14.5.2009

Ikkunaremontti

Taloyhtiöön kuuluu viisi rivitaloa, yksi kaksikerroksinen ja neljä yksikerroksista. Talot ovat vuonna 1980 rakennettuja, ja korjaustarvetta on sekä rakenteissa että verhouksissa.

Tänään vaihdetaan tähän taloon yläkerran makuuhuoneen isot ikkunat, koska ne ovat useissa asunnoissa jumittuneet kiinni, eikä ikkunan uloimmaista lasia pääse pesemään. Odottelen ikkunamiehiä parhaillaan päivystäen tässä koneen ääressä, en pääse minnekään nyt sisältä. Miten ne mahtavat heivata ison ikkunalasin yläkerran kierteisiä portaita pitkin? Vai nostetaanko lasi ulkokautta? Jännittävää.

Tämä ikkunaremontti nostaa neljäksi kuukaudeksi koko taloyhtiön vastikkeet kolmeensataan euroon kuukaudessa, kun ne normaalisti ovat alle kaksisataa euroa.

Eilen ylimääräisessä yhtiökokouksessa päätettiin myös kaikkien yksikerrostalojen kattoremontista. Tämä merkitsee jokaiselle viiden talon asukkaalle asunnon koosta riippuen noin viidentuhannen euron laskua. Minäkin pääsen maksamaan tämän viisitonnisen, vaikken hyödy remontista mitenkään, kun kattoremontti ei koske meidän taloamme. Tuntuu todella hassulta maksaa noin suuri summa vastikkeetta tyhjästä, yli kolmekymmentätuhatta mummonmarkkaa! Sillä hinnallahan pääsisi jo sisäremontin alkuun omassa asunnossaan! Minulla on kahden ison koiran kuluttamat tammiparketit, jotka haluaisin vaihtaa tummiksi lankkulattioiksi. Kaikki muut pinnat olisivat häikäisevän valkoisia, ja katto olisi kapeaa valkoista lautaa. Kylpyhuoneen kaakelit voisivat olla välkkyvän meriveden väriset, turkoosit.

Nyt tämä sisäremontti siirtyy taas kauemmas, ja mietin asunnonvaihtoa. En kuitenkaan pääse asunnon hinnalla vastaavankokoiseen uudehkoon kotiin, vaan joutuisin pulittamaan puolet lisää, ja sellaista lainamäärää en koskaan enää aio ottaa.

Mikä näissä ahtaissa suomalaisasunnoissa oikein maksaa? Laatu se ei ainakaan ole. Höttöistä lastulevyä tai kovaa betonia, johon ei naulaa saa ilman talonmiestä, jota ei ole. Uusissakin asunnoissa on homeongelmia, ja esimerkiksi rivitaloissa ei kiinnitetä minkäänlaista huomiota pihojen näkösuojiin, vaan asukkaiden oletetaan istuskelevan tyytyväisinä postimerkin kokoisilla avoimen suojaamattomilla pihaplänteillään. Jos on aitoja, ne ovat matalia, ja niiden raoista mahtuu lihava kissa tai pieni koira.

Muussa Euroopassa asunnot ovat isompia ja halvempia, ja pihat ovat aina suojattuja aidoilla ja korkeilla ja runsailla istutuksilla. Suomalaisissa kaupunkiasuinyhteisöissä on tapana kaataa keväisin istutettujakin puita, kun ne kasvavat isoiksi tai alkavat "roskata".

Ja mitä tahansa amerikkalaisnykyelokuvaa katsoessaan hämmästyy muuten joka kerta, kun yksinhuoltajaäiti muuttaa pienipalkkaisen työn perässä ja ostaa tai vuokraa kokonaisen talon itselleen ja lapsilleen: asunnossa on jumalattomat tilat, huoneita ja kerroksia ja kylpyhuoneita pinossa. Suomessa yyhoo muuttaa lapsineen pimeään kerrostalokaksioon Mellunmäessä tai maaseutumökkiin, jossa on keittiö ja kamari.

