2.8.2023

Armoa, ei Siperiaan!


Näinä median hyökkäyssodan päivinä ihminen katsoo epäuskoisena horisonttiin ja kysyy kaiken tarkoitusta, ja kärttyisimmät meistä kyselevät jopa kaiken loogisuutta, kaksoisstandardienkin.

Miksi jokin media kysyy maahanmuuttajataustaisilta, työn perässä Suomeen muuttaneilta, mielipidettä puhemiehestä, joka on saanut tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan? Eivätkö vastaukset ole itsestäänselviä?  Miksi taas edellisestä puhemiehestä ei kysytty, vaikka kyseinen poliitikko oli tuomittu rikoksista?  Kuulostaa pahalta ja päätän tarkistaa, millaista kiihotustoimintaa nämä puhemiehet ovat harrastaneet. 

No kyllä vaan, harrastettu on. Nykyisen puhemiehen KKO-tuomio tuli väitteestä, että islaminuskonto on pedofiliauskonto ja että ryöstely ja verovaroilla loisiminen on somalien kansallinen ja ehkä suorastaan geneettinen erikoispiirre. 

Siis islamhan ei ole pedofiliauskonto, sillä tyttölasten naiminen ei ole islamissa pedofiliaa eikä asiasta solvaaminen kuulu sananvapauden piiriin, vaan on rangaistava teko Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan. Puhemies menetteli siis väärin, eli me olemme Suomessa suvaitsevia: muslimi voi naida lapsen uskontonsa vuoksi. Päivi Räsänen taas ei voi toimia uskontonsa mukaan, koska hän on kristinuskoinen, ei muslimi.

Tämä puhemiehemme pedofilian pilkka on siis meille länsimaisille ihmisille hirvittävä lausunto, vaikka se mukaileekin Kaleva-lehden kivaa tokaisua vuodelta  2009: ”Päissään surmaaminen on [suomalaisten] kansallinen, ehkä suorastaan geneettinen erityispiirre.” Puhemies sai sanktionsa, koska vierasta ei pilkata, suomalaista saa.

Vaan millainen oli edellisen puhemiehen, Antti Rinteen tuomio, josta ei havaintojeni mukaan media ole suorittanut kansalaiskyselyä eikä haastatellut Tampereen yliopiston  asiantuntijoita. Rinne sai toimia puhemiehenä rauhassa. Minäpä tutkin tämänkin, kun kerran elämme tutkivan journalismin kautta.

Harrastettu on Rinteelläkin, talousrikoksia, matkalaskujen perusteettomia nostoja, taloyhtiöltä  varastamista, mitä pidän itse röyhkeimpänä rikoksena, yksityisten pienten ihmisten pettämistä. Lisäksi on lainvastaisten lakkojen laajaa organisointia. 

Vaan kiva tietää, että demareilla ja kaikilla muillakin riittää uskoa oman puolueen ihmisen muuttumiseen vuosien saatossa, rikolliseenkin. Olisiko hyvä antaa yleisemminkin  erehtyneelle mahdollisuus korjata elämänsä suuntaa, vai mitä te ajattelette? Onko kerran rikollinen todellakin aina rikollinen, niin kuin meille nyt mediassa opetetaan? 

Tänäänkin media on kaivanut ministeri Rydmanin entisen heilan naftaliinista arvioimaan ministerin henkistä tilaa. Pieni ihminen tämän sodan keskellä joutuu kysymään, miten pitkälle median hyökkäys hallitusta vastaan oikein etenee? Onko tämä enää minkäänlaista journalismia?

Jos Orpolla pysyy polla kasassa ja sydän ehjänä, on meillä kyllä kaikkien aikojen pääministeri. Ketään pääministeriä eikä ainuttakaan hallitusta ole kohdeltu kautta historian näin raa’asti ja halveksien, ilman, että hallitus on tehnyt ainuttakaan virhettä.

Pitäisikö meidän kaikkien yhtyä nyt median viitoittamaan tiehen: armoa ei, hallitus Siperiaan. Arveleeko media todella, että nyt kaadetaan kelvoton oikeistohallitus ja pidetään uudet vaalit. Ja että väärin äänestäneen tyhmän kansan  silmät on nyt avattu, ja se näkee, että herrojen ja narrien kanssa ei pidä lähteä marjametsään. Katin kontit ja kissan villat! Sehän nähdään.

