18.3.2017

Hienoa laulua ja löytöjäLaulu yllä on hieno, muttei liity millään tavoin juttuun, jonka kirjoitan, luulen ainakin niin. Ei edes Hollannin vaaleihin, joissa paikkoja menettänyt puolue voitti ja paikkoja lisännyt hävisi vaalit. Ihmeellisiä ovat Herran tiet, kuin myrskyssä purjehtivan aavelaivan. (Tulihan se sieltä, kytky, muttei jytky.)

Merkillisiä muttei merkittäviä pieniä sattumuksia on tapahtunut. Ensinnäkin löysin keskeltä katua naisten alushousut, puhtaat ja madamekokoa, oletettavasti XXL, läpinäkyvin pitsisomistein, oikein sievät ja ehdottoman käytetyt. Otin kuvankin, mutten julkene panna sitä asialliseen blogiin. Minua jäi vain kiihottamaan ajatus siitä, mikä on  alushousujen tarina. Miksi ne siinä kävelykadulla olivat?  Jostain tilanteesta ne siihen ovat tupsahtaneet. Onko teillä, arvoisat lukijat, käsitystä tapahtuman kulusta?

Lisää pieniä sattumuksia on sukututkimusrintamalla. Raaputin nimittäin poskestani vanutikkuun sylkikudosnäytteen, suljin pussiin ja lähetin Family Tree Dnahan Amerikoihin. Sain vastauksena alueita, joilta muinaiset esi-isäni ovat lähtöisin ja lisäksi 57 sivua "matcheja" eli osumia henkilöistä, joiden kanssa minulla on mahdollisia yhteisiä esi-isiä kahden - viiden sukupolven takaa. Sain myös ennusteen mahdollisesta silmieni väristä. 

Noissa matcheissa on pääsääntöisesti tuntemattomia ihmisiä, mutta muutama tunnettukin, kuten varmaan kaikilla. Se yllätti, että nämä jokuset tunnetut ovat kaikki puheammateissa, poliitikkoja ja juontajia. Voisin mieluusti panna itseni sinne poliitikko-osastoon, koska kaikenlainen paasaaminen on kivaa, kuten taatusti olette huomanneet. 

Vielä yllätti noista dna-tuloksista se, että minussa on hitunen aasialaisia geenejä, mikä on kai aika harvinaista. Kenties olenkin ollut edellisessä elämässäni tai esi-esi-esi-esi-isäni on ollut muslimi itäisillä mailla. Somaa!

Nyt on upea kevätpäivä. En jää märehtimään koneen ääreen, vaan siirrän itseni luontoon kameran kanssa, Vilho Vartaisen upea laulu korvissani. Menkää tekin ulos ja tarkkailkaa kevään merkkejä. Jokohan telkät ovat tulleet joelle? Tai kiurut? Minä päivänä kuuluu peipposen liverrys? Hetkenä minä hyvänsä pulpahtaa leskenlehti asvaltin reunasta ulos. Se pitää tietysti kuvata. - Eikö sinulla ole jo nokkosperhonen, kysyi ystäväni Martta, kun kuvasin kevään ensimmäistä perhosta taas kerran mökillä. Martta ei ymmärrä.  

183 kommenttia:

 1. #Onko teillä, arvoisat lukijat, käsitystä tapahtuman kulusta?#

  On.

  VastaaPoista
 2. Ikävä että joudun pilaamaan ilosi kuin mikäkin ilonpilaaja. Mutta nuo Family Tree Dnahan nimiset firmat, ja mitä muita näitä nyt onkin (= satoja muita) ovat kaupallisia firmoja. Kyllähän he, jos heille maksaa, antavat mitä tahansa ennusteita. Tai prognooseja. En kyllä heitä vakavasti ottaisi. Samanlaisia ovat kuin aikoinaan olivat Rovaniemen markkinoilla humbuugiteltan nurkassa istuvat ämmät, joilla oli kristallipallo (= jostain vohkittu lasipallo) edessään, ja lupasivat ennustaa sun tulevaisuutesi. Ja senhän he todella tekivätkin! Ja mitä enemmän heille kekkosenajan - joka oli pääministeri siihen aikaan - aikaisia seteleitä heille syötin, sen purppuranpunaisemmat reunat tulevaisuutesi pilvilinnoilla oli... Kunnes lähdit siitä teltasta pois hämillisenä, ja ihan köyhänä, kädet housuntaskuissa. Potkit vain pieniä kiviä joita kenkäsi eteen sattui.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta varmaan osittain, mutta silläkin uhalla meiltä lähti kaksi dna:ta Amerikan mantereelle, eri aikaan. Ja luottamusta herättää ainakin se, että osa dna-matcheista listoissamme osui samoille henkilöille, eli listoissamme oli samoja tuntemattomien henkilöitten nimiä. Eivät ne tehneet siis yhtä aikaa meidän testejämme siellä laboratoriossa, vaan eri viikoilla.

   Kun yhdistää näistä tietoja kirkonkirjojen tietoihin ja itse löytämiinsä mikrofilmitietoihin, niin jotakin aina selviää.

   Poista
 3. " ... #Onko teillä, arvoisat lukijat, käsitystä tapahtuman kulusta?#

  On. ..."

  Airistolla, jossa mulla aikoinaan oli talviasuttava kesämökki, niin oli rannassa myös Airisto AB omistama luxus-sauna. Siellä kävi saunomassa hyvin rikkaita ja vaikutusvaltaisia herroja, seuralaisineen. (Vakoilin heitä joskus. Jos minulla sattui oleen aikaa. Mutta en heitä kadehtinut. Miksi olisin? Olihan minulla kaksi tervettä kättä...) Mutta joskus aamusin kun siellä kävin hiippailemassa - kun porukat oli sieltä poislähteneet - niin löysi pukuhuoneesta milloin mitäkin. Mm. täydellisen värikynäsarjan - varmaan oli jäänyt joilta Mainostoimiston ihmisiltä? Mutta en minä sitä itselleni sosialisoinut. Mutta kerran sinne oli jäänyt (haistoin) erittäin hyvänhajuinen miesten deodorantti, ja varmaan oli kalliskin...? Sen minä omin itselleni. Ja aina oli jonnekin jäänyt naisten pikku-pikkuhousuja. Niitä oli milloin missäkin. Mutta niihin en - muistakaa nyt että en ole pervertikko! - koskaan koskenut.

  VastaaPoista
 4. #Onko teillä, arvoisat lukijat, käsitystä tapahtuman kulusta?#

  On ja ei. On anonyymejä, joilla ei ole nimeä. On anonyymejä, jotka nimimerkin takaa pitävät blogeja ja väittävät olevansa suomen kielen lehtoreita ja ns. sivistyneistöä.

  Tämä anonyymi ei aina ymmärrä tai ei ainakaan kaikkea lukemaansa usko, tietenkään. Eihän se ole tarkoituskaan. Kunhan tulee keskustelua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kieltämättä olla varuillaan. Koskaan ei tiedä, kuka minkin nimimerkin takana lymyää.

   Poista
  2. Oliko tämä, anonyymi, taas sellainen vaihtoehtoinen totuus, pienen, mutta mitättömän ihmisen puolustuspuhe?

   Poista
  3. "Puolustuspuhetta" tuosta ei saa vääntämälläkään, eikä sen puoleen "vaihtoehtoista totuuttakaan".
   Iines osasi lukemisen ymmärtämisen selkeämmin (hymiö).

   Poista
  4. Voi Riku Riemu! On pakko vielä lisätä tähän yksi kysymys. Milloin ja millä perusteella ihminen on "suuri, mutta arvokas"?

   Poista
  5. (Kannattaa kieltämättä olla varuillaan. Koskaan ei tiedä, kuka minkin nimimerkin takana lymyää.)

   -Iines, oletko huomannut? Sitä kehutaan, jota kehutaan!.
   Todellakin, me ihmispoloset olemme laumasieluisia ja juuri siksi sama luonnonlaki pätee myös toisinpäin: sitä haukutaan, jota haukutaan, valitettavasti..

   Poista
 5. Hollannin vaaleissa kyse oli siitä, etei ryssä päässyt läpi, tavalliset ihmiset muodostovat hallituksen. Ryssä, ryssä, ryssä, onko sulla populisti selkä kyssä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska mielelläni rakennan aasinsiltoja... (helppo niitä on rakentaa jos on käytettävissä 150-180 aasia. muulitkin tosin käyvät)... niin Alankomaissahan on myös tämä Eläinpuole. Kuten Iines niin minäkin ihastuin siihen. Ja Airistolla... (huomatkaa tämä aasinsilta!) usein kun yksin siellä syksysin olin, niin minua seurasi Kettu. Voi että se oli ovela! Ja vitun utelias! Aina kun olin jossain, se oli kans siellä, mutta aina toisessa suunnassa kun kuvittelin. Se piti mua pilkkanaan! (Tykkään semmosesta.) Kerran se tuli niin lähelle, kun tarjosin sille maksamakkaraa, että juuri ja juuri yletyin silittää sitä... Siitä se ei tykännyt vaan sanoi "Vuhh" ja häippäsi. Pitkään aikaan en nähnyt sitä missään. Mutta sitten yhtä äkkiä näin että se katteli mua erään kannon takaa. Pää vinossa.

   Aika nuori kettu se oli. Ja piti tosiaan ihan täysin mua pilkkanaan.

   Poista
  2. Hollannin vaalien lopputulosta on tulkittu valtamediassa torjuntavoittona populismia vastaan ja jonkinlaisena todisteena siitä, ettei Brexitistä ja Trumpista lähtenyt dominoefektiä, joka johtaisi mullistuksiin Hollannin jälkeen Ranskan ja Saksan vaaleissa.
   Mark Rutte vei oikeistoliberaalin puolueensa hyvin lähelle Wildersiä monissa asiakysymyksissä kuten maahanmuutossa, monikulttuurisuudessa ja hollantilaisiin arvioihin ja identiteettiin liittyvissä kysymyksissä.

   Wilders tulee vaikuttamaan Rutteen jatkossakin vahvasti oppositiosta. Rutte joutuu myötäilemään Wildersin nationalismia, mutta toisaalta hän joutuu huomioimaan hallituskumppaniensa mielipiteet.

   Poista
  3. Ei päässyt ryssä läpi Hollannin vaaleissa.Mutta maahanmuuttajien puolueena profiloitunut DENK, joka on suomeksi käännettynä “ajattele”, on noussut maan parlamenttiin.

   Kahden turkkilaistaustaisen entisen työväenpuolueen kansanedustajan Tunahan Kuzun ja Selçuk Öztürkin perustama uusi puolue sai keskiviikkona käydyissä vaaleissa kolme paikkaa parlamentissa.

   Puolue kampanjoi anti-kansallisilla, monikulttuurisilla ja rasisminvastaisilla teemoilla. Puolue on muunmuassa ehdottanut “rasismirekisterin” perustamista.

   Poista
  4. Eläinten puolue on siis minunkin suosikkini.

   Surullisena luin aamun Hesarista, että Helsinki voi menettää sata miljoonaa euroa "muutaman" linnun takia. Surullinen en ole miljoonien takia, vaan lintuparkojen, joita uhkaa hillitön kerrostaloalue.

   Virkamiehet, oletettavasti vihreät, ovat nimittäin löytäneet Östersundomista alueen, jonne mahtuu uusia rakennuksia ja peräti kerrostaloja, joihin mahtuu paljon ihmisiä.

   Virkamiesten ja insinöörien harmiksi alueella pesii 15 ruisrääkkäparia, 2 - 3 kehrääjäparia ja 15 - 20 pyyparia, ja lähellä on luonnonvarainen Natura-alue. Alun perin alueelle piti rakentaa pientaloja äveriäille, mutta nyttemmin on hokattu ne kerrostalot.

   Poista
  5. Tavalliset ihmiset muodostovat hallituksen...
   Edellisissä parlamenttivaaleissa Hollannin SDP (PvdA) menetti 22 paikkaa ja nyt siis vielä 29 paikkaa, entisten menetysten lisäksi.... Jäljellä jäi siis 9 paikkaa. Puolue oli aikoinaan 60 paikan mahtipuolue.

