6.12.2014

Lottatytön luokkaretkiJoskus mietin, saiko äiti syöpänsä Tšernobylin katastrofista 26. huhtikuuta 1986, jolloin olimme tulleet mökille ensi kertaa sinä keväänä. Oli kylmä aurinkoinen päivä ja tuuli kävi idästä. Me muut lämmitimme tupaa sisällä ja äiti meni ulos haravoimaan, pöllyttämään maata ja lehtiä. Otti kasoja syliinsä ja pöyhötti ruskeita lehtiä työntökärryihin painellen niitä paljailla käsillään alemmas, kärräsi ne kompostiin, jota polki jaloillaan. Illalla palasimme kaupunkiin. Uutistenlukija sanoi, että Tšernobylissa vuotaa ydinreaktori, mutta mitään vaaraa ei ole. Jonain seuraavista päivistä sitten lehdissä kirjoitettiin, että suurimmat ydinlaskeumat osuivat Lounais-Suomeen, sinne mökkiseudullemme.

Tämän päivän Helsingin Sanomissa oli Fennovoiman puolesta äänestäneiden tuhovoimien nimet, joten jättäkäämme heidät ainakin pois seuraavasta eduskunnasta - ainakin minä jätän. Leikkaan nimiluettelon talteen enkä äänestä puolueita enkä ihmisiä, jotka sanoivat "jaa" Rosatomille, ja yleensäkin ydinvoimalle. Aikamoista rähmälläänoloa ja varsinainen itsenäisyyspäivän  lahja oman maan kansalaisille. Vaan mahtaako väki olla rähmällään vaaleissa vai seisooko se vain kovennettua? Se nähdään keväällä.

Tytärkin tuli käymään, toi tuliaisiksi kaksi sinivalkoista kynttilää. Sanoin, että tuossa on jo, piirongin päällä. - Mutta ikkunoihin myös, hän sanoi.

En ole moneen vuoteen asetellut ikkunoille kynttilöitä, mutta ilmeisesti perinteen on jatkuttava. Kaksi kynttilää joka ikkunalla. Tässä taloyhtiössä on kolmekymmentä asuntoa, ja vain muutamassa on elävät liekit ikkunoilla, muiden asuntojen edustalla on led-tuikkuja ja sähköisiä ketjuja täynnä välkkyviä valoja. Kauneimpia olisivat jää- ja lumilyhdyt, joiden sisällä palaa elävä kynttilä. Näitä emme ilmaston lämpenemisen vuoksi saa kuitenkaan ehkä enää koskaan ennen tammikuuta.

Lehdessä lukee, että itsenäisyyspäivän mielenosoitukseen on varauduttu. Ilmeisen kirjoitustaidottomat anarkistit ovat jakaneet ohjeita "Luokkaretkestä lähiöst linnaan".  Jos mielenosoittaja otetaan kiinni, hänen on pyydettävä heti asianajaja paikalle, ja asianajaja odottaa häntä viimeistään poliisiasemalla -tyyliin. Myös poliisihevosten kiusaamisesta annetaan etukäteisohjeita.

Näin nämä nuoret, jotka me itse omine ideologioinemme olemme kasvattaneet vapaassa ja demokraattisessa hyvinvointivaltiossa, jossa kaikilla on mahdollisuus kaikkeen, ja ainakin ilmaiseen koulutukseen. Jos ahteria riittää, vastaanhangoittelijatkin kannetaan systeemin läpi ja ihan ilmaiseksi kohti jonkinasteista ammattitutkintoa tai valmiutta ottaa osaa hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitoon itse maksetuin veroin.

Takaisin pieneen lottatyttöön, ja tuuliseen kevääseen 1986. Kymmenen vuotta tuon jälkeen puhkesi syöpä,  joka oli itänyt jo jonkin vuoden.  Ei siihen mikään auttanut, ja lopulta luutkin alkoivat sulaa, juuri kun oli tullut tieto, että tauti on voitettu. Syöpäsolut olivat pujahtaneet materiaaliin, joka on lujinta ihmisessä.

Vaan  kuvassa hymy on ikuisesti kaunis, ja rakastunut. Tuosta ei kestänyt kauan, kun  hymy sammui, eikä samanmoista enää nähty noilla kasvoilla, koskaan. Kun olin pieni, kaivoin äidin kirstusta esiin lakanapinon alle piilotetun sinikantisen albumin. Siellä oli kuvia nuoresta vaaleatukkaisesta kersantista, ja äidistä. Viimeisenä oli kuva syksyisestä kaupungista, jonka puiston penkillä istui äiti, surupuvussa. Toisessa samanlaisessa kuvassa istui äidin  sisko.  Oltiin matkalla Pohjanmaalle, sulhasen sankarihautajaisiin päivänä, jonka piti olla hymyilevän lottatytön hääpäivä.

125 kommenttia:

 1. Iines,

  "Mutta eivät tienneet hänet tunteneet,
  miten yhtä hän oli kaiken kanssa:
  Syvyydet olivat jo kasvoissansa,
  merien vedet häneksi muuntuneet."
  - Rainer Maria Rilke -

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Liisu, kauniista runosta.

   Tuossa tilanteessa ajattelin muinoin Lassi Nummen yhtä rauhasta kertovaa runoa (Requiem, Sydämen rukous, muistaakseni sen nimi on). Rauhasta siinä puhutaan ja se on puoliharras, jos niin tahtoo. Vaan voi sen lukea yleismaailmallisena rauhanjulistuksenakin:

   "Pyhä Tuntematon, Käsittämätön, Pyhä Näkymätön,
   anna meille rauha.
   Anna rauhasi heille, jotka ovat nukkuneet pimeyteen ja hiljaisuuteen.
   Anna rauhasi meille, jotka vielä kiiruhdamme eteenpäin maailman valoissa ja melussa.
   Anna meille rauha.
   Ilon ja tuskan ja kaipauksen pyörteiden heittelemille
   anna rauha, jossa on nöyrää iloa ja surua
   ja voimaa päivän askareen suorittamiseen,
   ja samalla tavoin anna rauha
   käsille, jotka ovat askareistaan vaipuneet,
   silmille, jotka ovat sulkeutuneet lepoon.
   Anna rauha, joka yhdistää poisnukkuneet
   ja meidät, jotka vielä vaellamme täällä.
   Anna rauha, joka käy yli kaiken ymmärryksen.
   Sinun rauhasi,
   anna se heille ja meille.
   "

   Poista
 2. Eikö se ollut Arvi Lind, Suomen luotettavin uutistenlukija, joka meille kertoi niitä "Tsernobylistä ei mitään hätää"-uutisia?

  Yritin googlailla Tsernobylin laskeuman uhrilukuja muualla ja meilläkin, mutta selkoa en oikein saanut. Wikipedian artikkeli tuntui pyörittelylyltä.

  Suomeen rakennetaan parhaillaan uutta ranskalaista ydinvoimalaa. Sen valmistuminen lienee kuusi vuotta myöhässä, eikä valmistuminen taida olla näköpiirissä. Uusia päätetään koko ajan rakentaa lisää, onko meillä kohta useita rakenteilla olevia miljardimökkejä? Eikö tilanne kenestäkään muusta kuin minusta ole absurdi?

  Kestävästä kehityksestä puhuminen on vihreä vahe. Sellaista ei ole, sellaista ei ole edes näköpiirissä. Energiatalouteen ei ole muita todellisia vaihtoehtoja kuin fossiilliset polttoaineet tai ydinvoima, siinä ovat kahistuttavat näköalamme.

  Minulla ei ole kantaa ydinvoimaan.

  VastaaPoista
 3. Varmaan Arvi Lindkin luki Tszernobyl-uutisia, sillä noita vaaran vähättelyjä taidettiin ensin lukea parikin päivää. Minulla on muistikuva Kari Toivosesta lukemasta Tsernobyl-uutista, ja kai hän jonkin niistä lukikin. Niitähän katseli kasvavan kauhun vallassa monena päivänä.

  Itse pelkäsin, että ydinreaktori sulaa läpi maankuoren, ja siitä uutistenlukijat mainitsivatkin. Joka päivä sanottiin, että ydinreaktoria ei ole vieläkään saatu pysäytetyksi tai oliko se sammutetuksi. Uhka oli siis oikeasti suuri. - Uhrilukuja en minäkään muista enkä sitäkään, pystyttiiinkö Suomessa laskemaan katastrofista sairastuneitten määrää. Ilmeisesti sellaista asiaa ei edes voi tutkia.

  Tilanne on absurdi uusien ydinvoiamloitten rakentamisasiassa. Ranskalaista toimittajaa moititaan, ja venäläistä kehutaan. Kuitenkin Rosatom-voimaloissa on ollut vikoja kaiken aikaa, mm. Intiassa 21 keskeytystä vuoden aikana. Minkähänmaalaisia mahtavat olla Venäjällä sijaitsevat tussahtelijat ja pössäyttelijät?

  Energiatalouden näköalat ovat todella kauhistuttavat, teki niin tai näin. Kuitenkin on niin, että muut Euroopan maat eivät juurikaan enää rakenna ydinvoimaloita, vaan ovat sotutuneet luopumaan uusien rakentamisesta ja nähdäkseni joistain vanhoistakin. Miksi tämä yhtälö olisi muka vain Suomessa mahdoton hoitaa?

  VastaaPoista
 4. Riku: "Energiatalouteen ei ole muita todellisia vaihtoehtoja kuin fossiilliset polttoaineet tai ydinvoima, siinä ovat kahistuttavat näköalamme.Minulla ei ole kantaa ydinvoimaan."

  Sanoit sen tuossa.

  Minulla ei ole asiantuntemusta sanoa mitenkään satavarmasti etteikö meillä olisi vaihtoehtoja, pidän vaihtoehhdottomuutta hyvin vaarallisena mielentilana, myös ihmiskunnan energiakysymksissä.

  Vaihtoehtoja on aina, niitä ei vain aina näe tai havaitse. Edes asiantuntijan äänellä puhuvat eivät aina havaitse.

