23.4.2023

Taksikuski ja muita juttuja

 Ovikello soi, kun olin juuri laittamassa kahta kaalikäärylettä soijaliemeen muhimaan, kannen alle. Perunakattila porisi iloisesti.  Ovi-ikkunasta näkyi pitkän ihmisen hahmo. Avasin oven ja katsoin korkealle ylös. Pitkän miehen takana oli musta tilataksi, jonka takaovi oli kiepsautettu ylös. Aukosta näkyi työntötuolissa istumassa  mies sairaalapyjamassa. 

- Tässä ois tämä Eino Koivusalo tänne, sanoi kuski.

-  Eino Koivusalo? Katsoin kuskia ja pyjamamiestä. - En mä tunne ketään Eino Koivusaloa. 

Mietin kuumeisesti, onko taas joku blogini lukijoista tulossa yllättäen kylään, kuten tapahtui joskus yli kymmenisen vuotta sitten, kun muuan tunnettu nyt jo blogimaailmasta poistunut suuruus soitti ovikelloani ja kysyi Iinestä. - Väärä osoite, valehtelin jäykkänä kauhusta ja suljin oven. Järkytys numero yksi. Somemaailma löi ensi kerran, koska en ollut kenellekään kertonut osoitettani enkä nimeäni. Miten joku voi tulla anonyymin bloggaajan kotiovelle?

 - Eino Koivusalo, toisti taksikuski. Hän on tulossa teille. Mies tavasi paperiaan ja raapaisi lippiksensä takaraivolle. - Ei-no  Koi-vu-sa-lo. 

- Mutta en mä tunne häntä ollenkaan. Pihanurmikolla kaksi naista seisauttivat haravansa ja jäivät katsomaan tilannetta.

Kuski meni lähemmäs miestä ja kysyi, minne tämä on menossa. - Vahelaan.

- Vahela on tämän talon takana olevan yksikerroksisen rivitalon asunto. Hartiani laskeutuivat takaisin paikoilleen.

- Ajakaa ympäri, ovi on numero 7, huudettiin haravan varresta kuskille.

Mies löi takaluukun kiinni ja kiersi  Vahelan ovelle. Siellä asui pariskunta, lapseton. Kurkistin ikkunasta uteliaana, otettiinko vanha mies Vahelaan. Kyllä otettiin. Ovi avattiin jo ennen ovikellon soittoa ja Eino Koivusalo työnnettiin sisään palelemasta pyjamassaan. Kenties kyseessä oli naisen isä, joka on tuotu tyttärelle kuolemaan. Tai viikonloppulomalle, kun on hoitajapula. Ehkä heillä on hyvinkin hauskaa keskenään, sillä ei Vahelassa juuri kukaan käy. Päivän kohokohta on se, kun mies käy ABC:n baarissa turisemassa ukkojen kanssa. Nyt saa turista pyjamamiehen kanssa, jos mies ei heti kuole.

***

Kuten huomaatte, arvoisat lukijat, uskallan taas pikku hiljaa kirjoittaa talon ihmisistä sen 4.4.2019 tapahtuneen paljastelun jälkeen, jolloin anonyymin blogini osoite jaettiin koko taloyhtiön (viisi rivitaloa)  postilaatikoihin. 

Oletusasetukseni numero yksi on nimittäin nyt se, ettei kukaan  talon asukkaista tätä enää lue. On  paljon vanhoja ihmisiä, on dementikkoja ja huurupäitä, ennustajalla kävijöitä, on kuolleita ja kuolleiden asuntoihin muuttaneita uusia, niin ettei blogiani enää kukaan muista eivätkä uudet tiedä. Toiseksi, jos joku muistaa ja seuraa, en välitä, koska se mitä tänne ylöskirjoitan, on pääperiaatteessa totta, mitä nyt vähän stilisoin, lisäilen ja muuntelen totuutta haluni mukaan, lähinnä kirjallisten ambitioiden vuoksi. Se mikä näyttää paremmalta, useimmiten on sitä. 

Lopuksi sananen ammateista. Nimittäin jos olisin nuori enkä kovasti kouluttautunut, voisin harkita taksikuskin ammattia. Työ on vaihtelevaa, saa ajaa autoa, mistä pidän, kohtaa mielenkiintoisia ihmisiä, kuten ylläolevan valokuvan vuokra-autoilija Eino Olavi Ketolakin, joka joutuu kyyditsemään kahta saunaan matkalla olevaa humalaista, insinööriä ja kirjailijaa taiteilija Otto Kukkakosken huvilalle. Kuvanottohetkellä taiteilija ja insinööri ovat jossakin puskapissalla. Loput voitte lukea Veijo Meren romaanista, jos ette muka ole lukeneet. Veijo Merihän ei enää ole trendikäs, ei oikein klassikkokaan. Unohdettu hän on, koska se kirkkain kärki taitaa puuttua. Mies sitä paitsi eli ehkä liian siististi.

Itse muistan kaiholla, miten Veijo Meri käveli minua vastaan Turun tuulisella kadulla Samppalinnan alapuolella, matkalla Turun kaupunginteatteriin. Melkein tervehdin häntä, mutta tokenin. On mahdollista, että juuri tuolloin teatterissa esitettiin hänen Taksikuskiaan, Peiliin piirrettyä naistaan. 

(Valokuva elokuvasta Taksikuski)


103 kommenttia:

 1. Minua harmittaa, mutta erittäin hyvin sen ymmärrän, että olet aikojen saatossa käynyt yleisempiin aiheisiin, omia asioitasi et puhu, kuten ennen. Tässä häivähdys entistä Iinestä.

  Minulla on se onni, etten tunne naapureistani montaakaan. Broidi asuu yläkerrassa ja sen kanssa välit on poikki, viereisessä asunnossa asuu leskirouva, joka on joskus taluttanut minut sisään, kun sammuin pihalle. Tämmösii nämät...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herrasmiehenä (anteeksi) jätit asian vihjeen varaan, mutta kai se leskirouva talutti sinut sisään omaan kämppäänsä?

   Poista
  2. Eips! - Ja hävetti saatanasti, kun asiasta minulle kertoi.

   Poista
  3. Kai puolustauduit sanomalla, että olit niin jurrissa, ettet tajunnut pyytää päästä saatille?

   Poista
  4. Tottakai, sanoin erehtyneeni
   kummallisesti.

   Poista
  5. Tarkkana kuppien kanssa, Riku. Enkä tarkoita nyt leskirouvan kuppikokoa..

   Poista
 2. Jossain vaiheessa kävi niin, että näihin yleisiin ja ajankohtaisiin aiheisiin tuli nopeasti vilkkaampaa keskustelua kuin henkilökohtaisiin juttuihin. Se innosti minua.

  Toiseksi, juuri tuo, että intimiteettiäni ja anonymiteettiäni on kovasti koetettu täällä häiritä ja paljastaa ja siinä on edetty jopa asteelle, joka lienee intimiteettirikos, on estänyt minua kirjoittamasta itsestäni. Tuo kauhistuttava ajatus ”mitä naapuritkin ajattelevat” on salvannut kynäni. Olen maksanut siitä veroa, joka näkyy juuri tuossa siirtymässäni poliittiseen tutkailuun. Vasta nyt, monen vuoden jälkeen, alan taas uskaltaa avata maailmaani.

  VastaaPoista
 3. Jos sieluaan alkaa avata, puhumaan itselleen tärkeimmistä asioista, kaikenmaailman mankemankaajat eivät jätä siihen tarttumatta. Minäkin tykkään ilkeillä välillä, mutta yritän pysyä poissa pahuudesta.

  Veijo Meri oli täyskymppi!

  VastaaPoista
 4. Kehumatta totean vain, että tunnistin kirjan ja elokuvan ja näyttelijän jo tuosta kuvasta ensivilkaisulla.

  Kai Veijo Meri sentään vielä muistetaan!? Hänhän oli johtavia modernisteja ja silti kansan suosikki. Kyllä häntä arvostettiinkin, ei häntä minään päätalona pidetty.

  Kerropa nyt rehellisesti, luulitko sitä pyjamamiestä Mikikseksi vai minuksi?

  VastaaPoista
 5. Arvostettiin aikanaan, Veijo Merta, kovastikin, juuri minun opiskeluvuosinani hän oli yksi suurista elossaolevista, Haavikko toinen, runoilijoista.

  Nyt vain viime vuosina Meri ei ole esiintynyt missään maininnoissa, kukaan ei ole esitellyt Veijo Meren kirjoja blogissaan, vaikka niissä klassikkojakin luetaan. Enkä oikein itsekään osaa sanoa, mikä Meren teoksista olisi pääteos tai edes paras.

  Kaikki ne olen jopa tenttinyt, ja kyllä se Manillaköysi mieleeni jäi parhaiten. Muistan Joosen, joka oli kiertänyt jatkosodan rintamalta jemmaamansa köyden ympärilleen junamatkalle, viedäkseen sen kotiinsa. Matkalla köysi alkaa sitten kiristää ja Joose sinertää.. Lukekaa itse loput, jos kiinnostaa!