   Tulos on niin musertava, että nyt puhutaan jopa puolueen lopettamisesta

   Poista
  6. PvdA:n alamaki on alkanut jo ennen tätä vaalikampanjaa ja näitä maahantulokriisejä? Se alkoi jo 1990-luvulla kun demarit siirtyivät kohti keskustaa ja tekivät sosialistipuolueelle (ent.kom.nyk.sos.) tilaa kasvaa heidän vasemmalla puolellaan.

   Kehitys siis hieman samaa kuin lipposlaisen politiikan viivästetty mahalasku Urpilaisen aikana Suomessa.

   Poista
  7. Olen käynyt Hollannissa tavallisena turistina toivoin, että Suomi ei joutuisi kokemaan kaikkea sitä, mitä siellä sain nähdä.
   Lisäys: No, nyt meillä on kaikkea. 1) huumeet, 2) kova rikollisuus, 3) hallitsematon maahanmuutto ja 4) kova (pehmeä) prostituutio.
   Kaikki hyvin, kansa yhtenäinen, ongelmia ei ja talous kukoistaa...

   Poista
  8. Iines sanoi:"Eläinten puolue on siis minunkin suosikkini."
   Niin sitä johtaa joku nuori n.25 vuotias suomenkielen opettaja.

   Olen lukenut jutun , että joskus keskiajalla pidettiin oikeudenkäyntejä eläimiä vastaa. Kissa oli syytettynä hiiren murhasta?

   Maineikas ranskalainen juristi Bartholemew Chassennee tuli nuorena lakimiehenä kuuluisaksi juuri eläinoikeudenkäynnissä 1521. Rotat olivat tuhonneet Autunin maakunnan kauravarastot ja Chassennee määrättiin puolustamaan rottia. Kun rotat eivät saapuneet vastaamaan haasteeseen ensimmäisessä oikeudenistunnossa, Chassennee väitti menestyksellisesti, että haaste oli levitetty liian pienellä alueella, ja että kaikkien rottien olisi tultava vastaamaan, koska syyte koski hiippakunnan kaikkia rottia. Rotat loistivat poissaolollaan seuraavassakin istunnossa, jolloin Chassennee selitti, että hänen päämiehensä pelkäsivät tulla esiin koloistaan, koska kaikkialla liikkui kantajien ilkeitä kissoja. Hän tähdensi, että haastetulle on suotava turvallinen pääsy oikeuden eteen, ja että olisi kohtuullista, jos kantajat myöntäisivät menettäneensä jutun mikäli syytettyjä ahdisteltaisiin. Valamiehistö oli samaa mieltä, mutta kantajat kieltäytyivät, joten juttu raukesi.

   Poista
  9. Vähän haiskahtaa Grimmin sadulta, vrt. "Hamelnin pillipiipari".

   Mikäs siinä. Kivoja satuja veljekset (kuin ilvekset) kirjoittivat.

   Poista
  10. Bulgakov taas kirjoitti yhden upeimman novellin mitä tiedän, se on suomeksi "Koiran sydän". Siinä tiedemies muuttaa kulkukoiran ihmiseksi; novelli on hyvin monimielinen... tapahtuma-aika on Neuvostovenäjä 1920 luvulla. Koirasta tulee ihminen, mutta kummoinen... se on aika järkyttävä juttu. Kun kaikki menee ihan toisin kuin professori kuvittelee. Loppu on traaginen. Mutta siinä välissä on hauskojkina kuvauksia vaikka kuinka, esimerkiksi kun koirasta ihmiseksi muuttunut bolshevikki käy oopperassa... hän on hirveän, hirveän närkästynyt siitä että "siellä katsomossa oli jopa kissoja! miten röyhkeää! kerrassaan vastuutonta".

   Tässä pieni pätkä novellista tehdystä elokuvasta:

   hieno elokuva

   Poista
  11. Hetkinen! Näkeehän tuon elokuvan KOKONAAN you tubesta! Alan katsoa...

   https://www.youtube.com/watch?v=whHySar4EoY#t=70.65228

   Hieno elokuva! (ja ihanaa venäläistä musiikkia. ja ihanaa venäläistä kieltä!)

   Poista
 6. Mitä Vilho Vartiaiseen tulee, hienoa että tuollainen osaamattomapi kaverikin on itselleen töitä löytänyt. Tykkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta Vilho on ihana. Kovaa ja korkealta. Ja mikä hengitystekniikka.

   Ajattele nyt, Riku, miten monen silmänurkan VV on kostuttanut laulannallaan. Kuuntele vaikka Nuoruusmuistoja tai Petsamoon.

   Poista
  2. Molempia kuuntelin useita kymmeniä sekunteja. Olen vakuuttunut.

   Poista
 7. En oikein ymmärrä miksi laivassa "ruorimies vain yksin yössä ruoria veivaa" kun "kun laineet lyövät vain leikkiään" ja myrskyn mylviessä "kannen alla makaa muut matruusit"... Aika outoa rahtilaivaksi. Kyä ny kipparin tämmöseen pitää puuttua. Ja ravistella ne "kannen alla" (= täkin, däck, alla olevat merimiehet duuniin). Ja muutenkin pitäisi ne "valkoiset purjeet" reivata; fokka eli genua vaan. Ja ajoankkuri laahaamaan. - Ei muute tommosest myrskyst mitenkäs hengis selvii. Se on saletti.

  Ps. Muuten ihan kaihoisa Humppa. Tulee WPK mieleen.

  VastaaPoista
 8. Tämä on hienoin humppa, mitä tiedä. Sanatkin ovat kauniit, kuin kimaltelevat samargit. Tai miksei myös rubiinit. Kuin metsästä niitylle ulos uskaltautunut keijukainen niitä olisi hennoissa, värisevissä käsissään pitänyt. Vähän aikaa. Ja sitten vasta asetellut ne toinen toisensa jälkeen Arvo Urosen kesämökin laiturille. Oi Arvo, Arvo onnen lapsi olet! (Vaikka juuri vasta vankilasta vapauduit. Kun ryöstit sen Muuramen Osuuspankin. Ja iskit vaimollesi mustan silmän; hän on keittäjänä Lievestuoreen Ala-asteella. Ja taas - voi sinua Vintiötä! - on kohta käräjäistunnot Keuruulla. Oi Arvo, Arvo!)


  https://www.youtube.com/watch?v=5oMEnNQj5Hs

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno tuo on, mutta anteeksi, että sen verran korjaan, tämä on hienoin humppa ikinä.

   Poista
  2. Joteskutes meni linkkaus tuossa pieleen.

   Onstuisikohan tässä.

   Poista
  3. Tämä ei ole varsinaisesti humppa. Eikä kerro aavepurjelaivoista jotka seilaavat merien ulapoilla. Tässä lentelevät vain linnut. Oi...

   ... linnut, linnut!

   https://www.youtube.com/watch?v=asCGkIFbvlg

   Poista
  4. Tyrvää parka, ja Tyrvään tyttäret.

   Täällä minun kotikunnassani ei ole koskaan ollut mielisairaalaa, eli B-osastoa. Mutta Tyrväällä oli. Lapsena, kun joku käyttäytyi hullusti tai sopimattomasti, sanottiin, että se viedään Tyrväälle.

   Vaan on Tyrväällä yksi hieno paikka: Tyrvään Pyhän Olavin kirkko, jonka katon joku Tyrväälle joutunut kävi poltamassa ja seurakuntalaiset rakensivat uuden paanukaton.

   Poiketkaapas ohimennessänne katsomaan kirkon Kuutti Lavosen ja Ossi Rauhalan hienot sisämaalaukset. Vaan siis Tyrväätä ei enää ole, on Sastamala. Vammala ja Tyrvää, harmi, että nuo hienot nimet on vaihdettu steriiliin Sastamalaan. Vaikka onhan siinäkin jotain vanhahtavaa.

   Poista
  5. Kiios, Mikis, tuo on lempikappaleeni. Sen voittaa ainoastaan Mouhijärven Joutsenhumppa. - Tämä oli rengin haulikosta viimeinen huuhteluvesi.

   Poista
  6. Sastamala on ikiaikaisen vanha nimi. Mouhijärvikin siihen liitettiin, koska jouduttiin valtioneuvoston päätöksellä lopettamaan.

   Poista
  7. Niin on, nyt palattiin takaisin vanhaan historialliseen nimeen.

   Itselleni kiinnostavaa on, että isän suku onkin lähtöisin Karkusta, ja Karkku on osa nykyistä Sastamalaa. Esi-isiäni saattaa olla haudattuna Tyrvään Pyhän Olavin kauniin vanhan kirkon hautausmaalle. Jotenkin olen kuitenkin enemmän kotonani Lounais-Suomessa, äidin synnyinseuduilla.

   Poista
  8. Kerroin kerran eräälle valtiotieteen tohtorille että Varkaus aikaisemmalta nimeltään, ennen kun siitä tuli kauppala, oli nimeltään Näpistys. Tämä tohtori oli "AI IHANKO TOTTA...?" En kehdannut sille enää sanoa että "ei vaineskaan. ite keksin." Vaan nyökkäilin vaan.

   Poista
  9. Minä luulin ennen, että Varkauden oikea nimi on Pihistys. Lopulta 70-luvulla tajusin sen olevan suuri Puhallus.

   Poista
  10. Kotipaikka Varkaus, ammatti sama. Tämä Severin sutkaus sai minut nuorena miettimään vastaavaa - ja kerran sen sattumalta keksinkin.

   Tuli nimittäin Mainarissa tarjoilija ohimennen kysymään, että ottaako kukaan lisää kaljaa, ja kaverini vastasi, että hän ottaa, jolloin huudahdin tarjoilijatädille: "Otan mäki... ja kotipaikka sama."

   Poista
  11. Vantaalta, Vanda, kotoisin olevat ovat vandaaleja. Sitten on tietysti Lopen uupuneita ja Keikyän keikai. Keikyäläiset sanovat nykyään: "Näetsä, tää on Äetsä!"

   Poista
  12. Eikö se ollut Keikyän Kova Väki vai oliko se Kokemäen Kova Väki? Laulaja Aaron ja hänen veljensä Katri-Helenan kalakaveri ainakin ovat Keikyästä. Tai sitten Kiikan Illosta.

   Poista
  13. Yksi ruotsinkielinen kaverini Paraisilta nauroi Bemböleä, se oli hänestä hassu nimi. Bölestä bemböleen ja takaisin.

   Juna kulkee taas: Stadi, Böle, Tippurila, Kervo, Einola vai oliko se Muinola, Jäke, Kaunasallio ja Jukela. Sitten hyvin käy, jos Riihimäkeä ei näy.

   Poista
  14. Pitäjänmäki on ruotsiksi Sockenbacka. Siksi me sanomme, osaammehan ruotsia, sitä Sukkamäeksi.

   Poista
  15. Stadilaiset suupaltit arvioivat minut böndeksi ja usein sanon niin itsekin. Jos tiukaksi menee, kerron että jo muinaisina aikoina parempi väki muutti jonkun matkaa sisämaahan, vain huorat ja merimiehet jäivät meren rantaan. Siinä tapauksessa, että joku vielä haluaa kinata, mainitsen Helsingin olevan ryssän pääkaupunki Suomessa. Sellaisen siitä maan valloitettuaan tekivät, kun Turku oli liian ruotsalaismielinen.

   Poista
  16. Aika hauskaa on, että nykyään Helsingin Käpylä oli vuoteen 1920 asti nimeltään Käpykylä. Se oli silloisten stadilaisten mielestä niin kaukana, että nimestä syntyi herja, jota käytetään syrjäkunnista. Kaukana se toki onkin, ihan siinä Pasilan vieressä.

