6.4.2023

Hauskaa pääsiäistä!

 Vallan munarikasta pääsiäistä, toivotti opiskelija Rakkolainen minulle jonain pääsiäisenä. Se sama, joka kouluun tullessaan laittoi klassisen nastan tuolilleni. Tunsin piston takalistossani, mutta pokka piti, opettajan ei kannata järjestää luokalle ylimääräistä riemua. Kerran yksi poika oli irrottanut oven saranoiltaan, ja kun tempasin sen auki mennäkseni luokkaan jakamaan viisauteni hedelmiä, ovi rämähti päälleni. 

Vaan tämmöinen kiusanteko lie perinteistä pojat on poikia -meininkiä. Ikävää on se, että periaatteessa opettaja on häpeän hetkinään yksinään. Häpeäksihän minä tuon oven irrotuksen koin, sillä olin nuori vasta-alkaja ja minua selvästi kokeiltiin. En kehdannut kertoa kenellekään, vaikka se kaatuva ovi satutti hieman olkapäätäni. Ajattelin niin, että vain huonojen opettajien päälle kaadetaan ovi, enkä halunnut leimautua huonoksi ainakaan kollegoiden keskuudessa. Meillä ei koskaan keskusteltu kuriongelmista, kukaan ei valittanut, vaikka jostakin luokasta kuului joskus kauhea meteli. Kaikki kyllä tiesivät, että se oli Heikin luokka, josta meteli kuului. Heikki oli kotoisin Vampulasta, maatalon poikia, poikamiesinssi, opetti matematiikkaa, kärsi erittäin punaisesta akneihosta. Hänellä oli eväät voipaperissa ja maito pullossa. Vaan niin vaan Heikin nappasi Anna-Leena, kielten maikka, joka puhui ääni väristen. Hänelle ei piruiltu tunnilla, koska hän piruili itse, värisevällä äänellään. Kihlajaisia juhlittiin kakkukahveilla, mutta luokassa Heikkiä kiusattiin edelleen. Hän tuli hymyillen luokasta, ja luulen, että myös hikoillen. Molemmat hakivat sitten muualle ja lähtivät samalla oven avauksella.

Itse pääsin lopulta aika vähällä. Ensimmäisen vuoden koettelujen jälkeen opin talon tavat ja sen, että yksin on pärjättävä. Tein niille pikkupirulaisille selväksi, että minulla on oikeus viihtyä työssäni ja tehdä työni kenenkään häiritsemättä. Jossain vaiheessa meillä alkoi sitten olla jopa hauskaa. Olisin mieluusti ollut työssä loppuun asti, mutta mitä tekee opettaja ilman ääntä? Ei yhtään mitään. Nyt en ole enää pitkään aikaan nähnyt unta siitä, että kuljen koulun käytävillä ja haen epätoivoisesti luokkaani. Olen auttamatta myöhässä ja mietin, onko luokassa enää ketään kun löydän sen. Syöksyn kansliaan kysymään, missä luokka on, mutta kanslia onkin muuttanut sijaintia, en löydä sitäkään. Jotain kohtalon ivaa on siinä, että työntekijä menettää tärkeimmän työkalunsa.

Vaan ei tästä pitänyt valitusvirttä tulla. Jotenkin tämä lipsahti nyt taas vallan muualle kuin piti. Pääsiäisrunokin piti rustata.  Ilma on kaunis ja lämmin, koti on koristeltu pääsiäiskoristeilla,  ja laitoin jo narsissit ulkoruukkuihin. Mämmiä en ostanut, mutta suklaamunia on ja pari suklaapupua.

168 kommenttia:

 1. Olimme hulluja kakaroita, Hyvinkään kirjastossa laitoimme lehtien lukuosastolla ja muualla, missä tuoleja oli, nastoja tuoleille. Seurasimme kaukaa ja meinasimme kuolla nauruun. Joku ei istuessaan hetkahtanut lainkaan, nasta meni jotenkin sopivasti, mutta joku ponnahti kaksi metriä ylös, se oli parasta hauskaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan vieläkin sen piikin persuksessa. Kyllä se tuntui, mutta en antanut Rakkolaiselle sitä iloa, että olisin reagoinut mitenkään. Istuimme tietokoneluokassa kirjoittamassa tekstiä, ja vaivihkaa vain poimin nastan pois hameesta, johon se takertui. Kuljin sitten naama peruslukemilla luokassa katselemassa Rakkolaisenkin tekstiä. Opettajan ammatissa on häpeän hetkiä, jotka täytyy vain kestää ja niellä ylpeys. Opettajilla on vielä se psyykkinen rasite, että heikkoutta ei voi tunnustaa.

   Oli yksi kollega, hyvin pätevä nainen, täydellisen hyvä opettaja. Yllätin kerran hänet keskellä tuntia opettajainhuoneesta itkemästä. Oppilaat olivat olleet ilkeitä ja haukkuneet häntä. Hän vannotti, että en saa kertoa kenellekään. Minähän vannoin. Nyt vasta kerron.

   Poista
 2. Siinä sivussa voitin kaksi kertaa kirjaston lasten tietokilpailun. Ihanan kirjastonjohtaja Irja Roikosen kanssa pääsin kirjaston kellarin takahuoneisiin valitsemaan itselleni voittoja, ne olivat tietysti kirjoja. Enää en ole ihan varma, mitä valitsin, Erkki Rekimiehen Jouko Väkivahva taisi olla toinen. Toinen saattoi olla joku Tarzan kirja. Niistä opin afrikkalaista kulttuuria. Ja Hullujussilta: "Ugala pugala, keihäs!"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voittokirjat lapsuudessa olivat aika tylsiä. Voitin joitain Nuoren Voiman Liiton kirjoituskilpailuja ja matkustin bussilla Kokemäelle, jossa oli palkinnonjakoseremoniat. Voitin kolmessa lasten tai nuorten (olinkohan noin 10 - 12-vuotias?) sarjassa. Yhden kirjan nimi oli Nappaslieriäiset, yhden Muistojeni tie, runokirja, runoilijat tuntemattomia paikallisrunoilijoita, kolmatta kirjaa en muista. En lukenut niitä.

   Poista
  2. Jos olisimme Facebookissa, laittaisin tähän peukalon.

   Poista
  3. Ilmoittaudun kolmanneksi tähän "Lapsena kirjoitus- ja tietokilpailuja voittaneet" -eliittiklubiin.

   (Lisäksi olin hyvä piirtäjä, mutta onnekseni kaverikseni sattui vielä parempi, oikea luonnonlahjakkuus, joten säilytin siinä suhteellisuudentajuni. Myöhemmin työelämässä tapasin monia muitakin.)

   Elina Vaaran tiedän takuuvarmasti. Meillä oli kotona hänen runokirjojaankin, joita tietysti luin jo lapsena. Nuorena kiinnostuin ja samastuin tulenkantajiinkin, enkä kai vieläkään ole siitä irti päässyt.

   Poista
  4. Täällähän on, niin kuin joskus juttelimme, moniakin raittiuskilpakirjoituksissa pokaalilla kunnostautuneita lahjakkuuksia. Kun nyt kirjoitetaan sydänverellä tarinoita erilaisista sukupuolista ja vanhan käsityksen turmiollisuudesta, silloin kirjoitettiin viinan ja tupakan tuhoavista voimista.

   Eli kuten monesti on todettu: kaikki maailmassa toistuu, vain hieman eri kuosissa, erilaisin trendein. Ja aina me nauretaan niille viimeistään kahdenkymmenen vuoden kuluttua.

   Poista
  5. Minäpä olen kolminkertainen raittiuskilpakirjoitusvoittaja!

   Pitäisiköhän meidän yhdistää voimamme ja kirjoittaa jatkokertomus tämän päivän Turmio-al-binin Vienosta?

   (Vienohan on perinteinen on sp-neutraalinimi?)

   Poista
  6. Tämänkaltainen ajatus on käynyt minunkin mielessäni. Tarina Lissusta, joka olikin Pentti, tai jos ei Pentti, niin Kaiho helmenvalkein hampain. Ei ainakaan kovasti ja rumasti pilkkaava, vaan lämpimästi Kaihoa ymmärtävä ja ihmistä rakastava humaani parodia. Mutta humoristinen, ehdottomasti humoristinen.

   Valmiina skabaan kuin lukkari sotaan. Toivottavasti joku muukin.

   Poista
 3. Elina Vaara oli Irja Roikosen ystävä. Ettepäs tienneet, että Elina Vaara asui loppuelämänsä Hyvinkäällä. Ja tyhmimmät ei edes sitä, kuka Elina Vaara oli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä oikeastaan minäkään. Tulenkantaja runoilija, johon Mika Waltari oli syvästi rakastunut.

   Poista
  2. Elina Vaara oli Tulenkantajia, kuten moni muukin (entinen) runoilijaidolini. Ajatella, jos runoilijan nimi olisi Irja Roikonen. Runoilijoilla on usein kaunis nimi. Saima Harmaja. Saattaisin antaa lapsen nimeksi Saima, jos nyt olisin synnyttämäisilläni ja lapsi olisi tyttö. Toinen vaihtoehto olisi Helmi. Poika voisi olla Olavi tai Kaarlo.

   Vaihtoehtosukupuolille en nyt tähän hätään keksi nimeä.

   Poista
  3. No niin, sinä ehdit ensin Tulenkantajinesi, kirjoitin tuota samaan aikaan ja jäin miettimään vaihtoehtosukupuolen nimeä, mutta en keksinyt.

   Poista
  4. Juupa Iines, mutta hyvin meni.

   Nyt en viitsi alkaa toistaa Mika Waltarin Hyvinkää historiaa. Sen verran, että Fine Van Brooklyn on täällä kirjoitettu ja Kalle Uusitalon hauta on tuossa reilun kilometrin päässä.

   Poista
  5. Kalle Uusitalon lähellä lepää ihanan opettajani murhaaja, Pekka-Eric Auvinen. Hänen haudalleen äitinsä tuo alati uudet kukkaset. Olen jo iäkäs, enkä ole kehdannut päälle paskantaa, mieli tekisi.

   Poista
  6. Jokelassa Helena oli rehtorina viimeiset vuotensa. Suhteemme Helena Kalmin kanssa Hyvinkään Yhteiskoulussa alkoi vähän huonosti. Kun viereinen oppilas kävi jotain taululla tekemässä ja palasi paikalleen, vedin tuolin altaan ja mätkähti lattialle. Helena huusi naama punaisena tuon olleen viimeinen hauskuus matematiikan tunneilla. Ihana ihminen kuitenkin myöhemmin antoi minulle ilmaisia matematiikan tunteja, kun en siinä ollut kovin hyvä. Äitini hoiti työkseen kaksi lastansa.

   Poista
  7. Pekka Eric Auvisesta tulee mieleen Kauhajoen koulusurmaaja Matti Saari, josta kirjoitin blogiini, ja taisin siinä syyllistää vanhempia, tai jos en suoraan syyllistää, niin mainitsin kodin osuuden.

   Sain nimittäin sitten sähköpostiini Matin isältä kirjeen. En muista sanatarkkaa sisältöä, mutta hän ilmaisi syytöksen kirjoitustani kohtaan, mikä on hyvin ymmärrettävää, vaikka en sanonut ilkeästi, en herjannut, enkä haukkunut vanhempia, tietenkään. Mietin vain kodin osuutta. Se oli turhaa.

   Tunnen vieläkin syyllisyyttä kirjoituksestani, vaikka en halunnut lisätä vanhempien taakkaa traagisessa tapahtumassa, jossa he menettivät lapsensa. Vastasin isälle, kirjoitin niin kuin syvimmiltäni tunsin, osaaottavan kirjeen. En epäillyt vanhempien rakkautta.

   En kuitenkaan, nyt kun mietin, osaa pitää yhteiskuntaakaan syypäänä kouluampumisiin. Se ei vaan riitä. Syyt ovat aina syvällä, hyvin syvällä, ne juontuvat jostakin kaukaa.

