17.11.2023

Rajageminaatiosta

 


Samaan aikaan kun suunnittelin kirjoittavani painavan sanani tekoälyä vastaan ja olin jopa valinnut yllä olevan Hieronymus Boschin mainion kuvan tarkoitusta varten,  huomaan suuresti ihailemani Kemppisen kirjoittaneen tekoälystä sanasen, parikin. Viisaita sanoja, joita en aivan kaikkia edes ymmärrä. Minun on vaikea pysyä perässä, kun otetaan esimerkkejä matematiikan puolelta. Osansa tekee myös mainitun tohtorin kierous. Koskaan ei tiedä, onko hän tosissaan ja mitä hän lopulta tarkoittaa. 

Se, miksi minä olen tekoälyä vastaan, ei johdu rajageminaatiosta, johon kohta palaan,  vaan se johtuu tietysti siitä, että pannaan kone korvaamaan ihminen. Kuta enemmän koneille annetaan tilaa, sitä kapeampi väylä inhimilliselle erehdykselle, ihmisen heikkouksille, eli siis inhimillisyydelle jää. Ilmaisusta tulee steriiliä ja näennäisen virheetöntä. En usko, että tekoälyyn voidaan ohjelmoida inhimillisen virheen mahdollisuutta.

Olen kuunnellut tekoälyllä tuotettua puhetta mainoksissa. Väitän, että erotan tekoälypuheen elävästä ihmispuheesta. Tähän mennessä suomen kielessä tekopuhetta ei ole osattu muuntaa nuotiltaan ja rytmiikaltaan ihmispuheen kaltaiseksi. Havaitsee myös konsonanttien leveää ja hivenen nasaalista ääntöä amerikkalaisen vetelästi vaikkapa suomalaisen napakamman l-kirjaimen kohdalla. Havaitsee myös muunmaalaista intonaatiota eli painotusta, kun sanan loput nousevat sen sijaan että laskisivat.

Erikoisen selkeästi tekopuheesta havaitsee rajageminaation puuttumisen. Kyseessä on ääntämisessä sanan rajalla tapahtuva konsonanttien kahdentuminen, niin sanottu jäännöslopuke, joka poikkeaa kirjoitusasusta (kone: tule_tänne, ihminen: tulet_tänne; kone: ajaa_turvallisesti, ihminen: ajaat_turvallisesti). Tosin täytyy mainita, ettei rajageminaatio ole suomalaisillakaan aina kunnossa. Sen puuttumista tapaa joskus myös laulajilla. 

Sitä en tiedä, millä hollilla rajageminaatio on itärajan takaa tulleilla pulskilla polkupyöräilijöillä, mutta viis siitä. Pääasia on nyt, että rajan ylitykselle on pantu tulppa: rajat sulkeutuvat suurimmalta osin  naapurin hybridivaikuttamiselta. 

Annan vielä tunnustuksen paljon parjatulle nykyhallitukselle. On tehty hyvää työtä, ja sitä on tehty mitä ilmeisimmin paljon. Sisäministeri Mari Rantanen on nainen paikallaan, ja hän pani selkeästi jauhot suuhun eilisellä eduskunnan kyselytunnilla opposition änkyröillekin: nyt on kyseessä valtion turvallisuus, ei turvapaikka-asia. Yhdenvertaisuusvaltuutettu, Merja Kyllönen, Martin Scheinein ja Eva Biaudet tyytykööt tähän. Jos ihminen kykenee pyöräilemään halki tuulisen ja laajan, turvallisen Venäjänmaan, ei hän ole todellisessa hädässä.

(Maalaus Hieronymus Bosch)

115 kommenttia:

 1. Hyvin yleinen uskomus on, että Kemppinen kirjoittaa piruillessaan useinkin eri tavalla kuin oikeasti ajattelee.

  En usko tähän. Toisin sanoen en ole havainnut. (Ellei tarkoiteta yleistä tapaa sanoa suuttuneena esim. ”olipa fiksusti tehty!” kun toinen typerehtii tms).

  Matematiikastakin olen hieman eri mieltä. Minusta hänen monet näkemyksensä kvanttijutuista tms ovat hieman vanhahtavia.

  Vähän kuin hänen kirjallinen makunsakin. Hänhän kertoi tarkistaneensa kuinka paljon hänen maailman parhaasta top 20 kirjasta oli lainattu kirjastosta vuoden aikana?

  Yhtäkään ei kertaakaan. No, tämä ei todista näiden kirjojen hyvyydestä tai huonoudesta mitään. Sen sijaan tässä ilmenee hänen kirjallinen makunsa sekä huumorinsa ja itseironiansa.

  Vaikka nyt suhtaudunkin hieman skeptisesti Kemppisen ylimaalliseen oveluuteen ja huikeaan nerouteen, arvostan häntä kyllä kovasti. Hän on erittäin monipuolinen mies, oikea renesanssiruhtinas, ja tietää monista asioista paljon.

  PS. Oikaisin häntä juuri uudelleen ”luvun” ja ”numeron” suhteesta. Anona, tietysti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en kuuna kullan valkeana rohkenisi kirjoittaa kommenttia Kemppiseen, en edes anonyymina. Ja en, vaikka siellä jokuset selvästi vähän irvailevat hänelle. Osa taas vähän mielistelee.

   Onhan Kemppinen tietäväinen ja lukenut mies. Mutta. Minusta hän on parhaimmillaan runojen kääntäjänä ja kirjoissaan. Erikoisesti hurmaannuin hänen omaelämäkerralliseen muisteluteokseensa, jossa hän kertoi ensimmäisen vaimonsa menettämisestä kuolemalle.

   Luvun ja numeron suhde? Heh. Luku on numerolla ilmaistava suure? Numero on luvulla ilmaistava suure?

   Poista
  2. Kielitieteellinen selitys luvun ja numeron suhteesta on kai se, että luku on suomennos lainasanalle numero. Numero tulee mm. latinasta, ja esimerkiksi italian kielessähän numero on numero.

   Poista
  3. Ei tehdä tästä nyt numeroa, mutta esim. luku 2023 muodostuu numeroista 0, 2, 2 ja 3.

   Poista
  4. Tässä se näkyy: olen ihan pihalla heti, kun otetaan mukaan jokin matemaattinen määre.

   Eli yksinkertaistaen numero on merkki ja luku on käsite, joka ilmaisee määrää tai järjestystä. Luku muodostuu numeroista - tämä oli selkeää kieltä. Ei minun matematiikan opettajani näin selkeästi puhunut.

   Poista
 2. Konekieli on kuin vähän hoono soomi. Tosin vieraskieliset ihmiset "sortuvat" samaan tyyliin. Laulajilla voi tyyli olla myös tehokeino, tai sitten ei.

  Kyllähän ne loikkaajat pääsevät myös niiltä parilta auki olevalta rajanylityspaikalta. Saa sitten nähdä tai kuulla, että miten niiden sulkeminen onnistuisi tarpeen tullen.

  Ups, tulipa laiha kommentti. Osasyynä varmaan myös laiska ajattelu. Ajattelulta vie myös terää kipu, josta oma kokemus.

  Olet, Iines, saanut sivupalkkiin tekstiä Sanottua-osioon. Venäjän myötätuntoa tuskin saamme, kun sinne Natoon liityttiin. Toiveeni on, että ei Haavistosta tai Stubbista tulisi meille pressaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, Ripranie, sain vihdoinkin sivupalkkiin Sanottua-osion, jollainen siellä joskus oli. Valitettavasti sitä usein vaihtuvaa tekstiä ei saa muulla kuin mustalla, joka taas näkyy huonosti.

