8.11.2015

Laitakaupungin lapsi
Ajattelin kirjoittaa teille viime päivien pettymyksestäni mediaan. Viittaan erityisesti lehdistön suuntaan. Sekin aika, mikä kytättiin valtioneuvoston käytävillä odottaen tietoa hektisestä hallitustilanteesta, olisi voitu käyttää sote-käsitteen selventämiseen kansalaisille, joista useimmilla ei liene ollut hajuakaan siitä, mitä sote käytännössä voisi tarkoittaa.

Mutta ei. Lehdistö kirjoitti Amanda Harkimon viimeisimmästä peitonheilutuksesta naapurimaan tositelevisiossa ja siitä, kuvan kera, miten Kim Basingerin tyttären takapuoli ei mahtunut mekkoon.

Vasta kun oli päästy sopuun sotesta, Helsingin Sanomiin ilmestyi kirjoitus, joka kertoi, että uudistus tarkoittaa vallansiirtoa kunnilta uusille itsehallintoalueille. Mitä enemmän alueita on, sitä lähemmäksi ihmistä hallinto - ja ilmeisesti yksityisen kansalaisen terveydenhoito -  tulee. Toisin sanoen keskustan mallissa matkat sairaalaan ja ehkä myös lääkäriin ovat ainakin teoriassa lyhyempiä kuin kokoomuksen viiden alueen mallissa. Kokoomuksen mallissa rahaa säästyy tietenkin enemmän, mutta ihminen etääntyy hoitopisteistä.

Laitimmaisissa kaupungeissa ja syrjäseuduilla voi siis ehkäpä hyvinkin jatkaa elämistä, eikä maaseutulaisten tarvitse muuttaa kasvukeskuksiin palvelujen perään. Minäkin olen miettinyt, muuttaisinko Turkuun, Poriin, Tampereelle vai Helsinkiin. Kaikki ovat siitä ihmeellisiä paratiiseja, että niissä on ympärivuorokautinen palvelu.

Kun ikääntyy, suhde erilaisiin sairauksiin eskaloituu. Eikä päivää, ettei kuule jonkun sairastumisesta vakavasti. Viimeksi näin vanhan luokkatoverini marketissa, ja häneltä oli leikattu kilpirauhassyöpä. Sitä ennen yksi ystävä sai hermoromahduksen ja joutui hoitoon. Ja molempia näitä ennen yksi kollega oli löydetty kotoa lattialle tuupertuneena ja kuolleena. Vaan isoissa kaupungeissa olo olisi selustasta turvattu. Ei tarvitsisi miettiä, mitä tekee, jos tulisi alkuillasta jokin kohtaus, ja terveyskeskus on jo kiinni. Tai viikonlopulla, jolloin maaseudun hämärässä kaamoksessa variskin on hiljaa. Pitäisi osata sairastua silloin, kun lääkäriin pääsee.

Näistä kasvukeskuksista käsin olisi sitten myös helppo vastustaa keskustan laajaa sotemallia. Voisi myös alkaa jälleen punavihreäksi. Kenties muuttuisi suvaitsevaksi ihmiseksi ja alkaisi toimia vaikka Punaisessa Ristissä tai Edistyksellisissä Senioreissa. Tietäisi senkin, että tuulivoimaloita ei tulisi omalle tontille eikä ydinvoimalaa. Voisi alkaa suosia tai vastustaa, ihan trendien mukaan. Olisi taas oikeassa leirissä ja voisi alkaa kirjoittaa blogikirjoituksia, joissa on suurkaupunkilaiselle ominainen yleisesti hyväksyttävä näkökulma. Täältä laitimmaisesta kaupungista tulee mitä tulee.


165 kommenttia:

 1. "Vaan isoissa kaupungeissa olo olisi selustasta turvattu."
  Höpsis.Se ei ole totta, se on vain sinun kuvitelmaasi.

  Kumma juttu, että syrjäseutujenkin ihmiset ajattelevat palvelujen paranevan kun niistä leikataan 3 miljardia.

  Palvelut heikennevät, se on ihan varmaa. Missä ja keille ja miten, se on vielä epäselvää ja hämärän peitossa.

  Luultavasti monet ajattelevat, että nyt hallintokuluja vain vähennetään. Miten se voi olla mahdollista, kun uusi systeemi tarkoittaa uuden hallintorakenteen pystyttämistä?

  Näin meitä viedään kuin lammaslaumaa teurastamon autoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on fakta, että isoissa kaupungeissa on päivystävä lääkäri tavioitettavissa 24 tuntia vuorokaudessa. Se on myös fakta, että suurimmassa osissa kunnista terveyspalvelut ovat auki vain rajallisen osan päiväsaikaa arkisin. Suurimmassa osassa Suomen kuntia ei ole ollenkaan terveyspalveluita viikonloppuisin. Luuloako?

   Tottakai se on parannusta, jos pääsenkin omassa kaupungissani mammografiaan tai vaikkapa erikoislääkärille ykstyisvastaanotolle, kun nyt en pääse.

   Ei tämä sote-uudistus ole yksin taloudellinen asia. Välillä tuntuu unohtuvan se tärkein: pieni ihminen sairauksineen.

   Poista
 2. Amandalla on kiva Peppu. Ja välikös sillä jos se antaa sen olla vispattavana? Omapahan kai on. - Luin kyllä juuri yhden tutkimuksen jossa todistettiin että kaikki naiset ovat lesboja, tai bi-ihmisiä, ei tämä mikään uutinen ole. (Se on vaan yks syy tykätä meidän heteromiesten mielestä teitä, enemmän.) Ainahan olette pyllyjänne ette miesten iloksi vaan muuten vaan pyöritelleet. Ja pukeutuneet Nayloneihin. Mikäs siinä! Kivaa Rulettia se. Ja naukuneet kuin Kissat! Minkä takia teistä Tytöistä tulee Isompana tuollaisia kun vauvana olette vielä melkein normaaleja? (mitä nyt tietysti jo silloin sääriänne sätkyttelette. ja avaatte ne revontulien tulla ja mennä? menna ja tulla. Tosin, niinhänhän poikavauvabeibitkin tekevät. Mutta silti niistä, näistä poikajyrsijöistä, tulee kunnollisia laajakaista-it-atk-insinöörejä. Tai Pääministerejä. Tai ainakin Ulkoministeri. Ei teistä koskaan, tyttökullat!...

  Ps. Amanda Harkimon perseen alle kun pääsisi niin tekisi pesänsä sinne. Kuin Räystäspääskynen. Silti luulen, kuule oi Inkku, että sulla hellemmät ja kivemmat paikat on. Ihmisen herkin genitaalialue kun on Isot Aivot.

  nimimerkki: "ihmettelen minä"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amandan peppuasioita en sinänsä paheksu. Huonomminkin voisi aikaansa viettää. Ja sitä paitsi lehdet kirjoittavat, mitä ihmiset haluavat. Ja tätä ihmiset tahtovat, Amandan ja muitten kaunokaisten peppuja.

   Olen vilpittömästi pahoillani siitä, että lehdet ovat niin myyviä, että unohtavat meidän kaikkien yksilölliset tiedonjanot. Kaipasin jo aiemmin tietoa sotesta. En tiennyt juuri mitään.

   Samaten kaipaisin nyt faktoja perustulosta, jota nyt kovasti suositellaan ja ilmeisesti ajetaankin. Miksi lehdet eivät anna tietoa? Haastatteluja, vastauksia, niitä kaipaan.

   Poista
 3. Mutta upea kappale tää Joutselan laulu. Panee parastaan, hän.

  VastaaPoista
 4. Anonyymin kanssa olen samaa mieltä, supistukset tulevat olemaan tuntuvia, pelkään ma. Eiköhän tämä mene lyhyessä ajassa tutuksi tullella kaavalla.Juha antaa remmiä kaikille, köyhät ja raskautetut ovat hänen erityshuolenpitonsa kohteina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perustemarin Risto Reippaan valitusta. Kohta perus-Samppa littyy kuoroon. hehhee.

   Poista
  2. Hiljaa, sinä pikkusiskosi hakkaama onneton.

   Poista
  3. Sinähän olet niin onnellinen, hekoheko..

   Poista
 5. Teijo Joutsela on suosikkejani menneen ajan kaihohumpissa. Mikä upea pidättyvyys ja koroilla keinunta muu vartalo tiukkana! Suukin aukeaa hillitysti. Mutta mikä ääni ja volyymi.

