2.10.2018

Suomeen VAI Kuoleen?Voin hyvin kuvitella pienten kirkasotsien intoa, kun he saavat tehtäväkseen laatia  yhteiskunnallisen ja kantaaottavan julisteen.

Kyseessä on perustehtävä, vaikuttamaan pyrkivän viestinnän harjoitus. Oppilaita varmaan on innostanut se, että työt tultaisiin asettemaan näytteille kaupungin tiloihin. 

Kantaaottaville tuotoksille on ominaista vastakkainasettelu: on kaksi näkemystä, joista tuotoksen tekijä pitää toista parempana. Näin tässä tamperelaislasten tekemässsä julisteessa juuri on tehtykin. Oppilaat ovat sisäistäneet työn perustavoitteen kiitettävästi. Tästä lankeaa kiitos opettajalle, hänen on täytynyt pohjustaa projekti hyvin antamalla teoriatietoa viestinnän lajityypistä.

Vaikuttavan tuotoksen laadinnassa on kuitenkin muitakin huomioon otettavia seikkoja kuin vastakkainasettelu. Mielipiteen ilmaisun tulee pysyä tosiasioissa, mutta tekijä valitsee faktat sen mukaan, miten ne tukevat hänen mielipidettään. Sopimattomat faktat tulisi unohtaa. 

Tässä julisteessa on kaksi mahdollista tosiasiaa. 1. Kannattavatko Pekka Haavisto ja Sauli Niinistö automaattista kumiveneellä saapuvien turvapaikanhakijoiden ottoa, ja 2. kannattavatko Jussi Halla-aho ja Laura Huhtasaari näiden tulijoiden kuolemaa turvapaikan sijaan. 

Itselläni ei ole tietoa siitä, onko oppilaiden esittämä vastakkainasettelu edes kuviteltavissa, mutta minusta molemmat esitetyt kannat sopii kyseenalaistaa. Vaikkapa Niinistön sijainti julisteen kartalla voisi olla muuallakin kuin äärilaidalla. 

Jäänkin miettimään onko oppilaiden työssä liian raju ja epätosi vastakkainasettelu -  elämä ja kuolema, ja nimetyt henkilöt kummassakin leirissä. Maalitettuina, niin kuin nykyään sanotaan.

Jos nimittäin kärjistää liikaa ja tukee epätoteen, ei-faktaan, uskottavuus kärsii helposti. Tämä tulisi olla oppilaidenkin tiedossa etukäteen.

Oletan, että koulussa tästä on käyty oppilaiden kanssa perusteellinen jälkikeskustelu töitten teon jälkeen, ja työt on kritisoitu luokan kesken muutenkin kuin kehumalla. Opettajan tehtävä on antaa rehellinen palaute työstä, ja jos rehellinen palaute on annettu, kaikki on ok. Oppilaiden työt ovat heidän ajatuksiaan ja mielipiteitään, ja tästä ei ole kahta sanaa sanottavana.

Ellei palautekeskustelua ole käyty, opetustavoite on jäänyt vajaaksi ja oppilaat ovat jääneet puolitiehen vaille kokonaisnäkemystä ja sitä, mitä vaikuttava viestintä parhaimmillaan on. Nyt näyttää siltä, että jotakin on jäänyt puolitiehen, kun työstä on noussut valtava kohu Huhtasaaren julkaistua kuvan ja oman palautteensa Instagramissa. Tällä hetkellä  Huhtasaarta pidetään syyllisenä, joka on maalittanut viattomat oppilaat. Mene tiedä! 

Plussana oppilaille antaisin julisteen otsikon kuoleen-sanan ison alkukirjaimen. Se on hyvä ja leikillisen keventävä oivallus. Iso kirjain tekee kuoleen-sanasta paikannimen, substantiivin ja rinnastuu näin hienosti Suomeen. Opettajan kanssa voisin mieluusti  keskustella.

(Valokuva  leikattuna Helsingin Sanomista 1.10.2018)

208 kommenttia:

 1. Huvittavaa tässä on, että persu hermostui lasten tekemästä julisteesta niin, että vaatii opettajia ja koulua tilille. Poliittinen suunnittelija Riikka Purra ilmoitti, ettei yksikään opettaja jää tästä seuraamuksitta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkkaan ottaen Riikka Purra kirjoitti tviitissään - googlasin Purran ja kävin tarkistamassa - että yksikään tällaisen hyväksynyt opettaja ei jää ilman seuraamuksia.

   Minun on vaikea uskoa, että yksikään vastuullinen pedagogi voisi hyväksyä julisteen sanoman (elämä tai kuolema) nikottelematta poliitikkojen kannattamaksi. Kantaaottavan viestinnän peruskivi vastakkainasettelun ohella on kuitenkin tosiasioissa pysytteleminen, jos halutaan olla uskottavia ja varmistaa viestin sanoman perillemeno.

