Onerva katsoo syyttävästi Krista Kiurua, joka rustasi meille soten. Kissakin katsoo entistä sosiaali-ihmistä paheksuvasti.
Miksi teet tämän meille, kysyvät pistävät katseet. Miksi lakkautat Pirkanmaan hyvinvointialueelta kahdeksan toimivaa terveyskeskusta? Miksi lakkautat Satakunnan hyvinvointialueelta seitsemän toimivaa terveyskeskusta?
Tätäkö on sosiaalidemokratia, joka lupasi pitää huolta kaikista: ihmisiltä viedään tutut hoitajat ja lääkärit ja kaikki terveyspalvelut satojenkin kilometrien päähän? Hypätäänkö tässä nyt sitten hakemaan koronan tehosterokotetta Kela-taksiin, joka mennen tullen maksaa vähintään 50 euroa. Hypätäänkö kuskaamaan aamulla tiristettyä pissanäytettä Kela-taksiin, ja taas 50 euroa ja tuntien odottelu isossa aluesairaalassa, ja kotona kissa naukuu hätäänsä. Entä jos rahapussissa ei ole enää sitä viittäkymppiä?
Onerva muistelee lukemaansa Orwellia. Kirjailijahan maalailee seinille valvontayhteiskuntaa, jossa ihmisen yksilönvapaus on riistetty valtion hallinnan alle ja jossa toisaalta ihmisten tarkkailu on lisääntynyt Siitä on alkanut tie, joka Suomen terveydenhuollossa näyttää olevan ohjesääntö, ja nyt laki ja asetus. Valinnanvapaus alistetaan milloin minkin standardin kahleisiin. Ihmistä tuodaan ja viedään kuin mustaa jätesäkkiä ja heitetään tilataksiin viiden muun ihmisen sekaan - tiivistäkää nyt vähän, kyllä sinne takapenkille kolme ahteria mahtuu. Eihän tässä ole kuin parisataa kilometriä suurklusteriin.
- Tämä itkuvirsi nyt alkuun, kun selvisi, että tästäkin kymmenentuhannen asukkaan pikkukaupungista uhataan lakkauttaa isohko ja hyvin toimiva julkinen terveyskeskus. Täällä ei ole edes yksityistä laboratoriopalvelua, joten rokotukset haetaan ja pissanäytteet sun muut eritteet kuskataan taksikyydeillä jonnekin sairaalatihentymään.
Ihmiset ovat oikeasti hädissään ja peloissaan, etenkin vanhukset, joilla ei ole omaa autoa, ja bussit kulkevat entistä harvemmin isoihinkin kaupunkeihin. Moni toivookin, että Kiuru olisi suostunut lisäämään yksityissektorin palveluja julkisen rinnalle, sillä se olisi usealle pelastus ahdingosta. Tämä ei sopinut demareille, vaikka se olisi oikeasti monelle ihmiselle suuri apu ja helpotus. Aate on tärkeämpi kuin kansalaisten terveys, vai mitä?
Tähän loppukevennykseksi aamulla napattu pikakuva täältä kaupunkikodista, jonne olen palannut. Maljakossa on siemenistä itse kasvattamiani kukkia, poimittu mökin ikkunanaluspenkistä. Huomatkaapas pöydälle unohtunut joululiina. Se on myös omaa tuotantoa eli itse virkkaamani, vaikken mikään armoitettu käsityöihminen olekaan. Pitsinvirkkaus on poikkeus.
(Maalaus Andrea Kowch, väittää tekoäly, valokuva Iines 2023)
Älä huoli! Orpo on luvannut hynää pörriäisille ja pian surraavat ne pikkukaupunkiinkin. Rahaa on!
VastaaPoistaNiinkö? Menisivät mökille. Minulla on siellä nimittäin upo uusi hyönteishotelli vanhan omenapuun oksanhangassa.
PoistaNäin kiusallisen antelias Orpon hallitusohjelma on yksityisille terveysyhtiöille: ”10 toivetta oli, 11 saatiin läpi”
Poistahttps://www.mediuutiset.fi/uutiset/nain-kiusallisen-antelias-orpon-hallitusohjelma-on-yksityisille-terveysyhtioille-10-toivetta-oli-11-saatiin-lapi/a3a8416e-ce74-44c2-9472-3895741349f4
Eli mitä? Selittäisitkö asian ihan itse. Linkit eivät keskustele. Tämä ei ole lyhytviestipavelu Twitter- X, vaan keskustelualusta dialogille.
PoistaMulla oli kerran sellainen pomo, joka luetutti mulla kaikki firman kierto- ja paimenkirjeet, kun kärsi vaikeasta lukihäiriöstä. Erittäin kunnioitettava henkilö, joka vaikeudet voittaen oli opiskellut korkeakoulu- ja opistotutkinnot hyvin arvosanoin.
PoistaPaulille tiedoksi, että tuo linkkijuttu ei siis aukene satunnaiselle lukijalle ollenkaan.
PoistaMinulla oli tavan takaa lukihäiriöisiä oppilaita. Ja olipa täällä blogisssakin kerran lukihäriöinen, Jape, jonka moni muistaa. Japehan oli kiitettävä kirjoittaja, todella taitava ja älykäs, ja vaikka olimme aina eri mieltä asioista, tulimme hyvin toimeen täällä, koska Japella riitti myös huumorintajua ja ilmeisen pitkää pinnaa satunnaisista yhteenotoista huolimatta.