   Poista
  8. Pipipää on se syy, muu sosiologia on typerää. Päistään vialla kouluampujat. Parempi, jos eivät olisi koskaan syntyneet, vanhemmat katsokoot peiliin.

   Poista

  9. Luulen, että vanhempien välinpitämättömyydestä tai ns. huonosta vanhemmuudesta voisi tulla toisenlaisia hieman vähäisempiä vammoja lapsen sieluun kuin silkkaa murhanhimoa ja oman elämän päättämistä. Kouluampuminenhan johtaa lähes aina myös itsensä surmaamiseen. Eli kyseessä lienee psykopatian kaltainen vinouma, josta lääketieteessä sanotaan, ettei sitä voi parantaa. Esimerkiksi viittaan Koskelan tapaukseen, jossa lapset kiusasivat lapsen hengiltä. Ei voi olla pelkästään pikku häiriö tai väärät lelut lapsena tai yhteiskunnan potkiminen se syy, joka aiheuttaa näitä surullisia tapauksia.

   Poista
  10. Mummoni nimi oli Helmi, joten pidin sitä vanhan ihmisen nimenä. Nythän näihin isovanhempieni aikaisiin nimiin törmää jatkuvasti.

   Ampumisiin en ota muuten kantaa kuin ihmettelemällä, miten näille keskenkasvuisille nulikoille on annettu aseluvat!?

   Kun minä hankin pystykorvani parikymmentä vuotta sitten, olin armeijan ja kertausharjoitukset käynyt valioampuja ja reserviläinen, moitteeton kansalainen, veronmaksaja ja perheenisä - ja siitä huolimatta sen aseenostoluvan saaminen oli kiven alla. Piti hankkia puoltoja ja todistuksia ja juosta kuulusteltavana yms.

   "Pää huono oli, arveltiin, mut sydän paikallaan... Pitäähän hulttioille tarjota hupia, tuossa aselupia!"

   Poista
  11. Helmi on kaunis nimi. Helmi! Pikku Helmi. Kauniimpaa ei olekaan. Minun mummuni olivat Ellen ja Alina. Isoisät olivat Akseli ja Kustaa. Pikku Kustaita ei ole näkynyt uusien muotinimien joukossa, jostain syystä, eikä pikku Yrjöjä. Harmi, molemmat kauniita nimiä.

   Onkohan näillä nuorilla ollut viralliset aseluvat? En tiedä. Netistäkin saa kaikkea tuhoavaa kamaa.

   Poista
 4. Satakunnan lakeuksilla on upea pääsiäissää. Sinitaivas, aurinkoa, pitkästä aikaa lasten ääniä ulkoa, avonaisista ikkunoista. Hanget ovat täältä sulaneet ja tekee mieli mökille, meren rannalle, jäälle kävelemään.

  Tämä päivä on kulunut laitteiden asennuksessa. Sain uuden läppärin ja kellon, johon mm. tulee sähköpostit. Tykkään leikkiä koneilla, on hauska tutustua uuteen tekniikkaan.

  Kivaa pääsiäisen jatkoa, Noora! Samoin tietenkin kaikille, jotka tämän lukaisevat.

  VastaaPoista
 5. Ei se kello mikään ihmepeli ole, eikä mikään huippukallis. Puhelimen play-kaupasta ladattiin jokin ikoni, josta kello jotenkin asennettiin. Se piippaa, jos tulee sähköposti, mikä on kätevää, ja kai sillä soittaakin voi. Sain kellon tyttäreltä, joka vaihtoi puhelinta, johon kello ei enää sovi, minun puhelimeeni se käy. Kello pitää kyllä aina ladata, mikä tuntuu puuduttavalta. Huusholli on täynnä ladattavia vehkeitä ja johtoja.

  Minäpäs laitoin jo lumilapion ulkovarastoon, pois silmistä ja kastelin pihan narsissit. Lumityöt on kivoja, mutta myös raskaita. Kevät on pamahtanut tänään tänne täysillä.

  VastaaPoista
 6. Noora, Satakunnassa on enää menneen talven lumia, ts. pieniä sulamattomia paikkoja varjopaikoissa. Nurmikot ovat paljaat, samoin tiet, katot, pihat. On melkein muutaman tunnin kysymys, milloin leskenlehti puhkeaa. Metsä oli jo täynnä peipposen laulua ja sainpa ensimmäisen jo kuvattuakin.

  Missä tuommoisia ihania pilkkimiehiä kasvaa? Semmoisen kun vielä saisi kiinni, niin ei karkuun pääsisi. Ellei sitten jää pettäisi sen alta, kuten nyt jo helposti käy.

  No nyt on kupu täynnä herkkuja ja suklaamunia jäi ylikin. Seuraava juhla onkin sitten vappu riemuineen.

  VastaaPoista
 7. En ole uskovainen, ollenkaan, mutta olisin mielelläni katsonut pääsiäisenä jonkin mestarillisista Jeesus Nasaretilainen -elokuvista. Ehkä sen, missä puhuttiin alkuperäkieltä, arameaa.

  Miksi suomalaiset televisokanavat eivät esittäneet ainuttakaan aiheeseen liittyvää? Olisiko esittäminen loukannut joitain ihmisiä tai ryhmiä? Minusta tämä kertoo televisokanavien kulttuurin ja taiteen tuntemuksen puutteesta, ts. ohuesta sivistyksestä.

  Muistan muutamankin loistavan ohjauksen aiheesta, Franco Zeffirellin, Martin Scorsesen, jopa Mel Gibsonin ynnä muiden. Miksi Ylekään ei lähettänyt Jeesus-elokuvaa? Moni niistä on todella hieno mestariteos.

  VastaaPoista
 8. Kaipa niitä ukonköriläitä maailmalla olisi. Pitää vaan vähän kulkea ja napata joku pöllämystynyt lennosta. Kun vähän kiillottaa pintaa ja opettaa tavoille, niin avot, eiköhän se siitä ala tottelemaan.

  Olenkohan minä, etelän kivikylien ihminen, nähnyt koskaan metsoa luonnossa? En kyllä ole. Se olisi elämys ja kamera tietenkin laulaisi.

  Korpit pitivät aika reviiritaistelua tänään. Sitä ei olisi viitsinyt kuunnella. Pikkulinnutkin kaikkosivat.

  VastaaPoista
 9. Kasvoin kivikylässä Kainuussa, kirjaimellisesti, keskellä korpia ja soita, joka suuntaan muuhun lähimpään ihmisasumukseen oli kymmenen kilometriä vähintään - enkä muista itsekään elävää metsoa nähneeni.

  Kuolleita kylläkin riippui syksyisin mehtämiesten akkunoilla.

  Mutta nyt kun olin pari yötä mökillä, eteläisessä Suomessa, niin mökkitieni poikki kulki karhunjäljet. Oli kai auringonpaiste herännyt otson talviunilta. Löntysteli kohti Torronsuota.

  VastaaPoista
 10. Karhun jäljet jos näkisin, alkaisin kyllä jatkossa pelätä liikumista niillä main. Vaan olisi se upeaa.

  Ilveksen jäljet on suurinta, mitä olen tunnistanut metsän eläinten jäljistä hangella. Ja voi olla, että kerran näin ilveksen perän metsikössä, kasvuston välissä, kun jokin pelästyttämäni eläin hiipi valkea hännäntöpö vilkahtaen syvälle metsään. On mahdollista, että se oli myös joku peuran vasa, mutta sellainen yleensä loikkii rytisten eikä hiivi niin kuin tämä.

  Näädän olen myös nähnyt luonnossa, samoin minkinpoikaset laiturimme vieressä kaislikossa ja joitain muitakin vesieläimiä, hillerin tai vesikon ehkä. Ja majavan tietysti.

  VastaaPoista
 11. Missä se kuuluisa susiraja kulkee? - Helsingin Pitäjänmäessä susi lönkötteli ainakin parisen vuotta sitten. Luultavasti susiraja kulkee jossain Mannerheimintien pohjoispäässä ja idässä Kallion itäpuolella. Kallioon eivät uskalla mennä, kun ilmassa on niin vahva vanhan viinan lemu.

  Asun Hyvinkään keskustaan kuuluvalla alueella. Karhuja asuu pysyvästi tästä ainakin n. 10 km päässä, Kytäjän synkillä salomailla - siellä, missa seitsemän veljestä telmusi. Ehken parin vuotta sitten karhuhavaintoja tehtiin tästä muutaman kilometrin päässä, Helsinki- Tampere tien viereltä. Tuttu eläkkeellä oleva konstaapeli sai sen napattua valokuviinsa.

  Ketun olen nähnyt Helsingissä jolkottelevan Tuomiokirkon vierellä Unioninkadulla ja toisen kerran Aleksanterinkadulla. Huuhkajia Helsingin keskustassa ei enää ole, ne olivat upeita näkyjä. Katosivat lahdattujen citykanien myötä paremmille metsästysmaille. Citykanit ovat Stadiin palanneet, huuhkajat eivät ole viitsineet.

  Päätän luontokatsaukseni tähän, ja toivon iirissuomeloiden sanoilla: "Oispa Suomessa luontoa ja puita!" (Iirisuomelat toivoisivat lisäksi hashista, mutta sitäkin valitettavasti on, kulkee dealereiden katukaupassa nimellä: "vihreä liitto"!)

  VastaaPoista
 12. Ai, kun vedin tähän taas politiikkaa, niin lausun suuren tyytyväisyyteni siihen, että rasistipakanat Al Taee ja Suldaan al Said conture, sekä poliitikkojen einsteini, Iiris Suomela suksitettiin työttömyyskortistoon.

  Mitäs luulette, saako sulttaani al pakana heistä kaikkein suurimmat työttömyyskorvaukset ja maksetaanko niitä varmuuden vuoksi sukulaisillekin ja lapsilleen, että kotoutuisivat.

  VastaaPoista
 13. Vaan Iirispä ei päässyt enää eduskuntaan... On se harmi. Ei vaan ei, en jaksa hyvesignaloida näin aurinkoisena päivänä, kun luonnossa tapahtuu melkein yhtä vilkkaasti kuin vihreissä vaihtuu johtoa.

  Järkytyin hieman, kun luin, että tyrkyllä vihreiden puheenjohtajaksi on Fatim Diarra, tyyppi, joka väitti, että täällä meillä Suomessa vain insesti on syy, että joku haluaa asua maalla.

  Siis, halojata halloo, vihreät, mihin se luontoteema hävisi ohjelmastanne? Älkää nyt munatko koko puoluetta jollain turvattutilaisella Fatim Diarralla, joka ei tunne edes suomalaista maaseutua ja luontoa.

  VastaaPoista
 14. Oikeastihan vihreä liike on henkistä fatimdiarrheaa, joten Fatimi on vihreiden puheenjohtajaksi yhtä paras kuin sekakäyttö puolueen keskivertokannattajalle.

  VastaaPoista
 15. Al Taee varsinkin joutaa pois. En luota ihmiseen, joka töppäilee rasistina raskaimman päälle ja luulee asian olevan selvä pienellä sievällä anteeksipyynnöllä. Ne hänen tviittinsä olivat hirveitä.

  Vihreät on etääntynyt kummallisen vieraaksi puolueeksi, jolla ei oikeasti ole kosketusta luontoon, vaan pikemminkin asvalttiin ja kivitaloihin. Ja sitten brassaillaan sieltä cityn kivierämaasta jollakin ilmastonpelastuksella. Trendikästä.

  VastaaPoista

 16. PS Näistä kahdesta vihreästä, Diarrasta ja Al Taeesta, huomaa mielenkiintoisen seikan. Kummatkin ovat sanoneet muista ihmisistä hirvittäviä ja rasistisia lausuntoja, ja silti kukaan vihreistä tai vasemmistolaisista ei ole älähtänyt näistä mitään. Edelleen kumpikin kelpaa puolueensa listoille. Hämmentävää.

