7.3.2017

Matti Kurikka ja polyamoria


Kuvassa ei ole Matti Kurikkaa (1863-1915), oman aikansa suurta julkkista, vaikuttajaa, kirjailijaa, lehtimiestä. Jos haluatte nähdä kuvan tästä palavasilmäisestä liehuvasta liekinvarresta, katsokaa alemmas. Tässä ylempänä tehdään kunniaa kaikenlaisille ideologisille rakkauksille vaikkapa sen kunniaksi, että homoparien kirkkovihkiminenkin on nyt laillista.

Edellisessä keskustelussa nimittäin viitattiin Matti Kurikkaan ja  Sointula-yhteisön ihanteisiin, joista yksi oli vapaa rakkaus, polyamoria. Nostan Kurikasta vain tämän esille - huolimatta Kurikan varsin kiihottavasta persoonasta ja elämästä. Termi on nimittäin tupsahtanut silmiini viime aikoina pariinkin otteeseen, ja esimerkiksi aamun Helsingin Sanomissa oli esittely uudesta polyamoriaa käsittelevästä tv-sarjasta. 

Myös hipit aikoinaan ihannoivat "vapaata rakkautta", monisuhteisuutta. Me nuoret löysimme itsemme ja varsinkin lihallisen olemuksemme noina hehkuvina vuosikymmeninä.  Hippityttöjen tuli antaa kaikille, iloisesti ja pihtaamatta. Väitän, että tuon ajan opiskelijapojilla oli riemukkaat oltavat. 

Väitän myös, että suomalainen sovinismi versoi noista hippivuosista, mutta älkää käsittäkö väärin ainakaan tahallanne, sillä vika oli myös naisten, jotka avasivat sylinsä koko kurssille. Vapaa rakkaus kukoisti, kaikki saivat kukkia, rumat, hintelät, mutta varsinkin basistit, runoilijat ja radikaalit toimijat. Yhtä Raijaakin huudeltiin aina aamuisin luennolle, mutta hän ilmestyi puolen päivän aikaan milloin parin pakistanilaisen, milloin afrikkalaisten kämpiltä. Kukaan ei koskaan tiennyt, missä Raija oli. Elämäntyönsä hän sittemmin suoritti tiukkana matematiikan lehtorina. Eikä mennyt koskaan naimisiin.

Ja voidaan näissä polymuisteloissa mennä ajallisesti hippiaikoja ja Kurikkaakin pidemmälle. Voidaan hypätä ehkä keskiaika ja sitä seuranneet ikävät uskonnollisen puritanismin vuosisadat yli. 

Jo alkavat häämöttää antiikin ajan vapaan rakkauden riemut. Ne kai tiedetään yleisesti: monenlaiset, ehkä jopa kaikenlaiset sukupuolisuhteet olivat sallittuja ja käytössä. Mitä oletettavimmin myös lapsiin kohdistuvat, pedofiileja ei tuomittu, kuten ei muitakaan seksuaalisuuden muotoja.  - Katsokaa antiikin ja myöhempiäkin maalauksia. Miten paljon erotiikkaa tihkuvissa maalauksissa on alastomia lasten vartaloita, noita pikku kerubeja pulleine pyllyineen ja poskineen, lemmennuolineen, ja ilmankin, aikuisten seassa pyörimässä, aikuisten kätösissä kosketeltavina.

Kun muutenkin katselee vanhojen maalausten kuvasatoa,  havaitsee helposti, että lihallisen rakkauden kirjo oli laaja. Oli yksisarvisia neidon kanssa metsässä, oli paholaisdemoneja ja pukkeja naiseen yhtymässä, oli joutsen parittelemassa Ledan kanssa, oli alastomien naisvartaloitten ryöstöjä ja viettelyjä, oli taistelussa kuolevia miesvartaloja joka poimu ja kohouma tarkoin piirrettynä. 

Kysyä voi sitäkin, miksi ennen ihminen kuvattiin usein alastomana. Mitä se teidän mielestänne kuvasti, miksi niin tehtiin? Onhan ihmisellä ollut historiallisina aikoina vaateet yllään.

Vaan yksi seikka on havaittavissa uudemmissakin maalauksissa. Kuvissa on useammin mies naisjoukon kanssa, kuin miesjoukko naisen kanssa. Jos kuvassa on naisjoukko, kyseessä on monesti haaremin tai ilotalon naisjoukko viihdyttämässä miestä, etenkin kamasutralaisessa taiteessa naisia on paljon huolehtimassa yhden miehen viihdytyksestä. Antiikin maalauksissa naiset voivat olla ainoitakin hahmoja - ja naisrakkautta on kuvattu paljon, nymfit hipelöivät toistensa nännejä Pompeijin raunioiden säilyneissä seinämaalauksissakin. Vaan missä ovat antiikin ajat homomiesmaalaukset?


Lopuksi takaisin Matti Kurikkaan, kiisteltyyn persoonaan ja kovaan naistenmieheen. Hän koetti toteuttaa ajatuksiaan yhteisasumisesta, yhteistaloudesta, vapaasta rakkaudesta ja päivähoidosta Sointulassa, perustamassaan ihanneyhdyskunnassa. Kova naistenmies aiheutti käytöksellään kuitenkin monia aviodraamoja ja pahennusta. 

Onko sellaista yhteisöä, jossa polyamoria, monisuhteisuus, on joskus onnistunut? Muistan lukeneeni tuoreimman esimerkin suomalaismiehestä, joka kihlasi yhtaikaa kaksi naista, jotka hymyilivät miehen kainalossa. Mitähän heille nyt kuuluu? Lisääkö polyamoria onnellisuutta? Lisääntyykö rakkauden määrä, vai jakaantuuko se vaan useammalle?

248 kommenttia:

 1. Ihmisten avio on kuin maidon keittämistä. Sekin joko palaa pohjaan tai kiehuu yli. No, maito on parasta kylmänä ja aviosuhde on parhaimmillaan jäähtyessään kaveruudeksi ja kauppareissuiksi.

  - Nalkutuskeskeisessä parisuhteessa miehillä on korkeampi riski kuolla sydänkohtaukseen kuin tyynessä aviossa. Mitähän turvonnutta ja rispaantunutta nuoruutensa halinallea silmäävät vaimot tuosta tuumaavat?

  -Tosi on nuoriin, hyvännäköisiin naisiin kohdistuu lyhyiden seksisuhteiden osalta niin suuri kysyntä, että ei kai heitä voi hirveästi moittiakaan, jos hieman nousee pissa päähän. Iskemään tullaan koko ajan ja panemaan pääsee niin paljon kuin ilkeää lähteä, vaikka käyttäytyisi torjuvasti ja ylimielisesti.

  Mutta parikymppinen tyttö ei välttämättä vielä tiedä, että ylimielisellä asenteella saa lähinnä kovaksikeitettyjä pelimiehiä. Kolmikymppinen sen alkaa jo tietää. Kun käyttäytyy ystävällisemmin, vaihtoehtojen määrä kasvaa, eikä tämä sulje pelimiehiäkään pois kuvasta.

  Ajatusmaailma on silloin muuttunut pimeälle touhulle vastaanottavaiseksi. Miehet yrittää kilpailla kusipäisyydestä ja näyttelevät rajua sälliä. Nainen valikoi yhden. Ja luonnon valinta on taas kasassa. ;)

  Em usko polyamorian lisäävän onnellisuutta.

  VastaaPoista
 2. Polygamia eli Vihreä Liitto. Vihervassareita ollaan ja kaikkea hyvän parasta ja maailman pelastamista kannatetaan.

  "Hiilijalanjälki on kauheen tärkee, siks meijän perheen kaikki autot on vähäpäästösii ja me syödään melkeen pelkkää tofua. Globaali maailmankuva syntyy, kun kiertää ympäri maailmaa, siks mekin reissataan vaimojeni ja miesteni kanssa jatkuvasti. Sellasilla vihreillä suihkareilla, jotka on ympäristöystävällisii. Haaviston Pekka ajelee ihku-upeella natsivasaralla, kuplavolkkarilla, se on must jotenkin kauheen södee. Se harrastaa sitä."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, ja minä olen jo harkinnut Ville Niinistöstä huolimatta äänestäväni vihreitä.

   Vieläkin ihmettelen, miten vihreiden kannatus voi olla niin suuri, vaikka valtaosassa Suomen kunnista ei edes ole vihreitä valtuustossa, saati ehdolla.

   Poista
  2. Nykyaikana on syntynyt tarve kehittää uusi sana vastaamaan kommunismia. Sitä populistit eivät kehtaa kovin usein käyttää, kun kommunisteja ei enää ole. Keksittiin siis sana vihervassarit. Vihreällä liitolla ei ole sellaisen kanssa mitään tekemistä, vihreitä häikäilemättömämpiä porvareita ei ole kuuna kullan valkeana nähty. Kaiken ne myy, ostaa, vaihtaa ja varastaa.

   Poista
  3. Vihreiden liittäminen vasemmistoon on mielenkiintoinen ilmiö. Vihreät ovat oikeasti pesunkestäviä porvareita, vasemmisto taas kelpo sosialisteja.

   Ehkä se on suopeus anarkismiin, joka näitä eri suuntia lähentää.

   Poista
  4. Helsinkiä uhkaa suuri vaara, Sinnemäestä meinataan pormestaria. Malmin lentokentän jo nyt oikeistolaisuudessaan ja kulttuurin halveksimisessaan tuhoavat. Ei jää ruohoa eikä kortta sinne, missä vihrut ovat valloillaan, keskuspuistonkin aikovat rakentaa. Mitä seuraavaksi, edes taivas ei taida olla rajana. Mistä fyffeä vain tippuu yhteistyökumppani rakennusliikkeille. Vihreän liiton populismi kävisi Vennamoa kateeksi, varmasti se käy Soinia, kuolevan puolueen väistyvää puheenjohtajaa, kateeksi.

   Poista
  5. Oikeistopopulistit ovat uskomattoman anarkistisia: "menkööt kaikki, kun kerran kaikki on jo pilattu!"

   Poista
  6. Jos heittäytyy täysin konservatiiviksi, siitä voisi joku ajatella jopa, että on kuollut: "Vähän se särki vielä suutaan aukoo, taitaa tehä keuhkossa kipeää!"

   Minä olen radikaalikonservatiivi. Töitä pitää tehdä ja työllä leipänsä ansaita. Työmies on palkkansa ansainnut. Valitettavasti nykypäivän kapitalistit eivät tätä kunnioita ja kengittävät usein, että kulloinenkin viiden minuutin toimitusjohtaja saa pisteitä yrityksen hallituksen edessa.

   Poista
  7. Kunpa tietäisin mikä olen. Olen toisaalta perusluonteeltani säilyttävä, rauhallinen, menneitä polvia kunnioittava, siis konservatiivinen.

   Vaan toisaalta olen uudismielinen ja esimerkiksi uusista tekniikan vempeleistä kiinnostunut, samoin uusista aatteista.

   Miten sovittaa yhteen kaksi vastakkaista puolta, niin että löytää kumpaankiin tarpeeseen sopivan poliittisen järjestelmän. Ei mitenkään!

   Poista
  8. Kun olin sellainen pikkupomo, alaiseni vihasivat minua jo siitä syystä (monesta, monesta muustakin), että hyvin vetkutellen otin uusia systeemejä käyttöön. Odotin, että muut hoitavat ensin lastentaudit kustakin innovatsuunista kuntoon.

   Minun yksi juhlahetkistäni oli, kun luin itsensä Linus Torvaldsin kommentin: "Innovaatiohehkutus on hevonpaskaa"

   Poista
  9. Sellaisen tarpeetoman korjauksen tähän teen, että särjellä ei tietenkään ole keuhkoja vaan kidukset. Miltä se nyt kuulostaisi, jos kirjoittaisi: "Kitusiini sattuu niin, et kituu paljon siin!"

   Poista
  10. Vihreät ovat saaneet kannattajakuntaansa paljon kokoomussymppareita, sivistysporvareita, osa heidän kansanedustajista ei eroa juurikaan kokoomuslaisista, jotka ovat ajan saatossa muuttuneet hyvin jähmeäksi ja arvoiltaan kovaksi puolueeksi. Vihreiden kannattajista taas osa on siirtynyt vasemmiston kannattajiksi,ja osa liikkuu vaaleista toiseen näiden kahden puolueen välillä. Vasemmisto on muuttunut myös viime vuosina. Se on nuorentunut ja on tällä hetkellä vetovoimainen puolue 18v - 40v. ikäisille. Sukupolven vaihdos on ohitettu. Demarit vetävät vielä puoleensa enemmän keski-ikäisiä sekä vanhempaa väestöä, mutta ajan myötä suunta kääntyy. Valitsivat puoluesihteeriksi nuoren miehen, Antton Rönnholmin.

   Uumoilen, että kokoomuksella saattavat alkaa vaikeat ajat (ovat olleet hallituksessa ja/tai hallitusvastuussa yhtäjaksoisesti melkein koko 2000 -luvun). Perussuomalaisten linja muuttuu, kun puheenjohtaja vaihtuu. Ehdolla on huomattavasti jyrkempiä ihmisiä kuin Soini. Kepu on kepuli, en koskaan äänestäisi.

   Jokaisessa puolueessa on konservatiivinsä ja libeeraalinsa sekä niiden väliltä olevia ihmisiä. Arvelen ettei yksikään puolue ole täysin homogeeninen joukko. Kaikissa puolueissa on moniäänisyyttä ja erimielisyyttä. Se ei vaan aina näy ulospäin.

   Poista
  11. Kuntavaalit tulevat olemaan mielenkiintoiset näinä hajaannnuksen aikoina. Minua kiinnostaa eniten ehkä juuri nuorten vaalisuuntautuminen.

   Olen myös ajatellut, että vasemmisto on vetovoimainen etenkin niille nuorille, jotka välittävät muusta kuin omasta kehostaan ja omasta nautinnostaan. Vihreilläkin on sanansa sanottavan heille, mutta vihreiden kokonaiskannatusta syö se, ettei heitä ole vihreässä maisemassa, vaan vain suurissa betonisissa kasvukeskuksissa. Luulisin, että veget ja muut terveysintoilijat voisivat valita vihreät, jos heitä siis on ehdokkaina.

   Täällä Satakunnassa keskusta on kuitenkin se kovin sana, samoin sosiaalidemokraatit. Kokoomukseen suuntaavat akateemisesti koulutetut ja myös yrittäjät. RKP:läisiä ei ole ainuttakaan ja persut on näillä lakeuksilla leimattu pelleiksi, kristillisiin kuuluvat paikalliset siveyden ja kirkon oppien puhtautta vartioivat. Eli marginaaliryhmiä. Karkeasti yleistäen tämä kaikki siis.

   Poista
  12. Pekka Sauri olisi minusta ollut parempi vaihtoehto, vaikka ihan äärimmäinen populisti hänkin on. Joku talvi sitten kävi itse lapioimassa Kaisaniemessä portaat lumesta ja se raporoitiin lehdessä tarkkaan. Ne olivatkin pitkään ennen sitä aika kamalat kävellä. Sitten vähän myöhemmin kuljin taas niitä portaita ja kaupungin miehet olivat tekemässä lumitöitä. "Eiks Pekka kerennyt?", kysyin niiltä ja yhdessä nauroimme: "Ei kerennyt".

   Poista
  13. Taistolaisperilliset ovat muka yllättäen vihreiden kaikkein röyhkeimpiä kapitalisteja, joille mikään ei ole arvokasta tai pyhää. Paitsi tietenkin omat käsittämättömyydet. Että hyvää Sinnemäkeä vaan itse kullekin säädylle. Palmian duunareiden kurjallistamisessa ansioitunut paskabiisien sanoittaja.

   Poista
 3. Minulla on avioliitosta kovin lyhyt kokemus, joten vaikea sanoa, mitä se on. Ihmettelen vain nalkuttamisilmiötä. Miksi joku harrastaa semmoista? Jos toinen kerran on niin huono, niin miksi roikkua hänessä kiinni? 

  Jos minä olisin vanhempi mies, ihmettelisin itseäni, jos hinkuisin nuorten naisten perään. En jaksa uskoa, että parikymppisen ajatusmaailma kiinnostaisi minua enää yhtään.

  Polyamoria on käytännössä kai mahdollista, mutta onnellisuutta se tuskin lisää, tuskin nautintoakaan. Pikemminkin se tyydyttänee ihmisen tunne-elämän epäkypsyyttä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmekös tuo. Seurustellun alussa mies on riikinkukko, avion alussa leijona ja lopulta aasi.

   Poista
  2. Ei, ei ja ei. Kliseitä. En pidä tuommoisista kuluneista kuvista. Unohdetaan roolimallit. On ihmisen oma vika, jos asettuu johonkin valmiisern rooliin, mies miehen, nainen naisen.