Koulussa meillä oli Erilainen oppija -koulutuskokonaisuus, ja minä suoritin sen lukihäiriöisten oppilaiden kanssa, tai käyttäen heitä tutkimusmateriaalina. Opin sen, että lukihäiriöistä ei pidä arvioida tehtyjen virheiden, vaan tuotetun tekstin kokonaisuuden perusteella. Muutama osoittautui aivan huipuksi, siis lahjakkaaksi kirjoittajaksi.
Ei vissiin aukene erinomainen hallitusohjelmakaan.
PoistaSiis jos haluat avata keskustelun Orpon hallitusohjelman terveyskohdista, sinun tulee aloittajana mainita, mikä niissä mättää tai mikä on hyvin.
PoistaItselläni on käsitys, ettei Kiurun sotesta ole vielä kansan kokemuksia saatavilla, joten ei Orpon hallitus voi puuttua epäkohtiin, ennen kuin näitä kokemuksia kansalta ja terveydenhuoltohenkilöstöltä on. On toistaiseksi vain uhkakuvia.
Niin, kokemuksia ei ole saatavilla, mutta hyvinvointialueiden rahoitusta halutaan siirtää pörssiyhtiöille ja tuotot paratiisisaarille.
PoistaJa tämä oli tosio?
PoistaEn kyllä huomannut sitä ohjelmassa.
No nyt tuli aikamoista tekstiä, Noora.
VastaaPoistaEi tuommoinen voi olla totta, että terveydenhuollossa yksityissektorin aseman parantaminen sopii oikeistolle "vallan hyvin". Oikeistolaisuus ei käsittääkseni tarkoita sitä, että ihminen on rikas. Oikeistolaisuus on myös ideologinen aate, johon liittyy vaikkapa isänmaallisuus ja perinteisten arvojen kunnioittanminen. Korostan erikseen sitä, että isänmaallisuus ei puolestaan tarkoita ahdasmielisyyttä eikä kansainvälisyyden pitämistä huonompana.
Joskus minusta tuntuu siltä, että moni vasemmistolaisena itseään pitävä on huomattavasti ahdasmielisempi ja tuomitsevampi kuin joku oikeistolainen. Esimerkiksi en ole koskaan lukenut niin herjaavaa vihapuhetta kuin tänä kesänä opposition kynän kärjestä on pursunut.
Täällä pikkukaupungissa tavallisilla duunariperheilläkin on lapsilleen kallis vakuutus, jonka turvin lapset pääsevät yksityislääkärille, jolta aikoja saa samana päivänä. Ilman näitä muutamia yksityislääkäreitä jonotus lääkärille kestäisi päiväkausia, terveyskeskus kun ei ole auki kuin päiväsaikaan arkisin.
Enkä tiedä ainuttakaan naista täällä, joka ei käyttäisi yksityistä gynekologia, koska terveyskeskuksesta ei saa lähetettä yleistarkistuksiin ja jos saa, aika on kuukausien päästä sadan kilometrin päässä Kela-kyydillä, 50 euroa. Kun tuohon panee 50 euroa lisää, saa jo sillä lähes kokonaan gynen vastaanoton.. Totuus on se, että tavalliset pienipalkkaisetkin ihmiset turvaavat täällä yksityissektoriin, koska on pakko, Sitten säästetään muusta, vaikka ruoasta ja vaatteista, mutta lääkäriin on mentävä.
Minusta tuo puhe rikkaasta oikeistosta, joka haluaa yksityissektorin korvattavaksi, on siis aika julmaa. Tämä hoidon puute on ilmeinen maaseudulla. Ei täällä erikoislääkäriin pääse, kun tarve on. Suomen systeemi on neuvostoliittolainen.
Haikeudella kuuntelen aina siskon puhetta Saksan terveydenhuollon systeemeistä. Jokaisella kansalaisella ja perheellä on oma kotilääkäri, joka tuntee perheen historian. Lääkäri antaa rokotteet, pyytää vuosittaisiin tarkastuksiin ja katsoo reseptit ja tutkii potilaan luometkin vastaanotolla ja ohjaa luomenpoistoon samantien. Soittelee kotiinkin ja muistuttaa rokotuksista ym.
VastaaPoistaKunpa tämä hallitus älyäisi mullistaa terveydenhuollon, mutta epäilen, ettei se sitä tee, vaan katsoo ensin soten tulokset.
Joskus voisi kysyä asiakkailtakin, mitä nämä haluavat verorahoillaan tehtävän.
RKP on lähes aina hallituksessa siksi, että he ovat niin helppo apupuolue - puolueen missio on ruotsin kieli ja sen puolustaminen. Muuten he ovat joustavia yleisliberaaleja, jotka solahtavat helposti niin oikeistolaista kuin vasemmistolaistakin politiikkaa ajavaan hallitukseen.
VastaaPoistaAinoastaan nyt he hieman teatraalisesti nikottelevat, kun pitäisi sopia yhteen rumia puhuvien persujen kanssa. Aiemmin heitä ei haitannut pätkääkään, vaikka hallituskumppanina oli diktatuuria ajava puolue.
