8.5.2009

Kevätpäiväkirja 5. sivu

Eilen oli jännittävä ja hyvä päivä. Tytär sai opetusharjoittelunsa suoritettua ja sijaispyynnön, lyhytaikaisen mutta kuitenkin, kahdeltakin normaalikoulun opettajalta. Entinen oppilaani hieroi niskani ja selkäni rennoksi ja kutsui minut vesijuoksuryhmäänsä. Itse kävelin luontopolun päästä päähän sammaltutkijan kanssa, ja minulla oli pelottavaa, mutta hauskaa.

Ajoin nimittäin vanhalle lehtometsäalueelle vievää tietä, ja yleensä tie on autio ja tyhjä, vain sitä vartioivien sepelkyyhkyjen laumoittama, mutta nyt näkyi beessin värinen auto peilistä. Tie oli kuoppainen ja beessinvärinen nytkähti samoissa paikoissa kuin minun sininen unelmani. Hieman mietin, josko uskallan nousta autosta keskellä synkkää umpimetsää, jonne tie johti. Jos autossa on vaikka joku raiskari, sillä luontoalueella käy myös asiatonta väkeä, päätellen silloin tällöin maassa lojuvista kalja- ja kossupulloista.

Kaarsin kuitenkin parkkipaikan varjoon, ja beessinvärinen viereeni, ajoi eteen ja peruutti vielä lähemmäs. Nousin autosta ja mietin, uskallanko lähteä syvemmälle metsään näkemättä, kuka autosta nousee. Viereisen auton ihminen nousi myös, avasi takakontin ja alkoi vaihtaa saappaita jalkaan. Tervehti minua ja nyökkäsin helpottuneena, sillä mies näytti asialliselta kuntoilijalta. Toisaalta olin hieman harmistunut, kun en tiennyt, kumpaan suuntaan mies aikoi lähteä ja millaista vauhtia edetä. Halusin mennä eri suuntaan saadakseni rauhassa makoilla maassa kuvaamassa linnunsilmiä, käenkaaleja ja mukulaleinikkejä ja mitä nyt maasta on noussut sitten viime näkemän. Aikailin reppuani muka penkoen ja odotin, että mies ampaisisi ensin matkaan. Otin kameran esiin ja heitin sen olalle näyttääkseni, että ihan kiireettömiä ihmisiä ollaan, ja että kuntoilija voi mennä rauhassa eteen.

Mutta ei. Mieskin nappasi kameran käteensä ja vilkaisi puuhiani. - Samalla asialla ollaan. No minähän en kameraa voi vastustaa, ja aloimme vertailla välineitämme, ja mies kertoi kuvaavansa erilaisia sammalia, joista tekee kirjaa. Lähdin siitä sitten kulkemaan luontopolkua ja pitkospuita, kun en voinut paikallenikaan jäädä. Mies asteli muitta mutkitta rinnallani, ja poukkoili innoissaan sinne tänne, milloin minkäkin käävän tai kasvin luo katsomaan sitä.

Puolivälissä matkaa, kuivuneen joenuoman pitkospuilta noustessamme, keskellä synkintä louhikkoa, hiidenkirnua katsoessamme mies laukaisi puolimielisen seksivitsin, joka huvitti häntä itseään suunnattomasti, ja minua alkoi pelottaa toden teolla. Yksin keskellä metsää aivan tuntemattoman miehen kanssa, ei asutusta mailla eikä halmeilla, eikä ketään muuta liikkeellä, koska autoja ei ollut parkissa. Hänen ei olisi tarvinnut tehdä muuta kuin tarttua minuun, niin se olisi ollut siinä, minä en olisi pystynyt tekemään mitään, sillä mies oli vanttera ja notkea, nelikymppinen tai vähän päälle. En kuitenkaan näyttänyt pelkoani, vaan pakkohan minun oli jatkaa matkaa loppuun asti, tuli mitä tuli. Yhtään kuvaa en pystynyt ottamaan, sillä en uskaltanut mennä makaamaan maahan kuvaamaan makrolla himoitsemiani linnunsilmiä, sillä ne pitää kuvata kameraa maahan tukien, kuten muutakin metsänpohjan pienkasvustoa.

Mieleeni tuli Stephen King -elokuvien tihenevä tunnelma, sillä miehessä oli jotain erikoista. Hän vaikutti oppineelta, osasi latinaa, tunsi itiöt ja käävät, mutta pyrskähteli hieman erikoisesti ristiinmenevien etuhampaittensa takaa. Polun päässä kiitimme toisiamme kohteliaasti seurasta ja hän toivotti "kaikkea hyvää". Kun pääsin autoon, napsautin vielä oven lukkoon, ja lähdin ajamaan kameraa reppuun pakkaamatta - se oli roikkunut käyttämättömänä koko ajan kädessäni.