   Ja kaikkein kauheinta on, jos tämä tuulipukupariskunta kliseisissä rooleissaan muodostaa symbioosin, jossa minä katoaa ja käyttöön tulee vain yksi pronomini: me olemme sitä mieltä että. - Kylmät väreet.

   Poista
  3. Tuttavapiiristä löytyy nainen, jonka elämäntapa on nalkuttaminen. Etupäässä hän nalkuttaa miehelleen, mutta osansa saavat muutkin, kuten sukulaiset ja naapurit. Nalkutus alkaa siitä, jos ei ole tämän nalkuttajan kanssa samaa mieltä ja hypi hänen pillinsä mukaan. Mies parka juoksee pää punaisena tämän naisen nalkutuksen tahdissa ja nalkuttaa ohjeiden mukaan muille, että sopu perheessä säilyisi.

   Poista
  4. Minä en tunne yhtään nalkuttajaa, en ole nähnyt heitä kuin elokuvissa tai sketseissä.

   Miksi joku elää jonkun kanssa, jolle nalkuttaa? Käsittämätöntä. Ei läheisiään voi eikä saa muuttaa.

   Poista
  5. Tällaisestakin voi seurata avioero ellei tilannetta saada muutettua tai helpotettua jotenkin. Nalkutuksella nainen yrittää kertoa jotakin pahasta olostaan, muttei ehkä paremmin osaa ilmaista mikä on pielessä tai miten voisi olla paremmin.

   Poista
  6. Näin voi olla. Voi olla myös niin, että nalkutus on osa yhteenkuuluvuutta, molemmat ovat kasvaneet siihen kiinni. Kenties onkin vain vaimon tapa osoittaa kiintymystään? Luulisi melkein, että ellei yhtään välitä toisesta, ei viitsi edes nalkuttaa.

   Mutta siis, nalkutus luo negatiivista ilmaa ja myrkyttää ilmaa. Minä en jaksaisi! En nalkuttaa tai kuunnella nalkuttajaa.

   Poista
  7. Elämäni rakkauden en voisi ikinä kuvitella huutavan, sellainen ei ollut häntä. Nalkutuskaan ei ollut, mutta ihan kamalaa oli mykkäkoulunsa. Kun oli päivän tai pari kokonaan puhumatta, tuntui auringolta sateen jälkeen, hänen aloittaessaan puheensa taas. Usein vielä hymyn kera.

   Poista
  8. Naistenpäivänä hyvä lukea:
   Huojuvan talo, Otava 1963) Ilmestyessään se räjäytti.
   Se kertoi tunnetun suomalaisen kulttuurikodin tarinan, fiktiona Lean ja Eeron ja heidän kahden poikansa, faktana professori ViljoTarkiaisen ja Maria Jotunin perheen helvetin.

   Sattuuhan sitä paremmissakin perheissä.

   Poista
  9. Anonyymi, tietysti tuo kirja on luettu, ja jopa tentitty, ja nähty myös pariinkin kertaan kerrassaan loistavana teatteriesityksenä, Eero Markkuna (Tarkiainen) loistava Kari Heiskanen ja Leana (Jotuni) yhtä loistava Sara Paavolainen, Heiskasen entinen puoliso.

   Harvoin on puhdasveristä narsistia kuvattu suomalaisessa klassikkokirjallisuudessa yhtä tarkkavireisesti.

   Ei ihme, että teoksen julkaisusta nousi tavaton kohu, koska ei meillä sivistyneistöä ennen noin rehellisesti ollut kuvattu. Lisäarvoa tulee siitä, että teos kirjoitettiin jo paljon ennen kuin se kuusikymmentäluvulla vihdoin julkaistiin.

   Poista
  10. Huojuva talo oli isovanhemmillani. En poikana ollesnani kuitenkaan siihen tarttunut, kun se vaikutti naisten kirjalta. Kennedyn perheen muistelmat minä luin. Ja Mika Waltarin "Aiotko kirjailijaksi". Kalle Päätalotkin hyllystä löysin. Sotakirjoja en paljoa lukenut, niitäkin oli. Isoisäni seinällä oli joku kunniaplakaatti sodista, kekkonen oli sen allekirjoittanut. Isoisäni vihasi kekkosta enemmän kuin myrkkyä.

   Poista
  11. Kannattaa muistaa, että Huojuva talo on tietysti vain toisen osapuolen näkemys ja sellaisenakin vain fiktiota, ainakin osaksi, kuten kaunokirjat tuppaavat olemaan.

   Voi hyvin olla ja varmaan onkin, että Jotuni otti teokseensa aineksia omasta elämästään, mutta kuinka paljon ja kuinka tarkasti, sitä emme tiedä.

   Nykyään kirjailijat paheksuvat suuresti fiktiivisten taideteostensa tulkitsemista yksiulotteisena faktana.

   Poista
  12. Isoisäni oli lopettanut Hesarin tilauksen, piti sitä silloin 70-luvulla kommunistien propagandana.Uusi Suomi hänelle tuli, aamunsa meni sitä ja muita lehtiä lukiessa. Uusi Suomi minua ärsytti, kun sen radio-ohjelmistossa oli musiikkiotsikon alla vain klassinen musiikki. Vihtori ja Klaara tulevat US:sta mieleeni. Ei paljo naurattanu.

   Poista
  13. Maria Jotuni panttasi teostaan, kun se ei saanut eräässä kilpailussa Jotunin haluamaa ensimmäistä palkintoa, samaten ilmeisesti suku, ja se julkaistiin vasta 20 vuotta Jotunin kuoleman jälkeen. Syy tähän on tuntematon, mutta Jotunin pojanpoika Kari Tarkiainen valottaa tätä kirjoittamassaan Jotuni-elämäkerrassa. Hänen mukaansa se kuvaa myös Jotunin omaa avioliittoa. Todennäköistä on, että Huojuva talo on sekä fiktiota että totta, mutta miten suuri kummankin osuus on, ei ole tiedossa.

   Yksi kuitenkin lienee totta: Viljo Tarkiainen oli kotona hirmuinen. Muistan kuulleeni jo opiskeluissani (luennolla tai seminaareissa), että Tarkiainen haittasi Jotunin kirjoittamistyötä, ja oli tälle jopa paha. Tästä on viittauksia kirjallisuudentutkimuksessa.

   Poista
  14. Panttasiko Jotuni vai hautautuiko se kustantajan pöytälaatikkoon? No, joka tapauksessa se julkaisu oli sitten myöhemmin suuri tapaus.

   Tarkiainen toisaalta myös kehui vaimonsa kirjoja arvosteluissaan ja muutenkin aika estottomasti, jopa siinä määrin, että se herätti kiusaantunutta huomiota.

   Mutta en ole lukenut Jotunin elämäkertaa. Se on kyllä pitkällä listallani.

   Poista
  15. Kyllä Tarkiainen julkisuudessa kehuikin vaimoaan, mutta luonteen hankaluus ilmeni kotioloissa, ja sitäkin kauheampana.

   Psykiatria tuntee useita tapauksia, joissa narsistis-psykopaattinen henkilö pystyy hämäämään jopa lääkärit ja psykologit esittämällä vaikapa vaimonsa hulluksi ja itsensä uhriksi.

   Poista
  16. Tapsa: "Kannattaa muistaa, että Huojuva talo on tietysti vain toisen osapuolen näkemys ja sellaisenakin vain fiktiota, ainakin osaksi, kuten kaunokirjat tuppaavat olemaan".

   Totta, mutta se jännä juttu näissä epätervettä narsismia kuvaavissa kertomuksissa on, että tarinat noudattavat hyvin pitkälle samanlaista kaavaa. Narsistin minuus, luonne, ajatukset ja käytös, on niin betonisoitunut ettei piikkauskaan auta.

   Poista
 4. Minusta nämä polyamoristit ovat henkisesti keskenkasvuisia tai muuten vaan tunne-elämältään ja kiintymyssuhteiden muodostukseltaan epävakaita, mutta eiköhän heille saada oikeudet ja tilanne nähdä pian luonnollisena.

  Voi kuinka näitä raukkoja on syrjitty vuosisadat jne. Rakkauden vapautta on rajoitettu inhottavilla keksinnöillä, kuten avioliitolla ja siihen rajautuvalla kahdenvälisellä parisuhteella jne.

  Kyllähän minä sen ymmärrän, että noinkin voi elää, jos elämässä ei ole mitään muuta varsinaista tekemistä kuin pyöriminen ihmissuhteissa ja ruumiin perustoiminnoissa. En usko, että rakkaus tuolla tavalla jakamalla lisääntyy, ja harva näistä tyypeistä itsekään jaksaa tuollaista elämää vuosikymmeniä. Jos järkiinsä tulevat, alkaa elämästä löytyä muutakin. Tuollaiset polyamoristiset hankkeet ovat jo käytännön toteutuksen kannalta hyvin hankalia, ja harman nuppi sellaista kestää - ainakan en usko, että kovin syviä suhteita pääsee syntymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. -Tänää on kansainvalinen naistenpäivä. Huh mikä sana.
   Suomessa naistenpäivä on jäännyt äitienpäivän varjoon.Naistenpäivän ideana ei ole niinkään juhlia naisia , vaan juhlinnan kautta tavoitella naisille miesten kanssa tasa-arvoisia taloudellisia ja poliittisia oikeuksia kansalaisina.

   Neuvostoliitossa ja muissa sosialistimaissa naistenpäivä omaksuttiinkin viralliseksi juhlapäiväksi, vaikka nekään eivät kehittyneet tasa-arvon mallimaiksi. 1970-luvulta lähtien naistenpäivän idea omaksuttiin laajempaan käyttöön, ja siitä tuli vasemmistolaisen kevään juhlan sijaan yleisempi feministinen juhlapäivä.

   Niin se muuttuuu maailma Eskoseni.Vietämme siis kansainvälistä feministen päivää.

   Poista
  2. Hankalia suhteet lienevät, mutta ihmisiä on monenlaisia. En lähtisi tuomitsemaan ketään eri tavalla elämäänsä elävää. Mikä ei sovi yhdelle, sopii kenties toiselle.

   Niissäkin varhaiskulttuureissa, joissa polyamoria tai polygamia oli luonnollista, havaittiin myös pitäytymistä yhteen kumppaniin. Ennen toimeentulo sääteli kumppanuuksia, heikompia naisia ei jätetty yksin lapsineen, vaikka otettiinkin sivuvaimoja. Kaikista huolehdittiin.

   Nyt tilanne on hieman eri, ja suhteita säätelevät myös muut kuin taloudelliset seikat.

   Poista
  3. Naistenpäivään liittyen - Helsingin Sanomissa vai oliko se Ilta-sanomien lööpissä kysyttiin, miksi lastentarhanopettaja saa 1000 euroa pienempää palkkaa kuin sähköteknikko.

   Hyvä kysymys. Lastentarhanopettaja on koulutukseltaan kasvatustieteiden kandidaatti eli maisteritasoa, korkeakoulu takanaan, sähköteknikko on opistotason tutkinto, puolet lyhyempi, eikä työ ole taatustikaan yhtä haasteellista kuin opettajan työ.

   Näissä järjettömissä palkkaeroissahan on tapana perustella miesten korkeampaa palkkaa miehen työn suuremmalla tuottavuudella, mutta katin villat!

   Lapsista on suuri vastuu, paljon suurempi kuin sulakkeista ja sähköjohdoista. Ja miten se tuottoisuus mitataan? Miten monta uutta potentiaalia kansalaista ja tulevaa työvoimaa ja veronmaksajaa opettajat pukkaavat yhteiskuntaan verrattuna sähkömiesten sähkörelevehtaamisen tuottoihin?

   Poista
  4. Opettaja, kirjastonhoitaja, sairaanhoitaja . Heidän palkkansa olivat nousseet 270- 500 euroa kuukaudessa viimeisen neljän vuoden aikana. Nämä julkisen sektorin naiset olivat kuitenkin pettyneitä, koska vaalikampanjoissa oli luvattu enemmän.


   Neljä vuotta olen yksityisellä sektorilla täsmälleen samanlaisissa kirvesmiehen hommissa kuin nytkin, mutta tämän vaalikauden aikana palkkani on pudonnut 200 euroa, minkä lisäksi olen lusinut pitkän työttömyyskauden.
   Tämä sama kehitys on ollut koko rakennusalalla. Palkoista leikataan edelliset korotukset aina uuden työmaan alkaessa.
   Rakennusalan palkat ovat romahtaneet viime vuosina, ne ovat paljon suomalaisten keskipalkkaa 2800 euroa alempana.


   Poista
  5. Toki koulutuksen tulee näkyä palkassa. Opettajilla voi olla lähes kymmenenkin vuoden korkeakouluopinnot takanaan, kun on tutkinnon päälle suoritettu harjoittelut ja erikoistumisopinnot. Rakennusmiehellä ehkä ei ole näin pitkää koulutusta ja erikoistumista?

   Se kenellä on paljon koulutusta, saa kontolleen myös muhkeat opintovelat, ja palkan täytyy olla sellainen, että ihminen suoriutuu myös opintoveloistaan. Opiskelija on ainoa "ammatti", jossa ihminen tekee töitä henkilökohtaisella velanotolla.

   Kun katsoo uusimpia tilastoja, niin joka sektorilla mies huitelee merkittävän paljon naisten päällä: valtiolla, yksityisellä ja kunnalla kaikissa miesten palkkakehityskäyrä on noussut nopeammin kuin naisten, niin että ero on vain kasvanut, ei pienentynyt, niin kuin pitäisi tasa-arvoisessa yhteiskunnassa. Tässä yksi tilasto.

   Poista
  6. Opintovelat???
   Valtion takaus ja pieni korko.Olematon riski.Vain tyhmä jättää nostamatta opintolainen.
   Moni opiskelija ostaa opintolainalla osakkeita.

   Poista
  7. Minulla on opintolainalla opiskelusta henkilökohtainen kokemus.

   Vaikka laina oli kuinka valtion takaamaa ja pienikorkoista, niin kai ymmärrät, että se tuli maksaa kokonaan takaisin valtiolle, korkojen kera. Kyllä siinä maksettavaa riitti kymmeneksi vuodeksi niin, että esimerkiksi asunnon hankintaa ei voinut suunnitella ennen kuin keski-iässä. Samaan aikaan opintovelattomat duunarit rakensivat siihen kerrostalon viereen lokoisia taloja itselleen ja ajelivat autoillaan töihin ja takaisin. Minä poljin pyörällä, lapsi tarakalla viemään häntä lähiön päiväkotiin ja sitten muutama kilometri sieltä töihin.

   Poista
  8. Ennen se oli itsestään selvyys että otettiin lainaa, minä ja minun lapseni ovat ottaneet halpakorkoista tai miltei korotonta valtion takaamaa lainaa sen mitä sitä saa. Eikä sitä tarvise maksaa takaisin kuin kahden vuoden päästä valmistumista, eikä vielä silloinkaan jos ei ole saanut työtä.
   Minunkin opintolainani söi inflaatio, joten takaisinmaksun kanssa ei ollut mitään ongelmia. Lisäksi opiskeluaikana sai tehdä töitä miten paljon halusi ja työpaikka oli varma kun valmistui.

   Nykyisin ei ole inflaatiota, työpaikka on erittäin epävarma kun valmistut (tosin alakohtaisia eroja on)


   Viellä tuosta naisten palkasta.Mielestäni syy matalampaan palkkatasoon on ammatinvalinnassa.Koulutusta olisi, mutta...
   - Naiset eivät pääse johtoasemiin koska patriarkaali.
   Naiset eivät pääse johtoasemiin koska osaavat eivät sinne useinkaan halua ja haluajista niin harva on edes välttävästi päteviä joten heillä ei sinne mitään asiaa ole. Pätevät johtoasemaan haluavat naiset pääsevät sinne aivan samalla tavalla kuin vastaavat miehetkin.

   Poista
  9. Opiskelin kauan ja hartaasti, joten lainaa kertyi paljon, oletan että enemmän kuin sinulla, jos et kokenut sitä raskaaksi. Muistaakseni maksoin sitä jotakuinkin 10 vuotta takaisin. Perheessäni oli vain yhden tulot, olin yksinhuoltaja.

   Aloittelevan tuntiopettajan palkka ei ole hirmuinen, ja hyviin ansioihin pääsin vasta myöhemmin, kun sain koulustani lehtoraatin, vakituisen viran ja paljon tunteja. Joinain vuosina palkka oli suurempi kuin rehtorin, mikä ihmetytti itseänikin. Äidinkielen opettajalla on muita pienempi opetusvelvollisuus eli pakollinen viikkotuntimäärä (16 tuntia viikossa), koska paperityötä ja luettavaa on paljon enemmän kuin esimerkiksi matematiikan opettajalla. Jonain jaksona minulla oli 40 tuntia viikossa opetusta, mikä on mielipuolinen määrä.

   Syy matalampaan palkkatasoon on tietenkin patriarkaalisuudessa: miehen työ on muka arvokkaampaa. Naisvalta-aloilla, etenkin koulutusta ja tarkkaa osaamista vaativilla, palkkoihin pitäisi lisätä nyt ensin se 1000 euroa kuussa, niin saataisiin edes sähköteknikot kiinni.

