6.7.2010

Kesäpäiväkirja 3. - 4. sivu

5.7. Tänään olen puhunut seuraavien tahojen kanssa: kaksi ajanvarausta, toinen puhelimessa, toinen luukulla, lääkäri, tytär ja telehuoltoliikkeen mies. Lääkärillä kävin varmistamassa, ettei kylkikipuni johdu luun katkeamisesta tai murtumisesta ja ajanvaraukset johtuivat siitä. Oikean numeron löytyminen vain oli tuskastuttavaa, sillä Uudenkaupungin päivystävän terveyskeskusosaston numero on vähintään salattu - on tarina sinänsä, miten lopulta osuin oikeaan pisteeseen arviolta kymmenkunnan puhelinvastaajatiedotteen kuuntelun (0san kuuntelin kahdesti) ja kiivaan nettihaun jälkeen.

Puhe kulkee edelleen kirkkaasti, mikä on uutta ja riemastuttavaa talven käheyden jälkeen. Äänihuulet kramppaavat kyllä, mutta pystyn puhumaan pidemmin ennen kuin ensimmäinen pätkäisy tulee. Kirkas ääni innostaa minua ja kuuntelen itseäni ilahtuneena ja puhun lisää riemastuneena olemassolostani. Ihan kuin yksi taso tai ulottuvuus olisi tullut lisää. Minähän tosiaan olen, en katoa olemattomuuteen. Ei tämä sairaus kuitenkaan parane, että älkääpäs siellä turhaan luulko. Kyllä tämä on neurologista ja siis fyysisen pysyväistä laatua.

6.7. Olen lukenut tänä kesänä paljon, lainaamistani lukematta on jäänyt vain Koneen ruhtinas, Pekka Herlinin elämä. Mukavin yllätys on ollut Ksenofonin Hevostaito. Myös Kyllikki Villan postuumi rahtilaivaseikkailu oli kiehtovaa lukemista, vaikkei nainen juuri poistunut hytistään. Eniten nousi esiin henkilön oma kuva, seikka, josta teoksissa pidän. Mikään ei ole niin kiinnostavaa ja yleispätevää, kuin intiimi ja yksityinen.

Vajaat kaksi viikkoa enää täällä yksin. Nyt saattaa tapahtua niin, että annan ihmisten tulla ruokkoamattomaan taloon, jossa rehottaa leikkaamaton nurmikko ja umpeen kasvanut rantatie, kaisloista perkaamaton laiturinnokka. Laiturin reunustakaislikolle olen antanut periksi jo vuosia sitten. Jotenkin ne luulevat tätä paratiisiksi, jonne minäkin tulen makoilemaan riippukeinussa. Ne eivät tajua, että tämä olisi viidakko, ellei joku pitäisi tästä huolta. Nyt kun kylkeni on kipeä, en yksinkertaisesti pysty ajamaan leikkuria ennen heidän tuloaan. Saas nähdä, tarttuuko joku viikatteeseen tai leikkuriin, osaako edes käynnistää sitä ja hyppääkö vihreisiin kahluuhousuihini repimään kaisloja ja klapittaako joku liiterin edustalla olevan pöllipinon?

Minä ainakin lähden tästä Teleliikkeeseen hakemaan läppäriäni ja rupattelemaan mökin televisioantennista sen mukaan, miten ääneni antaa. Jos antaa, meille voi tulla televisio ja antennimiehiä katolle hääräämään. On hauskaa, että on yhteisiä puheenaiheita ihmisten kanssa. Marketin edustalta otan litran mansikoita ja toisen herneitä. Iltapäiväksi en toivo ukkosia, joita länteen luvattiin. Mutta jos vaihtoehtona ovat yöukkoset, valitsen iltapäivän.

(Valokuva "Orjanruusu on päässyt hyvään maahan", Iines 5.7.)

188 kommenttia:

 1. Terveisiä kesästä!

  Mukava kuulla, että äänesi edelleen pelaa paremmin! Ehkäpä kosteampi kesäilmakin tekee mukavat äänelle? Ala vaan aamu puheella (vaikka lauleskellen) ja jatka itsekseen puhumista, niin äänentuottamislihakset pysyvät vetreinä! Vaikka vamma onkin neurologinen.

  Kesäparatiisi on vallan villiintynyt sitten kun saat seuraavat vieraasi! Tuntuu hyvältä tehdä töitä rinta rinnan - varmasti he nauttivat kun näkevät kättensä jäljen!

  Kummallisia naisia on siis edelleen olemassa; mies menee naisystävän edelle aina ja kaikessa. HÖH.

  Ystäväni Jaana kertoi Minnan aina puhuvan ihanista mökkiviikonlopuistaan Pekan kanssa. Koskaan Jaanaa ei pyydetty mökille - sitten kun Jaana oli turvallisesti juurtunut Jukan kainaloon, molemmat oli kutsuttu.

  Jaana sanoi, että eipä viitsi mennä kun seura ei ennemminkään kelvannut. Pitääkin kysyä Jaanalta, että kertoiko hän Minnalle todellisen syyn!

  VastaaPoista
 2. Okei. Ruvetaan vaan panemaan muistiin jos ei tekniikka pelaa. - Olen sun kanssasi parvekkeella (3 krs.) ja tsiigaan mukavannäköistä asuntoaluetta. On aika erilainen puistonäkymä kuin keväällä 5 vuotta sitten, kun tänne muutin. Puut kasvaa kuulemma koko ajan (etenkin toukokuussa).

  VastaaPoista
 3. ...testi...testi...testi...

  Yleisön ei pidä hätääntyä.

  VastaaPoista
 4. Kaikki olemme yksilöitä ja individualisteja, mutta kun jotain teemme, teemme sitä kaikki samaan aikaan, melko samalla tavallakin.

  Helle tuli nyt, sähköisessä elinympäristössä ei ole ketään: kaikki ovat jossain, missä aurinkopäiviä viettävät.

  Internetiä ja bloggausta ihmiset tekevät työajalla, myös ne työhön liittymättömät asiat.

  Paitsi minä, joka en käytä internetiä, internet käyttää minua.

  Nauratti, kun luin kuvatekstin; en edes huomannut etualalla olevaa ruusua, upeaa riippumattoa tuijotin!

  VastaaPoista
 5. Ohoh, kukaan mitään hätäänny, vaikka virtuaalielämä sammuisikin, Testaaja hyvä. Onhan meillä kaikilla virkeämpi oikea elämä, reaalimaailman ilot.

  Mutta toivottavasti kommentit nyt pysyvät, sillä minä en ole poistanut ainuttakaan, niin kuin muudan jo minulle arveli, että on sensuuri. Jota siis ei ole.

  VastaaPoista
 6. No minun on nyt pakko vaikertaa tähän väliin, että miksi, oi miksi, minun äskeinen kommenttini on poistunut tästä, mutta testaajan ovat pysyneet?

  VastaaPoista
 7. Kommentit taitaa pysyä, kun postaa "anonyyminä", siis ilman kirjautumista Blogger-tilille.

  -Jape-

  VastaaPoista
 8. Kuunkuiskeen kommentti nyt tuossa näyttää pysyvän!

  Voi olla, Kuiske, että nauttisivat hyvinkin kättensä jäljestä. Itsehän minä olen antanut asioitten liukua siihen pisteeseen, että tulevat valmiiseen.

  Tämä minun ystävättäreni on elinikäinen ystävä, mikä tekee tilanteen kyllä hieman erikoiseksi. Olemme mm. opiskelleet samaan aikaan ja olleet parhaat menokaverit, ja tiedämme toistemme historiat ja paljolti ajatuksetkin. Emme kuitenkaan sitten ihan kaikkea, enkä sano, että on tarpeenkaan. Jään vain miettimään sitä, miten ohuita hyviksi luullut ystävyyssuhteet voivat joskus kuitenkin olla. (Olemme kyllä hyvin erilaisia persoonia. Hän rationaali johtajatyyppi, minä unelmoija, taivaanrannanmaalari.)

  VastaaPoista
 9. Ota iisisti ja anna vieraiden puuhailla yhteisen mukavan eteen, kun tulevat. Uskon, kuten Kuunkuiskekin, että nauttivat hekin enemmän, kun ei omatunto kolkuta passattavana olemisesta.

  Ihana tuo kuva mökiltäsi, ruusuja ja sininen riippumatto odottamassa lepääjää.

  VastaaPoista
 10. Mikset lukenut Koneen ruhtinasta? Minusta se oli hyvä, hieman omalaatuinen rakenteeltaan, mutta osuva, sattuva ja koskettava.

  Luin Lasinkirkkaan innoittamana Vartion nuoruuden päiväkirjan, osan yksi. Se miellyttää minua. Onhan se romanttista höpsötystä, mutta kun kirjoittaja on lahjakas, niin jokin siinä vetoaa ja puree. Olen tietysti romanttinen höpsö itsekin, se kai se vaan on.

  VastaaPoista
 11. Koneen ruhtinas jäi siksi, että luin paljon muita paksuja samalla kertaa lainattuja, enkä saanutkaan siihen jatkolainausaikaa, koska siitä oli varaus. Saan sen varmaan vielä. Lainasin liikaa yhdellä kertaa!

  Vartion päiväkirjoja minunkin kutkutti katsoa Lasinkirkasta lukiessa, mutta ne ovat kotona kaupungissa. Muistin kuitenkin ne aika hyvin, niin elävästi ne on kirjoitettu. Sen sijaan olen unohtanut Lasimaalauksen tekijän päiväkirjamerkinnät tyystin tuolta ajalta. Kotona nekin olisivat. Lukeminen onkin kait ketjureaktio, yksi teos johtaa toiseen muissakin kuin elämäkerroissa..

  VastaaPoista
 12. Delilah,

  kyllä ne osansa tekevät silloin kun ovat, tiskaavat ja ostavat ruokia ja juomia, mutta eivät tartu pihatöihin, joita täällä on enemmän, ja ne juuri ovat raskaita. Niiden pitäisi tulla joskus keväällä kunnostamaan alue ja talot! Koko paikka pitäisi remontoida järeästi, aitan katto korjata ennen kuin se putoaa, kunnostaa laituri, vähän vessaremonttia ja tilata jokin suuroperaatiokone rantaan niistämään kaislat ja tuomaan vähän hiekkaa ja soraa vesirajaan ym. ym.

  VastaaPoista
 13. Macchiavellistä: Yksi orja kysyi pikkujouluissa, kuka sika tuo on, joka örisee ja seinään nojaa.

  Ei ruhtinasta tunnistanut.

  VastaaPoista
 14. Sen suuri sanoi flikka ajatuksistaan sulhostaan.

  VastaaPoista
 15. Meillä ruhtinas - korjaan rehtori - oli ainoa, joka yrjösi opettajien bussissa paluumatkalla Ikaalisten kylpylästä. Muita kyllä sitten yrjötti siinä takana varsinkin, kun toinen istui pää polvissa.

  VastaaPoista
 16. veikkaan selektiivistä sensuuria...

  VastaaPoista
 17. Nuorena laitoin Georget jakeluun joka kerta, nykyään en viitsi, vähempikin kuninkaallisuus piisaa.

  Tasavaltalaisena joskus presidenttisellaiset.

  Rehtori: "katos, kun tuli Yrjö ensimmäinen ja toinen aivan peräkkäin!"

  Opettajat: Iik, kuninkaallista!

  VastaaPoista
 18. Muuten - kait huomaatte, että juttukuvani tekee kunniaa runon ja suven päivälle, Eino Leinon päivälle tänään 6. heinäkuuta?

  Riippumatto on lukupaikka, ja ruusu on suviruusu, jota myös orjanruusuksi voi sanoa.

  Siis, Riku, tietenkin opettaja on tiedon kuningas. Hänhän osaa jo kaiken. Tuolla reissulla Ikaalisissa olimme mm. Veltto Virtasen koulutettavana aiheesta "Työssäjaksaminen". Kukaan meistä ei oikein tahtonut jaksaa sitä koulutuspäivää. Varsinkaan siis rehtori.

  VastaaPoista
 19. ...ja Sarasvuon jälkeen vuorossa itse herra viisauden syvä purppura! Vertti ei päässyt, Pertti esitelmöi nyt aiheesta, onko järjen menettämisen jälkeen elämää.

  Joku meinaa, että tuo oli ilkeää, mutta korostan, ettei Veltto Viratnen voi siitä mitään tietää.

  VastaaPoista
 20. Noh, onhan Veltto Virtanen koulutukseltaan psykologi. Olisi mieluusti kuunnellut viisasta ihmistä, etenkin kun ennakkko-odotukset olivat korkealla. Mieleen jäi lopulta vain ajatus, että koskahan se pääsee asiaan ja räjäyttää pankin. Tuolitkin olivat kovat istua.

  VastaaPoista
 21. Ploggeri näyttää koko ajan kahdeksaa kommenttia, ei huomaa uusien tulosta.

  Vähän kaduttaa, valtiopäivämiestä ja lainsäätäjää kohtelin hieman ivallisessa sävyssä.

  Äänestäkää vain ihmiset hänet uudestaan sinne edustuskuntaan, sinne Löysä kuuluukin!

  Tampereella on muutenkin sellaista meininkiä, että eilen varoittelivat oikein uutisissa kaupungissa liikuvasta karjusta.- Eihän siellä oikeasti ole kuin Pate.

  (pakko editoida, kun ei osaa kiroittaa kuinvireitä)

  VastaaPoista
 22. Äläs nyt, Riku, löysää se touhu siellä koulutuksessa oli, niin löysää, että rehtorikin veti löysät. Sanoa saa ja pitääkin.

  Siis Tampereen karhu pysyköön Tampereella, ettei tarvitse länsirannikolla pelkäämään ruveta.

  Joskus kun Ruokolahden leijona liikuskeli Suomen luonnossa, kuuntelin tiuhan kaislikon kahinaa laiturillani ja mietin, että jospa se on tuolla. Vaanivat keltaiset silmät olisivat sopineet hyvin kaislikon juoviin.

  VastaaPoista
 23. Se veltosta valujasta, itse aion muuttaa asuinsijaani ja vaalipiiriäni, jotta saisin Mikael af Alastalon taas kerran valtiopäiville.

  "kun Mikko tulee iltaisin, niin kaikki siinä nukahtaa / se huvittelee syömällä pökäleitä ja katsommalla peiliään..."

  (Luen parhaillaan Waltarin Ihmisen ääntä, myhäily ja viisaus viehättää, kun itse en ole saanut)

  VastaaPoista
 24. "Siis, Riku, tietenkin opettaja on tiedon kuningas. Hänhän osaa jo kaiken."

  Kuningatar.

  Salaisuutena kerron näin yöaikaan, että äidinkielestäsi olen paljon opetellut salaa, - nykyään avoimesti- lukiessani.

  VastaaPoista
 25. Riku kysyi epäsuorasti mutta mainiosti:

  'onko järjen menettämisen jälkeen elämää.' (varsinkaan Tampereella).

  Ei - järjen menettämisen jälkeen on pelkkä tyhjyys. Lienet kokenut sen Riku [;\ - varsinkin Tapereella;?).

  VastaaPoista
 26. Järki on erityisen hyvä menettää. Kunpa minäkin menettäisin useammin, niin elämä voisi olla hauskempaa.

  Ei vaan ei. Järki on ihan kiva juttu jos pohjavireenä on eetosta jaloa ja vallatonta mieltä.

  VastaaPoista
 27. "He suistuivat (tai suostuivat?) järjettömyyksiin järkisyistä", kenen aforismi vai ihan omaniko kun ajattelin juuri Suomen ja Saksan julkista salarakkautta toisen maailmansodan aikaan?

  Muuten ei oikein ole järki juossut (`juossut´, mikä kiire sillä itsellään nyt olisi) helteessä, mutta nyt heti aamusta pyyhkäisi raju ukkoskuuro talon ylitse niin että ikkunat helisi joten eiköpähän se tästä ala puksuttelemaan...

  Näistä sotia pienemmistä ampumistapauksista (Porvoo akuutimmin) tuli taas järkitynkäni käsittelyyn semmoinen ajatus, että niiden yhteydessä tuskin on aihetta puhua järjettömyyksiin ryhtymisistä sillä tuskin järjellä on alun alkaenkaan näiden pyssysankareiden elämässä/päissä paljoa tekemistä.

  VastaaPoista
 28. Tämä Porvoon tapaus on esimerkki siitä, miten herkkä liipaisinsormi voi olla. Ensiapuna aselaki uusiksi ja pyssyt pois pikkupojilta, joilla järki ei ole kasvanut muskeleiden myötä.

  Siis minua suorastaan raivostuttaa tuommoinen, että joku pääsee noin debiiliksi, ettei kukaan oikaise hänen kovia asenteitaan aikaisemmin, missään elämänvaiheessa! Ei kurja lapsuus riitä selitykseksi, kurjaa on kullakin. Tekisi itseni mieli antaa turpiin sille, joka laistaa velvollisuutensa kasvattaa näitä tulevia tappajakersoja kohden eettisiä ja humaaneja elämänasenteita. Ihmisestä ei tule tappajaa, koska yhteiskunta syrjii, vaan koska joku läheinen ei välitä hänestä vaan enemmän itsestään. Nykyäänhän humanismille nauretaan ja väkivaltaa ihannoidaan.