  Ja Riku, luepas nyt vastaukseni Anonyymille. Kyse ei ole yksin rahasta, vaan ihmisestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli että paljon pienemmällä rahalla tulevaisuuden terveyspalveluiden saatavuus paranisi. Kuulostaa aivan paroni Münchausenin tarinoilta.

   Poista
  2. No onhan se esimerkiksi minulle paranemista, jos pääsenkin täällä terveyskeskusmaksulla yksityiselle ihotautilääkärille, enkä joudu Poriin keskussairaalan jonoihin. Vai? Miksi tuo ei olisi minulle parannusta? Tai että pääsisinkin ykstyiselle hammaslääkärille julkisen maksulla? Kerro minulle, miksi tämä ei ole minulle parannusta, Riku.

   Poista
  3. En varmaan pysty tuota kieltämään, mutta kokonaiskuvan en sen usko olevan. Olen syvästi epäluuloinen. Rahojamme ei myöakään pitäisi valtion toimin ohjata lainkaan näille veronkiertoyrityksille.

   Poista
  4. Tottakai pitää, jos julkinen puoli ei kerran vedä. Ei se ole yksityisen puolen vika. Esimerkiksi Helsingissähän on sellainen tilanne, että jos tilaa hammaslääkärin aikaa, sen saa vuoden päähän! Kansalaiset ovat epätasa-arvoisessa asemassa, jos osa joutuu maksamaan hammashoidostaan monin verroin enemmän kuin toiset.

   Eikä se mene ollenkaan niin, että yksityisellä käyvät vain rikkaat. Kyllä siellä käy tavallinen keskiluokkakin, jopa tavallisia pienituloisia lapsiperheitä näkee vaikkapa korvalääkärin vastaanotolla yksityispuolella.

   Poista
 6. vittua Riku jkaipaa, näkee sen sokea Riittakin. iines haluaa pn mielin kielimn että joku hieroisi hänen tussuaam. on siinä hieromista HUH huh. pusuja vaan kuule sunjalkojen väliin, ei millään pahalla. haiset kalalle vaikk9 kukaan syö. veghäleippää syö imiset, senkin tohtori. Pese joskus kädet älä tule tänne slittelemään iolet kuin pIImäkannu. Menisit kumoon edes sasta. paskaa kirjoitat vaan ei omatunto kolkuta olet kuin hedelä. Äkkiä irtoat etkä ole kaunis luulet vaa, sinua pelätään osaan minäs tänne päin tulet älä rule. Huorat ei tääläkule älä luulehyvää päivänkatkoam en varmaan toibota-.let hullu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä sama selkokielellä:

   Riku kaipaa rakkautta. Iines on ihana kuin piimäkannu.

   Poista
  2. Minä sanoisin, että Anonyymi kaipaa tussua.

   Poista
 7. Jassoo, ja höpö höpö, Anonyymi. Et ole trolli, vaan jos vähän profiloin, niin olet varsin taitava ja rikaskielinen kirjoittaja, jolta loppuivat karkit, fyrkat tai purkat. Tai oikeastaan, saahan sitä ajan kuulumaan noinkin.

  Itse luin juuri Helsingin Sanomien kuukausiliitteestä kirjoituksen Tor-verkoista, joissa saa kirjoittaa kaikenlaisia kauheuksiakin, mm. joukkosurma-aikeista ja muusta kauheasta. Luin myös jonkin kyselyn viisaille ihmisille siitä, pitääkö sananvapauden nimissä kaikki sallia. Ei pidä, taisi sanoa Elina Grundströmkin, mutta yksi vastaus oli minusta vielä parempi: on oltava oikeus kirjoittaa soopaa ja typeryyksiäkin. Ei kaikilta voi vaatia edes täydellistä moraalia. Vai?

  VastaaPoista
 8. Minusta tää sote on hyvä. Joensuun keskus-sairaalaan on puolen tunnin automatka. Kuopijoon ajaa tunnissa .
  Aina olen lekuriin päässyt kun on tarvinnut .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaan miten lie Kajaanin seutu? Jos sieltä lakkautetaan päivystyssairaala, matkaa lähimpiin avoinna oleviin sairaaloihin tulee kuulemani mukaan 250 kilometriä. Siina ajassa infarktipotilas ehtii jo kuolla ja pikasynnyttäjä synnyttää.

   Poista
  2. Kajaanista on Ouluun 180 km ja Kuopioon 170 km.

   Mutta toisaalta esim. sieltä meidän mökiltä, joka kuuluu Kajaanin kaupunkiin, on lähes yhtä lyhyt tai pitkä matka suoraan Ouluunkin.

   Poista
  3. Sairaalan (Kajaanin) johtaja käytti itse tuota yli kahtasataakilometriä mm. puoli yhdeksän uutisissa. Hän sanoi, että jos tuon matkan joutuu kuljettamaan sairaita, se ei ole enää potilasturvallista.

   Poista
  4. Hän esitti varmaan pisimmän matkan eli jostakain Kuhmon Lentiirasta kai onkin Ouluun tuo matka. Tosin sieltä on Kajaaniinkin 120 km.

   Poista
 9. Minäkin analysoin tuota Anonyymin kirjoitusta, löysin pari-kolme toistuvaa vihjettä siitä että1) kirjoittaja on maskuliini 2) matkii matkii, mm minua 3) katkoo sanoja epäuskottavalla tavalla tai kirjoittaa ne väärin. Eli on feikki.

  Voi olla että Häneltä on karkit loppu, tuntuisi kivalta vaihtoehdolta, mutta luulen että tuo reppana hakee vain huomiota. Ja ajattelee että "kunpa joku vetäis multa handuun..." Vaikka Iines?

  No, siihen en ota kantaa. Mutta ei saa provosoitua, kun provosoidaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa, provosoituminen ei kannata oikeastaan koskaan. Enemmän minua naurattaakin tuo Anonyymi, vähän on reppana, jota pitäisi hiukan mussutella. Ylipäänsä pidän anonyymeista, erikoisesti jos ne ovat vastarannankiiskiä.

   Poista
  2. Anonyymi tavoittelee kännikirjoitusta, mutta ongelma on siinä, kuten tarkkakielikorvaisina huomasittekin, ettei siihen selvänä oikein kykene.

   Anonyymi osaa kirjoittaa liian hyvin kirjoittaakseen niin kuin oikeasti huono kirjoittaja (kännissä tai selvänä) kirjoittaa.

   Poista
  3. Anonyymilla on niin huikea symbolikieli ja taito ilmaista se, että epäilen suurta lahjakkuutta. Myös kirjoitusvirheet ovat nokkelia päivänkatkoineen.

   Poista
  4. Jopas tuo innosti analysoimaan. Minä en aina onnistu, mutta yritän nyt olla sanomatta anonyymin kommentista tai Amandasta yhtään mitään. Jos siitä jotain myönteistä hakee, niin se on se, ettei anonyymi pelkää itsensä häpäisemistä. Se osoittaa rohkeutta.

   Poista
  5. Kerro meille ongelmasi vain jos haluat apua sen ratkaisuun.
   Sen me osaamme parhaiten.

   Päänsärky, joka kestää 17 kuukautta on ongelma. Käy lääkärissä.


   Kaikki mitä olemme sanoneet tai tehneet kuusi kuukautta sitten ei kelpaa enää riidan aiheeksi. Kaikki sanomasi muuttuu pätemattömäksi edellä mainittuun tarkoitukseen 7 päivän jälkeen.

   Jos et osaa käyttäyä , älä odota meidänkään käyttäytyvän kuin saippuaoopperoiden miehet.

   Jos jotain sanomaamme voidaan tulkita kahdella tavalla ja toinen tapa vihastuttaa tai tekee sinut surulliseksi,
   me tarkoitimme sen sillä toisella tavalla.


   Voit joko pyytää meitä tekemään jotain tai kertoa
   kuinka haluaisit sen tehtävän - et molempia.

   Kolumbus ei tarvinnut suuntaneuvoja, emmekä mekään.   Näemme vain 16 väriä, joten esim. persikka on hedelmä, ei väri.

   Jos jotain kutiaa, sitä raavitaan.


   Emme osaa lukea ajatuksia, emmekä koskaan opi.
   Tämä puute ei ole todiste siitä, ettemme välittäisi sinusta.

   Jos kysymme mikä on vialla ja sinä vastaat "ei mikään",
   me käyttäydymme kuin mikään ei olisi vialla. Me tiedämme,
   että valehtelet, heehh heee.