  Risto Isomäen kirjtoitus asiasta vakuutti minut siitä, ettei tätä päätöstä olisi pitänyt tehdä Suomessa. No, se voi vielä vuosien kuluessa muuttua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin varmoilla ja jyrkillä lauseillani kuvasin epävarmuuttani ja ihmettelyäni siitä, että ihmiset kykenevät niin selviin ja jyrkkiin kantoihin. Hyvää vaihtoehtoa kun ei ole. Vaihtoehdoista sen verran,että tehostamalla saadaan jotain ja rantaviippereillä ja aurinkopaneleilla jotain, mutta ratkaisu maailman ongelmiin ne eivät ole.

   Poista
  2. On todella huonoja, huonoja ja vähemmän huonoja vaihtoehtoja, ja niiden lisäksi on niitä vaitoehoja jotka on vielä keksimättä ja kehittämättä tai kehitystyö on jäänyt kesken rahoituksen puutteesta. Energiakysymykset ovat koko ihmiskunnan kysymyksiä. Vaikka Suomi on kärpäsern paskan kokoinen läntti maapallolla, niin sillä mitä me teemme on vaikutuksensa ilmastoasioihin, jotka ovat yhteisiä. Koko maailman kaikkia ongelmia emme ratkaise, mutta olemme osa kokonaisuutta, koko maailmaa tietyissä kysymyksissä.

   Poista
 5. Pääomaansa kartuttavien täytyisi saada käyttöönsä halpaa, mutta mieluummin tietysti ilmaista energiaa. Ja omasta käytöstä yli jäävä sähkö haluttaisiin myydä ja suurilla voitoilla? Eli silläkin tehdä bisnestä. Päästökauppa on mielestäni eräs omituinen kapitalismin kukkanen? Koskaan ei vaan lasketa (vai onko laskettu?) paljonko maksaa jos useampi voimalaitos alkaa maailmassa tussahdella, ja viimeistään sitten kun ydinjätteet alkavat muodostaa ylipääsemättömiä ongelmia ympäri planeettaa?. No, niitähän kvartaali kapitalisti ei ajattele. Hyöty nyt ja tässä, uudet sukupolvet hoitakoot tulevat saasteet ja niiden jäljet ympäristöissä ja ihmisissä?
  Voidaanko toisaalta edes ennustaa saati laskea tarkasti tulevien vuosikymmenten energiankulutusta? Tiedetäänkö juuri nyt mitä mahdollisia uusia uusia innovaatioita, energian lähteitä saatetaan keksiä? Millainen teollisuus, millainen, ja kuinka paljon täällä elää ihmisiä esim. 50- 100 vuoden päästä?
  On satsattava jätteiden tarkkaan hyöyntämiseen energian tuottamisessa. Kai jätevuoria osataan polttaa ja päästöt minimoida tehokkaasti suodattamalla? Lisäksi kaikki maa, ilma, tuuli, vesi ym. uusiutuvat luonnonvarat tehokäyttöön sähkön tuotannossa.
  Ja viime kädessä energian säästämisen mahdollisuut väestön keskuudessa ovat eräs keino vähentää energian tarvetta ja sitä kautta kulutusta. :)

  VastaaPoista
 6. Ihminen osaa tappaa ja tuhota toisia ilman ydinvoimaakin, miljoonittain, aikuisia asein ja lapsia nälkään. Lisäksi puheet muun sivistyneen maailman ydinvoimasta luopumisesta ovat liioittelua.

  Suomalaisen selviytymispolitiikan suuri linja ei ole myöntyväisyys, matelu, urputus tai taistelu, vaan raaka reaalipolitiikka. Ihanteellinen pieni kansa on pian entinen kansa.

  Ostamme tällä hetkellä kestävyysvajeemme verran energiaa Venäjältä. Minusta on parempi tuottaa se itse ja myydä loput, jolloin voimme tarjota köyhillemme ja vanhuksilemme ihmisarvoisen elämän.

  Nykymenolla emme siihen kauan kykene.

  VastaaPoista
 7. Minustakin olisi hyvä tuottaa oma energia itse, Tapsa, ihan itse, ei naapurin säestyksellä ja osaomistuksella. Putin on näyttänyt epäluotettavuutensa ja Rosatom-voimalat ovat pätkineet ja tussahdelleet siellä, missä niitä on, mm. Intiassa.

  Lisäksi Suomi on olevinaan osa EU:ta, joka on sitoutunut yhdessä talouspakotteisiin aggressiivista Venäjää vastaan, ja tällainen veljeilevä kaupanteko Venäjän kanssa antaa Suomesta aika omituisen EU-kuvan. Kysyä sopii myös, haluavatko muut maat enää tehdä kauppaa Venäjän myötäilijöiden kanssa. Ettei vaan tämä veljeyspäätös siis heijastuisi Suomen taloustilanteeseen entistä heikentävämmin jatkossa?

  VastaaPoista
 8. Tietyin paikoin poikkeuksellisen paljon lapsia on sairastunut ja menhtynyt syöpään Tshernobylin tähden. (Mm. Someron suunnalla, missä asuva ystäväni on kertonut asiasta.)

  Ihminen kestää valtavia menetyksiä, kun ei muutakaan voi. Äitisi pystyi vielä rakastumaan isääsi! Ja heidän liitossaan oli varmasti paljon muutakin hyvää lasten lisäksi.

  Minusta olisi tullut leski vähän päälle kolmekymppisenä, jos avoliitto nuoruudenaikaisen poikaystäväni kanssa olisi jatkunut ja kenties muuttunut jossakin vaiheessa avioliitoksi.

  VastaaPoista
 9. Katsoiko kukaan eilen linnanjuhlia? Tuli vaan mieleen siinä katsellessani sitä loputonta vanhusten, vammaisten ja vapaaehtoistyöntekijöitten määrää kättelyjonossa, että tätä joukkoako naamioitten takana piileskelevät nuoret mielenosoittajat todella nimittävät eliitiksi? Ja 101-vuotiaan Hannes Hynösenkö takia itkevät onnetonta osaansa ja särkevät ikkunoita ja vahingoittavat autoja?

  Kuunkuiske, kyllä äiti toki nauroikin vielä myöhemmin, mutta tuon kuvan kaltaista ujon luottavaista ja onnellista hymyä en koskaan nähnyt. Jaa, no yhdessä kuvassa kylläkin oli onnellinen ilme, kun äiti odotti esikoistaan, siskoani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sivuhuomio: Hannes Hynönen muuten käytti hänkin vuoden 1918 tapahtumista nimeä kapina, kuten vaatimattomissa oloissa eläneet ihmiset yleisesti tekivät.

   Poista
  2. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kansalaissota lienee niistä puolueettomin?

   Poista
  3. Hynönen muuten oli kapinan aikaan kaiketi noin neljän vuoden ikäinen. Mikään nimityksistä ei kai ole täysin puolueeton, mutta kapina on minusta kuvaavin.

   Poista
  4. Kapinassa ei ole nimenä mitään vikaa sinänsä, minunkaan mielestäni, mutta käsitän kapinan pienempänä kuin sodan tai sotaan verrattavat toimet. Ajattelen niin, että kapina se oli ensin, se oli osa, kaikki alkoi kapinasta, mutta johti sitten isompiin sfääreihin, veljessotaan, kansalaissotaan, miten vaan.

   Poista
 10. Leonoora, innovaatio tarkoittaa sitä, kun ammutaan vihaisia lintuja otsa rypyssä valolautaa tuijottaen. Energia-talouden suhteen innovointi kuulostaa siltä mitä se on: teknologiauskovaisten jutuilta.

  Anarkisteissa on paljon opiskelijoita, opiskelijaliikkeenä anarkismi on jatkumoa 70-lukulaisille nuorille vihaisille kaiken rakastajille, vaemmistohipeille. Minä näin marssinsa eilen. Mellakkapoliisi ohjasi heidät kuin päiväkotilapsien ryhmän suunnittelemalleen reitille, motitti sitten. Suloisia lapsiahan he ovat, kovin lähelle ei kuitenkaan kannata mennä. Huutelevat nimittäin vanhemman ihmisen korviin särähtävällä tavalla pevkelettä, taatanaa ja vittua.

  Linnanjuhlia en viitsi katsella Presidentinlainnasta enkä Vantaan keskusvankilasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisikohan tuo mielenosoittajajoukon glorifiointia, että he ovat enimmäkseen verorahoilla opiskelevia opiskelijoita? En usko, sillä kyllä opiskelija ymmärtää sen, mistä kädestä hänenkin ilmainen opiskelunsa tulee.

   Useat silminnäkijät ovat lehtikirjoitusten mukaan puhuneet hyvin nuorista, lähes lapsista, joiden motiivina on hulinointi ja paikkojen särkeminen eikä mikään aate. Vain idiootti ei tajua, että poliisit olivat paikalla suojatakseen, eivät hyökätäkseen, ja opiskelijat eivät ole idiootteja. Itsekin katselin lehtikuvaa, jossa kaksi imbesilliä poikaa heitti penkkiä jonkin yrityksen ikkunoista sisään. Eivät opiskelijat siis voi olla noin tyhmiä, että ottavat itselleen tahallaan tuhansien eurojen korvauskmaksut ja sakot.

   Linnanjuhlat olivat kivat. Enemmän siellä taisi olla köyhää vanhusta ja tavallista ihmistä ja avustajaa kuin mielenosoituksessa näitä ilmeisen korvauskykyisiä idiootteja, jotka pilaavat aatteellisen ja sananvapauteen kuuluvan vapaan mielenilmaisun aivottomuudellaan.

   Poista
  2. Terkkuja muuten Hakaniemestä! Täälläkin on nähtävissä mielenosoittajien rikkomia ikkunoita.

   Luulenpa, että tasan muut kuin opiskelijat ovat kunnostautuneet mielenosoituksessa. Toivottavasti heidät on saatu kiinni ja vastuuseen. Tuloja heillä ei luonnollisestikaan ole, mutta toivottavasti sossulla on oikeus tuollaisten tekojen jälkeen rokottaa myöntämistään avustuksista.

   Kaikenlainen luova toiminta ja virkistävät ideat ovat tervetulleita. Sellaisia vaan on turha toivoa mielenosoittajilta, joiden kapasiteetti riittää lähinnä kaljankittaamiseen, pössyttelyyn, uhoamiseen ja väkivaltaan.

   Mieleen muistuu jokin kettutytön haastattelu aikojen takaa. Tyttöparalla ei ollut televisiossa mitään sanottavaa eikä ainuttakaan argumenttia kettutyttöilyn oikeuttamiseksi.

