28.6.2011

Kesäpäiväkirja: 7. sivu


27.6. En ollut itse huomannut, että olenkin tarpeeton ihminen, tuottamaton kuluerä työkyvyttömyyseläkkeineni. Tämä tultiin sanomaan oikein anonyymien voimalla, edellisessä keskustelussa. Heidän mukaansa työkyvytön pitää osoittaa työtehtävään, jossa kyvytön ei tarvitse kyvytöntä osaansa. Voi toimia muilla osilla tai ottaa käyttöön varaosan, eikä mitään eläkkeitä tule maksaa niin kauan kuin ihmisessä jokin osa toimii. Näin esimerkiksi kädetön voisi elannokseen tanssia ja jalaton toimia pöytärättinä tai kunnallisena pikkuryssänä sekä masentunut ilotalossa. Se, jolta on munuainen poistettu, luottakoon maksaansa, ja se jolla on sydänvika, tehköön työtä vatsallaan - ei siihen sydäntä tarvita. Ylipäänsä työkyvyttömät maisterit ja muut voisivat mennä marjanpoimijoiksi ansaitsemaan marjanpoimijan palkkaa.

Luulin, että kuvatunlaiset ajatukset loppuivat holokaustiin ja fasismiin. Ei, ajatus terveen valkoisen ihmisen paremmuudesta elää edelleen sitkeänä ja Suomessa varsin voimakkaana. Keskustelun anonyymit ovat tosissaan, ja heitä täytyy siis olla enemmänkin. Perussuomalainen uho näyttää tässä ikävimmät puolensa ja fasistiset vivahteensa.

Ilmat ovat kääntyneet aurinkoisiksi. Ajoin nurmikon saunalta, ja vetelin niittypeltooni leveät kävelypolut, koska näin siellä muutamna päivä sitten mustan kyyn kiemurtelevan pyrstön katoavan heinikkoon juuri siinä, missä kuvaan usein perhosia. Nyt polku on kahden leikkurinuoman levyinen. Näin oksalla ylllättäen kolme kirjosiepon poikasta, joille emo pyrähti tuomaan murua rinnan alle. Somaa, kun tuollaista saa katsoa ihan läheltä. Päivän kohokohta, vaikka aamulla olimmekin Vanhassa Raumassa. Rauma on lempikaupunkini ja voisin kuvitella, että jos jonnekin muutan, muutan sinne.



(Valokuva Iines 27.6.)

96 kommenttia:

  1. Vaikea keksiä kauhean montaa työtä, joissa tulisi toimeen ilman ääntä. Sen täytyisi olla jotain tosi yksinäistä työtä, jossa ei tarvisi pitää yhteyttä yhteistyökumppaneihin kuin korkeintaan sähköpostilla.

    Masentuneenahan ei yleensä tee mieli seksiä, mutta se ei ilmeisesti ole esteenä seksityön tekemiselle? Noiden samojen anonyymien mielestähän todennäköisesti naisen kuuluu antaa miehelle, vaikka ei huvittaisikaan.

    No joo. Ehkä nuo KKVM:t(* pitäisi jättää omaan arvoonsa.

    *) Katkera keski-ikäinen valkoinen mies

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Perussuomalaiset natisevat jo liitoksissaan, siellä on liikaa erilaisia hyvin voimakkaita mieliteitä, joiden yhteensovitteleminen on vaikeaa tai lopulta mahdotonta.

    Katkeruudesta ja vihasta:

    Ajauduin ennen vaaleja yhä jatkuviin pohdintoihin.

    Kaksi kertaa minulle kävi niin, että vihreiden brosyyreita jakava kansanedustajaehdokas (kumpikaan ei päässyt läpi), suorastaan kavahti kohdallani, vetäytyi taaksepäin,katseesta paistoi: "Ei helmiä sioille!"

    Muiden puolueiden edustajat lappunsa antoivat, kiitin jokaista kohteliaasti.

    Asia oli pienoinen järkytys.- Kai tämä elämässä eltaantunut naama sen tekee.

    Ai mikä kateus ja viha?

    Vaalien jälkeen koimme historiallisen voimakkaan loanheittokampanjan vihreiden taholta, kun purkivat pahaa oloaan. Muistutan tässä yhteydessä etten ole, enkä koskaan aio ryhtyä PS:n kannattajaksi.

    Katkera keski-ikäinen mies,katkera nuori mies, katkera nuori nainen, katkera musta mies, katkera intiaani. Kaikenlaisia.

    Valkoinen keski-ikäinen mies ei kai voi olla kaikkein katkerin, kun omistaavat koko maailman ja mersulla pörräävät ja helikopterilla lentelevät?

    VastaaPoista
  4. "En ollut itse huomannut, että olenkin tarpeeton ihminen"

    Nyt on jotain pahasti vialla, kun et ole huomannut sitä, että oltet itse itsesi tarpeettomaksi nimittänyt ja joutilaiden joukkoon nautiskelemaan siirtänyt. Kantaisit edes vastuun omista ratkaisuistasi ja ottaisit vastaan ansaitsemasi kritiikin. Et voi ikuisesti kellutella uhrin roolissa.

    Valtaosa töistä on sellaisia, jossa ei tarvitse ääntä ollenkaan tai pärjää hyvin vähällä puheella. Ei työaika ole pälinää ja seurustelua varten.

    Tunnistamattomana anonyyminä on turvallisempi olla, jottei joudu "suvaitsevaiston" raivon, rasismin ja aggression kohteeksi. Tämä on siis turvallisuuspoliittinen kysymys.

    VastaaPoista
  5. Ensimmäinen kappale on tarkoitushakuista naiviutta olla ymmärtämättä edes aiemmin sanomaansa, eli kuinka Suomella on varaa pitää jouten korkeasti koulutettua opettajaa, vailla kuntoutusta ja uuden työtehtävän mahdollisuutta.

    Sodassa vammautuneet haluttiin kuntouttaa ja kouluttaa uusiin työtehtäviin ja toimiin eikä kukaan epäillyt tai asettanut kyseenalaiseksi toimien kaikinpuolista mielekkyyttä. Usuin on täälläkin nostettu esiin ihmisten omatoimisuus ja itsellisyys, vastakohtana valtiovallan holhoukselle ja tarpeettomalle palvelulle ja "passaukselle".

    Opettajat ovat tyypillisesti ammattikunta joka vetäytyy muita pidättyvämmin työkyvyttömyyseläkkeelle. On arveltu että työn "imu" on niin voimakas että se pitää työnsyrjässä kiinni kaikin yksilöllisin keinoin.

    Suosittelen että yksissä naisin teette toiminta- ja kunnostussuunnitelmat "mökkikylänne" toiminnan takaamiseksi ja kustannusten jakamiseksi. Ensimmäiseksi voisi aloittaa määrittelemällä vuorokausikohtaisen maksun jonka jokainen maksaa. Sillä katetaan pakolliset kulut, vakuutus, vesi ja sähkölaskut. Ilmaista asuminen ei ole edes vanhassa kotimökissäkään.

    VastaaPoista
  6. Iines, tänä kesänä luonto kypsyy aikaisin. Osalla linnuista, lähinnä räksillä, alkaa olla jo uusi kiima päällä; aikovat tehdä toisen poikueen vielä samalle suvelle!

    Minäkin seurasin mökillä kun västäräkki syötti poikasiaan pottupellon reunassa, metsässä teerenpoikueen jäsenet lensivät jo kymmenien metrien pyrähdyksiä ja kaikista kolmesta kirjosiepon pesäpaikasta ovat poikaset lähteneet jo avaran taivaan alle liitelemään.

    En muista, että näin aikaisin olisi monasti elämäni aikana tätä tapahtunut.

    Mutta sammakoita ei keväällä kutemassa roplakoissa ollut Eikä niitä juuri nytkään ole näkynyt. Yhden rupi-sellaisen pressun alta tapasin.

    Näin toissapäivänä kolme ritariperhosta mökin lähellä. Olin raivaussahalla surruuttelemassa, niin en nytkään kuvia ottanut. Sitten näin sellaisen, melkein yhtä suuren perhosen kuin ritari-, mutta se oli enämpi oranssin- kuin punaisen värinen. Mikä lie tk-eläkeläisperhonen tuo liihottelija ollut?

    Niille henkiin heränneille kalvajaolmeille laita luuta vain kurkkuun varsineen päivineen. Mitä ne kenenkään eläkkeelle jäämisen syistä tarvitsevat tietää kun eivät elämääkään ymmärrä. Aika joutilaita taitavat olla itsekin kun kerkeevät arvostelukampanjointeihin, ja kysyä pitää, kenenkähän varoilla siten loisivat kukanenkin?

    Äiti ja iskä vissiin pienistä eläkkeistään syöttävät ja juottavat peräkammarien elämänluukuista yhteiskunnallisesti valveutuneita pikkusavottalaisiaan jotka verhoin pimennetyissä kopperoissaan tärkeässä kalvajantyössään ahertelevat.

    VastaaPoista
  7. Minusta nuo kommentit työkyvyttömien tiukemmasta kohtelusta eivät ansaitse minkäänlaista reaktiota.

    Niissä ei ole mitään tolkkua, eivätkä ne edusta mitään laajaa mielipidettä.

    Aika hartaasti niitä on tullut, anonyymin mielipide asiasta on käynyt selväksi.

    VastaaPoista
  8. Niissä ei ole mitään tolkkua, eivätkä ne edusta mitään laajaa mielipidettä.

    Ei sinunkaan kommenttisi edusta mitään laajaa mielipidetta. Ihan yksittäinen marginaalikommentti sinun lausuntosi on.

    Päinvastoin kuin väität on yhteiskunnassa laaja ja tunnustettu konsensus siitä, että työkyvttömyyseläkeläiset ovat kasvava ongelma, jolle on tehtävä jotain.

    VastaaPoista
  9. Ainakaan perussuomalaiset eivät voine tuollaisia esittää, koska vaara äänien loppumisesta kesken seuraavissa vaaleissa on olemassa.

    VastaaPoista
  10. Näin on Tiina, lisäksi mykälle ja äänisairaalle sopiva työ eristää mykän yksinäisyyteen, pakkotahtiseen liukuhihnatyöhön ja täydelliseen puhumattomuuteen.

    Vapaana ollessa ihminen sen sijaan hakeutuu väkisinkin muiden pariin, mikä on hänelle hyväksi ja jopa edistää hänen terveyttään.

    Samoin on muidenkin pakkotöiden kanssa. Ne riistävät työkyvytöntä ja suistavat hänet syrjäytyjän osaan. Ihminen ikään kuin sovitetaan vammaiselle sopivaan rooliin ja yksitoikkoiseen työhön, vaikka hän olisi koulutukseltaan vaikka filosofian professori.

    Olen samaa mieltä, Tiina - ja myös Riku - nuo KKVM:t anonyymit kannattaisi ignoroida. Toisaalta on niin, että kaikuja heidän puheestaan kuuluu muualtakin. Siksi asiaan kannattaa mielestäni reagoida.

    Voi olla, niin kuin Rikun kommentista ilmenee, että persujen suosio hiipuisi, jos siellä alettaisiin ajaa työkyvyttömiä marjametsään. Oletettavasti kannattajissa on runsaasti työkyvyttömiä ja muita vähäosaisia.

    VastaaPoista
  11. Minustakin on aika outoa että henkilökohtaisesta blogista, jota on kirjoitettu sydämen kyllyydestä ja Pegasoksen lyyrisyydellä, nostetaan esiin jotain niin rahvaanomaista ja arkista, kuin työkyvyttömyyseläke. Siitä on blogisti itse sanononut kaiken tarvittavan ja oleellisen, piste.

    Ritariperhosten metsästys sen sijaan on seikkailu, kuin metafora korealla ratsulla liitävästä jalomielisestä ritarista tai aristokraattisesta prinssistä. Siinä kontekstissä tuntuu aika arkiselat pohtia iänikuisia yhteiskunnallisia tai poliittisia näkökulmia. On brutaalia rikkoa tuo illuusio heittämällä kiviä veden kuvajaiseen. Se on kuin turmelisi toisen onnen ja haavekuvat. Toki se ritari tulee jos on tullakseen.

    Tosiaan, tuo Martta on vähän outo. Matkustaa nyt lentämällä ilmojen halki ja niin nopeasti. Meillä on koko elämä aika olla "matkalla". Usein siinä jää todella liiaksikin aikaa olla perillä. Matkan tarkoitushan on olla matkalla, ei perillä. Hän taitaa pitää helposta elämästä –

    . . . ja elämä on helppoo
    silloin kun on joku josta pitää kii
    ei tarvitse mennä nukkumaan
    itkeäkseen itsensä unelmiin
    ja elämä on päivästä päivään
    vieraiden pilkkaa sinullekin
    päivästä päivään levoton tuhkimo
    tekee itsestään marttyyrin

    no mutta,

    Martta on Martta vaikka voissa paistais.
    Mahtaako se Martti siitä tuulipuvusta luopua edes makuulle pannessaan tai varsinkaan silloin, sillä – sehän kahisee kuin ritarin viitta ratsastaessa.

    Martta, perkele!