RKPtä tarvitaan siis vain enemmistön saavuttamiseen, ei mihinkään muuhun. Tietysti heidän yksittäiset ministerinsä ovat yhtä hyviä kuin muidenkin puolueiden, eipä silti.
Tukeeko valtio Saksan mallissa niin, että maksut ovat kohtuullisia vai onko kyse ihan markkinahintaisesta yksityisestä palvelusta?
VastaaPoistaKyseessä on julkinen terveydenhuolto. Tämä hoidetaan terveysvakuutusmaksuilla, joita saksalaiset maksavat kuukausittain veron kaltaisesti palkoistaan ja eläkkeistään. Vastapainoksi voikin sitten marssia sisään terveyskeskukseen milloin vain ja pyytää vaikka poistamaan ne luomensa. Näin siskoni kuvasi tilannetta aiemmin työssäoloaikanaan.
VastaaPoistaEn vieläkään allekirjoita tuota näkemystä, Noora, että oikeistolainen tuntisi olevansa parempi ja etevämpi. Ei se niin mene. Yhtä lailla heissä on epävarmoja ja arkoja persoonallisuuksia, epäonnistujia, kuin missä tahansa suunnassa. Yhtä lailla heille sattuu ikävyyksiä, eroja, kuolemia, sairauksia. Ei rahalla voi pidentää elämää, oikeasti.
VastaaPoistaSaarivaltakunnassa 🇬🇧 on ilmainen terveydenhoito (NHS).
VastaaPoistaKannatan tuota ajatusta, että pikkuprosenttisilla ei ole asiaa hallitukseen. On aika sietämätöntä, että rkp:stä on tullut ikään kuin pääministeri, joka päättää hallituksen kohtalot ja antaa ohjeita muille. Pitäisi laatia jokin muu systeemi enemmistöhallituksen muodostamiseen. Tekee pahaa katsoa Henrikssonin teatteriesitystä.
VastaaPoistaMiten se rahoitetaan?
VastaaPoistaNoora, tämän voisi allekirjoittaa, tuonsuuntaisia ajatuksia ilmassa on. Paitsi että sanoisin niin, että nuoret eivät välitä tiukoista puoluerajoista, olivat ne sitten missä ilmansuunnassa tahansa. Asiat ratkaisevat: oman olemassaolon uhat. Ettei mikään uhkaa mua, koska mä tahdon.
VastaaPoistaLuin, että valtion budjetista menee 12 prosenttia terveydenhuoltoon, joka on nyt romahtamassa. The Guardian kertoo, että hoitojonossa on tällä hetkellä yli seitsemän miljoonaa ihmistä. Hoitajat pakenevat alalta ja katastrofi uhkaa.
VastaaPoistaKyllähän rahakas voi käydä lääkärillä, kun tuntee tarvetta siihen. Mitä nopeammin eri löydökset todetaan ja hoidetaan, sitä enemmän elonaikaa jää jäljelle. Vai onko se ihmisestä kiinni, milloin lääkäriin mennään, kun on aihetta. Onhan vieläkin ihmisiä, jotka eivät lääkärille mene, kuin pakon edessä, jos silloinkaan. Ja rahalla yleensä niitä hoitoja saa.
VastaaPoistaEhkä on parempi niin, että tiukat puoluerajat himmenevät. Helpottaisiko se myös poliittisten asioiden hoitoa. Vai onko kaikki vain silmänlumetta ja kukin puolue on vahvasti omaansa päin. En osaa sanoa.
VastaaPoistaKauniisti ikääntynyt lady maalauksessa. Silmilläni naisella on tipu?, jolla on kissan pää, sylissään. En löytänyt haustani huolimatta tätä maalausta googlekuvista. Maalauksen väritys on iltapäivän lempeää. Jännä ja hieno asetelma tuo harmonisen miellekuvan. Se auttaisi rajauksissa, jos tietäisi maalauksen nimen.
Olet, Iines, virkannut hienon pitsiliinan. Pitsiliinaa en ole ikinä virkannut. Kukat ovat mielen ilo. Luonnonkukat kestävät liian vähän aikaa leikkokukkina, mutta kestävät kuitenkin.
Toki jossain määrin raha auttaa, mutta kannattaa huomata, että yksityislääkäriltäkin joutuu useimmiten yleisen sairaalan hoitojonoon, kun sairautta aletaan hoitaa tai tarkemmin tutkia.
VastaaPoistaHammashoidossa minusta pitäisi olla käytössä jokin palvelusetelijärjestelmä yksityiselle, tai sitten kunnon Kela-korvaukset, koska hammashoidon hoitojonot ovat kaikkialla Suomessa katastrofaaliset. Samoin naisille pitäisi olla palvelusetelisysteemi gynekologille, joita ei ole edes joka kaupungissa. Näin säästettäisiin henkiä rintasyöpien lisäännyttyä koko ajan.
Koko terveydenhoito olisi järjestettävä rinnan yksityissektorin kanssa, jos halutaan terveydenhoitohenkilöstöä lisää ja ennen kaikkea purkaa hoitojonoja. Miksi se oli Kiurulle mahdotonta? Hän uhrasi ihmishenkiä ideologialleen.
Maalaus on maagisen realismin suuntaan kuuluva teos, ja siksi poikkeamat yhdestä totuudesta, linnun jalat. Maalaus löytyy kyllä ihan Google-haullakin ”Andrea Kowch paintings”. Tai täältä:
VastaaPoistahttps://playgroundai.com/search?q=by+Andrea+Kowch
Tästä osoitteesta löytyy hienoja Kowchin töitä, joita ei aina näy Google-haulla.