PS 1 No nyt ne ikkunamiehet ovat kiertäneet kädet taskuissa taloa jo pari tuntia ja aikovat kuulemma kantaa ne isot lasit portaita pitkin ylös. Molemmilla miehillä on klassinen vesikampaus, ja tukka takana, otsa aika näyttävä. Ei ole sentään vedetty takaa kaartaen eteen, sillä on tuulinen ilma.

PS 2 Uuden ikkunan kunniaksi palaan blogiteksteissäni siihen tiukkaan käytäntöön, että käytän jatkossa taas vain kuvia, joissa on ikkuna, jossain muodossa. Elämässä pitää olla haastetta, ja olen lipsunut tuosta ikkunavaateesta viime vuoden aikana liian kauas. Kuri blogitaloon takaisin!

(Maalaus Hieronymus Bosch)

25 kommenttia:

  1. Et ole noine ongelminesi yksin. Saneerausissa maksaa huoltamattomuus. Jos paikkoja pidettäisiin kunnossa ja tehtäisiin pikkuhiljaa paikkoja kuntoon, eikä odotettaisi 25 vuotta. Voisi kustannukset pysyä kohtuullisina. Kurjaa joka tapauksessa.

    VastaaPoista
  2. Taloyhtiöissä tulisikin ilmeisesti olla pitkän tähtäyksen korjaussuunnitelmat valmiina hyvissä ajoin, vaan harvassa kai on. Ei yksikään talo selviä korjauksitta kauankaan, ja itse olen valmis maksamaan, jos saan rahoilleni vastinetta.

    Tuo viidentonnin lasku kirpaisee siis siksi, että maksan tyhjästä. Minusta tulisikin olla niin, että tällainen näin suuri tyhjänmaksamistilanne ei olisi missään oloissa mahdollista.

    Kyseessä on kuitenkin asukasyhtiölaki (vai miten se termi kuuluu?), joten oikeudenmukaistahan kaikki on paperilla.

    VastaaPoista
  3. Jep, puhumattakaan sitten siitä, miten rumaa nykyarkkitehtuuri on. Vallassa on konsensus, jonka mukaan insinöörit suunnittelevat kauniita taloja ja niin on, koska niin lukee lehdessä.

    Muistan, kun muutin Lapsen syntymän aikoihin Helsingin uuteen asumalähiöön, Ruoholahteen, jota jaksettiin hehkuttaa lehdissä monta vuotta, alueen laatua ja viihtyisyyttä yms. Tosiasiassa ensimmäisen vuoden aikana asunto(kaupungin halvalla rakennuttama) hajosi käsiin ja aiheutti parikin kammottavaa vaaratilannetta vauvalle. Alue oli jäätävä ja ahdistava tuulitunneleineen ja samanlaisine taloineen, meilläkin oli ikkunat sisäpihalle, näkymänä parisataa ikkunaa ja parveketta..

    Sinun tapauksesi on pöyristyttävä, tuossa ei ole oikeudenmukaisuuden häivääkään!
    -minh-

    VastaaPoista
  4. Minh,

    samaa mieltä kokonaisuutena nykyarkkitehtuurista. Jokuset puutalot ovat kyllä mielestäni kauniita, joskin uustuotantoon kuuluvat ovat melko samanlaisia keskenään. Ne puutalobuumia edeltäneet valkoisiksi rapatut espanjalaistyyliä matkivat tiilitalot olivat mielestäni aika ikäviä - maaseutu täynnä pilareilla varustettuja pyörökaarisia pikkulinnoja vanhan asutuksen keskellä.

    Kauneimmat puutalot ikinä olen nähnyt Karjalan mailla, oliko se nyt Terijoen kieppeillä ja pitkin sitä rannikkoa. Jokainen pitsipuutalo oli erilainen erkkereineen, torneineen ja ikkunanmuotoineen.

