14.1.2023

Ihmisestä ei koskaan tiedä

 
Nämä kuvat toivottavasti piristävät mieltä kaamoksen keskellä. Otin ne mökin pihalta seuratessani poikasten lentoharjoituksia. Mielenkiintoista oli se, ettei poikanen pelännyt minua yhtään, vaan tuli melkein iholle, vesisaavin reunalle istumaan. 

Näin käy joka vuosi: poikanen ei pelkää ihmistä, ei edes oravanpoikanen. Johtuukohan se siitä, että vaistot eivät ole vielä kehittyneet vai siitä, ettei emo ole opettanut sitä pelkäämään?Ei ihminenkään pelkää, ennen kuin on oppinut tarpeeksi maailman kamaluutta. Sanotaan, että lapsi alkaa vierastaa neljän viiden kuukauden iässä, jopa puolivuotiaana. Vierastaminen on merkki siitä, että kaikki on hyvin lapsen kehityksessä ja hän on oppinut luottamaan omiin vanhempiinsa, tai kasvattajiinsa, erottaa heidät vieraista.

Oma lapseni vierasti kahden kuukauden iässä, ja ajattelin, että jokin on vialla. Toisaalta hän teki kaiken muunkin etuajassa, paitsi kävelyn vähän yli vuoden ikäisenä. Luin hänelle Pikku Akkaa, seitsenvuotiaille tarkoitettua hauskaa lorukirjaa, kun hän oli puolivuotias sylitaapero. Hän hekotteli lorujen soinnuille. Nyt hyllyssäni on kuusi hänen kirjoittamaansa kirjaa, seitsemäs tulossa kesällä. 

Hänen isänsä luki hänelle ääneen samaan aikaan Kärpästen herraa, joka oli jossakin hänen lukion yksityisoppilaan tentissään. Aamuisin isä jakoi postia ja päivät luki ja suoritti. Ja hoiti Percivalia, joksi hän tytärtä nimitti. Minä istuin yliopiston kirjastossa lukemassa Fredmanin epistoloita ja katselemassa Elliä, yhtä suvun transnaismiestä, joka kirjoitti samassa huoneessa väitöskirjaa kuusikymppisenä, partahaivenet repsottaen. Ei Elli minua tuntenut, mutta minä tiesin hänet. Hän oli suvun musta lammas, rikoksiakin tehnyt, lehtiuutisissa mainittu.

Miksi tällaisia teille nyt kirjoitan, arvoisat ihmiset? En tiedä itsekään avautumisen syytä. Oikeastaan tekisi mieli mennä jo kesään, noiden linnunpoikien myötä, pois tästä hämärästä tahmeudesta. Tekisi mieli jättää väliin tulevat vaalit repivine keskusteluineen. Ja toisaalta tekee mieli seurata sitä, miten media seuraa vaaleja. 

Vallanvaihdoshan sieltä on tulossa, kupla näyttää puhkeavan. Itse en äänestä nykyisiä hallituspuolueita, vaan valitsen  hyvän tyypin opposition riveistä. Ihmisen ajatukset ja tapa esittää ne ratkaisevat, ei pelkkä puolue. Kun olisi oikea Luontopuolue, luonnon ja eläinten puolesta, äänestäisin sitä. Pidän monista eläimistä ja kasveista enemmän kuin ihmiskunnasta. Eläimet toimivat suoraviivaisen rehellisesti, kasvi kasvaa mittaansa ja määräänsä, mutta ihmisestä ei koskaan tiedä.

(Valokuvat Iines)

204 kommenttia:

 1. Meillä Uudenmaan Hyvinkäyllä on kaksi mieleistäni ehdokasta, Ari Koponen (Brother Christmas) ja Onni Rostila, nuori fiksu lakimies. Jommalle kummalle paan ääneni läjäyttämään. Anteeks kauheesti Sanna Marin, mutta tommosta fasistia ja roistokekkulia ei tulisi mieleeni äänestää.

  VastaaPoista
 2. Itse en tiedä vielä ainuttakaan Satakunnan tulevaa ehdokasta, mutta eiköhän ennen pitkää listat ja gallupit tule julki.

  Yleensä teen lehtien vaalikyselyt, koska ne peilaavat aika hyvin ehdokkaiden suhtautumista tärkeisiin asioihin. Muutakaan keinoa ei ole, koska eivät nämä provinssien ehdokkaat useinkaan ole tunnettuja.

  Koskaan ikinä en äänestä puoluetta, vaan aina ihmistä ja hänen ajatuksiaan. Ei ole puoluetta, joka olisi yläpuolella muiden, sillä kaikilla on hyviä ja huonoja ideoita.

  Toki ymmärrän, että puolue on päätöksenteossa tärkeä, sillä sehän pystyy ryhmäkurillaan panemaan vikuroijat ruotuun ja erottamaan tarvittaessa, kuten on tehtykin.

  VastaaPoista
 3. Linnut, linnut, Alfred Hitchcock.Vaaleissa äänestän Timo Harakkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä valinta, varmaan, sinulle, rakas anonyymi.

   Vaan tiesitkö sinä, että useimmat linnut ovat saaneet nimensä ääntelyn perusteella. Esimerkiksi kuikka, kuovi, liro ja tylli sanovat iiloisesti omaa nimeään.

   Kuikan huutoa kuulee usein järviltä, kuovin Satakunnan hehtaaripelloilta, lirosta ja tyllistä en tiedä, missä tapaa, liro ehkä vesillä.

   Poista
  2. PS Ai niin, tylliä tapaa hameesta.

   Poista
 4. Minusta on kiva katsella vanhaa kissaani, joka kuorsaa ja näkee unia. Viikset oikein heiluvat.
  En enää välitä puoluepolitiikasta, koska käskyt tulevat EU:sta ja muilta tahoilta. En ole äänestänyt moniin vuosiin missään vaaleissa. Joskus se oli niin tärkeää muttei ole enään.

  VastaaPoista
 5. Vanhan kissan naamannykimisiä onkin tärkeämpää katsella kuin miettiä puoluepolitiikkaa. Siinä oppii enemmän elämästä kuin lukemalla kirjaa. Nyt etsin ihmistä puheiden takaa, aitous ja rehellisyys on tärkeintä. En välitä, mitä minusta ajatellaan, jos näen Teuvo Hakkaraisessakin ihmisen kaiken takana.

  Oikeastaan eniten olenkin pettynyt hyviin ihmisiin, niihin jotka varovat tahraamasta omaa egokuvaansa sopimattomilla ajatuksilla ja teoilla ja täten häiritsemästä kuplarauhaa. Kurjimmin minua ovat kohdelleet nettimaailmassakin ne hyvät ihmiset, joilla on tahraton ego. Ne ovat ollleet julmimmat.

  Vaan viis siitäkään. Kevättä kohti mennään, päivä pitenee jo selkeästi ja linnut tulevat pian.

  VastaaPoista
 6. Anna äänesi oikein. Rasisteja äänestämällä et pety hyviin etkä huonoihin ihmisiin.

  VastaaPoista
 7. Noora:
  Hellyttäviä kuvia linnunpoikasista.
  Tammikuu huomenna puolessa välissä jo, ihanaa!
  Iltalehdessä oli video Orpon ja Marinin " keskustelusta". Siinä Sanna rökitti Orpoa virkistävästi! :)
  Poterot syvenevät ja eroja alkaa mielipiteissä erottua selvemmin, mikä on positiivista.

  VastaaPoista
 8. Vuorineuvoksia on kovin helppo vihata. Tämä kävi hyvin ilmi Marinin esiintymisessä. Kyllä minä sen ymmärrän ja myös sen, että tämä kaikki on hyvin korrektia puhetta, vaikka sen esittäisi toisen päälle huutaenkin.

  Noh, katsotaan vaaleissa, mikä on tulos näistä kaikista vaaliväittelyistä ja ennakkoilmoituksista siitä, mitä puolueita ei ainakaan suvaitse , jos oma puolue on pääsemässä hallitukseen.

  Vaan on se minulle yllätys, että pääministerin ilmoituksen mukaan parikymmentä prosenttia äänestäjistä on pikku-ukkoja. Näitähän anonyyminkin silmissä nyt kovasti pomppii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimierkki Tapsa on joskus puhunut kellokäyrästä.

   Poista
  2. Liittyykö se johonkin tässä? Eli miksi kellokäyrä on tässä mielestäsi tärkeä mainita? Voisitko avata hieman kommenttiasi.

   Poista
  3. Enpä muista ikinä täällä maininneeni juuri sanaa "kellokäyrä", mutta sen sijaan täsmälleen samaa asiaa tarkoittavaan Gaussin käyrään eli normaalijakaumaan vetoan kyllä useinkin ja mielelläni.

   Ymmärrän tässä viitattavan siihen, että äänestäjistä tietty osa on ääliörasisteja ja toisessa päässä vastaava osa suvakkihihhuleita jne. Valtaosa missä tahansa liikkeessä on keskitien taviksia, jopa paljon parjaamissani muinaisissa taistolaisissa. Monella nykyliikkeellä on samankaltainen uskonnollinen kiiluvasilmäinen oppirakennelma.

   En kuitenkaan ole kauhean huolissani, vaikka äänenpainot kiristyvät. Olen kasvanut politiikan ympäröimänä, joten erotan teatterin aidosta hihhuloinnista.

   Oletushan on, että kokoomus voittaa ja pääsee muodostamaan hallitusta. Kilpakosijat vähän muksivat toisiaan.   Poista
  4. No Gaussin käyrä on kovinkin tuttu, kellokäyrää en ole eläissäni tarvinnut.

   Noinhan se menee puolueiden ja ryhmien sisälläkin: enin osa on kiihkottomia taviksia ja ääripäät pienempiä ryhmiä.

   Koulussa monilla opettajilla on Gaussin käyrä arvioissaan. Kiitettäviä ja heikkojaon muutama, ja loput siltä väliltä. Vaikka nykyään Gaussin käyrä ei enää käsitykseni mukaan ole tavoiteltava, koska ala-arvoisia ja heikkoja ei anneta, ja keskinkertaiset tiedot ovat jopa erittäin hyviä. Osa peruskoulusta päässeistähän ei osaa lukea kunnolla. Tämä ei ole oppilaiden vika.

   Itseäni kyllä hieman hirvittää tämä vaaliblokkiutuminen. Ei suvaita erilaisia mielipiteitä, vaikka kansa niitä kannattaisi hyvinkin tukevasti. Mielestäni tämä on äänestäjien aliarviointia ja epäluottamusta demokratiaa kohtaan. Ja minä olen tietysti persu, koska en suitsuta hallitusta. (Älkää, ihan totta, jaksako, aikuiset älykkäät (?) ihmiset.

   Poista
  5. Kyllä kellokäyrä-nimeäkin käytetään aika yleisesti, se tulee käyrän muodosta - kuin kirkonkello.

   Mutta minä en sitä siis käytä, kun ei sen kuvaamalla asialla ole mitään tekemistä kellon kanssa. Enemmänkin kallon.

   Poista
  6. Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia. Juuri äsken minulle valkeni, mikä on kellokäyrä, jota minun humanististen höpötieteiden maailmassani ei ole kukaan käyttänyt. Aina on puhuttu Gaussin käyrästä ja koetettu sovittaa kokeiden arvosanoja käyrälle. Yksi opettaja ei koskaan suostunut tähän: hän ei antanut kiitettäviä oikeastaan koskaan, sen sijaan kasauma oli alapäässä. Oppilaat olivat tietysti kiukkuisia.

   Siis kellokäyrähän kuvaa normaalijakauman klassista muotoa, eli kellokäyrä on yhtä kuin Gaussin käyrä. Nimi tulee kellon, siis kirkonkellon siluetista: keskellä on kasauma, laidoilla loivennus.

