mölykirjoituksia lue, saati haistatteluja. Sellaisiin en kyllä törmääkään niillä alustoilla, joita luen. Ne ovat tyhmiä ja typeriä.

   Poista
  2. Pääsemme taas yhteiseen loppupäätelmään, kallis Kyyhkyseni. - Tässä silti vielä esimerkki siitä mitä tarkoitan. Siis on ongelmana.

   someargumentointia

   Poista
  3. Tuo että lopulta - "keskustelu siirtyy sotahistoriaan" - huvittaa erityisesti. Koska juuri niin Kemppiselläkin usein käy, heh he.

   Poista
  4. Kaikkein kiinnostavampia ovat kirjoitukset, joissa perustellaan vakavasti ja asiantuntevasti asioita, joista on kirjoittajan kanssa täysin eri mieltä.


   Poista
  5. Katsoin vasta nyt tuon someargumentoinnin mallin ja se totta tosiaan kuvaa osuvasti monia Kemppilän keskusteluja - etenkin niitä, joiden aihe on jo sotahistoria.

   Natsi-korttia ei tarvitse ihan noin kauan odottaa. Toki sitä ennen on usein käytetty jo taistolais-kortti.

   Poista
 20. Minua usein kummastuttaa, millaista tunteenpaloa sana "intersektionaalisuus" saa aikaan. Eihän siinä ole mitään uutta. Iät ja ajat ihmisiä on yhteiskuntatieteissä ryhmitelty moniin ryhmiin. Lähtökohtaisesti (jostain tuolta vuosien takaa luin, että Tapsa inhoaa sanaa "lähtökohtaisesti", mutta en minä siksi niin sano) ihmisten näkeminen joittenkin ryhmien edustajana ei liene kovin poliittista. Se, miten ryhmät valitaan, on jo askel kohti politiikkaa. Sitten, kun ryhmiä aletaan asetella järjestykseen sen suhteen, keillä on "valtaa" mitenkin paljon, ollaan jo taistelun tiellä. Mitä se valta sitten milloinkin on ja missä ja kenen mielestä, en tiedä. Eikä kauheasti kiinnostakaan. Kun minun nuoruudessani sukupuolittamiseen ja seksuaalisuuteen liittyviä kysymyksiä pohdittiin erinäisissä opintopiireissä, joku aina kysyi jossakin kohtaa: "Mutta kuka siitä hyötyy?" Se nauratti minua joka kerran. Tuntui, että vastaukseksi pitää antaa täsmällinen erisnimi.

  Ajatellaanpa hetki ns. erityislapsia intersektionaalisesti. Erityislapsi A:lla on lukivaikeus. Erityislapsi B:llä on kielellinen erityisvaikeus ja adhd. Erityislapsi C:llä on kielellinen erityisvaikeus, dyskalkulia, autismikirjon piirteitä, adhd ja Touretten syndrooma. Mitä lisätietoja kuvittelisitte tarvitsevanne, ennen kuin voitte tehdä ennustuksen siitä, kuka noista lapsista todennäköisimmin menestyy parhaiten tulevaisuuden työelämässä? Vanhempien koulutuksen? Sen, onko jollakulla maahanmuuttotaustaa? Ovatko vanhemmat eronneet? Onko lähipiirissä päihteidenkäyttöä? Sisarusten lukumäärän? Synnynnäisen temperamentin? Kodin pinta-alan? Mitä kautta lähtisitte hakemaan vastausta? Vai siirtyisittekö suoraan kyseenalaistamaan käsitettä “menestyä työelämässä”?

  Harva ehkä kuitenkaan ajattelisi, että nämä kaikki lapset seisovat samalla viivalla ja jokaista autetaan yhtä vähän tai paljon. Ei noilta lapsilta kukaan kysy, haluavatko he tulla luokitelluksi mainittujen ominaisuuksiensa perusteella. Silti jokaisella ominaisuudella on oma tilastollinen ennustearvonsa, kuinka työelämässä käy. Matemaattiset vaikeudet ovat muuten yleisempi syy keskeyttää opinnot kuin lukivaikeus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. AE, monesti ihmiset eivät tunne erilaisten suuntien virallisia määritelmiä eivätkä reagoi niihin, vaan niin kuin tässäkin: intersektionalismin populaariin versioon.

   Eivät ihmiset taatusti ole esimerkiksi erityisoppijoiden erilaista opetusta ja tukemista vastaan, päinvastoin, vaan siellä, missä intersektionalismia kritisoidaan, kritisoidaan tätä populaaria versiota, joka on rantautunut meillekin rapakon takaa. Populaarista versiosta olen viimeksi esittänyt esimerkin Renaz Ebrahimin hysteerisestä raivoamisesta Esko Valtaojalle kuvitellusa sorrosta. Kannattaa katsoa tämä jostakin netistä.

   Intersektionalismin käytännön ongelma on ihmisten eriyttäminen ja polarisaatio, maailman hahmottaminen hyvin pelkistetysti identiteettien pohjalta sekä syrjijä - syrjitty -luokittelun kautta. Tällöin se, mihin identiteettiryhmiin joku yksilö kuuluu, voi tulla ohjaavaksi periaatteeksi arvioitaessa sitä, kenen oikeuksia tulisi ylläpitää sen sijaan, että ratkaisua haettaisiin aina tilannekohtaisesti arvioiden.

   Ja jos kärjistetään, huom. kärjistetään, niin tämähän tarkoittaa sitä, että mitä enemmän ihmisellä on vähemmistöidentiteettejä, sitä enemmän häntä tulisi kuulla ja kääntäen: sitä vähemmän painoarvoa tulisi antaa sen kannoille, joka ei edusta jotakin vähemmistöryhmää.

   Poista
  2. Kannattaa huomata, että puhun siis tästä populaarista versiosta, en aatteellisesta alkuperäisestä, koska se on julkisuudessa hävinnyt näiden ylilyövien ebrahimien alle. Juuri tämä ärsyttää tavan kansalaisia.

   Poista
  3. Eivätkä temperamentti ja oppimisvaikeudet haittaa pelkästään opintoja, vaan voivat tappaa työelämän myöhemminkin.

   Poista
  4. Lähtökohtaisesti en muista sanoneeni, että inhoan sitä - ja maalikohtaisesti en mielestäni ikinä käytä inhota-sanaa.

   Mutta varmaan se on totta.

   Poista
  5. Mitä intersektionaalisuuteen tulee, niin itse ajatushan on järkevä ja oikea. Ehkä se tunteenpalo syttyy esitystavasta tai oletetuista motiiveista ynnä muusta sellaisesta, esimerkiksi juuri tästä Iineksen esittelemästä populaarista lainatavarasta.

   En tiedä liittyykö tämä juuri tähän asiaan, mutta meilläkinhän on jo nähty älyttömiä syytöksiä suomalaistenkin osallistumisesta orjakauppaan - faktahan kun on, että viimeisen 500 vuoden aikana suomalaisia on viety orjiksi tuhatkertaisesti enemmän kuin suomalaiset ovat vieneet minnekään.

   Sitä paitsi ilmaisua "orja" käytetään historiallisessa mielessä aivan väärin. Mielikuvissa he ovat kahleet kaulassa viruvia alastomia mustia, todellisuudessa usein aivan muuta.

   Poista
  6. Esimerkiksi julkisten tilojen esteettömyys ei ole näkevien tervejalkaisten sortoa.

   Poista
  7. Kannattaisi nyt Santerin ja Keltiäisen lukea kommentit ym-mär-täen. Kukaan ei ole täällä ollut näitä eriäviä käytäntöjä vastaan, ei koskaan eikä sanallakaan.

   Kyse on intersektionalismin populaarin version kritiikistä, joka on aiheellista.

   Erityisoppijoiden erillinen opetus, esteettömät kulut eri paikkoihin tai helpot selkokieliset uutiset, venäjänkieliset uutiset, saamenkieliset uutiset, viittomakieliset uutiset ovat tarpeellisia asioita. Se joka arvostelee intersektionalismin ylilyöntejä, siis populaaria versiota, ei ole kaikkea eriyttämistä vastaan, ei tyhmä ja tietämätön, vaan aivan oikealla asialla kritiikkeineen. Ebrahimimäiset käytökset ovat paitsi typeriä myös tuomittavia. Ne uhkaavat pilata koko aatteen.

   Poista
  8. Minua jaksaa ihmetyttää se asia, että jos kritisoi jotakin poliittisesti korrektia asiaa tai ilmiötä, niin sieltä jostakin poliittisen korrektiuden ytimestä tulee heti ennakkoluuloinen oletus kritisoijan tietämättömyydestä ja mahdollisesta tyhmyydestä, ja ääripäähän vietynä siitä kauheimmasta, jota ei ääneen uskalla sanoa vaan kuiskaten: persuudesta.

   Minusta nämä ennakkoluuloiset änkyrät paljastavat korkeintaan oman kuplansa kapeuden. Miten ahdasta lopulta onkaan valmiissa maailmassa, jossa itsenäinen ajattelu on rikokseen verrattava aktiviteetti.

   Poista
  9. Onko täällä nyt kuultavissa kauhistavia persukuiskauksia? Minä en kuule mitään. Santerinkaan en lue väittävän, että joku täällä olisi väittänyt esteettömyyksistä mitään. Minä kuvittelen hänen esittävän analogian. Jos me tervejalkaiset näkevät emme pidä sortona sitä, että rakennetaan esteettömiä tiloja, miksi eräissä muissa asioissa on niin paljon vaikeampaa, jos otetaan huomioon muutkin kuin enemmistön edustajat? Mutta tämä on vain minun tulkintani. Enhän minä Santerin ajatuksista tiedä.

   Ebrahimin raivoesiintymisen esiin nostaminen yhä uudestaan on minusta laiskaa intersektionaalisuuden käsittelyä - olipa kyse sitten "populaarista versiosta" tai vähemmän populaarista. En minäkään niin aggressiiviselta vaikuttavan ihmisen kanssa lähtisi autiolle saarelle. Valtaoja saattaisi olla rattoisampaa saariseuraa. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä vähemmän olen kiinnostunut siitä, mitä ihmiset väittävät aatteikseen.

   Mikiksen linkkaama kaaviokuva somekeskustelujen rakenteesta ilahdutti minua. Kyllä tämäkin keskustelunhaara vielä päätyy sotahistoriaan.


   Poista
  10. Ei tässä keskustelussa ole tähän mennessä kuin yksi persukuiskaus. Monesti niitä on enemmän, joten varautuminen niihin on opittu refleksi.

   Ebrahimin esiinnosto ei ole laiskaa analyysia. Tapaus on lähes kaikkien tietämä, tunnettu, ja se on helposti löydettävissä. Se on edustava lajissaan, ja sitä ei tarvitse viittein todistella. Voisin toki viitata vaikkapa myös erilaisten seksuaalivähemmistöä edustavien henkilöiden keskusteluihin, joita on netti pullollaan. Näistä löytyy Ebrahimin kaltaisia kokemuksia kaltoinkohteluista. En halua kuitenkaan viitata näihin, koska niiden totuusarvo on vain kertojan itsensä varassa.

   Minusta on itsestäänselvää, että erilaisten vähemmistöjen etuja otetaan huomioon, kunhan ei muodosteta ohituskaistoja. Tarkoitan esimerkiksi sitä, että toimeen tai tehtävään ei valita vähemmistöedustajaa statuksensa vuoksi ohituskaistalta, vaan siksi, että hän on pätevin. En kannata edes mies- tai naiskiintiöitä, koska niissä voidaan sivuutttaa henkilön pätevyys tehtävään.