    VastaaPoista
  12. Meillä on Kela, joka kerää tilastoja eläkkeistä, työkyvyttömyydestä, asumistuista ja siis ylipäänsä kaikesta mitä Kela nykyään maksaa.

    Tilastot ovat käsittääkseni julkisia, eikä niitä peitellä mitenkään. Työkyvyttömyys on vähäisempää kuin muualla Pohjolassa Suomessa, se käsitys minulle on tullut.

    Työkyvyttömät, siis monista eri syistä työkyvyttömät, puolestaan törmäävät vakuutusyhtiöiden lääkäreiden vastarintaan. Ne lääkärit, joilla siis on oikeus sanoa viimeinen päätös, eivät tapaa potilasta.

    Tilanne ei ole erityisen oikeudenmukainen. Käyn vesijumpassa säännöllisesti ja olen kuullut useita tarinoita siitä, millä tavoin (naiset) yrittävät pitää työkykyään yllä. Tietysti nämä tarinat ovat anekdootteja. Mutta vahvistavat kyllä lehdistä tavailemani viralliset tilastot.

    Olen tottakai samaa mieltä siitä, että vaikka anonyymit täällä Iineksen blogissa ovat ehkä yksittäisiä, niin vastaavia mielipiteitä kuulee ja usein. Sen vuoksi asiasta kannattaa sanoa vastalauseensa.

    Opettajan ammatti on semmoinen, että siinä tarvitaan äänijänteitä joka päivä ja paljon. Opettajaksi kouliintuminen on pitkä prosessi, pelkkä yliopistotutkinto ei opettajaa tee.

    Olen itse ollut aikuisten opettajana, mutta osan aikaa myös oppivelvollisuusikäisten, ja kyllä minusta tuntui se nuorten opettaminen aika rankalta. En tarkoita että ikävältä, päinvastoin, vaan rankalta siksi, että ihmiset oppivat kielestä ja kirjallisuudesta ensimmäistä kertaa ne perusasiat.

    Perusasioiden jälkeen tulee oikea kielen oppiminen. Suomen ope on tässä avainasemassa: hänen kannustuksensa ratkaisee.

    Suomi on harvinainen kieli. Se on tunnettava sekä kirjoitettuna että puhuttuna. Tiedän siis Iines että olet tehnyt arvokasta työtä!

    VastaaPoista
  13. "Päinvastoin kuin väität on yhteiskunnassa laaja ja tunnustettu konsensus siitä, että työkyvttömyyseläkeläiset ovat kasvava ongelma, jolle on tehtävä jotain."
    Eiköhän ensin pitäisi huolehtia esim. nuorista, jotka eivät pääse koskaan maksamaan veroja, kun ovat suoraan koulun penkiltä työkyvyttömiä mielenterveysongelmien takia. Iines on ymmärtääkseni kuitenkin osansa yhteiskunnan kassalippaaseen aikanaan jo antanut.
    Tietysti kukin meistä valitsee taistelunsa...

    Sitä paitsi on aika todellisuudesta vieraantunutta odottaa, että joltain osin työkyvytön noin vaan menisi töihin, kun ei kyvykkäätkään tahdo töitä saada.

    VastaaPoista
  14. Iines: Voisihan ne ignoroida mutta hitto kun mä jo -08 esitin saman asian.

    Ritari: No, käännät asian päälaelleen, tragediaksi.

    Iines: Niinhän mä teinkin. On se vähän kuin kieltäisi itsensä.

    Ritari: Leimaa ne olmeiksi ja kalvajiksi. Käytä "ad hocia".

    Iines: Toivottavasti tuota "KKVM" ei kukaan hokaa rasistiseksi?

    Ritari: Niin, mutta syytä niitä rasisteiksi ja sovinisteiksi.

    VastaaPoista
  15. Minusta olisi aika oikeutettua, että vastoin henkilön toivetta, kolmen vuoden takainen työstä eristäminen otettaisiin uudelleen harkintaan. Silloinen julki saatettu päätöksen "ihmettely" voisi olla perumista puoltava näkökanta. Nähdäkseni täällä kaikki voisivat allekirjoittaa adressin koska reunaehdoiksi on valmiiksi määritelty epäasialliset ja henkilöä loukkaavat ammatit ja toimet, ns. orjatyö.

    VastaaPoista
  16. Mikä ettei saksalainen tai vaikka ugandalainen lintu laula yhtä kauniisti - tai kauniimminkin - kuin suomalainen!

    On hassua tehdä siitä kulttuurista, mihin on syntynyt, jotenkin ylivertainen muihin maihin nähden. Taas yksi raja-aita lisää ihmisten välillä, jotka loppuviimeksi kaipaavat samoja asioita - ruokaa, suojaa, rauhaa ja rakkautta. Ollaan sitten Suomessa tai Ugandassa tai Saksassa.

    Lähes yhtä pöheliä kuin paukutella henkseleitä silloin kun Suomi voittaa esim. jääkiekon maailmanmestaruuden.

    Hieno homma ja onnittelun arvoinen suoritus, mutta vain niiden ansiota, jotka olivat jäällä.

    Jokainen paukutelkoon henkseleitä - jos saa siitä jotain kicksejä - vain omista ansioistaan.

    VastaaPoista
  17. En malta millään olla laittamatta tähän keski-ikäistä äijävoimaa, Acre Karia, kun olen sitä viime aikoina diggaillut.

    Valitettavan vähän vain on tallenteita tai tietoja, muistan lapsuuden ajalta Acre Karin Louis Armstrong tyyppisiä vetoja Pauli Räsäsen ohjelmassa.

    Ei ole pakko kuunnella.

    VastaaPoista
  18. On aika perustaa nykyaikainen Lotta-Svärd, Taisteleva-Reva järjestö. Ryhmittymään liittyisi itsellisiä, jo mieslällykät ulosheittäneitä sinkkunaisia. Trokxeissa ja trikoissa liihoittelevia, mukavaa pukeutumista puolustavia tekijänaisia. Persjalkaisia kaupunkilaismetsänomistajia. Alejonoissa pärjääviä kyynärpäätaktikoita. Oman Black & Decker koneen omistavia Remppa-Riittoja. Terveellisesti syöneitä, ylipainoisia, karkean kielenkäytön hallitsevia punttikalsari Lyylejä.

    Naisia jotka vaativat rintaliiveihin viiden sentin olkahihnat ja kuminauhattomat lahkeet aluskalsareihin. Kengän koroksi maksimissaan sen minkä heteromieskin kehtaa vielä käyttää. Kyseenalaistamattoman oikeuden citymaasturiin ja ja pikku peräkärryyn. Periaatteelliseen aiesopimukseen maajussien kanssa, maaseudulle saatavasta 24 h/7 vrk, oma-apumies -järjestelmästä.

    Yksinkertaiset vesi, sähkö, puutyö, tv, pienmoottorihommat ja logistiikka -työt voisi hoitua yksinkertaisemmaltakin eunukilta. Varsinaiset "panomiehet" tekisivät huoltotöitä vain näön vuoksi ja kropan kiinteyttämiseksi. Urheilullinen olemus olisi hyvänä kontrastina roikkuville "alleille" ja jenkkakahvoille. Ei selluliittikään tuota kontrastia liioin laimentaisi.

    VastaaPoista
  19. Nyt on jotain pahasti vialla, kun et ole huomannut sitä, että oltet itse itsesi tarpeettomaksi nimittänyt ja joutilaiden joukkoon nautiskelemaan siirtänyt.

    Voi pyhä yksinkertaisuus. Ei työkyvyttömällä ole valinnanvaraa, jatkaako töissä vai ei - se ei ole valintakysymys, vaan pakkotilanne lopettaa. Tämä on perusasia, jonka ihminen normaalisti tajuaa. Jos ääni lähtee, ei puhetyötä voi tehdä. Jos käsi lähtee, ei käden työtä voi tehdä. Niin yksinkertaista se on. Missä tässä on valinnan paikka? Älä viitsi vastata tähän, jos sinulla pyörii sama levy eli marjanpoiminnan tarjoaminen. Kerro mieluummin, miksi haluat antaa työt sairaille etkä terveille työttömille.

    VastaaPoista
  20. "kuinka Suomella on varaa pitää jouten korkeasti koulutettua opettajaa, vailla kuntoutusta ja uuden työtehtävän mahdollisuutta".

    Oletko nyt ihan jästipää, kun et lue, mitä sinulle kirjoitetaan?

    Ei tk-eläkkeelle yksinkertaisesti pääse, jos on kuntoutettavissa vielä työhön. Tk-eläkkeelle pääsee vain, jos kuntoutuskaan ei enää auta.

    Minua ei voida kuntouttaa, ei pyhällä hengellä eikä lääketieteen keinoin, vaikka maailman kaikki keinot ja rahat pantaisiin yhteen kasaan minun hyväkseni.

    Ketään sairauden vuoksi työstään luopumaan joutunutta ei voida pakottaa hänelle itselleen toisarvoisiin hanttihommiin, ja se on saletti ja ihan oikein.

    Kukaan ei valitse eläkettä eikä sairautta. Koeta nyt ymmärtää tämä, jos olet terve ihminen etkä luonnehäiriöinen omatunnoton ja tunnevammainen!

    VastaaPoista
  21. Minäkään en tunne tk-tilastoja eri maissa, mutta tuo Ripsan esittämä tieto muita pohjoismaita pienemmästä tk:ien määrästä ei välttämättä tarkoita sitä, että suomalaiset olisivat terveempiä. Se voi tarkoittaa juuri sitä esille noussutta tietoa, että Suomessa on vaikea sairaankaan päästä tk-eläkkeelle. Kelan lääkärithän määräävät asian potilasta näkemättä ja usein erilaisesti kuin potilaan tutkinut oma lääkäri.

    PS Anonyymi klo 15.15: kovasti tavasin, mutta sanomasi on liian mutkurainen auetakseen. Muitten anonyymien iloittelutkin streikkasivat tyylissä. Niissä oli jotakin karkeaa ja ilkeää, jollaista hyvässä satiirissa ei koskaan ole.

    VastaaPoista
  22. "Jos käsi lähtee, ei käden työtä voi tehdä."

    Sotien jälkeen tuhannet kädettömät sotainvalidit koulutettiin proteesien avulla tehtävään tehdastyöhön tai muihin hommiin. Kaivoinpa oikein esille omistamani teoksen "Suomalainen sotainvalidi" (Markku Honkasalo, 2000). Kannessa toisen kätensä menettänyt sotilas poraa tehtaalla reikiä peltiin.

    Sen kummemmin käymättä koko 550-sivuista kirjaa läpi voin todeta, että sotien jälkeen Suomessa oli tuhansia ja taas tuhansia vammautuneita, joukossa yläraajavammaisia, alaraajavammaisia, sokeita, aivovammaisia ja varmaan puhevammaisiakin. Suurin osa halusi töihin ja nopeasti - ja koulutusta uudenlaisiin hommiin myös järjestettiin.

    Tämä oli tietysti sitä aikaa, jolloin sosiaaliturva (ei edes sotainvalidikorvaukset) ollut lähelläkään nykyistä tasoa. Oli vähän pakkokin. Onneksi tämä oli myös sellaista aikaa, jolloin ihmisillä sisua riitti.

    Luulisi korkeakoulutetun puhevammaisen löytävän töitä moneltakin alalta - vaikka sitten kääntäjänä, it-asiantuntijana jne. Työ- ja elinkeinotoimistosta kannattaa kysyä neuvoja, osaavat opastaa oikeille poluille. Voisi kannattaa monessakin mielessä, saisi pikkaisen enemmän tienestiä plus ehkä myös sisältöä elämään.

    Jos tämä ehdotus vaikuttaa jotenkin kylmältä ja kovalta, niin kovin pehmeää elämää olette eläneet.

    VastaaPoista
  23. Ehkä olemme unohtaneet -70-luvun, kun sotaveteraneja enemmän oli hengissä.

    Tasapainoisimmista muutamat ovat selvinneet tähän päivään.

    Niistä muista monet olivat aivan karmeita, niitä lapsetkin pelkäsivät ihan syystä, traumoja on aika monella.

    Aarne Saarinen kauhisteli, kun Mannerheim-ristin ritari Yrjö Keinonen hulluuspäissään ja opportunismissaan ylisti n-liiton järjestelmää kaikkein parhaimmaksi.

    Toista se tietysti tänä päivänä on, kun syrjäkylän professorit ja entiset dosentit julistautuvat kaiken tietäviksi. Tietäväthän ne kaiken, mutta ymmärtävätkö mitään?

    VastaaPoista
  24. Iineksen kaltaiset ruumiillisesti hyväkuntoiset eläkeläiset ehtivät olla eläkkeellä viitisenkymmentä vuotta! Kestämätön tilanne. Suurten ikäluokkien eläkkeitä on tulevaisuudessa pakko pienentää, eikä hoitohenkilökuntakaan vanhusten vuodeosastoilla taida hellästi kohdella. Ruusuilla tanssiminen ja ahnehdinta loppuu.

    VastaaPoista
  25. Jaaha, no nyt hupsahdettiin jo sotien jälkeiseen kurjuuteen, jolloin kaikkensa antaneet sotainvalidit pyörittivät liukuhihnoja kuka kädentyngällä, kuka proteesilla, kuka jalalla.