   Poista
 9. Asian vierestä tai kauempaakin puhuen on ihan soma tapa. Laitanpa omankin lusikkani soppaan: blogaaja tuplatohtori Luostarinen on äitynyt osoittamaan sivistystään siteerailemalla tunnettuja latinan lausahduksia, melko lailla virheittäkin. Viimeinen sitaatti tältä päivältä (14.1.) menee kuitenkin koko lailla metsään. Lainaus kuuluu: "Aequat omnis agis", ja tulkinta suomeksi: "Tuhka tekee kaikista samanlaisia" Ehei! Herra tarkoittanee Senecalta peräisin olevaa "Aequat omnes cinis", joka voidaan kyllä hiukan kömpelösti kääntää hänen esittämällään tavalla.

  VastaaPoista
 10. No juu, oikeassa olet. Mieshän on persu. Varmaan rassistikin.

  Että leimat on nyt perseessä. Toivottavasti Jörgen Petersen on tyytyväinen.

  Herrat voivat lakata kantamasta persukamaa tänne. En minä niistä ole millään tavalla vastuussa enkä tilivelvollinen. Enkä edes kiinnostunut. Älkää peljätkö siis, pikkuiset, vaan nukkukaa yönne rauhassa, painajaisitta. Kiitos kun kävitte.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun kaveri!

   https://youtu.be/tgv8B-eKUGM

   Poista
 11. Mitä tulee Kärpästen herraan, niin vuosikymmeniä olen ihmetellyt, miten arvostetutkin ihmiset ovat olettaneet siinä kuvatun tapahtumakulun olevan uskottava ja kuvaavan ihmislajin käyttäytymistä.

  Onneksi sain elää senkin päivän, kun hieman vastaava tapahtui ja nuorten käytös eristyksissä oli aivan päinvastaista - eli jokaisen normaalijärkisen (?) olettamaa.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muista, miten kauan Kärpästen herran pojat olivat saarella, kun he muuttuivat vähitellen villi-ihmisiksi. Mutta muistini ja käsitykseni mukaan huomattavan kauan. Goldingin teoksessa on tumma pohjavire: ihminen on luonnostaan paha ja voi muuttua villieläimen kaltaiseksi.

   Kirjan tarjoamaa ihmisluonnon pahuutta on arvosteltu ja arvioitu monin tavoin ja vertailtu todellisiin eristyksessäolotapahtumiin - vilkaisin joitain lähteitä.

   Näyttää kuitenkin siltä, että ne tapaukset, joista vedettiin positiivisempia ihmiskäsityksiä - ihminen muuttuukin hyväksi ja paremmaksi eristyksessä - olivat lyhytkestoisempia eristyksiä kuin Kärpästen herrassa.

   Mene tiedä, en minä ainakaan osaa sanoa juuta enkä jaata, miten ihminen muuttuu eristyksissä kaikesta. Muistelen vain erästä tositapahtumiin perustuvaa elokuvaa, jossa lentokone putosi jonnekin jäiselle vuorelle ja miehistö joutui pulaan. He alkoivat syödä toisiaan, mutta ilmeisesti (?) vain ruumiita, jos oikein muistan. Ehkä tämä oli eloonjäämiskamppailua, eikä sinänsä pahaa?

   Poista
  2. Mihin tapahtumaan mahdat viitata, Tapsa? Siihen kaivossortumaan ja ihmisten pelastamiseen sieltä?

   Poista
  3. Muutama vuosi sitten oli tapaus, jossa joukko nuoria pelastautui autiolle saarelle ja eli siellä aika kauan, en muista tarkemmin.

   He kuitenkin elivät siellä hyvässä sovussa, auttoivat toisiaan ja tukivat heikompia. Mitään Kärpästen herran kaltaista ei tapahtunut.

   Yleensäkin ryhmät alkavat aika äkkiä puhaltaa yhteen hiileen ja puolustaa toisiaan. Se on varmaan geeneissä. Saa olla aika iso populaatio, että alkaa tapahtua jakoa heihin ja meihin.

   Tietysti koulukiusaaminen puhuu hieman tätä vastaan. En ole perehtynyt aiheeseen tarkemmin. Kuvittelen kuitenkin ymmärtäväni sen mekanismin.

   Poista
  4. Aika paljon vaikuttaa varmaan ympäristö, jonne joudutaan eristyksiin. Samaten ryhmän kehitys-, koulutus- tai muu erityinen taso. Sekä aika, mennyt kehittymätön ja historiallinen aika, moderni nykaika. Miten ravinto saadaan järjestettyä ja millaista oppia on ravinnon hankkimisessa.

   Näillä uudemmilla tosielämän nuorilla oli koko uudemman ajan tietous ja kenties erilaisia psykologisia ja tiedollisia osaamisia, kun vertaa Goldingin ajan nuoriin. Voisin kuvitella, että se vaikuttaa jotain.

   Mutta siis en tiedä, kunhan ajattelen.

   Poista
  5. Goldingin teos on kuitenkin mielikuvitusta.

   Päähenkilöt ovat englantilaisen sisäoppilaitokseen kasvatteja ja siitä taustasta on tietysti luontevaa kehittää jakautumista eriarvoisiin ryhmiin. Suomessa se on epäuskottavampaa.

   Periaatteessahan vastaavaa ryhmädynamiikkaa kuvaa esim. Tuntematon sotilas, jossa henkilöt tulevat hyvin erilaisista taustoista, murteita myöten. Sehän on eräs kirjan vahvuuksistakin.

   Yleensähän yksiköt eivät olleet näin sekoittuneita. Jatkosodassa niitä vähän sekoiteltiin, ettei yhdessä taistelussa kuolisi kaikki saman kylän pojat.

   En siis usko Goldingin ihmiskuvaan. Kirjan luin aika nuorena ja mieleeni jäi esim. sellainen ihmetys, että miten näinkin isot jäbät käyttäytyvät kuin pikkukakarat.

   Poista
  6. Tekisipä mieli lukaista kirja uudestaan. Tuo ihmiskuva tuntuu muistinvaraisesti hyvin tummavireiseltä, sillä minäkin uskon enemmän ihmisessä olevaan hyvään kuin pahaan.

   Siellä se paha kuitenkin on, sillä ei kai ole olemassa ihmistä, joka ei äärioloissa kykenisi myös pahaan? Mielenkiintoinen ajatuskuvio.

   Mutta siis, panen itse toivoni ryhmän koostumukseen, sen yksilöiden laatuun ja ominaisuuksiin. Uskon, että erilaisissa komboissa on erilaisia suuntautumisia, vaihtoehtoja. Jotkin kombot voivat vaikka uhrata itsensä pyrkiessään hyvään, jotkin uhraavat lähimmäisen ja valitsevat pahan.

   Poista
 12. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Juuri näin, Noora, - viittaan ensimmäiseen kommenttiisi persuista - osin ymmärtää ja hyväksyy jotkin kohdat, jotkin taas ovat vastoin omaa maailmankatsomusta. Tämä tosin pätee minusta suhtautumisessa kaikkiin puolueisiin. Jokaisessa puolueessa on kannatettavia kohtia, samaten sellaisia, joista itse ajattelee toisin tai joita ei pidä niin tärkeinä kuin puolue.

   On kuitenkin vain yksi suuresti demonisoitu puolue, muita ei halveksita yhtä paljon. Persuissa on ollut paljon pölhöjä, mutta käsittääkseni useimmat pölhöt ovat saaneet kenkää puolueesta, ja loput ovat oppineet tavoille.

   Itseäni vieroksuttaa eniten puolueen ihmisarvokysymykset. Toiseksi puolueen EU-vastaisuus.

   Hattua taas nostan puolueen isänmaallisuudelle, mutta vain jos se mahduttaa mukaansa myös maailmankansalaisuuden. Maa, joka ei arvosta omaa isänmaataan, on nuoleskelija. Ja maa, joka ei arvosta maailmankansalaisuutta, ei tunnista ihmisarvoa, joka on jakamaton. Oikeus elämään on kaikilla, mutta automaattioikeutta suomalaisuuteen ei ole kaikilla.

   Poista
  3. Kuvittelen aika monen persuja äänestävän tekevän sen protestimielessä. He eivät kannata persujen pölhöpolitiikkaa eivätkä suurta osaa vaatimuksistakaan - mutta heillä ei yksinkertaisesti ole muuta kanavaa vastustaa nykymenoa. Orpo on liian lälläri.

   Nykymenolla tarkoitan sitä mitä me täälläkin yleensä siunaillaan. Monen mielestä tämä nykyinen viherpuna-politiikka maailmanparannushaaveineen kurjistaa Suomea ja suomalaisia. Vuosien varoittelusta huolimatta toistamme edelleen Ruotsin virheitä monikulttuurisuudessa ja koulutuksessa. Työelämän sössimme omin opein.

   Aika moni ääni persuille on vanha kunnon protestiääni ja nyt naisetkin alkavat kuulemma sellaisia jaella. Ei olisi maankaatoihme, jos saisimme persupääministerin. Valmistautukaamme siihen.

   Poista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  5. Protestiääniä on ilmassa ja taatusti konkreettisesti äänestyslipuissa vaaleissa.

   Puolueiden sanoutumiset irti "rasistisesta" perussuomalaisten puolueesta ärsyttää monia äänestäjiä, koska ei ainutkaan suomalaisista puolueista ole rasistinen.

   Tämän rasismisyytöksen sijaan kannattaisi kertoa näissä keskusteluissa, mikä kohta puolueen ohjelmassa on rasistinen. Tällaista puhetta kuulija voisi uskoa.

   Tuntuu myös siltä, että SDP on etääntynyt perinteisistä duunareista, jotka etsivät nyt uutta kotia persuista. Nämä puhuvat enemmän heidän kieltään. En osaa sanoa, onko työväen puolueelle lopulta hyväksi se raikkaasti tuulettava kaunis someimago, jolla pääministeri on hurmannut koko maailman. Ehkä. Ehkä ei. Aika näyttää.

   Poista
  6. Noora, minua jäi kiinnostamaan se, mitä äärioikeistolaista fanatismia puolueessa vielä on. En tunne puolueen ohjelmaa, kuten en muidenkaan. ja olisi kyllä kiinnostavaa tietää, onko siellä tällaista kyseenalaista aineistoa.

   Äärioikeistoksihan sanotaan totalitaarisiin päämääriin pyrkiviä radikaaleja, poliittisia oikeistoliikkeitä. Olen ajatellut, että tällaiset olisivat lailla kiellettyjä.

   Poista
  7. Suomessa on äärikoikeistolaisia rasisteja, sitä on kenenkään turha kiistä. Eri asia kuinka paljon heitä on. Kun tälläiset ihmiset äänestävä, ketä luulet heidän äänestävän, vihreitäkö? Ei, on vain yksi puolue joka heille kelpaa. Vaikka persut näyttelevät olevansa aivan tavallinen yleispuolue, suuri osa heitä äänestäneitä ovat silti rasisteja ynnä muita kallon tutkijoita. Sen takia heidän äänensä puolueessa myös kuuluu vähintäin epäsuorasti.

   Poista
  8. Heittelet nyt ilmaan kliseisiä väitteitä ilman ainuttakaan faktaa, hyvä Anonyymi. Toivoin kovasti, että voitaisiin keskustella fiksulla asialinjalla, ei olkiukkoillen rakentamalla näistä epämääräisistä heitoista Omaa Totuutta.

   Eli otan uudelleen. Onko siellä perussuomalaisten puolueen ohjelmassa rasistisia tai äärioikeistolaisia kohtia? Nyt puhutaan siitä, onko puolue rasistinen, kuten pääministeri asian ilmaisi vaalikeskustelussa Orpon kanssa. Ei puhuta äänestäjistä.

   Poista
  9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  10. Tutkija Markku Jokisipilän mukaan: ”Eipä sieltä perus­suomalaisten ohjelmasta löydy sellaista sisältöä, joka olisi rikoslain tai perustus­lain vastaista.” (HS 13.1.) (Jokisipilä ei ole persu, vaikka on kirjoittanut heistä kirjan.)