   Ja toivon hartaasti, että Suomesta ei tehdä mini-Amerikkaa, jossa on saman volyymin ongelmat. Se ei olisi totta.

   Poista
  11. Kannattaa nyt vihdoinkin huomata se, että kritiikki kohdistuu meille rantautuneeseen populaariin intersektionalismiin, jonka tunnusmerkkinä ovat ylilyönnit, ei erityisryhmän huomioonottoon.

   Ei kai kukaan voisi arvostella vaikeassa tilanteessa olevien tukemista? Minua hämmästyttää, että se tulee edes mieleen. Y-li-lyön-nit, ja vain ne. On itsepetosta kieltäytyä näkemästä niitä.

   Poista
  12. Taisin epäonnistua muotoilussani, kun puhuin erityislapsista. En eilisessä kommentissani pyrkinyt tuomaan esille sitä, otetaanko erityislapsia huomioon vai ei. Pyrin kertomaan, että se ryhmä ei ole millään muotoa yhtenäinen. Me voimme poimia kymmeniä asioita, jotka vaikuttavat siihen, kuinka ihmisen elämässä käy (so. mitkä asiat vaikuttavat hänen yhteiskunnalliseen asemaansa), mutta vaikka poimisimme ja poimisimme, emme lopultakaan tietäisi, olemmeko poimineet oleelliset asiat. Yritin siis kertoa, miksi intersektionaalinen lähestymistapa on väistämättä vajaa, vaikka se lähtö- ja maalikohtaisesti olisi hyvä. Samalla tapaa näen myös populaariksi määrittämäsi intersektionaalisuuden.

   Ebrahimista totean vain, että onneksi hänelläkin on sananvapaus.

   Poista
  13. Liitän tähän yhden esimerkin, joka ei ehkä ole laiskaa analyysiä. Mielestäni se on tyyppiesimerkki ylilyövästä intersektionalismista.

   Nimittäin professori Gordon Klein hyllytettiin kolmeksi viikoksi virastaan, koska yli 20 000 ihmistä oli allekirjoittanut vetoomuksen, jotta hänet erotettaisiin pysyvästi yliopistostaan.

   Hänen syntinsä oli se, että hän ei suostunut arvioimaan mustia oppilaita kevyemmin perustein kuin valkoisia. Eräs hänen opiskelijansa oli vaatinut tätä, koska oli syvästi järkyttynyt mustaihoisen George Floydin brutaalista kuolemasta poliisin käsissä.

   Professorin Klein ei suostunut pyyntöön, vaan vastasi opiskelijalle muun muassa kysymällä, miten hän voisi havaita mustaihoiset oppilaat, kun kyseessä oli nettikurssi ja siteeraamalla Martin Luther Kingiä: “Muistatko MLK:n kuuluisan puheen, jossa hän sanoi, että ihmisiä ei pitäisi arvioida heidän ihonvärinsä perusteella?”

   https://www.washingtontimes.com/news/2020/jun/10/gordon-klein-ucla-professor-suspended-doling-speci/

   Poista
  14. Eli tästä puhun, eikä tähän ole tarpeen liittää mitään, mikä liittyy aitoon ja alkuperäiseen intersektionalismiin, jossa ei ole mitään epäselvää eikä opettamisen tarvetta. Jopa minut toisen asteen opena on koulutettu aikoinaan jo erityisoppijoiden ryhmäyttämiseen ja huomioonottoon, ja minusta se oli täysin normaalia ja ok.

   Poista
  15. ”Ebrahimista totean vain, että onneksi hänelläkin on sananvapaus.”

   Tätä ei kukaan ole häneltä kieltänyt, vaikka Ebrahimi itse halusi kieltää Esko Valtaojan sananvapauden, aivan samoin kuin linkin jutun opiskelija halusi kieltää Gordon Kleiniä arvostelemasta opiskelijoitaan tasavertaisesti.

   Poista
  16. Nyt kun AE selitti, niin ymmärsin Santerin vertauksen kontekstin. Toivottavasti oikein, sillä olen samaa mieltä.

   Mutta se, että arvosanoihin vaikuttaisi oppilaan ihonväri, on tietysti hölmöä. Takana lienee oletus, että tiettyyn etniseen ryhmään kuuluva ei ole saanut samoja mahdollisuuksia opiskella kuin johonkin toiseen kuuluva.

   Mihin raja vedetään? Onhan kauhistuttavaa sortoa sekin, että minä synnyin syrjäseudulle eri puolelle maapalloa kuin Amerikan huippuyliopistot, enkä ole väärien vanhempieni takia oppinut englantia äidinkielenäni, joten joudun antamaan valtavasti tasoitusta syntyperäni takia!

   Ebrahimilla on Suomessa täysi sananvapaus - mitenköhän lie olisi synnyinmaassaan Iranissa? - joten sanoistaan on tietysti kannettava vastuukin. Niinhän Räsänen ja Halla-ahokin joutuvat tekemään.

   Ebrahimia ei valtakunnan syyttäjä ahdistele, mutta medialla ja kansalla on oikeus kertoa mielipiteensä hänen puheistaan.

   Sen kummempaahan ei kai ole tapahtunut?


   Poista
  17. Ymmärtäisin näiden itsestäänselvien esimerkkien esittämisen - esteettömyys ei ole sortoa - jos joku olisi täällä esittänyt tätä vastustavan ajatuksen.

   Kun ei ole esittänyt, esimerkki on silkkaa olkiukon rakentamista oletetusta ennakkoluulosta: koska tuo kritisoi intersektionalismia, se

   a) ei tajua miten luonnollista intersektionalismi on jo
   b) se on kaikkea tiettyjä ryhmiä varten pykättyjä asioita vastaan.

   Minua suututtaa tällainen argumentointi, jossa ei lueta kirjoittajan tekstiä, vaan oletetaan asioita omien ennakkoluulojen pohjalta. Pitäytykäämme vain kirjoitetussa sanassa, ei omissa luuloissa.

   Poista
 21. On järkyttävän sydäntsärkevää, että jo pieni lapsi luokitellaan diagnooseilla ja jopa lääkitään psyykeä pienestä pitäen. Karmeeta tuo luokittelu, lapsen ominaisuuksien tilastollinen ennustearvo pärjätä työelämässä.
  Ikään kuin mitään muutoksia lapsen kehityksessä ei voisi tapahtua.
  Hirvittää kuulla, kun jotkut äidit ikään kuin kehuskelevat, että meidän villellä on adhd. Minä häpeäsin ja kokisin hirvittävää syyllisyyttä epäonnistumisesta äitinä.
  Lasten lisääntyvä levottomuus johtuu ensisijaisesti kodin ilmapiiristä ja vanhempien taidoista olla vanhempia. Alle kaksivuotiaitten kypsymättömyys ryhmissä oloon päiväkodeissa tiedetään, mutta silti äidit ja isät hylkäävät lapset laitoshoitoon yhä pienempinä. Minä en raaskisi viedä niin pientä lastani vieraiden hoitoon. Enkä tarvinnutkaan.
  Kännykän ja pelien rajaton käyttö, epäsäännolliset ja epäterveelliset ruokailut kotona eivät voi myöskään olla vaikuttamatta lapsen kokemaan turvattomuuteen.
  Sydämeen koskee myös niiden lasten elämä, jotka joutuvat erotilanteissa ramppaamaan kahden kodin välillä, sekä huostaanotettujen kokemuksista monissa sijaiskodeissa.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen miettinyt näitä kahden kodin lapsia, joita on nykyään hyvin paljon. En yksinkertaisesti tiedä, onko kaksikotisuus mielestäni hyvä asia. Mietin, että jos se olisi kohdannut minua, olisin kokenut levottomuutta. Olen siksi ehkä yhteen paikkaan kerrallaan kiintyvä koti-ihminen. Ehkä moni lapsikin on?

   Poista
  2. Luin jostakin paremmasta käytännöstä: lapsi asuu kotona ja vanhemmat ramppaavat siellä vuoroviikoin.

   Poista
  3. No jos minulta kysytään virallista mielipidettä, niin se taitaa olla se, että lapsella on yksi pysyvä koti, toisen vanhemman kanssa, ja toinen vanhempi on se, joka juoksee lapsen luokse, hakemaan häntä tai tapaamaan lapsen luona. Näin lapsella olisi yksi varma lähivanhempi aina lähellä, ja toinen, toivottavasti myös läheinen aikuinen helposti tavattavissa.

   Mutta perheet ja lapset ovat erilaisia, eikä ole kahta sanaa siitä, että kukin perhe jakaa asumisensa tahtomallaan tavalla.

   Luulen, että syy lapsen kahteen kotiin voi joskus olla myös taloudellinen. Määrätyt elatusmaksut jäävät kai pois, jos lapsi asuu tasaisesti vuoroin kummankin vanhemman kanssa.

   Poista
  4. Asiasta kolmanteen. Mitä tulee Annika Saarikon joulusataseen, siis jouluna maksettavaan ylimääräiseen lapsilisään, niin ei, ei missään tapauksessa. Vaalitemppu, ja väärä kohde.

   Lapsilla on jo lapsilisät ja monenlaista helpotusta, subjektiivista päivähoito-oikeutta ja ilmaista kouluruokaa ja oppikirjaa ynnä muuta, mikä on hyvä asia.

   Jos jotakuta ihmisryhmää halutaan jouluna muistaa, niin minun verorahani saa mieluummin suunnata vanhuksille, joilla ei ole läheisiä elossa. Yksinäisille vanhoille jouluna parisataa euroa. Tälle peukut. Vaan ei kukaan poliitikko tätä lupaa, koska nämä yksinäiset vanhukset tuskin muistavat äänestää vaaleissa.

   Poista
  5. Noora, joskus aiemmin autismin arveltiin johtuvan äidin ja lapsen suhteen kylmyydestä tai vastaavasta. Sittemmin todettiin, että eipä se siitä johdukaan.

   Varmasti yhteiskunnan nopealla muuttumisella ja medikalisaatiolla on vaikutusta siihen, että esimerkiksi adhd-lapsia on nykyään niin paljon. Koteja en lähtisi osoittelemaan tästä asiasta. Monille adhd-lapsen vanhemmille lapsen lääkitseminen on vaikea asia. Yhtäältä lääkkeet ovat psykostimulantteja, kuten vaikkapa amfetamiini. Lääke synnyttää riippuvuutta, ja monet vanhemmat pelkäävät, että kynnys myöhempään huumeiden käyttämiseen madaltuu. Toisaalta lapsi usein kykenee työskentelemään ja käyttäytymään koulussa asiallisesti, jos käyttää lääkettä. Jos lapsi ei käytä lääkkeitä, impulssikontrolli on yleensä niin heikko, että hän helposti ajautuu kaikkeen typerään, kuten ilkivaltaan, varkauksiin ja päihdeseloiluihin. Se taas haittaa tulevaisuutta omalla tavallaan.   Poista
  6. Voihan asiaan vaikuttaa sekin, että nykyään tutkitaan herkemmin ja enemmän kuin ennen. Olihan meilläkin luokkatovereina kaikenlaisia tyyppejä, itse yhtenä, mutta ehkä monelle oli hyväkin käydä koulu muiden mukana.

   Minä olin kiltti poika, jolla alkoi tökkiä lukiossa, monesta syystä toki, ja olen usein ajatellut, että jos olisi ollut jokin taho, jonka kanssa olisi voinut keskustella, niin olisin selvinnyt helpommalla. Silloin ei vielä ollut.

   Nyt ratkaisin ongelmani lähtemällä Ruotsiin töihin, haahuilemalla ja sekoilemalla siellä aikani - ja palaamalla opiskelun pariin vähän viisastuneena.