(Valokuva Iines 07/2023)

61 kommenttia:

  1. Kiitoksia hyvästä kirjoituksesta! Toit esiin paljon uusia näkökohtia.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Nils-Aslak. Kesällä tulee seurattua polittiisia uutisia ja maailmanmenoa tarkemmin, kun kaupungin kohina ja rutiinit jäävät pois ja on aikaa keskittyä siihen, mitä media meille kertoo. Viestintäkeinot ja tyylit ovat mielenkiintoisia tarkkailla.

    VastaaPoista
  3. Huomasin juuri, että on sitä ennenkin poliitikkoja, persuja tietenkin, saatu nalkkiin hallitusneuvotteluvaiheessa suuren vaalivoiton jälkeen.

    Nimittäin vuonna 2015 narahti entinen kristillinen, silloinen perussuomalainen Toimi Kankaanniemi seksiviestittelystään vieraan naisen kanssa. - Nussittuna nukkuisit paremmin, kirjoitti tämä hurskas aviomies naiselle, joka ilmiantoi viestit medialle. Seuraavissa vaaleissa kostautui, mutta myöhemmin Kankaanniemi vielä palasi eduskuntaan. Alla on linkki, jossa kirjoitin jutusta:

    https://inez54321.blogspot.com/2015/05/miesjolta-petti-harkintakyky.html

    VastaaPoista
  4. Halla-ahon jutussa minua ärsytti eniten se, että vaikka kyseessä oli tietoinen provokaatio, niin sitä käsitellään irrallisena tapauksena yhteydestään irrotettuna.

    Halla-aho kun kertoi kokeilevansa, saako suomalaisesta sanoa sellaista mitä ulkomaalaisesta ei saa - ja vetosi nimenomaan tähän Kalevan juttuun, jonka hän vain muutti muotoon, josta tuomio pätkähti.

    Vielä enemmän minua ärsyttää se, että nykyisin media ei asiaa kauhistellessaan mainitse sanallakaan kyseessä olleen provokaatio.

    Se on sen lajin valehtelua, jota voi odottaa Venäjältä ja muilta diktatuureilta, ei suomalaiselta medialta.

    VastaaPoista
  5. Kaikki kaivut ovat kontekstistaan irti, ja se on tietoinen metodi. Näin luodaan menneestä preesensiä. Ja se on uponnut, kuten huomataan Ylen uudesta gallupista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisäänpä vielä, että mielestäni suurin totuudellinen erhe nyt vallitsevassa retoriikassa on puhua tietyistä termeistä oletusasetuksina määrittelemättä niitä. Kansa, joka ei tunne viestinnän lakeja, on omaksunut ne nettipuheeseensa, joka on selkeästi eräänlaista itselle hyväksyttyä vihapuhetta, mutta jota ei mielletä sellaiseksi, koska se on sen mielestä oikeutettua kritiikkiä oikeistohallistusta kohtaan.

      On aivan yleistä puhua hallituksen rasisteista, ja tämä menee arvostettujen laatumedioitten seulan läpi kuin sula voi. Aamun Yle-televiossa puhuttiin rasismipuheesta, johon kansa on kyllästynyt. Totuus on kyllä se, että rasismista puhuu preesensissä media ja oppositio eikä oikeita rasisteja tai rasismia näy mailla eikä halmeilla, ei preesensissä. Tempus on vaihtunut itsestään. Meillä on nyt rasismiongelma, vaikkei hallitustyössä näy rasismia.

      Poista
  6. Hallituspuolueiden gallupsuosio on 46,9%, oppositiopuolueiden 51,4%. Marinin kaudella ei opposition kannatus ollut kertaakaan hallitusta suurempi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän tämänkertainen opposition nousu johdu paljon tästä kaikesta rasismiretoriikasta, jolla on kuukausikaupalla kammettu hallitusta nurin. On selvää, että se tuottaa tuloksia. Media on neljäs valtiomahti, ja se tietää sen.

      Poista
    2. Ehkäpä olisi pitänyt jättää se rasismi sikseensä.