   Marinhan perusteli rasismiväitettään mm. sillä, että perussuomalaiset haluaa talouspoliittisessa ohjelmassaan rajata sosiaaliturvaa kansalaisuuden perusteella. Jokisipilän mukaan sosiaaliturvan jakaminen ja sen perusteet ovat kuitenkin verrattain tavallisia poliittisia kysymyksiä, joissa eri valtiot ovat päätyneet erilaisiin ratkaisuihin, ja niistä on voitava käydä poliittista keskustelua.

   Sekään, että pari kansanedustajaa on saanut rasismituomion, ei riitä tutkijan mielestä siihen, että koko puoluetta voi kutsua rasistiseksi.

   Nimittäin kaikista puolueista löytyy kansanedustajia, joilla on tuomioita esimerkiksi rattijuopumuksesta tai näpistyksestä. Tekeekö tämä koko puolueesta rattijuopumuspuolueen tai näpistyspuolueen? Samoin se, että maahanmuuttaja on Suomessa raiskannut tai tappanut, ei tee kaikista maahanmuuttajista raiskaajia tai tappajia.

   Poista
  11. Noora, onhan persuissa ollut pölhöjä, niin kuin tuolla ylempänä jo minäkin totesin. Siitä ei ole kyse. Jokin äärioikeistolainen ryhmittymä muistaakseni kiellettiin, mikä on aivan oikein. Se oli lainvastainen.

   Poista
 13. Rouva täällä vielä sanoo että vain yksi puolue Perussuomalaiset demenisoidaan. Itse hän ei päivästä toiseen ei muuta tee kuin demonisoi vihreät puolueen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässäkin heität ilmaan epämääräisen väitteen todentamatta sitä. Ei pettymys puolueeseen ole demonisointia. Olen pannut toivoni Vihreään puolueeseen ja pettynyt, ilmaissut sen täällä ääneen. Ei se ole halveksuntaa, joka kuuluu demonisointiin.

   Olen edelleen esimerkiksi Greenpeacen postituslistalla, koska olen tukenut vihreitä hankkeita ja lahjoittanut almuni sinne suuntaan.

   Poista
 14. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt liikutaan vaarallisilla vesillä, Noora….

   Samalla ollaan juuri siinä kohdassa, jossa perisuomalaisten köyhien ihmisten sieto- ja kantokyky on koetteella. Uskon, että juuri tämä suomalaisten ahdinko ja köyhyys aiheuttaa nyt siirtymän vihreistä ja demareista poispäin. Suomalainen tavallinen toimeentulonsa kanssa kamppaileva ehkä sairaskin ja ikääntynyt ihminen näkee tiettyihin kohteisiin osoitetut miljoonat välinpitämättömyytenä omaa huono-osaisuutta kohtaan. Kaikki eivät vain jaksa parantaa maailmaa ja ilmastoa. Se on hyvänosaisen eliitin osa.

   Poista
  2. Nooran kommentti oli kuin suoraan Halla-Jussin suusta. Aitoa perussuomiretoriikkaa. Kukaan muu ei vastaavia kysele, ei uskalla.

   Muiden puolueiden mielestä tuollaisen kysyminen kun on rasismia ja muukalaisvihaa, melkeinpä fasismiakin.

   Kepulaisetkin kyllä yksityisesti kyselevät samaa, mutta julkisesti eivät rasistileiman pelossa uskalla.

   Niin, mitä puoluetta rouva N aikoikaan äänestää?

   Poista
  3. Viittaan ylempänä Hesarin artikkelissa esiteltyyn tutkija Markku Jokisipilän ajatuksiin. Hän sanoo juuri tuosta aiheesta siis, että sosiaaliturvan jakaminen ja sen perusteet ovat tavallisia poliittisia kysymyksiä, joissa eri valtiot ovat päätyneet erilaisiin ratkaisuihin, ja niistä on voitava käydä poliittista keskustelua.

   Juuri tämä keskustelu halutaan Suomessa kieltää rasistisena persuiluna. Tämä osoittaa mielestäni heikkoa keskustelukulttuuria: nimittelijät ja leimaajat eivät pysty keskustelemaan tästä aiheesta asiaperustein.

   Poista
  4. Höh, minulle ei henk. koht. ole haittaa, vaikka rajamme olisivat
   auki joka suuntaan, ja kaikki maahanme tulijat otetaan avosylein vastaan. Onhan täällä "lääniä" mitä asuttaa. On metsäseutuja rakentaa vaikkapa lukemattomia uusia kaupunkeja lisääntyvälle väestölle.
   Eiköhän meissä jokaisessa asu pikkuriikkinen tuomitsija ja kriitikko, tai väärinymmärtäjä tai - näkijä?

   Ns. fasisti suhtautuu kielteisesti individualismiin, sosialismiin, marxismiin, demokratiaan, liberalismiin ja kapitalismiin ja alistuu kunnioittamaan yksinvaltiasta.
   Miten täydellisiä teoriat ylipäätään ovat käytännössä toteutettuna?


   Poista
  5. Kommentti kertautui terv. Noora

   Poista
  6. Poistin toisen samanlaisen, Noora.

   Vaan onko hieman yliampuvaa käyttää termiä fasisti tai fasismi, kun jutellaan Suomen poliittisesta ympäristöstä?

   Fasistihan on etenkin anarkistien käyttämä poliittinen leimasana yhteiskunnan järjestystä ja lainmukaisuutta ylläpitävästä valtion turvallisuuspalvelusta vastaavasta henkilöstöstä, kuten poliisista tai vartijoista, joiden työn keskeistä sisältöä on vastustaa yhteiskunnan luisumista anarkiaan ja ylläpitää kansalaisten turvallisuutta.

   Poista
  7. Fasismi ja natsismi usein yhdistetään, vaikka jälkimmäinen on nimenomaan kansallisista sosialismia.

   Tämä alistuminen yksinvallan edessä näyttää kuuluvan ihmisluontoon, niin yleistä se on ja kukoistaa etenkin sosialismissa.

   Poista
  8. Tämä onkin huvittavaa, natsiaate eli kansallissosialismi on sosialismia, ja kuitenkin natsisanalla leimata pläjäytetään herkästi muita kuin sosialisteja. Laputtajilla ei taida olla perimmäistä tietoa.

   Poista
 15. Tässä yksi luontopuolueen kannattaja. Eläimet eivät tuomitse, kosta, valehtele. Onneksi oppivat pelkäämään ihmistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan näin, Mayo. Eläin toimii rehellisesti lajityyppinsä mukaan, kasvi kasvaa määräänsä ja mittaansa, mutta ihmisestä ei koskaan tiedä.

   Poista
  2. Eläin ei kosta eikä tuomitse, mutta tappaa sääliä tuntematta toisen eläimen pikkuvauvelin ja popsii poskeensa.

   Poista
  3. Kyllä vaan, ja tästähän olemme täällä parikin kertaa ohimennen maininneet.

   Vaan juuri tuo on ydintä, että eläin ei voi olla julma, koska siltä puuttuu moraali, etiikka, se ei ole lajille mahdollista.

   Julma voi olla käsittääkseni vain ihminen, koska ihmisellä on moraali ja omatunto. Ellei hän ole luonnehäiriöinen. Ja jos ihminen tappaa tai vahingoittaa toista elävää, hän toimii siis vastoin inhimillistä moraalia. Hän on valinnut pahan.

   Poista
  4. Mua kyllä ihmetyttää pelkkä eläinten kehuminen. Ihmiseläimet vaan voivat olla kauheita ja raakoja.
   Eläin toimii lajityyppinsä mukaan ei minusta yksin oikeuta eläimen kehumiseen. Eläin hyvä, ihminen paha.
   Onkohan tässä jo jako vähintäänkin outo. Eläin voi olla arvaamaton, mutta näin on myös ihmisen kohdalla.
   En haluaisi lähteä vertaamaan ihmistä ja eläintä. Sanon, että olen eläinystävä, mutta myös ihmisystävä.
   Eiköhän eläinten tunteminen ole eri asia, kuin ihmisten tunteminen. Jos on ihmistä vaikea tuntea niin on
   myös eläintä vaikea tuntea. Iineksen tämän kirjoituksen otsikko on, että ihmisestä ei koskaan tiedä. Lisään,
   että eläimestä ei koskaan tiedä.

   Poista
  5. Ripranie, aiheellista ja hyvää pohdintaa sinulla. Kyseenalaistaminen on ominaisuus, jota olen aina toivonut muilta. Teet sen vilpittömästi.

   Useinhan sanotaan, että eläin on julma tappaessaan toisen eläimen. Tämä on tietysti tavallaan totta: teko on ihmisen silmin katsottuna julma, raaka ja kauhea. En voi itsekään katsoa luonto-ohjelmien takaa-ajokohtauksia, vaan käännän aina kanavaa ja hiljennän äänen.

   Eläimen omassa maailmassa teko ei kuitenkaan ole julma, koska se pohjaa eläimen luonnollisen ravinnon hankintaan, se on lajille tyypillinen tapa syödä ja jäädä eloon, kasvattaa pentue. Eläimellä ei ole kykyä moraaliin eli hyvän ja pahan tunnistamiseen. Eläimen omassa maailmassa ei siis ole julmuutta, eläin ei tapa julmuuksissaan, vaan eloonjäädäkseen, ravinnoksi tai jossain reviiritaisteluissa.

   Poista
  6. Molemmat, sekä ihminen, että eläin voivat tappaa reviiritaisteluissa. Eläimelle se on vain lajille tyypillinen tapa. Ihmiselle voi olla vähän eri juttu, lajille tyypillinen joissakin tapauksissa ja joissakin tapauksissa ei tyypillinen. Kyllä minä olen ketulle erittäin vihainen, jos se tappaa lemmikkikissani. Tämä vain huomiona. Mitä kaikkea ihminen ei tiedä eläimen omasta maailmasta. Kyllä pelkään ainakin joitain eläimiä. Eläimen vaistostakaan en aina osaa sanoa vedenpitävästi. Mietin, kuinka mutkatonta ja varmaa eläimen ja ihmisen "kommunikointi" on. Uskoisin, että se on aika mutkallista ja epävarmaa. Kaiken kaikkiaan.

   Poista
  7. Ripranie, en koeta sanoa, että eläin on aina hyvä, vaan että eläin tee tietoista pahaa, koska siltä puuttuu moraali. Paha ja hyvä syntyvät vasta ihmisen tajunnassa, koska ihmisellä on kehittynyt moraali, omatunto, miten sitä nyt nimitetään.

   Silti eläimiä voi ja saa pelätä ja inhotakin, kuten minä vaikkapa käärmeitä. Ei kyykään silti pistäessään tee pahaa, vaan noudattaa vain eloonjäämisoppiaan. Ihmiselle teko on vaarallinen ja pahaksi koettu, ihmisen tajunnassa. Mutta siis koetan sanoa vain, että ei eläin ole julma tappaessaankaan, koska se ei tee sellaista ilkeyttään, pahuuttaan. Ei se muuta voi.

   Poista
  8. Jos on ihmisissä "vinksahtaneita", niin kai eläimissäkin voi olla "vinksahtaneita". Että tämä tastä.
   Miksi ei eläimellä voi olla "rappeutunut vaisto" tms. Ihmettelen, kun ihminen sanoo, että tämä meidän koira on niin kiltti koira, että ei se tee pahaa. En usko ihmisen vakuutteluun, jos eläin on minulle vieras. Esim. vauvaa ja koiraa en pitäisi niin, että niillä on esteetön kulku toistensa luo. Aina pitää olla aikuinen ihminen mukana. Joskus hamassa nuoruudessani kävelin liian lähellä koiraa, joka oli kytkyssä kaupan edustalla. Yllättäen koira yritti käydä kiinni minuun. Pelästyin, mutta koira ei ihan tavoittanut minua eikä käynyt kuinkaan.

   Poista
  9. Luulen, Ripranie, että me lähestymme asiaa eri portaalta, sinä reippaasti ja aivan oikein käytännön puolelta, minä koetan filosofeerata käsitteellä ”voiko eläin olla paha tappaessaan ravinnokseen”.