   Poista
  10. Tämä palkka-asia näyttää käsittämättömältä, koska sitä katsotaan väärästä kulmasta.

   Taustalla on sanomaton oletus, että palkan määrää jokin Ukko Ylijumala, joka mittaa tekijän kyvyt ja koulutuksen sekä työn vastuullisuuden, ja niiden mukaan määrää jokaiselle oikeudenmukaisen palkan.

   Miettikääpä asiaa palkanmaksajien (- ja keitä he ovat -) näkökulmasta ja asia ehkä avautuu. Huomaatte ehkä, että lastentarhanopettajan ja sähköteknikon palkkojen vertailu on saman lippalakin sovittamista omenalle ja melonille, suurta väistyvää ajattelijaa lainatakseni.   Poista
  11. Käsitän tuon vertailun osin symbolistisesti, en vain konkreettisesti. Siinä perimmältään kysytään työn arvostuksen ja asioitten arvottamisen perään. Se kuka on työnantaja, on se ja sama, kun liikutaan suurten kysymysten äärellä.

   Miksi lasten hoitaminen ja kasvatus tai sairaitten hoito ja parantaminen olisi vähäarvoisempaa kuin sähköjohdoista huolehtiminen? Miksi naiset joka alalla myös yksityisellä puolella saavat huonompaa palkkaa kuin miehet? Tästä on kiistattomia tilastokäyriä katsottavissa - ylempänäkin yksi linkki.

   Poista
  12. Julkisten palvelualojen työntekijöistä 85% on naisia. Hoiva-,kasvatus-,opetus- ja
   sivistysalan tehtävissä (kirjastot, museot, taide/kulttuuri) edellytetään vähintään alempi korkeakoulututkinto (hum.kand. tai amk) ja monissa tehtävissä enemmänkin.

   Naisvaltaiset ammattialat ovat matalapalkka-aloja, se on fakta. Olen viime vuosien aikana tavannut vanhustyön ammattilaisia ja suurin osa tapaamistani sen alan ihmisistä on ollut naisia. Taitavia, hyvinkoulutettuja ja pienipalkkaisia. Osa kaupunkien ja kuntien työntekijöistä joutuu jo säännöllisesti turvautumaan mm asumistukeen, kun palkka ei riitä kattamaan tavallisen arjen peruskuluja. Häpeällistä!

   Poista
  13. Vuonna 2011 Suomessa oli yhteensä 102 800 sairaanhoitajan, terveydenhoitajan tai kätilön tutkinnon suorittanutta, heistä eläkeikäisiä oli 21 300 ja työikäisiä 81 500. Työikäisistä oli työllisiä 77 200 (94,7 %), työttöminä 1100 henkeä (1,3 %).

   On muistetava , kuka maksaa heille palkan - Veronmaksaja.Summa on iso , kun palkan saajia on paljon

   Energiateollisuudessa työskentelee yhteensä noin 15 000 henkilöä (v. 2014). Heistä noin 12 000 työskentelee yksityisellä sektorilla sähkö-, verkko- ja kaukolämpöyhtiöiden sekä näille palveluja tuottavien yritysten palveluksessa.(Näiden palkka tulee siis yksityisiltä firmoilta.)

   Kunnallisten energialiikelaitosten palveluksessa työskentelee noin 3 000 henkeä.Eli veronmaksaja maksaa . Pienelle porukalle voi maksaa hieman enemmän.

   Poista
  14. Tämä kaikki on aivan totta, naisten matalapalkkaisuus on yhteiskunnallisissa rakenteissa. Opetus-, kasvatus-, sivistys- ja hoitoala halutaan hoitaa kunnallisesti, mikä onkin oikein ja hienoa.

   Jos kaikki alat olisivat kunnallisia tai valtiollisia, niin järjestelmän nimenä kai olisi sosialismi. Tämä kai se toinen vaihtoehto sitten olisi.

   Poista
  15. Näin on.
   Yhteiskunnan kuukausipalkaa nauttivat ei tule ajattelemaan kustannuksia. Hänelle riittää kun saa rahansa.

   Lisäksi oman kokemukseni mukaan moni korkeasti koulutettu ei halua matalapalkkatöihin tai ainakaan tulla palkatuksi matalalla palkalla. Tätä en toisaalta ihmettele, eihän ole kovin motivoivaa viettää (vaikka yhteiskunnan elättämänä ja ilmaisella koulutuksella) muutama vuosikymmen koulussa päästäkseen työhön, jota voisi paljon vähemmälläkin kapasiteetilla tehdä. Silti on ihmetystä aiheuttanut sekin ajattelutapa, että maisterisnainen hakee sihteerin työtä, mutta haluaa neljä tonnia palkkaa, koska on maisteri. Siinä sitten kun yrittäjä yrittää selittää, ettei tää jobi oo neljän tonnin jobi, niin työn hakija on edelleen sitä mieltä, että hänen koulutustasollaan tulee saada se neljä tonnia palkkaa - on se firmalle mahdollista tai ei - on kyseinen työnkuva ja työn tuottavuus sen väärti tai ei.

   Tietysti sitten löytyy niitäkin, jotka koulutustaustastaan huolimatta ovat valmiita työskentelemään melkein missä vaan. Se on monen mielestä ihailtava asenne, mutta tietysti tällöinkin on mennyt valtava määrä rahaa, aikaa ja vaivaa "hukkaan" koulutuksessa.

   Poista
  16. Mikä lie "yhteiskunnan kuukausipalkka", Anonyymi? Jos viittaat sillä vaikkapa nyt opettajiin, niin työ on kovaa ja hyvin verotettua. Esimerkiksi minä maksoin jopa yli 40 prosentin veroja. Mikä sinun veroprosenttisi on? Mielenkiinnolla jään odottamaan.

   En ymmärrä, miksi korkeasti ja kalliisti kouluttautuneen (itse se pitää tehdä, ei kukaan sinua kouluta) muka edes pitäisi mennä vaikkapa siivoojaksi tai puhelinmyyjäksi? Menköön niihin hommiin ne, jotka eivät ole takapuoltaan oppilaitosten penkeillä viitsineet kuluttaa.

   Ja mistä tulee käsitys, että opiskelu on ilmaista? Se, että lukukausimaksu puuttuu, ei tee opiskelusta ilmaista. Hengissäkin pitää pysyä ja asua jossain ja elää normaalia elämää normaaleine menoineen. Ei siihen muuta keinoa minun aikanani ollut kuin opintolaina, joka piti maksaa takaisin kertyvine korkoineen. Eikä nykyinen opintotukikaan ole kattava elämiseen, vaan lainaa tarvitaan edelleen ja toista työpaikkaa.

   Poista

  17. Veroprosentti??
   Jokainen varmasti kokee oman osansa raskaimmaksi: Yrittäjä valittaa kun tekee ympäripyöreitä päiviä, opiskelija valittaa kun opiskelu on niin rankkaa, kotiäiti valittaa kuinka rankkaa on vauvan kanssa - eikä kukaan ehdi nukkua. Onkin turhaa lähteä vertailemaan kenellä on rankinta(suurin verprosentti), varsinkin kun asioiden vaikeus on suoraan verrannollinen käytössä olevan energian määrään.
   Joinain päivinä asiat ovat vaikeampia kuin toisina - ja toisille samat asiat ovat rankempia kuin toisille. Uskon ja tiedän, että opiskelu on rankkaa. Tiedän myös kuinka rankkaa on aloittaa työnteko jossain ja opiskella siinä talon tavoille ja tottua työelämään. Tiedän myös kuinka uskomattoman rankkaa on startata yritys, tehdä ne "ensimmäiset viisi vaikeaa vuotta" ja yrittää saada konseptistaan toimivaa sekä itselleen, työntekijöilleen että asiakkailleen. Ja sitten vielä tienata niin paljon, että kaikki saavat palkkansa.
   Ei esimerkiksi ole ollenkaan stressitöntä tiedostaa, että kymmenen perheen toimeentulo on Sinusta kiinni. Jos Sinä epäonnistut, jonkun toisen lapset eivät syö. Ei siis ihme, ettei suurimmalla osalla mikroyrittäjistä ole vapaa-aikaa ollenkaan. Koskaan. Jos viikonloppuisin ei ole "muuta tekemistä", niin silloin hoidetaan sitten rästiin jääneitä töitä..

   Poista
  18. Puhuin veroprosentista vain siksi, että sinä, arvoisa Anonyymi, puhuit itse korkeasti kouluttautuvista "yhteiskunnan elättämänä ja ilmaisella koulutuksella" olevana loisryhmänä.

   Tämä loisryhmä elättää korkeilla veroillaan myöhemmin sinuakin. Tietenkin maksettujen verojen määrä merkitsee paljonkin.

   Poista
  19. Ei koulutusta tarvitse itse maksaa kokonaan.Kyllä valtio laittaa viellä siihen verorahoja.

   Top 5 työttömät akavalaistutkinnoista valmistuneista ovat ml. amk & rak. arkkitehdit, tradenomi, filosofian maisteri hum., diplomi-insinööri, kauppatiet.koul. ylempi tutkinto.

   Ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanut taideaineiden opiskelija esimerkiksi on noin 26 kertaa todennäköisemmin työtön kuin vaikkapa lääkäri tai hammaslääkäri. (kts: Akavan tilastot.)

   Ja sitten kun töitä ei ole, joudutaan uudelleenkouluttautumaan, joka sekin maksaa.

   Jos pelkästään yhden maisterin kouluttaminen maksaa valtiolle noin 35 000 - 147 000 euroa + kaikki opiskelijan elinkustannukset (riippuen alasta ja koulusta), mitä siihen tohtoriksi kouluttautuminen ja sen jälkeen uudelleenkouluttaminen maksaakaan?En jaksa laskea.
   Vaikka tämä on suuri sääli, ei kai kuitenkaan ole ihme miksi hallitus leikkaa korkeakouluilta ja opintotuista?

   Poista
  20. Ne säästetyt rahat maksetaan tulevaisuudesta, Suomi havittelee oikeasti pohjolan Albanian asemaa. Tämän päivän lehdessä taas yksi fyysikko sanoi hyvästejä kotomaalle. Ei tule uusia Nokioita tähän maahan, niitä ei haihattelevilla huhaahuuhaa digiloikkakoulutuksilla tehdä.

   Poista
  21. Ei esimerkiksi opetusalan maisterin kannata tohtoriksi jatkokouluttautua, jos sillä alalla kerran ei ole työtä. Se on pelkkää ylikouluttautumista ei mihinkään. 

   Mieluummin kannattaa vaihtaa alaa hieman toiseen suuntaan ja suorittaa lisäarvosanoja. 

   Nykyään kouluihinkin palkataan mieluusti moniosaajia, ei yhden aineen kapeita syväosaajia. Opetettava tieto kapeutuu ja pinnallistuu kaiken aikaa, yhä nopeammin ja enemmän.

   Esimerkiksi minun jälkeeni suomen kielen lehtoraattiin ei palkattu enää suomen kielen osaajaa, vaan joku vieraitten kielten maikka veti lonkalta nämä suomenkin tunnit. Lehtoraatti muuttui tuntiopettajan määräaikaiseksi toimeksi. Tämä henki on käsittääkseni muillakin aloilla. Moniosaajat jylläävät leveällä sudilla.

   Poista
  22. Moniosaaja on samanlaista huuhaa-ajattelua kuin lapsukaisille toteutettava digiloikka. Oli herkullista lukea jonkun lukiolaisen kommentteja, kun pisti haihattelevaa koululaitosta ojennukseen.

   Digi, digi, digi, mutta edes Microsoftin Officea ne kakarat eivät osaa, eivätkä koulusta tule sitä oppia saamaankaan. Niistä kuitenkin se kaikki yritysmaailmassa lähtee.

   Poista
  23. PS Lisäksi moniosaajille ei tarvitse maksaa täyttä palkkaa, sillä he ovat kuitenkin siihen aineeseen epäpäteviä, käsittääkseni. Näin ollen tuntipalkka on pienempi. Heitä voidaan myös liikutella vuosittain kuin pelinappuloita ja heittää vaikka yhtymän toiseen toimipisteeseen puoleksi päiväksi, 30 kilometrin päähän.

   Tämä kaikki on tietenkin lapsilta ja nuorilta pois, mutta eihän siitä näin puhuta. Ilmiöopetuskin on yksi suuri sumuverho.

   Poista
  24. Mietin vain, mille oppitunnille kokonaisen Microsoft Officen opettaminen sopisi, kun tietokoneet ja niiden ohjelmat ovat kuitenkin koulussa vain välineitä, eivät oppimisen päämääriä. Minun oppilaitoksessani aikoinaan opetettiin oppilaille kyllä esimerkiksi Word-tekstinkäsittelyohjelma ja Excel-taulukkolaskenta.

   Itse käytin kirjoittamistunneilla Wordia, ja jouduin sitäkin opettamaan, kun joku vähän hitaampi ei osannut. Mutta kokonainen toimisto-ohjelma lapsille ja nuorille? En taida kannattaa, tai sitten en tiedä asiasta tarpeeksi. Mitä esimerkiksi lukiolainen siitä hyötyy? Tai peruskouluun koulutuksensa jättävä?

   Poista
  25. Word, Excel ja Power Point ovat perusta. Jos ihan tietokonealalle päätyy, tarvitsee paljon muutakin, mutta nuo ovat työelämän perusvälineet. Joka jumalan työpaikassa niitä tarvitaan ja vaaditaan.

   Haihattelijoille tietokoneopetus, digiloikka, on jotain ihan outoa, jotain mitä haihattelijat eivät itsekään tiedä.

   Pelien kehittämisessä, Supercellissä, on kyse aivan kokonaan muusta. Siitä, että osaa luoda ja koodata pelejä, joissa tapetaan paljon ja veri lentää aidosti.

   Poista
  26. Välineethän ovat nimenomaan päämäärä, mitä muuta päämäärä voisi tässä olla? Kerro se, niin saat miljardin. - Et minulta, mutta markkinoilta.

   Poista
  27. Power Point listastani puuttuikin, eli kyllä keskiasteen oppilaitoksissa käsittääkseni noita käytetään varsin yleisesti, vähän sen mukaan, minkä alan oppilaitos on kyseessä.

   Lapset eivät kuitenkaan tarvitse järjestelmällistä MO-opetusta. Leikin varjolla luovasti pitää olla.

   Poista
  28. Minusta väline on keino oppimiseen ja tuottamiseen. Paperikone on väline, mutta se ei ole päämäärä, vaan päämäärä on paperi. Tulos eli tuotos on päämäärä.

   Asiakirja on Word-ohjelman tulos eli päämäärä, samoin laskenta-ohjelman luoma ennuste on päämäärä.

   Poista
  29. Kuhan kiusaat. Vaikkei se tähän kuulu, eilen otsalohkostani tai jostain puhkesi runo: "Tuo ihana Maikki, leikki ja loikki, juoksi maantien poikki," - Siihen jos vielä yhdistäisi digileikkaata, nin saisi siitä hyvän. Wordin ja Power Pointin opin aika luonnikkaasti, mutta Excel ei omatoimisuudella avautunut paljoakaan. Sain siihen hyvän kurssin ja sen vuoksi osaan tehdä ihan oikeita laskentataulukoita. Tai oikeastaan niin, etten juuri taitoa ole tarvinnut ja hieman ruosteessa se on. Löytyy kyllä tarvittaessa.

   Power Point on vähän sellainen: "Hei humppaa, tuo vaatii rumppaa, Kamoon, sitä täs nyt pumppaa!" - Sillee tehdään itsensä tykö.

   Poista
  30. Ei kai noita officeja enää paljoa koulussa läpi käydä. Lukiolaisen todistukset siihen viittasivat. Minä olen perustat Officeen oppinut perustoiltaan nyt jo paljon yli kolmikymppisiltä. Heidän nuoruutensa jälkeen Microsoft laittoi ohjelmat erillisen maksun taakse. Sitä aikaisemmin olivat kaikissa koneissa vakioina. Nykyajan kersat purevat nyrkkiään, jos moisia joutuvat käyttämään. Eikä skolesta ole apua, siellä huudetaan papua ja rapua.

   Poista
  31. Haa, opetanpa sinulle, Iines, vähän moderneja aikoja. Paperi ei ole päämäärä, päämäärä on, ettei paperia syntyisi.

   Poista
  32. Juuri haastattelin tytärtä, ja hän kertoi, että käyttää havainnollistamiseen eniten dokumenttikameraa, jolla voi heijastaa luokalle vaikkapa kirjan aukeaman, tekstinpätkän, kännykän, esineitä, mitä vain. Kuva välittyy katossa olevan kameran kautta kaikille. Tämä siis lapsille.

   Poista
  33. Tuo ei ole tietotekniikkaa, vaan diakuvien uudistettu versio. Diat olivat rainan nykyaikaistamista.

