13.3.2013

TähdistäkatsojatSaturnus, tuo ilkeä taivaankappale, nousee itäkaakosta näinä päivinä ja saa aikaan monenlaista jäynää. Aamuhämärissä se on etelän suunnassa ja ilkkuu sieltä unettomien kiusaksi. Kuu on lähellä Saturnusta loppukuusta, ja varjele luoja silloin ihmispoloa antautumasta mihinkään merkittävään hankkeeseen! Kaksi vuosisataa sitten erikoisesti turmeltuneet ja raskaaksi saatetut tytöt hyppivät koskiin tai heittäytyivät junan alle kuudanöinä, Saturnuksen hehkuessa takavasemmalla.

Vaan korkealla lounaassa hohtaa maaliskuussa Jupiter, tuo voittoisa taivaankappale. Tarkkaan ottaen se on Härän tähdistössä Aldebaranin ja Seulasten välissä. Jos joku tahtoo katsoa sitä, nostakoon siis katseensa pimeän tullen lounaiselle taivaalle. Voi myös toivoa menestystä hankkeelle, juuri perustetulle yritykselle, jonkalaisia himasmaisessa yhteiskunnassa syntyy kuin sieniä sateella. Tähdistäkatsomista tarvitaan, sillä mistä muualtakaan onni tässä maailmassa urkenisi kuin rohkeasta heittäytymisestä ja yrityksen pykäämisestä suotuisien tähtien alla.

Yksi tällainen yritys on yksityinen lastenkoti, jossa harjoitetaan yksilöllistä rankaisupolitiikka. Syötetään sopeutumattomille lapsille viikon verran maksalaatikkoa ja pannaan putsaamaan viemärikaivot ja vessat hammasharjalla. Loistavaa! Näin sitä pitää työllistää itsensä johtajatasolle ja harjoittaa yksilöllistä työmetodistoa vailla syvempää osaamista, alalla kuin alalla. On kiva olla vapaa ja tehdä, kuten itse haluaa!

Voi perustaa myös yksityisen päiväkodin ja voi teipata lapset tuoliin niin kauaksi aikaa, että puurot ja vellingit on varmasti syöty. Voi myös pidellä tiukasti kiinni, jos teippi loppuu, ja työntää lusikkaa niskuroivan vekaran suuhun. Himasmaista individualistista kasvatusta tässä vain noudatetaan.  Ja erikoisesti hyvää on se, että nyt on alkanut syntyä myös vanhusten perhehoitokoteja. Vanhus asuu hyvässä yrittävässä hoitoperheessä ja saa rakastavan ja ymmärtävän kohtelun kuin olisi oma perheenjäsen. Ei panna isoisää yksin nurkkaan syömään porsaankaukalosta, kun tulee vanhaksi!

Tuntuukin siltä, että  halpatyövoimaa olleiden kouluttamattomien naisten kannattaa nyt perustaa urakalla  hoitopaikkoja eri-ikäisille laitoksiin työnnettäville ihmisryhmille. Ovat yleensä harmittomia ja vähään tyytyväisiä. Kyllä niiden kanssa pärjää, kun osoittaa nätisti niille paikan.  

Vaan sen verran kannattaa katsoa tähtiä siinä horoskooppien luvun ohella, ettei mene perustamaan yritystään Saturnuksen ollessa lähellä maata, koska silloin ja erikoisesti täysikuun aikaan perustetut hankkeet valuvat hiekkaan. Kannattaa odottaa Jupiteria ja ratsastaa sen harjalla menestykseen. Tämän Himanen unohti sanoa.

(Piirros Le Petit Journalin kansikuva 14.11.1891)

117 kommenttia:

 1. Iines, toisaalta huvitti kovasti. Oli kuin aikamatka 1500-luvulle, jossa tohtori Lutheruskin teetti horoskoopin ja viisas Erasmus kiersi kaukaa Pohjoismaat, sillä hänelle oli ennustettu niiden tuottavan hänelle ennenaikaisen kuoleman.

  Toisaalta oli tulla itku, sillä tiedän julmuuksia harjoitetun lapsia kohtaan muuallakin. Niistä pitäisi kirjoittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä onkin ihmeellistä, että ennen muinoin uskottiin ilmeisesti sekä Jumalaan että Nostradamukseen. Olisiko selitys ollut vain siinä, että tiedon puutteessa taivaankappaleet yhdistettiin yläilmaisiin ja kristinuskon Jumalaan ja muiden uskontojen jumaliin?

   Lapsia kohtaan harjoitetaan käsittämätöntä julmuutta. Salatuinta näistä on kotiväkivalta, josta on vasta viime aikoina alettu puhua, vaikka se on suurin ja pahin väkivalta, joka lasta on milloinkaan uhannut.

   Poista
  2. Ehkä voisi sanoa, että uskottiin sekä Jumalaan että kohtaloon, jota Nostradmuskin tulkitsi. Tuon ajan ihmisten ajattelua on aika vaikeaa ymmärtää. Ensinnäkin sekä myyttejä että meidän käsittämäämme historiaa pidettiin historiana. Astrologia oli sen ajan ihmisille vakavasti otettava tiede samoin kuin alkemia.
   Tarvitsee katsoa vain jotakin sen ajan muotokuvaa, niin näkee, että he olivat samanlaisia kuin me. Heillä saattoi olla älyä ja ymmärrystä. Mieleen tulee etenkin Lucas Cranach vanhemman muotokuva. Mikä hieno sivistynyt mies katsookaan siitä meitä. Samoin Durer ja monet muut.

   Poista
  3. 77-vuotias Cranach, terävä-älyinen tyyppi. Muotokuva on vielä parempi, kun sen näkeee luonnossa, niin että katsoo ylöspäin.
   ks linkki

   Poista
  4. Oikeastaan paljonkaan ei ole muuttunut. Edelleen uskotaan Jumalaan, uskotaan kohtaloon, uskotaan magiaan ja hömppään.

   Linkki on siis nimessä, ensin luulin, että se puuttuu ja hain jo värikuvan Googlesta. Kuva on vaikuttava. Huomaan, että minulla on jonkin verran Lucas Cranachia blogini kuvituksenakin, myös nuorempaa Cranachia. Jossain olen tosin kirjoittanut nimen väärin. Mutta Googlen kuvahaulla näkee hienosti yleisvaikutelman koko taiteestaan.

   Musiikin kohdalla on joskus jopa järkyttävää huomata, miten ihminen on sama halki vuosisatojen, kun kuuntelee jotain menneiden vuosisatojen mestarisäveltäjää. Niin samat nautinnon aiheet, sama kauneus ja kuitenkin niin paljon matkaa aikaan, jolloin sävellys luotiin.

   Poista
 2. Minun piti melkein minuutti miettiä, että mikä hiivatin yhteys on tähtitieteellä ja Himasella, sillä jokin niillä on... sellainen aanaus harhaili ajatusteni kammioissa. Sitten muistin: sehän on Hakkarainen ja horoskoopit!

  Mutta täytyykin kirjoittaa tulevasta Sinisen kirjan Suuralustuksestani Himasen puolustus, sillä en ihan heti osaa yhdistää tätä yhteiskunnallista missiota Himasen työryhmän kirjassa esittämään pelastussanomaan.

  Mutta onko niin, viitaten näin dickensmäisiin lastenkuritushuoneisiin, että olemmekin kiertäneet kapitalismin kehityksessä alkupisteeseen? Jälkiteollisen yhteiskunnan perään tuleekin taas alun inhoteollinen yhteiskunta suolakaivoksissa raatavine lapsineen?

  PS. Tällainen todellisuus muuten vallitsi Kiinassa 1960-luvun alussa. Kuinka monu tietää, kuinka moni tuomitsee, kuinka moni välittää? (Vähän paatosta peliin malliksi.)  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapsa, en minä ajatellut, että Himasella ja tähtitieteellä on varsinaista yhteyttä. Koko juttu lähti kahdesta asiasta, tuosta kiehtovasta lehden kansikuvasta ja sitten tekstinpätkästä, jonka luin Suomen kansan kalenterista maaliskuun taivaankappaletilanteen kohdalta. Päätin yhidstää kuvan ja tuon tekstinpätkän, niin että yhteys on Saturnus, ilkeä planeetta, joka saa kuvan tytön heittäytymään junan alle.

   Sitten tuli kuin itsestään se yritysten perustaminen hyvien tähtien alla ja mieleen nousi Himanen ja hänen utopiansa siitä, miten ihmiset työllistävät itse itsensä omilla yrityksillä tulevaisuuden yhteiskunnassa.

   Mutta siis keskustelu menköön, minne rönsyt vievät.

   Poista
 3. En nyt osaa sanoa onko nimenomaan yksityinen omistajuus ollut tämän lapsiin kohdistuvan kamaluuden takana - ääriesimerkki meni oikeuteen ja saa palstatilaa, mutta siellä taustalla on se sama mentaliteetti ja asenne kaikkien lasten kohdalla.

  Koulutuksen puutteesta en osaa alkaa puhua tässä yhteydessä. Ei kukaan tarvitse diplomia, että ymmärtää, ettei toista ihmistä, eikä varsinkaan pientä ja hylättyä, kiusata tuolleen viikosta toiseen.

  Kasvatustehtäviin tuntuu hakeutuvan ihmisiä, joilla on hyvin mustavalkoinen maailmankuva, ja todella sydämettömiä keinoja ideaalin läpirunnomiseksi.

  Olen itse työskennellyt nimenomaan kunnallisilla sektoreilla opettajana ja lastenhoitajana. Alle kouluikäisten puolella sain moitteita siitä, kun otin töihin tullessani syliini juosseen lapsen syliin - käynnissä oli juuri semmoinen "älä-huomaa-muurikasvatus", joka oli tilanteessa älytön.

  Mikä on julmempaa kuin sulkea toinen näkymättömäksi? Alkuasukasheimot ovat teloittaneet "rikkureita" sillä pelillä.

  Itse huomioin lapsen, selitän, mitä odotan haluan, ja kyllä nuo epelit tottelevat. Jäähyjäkään en yleensä tarvitse; justiin äidin kanssa tästä puhuttiin, kun nyt joku on todennut, että jäähypenkki johtaa vihan ja koston kierteeseen. Minkä ajatuksen äitini, lukemattomia lapsia hoitaneena, sanoi ymmärtävänsä, ja jäi miettimään, onko se fiksua sekään.

