19.3.2007

Miksi hylkäsin demarit?

Olen ollut uskollinen sosialidemokraateille oikeastaan koko elämäni, mitä nyt kerran olen poikennut vieläkin vasemmammalle, punalippujen aikaan hippihuuruissani silloin, kun Turun Kauppatorilla paloi rovio, jossa kokoomustoivot polttivat Tiedonantajia. Uskoni lehdykän Ainoaan Totuuteen oli sokea, mikä taas johtui siitä, että poikaystäväni oli kunnon risupartaradikaalikommunisti, joka sankarillisesti ahdisteli mm. sotaveteraaneja osuttuaan heidän kanssaan yhteen. Että tällainen aatetausta.

Tyttäreni puolestaan kantoi joskus teiniaikoinaan Esko Aho -pinssiä takkinsa kauluksessa meikäläistä härnätäkseen, ja kestovitsailumme tapahtuukin edelleen akselilla kepu - taistolaiset. Entinen mieheni taas oli tavatessamme porvaristaustainen rovastisukuinen kokoomuslainen, mutta kääntyi palopuheitteni takia kunnon kommunistiksi, ja hän kiittää tyttäreni mukaan edelleen minua silmiensä aukaisusta. On jäänyt niille sijoille polkemaan ikiliikkujaa eräässä itäisessä maassa, jossa peräti asuu.

Kävin eilen antamassa siis ääneni vihdoinkin sisäistä ääntäni kuunnellen, ja ääni meni nuorelle vihreälle naiselle, koska olen enemmän kuin kyllästynyt demareitten ja koko vasemmiston materialistisiin arvoihin, joilla koko vasemmistoideologia lepää. Tämä näkyy mm. demareitten ydinvoimarakkautena. Kaikki ehdokkaat ovat kannattamassa kuudetta ydinvoimalaa, ja tämä oli minulle nyt kynnyskysymys.

En voi mitenkään hyväksyä näin nationalistista ja aineellista lähestymistapaa elintärkeään kysymykseen, jossa näkyvät myös puolueen tulevaisuudenvisiot. Demareilta puuttuu globaali näkökulma kaikesta, toimet tähtäävät vain lyhytnäköiseen materian tasajakoon. Olen kyllästynyt myös kaikkeen ihmisten hyysäämiseen, mulle kaikki heti -ajattelun mahdollistavaan laiskaan asenteeseen, jossa saavutettuja etuja pidetään selviöinä. Olisin itsekin voinut sortua monesti rahapulassa tai ahdistuksessani, mutta jotenkin katson asiakseni pysyä elämänsyrjässä kiinni, omin voimin.

Olen jotenkin iloinen jopa kokoomuksen hurjasta vaalivoitosta. Voisiko olla niin, että sieltä leiristä voisi nousta uudenlainen aurinko? Puolue ei ole enää sama kuin minun nuoruudessani, jolloin sitä haukuttiin lahtaripuolueeksi. Kaipaan sellaista yhteiskuntaa, jossa katsotaan tulevaisuuteen, arvostetaan ihmisen omaa panosta, uskotaan siis ihmiseen, ei siihen, että antamalla ja jakamalla materiaa saadaan maailmaan rauha ja harmonia. Henki on ainetta tärkeämpi, ja sillä ei ole kissankaan virkaa demarileirissä tai yleensä vasemmiston piirissä.

23 kommenttia:

  1. Hengestä: Toisaalta taloudellista eriarvoisuutta oikeutetaan usein tällä "hengellä", esimerkiksi matalapalkka-aloja väitetään "kutsumusammateiksi".

    Kuten sanot, pitäisi arvostaa ihmisen omaa panosta. Minusta tuntuu että vihreät parhaiten edustavat tätä näkökulmaa. Sekä oikeisto että vasemmisto (ja varsinkin kokoomus) näkevät yksilön ensi kädessä tuottavana yksikkönä markkinataloudessa. Esimerkiksi Markku Uusipaavalniemi oli tänään maikkarin aamussa ja halusi lisää liikuntaopestusta sillä perusteella, että ihmisistä sillä tavalla tulee parempia työntekijöitä jotka pysyvät työelämässä pidempään. Ja toimittajat eivät sanoneet mitään. Tehokkudella voi näköjään oikeuttaa mitä tahansa.

    VastaaPoista
  2. Niin, kuudes ydinvoimala tuli minullekin kynnyskysymykseksi. Olikin vaikeaa löytää ketään, joka sitä vastustaisi. Löytyi kuitenkin, vihreistä. Äänestin nuorta vihreää naista minäkin.

    Että liikunnalla parempia ihmisiä! Liikunta on terveellistä, mutta useimmissa ammateissa ihmisten kykyyn työskennellä vaikuttavat muutkin asiat, esimerkiksi luonnon suomat älynlahjat ja koulutus.

