12.7.2017

Syntymäpäivät ilman juhlakaluaJuhana Aunesluoman kolumni eilisessä lehdessä on hämmentävä. Artikkeli on niin kummallinen, että se lie pantu vain maksumuurin taakse, jotta keskustelu ei röyhähdä realistiseksi.

Aunesluoma siteeraa Paavo Arhinmäkeä, joka on puhunut tummista pilvistä Euroopan ja koko maailmanrauhan yllä. Kyseessä ei ole Mustan blokin uhka  eikä Trump-vaara, vaan Eurooppaa ja Suomea vaivaava synkeä nationalismi, jonka sisällä harjoitetaan ankaraa kansankiihotusta. Valhemedioitakin on. Monikulttuurisuus on täten uhanalainen ja vaarassa "uhmakkaan kansallistunnon" vuoksi Suomessa.

Tympeän nationalismin - jota Aunesluoman mielestä väärin nimitetään isänmaallisuudeksi - lisäksi kirjoittaja perustelee suomalaisten synkeää nationalismi-asennetta Kanadan rennoilla ja ei-nationalistisilla 150-vuotisjuhlilla, jotka vietettiin ilman juhlakalua, isänmaata. Juhlien motto oli "yhdessä".  Aunesluoma tuntuukin kaipaavan samanlaisia juhlia, joissa pienen kansakunnan saavutuksilla ei hekumoida, joissa unohdetaan sodat,  identiteetti, kieli, kansallisuus, kulttuuri ja omat tavat, mennyt historia. Onhan uusia kulttuureita tilalle, monin verroin. Sydämet nyt vain auki, pelko pois, relax.

Tänäisessä lehdessä valtiotieteen tohtori Juha Martelius kysyykin Aunesluoman kirjoitukseen viitaten, kuinka paljon päivänsankarilta pitää vaatia, että Suomi - isänmaamme - kelpaa vieraaksi omiin juhliinsa. Lukiessani nyökkäilen, mutta kuitenkin mietin, olisiko tosiaan parempi, että unohtaisimme koko isänmaa-käsitteen, jos kerran siihen liittyvä myönteinen tunne onkin synkeää nationalismia. Usein saan silmiini kyyneleet, kun itsenäisyyspäivänä kuuntelen Veteraanin iltahuutoa. Nyt tiedostan, että nehän ovat tympeitä kyyneleitä. Ehkä tätä myötä herkistyminenkin lakkaa. Ja kun Tellervo heittää ruusun Manun hautaan, niin mitä sitäkään itkemään, kyseessähän on vain yksi kantasuomalainen pressapari.

Kunpa äitikin olisi tiennyt, että hän oli pikkulottana synkeä nationalisti, ja hänen sodassa kaatunut sulhonsa tympeä kiihkonationalisti. Isä vasta hirveä nationalisti olikin, aina käsi lipassa, kun tuli Porilaisten marssi. Ja äidin hautakiveenkin tuli laitettua se nationalistinen Lotta-reliefi. Saisikohan sen pois, ettei kukaan vaan ajattelisi, että me olemme siskon kanssa tympeitä nationalisteja. Ehkä jokin kansainvälinen palmuseppelreliefi tai muu suvaitsevuuden symboli? Rauhankyyhky? Äiti Teresan pää?Lisäys myöh.

Juuri tuli lehtiin tieto, että Finnair ei vaadi  enää suomen taitoja.  – Jatkossa suomi väistyy monella alalla, sanoo henkilöstö­vuokraaja Opteam. Lentoemänniltä ja stuerteilta vaaditaan enää vain sujuva englannin kielen taito.

106 kommenttia:

 1. Tällaisia ne ovat. Lisää leikkauksia korkeakoulujen määrärahoihin!

  VastaaPoista
 2. Suomen vertaaminen Kanadaan tai Yhdysvaltoihin on hulluutta, epä-älyllistä hekumointia. Tästä harppaus olisi enää vertaaminen neuvost...venäjän tilanteeseen. Ei kai vain Aunesluoma opeta lapsukaisiamme? - Markalla minä tommosen tohtorin ostan.

  VastaaPoista
 3. Aunesluoma kuuluu sarjaan perimmäisten totuuksien dosentit, eli mies on  poliittisen historian dosentti ja tutkimusjohtaja Eurooppa-tutkimuksen verkostossa Helsingin yliopistossa. Hänen metrin pituinen CV:nsä on luonnollisesti vain englanninkielinen.

  Kanada-vertaus koski vain itsenäisyyden juhlavuoden viettämistä. Vaan tokihan yleisessä tiedossa on Kanadan kulttuurien mosaiikiksi nimitetty etnisten kulttuurien kirjo.

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoista on, että Kanadalla saattaa olla läntisen maailman onnistunein siirtolaispolitiikka. Heille otetaan kohtuullinen määrä kiintiöpakolaisia mutta sen lisäksi he toivottavat tervetulleiksi runsaasti ylimääräisiä tulijoita. Ehdot vain ovat jämptit. Alkuun autetaan mutta periaate on tulijan itsenäinen selviytyminen elatuksestaan sen lisäksi, että jo lähtövaatimuksena on kunnon koulutus jne! Maasta voidaan myös palauttaa herkällä kädellä. Niinpä heidän sanotaan olevan erittäin tyytyväisiä kaiken värisiin siirtolaisiinsa ja toisinpäin, nämä viihtyvät siellä ja tuntevat kuuluvansa yhteiskuntaan. 70-luvulla sisareni oli siellä pari vuotta ja piti kokemusta onnistuneena. hh

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdysvaltoja, Kanadaa ja Australiaa voi kutsua, ja usein kutsutaankin, kansojen sulatusuuneiksi. Yhteistä kaikille kolmelle on kuitenkin se, että omillaan pitää tulla sangen pian toimeen. Suomessa se on hieman ongelmallista, koska töitä ei ole. Iss ja Sol eivät voi rekrytoida loputtomasti ja pizzerioilla ja kebab-paikoilla tämä maa alkaa olla jo kyllästetty.

   Poista
 5. Jos tämä menee näin, niin sehän kuulostaa hyvältä!

  Muistan, miten itsekin ehdotin, monta vuotta ennen nykyistä tulija-aaltoa, että tulijoilta pitää edellyttää ihmisoikeuksien hyväksyminen ja niiden noudattaminen, muuten ei Suomeen päästetä. Naisen arvo olisi täysin sama kuin miehen, meillä naiset ohjattaisiin kouluun, ei tietenkään väkisin, ja töihin ja tytöt vapautettaisiin ahtaista kulttuurisista pakotteista kuten pakollisesta huivittamisesta ja silpomisesta. Tällaiseen pitäisi sitoutua.

  En oikeastaan ymmärrä, miksi näin ei voida tehdä nytkin: meille ei ole pääsyä, jos ei hyväksy ihmisoikeuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos sinulle, Iines, ruotsinkieli käy niin laitan linkin hiukan laajempaan artikkeliin tuosta Kanadajutusta. Kirjoittaja on filosofi, Lundin yliopiston lehtori etc. Ann Heberlein, jos jotakin niin ennakkoluuloton nainen. Itse asiassa hiukan kuin sinä, Iines! Ei arastele. Hänen kirjojaan on suomeksikin saatavilla.

   ledarsidorna.se/2017/06/aftonbladet-kultur-har-ratt-lat-kanada-visa-vagen/

   Osa artikkelista liittyy Ruotsissa ajankohtaiseen polemiikkiin mikä ei ehkä aukene satunnaiselle kävijälle mutta 5. kappaleesta alkaen kirjoitus on täyttä asiaa. hh

   Poista
  2. Kyllä käy, mutta luulen, että luen artikkelin aamulla päivänvalossa, nyt alkaa hieman hämärtää kun taivas meren yllä vetäytyy pilveen. Enkä käytä kesällä mielelläni sähkövaloja vielä tähän aikaan.

   Semmoinen asia vielä piti sanomani, että maahanmuuttokriittisyys nähdään monesti täysin väärin, tai halutaan nähdä.

   Itse esimerkiksi tiedän asioita, en ole tyhmä juntti, en ole äärioikeistolainen, en pelkää mustaa miestä, koska minusta kaikenväriset ihmiset ovat samanlaisia, yhtä arvokkaita ihmisiä nahkansa alla, kaikki tuntevat, itkevät, nauravat, surevat, iloitsevat.

   Kyse on ihmisarvosta. En voi mitenkään hyväksyä yhdenkään ihmisryhmän alistamista, sortamista, kaltoinkohtelua, eriarvoistamista.