   Nyt viesti meni perille kovin moniselitteisesti. Viestistä loukkaannutaan, ja sitten loukkaantumisesta loukkaannutaan. Syytellään puolin ja toisin ja uhrista ei ole varmuutta.

   Poista
  2. Mitä seuraamuksia puoluetoimistosta voi tulla?

   Poista
  3. En minä tiedä enkä osaa kuvitella. Pidän tämänsuuntaista viestintää kummallisena.

   Poista
  4. Tärkeintä tässä on mielestäni erottaa tosiasiat ennakkoluuloista tai kuvitellusta. Nyt vellova keskustelu on ajautunut sivuraiteille, kun puhutaan siitä, saavatko nuoret esittää mielipiteitään.

   Uskon että saavat Huhtasaarenkin mielestä. Asiahan on itsestäänselvyys varmaan ihan kaikkien mielestä. Jos joku kuitenkin esittää mielipiteenään epätotuuksia totuuksina, kyse ei ole enää mielipiteestä, vaan valheesta. Ja valheeseen pitääkin puuttua.

   Poista
  5. Ymmärtääkseni Halla-aho ja Huhtasaari ovat sitä mieltä, että ei Suomeen. Kuoleen.

   Poista
  6. Lapsilla ei ole samaa käsitteellistä ajattelua kuin aikuisella. Täten ”kuoleen” merkitsee heille oikeaa kuolemaa, ei sitä, että heidän ottamisensa kriteerit eivät täyty. On epärehellistä antaa lasten uskoa luuloja. Vai kuolevatko kaikki käännytetyt, oikeasti?

   Moni muukin kuin perussuomalainen kannattaa jonkinasteisia määrän rajoituksia. Aika harva on käsittääkseni valmis myöntämään rajoituksetta paikan kaikille hakijoille. Nyt joillain lapsilla saattaa olla käsitys, että kaikki käännytetyt kuolevat.

   Poista
  7. Jos yksikin kuolee, niin lapsi on oikeassa. Ja me tiedämme, että yksi on kuollut.

   Poista
  8. Dramatisointi ei ole hyvä perustelu. Lapsi ei ole oikeassa maalittaessaan henkilöitä nimeltä mainiten murhaajiksi.

   Sitä paitsi vain 27 prosenttia hakijoista sai turvapaikan vuonna 2016. Myös heistä lienee muistini mukaan ainakin yksi kuollut, jos nyt pannaan kylmiä lukuja esille.

   Poista
 2. Huhtasaari oli julkaissut koulun ja lasten etunimet. Melkoinen kusipää.

  Samuli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haiskahtaa siltä, että Huhtasaari on opettajaopinnoissaan skipannut muutakin kuin oman työn gradussa.

   Poista
  2. Koulu julkaisi kuvan ensin Instagramissa, jota puolestaan Huhtasaari lainasi.

   Kuvassa esitettiin kaksi henkilöä murhaajina. Aika kusipäistä kersoilta, vaikka kyseessä olivatkin persut.

   Voi pojat! Kunpa Mankemang tietäisit, miten yleisiä huonot opinnäytetyöt ovat ihan valtion päämiesten tahollakin! Lainaaminen ilman lähdeviitettä on yleisin virhe. Se on väärin, ja ihmettelen työn tarkistajaa, joka päästää tällaisen läpi käsiensä. Minä en päästänyt ainuttakaan, jonka kieliasun tarkistin.

   Poista
  3. https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/241640-tuore-sisaministeri-mykkanen-kaannytetyn-kuolemasta-erittain-surullinen-ja-traaginen

   Poista
  4. PS Minusta tässä onnettomassa keississä on vain häviäjiä.

   Poista
  5. Vastaanotettuja kuolee vähemmän, senhän tietää lapsikin.

   Poista
  6. Olen hieman kyllästynyt tuohon propagandaan, että Suomi lähettää palautettuja kuolemaan. Yhden tiedän kuolleen. Kuolemia on sattunut muistaakseni turvapaikkakeskuksessakin, kuten ylempänä mainitsin.

   Juuri tämmöinen viestintä uppoaa lapsiin: Suomi lähettää palautettuja kuolemaan. Väite on valetta, Suomi ei lähetä ketään kuolemaan. Silti Suomi ei voi taata palautetun kuolemattomuutta, kuten ei yksikään muu EU-maa.

   Poista
  7. Eivätköhän turvapaikanhakijat kuitenkin toistaiseksi ole tappaneet enemmän suomalaisia kuin Suomesta käännytyksen takia heitä on kuollut.


   Poista
  8. Tapsa, pidän vertailuasi outona: Kuolemien määrän oikeutukset/hekumoinnit.