  VastaaPoista
 6. Jaa että luulinko pyjamamiestä Mikikseksi vai Tapsaksi. Noh, totta puhuen, arvelen veljiä hieman hyväkuntoisemmiksi kuin tämä Eino oli. Sen sijaan olisi voinut olla joku salainen ihailija, salalukija,. joka on päättänyt tulla meille nyt asumaan, kun tuntuu olevan joutilas ja napakka muija.

  Vaan oli se aikamoinen shokkivaikutelma, että taksimies ilmoittaa minulle tulleen mieslähetyksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähetystyö saakin tässä uuden merkityksen. Tavallaanhan arabialaiset orjakauppiaatkin tekivät lähetystyötä Afrikassa - lähettivät laivalastettain kauppatavaraa Amerikkoihin.

   Tästäköhän ilmaus musta pörssikin syntyi?

   Poista
  2. Kentiespä hyvinkin. Musta pörssi kielessämme lienee kuitenkin käännöslaina black marketista, ja muissakin kielissä tunnetaan mustaan viittava ilmaisu. Salakauppa. Vähän kuin salavuoteus.

   Poista
  3. Tämänkin muistaakseni olen ennenkin kertonut, että kerran... Joensuun kulttuuripäivillä niin illanistujaisissa minä menin naapuripöytään, jossa istui Kalle Holmberg, ja vedin häntä hänen pujoparrastaan. En vieläkään tajua että miksi, ja vieläkin minua nolottaa että K.Holmberg oli hämillään - että mitä helvettiä? Mutta niin olin minäkin.

   Nuoruuden päähänpistoja? Oikosulkuja.

   Poista
  4. Olit aikaasi edellä, nykyään sitä kutsutaan kulttuuripoliittiseksi performanssiksi.

   Voit sitten muistelmissasi kertoa, että samalla vaadit korkealla äänellä Kallea muuttamaan Turkuun, ohjaamaan Seitsemän veljestä ja palkkaamaan sinut Eeroksi!

   Kaikki muu toteutuikin ja legendoja syntyi - yhtä vaille: muistaako muka kukaan kuka oli Eero?

   Poista
 7. Suomenkielisistä kirjailijoista tärkein novellisti minulle Veijo Meri. (Ja prosaisteista Salama ja lyyrikoista Sarikoski.) Se oli sitä aoikaa, se. - Mutta Meri minusta edelleenkin on valtava, valtameri.

  Virossa kun yks tyttö - kun jyskyteltiin antiikinaikaisella junalla Tallinnasta Tarttoon - kysyi multa mitä suoimenkielen kirjailijaa hänelle suosittelisin, sanoin että lue Veijo Mereä. Hänellä on suomenkieli hyppysissään.

  Ps. Ystäväni Pera muuten yritti iskeä koko ajan sitä naista (ehkä hämäriin seksuaalisiin tarkoitusperiin, en tiedä?) mutta nainen ei ollut kiinnostunut. Enemmän me juttelimme. Ja kun vidoin ja viimein tulimme Tarttoon, tytön poikaystävä häntä siellä odotti. (Odotti kuin palkintopysti? en tiedä). Mutta jotkut tuholaisihmiset olivat vast'ikään polttaneet Rautatieaseman rakennuksen, se oli puoliksi mustaa hiiltä. - Illalla kävelin Tarton puukaupunginosassa, joka on monta kertaa parempi kuin Helsingin Puukäpylä, mutta aika rujo. (miettii - on se kyllä aika rujo kaupunginosa)

  VastaaPoista
 8. Rakastan Viroa (eestiksi Eestiä). Paljon kärsinyt pieni kansakunta, oikein paljon kärsinyt. Elossa silti yhä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen usein ajatellut, että olimme Mikiksen kanssa edellisessä elämässä eestiläisiä kaksosia. Minulla oli nuorena täsmälleen samat idolit ja heräsin jo nuorena rakastamaan viroa ja Viroa. Tämänkin elämän elimme samalla tavalla, paitsi nurinpäin.

   Poista
  2. Hyvinkin olette voineet olla vaikka munkkiveljeksiä itäisillä mailla pitkissä mekoissanne, narusandaaleissa. Olette auttaneet toisianne yli rotkojen ja louhikkojen ja nukkuneet leijonainluolissa ihmeellisen varjeluksen alla. Yksikään peto ei ole teihin kajonnut vaan on napannut mesimäyrän vierestänne. Nojasitte bambiin, ja siihen leijona ei koskenut. Poistui mesimäyrä suussaan.

   Poista
 9. Tänkin on varmaan sata kertaa ennenkin kertonut kun mentiin bussilla Tampereelta Savonlinnaan (= Tampereen Työväen Teatteri esitti Savonlinna musiikkijuhlilla Tukkijoella -näytelmää) niin siinä bussissa aikamme kuluksi pelattiin korttia Eli pokeria, pienillä panoksilla. Antti Litja ei ollut ennen pelannut, hänelle piti selittää että on "kaksi paria, kolmoset, suora, väri, neloset" etc. Sitten pelattiin. Yhdessä vaiheessa Antti Litja rypisteli otsaana ja sanoi "mm-mitä minä nyt teen kun mulla on sekä suora että väri yhtä aikaa"...?

  Se oli ensimmäinen kerta - olen paljon pelannut sekä Pokeria että Sököä - kuin näin värisuoran. Litjalla ne oli hertta ässästä hertta vitoseen. - Ps. Ja kun Antti tätä kättään ääneen ihmetteli, ei kukaan tietenkään nokitellut tai muutenkaan yrittänyt pottia häneltä ryöstää, heh he.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijai, olen minäkin istunut samassa pöydässä Kalle Holmbergin kanssa. Ja Markku Into -nimisen kaverin, jos joku tämän turkulaisen muistaa. Markku Intoa minä pelkäsin, koska hän oli niin kovaääninen ja reteä, vähän öykkäröivä. Kalle Holmberg vaikutti lempeältä ja hivenen surumieliseltä juodessaan oluttaan ihan yksin, siinä minun vieressäni. Olisin mieluusti kysynyt , miksi hän oli niin surumielisen näköinen, mutten kehdannut. Ajattelin, että hän haluaa istua rauhassa mutta ihmisen vieressä.

   Poista
  2. Ed. komm.jok. kos. Kall. Holmb. meni väär. lokeroon.

   Mutta väliäkös sillä.

   forssalaisena Turku oli minulle lähin satamakaupunki, ei sen enempää. Periferiaa. Jarkko Lainetta en ikinä tavannut. Mutta Armo Hormian - ikävvä kyllä - ja Innon ja Heli Keinosen myös muistan. Kun yövyin. Se oli underground -elämää, johon en ollut aivan kypsä, tai jos olin, olin ylikypsä.

   Tai em mä osannut ilmaista itseäni sillä lailla kun ne. Oln ujo kauppalalainen ma.

   Poista
  3. Turkulaisista ajan suuruuksista muistan myös Pekka Siitoin -nimisen valokuvaliikkeen pitäjän. Myöhemmin hänet tunnettiin omituisena uusnatsina. Mainittakoon, että tyyppi on ottanut hääkuvamme. Oikein miellyttävä mies, tumma ja komea, sliipattu.

   Muistan miten juoksimme vihkitilaisuudesta Turun floskaisia katuja pitkin pieneen maanalaiseen pimeään valokuvaamoon, koska oletimme sen halvimmaksi eikä meillä ollut rahaa takseihin. Minulla oli vihreä mekko ja valkoinen pitsihattu ja uudet valkoiset korkokengät, jotka kastuivat juostessani sohjon halki.

   Kuvat olivat kirkkaat ja hyvät. Olin aamulla ennen vihkimistä käynyt kampaajalla, koska kampaajalla käynti ennen vihkimistä kuului asiaan. Kävelin kotiin sileä pallokampaus päässä, ja revin sen jo eteisessä auki. Suvun kanssa juotiin sitten iltapäivällä hääkahvit anoppilassa.

   Poista
 10. Luin tänään - muistaakseni Hesarista - tarinoita suomalaisnaisista, jotka ovat muuttaneet Viroon, ostaneet sieltä asunnon, yksi Haapsalusta, yksi Pärnusta ja oliko joku Tallinnasta. Kaikki minullekin tuttuja paikkoja kylpyläreissuilta, kauniita kaupunkeja. Naiset kehuivat olemistaan ja elämistään niin paljon, että minunkin alkoi tehdä mieli muuttaa Viroon.

  Virossa ei ole esimerkiksi ollenkaan julkista terveydenhuoltoa, vaan on vain yksityisiä lääkäreitä ja asemia. Kansalaiset maksavat tietynsuuruista vakuutusmaksua, ja saavat halutessaan mennä lääkäriin vaikka minne, ja ajan saa samantien, nopeasti, leikkaukseenkin pääsee alle kuukaudessa. Ja koko lysti on lähes ilmaista, isot operaatiotkin. Lääkärit ovat päteviä ja hoito hyvää.

  Ja eläminen ja ruoka on halpaa verrattuna Suomen hintoihin. Ilmasto Suomea lämpimämpi.

  VastaaPoista
 11. Ja se vielä, että kaikilla on Virossa oma perhelääkäri, sama lääkäri, joka tuntee kaikkien perheenjäsenten historian. Ajatella. Meillä on joka kerta eri lääkäri.

