9.5.2024

Marin laskeutuu pilvestä
Helatorstaitahan vietetään Kristuksen taivaaseen astumisen muistoksi. Kovin moni ei muista päivän merkitystä, vaikka se on yleinen vapaapäivä ja riemulla vastaanotettu. Muutenhan uskonto on paheksuttavaa, paitsi tietysti tänne tulleiden uskonto. 

Maassamme vallitsee sitä paitsi itku ja hammasten kiristys, ja suuri osa ennen tuettuja kansalaisia pelkää elintasonsa romahdusta neliöstä kolmioon, kolmiosta kaksioon, keskustayksiöstä kämäiseen kimppakämppään tai homeiseen soluun yhteiskeittiöllä. Riikka ei tajua, että kaikki eivät voi asua kimpassa ja että ihminen on paskana.

Elämme kuitenkin  mielenkiintoisia aikoja, sillä demarit ovat jälleen nostaneet kannatustaan Ylen gallupin mukaan. Jos nousu jatkuu samansuuntaisena,  niin odotettavissa voi olla taivaallinen paluu.  Sanna Marin laskeutuu pilvestä kuin jumalatar pelastamaan Suomen ahdingosta, johon ihmisvihaajahallitus on maan suistanut. Palaa voittajana täynnä iloa ja valoa  ulkoistettuaan itsensä hetkeksi sivuun ikävistä asioista. 

Marinin toista tulemista odottaa ainakin uskollinen fanijoukko, Minka ja Mikko Kuustonen, ehkä Iinakin, Andrei Koivumäki*, Sabina Särkkä, Tinde, Ilmari Nurminen ja lukuisa joukko meille kaikille lööpeistä tuttuja teiniksejä ja  julkimoita.

Demarien gallup-nousun jälkeen kysymys kuuluukin, kuka demareita johtaa, jos hallitus kaatuu, jos "Purran natsihallitus" ei kestä paineita, jotka entisestään voimaantunut demaririntama siihen nyt kohdistaa. Astuuko remmiin alati hämmästyneen näköinen puoluejohtaja vai paluun tekevä maailmanmatkaaja, jumalatar? Pystyykö normaali kuolevainen enää katselemaan eduskunnasta lähetettäviä kyselytunteja ahdistumatta opposition  riitelystä ja rähinästä?

* ) Nimi Aleksi Valavuori korjattu Andrei Koivumäeksi klo 22.08

(Maalaus Félix François Barthélemy Genaille)

135 kommenttia:

 1. Ihana maalaus. Marin saa omasta puolestani jäädä sinne mihin menikin, ei ole yhtään ikävä. Mutta todellakin hammasten kiristystä on nykyinenkin meininki. Helatorstai on hyvin tuttu juhla itselleni jo lapsuudesta ja hyvä pointti tuo että "uskonto on paheksuttava, paitsi muualta tulleiden"- niin totta sekin. Välillähän se oli helalauantaikin mikä ei tuntunut niin kivalta. Mukavaa kevättä Iinekselle. Joskus aina piipahtelen siellä täällä, aika harvakseltaan nykyään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maalaus on minustakin ilo silmälle.

   Kiva kun piipahdit, Irja, myös kuvablogini puolella, vaikka harvemmin olen sitä nyt päivitellyt. Kohta taas enemmän.

   On tietysti kurja, jos ja kun leikkauksista monikin joutuu laskemaan elämisensä tasoa. Toisaalta olen itse ihmetellyt, miten paljon meillä maksetaan jopa työssäkäyville tukea. Oikeastaan se on vasta nyt valjennut. Asumistukenakin joku saa useita satasia kuukaudessa. Minusta se on huikea tukisumma yhteiskunnalta eli muilta veronmaksajilta.

   Kuulun itse siihen ihmisjoukkoon, joka ei ole päässyt nauttimaan esimerkiksi asumistuesta tai opintotuesta, vaikken ole mikään rikas. Nytkin eläkkeeni pienenee muutaman satasen vuodessa, mutta en valita sitä, kunhan totean, että säästötalkoissa ollaan muutenkin kuin kohtalaisena veronmaksajana.

   Poista
 2. Orpo käy jo eurovaaleja: Ei tarvita enää leikkauksia! Heh heh, kuka uskoo? Valtiovarainministerin osa on olla pääsyyllinen, ei käy kateeksi. Todella kova luonto täytyy olla tuossa virassa näinä aikoina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki on tosiaan laskettu valtiovarainministerin hennoille harteille. Teot ja vastuunkanto. Kateeksi ei ihmistä käy, päinvastoin, joskus mietin, kun oppositio huutaa hänelle aina samoja kysymyksiä, että miten hän jaksaa murtumatta. Onko hänellä lapsia? Jos on, surku tulee.

   En tiedä, onko hiljaisuus Orpon taholta laskelmoitu ele, vai onko hän vaan sitten luonteeltaan riitoja väistävä persoona. Odottaisin kyllä hieman enemmän kantaaottavaa osallisuutta, kun kimpassa ovat.

   Poista
 3. En nyt yhtään saata muistaa, kuinka Aleksi Valavuori olisi Sannaa kehunut. - En kiistä, muttei sellainen kyllä sovi kokonaiskuvaan äijästä. Valavuori ei ole mikään "edistyksellinen hömppäveikko".

  Pilvestä laskeutumisesta minulle tuli mieleeni ehkä rajuin goebbelsilainen tai trumpilainen argumentaatio, kun julkitulleessa tallenteessa Sannan retkueen yksi jäsen julisti aivan hirveässä juubassa, että "me ollaan jauhojengi!" Demarit kielsivät, ettei siinä niin sanottu ja kohun ovat nostaneet jotkut tietyt "äärioikeistolaiset"! - Goebbels olisi lausuntoa luultavasti kuitenkin hävennyt: "Ei tuollainen voi mennä läpi!"

  Pilvestä ei tarvitse laskeutua, nyt Sanna mesoaa maailman kovimman kokkeliporukan kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Entisestä Twitteristä, nyk. X:stä, löysin nyt Valavuoren kommentin 16.3.2023:
   "Sanna Marin on omasta mielestään kansainvälinen tähti, joka voi näemmä silti olla kotimaansa puheenjohtajatentin osaamattomin ja huonokäytöksisin puheenjohtaja. Onneksi tämä tähteys siirtyy kohta pois Suomesta ja uponnee ainakin hetken aikaa Euroopan hölmöläisiin."

   Poista
  2. Riku, olet oikeassa, minulla on nimivirhe tekstissäni. Muistin henkilön väärin, kun en työkseni lue näitä Marin-juoruja kuitenkaan. Luulen että korjaan sen tekstiini.

   Tarkoitan henkilöä nimeltä ANDREI KOIVUMÄKI, enkä siis suinkaan Aleksi Valavuorta. Andrei Koivumäkihän on mainittu muutamassakin artikkelissa mm. Marinin golf-ystäväksi. Häneen siiis halusin viitata.

   Mitä tästä opimme? Teksti pitää aina tarkistaa huolellisesti, kun heittelee oikeita nimiä tekstiinsä, jonka julkaisee nettilaineilla.

   Poista
  3. No juu, niinhän se on. Minä kun tykkään kirjoittaa aina nopeasti, niin äskeisissä kommenteissani näen jälkikäteen enemmän korjattavaa kuin asiaa. Mm. tuplakielto lauseessa on ihan afrikkaa. Virheitä välttääkseen kaikkia tekstejä pitäisiä hautoa pitkään.

   Politiikkaa ja poliitikkoja riittää, Purra on matkalla todelliseksi valtionaiseksi! - Elleivät demarit käynnistä sisällissotaa.

   Poista
  4. - kun en työkseni lue näitä Marin-juoruja kuitenkaan. -
   hahhahaahahh mikä tekopyhä teeskentelijä.

   Poista
 4. Ensin on kauhea kähinä kuukausikaupalla, eikä viisari värähdä, sitten mekkala tasaantuu, älämölö vaimenee, kiihko laimenee - ja gallupissa tärähtää!

  Kuinkas paljon tuhannen ihmisen gallup-virhemarginaali olikaan? Porvarit olivat tietysti Kanarialla ja persut kännissä.

  Minun alkoikin käydä Isoo-Andya sääliksi. Hänellä oli takuulla Orpo olo, kun rähinöinti ei meinannut millään Purra.

  Mutta ei hallitus tähän kaadu. Eikä tekojaan kadu.

  Näistä nuorten tukileikkauksista tulee mieleen Eemeli, joka kertoi aikoinaan maailmalle lähtiessään saaneensa kotiväeltä vain sata metriä etumatkaa.

  VastaaPoista
 5. Antille taisi jäädä noista alamäkiajoista kasvoille pysyvästi se alati hämmästynyt ilme, kuin ukulilla. Se tekee hänestä ikään kuin syyntakeettoman koville puheille, jotka ovat ristiriidassa olemuksen kanssa. Ei tiedä oikein, uhkaileeko Antti tosissaan, vai onko Tuppurainen vain käskyttänyt häntä.

  On semmoinen tunne, että hallitus lepää Riikka Purran varassa, hän on voimanainen, joka kyllä sanallisesti pärjää kelle tahansa oppositiossa. Kun Riikka murtuu, hallitus kaatuu. Kyse on nyt henkisistä voimista.

  En ollenkaan ihmettele, että vaalikeskustelussa muinoin saatiin se hauska sormipystykuva voimanaisiata, Purrasta ja Marinista. Taustalla Petteri hymyili suu korvissa, kun ei tiennyt vielä, miten kovat paikat on edessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Antti ja alamäkiajot… miten luinkaan sen nyt noin ja mielessäni välähti Iso-Antti pikkumopon päällä kaahaamassa alamäkeä sataa ja tuhatta.

   Alamäkiajothan on virallinen moottoripyöräkilpailu.

   Poista
 6. 14. elokuuta 2022: Timo Vornanen postaa Facebook-sivuilleen kuvan Sanna Marinista festivaaleilla kavereidensa ympäröimänä, juoma kädessään.

  – Mikä ulina tästä tulisikaan, jos kyseessä olisi persu, Vornanen kirjoittaa. – Tämä pääministerimme käytös on täysin verrattavissa siihen, että armeijamme kenraalikunta hilluisi festareilla kännissä räkä poskella. Sitä ei ole nähty, eikä tulla näkemään, koska niissä miehissä on vielä tänäkin päivänä sitä ryhtiä, mitä yhteiskuntamme kipeästi tarvitsee, Vornanen kirjoitti.