   Poista
  17. Mouhi on mouhijärven slangissa näköjään kalanpoikanen. Mouhihan se toki on, sinttisilakka ja hauen keskonen, ahvenan vaippakansa. Jos sellaisilla täyttää koko kunnan, saa mouhijärven. Valtioneuvoston päätöksellä kunta toki jouduttiin lopettamaan jo monta vuotta sitten.

   Poista
  18. Eikös Turku ole Viron sijaan saanut vaikutteita Venäjältä. Turkuhan oli aiemmin pääkaupunkimme ja eikös venäläiset antaneet sille nimenkin, Turku. Viroksi tori tai kauppapaikka on "turg" ja muinaisvenäjäksi "turgu". Mistä sitten on taas periytynyt minnekin.

   Se taas, mistä turun murre on syntynyt, siitä ei ota selvää pirukaan, mutta villi veikkaukseni on, ettei mikään järjellinen sivilisaatio.

   Olisiko humanoideija joltain kaukaiselta galaksilta joskus vierailleet Turussa?

   Poista
  19. Helsinki on myös saanut vaikutteita venäjältä.
   Wanhassa stadin slangissa on paljon venäläisiä lainasanoja, joista osa on säilynyt nykynuorisolle asti.

   Tunnetuimpia ovat: snaijata, bonjata, safka, mesta ja lafka. Pois käytöstä sen sijaan sotien jälkeen on jäänyt esimerkiksi sana "kaveerata", mikä slangissa tarkoitti puhumista ("govoritj").   Autonomian ajan loppupuolella venäläisiä lainasanoja siirtyi varsinkin suomen puhekieleen ja slangiin:

   mašina ‘kone, auto’ > masiina

   palto ‘takki’ > palttoo

   mesto ‘paikka’ > mesta

   lavka ‘kauppa’ > lafka

   staryj ‘vanha’ > stara

   bumaga ‘paperi’ > pumaga

   ponjat ‘ymmärtää’ > ponjata

   znat ‘tuntea, tietää’ > snaijata

   tolk ‘järki, tolkku’ > tolkku

   sejtšas ‘nyt, heti’ > sassiin

   metki ‘tarkka, osuva’ > metka

   Venäläisiä lainasanoja on runsaasti myös suomen murteissa:

   holodno ‘kylmä’ > holotna

   molit ‘anoa, rukoilla’ > molia

   sani ‘reki’ > sani

   Poista
  20. Minua on kielletty laittamasta tänne murre sanoja , mutta laitanpa kummikin.

   Ja 'Pori' - sehän on suomeksi linna, linnoitus. -Siis Suomen Kreml?

   EDIT: Sori, se onkin viroa, ja tarkoittaa kuraa.

   Rysskrämaresborg! Krämare on kauppias joka tuputtaa rihkamaa ja tässä tapauksessa se rihkama on Venäjän propagandatoimiston kamaa.
   Porilaisten marssi, rähmällään tuunattu uusi versio :)

   Poista
  21. Mieluummin Pori (borg, Björneborg) tarkoittaa "kaupunkia" kuin "linnaa". Poria nimitetään edelleen usein Karhukaupungiksi, ei niinkään Karhulinnaksi.

   Poista
  22. Porin vaakunassa on karhu valmiina.
   Jos Porist oot niin piru oot, mut jos Kokemäelt ni koko perkele.
   Jottai lohtuu senttä löytyy porilaisil ku joku on viäl pahemp.   Mikä sinusta Iines on porilaisten erityispiirre? Ovatko muuten tosikkoja? Toiset sannoo luotettavia. Niin varmaan ovatkin mutta joka suuntaan ei voi olla luotettava samanaikaisesti.

   Poista
  23. En osaa sanoa mitään porilaisista, sillä tunnen Porin vain alueen Keskussairaalakäynneistä - hain sieltä botox-piikit äänihuuliin silloin kun botuliinitoksiini vielä tehosi äänisairauteeni. Raumalaiset tunnen hyvin. Avoimia kivoja ihmisiä.

   Poista
  24. Voin todeta, että ellei Poria olisi, niin se pitäisi keksiä. Siellä asuu aitoja ihmisiä, ja meno on sellaista kuin pitääkin.

   Joskus Hesarissa oli juttu, jossa Pori esitettiin uutena Berliininä, ja joku graffitiartisti kertoo, miten "Pori on suvaitsevainen ja kokeileva kaupunki".

   Nauroin katketakseni, mutta tottahan se on. Porilainen suvaitsevaisuus on kaikessa vittumaisuudessaankin kuitenkin aitoa, raakaa ja välitöntä. Se ottaa ihmiset vastaan sellaisina kuin he ovat, eikä salaile omaakaan olemustaan. Se ei ole mitään pääkaupunkiseudun pakonomaista hyysäämistä, jota täytyy pidellä yllä teennäisellä virnistyksellä väkisin kuten paskaa tikun nenässä.

   Poista
  25. Kerran olin työmatkalla missäs muuallakaan kuin Porissa. Siellä firman edustajana oli porilainen, joka esitteli itsensä "satakuntalaiseksi, jossa yhdistyvät varsinais-suomalainen vittumaisuus ja hämäläinen hitaus luontaantyöntävällä tavalla".
   Mies oli hyvä esiintyjä, mutta olihan hän ihan oikea johtaja.

   Poista
  26. Sanoisin niin, että perussatakuntalainen on tyytyväinen, kun hänen perunakellarinsa on täynnä. Vittumaisuudesta en tiedä, mutta kierous osataan aika hyvin.

   Poista
  27. Tottakai jokainen suomalainen paikkakunta on saanut vaikutteita Venäjältä, olimmehan suuriruhtinaskuntana pitkään osa sitä. Kertomani on kuitenkin totta, Suomen sota 1808-1809 ja venäläisten halusta Helsinki pääkaupungiksi vuonna 1812.

   Poista
 9. Taas meni ihan sekaisin nämä minun kommenttini. Yritin kertoa teille että tässä on yksi hienoimpia elokuvia mitä tiedän. Se on Bulgakovin novellin mukaan filmattu. - Jos katsotte sen, luulen, että aikanne ei me hukkaan...

  https://www.youtube.com/watch?v=whHySar4EoY#t=70.65228

  VastaaPoista
 10. Koiran sydän, osa 1, osa 2 näkyi siinä alapuolella.

  Katsoin sen alun, musiikki oli niin lumoavan kaunista ja surullista, että minua alkoi itkettää ja ruskea kuva oli kiehtova. Säästän elokuvan, panin sen kirjanmerkkeihin. Näen heti, että se on merkittävä, musiikki kertoi sen. Kiitos linkistä, mikis!

  VastaaPoista
 11. Surkuhupaisinta siinä Östersundomin ruisrääkkä-keississä on se, että kyseisen alueen Helsingin kaupunki ryösti väkisin Sipoolta muutama vuosi sitten, kuten kaikki muistanette.

  Stadin tarkoituksena oli laajentua itään, esikuvana menestyksekäs "Drang nach Osten" -politiikka ja lopputuloskin sama.

  Muuten olen sitä mieltä, että Espoo pitäisi liittää Helsinkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Espoon olemus ja henki on Helsingin kaupungin rajojen länsipuolella sijaitseva alue jonka halkaisee kaksi maantietä ja rautatie joiden varrella on jonkin verran asutusta.

   Espoolainen ei ole maalainen. Hän asuu lähes Helsingissä. Helsinkiläinen on maalainen joka asuu kerrostalossa ja kaipaa minne tahansa kunhan se on oma koti hyvien liikenneyhteyksien, kyseeseen tulevien koulujen, kauppaliikkeiden ja palvelujen äärellä, paitsi ettei ole koska kaikki todella hauska ja laatuisa on Helsingissä, lukuunottamatta tympeitä köyhiä Helsinkiläisiä.

   Korkeamman asteen espoolainen on Kirkkonummelta tai jopa Kauniaisista. On olemassa myös vielä korkeamman asteen espoolaisuutta mutta siihen päästäkseen on oltava oma saari Itämeressä tai entinen aateliskartano.

   Espoon pitäisi liityä NATOon. Helsingin pitäisi liittyä Suomeen.

   Poista
 12. Mä kyl luulen, et monilla suomalaisilla on aasialais-geenejä, koska meillä on elänyt ja asunut romaneja, siis mustalaisia, ja jo aikojen alusta. Erityisesti länsirannikolla, pohjanmaalla ja eteläisessä Suomessa. Romanit ovat alunperin Aasiasta.

  Ulkonäössä tämä näkyy mm tummina vahvoina hiuksina (kampaajat tunnistavat tämän hiuslaadun, kutsuvatkin sitä aasialaiseksi), ja muutenkin tummina piirteinä (silmät, kulmakarvat yms.).

  Genetiikka kulkee mukana ja esiesiesiäidin irtosuhde tai satunnaissuhde, kesäyön pikkuilo, syrjähyppy, tulee sitten näkyviin jälkeläisten ulkonäössä. Lapsen äiti on aina sataprosenttisen varma, mutta isyydet eivät. Niistä eivät kirkonkirjat tiedä muuta kuin avioliitot.

  Sukutarina ja kiharapäisen tummasilmän syntyminen 8 tai 12 pellavapäisen lapsen perheeseen paljastaa esiesiesiäidin pienen ilon hetken raskaan elämän keskellä.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi selitys voi olla se,että osmanien valtakunta (nykyinen Turkki) kävi Euroopassa useita sotia aina 1300-luvulta vuonna 1918 tapahtuneeseen hajoamiseensa asti.
   Aina joku sotilas jää eurooppaan ja kulkeutuu ehkä suomeen.
   On tapahtunut kohtaaminen Iineksen esi-äidin kanssa ja turkilainen on siirtänyt geeninsä eteenpäin.
   Minusta tämä versio voisi olla totta


   Poista
  2. Myös tytär esitti minulle tuon romaniselityksen. Hänellä ei taas ollut tuota aasialaista perimää. Meillä ei ole suvussa yhtään ruskeasilmäistä isäni eikä äitini suvussa, ja iho on hyvin vaalea kaikilla ja hiuksista löytyy kaikkea. Saamelainen perimä näkyy mielestäni isoisässä, hänelle kuvittelee helposti Lapin miehen puvun ja neljäntuulenhatun, tumma, ei kovin pitkä, vilkkuvat silmät, matalahko otsa. Ei muuta kuin suopunkia käteen ja poron pulkkaan joikhaman.

   Poista
  3. PS Meillä on kyllä kaikilla hyvin paksut ja runsaat hiukset, isällä, isoisällä ja äidillä tummat. Jospa siellä on hyvinkin joku pikku erdogaani ollut asialla.

   Poista
  4. Suomeen on tullut aina ihmisiä ulkomailta.
   Esim.Suomeen saapuneet tataarit olivat jo vuosisatoja olleet venäläisten ja suomalais-ugrilaisten kansojen kanssa tekemisissä, joten sulautuminen oli melko helppoa, eritoten koska Suomi kuului muuttoaikoina Venäjään. Sanotaa "Raaputa venäläistä, niin tapaat tataarin."

   Poista
  5. Juhani Ahon romaani Juha kertoo naisesta joka lähti venäläisen shemeikan matkaan. Marja tulee raskaaksi ja synnyttää lapsen, mutta palaa takaisin Juhan luo ja hakee lapsen shemeikan luota Juhan kanssa yhdessä. Kirjallisuuden klassikko. Ehkäpä tarinassa on puhuttelevaa totuutta?

   Poista
  6. Minua ainakin puhuttelivat Shemeikan kuutamossa välkkyvät hampaat, kun hän hymyillen nosti Marjan veneestä ja kantoi hänet komeaan taloonsa, muitten vaimojensa viereen.

   Komea kirja ja komea elokuvakin.

   Poista
  7. Jossain blogijutussani muistaakseni kirjasta oli puhetta ja runoilimme kilvan aiheesta. En osaa sanoa, missä jutussa!

   Poista
  8. Ihan tarkastamatta ja ulkomuistista väitän, ettei Shemeikka mikään venäläinen ollut, vaan Vienan karjalainen. Heimoveli siis.