  Jatkan vielä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei varmaan suoranaiseti olekaan yksityinen omistajuus tuon lapsen kohtelun takana, Char, mutta yksityisessä hoitolaitoksessa on ylläpitäjällä nähtävästi suurempi vapaus noudattaa omia oppejaan kuin julkisella puolella, jossa toiminta on laajasti valvottua ja korkeampien elinten säätelemää.

   Kasvatustehtäviin hakeutuu myös alalle sopimattomia ihmisiä, kuten kaikille muillekin aloille. Suurin osa alalle hakeutuvista on kuitenkin alasta oikeasti kiinnostuneita ja siitä pitäviä. Siitä on jonkinlaisena takeena suuri halukkuus ja tunku kasvatusaloille päiväkodeista alkaen. Vain alalle soveltuvimmat pääsevät opiskelemenaan - testien mukaan, jotka tietenkään eivät välttämättä mittaa aina juuri oikeita asioita. Suurimmaksi osaksi kuitenkin, käsitykseni mukaan.

   Char, lapsi tarvitsee syliä ja rakkautta, mutta lapsi osaa käyttää myös itkemistä ja surkuoloa manipuloidakseen tahtonsa läpi silloinkin, kun jokin muu vaihtoehto olisi lapselle itselleenkin parempi. Lasta ei voi esimerkiksi koko päivää kanniskella sylissä, ikään kuin hänellä olisi koko ajan turvaton olo. Lapselle voi näyttää ystävällisesti mutta jämäkästi, että on turvallista olla myös irti aikuisesta, koska lapseen uskotaan, hän pärjää.

   Oikein hoidettu jäähypenkki ei johda vihan ja koston kierteeseen, väärin hoidettu jäähy voi kyllä johtaa.

   Poista
  2. PS Lapsi pitää viedä jäähypenkille vaikka 20 kertaa, jos hän karkaa ja jatkaa raivoamista. Lopuksi lapsen anteeksipyyntö ja halittelua ja suukottelua.

   Supernannyssa näkyy, miten vanhemmat usein pilaavat jäähypenkin idean omalla lepsulla käytöksellään ja liialla selittämisellä. Lapsi on viisaampi kuin tiedetään! Hän tietää tasan tarkkaan yhden selityksen jälkeen, että on tehnyt väärin ja saanut siksi rangaistuksen, joka on vaikkapa kolmevuotiaalla kolme minuuttia jäähypenkillä rauhoittumista. Se ei ole enää neuvottelukysymys, vaan lapselle mietinnän ja anteeksipyytämisen paikka, koska lapsi on saanut varoituksen ennen jäähylle joutumista.

   Poista
  3. Iines, en nyt rupea meidän Mamman kanssa väittelemään, vaikka mitä sanoisit! Jos hän 84-vuotiaana harkitsee mielipiteitään uudestaan, päättelen että itse teen saman ennenkuin puolustan vanhaa konstia.

   Esimerkkini päikkärissä sanottiin että "täällä meillä opetetaan lapsille moraalia ja selkärankaa saamalla heidät pelkäämään aikuisen rakkauden menetystä". - Valitettavasti muistan tuon tarkasti, ja tämä on siis koulutettujen, pätevien opejen suista. - Eli että eivät edes kavahtaneet, vaan syleilivät julmuutta!

   Lasten manipulointiyritykset - niinkuin aikuistenkin :) - ovat tietty tuttuja, mutta en yleensä lähde mukaan niihin mitenkään, vaan sotken pakan. Vitsit ja hellä halaus tehoaa yleensä paremmin kuin nokittamisen katsominen. Myös ja erityisesti ns. erikoislasten suhteen; he ovat jo nähneet kaikki kurinpitotemput.

   Itse olen toiminut vain omin päin hoivatehtävissä noiden nuoruuden kokeilujen jälkeen - aikoinaan siskoni, opettaja ammatiltaan, kehottikin minua koulukokemukseni jälkeen hakeutumaan sairaalaan töihin, jos todella haluan saada sekä ns. kolmen suoran auktoriteettien kumartamisen suhteen, että lisäksi hakata päätäni seinään. - Ja hän siis juuri jäi eläkkeelle opettajan virasta.

   Valitsin varastotyöt ensin, että sain aikaa sulatella - kukaan ei vahingoitu, jos nostelen kirjalaatikoita, ja mietin omia kasvatuskäsityksiäni vs vallitseva käytäntö.

   Muuten: nykyään ainakin täälläpäin on yksityisissä vanhainkodeissa paremmat ruuat ja enemmän henkilökuntaa ihmistä kohti. Olen seurannut muutamankin mummun olosuhteita aitiopaikalta.

   Poista


  4. Hui! Jos lapsia pelotellaan päiväkodissa "aikuisen rakkauden menetyksellä", se on poliisiasia, vertauskuvallisesti. Ei tuo ole suomalaisen päivähoidon etiikkaa vähimmässäkään määrin. Päiväkodin opettajat ovat tietääkseni kasvatustieteen maistereita, jotka unissaankin tietävät, että noin ei voi lapselle sanoa.

   Päiväkodeissa on kuitenkin paljon myös kouluttamatonta työvoimaa, joilla ei ole psykologisia opintoja, esimerkiksi lastenhoitajia ihan fyysiseen hoitotyöhön.

   Uskon siis koulutukseen mutta en niin, ettenkö usko mysö muiden pystyvän kasvattamaan lapsia lämmöllä ja jämäkkyydellä. Koulutuksen pitäisi estää juuri tuommoiset sammakot, joista annoit esimerkin.

   Poista
  5. P.S. Iines: Minustakin tuo ikävuosi-ja-minuutti-jäähy-käytäntö on kuulostanut hyvältä, ja sitten haliminen ilman naputtamista.

   Jäin vain äitini pohdiskelun jälkeen miettimään, että koska olen itse käyttänyt jäähyä - oikeasti tosi harvoin. Yleensä väkivaltainen lapsi on seurannut minua ns. työpisteeseeni (aina on meinaan soppa porissut tai leipä noussut), ja po. napero on murjottanut vähän aikaa ilman kohtauksia.

   Kyseessä ei ole ollut välttämättä seuraamus pahoista teoista, vaan erottaminen muista, ettei pureminen tai potkiminen jatku - kaikille on luettu laki jo tapahtumapaikalla.

   Yleensä nuo keittiötuokiot menivät silleen, että itse hyräilin, penska murjotti, ja kun sai tarpeekseen alkoi jutella. Itse en hevin hermostu, ja tiesin lapsen tietävän rikkomuksen laadun, että mitä sitä jauhamaan, usein tehtiin ruoka yhdessä loppuun, ja se siitä.

   Loukattu osapuoli oli saanut anteeksipyyntönsä paikan päällä, eikä kantanut kaunaa, ja kaikki oltiin valmiita mukavaan päivän jatkoon.

   Mitä sitä kiistämään: mukulat temppuavat aina! Mikään jäähypenkki tai muu vippaskonsti ei sitä estä eikä poista, ja selvä kielto ja tilanteen selvitys on paikallaan, mutta en tiedä mihin juuri jäähy auttaa (paitsi esim puremisen senhetkiseen loppumiseen).

   Poista
  6. Hui! Jos lapsia pelotellaan päiväkodissa "aikuisen rakkauden menetyksellä", se on poliisiasia, vertauskuvallisesti. Ei tuo ole suomalaisen päivähoidon etiikkaa vähimmässäkään määrin. Päiväkodin opettajat ovat tietääkseni kasvatustieteen maistereita, jotka unissaankin tietävät, että noin ei voi lapselle sanoa.

   Päiväkodeissa on kuitenkin paljon myös kouluttamatonta työvoimaa, joilla ei ole psykologisia opintoja, esimerkiksi lastenhoitajia ihan fyysiseen hoitotyöhön.

   Uskon siis koulutukseen mutta en niin, ettenkö usko myös muiden pystyvän kasvattamaan lapsia lämmöllä ja jämäkkyydellä. Koulutuksen pitäisi estää juuri tuommoiset sammakot, joista annoit esimerkin.

   Poista
  7. Iines, juu, paljastava sammakko ja freudilainen lipsahdus tuo - ja kertoo ajattelusta sanojen takana. Puhuja oli päikkärin rehtori ja kasvatustieteiden maisteri, ainakin, ja päikkärin hyllyssä oli hyvä valikoima Alice Milleriä.

   En nyt tietenkään hyökkää ammattikasvattajia vastaan kategorisesti; vaikeaa vain on lasten ja nuorten itsensä, ja sivullistenkin, puuttua touhuun.

   Sinulle antaisin omat lapseni koska vain opetettaviksi! Ja hoitoon noin muutenkin! :)

   Poista
  8. P.S. Päiväkodin rehtori ei sanonut tuota Surullisenkuuluisaa Lausetta lapsille, vaan minulle, kun sain pyyhkeitä, jälleen kerran, ns. palaverissa.

   Käsiteltiin myös sitä, että po poikalapsen isä oli punkkari, vanhemmat eronneet, ja perhetausta muutenkin epäilyttävä...

   Huom! HUOM! Lisään vielä: minä siis halusin opettajaksi!!! Koulua ajattelin, mutta päiväkotikin oli siinä mukana, kun tykkään pikkunaperoistakin oikein erikseen (en vain osaa laulaa, mikä rajoittaa).

   Kaikki nämä kokemukset ovat siis olleet kammottavia, pelottavia ja kurjia, enkä kerro niistä saadakseni keskustelua aikaiseksi.

   Niiden takia kuitenkin hakeuduin muihin töihin. - Ja samalla kuuntelen mielelläni ja innoissani siskoa, ja kavereita, jotka tuohon hommaan pystyvät ja ryhtyvät. Sekä sinua, Iines, tietenkin myös! :)

   Poista
  9. No, hyvä kuitenkin ettei johtajalla ollut hyllyssään Judith Harrisia - silloin olisin pelästynyt! Ilmeisesti Millerit oli lukematta tai sisäistämättä.

   Kummastelen vieläkin oikein urakalla, miten voi päiväkodin johtaja uhata lapsia aikuisen rakkauden menetyksellä. Tämä nyt vain ei mene minun kallooni.

   Mitä tulee tuohon alemman kommenttisi mainintaan, että käsiteltiin lapsen perhetaustaa, niin minusta se on hyvä. Aivan liian vähän opettjille heruu tietoa vaikeakäytöksisen lapsen kotitaustoista, niin että opettajan on mahdotonta ymmärtää lapsen vaikeuksia. Jos olisi enemmän tietoa, se olisi usemmiten lapsen etu, myös ylemmillä kouluasteilla, joissa tietoa oppilaiden vaikeista kotioloista salataan niiltäkin, joille se olisi lapsen auttamistyössä tarpeen.