  VastaaPoista
 12. Kunpa noin olisikin, Iines, mitä puhut Viron sairaanhoidosta. En tiedä mistä tuollainen käsitys on tullut, tosiasia on että Virossa on huutava pula lääkäreistä. (Koska he menevät maihin jossa saa paljon parempaa palkkaa.) - Setaas on totta, että Virossa (ainakin aikasemmin!) sai Apteekista sellaisia troppeja, että hevonenkin joka on jo viikon ollut kuollut, niitä pillereitä syötyään heräisi henkiin...! ai se oli sitä sosialistista aikaa se, en usko että enää sellaisia JYMY-pillereitä siellä myydään. En usko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis puhe ei ole minun, vaan niiden naisten, joita lehdessä haastateltiin. Naiset ovat muuttaneet pysyvästi Viroon eläkkeelle jäätyään. Uskon kyllä, mitä sanot, sillä sinulla on käsittääkseni paljon omakohtaista tietoa Virosta. Kaipa se totuus löytyy tuolta asioiden puolivälistä.

   Artikkelissa sanotaan, että Virossa ei ole kuukausien mittaisia hoitojonoja niin kuin Suomessa on. Jokainen virolainen hankkii itselleen perhelääkärin, joka määrää tarvittavat jatkohoidot ja kirjoittaa niihin lähetteet. Hoito on lähes ilmaista, koska hoitojärjestelmä perustuu yhteisvastuulliseen sairausvakuutukseen, ja kaikki ovat opiskelijoita ja eläkeläisiä myöten oikeutettuja siihen. Hoitoon pääsee nopeasti.

   Elämisen taso on Virossakin kallistunut, mutta edelleen monin kohdin edullista. Esimerkiksi hyvä ravintolan ruoka-annos maksaa 4 - 7 euroa, ja auton saa meitä halvemmalla. Meillä 100 000 euron auton saa Virosta nyt 56 000 eurolla. Tosin Viroonkin on suunnitteilla autovero vuoden 2024 kesästä alkaen, ja se nostaa autojen hintoja.

   Tämä artikkeli siis oli täällä: https://www.is.fi/asuminen/art-2000009530441.html

   Poista
  2. Muuten, käsittääkseni Viron kaltainen sairausvakuutukseen perustuva terveydenhoitomalli on käytössä Saksassakin. Sisareni sanoi, että vakuutusmaksu menee suoraan palkasta, kuukausittain, ja hoito onkin sitten nopeaa ja lähes ilmaista. Muistan miten hän mainitsei, että voi marssia sairaalaan milloin vain haluaa vaikka poistattamaan luomia. Perhelääkäri soittelee kotiinkin ihmiselle ja kyselee vointia, kaiken ikäisiltä, ja ehdottaa terveystarkastuksia.

   Mainittakoon, että kun meidän äitimme kuoli syöpään, ja tämä perhelääkäri sai tietää sen, hän määräsi samantien siskon vastaavanlajisen syövän -aivan tavallisen ja yleisen - vuosittaisiin ennakkotarkastuksiin. Siskoni on käynyt jo monta vuotta seurannassa, minä en täällä koskaan. Seuranta on lähes ilmaista, vaikka siinä on aina perusteellinen sisäelinten selvitys ja kuvaus.

   Miksi meilläkin ei olisi voinut uudistaa terveydenhoitoa asiakaslähtöisesti? Nyt sote tehtiin asiakas unohtaen, keskittämällä hoitoa isoihin kaupunkeihin valtaviin kolosseihin, joissa kuulemma kaikki on hurlumhei soten vuoksi. Ihmisiä kuljetetaan Kela-kyydeillä satojen kilometrien päähän ja terveysasemia supistetaan, hoito etäännytetään ihmisistä.

   Poista
  3. Vielä kolmannella perään Viron ihanuuksista. Virossa on nimittäin linkkaamani artikkelin mukaan edelleen käytössä tasaveromalli, ts. kaikki maksavat veroa 20 prosenttia palkastaan. Aivan kaikki.

   Tämä on meikäläiselle keskivertopalkansaajalle, mutta kovan veron maksajalle kuin unta.

   Poista
  4. En epäile Viron (ja Saksan) mallin toimivuutta. Päinvastoin, vanhana markkinamiehenä luen ällistyneenä, miten meillä kaikkien vihaama ja inhoama puhelinmarkkinointikin ("onko Inkku... hei, sillä kivalla asialla lähdin soittelemaan, että...") on toteutettu näin hyvin!

   "Ai kuka se oli...Perhelääkäri vain soitteli ja kyseli vointia."

   Poista
  5. Oikein kivaahan tuommoinen olisi. Siskolle kotilääkäri soittelee ja ehdottelee mm. rokotuksia. Kysyy aina samalla, tarvitaanko mitään muuta ja millainen olo on. Siskolla onkin mm. punkkirokotukset ja pneumokokkirokotukset kunnossa ja seuraava luomenpoisto varattuna. Joka vuosi tarkastetaan koko kehon luomitilanne ja vähänkin epäilyttävät poistetaan. Luomisyyni, niin kuin sisko sanoo.

   Eli huomaan, että Saksassa normaaliin terveydenhuoltoon kuuluvat paljolti ennakkotarkastukset ja mahdollisten sairauksien estäminen ennen kuin ne puhkeavat. Olisiko meillä tästä jotakin opittavaa? Voisi olla kansantaloudellisesti kannattavaa.

   Poista
 13. Heroonikapseleita ne olivat,perkele.
  Muistan, kun yks mun hyvä kaveri kerto mulle kun sai pahan haavan käteensä ja haki Tallinnan apteekista salvaa siihen. - oli nääs Virossa siihen aikaan - niin illalla kun sitä salvaa pipikohtaan siveli, aamulla oli kuulema oli koko käsi terveempi kuin se toinen käsi.

  Jotain radioaktiivisia ydinmyrkkyjä siinäkin salavas täyty olla, sano mun sanoneen, ei se muuten tollain oos menny.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virolaista ihmerohtoa minäkin muistan kylpyläreissuilta Suomeen kuskanneeni, tiikeribalsamia, jonkalaista tulista voidetta ei meillä vielä tainnut olla. Nyt niitä on, Pferdesalbea, Perskindolia ja muita. Haavoihin löytyy mainio kotimainen kuusenpihkavoide Abilar, jolla on antibioottisia vaikutuksia.

   Poista
  2. Perskindol kuulostaa hyvältä. Mihin sitä käytetään?

   Poista
  3. Rentouttamaan vaikkapa niskalihaksia, jotka ovat jumittuneet liiasta iPadin tuijottamisesta. Tai selkälihaksiin, jotka ovat rasittuneet halonhakkuusta ja metsän raivuusta. Kylmä-kuumavoide, ei lääke. Voi laittaa myös istumalihaksiin

   Poista
 14. Minuakin huolestutti, kun kuulin uutisista koronan lisääntymisestä. Ilmeisesti jokin uusi muuntunut virus. Ja vaarassa on jälleen varttunut väki, useista rokotuksista huolimatta.

  Käsitykseni mukaan rokotus ei juurikaan suojaa tartunnoilta, paitsi tämä uusin, jonka minäkin sain samalla kertaa kuin influenssarokotuksen. Enemmän ne kai suojaavat koronan vakavammilta muodoilta, kuten keuhkokuumeelta.

  Suositus riskiryhmille on tehdä herkästi koronatesti, koska nyt on lääkkeitä koronaan. Eli ilmeisesti saa reseptin, jos testi näyttää koronaa.

  Juuri juttelimme lähisukulaisten kesken, että onko meillä kaikilla jokin geeneissä peritytynyt suojavarustus koronaa vastaan, kun kukaan meistä ei ole sairastanut koronaa. Äitini lähisuvussa nimittäin kuoltiin joukolla espanjantautiin, äiti ja hänen pieni siskonsa eivät saaneet tartuntaa, vaikka heidän vanhempansa ja koko sukunsa saivat.

  VastaaPoista
 15. Aivan mahdollista. Siis myös käytännössä eikä vain teoriassa. Kyse on solun reseptorimolekyylistä; jos virus ei pysty 'telakoitumaan' (eli replikoitumaan) sun soluihis, niin ei se pysty monistaa omaa DNAataan. Eli et sairastu. - Hieman yksinkertaistettu tämä juttu näin. Mutta tunnettua on, että eräillä ihmisillä HIV-virus ei hänen soluihinsa voi 'telakoitua'; tämä ihminen ei silloin voi - ei millään ilveellä voi sairastua tuohon tautiin, vaikka kuinka irstailisi. - Aivan varmasti jotkut ihmiset solurakenteensa takia eivät pysty sairastumaan ns. koronatautiin. - Amen.

  VastaaPoista
 16. Sillä, että ihminen olisi suvun kautta kerännyt jotain 'vasta-aineita' eri viruksia kohtaan, ei ole merkitystä. Virukset varioituvat niin nopeasti, tällaisten esteiden yli ne hyppivät nopeasti kuin 110 metrin aitajuoksijat. - Mutta omalta suvultahan me kaikki geenit (ja solurakenteet) peritään, että se siitä.

  Iineksen arvioinneista annan hänelle (tutkii muistikirjastaan myös Iineksen tuntiosaamista)... niin 9+.