      Poista
    3. Rasismiin tulee tietenkin puuttua, se on halveksittava ilmiö. Siitä tulee kuten rikoksistakin olla kuitenkin selkeä senhetkinen näyttö, ei menneisyydestä kaivettuja irtolauseita. Meistä jokaisen viestinnästä voitaisiin irrottaa yksittäisiä tuomittavia lausahduksia.

      Omassa blogissani oli kerran henkilö, joka siteerasi minua niin, että jätti ei-sanan alusta pois, ”ei” oli lauseen ensimmäinen sana. Näin koko asia keikahti päälaelleen, enkä voinut kieltää, että lause oli minun.

      On vaikea pitää oikeudenmukaisena sitä, että henkilö tuomitaan kymmenenkin vuoden takaisten tai käyttöyhteydestään irrotettujen yksittäisten poimintojen vuoksi rasismista. Viestinnän lakien mukaan viestin konteksti on olennainen osa merkityssisältöä. On aika yllättävää, että toimittaja ei tiedä tällaista perusasiaa. Ja jos tietää, asia näyttäytyy vielä kummallisemmassa valossa: kyseessä on tahallinen alkeellinen harhautus.

      Poista
    4. Ei se tietenkään hallituksen vika ole jos sen kannatus Laskee. Marinin vika se.

      Poista
    5. Nämä joka kuukausi tehtävät gallupit ovat hieman älyttömiä, niiden ainoat hyötyjät ovat media ja kysely-yhtiöt.

      Valtakunnallisessa gallupissa kysytään parin kolmen tuhannen ihmisen mielipidettä puhelimitse. Toki heidät periaatteessa valitaan vastaamaan äänestäjien koostumusta, mutta gallup ei silti ole vaali. Desimaaleista ei kannata hurrata.

      Oikeasti puolueiden ja ehdokkaiden kannatus mitataan vain ja ainoastaan vaaleissa. Muu on lähinnä populismia ja viihdettä. Toki kiinnostavaa ja mukavaa ja synnyttää kiivasta keskustelua.

      Poista
    6. Anonyymi, jos vastavalitun hallituksen suosio laskee ennennäkemättömän mediajahdin jälkeen, on kyllä selvää että jahdilla on vaikutusta.

      Hallitus ei ole saanut tilaisuutta aloittaa työtään kunnolla, sillä sitä on koko ajan häiritty ja painettu päälle kuin yleinen syyttäjä. Tätä ei voi kukaan kiistää, sillä sokea reettakin näkee häirinnän tavoitteellisuuden.

      Olisi ihme, jos ei mediajahti olisi saanut rasismisanomaansa ollenkaan perille. Tottakai se on saanut, sillä se on oppositiolle mieleen ja mediaa ja oppositiota yhdistää yhteinen tavoite, jota ei edes tarvitse ääneen sanoa.

      Poista
    7. Nyt kun oma luottoni mediaa kohtaan on kärsinyt kolauksen, en tiedä enää, miten suhtautua edes niiden vaaligallupeihin. Enimmäkseen taidan kuitenkin luottaa niihin, mutta pieni epäilyksen siemen jäi kytemään.

      Jos kerran lehtien lukijaa tai televisionkatsojaa manipuloidaan, miksi ihmeessä ei gallupiin vastajaa?

      Poista
    8. Onneksi sinua ei kukaan manipuloi, ei edes perussuomalaiset. olet MV-lehti.

      Poista
    9. MV-lehtihän on kuollut? Jos nyt tarkoitamme samaa lehteä.

      Kuulepas, Anonyymi. Minua on vaikea manipuloida viestintätaustani vuoksi. Olen opiskellut ja opettanut nimenomaan viestintäpainoitteista suomen kieltä ja kirjoittamista ja vaikuttamisen teorioita. Olen lisäksi luonteeltani kriittinen epäilijä, enkä nielaise mitään ensipuremalta, harvoin toiseltakaan.

      Se, mitä ja ketä puolustan, juontaa puolustettavan uhristatuksesta, jonka koen eri tavalla, mitä monet tarjoavat.

      Minusta Orpo ja hallitus persuineen on halveksitumpi ja suuremman sorron kohde kuin perinteiset uhristatukset, joilla on jo auttajansa. Ei Jeesus kulkisi taluttamassa Ali Mahomedia Mannerheimintiellä, silllä häntä talutetaan jo. Hän taluttaisi kaikkien hylkäämän syntisen naisen, Riikka Purran tai kaikkein kehnoimman persun, joka lienee TH.