   Joskus nämä keskustelut ovat varsin suorasukaisia, sanotaan puolikarkeastikin vaikka että "punkkari", vaikkei tarkoitus ole leimata vanhempia. Onpa yksi informaatio muiden joukossa. Mikäli mennään syyllistävän leimaamisen puolelle, asia on tietysti ikävä. Uskon, että näinkin voi tapahtua, sillä opettajat ovat äärimmilleen stressattuja.

   Poista
 4. Kun työskentelin erityisopettajana, törmäsin peruskoulujärjestelmän pimeään puoleen. Koulussani lapsia rehtorin ohjeistuksella olisi pitänyt kurittaa niin, ettei jälkiä näy (otteetkin selitettiin: niskahiuksista kiinni, ja kun lapset olivat vammaisia tai raggareita, kukaan ei usko).

  Valitettavasti en liioittele, ja tämä tapahtui 80-luvulla. - En mainitse koulua enkä paikkakuntaa, koska todisteita minulla ei ole - helkkari, olisin tehnyt jutun silloin, jos olisin voinut.

  Olin nuori, epäpätevä ja idealisti; osa lapsista oli todellisessa vaarassa joutua laitoskierteeseen, enkä vain tiennyt mitä tehdä. Paitsi hommata mahdollisimman monta muksua vähän paremmalle tolalle.

  Taustasta vielä: kun otin rehtorin kanssa yhteen, hän syytti minua (kahden kesken) yläasteikäisten poikien kanssa makaamisesta. Ilmiselvästi tarkoituksenaan saada minut ulos talosta; pyysin, että hän tekee ilmiannon ja järjestää poliisitutkinnan, ja ilmoitin, etten vapaaehtoisesti lähde kesken lukuvuoden. Ihan tarpeeksi moni aikuinen oli lähtenyt kaikkien niiden lasten elämistä, en aikonut olla yksi petturi lisää.

  Koville se otti; eka reaktio oli iskeä hanskat tiskiin ja poistua puhisten paikalta.

  Juttu oli niin ruma. - Oli osa niistä pojista varmaan pihkassa, mutta kun ne ei kiroilleetkaan mun aikana! Plus että tuo kaikki oli niin epäreilua; tyttöjä tapailin vapaa-ajallakin, pienten luona kävin lasten- ja perhekodeissa kylässä, ja sitten vain tuo murkkuikäisten poikalasten innostuminen hoivastani ja opetuksestani vedettiin framille.

  Käytännössä kaikki lapset tarvitsivat hoivaa eniten. Myös ne jopa 16-v karjut!! Oikeasti ne joivat mehua, ja kertoivat ihastuksistaan ja tyttöystävistään - ja olisivat tehneet typeryyksiä, jos olisin kertonut, mitä puhutaan, ja keitä yritetään järjestelmällisesti ohjata laitoshoitoon.

  Sitäkin tapahtui; rehtori vain erehtyi puhumaan minun aikanani, ja poika-oppilas sitten kuunteli minua, eikä saanut enempiä merkintöjä vastaperustettuun ns. Mustaan Kirjaan.

  Vuosi siellä riitti, päiväkotikokemuksen jälkeen, ja seuraava työpaikka olikin kirjavarasto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole totta, Char! Rehtori ei ole voinut 80-luvulla sanoa suomalaisessa kunnallisessa peruskoulussa, että kurita niin, ettei jää jälkiä! Minä en yksinkertaisesti usko. Tuohan oli jo silloin rikollista - olin tuolloin jo opettajana, ja jos noin olisi tapahtunut, se olisi ollut skandaali, opettajat eivät olisi totelleet.

   Tuo ei siis ole suomalaisen peruskoulun pimeä puoli 80-luvulla. Jos sellaista on ollut, se on ollut ääri-ilmiö, ja koko kyseinen kouluyhteisö sairas.

   Tuokin on peräti kummallista, että rehtori syyttää naisopettajaa poikien kanssa makaamisesta. Oliko rehtori ihan terve, oikeasti? Miten hän sai toimia rehtorina, missä olivat muut opettajat?

   Sen ymmärrän, että nuoria opettajia voidaan huomauttaa oppilaiden kanssa kaveeraamisesta, sillä sellainen on aika yleistä ja inhimillistäkin. Yleensä suhde muotoutuu järkevämmälle pohjalle, kun opettaja huomaa, että oppilas etsii opetajasta mieluummin turvallista aikuista kuin kaveria.

   Poista
  2. Iines, rikollistahan se oli, kaikin puolin lainvastaista. Kouluyhteisö oli sairas, ja toivon todella, että se oli ääri-ilmiö.

   Koulu oli pieni, ja "erityinen"; rehtori oli tosi hyvä (mikäli mitään ymmärrän) kehitysvammaisten lasten ja nuorten kanssa, mutta ne sosiaalisesti sopeutumattomat olisi hänestä pitänyt laittaa jonnekin muualle.

   Ns "syytökset" siitä poikaoppilaiden kanssa makaamisesta tulivat kevätlukukaudella, kun osa pojista lintsasi koulusta muuten, mutta tulivat minun tunneilleni.

   Minulla oli henkilökohtaiset syyt auttaa vaikeassa tilanteessa olevia lapsia; seksi-syytös esitettiin kahden, ja jos jotain aihetta olisi väitteen taustaksi löytynyt siitä olisi tullut ilman muuta julkinen juttu rehtorin toimesta.

   Minulle jäi sitten lyhyt mutta tehokkaasti käytetty aika miettiä miksi olin opena, ja suitsia kuumaverinen ja korskea luontoni (koska eka reaktio oli että ei helvetti, ja tämän todistat, tai... )

   Lasten takiahan siellä olin. Ja turvaa ja ankkuria he minusta hakivat, kompassin lisäksi, varsinkin ne isommat. Pienimmät halusivat eniten läheisyyttä.

   Lisään vielä, että synnyin keski-ikäisenä. :)

   Poista
  3. Kyllä se varmaan oli poikkeusilmiö, niin erikoiselta se vaikutti. Ilmeisesti, huomaan nyt kommentistasi, koulu oli erityisoppilaitos, jossa oli erilaisia oppijoita, mm. kehitysvammaisia. Kehitysvammaisiahan ei opeteta yhdessä ns. terveiden lasten kanssa, koska he tarvitsevat erityistukea koko ajan.

   Nämä ovat opettajille hankalia paikkoja, jos opettajalta puuttuu erityisopettajan pätevyys. Se pitää olla opettajan itsensäkin vuoksi, muutoin hän ei jaksa eivätkä erityisnuoret opi. On erityistekniikoita, joilla lapset saadaan oppimaan ja edistymään vammasta huolimatta. Mutta siis, rehtori ei tuntunut noudattavan ainakaan uusimpia opetusmenetelmiä.

   Poista
 5. Minusta tähdet olisivat huomattavasti mielenkiintoisempia, jos ne olisivat reikiä taivaankannessa. Niillä olisi joku merkitys, kun oikeasti ne ovat ihmisille aivan jonnninjoutavia.

  Lastenkodit ovat joka tapauksessa paikkoja, joissa ei ole rakkautta. Työvuoroja siellä henkilökunta lusii samoin kuin muualla, hanskat putoavat käsistä kun vuoro päättyy. Aivan pienissä perhekodeissa tilanne on tietysti hieman erilainen. Laittavat varmaan lapset viideltä nukkumaan.

  Iän myötä tulee pehmeäksi, niin minäkin. Se ei ollut lastenkodin vika, mutta tunteet meinaavat nousta, kun muistelen jotain toisella kymmenellä ollutta tyttöä, joka alkoi hillittömästi tärisemään, kun vanhempansa tulivat puheeksi.

  Erilaisia hoitokoteja kai pystyy perustamaan kuka tahansa jonka edellinen yritys, vaikkapa nakkikioski, on tullut tiensä päähän. Tai vaikkei kovaa businesta olisi aikaisemmin tehnyt lainkaan. Ongelma on vain hoidokeiden saaminen, mutta kokonaisuutta ajatellen: johonkinhan ne on lykättävä.

  Aika huonosti meillä menee, mutta on se valtaojan täisen näköinen parta mielenkiintoinen. Ja tähet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi mikä kiva ajatus: tähdet olisivat reikiä taivaankannessa! Rakastan tuota kuvaa. Reiästä näkyisi pala taivasta, kultaharppuja ja enkeleitä ja ja ikuista kesää. Tai sitten ne olisivat portteja toisiin avaruuksiin ja olomotoihin.

   Tuota minäkin vähän aprikoin, että voiko entinen nakkikioskin pitäjä perustaa vaikka sen lastenkodin tai vanhusten perhekodin, vain siksi, että tahtoo semmoisen perustaa.

   Poista
  2. Riku, en sano mitään muuta kuin sen, että oikea ihminen oikeassa paikassa voi tehdä suuren eron.

   Puhun omasta kokemuksesta, sekä saamis- että antamispuolella. - Sijoitetut lapset itkevät lopulta aina, kun heitä menee katsomaan. Ne eivät ole kiva-kiva-hali-hali-tapaamisia, enkä tiedä mitä hyötyä niistä on.

   Lähden vain siitä, että olemalla paikalla ja pitämällä sylissä kun itkettää antaa ainakin kyynelten tulla ulos - meinaan että monet eivät itkisi jos ei sinne menisi, mutta jos itku kerta tulee, kyyneliä on jemmassa. Hyvä kun tulevat ulos, on sitten uusillekin tilaa.

   Itselle kauheinta on ollut kun itkeminen lakkaa...

   Poista
 6. No nyt ollaan niin karkeasti metsässä, etten sanoisi kuutamolla jos yksityisyrittäjyys rinnastetaan himasmaisuuteen, olkoon se sitten aivan mitä tahansa.

  Tuo horoskooppijuttu on Persujen sahuri Hakkaraisen juttuja, joten sillä ei ole Pekka Himasen kanssa mitään tekemistä. Nyt lipsahti talousanalyysi pahasti akkainlehtien tasolle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En viittaa mihinkään Hakkaraiseen, en ole tietoinen Hakkaraisen horoskoopeista, en ole kuullutkaan! Horoskoopeista puhuin, koska puhuin tähtiin katsomisesta!

   Pekka Himanenhan kuvaa tulevaisuuden utopiaansa: ihmiset alkavat entistä enemmän työllistää itsensä, he perustavat pieniä yrityksiä ja toteuttavat itseään sitä kautta ja ansaitsevat näin elantonsa, ovat oman onnensa (ja taloutensa) seppiä. Eivät tee enäätyötä yhden ja saman työnantajan alaisuudessa ja valtion rasituksena hautaan saakka.