  VastaaPoista
 17. Joskus aiemmin olen puolustanut Pentti Linkolaa. - Mutta. - Kukaan ei maassamme ole puhunut yhtä kamalia kuin hän. Hän toivoi suurimman osan ihmiskuntaa kuolemista, että räkättirastailla olisi hyvä olla. Puhui ihaillen Hitlerin kansojenvähentämis toimista ja toivoi niille jatkoa. - Retoriikkaa, sanovat kannattajat. Vihreät joutuivat ottamaan väliä Linkolaan, itsekin hän teki sitä vihreisiin. Kuitenkin viime vuosiin asti vihreiden johtohenkilöt ovat ilmoittaneet Pentin esikuvakseen ja eniten ihailemakseen ihmiseksi.
  Pentin palvominen, demokratian halveksunta ja ehdoton macchiavelisminsä, hillotolppapaikkojen häikäilemätön vyöryttäminen itselle, siinä vihreä fasismi.

  VastaaPoista
 18. Pentti oli läpeensä paha ihminen. Kun pienet lapsensa valittivat ainaisia kalaruokia, hän tappoi heidän lemmikkikaninsa ja teki pilteille ruokaa niistä.

  Onneksi Pena oli velliperse, eikä maailmanlaajuisen fasismin aloittamiseen kyennyt. - Aidsia, kaikkia sotia ja kulkutauteja hän kehui, osina suurta suunnitelmaa, vaikka kaikkiin niistä pettyikin, isompaa kun halusi...

  VastaaPoista
 19. Minulta romahti usko Linkolaan, kun näin sen valokuvan, jossa tämä ekofasisti loikoili Teneriffalla hiekkarannalla aurinkoa ottaen. Ja silloin jo alkoi usko rakoilla, kun hän sanoi, että vain vahvimmat pelastetaan veneeseen, heikot saavat hukkua.

  Lopulta ihminen ei voi luottaa yhteenkään maailmanparantajaan. Ne ovat tavallisia itsekkäitä kuolevaisia kaikki. Kyse on siitä, kuka brassailee tenhoavimmin. Ja heikot tanssivat aina Hamelnin pillipiiparien tahdissa muodostaen letkan.

  VastaaPoista
 20. Pentti oli kuin Pekka Haavisto, kouluja ei jaksanut käydä, mutta suhtautui asioihin aina tieteellisesti. Teneriffan tarkoitus oli perehtyä luonnontuhoajien psyykeeseen ja toimintatapoihin.

  VastaaPoista
 21. Pitäisikö alkaa kannattaa Haavistoa presidentiksi?

  Kovin vähän on nyt hyviä ehdokkaita, yksikään ei sytytä heti, yksikään ei ole Sauli Niinistön veroinen. Eikö ole yhtään vahvaa naista? Olli Rehn on vähiten ärsyttävä, mutta kovin harmaa hahmo.

  VastaaPoista
 22. Heh, ei me konservatiivit päästetä Haavistoa presidentiksi, koska ei ole kouluja käynyt ja puolisonsa osti halvalla kehitysmaasta, maksoi varmaan kymmenen dollaria. Rehn tai Aaltola saa ilman muuta ääneni, jos ei parempia ilmaannu.

  VastaaPoista
 23. Jospa vielä ilmaantuu järjellisiä ihmisiä skabaan mukaan. Jämäkkä naisihminenkin olisi ookoo, kunhan vain ei ole toistamiseen Tarja. Joku Elisabet Rehn -tyyppinen järkevä ja reitevä ihminen olisi varmaan sopiva.

  VastaaPoista

 24. Ajattelen niin, että presidentti on virassaan puolueeton. Lisäksi itselleni merkitsee se, miten aistin henkilön luonteen ja ehkä kyvyt joustaa ja sopia asioista maan johtotehtävissä.

  Huolimatta siitä yhdestä mokasta - oman alaisensa heittämisestä junan alle al-Hol- asiassa - Haavisto on mielestäni kuitenkin joustavin ja sopivin tähän virkaan. Asiaa edistää ehkä se, että pidän hänen puolisostaan Antoniosta. Antonio on ihana persoona. Katsokaa huviksenne joskus yksikin jakso siitä television Farmi-sarjasta, vaikka olisitttekin kaiken hömpän ulkopuolella. Minä katson joutessani joskus, en systemaattisesti, ja siinä olen tykästynyt Antonion persoonaan. Haavisto itsekin on sympaattinen, ja tarvittaessa kovatahtoinen, niin kuin presidentin tulee ollakin.

  VastaaPoista
 25. Saariston Sirk... ei kun Anneli? Topakkuutta löytyy kuin Justiinasta, kunhan pääsisi eroon nuotistaan.

  Näillä näkymin Pekka Hoo on kyllä vahvoilla. Realismiakin löytyy. Pitäisi saada sisäpiirin tietoa siitä miten hän on oikeasti pärjännyt.

  Kokoomus voisi nyt valita ehdokkaakseen oikean kenraalin. Sellaisia erdoganit, muhametit, putinit ja naiset kunnioittavat.

  VastaaPoista
 26. Pekalla on lisäksi syvällinen ymmärrys hyvästä. Olen kertonutkin, miten kerran esittelin erään jutun hänen johtamalleen poppoolle - ja esitykseni jälkeen Pekka puhkesi spontaaneihin abloodeihin, muut perässä.

  Kiitin kohteliaasti ja lisäsin laskuuni yhden nollan.

  VastaaPoista
 27. Huomaan puhuneeni tuossa yllä Elisabet Rehnistä, kun tarkoitin Riitta Uosukaista, hänen tyyppistään iloista, reitevää ja peräti järkevää ja älykästä, humaania naisihmistä. Hänessä olisi ollut presidenttiainesta.

  VastaaPoista
 28. Haaviston ihailija en kyllä ole, vaan valitsin nyt tyrkyllä olevista ehdokkaista mielestäni tehtävään sopivimman persoonan, huolimatta omista aiemmista kritiikeistäni. Koetan kasvattaa itseäni avartamaan mieltäni ja asenteitani antamalla mahdollisuuksia muillekin kuin niille, jotka ajattelevat samoin kuin minä. Ainoa luotaantyöntävä ominaisuus ihmisessä taitaa mielestäni olla laskelmointi ja ilkeys, se kun paha voittaa hyvän.

  Antoniosta kyllä tykkään. Hänellä on leveä hymy, muttta se on fyysinen piirre kun on iso suu. Se mistä yllätyin, oli Antonion rauhallisuus ja hiljaisuus, ja se miellyttää minua.

  VastaaPoista
 29. Wikipedian viimeisin versio Pekka Haavistosta kertoo, että opiskelunsa valtiotieteellisessä jäivät vuoden jälkeen kesken. Lisäisin tuohon, että yhtään kurssia ei suorittanut. Ei huvittanut.

  Yhdessä tilaisuudessa olin läsnä, Pekka Haaviston myös siellä ollessa. Kulki ihmisten joukossa ja katsoi hymyillen kaikkia kauniisti silmiin, onhan hän maailman mukavin mies.

  Miellyttävä olemus on petosmiesten tärkein ominaisuus. Hyvä näin, Pekka olisi voinut ruveta myös Auervaaraksi tai ravintoloista ilmaiseksi syöväksi huijariksi.

  VastaaPoista
 30. Antoniosta en siis tiedä mitään, en alkuperäkansallisuutta, en ammattia, vain sen, mitä näen, kun katson häntä Farmissa, satunnaisesti. Luulin leveästi hymyilevää ihmistä vilkkaammaksi. Ja kun tykkään enemmän introverteista tyypeistä kuin ekstroverteista, yllätyin kun tunnistinkin Antoniossa introvertin.

  Ja juuri tätä tarkoitan miellyttävyydellä - rauhallista introverttiutta, en sliipattua miellyttävyyttä, jollaiseen kai harva meistä edes luottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ookoo, Noora. Ecuadorista tulee mieleeni se, kun kaverini jekuttivat minua maantiedon tunnilla. Opettajan oli määrä kysellä korkealle nostetulta kartalta meiltä Etelä-Amerikan paikkoja, osoittamalla niitä puisella karttakepillä.

   Mallu sanoi minulle tunnin alussa, että Ecuadorin pääkaupunki Quito lausutaan sitten Kviti. Olin ollut pois, kun asiaa opetettiin, ja siksi kysyin. Noh, minulle osui kuin osuikin sitten tämä Quito, ja kajautin reippaasti että Kviti. Opettaja naurahti, ja muutkin röhöttivät. Minä olin pöllämystynyt. En älynnyt heti, että minua oli juksattu.

   Poista
 31. Riku, tätä Haaviston opiskelupuolta minäkin ihmettelen, että mikä siinä mätti. Tässä on jokin kumma juttu hänen CV:ssään. Kuin tyhjä kohta taulussa. On kyllä hyvin harvinaista jättää kaikki opiskelut sikseen, kun kunnianhimoa vaativiinkiin tehtäviin kuitenkin on. Paavo Väyrynenkin luki satoja kirjoja vielä vanhemmilla päivillään....

  Kuitenkin näilläkin tiedoilla saan jotenkin kiinni Haaviston persoonasta, enemmän kuin Olli Rehnistä, jonka harmaa persoona ei puhu minulle mitään, hänellä ei ole ollenkaan karismaa. Mika Aaltola taas on ollut tiedossamme vasta parisen vuotta. Sitä ennen hänestä ei tiedetty mitään. Ja kuitenkin jo nyt tarjolla presidenttikisaan. Karismaa on hieman enemmän. Muita ei kai ole tyrkyllä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olli Rehn on harmaa, mutta kunnioitin häntä, kun asettui puolustamaan vääryydellä maanpetoksesta epäiltyä Alpo Rusia. Rusi on kammottava debiili, mutta vääryys on vääryys. Alpon paikka olisi Korkeasaaren apinatalossa, mutta se ei kuulu tähän.

   Poista
  2. Totta, näinhän se oli, olet maininnut tästä ennenkin. On kyllä hieno teko tässä kierossa maailmassa puolustaa vääryyttä kärsinyttä, vaikka koko muu maailma olisi häntä vastaan. Itse en tainnut seurata Rusi-tapausta kovastikaan.

   Ja jos jokin Haavistossa ajatteluttaa, se on juuri se, miten hän hylkäsi oman alaisensa al-Hol-jutussa. Hän valitsi mieluummin Isis-naisen, vaikka Isis-nainen oli vienyt tahallaan ja tietäen pienen lapsensa sairaaseen terrorismiliikkeeseen. Minä olisin uhrannut kaikki voimani ja kykyni lasten pelastamiseen ilman Isis-naisia, niin traagiselta kuin sekin vaihtoehto kuulostaa. Jos äiti on noin rakkaudeton, että uhraa lapsensa jonkun typerän miehen takia, minä uhraan äidin.

   Poista
  3. Suurin riski on aina jälkisukupolvet, toinen, kolmas jne. Al Hol lapset olisi tullut jättää sinne tai myydä arabimiesten käyttöön Saudi-Arabiaan.

   Poista
  4. No kyllä minä lapset haluan pelastaa, mutta en Isis- naisia, koska he valitsivat Isiksen, myös lapsilleen. Minusta lasten elämän riistäminen useiksi vuosiksi on rikos, josta tulisi olla seurauksia.

   On aika hämmästyttävää, jos naisille annettiin Suomessa lapset takaisin, tuosta vaan kasvatettaviksi. Naiset eivät olleet uhreja, vaan aktiivisia fundamentaalisen islamin toimijoita, jotka kyllä tiesivät, minne lapsensa veivät.

   Poista
  5. Tekevät sitten arabijälkeläiset aikanaan pommi-, puukko- , ja raiskausiskuja täällä KOTISUOMESSA!

   Poista
  6. arabi. On arabi, ei muuksi muutu.

   Poista
  7. Noh mutta Riku, luotan Suomen viranomaisiin kuitenkin.

   Eiköhän se mennyt niin, että Isis-naiset joutuivat/ pääsivät jonkinlaiseen uudelleenkotoutukseen ja valistukseen?

   Toivon hartaasti, että lapset päästettiin suomalaiseen kouluun, sillä äidithän sanoivat leirillä, että lapset pannaan heidän omaan kotikouluunsa ja kasvatetaan islamin uskonoppien mukaan. Ainoa pelastus lapsille olisi koulunkäynti. Naisillekin se tekisi hyvää, mutta eihän meillä ole koulupakkoa, edes lapsille.

