11.7.2010

Kesäpäiväkirja 5. sivu


11.7. Ap. klo 11.30 Aamupäivän joutilasta sunnuntaioloa. Kirkonkellot ovat soineet kolmesti: ennakkoon, alussa ja lopuksi. Ketään ei ole haudattu tai vihitty, koska neljäs soitto puuttui. Rantaterassi on napsahtanut auki ja mereltä kantautuu tiirojen kirkunaa. Juoppolaiva on seilannut takaisin kylän laituriin, tango kuului selkeästi, mutta en tunnistanut laulajaa.

Olen kantanut kirjoitusvälineeni ulos puutarhan siimekseen, varjoisaan kolkkaan, jossa tuoksuu meren suola - niin tämän tuoksun määrittelisin - kun tuulenhenkäys osuu pensasaidan rakosista pihaan. Ruutu ei heijasta tässä juurikaan muuta kuin talon valkean nurkkalaudan. Pöytä tosin on hieman kaltevassa asennossa, sillä talo on rinnekukkulalla ja kaikki täällä on vähän viistossa, kukat ja pöydät ja tuolit.

Ulkona on myös yli seitsemänsataasivuinen Unio Mystica, jonka olen asettanut harmaaksi hiutuneen puujakkaran päälle, helmikirjottu kirjanmerkkinauha välissään. Näin kirjaa ei tarvitse pidellä käsissään tai sylissään, vaan voi nojautua eteenpäin sitä kohti ja käännellä vain sivuja istuen pehmustetussa baden-badenissa. Voi myös välillä kosketella sivun pintaa - seikka jota arvostan erikoisesti paksuissa kuvilla varustetuissa laitoksissa kuten Unio Mysticakin on.

Baden-badenin vieressä on toinen puujakkara, jolla on vesipullo ja pokkari, jota koeluen siskolle, että onko tarpeeksi "kiva", kuten kirjan hänelle tulee olla sinä lyhyenä aikana, jonka hän Suomessa viettää. Koeluettava on jokin paljon myynyt tarina tytöstä, joka rakastuu vampyyriin. Pokkari on kevyt pidellä, kevyt lukea. Odotan vain, että se tempaisisi minut mukaansa ja voisin hetkeksi unohtaa kylkikipuni, joka tänään taas tuntuu erityisen pahalta, koska en tahdo syödä kipulääkkeitä. Kipu säteilee myös selkään, joka on kuin tulessa, koska väkisinkin kiristän itseni suppuun kivun vuoksi. Olisi ehkä viisasta syödä kipulääkkeitä, jotta muut lihakset pysyisivät rentoina.

Kustantajien tulisi muuten kiinnittää enemmän huomiota kirjojen ulkoasupönöttämisen lopettamiseen. Tärkeää on, että kirja olisi kevyt pitää ja käsitellä, jos se kerran on painavaa luettavaa. Seitsensataasivuiset mammutit kiellettäkööt lailla, ne tulisi julkaista keveissä osissa yhden hinnalla. Tilaan mielelläni Savukeitaan kirjoja, jotka ovat laadukkaita sisällöltään ja kepeitä ulkoiselta painoltaan. Kustantajat taitavat olla haluttomia kehittämään alaansa lukijoiden toiveiden mukaan. Kuka kaipaa paksua pönöttävää mammuttikirjaa? Pehmeäkantiset säilyvät seuraaville polville siinä kuin kovakantisetkin, jos nyt jotakin itsestämme haluamme jälkeenjääville kertoa: näitä minä luin.

Aion kohta mennä riippukeinuun makoilemaan - ehkä käyn uimassa ensin ja kuuntelen hetken lintujen kirkunaa luotojen yllä - mutta minua pidättelee siis juuri se, ettei ole tarpeeksi kevyttä hyvää kirjaa, jota lukea keinussa. Kaikki kirjani ovat nyt paksuja ja tietokirjatyyppisiä. Kunpa sähköinen kirja pian tulisi! Ostan sen heti. Läpyskä, jota voi pidellä pikkulillillä ja sisällä voi olla vaikka Decamerone tai Kama Sutra kauniine ja hieman hupaisine kuvineen. Tosin minulla on on tuo sutra hyllyssäni, mutta sekin on vähän painava ja ehkä kuvat avautuisivat vakavammin, kun on itse vaakatasossa.

Ip. klo 18.17. Kyllä on kauheata. Ihanaa ja kauheaa yhtaikaa tämä helle, enemmän kuitenkin ihanaa. Iltapäivän kuumina tunteina alkoi paahtaa rannassakin liikaa, eikä meressä voi koko ajan lillua. Laiturilla ei sitä paitsi ole ollenkaan varjoa. Nyt tässä puutarhan nurkkauksessa on hyvä olla, puolivarjossa ja leppeässä tuulenvireessä. Tytär on ostanut tuulettimen kaupunkiasuntoonsa, joka on kokonaan etelän puolella. Lähetti kuvan, jossa koira makaa lattialla tuulettimen edessä autuaana kieli lerpallaan. Tulevat viikolla tänne lomailemaan. Kunpa tämä kylkikipu vain lakkaisi jomottamasta! Helle sen sijaan jatkukoon minun puolestani.

(Maalaus Arvid Liljelund, kuvassa von Wrigth-veljes)

146 kommenttia:

 1. Onkohan varmaa, että tuo taulu on aito, näyttäisi käyttävän siinä vanhaa läppäriä, tai ehkä sitä sähköistä kirjaa.

  Minusta elektroninen kirja on pitkään tuntunut vähän vieraalta ajatukselta, mutta olen muuttamassa mieltäni.

  Kirja on hieno esine, mutta kun niitä piruja on liikaa;joskus tekisi mieli kipata lähes kaikki roskikseen. Joskus olen joitain ensipainoksia ja muita keräillytkin, en enää.

  Toisaalta oli hieno katsoa ohjelmaa elokuvamiehestä, kun oli kerännyt hienoja kirjoja asuntonsa niin täyteen,että oli lopulta joutunut itse muuttamaan toiseen.

  Joku yltiöromantikko joskus väitti, että jokainen kirja on arvokas, mutta paskat, menkää katsomaan kirpputoreille mitä ihmiset myyvät, roskikseen hyvin joutaisi valtaosa.

  Keskisessä maanosassamme yli neljänkympin, Irakissa viittäkymppiä hivottelevat. Lämpintä, sano!

  VastaaPoista
 2. Toivottavasti kylkisärkysi kohta hellittää! Kuulostaa tosi kurjalta kivulta. Kaipa se lääkäri asiansa osasi!?

  Olet hauskan kuvan löytänyt tuohon alkuun. Äkkiä katsoen näyttää siltä, kuin pappa näpelöisi kannettavaa kuvassasi, hiukkasen kömpelöä sellaista. Pidempi tarkastelu selvittää hänen maalaavan, kenties lintutaulua.

  VastaaPoista
 3. Minähän tuohduin e-kirjasta heti kun siitä kuulin ja otin Vankan Vastustavan Mielipiteen.

  Nyt olen vaihtanut mielipiteeni parempaan. Vaihtoehtoisena lukutapana e-kirja on hyvä, ei ainoana. Esteetikkona aistin lisäksi paperikirjaa monella tasolla, koneita en aisti. Sitä paitsi paperikirjan näkee kokonaan yhdellä silmäyksellä, mikä on mielestäni merkittävä etu. En siis toivo vanhan kirjan kuolemaa, eikä se sitä tule tekemäänkään.

  Joihinkin kirjoihin haluaa palata, ja niitä selaan usein hyllyssäni. Joitain opuksia en ole avannut ensiluvun jälkeen. Ehkä oma nettikirjasto olisi siiitäkin hyvä, että sieltä tulisi poistettua osa hankkimistaan kirjoista. Paperikirjaa on vaikea panna pois, edes kiertoon. Minulla kirjoihin liittyy paljon muistojakin.

  Minulla on viisi ikkunaa auki, ristivedossa, mutta vielä ei sisälle tule kylmää yöilmaa.

  VastaaPoista
 4. Delilah, toisina päivinä kipua ei tunnu, toisina päivinä tuntuu. Silloin kun ei tunnu, innostun tekemään jotakin, ja se kostautuu sitten, kuten tänään. Leikkasin eilen ruohosaksilla polvillani apilanurmikkoa, kun en voi käyttää leikkuria.

  Läppäriksi tuon vehkeen minäkin mielsin! Minustakin kuvan tunnelma on hieno, tausta ja miehen syventynyt ja tarkka olemus.

  VastaaPoista
 5. Terveisiä arboretumista!

  Ruusut olivat vähintään yhtä kukkeita, värikkäitä ja lukuisia kuin Englannissa kolme viikkoa sitten. Ja joissakin niin vieno tuoksu...selvästi napattu vanhempien rouvien parfyymipullosta!

  Tuo kylkikipu on kurja. Niin tai näin; kun hengittää pinnallisesti, lihakset jännittyvät - kun hengittää syvään, rintaan sattuu.

  E-kirjasta en tiedä sanoa mitään mutta äänikirja menisi esim. automatkan kaverina. Toisaalta on ihanaa ajella ajatuksissaan ilman mitään lisä-ärsykkeitä, jos on liikkeellä yksin.

  VastaaPoista
 6. Kiitos, Kuiske!

  Turun Arboretumissa olen minäkin käynyt ja ottanut paljon kuvia ennen digiaikaa.

  Oivalsit kylkikipuni luonteen. Syvään ei voi hengittää, eikä yskiä, tai ainakin välttelee täysiä tehoja, ja kireä pintahengitys saa kaikki etupuolisetkin lihaksetkin kipeiksi ja maitohapoille, puhumattakaan selästä ja niskasta. Noidankehä! Otin äsken neljänneksen melko voimakkaasta särkytabletista (Para-Tabs), ja huomaan heti, että nyt kun kipu on pois, minuun on sattunut koko päivän aika tavalla.

  Näin jossain sellaisen e-kirjan lukulaitteen kuvan - panenkin tähän linkin, jos joku tahtoo katsoa hintoja. Kalliita ovat, etenkin, kun kirjoja ei taida olla vielä montakaan ostettavissa.

  VastaaPoista
 7. Läheltä piti etten luonnehtinut tilannetta noidankehäksi - teit sen sitten itse! :)

  Pöydällä on kimppu pioneja. Ei pitäisi vertailla, mutta kyllä ne vetävät vertoja ruusuille.

  Mikä tuoksu, kun työntää nenänsä syvälle levälleen auenneeseen kukkaan...Ja miten pyöreiksi mollukoiksi kukat pullistuvat ennen kuin avautuvat ruhtinaalliseen kauneuteensa.