    No, on kieltämättä tosi ikävä tilanne saada tuhansien eurojen lasku tyhjästä.

    VastaaPoista
  5. Muistelen lukeneeni, että asuntoyhtiölain 43 pykälää yhtiönjärjestyksen kohtuullistamisesta on sovelluttu esim. hissiremonttien yhteydessä. Ensimmäisessä kerroksessa asuvien ei tarvinnut maksaa hissikustannuksista samaa kuin esimerkiksi neljännessä, kun eivät siitä samalla tavalla hyödy. Luulisi, että sitä voisi soveltaa tuohon kattojuttuunkin.

    Jos yhtään lohduttaa, niin luettelostasi puuttuvat ainakin omat kauhuvisiot eli putkiremontti ja tonttivuokrankorotukset...

    VastaaPoista
  6. Siis asunto-osakeyhtiölain ja yhtöjärjestyksen, sorry.

    VastaaPoista
  7. Mielenkiintoinen pykälä, sokea kana. Kas kun kukaan ei ole huomannut ottaa tätä puheeksi, sillä meidän talolaisia on 10 huonekuntaa, jotka joutuvat siis maksamaan tyhjästä viidentonnin verran. Hassua on vielä se, että olemme suurimmat maksajat, sillä talossamme on suurimmat asunnot, kun noissa kattoremppataloissa on pienempiä asuntoja. Me maksamme jopa kaksinkertaisen hinnan, kun ne, joita remppa koskee, saattavat maksaa puolet siitä mitä me.

    Minäpä kysäisen asiaa kun satun nokikkain isännöijän kanssa, mutta tappelemaan en jaksa ryhtyä. Toisaaltahan pääperiaate on se, että kaikki kustannukset jaetaan huolimatta sitä, mikä on kunkin hyötyosuus.

    VastaaPoista
  8. Panenpa tähän vielä jutun loppukaneetiksi positiivisen tiedon, jonka sain vielä eilen illalla. Tuon viidentonnin laskun saa halutessaan jakaa kymmenen vuoden yhtiövastikkeisiin, jolloin maksua ei huomaakaan.

    Nyt kaunista aurinkopäivää kaikille tänne kurkistaville! Aurinkovoidetta iholle ja niitylle kuvaamaan ja viruttamaan varpaita laiturille!

    VastaaPoista
  9. Iines, tiedätkö sinä sen, että olemme eläneet aika pitkän ajan toisen tarinassa, kerronnan he tarkistivat vain diskurssianalyyseistä. Mutta stoori on ollut se, minkä Zarathustra aloitti ja se jatkettiin Jeesukseen ja jos yritystä on ollut välissä ties minkälaisessa yhteydessä harva tajusi, miten taltiointi teetti uuden mahdollisuuden valmistaa uusi Nag Hammadi-stoori; penkin alla kulkeva punainen lanka jonka diilasivat sosiaalidemokraatit (heitä köyhiähän on eniten) ja kirkko koska heillä oli sama tavoite: kasvattaa tämä armas sakki ihmiseksi.

    Mutta ikävää on, että kun väliin laitettiin juutalaisten ja muiden nokkelien porukka joiden tekninen osaaminen on lyömätön johtajuus rupesi teräväksi eli leikkaavaksi ja sen takia kukin sukupolvi, joka lukeutui pelkääjiin ja rosvoihin kirkon kaapun alla saivat automaattisesti fyrkkaa. Edellytys oli vain se, ettei kansaa opetettu katsomaan ikkunasta ikinä ulos.

    Kansan piti oppia kirjasta: ei katsomalla ja laskemalla lampaita.

    Ja niin maailman väestö kaatui päälaelleen ja kasvoi kasvamistaan. Umpiuskovaiset auttoivat tässä (eivät siis tarkoita tietenkään pahaa mutta kun fantasia on muurattu kiinni genitaaleihin) ja niin voidaan sanoa, että ainoa porukka joka voitti takuuvarmasti oli juutalaiset ja tämä diilaajaporukka.