   Toki tulijoita ohjeistetaan Venäjällä niistä paikoista, joista kulloinkin vielä pääsee. Olen kyllä sitä mieltä, että vaaraa ei pidä liioitellakaan eikä pidä provosoitua hysterian partaalle. Jos tarve vaatii, koko raja saadaan käsittääkseni kiinni, kun pää on nyt auki ja hallitus valmiudessa.

   Laulajilla tuo rajakahdennuksen puute voi tosiaan olla jonkinlaista hienostelua tai fraseerausta. En nyt muista laulajien nimiä, mutta muutama suosittu mieslaulaja on, jotka laulavat hassusti nuo kahdennuskohdat.

   Poista
  2. Nyt yht`äkkisesti tuli mieleeni Jari Sillanpää, jolla sekä puheessa että joissain lauluissa tulee esiin tuo kirjoittamasi rajageminaatio eli sen puute mm. mene_pois, älä_tuu jne.

   Poista
  3. Jospa tuo musta teksti näkyisi paremmin, jos vaalennat blogisi taustaa. Näkyy teksti kyllä noinkin, kuin se on.

   Poista
  4. En ole osannut ajatella Jutta Urpilaista vielä presidenttinä, koska hän tulee näin myöhään varmistettuaan ensin, ettei hänen tulotasonsa romahda. Sinänsä hän on reipas, edustava, sanavalmis, eli ei mitään ärsyttävää tai vastenmielistä. Se vaan, että hänen pitää nyt avata arvojaan ja ajatuksiaan tarpeeksi ja kiireellä, sillä nehän ratkaisevat. Hän ei ole pahemmin kuitenkaan menneisyydessä töpeksinyt.

   Olen kyllä harkinnut Stubbia, koska hän tarvitsee varmaan äänten keskityksen viimeistään kakkoskierroksella, jos haluaa ettei Haavistosta tule presidenttiä. Minä en halua, koska hän ailahtelee - vastaukset presidenttigallupissa ovat asiantuntijan mukaan yhtäkkiä muuttuneet toisenlaisiksi kuin ennen - ja on ehkä epärehellinen huolimatta kiltistä imagostaan.

   Poista
  5. Ripranie, huomaan nyt myöhemmin tuon ehdotuksesi blogin taustan vaalentamisesta.

   Se on hyvä ehdotus, jota olen itsekin harkinnut, mutta oletan, että koko blogipohja muuttuisi sen myötä, heittäisi häränpyllyä ja menisi kenties vinksin vonkain. Enkä sitten saisikaan kaikkia tasapainoon.

   Mutta siis, voi olla, että uskallan joku kerta kokeilla.

   Poista
  6. Iines, itselläni on mukautettu pohja, johon sai tehdä muutoksia ja niin teinkin. Tästä on kyllä aikaa jo monta vuotta enkä enää ole tutustunut noihin blogipohjiin. Sinulla ehkä lienee valmis pohja ja en tiedä, voiko sitä mukauttaa. Tuli nyt mieleeni. Luulisi, että aina on valmius palata entiseen muutoksen jälkeen. Siinä mielessä voisi ehkä yrittää vaalennusta. En yllytä, mutta tiedäthän itsekin miten on asian laita.

   Poista
  7. Minulla taitaa olla valmis pohja, hyvin vanha jo, eli se pitäisi kokonaan vaihtaa ja sitä juuri pelkään. Että jotain häviää tai etten saa palautettua, jos kaikki heittää häränpyllyä.

   Poista
  8. Joo, eipä taida maksaa vaivaa.

   Poista
 3. Kenppinen on remesamssinero! . Vaan ryddä on ryddä, vaikka voidda paisdaisiksi. Veronika on kommari dalisnisti daiju.

  Vaan ensimmäinen tilaamistani Israel-paidoista tuli, heh, huomennna stadiin! (Sitä paitti onnellinen olen, että pitkäaikainen, kunnoittamani paikallinen demaripoliitikko, laittoi tykkäyksen israelpaita kuvaani facebookissa.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varo nyt kuitenkin vihaisia mielenosoittajia. Orponkin päälle yritettiin käydä turkulaisessa kahvilassa, kun hän on räyhääjän mukaan murhannut 4000 lasta.

   Israel-vihaajat käyvät kuumina.

   Poista
  2. Kommunisteja ja muita fasisteja saa aina pelätä, jos sellaiselle linjalle lähtee. Pystypäin rasistit veronikahonkasalot ja josephgöbbelsit kohtaan ennen kuolemaani.

   Poista
  3. Noora, oikeuden ja hyvyyden puolesta! - Palestiinalaisten pahuutta vastaan.

   Poista
  4. Minun on vaikea valita vain toista puolta tässä sodassa. Siispä tuomitsen molemmat. Ennen kaikkea ja ensin Hamasin, joka hyökkäsi Israeliin aiheuttaen valtavaa tuhoa, siviilien ja ennen kaikkea lasten kuolemia. Sitten Israelin, joka sotii ja surmaa palestiinalaisia, myös lapsia.

   En myöskään usko, että Hamasin välittämät uutiset Israelin tuhoista kestävät aina päivänvalon. Nyt on paljastunut, että Hamas on sijoittanut tukikohtansa, pomminsa ja paukkunsa Gazan sairaalan alle. Uskon myös, että Hamas käyttää palestiinalaisia uhreina, jotta saisi maailman vihan suuntautumaan vain Israeliin.

   Vaan kertokaa minulle, miksi ihmeessä Hamas ei vapauta israelilaisia panttivankeja, jotta rauhasta voitaisiin neuvotella ilman sotaa? Miksi?

   Poista
  5. Jostain kuulin tai luin, että panttivangit ovat Hamasin "keppihevosia", jolloin Hamasilta menisi sodan airueensa vankien luovuttamisessa.

   Onhan Netanjahua arvosteltu myös jääräpäisyydestään. Harvoin kai sota tasapuolisuuteen päättyy. Jos kumpikaan sodan johdossa olevista päälliköistä ei taivu tippaakaan, miten silloin rauhasta voitaisiin uneksiakaan, saati neuvotella.

   Poista
  6. Toisen täytyy taipua ensin. Aselepo olisi kyllä hyvä ratkaisu, mutta se ei saa tapahtua Hamasin ehdoilla. Kyseessä on Isikseen kuuluva terroristijärjestö, joka leikkasi lasten päitä ruumiista. Miksi Israelia syyttävät eivät puhu tästä? Miksi koko kuvaa ei nähdä?

   Poista
  7. Tuntuu siltä, että kumpikaan osapuoli ei välitä kuolleista ja niiden määristä. Tuo ulkopuolistenkin kohdistama syyttäminen ei edistä sodan ratkaisua. Oikeaa rauhan lähettilästä tuo sota vaatisi, kai.

   Poista
  8. Molemmat sodan osapuolet tappavat siviilejä ja tuhoavat koteja, ja tosiaan, odottavat, että toinen antaa perimsi. Kuin pikkulapset tappelisivat.

   Surullisinta on se hirveä kiihko, jolla meilläkin nyt käydään mielenosoitussotaa ja hyökätään siviilien kimppuun. Karmeinta minusta on huomata se suunnaton itsekkyys ja oikeassa olemisen tunto, joka median keskusteluissa vallitsee. Väkivaltaisetkin mielenosoitukset hyväksytään, siis täällä meillä. Uhotaan turpiinvedolla. Juutalaisia ei mainita nimellä, mutta enpä ihmettelisi, jos jotakuta vielä hakattaisiin.