   Tyhmillä on tapana hakeutua joukon jatkoksi.

   Poista
  3. Sanovat yliopiston seinillä olleen runsaasti kutsuja hyydyttämään Stubbin vampyyrinhymy.

   Poista
  4. Tilaisuus on väärä, ja se pitäisi tajuta. Ei itsenäisyyttä juhlita Stubbin kunniaksi, vaan se on kaikkien suomalaisten yhteinen juhla, johon kaikilla on oikeus osallistua kuka missäkin, enemmistö kotonaan, ja paljon myös eri juhlissa eri puolilla Suomea.

   Ei se ole keneltäkään pois, jos ansioituneita kansalaisia kutsutaan linnaan vuorollaan juhlimaan. Jokainen kutsuttu on tehnyt jotakin muitten hyväksi, osa harvinaisen paljon ja itseään säästämättä. En ymmärrä, miksi minun pitäisi olla katkera heille.

   Nyky-yliopistolaiset opiskelijat ovat nähtävästi sitten tottuneet siihen, että kaiken saa ilmaiseksi ja jos ei ole siihenkään tyytyväinen, voi rutista ja vaatia lisää ja olla niille vihainen, jotka ovat menneet ja tehneet ja saaneet jotakin.

   Poista
  5. Itsenäisyyspäivä tulee siirtää juhannuksen yhteyteen, siten siitä saadaan aito ja ihmisläheinen juhla.

   Poista
  6. Niin tai Vappuun. Silloinhan muutenkin hulinoidaan.

   Poista
  7. Kannatan vappua! Olisi astalot valmiina. Ja poliisit katsovat kaikkea läpi sormien...

   Poista
  8. Olitko Kuunkuiske markkinoilla?

   Poista
  9. En ollut. Kävelimme keskustaan (jossa oli mm. käsityönopettajaopiskelijoiden myyjäiset) ja takaisin tullessa oli sen verran vilu, että ei tullut enää mentyä markkinoille. Paljon siellä näkyi kojuja olevan.

   Poista
 11. Kuten tiedämme, 70-luvun suomalainen opiskelijaliike sai aikaan mm 1) ei mitään, 2) ei mitään ja 3), arvakkaa mitä?: ei mitään. Tavattomat yhteiskunnalliset parannukset sitävastoin sai aikaan talouden tavaton nousu.

  Hippiliikkeellä ja protestoijilla oli äärettömän pieni merkitys Vietnamin sodan päättymiseen. Sota päättyi siihen, että amerikkalaiset hävisivät sen. Ja se tapahtui vasta vuonna 1975, jolloin hipit olivat enää muisto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teiniliitto sai aikaan tupakkikopit kouluihin. Siihen aikaan tupakointi oli aikuisuuden mittari. Pipopäisyys taas oli landepaukun merkki. Niin ajat muuttuvat.

   Poista
 12. 70-80-luvun taitteen Koijärvi-liike sitävastoin sai aikaan Anni Sinnemäen nimittämisen Helsingin kaavoitusjohtajaksi vuonna 2014.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä Sinnemäen nimitys ohi pätevän ja tehtävää ennen hoitaneen kaavoitusjohtajan on minusta käsittämätön ja räikeä virhe. Haisee kilometrien päähän.

   Poista
 13. Edesmenneen taiteilija Martti Innasen Radikaalipentujen laulu joutui Yleisradiossa soittokieltoon. Sen kannessa oli käsinkirjoitettu ohje, jonka mukaan "kappale on matalamielinen ja nuorisoa halventava". Innanen oli pienenä poikana, muutamavuotisena, pelännyt Helsingin pommituksissa. Ei pystynyt unohtamaan pelkoaan siitä, kun tutut talot olivat liekeissä ja sortuivat. Sanomansa mukaan Innasella ei ollut missään tapauksessa mitään työväenliikettä vastaan.

  VastaaPoista
 14. Anarkistit ylsivät ilmeisesti loistavasti tavoitteeseensa. Suuri julkisuus lisää aina painoarvoa. Muistaa täytyy, että ovat vain vähän hyttysen paskaa isompi ilmiö.Pelästyttäminenkin onnistui, jopa emeritusprofessori yhdisti räkäposkien riehunnan Venäjän nykyisiin aggressioihin. Pelko ja vastakkainasettelu lisääntyi, sen luulisi olevan yhden tavoitteen. Vakuutusyhtiöt joutuvat 100 000 maksamaan, mitä sitten?, pullanmuruja ovat. Senhän ne maksavat jo kun Cheek ajaa kolarin.

  VastaaPoista
 15. Kuulin uutisista, että syynä vihaan ja riehuntaan olivat luokkaerot ja eliitin juhlinta linnassa.

  Kumpikin syy on minusta tekaistu. Suomi on oikeasti demokraattinen maa, jossa päätöksiä tekevät kaikkien luokkien valitsemat edustajat. Yhtä lailla anarkistien valitsemat, joten katse peiliin silläkin suunnalla.

  VastaaPoista
 16. Täällähän kaikki puhuvat niin asiaa, ettei minun tarvitse kiivailla mistään.

  No, se ydinvoimala... Jos se rakennettaisiin Venäjän puolelle, vastustaisin sitä ankarasti. Koska silloin ne voisivat tehdä sille mitä vain. Mutta se tulee Suomeen ja Suomessa pysyy. Tiukassa paikassa meillä riittää asiantuntemusta pyörittää sitä ihan hyvin yksinkin ja uraania saa muualtakin.

  Mitä tulee pakotteisiin, niin me noudatamme tietenkin niitä, jotka on sovittu ja kirjattu. Niin muutkin tekevät. Oletteko jo unohtaneet Itämeren kaasuputken, joka vie kaasua Saksaan? Onko se suljettu?

  On väärä tyyli aina pelätä, mitä ne nyt meistä ajattelee... Ei ne ajattele mitään. Ja johan me luovuttiin maamiinoista, kun kaikki meitä paheksuivat. Paheksuisivatkohan vielä?

  VastaaPoista
 17. Kuvassa neidon lottapuvun päällä on upseerin rähinäremmi. Ei ole kersantilla sellaista, ei ole oikeutta pitää. Vähintäin vänrikki pitää olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kas vaan, Sivullinen. Minun pitää tarkistaa sulhasen sotilasarvo. Olipas mielenkiintoinen tieto.

   Poista
  2. Hyvä huomio.... Olisi se minunkin pitänyt huomata. Toisaalta en ajatellutkaan, että kuva olisi jokin kihlajaiskuva, vaan joku kuva vaan. Oliko äidilläsi veljiä?

   Ja miten niin "luokkaretki"? Eikö äitisi pysynyt aika hyvin luokassaan koko ikänsä? Luokat ehkä korkeintaan liukenivat edistyksen hurmiossa.

   Poista
  3. En osaa sanoa, mikä kuva tuo kuva on, tuskin kihlajaiskuva. Semmoinen on toisaalla, ja siinä äiti istuu siviilipuvussa veneen perässä, sormus kiiltelee sormessa ja hymy on kaunis ja vieno. Ollaan selvästi sulhon kanssa kevätretkellä. Voi olla, että siinä kuvassa äiti on hiukan vanhempi kuin tässä, joten mahdollista on, että puukko onkin jonkun toisen sotilaan tai siis ehkä upseerin.

   Meillä ei näistä asioista saanut puhua, albumikin oli piilotettu saatesanoin "sitä ei saa katsoa", joten minähän katsoin salaa. Sodasta oli silloin jo paljonkin aikaa, mutta muistot taisivat olla vielä kipeitä, eikä pieni alle kouluikäinen tyttö niitä voinut ymmärtää, aistia vain jotain traumaa.

   Tarkistin tuon kaatuneen sulhasen sotilasarvon netistä. Se oli alikersantti.

   Luokkaretki on kytky uusimpaan luokkaretkeläisten mielenosoitukseen, josta myös oli jutussa puhetta. Minusta itsenäisyysjuhla on paljolti menneiden sotapolvien kunniaksi, mikä käsitys on kieltämättä ummehtunut. Minulle kuitenkin tosi. Niin voimakkaasti menneet sodat ovat muokanneet vielä minunkin elämääni ja antaneet siihen painopisteitä ja sävyjä. Väitän, että sota muutti molempia vanhempiani merkittävästi. Kummatkin säilyivät hengissä, mutta hieman rääpäleinä. Kun he sitten myöhemmin rauhan aikana kohtasivat, oli kummallakin omat arpensa.

   Poista
  4. Iines, minä en päässyt millään äitiäsi pitemmälle, en jaksanut ajatella ydinreaktioita, enkä niiden uhreja tai niistä tulevaa hyötyä. Minä vain tuijotin äitiäsi ja hiljaa keskustelin hänen kanssaan. Kyllä, hän hymyili, minullekin. Meistä tuli kuin tuttuja. Ensin olin surullinen hänen puolestaan, mutta sitten ajattelin, mistä tietää vaikka hänellä olisi nyt parempi olla kuin koskaan täällä riitaisassa maailmassa. Joku on sanonut, että kuolema on ihmisen koti!

   Sitten ajattelin omaa äitiäni. Hän oli meillä kylässä, oli pääsiäisen aika. Istuin myöhään illalla hänen vieressään sängynlaidalla ja katseltiin ikkunan takana taivaalla mollottavaa kuuta. Oli täydenkuun aika. Juteltiin. Aamulla hän sai aivoverenvuodon. Siihen hän kuoli. Minulla on äitiä ikävä. Edellisenä iltana ennen nukkumaan menoa, miellä oli "soitannollinen tuokio". Äiti lauloi, minä säestin. Äidillä oli kaunis alttoääni.

   Poista
  5. Liisu, äitisi viime hetket olivat teille kaikille hyvät, sinulle jolle jäi viimeisestä illasta kaunis muisto ja äidillesi, joka sai olla läheisensä luona ja sitten nukkua pois ehkä tietämättään. Ja varmaan muillekin läheisille.

   Oma äitini kuoli sairaalassa, Porissa, juuri kun olin ajamassa hänen luokseen työpäivän jälkeen. Tunsin käsivarressani selkeän nykäisyn ja muistan katsoneeni kättä, että mikä siihen koski. Samalla katsoin kelloa. Sairaalassa sitten laskin, että äiti oli kuollut niillä hetkillä.