   Noin minä Himasen Katais-version käsitän.

   Tämä on mielestäni se, mitä pääministeri Katainenkin alleviivaa Himas-utopioissa.

   Poista
  2. Kysymys ei ole mistään utopiasta vaan karun kylmästä realiteetistä.

   Suunnitelmataloutta on turha haikailla takaisin. Itsekin olit etunenässä vaatimassa Kela-korvauksen säilyttämistä että voit ohituskaistaa käyttäen päästä YKSITYISELLE terveysasemalle, jossa ei tarvitse jonotella.

   Poista
  3. Suunnitelmatalous? Mitä se on? Minä en kauheasti suunnittele nytkään enkä haikaile mitään takaisin, en edes nuoruutta.

   Mitä himskuttia Kela-korvaukset tähän nyt kuuluvat? Tietenkin ne säilyvät. En ole tietääkseni sanonut, että minun pitää päästä yksityislääkäreille. Köyhienkin vain on nyt mahdollista päästä yksityiselle, kun Kela korvaa osan maksusta. En haluaisi tätä porttia heiltä sulkea.

   Johan sekahedelmäsopan keitit. En kyllä yhtään nyt miellä, mistä ainekset sait.

   Poista
  4. Sitä vaan, että jos ei tunne termiä "suunnittelutalous" niin kuinka voi hallita markkinatalouden lainalaisuuksia, saati Himas-utopioita.


   . . . tai ehkäpä juuri siksi.

   Poista
  5. Vastaan Kemppisen sanoilla (14.3.): "Yhä useammin kirjoitan asioista, joista en tiedä mitään, ja toisista, joita en ymmärrä mitään."

   Näin olen tehnyt oikeastaan aina. Tätä minulla vain nimitetään ajatusluisteluksi (Vaari ja sinä Kalvu-Arska) ja Kemppisellä rehellisyydeksi.

   Poista
  6. Kuten: "miten on mahdollista, että kun maailman selvästi rumin muoti on yleensä peräisin Englannista, johtava ja joskus käänteentekevä maailmanmuoti on myös sieltä."

   Tietämättömyyden tunnustaminen on hiukka eri asia kuin leikkiä kaikkitietävää.

   "Vaarin" kriittinen näkökulma on ammatillista, jolle löytyy kirjallista kompetenssia.

   Poista
  7. Älä puhu pötyä. Professori Kemppainen esiintyy aikamoisena auktoriteettina varsin mielellään, huolimatta vaatimattomista sanoistaan. Ei se, että ennakoi mahdolliset vastaväitteet ääneen ole muuta kuin mainosmiehen yleinen niksi saada yleisö polvilleen. Rehellisempi on minusta se, joka ei ohjaa yleisön asenteita mihinkään suuntaan, vaan antaa vain itsensä ja asiansa.

   Mitä Vaariin tulee, ei ajatusluistelu-termille anna lisäpainoarvoa mitenkään se, että sanoja on julkaissut tietokirjoja - niin kuin henkilö oman ilmoituksensa mukaan on. Minäkin voisin kirjoittaa oppikirjan vaikkapa yritysviestinnästä, sen pohjalta mitä olen oppinut, kokenut ja havainnut. Ja olenhan minä kyllä kirjoittanut EU-rahoitteisen laajan tieto- ja opsikelupaketin liikealan kirjallisesta viestinnästä valtiollisen opetusinstituution sivuille, oppilaitosten käyttöön. Olin jopa virkavapaalla yhden kauden tätä varten. Että älä vähättele minun naisellista kirjallisen viestinnän kompetenssiani. Vaarilla oli sitä paitsi motiivina käsittämätön suuttuminen jostakin tasa-arvoasiaan liittyvästä seikasta, jota hän ei pystynyt täsmentämään. Tänä päivänäkään en tiedä, mistä hän raivostui ja heitti kiukuspäissään tuon termin. Meikäläinen ei taatusti vastannnut Vaarin raivoon, olin ystävällinen ja asiallinen.

   Poista
  8. No, nyt Kemppinen onkin kaikkitietävä auktoriteetti, vaikka ensin toit hänet esiin "ymmärtämättömänä" rehellisenä. Päätä nyt kumpaa mieltä olet.

   Ajatusluistelua kirjoituksissasi on nimenomaan opettajamainen kaikkitietävyys ja "heikoille jäille" joutuessa selittelyjen sekamelska ja itse asian hämärryttäminen, tietoinen vedätys kirjoittamaan asian vierestä.

   Ehkä rankin esimerkki katteettomasta kompetenssista on ilmoittaa pokkana omaavansa täsmäkoulutuksen viestintään äidinkielen maisterina.

   Ja jotain kertoo sekin että terävään kritiikkiin kirjoitellaan täällä nurkan takana esseen pituisia selityksiä tai nakataan kommentit taivaan tuuliin ja korvataan ne omalla versiolla ja ns. viimeisellä sanalla.

   Poista
 7. Google on hieno, tein ns. idioottihaun "miten voin perustaa perhekodin?" -> Sosiaaliportti.fi

  Minusta näyttäisi, että näissä erilaisissa "kodeissa" on olemassa "ammatillisia" ja sitten joitain muita. Olisiko niin, että ammatillisilta vaaditaan enemmän, toisaalta saavat sitten tehdä isompaa businesta niin, että kerrossängyissä on viisi tai kuusikin kerrosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli yhdellä ihmisellä tulee olla hoitokodissa perhehoitajan pätevyys. Perhehoitaja? Ilmeisesti sosiaalialan perustutkinto. Olisiko vuotta tai kahtakaan?

   Noh, ei vähä mitään, kun poikkeusryhmiä sijoitetaan laitoksiin.

   Poista
 8. Ystävät, nyt pitää poistua, on sairaalareissua, ja olen varmaan pari päivää pois.

  Älkäätten siis loukkaantuko, vaikken hetikään kommentoi; kirjoitan kun tulen kotiin.

  Haleja teille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää sairaalareissua Char! Palaa ehjänä takaisin.

   Poista
 9. Olen Märklin-ihmisiä. Eli pienoisrautatieharrastaja henkeen ja vereen, asti. Siksi tulkitsen tuon kuvan freudilaisittain: alitajuntamme konduktööri pelastaa meissä piilevän feminismin pahemmalta kuin...
  mitä... myöhemmin mahd. tapahtuisi.

  Tä? Ai, ei? No voihan vee sit. (Mutta saanks mää lähettää terveisiä? Ai... e? No jo on perkeleen ihmeellistä.);-D Q);-?

  VastaaPoista
 10. Ohoh, ilmassa lentää terveisiä. Sain kopin! Tattista vaan. Terveiset on kivoja.

  Konduktööri on valpas mies, ja urhea. En ole koskaan osannut ajatella, että hän todella voi pelastaa junan alle heittäyvät epätoivoiset ihmiset. Hän on sankari. Turmeltunut tyttö varmaan pelastuu ja löytää sulhasen, joka korjaa hänet ja lapsen huomaansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä vaan, että blogin kuvassa mekaanikko Leon Cane heittäytyy pelastamaan polkua radan yli kulkevaa naista. Kello on puoli yksitoista, illansuussa Marly-le-Roissa. Veturinkujettajana junassa nro 72 on M. Lherault.

   Poista
  2. Vaikka tyttö (nainen) ei olekkaan turmeltunut niin hän ei pelastu eikä pelastaja Leon Canekaan.

   Poista
  3. Kerrotko lukiessasi satua lapsenlapsellesi, että ei tämmöistä voi tapahtua, tämä ei ole totta, näin se menee? Kerrotko taulun katsojalle, että Mona Lisa on taiteilijan omakuva eikä siinä siis saa nähdä mitään muuta? (Kerroit muuten... tässä blogissa.)

   Anna ihmisten elää! Etkö tosiaan tajua, että se on tärkeämpää, miten kukin näkee kuvan kuin se, mikä reaalinen tilanne pohjalla on? Taiteilija ei omista kuvan tulkintaa, jokainen tulkinta on oikeutettu, koska tulkinta kuvaa jonkun maailmaa ja sielunelämää. Rohrsachin testi - tiedät kai tämän?

   Et osoita kummoistakaan omaperäisyyttä tonkiessasi Googlesta faktatietoja. Se on sivuseikka, ystävä hyvä! Keksi mieluummin itse!

   Poista
 11. Teillä on niin ymmärtäviä käsityksiä lastenkasvatuksesta, että ei ole siitä mitään pois otettavaa. Tai siihen lisättävää. (Tarkoitan tätä.)

  Ps. Kerran yhdellä matalalla laivalla joka kulki Donia (ven. Дон) pitkin, tanssin ripaskaa; olin nuori ja etenkin notkea. Henkilökunta ihmetteli! Ja yhtä lailla nämä pitkäjalkaiset naiset, jotka työkseen tanssivat Marenski-teatterissa, ja olivat nyt lomalla, ihmettelivät. - Hitsi, oli siinä ja siinä ettei minusta tullut neuvostoliittolaisaikaista ville haapasaloa.

  (kiva ettei tullut)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivät ne ole kiveen kirjoitettuja, mikis, kunhan keskustellaan.

   Jos ripaskaan taivuit, olit kyllä aikas notkea poika. Minä taivuin joskus spagaattiin, tai ei nyt ehkä ihan täydelliseen, mutta melkein. Vaan vieläkin saan sormenpäät kevyesti lattiaan, ja vieläpä koko kämmenen. Persjalka mikä persjalka, luulen.

   Poista
 12. Minulle tuli sellainenkin asia mieleen että tietyssä iässä muksu kamalasti "häpee" vanhempiansa. Totta kai se on normaalia. (Tai se on epänormaalia ellei näin ole.) Oliko isäsi alkoholisti... vai sekoitanko Sinut johonkin toiseen? Alkoholisti-isässä ei ole mitään hävettävää, ei tietenkään, luulen... että se antaa ihmiselle enemmän suhteellisuudentajua. (kuin että ei näin olisi) Täydelliset isät ovat... plastiikkisia. - Äitini oli reaali-ihminen, isä oli romantikko, haluaisin olla enemmän realisti.

  Voi, miten paljon rakastan heitä kumpaakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin häpeekin muksu tietyssä iässä vanhempiaan. Kuuluu varmaan asiaan, jos lapsi saa vapaasti toteuttaa itseään.