   Poista
  8. Minne ne terroristinaiset muuten kakaroineen katosivat?

   Poista
  9. Älä viitsi, ystävä hyvä, tuoda ”kakaroita” tänne. Lapsi on aina viaton.

   Poista
  10. Kuulostaa ihan vastaukselta.

   Poista
 32. Aina ja ikuisesti roots-musiikki, vanha rock ja blues on ykköseni, mutta kyyneleet helposti tulevat, kun kuuntelen Andres Segovian Bachia. Sanoinkuvaamattoman kaunista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli sanoinkuvaamattoman kaunista, oikeasti. Bach on Bach ja Segovia on Mestari.

   Poista
 33. Arabikulttuuria toki arvostan korkealle. Tuhat vuotta sitten tekivät paljon kaikenlaista, mutta sitten alamäkeä. . Nykyään pystyvät tekemään sirpalepommeja ja tappamaan itseään parempia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä ihmettele.

   Poista
  2. Milloin Mankemannki itse tajusit olevasi idiootti? - Oliko se silloin, kun sanoit huomanneesi, että oletkin tyttö, ja äitisi hakkasi sinut nyrkeillä.

   Poista
  3. Teidät molemmat pitäisi laittaa kalterikoppiin keskenänne ja kytkeä kahleella kiinni toisiinne määräämättömäksi ajaksi. Hävetkääpäs molemmat ja pyytäkää toisiltanne anteeksi suvaitsemattomuuttanne puolin ja toisin tai tulen ja niistän kummankin nenän.

   Poista
 34. Huhhuh. Helpointa olisi pitää yksimielisyyttä hyrisevää hyvän mielen blogia.

  Taitaa olla nykyisessä kulttuuri-ilmapiirissä mahdotonta koettaa pitää moniarvoista blogia, sellaista, jossa uskaltaisi ja voisi sanoa erilaisia käsityksiä maailmanmenosta sivistyneesti, hauskasti, ilman isompaa riitaa. Yhä ahtaammalle koen itsekin joutuneeni, vaikken edes ole rasisti, homofoobikko, persu, kokkare, vihreä, demari, sosialisti enkä muunsukupuolinen tahikka tummaverinen saati romani. En tiedä enää, mistä puhua. Kun joku sitten alkaa pilkata, vainota, blokkaa sinut piiristään, koska on itse parempi.

  Olen haukannut liian ison kakkupalan. Koetan opetella jatkossa yksiarvoiseksi, sillä pidän edelleen vuorovaikutuksellisuutta arvossa ja haluaisin jutella kanssanne. Kun vain löytäisin sen ainoan kapean suunnan, loistavan polun, valon. Ja ilon. Nyt olen hukassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta sinähän olet suojattu - sinä olet Nainen!

   Ilman muuta kaikki ilkeilyt ja intot, syytökset ja syyttelyt, johtuvat vain ja ainoastaan, endast och blott, syrjitystä sukupuolestasi.

   Jos olisit Mies, esim. Jukka Inkkinen, pyörisimme täällä nurkissa hattu kourassa änkkyttäen. Eivät tulisi simpatit ja alkupit ja muut setämiehet nenälle hyppimään.

   Alat vaan nokittaa naiskortilla, pää pystyssä, tissit tanassa, täyttä kurkkua.

   Poista
  2. No niin, unohdin kokonaan turvatun tilani.

   Toisaalta olen havainnut kummallisen alkeellista riidan haastoa Kemppisenkin blogin keskusteluissa. Jokuset sättivät toisiaan kuin pahaiset kakarat.

   Kemppinenkin sallii (nykyään?) moniäänisen keskustelun, ja se onkin lisääntynyt monen vuoden melko yksimielisen tuumailun jälkeen. Hämmästyin kun juuri tänään pitkästä aikaa vilkaisin keskusteluosiota. En sano, että taso on laskenut. Mutta. Tuoko moniäänisyyteen pyrkiminen automaattisesti mukaan myös kalvajat ja blogin närsijät?

   Poista
  3. Ymmärtääkseni Kemppinen ei aiemmin sensuroinut mitään. Jossakin vaiheessa, kun kiistaa tuli maahanmuutosta, hän sensuroi jonkin aikaa (kun ei kestänyt hävitä väittelyä).

   Kommenttien taso on kyllä minunkin mielestäni laskenut alkuajoista rankasti. Silloin kaikki kirjoittivat nimellä tai nimimerkillä ja se siisti keskustelua.

   Nykyisin eri suuntien öyhötys kukkii sielläkin aika ajoin. Onhan se sääli. Kai.

   Poista
  4. Tuntuu siltä, että kaikki kommentit pääsevät läpi. Vaikka tätähän me emme lopulta tiedä. Luulen, että alkuun ei olisi ollut edes tarvetta pitää ennakkosensuuria yllä, niin asiantuntevia ja neutraaleja kommentit olivat. Kunnioitus hovioikeudenneuvosta kohtaan oli täydellistä, vaikka vähän sanomista olisikin joskus ollut.

   Nyt kaikki on muuttunut, ja kommentit voivat olla sielläkin kehnonlaisia ja vähän ilkeitäkin. Pääpiirteittäin ne ovat kai asiallisia, ainakin silloin kun vilkaisen niitä.

   Poista
 35. Tämä ei ole moniarvoinen blogi. Täällä halveksitaan muita kuin omia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä ei olla yksimielisiä. Täällä on lupa olla eri mieltä.

   Poista
  2. Anonyymi, suonhan sinullekin tilaa, vaikka esität väitteesi blogiani halveksien.

   Saat kuitenkin enemmän uskottavuutta sanoillesi, jos perustelet ne edes puolikkaalla perustelulla.

   Poista
 36. Joku säälittävä pelle Riku Riemu sanoo teidän mielipiteet ääneen. Säälittävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kiinnostava heitto. Olen kuullut salaliittoteorioista, mutta tämä menee niidenkin yli.

   Mistä asti, Anonyymi, olet luottanut ajatustenlukuun. Siihen, että joku pystyy lukemaan toisten ajatukset ja puhumaan heidän puolestaan?

   Poista
 37. Vastaukset
  1. Riku, juuri tähän Mankemangi-Anonyymi-Tuhatnikki tähtää: tyhjentää tämä blogi kommentoijista tekemällä tavoitteellista myyräntyötä siellä sun täällä.

   Toivon ettet lähtisi, sillä minäkin lähden sitten ja panen lapun luukulle. Jos en olisi komentanut sinuakin äsken, siitäkin olisi tullut ase blogin olemassaoloa vastaan. Koetin olla tasapuolinen, vaikka tiedänkin, kuka on kiusaaja ja kuka on kiusaajan uhri. En minä oikein itsekään jaksa enää tällaista taistelua. Teen mitä vaan, aina se on väärin.

   Poista
  2. En ole anonyymi.

   Poista
  3. Ei tässä blogissa ole koskaan ollut muita kiusaajia kuin sinä, Mankemangi, ja sinun vanavedessäsi muinoin liikkunut ilkeä ihminen, joka oli varsinainen maanvaiva, niin kuin blogini historian tuntevat muistanevat. Vuodesta 2006 lähtien olen Iineksenä pitänyt blogia, eikä muita kiusaajia ole ollut. En usko, että nyt yhtäkkiä olisi ilmaantunut uusi Anonyymi, jolla on sama tyyli kuin sinun vanhalla piirilläsi. Jos tämä on minun blogini loppu, voit laittaa sulan hattuusi.

   Poista
  4. Voihan olla, ettei Manne ole anonyymi, mutta ainakin hän lukee tätä blogia säännöllisesti, koska sattui sopivasti paikalle kieltämään kolmesti (viittaus äskeiseen juhlapyhään).

   Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että hän kommentoisi täällä useamminkin. On hyvä välillä pysähtyä miettimään miten asiat voi myös nähdä.

   Ps. A-nyymi väitti Rikun sanovan meidän mielipiteemme ääneen. Minun mielestäni hän sanoo omat mielipiteensä "ääneen" eli rankasti liioitellen - eli ihan samoin kuin kyseinen a-nyymikin.

   Poista
  5. Otin kyllä huomioon sen, että Anonyymin kommentti poikkesi Mankemangin kovasta ja tykittävästä tyylistä. Se oli hieman maalailevampi ja samaa tyyliä, jollaista Mankemangin vanavedessä muinoin uiskennellut K-nimimerkki harrasti kirjoittaessaan Iineksestä jopa kokonaisia blogitekstejä tai kommentoidessaan Iineksen kuollutta koiraa raadoksi, Mankemangin silloisessa blogissa. Samassa vedessä, samat motiivit, enkä minä taatusti ole se, joka olisi aloittanut yhtään mitään ilkeyttä, päinvastoin, olen liian kiltti ja arka. Jos olisin, en kyselisi.

   Olen aina toivottanut Mankemangin tervetulleeksi blogiin kommentoimaan asiallisesti, sillä erimieliset kannanotot ovat minusta blogin suola. Vaan jos erimielinen kommentti on samalla tarkoituksellisen halveksiva ja ilkeä, se tekee keskustelun ilmapiirin auttamatta kaikille ikäväksi. Kaikkein ikävintä on muiden kommentoijien haukkuminen, ja osansa ovat saaneet lähes kaikki täällä, jossain muodossa. Rikua on eniten painettu, vetämällä hänen ammattinsa - jota ei millään lihaksella pysty tästä blogista edes Hercule Poirot päättelemään - alatyylinen haukkumanimi pramille. Osasi olet sinäkin Tapsa saanut, aiemmin.

   Mankemangia ei kukaan boikotoi, mutta lienee kaikille selvää, että keskustelussa on tietyt yleiset normit kaikkien viihtyvyydeksi. Hänen on itse kannettava vastuu sanoistaan, hän ei ole uhri eikä häntä ole kohdeltu väärin.

   Bloginpitäjään kohdistuva järjestelmällinen kalvaminen saattaa jäädä muilta huomaamatta, mutta kun se jatkuu yli kymmenenkin vuotta, se voi oikeasti syödä kohteensa itseluottamusta ja uskoa itseensä bloggaajana. Minulla menee jo tässä rajoilla. Ymmärtäisin, jos olisi jokin syy.

   Poista
 38. Vastaukset
  1. Ihanaa Riku, kiitos sanoistasi. Minä rakastan sinua niin kuin kotimaata, sillä olet tämän blogin kantavia ja uskollisimpia voimia vuosien, ellei vuosikymmenten takaa. Rakastan kaikkia kommentoijia, olette kaikki käyneet minulle liiankin tärkeiksi, koska blogi on paitsi ilmaisukanava kirjallisille vuodatuksille myös ääneni ja puhekanavani, ja siksi ehkä tärkempi minulle kuin teille. Suren jokaista lähtijää, ja koen lähdön konkreettisena hylkäämisenä, mikä on tietysti omaa tunnepuolen herkkyyttäni ja heikkouttani. Otan jokaisen lähdön henkilökohtaisena menetyksenä ja omana mokanani, vaikka jälkikäteen tarkasteltuna syy voikin olla selkeästi muualla, esimerkiksi kommentoijan kuolemassa tai sairaudessa.

   Eniten olen surrut niitä ihania kommentoijia, jotka on noudettu tästä blogista pois. Ovat olleet miehiä, kuten vaikkapa alkuaikojen ihanuus akh, joka tuki ja kannusti minua monin tavoin, kunnes yhtäkkiä ilman pienintäkään varoitusta haihtui savuna toiseen blogiin, jonne haihtui myös ihana ystävämme Valto Ensio. Nämä ovat kipeimpiä hylkäyksiä, koska niille ei löytynyt näkyvää syytä eikä hyvästejä sanottu.