  VastaaPoista
 8. Kuvastossa näyttivät laitteet hyviltä, mutta internetistä en ostaisi, ensin täytyy päästä kokeilemaan miltä se tuntuu ja mitä se on käytännössä.

  Näytöt ovat aika pieniä, 7.6x10cm.
  Hiukkavähän isompia voisivat olla.

  Kirjoja oli ainakin tuolla kauppurilla ankean huonon vähäinen valikoima.

  Ehkei vielä, mutta jonkun hetken ja kehitysaskeleen päästä kyllä.

  ---

  Kipulääkkeitä kannattaa syödä tarpeeseen, turha kärsiä. Kun harvoin käyttää, tehoavatkin hyvin.

  VastaaPoista
 9. "Mikä tuoksu, kun työntää nenänsä syvälle levälleen auenneeseen kukkaan...Ja miten pyöreiksi mollukoiksi kukat pullistuvat ennen kuin avautuvat ruhtinaalliseen kauneuteensa."

  Tuosta KK:sta tulee mieleen eräs toinen Tampereen seudulta oleva henkilö, nainen. Hänkin eli erilaisten elämäntapaoppaiden mukaan ja haki jokaiseen asian merkityksiä ja selityksiä jonkun muun kirjoittamista elämäntaito ja -hallinta kirjoista. Lisäksi tajuntaa laajennettin myös erilaisialla "kukinnoilla", tultiin ikään kuin enenmmän tietoisiksi. Oltiin yhtä universumin kanssa jne. höpöjä juttuja.

  VastaaPoista
 10. Pioni on komea kukka, Kuiske, mielikukkiani isoista jaloista kukista. Itselläni vain on tontti liian metsäinen ja varjoisa pionin kasvatukseen, se kukkii myöhään ja hieman heikosti, ruusu sen sijaan jostain syystä menestyy ja kukkii vuolaasti. Metsästä siirretty orjanruusu jopa työntää alleen hienommat ruusut.

  Tuo e-kirjan lukulaitteen pienuus on kyllä sitten taas toisen ääripään ongelma, ellei näyttöä saada kirjan lehden suuruiseksi. En tahdo sentään puhelimen kokoisesta masiinasta kirjaa lukea. Ja pitää olla tietoisuus siitä, mitä kirjoja on tarjolla, ennen kuin lukulaitteen ostan. Tahdon kyllä jopa klassikkoja ja ns. painavaa kirjallisuutta, en mitään kirjakerhon vuoden uutuuksia tai vuoden dekkareita. Pääsy Gutenbergin arkistoihin voisi olla hyvä.

  Jape, mikä nyt miestä riepoo, kun mollaat vallan KK:ta monissa keskusteluissa, edellisessäkin? Ymmärtäisin jollakin tapaa, jos henkilö olisi hyökkäilevää sorttia ja ansainnnut pienen ojennuksen, vaan kun ei ole alkuunkaan.

  VastaaPoista
 11. Sain äitienpäivänä tyttäreltä vaaleanpunaisia pioneja ruusujen asemasta. Ne olivat nupullaan ja avautuivat eri aikaan. Osa jäi nupuiksi. Annoin niiden kuivua ja ne ovat yhä kauniita.

  VastaaPoista
 12. Niin että pankaa nyt jo ajoissa Japen mopontankkiin sokeria, merkit näyttävät siltä, että se alkaa taas karkailla ja kiihdytellä asiattomuuksien kaistoilla.

  http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=khp00074

  T. Voilla leivottu

  VastaaPoista
 13. Jaa sokeria Japen mopotankkiin?

  Noh, jos saisin määrätä jotakin, niin kehottaisin Japea lähestymään Kuisketta jatkossa runon siivin. Kaikki, mitä tahtoo tälle sanoa, olisi soinnutettu shakespearelaisittain tai sitten modernimmin vaikka näin:

  a) Oi Kuiske kaunis, taivaan valonen,
  ma sulta yhtä toivon vain,
  sa ettet luottais huru-ukkoin oppeihin,
  vaan perustaisit kaiken linkkeihin
  ja vankkaan tietoon todettuun.


  tai

  b) Kuiske, stratosfäärin valohuiske,
  sun kandee kattoo mihin nojaat,
  jos haluut olla lujaa tekoo,
  ja saada inssin tään ees kuuleen
  sun pionihuultes kutsuntaa.


  Helteen uuvuttamat voisivatkin halutessaan ryhtyä tässä ketjussa runolle! Omatekoisia höpinöitä kehiin, ja parhaitahan ne ovat, jos niissä on asiantynkääkin. (Pakko ei ole, toivottavaa vain.)

  VastaaPoista
 14. Kiitos hanukasta,
  mä en lakkaa nauramasta!

  VastaaPoista
 15. KK ansaitsisi hiukan enemmänkin, kuin ojennuksen, mutta en juuri nyt jaksa kun loppui tuo kesälomakin ja täytyy kerätä tässä ALVia yhteiskunnan kassaan.

  Asian selostaminen runomitalla voisi olla hyvä jos olisin runollinen...
  En silti usko, että KK tai kukaan muukaan "murhaajat vapaaksi ja avohoitoon parantumaan" -tyypit tajuaa mistä on kysymys. Ei sellaisille, jotka kuvittelee vankilan olevan joku parantumispaikka, sairaala, mene mikään jakeluun. Ei sekään että se on rangaistuspaikka eikä hyysäyskeskus.

  Täytyy jatkaa töitä...

  VastaaPoista
 16. Pääsiäishanun muistan aina; ajalta jolloin Petelius ja Heiskanen olivat vielä hyviä, myöhemmin alkoivat ottamaan itsensä vakavasti, enkä niitä katso pirullakaan. - Vanhat hyvät ajat.

  Pitkällisten valvomissessioiden jälkeen järkeni ei toimi sitäkään vähää, runo vaatisi terävän mielen.

  Kostaisin, jos tietäisin kenelle
  Nostaisin, jos tietäisin kenet
  Ostaisin, jos tietäisin miksi
  Huutaisin, jos minulla olisi asiaa
  Postaisin, jos ei olisi. - Aina kannattaa lukea ja jörniä.

  VastaaPoista
 17. Sain joitakin vuosia sitten silloiselta naapuriltani kauniin mutta sangen tuttavallisen kirjeen - vieraalta ihmiseltä.

  "Sinun silmäsi, Koskenkorvan viina, tähtitaivas - onko maailmassa muuta todella kirkasta?" Tai jotakin sinne päin. Hymyni kerrottiin valaisevan pilvisen päivän ym. jne.

  Hyvät naapuruussuhteet kunniaan :)

  Kuunkuiske

  VastaaPoista
 18. Mutta Kuunkuiske, tuohan on Sleepy Sleepersiä: "Juonut oon paljon viinaa, ja nyt mua naiset piinaa..."

  VastaaPoista
 19. Kun nimenomaan sellaiset runot ovat kivoja, joissa rikotaan runo. Niitä voisi nimittää vaikka prunoiksi. Ei niissä tarvitse, Riku, olla terävä, vaan lähinnä estoton.

  Nämä rapithan ovat siitä kivoja, että ne saavat kundin kuin kundin prunoilemaan eli räppäämään.

  Pääsiäishanun lisäksi minä kyllä tykkäsin kovasti Apuva-miehestä ja herra 47:stä. Yrpä ja Illukin olivat hassuja poikia, vaikka aika halvalla mentiin. Mutta siis, minua on helppo naurattaa, nauran ihan pitelemättä pieruhuumorillekin, enkä voi sille mitään. Toisaalta kun tykkää kuitenkin vaikka Dostojevskista ja itäkarjalaisesta itkurunoudesta, niin saa varmaan anteeksi pieruhuumorin suvaitsemisen.

  VastaaPoista
 20. "Nämä rapithan ovat siitä kivoja, että ne saavat kundin kuin kundin prunoilemaan eli räppäämään."

  Sanos muuta, tässä eräs erittäin hieno rap, jossa rikotaan runo. Tuohon ei pysty Heli Laaksonenkaan.
  Ei ole oma, vaan Sleepy Sleepers -yhtyeen P-piisi -laulun sanat:

  Pate paino pikapaatin Pielistä pitkin
  Pohjoista päin peräprutku pökki
  Pitkin pintaa piukasti puski
  Perkeleen perkeleen pee

  Pahuksen pitkä Paavon päivä
  Pian pääsee poika pilsulle paariin
  Poukamassa piti paatti paskan paukkeen
  Perkeleen perkeleen pee

  Propellit pohjaan pahoin pökki
  Pirstoutui pilalle paatin pohja
  Peninkulman pinnisteli pinnalla Paavo
  Poika poika polo

  Pelastautui poikamme pilsneripupiin
  Pyllähti pöytään pamis portsarille
  Panes pirulauta pulloja peliin
  Perkeleen perkeleen pee

  Pulputti portviinit palleaansa
  Paiskasi paarimikkoo pullolla päähän
  Potkaisi pöydän palasiksi
  Pee pee perkeleen pee

  Päähenkilömme purskahti poruun
  Portsarin pyytäessä poistumaan
  Porttikieltoa pitkälti paukku
  Pee pee perkeleen pee

  Pohjakunnon pettäessä Pate pohti
  Pupillit pulleina pahuuttaan
  Poliisit porhalsi pillit päällä pihhaan
  Pee pee perkeleen pee

  Polliisista päivää
  Paavo perkelekkö päissään pauhaa
  Pistetään putkaan pentele


  Loppukaneetti: Yläkerran taitamaton kiraristi päätti sitten ryhtyä vetämään omia riffejään, hyvin kuuluu ilmastointihormista. Musa vain on järkyttävää ja taitamatonta rämpytystä. S*atana ja tällä helteellä vielä, kun pitäisi keskittyä kirjallisiin töihin tässä kotonakin.

  VastaaPoista
 21. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 22. Siis tuossa menee minulla sietokyvyn raja! Jos joku rokkijuippi täyttäisi minun ilmastointiputkeni jollain stanan sähkökitarariffeillä, hän saisi lentävän lähdön talosta tai kitaran säpäleiksi kovaan ja ilmeisen tyhmään kalloonsa.

  Anteeksi. Mutta näin se menisi.

  VastaaPoista
 23. Oikeassa olet, Iines, veit jalat suustani. Puit hyvin tunnelmat sanoiksi. Työnantaja myönsi kuntoisuusloman huomiselle, joten lähden pikku risteilylle majakalle, jos nyt on keliä... en tiedä onko.

  VastaaPoista
 24. Keliähän on, varsinkin majakkasaarilla. Siihen kannattaa varautua, että huominen on tätä päivää kuumempi, vaan eihän se vesillä, etenkään merillä tunnu. Tässäkin missä nyt istun, puhaltaa vilvoittava suolanhajuinen tuuli niin että ikkunoiden puuluukut lentelevät ja paukkuvat.