  VastaaPoista
 29. Iines, näihin hirmutekoihin syyllistyvien kohdalla puuttuvat normaalit rajoittimet joiden käyttöönottoa edelleen heikentävät aineiden käytöt.

  Lapsuus on tärkeä vaihe ja meillä vanhemmilla on ainoa ja etuoikeutettu, sekä hyvin raskauttavakin osuus sen onnistumisessa.

  Joskus se ei kuitenkaan riitä. Hyvistäkään lähtökohdista ei aina elämä onnistu.

  Aivot, jotka saamme, eivät aina itse itseään osaa korjata.

  Ja muutenkin, kun kaiken sattumanvaraisuutta oikein alkaa miettimään, havaitsee kuinka monimutkaisten prosessien kautta tiemme kuljemme.

  Selkeä hulluus olisi paras vaihtoehto alämänviisaudelle. Silloin kanssakulkijatkin tietäisivät edes vähän, ketä varoa.

  Lähden tästä "Runon ja suven päiville" Kajaanin kävelykujaksi muutetulle Kauppakadulle, eli MARKKINAKADULLE! Huomaatko, mikä ristiriita? Sointuvatko markkinat ja runo toistensa kanssa, ja miten? Kun ihmismassa vaeltelee tuota katua pitkin myyävänä olevaa rihkamaa katsellen, tuleeko heillä mieleen runo ja suvi vai kaikesta rahastaminen?

  VastaaPoista
 30. ... "mies menee naisystävän edelle aina ja kaikessa. HÖH." kirjoitti Kuunkuiske.

  Ei mulla ainkaan mee.

  sanoi mikis.

  VastaaPoista
 31. Tästä Porvoon tapauksesta: en ole lukenut kaikkia sanomalehtiä, mutta niissä vähäisissä, joihin olen törmännyt, yksi asia on jäänyt mainitsematta.

  Tekijä oli mustalainen.

  Toki Suomessa rangaistukset ovat liian lieviä ym. jne., mutta tuon seikan ("mustalainen") mainitseminen riittäisi jo sinällään selittämään tapauksen.

  VastaaPoista
 32. Toivottavasti ette kamalasti ala kauhistella mitä tapahtui taas... tämä ensimmäinen kerta ollut, eikä viimeinen, tietenkään. Satun tuntemaan näitä vempuloita (muitakin kuin pussihousuisia); heillä on piuhat sen verran päässä väärin kytketty, että - etenkin, kun aivojen sähkö-kemiallista prosessia hämmennetään tietyillä kemikaaleilla (C2H5OH tai C9H13N), tapahtuu mitä milloinkin tapahtuu.

  (Tai saahan sitä päivitellä jos tykkää päivitellä. Se nyt vaan ei mitään auta.)

  VastaaPoista
 33. Mikis, nyt on pakko hihittää, sillä kukas se siellä innostuikaan, kun tuli puheeksi tämä median uusin meuhkajuttu.

  Minä edes huomannut tapahtumaa, ihmettelin vain, kun se oli ykkösuutinen radiossa aina kun avasin. Kriisiavustakin puhuttiin, ja siitä päättelin, että tapaus on sitten varmaan kauhea.

  Päivittelyllä ja siunailulla on tärkeä sosiaalinen funktio! Sitä pitää harrastaa, sillä herrojen päätöksetkin nojaavat pohjaltaan syvien rivien Mielipiteisiin. Nih.

  VastaaPoista
 34. Siitä erikseen, että tekijä oli mustalainen mulliturpa. Eikös nyt ole taas hyvä tilaisuus todistaa, että

  1. mustalaiset ovat työtävieroksuvia ja kuumaverisiä pustan poikia, tappajia ja hevosvarkaita

  2. mustalaiset kärsivät syrjinnästä, ja nyt ei saisi ryhtyä etnisen ryhmän rotusortoon

  Siis mustalaisethan on kivoja pussihousuja, ja niiden pitsinmyyjänaisten verbaliikkaa ja intonaatiota ei voi kuin ihailla.

  Oikeasti: mihin asti mennään rikosten ymmärtämisessä? Milloin syy on a) tekijän b) tekijän äidin c) yhteiskunnan?

  VastaaPoista
 35. Una, kiitos toivotuksesta. Hyvää kesää sinullekin!

  Valto esitti hyvän kysymyksen: soveltuvatko markkinat ja runot toisiinsa.

  No jaa. Itse en ole markkina- enkä messuihminen, käyn vain munamarkkinoilla. Runoni luen hiljaisuudessa, vaikka saatan kuunnella kyllä riisutusti sanottuja runoja, jos niitä ei lausuta tai tulkita.

  En oikein ymmärrä muutenkaan tuputusta ja sitä että kirja tarvitsee markkinointia. Ihminen menee kyllä lähteelle, kun on jano.

  VastaaPoista
 36. Iines. "Tämä Porvoon tapaus on esimerkki siitä, miten herkkä liipaisinsormi voi olla. Ensiapuna aselaki uusiksi ja pyssyt pois pikkupojilta..."

  Ensin varoitus: nyt seuraa poliittisesti epäkorrektia kielenkäyttöä.

  Olen kärsinyt lukiessani median kommentteja Porvoon teloituksesta. Niissä veisataan samaa vanhaa virttä ja kierretään asian ydintä - puuttuu vain karpeloiden siunailu siitä, mikä suomalaista miestä oikein vaivaa.

  Kuunkuiske sen sanoikin, mutta sanon uudelleen:

  Miksei luvattomia käsiaseita oteta pois näiltä ookerlundeilta? Heillä niitä on - ei ole ensi kerta, kun mustalaisilla pyssyt paukkuu erimielisyyksiä ratkottaessa. Yhdelläkään ei ole luvallista asetta, se on satavarma.

  Toisekseen: miksi paatunut murhaaja päästetään pois vankilasta? Miksi ei edes valvota, ettei hän heti hanki asetta? Mihin tarkoitukseen se oli muuten hankittu - joo, joo, tiedän... itsepuolustukseen tietysti. Se kuuluu kulttuuriin.

  Tämä Åkerlund murhasi kylmästi hollantilaissyntyisen vaimonsa 15 vuotta sitten. Hakkasi ensin henkihieveriin ja uhkasi tappaa. Kun vaimo haki apua Porvoon poliisilta, vastaus oli: ei anna aihetta toimenpiteisiin.

  Kaksi viikko hakkaamisen jälkeen äijä tunkeutui taloon, jonne vaimo oli pyytänyt avukseen veljensä, ja tappoi vaimonsa lyhyen kahakan jälkeen. Veli pääsi karkuun.

  Vaimon sukulaiset nostivat syytteen poliisia vastaan suojelun laiminlyönnistä, mutta syyttäjä katsoi poliisin toimineen lakien mukaan.

  Varmaan toimikin: kaikkihan me tiedämme, että meillä rikollisen oikeudet ovat tärkeämpiä kuin uhrien.

  Minua siis vituttaa se, että kaiken typärän siunailun ja ylireagointien sijasta ei tartuta itse ongelmaan ja ratkaista sitä. Uhkailijat kuriin, murhaajat linnaan ja aseet pois manneilta.

  Mielenkiintoinen vertailukohta on tämä kolmen nulikan riehuminen homokulkueessa. Kyllä nyt lakeja riittää ja tuomioita napsahtaa kovimman mukaan!

  Tämä epäsuhta jotenkin kammoksuttaa.

  VastaaPoista
 37. Miten ylipäänsä on mahdollista tällainen paradoksi: hän oli juuri vapautunut elinkautisesta?

  Mielestäni ei ole kauhean monta vuotta, kun tuo vaimon julmista julmin murha tapahtui ja elinkautinen langetettiin. Ja nyt kuumakalle jo ase taskussa liikenteessä, ilmeisen vailla mitään jälkivalvontaa tai tarkistuksia.

  VastaaPoista
 38. Kahdeksankymmentäluvulla koulussa opetettiin, että elinkautinen kestää 12 vuotta. Siitä ajasta ensikertalainen istuu puolet.

  Pitäneekö vielä paikkaansa.

  VastaaPoista
 39. No, Kuiske, tiesin kyllä, mutta ihmettelen tässäkin semantiikkaa, sanojen merkityksellä hämäämistä. Samalla ihmettelen ihmishengen halpaa hintaa, vaikka eihän se tietenkään ole oikeasti rangaistuksen pituudella mitattavissa.

  Muutoinkaan en ole rangaistushenkinen, vaan pikemmin päinvastoin, en usko rangaistuksen voimaan ihmisen kasvattajana. Toisaalta on niin, että en taida uskoa enää liian pitkälle vietyyn ymmärtämiseenkään.

  VastaaPoista
 40. Mun sympatiani on aina heikompien puolella, ollut... ja tämä(kin) yhteiskunta on kohdellut manneja huonosti. On, on. Niinpä minä aikoinaan hengasin heidän kanssaan, ihan solidaarisuudesta. Sitten minua huijattiin... enkä minä sitä unohda.

  Nykyisin... (varoitus! seuraa epkorrektia tekstiä!) kun kuulen uutissa että mustalaiset tappavat TOISIAAN (sitäkin sattuu), menen baarikaapilleni ja teen itselleni tukevan paukun.

  Muuten vaan.

  VastaaPoista
 41. Mikis,

  minua vähän vaivaa se, että kuvittelen sinun ajattelevan, että ne jotka tuomitsevat tämän Porvoon teon, tuomitsevat vähäosaisen.

  Ei se niin mene. Ei meidän jokaisen tule näiden tapausten yhteydessä vakuuttaa sitä, että juuri me olemme hyviä ja tunnemme sympatiaa vähäosaisia kohtaan.

  Tässä on kyse teosta, jota ihmismieli ei voi käsittää ja hyväksyä senkään varjolla, että itse - rumpua lyömättä - tuntee sympatiaa ja jopa rakkautta vähäosaisia ja poljettuja kohtaan.

  VastaaPoista
 42. On se tosiaan hassua, että puhutaan elinkautisesta - käytännössä kun istutaan muutama vuosi.

  Enpä sitten tiedä mitä pitäisi tehdä hirmutekoja tehneiden kanssa: eristää heidät loppuiäkseen?

  Käytännössä kai vankilassa istuminen ei muuta ihmistä parempaan päin ellei hän satu tulemaan uskoon.

  Muistan kuulleeni, että vangeista narsisteja on tyyliin yli puolet, kun heitä koko väestöstä on prosentin verran. Narsistit eivät perinteisesti hae vikaa itsestään vaan kaikki on aina jonkun muun syytä. Eivätkä moraali ja etiikka koske heitä.

  Maininta mustalaisten polkemisesta ja vähäosaisuudesta...Olisiko heillä itsellään kenties osaa ja arpaa siihen?

  VastaaPoista
 43. Ilmaisin itseäni varsin huonosti. (Saattoi johtua siitä että olin selvin päin?) Minä aikoinaan kunnioitin romanien perinteitä ja kulttuuria ja kaikkea... kunnes sitten, hyväntahtoinen kun olen, HE huijasivat minua. Sen jälkeen olen ajatellut että olen "sujut" mustalaisten kanssa.

  Saatana.

  Ps. Tiedän, tiedän että on kunnollisiakin romaneja. Ja voi olla, v*stako sitä tiedän, vaikka enemmistö? Mutta minä puhunkin näistä tappajista ja ryöstäjistä. Heidät soisin voivan vaihtaa vaikka zimbabwelaisiin.

  VastaaPoista
 44. Erkki Tuomioja sanoi TV-haastattelussaan hyvin todetessaan, että aseiden pito kotona pitää kieltää kaikilta meitlä. Lakiesitys on ollut tekeillä jo jonkin aikaa.

  Saattaa olla, että mustalaisilla kuohahtaa väkivalta toisinaan helpommin, kuin muilla suomalaisilla, mutta kuumakalleja löytyy meistäkin.

  Miksi elinkautinen ei nimensä mukaisesti ole elinkautinen, vaan siitä voi selvitä muutamalla vuodella? Vaikka vankila ei ihmistä parantaisikaan, voisi todella ankara rangaistus monissa tapauksissa toimia ennaltaehkäisevänä pelotteena. Eikös Suomessa ole Seilin saari, jonne voisi perustaa suomalaisen vastineen Pirunsaarelle? Sinne kaikki murhamiehet ja lasten hyväksikäyttäjät.

  VastaaPoista
 45. Siis - sanotaan nyt suoraan - minä teen sen paukun ILOSTA että on taas yksi/kaksi/kolme roistoa puukottanut tai ampunut TOISIAAN hengiltä.

  VastaaPoista
 46. Kohta alkaa (Teema klo 19.00) Bergmanin Hiljaisuus (Tystnaden). En muista mitä siitä elokuvasta en muistaisi... Se on yhtä ahdistava elokuva kuin elämä, täytyy sanoa, ja siksi kiehtova.

  Jos olisin feministi (niin kuin tietysti olisin jos olisin nainen), voisin vaikka digata. Tai hämmentyä? En minä tiedä kun minä samaistun siihen käytävillä kulkevaan poikaan.

  VastaaPoista
 47. Taa täytyy tarkentaa... puhun hyvin epäselvästi. SIIS: minusta on hyvin, hyvin surullista että ulkopuoliset - täysin viattomat - ihmiset joutuvat tällaisten tapahtumien uhreiksi. (Ei sille vaan voi mitään!) Ja tarkoitin ettei minua yhtää sureta se jos TAPPAJAT tappavat TOISIAAN, päin vastoin - se ilahduttaa.

  Sama se liikenteessäkin... Jos nää kaaharit ajaisivat vain ITSENSÄ hengiltä, mitäs siitä? Mutta... kun he tappavat vastaantulevia jotka eivät ehdi edes käsittää mistä on kys...

  Ps. Ja tuskinpa minä feministi olisin vaikka olisin lesbo. HÖH. En osaa olla missään järjestössä missään... Eniten minua epäillyttävät sellaiset joihin minulle sanotaan että "terve tuloa joukkomme", ja toiseksi eniten ne, jotka ilmoittavat että "tänne Teillä ei ainakaan ole tuloa".

  Vittu, minä viihtyy yksin.

  VastaaPoista
 48. Minusta tuo Erkki Tuomiojan lausahdus aseiden kotonapitämiskiellosta on hyvä. Mitä hemmettiä yksityinen kansalainen tekee asekaapilla tai pyssyillä?

  Jos metsästää tai harrastaa ampumista (miksi pitää ampua ampuma-aseella maaliin, kun voi ampua jousipyssyllä tai heittää tikkaa?), niin aseet voisivat olla vaikka jonkin seuran tai poliisin tietämissä ja valvomissa kaapeissa, josta ne voisi hakea käyttötarkoituslomakkeen täytettyään. Kannatan byrokratiaa nimenomaan tähän touhuun.

  Mikis, ymmärrän kyllä mitä tarkoitat, vaikka selität moneen kertaan. Ja tuo Bergmanin Hiljaisuus sai minut katsomaan kyseisen dvd-elokuvaversion hintaa - vain 9,95. Olen nähnyt elokuvan ja pidän sen minimalistisen keskittyneestä tihenevästä tunnelmasta. Muistan Ingrid Thulinin ja Gunnel Linblomin (?) suunseutujen loistavan mimiikan, eli liikkumattomuuden ja jähmeyden. (Hienosti sanottu, eikö?)

  VastaaPoista
 49. Muuten, asiasta toiseen, minua on eniten koskaan ikinä ahdistanut Roman Polanskin Inho.

  Kun näin sen ensi kertaa, aloin tosissani pelätä, että minunkin seinäni repeilisivät tai että leikkaisin tahallani saksilla asiakkaan sormeen puhdistaessani hänen kynsiään. Tämä siitä huolimatta, että en ollut kauneushoitolan asiakaspalvelija. Elokuva ahdisti minua niin paljon, että en uskaltanut olla yksin kotona, ja pyysin jotakuta meille nukkumaan.

  Vähitellen pelko haihtui ja myöhemmin olen nähnyt elokuvan uudestaan vailla sanottavia väristyksiä.

  Lisäksi Bergmanin elokuvat ovat aina ahdistaneet, varsinkin se, jossa Harriet Andersson esitti skitsofreniaan sairastuvaa tyttöä, joka näki huoneessaan hämähäkkejä.

  VastaaPoista
 50. Kaikki aseet pois -periaate on hyvä ja kannatettava, samaa sarjaa kuin Ei koskaan enää sotaa -periaatekin.

  Ikävä kyllä nuo ovat molemmat utopioita, jotka toteutuvat ehkä joskus tulevaisuudessa.

  Ainoastaan tymäkkä diktatuuri pystyy ottamaan kaikilta aseet pois. Demokratiassa niitä on aina ainakin rikollisilla.

  (Ja kas kummaa - lainkuuliaisethan eivät aseillaan viattomia murhaakaan.)

  Sitä paitsi aseiden määrä ei korreloi murhien kanssa. Näin olen lukenut.