   Poista
  9. Ripranie, tuo Tapsan vertailu ei ole mikään äkkinäinen heitto, vaan se on jatkumoa ylempään Mankemangin kommenttiin, jossa tämä aloittaa tuon luvuilla perustelun: yksi turvapaikanhakija on kuollut kotimaassaan palautuksen jälkeen, mikä on ”Suomen vika”.

   Totuus on kyllä se, että turvapaikanhakijat esitetään meillä avuttomina ja viattomina pakolaisraukkoina, vaikka he todellisuudessa ovat tuon tuostakin vallan muuta. Myös tappajia, raiskaajia, sotarikollisia, rahaa petkuttavia teeskentelijöitä. Kyllä tästä pitää voida puhua.

   Poista
  10. Todellakin, viestini lipsahti väärään laatikkoon. Se oli tarkoitettu tämän Mankemangin älyvapaan kommentin perään (kuten Iines tietysti huomasikin):

   "Jos yksikin kuolee, niin lapsi on oikeassa. Ja me tiedämme, että yksi on kuollut."

   Toisin sanoen ellei tyyppi pääse Suomeen, hän kuolee, mot.

   Tämä on sen lajin demagogista iljetystä, että se sai kaltaiseni normaalisti säyseän miehenkin hieman ärtymään. Etenkin kun kaksi Suomeen pelastettua turvapaikanhakijaa pari vuotta sitten ryöstömurhasi fb-kaverini.

   Poista
 3. Minusta juliste on liian yksioikoinen: elämä vai kuolema.
  Jos aiheena olisi abortti: elämä vai kuolema nousisikohan siitä myrsky vesilasissa. Minusta saisi nousta.

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Tuo julisteen raju vastakkainasettelu ei käytännössä toimi halutulla tavalla, koska se nyt edistää vain polarisaatiota, kuilua näkemysten välillä. Tämä ei kai voi olla julisteen tavoite.

   Tämän on nähnyt jo Alexander Stubbkin. Hän ei enää puhu maahanmuutosta vain rikkautena, vaan sanoo näin aamun HS:ssa, kun häneltä kysytään ”Rajat auki vai kiinni”: ”Rajat kiinni, jotta ne pysyisivät auki- -”. Kirjoitan koko repliikin perusteluineen tuonne sivupalkkiini hetkisen kuluttua.

   Poista
  2. Mistä sinä tiedät mitä pojat ovat halunneet?

   Poista
  3. En ole sanonut, mitä pojat ovat halunneet. Yllä sanon, mikä ei voi olla koulussa tehtävän julisteen tavoite: polarisaatio, kuilun syventyminen.

   Sanatarkasti en tiedä, mitä opetussuunnitelmassa lukee tämäntyyppisten projektien tavoitteista, mutta jokainen opetustyötä tekevä ja tehnyt tietää, että minkään opiskeluaiheen tavoitteena ei voi olla minkään kuilun syventäminen, päinvastoin.

   Pojat - poikiako he ovat? - ovat voineet haluta monia asioita, mm. keskustelun herättämistä. Jos tätä, niin olisi kannattanut miettiä pitäytymistä tosiasioissa. Dramatiikkaa löytyy sieltäkin.

   Poista
  4. Minäkin hieroin silmiäni, kun luin aamulla tuon Stubbin kommentin. Piti palata varmistamaan, että haastateltiinko tässä sittenkin Halla-ahoa...

   Onhan se tietysti hyvä, että järki alkaa voittaa, vaikkei sitä suoraan voi sanoakaan. Kun persut vaativat vokkeja rajojen ulkopuolelle, se on pelottelua ja rasismia, mutta kun muut alkavat kokemuksista viisastuneina esittää samaa, se on vastuullista reaalipolitiikkaa.

   Käytännössähän Stubb esitti lausunnossaan, että turvapaikanhakijoita otettaisiin vain tuhat tai kaksi vuodessa - ja heidätkin valittaisiin itse! Onhan tällainen kova kolaus nuorista tummista urhoista unelmoiville punavihreille typyille, tädeille ja Mankemangille.

   Poista
 4. Jälleen kerran pettyy opetusministeriin. Miten pedagogien päähenkilö ei tiedä, mitä vihapuhe on. Ministeri on aivan kuutamolla luetun ymmärtämisensä kanssa. Huhhuh!

  https://www.is.fi/politiikka/art-2000005850389.html

  VastaaPoista
 5. Huhatasaari ei minua juuri kiinnosta, mutta puoluepoliittinen kasvatus koulussa on aina tuomittavaa, se on kauheaa. Kouluille: "Jos joku yhdenkin näistä pienistä viettelee, parempi olisi, että myllynkivi ripustettaisiin hänen kaulaansa ja hänet upotettaisiin meren syvyyteen."