   Paino sanalla "vähän". Mutta riittävästi.

   Poista
  7. Tätä itsekin mietin. Minun opeaikanani vuoteen 2005 asti tunnistettiin lähinnä puhe- ja lukihäiriöt.

   Yhden aspergerpojan muistan. Ei hän saanut muuta kuin normaalia tukiopetusta, ei mitään erityisopetusta. Muistan, että pidin häntä hyvin älykkäänä, älykkäämpänä kuin valtaosaa luokasta.

   Kun haastatteli oppilaita, oli hyvin tavallista, että he ei eivät olleet saaneet peruskoulussa erityisopetusta, edes nämä lukihäiriöstä kärsivät. Muistan kyllä sen, että arvioin heidän kirjoituksensa ”ilman virheitä”, siis vain sisällön. Tämä oli yleisohje erityisoppijoiden koulutuksessa. Muistan miettineeni asian oikeudenmukaisuutta oikeinkirjoituskokeessa, jossa lukihäiriöinen saattoi saada paremman arvosanan kuin häiriötä potematon. Ehkä se oli oikein.

   Poista
  8. Varmaan lapsia tutkitaankin herkemmin. Joitakin vuosia sitten ainakin tässä kaupungissa koulut saivat lisärahaa erityisen tuen päätöksistä (tai silloin niitä vielä taidettiin kutsua erityisopetuspäätöksiksi). Kuten arvata voi, noina vuosina erityisen tuen lapsia nähtiin kouluissa hyvin paljon. Kun lisäraha lakkasi, erityisen tuen oppilaiden määrä laski. Että tämmöinenkin aspekti on.

   Nykykoulussahan oppilaitten diagnooseja ei saa kirjata mihinkään pedagogisiin asiakirjoihin. Pitää vain kuvata lapsen toiminta sillä lailla, että lukija ymmärtää, mistä on kyse. Aluksi, kun tällainen käytäntö tuli, se tuntui minusta omituiselta. Nykyään luulen ymmärtäväni, miksi niin tehdään.

   Poista
  9. Minäkin muistan muutaman tällaisen "neropatin", joiden omituisuutta me pidimme vain yliälykkyytenä ja herkkyyttä ylihyvänä kasvatuksena.

   Sellaisia kavereita ei muuten kiusattu "omituisuudestaan" ikinä, he olivat ikään kuin sen rajan takana.

   Toisaalta se "kiusaaminenkin" oli tällä nimellä tuntematon termi. Jotkut tyypit vain tyrkkivät, toiset nimittelivät, kolmannet naureskelivat jne. Olen kokenut sitä itsekin ja ajattelin vain, että tuo tyyppi on typerys.

   Pahinta oli kun minua 12-vuotiaana pilkattiin ihastumisesta yhteen mimmiin... ensin yritin saada ne hiljenemään lumipesuilla yms, en siis fyysisesti pelännyt heitä, ja kun se ei loppunut, niin päätin vain kestää. Seuraavana vuonna rinnakkaisluokkia sekoitettiin ja haukkuminen jäi. Muistan silti vieläkin sen voimattomuuden tunteen.

   Vasta oikeassa murrosiässä mieleeni oikeasti tuli, että mitähän se tyttö tuumasi... Hän oli hiljainen etupenkin mimmi maalta, enkä ole tavannut häntä sen jälkeen. Jouduimme siis eri luokille, mutta muista syistä. Häntä ei siis kiusattu minulla, mutta silti.

   Tämä avautuminenhan on terapeuttista!

   Poista
  10. Onpa sympaattista, että ihastuksesi kohde oli hiljainen etupenkin mimmi. Ei ihan kaikkein tyypillisin 12-vuotiaan pojan valinta, sanoisin.

   Poista
 22. Samaa mieltä, mutta jos lapsiperheitä avustetaan, joku tuloraja pitää olla kriteerinä. Hyvintoimeentulevat eivät satasta tarvitse.
  Kyllä hävittäjien ynnä muun sotimimiseen tarvittavien tappokoneiden hankinnoissa ei kitsastella, mutta vanhukset jätetään koteihinsa lähes heitteille. He sentään ovat rakentaneet aikanaan hyvinvointiyhteiskunnan. Nyt heitä ei osata tai haluta arvostaa.
  Eilen sisareni ja minä kestitsimme täällä maalla kuolemaa lähestyvää tätiämme. Tädin tytär ja vävy olivat mukana. Syöpä on edennyt luustoon, ja kipulaastareiden ym. lääkkeiden turvin hän elää vielä asunnollaan. Toki muutkin hänen lapsensa auttavat äitiään kaikin tavoin, sekä terveydenhuollosta käyvät kotona ottamassa verikokeet jne.
  Kyllä pysäyttää, nähdä ennen niin elämänvoiminen tätini vähälle aikaa kovasti muuttuneena. Hän kertoi että kaikki asiat hänen kuolemaansa varten on tehty. Urheasti hän on kahdeksan vuotta taistellut. Välillä voinut paremin, mutta nyt lääketieteen keinot on kaikki käyty.
  Tulee ajatelleeksi omaa kuolemaa. Onko lähtö nopea, jolloin ei ehdi hyvästellä ihmisiä, joita haluaisi. Ei ehdi käydä paikoissa, joissa vielä olisi halunnut. Tätini on nyt päässyt lastensa ja serkkujen avulla vierailemaan paikoissa joissa on vielä halunnut. Tätinihän on asunut tässä torpassani kauan sitten.
  Tädilleni oli aikaa tehdä jäähyväismatkoja ja järjestää jäämistönsä sekä hautajaisensa vielä itse. Kyllä läheisen kuoleman läheisyys pistää ajattelemaan omaa viimeistä matkaa, josta ei kukaan pääse yli eikä ympäri.

  VastaaPoista
 23. Nooran kommentti yllä.

  VastaaPoista
 24. Toivotaan tädille mahdollisimman vähän kipuja viimeisellä taipaleella.

  Samaa mieltä tulorajoista. Oikein hyvätuloiset eivät tarvitse ylimääräisiä satasia.

  Vaan kuka on hyvätuloinen nyky-Suomessa? Juuri luin kirjoituksen siitä, miten monet hyvin kouluttautuneet perheet elävät ahdingossa. He eivät saa mitään apuja tai tukia mistään, usealla on opinto-, asunto- ja autolainoja, sillä Suomessa perusauto on useimmalle välttämättömyys, ja se maksaa maltaita muihin EU-maihin verrattuna. Samaten asunnot ovat mielettömän kalliita etenkin Etelä-Suomessa. Ja pakko on asua ja kulkea töihin ja muuallekin.

  Muistan itsekin nuorena opetajana, miten duunarit siinä vieressä rakensivat perheilleen ensi töikseen omakotitalon ja ajelivat isoilla autoilla, kun me opet ja muut ns. akateemiset asuimme kerrostaloissa ja jopa kaupungin luukuissa. Opintovelan takaisinmaksu oli kymmenen vuoden urakka eikä minulta ainakaan inflaatio syönyt velkaa pois. Vasta sitten alkoi olla asunnon vuoro.

  On hieman harhaanjohtavaa kehottaa nuoria kouluttautumaan korkealle hyvin ansioiden vuoksi. Jos pelkästään ansiot ovat tärkeät, kannattaa hankkia ammattikoulutus tai olla hyvä tyyppi, joka pääsee somen tai median kautta esille.

  VastaaPoista
 25. Se vasta kummallista on, että kaikenlaiset viihdetaiteilijat ja urheilijat palkitaan käsittämättömillä summilla ja esim. sairaanhoitajille ei millään korotettaisi palkkoja. Jokin tärkeysjärjestys ihmisten työn rahallisessa arvottamisessa pitäisi olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä asia on vaikea siinä mielessä, että varmaan kaikki soisivat hoitajille lisää liksaa. Etenkin nyt koronan riehuessa edelleen voimalla keskuudessamme.

   Se on vaan kuitenkin niin, että ei voi korottaa vain yhden kunnallisen alan palkkoja jättämällä muut kunnalliset matalapalkka-alat entistä syvmpään kuoppaan. Samalla olisi korotettava myös hoitajaa korkeammin koulutettujen luokanopettajien palkkoja, kirjastonhoitajien, sosionomien ja monen muun alipalkatun ryhmän.

   Tähän ei korviaan myöten veloissa olevalla valtiolla ole yksinkertaisesti varaa. Verojakaan ei voi enää korottaa, sillä veroasteemme on nyt jo maailman korkeimpien verojen kärkipaikoilla. Verotus myös syö ostovoimaa ja heikentää sitä kautta maan talouden tilaa..

   Poista
 26. No nyt on " videopeto" irti medioissa! Sanna bilettää kännissä. Julkistiko omat suosikkibilettäjät kohuvideon? Kaveripiirissä on sukupuolivähemmistöä ja Antti Tuiskua soitetaan.
  Ei olisi ihmeellistä jos joku tavallinen tantta bilettää kännissä, mutta että maamme pääministeri vajoaa tasolle, jossa suostuu kuvattavaksi videolle ko. porukassa. Ohoh! Kuten ounastelin, demarien vanhasiipi ei katso enää hyvällä moista julkisuutta.
  Raskas työ, raskaat huvit!
  Ruotsin medioista on jo Marin saanut kritiikkiä osakseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaimo näytti minullekin sen videon, ihan melkein pyytämättä, mutta en minä vaan näe että Sanna olisi kännissä.

   Ei ainakaan siinä mielessä kännissä kuin esim. minä, Mikis ja Riku, toki vain joskus harvoin. (Santeria en epäile.)

   Pienessä sievässä Sannukka korkeintaan oli, sievä kun on, muttei sitäkään huomaa.

   Kovempi juttu tässä mielestäni on Sannan lähipiiriin ujuttautunut petturi!? Epäilen valepukuista Putinia. Nyt se sitten alkaa, ukkopekat pois varastorasvasta pojat!

   Poista
  2. Juu juu, mitään känniä ei näy, selvin päin koko porukka. Eikä mitään huumehia, totta jauhopliuta. Kivaa ja korrektia hauskaa. Meillä on cooli presidentistä seuraava. On
   vain kiva, että instituutioita vähän ravistellaan. Työllisyyskin noussut kohisten, vaikka työtuntien määrä laskenut. Suomi mainittu maailmalla.Torille!

   Poista
  3. Kun on elänyt Kekkosen, Karjalaisen, Leskisen ja kumppanien aikana, tuo tuntuu lasten leikiltä. Kuten onkin. Ahti kännäsi, Sanna bilettää.

   Poista
  4. Hallitsijat ovat kautta historian tehneet pahojaan, harjoittaneet haureutta, käyttäneet mielivaltaa, murhauttaneet kilpailijoitaan, katkoneet kauloja ja syösseet ihmisiä maanpakoon. Entisten miespoliitikkojen kännisekoiluja, Leskisen ja Karjalaisen muovikasseja naureskeltiin hyväntahtoisesti, mutta herra paratkoon, menihän miehiltä lopulta imago ja luottamus hoitaa tehtäviä vakavasti. Kumpikin epäonnistui ja ikuinen stigma jäi. Kekkonen on omassa sarjassaan.

   Aika nyt on vain eri. Hallitsijoilta ja poliitikoilta on alettu vaatia eetosta ja moraalia ja jopa ryhtiä siinä kuin keneltä tahansa kansalaiselta. Tämähän on mitä parasta demokratiaa ja kansanvaltaa.

   Poista
  5. Muuten, tuli mieleeni, että jos nuori naisopettaja laittaisi alkoholinhuuruisia juhlimisvideoitaan someen, niin hän saattaisi pian olla entinen opettaja. Millaista mahtaisi olla opetustyö koulussa tämän jälkeen?