   Minusta on makaaberia, että maahamme päästetään ihmisiä, jotka eivät hyväksy yleisiä ja yhtäläisiä ihmisoikeuksia, vaan vaativat kansakuntana itselleen oikeuden alistaa tiettyjä ryhmiä. Olen pettynyt moraalittomuuteemme katsoa tällaista läpi sormien.

   Poista
  3. Terveisiä sotaveteraanilta (95v.) joka on läheiseni, lähiomaisissani on ollut useita sota-ajat eläneitä. Sotaveteraanini pitää aivan umpihulluina näitä uusisänmaallisia, kansallismiälisiä. -He eivät tiedä mistä puhuvat, hän totesi.

   Näiden osittain natsihenkisten isänmaallisuudella ei ole mitään tekemistä veteraanien kohtalon ja kärsimyksen kanssa. Häpäisevät toiminnallaan veteraanien elämän. Lopettakaa veteraaneilla ratsastaminen! He eivät ole käytettävissä tämänkaltaiseen sodan ja ihmisvihan lietsomiseen.

   Poista
  4. Periaatteessa olen tietysti samaa mieltä, mutta ettet nyt vaan itsekin ratsastaisi vanhalla sotaveteraanilla?

   Eivät sotaveteraanitkaan ole yhtenäinen joukko, vaan kirjava läpileikkaus sen ajan suomalaisista nuorista aikuisista.

   Natsimielisiä heistä oli todennäköisesti äärimmäisen harva. Olen joskus ennenkin lainannut isäni sotapäiväkirjaa, jossa hän toteaa kesäkuussa 1944, että "meikäläiset" ovat vallanneet Rooman.

   Heti perään hän selittää, että he pitävät tietenkin liittoutuneita meikäläisinä eli hengenheimolaisinaan, samaa länsimaista demokratiakäsitystä kannattavana.

   Poista
  5. Anonyymi, eiköhän noita uusisänmaallisia ryhmittymiä - käsittääkseni pieniä - useimmat meistä kansalaisista pidä umpihulluina moukkina? Isänmaallisuudella ei ole mitään tekemistä rasististen äärioikeistolaisryhmien kanssa. 

   Esimerkiksi itse olen vanhaisänmaallinen ihminen, ja olen sitä mielelläni ja ylpeydellä. 

   Samalla olen siinä mielessä globaali ihminen, etten näe eroa ihmisyyden välillä ihonvärin tai kansalaisuuden perusteella. Ihminen on sama, oli hänen nahkansa ja silmiensä ja kasvojensa muoto minkävärinen ja minkälainen tahansa.

   Tämän humaanin ja avaran ihmiskäsityksen mukaan luotankin ihmiseen - kaikilta ihmisiltä voi ja pitää vaatia yleisten ihmisoikeuksien kunnioittamista. 

   Anonyymi, minusta kuvaamani ihmis- ja maailmankatsomus on avara, kenties avarampi kuin se, jossa ihmiseen ei luoteta eikä häntä arvosteta muuta kuin suvaitsemalla eli sietämällä häntä. Minusta jokaisella on oikeus olla täydessä ihmisarvossa ilman että häntä "suvaitaan" erikseen.

   Ihmisarvoon ei kuulu se, ettei välitetä tosissaan tänne tulevien ihmisten onnesta, mielestä ja sielusta, täydestä ihmisarvosta! Sitä ei saavuteta hyväksymällä keskiaikaisia orjuuttavia ihmisarvokäsityksia muka kulttuurisina piirteinä. Minä vaadin enemmän itseltäni kuin pinnallista suvaitsemista, jolle eliitti kumartaa.

   Poista
  6. Tuo kirjava läpileikkaus on hyvin sanottu. Ennen Jeesus ratsasti aasilla, nykyään aasit ratsastavat Jeesuksella.

   Poista
  7. Sori, jesseä ei ole olemassa. Usko vaan.

   Poista
  8. Uskon, että kirjoituksen ymmärtäminen edistää älykkyyttä.

   Poista
  9. Terveiseni tulivat sota-ajat eläneiltä ihmisiltä, puhuimme keskenämme tämän ajan nationalisteista. Umpihulluutena pitävät tätä merkillistä idiotismia. Tuskinpa sentään keskustelu vanhojen ihmisten kanssa on "ratsastamista"?

   Kansallismielisiksi itseään kutsuvat eivät kykene erottamaan kansalaisuutta kansallisuudesta. Kansalaisuus antaa kansalaisoikeudet sekä velvollisuudet maan lakien mukaisesti. Yksinkertaista!

   Kansallisuus on ihan eri asia. Se tarkoittaa omia kulttuurisia juuria ja tapoja sekä perinteitä, ja myös uskonnollista viiteryhmää. Mutta uskonnollisten yhteisöjenkin, uskovaisten, on noudatettava tämän maan lakeja. Ja se ken lakeja rikkoo, saa rangaistuksen. Yksinkertaista!

   Poista
  10. Olihan Jeesus historiallinen henkilö. Sitä sen sijaan ei voi varmasti sanoa, kuinka paljon myytissä on tosiperäistä ainesta, mutta sitä on.

   Minä näen alkuperäisen henkilön olleen hyvä puhuja, hyvä ihminen, joka ymmärsi ihmisarvon kuuluvan kaikille, myös pahoille. Nykyään hänenlaisensa olisi poliittinen puhuja.

   Ehkä juuri siksi tarina on säilynyt, että siinä oli mukana erilaia ja hämmästyttäviä, jopa kansaa kiihottaneita käsityksiä ihmisyydestä.

   Kaikki varsinainen uskontojen omima yliluonnollinen osuus on runoilua, sepitettä.

   Poista
  11. Ei, anonyymi, kyllä sinä puhuit yhdestä veteraanista ja käytit hänen näkemyksiään omien mielipiteittesi todisteena.

   Poista
  12. Anonyymi klo 21.13, kannattaa lukaista tämä jo vuonna 2009 kirjoittamani juttu kansalaisuudesta ja kansallisuudesta:

   http://i-iines.blogspot.fi/2009/12/kielitiedetta-kansalaisuus-vai.html

   Mainitsen siinä, juuri niin kuin sinäkin sanot, että:

   Kansallisuus = henkilön kuuluvuus jhk kansa(kunta)an. Esimerkiksi Suomeen tullut ja turvapaikan saanut somalialainen on kansallisuudeltaan somali, mutta kansalaisuudeltaan suomalainen, ja entiseltä kansalaisuudeltaan somalialainen.

   Eli kansalaisuus = henkilön jäsenyys valtiossa.

   Ja jäsenyys valtiossa tarkoittaa Suomen lakien noudattamista. Suomalaisella somalilla tai arabilla tai kenelläkään muslimilla ei voi siis olla lakinaan sharia-lakia Suomessa suomalaisena.

   Itse olen miettinyt, mitä kaksoiskansalaisuus merkitsisi lain noudattamisen kannalta.

   Poista
  13. Taidat olla samanlainen pölvästi kuin eräs Anonyymi (tuolla myöhemmin) joka kertoo serkkunsa olleen Norjassa töissä vuonna 2015 työluvalla ja muistaa vielä mollata passittomat maahantulijat (on kyllä omissa ja serkun kansalaistiedossa ammottava musta aukko, vissiin on jäänyt peruskoulu kesken).

   Jos ihminen tekee rikoksen maassa X hänet tuomitaan maan X lakien mukaan, olipa hän maan kansalainen tai ei tai vaikka hänellä olisi kaksoiskansalaisuus.

   Poista
  14. Siis kenelle puhut ja mihin kohtaan jonkun kommenttia puutut, Anonyymi? Voisitko ystävällisesti viitata täsmällisesti kyseiseen kommenttiin ja yksilöidä asian, niin pölvästi voisi vastata siihen, mitä et ymmärrä.

   Kuka siis on tuomittu ja miksi?

   Poista
 6. Englannin kieli tunkeutuu kaikkialle. Eikä aiheuta mitään vastarintaa. Taantuvan ruotsinkielen vastustajatkaan eivät välitä tästä todelliseta ongelmasta. On ehkä johdonmukaista, että ruotsinkielen alasajon jälkeen ryhtyvät polkemaan suomenkieltä.

  VastaaPoista
 7. Monipuolinen kielitaito on suomalaiselle tarpeen, mutta senkin perusta on hyvä äidinkielentaito. Yhä huonompaa kieltä näkee esimerkiksi iltapäivälehdissä, joita luetaan paljon. Esimerkiksi omistusliitteitä ei osata enää. Minun kirja -tyylissä ei edes huomata alkeellista virhettä.