   Poista
  34. #Paperikone on väline, mutta se ei ole päämäärä, vaan päämäärä on paperi.#

   Tehdas joka tekee paperikoneita sille paperikone on päämäärä.

   Poista
  35. Ja paperikoneen omistajan päämää on voiton tuottaminen.

   Poista
  36. Ja paperikoneen omistajan päämärää on voiton tuottaminen.

   Poista
  37. Toimeentulon vertaaminen riippuu keneen vertaa, tulenhan itsekin ihan hyvin toimeen: voin esimerkiksi aika huoletta ostaa ruokaa ja vaatteita - mutta en huoletta prätkiä, autoja ja taloja.

   On totta, että jotkut rikastuvat yrittämisellä. Yhtä totta on se, että suurin osa yrittäjistä tekee yrittämisellä suurinpiirtein sen verran palkkaa kuin hänen palkkaamansa ihmiset saavat. Yleistys siitä, että yrittäjä olisi aina jotenkin porvari,8tai kapitalisti) on tämän vuoksi epätosi ja epäreilu.

   Lisäksi kateellisuus (ylipäätään, en nyt kohdista tätä sinuun) siitä, että jos joku sattuukin menestymään liiketoiminnallaan, on kohtuutonta ja typerää. Se tie ei varmasti ole ollut mitenkään helppo ja kyllä siitä osansa valtiolle maksetaan. Isoja rahoja saava yrittäjä, verojen noustessa, kustantaa vielä useamman muun ihmisen toimeentulon kuin pieni yrittäjä. Meidän pitäisi siis olla pikemminkin iloisia, että joku tekee töitä ja yrittää, hänhän saattaa yksin, pelkästään omilla palkkaveroillaan maksaa vaikka parinkymmenen ihmisen kotonaolon (esim. äitiyslomalla, sairaseläkkeellä tms).

   Poista
  38. "Tehdas joka tekee paperikoneita sille paperikone on päämäärä."

   Kyllä se päämäärä paperikonetehtaallekin on saada se paperikone myytyä jollekin.

   Ja sen paperikoneen ostajan päämäärä on, kuten Iines jo kahdesti vannoi, on tehdä hyvää paperia edullisesti ja myydä se kalliisti jollekin.

   Ja sen paperin ostajan päämäärä on jne.

   Poista
  39. Kahdesti vannoi, eikä kumpikaan kerta mennyt oikein...

   Poista
  40. Ei se yrittäjä mitään kustanna, työntekijät kustantavat työllään koko paletin sujumisen.

   Poista
  41. No mutta. Aikamoinen väite, ettei yrittäjä mitään kustanna.

   Tietysti kustantaa. Tiedän yrittäjiä, jotka ovat kustantaneet koko omaisuutensa ja vielä tuhkatkin pesästä. Duunari siirtyy vain kortistoon.

   Poista
  42. Totta kai se paperikonetehdas myy niitä paperikoneita.Miksi se ne niitä itselleen tekisi ja varastoisi takapihalleen? Päämäärä se on siinä mielessä että heille se on lopputuote. Paperia tekevälle tehtaalle paperikone on tuotantoväline jolla he tekevät omaa lopputuotettaan, eli paperia.

   Poista
  43. Vapaa markkinatalous ei perustu varastamiselle, eikä varastaminen ole oikein.
   Kysymyshän olikin varkaan logiikasta, eikä itse varastamisesta.

   Kuluttajien, pienosakkaiden, alihankkijoiden, työntekijöiden, ympäristön ja pienempien liikekumppanien asema on olla tällaisessa talousjärjestelmässä vain hyödynnettävissä olevana resurssina. Ainoaksi riittävän vahvaksi toimijaksi tilanteen tasapainottamiseksi sellaiseksi, jossa yrityksen olisi otettavat toiminnassaan koko yhteiskunnan etu huomioon jäisi edelleen vain valtio ja sen sääntely.

   Poista
  44. Marxin lisäarvoteoria on ehdottoman totta. Yrittäjä maksaa aina työntekijälle sen arvoa pienempää palkkaa, voitot hän käärii taskuunsa. Erityisen hyvin tämä pitää paikkansa surkeiden palkkojen Suomessa.

   Poista
  45. Korjaus: maksaa aina työstä sen...

   Poista
  46. Rikulle tekisi hyvää ryhtyä yrittäjäksi.

   Poista
  47. Tapsalle tekisi hyvää huolehtia 24/7 vanhuksistaan ja lapsista, ja opettaa heidät lukemaan ja laskemaan sekä sen lisäksi silittämään ja paijaamaan puolisoaan joka käy "oikeissa töissä".

   Poista
  48. Kummallinen kommentti, Anonyymi. Ei se nyt niinkään voi olla, että aikuisen työtä tekevän tulisi huolehtia vanhuksistaan. Ihmisellä on elämänsä illassa voimien huvettua oikeus tulla hyvin ja hellästi hoidetuksi niin, että tarvittavasta hoidosta huolehtii asiantuteva ja kouluttautunut taho joka saa siitä normaalin palkan, ja omaiset ovat mukana kukin oman tilanteensa mukaan.

   Poista
  49. Siksihän minä maksan mukisematta älyttömän korkeita veroja, jotta meillä olisi pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta, joka tarjoaa tasa-arvoisen kohtelun kaikille kansalaisille.

   Mutta voidakseni maksaa näitä veroja, minun pitää tehdä työtä tai ansaita muulla tavalla rahaa.

   PS. Tosin en ymmärrä, mikä kommenttini kirvoitti anonyymiltä tämän "katuvalo-argumentin"?

   Poista
  50. Juu, Tapsa, mutta yrittäjyys taitaa nyt olla jo mennyt valinta minulle. Yrittäjyyttä jonkin verran tunnen, minulla on aina ollut heikäläisiä kavereita, läheisiäkin.

   Vastapainoksi minä usein näitä kommenttejani kirjoitan.

   Silloin 80-luvun lopun hulluna aikana yksi äijä ihmetteli, miksi viitsin vain painaa duunia, miksi en ryhdy yrittäjäksi, koska: "pankista saa lainaa niin paljon kuin tarvitsee." - Ihmettelin, että mitä minä alkaisin yrittämään, muistaakseni ehdottaja ei osanut siihen vastata: "jotain vain, ihan sama". Liikeideahan se siinäkin, täytyy sanoa.

   Poista
 5. Runoista yksi kutkuttavimpia on Jussi Raittisen levyllä ilmestynyt lastenlaulu Turkkilainen tupakoi. En tiedä, kuka sanat on kirjoittanut. Punainen West maksaa vain 7,50 runsaalta, aromikkaalta ja makutäyteiseltä isolta askilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ettei olisi suomennos? Onko laulu tai siis sävellys varmaan Raittisen omaa tuotantoa?

   Jokseenkin pitkä suomalaiseksi lastenlauluksi.

   Niin tai näin, hieno esitys!

   Poista
  2. Nyt vasta huomasin, että videon alkuun on merkattu säveltäjäksi Pedro Hietanen ja sanoittajaksi Jukka Itkonen.

   Poista
  3. Jossain on Baddingin laulama Paratiisi äänestetty hänen esittämistään, ja vissiin muistakin, kauneimmaksi kappaleeksi. Minusta se ei alkuunkaan pärjää Juha Watt Vainion sanoittamalle Levanterin kullille.

   Poista
  4. Tykkään bändistä Sami Liuhdon taudinkuva. Joitain kappaleita olen heiltä kuullut, tämän nyt viimeisimpänä: Balladi valmiiksi kuolleesta rakkaudesta.

   Poista
 6. Frogmaniakaan Vevo ei anna linkittää facebookiin. Voiko tätä parempaa musiikkia olla: I don´t know why..."

  VastaaPoista
 7. Opetusviraston epäammattimaisuus, suoranainen surkeus, pikkuhiljaa paljastuu. Tommosia kansakunnan ylikynttlöitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kannattaa kuitenkin huomata, että anastajat ovat opetusviraston tietohallinnon työntekijöitä, eli näitä tietokonenörttejä ja virastohallinnon työntekijä. Kouluissa työskentelevät opettajat ja muu henkilökunta eivät laitteisiin edes pääse käsiksi, he eivät ole varkauksiin syyllistyneet.

   Poista
  2. Sosialismiin kuuluu valtiolta anastaminen, (vertaa neuvostoliitto).
   Tuorein ja surullisin esimerkki opiskelijoiden liimanäppisyydestä löytyy Helsingin yliopistosta. Ylioppilaskunnan alasaunalle hankittiin viime vuonna 130 uutta pyyhettä. Nyt niitä on jäljella enää yhdeksäntoista. Kaikki kelpaa näköjään.

   Poista
  3. Työpaikkani monistushuoneesta hävisivät aina Fiskarsin sakset, kerta toisensa jälkeen. Kun kanslisti kiinnitti ne narulla seinään, oli naru pian leikattu niillä saksilla poikki ja sakset tipotiessään. Näppäriä varkaita. Työpaikalta varastelua ei kai koeta varastamiseksi.

   Opetusviraston pitkäkyntiset ovat kyllä olleet enemmän kuin röyhkeitä. Kouluissa kärsitään välinepulaa, ei ole tietokoneita saati televisioita, ja sitten joku rosmo kantaa lasten opetusvälineet omaan kotiinsa. Kai ne nyt sentään erotetaan kaupungin palveluksesta?

   Poista
  4. Anonyymin esimerkki kokoomuslaisuudesta ja kepulaisuudesta on pysäyttävän tosi.

   Poista
 8. Mutta eikö ketään ällistytä tämä meidän aikamme massahurmaajan, Soinin Timon, luopuminen persujen puheenjohtajuudesta!?

  Vielä emme tiedä lähteekö Halla-aho kilpaan mukaan, vai tarttuuko politrukkina ansioitunut Tervo ajelehtivan puolueen ruoriin?

  Entä mitä on ajateltava ministeri Lindströmistä? Ensin yksi ja toinen silmäätekevä päivitteli hänen työtaakkaansa ja sitten hän jäi sairauslomalle? Ihmeellistä ennakointia.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KL: Sipilä ottaisi hallitukseen sitoutumattoman ministerin (9.3)

   Soinin luopuminen ja Lindströmin sairastuminen herättää ikäviä epäilyjä että "kaislikossa suhisee".

   Poista
 9. Soini on vallan asiantuntija ja maestro. Tietää nyt olevansa valtansa huipulla ja ettei vastaava enää koskaan toistu. Aika helppo ratkaisu lähteä.

  Halla-aho on osaava kirjoittaja, mutta aivan surkea poliitikkona saati sitten puheenjohtajana. Hänen osallistumisensa riehaannuttaisi osan, mutta samalla lailla olisi viimeinen tympeys monelle perussuomalaisten kannattajalle.

  VastaaPoista
 10. Minusta Timo Soini on hyvä ulkoministeri, osaava ja ihmisten kanssa toimeentuleva, joviaali. Hyvä puhuja ja verraton supliikkimies. Jos hän ei olisi persu, hän olisi Suomen suosituimpia poliitikkoja.

  On oikeastaan ihan hyvä, että puolue menettää ainoan kykynsä. Se aines, mikä jää jäljelle, tulee etääntymään entistä kauemmas kaikesta älyllisestä ja inhimillisestä toiminnasta. Se on puolueen loppu, mikä taitaa olla hyvä asia. Ei noista aineksistä takkia tehdä.

  VastaaPoista
 11. Lindsrömin väsymys on varmaan aitoa, vaikka sairasloma osuikin sattuvasti Soinin ilmoituksen jälkeen. Työ ja oikeusministeriön yhdistäminen yhdelle ihmiselle oli Sipilän ja Soinin tyhmyyttä hallitusta muodostettaessa.
  Jos eivät puolueet pääse sopuun ministerisalkkujen uusjaosta, niin kannattaisi nimittää puolueiden ulkopuolinen n.s ammattiministeri. Esim. Jukka Kemppinen voisi vetää oikeusministeriötä vaalikauden loppuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tähän lisää kaiken sen haukkumisen, varmaan aiheestakin, joka Lindströmiä on kohdannut, ei ole ihme, että mies on uupunut.

   Minä en kestäisi politiikassa. Opposition tehtävä toki on räksyttää, mutta rajansa silläkin, miten poliitikkoja yksilöinä kohdellaan. Minulla ainakin menee nykään säälin puolelle haukuttua kohtaan, kun Ville Niinistö avaa suunsa.

   Muut ovat pienempiä rakkikoiria, jotka hallituksessa ollessaan suunnittelivat yhtä lailla leikkauslistoja ja panivat buumin alulle. Nyt vaalien alla Rinne lupaa kaikkea hyvää kaikille, muttei kerro, mistä leikkaisi ne rahat, jotka mittaviin antoihin kuluisivat.

   Poista
  2. Lindtrömillä ei potku riitä, sukset eivät luista ja väsyväsyväsyttää. Juu, ei noilla eväillä Suomea nousuun.

   Miksi ne lehdet nyt niin poliitikkoja haukkuvat kohtuuttomasti. Niin se on ollut aina ja lehdistön tärkeä tehtävä on potkia vallanpitäjiä. SDP vie tulevissa vaaleissa äänet ja rakkikoirat vikisee.

   Poista
  3. Minä ymmärrän politiikan haukun ja poliitikkojenkin. Vallanpitäjiä saa ja täytyy arvostella.

   On kuitenkin hurskastelua ja jopa jeesustelua käyttää tätä perustetta yksittäisten poliitikkojen jatkuvasta repimisestä, suoranaisesta vainosta.

   Osasyynä tähän poikkeukselliseen repimiseen on se, että neljäs valtiomahti eli media, Yle ja Helsingin Sanomat on selkeästi lyöttäytynyt oppositiopoliitikkojen kelkkaan. Tämänlaista oppositiomediaa ei ole ennen Suomessa nähty, ei esimerkiksi demari-viher-kokoomushallituksen aikana, vaikka hallitus leikkasi minkä ehti (mm. koulutuksessa Krista Kiuruun järkyttävät koulutuksen väheksymiskommentit ja aloitteet) ja Kataisen-Urpilaisen hallitus möhli muutenkin. Ketään ei erikseen kalvettu, vaan kaikkia yhdessä.

   Juha Sipilänkään henkistä kestämistä en voi kuin ihailla, vaikka olen vannoutunut kepuvihaaja. Minusta nykyoppositio medioineen on ollut kohtuuton ja jopa törkyinen.

   Poista
  4. Opposition kohtuuttomuutta lisää erikoisesti siis se, että se oli mukana edellisessä hallituksessa, jonka kansa äänesti ulos ja joka siis epäonnistui täysin asioissa, joista se nyt moittii nykyistä hallitusta..

   Poista
  5. Tuo on populismia. Persut ryhtyivät uhrilampaiksi, kun jytkyn jälkeen osoittautui, että ovat kaikkien aikojen huonoimpia poliitikkoja, jotka eivät osaa mitään. Halla-ahokin otti heti tuomion käräjäoikeudesta.

   Kaikkinainen vihainen puhe on sieltä lähtöisin, takaisinpäin pitää antaa ja kovaa. Katainen ja Urpilainen olivat umpisurkeita, aika kamalaa on, että sipilä pystyy heidänkin saavutuksensa huonoudessa ylittämään. Mistä ne tommosen löysikin.

   Poista
  6. Ei ole, vaan populismia on nykyhallituksen tai Trumpin haukkuminen. Ei helpommalla voisi pisteitä kertyä ja ääniä sataa vaalilaariin!

   Kun tällaista populismia harrastetaan, ei tarvitse keskittyä oikeisiin asioihin, kukaan ei puhu asioiden hoidosta tai ratkaisuista, vaan haukkuminen ja opposition räksytys täyttää ilman. Hirveää populismia.

   Poista
  7. Voihan se olla niinkin. Lutteloisitko nyt siis Trumpin ansiot ja hyvät puolet? - Miten Trump kuuluu perussuomalaisiin? Tynkkynen tietysti argumentoi hänen puolestaan, mutta hänhän onkin sellainen huuhaa huuhaa, mikäs tuolla puuhaa.

   Poista
  8. Populismia Trumpin haukkuminen...? Kun ei jätkä tee muuta kuin valehtelee!

   Poista
  9. Miksi minun pitäisi luetella Trumpin hyvät tai huonot puolet, Riku? En ole sanonut niistä mitään. Minusta Trump yksinkertaisesti on pelle, joka kärsii syvemmän sivistyksen puutteesta, ja siinä kaikki. Sipilä taas on totinen torvensoittaja, jolla on unelma. - Vaan tämä ei liity millään tavalla siihen, mitä sanoin populismista.

   Populismia eli heppoista äänten kalastelua on nimenomaan Trumpin tai Sipilän haukkuminen. Mistään muusta ei tule niin vähällä vaivalla ja paljon hyväksyvää hyrinää ja päänsilitystä kuin tästä helposta tavasta kerätä ääniä ja suosiota.