   Poista
  9. Se on kai se ihmisen luonne ja toiset meistä ovat kärkkäämpiä olemaan oikeassa, kuin toiset. Olen ihmetellyt aikuistenkin tyylejä. Lapsille opetetaan, että ei saa kiusata, tai lyödä jne. Sopimisessa lapset opetetaan pyytämään anteeksi ja antamaan anteeksi. Mihin aikuisilta ovat nuo lapsille opetetut säännöt hävinneet. Nykyään, kun monet lapsista ovat pitkälle kehittyneitä jo nuorena, niin he tiedostavat varmaankin aikuisten keskinäiset kiistat ja ihmettelevät varmaan, että mihin aikuisten oppi on pesänsä tehnyt. Ei niin, eikä siis, mihinkään.

   Poista
 4. Rajageminaatio kuulostaa hienolta, täytyykin alkaa käyttää stä loppuhenkosen sijasta.

  Suosikkilauseeni ilmiön konkreettisesti selvittämiseksi on ”Anna Pulla, anna pulla”.

  Virossa ilmiötä ei ole, mutta hieman vastaavia kyllä eli virolainen ”kuulee” milloin tietty sama sana on nominatiivi tai genetiivi, näiteks ”tema ema ema on juba surnud”.

  Ekasta emasta on ”kulunut” genetiivi pois. Joka kielessähän vastaavia tietysti on, etenkin nykypäivän latinassa enkussa, jossa kirjoittaminen ja ääntäminen ovat erkaantuneet huitsin nevadaan. Kyllä saksa on helppoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun opiskeluaikanani puhuttiin aspiraatiosta eli loppuhenkosesta. Olen myöhemmin lukenut tuon rajageminaation, ja otin sen koiruuksissani käyttöön. Periaatteessa väistän vierassanat, diskurssit ja kontekstit sun muut. Tämä rajageminaation termi sopii tähän polarisoituneeseen aikaan, jolloin rajoja ylitellään noin vaan.

   Viron painotukset ja mahdolliset olemattomat loppuhenkoset kuulee ja aavistaa varmaan vain virolainen itse. Voi siellä jokin pieni näkymätön merkki tai tauko äännössä olla merkkinä vanhasta genetiivistä ”ema ema”, äidinäiti.

   Poista
  2. Näin on. Viime tunnilla opettaja toisti monta kertaa kahta samalla tavalla kirjoitettavaa sanaa, että kuuletteko eron?

   (Kyse ei ollut genetiivistä, vaan jostain muusta painotuksesta.)

   Välillä kuulin, välillä en. Mutta mitä väliä.

   Poista
  3. Odotan kiinnostuneena, miten ne saavat tämän suomen kielen erikoisääntämyksen rajageminaation osalta kuntoon. Jos ja kun nämä tekoälyt ovat etupäässä ulkomaista tuotantoa, pelkään, että se kestää kauan.

   On kyllä tekoälyltä aikamoisen - tekisi mieli sanoa moukkamaista - jättää se suomalaiselta luonnostaan tuleva konsonanttien kahdentuminen pois äännöstä. Nyt en tiedä, onko suomalaisia tekoälyohjelmia tehty tai tekeillä. Toivottavasti asia saadaan sitä kautta kuntoon.

   Poista
  4. Muuten, nyt palautuu mieleeni tapaus muinaisuudesta, jolloin isäni oikaisi Yleisradion (silloisen Suomen Yleisradion) kuluttajaa, Kaisu Puuska-Jokea mm. tähän rajageminaatioon liittyvästä ääntämyksestä. Puuska-Joki kahdensi konsonantit väärässä paikassa.

   Minulla on arkistossa nimittäin isän kirjeen hiilipaperijäljennös radion päätirehtöörille lähetetystä kirjeestä, jossa vaaditaan Puuska-Joen eroa surkean suomen kielen ääntämyksen vuoksi. Paitsi rajageminaatiovirheistä (”Nyt seuraa STT:n nuutisia”) isä mainitsi runsaita esimerkkejä vierasperäisten sanojen hienostelevasta ääntämisestä. Hän ehdotti kuuluttajalle slaagia päähän ja ellei se tehoa, uutta kuuluttajaa.

   Poista
  5. Isästäsihän paljastuu mielenkiintoisia piirteitä! Tästä puuskajokipiirteestä tykkään.

   Enemmän kuin rajamokat minua harmittaa usein kuuluttajien ja muiden pölöttäjien nuotti. Etenkin stadilaisten.

   Siitäpä tulikin mieleeni, että tapasin tänään tulevan presidenttimme A.Stubbin. Tai ainakin olin hänestä metrin päässä makkarajonossa.

   Makkarajonossa olen tavannut Halosenkin. Persoja makkaralle nuo pressat.

   Poista
  6. Täällä pikkukaupungissa on tänä syksynä käynyt kolme presidenttiehdokasta, Jussi Halla-aho, Mika Aaltola ja muistaakseni myös Sari Essayah. Myös Annika Saarikko kävi täällä muilla asioilla, hänhän on käynyt saman lukion kuin minä. Ketään näistä arvon henkilöistä en käynyt katsomassa. Tai en huomannut käydä, tilaisuudet menivät huomaamattani ohi. Hyvin olisin voinut käydä kuulemassa kaikkia.

   Vaan on aikoihin eletty. Kuuntelin nimittäin juuri toisella korvalla MTV:n seiskan uutiset. Ja mitä korvani kuulivat! Keijo Leppänen sanoi aivan asiatyylillä, että rajavartijat poistivat maahantunkeutujia rajalta. Siis maahantunkeutujia. Heh.

   Niin se kieli muuttuu….

   Poista
  7. Suomen poliisin pitäisi kuulustella nämä kaikki viimeaikaiset tulijat epäilyinä Venäjän hybriditoimiin osallistumisesta Suomen turvallisuuden vaarantamiseksi.

   Sitähän se on. Ehkä heitä käytetään hyväksi, mutta silti.

   Poista
  8. Kenties heitä kuulustellaankin, ainakin oletan niin. Vaan ei heitä Suomen turvallisuuden vaarantamisesta "epäillä" saati syytetä, sillä silloin heräisi jo yhdenvertaisuusvaltuutettu tamperelaisten asiantuntijoitten lisäksi kommentoimaan HS:ssa ja Ylen sivuilla.

   Hyväksikäytettyjähän he ovat, ja siksi vika varmaan olisikin Suomen, joka ajaa heidät julmasti pakkaseen paleltumaan. Jostakin kyllä luin, että tällaisia tapauksia varten on rajalla joitain isoja rakennuksia, joihin heitä voidaan alkuun ohjata pois hangesta paleltumasta. Venäjähän heistä vastuussa on.

   Poista
  9. Kansainvälistä suojelua hakevat kyllä kuulustellaan.

   Poista
  10. Mutta miten kansainvälistä suojelua hakeva ei ole saanut sitä suojelua muka ennen Suomen rajaa, jos on tullut vaikkapa Irakista tai Syyriasta asti? Välissä on aika monta kansainvälistä valtiota.

   Ja kysymys, johon kukaan ei ole antanut vastausta: miksi irakilainen turvapaikanhakija menee Venäjälle? Ja matkustaa halki laajan ja tuulisen Venäjänmaan päästäkseen - Suomeen? Miksi tämä koukkaus?