    Diili.

    Oli diili mutta ikävää on, että Jumalan asiaa vievät pitäisi itse edes olla vähän laupiaita ja kauniita, ei laskelmoivia ja kuten nyt vielä laiskasti oppivia koska nyt heidän ei tarvitse kuin lukea kolmannen kerran Kirjat ja niin stoori odotetaan jatkuvan. Mutta
    minunlaisetkin ovat osaksi seasssa.

    Me jotka Iineksen kanssa katsomme ulos ikkunasta ja näemme miten huijaus aikoi ottaa uuden varmuuden. Ja sosiaalidemokraatit voisivat taas huojentua oman nahkansaa osalta mutta ei maailman lasten nahan osalta. Koska he pelastivat juuri tällä nokkeluusskriptillä vain oman osuuden; ei sitä mitä heille sanottiin.

    Umpipragmaatikko ja umpiuskovainen potevat samaa vaivaa: ikkunat eivät näe mistä on kyse.

    Kant sen hyvin osasi sanoa mutta liian vaikeasti tämän päivän diivoille.

    VastaaPoista
  10. sosialidemokraatti16 toukokuuta, 2009 11:21

    Kylläpä valaistuin. Tuhannet kiitokset!

    VastaaPoista
  11. Sosiaalidemokraatti: valaistus tulee sitten kun korppi on lentänyt tiehensä: ei ennen sitä. Ennen sitä syytetään korppia mutta todellisuus valaistuu kun lintu ei häiritse selittämisen pakkoa. On niin tylsää myöntää, että joku on pitänyt pellenä oikein tosi paljon ja tosi pitkään ja tosi tylsästi ties kuinka monta sataa vuotta.

    Show. Show teetti loput, skript oli olemassa ja vain minunlaiset huonostikäyttäytyvät naiset joutuivat pois.

    Genealogia ei tarkoita sitä, että siirretään genetiikka arkeen. Mutta se tarkoittaa kontrastien näkeminen Korppi on musta ja kyyhkynen on valkoinen. Vain yhdessä ovat jotain.

    Pulutkin ovat jotain: puluja. Noukkivat, näyttävät maata ja pitävät lian arjessa.

    VastaaPoista
  12. HG,

    ehkä hyvinkin elämme jonkun toisen tarinassa, ainakin näin virtuaaliaikana, jolloin jokaisella meistä on tuhat tarinaa sen mukaan, miten kukin meidät hahmottaa.

    Hyvin opettavaista. Ja hyvin rikasta. Täällä operoidessaan saa itsestään monipuolisen kuvan, kun kokoaa sen palapelin, jonka muut eteemme heittävät. Tällaisestahan oikeastaan kannattaa olla vain kiitollinen.

    VastaaPoista
  13. Käsitteiden genealogia selittää joskus logiikkaa mutta logiikka johtaa käsitteiden genealogiaa. Sittenkin. Näin sanoi Hegel.

    VastaaPoista
  14. Suurikohan on ero ikkuna- tai kattoremontilla? Kumpi on halvempaa tai kumpi helpompaa? Työtunteja ja ammattitaitoa vaatii molemmat! Ikkunat on kalliita, purku ja paikoilleen laitto jo! Miettikääpä vähän jos osaatte melkein luulisi katon hoituvan nätimmin?

    Funtsija minäkin

    VastaaPoista
  15. Funtsija,

    no minun "osakkeelleni" tuo kattoremontti (viisi kattoa) tulee siis maksamaan kaikkiaan 5 000 euroa, ja ikkunaremontti (yhden talon yhdet ikkunat) 400 euroa. Tuosta näkyy varmaan suhde.

    Ikkuna on nyt vaihdettu - se on kaunis ja valkoinen luukkuineen ja sälekaihtimineen mutta huomaan, että sen tuuletusikkunan kahva on piukka, ei käänny kokonaan kiinni.