   Poista
  10. No juu, mutta mielenkiintoista on se, minkä palkkioviran Soinille antavat. Äijä ei kuitenkaan ole pätevöitynyt mihinkään, koko ikänsä on politillistellut.

   Ja mikähän se sipilän unelma on, älä kerro!

   Poista
  11. Populismi ei ole prlkästään heppoista ääntenkalastelua, siihen syyllistyvät kaikki puolueet. Populismi on vaihtoehtoisia totuukdis, valehtelua ja huijaamista. Populisti ostaa, myy, vaihtaa ja varastaa enemmän kuin Malmin mustalainen.

   Poista
  12. Olen jo vuosia väittänyt vihreiden ja vassarien olevan niin samankaltaisia, punaviherkuplaa, että niiden pitäisi yhdistyä - mutta muistaakseni Riku on toistuvasti tyrmännyt näkemykseni?

   No, nyt tässä lauantain Hesarissa on nelikenttiä kuntavaalien ehdokkaista, ja niistä näkee, että vihreiden ja vassarien kaikki ehdokkaat menevät ihan samaan vasempaan alanurkkaan: liberaaliin vasemmistoon.


   Poista
  13. En ole tuota Hesaria nähnyt, mutta väittämiseni ei ole ollut mitään tieteellistä keskiarvoa, vaan omaa pääni sisältöä. Vihreät ovat uskomattomalla tavalla nousseet Helsingin omien etujensa kahmijoiksi. Eihän niitä riistokapitalistisempia voi edes olla.

   Siinä mielessä olen samaa mieltä, että kun sanotaan Sinnemäki, minä näen punaista.

   Poista
  14. Vihreät ja vasemmisto on yhtä köyttä -yhdistyksen perusta, ei siitä ole kahta sanaa. Sipilän hallituksen vastustus niittasi nämä puolueet yhteen jo vaalitulosten selviämisiltana. Voi sitä räksytystä, joka alkoi jo vaalivalvojaisissa, kun oppositio sai mediatilaa ennätysmäisesti ollakseen häviölle jäänyt puoli!

   Mieleeni on jäänyt Ville Niinistön, Rinteen, Arhinmäen ja Anderssonin yhteistykitys, joka jatkuu edelleen. Hallituksen päätökset tuomittiin jo ennen kuin ne esiteltiin. Media nappasi taitavasti kiinni etenkin Ville Niinistöstä, ja teki siitä omankin äänitorvensa.

   Ei ole ihme, että pääkaupunkiseudun median loisteessa paistattelevat vihreät ovat uransa huipulla. Muuallahan heitä ei ole nimeksikään. - Kuva on lintuperspektiivistä katsottuna vääristynyt. Lintuperspektiivistä näyttää myös siltä, että hallitusta on yritetty kaataa - kiitos mm. Yle - koko sen toiminta-ajan.

   Poista
  15. Eilen vilkaisin Uutisvuotoa, vaikka siinä esiintyi Tervon parina Ville Niinistö ja Baba Lybeck hakkasi nyrkeillä veljeksille vauhtia. On sääli, että nämä toimittajat ovat niin politisoituneita, että se lyö ohjelman läpi. Ei ole ihme, että katsojaluvut ovat laskeneet. Joskus ohjelma oli hauska ja kaikkia suomittiin.

   Poista
 12. Se minua on vähän mietityttänyt, että asuin vuosikaudet sen koulun vieressä, josta Antti Rinne ja kaiketi myös Ari Paska Peltonen kirjoittivat ylioppilaiksi. Lapsena kävin sen koulun palloiluhallissa katsomassa Hyvinkään Tahkon korismatseja, Morris Thomas oli tajuttoman hyvä. Palloiluhalli tuntui silloin olevan tajuttoman kaukana kaikesta, ihan hooveenhelvetissä.

  VastaaPoista
 13. Monipuolista keskustelunaihetta jälleen tarjolla Iineksen mainiosti alustamalla asialistalla.
  Minä tartun tähän alastomuus-asiaan, Iineksen avoimeen kysymykseen, miksi ennen ihminen kuvattiin usein alastomana.

  Tosiaan, Adamista ja Evasta se alkaa, alastomuus. Ei ollut keksitty vielä vaatteita. Heidän oli pakko ainakin aluksi elää alastomina. En ole perehtynyt raamattuun, mutta sellainen kuva minulla on mielessä, että syntiinlankeemuksen jälkeen tämä pariskunta hiippaili puolikumarassa, nolon näköisinä, joitain riepuja päällään pois paratiisista. Miksi? Eeva oli tehnyt syntiä, tarjonnut Aatamille omenaa pahan-ja hyväntiedon puusta, joka oli kielletty. Hän oli tehnyt syntiä Jumalaa vastaan? (Tästä alkaa asiat, joita en ymmärrä. Miksi tieto voi olla vaarallista, jopa syntiä? Eikö tieto ole hyväksi? Miksi alastomuus olisi syntiä?. Ihminenhän on luotu sellaiseksi.)

  Voisi ajatella, että alastomuus on jonkinlaisessa kompuksessa sukupuolielämään liittyvien asioiden kanssa. Sukupuolielimet pitää olla peitossa. Niitä ei saa yleisesti näytellä, siitä voi saada rangaistuksen.
  Miksi? Kuka kieltää? Yhteiskunta? Valtio? Häveliäisyys? Mikä? Miksi ei nenää peitetä tai suuta, joka puhuu usein pahoja asioita. Miksi korvat saa olla vapaana? Miksi musliiminaiset hunnutetaan, mutta musliini miehet ei? Loputon määrä kysymyksiä. Miksi?

  Ennen taiteen nimissä Antiikin aikana ja myöhemmin veistettiin, maalattiin ja piirrettiin alastomia ihmisiä. (Niin tehdään muuten vieläkin. On ns. ”alastonmalli piirustusta”. Syy: herkennetään kädentaitoa. Pitää olla malli, joka istuu tai seisoo eri asennoissa.)

  Ehkä on niin, että ihmiskehoa kunnioitetaan, alaston ihminen on vertauskuvana (Adamiin ja Evaan) ennen kuin siihen liitettiin syntikäsite. Se on puhdas ja hyvä. Jumalan käden jälki näkyy siinä parhaiten kaikkine herkkine vivahteineen.

  Ennen ei ollut kameraa. Piti osata piirtää tai maalata kaikki mikä tahdottiin ikuistaa. Syntyi maalaustaide. Kirkkoihin ja palatseihin tilattiin suuret määrät maalauksia uskonnollisista tapahtumista. Ne vaativat usein paljasta pintaa. Ruhtinaat tilasivat muotokuvia itsestään ja omaisistaan. Syntyi muotokuvataide.

  Nykyisin on kamera ja sen avulla voi tehdä kamerataidetta. Mutta varjelkoon, jos menet ottamaan alastonkuvia ja levität niitä sosiaalisessa mediassa! Sinua rangaistaan. Yleensäkin alastomuutta ei hyväksytä julkisuudessa. Kotonasi sentään voit astella rauhassa pesemään hampaita kylpyhuoneeseen alasti tai vaatteet päällä. Mutta kun nykyisin voi joutua kuvatuksi kameralla tai telkalla, jossa on kamera vaikkapa jonkun vieraan maan valtion vakoilutiedoston toimesta, kannattaa olla varovainen. (hymiö)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin minäkin tulkitsen, että vanhojen maalausten alastomuus liittyy jollakin tavalla seksuaalisuuteen. Erikoisesti lasten alastomuus on mielenkiintoinen asia. Miksi nuo pienet enkelilapset olivat alastomia, kun aikuisenkeleillä taas oli vaatteet? Haluttiinko sillä kuvata vain lasten viattomuutta?

   Viittaat paratiisiin, ja tämä ulottuvuus saattaa olla merkittävä. Ihminen oli alkuaan viaton, kunnes Aatami lankesi Eevan omenaan ja ihminen sai viattomuutensa ylle vaatteet.

   Poista
  2. Mutta siis, oliko maalausten alastomuus myös varhaista erotiikkaa, monine ilmenemismuotoineen?

   Poista
  3. Niin voi olla. Pienet suloiset enkelilapset eivät aiheuta pahennusta, vaikka kuinka temmeltäisivät. Samoin on elävien ihmispalleroiden, vauvojen ja pikkulasten kohdalla. Mutta nykyään näytetään esim tv:ssä myös isojen alastomien rotkaleiden, miesten ja naisten temmellystä kaikenlaisissa orgioissa. On myös viihdeteollisuutta, pornoelokuvia. Kerran elämässäni olen uteliaisuudesta sellaista katsellut. Oli se outoa, käsittämätöntä kähmintaa, miehet ja naiset luikertelivat alastomina toistensa lomassa kuin kastemadot. Ei ollut mukavaa katseltavaa. Suoraan sanoen kyllästyttävää. Ihmettelen ihmisiä jotka jaksavat pornoa työkseen katsella. Ryhmänaintia, hui. Jos joku nauttii niistä niin saa minun puolesta nauttia, mutta mielestäni kaikenlainen porno madaltaa käsitteitä. Saa seksin tuntumaan likaiselta, mekaaniselta toiminnalta. Ei se kaunista ainakaan ole. Minusta. Mutta sitä ihmettelen, että on naisia, jotka jakavat itseään maksusta. Periaatteessa sen hyväksyn. Mutta että niitä naisia halveksitaan, sitä en hyväksy. Hehän saattavat tuottaa iloa jollekin miehelle, joka ei muuten pääsisi seksistä nauttimaan millään tavalla.

   Nykyään voi puhua seksistä mitä tahansa. Aikaisemmin se oli sopimatonta. Mutta sen kuvaaminen on vaikeaa, melkein mahdotonta. Vai osaako joku sen taidon. Millaista on onnellinen seksi? Luin kirjan, jonka kirjoittaja osasi kertoa upeasti kaikista muista asioista, mitä ihmiselle voi sattua, mutta loppupuolella olevat seksikohtaukset pilasivat koko kirjan. Siinä tuli tunne kuin kirjailija olisi kävellyt puujaloilla.

   Entä miltä tuntuu, jos kaksi toistaan rakastavaa miestä seisoo tv-ruudussa vastakkain alasti ja suutelee toisiaan? En voi sille mitään, mutta minusta siinä on jotain outoa, sorry! Ehkä en ole vain tottunut näkemään sellaista.
   Erotiikka. Onko se seksin alkumuoto? Johtaako se mihinkään?
   Rakkautta hehkutetaan. Se on hieno asia. Mutta onko se aina totta?

   On asioita joista ei puhuta. Kuuluuko seksi niihin? Erotiikka? Onko se kauniimpaa ja puhtaampaa kuin varsinainen seksi? Onko niillä mitään tekemistä keskenään? Oon udulaatti näissä asioissa. Tunnen itseni lapseksi aikuisten joukossa.

   Poista
  4. Minäkään en ole aikaani kuluttanut pornofilmien äärellä muuta kuin uteliaisuudesta, muutaman tovin.

   Voi olla, että olisin katsonut, jos aitoutta tai laatua ja edes pientä älyn läsnäoloa olisi löytynyt. Tai ehtaa kiimaa.

   Vaan ei, löytyi vain mekaanista hinkkaamista ja automattioletuksia: Kun imet naisen nänniä, nainen alkaa voihkia -tyyliin. Ihan kuin naisessa olisi nappuloita, joita klikkaamalla tapahtuuu A tai B.

   Nykyelokuvissa tai joissain sarjoissa kyllästyttää sänkyähellys. Yhtä hyvin voitaisiin kuvata, kun ihmiset istuvat pitkällä paskalla, kaivavat nenäänsä tai piereskelevät. Ei kiinnosta toisten seksin katselu! Vaivaannuttavaa. Enkä minäkään innostu samansukupuolisten suuteloista. En tuomitse, mutta pliis, älkää nuoleskelko kovin pitkään minun olohuoneessani älkääkä heittäkö häpyänne tai elintänne minun kasvoilleni. En pidä räkäklimpeistänne!

   Poista
  5. Eeva lankesi.Höh.. Kuka sen muistaa? Miesmuisti on 3 kuukauta.Tuskin paratiisissa oli joku "Iltasanomat" : nyt Eeva lankesi.
   Paratiisissa Aatami ja Eeva söivät hedelmän hyvän ja pahan tiedon puusta vastoin Jumalan tahtoa, ja tämä suututti Jumalan. Tästä syystä Aatami ja Eeva karkoitettiin pois paratiisista ja heistä tuli syntisiä.

   On kai ilmiselvää, että tuo kertomus on kuvainnollinen, eikä historiallinen, sillä ihmisiä ei luotu, kuten raamatussa annetaan ymmärtää, vaan nykyihminen on polveutunut muista lajeista.(Evoluutio)

   Jos yksi kristinuskon perusajatuksista ei ole historiallisesti pätevä, mitä syitä meillä on olettaa, että ihminen olisi lähtökohtaisesti syntinen? Jos siis oletamme, että Jumala on olemassa kaikesta huolimatta? Voimmeko mitenkään perustellusti olettaa, että Jumaakaan on olemassa, jos raamattu ei olekaan historiallisesti paikkansapitävä?

   Poista
  6. Heidän silmänsä aukenivat vasta kun Aatamikin oli syönyt omenan. Eeva oli edelleen olevinaan viaton kun popsi omenaa. Näin vastuu silmien aukeamisesta lankeaa Aatamille. Mutta tietenkin molemmat olivat syyllisiä paratiisista karkotukselle tässä eepoksessa.

   En sanoisi, että ihminen on lähtökohtaisesti syntinen, tai perisyntinen, niin kuin Raamattu sanoo. En usko syntikäsitteeseen ollenkaan. Ihan oikeasti ihmisessä on valmius sekä hyvään että pahaan, kellä enemmmän, kellä vähemmän, mutta kukaan ei ole vain hyvä tai vain paha.

   Mistä ihminen kehittyi? Evoluution tietä, uskon.

   Hyvin kutkuttava on eilen lukemani tiedeuutinen. Avaruudesta kuultavat signaalit voivat hyvinkin olla peräisin avaruudessa sijaitsevasta voimanlähteestä, voimalasta, joka voi olla maapallon kokoinen.

   Poista
  7. Oikeesti..kenelle on tehty tarina Eevasta Aatamista? Missä oli paratiisi?

   On väärinkäsitys että uudet lajit syntyvät yhden parin jälkeläisistä. Näin se ei mene. Lajit syntyvät kun lajin osapolulaatio lähtee kehittymään eri suuntaan kuin loput. Uuden lajin synty edellyttää aina tervettä ja riittävästi yksilöitä (mieluumin satoja kuin kymmeniä) sisältävän osapopulaation eriytymistä syystä tai toisesta muista saman lajin yksilöistä.Ihminen on kehittynyt pikkuhiljaa nisäkäsmäisistä matelijoista apinavaiheen kautta ihmiseksi.
   Raamattuhan on tarinakirja aivan kuten esim. Kalevala. Aatami ja Eeva ovat samanlaisia taruolentoja kuten Väinämöinen ja Louhi. Uskon raamattuun ihan yhtä paljon kuin Kalevalaan tai Tuhannen ja yhden yön satuihin.

   Ymmärrän ihmisten tarvitsen rituaaleja. Esim. häät tai muut uskonnolliset rituaalit.Ihminen on laumaeläin .

   Poista
  8. Minusta uskonnossa - missä tahansa niistä - ei ole kyse siitä, ovatko uskontojen pyhät kirjat totta vai tarua. Harva niitä kai totena pitää, muslimeja ehkä lukuunottamatta.

   Uskonto on uskoa uskoon, ei toteen. Kyse on uskon vahvuudesta, ei siitä, että usko uskotaan todeksi. Se ei ole keneltäkään pois, ellei tulla toisten reviirille, kuten jehovalaiset tekevät. Jehovalaisten vikana lieneekin juuri se, että he yrittävät tehdä uskosta toden. Se on uskon raiskausta.

   Poista
  9. Oon ihmeissäni miten paljon nykyään häihin tuhlataan rahaa. Vieraita pitää olla satamäärin, kaikki valmistelut pukuineen ja tarjoiluineen, tila, jossa juhlitaan kirkkovihkimisen jälkeen, jossa annetaan lupauksia ikuisesta rakkaudesta, joka voi käytännössä loppua jo ensimmäisiin tappeluihin ja rahanottovelkojen maksamisiin. Minne se rakkauskin katoaa? Siinä sitten syytellään toisiaan ja erotaan. Häistä jää muistoksi vain kuva sulhasesta ja morsiamesta. Sekin suutuksissa otetaan pois kehyksistä ja revitään palasiksi.

   Onhan se niin kaunista, kun pappi puhuu ja seurakunta vuodattaa ihania kyyneleitä ja riisiä tai saippuakuplia puhalletaan hääparin päälle kirkon portailla. Se, että miesparitkin vaativat oikeutta saada nauttia kaikesta tästä on minusta kummallista. Mihin sitä pappia tarvitaan? Mihin tarvitaan katteettomia lupauksia? Uskon vahvistamiseksiko?