   Sanotaan, että somemaailmassa ei saisi tuntea liiaksi eikä elää liiaksi. Käytäntö näyttää vain olevan tätä vastaan. Ihmiset kokevat somessa voimakkaita tunteita, jotka voivat olla yhtä ihania tai kipeitä kuin reaalissa. Katsokaa ihmisiä missä tahansa odotusaulassa tai kaupungilla. Suurella osalla on puhelin kädessä ja sitä tuijotetaan. Tämä tunteiden voimakkuus somessa todettiin juuri eräässä tutkimusartikkelissa, jonka luin hiljakkoin. Meillä on uusi normaali.

   Poista
  2. Ymmärrän kyllä huolesi, Iinukkaisemme, mutta en oikein usko, että ketään on täältä "noudettu" pois, vaan omasta vakaasta tahdostansa - syystä tai toisesta - he ovat jumittuneet muualle, muihin ympyröihin, muiden juttujen pariin.

   Minä ainakaan en koe blogien kilpailevan keskenään, vaan näen ne tuttuina tarinatanhuvina, erilaisina toki, joihin on kiva poiketa puhumaan mistä milloinkin, joskus rähisemäänkin, aiheesta riippuen.

   Onhan se terapeuttistakin. Niin, kymmenen päivää Natossa on jo pällistelty, eikä mitään hirveän kauhean kamalaa ole tapahtunut. Trumpin aitaakin, suuresti pilkattua, rakennetaan itärajalle muina miehinä, eikä iivana ole ampunut ketään. Sekaisin ovat maailiman kurjat kirjat.

   Poista
  3. Akh ja Valto Ensio katosivat kuin tuhka tuuleen erittäin aktiivisen ja päivittäisen kommentoinnin jälkeen, akh varsinkin oli alkuun usein ainoa kommentoijani. Yhtäkkiä tuli hiljaisuus, vaikka mikään ei ollut blogissani muuttunut. Ihan kuin avaruusalus olisi siepannut ystäväni. On se nyt prkl kummallista!

   Tapsa, en kirjoita tähän taustatietoja julkisesti, mutta asialla oli syitä ja seurauksia, kuten myöhemmin ilmeni. Kaikki ei blogimaailmassa ole niin vilpitöntä, kuin luulisi, monenlaisia vaikuttamisyrityksiä ja mustamaalauksia oli tuolloin. Minäkin sain sähköpostiviestejä, joiden ihmissuhdekiemuroista en ymmärtänyt tuon taivaallista. Minua syytettiin mm. jostain Rauno Räsäseen liittyvästä jutusta, vaikka en ollut tekemisissä Raunon kanssa missään asiassa.

   Poista
  4. Noora, taidan hyvinkin tietää, mistä puhut. Heidän Rauno-kärhämästään juuri oli kyse, ja olin aivan ulkona koko jutusta, kun minun osuuttani asiasta kysyttiin.

   Tästä tapauksesta opin sen, että siellä missä kaikki on monen mielestä parasta ja täydellisintä, missä ihminen on herkin, taitavin ja paras, siellä voikin olla mustimmat vedet ja peto pinnan alla.

   Poista
  5. Muinoin luin hartaudella ruotsalaisen kirjailijan, kasvatusasiantuntija Anna Wahlgrenin upeita lapsikirjoja ja kasvatusoppaita. Myöhemmin sitten hänen lapsensa paljastivat, että Anna oli hirviöäiti, joka laiminlöi lapset alkoholinhuuruissaan täysin.

   Muistan miten ihailin Wahlgrenia ja hänen ohjeitaan. Ja oikeasti - kaikki oli vain kulissia, ei toiminut käytännössä.

   Minusta tällainen kaikki on surullista ja jopa traagista etenkin nyt, kun elämme niin paljon somemaailman ja sen luoman kuvan maailmoissa. Pitää olla tarkkana myös siinä, että antaa kuitenkin hyville asioille mahdollisuuden, ettei pelkää kaikkea ja arvele kulissiksi. Terve itseluottamus on avain tähän ja myöskin sellainen terve tunne-elämä, joka on herkkä aistimaan kuvien taakse.

   Poista
  6. Näinhän se menee: luomme someen haluamamme kuvan itsestä, etenkin Facebookiin ja Instagramin kaltaisille alustoille. Tästä kertoo mm. erilaisten kuvasuodattimienkin ahkera käyttö. Ihminen haluaa antaa suodatetun kuvan itsestään.

   Hieman eri asia on blogimaailma, jossa on sijaa laajemmille kirjoituksille. Näissä tulee väkisinkin esiin monipuolisepi kuva kirjoittajasta, ja jopa ahkerasta kommentoijasta. Myös rivien välit ovat puhuvat. Ja paljon riippuu toki siitä, miten taitava ihminen on lukemaan kirjoitettuja rivejä ja tulkitsemaan kirjoittajan persoonallisuutta.

   Perjantaikevennys: Tämä saamani uusi älyrannekello on hupaisa. Se ilmoittaa minulle kuvahälytyksen, kun olen istunut liian kauan eli tunnin putkeen: Koeta nousta ylös. Ja kun nousen ja vaikka heiluttelen käsiäni se ilmoittaa parin minuutin jälkeen: Mahtavaa!

   Poista
  7. En pidä tätä kansalaisten puhelinvakoilua ollenkaan mahdottomana. Onhan meillä jo monenlaista seurantaa tietokoneissamme, itse kullakin. Googlekin seurailee hakujamme.

   Jos hakee netistä jotain tuotetta, vaikkapa uutta takkauunia niin kuin minä viime keväänä, niin aina avatessaan tietokonetta ja nettiä ruutuun pompahtelee erilaisia takkauuneja joukoittain. Näin minulle kävi juuri, vaikken ole tänä vuonna enää takkoja hakenut. Ohjelma muistaa viime keväänkin haut.

   Samaten Youtubessa on tiukka seuranta, ja tarjontaan ilmestyy katsomamme kaltaisia juttuja pyytämättä. Tämä liittyy mainoksiin, joiden määrä on lisääntynyt kaikilla alustoilla.

   Poista
  8. En muista ahk:ta, taisi olla ennen kuin rymysin tänne? Raunon muistan tietysti hyvin, kun niin usein aloin väitelläkin hänen kanssaan - vaikka enimmäkseen puhuimmekin "väittelyissämme" eri asioista. Rauno on filosofiansa lukenut kirjaviisas mies.

   Vaari van Kolehmainen oli se kommentoija (Mikiksen ohella tietysti), jonka kanssa olin koko ajan samalla aaltopituudella. Taustan ohella se riippunee luonteesta.

   Mitä sinuun Iinukka itseesi tulee, niin en ole ikinä suuttunut tai edes ärtynyt sinun kommenteistasi (pari alkukokeilua sai kyllä vähän hätkähtämään). En ole aina tietenkään samaa mieltä, mutta edes tiukka tyylisi ei ärsytä minua (sama pätee Rikuun ja Nooraankin).

   Minkäs sille voi.

   Poista
  9. Ak-h oli aivan alkuun ensimmäisessä kuvablogissani ja Ikkunaiines I -blogeissa, löytyvät ylhäältä sivupalkistani.

   Tarkistin huvikseni juuri äsken vuoden 2007 Iines-blogin alkua, ja kyllä siellä ak-h edelleen oli, ja oli varmaan vähän myöhemminkin, mutta ei ollut enää silloin, kun Tapsan nimi alkoi vilahdella.

   Ja hauska yksityiskohta: vuoden 2007 blogikeskusteluista löytyi ihana Mikko Moilanen, kaikien neitojen ritari ja puolustaja, kaunopuheinen runosielu. Kaipaan häntä vieläkin, mutta onneksi aukko on täyttynyt uusilla runoniekoilla ja ritareilla.

   Minua on muuten aina hämmästyttänyt, ja oikeastaan lyönyt ällikällä maininta tiukasta tyylistäni tai varmasta sanastani. Olen kuullut sen usein, enkä löydä siitä omaa sisintäni. Uskon, että aika moni päättelee siitä persoonani aika lailla pieleen. Kai se sanan tiukkuus tai varmuus tulee ammattialani kautta. Mutta ei se minua kuvaa.

   Poista
 39. Tykkään teknisisistä vempaimista. On hauska, kun tästä voi lukea viestitkin. Ja voi tällä soittaakin, jos vaikka putoan jokeen ja kännykkä on rannalla.

  Luulen, että Sanna Marinilla oli tällainen kello - kalliimpi ja parempi toki - ranteessaan, kun oli se biletys- ja viestijupakka taannoin. Eli hänen on ehkä täytynyt nähdä kellosta saamansa viestit.

  VastaaPoista
 40. "Hyvää", sanoo valkopartainen ukko, "päivää taas".

  "Hyvää", sanoo valkopartainen ukko, "päivää taas".
  "Bra", säger den vitskäggige gubben, "god morgon."

  Vai Riku meinaa lähtee lätkimään täältä?!? Eikä lähde! Riku teki anteeksiantamattoman kataluuden jo silloin kun lopetti Päivän Pannun. Toista munausta et nyt tee!

  Etkä mihkään lähde.

  Huvittaahan se kun täällä mielikuvitusmaailmassa (= Somessa) välillä innostutaan niin että tunteet läikkyvät yli laitojen. Voi, voi, voi. Sellainenhan on lähinnä häpeällistä. - Niinpä siirtää itsensä ison kokovartalopeilin ääreen, ja alkaa tuijottaa sitä toista, joka tuijottaa takaisin. Mutta se ei - voihan viikunapuu – ei luovuta. No, minä luovutan. Koska "onko maailma kiinnostunut mielipiteistäni niin tolkuttomasti, ettenkö voisi antaa periksi…?” Pitkän, pitkän pohdinnan jälkeen tulen siihen loppupäätökseen, ettei maailma minusta ole yhtään kiinnostunut. Ei ole.

  Joo, Riku on se Vanhan Testamentin Pasuuna joka puhaltaa marxismin tiilenpunaiset muurit kumoon jo ennen kuin niitä edes ehtii pystyttää, suistaa kepulaisten yya-sankarien traktorit ja muut viikatekoneet ojaan samalla kun karkottaa Kekkosen monistetut haamut ketturajan taakse susien syötäväksi, soittaa krapulaisille kvasisosiologeille rockenrollia ja muut läskipäät hän, oi hitsi, hautaa Pansion laivastotukikohdan autioon hiekkarantaan... Kyllä, alikersanttia tarvitaan edelleen.  Rikulle, toiv. Katri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei Riku minnekään mennyt, Mikis, sillä hän rakastaa meitä melkein kaikkia, ja me rakastamme häntä.

   Hauska on seurata nyt uuden opposition kommentteja. Siellä jo toimitusministeriön pääministeri moitti hallituksenmuodostajaa aikailusta…. Lupaava alku. On hyvä, kun oppositio on valppaana.

   Poista
  2. Niin, tämähän sinussa niin hauskaa on Iines, että hetki sitten hallitus oli kaikesta väärässä ja oppositio oikeassa ja nyt yht'äkkiä kaikki onkin toisinpäin. Hauskaa.

   Politiikasta puhuminen on samaa kuin kakkaisi veteen. PLUMPS PLUMPS vaan kuuluu.

   Mutta minullapa oli helkatin hauskaa kun tänään kävin magneettikuvauksessa. Meikäläinen pantiin makamaan pötkölleen - alkkarit sai pitää jalassaan - ja tungettiin (vänks, vänks) sellaiseen putkeen (rööriin?) ja pantiin masiina käyntiin: NAKS. Oi että oli kummallista. Piti olla ihan paikallaan ja levollisena ja minähän olin, olisin nukahtanut mutta se kone piti saatnallista meteliä, kirskui ja narskui ja välillä ulisi... hiemankos sitä ihmettelin. Se äijä, joka minut siihen kapseliin oli työntänyt, sanoi mulle että pitää olla liikkumatta, se 17 minuuttia mitä se kestää, okey, olin hievahtamatta. Ei mitään klaustrofobiaa, ikävämpi sieltä oli pois tulla kuin sinne mennä... paitsi se oli kiva kun nenää kutitti eikä siellä 'sisällä' sitä saanut hieroa. Mutta ulkona si sai. - 312 €/17 min.