    VastaaPoista
  16. Juha Airola: Mikä johtaa mitä jos nämä, jotka haukkuvat matemaattisesti ajattelevia (en ole varma, onko ajattelu matemaattista mutta se on enemmän sitä kuin ulkoaopittua mantraa) charlatan'eiksi ja itse pitävät omaa papukaija-osaamistaan jotenkin hyvin paljon korkeampana? Koska tyhmiä ja Katekismusta ulkoa lukevat (koskettaa myös historianlukijoita, jos he pelkästään opettelevat sadut ulkoa, ei siis Kemppisen tyylistä, joka taitaa historian lisäksi juridiikan, tekniikan ja kirjallisuuden) on enemmän heidän tunne ja mutu missä äly on ja miten älyä pitää analysoida on enemmän.

    Heitä on yksinkertaisesti enemmän ja sen takia he ottavat oikeuden mustamaalata ja haukkua ja kiusata työyhteisöistä ulos vaikka tekee työnsäkin (=haluavat vain voittaa ja kun oma minuus on näillä itsevaltiailla niin suuri heille on vain tärkeä olla oikeassa, no matter what ja aina siihen uusi pikku diagnoosi keksitään lennosta ja jos se toimii he ovat Wittgensteiniläisittäin ns. voittaneet game-pelin sillä hetkellä).

    Tässä näemme miten projisaatio toimii: kun oma pää on niin helvetin omnipotentti sellainen sika uskoo minunlaiset laskijat tai loogiset päättelijät yksinkertaisesti tyhmiksi tai valehtelijoiksi - koska heidän oma (tyhmä) pää ei voisi milloinkaan sellaisia asioita itse laskea. Ottavat siksi tiedon jyvät minkä voivat, käyttävät itse hyödyksi, jatkavat kiusaamista joka yltyy jo hävyttömyyden sille puolen (pitäisi olla vankilatuomio tuolllaisesta barbarisuudesta mitä nämä itseään ihailevat possut silti eivät ollenkaan tajua) ja olevat omissa sisäpiireissään kuin voittajat!

    Ja samalla joku muu porukka taputtaa käsiään: onpa infantiilista, onpa typerää itseihailua, onpa alkeellista matematiikkaa jne eli joku muu ulkopuolinen laskee todella tarkasti, että länsi menettää ensin kunnon miehet, sitten eettiset naiset, sitten tahtotila pyytää kunnon jälkeä ja lopulta koko kulttuuri on rappeutunut ja voivat tulla vain sisään ottamaan sitä mitä haluavatkin.

    Ja se tila on pian täällä. Sinä aikana kun söivät ja piereksivät eli toimivat kuten charlatanit (vaikka eivät puhu charlatan-haukkumanimen kannalta uskotulla lailla mutta minun korvissani soi typeryys vailla vertaa - mitä tämä itsevalittu jengi ei lainkaan tajua koska heidän Aapisista voi napata pois muutama kirjain ilman, että tajuavat sen; heille on vain tärkeää, että kun kirjoittaa kirjaimia niiden pitää olla suorassa, oikealla lailla keskenään jne mutta mitä sellaiset kirjoitelmat merkitsevät ei tee niin paljon kunhan show heidän mielestään jatkuu.

    Ja showta se onkin. Todelliset charlatanit - pilaamassa lapsenlapseni elämää olemalla tuollaisia kuten Peter Nymankin eilen omassa ohjelmassaan. Ei hyvää: siat eivät näe oma infantiilisuuttaan ja muut häpeävät ikäänkuin vaisu hymy huulilla.

    Mutta jos meidän filosofit menevät tuollaiseen populismiin niin oksat pois.