  VastaaPoista
 17. Ihanaa, sain kiitettävän ja vielä plussan päälle. Tytärkin kertoi olleensa yhtaikaa samassa työhuoneessa koronaan sairastuneen kanssa koko päivän, eikä saanut koronaa.

  Toivotaan nyt, että korona kuitenkin kääntyy taas laskuun. Nythän uhataan ihmisiä kovasti ihosyövällä, melanoomalla, josta television lähestyskin juuri kertoo. Aurinkoa ei yksinkertaisesti saisi ottamalla ottaa, niin kuin tapana monella on. Minäkin lillluin monta kesäää laiturin nokassa meren rannass. Enää en lillu, kun sain poskeeni ihottumaläiskän, joka ei parantunut ja joka piti jäädyttää pois. Auringolta pitää pikemminkin suojautua.

  VastaaPoista
 18. Ihanaa, sain kiitettävän ja vielä plussan päälle. Tytärkin kertoi olleensa yhtaikaa samassa työhuoneessa koronaan sairastuneen kanssa koko päivän, eikä saanut koronaa.

  Toivotaan nyt, että korona kuitenkin kääntyy taas laskuun. Nythän uhataan ihmisiä kovasti ihosyövällä, melanoomalla, josta television lähestyskin juuri kertoo. Aurinkoa ei yksinkertaisesti saisi ottamalla ottaa, niin kuin tapana monella on. Minäkin lillluin monta kesää laiturin nokassa meren rannassa. Enää en lillu, kun sain poskeeni ihottumaläiskän, joka ei parantunut ja joka piti jäädyttää pois. Auringolta pitää pikemminkin suojautua. Ostin juuri suojavoiteen, kerroin 50.

  VastaaPoista
 19. Noora, silloin kun minä otin aktiivisesti aurinkoa keskipäivän paahteessa laiturilla meriveden välkkeessä, käytin aina aurinkovoidetta, mutta suojakerroin oli vain ehkä korkeintaan 8. Aina välillä poltin ihoni.

  Muutama vuosi sitten poskeeni ilmaantui punainen pieni ihottumaläiskä, joka ei parantunut. Siitä otettiin koepala ja se todettiin keratoosiksi, ihomuutokseksi joka oli jäädytettävä sellaisella suihkelaitteella. Muutoin se olisi kehittynyt ihosyöväksi. Nämä keratoosit ovat yleisiä, ja monella on niitä tietämättään.

  Ihotautilääkäri sanoi, että suojavoiteista ei ole hyötyä, ellei suojakerroin ole korkea, luokkaa 50 - 30. Enää en ota aurinkoa, vaikka rakastan sitä. Olen silti rannalla, mutta en makoile ja käytän voidetta enkä polta itseäni.

  VastaaPoista
 20. Noh, en tiedä voiteiden koostumusta, mutta jos ihotautilääkäri käskee minun käyttää sellaista, niin käytän kyllä. Omani on hajusteeton ja väriaineeton, LV 50, herkälle iholle, vedenpitävä, imeytyy kyllä, mutta hitaasti.

  VastaaPoista
 21. PS Paras keino tietenkin on suojata iho vaatteilla ja olla varjossa, etenkään lapsia ei saisi leikittää auringossa rannalla.

  VastaaPoista
 22. Jos matkustan etelämmäs, teen sen mieluiten muulloin kuin kesällä. Ja kun on sitoutunut kesäisin puutarhaan ja pienimuotoiseenkin viljelyyn, ei maita voi jättää kastelematta oman onnensa nojaan. Esimerkiksi monet Viron-reissuni olen tehnyt aina syksyllä ja talvella, samoin jokuset Kreikan ja Keski-Euroopan matkat. Kanarialle tai muille paahtorannoille en ole edes halukas menemään liiallisen turismin takia, vaikka ei se nyt poissuljettuakaan ole.

  Menen oikeastaan minne vaan, jos olisi hyvä matkaseuralainen, jollainen minulla oli vielä kuutisen vuotta sitten. Nyt tämä mukava matkaseuralainen matkustelee netistä löytämänsä miehen kanssa, mikä hieman harmittaa minua, vaikka ymmärrän hyvin asian.

  On olemassa naisia, jotka ghostaavat naisystävänsä, kun mies löytyy. Tämä nainen osoittautui sellaiseksi. Olimme olleet lähiystäviä lapsuudesta asti. Nyt nainen ei liiku ilman miestä minnekään. Emme tapaa koskaan kahden kesken, vaikka ennen jaoimme kaiken keskenämme.

  VastaaPoista
 23. Mielenkiintoinen on muuten EU:n määräämä talojen pakkoremontointi lämmitysmuotojen osalta. Suomessahan siitä on jo älähdetty, sillä remontti ylittää useiden talouksien maksukyvyn.

  Saksassa on vihreiden määräyksestä nyt jo lämmitysmuoto uudistettava vuoden parin aikana. Siskolla on öljylämmitys, kuten muillakin sillä alueella. Lämmitysmuodon uusinta direktiivin jälkeen maksaa hänelle 100 000 euroa. Ensi vuoden alusta ei saa öljylämmityksiä enää edes uudistaa.

  Joskus mietin, tuntevatko nämä kaikki vihreät elokapinalaiset ja katuun itsensä liimaajat, mitä vaikutuksia kaikilla heidän vaatimuksillaan on tavallisten ihmisten elämään. Ei ainakaan Suomessa vähävaraisilla ihmisillä ole varaa uudistaa vanhojen talojensa tiivistys- ja lämmitysmuotoja.

  Noh, itse allekirjoitin juuri Greenpeacen julistuksen metsänhakkuita vastaan. Kannattaisin muutenkin vihreitä, jos heillä olisi aidosti huoli luonnosta. Katuun itsensä liimaaminen tai kadulla istuksinta eivät vakuuta minua.

  VastaaPoista
 24. Hallituksen muodostavat kokkarit, persut, hurrit ja lahkolaiset.

  Taisimme melkein kaikki osua oikeaan veikkauksinimme? Mutta kenpä oli ensimmäinen?

  Paremman puutteessa ehdotan itseäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on muistikuva siitä, että povasit - tai sitten vain toivoit - sinipunaa, Tapsa, mutta voi olla, että muistan väärin. Itse pidin todennäköisenä aika puhdasta oikeistohallitusta, koska niin ihmiset äänestivät, tätä haluttiin. Veikkasin myös kolmen suuren hallitusta, mitä pidän vieläkin mahdollisena, jos neuvottelut tyssäävät maahanmuuttokysymyksiin.

   Hieman hirvittää nyt katsella asiasta käytäviä keskusteluja, sillä niin sekaisin keskustelijat nyt ovat. Kommentit ovat ennennäkemättömän aggressiivista vihapuhetta. Suoraan sanottuna entiset hallituspuolueet kiukuttelevat kuin pienet lapset.

   Ihan kuin nyt ei oikein ymmärrettäisi äänestyksen tulosta, sillä samalla kun haukutaan Orpo, Purra ja Henriksson haukutaan myös tavalliset ihmiset, jotka äänestivät niin kuin heillä on oikeus.

   Poista
  2. Selvennän vielä tätä erikoista poliittista atmosfääriä. Vihervasemmistoon kuuluvat entiset ministerit ja kansalaiset puhuvat, kuin nyt olisi tapahtunut jokin hirvittävä vääryys, virhe, suuri erehdys, joka täytyy korjata. Joka juuri heidän täytyy korjata.

   Ei tällaista järkytystä viime hallituksen syntyvaiheessa ollut. Oli mitä mieltä tahansa asioista pitäisi minusta antaa tilaisuus hallitukselle ja arvioida sen työtä vasta, kun ainakin hallitusohjelma on valmis.

   Poista
  3. Minä riemuitsen, jos nyt tämä todellinen oikeistohallitus nimitetään. Keskusta äänestää todennäköisesti täysistunnoissa oikeistoa. Vasenvihreä laita ei enää toivottavasti jyrää läpi kaikkia älyttömiä lakiesityksiä.
   Kansa saa nyt tuta oikeiston kurinpalautuksen.
   Kuten Iineksellä, minullakaan ei ole suosikki puoluetta, jota äänestäisin.
   En siis äänestänyt viime vaaleissa.
   On aivan sama mitä hääräävät, koska köyhät meillä on aina keskuudessamme olipa hallitus- ja eduskunta kokoonpano mikä tahansa.
   Vert. esim pitkäaikaisen työttämän päivärahaa ja eduskunnasta pois jäävien "karenssipalkkioita" Oi ihana demokratia! Sen oikeudenmukainen tasa- ja ihmisarvo!

   Poista

  4. Hupaisaa on vasemmiston Saramon pelottelu, että nyt hukka perii kansan ja susi syö köyhät. Hupaisaa oli mediassa myös se, kun Maria Ohisalo alkoi neuvoa uutta hallitusta ja esitti vetoomusta Henrikssonille. Samoin Sanna Marin on närkästynyt Orpolle, kun ei hänen puhelimensa ole pirissyt tarpeeksi usein.

   Nyt ei mene viisikolle perille, että kansa nosti heidät porstuan puolelle istumaan holtittomasta talonpidosta. Kun heitä ei nyt kovasti haluta vallan kahvaan.

   Poista
  5. Marinin hallituksen puolueet saivat sata paikkaa uudestar eduskunnasta ja yli puolet annetuista äänistä.