   Ja nyt ihan tiedoksi siltä varalta, jos joku tuntee halua rakentaa tästä olkiukkoa, jossa paheksun sitä, että opettajakin juhlii, niin en moralisoi tässä. Kysyn vaan, miten kävisi. Olen utelias. Mitä arvelette?

   Poista
  6. Lisäys: Tai miksei vanhakin opettaja… Opettaja yleensä.

   Poista
  7. Paheita riittää jokaisella, toisille ne vaan ovat hyveitä, koska he samaistuvat ja tuntevat sympatiaa samanlaisiin esikuviin kuin itse on.
   Kyllä opettaja herättäisi pahennusta, jos kännissä hörheltäisi kuten pääministeri.
   Tulee mieleen, mitä uskovaiset äänestäjät ajattelevat pääministerin kännäämisestä? Kokevatko katharsiksen?
   Onhan minusta ihmeellistä millaisen,tuntemattomankin porukan kanssa pääministeri voi yöelämässä liikkua. Oliko turvamiehiä nukana? Hänethän voitaisiin huumata tai jopa kidnapata ja kiristää valtiota sillä. Tosi ajattelematonta touhua. Ihmettelen myös pääministerin viehtymystä seksuaalivähemmistön edustajien seuraan, mm. kansanedustaja Ilmari ja laulaja Alma.

   Poista
  8. Tuli mieleen Ruotsin demari pääministerin murha elokuvateatterin edessä. Pääministeri ei todellakaan voi elää yhtä vapaasti kuin muut ikäisensä.

   Poista
  9. Minun on vaikea kuvitella, että opettajaa ei kutsuttaisi rehtorin puhutteluun, jos tällaisia videoita vuotaisi nettiin . On myös päivänselvää, että niiden julkaisu kiellettäisiin työpaikan menettämisen uhalla. Ja kansa ja vanhemmat eivät taatusti puolustaisi opettajaa niin kuin nyt pääministeriä kiitellään.

   Eli kuka saa julkaista alkoholinhuuruisia juhlimisvideoita ja huudella jauhojengiä, kuka taas ei? Ei kai tässä asiassa ole nähtävissä kaksinaismoraalia?

   Ja jälleen: tästä ei kannata rakentaa olkiukkoa. Minua ei Marinin video liikauta sinne eikä tänne, vaan kysyn ilmiön perään: kuka saa tehdä ja mitä, ja kuka taas ei.

   Poista
  10. Kyllä minulle taas tuli vahvistus ensimmäisiin vaikutelmiini Marinista. Ei jatkoon!

   Poista
 27. Totta Tapsa, että lasten leikkiä, juu! On totisesti Sannalta tainnut murkkuikä iskeä takautuvasti päällensä. Vaikka näin kai se lienee, että Suomen tulevaisuudesta päättää bile- ja huumekansa. Hyvä, että kannattajia riittää.

  VastaaPoista
 28. Menisi vaikka Espanjaan bilettämään julkisuudelta piilossa, kuten monet sukupuolivähemmistöjulkkiksemme tekevät.

  VastaaPoista
 29. Vaan nyt ovat sadepilvet
  purkamassa täällä lastiaan. Kaatosateen harmaa seinä peittää näkyvyyden ja sähkövaraukset törmäävät äänekkästi katon yläpuolella. Salamat pelottavat minua ukkosmyrskyissä eniten. Myös lähimaastossa ollut taannoinen pyörremysky ei ole leikin asia. Se voi kaataa paksujakin puita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä Satakunnassa ukkosti eilen parisen tuntia ja pihalla olevaan ämpäriin oli kertynyt vettä melkein puoli ämpäriä.Oli ihanaa, vaan tänään taas on kuuma ja kostean painostava ilma.

   Jos olen mökillä, pelkään ukkosta. Täällä rivitalossa kaupungissa ei pelota, vaan nautin.

   Poista
 30. Huumetestiin Mariinia vaaditaan nyt niin somessa kuin parissa puolueessakin.
  Virkamiehen käyttäytymisellehän on selvät säännöt olemassa. Ihmetellään myös seurueita, missä pääministeri liikkuu. Eikö aviomiehellä ole sananvaltaa, vai riekkuiko hänkin mukana?
  Käsittämätöntä, että demarit hyväksyvät moisen käytöksen ja antavat täyden tukensa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei nyljetä nahkaa ennen kuin karhu on ammuttu.

   Jos Marin olisi viisas, hän katkaisisi huhuilta siivet ja menisi huumeseulaan. Se olisi jopa viisasta.

   Poista
  2. PS Minä kyllä suoraan sanottuna ihmettelen nyt tämän kohun suuruutta. Olen huumeita vastaan, mutta en olisi uskonut silti pääministerin juhlinnasta syntyvän tämän suuruusluokan kalabaliikkia. Lehdistöhän on revetä liitoksissaan juttujen määrällä.

   Herää kysymys: miksi, mitä tämän takana on? Pelkkä pääministerin biletys ei minusta riitä selitykseksi.

   Poista
 31. Mahtavaa että meillä kerrankin on pääministeri, joka asiakysymysten lisäksi hallitsee elämisen ja ilon. Ei ole häntä yksissäkään kansainvälisissä kokouksissa tarvinnut hävetä, niin kuin eräitä toisia, päinvastoin. Ymmärrän kyllä silti kaksinaismoralisteja, jotka kaipaat menneiden, hyvien aikojen murahtelevien körmyjen (Karjalainen, Paasio, Sorsa, Lipponen, Aho, Katainen) aikaa. Mielestäni nämä herrat sopivat paremmin Mikkelin Vahakabinettiin: (kts. googlettamalla ”Tunnistatko sinä Visulahden vahakabinetin merkkihenkilöt?”... Ei onnistunut suora linkitys minulta, siksi poistin edellisen kommentini.) – Saarikoski Pentti aikoinaan ehdotti, että kirkkojen edessä käsi ojossa törröttävistä vaivaisukoista tehtäisiin kondomiautomaatteja. Joka – tällaisina siveettöminä aikoina kun nyt taas elämme, olisi hyvä idea edelleen.

  Ps. On sanottu, että ketä parjataan, sitä on tuettava. Nyt Sanna Marin tarvitsee enemmän sympatiaa ja ymmärrystämme kuin ”noin neljän tuulen tuivertama” Teuvo Hakkarainen. (Ainakin toistaiseksi.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Tulee mieleen, mitä uskovaiset äänestäjät ajattelevat pääministerin kännäämisestä?" miettii Noora.

   Luulisin että samaa mitä minä ajattelen uskovista: "kaikenmaailman sekopäitä niitä maa päällään kantaakin."

   Poista
  2. Lukemani mukaan Sanna Marinille sataa tukea kaikissa keskusteluissa, vähemmistössä on tuomitseminen.

   Hän on tulkitakseni keskustelujen yleishenkeä oikein: paras pääministeri ikinä, nuori nainen, joka osaa juhlia.

   Eli eihän hän ole suuren yleisön lynkkaama, vaan ylistämä, anteeksi nyt vain oikaisu, Mikis. Minä en osaa puolustaa ylistettyjä ja palvottuja idoleita, vaan kaikkien lynkkaamia ja halveksimia, huonoja poliitikkoja ja epämääräisiä ihmisiä. Marin on liian täydellinen.

   Poista
  3. Minusta tässä pitää myös katsoa, onko ylipäänsä mitään puolustettavaa, vai onko koko juttu ankka ja Venäjän trollin aikaansaama.

   ihmettelen kovasti, miten lehdet ovat revetä liitoksistaan, ja mietin sitä, onko toimituksissa nyt jotain tietoa, jota ei kerrota suurelle yleisölle. Ei pelkän biletyksen vuoksi Hesarikaan kirjoittaisi lukuisia juttuja Marinista. Outo juttu.

   Poista
  4. Twitterissä kinastellaan kuuluuko videolla "jauhojengi" vai ei. Minusta kuuluu, mutta toki asiasta voisi pyytää myös kommenttia Kotimaisten kielten keskuksen kielenhuollon asiantuntijoilta (fonetiikka)😂

   Poista
  5. Olen poistanut tämän kommentin arviolta kymmenen kertaa, en sen sisällön vuoksi, koska asiahan on ollut jo puoli päivää kaikissa lehdissä. Sinulla, vaihtuva nimimerkki, on edelleen porttikielto tänne, ihan oman käytöksesi vuoksi.

   Poista
 32. Joo, minä en asiasta sen enempää tiedä enkä mitään filmejä (vai miksi niitä Somessa sanotaan?) ole nähnyt. Juorut kiinnostavat minua erinomaisen vähän.- Mutta tekopyhyys vituttaa. Minun puolestani uskovat saavat olla polvillaan aamusta iltaan ja höpöttää omiaan, suon sen ilon heille mielelläni, mutta sitä en ymmärrä mikä hel-ve-tin oikeus heillä on puuttua muitten ihmisten (kuten minun) elämään ja tuomita se?! Perkūnas, sanon minä! (se on latviaa ja tarkoittaa ukkosenjumalaa, eli Perkelettä suomeksi). Minä en menolippua (meno-paluu eri asia) Taivaisiin tahdo, kun se tuntuu olevan täynnä toisia milloin mistäkin tuomitsevia fariseuksia ja saatanallisia sananselittäjiä. Ei siellä voisi ollaa kuin hirveen tylsää...


  Ps. Pelastusarmeijalaisia kunnioitan. Auttavat oikeasti. Ja apu tulee sydämestä. Jeesuksestakin puhuvat jos haluaa, mutta se on sivuseikka. Papusoppaa antavat, hymyilevät, lämpimät villasormikkaatkin antavaat jos on hukannut omansa, ja soittavat haitaria. (muistikuva -70 luvun Tukholmasta, Frälsningarmén)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sinäkin vielä ennen viimeisiä henkäyksiä mietit, missäköhän iäisyytesi tulet viettämään.
   Sanovat, että ennen kuin hetki
   koittaa, ihminen näkee elämänsä ikään kuin filmiltä, ellei sitten ole koomassa tai kipulääkkeillä tainnutettuna.

   Poista
  2. Mikis, luulisin, että uskovaisissa on nykyään paljon hyvinkin laajasydämisiä ja auttavaisia ihmisiä, jotka eivät tuomitse toisia. Sitä paitsi uskonsuuntia on monia eri.

   Ahkerimpia toisten tuomitsijoita uskovaisista ovat muslimit, joita suomalaiset piispat ja papit ovat auttaneet ja ottaneet kotiinsa asumaan. Sanoisin tällaista kyllä suvaitsevaksi laajasydämisyydeksi. Minusta tämä sinun puheenvuorosi on ahdasmielinen.

   Poista
  3. En usko olevani ahdasmielinen. Kritisoin vain asioita jotka koen järjettömiksi. Kaikki uskonnot perustuvat hölynpölyyn, toiset niistä ovat toisia pahempia (= yhteiskunnallisesti), kuten vaikkapa fundamentalistinen Islam. Sen lisäksi että se on pöytyä, se on myös käytännössä kammottavaa.


   Miksi mielestäni Jumala ei ole luonut elämää? No, biologialla on siihen monta vastausta, yksi on "ihmisen silmän rakenne"... Ihmisen silmä kun on niin avuttoman monimutkainen konstruktio, ja miksi? Koska se on vuosimiljoonia (siis jo ennen Homo sapiensia) kehittynyt alkeellisemmista versioista, joita aina on vaan (miljoonien vuosien aikana) korjattu ja korjattu (eli päivitetty) vähän paremmaksi... Ja nyt se on tälläinen: hyvin monimutkainen ja takaperoin mutta toimiva.
   Kyllä!