   Poista
  11. Eiköhän nämä kuulustelussa selvitetä.

   Poista
  12. Toivottavasti. Vähän kyllä pelkään, että suomalainen virkamieskunta on munatonta väkeä näinä päivinä, kun yhdenvertaisuusvaltuutetut ja yleiset syyttäjät valvovat herkällä korvalla ja silmällä erilaisten vähemmistöjen kuten maahantulijoiden erityisiä ihmisoikeuksia.

   Käy niin kuin sille afrikkalaistaustaiselle kaksinkertaiselle maisterille: syytetään rasismista ja syrjinnästä, kun ei maisteri pääse töihin. Viittaan Hesarin taannoiseen juttuun, jossa toimittaja maalaili kuvaa suomalaisten rasiamista levein siveltimenvedoin.

   Fiksut kommentoijat palauttivat asiat onneksi realistisiin uomiinsa. Mies ei nimittäin osannut Suomea asuttuaan kuusi vuotta Suomessa; hänen äidinkielensä oli englanti. Lisäksi toinen tutkinto (ympäristötiede) oli suoritettu Venäjällä, toinen Itä-Suomessa.

   Suomessa ei ympäristötieteen alalla ole juurikaan töitä, ja kun on, toki työhön palkataan mieluiten kieltä osaava ihminen, jolla on verkostoja valmiina. Myös suomenkieliset maisterit lähettelevät satojakin hakemuksia, mutta eivät tule valituiksi.

   En ihmettele enää Suomen valitsemista rasistiseksi maaksi, jos tällaisetkin maisterijutut leimataan rasistisiksi.   Poista
  13. Juuri tällaista yhteiskunnan hallinnon legitimiteettiä haurastavaa epäilyä Putin halajaa.

   Poista
  14. Niin, toinen vaihtoehto on eilen Li Anderssonin ja myös Tytti Tuppuraisen julistama kanta, että ei nyt provosoiduta, vaan huolehditaan maahantulijoiden ihmisoikeuksista. Odotellaan rauhassa EU:n kantaa eikä ruveta sooloilemaan.

   Poista
  15. Sellaisesta Putin ei juuri tykkää.

   Poista
  16. On kai ihan sama, mistä joku sotahyökkäilijä tykkää ja mistä ei. Se ei voi vaikuttaa millään tavoin Suomen toimintaan. Vain Suomen etu on tärkeää.

   Andersson - Tuppurais-linja ei ole tästä maailmasta. Muistan vielä Anderssonin suuttumisen edellisen aallon aikana, kun hänen mielestään tulijan iän kysyminen oli sopimatonta ahdistelua ja ihmisoikeuksien vastaista. Luojan kiitos, että Andersson ei ole puikoissa.

   Poista
  17. Sovinistisetä tulkitsee Liin tuohtumisen naisnäkökulmasta, josta tiiraten iän utelu on yhtä tahditonta kuin tissien tuijotus.

   Sen verran feministiä minussa nuorena oli, että portsarifasistien harjoittama papereiden kysely kapakan ovella vi… harmitti. Äkkiä sitä oppi paperit väärentämään, kun oli jano ja panetti. Pakolaisainesta pojassa, vaikken evakkosukua olekaan.

   Poista
  18. Minulla oli tuossa ihanassa iässä se haitallinen ominaisuus, että näytin ikäistäni nuoremmalta, pikkulikalta. Tosin en hirveästi yrittänyt alle 18-vuotiaana aikuisten paikkoihin.

   Mutta siis mitäpä siitäkään tulisi, jos turvapaikanhakijoilta ei kysyttäisi papereita ollenkaan. Nytkin itärajan yli on otettu miehiä, jotka ovat ilmoittaneet kotimaansa väärin. Osalla ei ole tarvittavia papereita, saati passeja ollenkaan.

   Minun on vaikea edelleen keksiä syytä, miksi turvapaikanhakija menee Venäjälle. Jokin syy täytyy kai olla. Sen ymmärrän, että sieltä halutaan pois.

   Poista
  19. Älkää peljätkö Noora + muut, eivät nuo polkupyöriä taluttavat kerubit mitään wagnerilaisia ole. Höh, Venäjällä on yllin kyllin ns. 'nukkuvia agentteja' Suomessa jo valmiina, myös valtion viroissa, etteivät he operaatioihinsa mitään tuon tason amatöörejä tarvitse. - Näin on, ikävä kyllä.

   Ps. Ja jos Suomen armeijan huoltopäällikkö sattuisi unohtamaan missä ne uudet eteläkorealaiset rynnäkkökiväärit nyt taas olikaan... niin soitto Moskovaan. Siellä kyllä tiedetään sekin, heh. Ja paljon muutakin, ikävä kyllä.

   Poista
  20. Minua askarruttaa tässä itärajapöhinässä oikeastaan vain yksi asia. Kukaan ei ole sanonut siitä mitään missään.

   Eli miksi syyrialaiset ja irakilaiset hädässäolijat ovat menneet sotaa sikiävälle Venäjänmaalle? Eihän se edes myönnä turvapaikkoja. Siis, kertokaan minulle, tietäväiset, miksi Venäjälle?

   Poista
  21. Suuri osa heistä lennätetään kotimaastaan Venäjälle - tietysti maksua vastaan. Ja heille on ilmoitettu, jo lähtiessä, että Suomi avosylin vastaanottaa siirtolaisia. - Tällaisestä hybridikanssakäymisestä on nyt kyse. - Ps. Venäjällä on paljon siirtotyöläisiä, etenkin entisistä Neuvostotasavalloista. Heitä - vaikka ovat välttämättömiä talouden kannalta - kohdellaan siellä hyvin, hyvin rasistisesti. Ei mikään ihme, että jos heille valehdellaan että Suomi kaipaa teitä, ottaa iloiten teidät vastaan - ja maksaa vain 300 $ kun ajelemme Moskovasta rajalle. Ja 100 $ polkupyörä. - Hyvää matkaa, Gute Reise!

   Poista
  22. Perseistö pani rajan kiinni, enää pakolaiset pääsevät maahan

   Poista
  23. Luin tästä arabiankielisestä nettisivustosta, jossa mainostetaan tätä Suomeen pääsyä itärajan kautta, kalliilla hinnalla. Sääliksi käy näitä höynäytettyjä miekkosia, jotka joutuvat Venäjän sodankäynnin pelinappuloiksi. Eivät he kuitenkaan ole Suomen vastuulla, vaan Venäjän. Ketään ei silti tietenkään voi jättää hankeen kuolemaan. Tilanne on yhtä vaikea kuin Hamsin ja Israelin sota.

   Kaipa siellä arabiankielisellä sivustolla on jo tieto siitä, että rajan yli ei enää kohta pääse ollenkaan. Suomi ei voi alistua Venäjän barbaarisen röyhkeyden alle.

   Poista
  24. Perseistö? Oletko oikeasti sitä mieltä, että Suomen on otettava Venäjän hybridisodan pahuuttaan työntämät arabit vastaan? Entä jos heitä tulee monin verroin enemmän?

   Poista
  25. Aikoinaan meillä oli niin ystävällinen pääministeri että lupasi oman asuntonsakin pakolaisille... Muistatteko? No, en usko että nykyinen on yhtä höveli. Mutta ehkä nykyinen eduskunnan puhemies voisi muutaman pakolaisen hoteisiinsa ottaa? - Täytyy kysyä.