    Ei nyt ole sotaa, vaan hyvinvointi, joka on paljolti suurten ikäluokkien ja heitä nuorempienkin lapsilleen luomaa.

    Työkyvyttömissä on useimmiten kyse juuri näistä ikäluokista, viisikymppisistä ja vanhemmista, mutta ei siis vielä vanhuusikäisistä.

    "Luulisi korkeakoulutetun puhevammaisen löytävän töitä moneltakin alalta - vaikka sitten kääntäjänä, it-asiantuntijana jne."

    Niinhän sitä luulisi. Minä en kuitenkaan ole kääntäjä. Olen lukenut lukiossa pitkän saksan ja osaan englantia aivan liian huonosti. Saksasta muistan parhaiten prepositiot ja postpositiot. Ruotsin taitoni lienee kohtalainen, muttei kiitettävä.

    Hämmästyttääkin kerta kerran jälkeen muiden töiden aliarviointi, ikään kuin kuka tahansa pystyisi kääntämään tai toimimaan it-asiantuntijana. Herran pieksut, minä en tiedä mitään it-alastakaan. Kääntäjäksi opiskellaan yliopistoissa, samoin it-asiantuntijaksi vähintään ammattikorkeakoulussa. Miksi epäpätevän vanhan puhavammaisen pitäisi viedä nuoren koulutetun terveen henkilön työpaikka? Vastatkaapa nyt anonyymit tähän kysymykseen, johon edelleen odotan vastausta.

    Olen aivan tyytyväinen tk-eläkeläisenä. Ja minusta vaatimus kädettömien tanssista on makaaberi. Ihmisiä tulisi toki kuntouttaa enemmän, mutta kuntoutuksellakin on rajansa. On olemassa parantumattomia ja pahenevia sairauksia. Kun kuntoutus ei paranna työkykyä, ihminen pääsköön edelleen työkyvyttömyyseläkkeelle. On turhaa puhua enää tässä vaiheessa kuntoutuksesta.

    Eläkkeeni muuten laskisi, mikäli ryhtyisin kääntäjäksi tai it-ihmiseksi - tämä näin kuvitelman tasolla, että pystyisin noihin töihin.

    Minulla tulee tietenkin olla oikeus ja tilaisuus vastaavaan ansiotasoon kuin äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana. Siinä ei ole mitään väärää, näin yhteiskunta on rakennettu - demokratia koskee myös koulutettuja ja hyvin ansaitsevia.

    Miksi ette puhu terveiden ja nuorten kansanedustajien jättieläkkeistä halaistua sanaa? ja miksi ette vastaa kysymykseeni, miksi työkyvyttömien vanhojen pitäisi viedä nuorten työttömien ja koulutettujen ihmisten työt?

    VastaaPoista
  26. Iineksen kaltaiset ruumiillisesti hyväkuntoiset eläkeläiset ehtivät olla eläkkeellä viitisenkymmentä vuotta!

    Taikka sitten he kupsahtavat alta pois. Muistaakseni sairauseläkkeellä olevat ovat tilastoissa muita kuolevaisempia nuorempina.

    Harvoin sairaus nimittäin tulee yksinään. Kysehän on aina vakavista sairauksista, joilla on taipumus vetää perässään muitakin liitännäissairauksia. Valitettavasti.

    VastaaPoista
  27. Sotaveteraaneja en muuten tunne enää ainuttakaan, kaikki sukuni veteraanit ovat jo kuolleet.

    Yhden sokean muistan, harjantekijän. Hän oli aina pois silmistä, talon kellarissa tekemässä harjojaan. Oli kuin häntä ei olisi ollutkaan.

    Ja sitten koulussamme kävi itsenäisyyspäivänä aina vanhoja harmaapäitä puhumassa sodista. Tilaisuudet olivat aika kauheita. Ankeita ja totisia. En oikein ymmärtänyt niiden merkitystä.

    VastaaPoista
  28. Iines, pointtini oli, että on mahdollisuus hakea uutta uraa vammautumisen jälkeenkin. Se voi vaatia uudelleenkouluttautumista, mutta todennäköisesti tekee ihmiselle itselleen hyvää.

    Uskon, että suurin osa vammaisista haluaa tulenpalavasti töihin ja yhteisön osaksi. Uskon myös, että siitä porukasta löytyy potentiaalia - vähän niin kuin sodan jälkeen.

    Kääntäminen, jaa että korkeakouluissa opitaan... Ei siihen mitään käännöksen tutkintoa tarvita, normikielitutkinnot (keskeytyneetkin) riittävät. Tiedän.

    Toki voi tehdä vuodessa parissa riittävät jatko-opinnot kielissä aikuisyliopistossa, jos siltä tuntuu. Eräs tuttavani, yh-äiti muuten, teki kahdessa vuodessa uravaihdon ja korkeakoulututkinnon, jolla pääsi opettamaan suomea ulkomaalaisille. Opiskeluahan ei vammasi estä?

    "Minulla tulee tietenkin olla oikeus ja tilaisuus vastaavaan ansiotasoon kuin äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana."

    Oikeus, tilaisuus... Entä velvollisuus? Pitäisikö itsekin jotain yrittää? Tämä on tietty myös ikäkysymys. Viidenkympin paremmalla puolen voi asia tuntua turhalta - ei se sitä kuitenkaan lähes aina ole.

    Se voi olla totta, että nyk. sairauseläkejärjestelmä on liian joko-tai. Jos hommaat heiveröisen leipäpuun muulta saralta, menetät kaiken eläketuen. En tiedä, onko näin.

    VastaaPoista
  29. Iines,

    kävin katsomassa Kelan tilastosivuja. Ne ovat aika hurjan isot. Tässä on osoite suomalaisten valituksiin työkyvyttömyyseläkkeiden hylkäämiseen yms. EIT:lle (Euroopan ihmisoikeustuomioistuin, nykyään vissiin Euroopan neuvoston alainen). Tässä on siis vähän vanhempia tilastoja:
    http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/220609113142MF?OpenDocument

    Mutta kuten jo aiemmin sanoin, Kelan tehtävä on tehdä tilastoja ja nuo ylläolevat valitukset vissiin omalta osaltaan todistavat, että tässä maassa on oltava aika lailla pää kainalossa, ennen kuin työkyvyttömyyseläkkeelle pääsee.

    Kelan lääkärit tekevät Suomen poliittisten hallitusten määräämää työtä: yhä useamman on tehtävä työtä yhä kauemmin. Siksi he potilasta näkemättä hylkäävät eläkehakemuksen.

    Mutta sanoin jo aiemmin: Iineksen koulutus ja työ ovat selvästi määräytyneet eikä tuolta pohjalta juuri ruveta muita töitä tekemään. Puhekyky on oleellinen kaikessa työssä!

    VastaaPoista
  30. "Puhekyky on oleellinen kaikessa työssä!"

    Mykät ovat siis tuomittuja elämään muiden almuilla koko elämänsä?

    Entä kuurot? Luulisi, että tämä on vielä hankalampi este. Niin sitä vaan kuitenkin viittomakielisiä uutisiakin tehdään.

    VastaaPoista
  31. Jaaha, se on juuri niin, että nyykyinen sairauseläkejärjestelmä on liian joko-tai. Jos hommaa heiveröisen leipäpuun muulta saralta, menettää kaiken eläketuen.

    Vähäisesti eläkkeellä ollessa saa ansaita sivutuloja, mutta se raja, jolloin menettää eläkkeen, kulkee hyvinkin matalalla. Säännölliset muut tulot lakkauttavat eläkkeen. Näin ollen nimenomaan keskimääräistä parempaa tai jopa erikoisen hyvää eläkettä saavat ovat erikoisessa asemassa. Valtaosa uudelleenkoulutustuloista olisi mitä todennäköiimmin vähäisempi kuin eläke. Työn tulisi olla siis erikoisen mieleistä, jotta tulojaan viitsii pienentää.

    Se mikä minua kiinnostaa, on kirjoittaminen. En ole kuitenkaan kunnianhimoinen enkä ole jaksanut yrittää tosissani pykätä kirjaa vaikka vain omaksi iloksi. Aika moni sitä minulta on oikeastaan jo pitkään odottanut.

    Toisaalta, eräänä keväänä kirjoitin kirjaan verrattavan laajan internet-kurssin OPH:n sivuille EU-rahalla. Olin viimeisen jakson vapaalla, ja kirjoittamisen opaskurssi syntyi vauhdilla. Se oli ihanaa työtä.

    VastaaPoista
  32. "Jos hommaa heiveröisen leipäpuun muulta saralta, menettää kaiken eläketuen."

    Iines: no OK, tuohan on suoraan sanoen ns. perseestä. Jonkinlainen muunlainen järjestelmä pitäisi luoda - saisi ansaita hieman extratuloja (ja maksaa niistä ihanasti veroja :D ), mutta silti säilyttää perusturvan, ainakin jotenkin progressiivisesti alaspäin. Pääideana se, että jos jotain ylimääräistä teet, et ainakaan vähemmän tienaa.

    Esim. tietyn kurssimateriaalin tuottaminen/toimittaminen olisi juuri tälläista työtä.

    VastaaPoista
  33. Kun ihminen on vammainen, yhteiskunta syrjäyttää häntä aina jonkin verran liikaa. Yhteiskunta suhtautuu vammaiseen myös liian alentuvasti ja holhoavasti, kuin vammainen ei olisi täysipäinen.

    Kun mainitsin allergiatesteissä ollessani sairaalassa, että minulla on puhesairaus ja puhun siksi huonosti, hoitajat työnsivät tuolia alleni ja toivat minulle vesilasin. Tunsin itseni ääliöksi, jota ei oteta vakavasti ja jonka puhetta ei oikeasti kuunnella.

    Pikkukaupungin lukion vieraiden kielten opettaja muuten menetti kuulonsa. Hän ei kuullut enää oppilaitten vastauksia. Hänenkin tk-eläkkeelle pääsynsä oli hyvin selkeää. Opettajan pitää kuulla ja hänen on pystyttävä puhumaan.

    Minusta tuntuu nyt, luettuani Ripsan kommentin, että täällä ei täysin ymmärretä sitä, mitä puheen puute työssä merkitsee. En ryhdy luennoimaan, vaan kehotan kevyesti suhtautuvia teippaamaan suunsa umpeen tai poistamaan puheestaan joka toisen sanan. Miettikää sitten, miten pystyisitte hoitamaan nykyisen elämänne näin varustautuneena.

    VastaaPoista
  34. PS Tarkoitin siis, että Ripsa ymmärtää, hänellä on ollut hienoja puheenvuoroja.

    Perehdyn tuohon linkkiin!

    VastaaPoista
  35. "Meillä on Kela, joka kerää tilastoja eläkkeistä, työkyvyttömyydestä, asumistuista ja siis ylipäänsä kaikesta mitä Kela nykyään maksaa.

    Tilastot ovat käsittääkseni julkisia, eikä niitä peitellä mitenkään. Työkyvyttömyys on vähäisempää kuin muualla Pohjolassa Suomessa, se käsitys minulle on tullut."

    Jaa käsittääksesi? Ei noin keskustella faktoin. Juuri kerroit että Kelalla on julkisia tilastoja. Referoipa niitä hiukan ja pistä vastauksesi linkki materiaaliin josta löytyy tuki käsityksellesi jotta jokainen voi tarkistaa että puhut totta, etkä puutaheinää.

    Linkit esiin vaan - käsittääkseni - niin ei tarvitse arvailla, käsittääkseni.

    VastaaPoista
  36. Tähän parjattuun systeemiimme, jossa Kelan lääkärit potilasta näkemättä ratkaisevat eläkepäätöksen, olen kuullut ihan järjellisenkin selityksen.

    Näin kaikki eläkepäätöstä hakevat ovat tasan samalla viivalla. Kyse on siis oikeudenmukaisuudesta.

    Kyllähän me kaikki olemme havainneet, millaisia lääkäreitä eliitillämme on? Jos jää kiinni jostakin rötöksestä, saa heti pari kuukautta sairauslomaa.

    Äkkiäkö nämä lääkärit kirjoittaisivat myös eläkepäätöksiä mokaileville päättäjille tai tutuilleen.

    VastaaPoista
  37. Miks leivo lennät Suomehen
    Sä varhain kevähällä,
    Et viihdy, lintu riemuinen,
    Sä maalla lämpimällä?

    Miks äänes soreasti soi
    Vaan Suomen taivaan alla,
    Ja vaikka puut ne vihannoi,
    Sä lennät korkealla?

    »Sen tähden Suomeen kiiruhdan
    Ja lennän korkealla,
    Kun tahdon nähdä kauneimman
    Mä rannan taivaan alla.

    Ja senpä vuoksi laulan ma,
    Kun kannel täällä soipi;
    Ei missään voi niin riemuita,
    Kuin Suomessa vaan voipi.»

    Näinhän se Aleksanteri Rahkonen 1800-luvulla runoili. Arvaamatta onneton, että kyllä sitä muuallakin voi riemuita, vaikkapa Nauru-saarilla.