  Samaa leimakirvestä käytti kuin puolue ystävä Iines täälä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi Vornanen kehui vain armeijaa ja kenraaleja, eikä esim. poliisikuntamme korkeaa moraalia ja korrektia käytöstä.

   Toisaalta hän onkin nyt kansanedustaja ja hehän tunnetusti ovat kieroja ketkuloita, joille ryyppy maistuu ja häpeä on täysin tuntematon käsite.

   PS. Suomessa on niin paljon meitä kännissä rähiseviä äijiä, että kyllä me oman edustajan Eduskuntaan ansaitsemme, perkuta rallaa!

   Poista
  2. Juu, näin tehdään, ja pannaan vielä toinenkin ässä tuonne rallatukseen: persskutarallaa.

   Tottahan tuo Vornanen sitä paitsi sanoi, sillä jos kansanedustaja on kokkare tai etenkin persu, häneltä vaaditaan asiat kaksin verroin.

   Jos vaikka Sannuli Marin olisi ollut tuo hymyilevä saksien heiluttaja, ja siitä olisi noussut äläkkä, niin valittajat olisivat olleet 1) naisvihaajia, 2) setämiehiä, 3) lukutaidottomia persuja, 4) kauniille naiselle kateellisia vanhoja naisia.

   Poista
  3. Pitikö pinnistellä kun näin asialliseen vastaukseen pystyit?

   Poista
  4. Mitä pinnistelyyn tulee, kannatan sitä. Esimerkiksi lapset eivät enää osaa pinnistellä, kun heiltä ei edellytetä mitään, ei edes osaamista koulussa.

   Pinnistely kasvattaa resilienssiä, ja on siksi hyvinkin suositeltavaa kaikille ikäluokille, mutta eritoten siis lapsille, joiden aivotoimintojen kehitys hakee vielä uomiaan.

   Kaunokirjoitusta ja pinnistelyä. Siinä minun lääkkeeni lasten ja nuorten pahoinvoinniksi sanottuun olotilaan. Molemmat muokkaavat aivoja vastaanottamaan elämän haasteet ja vastuut.

   Poista
  5. Ilmoittaudun Pinnistely kunniaan -killan kannattajaksi. Pinnistelyä pitää harjoittaa muuallakin kuin puuceessä.

   Hämmästyin oikeasti, kun luin eilen jonkun amk-opiskelijan valituksen siitä, että OrPu-hallitus aikoo vaatia lisää fyysistä osallistumista oppitunneille.

   Että oppitunneilla pitäisi olla läsnä… järkyttävää.

   Poista
  6. Mikä siinä opintolainassa pelottaa? Meillähän on aina opiskeltu opintolainan turvin. Se on sijoitus omaan tulevaisuuteen epävarmoinakin aikoina.

   Mitä parempi koulutus on, sitä varmemmin onnistuu työpaikan saanti. Ei se ennenkään varmaa ollut. Valtaosa valmistuneista joutui muuttamaan kauas työn perään, harva sai töitä omalta opiskelupaikkakunnaltaan. Pohjoiseen muutti moni, kun lehtoraattia ei saanut etelästä, lännestä eikä idästä. Tämmöinen oli itsestäänselvää.

   Poista
 7. Kannatan ehdottomasti "pinnistelyä". Helposti keskivertoon pärjääviäkään ei saa jättää rauhaan, vaan vaatia vähän lisää, etteivät opi lintsaamaan. Se nimittäin kostautuu monelle myöhemmin(=itsellekin).
  Miten tuo onnistuu nyt peruskoulussa, ei aavistutakaan.
  Espoon Leppävaarassa suureen kouluun on nyt asennettu 80! kameraa sisätiloihin ensiavuksi. Ulkomaalaistaustaisia oppilaita on 48%. Hankalaksi menee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän se ole kuin reilut puolitoista kameraa per prosentti.

   Vertailun vuoksi: jos vaikkapa minä ja Mikis sulkeutuisimme kapakkaan puhumaan tärkeistä asioista, kuten runoudesta ja naisista, lähtiessämme parin kolmen promillen myötäisessä meitä vahtimaan riittäisi 0,02 kameraa.

   Kyllä vaan hilluminen kapakassa on tulee meille veronmaksajille halvemmaksi kuin hilluminen koulussa.

   Poista
  2. Kaikki on suhteellista! Meidän taloyhtiössä on etu- ja takapihalla turvakameroita ja osakkeiden omistajia vain kahdeksan. Rikkaat maksavat mielellään levottomina aikoina turvallisuuden tunteesta. Kaupungin keskustassa varmaankin useita satoja kameroita valvomassa menoa.

   Poista
  3. Turvakamerat ovat viisautta. Joku ryyppää rahansa, joku ostaa turvakameran. Elämä on valintoja täynnä. Meidän taloyhtiössä on ihan keskituloisillakin kameravalvontasopimuksia. Maaseudulla käytetään paljon riistakameroita. Ovat mielenkiintoisia tuloksia näyttäneet mm. marjavarkaista. Itsekin aion laittaa mökille riistakameran monipuoliseen luonnon tarkkailuun.

   Poista
  4. Yksi tapa huolehtia omasta turvallisuudesta on kulkea pistooli taskussa.

   Poista
  5. Suosittelen kyllä sinullekin turvapilliä. Siihen kun puhaltaa, kaikkoaa murhamies.

   Poista
 8. Peruskoulu. Nyt ei hyvältä näytä.

  VastaaPoista
 9. Useina vuosina on ollut useita koululaitosta ja oppimista selkeästi huonontavia aaterakennelmia. Jo silloin vielä kun olin remmissä, alkoi mm. itseohjautuvuuden ideologia vallata opetussuunnitelmia. Oppilaita uskottiin voitavan ohjata itsestään ohjautuvimsi raketeiksi, jotka löytävät omin neronleimauksin oikealle radalle. Opettajia evästettiin astumaan sivuun luokan edestä ja rantautumaan oppilaiden joukkoon kaveeraamaan ja odotamaan, että nämä löytävät jyvän itsestään.

  No eiväthän ne löytäneet, eivät edes aikuiset iltaopiskelijat, joille annettiin projekteja ja tehtäviä itse tehtäviksi, ilman opettajaa. Ne alkoivat sen sijaan soitella opettajille kotiin ja pyytää heitä luokkaan opettamaan heitä.

  Toinen harhama on tietenkin inkluusio, jossa heikkoja jätettiin resurssien puutteessa heitteille muun luokan sekaan ajatuksella, että ne oppivat viisammiltaan. Ja niistä hyvistä oppilaista ei kukaan taida vieläkään välittää, vaikka juuri heille tulisi tarjota älyllisiä lisähaasteita.

  Muitakin harhamia on, mutta riittäkööt nämä pari tällä kertaa.

  VastaaPoista
 10. Kasvatustieteet ovat ongelmallinen tieteenala. Laahaavat jäljessä yhteiskunnallisesta kehityksestä. Muistan omilta kouluvuosiltani vain tiukan kurin ja järjestyksen ja kurinpalautukset, jos et totellut. Opettajat olivat ehdottomia auktoriteetteja, joiden sanaa oli kuunneltava ja toteltava pilkulleen. Useimmilla oli paha asenneongelma ja suvaitsevaisuuden puute. Muutama hyvä tyyppi joukossa sentään.

  VastaaPoista
 11. Aivan totta. Mutta olisiko x ammattilaisella mitään valtaa tai keinoa vaikuttaa nykymenoon, vaikka haluaisitkin?.

  VastaaPoista
 12. Käsittääkseni opettajat ovat edelleen pelkkiä opetushallituksen laatimien valtakunnallisten opetussuunitelmien toteuttajia.

  Kunpa heiltä kysyttäisiinkin enemmän! Siellä olisi osaamista, tietoa ja käytännön taitoa toisin kuin opetushallituksen visionääreillä, propellipäillä, jotka laativat pilviähipovia inkluusioitaan.

  VastaaPoista
 13. Anonyymi, tuommoinen opettaja, jota kuvaat, ei kyllä ole ollut totta enää useisiin kymmeniin vuosiin.

  Poikkeuksia toki aina on, mutta enemmistö opettajista on jopa erittäin sensitiivisesti lasten ja nuorten kanssa operoivia ammattilaisia, maailman parhaimmistoa koulutukseltaan ja taidoiltaan. Ollut siis jo kymmeniä vuosia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa ei valitettavasti aina voi sanoa vanhemmista, joista osa on jopa opettajavastaisia. Kun lapsella on ongelmia, vika nähdään aina opettajassa, jota voidaan uhata kuulemani mukaan jopa oikeustoimilla.

   Poista
  2. Tästä on vain kymmenen vuotta kun tapasin vanhan lukiokaverini, josta tuli opettaja (OKL). Olin itse tehnyt kansainvälisen uran ja kiertänyt kolme eri mannerta. Hän valitti maahanmuuttajalasten kyvyttömyydestä sopeutua suomalaiseen kulttuuriin, vaikka itse asiassa ongelma oli päinvastainen eli hän opettajana ei ymmärtänyt vieraita kulttuureja, koska oli asunut koko ikänsä samalla seudulla, jossa oli aina toimittu tiettyjen normien mukaan. Tyypillinen kulttuurien välinen konflikti, jossa kumpikaan osapuoli ei kohtaa. Opettaja kuitenkin auktoriteettina halusi alistaa oppilaan omien normikäsityksiensä alaisuuteen.

   Poista
  3. Anteeksi nyt, Anonyymi, mutta tämäkin esittämäsi opettajakuva tuntuu uskomattomalta. Meillä täällä landella pikkukauupungissa oli ensimmäiset muualta tulleet oppilaat jo opettajanurani alussa. Jopa muistan heidän nimensä ja taustansa. Kahdesta tuli itselleni erityisen läheisiä. Toinen heistä oli silloisesta Jugoslaviasta, toisen kätensä menettänyt poika, ja toinen oli afrikkalaistaustainen tyttö. He, samoin kuin muutkin muualta tulleet, saivat meillä opettajilta ja talon muulta henkilökunnalta lämpimän vastaanoton ja jopa erityisen hyvää huomioonottamista erilaisissa tilanteissa. Moni auttoi heitä vapaa-ajallaan ja tutustutti pienen kaupungin paikkoihin ja tilaisuuksiin.