    VastaaPoista
  3. Tai ehkäpä porukka valitsee sen puolueen joka ajaa avoimesti materialistisia arvoja. Vaalitulos on tyypillinen nousukauden lopun tulos. Lama lähestyy, mutta kulutusjuhlissa lisätään höyryä. En kyllä mitenkään luottaisi siihen, että Stubb ja Katainen olisivat kovin kiinnostuneita hyvinvointiyhteiskunnan rakenteiden tukemisesta. Toisaalta sama koskee myös muita pääpuolueita. Ajattelin, että äänestän sitä ehdokasta joka uskaltaa sanoa, että nyt on ryhdyttävä kiristämään verotusta.

    Olet täysin oikeassa siinä, että vasemmistolaisia arvoja ei aja enää mikään työväenpuolue. Kristilliset voisivat olla hyvä ratkaisu, mutta heidän perhepolitiikkansa taitaa olla liian konservatiivista sinulle ja hehän myös kannattavat lisäydinvoimaa, että siinä sekin mahdollisuus.

    VastaaPoista
  4. esimerkiksi matalapalkka-aloja väitetään "kutsumusammateiksi"

    Tämä ei taida olla sitä hengen arvostamista jota tarkoitin, vaan pikemminkin hyvä esimerkki sen aliarvioimisesta. Hengestähän pitäisi tietenkin myös maksaa! Sitä ei siis arvosteta, koska siitä ei makseta kunnon palkkaa.

    Mahtaako muuten demaripuolue ollenkaan arvata, miten suuri asia tuo ydinvoimamyönteisyys on sen suosion romahtamisessa?

    Siis minulle kokoomuksen tulevat toimet ovat täysi arvoitus, mutta kiinnostuneena odotan. Puolueella on joitain arvoja, joissa olen melko pitkällekin samaa mieltä, mm. usko ihmiseen.

    VastaaPoista
  5. En ymmärrä lisäydinvoiman rakentamisen vastustajia.
    Vaihtoehtoisia energiamuotoja pitää kehittää ja kehityksen myötä tietenkin ydinvoiman alasajo tulee ajankohtaiseksi.
    Vaihtoehtona uudelle ydinvoimalalle on ydin-, hiili-, tai öljyvoimalla tuotetun sähkön ostaminen ulkomailta, mitä todennäköisimmin venäjältä, ja tämä asettelu puolustaa uuden voimalan rakentamista.

    Vihreät puolueena ei ota kantaa ydinvoimakysymykseen ja itse asiassa asialla ei ole merkitystä koska 3 isoa ajaa lisärakentamista. Jos ovi hallitukseen aukeaa on mielenkiintoista nähdä mikä tulee olemaan puolueen kanta.

    Kokoomuksen vaalivoitto oli hyvä asia, olen monessa vaaleissa kookoomusta kannattanut, mutta nyt en pystynyt koska Sipoo kysymys on mielestäni niin härski, sosialismia pahimmimmillaan. Onneksi jäivät 2 paikalle vaikka en pahemmin keskustastakaan välitä.

    Mikä muuten on realistinen vaihtoehto ydinvoimalle

    VastaaPoista
  6. Tuo, ettei ydinvoimalle ole Suomessa vaihtoehtoja, on kliseinen ja väärä mantra.

    Suomessa on mm. puuta ja biomassaa, sekä korkeateknologista osaamista ja koulutusta maailman huipulta. Energiaa voidaan myös säästää ja uusiokäyttää.

    Entä tuulivoima? Sitä voitaisiin nyt voimakkaasti tukea, jotta se saataisiin kilpailukykyiseksi ydinvoiman sijasta, jonka etsikkoaika muualla maailmassa on jo förbi.

    VastaaPoista
  7. Puun käyttö lämmitykseen onnistuu, luin jostakin, ettei tarvita kuin 24 000 rekkakuormallista brikettejä korvaamaan helsingin hiilivoimaloiden hiilet puumassalla.
    Paperiteollisuus, jonka varassa maan hyvinvointi obn suuressa määrin tarvitsee tuon puun, varsinkin kun venäjän tuonnille on tulossa huimaavia hinnankorotuksia.

    Tuulivoima on ok vaihtoehto, mutta kovina pakkaöinä, kunnon korkeapaineella siivet seisoo, silloin kun tarve on isommillaan.

    Ydinvoiman aika ei ole ohi. Niitä rakennetaan useita ympäri maailmaa.

    VastaaPoista
  8. Tämä ei taida olla sitä hengen arvostamista jota tarkoitin, vaan pikemminkin hyvä esimerkki sen aliarvioimisesta. Hengestähän pitäisi tietenkin myös maksaa! Sitä ei siis arvosteta, koska siitä ei makseta kunnon palkkaa.