   - Tämmöisten merkkien tulkitseminen on kai perin inhimillistä. Kuka niistä tietää. Sinä iltana kun isä kuoli, minä jostain kumman syystä toisella puolella Suomea ajattelin isää ja nyyhkin hänen kovaa kohtaloaan - jalka oli kesällä amputoitu, ja hän oli vanhainkodissa, yksinäisenä. Olin raskaana ja jostain herkistyneenä itkin nyt sitten häntäkin juuri sillä hetkellä, kun hän kuoli.

   Poista
 18. Muille kommentoijille tiedoksi, että ei tässä nyt ole tarkoitus nyyhkiä tämän enempää. Jos haluatte, voitte tehdä vallan mainiosti vaikka hauskan sivurönsyn.

  Ja jos teillä on aikaa, käykääpä lukemassa mainio kolumni täältä. Peukutan Hynöstä! Hänestä on myös naurettavan hyvä pilapiirros Ilta-Sanomissa, mutta sitä ei ole vissiin nettilehdessä.

  VastaaPoista
 19. Hynönen on hieno mies. Hänen vuotta nuorempi sotakaverinsa oli juhlissa myös, missä ovat jutut hänestä? - Oliko hän mahdollisesti liian vanha tai voimaton nostamaan meidän kuolemattomuuden haaveiluamme. Eikö ollut riittävän pirteä, näkyikö vanhuus puistattavan ajatuksia herättävällä tavalla?

  Minä luin Jari Tervon kolumnin Hynösestä ja tajusin, ettei minusta voisi koskaan tulla kirjailijaa tai edes hyvää kirjoittajaa. Osaan toki mielestäni aika hyvin tajuta enemmistön ajatusten kulkua monissa asioissa, mutta sellaisenaan en osaisi, haluaisi, tai kehtaisi niitä omiksi ajatuksiksi kirjoittaa. Olenaisen tajuaminen on menestyksen salaisuus, kirjailijalle se on kirjoittaa yleinen mielipide sellaisenaan. Miksi Sofi Oksanen kehui Hannes Hynösen elämää, vaikka tämä haastattelussaan korosti, kuinka elämänsä on ollut kovaa, puutteesta on saanut kovasti kärsiä? Kauppiaat eivät kouluja käymätöntä maamiestä hänen nuorna ollessaan pitäneet minään, siitä jäivät traumat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riku, luulen, että Hynönen ei hurmannut pelkällä iällään eikä edes pelkällä sotaveteraanistatuksellaan, vaan ennen kaikkea säteilevällä persoonallaan. Hän ohitti valovoimallaan Selänteet ja Elastiset mennen tullen, vaikka kumpikin idoli on myös varsin positiivinen ja viehättävä henkilö.

   En minä Tervon kirjoittamisesta osaa nyt sanoa mitään, en ajatellut sitä, vaan asioita, joihin hän tarttui. Minusta hän tavoitti aika monta asiaa huomioillaan. Vaan ymmärrän, että toisinkin voi ajatella ja mielenosoittajia voi ymmärtääkin

   Poista
  2. Älä nyt tuolla tavalla asettele. Huumorini oli patamustaa kun anarkistien kulkuetta ihan livenä katselin. Sanoin, että kuorma-autojen lavalle minä nuo kaappaisin, ajattaisin hiekkakuopalle, hakattaisin sinikirjaviksi ja laittaisin alasti kävelemään kohti kotejaan. Sellainen olisi kuitenkin rumaa, erittäin rumaa - hyi olkoon.

   Mutta jos ei ole muuta sanottavaa kuin, että olen kaikkien kanssa erittäin paljon samaa mieltä, en sitä kummemmin osaa arvostaa. Noh, ymmärrän kyllä typeryyteni, Ulla Appelsiniakin komentaisin syämään banaania.

   Poista
  3. Taisin luulla väärin, kun sanot joskus niin todentuntuisesti. Samoinhan minua usein luetaan, vakavasti, vaikka lasken täysillä jotain ironiaa. Vaan typerä et ole ollut, älä semmoista sanokaan. vastuu se on lukijallakin.

   Ulla Appelsin on hauska tosikko, vähän kuin minä. Ennen kuin hän sai mainetta konservatiivisena totuudentorvena, hän joskus kirjoitti ihan kuin minä, samasta asiasta samalla vinolla näkökulmalla niin että luulin, että hän on saanut meikäläiseltä virikkeen - minä kirjoitin ensin, hän sitten. Vaan nyt huomaan, että keksii hän itsekin mielenkiintoisia painopisteitä.

   Poista
  4. Niin, mutta kaiken takana oli vain se, että halusin ilmaista kuinka paljon yäkättää tuo miljonäärikirjailija Tervon iltäpäivälehtimiehen viisaus.

   Poista
  5. Tässä on perää, myönnän. Tervo ei ole kirjailijana ollenkaan eikä alkuunkaan suosikkejani. Ainoassa lukemassani romaanissaan (Layla) oli niiin paljon jo kielellistä hataruutta, että huimasi.

   Lyhyitten tokaisijana hän joskus, huom. joskus, on hauska. Kolumneissa menettelee. Tämä linkkaamani kolumni on minusta siksi hyvä, että siinä ainoana lukemistani luokkaretkijutuista korostetaan sitä, mitä ns. anarkia oikeasti on: kun ei ole mitään kiinnostavaa sanottavaa yhteiskunnasta, rikotaan ikkunoita.

   Poista
  6. Humoristisia, tuotantonsa alkupään kirjojaan arvostan paljon. Myöhempiä en lainkaan. Enkä totta vie ole niitä kaikkia lukenut, enkä lue. Luenhan minä jo Ilta-sanomia, miksi siis pitäisi sama paska vielä kirjoista lukea?

   Poista
 20. Kirjailijat toki itse taitavat helliä ajatusta siitä, kuinka ovat näkijöitä ja edelläkulkijoita. Jotkut ovatkin, mutta noin yleisesti: kissan vitut!

  VastaaPoista
 21. Kylläpä minäkin olen vieraantunut nuoruuteni poliittisista päivistä, kun en yhdistänyt luokkaretkeä lähiöanarkisteihin. Itse käppäilin samaan aikaan soihtukulkueen mukana sankarihaudoilta Senaatintorille.

  Siellä viimeinen puhuja, joku Taikin anarkistikiho, esitti ylevän vertauksen, jota ei voi korniudessa ylittää. Näin se suunnilleen meni: yhtä suuri sankariteko isänmaan hyväksi kuin oli talvisodan 105 kunnian päivää oli eduskunnassa annetut 105 ääntä homoliiton puolesta.

  Tulevaisuudessa linnan itsänäisyysjuhlan sankarina satavuotiaan tykkimiehen tavoin juhlitaankin siis satavuotiasta puppelipoikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "yhtä suuri sankariteko isänmaan hyväksi kuin oli talvisodan 105 kunnian päivää oli eduskunnassa annetut 105 ääntä homoliiton puolesta. "

   Joka itsensä ylentää, hänet alennetaan, muuta en lausunnosta osaa sanoa. No jaa, ehkä sen verran, että sanoja ei liene ajattelun aatelia.

   Poista
 22. Uutisissa korvaani särähti sen julkkisanarkisti Auvisen toteamus, että huligaanijoukossa oli paljon ihan "lähiönuoria".

  Siis mitä helvettiä? Milloin lähiöstä on tullut slummin synonyymi? Eikö lähiössä asu ihan normaaleja keskiluokkaisia perheitä, joilla on ihan normaaleja fiksuja lapsia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt tuli suomen kieleen uudissana: lähiönuori. Mitähän muita nuoria tällä kehällä on? Eiran nuoria, Kulosaaren nuoria, omakotialueen nuoria, rivarinuoria, paritalonuoria?

   Tuo "lähiöst linnaan" nimenomaan on luokkaerottelua. Eli kukas sitä tekikään? Syntyy keinotekoisia luokkia, joita ei oikeasti ole olemassakaan muualla kuin luokkaerottelijoiden eli mielenosoittajien mielikuvituksessa.

   Poista
  2. Minä olin ensin kylän keskustasta, myöhemmin paavolalainen!

   Prole forever! - Porvari: haista vehkeesi ja tukehdu!

   Poista
 23. Mitä sanoisitte, jos eläkettänne/palkkaanne leikattaisiin 20-40% ellette suostuisi tekemään tiettyä tuntimäärää viikossa palkatonta työtä?

  Miettikääs tovi, ennenkuin rykäisette ensimmäistä ajatusta, joka tulee mieleenne (nuoriso on turmeltunutta tai jotain vastaavaa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta nuorisohan on turmeltunutta, Sodoma, Gomorra ja Turku heistä mieleeni tulevat!

   Palkaton työ on nykyisen yhteiskunnan pahimpia epäkohtia. Vaan tykkää porvari heikompiaan kiusata, heitä vielä huijareiksi nimittelee.

   Poista
  2. Noh, Anonyymi, entisenä työpaikkani luottamusmiehenä nauraisin päin naamaa ja taluttaisin työantajan korvasta neuvottelupöytään, jossa olisivat edustettuina asianomaiset juridiset neuvotteluosapuolet eri elimistä. Luultavasti tässäkin tapauksessa työnantaja luopuisi laittomasta vaateestaan, ennen kuin kutsuisin lehdistön paikalle.

   Poista
  3. PS Valtakunnalliset pakkolomat ovat eri asia, mikäli ne eivät ole laittomia. Esimerkiksi opetusalalla pakkoloma ei ole aina laiton, jos voidaan osoittaa oppilaan saavan pakkoloman ajan moitteetonta ja opetussuunnitelman mukaista pätevää opetusta. Ellei pystytä, pakkoloma on laiton.

   (Pakkolomathan ovat palkanalennus.)

   Poista
  4. Nuoriso on, heh, aina vähän turmeltunutta joo, mutta nuoruus on sellaista. Turmeluksen aikaa.

   Suomea säädetään nyt kovalla vauhdilla palkkojen ja myös eläkkeiden sekä muun sosiaaliturvan suhteen halpatyön maaksi ja se on todella pelottava suunta. AY-liike on ollut mukana tässä tai ainakin suostunut sellaisiin toimiin, joissa työntekijäiden oikeuksia kavennetaan ja mm irtisanomiset ovat yhä hyvin helppoja Suomessa työnantajille.