Kukat saa hyvin säilymään, kun panee ne yöksi ulos. Tykkään leikkokukistakin. Kukkasethan tykkäävät siitä, että niitä myös leikataan, ja nypitään. Minulla mökillä moni yksivuotinen lajike on muuntunut monivuotiseksi, kun leikkaan niitä myös leikkokukiksi. Näin jäljelle jäänyt kasvusto alkaa lykätä uutta kukintoa ja versoa. Juurineen ei saa repiä.
Kuva ei ole Andrea Kowchin vaan tekoälyn tekemä. Se ilmenee jo antamasi sivun osoitteessa: Playground + AI.
VastaaPoista
VastaaPoistaJassoo, uskon sinua, koska itsellänikin oli hankaluuksia löytää kuvan tekijää. Se oli jutussani ensin ilman tekijän nimeä. Olin poiminut sen kuvakirjastoni muistiin ajat sitten.
Mielenkiintoinen tekele, koska huomasin ajattelevani kuvaa katsoessani, missä ovat Kowchille tyypilliset uhkaavat hyönteiset ja linnut ja tulenlieskat. Oli vain nainen ja erikoisjalkainen kissa. Kowchilla on yleensä enemmän outoja yksityiskohtia. Maalauksen värimaailma oli taiteilijalle tyypillinen, mutta pehmeämpi ja romanttisempi. Kowchin särmät puuttuvat. Tämä selittää minunkin tuntemukseni.
Tekoälystä ajattelin jo aiemmin kirjoittaa. Nimittäin eräällä mielisivustollani on mainoksia, joita epäilen tekoälyn sanoittamiksi. Miesääni puhuu muuten asiaa, mutta numeraalit jäävät lauseissa taivuttamatta tyyliin ”vain viisikymmentä eurolla saat tämän laitteen—”
Mainitsemasi "hienot Kowchin työt" ko. sivustolla ovat kaikki tekoälyn avulla tehtyjä. Sivusto on avoin leikkikenttä, jossa on tarkoituskin rakentaa kuvia tekoälyn avulla, esimerkiksi tietyn taiteilijan tyyliin.
VastaaPoistaYmmärsin toki, kun katsoin uudelleen. Ensi vilkaisulla en lukenut tekstejä, katsoin kuvia ja ehdin tuumaista vain sitä, onko Kowch tehnyt uusia maalauksia, kun en ole näihin törmännyt aiemmin.
VastaaPoistaTekoäly on kiinnostava asia ulottuvuuksineen.
Sain juuri whatsappiini videon, jonka tuttavani oli kuvannut pääkaupunkiseudulta. Pieni suloinen robotti pyöri kadulla ja toi ilmeisesti ruokatilausta jollekulle kuvaajan naapurille, asiakkaalle. Näppärästi kääntyi kuin sotilas risteyksissä. Sitä en nähnyt, miten kadun ylitys liikennevaloissa sujui, mutta ilmeisesti sujui. Kauankohan kestää, ennen kuin se kohtaa ilkivaltaa ja kenties murhaajan?
VastaaPoistaSaarivaltakunnassa onkin oikeisto vallassa.
VastaaPoistaKyllä vaan, mutta terveydenhoidon huono tilanne on jatkunut jo yli kymmenen vuotta, ja siihen on useita syitä, myös rakenteellisia itse järjestelmästä johtuvia. Ilmeisesti ilmaiseen hoitoon ei vain ole varaa, ellei veroja koroteta hurjasti. Ja sitähän briteissä ei haluta, koska äänestävät konservatiivit valtaan aina uudelleen.
VastaaPoistaSeuraavissa vaaleissa konsut joutuvat oppositioon. Britit rakastavat NHS:älä, onhan se jo 75 vuotta vanha.
VastaaPoistaRakastavathan meilläkin ihmiset sosiaalisia etuisuuksia, jotka heille on myönnetty. Nyt kun niihin ei olekaan varaa, on itku ja parku täällä hirmuinen ja hallitus on sysimusta rasistihallitus, joka vie köyhien rahat ja tappaa heidän lapsensa.
VastaaPoistaNoora unohti vaatia, että ehdottomasti verotkin pitäisi panna valtion maksettaviksi!
VastaaPoistaEdellä puhutuihin haluan esittää tukeni Mikiksen kommentille. Suomen, Lichtensteinin ja Vatikaanin hiilipäästöt on saatva kuriin. Kun se toteutetaan riittävän voimakkaasti, Euroopan todelliset, muutamat, saastuttajat tulevat synnintuskiin ja itku silmässä kertovat, kuinka eivät aiemmin tajunneet, mutta nyt pistävät hiilihommat poikki ja kansantalouden jäihin. Kiinan Xijingping itkee kyyneeleet valuen: "Nyt minä tajuan, kun Suomikin, aloitamme talouden alasajon välittömästi!"
VastaaPoistaSanna Marinille esitän erityisihailuni. Hänestä näkee, kuinka työläistä voi inhota ja vihata sydämensä pohjasta. Paskaboomereita hän vihaa yli kaiken ja hoitajat mielestään pitäkööt turpansa kiinni, kun ministerit puhuu! (Paitsi tietysti nyt, kun demokratia on kaadettava!)