      Poista
    10. Vaan Mika Aaltola lähti sitten sekoittamaan presidenttipeliä.
      Mielenkiintoista nähdä kuis käy ennakkoasetelmien?

      Poista
    11. Todella, Noora. Ja varmaan uusia ehdokkaita vieläkin ilmaantuu. Vaan ei ketään oikeasti innostavaa ihmistä. Alan kohta kääntyä Rehnin puoleen, koska hän on niin harmaa ja näkymätön. Kenties hän on viisas mies? Tulee takaa eturiviin?

      Poista
    12. Vaikka Häkkänen jo melkein ilmoittautui, niin aamu-terveessä odotettiin vielä Stubbia ja Urpilaista.

      Stubb voisi hieman menestyäkin, värikäs kun on, mutta Häkkästä ja etenkin Juttaa odottaisi Lipponen/Vanhanen-efekti eli 5 prossan kannatus.

      Kumma ettei Kokoomus ottanut Aaltolaa, vaikka tämä median mukaan oli tyrkyllä?

      Toistan vanhan veikkaukseni, joka pohjautuu politiikan keskellä kasvamiseen: loppusuoralla vastakkain on HH-kaksikko - Haavisto ja Halla-aho.

      PS. Voin esittää vaalimatemaattisen laskelmankin, jos kiivaasti vaaditaan.

      Poista
    13. Häkkäsessä on karismaa ja presidentille sopivaa jäyhyyttä - presidenttiys ei ole paikka, jossa titteliä tuuletetaan. Kyseessä on instituutio, ja jokuset instituutiot ovat hyvästä. Vaan siis mielestäni Häkkäsen aika ei ole vielä, näytöt puuttuvat, eduskuntatyö.

      Ajattelen niin, että värikkyys on pikemminkin este presidentille kuin avu. Ei kai presidentin tehtävä ole huvittaa kansalaisia olemalla värikäs.

      Jos minulta kysytään, hyvä presidentri ei ole pelle eikä kansanmiellyttäjä, vaan rohkeasti kriittinen oman tiensä kulkija, joka ei hymyile jokaiselle vastaantulijalle eikä auvaitse jokaista trendiä.

      Poista
    14. PS Minusta Mika Aaltolaltakin puuttuvat vielä poliittiset näytöt. Hän on kirjoittamaton taulu Häkkäsen tavoin.

      Poista
    15. Anteeksi lyöntivirheet yllä edellisessä viestissä. Söin samalla aamulla pihan sammalikosta löytämiäni kantarelleja, paistettuina, ja näköni himertyi nautinnosta.

      Poista
    16. Ihmettelin kun välillä puhut järkevästi mutta se oli sienien vika.

      Poista
    17. Kantarelleilla ei liene hallusatorisia vakutuksia. Ateria oli herkullinen, olen ravittu.

      Poista
  7. Laitoin tonne edelliseen ketjuun kysymyksen ja kysyn nyt tässäkin, että mihin salattuun tietoon perustuu käsitys, että "Tiitisen lista" on poliittinen? Että Suojelupoliisi salaa tietoja, koska ne ovat poliittisia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minä ole väittänyt listan olevan poliittinen.

      Vastasin edellisessä keskustelussa, että salakähmäisyys ja Suomen suomettumishistoria liittää listan ihmisten mielissä poliittiseksi. Tämä ei ole väite, vaan tutkailee listan tulkitsemista poliittisluotoiseksi.

      On aika kaukaa haettua sellainen selitys, että lista olisi vain historiallissävyinen. Miksi se silloin salattaisiin?

      Juuri tämä listan kähmyily saa ihmiset arvailemaan poliittisia kytkyjä. Olisi viisainta julkistaa lista.

      Poista
    2. "Ei voi olla niin, että jonkin poliittisen suunnan lista on salainen,..."

      Poista
    3. Irrotit lauseen käyttöyhteydestään. Vivahde muuttuu täysin kontekstissaan.

      En nimeä kommentissani listaa poliittiseksi, vaan pohdiskelen - tapani mukaan - syytä salakähmäisyydelle.