   Meillä tämä tapahtui tytön tullssa murrosikään. Halusin ostaa hänelle rintaliivit ja poiminkin yhdet söpöt kaupan laarista ja ojensin ne tytärtä kohden. Hän näki joitain ikäisiään siinä laarin lähellä ja sähähti hampaitten välistä että ole hiljaa ja syöksyi pois, minä jäin siihen hämmästyneenä rintsikat kohotetussa kädessä. Hän oli kuulemma hävennyt minua kavereitten edessä, kun kailotin kovalla äänellä kaupassa. Ja vielä rintsikka-asiaa.

   Poista
  2. Minä häpesin koko lapsuuteni juoppoa isääni. En juuri koskaan voinut käskeä ketään meille, kun pelkäsin, että isä on humalassa ja tulee sönkkäämään. Jopa piilouduin ullakolle, kiipesin puuhun tai katolle kirjan kanssa. Kerrankin makasin sängyn alla, kun ystäväni tuli minua hakemaan. Näin piilopaikastani ystäväni ja isäni jalat kun he etsivät minua. Sitten jalat etääntyivät ja menivät portaita alas.

   Poista
  3. Alan itkeä kun ajattelen tuota tilannetta. Samalla se on jotenkin sympaattista, ja Sinua. (Sinua täynnä, tuo tapahtuma.)

   Poista
 13. Kantavana voimana tässä blogissa on kumminkin keskustelu tasa-arvosta. Usein argumentit k.o. asiasta singoilevat kutkuttavan nautittavasti, myös ohi. (Eli vain hipaisevat "hiuksen hienosti" n.s. maalitauluaan.) Koska maskuliinina en tiedä mitään tasa-arvosta, kerron teille erään tarinan:

  Ennen viimeistä maailmansotaa suuremmissakin kaupungeissamme kuten Turussa, lakaisivat luutamummot katuja ja heidän jälkeensä tuli hevosmies, joka korjasi pois roskakasat, jotka luutamummot olivat keränneet. Tällaiselta turkulaiselta hevosmieheltä joku utelias ihminen kysyi kuinka se oikein kannatti tällaisien töiden teko. Silloin oli mies venyttänyt itsensä niin suoraksi ja ryhdikkääksi kun se oli hänen vanhalle ja kumaralle varrelleen mahdollista ja tokaisi: "Kyll se on niin, että miäs ja hevone sen tianaa, ku ämmä ja lehmä syä."

  Tämän tarinan kuulin äitini veljensiskolta, aikoinaan.

  VastaaPoista
 14. Tampereella päin taas kerrottiin tämmöistä versiota, ilmeisesti samaisesta tarinapohjastosta:

  Tampereella, myös ennen ensimmäistäkään maailmansotaa muuan nainen piteli valkeeta paran alla, Tammerkosken rannalla. Maa oli kuurassa ja naisen rinnoilla lapsi nokka räässä imeskeli tyhjänoloista lerpputissiä. – Mitäs se akka keittelee, heitti siihen muuan utelias ohikulkija. - Papusoppako siellä porisee? – Ei ole papuja parassa, rääkäisi siihen akka, varpaat härmässä. Ukon paitariepua ja henskelihousuja tässä keittelen ja joessa huuhtelen. Pääsee sitten ihmisten ilmoille tianaamaan, kun sillä on oikeen hevonen.

  VastaaPoista
 15. Niin.

  Minä aina joskus hämmästelen sitä miten totisesti ihmiset ärjyvät toisilleen että "asia on näin!" "eikä ole kuin näin!" Onpas, eipäs. - Itse lähden siitä - ja sen takia tätä ihmettelenkin - että KAIKKI asiat ovat suhteellisia. (Myös matematiikka.) No, tietysti on asioita joista ei voi tinkiä, esim. pedofiliaa en osaa hyväksyä. Enkä sitä, että aikuisetkaan ihmiset kiduttelevat toisiaan - ellei nyt ole kyse M(ato)S(adokis)-Pikkujoulujuhlista...

  Äh, ihmiset muuttuvat tylsiksi, kun juovat liikaa. (Olen siitä esimerkki.)

  Ps. Haluaisin keskustella jonkun kanssa eestiks, ma tahan et mind võetakse tõsiselt.

  VastaaPoista
 16. Minäkin luulin, Iines, että nappasit horoskooppi-ideasi Hakkaraiselta, sillä tämä Persujen Purevin Sahanterä heitti tv-uutisissa edellisenä iltana huulta, että Himasen opus on samaa tasoa kuin horoskoopit.

  Todennäköisesti hän siis on toinen ihminen maailmassa, joka on sinikirjan kannesta kanteen lukenut. (Sitä toista henkilöä estää luontainen vaatimattomuuteni mainitsemasta. Se ei ole Mikis, mutta vähän sinnepäin.)

  Uskon kyllä, että Mikis puhuu totta Donin jokimatkastaan. Osaan hyvin kuvitella, kuinka henkilökunta ja tanssitytöt ihmettelivät. Minäkin tanssin kerran ripaskaa kuppilan pöydällä ja portsari huudahti että "mitä ihmettä" ja heitti minut ulos. Tyhmä mies, ei ymmärtänyt tanssitaidetta.
  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myönnän tietämättömyyteni, Tapsa, en tiennyt Hakkaraisesta. Se tuli tähdistäkatsomisesta ja Suomen kansan kalenterin planeettatiedoista. Luen joka kuu nuo tiedot, että mikä on lähimpänä maata ja kuuta ym. Yleensä Venus on se, joka loista ylitse muiden, kun sattuu radalle.

   Koetin saada eilen Sinisen kirjan paperiversiota kaukolainana kirjastosta, mutta sitä ei ollut missään kirjastossa. Luitkohan sinä sen Tapsa netistä? Minulla kokonaisen kirjan nettiluku on hankalaa, sillä en omista vielä kirjan lukulaitetta, joka ei välky samalla tavoin kuin tavallinen tietokoneruutu.

   Minä uskon aina mikistä. Reissutarinat ovat totta. Sinua minun on vaikea kuvitella ripaskakyykyssä ravintolan pöydällä! Uskon silti senkin.

   Poista
  2. Kuuleppas, Tapsa! Viimeksi - se oli tosiaan viimeinen kerta - kun tanssin, tanssin PupuJussi nimisessä ravintolassa. Jyväskylässä. Ei siinä mitään. Mutta jossain vaiheessa tanssiani portsari tuli repii minun tanssityttöni päältäni ja sanoi - mielestäni turhankovaäänisesti, että JUMALAUTA SUKUPUOLIYHDYNTÄ TANSSILATTIALLA ON SENTÄÄN KIELLETTYÄ!!! Mielestämme me vain "sambasimme".) - No, jos olisin vahiningoniloinen ihminen - jota mielestäni en ole - niin viikko sen jälkeen kyseiseen kapakkaan tehtiin ratsia jossa he menttivät A-oikeutensa. - Voi olla - mistä näitä kaikkia tietää? - että olin se ärsyke, joka tuon aiheutti?

   En osaa ottaa kantaa.

   Poista
 17. Miks sind ei võetaks tõsiselt, armas mikis? Kujutage ette, ma olen õppinud eesti keelt ühe aasta, kuid ma ei mäleta sellest midagi! Mul on alles veel õpikud "Eesti lugemik".

  Minua hiukan huvittaa se, että suomalaiset suhtautuvat usein virolaisiin kuin itseään alempaan itäiseen rotuun. Oikeastihan Viro on Suomea modernimpi monessa asiassa. Rosvotkaan eivät enää tule Virosta, vaan vissiin Liettuasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta onhan asenne onneksi takavuosista paljon muuttunutkin.

   Olen melkeinpä ylpeä itsestäni, että heräsin keskellä pahinta neuvostosuomettumista kyselemään, että hei, eikö tuo veljeskansamme tuolla lahden takana elä miehitettynä ja sorron alla? Että miksi me huudamme chileläisten vapauden puolesta, mutta olemme hiljaa virolaisista?

   Ikäviä kysymyksiä. Vääriäkin vielä, siihen aikaan.

   Poista
 18. Tunnen Eestistä sekä fiksuja (70%) että vähemmän fiksuja (30% ihmisiä. Tunnen Suomessakin fiksuja (30%) ja vähennän fiksuja (70%) ihmisiä. - Liettuasta en tunne kuin yhden pariskunnan; voi että he olivat ystävällisiä. (100%)

  Äh. Sen verran oon maailmalla matkustellut että tiedän, että sen löytää mitä etsii. Toisin sanoen, jos etsit "vittumaista ulkomaalaista ihmistä", ihan varmaan löydät heitä, heidät.

  Ps. Jos huutaa metsälle, se rupee huutelee takaisin. Tätä monet ihmiset eivät kestä. - Itse, kun olen yksinäni kävellyt lehtomaisten metsien läpi, ymmärrän.

  VastaaPoista
 19. Tähän väliin sanon, että aika erikoista, jos Heidi Hautala saa pitää ministerinpaikkansa. Pimeän työn teettäminen on varmaankin hyvin yleistä, mutta ministeri ei sellaisesta vain voi jäädä kiinni.

  Jos kuitenkin jää, muuta vaihtoehtoa ei ole kuin kaappi tyhjäksi ja avaimet mennessä pöydälle.

  Ai niin unohdin, elämme Suomessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos Hautala tästä veronkierrosta selviää, niin se on suurempi ihme kuin Mikiksen ripaska jokilaivan keikkuvalla kannella.

   Raskauttavintahan mielestäni tässä on se, että Hautala opetti viattomalle maahanmuuttajalle, naiselle vieläpä, miten meillä ei muka tarvitse maksaa palkasta veroa, pimeänä käteen vaan!

   Tällä pelillä ei, ministeri Hautala, hyvinvointiyhteiskuntaa pidetä pystyssä. Tällä pelillä se kaatuu.

   Poista
  2. Heidi vetoaa siihen, että halusi auttaa maahanmuuttajanaista! - Kyllä on porvariakat sikamaisiksi käyneet, pitääkö sen maahanmuuttajan vanhuksenakin Hautalalle siivota, kun ei saa eläkettä?

   Hyi Heidi sentään!

   Poista
  3. Veronkiertoa en kannata, mutta pienempi rikollinen Hautala on kuin monet muut, jotka ottavat rikoksista hyödyn itselleen. Eihän Hautala itselleen etua ottanut, vaan tahtoi auttaa maahanmuuttajanaista maksamalla tälle ylimääräistä.