   Poista
  26. Kyllä Sipilän höyliys on muistissa. Näitä hyväuskoisia hömöjähän oli joka tasolla, myös eräs Tarja-niminen ex-pressa kaulaili näkyvästi pusutellen tummaa komistusta, joka hetken kuluttua paljastui roistoksi, lelusalakuljettajaksi.

   Tuohan on sitä aikaa, jolloin oli poliittinen itsari sanoa olevansa maahanmuuttoaaltoa vastaan. Jopa tulijan papereiden ja iän kysyminen oli erään poliitikon mukaan ahdistelua. Kaikki jotka kyseenalaistivat puolella sanallakaan tulijoita, olivat hiRveitä Rasisteja.

   Poista
  27. Odotankin nyt, että SPR:n naiset kokoontuvat itärajalle laulamaan Eva Biaudetin johdolla tervetuloalaulun ja järjestävät konsertin kuten silloin.

   Poista
 5. Ah, huohotellen ja läähätellen aina erilaiset sukupuolihirviöt ahistelee sua, Noora? Ja Rikua aina ahistelee stalinistit ja välillä Kekkonen? Tunnen itseni teidän rinnalla ihan surkimukseksi, kun minua eivät ahistele enää edes pikku-ukot. Mitä mun pitäisi tehdä? D;-

  VastaaPoista
 6. Jos sopii, niin tässäpä välipala Hilman päivän lisukkeeksi:
  https://www.youtube.com/watch?v=dV12zOJONL8

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos tästä laulusta, Ripranie! Tämä on helmi kolmesta syystä: 1. Matti Jurvan ääni, 2. Hurmaava sävellys, 3. Ihana savon murteen ääntämys.

   Poista
  2. Kiva, kun tykkäät. Katsoin, kenen nimppari on tänään ja sillä silmänräpäytyksellä Savonmuan Hilima-laulu tuli mieleeni. Matti Jurvan lempeä ääni on miellyttävä ja musiikki sekä laulun sanat mukavan leppoisia.

   Tekee mieli lisätä, että ilmakin on nyt kuin morsian. Toivottavasti ei tule kovaa lumimyräkkää ke-to liepeillä, sillä siitä en tykkäis.

   Poista
  3. Täällä Satakunnan lakeuksilla on pilvipäivä, mutta taivaanrannassa, siellä missä aurinko laskee, on keltainen kajo.

   Poista
 7. Meetoota olen minäkin jo umpitäynnä, enkä enää jaksa lukea näistä naisiin kohdistuvista himon osoituksista. Ennen muinoin oltiin enemmän saamapuolella, siis tyytyväisiä, kun herrat ylipäänsä huomasivat. Valtaosassa tapauksista selviää naurulla tai napakalla polvipotkulla asianomaisen haaroväliin. Harvoin tarvitaan paikalle mediaa. Tosi raiskareita on vain vähän, ja silloin mennään jo patologian puolelle.

  VastaaPoista
 8. Sanon jälleen kerran tämän: Miksi ihmeessä naiset heruttelevat ulokkeitaan, jos niiden katsominenkin on luvanvaraista?

  VastaaPoista
 9. Ajat muuttuvat, me niiden mukana, eivät kaikki.

  Ps. Tissit ovat kivat.

  VastaaPoista
 10. Luulisi, että useimmilla suomalaisilla olisi jo into laannut, kun on nähty, mikä on oikea asian laita. Ja myös, kun ei rahat riitä kaikenlaiseen auttamiseen. Uusia kuluja pitäisi blokata, kun uusia menojakin aina ilmaantuu. Pakolaisasiassa, jos missä olisi nyt pidettävä pää kylmänä. Saas nähdä, miten pressa ja hallitus asiassa toimivat. Vai olemmeko EU:n talutusnuorassa pakolaisasiassa.

  Jos minä, ja kun en varmana saisin asiassa päätöksen nuijia niin itärajan asemat säppiin. Tosin uusia reittejä varmaankin silloin taas kekattaisiin.

  VastaaPoista
 11. Uskon, että toimitaan hyvin, valtion omien sääntöjen ja kansainvälisten eettisten ohjeiden mukaisesti. Kellään hallituksessa ei taatusti ole mitään ihmisvastaisia tai ihmisvihaisia aikeita ketään kohtaan. Rasismijahteja hallitusta kohtaan ei enää tarvita, kun menneisyyden mehukkaimmat löydöt on saatu jo kesällä päivänvaloon.

  VastaaPoista
 12. PS Samoin, kannatan asiantuntijoidenkin yli puoluerajojen esittämää kantaa: itäraja kiinni, kokonaan, Venäjän hyökkäykseen ei saa taipua. Turvapaikanhakijat ovat Venäjän omallatunnolla, eivät Suomen. Suomi ei saa taipua väkivallan edessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua on aina karvastanut tämä ”ketään ei jätetä” ja ”valtio pitää huolen sinusta”. En tarkoita sitä, että olisin elämässä ylipäänsä antamista ja auttamista vastaan. Mieluummin päinvastoin.

   Siis nuo hyvesiglointimantrat ovat holhoavia ja veteliä, ne eivät usko ihmiseen. Voisi mieluummin kannustaa ihmisiä pitämään huolta valtiosta ja itsestään.

   No nythän me saamme näitä uusia kansalaisia, kun apulaisoikeuskansleri Puumalainen puuttui asiaan ja kielsi rajojen sulkemisen tulijoiden ihmisoikeuksien turvaamisen vuoksi. Näinhän taisin tuossa ylempänä ennustaa.

   Poista
  2. ”Ketään ei jätetä” lienee päivitetty siviiliversio sodanaikaisten rintamamiesten lupauksesta ”kaveria ei jätetä”.

   Se tarkoitti, ettei haavoittuneita - eikä edes kaatuneita - jätetty maastoon, jos taistelussa vetäydyttiin. Näin myös toimittiin ja se antoi jonkinlaista psykologista turvaa.

   Silti suomalaisia katosi Karjalan korpiin. Muun muassa tätini mies, joka kaatui loppukesästä 44 - eikä ruumista saatu mukaan, vaan tilastoissa luki ”kadonnut”.

   Tätini odotti häntä palaavaksi useita vuosia.

   Poista
  3. Näin varmaan on, ja tunnistin itsekin tuon tutun yhteyden. ”Ketään ei jätetä” on kaunis lause, mutta aikamoista hurskastelua vaalisloganissa aikana, jolloin arvovalinnoissa moni ryhmä Suomessa menee vaikkapa kotiinsa teljetyn dementoidun vanhuksen edelle.

   Poista
 13. Mahtavatko nämä komeat pojat täällä Satakunnan lakeuksilla kauan viihtyä? Yleensä ovat nopeasti lähteneet Helsinkiin, Turkuun ja Tampereelle.

  VastaaPoista
 14. Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen torppaa itärajan jatkotoimet ja näinollen Suomen on tulijat otettava jatkoon. Suomi on siis kiusattu ja siksi jää, vai kuis on. Suomella on siis vastassa ihmisoikeuksiin perustuva suojelu, vai kuis on. Jos ei oo halua, otettava on, vai kuis on. Eihän tässä mitään epäselvää sitten jää, vai kuis on. Turhaa mesoamista kaikki siis on ollutkin. Luulisi, että oikeusoppineet ovat tienneet asian oikean laidan alusta asti. Turhaa vouhotusta kaikki siis on vain ollutkin. Miksi asian oikeaa laitaa ei kerrottu heti, kun tulijoita alkoi tulla rajalle. Pitäisikö oikein sanoa, että tämähän on oikea ilon päivä.