   Mutta miksi Jumala ei heti aluksi sitä 'luonut' tällaiseksi, mitä se nyt on, vaan väänteli sitä miljoonien vuosien aikana sinne sun tänne... Kummallista huumoria hänellä!

   Esimerkkejä on loputtomasti. Ajatellaanpa vaikka valaita. (ajattelee) Nisäkkäitä. Jotka olivat aiemmin noin koiran kokoisia rantavedessä eläviä sorkkaeläimiä. Ravintonsa he etsivät vedestä, yhä syvemmältä ja syvemmältä, ja lopuksi he sopeutuivat (nyt oiotaan vähän asioita) elämään kokonaan veden alla. Ja paisuivat, eräät heistä, KAMALAN isoiksi...

   Mitä ihme Jumalan pelleilyä tämä tämmöinkin on? Mikseihän Hän heti - kuin Taikuri - luonut Valaskaloja simbsalabim semmoisiksi millaisina me ne nyt tunnemme?

   Uskontoa ja biologiaa on täysin mahdoton sovittaa toisiinsa. Jompi kumpi on väkisin väärässä.


   Poista
  4. Mikis, minä sanoin että tämä sinun puheenvuorosi on ahdasmielinen. Et sinä, kokonaisuutena. Mutta sinun uskontoa sivuavat puheenvuorosi ovat usein ahdasmielisiä.

   Sanot nytkin, että kaikki uskonnot perustuvat hölynpölyyn. Uskonto on aate, johon joku uskoo, ja hänelle se voi olla totta, toiselle ei.

   Samoin poliittinen aate, johon joku uskoo, joku ei, on siihen uskovalle totta, toiselle taas hölynpölyä. Jokin kommunismille tai äärivasemmistolaisuudelle rakennettu Pirkkalan koulukokeiluhan oli täyttä fuulaa ja hölynpölyä ja se vedettiin pois. Muitakin poliittisia hölynpölyjä on, kuten tiedät.

   Kyllä uskonto ja poliittinen aate voidaan siis rinnastaa toisiinsa. Esimerkkini on täysin relevantti.

   Poista
  5. Mikis, minäkin kunnioitan pelastusarmeijalaisia. Yhtenä nuoruuteni kevättalvena minulla oli ystävä, joka nukkui yöt Pelastusarmeijan yömajassa, kun ei muuta ollut. Hän sanoi nukkumapaikkaansa ruumisarkun kokoiseksi. Minä saatoin hänet illalla yömajan edustalle, ja siinä katselimme toisiamme silmiin aika pitkään, sillä yömajaan ei päästetty vieraita. Hänellä oli päässään musta samettibaskeri.

   Tätini oli syvästi uskovainen ihminen. Hän kirjoitti mökillämme vieraskirjaan "Jeesus armahtaa meidät!", ja minua hävetti se lapsena ihan hirveästi: jos joku näkee ja luulee minuakin uskovaiseksi. Yläkoulun uskonnonopettaja esitteli piirtoheitinkalvolta, mitä mieltä Jumala on masturbaatiosta. Olisinpa ollut Iineksen uskonnon tunnilla! Siellä olisi luultavasti ollut toisenlaisia kalvoja. Abiturienttina olin varma, etten koskaan voisi olla suhteessa uskovaisen tai kokoomuslaisen kanssa.

   Sittemmin suhteeni uskontoihin on merkittävästi lempeytynyt. Olkoon kukin onnellinen jumalassaan, jos jättää muitten elämät rauhaan. Kokoomuksen kanssa minulla on vielä vähän vaikeaa.

   Poista
  6. Näissä jumalan olemassaolon pohdiskeluissa toistuu aina sama kaava kuin nyt Mikiselläkin: hän kuvittelee ensin millainen jumala on ja mitä se on tehnyt - ja sitten todistaa, että se on mahdotonta ja älytöntä.

   Siksi sanonkin aina, että sellaista jumalaa jonka ihminen pystyy kuvittelemaan, ei ole olemassa.

   Biologia on tietysti hyvä lähtökohta pohtia asiaa, mutta vielä parempi on fysiikka ja kosmologia.

   Aikojen alussa ei ollut mitään, ei sitä aikaakaan, ei atomin puolikastakaan, etenkään ei biologiaa, ja sitten - POKS - yhtäkkiä oli kaikki mitä on nytkin, joka ainoa atomin puolikaskin.

   Siinä teille Jumalan ilmestys. (Jos niin haluaa uskoa, tietoahan ei ole.)

   PS. Se toinen kirkkokunta, jolle olen suunnitellut kampanjan tai pari, oli muuten Pelastusarmeija.


   Poista
  7. En ajattele asioita noin kosmisesti. Luen vain uskonnollisia oppikirjoja kuten Raamattua ja Koraania, tai mitä nyt milloinkin. Vastapainoksi luen sitten esim. Huxleyta ja Lorenzia, tai mitä nyt milloinkin. - On mahdoton hyväksyä molempia "oppeja", niillä kun ei muuta yhteistä ole kuin että ne kumoavat toisensa, niin siksi on tehtävä valinta: jompikumpi?

   Minä olen valintani tehnyt, ja mikä se on, jääköön salaisuudeksi. Mutta jos valintani takia menetän taivasosuuteni – so. minulle Taivaassa luvatun määrämittaan lohkotun tontin? - niin ei minun kiinteistökaupat täällä maanpäälläkään juuri sen paremmin ole sujuneet. Olen monta asunto-osaketta ostanut ja yhtä monta myynyt, ja aina hävinnyt. Tai pari kertaa taisin päästä omilleni. Mutta ei sev väliä. Köyhänä oli kivempaa, vaikka olikin nuori. (Eli virke oikein ymmärrettynä): Nuorempana oli kivempaa, vaikka olikin köyhä.) sic!

   Poista
  8. Sitä paitsi väittelen "ihmisten käsityksistä Jumalasta", siis mikä käsitys heillä Hänestä on, en edes yritä väitellä siitä mikä "käsitys Jumalalla on itsestään". Sen kokeminen ylittäisi kaikki tapahtumahorisontit. (vrt. Mustat aukot)

   Poista
  9. Siis nimenomaan juuri näin. Uskonto lähtee ihmisen suhteesta yläilmaisiin, ei yläilmaisten suhteesta yhtään mihinkään.

   Minä en ole kyllä koskaan kiistellyt johonkin tiettyyn Jumalaan tai Allahiin uskovan, enkä myöskään ateistin kanssa.

   Eniten meikäläistä kiusaa uskonasioissa fundamentalistit, sekä uskontojen että ateismin. Fundamentalisti väittää tosissaan, että Allah käskee tappaa vääräuskoiset ja homot ja pistää naisen hunnun alle piiloon ja moskeijan takariviin.

   Poista
  10. Juu, totiselta uskovaiselta voisikin kysyä, että voiko kaikkivaltias jumalasi luoda niin raskaan kiven, ettei jaksa sitä itsekään nostaa.

   Sitten voi paljastaa, että kvanttifysiikkaa soveltamalla se onnistuu helposti - sen mukaan kivi kun on yhtäaikaa sekä "jaksaa" että "ei saatana jaksa" -positiossa.

   Jumala tottelee kvanttifysiikkaa. Mot.

   PS. Keksin tämän teorian ja todistuksen vasta nyt. Se on satavarma nopeli.

   Poista
  11. Kvanttifysiikasta en paljon tiedä, mutta luulen saaneeni uskonnollisimmat väristykseni lukion matematiikan tunnilla, kun piirrettiin funktioiden kuvaajia. Opettaja piirsi taululle funktion kuvaajan (paraabelin) ja sen asymptootin (suoran) ja kertoi, että nämä lähenevät toisiaan piste pisteeltä mutta eivät koskaan kohtaa. Minä tuijotin taululle ja ajattelin, miten käyrät jatkuivat ja jatkuivat kohti ääretöntä, lähenivät lähenemistään, ja minut valtasi outo kokemus kauneudesta, jonka melkein ymmärsin mutta en kuitenkaan.

   Voi kyllä olla, että tässä kokemuksessa jumaluus ja yksi ihana kirjeystäväni lankesivat yhteen. Silti sanon, että matematiikka tietyin hetkin on minulle paljon uskonnollisempaa kuin mikään luontokokemus. Ei tarvitse ymmärtää, en minä itsekään ymmärrä.

   Poista
 33. Niinpä, on se ihanaa, että pääministeri ei osaa harkita kännissä, millaisia hännystelijöitä ja halailijoita hänen seurassaan liikkuu. On vaan niin ihkuu liikkua jengissä joka tanssii, laulaa ja käyttää "mietoja" päihteitä.
  Totta kai on ihan ok sen kansanosan mielestä, jonka arvot ja arvostukset yhtenevät kevytmielisessä elämässä ja välinpitämättömyydessä siitä, millaisen kuvan Suomi lähettää päättäjistään maailmalle. Voiko tärkeissä neuvotteluissa ja kokouksissa maailman päättäjien kanssa olla uskottava, kun yksityiselämä on noin kevyellä pohjalla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tarkoita biletystä sinänsä, vaan seuraa, "ystäviä"jotka pettävät luottamuksen. Jo se, että on noin naiivi ja sinisilmäinen, ei toivottavasti vaikut kanssakäymisissä tärkeissä neuvotteluissa ja päätöstenteossa.

   Poista
 34. Uskonnon asiat - vaikken ole edes ateisti, vain uskonnoton - saavat minut saarnaamaan samalla lailla kuin sukupuoliset perverssiot Nooran. - Mikähän siinäkin?

  Mutta jos tämä Kaikkeus on Jumalan tekoa, niin voisi ajatella, että synnin määrä silloin on etukäteen määrätty, eli vakio. (Miksei niin voisi ajatella?) Eli, mitä enemmän minä teen syntiä, sen vähemmän jonkun toisen syntiä tarvitsee tehdä, jolloin minä olen tavallaan kuin Vapahtaja hänelle...


  Pitäisiköhän ostaa aasi ja ratsastaa Jerusalemiin?

  VastaaPoista
 35. Minusta nämä ovat parasta, nämä henki päällä -vuodatukset. Antaa tulla vaan. Kyllä täällä sitten ohjataan oikeille raiteille takaisin.

  VastaaPoista
 36. Meillä kullakin on tämänsä ja Rikulla kommunistit. :)

  VastaaPoista
 37. Kyllä minä sen tiedän että olette niin fiksuja että ette 'nokkiinne' ota. (minä täällä olisikaan, jos ottaisitte)

  VastaaPoista
 38. Muuten... ne Mikkelin vahakabinetin nuket on ihan karmeita. Niiden tekijällä on koulussa täytynyt olla korkeintaan vitonen sekä käsityöstä että piirustuksesta (ja varmuuden vuoksi myös laulusta ja voimistelusta) kun on semmoisia möykkyjä pystynyt tekemään. - Muistan kun Maunon Koiviston ns. 'näköispatsas' julkaistiin, Tellervo Koivisto sen nähtyään puuskahti että "jos tuon näköinen mies asuntooni pyrkisi, en kyllä sisälle päästäisi"... tms. (vrt. "Tauno Palo"... se on paras!)

  VastaaPoista
 39. Huume haihtuu kehosta eikä siis tässäkään tapauksessa ole enää testattavissa. Riippuu huumelajista, ehkä jostain lajista jää. Ihmisten mielikuviin Marinista huumetahra jää ,ihmisen psyyke on sellainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jossain luki, että ihmisen hiuksesta saadaan huumenäyte pidemmänkin ajan jälkeen.