  Tuollainen propagandajuliste, jossa Niinistö ja Haavisto edustavat hyvyyttä, Halla-aho ja Huhtasaari kuolemaa ja pahuutta, saa opetusmateriaalina sappeni kiehumaan. Tyyli on Pohjois-Koreasta. Turha sanoa lasten sen tehneen, heidät on vääryyteen vietelty ja pahuuteen houkuteltu, kerrottu "tosiasioita". Että maailma pelastuisi ja jeesuskompleksin omaavat olisivat tyytyväisiä itseensä. Suomen koululaitos on syvässä kriisissä ja kakaroista tulee koko ajan entistä tyhmempiä. Pisaan tarttuvat kuin hukkuva oljen korteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puoluepolitiikka on syytä pitää mahdollisimman kaukana kouluista, ihan sama vaikka "puolue olisikin hyvyyden puolella".

   Poista
  2. Taistolaisuuden vihreä liitto.

   Perussuomalainen puolue on herättänyt minussa jopa vastenmielisyyttä, mutta tämä yhteiskunta on sellaisen hulluuden vallassa, että olen käynyt yhä vakuuttuneemmaksi, että seuraavissa eduskuntavaaleissa ääneni menee heille. Demarit ovat minut henkisesti pettäneet, gallupeista huolimatta korisevat pitkitettyä kuolinkorinaa.

   Pekka Haavisto edustaa minulle tyypillistä skoijariluonnetta, onnen kerjäläistä viisi ässää hihassaan. Niinistö on pärjännyt paremmin kuin lähtökohdista olisi koskaan voinut uskoa.

   Poista
  3. Jetsulleen. Erityisen harmillista on opetusministerin pikainen tuomio, jossa hän ei ymmärrä sahaavansa omaa oksaansa poikki. Ihmiset eivät ole tyhmiä.

   Ei tarvitse kannattaa Huhtasaaren ajatuksia ymmärtääkseen sen, että Huhtasaari ei hyökkää lapsia vastaan, vaan opettajia ja rehtoria - mikä on tässä aivan oikein.

   On enemmän kuin kummallista, jos koulu ja opetusministeriö hyväksyy asetelman, jossa ihmisiä nimeten heihin lyödään murhaajan ja hyvätekijän laput. Haloo opettajat ja rehtorit, nyt rehellisyyttä peliin. Ei näin lapsia voi kasvattaa!

   Olkoon Huhtasaari mikä on, on hänelläkin oikeus puolustautua murhaajan leimalta.

   Poista
  4. Pekka Haavistosta puuttuu terä, hänellä ei ole mielestäni omaa terävää sanomaa. Enemmän arvostan Ville Niinistöä, joka räksyttää volyymilla, virheitäkin tehden.

   Vihreät ovat nyt pohjalla, ja voi olla, etteivät he selviä nykyporukan turvin. Villen pitäisi kai tehdä putinit.

   Poista
  5. OK, mutta tarkoitin tuota kuvan Niinistöä: "President for Sale".

   Poista
  6. Ei se mitään. Niinistö kuin Niinistö. Heitähän nyt politiikassa riittää vähän joka puolueessa.

   Poista
 6. Juu, koulua ja opettajia voi kritisoida, mutta oppilaiden nimien julkaisu on perusteetonta.

  Samuli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harva noihin nimiin on kiinnittänyt huomiota. Ei se ole tärkeää, sillä oppilaita ei kukaan olekaan haukkunut eikä arvostellut. Opettajien ja rehtorien vastuu tässä on se ydinasia.

   Totuus on kuitenkin se, että koulu itse jakoi ja julkaisi oppilastyöt ja oppilaiden nimet Instagramissa, avoimessa mediassa, jota yleisesti muut siteeraavat. Täältä nimet olivat kenen tahansa luettavissa. En usko, että Huhtasaari oli ainoa, joka kummasteli kyseisen työn sisältöä.

   Poista
  2. Oppilaiden nimien julkaisu laskettakoon Huhtasaaren älyllisten ominaisuuksien tyypilliseksi ilmentymäksi, joka vertautuu samaan ominaisuuteen, jonka vuoksi hän antoi tosten tehdä gradunsa henkisen panoksen. Ihailen Lauran kehtaamista, täytyyhän hänen itsensäkin tietää olevansa penaalin terävin harppi.

   Poista
  3. Siis tuo ilmaisu "oppilaiden nimien julkaisu" antaa kielellisesti tarkasteltuna hivenen väärän todistuksen. Ei Huhtis mitään "julkaissut", vaan lainasi jo julkaistun työn nimineen omalla sivullaan. Se on eri asia. Silti minustakin kuvan lainaaminen ilman nimiä olisi ollut fiksua.