   Poista
  6. Tämä on Perustemari Risto Reippaalle. hheehhh hhe.

   Poista
  7. Niin juuri, Kolumbus oli Amrikoissa, kun luuli Intiaan tulleensa.

   Poista
 10. Asiaa voisi katsoa siltäkin näkökulmalta, että nyt tulee sitten karsittua maamme kuntaverkko kunnolla, kuten asiantuntijat ovat aina ehdottaneetkin.

  Vaikka kuntia on yhdistetty niin rankasti, että jopa sukumme vanha kesämökki kuuluu nykyään Kajaanin kaupunkiin, vaikka on keskustasta 80 km päässä, niin silti kuntia on yhä yli 300.

  Nyt niitä tulee olemaan vain 18, tosin ylennettynä maakunniksi. (Toki kunnatkin jäävät kai yhä eloon, mutta iso osa niiden tehtävistä siirretään maakunnille.)

  Asiaa voisi katsoa myös niin, että se erinomainen terveyspalvelu, jonka valtio määrää ja osakustantaa kaikille palkannauttijoille, tulee nyt mahdollisesti myös pikkukaupungin eläkeläisen ulottuville.

  Palvelut saa sitten joko terveyskeskuksesta tai yksityiseltä. Tuskinpa köyhä eläkeläinen yksityistä valitsee ilman painavia syitä?

  VastaaPoista
 11. Jos ykstyinen osaa sanoa mikä sinua vaivaa ketakäynillä, niin totta kai menen yksityiselle.
  Kalliiksi tullee käydä arvauskeskuksessa monta turhaa reissua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvauskeskuksessa on aina vaihtuva Attendon lääkäri meillä täällä Pikkukaupungissa. Ovat mitä ilmeisimmin vastavalmistuneita ja asuvat muualla. Koskaan ei pääse samalle lääkärille, ts. ei puhettakaan omalääkäristä.

   Poista
 12. Käsitän siis niin, että jatkossa köyhä eläkeläinenkin saa palvelut julkisen hinnalla yksityiseltä. Valtio/kunta maksaa erotuksen.

  Itse pakkokäytän yksityisiä lääkäreitä, koska erikoislääkärit ovat matkan takana. Esimerkiksi hammaslääkäri on ollut aina sama yksityinen, samoin silmälääkäri ja gynekologi ja foniatri, jolla olen poikkeuksellisesti käynyt Turussa asti. Julkiselta puolelta käyn yleislääkärillä terveyskeskuksessa päivystysluonteisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iines, luulen ettei tässä ole vielä ratkaistu muuta kuin nuo alueiden lukumäärät (jos lopullisesti niitäkään) ja sitten pyöreä ajatus yksityisen terveydenhoidon mukaanottamisesta. Nokkapokka siis on läpäisty hatarasti mutta yksityiskohdat?? Osmo Soininvaara on tänään asiasta kirjoittanut (viisaasti mielestäni) ja monet muut. Aika erilaisia tuntuvat käsitykset olevan. Saas nähdä kerkiämmekö nähdä?
   hh

   Anonyymi alla näkyy jo tietävän, hyvä että joku!

   Poista
  2. Tänään saadaan lisävalaisua, kun hallitus on luvannut kertoa lisää.

   Ylipäänsä koko jutussa hiertää se, että kukaan ei puhu yksityisen kansalaisen eduista, vaan koko sote nähdään pelkkinä numeroina. Ei se ihan niin voi mennä. Terveydenhoitoon on oltava varaa.

   Poista
  3. Kuulin osan tästä infotilaisuudesta. Juuri kun päästiin vauhtiin, suora lähetys katkaistiiin ja siirryttiin Susanna Päivärinnan johtamaan studiokeskusteluun, jossa Tuula Haatainen hyökkäsi dominoimaan keskustelua niin että pahaa teki.

   Juuri tällaisten hiljentämättömien röyhkimysten takia näitä Ylen Päivärinta-keskusteluja ei jaksa. Muut saivat lähinnä olla hiljaa, kun tämä demarirouva luukutti ääntään ja mielipteitään.

   Poista
 13. Olet käsittänyt aivan oikein.

  VastaaPoista
 14. Fantastinen Käteinen ei saanut Sotea edes liikkelle . Tunaroi Demareiden kanssa 4 vuotta ja sitten karksi Brysseihin.

  Nyt saatu päätös miten mennää. Se jo hyvä juttu.

  VastaaPoista
 15. Brysseli on hieno karkupaikka, aiemmin siellä ovat piilotelleet mm. Paavo Väyrynen ja Timo Soini. Tällä hetkellä siellä näyttäisi olevan myös aina maamme politiikan keskeisiä saleja väistelevä Halla-aho.

  Tuolla aiemmin ihasteltiin erään anonyymin salattua kirjoitustaitoa. Eikä totisesti turhaan, anonyymi esitti sitten hienon allegorian maamme nykyisestä hallituksesta Kristoffer Kolumbuksena, joka ei tarvitse ohjeita suuntiinsa.Vertaus sopii hienosti kaikkiin kolmeen hallituspuolueeseen, erityisesti pääministeriin ja perussuomalaisiin, mahdollisesti myös tähän sote-ratkaisuun. Kolumbushan päätyi hautaan varmana siitä, että oli käynyt Intiassa, vaikka jälkipolvet muistavat, lapsetkin sen tietävät, hänet Amerikan löytäjänä. Hieman leikkimielisesti, ropaus vakavuutta mukana, tuon voisi kääntää hallituksemme toimia tarkastellen, että "Ameriikkaan ollaan menossa, mutta Venäjälle päätymässä". Pääministerimme keinoiksihan toteuttaa edustuksellista demokratiaa ovat osoittautuneet pakkokeinot, uhkailu, määräily ja neuvotteluiden kieltäminen. Ne samat kuin itänaapurissamme.

  Sotesta on nyt päätetty olennainen, sote-alueiden määrä. Sellaiset sivuseikat kuin rahoitus ja käytännön toteutus hallintoa lukuunottamatta lienevät vielä tulevaisuuden työsarkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa ylhäällä on nyt selvästi useamman anonyymin kirjoituksia. Tuo Kolumbus-juttu voi olla eri kirjoittajan siis, mutta ei tietenkään välttämättä. Ja sivuseikka!

   Hallitus kertoo tänään lisää soten yksityiskohdista. Saapas nähdä.

   Poista
  2. Kolumbuksella oli kuitenkin oikea suunta, vaikka maantiedon osaamisessa olikin puutteita. Eikä hän periaatteessa ollut väärässä - maapallon ympäri voi purjehtia.

   Poista
 16. Aamuhesarista luin jälleen sen ajatuksen, että asiantuntijat ja muut kansalaiset pelkäävät nyt kansainvälisessä omistuksessa olevien terveydenhoitoalan yritysten tuloa julkisille terveysmarkkinoille.

  Miten niin tuloa? Siis meillä julkisen puolen terveyskeskuslääkärit on nyt jo ostopalveluna hankittu muualla majaa pitävästä Attendosta. Lääkärit eivät halua työskennellä julkisen puolen laitoksissa muualla kuin isoissa kasvukeskuksissa.

  VastaaPoista
 17. Urpilaisella ja Rinteellä oli rahakanisterina valta tehdä Sote , mutta ei pää eikä taidot riittäneet. Nyt Urpilainen on laitettu sivuun ja Rinne rykii oppositiossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on totta. Demareilla on ollut tilaisuutensa, mutta eipä sitä ole käytetty ainakaan päätösten tekoon. Nyt kun nuut saivat valmista, alkoi ankara haukkuminen - viittaan Tuula Haataisen esiintymiseen Ylen päivälähetyksessä.

   Poista
 18. Jos tämän nykyisen soten olisikin tehnyt vaikka Arhinmäki ja Ville Niinistö Heikki Rinteen avustamana, niin olisiko siitä noussut samanlainen poru? Kysyn vaan.

  VastaaPoista
 19. Mutta eivät tehneet. Ei ne vaan osaa. Valitettavasti.Velkaa kyllä tekivät.

  VastaaPoista
 20. Sote-asiat ovat sivuseikka tässä. Matti Vanhasen sanoin tekeillä on vuosisadan maakuntauudistus. Kyse on itsehallinnollisten maakuntien luomisesta ja valtion tehtävien osittaisesta siirtämisestä kepulaisten hallitsemille maakunnille.