   Kiteytän tähän loppuun, että minusta eläimen harjoittama tappaminen ravinnoksi ei ole eläimeltä paha teko, vaikka se tekisi ihmiselle pahaa.

   Poista
  10. Ihminenkin tappaa ravinnokseen, pyydystää tai kasvattaa - ja tappaa.

   Kalastamista harvoin pidetään mitenkään epäeettisenä, vaikka pyydetyt kalat tapetaan, teurastetaan ja syödään.

   Saako hyttysen, paarman tai punkin tappaa? Mihin vedetään raja?

   Hiirtä isompaa otusta en ole ikinä tappanut ja niitäkin vain loukulla. Sekin vähän säälittää, niin söpö eläin.

   Poista
  11. Tämä onkin seuraava kysymys sarjassamme elollisten julmuus - harhaa vai ei.

   Eläinsuojelijoilla ja vegaaneilla on tästä omat näkemyksensä, jotka ovat minusta kunnioitettavia. Matalin kynnys asiassa on kai se, että ihminen ei saa tuottaa eläimelle tahallista kärsimystä kiduttamalla tai riistämällä se reviiriltään --> eläintarhat, norsunhampaat potenssilääkkeeksi?.

   Tästä sitten noustaan portaita ylöspäin. Saako pitää kanatarhaa, jos pitää kanat vapaina ja luomuina? Sama muihin ns. tuotantoeläimiin. Luomulehmät, luomulampaat? Tai saako lapsi repiä kärpäseltä siivet? Saako kalastaa?

   Ylimmällä portaalla lienee se, että saako eläintä ylipäänsä tappaa ravinnoksikaan. Tulisiko meidän olla kuin hindut lehmineen?

   Poista
  12. En malta olla lisäämättä tähän keskustelunhaaraan vielä paria havaintoa luonto-ohjelmista ja lukemastani materiaalista. Nimittäin joillain eläinlajeilla on käytöstä, joka voidaan tulkita jonkinlaiseksi muistamiseksi tai moraalin alkeeksi.

   Simpanssit sukivat tuttuja simpansseja ja näyttävät osoittavan myötätuntoa tuntemilleen jäsenille. Samoin norsut kävivät hyvästelemässä eräässä dokumentissa kuolleen heimonsa matriarkan, vanhan norsun, ennen kuin jatkoivat laumana matkaansa. Ne kerääntyivät kuolleen ympärille ja koskettelivat vainajaa kärsällään, kukin vuorollaan. Seisoivat hetken ennen kuin lähtivät pois.

   Kukaan ei voi tietää, mitä norsut "ajattelivat" tai mitä "tunsivat". Itse vuodatin runsaasti kyyneliä, kun katselin jäähyväisiä. - Se voi toisaalta olla myös lajityypillistä ryhmäkäyttäytymistä, sanoo eräs tutkija.

   Mutta olisiko tässä moraalin kasvun alkeet: ryhmäkäyttäytymisessä keinona käyttää sosiaalista kontrollia? Mene tiedä.

   Poista
  13. Todennäköisesti siinä on ne "alkeet" eli pohjimmiltaan se on sitä samaa, joka ihmislajin tapauksessa on vuosimiljoonien kuluessa kehittynyt moraaliksi, omatunnoksi, sääliksi yms.

   Ja totta kai eläin muistaa. Kaikenlaista.


   Poista
  14. Jetsulleen, lopulta ihmislaji on vain jonkinlainen simpanssilaji. Uskon mieluummin ihmisen kehittymiseen apinaheimoisesta oliosta kuin rannalle nousseesta kalansukuisesta eliöstä.

   Poista
  15. Eiköhän apinoiden heimo ole rannalle nousseiden eliöiden jälkeläisiä.

   Poista
  16. Voihan tähänkin teoriaan uskoa, ken haluaa.

   Viittasin lähinnä siihen nykykäsitykseen, josta on eniten vankinta tietoa. Ja korostan vahvasti sitä, että puhun lähinnä siitä, mihin haluan uskoa oman järkeni perusteella. Voin olla väärässäkin, mutta viis siitä.

   Poista
  17. Eikö päivystävä evoluutiobiologi mikis voi nyt sanoa tähän mitään?

   Poista
  18. Että mihin? Minun ajatuksiiniko?

   Mikis liikkuu omia aikojaan, ja se on oikein.

   Ehkä, Mankemangi, arvelet, että olen vailla tietoa. Juu en ole. Ei täällä edelleenkään metsästetä oikeita vastauksia, vaan persoonallisia näkemyksiä, mielellään vähän vinoja, niin kuin joskus blogini alkuaikoina asian ilmaisin. Oma ajatus on aina kiinnostavampi kuin Googlen tieto.

   Poista
  19. Niin, maailma on lattea, jos sen niin kokee.

   Poista
  20. Samaa mieltä.

   Vaan onneksi sellainen kokemus lienee näillä laineilla harvassa. Useimmilla on toimiva mielikuvitus ja rikas ja jopa omaperäinen sanavarasto, jolla lasketella.

   Poista
  21. Niin, maailma on lattea, jos sen niin kokee.

   Poista
  22. Älä sure. Koeta lukea paljon, niin mielikuvitus kehittyy.

   Osta vaikka museokortti ja käy taidenäyttelyissä. Kulje metsässä ja kerää aarteita reppuusi. Valokuvaa valoa ja varjoja. Ei tarvita rahaa tähän elämänlaadun parantamiseen ja maailman näkemiseen moniulotteisena ja värikkäänä. Onnea!

   Kyllä se siitä.

   Poista
  23. Darwinin Manfred yritti kai vain sanoa, että elämä maapallolla on syntynyt meressä. Näin minäkin olen oppinut, mutta en ole tutustunut uusimpiin teorioihin.

   Tieteen päivilläkään en sattunut kuuntelemaan tämän aiheen luentoja, vaikka asutuksen, kielen, ihmisen yms alusta kuuntelinkin. Moni luento on vieläkin netissä.   Poista
  24. Kyllähän minä tämän tiesin, puhuinhan yllä ”rannalle nousseesta kalansukuisesta eliöstä”. Eikö tätä muka huomattu? Viittasin tuolla juuri meriteoriaan.

   Sanoin myös oman ajatukseni: uskon mieluummin suoriin apinateorioihin, mutta en väittänyt vaan viittasin jopa väärässä olemiseen.

   Poista
  25. Kun ihmisolennon alkuperää mietitään, niin tiedämme kaikki, että mitään teoriaa ei ole voitu vedenpitävästi todistaa oikeaksi. Teorioita on useita ja jokaisella teorialla on kannattajansa ja kumoajansa. On varmaan viisasta uskoa vähän jokaiseen.

   Poista
  26. Uusimmat, minulle tuntemattomat teoriat vissiin kertovat, että ihminen syntyi puussa.

   Poista
  27. Orgaaninen elämä pallollamme on syntynyt noin 4 miljardia vuotta sitten alkusolusta. (Huom! maapallon ikä on 4,6 miljardia vuotta.) Siitä, miksi näin tapahtui, ei ole olemassa vedenpitävää teoriaa. Mutta kuten näemme, elämää kuhisee kaikkialla ympärillämme, eli emme voi kiistää, etteikö sitä olisi. Ja koska kaikki elämä on lähtöisin ns. alkusolusta, kaikki oliot ovat tavallaan sukua toisilleen. Ja jos haluaa ajatella vielä kauemmaksi, ja vielä sitäkin kauemmaksi, niin kaikki on sukua kaikelle mitä maailmankaikkeus sisällään pitää, koska... tuntemamme maailmankaikkeus syntyi yhdellä kertaa ns. Alkuräjähdyksessä. Eli, silloin synnyimme mekin, eli aihiomme meistä. - Amen.

   Ps. Menin tuossa lopussa hieman evoluutiobiologian ulkopuolelle, eli kosmologiaan. Enkä siitä kovin paljoa tiedä. Mutta kollegani tähtitieteitten ylim. docēre herra Tapsa voi kertoa aiheesta enemmän. – Ja jos näin onnellisesti tapahtuu, että kertoo, pitäkää korvanne höröllä!

   Poista
  28. Ideologisessa mielessä - ja siitä kai kyse on? - en kansallissosialismilla ja marxilaisella sosialismilla näe mitään yhteistä. - Mutta ehkä olen likinäköinen?

   Poista
  29. Korvat höröllä odotetaan. Tiedämme ja tunnemme täällä Tapsan tietämyksen avaruudellisista asioista. Eli millainen aihio alkuräjähdyksessä syntyi? Ja millaiseen ketjuun se johti?

   Poista
  30. Minä en tunne erilaisia sosialismeja. Kieli-ihmisenä huomiota kiinnittää tietysti se, miksi molemmissa systeemeissä on sana sosialismi.

   Poista
  31. " ... alistuminen yksinvallan edessä näyttää kuuluvan ihmisluontoon, ...", kuten Tapsa sanoo, on kyllä totta kaikissa sosialismin muodoissa. Kysehän on siitä lähtökohdasta, että yksilö on valtiota, ei valtio yksilöä varten. - Toisaalta kyllähän alkuperäisissä heimoyhteisöissäkin yhteisön etu aina meni yksilön edun edelle. - Eikä demokratia missään Kreikassa syntynyt, paskapuhetta, harvojen valtaa se silloinkin oli. - Tai kuten kasvatustieteen professori Urpo Harva aikoinaan sanoi: "Harvat ovat aina johtaneet muita”.

   Poista
  32. Alistuminen yksinvallan nimissä näyttää kuuluvan ihmisluontoon.. Tämä on helppo huomata ja uskoa kun katsoo esimerkiksi nykyistä Putin Venäjää.

   Uskaltaisin sanoa jopa niin, että alistuminen vallan nimissä näyttää kuuluvan ihmisluontoon. Me kumarramme voittajia ja vahvoiksi luulemiamme.

   Poista
  33. Toki, toki mutta eivät kaikki. Mutta pitää ymmärtää myös propagandan mahti: eivät ihmiset tahallaan (luulisin ma?) halua olla väärässä. Mutta kun vuosikausia esim. Saksassa jo 1920 -luvulta lähtien kattavin keinoin demonisoitiin juutalaisia, aivan tavalliset keskivertoihmiset alkoivat oikeasti uskoa, että jutskut ovat epä-ihmisiä, syöpäläisiä ja rottia. - Samoin Venäjällä nykyisin on meininki. Kun valehdellaan kaikilta kanavilta ja kaikin välinein ja herkeämättä, niin.... kyllähän sitä kansalainen pikku hiljaa alkaa uskoa että 'pakko tässä kaikessa jotain perää täytyy olla', tms. - Se on pieni vähemmistö Venäjällä, jolla on mahdollisuus oikeasti tietää mistä on kyse. Eikä osa heistä välitä, samantekevää, ja osa on hiljaa koska se on turvallisinta, protestoijat ovat paenneet ulkomaille tai vangittu. Yksittäisiä venäläisiä ihmisiä on aika turrha syyttää siitä 'etteivät tee mitään'... Koska mitä sinä itse tuossa tilanteessa tekisit? Ai, et osaa sanoa, tai et tiedä? No, minäpä tiedän: pelkäisit, eli et yhtään mitään. (- huokaus -)

   Poista
  34. Huom! Kun käytän sanaa 'sinä', en tietenkään tarkoita sinua, Iines. Tarkoitan sillä ketään tahansa suomalaista. Tai - jos pitää vielä tarkemmin sanoa - niin itseäni. - Ps. Kyllä se pakkaa oleen niin, että sankareita me olemme lähinnä vain päiväunissamme, emme tosielämässä.

   Poista
  35. Tämä on nimenomaan näin: yksittäinen venäläinen on viaton ympärillään oleviin sirpaleisiin. Ihan niin kuin lihava kissakin, joka nuolee tassuaan ja katsoo viattomin vinoin silmin, kun emäntä siivoaa sirpaleita pienen tassunleiskautuksen jälkeen.