   Minulla on tunne, siis ihan vain tunne, että pääministeri ei ole itse käyttänyt huumeita, mutta muun seurueen osalta vaikea sanoa, kun en tiedä heitä. Toinen kysymys on se, voiko ministeri sulkea silmänsä oman seurueensa mahdolliselta huumeenkäytöltä. Kyllähän sellaisen huomaa, jos sitä on.

   Mutta siis, eipäs nyljetä nahkaa, sillä tämä juttu on hyvin outo ja epäselvä.

   Poista
  2. Outo on. Mikä on motiivina taustalla? Se on mielenkiintoista, ja onko kuvaaja tai kuvan välittäjä saanut palkkion työstään?

   Poista
  3. Marinhan sanoi painokkaasti, että a) hän itse ei ole käyttänyt siellä huumeita, eikä b) hän huomannut kenenkään muunkaan käyttävän.

   Nyt on muiden tehtävä osoittaa, ettei näin ole.

   Luin selityksiä sille, miten video on julkisuuteen päätynyt ja aika monimutkaista oli. Kuvaaja kai tiedetään, ja hänellä se oli ollut vuorokauden jollakin yksityisellä suljetulla alustalla, josta joku oli sen jotenkin napannut.

   Sannana menisin huumetestiin, jos uskaltaisin.

   Poista
  4. Videot tulevat ilman muuta tänä päivänä julki, kun heavyuser on pääministeri, jolla ei ole ehkä puhtaat jauhot pussissa. Suttura-Sanna oli samana yönä myös Ravintola Teatterissa. Jos joku irvailee käyttämääni lähdettä, niin Sanna on Seiskapäivää kamaa. Tämän päivän Henna Kalinainen.

   Poista
  5. Olipa tässä keississä jotain hämärää tai ei, niin yhden asian se paljastaa noin ylipäätään suomalaisesta ja yleisemminkin länsimaisesta yhteiskunnasta:

   Huumeisiin liittyvän valtavan kaksinaismoralismin.

   Poista
  6. Rouva Joku sanoo nauhalla "jauhojengi", siitä ei ole epäselvyyttä, valeet jallujengistä tai muusta ovat aivan höpöjä. Tallennetta olen monesta lähteestä kuunnellut riittävästi ja kielitieteilijäkin tuli samaan tulokseen.

   Me olemme jo vähän vanhoja, mutta kamoon hei, jauhojengillä on nuorisoslangissa vain yksi merkitys. "Syytä epäillä" kynnys on ylittynyt.

   Poista
  7. Käyttämän sana nuorisoslangi on tässä tietenkin vähän kysymyksiä aiheuttava, vaikkakin neuvostoliitossa nuorisoa olivat kaikki alle seitenkymppiset. Korjaan: Kyseessä on pintaliitoporukan eli kokkelikakkeleiden slangi.

   Poista
  8. Kyllä siinä sanottiin "jauhojengi", ja tästä on nyt saatu varmuus, kun nauha on hidastettu ja äänitekniikan asiantuntijat ovat tutkineet nauhan. Tästä ei ole kahta sanaa kielitieteilijä Janne Saarikiven mukaan.

   Itsekin kuuntelin tuon hidastuksen, joka oli jonkun lehden sivulla.

   Eiköhän se huumeisiin liittyvä kaksinaismoraalikin lakkaa siinä vaiheessa, kun huumeet laillistetaan.

   Poista
  9. Katsoin tuon Seiskan jutun jo aiemmin, koska en ole korkean tason kulttuuri-ihminen, joka ei koske roskalehtiin. Joskus näissä roskalehdissä on ainoana se perimmäinen asianlaita. Työkseni en jaksa seiskoja lukea, koska pintajulkut ovat ikävystyttäviä ihmisiä.

   Mutta siis, pääministerin juhlinta ei tainnutkaan olla sievää ja somaa hiprakkaa, vaan kunnon kaatotuiskeet, aamuviiteen. Täytyy ihailla pääministerin fyysistä kuntoa. Keski-ikäinen ihminen ei aina jaksa enää koko yön örvellystä.

   Poista
  10. Heikki Paunosen sanakirja "Tsennaaks Stadii, bonjaaks slangii", ei vielä tunne jauhoille huumemerkitystä, mutta Sanna Marin ei tekoaikana ollut vielä saanut kannatuspiikkiä tai sniffannut nenuun.

   Poista
  11. Valtioneuvoston sivujen mukaan Marin palasi kesälomiltaan to 4.8 ja nämä biletykset tapahtuivat pe ja la kun oli jo virallisesti töissä. Jäikö lomaputki päälle?

   Poista
  12. Päälle jäi lomaputki. Pääministeri on työssä 24/7-systeemillä. Ammatinvalintakysymys. Jos ei maan tärkein johtotehtävä maistu, ammateissa riittää. Suosittelen open ammattia. Kesät vapaat ja palkka juoksee, mutta ei nettiin hillumareita. Lapset sen sieltä kuitenkin löytävät ja nauravat tätiä.

   Poista
  13. Minua hieman huvittaa pieni harha netin Marinia koskevissa puolustuspuheissa. Moni sanoo, että saahan nuori nainen huvitella ja ryypätäkin.

   Siis nuori nainen on kyllä jokin versio 20 - max 25 vuoden väliltä. Marin on lähellä neljääkymmentä oleva äiti- ja vaimoihminen, 37-vuotias jo. Voisi ehkä ajatella, että tämän viiteryhmän ihminen ei enää viitsisi örveltää aamuun asti useassa eri ravintolassa kahtena iltana peräkkäin, ilman miestä ja pientä lasta, tyhjääkin tyhjempien nuorten pintajulkkujen seurassa.

   Voitte vapaasti lyödä otsaani leiman ”moralisti”. Tässä on tullut niin paljon uutta tarkkaa tietoa, että minulla on nyt kanta tähän asiaan. Ei tälle keissille tässä muodossa.

   Poista
  14. Uusimmassa videossa, joka on kuvattu jatkoilla julkkisravintola Teatterissa pääministeri Marin tanssii tukevassa humalassa hitaita muusikko Olavi Uusivirran kanssa ja antaa lääppiä itseään. Tämäkö on seura, jossa hän rentoutuu?!

   Poista
  15. Anonyymi, ei mennä tälle linjalle! Tämä ei kuulu tähän keissiin, josta nyt on puhe. Ja pitäydytään vain siinä, mikä on luotettavasti esitettyä. Ammattitoimittajiin voi luottaa, vaikka nimi olisi Timo Haapala. Oikeastaan tämä nimi kertoo perimmäisestä totuudesta, jota ei haluta kuulla.

   Eiköhän tämä tämänkertainen tapaus ole aika lailla taputeltu.

   Poista
 40. Se taisi olla Egyptissä kun kaivauksissa löydettiin noin 4000 vuotta vanha ruukku, jonka pohjalla oli muutama viljanjyvä. Kun ne pantiin maahan, osa niistä alkoi itää.

  Kyllä elämä on ihmeellistä.

  VastaaPoista
 41. Eläpä muuta virka! Ihmeitä on olemassa.

  VastaaPoista
 42. Koska tiede ei pysty toteennäyttämään persoonallista Jumalaa, jollaiseksi moni hänet mieltää, riippuu omasta mielikuvasta tai sitten muiden vakuuttamista kuvittelemista ja ajatusrakennelmista, millainen oma Jumalamme on, johon uskomme.
  Meillä on ihmisen aivot, ja nimitämme ja ymmärrämme asioita siten kuin ne asioiden käsittelyyn pystyvät.
  Tapsan kanssa olen siis samaa mieltä. Jumalaksi nimittämämme ilmiö menee käsityskykymme ulkopuolelle, siksi se on inhimillistetty ja tehty vajavalle käsityskyvyllemme mahdolliseksi mielikuvitusta käyttämällä. Vallankäytön ja kansalaisten kurissa pitämisen vuoksi, Mooseskin keksi lait Siinain vuorella. (Ilmeisesti ukkosen aikaan) miten pitää yhteisö kurissa. Kansalaiset antoivat Moosekselle valtuutuksen puhua Jumalan kanssa, koska Moises ymmärsi Jumalan "puhetta". (Ukkosen ääntäkö?)
  Oman aikamme lait laativat valitsemamme Moosekset. Ne on tehty kansan käyttäytymistä sännösteleväksi ja rajoittaviksi ja lakeja noudattamattomien rankaisemiseksi. Osa lainlaatijoista laittaa edelleen sormensa avoimen Raamatun päälle ja vannoo siten uskollisuutta, kenelle?
  Nythän moni pyhässä kirjassa tuomittu teko on lakeja uusimalla poistettu nykyihmisen syntilistalta. Melkoisen ristiriitaista touhua!
  Vaan se, ettei usko inhimillistettyyn ihmisten piirtämiin jumalkuviin, ei poista hengellisyyden kaipuuta, henkisyyttä, pyhyyden kokemuksia.
  Heräsin yöllä kolmen aikaan, ja kun ei nukuttanut menin ulos huvimajaan istumaan. Oli niin pimeää, ettei nähnyt puiden liikkuvan, vaikka tuuli kohisi kuin meri. Kuu oli huvennut puolikkaaksi, mutta säihkyi kirkaasti melko ylhäällä koillisessa. Yksi tähti, Venusko, pilkotti lännen puolella pilvettömasta taivaanaukosta. Lammella äänteli yölintu.Sytytin kynttilän. Tuollaisina hetkinä minä kiitän olemassaolostani ja toivon syvästi rauhaa kaikille ihmisille, niin yksilöinä kuin kansoina rauhan aikana ja sodissa. Lähetän viestini käsityskykyni ulkopuoliselle voimalle, vaikka se ei kuulisikaan viestejäni. Rukoiluksikin sitä nimitetään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen eri mieltä jumaluuksien motiiveista. Ei niitä ole keksitty kansan pitämiseksi kurissa, vaan kosmoksen luomiseksi kaaokseen. Jumaluuksissa ei ole ollut mitään poliitista alistusjärjestelmää - uskontotieteen historia ei tunne sellaista. Poliittinen kytkentä on myöhempää yritystä mitätöidä ylimaallisia uskomuksia.

   Jumaluus on synnytetty ihmisen ja ihmisen elinolojen turvaksi, se on henkiinjäämistaistelua, pienen ihmisen ja vaanivan kuoleman varalta.

   Jumalille on eriytetty erilaisia tehtäviä, on metsästyksen jumalia, kalaonnen jumalia, rakkauden jumalia, taloudellisen menestyksen jumalia - kerratkaa antiikin jumaltarustoa, jos olette unohtaneet. Kannattaa kerrata myös varhaisuskontojen menu.

   Uskonnot ovat hienovarainen systeemi, eikä yksittäisissä uskonnoissa ole mitään halveksittavaa. Korkeintaan niissä ihmisissä, jotka tahallaan harhauttavat yksinkertaisia sieluja.

   Poista
  2. Kointähtönen se tuntomerkeistä päätellen on eli Venus, sisarplaneettamme, aamu- ja iltatähti.

   Muutenkin olen harvinaisen samaa mieltä Nooran kanssa. Mitä enemmän ihminen on alkanut ymmärtää maailmaa, sitä vähemmän hän ymmärtää itsestään.

   Syynä se, että löytyy niin monta tärkeää asiaa, joihin oikea vastaus on, että emme tiedä.

   (Sivumennen huomautan, että minua ärsyttää suunnattomasti tämä kaikkialle levinnyt anglismi, jossa edellisen lauseen loppu olisi kuulunut "että kukaan ei tiedä". Mistä helvetistä sen tietää? Toteankin siis nyt nykykielellä, että kukaan ei tiedä tietääkö kukaan.)