   Poista
  4. Hmmm...mites se lainaustekniikassa olikaan, eikö tekijät pidä mainita. Ongelman lapsukaisten henkilöllisyydestä olisi tietysti voinut sivuuttaa tekijämaininnalla: "Suomen vihrut ja katkerat, populistiset opetuslaitoksen palkkalaiset".

   Poista
  5. Kyllä noissa töissä näkyy koulun antaman opin vaikutus, kun katselin niitä muitakin, mm. ilmastonmuutoksesta.

   Useimmiten peruskouluikäiset tekevät annetun osviitan mukaan - niin pihalla he ovat politiikasta ja paljosta muustakin. Eiväthän ne tiedä historiastakaan mitään. Moni ei tiedä Suomen itsenäisyysvuotta, saati jotain ministereitä. Eli kyllä se koulun antama maailmankuva tuosta näkyy. Opettajat puhuvat tunneilla varsin usein omia ajatuksiaan maailmanmenosta. Muistan miten muaan opettajamme haukkui Paavo Rintalan Sissiluutnantin hirveäksi pilkkateokseksi. Hän melkein taittoi karttakepin kiihdyksissään. Muistin opetuksen vielä kirjallisuudenopinnoissanikin.

   Poista
  6. Ja silti opit ajattelemaan itsenäisesti. Eivät opettajat ole oppilaiden omaa ajattelun kehitystä koskaan kyenneet tuhoamaan. Ei vaikka karttakepit ovat melkein katkeilleetkin. Muistan yhä lämmöllä opettajiani, ja ylipäätään aikuisia,joiden kanssa saattoi olla eri mieltä, koska väittelyt kehittivät argumentointitaitoja. Opettajat, jotka olivat liian neutraaleja, olivat niin haaleita että muistikuvatkin ovat miltei kadonneet. Heissä ei ollut sitä sopivaa vastusta.

   Poista
 7. Kriitikoista lempparini on Demarin Rane Aunimo. Parasta komiikkaa, grrrazyhuumoria parhaasta päästä, tulen aina hyvälle tuulelle, kun sieluni silmillä näen Ranen hyppivän naama punaisena tasajalkaa ja vaativan "yhteiskunnallista sanomaa, tai tulee turpaan kaikille, myös isille ja äitille!".

  Koivusalon elokuvaa Olavi Virrasta en ole nähnyt, enkä osaa sanoa siitä mitään, mutta Rane tykittää sen kumoon tässä ihan silkkaa huuhaata olevassa maanisessa purkauksessa.

  Kyl mua nyt niin vituttaa (taas ja aina)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, paljon mahdollista että Rane on oikeassa, mutta ovathan Olavi Virran tangot ainutlaatuisia helmiä Suomen iskelmämusiikin historiassa. Ei niitä yksi puupökkelöohjaaja kai ihan pilaamaan pysty.

   Poista
  2. Kyllä minäkin Ranen kirjoituksia diggaan, sanoinhan niiden naurattavan minua ja siten tuovan suurta lohtua kurjaan elämääni. Jos ei suurta taidetta, Koivusalon elokuvat ovat olleet ihan kelvollisia. Irwin-leffassa oli mieleenjääneitä kohtauksia, sekin kun Esko Nikkari pelastaa laulajan rattijuopoustuomiolta.

   Rane on tuottanut paljon iloa elämääni, harvoin tässä synkässä maailmassa saa nauraa yhtä paljon kuin krittikkejään lukiessaan. Erityisesti tässä kritiikissä minua hauskuutti Aunimon tapa kaivella vähän joka suunnasta ja vittuilla ihan kaikesta. Mahdollisesta ja mahdottomasta.

   Poista
  3. Olavi Virta oli ja on suuri laulaja, mutta ei kai siitä ole epäilystäkään, että kohteli läheisiään huonosti ja elämänhallintansa oli surkeaa. Isot rahat menivät Amerikan autoihin ja kurkusta alas, läheiset eivät päässeet vauraudesta juuri nauttimaan.

   Poista
  4. Olavi Virta oli juoppo, Tapio Rautavaara oli juoppo, Laila Kinnunen oli juoppo, Junnun Vainio oli juoppo, Irwin Goodman oli juoppo ja kuka vielä. Kalliit on laulujen lunnaat.

   Poista
 8. No, onneksi olet sairaseläkkeellä. Murrosikäisen maailmankuva on mustavalkoinen, ne tuhannet harmaan sävyt löytyvät myöhemmin, sävy kerrallaan.

  En ole huolestunut nuorisosta vaan aikuisista, jotka eivät ole löytäneet mustan ja valkoisen välistä niitä tuhansia eri sävyjä. Somesota on ohi. Opetustyö jatkuu, elämä kulkee edelleen.