  Niin - kuulin tänään tv:stä korkeiden tahojen sanovan, että a) elinkautismurhaajat uusivat rikoksensa 90 prosenttisesti ja b) sille ei vaan nyt mitään voi, sori.

  Minusta sille voi vaikka mitä.

  Mutta tässä maassahan kaikki järkevät ratkaisut ovat mahdottomia, ja kun sitten byrokratia jotain tekee, se tekee sen miljoonakertaisesti ylimitoitettuna ja päin persettä kohdistettuna.

  Tähän tyyliin: "Ai, murhasta elinkautisen istunut romani tappoi luvattamolla käsiaseella kolme sivullista... No, otetaan sitten kaikilta valkolaisilta luvalliset metsästysaseet pois. Eiköhän tepsi!"

  Ei tepsi.

  VastaaPoista
 51. Bergman tuo (mm 'Kuin kuvastimessa') hämähäkin kuvaamaan sitä, että jumalaa ei (oi voi, sittenkään) ole. (Tai jos on, niin on aika Iljettävä hahmo. Kuten hämähäkki monen mielestä on, etenkin naisten.)

  Miksi minä aina piruilen?

  Ihmisten kysy ymmärtää toisiaan on rajallista, miksi sitä ehdon tahdoin kaventaisi? Tuossa elokuvassa Tystnaden Anna sanoo mykälle rakastajalleen: "Sinun kanssasi on hyvä. Ihanaa että emme ymmärrä toisiamme."

  Ps. Rehellisempää muistelmateosta kuin Bergmanin "Laterna magica" en ole lukenut. Siis sellaista jonka ihminen on itse kirjoittanut itsestään.

  VastaaPoista
 52. Käsiaseen saa vaikka muutamalla kympillä - jos tarjonta (kova krapula) ja kysyntä (rikollinen) kohtaavat suostuissa merkeissä. Automaattiaseen saa alle 500;- €. (Sille tosin ei saa mitään takuita.) Katkaistu haulikko on tehokas lähitaisteluase; semmoisen nyt "osaava harrastaja" löytää minkä tahansa omakotitalon tai kesämökin seinältä... (Piiput tosin pitää itse sahata poikki.)

  Ps. Sitä paitsi Suomessa tapetaan ihmisiä paljon enemmän puukoilla/ leipäveitsillä kuin ampumalla.

  VastaaPoista
 53. Mitä tekemistä mustalaisilla on Pustan kanssa??

  (Luin kommenttisi - klo 13:11 - tai totta kai luin sen jo aiemmin, mutta nyt tarkemmin.)

  Asuuhan heitä, romaneja, toki Unkarissa. Niinkuin myös täällä Mikkelissä. Entä sitten?

  Ps. Eräs toinen bloginpitäjä väitti että romanit ovat roomalaisten jälkeläisiä... No, hänen mielestään Viroakaan ei Neuvostoliitto miehittänyt vaan he itse, riemurinnoin, halusivat liittyä Imperiumiin... ja osa halusi lähteä campingmatkalle Siperiaan, osa ampui ilosta itseään niskaan (varmuuden vuoksi kaksi kertaa)...

  Äiti, mitä meillä oli ennen kuin meillä oli Netti?

  VastaaPoista
 54. Aseidenpitokielto on minustakin kosmetiikkaa, Tapani, mutta jos kielto estää yhdenkin murhan, se ei ole turha. Aseidenpidosta tulee tehdä mahdollisimman hankalaa ja byrokraattista, sillä aseiden pitäminen ei ole kenellekään välttämätöntä toimeentulon ja elämisen kannalta. Emme elä enää metsästyskulttuurissa emmekä edes välttämättä tarvitse riistalihaa elääksemme. Itse syön punaista lihaa tosi harvoin, ja riekonrintaa en haluaisi edes maistaa.

  Minun paasaukseni ydin lienee jo tuttu kaikille: enemmän kuin kieltoja kannatan lapsuuteen panostamista, sillä sieltä lähtee kaikki, siellä on ihmisen eetoksen ja humaaniuden, toisen kunnioittamisen siemen. Enkä tarkoita mitään uusia kasvatusmetodeja, vaan uudenlaista yhteiskunnallista arvokeskustelua, jota olen perännyt koko bloggaamiseni ajan.

  VastaaPoista
 55. Mikis,

  minä en pelkää hämähäkkejä, vaan kuvaan niitä. Ja tuossa Bergmanin elokuvassa voimakasta tunnetta minussa ei herättänyt mainittu otus, vaan se, että jotakin (hämähäkki) ilmestyi tyhjästä. Se oli sukua Polanskin Inholle, jossa nainen näki miten seiniin ilmestyi halkeamia, jotka kasvoivat.

  Tuo "pustan poika" romanista sanottuna ei viittaa romanien alkuperämaahan (Intia?) vaan yrittää olla metafora ja kuvata takavuosien suomalaiselokuvan näkemystä mustalaisista, jotka tanssivat tulisten unkarilaissävelten (mm. Brahms) tahdissa, kuten muutamassa Suomi-Filmissä tehtiin.

  VastaaPoista
 56. On liberalistista hömpötystä vedota ampumaurheiluun ja metsästysharrastukseen aselakiuudistusta "vesitettäessä". Yhdysvaltalainen malli toimii sikäläisessä yhteiskunnassa "sosiaaliturvana". Ennaltaehkäisevä toiminta syrjäytymisen ehkäisemisessä on korvattu "jokainen on on oman onnensa seppä" -eetoksella. Menetelmä tuottaa raa'an taloudellisen ja sosiaalisen selviytymisjärjestelmän jonka takuuna ylläpidetään ase "lakia".

  Sivistysvaltiossa ei yksityinen kansalaisen tule tarvita asetta turvakseen.

  ® Tuntema Ton

  VastaaPoista
 57. Olen täysin samaa mieltä, Tuntema Ton, tuosta mitä sanot yhdysvaltalaisesta mallista ja sivistysvaltiosta.

  Yhdysvalloissahan ihmiseltä puuttuu sosiaaliturva, järjestetty terveydenhuolto, valtion maksama koulutus ja ihminen todella on oman onnensa seppä. Ellei ole varaa kalliisiin vakuutuksiin, ihminen voi jäädä jopa vaille terveydenhoitoa. Rikkailla ei tietenkään ole hätää, mutta siellähän köyhiä ja syrjäytyneitä riittää, ja heillä on isoissa kaupungeissa omat slummialueensa, ghettonsa, joita pidetään jopa asiaankuuluvina ja luonnollisina.

  Muutenkin, mihin ihminen siis lopulta tarvitsee asetta? Keneltä ja millä tavoin aseiden kotonapitämiskielto olisi pois? Asekielto olisi myös signaali siitä, että yhteiskunnassa ei voi turvata oman käden oikeuteen.

  Laittomia aseita kielto ei tietenkään poistaisi ja sekin on totta, että Suomessa tapetaan enemmän puukoin ja puntarein. Puukoin ja puntarein on kuitenkin hieman hankalampi suorittaa joukkoteurastuksia.

  VastaaPoista
 58. Ihminen tarvitsee asetta ampuakseen toisia ihmisiä, mikä tässä niin vaikeaa on ymmärtää? Toiset ihmiset ovat toisen ihmisen vihollisia ja vihollisiahan ammutaan.

  Voi että teillä mättää!

  VastaaPoista
 59. Niin - kuulin tänään tv:stä korkeiden tahojen sanovan, että a) elinkautismurhaajat uusivat rikoksensa 90 prosenttisesti ja b) sille ei vaan nyt mitään voi, sori.

  Taisit kuulla tahallasi väärin tai sitten valehtelet.


  http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/2010/07/elinkautisvangit_istuvat_keskimaarin_13_vuotta_1813165.html

  VastaaPoista
 60. Jaa kenellä mättää, Anonyymi?

  Meinaatkos, että kaikki tulee hyväksyä, koska "näin on aina ollut ja tulee oleva"?

  En näe maailmaa tuosta vihollisnäkökulmasta, vaan enemmän näen, että ihmiset ovat luontaisesti ystävällismielisiä toisiaan, myös tuntemattomia kohtaan. Eläinkään ei ole vierasta lajia kohtaan aggressiivinen, jos outo tulija sen reviirillä ei hyökkäile.

  VastaaPoista
 61. Yhdysvalloissahan saatiin läpi laki terveydenhuollosta kaikille, joten toivoa sopii, että kohta myös köyhillä on mahdollista saada hoitoa.

  Lähden nyt mökille tutkimaan, onko hyttysiä vielä jäljellä. Kirjosiepon poikaset ovat ainakin tainneet jo lähteä pesästä. Ja uimavesi taitaa huidella pian 26 astetta.

  VastaaPoista
 62. "Kun eräs nuori mies kysyi Carlyleltä, kuinka hänen pitäisi toimia parantaakseen maailmaa, Carlyle vastasi: "Paranna itsesi. Silloin maailmasa on yksi hulttio vähemmän."

  VastaaPoista
 63. Kun George Carlinilta kysyttiin "mikä on Elämän tarkoitus?"... hän vastasi että "ihmiset ovat täällä sen takia että he valmistavat muovia".

  Aivan.

  VastaaPoista
 64. http://www.youtube.com/watch?v=61F3p-5BpoU

  VastaaPoista
 65. Ano: "Taisit kuulla tahallasi väärin tai sitten valehtelet."

  En muuten ikinä valehtele suoraan, mutta aika usein kärjistän ja liioittelen.

  Tässä vähän perusteluja tämän kertaiselle pienelle liioittelulleni:

  UUTINEN:

  "Esimerkiksi vuosina 2003-2008 henkirikoksesta tuomituista vain noin seitsemän prosenttia oli syyllistynyt aiemmin vastaavaan tekoon."

  (Tämä ei siis tarkoita, että henkirikoksiin syyllistyneistä vain 7 % uusii tekonsa.)

  UUTINEN:

  (Tutkija Martti Lehti:)

  "Sen sijaan yli puolella henkirikoksiin syyllistyneistä oli aiempia väkivaltarikostuomioita. Noin 70 prosenttia tekijöistä oli väkivaltarikosten uusijoita, Lehti toteaa."

  En siis kuullut ihan harhoja, vaan aika tavalla sinne päin.

  Minusta on sivumennen sanottuna aika hupaisaa, että tv:ssä koko maahan annetaan karhuvaroitus, kun yksi otso tallustelee Pieksämäellä - mutta mitään ei valvota, kun psykopaatit vapautetaan vankilasta kotoperäisellä armahdusautomaatillamme.

  Kertokaapa minulle jokin toinen maa, jossa on näin löperö meininki? Ainakaan sitä ei voi puolustella toimivuutensa kannalta, sillä kaikkihan me muistamme, että Suomi on "maailman väkivaltaisin maa" tai jotain sinne päin.

  VastaaPoista
 66. Yritin etsiä Foucoultin "tarkkailla ja rangaista"-kirjaa kerratakseni, mutta en sitä tähän hätään löytänyt.

  Siinä on kuitenkin se hellyttävä kuvaus entisajan teloituksesta, jonka ylevät yksityiskohdat ovat kauniilla tavalla piirtyneet muistiini.

  Raajat revittiin hevosilla irti, pisteltiin, viilleltiin, leikattiin ja kaadettiin, oliko se sulaa lyijyä. Välillä kysyttiin: miltäs nyt tuntuu, paha ihminen!

  Ai,kun minusta tuntuu hyvältä!

  Samalta tuntui, kun kotikylässäni keskenkasvuiset rikkoivat koululta muutaman ikkunan ja seurasin nettikeskustelua: "niiltä pitäs, tota noin, leikata pala pois ja sitte kasvatuslaitokseen, ja sit taas leikata..."

  Psykopaatti Tauno Pasanen, jonka Niskanen kauniilla tavalla kuvasi, ei enää vaimoaan tappanut ampuma-aseella, vaan kuristamalla.

  Pitkän, lohduttoman ja sairaan juomaputken päätteeksi.

  VastaaPoista
 67. Jos joku kysyy, mistäs tiedät, että oli psykopaatti, vastaan etten tiedäkään, en ole lääkäri. Tykkään vain käyttää trendisanoja, se luo mukavasti harhaa, että olisin hotissa nykymeiningissä täysillä mukana.

  VastaaPoista
 68. Luin tänään Elina Tiilikan Punaisen mekon, ja siinä oli myös mieltä ylentävä kuvaus teloituksesta, kissantaposta.

  Teloittajana oli Elina itse, maksullinen nainen. Hän ei kestänyt lemmikkikissansa Nupun kusen hajua, vaan lukuisien pahoinpitelyjen jälkeen heitti Nupun lopuksi seinään, ja kun se ei kuollutkaan parista heitosta, rääkyi vain henkensä hädässä, hän kuristi kissansa omin käsin kunnes rääkäisyt loppuivat.

  Tuli mieleen se kissantappovideo, mutta luulen että tämä Tiilikan kuvaus oli parempi, koska tässä oli motiivi mukana ja tekijänä lemmikkiään rakastava nainen. Hän vain myi sielunsa ja itsensä miehille, vuosi kuiviin ja tyhjiin.

  (Tämä ei tainnnut liittyä mitenkään asiaan, paitsi ehkä niin, että väkivalta voi kummuta yllättävistä lähteistä.)

  VastaaPoista
 69. Naisilla on ainakin aina paremmat perustelut!

  VastaaPoista
 70. Mediassa massat ryhmittyvät ymmärtääkseni nyt kahden ratkaisuehdotuksen taakse:

  1. Kielletään ja kerätään pois kaikki aseet
  2. Ei vapauteta elinkautisvankeja automaattisesti 12 vuoden jälkeen

  Kumpi ratkaisu on halvempi ja helpompi toteuttaa? Kumpi on inhimillisempi ja oikeudenmukaisempi?

  Eli kumman oikeudet painavat enemmän - 156 elinkautisvangin vai 5 350 000 viattoman ihmisen?

  Miksi tällaisia " muka elinkautisia" tuomioita edes kehdataan jakaa, kun se ei merkitse mitään? Miksei lopetata koko pelleilyä ja siirrytä esim. 15, 20 ja 25 vuoden tuomioihin?

  Mutta ei, se olisi liian helppoa ja ymmärrettävää. Parempi on kurittaa, juoksuttaa ja valvoa meitä tavallisia kansalaisia, se on humaanimpaa.

  Hesarissa joku kiteytti aika osuvasti: aina vapauttaessaan elinkautista kärsivän murhamiehen virkamiehet hyväksyvät sen, että muutama syytön sivullinen kuolee.

  Tämähän on fakta. Näin tapahtuu joka vuosi.

  Nämä kolme uhria olivat siis humaanisuutemme hinta. Yhteiskunta eli me olemme siis valmiit sen hinnan maksamaan.

  Minä kieltäydyn jyrkästi maksamasta.

  Minusta yksikin armahdetun psykopaatin tappama ihminen on liikaa.

  Mutta teille muilleko se ei siis ole liikaa?

  (PS. Joskus on mukava provosoida ja jeesustella - ei se ole naisten yksinoikeus.)

  VastaaPoista
 71. Jeesusteluhan on paitsi kivaa, myös tarpeellista. Minähän harrastan sitä itsekin.

  Minusta on siis naurettavaa nimittää runsaan kymmenen vuoden kakkua elinkautiseksi. Kannatan noita järeitä rangaistuksia järeisiin murhiin ja kanssaihmisten teurastuksiin, koska elinkautisvankien jälkiseurantaa lyhyen kakun jälkeen ei ole.

  Ei useasti murhannutta tarvitse silitellä eikä ymmärtää, sillä asiassa ei ole mitään ymmärrettävää. Riittää että hänet eristetään talteen. Hoitoa ja terapiaa voisi silti näille psykopaateille antaa.

  VastaaPoista
 72. Minun on pakko muuten tässä välissä kehua uutta nettitikkuani.

  Vanha Dna:n sopimus umpeutui, ja sanoin sen irti ja otin uuden samasta puljusta. Hinta puolittui roimasti (putosi 34 eurosta 13,90 euroon/kk ja nopeus vähintään tuplaantui. Lisäksi tämän tikun saa mihin tahansa koneeseen missä vaan, kun vanhaa mokkulaa ei saanut kuin niihin, joihin se oli liikkeessä asennettu.

  VastaaPoista
 73. Tapani, minäkin vähän provosoin. Missä sinä näet yli 5,3 miljoonaa "viatonta" ihmistä?

  Minä en ole ketään murhannut, en raiskannut näillä käsilläni tai muilla ruumiini jäsenillä, mutta silti en tunne itseäni millään tavalla viattomaksi. Koko ajan syyllistyn välillisesti kaikenlaiseen pahaan, jopa kuolemiin yksinomaan olemalla kulutusyhteiskunnan jäsen.

  Laista ja järjestyksestä voidaan toki puhua, mutta viattomaksi älä ketään soimaa.

  VastaaPoista
 74. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 75. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 76. "... niin että tehtaan kerhon luona..."

  Mistä löytäisin sen laulun

  Olet sinä ihan rakastettava ihminen Iines. Oikeasti.