   Ps. Minulla ei ole pienintäkään käsitystä siitä miten 'magneettikuvaus' toimii. Yhtä ulalla olen kuin 1800 -luvun ihmiset. Ehkä enemmänkin? - Kyllä tiede on kummallista, on se.

   Poista
  3. Minäpäs olen ollut tuossa magneettiputkessa kaksikin kertaa. Pääni on kuvattu tämän puhesairauden vuoksi, ts. otettiin aivokuvat. Piti maata puolisen tuntia, vai oliko se 20 minuuttia hievahtamatta siinä klaustrofobiaa aiheuttavassa putkessa. Onneksi annettiin kuulokkeet korville ja kysyttiin, minkä radiokanavan haluan. Sanoin jotain ja väärä kanavahan siellä sitten soi. Käteen annettiin hälytysnappi, jolla voi pyytää pois putkesta. Suggeroin itseni ajattelemaan, että makaan auringossa, omalla laiturillani ja nautin olostani. Kuvittelin, että kohta sisareni tulee rantaan ja tuo minulle kylmän siiderin.. Sen voimalla jaksoin hievahtamatta sen puolisen tuntia.

   Mielenkiintoisinta oli kuulla röngenlääkärin pikatulkinta aivokuvistani, jotka olivat kuulemma ”poikkeukselliset”, niissä oli koko ajan säkenöintiä, pieniä purkauksia, joita kaksikin lääkäriä ihmetteli. Toinen lääkäri pani sormensa suppuun ja sinkautti ne sitten levälleen: näin aivoni kuulemma toimivat, sysäyksitttäin. Neurologi sanoi sitten, että ei se mitään merkitse, noin sinulla on varmaan ollut aina. - Vaan hieman pelottava kokemus se oli.

   Poista
  4. PS Minähän annoin tunnustusta tulevan (?) opposition vireydestä. Minusta opposition ei tule koskaan hävetä kritiikkiään. Samalla tavallahan kaikkia hallituksia kohdellaan.

   Poista
  5. PS On muistikuva, että tuo magneettikuvaus maksoi 400 euroa, Turun Pulssissa.

   Poista
 41. Siinäpä veljekset, Riku ja Mikis, kuin ilvekset.
  Iines on niin onnellinen, luulisin.

  Niinpä, tunteet meitä kuljettaa ja me kuljetamme mukanamme omia tunteitamme.
  Melkein kehdosta hautaan, jos näin leikkisästi asian voisi ilmituoda.

  Katri on hyvä sanojen tulkki. Oon aina tykänny.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Panu Rajala on aika hurja persoona, Katri-Helenan entinen aviomies. Panu Rajalan viimeisin vaimo, joka kuoli muistaakseni aika hiljakkkoin, turkulainen Marja Norha, oli siskoni paras ystävä Turun opettajakorkeakouluajoilta. Ehkä siksikin seurasin lehdistä hänen elämäänsä Panu Rajalan kanssa. Heillähän oli aluksi molemmilla mökit Hämeenkyrössä.

   Panu Rajala tuntuu suuriegoiselta ihmiseltä, persoonalta, joka väärässäkään ollessaan ei ole koskaan väärässsä. Siitä huolimatta muistan pitäneeni hänen Unio Mysticastaan, Mika Waltarin elämäkerrasta.

   Poista
  2. Panu Rajalalla - hyvin sanottu Iines - on niin suuri ego ettei hän tule toimeen edes itsensä kanssa. Tai näin olen kuullut. Mutta... Ps. mutta helvetin hyviä elämänkertoja hän on monesta ihmisestä kirjoittanut! Olen lukenut ja ihmetellyt. - Olen viimevuosinani lukenut noin miljoona elämänkertaa, ihmisten omatekemiä ja sitten näitä ammattilaisten rekonstruktioita... ja Rajan epokset kuuluu ilman muuta Top 50 puoleenväliin. - Ps. Minulla olisi pari vinkkiä antaa teille aivan poskettoman hyvistä - siis todella hyvistä ja itse kirjoitetuista elämänkerroista, mutta miksi näitä vinkkejä antaisin? (haukottelee) Koska ette ole yhtään kiinnostuneet yhtään mistään mistä puhun.

   Niin.

   Poista
  3. Äläpäs vähättele itseäsi. Sinun innoittamanasi kauan sittten ostin itselleni mm. Viron historian, Seppo Zetterbergin kirjoittaman, ja luin sen sadat sivut, osan hieman kursorisesti eli tutut asiat omilta viron kursseiltani - siinähän on yli 800 sivua. Suosituksesi ovat varteenotettavia, myös musiikista. Että lippu korkealle.

   Poista
  4. Minähän en mistään ole niin kiinnostunut kuin itse kirjoitetuista elämänkerroista, etenkin jos kirjoittaja on tavallinen tallaaja, ei julkkis.

   No, eihän julkkikset itse elämäkertojaan kirjoitakaan, vaan ammattiskribentit.

   Minullakin on, muidugi, Zetterbergin Viron historia, häneltä suoraan ostamani, nimmarin kera (en kehdannut kieltääkään).

   Panu on livenä ihan sympaattinen äijä, ei uskoisi samaksi kekkuloitsijaksi kuin mediassa. Itsetehostuksessa ei lähelläkään Klinge-vainaata, joka toki oli samalla myös hyvin hillitty.

   Poista
  5. ”Elokuvamoguli Jukka Mäkelän tunnustukset”.Se mielestäni on uskottavin elämänbkerta mitä on suomeksi kirjoitettu. Uskottava... siis siksi, että Mäkelän Jukka kertoo kaiken, aivan kaiken. Häåeilemättömästi kertoo hän kaikki hävettävätkin asiat, se on paljon. En väitä että ihminen joka tämän kirjan lukee, viisastuisi kamalasti - kyllä hän sitäkin tekee, se on totta - mutta tämän kirjan luettuaan ajattelee että tällä tavalla muistelmat pitää kirjoittaa.

   Toiseksi paras on tietysti Jukka Virtasen "Kuvassa keskellä Jukka Virtanen". Ällistyttävää miten ihminen voi olla yhtäaikaa niin nöyrä ja ifiksu silti, .. armoton satiirikko, etenkin itseään kohtaan. Hyvin, hyvin sympaattinen ihminen ja kirjoittajana.. no, tiedättehän te, että osaa.

   Poista
 42. No ei tulisi mieleenikään ajaa ketään pois, päinvastoin, tulkaa tänne kaikki vaan höpöttelemään ja keskustelemaan välillä vakavastikin. On kivaa, kun on kaikin tavoin erilaisia ihmisiä antamassa palan itseään muille. Ainoa ehto on, kuten tiedetään se, ettei aloiteta ilkeilyä - ilkeilyyn vastaaminen ilkeilyllä on ymmärrettävämpää ja jopa anteeksiannettavampaa. Karman lakia voi vähän jouduttaa, sillä ei kenenkään tarvitse olla puhdas pulmunen.

  VastaaPoista
 43. Blogikokemuksistani voisin sanoa sitää ja tätää ja varmaan oon jo sanonutkin. Mitäpä niistä. Ei ihminen sitä huomaa että hän loukkaa - tahallisesti tai tahattomasti - jotakuta muuta, mutta auta armias jos joku sanoo vähänkin häntä arvostelevan /loukkaavan sanan, niin se heti huomataan j-LAUTA. Olemme mitä olemme, eli kakkiaisia (Amphipoda) kaikki.

  Nyyh-h.

  Niin, mitä minun piti sanoa? Nyt muistan... Ja muistaakseni (minulla on hyvä tapahtumamuisti) se tapahtui tässä blogissa. Jossa riideltiin jostain samantekevästä asiasta, loukattiin toisia, ja Annikki (lääkäriksi opiskeleva nuori tyttö joka piti omaa blogiaan) halusi kommentoida myös asiaa... oli tuohtunut... mutta sanoikin sitten (muistini mukaan jotenkin näin, että) ... "jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, on parempi ettei sano mitään", ja vaikeni. Niin lähti Annikki tästä blogista. -

  En minä muuten teidän blogikismoistanne mitään tiedä enkä välitä. Ihmiset ovat yleensä kusipäitä kaikki, paitsi ne, joiden pääkoppa on täynnä termiittejä. Viheliäisempiä ovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PS Muistan Annikin, mutta en tunnista sanojasi riitelystä. Luulen että viittaat johonkin vilkkaaseen mielipiteiden vaihtoon. On ihmisiä, jotka eivät kestä erimielisyyttä, ja Annikin kaunis maailmankuva oli ehkä tällainen. Hän taisi häipyä vähän kaikkialta, ja lopuksi omasta blogistaankin, mikä on menetys blogimaailmalle.

   Poista
  2. Annikin blogi - odottaa nimeä. Ajatusten hiekkalaatikko.

   Löytyy näillä hakusanoilla.

   Hyvin ihana ihminen on hän, Annikki. (Jos minä kenestäkään mitään olen sanomaan. Mutta olen.)   Poista
  3. Annikki voisi olla runoilija, tai kirjailija tai kuvittaja. Ehkä bloggaus ei lopulta ollut hänen ominta omaansa luomisen saralla.

   Bloggaus on sosiaalista kirjoittamista, ja parhaimmillaan blogit ovat vuorovaikutusvälineitä, joissa keskustelu voi olla blogitekstiä tärkeämpi osa. Jos blogi ei täytä sosiaalisuuden ehtoa, se on vaarassa jäädä vain kirjoittajansa varaan.

   Poista
 44. Jaa, en tiedä. (raapii päätään ja naukkaa brändyä) En tiedä mitä minulta kysyttään ja vaikka tietäisin, en osaa vastata.

  Mukavaa kumminkin että kohta on taas kesä. Meidän Kelan asiakkaamme - nuo mustat miehet - saavat välillä loikoilla auringossa. Ei tarvitse koko aikaa lymytä sisällä ja pelata PlayStonia ja hakata akkaa päähän, kun sille huivin alle tulee vapaamielisiä ajatuksia. Hesarista niitä lukee. Kyllä on elämä muuttunut sietämättömäksi, en muuta sano. Aikoinaan Tampereen rautatieaseman Ravintolassa oli kaksi portsaria, joista joka toinen löi sua turpiin jos sinne sisälle yritit. Muistan, kun Pekka Kejonen sanoi kerran (hyvin kuuluvalla, käheällä äänellään) keskellä Tampereen rautatieaseman aulaa huusi, että hän ostaa 101 pulloa pimeää viinaa. Kuhee hässäkkä alkoi assalla (ei se mikään 'Steissi' Tampereella ole - assa vaan) kun viinanmyyjän parveilivat sikin sokin ja hakivat varastoista pullojaan... 51 löysivät. Kejonen oli juuri saanut apurahan ja maksoi.

  Hullussa kunnossa Kejonen siihen aikaan oli. Itse näin hänet kerran vain Turussa ja Oulunkylässä.- Miten niin näit hänet vain kerran, jos häneen kahdessa eri paikassa tapasit? - No, semmoista välillä aina sattuu. Eikö muka toimittajallekin aina välillä niin käy? Tä.

  Jamit on hyvä kirja.

  VastaaPoista
 45. Minua miellyttää Kejosen muutama sutkaus, jotka kävin kurkistamassa Googlen avulla. Jamit luin aikanaan, mutta enää en siitä muista mitään. Muistan vain Kejosen epämääräisen maineen. "Eläke mahdollistaa sen, että voi vähentää paskantuotantoa ja keskittyä oleelliseen."

  Miten kauniisti sanottu. Ja miten totta. Se vaan, että mikä sitä oleellista oli Kejosen mielestä tuolloin. Ainakin eläminen Vilppulassa, isäni kotiseudulla. On se kaunista seutua, järvineen. Isän järvi oli Ajosjärvi. Tai siis sen rannalla oli kotitalo ja laveat maat ja rannat, joista kolme veljeä ja yksi sisko myöhemmin kävivät ankaraa perintötaistelua, kullakin taisi olla oma asianajajansa, ja isä toimi itse asiansa ajajana. Paperit ovat minulla tallessa. Voi sitä aanelosten määrää.