   Siis vika ei oikeasti ole yhden ihmisen, koska hän on monin tavoin sidoksissa kulttuurissaan. Saman täytyy tieteysti päteä muslimeihin.

   Vaan nykyaikana, kun meillä on jo tietoa ja internet vähän joka pirtissä, tämäkin kysymys muuntuu hieman ajan kontekstissa. Toki on myös rajoitettuja internettejä.

   Poista
  36. Tavallinen venäläinen on ehdottomasti osasyyllinen Putinin veriseen diktatuuriin ja hirmutöihin. Venäläisten vapauttamisen vastuusta on käsittämätöntä.

   Itse ne sen mulkun äänestivät kerta toisensa jälkeen valtaan, uskovat itsetuntoa hiveleviä valheita, katsovat oikeudekseen alistaa muita, vähät väittävät muiden kärsimyksistä, oma tapa, oma napa. Tietävät, mutteivät välitä.

   Löytyyhän muistakin maista urhoollisia, jotka nousevat kapinaan sortoa ja vääryyttä vastaan. Ja onhan Venäjällä ennenkin tehty vallankumouksia - ja viety niitä muihinkin maihin, myös meille Suomeen!

   Iivana ja Tatjana, paskat pois housusta, ase käteen ja hulmuavin hiuksin taas päin taantumusta, niin voitto teidän on!

   PS. Ideologista yhteyttä "sosialismi"-termin lisäksi ei kommunismilla ja natseilla ehkä ole, mutta kummasti samanlaisen sortoyhteiskunnan ne saivat aikaan.


   Poista
  37. Summa summarum: tavalliset venäläiset eivät välitä, koska se ei koske heitä, vielä. Se on pantava koskemaan, niin veltto kansa alkaa herätä.

   Poista
 16. Tänään, tai oikeastaan jo eilen tuli Karvin raportista tietoon se asia koulumaailmasta, mikä ainakin tässä blogissa jo hyvin tiedettiin ja on usein mainittukin: oppilas voi siis oikeasti edetä luokalta toiselle koulussa lähes lukutaidottomana mongertajana.

  Viitteitä huonosta lukemisesta on kyllä saatu monissa televisio-ohjelmissa, joissa nuoret ovat joutuneet lukemaan muille paperilta jotakin. On ollut tapauksia, joissa lukijalla on ollut vaikeuksia selvitä koko luku-urakasta.

  Minusta meidän pitäisi alkaa tehdä ristiretkiä Viron peruskouluihin ja ottaa sieltä oppia. Mikä siellä on eri lailla, kun Viro on lukutaidon ja oppimisen kärjessä ja Suomi jossain Chilen ja Turkin välissä, jos kohta sielläkään?

  Itse sanoisin kylmiltään ja alalla olleena ja edelleen lähellä olevana, että lepsuilu ja passaaminen pois, sivistys palautetaan opettajan johdolla ja auktoriteetillä, ei itseohjautuvasti haahuillen. Kun opettaja puhuu, oppilaat kuuntelevat, niin kuin Kemppinenkin juuri sanoi. Tätä menoa Suomi luisuu Ruotsin tielle, kun oikea suunta olisi Viron suunta. Ruotsissa kukaan ei halua enää opettajaksi. Ja miten ihmeessä Suomessa oppilas voi selvitä mongertajana seuraavalle luokalle?

  VastaaPoista
 17. Muistakaa kuitenkin kaikessa, ettei protestiääni sdp:lle ole osoitus vireästä älyllisestä toiminnasta. Sannaa muremelikin äänestää vain kovassa opiaattiläkityksessä ja ruoskittuna.

  Jos protestimieliala on kuitenkin kamala suuri, äänestäkää vasemmistoliittoa, koska sitä ei kukaan muu äänestä, eikä mitään vahinkoa synny. Vahingoista suurimman kuitenkin teette, jos vihreitä äänestätte. Semmoisessa menee äänen lisäksi koko maailma hukkaan.

  Vasemmistoradikaaleja ei onneksi voi äänestää, koska vasta pommejaan rakentavat ja murhiaan suunnittelevat.

  VastaaPoista
 18. Moni taitaa äänestää demareita, koska katsoo puolueen suvaitsevan ja eettisesti orientoituneen ihmiskäsityksen airueksi. Ja puhtaan sosialismin (vasemmistoliitto) äänestäminen tuntuu neuvostokaikuiselta höperehdinnältä. Ja vihreiden äänestäminen tuntuu kuitenkin liian oikeistolaiselta.

  Noh, yksikään puolue ei voi omia eettistä orientoitumista, sillä kyllä sitä henkeä löytyy riittämiin kaikista puolueista, samaten kuin toisinajattelijoiden ja omasta käsityksestä poikkeavan kannan tuomitsemista löytyy niin vasemmalta kuin oikealta ja siitä välistäkin.

  Olin valmis antamaan Marinille demareineen tilaisuuden, mutta ei siitä takkia tullut, korkeintaan tuluskukkaro. Esimerkiksi kouluasiat ovat menneet koko ajan alaspäin vuosien ajan, eikä Anderssonin maksuttoman toisen asteen pakkokoulutus ollut oikea täsmälääke nyt ovella olevaan koulukatastrofiin. Opettajia ja kenttäväkeä ei kuunneltu: paukut pitää panna varhaisempaan opetukseen alkaen päiväkodista ja peruskoulusta. Mitä hyödyttää pakkokouluttaa toisella asteella huonosti lukevaa ja osin lukutaidotonta oppilasainesta? Ei se ole kenenkään etu. Vaan saihan Andersson mielestään sulan hattuunsa.

  Ihmeekseni kuulen myös transihmisten ja saamelaisten ja elokapinalaisten itkua ja moitetta punavihreää hallitusta kohtaan. Mitä ihmettä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täydennän itseäni hieman, vaikka huomaan, ettei teitä kiinnosta kouluasiat. Minua kiinnostaa, tietenkin, joten anteeksi ja kiitos. Hypätkää tarvittaessa yli.

   Siis annoin kertoa itselleni, että tämä maksuton toinen asten luotiin lähinnä juuri niitä B2-poikia varten, joilla peruskoulu takkuaa. Opetusministeriössä ajateltiin, että saadaan ne amikseen ja kauppikseen ja tuottavaan työhön.

   Voin kertoa teille, että kummastakaan paikasta ei lukutaidoton tai edes auttavasti mongertava pääse hevillä läpi. Eikä räpillä.

   Poista
  2. Afrikkalaisuuden tai arabiiuden tiedän yhdeksi syyksi, mutta mitä muuta on? Ennen läpitaaplaajien osuus kaikista oppimisista oli kai lähellä sataa rosenttia... Onko mamut roska-ainesta, - en toki sano, enkä väitä, mutta haluan tietää!

   Poista
  3. Roska-ainesta ei ole kenkään ihmisolento. Vaan se on totta, että nimenomaan maahanmuuttajataustaiset oppilaat ovat kivenä kengässä Suomen koululaitoksessa, eikä asiaa korjata syytämällä lisää rahaa kotoutukseen, vaan kohdentamalla se oikein ja jopa tiukentamalla sitä.

   Kaiken avain on vanhempien kielitaito ja etenkin naisten kotonaolo. Olen täällä ennenkin esittänyt juuri näiden naisten pakko-opetusta tukien ehtona: perheelle ei heru tukia, ellei sieltä päästetä naista kouluttautumaan ja laiteta lapsia päiväkotiin kielikylpyyn ja hoitoon. Jos kotona ei käytetä suomen kieltä eikä tunneta täkäläistä kulttuuria, niin ongelmat kasvavat koko ajan ja uhkaavat myös perisuomalaisten koulunkäyntiä. Lapsille tulee taata suomenkieliset opettajat, ei arabiankieliset. Se on heidän etunsa. Ei monta vuotta Suomessa asunut perhe saa tarvita enää tulkkia asiointiinsa viranomaisten kanssa, niin kuin nyt. Kieli!

   Poista
  4. PS Kontulassa Helsingissä on koulu, jonka yhdellä luokalla on vain yksi perisuomalainen oppilas, muut ovat maahanmuuttajataustaisia.

   Muutoin tämän koulun opilaista yli 70 prosenttia on maahanmuuttajataustaisia. Miten tämän yhden oppilaan oikeus hyvään opetukseen toteutuu? Entä ne 30 prosenttia?

   Poista
  5. Heh, sen yhden oppilaan oikeudet toteutuvat täydellisesti, koska vanhempansa ovat kuuliaisia demareita.

   Poista
  6. Niin, kannataa äänestää persuja niin he saavat maahanmuuttajien naiset työelämään mukaan ja kouluasiatkin parempaan kuntoon kuin nykyinen opetusministeri. Ainakin he uhoavat tekevänsä niin.

   Poista
  7. Toisaalta vihrujen oikeudet eivät toteudu, ellei luokalla ole 30 pros, homoja, 40 pros. afrikkalaisia ja 20 prossaa arabeja, ylivoimaisen asujaimiston enemmistösuuruden lisäksi. Hinkuvinkuja ainoastaan kymm. pros.

   Poista
  8. Nykyinen rahan osoittaminen kotouttamistoimiin ei ole toiminut toivotulla tavalla. Nyt, kun koulukatastrofia puidaan jokaisessa sanomalehdessä, näkyy tuo minun jo aikaa sitten esittämäni ehdotus suomen kielen opetuksen pakollisuudesta innostavan kovasti asiallisesti argumentoivia keskustelijoita.

   Kieli on avainsana, jos halutaan parantaa maahanmuuttajien oloja ja heidän lastensa kotoutumista suomalaiseen kulttuuriin. Oma kulttuuri on tietysti, mutta se ei ole tässä mallissa ainoa ja hallitseva. Suomessa toimitaan suomalaiseen tapaan, ei arabialaiseen, eikä se ole heiltä pois. Kieli ensin, sillä se on maahanmuuttajien paras etu ja ase taistelussa elinehdoista. Ei paapominen ja vastikkeettoman rahan suoltaminen edes kunnioita ihmistä. Ihmiseen tulee uskoa ja luottaa: kyllä hän pystyy itsekin.

   Poista
  9. Kappas vaan, tänne on tullut anonyymi persukin. Tervetuloa vaan, täällä on katto korkealla ja seinät leveällä. Mitä muuta kuuluu?

   Poista
  10. Kun ensi keväänä pääsemme valtaan näytämme mistä kana pissaa.

   Poista
  11. Noh, voin sanoa suoraan, että toivon jonkinlaista suunnanmuutosta tähän velankasvuun. On mielenkiintoista nähdä, mitä tapahtuu. Oppositio tulee varmaan laulamaan riemulaulua, jos vallassa ovat oikeistopuolueet.

   Muistan vieläkin Sipilän kaudelta, miten Ville Niinistö räksytti jokaisessa uutisvälähdyksessä. Ei häntä silloin monikaan moittinut, vaan sitä pidettiin opposition työnä. Nyt jos oppositio hoitaa työtään, sen käsketään hävetä ja lakata painamasta maailman parasta pääministeriä.

   Poista
  12. Korjaan oman lipsahdukseni kommentistani yllä klo 11.40. Puhun siellä B2-pojista, kun tarkoitan S2-poikia., eli suomi toisena kielenä opiskelevia. Jos tämä nyt jotakuta kiinnosti.

   Poista
  13. Huomasin kyllä ja kiinnostikin sen verran, että mietin oliko teko tahallinen. Me armeijan käyneet kansalaiset kun tiedämme keitä ovat beekakkoset.

   Siinä mielessä S2-termi on osuva. Ehkäpä näistä ässäkakkosistakin tulee vastaava slangisana. Ja muistaako joku vielä moniosaajat? Missähän kortistossa hekin nyt piileskelevät, kun kuulemma kovasti tarvittaisiin.

   Poista
  14. Näistä osaajista puhuttiin tänäänkin eduskunnan kyselytunnilla. Maahan joutuu perikatoon ilman heitä, sanottiin, loppuu työntekijät.