   Poista
  6. Harhautat vain itseäsi, Mankemangi, tällä hokemalla, jota tuputit tänne jo aiemmin.

   Hallituspuolueet kukin erikseen sdp:tä lukuunottamatta hävisivät järkyttävän paljon entisistä lukemistaan. Vihreät romahti, kepu romahti, vasemmisto romahti. Eikä sdp:kään pystynyt yhtä suureen kasvuun kuin kokoomus ja perussuomalaiset. Tämä oikeistopuolueiden kasvu on merkittävää, ei hävinneiden hallituspuolueiden yhteenlaskettu määrä.

   Kun enemmistöhallitus on yhtä runsaan sirpaleinen kuin Marinin hallitus oli, on selvää, sen sen yhteenlaskettu määrä ylittää kaikissa tilanteissa ja välikysymyksissä oppositon äänimäärän. Se on puhdasta matematiikkaa.

   Poista
  7. Olen nähnyt nämä jutut sata kertaa ennenkin, joten en kiinnitä pölinöihin paljoa huomiota. Ainoa merkittävä asia vaaleissa oli se, lyötiinkö kepu polvilleen lopullisesti - entisestä mahtipuolueesta pieneksi kituvaksi syrjäseutupuolueeksi.

   Sama uhka häilyy vihreidenkin yllä - onko tulevaisuuden suunnannäyttäjän kohtalo kutistua sateenkaariväen bileyhdistykseksi? Kuvaavaa on, ettei kukaan nimekäs hahmo tunnu uskaltavan hypätä uppoavan puolueen ruoriin...

   En voi sille mitään, että ällistyn aina kun persuja kutsutaan oikeistolaisiksi - jopa äärioikeistolaisiksi!?

   Nämä takametsien surkimukset, joiden junttimaisuutta ja rumuutta punaviheriöstö julkisesti jopa pilkkasi (nyt salaa) muutama vuosi sitten, hekö ovat pelättyjä wahlroosien äänitorvia?

   Vappu-Manne on tietysti oikeassa huomauttaessaan taas kerran, että vaalitulos oli tiukka. Mutta toistan taas kerran, ettämeillä on käytäntö, että suurin puolue saa aloittaa ja jos se saa enemmistöhallituksen aikaan, niin se on siinä.

   Tuomitseva katse kannattaisikin kääntää puolueeseen, joka "antaa kaikille tarpeeksi maksaville" eli siihen oikeaan wahlroosien puolueeseen ÄrKooPeehen.

   Kristilliset saavat synninpäästön.

   Poista
  8. Voipi olla, että kuin kohtalon ivana hiipuva viherpesupuolue saa kurjistumisensa lohduksi kirkkaimman kruunun - oman pojan pressaksi!

   Pekka on kuitenkin sen verran pelimies, että hän tekee pesäeron omiinsa heti valan vannottuaan.

   PS. Tämä ei ole ennustus.

   Poista
  9. Vaalitulos oli tiukka myös vuonna 2019. Kolmen kärki:
   SDP 17,7
   PS 17,5
   KOK 17,0.

   Kuitenkin meille tehtiin vasemmistohallitus. Siitä ei ole kahta sanaa.

   Poista
  10. Presidentin tuleekin irtautua puoluepoliitikasta. Hän on koko kansan presidentti.

   Poista
 25. Jos oikeistohallituksen aikana menee huumeiden lakialoitus läpi, tai sytyttävät sodan ynnä muuta normaalin järjen yli menevää, niin siitäpähän saadaan kiitoksiä äänten antamisesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän tuleva hallitus, oli se millainen tahansa, tee kaikkensa, jotta sotia ei syttyisi tai Suomi osallistuisi sellaiseen millään tasolla aktiivisesti, korkeintaan muiden rinnalla esimerkiksi Ukrainassa.

   Huomaan, että minulla ei ole varmaa mielipidettä huumehuoneista. Kun olen lukenut paljon siitä, miten ne estävät huumekuolemia - Suomessahan nuorten huumekuolemia on kai eniten maailmassa, vai miten se nyt meni, niin mietin, olisiko huumehuone kuitenkin hyvä isoissa kaupungeissa. Silti vastustan huumeiden myyntiä ja jakelua. Jopa ala-astelaiset meillä ovat kokeilleet huumeita. Järkyttävää.

   Poista
  2. Mielenkiintoinen uutinen: Paavo Arhinmäki kehottaa kansaa kadulle oikeistohallitusta vastaan.

   Siis herra mun vereni. Arhinmäki haluaa rusikoida demokratian. Tämähän on vaalitulos.

   Poista
  3. Hassiksen käytön derkmilisointiin on kerätty lakialoitteeseen tarvittavat kannattajat.
   Ovatko nämä nimensä lakialoitteeseen kirjoittaneet täysissä sielun ja ruumiin voimissa?
   Joko aloitteeseen nimensä kirjoittaneet ovat jo huumeriippuvaisia tai muuten vain " vapaamielisiä" tai välinpitämättömiä kanssaihmisistä.
   Eräät tahot, mm. vihreät ja vasemmisto ajavat huumemyönteisyyttä kaikin tavoin.
   Puolustuspuheissa vedotaan, että siellä ja siellä huumehuoneet toimivat ja huumealueet siistiytyvät.
   Vaan ei kuva ole niin ruusuinen missään vapaamielisen huumepolitiikan maissa. Myönteisyys ei lopeta päänsekoittajien käyttöä. Ei lopeta tai vähennä rikollisuutta. Ei yhä nuprempien riippuvuutta tai psykooseja.
   Tunteisiin vetoamalla sadaan toki päättäjät manipuloitua kannattaman mitä tahansa. Se on jo nähty meilläkin moneen kertaan.

   Poista
  4. Apua! Työväki aikoo marssia vappuna.

   Poista
  5. Arhinmäen vetoomus hallitusta vastaan marssimisesta on korvike vuoden 1968 Tsekkoslovakian tilanteelle kun neuvostopanssarit "pyydettiin" tukahduttamaan kansan väärät ajatukset.

   Nythän noita panssareita ei voi tänne Suomeen pyytää joten Arhinmäki keksi tilanteeseen oman version.

   Vasemmiston johtohahmo lietsoo pääkaupunkiin levottomuuksia hallitusta vastaan, vaikka uutta hallitusta ei vielä edes ole.

   Onneksi jääkiekon MM-kisat tulevat väliin ja Arhis päässee Tampereelle lepäämään - köyhälistön edustajana.

   Poista
  6. Noora, Ylen sivuilla haastateltiin entistä huumeiden käyttäjää, jolla oli vankkaa tietoa asiasta.

   Hänen mukaansa Suomessa suurin osa piikittää buprenorfiinia ja käyttää sitten vielä rauhoittavia lääkkeitä. Mahdollinen yliannostus voi tulla vasta tuntien päästä, jolloin käyttäjä on jo poistunut käyttötilasta, joten huumehuone ei ehdi auttaa häntä. Varsinkin nuorten runsaat huumekuolemat selittyvät tällä käytöllä.

   Poista
  7. Surullista, niin helvatan surullista, ettei mistään nouse vastaiskua huumemyönteisyydelle. Tupakan poltto on saatu vähenemään kielloilla ja säännöillä. Nikotiini aiheuttaa riippuvuutta, mutta tuskin kukaan on tupakasta vaipunut psykoosiin tai ottanut vahingossa yliannoksia. Sairaudet kehittyvät hitaammin alkoholin kittaajillakin.
   Huumeiden käyttö saattaa tappaa kertalaakista ja etupäässä nuoria, elämän keväässä olevia.
   Välinpitämätön sukupolvi X, ja sen luoma hyssyttely-yhteiskunta jättää mieluusti kaiken vastuun elämästään yksilöllle. Entäpä kun kaikki ei pysty eikä kykene vastuuseen teoistaan.

   Nostalgisena muistelen vappumarsseja 70-luvulla Vantaalla. Nyt ei ole asioita tai varsinkaan puoluetta, joiden vuoksi kannattaisi hilautua marssimaan. Asioita toki omisikin, mutta yksin ei kannata seisoa eduskuntatalon edessä.

   Poista
  8. Minä lähden marssimaan vappuna, ihan nostalgisista syistä. Lisäksi tykkään marsseista, myös ja etenkin työväen marsseista, työmiehen poika kun olen ja itsekin nuorempana kulkenut joukkojen kärjessä.

   Osallistuinhan minä kesällä pride-marssiinkin. Tosin marssin vastavirtaan, sillä halusin moikkailla tuttuja.

   Mutta ällistelen yhä tätä pölinää "oikeistohallituksesta" - mitä helvetin oikeistoa ovat julkikristityt uskovaiset, maamme ruotsinkieliset ja syrjäseutujen ja kaupunkien vähäväkiset, punaviheriään hössötykseen kyrpiintyneet juntit?

   Kokoomuksenkin oikeistolaisuus on lähinnä tiukempaa taloudenpitoa. Velathan on maksettava. Vai eikös ole?

   Poista
  9. Sanna Marin käyttää myös termiä äärioikeisto, kun hän viittaa perussuomalaisiin. Tämä on tietysti vihapuhetta, jos puheita kategorisoidaan.