  Asiasta toiseen. Laestadiuslais-kepulainen pääministerimme antaa täyden tukensa Postin johdolle sen yrityksessä vetää duunarit kölin alta.
  Pakettiin kuuluvat palkanalennukset(max. 30%), itselläni noin 15%:a nettona, työvuoron mielivaltainen pituus(4-10h), joka selviäisi vasta työvuoron aikana. Työterveyshuoltoa heikennetään
  Lisäksi autonkuljettajilla työvälineen nouto kaukaakin tapahtuisi omalla ajalla.
  Ja kaikkea muuta pientä.

  Tätä on kepulainen tuottavuusloikka. Siirryn ostamaan Lidlistä saksalaista maitoa ja muutenkin mahdollisimman paljon ei-kotimaista ruokaa. Kepupaskat ovat kusseet tarpeeksi minun muroihini.

  Samuli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on tietenkin totta, että kyse pohjimmiltaan on maakuntien hallinnosta.

   Itse puhun tässä nyt kuitenkin soten terveysvaikutuksista yksilön kannalta, ja lähinnä kasvukeskutsen ulkopuolella asuvan ihmisen vinkkelistä. Noista muista asioista en osaa sanoa mitään.

   Poista
  2. Kuten tuolla ylempänä jo totesinkin, niin kyse ei oikeastaan ole maakuntauudistuksesta, vaan myös ja ennen kaikkea kuntauudistuksesta.

   Tähän asti asioista ovat päättäneet ja verot ja avustukset keränneet ja käyttäneet kunnat, joita on yhä älyttömistä yhdistymisistä huolimatta yli 300. Tämän jälkeen vastuu ja rahat siirtyvät porrasta isommalle toimijalle, maakunnalle.

   Totta on tietysti sekin, että kyse on vallasta. Kepu dominoi suurinta osaa Suomen kunnista ja haluaa pitää vallastaan kiinni. Siksi maakuntia on niin "paljon". (Sitaatit siksi, että 18 on aika paljon vähemmän kuin 317).

   Mutta viime kädessähän se on kiinni äänestäjistä, kuka valtaa käyttää. Muistakaamme se.

   Poista
  3. Kepu dominoi tosiaan täällä Satakunnan lakeuksilla vahvasti, se jyllää vallan kahvassa joka alueella. Esimerkiksi vihreitä ei täällä ole koskaan ehdokkainakaan juurikaan. Tuntuukin täältä katsottuna oudolta, että vihreät on Helsingin suurimpia puolueita. Toisaalta se on hupaisaa.

   Poista
  4. Lähde : Talous-sanomat

   Tuontibakteerien määrä kasvaa

   Huovisen mukaan ongelma on polttava myös Suomessa. Suomeen tuodaan valtava määrä tuontilihaa ja vihanneksia.

   – Olemme siksi kohteena kehitykselle, jota muualla tapahtuu. Syömme lihaa, josta nämä bakteerit huonon keittiöhygienian tai kylmäketjun katkeamisen mukana saattavat levitä laajemmalle. Mitä enemmän meille tuodaan lihaa ulkomailta, resistentit bakteerit lisääntyvät pikkuhiljaa, Huovinen sanoo.

   – Tämä on massiivinen taloudellinen ja terveydellinen ongelma, josta Yhdysvaltain presidentti on huolissaan ja joka on Euroopassa luokiteltu kymmenen tärkeimmän yhteiskunnallisen ongelman joukkoon.

   Samuli saa Saksalaiset bakteeri. Hekoheko ,

   Poista
  5. Suomalainen tuotevalvonta on aivan eri luokkaa kuin amerikkalainen tai saksalainen. Silti toki jotakin voi ohi valvonnan lipsahtaa, mutta valvonta o0n siis yleislinjaltaan tiukkaa ja tarkkaa.

   Vihanneksia ja hedelmiä toki tuodaan paljon, ja niin täytyykin tehdä, koska pohjoisen pimeydessä ja kylmyydessä eivät lajit viihdy. Vertaapa vaikka saksalaista muhkeaa sipulia ja suomalaista pientä ja piukkaa. Tai espanjalaista makeaa lentotomaattia suomalaiseen kelmeän mauttomaan kasvihuonetomaattiin.

   Sitä olen muuten aina ihmtellyt, miksi marketissa syksyisin myytävä kotimainen pieni ja hapan omena on niin paljon kalliimpaa kuin ulkomaita tuotu iso ja makea omena. Mikä siinä kotimaisessa lilliputtiompussa oikein maksaa? Toisaalta moni vie omppujaan ilmaiseksi eläinten metsäruokintapaikoille.

   Poista
  6. PS Itse ostan kyllä vain kotimaista broileria, vaikka sekin on epäeettisesti kasvatettua. Kerran en huomannut pakkauksessa olevaa merkintää: alkuperämaa Chile. Tarkistin sen nimittäin vasta sitten, kun suikaleet eivät ruskistuneet yhtään, vaan kiehuivat vain kelmeinä omassa runsaassa liemessään pannulla minuuttitolkulla. Lisättyä nestettä?

   Poista
  7. Mutta halvalla sait, se on oleelista. Suomalainen syö vaikka paskaa kun saa ilmaiseksi riistohinnalla. Luultavasti siellä chilen kanatarhalla oli vai muutama miljoona kanaa kasvamassa . Pakko olla jos glopaalia kauppaa.

   Poista
  8. En saanut halvalla, vaan S-marketista aivan normaalihintaan. En yleensäkään osta ruokaa sen vuoksi, että siitä on jokin halpuutus, vaikka minun kyllä pitäisi.

   Poista
  9. PS, pakkaus oli aivan suomalainen, Suomessa pakattu, jonkun firman tuottama.

   Poista
  10. ...saksalaista muhkeaa ja suomalaista pientä ja piukkaa... Tämä oli paikalleen sanottu ja sopii likipitäen kaikkeen mitä kehtaa kuvitella.

   Poista
 21. Onhan näitä pakettifirmoja muitakin kuin Posti.
  Miksi käyttäisin valtion firman palveluksia , kun henkilökunta vittuillee ihan suoraa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki posti mikä tulee pyytämättä on roskapostia.

   Poista
  2. Vapaa valinta myös sinulla.

   Samuli

   Poista
  3. Minä en tarvitse Posti laitosta.
   Lehdet luven netissä. Kirjeet tulevat sähköpostissa.
   Paketit kuljettaa saksalainen DHL.
   Mun mielestä ole lakossa vaikka maailman tappii.

   Poista
  4. Minä tarvitsen postia. Aamuhesarini tosin kuljettaa muu jakelulaitos, mutta laskuja tulee paperisina, koska haluan niin. osa tulee toki suoraan nettipankkiin. joitain pakettejakin joskus tulee, samoin kortteja - en pidä virtuaalikorteista, vaikka niitä itsekin joskus lähetän. Nettikortit ovat jokseenkin kylmiä, niissä ei ole tunnelmaa.

   Posti kotiovelle tai omaan laatikkoon lienee yksi odotetuimpia juttuja tässä maailmassa..

   Poista
 22. Sonera on sosialismin lapsi. Se on omaa sukua lennätinlaitos tai Posti- ja lennätinlaitos, valtion oma. Olen soittanut nuorempana puhelimella valtiolle. Ensin veivattiin ja sitten pyydettiin keskuksesta ”valtio”, ja sieltä täti vastasi ”valtio – riks”. Sitten sanottiin:” Saanko Helsinki 31 373, pikana.” Ehkä jo muutaman tunnin kuluttua rouva Nieminen vastasi: ”Asianajotoimisto Borenius et Borenius advokatbyroo.”

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska muistelus! Tuo oli sentraalisantrojen kulta-aikaa. Jostain syystä maaseudulla taisi olla myöhemmin vielä noita santroja, sillä muistelen, että kaupunkikodissa meillä oli jo itsevalintapuhelin, mutta maaseudulla sukulaisilla oli veivattava upea mahonginvärinen puukoppapuhelin.

   Mehän harjoitimme yhden Mallun kanssa ilkivaltaakin, puhelinterroria. Soitimme yhdelle Raijalle, ja teeskentelimme, että olimme hänen ihailijansa. - Onko se Jukka, hän tivasi meiltä. Ja me tirskuimme, sillä Jukka oli hänen poikaystävänsä. Muistaakseni kehotimme häntä panemaan villahousut jalkaan, kun menee illalla ulos.. Sentraalisantrojen aikana tällainen pilasoittelu ei olisi tullut kuuloonkaan. Mallu on nykyään kasvatustieteitten tohtori....