   Mustalaishypoteesi tuntuu näin äkkiä kuultuna aidolta huuhaalta. Ensimmäiset mustalaiset näillä nurkilla nähtiin nuijasodan aikaan.

   Monilta menee menneitä miettiessä ajoitukset sekaisin. Yhdistellään huoletta 10 tuhannen, tuhannen ja parin sadan vuoden takaisia asioita.

   Poista
  9. Vienan karjalainen toki Shemeikka oli. Hänhän puhuikin soreaa karjalan murretta. 

   Tuo romaniselitys liikkuu ainakin sukututkijoiden dna-tutkimuksen parissa. Itse luin siitä jostakin lähteestä, jota selailin. Myös tytär tunsi sen, ja hän sen minulle esittikin, ei minään faktana, sillä tilapäisoletuksia eri mahdollisuudet sukututkimuksessakin ovat, kuten ne ovat tieteessäkin.

   Itse en muista oletuksen sanamuotoa, mutta palaan asiaan, jos se selvenee. Itsekin kaipaan tietoa asiasta. Joka tapauksessa se ei ole mikään päälinja.

   Poista
 13. Minä taas olen käsittänyt,että nykysuomalaisten "veri" on valtaosin identtistä muiden eurooppalaisten kanssa. Mutta 10-20% itäistä, Fenno-ugrilaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monessa tutkimuksessa Suomi mainitaan erityisalueeksi, isolaatiksi, joka on oma itsenäinen ja muusta Euroopasta poikkeava alueensa.

   Suomi on saanut vaikutteita Euroopasta vain läntisiin osiinsa, muutoin Suomi on täysin omanlaisensa, ja jos kallellaan jonnekin, niin itään päin. Tämän todistaa kielikin, jossa läntiset alueet ovat ottaneet murteisiinsa sanoja Euroopasta ja paljolti ruotsin kielestä.

   Suomen kielihän kuuluu eri kielikuntaankin kuin Euroopan valtakielet, kuulumme suomalais-ugrilaiseen kielikuntaan, ja naapurimme indoeurooppalaiseen.

   Poista
  2. https://www.uusisuomi.fi/tiede-ja-ymparisto/201691-geenitutkijat-yllattyivat-eurooppa-nyt-jaettu-suomalaisiin-ja-ei

   En yleensä jaa linkkejä, mutta nyt jaan siitä syystä, etten nyt saa tabletilla kopioitua tekstinpätkää suomalaisten erityislaatuisuutta koskevasta tutkimuksesta, kyseessä on asiasta kertova Uuden Suomen lehtiartikkeli.

   Poista
  3. Itä- ja länsisuomalaisten väitetään geneettisesti eroavan toisistaan enemmän kuin englantilaiset saksalaisista. Murre on erilaista, mutta myös mentaliteetti.

   Geneettiset terveyserot kertoo mm. että etelässä ja lännessä on parempi laktoosinsietokyky mikä kertoo, että karjanpito tuli sinne aikaisemmin. Se, että idässä on enemmän sydän ja verisuoni-tauteja taas saattaa selittyä sillä, että luonnonvalinta on suosinut metsästä-keräilijä yhteisöissä sellaisia geenejä jotka edistävät ylimääräisen rasvan varastointia kehoon. Muinoin niukoissa oloissa eläneet tarvitsi näitä pahan päivän varalle.

   Poista
  4. Näin olen minäkin ymmärtänyt. Aika hauska ajatus tuo, että itä- ja länsisuomalaiset eroavat enemmän toisistaan kuin jokuset Euroopan maat keskenään. Mutta siis, näin ovat tutkijat sanoneet.

   Kannattaa kuitenkin huomata tuo linkkini, jonka mukaan suomalaiset ovat oma erityinen muista eurooppalaisista ja myös itäisistä eroava ryhmänsä. - Tätäkin vastaan on kyllä ehditty jo lausua uutukaisia teorioita, mutten uskalla nyt tarkistamatta siteerata niitä.

   Poista
  5. (Murre on erilaista, mutta myös mentaliteetti.)Huumorintajussa on myös eroja.

   Tytär kysyy isältä luotiinko mies vai nainen ensiksi. Isä kehotti kysymään äidiltä. Kohta tyttö pyyhälsi takaisin:

   - Äiti sanoi, että mies luotiin ensiksi, koska kaikesta hyvästä tehdään aluksi luonnos.

   Poista
  6. Läntisen ja itäisen väestön ero, joka on tunnettu jo pitkään, periytyy Suomen asuttamisen varhaisvaiheisiin jääkauden jälkeen.

   Eri ryhmillä oli luonnollisesti myös erilaiset kielet. Tässä tapauksessa ne molemmat olivat "uralilaisia" eli sukua toisilleen. Nykyään tunnemme ne suomena ja saamena.

   Nykysaamelaisten tarina taas on asia erikseen.

   Poista
  7. Suomen väestön juuria on päätelty monin tavoin ja teorioin. Kaikille teorioille yhteistä on kuitenkin käsitys siitä, että kielellämme on juuret idässä, lehvät lännessä. Missä kielellä on juuret, sieltä ihmiset ovat tulleet ja sekoittuneet aikojen kuluessa. Joka suomen kielen alkuperää haluaa tutkia, tutkikoon siis kielen kieliopillista rakennetta ja ydinsanastoa, sillä ne muodostavat kielelliset juuret ja ytimen, jotka pysyvät. Läntinen lehvästö elää ja tuuheutuu edelleen, eikä kehitys näytä pysähtymisen merkkejä, päinvastoin.

   Se että suomalaiset ovat tulleet idästä, ehkä Volgan mutkasta, on monen tutkijan käsitys. Kaikki suomalais-ugrilaiset kielet ovatkin Suomen itä- tai eteläpuolelta. Tämän yli ei voi kävellä.

   Kalevi Wiik taas on sanonut, ettyä Pohjois-Euroopan historia ei ole niinkään liikkumista ja kansainvaellusta kuin paikallaan pysymistä. Sitä voidaan luonnehtia pikemmin termillä "immobiili" kuin "mobiili".

   Poista
  8. Itsestäni tuntuu, vaikka olen alaa opiskellutkin, että mitääån varmaa en osaa sanoa suomalaisten alkukodista tai kielen synnystä. On monia suuntia, havaintoja, tutkimuksia, ja mikä tärkeää, tilanne elää kaiken aikaa, kuten tieteessä täytyykin.

   Itselleni uusinta uutta on ajatus siitä, että Suomi ja suomi (kieli) onkin ehkä ollut aivan oma erityinen isolaattinsa. Tästä täytyy lukea lisää. Linkki aiheeseen on ylempänä jossakin kommentissani.

   Poista
  9. Tuo Uusi Suomi-linkki olisi jäänyt ilman sinua,Iines lukematta, kiitos! Luit kai myös siihen jälkeen päin kirjoitetun kommenttikirjoituksen?

   Historiantutkimuksellisin keinoin suomalaisten, kansan tai pikemminkin ehkä kansanryhmien tutkiminen noilta ajoilat varmaan on aika vaikeata. Lähteitä on vähän ja jutussa mainitun 1300-luvun aikana kulki Euroopan yli musta surma jonka takia tiedot täältä pohjolasta loppuvat melkein kokonaan. Ilmeistä on muutenkin, että tutkimuksen tulevaisuus meillä löytyy geeniteknologiasta. Silti on hyvä muistaa sekin, että kieli ja genetiikka eivät välttämättä aina kulje yhdessä.

   Minulle tämä on osin vanhaa asiaa, yksi luokkatovereistani, lääkäri, teki 70-luvulla väitöskirjansakin jostain Itä-Suomen taudista. No, onhan taas jännitettävää, putoaako Wiik kokonaan kuvioista jne ;-)
   Kiitos vielä! hh

   Poista
  10. Luin tarkemmin nyt, aiemmin kursorisesti. Siinä käsittääkseni mitätöidään jokseenkin kokonaan tuo Suomen tai Itä-Suomen poikkeavuus.

   Kumpaa uskoa? En osaa sanoa, mutta tällaista tiede on.

   Poista
  11. Uutisen kommentissa sanotaan mm. näin:

   "On kuitenkin todennäköistä että ainakin osa suomalaisten geneettisestä omaleimaisuudesta on selvästi vanhempaa perua. Esimerkiksi Itä- ja Länsi-Suomen geneettinen ero sekä suomalaisten geeneissä havaittu pieni itäinen vaikutus voivat juontaa juurensa ennemmin tuhansien kuin satojen vuosien takaa."

   Juuri tätä samaa olen näissä parissa aiemmassa kommentissani tähdentänyt.

   Iines: "Kaikki suomalais-ugrilaiset kielet ovatkin Suomen itä- tai eteläpuolelta. Tämän yli ei voi kävellä."

   Kävelenpä kuitenkin: saame. Sitähän puhutaan (nykyään) enemmän Norjassa ja Ruotsissa kuin Suomessa.

   Tietenkin senkin alkuperä on idässä, siellä nykyisen Moskovan tällä puolella, jota nykyisin pidetään suomen ja suomalaisten alkukotina. (Mutta ei nykysaamelaisten geneettinen alkuperä.)

   Kannattaa myös muistaa, että meissä suomalaisissa on eniten ensimmäisten eurooppalaisten (Gro-Magnon, 40 tuhatta vuotta sitten) ja jopa neanderthalilaisten geenejä!?

   Kieli ja genetiikka eivät todellakaan kulje (välttämättä) yhdessä, kuten anonyymi totesi ja kuten saamelaisista näemme. Kieli vaihtuu todella nopeasti, parissa sukupolvessa.

   Näitä asioita tutkitaan taas paljon ja uusia teorioita ja näkemyksiä sinkoilee, mikä ilahduttaa minua suuresti.

   Poista
  12. Hiukan yksinkertaistaen voi kaiketi arvata, että suomalaisten (jääkauden jälkeinen) alkukoti (tai kodit) selviää joskus tulevaisuudessa arkeologian ja Svante Pääbo'n avulla ja kun Venäjä on meille ilmeinen ehdokas niin olemme tässä tutkimuksessa Putinin armoilla. Katsooko sikäläinen kansallistunne luihin ja ytimiin menevän tutkimuksen heille edulliseksi ja jos, niin milloin?

   Sitten vielä olisi kiva tietää "missä kuljimme kerran" Afrikasta lähdettyämme? Jotain tästä kertoo, hiukan pitkäpiimäisesti tosin, lehtinainen Karin Bojs kirjassansa, suomennettuna "Homo Europaeus: eurooppalaisen ihmisen pitkä historia". Alkuteos, "Min europeiska familj" on kirjoitettu 2015, ei siis vielä pahasti vanhentunut. hh

   Poista
  13. Saamelaistenhan oletetaan perinteisessä tutkimuksessa tulleen Siperiasta ja levinneen etelästä pohjoiseen, jonne ovat jääneet. On myös teorioita saamelaisten esivanhempien eurooppalaisuudesta, joskin on teorioita, jotka eivät tue tätä.

   Poista
  14. Saamelaisten itäinen alkuperä on vanhentunutta tietoa. Viimeistään geenitutkimus todisti sen vääräksi. Nykyään ollaan aika varmoja, että heidän geneettiset esi-isänsä tulivat heti jääkauden lopussa pohjoiseen sulaa Norjan rannikkoa myöten.

   Saamelaiset eivät geenien perusteella ole sukua oikein kenellekään, baskeillekin enemmän kuin samojedeille yms.

   Venäjän kautta meidän suomalaisten esi-isät ovat pääosin tänne tulleet, siitä on aika suuri yksimielisyys, mutta venäläisiä tähän ei kannata sotkea, sillä siihen aikaan slaavien esi-isät asustelivat vielä keskisessä Euroopassa.