   Miksei voitais olla yhdessä ilman mitään juhlallisuuksia? Miksei voitais olla kavereita niin kauan kuin aidosti ollaan? Ai, lakiasiat? Miten omaisuus jaetaan kun erotaan tai toinen kuolee. Miten varmistetaan tulevaisuus. Pitää pystyä tekemään testamentti, jota ei voi rikkoa. Hirveää jos omaisuus menisi valtiolle, kuka sellaista kestäisi! Jos sinulla on omaisuutta, vaikka asuisit yksin, istu alas ja rupea tekemään testamenttia. Varmista tulevaisuus itsellesi ja toisille! Itsellekö? No joo. Voihan olla että sinut pakastetaan ja heräät henkiin vaikka jossain toisessa muodossa. Elämä jatkuu.

   Elämä on usein vaikeaa. Iines puhuu polyamoriasta. Toisiko se helpotusta? Eduskunta voisi laittaa käyntiin kokeilun polyamorian heikoista ja hyvistä puolista. Lainsäädäntöä ja käytäntöjä pitäisi uudistaa. Ei aina samanlaista.

   Poista
  10. Ihmettelin häitten hintaa jo työssä ollessani, kun yksi pian vihittävä opiskelijani piti suullisen esityksensä omista häistään. Hinta oli viisinumeroinen! Esitys oli kiinnostava, mutta minä olin äimänkäkenä kaikesta siitä valmistelutouhusta, jota opiskelija esitteli. Ihan kuin päämäärä olisivat olleet häät eikä parin rakkaus, toisen saaminen puolisoksi.

   Tuttavani oli lisäksi muutama vuosi sitten kutsuttuna häihin, joihin osallistuakseen piti maksaa kolminumeroinen summa! Minusta tässä ei ole mitään järkeä.

   Hyvä kysymys Liisu: mihin kirkkovihkimistä tarvitaan enää. Homoparitkin tahtovat kirkkohäät, vaikka muuten buumi vetää kirkosta eroamiseen heitäkin. Asiassa haisee kaksoisstandardi. (Anonyymille tiedoksi: kyllä, tottakai homoparitkin petriaatteessa tulee kirkkovihitä, kun kerran muutkin.)

   Poista
  11. Olen vakaumuksellisesti kehitysopin kannattaja, siis ihmsilaji on kehityksen tuote, ja jatkaaa yhä edelleen kehittymistä... Kehitystä tukee ne runsaat 300 rutimenttia, eli surkastunutta elintä ihmisen kehossa.

   Vain kahdesta ihmisestä, Aatamista ja hänen kylkiluusta muovatusta Eevasta ei ihmiskunt voi olla peräisin.

   Jos niin olisi, voi sitä rutsaksen runsausta, ja minkälaisia siinä prosessissa olisimme nykyään, näin nykyihmisenä.
   -Olemme kehityksen tulosta., ja sattuman seurausta.

   Poista
  12. Anonyymi, tietenkin ihminen on kehitysopin tulosta, kuten avaruuden toisetkin sivilisaatiot. Tekniikan maailman uusimpien uutisten mukaanhan avaruudesta havaitut signaalit ovat todennäköisimmin avaruuden valtavasta voimalasta lähtöisin. Voimala on maapallon kokoinen ja sitä käytetään avaruusalusten liikkumiseen.

   Tämä kaikki kertoo, että Tellus lienee alkeellisimmasta päätä elollisten olioitten kehityskaarta.

   Poista
  13. (Anonyymille tiedoksi: kyllä, tottakai homoparitkin petriaatteessa tulee kirkkovihitä, kun kerran muutkin.)

   Vaikka median homotoitotus toisin antaisi ymmrtää, homoseksuaaleja on 1-2% väestöstä. Avioliittoja solmittiin vuonna 2009 29 800 kappaletta. Oletetaan ihan esimerkin vuoksi, että homoliittoja solmittaisiin kuten heteroliittojakin, eli 2% liitoista olisikin homoliittoja. Tämä tekisi 600 avioliittoa vuodessa.

   Poista
  14. Mutku jopa koulujakin käynyt väki toistelee parituhatvuotisia liturgioita ylösnousemuksista ja Herran enkeleistä.

   Ja vielä vakavalla naamalla !
   Saulia ja jopa Tarjaa myöten niin uskossa, niin uskossa :-(

   Poista
  15. Siitä et pääse yli etkä ympäri, että uskonnoilla on aina ollut merkittävä asema kulttuurissa. Monenlainen sivistys levisi maailmaan kristinuskon myötä, mm. lukutaito ja ja kuvataiteet levisivät. On suuri aukko sivistyksessä, jos ei tunne näitä merkityksiä tai uskontojen historiaa. Uskonnot ovat uskoa, ei tietoa eikä mielipiteitä. Ihmisellä on tarve uskoa johonkin itseään korkeampaan. Näin oli jo varhaiskansoilla. Uskonnollisten tapojen noudattsminen on tunnettua kaikissa kulttuureissa. Miksi siis ei myös Suomessa? Kannattaa muistaa sekin, että pakana-ajalla vallitsi barbaria. Kristinusko poisti sen.

   Poista
  16. #Monenlainen sivistys levisi maailmaan kristinuskon myötä, mm. lukutaito ja ja kuvataiteet levisivät.#

   Juu , ristiretket suomeen ja noitavainot.
   Amerikan intiaanien ryöstäminen ja tappaminen.Uskonto aiheuttaa aina väkivaltaa.
   Yllä mainittua taustaa vasten voi näyttää siltä, että uskonnon läsnäolo yhteiskunnassa on todellakin kuin nitroglyseriinisäiliö pomppulinnassa.

   Mutta kuinka usein tällaista sitten tapahtuu? Ihmiskunnan historia voidaan kirjoittaa, ja usein kirjoitetaankin, sotien näkökulmasta. Valittavasti nytkin tapahtuu uskon varjolla sotaa koko ajan.

   Poista
  17. Toki nämä tiedetään. Tietenkään usko ei tuonut pelkkää hyvää.

   Vaan tiesitkö sinä, että kristinusko poisti taikauskoa ja mm. lasten hylkäämisen metsiin susien ruuaksi ja naisten polttamisen noitina roviolla, kristinusko opetti sinunkin esi-isäsi lukemaan ja olemaan tappamatta heikompaansa jne. Kristinuskon myötä terveydenhoito eteni, ja siis yleensä sivistys. Saamapuolella oli enemmän kuin menetyspuolella.

   Poista
  18. Lasten hylkääminen susien ruuvaksi ei pidä paikkaansa. Suku olisi sammunut ja kuka olsi pitänyt huolen vanhemmista?

   Naisen polttaminen roviolla , juuri kirkonmiehet sitä tekivät . esim. Ahvenanmaalla.

   Terveyden huolto ? Papit eivät ole koskaa olleet mitään lääkäreitä.

   Suomalaiset uskoivat "ukko yli-jumalaan . He myös kalastivat ja metsästivät. Kansalle ei ollut kouluja.

   Koululaitos tuli joskus 1800-luvulla Uno Cygnaeus toimesta, joka tunnetaan Suomen kansakoulun isänä. Hän toimi 1861–1888 Suomen kansakoulujen ylitarkastajana.

   Poista
  19. Anonyymi, otat kaiken kovin totaalisesti ja kirjaimellisesti, ihan kuin et ymmärtäisi vivahteita. "Lasten hylkääminen metsään" pitää tietenkin asettaa oikeaan ajatuskontekstiin: se ei mitenkään voi tarkoittaa kaikkia lapsia, etenkään hyvissä oloissa kasvavia. Varmaan tiedät, että entisvanhaan ehkäisykeinot olivat niukat jos niitä köyhissä majoissa ollenkaan osattiin. Lapsia sikisi kuin muurahaisia, kymmenen ei ollut harvinainen lapsiluku. Jos siihen monilapsiseen köyhyysloukkuun syntyi vielä vammainen lapsi, tai muuten heikko, ei ollut tavatonta Suomen salomailla, että hänet jätettiin metsään kuolemaan.

   Ihmisten roviolla poltto oli varhaisemmalla ajalla joko raivostuneen väkijoukon työtä tai sitten keskiajalla oikeusoppineiden, kirkonmiehet eivät tällaista harjoittaneet Suomen mantereella. Tosin Suomessa poltot olivat harvinaisempia kuin muussa Euroopassa.

   Muutoin kristinusko tulo Suomeen merkitsi myös länsimaiseen kulttuuriin liittymistä ja itäisen väistymistä. Saatiin kalenterit ja kirkolliset juhlapäivät ja sunnuntai lepopäiväksi, saatiin luku- ja kirjoitustaito ja paljon uusia sanoja. Saatiin hyviä kristillisiä arvoja, kuten lähimmäisen huomioon ottaminen, toisten auttaminen ja yleensä toisen ihmisen kunnioittaminen.

   Kristinuskon huonoja puolia esiintyy siellä, missä usko on otettu fundamentaalisesti, kuten ylempänä koetan sanoa. Ihmiset pilaavat hyvän aatteen, myös politiikassa.

   Poista
  20. Iines , sinä luvet minun kommenteja kuin (sensuroitu) raamattua.

   Ihminen on loppujen lopuksi muuttumut aika vähän.
   Tunteet olivat meidän esivamhemmilla.Myös äidinvaisto.Lapset olivat aina vanhemmilleen rakkaita.Oli niitä paljon tai vähän.


   Poista
  21. Tutkija O. Ketola on kirjassaan (1989) Lapsenmurhat todennut, että "vasta kristinuskon vahvistumisen myötä lapsen elämä alkoi saada arvoa, ja se mahdollisti lapsille entistä suuremman todennäköisyyden säilyä hengissä" (s. 59 - 60).

   Lisäksi lukuisat etnografiset ja historialliset esimerkit osoittavat, ettei sana lapsenmurha ole täysin luonnoton ilmiö ihmissuvulle. Yuru Shikalow, joka on tutkinut Vienan Karjalan alueen imeväiskuolleisuutta ja aviottomien lasten kohtaloita, sanoo että kansanperinteestä päätellen lapsen kuolema oli väliin toivottu "vieras" talonpoikien perheessä. Todisteita löytyy mm. tuonela-aiheista kehtolauluista " tapa tyttärie talosta", "ota tuoni Moan marja", "tuuti tuuti tuonen toukka", "tyttö syntyi, tyhjä syntyi".

   Kristillinen moraali ja sen pohjalle rakennetut sivistyslait tekivät Vienan Karjalassakin lapsenmurhasta laittoman ilmiön.

   Poista
  22. Historioitsija, kirjailija Kaari Utrion teoksesta Eevan tyttäret, naisen, perheen ja lapsen historia löytyy lisää lapsen asemasta muinaisessa yhteiskunnassa. Ensimmäinen lapsikirjoitus löytyy sivulta 240, Kuoleman kehto.

   Poista
  23. Mielestäni suomalaiset elivät paremmin ennen ruotsalaisten tekemiä ristiretkiä. Metsässä oli riistaa ja järvessä kalaa.
   Väkeä ei ollut paljon pinta-alaan verraten.

   Ja muis-suomalainen emäntä oli tottunut ottamaan vastuuta talostaan, hoitamaan sitä . Naiseen luotettiin tuolloin pitkälti yhtä paljon kuin mieheen (oli tietysti vähän pakko puhaltaa "yhteiseen hiileen")ja naisten tekemiä töitä arvostettiin yhtä paljon.
   Ahkera ja hyvä emäntä on ollut kunniaksi talolleen, sillä hän piti lapset aisoissa, perheensä kiinni leivänsyrjässä ja hoiti mallikkaasti taloudenpidon. Hänen oli selviydyttävä kunnialla kaikista askareistaan, toisinaan jopa kotieläinten puolustamisesta metsän petoja vastaan.

   Miesten vastuulle kuuluivat kaupankäynti, metsästys, kalastus, kaskeaminen, suhteet ulkopuolisiin sekä tarvekalujen valmistus. Naisten työt keskittyivät kotiin ja pihapiiriin. Heidän vastuualueeseensa on kuulunut pellavan, hampun ja juuresten sadonkorjuu, karjanhoito, luonnontuotteiden kerääminen sekä loputtomasti aikaa vieneet lankojen ja kankaiden valmistus. He laittoivat myös ruokaa, siivosivat, tekivät saippuaa, pesivät pyykkiä ja lämmittivät saunat. Toisinaan he osallistuivat myös kalastukseen ja kaskeamiseen.

   Tämän kaiken ruotsalaiset sotkivat. He halusivat verottaa suomalaisia ja ottaa nuoria poikia sotimaan ympäri eurooppaa.


   Poista
  24. Viittaat historiallisiin esimerkeihin ( lapsenmurha ole täysin luonnoton ilmiö ihmissuvulle.)

   Mielestäni lapsettomuus oli silloin ja myös nykyisin perheelle onnettomuus, ja siihen pyrittiin yleensä löytämään syy ja sitä kautta myös parannuskeino.
   Yleensä syyn katsottiin olevan naisessa,(tietysti) joka oli pilannut hedelmällisyytensä.

   Myös sitä, ettei perheeseen syntynyt poikaa, pidettiin suurena onnettomuutena, ja asiantilaa yritettiin korjata monenlaisin keinoin; muun muassa ryhtymällä lapsentekoon erilaisin miehisin työkaluin varustautuneena. Jollei lapsilykkyä siitäkään huolimatta saatu, ottolasten ottaminen oli yleinen tapa saada itselleen perijä.

   Poista
 14. Yritin tähän kommenttia, ei onnistunut. Tuli tieto: Kommentti näytetään hyväksynnän jälkeen. Sekö menee nyt niin, vai onko se Googlen kummallisuuksia. En ole pystynyt seuraamaan blogiasi jälkitautien takia, mutta kun itsellänikin on muuttunut blogissa niin etten ollut päästä omaan blogiini muuta kun kaikenmaailman kiemurointien jälkeen, olen epävarma nykyisestä käytännöstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisu, ennakkotarkistus on väliaikainen, minun asettamani, enkä pidä siitä itsekään. Poistan sen tuota pikaa. Jokin aika sitten tulvi leegioittain saman anonyymin vähän ikäviäkin kommentteja.

   Poista
 15. Sipilästä ja hallituksestaan sen verran, että onko nyt ihme jos kritiikki on kovaa?
  Nykyhallituksella taitaa olla hallussaan ennätys huonosti valmistelluista ja takaisin vedetyistä lakiesityksistä, koska ei kuunnella ketään, joka voisi valmisteltavasta asiasta jotain tietää, kaikenmaailman dosentteja.
  Soteuudistuksen yhteydessä ollan tekemässä Suomen kaikkien aikojen suurinta yksityistämistä.
  Sipilä ei tajua jääviyksiä. Asioiden pitää myös näyttää siltä, että jääviyspykäliä on noudatettu. Ei se riitä, että Sipilä "sydämmessään" tietää tehneensä oikein.
  Ja kyllä YLEN:n toimittajia painostettiin Sipilän aloitteesta, turha väittää muuta. Lisäksi sen pölhöimmän hallituspuolueen kansanedustajat ovat vaatineet YLE:ä tiukemmin hallituksen ohjaukseen. YLE:n pitäisi kuulemma kertoa vain hallituksen saavutuksista.

  Samuli

  VastaaPoista
 16. Ei se nyt enää ole ihme, mutta kun samanlaista kritiikkiä tuli jo ennen ensimmäistäkään aloitetta. Ihan kuin Sipilää olisi kalvettu alun alkaen pois palliltaan. En osaa sanoa, onko se normaalia hävinneiden puolueiden oppositiopolitiikkaa. Voi olla.

  Vaan eikös se Yle-keissi mennyt niin, että Sipilä sai kun saikin tutkimuksissa puhtaat paperit? Eli Ylen toimittajat jallittivat turhaan pääministeriä pois?

  Ensinhän väitettiin, että Sipilä on painostanut toimittajaa. Se oli kuitenkin median itsensä keksimä asia, toimittajien johtopäätös ilman ainuttakaan todistetta. Sipilä käsittääkseni puolusti omaa oikeuttaan tulla kuulluksi häntä koskevassa asiassa, jossa hän on syytetyn penkillä. Tämä on mielestäni ihan oikein, en osaa nähdä toimittajien tavoin tässä väärää.
  Julkaistuista viesteistä ei voinut lukea mitään painostusta. Sitä paitsi eivätkös viestit ole lähdesuojan alaisia nekin? Vain moukkamainen toimittaja julkaisee saamiaan viestejä keskeneräisessä asiassa.