  VastaaPoista
 77. Dahmer-nimiseltä sarjamurhaajalta pääsi aikoinaan yksi karkuun. Horkassa tärisevä karkulainen yhytti poliisipartion, joka teki sen, mitä tehtävissä oli, palautti uhrin lähtöpaikkaansa: "onks tää sun"?

  Jossain suuren ihmemaan osavaltiossa kuuluu olevan voimassa kolmen rikoksen sääntö; kolmannesta napsahtaa se oikea elinkautinen. Kolme erillistä pullavarkautta riittää.

  Dna-tutkimusten osoittamasti syyttömänä teloitettujen tuomareita ei ameriikassa tiettävästi tuomita lainkaan. Tapauksia on ainakin kymmeniä.

  Aatos Erkko provosoi eilen kansalaisia tuotteessaan (maailman huonoin nettilehti Iltasanomat): pääsevätkö rikolliset Suomessa liian helpolla? Eikö se ole hieman typerää vastata noin asetettuun kysymykseen?

  25-30 vuotta elinkautisen pituudeksi tuntuu sopivalta. Nykyään se on keskimäärin kolmetoista vuotta, Valjakkala istui kuusitoista. Ensikertalaisen tuomion puolittaminen ei koske murhatuomioita.

  VastaaPoista
 78. Anonyymi, kiitos!

  Jokainen ihminen on laulun arvoinen!

  Tulipas tähän nyt hienot laulut mainittua, Veikko Lavin klassikko ja Anonyymilla Koiton laulun unohtumaton ja ihanainen Mä mistä löytäisin sen laulun, jonka heläyttää unohtumattomasti erään tunnetun bloggaajan vaimon äiti.

  Riku, minusta nuo Erkon iltapäivälehden kysymykset ovat usein kauhean provosoivia ja johdattelevia, suorastaan tyhmiä. Viisas ei vastaa niihin vaikka mieli tekisi. Meikäläinenhän vastaa niin että siukuu.

  VastaaPoista
 79. Hesarissa joku kiteytti aika osuvasti: aina vapauttaessaan elinkautista kärsivän murhamiehen virkamiehet hyväksyvät sen, että muutama syytön sivullinen kuolee.

  Tämähän on fakta. Näin tapahtuu joka vuosi.


  No huh huh! Minusta on aika rikollista tulla ehdoin toisen blogiin paksusti valehtelemaan. Vanha mainosmies tajuaa, että järkyttyneille ihmisille flöittaaminen on kaikein myyvintä: Että jokainen vapautettu elinkautisvanki tappaa joka vuosi muutaman ihmisen! Ainakaan aamuteeveen asiantuntija ei tänäänkään voinut todistaa samaa. Varmaan näiden murhamiestenkin päät ovat yhtä sekaisin.

  VastaaPoista
 80. Rikosseuraamusvirasto julkaisi hiljan tutkimuksen vankien terveydestä.

  http://www.rikosseuraamus.fi/uploads/qclqnxmn.pdf

  Sitä selatessani ajattelin; ei mene hienosti noillakaan. - Mitä pitäsi tehdä heidän suojelemisekseen maailmalta ja maailman heiltä. En tiedä.

  Ylittämätön termi muuten: vanki on rikoseuraamusasiakas!!

  VastaaPoista
 81. katson maalaismaisemaa09 heinäkuuta, 2010 08:48

  No ei ainakaan tällä tyypillä nyt
  hullummin mene; toista kertaa naimisissa ja toinen lapsi tulossa.

  Olis muuten nuokin tapot jäänyt
  tekemättä, jos vaimo ei olisi ollut
  mukana. Pitihän sitä kunniaansa
  puolustaa..

  VastaaPoista
 82. " Varmaan näiden murhamiestenkin päät ovat yhtä sekaisin. "

  Sekaisin ovat. Åkerlundikaan ei muista mitään siitä, että hän teloitti kolme ihmistä. Reppana oli humalassa.

  VastaaPoista
 83. Uskon kyllä, että valtaosa ihmisistä tuntee pelon ja vihan tunteiden ohella myös myötätuntoa murhamiestä kohtaan, sillä kai nyt jokainen jo tietää, ettei kukaan ole syntyessään paha ja ettei kukaan ole varsinaisesti syyllinen mihinkään - kristillisen ja monien filosofisten etiikoidenkin mukaan. Myös tekijä on uhri, omankin etiikkani mukaan.

  Näin ollen kauheinkin teko voidaan aina selittää ulkoa juontuvaksi, jollon tekijä on vain välikäsi tapahtumille - kuin Juudas ns. kärsimyshistoriassa, syyllinen mutta syytön.

  Tätä taustaa vasten asettuu tietenkin vapausrangaistusten lyhyyskin, sillä ei rangaistus sinänsä muuta ihmistä, ainakaan hyvään suuntaan. Ihmiselle halutaan antaa vielä mahdollisuus, häneen halutaan uskoa.

  Se vaan, että mikä avuksi tilanteissa, joissa vankilasta on vapautumassa psykopaattinen murhamies, joka tappaa ja tekee ääritekoja kuin vaiston viemänä, voimatta kontrolloida itseään humalassa. Eikö tällaista käyttäytymistä voida mitenkään muka ennustaa asiantuntijalääkäreiden tekemillä terveystarkastuksilla ja testeillä, jolloin vapautuja olisi ainakin alkuun seurannassa ja sitoutunut olemaan kantamatta aseita mukanaan?

  VastaaPoista
 84. Minäkin katsoin aamuteeveetä ja totesin, että aseiden täyskielto ja tuomioiden pidennys ovatkin huonoja ratkaisuja.

  Tässä on paras ratkaisu: kieltolaki.

  Kielletään ja poistetaan alkoholi tästä maasta, niin suunnilleen kaikki väkivaltarikokset loppuvat.

  Kuka kannattaa?

  (PS. Silmiinkatsojoa - tarkennan: ennen aikojaan vapautettu väkivaltarikollinen tappaa Suomessa ihmisen joka vuosi.

  Toivottavasti ensi kerralla jonkin löperön maailmanparantajahumanistin sukulaisen.)

  VastaaPoista
 85. Tapani: "... Toivottavasti jonkun löperön maailmanparantajan sukulaisen."

  Tässä lauseessa paljastuu meidän kaikkien sisin; saa vaikka tappaa jos sille on syy. Tapanin esimerkissä opetuksena sellaiselle ihmiselle, jolla ei ole maailmanparannusmissionsa lisäksi muita funktioita elää.

  Oppisiko maailmanparantaja tästä mitä? Vaikka murhaamaan vihapäissään omaisensa murhaajan?

  VastaaPoista
 86. "Vanha Dna:n sopimus umpeutui, ja sanoin sen irti ja otin uuden samasta puljusta. Hinta puolittui roimasti (putosi 34 eurosta 13,90 euroon/kk ja nopeus vähintään tuplaantui."

  No niin, muistelen, että eräs vänkäsi vastaan, kun hänelle hintoja hain ja sanoin että halvemmallakin pääsee.

  "Lisäksi tämän tikun saa mihin tahansa koneeseen missä vaan, kun vanhaa mokkulaa ei saanut kuin niihin, joihin se oli liikkeessä asennettu."

  Heh heh heee - näinkö sinulle liikkeessä oli uskoteltu? Vetivät sinua pahasti nenästä, sen vanhan tikkusi kanssa. Sinula pitäis kylä ola joku ukko joka sinua hiukan viisaisi ja pitäisi puoliasi, etteivä liikkeissä sinua kokoajan älytä :)
  Ns. vanhat mokkulat sai myös ihan mihin koneeseen vain, missä vaan. No problemo!

  VastaaPoista
 87. "Minä en ole ketään murhannut, en raiskannut näillä käsilläni tai muilla ruumiini jäsenillä, mutta silti en tunne itseäni millään tavalla viattomaksi."

  On ilahduttavaa, että meillä on näin nykyaikanakin jeesuksia keskuudessamme. Mielelläni suon tämän roolin Valtolle, jolla on jo iin paljon muutakin murhetta ja ristiä kannettavanaan, mutta siitä huolimatta hän haluaa ottaa myös muiden taakkoja kantaakseen - uhriutuu. Nostan virtuaalihattua sinulle Valto. Kai kuulemme sinulta kohta saarnan "Sana viikonvaihteeksi" osuudessasi siitä mihin kaikkeen me ei-viattomat olaankaan taas syyllistytty? Ilo pois, leuka rintaan ja häpeämään vaan.

  VastaaPoista
 88. "Tästä Porvoon tapauksesta: en ole lukenut kaikkia sanomalehtiä, mutta niissä vähäisissä, joihin olen törmännyt, yksi asia on jäänyt mainitsematta.

  Tekijä oli mustalainen."

  Olet lukenut vain Erkon lehtiä, Hesaria ja Ilta-lehteä, niissähän suojataan kaikkia etnisiä kriminaaleja kuten mustalaisia.

  Niissä ei kerrota nimeä, eikä näytetä kuin sumennettu kuva. Aamulehdessä ja Ilta-Lehdessä on kuva ja nimi selkeästi esissä, niin kuin pitääkin.

  Yhtään liioittelematta voidaan sanoa, että jollain mustalaisporukasta on aina ase mukanaan. Olin tuossa taannoin Helsingin rautatieasemalla odottamassa junaa. Oli vastenmielistä katsoa veltosti lompsivia mustalaisia jatsareissaan ja pussihousuissaan. Hehän eivät minnekkään olleet junalla menossa kunhan vain maleksivat asemalla ja mölisivät. Samanlaista laumakäyttäytymistä ja velttoa maleksimista oli havaittavissa mustilla etnsisillä ystävillämme. Hyvä että pystyssä pysyivät kun oli niin notkeet polvet. Oikein pitää ihmetellä miksi he laumaantuvat juna-asemalle, vaikka eivät ole menossa minnekkään?

  VastaaPoista
 89. "Mielenkiintoinen vertailukohta on tämä kolmen nulikan riehuminen homokulkueessa. Kyllä nyt lakeja riittää ja tuomioita napsahtaa kovimman mukaan!

  Tämä epäsuhta jotenkin kammoksuttaa."

  Jep, heti oli Halosella ja Thorsilla lausunto annettavanaan, kun tehtiin "kaasuhyökkäys" (Voi helvetti mitä lehtien retoriikaa) homokulkueeseen. Ja tiesivät jo kertoa että rasistinen motiivi (juu juu). Lisäksi lehti oli löytänyt joltain natsisympatioita ja natsiYHTEYKSIÄ, kun joku ihannoi avoimesti Hitleriä. Voi kiesussentään.
  Halosella ja Thorsilla on varmaan molemmilla homo ja lesboyhteyksiä (Halonenhan on oikeasti lesbo, liitto pentin kanssa on vain hämäystä). Missä Halonen ja Thors ovat nyt kun manne teki taas rikoksen ja tappoi kolme valkoista heteromiestä? Missä lausunto? Ai ei kiinnota?

  VastaaPoista
 90. "No, Kuiske, tiesin kyllä, mutta ihmettelen tässäkin semantiikkaa, sanojen merkityksellä hämäämistä."

  Oletko koskaan ihmetellyt sanojen merkityksellä hämäämistä "yleisen asevelvollisuuden" kohdalla?

  Vai onko lauseeena ja sanottuna asian tilaa oikeammin kuvaava termi "vain miehiä koskeva puoliyleinen asevelvollisuus" liian vaikea?
  Mitä sanoo äidinkielen ammattilainen?

  VastaaPoista
 91. "Muutoinkaan en ole rangaistushenkinen, vaan pikemmin päinvastoin,"

  Kukkasiako sille Åkerlundille pitäisi viedä?

  Minusta mainittu Åkerlund on osoittanut olevansa yhteiskuntakevoton ja piittaamaton toisten ihmisten hengestä. Hän on nyt vienyt 4 ihmisen hengen - he eivät enään saa elää - joten mikä oikeus hänellä on enään elää? Koska Suomessa ei ole kuolemantuomiota, niin Åkerlund tulee sulkea kirjaimellisesti lopuksi elämäänsä vankilaan, jotta hän ei enään ikinä pääse ketään tappamaan.

  VastaaPoista
 92. Mm. Aamulehti uutisoi Porvoon tapauksesta ainakin kaksi päivää ilman mainintaa tekijän etnisestä alkuperästä.

  Vain appron edestä tiedotusoppia lukeneena tiedän, että maineikkaat lehtitalot eivät julkista ko. asiaa ennen kuin poliisi on vahvistanut tiedon.

  VastaaPoista
 93. Oikeusministeriön kriminaalipoliittisen osaston ylijohtaja Jarmo Littunen:

  "...jotkut, onneksi tavattoman harvat, elinkautisvangit uusivat henkirikoksensa."

  http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2010/07/ryyppaaminen_kaynnistaa_usein_vapautuvan_vangin_rikoskierteen_1820217.html

  VastaaPoista
 94. "Erkki Tuomioja sanoi TV-haastattelussaan hyvin todetessaan, että aseiden pito kotona pitää kieltää kaikilta meitlä. Lakiesitys on ollut tekeillä jo jonkin aikaa."

  Erkki Tuomioja on hyväuskoinen hölmö. Vaikka aseiden pito kotona kielletään kaikilta, niin ei se näitä mustalaisia ja muita kriminaaleja koske, sanoi laki mitä vaan.
  Kun Åkerlund oli suorittamassa ensimmäistä murhaansa, siis tappamassa vaimoaan, niin vaimon veljellä oli ase ja se saattoi pelastaa veljen ja kahden muun henkilön hengen jotka olivat asunnossa. Tällä veljellä oli aseenkatolupa ja luvallinen ase. Hän ampui itsepuolustukseksi. Entä jos hänellä ei olisi ollut asetta? Montako vainajaa olisi kenties tullut?

  "Saattaa olla, että mustalaisilla kuohahtaa väkivalta toisinaan helpommin, kuin muilla suomalaisilla, mutta kuumakalleja löytyy meistäkin."

  Toisinaan? Olisiko kuitenkin niin, että suhteellisesti mustalaisilla "kuohahtaa" (mielenkiintoinen, jotenkin ymmärtäväinen termi) useammin. Ja suhteellisesti he kulkevat useammin aseistettuna.
  Tuleeko mieleen viimeisen puolenvuoden ajalta milloin "meistä kuumakalleista" on joku syyllistynyt vastaavaan tekoon kuin Åkerlund tai Shkupolli?

  "Vaikka vankila ei ihmistä parantaisikaan, voisi todella ankara rangaistus monissa tapauksissa toimia ennaltaehkäisevänä pelotteena."

  Niin tai pitää heidät vain poissa kaduilta.

  "Sinne kaikki murhamiehet ja lasten hyväksikäyttäjät."

  Murhamiehetkö vain? Murhanaisille ja lasten hyväksikäyttäjille siirtolapuutarhamökki kaupungista?

  VastaaPoista
 95. "Vain appron edestä tiedotusoppia lukeneena tiedän, että maineikkaat lehtitalot eivät julkista ko. asiaa ennen kuin poliisi on vahvistanut tiedon."

  Maineikkaaseen Alma-Media -mediakonserniin (julkaisee mm. Aamulehteä ja Ilta-Lehteä) kuuluva Ilta-Lehti julkaisi heti Åkerlundin kuvan ja koko nimen.

  VastaaPoista
 96. "siinä oli myös mieltä ylentävä kuvaus teloituksesta, kissantaposta."

  Täyty sanoa, että järkyttää mitkä asia sinun mieltä ylentävät. Minä ehdotan Tiilikalle ja Mäelle samaa lääkettä kuin miten he kohtelivat kissaa. Se voisi ylentää mieltä.

  "Tiilikan kuvaus oli parempi, koska tässä oli motiivi mukana ja tekijänä lemmikkiään rakastava nainen."

  Rakastava? Halosella päähän tällaista rakastajaa.

  VastaaPoista
 97. En ala väittelemään siitä oliko heti ensimmäisessä Iltiksessä Porvoon ampumatapauksen jälkeen maininta tekijän etnisestä alkuperästä vai ei.

  Niin tai näin - nyt se on julkista tietoa ja sillä hyvä.

  Kuumakalleja on paljon sellaisissakin ihmisissä, jotka eivät koskaan tarttuisi aseeseen.

  Sellaisiin voi törmätä jo esim. lukemalla tämän ketjun tämänaamuisia viestejä :)

  VastaaPoista
 98. Oops, päivä onkin jo pitkällä...

  Lomalainen ei katso kelloa! :)

  VastaaPoista
 99. "Uskon kyllä, että valtaosa ihmisistä tuntee pelon ja vihan tunteiden ohella myös myötätuntoa murhamiestä kohtaan,"

  Minä en tunne myötätuntoa, en totta mooses. Hämmästelen myös niitä naisia, jotka kuvittelevat voivansa rakastaa nämä murhamiehet terveiksi. Ei tiettävästi ole vielä onnistunut.

  "ettei kukaan ole syntyessään paha"

  Kyllä näitä syntymäpahoja on.

  "Myös tekijä on uhri, omankin etiikkani mukaan."

  Voi jeesus sentään.

  "sillä ei rangaistus sinänsä muuta ihmistä, ainakaan hyvään suuntaan"

  Näitä syntymäpahoja ihmisiä ei voi muuttaa. heidät pitää pitää lukkojen takana, niin eivät pääse tekemään pahojaan ja tappamaan ihmisten ilmoille. Kuinka vaikea tätä faktaa on käsittää?