  Suomen kielestä pitäisi olla ylpeä, se on persoonallinen kieli, aivan omanlaisensa indoeurooppalaisten kielten joukossa. Ylpeyden ja ilon sijaan sitä melkein hävetään, ja englannin puhumista pidetään hienompana. Helppokin se on oppia. 

  Itse ihailen sitä, miten helposti moni maahan muuttanut näyttää oppineen kielemme salat. Maahanmuuttajien kanssa pitää puhua suomea, ei englantia. Suomesta on heille enemmän hyötyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täydentävä lisäys: siis suomi on suomalais-ugrilaisena kielenä harvinainen indoeurooppalaisten kielten tutussa joukossa.

   Poista
  2. Aunesluoman kolumnistakin käy ilmi kuinka tärkeänä juuri kieltä pidetään, kun puhutaan kansasta, esim. ruotsalaisista ja englantilaisista.

   Kumma ettei hän tähän tarttunut sen kummemmin, kun vahva virta vie meillä todellakin juuri toiseen suuntaan: suomen kielen väheksyntään ja englannin kielen ylivaltaan.

   Suomen kieli on joka tavoin niin mahtava menestystarina, että se ansaitsisi kunniapaikan itsenäisyyden satavuotisjuhlissa.

   Kirjakielen luomisessakin suomalaiset olivat paljon demokraattisempia kuin monet muut, joissa kirjakielen pohjana on yksinkertaisesti pääkaupunkiseudun puhetapa.   Poista
  3. Olen kohdannut moniakin henkilöitä, monesti nuorehkoja miehiä, jotka kannattavat englannin kielen ottamista yleiseen käyttöön ennen kaikkea opetus- ja työkielenä. He puolustavat näkemystään hämmästyttävän usein sillä, että eihän suomen kieltä ymmärrä kuin suomalaiset.

   Tuo hämmentää minut joka kerta uudelleen. Sitten tulee tehokkuusperusteluja, kansainvälisyysperusteluja ja hyötyperusteluja.

   Totta kaikki tuo tietenkin, ja on vaikea sanoa mitään ylähuulihymyä käyttävälle it- tai dipl.ins.-ihmiselle. 

   Itsekseni mietin, että voiko ihmisellä olla oikeasti noin olematon yleissivistys ja tietämättömyys kulttuurisista arvoista, kielen olemuksesta ja merkityksestä kansalle ja historian ja filosofian ynnä muun taiteen ja hömpän merkityksestä ihmisen mielelle, sielulle ja - älylle. - Vastaus on että voi, monella on yhä useammin huono yleissivistys.

   Poista
  4. Finnair nyt kuitenkin hakee sitä, että tulevaisuudessa lentoemäntä, tai miespuolinen sellainen, voi sanoa raikkaan kansainvälisesti: "Wuld juu pliis seaten airbelts and wuld juu teik samting or whiski tu drink?"

   Poista
  5. Sitä ei ole vielä julkistettu, että Finnair muuttaa nimensä, uusi on Finlandair. Myös F-land oli harkinnassa, mutta siitä luovuttiin, koska testi raati luuli sen tarkoittavan Fucklandia.

   Suomalainen länsimainen tiedemies puhuu ja kirjoittaa englantia paljon Ahti Karjalaista paremmin, mutta ei siitäkään saa mitään selvää.

   Poista
  6. Juu, kyllä hävettävää on olla tällainen satakuntalainen juntti, joka ei osaa kunnon brittiaksenttia tai ehkä mieluummin sitä nasaalivetoista ämöriccamoodia.

   Tänäänkin aamuteeveetä katsoessa myötähävetti, kun nuori koulunsa käynyt kesätoimittaja haastatteli livenä elävää englanninkielistä merikapteenia. Semmoinen suomipoljento kovine kovine konsonantteineen että!

   Poista
 8. Serkku oli töissä Norjassa sairaalassa. Tietenkin työluvalla laillisesti, (ei maahanmuutajana).

  Norjassa palkka vaihtelee työnantajasta riippuen. Vuonna 2015 silloinen peruspalkka oli 200 kruunua per tunti. Siihen lisäksi ylityökorvaukset, sunnuntailisät jne.

  Kyllä suomeenkin on tulioita hoitamaan vanhuksia ym.
  Tietääkseni ammatti-ihminen osaa työnsä.Työlupa kuntoon.
  Passittomista ihmisistä harva osaa oikeaa työtä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Serkkusi ei ole siis Suomen kansalainen, jos on joutunut työluvan anomaan Norjassa. Eikä yhdenkään Pohjoismaan kansalainen. Nimittäin. Pohjoismaiden kansalaiset saavat liikkua vapaasti, ja ilman passia, maasta toiseen ja tehdä työtä muissa Pohjoismaissa ilman työlupaa. Käytäntöntö on ollut voimassa jo useita kymmeniä vuosia.

   Poista
  2. Aikuiskasvatusta osa 2:
   Euroopan unioniin jäsenvaltioiden kansalaiset voivat liikkua vapaasti toisiin EU-maihin ilman passia, mutta henkilöllisyystodistus on oltava mukana ja se on tarvittaessa esitettävä. Pääsääntöisesti EU-kansalaiset eivät tarvitse työlupaa työskennelläkseen toisessa EU-maassa. Siksi erityisesti Hgissä käy jo hyvin paljon lahden toiselta puolen, Virosta, ihmisiä Suomessa töissä.

   Siis: et tarvitse suomalaisena passia etkä työlupaa liikkuessasi maasta toiseen EU:n jäsenvaltioissa tai Pohjoismaissa.

   Poista
  3. Aikuiskoulutus vaatii erityisiä taitoja, arvoisa Anonyymi. Ehkä pahin virhe, jonka kouluttaja voi tehdä, on koulutettavien aliarviointi.

   Poista
  4. Tai yliarviointi. Jos olettaa, että kaikki aikuiset suomalaiset ovat edes luku- ja kirjoitustaitoisia.

   Seurasin vähän marcodewittiläisten touhuja youtubesta. Eihän heidän rajatkiinni-touhussaan ole mitään mieltä, järjen hiventäkään. Harhailevat Hgissä rautatieaseman ympäristössä jahtaamaassa matuja. Toisin sanoen jokainen ulkomaalaisen näköinen ihminen saa heidät kiihottumaan. Eräs heistä tuubaili eilen illalla kohtaamistaan ihmisistä Hgin kesäyössä. Ei tämä vähä-älyinen ymmärtänyt, että ulkomaalaisilla on kymmeniä eri syitä olla Suomessa/Helsingissä, ja jokaisella on täysi oikeus oleilla täällä. Syynä voi olla, varsinkin kesäaikaan, pelkkä matkailukin. Turismi.

   Poista
  5. Anonyymi, ikäni äidinkieltä opettaneena tiedän sinua paremmin kielen osaamisen kielen eri osa-alueilla. Tiedän myös luulot kielen osaamisesta. Ei se niin mene, että kaikki oikein ajattelevat lukevat ja osaavat kielen, ja kaikki onnettomat klanipäät eivät osaa kirjoittaa kuin nimensä.

   Olen opettanut aikuisia, jotka takkuavat lukemisessaan vaikkei heillä ole lukihäiriötä, ja lapsia, jotka lukevat sujuvasti vierasperäisetkin sanat. Olen kohdannut oppilaita, jotka eivät ole eläissään lukeneet yhtään kirjaa, ja oppilaita, jotka lukevat venäläisiä klassikkoja. 

   Marcodewittiläisistä en osaa sanoa mitään, en jaksa lukea heidän foorumeitaan, joita monet sinunkaltaisistasi seuraavat innokkaasti. Rajat kiinni -palstalla en ole ikinä käynyt, en Takku- enkä Rasmus-palstalla, en Hommafoorumissa. - Ei kiinnosta ääriviestintä. Jaksan vain ihmetellä sitä, miten hyvin nämä palstat tunnetaan.

   Se on minusta kuitenkin turhauttavaa ja väsyttävää, miten paljon sinunkaltaisillasi - pakko olettaa tyylistäsi - on kaksoisstandardeja. 

   Ette näe malkaa omassa silmässänne, kun syyllistätte kaikkia hiukankin kriittisiä ja epäileviä ihmisiä rasisteiksi. Järjen ääntä kuuntelevista tolkun ihmisistä olette tehneet rasistisia idiootteja.

   Poista
  6. Se unohtui sanoa, että takkuavasta lukijasta tuli usein iloinen ja sosiaalinen, kohtalaisen kritiikitön kaikkea suvaitseva ihminen, kun se venäläisiä klassikkoja lukenut oli jonkin sortin ääri-ihminen, jonka tekstejä vein rehtorin luettavaksi toimenpiteitä varten.