   Pakkolomat ovat tulleet jäädäkseen. Kuntapuolella niitä on toteutettu nyt jo useana vuonna. Opetuspuolella ne aiheuttavat paljonkin ongelmia.

   En voi millään käsittää, enkä hyväksyäkään tätä meininkiä, koska Suomi on (velkataakastaan huolimatta) edelleen hyvin vauras maa.

   Poista
  5. Nuoriso turmeltunutta? Ei varmaan muitten mielestä kuin sinun, Anonyymi, sillä sinä tuon kliseen tähän keskusteluun taisit tuoda. Itse en osaa määritellä nuorisoa yhdellä sanalla, mutta jos olisi pakko, ei se olisi ainakaan "turmeltunut". Koko sana on aika kummallinen ja käsittämätön enkä osaa yhdistää sitä mihinkään kohteeseen.

   Tämän päivän Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa esitellään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) uutta Suomalaisten hyvinvointi 2014 -raporttia. Siinä ilmenee hieman erilaisia tuloksia kuin sinun puheessasi, Anonyymi. Vaikka suomalaiset ovat huolestuneita köyhien ja rikkaiden välisen eron kasvusta, niin sama raportti kertoo, että toimeentuolo-ongelmat eivät ole lisääntyneet neljän vuoden takaisesta tutkimuksesta, eivät edes lapsiperheissä. Tämä siitä huolimatta, että Suomen kansantalous on ollut ongelmissa.

   Valtaosa tutkituista ajattelee elinolojensa ja toimeentulonsa olevan hyvällä mallilla. Myös terveyttä ja elämänlaatua pidetään hyvänä.

   Poista
  6. Hämeen Sanomissa taas sanotaan, että todelliset syrjäytyjät eivät hulinoi. He kamppailevat hiljaa päivittäisestä selviytymisestään. Pieni huligaanijoukko sen sijaan on nauttinut ilmaista koulutusta ja hyvinvointivaltion palveluja, mutta on jostakin syystä kadottanut suhteellisuudentajunsa.

   Samaa mieltä - Suomessa ei tarvitse lähteä kaduille vapauden tai kansalaisoikeuksian takia. Todellisia tekoja varten on olemassa toisenlainen tie hoitaa asioita, kuten demokratioissa on.

   Poista
 24. Vihervassari, eikö ole kiva sana?

  On esitetty epäilyjä, joiden mukaan perussuomalaisten kannattajakuntaa oli anarkistimarssissa mukana. Minä yhdyn epäilyihin. Miksi persulehden päätoimittaja Matias Turkkila julkaisi tuoreeltaan sangen propagandistisen, anarkisteille myönteisen, haastattelun?

  Onko Turkkila huolissaan siitä, että tulevan vaalikatastrofin jälkeen päätoimittamansa nettiroskalehti lopetetaan ja joutuu oikeisiin töihin, pois yhteiskunnan palkkalistoilta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuon haastatellun Heidin puheesta näkyy selvästi todellisuudentajun hämärtyminen, suhteellisuuden puutos, josta Hämeen Sanomat kirjoitti --> viittaan kommenttiini yllä.

   Turkkilasta en tiedä mitään enkä hänen kannastaan. Jos hän ajattelee samoin kuin Heidi, niin aika köyhää on.

   Poista
  2. Miksi Rikua rassaa vain persujen valtiolta saama tuki, ei muiden puolueiden?

   Siinä mielessä persut toki ovat silmienavaajina, että näemme nyt selvästi - jos haluamme katsoa tietenkin - miten avokätistä tuhlausta verovarojemme käytössä harrastetaan.

   Siihenkin palaa vielä monta veroeuroa, kun konsulimme maailmalla auttavat hädässä olevia jihadistinuoriamme. Kaveria ei jätetä!

   Poista
  3. Ei minua lainkaan vaivaa vain persujen saama tuki. Ikinä en ole ymmrtänyt puoluetukea minkäänlaista. Puoluetuet olisi lopetettava, eivät ne demokratiaa edistä, vaan pikemmin haittaavat sitä. Tukien tarkoitus on suojella puolueita uusilta. Samoin kuin vaalipiirijakojen.

   Ettei vain olisi persuja lähtenyt jihadisteihinkin?

   Poista
  4. Voi olla, että on lähtenyt... mutta miten se tähän tai mihinkään muuhunkaan kuuluu?

   Poista
  5. Ei se tokikaan mihinkään muuhun kuulu kuin persujihadismiin.

   Poista
 25. Mitä anonyymi tarkoittaa vertailulla, jossa eläkkeitä/palkkoja leikataan 20-40 %? Saisiko selkokielisen avauksen, ilman kiihkoa.

  Kaikki suomalaiset eivät toistaiseksi ole julkisen sektorin tai isojen valtionyhtiöiden palveluksessa. Minä olen kokenut 90-luvulla yksityisessä firmassa, kuinka suostuimme alentamaan palkojamme 30 %, jotta vältyttäisiin irtisanomisilta. Silloin löytyi vielä solidaarisuutta.

  (Samaan aikaan teki mieli vetää turpaan yhtä valtiolla töissä olevaa naapuriani, joka itki ja parkui, että heidän liksaansa oli leikattu 2 prosenttia...)

  Myöhemmin tällä vuosituhannella, kun toimin itse yrittäjänä, työnantajana ja palkanmaksajana, leikkasin useita kertoja omaa palkkaani jopa 100 %, kun kassassa ei ollut rahaa.

  Olen sitä mieltä, ettei työelämän ja talouden mekanismeja ja lainalaisuuksia voi oikeasti ymmärtää, ellei ole ollut irti yhteiskunnan tukiverkoista edes muutamaa vuotta - kätevimmin se käy yrittäjänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten Apus-Matti Pressiklubissa sanoikin Anarkisti-Auviselle, joka vastustaa siis hierarkioita iskulauseella "kaikki valta kaikille", niin tämä ideologiahan sopii kuin valettu yrittäjyteen!

   Jostakin syystä Auvinen ei siitä innostunut. Miksei kukaan kysynyt millä hän elää? Onko niin kuin epäilen, että nämä anarkistimme vastustavat yhteiskuntaa yhteiskunnan tuella?

   Poista
  2. Katsoin Ruutu-tv:stä pätkän videota, jolla anarkisti Suvi Auvinen esiintyi. Olipas siinä harvinaisen ilmaisukyvytön ihminen. Hän sanoi, että poliisi on vihollinen ja että hän on anarkisti, muttei osannut lauseellakaan perustella vastauksiaan. Hoki vain paria teesiään ja hymyili käsiään viehkosti väännellen, että täytyyhän teidän ymmärtää, että poliisi on vihollinen. Siis miksi hän on anarkisti, mitä hän haluaa? Miksi poliisi on vihollinen? Ei kai voi olla niin, etä Auvinen on yksinkertaisesti tyhmä?

   Poista
  3. Sanon vielä, että tuo "kaikki valta kaikille" on hieno iskulause Auviselta. Totta kai se sopii, sillä vallasta puolet on vastuuta. Olenkin odottanut, koska nämä auvisenkaltaiset alkavat osallistua verotuottoon tasa-arvoisesti ja kannattavat omien verojensa korotuksia, jotta kaikilla olisi kaikkea yhtä paljon. Tasavero nyt ensin kaikille Viron malliin, Auvisellekin ja nille penkkiä kaksissa miehissä heilutelleille isänmaantoivoille, jotta saavat särjetyt ikkunat maksuun. Sulle mulle sulle mulle vai miten se nyt menikään..

   Poista
  4. Vituttaa palkat? Jos tulee hyvin toimeen palkalla jota voi leikata 30%, niin eihän silloin mitään hätää pitäisi olla. Olen saanut koko elämäni ajan alle 2700euron kuukausipalkkaa/brutto ja sillä elää ihan tyydyttävää ja hyvää elämää.

   Ehkäpä se on sitten niin, että tulotaso alkaa vituttaa, jos kuukausiansiot ovat kaksin -tai kolminkertaiset - tai enemmänkin - tuosta alle kolmesta tonnista per kuukausi...

   Palkatonta työtä tarkoitin, kuten Riku hoksasi.

   Poista
  5. Anonyymi, et vastannut Tapsan kysymyksiin, joihin minäkin mielessäni odotin selvitystä, vaan isket uutta olkiukkoa kehiin. Eihän se, että palkkoja leikataan 30 prosentilla, merkitse sitä, että palkalla olisi tultu hyvin toimeen. Ei tallaista missään lukenut.

   Se, että olet saanut koko ikäsi alle 2700 euron tuloja, kertoo paitsi ahkeruudestasi, myös siitä, että olisit voinut ehkä santsata koulutukseesi enemmän, jos kerran enemmän haluat. 2700 euron kuukausipalkasta ei verokaan voi olla kovin iso. Moni tonnin enemmän tienaava saa saman käteen kuin sinä, koska maksaa enemmän veroja. Näin se meillä menee. Mitä ajattelet tästä?

   Poista
  6. Anonyymi tarkoitti siis, että ellei suostu tekemään palkatonta työtä, niin palkasta leikataan 20-40 %.

   Missähän näin toimitaan? Kuulostaa työltä, jossa on peruspalkka ja 20-40 % provisio. Jos ei tee mitään, niin sen menettää. On se niin väärin!

   Ps. Leikin tyhmää, mutta anonyymi aloitti.

   Poista
  7. Ei ole ainakaan julkisen alan työ, sillä tällä alalla moinen menettely on selkeästi laitonta ja tuommoisen kakunleikkauksen tarjoaja naurettaisiin nurkkaan häpeämään..

   Minusta näin pitäisi olla vapailla markkinoillakin. Miksi työntekijät eivät kaikkialla ole järjestäytyneet omien alojensa ammatillisiksi etujärjestöiksi? Pelottavatko jäsenmaksut?

   Toisaalta luin juuri tänään HS:sta, että muuan pääluottamusmies on irtisanottu, tai saanut irtisanomisilmoituksen luottamuspulan vuoksi, vaikka menettely on siis laiton. Tuo sääntö on ollut voimassa ainakin tähän asti, että luottamusmiestä ei saa irtisanoa.