   Poista
 23. Vai on Postikin onnistunut erään anonyymin mielen pahoittamaan "vittuilemalla". Äkkiseltään kuulostaa aika uskomattomalle.

  Kun hallitus alkaa puhua arvoista tai jopa, niinkuin tämä, Suomen pelastamisesta, niin silloin meidän kaikkien pitäisi tajuta, että lompakon ne yrittävät kansalaisilta pelastaa haltuunsa. Kuten on nähty.

  Jos Suomi on joskus ollut sosialistinen, täytyy muistaa sen olleen maalaisliittolais-kekkoslaista sosialismia. Sukua brezneviläisyydelle, muttei ihan sama asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äläs nyt, jos soten myötä tulee säästöjä kolme miljardia, niin eikös se ole hyvä? Näin ainakin on tavoite asetettu.

   Itse epäilen vähän kuljetuskustannusten huimaa nousua Kajaanin seudulla sekä Savon suunnalla ja myös tasaisesti täällä etelässä. Samoin se, että kansalaiset tulevat valitsemaan yksityisen mieluummin kuin sen julkisen puolen Attendon virolaisen lääkärin, nostaa kustannuksia.

   Poista
  2. Soininvaara ainakin epäili vahvasti tuota kolmen miljardin säästöä. Ja kolme miljardia kun poistetaan kierrosta, se on aika iso asia taloudelle. Sillä maksellaan kaikenlaista, veroja, palveluja ja tavaraa.

   Kainuussa ei näemmä ole tarpeeksi kepun kannattajia, ei niitä ole kotikaupungissankiaan, josta äskettäin ihmettelemäsi sairaalapäivytykset lopetetaan.

   Poista
  3. Kainuussa säilyy kuulemani mukaan osapäiväpäivystys, kuten monessa muussakin sairaalassa, ehkäpä sinunkin kotikaupungissasikin.

   Poista
 24. Meillä on loistava perusdemari Risto Reipas. Hän pyrkii tehokkaasti estämään paremman sairaanhoidon, ainakin viisaan opposition mielestä, toiveesta puhumattakaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äläs nyt aina kalva Rikua, Anonyymi.

   Kalva välillä muita, vaikka minua.

   Poista
  2. Anna anonyymin puhua, hänen puheillaan ei ole minulle merkitystä ja hän kuitenkin toteuttaa itseään niillä keinoilla, jotka osaa. Sanallisesti keinonsa ovat hyvin rajoitetut ja se tietysti tekee hänen viestiensä lukemisesta tylsää ja työteliästä.

   Poista
  3. "Äläs nyt aina kalva Rikua, Anonyymi.

   Kalva välillä muita, vaikka minua."

   En viitsi kiusata sinua Iines. Sinulla on talonpoikaisjärkeä.

   Perustemari Risto Reipas on selvä narsisti. Ja sitä on niin helppo tölväistä. Heti on tosissaan.

   Poista
  4. Olet ihana ihminen anonyymi! - Vääryyttä olet elämässäsi joutunut kosolti kokemaan ja se täytyy kostaa meille suomalaisille. Suurelle enemmistölle kansalaisiamme.

   Poista
  5. Anonyymi, vihjeeksi vain, että sitä sanotaan kaupunkilaisjärjeksi eikä sillä ole tuotannollistaloudellisten sontatunkioiden kanssa tekemistä.

   Poista
  6. Mitä on kaupunkilaisjärki ? Onko se musta valkoista , yhtä tottuuta.
   Risto reippaan mielestä on vain yksi totuus , ja se totuus on hänen. hhehhe.

   Poista
 25. Luin professori Matti Virenin ajatuksia, suomen perustan kirjasta "Kunnat kuntoon"(2014)
  Viren kirjoittaa kunnallisen byrokratian kasvusta, esimerkkeinään Rauma ja Pori.
  v. 1972 porinkaupungilla oli 1495 työntekijää, vuonna 2009 6705. Palo-ja pelastuspalvelussa tarvittiin 1970-luvulla 73 mutta v. 2009 350 työntekijää. Vesilaitoksella v. 1972 23 ja v.2004 94 työntekijää. Lukuisin taulukoin Viren väittää, että tekninen kehitys ja atk-on tulo ei ole vähentänyt vaan lisännyt kunnallisen työpaikkojen määrää.
  Myös virkanimikkeiden määrä on kasvanut. Esim. koulutoimessa on nykyään, varsinaisten opettajien, lehtorien ja rehtorien y.m. ohella lähes kaksikymmentä muuta virkanimikettä.
  Tässä olisi tutkivan journalismin paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On mielenkiintoisia lukuja. Toisaalta ehkä ymmärrettävää, sillä kaikkihan nykyään on pilkottu omiksi kapeiksi siivuikseen ja varustettu sen lohkon erityisosaajilla.

   Esimerkiksi koululaitoksessa on opettajien ja rehtorin lisäksi kouluavustajia, opinto-ohjaajia, terveydenhoitajia, koulutusvastaavia, koulutusohjaajia, opintosihteereitä, atk-koordinaattoreita, atk-tukihenkilöitä, kirjastovastaavia, kurssisihteereitä, aikuiskoulutusopettajia jne.

   Poista
  2. Tuo on mielenkiintoinen ilmiö, kuinka virastot kasvavat kuin pullataikinat. Sveitsiläsi-ruotsalaisen suuryrityksen pomo Barnevik aikoinaan lopetti firmalta koko pääkonttorin. Hän sanoi huomanneensa, että konttuurin väki oli hyvää ja firman eteen uhrautuvaa, mutta liikaa oli, kun jopa lamppujen vaihtamiseen oli palkattu pelkästään sitä tekevät työntekijät.

   Mitä sitten pitäisi tehdä, jotta organisaatiot pienenisivät ja kuinka paljon on kannattavaa yhteiskunnan kannalta niitä pienentää. Minä en osaa sanoa. Kaikki me ymmärrämme, ettei organisaatioiden nopea alasajo ainakaan hyväksi koidu tälle yhteiskunnalle. Kalliiksi ne tirehtöörien työttömyyskorvaukset ja juustorahat tulevat. Tällä Virénillä on näyttänyt olevan tiukkoja käsityksia, hän mm. vaati vuosi sitten valtiolle välitöntä rekrytointikieltoa. En oikein osaa moiseen sanoa mitään, mutta olisiko professorin ihan pelkästään rehellisyyden vuoksi pitänyt samassa yhteydessä irtisanoa itsensä professorin virasta.- Ei varmaan, koska mitä luultavimmin kokee itsensä tärkeäksi. Taloustiede tarvitsee häntä.

   Poista
  3. Mielenkiintoisia lukuja. Porin asukasluku ei ole juurikaan kasvanut vuodesta 1972, mutta työntekijämäärä on noussut 350 %.

   Vuonna 1972 kukaan ei ollut kuullutkaan työuupumuksesta, mutta nykyään samoja hommia 3,5-kertaisella miehityksellä tekevät uupuvat lopullisesti vartin työajan lisäyksestä.

   Byrokratian pyöritys on kovaa hommaa.

   Poista
  4. Olisiko kuitenkin myös niiden hommien määrä kasvanut?

   Poista
  5. Yhtä hyvin päinvastoinkin. Ennen kaikki laskettiin käsipelillä, nykyään on tietokoneet, esimerkiksi.

   Voihan olla, että jotkin hommat ovat lisääntyneetkin, mutta mitähän ne olisivat?

   Poista
  6. "kouluavustajia, opinto-ohjaajia, terveydenhoitajia, koulutusvastaavia, koulutusohjaajia, opintosihteereitä, atk-koordinaattoreita, atk-tukihenkilöitä, kirjastovastaavia, kurssisihteereitä, aikuiskoulutusopettajia jne."

   Poista
  7. Nimenomaan juuri tietokoneet ovat tuoneet ainakin kouluihin valtavan ison uuden työntekijäkunnan, joka pyörittää konemaailmaa. Jos koneet siis helpottavat työtä, ne tekevät sitä vain, jos 1. koneet toimivat häiriöittä (mitä ne eivät aina tee) ja 2. henkilöstö osaa käyttää koneita ja ohjelmia (eivät osaa ilman kouluttajia).

   Poista
  8. Rikun listasta puuttuvat vielä kokonaan monikulttuuri-, maahanmuutto-, pakolais- ja turvapaikkabyrokratian toimijat. Myös taide- ja kulttuuripuolella on paljon virkanaista ja muutama mieskin hommia hiki hatussa paiskimassa.