    VastaaPoista
  38. "Tässä on osoite suomalaisten valituksiin työkyvyttömyyseläkkeiden hylkäämiseen"

    Emme me tätä tietoa kaipaa, vaan tilastotietoa siitä, kuinka monta työkyvyttömyyseläkeläistä meillä jo on ja kuinka monta tulee joka vuosi lisää. Pistätkö tämän tiedon esiin sieltä Kelan linkista, kosk aKelahan tilastoi, käsittääksesi, kaikenlaista?

    Ihan vinkkinä Ripsalle voin kertoa, käsittääkseni, että niitä eläkeläisten (myös tk-eläkeläiset) määriä kannattaa, käsittääkseni, katsoa oikeasta paikasta, eli ELÄKETURVAKESKUKSEN sivuilta, eikä KELASTA, käsittääkseni.

    Edellisen hallituksen aikana oli muuten olemassa esitys laiksi työkyvyttömyyseläkkeellä olevien työhönpaluun edistämisestä, mutta tämä torppaantui kaikenlaisten työnvieroksujien (vihreät ja kommunistit) vastustukseen.

    VastaaPoista
  39. "Jos hommaa heiveröisen leipäpuun muulta saralta, menettää kaiken eläketuen."

    Ei menetä, ihan kukkua.

    VastaaPoista
  40. "Vastatkaapa nyt anonyymit tähän kysymykseen, johon edelleen odotan vastausta."

    Tähän on vastattu jo monasti, mutta et ole vastavuoroisesti vastannut sinulle esitettyihin selkeisiin kysymyksiin, joihin saat kaiken lisäksi vastata kirjallisesti.

    VastaaPoista
  41. "Minulla tulee tietenkin olla oikeus ja tilaisuus vastaavaan ansiotasoon kuin äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana."

    Ei sinulla, eikä kenelläkään muulla, mitään tällaista oikeutta ole. Kuten todettua, palkka työn mukaan. Jos olet marjanpoimija, et voi saada opettajan palkkaa, vaikka olisikin koulutukseltasi jokin maisteri.

    VastaaPoista
  42. Anonyymi,

    en halveksi marjanpoimijan työtä, sillä olen sitä mieltä, että Suomi ei ymmärrä, mistä sen superruoka oikeasti tulee. Marjat pitäisi ehdottomasti poimia talteen metsistä ja panna ylijäämät vientituotteiksi. Niillä on hurja kysyntä, jos oikein markkinoidaan.

    Minun osaamiseni vain menee hukkaan marjanpoiminnassa. Enemmän minusta on hyötyä/hupia jopa virtuaalimaailmassa, jossa saan kirjoittaa ja harjoittaa vuorovaikutusta ihmisten kanssa. Annan täällä enemmän, opin täällä enemmän.

    VastaaPoista
  43. Miksi siis Iines kokoajan vastustelet?

    Pystyt hyvin tekemään kirjallisia töitä. Kummeksun, miksi aina automaattisesti, periaatteesta vissiin, vastustat.

    Sinullekin esim. tiettävästi alan parhaat ATK-asiantuntijat ovat täällä antaneet neuvojaan, mutta et ota vaarin, vaikka kerroit juuri tykkääväsi dialogista.

    Kirjoita nyt edes se kirja. Syntyy sinulta varmasti.
    En jaksa - sorry - juuri nyt kommentoida enempää, kun pitää katsoa tuliko täyden työpäivän jälkeen toteuttamani retken saldona mitään kameraan (muistikortille). Vanha merikotka oli etäällä varis saattueessa, mutta etäisyyttä taisi olla liikaa muuhun kuin kuva-arvoitus -kuvaan. Jännittäviin tunnelmiin...

    VastaaPoista
  44. "Jos hommaa heiveröisen leipäpuun muulta saralta, menettää kaiken eläketuen."

    Ei menetä, ihan kukkua.

    Työkyvyttömyyseläkkeellä ollessa saa tienata vain muutaman satasen kuussa, ei enempää. Vanhuuseläkkeeellä ei rajaa ole - pikaisen nettiselailun mukaan.

    VastaaPoista
  45. Eli todistit juuri tuossa itse oman väiteesi kaiken eläketuen menetyksestä vääräksi.

    Ei se niin mene, että jos tekee paljon töitä niin (tk)eläke pysyy ennallaan. Eihän tuo olisi reilua eikä kohtuullista. Jos tekee paljon töitä - kuten suotavaa on - niin tietyn tulorajan jälkeen leikataan eläkettä. Ihan asiallista ja oikein!

    VastaaPoista
  46. Juuri näin olemme havainneet kuten Tapsa kirjoittaa:

    "Kyllähän me kaikki olemme havainneet, millaisia lääkäreitä eliitillämme on?"

    Lisäisin tähän tuomarit, "kukapa herra toisen herran silmää nokkii". Tuomiot, eläkkeelle pääsyt ja muut edut näyttävät riippuvan pärstkertoimen mukaan, iines kaltaisineen kuuluu tähän eliittiin hyvine etuineen! Oletettavasti murhastakin selviäisi syyttömänä.

    VastaaPoista
  47. Ihmettelen kyllä edelleen, että Suomella on varaa sijoittaa korkeasti koulutettu, pätevä ja muuten täysissä ruumiin- ja sielunvoimissa oleva akateeminen työntekijä laakereillaan lepäämään. Minkäänlaista uudelleenkoulutusta tai toista työpaikkaa ei yritettykään tarjota vaihtoehdoksi, vaikka työvuosia olisi ollut vielä rutkasti jäljellä. Ja sitten toisaalta kuulee, että jonkun siistijän tai tarjoilijan on mahdotonta päästä työkyvyttömyyseläkkeelle reumankaan vuoksi, ei ainakaan ilman uudelleensijoitusyritystä tai uutta koulutusta.

    VastaaPoista
  48. Tämä on kyllä tämän blogihistorian kovinta ajatusluistelua. Oma kolmen vuoden takainen kirjoitus on muuttunut täysin abstraktiksi asiasisällöltään. Täysin yksiselitteisen tekstin tulkinnassa on älyllinen epärehellisyys on huipussaan.

    Kuten joku aiemmin kirjoitti, kaikki ovat täällä sitä mieltä ettei ketään pidä pakottaa epäasialliseen ja loukkaavaan työhön. Kysymyshän on oikeudesta – O I K E U D E S T A – työhön.

    VastaaPoista
  49. Tuo on totta, että mitään uudelleenkoulutusta ei tarjottu, eikä uutta työpaikkaa. Olisin ollut kiinnostunut viestinnän ja kirjallisuuden alasta.

    Se mihin kaikkein eniten halusin ja jota ryhdyin innokkaasti selvittämään, oli opintojen jatkaminen, väitöskirjan teko ja sitä myöten kirjallisuudentutkimus. Olen toisessa kommentissa juuri selvittänyt, mitä esteitä siinä nousi. Tämä olisi ollut luonnollisin tie toteuttaa osaamistani.

    Ymmärrän nyt kuitenkin paremmin, että sairauttani ei voi kuntouttaa millään metodilla, ja ymmärränn senkin, miten vähän minunlaiselleni jo ikääntyneelle henkisen työn tekijälle on olemassa koulutustani vastaavia työpaikkoja, joissa ei tarvita viestinnällistä vuorovaikutusta eli puhetta. Jopa opinnoista on äärimmäisen hankala selvitä ilman puheviestintää.

    Tehkää neuvojat ja tuomitsijat nyt se kehottamani asia: teipatakaa suunne umpeen tai poistakaa puheestanne joka toinen sana tai tavu ja koettakaa elää elämäännne noilla eväillä.

    Menkää töihin noin älkääkä luistako ohjeestani. Kyllä te selviätte, kun ponnistelette vaan ja muistatte haukkoa henkeä, kun äänihuulet kuroutuvat umpeen! Nielemiesvaikeutenne ovat ohimeneviä, ja ruuan meneminen väärään kurkkuun on vain pikkujuttu. Se että heräätte joskus siihen, että ette hengitä, ennen kuin minuutin kuluttua, on pikkujuttu. Puhelimen voitte kyllä suurin piirtein unohtaa, tai käyttää sitä vain joka toinen aamu.

    Koettakaa ottaa myös yhteyttä vaikka Dna-operaattoriinne, jolla ei ole sähköpostipalvelua, on vain puhelinlinja. Teille on pakkomyyty uusi liittymä, koska ette puhelimessa pystyneet kyllin selvästi kieltämään etuutta, joka mullistaa mutta sitoo teidät kahdeksi vuodeksi uuteen sopimukseen. Teillä on oikeus purkaa etuus, mutta ei sähköpostitse. Koettakaa saada yhteys myös Elisaan sellaisena aamuna, jolloin joka toinen sananne onnistuu, sillä vanhaa liittymää ei ole lakkautettu sähköpostikirjeistä huolimatta.

    Sitten kun teidän on pakko siirtyä pois työstänne, valitkaa vain sellainen työ, jossa ei tarvitse puhua ja menkää siihen! Teillä on oikeus työhön!

    VastaaPoista
  50. Valtolle minun piti eilen jo sanoa jotakin perhosista ja sammakoista, mutta jäi tämän kiivaan keskustelun alle.

    Olikohan se oranssi iso perhonen keisarinviitta? Tai sellainen tosi komea purjeperhonen? Minusta tuntuu, että Savon seudun perhosetkin ovat muhevampia kuin tuulisen ja karun länsirannikon.

    Sammakoita näin tutussa lammessa, ja kurnutus kuului kauas.

    Valto, minusta tuntuu, että tulkintasi on oikein. Ei ihminen, jonka oma elämä on kunnossa työasioissa, kalva ja kadehdi muiden toimeentuloa. On aikamoista huomata olevansa turha ja tarpeeton kuluerä, joka elää yhteiskunnan varoilla.

    Herran pieksut sitäkin verojen määrää, jonka minä olen 30 vuoden aikana maksanut! Veikkaan, että anonyymit eivät pitemmän (?) työuransa aikana pääsee puoleenkaan siitä määrästä. Mitään tukia en ole koskaan saanut lapsen lapsilisää lukuunottamatta. En edes asumistukea.

    Mikähän on näiden anonyymien veroprosentti ja saamapuoli yhteiskunnan tuista?

    VastaaPoista
  51. Onneksi emme elä sellaisessa maassa, jossa työkyvyttömyyseläkeläinen pakotettaisiin työhön, joka radikaalisti tiputtaisi hänen tulotasonsa.

    Olisi hauska nähdä sellaisen ihmisen sydän, joka toistuvasti viitsii yrittää vetää maton bloginpitäjän ihmisarvon alta.

    Puhdistaisikohan edes Hännikäisen ehdottama lakisääteinen seksioikeus mustaa sydäntä?

    VastaaPoista
  52. "Kysymyshän on oikeudesta – O I K E U D E S T A – työhön."

    Niin, toki työ on oikeus, mutta jos joku ei viitsi käyttää tuota oikeuttaan, niin ei sen vastapainoksi kuulu oikeus tk tai th-eläkkeeseen. Joka ei töitä tee ei hälle palkkaa tai palkanluontisia korvauksiakaan kuulu.

    VastaaPoista
  53. Anonyymi,

    olihan se aikamoinen virhe kirjoittaa "käsittääkseni" ja sitten vielä esittää linkki.

    Kuka tahansa voi käyttää Google ja etsiä sieltä Kelan tai Eläketurvakeskuksen kautta tilastoja. Ei siinä tarvita kuin lukukykyä.

    Tuon Euroopen ihmisoikeustuomioistuimen toin esille vain siksi, että tulisi todetuksi työkyvyttömyyshakijoiden hankala tilanne.

    Tapsa sanoi että eläkehakemusten hylkääjät, siis lääkärit, eivät ole niin huono asia kuin voisi ajatella. Monilla eläkkeenhakijoilla, siis nimenomaan työkyvyttömillä, tuntuu olevan asiasta eri käsitys. Tämä on tietysti anekdootti. Eli Tapsalla on nyt varmasti jotain laajempaa tietoa aiheesta Kelan lääkärit.

    Juuri eilen radiossa tiedotettiin kunta-alan työntekijöiden terveydentilasta. Sen terveydentilan kokoaja oli Kela, jonka lakisääteinen tehtävä on tuottaa tilastoja väestön tilasta.

    Tilasto ei ole emävalhe, vaan matemaattinen tapa esittää tiettyjen muuttujien vallitessa jonkin väestönosan tilannetta. Tilastotiede ei ole kovin vaikea asia jopa opiskeltavaksi, hyvät anonyymit, joita en pysty erottelemaan.

    Mutta en vieläkään käsitä, miksi yhden puhevammaisen opettajan työkyvyttömyyseläke on nyt niin todella iso asia. Sairaudet eivät tule kello kaulassa, niiden diagnosointi on usein hankalaa ja sairas ihminen joutuu usein byrokratian pyöritykseen esimerkiksi kuntoutuksen ja uudelleenkoulutuksen sijaan.

    Itse kuulovammaisena tajuan Iineksen tilanteen erittäin hyvin.