   Poista
  15. Venäläisten tulo nykyisille asuinsijoilleen lienee selvitetty mutta jäähän elämään kysymys siitä, että tulivatko he tyhjään maahan vai sekoittuivatko 'kantaväestöön' ja mitä tämä kantaväestö sitten ehkä geneettisesti oli? hh

   Poista
 14. Nykyään luen mm. Svejkiä silloin tällöin sieltä täältä. Entisjan ihmiset ja laestaatit lukivat Raamattua. Svejkin sain broidini jäämistöstä, sen oli näköjään rahoissaan rypevältä Hyvinkään kaupunginkirjastolta ostanut eurolla tai parilla. Tämmöinen minua veetuttaa, myyvät klassikot pois, että Katja Kettu, Sofi Poksanen, ja mitä niitä perkeleitä on, saavat hyllytilaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Facebookissa minä erosin aika nopeasti jostain kirjallisuuden rakastajien ryhmästä. Kun puhutaan siitä ryhmästä, puhutaan tyhmästä. Hermot minula loppuivat sen ryhmän kirjallisuusmielipteisiin. Kirjastot ovat nykyään sellaisia dvd-lainaamoja, eli kovin vanhanaikaisia.

   Poista
  2. Tämä näyttää olevan trendi. Olen ostanut kirjastosta muutamilla euroilla sylillisen kansanperinne- ja kansatieteen ja kirjallisuuden tiedekirjoja, kuin myös Eino Leinon koottuja kirjoituksia. Näin hyllyihin saadaan runsaasti tilaa kuumille kirjoille.

   Toisaalta on kai niinkin, ettei noita myytäviä kirjoja ole kukaan lainannut vuosiin.

   Poista
  3. Varmaan ei olekaan lainannut. Kirjastoilla, kun ei ole minkäänlaista sivistyksellistä tai ylläpitävää velvoitetta. "Helkkariin vaan hyllystä Dostojevskit, kuka tommosta skeidaa kaipaa", kyseli kirjastonjohtaja suu auki.

   Poista
  4. Minulla nousee edelleen karvat pystyyn, kun ajattelen sitä, että kirjastoista ollaan tekemässä kohisevia puolivillaisia viihdekeskuksia. Miksi kirjastonjohtajat, korkeasti koulutetut kulttuurialan naiset myötäilevät maireasti näitä markkinoita!? Miksi he eivät älähdä aidon kirjaston ja sivistyksen puolesta! Hyi hyi, naiset!

   Jostain luin, että kirjastoista saa lainata kojeita ja koneitakin. Lainaaminen on hyvä ajatus, mutta paikka on väärä. Ei siihen maistereita tarvita eikä hiljaista lukuympäristöä.

   Poista
  5. Kirjastot ovat yhteiskuntamme kuva. Mikään ei ole niille pyhää, yhtään eivät tiedä oma tarkoitustaan, eivätkä tällaiset asiat niitä edes kiinnosta. Kunhan haluavat omassa erinomaisuudessaan olla elossa ja toiminnassa. Rojulainaamoja en haluaisi tukea, eikö yhteiskunnan rahat voisi niiltä ja niistä säästää. Tulevaisuuden sivistyneistö lainaa kirjastosta gummisaappaat ja kortsarit. Hyi olkoon.

   Poista
  6. Oman lausumani pohjalla on erään kirjastonjohtajan televisiohaastattelu, jossa tämä vuolaasti puolusti tulevaa uutta monitoimimarkkinatoria, eli Helsinkiin tulevaa kirjastoa, joka on kuin maailman metropoli, jossa kaikki tiet ja tarpeet risteävät ja kohtaavat. Kohinasta viis, kunhan on pöhinää. Kirjoja ei juurikaan mainittu. Näin ne korkeakoulutetut kirjastoihmiset myyvät sielunsa viihteelle. Haluaisin nähdä kirjastotädin, joka hyppää tasajalkaa ja huutaa "ei hulinalle".

   Poista
 15. Riku Riemu - ihan uteliaisuuttani toivoisin vastausta kysymykseen tuolla ylempänä kohdassa, jossa mainitsit sanat "pieni, mutta mitätön". Mielenkiinnolla odotan, mitä sanoja niinkin kliseiseen aiheeseen asettelet. Siis jos vaivaudut vastaileen. Sitä odotellessa: Hyvää yötä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos luet kirjoittamani rauhallisesti uudelleen, huomaat kyseessä olevan kysymyslauseen. Tunnistanet myös kirjoituksen mahdollisesti sisältämän ainoan väitteen. Tiedät kai, minkä merkityksen sanat "vaihtoehtoinen totuus", ovat viime aikoina saaneet?

   Poista
 16. Hei, jos aihe tai muu tapahtunut ei teitä enää innosta, niin käykääpä Tapsan lailla katsomassa kuvablogini abstrakti näyttely, kaksi edellistä postausta. Ovatko ne pelkkää pskaa vai tosi taidetta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyään on kai muotia sanoa syksy, kun kysytään lempivuodenaikaa. Silti niin se on, että syksy on yhä kaameammaksi muuttuvaa paskaa, kevät taas taidetta. Kuvistasi tykkäsin. Niiden abstraktit muodot ja värit ovat hienoja, suorastaan jännittäviä. Kun oikein mietin, aina olen enimmäkseen ja useimmiten vihannut voimakkaita värejä. Luonnon ja kevään voima kuvistasi näkyy. Minä en ole, enkä kykene olemaan, taidearvostelija, mutta ilman muuta sanoisin kuviasi abstraktiksi impressionismiksi.

   Poista
  2. Maalaus on niin kuin katsoja sen näkee, samoin on kirjallinen tuotos, vaikka runo, niin kuin lukija sen kokee. Taiteilija itse voi asettaa teokselleen toisenlaisen sisällön, mutta ei voi määrätä sitä. Kun tuotos astuu julkisuuteen, se on kokijan oma, ei taiteilijan, taiteilija ei omista tuotoksensa sanomaa.

   Minä näin tuossa Abstraktia-sarjan ykköskuvassa Edvard Munchin Huudon. Jään alla on ikään kuin ihmisen hahmo. Hän on asettanut kädet korvilleen ja suu on auki kuin äänettömässä huudossa.
   (http://i-kuvat.blogspot.fi/2017/03/abstraktia.html)
   Ehkä joku toinen näkee samoin. Joku toinen taas näkee muuta, ja hän on oikeassa.

   Poista
  3. En pidä ainoina oikeina kritiikkejä, joissa kriitikko arvuuttelee kirjailijan sanomaa. Ihan kuin olisi vain yksi tapa kokea taideteos! Katin viikset!

   Poista
  4. Kirjailijan sanoma on (melkein) aina sama: "toivottavasti tästä saa fyffeä, mainetta ja lisää mammonaa!" ja "toivottavasti tämä myy oikein mahottoman hyvin, ettei ikinä enää tartte mitään kirjottaa!"

   Poista
  5. Tuo kakkosabstraktion neljäs on upea kuva ja selvästi huutolaisuutta. Kasvi näyttää ja näyttelee kituessaan, - ja varmasti jo juuristaan irti leikkautuneena, elinvoimaiselta ja suorastaan voimakkaalta. Mihinkään vihreälle puolueelle irvailuun en tahdo, enkä aio tätä vetää, vaikka mieli tekisi.

   Oikeasti se on tässä elämässä, kasveilla, ihmisillä ja eläimillä: "maasta olet sinä tullut ja maaksi olet sinä jälleen tuleva." - Ei kannata antaa tuon kuvassa olevan veden yhtään hämätä. Eikä sen, että mereen haudatulle Neil Armstrongille mitä todennäköisimmin viimeisellä ehdollisleivättömyydellään lausuttiin: "kuusta olet sinä tullut ja mereen olet sinä jälleen menevä."

   Poista
  6. Taas sorruin kaunisteluun ja kauhisteluun samanaikaisesti. Nykypäivän kirjailijan ehdoton toive täytyy kaikkien todisteiden valossa olla: "Kunpa edes mahdollisimman moni ei huomaisi, miten kaameeta paskaa tää mun kirjoittamani on, kö aika välkysti sidon koko paskan, etten sanos kokonaispaskan, vahvoin köysin, vai mitä nartsoja ne on, nykyaikaan!"

   Poista
  7. Luulen, että klassikkokirjailijoilla etenkään entisvanhaan ei ollut sellaista agendaa kuin tämän päivän kirjailijoilla ja käsikirjoittajilla usein on.

   Sivulauseessa mainitsen, että parissa kotimaisessa tv-sarjassa näyttää olevan nyt teemana monikulttuurisuuden asiat valistushengessä. Tätä edistetään tuomalla sarjoihin hyviä etnisiä nuorukaisia.

   Toisessa sarjassa on kirjoitettu mukaan myös hirvittävä pesunkestävä rasisti, joka heittelee polttopulloa tumman kivan miehen majapaikkaa kohti. Myös tolkun ihmisen muotokuvaa maalataan: kaksi tolkun miestä vastustavat alkuun voimakkaasti kivaa nuorta miestä, mutta oivaltavat sitten - simsalabim - että pelättävää ei ole ja luopuvat tolkullisuudesta ja alkavat ymmärtää kuten tavoitteeseen kuuluu.

   No, tämä kiva tumma nuori mies nai sitten sarjaperheen isoäidin, joka panttaa kahvilansakin saadakseen miehen perheen Suomeen. Isoäiti on oikein rakastunut, mutta kiva nuori mies joutuu ehkä palaamaan kotimaahan, kun perheenyhdistämislupaa ei tullut ja isä kuoli Irakissa.

   Vaan ydin on siis se, että nuori tumma mies ei riistänyt isoäitiä, hän oli hyvä mies, parempi kuin yksikään suomalainen isoäitiä lukuunottamatta. Jään kiinnostuneena odottamaan, miten käsikirjoittaja onnistuu kirjoittamaan miehen ulos sarjasta ilman, että isoäiti saa sydärin. Nyt jo on eteisvärinää.

   Poista
  8. Minäkin näin siinä Huudon, kun kävin ihmettelemässä sille antamaasi nimeä.

   Pidän tällaisista abstrakteista luontokuvista suuresti. Ne ovat iätöntä modernismia.

   Poista
  9. Minua kyllä miellyttää täällä yksi pappi, joka on liittynyt vihreitten riveihin. Häntä paikkakunnan fundamentalistit vainosivat joskus, koska hän nai eronneen naisen, taisi elää peräti synnissäkin vähän aikaa. Minusta tuommoiset oikeahenkiset papit ovat ihania. Vaan se vihreys tuo aina mieleen Ville Niinistön räyhäämässä. Ei kiva! Poliitikot pilaavat ideologian!

   Poista
  10. Aah, Tapsakin näki siinä Huudon. Tämä ilahduttaa suuresti, sillä joskus epäilee, että näkee ihan pöpöjä.

   Poista
  11. Suoment. ihm. korj.: "...viimeisellä ehtoollisleivättömyydellään". Eli siis ehtoollisuuksista- ehtoo päivän paras hetki aamun ja keskipäivän jälkeen,kuten sanotaan - eli illallisista on kyse, ei ehdollisuuksista tai ehdollistamissta.

   Poista
  12. Vihreä pappi ja ruskea läntti Junttilan tuvan seinällä, kuka näistä selvän ottaa. Ville Niinistö ei sitä paitsi, ja ilman sitäkään jos totta puhutaan, SAARNAA, vaan apostoloi, ehkäpä suorastaan jopa profetoi.

   Poista
  13. Vihreissä miellyttää se, että nämä vastustavat ympäristön hyväksikäyttöä työpaikkojen rakentamisen takia, vai miten se meni se aamun uutinen. Eniten luonnon uhraamista työpaikoille kannattivat persut ja vähiten siis vihreät ja vasemmisto.

   Minulla on kyllä sellainen kokemus täältä maaseudulta, että vasemmistokin uhraa luontoarvoja, jos vain saadaan lisää työpaikkoja. Minusta luontoa ei saa uhrata misään oloissa. Leivän hankintaan pitää olla muita mahdollisuuksia.