Päällekäymisen pelko on muuten seurannut minua siitä asti, kun minut opiskelijana yritettiin raiskata. Vikani oli se, että erehdyin olemaan ystävällinen tuntemattomalle miehelle, jonka kanssa nousin bussista samalla bussipysäkillä Turun hiljaisessa lähiössä. Mies kysyi jotain, ja vastasin kohteliaasti ja silmiin katsoen, hymyillen. Tämä riitti, ja minuun tartuttiin ja raahattiin metsikön suojiin. Selvisin tilanteesta, kun muuan mies näki meidät ja tuli hätiin. Mies joutui vankilaan, oltuaan ilmeisesti ehdonalaisessa. Muistan vieläkin miehen kylmäävän katseen, kun jokin hänen päässään sanoi naks. Tunnistin sen hetken. Naisen hymy oli hänelle signaali, lupaus. Ja saman ilmeen havaitsin tuon sammaltutkijan silmissä keskellä synkkää louhikkoa. Naks.

Tai sitten minulla draamallinen mielikuvitus vaan laukkasi.

29 kommenttia:

 1. Näin tarinasi filminä. "Kätkettyä himoa hiidenkirnulla."

  Olisi mukava lukea sammaltutkijankin versio:

  "Sinisestä autosta nousi kaunis kohtalokas nainen, joka loi minuun verhottuja katseita ja selvästi viivytteli, jotta olisimme valmiita matkaan yhtä aikaa. Jäykistyin kauhusta ja yritin epätoivoisesti miettiä isojen poikien kertomia vitsejä. Räpläsin kameraani epätoivoisesti, kun tunsin hänen tulevan aivan viereeni, tunsin hänen hajuvetensä tuoksun, ja kuulin kuinka hän kujersi matalan käheällä äänellä 'kiva vehje sinulla'..."

  Anna palaa, van Vaari!

  VastaaPoista
 2. Sammaltutkijan versio kiinnostaisi minuakin, sillä häneen silmiensä ilme vaihteli tutkivasta ja hymyilevästä naks-ilmeeseen. Voisin vannoa, että miehellä oli ainakin aika ajoin tuhmia mielessään, sillä ilma oli
  tilanteen johdosta sakeana latauksesta. Toisilleen tuntemattomat, mies ja nainen kulkevat peräkanaa, vierekkäin, keskenään linnunlauluisessa lehtometsässä ja synkässä kuusikossa. Mies oli selvästi tyyppiä peräkamaripoika ja kammiotutkija, jolle naisen näkeminen lähietäisyydeltä on tapaus. Näin jälkikäteen mietin, oliko mies kenties harras uskovainen, jolla vähän lipsui. Eivät kai "kaikkea hyvää" toivota muut kuin uskovaiset.

  VastaaPoista
 3. Jospa se kuuntelee Simo Silmua, sehän laulaa "minä toivon kaikkea hyvää".

  Väkivaltakoulutuksessa joskus sanottiin, että pitäisi tietää jo etukäteen kuinka pitkälle on valmis menemään suojellakseen koskemattomuuttaan. Henkeään suojellakseen taas ei pitäisi joutua edes miettimään. Siinä tilanteessa on jo myöhäistä ruveta arpomaan työntääkö sormet silmiin ja rikkoako tärykalvot lyömällä avokämmenin korviin vai kumauttaako nyrkillä kurkunpäähän tai kämmenpohjalla nenä sisään hyökkääjältä ja sen lisäksi merkitä ko. henkilö raapimalla naama verille. Sellaiset kun onnistuu ihan hyvin pieniltä naisiltakin.

  Toisaalta on kyllä surullista miettiä, että mitähän kauheuksia sekin sammalmies aikoi, jos se kuitenkin ja todennäköisesti oli ihan viaton mies.

  VastaaPoista
 4. No kai se mies oli ihan kiltti, hieman originelli vain.

  Minä nyt olen tällainen tarinansepittäjä. Ja nuo tunnelmat olivat kyllä koettuja, sillä usein yksinkin ollessani tuossa luonnontilaisessa metsässä vilkaisen olkani yli, kun tuuli narisuttaa puita ja joka paikassa kahisee. Se kunnioitus tai pieni pelko luonnonvoimia kohtaan oli siis valmiina olemassa siellä jylhyydessä, ja kun sinne ilmaantui tuntematon mies joka otti minuun kontaktia, koin sen lievästi erikoisena.