    VastaaPoista
  54. Satuitko Iines kysymään yliopistolta, miten siellä tultaisiin vastaan tuossa sinun puhevammassa? Monestihan erikoisjärjestelyt onnistuvat ihan hyvin ja korvaavia suorituksia löytyy, kun niitä vain pyytää.

    ei sillä, että kannattaisin noita anonyymien kommentteja millään tavalla, mutta jos itse haluaisit kirjallisuudentutkijaksi tai muuten jatkaa vielä ja ihan vain itsesi vuoksi, niin saattaisi se edelleen onnistua, kun järjestää ja sopii siitä koulun kanssa.

    VastaaPoista
  55. Jos sairastut etkä kuntoutuksen avullakaan pysty jatkamaan työssäsi, voit saada työkyvyttömyyseläkkeen.


    Työkyvyttömyyseläkkeen edellytykset ovat pääpiirteittäin samat kaikilla työaloilla. Yksityiskohdissa julkisen puolen, kuten valtion ja kuntien työntekijöiden eläkkeissä on kuitenkin joitakin eroja verrattuna yksityisten alojen työkyvyttömyyseläkkeisiin. Keskeisin ero liittyy työkyvyttömyyden määrittelyyn.

    Julkisella puolella sovelletaan ammatillisen työkyvyttömyyden määritelmää ja yksityisellä puolella sovelletaan yleisen työkyvyttömyyden määritelmää.

    VastaaPoista
  56. Ripsa: "Eli Tapsalla on nyt varmasti jotain laajempaa tietoa aiheesta Kelan lääkärit."

    Ehei, ei minulla mitään kunnon tietoa asiasta ole. Päinvastoin olen muiden tavoin vuosia törmännyt näihin vastaaviin ihmettelyihin - sekä elävässä elämässä että mediassa - jossa kerrotaan toinen toistaan hurjempia tarinoita miten tk-eläkkeelle ei pääse, vaikka pää on kainalossa ja omat lääkärit puoltavat vahvasti.

    Minua on vain ihmetyttänyt, että miten voi olla tällainen kaikkien mielestä (?) ääliömäinen järjestelmä, jossa Kelan lääkärit potilasta näkemättä jakavat tuomioitaan.

    Esittämäni "kaikki samalla viivalla" oli, kuten sanoinkin, ainoa järjellinen selitys asialle.

    Onko teillä muilla ehkä muita selityksiä, parempia?

    Se, että Kelan lääkärit ovat idiootteja ja Kela haluaa vain kyykyttää köyhiä, ei kelpaa.

    No?

    VastaaPoista
  57. Joka ei töitä tee ei hälle palkkaa tai palkanluontisia korvauksiakaan kuulu.

    Tämä on hitlerismiä etovimmillaan. Tämän mukaan työttömät ja sairaat tulee jättää oman onnensa nojaan. En viitsi jatkaa, mitä pakolaisille ja muille hädänalaisille sinun holokaustissasi tapahtuu, kuvitelkoon jokainen itse.

    Tulee mieleen joiltain osin Amerikka ennen Obamaa. Vasta Obamahan sai siellä aikaan lain, jonka mukaan köyhätkin saavat Amerikassa hoitoa, vaikkei heillä olisi vakuutusta.

    VastaaPoista
  58. Tuo kysymys Kelan lääkäreiden tarpeellisuudesta ja ominaislaadusta on mielestäni aiheellinen.

    Kelan lääkäreillä on lopullinen valta lyödä sinetti henkilön eläkehakemukseen, he määräävät sen, pääseekö henkilö eläkkeelle. Tässä paikassa on mielestäni oltava tiukka, ja on hyvä, että potilaan oman lääkärin lausunto tarkistetaan ja siihen otetaan kantaa. Tuntuisi nimittäin oudolta, että Kelan virkamiesbyrokraatit tekisivät tuon päätöksen. Se on lääkäriasia, ei mikään muu.

    Se vaan, että jos päätös on kielteinen, ollaan tietenkin sitä mieltä, että Kelan lääkärit eivät tunne potilaan tilaa, koska häntä ei ole edes nähty saati paikan päällä tutkittu. Tilanne on herkkä arvostelulle, jolle toki on sijansa. Vääriä päätöksiä voidaan tehdä.

    VastaaPoista
  59. Annikki,

    selvitin tilanteeni täysin, ja aistin professorin vastauksista, että minua ei otettu todesta, vaan käsiteltiin mapissa "vammaiset". Tällainen asenne oli minulle yllätys, sillä sain aikanaan hyvää ja kiinnostunutta palautetta kirjallisuuden suorituksistani. Yksi proffa sanoi odottavansa minulta paljon, ja tämä jäi mieleeni kannusteeksi vuosien varrelle.

    Se kävi selväksi, että paikattavaa olisi jonkin verran, metodologian puolelta, koska kirjallisuuden tutkimusmenetelmät ja teoriatkin ovat muuttuneet parinkymmenen viime vuoden aikana merkittävästi. Minua pelotti lisäksi englanninkieliseksi muuttunut suoritusosuus, kun olen lukenut pitkän saksan.

    Olin kuvitellut pääseväni suoraan lisensiaattiseminaariin valmistelemaan väitöskirjaa. Minulta karkasi motiivi.

    VastaaPoista
  60. "Tämän mukaan työttömät ja sairaat tulee jättää oman onnensa nojaan"

    No ei se sen kummempaa olisi, kuin työtätekevillä tilanne on: oman onnensa nojassa he ovat.

    On suorastaan naurettavaa vasemmistolaista viherfeminismiä, että rahaa pitää lapioida mitään tekemätömälle kotiin. Ihan tulee tämä prekariaatti sakki mieleen. Vastenmielistä!

    Tämä nyt puhena oleva tk-eläkeläinen "köyhäilee" puhessaan, vaikka omistaa asuntoja, auton, mökin ties mitä ja hän ei siis tee mitään muuta kuin on, makoilee mökillä riippumatossa ja viisastelee netissä. Läppäreitä hajoaa "liukuhihnalta" ja aina on varaa ostaa uutta - ei tee heikkoakaan. Joku raja siihen viherfeministiseen hihhulointiin. No, leimallista näille lekottelijoille on se, että maahan pitää saada lisää velttoilijoita, mieluiten neekereitä afrikasta.

    VastaaPoista
  61. "olihan se aikamoinen virhe kirjoittaa "käsittääkseni" ja sitten vielä esittää linkki."

    Olet oikeassa. Vielä aikamoisempi virhe oli kirjoittaa niistä joilta on käsittääksesi evätty tk-eläke, kun puhe oli tk-eläkkeelä olevien määrästä ja siitä kuinka monta heitä tulee vuosittain lisää tk-eläkeläisten kirjoihin.

    "Kuka tahansa voi käyttää Google ja etsiä sieltä Kelan tai Eläketurvakeskuksen kautta tilastoja. Ei siinä tarvita kuin lukukykyä."

    Kovin harva tätä haluaa tehdä, kun heillä itsellään on U S K O M U S että esim. tk-eläkeläisyys ei ole kovin yleistä. Karu tilasto murentaisi tuon harhan. Siksi on tärkeää, että jos puhuu asiasta, esitää asian tueksi faktatietoa ja faktatiedon tuelksi linkin joska halukkaat voivat tarkistaa asian todenperäisyyden. Aivan liian usein varsinkin täällä puhutaan ihan lööperiä, käsittääkseni, ihan mutu-pohjalta.

    "Mutta en vieläkään käsitä, miksi yhden puhevammaisen opettajan työkyvyttömyyseläke on nyt niin todella iso asia."

    Kyse on moraalista ja siitä ristiriidasta, että etujen ja etuuksien nauttijana Iines on vieraantunut todelisuudesta ja lausuu kevyitä. Lisäksi jos joku muu on saavuttanut kovalla TYÖLLÄ jotain, niin tämä on etuisuuksien-nauttija Iineksen pilkan kohteena, mikä on ensinnäikn häpeällistä toimintaa, mutta myös äärimmäisen loukkaavaa.

    Jo tarkkailet Iineksen viestintää, huomaat selkeän rasismin suomalaista VHM:tä kohtaan.

    Jotta tunnistat minut helpommin, voit kutsua minua Osmoksi.

    VastaaPoista
  62. Oppositio sanoo usein hallituksen toimista, että ehdotus on oikeansuuntainen, mutta riittämätön.

    Minun puolestani on pakko sanoa anonyymin, jota arvelen vanhaksi tutuksi, kirjoituksista, että ne ovat oikeansuuntaisia, mutta vähempikin ehkä riittäisi.

    Riittäisi siinä mielessä, jos haluaa vaikuttaa muiden mielipiteisiin. Nyt ainoana reaktiona on ehkä vain ärtymys. Se on sääli siksi, että anonyymi selvästi ymmärtää - taustansa vuoksi varmaan - miten yhteiskunta toimii ja miten se ei toimi.

    Me näemme nyt Kreikassa, miten voi käydä, kun kaikilla on vain oikeuksia - oikeus palkkaan, eläkkeeseen, etuihin jne.

    Ilman muun maailman apua kreikkalaisilla ei kohta olisi mitään oikeutta mihinkään - paitsi kerjäämiseen - eikä mikään taho maksaisi heidän palkkojaan ja eläkkeitään.

    Muun maailman ainoana pontimena tässä on se, että avulla yritetään estää omaa taloutta kaatumasta. Heti kun se on varmaa, kreikkalaiset saavat taantua elintasossaan Pohjois-Korean tasolle.

    Siihen loppuu heidän oikeutensa taivaasta tippuviin etuihin. Eikä ne meillekään taivaasta tipu, sen anonyymi siis ymmärtää harvinaisen selvästi.

    VastaaPoista
  63. "Ei ihminen, jonka oma elämä on kunnossa työasioissa, kalva ja kadehdi muiden toimeentuloa."

    Niin olikos sinun elämä kunnossa työasioissa?

    "Mikähän on näiden anonyymien veroprosentti ja saamapuoli yhteiskunnan tuista?"

    Minun tuloveroprosentti on 32, mutta kerään ja tuloutan yhteiskunnalle myös muita veroja. Laskenko nekin mukaan? Veroprosenttia tärkempi mittari on yhteiskunnalle tuotannollisella työllä kerättyjen veroeurojen määrä, ei mikään veroprosentti. Eurot ratkaisee.

    Yhteiskunnan tukien osalta kuulun ns. nollatukikategoriaan, eli tukia on nolla. Tekussa opiskeluaikana, joitakin vuosikymmeniä siten, sain opintotukea ja asumistukea. Myöhempien opintojen aikana en niitäkään.

    Syntymä kuurot opiskelee, syntymä sokeat opiskelee. Tuntuu jotenkin heidän pilkalta se että lievän puhevamman myöhemmällä iällä saanut henkilö kieltäytyy kehittämästä ja kouluttamasta itseään uuteen ammattiin. Käsitämätönä sikälikin, että hän on itse kuulunut opetusalalle ammattiviiteryhmässään. Eikö hän itse arvosta koulutusta ja jatkuvaa oppimista?

    VastaaPoista
  64. "Minun puolestani on pakko sanoa anonyymin, jota arvelen vanhaksi tutuksi, kirjoituksista, että ne ovat oikeansuuntaisia, mutta vähempikin ehkä riittäisi."

    Jos tunnet minut, voit kutsua minua Osmoksi.

    Totean lakonisesti, että vähempi ei riitä, kun vastaanottaja ei virity oikealle taajuudelle vaikka kuinka näppäilee kielistä hartaasti ja kärsivällisesti. Lieneekö vastaanottajan antenni harallaan vai muuten suuntaus pielessä, kun perusteltu ja vankkaan asiaosaamiseen perustuva argumentointi ei tavoita tai saa ahaa-elämyksellistä uudelleen virittäytymistä (auto tuning) aikaiseksi kuulijassa?

    VastaaPoista
  65. Toki sairaiden ja työttömien jättäminen oman onnensa nojaan olisi eri asia kuin työtätekevillä: heillähän on palkka ja monet työedut, noilla muilla ei toimeentuloa ollenkaan.

    Anonyymi klo 19.29 taitaa pelleillä. Ei ihminen voi olla noin sydämetön moukka. Rahaa ei tavitse kenellekään lapioida, riittää ihan ihmisen työhistorian mukaan mitoitettu tk-eläke tai työttömyysansio. Jos ihmisellä on takanaan koulutusta ja hyvinpalkattu julkisen sektorin työpaikka, on sairauseläke mitoitettu sen mukaan. Tämä koskee kaikkia julkisen alan työntekijöitä. Ja tämä on demokratian mukaista yhteiskuntapoliitiikkaa.

    Jos lähes 300 000 ihmistä on vailla töitä, vikaa on valtion systeemeissäkin ja korvaus työttömille on perusteltu.

    VastaaPoista
  66. "Jos lähes 300 000 ihmistä on vailla töitä, vikaa on valtion systeemeissäkin "

    Aivan, siellä on liikaanniitä julkisen sektorin lekottelijoita, jotka eivät tee tuottavaa työtä. Juuri tuolta julkiselta sektorilta pitää leikata ja rajusti, ja siirtää julkisen sektorin parasiitit oman onnensa nojaan, tasa-arvoisesti, yksistyiselle sektorille. Suuri joukko nosta 300 000 työttömästä on passiivisia ja työhaluttomia.