    VastaaPoista
  17. Eikö ole olemassa leikki, jossa tarjottimella on x määrä tavaraa ja kun pois napataan se pitää muistaa mikä poistui. Tai toiseen suuntaan, että kaikki pitää muistaa kun tarjotin tyhjennetään. Lastenkutsu-leikki.

    Mutta abstraktisesti eivät tätä osaa (ei filosofitkaan) vaikka he osaavat sen kenties käytännössä, duunareita kun ovat silkkivaatteissa.

    VastaaPoista
  18. Funtsijalle korjaan: kattoremontti käsittää siis neljä taloa, ei meidän taloa.

    VastaaPoista
  19. Hassua

    Päivittelet kun joudut maksamaan toisen talon kattoremontin ja samaan aikaan toteat kaikkien maksavan sinunkin ikkunanvaihdon.

    Asunto-osakeyhtiö ja osakkuus siinä ei tarkoita, että omistaisi oman asuntonsa vaan, että omistaa yhtiöstä osuuden joka antaa oikeuden määrätyn tilan hallinnoimiseen. Sinun tapauksessa hallintaoikeus rajoittuu omaan asuntoosi ja toisaalta osakkeiden omistajan ominaisuudessa vastuu kaikista tiloista ja yhtiön omaisuudesta.
    "Oman" asuntosi pintamateriaalit ovat itseasiassa kutakuinkin ainoat asiat jotka voit itse päättää.

    Jossakin vaiheessa luultavasti senkin talon jossa asut katon korjaus koittaa ja silloin taas toisten talojen asukkaat maksavat vuorostaan suurimman osan teidän asustamanne talon kattokorjauksesta.

    Tuon kattorempan maksaminen on luultavasti mahdollista suorittaa kahdella tavalla, maksamalla oman osuutensa heti tai maksamalla sen yhtiön ottaman lainan ehtojen mukaisesti. Pankit ovat tänä keväänä huomattavasti kiristäneet ehtojaan lainoille jotka on myönnetty asunto-osakeyhtiöille, aikaisemmin on esim. vapaasti voinut poiketa maksusuunnitelmasta ja maksaa tai lyhentää omaa osuuttaan lainasopimuksesta poikkeavalla aikataululla, tosin ainoastaan lyhyemmällä , tähän taas yhtiöjärjestyksessä voi olla pykälä joka määrittelee asiaa tarkemmin.

    Pankit ovat nyt päättäneet veloittaa kaksisataaviisikymmentä euroa käsittelymaksua plus prosenttimääräistä palkkiota takaisinmaksuista jotka poikkeavat lainasopimuksesta, varsinkin pienessä lainaosuudessa kulu on todella kohtuuton.

    Harkitse osuutesi rahoittamista joten toisin, ota oma laina jonka kulut pystyt hyödyntämään omassa verotuksessasi on minun neuvo, jos otat sen lainan pitkällä maksuajalla sen maksaminen ei paljoakaan heilauta talouttasi ja osakkeisiisi ei kohdistu lainaa. Tilanteessa jossa olet myymässä asuntoa olet vahvemmilla jos osakkeet myydään velattomina.

    Asunto-osakeyhtiölain pykälää 43 ei voida soveltaa tapauksessa jossa yhtiön yhteistä omaisuutta korjataan. Pykälä on tarkoitettu tapaukseen jossa yksittäinen osakeryhmä joutuu eriarvoiseen asemaan tai se on jo ollut sitä ilman, että asiaa hyvitetään. Nyt korjataan toisen talon kattoa josta omistat yhtä suuren osuuden kuin sen talon katosta jossa asut.

    Omakotitalo tai kaikkien osakkeiden omistaminen osakeyhtiössä on ainoa tapa itse päättää mistä maksaa.

    VastaaPoista
  20. Pirkko tai erkki, älähän riemastu,

    et tiedä vielä kaikkea, mutta annapa kun kerron!