   Poista
  3. Olen samaa mieltä Iineksenkin kanssa.

   Olen tänään niin harvinaisen samanmielinen, että ymmärrän varmasti väärin.

   Poista
  4. Ihanaa harmoniaa täällä. Nam. Kerrankin joku on samaa mieltä kuin minä. Alatte kehittyä.

   Poista
  5. Minulle luonto on uskonto. Ja juuri noin kuin Noora tuon aamuyön hetken kuvasi. Miksi siihen välikäsiä tarvitsisi, kirkkoja tai jumalia?

   ”Keitä olemme, mistä tulemme, minne olemme menossa”...? saa minun puolestani olla ja pysyä mysteeriona.

   Poista
  6. Tuo Nooran kuvaama aamuhetki kuvasi samankaltaista kokemusta, jota koetin kuvata viittauksellani varhaiskantaisen ihmisen kästitykseen yläilmaisista. Ei niitä jumaliksi nimitetty.

   Jumaluudet ovat käsittääkseni yhteinen termi kuvaamaan ihmisen käsityksiä ja suhdetta itseään korkeampiin voimiin. Ei niitä tarvitse kokea minään palvottavina määräävinä jumalina. Itse käsitän tämän kaltaisen ajattelutavan tavallaan ihmisen luontosuhteeksi, positiiviseksi ajatukseksi siitä, että ei itse ole välttämättä maailman napa.

   Poista
  7. Tiedätkö, Iines, yksi asia, josta sinusta erityisesti pidän, on lakonisen kuiva itseironiasi, joka hetkittäin puhkeaa kukkaan. Tuo "Alatte kehittyä" -heitto ilahduttaa minua täällä tänään eniten.

   Poista
  8. Hyvä! Joskus pelkään, että joku ottaa minut tosissaan.

   Poista
 43. Iines, en ole perehtynyt uskontotieteeseen, mutta "ei niitä ole keksitty kansan pitämiseksi kurissa" , siis jumaluuksien motiiveja. " vaan "kosmoksen luomiseksi kaaokseen"? Siis järjestyksen luomiseksi maailmankaikkeuteenko? Onpa mielenkiintoista jos uskontotieteet ovat samaa mieltä tähtitieteen ja fysiikan löydösten kanssa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh, viittaan varhaiskantaiseen ihmiseen, kenties johonkin alkuihmisen muotoon. Häneltähän puuttui kaikki tieto, oli vain se, mitä hän näki ympärillään. Näki, kuuli ja aisti. Kyllä tällaista jäsentämätöntä tilaa voi nimittää kaaokseksi. Ei ole mitään mihin tarttua, vain ihminen itse, omat voimat ja jonkinlaiset ajatukset ja jonkinlainen viestintäkieli muiden lajitoverien kanssa.

   Näissä oloissa, kun ruoka pitää saalistaa tai hakea luonnosta, ja kun on luonnonvoimien armoilla, on kehittynyt esimerkiksin kuvitelma yläpuolella olevista voimista. Ihminen luo itseään mahtavampia voimia, jotka auttavat häntä selviytymään myrskyistä ja tulvista ja antavat hänelle saalista. Ja kun tekee tietyllä tavalla, tapahtuu sitä ja tätä.

   Kristiuskon ja muiden uudempien uskontojen juuret ovat varhaisihmisten riiteissä ja magioissa, monenlaisessa taikauskossa. Ihmisen usko itseään suurempiin voimiin on yhtä vanha kuin ihmisen historia, ainakin nyt tunnetun homo sapiens sapiensin historia, ja vanhempikin.

   Tältä uskontojen ikuisuuspohjalta ajateltuna uskontojen vähättely on mielestäni tarpeetonta. Suomi ja Pohjola on harvinaisen jumalatonta seutua, muu Eurooppa on huomattavasti hurskaampaa. Uskonto kuuluu osana ihmiskunnan historiaan, ja taatusti tulee säilymään.

   Poista
 44. Miksiköhän sitten meillä edelleen on niin monia kirkkokuntia ja uskontoja, jotka uhkailevat Jumalan rangaistuksilla? Eikö olisi yksinkertaisempaa sitten uskoa tieteitä?

  VastaaPoista
 45. Tuo, mitä Tapsa sanoi, että mitä enemmän ihminen on alkanut ymmärtää maailmaa, sitä vähemmän hän ymmärtää itseään, pitänee ainakin osin paikkansa.
  Mitä enemmän tuntisimme ja ymmärtäisimme omaa kehitystämme ihmiskunnan historiallisia taustoja vasten sekä elämänkokemustemme vaikutusta persoonaamme, olisiko mielen sairauksia, mm. masennusta olemassa. Eli tuntisimme jotakuinkin itseämme ja motiivejamme valita oma elämänpolkumme.
  Se tietysti edellyttäisi, että meillä olisi myös keinot korjata, tervehdyttää itsemme rankoista pettymyksistä, vastoinkäymisistä ja muuttaa olosuhteita, jotka aiheuttavat kärsimystä.
  Esim. suru, häpeä ja pelko eivät sinänsä ole sairauksia, me tarvitsemme niitä kehittyäksemme ja vahvistamaan vastoinkäymisten sietokykyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis surun, häpeän ja pelon tunteethan ovat kykyjä, tai siis oikeammin sanottuna, se että pystyy tuntemaan noita tunteita, on kyky, positiivinen ominaisuus.

   Ihminen saattaa hävetä sitä, että häpeää jotakin, vaikka itseään. Mikäli oikein muista lukemaani, niin psykologit laskevat häpeän tunteen kokemisen nimenomaan kyvyksi, ei heikkoudeksi.

   Ihminen, joka ei häpeä mitään, ei pelkää mitään, ei osaa surra, on luonnehäiriöinen, narsisti tai psykopaatti.

   Poista
 46. Onpa järkyttävää, että ilmastonmuutoksen ennustukset alkavat toteutua eri puolilla palloa, mutta mitään radikaaleja hätätoimia ei vain näy. Nyt voitaisi vielä ehkä tehdä jotakin, mutta jos odotellaan vielä kymmeniä vuosia pieniä näennäisiä muutoksia suunnitellen, ei hyvältä näytä. Millä ruokitaan ne miljardit ihmiset, jos kuivuus etenee. Ei edes harkita miljoonakaupien autokieltoa tai muuta vastaavaa todellista tekoa.
  Vaan ei. Kyllä vouhotetaan ihmisoikeuksista, mutta miten suojella ihmisiä ja eläimiä nälkään nääntymiseltä tai vedenpuutteeseen kuolemiselta. Siinäpä kysytäänkin ihmisoikeuksien toteutumista, kun kansat alkavat vaeltaa alueilta, joissa eivät pysty viljelemään tai kasvattamaan karjaa.
  Otta päähän, että Marinia puolustellaan joka suulla. Kuvottavaa. Se kertoo paljon demareista. Eiväthän he voi kritisoida milleniumilaisten ääntenkalastajaa. On ilmeisen suosittu hyve rällätä kännissä aamuyölle, vaikka yhteiskunta on kriisissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Missäs kriisissä suomalainen yhteiskunta nyt on? Verrattuna vaikkapa parin kolmen sukupolven taakse se on lähinnä itseaiheutettua.

   Uutisetkaan eivät osaa nyt päättää onko Euroopan joet kuivannut lämpöaalto kamalampaa kuin juuri alkavat kaatosateet, jotka panevat ne samat joet taas tulvimaan.

   Lisääntykää ja täyttäkää maa, käski Jahve aikojen alussa. Käsky täytetty - mitä seuraavaksi, herra?
   Poista
  2. Vouhotetaan ihmisoikeuksista?! Ilmastokriisi on maailman suurin ihmisoikeusloukkaus. Siihen liittyy kaikki ihmisen perusoikeudet, oikeus elämään, elinkeinoon, terveyteen, asuntoon ja ravintoon.

   Poista
  3. Kylmän asiallisesti ajateltuna nämä "ihmisoikeudet" ovat ihmisen itselleen vahvemman oikeudella ottamia oikeuksia, eivät mikään luonnon laki.

   Oikeudet on otettu ikään kuin koko maailma olisi olemassa ihmistä varten. Tässä mielessä ymmärrän hyvin Linkolan näkökannan.

   IIhminen on osa luontoa ja elämää, jos luonto voi hyvin voi ihminenkin, ja päin vastoin.

   Ei ole oikeutta ilman vastuuta. Suurin ihmisoikeuksien riistäjä on ihminen itse.

   Poista
 47. Tiedä häntä. Vaan vilkaisinpa seiskan juoruja, uusia videoita näkyy olevan. Mm. Sanna suutelee Olavi Uusivirran kanssa. On hänellä vapaamielinen puoliso. Rouva kiehnää tanssilattialla muidenkin miesten kanssa. Ei kai siinäkään mitään tuomittavaa ole enemmistön mielestä.

  VastaaPoista
 48. Korjttakoon, että ilmeisesti Uusivirta suuteli vain kaulalle kiihkeäti, mutta rva pääministeri ei muista koko taphtumaa, juorulehden vai minkä tietolähteen mukaan. No, eipä hätää. Huumetestit on käyty, eikä biletys ja kännääinen julkisesti ilmeisesti lopu tähän kohuun. Marinhan ei sanonut muuttavansa juhlimistapojaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuuntelin tiedotustilaisuuden ja hämmästyin, jälleen kerran, sitä miten tunteettomalta Marin vaikutti. Hänessä ei näkynyt pienintäkään liikutusta, mikä olisi ollut jopa odotettavaa, luonnollinen ja inhimillinen reaktio.

   Hän ei tuntunut katuvan mitään, vaan oli oudon vihainen ja syyttävä ja äärimmäisen kova ja itsevarma koko ajan. Ikään kuin kaikki vika olisi muissa, ihmisissä, jotka eivät ymmärrä sitä, että korkeassa asemassa oleva haluaa viettää aikaa kaveriensa kanssa ja juhlia, railakkaastikin. Enimmäkseen hän kehui itseään ja työtapojaan, mikä on toki tässä tilanteessa ymmärrettävää mutta ei ollenkaan tarpeen.

   Kysymyksiin hän ei vastannut suoraan, vaan kierteli ja toisti ahkeruuttaan ja sitä, että hän kyllä tietää monta tuntia ennen, jos hätätila on tulossa ja valtioneuvosto kutsutaan koolle.

   Minulle jäi outo olo tästäkin Marinin esiintymisestä. Ihan kuin olisi kuunnellut kylmän narsistista persoonallisuutta, ellei peräti narsistia. Ehkä tämä aistimus on saanut aikaan sen, että olen alusta lähtien vierastanut häntä.

   Poista
  2. Ei minusta tuollaisia känniörvellyksiä ole edes kiva katsella.
   Ainoa, minkä nautinnon? niistä voi ehkä saada on, että nyt on lupa moralisoida.
   Silloin, kun tulee moralisoitua on kyseessä sellainen ominaisuus tai jokin muu,
   mitä ei itselle edes toivoisi.

   Minulle on tullut tuntuma, että Marin ei itsekään viihdy? työssään
   pääministerinä ts. jospa hän on itsekin sitä mieltä, että virka ei ole
   hänelle paras mahdollinen, jos tällainen ilmaus sopii käytettäväksi tässä
   yhteydessä.

   Huonosti muotoilin kommenttini, kun on niin hikikin.

   Poista
  3. Ripranie, hikeä pukkaa näillä keleillä. Ukkostelu on vähän viilentänyt mutta taas huomenna on lähes 30. Jo riittäisi tämä kostean kuuma ilma. Vähän viileämpää, kiitos.