   Poista
 26. Minua joskus nauratti kun Järvenpää-talon julkisivuun oli maalattu helkkarin isolla "PIPELI", ja ihmiset jossain keskusteluissa ajattelivat kirjoitusvirheen syntyneen vahingossa. Kauhea kalu se joka tapauksessa oli, junan ikkunasta paremmin kuin hyvin näkyi.

  Kun minä olin nuori, taiteilija John Lydon ryhmineen esitti omaan kultivoituneeseen tapaansa tilannekatsauksen, jossa oli sisältöä ja voimaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mitään uutta auringon alla. Waltarin Miika sijoitti johonkin historialliseen romaaniinsa ärsyyntyneen puuskahduksen, jossa joku tuomitsi nykyajan pitkätukkaiset luutun rämpyttäjät, joiden musiikki on pelkkää metelöintiä ja sanoituksetkin huonoja.

   Poista
  2. Ylioppilaslehden "kakkasimme bussissa housuun" on minusta edelleen anarkistisen otteen riemuvoitto. Meinasin kuolla nauruun, kun luin lehden kommentoinnesta niitä täysin ällinsä menettäneiden vihakommentteja. "Tässä tuhotaan pitkät perinteet ja vetävät lokaan kaiken!"

   Juttu ansaitsisi kaikki mahdolliset palkinnot. Että joku oikeasti pystyy kirjallisesti provosoimaan noin onnistuneesti, on saavutus vailla vertaa. Löysivät äklämöstyn...ei kun piti sanoa älymystön, kipupisteen. Niin pitkälle eivät tietysti ajatelleet, että olisivat pohtineet sitä, mitä tapahtuu kun provokaatio onnistuu.

   No, ainakin moni sivistynyt kakkasi housuihinsa.

   Poista
  3. Minä olen pysynyt tatsilla ja kehityksen framilla. Äsken pengoin vanhoja romujani ja löysin kouluaikaisen laskutikkuni. Taidan myydä tai mielummin lahjoittaa jollekin koululaiselle. Olen varma, että ilahtuu ikipäiviksi, se on todella hyväkuntoinen, muovikotelossa ja muovipussisuojuskin on tallella. Oikein tässä liikuttuu, kun ajattelen onnellista nuorta, joka sen saa vastaanottaa. Opintonsa helpottuvat ja rahaa säästyy!

   Poista
  4. Vaan osasi se Inkisen Masakin, kun minä olin nuori ja äiti perunat kuori. Tämä oli aikanaan silkkaa iloa ja ihastusta.

   Poista
  5. Ei kakannut moni sivistynyt housuihinsa, Riku. Eikä omiin housuihin kakkiminen ole anarkiaa, vaan bussin penkille näkyvästi ja haisevasti kakkiminen olisi voinut olla. Ja niin, että muut olisivat siitä kirjoittaneet, eivätkä tytöt itse, että hei, huomatkaa, me kakattiin bussis sloggeihimme. Eiks me ollakin hurjia anarkisteja?

   Poista
  6. Höpöt kakkas. Tytöthän munasivat itsensä ja ovat varmasti saaneet tuta tekonsa jälkilaineita henkilökohtaisissa nahoissaan. Itse luulin ensin, että he kakkasivat bussiin, mutta siihen eivät rahkeet riittäneet. Ja sen kakkapaikankin olisi voinut täsmällisemmin valita. Miksi julkisessa kulkuvälineessä? Miksei vaikka riistäjäkapitalistin riistoyrityksen aulassa?

   Poista
  7. ... ja käteen reilu kyltti: TÄÄLLÄ HAISEE PASKA.

   Poista
 27. Varmaan moni on jo lukenut nämä Kemppisen havainnot meidän pikku anarkististamme:

  "Uutinen jota emme tule kuulemaan illalla, emme huomenna emmekä koskaan. Mitä Suojelupoliisi sai selville Itsenäisyyspäivän anarkistien mielenosoituksesta?
  Ketä näyteikkunoiden särkeminen ja autojen potkiminen auttaa? Venäjää.
  Kenen asiaa tuo esiin mielenosoituksen sijoittaminen Itsenäisyyspäivään? Venäjän.
  Mikä on Venäjän lännen politiikan tämänhetkinen keino. Horjuttaminen. Mikä on horjumisen näkyvin muoto tätä nykyä? Mielenosoitukset.
  Onko suomalaisia jo järjestetty Venäjän politiikan ja propagandan palvelukseen? On.
  Mikä oli mielenosoituksen teema? EU:n vastustaminen. Kenellä toisella on sama päämäärä?
  Olen pahoillani, että langetan tässä varjoa epäilemättä kunnollisten ja yhteistä hyvää edistävien mielenosoittajien ylle. Mutta en erikoisen pahoillani. Hyvää Itsenäisyyspäivää itse kullekin säädylle."

  Jo ennen kuin itse luin tämän, mielessäni välähti, tv-haastattelun jälkeen: Tässähän meillä on kaikkien nähtävissä sataprosenttinen, koulutettu trolli. Niitä kasvatetaan Pietarin liepeillä olevassa edustavassa talossa, jossa trollijoukko illoin varpahillaan...varpahillaan... menee oman alkuperäisen kotimaansa nettisivuille auttaakseen blogien lukijoita löytämään totuuden.
  Muutamat trollit lähetetään takaisin kotimaahan antamaan lausuntoja. Jotta lähettäjävaltio ei paljastuisi, meidän Auvisemme ilmoitti eilen ruudussa toivovansa vallankumousta sekä Venäjälle että Suomeen.
  Sillä tavalla. Nythän ei nkukaan epäile Auvisen olevan Pietarin tehtaan tuote. Venäjäkö haluaisi vallankumouksen? No varmana ei!

  Oletteko panneret merkille, että rakas Dosenttimme on lähestulkoon kadonnut mediasta. Dosentti in tehnyt työnsä, dosentti saa mennä. Auvinen on uuden polven desantti, kunnes hänetkin päivitetään ja lopuksi kai ammutaan. Vallankumous syö hapsensa, sanoi jo puolikalju Lenin aikoinaan.
  Panitteko merkille naisen hämmästyttävän ilmeettömyyden. Hänen sykkeensä ei noussut kertaakaan, Olemus viestitti täydellisestä rauhallisuudesta ja varmuudesta, joka puolestaan viestii katsojalle, että tässä on henkilö, joka puhuu asiaa. Luultavasti Auvinen oli dopattu ennen lähetystä. Ainoastaan käsiään hän ei vielä täysin hallitse. No, seuraavassa haastattelussa jo hallitsee.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin tuon Kemppisen jutun tuoreeltaan, ja silloin hieman hämmästelin hänen näkökulmaansa ja rohkeuttaan. Nyt kun pöly on laskeutunut, en enää hämmästele, vaan pikemmin nyökyttelen, että hitto, noinhan se voi hyvinkin olla.

   Dosentti Bäckmania ei tosiaan ole näkynyt mediassa. Dopatulta tämä Auvinen vaikutti minunkin katsomassani Ruutu-tv:n pätkässä - vai oliko se nyt sitten se Rock-radion pätkä - monta lähdettä selasin. Hymyili konemaisesti ja kädet vain liikkuivat. Ääni oli hymyilevän imelä ja rauhallinen. Yhtään järkevää lausetta ei suusta tullut, vain lyhyitä teesejä ikään kuin itsestäänselvyyksinä, että ettekö te nyt tajua että.... Aivopestyn oloinen.

   Poista
  2. Entäs jos Suvipuhallus on vain aivan sairaan tautisen tyhmä? Aivopestyjähän me kaikki olemme, toiset vain ymmärtävät käyttää huuhteluainetta. Miksiköhän Hesarin nettilehden varmaan ensimmäisessä anarkistimarssia käsitelleessä uutisessa haastateltiin asiantuntijana nimenomaan Auvista? - Noh, länsimainen tiedemieskään ei ole saanut kaikkea selville. Tutkimattomat ovat Hesarin tiet.

   Helsingin yliopiston dosentti on varmaan dosentoimassa.

   Poista
  3. Muistan jotain Auvosen näköistä naista haastatellun heti tuoreeltaan tv-uutisissa, tittelinä oli anarkisti. Hän sanoi, että väkivalta on anarkismin väline. (Vai oliko se rikkominen on jne.).

   Poista
  4. Auvonen... en saanut puhelimella tätä lyöntimokaa korjattua. Vaan nyt kun katson, eihän se moka olekaan. Anarkisti Auvonen, nimensä mukainen.

   Minua oikeasti kiinnostaisi kuulla hänen puhettaan, josta teesit ja ulkoaopittu olisi riisuttu pois. Mitä hän oikeasti a-j-a-t-t-e-l-e-e-?

   Poista
 28. Piti oikein käydä Radio Rockin nettisivuilla tsekkaamassa Suvin saama palaute. Melko tavalla tällaista: "Anarkisti todella ei tarkoita sitä mikä tulee ensimmäisenä mieleen. Siinä oli kyllä todella fiksu mimmi, jokaiseen argumenttiin ja ivailuun vastasi älykkäästi ja asiallisesti.
  Ja enimmäkseen olen samaa mieltä hänen kanssaan, varsinkin tuosta Stubb -kommentista. Ikävää että päivän selviä asioita ihmiset eivät huomaa."
  Suvihan ehdotti haastattelussa, että Stubbilta irroitettaisi pää kelpo Isis-tyyliin.
  Eiikä sellainen voi olla vihapuhetta, kun tyttö oli vielä niin nättikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivät ihmiset aina omia sanojaan ymmärrä.Se on raakaa hommaa, kun pää irti leikataan. Veri suihkuaa paineella ympäriinsä ja sitä tulee paljon. Minä ainakin menisin kalpeaksi, saattaisin oksentaa, tilanne olisi kestämätön. Kuinka sellaisesta pystyisi iloa tuntemaan? - En usko, että Suvikaan pystyisi, kunhan luulee kaikenlaista. Pitäisikö hänen lopettaa kokonaan kirjojen lukeminen ja elokuvien seuraaminen, että heräisi todellisuuteen. Suvi tyttönen, tytteli pieni, tyttysoma, sovitaan, että me kaikki pidämme päämme hartioillamme tämän lyhyen elämän ajan.