  Eläydyin ehkä vähän kiivaasti tuohon märkäkorvarokkijuippiin, sillä minua ärsyttää tuommoinen muista piittaamaton elämänasenne.

  VastaaPoista
 25. Ei tunnu ei, mutta polttahan siinä itsensä helposti vaikka ei tunnu, ennen kuin kotona.

  Eläydyit ihan asiallisesti minusta. Tähän "talooni" on nyt viimeisen vuoden aikana tullut näemmä oikein "taiteilijoita". Yläkerrassa on tuo kitaristi ja alakerrassa romaninaispianisti. Minusta jokainen saa harrastaa musiikkia, mutta pitää tajuta volyymi, ajankohta ja se miten ääni etenee talon rakenteissa. Nyt kitaristi soitti päivällä, mutta joskus hän vetelee keskellä yötä, viikonloppuisin saattaa vetää klo 02 asti.

  Olispa KK nyt tässä niin, hän varmaan neuvoisi miten "ongelma" ratkaistaan sosiaalisessa kerrostaloyhteisössä, ettei tarvitse isännöitsijää vaivata mokomalla "pikkujutulla".

  VastaaPoista
 26. Suojakertoimia vaan rutkasti aurinkovoiteeseen, jos kerran vesille menet. Ilman voidetta ei kannata yrittääkään. Viisas pukeutuu myös käsivarret peittävään paitaan, mikä on muuten vilpoisempikin kuin paljasteleva asu. Ja hattu päähän, ettei tule auringonpistosta.

  Minusta kerros- tai rivitalo ei ole alkuunkaan minkään musiikin harjoittelupaikka, valitettavasti. Harvassa talossa on niin hyvä äänieristys, että se peittäisi äänet.

  Itse olen muuten kävellyt seinäni taakse keskellä yötä keskeyttämään remontin, joka jatkui klo 24 yli. Kyseessä oli vieläpä tuntemieni opettajien remonttipuuhat. Sanoin vain rauhallisesti, ettei poran ja hiomakoneen ääniä kuunnellessa oikein tule uni silmään. Myöhemmin pariskunta sanoi, että ihan asiallisesti toimittu, ei jäänyt kaunaa.

  VastaaPoista
 27. No vesillä on tuo risteily, luonnollisesti :)
  ...joten aurinkorasvaa on mukaan otettava. Lippis on tietty päähän ja aurinkolasit silmille, ettei häikäise.

  Täällä ei sentään keskellä yötä kuulu porausta tai vasarointia, mutta aika myöhään saattaa iskoporakone laulaa kumminkin ja naputusta kuulua. Sitten on sellaista että joku kolauttelee patteriin "vahingossa", että kuuluu räväkästi kaikkiin huoneistoihin.

  VastaaPoista
 28. Kolme kertaa soittivat etkä edes vastannut!

  VastaaPoista
 29. Jaa kuka mitä kolme? Minä ainakin vastaan aina vaikkei ääntä tulisikaan. Tosin numeroni ei ole luettelossakaan.

  Haluan vielä korostaa sitä, että eivät remontin äänet päivällä tietenkään haittaa, koska tietää niiden olevan väliaikaisia - niistä ei voi edes huomauttaa. Soiton ääntä en ole joutunut kuulemaan muuta kuin seinän takaisissa kotibileissä, joissa aamuyöhön jatkunut jumputus kieltämättä raivostutti. Ärtyyhän terve ihminen, jos hänen unensa estetään!

  Mutta siis noin muuten ajattelen, että äänet ja hajut kuuluvat elämään ja päiväsaikaan. Yö olkoon omaa aikaamme, sillä ihminen ei selviä arjestaan ilman unta.

  VastaaPoista
 30. Merkillisiä taloyhtiöitä, kun ei ole laadittu sääntöjä yörauhasta! Vai eikö niistä välitetä? Meillä on iltakymmenestä aamuseitsemään kaikenlainen, toisia häiritsevä melun tuottaminen kielletty. Hyvin on sääntö toiminut rapussamme sen jälkeen, kun joitakin vuosia sitten muuan nuorehko osakkeen omistaja useasta suullisesta ja kirjallisesta huomautuksesta huolimatta ei halunnut sitä noudattaa. Hän oli aivan piittaamaton naapureistaan. Hänen tuottamansta melu häiritsi koko taloyhtiötä, ja aivan ansaitusti hän joutui myymään asuntonsa ja muuttamaan muualle. Jos asunnoissa on ollut myöhään kestäviä juhlia, ovat asukkaat etukäteen varoittaneet naapureita niistä ilmoitustaululla, kohteliaimmat pahoittelujen kera. Se on ihmeesti kasvattanut suvaitsevaisuutta iltamyöhän ääniin kyseisten juhlien aikaan.

  Tilannetiedotus, vesi eilen mökkijärvessä oi jo 26-asteista.

  VastaaPoista
 31. Asiat kannattaa hoitaa asiallisesti, myös naapureiden kesken.

  Aikoinaan, aika nuorena, kun en ollut yhtä fiksu kuin mitä nyt kuvittelen olevani (vaan päinvastoin), niin sorruin ns. provosointiin... (Voi miten sydämeni itkee, eikä suinkaan ilosta, kun muistan nämä tapahtumat!) Asuin kaksiossa, Jyväskylän maalaiskunnassa, kulmahuoneistossa ja ylimmässä kerroksessa... mutta semmosessakin asunnossa on seiniä. No, yhden seinän takana asui sinkkunainen. Hän oli kiltti ja ihana... niin kuin naiset nyt yl. ovat (vai mitä Jape?). Mutta keskiviikkoisin - aina vain keskiviikkoisin! - hän tuli klo 00.30 (joku kapakka oli mennyt kiinni?) parin kundin kanssa kotiinsa ja alkoi soittaa kasettimankalla suomi-iskelmiä. Eikä hällä ollut - harmi - kuin yksi 0,30 h kestävä kasetti; sitä hän soitti uudestaan ja uudestaan. Tämä tapahtui muutamana keskiviikkona - vain keskiviikkoisin. Kerran, kun olin sitä samaa puolituntista potpuria kuunnellut 1/2toistatuntia (ja minun piti herätä tortaiaamuksi aamuvuoroon), hernostuin...

  Ja kun mikis hermostuu, viidakko vaikenee. (Vanha Tarzansananlasku.) Niin... Ajattelin että jos tässä taloyhtiössä en minä nukun (jonka pitää mennä huomenna aamuvuoroon) niin ei täällä sitten muutkaan nukun. Nostin MartinPeterson kaapit häirikön seinää vasten, levylautaselle (Lenco) panin Shostakovitsin sinfonian, ja viritinvahmistimen (Beomaster) nupit käänsin ääriasentoon... voi jumalauta mikä "komppi"... tuntui että betoni ei sittenkään tiivisty ensimmäistä 2tuhatta vuottaan (kuten mulle yks muurari kerran selitti) vaan saattaa se... ruveta rapisee ennen ko. aikaa. Ps. Alle 5 minuuttia ehdin soittaa Shostakovitshia kun ovikelloni soi; siellä oli NAAPURIrapusta asukas... hän kysyi että "mistä on kyse?". Sanoin, että kysykään noilta, ja näytin naapurieni ovea.

  Ps. Kyllä oli hiljaisia keskiviikkoja sen jälkeen. (Melkein rupes mua hävettää. Että mikä v*t*n ilonpilaaja minä oon?)

  VastaaPoista
 32. Delilah, kaipa taloyhtiöillä on aina järjestyssäännöt. Onhan maassakin laki, vaikka rikoksia tapahtuu..

  Yhteisötaloissa (kerrostalot, rivitalot) asuessa on hyvä olla pitkäpinnainen ja lojaali, ihan itsensäkin vuoksi. Missä on paljon ihmisiä, on myös yhteentörmäyksiä, ja elämää häiriötkin vain ovat. Jos itseä jokin harmittaa, niin ei muuta kuin keskustelemaan harmin aiheuttajan kanssa ystävällismieleisessä hengessä. Syyttää ei vissiin kannata ketään koskaan, mutta omista tunnoistaan voi avoimesti kertoa.

  VastaaPoista
 33. Muistin Mikiksen kertomasta juuri, miten nuorna ollessani suivaannuin naapurin yön kestäneisiin rokkibileisiin.


  Panin aamulla kahdeksan maissa juuri siinä seinän takana oopperalevyni soimaan, täysillä tietenkin, mutta vain matkaradiotäysillä, minulla ei ollut mitään kovaäänisiä, vaan cd-pesä siinä radiossa. Avasin jopa kylppärin ja saunan ovet että ääni kuuluisi paremmin. Soitin kaikki 24 kappaletta, mutta en tiedä kyllä, kuuluivatko aariat naapuriin. Tarkoitus oli kuitenkin pyhä kostonhalu ja tunsin sadistista nautintoa heleääänisen sopraanon kiekuessa korkealta.

  VastaaPoista
 34. Aikanaan, silloin oli jo cd:t, käytin Bachin Toccataa ja Fuugaa samaan tarkoitukseen. Soittelin uudestaan ja uudestaan, äkkiseltään täysillä kuultuna, aika vaikutuksen tekevää alkua.

  Jämerää urkumusiikkia, jota muuten kutsun nimellä Rollerball, kun oli tunnusmusiikkina sen nimisessä vanhassa pilipali-elokuvassa, josta kuitenkin kakarana tykkäsin.

  Ajatelkaa, jos tässä vielä paljastuu, että jotkut meistä ovat käyneet kaksintaistelua stereoilla!

  VastaaPoista
 35. Taitaa ollakin aika yleinen jäynä tämä veret seisauttava ooppera- tai sinfoniakosto musiikkihäirikölle. Siinä on kyllä samalla selkeä viesti: on kuule jäbä tai iskelmäprinsessa vähän paremmat musat täällä, että älä yhtään soittele omias!

  Vanhanaikaisen levysoittimen muuten tarvitsisin. Minulla on edelleen kuuntelematta muutama vuosi sitten kirpparilta hankkimani LP-levykokoelma, yhdeksän levyä Venäjä tanssii ja soi -musiikkia. Ei ole tullut soitinta vastaan.

  VastaaPoista
 36. Kaksi ikisuosikkia, joita ei viitsi luukuttaa kuin täysillä: Maria Callas (voimiensa päivinä) ja Casta Diva & Caccinin Ave Maria Sumi Jon versiona.

  Ei naapurikostoksi vaan sävärien tähden.

  Kyllä maailmaan puhdasta ääntä mahtuu!

  Ps. Maria Callasin elämäkerta kannattaa lukea. Liikuttumisvaara.