Äläs nyt, kun Sanna on rakastunut kampaajaansa ja on nyt onnellinen. Ja huippurahakas työ huippupuhujana odottaa. Huippua!
PoistaSanna vaihtoi kampanjasta kampaajaan aika sukkelasti. Samalla metodilla minun, Mikiksen ja Rikun uusi rakas on Alkon myyjä (ja jos valita saa, niin minulla myyjätär).
PoistaAika vähällä media Sannan ja uuden onnen on päästänyt, pari löhöilykuvaa kalliolla vaan ja kyse on sentään maailmantähdestä!
Miksei edes paheksuta sitä, että Sanna valitsi valkoisen miehen (vai valitsiko?). Miksei maahanmuuttaja, Ibrahim tai Mokobatu tai Hui kelvannut!? Piilorasismia, sanon minä, ja media vaan vätystelee.
Jos Halla-aho vaihtaisi muijansa blondiin isotissisen parturiinsa, niin RKP lähtisi hallituksesta kuin alspjut (leppäkeihäs) satans pärkkäle.
Anna-Maja onkin ollut hiljaa viime päivinä. Kenties hän on vaihteeksi hoidellut opetusministerin tehtäviä.
PoistaSyytä onkin, sillä tänään oli jo lukuvuoden ensimmäinen uutinen mediassa opettajien uupumisesta ja loppuunpalamisesta isoissa luokissa. Nyt olisi aika palauttaa kouluun kuri ja järjestys, jotta oppilaat oppisivat edes perustaidot kunnolla. Parannuskohteet ovat selkeitä ja ne suorastaan huutavat korjausta. Koulussa ei tarvitse aina olla kivaa. Myös osaaminen ja oppiminen on kivaa. Ja vastuunkanto.
Kiven lukkarin koulu onkin kaukonäköinen visio nykyajan koulusta: kolmessa vuodessa opitaan hädin tuskin lukemaan.
PoistaNiin, olemme kiertäneet kehää: Kiven lukkarinkoulu on taas täällä.
PoistaMinua vähän surettaa se, että tästäkin halutaan selvitä vain kännykkäkielloilla, rahaa ja oppilaan palveluskuntaa lisäämällä. Halutaan lisää aikuisia hoitamaan oppilaita. Juuri tätähän on viime vuodet tehty ja alaspäin on menty.
Ei, ei siis näin. Ei aikuisarmeija kasvata lasta paremmin. Vika ei ole rahan eikä henkilökunnan puutteessa, vaan resurssien väärinkäytössä. Yksikin opettaja pystyy saamaan luokan kuin luokankin siipiensä alle, jos hänelle sallitaan normaalit pedagogoset keinot.
Kurinpito on a ja o. Oppilas on hiljaa kun opettaja puhuu, jokaisella on vuoronsa, jokainen saa suunvuoron, kun aika on. Muillakin on oikeuksia.
Toinen keino on oppilaan vastuuttaminen omasta työpanoksestaan ja oppimisestaan. Opettaja ei kaada oppia lapseen.
Kolmas on vanhempien vastuuttaminen lapsensa kasvatuksesta - koulu opettaa, vanhemmat kasvattavat jälkikasvunsa. On vanhemman, ei opettajan häpeä, jos lapsi häiritsee muiden oppimista tai kiusaa muita.
Lisään vielä: sanktiot.
PoistaKiusaajaa ei tarvitse ymmärtää. Ei se kiusattua auta, ja kiusattu on auttamisen oikea kohde.
Luokalle jättäminen, ehdot eli suorituskoe syksyllä. Arvosanat kohdilleen.
Tunnilta poistaminen hiljaiseen tilaan ilman kännykkää ja virikkeitä.
Oikeus osallistua opetukseen on ansaittava.
Ynnä muuta.
No juu, kyllä valtio pitää meistä kaikista huolen! Vetäydynkin tästä sohvalle lonkkaa vetämään kuin Uuno Turhapuro, ja odotan valtion ja kunnan palveluja huusholliini, miel. hanhenmaksapalleroita ja Coq au vin.
VastaaPoistaVoi veikkoset ja siskoset, asiat tärkeysjärjestykseen niin ihmiskunta pelastuu. :) Rahaahan ei puutu ja lisää voi painaa.
VastaaPoistaEi ihmiskunta kuitenkaan pelastu, Noora. Joskus epäilen sitäkin, onko ihminen muka niin suuri voima, että pystyisi tuhoamaan Telluksen. Tuntuu, että luonto kävelisi tuhonkin yli ja uudistaisi itsensä parin uuden jääkauden jälkeen. Ihminen sen sijaan voi tuhoutua.
VastaaPoistaTotta. Maapallon tuhoaminen on kulunut kielikuva, jolla tarkoitetaan vain ja ainoastaan sitä, että ihan omien toimiemme takia ympäristö muuttuu meille ihmisille epämukavaksi.
VastaaPoistaIhmiskunta on lupiini ojan penkalla. Viikatemies tulee ja niittää. Maapallo kiittää.
Ihminen ei ole dinosaurusta kummempi. Meistä jää jäljelle vain joitain relikteja hiljalleen jäätyvän maankuoren pintaan. Viimeinen ei sammuta valoja. Pimeys sammuttaa viimeisen ihmisen.