   Poista
  7. En minä näe noissa Anonyymin kommenteissa "rasistiksi syyllistämistä". Ihan järkeviä huomautuksia ihmiselle, jonka väitteet eivät pidä paikkaansa, ole totta.

   Suomiensin ihmisissä en ole havainnut olevan ainuttakaan jota voisin kutsua järkeväksi tolkun ihmiseksi. Saattaa olla, että minulla aikalailla erilainen käsitys järjestä ja tolkusta.

   Maahanmuuttokriittinen puhe on pääasiassa rasisitista, ennakkoluuloista ja usein vielä täysin paikkansa pitämätöntä kiihkoilua. Aika kaukana järkevästä ja tosiasioihin perustuvasta keskustelusta jonka hallitseva piirre ei ole keskustelijoiden omat ennakkoluulot tai pelot.

   Keskikesän riemuja itsekullekin!

   Poista
  8. Anonyymi, minä olen kriitinen suhteessa moneen asiaan, en hyväksy mitään yltiöpositiivisesti, en usko, mitä minulle sanotaan, ennen kuin olen itse käsitellyt asian mielessäni monelta puolelta.

   En ole silti maahanmuuttokriittinen, leimaa on turha lyödä, koska maahanmuutto ei valikoidu mistään erityisestä syystä kritiikin kohteeksi.

   Olen kriittinen, jos minulle sanotaan, että meille tulee useita tuhansia, jopa kymmeniätuhansia pakolaisia Syyriasta, jossa on hätätila. Tulee nälkäisiä kärsiviä ihmisiä, itkeviä lapsia, heikkoja äitejä, vanhuksia. Näytetään likaisten rääsylasten kuvia, joissa kärpäset kulkevat lapsen iholla, ja rahaa kerätään moniin lippaisiin. Ihmiset avaavat sydämensä, ja tuovat keräyspisteisiin lasten leluja ja vaatteita, naisten vaatteita, kenkiä rahaa. 

   Sitten ruudun täyttää kuvat hyvinvoivista miehistä merkkipuhelimet käsissä ja merkkifarkut jalassa. Keskukset täyttyvät pelkästään pulskista nuorista miehistä.

   Terveessä ihmisessä luulisi korvien välin hieman raksuttavan ja kysymysten täyttävän mielen. Anonyymi, ei herännyt epäröinti ole pelkoa eikä tiedonpuutetta, älykkäät ihmiset tapaavat suhtautua asioihin kriittisesti. 

   Sanonpa nyt suoraan sen mitä olen havainnut. Yltiöpositiiviset ihmiset ovat niitä, jotka ovat kyselemättömiä, epä-älyllisiä, hyväksyvät kaiken purematta, uskovat mielipideauktoriteetteihin, television ja muun valtamedian suodattamaan tietoon.

   En puhu nyt ääripäistä, sillä se on marginaalinen pikkuryhmistä koostuva joukkio, molemmissa päissä, äärivasemmalla ja äärioikealla. Te monet kritiikittömät yltiöposetiivarit huomaatte vain ääriryhmän ja yleistätte sen hyvin kevyesti koskemaan kaikkia kriittisiä ihmisiä. Toisin sanoen - hieman enemmän älyn käyttöä, jos saisi toivoa. Täällä on turha käydä "opettamassa" ihmisiä, jotka ovat mitä todennäköisimmin älykkäämpiä ja tietävämpiä, sivistyneempiä ja lukeneempia kuin te.

   Poista
  9. Se mitä haluan sanoa, on se, että kaltaisiani kriittisiä ihmisiä lienee maahanmuuttokriittisiksi leimaamassanne ryhmässä valtaosa, ja silti te aina puhutte rasisteista ja Suomi ensin -porukoista, joita useimmat minunkaltaisistani ei edes tunne! Miksi yleistätte niin monumentaalisesti, että annatte itsestänne oikeastaan vähän tyhmän kuvan?

   Poista
  10. Esittelit omia kuvitelmiasi ja dualistisen ääripää-maailmankuvasi, en halua ottaa siihen kantaa, mutta on hyvä opetella erottamaan kuvitelmat ja luulot todesta sekä asiallisesta tiedosta, kun on kyse asioista joissa oma asiantuntijuus ei ole erityisen hyvä.

   Sinulla on asiantuntijuutta ja osaamista, mutta vallan muissa asioissa, olet niissä hyvin pätevä. Maahanmuuttokysymyksissä olet vain kuvitelmiesi varassa. Omat kuvitelmat ja sokeasti niihin uskominen eivät ole kriittisyyttä. Jokaisella meillä toki on sokeat pisteemme ja on hyvä tulla niistä ainakin tietoiseksi.

   (Suomiensin porukka oli mainittu tuolla aiemmin, siksi mainitsin kommentissani sen)

   Poista
  11. Höpsistä, Anonyymi, olet olkinukkekommentoinnin mestariluokalla. Luulet hirveästi, ja asetat ihmisiä luulojesi luomiin muotteihin. Jatkat sitten luomastasi olkinukkehärvelistä "perustelujasi", mutta et pysty näkemään, että rakennelmasi on oma luomuksesi, jonka voi puhaltaa nurin yhdellä hohhoijaa-huokaisulla. Teitä valonnähneitä oikeinajattelijoita on hankala kohdata. Kanssanne ei voi keskustella, kun luulemista harharakennelmineen käytetään oletuspohjana.

   Poista
  12. PS Minä en kuitenkaan puhunut Suomi ensin -porukasta, koska en seuraa sen liikkeitä, en tiedä siitä mitään, ei kiinnosta pätkääkään.

   Käsittääkseni sinä Anonyymi sen tänne toit, ja taisit verrata täällä kommentoineita tuohon porukkaan tai rasisteihin, jotakin sellaista, ikään kuin olettaisit, että täällä liikuskelee joitain klanipäitä tai heidän tukijoitaan.

   Ylipäänsä sinun tapasi kohdistaa ivaava puheesi tämän blogin kommentoijiin ryhmänä, ikään kuin täällä olisi jokin äärikoikeistolainen Suomi ensin - ryhmä, on loukkaava.

   Täällä ei ole mitään ryhmää, täällä on sekalainen seurakunta. Käsittääkseni moni on kertonut äänestäneensä demareita, enin osa jopa, minä mukana.

   Kommentoijilla on kullakin asioista omat näkemyksensä, ja harvinaiseksi tämän foorumin tekee se, että täällä sallitaan erilaiset näkemykset ja mielipiteet, ja sensuuri toimii sanavapauslain ja toisen kirjoittajan kunnioittamisen rajoissa.

   Poista
 9. Norjassa on muita Pohjoismaita korkeammat keskipalkatkin ja tämä koskee sairaalan työntekijöitäkin. Tehyn laskelmien mukaan sairaanhoitajakin saa meillä Suomessa ostovoimaan suhteutettuna viidenneksen verran vähemmän palkkaa kuin kollegansa muissa länsimaissa. 

  Norjan keskipalkka on Sveitsin jälkeen toiseksi korkein. Norjalaisiin kalatehtaisiin matkasi meiltä laman aikaan ja jälkeenkin leegio nuoria miehiä. Tästä kylästäkin yhden tuttavan poika.

  VastaaPoista
 10. PS Ei vanhustenhoitajia palkata lisää, vaan juuri tällaisesta säästetään. Vanhukset "hoidetaan" nykyisin kotona, pahasti dementoituneetkin. Kun he eivät pääse liikkumaan, ovat he kotikopeissaan turvassa.

  Lähihoitajat olivat tällaiseen käsittääkseni päteviä, ja kaipa he töitä hakisivat, jos sellaista olisi tarjolla. Moni on myös väsynyt raskaaseen työhön. Helvetillinen kiirerumba kotikopista kotikoppiin, aikaa yhdelle vanhukselle voi olla 5 - 15 minuuttia. Kiva työ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitin , kuka hoitaa tulevaisuudessa vanhukset. Kumman sinä otat passittoman partasuu pojan vai valmiiksi koulutetun pasillisen ammattilaisen.
   Meille tulee työvoimapula , kun nykyiset sairaanhoitajat jäävät eläkkeele.

   Poista
  2. En palkkaisi laittomasti maassa olevaa, jonka anomus on tutkittu, käsitelty ja josta on tehty kielteinen päätös. Tietenkin palkkaisin koulutetun suomen kieltä puhuvan henkilön.

   Käsitykseni mukaan sairaanhoitajan koulutukseen halutaan ja haetaan edelleen, vaikka heidän työsuhteittensa kanssa ketkutellaan röyhkeästi. Virkoja ja vakituisia toimia nyt vain perusteille, niin tilanne korjaantuu. Palkka korkeammaksi, jotta pojatkin hakisivat koulutukseen.