  VastaaPoista
 5. Mies oli selvästi tyyppiä peräkamaripoika ja kammiotutkija, jolle naisen näkeminen lähietäisyydeltä on tapaus.Näin se on nähtävä. Naisen näkeminen tässä maailmassa on tapaus. Sinä ilmeisesti olet tuollainen harvinaisuus? Meillä päin metsissä kulkee naisia enemmän kuin wapiteja.

  VastaaPoista
 6. Iines, kirjoitit "Eivät kai "kaikkea hyvää" toivota muut kuin uskovaiset." Onko niin? En ole tiennyt. En ole uskovainen, perinteisessä mielessä, ja olen silti saattanut toivottaa "kaikkea hyvää"! Mutta en toivota "siunausta". Sillä sen miellän uskoon kuuluvaksi.

  Siis ei se sammaltutkijakaan ole välttämättä ollut harras uskovainen.

  VastaaPoista
 7. "Toisaalta olin hieman harmistunut, kun en tiennyt, kumpaan suuntaan mies aikoi lähteä ja millaista vauhtia edetä. Halusin mennä eri suuntaan saadakseni rauhassa makoilla maassa kuvaamassa linnunsilmiä, käenkaaleja ja mukulaleinikkejä ja mitä nyt maasta on noussut sitten viime näkemän."

  En mene vannomaan, mutta luulisin miesten kunnioittavan aika syvästi naista, joka harrastaa tuollaista. Tai kunnioitus on ehkä väärä sana, mutta kiinnostuvan enemmän itse toiminnasta, kuin toimijasta. Eli ei kannata pelätä, mutta toki varovaisuus on aina paikallaan.

  Miesten keskinäiseen kollegiaalisuuteen kuuluu sellainen vitsailu ja vähättely tyyliin "mitä sä sen nyt noin teit, tollo" ja kohdatessaan naisen, joka harrastaa tai tekee työkseen sellaista, jossa on tottunut tekemisiin lähinnä miesten kanssa tulee varmaan sellainen takalukko, jossa ei oikein tiedä mitä sanoisi, koska miehet eivät halua vähätellä naista.

  VastaaPoista
 8. Minusta on surullista, että naiset pelkäävät miehiä. Vaikka hyvin ymmärrän miksi, niin joskus koen sen pelon loukkaavana.

  VastaaPoista
 9. En minä miehiä pelkää, enkä oikeastaan tätäkään pelännyt kuin sen yhden hetken siellä louhikolla, jolloin edellä kertomani raiskausyritys muistui mieleeni. Se raiskausyritys oli todella väkivaltainen ja miehellä oli hullun kiilto silmissä. Silmälasini särkyivät ja ranteeni meni sijoiltaan, sillä niin ankarasti jouduin tappelemaan miehen silmitöntä repimistä vastaan - hän sai raahattua minua useita kymmeniä metrejä kohti metsää, joten onko ihme jos tällaisesta jää jokin pelko alitajuntaan? Ei se ole loukkaus miestä kohtaan, vaan miehen raiskausyritys on todella väkivaltainen loukkaus naista kohtaan.

  VastaaPoista
 10. Iines

  Seuraavan kerran, jos jotakin vastaavaa tapahtuu, ota käyttöön huumori ja ronskit sanat.
  Sano kaverille, että eikö olisikin romanttinen pöheikkö lemmiskelyyn jne. Mielikuvitus eikun jylläämään.
  Erilaiset sairauskertomukset saattavat tehdä myös toivottavan vaikutuksen. Suuntaan, mutta ei toiseen.

  Seksuaalista väkivaltaa käyttävät pitäisi salvaa rangaistukseksi.
  Ei olisi sitä uloketta, jota sohia avuttomia ja puolustuskyvyttömiä.
  Kyllä se on niin julma rikos.

  Olen joskus miettinyt, mitä ihmisen päässä oikein tapahtuu kun hän pystyy raiskaamaan jonkun vastentahtoisesti. En käsitä, enkä ymmärrä.