   Poista
  9. Meille pikkukaupunkiin tuli juuri parikymmentä "maahanmuuttajalasta" ilman vanhempia. Heille järjestettiin vastaremontoidut asunnot kerrostalosta, koulun läheltä ja heitä varten palkattiin 15 opettaja-ohjaajaa-opastajaa. Tämä kaikki tieto luki lehdessä.

   Juuri katselin heitä, kun ajoin alueen halki kohti yhtä tiettyä valokuvapaikkaani joen rannalla. Siinä ne partavauvat tupakoivat ja odottivat jotakuta kännykät käsissään. He ovat siis alaikäisiä, poikia kaikki, ja niin vain paperossi paloi huulessa aivan julkisesti.

   Poista
  10. Lisäys tänäisestä paikallislehdestä. Yksinään saapuvia lapsia pitikin saapua 40, mutta heidän lisäkseen tuli juuri 40 lisää, käsittääkseni myös yksin tulleita, Afganistanin lapsia, tyttöjä ja poikia, mutta vain poikia näkyy kaupungissa ja talon pihalla tupakalla. Täkäläiset urpot ihmettelevät, kuinka markettien myyjät myyvät alaikäisille tupakkaa. Urpot eivät varmaan tajua, että tuo lasten tupakointi kuuluu heidän omaan kulttuuriinsa. Täällä maaseudulla on aika pimeää väkeä, pöljiä riittää.

   Poista
 26. Sekin vielä, että 70-luvun alusta eri koulutusalojen läpikäyneet ovat epäilemättä lisääntyneet huomattavasti. Pitäisikö muka professori Virénin luennot ja tentit läpikahlanneet muka siirtää lapiohommiin tai työttömiksi? - En minä sitä usko. Mihinköhän Virén heidät sijoittaisi. Ei varmaankaan ainakaan mainittuihin pikkukaupunkeihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi vapaassa maassa jonkun tahon olisi siirrettävä ja sijoitettava ihmisiä joihinkin töihin?

   Ei se toiminut sosialismissakaan. Terveen ihmisen on otettava vastuu itsestään.


   Poista
  2. Ei se vastuun itsestä ottaminen auta, jos kukaan ei palkkaa. Kaikki eivät voi olla yrittäjiä. Minkä takia olet itse palkannut?

   Poista
  3. Kahdesta syystä: 1) joko hommia on ollut niin paljon, että on tarvittu lisäväkeä tai 2) olen ollut näkevinäni mahdollisuuksia laajentua tiettyihin juttuihin ja ennakoinut rekrytoimalla osaavia tekijöitä.

   Työnmäärä ei ole absoluuttinen suure, joka on aina sama. Turun telakallekin löytyi työtä, kun omistaja vaihtui.

   Poista
  4. Sitä vain ihmettelen, mitä muuta se vastuun ottaminen voi valmistuneille olla kuin hakemista niihin työpaikkoihin, jotka on haettavaksi ilmoitettu.

   Poista
  5. Ne tekköö jotka ossoo, jotka ee ossoo ne arvostelloo.

   Poista
  6. Aikoinaan kun valmistuin ja kävin armeijan sen päälle, ei Kainuusta käsin ollut mitään mahiksia päästä mihinkään koulutusta vastaavaan työhön. Ymmärsin sen sadannen hakemuksen jälkeen.

   Niinpä lähdin Ruotsiin ja menin hihnalle. Oli siellä aika paljon muitakin ylikoulutettuja suomalaisia.

   Silloin ei meikämedia muuten tehnyt nyyhky- ja kohujuttuja siitä, kuinka koulutettu ihminen joutuu ruumiilliseen työhön. Mutta me oltiinkin suomalaisia.

   Poista
  7. Tuttua on tuo Ruotsin tilanne. Minulla on kokemuksia vain kesätöistä, mutta usealta kesältä.

   Suomalaiset olivat tehtaissa, liukuhihnoilla, tavaratalojen varastoissa, sairaaloissa siivoojina ja apulaisina, hotelleissa emännän apulaisina, huonepalvelijoina, apukokkeina ja kaikissa mahdollisissa hanttihommissa. Maasta ei yleensä muutettu ilman tietoa varmasta työpaikasta, sinne ei menty kenenkään elätettäväksi. Ja nuoremmat suomalaiset olivat monesti korkeastikin koulutettuja nuoria, joille ei riittänyt Suomessa alan työpaikkaa tai opiskelijoita, jotka halusivat ansaita opiskelurahoja, sillä opintolainalla ei yksin tullut toimeen. Oli paljon myös kokonaisia maaseudun perheitä, pellot pantiin pakettiin ja tiloille naulattiin lankut oville, ja lähdettiin töihin naapurimaahan.

   Tuo oli aivan luonnollista, ei työttömyyttä jääty parkumaan, vaan katsottiin, mistä sen leipänsä voisi itse ansaita omalla työllä.

   Poista
  8. Media ei ehkä tehnyt nyyhkyjuttuja suorittavasta työstä, mutta alkoholismista, itsemurhista ja prostituutiosta kylläkin. Lähde Hymy. Viikkosanomat taisi olla liian fiini lehti, että olisi moisia aiheita aikoinaan käsitellyt?

   Poista
  9. Media ei revitellyt tuolloin kai muuta kuin juuri mainitsemiasi skandaalijuttuja. Esimerkiksi joku Irwin Goodmanin alkoholismi ja linnatuomio - vai oliko se nyt Seutula-reissu - oli kuumaa aineistoa lehdistössä.

   Poista
  10. Kyllä minä vanhoista Hymyistä muistan työttömyys- byrokratia jutut,

   Ja Irwinhän teki rattijuopumuksestaan laulun, joka taidettiin julkaista samaan aikaan, kun lehdet kirjoitti tuomiosta?

   https://youtu.be/EPimZWohhf4

   Poista
  11. Ennen vanhaan nämä keikat olivat kansanhuvia ja olihan siellä kansanedustajiakin.

   https://www.youtube.com/watch?v=m8XZAfk7-dw

   Poista
  12. Tuota Helismaan kappaletta en muista aiemmin kuulleeni. "Ennen vanhaan" on kiva sanonta, joka voi tarkoittaa mitä tahansa entistä aikaa. Nuorimmat tarkoittavat sillä korkeintaan muutaman vuoden takaisia. Helismaa ja kumppanit olivat kansanhuvia, mutta hänkin ehti loppuvuosinaan kokemaan vähentyvän suosion, kun ison maailman ilmiöt jyräsivät. Pahemmin lama taisi ehtiä koetella myöhempään eläneitä, kuten Rautavaaraa. Hienoa, että edes von Bagh tajusi tehdä hänen loppuajoiltaan sen haastatteludokumentin. Tiedotusvälineitä ei silloin yleisesti kiinnostanut.

   Poista
  13. Irwinin kokemuksista lentoliikenteen kasvattamisessa minulle on paremmin mieleen jäänyt tämä Terveisiä Seutulasta.

   Muistelen Mauri Sariolan kertoneen, että sanoi pomolleen, vanhalle Erkolle, lähtevänsä juuri Kanarian saarille, jonne Irwin laulaa menevänsä tuossa Sampan linkkaamassa.

   Poista
 27. Kun kuntien säästöpaineet tiedetään, niin vaikea uskoa, että siellä pidettäisiin ylimääräistä henkilökuntaa. Nykyään ympäristökysymykset ja eu-direktiivien toteuttaminen vaatii virkoja, mutta on tietenkin toissijainen selitys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esimerkiksi kouluissa ainakin lehtoraatteja voidaan hoitaa niin, ettänkun lehtoraatti vapautuu, siihen ei palkatakaan enää pätevää lehtoria, vaan väliaikainen epäpätevä tuntiopettaja, joka tulee halvemmaksi. Virka unohdetaan hiljalleen, ja kun tunteja jatkossa supistetaan, kokopäivätoimista ei tarvitse enää palkata. Säästöä.

   Poista
  2. Kuntia yhdistettäessä työntekijöille taataan irtisanomissuoja 5 vuodeksi. Uudelleen yhdistettäessä aika alkaa alusta.

   Poista
  3. Jos väärin muista, niin kuntatyöntekijöiden viiden vuoden irtisanomisuoja on purettu?

   Poista
  4. Kenpä tietäis, kumpi on totta.

   Vaan viiden vuoden irtisanomissuoja on melkoinen kultainen kädenpuristus sekin, jos se siis on voimassa.