   Poista
  3. Miksi laittomasti maassa olevaa muuten pitäisi kaunistellen nimittää paperittomaksi? Miksi tätäkin asiaa pitää harjata ja silitellä?

   Poista
  4. Laittomien maasta poistamisesta pitäisi tarvittaessa käyttää armeijaa. Se se sen on tulos, roistot ulos. Terveisiä henkisistä ongelmista kärsivälle pappi Marjaanalle.

   Poista
 11. Aamulla ostin junaan Hesarin. Saakeli, siinä ei ollut yhtään mitään, maksoikin neljä euroa! - Ainoa kiinnostava kirjoite oli alkusivuilla ollut Brasilian korruptiosta kertova juttu. Naurattamaan rupesi, kun monella sivulla kerrottiin Mannerheimintien menomestoista, kartatkin oli, että tietää mistä sellainen katu löytyy. Se oli ihan niin kuin lehtijuttu, mutta paljon huonompi. En minä sitä lukenut, alkoi naurattaa. Suurimman osan matkaa sitten selailin internetiä puhelimesta ja jätin Hesarin lähtiessäni penkille jonkun onnettoman ja pahaa aavistamattoman uhrin otettavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä pyrin ottamaan junaan kirjan, mutta nyt en jaksanut lukea mukaan ottamaani. Heselin lehtihömppä tuotti tänä aamuna pettymyksen, kun Balzacia en aamuväsyneenä jaksanut. Edellinen junalukemistoni oli Antti Tuurin ohut "Vuodenajat maaseutukaupungissa", sen löysin omasta hyllystäni. Luin kirjan suorastaan ahmimalla.

   Poista
  2. Nykyään ihmiset ylpistelevät, kuinka ovat kielen ja lukemisen oppineet aku ankoista. Heseli on siihen hyvää jatkumoa. Odotamme, koska se ilmoittaa siirtymisestään englannin kieleen. Juttujen kopsuttaminen englantilaisista "laatulehdistä" käy helpommaksi ja kustannusedullisemmaksi.

   Poista
  3. Minulla on paha tapa lukea lehdet tarkkaan kesälläkin, tämän kaiken vihreyden keskellä.

   Hesarista en minäkään tänään kuitenkaan kostunut, se jouti samantien lehtikoppaan sytykkeeksi. Sen sijaan myöhemmästä uutisvirrasta netissä ilahduin suuresti. Ihmiskunnalla taitaa vielä olla toivoa.

   Nimittäin se kunniamurhan valmistelusta ja sisarensa pahoinpitelystä aiemmin syytetty mies, joka vapautettiin hovioikeudessa ja korkeimmassa oikeudessa, saakin nyt tuomion.

   Irakilaismies karkotetaan Suomesta, koska nyt hoksattiin se, että Suomi on sitoutunut Euroopan neuvoston yleissopimuksella torjumaan väkivaltaa, joka kohdistuu naisiin heidän sukupuolensa takia. Tästä aiemmat tuomioistuimet eivät siis välittäneet.

   No, hienoa kun huomattiin, että piskuisen Suomenkin täytyy noudattaa kaikessa suvaitsevuudessaan lakia ja kansainvälisiä yhteisiä sopimuksia, joissa turvataan naistenkin perusoikeudet, kuten nyt ihmisoikeus.

   Piispa Irja Askolakin saa sopivasti nenilleen, niin älyttömiä lausuntoja hän on antanut. Ikimuistoinen on hänen terroristeja ja varmaan tätäkin nyt iäksi karkotettavaa naisen halveksijaa puoltava lausuntonsa: "Meidän pitäisi kuulla globaalin epäoikeudenmukaisuuden huutavan isoin kirjaimin”. Miksi hän ei edellyttä tuota pahoinpitelijöiltä? Että nämä kuulisivat globaalin vääryyden naista kohtaan? Voi pyhä yksinkertaisuus näitä kirkon hurskastelijoita!

   Poista
  4. Riku, minä opin lukemaan Mika Waltaria lukiessani. Kröhöm.

   Luin Kotilieden Kieku ja Kaiku -sarjakuvaa, eikä kukaan tiennyt että osasin lukea. En tiennyt sitä itsekään, ennen kuin se vihdoin minulle kerrottiin.

   Poista
  5. Minä opin lukemaan, kun isoveljeni oli ekalla luokalla ja harjoitella pukersi. Sitten kerran ylpeilin hänelle, että luin kokonaan tuon yhden Apu-lehden sivun. Osasin varautua hänen kysmykseensä: "Entäs noi mainokset?" - "Juu, nekin!"

   Waltari tuli paljon myöhemmin ja luultavasti oikeasti lukemaan opin häneltä.

   Ettei Irjalta olisi Gini vähissä. Kävisi vain Karilla kylässä.

   Poista
  6. Etten ylpistelisi, kieltä opin myös mestarillisesti kirjoitetuista Jerry Cottoneista. Aku Ankat olivat 60-70 luvulla sellaista murenevaa ja pahalle haisevaa paperia. Kyllähän minä niitä kannettomia repaleita selailin.

   Poista
  7. Cottonit lupasin kerran pikkuserkulleni. Tuli niitä hakemaan ja järkyttyi, kun ne hänelle ojensin: "Ai niitä on noin paljon!" - Ei niitä ihan metrin pinoa kuitenkaan ollut.

   Poista
  8. Koulussa oli sitten sellainen vanhan kansan äidinkielen opettaja. En minä tiennyt hölkäsen pölähtävää niistä tehtäväksi annetuista luokitteluista: adjektiiviatribuutti, nominatiivi ja passiivin nominatiivi. - Pelkäsin omaa vuoroani selittää, lunttasin jostain vastauksen valmiiksi, kun jotain tekstiä menimme järjestykseässä ja oman vuoronsa selitettävän sanan pystyi laskemaan.

   Poista
  9. Siis sanon varmuuden vuoksi, että luin siis Kiekua ja Kaikua, joka oli Mika Waltarin riimittämää sarjakuvaa, Asmo Alhon piirtämää. Muutoin en ole huvikseni Waltaria lukenut, vain tenttiin.

   Siis minä jopa väitän, että huononkin lukeminen kehittää kielitaitoa, viisautta ja ehkä jopa älyäkin. Jopa ärsyttää sanonta: pitää lukea hyvää kirjallisuutta. Ei pidä! Saa kyllä.

   Ja mikä nyt on huonoa, riippuu kulloisistakin trendeistä. Esimerkiksi tulevan syksyn palkittavissa kirjoissa tulee mitä todennäköisimmin näkymään maahanmuutto-pakolaisteema. Se on jopa must.

   Poista
  10. Minulla on se käsitys, että äidinkielen tunneilla nuo kategoriset luokittelut ovat jo jääneet pois, tai tulevat jäämään pois.

   Jo minun aikanani nuo taulukot oli sijoitettu oppikirjan loppulehdille pienellä präntätyiksi matemaattisiksi taulukoiksi, ja kirjan tekstiosassa oli yhteisö-, yritys- ja joukkoviestintää.

   Pidän viestinnän opetusta tärkeänä, mutta niin myös peruskielioppia. Kyllä kieliopin sujuva hallitseminen kuuluu yleissivistykseen.

   Poista
  11. Minulla on vissiin metri hyllyssä Waltaria. Vähän hetkautti, kun yliopiston kirjaston poistettavissa ja ottajalle lahjoitettavissa kirjoissa oli Waltarin Sinuhe Egyptiläinen. En sitä ottanut, kun minulla on sitä vissiin kolme eri painosta olevaa. Sen sijaan otin perversioista kertovan, patologi William B. Oberin kirjoittaman, englanninkielisen "Bottoms Up!"

   Poista
  12. Minua kaduttaa, etten kielioppia silloin lukenut ja opetellut. Välillä kirjoitan kuin bussissa pummilla kulkeva somali.

   Poista
  13. Kävin mittamassa, aika tarkkaan tasan, vähän yli, metri minulla on Miikan teoksia. Sitä ette kuitenkaan tienneet, että mm. Fine Van Brooklynin kirjoitti Uusitalon Kallen piharakennuksessa Hyvinkäällä.

   Poista
  14. Yritysviestintä on sellaista: "Hai sie äijä, ostahan sie hyvä hevonen. Vain sata kilometriä ajettu ja uuven veroinen, kylkiluutkin näkkyy!"

   Poista
  15. Mikä siinä Waltarissa niin viehättää?