    Kun meidän talomme tasakatto muutettiin joskus 90-luvulla harjakattoiseksi - kuten ne muutkin neljä taloa jo alun perin olivat, kattoremontti rahoitettiin 50-prosenttisesti vain meidän talon 10 huonekunnan henkilökohtaisin varoin, jolloin minäkin otin sitä varten 13 000 mummon markan pankkilainan. Loppu 50 prosenttia katon rahoituksesta jaettiin neljälle muulle talolle, eli yli 20 huonekunnalle, jolloin heidän maksuosuutensa oli korkeimmillaankin vain 50 prosenttia meidäntalolaisten maksuosuudesta.

    Nythän tilanne on se, että noiden neljän muun talon kattoremonttimaksut on jaettu tasan kaikille viidelle talolle, osakkeiden suuruuden mukaan, vaikka meidän talon kattoa ei siis korjata.

    Minulla on näkemys, että nyt menetellään juridisesti oikein, mutta eettisesti väärin. Meidän talon kattoremontin yhteydessä on siis automaattisesti sovellettu tuota Sokean kanan mainitsemaaa asunto-osakeyhtiölain pykälää 43, eli kohtuullistamispykälää, ja jätetty ne joita remontti ei koske, pienemmän maksun piiriin. Nyt taas pykälää ei ole edes vilautettu, vaikka tilanne on sama.

    Olen enemmän kuin pahoillani, etten puhekyvyttömänä pystynyt osallistumaan kokoukseen, jossa asiaa käsiteltiin. Tässä on aivan ilmeinen epäkohta, jonka vanhoina hyvinä luottamusmiesaikoinani olisin hoitanut kuntoon.

    VastaaPoista
  21. Virhe ei ole tapahtunut nyt vaan joskus aikoinaan, ja onko se edes virhe. Mikäli yhtiökokous on silloin päättänyt, että rahoitus hoidetaan noin ja kukaan teidän talosta ei ole vastustanut niin asiaa on turha pohtia jälkeenpäin.

    Sanomastasi päätellen nyt korjattavat katot on yli kymmenen vuotta vanhempia kuin teidän, ja nykyinen korjaus tehdään koska niitten kunto edellyttää korjausta. Korjausvastuu on yhtiöllä ja asia menee ainakin juridisesti oikein.

    Pykälää 43 olisi voitu käyttää aikoinaan teidän talon osakkaiden hyväksi, jos muutostyö tuli tarpeeseen se kuului koko yhtiölle.

    Silloisista pöytäkirjoista asia voi valjeta paremmin, yhtiökokous ei voi tehdä päätöstä jossa osakkeet ovat eriarvoisessa asemassa ja mikäli sellainen on tehty siihen pitää löytyä syy ja kaikkia sitä koskeva materiaali on oltava saatavilla. Jos taas kukaan ei ole vastustanut esitystä joka poikkeaa asunto-osakeyhtiölaista se on saanut lainvoiman tehdyn päätöksen mukaan.

    Ja edelleen, et omista asuntoasi vaan osakkeitta yhtiössä ja ainoastaan hallinnoit yhtä asuntoa.

    Olisiko mahdollisesti ollut niin, että teidän katto vaati korjauksen ja se olisi kustantanut x määrän euroja, mutta teidän talolaiset vaativat piirustuksista poikkeavan ratkaisun ja sen takia itse maksoivat korjauksen ja uuden katon erotuksen. Korjaus olisi ollut halvempi, mutta vaihtoehto jota teidän talolaiset eivät hyväksyneet.

    Yhtiön korjausvastuu rajoittuu tasoon johon yhtiö on rakennettu ja mikäli asukas haluaa poiketa tai ylittää tämän tason hän voi sen tehdä omalla kustannuksellaan, yleensä tämä asia tulee esiin kylpyhuone ja vesikalusteremonteissa.

    VastaaPoista
  22. Kaikki katot ovat samanikäisiä, eli vuonna 1980 rakennetuissa taloissa.