   Poista
  14. Minä olin ennen vihreyteen taipuva, olihan puolue, joksi vihreys jonkun taistelun jälkeen siirrettiin, uutta ja ennennäkemätöntä. Nyt tietysti monet toteavat,että olisi saanut jäädä näkemättä. - Epäluuloisuudella ei tässä ole mitään merkitystä, koska iisalamesta, pipisalamesta ja hilpalasta alunperin kotoisin olevat stadilaiset tyttöset tykkäävät paljon ja hotisti, lisäksi aivan erinomaisen lukeneen tieteellisesti. Niillä äänillä mennään vaikka kuuhun, Marsista en ole ihan varma. - Ainakin kuuhun ja puoliväliin takaisin.

   Poista
  15. Vihreät on nykyään niin suosittu puolue, koska se ajaa kxxxxbiksen laillistamista. Myös puolueen ns. vihreät arvot saavuttivat suurta suosiota homojen keskuudessa. Vihreät esittäytyvät vaalien alla aina vasemmistolaisille vasemmistolaisina, oikeistolaisille oikeistolaisina ja keskustalaisille keskustalaisina, aina sillai mikä kullakin hetkellä parhaalta tuntuu.

   Iineksestä tuntuu nyt "Vihreissä miellyttää se, että nämä vastustavat ympäristön hyväksikäyttöä työpaikkojen rakentamisen takia, vai miten se meni se aamun uutinen".
   Vihreä Liitto on konditionaalipuolueen lisäksi eräänlainen naamanvääntöpuolue, koska Anni Sinnemäki vääntelee naamaansa ihmeellisellä tavalla jokaisessa puheessaan ikään kuin antaakseen kuvan, että hän puhuu "teille yksinkertaisille ihmisille, jotta varmasti ymmärtäisitte". Minun mielestä taas Anni Sinnemäki on paitsi yksinkertainen, myös naurettava.

   Poista
  16. Tässä iässä on tullut sen verran elämänkokemusta, että tiedän Suomen tarvitsevan työtä, aivotyön tulosten hyödyntämistä sekä (ennen kaikkea) vientituloja. Siksi olen ollut jo pitkään liikkuva äänestäjä, joka kuitenkin syvällä rintaäänellä voi todeta, ettei oppositiomme ("vihreät ym."?) jo lähes kahden vuoden kestänyt huuto hirveästi jaksa innostaa...

   Nykyinen cityvihreys ärsyttää nykyään niin monia, myös minua. Saan näppyjä, kun kuulenkin nykyisen puheenjohtajan ja hänen suosikkityttönsä jatkuvat vastalauseet kaikille hallituksen säästösuunnitelmille. Aina on seinä vastassa ja velat senkun kasvavat tulevien sukupolvien harteille. Epäreilua, mielistelypolitiikkaa.

   Nykyisin citivihrein suomalainen asuu Helsingissä Katajanokalla jugend-tyylisessä kivitalossa. Tosin hänen vihreytensä alkoi Koijärvellä villapaita päällään lehtien kuvaamana.

   Poista
  17. Olen luontoihminen, joskin hieman urbaani ja laiska, mutta kuitenkin täydestä sydämestäni. Koska täällä ei ole eläinten eikä luonnon puoluetta, ajattelen niin, että vihreät nyt kumminkin ainakin nimellisesti puolustaisivat vihreitä arvoja ja eläimiä.

   Toisaalta vatsaani vääntää, kun katson Ville niinistön puhuvan. En tiedä miksi, mutta vääntää vaan. Hänhän varmaan uhraisi Helsingissä rakentamattomia alueita kerrostaloille, mikälin oikein olen ymmärtänyt. Kuitenkin sitten vaaliuutisessa sanotaan, että vihreät puolustavat voimakkaimmin luontoarvoja ja ympäristönsuojelua. Kuka mitä häh? Olen hukassa.

   Poista
  18. (Kuka mitä häh? Olen hukassa.)

   Niin koulutetut naiset eivät osaa järkeilla...tekevät tunteella... valitetvasti.
   Pitäisi ottaa itse vastuu omasta elästään ja elää sen mukaan.

   Vihreät on enemmän uskonto kuin puolue.
   Uskontokuntien välillä on jatkuvasti linjaristiriitoja.


   Ainoa vihreä, joka elää niin kuin sanoo on mielestäni Pentti Linkola. Hän ei ole ollut vihreässä liitossa (hänkin vieroksuu cityvihreitä), mutta jossain vaiheessa kylläkin ekologisessa puolueessa (jota ei enää ole olemassa).

   Poista
  19. Pentti Linkola oli ainakin kiivaimpina aikoinaan ekofasisti, jonka mielestä heikommat piti työntää veneestä pois, jotta vahvemmat voivat jäädä henkiin. En kannata linkolaisuutta enkä liioin ekoterrorismia saati eläinten vapauttamista tarhoista suoraan autojen alle. En kannata myöskään tarhausta enkä moottoriurheilua.

   Vaalivalintani teen ennen kaikkea järjellä. Jos äänestäisin vain tunteella, äänestäisin kaikkein höveleintä puoluetta, joka pelastaisi koko maailman.

   Poista
  20. (Vaalivalintani teen ennen kaikkea järjellä. Jos äänestäisin vain tunteella, äänestäisin kaikkein höveleintä puoluetta, joka pelastaisi koko maailman. )

   Maailman parantaminen on mukavaa viihdettä silloin kun puhutaan niin suurista kuvioista ettei ainakaan Suomi voi niihin juurikaan vaikuttaa.
   - Olisi kiva tietää mikä olisi Suomen rooli?
   - Tuleeko malli taas jostain ulkopuolelta vai voidaanko ajatella asioita Suomen maantieteellinen sijainti ja luonnonolot huomioiden?

   A.I.Virtanen on edelleen ajankohtainen ja ymmärsi luonnon ekosysteemeistä enemmän kuin nykyiset "luonnonsuojelijat ja ympäristöintoilijat" yhteensä. Ennen kaikkea hänellä oli toteuttamiskelpoisia ideoita.

   Vihreät ovat suloisia, humaaneja lapsia, joilla on unelma ja kaksi vasenta kaupunkilaiskättä..

   Ymmärrän täysin miksi Eero Paloheimo lähti kyseisestä puolueesta.

   Poista
  21. Nojoo, Linkola on enemmän niitä karsinnan miehiä, muttei kuitenkaan ole aloittanut karsintaa itsestään.
   Muistaakseni pitää itsensä lääkityksellä hengissä, ja onpahan vielä kantanut kortensa kekoon lisääntymisenkin suhteen. Tekopyhyys on aika lailla huipussaan tälläkin suurella ajattelijalla. Siitä puhumattakaan, että Linkolan puheista olisi jo moni muu suljettu koppihoitoon.

   Vihreässä liikkeessä tulisi nöyrästi opetella luonnonlakeja mm. sitä, että ainut pysyvä asia on muutos. Ihminen on osa luontoa, ei sen yläpuolella. Muutosta toivoisi yhtä lailla iineksen ajatteluun...
   - Tässä myös perussyy, miksi toivoisin käytännöllistä toimenpide-ehdotuksia näihin isompiin suunnitelmiin. Vihreiden esittämää epärealistista mössöä on nähty tarpeeksi.

   Poista
  22. Mitä muutosta? Minusta ihminen on osa luontoa kuten eläimet ja jopa kasvitkin.

   En pidä ihmistä luonnon valtiaana, vaan luonnon osana ja usein hyväksikäyttäjänä, jopa raiskaajana. Mitä väärää tässä ajattelussa on?

   Poista
  23. "Mitä muutosta? Minusta ihminen on osa luontoa kuten eläimet ja jopa kasvitkin."


   Länsimaissa ihmiset voisivat vielä muuttaa kulutuskäyttäytymistään jos heille tarjottaisiin konkreettisia elämänmuutosmalleja, Euroopassa energia voidaan tuottaa kestävällä tavalla. Käytännössä siis pitäisi pudottaa elintasoa ja nostaa elämänlaatua. Kuluttaa vähemmän ja käyttää kulutusta kestäviä tuotteita, luopua muotivirtauksien mukanaan tuomasta roskasta.


   Mutta kehittyvissä maissa ollaan vasta tulossa kerskakulutuksen maailmaan. Siellä on vaikea perustella ihmisille, että heidän pitää luopua autoista ja lomamatkoista...

   Mutta aina pitää yrittää "istuttaa vielä se omenapuu," kuten Juice laulaa.

   Ihan turha tyrkyttää kierrätysohjeita tornitalosta jos ei osaa puhua samaa kieltä kohderyhmän kanssa. Mikään sanktio tai tarkastajamäärä ei myöskään auta.

   Ymmärrys pitää saada osaksi jokapäiväistä elämää, teoria pitää saada siirtymään osaksi päivittäisiä elintapoja. Suomen ympäristökeskus on epäonnistunut täydellisesti yrittäessään jakaa paperinmakuista teoriaa ihmisille, jotka ovat ikänsä olleet luonnon kanssa tekemisissä.

   Poista
  24. Voisitko Iines auttaa, etsin sitä bloggaustasi, jossa oli joku kirjootuskilipaalu. Kolehmainen kirjoitti sairastuttuaan totuttua karummin ja sillä lailla hienosti, sitten Mikis jonkun 10+ olevan kävelyjutun. Molempia suosittelin voittajiksi.

   Poista
  25. Muistan kyllä jutun, mutten avainsanoja, jotta voisin heti vastata. Mietin lisää!

   Poista
  26. Kolehmainen oli mestarikirjoittaja, tekstin tuottaminen oli hänelle helppoa kuin elämän vesi. Silloinkin, usein, kun olin aivan eri mieltä, ihastelin mestarillista kirjoitustaitoaan. Jos olisin kademieleen taipuvainen, Kolehmaisen kirjoitustaitoa kadehtisin.

   Kolehmainen Ikkunaiineksessä: "Tunnen vielä Valtoakin köyhemmän miehen. Hänen omaisuutensa arvo on 138 miljoonaa euroa, mutta hänellä ei ole varaa tarjota edes kahvikupillista lähimmäiselleen, sillä "pääomaan ei saa kajota."
   Mies nukkuu yönsä huonosti, koska pelkää pörssikurssien laskevan. Vaimo lähti ajat sitten, aikuiset lapset eivät käy koskaan kylässä."

   Poista
  27. Heh, kun nämä naurattivat: Kolehmainen06 tammikuuta, 2012 12:55

   Taistolaisuus on kuollut ja ne tytöt on mummoja, totta. Mutta mikäs vika ex-kommarimummoissa on?
   Vastaa
   mikis06 tammikuuta, 2012 13:11

   No, tarkemmin kun ajattelen niin ei mikään. Oikeastaan päin vastoin.

   Poista
  28. "En pidä ihmistä luonnon valtiaana, vaan luonnon osana ja usein hyväksikäyttäjänä, jopa raiskaajana. Mitä väärää tässä ajattelussa on?"

   Voit varmaan perustella tuon.
   Missä se luonnon raiskaaminen tapahtuu ? Kaupungissa ??Lisää asfaltia?
   Lisää taloja ?
   Satamia? Tehtaita?

   Vaikea ymmärtää mitä "raiskaaminen" oikeasti tarkoittaa iineksen mielestä?

   Poista
  29. Mitä se Iines murehtii maapallon ekosysteemin puolesta? Kyllä se ihmisen jäljiltä elpyy, kuten elpyi dinosaurukset tuhonneen meteoriitin jälkeenkin.

   Nyt on vallalla tällainen ekosysteemi maapallolla ja joskus tulevaisuudessa toisenlainen. Elämä jatkuu maapallolla, kunnes aurinko ottaa loparit.

   Tähän keskusteluun pitäisi saada mukaan astrologi (?) joka toteaisi, että ihminen on ollut tällä planeetalla noin neljä miljoonaa vuotta, ja neljän miljoonan vuoden kuluttua ihmistä ei enää ole.