  Nuoriso nauraa alastomille kuninkaille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peruskouluikäisen poliittinen maailmankuva on harmaa pläntti kirjavalla kartalla, ei mustavalkoinen. Harva tietää Suomen pääministerin nimen tai jonkin aktiivimallin. Moni ei tiedä historiasta mitään, ja jatkossa yhä vähemmän. Tunnettu asia on sekin, että kuusen ja koivun erottaminen on nykylapsille vaikeaa.

   Tätä taustaa vasten nuo koululaisten tekemät kuvat heijastavat enemmän koulun asenteita kuin heidän omaa maailmankuvaansa.

   Tämä on tietysti kärjistetysti esitetty, sillä tietäväisiäkin oppilaita toki on. Vaan tuo on kuitenkin se tausta, jota vasten tämäkin keissi asettuu hieman todempaan valoon.

   Poista
  2. Ja vielä kerran: nuo-ri-sos--ta ei ku-kaan täs-sä ju-tus-sa o-le-kaan huo-les-tu-nut, vaan ai-kui-sis-ta.

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Odotinkin jo juuri tätä sitaattia Mankemangilta..

   Itse asiassa tuo eilispäivän uutinen on asiallinen selostus tilanteesta, suora käännös suomalaisista uutislähteistä. Mitään naurunpyrskettä tai paheksuntaa jos ei hyväksyntääkään ole luettavissa edes rivien välistä. Uutinen on ehkä jopa objektiivisempi kuin vastaavat suomalaisartikkelit. Siinä ei ole BBC:n mielipidettä eikä manipulaatiota mihinkään suuntaan. Lukijaa arvostetaan.

   Poista
  2. ”Ja lukija nauraa.” (Mankemang)

   Suurin osa ei näytä nauravan - luepas Mankemang allaolevan linkin keskustelua, vaikka ihan alkua, ja katso suosituimmat kommentit - vaan näyttää tuomitsevan opetusministerin, kun tämä syytti Huhtasaarta vihanlietsonnasta lapsia kohtaan.

   Tuo, että koululle asetettiin vartija, tapahtui täysin rauhallisissa oloissa. Kouluilla ei ollut minkäänlaista häiriötä.

   Sitä paitsi poliisit ovat tuttu näky peruskoulujen pihoilla. Joillain kouluilla heitä näkee viikoittain levottomia tilanteita selvittämässä. Väkivaltatilanteet ovat valitettavasti koulujen arkipäivää.

   https://www.is.fi/politiikka/art-2000005850389.html

   Poista
  3. Juu kauheaa, mitä ne meistä ulkomailla taas ajattelevat.

   Poista
  4. Saksan pedofiilihistoriaiset vihreät pitävät meitä varmaan ihan kauheina, kuka ottaa vastuun, jos noottia ja ylenkatsetta tulee???

   Poista
 10. Riprenie: "Jos aiheena olisi abortti: elämä vai kuolema nousisikohan siitä myrsky vesilasissa."

  Todellakin. Julisteeseen voisi vaihtaa kuvia raskaana olevista naisista ja otsikko: Suomeen ja Kuoleen.

  Lasten & etenkin opettajan lynkkaajat voisivatkin löytyä ihan eri piireistä, niistä paremmista. Siitä huolimatta, että sanoma lepäisi vahvemmalla pohjalla.

  VastaaPoista
 11. Sulttaani Said Ahmed on nyt jättänyt poliisille tutkintapyynnön Huhtasaaren toiminnasta. Suldaan on, kuinkas ollakaan, Helsingin kaupunginvaltuutettu, ei conture, eikä tamperelainen. Suldaan ei myöskaaän ole vihreä, vaan vassari, Breznevin perillinen.Politiikan Juri Andropov.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin Suldaanin äkillisen aktivoitumisen. Kyllä sillä muutaman äänen saa.

   Poista
 12. Nyt mua ei huvita just mikään. Taidan käydä ostamassa mestarimyyjältä, Aki Palsanmäeltä, puolen litran tyhjän Dronningholm- tai sillimuovipurkin satasella. Aion huutaa itselleni myös jätesäkillisen erilaista tilpehööriä ja muuta jätettä, toivon hinnan jäävän alle kahensadan. Mutta mistäs sen etukäteen tietää, kauppa on kovaa, kun ammattilainen, kauppatieteen nero, todellinen mestari, pitää huutokauppaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muakaan ei oikein huvita. Pitäisi imuroida ja pestä ikkunat. Ei vaan hotsita.

   Palsanmäki ei myy sillipurkkiosastoa vaan arvotavaraa, kuparipannuja nimmareilla tonnilla ja apupojan tekemiä puujuttuja. Osta sellainen.

   Poista
  2. Okei, apupojan tekeleestä maksan tonnin, jos mukana ovat Akin ja Helin nimmarit. - Okei, okei, kaks tonnia!