   Minun onkin vaikea kuvitella tilannetta, jossa opettajaihmiset eivät haluaisi ymmärtää ja auttaa vieraskielisiä ja muualta tulleita oppilaita. En puhu nykypäivästä isojen kaupunkien kouluissa tänä päivänä, sillä tiedän, että tilanne on aivan eri planeetalta nyt kuin kuvaamanani aikana.

   Haluan kuitenkin sanoa, että vika pääsääntöisesti ei taatusti ole opettajissa, kun kouluissa klikkaa ja on häiriöitä. Menkää sinne kouluihin katsomaan, oppitunneille saa mennä, ne ovat avoimia tilaisuuksia.

   Poista
  4. Jos kertomani opettajakuva tuntuu sinusta uskomattomalta, se kertoo enemmän sinun kognitiivisista kyvyistä omaksua tietoa, jopa ristiriitaista, kuin minun tarinani. Pikkukaupungeissa opettajat olivat melkeinpä diktaattoreita. Olisi kiva lukea tutkimustietoa siitä, miten maahanmuuttajaoppiilaat ovat kokeneet integroitumisen suomalaiseen koulusysteemiin.

   Poista
  5. Anonyymi, en halua tahallani vähätellä sinun esittämiäsi opettajakuvia. Esität kuitenkin hyvin kylmänkielteisiä kuvia opettajuudesta. Niistä henkii opettajien tuomitseminen syistä, jotka ovat ehkä oman ajattelumaailmasi värittämiä.

   Sanon esimerkin. Syytät opettajaa siitä, ettei hän mielestäsi ”ymmärtänyt vieraita kulttuureita” ja koetti ”sopeuttaa oppilasta suomalaiseen kulttuuriin”.

   Hyvänen aika. Tämähän nimenomaan on Suomeen ulkomailta muuttaneen oppilaan opetuksen tavoite: opettaa hänelle uuden kotimaan kieli, tapoja ja kulttuuria, oppisisältöjä, sosiaalisia ystävyyssuhteita.

   Tämä on oppilaan etu, sillä se antaa hänelle työvälineet oppia toimimaan itsenäisesti ja pitämään puolensa, hoitamaan asiansa ja tulevat opintonsa. Oppilaan etu ei ole se, että kynsin hampain pidetään kiinni alkuperäkulttuurista ja omitaan se opetuksen välineeksi - se on karhunpalvelus lapsen tulevaisuudelle ja vahvaksi kasvamiselle.

   Omaa arvokasta ja rakasta kulttuuria ei pidä toki unohtaa, sitä tulee vaalia, mutta se jää koulussa tietenkin taka-alalle. Oppilas on nyt suomalainen Suomessa suomen kielineen, jos hän aikoo tulevaisuudessa pärjätä ja menestyä, mitä me kaikki toivomme.

   Poista
  6. Iines hyvä, olemme osa EU:ta ja tavoite ei pitäisi olla sopeuttaminen suomalaiseen kulttuuriin. EU on kulttuurien kirjo, ollut vuosisatoja, ja sen ymmärtäminen ja tiedostaminen opettajalta pitäisi olla kaiken a ja o. Kirjoituksesi vain paljasti minulle minkälaisia asenneongelmia sinulla opettajana oli.

   Suomalaiset ovat muiden eurooppalaisten silmissä juroja, syrjiinvetäytyviä, ahdasmielisiä ja epäsosiaalisia. Näitä ominaisuuksia en soisi opetettavan enää kouluissa.

   Poista
  7. Anonyymi, eihän esittämäni millään tavoin sulje EU:ta pois. Suomi on osa EU:ta, ja muistan lukeneeni, että eri EU-maissa on oman äidinkielen ja kulttuurin opetukseen varattu jopa enemmän viikkotunteja kuin Suomessa. Eu-kansalaisuushan kulkee meillä sitä paitsi läpäisyteemana kaikkien oppiaineiden opetussuunnitelmissa.

   Suomeen muuttaneen lapsen opetuksellinen tavoite on taatusti uuden kotimaansa kielen, tapojen, ja kulttuurin opettaminen. Siitä ei ole kahta sanaa. Tämä opetuskokonaisuus on kaiken perusta, sivistyksen kivijalka, jolla kaikki tuleva oppiminen lepää eikä se ole mistään pois. Kaikki muu rakentuu tämän kivijalan päälle, myös maailmankansalaisuus. Oppiminen on prosessi, hitaasti kasvava pääoma, ei kertarysäyksellä lapseen suunnattava täsmäisku.

   Poista
  8. Summa summarum. Huomaan, Anonyymi, että sinä et kyllä tiedä nykykoulusta mitään, et tunne opetussuunnitelmia etkä käytäntöjä.

   Heität ilmoille uskomattoman harhaisen luulon, että koulussa opetettaisiin lapsista juroja, syrjäänvetäytyviä, ahdasmielisiä ja epäsosiaalisia. Sanon tämän nyt suoraan: väite on typerä. Mene hyvä ihminen tutustumaan kouluihin. Oppitunneille voi kuka vaan mennä seuraamaan, mitä kouluissa tapahtui.

   Poista
  9. Kerroin vain kokemuksistani, miten suomalaiset nähdään yleisesti EU:ssa. Tuo väite, että lapsista opetettaisiin kouluissa juroja, syrjääänvetäytyviä, ahdasmielisiä ja epäsosiaalisia on oma väärintulkintasi kommentistani. En missään kohtaan väittänyt että näin opetettaisiin kouluissa. Totta kuitenkin on, että suomalaisen erottaa helposti maailmalla liikkuessa. Välimeren turistikeskuksissakin suomalaiset bongataan jo ulkoisen habituksen perusteella.

   Poista
  10. Mainittakoon, että olen kahden kulttuurin kasvatti, suomenruotsalainen, ja kotikieleni on ruotsi. Koen olevani enemmän ruotsalainen ja eurooppalainen kuin suomalinen.

   Kommenttisi on älytön ja kertoo, ettet arvosta perustuslakiamme:

   "Omaa arvokasta ja rakasta kulttuuria ei pidä toki unohtaa, sitä tulee vaalia, mutta se jää koulussa tietenkin taka-alalle. Oppilas on nyt suomalainen Suomessa suomen kielineen, jos hän aikoo tulevaisuudessa pärjätä ja menestyä, mitä me kaikki toivomme".

   Poista
  11. Olisi kiinnostavaa saada tietää, millä tavalla kommenttini sotii perustuslakia vastaan.

   Kansalaisuus on juridinen käsite ja tarkoittaa virallisen määrittelyn mukaan ”jonkin maan kansalaisena olemista.” Yleensä kansalaisuus saadaan syntyessä, mutta se voidaan vaihtaa muutettaessa toiseen maahan asumaan, jatkaa määritelmä. Näin ollen maahanmuuttajakoululainen on siis suomalainen Suomessa.

   Se miksi ihminen itsensä tuntee, on myös tärkeä ja hienovarainen asia, sillä alkuperäkansallisuus istuu ihmisessä eliniän. Juuri tätähän korostan ylemmissä kommenteissani.

   Se että alkuperäkansallisuus jää sivuun uuden kotimaan koulussa, ei tietenkään tarkoita oppilaan taustan kieltämistä eikä vähäarvoisena pitämistä. Tausta ei kuitenkaan voi olla johtotähti opetuksessa, vaan lähinnä se otetaan huomioon erityisen tuen tarjoamisessa (suomi toisena kielenä ja oman vanhan äidinkielen opetus).

   On pelkästään oppilaan oma etu uudessa kotimaassa tukea hänen suomen kielen taitoaan ja kasvuaan Suomen kansalaiseksi suomalaisin oikeuksin. Mitä paremmin oppilas oppii uuden kotimaan kielen,, sitä paremmat mahdollisuudet hänellä on opiskella vaikka tohtoriksi asti eikä tyytyä vain lähihoitajan ja Wolt-kuskin tehtäviin.

   Poista
  12. Hieman hämmästyin Anon tunnustusta, että hän suomenruotsalaisena tuntee olevansa ”enemmän ruotsalainen” kuin suomalainen.

   Tunnen suomenruotsalaisia tuhottomasti. Töissä olen tutustunut pääkaupunkiseudun hieman koulutetumpaan väkeen ja Ruotsissa ollessani myös työläistaustaisiin ruotsinkielisiin pohjanmaalta ja idästä.

   Yksikään heistä ei ole ikinä kertonut (tai edes vihjannut) tuntevansa itseään tippaakaan ruotsalaiseksi, vaikka monen suomentaito oli hieman puutteellinen.

   Olin jokin aika sitten tutustumassa Donnerin asuntoon Krunikassa. Sitä ja isänsä toimintaa esitteli Donnerin poika. Jossakin vaiheessa puhuimme suomenruotsalaisuudesta - ja siihen hän totesi, ettei pidä termistä ”suomenruotsalainen”, sillä ”enhän minä ole mikään ruotsalainen, minä olen ruotsinkielinen suomalainen”.

   En tietysti epäile Anon tuntemuksia, olen vain hieman yllättynyt.

   Poista
  13. Suomalaisiakin on monenlaisia. Siinä missä joku sanoo suomalaisten olevan "juroja, syrjäänvetäytyviä, ahdasmielisiä ja epäsosiaalisia", joku toinen näkee suomalaiset toisin. Sitä paitsi yleistykset jonkun kansakunnan ihmisten laadusta ovat aina vaarallisia.

   Maassa voi olla erilaisia tapoja, joihin ihmiset ovat tottuneet, mutta pohjimmiltaan jokaisessa ihmisessä on ainekset moneen suuntaan. Esimerkiksi Kreikassa on tapana nostaa tuoli kadulle ja istahtaa siihen seurustelemaan naapureitten kanssa. Tämä ei johdu välttämättä iloisesta ja avoimesta luonteesta vaan lämpimästä ilmastosta ja ahtaasta asumisesta. Asioilla on monta puolta.