   Suomalainen oikeisto on hyvin maltillista, jopa perussuomalaisten ideologia. Käsittääkseni Purra ajaa yleispohjoismaista maahanmuuttolinjaa, jonkalainen on jo käytössä Tanskassa ja - Ruotsissakin. Meidän oikeistomme on jonkun tutkijan mukaan eurooppalaisittain verrattuna keskustaa arvokartalle sijoitettuna.

   Populistiset puheet pahasta oikeistohallituksesta, joka syö ja tappaa köyhät, tulisi lopettaa. Media voisi hieman suitsia pahimpien populistien haastatteluja.

   Poista
  10. Käytät sanaa "Käsittääkseni"... joka on hyvä sananvalinta. Koska siitähän väitteissäsi yleisestikin on kyse: sun ideologiastasi.

   Poista
  11. Samaa ”käsittääkseni”-ilmaisua tulisi sinunkin, Mikis, käyttää enemmän. Kyllä se pätee meihin kaikkiin, sinuun, minuun ja Hentun Liisaan, Puntun Paavoon ja Juorkunan Jussiin. Jokainen joka puhuu politiikkaa, puhuu omista ajatuksistaan. Kukaan ei voi esittää totuutta, koska ei sitä ole.

   Poista
  12. Persujen "äärioikeistolaisuus" muistuttaa nuoruuteni vaaleista, joissa demarit voittivat ja pääsivät muodostamaan hallitusta.

   Asuin kaivoskylässä, jota ympäröi sankka kepulaisvyöhyke. Niinpä koulun pihalla maalaiset kauhistelivat, että sosialistit voittivat ja nyt siirrytään sosialismiin ja maatiloista tehdään kolhooseja.

   Rauhoittelin heitä viittaamalla Ruotsiin: siellä on ollut demarien yksinvalta jo vuosikymmeniä, ja se on länisimainen demokratia ja rikkaampi ja vapaampi kuin Suomi.

   Mielestäni persujen äärioikeistolaisuus on samaa huuhaata kuin silloisten demarien sosialismi.

   Poista
 26. Työväen aitoa vasemmistoa ei enää ole. Se on uusien sukupolvien ja työolojen (ammattiliitot) kohentumisen myötä käynyt tarpeettomaksi kuten myös aito maatyöläisten etuja ajava maalaisliittokin.
  Kapitalismin ihanteiden luoma Ilmastonmuutos kulutusideologioineen jatkuu.
  Ihmisen syntymäkehon muutosaivopesu jyllää.
  Bioloogia ja yliminän ( omantunnon ääni) halutaan tuhota.
  Masennutaan, kun arvoristiriidat sotkevat elämää. Kaikki eivät vielä pysty tai kykene noudattamaan median ja lakien sallimaa vapaata hedonismia.
  Osaako medioiden henkisesti hajoittama ihminen
  tuntea rakkautta, turvallisuutta tai tulevaisuudenuskoa.
  Pitäisikö?

  VastaaPoista
 27. Hupaisaa, että taas puhutaan politiikasta.

  Menihän tässä 4 vuotta kun hallitus ei tehnyt mitään muuta kuin paskasia päätöksiä. Nyt, tai ei ihan vielä mutta kohta, hallitus tekee vain viisaita mutta välttämättömiä päätöksiä.

  Samoin on opposition laita. Viimeiset 4 vuotta se on ollut se ainoa oikea voima, joka edes vähän hullua hallitusta yritti hillitä. Mutta nyt, mitä se nyt - ei ihan vielä mutta kohta - on? Pelkäänpä että vain rettelöivä joukko kiiluvasilmäisiä huutajia, jotka eivät anna hallitukselle sen tarvitsemaa työrauhaa tehdä Suomesta tasa-arvoista ja humaania sivistysvaltiota.

  No, onneksi asiat lopulta kumminkin loksahtivat kohdalleen. (Kuten 4-vuotta sitten.)


  Ps. Olenko vittuuntunut kun tämmösiä kirjoittelen? En, jo ajat sitten (vrt. kommenttejani n. 1/2 vuotta sitten), toivoin perussuomalaisia hallitusvastuusen. Odotan mielenkiinnolla tulevia tapahtumia. Todellakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sinä vähän vittuuntunut olet, Mikis. Ja saat olla.

   Minä en ole toivonut perussuomalaisia enkä kokoomuslaisia hallitusvastuuseen, enkä mitään muutakaan puoluetta. Minusta sellainen hölmöä, koska elämme demokratiassa enkä voi mitenkään olla varma, että juuri minä ajattelen oikein, muut väärin.

   Ainoa, mitä humaani ihminen voi tässä ajassa yhteiskunnasta toivoa, on demokratian noudattaminen. Demokratia on ainoa tie päätöksentekoon, vaikka kuinka kirvelee. Milloin ketäkin.

   Nyt toivon, että äänestäjien eli kansan ääntä kuunnellaan ja annetaan hallituksen esitellä ohjelmansa. Kenties köyhiä ei tapetakaan eikä vieraita ajeta yön selkään.

   Kun viime hallitus aloitti, en hurrannut, koska ne puolueet, jotka hallitukseen menivät, olivat kutistuneet työväen ja yleisinhimillisen humaniteetin ideologiasta lähinnä vähemmistöjen äänitorveksi. Unohdettiin työväki, maaseudun väki, ahkerat työmuurahaiset lainojensa ja uupumisensa alla, unohdettiin sairaat mokaamalla sote - kentän mukaan keskukset ovat aivan sekaisin, unohdettiin vanhukset, hoitajat, mielenterveyshäiriöiset saivat kylmää kättä ja jonon pään. Otettiin kunniaa koronan ja Putinin hoidosta, vaikka oikeasti koronassa jahkailtiin luokattomasti ja Natoa vastustettiin hamaan tappiin asti. - Kyllä tässä tilanteessa oli kritiikin paikka, vaikka setämiehet puolustivat innokkaasti kaikkien aikojen parasta ja kauneinta pääministeriä.

   Kun uusi hallitus alka mokailla, on tietysti taas kritiikin paikka. Odottakaapas.

   Poista
  2. Sinulla on vähän... sanoisinko uskonnollinen käsitys politiikasta. Se on oikeasti - vaikka onkin kliseisesti sanottu - yhteisten asioitten hoitamista. Eri ihmisryhmillä on erilaiset käsitykset asioiden hoidosta, ja siksi meillä on erilaisia puolueita näitä erilaisia intressejä ajamaan. Koska puolueita on useita eikä mikään niistä ylivoimainen kooltaan, tarvitaan yhteistyötä ja kompromisseja. Ei siinä sen kummemmasta ole kyse, eduskunnan paikkaluku ratkaisee kunkin puolueen volyymin. Se, mitä kompromisseja puolueet vaalien jälkeen tekevät - sitä ei enää äänestäjiltä kysytä.

   Kukaan yksittäinen kansanedustajakaan ei muuten ole millään lailla puoluekuriin tms. sidottu, hän on lain mukaan vastuussa vain äänestäjilleen. - Eli ei käytännössä kellekään!

   En ole yhtään kyrpiintynyt vaalitulokseen! (lue vaan omaa blogiasi mitä ennen vaaleja toivoin!) itse asiassa toivoin perussuomalaista pääministeriä. Vilpittömästi. Koska jos joku mua vituttaa, niin heidän populisminsa minua vituttaa. Oppositiossa kun voi väittää mitä tahansa eikä ole vastuussa yhtään mistään mitään. No, kohta näemme miten sanansa mittaisia ovat ja mitä lehmänkauppoja (= kompromisseja) joutuvat tekemään. Ja millä muistetaan työväki (uusilla kiky-himmeleilläkö?) maaseutu ja sairaalat ja sairaanhoitajat ja vanhukset ja lapsiperheet ja ylempi ja alempi keskiluokka, ja osattomat ja onnettomat ja ja ja ja... Tämähän vaatii jumalattomasti riihikuivaa rahaa, miljarditolkulla, ja kun verojakin pitäisi vielä reilusti alentaa ja lainaa maksaa takaisin, niin... Niin mistä vitusta tää raha oikein revitään? (vakiovastaus: kehitysapu pois, jne., joo siitä saadaan ehkä 4%. Mutta mistäs se 96% revitään? Kysyn ma.)

   Vaikka pääministerinä olisi Ano Turtiainen se ei elämääni millään lailla hetkauttaisi. Talouteni lepää sen verran vakaalla pohjalla, että sen kestää. Ja vaikka valtiovarainministeriksi pongahtaisi takaisin Anne Berner, kestäisi se senkin. (tosin ehkä jo hieman notkahdellen)

   Poista
  3. Jos muuten opettajilla olisi oma puolue heilläkin, niin oletettavasti kuuluisit siihen? Sillä olisit hölmö jollet kuuluisi; hehän nimenomaan ajaisivat etujasi. Eikä siinä mitään. Mutta argumenttisi "muiden puolueiden" ajamasta politiikasta olisi silloin... miten sen kauniisti sanoisi... 'hieman puolueellista'. - Mutta niinhän se nytkin on!