  Voi toki olla, että olen saanut asioista väärän käsityksen. Oikaise, jos tuo meni väärin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä julkisen hallinnon pitäisi olla lakisääteisesti täysin sukupuolineutraalia. Silloin vältettäisiin jo valmiiksi tasa-arvo-ongelmat ja syrjintä esim. (jonkin) sukupuolen perusteella kävisi mahdottomaksi. Yhteiskunta säästäisi vuodessa vähintään kymmeniä miljoonia euroja. Paljon huippuosaajia vapautuisi monista hallintohimmeleistä oikeiden työmarkkinoiden käytettäväksi.

   Poista
  2. Miten tämä liittyy mihinkään kommentissani?

   Poista
  3. (Nykyhallituksella taitaa olla hallussaan ennätys huonosti valmistelluista ja takaisin vedetyistä lakiesityksistä, koska ei kuunnella ketään, joka voisi valmisteltavasta asiasta jotain tietää, kaikenmaailman dosentteja.)

   Tähän :Kyllä julkisen hallinnon pitäisi olla lakisääteisesti täysin sukupuolineutraalia.

   Poista
  4. Kommenttisi lienee väärässä paikassa. En puhu kommentissani julkisesta hallinnosta sanaakaan. Sanoma ei ole minun.

   Poista
  5. Väännetään sitten rautalangasta ; viesti oli samu-sedälle.

   (Anonyymi12 maaliskuuta, 2017 16:04

   Sipilästä ja hallituksestaan sen verran, että onko nyt ihme jos kritiikki on kovaa?
   Nykyhallituksella taitaa olla hallussaan ennätys huonosti valmistelluista ja takaisin vedetyistä lakiesityksistä, koska ei kuunnella ketään, joka voisi valmisteltavasta asiasta jotain tietää, kaikenmaailman dosentteja.)

   Poista
  6. Pidä se rautalanka työkalupakissasi vaan. Riittää, kun sijoitat kommenttisi sen kommentin alle, johon se on vastaus. Nyt vastauksesi oli minun eikä Samulin alla.

   Poista
 17. Hallituksemme osaamattomuuden tiviistä hyvin se, kun yksi työtön maisteri ihmetteli facebookissa, että hänet on määrätty tietokonekurssille. Se on sitä "katso kenguru digiloikkaa" asiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa turhauttavalta, mutta onhan maisterinkin parempi opiskella lisää kuin istua kotona pers homeessa.

   Poista
  2. Kyllä se sinuakin harmittaisi, jos määrättäisiin harjoittelemaan, kuinka tiekone käynnistetään ja sammutetaan. Seuraavalla tunnilla menevät jo epäilemättä syvemmälle, harjoitetaan tabulaattorin ja enterin käyttöä.

   Poista
  3. Jos näin on, harmituksen ymmärtää. Minun on kyllä vaikea ajatella, että työllisyyskurssi olisi näin alkeista lähtevää tasoa. Ihan kun kaikkea ei olisi nyt kerrottu lukijoille.

   Poista
  4. Jatkan vielä tästä. Sosiaalista mediaa siellä työttömyyskurssilla kuulemma oikeasti opettavat. Sillä Suomi nousuun, kun kaikki työttömät oppivat sosiaalista mediaa, heh. Vitsi ei minua edes naurata.

   Yksi mistä minä karsisin menoja, on koulutus. Ammattikurssikeskukset ja sen kaltaiset pitäisi laittaa tiukkoihin suitsiin. Niissä sitä on toinen toistaan pöljempää kurssia ja niissä kouluissa kaikkia huijari-Adultoja. Hyödyllisiä ja tarpeellisia on varmasti joukossa, mutta jumalauta, että minua suututtaa, kun oikeasti aletaan asiana puhua sosiaalisen median opettamisesta. - Huijaritutkani pärähtää punaiselle.

   Poista
  5. Jos ja kun, joku ei tiedä tai muista, Adulta oli Järvenpään, Keravan, Tuusulan ja Mäntsälän omistama aikuiskoulutuskeskus. Levisi kuin pullataikina, sitä oli koko eteläsuomi täynnä. Valtio sitten jostain syystä hokas, yks kaks yllättäen, selkeän avustusrahahuijauksen ja oman mokansa, peri A:lta 32 miljoonaa euroa takaisin. Bankruttihan siinä tuli.

   Vahingonkorvausvaatimukset niiltä asiasta vastuussa olleilta gangsteriroistoilta oikeuslaitoksessa hylättiin.

   Poista
  6. Yksi hyvä ystäväni oli ensin ammattikurssikeskuksessa, joka koulutti pilvin pimein työttömiä. Tällä ihmisellä oli hyvät luontaisedut hyvän palkan lisäksi, oli kalliit kommunikaattorit talon puolesta, puhelin ja laskut maksoi talo, vaikka kotipuhelimenakin sitä käytettiin. Kurssikeskuksesta tämä ihminen nappasi itselleen kurssilaisista työmiehet, kun tarvitsi mökilleen remonttia. En tullut kysyneeksi, mitä hän maksoi miehille, vai tarjosiko hän vain heille työharjoittelutyömaata. Sittemmin kurssikeskuksesta tehtiin aikuiskoulutuskeskus, ja sama työttömien ja muitten kurssitus jatkui. Ja jatkuu....

   Poista
  7. Oli siis henkilökunnassa, ei koulutettavana.

   Poista
 18. Matti Kurikka on semmonen menneiden aikojen starbu, nykyaika ja nykyihmiset ovat paljon mielenkiintoisempia. Mitä Saara nauroi? - Maamme edustajista kaksi ehkä suurinta maailman supertähteä ovat Sara Forsberg ja Saara Aalto. Saara Aaltoa pidän heistä suurempana,koska Sara Frosbergista ei maamme rajojen ulkopuolella ole kuullut kukaan ja rajojen sisäpuolellakin vallitsee syvä epätietoisuus siitä,mitä tekee työkseen. Pitkän Aan Saara sitävastoin oli selvästi Brittien "viistoista minuttia julkisuudessa" listan kuuma hottispala.

  Taideteoreettisia perusteita en osaa antaa siihen,että ennenmuinoin alastonmaalauksia tehtiin niin paljon. Enemmän lähtisin asiaa selittämään nykyisestä asian tolasta: internet on täynnä pornoa, joten maalauksia tai pornolehtiä tarvitsevat vain hyttysen pienet marginaaliryhmät.

  Tottakai Matti Kurikka haaveili saavansa kaikki naiset ja olevansa kaikkien johtaja. Ehkä hän vähän aikaa sai ja oli. Toista se on esimerkiksi Mattilalla, jonka aika Elisan toimitusjohtajana päättynee pian ja luulenpa vaan, että EK:kin kiittää kohta häntä menneistä ja toivoo menestystä sekä hyvinvointia tulevaan.


  Polyamoriasta en osaa sanoa mitään, mutta sivistyssanana se on hauska. Onkohan se väännös Pollyannan nimestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matti Kurikka haaveili saavansa kaikki naiset ja olevansa kaikkien johtaja.

   Jos nainen sanoo että miehet haluavat vain kauniita naisia niin ei se ole mitään syyttelyä, se on fakta.
   Samalla tavalla jos mies sanoo että naiset haluavat vain komeita miehiä, sekään ei ole syyttelyä vaan fakta.

   Liian komeat miehet ovat yleensä itseään täynnä ja lankeavat helpommin houkutuksiin (sillä kysyntää on enemmän).

   Poista
  2. Kylä, kyllä, anonyymi, mutta houkutteleeko ne liian komeat miehet liian kauniit naiset, vai jotkut muut?

   Aika ragediahan se olisi,jos joku isoäiti vetistellen tummaisi: "Meirän ihanan liian komean Pekan vei ihan kaameen näkönen hirviö, eikä sillä muuta ollut antaa vastineeksi kuin oma kamala turpavärkkinsä!"

   Poista
  3. Sama kai pätee liian kauniisiin naisiin?

   Tänään vilkaistessani iltapäivälehtien uutisotsikoita silmiini osui juttu kauniista kökerskasta, joku Mailis Penttilä mahtavine huulineen ja povineen, jotka olivatkin kuvassa esillä. Jutun perässä oli kuolaavia miehiä kommentteineen. Veikkaan, että miesten keski-ikä oli 50 - 60, ja habitus fleecehousutekstiteepaitaosastoa.

   Poista
 19. Minusta tällaisia Mattiloita tarvitaan laukomaan palkkatotuuksia. Se tekee hyvää ahneille ihmisille ja ay-liikkeillekin

  Kenties sen tarkoitus onkin vaan pölästyttää duunareita ja hoitureita ja muita työtä tekeviä puurtajia, että tyytykäät nykyiseen, tai viemme loputkin. Olkaa tyytyväisiä, että teillä on työtä! Kaikilla ei ole sitäkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mattilalla ei ole mitään paitsi iso palkka. Elisaa johtaa,johtajaksi sopisi sinne vaikka heinäseiväs Siurosta.

   "Tuolta ne tulee", tuumasi Rokka. Ajatteli ja punnitsi mielessään heidän vaatimustaan viidestätoista prosentista. - "Kyllä varmaan niin, tuu sie Mattila täältä hakemaan voita leipäs päälle" - "Ko hää on ton ekan närreen kohalla, niin lähtee sata prosenttia..."

   Poista
  2. Sen verran sosialistia minussa on, että haluaisin asettaa palkoille ja eläkkeille ylärajan myös yksityisellä puolella. Kukaan ei tarvitse määräänsä enempää. Eli mielipuoliset palkat pois Mattilalta ja SAK-johtajilta. Eikä mitään sijoituskeinotteluja ay-rahoilla.

   Poista
  3. Varmaan niillä sak:n johtajilla on liian isot palkat, mutta eivät he mattiloihin, eivätkä heidän palkkakehityksiinsä pysty.

   Mattila on ihan pässi, luuleeko äijä oikeasti voittavansa kansan, joka piti stalininkin rajojen takana. - Tommonen pikkupipu väistyy kyllä.

   Poista
  4. Tässä voi perustellusti puhua kansasta, kun meitä vihaisia kansalaisia on suurin osa satavuotiaan maamme aitosuomalaista.

   Poista
  5. AI,ai minä olen niin pöyritynyt... Ennen ei ollut internetiä eikä ärhäköitä vastavirtablogisteja.
   Neljäs valtiomahti saa mesoa juuri niin kuin parhaaksi katsoo – ja se todella tekee niin. Ihmiselämiä, aatteita, yhteisöjä, poliittisia suuntauksia ja ansiokkaita näkemyksiä tuhottaa surutta. Vain yksi totuus sallittaan.

   Minä kärsin kivitettyjen puolesta. Oikeastaan aivan sama, vaikka nämä ovat osin syyllisiäkin.
   Se uskomaton raivo ja halveksunta,jota media lietsoo, kun ottaa jonkun hampaisiinsa, on lähes aina täysin suhteeton rikokseen. Kohde tuhoutuu, tai ainakin hänen tulevaisuudelleen käy niin.
   Lynkatun puolesta on turha inistä.

   Onneksi nyt alkaa olla toisin. Tosin vieläkin liian suuri osa kansasta uskoo kritiikittömästi suuria medioita ja pöyristyy niiden lietsomista jutuista. Varsinkin, kun ne kohdistuvat henkilöön. Pöyristyminen käy helposti, koska kansa haluaa pöyristyä. Milloin mistäkin. Se on kiihottavaa.

   Poista
  6. Veli-Matti Mattila, vaikka ei matti kukkarossa, on ilman muuta stalinisti, muuta ei voi vihaa täynnä olevista kannanoteistaan suomalaisia kohtaan päätellä. Kuinka voi joku suomalaisia noin vihata? Minun isoisäni ampui parhaansa mukaan ryssiä ja äitini makasi pikkutyttönä lakana suojanaan talvisodan suurissa pommituksissa. Hänetkin stalin olisi halunut tappaa. Emme me toivoneet mattiloita näkevämme, voin puhua meidän kaikkien puolesta, isoisäni diggasi minua ja minä häntä.

   Poista
  7. Totakai, anonyymi, meitä kaikkia nyt kiinnostaa, mitkä ne tuhotut asiat ovat. Vähän epäilyttää tuo listasi ihmiselämistä, aatteista ja yhteisöistä sekä ansioikkaista näkemyksistä. Jos on esimerkiksi ansiokaita näkemyksiä, ne pitää esittää ansiokkaasti

   Me aitosuomalaiset emme alkuukaan hyväksy sivaripellejen tai muuden neuvostomielisten näkemyksiä, emme vaikka se tukka olisikin myöhemmin liimattu kiinni päähän ja sittemmin harventunut.

   Kerrotko vielä, anonyymi, ystävällisesti sen, mitä mieltä sinä olet ilmastomuutoksesta. - Äläkä kertomisessasi toki pelkää,en minä putinia tähän väliin hauku. Enkä edes kaltaisiasi maolaisia (tupattavia, heh) ruikkukukkoja.

   Poista
  8. Monenlainen sivistys levisi maailmaan kristinuskon myötä, mm. lukutaito ja ja kuvataiteet levisivät. On suuri aukko sivistyksessä, jos ei tunne näitä merkityksiä tai uskontojen historiaa.

   Sivistys häviää jos haluaa keskustella palkoista. Keskustelu menee henkilöön Veli-Matti Mattilaan. Toimittajat ovat siis sivistymättömiä.
   Sivistys on taitoa keskustella asioista, jotka eivät kuuluu yksilölle hänen asiantuntemuksensa puolesta. Sivistynyt ihminen seuraa, mitä hänen ympärillään tapahtuu ja ottaa siihen tarvittaessa kantaa.

   Nyt on Mattilan palkat muut osaaminen kyseenalaisttu toimittajien hampaissa.

   Poista
  9. Ihan talouspolitiikkaa on, että haluaa keskustella Mattilasta. Onko mies tosiaan firmalle 1,6 miljoonan vuosipalkan väärti, kun tuommoisia ehdottelee. Eikö se ole ihan selvä, että Elisalta se on pois, jos tuollaisia alennuksia toteutettaisiin. Elisan mikälie filmikerho joutuisi lopettamaan varmasti toimintansa, liittymien määräkin alenisi roimasti.

   Elisa hintasaarnaajat mainokset asettuvat toimitusjohtajan lausuntojen jälkeen uuteen valoon. Kyseisen firman toiminta ja tulos perustuvat pelkästään kotimaiseen kulutukseen. Kun rahat ovat vähissä, hankitun skeidan määrä vähenee.

   Miksi Mattila haluaa tuottaa firmalleen vahinkoa?

   Poista
  10. Kateuden siemeniä joka tuutista, usean kerran päivässä.
   (En halua keskustella henkilö Mattilasta).

   Rahan perimmäinen tarkoitus on olla vaihdon väline, mutta todellisuudessa rahaan kytkeytyy paljon muutakin.
   Taloudellinen ahdinko aiheuttaa usein häpeää. Talousasioissa onnistuminen, kuten palkankorotuksen saaminen, taas suuria onnistumisen tunteita. Rahankäytön kautta tulevat myös esiin arvot ja odotukset. Siten raha liittyy vahvasti omaan identiteettiimme – huolimatta siitä, mitä raha meille merkitsee.

   Ihminen joutuu väistämättä miettimään myös suhdettaan rahaan esimerkiksi pohtiessaan kysymystä ”mitä haluan elämältä”. Raha-asioista on vaikea puhua, koska rahan kautta tulee esiin monia hyvin henkilökohtaisia asioita.

   Poista
 20. Iines: "... uusimpien uutisten mukaanhan avaruudesta havaitut signaalit ovat todennäköisimmin avaruuden valtavasta voimalasta lähtöisin. Voimala on maapallon kokoinen ja sitä käytetään avaruusalusten liikkumiseen."

  Näin ne asiat varmistuvat matkalla... Aina valpas Iineskin sanoo jo, että "todennäköisimmin". No, aika varmasti ehdottomasti ilman muuta ja takuulla ne eivät ole peräisin mistään avaruuden voimaloista...

  Juttu on niin, että jo jonkin aikaa on havaittu kaukaa galaksimme ulkopuolelta tulevan erittäin lyhyitä (millisekunteja), mutta hyvin voimakkaita radiosignaaleja, joiden alkuperää ei osata vielä selittää.

  Mutta ainahan voi arvailla. Nyt jokin tiedemiesryhmä on visioinut, että meidän tuntemallamme teknologialla tällaisia impulsseja voisi saada aikaan valtava, maapallon kokoluokaa oleva purjevoimala.

  Aika kaukaa haettu idea, sanoisin, ja noin 100 %:n varmuudella väärä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, siis tutkimusten mukaan mitä todennäköisimmin, luki Tekniikan Maailmassa, ei minun mielestäni, sillä minulla ei ole asiasta pienintäkään käsitystä. - Vaan pelottavaa oli uutista lukea.

   Poista
 21. Palaan tähän Liisun aloittamaan uskontokeskusteluun, kun sellaiset ovat minusta niin söpöjä ja liikuttavia... Olen usein toistanut, että kutsun uskonasioita itse aiheutetuiksi ongelmiksi: ensin rakennamme ristiriitaisen uskonjärjestelmän ja sitten pohdimme sen ristiriitaisuuksia otsa kurtussa.