   Poista
 13. Ens viikon alkuun siirtyy Huckit, ja muu kulttuurisonta, mulla on paineita, melankoliaa ja kiireitä, sekä taiteilijan luomispaineita. Silloin kuitenkin lupaan sen ilmestyvän. Viikonloppuna kolkeetviis tuntia töitä, silloin ei kerkee aatteleen kuin vähän nukkumista ja syömistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tästä vielä siirtyy, tulen minä hakemaan sen kulttuurisonnan ulosottomiehen va. luvalla. Ettäs tiedät.

   Poista
  2. Juu, kaikin mokomin, ei kolahda kovaa, ulosottomies on vanha tuttu ja vieralainen.

   Poista
  3. Siis teet kun sinulle sopii, Riku, ei täällä jäniksen selässä istuta. Ei paineita.

   Se vaan, että meillä vanhemmilla ihmisillä lähimuisti alkaa pätkiä, ja kohta pitää lukea kirja uudestaan.

   Poista
  4. Svejkistä, kunnon sotamiehestä, kun tein, niin luin sen kolmeen kertaan. Arto Salmisen viiden kirjan tuotannon samoin. Steinbeckin Vihan hedelmät ehkä kahteen kertaan. Enkä pakosta, vaan syvästä ilosta. Junassa hävetti, kun ihmiset Svejkin hekotustani selvästi oudoksuivat, hulluksi todennäköisesti luokittelivat. Pieleen meni, olen varttihullu.

   Poista
  5. Svejkissä oli jotain reilu seitsemänsataa sivua ja joka kerta, kolme kertaa lukiessani, loppuun päästyäni harmittelin sen päättymistä kesken. Kertomuksen ja oman innostukseni mukaan.

   Poista
  6. Vihainen olen, Riku-setä on nyt hyvin, hyvin vihainen. Minulla on Eero Balkin suomentaman Kunnon sotamies Svejkin Hyvinkään kaupunginkirjaston kappale, jonka sain broidini jäämistöstä. Kirjaston elätit ovat pistäneet sen jakoon ja poistoihin, että saavat hyllyihin Pekka Haaviston ja Satu Hassin elämäkertoja tai jotain muuta kuldurellia.

   Poista
 14. “It was once said, and very rightly, that a man who is well brought-up may read anything. The only people who boggle at what is perfectly natural are those who are the worst swine and the finest experts in filth. In their utterly contemptible pseudo-morality they ignore the contents and madly attack individual words.”
  ― Jaroslav Hašek

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Well, it made me sick to see it; and I was sorry for them poor pitiful rascals, it seemed like I couldn’t ever feel any hardness against them any more in the world. It was a dreadful thing to see. Human beings can be awful cruel to one another. Chapter 33, pg. 253-4

   Poista
  2. Nyt otin puolikkaan unilääkkeen, Imovanen, ja lähden tutumaan unien ihanaan maailmaan.

   Poista
  3. Otin vielä toisenkin puolikkaan ja nyt alkaa maailma katoamaan.

   Poista
 15. Mankemangille varoitus: Tämä on suomenkielinen keskustelublogi. Linkit eivät keskustele. Eivätkä englanninkieliset sitaatit.

  Arvostan ihmisen omaa ajattelua ja tuotoksen pukemista sanoiksi. Jatkossa poistan pelkät linkkikommentit tai ne kopioidut englanninkieliset sitaatit, joilla korvataan oma sanominen.

  VastaaPoista
 16. Vaan siitä olen tyytyväinen, että Metoon ylilyönnit on nyt oikeudessa noteerattu rangaistaviksi. Neljän naisen laulaja Tomi Metsäketoon kohdistama perätön herjauskampanja toi naisille tuhansien eurojen sakot. Oikein. Vaikka mies oikeasti olisi mlkku, on hänelläkin oikeus puolustautua perättömiä sarjaraiskaaja-huhuja vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Kaikilla on hdotomasti oikeus puolustautumiseen ja missään muussa todellsuudessa en halua elää. Kysehän on näissä jutuissa myös ja useinkin ilmaisun tarkkuudesta ja siitä, mihin viitataan validisti ja onko aineisto johon viitataan, itsessään todennettua fakaa. Siinä kulkee kunianloukkausten harmaa raja. Se, onko kyseessä herjaukampanja sinänsä, ovatko satojen naisten kertomukset tosia vai eivät, on sitten jo toinen juttu. No. Tämä nyt oli tämmönen sivupolku kun annoit siihen mahiksen...

   (Postauksesi on erittäin hyvä.)

   Poista
  2. (Vaikea uskoa että kaikki olisivat keksittyjä.)