   Poista
  14. Kyllä opettajan aito työmotivaatio, persoonallisuus ja habitus ovat vaikuttamassa, miten oppilaat suhtautuvat opetukseen. Ei voi mitään, että opettajiakin on erilaisia.
   Olen kertonut joskus aiemmin, että ainoa naisopettaja, josta aidosti pidin, ymmärsi omaa erilaisuuttani, mutta myös tuki ja kannusti pyrkimään oppikouluun.
   Opettaja oli jo keski-iän ylittänyt, äidillinen hahmo. Hänen ei tarvinnut korostaa aukoriteettiaan, sillä kaikki oppilaat pitivät hänestä. Tärkein työkalu hänen kohdallaan oli ymmärtää ja pitää aidosti lapsista, oppilaistaan, sen myötä tulivat hyvät oppimistuloksetkin.
   Kokemuksia kouluista ja eri opettajista kertyi runsaasti lapsuudessani, koska vanhempani eivät kauan paikallaan eri seuduilla viihtyneet, vaikka romaaniverta ei sukujen suonissa virrannutkaan.
   Koulukiusaamisista en piitannut, koska koin ansaitsevani " muuttolintuna"
   kaltoinkohtelua myös opettajilta. Olihan epänormaalia vaihtaa monta kertaa vuodenkin aikana koulua. Aukkoja "sivistykseeni" jäi jo kansakoulussa muuttojen vuoksi.
   Oli myös sopeuduttava eri alueiden kielellisiinkin eroihin. Puhuin lapsena savokarjalan murretta, mikä sekin korosti erilaisuuttani eteläisempiin murteisiin verrattuna.
   Voin hyvin samaistua maahanmuuttaja lasten kokemuksiin.

   Poista

  15. Päivänselvää, Noora, että opettajia on erilaisia. Yhtä selvää kuin se, että oppilaita on erilaisia.

   Opettajilla on kuitenkin yhteinen valtakuntatasolla (opetushallitus) suunniteltu opetussuunnitelma, jonka tavoitteita opetuksessa on pääpiirteittäin noudatettava, mm. kansainvälisyyskasvatus ja kunkin oppilaan erilaisuuden huomioonottaminen.

   Itse puhun tässä keskustelunhaarassa paljolti juuri tästä opetussuunnitelman mukaisesta tavoitteellisuudesta, tietäen hyvin siis sen, että on myös epäpäteviä ja vittumaisia opettajia, jos tämän nyt näin raa'asti ilmaisen. Pääjoukko on kuitenkin hyvinkin pätevää ja sensitiivistä joukkoa. Ammatti onkin usealle niitä harvoja kutsumusammatteja.

   Suljen tästä kuvailuistani nyt pois pääkaupunkiseudun isot monikulttuuriset koulut, sillä tiedän - me kaikki tiedämme, jos olemme rehellisiä - että niissä taitavat päteä enää ihanteelliset tavoitteet. Käytäntö on eriytynyt toisenlaiseksi, eikä se ole opettajista kiinni.

   Poista
  16. Mielipiteet opettajista ovat nykyään kirjavampia verrattuna aikaisempaan aikaan. Tietysti taidot ovat oleellisessa osassa opettajavalinnoissa, kuten kai ennenkin. Nyt taidetaan miettiä enemmän kuin aiemmin, että sovellunko opettajaksi reaalitaidoista huolimatta. Psykologinen osuus on varmasti lisääntynyt valinnoissa. Se, missä asemassa ennen opettajamaisuus ja auktoriteettihakuisuus olivat valinnoissa poikkeaa nykyisyydessä. Enää ei haeta auktoriteetteja eikä opettajamaisuutta. Tietysti yleistykset eivät ole myöskään tätä päivää.

   Muuten, saas nähdä miten Israelin kipaleshow pärjää voittajaviisuvalinnassa. Näin äkkiseltään sanottuna taidan pitää kyseistä viisua ihan voittajana ilman politikointia. Melodinen laulu. Tästä linkistä laulu raikaa:
   https://youtu.be/xGvv0kIZgZI?si=RGfI80tdv-9KhFBl

   Poista

  17. En ole kuullut Israelin kappaletta, mutta eiköhän se saa rutkasti ainakin protestiääniä.

   Nämä mielenosoitukset palestiinalaishuivein ovat ristiriitaisia. Tarkoitan nyt ihmisiä, jotka eivät ole palestiinalaisia, mutta verhoavat itsensä palestiinalaishuiveihin. Eikö se ollutkaan kulttuurista omimista?

   Kun eihän taiteilija saa maalata edes saamelaispukuista naista, ellei ole itse saamelainen. Eli miten se asia oikein menikään?

   Poista
  18. Miksei Luxembourgin Tali (Tali Golergant, טלי גולרגנט; born 26 November 2000), known mononymously as Tali, is an Israeli-Luxembourgish singer.) saanut kärsiä antisemitismistä?

   Poista
  19. No nyt en ymmärrä tästä kommentista mitään. Voisiko arvoisa Iisak kertoa, mistä on kyse ja mitä hän itse ajattelee esittämästään asiasta. Ei tähän muuten voi tarttua, kun ”alustus” puuttuu.

   Poista
  20. Pinnistelee itse nyt vaan, sillä tämä on blogi, ei X-palvelu eikä Insta, jossa tökitään linkeillä ja nopeilla syötöillä, otsikoilla. Ei käy täällä. Lukijan tehtävä ei ole arvailla, vaan kommentoijan tehtävä on kertoa ja alustaa.

   Poista
  21. Miksi Tynkkynen, Bergbom ja Vigelius äänestivät Israelia 60 eurolla? Koska kiva kipale?

   Poista
  22. Tätä täytyy varmaan kysyä asianomaisilta. Voithan toki odotellessasi tehdä asiasta rikosilmoituksen.

   Minä olisin kyllä kansanedustajan tuloilla äänestänyt suosikkiani ainakin satasella.

   Poista
  23. Mutku ei saanu äänestää kuin 20 kertaa.

   Poista
  24. Jaa, no minulla ei ole aavistustakaan, mitä äänestys maksoi.

   Kun asia Iisakkia kaivertaa, niin teepäs rikosilmoitus. Persuissa riittää poliisilla töitä.

   Poista
 14. Aika renkutuksia ovat nykyään. Kuuntelin noita menneitä voittajia, niin 1964 Gigliolina Cinguetti oli paras. Herkkä ja upea nuoren naisen esitys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän muistan, erittäin kaunis kappale. Uudemmista tykkäsin kyllä Conchita Wurstin laulusta Rise Like a Phoenix. Minusta se on kaunis ja upea.

   Poista
  2. Kirjoitin facen sivulleni "vihapuheen" euroviisu-aiheesta: Mm: Homot huutavat katsomoissa kulkku suorana kuin jumalia avukseen...
   Kritisoin myös maamme inisijä-lässyttäjäjulkihomo juontajaa.
   Suomen ns. asiapitoisin, luotettavin tv-kanava mainostaa joka käänteessä tätä " huippukultturellia " ohjelmaansa! Käsittämätöntä minulle!
   Ehkä kannattaisi siirtyä kokonaan alastomiin esiintyjiin niin edes jonkinlainen tasa-arvo " musiikkivideoiden matkijoilla
   urkenisi.
   Nudistit ainakin olisivat ihastuksissaan. Ehkä äärifeministitkin?
   Katoaisihan naisten patriarkaalinen seksiobjekti-pukeutuminen ainakin ko. kisoissa.
   Nythän on pinnalla hömppäohjelmissa homo-objektit. He ohittavat jo naisen suosikkiuden takapuoltensa tarjoajina. olla homojen seksiobjekti. olla homojen seksiobjekti
   Äklöttävintä on, no, jääköön kirjoittamatta...:)))
   Mutta olen Ripranien kanssa samaa mieltä siitä, että Israelin kipaleessa on havaittavissa musiikkia, vaikka en hyväksykään Israelin kisaan osallistumista.
   Ikuisena romantikkona tykkään ranskalaisten kipaleesta. Blayboy brylgreeni-tahmaisin hiuksin
   valehtelee taas ja vannoo rakkauttaan. Ihku räytyjä!
   !Italiankappaleessa on omat
   Toki tykkään siitä, että tietyt porukat ( suomalaisetkin) yrittää erottua lyömällä läskiksi koko viisut, keksimällä mitä aivottomampia ja typerämpiä esityksiä. Eivät vakuuta edes makaaberilla huumorilla, koska se jää murkkuikäisten päättömyydeksi.
   Ehkä valvon ja katson loppuun asti. Saunan jälkeen voisi avata viinipullon ja nauttia esitysten " haukkumisesta, sen tymyydestä, kaupallisuudesta, pinnallisuudesta...
   Olisi tuokin porukka auttamassa sodissa kärsiviä ja huutaisivat kulkku suorana
   rauhaa sotiviin maihin.
   Mitä tuhlausta ko. kisat!
   " No rules", voiko olla älykkäämpää filosofiaa tarjota Suomesta maailmalle!

   Poista
 15. Jäi tuo Italian biisin arviointi jostakin syystä kesken, kun olin niin tohkeissani kirjoittaessani.
  Ajoittain biisin rytmissä ja tietysti kielessä on omat vetovoimansa ja viehätyksensä.
  Taas on sormet käyneet väärilä näppäimillä, kun punakynää kaivattaisiin kirjutusvirheisiin. Pardon!

  VastaaPoista
 16. Wow, Käärijä ei osallistu juuroviisujen pisteiden antamiseen!
  Jossakin vielä aivot ajatteleva!

  VastaaPoista
 17. Euroviisut on ohjelmana paisuteltu spektaakkeli. Siitä saisi karsia puolet kaikesta teeskentelystä ja tekemällä tehdystä ohjelman pidennyksestä pois. Ja sen voisi aloittaa huomattavasti aiemmin. Nyt sitä tuskin jaksaa katsoa loppuun asti. Miksi ihmeessä se alkaa niin myöhään jopa keskieurooppalaisen ajan mukaan? Saksassakin vasta kello
  21.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään ole jaksanut aina valvoa ohjelman loppuun asti. Saa nähdä miten nyt käy.
   Joo, Teemu Muurimäki on meikäkundien pukujen suunnittelija. Eipä ihme!
   Pitääpä ottaa juustoämpylä, viinilasillisen kanssa että jaksaa tuijottaa jonkin aikaa.
   Mielenkiintoista "viihdeiltaa"
   kaikille!

   Poista
  2. Onpas tylsiä lauluja. Iloinen poikkeus on Viro, jolla oli mainio porukka ja esityksellisesti hyvät liikkeet estradilla. Kiva laulu. Toinen oli Israel, mutta Viro menee minulla ohi. En varmaan katso loppuun, ehkä Suomen esitykseen asti.