    "Toki sairaiden ja työttömien jättäminen oman onnensa nojaan olisi eri asia kuin työtätekevillä"

    Miksi muka? Suomessahan on mahdollisuuksien tasa-arvo: Kaikilla on yhtä hyvät mahdollisuudet kaikkeen (paitsi miehillä ei ihan yhtä hyvät).

    "Jos ihmisellä on takanaan koulutusta ja hyvinpalkattu julkisen sektorin työpaikka, on sairauseläke mitoitettu sen mukaan. "

    Em. tavoin puhuu yksisilmäinen moukka. Kuinka joku voi noin räikeästi unohtaa maan selkärangan, yksityisen sektorin? Julkinen sektori on kuluerä, jonka edustajille tekisi terää siirtyä kerrankin kantamaan vastuuta, edes itsestään. Nyt he ovat loisena kupissa. Kaikkea etuutta halutaan, mutta mitään ei haluta tehdä.

    VastaaPoista
  67. No nyt päästiin ukkovarpaillaan harjoja tehneistä sotainvalideista jo Kreikan köyhyyteen.

    Kyllä perkele se niin on, että Suomi on suossa, kun tällaisille korkeastikoulutetuille vähävammaisille kauhotaan lapiokaupalla rahaa valtion kirstusta. Ymmärtäisi nyt akkapaha hypätä vaikka kyykkää torilla hengenpitimikseen. Oma vikahan se on kun sairastuu ja omasta navasta olkoon pois.

    Ovatkohan herrat tulleet ajatelleeksi asioiden eettistä ja humaania sekä sosiaalipoliittista pohjaa ollenkaan, vaan rahako se vaan aina siintää silmissä?

    Itse ajattelen niin, että yhteiskunta, joka potkaisee sairaat ja osattomat ulos järjestelmästä, on helvetillinen dystopia, jossa en oikeastaan kovasti välittäisikään elää.

    VastaaPoista
  68. Minä en voi mitään sille, että julkisen alan työkyvyttömyys määritellään eri tavoin kuin yksityissektorin.

    Julkisen puolen työkyvyttömyys määritellään ammattikohtaisesti, yksityisen kokonaisvaltaisemmin. Minä en ole tätä jakoa ja eläkkeen määräytymistä keksinyt, joten turha on minua syyllistää. Olisivatkohan takana julkisen puolen voimakkaat ammattiliitot, jotka ajavat jäsentensä asioita - ehkäpä.

    Ovatko yksityissektorin työntekijät yhtä järjestäytyneitä ja maksavatko he yhtä paljon jäsenmaksuja? Ovatko rivit kunnossa ja solidaariset, vai yksilötkö vain kilpailevat keskenään?

    VastaaPoista
  69. "Ovatkohan herrat tulleet ajatelleeksi asioiden eettistä ja humaania sekä sosiaalipoliittista pohjaa ollenkaan, vaan rahako se vaan aina siintää silmissä?"

    Etkös sinä itse kokoajan puhu rahasta? Siltä vaikuttaa, kun esim. tämän ketjun puheenvuorojasi katselee. Kokoajan puhut rahasta ja siitä miten sitä P I T Ä Ä saada vastikeettomasti.


    "Itse ajattelen niin, että yhteiskunta, joka potkaisee sairaat ja osattomat ulos järjestelmästä, on helvetillinen dystopia, jossa en oikeastaan kovasti välittäisikään elää."

    Tämä on sitä "viisautta" josta juuri puhun: Etuoikeutettu ihminen, joka nauttii etuuksista, puhuu etikkasta ja humanismista. Haluasiin koetella sinun etiikkaasi, moraaliasi ja humanisiasi siten että otetaan sinulta kaikki etuudet ja eläkkeet pois. Katsotaan kuinka laupea ja humaani olet tämän jälkeen.

    Sen jälkeen haluasin antaa sinuan maistaa sitä mitä on elää esim. 700 euron työeläkkeellä vuokralla. Montakohan läppäriä ostat tämän jälkeen? Entä montako pukstaavia ostat hyllyysi pölyttymään? Tämän haluasiin nähdä ja katsella, miten terävä älysi ja humaani kielenkäyttösi rytmittää päivittäistä vilpitöntä iloasi.

    Sitten kertoisin sinulle uutisen: joudumme ottamaan SINULTA tuon eläkkeen pois, koska kannamme vastuuta kreikkalaista mokkakikkeleistä ja manoloista, joita ulkomaailma on kohdellut kaltoin. Itsessään ei ole vikaa juu. Sinun eläkkeesi on yhteinen asia, ja tarvitsemme sinun vaatimatotnta panosta, koska yleinen etu vaatii sitä. Toivottavasti tämä pieni ratkaisu ei siirrä katumaasturi -haaveitasi tuonnemmaksi.

    Osmo

    VastaaPoista
  70. Puhut julkisen sektorin edustajista, joiden tulisi kantaa vastuu itsestään.

    Nyt ovat puurot ja vellit ihan sekaisin.

    Julkinen sektori olemme me suomalaiset, eivät vain julkisen sektorin palkolliset. Julkinen sektori on suomalaisia varten, Suomea varten, eikä sen edustajiksi voi sanoa työmuurahaisia, jotka hoitavat kaikkien ihmisten yhteisiä asioita, kuten ihmisten terveyttä ja koulutusta ja maan hallinnollisisa asioita.

    Ei ole siis ulkopuolista julkista sektoria. Yksityissektori on julkisen sisällä, tavallaan valtio valtiossa. Molemmat käyttävät toisiaan.

    VastaaPoista
  71. Ei minun tarvitse antaa maistaa, miltä tuntuu elää 700 euron eläkkeellä vuokralla. Minä elin vuosikaudet vielä pienemmällä rahalla kuukaudessa opiskellessani, kun ei ollut opintotukia.

    Tk-eläke ei ole erityinen etuus, josta pitää niiata. Tottakai se kuuluu työntekijälle, joka ei pysty enää työtehtäväänsä. Sitä varten me veroja maksamme, että saamme itsekin vastinetta, kun tarvitsemme. Olen osuuteni veropotista hyvinkin maksanut, ja maksan edelleen yhtä suurta veroa kuin moni työssä oleva.

    Minä nostan ansioni iloiten siitä, että olen älynnyt opiskella niin, ettei nyt tarvitse istua tyhjän päälle. Se on kuule, anonyymi, ihan minun oma ansioni, josta sopii olla ylpeä! Kannattaa siis opiskella ja hakeutua mieleiseen työhön.

    VastaaPoista
  72. Hyvä että Iines ei ole poliitikko ja/tai kansanedustaja. Tuo yksisilmäisyytensä on jo rikollista.

    Lisäksi surettaa hänen ymmärtämättömyytensä sekä perusteeton ja räikeä viha yksityisen sektorin puurtajia - nettoveronmaksajia - kohtaan. Iineksen yksinkertaistus, että julkinen sektori = suomalaiset on kertakaikkiaan loukkaava.

    Osmo

    VastaaPoista
  73. Iines: "Jos lähes 300 000 ihmistä on vailla töitä, vikaa on valtion systeemeissäkin ja korvaus työttömille on perusteltu."

    Aluksi huomautus: en halua osallistua Iineksen ja Osmon kiivaaseen sananvaihtoon Iineksen tk-eläkkeestä ja asioiden eettisestä ja sosiaalipoliittisista puolista. Jos siltä vaikutti, se oli vanhinko.

    Oikeastaan ei olisi kannattanut osallistua lainkaan, sillä tässähän saa korvilleen vaikka yrittää viitata vain siihen, miten yhteiskunta ja markkinatalous toimivat. Ei siis siihen, miten niiden muka olisi toimittava.

    Mutta tuo lainaamani Iines-sitaatti... Olet siis sitä mieltä, että valtion tehtävä on tarjota ihmisille työtä?

    Tällainen systeemi oli todellakin Neuvostoliitossa aikoinaan, mutta ei se toiminut sielläkään.

    Miten se Kennedy sanoikaan: älä kysy mitä isänmaa voi tehdä sinun hyväksesi, vaan mitä sinä voit tehdä isänmaan hyväksi.

    Hyvinvointivaltion idea on toki se, että kaikista pidetään huolta, mutta ei suinkaan se, että valtio vastaa kaikesta.

    Itse asiassa Osmon ja Iineksen väittely on malliesimerkki siitä, millaista jälkeä syntyy kun ihmiset puhuvat eri asioista ja toistensa ohi.

    (Nyt vetäydyn suojaan ja olen hiljaa kuin kusi sukassa.)

    VastaaPoista
  74. Ihmettelen kyllä edelleen, että Suomella on varaa sijoittaa korkeasti koulutettu, pätevä ja muuten täysissä ruumiin- ja sielunvoimissa oleva akateeminen työntekijä laakereillaan lepäämään.



    On täysin käsittämätöntä miten tämän kirjoittanut Iines voi moraalittomasti venkoilla ajatuksestaan. Heittäytymällä milloin marttyyrin milloin egoistisen uhoajan osaan on saanut asian nayttämään henkilökohtaiselta tragedialta. Pieni vammaisuusaste on toisaalta hävettävä, mutta peitettävissä oleva kauneusvirhe tai koko henkilökohtaisen minän määrittelevä haitta-aste. Työnsä menettäminen sairauden takia on toki tramaattinen tapahtuma, mutta ei mahdollisuuksien ja tulevaisuuden tuhoaja. Päinvastoin.

    Hakemalla omaan toimintamalliinsa näennäisiä uhkakuvia ja tahallista vääristelevää vaihtoehdottomuutta on innokkaimmat myötäsukijat rientäneet syöttämään "väärää hevosta". On keksitty tahallisesti ja tarkoitushakuisesti itse asiaa kannalta merkityksettömiä näkökulmia. Veronmaksuillaan uhoaminen on täysin kestämätöntä, koska miljönäärin ei tarvitsisi maksella veroja kuin vuosi, pari. Usean maksutarve täyttyisi jo ensimmäisessä osingonjaossa.

    Sokea, kuuro, mykkä, 100 % invalidi, vammautunut tai muutoin sairastunut ei kysele miltä sinusta tuntuisi olla minun osassani ja yrittää selvitä niillä "mitä minulla on". Niinhän ei kukaan voi tehdä koska jokaisella on vain oma elämä elettävänään valintoineen. Iines, olet tehnyt oman valintasi.

    Kaikkein härskein vääristely on, että joku olisi kannattamassa ja vaatimassa Iineksen eläkkeen pienentämistä ja pakottamista töihin. Kysymys on ollut ja on: Onko Suomella on varaa sijoittaa korkeasti koulutettu, pätevä ja muuten täysissä ruumiin- ja sielunvoimissa oleva akateeminen työntekijä laakereillaan lepäämään?

    VastaaPoista
  75. Tapsa,

    manipulointisi on taitavaa: - tässähän saa korvilleen - en ota osaa väittelyyn - muut puhuvat toistensa ohi - vetäydyn suojaan ja olen hiljaa jne.

    Sitten seuraa klassinen olkinukke, argumentaatiovirhe, jollaisia täällä ovat esittäneet vain anonyymit:

    "Olet siis sitä mieltä, että valtion tehtävä on tarjota ihmisille työtä?

    Näin se käy:

    1. Iineksellä on mielipide "Valtion systeemeissäKIN on vikaa, jos meillä on lähes 300 000 työtöntä."

    2. Tapsa panee sanat suuhuni esittämällä mielipiteen "Olet siis sitä mieltä, että valtion tehtävä on tarjota ihmisille työtä", (joka on vääristelty "olkinukkeversio" Iineksen mielipiteestä.)

    3. Tapsa jatkaa hyökkäämällä oman olkinukkensa avulla Iineksen mielipidettä vastaan: "Tällainen systeemi oli todellakin Neuvostoliitossa aikoinaan, mutta ei se toiminut sielläkään" .

    4. Siispä Iineksen mielipiteen "Valtion systeemeissäKIN on vikaa, jos meillä on lähes 300 000 työtöntä" täytyy olla väärin.

    Samanlaisia olkinukkeja on anonyymien keskusteluosuus täynnä, virheväittämiä, joissa väitetään Iineksen sanoneen sellaista, jota ei ole sanottu. Niitä virheväittämiä tuetaan sitten yllä olevan kaavan mukaisilla hyökkäyksillä, jolloin Iineksen mielipiteiden tulee olla vääriä - olkinukkeargumentoinnin mukaan.

    Oikeastaan en ole edes esittänyt montakaan mielipidettä, vaan vain puolustautunut anonyymien henkilökohtaisuuksiin menevää hyökkäystä vastaan. Tällainen argumentaatiovirheitä vilisevä tyyli estää hyvän ja rakentavan keskustelun, johon itse pyrin ja joka taatusti näkyy puheenvuoroissani. En taatusti anna ketään korville, mutta ei minun ylitseni myöskään olkinukeilla kävellä.

    VastaaPoista
  76. Nyt on kyllä sellaista ajatusluistelua, että oksat pois.