  "Ihmiselle halutaan antaa vielä mahdollisuus, häneen halutaan uskoa."

  Kauanko sinä haluat uskoa Åkerlundiin ja montako mahdollisuutta sinä haluat antaa hänelle tappaa ihmisiä, ennen kuin uskot? Jos haluat antaa mahdollisuuden, niin missä SINUN vastuusi on, jos Åkerlund tappaa taas?

  "Hoitoa ja terapiaa voisi silti näille psykopaateille antaa."

  Miksi? Tuo on juuri sitä hyysäystä, joka ei johda yhtään mihinkään.

  VastaaPoista
 100. PS. oikein naurattaa, kun jotkin kärvistelee lomilla näillä keleillä, kun voisivat olla viileesti töissä pitämässä tätä yhteiskuntaa pystyssä, niin kuin eräs pienyrittäjä tekee.

  VastaaPoista
 101. Paljon enemmän kuin vapautuneita elinkautisvankeja tai mustalaisia minä pelkään näitä netin anonyymejä mölisijöitä; niitä ei voi pistää minnekään, niistä ei pääse eroon, niitä ei pääse pakoon.

  Tulee ihan mieleen Soson pedon tapauksen puinti.

  VastaaPoista
 102. Eikös töissä tehdäkään töitä vaan kirjoitellaan nettiin?

  VastaaPoista
 103. ...Delilahin taannoinen oli mainio: miehet kun ajattelevat seksiä x kertaa tunnissa, se aika pois palkasta :)

  VastaaPoista
 104. Pienyrittäjä, joka siis maksaa palkan itselleen, voi tällaisen pienen tauon itselleen suoda. Tällaisen tauon aikana voi virkistäytyä ja pistää lyhyen kommentoimattomuus jakson jälkeen sarjan kannanottoja kesäloman ja kuumuuden höperöittämien henkilöiden kommentteihin.

  Työkin on nyt kylläkin kirjoittamista ja selvitystyötä, ei sen raskaampaa...

  VastaaPoista
 105. "...Delilahin taannoinen oli mainio: miehet kun ajattelevat seksiä x kertaa tunnissa, se aika pois palkasta :)"

  Miten tuo mitataan ja todetaan oikeudenmukaisesti? Kuka mittaa?

  VastaaPoista
 106. Jape,

  minä kysyin kirjallisesti jo aikaisemmin Dna:lta, ovatko kolme liittymääni (kaapeli, mokkula ja puhelin) varmaan ajan tasalla ja voisiko niistä tehdä jonkin kimppajutun, kun ne ovat niin kalliit. Vastaus oli, että ei voi tehdä mitään alennusjuttuja.

  Sitten minuun otti yhteyttä joku naismyyjä Dna:lta ja tarjosi pientä puhelualennusta, jos jatkan muutoksitta sitä kallista mokkulasopimustani eteenpäin, eli siis 34 eurona/kk. Sanoin, etten tee mitään puhelualennuksella, kun puhevammaisena en juurikaan soita. Nainen puhui minut kuitenkin ympäri, koska en jaksanut pitää puoliani silloin, ääni ei kulkenut. Lähetin kuitenkin perästä sähköpostikirjeen, jossa purin puhelimessa väkisinsolmitun jatkosopimuksen.

  Täällä paikallisessa pienessä konekaupassa oli Dna-myymäläpisteessä mukava mies, joka sanoi heti, että puretaanpas tämä vanha mokkulasopimus ja tehdään uusi, puolta halvempi ja nopeampi. Niin se kävi.

  VastaaPoista
 107. Viitaukseni kissantapon "mieltäylentävyyteen" oli tietenkin sarkasmia. Miten sinä, Jape, aina luet sanoja ikään kuin niillä olisi vain yksi kiinteä merkitystaso. Oikeastihan sanoilla on verkosto erilaisia pinnanalaisia merkityksiä.

  VastaaPoista
 108. Tuosta miesten seksin ajattelemisesta työssä semmoinen, että minusta tuntuu, että se pikemmin ryydittää ja nopeuttaa työntekoa. Siinähän ihminen on lievästi kiihtynyt ja adrenaliini virtaa suonia ja aivosoluja virkistäen.

  Se vaan, että ajatteleekohan mies aina seksiä, kun näkee kenet tahansa naisen, jota katselee muka mietteissään? Voisiko olla niin, että jos nainen vaikka pyllistää alalaatikolla, niin mies ei muka ajattelisi seksiä?

  VastaaPoista
 109. Teksti on niin kuin se kirjoitetaan Iines.
  On hämmentävää, että tekstiin muka liittyisi mahdollisuus tulkintaan ja siihen, että selkeä tekstin merkitsevyys voitaisiin jälkeenpäin selittää ihan päinvastaiseksi. Vastalause! Ei voida. Jos kirjoittaa että "paska haisee pahalle", niin eikö se sitten haise pahalle? Onko mahdollista, että kirjoittamalla "paska haisee pahalle" tarkoittakin, että paska haisee hyvälle, ruusuvedelle suorastaan?
  Ei mielestäni.

  Eli joka kirjoittaa mielensä ylentyneen kissantappo tai seinäänheitto/kuristusjutusta hyväksyy tai jopa ihannoi eläinrääkkäystä, kun mieli niin ylentyi.
  Ihan tässä jää hämmästyksestä ihmetteleään ihmisten arvoja ja moraalia.

  PS. Nettiyhteysasiassa minä suosittelin sinua luopumaan kiinteästä ADSL-liittymästä ja ottamaan vain mokkulan, jonka voi siirtää koneesta toiseen. Samalla saisit rinnakkaisliittymän kännykääsi, jolla voisit selailla nettiä metsässä ja niityllä. Tämä oli ehdotukseni ydin. Kuitenkin, jos olet nyt tyytyväinen, niin asiat on hyvin.

  VastaaPoista
 110. Voisiko olla niin, että jos nainen vaikka pyllistää alalaatikolla, niin mies ei muka ajattelisi seksiä?

  Riippuu kokonaiskuvasta. Esim. pyllyn ja uuman suhteesta jne.

  VastaaPoista
 111. Minun on pakko täydentäen korjata tässä välissä yksi kauhea asiavirhe, jonka sanoin Elina Tiilikan romaanin maksullisesta naisesta. Nimittäin ei hän sieluaan myynyt, vaan ruumistaan.

  Hän luuli, ettei siinä ole mukana kuin ruumis ja että ruumista voi käyttää ilman sisintä, sielua, miten haluatte. Kuitenkin - siinä oli kaiken aikaa mukana myös sisin, tahtomatta ja tiedostamatta, ja tämä aiheutti murtumisen, kissantapon, hiljaisen heräämisen.

  Muista asioista myöhemmin, nyt on mentävä niitylle aurinkoon ja käytävä uimassa.

  VastaaPoista
 112. Mielenkiintoisia "oikeutuksia" ja perusteluja eläinrääkkäykseen ja kissantappoon. Prostituoiduksi ryhtyminen oli Elina Tiilikan oma valinta. Kissa oli siihen syytön. Jos Tiillikka oman valintansa seurauksena murtuu ja herää niin hittoako sitä kissalle kostaa, omaa valintaa. Oma valinta, oma vastuu.

  VastaaPoista
 113. Se, kun ihminen alkaa myydä itseään (vaikka sitten maalaistytöntylleröinen niin kuin ko. tapauksessa tai esim. opiskelija vuokranmaksuksi) kertoo siitä kuinka pihalla ihminen on.

  Ihminen on kokonaisuus eikä seksipalvelujen myyminen voi olla vaikuttamatta psyykeen.

  E. T:n tunne-elämä ei ollut kehittynyt täyteen mittaansa - jäljet johtavat taas sylttytehtaalle eli kotioloihin.

  Kukaan eheä ihminen ei myy kehoaan.

  Harva viitsii satunnaisia seksisuhteitakaan määräänsä enempää vaikka niissä ei raha vaihdakaan omistajaa - ohueksi jää kontakti ja sisin tyhjäksi jos vain genitaalit kohtaavat.

  Ihminen ansaitsee enemmän.

  VastaaPoista
 114. En halunnut esittää oikeutuksia enkä oikeastaan perustelujakaan kissantappoon, Jape, sillä kohtauksen lukeminen järkytti minua.

  Niin kirjassa kuitenkin vain kävi, ja oman rakkaan lemmikin tappo nimenomaan kertoo sen, miten lujille ja ääritilanteisiin voi joutua.

  Näissä tilanteissa ei ole muuta logiikkaa kuin se, että ihminenhän kiduttaa itseään muiden sijasta tappamalla ja kuristamalla jotakin omaa, tässä oman kisunsa, kääntämällä vihan itseensä. Joku muu olisi mennyt ulos ja tappanut ulkopuolisen.

  Minusta osoittaa jonkinasteista eetosta panna itsensä kärsimään sen sijaan, että ulkoistaisi kärsimyksen kauemmas itsestään. Tästä syntyi kirjan tragiikka. Nainen rankaisi itse itseään.

  VastaaPoista
 115. Se, kun ihminen alkaa myydä itseään (vaikka sitten maalaistytöntylleröinen niin kuin ko. tapauksessa tai esim. opiskelija vuokranmaksuksi) kertoo siitä kuinka pihalla ihminen on.

  Kuinka pihalla ihminen on, kun häntä myydään. Äitini oli viimeisiä Pohjois-Pohjanmaan huutolaislapsia. Hän teki talollisen tyttärien kotiläksyt ja lähti rippikoulunkäytyään etelään.

  VastaaPoista
 116. Miten se on itsensä kiduttamista ja rankaisua kun pisti toisen, ei itseään, kärsimään.

  Kissaahan siinä kurisitettiin, eikä sitä kaulaa, joka olisi ollut sitä "kärsijää" lähinnä ja jonka kuristaminen olisi konkreettisestisi osunut tähän "kärsijään". Nyt kissasta tehtiin sijaiskärsijä ja jotenkin kumman tavalla täältä löytyy ymmärtäjää ja selittäjää tämänkin asian vastuun siirtämisessä tekijästä ulos. Vikaa on kodissa, vika on yhteiskunnassa, yhteiskunta ei tarjonnut ET:lle mitään muuta mahdollisuutta kuin ryhtyä prostituoiduksi, ET:llä ei ollut mitään tapaa irtautua asiasta mutta kissa sattui siihen käsille ja sai menettää henkensä. Tässä on jotain niin mystistä naisen logiikaa, että eihän tätä ymmärrä vanha erkkikään.

  Ihan tulee mieleen eräs nainen johon piti tutustua, mutta jäi sikseen kun oli niin outo häröilijä. Ensin olisi pitänyt naisen mukaan puhdistautua ja hakea suolihuuhtelupussia ja detox juomia luonnontuotekaupasta sekä tehdä jotain rituaaleja ennen kuin olisi voitu tavata livenä. Tuollakin naisella oli gurunaan joku intialainen satva - jeezus kuinka pöllöjä tapauksia sitä on. No se siitä ja loput kirjeessä.

  VastaaPoista
 117. Kamala tapaus, se kissantappo.

  Ikään kuin E. T. olisi syvässä itsevihassaan halunnut ottaa itseltään pois sen, mitä eniten rakasti. Ei kokenut olevansa sen arvoinen.

  Penninväärttiä spekulointia traagisen tapauksen äärellä.

  Pisteet siitä, että hän ei jättänyt kirjassaan kertomatta asiasta.

  VastaaPoista
 118. Tiedä sitten kumpaa pitäisi sääliä enemmän - seksipalvelun myyjää vai ostajaa.

  Mahtaa se olla miehelle mieltäylentävä kokemus mennä avaamaan lompsaansa naiselle, jonka päällä tietää kaikkien niiden resuisten ja likaisten ja ties millaisten miesten maanneen, keille ei ole irronnut luomumenetelmällä.

  Kuulemma muunkinlaiset miehet käyvät maksullisissa; yllättävää.

  He kun saisivat jos viitsisivät lähteä baanalle ja vinkkaisivat hiukan silmää.

  Oma vaivannäkönsä toki siinäkin.

  Viikonloppuja!

  VastaaPoista
 119. En tiedä, miten saisin sinut vähän eläytymään Jape. Sanon vain, että suurin kärsimys ei aina ole itsensä vahingoittaminen, vaan surun ja tuskan tuottaminen itselle voi olla suurempaa. Kärsimys on asia, joka jää, kun ei poista itseään.

  VastaaPoista
 120. Huutolaisen asema on ollut tietenkin järkyttävä häpeätahra historiassa monestakin syystä. Ihmiskauppaahan se oli, talot ostivat halpaa työvoimaa, köyhät keinotteluvälineen, sillä lapsi saattoi irrota hyvinkin pienellä summalla ja lapsella saattoi ansaita.

  Seksin myynti on kuitenkin mielestäni eri sarjassa, koska se on vapaaehtoista. En siis puhuisi samana päivänä todellisesta järkyttävästä ihmiskaupasta kuin oman lihansa myynnistä setelinkuvat silmissä. Kenenkään ei ole pakko myydä itseään missään oloissa tai tilanteissa, ellei sitten joku vahvempi pakota.

  En kuitenkaan ajattele, että seksin myyjä on ns. pihalla, sillä toiminta on alkuvaiheessaan hyvin loogista ja perusteltua, hallittuakin. Se vaan, että eihän homma koossa pysy, nainen ei pysty hanskaamaan itseään pitkän päälle tässä työssä. Sisintä ei voi potkaista aktien ajaksi syrjään, sillä aivot ja tunteet käyvät koko ajan.

  Minusta miesten pitäisi lukea tuo Tiilikan kirja, koska siinä kuvataan hyvin paljaasti ja riisutusti se, mitä nainen tuntee seksityötä tehdessään. karisisivat turhat luulot seksityöläisten poikkeuksellisesta himokkuudesta. Yksi pano merkitsee naiselle sähkölaskun maksamista ja kunnon ateriaa + kaupassakäyntiä sen päälle, ei nautintoa tai orgasmia, joka harvoin tuossa työssä kirjan mukaan oikeasti tulee.

  VastaaPoista
 121. Nyt täytyy taas ihmetellen todeta että tuossa Iineksen kommentissa toinen ja kolmas kappale on rautaista asiaa.

  Neljäs kappale taas lyö toista kappaletta korville. Kenenkään ei ole pakko ryhtyä prostituoiduksi ellei joku toinen pakottamalla pakota. Tiilikkaa ei ainkaan pakotettu eikä kait yleisesti muitakaan suomalaisia prostituoituja. Miksi siis miesten pitäisi ajatella mitään sähkölaskuja ja kaupassa käytiä? Ainahan on muut keinot hoitaa nuo kuin prsotituoiduksi ryhtyminen. Vai miten miehet ne hoitavat? Heillähän ei käytännössä ole mahdollisuutta (kuin marginaalisesti) ryhtyä prostituoiduksi, kun ei ole kysyntää.

  Miksi miesten yleisesti pitäisi tunteä, mitä vapaaehtoisesti prostituoiduksi ryhtynyt tuntee? Onko tässä joku kollektiivinen syyllistämiskoukku taas takana vai mikä? Minä olen ennemminkin kiinnostunut miten Tiilikka (et al) hoitavat velvoitteensa yhteiskunalle, eli maksoivatko verot ja miksi eivät maksa.

  VastaaPoista
 122. Tarkoitin pakottamisella lähinnä lapsiprostituioituja ja köyhien maiden ihmiskauppaa, jossa toiminta on organisoitua ja naisia pakotetaan työhön.

  Noista veroista olen aina sanonut, että työ tulee saattaa veronalaiseksi. Niin kauan kun summa piilotetaan käsilaukkuun tai tyynyn alle kokonaan, minä syytän naisia välistävetämisestä ja yhteiskuntavastuuttomuudesta.

  VastaaPoista
 123. Minusta naiset seksityötä tehdessään voisivat miettiä, miltä siitä mieheestä tuntuu, joka puolen tunnin sessiosta maksaa 120 - 150 € eli kahden työpäivän nettopalkan. Ja paljonko nainen siis tekee "työtä" - sen puolituntia. Miettiikö nainen, että nyt tuolta jää sähkölasku maksamatta, ei saa kunnoin ateriaa ja ei pääse kauppaankaan kun vein tällä "työsuorituksella" poloisen rahat?

  VastaaPoista
 124. ...lapsella saattoi ansaita.

  Tänään iltapäivällä tuli joku lapsuuden historiasta Suomessa kertova dokumentti, ja siinä kerrottiin, että joskus joku hyväsydäminen talollinen saattoi ottaa lapsen ilmaiseksi.

  VastaaPoista
 125. Miettiikö nainen, että nyt tuolta jää sähkölasku maksamatta, ei saa kunnoin ateriaa ja ei pääse kauppaankaan kun vein tällä "työsuorituksella" poloisen rahat?

  Pitäiskö siis miettiä? Eiks se mies mieti ite? V*tt* Jape sä oot tyhmä. Sanon tämän miehenä.

  VastaaPoista
 126. "Sanon tämän miehenä."