      Todennäköisin syy salaukselle on minun mielestäni poliittinen linkki itään päin, ja sen esitän mahdollisimpana. Perässä seuraa, siinä tapauksessa, että listalla olisi poliittinen kytky, kaksoisstandardin olemassaolon toteaminen: jotkin poliitikkojen lemmenkirjeidenkin salat julkaistaan, itään päin viittaavissa kytkyissä taas ei vaivauduta nuuskimaan asiaa.

      Jokin merkitys lienee - huom. lienee, ei on - silläkin, että pääosa listan avaamisen vastustajista on demareita. Miksi näin, jos lista ei ole poliittinen?

      Kysymyksiä on paljon, mutta kannattaa huomata, että meikäläinen pohdiskelee todennäköisyyksiä, ei väitä ehdottomasti mitään

      Poista
    4. Syy salakähmäisyyteen on ... Tai voi olla ... POLIITTINEN!

      Poista
    5. Luin lehdestä, että listalla olisi yliopistoväkeä ja nimenomaan äärivasemmistolaisia. (Tosin olen lukenut muitakin tulkintoja.) Helpointa onkin kuvitella, että joku olisi toiminut Stasin tiedonantajana nimenomaan aatteellisista eli poliittisista syistä. Aika oli silloin sellainen, kaikki politisoitiin.

      Poista
    6. Tosin me emme tiedä, eikä listasta kuulemma selviä, sisältääkö se tiedonantajia vai sellaisiksi haviteltavia vai muuten vain ystävällismielisiä ihmisiä.

      Tämäkin voi olla syy siihen, ettei listaa julkaista.

      Poista
    7. Sosialistisessa suunnitelmataloudessa raportoitu tulos on tärkeä. ei laatu. Niimpä suomessa diplomaatti statuksella toimivat NL ja Stasi agentit kutsuivat poliitikkoja ja vaikuttajia ravintolatapaamisiin ja niissä syntyneet suhteet raportoivat agentti värväämisinä. Joten vaikea arvioida Tiitisen listan henkilöiden suhteiden syvyyttä.

      Poista

    8. Olennaista tämän jutun nostossa julkisuuteen on muutos mediassa, ja mielestäni kyse onkin enemmän juuri median käyttäytymisestä kuin listan sisällöstä.

      Kysyin muuten tämän listan avoimuuden perään täällä ennen kuin se nousi otsikoihin ja poliitikkojen suuhun. Eli tässä ajetaan takaa kaksoistandardia, joka on ilmeinen.

      Poista
    9. Lukaisin juuri aamuhesaristani pääkirjoitusta, jossa HS:ien pääkirjoitustoimittaja sanoo, että listan voisi jo avata.

      Hän saa keskusteluosioissa niskaansa kovan syytösryöpyn ja kysymyksiä siitä, miksi HS mukailee jonkun persuministerin kantoja.

      Minua hämmästyttää vastustajien perustelujen onttous. Se että väärän puolueen ihminen kannattaa listan avausta, on jollekulle käypä peruste olla eri mieltä! Huomaan jälleen kerran, että suurinta huutoa pitävät rasisminnähneet ovat, anteeksi nyt, kehnoja viestijöitä.

      Heiltä puuttuu tietoa, he eivät lue muuta kuin lööpit. Jos he lukisivat ja ottaisivat asioista selvää, he tietäisivät mm. sen, että nämä Stasi-listat julkaistiin Venäjää lukuunottamatta kaikissa Itä-Euroopan maissakin jo 1990 luvulla. Suomi taitaa olla ainoa maa, jossa kähmyillään jostain kumman syystä,

      Poista
  8. Kiinnostuneena odotan minäkin ja ennen kaikkea odotan toimittajien kiperiä kysymyksiä ja tiukkaa linjaa. Läpä lässyn lässyn läätä en jaksa katsoa.