  VastaaPoista
 11. Leonoora,

  en taatusti ota kaksimielistä huumoria käyttööni, sillä tuo raiskausyritys nimenomaan johtui luoksetulevan ystävällisestä hymyilystä vieraalle. Sain opetuksen siitä, että naisen on riskaabelia olla lähtökohtaisesti miellyttävä ja herttainen tuntemattomille miehille. En tarkoita, että pitää olla töykeä, vaan sitä, että luoksetulematon asiallisuus riittää. - Tilanne ja miljöö tietysti ratkaisevat, ja tarkoitan nyt sellaisia tilanteita, joissa muita ei ole mailla eikä halmeilla

  VastaaPoista
 12. Iines

  Tuskin semmonen sairas äijä, jolla on aikomus raiskata nainen, viis veisaa hymyileekö hän vai huutaa ja kiroilee.

  VastaaPoista
 13. Oletko pannut merkille - et välttämättä - että pakinoissasi yl. hyriset ymmärtävää charmia; ei voi väittää ettet olisi tasapuolinen. Samalla silti sotket tekstiisi vihjauksia siitä, tuosta & tästä, etenkin miesten vittumaisuudesta, että saisit kommenttilootaasi täyteen toivomaasi "kaakatusta". Jota sitten alat siivilöidä, esim. irvistelemällä tukijoillesi, että "älkäähän nyt liioitelko, hei".

  Mikäs siinä. Toiset painaa väärää rahaa.

  VastaaPoista
 14. Leonoora,

  tulkitsin jotenkin niin, että mies innostui hymystäni, sillä hän ikään kuin liimautui kannoilleni, kun sai minut puhumaan ja vastaamaan kysymykseensä. Miehen katse oli hyvin erikoinen, se syttyi (naks) selkeästi, kun katsoin silmiin ja hymyilin ja olin kohtelias. Jos olisin jatkanut matkaa vastaamatta, arvelen, ettei hän olisi seurannut minua. Mutta eihän siitä varma voi olla, sillä tämä on intuitio.

  VastaaPoista
 15. Mikko Mono,

  en nyt saa tolkkua tarkoituksestasi, mutta aistin ilkeyttä ilmassa.
  Käyköhän nyt jokin kateeksi?

  VastaaPoista
 16. Ilkeyttä on (tasan) nolla.
  Humalaisuutta on vähän. (Entä sitten?)
  Ettet käsitä mistä on kyse.. no, nyt kyllä itse heittäydyt leikkisäksi.

  Toisaalta, en kyllä itse käsitä mitä tarkoitat "kateudella"? Tuo sana kun ei koskaan ole kuulunut sanastooni. (Samoin kuin "valta".)

  VastaaPoista
 17. Joku päivä sitten juteltiin millaista se on kun irrationaalinen, hallitsematon pelko iskee.

  Silloin ei voi kun luottaa intuitioonsa, juosta, väistää ja kääntyä takaisin, esim. Toki jälkeenpäin itselleen voi jopa hymyillä.

  Semmosta se vaan on, sellaista tapahtuu joskus. Hyvä on ettei usein.

  VastaaPoista
 18. YLI NELIKYMPPISET JA SEKSI

  "Se on liian hyvää heille,
  alasti liha näyttää löysältä,
  antaa heidän vaikka lukea!

  Pari asiaa on syytä pitää
  valmiiina: lihaveitsi, kattopeili
  ja Särkyneen sydämen kasetti.

  Mieluummin lounashetkiä
  kuin himoa, mieluummin keskustelua
  lasten urasta, tapaamisia asemalla.

  Postikortti vuosien takaa: olen
  21-vuotias, rakastunut ja Italiassa!
  Wagner oli 44 kun sävelsi Tristanin.

  Yritä sitä oudoissa asennoissa,
  äännähtele, tee se nuoremman kanssa
  yritä kisata virtasen kanssa.

  Ei kujeita, liikaa sanoja.
  eläimet pakenevat loimua
  nuorukaisen juoksupojat.

  Palaa puutarhan unelmiin,
  palaa valokuviin laatikossa,
  käännä selkä selkää vasten."


  Peter Porter
  suom. Jyrki Kiiskinen


  Jos näin on näreet noin nelikymppisillä, luulenpa siis ja täten Iineksen pelkojen olleen täysin turhia.

  Ei kait viisikymppisiä Mummoja kukaan halua raiskata. Tarkoituksena ei ole irvailla Iinekselle eikä Muuan Mummo Muulle, joka myös kalastelee seksuaalisen sameilla vesillä täällä blogistanissa.

  Kuitenkin ja kaikitenkin totean, että on kiva lukea molempien mummojen blogeja ja toivon, ettei kukaan tästä loukkaannu.

  All right, I will. Here's looking at you, kid.