    Kyrsiihän se tietysti, kun luottokommentoivatkin rupeavat kritisoimaan blogistia. Silloin on hyvä ottaa olkinuket käyttöön. Puusilmäkin näkee ja autisti ymmärtää, että olkinukkeja tässä omassa tk-eläkeasiassa käyttää nimenomaam Iines.



    "Minä nostan ansioni iloiten siitä, että olen älynnyt opiskella niin, ettei nyt tarvitse istua tyhjän päälle. Se on kuule, anonyymi, ihan minun oma ansioni, josta sopii olla ylpeä! Kannattaa siis opiskella ja hakeutua mieleiseen työhön".

    Hölmömpi se, joka ei pysty tekemään itselleenkin yllätyksellistä vastikkeetonta etuvalintaa.




    Anoilta voi tosiaisoissa pysymisen vaadetta odottaakin, mutta, että, Tapsakin . . .

    VastaaPoista
  77. Olen huomannut, että henk.kohtaisen esimerkin esittäjä joutuu usein raadeltavaksi pahemmin kuin anonyymit aalloilla soutelijat joiden elämänydin näyttää koostuvan vain tilastoista ja niiden seuraamisesta. Kadehtimisesta.

    Yritän silti.

    Laskin tässä leikkausarvet: molemmissa käsissä (olkapäissä ja ranteissa) niitä on yhteensä 8. Pari niistä on vain tähystysleikkausta varten tehtyjä plänttejä, kaksi isompaa ja kaksi sellaista, jotka ovat tosi siististi umpeutuneet leikkausten jälkeen. Molempien olkapäiden isoimmat arvet ovat näkyvimmät.

    Näitä viiltoja on tehty vuonna 1992 sattuneesta autokolarista lähtien, viimeiset 2007 nuorimman poikani ristiäisiä edeltäneenä päivänä. Olkapäitteni luita laittoivat myös ruuveilla kiinni silloin kolarin jälkeen.

    Lisäksi minulta meni yksi niskanikama siinä kolarissa sijoiltaan, mutta se saatiin aika hyvin kohdalleen pitkässä kuntoutuksessa 1994, vain joskus se aiheuttaa ankaria päänkivistyksiä.

    Paha, ammatista johtuva kuulovamma vasemmassa korvassa hankaloittaa soimisineen myös olemista ja elämistä eikä toisenkaan korvan kuulo häävi ole (molempiin on kuulokoje olemassa).

    Viimeisin tapaturma jonka vuoksi minut hyllytettiin sekä vakuutusyhtiön että muidenkin asiaan puuttuneiden lääkäreiden toimesta kirvesmiehen ammatistani sattui 2007 maaliskuussa. Siinä repesi oikean olkapääni entiset arvet ja kiinnitykset uudelleen ja tuli myös tuoreita vammoja.

    Uudelleenkoulutus tyssäsi siihen, että olisi tullut vakuutusyhtiölle liian kalliiksi kouluttaa minut uudelleen koska 50-vuoden ikä taittui juuri silloin.

    Olisin kyllä halunnut opiskella, mutta jos sille ei maksajaa löydy, ei tällaisen perheen elättäjä omin varoin siihen kykene.

    Jos jotain töitä, joita kykenen tekemään, löytyy, voin lisäansiota hankkia tilapäisesti n. 1400 euron edestä/kk sen vaikuttamatta eläkkeeni suuruuteen. Joitakin kirjoitushommia on ollutkin ja jokunen "konsultointi" rakennuksilla.

    Nyt minun täytyy jokatapauksessa hankkia elämälleni merkitys jokaiselle päivälle erikseen muista arvoista kuin täyspäiväisestä työstä; perheestä, lapsista, kirjoittelun yrityksistä.

    Räntäsateella ja pakkasilla, enkä ylen kovilla helteillä, rakennusmonttuihin kaipaa, mutta toisinaan tuntuu sääolosuhteista riippumatta epäoikeudenmukaiselta, etten voi vyöttää kupeitani naularepulla ja kiivetä tellingeille, lyödä naulaa, kantaa lautaa... Ehkä sitä jo nyt olisi oppinut paremmin tekemäänkin, hosumatta, harkiten.

    VastaaPoista
  78. Iines,

    manioulointisi on taitavaa:
    "Tällainen argumentaatiovirheitä vilisevä tyyli estää hyvän ja rakentavan keskustelun, johon itse pyrin ja joka taatusti näkyy puheenvuoroissani. En taatusti anna ketään korville, mutta ei minun ylitseni myöskään olkinukeilla kävellä."

    1. Sinä olen numeroinut väittämäsi

    2. Jos äidinkielen maisteri siirtää oman olkinukkensa vastapuolen argumentointivirheeksi ja oikein numeroimaan ne täytyyhän sen olla sen toisen se olkinukke.

    3. Noudatat ehkä ajatustasi: "Hyvät keskustelut ovat mahdollisia totuusarvoja mielenkiintoisempia."

    4. Vain vakuuteltu hyvellisyytesi on aitoa, ei se minkä muut näkevät ja kokevat.



    Valtolta hyvä ja ilmeisen rehellinen näkemys omasta "työkyvyttömyydestään".

    VastaaPoista
  79. "Itse asiassa Osmon ja Iineksen väittely on malliesimerkki siitä, millaista jälkeä syntyy kun ihmiset puhuvat eri asioista ja toistensa ohi."

    Iines tässä on se ongelma. Hän ei yksinkertaisesti ymmärrä, eikä haluakkaan, asioita. Lisäksi hän ei ymmärrä miten yhteiskunta toimii. Hän puhuu, tyylilleen uskollisena, ihan hattaroita.

    Perustaistolaisena hänestä valtio huolehtii kaikesta, hän itse vain lekottelee. Kysymys Iinekselle: Onko valtio joku kone, vai koostuuko se ihmisitä? Jos sinä lekottelet, joku muu joutuu tekemään sinun työt. Ei ole kohtuullista, eikä reilua, että sinä poimit toisen työn hedelmät.

    Jos kaikki olisivat julkisella sektorilla töissä, niin valtio lakkaisi olemasta, se kaatuisi mahdottomuuteensa. Valtio tarvitsee tuloja yksityiseltä sektorilta, sillä siellä on nettoveronmaksajat. julkisen sektorin "veronmaksajat" siirtävät vain rahaa toisesta taskusta toiseen.

    Osmo

    VastaaPoista
  80. Kysymys ei suinkaan ole ollut: Onko Suomella varaa sijoittaa korkeasti koulutettu, pätevä ja muuten täysissä ruumiin- ja sielunvoimissa oleva akateeminen työntekijä laakereillaan lepäämään?

    Vasta nyt, hyvä anonyymi (Jape, Komposti, Kulman takaa – toisiaan voimauttava anonyymitrio), yrität paikata henkilökohtaisuuksiin menevät syytöksesi ja muokata aiheesta asiallisen keskustelun.

    Minua ei ole pantu laakereillani lepäämään, vaan minulle on annettu lakisääteinen eläke tultuani työhöni sataprosenttisesti kyvyttömäksi, pitkän työuran jälkeen (30 vuotta).

    Yhtä hyvin voitaisiin sanoa, että miksi hyväkuntoisia ja terveitä eri alojen osaajia päästetään meillä eläkkeelle jo hieman yli kuusikymppisinä. Eikö heidän eläkeikäänsä tulisi nostaa lähemmäs 70:tä ikävuotta? Tämä parantaisi huomattavasti Suomen kokonaistaloutta, toisin kuin kädettömien potkiminen tanssimaan.

    Ja eikö sekin olisi aikamoinen kansantaloudellinen säästö, jos nuorten terveiden koulutuskielteisten henkilöiden toimeentulotukea leikattaisiin, koska henkilö ei edes halua kouluttautua.

    Vammani laatu ei ole vähäinen. Se vastaa vaikkapa juoksu-urheilijan yksijalkaisuutta tai taiteilijan yksisormisuutta. Se takaa sadan prosentin työkyvyttömyyden opettajaksi. Suomessa ei ole säädetty lakia, jossa eläkeikää lähestyvän henkilön tulisi aloittaa yliopisto-opinnot uudelleen ja kouluttautua toisen tieteen maisteriksi, mitä nykyinen eläketasoni edellyttäisi.

    Kukaan ei ole myöskään pystynyt kertomaan, mihin kirjallisuuden ja viestinnän ammattiin ajoittain mykkä, pääsääntöisesti joka toisen tavun ääntävä vanhempi ihminen voisi sijoittua.

    Eivätköhän Kelan arvioijat ole tehneet kohdallani ihan pätevää kokonaisarviointia, jossa on otettu huomioon kokonaistilanteeni, koulutukseni ja työhistoriani.

    Ei näiden sanominen mitään hyveellisyyttä ole. Eiköhän se anonyymin mainitsema hyveellisyys ole anonyymin olkiukko.

    En kiellä, ettenkö olisi itsekin käyttänyt jossain ja joskus olkiukkoa, mutta olisipa kiinnostavaa, jos ottaisit sen pramille, anonyymi, ja panisit tuohon Wikipediasta poimimaani numerokaavioon. Se vastaa matemaattista yhtälöä. Muutoin heittelet vaan ilmapalloja.

    VastaaPoista
  81. Onpa täällä ollut kiihkeää sananvaihtoa! Iines on eläkkeensä anasinnut, eikä siihen pitäisi kellään olla sanomista, ei etenkään ikävässä sävyssä.

    Kuunkuiske totesi naulan kantaan: "Onneksi emme elä sellaisessa maassa, jossa työkyvyttömyyseläkeläinen pakotettaisiin työhön, joka radikaalisti tiputtaisi hänen tulotasonsa."

    Terveisiä muuten serkuilta naapurimaasta. Ihastelimme pari päivää sitten Kuusivuotiaan kanssa gorilloita ja sarvikuonoja ym. Poika ilahdutti ravintolan tarjoilijatyttöä ensimmäisellä ruotsinkielisellä sanallaan Tack, ja sai palkaksi häikäisevän hymyn! Kohteliaisuus kannattaa aina.

    VastaaPoista
  82. Tottakai valtio ottaa tuloja myös yksityisiltä yrittäjiltä. Hehän ovat Suomen kansalaisia ja elävät Suomessa, kuluttavat sen maata ja varantoja.

    Jokainen yksityisyrittäjä nauttii ilmaisesta koulutuksesta, halvasta päivähoidosta ja kunnallisesta laajasta terveydenhuollosta ynnä muusta. Yrittäjät saavat myös monimuotoisia tukia valtiolta ja kunnilta. Ilman valtion tukia yksityisyrittämistä tuskin olisi.

    Onko yksityissekori siis valmis kustantamaan omat koulunsa, päiväkotinsa ja sairaalansa kaikille yksityissektorin työntekijöille, Jape? Ja onko yksityissektori valmis kustantamaan yritystoimintansa ihan ilman ulkopuolisia tukia ja yrityslainoja?

    VastaaPoista
  83. Lapset ovat mestareita oppimaan kieltä, Delilah. Kuvaamasi esimerkki on mainio. Juuri noin kieltä kai pitäisikin oppia, elävässä tilanteessa palautetta saaden.

    VastaaPoista
  84. Minusta on ikävää, kun sekoitetaan henkilökohtainen kinastelu ja yhteiskunnallinen keskustelu keskenään - edellisestä pyysin lupaa pysyä erossa.

    Mutta tuo olkinukkeni - sehän oli kysymys, ei väite:
    "Olet siis sitä mieltä, että valtion tehtävä on tarjota ihmisille työtä? "

    Olen ennenkin havainnut, että meillä on erilainen näkemys tästä asiasta, joten olkinukkeni ei pohjautunut vain siteeraamani lauseeseesi.

    Mutta et siis ole sitä mieltä? Olisihan sen voinut sanoa hihojaan polttamattakin... Toisaalta kommenttisi klo 13.35 puhuu ihan muuta.

    Kuka sitä työtä tarjoaa ellei valtio (tai kunta), jos ei kerran yksityinen yritys?

    Olen toiminut pienimuotoisena työnantajana niin kauan, että voin vakuuttaa, ettei ole olemassa hanaa, josta voi lirutella rahaa mielin määrin. Eikä sitä tule valtioltakaan. Päinvastoin - valtio vie yritystuloista aikamoisen osan.

    Kerro minulle Iines, ilman kiihkoa, mistä löytyy ja syntyy se työ, jota "työnantajat" antavat palkannauttijoille?

    Ja keitä ovat nämä mystiset "työnantajat"?

    VastaaPoista
  85. Tapsa,

    minusta taas on ikävää, kun osoitat sanasi henkilökohtaisesta kinastelusta minulle, joka olen ollut altavastaajana ja puolustautujana koko työkyvyttömyyskeskustelun ajan.

    En ole itse ottanut tätä tk-aihetta keskusteluun, vaan alunperin se tuli anonyymilta edellisessä keskustelussa. Aluksi vastasin siihen leikillisesti, mutta sitten tuntemamme anonyymi yhtyi täyslaidallisilla tähän Kompostin aloitukseen.

    Uskoisin, että kommenttieni tyyli on jokseenkin rauhallinen ja asiallinen. Et voine olla näkemättä, että kiihko löytyy anonyymien hyökkäävistä ja henkilökohtaisuuksiin menevistä kommenteista, joihin minä reagoin vakavasti, mutta en kiihkolla.