  Valehtelet. Ei noin v*tun tyhmä pässi voi olla mies.

  Sinulla, ämmä, on vieläpä kovin valikoiva katse noissa silmissäsi, kun ne vaeltaa ihan minne sattuu. Kun Iines kehoitti miehiä lukemaan jonkun prostun kirjan tietääksemme miltä prostusta tuntuu, niin sinä olit hiljaa kusi sukassa, niin kuin kunnon siskon kuuluukin. Häpeä vosu.

  VastaaPoista
 127. Katson silmiin: "siinä kerrottiin, että joskus joku hyväsydäminen talollinen saattoi ottaa lapsen ilmaiseksi."

  Oletko sinä "ottanut" lapsen ilmaiseksi?

  VastaaPoista
 128. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 129. Mikset sä Jape sanonut, että k*rvän tyhmä uuhi?

  VastaaPoista
 130. Oletko sinä "ottanut" lapsen ilmaiseksi?

  Olen saanut kaksi tytärtä.

  VastaaPoista
 131. Oletko sinä "ottanut" lapsen ilmaiseksi vosu?

  Ymmärrätkö kysymystä vosu?

  VastaaPoista
 132. Kaada itsellesi vain betauros.

  VastaaPoista
 133. Jokos te lopetitte vosuttelun ja uuhittelun?

  Kiva.

  Pitäisikin avata keskustelu, jossa koetetaan nimitellä ja haukkua muita mahdollisimman persoonallisesti ja perinteitä murtaen, uusia nimikkeitä tuoden. Uuhi on aika hyvä, vosu vähän kulunut.

  VastaaPoista
 134. Katson synonyymi sanakirjaa09 heinäkuuta, 2010 21:32

  Oot helppo kuin ovikello.

  VastaaPoista
 135. katson sanojen väliä09 heinäkuuta, 2010 21:40

  Sä oot kävelevä yhdys sana virhe, synonyymi sanakirja.

  VastaaPoista
 136. Pitikö heti ottaa maahan muutto kriittiset tähän?

  VastaaPoista
 137. Siis tää on hyvä juutuupivideo. Valottaa ongelman paikallisempaa puolta. Ei mene kellään hyvin nykyään.

  VastaaPoista
 138. Tulipas testattua tuubissa samalla uusi nettitikkuni. Sillähän pystyy katsomaan sujuvasti videoita!

  Tuo Haaman oli uusi tuttavuus, kerrassaan mainio esitys, antaisin kiitettävän eläytymisestä ja varsinkin puheen tauotuksesta juuri ratkaisevissa kohdissa. Paikallisväri tuntui aidolta ja puvustus oli kuin draamakurssiltani. Hieno!

  VastaaPoista
 139. No nyt sua ei vähään aikaan nähä täällä kun alat katsomaan klipsejä.

  VastaaPoista
 140. Tätähän tämä on, kun kaiken maailman mielenterveyskuntoutujat päästetään vapaile markkinoille temumaan. Niin kuin tämä kiero- mutta kiiluvasilmäinen lasten "ottaja" lortto. Valkotakkiset MIEHET vain heti perään ja hampuusi kiinni. Riskit pois markkinoilta: kunnolla rauhoittavaa lääkettä ja pehmeään huoneeseen.

  VastaaPoista
 141. Mikä sua Jape vaivaa?

  VastaaPoista
 142. Mietippä ite. Etkä sinä mikään silmiin katsoja ole, vaan pelokas pikkupoika joka katselee varpaisiin.

  VastaaPoista
 143. Älä poika projisoi.

  VastaaPoista
 144. "Kehittymättömien" aivojen tuotantoa on nihilistinen ajatus kaikkivoipaisuudesta. Sairaat ja rammat pysyköön pois tieltä ja ruumiit kannettakoon syrjään kun "tosimiehet" kamppailevat elintilastaan ja ajatusmalleistaan.

  "Hyväntekeväisyys ei johda mihinkään. Köyhiä (luusereita) on aina ollut ja tulee aina olemaan jatkuvasta ja lisääntyvästä hyväntekeväisyydestä huolimatta."

  "Koko maailmaa pyörittävä voima, usko aineellisen runsauden tuomaan onneen, on kupla. Elämän paradoksi on on siinä että vain rikkauden kokenut voi sen ymmärtää ja havaita."

  Epäilenpä kuitenkin että siviilisaatiota kannetteleva voima on hyväntahtoisuus itseään ja kanssaihmisiään kohtaan.

  ® Tuntema Ton

  VastaaPoista
 145. Kaunista aamua! Nyt on se aika kesästä - oletteko huomanneet taitoshetken? - jolloin linnut hiljenevät ja korkein nousuhetki kääntyy täyteen kypsyyteen.

  Kukat ovat raskaita ja runsaita, kaikki on täyteläistä ja täynnä, vesisaavitkin sateen alla lämpimässä paisteessa, kypsempää ja täydempää ei voi olla enää. On kuin olisi itsekin luonnossa kiinni, sulautuisi ilmaan ja veteen ja kaikkeen vihreään ja runsaaseen. Voi mennä paitasillaan ja paljain jaloin ulos eikä lempeämpää oloa ole. Elementit yhtyvät, maa ja vesi kantavat samaa lämpöä, ainakin iholla tuntuu niin. Voisi itsekin muuttua puuksi ja juoda sadetta ja työntää sitten kukat itsestään kiitokseksi kaikesta.

  VastaaPoista
 146. Tuo oli kesäaamuonnellisen runollista!

  Yritän kuvitella kesäpäivää meren rannalla.

  Ilmalämpöpumput kilpaa surisevat naapurin poikien mopojen, ruohonleikkureiden, vesijettiskiidujen, perämoottoreiden ja mönkijöiden kanssa. Kananmunat paistetaan auton konepellillä.

  Pikkulinnut aina välillä lurauttavat, kunnes varis vaientaa ne tylyllä turrrphakhii-huudollaan.

  Kevätjäiltä kadonnut pilkkijä liplattelee ja kupluttelee rannassa

  Kolkytkahdeksan astetta lämmintä.

  Meri vilvoittaa.

  VastaaPoista
 147. No jospa vähän jatkan kesämökkielämän tosikuvausta.

  Yksi naapuri kaivaa eräänä pimeänä syysyönä metrin levyisen saviojan sinun rinteesi alapuolelle tuhoten kaivonedustasi apila-päivänkakkarakedon ja kulkutiesi, koska hänen tieoikeuteensa kuuluva väylä nyt sattuu ulottumaan sinunkin maillesi.

  Pappi, joka on rantarajanaapurisi, pöllii talvihämärissä maillesi kaatuneet talvimyrskyn jälkeisen ikihongat saunapuikseen, vain kannot jäävät kun omistaja keväällä ihmettelee, missä helvetissä muu osa puuta on - en tiennyt rajaa sanoo pappi huolimatta maassa tököttävästä oranssinpunaisesta rajapaalusta.

  Ystävättäresi juoppo mies kilauttaa lukitsemattomasta liiteristäsi ruohonleikkurin bensat mopoonsa, jotta pääsee baariin kaljalle.

  Lähin rajanaapurisi pystyttää kolminkertaisen piikkilanka-aidan pihasi kaunistukseksi, koska sinulla on hikisiä villasukkia noutava koira. Jo loppui sukkien varastelu, perkl!

  Ja ilmalämpöpumppu kaunistaa täälläkin naapurin hirsimökkiä kuin valtaisa irtoamaisillaan oleva syylä. Vesiskootterien jyystö on väliin helvetillistä. Toisaalta ei tarvitse missään oloissa harkita itsensä viiltelyä tai muuta itsekidutusta, menee vain rantsuun orientoituneena kaislojen suhinaan, niin siinä se on.

  VastaaPoista
 148. Soita Iines Karpolle, saadaan paska pappi ja muut epäkelvot kuriin ja tuomiolle.

  Minä lähden kuvaamaan, voi vai olla liian kuuma. Pomo nimittäin palkitsi: alkoi eilen iltapäivällä viikon työntekijällä (allekirjoittanut) kahden päivän kesäloma. Olisin toivonut lisäksi mansikoita ja shampanjaa, niin kuin muut tuntuvat saavan. Ei tullut tällä kertaa...

  VastaaPoista
 149. Kuritus ja tuomitseminen eivät oikein tehoa.

  Rangaistukset (esim. vankilatuomio) eivät yleensä muuta ihmistä. Sitä narsistia (joita vankiloissa istujista on - tutkitusti -vähintään puolet), joka luulee olevansa maailman napa ja toimii sen mukaan; kuin kaikkivaltias diktaattori, jonka sydämen kohdalla on tyhjä kolo.

  "Paranna itsesi. Silloin maailmassa on yksi hulttio vähemmän."

  Luotan siihen, että tätä viestiä ei kukaan tulkitse niin, että kannatan vankilatuomioiden poistamista.

  VastaaPoista
 150. ps. Iines: mihinkähän järeisiin toimiin pitäisi ryhtyä, kun naapurin pikkukoira käy silloin tällöin parvekkeellani jättämässä pikkupikkuläjän?! :)

  Se tulee iloisena puisen köynnössäleikön läpi - ainoa väliseinä - rapsuteltavaksi. Sisälle se ei pääse vaikka nätisti pyytää, joten hyväkäs käy sitten omia aikojaan tarpeillaan...

  VastaaPoista
 151. Jaa Karpolle?

  Miksi ihmeessä, minähän olen mestarineuvottelija. Tein papille tiettäväksi sen, missä tontin raja kulkee, ja ruustinna tarjosi vielä valmiiksi pilkottuja puita korvaukseksi. En ottanut mitään, sillä minulla on puuta yli tarpeen, siitä ei ollut kyse. Minua vaan ihmetytti kokonaisten puiden häviäminen, ja halusin ottaa selvän, mistä se johtui, onko joku niin röyhkeä, että jättää kannot näkyviin, mutta vie rungot. Minulla oli nimittäin huuli kauan pyöreänä, kun mietin, missä loppusosa puuta on.

  Kuiske, en osaa sanoa, miten ei-toivotut kakkijat karkotetaan, mutta minusta sen ei pitäisi olla sinun vaan koiranomistajan ongelma. On tietenkin niin, että annat karvaturrille ehkä väärää viestiä, kun rapsuttelet sitä, mutta et hyväksy sitä, että se luottaa sinuun niin, että uskaltaa antaa sinulle kakkalahjan.

  VastaaPoista
 152. Koirien sielunelämää tuntematta olen ajatellut niin, että se lahjoitus on pettymyksenosoitus kun rapsuttelija ei ole paikalla :(

  Hullumaista sekoittaa aina ulkopuolisia tahoja pikkuasioihin.

  Hamassa nuoruudessani asuimme silloisen avomieheni kanssa kerrostalossa, jossa meille oli langennut edellisen asukkaan perintönä väärä kylmävaraston "koppi".

  Kopit olivat menneet ristiin; parin oven päässä oli meidän oikea koppimme.

  Jostakin syystä naapuri halusi saada oman koppinsa käyttöön. Eikä siinä mitään - olisi tullut vaan soittamaan ovikelloa ja perunasäkki ja pari mehupulloa olisivat sutjakkaan vaihtaneet osoitetta oikeaan koppiin.

  Vaan ei! Miesparka oli kävellyt puoli kilometriä tiedottaakseen suuresta epäkohdasta talonmiehelle, joka sitten soitti asiasta. Nauroin hänelle puhelimessa, että eikö asia olisi ollut helpompi hoitaa niin että olisi ottanut viisi askelta ja soittanut ovikelloa?!

  Normaaliin sosiaaliseen kanssakäymiseen kykenemättämät ihmiset (tämä oli silloin about nelikymppinen yksineläjä mies, kulki aina naama alas päin ja varoi katsomasta päin ettei olisi tarvinnut tervehtiä) ovat hämmentäviä.

  VastaaPoista
 153. Paljon mahdollista, että kyseessä olisi kuitenkin ehkä koiran mielenosoitus.

  Toisaalta arvelen niinkin, että eläin ei tajua kakkaansa epämiellyttäväksi asiaksi, vaan moni lemmikki hakee hyvinkin tarkasti kakkapaikkansa ennen kuin hyväksyy sen. Tällöin se luottaa kakkapaikkaan, niin että viholinen luonnosta ei iske siihen herkällä hetkellä. Koirahan myös pyörii kauan, ennen kuin kakkaa tai menee makuulle. Näin se kuulemma varmistaa, ettei alla ole vaikka käärmeitä, siis mitään uhkaa.

  Yksi mahdollisuus on tietenkin se, ettei sen omistaja vie sitä tarpeeksi pitkälle, sillä koira ei mielellään kakkaa kotikulmille, ei edes kotitalonsa nurkillekaan.

  Mutta nyt: laiturille!

  VastaaPoista
 154. Mutta minunpa mökkini on metsän rannalla (entisen tosin, nykyisten risukoiden); ei hurise ainakaan vesiskootterit, ja milloin harvesteri sattuu viimeisiä puita silpomaan, ne eivät kauaa paikalla tarvitse rymistellä.

  Entäs jos vankilasta vapautuville tarjottaisiin palkinnoksi hyvin suoritetusta "palveluksesta" kaukaa ahvenrikkaan salolammen rannalta suonlaitatontti, katiskat, verkot, onget, kuokka, kirves, vähän leivänjuurta ja jauhoja ja sanottaisiin, että siinnon, alapa eleskellä!

  Eihän siitä tietenkään mitään tulisi, kunhan hellepäivänä vitsailen kun tätä samaa kriminelliä ongelmaa viisaammatkin miettivät mm. Kemppisellä.

  VastaaPoista
 155. Huh, huh, Iines, tuohon ei minun mielikuvitukseni yltänyt.

  Kaikkien pikkujärvien rannalla asustelee kesäasukki(tai monta), joka päivittäin virittää lukemattomien verkkojen sarjan pitkin poikin yli koko järven.

  Omistaa kahdeksan sähkösyöppöä pakastinta, joissa toista tonnia pakastettua haukea ja ahventa, vanhin vuosikerta mallia 1984. Pienemmistä osan vie naapureille ja sukulaisille muovikassissa lahjaksi.

  Illalla muljauttelee yhdessä muijansa kanssa kauniita suden silmiään, ottaa saunan terassilla karvahatun pois päästään, syö pyyhe päällään, tai ilman, kiukaalla käristettyä campingia ja juo Tallinnasta tuomaansa lämmintä kaljaa.

  Meren rannalla on se rantoja haulikon kanssa partioiva, murtaen puhuva, saatanan rikas, eläkkeellä oleva hallituksen puheenjohtaja: "Pärkkele, minun kalat- pam, pam"!

  VastaaPoista
 156. Valto: "Tässä lauseessa paljastuu meidän kaikkien sisin; saa vaikka tappaa jos sille on syy."

  Suomen armeijan reserviläisenä olen valallani sitoutunut tappamaan jokaisen maahan hyökkääjän.

  Toisaalta olen niin idealistinen, että haluaisin liittyä maailmanlaajuiseen pasifistiseen rintamaan, jossa jokainen kieltäytyy tappamasta ketään missään olosuhteissa.

  Toisaalta olen niin realistinen, että liityn siihen vasta sitten, kun siihen on liittynyt 75 % mm. USAn, Venäjän ja Kiinan kansalaisista sekä 90 % muslimeista.

  (Se lauseeni oli muuten huumoria - viittasin Halla-ahon kuuluun lauseeseen, josta vihernaiset vaativat tämän päätä vadille.)

  VastaaPoista
 157. Kertailin sotilasvalaa wikipediasta ja jokaisen tappaminen oli siitä minulta visusti piilossa.

  Eikö muutaman pamauttaminen riittäisi, tai jos on huono päivä, vain sinne päin sohlottaminen ja laukaiseminen?

  Suuri suomalainen Paavo Nurmi arvosti sotilasvalan oikeasti niin korkealle, että kieltäytyi sitä tekemästä.

  Sanoi siinä luvattavan niin isoja asioita, ettei ole varma pystyykö niitä pitämään, eikä ikinä lupaa mitään, mitä ei myös toteuta.

  VastaaPoista
 158. Valoista muistan vain partiolaisen valan, joka vannottiin kirkon alttarilla, kasvokkain jumalanpalvelusyleisöön.

  Jäi ehkä siksi mieleen, että tietämättäni fuskasin. Minulla oli kuulemma ollut vain kaksi sormea pystyssä ohimolla ja maha pystyssä, kun piti olla kolme sormea lipassa ja leuka korkealla. Niin oli neuvottu ja näin luvattiin:

  "Tahdon rakastaa Jumalaani ja lähimmäistäni,
  isänmaatani ja ihmiskuntaa,
  toteuttaen elämässäni partioihanteita
  .

  Sotilasasioista kannatan korkeintaan sinnepäin sohlottamista. Muutoin olen pasifisti ja jos olisin mies, olisin silti luultavasti käynyt armeijan, koska en kannata missään asiassa ehdottomuutta.