  VastaaPoista
 19. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 20. Tarina kaipaa hiomista muutoin se on epäuskottava yritelmä eroottiseksi sepitteeksi. "Raiskauskohteena" kerran olleen en uskoisi toimivan laillasi eli lähtisi oudon miehen kanssa "synkkään" metsään. Hahhaa!

  Koko raiskausjuttu siis pelkkä tarina. Muistelen aiemmassa raiskausversiossasi tapahtumapaikaksi porraskäytävää?

  Kriitikko

  VastaaPoista
 21. Kriitikko,

  tarina ei ole tarina, vaan tuhannen tosi, joka osaltaan.

  Tässä tarkempi kuvaus vielä raiskausyrityksestä Turun lähiössä:

  Olin saattamassa poikaystävääni keskustaan menevälle bussille. Bussista nousi mies ja minä hyvästelin siis ystäväni, ja mies näki tämän. Poikaystäväni oli nähnyt bussin ikkunasta, miten mies puhui minulle ja lähti perääni kulkemaan. Hän oli miettinyt, noustako pois bussista seuraavalla pysäkillä, mutta arveli sitten miehellä olevan sama kotimatka.

  Mies tarttui minuun kiinni, ja raahasi tien toisella puoleen olevaan metsikköön, jossa mies kaatoi minut maahan ja jossa tappelin kaikin voimin, huusin ja silmälasini särkyivät ja poskeeni tuli verinaarmu, ranteeni meni sijoiltaan ja turposi kyynärpäähän asti (lääkäri totesi vammat aamulla, jolloin menin käden vuoksi ylioppilaitten terveydenhoitoasemalle).

  Tässä vaiheessa sanoin miehelle hädissäni, että mennään meille sisälle, on mukavampaa. Mies totteli heti ja käsivarresta raahaten veti minut yli tien ja tietä pitkin kerrostalon alaovelle, joka oli muistaakseni lukittuna. Huusin tietenkin ja tässä vaiheessa kerrostalon lähellä olevasta omakotitalosta juoksi mies paikalle ja tämä raiskaaja juoksi pakoon.

  Minä menin vain asuntooni, asuin vanhan rouvan kanssa kaksion toisessa huoneessa. En puhunut rouvalle mitään illalla, olin luultavasti shokissa. Soitin vain ystävättärelleni, joka kysyi, lähteekö luokseni. Sanoin ettei tarvitse. Yöstä en muista mitään, mutta aamulla huomasin silmälasieni lasin haljenneen ja poskessani olevan haavan. Käsi oli turvonnut ja sininen, ja lähdin bussilla terveysasemalle.

  Sieltä menin poliisiasemalle ja tein rikosilmoituksen. Hämmästyin kun poliisi kysyi, tapahtuiko yritys sisätiloissa, ja oliko mies tuttu. En saanut minkäänlaista opastusta, ja kun poliisi kysyi, onko minulla mitään vaatimuksia, sanoin vain, että jos 50 markkaa, silmälasien korjaukseen. Se tulikin tilille myöhemmin.

  Tapahtumasta oli yhden palstan uutinen Turun Sanomissa, ja mies joutui tietääkseni vankilaan, koska hänellä oli muitakin rötöksiä, ja ehdonalainen päällä. Mies saatiin kiinni sen omakotitalon miehen ilmoituksen perusteella, mies tiesi tämän miehen, joka asui lähistöllä.

  Minä muutin välittömästi pois, sain seuraavan kuun alusta asunnon Turun ylioppilaskylästä.

  VastaaPoista
 22. Muistin siis oikein.

  Olet toipunut erinomaisen hyvin raiskausyrityksestä, jos tosiaan lähdit tuntemattoman miehen kanssa metsään! Kävitkö terapiassa asian vuoksi?

  Kriitikko

  VastaaPoista
 23. En ole juuri puhunut tästä tapauksesta, eikä sitä ole käsitelty edes meillä kotona. Se sivuutettiin yhdellä maininnalla.

  Minä olen hiljainen kärsijä, jos suoraan sanon. Kätilökin ihmetteli, että olipas siinä hiljainen synnyttäjä.

  VastaaPoista
 24. Iines,
  Blogissani on sinulle ansaittu tunnustus!

  VastaaPoista
 25. Hyvinhän tuosta näyt selvinneen jos se omakohtaista olikaan?

  Kriitikko

  VastaaPoista
 26. Kriitikko,

  en minäkään kaikkea usko, mitä netistä luen. Ihan tervettä epäilyä.

  Miksi tapaus ei mielestäsi olisi totta?

  VastaaPoista