    Olkinukke voi hyvin olla johdatteleva kysymys, joka panee kysyjän sanat toisen suuhun. Sanalla "siis" halutaan varmistaa johdatteleva mielipide. Suora kysymys olisi tällainen: "Mitä mieltä olet--" eikä "Oletko siis sitä mieltä, että-".

    Minusta valtio voi hyvinkin ohajta työpaikkojen syntymistä mm. kolutuspaikkojen määriä säätelemällä ja virkoja perustamalla. Näin pitäisi tehdäkin.

    On kansantaloudellista tuhlausta kouluttaa väkeä, jolle ei riitä kunnollisia pitkäaikaisia tai vakituisia virkoja tai toimia. On väärin olla perustamatta virkoja terveydenhuoltoon ja opetusmaailmaan, kun opettajista, lääkäreistä ja hoitajista on huutava pula. On ihmisten kiusaamista juoksuttaa heitä sijaisuuksissa ja lopettaa työt aina kesiksi, kun kerran työtä on.

    Tässä oli minun esitykseni valtion työvoimapolitiikasta. En ole asiantuntija yksityispuolella, mutta minusta yksityissektorin heikkous on huono ammattillinen järjestäytyneisyys.

    VastaaPoista
  86. En jaksanut lukea ihan kaikkia kommentteja, kun oli ihan pakko sanoa tämä:

    Terveenkin ihmisen on tosi vaikea päästä työhön, kun ehtinyt tiettyyn ikään, oli sitten akateeminen tai ei.

    Ei auta lisäkoulutuskaan, mutta opiskellessa pysyy virkeämpänä. Niin että onhan siitä ainakin huvia.

    VastaaPoista
  87. Tuota Obeesian näkökulmaa ei tähän kukaan ennen esittänytkään.

    Eiköhän se kylmästi ottaen menekin niin, että vanhempi nainen, etenkin jos hänessä on jokin "vika", häviää mennen tullen nuoremmalle yhtä pätevälle terveelle henkilölle. Jos on ikärasismia, on taatusti terveysrasismiakin.

    Ylipäänsä minusta on käsittämätöntä ajatusluistelua se terveiden työttömien ohittaminen, että paikka annettaisiin raihnaiselle ja ehkä väsyneelle vanhemmalle ihmiselle. Tästä työttömien työnhakijoiden sivuuttamisesta työeläkkeiden kyseenalaistajat eivät vieläkään ole sanoneet mitään.

    VastaaPoista
  88. "minusta taas on ikävää, kun osoitat sanasi henkilökohtaisesta kinastelusta minulle, "

    Vastaa nyt niinhin Tapsan kysymyksiin siitä mistä niitä töitä tulee? Kiertelet kokoajan asiaa, vaikka suureen ääneen parut siitä, että sinun tyhjänpuhuminen kyseenalaistetaan. Puhu asiaa!

    Taaskaan, kun tulee töistä kysymys, et keksi muuta kuin että perustetaan virkoja. Jumalauta, lisää niitä joita pitää yksityisektorin elättää. Sinä et kertakaikkiaan tajua miten yhteiskunta toimii, et siis kertakaikkiaan millään.

    VastaaPoista
  89. Tottakai virkoja on perustettava lisää ennen kaikkea terveydenhuoltoon ja opetusalalle, kun kerran tarve on huutava.

    Mietihän sitä, että jokainen ihminen käy koulua noin kaksitoista vuotta, jonka jälkeen siirtyy tietenkin opiskelemaan jotakin monesti useiksi vuosiksi.

    Mieti myös sitä, miten paljon yksi ihminen sairastaa ja tarvitsee terveydenhoitoa.

    Jo nämä kaksi alaa merkitsevät valtaisaa määrää uusia työpaikkoja, jos toimia ja virkoja aletaan täyttää ja perustaa lisää.

    Tottakai julkista sektoria tarvitaan, sehän on järjestäytyneeen yhteiskunnan peruspohja. Toki myös työpaikat ovat paljolti siellä.

    VastaaPoista
  90. iines: "Tottakai julkista sektoria tarvitaan, sehän on järjestäytyneeen yhteiskunnan peruspohja. Toki myös työpaikat ovat paljolti siellä."

    Ei ehkä pitäisi, mutta ihan huumorin varjolla huomautan, että tähän metodiin on luotettu Kreikassa.

    Me emme elä toistemme paitoja pesämällä, sanoi aikoinaan Viinanen... vai oliko se Niinistö?

    Suomi on viennistä riippuvainen valtio. Niin ainakin talousviisaat toitottavat ja samaa kertoo oma järkeni ja kokemukseni. Ilman vientiä elintasomme alkaa laskea kiihtyvällä kierteellä.

    Virkamiehet ja virastot eivät vie mitään. Valtionyhtiöitä on nykyään harvassa. Yksityissektori vastaa viennistä.

    Me puhumme näkäjään aivan eri asioista, kun puhumme yksityissektorista. Minä puhun Nokiasta ja UPM:stä ja Koneesta.

    VastaaPoista
  91. "Tottakai virkoja on perustettava lisää ennen kaikkea terveydenhuoltoon ja opetusalalle, kun kerran tarve on huutava. "

    Olet pöllö (nyt on ihan pakko sanoa näin)! Katso nyt Kreikkaa, jonne on perustettu virkoja jos vähän minnekin alalle. Tiedätkö miksi Kreikka on ongelmissa? Siksi, kun sillä on niin suuri julkinen sektori. Lisäksi Kreikalla on tehoton verotus ja julkisen sektorin verottaminen ei auta mitään. Kreikan julkinen sektori rahoitetaan ulkomaisella velalla, kun yksityinen sektori ei sitä pysty rahoittamaan. Ymmärrätkö? Rahoittaja on siis yksityinen sektori, julkinen sektori ei rahoita yhtään mitään, ei edes omaa kuluaan.

    "Tottakai julkista sektoria tarvitaan, sehän on järjestäytyneeen yhteiskunnan peruspohja. "

    Paskanmarjat! Yhteiskunnen peruspohja on yksityinen sektori, josta tulee KAIKKI yhteiskunnassa käytettävissä olevat varat. Erityisen tärkeä on vientiteollisuus, sieltä tulee se raha jolla suomeakin pyöritetään ja vienti pohjautuu jalostavaan teollisuuteen. Julkisen sektorin tyntekijöiden verot on raha siirtoa valtiolla taskusta toiseen.
    Julkinen sektori on mitään tuottamaton kuluerä.

    "Mietihän sitä, että jokainen ihminen käy koulua noin kaksitoista vuotta, jonka jälkeen siirtyy tietenkin opiskelemaan jotakin monesti useiksi vuosiksi."

    Juu, näitä kouluja käy myös opettaja, joka edustaa julkista sektoria. Kuten sanottu julkinen sektori ei tuota mitään. Julkisen sektorin tyntekijä ei siis maksa saamaansa koulutsta, van sen maksaa yksityisen sektorin nettoveronmaksaja, usein yritys ja sen työntekijät.
    On oikein irvokasta, kun kerrot opikellessasi eläneesi alle 700 euron tuloilla, kun vertailu kohta oli työeläkeläinen. Kuinka halveksiva kommentisi olikaan työeläkeläisiä kohtaan. Et sinä pysyvästi opiskelut ja jäänyt alle 700 euron tuloille. Työeläkeläinen, joka saa alle 700 euroa tuloa voi saada sitä 20-30 vuotta, kun sinä taas omailet tk-eläkeläisenä jo 5kymppisenä ja saat rutkasti suurempaa tuloa tekemättä yhtään mitään.

    "Jokainen yksityisyrittäjä nauttii ilmaisesta koulutuksesta, halvasta päivähoidosta ja kunnallisesta laajasta terveydenhuollosta ynnä muusta"

    Hehän tämän lystin maksavat, pääasiassa. Tottakai heillä on soikeus noista nauttia. Kummastusta herättäkin se että julkisen sekorin työntekijä nautti noista myös, mutta ei käytännössä maksa niistä mitään, ei edes koulutustaan takaisin yhteiskunnalle.

    "Yrittäjät saavat myös monimuotoisia tukia valtiolta ja kunnilta. Ilman valtion tukia yksityisyrittämistä tuskin olisi."

    Jaaha, vai niin. Mitähän monimuotoisia tukia he saavat? Ole hyvä ja ala kertoa.

    "Onko yksityissekori siis valmis kustantamaan omat koulunsa, päiväkotinsa ja sairaalansa kaikille yksityissektorin työntekijöille"

    Hehän kustantavat ne jo. Ongelma on julkisen sektori, joka syö tuosta samasta kuormasta ja kuluttaa noita resursseja. Mikäli verotuspoistettaisiin, niin yksityissektori kyllä rakentaisi iselleen noilla säästyneillä verorahoilla täydet systeemit. Muttta mitä teksisvät sitten julkinen sektori? Mistä he rahoittaisivat nuo palvelut itselleen? Mietippä sitä hartaasti.

    "Ja onko yksityissektori valmis kustantamaan yritystoimintansa ihan ilman ulkopuolisia tukia ja yrityslainoja?"

    Näinhän ne jo nyt valtaosin tekevät. Mistä tuista sinä oikeinpuhut? Ja mitä vikaa on yriyslainoissa? Nehän ovat LAINOJA, jotka maksetaan taksisin. Yritystoiminnassa tarvitaan usein lainoja, koska harvalla on lähtökohtaisesti varoja esim. investointeihin jne. Nuo investointeihin otetut lainat maksetaan sitten takaisin investointien ja liiketoiminnan tuotoilla. Saathan sinäkin lainaa, vai etkö muka saa? Ihanko taskurahoilla ostit auton ja asunnon jne.?

    VastaaPoista
  92. Perusteollisuuden alihankkijat, puhumattakaan yleisöä palvelevista yrityksistä, sijoittuvat samaan kenttään julkisen sektorin kanssa.

    Filosofisia pohdiskeluja on, missä määrin minkäkin palveluja siihen tarvitaan.

    Perusteollisuus ei alihankkijoitaan juuri arvosta, pitäisikö meidän muiden olla eri mieltä sen kanssa?

    Perusteollisuus ei myöskään suoraan työllistä kuin erittäin pienen osan suomalaisista, yhä pienempään osuuteen se siinä jatkuvasti pyrkii.

    VastaaPoista
  93. Minä tykkään käyttää argumentaatiovirheitä, kaikkia mahdollisia muitakin virheitä.

    Jos joku haluaa itsensä otettavan tosissaan, ei niihin kannata syyllistyä, esimerkiksi tähän

    Huhut kertovat, että joku professorikin olisi hiljan tuohon langennut.

    VastaaPoista
  94. Viinanen tuon "paitapyykin" viimeksi sanoi, sanonta vaan on Viinasta vanhempi. (Samoin kun lause jonka Kalevi Sorsa - kun SDP oli joutumassa/ja halusi? joutua oppositioon - että "mitä me siellä tehtäisiin, kissanpoikiako pestäisiin?".

    Miten riippuvainen Suomi on vientiteollisuudesta? Riippuu, mitä halutaan. Jos tahdomme elää 1200-luvun todellisuutta, ei täältä mitään tarvitse viedä. (Eikä tuoda.)

    Mutta jos Suomessa halutaan pitää tämä (mielestäni liian korkea) elintaso, niin meidän on kyettävä myymään muulle maailmalle tavaraa (tai innovaatioita) kilpailukykyiseen hintaan. (Koska eihän niitä muuten ostettaisi!)

    Maapallolla on kolme "itsenäistä" valtiota: USA, Kiina, Venäjä. He, tarvittaessa, tulevat toimiin omillaan.

    (Neljäntenä tietysti Antarktis... Mutta sehän ei ole itsenäinen valtio.)

    VastaaPoista
  95. Mikis, etkö muista, että 1200-luvulla Suomenniemeltä vietiin muualle Eurooppaan tuhottomasti turkiksia, hylkeenrasvaa ja kapakalaa?

    VastaaPoista
  96. Joo, jotkut veivät, useimmat eivät. Ihmisten keski-ikä oli silloin alle 36 v. Harvat, loppujen lopuksi, pääsivät nauttimaan tuontitavaroista, siis suolasta. Saamelaiset vaeltelivat sinne sun tänne, samoin pirkkalalaiset. Harjalassa (nyk. Karjala) ihmiset pysyivät paremmin paikallaan. Nk. perusruotsalaiset maihinnousivat Suomen rannikolle: minnekäs muualle ne olisivat voineet nousta maihin?

    Kyllä mun mielestä Suomi on paljon syvemmin sitoutunut itään kuin länteen. Vuodet 1945-1991 vain sekoittavat asiaa. Suomi/Viro/Latvia eivät ole länsi-Eurooppaa. (Liettua on, se on osa Puolaa.)

    Suomen maantieteellinen asema on onnemme: olemme periferiassa. Esimerkiksi Iso-Britannian historiankirjoittajat harvoin muistavat että "Suomea" on edes olemassa. Se on oikeastaan hyvä.

    VastaaPoista