   Hän on jäänyt minulle vähän vieraaksi ja luulen, jos oikein muistan, että olen fuskannut hänen kirjojensa kohdalla, lukenut tenttiin sen verran, että jotakin pystyin runoilemaan päästäkseni läpi.

   Muistan oikeastaan vain yhden ohuen, isän toimistohuoneen hyllyssä olleen kirjan Ei koskaan enää huomispäivää. Luin sen koululaisena. Se oli kyllä kiehtova, jännittäväkin.

   Mies ajoi kirjan alussa autollaan lapsen päältä, ja kuoliko se lapsi? Kuoli kai, ja mies paini hirvittävän syyllisyydentunnon kanssa. Muistaakseni hän pakeni kolaripaikalta.

   Lukisin uudelleen, mutta ei sitä kirjaa ole enää hyllyssäni.

   PS Kenties muistan kaiken väärin. Jopa kirjan nimen.

   Poista
  16. Kirjan nimen muistit enää paitsi oikein. Tuolla tapaa sen juoni taitaa kulkea. Jussi Jurkka oli pääroolissa elokuvassa. En minä enää juuri Waltareita lue, ne ovat jo jääneet taakse. Olihan se aivan upeaa kun nousukasrikas muutti Palmussa nimensä Ryggseckiksi, kun se on melkein ruotsia ja tarkoittaa melkein selkäreppua. Mikael Karvajalka muutti nimensä Mikael Hakimiksi, käännynnäiseksi ryhdyttyään.

   Sinuhen kalanperkaajan valitus on kuin Vanhaa Testamenttia ihmisen äänellä varustettuna.

   Poista
  17. Saakutarallaa, innostuin selaamaan Waltarin kirjoja ja Koiranheisipuu nimisen kokoelman välistä löysin vanhat setelini. Vanha setelimarkka, kymppi Paasikiven kuvalla ja kakskymppinen Väinö Linnan potretilla. Kaksi vitosen seteliä. Sellaisen kun joskus kakarana sain, fiilis oli: "Menkää köyhät kyykkyyn!"

   Poista
  18. Propagandateoksessaan "Neuvostovakoilun varjossa" on kuva kamalan näköisestä ryssävakoojasta, selkä sillä on kyssä ja naamalla luihu ilme. Kirjaa minulla on kaksi kappaletta ensipainosta, pehmeä- ja kovakantinen.

   Poista
  19. Venäläiset ovat kyllä sivistyneempiä kuin me suomalaiset. Muutaman kerran olen Helsingin asemalla ihaillen katsellut venäläistä Pietarin junaa. Jokaisen junan oven ulkopuolella seisoo ryhdikkäästi univormuun pukeutunut maatuska tai mies. Vissiin passit tarkastavat ja opastavat matkustajia auliisti oikeille paikoille.

   Meillä ainakin lähijunissa palvelu tarkoittaa sitä, että lippujen myynti lopetettiin junissa kokonaan. "Konduktöörimme palvelevat yhä matkustamiseen liittyvissä kysymyksissä" -kuulutus tulee joka jumalan kerta. Kuulutus tarkoittaa, että ne konnarit tulevat melkein joka matkalla, karjaisevat vaunun päästä: "Tarkistetaan kaikkien matkaliput!" - Sellaista on suomalainen palvelu.

   Poista
  20. Toisaalta itäinaapurimainen palvelu on tosissaan puhuen sitä ja tätä. Asiointi takavuosina esimerkiksi virolaisissa kaupoissa oli ikävää. Myyjä ei tervehtinyt, ei hymyillyt, ei palvellut, vaan asiakas oli välttämätön paha, joka häiritsi myyjän nojailua. Tilanne on nyt muuttunut parempaan suuntaan.

   Vaan kumman konemaisia ja hymyttömiä ovat edelleen venäläiset uutistenlukijat Ylen Novostissa. 

   Parempi tällainen silti kuin pohjoiskorealaisen naisuutistenlukijan mahtipontinen uutisointi maan saavutuksista: ydinaseen laukaisu-uutinen oli vivahteikas.

   Poista
  21. Isoveljeni on minua melkein neljä vuotta vanhempi. Opin siis lukemaan abouttiarallaa neljä vuotiaana.

   Poista
  22. Tämän piti tulla johonkin tuonne ylemmäs, mutta tätäkään en osannut.

   Poista
  23. Minä kyllä myöhemmin, mutta ennen koulua melkoisestikin. Siihen aikaan lapsia ei käsittääkseni opetettu lukemaan kotona, ja tavallista oli oppia vasta koulussa. Aika jännä ilmiö on se, että oppiminen tapahtui jotenkin itsestään, kun lapsi oli selvillä kirjaimista, tunsi ne. Itse jopa muistan, miten vasta kauan lukemaan oppimisen jälkeen hoksasin mekaanisen tavaamisen tavuittain. Nimittäin sitä pätkälukemista harrastettiin koulussa,

   Poista
  24. Vasta myöhemmin tajusin, että lukeminen oli minulla todistuksessa vain 9, koska opettaja ei varmaan ymmärtänyt, että osasin lukea. Tavaaminen oli minusta kamalan vaikeaa ja outoa, enkä ollut siinä lainkaan hyvä. Arka lapsi olin, en uskaltanut selittää.

   Poista
  25. Meille taas opettaja sanoi, että kenellekään ei anneta kymppejä, koska aina pitää olla parantamisen varaa. 9 oli siis tavallaan 10.

   Nythän kiitettäviä annetaan usein siinä, missä osaaminen oli entisvanhaan ehkä 8:n tasoa.

   Poista
 12. Tua noi nii, oli se irakilaismies saanut tuomion siskonsa pahoinpitelystä, toki vain ehdollisen vankeustuomion, mitä Suomessa noista usein tuomitaan. Murhan valmistelusta ei saanut tuomiota. Näin Hesarin mukaan.

  Koska asia on nyt käsitelty KHO:ssa, sillä saattaa olla merkitystä vastaavissa tapauksissa tulevaisuudessa.

  Samuli

  VastaaPoista
 13. Alkuperäisen karkotuspäätöksen teki Migri jo maaliskuussa 2016 tuon pahoinpitelytuomion jälkeen.

  Mielestäni Hesarin artikkeli aiheesta oli aivan kelpoinen.

  Samuli

  VastaaPoista
 14. Irakilaismies kai vetosi kulttuuriinsa, ei uskontoon. Kylddyyri on paskaa, mutta sitä ei nykyään uskalleta sanoa, se ei ole muodikasta.

  VastaaPoista
 15. Helsingin Sanomien tätä irakilaismiestä koskevat eri oikeusasteiden tuomiot ja tuomiotta jättämiset on minustakin kuvattu tarkasti ja todenmukaisesti. 

  Hyvä, että juttu vietiin aina korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti, koska oli jo aiemmin selvää, että kyseessä oli sarja törkeitä tytön pahoinpitelyjä, vaarallisia tappamisella uhkailuja ja kenties oikeasti häpeällisen murhan valmistelua. 

  Korkein hallinto-oikeus karkottaa miehen Suomesta, mikä on hyvä signaali muillekin keskiaikaisia tapoja vaaliville änkyröille. Oikeus totesi vihdoinkin sen lauseen, mitä moni on odottanut kuulevansa oikeusoppineilta: perheen sisäinen, kulttuurisilla syillä perusteltu väkivalta osoittaa piittaamattomuutta Suomen perustuslain ja kansainvälisten sopimusten arvoja kohtaan.

  VastaaPoista
 16. PS Ehdolliset tuomiot ovat tällaisesta tyttöjen kohtelemisesta lepsua ja kestämätöntä oikeudenkäyttöä, jota muu maailma kummeksuu. Toivottavasti tämä tapaus avaa vanhoillisten muslimimiesten silmiä siinä, että Pohjolassa ei voi olla eri lakeja ja aivan irtonaisia muusta erillisiä alkeellisia kulttuureja, joissa nainen on miestä huonompi.

  VastaaPoista
 17. Yhdyn edelliseen!

  Samuli

  VastaaPoista
 18. Sellainen sosiaalihuolto, josta en tykkää, on opiskelijoiden haaliminen ahrikasta tai hevon takapuolesta. Myös kaksoistutkintojen tekeminen veronmaksajien piikkiin on törkeää.

  VastaaPoista
 19. Kommunismi ei enää elä kuin jälkeenjääneiden laitoksessa, Helsingin yliopistossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kommunismista luin eilen mielenkiintoisen ajatelman. Siinä sanottiin jotenkin niin, että kaikkein pahimpana ideologiana pidetään holokaustia, joka tappoi miljoonia ihmisiä. Kommunismi on tappanut kymmeniä miljoonia.