    Kuuntelen Aaltolan puheen jahka tässä ehdin. Ennakkotiedot antavat viitteen ilahduttavan rohkeasta ja persoonallisesta puheesta. Jonkin meemin Aaltolasta näin jo päivällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuuuntelin puheen äsken. Ei huono ollenkaan, hivenen amerikkalaishenkinen, mutta täysin suomalaisin maustein. Rakennettu selkeästi osioihin, ja mukaan oli saatu taitavasti mutta sopivan huomaamattomasti mainittua vaimo Kirsi ja poika Geo, sekä huom! lapsen tärkeys isälle ja isän roolin korostus lapsenhoidossa. Aaltola vastaa kysymyksiin sen mukaan, miten ehtii ennen kuin Geon nukkumisaika on. - Tällainen on hyvä puhe, inhimillistää ehdokkaan ja kertoo samalla hänen arvoistaan.

      Puheessa korostui voimakas puolustushenki, jonkalaista tuskin kuullaan muilta ehdokkailta. Tämän ymmärtää hänen 30-vuotisen ulkopoliitikan tutkijan työhistoriansa vuoksi. Hänellä on tietoa enemmän kuin muilla ehdokkailla.

      Pidin siitä, että Aaltola oli rauhallisen itsevarma asiastaan, hän ei huutanut eikä populisoinut. Olin aluksi epäileväinen, koska häneltä puuttui eduskuntatyön kokemus, mutta huomaan, että ulkopolitiikan tutkimustyö ajaa saman asian.

      Poista
    2. Kuten tuossa yllä sanoin, niin odotan mielenkiinnolla miten Aaltola selviää väittelyssä, jossa armoa ei anneta.

      Toisaalta Halla-ahokin, joka ei ole sujuva puhuja, pärjää asiaosaamisellaan yllättävän hyvin.

      Rehn voi olla vaikeuksissa.

      Poista
    3. Haavisto - todennäköinen toimittajien suosikki - on onneksi suhteellisen rauhallinen puhuja, mutta uskon, että hän panee nyt kaikki paukut kehiin, sillä tämä alkaa olla hänen viimeinen todellinen koitoksensa. Olen huomannut, että vaikka persuja halveksitaan, niin Halla-ahoa kuunnellaan pää kallellaan, koska kieltämättä hän on ajatuksensa jäsennellyt ja hänellä on tieteellisluonteinen tapa puhua. Hänen sanoillaan on merkitystä, niillä jotka hän huliensa yli päästää. Moni muu ns. parempi ihminen puhuu tyhjää poliittista jargonia.

      Toisaalta Aaltola voi yllättää aktiivisuudellaan. Toivon, ettei hän alkaisi hölöttää fraaseja, joita on kuultu Haaviston suusta, ikävä kyllä.

      Poista
    4. Uteliaana kuuntelin Haaviston maikkarin haastattelun. Hyvää päivää kirvesvartta. Tosi yleisluontoista jorinaa, ikään kuin nämä Haaviston kommenttien sisällöt olisin kuullut jo usein ennenkin, mm viimeksi Aaltolalta. Kampaaja-puoliso jatkaa mukamas omaa työtään, mutta osallistuu tarvittaessa tilaisuuksiin ja tietysti tukee puolisoaan.
      Presidentin, kuten ei kenenkään ylimmän viranhaltijan kannata riitaantua puolisonsa kanssa. Voi muutoin olla valtiosalaisuudet vaarassa.
      Vaan olipa yllättävät silmäpussit herralla.

      Poista
    5. Näitä yleisjorinoita minäkin pelkään kuulevani liikaa ehdokkailta, jos jonkin keskustelun katson. Toimittajilta toivoisi tiukkaa otetta ja jokaisen lujille laittamista, ei vain Halla-ahon, kuten tavallista.

      Ehdokkaille ei tarvitse antaa aikaa kehua itseään, sillä se on ikävystyttävää ja vanhanaikaista, ajanhaaskausta. Mielipiteitä kaikesta hankalasta, Venäjästä, Stalinista, rasismista, äärivasemmiston lisääntyneeattä terrorista ja äärioikeiston uhasta, joka on vähäisempää kuin vasemmiston.

      Ei tarvitsisi sitten kohdistaa hyökkäyssotaa vastavalittua presidenttiä kohtaan - se somekaivelu ja entisten morsianten ja sulhasten haastattelut nyt eikä sitten kun on myöhäistä.

      Poista
    6. PS Mistä johtuvat Haaviston silmäpussit? Tässsäpä päivän kysymys. Minä veikkaan, että herra on syönyt liikaa suolattuja pistaasipähkinöitä ja juonut Antonion kanssa parit rommitotit.