   Poista
  3. Tulinpa katsoneeksi kisat hamaan loppuun asti, toisella silmällä, taustalla. Olihan voittaja, Sveitsi, aivan omaa luokkaansa sekä sävellyksen, esittämisen että koreografian puolesta. Tykkäsin!

   Tosin tykkäsin myös Viron ukkojen poikkeavan kivasta esityksestä, vaikka se taisi jäädä viimeiseksi. Kolmanneksi pidin Israelin laulusta ja esittäjästä ja mainittakoon vielä Ranskan kaunis rakkauslaulu, esittäjän muikeiden taitojen ansiosta. Ukrainakaan ei ollut paha. Muut olivat tylsiä rallatuksia.

   Poista
  4. Meilläkin oli ystäväpiirissä kisailu voittajasta ja kun en parempaa keksinyta, veikkasin Viroa. Minua huvittivat ne ukot.

   Olenko väärässä (en ole asiantuntija), kun olin kuulevanani hyvin monessa kappaleessa kaikuja käärijätyylistä?

   Vai hyppäsikö Käärijäkin valmiin aallon harjalle, niinku? Kaikkein huikeinta Käärijän kipaleessa minusta olikin se lauseen lopussa toistuva niinkutus, niinku.

   Poista
  5. Iines, keikuinpa minäkin valveilla loppuun asti. Nautin tietysti eniten vahinginilosta!
   Aivan käsittämättömiä ovat populan musiikkimaut ja järkyytävää, miten turhan takia tuhlataan energiaa ja rahaa.

   Poista
  6. Kiva, että joku muukin on tykännyt Viron ukoista.

   Kyllä, samaa meillä arveltiin: Käärijä-vaikutusta oli useissa esityksissä, eniten ehkä Kroatian tykityksessä.

   Poista
  7. Noora, arvaan että varsinkin ei-binäärinen voittaja sai sinut puhkeamaan mielenkiintoisiin sanavalintoihin….

   Poista
  8. Iines vanha koira vaan ei hevin opi uusia temppuja.
   En usko, että nuori ihminen löytää henkisen ja fyysisen tasapainonsa sotkemalla identiteettinsä manipulaattorien esikuvia seuraamalla.
   Säälitti Itavallan ( ?) heiveröinen tyttöpoika, pörröjakkuineen ja minihameineen. Hänet ammattiraati äänesti ykköseksi. Hänen esitykseensä oli ympätty skitsofreenisesti monta eri musiikkigenreä. Jakomielisyys on in !?

   Poista
  9. Taidat tarkoittaa tuota Sveitsin voittajaa pörröjakkuineen ja minihameineen. Minusta hän oli suloinen ihminen, kauhean auki, avoin ja tunteet olivat kasvoilta luettavissa. Herkkä kuin mikä. Kyllä hän on aito taiteilija, Noora. Ja olihan se kappale kuin jonkinlainen sinfoninen runo, joka soljui ja keinui kuin elämä.

   Poista
  10. Hyvä, että oikaisit tiedon Iines. Tarkoitin tyttöpojalla juuri kisojen voittajaa Sveitsistä.
   Myötätunto on hieno piirre ihmisessä. Minulla on vissiin monta ruuvia pääkopan masiinassa tippunut tai löyhällä, sillä myötätuntoa en pysty tuntemaan näitä tyttöpoikia tai miesnaisia kohtaan.
   Vain sääliä ja surua.
   Jos ihminen ei hyväksy vanhempiensa lahjoittamaa sukupuolta, jotakin on ihmisen mielessä todella ulalla.
   Olen jopa ajatellut niinkin, että sukupuolensa vaihto on loukkaus ja väkivaltaa ihmisarvoa ja ihmiskehoa kohtaan.
   Syyllisiä ovat aivopesijät ja heidän tukijansa mm. sos.mediassa.
   Varsinkin, jos on kysymys herkän, vaikutuksille alttiin nuoren manipulatiivisesta vaikuttamisesta ja
   mielenmuokkauksesta. Näitä tapauksia on, joissa henkisesti tuuliajolla oleva kehonkuvasairas nuori, jopa lapsi vielä, ottaa esimerkkiä sos. mediasta yms. ja uskoo olevansa väärässä kropassa. Anorektia on eräs vääristyneen kehonkuvan pakkomielle, josta on vaikeaa parantua. Yhtä hyvin tunne, että on väärässä kehossa voi äityä sairaalloiseksi pakkoajatuksiksi.
   Minusta voittaja näytti eksyksissä olevalta lapselta.
   Tosin hän oli voitostaan ilmeisen häkeltynyt, mikä lisäsi lapsenomaisuutta olemuksessa.

   Poista
  11. Ajattelen niin että ainahan säännöstä on poikkeus, Noora. Kaikesta on. Mustaihoisissa ihmisissäkin on albiinoja vaaleine hiuksineen, ja hirvieläimissä on valkoisia hirviä. Miksi siis ei sukupuolissakin olisi variaatioita?

   Katsoin joskus dokumentin näistä tummaihoisista albiinoista. He olivat oman rotunsa - saako näin enää sanoa? - tai heimonsa piirissä vainottuja ja joutuivat pakenemaan, etteivät joutuisi tapetuiksi. Mutta siis he olivat syntyneet poikkeuksina eivätkä yrittäneet olla valkoihoisia.   Poista
  12. Jos oma lapseni haluaisi leikkauttaa sukupuolensa, niin täysii-ikäinen tehköön mitä haluaa, mutta niin julma olisin, etten haluaisi olla hänen kanssaan enää missään tekemisissä. Kokisin täydellistä epäonnistumista äitinä. En haluaisi enää olla hetkeäkään vaikuttamassa aidon kehonsa hylänneen elämään. En olisi osannut olla esimerkkinä ihmisarvon kunnioittamisessa ja ihmiskunnan kehityksen ja historian tuntemisessa.
   En voisi kestää sitä "sijaiskärsimystä" jota sukupuolen vaihto saa aikaan niin henkisesti kuin fyysisesti.
   En voisi millään tavalla tukea lastani kehon vaihtoon, vaan tiemme erkanisivat.

   Poista
  13. Eläin emokin hylkää sairaan lapsensa. Sukupuolenvaihto-operaatio olisi minulle se sairaus.

   Poista
 18. Vaan aurinko juhlistaa äitien päivää!
  Lintujen äänet ovat palanneet pihapuihin. Hanhipavet täplittävät yläilmoja. Valurautapannussa tirisee voissa paistuvat katiska-ahvenet. Onnitteluja, ruusuja ja suklaata olen saanut, sekä kukkien istutuspöydän tuleviin puutarhahommiin.
  Kaunista Äitienpäivää sinulle Iines!

  VastaaPoista
 19. Kiitos, Noora, kaunista ja lämpöistä päivää sinulle ja kaikille äideille ja kaikille niillekin, joilla äiti on tai on ollut. Meillä on juhlittu jo pari päivää putkeen, kun on näitä synttäreitä meidän suvussa pinoittain toukokuussa. Usein osuu yksiin äitienpäiväruusujen kanssa. Kakku on siis jo syöty, vieraat lähteneet, aamulla, ja aion laittaa lounaaksi munakkaan, jonka sisään on kätketty herneitä ja yrttejä, kyytipoikana kuuma rapeakuorinen sämpylä ruohospulivoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PS Meikäläinen sai lahjaksi kirpputorilta ostettuja kirjoja, musiikkia ja vanhan jugend-tarjoilulautasen. Ihan kivoja, paitsi että kaiken aikaa koetan poistaa liikoja vanhoja kirjojani roskiin. Kannet irti ja sekajätteeseen, lukee ohjeessa. Ei paperikeräykseen, ettäs tiedätte.

   Poista
  2. Kiitos!
   Kasvaakos sinun pihapiirissä vuohenputkea ja voikukkaa?
   Vuohenputken lehdyköistä saisi vihreää munakkaan joukkoon. Piirakkaa pitää kokeilla leipoa myös kevään vitamiinilehdyköistä.
   Lukemattomia kirjapinojakin on minulla siellä täällä. Mutta ronskilla kädellä olen tehnyt poistoja minäkin.
   Äitienpäivän kunniaksi aloin siivota eteisen komeroita. Välillä pitää istua pihakiikussa ja ihmetellä ihanan valoisaa päivää.

   Poista
  3. Mökillä kasvaa kaikkea kaikkialla, kun siellä on hoidettua pihapiiriä, peltoa ja metsää. Ei taida olla lajia, jota ei kasvaisi. Kaikenlaista valkokukkaista harsakkaa kasvaa varsinkin alempana pellolla ja rantatiellä, joka kasvaa villinä ja vapaassa luonnontilassa. Tontti on niin iso, ettei sitä mitenkään voi pitää hoidettuna ja karsittuna, enkä haluaisikaan muuta kuin hyvät ja ajetut kulkutiet rantaan, kyykärmepelon vuoksi.

   Äiti meillä keräsi aina keväisin juuri puhjenneita pieniä nokkosia ja kaikenlaisia kasveja ja kuivatti niitä ja käytti ruokiin ja leipomuksiin. Meikäläinen istuttaa kaupasta ostetut yrtit piharuukkuihin. Perunapeltokin meillä olisi, mutta olen jättänyt senkin villiksi perhosille ja ötököille. Pellon keskellä on penkki, jolla voi istua kuvaamassa vaikka heinäsirkkoja ja hepokatteja.

   Poista
 20. Selasin äsken X-palvelusta eri ihmisten äitienpäivätoivotuksia, muutaman poliitikon.

  Tuli todella ikävä olo ja paha mieli yhdestä lukemastani. Kyseessä on kaikkien vihaama ja halveksima valtiovarainministeri, joka toivotti kaikille äideille, isoäideille ja äitien tehtävää hoitaville hyvää äitienpäivää herkän luontovalokuvan kanssa.

  Hän sai paskaa niskaansa. Asialla on ilmeisesti vasemmistoälystö parempine vihapuheineen. Hänelle kiroiltiin ja haistateltiin. Yksi älymystön toivotus kuului näin: ”Hyi vittu sua. Onneks et kai oo äiti. Jos oot niin toivon et kuolet ihan lapses puolesta.”