  Luomiskertomuksethan ovat myyttejä. Niiden taustalla voi toki olla ihan oivalluksiakin - ainakin sieltä sellaisia voi löytää kun hakee - esimerkiksi hyvän ja pahan tiedon puun hedelmän syöminen voisi kuvata tietoisuuden heräämistä.

  Kemppilässä kyselin jo, että miksi Kaikkivaltias tarvitsi 6 päivää maailman luomiseen ja miksi Hänen piti levätä sen jälkeen? Tällainen kuulostaa mieluummin inhimilliseltä kuin jumalalliselta.

  Kysyin nimenomaan sitä, että onko tälle olemassa päteviä teologisia selityksiä vai eikö asiaa ole edes pohdittu? Ihmettelen ellei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raamattu, Jumalan ilmoitus ihmisille annettiin ihmisten välityksellä!! Raamattu on siis ihmisten kirjoittama. Ihmiset ovat kuitenkin toimineet tässä vain ns. "sihteereinä".

   Poista
  2. Miten minusta tuntuu, ettei juuri kukaan muu kuin jotkin hörhöt ota raamatullisia tarinoita tosissaan. Ajattelen niin, että valtaosa ihmiskunnasta tajuaa ne kyllä myyteiksi.

   Vaan kun uskossa ei olekaan kyse siitä, että uskoo asiat todeksi. Usko on uskoa uskoon, ei toteen.

   Poista
  3. Minusta tuntuu siltä, että ainakin ns. uskovat ihmiset uskovat uskoonsa. Ovat ehdottomia uskossaan. Ovat sitä mieltä että he ovat ainoa joukko joka porhaltaa taivaaseen. Mutta näkemäni mukaan pitäisi olla monta taivasta, jokaisella uskolla omansa, muuten siellä taivaassa tulee riitaa ja taivassotia.

   Minua ette taivaassa näe. Minut näkee helvetissä. Ainakin jos on uskomista erääseen tuttuuni, joka on vanhoillislestadiolainen. Hän toivoi että minäkin olisin varhaislestadiolainen, sillä silloin minäkin pääsisin taivaaseen.

   Poista
  4. Minäkin olen jo monesti antanut taivaspaikkani enemmän sitä tarvitseville. Yleensä nämä ovat ovelta ovelle kiertäviä saarnaajia, jotka saavat taivassulan hattuunsa jokaisesta ovikellon kilautuksesta. Härskeintä oli silloin, kun palasin Pikkukaupunkiin lapsen kanssa. Aika pian ovelleni osui maireasti hymyilevä saarnamies, joka ojensi minulle lehtensä erikoisnumeroa, jossa tuomittiin syntiset yksinhuoltajat helvettiin, elleivät nämä tee parannusta.

   Poista
 22. Ja tällä yksinkertaisella laskutoimituksella kuka tahansa pikku, pikku pyhäkoululainen huomaa että n.s. "neitseellinen sikiäminen" ei voi pitää kutiansa...


  \begin{displaymath} \frac{x}{e^x-1}=\sum_{k=0}^{\infty}\frac{B_k}{k!}x^k. \end{displaymath}

  ... koska lopputulokseksi tulee "displaymath", höh. Eikä siis mikään poikavauva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Partenogeneesillä eli neitseellisellä syntymisellä tarkoitetaan alkion syntymistä naaraspuolisesta sukusolusta ilman koiraspuolisen sukupuolisolun vaikutusta.

   Partenogeneettistä lisääntymistä esiintyy monilla hyönteisillä, kuten kummitussirkoilla, sekä joillakin hämähäkeillä. Hyönteisistä kirvat lisääntyvät kesällä partenogeneettisesti, mutta vaihtavat lisääntymistapaansa syksyllä suvulliseksi eli edustavat syklistä partenogeneesiä. Kaloista partenogeneettiesti lisääntyvät esimerkiksi amatsonimollit.

   En tiedä tuleeko tällä tavoin poikasukupuolta.

   Poista
  2. Anonyymi, olet kuin yksi muinoin opettamani poika. Jos heitin ilmoille vaikka ilmaisun "neitseellinen sikiäminen", hän ryhtyi määrittelemään sanaa ja opettamaan sitä muillekin. Häneltä jäi kuitenkin huomaamatta, että sana oli päästetty ilmoille humoristisessa kontekstissa. Se oli vähän kummallinen tilanne. Yleensäkin hän otti sanat konkreettisesti ja tämmöisiä hassuja tilanteita sattui monta kertaa. Hän operoi omissa konteksteissaan. Hyvin älykäs poika. Vaan oppiminen takkusi.

   Poista
  3. Huumoria on monelaista.Minua saa tietenkin arvostella , jos määrittelen sanan merkitystä.
   Halusin tuoda esille , että eläinkunta pystyy jatkamaan sukua neitseelisesti.
   Neiseelinen sikiäminen pitää paikkansa hyönteisten kohdalla.
   Mutta ihminen tarvitsee toisen sukupuolen apua suvunjatkamiseen.

   Oliko tämä liian vaikeasti sanottu?

   Poista
  4. Tulee. Siis hyönteisillä, ja kaloillakin, ja tulee myös jälkeläisiä jotka (tarvittaessa) pystyvät vaihtamaan sukupuoltaan.

   Luonnossa on paljon ihmeellisyyksiä. Ja eniten mikrobien maailmassa.

   Mutta meillä nisäkkäillä sukupuoli määräytyy sukupuolikromosomien mukaan. Naaraat ovat XX ja urokset XY. Partenogeneettisesti syntynyt ihmislapsi olisi täydellinen klooni äidistään; meioosia ei voi tapahtua kun ei ole vastinkromosomeja eikä niiden kromatideja.

   Eli poikajeesuksia ei voi syntyä edes teoriassa neitseellisesti. (Paitsi satukirjoissa.)

   Poista
  5. Hitsi kun nämä menee ihan sekaisin nämä vastaukset. Tulee... oli vastaus epäilyyn "... En tiedä tuleeko tällä tavoin poikasukupuolt?."

   No, taidan mennä pistää perunoita kattilaan joka on liedellä ja jossa on vettä. Että potut alkaisivat "porisemaan". Niiden lisäksi kohta työnnän Molokin kitaani amerikan fläskiä... enpäs sittenkään! vaan lykkään leipäläpeeni punalihaista lohta jossa on paljon Omeqa-kirjaimia. Runsas salaatti, jonka myös meinaan ahmia pötsiini, sisältää hirvittävän määrän hivenaineita + rautaa + maasälpää + muuta moskaa. Mm. kurkkua, tomattia, selleriä, hilleriä, papuja, pipoja, punakaalia ja ryssänkaalia ja ym. ja ym. ja ym. Jälkiruo'oaksi kahmaisen kupillisen mustikoita. (Vatut kun loppu.) Sitten keitän samovaarillisen tsaikkaa. Ja istahdan hetkeksi (n. 3-4 h) levähtämään.

   Samalla on kiva fundeerata maailman menoa. Ja lukea uunituore Ratto... eikun The Times.

   Poista
  6. Tässä minun salaattini, jonka juuri söin, ei sis. hilleriä: muutama rapea salaatinlehti revitään, pätkä pilkottua kurkkua, 1 pieni tomaatti neljään osaan pilkottuna, 5 viinirypälettä puolitettuna, pilkottua melonia pivollinen, joukkoon sirotellaan toinen pivollinen linnunruokaa eli kuivattuja karpaloita, kurpitsansiemeniä, pinjansiemeniä auringonkukan siemeniä, saksanpähkinä ja pari cashewia sekä pistaasipähkinää pilkottuna. Pieni loraus balsamico-etikkaa. Joukkoon sitten jotakin proteiinia, tänään tillitonnikalaa valutettuna. Ruokajuomaksi iso lasi vettä ja Gefilus-piimä, ellei sitä ole tullut juotua jo ulkoilemasta palattua. Ettäs tämänkin tiedätte.

   Poista
  7. Anonyymi, en halunnut arvostella, ja mietin tarkasti, miten sanani asetan. Enemmän totesin tuon huvittuneena. Minusta asioihin hyvin vakavasti suhtautuvat ihmiset ovat oma viehättävä lajinsa.

   Poista
 23. Minusta Anonyymilla on aivan asiallisia ja jopa paikkaansapitäviä huomioita biologiasta. Luonnossa riittää ihmettelemistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (Minusta Anonyymilla on aivan asiallisia ja jopa paikkaansapitäviä huomioita biologiasta. Luonnossa riittää ihmettelemistä. )

   Niin...Minun takia täällä on ennakkotarkastus.
   Minä en osaa kirjoittaa oikein , teen kirjoitusvirheitä (vanha näppäin koneessa), olen erimieltä , en kiroile (se olisi suotavaa),opetan sanoja muille.
   Kaiken lisäksi olen savolainen.

   Poista
  2. Niin todella riittää luonnossa ihmettelemästä. Eilen yllätin varisparin muhinoimasta maassa. Ensin luulin, että lintu on loukkaantunut, kun näkyi vain yksi siivekäs, päällä oleva. Mietin jo, miten auttaa, kun pariskunta lehahti rääkäisten lentoon. Ihminen sotki luonnon järjestyksen.

   Poista
 24. Mikis: "...meillä nisäkkäillä sukupuoli määräytyy sukupuolikromosomien mukaan. Naaraat ovat XX ja urokset XY."

  Piti minun vielä tämäkin nähdä - yleensä kehityksen kärkijoukoissa kylkimyyryä pinkova Tri Mikis puhuu kuin pesunkestävä persu tai söpö Päivi Räsänen!

  Kuitenkin joka tuutista tunkee informaatiota, että jako kahteen sukupuoleen - miehiin ja naisiin - on taantumuksen ja tietämättömyyden aiheuttama ajatusvääristymä!

  Setan uusi upeaniminen pomokin julisti juuri mediassa, että sukupuoli on vain ihmisen korvien välissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan oikeasti syntyy sellaisia ihmisvauvoja, joilla on valmiiksi molemmat sukuelimet, miehen että naisen. Lääkäri tai vanhemmat saavat valita kumpaan ryhmään vauva halutaan kuuluvan. Onko se reilua? Sitten myöhemmin tulee vaikeuksia, kun se, joka tuntee syntyneensä tytöksi, onkin poika. Ja päinvastoin. Varmasti on vaikea alkaa vasta aikuisena vaatia muutosta oikeaksi tuntemaansa sukupuoleen.

   Poista
  2. Luin Hesarista jutun jostain Viima X:stä, joka oli muunsukupuolinen. Hän tuntui syyttävän koko ihmiskuntaa tyhmyydestä, kun ihmiset eivät tajua, että sukupuolen voi määritellä itse, halutessaan, ei ole biologista jakoa.

   No, syntyyhän kaksipäisiä vasikkojakin, mutta ei se silti tarkoita sitä, että kaksipäisyys tulee lisätä vasikan luonnollisiin ominaisuuksiin.

   Poista
  3. Anonyymejä varten: minusta sukupuoli on se ja sama, kaikille on täällä tilaa. Pidin paljon mm. laulaja Conchitasta, joka taisi olla tällainen muunsukupuolinen, vai oliko hän transvestiitti, en muista, koska minulle on ihan sama, mitä kunkin housuissa on. Pääasia on ihminen ja Conchita oli kiva ihminen. Ja lauloi hienosti. Sitä paitsi lapsuuteni Poika-Saima oli ihminen siinä kuin naapurin Hiljakin, samoin sukulaiseni, viiksekäs Elli.

   Poista
 25. Minä olen aina kannattanut myös naisille oikeutta siittää lapsia, synnytysoikeudesta miehille en ole ihan varma. Kunpa joku keksisi pistää kansalaisaloitteen vireille. Aika usein minäkin syyllistyn silti ahdasmielisyyteen, kun sanotaan Matti ja Maija, pidän liian helposti heidän sukupuoliaan ennakkoasenteideni mukaisina, vaikka tietysti Matti on nainen ja Maija mies. Maija pohti pitkään alkaisiko sukupuolettomaksi, mutta päätti kuitenkin astua miesten maailmaan.

  Minulla oli keskiviikkona vähän kiire, enkä viitsinyt kävellä vakioparturiini. Tukkani on kasvanut taas vähän pitkäksi, vaikka muistan kyllä opetuksen: "herrasmies leikkauttaa tukkansa niin usein, ettei muutosta huomaa kukaan." - No niin, sain keskiviikkona älynväläyksen: "tuenpa alakertaan liikkeen perustanutta nuorta naista, uutta yrittäjää." Astuin sisään parturi-kampaamoon, siellä ei yrittäjää lukuunottamatta ollut ristinsielua. Hän istui taukonurkkauksessa. "Olisko sulla aikaa tukanleikkuulle? Tyttö otti ison varuskirjan esiin ja totesi: "nyt kuule taitaa mennä perjantaihin asti." Ryntäsin ulos liikkestä, enää koskaan sinne palatakseni.

  Mitä tästä opimme? - Emme kai mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikäkö Matti, vai miten se oli.

   Ruotsalainen vessakultur on kuulemma mennyt siihen, että vessat ovat sukupuolettomia, niissä käyvät miehet, naiset ja sun muut, ihan yhtä lailla ja tasavertaisina. Se on hieno saavutus. Pissaaminen ja kakkaaminen kuuluvat kaikille, heja heja ledig Sverige!

   Poista
  2. Suomessa vessoja nuorena siivonneen tutun puheissa on kenties perää siinä, että siivottomimpia ovatkin naisten wc-tilat. Tai ehkä ruotsalaismiehet ovat tavallista siistimpiä kun pukeutuvatkin niin hyvin.
   Pisuaareja ei ole sukupuolineutraaleissa vessoissa näkynyt.

   Ei asioista ole pulaa niin, että sen takia pitäisi ryhtyä ajamaan esimerkiksi yläosattomia uimahallivuoroja.

   Ehkä feminismi täällä pitkällä kukoistuskaudellaan on kuitenkin iskostanut jonkinlaisen naisen kunnioituksen yhteiskuntaan. Kun Helsingin liikennevälineissä ei pääse pysäkinväliä kuulematta jonkun keskustelun v-sanaa.Siinä kuulee kuinka naista oikeasti arvostetaan.

   Poista
 26. Kateus on mielenkiintoinen argumentti. Kun vastaa jonkun ihmisen väittämiin ja vetää siitä jopa johtopäätöksiä, joiden mukaan väittäjä ei voi olla parasta mahdollista yrityskamaa, kuuminta hottia taloudessa, niin sitä pidetään kateutena

  Siitä en viitsi enempää selittää, että kun jonkun ihmisen puheissa toistuvat usein jotkut kuvailevat sanat, mitkä lie adjektiivit, niin siitä on oikeutettua epäillä sanojan omaa kamppailua kyseisen asian kanssa.

  Kateus vie kalatkin vedestä sanotaan, mutta kateudella päähän lyöjän päässä ne eivät olisi edes kasvaneet.

  VastaaPoista
 27. Kun eläimessä on samanaikaisesti kaksi sukupuolta, puhutaan kaksineuvoisista, hermafrodiiteista. Kyllä se mahdollista ihmiseläimelläkin on, mutta poikkeavaa. Hyvin harvinaista. Tietyt etanalajit voivat hedelmöittää itse itsensä, ziuh zauh vaan, ja esimerkiksi kastemadot parittelevat niin että toimivat aktin aikana kumpikin sekä naaraana että koiraana. Ihmistä en eläimiin oikein viitsisi verrata: emmehän onanisoidessammekaan beibejä saa aikaiseksi! (Luojan kiitos!) Ja muutenkin. Ajatelkaa ite... yks lukkilajin naaras, lukit ovat hämähäkkieläimiä eivätkä hyönteisiä, joka on n. 10 kertaa suurempi kuin koiras, syö parittelun jälkeen kumppaninsa. Nam nam vaan sanoo ja saa siitä vähän hiilihydraatteja. Mutta entäs me immeiset! Jos saunaillan ja parin jalluhuikan jälkeen tekee mieli, eikä vaimollakaan säre päätä, niin... no. (Saahan avioliitossa elävät ihmiset välillä "kiksauttaa", sanoo Luther.) Mutta aika kornia, suorastaan epäkorrektia, olisi, jos rouvashenkilö sen (kiksauksen) jälkeen söisi miehensä... rouske ja röyhtäily vaan kantautuisi makuuhuoneesta. Ei jumantsukka!

  Tai ajatelkaa herhiläislajeja jotka ensin tekevät, herra ja rouva herhiläinen yhdessä, sadottain ja sadottain jälkeläisiä, ja kun nää beibit sitten itse pääsevät siivilleen... omaa uraansa aukomaan, niin äiskä ja iskä vaanii niitä ilmassa ja napsii suuhunsa... NAM NAM. Hyönteissyöjiä kun ovat.

  Ei, kulkaa ihmiset, ei näin!

  VastaaPoista