  VastaaPoista
 15. Laki on, miten se tulkitaan. Tässä hallituksen ensimmäisessä esityksessä ei olisi Puumalaisen mielestä riittävästi turvattu mahdollisuuksia hakea turvapaikkaa ja kansainvälistä suojelua, joka oikeus on taattu perustuslaissa, EU:n oikeudessa, Euroopan ihmisoikeussopimuksessa ja muissa ihmisoikeussopimuksissa. - Näinhän tämä menee.

  Se mikä tässä on vaikeaa, on se, että yllä luetelluissa elimissä ei ole otettu huomioon erilaisia tilanteita tulomaissa, esimerkiksi sitä, että tulomaa on vaikkapa toisen maan hyökkäyksen kohteena ja tulijoita käytetään sodan välineenä.

  Tämä tilanne meillä on nyt, eikä Puumalainen puhu mitään siitä, että kyse ei ole tavallisesta turvapaikanhakutilanteesta, vaan sotatoimesta. Tämä asia on nyt käsittelemättä. Kyse on valtiosta sodan hyökkäyskohteena. Hybridisota on sotaa.

  VastaaPoista
 16. Täydennän vielä sen verran, että tuo, mihin Puumalainen vetoaa, pohjaa vuonna 1951 tehtyyn pakolaissopimukseen, joka on todella päivityksen tarpeessa.

  VastaaPoista
 17. Tuohon Iineksen kommenttiin ajattelin tämän kommenttini.
  Kohta kaksi: Venäjähän ei tunnusta tätä.

  Kohta kolme: Edelliseen lisäten, että onko ison maan sana uskottavampi, kuin pienen maan. Jos näin on, niin tämäkö tässä on sitten se lain tulkinta.

  VastaaPoista
 18. Siis Iineksen kommenttiin klo 20.54

  VastaaPoista
 19. Jotenkin alkaa tuntua siltä, että Suomen pitäisi neuvotella maahamme tulijoista Venäjän kanssa. Miten, en minä vaan tiedä, tulee vaan mieleen että onko muutakaan mahdollisuutta. Tai sitten vaan sopeutua tilanteeseen. Eipä ole Suomen avuksi ketään ilmaantunut. Aika pattitilanne, sanoisin.

  VastaaPoista
 20. Tätä apulaisoikeuskansleri Puumalaisen kantaa on helppo ymmärtää, kun taustoittaa miekkosen toimintaa.

  Puumalainen on Tarja Halosen muinoin nimittämä, Demlan eli vasemmistolaisen lakimiesorganisaation jäsen, ja oli aikoinaan myös vähemmistövaltuutettu eli tottunut ajamaan maahanmuuttajien etuuksia. Hänet kannattaa muistaa ehkä myös hörhöilystä: hän ajoi voimakkaasti Suvivirren poistamista koulujen kevätjuhlista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisään vielä tähän, että Demlan Puumalaisen taustalta löytyy vielä sekin tieto, että hän vaati jo vuonna 2007 kaikki maahanmuuton kritisoinnit kriminalisoitavaksi, siis rikoksiksi. Hänen mielestään vain maahanmuuttoon myönteisesti kohdistuvat asenteet ovat lainmukaisia.

   Eli kriittinen suhtautuminen itärajan takaa tulleisiin on siis rikollista. Eipä siis ihme, että he saavat Puumalaisen mielestä tulla vapaasti tänne, rajoituksitta.

   Poista
  2. Jos Puumalaisen sana todetaan laiksi, jota on noudatettava, niin minkäpä sille sitten mahtaa.

   Saa muutenkin nähdä/kuulla, mitä tuleman pitää.

   Poista
  3. Näin se menee. Muodollisen kapeasti hän on tietysti oikeassa, mutta meillä on edessä force major -tilanne, jos tulijoiden virta vain kiihtyy, kun sana Suomen avoimuudesta leviää arabiankielisille sivuille. Lakeja myös pitäisi päivittää, eikä noita hienoja yleisinhimillisisyyksiä ole pakko noudattaa tällaisissa tilanteissa, sanottiin A-studiossakin.

   Hallituksella on kakkossuunnitelmakin. Peukut sille ja sille, että Puumalainen lähtisi eläkkeelle. Hän elää menneessä maailmassa.

   Poista
  4. En nyt muista missä yhteydessä Puumalainen kriminalisointia esitti - eli oliko se virallinen vaatimus vai mielipide, mutta olihan se outoa. Toisaalta ymmärrettävää aatteellisuutta.

   Muutenkin suhtaudun tietysti vanhoihin demlalaisiin kriittisesti, sillä jo vuosikymmeniä on ollut tiedossa, että kommunistiset yhteiskunnat ovat diktatuureja.

   On aina vaarallista, kun usko voittaa järjen.

   Poista
  5. Muistaakseni ja käsittäneekseni kyseessä oli mielipide. Täytyy kuitenkin ottaa huomioon mielipiteen esittäjän asema apulaisoikeuskanslerina. Tässä asemassa tulisi pysyä kaikin puolin puolueettomana omissa ulostuloissaan.

   Ulla Appelsinilla on napakka kirjoitus Mikko Puumalaisen suorittamasta torppauksesta, tänäisessä Ilta-Sanomissa.

   Poista
  6. Guuglailin hieman. Puumalainen todellakin vaati 15 vuotta sitten julkisessa kirjoituksessaan ”puuttumaan kovalla kädellä” niihin, jotka pyrkivät ylläpitämään ”maahanmuuttovastaista asenneilmastoa”.

   Tässä kaikuu demlalaisten rautasaappaiden kaiku. Ellet näyttele hyväksyväsi iloiten ylempiesi päätöksiä, niin kohta itket ja hyväksyt.

   Puumalaisen vaatimasta ”asenneilmastosta” saa elävän kuvan, kun katselee pohjoiskorealaisia taputtamassa ilonkyyneleet silmissään paksun pomonsa puheille.

   En ole huomannut, että Puumalainen olisi pahoitellut lipsahdustaan. Eli sitä, että kirjoitti vahingossa mitä ajatteli.

   Poista
  7. Kyllä tämäkin uusin lausuntoesiintyminen kertoo, että miekkonen on entisissä aatoksissaan. Samat säännöt ja lait sitovat monia muitakin maita, mutta eivät ne estä niitä panemasta rajoja kiinni Venäjän vyörytyksiltä.

   Olisihan sen turvapaikanhakijoiden maahantulon voinut keskittää Helsinki - Vantaan lentoasemallekin, ei sen tarvitse itärajalla olla vihollismaan hyökkäillessä.

   Kunpa näitä kapeaotsaisia ja naiiveja Mikko Puumalaisia, Markku Kangaspuroja ja Martin Scheinineja ei näkisi jatkuvasti Ylellä ja HS:ssa suoltamassa omaa agendaansa.

   Poista
  8. PS Esimerkiksi Viroon ei enää vyörytä idästä, kun raja lätkäistiin umpikiinni. Hyvä Viro!

   Poista
 21. Komppaan Ripruskaa. Olisiko todellakin nyt aika Salen tarttua puhelimeen ja pirauttaa pokkana Putinille?

  Väistyvältä presidentiltä se olisi luontevampi teko kuin uudelta, riippuen tietysti siitä miten Putin asiaan tulee suhtautumaan.