  Mainittakoon, että Riikka Purra on menettänyt kolme lasta, kesken raskauden. Ja vaikkei olisikaan, niin miten joku ihminen voi kirjoittaa tuommoisia toivotuksia yhtään kenellekään. Siihen ei ole pienintäkään perustetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sydämen sivistys ei katso poliittista kantaa. Miten se Nietzsche sanoikaan: kupolissa laulaa enkelikuoro, kellarissa rakit räksyttävät.

   Poista
  2. Huolestuttavinta on, että tällainen keskustelu on levinnyt Suomessa ihan vuoden aikana hurjasti. Ainahan somessa on rienattu, mutta tämä on uudenlaista ilkeyttä, oikeasti mustaa ja pahaa. Isketään säälittä ja suoraan nimeltä mainittuun kohteeseen, jonkun kipeimpiin kohtiin.

   Erikoisen surullista on, että tätä uudenlaista vihapuhetta ei mediassa suitsita, vaan esimerkiksi ministereitä saa valtakunnan päämedioissakin nimitellä natseiksi, ihmisvihaajiksi, fasisteiksi. Kuitenkin keskusteluissa on julkistettuna eettiset ohjeet. Toimittajat eivät pidä niistä kiinni, vaan he harjoittajat jyrkkän subjektiivista vihapuhetta joskus itsekin. Viimeksi toimittaja Mari Pudas ip-lehdestä puhui euroviisuartikkelissaan niistä ihmisistä, jotka eivät boikotoineet Israelin euroviisua näin: ”Israel saa aikuisvauvat tanssimaan pillinsä mukaan.”

   Minusta tämä uudenlainen mitä ilmeisimmin vihreiden ja vasemmiston harrastama oma vihapuhe ei eroa millään tavoin persujen vanhoista vihapuheista.

   Poista
  3. Tuskinpa tuo Purran rienaaja olisi kirjoittanut noita sanoja jos olisi tiennyt hänen lastensa menetyksistä. Törkeää joka tapauksessa.
   Ilmeisesti kyse alkaa olla populaation sivistyksen puutteesta.
   Emme osaa pitää " mölyjä mahassamme", kuten kultivoitunut, itsesensuurin omaksunut " sivistyneistö ".
   Sananvapauskin saattaa lähes kaiken salliessaan olla vihanvapauttaja?
   Esikuvia riittää suurten valtioiden johtomiehistä lähtien ja kyllä yleisellä maailman moodilla sotineen sekä rikollisuuden korostuksineen (esim. elokuvat ja mediat) on vaikutusta nostattaa agressioita pintaan.
   Eiköhän juuri sodat ole järkyttämässä ihmisten mieliä. Turhautuneena ja voimatta tehdä asioille mitään agressiot nousevat herkästi yli sietokyvyn.

   Poista
  4. Jos olisi olemassa ihmisen ajatustenpaljastin, tai paremminkin jospa pystyisimme lukemaan toistemme ajatuksia, kuinkakohan puhtoisia pulmusia olisimme negatiivisuudesta ja vihamielisistä ajatuksista?
   Esim. Ääneen: - Olet käynyt kampaajalla. Kiva leikkaus ja toi väri sopii sulle.
   Ajatuksissa: Aina toi ramppaa kampaajalla. Ikinä en tuollai antaisi leikata hiuksiani. Ja aivan hirveä väri. En voi sietää räikeän
   punaisia hiuksia.

   Poista
  5. Näistä Purran lasten menetyksistä on ollut tietoa mediassa, ja jos oikein muistan, niitä mainittiin kesäisen rasismijahdin aikanakin. Ja vaikkei tietäisi, niin tuon kaltaiset solvaukset ovat mielestäni silkkaa pahuutta, jonkalaisen keskustelun ei soisi normalisoituvan. Pahalta näyttää tältä osin, ja erikoiseksi asian tekee se, että törkeimmät vihapuhujat löytyvät nyt sieltä sfääreistä, joissa ennen haluttiin kieltää jopa asiallinen kritiikki vihapuheena.

   Poista
  6. Noora, niin totta tuo ajatustenpaljastuskommenttisi. Minäkin olen tässä toisinajattelussa ja sanomisessa mestari. En rohkene sanoa rehellisiä ajatuksiani muuta kuin täällä blogissani. Juuri kehuin erään ihmisen pihatonttua, vaikka oikeasti ne ovat minusta hirveitä hökötyksiä.

   Poista
  7. Vaiherikkaalla elontielläni olen huomannut, että kaikissa isommissa ryhmissä on ihmiselon koko kirjavuus - on idealisteja, on fiksuja, on taviksia, on tyhmiä, on mulkkuja .

   Edelleenkin, naineena miehenä ja isoisänä, hämmästyn usein miten spontaanisti naiset ilahtuvat pienestäkin kehusta, joka koskee olemusta, kampausta tai asua.

   Miksei miehetkin. Kauan sitten töissä asiakkaanani oli ho… hi… hmmm… vannoutunut poikamies, jolla oli kerran yllään kirjava ruutukuvioinen takki. Vilkaisin sitä ja sanoin pilkallani, että sinullapa on kiva takk, heh… ja ällistyin suunnattomasti kun hän kääntyi ja huudahti hymy korvissa: oi, kiitos!

   Poista
  8. Tepä te! Miksi monilla ihmisrotulaisilla on heikko itsetunto ja itsen hyväksyntä. Olisko syynä kapitalistinen kilpaikukulttuuri ja sen esikuvat?
   Kun katsoo vaikka gorillojen elämää, eivät ne pakene luoliin ulkonäkönsä vuoksi, vaan paukuttavat rintalihaksiaan "käsillään" itsevarmoina oikeutuksesta olla olemassa.
   Hierarkia on elukoillakin ja ulkonäkö uroksilla usein värikkäämpi kuin naarailla.
   Kak, suvunjatkamiseksi evoluutio on koristellut luotujaan. Samaa evoluution ohjelmaa ihminenkin käyttää aivoissaan, mutta osaa jo estää lisääntymisensä.

   Poista
  9. Sairaseläkeläinen voisi ottaa vähän kevyemmin asiat ettei verenpaine nouse ja sairastu oikeasti vakavasti.

   Poista
  10. Sairaseläkeläinen? Kukas semmoinen on? Meikäläinenkään ei ole koskaan ollut sairauseläkkeellä - huom. kirjoitusasu - vaan työkyvyttömyyseläkkeellä aina siihen saakka kunnes saavutin himoitun vanhuuseläkkeen ikärajan. Nyt ollaan siis vain pelkkiä kulueriä, kuten ystävämme Jape muinoin kauniisti asian ilmaisi.

   Poista
  11. Teikäläinen on valtion elätti jolta voissi vähän saksia ansaitsemattomia eläketuloja pois.

   Poista
  12. Työnnä sinä, Anonyymi, nenäsi hunajakukkaseen, jossa pörrää mesimehiläinen.

   Valtio nappaa minun eläkkeestäni joka kuukausi kolmisenkymmentä prosenttia pois, joten kyllä täällä osallistutaan. Paljollakos teikäläinen osallistuu yhteiskunnan hyvinvoinnin ylläpitoon?

   Poista
  13. Jos ihminen on muutaman vuoden töissä ja jää sen jälkeen työkyvyttömyys eläkkeelle, ei hän niiden vuosien aikana ehdi ansaita juuri mitään eläketä vaan valtion tukia vain nauttii.

   Poista
  14. Ei varmaan ehdikään. Toivottavasti kenellekään ei käy näin ikävästi.

   Poista
  15. Luin juuri lehdestä/netistä artikkelin (HS?), jossa oli laskelma siitä kuinka kauan keskituloisen suomalaisen pitää käydä töissä, jotta hän saisi eläkkeellä saman verran rahaa kuin tavallinen maahanmuuttaja, joka ei missään vaiheessa tee mitään työtä, saa avustuksia for ever.

   Tulos oli (minun mielestäni) aika järkyttävä: reilusti yli 20 vuotta.

   (Jonkun muun mielestä se voi olla järkyttävä siksi, että pitääkö reippaan mamun todella tulla toimeen noin vähällä rahalla, sehän on ihmisoikeusrikos!)

   Poista
  16. Meikäläistä on tämän erikoissaksioperaation aikana hämmästyttänyt lähinnä se, miten paljon valtion rahaa jaetaan tukina usealle ei-hädänalaiselle tasolle. En ole ilmeisesti vielä sisäistänyt sitä asiaa, että valtion kuuluu kuroa umpeen vähemmän ansaitsevan tulot samalle tasolle enemmän ansaitsevan kanssa.

   Poista
 21. Vaan, ystävät hyvät, elämme kirottuja aikoja. Nimittäin ruohonleikkuukoneet ja -traktorit ovat taas alkaneet helvetillisen pörinänsä.

  Juuri kun ihanat voikukat alkavat puskea elintilaa ruohistojen läpi kirkastamaan peltoja ja tylsiä nurmikkoja, iskee himoleikkaajan koneenterä kaulat katki. Näin menee pörriäisten kevätmedet ja entistä useampi ötökkä menehtyy janoon ja nälkään ihmisen oudon mieltymyksen vuoksi: tasainen kenttä, ei kukan kukkaa, ei rikkaruohoja, ei mitään värikästä.

  Kun biologien ja luontoasiantuntijoitten mukaan jopa lehdet tulisi jättää maahan haravoimatta, sillä niissä on leppäkerttujen ja öttiäisten koteja ja suojaa ja ravintoa. Tein näin takapihallani ja avot, maapohja kasvaa hienosti, siinä on sinisiä kellokasveja ja käenrieskoja ja niitä ihania voikukkia tulollaan. Ei käy trimmerini, ei! Vaan naapureissa hurisee leikkuri.