    Oma kuvani tilanteesta on, että työntekijät matalapalkka-aloilla käyttävät ajatusta "kutsumusammatista" oikeuttaakseen oman tilanteensa. Kulttuurissamme eri ammatteja ja töitä arvostetaan enemmän tai vähemmän. Miten oikeutetaan/selitetään että on työssä jolla ei ole statusta yhteiskunnassa(väitän että palkka ja rahoitus on aika hyvä mittari statuksesta)? Sanomalla että on kutsumusammatissa. "On niin tyydyttävää työskennellä vanhusten/sairaiden/lasten kanssa." En väitä että yksilöt hoitoalalla eivät pidä työstään, mutta jälleen rakennetasolla tällaisesta ajattelusta tulee oikeutus huonoille työolosuhteille: "Ei mennä lakkoon/vaadita oikeuksiamme kun tämä on kutsumusammatti ja kuka sitten hoitaa vanhuksia/sairaita/lapsia."

    VastaaPoista
  9. Kokoomuksen voitto tuli kreivin aikaan, sillä nythän ovat juuri tuloneuvottelut käynnistymässä. Saamme tasa-arvotupon!

    VastaaPoista
  10. Demarit olivat liian varmoja menestyksestään. Itsekehu haisi aina, kun kuka tahansa puolueen kärkihahmoista aukaisi suunsa.
    Onneksi sentään on ihmisiä jotka osaavat ajatella omilla aivoillaan. Että kaunopuheiden takainen todellisuus mm. työelämässä oli aivan muuta.

    Kataisen käyttämään kuluneeseen fraasiin "Kaikki työ on arvokasta", en yhdy, sillä maailmassa on helvetin paljon turhaa, jopa hengenvaarallista työtä. Hitosti töitä joilla tuhotaan luontoa, sairastutetaan ihmisiä, pidetään yllä sotia ja tappamista...lista jatkukoon jokaisen päässä, se on pitkä!

    On se kumma, tai ei oikeastaan kuitenkaan: Mihin kapitalistiset ja porvarilliset arvota ovat johtamassa: Ihmiskunnan on yhä vaikeampi elää itse ahneuksissaan tuottamissaan olosuhteissa (saastuminen, imanmuutos) ja sitä halutaan kiihdyttää yhä edelleen mammonan palvonnalla. Mielenkiintoista tämä itsetuhon vimma!
    Ydinjätteillekään ei ole vielä turvallisia takuuvarmoja loppusijoituspaikkoja. Siinä on tuleville sukupolville perintö, josta ilmeisesti eivät tarvitse maksaa perintöveroa!
    Mielestäni koko puoluepolitiikktouhu on aikansa elänyttä. Kyllä kaikki päätökseteot vallankäytössä pitäisi perustua kokonaisvaltaisesti ihmisyyden ja luonnon arvojen kunnioitukselle.
    Samassa veneessä kun ollaan. Alasti synnytään kaikki ja melko pieni on se maa pinta-ala johon alastomuutemme viimein lahoaa, ilman pörssi- ym tykötarpeita.

    VastaaPoista
  11. vai vanha taistolainen sinäkin...

    VastaaPoista
  12. Niin tytär väittää, vaikka en kyllä edes osaa määritellä, mikä tai siis millainen se taistolainen on (oli). Minä taistelin vain kuin Pyhä Johanna maailman epäoikeudenmukaisuutta ja köyhyyttä vastaan kaiken hyvän ja vapaan puolesta. Tai niin siis luulin. Voi sitä viattomuutta.

    VastaaPoista
  13. Mielikuville kai viimekädessä suurin osa asioista: arvoistamme uskomuksistamme päämme sisällä rakentuu, ja niitä osaltaan vahvistavat samansuuntaiset kokemukset, henkilökohtaiset, tragisetkin...
    Usein tosiasioilla, faktatiedolla on hyvin vähän tekemistä mielikuvia muodostettaessa, poliittisestikin, ihmisellä on niin pirun hyvät torjuntamekanismit
    käytössään!

    Iines, punakynälläsi olisi töitä tuohon edelliseen viimeyön sepustukseeni. Unenpöppörössä ei pitäisi ruveta filosofoimaan :D

    VastaaPoista
  14. Telemakhos näkee asian jotakuinkin samalla tavoin kuin minäkin.

    Kokoomuksen voitto on tyypillistä nousukaudelle, ja nousukausi johtaa talouden ylikuumenemisen kautta aina lamaan.

    "El Nino" tulee - yhtä varmasti kuin kuolema....
    Eikä tätä tosiasiaa muuta miksikään se, äänestitkö Kokoomusta, SDP:tä vai Keskustaa...