   Luvuthan ovat totta. Asiaan vaikuttaa tietenkin se, että natsien tuhopolitiikka oli tarkoituksellista ja kohtalaisen avointa, kun taas kommunismin tuho tuli ideologian lieveilmiönä ja uhrina.

   Poista
  2. Oli se Iines Leninin ja sitten Stalinin venäläisen vanhan eliitin ja kulakkien tuhoaminen aivan tarkoituksellista. Se myös toistui, eri asteisena mutta usein vielä julmempana mm Aasian puolen terroriteoissa.

   Natsien järjestelmällinen juutalaistuho oli sellaiseksi tarkoitettu mutta se EI ollut mitenkään avointa vaan sen julkisuuteen tuloa pyrittiin nimenomaisesti estämään. SS - pomot ymmärsivät hyvin sen kielteisen vaikutuksen omaan kansaansa ja tekivät kaikkensa pitääkseen sen "verhojen takana". Jossain määrin tieto kuitenkin levisi, erikoisesti juutalaisten itsensä keskuudessa sekä itärintaman sotilaiden luottamuksellisina kertomuksina.

   Juutalaisten ja alempiarvoisten kansojen syrjintää esim katukuvassa ei sen sijaan pyritty salaamaan, päin vastoin kyltit kuten "Judenfrei" "nur für Deutschen" ym olivat yleisiä.

   Totta silti on, että pahin maine on, siis väärin, langennut saksalaisille. Kylmät faktat nostavat venäläiset ykkösiksi Euroopan osalta. hh

   Poista
  3. Jopas jotakin! Ensimmäistä kertaa elämässäni saan lukea, että natsien massatuhonnalla ei ole ollut ideologista pohjaa. Erikoinen väite.

   Kannattaisi pikemminkin puhua totalitaristisista diktatuurivaltioista, jotka eivät ole demokratioita. Demokraatian ja totalitarismin sekamuotoisia valtioita ja yhteiskuntia on yhä, useita. Arendtin teos "Totalitarismin synty" on hyvin vaikuttava ja perusteellinen teos eurooppalaisesta totalitarismista.

   Poista
  4. Anonyymi, klo 10.58, missä niin lukee, että holokaustilla ei ollut ideologista päämäärää? Minähän puhuin kahdesta ideologiasta, holokaustista (natsiaate) ja kommunismista.

   Hyvä, että otit esiin termin "totalitarismi", Anonyymi. Yhä useammin näinä päivinä kuulen ikään kuin rautasaappaiden kopinaa Suomen kaduilla. Yhä enemmän vaaditaan sensuuria, yhä enemmän ihmisiä manipuloidaan ajattelemaan "oikein". Valtakunnan päämediat ja koululaitos on ohjeistettu suodattamaan tieto ja opetus tietynlaiseksi. Poliisi valvoo puhetta, mutta ei ihmistä reaaliajassa. Pieni Pohjois-Korea, jossa saa ajatella vain tietynlaisesti ja hyvin, väärin- ja huonosti ajattelijoilta estetään puhe.

   Poista
  5. Japaniin sai pudottaa kaksi atomipommia.
   Ketään ei laitettu vastuuseen.Ei silloin eikä nyt.
   Saksalaisia kyllä kalvetaan.

   Poista
  6. Niin? Mitä haluat tällä sanoa, Anonyymi? Mihin tämä liittyy?

   Poista
 20. Mutta mitä olette bussikuskista, joka sai potkut, koska kieltäytyi ottamasta liputtomia teinejä kyytiin? Vai saiko hän ne potkut siksi, että kuvasi tapahtuman kännykällään? Mutta miten se voisi olla kiellettyä, sillä eikö bussissa pitäisi olla valvontakamera muutenkin?

  Ainakin tässä selvisivät ulkomaalaistaustaisten voimasuhteet lellittelyssä: Somalia hakkasi Venäjän kuusnolla. Odotan noottia Putinilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän tapauksen taustoja en tunne, mutta silmiinpistävää on, että taustat on. Sen verran kummalliselta tuntuu erottaminen.

   Bussikuskihan oli tunnollinen, työnantajauskollinen, toimi ainakin maalaisjärjen mukaan oikein: liputta maksaminen ei liene sallittua, vai? 

   Kuvaaminen on minun älyni mukaan tässä todisteen hankkimista, ja tulee olemaan vaikea näyttää oikeudessa, jos sitä tarvitaan, että kuski kuvasi nuoria vahinkotarkoituksessa. Bussi on julkinen paikka, jollaisella kuvaaminen on sallittua.

   Poista
  2. Tämä bussikuski on nk.putinisteja. Vaikka kukaan ei täällä tuntisi erityistä kiinnostusta SE-porukkaan, niin tämän merkillisen sakin aktiivi- ja johtoporukkaan kuuluvista osa on käynyt hakemassa kansankiihotukseensa oppia Donetskinin kansantasavallasta. Dosentti Bäckman järjesti heille matkan ja seureeseen kuului mm Marco de Witt. Kuvio on mielenkiintoinen sillä Putin on itsekin avoimesti tukenut äärioikeistolaisia liikkeitä ja ryhmiä Euroopassa. Esimerkiksi Marie le Penin vaalikampanjaa.

   SE-ryhmä on ottanut "omakseen" Gleb Simonovin, ja he ovat mukana tulevassa mielenilmauksessa Nobinaa vastaan. Pietarista kotoisin oleva Polina Kopylova kirjoittaa US-blogissaan Simonovin tapauksesta hyvin. Otsikolla: Tunnollinen kuski Gleb Simanov - uhri vai syötti?

   Suomessa asuvista venäjänkielisistä osa on putinisteja, siksi täällä on myös useita venäjänkielisiä yhdistyksiä. Osa niistä keskittyy vain kieleen ja kulttuuriin, mutta jotkut ovat politisoituneita ja putinistisiä venäjämielisiä ryhmiä, jotka vierailevat ahkerasti mm Donetskinissa. Kopylova kertoo kirjoituksessaan Simonovin yhteyksistä Donetskiniin.

   Putinin Venäjän propagandasta ja informaatiosodasta on Suomessa keskusteltu jo kauan. Nykyiselle Venäjälle sopii hyvin se, että Eurooppa on heikko ja sekasortoinen. Tämän sekasorron ja riitelyn luominen sekä disinformaation levittäminen on kiinteä osa esimerkiksi SE-liikkeen toimintaa.

   Tuleeko noottia Putinilta? Ei tule, hän luultavasti myhäilee tyytyväisenä jos Simonovin tapauksesta nousee kohujen kohu.

   Poista
  3. Mutta oliko Glebu julkiputinisti jo ennen kohua vai käytetäänkö häntä nyt hyväksi osuvana esimerkkinä?

   Muuten olen kyllä aika lailla samaa mieltä Anon kanssa: suuressa venäläisvähemmistössä piilee hiljainen uhka ja heikäläisissä kaksoiskansalaisissa suuri uhka.

   Ihan riippumatta siitä, miten mukavia ja rauhantahtoisia nämä ihmiset muuten ovat.

   Tämä kyllä tiedetään päättävissä piireissä ja viimeisin noottikohukin sen konkretisoi, mutta ääliömäinen poliittinen korrektius, jonka syynä on älyvapaa punaviherhegemonia, estää sen sanomisen suoraan - ja mikä pahinta - se torppaa myös tehokkaat toimenpiteet. Nähty on.

   Eilen teeveessä Benkku Z puhui niin kuin järkevä ihminen - asia koski laittomasti maassaolevien riistoa - kun sen sijaan Adlercreutz höpötti liturgisia päättömyyksiä.

   Sitäkään ei saatu sanottua, että näiden laittomien olijoiden riistoa harrastavat heidän maamiehensä!

   Suomalainen yhteiskunta muuttuu monikulttuurisuuden takia juuri tähän suuntaan. Virkavalta on vihollinen, ota kaikki minkä irti saat, suosi omiasi kaikessa.

   Poista
  4. Mutta siis, mitä tämä "putinismi" kuuluu siihen, että bussikuski sai potkut, kun ei päästänyt nuoria pummikyydillä bussiin ja kuvasi häiriköitä? Eikö tällainen irtisanominen ole kuitenkin laitonta?

   En ota sinänsä kantaa tähän tapaukseen, jonka taustoja en tunne. Arvioin vain tekoa ja sen seurausta. Olen kuitenkin kuvitellut, ettei ihmistä voi irtisanoa ilman virkavirhettä tai muuta laillista ihmisestä itsestään johtumatonta syytä.