  VastaaPoista
 22. Sairaseläkkeellä en minä ole koskaan ollut. Hyvin vähän olen muutoinkin työvuosina ollut poissa töistä sairastelun vuoksi. Työttömän elämästä on kyllä kokemusta hamassa historiassani.
  Hyveehän se tuo anonyymi pohjimmiltaan huolenpidollaan tarkoittanee. :)
  Iines, täällä ei vielä aikoihin tarvitse
  ruohonleikkureita kaivaa esiin. Just ja just on havaittavissa, että nurmikot on elossa ja ruohonkorret kurkistelevat mullan alta.
  Siskoni työntää alamökillä kaikki haravoimansa lehdet pensasaitojen alle. Pehtoori ei tykkää, sillä häestä lehdet maatuvat siten hitaasti.
  Haravoin koko aamupäivän alueita, jotka kuuluisi siskoni hoitaa. Kiroilinkin, sillä sain koko talven oireilleen nilkkani kipeäksi. Hirmuiset määrät lehtikasoja kertyy ja ongelma alkaa olla, minne niitä kärrää. Silppuava kone pitäisi hankkia. Vanha ruohonleikkuri ei paljon auta asiassa.
  Nyt kokeillaan, torjuuko rasvaton maito ötököitä omena ja kirsikkapuissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehtiä varmaan ei saisi kuitenkaan olla liikaa, sillä oikein paksu kerros estää ilmanvaihtoa minun järkeni mukaan, koska maatuminen kestää kuitenkin aikansa. Voin siis olla väärässä, tämä on puhdasta mutua.

   Itse en mökillä haravoi kuin aivan talon edestä, muualta ajan leikkurilla ja trimmerillä. Mökillä on pakko pitää oleskelualueitten nurmikko mahdollisimman matalana kyykäärmeitten vuoksi. Niitä on runsaasti.

   Kerran vetelin trimmerillä talon nurkalta vesisaavin alustaa matalaksi, ja kun vedin trimmerin pois, trimmerin alla oli rullalla kyykäärme päiväunillaan.

   Säikähdin valtavasti, eniten sitä, että olin halkaissut sen, katkaissut kahtia tms. Se ei nimittäin hievahtanutkaan. Tömistelin maata ja sohottelin trimmerillä sinnepäin, mutta liero vain makoili rullalla. Se oli ilmeisesti shokissa, kunnes koskiessani sitä varovasti trimmerillä se luikahti täysin ehjänä pois metsään, talon taakse.

   Poista
  2. PS Sain juuri putkimieheltäni tekstarin, että mökin katto putsattu, vesiputket kunnossa, sopii tulla. Käyn viikolla katsomassa tilanteen. Hyvä mennä, kun pääsee vessaan eikä tarvitse käydä puskapissalla tai salaa alanaapurin hyyskässä. Oikeastaan se on mahdotonta, sillä täällä on kaikilla riistakamerat pihoillaan.

   Poista
  3. Huomaan olevani oman elämäni putkimies.

   Poista
  4. Putkimiehuus ihmisessä on arvokasta. Teen parhaani oppiakseni sitä. Toistaiseksi putkityöt eivät ole hallussa, mutta klapikonetus on, ja sahaustyöt. Kokoan myös näppärästi kaiken mikä koota täytyy. Yleensä vain yksi osa jää käteen, kun tuote on kasassa. Tällä hetkellä kasausta odottaa riippumattoteline.

   Poista
 23. Minä jo ihmettelin mitä säänmuokkauskemikaaleja (haarp)
  tänne itään on laitettu, kun sää ei millään meinannut lämmetä.
  Tänään vihdoinkin oli lämmin päivä.
  Käkikin on kukkunut jo kahtena päivänä ja kurppa lentää vanhaa reittiään.
  Georgian parlamentti sai läpi lain jota nuortet länsimieliset vastustivat mielenosoituksin. Aika moinen oli tappelukin parlamentissa.
  Kyllä kaikki entiset Neuvostoliittoon kuuluneet maat länsi saa manipuloitua eeuuhun ja natoon. Varsinkin sitten, kunhan sukupolvet vaihtuu, Venäjästä ja entisistä kumppaneista tulee ihanan liberaalin lännen demokratia-paratiisin onnellisia osallisia.

  Mitäköhän eroa lopulta on yksinvaltiaan diktatuurissa ja
  demokratiassa, enemmistön diktatuurissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä eroa kutsutaan kansan tahdoksi.

   Periaatteessahan valtio toimisi niinkin, että kansa äänestäisi vapaissa vaaleissa aina itselleen diktaattorin, esim. kymmeneksi vuodeksi.

   Tai se on liian lyhyt aika hallita… Ehkä 25 vuotta olisi sopiva, eli itsevaltias olisi vallassa sukupolven ajan, eikä toista kautta hyväksyttäisi. Lisäksi olisi jotenkin pystyttävä varmistamaan, ettei edes diktaattori pystyisi muuttamaan vaalilakia ja vaalikäytäntöä.

   Vladimir Pätkäläisellä olisi siis vielä vuosi aikaa toteuttaa visionsa ja unelmansa.

   PS. Kiinassahan ne yrittivät toteuttaa tätä mallia, mutta jo kolmas keisari onnistui romuttamaan sen. Harmi.

   Poista
  2. Käki kukkuu ja kurppa lentää… Hyvin on sitten asiat, Noora. Täällä pikkukaupungissa ei juuri kuule käkeä, mutta mökillä kuulee alkukesällä lähes päivittäin.

   Mitä kurppaan tulee, en ole saanut siitä koskaan kuvaa. Mistähän tulee sanonta ”vanha kurppa”? Kurppahan on kaunis ja sironokkainen lintu.

   25 astetta luvassa näillä lakeuksilla!

   Poista
  3. Kurppailun syy lienee onomatopoeettinen.

   Poista
  4. Tämä on taivahan totta. Alkuperä on onomatopoetiikassa. Nimittäin esimerkiksi virossa kyseisen linnun ääntä on matkittu näin: korr-korr, pii-pii, korr-pits; kor-kor-kor, korpiitsak———> kurppa.

   Poista
 24. Iines, taidan sittenkin sekoittaa taivaanvuohen ja lehtokurpan.
  Taivaanvuohihan päristää peräsulkiaan ja siitä muodostuu sen tunnistettava ääni. Kurppa taas on muka hitaimpia lintulajien lentäjiä. Oisko siitä tullut assosiation vanhuudesta? Kurtistunut iho?

  Tapsalle: Jep, vaihtoehtoja on! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taivaanvuohen olen minäkin kuullut ja jopa nähnyt.

   Kurppa on sympaattinen lintu. Tunnen lukkarinrakkautta sitä kohtaan. Vanha kurppa, hidaskin vielä.

   Vaan hyviä uutisia luin juuri talousrintamalta. Suuraakkosin oli paInettu (IS): TAANTUMA ON OHI! Ja lisää: "Suomen talousluvut villitsivät ekonomistit".

   Työllisten määrä on kasvanut, samoin bruttokansantuote ja näkymä vuoden loppua kohden taloudessa on elpyvä.

   Poista
  2. No onpa iiällässä kansalaisille uskon ja toivon uutinen. Niin sitä pitää. Iloitkaa kapitalistit!

   Poista
  3. Sosialistienkin kannattaa riemuita, sillä nyt on taas tilaisuus vaatia veroja valtion maksettavaksi.

   Poista
  4. Kyseessä ovat siis Tilastokeskuksen ennakkotiedot, joita Ilta-Sanomat julkaisi. Jäämme odottamaan valtakunnan päämedioiden suhtautumista taloustulokseen. Eletäänhän nyt kriittisiä leikkausaikoja..

   Poista
 25. Iines, olisipa erilaista elää lakeuksien keskellä kuin täällä " vuoristojonojen" ja vesistöjen saartamana.
  Mitä laajemmat ovat näköalat silmien edessä, se vaikuttanee myös osittain mielentiloihin.
  Ennen nykyistä asuntoa, asuin korkealla mäellä, sieltä näki kauas järvenselän yli. Nykyisessä vesi virtaa ikkunan takana, mutta pitää kävellä jonkin matkaa, ennen kuin näkee esteettömästi suuren järven selälle.
  Maalaismökki taas on erikokokoisten vaarojen suojassa ja metsien sekä vesistöjen piilossa.
  Mökin ikkunoista näkee melko kauas, mutta varsinaisia panoraamoja näkee matkalla mökille. Korkeuseroja ja vesistöjä eri muodoissaan on runsaasti.
  Maisemat, miljöö eivät voi olla vaikuttamatta mielialoihin.
  On ei asia asua vaikkapa Roomassa
  raunioiden keskellä kuin Gazassa tai Harkovassa.
  Suloista kevätkesän päivää Iines ynnä kaikki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noora, olen niin tottunut tasaisiin peltoaukeisiin ja maisemiin, että kun uusissa maisemissa näen mäkiä ja kumpareita, se tuntuu eksoottiselta.

   Esimerkiksi koko ajomatka täältä Satakunnan eteläisestä osasta Vakka-Suomen sydänmaille asti on tasaista, korkeintaan loivia pitkiä mäkiä lounaisessa päässä. Ja onhan meidän mökkikin rinteen päällä, josta pitää taiteilla alas sateella liukasta polkua ellei kulje autotietämme pitkin takaa kaartaen. Takanamme on yksi vuori, jonne suunniteltiin Hyötytuulen tuulivoimapuistoa. Onneksi se saatiin estettyä. Myllyn siivet olisivat näkyneet koko kylän päällä.

   Romahtaisin varmaan, jos hiljaisuuteni vietäisiin ja pitäisi kuunnella jotain stanan kolketta yötä päivää. Jos piirtäisin taulun tuulipuistosta, maalaisin jokaisen myllyn siiven päälle kuolleen joutsenen ja haikaran.

   Poista
  2. Und so weiter. Ynnä vielä mieh-, eiku henkilöalasi romahtaisi?

   Poista
 26. Vaan se minua kummastuttaa, miten paljon Israelin euroviisumenestymisestä (viides sija) vieläkin kirjoitellaan.

  Tänäisessä Helsingin Sanomissakin mietitään, mistä Suomen antamat täydet 12 yleisöpistettä tulivat - samoin usean muun maan täydet yleisöpisteet. Ikään kuin jokin virhe olisi tapahtunut. Virhe, jota täytyy selittää.

  Miksi samantien ei ihmetellä sitä, miksi jokin maa tuli neljänneksi tai kuudenneksi? Tai sitä, miksi kaikki "asiantuntijaraadit" paria poikkeusta lukuunottamatta antoivat Israelin kappaleelle nolla pistettä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suvaitsevan eliitin on mahdotonta ymmärtää, että länsimaissa on laajat joukot kansalaisia, joiden mielestä terroriin saa vastata terrorilla.

   He punnitsevat muslimien ja juutalaisten tekoja eri vaa’alla. Mitäpä tuhat tapettua ja häväistyä naista, miestä, lasta ja vanhusta merkitsee sen rinnalla, että arabeille ei riitä mikään.