  VastaaPoista
 159. Tapani, siis nimenomaan meissä jokaisessa asuu se jokin joka antaa luvan tappaa jos sille perustelut löytyvät, tai päässä muuten viirahtaa. Riippumatta siitä, mitä joku halla-aho on sanonut. Sitäpaitsi olen kuullut ja lukenut tälle iälle paljon täsmällisempiäkin aforismeja aiheesta ja ihan muualta, kuin paskalehtien lööpeistä.

  Suomen armeijalle annetut lupaukset olisi oikeastaan syytä unohtaa, sillä nythän meidän EU:n kansalaisina on puolustettava 27 maata samoin kriteerein. (Olemmehan lojaaleja NATO:lle?)

  Sotilasvalan alku voisikin kuulua: "Lupaan täten kuolla vähintään 27 kertaa jos vainolainen ...stä päin pisteaitamme ylitse luvatta könyää..."

  Ardn Pekurisen tapaisia periaatteen sällejä harva meistä kuitenkaan on, vaikka suurempana ihmisenä minä häntä pidän kuin sellaista, joka prosentein laskee, kenen joukoissa kannattaa seistä.

  Sotilasvalasta en itse muista enää yhtään mitään (1978), mutta rauhanajan kertauksista kieltäydyin viimeisimmämn typerehtelyn jälkeen Kittilän hangilla keväällä v. 1988. Palautin siis sotilaspassini Valtion kassakaappiin vaarattomampana tosin kuin Tiitiäisen listan ja sen kyllä saa sieltä kuka vain hankkia haltuunsa jos kiinnostaa.

  Toisaalta taidetaan Tapanin kanssa olla jo sen verran harmaapartoja, että huoletta voidaan uhitella ihan millä periaatteella hyvänsä aseisiin kun meitä ei enää kelpuutettaisi kuiteskaan.

  Nuorissa esiintyvä ja lisääntyvä, ja meidän vanhempien laajasti kannattama pasifismi sen sijaan tulisi olemaan aina vaarallista Valtion mielestä. Siihen luultavasti tartuttaisiin ankaralla kädellä.

  Ollaanhan jo nyt huolissaan siitä, kun melkoinen osa varusmiehistä käy vain kääntymässä kasarmien porttien sisäpuolella.

  Ja tätä ajatellen olen itse vielä vanhanakin potentiaalinen vaara "puolustusvoimien" mielestä sillä voinhan aika monen pienen päähän syöttää pasifismin siementä itämään kun itsellänikin on niin monta alaikäistä ja ukitettavia saman verran heidän kaveripiirinsä mukaan lukien. (Jos niille töille tästä vielä alan, kuten olen suunnitellut)

  VastaaPoista
 160. Niin, ja nämähän ovat sellaisia teoreettisia meille keski-ikäislle ukoille, joille ei kai rintamille nykyäänkään rakeneta omia invalidikaistoja.

  Me kehittelemme tarpeen vaatiessa niitä: "Tiedä poikani, niin kaunis on kuolta, kun aurinko paistaa!"

  VastaaPoista
 161. SOTILASVALA

  Minä lupaan ja vakuutan kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä olevani Suomen valtakunnan luotettava ja uskollinen kansalainen.

  Tahdon palvella maatani rehellisesti sekä parhaan kykyni mukaan etsiä ja edistää sen hyötyä ja parasta.
  Minä tahdon kaikkialla ja kaikissa tilanteissa, rauhan ja sodan aikana puolustaa isänmaani koskemattomuutta, sen laillista yhteiskuntajärjestystä sekä valtakunnan laillista esivaltaa.

  Jos havaitsen tai saan tietää jotakin olevan tekeillä laillisen esivallan kukistamiseksi tahi maan yhteiskuntajärjestyksen kumoamiseksi, tahdon sen viipymättä viranomaisille ilmoittaa.

  Joukkoa, johon kuulun, sekä paikkaani siinä, en jätä missään tilanteessa, vaan niin kauan kuin minussa voimia on, suoritan saamani tehtävän loppuun.

  Lupaan käyttäytyä kunnollisesti ja miehekkäästi, totella esimiehiäni, noudattaa lakeja ja asetuksia sekä säilyttää hyvin minulle uskotut palvelussalaisuudet.

  Tahdon myös asetovereitani kohtaan olla suora ja auttavainen. Milloinkaan en sukulaisuuden, ystävyyden, kateuden, vihan tai pelon vuoksi enkä myöskään lahjain tahi muun syyn tähden toimi vastoin palvelusvelvollisuuttani.

  Jos minut asetetaan esimiesasemaan, tahdon olla alaisiani kohtaan oikeudenmukainen, pitää huolta heidän hyvinvoinnistaan, hankkia tietoja heidän toiveistaan, olla heidän neuvonantajanaan ja ohjaajanaan sekä omasta puolestani pyrkiä olemaan heille hyvänä ja kannustavana esimerkkinä.

  Kaiken tämän minä tahdon kunniani ja omantuntoni mukaan täyttää.

  -----------------------

  En nyt enää muista, oliko se Kuhmossa eräänä kuumana kesäpäivänä kauan sitten vannomani valan sananmuoto juuri tuo, varmaankin.

  Siinä on tämä kohta "...niin kauan kuin minussa voimia on, suoritan saamani tehtävän loppuun", joka voi velvoittaa tappamaan kaikki viholliset, jos tehtävä eli käsky on vaikkapa "Tuhotkaa hyökkäävä vihollinen".

  En muista olenko täällä maininnut, että minulla on kaapissa Ukkopekka eli Pystykorva mallia 39. Järeä ja tarkka peli. Ja vapaaehtoista maanpuolustustakin on tullut harrastetuksi, ainakin nimeksi.

  Pienessä mittakaavassahan juuri tästä on kyse näissä kertomissanne rajariidoissa mökki- ja muiden naapurienne kanssa. Jos on hankala naapuri, joka vittuilee ja käy päälle, niin tekö käännätte toisenkin posken?

  Luulenpa, että siinä haetaan kättä pitempää tai huudetaan poliisia apuun. Mutta maailmassa ei ole poliisia, jolle pieni valtio voisi soittaa.

  Minulle on muuten siunaantunut vain mukavia naapureita. Hyvää tuuria varmaan.

  VastaaPoista
 162. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 163. Naapurin pikkukoiralle iso kasa luita. Ja sitten vielä jotain tukevaa muuta murkinaa, jotta seuraavaksi jäättää kunnon jötin tervehdykseksi. Koirat ovat viisaita!

  VastaaPoista
 164. "Tein papille tiettäväksi sen, missä tontin raja kulkee, ja ruustinna tarjosi vielä valmiiksi pilkottuja puita korvaukseksi. En ottanut mitään, sillä minulla on puuta yli tarpeen, siitä ei ollut kyse."

  Ei voi muuta kuin päätään pyöritellä sinun logiikkasi kanssa. Ei hyvänen aika sentään, sinähän olet kuin Äiti Teresa.

  Se pappi olisi pitänyt laittaa maksamaan varastamansa puut. Sitten hänet olisi pitänyt laittaa tuomaan varastettuja puita vastaava määrä valmiiksi pilkottuja puita sinulle (puita ei ole ikinä riittävästi). Lisäksi pappi olisi pitänyt pakottaa jollekin kurssille, jossa opetetaan, että jos ei tiedä missä tontin raja menee, niin silloin ei pidä tehdä omin päin mitään.
  Nythän tuo pääsi kuin koira veräjästä ja varmaan nauroi partaansa, jos hänellä sellainen oli.

  Toivoisin, että minulla olisi Iines naapurina. Voisi tehdä kaikkea hauskaa ja pientä vääryyttäkin ja Iines tulisi aina vain kiittämän. Antaisi kenties vielä kylmän oluen kouraan.

  VastaaPoista
 165. "Kopit olivat menneet ristiin; parin oven päässä oli meidän oikea koppimme."

  Eli TEILLÄ oli siis väärä koppi ettekä itse oikaiseet asiaa vaan jäitte odottelemaan josko joku kaipaisi omaa koppiaan? Tuo on jo sikamaista laiskuutta. Te olitte väärintekijöitä, mutta odotitte että mut toimivat. Röyhkeää touhua.

  "Hullumaista sekoittaa aina ulkopuolisia tahoja pikkuasioihin."

  Miten te toimitte aktiivisesti väärän koppinne palauttamiessa sille jolle se kuului?

  VastaaPoista
 166. "Kuritus ja tuomitseminen eivät oikein tehoa."

  Tehoavathan. Ne pitävät tuomitun, mikäli on tuomittu vankilaan, poissa kadulta pahanteosta. Kuritus taas auttaa pahantekijää muistamaan ja konkreettisesti tuntemaan, miltä tämän pahantekijän omat teot ovat muista tuntuneet.

  "Rangaistukset (esim. vankilatuomio) eivät yleensä muuta ihmistä."

  Mitä sitten? Päätarkoitus on pitää pahantekijä pois pahanteosta, ei hyysätä ja paapoa häntä.

  "kannatan vankilatuomioiden poistamista."

  Muuhun loppupäätelmään ei kommenteistasi voikaan tulla kuin murhaajat vain kadulle ja joukko "ymmärtäjiä" parantamaan heitä. Tässäkin blogissa on muutama vapaaehtoinen hyysääjä varmaan, KK itse etuneneässä. Siinä "paranemisprosessin" aikana ymmärtäjien vakilasta vapauttamat rikolliset vain tekevät hiukan pahojaan kenties tappavat ja murhaavat taas, mutta heitä tulee vain ymmärtää. Heillä on vaikeaa jne.

  VastaaPoista
 167. "Miksi ihmeessä, minähän olen mestarineuvottelija."

  Näin on. Pappi ja ruustinna nauravat partoihinsa molemmat ja kutusuvat sinut toistekin neuvottelemaan. Tuo kahvit ja piparit tullessasi. Varo, ettei jää villapaitasi heille seuraavalla kerralla kun neuvottelette.

  VastaaPoista
 168. Voi Jape sinua ihmisparkaa...

  Minusta on TÖRKEÄÄ vääristellä toisten lähettämiä viestejä.

  Kommentissani klo 13.26 kirjoitin: "Luotan siihen, että tätä viestiä ei kukaan tulkitse niin, että kannatan vankilatuomioiden poistamista."

  Jape oli vääristellyt sen muotoon "kannatan vankilatuomioiden poistamista".

  Hame päälle, Jape!

  Niin ja siitä kylmäkopista. Muuttaessamme edellinen asukas kertoi, että jostakin syystä kopit ovat jo ties koska - ennen hänen tuloaan - menneet sekaisin "joten teillä on se koppi nro 2 vaikka oikeasti teille kuuluisi ykkönen, mutta se ei haitanne."

  Ei haitannut. Emme olleet kukkahattuja, joille olisi ollut joku syy saada oikea koppi käyttöömme.

  Hei ihan oikeesti Jape...

  Iinekselle tiedoksi: ohitan Japen kommentit, koska en keskustele sellaisten kanssa jotka vääristelevät sanojani.

  Tuo oli jo toinen kerta.

  Hän muutti aikaisemmin tekstissäni kirjoitetun pakolaisen elintasopakolaiseksi.

  VastaaPoista
 169. Oikein naurattaa tällaiset jeesutelijat kuin KK jotka aina hoitavat asiat naapureiden kanssa neuvottelemalla itse.

  Minulla kävi tässä huoneistossani vähän reilu vuosi sitten samassa taolssa asuva Inkeriläinen nainen. Ekaa kertaa hänet näin, mutta hän itkuisena pyysi päästä sisälle puhumaan asiaansa. Kysyi, että olenko kuullut mitään seinänaapuristani? Sanoin, että en, paitsi silloin taannoin kun vielä poltin tupakkia, niin naapurin muiha huusi kuin sireeni kun laillisesti poltin tupakkia omalla parvekkeellani. Muuta haittaa ei osalleni ollut tullut. Ko. inkeriläinen nainen kertoi naapurin vainoavan häntä, pistävän lappuja postiluukusta ja huorittelevan jne. Minun oli vaikea uskoa asiaa, kun en ollut moista itse havainnut. Lupasin kutenkin tarkkailla tai olla kuulolla tilanteen tullen.
  Nyt vähän aika sitten alakerran naapurimies soitti ovikelloa, ja kysyi ihan samaa kun inkeriläisnainen yli vuosi aiemmin. Nyt kohteena oli tuo mies ja hänen vaimonsa. Seinänaapurini "laputti "heidän postiluukkuaan, huoritteli naista ja "juopotteli" miesta. Lisäksi nainen hetitti omalta parvekkeeltaan vettä heidän päälleen (parvekeet ovat päälekkäin). Kerroin miehelle saman, että kun tupakoin (en enään) niin naapurin muija huusi ja mölisi. Muuta ne ollut havainnut, mutta lupasin tällekin miehelle että seurailen mahdollisuuksien mukaan.

  No nyt pari viikkoa sitte tuli nainen (ekaa kertaa näin häntäkin, hän kertoi olevansa asukaskunnan yhdyshenkilö isännöitisijän ja taloyhtiön suuntaan) nimilistan kanssa hakemaan nimiä (liitteenä oli nippu naapurin krjoittamaksi sanottuja huorittelu viestejä jotka hän väitetysti on tunkenut alakerran naapurin postiluukusta sisään). Koittavat hakea häätöä tälle seinänaapurilleni.

  Kuunkuiskeen mielestä asia on mitätön pikku juttu ja hulluttelua. Olisi pitänyt vain mennä siihen seinänaapuriini selvittämään asiaa omin nokkineen. Ei helvetti, kyseessä on isännöitsijän ja taloyhtiön asia.

  Saas nähdä kuinka naapurini käy. Häntäkään en ole nähnyt kuin kerran vilaukselta kun hän kyyläsi ovenraossa. Olen asunut tässä talossa jo monta vuotta sentään. Ihan turha puhua sosiaalisuudesta kun kaikki on omissa nurkissaan. En montaakaan naapuriani ole nähnyt ja talossa on sentään aika paljon vaihtunutkin väki, ovikylteistä päätellen.

  VastaaPoista
 170. Naapureitani tunnen hyvin heikosti, kaikkia tervehdin, jotkut vastaavatkin. Ongelmia ei ole ollut.

  Reilu kaksikymmentä vuotta sitten, toisessa kämpässä, yksi sekavuuskännissä ollut soitti yöllä ovikelloa ja yritti väkisin sisään. Päätti sitten siirtyä pää edellä yhdet portaat alas ja edelleen lasin läpi ulos. - Vahinko se oli, pelästyin, mutta ei sille mitään käynyt, känni taisi tosin vähän vielä syventyä, kun käveli pitkään pihassa ympyrää.


  Tuossa sotilasvalassa ongelmana voisi olla esimerkiksi se, että se tuomitsee kieltämättä ristiiriitaisen, Suomen sotien aikaan hieman yli parikymppisen poikkeusyksilö Lauri Törnin perin huonoksi kansalaiseksi ja sotilaaksi. Tekojaan voidaan kyllä arvioida monelta kantilta; ei kai kaikki ihan fiksuakaan ollut.

  Fiktiivinen Rokkakaan ei pikkukiviepisodeineen valaa pystynyt täyttämään, samassa romaanissa paljon muutakin omavaltaisuutta.

  Meidän tavallisten puuronsyöjien kannalta valalla ei ole merkitystä, vaikeina murrosaikoina tehdään sitä mihin laitetaan, ei se sen kummempaa ole.

  VastaaPoista
 171. Anteeksi Iines, muutkin, näitä sotajuttuja täällä, enhän edes sellaisessa ole ollut!

  Kerron upeasta yöstä parhaillaan nukkuville; kello tulee nyt kaksi, yön pimein hetki kohta loppuu. Silti vain hämärää ja lämpötila 21,2 astetta kelsiuksen mukaan. -Tunnelmaa.

  Varmaan nelkytkahdeksan päivällä...

  VastaaPoista
 172. Japelle tiedoksi, että liiteriini mahtuu vain rajallinen määrä puuta, olisin joutunut säilyttämään puita talven yli ulkosalla, jos mottikin lisää olisi tuotu.

  Lisäksi otin huomioon sen, että pappi puhui totta. Maahan ei ole hänen vaan seurakunnan, joka sitä yleensä hoitaa. Eivät papit välttämättä tunne seurakunnan alueitten tarkkoja rajoja tai osaa lukea maamerkkejä.

  Niin tai näin, halusin tehdä tiettäväksi sen, että oman rantatonttini yli ei kävellä, vaikka se onkin suuren pappilan kupeessa. Eikä ole sen jälkeen käveltykään. Viesti meni perille, sillä nyt alueen kaatuneet rungot saavat rauhassa lahota maahan pieneliöstön ja lintujen asunnoiksi. Niitäkin vielä tarvitaan.

  VastaaPoista
 173. Tapanille sen verran, että mukaviahan minunkin naapurini ovat, ja tulen heidän kanssaan toimeen oikein hyvin. Yhden olisin ehkä jopa saanut ukokseni, jos olisin ymmärtänyt ottaa vihjeestä vaarin. Nyt sen vei luiseva kirjanpitäjä ja on myöhäistä katua menetyksen suuruutta.