   Poista
 19. Tuskin ehdin povata (15.1. klo 11.07) persujen mahdollista nousua vaalivoittoon eli ykkösiksi, kun se jo tapahtui HS-gallupissa. Vaaleissa he yleensä vielä petraavat, sillä keskiluokalle on häpeä kannattaa ääneen persuja.

  En minäkään kannata, vaikka uskaltaisin kyllä, mutta kiilapoikina yhteiskunnan kääntämisessä takaisin jengoilleen heistä on hyötyä. Ja totuudenpuhujina, kärjessä Hallis.

  Harmi, että sen saa tehdä kokoomus, eikä demarit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jopas jotakin, vaikka trendi oli melko selvä.

   Uskon, että demareiden putoaminen johtuu jossain määrin Marinin aggressiivisesta esiintymisestä vaalikeskusteluissa, joissa hän puhui ja huusi järjestään kaikissa tilaisuuksissa muiden päälle. Lisäksi jonkin puolueen blokkaaminen etukäteen ei ole kovin fiksu veto ennen vaaleja.

   Keskiluokalle on todella häpeä kannattaa persuja, vaikka puolue onkin Purran johdolla muuttunut lähes salonkikelpoiseksi. Stigma on kuitenkin jäljellä. On ehkä melko selvää, että vaalikannatus voi kuitenkin olla vielä HS-gallupiakin suurempi, jos kansa lähtee liikkeelle.

   On mielenkiintoista nähdä, sivuutetaanko persut hallituksesta, sillä sinipuna on puheissa edelleen suosituin, ja moni fani näkee Marinin seuraavanakin pääministerinä. Jaa-a. Kyllä minä antaisin kansalle sen hallituksen, jonka se on äänestyksen avulla tahtonut. Se olisi demokratiaa.

   Poista
  2. Vieläkin ajattelen Väinö Tanneria ehkä suurimpana suomalaisista poliitikoista ja Mauno Koivistoa parhaana presidenttinä, mutta muistatteko, missä olitte, kun tajusitte, että sdp on muuttanut työväestä huolehtimisen rumaksi bisnekseksi. Työväestö on sdp:lle ja liitoille rumasti rahaa, sdp:n vuokratalot sairasta työväestön ryöstämistä. - Heh, tämä Sanna Saatanan Marinaadi ei ymmärrä edes puolueen bisnesluonnetta, eikä sen luonnetta "rahat pois ja karkuun" periaatteella toimivana kokoomuksen patamustana kaksoisveljenä.

   Anne Berner jää tottakai historiaan kaikkien aikojen mätämunimpana poliitikkona, mutta muuten ihmettelen, että Sannan kepulaiskommunistien kööri, Suomen nykyinen hallitus, on onnistunut olla vieläkin huonompi kuin Sipilä.

   Poista
  3. Äläs nyt, kun vieläkin kaikki mikä nyt on huonosti, on ”edellisten hallitusten vika”. Juuri luin nämä sanat eräästä Hesarin keskustelusta, jossa analysoitiin tätä uusinta vaaligallupia.

   Kenties tulevakin hallitus, jos se nyt sitten vaihtaa väriään, oppii saman litanian: mutku Marinin hallitus sen teki. Mikään ei ole koskaan niian viaton kuin istuva hallitus.

   Poista
  4. Marinadi on kiva ja sexy tyttö, tyttövoimaa parhaimmilllaan. Sannatytön tytöttelevät aamujugurtit on valtion maksamia, äijänsä ei ilmeisesti maksa mitään, eikä Sanna halua. Sanna on hugibugi.

   Poista
  5. Noh, aamiaisia on pääministerillä oikeus nauttia Kesärannassa koko perheensä kanssa, siitä ei ole kahta sanaa.

   Vaan onko nyt niin, että kansalaiset ovat lopulta ymmärtäneet sen, että pääministerin touhut kesällä eivät olleet lipsahdus vaan todellakin hän ilmeisesti kuvittelee, että maata johdetaan virka-ajan puitteissa ja bilettämällä päiviä putkeen.

   Nykyinen maailman tilanne vaatii kuitenkin kokovuorokautista hallituksensa johtajaa, joka asettaa kansakunnan omien vapaa-ajan tarpeidensa edelle. Pestihän on kausiluontoinen, ja voi päättyä milloin vain, pestiä ei ole tarpeen tuulettaa eikä uudistaa. Kansa kaipaa myös johtajaa joka ei aja maata ääritilaan jatkuvalla velan otolla. Kansa tarvitsee johtajan joka osaa katsoa tulevaisuuteen.

   Poista
  6. Älkääpäkäs nyt, kun juuri uutisista kuulin, että Sanna on vahvoilla Euroopan Johtajan tms virkaan. On hänessä selvästikin sellaista ainesta - kauneuden, nuoruuden, naiseuden, fiksuuden ja pokan ohella - jolla menestytään.

   Tannerista olen Rikun kanssa täysin samaa mieltä. Olen kasvanut tannerilaisessa demarikodissa, eikä ole tarvinnut jälkikäteen mielipiteitään hävetä.

   Suomessa on edustuksellinen demokratia. Se tarkoittaa, että kansa äänestää edustajansa päättämään asioista, mm. hallituksesta, ja edustajat tekevät sen oman puhtaan tahtonsa mukaan.

   Jos ei kansalle kelpaa, niin asiaan palataan seuraavissa vaaleissa.

   Mitä hallitukseen tulee, niin puolueet sumplivat sen keskenään sullemulle-pohjalta. Jos kokoomus on suurin, vaihtoehtoja näyttäisi olevan kaksi - porvarirasistit tai porvaridemarit.

   Jos persut on suurin, niin vaihtoehtoja on myös kaksi eli nuo samat. Niin se menee, on ennenkin mennyt.   Poista
  7. Luin minäkin juuri tuon uutisen, jonka mukaan EU:n demarit havittelevat Sanna Marinia EU-komission seuraavaksi puheenjohtajaksi. Mariniahan pidetään Brysselissä poikkeuksellisena poliitisena supertähtenä.

   Olen samaa mieltä: tähän virkaan Marin sopisi paremmin kuin pääministerin tai presidentin virkaan. Kun vielä hioisi englannin kielen ääntämyksensä kuntoon, olisi mukavampi kuunnella hänen lausuntojaan. Uskon hänen mahdollisuuksiinsa tällä saralla. Hänet on varmasti luotu suuria estradeja varten.

   Poista
  8. Estradiesitys ilman muuta, lanteen keikutusta ja söpöä hymyä, kun varastaa yhteiskunnan tukipylväiltä.

   Poista
  9. Ja nyt kun Suomessa boomerit, vuorineuvokset ja persurasistit on ravisteltu maan rakoon, on aika tuuletella vanhoillisen Euroopan rakenteita ja tuoda moderni vapaa ja bilettävä sukupuolivapaa nainen Ranskaan, Saksaan, Espanjaan, Turkkiin, Unkariin jne.

   Poista
  10. Ei, ei allah paratkoon, ei Sannaa Turkkiin! Sehän on sitäpaitsi nyt Tyrkki, eikä se ole edes EU-maa, vaan retkottaa neliraajahalvaus-asennossa Suomen NATO-oven edessä.

   Tyrkkiin pitää lähettää Paavo Väyrynen. Hän lukee Koraanin läpi kahvitunnilla, kääntyy musulmaaniksi, kusee Mekkaan päin, ylenee ajatolloksi, lukee loitsut ja kas, Nato-ovi avautuu parahtaen ja tyrkkiläiset tyrkkivät Paavon sinne ja muu Suomi loikkii perässä.

   Klassinen win-win-tilanne. Nyt äkkiä Väyrys-nukke Pitkällesillalle roikkumaan (tai hätätilassa Paavo itse)!

   Poista
  11. Ei ole EU-maa, mutta kyllä ne Sannan EU-laineet sinnekin kantautuvat ja hän hurmaa Erdoganin ja vapauttaa senkin maan naiset.

   Poista
  12. Heh,melkein kyyneleet valui, kun nauroin Tapsan kommenttia. Väykkä me tarvitaan!

   Poista
 20. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis sukupuolen vaihtamisesta en taida tietää tarpeeksi. Arvelen nimittäin niin, että henkilö voi oikeasti syntyä väärään sukupuoleen vaikkapa niin, että hänellä on naisen pimppi, mutta leuassa voi kasvaa hieman partaa ja hän tuntee itsensä mieheksi ja pukeutuu mieheksi tunnistettavaksi ihmiseksi.

   Viittaan tässä Elliin, suvussani eläneeseen äitini serkkuun, josta olen täällä muutamaan kertaan maininnut. Ja vaikka Poika-Saimaan, lapsuudessani kylän raittia kulkeneeseen Saimaata tuprutelleeseen naisen muotoon syntyneeseen ihmiseen, joka pukeutui miehen pukuun - silloin tavatonta ja ennennäkemätöntä. Nämä kaksi olivat selvästi poikkeamia biologisesta kahtiajaosta.

   Mutta se ydin: Eikö tällaiselle ihmiselle riitä, että hänet kerran leikataan ja hoidetaan toiseen sukupuoleen? Se mitä en ymmärrä, on se, miksi se pitäisi tehdä monta kertaa.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Jestas. Tällaiset ovat onnettomia tapauksia. Itsekin tiedän yhden tyttäreni ystävättären, joka luuli olevansa lesbo. On nyt naimisissa miehen kanssa, eikä edes bi.

   Harkinta-aika on varmaan hyvä, juuri näiden tapausten vuoksi. Osa nuorista voi mennä mukaan trendikkääseen menoon, mutta se osa, joka oikeasti poikkeaa valtavirrasta, poiketkoon rauhassa, ihmisyys on tärkeintä.

   Poista
 21. Tietysti kokoomuksen pitää yrittää haalia kaikki sekasikiötkin äänestäjikseen.
  Eiköhän Iines ruveta miehiksi tai peräti homoiksi, kun se on pian niin helppoo. Pitäs vaan keksiä minkä nimen sitä valitsisi uroksena.
  Sitten kun kyllättyttäis maskuliiniroliin voitas vaihtaa takasin feminiiniksi!
  Voi helvata, loppuelämästähän voi tulla hitsin hauskaa ja viaihteikasta vielä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en halua munasia jalkojeni väliin heilumaan. Pitäkööt miehet pelinsä ihan itse vaan. Rakopyllynä kelpaa.

   Poista
  2. Ja sanonpa tässä vielä sen, että minun on vaikea uskoa, että joku leikittelee sukupuolilla ja erilaisilla versioilla. Nimittäin, kyllä tällaisen ihmisen osa on vielä niin kova tässä yhteiskunnassa, ettei kukaan sellaista huvikseen tee. Uskon, että siinä on enemmän kärsimystä kuin arvataankaan.

   Poista
  3. Iines, kun uusi translaki astuu voimaan, ei tarvita lääkärinlausuntoja eikä haarakaluja tarvitse silvotuttaa.
   Riittää kun tuntee olevansa, haluaa olla mies ja vaihtaa sosiaalitunnuksen miehiseksi. Tai päin vastoin.
   Mutta vain kerran vuodessa saa vaihtaa tuntemuksiaan olomuodostaa, ehdottaa kokoomus.
   No virkailijoille tulee lisäduunia selkatessa näitä mielenmuutoksia!

   Poista
  4. Suurin osa netin transivustojen aivopesemistä nuorista, tarvitsisi psykiatrista apua moniin ongelmiin elämässään. Ressukat luulevat, että ongelmat korjaantuu sukupuoligenreä vaihtamalla. Pahimmassa tapauksessa rankat leikkaukset loppuuun käyneiden elämästä voi tulla helvettiä kipuineen, virtsan ja ulosteen pidätyskyvyttömyyksineen.

   Poista
  5. No olinpas tietämätön. Ajattelin, että jos naisen muodossa syntynyt ihminen tunteekin olevansa mies, hän haluaa automaattisesti muuttaa sukupuoltaan konkreettisesti.

   Miksi joku haluaisi olla mies ilman munia? Tai nainen ilman naisen alapäätä? Saa nauraa. Tai itkeä.