   Silti on selvää, että virheen hän teki. En kuitenkaan paisuttelisi tekoa, sillä eihän pimeää työtä voi edes vähentää kotitalousvähennyksenä verotuksessa. Hyöty itselle oli plus miinus nolla.

   Poista
  4. Minä olen aina maksanut mökillä tutulle putkimiehelleni keväisin ja syksyisin vartin työstä, putkien avaamisesta ja sulkemisesta 50 euroa käteen, jota hän ei ikinä saisi verokortilla. Jos tilaisin työn firmalta, saisin vähentää sen verotuksessa kotitalousvähennyksenä. Nyt en saa, vaan luovun siitä suosiolla, jotta putkimieheni saa käteen enemmän palvelusta, jonka hän tekee vapaa-aikanaan ja lomillaan.

   Poista
  5. En minä viitsi muistuttaa siitä "rehelliseksi ja taitavaksi tunnettu" - kun se vähä mitä pykälälle annetaan merkitystä, tarkoittaa vain valintaprosessin hetkeä.

   Rikollisuuden lisäksi Heidi on rikkonut erittäin voimakkasti hallituksen linjaa vastaan, siksi hän ei voi enää jatkaa ministerinä.

   Pitääkö minun maksaa veroa jatkossakin? - Jos en maksa, taatusti menevät hyväätekeväisyyteen! (pieniähän ne tosin ovat).

   Poista
  6. Et sinä Iines ministeri olekaan, siinä se ero.

   Poista
  7. Onhan se näinkin, ministerin tulee kyllä olla lain edessä rikkeetön. Tehtävä on esikuvallinen ja tässä asemassa ihmisellä tulee olla korkea moraali.

   Mietin vain, miten paljon tälläkin hetkellä monet poliitikot, pääjohtajat ja muut ennestään paljon saavat nauttivat taitavan juristin järjestämiä veroetuja ja käyttävät hyväkseen kaikkia mahdollisia porsaanreikiä laistaa veroja ja saada lisäeläkkeitä ja kultaisia kädenpuristuksia sun muita. Samalla he käyvät moraalisen ihmisen kirjoissa.

   Minusta vain tämä yksi maahanmuuttajalle verottomana maksettu palkkio on kovin pieni isommissa ympyröissä. Maahanmuuttajahan tässä varsinainen hyötyjä oli.

   Poista
  8. Maahanmuuttaja ei ollut hyötyjä vaan kärsijä.

   Kahvipaketin tai viiskymppisen antaminen mennee talkootyönä. Ministeri näyttäisi alkuhätäännyksissään valehdelleen satasen arvoisista töistä. Nyt summa on kasvanut tonnin hujakoille, saas nähdä miten etenee.

   Ministeri Heidi Hautala, harmaan työn vastaisen ohjausryhmän jäsen.

   Arvakkaa mitä Hautala sanoi? - "Olen pahoillani."

   Poista
  9. Se mitä Hautala sanoi, vaikka tuskin tarkoitti, on: "En minä nyt maahanmuuttaja naista sentään virallisesti paragraaffien mukaan palkkaisi!"

   Poista
  10. Jyrkiboy ehätti sanomaan, että homma on ok. Kiitos Jyrki, pimeää työntekoa en ole ennen kokeillutkaan. Suorastaan uraauurtavan hienoa hallituspolitiikkaa kokoomukselta ja apupuolueiltaan!

   Poista
  11. Siis väärinhän teko oli, enkä halua puolustella sitä. En sitä paitsi tiennyt, että kyseessä oli myös oviremontti. Aamulla lukemassani uutisessa puhuttiin vain siivouspalkasta. Oviremontin suhteen Hautalan blogissa on jonkinlainen puolustuspuhe, arvelkoon siitä kukin mitä tahtoo. Pahempiakin selityksiä on kuultu. En minä itsekään varmaan huomaisi aina kuittia pyytää remontin joka vaiheessa, nuuka kun en ole ja luotan ihmisiin.

   Kyseessä ovat nyt kuitenkin pienet summat, jos ajatellaan niiden todellista taloudellista merkitystä tässä jutussa.

   Poista
  12. Summat ovat toki pieniä. Asian yhteiskunnallisen merkittävyyden vuoksi verottajan tai muiden viranomaisten on kuitenkin vietävä se käräjäoikeuden käsiteltäväksi.

   Ai niin, eihän ministereitä voikaan, hyvä on, unohdetaan koko juttu!

   Poista
  13. No ei, kyllä Hautala on tehnyt virheen, jota ministeri ei voi tehdä, jos tahtoo luottamuksen häneen säilyvän. Näyttää vain siltä, että Suomessa eivät poliitikot eroa virheittensä vuoksi.

   Alan miettiä sitä vaihtoehtoa, että Hautala saattakin olla nuuka ja kitsas ihminen, joka laskee joka pennin päälle. Tämä on ikävää, ja tällaista inhoan ihmisessä. Saituutta.

   Poista
 20. Joo, hoitais Heidikin oikeasti työn arvostukset kuntoon (siivooja, raksamies) eli asialliset palkat noillekin! Maksettakoon siivoojalle/raksamiehelle sellainen liksa kuin kuuluu jos työtään tarvitaan, aikaansa hekin myy! Siivotkoon, rempatkoon Heidi itse, ellei halua maksaa sitä mitä kuuluis tarpeellisesta työstä maksaa, jota ei osaisi itse tehdä.

  Kansalaisten asioita hoitamaanhan Hautala on valittu, tosin vihreiden arvojen mukaisia arvoja tietenkin eli kaltaisilleen kuuluu riistää tarpeellista työtä tekeviä kuten siivojia ja raksamiehiä.

  Ihan "matamilta" on alkanut näyttää Heidi, minkkipuuhka vain puuttuu ja timantit, no ne lienee kassakaapissa pahan päivän varalle.

  tv: Jokaisen aika on yhtä arvokasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poravarisrouva on porvarisrouva.

   Poista
  2. Sain kyllä sen käsityksen, että Hautala maksoi oviremonttimiehelle sen palkan, jota tämä pyysi. Todennäköisesti siis käteen korkeampi kuin verojen kanssa.

   Samoin siivoojalle maksettiin yhdessä sovittu summa, ei Hautalan mielivaltaisesti keksimä. 250 euroa kahdesta siivouksesta on mielestäni hyvä palkka.

   Käsi sydämelle kaikki talon, osakkeen ja mökin haltijat. Kuka ei ole koskaan maksanut jollekulle työhenkilölle pikkutyöstä esimerkiksi muutamaa kymmentä euroa pimeänä käteen? Entäs se talonmiehen käteen sujautettu kymmeneuronen? Tulikos ne eläkemaksut maksettua?

   Poista
  3. Kyse onkin siitä, että tuollaisesta olisi päästävä eroon!

   Mutta miksi minäkään olisin enää hölmön rehellinen, kun ei muutkaan ole, ei edes harmaan talouden estoryhmän ministerijäsen?

   Poista
 21. Kovasti kaunista on, että aitoa rehellistä hyvyyttä ja humaaniutta osoittaen Ville Niinistö, se harvinaisen hyvin pukeutuva herramies, kehoitti anteeksiantoon Heidi Hautalaa kohtaan, tämä kun ei tiedä mitä tekee.

  Ehkä on syytä lopettaa tästä puhuminen, tapauksen vähäpätöisyyttä lisää, ettei rikkaiden rahoissa moiset penninpyörylät ole juuri mitään.  VastaaPoista
 22. En tiedä mistä keskustelette? Mutta ei se minua haittaa. En silti heittäisi ketään kivellä silmään, jotain semmoista luin riipikouluikäisenä Raamatusta; ihmisellähän silmän sisällä saattaa olla 'malka'... nüüd ma paanikasse. Toisaalta olishan se toisenlaista semmoinenkin että Suomessa olisi sharia-laki, ja ministeriltä huitaistaisiin 'pää poikki tosta vain', ja se pää pomppisi eduskuntatalon rappusia alas POMP-POM-POMP kuin omena.

  (hetkinen... taidan lähtee nukkumaan) Toisaalta on hallitusmuodon pykälän 12 momentin 11 mukaan mukava että... pääp plääp plääp (voi vittu kun mää näen aina näitä samoja unia!) ... teknisteologisesti kompremoidun funktio osallisuusjärjestälmässä tässä tietysti subjektiivisesti kasvaa ohi C'est La Vie'n, kuten Äänisjärveen häipyvä horisonttimmekin... Kuten, varmaan ymmärrätte?

  VastaaPoista
 23. Ja muuta kysyttävää teillähän ei (katselee epäluuloisen näköisenä yleisö) ei kai ollutkaan? Hyvä. Mennään sitten muihin asioihin...

  VastaaPoista
 24. Ydinkysymys on tämä, ainakin kristinopin mukaan, että osoittavatko ministeri-, puolue- ja eliittitoverit kaikille muillekin pimeän työn tekijöille ja teettäjille samanlaista ymmärrystä ja anteeksiantoa kuin Heidille?

  Riittääkö, että pyytää anteeksi?

  Ja kun kerran tuntuu riittävän, niin pyydänkin nyt samantien anteeksi verottajalta, kunnalta ja valtiolta kaikkia vilunkejani! (Älkääkö saatana lähetelkö sitten enää niitä sakko- ja lisäverolappuja.)  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helsingin Sanomissa on Hautalan tapauksen johdosta kerätty listaan muutama fakta työvoiman palkkauksesta. Siinä sanotaan mm., että alle 1 500 euron palkasta ei tarvitse maksaa ennakonpidätystä eikä työnantajan sosiaaliturvamaksua. Työntekijälle tulo ei silti ole verovapaata. Jos palkkaa kertyy yli 200 euroa vuodessa, työnantajan pitää tehdä vuosi-ilmoitus verottajalle. Työnantajan tulee maksaa kuitenkin eläkemaksut, jos maksaa työntekijälle yhden kuukauden aikana yli 55,59 euroa palkkaa.

   Noh, tämä pesee ainakin minun käteni, kun joku joskus täällä väitti, että minäkin olen suuri rikollinen, kun maksan pimeästi putkimiehelleni 50 euron palkan vartin työstä. Pikkupalkkoja voi siis huoletta maksaa tilapäisestä työn teetätyksestä kelle tahansa.

   Maaseudulla asia menee lisäksi usein niinpäin, että työntekijä itse ei tahdo kuittia eikä eläkemaksuja maksettavan puolestaan. Hän tahtoo enemmän rahaa. Työn teettäjä ei siis aina ole suurin syyllinen harmaaseen työhön.