   Ps. Meillä muuten on ollut niin opettajien kuin muiden pikkuvirkamiehien (= alempaan keskiluokkaan) kuuluvien oma puolue, muistatko? Liberaalinen Kansanpuolue, vuosina 1965–1983. - Muistan kun olin 11 -v pikkupoika (ja yhtä ymmärtämätön politiikasta kuin monet aikuiset nykyisin) niin jaoin heidän mainoslehtisiään ihmisten postiluukuista sisään. Mutta kun niitä oli niin perkeleen paljon, en mä niitä kaikkia jaksanut jakaa, vaan vein suurimman osan niistä meidän kesämökillemme. Niistä kun toinen puoli valkoinen, vanhanaikaista puhdasta paperia, niillä pyyhki puuceessä kivasti peppunsa. Kuten myös isä ja äitikin.

   Poista
  4. Mikis, Mikis, nyt aliarvioit meikäläistä rankasti. Kyllä minä ajattelen niin, että arvot ovat tärkeämpiä kuin minun oma henkilökohtainen kukkaroni. Minua on vaivannut tässä ajassa kaksinaismoraali ja teeskentely, hyvesignalointi ja sokeus.

   Mitä erikseen opettajiin tulee, he ovat lullukkaväkeä, joka ei rohkene nousta edes lakkoon palkkojensa ja työolojensa puolesta. Kun opettajaa haastatellaan Ylen A-studiossa koulujen romahduksesta, hän sanoo, että hyr hyr, hyvähän meillä on koulussa, ei mitään hätää, hyr hyr. Mitä OAJ:öön tulee, se elin on tööt tööt, aivan pihalla kentän tapahtumista.

   Poista

  5. Kaksinaismoralista tai hyvesignaloinnista en tiedä mitään. Omassa moraalifilosofiassani arvokkaampa vain on olla yhteiskunnan vähäosaisten kuin yhteiskunnan hyväosaisista puolella. - Mutta kukin taaplatkoon niin kuin hyväksi näkee.

   Poista
  6. Jos jaoit 11-vuotiaana Liberaalisen Kansanpuolueen mainoslehtisiä, Mikis, niin työn ohella taisit laiskotella myös matematiikan opiskelussa?

   Tai sitten vain vähän hämäät, samaan tyyliin kuin väärillä papereilla ravintolaan pyrkiessä.

   Poista
  7. Mikis, mistä kummasta päättelet, etten olisi yhteiskunnan vähäosaisten puolella? Siitäkö, että kritisoin demareita ja vihreitä ja Arhista?

   Jos olisit tarkka, huomaisit, että kritisoin tapoja, vaikka sitä Marinin ratsastusta Zelenskyin harteilla - ja selfie + pikkuhymy - klik. Ikinä maailmassa en menisi ottamaan itsestäni selfietä Zelenskyin riutuvan katseen rinnalla, jos olisin pääministeri. Nämä tällaiset jutut ovat hyvesignalointia, moraaliposeerausta, joka ei uppoa minuun millin vertaa. Joihinkin ne nähtävästi uppoavat, etenkin, jos selffaaja on demari ja nuori kaunotar.

   Syvä huokaus.

   Poista
 28. Tämän päivän Hesarissa on muuten harvinaisen asiallinen kirjoitus Teemu Luukka -nimiseltä ihmiseltä. On ilmeisesti politiikan toimittaja. Ainakin tietää ja tuntee mistä puhuu. - Kolumnin nimi on: "Siirtymä Sdp:n ja keskustan valtakauden jälkeiseen aikaan."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ei löydy minun useilla hauillani tuon nimistä artikkelia Teemu Lukalta. Löytyy vain tänäinen artikkeli ”Nelikon hallituskausi voisi muuttaa Suomea merkittävästikin”.

   Olisiko sinulla linkkiä tuohon juttuun?

   Poista
  2. Se on muuten sama artikkeli, höh, otsikko vain eri!
   Mielestäni asiantunteva - myös taustat tunteva - kirjoitus.

   Poista
  3. Minua hieman haittaa toimittaja Lukan oman agendan paistaminen läpi hänen kaikista jutuistaan. Hän on kautta kaikkien artikkeliensa toiminut Marinin hallituksen puolustajana silloinkin, kun perässä seuraava keskustelu on nähnyt laajemmin. Jos sanomalehti julistaa olevansa puolueeton media, tulisi sen sitä olla kaikissa jutuissaan.

   Tästä jutusta en oikein saanut tolkkua. Mitä Lukka halusi sanoa? Persut syyllisiä kepun tappioon?

   Voiko jokin puolue olla syyllinen siihen, että toinen puolue romahtaa? Kuka sitten on syyllinen vihreiden romahdukseen? Ai niin, demarit, mutta tätähän Lukka ei maininnut.

   Poista
  4. Harmi että et saa tolkkua.
   Kiinnostaisi kovasti tietää saako Tapsa tolkkua?

   Jos a) ajattelee kuin persu ja b) puhuu kuin persu ja c) käsittää asiat kuin persu ja d) on samaa mieltä kuin persut ja e) inhoaa samoja asioita kuin persut ja f) ynnä muuta kuin persu... niin,
   eikö ihminen silloin ole itsekin persu?

   En minä ymmärrä.

   Poista
  5. Häh? Nyt putosin totaalisesti. En minä tiedä miten persu ajattelee ja käsittää ja mitä persu inhoaa. Kun siellä on kai kovin monelaista persoonaa? Vai meinaatko tosissasi, että kun joku on persu, voit piirtää hänen ääriviivansa, joiden sisään mahtuu jokainen persu? Voiko samalla metodilla piirtää demarin tai vihreä tai ruotsalaisen kuvan? Että jokainen demari ajattelee yhdellä lailla?

   Tämä yhteen muottiin valaminen tuntuu minusta kyllä oudolta.

   Poista
  6. Tolkun miehenä sain tietysti tolkkua. Lukka kertoo näkemyksiään, joista osaan voi yhtyäkin, esim. demari-kepu-akselin markitykseen maamme hyvinvoinnin luojana.

   Minäkin hieman kohotin kulmiani kohdassa, jossa Lukka esitti persujen päämäärän olevan tuhota kepu. Persuthan nimenomaan olisivat halunneet kepun mukaan hallitukseen!

   Tiedän, tiedän... Halusivat siksi, että he ovat saman emännän lapsia ja kilpailivat etenkin alunperin samoista äänestäjistä. Halusivat sitoa kepun kädet.

   Mutta se on eri asia kuin "tuhota". Persut ovat tulleet kauaksi Vennamon rähjäväestä ja jahtaavat nyt samaa äänikarjaa kuin demarit ja kokkarit ja jopa vassarit.

   En haluaisi puolustella persuja, mutta kyllähän media ja muut puolueet antavat heistä silmät kirkkaina vääriä todistuksia.

   Esimerkiksi etteivät persut sallisi Suomeen tulevan ulkomailta töihin huippuosaajia, lääkäreitä, insinöörejä, maistereita, ekonomeja tai vaikkapa revolverisorvareita.

   Persut eivät halua Suomeen lisää pohjoisafrikkalaisia, koska heidän osaamisellaan/asenteellaan ei täällä työllisty kuin taksi- tai wolt-kuskiksi, eivätkä he sopeudu edes kolmannessa polvessa, vaan vetäytyvät jengeihinsä.

   Onko tämä totta, siitähän tässä persujen rasismissa on kyse.

   PS. Luin juuri lehdestä, että myös pohjoisafrikkalaisten työllisyysaste olisi nyt noussut yli 70 %:n - ja toivonpa totisesti, että tämä olisi a) totta ja b) pysyvää.

   Poista
  7. Samalla kun demari-kepulinja on luonut hyvinvointiyhteiskunnan, voidaan tietysti kysyä, onko tämä hyvinvoinnin linja tullut tiensä päähän, kun Suomen taloudellinen tilanne on konkurssin partaalla, muita pohjoismaita heikompi.Talous on luisumassa taantumaan. Ja tämä kaikki ennen kaikkea edellisen hallituksen aikana.

   Persurasismi, siis persuja kohtaan suunnattu rasismi sai tänään huippunsa arvostetun toimittajan Marko Junkkarin pohdiskelevassa artikkelissa HS:ssa. Toimittaja pohti siinä tulevaa ministerijakoa hyvin negatiiviseen sävyyn. Hän selkeästi varoitteli kokoomusta persujen salkkukaappauksista. Yhdestä salkkujaosta hän kirjoitti näin:”Peltokangas tykkää kuvata Youtube-videoita ajaessaan autoa, joten annetaan hänelle liikenne- ja viestintäministerin salkku.”

   Jäin pohdiskelemaan, mitä salkkua hän ehdottaisi Sanna Marinille, jos demarit tulisi hallitukseen. Tai Paavo Arhinmäelle. Varmaan ihan asiallisia salkkuja.

   Poista
  8. "...Häh? Nyt putosin totaalisesti. En minä tiedä miten persu ajattelee ja käsittää ja mitä persu inhoaa...."

   Tiedätpäs. Koska puhut ihan samalla saarnaavalla nuotilla kuin heidän Suomen Uutisensa ja haukut aina (ja aina ja aina) samoja ihmisiä kuin he! - Sitä minä juuri ihmettelenkin miksei jotkut ihmiset kehtaa tunnustaa olevansa persuja, kun ovat. Mikä siinä niin hävettää?