   Poista
  2. Tämmöinen hyvesignaloiva tekopyhyys tuntuu kuvottavalta. Ja selittely jollain muinaisella historiallisella sorrolla. Surullisinta on, että siihen osallistutaan kevein perustein ajatuksella: tuon täytyy olla oikein, koska se on tuon suunnan agendalla. Minäpä otan sen.

   Jos kaiken maailmassa ketjuttaisi, löytyisi aina syy siihen, miksi väkivalta A on parempaa kuin väkivalta B.

   Poista
  3. En ymmärrä, miksi Israel ylipäätään ( tai Austraalia vai Kanadako se oli?) tai suluissa mainittu tekevät ylipäätään kyseisissä eurooppalaisissa kisoissa.
   Onko osallistuminen heille tietynlainen rakkauden ja kärsimysten hyvittelyn osoitus?

   Juutalaisilla historiassaan jo ennen ajanlaskumme alkua mieletön määrä viattomien kuolemaa ja kärsimyksiä, mitä ei hevin unohdeta tai anneta anteeksi, vaikka sukupolvet vaihtuvat.
   Olen ollut huomaavinani, että kun nykyinen johtaja pääsee Israelissa valtaan, aseet laulaa.
   Kosto on tottavie suloista molemmilla sodan osapuolilla.
   Kumpikin kokee tulleensa väärinkohdelluksi. Tokko uskonnollisten syiden ja maa-alueiden omistusoikeuksien vuoksi rauhaa alueelle saataneen koskaan. Helvetilliset seuraukset ovat aina johtajien ja kannattajiensa vallahalulla ja itsekyydellä!
   Ei toistensa tappaminen voittoon asti ratkaise lopulta mitään. Viha jää kytemään ja kosto elää.

   Poista
  4. Israelin mukanaoloa - ulkopuolelta politiikan - on moni ihmetellyt. Muistaakseni se meni niin, että Israel kuuluu EBUun eli Euroopan radio- ja televisioliittoon, joka laulukilpailut järjestää. Muitakin Euroopan ulkopuolisia maita kuuluu EBUun, kuten esimerkiksi Marokko, joka on joskus osallistunut kisaan. Sitä taas en tiedä, miksi nämä ulkopuoliset maat ylipäänsä voivat kuulua tähän liittoon. Australia taidettiin joskus kutsua vieraana mukaan kisaan, ihan huvin vuoksi.

   Tutkimattomia ovat arabimaiden poliittiset ja uskonnolliset riidat.

   Poista
  5. Noorahan koukkaa kaukaa arabien ja juutalaisten vihanpidon syihin eli ajanlaskun alun ja sitä aiempiin tapahtumiin.

   Rohkenenpa epäillä, ettei vihanpito ihan sieltä asti tänne säteile, sillä arabeiksi kutsutut paimentolaisheimot alkoivat muotoutua vasta ajanlaskun alun jälkeen.

   Muhammed eli 500 vuotta Jeesuksen jälkeen.

   He olivat valloittajia ja levittivät uskontonsakin laajalle alueelle. Ja juutalaisia silloin ja myöhemminkin vainottiin ja vietiin väkisin pakkosiirtolaisiksi ja lopuksi koko Israelin alue lähes tyhjeni näistä vääräuskoisista.

   Nyt he ovat palanneet, eurooppalaisten työntäminä, ja mielestäni koko skisma johtuu siitä, sillä arabit eivät laidunmaansa menettämistä sulattaneet.

   Siitä näkökulmasta koko sota ja jatkuva vihanpito on aivan turhaa ja mieletöntä. Huonosti hoidettu manööveri. Väärin sammutettu. Pienen maatilkun takia.

   (Israel on alueena pienempi kuin menetetty Karjala.)

   Poista
  6. Israel-viha on oikeasti jopa pelottavaa, sillä se normalisoi toisten ihmisten halveksunnan ja vihaamisen - viittaan tähän nuoreen israelilaislaulajaan, joka joutui laulukisoissa elämään suljettujen ovien takana ankarasti vartioituna, kun muut viisuilijat pitivät hauskaa ja vihasivat Israelia ja juutalaisia.

   Meillä ns. julkkikset ja käärijät ilmaisevat äänekkäästi halveksuntansa Israelia kohtaan mutta eivät muillään tavoin sodan aloittajaa vastaan. Ihan kuin maailma olisi tullut hulluksi vihassaan. Puuttuu enää juutalaisvainot.

   Poista
  7. Mutta Tali Golergant (טלי גולרגנט) sai olla rauhassa⁉️

   Poista
  8. Siis tottakai ihminen saa olla rauhassa. Eikös rauha ole ihmisen perusoikeus? En minä voi mitenkään ryhtyä luettelemaan rauhassaolijoiden nimiä.

   Vihan kohteena oleminen on poikkeus, ja siksi minäkin niitä mainitsen. Kamalinta on asiassa oleva kaksoisstandardi: hyveelläratsastajat vihaavat ja vainoavat.

   Uskoisin paremmin hyveelläratsastajia, jos he eivät sortuisi tähän kaksoisstandardiin naminami Marco Bjurströmin lailla. Tämä hyvä ihminen ei pystynyt sanomaan eikä kirjoittamaan Israelin nimeä, vaan puhui I-valtiosta kuin sievistelevä hupsu.

   Poista
  9. On siinä meillä eräskin europarlamenttiin pyrkijä, tiliään paisuttamaan menijä!
   Pitäisi olevinaan pelastaa maailma suurimmasta luonnonkatastrofista, mutta sotilaitamme pitäisi lähettää Ukrainaan tapettavaksi, ja ilmaa ja maaperää aseilla saastuttamaan.
   Mielenkiintoiselta kuullostaa myös usein naisten suusta kuultuna, että Ukrainan pitää ( on pakko) voittaa sota Venäjää vastaan. Hohhoijaa!
   Se voittaa, joka voittaa, neuvottelujen kautta tai muista syistä. Sitä ei Ohisalo tai muut pelkurit pysty määräämään. Eikö ole tukan alla ajatusta siitä, ettei sodissa koskaan mitään todella voiteta.
   Järkyttävät kasat ruumiita ja raajarikkoja, sekä orpoa ja pommitettuja, tuhottuja koteja raunioikasoina. Ja viha jää aina kytemään vuosikymmeniksi. Kannattaako kehuskella voitoilla? Ei siis aikomustakaan tai mainintaa rauhaan pakottamisesta tai neuvotteluista!
   Sydämetöntä ja Raakalaismaista naisten ja äidin suista!
   Onko tämä nyt sitä kaksoistandardia? Väläyttipä vihreä rouva taas jotakin uusia maksuja vai veroja saastuttajille, kuuntelin vain osan eilisestä a-talkista.

   Poista
  10. Kyllä minä yhdyn Ohisaloon siinä, että jos Venäjä voittaa Ukrainan, niin seuraavaksi tulee - - - ? Kyseessähän on Putinin unelma vanhojen alusmaiden palauttamisesta Venäjään. Suomikin kuuluu tähän joukkoon.

   Poista
  11. Luojan kiitos ettei Noora asu eräässä nimeltä mainitsemattomassa V-maassa, sillä siellä on voimassa Voiton Kultti.

   Joka vuosi v-läiset kokoontuvat juhlimaan tätä Voittoaan pömpöösein menoin, jossa ryhdikkäät sotilaat marssivat, tykit ja panssarit jymistelevät, vaaleat neidot ilakoivat, sotaveteraanit pidättelevät onnen kyyneliään, rahvas riemuitsee ja osoittaa rakkauttaan miehelle, Pikku Veljelle joka väsymättä valvoo kansansa etua ja pysymistä kaidalla tiellä, ja joka jälleen on sotatantereella saavuttamassa uutta Voittoa petollisesta veljesmaastaan.

   Sota on rauhaa, julisti Iso Veli vuonna 1984 ja Pikku Veli näyttää että näin on samovaarit myös 2024.

   Poista
 27. Tapsa, en nyt tarkoittanutkaan, että juutalaisia yksin arabit olisivat pelkästään aikoinaan vainonneet.

  VastaaPoista
 28. Tarina exsoduksesta Raamatussa, jolloin juutalaiset lähtivät Egyptistä tuli lähinnä mieleeni. Todisteita tapahtumalle ei liene löydetty kuin Raamatun kertomus ja eräät ajoitukset tapahtumille oletetaan olevan aikahaarukassa 700 - 900 v. ennen ajanlaskun alkua.

  VastaaPoista
 29. Ohisalo ja Li Andersson käyvät nyt vaaleja. Voivat olla heidän mielipiteitään, muttei puolueen!

  VastaaPoista
 30. Jotenkin alkaa väsyä kaikkiin vaalipuheisiin. Tuntuu, että juurihan meillä oli vaalit, jotka päättyivät monen mielestä katastrofiin, väärinäänestämisiin. Kannattaako EU-vaaleissa ollenkaan äänestää? On paljon ehdokkaita, joita ei edes tunne. Kun minulla ei ole vakipuoluetta, on katsottava henkilöä tarkoin. Jospa sellainen vielä löytyisi. Aikaa vain ei juuri enää ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina kannattaa äänestää, sanoo setämies, ja nimenomaan kannattaa äänestää väärin. Siitäpähän saavat, saatana.

   Jassoo, pohtii moni nyt kysyvästi eli ketä pitäisi äänestää, jotta protestoisi niin että se takuulla tuntuu ja huomataan?

   Siinähän se pulma onkin, kun persutkin ovat taantuneet niin tavallisiksi kamreeripuolueeksi, ettei niitä kehtaa enää edes persuiksi haukkua

   Mutta ei hätää - äänestäkää Herra Hakkaraista! Se on potku järjestelmän munille.

   Poista
 31. Setämies kehoittaa äänestämään sitä mitä haluaa nyt.

  VastaaPoista
 32. Kyllä minä kannatan EU-yhteisöllisyyttä. On hyvä olla läheisten valtioiden kanssa yhtä pataa, kimpassa ja on tärkeää, että siellä olisi suomalaisilla edustajilla sanavaltaa.

  Kannatan jopa metsien säilyttämistä tai muuntamista luonnontilaisiksi, jolloin niihin ei saisi koskea. Niin paljon kauniita metsiä niistetään alas ja raiskataan mm. tuulivoimapuistojen alta vaikkapa Lapin korvaamattomissa luonnonmetsissä.

  VastaaPoista