VastaaPoistaAsiasta toiseen: eikö maakuntiin ole vielä kiirinyt tieto, että Espoon Teatteri on nyt &.
VastaaPoistaSiis et-merkki, ei muuta. Nauroin ääneen, kun luin uutisen. Itsekin näissä kahinoissa melskanneena nostan hattua päättäjien rohkeudelle. Palautehan on ollut, kuten arvata saattaakin, ällistyneen tuomitsevaa.
Itse olisin ehdottanut, että &-merkki olisi pelkkä logo, ei nimi. Koska eihän se nimi olekaan, vaan merkki. Siis Espoon Teatteri & tai Espoon & Teatteri. (& = ET).
Mutta kahden vuoden kiivaan suunnittelun jälkeen ulos uunista putkahti maailmat yhdistävä et-merkki. Paljonkohan suunnittelu maksoi?
Eniten minua sen visuaalisessa hahmossa ihmetyttää, että sehän vuotaa verta…!? Viittaakohan se espoolaisiin veronmaksajiin?
Katsokaapa linkistä, miltä teatterin nimi näyttää:
Poistahttps://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000009793770.html
Minä näen kuviossa kaksi toistensa puoleen keskittynyttä ihmishahmoa, siis varsin kauniin ja hartaan kuvan.
Merkkinä, logona, oivallus on nokkelan hauska, mutta pelkkänä nimenä, siis kirjoitettuna sanana se ei toimi jouhevasti. Pelkkä & kun tuo mieleen paljon muuta, mutta ei taatusti Espoon teatteria. Lisäksi &:n taivuttaminen on hankalaa: Mennään &:iin tai mennään &:hen.
Joku vertasi nimeä Q-teatteriin. Asia ei kuitenkaan ole sama, nimet eivät ole keskenään vertailukelpoisia. Q-teatterissahan on nimessä mukana sana teatteri, jota &:ssä puolestaan ei ole, koska teatteri on jo merkissä &. Ei voi siis kirjoittaa &-teatteri, koska se olisi e-teatteriteatteri.
Summa summarum: kirjoitettuna nimenä huono, logona hyvä,
Kannattaa muuten lukaista tuosta sivupalkistani viestintäkouluttaja Katleena Kortesuon mainio parodiointi tästä logonimestä.
PoistaKieli muuttuu, nyt on merkki se napakymppi, etten sanois näin, siis 10. Mahtavaa!
PoistaMut ihan aikuisten oikeesti, en tykkää, siis näin 👎.
Jaa, miks en tykkää. No, mielikuvitus on asetettu aivan omituisiin uomiin. Aivotyöskentely pannassa. Siksi.
Missä on perinteinen, hyväksi koettu mainos. Merkit on merkkejä, sanat sanoja ja kuvat kuvia.
Toisaalta on niin, että tässä ehkä tavoite onkin provosoiva, niin kuin tekijät itsekin ilmoittavat: halutaan herätellä keskustelua ja ajatuksia. Ihan kannatettava ajatustapa.
PoistaMitä niukempi anti, sitä enemmän jää tilaa katsojan tai kokijan omille ajatuksille ja mielikuvitukselle. Vai mitä?
Mitä kieleen tulee, nyt on kielletty myös spurgu-sanan käyttö lasten opetusmateriaaleista, joissa sana esiintyi sitaattina Kreetta Onkelin kirjasta. Pitää sanoa ”henkilö, jolla on päihdeongelma”.
PoistaAaarrrggghhh, tätä hupsujen sievistelyä! Kunpa näkki veisi kaikki tekopyhät wokettajat lähimmän kurajoen syvyyksiin. Kieltää nyt rikas kielenkäyttö lapsilta ja esittää tilalle köyhää ja byrokraattista kapulakieltä. Hävetkää näivettäjät!
Ideahan on kyllä ihan ok, yllättävä ja herättää keskustelua. Samaa metodia voisi suositella muillekin.
PoistaEsim. Turkan aikaiselle teatterikoululle olisi sopinut logoksi huutomerkki. Vantaan teatteria, jos sellainen on, kuvaisi kysymysmerkki. Ateneumille sopisi piste - ”Se on Ateneum. Piste.”
Forssan teatterin logo olisi tietysti V. Tai voisihan se olla myös pumpulissa köllivä pikku pee. Huittisten teatterille omiaan olisi ’ - siis heittomerkki. ”Heitä huolesi huitsin teatteriin”.
Vielä puuttuu logo RKPn harrastamalta rasismiteatterilta… ei tule mieleen kuin pyöreä ”å” sitaattien kera.
Mitä spurguihin tulee, niin eihän heitä enää näe edes Hakiksen kulmilla! Uusi aika, narkkarit ja kaupustelevat mamut ovat vallanneet kulmien ilmatilan.
PoistaNiin, Iines, miksi provosoisi, jos itseä ei provosoinnuta vaikka provosoitaisiinkin. Päätän itse, mikä maksaa vaivan.
PoistaKun on leikin aika, leikkikäämme. Silloin saa tulla, kuin lapinkapasta.
Miten minusta tuntuu, että kaikkialta spurgut, nuo rantojen miehet ja naiset, ovat vähentyneet. Onkohan sosiaalihuolto saanut valtaosalle asunnot?