  Sale voisi jopa vannoa Vladalle, että vaikka liityimmekin Natoon, emme halua olla Venäjän vihollisia, emmekä suunnittele edes Viipurin takaisinvaltausta. (Voimme myöhemmin vaihtaa Karjalan Ahvenanmaahan. Siihen Putin kyllä suostuu.)

  Pitäähän nytkin monen Nato-maan johtaja yhteyttä Putiniin, esimerkiksi Turkin tuima sulttaani ja veljesmaamme Unkarin rakastettu johtaja.

  PS. Veikkaus, pankaa korvan taakse: jos ja kun seuraava pressamme on pirtsakka Stubb (jonka hyvä tuttu on muuan Lavrov), hän soittaa Putinille ennen juhannusta.

  VastaaPoista
 22. Vuosikausia on nyt toteutuneesta uhasta ja siihen valmistumisesta puhuttu. Nyt ollaan neuvottomia ja riidellään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu oudolta, että meillä uskotaan heti jotakuta apulaisvaravauriokansleria, kun hän viittaa sotivan naapurimaan käyttämissä ihmistyökaluissakin joihinkin YK:n laatimiin yleisinhimillisiin ihmisoikeuspykäliin tällaisessa poikkeustilanteessa, ja ilmeisesti viittaa silloinkin, kun yllämme surisee leegio itänaapurin pommikoneita. Tulijoiden ihmisoikeudet!

   Poista
  2. Kuten Hesarissa tänään todetaan, niin hallituksenhan ei olisi ollut pakko toimia Puumalaisen näkemyksen mukaisesti. Se on kuitenkin yleinen käytäntö, kun kyse on laista.

   Ihmettelinkin median räyhäkkäitä otsikoita lain ”torppaamisesta”. Media saisi opetella pysymään asiassa.

   Muuten tietysti virkamiestäkin saa arvostella vanhoista kirjoituksistaan, ihan samalla tavalla kuin saa arvostella esim. Eduskunnan Puhemiestäkin.

   Usein vaan käy niin, että kun arvostelu kopsahtaa kipakasti omaan polveen, se muuttuukin ajojahdiksi.

   Poista
  3. Pääministeri kyllä viittasi juuri tähän apulaisoikeuskanslerin lausumaan, kun hän esitteli uuden esityksen, joka oli kelvannut samaiselle virkamiehelle. Eli hallitus toimi sen lausuman perusteella.

   Sitä voidaan arvailla, miksi toimi, jos ei ollut "pakko".

   Minä veikkaan, että hallitus pelkäsi median ja oppositon raivoa kesäisen rasismijahdin malliin. Olihan varsin yleisesti ilmassa nimenomaan ihmisoikeusperuste sille, että rajat suljettaisiin. Ei hallitus voinut arvata, että esimerkiksi demarien Lindtman osoitti yllättäen tukensa sulkutoiminnalle.

   Poista
  4. Kuten totesinkin, niin ei ”pakko”, vaan ”yleinen käytäntö”.

   Hallitus valitsi sen kuuluisan (?) pienimmän riesan tien ja muokkaili vähän tekstiä. En usko, että hallitus opposition raivoa ”pelkäsi”, vaan halusi välttää riitaa.

   Oppositiokin pääosin kyllä ymmärtää, että tässä on tarkan pelin paikka. Eikä tärkeitä asioita sovita istuntosalissa huutamalla, vaan kabineteissa yhteisymmärryksessä.

   Tästä esimerkkinä vaikka Lindtmanin tuenosoitus. En usko, että se oli hallitukselle yllätys.

   Poista
  5. Totta turiset, Lindtmanhan koetti jo heti rajakysymyksen ajankohtaistuttua patistella rajan sulkemisiin ja tositoimiin, vaikka hallitus oli jo ryhtynyt niihin. Hän toimi ikään kuin ylempänä käskynhaltijana, mille kyllä hieman naureskeltiinkin.

   Mutta siis tärkeintähän on, että demarien puheenjohtaja tukee tehtyjä rajatoimia, etenkin kun vasemmisto ja Eva Biaudet näyttävät hyväksyvän ne pitkin hampain takertuessaan turvapaikkakysymyksiin.

   Poista
 23. Mikis tuolla aikaisemmin ihmettelee pakkomielteitäni kekkosesta. - Heh, no kai sellaisia nyt on, kun lapsena kuuli vain: "kekkonen, kekkonen, kekkonen...kekkonen, kekkonen, kekkonen,....hylätty..., kekkonen, kekkonen, kekkonen...

  Armeija meilllä kannattaa jo kokonaan lopettaa, poliitikot eivät ikinä määrää sitä itärajaa puolustamaan. Edes jopoherroja eivät saa lupaa pysäyttää, simohäyhillä olisi nyt käyttöä:kops, kops! - Väinö Tanner nyt kieriskelee haudassaan näihin nykydemareihin, kommunistien perillisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan siellä rajalla nytkin jo varusmiehiä apuna turvaamassa rajaa, ja varmaan aivan valmistautuneina suuremmankin uhan varalle.

   Tilanne tietysti on oikeastikin vaikea, kun ne Venäjältä tulevat pulskat pojat toki palelevat paljain nilkoin. Mutta siis, pitääkö Suomen oikeasti ottaa turvallisesta maasta tulevia muka turvapaikkastatukselle? On ilmennyt, että jokuset tulijat ovat olleet Venäjällä jo muutamia vuosia.

   Poista
  2. Heh, vihervasemmiston fasisteille ei lainkaan tehnyt kipeää Uudenmaan eristäminen valtakunnasta. - En koskaan unohda nuorta tyttöä, joka jäi junaan vielä istumaan, kun Helsingin suunnasta tullessamme pysähdyimme Hyvinkäällä. Junassa ollut poliisi (ohisalolainen gestapo) karjaisi: "Mihkäs sinä olet menossa?" - Itku kurkussa tyttö vastasi peloissaan: "kotiin". - Hän asui Riihimäellä, eikä ohisalolaiset sellaista arvostaneet.

   Heh, tervetuloa jokainen arabiretku, jos on jotain uhkaa, epämukavuutta tai rikkinäinen Ipod! kotimaassa!

   Poista
  3. Tämä ei ole nyt oikea eikä aito turvapaikanhakutilanne. Kummastuttaa vaikkapa juuri katsomani Ylen aamuteeveen miestoimittajan tivaaminen sisäministeriltä tulijoiden kaikinpuolisesta huomioonotosta.

   Eihän tässä ole ollenkaan kyse turvapaikka-asiasta, vaan valtiollisesta turvatilanteesta hybridiuhan edessä. Force majeure -tilanteesta, erilaisesta kontekstista, sodan diskurssista.

   Venäjä on turvallinen maa, josta tuleva irakilainen tai syyrialainen tai afrikkalainen turvapaikanhakija ei vain mahdu toden diskurssiin. Miksi siis toimittajat hollaavat yhä puumalalaisia konteksteja? Kun Viro sulki rajansa, tulijoiden virta loppui samantien.

   Poista
  4. Kopsaan tähän vielä hybridiasiantuntija Jukka Savolaisen lausuman:

   ”Käsittääkseni itärajalla koettu osoittaa jo sen, että meillä ei ole enää varaa turvapaikkatulkintaan, joka maksimoi kenen tahansa maapallolla syntyneen oikeutta hakea turvapaikkaa valitsemastaan maasta.”

   Poista
  5. Minäkin huomasin varusmiesten käytön rajalla ja ihmettelin suuresti. Varusmiehet ovat vasta opettelemassa sotimista, ei heitä saa heittää eturintamaan.