  Sillä mitä nämä rakkaat rajanaapurit pimeinä syysöinä tai talven aikana tekevät tontillani tai sen rajapinnassa, ei ole mitään tekemistä asian kanssa. Päivisin hymyillään herttaisesti ja vaihdetaan ystävälliset lauseet.

  Ja Riku, sotajutut kuuluvat vissiin asiaan aina, ja niin kuin Tapanikin vihjasi, rajariidat ja muut koirankakka- tai koppikärhämät ovat tavallaan nykypäivän sotajuttuja. Niissä mitataan neuvottelutaitoa ja ihmisen sisäistä kypsyyttä.

  Tietämäni mukaan osa kuitenkin tarttuu näissäkin tarpeettoman järeisiin aseisiin, mikä vain huonontaa kanssakävijöiden suhteita, joskin jokin materialistinen etuus saatettaisiinkin saavuttaa.

  VastaaPoista
 174. Eipä oikein naurata. Kiesus sentään! Mitäs se kenellekään kuuluu jos poltan tupakkia kuin korsteeni omalla parvekkeella tai grillaan loimulohta. Eisiidiisiinkään soittaminen omalla parvekkella ei pitäisi "kuulua" kenellekään muulle. Sitäpaitsi enhän minäkään jää rappukäytävään kyyläämään ja odollelemaan josko naapuri sattuisi siihen samalla kertaa.

  Onhan se kaikin puolin mukavampi solahtaa vaivihkaa omaan kämppäänsä. Kuka sitä koko aika jaksaa olla niin saakurin sosiaalinen että antautuu hetimiten puheisiin kaikkien kanssa. Yritänkin oikein olla tutustumatta naapureihin niin ei tarvitse "smooltookata" koko ajan. Pari vuottaa luimistellessa ei tunnu missään.

  Se eniten v***ttaa että tupakkia poltellessa paino pysyi kurissa paremmin. Nyt pitäisi olla liikkeellä kaiken aikaa kun työkään ei juuri anna liikuntaa. Päinvastoin satunnainen työ sitouttaa just kaikkein pahiten. Luppoaikaa tappaakseen tulee nettiriippuvuuttakin väkisin. Vaikka työssä olenkin oma herrani niin ns. vapaa-aika orjuuttaa sitäkin pahemmin.

  Opiskelu ehkä vähän tasapainottaa ja hioo pahempia särmiä. Se on kuitenkin osaltaan sosiaalista kanssakäymistä ja itsensä peilaamista muihin. Toivon että se antaisi parempia eväitä luovia elämässä pehmeämmin kaartein ja käännöksin. Uskoisin sen antavan myös paremmat valmiudet ehkä tulevalle parisuhteelle tai ainakin edesauttaisi sen tasapainottamisessa.

  Tänään vielä nautitaan lomasta!

  Perusanonyymi

  VastaaPoista
 175. "Naapureitani tunnen hyvin heikosti, kaikkia tervehdin, jotkut vastaavatkin. Ongelmia ei ole ollut."

  Tässä talosa, jossa minä asun on kait 25 kämpää. Ketään en tunne, eikä ketään koskaan juuri edes näy, edes näitä jotka asuvat samassa kerroksessa. Ainoa joka näkyy ja kuuluu on kerrosta alempana asuva romaninainen. Hänellä on se iso hame päällään ja hän soittaa pianoa, jonka voisi sanoa häritsevän hiukan. Vaihtaisi biisiä ja skaalojaan välillä. Hän on kuitenkin se ainoa joka tervehtii reilusti ja avoimesti. Siitä plussat. Muut asukkaat katselee pitkin seiniä jos sattuu kohtaamaan.

  Yläkerrsassa jossain kämpässä asutaa joku sähkökitaristi, mutta hänen ongema on se että hän ei osaa soittaa, eikä hän tunne kelloa, kun vetelee epävireisiä riffejään keskellä yötä. Pitäisi kantaa kaiuttimet hänen oven taakse ja luukuttaa hiukan Metallicaa malliksi täysillä. Siis ihan oppimismielessä.

  VastaaPoista
 176. "Japelle tiedoksi, että liiteriini mahtuu vain rajallinen määrä puuta, olisin joutunut säilyttämään puita talven yli ulkosalla, jos mottikin lisää olisi tuotu."

  Se pappi olisikin tietysti laitettu tuomaan niitä puita sylys kerrallaan sitä mukaa kuin liiterisi tyhjenee. Hänen vastuullaan olisi tietysti vastata että varastamansa puut ovat laadukkaassa ja kuivassa kunnossa kun tuo ne sinun liiteriin.

  "Lisäksi otin huomioon sen, että pappi puhui totta. Maahan ei ole hänen vaan seurakunnan, joka sitä yleensä hoitaa. Eivät papit välttämättä tunne seurakunnan alueitten tarkkoja rajoja tai osaa lukea maamerkkejä."

  Epäkelpo perustelu. Ei ole merkitystä sillä kuka maan omistaa vaan sillä kuka teki väärin ja se on pappi. Jos ei tunne rajoja eikä osaa lukea maamerkkejä niin siilloin ei totta mooses pidä tehdä yhtään mitään. Miten se pappi osaa puita (pöllejä) katkoa? Siinähän joutuu käyttelemään sahaa. Entäs halkojen teko? Miten se niitä osaa tehdä?

  Jos menee kauppaan ja pistää vaikka pakaste broilerin hattunsa alle ja kävellee kassan ohi niin menikö oikein? Jos jää kiinni niin sanoo vain että en tiennyt että nämä oli kaupan - sillä hyvä? Kiinteistökään ei ole kaupan oma vaan kunnan mailla ja vuokralla, joten se on myös lieventävä asianhaara, eikö niin Iines?

  VastaaPoista
 177. MM-jalkapallon kultaottelu houkutteli maalta tänne kuumaan kaupunkiin.

  Kuumaa näyttää olevan blogikeskustelukin välillä. Jape mietti epäoikeudenmukaista mielipidettäni, että murhamiehet pitäisi karkottaa yhteiskunnasta. Miksei myös murhanaisia? Tottakai heidät myös. Parempi sana kommentissani olisi ollut 'murhaajat'. Suomenkielessä puhutaan lakimiehistä, lautamiehistä jne, eivätkä nekään tarkoita pelkästään miestä. Sama laaja merkitys piili käyttämässäni sanassa. Minun tulee kirjoitettua ajatukset aika nopeasti, fiksumpaa tietenkin olisi pohtia hiukan tarkemmin.

  Parveketupakointi on harmillinen ongelma. Itse olin sitä mieltä takavuosina, että omalla parvekkeella pitää olla oikeus tupakointiin. Perheessämme ei ole tupakoitsijoita, silti tämä oli mielestäni oikeudenmukainen mielipide.

  Olen tullut toisiin ajatuksiin.
  Muutama vuosi sitten alakertaan muutti perhe, jossa mies polttaa vuorokauden ympäri. Kun yrittää ihanana kesäiltana pitää parvekkeenovea auki, ennen pitkää siitä tulvii naapurin himopolttajan tupakankäry sisään. Yritän silloin tällöin kiskaista oven kuuluvasti kiinni, jotta alakerran ukkeli ymmärtäisi pitää tupakkatuokionsa vaikka pihamaan keinussa. Sen viereen on taloyhtiön toimesta laitettu reilunkokoinen tuhkakuppi. Tuhkakuppi löytyy myös heti ulko-oven takaa rapun pielestä. Ei ole naapurin ymmärrys lisääntynyt. Tupakka käryää parvekkeella puoleen yöhön ja ylikin, ja totta; onhan hänellä siihen lain mukaan oikeus. Ehkäpä parveketupakoinnin osittainen rajoitus olisi sittenkin oikeudenmukaisempaa?

  Muutoin rappunaapurimme, niin tupakoijat kuin muutin, ovat mukavia ihmisiä.

  VastaaPoista
 178. Huh huh! Nyt tuli rannassakin niin kuuma, että piti tulla taloon panemaan kaikki auringonpuoleiset ikkunaluukut kiinni ja vastaavasti varjonpuoleiset ikkunat auki pohjoisitään.

  Onneksi talo on korkeiden puiden suojaama, ja viileän varjoisa helteillä. Näillä keleillä tämä on ihanteellisimmillaan.

  On aivan hiljaista, ihmiset eivät liiku, kukaan ei jaksa auringossa: ollaan ilmeisesti puutarhojen varjoissa pötköllään. Tai sitten sisällä pahimmalta paahteelta suojassa.

  Noista naapureista sen verran, että kaupungissa minulla ei ole koskaan ollut minkäänlaisia harmeja naapureista, nykyisetkin ovat mukavia ja paljon on vanhoja ihmisiä, meinasin sanoa, että herttaisia, mutten sano. Apua on tarjottu kysymättäkin.

  VastaaPoista
 179. Erikseen vielä: rivitalonaapurini nainen polttaa takapihallaan ja savut tulevat aina ikkunastani sisään. Tämä ei kuitenkaan häiritse minua mitenkään, sillä jos totta sanon, pidän tupakansavun tuoksusta. En tarkoita mahtavia pilviä ja solkenaan, vaan yksittäin sytytetyn savukkeen lemahduksesta sieraimiini.

  VastaaPoista
 180. Pappi auttoi kaatuneen puun liiteriinsä kuin langenneen syntisen takaisin jaloilleen. Saattoipa auttaa niinikään kuoripojan langenneena lepäävää etuveitikkaa sorjenpaan ryhtiin. Herraan uskovaa leskirouvaa varoittamaan lihan heikkoudesta ja kiiman talttuttamisesta "Isän" suosiollisella avustuksella.

  Mikäpä minä olen tuomitsemaan halujensa orjaa ja himojensa tyydyttäjää. Sitähän me kaikki teemme.

  Perusanonyymi

  VastaaPoista
 181. Pappirassu sai rangaistuksensa. Hän joutui "terveyslomalle", poltti puitten lisäksi itsensä loppuun. Nyt täällä on naispappi.

  VastaaPoista
 182. "Miksei myös murhanaisia? Tottakai heidät myös. Parempi sana kommentissani olisi ollut 'murhaajat'."

  Minua ärsyttää ennakkoasenne joka näihin sanomisiin aina liittyy. Miksi on niin helppoa sanoa murhamies? Tälläkin hetkellä tiettävästi suomen pahin sarjamurhaaja on nainen. Ainakin hän on syytteessä, saa nähdä miten käy...

  "Suomenkielessä puhutaan lakimiehistä, lautamiehistä jne, eivätkä nekään tarkoita pelkästään miestä."

  No feministti ovat kovasti koittaneet päästä eroon noista vakiintunesita ammattinimikkeistä, kovastimeteliä piävät niistä ja ihan turhaan. Toisaalta murhamies ei ole ammattinimike eikä siitä kylläkään johdeta sitä, että kun sanotaan murhamies, niin että tarkoitetaan myös naista. Termiä murhamies käytetään asenteellisesti alleviivaamaan ja syyllistämään toista sukupuolta.

  "Parveketupakointi on harmillinen ongelma. Itse olin sitä mieltä takavuosina, että omalla parvekkeella pitää olla oikeus tupakointiin. Perheessämme ei ole tupakoitsijoita, silti tämä oli mielestäni oikeudenmukainen mielipide."

  Ei se ole mikään ongelma, ellei siitä tee ongelmaa itselleen. Vaikkakaan en enään polta, niin minun puolestani kukin saa poltaa omalla parvekeellaan tupakkaa jos haluaa. Jos tupakointi kielletään, nin sitten pitää kieltää myös ruoanlaitto, käy nimittäin inhasti nokkaan kun naapuri tekee kaalilattikkoa ja se haju on käytävässäkin pari päivää - että oksettaa. On myös muita ruokia joiden haju ällöttää ja jotka kulkeutuu asuntooni esteettä. Se on loputtava. Lisäksi se pianon soitto ja kitaran rämpytys myös. Ne on kiellettävä. Joku rauha pitää asunnossa olla jne jne. Onhan tässä kiellettävää jos sille linjalle lähdetään.

  "Yritän silloin tällöin kiskaista oven kuuluvasti kiinni, jotta alakerran ukkeli ymmärtäisi pitää tupakkatuokionsa vaikka pihamaan keinussa."

  Miksi sitä parvekkeen ovea pitää pitää auki ihanana kesäiltana, kun voisi mennä nauttimaan siitä kesäillasta siihen pihamaan keinuun itse eikä määrätä muita sinne? Se keinu on sinne pihalle laitettu taloyhtiö toimesta kaikkien käytettäväksi. Miksi ajatus kulkee niin, että ei tupakoitsijat saavat nautiskella kotona, mutta tupakoitsijoiden pitäisi mennä muualle? Missä tasa-arvo? Entä jos ulkona on -35 astetta pakkasta? Kenen syy jos tupakoitsija saa nuhan ja flunssan ulkona?

  "Ehkäpä parveketupakoinnin osittainen rajoitus olisi sittenkin oikeudenmukaisempaa? "

  Millainen osittainen rajoitus? Mitä vastaavia osittaisia rajoituksia asetettaisiin ei tupakoiville, tasa-arvoisesti?

  VastaaPoista
 183. "Huh huh! Nyt tuli rannassakin niin kuuma, että piti tulla taloon panemaan kaikki auringonpuoleiset ikkunaluukut kiinni ja vastaavasti varjonpuoleiset ikkunat auki pohjoisitään."

  Kukas tässä juuri hehkutti helteiden ihanuutta? Olisitko ollut sinä itse Iines. Helteellä menehtyy ihmisiä, yleensä vanhuksia ja sitten nuoria. Ei käväissyt mielessä? Saksassa evakuoitiin usemapi suurnopeusjuna kun ilmastointi petti ja vaunuissa oli yli 50 astetta lämmintä. Ihmiset yrittivät lyödä junan laseja rikki, jotta saisivat ilmaa. Minusta helteessä ei ole mitään ihanaa, vaan järkipäähän siinäkin ja sen hehkutuksessa. +20°C on ihan riittävästi ja lämmintä sekin on.

  VastaaPoista
 184. Kuunkuiske: "Minusta on TÖRKEÄÄ vääristellä toisten lähettämiä viestejä."

  Älä länkytä Kuunkuiske. Etkö sinä vastaa siitä mitä kirjoitat? Minusta on TÖRKEÄÄ, kun otat jeesuksen roolin ja sitten et vastaa kirjoittamastasi. Lainattu teksti oli sanatarkasti sinun tekstiä, vai kiistätkö?

  "Jape oli vääristellyt sen muotoon "kannatan vankilatuomioiden poistamista"."

  Mitä tuossa on vääristelty? Niin, ei mitään. Sinä olit sitä mieltä, että "Kuritus ja tuomitseminen eivät oikein tehoa." ja "Rangaistukset (esim. vankilatuomio) eivät yleensä muuta ihmistä."

  Sen sijaan että olisit kertonut sen mikä se sinun ratkaisusi on, jos nuo edellämainitut ei mielestäsi tehoa ja joiden looginen seuraus on se että vangit vapaaksi, niin alatkin kiistämään omaa kirjoittamasi tekstiä. Ei asiota näin hoideta Kuunkuiske. Seiso suorana ja kanna vastuusi ja kerro ratkaisusi selkokielellä äläkä kyyristele toisten selän takana, jeesustele ja satuile. Kyllä hyvin huomaa kuinka sinulla ei koskaan ole ollut vastuuta yhtään mistään. Elät jossain halinalle ja pumpulimaailmassa.

  "Niin ja siitä kylmäkopista. Muuttaessamme edellinen asukas kertoi, että jostakin syystä kopit ovat jo ties koska - ennen hänen tuloaan - menneet sekaisin"

  Vastenmielinen selittelyn maku, jolla koitat taas päästä luikahtamaan kuin koira veräjästä.

  "Iinekselle tiedoksi: ohitan Japen kommentit, koska en keskustele sellaisten kanssa jotka vääristelevät sanojani."

  Mitäs tästä Iiinekselle tiedotat, jos et itse pysty seisomaan sanomisiesi takaana. On kerrassaan vastenmielistä kun sinulta ei löydy ryhtiä vastata sanomisistasi vaan huudat opettajaa apuun. Niin se taitaa sinulla mennä IRL - apua apua. Sinun "keskustelu" on kaikenlaista pullamössö huuhaata ja kun kysyy perusteluja huudat taas opea apuun. Ei ole todellakaan kaukaa haettu ajatus, että elät jossain harlekiinimaailmassa. Aikaisemmassakin "keskusteluss" jäit pakolaisinesi jalkohin
  kun aina joka asiaan löysit esimerkiksi "kidutettu" jampan jostain etelä-amerikasta ties mistä, jolta oli hampaat vedetty jne jne. Tätä käytit perusteluna sille miksi on oikein, että kantasuomalaista apua tarvitsevaa ei tarvitse auttaa, kun hän on ITSE saattanut itsensä huonoon jamaaan sinun mielestäsi. Mutta tämä sinun "kidutettu" elintasopakolainen ei tietenkään ole saattanut itseään huonoon jamaan vaan häntä pitää auttaa.

  Ei tuollaisen häröilijän kanssa voi keskustella.

  VastaaPoista
 185. Japen mopontankkiin sokeria, ja pian!

  t. Voilla leivottu

  VastaaPoista