  VastaaPoista
 37. Puhdasta ääntä mahtuukin, Kuunkuiske! Minäkin kuuntelisin mieluusti vaikka Maria Callasia tai jopa Karita Mattilaa tai Ann Sofie von Otteria, josta olen huomannut Raunonkin tykkäävän yli muiden oopperalaulajien.

  En ole mikään oopperamusiikin asiantuntija alkuunkaan, pikemminkin kevytkenkäinen tunnelmilla fiilistelijä vain. Rakastan kuitenkin oopperan dramaattista ja mahtipontista tunnelmaa, varsinkin sunnuntaiaamuihin ooppera sopii. Jokin kevyt ja ohut Debussy ei ehkä ole minun lajini. Tai en tiedä. Minulta puuttuu kokeiluja ja virikkeitä musiikin alalta.

  VastaaPoista
 38. Tulipa tuosta Kuunkuiskeen sanonnasta "Kyllä maailmaan ääntä mahtuu" Viisivuotias, joka nauttii kuulla omaa ääntään. Sitä hän tuottaakin monessa muodossa. Mökillä käydessään hän rakasti huutaa laituirilla isoon ääneen ja kuunnella, kun kaiku vastasi. Kaiku ei ollut ihan selvä käsite pikku miehelle. Hän epäili, että joku pikku poika hänelle huutelee takaisin. Emme olleet ainoat järven mökeillä olijat, joten piti vähän toppuutella vuoropuhelua.

  VastaaPoista
 39. Huomaan, etten ole kokeillut kaikua pitkään aikaan, ehkä kymmeniin vuosiin!

  Täällä nimittäin on hyvät kaikuolot, edessä meri ja takana paikkakunnan melko kuuluisa (ainakin suunnistaja- ja retkeilypiireissä) vuorimuodostelma. Pihalla kun huutaa, kaiku vastaa.

  Tuntuu kuitenkin hassulta alkaa yhtäkkiä huutaa. Voi olla, että joku tulisi katsomaan, mikä hätänä.

  Ennen maailmaan mahtui enemmän reilua ihmisen työn ääntä ja huutoa, kun huudettiin matkojen takaa toiselle tai kutsuttiin karjaa. Ne lehmänkutsuhuutokilpailut nykyään ovat kerrassaan hienot - kuulin kerran katkelmia radiosta.

  VastaaPoista
 40. Itse kerran, kun oli häiriöitä ja minun piti aikaisin aamulla herätä.. enkä muuta keksinyt (että olisin häivyttänyt hälyäänet pois), panin vanhanaikaisen patteriradion suhisemaan korvani juuressa... siis asemien välissä. Se on sympaattista kohinaa, kuin koski kohisisi.

  Pari viikkoa myöhemmin, ja tämä on totta, luin Hesarin keskustelupalstalta että... "yksi tapa poistaa hälyäänet on panna radio suhisemaan asemien välillä... etc.

  Ps. Olihan se joskus vaikeeta kun piti herätä aamuvuoroon, eli klo nolla5, ja vielä varttia yli klo 23 oli katsonut teeveedokumenttia. Ei siinä ees suhinat auttanut, ainakaan aina. (Muistaakseeni.)

  VastaaPoista
 41. Lasten kanssa on kiva huudella esim. tunnelissa, jos ei yksin kehtaa!

  Yksi viisivuotias tyttönen pääsi mukaan retkelle muutama päivä sitten. Tie vei myös veden äärelle. Uikkareita ei ollut mukana, joten tyttö meni uimaan ilkosillaan.

  Kotiin palatessa kirkas ääni ilakoi heti muiden perheenjäsenten tietoon: "Mä kävin pimpillä uimassa!"

  :)

  VastaaPoista
 42. Stressitestinä käy se miten ihminen tulee toimeen toisen ihmisen kanssa kun hän ei pääse siitä eroon. Tätä (aikoinaan) rahtilaivoilla eläminen oli... joka aamu samat saatanan ihmiset ovat sinua vastapäätä juomassa aamukahvia... sama saatanan samanlainen ilme naamallaan.

  Se on... tai ei sitä tajua, jos sitä ei ole elänyt... (Hyvä niin.) Mutta kumminkin.

  VastaaPoista
 43. Kuulin maailman pisimmästä konsertista, joka on meneillään Thamesjoen rannalla eräässä vanhassa majakassa. Se kestää tuhat vuotta! Tiibetiläisten kulhojen sointia, autuaallista... (Youtubesta löytää jotakin nimellä Longplayer.)

  Harvardin yliopiston dekaani lähettää nykyään kaikille aloitteleville opiskelijoille seitsemänsivuisen kirjeen otsikolla "Ota rauhallisesti."

  Hieno elämänasenne! :)

  VastaaPoista
 44. Olet rakastettava,
  harmaatukkainen,
  roccokorvainen nainen.

  Tuulispää !

  VastaaPoista
 45. Rakastettava kiittää runosta, harmajapää tutisee liikutuksesta.

  Minä kun luulin, että raitani ovat aitoja blondin raitoja. No jaa, onhan minulla ohauksilla selkeästi harmaat charmiraidat, toisin kuin siskolla, joka harmaantui kokonaan nelikymppisenä. Siitä lähtien hän on ollut hehkeä blondi.

  Tuli mieleen myös tumma äitini, joka kerran kuussa värjäsi tukkansa Poly Colorilla melkein mustaksi, niin paljon hän kammosi varhain alkanutta harmaantumistaan. Tumma isäni taas, johon minä tulen, ei ohimoja lukuunottamatta harmaantunut sanottavasti vielä seitsenkymppisenäkään.

  Kuiske, tiibetiläisten kulhojen sointia? Kuulostaa infernaaliselta minun korvissani. Olen ääniherkkä, ja johtunee siitä. En pysty menemään edes elokuvateatteriin liian kovan äänentoiston vuoksi.

  VastaaPoista
 46. Mikis muru,

  eikös samanlainen "joka aamu samat saatanan ihmiset ovat sinua vastapäätä juomassa aamukahvia... sama saatanan samanlainen ilme naamallaan" -tilanne toistu runsaassa 50 prosentissa suomalaista kotitalouksista?

  Pitää vaan kestää ja kärsiä, muuten on yksin. Minä kyllä en kestänyt, vaan otin vuoteeni, nousin ja siirsin sen ikkunan alle ja se oli loppusuoran alkua.

  VastaaPoista
 47. Kolmannella perään: pakko kehua vielä pimpillä uimassa -käyntiä (Kuunkuiskeen kommentti klo 21.28). Se on tosi kivaa, saa hyvät fiilarit. Meidän rannassa se onnistuu!

  VastaaPoista
 48. Kyllä mulkulla melominenkin on poikaa !

  VastaaPoista
 49. Iines, kulhoa ei kajauteta kovaa! Sipaistaan vaan lempeästi. Ääni jää hetkeksi "pyörimään" eikä poikkea paljon hiljaisuudesta. Sopii kaikenlaisiin tilanteisiin! Esim. helliin hetkiin tai vaikka taustaksi ihmiselle, joka pähkäilee työasioita koneen ääressä. Auttaa keskittymään.

  Innokkaimpien kutuvuosien jälkeen on pelkästään järkevää nukkua puolison kanssa erillään!

  Kumpikin saa lukea tai olla lukematta rauhassa ja mennä nukkumaan ja nousta oman aikataulunsa mukaan häiritsemättä toisen unta.

  Tarpeen tullen saa mennä toiseen sänkyyn ilakoimaan!

  VastaaPoista
 50. Minusta erilliset makuuhuoneet olisivat jännittävät. Välillä ovelta kuuluisi koputus, ja ellei kuuluisi, voisi itse mennä keikistelemään paidan helmaa ovipieleen.

  Mikis, olet kokenut saman ihanuuden!
  On ihan eri uida nakuna kuin turha uikkari päällä. Täällä muuten entinen pappi oli kova poika melomaan. Laiturimme ovat vierekkäin, tosin paksun kaislikon eristäminä.

  VastaaPoista
 51. Oi, sinun pitää parturoida kaislikkoasi !

  Tai lähetänkö tekstiviestin?

  Nimim. "eräs toist puolt jokkee oleva urheilupoliitikko, mutta muuten mulkku"

  VastaaPoista
 52. Parturointi on suunnitelmalistalla, josta se päättyy rahoituksen mietintälistan kautta joko hormantuuttiin tai suoraan prosessiin.

  Ongelmatiikka on tämä: miten niittää matalasta rannasta kaislat koneella, kun se kone ei pääse siihen matalaan veteen? Ihmiskäsi ei jaksa nyppiä sitä kaislamäärää, joka siellä rehevöitymisen (kepulaiset) vuoksi kasvaa. Tuuheus on ennennäkemätön.

  VastaaPoista
 53. Kepulaiset ovat kieltämättä kovia sikiämään. Olen pannut sen merkille.

  VastaaPoista
 54. Kepulaisilla on vissiin mennyt emolehmä- ja sonnivasikkapalkkio vähän päähän. Muitakin lisääntymispalkkioita on.

  Mutta vakavasti: kepulaismaajussit saavat täällä tärvätä mereen ulottuvaa peltosarkaa myrkyillä, mutta myrkyttömästi orientoituneelta matonpesijältä on vaivaisen riepumaton pesu mäntysuovalla ankarasti ja sakon uhalla kielletty.

  VastaaPoista
 55. Vakavasti vaan: kepulaiset ovat Suomen mafia. Ovat olleet aina. (Tai ainakin viimeiset 50 vuotta.) Kyllä minä sen käsitän että ihmiset puolustavat omia etujaan, kuten maata viljelevät, mutta sitä minä en käsitä (vaikka pääni puhallettaisiin maapallon kokoiseksi), että minkä takia tämän noin 5-10%sen kansanosan annetaan terrorisoida muita? Tarkoitan, että aikoinaan meille syötettiin väkipakolla voita... ihmisiä kuoli, mitäs siitä. Oli tärkeintä että Maalaisliitolla oli 6-7 ministeriä. Mitäs muusta.

  Kepu on aina ollut Perseestä. Eikä tämä (takaapäin) hyvänäköinen uus akka mitään toiseksi muuta. Ei sen ole tarkoituskaan.

  Ps. Minä muuten arvostan maaseutua. Talvellakin.

  VastaaPoista
 56. Tiibetiläisistä kulhoista kuulen nyt elämässäni ensi kerran. Tuulikellojen soittoa kuuntelen mielelläni. Olisin kerran ostanut kirpparilta hylätyn sellaisen, mutta mies vastusti, ja niin jätin ostamatta.

  Ilmeisesti tuulikellojen äänelläkin on jonkinlainen mystinen tai uskonnollinen tarkoitus. Itselleni se merkitsee vain herkän kaunista helinää. Totta vieköön, ostan kuin ostankin sellaisen helisemään, kun seuraavan kerran näen sellaista kaupattavan. Pistän mökillä verannan katon reunasta roikkumaan miehen reissusta ostaman vellikellon viereen. Soikoot siinä sulassa sovussa.