PoistaStadissa kuitenkin heitä täytyy vielä olla, koska siellä vietetään kodittomien yötä, jolloin hyväntekijät ovat liikkeellä. Turussa aikoinaan näin muutaman.
Yhden surullisen hahmon ritarin muistan vieläkin. Katsoin bussin ikkunasta aamuhämärissä, kun Aninkaisten sillan alla kulki vanha mies, talvipakkasessa ratakiskoja pitkin ilman kenkiä, toisessa jalassa sukka putoamaisillaan jalasta. Takki auki, hatutta. Muistan hänen ääriviivansakin ja ontuvan kävelyn rytmin. En pysty unohtamaan tätä näkyä ilmeisesti koskaan?
Jäin ihmettelemään Ripsiksen ilmaisua ”tulla kuin lapinkapasta”. Se ei ole minulle tuttu, mutta ymmärrän tietysti merkityksen.
PoistaSiis vastaava kuin turkin hihasta eli paljon, runsaasti, hirveästi, kauheasti ja ihan saatanasti. Ilmaisua käytetään kai satahämeen seuduilla.
Mutta mikä ja millainen vehje on lapinkappa? Onko se mitta? Voiko sanoa ”sataa kuin lapinkapasta” eli saavista kaatamalla?
Kas kun minä en ole ennen kuullut sanaa "lapinkappa", vaikka olen murrekartassa tämän sanan käyttöalueen reunassa, ja vaikka tarkistukseni mukaan meidän kuntaamme liitetyssä kunnassa on kyseistä sanaa käytetty.
PoistaHetken jo nimittäin epäilin, että Riprikselle lipsahti kirjoitusvirhe, ja tarkoitus oli sanoa jotain Lapin kaupasta tms.
Lapinkappa-sanan alkuperää ei murresanakirja kerro tarkemmin kuin mitä tässä jo on kuvattu, eikä etymologinen sanakirjakaan tunne sanaa.
Itselle tulee mieleen tässä vähän samantyylinen kuvio kuin naisten romanipuku: helmoihin mahtuu tarvittaessa vaikka pölynimuri, jos sellainen pitää huusholliin saada (ei sis. rasism., leikkimielinen ilmais. Ehkä sinne lapintakin allekin mahtuu.)
Siis käsitin yllä "kapan" takkina, kappa = takki tai kaapu. Voi se olla mittakin, jossa ei ole pohjaa ollenkaan tai on epämääräinen ja runsas.
PoistaTapsa, täällä Lounais-Suomessa hyvin tuttu sanonta. Ihan oikein ymmärrät merkityksen. En tämän enempää osaa valaista asiaa lapinkapasta. Olen kyllä aina ymmärtänyt sen mitaksi. Kappa on ainakin täällä sekin mitta. Torilta usein ostetaan perunoita kapoittain.
PoistaKuvitella! Olen äimänkäkenä, koska en ole kuullut sanaa koskaan.
PoistaSiis en epäile sanaa ollenkaan, kunhan mietin, ketkä näillä kulmilla lounaassa ja lännessä sanaa oikein käyttävät. Lapsuudessani en ole kuullut, sillä minulla on aika terävä muisti ollut aina, en koulussa, enkä niinä kymmenenä vuotena, jotka asuin Turussa. En murrekursseilla yliopistossa. En mökkiseuduilla lounaisella rannikolla, en Satakunnassa. Muistaisin näin hauskan sanan, jos se olisi vastaani tullut.
Vaan aina on aika oppia uutta, nähtävästi.
Kajaanissa jonotin vuonna vuonna 1986 yli 9 h päästäkseni pääterveysaseman päivystyslääkärille. Meitä oli yli toistakymmentä odotussalissa ja aina joku kiireellinen tapaus meni jonon ohi. Ihan vain muistutukseksi, mitä elämä oli ennen soteuudistusta.
VastaaPoistaKissan villat! Kesällä viimeksi oli Hesarissa kirjoituksia, joissa mm. syöpäsairas ihminen oli jonottanut stadissa koko päivän, samoin muuan vanha ihminen oli jonottanut samaiset yhdeksän tuntia ilman evästä, siis Helsingissä, jossa on klusterikeskittymät.
PoistaJa juuri luin, että jopa ambulanssikyydittävät joutuvat odottamaan tunteja hotoon päästäkseen jonossa. Aikoja ei edelleenkään saa niin kuin on luvattu.
Meitähän viedään lukemani mukaan vauhdilla kohti etävastaanottoja ja digilääkintää, robottihoitoja.
Pienten terveyskeskusten olemassaolo olisi suuri apu noiden isojen keskusten kasvanaiden ruuhkien purkamiseen. On käsittämätöntä, ettei ihmistä, potilasta ja asiakasta ole ollenkaan kuunneltu sotea värvätessä.
PoistaKrista Kiuru on ollut demareista suosikkini tarmokkuutensa vuoksi, mutta tässä sotessa hän ajoi metsään. Tämä on neuvostoliittolainen joukkohauta ihmisille.
Ketäs teillä on hyvinvointialueen valtuustossa?
PoistaValtuustossa on jäseniä pilvin pimein, mutta varsinaista päätäntävaltaa käyttää tietenkin hallitus, johon kuuluu eniten demareita, mm. puheenjohtaja, ja tukena muutama vasuri.