   Poista
  30. Luonnon raiskaaminen on monimuotoista. Tuulivoimalat ja muut avohakkuut raiskaavat laajoja metsäalueita ja vievät reviirin tuhansilta eliölajeilta. Jo yhden hehtaarin metsäalueen hakkaaminen päästää ilmaan 320 tonnia hiilidioksidia, eli 2000 bensiinitankillisen verran. Metsiä tulisi jättää rauhaan, sillä jo yksi lahopuu tarjoaa kodin useille eliölajeille ja muutenkin lahopuu on hyödyllinen monimuotoiselle metsäluonnolle.

   Sinä aikana, kun olen harrastanut aktiivista luontokuvausta, moni mielikuvauspaikkani on hävitetty. Paikalle ovat ilmestyneet kaivinkoneet ja alue on raivattu joko asuinalueeksi rakennuksille, meluisaksi frisbeeradaksi öriseville kundeille, tai sen yli on rakennettu asvalttitie.

   Viimeksi kaupunki uhkasi kaavoittaa täältä ikivanhan Natura-suojelualueen keskellä olevan lehtometsän rakennustonteiksi! Minäpä kirjoitin siitä lehteen, ja ilmeisesti kirjoitukseni herättämänä ympäristölautakunta heräsi ja kirjoitti myös lehteen, yhtyi kantaani ja kaavoitus estyi.

   Poista
  31. Ai , monimuotoista? Kukaa ihminen ei halua raiskata omainsuuttaan(metsää). Kyllä metsäpalsta siirretään paremmassa kunnossa lapsille. Kasvava metsä sitoo paremmin hiiltä kuin lahoava kuoleva metsä.

   Kasvavat puut sitovat yhteyttämisprosessissaan ilmakehästä hiilidioksidia ja varastoivat sen sisältämän hiilen puuaineeseen.

   Poista
  32. Avohakkuita ei toteuteta aina niin kuin pitäisi.
   Lounais-Suomessa näkee tunnistamattomaksi hakattuja laajoja alueita, joille ei ole jätetty edes linnun laulupuuta.

   Eräänkin järven rannalta oli metsänomistaja hakannut puut pois niin, että läheiseltä vastarannan kuistilta näki nyt suoraan autotielle ja autoista suoraan mökkien terasseille. Tähän asti puusto oli suojannut järveä niin ettei siitä näkynyt läpi. En edes tiennyt, että siellä oli järvi.

   Katala temppu. Ensin omistaja on myynyt kalliilla hinnalla mökkitontit ja sitten hakannut vastarannan puuttomaksi, jotta saadaan tyttärelle mersurahat.

   Poista
  33. Mutta hän joutuu istuttamaan uudet puu-taimet. Metsää ei saa hävittää . Laki sanoo niin.

   Poista
  34. Heh, niitä metsiköitä, niitä kapearunkoisia kituliaita mäntyjä, jotka tapetaan kesken elämänsä, että jollekulle tulisi fyffeä, pätäkkää ja Mersu. Kasvavat puut sitovat yhteyttämisprosessissaan ilmakehästä happea.

   Poista
  35. Minua ainakin naurattaa Helsinkiläinen cityvihreä.

   Hän ostaa 20% kovempaan hintaan samaa kivihiilellä Salmisaaressa tehtyä sähköä kuin aina ennenkin.
   Kivihiilikasa on siirretty kovaan hintaan maan alle jotta homma ei näyttäisi niin pahalta.
   Ekonorppatuuli brändistä nyt vaan kannattaa hiukan maksaa.

   Hän downshiftailee ja ajelee lähes tyhjällä 8000 kilon dieselbussilla päivisin kirpputorille.
   Ja päivittelee kuinka viereisellä kaistalla joku tuhoaa luontoa hybridi-Yariksellaan.
   Ja on onnellinen kun omassa pätkätyöpaikassa ei tienaa niin paljoa että ruoka- ja sähkölaskun jälkeen ei tarvitse edes harkita tuollaisen luonnontuhoajan hankkimista.

   Rahansa hän sijoittaa 10x hehkulamppuja kalliimpiin energiansäästölamppuihin jotka eivät valaise.
   Ja näin siirtää osan sähkölaskustaan itselleen maksettavaksi 20% kalliimpana ja hyötysuhteeltaan huonompana kaukolämpönä.

   Kaiken tämän maailmanpelastamisen jälkeen hän saa säästöön sen verran että lentää Thaimaaseen kaksi kertaa vuodessa lomailemaan ekohenkisesti.

   Lisäksi hän suorastaan vaatii että hänen verojaan täytyy entisestään korottaa koska näin hän kokee osallistuvansa suureen isänmaalliseen sotaan ilmastoa vastaan.

   Nuoria (miksei vanhempia) ja tyhmiä on helppo naruttaa.

   Poista
  36. Heh, Veljmies, onko sinua narutettu hybridi-Yariksella? - Tarupuheet kuulemma kertovat, että sen osittainen sähkökäyttö kuulemma säästää bensiinin kulutusta. Ihan varma asian todenperästä ei voi olla, koska saatanan saippuakotelo kuluttaa ihan hirveästi kokoonsa ja kykyynsä nähden.

   Poista
  37. Puu kasvaa täyteen mittaansa ehkä kolmessakymmenessä vuodessa. Tuohon kuvailemaani järvenrantametsään omistaja oli jättänyt harvakseltaan hontelorunkoisia kituliaita puita ikään kuin silmänlumeeksi. Niiden latvus oli korkealla eikä siitä tule mataloitumaan eikä tuuheutumaan.

   Tiedän tämän omasta metsiköstäni, kun mökkitontilta kaadettiin varjostavia puita. Puiden välissä oleva säästetty koivu on nyt kolmen vuoden jälkeen samanlainen laiha rimpparunko kuin aluksikin. Latvus on epäsuhtaisen korkealla eikä näytä tuuheutuvan edes etelän puolelta.

   Poista
  38. Miksi puutua toisen omaisuuden hoitoo?

   Jos ihminen ryyppää asuntonsa tai myy sen pois ja ostaa mersun niillä rahoilla , kukaa ei kiinitä huomiota.
   Mutta jos myy metsää , niin saa kaikki kateelliset kimppuun.

   Suosittelen metsän ostamista , niin pääset toteuttamaan suojelua. Suomessa kuka tahansa saa ostaa metsää, se ei ole kiellettyä.

   Poista
  39. Heh, Veljmies, onko sinua narutettu hybridi-Yariksella? - En ole koskaan omistanut omaa autoa. En tarvitse.

   Poista
  40. Juuri niin, ostetaan me kaikki metsiä ja hakataan ne tasaiseksi, että saamme 2000-luvun alusta oleva mersun ja porvarin maineen!

   Poista
  41. Etkö edes hybridiä ole päässyt kokeilemaan. Sitten et varmaan Teslaakaan meinaa. Se käy sataprosenttisen vihreällä ydinvoimasähköllä, kuten VR, eikä pahaa bentsiiniä käytä lainkaan.

   Poista
  42. Anonyymi, suosittelet minulle metsän ostoa. No, ei minun tarvitse ostaa, minulla on jo. Takametsäni läpi paistaa itäinen aamuaurinko, ja lännen puolella on peltoni, jonka takana on meri. Jo äidilläni oli periaate, että puita ei kaadeta, paitsi itsestään kaatuneet ja varjostavat. Kummasti siitäkin on riitänyt yllin kyllin polttopuuta. Nytkin on liiteri niin täynnä, että hyvä, jos itse mahdut sisään.

   Oikeasti puista saa kovin vähän rahaa. Naapurini kaadatti mailtaan vinot pinot puuta. Niistä saatu hinta meni melkein kokonaan kaatamisen suorittaneelle metsäyhtiölle.

   Poista
  43. PS Myrskyn kaatamat siis otettiin hyötykäyttöön, pienemmät jätettiin metsän eliöille. Näin menettelen edelleen.

   Poista
  44. (Oikeasti puista saa kovin vähän rahaa. Naapurini kaadatti mailtaan vinot pinot puuta. Niistä saatu hinta meni melkein kokonaan kaatamisen suorittaneelle metsäyhtiölle.)

   Siinä huomaat.Puusta ei saa rahaa .
   Ihmettelen kuinka puhut mersun ostamisesta.Todellisuus on aivan muuta.


   Poista
 17. Heh, hyvää jarlamaista huumoria oli, kun luin lehdistä rinnakkain, kuinka Saksa karkoittaa kaksi terroristia, jotka ovat ulkomaisesta alkuperästään huolimatta syntyneet Saksassa, - ja sitten, kuinka Suomessa suunnitellaan kahdeksankymmenen Isisin tai muun äärijärjestön jäsenen, ja heidän perheidensä, jonkinlaista uudelleen sopeuttamista.

  Muistivat vielä mainita, etteivät kaikki isisin jäsenet ole syyllistyneet rikoksiin. Siinä kohtaa en enää nauruani voinut pidätellä.

  Mouhijärveä ehdotan siinä tapauksessa sopeuttamispaikaksi koko isisperheille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin saman uutisen, ilmeisesti Hesarista, koska muistelen lukeneeni sen paperista. Suomalaisena jää hämmästelemään karkostus, kun täällä on niin tottunut kaikenlaiseen päänsilittelyyn. Kiusaajatkin silitellään meillä voilla ja kermalla ja kiusatut siirretään muualle.

   Poista
  2. Annoin periksi Hesarin maksulukolle nettiuutisissa. Liitin paperitilaukseeni nyt myös digilehden lukuoikeuden, eli pääseen aarteiden äärelle lukemaan kaikki uutiset heti tuoreeltaan.

   Kaksi euroa lisähintaa kuukaudessa suolaisen paperiversiomaksun päälle. Vaan mieluummin yksi kunnon paperisanomalehti kuin pari naikkostenlehteä tai kulttuurijulkaisua, joiden antia ei tyhmyyksissään ymmärrä.

   Poista
  3. Vissiin kolmeviiskyt maksoi, kun tänaamun taasen paperihesarin ostin. Jos nyt kysytään, mitä siitä jäi mieleeni, niin vastaan: "Ei mitään, mutta junamatka meni nopeasti. Totuuden nimessä on kyllä lisättävä, että aika pitkän loppumatkan ajaksi siirryin kännykän internjetin ihmeelliseen maailmaan. Vielä totuuden nimessä, toden totta, että internjetistä lukemanikaan sisällöstä en muista mitään. Eikä minulla vielä ole edes alkavaa dementiaa. Kai, tai en mä muista.

   Poista
  4. Hesarista luin toissapäivänä ison uutisen kuinka joku rasisti oli tehnyt kaasuhyökkäyksen viattoman turvapaikanhakijan kimppuun.

   Eilen oli hieman pienempi, jossa asia kerrottiin samaan tyyliin hyökkäyksenä ja kaasutuksena.

   Tänään oli sitten hyvin pienellä, että "myös" turvapaikanhakijaa epäillään hyökkäyksen yrityksestä.

   Mitä tästä opimme: oikeaoppisten uutisten tekeminen on nykyään saatanan vaikeaa, kun joku ryökäle onnistui videoimaan tapahtuman!

   Poista
  5. Huomasitko muuten, Riku, että Mikael Öhman on vastannut sinun musiikkimieltymykseesi tuolla edellisessä keskustelussa.

   Poista
  6. Hesari taisi vetää vesiperän uutisointitavallaan. Alkuperäisessä uutisessa tosiaan annettiin suoraan se kuva, että rasisti oli hyökännyt tuosta vaan turvapaikanhakijan kimppuun kaasuttaen tätä kasvoihin. Myöhemmin uutinen sitten muuntui enemmän todellisia tapahtumia vastaavaksi.

   Tämänkaltainen uutisointi nimenomaan aiheuttaa sen, että kuka tahansa valistunutkin lukija hakee perimmäistä totuutta jopa ns. vastamediasta, jossa on monesti ikäviä faktoja asioista, joita pyritään salaamaan. Ikävä kyllä.