   Suomen armeija muodostuu miljoonasta reserviläisestä, joista 300 000 tietää tasan tarkkaan mihin hän kutsun saadessaan lähtee heti.

   Jos olette huomanneet, niin meillä ovat kertausharjoitukset lisääntyneet viime vuosina.

   Poista
  6. Kyllä huomattu on. Juuri männä viikolla Pikkukaupungin ilmaston pilasi tankkien katku, kun Säkylän varuskunnan sotapojat ajelivat ympäri kaupunkia. Eräs nimeltä mainitsematon täti-ihminen juuttui hetkiseksi parin tykkivehkeen väliin huristelemaan ikään kuin paraatin osana.

   Poista
  7. Varusmiehet ovat olleet rajalla sekatyössä.

   Poista
  8. Kyllähän minä sen tiesin, mutta silti. Useinhan ne siellä pyörivät. Luulenpa, että nyt sotilasjoukoilla haluttiin lähettää myös viesti rajan toiselle puolelle.

   Toisaalta se on rajajääkäreille mieleen jäävä ja tehokas koulutushetki, ikään kuin olisi tosipaikka ja kovat piipussa.

   Poista
  9. Uutisissa ei kuitenkaan käytetty ilmaisua "sotilaat olivat rajalla", vaan ilmaisua "sotilaita tuli rajalle". Eli heitä värvättiin sinne tarkoituksella.

   Poista
  10. Ymmärrän kysymyksen, sillä "värvätä" on monimerkityksinen verbi.

   Käytän sitä tässä merkityksessä "haalia". Eli sotilaita haalittiin, keskitettiin tiettyihin rajakohteisiin. En siis tarkoita esimerkiksi palkkaamista.

   Poista
  11. Näkö olivat sitten vapaaehtoisia?

   Poista
  12. Vapaaehtoisia? Nyt en pysy ajatuksenjuoksusi perässä. Eikös armeijassa mennä, minne käsketään.

   Poista
  13. Juu ellei haalita.

   Poista
  14. Huomaan, ettet taida tuntea kuvallista ilmaisua. Sanoilla on muitakin sävyjä kuin tiukat sanakirjasävyt.

   Minulla on tapana käyttää melko värikästä kieltä, ei aina sitä tavallisinta sanaa. Sitä paitsi värvätä-verbi oikeastikin tarkoittaa myös haalimista, kokoamista, palveluun asettamista eli tiettyyn kohteeseen sijoittamista, määräämistä. Tästähän itärajalla on kyse. Halusin siis sanoa, että sotilaat komennettiin tiettyihin paikkoihin itärajalle, asetettiin tiettyyn tehtävään, evästettiin, he eivät olleet siellä missään sekatöissä.

   Värvätä =
   kutsua palvelukseen, ottaa sotaväkeen, palkata, rekisteröidä, merkitä luetteloon, kirjata, rekrytoida. haalia, määrätä palvelukseen jne.

   Poista
 24. Vaaransa sillä soitolla. Matka takaisin itään päin kumartelevaksi poliitikoksi taitaa olla edelleen lyhyt.

  Mutta noin periaatteessa kannatan puheväleissä olemista kaikkien kanssa.

  VastaaPoista
 25. Huhhuh. Kylläpäs teki pahaa katsoa eduskunnan kyselytuntia. Oppositio esitti kysymyksensä raivopäänä huutaen ja syyttäen. Katsojallekin tuli huono olo.

  Eihän asioita noin hoideta. Ymmärrän sen, että tukien leikkaaminen aiheuttaa kiukkua, mutta asia ei ole yksiselitteinen. Leikkaamisille löytyy perusteita, ja on myös korjaavia toimia. Esimerksi sotesta leikkaaminen on minustakin ikävää, mutta vikahan ei ole tämän hallituksen, vaan edellisen, joka teki valtavan uudistuksen osoittamatta siihen tarvittavia varoja. Susihan siitä tuli, niin kuin todettu on.

  - Onneksi kyselytuntia seuraavasta pääministerin ilmoitustunnista tuli sitten parempi mieli, kiitoksia jaettiin runsaasti ripeistä turvatoimista rajalla. Vain pari kolme edustajaa änkyröi maahantulijoiden oikeuksien perään, Li Andersson, Eva Biaudet ja Sofia Virta. Tosin hekin antoivat kiitoksen hallituksen ripeydestä, eivät varmaan kehdanneet olla kiittämättä, kun kaikki muutkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eduskunnan televisioidut kyselytunnit ovat nykyään niin infantiilia teatteria, jota kaltaiseni lapsesta asti politiikkaa seurannut ei haluaisi sitä nähdä. Mitä hyötyä siitä on kenellekään? Usko edustajien kykyyn hoitaa vastuullisia tehtäviään rapisee entisestään.

   Tärkeistä asioista keskustelemisen tilalle on tullut tunteisiin vetoavaa populistista paasausta köyhien, vaivaisten, naisten, mamumiesten ja lasten sorrosta yms.

   Ikään kuin poliitikot eivät tajuaisi, että elokuva Punaisen viivan Puntarpää oli tarkoitettu karikatyyriksi jo sata vuotta sitten.

   PS. Jos emme olisi liittyneet Natoon, olisiko tätä selkkausta ja sähläystä rajalla?

   Poista
  2. Ei päivää, ettei Sanoma-konsernin lehdissä tai Ylessä huudettaisi Martin Scheininia loukkaantumaan milloin mistäkin, nyt itärajan tapahtumista ja sisäministerin sarkastisesta Putin-heitosta: "– Jos me jatkamme näin, varsinkin tällaisessa tilanteessa, niin sehän tarkoittaa sitä, että kuka tahansa mistä tahansa maailmasta voi päättää, että minä menen Suomeen Ja tämä tarkoittaa myös sitä, että kun Vladimir Putin tulee tuosta rajan yli ja sanoo ”asylum” (turvapaikka), niin hänhän jää tänne lopun iäkseen."

   Scheinin hyppää pillastuneena ja pöyristyneenä tosikon housuihin ja syyttää sisäministeriä disinformaation levittämisestä.

   Herra mun vereni näitä laitavasemmiston ääripöyristyjiä, jotka eivät ymmärrä alkeellistakaan sarkasmia. Pisteet Li Anderssonille, joka sentään naurahti Rantasen heitolle.

   Kunpa saisi nähdä vielä sen ajan, jolloin media valitsee asiantuntijansa muualta kuin laitimmaisesta vasemmistosta. Kun se juna meni jo ilman äänestäjiä. Jos vielä näen Martin Scheininin jossain viestimessäni, suljen kanavan. Tämä mies ei ole yhtä totuuden kanssa, ei edes pyri siihen.

   Poista
  3. Onneksi sinä kiljut täällä totuutta niin että kaikki säikähtävät. Persujen yksi silmäinen rakkikoira.

   Poista
  4. Jaa totuutta? No kaikkihan me
   peräämme totuutta emmekä tuommoisia kämyisiä salaliittoteorioita disinformaatiosta.

   Mikään ei ole niin karmeaa vihapuhetta, kuin nykyisen opposition harjoittama raivopuhe.

   Poista
  5. Viimeksi kun persut oli hallituksessa 2015 tänne tuli h-tisti mamuja ja taas tulee mamuja kun persut on hallituksessa. Taidat tykätä kun mamuja tulee.

   Poista
  6. Li nauroi päin persministerin naamaa.

   Poista
 26. Thanks for being a beacon of wisdom and knowledge in your niche.

  VastaaPoista