    VastaaPoista
  15. Noh, hyvä kun meillä on tietäjät keskuudessamme. Selvisi tämäkin mysteeri sitten. :)

    VastaaPoista
  16. Niinhän se on, että köyhät meillä on aina keskuudessamme, äänestimme sitä tai tätä. Niin on aina ollut ja niin on aina oleva. Toivottavasti se kokoomuksen alatihymyilevä savolainen akuankka ei tule painajaisiini.
    En tiedä, kuumeneeko talous, mutta Kataisen pää suorastaan hehkuu. Heinäluoma punertaa muuten vain, kuten retiisin kuuluu.
    Jotenkin harmittaa tämän maan työväenliike, mutta täytyy vain ajatella, että meillä on menestyvä työväenliike tämän päivän kontekstissa. Ei elämä pelkkää lakkoilua ja torpparien vapauttamista voi olla.
    Eläköön SAK! RÖYH!

    VastaaPoista
  17. Jos nyt hieman löytäisiin jäitä maailmanparantajien hattuun.

    Vaikka koko Suomi katoaisi maan alle juuri nyt ja tällä hetkellä, siitä huolimatta koko maailman kasvihuonepäästöt lisääntyisivät.

    Kiinassahan rakennetaan melkein viikottain uusi hiilivoimala, johon on laskettava myös ne luvattomat,puolueen ja keskusvallan piilossa olevat luvattomat hiilivoimalat,moita rakennellaan yli 1 000 000 000 (!!!) immeisen tarpeiden täyttämiseksi.

    Ideaslismi, unelmat ja toivo pitävät meidät elossa, mutta jos luulemme että Suomen CO2+ yms.-päästöt poistamalla voimme pysäyttää oletetun (!!) ilmastomuutoksen, olemme väärässä.

    Greenpeacen vaalimainos oli sivistyneesti sanottuen suoraan perseestä. Ja exlappilaisena miehenä MINÄ voisin upottaa heidän laivansa ...ja oikeastaan koko järjestön.

    Vaaleista. Veli AKH puhuu taas niitä kallita sanoja, kiitän, ja lieneepäs niin ettei mikään ihmeemmin tässä maassa muutu.

    Keskiluokka kituu edelleen verotaakan alla; ja rikkaat rikastuvat ja köyhät elävät köyhästi kuten ovat elelleet koko ihmisen historian ajan.

    Näinhän on ollut ja näin on aina oleva.

    VastaaPoista
  18. Ajattelen kuitenkin niin, että kirvestä ei pidä heittää kaivoon, vaikka kovin vähän yksi pieni suomalainen voikin tehdä. Kyse on enemmänkin periaatteista, joita ihmisellä on ihan hyvä olla jokunen ainakin. Kuten Leonoora sanoo, kyse on unelmista, toivosta, joita ilman ihminen on nähdäkseni eläin.

    VastaaPoista
  19. Köyhät meillä on niin kauan keskuudessamme kun emme anna mm. sitä toista "ihokastamme": paitaa, työkalua toista leivänpalaa, toista tai kolmatta asuntoamme, toista euroamme, sitä tarvitseville!
    Tiedän, että tässä kohtaa vedotaan aina siihen, että vaikka kaikki maailman rahat jaettaisiin tasan kaikille kuitenkin joku on aina ovelampi, viekkaampi, liikemiesälyllä varustettu joka käyttää muita hyväkseen joka käänteessä, ja rikastuu vääjäämättä.
    Tästähän ei ole voitu vedenpitäviä tutkimuksia koskaan maailmanlaajuisesti tehdä, onko asia todella niin :D ?
    Toisaalta ihminen voi kokea sisimmässään olevansa rikkaampi kuin multimiljonäärit vaikka ei omista kuin välttämättömimmän hengissä pysyäkseen.

    VastaaPoista
  20. Tai Leonoora, jos se onkin niin, että ihmisen perustila onkin vain se minimitaso, jolla selvitään hengissä. Koko se aineellinen hyvinvoinnin vuori onkin väärä suunta...

    VastaaPoista
  21. Linkitin tämän blogiini otit hyvin ajankohtaisen asian esille. Vaikka olen SDP:n jäsen enkä ole puoluetta hylännyt, vielä. Olen todella huolissani, kuka oikeastaan välittää heikommista yhteiskunnan jäsenistä jos kaikki lähtee vain henkilökohtaisesta selviämisestä. Kaikilla vaan ei ole eväitä selvitä ilman tukea, joka pitäisi olla sivistysvaltiossa itsestään selvää johtipa tätä maata sitten kuka tahansa.

    VastaaPoista
  22. Totta puhut. Tukitoimia tarvitaan aina ja heikoimpia en tahdo minäkään hylätä. Kuka tahansa meistä voi minä tahansa päivänä olla kuilun edessä, yksinään, ja aina omat voimat eivät riitä.

    En vain enää ole vakuuttunut siitä, että apu tulee sosialidemokraateilta.

    VastaaPoista