  VastaaPoista
 57. Delilah, ainakin tammisaarelainen Nevatek valmistaa tuulikelloja viritetyistä putkista!

  Mitä isommat putket, sitä matalampi (vai sanoisiko runsaampi) ääni.

  Rasittavat, "miten sattuu" -kilkattavat kilikellot eivät ole ilo korvalle, kauniisti soivaa kelloa hipaisee halulla ohi kulkiessaan.

  Nimim. firman pitkäaikainen asiakas :)

  VastaaPoista
 58. Yhden aviomiehen olen saanut kiinni kesken herkän hetken - pihalla, tuolissa silmät kiinni, tuulikello viereisessä puussa...

  Nimim. tuulikello häälahjaksi

  VastaaPoista
 59. Luoja armahda minua tuulikellolla varustetuista naapureista!

  Tämäkin johtunee ääniherkkyydestäni, mutta saan kylmiä väreitä kaikenlaisista pimputtimista. Myrskyssä ja tuulessa on minulle vivahteikasta kuultavaa, ei siihen tarvita enää teknotahdinlyöjää.

  Siskoni sai kummipojaltaan lahjaksi puusta tehdyn tuulihyrrän, joka oli määrä ripustaa ovipieleen pyörimään ja suhajamaan. Huomasin juuri, että hyrrä on edelleen laatikon pohjalla täällä mökillä odottamassa ripustusta. Ja pysyy laatikon pohjalla.

  VastaaPoista
 60. Iines, jos kuulet tuulihyrrän (puusta tehty väkkärä?), kuulosi on tarkempi kuin monella eläimellä!

  Siitä olen samaa mieltä, että vain harva ääni on niin kaunis, että sillä kannattaa rikkoa hiljaisuus.

  VastaaPoista
 61. "Yhden aviomiehen olen saanut kiinni kesken herkän hetken - pihalla, tuolissa silmät kiinni,..."

  Onanisoiko se?

  VastaaPoista
 62. Ei kun se rentoutui!

  Menin viereiseen tuoliin istumaan (etten olisi tuntenut olevani tirkistelemässä) ja mies avasi silmänsä.

  Mies häkeltyi sen verran, että hän sanoi heti jotakin.

  Hymyilytti.

  Mikäpä nolompaa kuin tulla nähdyksi rentoutumassa.

  Hänellä oli siis koko ajan vaatteet päällä ja kädet aloillaan tuolin käsinojalla.

  Ajatuksia en lukenut - ehkä hän häkeltyikin niiden tähden?

  VastaaPoista
 63. Voi olla että kun hän loi silmänsä Sinuun - oi viereisellä tuolilla nuokkuva KähiseväAurinko - hän hämmentyi? (Tätä emme me ehkä koskaan saa tietää!)

  VastaaPoista
 64. En minä tuulihyrrää kuule, Kuiske. Se on vaan niin kammottava hökötys, ettei ilmeisesti siskokaan siitä pidä. Emme ole puhuneet tuulihyrrän kohtalosta, mutta se vain on lipaston laatikon pohjalla lakanapinon alla levyksi taitettuna.

  On muuten kyllä yksi esine, josta minä pidän puutarhassa, tai pihalla. Se on puutarhapallo, peilipallo, joka heijastaa koko pihan perspektiivin. Niitä on erivärisiä, ja sellaista katsoisin mielelläni. Tänne se ei oikein taida sopia, kun tämä on sellainen vaihtelevamaastoinen metsätontti.

  Tulipas taas kaunis illansuu, kun pilvet haihtuivat.

  VastaaPoista
 65. Tuulikellot, tuulikellot, tuulikellot, mun päässäni kajahtelee, jollotti Kaija Koo ennen, jokaisessa kappalessaan.

  Ennen niitä puutarhapalloja sanottiin diskopalloiksi, paikkakin oli toisenlainen; jokaisen yökerhon katossa oli sellainen.

  Nostalkijaa. Kirjoitettu Jacksonin Billie Jeanin vaikutuksen alaisena (kuulokkeista)

  Vanhat huonot ajat tuntuvat hyviltä.

  VastaaPoista
 66. Diskopallon kelpuuttaisin mieluusti siis puutarhaan, mutta yhdestä lasista ja pylvään päässä.

  Esimerkiksi vessaan tai keittiöön tahdon kimallusta oikein koreasta kyynelpisaraisesta kristallikruunusta. Oikeastaan, minulla oli sellainen keittiössä, mutta annoin sen tarvitsevalle. Olohuoneessa sen sijaan on nurkkavalaisimia. Keskelle kattoa ei lamppua tarvita, koska ihminen harvoin istuu keskellä huonetta.

  (Olipas hassu kommentti kesän ihanassa valossa, mutta olkoon.)

  VastaaPoista
 67. Hiljainen, lähes äänetön tuulikello tulee käyttämättömistä tamponeista.

  Perusanonyymi

  VastaaPoista
 68. Jos Stefan totanoin Lindfors saisi suunnitella auringon uudestaan, jakaisi hän sen ainakin kahteenkymmeneen eri tuikkuun, jotka loisivat tunnelmaa eri suunnista.

  Kirjaa lukiessa täytyisi keskipäivän auringossa laittaa valot päälle.

  Ekku Peltomäen auringot olisivat sinisiä revontulia jossain kaukana taivaanrannassa.

  Minä tarvitsen valotykin, pöytälampun, joka posottaa.

  Diskossa oli etua siitä, kun kumpikaan ei pystynyt näkemään kuinka ruma toinen oikeastaan on.

  VastaaPoista
 69. Tervehdys Iines!

  Tulin toivottamaan Sinulle edelleen lokoisia ja rentouttavia kesän hetkiä. Riippumatossasikin köllötellessä teet mielenkiintoisia ja tarkkoja huomioita ympäristöstäsi.

  Oikeastaan kylkikivusta halusin sanoa myös muutaman sanan.
  Minäkin olen kärsinyt siitä, molemmilla puolilla kylkeä. Ensin oikea, sitten vasen. Kysyin asiaa lääkäriltäkin, mutta ei hän ainakaan ulkoisesti nähnyt mitään erikoista. Ei määrännyt edes röntgeniin, käski vain syödä jonkun aikaa tulehduskipulääkettä! Kenties en osannut selittää tarpeeksi vakavissani. Kipu oli iiinnnhhhottavaaa, ja se kesti monta kuukautta. Meni kuin menikin ohi. Pojallani oli myös ollut tulehdus rintalastassa. Ettei vain syyllinen ole juuri liika tietokoneen ääressä istuminen. Poikanikin istuu tietsikan edessä päivät töissä, ja vielä vapaa-ajatkin könöttää huonossa asennossa ruudun edessä melko tiiviisti.
  En tiedä minkä diagnoosin sinä olet saanut, mutta minulle ei ainakaan ole ihme, että rintalastani painuu vähitellen omituiseen asentoon jatkuvasti tietokoneen ääressä istumisesta.

  VastaaPoista
 70. Minusta Stefan Lindforsin kannattaa vaan keskittyä kaalimatojen suunnitteluun, vai mikä se designvehje oli. (Kuvasin tänään kaalimadon, kuva vielä tänään kuvablogissani.)

  Minullapas on täällä mökin kammarissa paperivekkivalaisin lukulamppuna, seinässä. Naapurikammarin vekit kärventyivät, että kyllä se aitoa paperia on. Mikään ei voita elokuun tummuvia öitä, kun paperivalaisin hieman kärisee ja itikat koputtavat valaistuun ruutuun.

  Suomihan on hieno maa, kun täällä on niin paljon suunnittelijoita ja designesineiden ja -taiteen tekijöitä. Sulka vaan jokaisen hattuun. Taide on ikuista.

  VastaaPoista
 71. Paljon hienoa ovat suomalaiset taiteentekijät tehneet.

  Oikeasti yksi upeimmista taidekokemuksistani oli Miina Äkkijyrkän vanhoista Hiaceista tekemät lehmät Helsingissä. Niistä tykkäsin! - Kaupungin päättäjät halusivat kostaa hänelle ja purkasivat pois.

  Aalto-maljakot ovat hienoja, mutta niistä tulee ikävän vaarallisia, isoja sirpaleita.

  Anuk tekee esineitä, joista yhtä en nähnyt ja silti tulin kamalan kipeeksi.

  VastaaPoista
 72. Leonoora,

  kiitos terveisistä! Juuri hiljakkoin luin blogistasi kesäselostustasi olostasi mökilläsi. Että sielläkin nakuillaan estottomasti. Se on oikein!

  Kylkikipuni on selkeästi loukkaamisesta johtuvaa. Lankesin turvalleni kotipihalla, kaaduin nyrkkini päälle, niin että kylkiluut siirtyivät sijoiltaan - tunsin sen.

  Lääkäri sanoi, että todennäköisesti ei murtumia, mutta koko ylärustinki on tärähtänyt kovasti ja ehkä jokin luunkalvo kärsinyt.

  Nukun edelleen vain selälläni tai vasemmalla kyljellä, mutta en mieliasennossani oikealla kyljellä, jossa kipu on. Kipulääkkeitä olen ottanut vain yhteensä kaksi kappaletta. Nyt en enää harkitsekaan ottoa, vaikken pysty leikkaamaan esim. nurmikkoa, joka uhkaa kasvaa viidakoksi.

  VastaaPoista
 73. Rakkaani, Leonoora, kiva että tulit. (Vaikka nyt ei ole hankea, nietoksista puhumattakaan, jolla lylyä lykkisi! Täytyy vain kalhuna kävellä.)

  mikis

  VastaaPoista
 74. Siunaan yläkertaa, etten koskaan ole saanut Aalto-maljakkoa tai Anu Pentikin taidetta lahjaksi, sillä niistä paksuista saviastoista ei ruoka maistuisi.

  Pahkakuppi voisi kyllä olla kiva lahja ulkomaanelävälle. Tai pellavainen laudeliina ja tervatippoja saunaöljyksi.

  VastaaPoista
 75. Niin siis, Miina Äkkijyrkän häätämistä en täältä periferiasta käsin voi mitenkään hyväksyä. Mitä siellä tilalla muka nyt sitten tehdään? Ja ne Miinan peltilehmät olivat sykäyttäviä, kuten koko nainen.

  VastaaPoista
 76. mikis: "Hän oli kiltti ja ihana... niin kuin naiset nyt yl. ovat (vai mitä Jape?)"

  Olen osittain samaa mieltä, jättäisin tuon yl. pois ja korvaisin sen sanalla usein. Eräskin nainen oli kyllä ihan ihana muuten mutta hän ei ikinä antanut, vaan oli aina saama puolella.