   Se on ainakin minulle nyt yllätys, että kunnissa tehtäviä ja toimia lähtee rutkasti pois, kun sosiaali- ja terveystoimi siirtyy laajemmille itsehallintoalueille, maakunnille. Pakkohan sen on tietää irtisanomisia..

   Poista
  5. Se on tämä Sipilän köyhiä kurittava hallitus, joka aikoo 5 vuoden kultaisen käsienpäällepanon purkaa, mutta vasta 2017.

   Tietysti iso muutos vaikuttaa työntekijöihinkin. Mutta eivät tähdelliset työt sinänsä vähene, joten ahkeria ja osaavia ihmisiä tarvitaan edelleen.

   Poista
  6. Jos ajatellaan, että joka kunnassa on nyt oma sosiaalitoimensa, niin mahtaako olla jatkossa ainakaan yhtä mittavana? On sosiaalijohtajaa, sosiaalisihteeriä ja lukuisia sosiaalityöntekijöitä.

   Nyt kun palvelut jatkossa keskitetään itsehallintoalueiden "samalle luukulle", niin eikö se välttämättä merkitse erilaisten luukkujen vähenemistä kunnista? En siis tiedä, kysyn vaan.

   Poista
 28. Tänään uutisissa:


  Maalaislääkäri Tapani Kiminkisen mielestä terveyspalvelujen keskittäminen olisi ollut huono ratkaisu.

  Terveyskeskuslääkäri Tapani Kiminkinen Saarijärveltä, Keski-Suomesta, näkee sosiaali- ja terveysalan sote-ratkaisun "voitoksi Suomen kansalle". Hänen mukaansa sovittu aluerakenne antaa mahdollisuuden koko maalle eikä vain isoille kaupungeille.

  Sotesta saatu ratkaisu on isompi asia kuin ihmiset ehkä ymmärtävätkään, Kiminkinen sanoo. Maalaislääkärille on tärkeää, että sote-alueita on 15 eikä viisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaima puhuu asiaa.

   Poista
  2. Sitä ei vielä tiedä, onko sote voitto tai tappio Suomen kansalle.

   Joka tapauksessa noin minäkin olen arvellut, että myös maaseudulla voi nyt jatkaa elämistä eikä tarvitse lähteä maalikyliin palvelujen perään. Olisi sääli, jos maaseutu autioituisi tyystin ja kaikki asuisivat betonibunkkereissa Kehä kolmosen sisäpuolella.

   Kokoomuksen viisi sotealuetta olisi tukenut tätä muuttoliikettä pohjoisesta etelän kasvukeskuksiin.

   Poista
  3. Eikö se ole vähän erikoista puhua tuosta hallituksen sisäisestä mukariidasta kuin asiasta ainakin. Kokoomuksen ehdotus oli tietenkin täysin poissa mahdollisuuksista.

   Poista
 29. Sote-ratkaisu tulee myös luomaan upean paljon uusia työpaikkoja. Ne tekköö, jotka ossoo jäsenkirjan ottoo, jotka ee oo kepulaesii, ne arvostelloo.

  Sitä vähän ihmettelin, että sovinnolla jättivät Kainuun pois. Kai se sitten on sellaista kommunistien ja puolueen linjoilta harhautuneen Paavo Väyrysen tukialuetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ottaeen huomioon, että Sipilä on Puolangalla kasvanut, niin kyllä tässä jotain hämärätä on. Olisivatkohan armeija-aikana Kajaanin hipit joskus nakkikioskilla tyrkkineet vaatimatonta vaaralaista?

   Poista
 30. Kajaanista ajaa Kuopioon autolla 1t58 min . Ouluun 2t15min.

  Huomaa ettei Riku ole kaynyt missään kaupunki paikoissa kuin Kouvolassa .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on hyvä tuo tulkitsemiskyky. Osaat ymmärtää paljon sellaisia asioita, jotka eivät olisi tulleet mieleenkikään. Kouvolassa olen todella käynyt joskus 80-luvulla. Enää en muista, miksi ihmeessä. Kun sinulla on lähes ylimaallinen kyky tietää asioita, joista ei ole ollut puhetta, niin kerro vielä, paljonko on hyvän ennusteen aikamäärä hoitoon pääsyssä sydänkohtauksessa tai aivoinfarktissa.

   Poista
  2. Niin jos noudattaa nopeusrajoituksia.

   Poista
  3. Vaan tuo kaksi tuntiakin voi olla infarktipotilaalle liikaa. Siinä ajassa tulee väkisin vaurioita. Esimerkiksi aivoinfarktissa korostetaan nopean hoitoonpääsyn tärkeyttä. Jo vartissa tapahtuu korvaamattomia menetyksiä ihmisen fysiikassa ja psyykessä.

   Poista
  4. Kajaaniinhan jää komea keskussairaala. Ei kai lioutushoito sentään sellaista rakettitiedettä ole, että sitä osataan antaa vain Oulusa?

   Eikö idea ole se, että huippuvarusteltuja 24/7/365-sairaaloita on vain 12 kpl, ja muut ovat tarkoituksenmukaisesti varusteltuja ja miehitettyjä?
   Poista
  5. Me vain emme tiedä, mitä se tarkoituksenmukaisuus tarkoittaa. Sote-ratkaisu kun on vielä niin pahasti alkutekijöissään. Sananmukaisesti kerrotut ymmärtäen, voi olla, että moniin sairaaloihin jäljelle jää iltaisin, öisin ja viikonloppuisin vain yökkönä päivystävät sairaanhoitajat.

   Poista
  6. Tapsa, mikäli oikein olen ymmärtänyt, Kajaanin sairaalasta tulee ns. suppean päivystyksen sairaala, eli se päivystää suunnitelman mukaan vain 7 tuntia vuorokaudessa. Muuna aikana on suora kuljetus sinne Kuopioon tai oliko se nyt Ouluun. Eli aivoinfarktit on saatava virka-aikana, sen 7 tunnin sisällä, miel. aamupäivisin, jos Kajaaniin tahtoo.

   Poista
  7. PS Jos sairaala tai terveyskeskus ei siis päivystä kuin osan päivästä, se tarkoittaa mielestäni sitä, että se on kiinni muun ajan potilaskäynneiltä.

   Poista
 31. Postin henkilöstöjohto on nykyään ex-nokialaisen käsissä. Kuulemma hyvin hankala ihminen. Korkeilla paikoilla on muitakin ex-nokialaisia, eräs näistä kävi viikoa ennen tes- neuvotteluja puhumassa meille kuinka teemme tästä yhdessä hyvän työpaikan kaikille.

  Samuli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai Ex Noksulainen johtaa hallintoa? No, sehän on sitten selvää, että kohta kaatuu puoti. Jos hänen pelolla johtaminen leviää, niin sittehän sitä puhutana navetan taakse viemisestä? Eikös?

   Poista
 32. "Sote-ratkaisu tulee myös luomaan upean paljon uusia työpaikkoja. Ne tekköö, jotka ossoo jäsenkirjan ottoo, jotka ee oo kepulaesii, ne arvostelloo."

  Täytyy olla henkinen vamma ,: Ensi reaktio aina kepu tai jäsenkirja.
  No, riku elää temarien kuplassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kepulainen ottaa aina omansa, vaikkei se hänelle kuuluisikaan.

   Poista
  2. Mitä riku ottaa ?

   Poista
  3. Rehellisesti vain omiani, mutta mitä se tähän kuuluu?

   Poista
  4. Kerro nyt. Sinähän selität täällä koko ajan.

   Poista
  5. Anonyymi taitaa olla rakastunut Rikuun..

   Poista
  6. Ihan kuule Iines pohdin tuota samaa, kun luin tätä ketjua.

   Se on kuule kovvoo hommoo, olla poikarakkauden perään pohjanmaalla.

   Poista
  7. Muutenkin hämmästelen, miten menestyvällä yrittäjällä on aikaa kirjoitella tälläiselle palstalle keskellä päivää?

   Mutta kyllähän pohjanmaalla on.

   Älä soita tätä biisiä liian kovaa, voi alaiset kuulla, eli koira, vaimo ja traktori.

   https://youtu.be/6XFyA9t8dgQ

   Poista
  8. Nyt kyllä minut peläytitte. En halua olla mitenkään ahdasmielisen kuuloinen, mutta eteläpohjalaasta valssia en suostu missään oloissa tanssimaan.

   Poista
 33. Posti kertoo antaneensa varoituksen Posti Lapin jakelupalvelujen pääluottamusmiehelle.