   Poista
  2. Hiukan täsmällisempää tietoa:

   - "Luonnollinen henkilö ja kuolinpesä (kotitalous) ei ole velvollinen toimittamaan ennakonpidätystä eikä maksamaan työnantajan sosiaaliturvamaksua samalle saajalle kalenterivuonna maksamistaan suorituksista, jos maksettujen suoritusten yhteismäärä ei vuoden aikana ylitä 1 500 euroa (EPA 13 §).

   
Jos suoritus liittyy maksajan elinkeino- tai muuhun tulonhankkimistoimintaan, ennakonpidätys toimitetaan koko määrästä, koska huojennus koskee vain kotitalouden hyväksi tehtyä työtä."   - "Toiselle tehdystä työstä maksettu korvaus on yleensä joko työntekijälle maksettavaa palkkaa tai yrittäjälle maksettavaa työkorvausta.Palkan maksajan velvollisuudet ovat erilaiset kuin työkorvauksen maksajan velvollisuudet. Palkasta on toimitettava ennakonpidätys ja yleensä maksettava työnantajan sosiaaliturvamaksu. Työkorvauksesta ei tarvitse maksaa työnantajan sosiaaliturvamaksua. Ennakonpidätys on toimitettava, jos saajaa ei korvauksen maksuhetkellä ole merkitty ennakkoperintärekisteriin.

   Käsitteet on määritelty niin, että työkorvausta on työstä, tehtävästä tai palveluksesta maksettu korvaus, joka ei ole palkkaa. Epäselvissä tapauksissa on siis ensin selvitettävä, täyttääkö maksettu korvaus palkan tunnusmerkit. Jos näin ei ole, kysymyksessä on työkorvaus."

   Poista
 25. Emme lähetä. Lupaamme.

  VastaaPoista
 26. - obs! -

  (Taisin luvata liikaa.) - Mutta mitä vittua silläkään väliä on?

  VastaaPoista
 27. Anna Y, anna elonmerkkejä itsestäsi? (Päänsisäisessä navigaattorissani olet yhtä suloin kuin puro, joka kiemurtelee jostain kaukaa. Tai kuin keväinen Persikkapuu, täynnä kaikenlaisia kukkia.)

  VastaaPoista
 28. Nyt en malta olla näsäviisaasti huomauttamatta, kun minua ei kukaan koskaan täällä netissä usko, tai ainakin sivuuttaa poliittiset huomioni, että Anna Kontula sanoo nyt lehdessä samaa, mitä olen yrittänyt sanoa tästä kuitittomasta palvelun ostamisesta. Lukekaa itse Kontulan viisaat sanat! Yhteiskunta ilman pientä pimeää taloutta on fasistinen yhteiskunta! Ettäs tiedätte.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hautala keissi on noussut esiin koska Hautalan miehellä on remppamehen kanssa rosisjuttu meneillään.

   Poista
  2. - "Hautala on myöntänyt maksaneensa ulkomaalaiselle siivoojalleen 250 euron suuruisen korvauksen pimeästi remontin loppusiivouksesta. Lisäksi hän on maksanut 650 euroa oviremontista tilittämättä asianmukaisia työnantaja- ja eläkemaksuja. Toistaiseksi on epäselvää, tiesikö Hautala maksaessaan, ettei työntekijällä ollut omaa yritystä tai toiminimeä."

   Nuo eivät ole Kontulankaan "sovelluksen" piirissä. Jokainen ymmärtää ja hyväksyy muutaman kympin ns. ruokarahan.

   Poista
  3. Sosiaalipolitiikan puolesta asia voi hyvin ollakin, kuten Kontula sanoo, mutta näkökohta on tässä nimenomaisessa tapauksessa suorastaan hassahtanut.

   Tässä puhutaan poliitikan teon uskottavuudesta. Voiko Suomen hallitus piiskata kansalaisia, laitta pystyyn tulevat leikkausohjelmansa, kun roisto Hautala tekee mitä tykkää?

   Ei, ei ja vielä kerran ei!

   Poista
  4. Moraaliselta kannalta katsoen, Riku, olen samaa mieltä, kun on vastuullisessa poliitikon virassa oleva varakas ihminen.

   Ja sitten taas tavallisen pienen ihmisen kannalta pikkumaksuissa tilanne on toisenlainen. Muutamien kymppien korvauksistaa ei tarvitse ryhtyä verokuittien kirjoitteluun.

   Poista
 29. Hautalan maksamista palkkioista ei ole tarvinnut toimittaa ennakonpidätystä tai maksaa sosiaaliturvamaksua. Hautalan maksamat palkkiot ovat alle 1500 euroa, mutta yli 200 euroa, joten vuosi-ilmoitus on ainoa kaavake, joka niistä pitäisi täyttää. - Näin toteaa verottaja (IS 15.3.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eläkemaksut ja työttömyysvakuutusmaksut olisi pitänyt maksaa.

   Poista
  2. Niin, ne menevät vakuutusyhtiöille. Tuo vuosi-ilmoitus tarkoittaa ilmeisesti juuri verottajalle menevää tietoa palkanmaksusta. Ilmeisesti näin saisi itselleen myös kotitalousvähennyksen maksamastaan palkasta.

   Poista
 30. Minusta parhaat kirjoitukset aiheesta ovat Niklas Herliniltä ja Jyrki Virolaiselta.

  Minusta suorastaan hivelevän ihanaa on ollut, että edes persut eivät asiaan ole juuri tarttuneet. Ruohonen-mikälienee oli hyvin empaattinen Hautalaa kohtaan.

  Kaikkihan me samassa veneessä ollaan.


  Valta turmelee, valta turmelee, persut menivät ennenkuin valtaa ehti oikeastaan edes tulla.

  VastaaPoista
 31. Tätä saattoi vähän odottaa, ensimmäisenä omista lipsutteli Pekka "Hyvä" Haavisto. Presidentin virka on niin hyvä, että sitä kannattaa kalastaa, vaikkei saisikaaan.

  "vakavaa on, vakavaa on, lähipäivät näyttävät!"

  VastaaPoista
 32. Ministeri Hautala lisää rasismia toimillaan, juuri tuo pimeiden töiden tarjoaminen maahanmuuttajille alihintaan ( vailla työnantaja maksuja) aiheuttaa sen ettei esimerkiksi siivoojien/raksamiesten palkat nouse tarpeellisuutta vastaavalle tasolle, siis palkka jolla tulisi myös toimeen ja kertyisi eläkettä. Aina löytyy pimeään työhön suostuva riiston kohde - maahanmuuttaja ellei enää suomalaisia, siksi mamuja (kielitaidottomia) tänne halutaankin. Hautala on sokaistunut vallasta, hänen on aika poistua ettei aiheuta enempää vahinkoa!

  Siivooja/raksamies myy aikaansa, kuten kaikki muutkin! Mitä alipalkkainen raskasta, tarpeellista työtä tekevä pystyy ostamaan myymällään ajalla?

  VastaaPoista
 33. Anonyymi, tuskinpa pimeä työ on syynä esimerkiksi siivoojien työn huonoon palkkaan. Kyllä syynä on se, että ala ei ole ollenkaan arvostettu eikä haluttu työn luonteen ja vaadittavan vähäisen koulutuksen vuoksi. Kukapa nyt siivoojaksi tahtoisi - ei ole unelma-ammatti.

  Lisäksi Suomessa ei ole pimeitä siivoojia samaan malliin kuin vaikkapa Keski-Euroopassa, jossa on pikemmin sääntö kuin poikkeus, että perheillä on maahanmuuttajanainen kotisiivoajana, ja palkka maksetaan seteleinä suoraan käteen, pimeästi. Meillä siivoojat ovat enemmän laitossiivoojia.

  En oikein tykkää siitä ajatuksesta, että syy pimeisiin palkkoihin nähdään aina työn tilaajassa. Kyllä se on yhtä lailla työn tekijöissä, työn tarjoajissa. Minulle on lukuisia kertoja tarjottu mahdollisuutta pimeään maksuun ilman kuittia. Työn tekijä on itse tämän esittänyt ja olen yllättynyt. On myös kauppoja, pieniä puljuja, joista ei saa aina kuitia, ellei pyydä. Muutama vuosi sitten tämä oli yleisempää, nyt liikkeet ovat kyllä parantaneet kuitin antoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi ala ei ole arvostettu, vaikka tuota työtä tarvitaan? Entä ellei kukaan enää siivoa? Osaatko sinä siivota, siihen kai sinä puhevikaisena eläkeläisenä kelpaisit, siivoojaksihan kelpaavat ketkä vain, sehän ei tarvi ammattitaitoa!:) Niinhän se on, eli mamut on siihen omiaan kuten raksatyöläisiksikin ja keskiluokka voi ajaa bemareilla! :) Vittu, kyllä tuo kohta loppuu! Kuten aina on lopulta loppunu!

   Poista
  2. Eihän tuo minun vikani ole, ettei alaa arvosteta. En minä kai sanonut, ettten minä arvosta? Minulla on lähes elinikäisenä ystävänäkin yksi siivooja, jonka kanssa kyläilemme puolin ja toisin.

   En oikein ymmärrä ajatustasi, että maahanmuuttajat olisivat sopivia siivoojiksi. Se vain taitaa olla työ, jota on tarjolla. Sitä voi jokainen pohtia, miksi tätä työtä on aina tarjolla, vaikka on paljon työttömiä.

   Poista
  3. PS Ei minulla puhevikaa ole, vaan äänisairaus.

   Poista
 34. Kap Verden jälkeen tuntuvat kotoisat puheenaiheet aika liikuttavilta. Tapasin pitkästä aikaa ystäväni Erneston, joka elättää vaimon ja kahdeksan lasta ajamalla pimeitä keikkoja autovanhuksellaan. Kuukausiansio on noin 250 euroa. "Mutta lämmityskuluja ei meillä ole", jaksaa Ernesto vitsailla. Hänen vaimonsa kuokkii päivät perheen peltotilkkua kanniskellen ja syöttäen samalla nuorimmaistaan kantoliinassa. Isot lapset hakevat veden kuuden kilometrin päästä muovikanistereissa. Sähköä ei ole, mutta kaasupullo on.
  Kun avasin kotona pitkästä aikaa maakuntalehden, oli yleisönosastossa nuoren naisen kirjoitus siitä, kuinka "kauheeta on, kun vanhat äijät tulee hakeen siis tanssiin ja sit ne ehdottelee kaikkee." Kullakin maalla on omat murheensa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kai siinä lehdessä muutakin kuin tuo yksi kirjoitus?

