Nainen katsoo ikkunasta ulos - tai sisään, kuten naiset kautta aikojen ovat tehneet. Hän näyttää joutilaalta samalla tavoin kuin kalastaja veneessään tai metsästäjä peuraa odotellessaan.
9.7.2008
Sormenjälkiä
Köyhien kesäuutisten joukosta aavistuksen verran säväytti kuulla uuden poliisiylijohtajan Mikko Paateron ajatus siitä, että kaikista suomalaisista pitäisi saada sormenjäljet poliisin käyttöön. Uusien passien myötä tämä sormenjälkirekisteri automaattisesti alkaakin toteutua, uutisen mukaan. Onko yksilöllä sananvaltaa enää edes omiin hajujälkiinsä?
Ei minulla ole luurankoa kaapissa eikä suunnitelmia tehdä edelleenkään pientä ylinopeutta suurempaa laillista rikosta - tämä ylinopeus vain siksi, etten joudu perääni ahnaasti nuolevien hätähousujen tönimäksi.
Jotenkin vaan ihmisen herkän sormenjäljen siirtäminen poliisin rekistereihin tuntuu militaristiselta ajatukselta. Vähän sama kuin että jokin ihmisen ainutlaatuinen geeni eristettäisiin sairaalakäynnillä tai lääkärissä kromosomitunnisteista ja ihmisestä muodostettaisiin persoonallinen geenikartta ja niistä geenirekisteri, joista kenties alarekisterejä, esimerkiksi sairaiden ja heikkojen ihmisten geenirekisterit.
Orwellilaisia kauhukuvia putkahtaa mieleen silloinkin, kun seuraa vaikkapa valtatie kahdeksikon kameravalvontatolppia muutaman sadan kilometrin matkalla Porista Raumalle ja Turkuun. Ei ole poissuljettu se ajatus, että tarvittaessa yksilön kulkua voidaan seurata kameroista pidempiäkin matkoja, pitkin Suomen valtateitä.
(Maalaus William Blake, Europe)
PS Mökkielämä sujuu hyvin ja klapikone, naisen paras ystävä, paukkuu - etenkin kun läppärini näytönsäästäjä [korjaus myöh. = po. näytönohjain] hajosi lopullisesti ja olen nyt ilman konetta ainakin viikon, kenties toisenkin. Kirjastossa on onneksi koneita tarjolla! Onko parempaa palvelua kuin suomalainen kirjastolaitos ylipäänsä olemassa?
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Kyllä meitä tavallisia pulliaisiakin voidaan seurata, vieläpä aika tarkasti. Pankkikortin käyttö paljastaa mistä olet mitäkin ja koska hankkinut (ja hankintojen perusteella saadaan jos jonkinmoista profiilia aikaan!). Samoin kännykän käyttö jättää jälkensä jne. Masiinat ja bitit helpottavat elämää, mutta hinta on kova. Aina jää jälki! Varmaan melko mahdottomaksi kävisi elo jos ei haluaisi tai sietäisi mihinkään "sormenjälkeään" jättävän. ÄÄÄ! Täytyy olla ajattelematta moista. Sekin on jo vaikeaa, kun yrittää pienentää sitä "jalanjälkeään" ;)
VastaaPoistaAnneli
Joissakin maissa ollaan varovaisia. Kanadassa ei ole edes yleistä väestörekisteriä.
VastaaPoistaLiian monet sinne muuttaneet ovat kokeneet vainoa totalitaarisissa valtioissa, joissa on aina sitä pahempi olla, mitä tarkemmin on rekisteröitynä.
Olen henkilökohtaisesti niin naiivi optimisti, että olisin valmis vaikka maksamaan ostokseni sormenjäljellä. Siihen kai se menee. Toivokaamme, ettei Eurooppaan nouse uusia hitlereitä ja stalineita.
Sormenjälkiä tai liikkumisestamme jätämme kaikki kännykkäkäyttäjät jatkuvasti paljon tietoa.
VastaaPoistaOperaattorisi tiedostosyövereistä löytyy aika jolloin olet ollut kunkin tukiaseman käyttöalueella. Eli jos sinulla on kännykkä auki ajaessa autoa pystytään jälkeenpäin hyvin seuraamaan reittisi ja ajan jonka matkaan käytit.
Pelastusviranomaiset saavat hyvinkin tarkan sijainnin puhelimesta jolla on hätänumeroon soitettu jne.
Itse en pidä sormenjälkipassia uhkana, tietysti edellyttäen, että niitten käyttäminen rajoitetaan erittäin tarkkaan ja ainoastaan vakavien rikosten selvittämiseen.
Niin, jos rajoitetaan. Huomioni kiinnittyi Paateron lausunnossa siihen, että hän halusi sormenjälkiä, jotta vakavat rikokset voitaisiin ehkäistä ennakolta.
VastaaPoistaTuttavapiirissä on luontoaktivisteja, joiden kertomukset ovat aikojen kuluessa jonkin verran murentaneet luottamustani poliisin rehellisyyteen - samoin ne erot, joita oli poliisin ja Smash Asem-mielenosoituksen yhteydessä saarroksiin jääneiden sivullisten kertomusten välillä. Nappasin kirjastolta Voima-lehden, jossa kerrottiin Itävallan poliisin rynnäköstä sikäläisten luontoaktivistien koteihin. Näin pienen painajaisen siitä, mitä erilaisten toisinajattelijoiden tulevaisuus voisi olla, jos poliisin valtuuksia taas lisätään, että se voisi ennakolta ehkäistä mahdollisesti kuviteltuja rikoksia.
Tietosuojavaltuutettu ainakin onvakavasti huolestunut kansalaisten oikeusturvasta. Hänen mukaansa on täysin mahdollista, että rikolliset jättävät muiden sormenjälkiä rikospaikalle. - Itselläni tämä kauhukuva välähti mielessä, mutta en arvannut kirjata sitä päreeseeni.
VastaaPoistaOlen vain jotenkin sisäistänyt sellaisen ajatuksen, että maailma ei muutu paremmaksi kontrollin vaan sivistyksen kautta. Ja se sivistys on siis muutakin kuin lukeneisuus, jota se ilman muuta myös on. Sivistys on mielestäni ihmisen kykyä muuntautua ja kypsyä kohti kaikkea sitä, mikä on hyväksi kaikkien elollisten harmonista yhdessäoloa varten.
Poliisivaltiompaan suuntaan ollaan monin paikoin menossa, mutta onneksi jotkut tunnistavat merkit hyvin. Esimerkiksi Naomi Wolf.
VastaaPoistaMinä ainakin olen huolestunut siitä, että kaikkea kontrolloidaan ylhäältä käsin. Ennen kaikkea minua huolestuttaa se, että suurin osa ihmisistä ei huomaa tätä ilmiötä, vaan pitää kontrollointia normaalina.
VastaaPoistaYleensäkin ilmiö "kontrollointi" kiinnostaa minua melko tavalla. Kun sekin jo on kontrollointia, että ihminen pyrkii ymmärtämään kaiken, antamaan kaikelle nimen, jotta voi lokeroida asiat oikeaan pilttuuseen, ottamaan kaiken haltuunsa, itselleen. Minusta se on ihan sama kuin varhaiskantaisissa kulttuureissa tapahtui kun ilmiöitä nimettiin senaikaisen käsityskyvyn mukaan. Nytkin nimetään tämänaikaisen käsityskyvyn mukaan, ikään kuin olisimme jo päätepisteessä, josta käsin kaikki on hallussa ja kontrollissa.
Tarvitseeko kaikelle lyödä piste perään?