  Hirvioja oli kieltänyt SOL Henkilöstöpalvelut Oy:n työntekijöitä tekemästä ylitöitä. Loppupäivästä tilanne oli kärjistynyt niin, että Hirvioja oli Postin mukaan uhkaillut työntekijöitä "epäasiallisesti viittauksella fyysiseen väkivaltaan".

  - Tämä on todella ikävää. Tällainen käytös ei ole mitenkään hyväksyttävää. Meillä on nollatoleranssi kaiken asiattoman käytöksen suhteen, on tilanne mikä hyvänsä ja on kyse sitten luottamusmiehestä tai työtekijästä, sanoo Postin jakeluista vastaava johtaja Anu Punola tiedotteessa.

  Lähde Iltasanomat.

  Tuo ei ollut mikää yllätys, vasemisto on aina ollut suomessa väkivaltaista. Näkeehän täällä kirjoituksista, vallankumouksesta haaveillaan. Vasemiston tavoitteena saada asijat todella sekaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai että vallankumouksesta tässäkin on kysymys, kun samanaikaisesti tiedotusvälineet kertovat useista nykyisistä ministereistämme, jotka ovat rahansa sijoittaneet pois tätä maata hyödyttämästä.

   Poista
  2. Tarkemmin sanottuna ne maamme kansalaislta tienatut rahat. Kouvola kun aiemmin mainittiin, niin sieltä näyttää Toivakka tienaavan kunnon hillot.

   Poista
  3. Sellaista suomalaisvihaa näistä vähän aistii. Eivät pidä maamme kansalaisten suuresta enemmistöstä ja se saa joutaa pärjäämään miten kykenee.

   Poista
  4. Tarkoittanet, Riku, kuitenkin Teemu Selännettä vissiin, ja ehkä Kimi Räikköstä? Kun he eivät kyllä ole aiemminkaan maksaneet Suomeen penniäkään veroja, vaikka hilloa on heilläkin. Kai.

   Nuo ministerimme ovat sentään hitusen maksaneet veroillaan yleistä hyvinvointiamme, kuten Björn Wahlrooskin. Hyödyttömämpiä nuo kuskit ja kiekkoilijat ovat, eivät edes isänmaallisia.

   Poista
  5. Minä en tarkoita kyseisiä urheilijoita, kun he eivät kiinnosta minua paljoakaan. Siinä on kuitenkin sellainen ero, että ovat tienanneet rahansa ulkomailta ja siellä myös asuvat. Siinä mielessä tuntuu kohtuulliselta, että maksavat veronsa pääosin muualle.

   Poista
  6. Lisäksi ministeriys tuo velvoitteen olla maamme asioita edistävä.

   Poista
  7. Teemu Selänne on jo eläkkeellä ja voisi hyvin vaihteeksi tukea kotimaansa hyvinvointia maksamalla veronsa tänne. Suomi on molemmat miekkoset kasvattanut ja tukenut ja kumpikaan ei ole tuonnut pennin hyrrää veroja tänne.

   Minusta on älyllisesti epärehellistä vaatia joiltain ikänsä huippuveroja maksaneilta kansalaisilta sitä, että heidän pitäisi tehdä näin hautaan saakka.

   Miksi he yhtä lailla eivät saisi asua ulkomailla, kun ovat päivätyönsä tehneet ja maksunsa tännepäin hoitaneet?

   Poista
  8. Pennin hyrrissä olet väärässä. Molemmat ovat varmuudella maksaneet enemmän kuin palveluja saaneet. Ja Selänne jäi Amerikoihin asumaan.

   Poista
  9. Enkä minä kummastakaan soisi ministeriä tulevan. Silloin kun nuorna ollessain urheilu vielä kiinnosti, kävin katsomassa Suomen b-maajoukkueen ja Ranskan välistä jääkiekkomatsia paikallisessa jäähallissa. Selänne pelasi siinä, kun oli toipumassa jalkansa katkeamisesta. Ja teki paljon maaleja.

   Poista
 34. Riku haluaa olla ministeri. Tekee rahoistaa ja veronmaksajan rahoista selvän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meneekö eu-tukijaisistakin verot?

   Poista
  2. Miten se eroaa nykyisistä ministereistä ja heidän ajatuksistaan tehdä selvää tästä maasta ja kansalaisten rahoista?

   Poista
  3. Meneekö asunto-tujaisista vero?
   Mistä Risto maksat veroa?


   Poista
  4. Veroilmoitusko sinulle vielä pitäisi tehdä, sinä narsismin asiantuntija.

   Poista
 35. Samuli puhuu asiaa. Posti on ottanut villin lännen keinot käyttöönsä. Sopimukset on siitä tarkoitettu rikottaviksi ja se voittaa, joka vetää nopeiten tai muuten omaa isoimman tulivoiman. Tuntuu, että lait eivät nykyhallituksen aikana enää ole kaikkien mielestä tarpeellisia. Tai että ne ovat jopa haitallisia kunnon laestadiolais-persulais-kokoomuslaisen yhteiskunnan muodostamisessa.

  VastaaPoista
 36. Tänään saimme lehdistä lukea, että afgaaneja persulais-keskustalais-kokoomuslainen hallituksemme ottaa tällä hetkellä mielinkielin eniten vastaan. - Voi munat, kas kun ei estrovialaisia!

  VastaaPoista
 37. Onko Ristolla muuta elämää kuin roikkua täällä ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos minua tarkoitat, mutta et osaa kirjoittaa, niin ei vähäisintäkään mitään. Tykkään roikkua täällä, kun teidät kiireelliset ja aina menossa olevat tärkeät osaajat tavoittaa niin hyvin. Onkos tänään jo tukihakemukset huomiselle täytetty? - Uteliaan nöyrästi vain kysyn, kun olen tällainen mitätön palkansaaja, joka ei vielä lähellekään neljääkymmentä vuotta ole työskennellyt.

   Poista
  2. Minulla on kohta herkkuillallinen tiedossa. S-marketista ostin saksalaisia porsaan ulkofilekylkyksiä melkein kilon. Joskus minunkin täytyy herkutella, vaikken varakas olekaan. Eivätkä maksaneet upeasta laadustaan huolimatta kuin kuusi euroa. Slurps sentään!

   Poista
  3. Marinoitukin ne ovat valmiiksi. Tätä en sanonut kateellisuutta aiheuttaakseni.

   Poista
  4. ...saati sitten suomalaisille tuottajille vähäpätöisyyden tunteita aiheuttaakseni.

   Poista
  5. Voi possuparkaa. Toivottavasti teurastamon väki saattoi nasun päiviltä lempeästi.

   Ei vaan ei, herkuttele rauhassa! Taidat olla kelpo kokki.

   Poista
  6. Huono kokki olen, mutta marinoidut possut osaan paistaa!

   Poista
  7. Olko hyvää perus-sikaa ? Ei se olekkaa persu-sika, vaan maailman matkaaja sika, matkustanut ympäri euroopan.

   Poista
 38. Ei se ole saksalaista sikaa . Voi olla Italiasta , teurastettu Puolassa. Saksalainen välitys-firma myynyt S-Kauppan suomeen.

  Epäilen sen olevan ylijäämä tavaraa. Ollut jossain pakkasvarastossa monta vuotta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmeeliset on kauppa reitit.

   Poista
  2. Ettei vain ole mitään suomalaisten maksamaa veronkierto syöttösikaa? - En minä siihen ainakaan usko. Ellei sitten pohjalaasta...ei, ei se voi olla niin.

   Poista
 39. Tiesitkö, että sika on älykkäämpi kuin koira?

  Kasvissyöjä , jonka mielestä poro on jalostettua jäkälää ja näin ollen kasvisruokaa.

  VastaaPoista
 40. Kissa yksin saaliinsa syö, köyryselkä silti on.

  VastaaPoista
 41. Hesarin toimittaja näkyi tänään kirjoittavan kolumnin siitä, miten tulevan sote-uudistuksen kaltainen muutos paransi palvelun laatua ja laski kustannuksia Mänttä-Filppulassa.

  Lääkintähenkilöstö on varmasti pätevää omalla alallaan, mutta ei välttämättä esim. prosessijohtamisessa. Siihen tarvitaan omat ammattilaisensa.

  Kuvaavaa on sen yhden hoitsun palkitseminen sellaisesta huimasta innovaatiosta, että samalta suunnalta tulevat voitaisiin hakea kimpassa, eikä yksi kerrallaan sikin sokin kuten aiemmin.

  VastaaPoista