   Tiedän, että nämä sukupuolten kirjot ovat löydettävissä netistä. Vaan kun oikeasti ei kiinnosta, sillä ihmisessä inhimillisyys on tärkeintä, kiltteys muttei tyhmyys, eli saa olla mikä vaan, ihmisyys on tärkeintä.

   Poista
  6. Enää muutama vuosi työelämässä, ennen eläkettä, niin ajattelin eläkepäivieni ratoksi synnyttää vielä vauvan. Vähän pelottaa, että sattuu pippelissä niin saata..sti, mutta uskon onnistumiseen, koska yliopistotasolla tällaisesta on puhuttu. Vauvani etunimeksi olen päättänyt : Vihru. Olkoon sitten muun sukupuolinen tai sukupuoleton.

   Poista
  7. Vihru Riemu. Toivotaan, ettei Vihrulle tule ärrävikaa.

   Siihen aikaan, kun kesäloman jälkeen kukin oppilas sanoi aina vuorollaan nimensä ja opettaja kirjoitti sen omakätisesti istumajärjestykseen, opettaja joskus saattoi kuulla nimen väärin.

   Kerran yksi pikkuinen poika nousi pulpetistaan ja hihkaisi että Sulinari. Kirjoitin paperiini Sulinari ja kutsuin häntä Sulinariksi. Myöhemmin sitten saatiin viralliset konekirjoitetut listat. Nimi oli Ari Sulin.

   Poista
  8. Heh, tuntuu jo, että olisin raskaana, kuten Kostamonvaara Kontio ja Paarmaksessa. - Tilatkaa muuten ruutuplussa, se on halpa ja kesällä näkee yllin kyllin pesäpalloa!

   Poista
  9. Parasta tehdä raskaustesti ja varata aika neuvolasta. Ja alkaa katsella tulokkaalle kaikkea kivaa krääsää. Ja varata koulupaikka hyvästä koulusta, miel. eliitti-.

   Poista
  10. Lakkaan jälkeläiseni ällävika ei haittaa, Vihlu Liemu palantaa maailman!

   Poista
  11. Ettet vaan sinäkin alkaisi lespata vanhoilla päivilläsi, Liku Liemu. Itsekin odotan koko ajan uutta lapsuutta, kun vanhetessaan ihminen kuulemma muuttuu lapsen kaltaiseksi. Jospa se tästä vielä irtoaa.

   Poista
  12. Minähän voisin haluta olla vaikka Vilhu Liemun isä, vaikka jonkun vieraan ukon jäätynyttä spermaa Likulle ostettaisiinkin. Vai lisääntyisitkö ihan ittekses? Uuden lain mukaan sterilisointivaatimus transuilta heitetään harakoille. Eli steriiliyttä ei enää vaadita transuilta! Hoi laari laari laa...!!!
   Olisi meillä Likun kanssa upea sateenkaari perhe, jota kuvattaisiin joka lehteen ja uutisissa olisimme loppukevennyksenä usein.

   Poista
  13. Minä jo innoissani muutin Rikun lapsukaisen Vihru nimen Vilhuksi. Eihän vielä ole otettu ultraäänikuvaa vauvelista, joten Rikulls saattaa olla kaksosetkin kohdussaan: Vihru ja Vilhu!

   Poista
  14. Juu, se on päätetty, Noorasta tulee isukki. Lapsen haluan pitää kokonaan itselläni, nähdä saat toisinaan.

   Poista
  15. Nyt näyttää muuten lasten osalta suosittu olevan viikko siellä, viikko täällä. Näin ilmeisesti ei tarvita elatusmaksuja, mikä on tietysti hyvä. Joskus vain miettii asiaa lapsen kannalta. Itse introverttina ja muutoksia inhoavana en ehkä olisi tykännyt vaihtaa kotia viikoittain. Juuri kun oleennut ja totut, joudut taas pakkaamaan ja lähtemään. Kamat kassiin ja menoksi. Toisaalta ehkä tuohonkin tottuu.

   Poista
  16. Jee! Tarkoitus loppuvuosilleni löytyi!

   Poista
  17. Tuo "jee" on Nooralta Rikulle!

   Poista
 22. Minkä takia miehillä on nännit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jumala loi ensin Aatamin ja huomasi sössineensä pahan kerran. Sitten hän osasikin jo luoda Eevasta täydellisen.

   Poista
  2. Hyvä selitys. Joku fariseus voi toki koettaa sitäkin selitystä, että miehetkin ovat kehittyneet naisesta, siksi tissit. Jos vaikka ihminen myöhemmin tahtoo toisin, niin on rauhanen valmiina aihiona.

   Poista
  3. Miksi ihmisellä on "häntäluu"?

   Poista
  4. Noora kysyy edellä. :)

   Poista
  5. Häntäluuhan on jäänne hännästä. Ihmiselle on lueteltu muitakin turhia elimiä, kuin häntäluu ja miehen rintarauhaset. Mm. umpilisäke on tällainen ja Jacobsonin elin eli erikoisen hajuaistin jäänne. Samaten viisaudenhampaat.

   Poista
 23. Kylläpäs olikin hauska ja kova kinastelu Ylen Jälkiviisaissa tästä sukupuoliasiasta. Keskustelijoina Timo Soini, Anu Kantola ja Jan Erola. Anu Kantola puhui Soinin päälle kuin Sanna Marin Orpon. Molemmilla oli varmaan perusteensa.

  Ei siinä mitään, mutta miksi ihmeessä keskusteluissa ryöstetään toisten puheenvuoro omalla öykkäröinnillä? Nykyään en tahdo jaksaa kuunnella näitä huutavia naisia ollenkaan. Miksi he kiihkoutuvat, vaikka toinen osapuoli esittää asiaa aivan rauhallisesti ja faktoilla perustellen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heti perään pöllöraadissa todettiin, että Kokoomus onnistui tässä transjutussa sössimään oman maineensa, kuten Noorankin ärtymisestä huomaa:

   He taipuivat translakiin, mutta päättivät leikkiä jämerää omia vanhoillisiaan rauhoittaakseen, ja vaativat tiukasti, että muutoksen saa tehdä VAIN kerran vuodessa, eikä esim. joka kuukausi.

   Viesti vääntyi kuitenkin niin, että Kokoomus ajoi läpi lain, jonka mukaan sukupuoltaan voi vaihtaa kerran vuodessa.

   Joskus kannattaisi olla vaan ihan hiljaa.

   Poista
  2. Surffailin samoilla laineilla, ja huomasin olevani täysin ulalla, mitä kukin milläkin tarkoitti translaissa. Naurettavaksi muuttui kokoomuksenkin hurskastelu. Nyt kaikki nauravat asialle, joka lienee perimmältään vakava.

   Poista
  3. Iines, kylläpä tosiaankin tämä naisoletettu sai pultit. Yritti vanhaa sateenkaarilaisten temppua. Vetosi naurettavasti lisääntymiskykyisyyden säilyttämiseen! Mikä näitä nyky sukupolven edustajia oikein vaivaa? Kun ei kaksi samaa sukupuolta ylipäätään voi tehdä yhteisiä lapsia. Se on fakta. Eikä varsinkaan kaikki entiset kalunsa haarovälistä vaihtaneet. Naisesta mieheksi silvottu tietääkseni ei pysty valmistamaan siittiöitä eikä miehestä naiseksi muutettu munasoluja. Makaaberia puolustaa hedelmällisyyden säilyttämisestä transuilla, kun he itse haluavat operaatioihin mennessä sen tuhota Sehän todistaa vaan sitä, että ei olla todella varmoja sittenkään mikä on se lopullinen " minä itse".
   Voi helvetti tätä maailman menoa. Kaikkea sitä hyväuskoisille ja aivokääpiöille syötetään totuuksina.

   Poista
  4. Minä yritän opetella "suvaitsevaisuutta". Siis välinpitämättömyyttä siitä mitä tuhoa nämä sateenkaari-ja transsaarnaajat saavat aikaan nuorisossamme. Karmivaa, etteivät kaikki kansanedustajat edelleenkään tiedosta missä mennään näiden "sairaiden" lakeja laatiessa.
   Hähähää! Saivatpa vihervasemistolaiset kokoomuksenkin naurettavasti hyppysiinsä. Toivottavasti enemmistö torppaa koko lakialoitteen.

   Poista

  5. Minun pitää perehtyä tuohon lakiin ja ennen kaikkea siihen, mitä nyt päätettiin. En tunne nyt näitä kiemuroita tarkkaan. Kun aivan oikeasti en pane paljonkaan painoa sille, mikä ihminen on, onko homo vai hetero vain trans.

   Pääajatukseni on siis se, että en jaksa uskoa kenenkään valitsevan huvikseen jotakin erilaista sukupuolisuutta tai seksuaalisuutta. Niin paljon siihen liittyy kuitenkin kärsimystä ja myös syrjintää.

   Sen uskon, että epävarman nuoren tai epävakaan ihmisen erilaisten seksuaalisuuksien imu voi hyvinkin tempaista mukaansa, kuten olen itsekin nähnyt. Mutta siis, ei kai tästä nyt numeroa tarvitse tehdä. Ihmisyys ja inhimillisyys on tärkeintä. Ja leikkiä voi toki laskea, kaikista asioista, myös Erdoganin hirressä roikkumisesta ja Marinin hallituksen hillopurkkeilusta - viittaan Ville Rannan piirroksiin.

   Poista
  6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  8. Sitäkin ihmettelen, että mistä sille Moosekselle tuli mieleen sanoa: "Nainen ei saa pitää yllään mitään miehen asuun kuuluvaa, eikä mies saa pukeutua naisen vaatteisiin. Jokainen, joka niin tekee, on iljetys Herralle, teidän Jumalallenne." (5 Moos 22:5)

   Ei taida niin uusi asia olla tämä.

   Poista
  9. xy, onko mielestäsi asiallista tuoda tähän keskustelunhaaraan raamatullisia sitaatteja, kun kukaan täällä ei ole nojannut puheissaan tähän kirjaan?

   Ymmärtäisin kysymyksesi, jos tekisit sen keskustelussa, jossa asioita perustellaan kristinuskon näkökulmasta.

   Poista
  10. En viittaa uskontoon, vaan tekstin historialliseen ajankohtaan!

   Poista
  11. Historialliseen ajankohtaan voi viitata historiallisin esimerkein, ei kirjoista poimituin fiktiivisin sanatarkoin katkelmin.

   Poista
  12. Niin, mitäs me tiedämmekään Mooseksesta? Milloinkohan ne tekstit on kirjoitettu? Oliko niihin aihetta?

   Poista
  13. Teksti on ajoitettu vuosiin n. 1445–1400 eaa, mikä on historiatieteellinen fakta.

   Poista
  14. Historiaa löytyy jo ajalta ennen ajanlaskun alkua. Jo alkuperäiskansoilla on ollut omia pukeutumisnormejaan, joista tiedetään. Esimerkkejä, hyvinkin erilaisia, löytyy sukupuolista ja niiden rooleista yhteisöissä. Samoin ihmisistä eri vuosituhansina ja vuosisatoina. Miksi nyt kuitenkin takerrut johonkin ihme Moosekseen!

   Poista
  15. Huom. Kirjoitin yllä olevan kommenttini ennen edellisen kommenttisi ilmestymistä.

   Poista
  16. Vain ja ainoastaan vuosiluvun tähden. Että ei tässä nyt minkään digiloikan tallomia olla. Iljetykset ovat aina olleet kanssanne.

   Poista
  17. Kanssanne? Minun vai?

   Mutta enhän minä ole moittinut tässä erilaisia ihmisiä, vaan puolustanut ihmisten erilaisuutta. Ymmärrän, että sinun piirustuksiisi, Mankemangi, sopisi oikein hyvin se, että minä halveeraisin sateenkaari-ihmisiä iljetyksinä. Sinua taitaa harmittaa, etten sitä tee. Sinun piirtämäsi kuvat toisista ovat, ellei kuulu sinun piiriisi, vääristeltyjä ja vääriä, kuin särjettyjä kuvajaisia. Itsesi näet lammen pinnasta virheettömänä.