  VastaaPoista
 77. Etsin tuossa välillä Nina Simonen versiota kappaleesta: "children go where I send You."

  No se pruuttaa kuulokkeista ja löysin jotain parempaa.

  http://www.youtube.com/watch?v=VwqWcn2gbTM

  Tuossa versiossa myös Riku Riemu, heti laulajan vieressä!

  VastaaPoista
 78. "Niin siis, Miina Äkkijyrkän häätämistä en täältä periferiasta käsin voi mitenkään hyväksyä."

  Niinkö? Etkö silloinkaan, jos olisti vuokraisäntä ja sinulta jäisi usean vuoden ajan vuokra saamatta, etkä saisi edse myyntikelvotonta peltilehmää palkkioksi?

  VastaaPoista
 79. "Menin viereiseen tuoliin istumaan (etten olisi tuntenut olevani tirkistelemässä) ja mies avasi silmänsä."

  Tuossa oli kyse selvästä häirinnästä.

  "Mikäpä nolompaa kuin tulla nähdyksi rentoutumassa."

  No se on nolompaa, esimerkiksi, että menet häiritsemaan toista. Joku ei tajua, että ihmiset haluaa olla rauhassa, vaan menevät tyrkyttämään seuraansa, yllättäen ja pyytämättä, ikään kuin kyse olisi jostain toivelahjasta.

  VastaaPoista
 80. Minäpäs olen, Jape, monta kertaa ollut antamatta naisille. Ainakaan parastani. Muistan, kun eräskin heistä kiipeili reisiäni pitkin (kuin figuuri Haaksirikkolaisten patsaaalla, kts. Helsinki-opas). Sanoin - samalla kun yskin tupakansavua pois sisältäni - että, "meibii beibi, ehkä tumorou"...

  VastaaPoista
 81. Helsingin kaupungille Äkkijyrkän asuttaman tilan vuokra on trivialiteetti, verrattuna vaikkapa sen mahdolliseen tulevaan käyttöön.

  Miina on hieno taitelija, omaa myös sen taiteilijan luonteen, josta taiteiljoiden kuoleman jälkeen puhutaan ihannoiden, mutta jota koskaan ei hyväksytä heidän eläessään.

  Matti Nykänen ei hienoihin saavutuksiinsa olisi pystynyt ilman tuota jotain järkevyyden ulkopuolella olevaa osaa itsestään.

  VastaaPoista
 82. Tuskinpa kaupunki tosiaan rahan vuoksi tilaa Äkkijyrkälle vuokrasi. Jo se, että taitelija asui siellä, olisi minusta ollut käypänen vuokravastike. Mainetta tilalle ja Äkkijyrkälle mahdollisuus keskittyä taiteeseen ja siihen elämään, joka sinänsä oli taidetta.

  VastaaPoista
 83. Mikis tietää, mikä naisia vetää: Humphrey Bogart -tyyli ja rumimpia voi karistaa lahkeesta roikkumasta. Toisaalta nekin on kyllä kivoja.

  VastaaPoista
 84. Tunnen muutaman ihmisen, mm. Miinan. Harvaa ihmistä en haluaisi tuntea. Yksi heistä on hän. (Toinen törkymöykky on Aira Samulin.) Ai, että miksi. Siksi, että he valehtelevat.

  VastaaPoista
 85. Matti Nykäseen vielä, että Oslon mäessä, jossa sumun vuoksi ei ylhäältä nähnyt hyppyrin nokkaa, ei olisi kukaan laskelmoiden ja järkevästi elävä hypännyt.

  Se on luovuutta, heittäytymistä täysillä tuntemattomaan.

  Nykyisin taitelijat ovat monesti kaupallisia ajattelijoita: "No enhän mä voi, ku ei sillee oikeesti voi!"

  VastaaPoista
 86. Minä haluaisin itselleni Helsingin kaupungin asunnon, miellellään joltain arvostetulta kantakaupungin paikalta. Lisäksi edellytän, jotta suostuisi asettautumaan sinne, että vuokra on nimellinen ja että sen maksaminenkin on triviaali muodollisuus, josta ei nyt ole niin nokonnukaata. Voisin korvaukseksi pari peltilehmää siihen järjestää jonnekin. Niitähän jätetään jo poltettuna kadullekin ihan korjattavaksi. Voin laittaa vaikka jonkun leveän rusetin pyhän peltilehmän päälle, ikään kuin koristeeksi ja pisteeksi iin pälle, jotta siitä varmasti tulisi taidetta.

  Jos Äkkijyrkkällä olisi joku arvo Helsingin kaupungille, niin miksi he ovat jo kohta 10 vuotta (about) koittaneet saada Äkkijyrkkää pois sieltä Skytän tilalta? Häh?
  Älkää nyt nokkeluuteenne kompastuko, Riku ja Iines.

  Minusta Riitta Loiva oli pätevämpi karjakkona kuin taiteilijana (subjektiivinen mielipide).

  VastaaPoista
 87. Olet varmaan oikeassa Nykäsen suhteen, Riku. Miehessä on jotain pähkähullun suurta. Minä tykkään hänen kuolemattomista aforismeistaan, sillä ne ovat viisaampia kuin päältäkatsoen näyttää. Joskus se tyhmä onkin jollakin tapaa viisain.

  Anonyymi, eivätkös kaikki valehtele? Jopa poliitikot? (Valehtelu on mielenkiintoinen asia, vaatisi oman päreensä.)

  VastaaPoista
 88. Lyhyt (tai pitkä) luettelo ihmisistä, jotka eivät valehtele, tai muuten vedätä?

  VastaaPoista
 89. Ei rumia naisia ole olemassa. On, on tietysti vähemmän kauniita... niin kuin erilaisia koiperhosia. Äly minusta naisissa kiihottavampaa on kuin tissit... toisaalta, onhan tissitkin kivoja. (Mutta niiden kanssa on vaikeampi jutella.)

  VastaaPoista
 90. Minusta taas Matti Nykänen on todellinen taiteilija. Mervi Nykäselä (os. Tapola) on kyllä rahaa ja makkaraa, mutta ne on perittyä. Mervi tarvitsee Mattia, jotta voi aina välillä päästä edes hetkeksi Seiskan kanteen, jos Tuksulta jää tilaa, jonnekin kulmaan.

  VastaaPoista
 91. "(Mutta niiden kanssa on vaikeampi jutella.)"

  Tämä slogan on varastettu minulta. Häpeä mikis jos osaat.

  VastaaPoista
 92. Ei se Matti sen tyhmempi oikeasti ole kuin kukaan muukaan.- Julkisuuskuvaa ja kaupallisuutta.

  Tuo rämäpäisyys ja tietty ei-järkevyys ovat ilmeisiä.

  Yksi miellyttävimpiä ja hyväkäytöksisimpiä ihmisiä, jonka olen tavannut. Oli silloin selvin päin.

  VastaaPoista
 93. Osaan hävetä, Jape. Mutta tota en tosiaan ole sulta lukenut? En voi ymmärtää, että olet muka joskus oikeassa, sepä kummallista. Yleensä, kun luen sinua, minulle tulee joko ripuli tai sitten iskee ummetus. (Ja on ihan sama mitä olen aterioinut.)

  VastaaPoista
 94. "Lyhyt (tai pitkä) luettelo ihmisistä, jotka eivät valehtele, tai muuten vedätä?"

  Mikis ei ainkaan ole tuossa luettelossa.

  VastaaPoista
 95. Jape, on ilman muuta selvää että kaikkialle kannattaa rakentaa vähintään kymmenkerroksisisia kerrostaloja mielummin , kuin antaa taiteilijan elää tilalla.

  Kaikkien niiden lapasotkien ja muiden kaupallisia toimintoja haittaavien asuinsijoille.

  VastaaPoista
 96. "Yleensä, kun luen sinua, minulle tulee joko ripuli tai sitten iskee ummetus."

  Tästä reseptistä et saa KELA korvausta - voit maksaa suoraan minulle.

  VastaaPoista
 97. Paljonko Helsinki sai lisäarvoa siitä, Riku, kun Miina asusteli Skytän tilalla eikä suostunut poistumaan? Vai olisko niin, että Helsinki menetti rahaa vähän helvetisti, kun ei päässyt kehittämään aluetta ja rakentamaan vaikkapa niitä viihtyisiä kerrostaloja tuonne tilan maille, kun yksi Äkkijyrkkä ei suostunut siirtämään itseään ja lehmiään muualle asianmukaisessa järjestyksessä?

  VastaaPoista
 98. En minä niin nökönuuka noista KELA -korvauksista ole. Elätän itseäni viemällä kotoani pois tyhjiä pulloja ja tölkkejä (á 0,10/0,15 €). Jostain syystä niitä tänne aina siunaantuu.

  VastaaPoista
 99. Riku, luin tai tulkitsin sinua sitten väärin. Luulin, että olit tapasi mukaan sarkastinen. Pahoitteluni.

  VastaaPoista
 100. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 101. Jos joku katsoi juutuubi-linkin, jonka lähetin, siinä on taiteilija; Siis poika laulajan vieressä.

  http://www.youtube.com/watch?v=VwqWcn2gbTM

  Tuollainen haluaisin olla: typerien vanhempien isopääkakarat läpsivät poskille, mutta se ei haittaa, eläytyminen on niin voimakas, musiikin taju parempi kuin muilla.

  Ihanteeni, en minä. Ikinä.

  VastaaPoista
 102. Ei tarvitse pahoitella Jape, sarkasmia oli siinä, että käsitykseni mukaan tykkäät luontokappaleista, joiden kohtalo tulee olla samanlainen.

  Sorsan rääpäleet ja valkoselkätikat eivät taloudelle ole sitä mitä se tarvitsee.

  VastaaPoista
 103. "Jos joku katsoi juutuubi-linkin, jonka lähetin, siinä on taiteilija; Siis poika laulajan vieressä."

  Siinä pojassa on kyllä sinun näköä, Riku, selvästi. :)

  VastaaPoista
 104. "Kissat makaavat parvekkeella viittä vaille läähättäen."

  Kaunis lause. Kauniimpi, kuin olen aikoihin lukenut.

  VastaaPoista
 105. "Kissat makaavat parvekkeella viittä vaille läähättäen."

  Kaunis lause. Kauniimpi, kuin olen aikoihin lukenut.

  VastaaPoista
 106. Kiitos Jape!

  Tuo poika on hyvä esikuva minulle, kaikille muillekin.

  VastaaPoista
 107. Jaa jaa, Riku, vai niin. No olet väärässä. Täällä on ollut lapasotkia ja valkoselkätikkoja ennen meitä ja Äkkijyrkkiä, ja tulee olemaan meidän jälkeenkin.