  Säälittää tulevat perilliset nykyaikana. Kun sitä perittävää on monella niin paljon. Talot, osakkeet, tavarat, mökit, säästöt. Siinäpä lapsukaisille riideltävää.

  Tänään luin lehdestä, että ei lapsille kannata jättää perintöä, vaan perinnönjättäjän tulisi käyttää rahat ja tavarat itse. Perintöverot voivat saattaa lapset ahdinkoon, jos perittävää on vain kiinteänä omaisuutena. Kenelläkään ei ole velvollisuutta kuulemma jättä yhtään mitään lapsille. Hmm...

  Mielenkiintoista olisi vaikka käyttää asuntovarallisuutensa itse kiertämällä maapallo ympäri tai ostamalla itselle paikka luksuspalvelutalosta vanhuuden varalle - mehän kaikki olemme vielä nuoria..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmiselon paradoksi on, että kun vihoinkin olisi aikaa ja varaa tehdä mitä huvittaa, ei enää huvita.

   Poista
  2. Toinen on, että kun tarkistat kirjoittamasi, siinä ei koskaan ole virheitä, mutta kun et tarkista, siinä on virhe.

   Poista
  3. Kolmas on uskomus, ettei muka koskaan kahta ilman kolmatta.

   Poista
  4. Yhdytään ainakin tuohon Tapsan kakkoskohtaan. Nimittäin luulin tarkistaneeni yltä tuon kommenttini veljesten perintöriitakohdan. Puhun ihan sujuvasti isän kolmesta veljestä, jolloin jää vaikutelma isän kolmesta veljestä. No, veljiä isällä oli siis kaksi, ja yhteensä veljeksiä oli kolme kappaletta kiistelemässä järvenrantapalstoista. Veljiä kaksi ja veljeksiä kolme.

   Harmi vaan, että isä möi sitten oman rantansa pois.

   Poista
  5. Em minä ymmärrä. Ihmisten sanankaskut on kummallisia. 'Kahta ilman kolmatta' - realistisempaa olisi sanoa 'miksei 16ttatoista ilman 17ttätoista'. Olen hämmästynyt. Mutta vielä hämmästyneempi olin kun Mikkelin Porrassalmella kävin ja siellä oli punaharmaasta graniitista tehty muistomerkki, jossa luki mm. että "tällä kannaksella armeijamme sinnikkäästi taisteli ja voitti ylivoimaisen vihollisen", tms. Sit siinä oli luvut: suomalaisia oli 300, venäläisiä 60. Ajattelin, että mitä vittua? Sit huomasin että niistä venäläisistä oli raaputettu kaksi nollaa pois - varmaan joku kekkoslainen stalinisti oli ollut asialla. Eli heitä oli siis ollut 6000. Yhnmhy.

   Poista
  6. Ps. Pidän Tapsasta kun hän on aina asiallinen. Monesta muusta meistä ei voi sanoa samaa.

   Poista
  7. Kaihosin, kaikkein kaihosin laulu mun mielestäni on tää "Ei oo Kööpenhaminakaan niinkuin ennen". Voin äsittää ettei ihminen, joka ei ole samalla lailla elänyt kuin ko. henkilö tai minä, niin, ei samalla lailla osaa elää näitä sanotuksen nyansseja. Mutta kaikki on totta.

   Tää lauluhan on siis valtavan vittumainen trakedia. Ei tässä oo mitään hauskaa, ei oo.Lasit siellä taustalla kilisevät, niikuin kapakassakilisevät... kyllä. Mitä hauskaa siinä on?


   https://www.youtube.com/watch?v=4rB-9wNWqJ0

   Aikoinaan selitin sulle Iines että 'kanootti' tarkoittaa laivaa, ja 'ahteriin jääminen' tarkoittaa sitä, että merimies jää satamaan, ei tuu laivaan enää takaisin. Se ei siis tarkoita irtisanomista, se on enemmän. "Ulosmaksu" tarkoittaa taas sitä, että saat palkan mikä sulle kuuluu, se on tavallaan lopputili ja - good bai!

   Tuossa Junnun tekstissä on särmää. Vielä vakuuttavampaa tekstiä on tietysti Albatrossi.

   Niinpä niini.

   Poista
  8. Yö Nyhavenin kertoi sen ei nuoruuttaan voi elä uudestaan.

   Ai knouv.

   Poista
  9. Muistan hyvin ahterisi. Ja kiitos valistuksesta, opin paljon uutta ja ehkä jopa mielenkiintoisempaa kuin päivänpoliittiset kähinät.

   Junnusta puheenollen, kuuntelin tänään Junnun Jamit, kun jäi mieleen se Kejosen Jamit. Junnulta minusta hauskin rallatus on Tulta päin. Aina kun Junnu lauloi, eihän hän enää laula, mietti, osaako mies ollenkaan laulaa. Kuitenkin lauluissa oli volyymia, syvyyttä ja leveyttä moneen suuntaan.

   Poista
  10. Minullakin on nuoruusmuistoja Kööpenhaminasta.

   Oli kesäyö, olin 18, oli kaipuu, oli jano. Seisoin parin kaverini kanssa krouvin oven takana, varmistimme että paperit on mukana, pohdiskelimme ikärajaa ja keräämässä rohkeutta... Silloin krouvin ovi avautui, karski portsari astui ulos, tarttui kauluksesta kiinni - ja kiskoi meidät sisään, vaahtoavat tuopit kolahtivat pöytään lähes saman tien.

   Ymmärsimme, että tällaista on ulkomailla.

   Poista
  11. Kööpenhamina on pieni, ruttuinen ja kodikas satama, Rotterdami on paha. valehtelisin jos väittäin etten sellä pelännyt, vähän pelkäsin. Vittu, se satama oli niin iso, sinne eksy, ja ihmiset joihin siellä törmäsi, he olivat hyvin ... miten sen nätisti sanoisi: epäystävällisiä. Väkivaltaisia tarvittaessa.. Siinä Hämeen Läänin nyrkkeilyn juoniorimestaruus ei ollut kovin vakuuttava kortti sulle, ei ollut. Parempi oli olla leveilemättä. Mä tiedän, että oot vaikka Cassius Clay, aina löydät sua paremman. Se on tavattoman, tavattoman väärä käsitys jos jotain muuta luulet. Olet amatööri kaukiomatkailija.

   Eniten kuin koskaan ole pelännyt kun minut yritettiin puukottaa yöllä klo 04:20 Jyväskylän torilla. Meinasin menetttää henkeni.

   Poista
 46. Mitä enemmän kerro itsestäsi, sitä suloisempi olet, Iiines. Käsitän että kauhistuit sitä rivitalo-posilaatikko murtajasta joka henkilöityysesi sivullisille paljasti... Äsch Ihan varma oon silti siitä, että jos joku sinun 'postilaatikkokaverisi' juttujsi blogissasi lukee, niin aivan varmasti nauttii susta. - Mutta voi, voi... hmnh... mä luulen, ettei sun naapuisi ei silti oo susta yhtään sen kiinostuneempia - kun snä heistä.

  Sinussa on yhtä pljon mielenkiintoisia kerroksia kuin sipulissa. Ja huom! ei sipulien kuorinta koskaan oo mikään itkettävä juttu. Eikä ole. (Antoisaa puuhaa on, piru vie.)

  Päinvastoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan se postilaatikkomurtaja järkytys. Tuntui kuin minut olisi heitetty naapurien eteen alastomana.

   Luulen kyllä, ettei kukaan viitsi ainakaan enää lukea tätä. Ainakaan kukaan ei ole kommentoinut. Oikeastihan teko oli rikos, ja sain silloin poliisilta vastauksen, että jos haluan tutkintaa, asiasta tulisi nostaa rikossyyte. En nostanut, en halua sellaista kohinaa elämääni. Silti toivon, että se henkilö tulee ennen kuolemaansa tunnontuskiin ja tunnustaa minulle tekonsa ja ennen kaikkea motiivin: miksi tällainen teko. Se riittäisi minulle.

   Poista
  2. Sinulla on varmaan joku, jota epäilet?

   Poista
  3. Yksi oli, semmoinen henkilö, joka muinoin kävi ex tempore minun ovellani soittamassa ovikelloa ja puhutteli Iinestä. Sähköpostiviestissä hän kuitenkin vakuutti, ettei se ole hän. Annoin asian olla.

   En minä ketään muuta osaa epäillä. Onneksi olen jo melkein unohtanut sen, että periaatteessa pidän täällä pikkukaupungissa kenties avointa blogia intiimeinkin asioin. Luotan kuitenkin siihen, että harva täkäläinen maaseudun asukki viitsii tätä lukea. Aika moni vanhempi ihminen ei tässä taloyhtiössä ei osaa käyttää tietokonettakaan. Joskus mietin kyllä, voisiko se olla joku täkäläinen.

   Poista
  4. Tapsahan voi näillä tiedoilla povata kuka on syyllinen.

   Poista
  5. Tuskinpa sitä enää kannattaa arvailla. Ainoa konkreettinen todiste on se paperinippu, jonka kävin keräämässä pois ihmisten postilaatikoista. En saanut läheskään kaikkia, suuri osa oli jo hakenut postinsa.

   Tuolla on kuva painojäljestä:

   http://inez54321.blogspot.com/2019/04/tana-aamuna-koko-taloyhtiomme-viiden.html

   Toinen vinkki voisi olla, jos olisin tutkituttanut asian, erään asukkaan havainnot ihmisten ja erään auton liikkeistä kyseisenä aamuyönä ja aamuna. Hän soitti minulle myöhemmin ja kertoi havainnoistaan.

   Poista
  6. Kassiskan ehdotus on muuten hyvä, mutta olen viime vuosina erikoistunut vain tulevaisuuden ennustamiseen.

   Menneisyyden ennustaminen vaatisi vaipumista trans-siin, mikä toisaalta olisi toki hyvin muodikasta.

   No, katson pikaisesti korteista: ahaa, nyt näkyy, tätä arvelinkin, näkyy patarouva... "hymy syyttömän huulilla viihtyy, on synkeä syyllinen vain"... Eli syyllinen naapurin äksy tumma nainen.

   Poista
  7. Tähän on nyt pakko kommentoida tuoreeltaan.
   Nimittäin tämä tumma nainen -teoria on oikeasti mahdollista, jota minulle muuan toinenkin ihminen esitti. Tytär sanoi heti hänen nimensä. Taustaksi se, että kirjoitin aiemmin paljonkin juttuja taloyhtiön ihmisistä ja Nuori Leskikin tuli mainittua.

   Jos joku muistaa viime elokuisen Einesbaarin novelliskabamme, niin kuvaan omassa tarinassani "Oilia"

   (http://lukupiiri1.blogspot.com/2022/08/yovieras-6.html),

   joka on oikeasti juuri tämä tumma nainen, naapuri, joka silloin huhtikuisena tapahtuma-aamuna pihaa haravoidessani tuli luokseni se moniste käsissään ja näytti sitä minulle maireasti hymyillen että onko tämä minun blogini.

   Tämä tumma nainen ei välttämättä täytä kaikkia psyykkisesti terveen ihmisen kriteerejä, mutta ei ole tyhmä, vaan hyvin ovela ja pahantahtoinen myrkynkeittäjätär. Kovin moni ihminen ei enää vastaa hänen puhelinsoittoihinsa. Hänellä on tietokone ja aikaa tutkia sen sisältöjä...

   Poista
  8. Samainen nainen soitti minulle myöhemmin ja kertoi nähneensä ikkunastaan aamuyöllä "harmaan farmariauton" - Toyota Corollan näköisen - ajavan pihaamme postilaatikkojen tuntumaan.

   Poista
  9. Tumma nainen taitaa olla noita-akkojen sukua, sillä hänen (keksimänsä) tarinan auto muistuttaa sitä autoa, joka minulla tuohon aikaan oli!

   Siis klassinen kostoisku. Täytyykin tehdä pari loitsua, ettei hän pääse uniini... (tai se voi olla jo myöhäistä, sillä viime yönä siellä vieraili Jennifer Lopez. Ehkä sen kestää.)