Poista"Satakunnassa on muutaman viikon sisällä ollut tehohoitoa vaativia myrkytystapauksia, jotka ovat aiheutuneet nuorten juomasta pakkasnesteestä."
PoistaVika voi myös olla muualla.
Siis mikä vika? Nyt putosin kärryiltä.
PoistaKerroin vain mikä oli tilanne Kajaanissa 80-luvun-puolivälissä. Tätini matkasi Kuhmosta, yli 100 km, että pääsi lääkärille.
VastaaPoistaIhan hyvä kun kerroit, Anonyymi. Saatiin vertailukohta nykyiseen. Eli meno ei ole muuttunut noista tädin ajoista. Täältäkin tulee lääkäriin lähes 100 kilometriä, siis vuonna 2023, jos terveyskeskus lakkautetaan. Yleensä täällä pienissä keskuksissa odotusajat eivät ole olleet pitkiä, korkeintaan tunnin verran. Siksipä nämä pitäisi säilyttää.
PoistaEikö Tapsakin ole Kainuusta? Kuulisin mielelläni hänen kokemuksistaan.Kainuussa 100 km ei ole matka eikä mikään! Pikkuveljeni riiasi tyttöä Kemistä ja kuskasi kotia. Mieheni isä kyyditti nuorena tulevaa vaimoaansa 30 km polkupyörän tarakalla kotiin illanvietosta. Meillä oli kesämökki Koutaniemen kylässä ja kävelin teininä pari tuntia 15 km että pääsin sivistyksen pariin.Tämä siis 80-luvulla.
VastaaPoistaEtelässä vaan tuo satakin kilometriä lääkäriin on pitkä, etenkin kun matkalla ajetaan ohi muutamankin lakkautetun terveyskeskuksen kohti ison kaupungin kolossaalista sairaalaklusteria.
PoistaEvan tutkimuksen (2022) mukaan ihmisten mielestä terveydenhuolto toimii Suomessa huonosti. Tyytyväisiä oltiin lähinnä yhteen asiaan: terveyspalvelujen eli terveyskeskusten läheisyyteen.
Nyt kun tämäkin muuttuu, kun läheisyys viedään pois ja kun näkyy merkkejä siitä, että hoitojonot kasvavat entisestään sotessa, odotusajat säilyvät pitkinä, niin kyllä tässä tyytymättömyys kasvaa, kun ihminen, asiakas on unohdettu.
Tilanne ei tietenkään haittaa niitä ihmisiä, jotka asuvat paikkakunnilla, jonne sairaalat keskitetään. Paitsi toki siinä, että jonot kasvavat entisestään heidän edessään.
Syntyjäni olen Pohjois-Pohjanmaalta, mutta kasvanunna Kainuussa, kaivoskylässä.
PoistaTiedän hyvin Koutaniemenkin, hyvä tuttava asusteli siellä. Sieltä Leino taisi napata runonsa nimen ”Kouta, kolkko miesi”.
Ja kyllä, sata kilometriä oli nuorena meidän kotireviirimme raja kun tansseissa ja riiuulla käytiin. Olen kertonutkin miten myöhästyin Vaalassa saattoreissulla bussista, oli kylmä syystalvi, mutta lähdin pokkana yönselkään kävelemään, matkaa oli vain 70 km.
Kun me olimme tanssi-iässä, siis lukioikäisiä, vielä koulussa, tuli muotiin liftaus. Se oli kivaa ja jännää.
PoistaKävelimme Turku - Tampere-valtatien varteen ja peukut pystyyn. Näin päästiin kätevästi isoihin kaupunkeihin ostoksille ja vaatteita ja levyjä katselemaan. Hyvin sai kyytejä, mutta aina joskus ei saatu, vaan jouduttiin odottamaan tuulessa ja tuiskussa. Mitään vaaroja ei pelätty. Mutta siis pitkät välimatkat ratkaistiin näin.
Nimenomaan, minäkin luotin siihen, että joku ottaisi kyytiin, vaikka yö jo olikin.
PoistaKaksi autoa siellä vain sinä yönä samaan suuntaan ajeli - ja molemmat ottivat kyytiin! Toinen matkan alkupäässä, toinen loppupuolella.
Laskeskelin, että kävelin ehkä vain 30 km. Varhain aamulla kun auto jätti minut risteykseen, josta oli vain 6 km kotikylään, tuntui kuin olisin jo perillä.
Liftaus on nyt kasvaneen hyvinvoinnin myötä jäänyt nuorilta kokematta. Ellei itsellä ole autoa, jollain kaverilla on.
PoistaTäällä Satakunnanssa henkilöautot lisääntyvät edelleen koko ajan, koska julkinen liikenne on vähentänyt vuorojaan radikaalisti isoihin kaupunkeihin. Enää ei pääse esimerkiksi täältä pikukaupungista aamuksi Turkuun, vaan jos on vaikka siellä tapaaminen kello kymmeneltä, pitää mennä jo edellisenä iltana ja yöpyä hotellissa ellei mene omalla autolla.
Suomessa on aika turha puhua julkisen liikenteen lisäämisestä ja omien autojen vähentämisestä. Maaseutu on iso ja avara, eikä tänne ikinä tule kattavaa julkista liikennöintiä. Täällä on pakko pitää omaa autoa, sanoi Sofia Virta mitä hyvänsä.