    Yksikerroksisia rivitaloja on 4, ja niissä oli alunperinkin harjakatto. Tämä 5. talo, minun taloni, on kaksikerrosrivitalo, ja tässä oli alun perin tasakatto, joka muutettiin sitten harjakatoksi, koska tasakatossa oli vuotovaara. Se oli siis tämän talon kattoremppa 90-luvun puolivälissä, ja tästä siis puhuin.

    Nyt noiden neljän muun katon pintakatteet uusitaan, ja siitä siis tämä viidentonnin lasku, josta puhuin.

    Olen samaa mieltä, että maksatusvirhe, jos sellaista on, tapahtui meidän talomme kattoremontin kohdalla, ei nyt.

    Tuo kohtuullistamispykälä on käsittääkseni venyvä ja ilmeisen tapauskohtainen. Jos jossain talossa ensimmäinen kerros pääsee pienemmällä maksulla hissinrakentamisesta, niin samalla periaatteella tässäkin voitaisiin menetellä - ne joita remontti ei koske ollenkaan, maksaisivat vähemmän, kuten järkikin sanoo.

    VastaaPoista
  23. Ei kahdeksankymmentäluvulla ja yhdeksänkymmentäluvulla rakennettu ole samanikäinen, ei sitten millään. Kyllä yhden talon kattorakenteet ja materiaalit vaan on toista kymmentä vuotta nuorempia kuin loppujen.

    Nyt suunnitteilla oleva mahdollisuus, että yhtiöissä joihin rakennetaan hissi olisi mahdollista jakaa kulut eriarvoisesti on kuten mainitsin suunnitteluasteella ja väitän, että yhdenkin yläkerroksissa asuvan suostumattomuus maksaa korkeampaa hintaa hissistä kaataa koko hankkeen. Jos on ostanut osakkeita hissittömästä yhtiöstä ja on valmis jatkamaan asumista sellaisessa mieluummin kuin maksaa muita enemmän hissihanke kaatuu ja tällaisessa tapauksessa voi vedota jo aikaisemmin viitattuun lakipykälään, asunto-osakeyhtiössä kulut jaetaan osakkeiden eikä asuinkerroksen mukaan.

    Yksimielisesti voi tietenkin tehdä vaikka mitä päätöksiä.

    Usko nyt jo, talo eikä asunto ei ole sinun, omistat jokaisesta asunnosta ja kaikesta yhtiön omaisuudesta osakemääräsi vastaavan osan. Hallintaoikeus sinulla taas on ainoastaan yhteen asuntoon. Tuon saman osakemäärän perusteella äänesi yhtiön kokouksissa ja maksuosuutesi kaikissa yhtiön kuluissa lasketaan.

    VastaaPoista
  24. Pirkko tai erkki,

    nyt saat minut hämmästymään, sillä toki minulle on kaiken aikaa ollut selvää mitä merkitsee olla osakas asunto-osakeyhtiössä, ja sekin on päivänselvää, mitkä ovat asukkaan oikeudet rakennuksiin ja piha-alueeseen ja mitkä ovat velvollisuudet. Kaikki on yhteistä, ja asukkaalla on oikeus hallita vain omistamansa asunnon tiettyjä sisämateriaaleja ja rakenteita. En ole missään väittänyt mitään, mikä sotii tätä käsitystä vastaan.

    Vielä kerran, koska tuntuu, että et nyt tahdo mitenkään ymmärtää kirjoitettua sanaa: kaikki viisi yhtiömme taloa on rakennettu vuonna 1980.

    Olen ollut hallituksessa ja olen lisäksi vetänyt puheenjohtajana taloyhtiön vuosikokouksia läpi, joten tunnen kyllä asiat, joita minulle nyt turhaan opetat. Kiitos kuitenkin kun paneudut asiaan!

    VastaaPoista
  25. Hyvä Iines,
    Tiedätköhän saako tuon ikkunaremontin hinnan vähentää esim. verotuksessa?

    VastaaPoista