30.3.2008

Käsittämätön melankolian hetki

Tänään tunsin oikeastaan ensi kertaa lapsuuteni jälkeen yhtäkkistä ja käsittämätöntä sääliä isäparkaani kohtaan. Tähän asti olen kätkenyt hänen kuvansa nurin päin piirongin kaappiin, kun ensin jonain hempeänä hetkenä päätin panna sen pieniin antiikkiliikkeestä ostamiini messinkikehyksiin piirongin päälle, äidin ja koiravainajani kuvien väliin, vinosti nurkkaan tosin, mutta kuitenkin näkyviin, minua katsomaan.

Muutaman päivän katselin kuvaa, mutta sitten aloin vaivihkaa siirtää sitä hieman taaemmaksi, katseeni ulottumattomiin äidin kuvan taakse, kunnes se oli kokonaan piilossa. Lopulta käänsin sen selin, mutta kuvan selus häiritsi minua ja lopulta nostin kuvan piirongin sivukaappiin, koristeellisen oven taakse. Otin sitten vielä kerran kuvan esiin, ja vaihdoin kehyksiin ensimmäisen koirani kuvan, joka siinä on edelleen. Koira on musta, puoliksi newfounlandin koira, ja kuvassa jo harmaantunut vanhus. Eli kolmetoista vuotta ja itkin sitä enemmän kuin eroa isästä varhaismurrosiässä, jolloin en osannut itkeä yhtään, vaikka isäraukka jäi ihan yksin tyhjennettyyn taloon.

Pakkasin nimittäin tänään aamupäivällä reppuun kuvaustarvikkeet käärmekuvausta varten. Tarkistin rahapussista, että siellä oli käteistä rahaa pääsylippua varten. Mietin, mikä olisi mahdollisimman lyhytsanainen ja lyhyttavuinen lause, jonka pystyisin kakistelematta esittämään Suuren Matelijanäyttelyn lipunmyyjälle kysyäkseni kuvauslupaa. Lauseeseen piti mahduttaa pyyntö kuvaamisesta sekä se, että kuvat tulevat omaan käyttöön ja vielä se, että olen harrastelija ja tarvittaessa vielä se, että en julkaise niitä missään. Tarkoitus oli kyllä panna kuvia kuvablogiini, mutta kukas nyt paria viatonta käärmekuvaa jonkun amatöörin blogista koskaan löytää. Laskin valheeni valkoiseksi valheeksi, sillä tavoitteeni ei ollut mustamaalata tai millään tavalla haitata käärmenäyttelyn ylläpitäjiä, vaikken hyväksykään eläinten vangitsemista. Korkeintaan olisin pyrkinyt kuvillani ilmentämään eläimen olemuksesta ja silmistä välittyvää ahdinkoa tai tylsyyttä. Kenties jokin häkin reuna olisi muistuttanut jossain kuvassa kaltereita, mene tiedä.

Ajoin siis jäähallille päin suussani valmiiksi muotoiltu lyhin lause, jonka pystyin hyvin puhesairaudestani huolimatta sanomaan ulos ilman, että kukaan huomaisi puhumiseni vaikeutta: Saa-ko näi-tä e-läi-mi-ä ku-va-ta? Kokeilin lausetta ajaessani ja huomasin ilokseni, että se tuli vaivatta. Päätin siis sanoa sen ja hengähdystauon jälkeen tämän: Ku-vat tu-lee i-han o-maan käyt-töön. Tämäkin sujui nikottelematta. Olin siis valmis, mutta eihän siellä jäähallin pihalla ollut yhtään autoa, vain mainoskyltti, josta huomasin, että näyttely onkin vasta 31.3. eli huomenna.