   Poista
  5. Bussikuski tuskin on putinisti, kuten eivät populistitkaan. Pahan valtakunta käy kuitenkin jatkuvaa tiedotussotaansa ja se käyttää nämä hyväkseen.

   Poista
  6. Mitä lehtiä te luette, kun minun lehdissäni tätä uutista ei ole ollut, saati juttua putinismista. Ettei vaan olisi salaliittoteoria parhaimmillaan?

   Vaikka toisaalta olihan meillä stalinismikin, historian tuhoisin ismi, niin miksei nyt sitten putinismikin. Olkaat valppaina, arvoisat ihmiset! Tarkkailkaa eritoten epäilyttäviä naapureitanne..

   Poista
  7. Tässä Molarin perkeleellisiä sanomia. Kyllä se sitä paitsi siltä näyttää, että Simonov on puta putinisti.

   Poista
  8. Puta tarkoittaa espanjaksi ilotyttöä, putinistien täytyy siis olla sutenöörejä.

   Poista
  9. Kunpa joku vielä esittelisi minulle putinismin ideologian, tai antaisi hyvän ja vailla minkään aatteen paloa olevan linkin. Onko se sosialismin pikkuveli tai fasismin uusi muoto?

   Pari vuoitta sitten minäkin pelkäsin Venäjän hyökkäystä, mutta sitten se pelko hävisi kuin tuhka tuuleen, kun ryssä ei saapunutkaan, ja ne Ruotsin sukellusvenehavainnotkin vetivät aina vesiperän.

   Poista
  10. Liiallinen teoretisointi hämärtää asioita. Kyse on populismista, vallanhimosta ja vallan kasvattamisen tarpeesta. Ei se neuvostoliitto ole siitä mihinkään kadonnut, että se vaihtoi nimeään ja on entistä pienempi. Heikentyneenä oli jonkin aikaa melkein kuin muutkin.

   Ruotsalaisten sukellusvenehavainnoille on typerää nauraa. Tehtiin havaintoja täälläkin, mutta kekkoslaiset eivät antaneet julkaista. Varusmiehenä olen ollut sukellusvenettä jahtaamassa. Karkuun se pääsi. Rahtilaiva niillä oli tukialuksena, päällikkömme ankkuroi Hämiksen aivan sen viereen.

   Poista
  11. Olen samaa mieltä, ei valtio ihan turhaan lähde kenenkään perään.

   Vaan kyllä minä perään mielessäni kaikille ismeille sisältöä. On kovin heppoista heitellä ilmaan fasismi- ja natsi-lausuntoja, sillä eivät aatteet toistu samanlaisina, vaan muuntuneina, tai peräti uusina.

   Kun puhutaan putinismista, minä en todellakaan tiedä, mitä se pitää sisällään. Minusta ismejä ei pitäisi heitellä kevyesti. Uskon kyllä senkin, että Putinilla ei ole puhtaat jauhot pusissa, mies on ovela kuin kettu. Trump taas on kuin oikea suora, toimii avoimen röyhkeästi ja iskee ennen kuin kysyy.

   Poista
  12. Vanhat termit, jotka täyttävät ainakin joitain tunnusmerkkejä, ovat riittäviä, kunnes uusia kehittyy. Menettelytavat ovat näissä tärkeintä. Totalitarismi ja demokratian halveksunta ovat olennaisia.

   Poista
  13. Kovasti pahalta kuulostaa.

   Siis tosissani olen kysellyt, mitä putinismi on, ja nyt tästä ymmärrän hyvinkin, että sillä tarkoitetaan tapaa menetellä Putinin tavoin; aivan kuten trumpismi on tapa menetellä Trumpin tavoin.

   Tiedän että olen joskus hankala jankkaavine kysymyksineni, ja olen saanut siitä läheisiltäni palautetta.

   Vaan tarkoitan totta kysymyksilläni, asiaan liittyy aina niin monta haaraa, jotka tulevat mieleeni. Nytkin jään miettimään, voisiko kaikista poliittisista vaikuttajista ja pyrkyreistä määrittää samanlaiset ismit, sillä poliitikossa kuin poliitikossa on useimmiten annos populismia. Soinismi, sipiläismi, orpoismi, niinistöismi, rinneismi, arhinmäkismi.

   Ei voi, onnistuakseen se vaatii kaksitavuisen konsonantti- tai i-loppuisen sukunimen.

   Poista
  14. Siinä tapauksessa minäkin vähän jankkaan. Luotettavasti tällaiset määrittelyt voidaan tehdä vasta tuntuvan ajan jälkeen. Usein on mainittu, ettei leninistis-marxilaiseksi itseään toitottanut neuvostoliitto ollut juuri lainkaan marxilainen. Stalinin aikana se tuskin oli edes leninistinen, vaikka Vladimir Iljitsin kaiken toiminnan moottori olikin viha ja katkeruus ylipäätäään ja erityisesti tsaarille, joka oli teloituttanut pöhkön veljensä. Aika pöyristyttävää on tänä päivänä lukea suomalaisista, jotka olivat muuttaneet siirtolaisiksi Amerikkaan ja sieltä siirtyivät neuvostoliittoon stalinin tapettaviksi. Siirtyivät, koska kyseinen maa oli teorian mukaan työläisten ihannevaltio.

   Joitain vuosia sitten maamme oli olevinaan pullollaan saatananpalvojia, koska hautakiviä kaadettiin monessa paikassa. Usein ne kiinni jääneet nuorisohäiriköt olivat saattaneet jotain sellaisestakin opista lukea, mutta oikea vaikutin tekoihin oli tietysti häiriintynyt mieli. Muusikko Kauko Röyhkä ilmoitti joskus lehtihaastattelussa piruillen, että hän on satanisti. Juttu jäi elämään pitkiksi ajoiksi. Satanismi on muuten eri asia kuin saatananpalvonta. Satanismi on yhden Hollywood-pölhän huumepäissään keksimiä hömpötyksiä, saatananpalvonta taas johonkin muuhun perustuvaa pölhöismiä.

   Populismia ja taistolaisuutta olen joskus sanonut sukulaisiksi, koska molempia yhdistää poikkeuksellisen aggressiiviset menettelytavat ja -puheet.

   Poista
  15. Jonkin verran näitä aatteeseen tai oppiin liittyviä sanoja käytetään haukkumasanoina. Jos lukemaansa uskoisi, niin Suomessa on nyt kommunisteja enemmän kuin koskaan. Persuista eronnut ryhmä on vähintään vihervasemmistolaisia tai sellaisten kätyreitä, tottamooses!

   Poista
  16. Josef Stalin kuoli ennen syntymääni ja todennäköisesti ennen kuin kukaan täällä kommentoivista on syntynyt. Erityisemmin en halua häntä muistella enkä myöskään Hitleriä. Yritän ajatella, toivoa enimmäkseen, että jotain on opittu. Otettu opiksi.

   Putinista olen kauhuissani ja kyllä myös Trumpista. Venäjä on vaan niin lähellä. Venäläisiä en vihaa, en heidän kulttuuriaan ja kieltään, enkä heidän kansallisia ominaisuuksiaan, erityispiirteitään.

   Mitä putinismi on minulle? Se on sellaisten poliittisten voimien tukemista sekä senkaltaiseen informaatioon tai aatteisiin tukeutumista/samaistumista/mukaan menemistä, joka ei palvele suomalaista yhteiskuntaa, ei ole hyväksi kenellekään yksilölle, eikä koko yhteiskunnallemme.

   Poista
 21. Putinin harvainvalta venäjällä 0n historian pitkässä juoksussa hyvin yleinen hallintomalli. Ei ole näkyvissä,että tulevaisuudessakaan venäjällä pystyttäisiin valitsemaan vapaasti ja järjestämään todellisia vaaleja.

  VastaaPoista
 22. Täältä Tarton vinkkelistä katsottuna korostuu se käsitykseni, että putinismi on täsmälleen samaa kuin isovenäläisyys.

  Se ei siis liity mitenkään Putiniin henkilönä, vaan venäläiseen nationalismiin. Sen tavoite on palauttaa venäläisen imperiumin rajat ja valta, sekä lisätä niitä niin paljon kuin mahdollista.

  Muistakaamme, että Venäjä on iso valtio, jolle jopa armeijankin käyttö kiistoissa rajanaapureiden kanssa on ollut arkipäivää aina. Meillä on viime sodasta yli 70 vuotta, Venäjällä ei päivääkään.

  Länsimainen idealismi, jota mekin edustamme, ei ole maailmassa valtavirtaa, vaan suurimmassa osassa muuta maailmaa jyllää synkeä nationalismi.

  VastaaPoista