      Poista
    7. Et sitten ole kuullut koskaan huumorista/ loppukevennyksestä / iloittelusta/ hassuttelusta, Mankku?

      Näin Haaviston pussit vilaukselta juuri äsken tv-uutisista. Mies oli uupuneen oloinen, silmät turvoksissa. Veikkaan suolattujen pistaasipähkinöiden ja parin rommitotin lisäksi valvottua yötä ja huolia. Eiköhän tilanne korjaannu.

      Poista
  9. Tuo suhtautuminen itänaapuriin oli tosiaan jyrkkä: itänaapuri on vihollinen, jollaisena sitä on kohdeltava.

    Vaan eikö se sitten ole? Vain vihollinen hyökkää toiseen maahan asein ja tappaa, ei ystävä.

    VastaaPoista
  10. Minä yhdistin Luumäen ja Svinhufvudin Mäntsälän kapinaan. Sehän oli Lapuan liikkeen viimeisiä voimannäytöksiä, jonka lapualaisten ”oma mies” eli Ukko-Pekka lopetti jykevällä radipopuheella - ”Mäntsälän miehet, menkää kotiin”.

    Aaltola antoi ymmärtää olevansa vankka isänmaallinen laillisuusmies, joka on kansan kahtiajaon yläpuolella.

    (Svinhufvud toki oli senaatin johtaja avainasemassa 1917, kun Suomi käytti tilaisuuden hyväkseen ja itsenäistyi.

    Suomihan ei laillisessa mielessä ikinä kuulunutkaan Venäjään, vaan molemmat valtiot kuuluivat Venäjän Keisarin alaisuuteen, Suomi sisäisesti itsenäisenä Suuriruhtanaskuntana.

    Kun keisari kukistui, oli luontevaa lähteä ihan omille teille. Ei ollut mitään laillista syytä hyväksyä kapinanjohtaja Leniniä keisarin korvikkeeksi.

    Länsimaat kuitenkin vaativat omista syistään Venäjän uudelta johdolta vihreää valoa ennen Suomen itsenäisyyden tunnustamista. Lenin antoi sen olettaen, että tulevassa kapinassa punaiset voittavat.)

    VastaaPoista
  11. Suomi olisi voinut itsenäistyä noilla samoilla spekseillä jo Kerenskin aikana. Porvarit ei vaan halunnu.

    VastaaPoista
  12. TV-tenteissä ehdokkaiden puhekyvyt toki paljastuvat, mutta muista kyvyistä en olisi varma.

    Ehkä ratkaisevia eroja syntyy habituksissa - kuinka vakuuttavina valtiojohtajina ehdokkaat pystyvät esiintymään.

    Vuosituhannen vaihteen ennakkosuosikin Riitta Uosukaisen voittokulku kompastui tv-tenteissä ja hieman puhevikainen puoluejyrä Halonen meni menojaan.

    Aaltola ei ole tottunut väittelemään, vaan kertomaan näkemyksiään ja faktoja ilman vastaväitteitä. Siitä tulee mielenkiintoista.

    VastaaPoista
  13. Kerenski se leipoi kuivan taikinan
    Suolaksi hän aikoi pienen Suomenmaan.
    Ai, ai, Kerenski, turha on sun toiveesi,
    Suomi on jo vapaa maa ryssän vallasta.

    Puolanmaa on jauhot, Viro hiivana.
    Ukraina on sokeri, Liivi liemenä
    Aunus, Vepsä, Inkeri, Doni, Krimi, Kaukaasi
    Kardemummit, sahraimet, voit ja maustineet.

    Taikina se paisui, kiehui, kohosi,
    Kerenski se riehui, sotki, hämmensi.
    Vot, kak, hyvää taikinaa, harvoin sitä nähdä saa,
    Suolaista ja makeaa, niin kuin hunajaa.

    Helsingissä kerran kävi Kerenski,
    Tokoille hän siellä suuta suikkasi.
    Suomen herrat lumosi, taikinahan survosi.
    Ai, ai, Kerenski, turhat toiveesi!

    Saksan koira jalo kaatoi taikinan
    Hiivat, suolat ahmi kitaansa mahtavaan.
    Kokki itse karkasi, ulkomaille laukkasi.
    Ai, ai, Kerenski, turhat toiveesi!