  Lapasotkat ja valkoselkätikat tuottavat olemassa ollaan enemmän rahaa ja iloa kuin "Äkkijyrkät" ehtii omalla toimimattomuudellaan tuhlata syömällä muiden kokomasta kuormasta. Luonnonystävät jne. järkevät henkilöt, joita sitten tulee niihin rakennettaviin kerrostaloihin asumaan, huolehtii omalla toiminallaan että myös niille lapasotkille ja valkoselkätikoille on tilaa. Yksi "taiteilija" levittämässä romujaan isolla tilalla jossa asutelee yksin ja ilmaiseksi vielä, ei ole mikään luomuteko.
  Niitä kerrostaloja ei kyllä pidä rakentaa afrikanihmeitä varten, vaan ihan kotimaisia luonnonystäviä, kuten rantojen miehiä varten, jotka jo jostain kummasta syystä joutuu muutenkin viettämään aika luonnonhelmassa. Ovat asiantuntijoita siis.

  VastaaPoista
 108. Mikko on aika tavanomainen nimi, mutta alkaa hyvällä kirjaimella, vai mitä mikis?

  VastaaPoista
 109. Vielä RIkulle sen verran, että Lapasotkat ja Valkoselkätikat kykenee tuottamaan uuden sukupolven, eli jatkuvuutta on, mutta Äkkijyrkän peltilehmät rapstuu ja ruostuu omia aikojaan, jollei vandaalit erityisesti auta nopeuttamalla prosessia. Ei auta vaikka vetäsi panssarimaalia päälle, pieni hidaste väistämättömän edessä. Urea jacta est!

  VastaaPoista
 110. Kaikella on merkityksensä.

  Kyynikko ajattelee, lähettämäni pätkän amerikkalaista käsikirjoitusta ja suunnitelmallisuutta. - Eivät kaikesta huolimatta olisi voineet tehdä pojalle tuota tatsia. Laulajan laulu oli keskinkertaista.

  Esimerkiksi tohtori Philli ja yleisönsä, eivät pieraisekaan lähetyksestä ilman, ettei sitä olisi käsikirjoitukseen merkitty.

  Elämän käsikirjoituksessa se mikä on draamaa, on muiden mielestä komediaa.

  VastaaPoista
 111. Jape, en missään nimessä ole luonnon ja eläinten vastustaja.

  Koti- ja lemmikkieläinten omistajien toisinaan.

  VastaaPoista
 112. Ei Jape sen tyhmempi ole kuin keskiverto oikeistopoliitikko (minä minä minä) on. Tyhmiä ovat he jotka häneen uskovat.

  Sivullinen

  VastaaPoista
 113. Ei saa haukkua Japea, Jape on ihan mukava. (Etenkin jos muistaa haukata aamupuuroa. Niin, ettei veren sokeriarvot hirveesti laske.)

  Ps. Välillä kannattaa myös ravistella käsiään; ne peijoonit pakkaavat puutumaan...

  VastaaPoista
 114. Sivullset kommunistit ovat periaatteessa tyytyväisiä - vaikka julki puhuvat muuta - kun vastuulliset ja isänmaalliset henkilöt, kuten Jape, keräävät varoja kommunistienkin tuhlattavaksi. Sitten alkaa sivullisten kommunistien alahuuli väpättämään, kun vastuulliset ja isänmaalliset henkilöt astuu sivuun ja kommunistin pitäisi ne varat kerätä jostain. se tarkoittaa usein työtä. Silloin sivullinen usein saa kärsiä tyhmästä päästään. Suuri suu saattaa olla yhä anovasti auki, mutta emo ei ruoki. On pärjättävä itse.

  VastaaPoista
 115. Te olette kaikki vallan ihania pörrinkäisiä. Hassua miten jokaiselle kuvittelee jonkinlaisen hahmon, vaikkei sillä ole mitään väliä, mikä tai kuka kynää pyörittää. Japenkin osaan kuvitella ryhtiä myöden, samoin Rikun, Kuunkuiskeen, Mikiksen (vaalea kookas hahmo pani kyllä kortit uusjakoon), Delilahin ja kenet tahansa vähän useammin tänne kirjoitaneen. Riku on silmissäni tummahko vikkelyys, vaikka voi ihan hyvin olla vaikka pisamanenäinen aurinkoinen punatukka, Jape voisi olla kuka vaan Kiven opuksesta temmattu veljes, jopa Eero tai Juhanikin.

  Muuten, Japen huumori on kyllä oivaa: viihtyisiä kerrostaloja Äkkijyrkän maille. En menisi kauheasti ihmtettelemään, vaikka koko miehen kirjallinen blogituotanto olisi tarkkaan harkittu huumorituote. Vaan on siinä se sydänveri.

  VastaaPoista
 116. Miina Äkkijyrkän lehmät rynnistävät upeudessaan monen nk. taiteilijan töiden ohitse nyky-Suomessa. Sen tekevät niin peltilehmät kuin kankaalla juoksevat vasikatkin. Marimekko ei kelpuuttaisi huonon taiteilijan töitä tuotteisiinsa, joita myydään myös maailmalla.

  Kotikaupungissani ei, ikävä kyllä, ole ainoatakaan Miinan peltilehmää. Katselisin niitä mielelläni vaikka ikkunani takana avautuvassa maisemassa.

  Jos Miinaa ei muuten pystyisi hyväksymään, on jokaisen rehellisyyden nimissä myönnettävä hänen luovuutensa ja mielikuvuiteksensa mahti.

  VastaaPoista
 117. "Jape voisi olla kuka vaan Kiven opuksesta temmattu veljes, jopa Eero tai Juhanikin."

  Jaa-a, en osaa sanoa meneekö arvelusi kohdilleen, kun en ollenkaan tunne noiden veljesten piirteitä - Eeron tai Juhaninkaan. Muodollisesti olen varmaan tukevampaa tekoa...

  Koska täällä ei tiettävästi ole muita (tunnustuksellisia) kepulaisia kuin Riku, nin uskallan tässä samassa yhteydessä ilmoittaa bonganneeni tuossa taannoin Matti Vanhasen käyskentelemässä yksin Suomenlinnassa. Vaikka en Vanhasen fani olekkaan, niin jotenkin tuntui oudolta seurata eräiden isojen ihmisten asiatonta laukkaamista Vanhasen tyhjien housujen perässä ja hokevan "uuniperunaa"...

  VastaaPoista
 118. Juu Jape, jäsenkirja on ja sisäpiirin tietoa, että Matti saattoi olla tutustumassa Suomenlinnan työsiirtolan oloihin.

  VastaaPoista
 119. Minä en ole ikinä nähnyt Äkkijyrkän lehmiä tai teoksia muuta kuin kuvassa, Delilah. Sellainen Troijan hevosen kokoinen värikäs peltilehmä olisi kyllä hauska. Lehmän sisällähän voisi olla vaikka maitobaari, jossa voisi käydä syntymässä uudelleen, tai jotain.

  Jaa mutta Jape, me ollaan kai kaikki vähän kepulaisia, kun oikein silmiin katsotaan. Riku nyt tietenkin eniten.

  VastaaPoista
 120. Miina voisi pitää ideastasi, Iines. Hän on varmasti sitä mieltä, että taide kuuluu kaikille.

  VastaaPoista
 121. Jumaleisson sentään! Sorry, minä aina vaahtoan tuosta alv:tä. On kai täällä sentään muitakin yksityisyrittäjiä ja alvin maksajia. Vaikka tuon alv:n joutuu valtiolle (sosialismia) tilittämäänkin saan vähentää omien ostojenni sisältämän arvonlisäveron verotilityksestäni. Joskus se saattaa kuitenkin mennä pakkasen puolelle kun ei aina saa laskutettua asiakkaalta täyskatteellista hintaa.

  Olen yrittänyt laskeskella olenko verojen nettomaksaja vai ehkä pikkuisen luuseri kaikkine koulutuksineni. Eikä tuo työn tuottavuuskaan aina ole maksimaalista. Mielelläni minä "Nallen" ajatuksia heitän kehiin vaikka en sitä ökyrikasta oikein sulatakkaan. Persut on mamu ja yhteiskuntakritiikisään lähenpänä omaa junttimaailmaani.

  Vaikka naisiin suhtaudun erittäin skeptisesti erinäisistä syistä johtuen olisi minunkin toiveissa toimiva parisuhde. Mikä olisikaan ihananpaa kuin pikku "vokaamisen2 jälkeen päästä "kyntöhommiin". Voisi siinä uupunut vaonkääntäjä uinahtaa oman "vosun" rinnoille. Siinä sitä kelpaisi tuhista. Siitä onnesta tekisinpä melkein mitä tahansa.

  Olen yrittänyt oikein varta vasten vähän suhtautua neutraalimmin asioihin ja tähän nettikirjoitteluunkin. Se näyttäisi jopa toimivan koska positiivista palautetta on ruvennut tulemaan. Aina ennen kun lävin vähän avasi tuli avokämmenestä heti. Eipä silti kyllä minä pohjimmiltani olen aika "puppeli" poika.

  . . . meinaan vielä tuolle Rikulle näytää "närhen" munat. Todella – siis närhen – luontoihminen kun olen.

  Perusanonyymi

  VastaaPoista
 122. Jotkin ovat vain syntymästään lähtien lahjattomia sekä ulosanniltaan että omaperäisyydeltään. Kun ei kyvyt riitä eikä oma kapasiteetti anna myöden koitetaan omaa viisitoista minuuttista saada aikaiseksi keinolla millä hyvänsä. Onnettominta asiassa heidän omalta kannaltaan se, että eivät tätä karua faktaa hahmota itse vaan se että tämä asia pitää heille kertoa. Ei heidän ymmärrys tästä kasva, mutta pitää antaa apinalle purtavaa, jotta kokevat pieniä onnistumisia arjessa.

  Lapsilla pitää olla kivaa, joten haluan antaa näin symboolisena virtuaalilaajana viitteen neppailuun. Te ette ole aivan yksin!

  Leikin lomassa juo kuravettä päälle...

  VastaaPoista
 123. "Hassua miten jokaiselle kuvittelee jonkinlaisen hahmon"

  Ihan totta, näin on.

  Itselle piirtyy hyvin voimakkaana mieleen Perusanonyymista tämän TABU:n jakso Kyläkäräjät, jossa vanha (kunnnon) kansa antaa oikeutta nuorison villitsijä nro ykköselle, jonka pääkin on punainen kuin humpuukipannun kylki. Erittäin eläväisenä on Perusanonyymi tuota kukkoa katsoessa mielessä. Että ilkoittaa katsoa moista...

  VastaaPoista
 124. Sataa rapisee puihin ja pensaisiin, hiljalleen, ikkuna on auki hämärtyvään iltaan. Ihanaa, olen odottanut kesäsadetta ja pisarakuvauksia! Kyllä tämä Suomen suvi on vertaansa vailla!