   Ps. Enkä minä ilkeile. Olet sanonut että kaipaat monipuolista ja ärhäkkää keskustelua. Yritän olla ärhäkkä ja ilmaista toisenlaisia käsityksiä mitkä täällä yleisesti ovat vallitsevia. - Onko se ilkeilyä? No hyvänen aika ei ole! Se on juuri arvostamaasi toisinajattelua. Dissidenttiä meininkiä.

   Poista
  9. Mutta nyt en jaksa enää puhua p-aa politiikasta. Se on yhtä tylsä aihe uskonto. Samma summarum: tulkoon jokainen ihminen uskon(politiikan)tunnustuksensa mukaisesti. Ja löytäköön valkeuden ja pukeutukoon rippi(äänestys) pukuunsa ja saakoon toiseen käteenä äänestyslipun ja toiseen palavan kynttilän ja Hospoti Homilui Aamen.

   Poista
  10. po. ... mukaisesti autuaaksi.

   Poista
  11. Nyt puhut palturia, Mikis. Tiedän sen kliseisen kuvan, joka perussuomalaisesta tai kokoomuslaisesta maalataan, mutta jos katsot minua, isoa kuvaa, et näe minussa kumpaakaan. Minua ei voi määritellä poliittisen puolueen kautta, niin kuin sinä teet. Ei vammaista henkilöäkään saa määrittää näkyvän (= vamman) kautta, vaan pitää katsoa koko kuva, persoona.

   Aivan samoin Kemppisestä voisi maalata itserakkaan ja itseään kehuskelevan pröystäilijän kuvan, jos ei tuntisi koko kuvaa, jos katsoisi pelkkiä blogitekstejä, kursorisesti. Koska Kempinen on julkisuuden henkilö ja teostensa ja työnsä kautta tunnettu, tiedämme, että se on vain osa hänen kirjoittamistaan, konstailematon itseluottamus, eikä se ole koko totuus, ehkä ei ollenkaan totta.

   Minä en ole julkisesti tunnettu, minua ei tiedetä, joten kuva minusta jää kapeaksi ja se mitä somessa sanon, käsitetään isoksi kuvaksi. Se on murunen minua.

   Yhtä hyvin voisit listata blogistani ne asiat, jotka poikkeavat perussuomalaisuudesta ja kokoomuslaisuudesta, Mikis, mutta sitä sinä et koskaan tee. Jokus halukas löytäisi tästä blogista myös aineksia vihervasemmalle, ja näin on tehtykin.

   Poista
  12. PS Minusta jonkun nimittely rasistiksi/ kommunistiksi/ kokkareeksi/ persuksi/ homofoobikoksi on aina kontrollinhalua, lokerointia ja leimakirveen heilutusta.

   Ihminen on paljon muutakin kuin zoon politicon, vaikka Aristoteles sanoisi mitä tahansa.

   Poista
  13. Jatkan vielä ihan omaksi ilokseni, kun Mikis jatkuvasti lyö minuun persun etiketin.

   Miksi sinä Mikis-murmeli et liimaa sitä lappua kankkuuni koskaan, kun ylistän ruotsin kieltä, ruotsin kielen opiskelun merkitystä ja ihanaa vanhaa ruotsin opettajaani Minnaa, jonka kunniaksi tässä blogissa julkaistaan jokaisena ruotsalaisuuden päivänä ruotsinkielinen blogiteksti?

   Eiväthän persut noin tee, he haluavat pakkoruotsin pois koulusta, minä en suin surminkaan.

   Toinen juttu: EU, keskieurooppalaisuus, jonka ylistys ilmenee mm. jutuista saksalaisesta sisarestani ja hänen hyvistä oloistaan. Suomi ei saa milloinkaan irtaantua EU:sta, vaan meidän tulee pikemminkin lähestyä tätä vanhaa kulttuuripiiriä, jonka välittömissä tavoissa meillä on paljon oppimista.

   Kolmas asia: puolustan musliminaisten ihmisoikeuksia kiivaammin kuin yksikään demari tai vihreä.

   Neljäs asia: hädänalaiset pakolaiset, antaisin paidan päältäni, mutta en ottaisi tilanteesta kaulailuselfietä.
   Lelusalakuljettajaa ja muita rikollisia potkaisisin perseelle ja panisin lähimpään Irakin-koneeseen.

   Listaa riittäisi, mutta antaa olla. Toivon vain, että Mikis huomaisit nämäkin joskus sieltä teksteistäni. Minulla on tapana enemmän kritisoida asioita kuin kehuskella itseäni ja tekojani. Se, etten kehuskele almuillani ja pröystäile hyvällä politiikallani, ei tarkoita, etteikö niitä olisi.

   Poista
 29. Kai siinäkin vähän ainakin on totuuden siementä, että naisilla on tippaleipäaivot ja miehillä putkiaivot.
  Usein pääsee helpommalla ajattelemalla näin. Siis, jos helpommalla haluaa päästä. Tai muuten vain.

  VastaaPoista
 30. No tämä naurattaa. Tasapuolinen molemmille sukupuolille. Siis biologisille.

  Itse ilmoitetuista sukupuolista en osaa sanoa, millaisia aivorustinkeja sieltä mahtaa löytyä. Mitä arvelette? Vai eikö tästä saa laskea leikkiä niin kuin biologisista? Mikä istin tai nistin se leimakortti olisi, joka minuun nyt voisi päteä? Sukupuolisti, sukupuolinisti, sukupuolirasisti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti ihan aluksi on keksittävä uusi sana korvaamaan rikollinen "sukupuoli"-termi. Sen merkitys kun on yksiselitteinen: puolikkaita on kaksi.

   Muutenkin sana on outo. Suku-sanahan tarkoittaa ihan muuta kuin sitä millaiset vehkeet, kromosonit etc kullakin on milloinkin.

   Mikähän on "suku"-sanan etymologia?

   Poista
  2. Käsittääkseni suku tulee synnyttämisen diskurssin ympärille (kröhöm). Se on johdettu vartalosta *suke- (tästä myös sukeutua, ks. tätä), joka puolestaan saattaa olla indoeurooppalaista perua eli kielitieteen merkinnöin: *suH-/ sū́te eli ’synnyttää, siittää, luoda’.

   Agricolan sikiö kuuluu muuten samaan sanapesyeeseen, ja myös viron sugutada tarkoittaa siittämistä ja hedelmöittämistä.

   Eli aika vahva elämän alun perusta sanalla suku kielitieteessä on.

   Poista
  3. …. Ja loppuviimeksi olemme kaikki sukua Aatamille ja Eevalle. Vaikka oikeasti uskon, että ihmissuku ei ole siinnyt vain yhdestä putkesta, siis Aatamin, vaan elämää on syntynyt useissa paikoin maapalloa yhtaikaa. Oli se sitten kala tai jokin muu elämänmuoto.

   Eikä ihmisen ja simpanssin tai apinan yhtäläisyyttä voi sivuuttaa olkia kohauttamalla. Ketjun jossain kohdin on yhdytty.

   Viisaampien ei kannata nyt halveksua näitä lauseitani. Tiedän, että ne ovat silkkaa houretta eivätkä kestä tieteellistä totuutta. Ihminen saa iloitella, tyhmempikin.

   Poista
  4. Ihminen ja simpanssi ovat serkuksia, mitä sitä suotta kieltämään. Olemme saman esiäitiapinan lapsosia, näkeehän sen sokea kontiainenkin.

   Muuttuuko ihminen ja mihin suuntaan, kysyy katulaulaja, ja hänelle vastaamme, että muuttuu ja suunnan määräävät muuttuvat olosuhteet.

   Poista
  5. Kyllä vaan, sukulaisuus simpanssiin on niin ilmeinen, että huvittaa kun katsoo simpanssin ilmeitäkin. Ja sitä, miten se käyttää käsiään, kun se hyvin loogisella tavalla hakkaa kookospähkinän kivellä rikki. Eräs simpanssi valitsi monen joukosta teräväreunaisen kiven.

   Poista
 31. Sitäpä sitä, kaikillen kansalaisillen. Vappua tai jos vihaa vappua, niin vaputonta vappua hänelle.

  Itse ostin neljä munkkia, kaksi reikämunkkia ja kaksi hillomunkkia. Monesti teen munkit itse ja panen siman, nyt en ehtinyt, kun on ollut menoja. Perunasalaatin teen itse.

  Täällä pikukaupungissa ei ole vappumarssia, mutta mieskuoro laulaa torilla Taas leivoset ilmassa leikkiä lyö, ja lisäksi on Lionsien vappupallojen myyntiä ja vappusään arvontakisa. Voitin kerran kisan ja sain palkinnoksi Kulta-Katriina-kahvipaketin paikallisesta osuuskaupasta.

  VastaaPoista
 32. Käytättekö te muuten ylioppilaslakkia vappuna? Jos olette siis ylioppilaita.

  Minä en ole käyttänyt ensimmäisen vappuni jälkeen. Lakki nimittäin putosi jossakin välissä kuralätäkköön Turun torilla, ja likaantui pahoin. Kun pesin sen, ihan pesuaineella ja vedellä, se kutistuikin niin, ettei mahtunut enää päähäni. En viitsinyt käyttää sellaista pientä rusinaa enää. Uutta en ostanut.

  VastaaPoista