    VastaaPoista
  14. Aaltola on rohkea ilmaisussaan. Nykypäivänä on riskaabelia ilmoittaa olevansa isänmaallinen. Ennen kuin ehtii kissaa sanoa, on jo rasisti ja persu sysimusta äärioikeistolainen.

    VastaaPoista
  15. Aaltola tulevissa joukkorostaamisissa on kyllä arvoitus.

    Itse vierastan sitä, että kaikissa vaalikeskusteluissa sallitaan aivan luokatonkin päällehuutaminen eivätkä toimittajat pidä kiinni puheenvuorojärjestyksestä. Tiettyjä puolueita sorretaan selvästi ja tietyt saavat puhua häiritsemättä ylipitkästi. Tällöin harkitsevat ja
    rauhalliset ehdokkat jäävät huutajien varjoon, vaikka heillä selvästi olisi sanottavaa keskusteluun.

    VastaaPoista
  16. Tapsa takuulla osaa selittää Kerenskin ja valtalain paremmin.

    VastaaPoista
  17. En osaa selittää ollenkaan! Mutta tiedän, että Tapsa osaa.

    VastaaPoista
  18. Tapsa hallitsee historian, mikä tiedetään, ja mikä parasta, ilman Googlea, josta tietoa löytyy Kerenskin junamatkoista, munuaistuberkuloosista ja suomalaislääkärin hoidoista.

    Vaan yllä olevalla laululla on merkityksensä.

    VastaaPoista
  19. Ei tässä kontekstissa.

    VastaaPoista
  20. Herra on hyvä ja selvittää kontekstinsa itse. Lapaansyöttötaktiikka on booooooring.

    VastaaPoista
  21. Okei, lukion historiasta muistan, että heinäkuussa -17 Suomen eduskunta sääti lain, ettei enää olla alamaisia, koska keisaria Venäjällä ei ole. Kerenski hajotti Suomen eduskunnan, joka yritti toimia, mutta porvarit lähtivät rantapuita sahaamaan ja mattoja pesemään.

    VastaaPoista
  22. Venäjän vallankumouksessa sattui ja tapahtui kaikenlaista. Kun keisari oli suistettu valtaistuimeltaan Kerenskin johdolla helmikuussa 1917 vallasta tappelemaan nousivat myös Leninin bolshevikit.

    Kerenski piti kiinni vanhan keisarikunnan rajoista, tietysti, joten Lenin kannatti vastavetona mm. Suomen itsenäistymistä. Ei tietysti tosissaan, vaan vallankumouksen hyökyaalto oli tuova myös Suomen takaisin Liittoon.

    Se ei kuitenkaan onnistunut, kuten tiedämme, kun punaiset hävisivät kapinansa valkoisille.

    VastaaPoista
  23. Täten korjaan kielivirheeni yllä olevasta kommentista.

    Puhun yllä ”joukkorostaamisesta”, jonkalaista asiaa ei taida olla olemassakaan. Sillä tarkoitetaan ihmisen hiillostamista, pilkkaamista, sanoakseni asian kansanomaisesti: vittuilua päin naamaa, yleisön edessä tapahtuvassa live-ohjelmassa.

    Tarkistuksessa löysin kahdenlaista muotoa, ”roustaaminen” ja ”roastaaminen”. Roast = paisti, ehkäpä paahtopaisti. Kuvaavaa.

    Näinhän siinä käy, kun käyttää englishittiä. Asian voisi hyvin ilmaista suomeksikin, sillä vaihtoehtoja on monia.

    VastaaPoista
  24. Minä ainakin ymmärsin tarkoituksesi hyvin, enkä edes noteerannut ”kielivirhettäsi”. Ajattelin vain ohimennen, että ai, siitä on tullut suomessa rostaamista… ihan ok.

    Vaikka kyllähän ”roustaaminen” sanana ikään kuin kouraisee syvemmältä. Hiillostaminen on muuten hyvä termi, mutta merkitys on hieman eri. Kurmuuttaminen?

    VastaaPoista
  25. Kurmuuttaminen on hlökohtainen suosikkini noista. Voisi myös grillata, paahtaa, kärventää, jolloin ohjelman nimi olisi Kärvennyskupoli.

    VastaaPoista