   Poista
  7. Kiitos, Iines, en olisi Öhmanin kommenttia enää huomannut. Hänen linkistään en päässyt mihinkään. Kiitos kuitenkin Mikaelille, tykkään paljon jo kerran, nyt ehkä toisen, linkkaamastani yhtyeen kappaleesta: Sami Liuhdon taudinkuva - Balladi valmiiksi kuolleesta rakkaudesta.

   Hienoja ääniä, hienoja sanoja, hienoa musiikkia. - Koska tykkään niistä helvetisti, paremmin en edes yritä perustella!

   Poista
  8. Minä olen vähän ja suorastaan paljon, toisinaan joskus, yllytyshullu, ja toivon, Mikaelin, jos tämän luet, linkkaavan toimivan linkin, josta musiikkia voisi tilata. - Saatan hyvinkin langeta ja luulenpa tilaavani.

   Poista
 18. Kyllähän noissa Iineksen kiehtovissa kuvissa tosiaan Allen Ginsbergin "Huudon" ( "Howl" ) näkee. Tai kuulee kun katsoo tarkkaan.

  I saw the best minds of my generation destroyed by madness, starving hysterical naked...

  Minä näin, Oli tärvellyt maailman vaino, hulluus ja nälkä sukupolveni parhaat mielet, syössyt ne alastomuuteen ja hysteriaan...

  VastaaPoista
 19. Minulle assosioitui yhdestä kuvasta yhteys jossain näkemääni suurennosvalokuvaan :"Siittiöt uivat hedelmöitykseen". Mielenkiintoista noita jääkuvia on katsella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikkaan II-sarjan alinta kuvaa.

   Kuvat voi ehkä ottaa Rohrschachin testeinä?

   Poista
  2. Totta tosiaan, tuossa kuvassahan (A2/4) näkee selvästi kivikautisen laulamaalauksen Astuvansalmelta (sic!), jossa on kuvattu pari kolme kullia onnistuneen hedelmöityksen jälkeen, johon viittaa pari munasolua.

   Poista
  3. Astuvansalmi... että osaa paikannimi olla mainio. Jossain netissä on lusta hävyttömistä paikannimistä. En pysty lukemaan sitä loppuun nauramatta itseäni kipeäksi. Ei voi mitään.

   Poista
  4. Lusta = lista

   (Tabletti ei aina anna korjata kopsaten tekstiä)

   Poista
 20. Minä kävin hiljattain tekemässä Reissumiehestä voileivät itseäni nuoremmalle miehelle. Pyysi kinkkua ja juustoa niiden päälle. Laitoin molempia kaikkien päälle, kiitteli kovasti, vaikka itse olin epävarma,pitääkö molempia laittaa kaikkien päälle. Oli leikkauksesta ja synkistä sairauksista mahdollisesti toipuva, eikä voinut yhtään liikkua, sängyssä vain makasi. Leipien lisäksi hän halusi cocista, zero-tyyppistä, puoli litraa maitoa ja jotain ravinnejuomaa, mitä jääkaapissaan oli.

  VastaaPoista
 21. Sekä Juha Watt Vainiota että Rauli Badding Somerjokea arvostan tosi korkealle. Vainio osasi kirjoittaa ja Badding tulkita.

  Yksi ehkä kauneimpia ja herkimpiä yhteistyön tuloksiaan on tässä. Kyyneleet minulla melkein valuvat, tommosta elämän ymmärtämistä ja herkkyyttä harvoin kohtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaaha, tämä on jo toinen kerta viikon sisällä, kun tämä herkkä biisi linkataan Iineksen blogiin. Kiitosta vaan. On se nätti.

   Poista
  2. Juu jaa, ole hyvä vain. Perinteitä pitää kunnioittaa ja ens viikolla on vissiin aika uuestaan linkittää. Minä nyt vain olen tällainen herkkä.

   Poista
  3. https://www.youtube.com/watch?v=uO3IG-oRpis&index=33&list=PLHPNRWm0ubKRBdXeRVNnjf8W-1wGHjmqk

   Herkälle ihmiselle musaa ... Tää on taas levyraati.

   Poista
  4. Juu, mutta Melancholy man on aina hyvä. Kertoo tästä elämästä ja maailmasta enemmän kuin yksikään poliittinen yliopistotörppö.

   Poista
  5. En ymmärtänyt videosta mitään. Vastenmielisiä ihmisiä ja laulajia, rumia ilmeitä, ei saanut minussa vastakaikua. Mitätön, ei anna mitään, häiritsee.

   Poista
  6. (En ymmärtänyt videosta mitään.)

   Melancholy Man on Moody Bluesin levyttämä kappale, jonka on säveltänyt Mike Pinder. Kappale on albumilta A Question of Balance vuodelta 1970.

   Nimensä mukaisesti syvän melankolinen kappale kuuluu niihin Moody Bluesin kappaleisiin, joissa Pinder käytti Mellotronia. Se on Suomessa Moody Bluesin kappaleista tunnetuinpia.

   Sen ovat Pertti "Pertsa" Reposen suomentamana versiona "Yksinäinen mies" levyttäneet mm. Danny), Lemon , Blue Notes , Pinde ja Eero Aven .

   Jos ei ymmärrä, kannattaa keskittyä Juha Watt Vainioon että Rauli Badding Somerjokekeen.

   Poista
  7. Miksi sinä Vainion ja Somerjoen tähän vedät? - Kateellisuutta?

   Dannyt ja muut mainitsemasi ovat kyllä aika dannyja.

   Poista
  8. Anonyymi, en kuuntele tuon kaltaista musiikkia, jota esitetään ja kuunnellaan naama rumana ja sikaillaan ilmeillä. Ei ole minun maailmankuvaani.

   Pidän toisenlaisesta musiikista, myös hevistä, mutta en tuosta örinästä, vaikka tunnistin siinä joukkohypnoosin ainekset ja jotain melodiaakin. Massamusiikkia, helppoa.

   Poista
  9. (juha vainio - levanterin kulli )

   Minä en tykkää rivoista lauluista. Makunsa kullakin.

   Poista
  10. Niinhän se menee, että kukunsa mallakin ja levanterilla muutoin vaan kaikkein isoin. Lempikappalettani Raili´s peoplelta en toki tähän linkannut, ettet järkyttyisi ja saisi papin parantamatta jättäviä traumoja.

   Poista
 22. Jokin aikaa sitten tilasin Aviadorilta M.A. Nummisen kirjan Jazzin meining. Oikein Suomen Potsi, vaiolikose Posti, sen minulle postilaatikosta pudotti, kerkesivät ruohonleikkuidensa välissä. Kirjasta tykkään, mutta en olisi sitä ensinkään tilannut, jos olisin etukäteen tiennyt sen olevan halpamaa Virossa painetun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Postiluukku se on eikä -laatikko. Olen ajatellut, että kirjailijat harvoin kommentoivat minnekään mitään, koska pelkäävät yli kaiken virheitä. Minun pitäisi kaikki kirjoittamani tarkistaa ja korjata kymmenen kertaa, jos pyrkisin olemaan hyvä. Mutta en minä niitä nykykirjailijoita juuri lue. Siihen taas on ensikäteinen syy siinä, että vanhojen kirjojen lukemisessa olen pahasti jäljessä. Enää vain noin kolmesataa vuotta menee, kun keskeiset ja hyvät ovat jotenkuten hallussa.

   Poista
  2. Parhaiten ajankohtaiset kirjoitukset ja kirjat ovat usein, tai vielä useammin, ihan kaameeta paskaa. Joka muuta uskoo, muuttakoot Helsingin Kruunuvuoren slummialueelle, missä kadutkin ovat vielä rakentamatta ja jossa kaikilla täytyy olla erittäin paha olla.

   Poista
  3. Vantaan Kivistöstä en sano mitään. Pitkä sylki minulta meinasi tulla, kun huomasin kilpa-ajoradan kohdalle rakennetun massiivisen kerrostalon seinistä Leo Kinnusen ja kilpa-ajojen kuvia. Hurskastelijat olivat taas olleet asialla.

   Poista
  4. Sitäpaitti Keimola sen alueen nimi on, onko sellaista Kivistöä edes olemassa niiden slummitalojen takana tai välissä?

   Poista
  5. Anteeksi kaikilta Kruunuvuorenrannasta tai Kivitöstä asunto-osakkeen ostaneilta. Anteeks, ihan kauheesti anteeks! - Pilkata saa vain hyväosaisia.

   Poista
 23. Mikähän siinäkin on, että tällaisia vanhenevia miehiä facebookissa ahdistelevat nuoret parikymppiset naiset. Kaveripyyntöjä tulee alvariinsa, sitten kun profiilia klikkaa, siellä on usein erittäin seksikkäitä kuvia. Taas yhden hylkäsin ja toivon gimulin purevan jonkun muun munaa.

  VastaaPoista
 24. Hitto, kun olen alkanut Anneli Kiljusta inhota. Yrittääköhän päästä läpi kunnallis-, eduskunta-, vai presidentinvaaleissa, mutta työntää joka tapauksessa kärsäänsä joka tuutista. Kohta se tulee tännekin kommentoimaan: "Moi, mä oon Anneli ja mulla on tärkeää asiaa!"

  Jos tommonen peli ei lopu, lopetan sdp:n äänestämisen kokonaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muuten en koko akasta tiedä mitään, eikä vähempää voisi kiinnostaa.

   Poista
  2. Minulle se selvisi kyllä heti eli välittömästi. Sosialidemokratia on, tiivistettynä, tämä: Jaetaan toisten tienaamat rahat (ja huudetaan "lisätyöpaikkoja, lisätyöpaikkoja!"). Ahtisaaren sanoin: valitettavasti...

   Poista
  3. Juu, ja kokoomuslaisuus on sitä, että eletään kaikilla mahdollisilla avustuksilla ja pilkataan huonompiosaisia. Kepulaisuus on taas pelkästään sosiaalihuollon varassa elämistä.

   Poista
  4. Jos ihan oikeasti sanotaan, kepulaisille en enää rahojani haluaisi jakaa. Menisivät vaikka töihin johonkin.

   Poista
  5. Tuon aatteen varjolla on kuitenkin saatu aikaiseksi erilaisia sosialismin irvikuvia, olivat nämä sitten olevinaan marxilaista sosialismia, bolshevismia, stalinismia, maolaoisuutta, juchelaisuutta tai polpotilaisuutta. Mutta uhreja on syntynyt miljoonatolkulla näitä maailmanlopun aatesekasikiöitä toteutettaessa.

   Maon Kiinassa "kommunismin" ylin aste tasa-arvoisessa utopiassa oli varmaankin se kun kansalainen omisti pelkän yöastian, potan. Sen sisältökin oli sosialisoitu. Se piti kuskata kommuunin pellolle maan suuressa lannoitepulassa. Siinä sitä oli kommunismin kirkas aamunkoitto!? Yritetiin tuoda jollain tapaa vuosikaudet Suomeenkin.

   Poista
  6. Varmaan niin, mutta kommunismin kaatuminen ei kerro mitään nykymaailmasta tai sen saatanallisesta kapitalismista. Kiina on nykyään kapitalistisen kommunismin ykkösnimi ja Kiinaa meidän pitää kumartaa, koska porvarit niin sanovat.

   Isäni oli fasisti ja diggasi Pekka Siitointa. Sitä ihmettelin kovasti, että tykkäsi Tuomarin kappaleesta Valo yössä. Se oli siihen maailman aikaan ihan uskomattoman hyvä, erilainen kuin mikään muu.

   Poista
  7. Samaa mieltä. Olin Ruotsissa, kun ensimmäisen kerran kuulin Valoa yössä kappaleen ja ajattelin, että kuka helvetti tämä laulaja on, että tämähän on aivan tajuttoman hyvä. Niin kuin olikin. Tavoitan saman tunnetilan joka kerta, kun kuuntelen sen.

   Poista
  8. Hienosti sanottu Tapsa. Minä asuin Urjalassa, kun joka puolelta alkoi soimaan Marilyn. Saakutti, että yritin saada selville, kuka ihme tuon laulaja on,jukeboxista en osanut katsoa.

   Poista