   Poista
  10. Tumma nainen taitaa olla noita-akkojen sukua, sillä hänen (keksimänsä) tarinan auto muistuttaa sitä autoa, joka minulla tuohon aikaan oli!

   Siis klassinen kostoisku. Täytyykin tehdä pari loitsua, ettei hän pääse uniini... (tai se voi olla jo myöhäistä, sillä viime yönä siellä vieraili Jennifer Lopez. Ehkä sen kestää.)

   Poista
  11. Ei helvetti... hän on jo noitunut ipädini!

   Poista
  12. Minulla oli kerran omassa autossani pieni maalinaarmu etuhelmassa. Itse aiheutettu, kun ajoin katokseen liian läheltä katospylvästä. En itse ollut huomannut koko naarmua.

   Kunnes tumma nainen tuli ja sanoi, että minä, siis Iines, olen nyt ”tapahtumain keskiössä” ja että kaikki puhuvat naarmustani. Oikein säikähdin ja ajattelin kiroten mielessäni että mitä hvettiä, missä ihmeen keskiössä. Onko tumma nainen käynyt taas ennustajalla ja ennustaja on nähnyt minut naarmuineni.

   Sitten kävi ilmi, että tumma nainen halusi käyttää minua naarmuineni hyväkseen taistelussaan erään vihaamansa asukkaan väärää parkkeeraamista vastaan - parkkeeraja sijaitsi minun takanani ja tumma nainen ajatteli minun nyt alkavan syyttää tätä vihaamaansa parkkeeraajaa väärästä pysäköinnistä, joka aiheutti minun naarmuni…. Tässä vaiheessa ilmoitin tummalle naiselle, että en halua ottaa osaa tähän keskiöön nyt ollenkaan. Ostin valkoista kynsilakkaa, jolla peitin pikkiriikkisen naarmun.

   Poista
  13. PS Miksiköhän elämäni pelätyimmät naiset ovat aina tummakulmaisia tai tummia naisia? Se kirjastohirmukin oli ihan Frida Kahlon näköinen.

   Poista
  14. Tärkeintä nyt on Iines-Muru että posottelet vaan tulemaan blogittujasi, et itsesenruroi niitä. Hirveän viehättävä olet silloin kun revität. Sinussa on taiganauttia, on on on. Pulpahtele, pliis.

   Ps. Äläkä missään nimessä jonkun vanhan äijänkäppyrän takia lakkaa puhumasta politiikasta niin kuin ajattelet. Ihminen on karmeimmillaan silloin kun hän sievistelee sanomisiaan, hyi helkkari! - Vaikka olen (erittäin) epämääräinen vasemmistososialisti, rakastan oikeistolaisia pässinpäitä! (Ja - miksei myös? - naisia.)

   Poista
 47. Ykkösellä alkoi kotimainen poliittinen satiiri-ohjelma. Alku oli hauska, mutta naiskeskustelijat olis saanut vaihtaa toisiin. Vaan ohjelma jatkuu vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nooran kommentti yllä anonyyminä.

   Poista
  2. Noora, katson myöhemmin Areenasta, kun en ehtinyt sen alkuun. Kivalta vaikuttaa ennakkotietojen perusteella. Toivottavasti kellään ei ole agendaa.

   Poista
  3. Katsoin ohjelman Areenasta. Jukka Lindströmin osuushan oli hyvä, jos se puhumisen kiire ja lievä koohotus ei häirinnyt.

   Vaan miksi Ylekin mennyt tähän kaiken maailman julkkujen kutsumiseen lätisemään niitä näitä? Katsoja ei kaipaa jokapaikanjulkkuja olemaan hauskoja. Mitä Jenni Pääskysaari ja Niina Lahtinen tekivät satiiriohjelmassa?

   Kutkuttavampaa olisi ollut kutsua älykköjä ja asiantuntijoita lausahtamaan ”viisauksiaan”. Esimerkiksi Sixten Korkman olisi voinut vakavalla naamalla sanoa, että kansantalouden pelastaa vain kuuden miljardin elvytysruiske. Sitten toivotaan.

   Poista
  4. Huomasin, Noora, ja siis yhdyin tuossa lausuntoosi.

   Poista
 48. Tykkään kovasti oNorasta. Ei, arvoista emme ehkä samaa mieltä ole, ainakaan ihan kaikista, mutta muuten meillä saattaisi olla hauskaa kahdestamme. (No, edyllättäen tietenkin että Pehtoori katselisi välilklä muuallekin kuin meihin päin,) No, ei vaineskaan. Sinulla on kivoja tyttöjä täällä Iines, kuten Ripranie. Pidän hänestä enemmän kuin näkkileivästä, joita aamuisin pureskelen 1-2 kappaletta samalla kun siemaisen kupillisen teetä. Odotan koska Liisu tulee takaisin, hän on terhakka tyttö. Odotan kevättä vaikka sydämessäni on aina syksy. Marraskuu on mielestäni kuukusista julmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisua olen ajatellut. Toivottavasti hänellä on kaikki hyvin. Uskon, että hän palaa vielä blogiinsakin.

   Takapihalla kukkivat pienet siniset kevätliljat, ja tulppaani aloittelee. Otin rautatienomenapuun uumenista pois jouluvalot ja asetin terassin tuolit paikoilleen ja pöydälle liinan. Tuolissa on paksu talja, tekotalja, jonka ostin Lumo-kissalle joululahjaksi. Koska talja ylenkatsottiin ylhäisellä katseella, otin sen itselleni. Aurinkovoidetta pintaan, suojakerroin 50, ja pisamien tuloa ei silti voi estää.

   Poista
  2. Muistutat elävästi sisartani, joka touhuaa kaiken aikaa. Hänellä on talossaan joka hetki jokin projekti meneillään, erilaisia remontteja, kellarin tyhjennys, kaappien tyhjennys, kaiken turhan siivoaminen - ettei jää jälkeenjääville ikävää siivottavaa.

   Kun hän tulee Suomeen mökille, niin nopeasti on tilattava roskalava, jotta tyhjennetään aitta, siivotaan puuvaja, maalataan ainakin sauna, raivataan pusikot, leikataan pensaat, tuetaan viinimarjat jne. Hyvähän se on, ihailen hänen energiaansa.

   Poista
 49. Minä näen toisenlaisen lopun. Näen nimittäin jatkot karaokebaarissa, jossa lauletaan kivoja yhteislauluja. Ja myös tietysti soololauluja. Näen Mikiksen laulavan oNooralle Kotkan ruusun ja oNoora vastaa siihen Kikan laululla Mä haluun viihdyttää. Duettona vedetään lopuksi Hiski Salomaan Vapauden kaiho. Sitten lähdetään Pehtoorin kyydillä kaakonkulman takamaille syömään oNooran hiillostamia ja Pehtoorin pilkkimiä köyryniskaisia ahvenia. Päälle sauna ja Pehtoorin kaihoisaa harmonikansoittoa kuulaassa kevätyössä, jossa hirvaat kutsuvat naaraita kimeillä huudoillaan ja idästä tullut karhukin murahtelee.

  VastaaPoista
 50. Niin oikein, Mikis ystävällisyydessään aina välillä muistaa kohteliaasti kaikkia naisia täällä.
  Minäkin sain taas osani vertautumalla näkkäriin, jonka kuulemma voitan. Näinhän se on, että ihminen ei elä
  pelkästään leivästä. Mukava veikkonen tuo Mikis on, joten ei ole ihme, että kaikki naiset hänestä pitävät.

  VastaaPoista
 51. Kyllä te naisetkin olette rakastettavia persoonia. Jotenkin osaan kuvitella persoonanne ja hahmonne mielessäni, mutta vastaako se todellisuutta, onkin toinen juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt nousi uteliaisuus pintaan. Kerro ihmeessä, Iines, näkemyksesi. Vastataan, jos osataan tai tohditaan.

   Poista
 52. oNoora ja öRipranie ja oIines, mikis on vain kirjoitusvirhe. Kaukaa kun häntä katsoo, hän näyttää Dromedaarilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaaha, yksikyttyräinen kameli.

   Poista
  2. En pidä itseäni kamelina. Älä ny hullujas puhele.

   Poista
 53. - hei, miks Ripranielle lipsast ö? - Äskenhän sinä väitit että olet itse kirjoitusvirhe. - Ai niin, niinhän minä väitin. Joo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saanen epäillä, ettei kenenkään nimi ole kirjoitusvirhe.

   Poista
  2. Saa epäillä. Mutta saa olla myös epäilemättä.

   Poista
 54. äsch, kun yrittää korjata yhden kirjoitusvirheen, tulee kolme tilalle. Kyllä elämä on - rakkaat siskot - kuin asuisi pakastekaapissa ilman pipoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, noinko toivoton on olo.

   Poista
  2. No ei tietenkään, rakas tanssityttö.

   Poista
  3. Elämä on kuin vesi. Se syntyy vedyn ja hapen iloleikissä, lirisee lapsuuden puroissa, kuohuu nuoruuden koskissa, myrskyää miehuuden, naiseuden etc karikoissa, aaltoilee tyynesti keskipäivän paahteessa, kunnes jäätyy elon talvessa, härmistyy hämärän tullessa, haihtuakseen ja hajotakseen jälleen vedyksi ja hapeksi - ja syntyäkseen uudelleen ja uudelleen ja uudelleen...

   Poista
 55. No, vähintäänkin pieni Don Juan.

  VastaaPoista
 56. Kopsattua tietoa:
  Mitä kameli symboloi?
  Jo varhaisella keskiajalla kameli nousi Euroopassa kohtuullisuuden ja raittiuden symboliksi. Sitä on myös pidetty taakkansa nöyrästi kantavan henkilön vertauskuvana. Kamelillekin lastataan selkään vain sellainen taakka, jonka se pystyy tänään kantamaan.

  Dromedaari (Camelus dromedarius) on kamelien sukuun kuuluva suurikokoinen sorkkaeläin. Sitä kutsutaan myös yksikyttyräiseksi kameliksi. Luultavasti Arabian niemimaalta lähtöisin oleva dromedaari on kesytetty tuhansia vuosia sitten, ja on sittemmin levinnyt laajalle ratsueläimenä ja kuormajuhtana.

  Onpa mielenkiintoista. Miksi sanotaan, että tieto lisää tuskaa. Ei lisää, kun kantaa vain sen määrän, minkä
  jaksaa kantaa. Ja suurimman osan unohdamme saman tien.

  VastaaPoista
 57. Nämä kamelin taakat ja tiedon tuskat johtavat kiinnostaviin ajatusketjuihin ja moniin mahdollisiin päätelmiin.

  Realistina olen taipuvainen ajattelemaan niin, että kamelin taakalla ihminen voi lohduttaa itseään alistumaan ja kestämään kärsimyksiä. Se on siis voimamantra. Ettei minulle anneta enempää taakkaa kuin jaksan kantaa. (Oikeasti, katin kontit, kyllä annetaan, ihmiselo on myös tuskaa, jota emme kestä murtumatta ainakin kyyneliin.)

  Tieto lisää tuskaa on totta. Kun et tiedä, että sinua petetään, olet luultavasti tyynempi kuin tietäessäsi, että sinua petetään. Toisin tavoin ajateltuna tieto lisää myös onnellisuutta kun se laajentaa maailmankuvaasi ja antaa ymmärrystä moniin asioihin.

  VastaaPoista
 58. Jostain kirjasta luin, että "Kamelin on vaikea mennä neulansimästä läpi."En ole eri mieltä. Mutta ajatelkaapa kuinka vaikeaa kanelin on mennä neulansilmästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siispä, koolla ja muodolla on väliä.

   Poista
  2. Eikun jaloilla. Kanelilla ei ole koipia ees yrittää.

   Poista
  3. Kanelit nimenomaan ovat jaloja.

   Poista
 59. Kun tarpeeksi kova taakka tulee niin kyllä se murtaa. Murtumispiste voi ajan oloon muuttua ja se voi myös
  kovettua. Taakan kantaminen ja tiedon tuska voi myös liipata lähelle tai läheltä toisiaan.

  VastaaPoista