   Poista
  2. Oli toki:
   "26-60-vuotiaat naiset on ulkonäöltään hyvin vaikea erottaa toisistaan iän puolesta tanssipaikalla." 60-vuotias mies.
   Paavistakin kirjoitettiin, ja huoltosuhteen heikkenemisestä.

   Poista
 35. Vorssassa meinkin oli aikoinaan semmoista että hammasläkäri paikkasi eläinlääkärin hampaat ja se eläinlääkäri hoiti sen hampulekurin Rottwailerin. Ei siinä veromarkkoja heiluteltu! Putkimies tuli tekee putkitöitä kalastajan mökkiin ja kalastaja antoi sille haukia ja ahvenia. Maalari maalasi muurarin talon ja muurari kävi muuraamassa maalarin taloon takan. Poliisikin kerran, kun tutki yhtä murtojuttua, päätteli että "seinään on siis tehty yksi reikä. varkaita täytyy olla siis yksi. yhmmhy."

  Vorssa oli Paradiisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vorssa oli Reikka.

   (Reikkakin oli ennen Paradiisi. Nyt se on Houruinhuone.)

   Poista
  2. No, kerätään sitten Kimpsut ja Kapsut ja muutetaan Tapsalandiaan. Äkkiäkös minä (katselee ympärilleen) tämän maallisen omaisuuteni matkalaukkuun pakkaan. (Eikä se siitä tule edes pulleaksi.)

   Voihan Vittu! (huokailee ittekseen)

   Poista
 36. Oisko aika alka maksaa siitä työstä mitä oikeasti tarvitaan, eikä siitä mihin vanhemmat haluaa rahoillaan kouluttaa! Mistä riittää riistettäviä, no maahanmuuttajista tietenkin, eihän ne mitään ymmärräkkään! Hieno homma, Siitä se rasismi kumpuaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuka meistä panee ensimmäisenä työt tärkeysjärjestykseen? Minä en ainakaan pystyisi listaamaan maailman tärkeimipiä töitä.

   Poista
 37. "riistäjät ruoskaamme selkääme soittaa..." joo, kyllä me kerran tätä jo yritettiin. Mutta "vituks meni sekin vapaussota". (Nyt olin ilkeä.) Minä kyllä ihan oikeasti otan lakin päästäni sekä punaisten että valkoisten ja muiden väristen haudalla. Eihän ihmisellä ole kuin yksi elämä, ei kellään toisella ihmisellä ole oikeutta ottaa sitä häneltä pois!

  Mä olen, ma olen oikeasati mosses mees.

  Ps. Jos olisin nuorempi, ja täynnä höyryä kuin höyrykäyttöinen traktori, sanoisin Maailmalle että "painu vittuun siitä!"... (Mua mulkoilemasta.)

  VastaaPoista
 38. Nyt jo lapsia opetetaan tuleviin sotiin Angry Birdsein ja muine ninjagoineen, kato vaan ja näät jos elät sillon vielä kun ne on tykinruoan iässä! Ei ihminen mitään historiastaan opi. Onhan tuota "rauhaa" jo elettykkin yli 70.vuotta. Sen jälkeen (sodan) talous nousee tietenkin kasvuun, kannatti pommisuojiin varastoida rikkaiden omaisuutta, mahtuukohan niihin vielä eläviäkin? :) Vaikkei kai sen väliä, materia on tärkeämpää, vaikka säteillyttä! Ihanaa - uh!

  VastaaPoista
 39. Totta puhuen minua enemmän huvittaa kuin suututtaa tämä heidigate. Ihmisen ei kannattaisi kovasti moralisoida muiden tehdessä virheitä, sillä se voi napsahtaa omaan nilkkaan.

  Kai me kaikki tiedämme, kuinka tinkimättömän tiukka on suomalainen virkakunta, kun on kyse pienen ihmisen virheistä ja unohduksista. Ei niitä paineta villaisella, eikä kukaan isokenkä riennä ääni väristen puolustamaan ja ymmärtämään. Maksa, kärsi ja unhoita.

  Siksi kansa - ja ennen kaikkea media - repii ihokkaansa tekomoralismin raivossa ja vahingonilon kiimassa, kun joku päättäjä ja esikuva jää kiinni rysän päältä. Se on sitä aitoa populismia, eikä mikään Soinin teatteriretoriikka.

  Meissä kaikissa elää Iso Populisti, joka janoaa leipää, sirkushuveja ja verta pakkiin. (Varsinainen sirkus syntyykin siitä, kun populistisesti käsitellään populismia.)  VastaaPoista
 40. Oikeassa olet Tapsa, että tämä on moralisimia. Mutta oikeassa olen myös minä kun sanon, että Haidi ei tästä säröäkään saa ja tehtävät senkun paranee.

  Minä ajattelen tätä sellaisena varakkaan perheen lapsen syndromana. Todellisuus ei paljoa pääse koskettamaan, joten se jatkuu hamaan vanhuuteen saakka. No nyt hetken pakosta koskettaa, mutta se menee nopeasti ohi.

  VastaaPoista
 41. Minä olen vanha kuin höyrykäyttöinen silitysrauta... se tuossa vuodatuksessani jäi sanomatta. - Mutta kyllä minä silti aika hyvin vielä silitän. Lakanistakin tulee - kunaikani puhisen niiden päällä - ihan littanoita.

  Takuulla, sanoi vorssan likka ! (Aiu niin, tämä mainoslausehan ei nyt tähä sovi. (miettii, mutta ei keksi mitään) Sanotaankjo näin että forssasta poikia kootoisin ollaan ja Tammelan pitääääjästä, sula himsun hei ja surisum vei... ollaan kjootoosin

  Köh, köh... Mua alkaa aina yskittää kun laulan. (Mistähän sekin muuten johtuu?)

  VastaaPoista
 42. "Ennen maa repee, kun huora häpee". Ja nyt en tosiaan puhu suomalaisista naisministereistä. Vaan puhun naisista jotka odottavat merimiehiä eri satamissa. Ja kyllä se on enempi niin päin että huorat ovat hyvin ujoja; ei tartte maan "revetä". Minä - kun seilasin aikoinaa merillä - kävin huorissa. Mutta luuletteko te - jotka ette tiedä Mistään Mitään - että minä käytin heitä hyväkseni?

  En. (Eikä minuakaan käytetty.)

  Ps. Osasin nuorena (notkeana ja elastisena) eräänlaisiaaan jiui-jitsi-juttuja. Eräskin ukko joka yritti kopeloida minua Münchenin rautatieasemalla, olikin äkkiä ite ketarat pystyssä ja katseli tähtiä. (En minä poikuudestani näin kamalan huolestunut/tuohtunut olis ollut, mitäs siitä, mutta kun silloin en vielä ollut menettänyt sitä!) - No, nyt ole tässä, ja poikuus on poissa; siitä huolimatta puhisen kuin silitysrauta jonka korvista tulee höyryä.

  VastaaPoista
 43. "nauks, nauks, nauks"

  ilveskissa irviastelee.

  (kohta mennee maate, eli pötkölleen)

  Ps. älkää herättäkö sisällänne uinuvaa ilveskissa! - siitä nimittäin ei mitään hyvää seuraa. ((päin vastoin)

  VastaaPoista
 44. Onko se tosiaan moralismia, jos tuomitsee Hautalan teon?

  Ehkä, jossain arkikielisessä merkityksessään. Useinhan moralistiksi nimetään henkilö, joka kyselee tekojen oikeudenmukaisuuden perään, joka välittää oikeasta ja väärästä.

  Ja ehkä Hautalan teon tuomitseminen ei kuitenkaan ole moralismia laajemmassa merkityksessä, jossa moralismi on ahtaaseen moraaliin perustuvaa arvokonservatismia, esimerkiksi homojen tuomitsemista tai homoliittojen hyväksymättömyyttä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa halusin erottaa toisistaan Hautalan teon ja siitä syntyneen moraaliseen vouhkauksen, jota nimitin tekomoralismiksi.

   Sattuvasti kun kävi niin, kuten tunnettua, että muutama vuosi sitten Hautala itse ripitti silloista ministeri Luhtasta täysin vastaavasta tapauksesta mm. näin:

   "Jos on ajateltu, että siirretään rahaa yksityiselle henkilölle, niin silloin nimenomaan työn teettäjä on vastuussa veroista ja eläkkeistä. Luhtanen reagoi asiaan niin kuin hän ei lainkaan tietäisi näistä lakipykälistä.”

   Nyt hän on itse samassa tilanteessa ja reagoi samalla tavalla.

   Ikävä tapaus ja erota pitäisi, sillä muuten siitä jää ikuinen tahra. Mutta siitä huolimatta myös me, jotka nyt sitten moralisoimme Hautalan rikettä, olemme yhtä tekomoraalisia kuin Hautala aikoinaan. Monimutkainen ajatuskuvioko? On, on, mutta elämä on.

   Mitä itse asiaan tulee, niin onhan pähkähullua, että kansanedustajat tekevät sellaisia lakeja, joita eivät itsekään halua tai osaa noudattaa. Tekisivät asian hoitamisen helpommaksi, niin ei tarvitsisi itkeä ja selitellä omia puliveivauksiaan.

   Pienyrittäjälle tämä lakisuon tarpominen on tuttua puuhaa. Kaikki on tehtävä lain kirjaimen mukaan viimeisen päälle tai muuten olet kalliissa kusessa. Ja puolustajia ei näy eikä kuulu, syyttäjiä ja rahastajia vaan. Suuri yleisö voi vaikuttaa julmalta, mutta byrokratia se vasta julma on. Kasvoton ja tunteeton. Amen.

   Poista
 45. Tämä nyt ei kuulu tähän ollenkaan, mutta...

  http://www.youtube.com/watch?v=HlK_FFW8OeE

  tiedän, olen ollut merillä, mitä "mayday, mayday" tarkoittaa; silloin kaikki muu laivojen välinen radioliikenne keskeytetään. Keskitytään vain tähän.

  Minä vietin silloin syntymäpäivääni kun Estonia upposi. (Tai yö silloin oli.) Võru on pieni etelävirolainen kaupunki. Eniten, siis suhteessa asukaslukuun, võrulaisia tuossa onnettomuudessa kuoli, mm. paljon opettajia jotka olivat menossa Tukholmaan konferenssiin. Se jäi sillä kertaa pitämättä. - Olen käynyt Võrussa ja laskenut voikukkia (en löytänyt muita kukkia) tolle kivipaadelle.

  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Voru_Estonia_m%C3%A4lestusm%C3%A4rk_Katariina_kirik.JPG

  VastaaPoista