   Poista
  18. Ehken teititellyt sinua.

   Poista
  19. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  20. No minä en nyt sitten havainnut tuossa Google-poiminnassa uutta pointtia itse keskustelunhaaraan. Kunhan ihmettelin halua kytkeä aihe kristinuskon näkemyksiin, josta mielestäni ei ole kyse. Näen sen epäonnistuneena leimaamisyrityksenä, etenkin kun Mankemangi alkoi puhua monikon toisessa persoonassa, ikään kuin tämä blogi kokonaisuudessaan pitäisi sateenkaari-ihmisiä iljetyksinä.

   Näinhän ei ole, olen itse korostanut kaikkien ihmisarvoa, ja sitä että ihmisyys ja inhimillisyys on tärkeää, ei sukupuolinen tai seksuaalinen suutautuma. Toivon, että tämä blogi leimataan tällä asenteella, jos se leimata täytyy. On Mankemangilta matalamielistä koettaa jatkuvasti rakentaa tänne olkiukkoja. Näen tämän kyvyttömyytenä omien näkökantojen esittämiseen.

   Poista
 24. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 25. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 26. Mooseksen tarkoitusperistä en tiedä, kun en tiedä kontekstia, jossa asia esitettiin. Mutta se, miten maailma sitten siteeraa tätä ikivanhaa perinnekirjaa, asettaa sen kontekstin. Se on mielenkiintoista.

  VastaaPoista
 27. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kas kun ei Mooses sanonut, että uusia puhtaita vaatteita saa kyllä ristiinpukea. Kun oli aika tarkka ohjeissaan.

   Poista
 28. Iines, poisti kommenttejani, koska en missään nimessä halua loukata sinua.

  VastaaPoista
 29. N-kirjain puuttuu edellisestä: siis minä itse poistin kommenttejani. Anteeksi hölmöyteni!

  VastaaPoista
 30. Onneksi ehdin lukea Nooran salaiset kommentit!

  No, en huomannut niissä mitään loukkaavaa tai sellaista, mitä ei saisi sanoa. Taattua Nooraa.

  Äksyn Mooses-siteerauksenkin ymmärsin kai "oikein" eli viittauksena siihen, että erilaiset ihmiset ovat aina olleet keskuudessamme.

  Mutta senhän me tiesimmekin - ja hyväksymme - sillä ei tämä Iinekselä todellakaan ole mikään kiihkopersujen tai kiihkomuslimien etappitalo.

  Täällä vain suvaitaan erilaisia ihmisiä ja erilaisia mielipiteitä. Liian monien mielestä ei kai pitäisi.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kyllä yritin keskustella Nooran kanssa.

   Poista
  2. Manke, tule keskustelemaan" eli minun blogiini, jos sinulla on asiaa minulle. Voin ottaa osaa esittämiisi asioihin, jos siltä
   tuntuu. Lopeta Iineksen kiusaaminen! Kyllä me kaikki tunnemme Iinestä vuosikymmenten ajalta. Et sinä voi käsityksiämme Iineksestä muuttaa. Törkeä teko uhkailla sähköpostissa! Hyi!

   Poista
 31. Siis Noora, tuo poisto oli turhaa, mutta toki kommentoija saa vapaasti poistaa omiaan. Enkä minä sinun kommenteistasi hiiltynyt, vaan xy-Mankemangin, jonka koen edelleen rakentavan ihan omaa totuuttaan ja koettavan muokata tätä blogia muiden silmissä kaikin tavoin rasistiseksi, perussuomalaiseksi ja ahdasmieliseksi. Kommenteissa on lähes aina rakennusaineksia ja vihjailua tähän suuntaan. Ymmärrän hyvin sen, että muut eivät aina niitä huomaa, eikä tarvitsekaan. Vaan kun tämä kalvu, väliin näkyvänä, väliin hieman piilotettuna, on jatkunut jo vuosia, on kai selvä, että turhaudun näihin olkiukkoihin.

  Toivon vain, että kukaan muu ei syytä itseään kommenteistaan, jotka mahdollisesti antavat potkua tuohon olkiukkoiluun, sillä syy on vain ja ainoastaan sen, joka kaivaa vääryydellä maata toisen jalkojen alta ja rakentaa omaa totuuttaan perusteetta. Minulla ei olisi mitään Mankemangin kommentteja vastaan, jos ne olisivat ystävällishenkisiä ja muita arvostavia, jollain tapaa rakentavia, vaikkakin erimielisiä. Erimielinen voi olla rakentavasti perustellen, niin kuin sinäkin joskus, Noora, ja se on jopa toivottavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanon tämän vielä kerran: jos ei ymmärrä sitä, miksi koen Mankemang-anonyymin kommentit kalvuna, kannattaa palata mielessään siihen viestiin, jonka Mankemangi sähköpostiini lähetti: hän jatkaa ”tätä” niin kauan, että blogissani kirjoittelevat miehet näkevät millainen minä, siis Iines, olen. Toisin sanoen hän haluaa karkottaa nämä vekkulit ja älykkäät kommentoijat täältä. Kyllä tällainen minusta lähentelee jo blogivainoamista ja blogikiusaamista ja jonkinasteita blogistalkkaamista. Tämä pohjaksi sille, että ymmärrätte tuntemukseni.

   Poista
  2. No, ne vekkulit ja älykkäät miehet, ja minä myös, olemme jo nähneet (toki vain sielujemme silmin) millainen sinä Iines olet, eihän me muuten täällä pyörittäisi rouvien helmoissa ja kirjoiteltaisi hävyttömiä höpötyksiä kaikenmaailman asioista.

   Pitäisikö meidän mennä jonnekin muualle häiriköimään, herra jumala, nehän nauraisi meille! Täällä on meille turvallinen tila ja sehän on suurinta huutoa nykymaailmassa.

   PS. Tietysti olen hyvin liikuttunut siitä, että joku kantaa huolta minunkin sieluni tilasta. Syytä onkin.


   Poista
  3. No siinäpäs se, kun teidän omaan arviointikykyynne ei nyt luoteta. Teille täytyy näyttää ja kertoa, selittää asiat.

   Kun itsekin ihmettelen, että millainen minä sitten oikein olen, jos en tällainen. Kaapeissa ei ole enää mörköjä, tällä iällä ja tällä nettikokemuksella.

   Poista
  4. Taisin ylireakoida, mutta pari huonounista yötä takana. Kiitos!

   Poista
  5. Kyllä, Noora, mutta ei se mitään. Toivon tosiaan, että et tuntisi syyllisyyttä reippaista ajatuksistasi, sillä esität ne perustellen ja niin hassulta kuin se kuulostaakin, jonkinlaisella suurella ihmisrakkaudella ja lämmöllä elämää kohtaan. Hyvin mahtuvat reippaaseen keskusteluun mukaan. Ja niinkin, että ilman niitä keskustelu olisi vajaampaa ja kelmeämpää.

   Poista
  6. Sano vaan Noora homoja, lesboja, transsukupuolisia sun muita nykyajan iljetyksiksi, se on vaan reipasta sana käyttöä eikä mitään mielipidettä.

   Poista
  7. Millä tavalla termi sanankäyttö sulkee termin mielipide pois? Sanankäyttöhän nimenomaan on mielipiteen ilmaisua, jos siinä ilmaistaan mielipide.

   Poista
 32. Mankemangi, pyydät Iinekseltä anteeksi sähköposti- solvauksia ja heti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon todella, että tämä kalvu ja nokittaminen jäisi nyt taakse. Ihmisiä ei tarvitse blogeissa yrittää opettaa, vaan pikemmin tulisi luottaa ihmisiin ja heidän oikeuteensa omiin ajatuksiinsa. Ja jos haluaa opettaa muita, kannattaa mielessään varmistaa se, että tietää enemmän kuin muut.

   Poista
  2. En ole solvanut ketään sähköpostissa.

   Poista
  3. Tämä asia on loppuunkäsitelty. Tähän ei palata enää.

   Minulla on Mankemangin sähköposti tallella sähköpostissani, ja siinä on selkeä uhkaus. Solvauksesta en ole puhunut, mutta niitäkin on ollut kosolti, varsinkin ikärasistisia rumia nimittelyjä, jotka olen poistanut pilaamasta keskustelujen ilmapiiriä. Piste tälle asialle.

   Poista
  4. Kiitos, Noora, kun puolustit minua tässä asiassa.

   Poista
  5. Missä asiassa sinua piti puolustaa? Siinäkö, ettet osaa yhdistää keskustelua transsukupuolisuudesta ihmiskunnan historiaan?

   Poista
  6. Iines 20 tammikuuta, 2023 16:58 :
   ”Historiaa löytyy jo ajalta ennen ajanlaskun alkua. Jo alkuperäiskansoilla on ollut omia pukeutumisnormejaan, joista tiedetään. Esimerkkejä, hyvinkin erilaisia, löytyy sukupuolista ja niiden rooleista yhteisöissä. Samoin ihmisistä eri vuosituhansina ja vuosisatoina. Miksi nyt kuitenkin takerrut johonkin ihme Moosekseen!

   Poista
  7. Viittaan lihavoinnilla vaikkapa siihen, että esimerkiksi papeissa, noidissa ja shamaaneissa on kautta historian esiintynyt sukupuolisia poikkeamia, jotka ovat tehneet rituaalimatkojaan pienessä pilvessä milloin minkäkin jumaluuden luo. Tämän opin jo Olli Alhon uskontotieteen luennoilla. Mooses tuli sitten myöhemmin. Jos nyt oikeasta ajoituksesta puhutaan.

   Poista
  8. Olli Alhoko sinulle kertoi transsukupuolisuudesta? Älä hullujas puhu!

   Poista
  9. Oletpas ilkeä, Mankemangi. Sanon silti, että eihän tuossa niin lue, että opin tietämään transseksuaalisuudesta vasta uskontotieteen kurssilla.

   Siinä lukee sen sijaan jotakin transseksuaalisuuden iästä ja historiallisesta ulottuvuudesta: Papeissa, noidissa ja shamaaneissa on kautta historian esiintynyt sukupuolisia poikkeamia. Samalla se sisältää tiedon tällaisen ihmisen arvostuksesta ja roolista muinoin. Roolit olivat kunnioitettuja. Siksi niistä on säilynyt tietoa tieteen parissa.

   Poista
  10. Mankku on seksuaalisten perversioiden erikoisasiantuntija. Hän on erityisen hyvin perehtynyt seksuaalisuuden muotoon, jossa tuupataan itsensä vuosiksi poikittain blogiin, jota vihaa erittäin paljon, kuten muita siihen kirjoittajia. Seksuaalisuuden tieteellinen nimi on kastematokobraus. Orgasmiin kastematokobraaja pystyy vain katsellessaan itseään peilistä.

   Poista
 33. Odotan malttamattomana, että Iines saisi pukattua ulos uuden postauksen Koraanin polttamisesta ja Haavikon vihjauksesta, että hädän hetkellä kaveri ehkä sittenkin jätetään porstuaan värjöttelemään.

  Minulle on kyllä pienoinen yllätys, että Ruotsissa on ihan laillista tehdä ihmisestä näköisnukke, teloittaa tämä nukke ja panna sillalle jaloistaan roikkumaan.

  Kuulostaa Ku Klux Klanin touhuilta.

  VastaaPoista
 34. Onko putiikki suljettu, kun en saanut viestiä läpi?

  VastaaPoista
 35. Voi länsinaapuri raukkaa! Miten suvaitsevaisuudessaan esimerkillinen
  ja hyvinvoiva yhteiskunta on voinut ajautua nykyiseen tilanteeseen?
  Miksi hyväntekemisestä ei seuraakaan aina kiitollisuutta autetuilta?
  Mielenkiintoista nähdä, miten Suomen hyväsydämisyys " palkitaan" ?

  VastaaPoista