   Voi olla, että jokin muu työ olisi Marinille sopivampi hänen itsensä kannalta. En tunne hänen kielitaitoaan tarkasti, mutta jos se riittäisi, jokin EU-toimi voisi olla sopiva. Ääntämys on ollut vähän kökköä, kun sitä on jossain kuullut. Mutta eiköhän silläkin pärjää.

   Poista
  4. Sivuhuomio, televisossa pyörii urheilun EM-kisat, kanava eksyi päälle. Kertokaahan, miksi naisten urheiluasuna on puoli pakaraa paljastavat pikku pikku housut? Nimittäin miehillä on housuissaan aina lahjetta, jopa puolireiteen, mm. juoksussa. En minä halua katsella naisten persuja. Yäk.

   Poista
  5. Iines, huomasin saman kuin sinäkin. Todellakin, ikään kuin muissa olisi vika, eikä hän ole tehnyt mitään väärää! Voi kirosana sentään, jo on muijalla kanttia! Kuopiossa kun mikrofonin eteen tuli heti aamulla, pieni paniikinpoikanen paistoi silmistä, vai liekö ollut vain samppakaljasumua?
   Taustajoukot on toki ohjeistaneet, miten ja millä tyylillä yrittää selvitä kuivin jaloin median edessä. Toistamalla samoja, opeteltuja lauseita ulkoa toki pärjää politiikassa, mutta jos tunne-elämä on sekaisin, ei siitä pitkän päälle hyvää seuraa.
   Jokuhan veisteli jossakin somekanavalla, että Marinin äiti istuu baareissa ja isä ei sylkäissyt lasiin.

   Poista
  6. Tuo perskannikoiden esittely on tietysti näistä sulottarista ihkun seksikästä, koska he luulevat ja tietävät olevansa miesten ja miksei naistenkin katseiden alla. Toki he häpeilemättä haluavat näytellä sulojaan. Milläs muulla urheilija seuraavaksi pätee jos saa vain huonoja tuloksia? Monet yksin kilpailtavat lajit vaatinevat itsekästä persoonallisuutta? Minä ärsyynnyn suunnattomasti siitä, kun nämä yksin kilpailijat kerjäävät yleisöltä taputuksia ennen kilpailusuoritustaan.
   Eipä voisi vähempää kiinnostaa urheilumaaima, että jaksaisin istua kaksiviikkoa itsekkyyden huippuja aplodeeraamassa.
   No uskon kyllä, että terve mieli ja terve keho tarvitsevat toisiaan, mutta kun inhoan kilpailua kaikessa, en voi sietää urheilukilpailujakaan.
   Ja se, että selostajat paasaavat asiallisella äänellä, kuin olisivat jossakin erityisen tärkeässä virassa valitsemisemassa peräti kuningasta valtaistuimelle, ärsyttää helvetisti.

   Poista
  7. Tätä keissiä on jopa hupaisaa seurata lintuperspektiivistä. Ensin oli valtava hämmästys- ja kieltämättä pöyristysvaihe ja media hyökkäsi Marinin kimppuun ja hehkutti videoita Hesaria ja Yleä ja mtv3:sta myöten. Marinin myötäilyjoukot nuolivat haavojaan ja kuopivat maata ja koettivat puolustautua, heikosti mutta kuitenkin.

   Nyt on menossa idolijoukkojen kokoontumisajot, joista on edetty aktiiviseen hyökkäyssotaan. Media saa huutia, kun ei anna nuoren naisen juhlia ikäisellään tavalla. Raskas ammatti vaatii raskaat huvit. Halutaan kieltää nuorelta naiselta tanssiminen ja laulaminen. Meillä on paras pääministeri ikinä, go Sanna, go.

   Leimansahan nämä skandaalit jättävät. Ydinkysymys ei tässä varmaankaan ole, saako pääministeri laulaa ja tanssia, silloin kun kalenterissa ei ole kokouksia. Kysymys on siitä, miten pääministeri laulaa ja tanssii ja millaisessa seurassa.

   Kysymys on myös kontekstista. Pääministeri ei ole ”nuori nainen”, vaan keski-ikäinen vaimo- ja äiti-ihminen, jolla on maan tärkein poliittinen johtotehtävä hoidettavanaan kuukauden jokaisena päivänä ja tuntina. Voisikohan edellyttää, että ihminen tässä iässä ja asemassa tuntisi yhtä ehdottomasti velvollisuutensa ja vastuunsa tehtävästään kuin oikeutensa huvitella epämääräisessä seurassa, joka videoi hänen liikkeitään?

   Poista
  8. Minua hieman kylmää tämä Marinin sukupolvi - jota minäkin olen ollut kasvattamassa vapauden aatteet rinnassani - joka haluaa hätkäyttää ja ravistella niitä rakenteita, joissa operoi, esimerkiksi pääministeri-instituutiota. Tämä sukupolvi ei osaa sisäistää sitä ajatusta, että mitä, jos sopeuttaisi itsensä tähän instituutioon.

   Tämä mulle kaikki heti -asenne tai mulla on oikeus -asenne näkyy monessa asiassa. Oikeastihan pääministeri on instituutio, eikä siinä ole mitään pahaa tai edes ravisteltavaa. Maan korkeimmassa johtotehtävässä tulee olla auktoriteettia, ja henkilö, joka tähän tehtävään valitaan, on toivottavasti kyvykäs ja demokraattinen persoona käyttämään sitä maan eikä itsensä parhaaksi.

   Aivan samoin opettajalla tulee olla auktoriteettia, jos kouluun halutaan oppimis- ja työrauha. Tästä ei ole kahta sanaa. Lapsilla ja koululaisilla on oikeus oppimiseen ja työrauhaan, jopa hiljaisuuteenkin. Auktoriteetti on hyvä asia, eikä se tarkoita raivoamista ja karjumista. Se voi tarkoittaa vain katsetta, oppilaan luottamusta opettajan kykyyn hallita tilanne eikä päästää sitä häliseväksi kaaokseksi.

   Poista
  9. Tuosta naisurheilijoiden pakaranpaljastuksista muistelen lukeneeni, että ainakin joku kansainvälinen naisurheilija oli itse nostanut metakan siirä, että naiset pakotetaan pukeutumaan minimaalisiin alushousujen näköisiin housuihin kilpailuissa. Se on kuulemma miesjohtajien määräys.

   Tämä paljastelukäsky koskee siis vain naisia. Miehet saavat peittää pakaransa kunnolla. Minusta naiset voisivat boikotoida joukolla tällaista määräystä. Jos asun niukkuudella olisi jokin tuulen vastavoimaa minimoiva vaikutus, se koskisi tietysti myös miesten housuja.

   Poista
  10. Täällähän alkaa viikonlopun vietto vauhdikkaasti, kun tädit paasaa nuorison jumalattomasta menosta ihan kuin minun nuoruudessani!

   Pääministeri kuulemma hilluu puoli pakaraa paljaana ja urheilijamimmit vakuuttavat kylmän kalseina ettei dopingia ole otettu - vai oliko se toisin päin?

   Mistähän johtunee, että usein alkaa naurattaa kun lukee tällaista tiukkaa paa... hmmm... paatoksellista tekstiä nykynuorison rappiollisuudesta.

   Minusta on yksinomaan hyvä, että nuorehkolla naispäämisterillämme on yhtä kova pokka kuin vastapuolen kivikasvoillakin.

   Menin, join, tanssin - so what, lausui Sanna esikuviensa Caesarin ja Nykäs-Matin tavoin.

   Presidenttiainesta.

   Poista
  11. Kyllä sinä Tapsa olet viisas mies! Toivon sydämestäni, että toiveesi toteutuu.

   Poista
  12. Olepas nyt setä siinä. Nuorisosta ei tässä ole kyse, vaan keski-ikäisestä tädistä. Enpäs olisi uskonut, että Tapasukkakin lankeaa tähän ”nuori nainen” -argumentaatioharhaan.

   Täti ja muut keski-ikäiset tättähäärät saavat minun puolestani tanssia vaikka viikon putkeen pöydällä, ja antaa kenen tahansa kuvata muuvejaan. Putinhan siitä vaan ilahtuu, setien ja median lailla. Ei se ole meiltä kateellisiltä vanhoilta muijilta pois.

   Poista
  13. Tapasukka… anteeksi tahaton nimittely. Vanhat sormet.

   Poista
 49. Niin viluttaa minuakin mielikuva, joka tulee esille bilehileiden ja huumeiden puolestapuhujuen sekä kaikenlaisen itsehillinnän puuttumisen myötä.
  Joku sanoi, että nämä hyvinvointi-hellanteltut ovat
  kasvaneet materiaalisen yltäkylläisyyden keskellä, mutta jääneet henkisesti heitteille.
  Sen näkee nyt erityisen selvästi. Kaikki elämässä pitää olla kevyttä viihdettä, pintaliitoa somen ja medioiden hyvin antamin esikuvin ja esimerkein.
  Jos digitaalisessa kehityksessä on muutamia hyviä puolia, huonot puolet ovat moninkertaiset. Kaikkien pää ei vain kestä "suurta vapautta" ja suomia vaihtoehtoja.

  VastaaPoista
 50. ja sen ( vapauden) suomia vaihtoehtoja

  VastaaPoista
 51. Anteeksi Noora, poistin vahingossa kommenttisi poistaessani omaani joka karkasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puhuit siinä muinoisesta konttauksestasi, että on sitä sielläkin osattu. Ja minä vastasin, että niin täälläkin, on kontattu jo nelitoistiaana kiljun voimalla, Lilin kanalassa. Kunnes kommentti karkasi kesken virkettä ja poistin vahingossa sinunkin. Vapisevat sormet.

   Poista
 52. Hyvä ja kiitos, syntini ovat pois pyyhityt ja ilmeisesti anteeksi annettu. :)

  VastaaPoista
 53. Noora tuolla puhui “pintaliidosta”. Minä jäin miettimään, millä perusteella me kaikki tädit, sedät, tapasukat ja muut päätämme, mikä on “pinnallista” ja mikä “syvällistä”. Helpostihan sitä pitää syvällisempänä sitä, että me täällä kirjallisesti pohdimme jumaluutta, kuin sitä, että tekisimme kaikki tykönämme pyllytreeniohjelmia ja julkaisisimme täällä kuvia tuloksista. Mutta miksi? Jos lähdetään siitä, että mielikin on kohtalaisen epämääräinen käsite ja enimmältään abstrakti, millä oikein mittaamme asioiden pinnallisuutta ja syvällisyyttä? Tuntuu siltä, että fyysiseen ruumiiseen liittyvät asiat arvotetaan herkästi pinnallisiksi. Ei ehkä kovin buddhalainen lähestymistapa.

  Muistan, kun 90-luvulla syvällisyys muuttui miltei kirosanaksi - siinä akateemisessa kuplassa, jossa minä elin. Psykokulttuurin kritiikki rantautui Suomeen, ja äkkiä minuuden pohtimiset ja muut tunnetulkinnat olivat naurettavia. Filosofituttuni juoksivat yöt pitkät raveissa (ei hevosurheilua) tanssimassa teknon tahdissa ja päivät kirjoittivat kulttuurilehtiin esseitä joukkoestetiikasta ja siitä, että muodin takana ei ole mitään merkityksiä.

  Tätä nykyä elän sen verran epäsosiaalista elämää, etten tiedä, mitä filosofipiireissä mietitään. Epäilen, että syvällisyys ja pinnallisuus ovat jotakin kautta palanneet maailman jäsentämiseen. Eivätkö ne pohjimmiltaan ole uskonnollisia käsitteitä? Henki olisi altis, mutta liha heikko.

  VastaaPoista