   Poista
  2. Minä kerran katselin joiltain sairailta nettisivuilta kuvia, joissa nuori nainen oli ollut liikenneonnettomuudessa. Vauhtia oli ollut paljon, oliko Saksan moottoriteiltä tai jostain. Kamala oli katsella, kun vartalonsa oli ehjä, rintakehänsä yläosassa kuoppa, jossa kaula ja pää olivat aiemmin sijainneet.

   Nuoruudesta muistan, kun pikkuveljeni tuli sanomaan: "Siel oli irtopää!" - Oli ollut katsomassa, kun joku taas oli hypännyt junan alle. Minä en lähtenyt katsomaan, ajattelin, ettei se sivistystäni lisää lainkaan, vaikka irtopään tai päättömän ruumiin näkisin. Sellainen on kauheaa.

   John Waynet aina sanoo: "aargh, minuun osui, ja sitten miehekkäästi voipuvat, ehkä kuolevat. Sodassa ihmisten suolet ja sisälmykset leviävät ympäriinsa. Luoteja enemmän tappavat isommat ammukset, jotka viiltävät ja repivät. Ihmiset silpoutuvat kamalalla tavalla. Joltain lähtee kaikki, joltain pää, joltain raajat, joltain munat. Linnan Väpä sanoi, että jos hän tuntisi tehneensä sotaan yllyttävän kirjan, olisi se kamala painolasti kestää.

   Poista
  3. Minä kaivaten muistan maailman hienointa taksikuskia. Broidin kanssa mentiin katsomaan pesäpallon loppuottelua Tahko- Sotkamo vuonna 2007. "Älä nyt saakeli", parahdin kun ajoi meidät aivan portille. - "Pitäähän teidän päästä", hän sanoi. Kerran moottoritiellä ohitin hänet, nauratti kamalasti kun hänellä oli iltapäivälehti levitettynä ratin päälle, sitä luki ajaessaan.Englantia ei osanut varmaan jees-sanaa enempää, mutta ison firman kiinalaiset asiakkaat vei oma-aloitteisesti järvelle pilkille ja tykkäsivät kovasti.

   Eräänä aamuna pari vuotta sitten oli auton aamulla pessyt ja palauttanut isännälle. Ei enää omistanut omaa taksia. Junan alle meni. Minä joskus ajattelen olemustaan, ulkonäköään ja mietin niitä viimeisiä hetkiään. "Perkele...nyt se tulee...perkele, mä hyppään, mä hyppään..."

   Ei tämä minusta iloista ole.

   Poista
  4. Pari vuotta mun ajatuksissani, kun tarkemmin mietin, taisi olla 2010 tai 2011.

   Poista
  5. Sitten oli se tapaus, kun nuorna ollessamme päästimme viranomaiset sisään yhteen kämppään, kun omaiset olivat heille ilmoittaneet, ettei yhestä äijästä ollut kuulunut hetkeen mitään. Minä hivuttauduin takariviin. Kertoman mukaan oli talvipakkasella kuollut niin, että päänsä oli kuumaa patteria vasten. Pari viikkoa oli kai kypsynyt.

   Ikinä en unohda rakkaan veljeni kuolemaa. Oli erittäin hyväkuntoinen, mutta tietämättään poti sydämen vajaatoimintaa. Oli kuoliniltanaan laittanut kaksi keittolevyä päälle. Vilusta kärsi sydämen takia, äidilleni oli puhelimessa sanonut olevansa kauhean väsynyt. Poliisi ilmoitti kaksi päivää myöhemmin, naapurit olivat heille lemusta valittaneet. Raskas urakka oli kämppä siivota. Kun sisään menin, pakko oli heti rynnätä parvekkeelle, haju oli sietämättömän kamala. Ruumiin nesteet olivat siinä ajassa jo ulos tulleet. Kaatopaikalle meni suuri osa veljeni elämästä, loput pesimme kloriitilla.

   Poista
  6. Laittakaa housuihin jäitä,
   älkää irroitelko kenenkään päitä.
   Jalkapalloako niillä, anarkistit, meinaatte?
   Ettehän edes maaleja osaa, kuhan veivaatte.

   Poista
  7. Tätähän se elämä on, kun se ihmisen kohtaa. Vähällä pääsevät ne ihmiset, joille maailma näyttäytyy vailla järkytyksiä ja pahoja asioita. Vähällä pääsevät ne, joiden usko ihmisen lopulliseen hyvyyteen ja kaiken oikeudenmukaisuuteen on säilynyt hamaan aikuisuuteen asti. Vähällä pääsevät ja vähän saavat.

   Vaan nyt on myrsky tulossa. Pidelkäähän hatustanne! Ja ladatkaa akkunne.

   Poista
  8. Onpas sinullakin ollut kovia kokemuksia, Riku.

   Ei Elämä meitä aina kohtele silkkihansikkain. Tai pese päätämme Fayrilla... (käy lunttaamassa tiskinpöydän kulmalta) ... eikun Fairylla. (Sitruuna, Citron)

   Olen ajatellutkin että elämässäsi on ollut erilaisia tapahtumia ehkä enemmän kuin liiaksi. Koska Sinusta on tullut noin Omituinen.

   Ps. Kategoriassani (muinaiskreikaksi κατηγορία - miksi kreikaksi? siksi että tätä tyhmää juttua jaksaisi lukea myös meri ja tuuli ja muut yli-intellektuellit) - niin kategoriassani omituinen tarkoittaa erittäin mielenkiintoista ihmistä. - Nyla oli omituinen ihminen. Ja Groucho.

   Poista
  9. Mikis, olet pirskatin oikeassa. Juuri kuuntelin tätä ja ajattelin sen kertovan minusta.

   Tervetuloa muuten joukkoon, aina tuntuu hieman hiljaiselta kun et ole täällä.

   Poista
  10. Minun täytyy varoa maksaani; se ei aina jaksa jauhaa jaskaa. Siksi olen välillä muualla. (Keikyän Hullujen Huoneella tai Suonenjoen Amfetamiini Parantolassa ja Lapinlahden Rautatie Asemalla. Tai välillä aina jossain muualla.)

   Ps. Vaikka en minä oikeasti dokaa niin paljon kun annan ymmärtää. Leikin legendoilla - en legoilla. Mutta joskus tulee vedettyä muutama fingerporillinen liikaa viinaa. (kuvann. pieni tilkka, tilkkanen. esim. Sormustimellinen konjakkia. sormustimellinen = fingerpori)

   Ammoin muinoin kun kirjoitti kirjoituskoneella saattoi aamulla löytää pöydältä a-4sia joissa luki esim. "Ohjji hyväggggh et*t'ä psyggghttyy täy+?hhtMän asian jogffa o,n swelmä. iTse saaandoonh et*ätt on ihhme ajgatus." (Tai teksti oli vielä hienompaa. Ei semmoista osaa selvin päin väsätä. Ihan oli kuin koptin kieltä.)

   Poista
 29. Minä kirjoitin Kemppiselle kommentinkin, kuten huomasitte, jossa epäilin raskaasti (= "hieman") hänen tulkintaansa, että Venäjä olisi anarkistiemme takapiruna.

  Sitten kun (tai mieluummin jos) kadulle marssivat tuhannet venäläisemme vaatimaan Äiti-Venäjää puuttumaan tsuhnien heitä kohtaan harjoittamaan sortoon, asialla on Venäjä.

  Suomen pitäisi toimia ennen kuin on myöhäistä. Voisime aloittaa lopettamalla kaksoiskansalaisuuden ja pakottaa valitsemaan isänmaa.

  Ps. Kuten huomaamme, niin järki ja kokemus ohjaavat meitä kohti konservatiivisia arvoja. Oi kuinka naurettavilta kuulostavatkaan nyt ne vielä pari vuotta sitten täydestä menneet söpötykset, ettei armeijaa ja aseita nykyaikana tarvita, vaan kaikki kiistat ratkaistaan neuvottelemalla. Harmi vain, että jokainen sukupolvi joutuu oppimaan tämän kantapään kautta.

  VastaaPoista
 30. Luin Tapsa kommenttisi tuoreeltaan ja nyt uudelleen. Ei Venäjä ole varmaankaan kategorisesti anarkistiemme takapiruna, mutta yksittäispiruna jonkun taustalla voi hyvinkin olla. Sitä en tiedä, onko Auvisen tapauksessa, sillä Auvinen voi muutenkin vaan vaikuttaa dopatulta, ohjelmoidulta automaatilta. Dosentti Bäckman sen sijaan selvästi on hyvin asiaan koulutettu tai kouluttautunut.

  Auvinen voisi olla sattumoisin sopiva putinilaisten hyödyksi, sillä hänessä on samanlaista kapeakatseisuutta ja piittaamattomuutta kuin Putinissa. Auvinenhan vastustaa enemmistödemokratiaa, jota ei pidä demokratiana.

  Demokratiaa on sen sijaan se, että keskustellaan asiasta niin kauan, että on olemassa vain yksi mielipide. Näinhän naapurissakin on aina ollut kuten muissakin diktatuureissa: vain yksi mielipide on sallittu, muut ovat vääriä. Auvisen kaltaiset ihmiset pelottavat minua.

  VastaaPoista
 31. Anarkistit ovat niin vähäpätöinen ja vähäverinen ryhmä, etten heistä keksi enempää sanottavaa. Sellaisia oman elämänsä Gavrilo Principejä.

  Emerituksista eniten pidän Jukka Emil Vanajasta. Kuunnelkaa tämä Uli Uli Uliloppuun asti, siinä on aivan loppupuolella hyvä kohta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh, se kestää kymmenen tuntia, mutta mieluukseni ainakin minä sitä kuuntelen.

   Poista
 32. "Koko Ukrainahan on puolalaisten kehittämä russofobinen pseudokäsite, sen nimistä kansakuntaa ei oikeastaan ole, on vähä-Venäjä ja sen rinnalla suur-Venäjä ja valko-Venäjä, lisäksi tietysti edellä mainittu Novorossija eli uus-Venäjä, joka käy nyt itsenäisyystaisteluaan."

  Arvanette, kuka näin viisaita puhuu? Totta kai...

  Johan Bäckman, dosentti, Venäjän strategisten tutkimusten instituutin (RISI) Pohjois-Euroopan edustaja. Bäckmanille on myönnetty Venäjän kirjailijaliiton Pohjantähti-kirjallisuuspalkinto ja Pietarin kaupungin Marsalkka Govorovin kirjallisuuspalkinto.