Ajelin sitten poispäin ja päätin etsiä muuta kuvattavaa kaupungin ulkopuolelta, vaikka oli tihkusää, harmaata ja väritöntä joka puolella, floska roiskui auton renkaista. Kääntyessäni vanhan Hankkijan rakennuskompleksin takaa toiselle tielle huomasin kadun viertä kulkevan pienen harmaan miehen, joka toi oudosti ja yhtäkkiä oman isäni mieleeni. Kulki siinä olemus huutaen yksinäisyyttä, huonoryhtisenä, kuin ei olisi matkalla mihinkään, laahusti vain eteenpäin katsomatta mihinkään, katse jaloissa. Oikein surullisen hahmon ritari ankeassa maalaismaisemassa avarien peltojen äärellä, peltojen, joita halkoi vain rivi sähkötolppia.

Mies toi mieleeni sen uuden oivalluksen, että minäkin oikeastaan otin eron isästä, hylkäsin hänet jo lapsena ajatuksistani, en halunnut muistaakaan häntä, sillä ajatus perheenjäsenen menettämisestä ja yksinäisyydestä oli lapselle liian raskas. Työnsin asian pois mielestäni, ja kärsin vain silloin harvoin omantunnon tuskia, kun kävimme siskon kanssa kesäisin tapaamassa isää hänen kotipaikkakunnallaan, jonne hän muutti pian eron jälkeen sukulaistensa lähelle. Isällä oli kaksi hyvässä asemassa olevaa veljeä, joiden luona yövyimme isänkatsomisreissuilla kaukana Hämeessä. Muistan sen, miten istuimme näiden perheiden kanssa rapuillallisilla elokuun kesäiltoina. Isä odotti aina sen aikaa omassa pikku mökissään, sillä häntä ei kutsuttu koskaan mukaan. Me kävimme vain visiitillä isän mökissä ja palasimme taas veljesten hienoihin huviloihin. Isä kyseli, mitä veljet aina tekivät, ja me kerroimme parhaamme mukaan. Olimme siis lapsia tuolloin, joten teimme asiat, niin kuin aikuiset järjestivät. Eikä isän luokse kyllä edes olisi mahtunut nukkumaan.

Tänään tunsin siis yhtäkkistä tuskaa kaikkien eronneiden ja perheestään erotettujen puolesta. Toivon vain, ettei ketään koskaan jätettäisi niin yksin kuin minun isäni lopulta jäi. Toivon tietenkin, että sillä miehellä Hankkijan kohdalla kuitenkin olisi jossain joku Selma, joka keittäisi hänelle hyvät pullakahvit. Mutta, jos näin olisi, mies ei voisi kulkea sillä tavalla jalkojaan nostellen, vailla päämäärää, vailla voimaa ja vailla pienintäkään halua mihinkään.

Huomenna menen kuitenkin käärmenäyttelyyn kuvaamaan matelijoita ja omituisia otuksia, joita siellä mainoksen mukaan on! Kuvablogissa näkyy tulos, jos kuvata saa.

(Maalaus Grant Wood)

12 kommenttia:

  1. Hieno kirjoitelma. On hyvin ikävää, että perheen hajotessa usein joku jää yksin.

    VastaaPoista
  2. Tuohon aikaan oli ilmeisesti tavallisempaa, että jäätiin lopullisesti yksin, kun perhe hajosi. Koettiin myös mittavaa häpeää, ja omalla kohdallani pahin asia näyttää olleen ja olevan syyllisyys, jota koen edelleen isän yksin jättämisestä.

    Olen kyllä vakuuttunut siitä, että ihmiset aliarvoivat erojen vaikutuksia lapsiinsa.

    VastaaPoista
  3. Syyllisyyden tunne on tuttu kaveri. Vuosia sitten kävin Helinä Hukkataipaleen näyttelyssä, jossa huoneet oli ripustettu täyteen lappuja, joissa luki: Annan itselleni anteeksi, että…Luulen, että naisten erityisesti on vaikea antaa itselleen anteeksi. Uskon, että isäsi ymmärsi ja antoi anteeksi - miksi siis itse et - sille entiselle lapselle?