  VastaaPoista
 125. Ropisee hiljalleen?
  Täällä tuli ihan kaatamalla vettä muutama tunti sitten. Ei saanut oikein pisara kuvia.

  Sinänsä vertaansa vailla, että ei ole sellaista kultaista keskitietä säässä vaan ääripäitä, joka ei ole kiva.

  VastaaPoista
 126. Kyllä, siis minulla on ikkuna selällään auki tuonne tummuvaan iltaan ja luontoon, ja nautin kun kuuntelen hiljaista sateen rapinaa lehdillä ja haistelenn raikasta vilpoisaa ilmavirtaa. Kylläs tiedät, miltä suomalainen metsä tuoksuu helteen ja sateen jälkeen - täällä tuli ensin lyhyt isompi kuuro. Onneksi ei ukkostanut.

  VastaaPoista
 127. "Kyllä, siis minulla on ikkuna selällään auki tuonne tummuvaan iltaan ja luontoon,"

  Nauti vielä kun voit. Jos Riku ja muut kepulaiset pääsee vauhtiin ne lannoittaa kaikki meret ja järvet tukkoon päästöillään. Rehevöityneeseen kaislikkoon ei lapasotka enään mahdu. Kepuhenkinen, rajoja tuntematon, pappi taas kaataa ja korjaa pois kakki valkoselkätikalle sopivat lahopuut.

  VastaaPoista
 128. Nautitaan, nautitaan.

  Kaikki luonnon ihanuus ei kuitenkaan ole katoamassa, jos lapasotka onkin.

  Eilen bongailin mm. keisarinviitan niityltäni, ensi kertaa! Niitty kuhisi hopeatäpliä, nokkosperhosia, sitruunaperhosia, tesmaperhosia, sinisiipiä, mittareita, korentoja, kimalaisia, heinäsirkkoja, hepokatteja - siellä oli ennennäkemättömät juhlat, samassa kukassa jopa kolme perhosta yhtaikaa, ja yhdellä silmäyksellä erotti kymmneniä perhosia ja satoja muita surisevia. Oli siellä kyllä liuta kiukkuisia paarmojakin, mutta ne eivät estä innokasta kuvaajaa.

  VastaaPoista
 129. Hiukan käy kateeksi tuo sinun niittysi. Siellä tuntuu olevan eloa ja kuvattavaa. Itsellä on ötökkä-, korento- ja perhoshavainnot jääneet vähiin, kuvista puhumattakaan.

  VastaaPoista
 130. Niitty on äitini enon vanha heinäpelto, entistä merenpohjaa. Siitä on löydetty lapsena ollessani vanhoja kolikoita, joita toimittaja pani minut pitelemään Länsi-Suomeen kuvaamista varten.

  Äitini aikana siinä oli perunaa ja kasviksia ja yrttejä ja kukkia, ja minä viljelin siinä mansikoita mustissa muoviriveissä. Sitten väsyin ison pellon jatkuvaan ajamiseen ja huolehtimiseen ja päätin antaa pellon kasvaa luonnontilassa. Siellä on vieläkin kukkien ja ja heinikon pohjalla siis se mansikkakasvusto, ja mansikoita löytää kulkiessaan niityllä. Toisessa päässä peltoa kasvaa puutarhavadelmia, jotka lisääntyvät itsestään.

  VastaaPoista
 131. Ihana niitty Sinulla, Iines! Täälläkin suunnalla on yksi ns. luonnonniitty, jota luontoväki pitää talkoovoimin kunnossa. Se on erään suppajärveä kiertävän luontopolun lähistöllä, joten sinne suuntaava saa iloa tuplasti. Niin, ellei satu tapaamaan kyitä. Opastaulussa kerrotaan niiden niityllä liikuskelevan.

  Olen yhden kerran nähnyt pellon niin täynnään perhosia, että luulin niitä ensin kukiksi. Mopsipäivää vietettiin jossain Suomen lounaisosassa ja sattui olemaan upea aurinkoinen sää. En tiedä, mitä lajia perhoset olivat, aika pieniä ja vaaleita kuitenkin. Niiden täytyi olla jonkinsortin häälennolla (onko perhosilla häälentoja, kuten mehiläisillä?), tai sitten ne olivat vaelluksella jonnekin. Valokuvaa ei tullut otettua, eikä silloisessa kamerassa olisi ollut zoomiakaan.

  VastaaPoista
 132. Kun vaan saisi juolavehnän pois siitä pellosta, niin kukat nousisivat kunnolla esiin. Nyt juolavehnä ja ohdakkeet peittävät paljolti pienempiä kukkia alleen. Luonto toimii omilla ehdoillaan, ja ihmiskäsi ei voi mitään ilman myrkkyjä, joilla kai voisi täsmäkohdentaa jonkin lajikkeen poiston.

  Näinhän viljelijät tekevät. Myrkyttävät osan peltonsa kasveista, sillä myrkky ei "tehoa" niihin, joita viljelijä kasvattaa kuluttajille myytäväksi. Toiset lajit myrkky tappaa siitä vierestä. Mielenkiintoista.

  VastaaPoista
 133. Muistan isän aikoinaan murehtineen peltojen myrkytyksiä. Mehiläishoitajan näkökulmasta esim. rypsipeltojen myrkytysten ajankohta oli tärkeä. Siitä on jo kymmeniä vuosia, mutta jonkinlainen mehiläishoitajia huomiova sopimus taisi olla olemassa. Olin silloin pikkutyttö, joten yksityiskohdat eivät ole jääneet mieleen.

  VastaaPoista
 134. Radiossa oli hiljan juttua, että peltojen erilaiset rikkakasvi jne. myrkytykset ovat romahduttaneet suomen mehiläiskannan. Mehiläiset eivät ko. ruiskutuksista tykkää ja seurauksena on ollut paikoitellen mehiläisten häviäminen kokonaan.

  VastaaPoista
 135. Mehiläisten ja kimalaisten ym. pörriäisten väheneminen ja katoaminen on ihmiskunnan kannalta huono asia. Nehän pölyttävät ison osan meidän ruokakasvejamme.

  Muistaisin, että peltojen myrkyttämisen ajankohta ei saanut olla esim. rypsin kukinta-aikaan, jolloin mehiläiset tietenkin ahkerasti ko. pellolla vierailivat.
  Myrkyttäminen altisti mehiläiset taudeille. Mieleen nousee semmoinen kuin sikiömätä. Sitä isä kovasti pelkäsi. Jo yhden pesän menetys oli iso rahallinen tappio, saati jos koko tarha olisi sairastunut.

  VastaaPoista
 136. Sinun isäsikö, Delilah, oli mehiläistarhuri? Oliko paljon pesiä?

  VastaaPoista
 137. Jape, oli hän. Pesiä taisi parhaimmillaan olla viidettäkymmentä. Ehkä on lapsuuden perua, että uskon hunajan terveellisyyteen ja sitä päivittäin tipautan teekuppiini. Jos on kurkku kipeä tai yskää, lisään annosta.

  VastaaPoista
 138. Arvatkaapas mitä?

  Minua pisti juuri joku kimalainen/herhiläinen/mehiläinen makeaan paikkaan, sisäreiteen, kun olin pyllistelemässä kameran kanssa niittypellollani siivottuani ensin saunan. Toivottavasti ei turpoa kauheasti!

  VastaaPoista
 139. Herhiläisellä ei ollut tähtäin kohdillaan, jos sisäreiteen osui ;)

  Itselle muistuu mieleen lapsuudesta eräs kerta mökillä. Oli ruoka aika. Kalasoppaa ruokana. Toin annokseni olkkariin ja istahdin rottinkituoliin, jossa oli tyynyjä pehmikkenä. Tyynyllä oli vissin amppari, kun pisti perskannikkaan mojovasti niin, että soppalautasenikin meni nurin siinä hötäkässä.

  VastaaPoista
 140. OK - Delilah, tuohan on jo aikamoinen määrä mehiläispesiä.
  Tykkään itsekin hunajasta, joskaan en noin säännöllisesti sitä nauti, kuin sinä.

  Käytän juoksevaa hunajaa mm. sieniin.

  Viipaloi herkkusienet ja paista ne pannulla voissa. Ripottele päälle mustapippurirouhetta, hiukan suolaa ja runsaasti juoksevaa hunajaa ja pyöräytä vielä hetken pannulla. Valmis :)

  VastaaPoista
 141. Jape, ohjeesi kuulostaa herkulliselta. Tulin juuri K-kaupasta ja herkkusienet olivat siellä tarjouksessa. Harmi etten ostanut. Olisin oitis kokeillut ohjettasi, jonka luin nyt vasta. Herkkusienet ihan sinällään ovat aika mauttomia verrattuna metsäsieniin. Noinhan niihin makua saa: voita ja hunajaa ja - hm - pippuria.

  Toivottavasti et ole allerginen pistoksille, Iines.

  VastaaPoista
 142. "Noinhan niihin makua saa: voita ja hunajaa ja - hm - pippuria."

  Juu-u, mustapippuria. Mutta kuten tiedät pitää sen kanssa olla varovainen, ettei laita liikaa. Mielummin liian vähän kuin liikaa.

  Tuostahan ei niin paljoa tule syötävää, eli tämäki on hiukan sellainen grillauksen lisuke. Toisaalta voihan ne syödä yksinkin :)

  Ja kyllä tuohon varmaan metsäsieniä voi käyttää. Itse en ole sienimiehiä siinä mielessä, että keräisin niitä metsästä. Kaupasta ostan lähinnä juuri tuoreita herkkusieniä ja siitakesieniä (keittoihin).

  VastaaPoista
 143. Delilah,

  kyllä minulla voi hyönteisen pisto turvota jonkin verran, mutta suoranaisesti en tiedä olevani allerginen. Nyt tuo paukama on helakanpunainen, aika iso, mutta toivoakseni 2 prosentin kortisonivoide autta kihelmöintiin ja laskee sen pikkuhiljaa.

  Kerran minua puri ampiainen huuleen päivää ennen kun koulu alkoi elokuussa. Sain sen avonaisesta kaljapullosta, jonne amppari oli mennyt. Huuleni turposi naurettavan näköiseksi, ja sain antibioottikuurin ja jonkin pistoksen. Lääkäri lohdutti, että huomenna koulussa huuli on puolet turpeampi. Onneksi ei ollut.

  VastaaPoista
 144. Sain vaihto-oppilaana ollessani lahjaksi samanlaisen öljyvärilaatikon kuin kuvassa, oli myös hienot pensselit. En tullut ajatelleeksi, että laatikkoa olisi voinut käyttää pienenä maalaustelineenä kuten kuvassa.

  VastaaPoista