  Pakko häntä on uskoa, on dosentti ja palkintoja kahminut kirjailija. Joka omaa VALTAVAN, aivan VALTAVAN mielikuvituksen! (Jumantsukka.)


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Putidosentti B on niin nuori, ettei hän ole laulanut Sinervon runoa Nataliasta, jonka fasistit ovat vanginneet ja joka kaipaa kotiaroilleen, unelmoiden että "silloin vapaa on taas Ukraina".

   Eikä p-dosentti Been kannattaisi mennä kovin kauas historiaan, sillä sieltä voi selvitä, ettei Pietari ole venäläisellä maaperällä (vaan inkeriläisellä), eikä 1,5 tuhatta vuotta sitten Volgan ja Dnjeprin rannoilla ollut minkään kokoisia ja värisiä venäläisiä.

   Poista
 33. Olen syntynyt Koijärvellä. Koijärvi-kahinaan en osallistunut. Enkä Talaskankaan metsäsotaan. En myöskään Alta-Kautokeinovassdraget eli Alta-liikkeeseen. Olin luonnonsuojelija jo 14 -v, en erityisemmin vihreä mutta vähän punainen (koska punastelin). Vihreitä en ymmärrä, tai siis tietysti ymmärrän että on järjestäydyttävä puolueeksi jos aikoo asioihin vaikuttaa, mutta heidän politiikkaansa nykyisin en ymmärrä. (Ymmärtämättömyyteni tosin ei tietysti mitään todista, heistä.)

  Luonnonsuojelu on elinympäristön suojelemista ihmiseltä. Ihminen on luonnon ainoa uhka. He, ihmiset joilla siihen on taloudellisesti suurin intressi, ovat suurin uhka. Luonnon suojelu on taistelua kapitaalia vastaan, ja se on vaikeampaa kuin tarhattujen minkkien päästäminen ulkoilemaan.

  VastaaPoista
 34. ... paatosta jylhää, aatosta aitoa ...

  VastaaPoista
 35. Vihreät ovat hyljäännet kaikki alkuperäiset ideat. Pentti Linkolaa häpeävät, ovat keskittyneet vain yksilön oikeuksiin. Hyi saatana, että niitä limaisia opportunisteja vihaan yli kaiken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei Linkolaa kannatakaan muistaa. Hän on ekonatsi, ja oikeasti natsismia ihaileva. Hän kannattaa mm. vesijohtovesien myrkyttämistä eli on siis anarkistiakin julmempi terrorismin kannattaja ja demokratian vastustaja. Pelottava ihminen, jolla onneksi ei ole valtaa eikä oikein kannattajiakaan.

   Poista
  2. Linkolan retoriikka pyrkii ihmisiä herättelemään siihen, että tosi on kyseessä. Ei niitä yksi yhteen voi tulkita. Sanovat Linkolan nyt vanhoilla päivillään liittyneen uudestaan kirkkoon. Minusta Linkola kirjoittaa ehkäpä jopa kauneinta suomenkieltä mitä kukaan.

   Poista
  3. Pekka Sauri niistä on ainoa, jota varauksin kunnioitan. Haaviston kaltaisia riman kiertäjiä ennen sanottiin skojareiksi. Ja Hautala ja Sinnemäki ovat kaikkien huijarskoijareiden äitejä.

   Poista
  4. En usko bluffiretoriikkaan Linkolan kohdalla.

   Hän on ilmeisen tosissaan tuomitessaan mm. kouluissa oppilaille demokratian ja kehuessaan natsisimin olleen hienon ideologian, jonka ainoa puute oli se, että se hävisi toisen maailmansodan.

   Eivät koululaiset osaa ajatella, että tässä nyt vain herätellään heitä. Kyllä Linkolalla on vastuu sanoistaan juuri semmoisina kuin hän ne ulosantaa. Hän on vanhan ajan eliitin kannattaja ja on käyttänyt demokratiaa vastustaessaan myös termiä "roskasakki" tavallisista keskivertoihmisistä. Linkola on lähteiden mukaan ainoa fasismia ja diktatuuria kannattava julkisuuden henkilö Suomessa.

   Poista
  5. Hautalasta ja Sinnemäestä sen sijaan saa kaiken tapahtuneen perusteella perin inhimillisen erehtyväisen ihmisen kuvan. Silti uskon, että heillä on alkuun ollut todellistakin aatteen asiaa. Valta turmelee jne.

   Poista
  6. Linkolan linja pitää. Googlatessani huomasin hänen olevan Penteistä ensimmäisenä, Saarikosken Pena (kuka se on?) jäi jälkeen.

   Poista
  7. Linkola on entisensä: ahdaskatseinen vanhakantainen jäärä, jonka mielestä kaikki oli ennen paremmin ja hän yksin tietää mikä maailmalle on parasta.

   Hänessä on sen verran karismaa, että jos Suomessa taistolaiset olisivat voittaneet, hänessä olisi ainesta pohjoiskoreamallisen Suomen Kansandemokratian diktaattoriksi.

   Toistan kantani: Ei ihminen kykene tuhoamaan Maapalloa eikä Luontoa. Sen sijaan Luonto voi pyyhkäistä ihmissuvun Maapallolta hemmettiin alta aikayksikön, ihan niin kuin aikanaan mahtavat dinosauruksetkin.

   Poista
  8. Myönnän, että on liian jyrkkä. Nykyiselle menolle tulee kuitenkin stoppi, ei siihen monajaita vuosisatoja enää kulu. Teknologiauskovaiset puhuvat fuusioydinvoimasta, nämä toiset taas "vaihtoehtoisista energiamuodoista". - Höpö, höpö.Lupaan syödä hatullisen kaurapuuroa, jos fuusioydinvoiman saavat kunnolla toimimaan. Ja ne vaihtoehtoiset ovat pikkulapsien jokellusta.

   Poista
  9. Se minua surettaa, jos luonto ehtyy, niin kuin näyttää.

   Jotenkin on vaan kummallista, että ei luonto näytä jäävän minkään teknisen tuotoksen tai keksinnön alle, vaan ihmisen alle.

   Ihminen se on , joka hakkaa metsät saadakseen rahaa, ihminen se on, joka metsästää sukupuuttoon kuolevat eläinlajitkin loppuun - Suomessakin on meneillään ennennäkemätön susi- ja karhuviha, joka on johtanut salakaatoihin ja viimeisten susien aggressiiviseen jahtiin.

   Ihminen on siis ihmisen pahin lähivihollinen ja luonto on sitten se, joka on kaiken yläpuolella. Luonnonkatasrofi, joka ei välttämättä johdu mistään muusta kuin sattumasta, voi pyyhkäistä puoli maapalloa kerralla, Linkolankin.

   Poista
  10. Ihmisessä asuu kaikki pahuus. Eilen katselin tv-dokumenttia, jossa kerrottiin Tansanian albiinojen vainotusta elämästä. Tansanialaiset noitatohtorit ja muut maksavat isoja summia albiinojen raajoista, samaten tavalliset tansanialaiset uskovat saavansa suunnatonta onnea eli rahaa osakseen, jos he hakkaavat albiinoilta jonkin raajan itselleen. Tämän vuoksi albiinot elävät monesti suljetuilla leireillä tai kotonaan alituisen pelon alla, että koska heilta tullaan hakkaamaan kaikki raajat irti. Tämä on nykypäivän elämää Tansaniassa. - Pieniä ovat hyvinvointivaltioitten eläjien murheet maailmassa. Kehdataankin rettelöidä ja valittaa.

   Poista
  11. Pekka Saurihan on luonnevikaisin narsisti näistä Hgin Vihreistä. Osmo taitaa olla asperger ja aatemaailmaltaan äärimmäisen oikealla, yhdistelmä sopii kyllä poliitikoille. Anni Sinnemäki ei ole lainkaan niin häiriintynyt kuin nämä kaksi. Hän on nainen, kuten Heidi Hautala. Toki poikaraasuja älyttömästi harmittaa, että naiset pääsevät vallankamareihin.

   Mut onneksi on naisia, jotka puhaltavat kun poikaraasulla on paha mieli. Unohtavat koko jutun jos saavat vielä vähän piparia.

   Poista
  12. Pekka Sauri ei kuitenkaan ole syyllistynyt epärehellisyyksiin tai virkasumplimisiin, kuten mainitut naiset. Hautalalla on erityisen paha se pimeän työn käyttäminen ministerinä ollessaan. Sinnemäen suostuminen työhön, jossa oli häntä pätevämpi hakija, viran entinen haltija, tuntuu pahalta.

   Poista
  13. Kun meille on nyt kädestä pitäen selitetty, että vaikka kaikki puolueet vastustavat ankarasti poliittisia virkanimityksiä, niin nimenomaan näihin apulaiskaupunginjohtajiin se ei sentään päde, vaan ne ovat puolueille läänitettyjä.

   Ennen kuitenkin edes yritettiin peitellä sitä, että valittu ei ole ehkä pätevin. Nyt vihreät eivät nähneet siihen tarvetta. Aikamoista ylimielisyyttä. Tuntevatkohan he äänestäjänsä niin hyvin, että tietävät etteivät ne välitä pikkujutuists, vaan keskittyvät isoihin ja tärkeisiin asioihin, kuten homoliittoihin. Ehkä.

   Sillä jos hyväksytään, että virka on vihreiden (eikä demarien), niin olisihan heillä ollut siihen päteväkin ehdokas: Ode.

   Poista
  14. Tämä on juuri sitä kähmintää, joka suututtaa äänestäjiä ja saa aikaan herravihan kasvua, eli epäluottamusta päättäjiin. Ja ihan ansaitusti. Sekin on kummallista, että kaikki epäonnistuneert kansanedustajat menevät sitten kallispalkkaisiin EU-virkoihin tienaamaan rutosti.

   Poista
 36. Eniten olen Tapsan kannalla, mitä tulee ihmisten saavutuksiin maapallon tuhoajana. Ei tarvi kuin yksi tarpeeksi kova töytäisy avaruudesta ja maapallo on yksi leimahdus vain niin kuin Lars von Trier elokuvassaan esittää... Joukkokuolema ja vielä äkillinen, on siitä hyvä, että kukaan ei jää tänne suremaan.

  VastaaPoista