    VastaaPoista
  4. Usein ajatellaan, että eroissa pahinta lapselle on se, että hän jää vaille toisen vanhemman turvaa ja jokapäiväistä läsnäoloa. Tämä on mielestäni täysin turhaa pelkoa, sillä lapsi kyllä pärjää aivan hyvin yhdenkin aikuisen kanssa. Se ei ole se ongelma alkuunkaan.

    Pahinta ja tuhoa aiheuttavinta on mielestäni lapsen kokema syyllisyys ja häpeä. Usein tilanne on juuri se, että toinen vanhempi hylätään, toinen ei tahdo eroa, sillä eivät erot aina ole sopuisia eikä niiitä aina tehdä yhteisestä päätöksestä, kun on kypsytty fiksuun ja hyvään eroon.

    Minä ainakin tunsin suurta huolta ja tuskaa siitä, että isä jäi yksin ja siitä, miten hän pärjää. Sääli oli suurta, samoin häpeä siitä, että perhe hajosi.

    VastaaPoista
  5. Sitä sanotaan vaikka, että tässä on isävainajani kuva, tai koiravainajani, jos vähällä vastuksella halutaan samalla kertoa, että kuvan kohde on jo kuollut.

    Minulla on kyllä arkistossani vanhoja kuvia, joissa sukulaiset seisovat avoimen arkun äärellä, ja arkusta pilkottaa kelmeä vainaja huivi päässä kädet ristissä rinnalla ja jollakulla vielä ilmeisesti Pyhä Kirja hyppysissään. Kai se sentään on otettu pois ennen arkun naulaamista?

    VastaaPoista
  6. Tähän vielä kommentti lupaamistani käärmekuvista kuvablogiini.

    Menin eilen näyttelyyn toiveikkaana, mutta ovella oli plakaatti, johon oli tekstattu, että näyttely on "perutettu, henkilö kunta kipeenä". Olikohan käärme purrut?

    VastaaPoista
  7. Luennol esiin tullut on ja kokemustakin on että laps aina kantaa jollainlailla syyllisyyttä vanhempiensa toilailusta. Pitäs vaan osata antaa kaikille anteeksi.

    VastaaPoista
  8. Totta mitä sanot, johnleehooker, anteeksianto on tärkeää.

    Miten minä kuitenkin luulen, että jos lapsi kantaa syyllisyyttä, hän ei ole edes syyttänyt vanhempiaan, vaan - itseään.

    Sen sijaan, jos lapsi on aggressiivinen, hän ei ole antanut anteeksi, vaan syyttää vanhempiaan (ja ennen pitkää koko yhteiskuntaa) masennuksestaan tms:sta.

    Vaikeita asioita, mutta itse olen aina luultavasti ymmärtänyt liikaakin isääni. Siitä se syyllisyys tuleekin. Heikkouteni on se, että en osaa vihata muita, vaan syyllistän aina itseni, käännän nuolet itseeni.

    VastaaPoista
  9. Jee...tuo osui ytimeen. Laps ottaa aina itseensä. Agressiivisesti käyttäytyvällä on niinsanotut palaset hukassa ja masentuneilla sama juttu mut homma ei näy vaan ulospäin ni selevästi. Vaikeimmis tapauksis laps oireilee tuhrimil. Luulenpa että hiljaisia kärsijöitä on enempi ku häiriökäytöksiset vie kaiken huomion.

    VastaaPoista
  10. Oletko miettinyt oman isäsuhteen vaikutusta naisen mieskuvaan yleisemminkin?. Siitähän on julkisuudessa ollut puhetta paljon enemmäm kuin miesten äitisuhteen vaikutuksesta heidän naiskuvaansa.

    VastaaPoista
  11. Mielenkiintoinen kysymys. Tuosta saisi vaikka kokonaisen päreen!

    VastaaPoista