   Poista
  3. Metoo -kampanjan yleisperiaate on hyvä ja tarpeellinen. Ylilyönnit kuitenkin pilasivat hyvän asian.

   Kun nyt rinnastaa juuri Nobelin rauhanpalkinnon saaneen Nadia Muradin vakavat ja surulliset raiskauskertomukset näihin länsimaisten naisten hipelöintikertomuksiin, paljastuu se, missä asian koko syvyys ja tragedia on.

   Oma toiveeni on, että länsimaat aktivoituisivat oikeasti välittämään näiden idän maiden tyttöjen ja naisten ihmisarvosta puuttumalla asiaan konkreettisin toimenpitein.

   Poista
  4. Kyllähän näihin asioihin puututaan, ja vaikutetaan myös poliittisella tasolla. Mikähän siinä on, että se menee teiltä ihan ohi? Eikö tieto ole teille tärkeätä?

   Poista
  5. Mitä Suomessa on tehty esimerkiksi sen hyväksi, että koulutyttöjen lähettäminen "lomalle" ympärileikattaviksi kiellettäisiin?

   Nyt mm. opettajat tuntevat hyvin ilmiön, jossa tyttö lähtee kesken lukukauden lomalle entiseen kotimaahan sukulaisten hoiviin ja palaa sieltä ympärileikattuna ja vakavoituneena. Osa tytöistä ei palaa, vaan pakkonaitetaan vanhemmille miehille. Tämä ei ole edes harvinaista.

   Mitä yleensä on tehty muslimimiesten valistamiseksi naisten ihmisarvosta? Minkälaista eettistä pakkokoulutusta miehille on suunnattu?

   Mitä meillä on tehty kaavuttamisen ja huntupakon poistamiseksi? Tai naisten pakottamiseksi koulun penkille, jos koulutus heiltä kokonaan puuttuu? Tämä pitäisi tehdä, vaikkei nainen haluaisikaan. Naista ei tarvita kotona lapsia hoitamassa, koska päiväkoti edistää lasten integroitumista moderniin suomalaiseen yhteiskuntaan.

   Ikävä kysyä näin hankalia kysymyksiä, mutta tämä on tehtävä, jos naisia oikeasti halutaan auttaa. Toivoisin että SPR ja muut hyväntekijät pysyisivät kaukana näistä naisista, ja tilalle astuisivat reipaat feministit ja myös poliittiset järjestöt, joilla on kykyä nähdä realiteetit hyväntekeväisyyden sijaan.

   Toivottavasti se halukin joskus löytyy, jotta yksi kulttuuri saadaan pelastettua keskiaikaisista käytänteistään, jotka eivät sovi vapaaseen maailmaan. Hyväntekeväisyydellä on se ikävä ominaisuus, että tukiessaan uhreja se samalla ylläpitää sortavia rakenteita.

   Poista
  6. Ihmisoikeusliiton tyttöjen silpomisen vastaista työtä Suomessa tukee Veikkaus.

   Poista
  7. Siis tätä Ihmisoikeusliiton hyväntekeväkisyystyötä on tehty 17 vuotta ja yhä vaan tyttöjä viedään kotimaanlomille silvottaviksi! Eikö mitään ole saatu aikaiseksi?

   Mikä on liiton verkostoituminen politiikkaan, jotta saadaan maahan naisten orjuutta poistavia pykäliä? Milloin naiset nähdään eturivissä miesten kanssa moskeijoissa ja muuta tällaista. (Mankemangille tiedoksi, että älä turhaan linkkaa sitä yhtä naisimaamia.)

   Herää kysymys, onko tämäkin vain suomalaisten tätien, naispiirien munatonta ja hymistelevää valistustyötä, että jos ette viitsisi enää. Muslimimiehet kävelevät tällaisten länsimaisten ohjeitten yli.

   Näin luki Ihmisoikeusliiton sivulla: ”Nyt uskallan puhua omista kokemuksistani. Haluan kertoa tyttöjen ympärileikkauksen seurauksista myös muille naisille ja auttaa heitä."

   Ei näin. Ei naisille, vaan miehille, koska nainen on edelleen usein aamutossua huonommassa asemassa muslimikulttuurissa.

   Poista
  8. Sinusta tulisi loistava lähettiläs! Palavat silmät ja tiukka suu!

   Poista
  9. No jaa, tuskinpa vaan. Kierrän kaukaa kaikki hyväntekeväisyysjärjestöt, kun ne tuppaavat useinkin enemmän ylläpitämään kurjuutta kuin poistamaan sitä. 

   Enemmän kuin tukea uhreille kaipaan suoraa vaikuttamista sortajiin, sekä konkreettisia toimia ja yhteyttä lainsäätäjiin ja päättäjiin.

   Poista
  10. Onpas älytön kysymys. Miten tuommoinen edes tulee jonkun mieleen?

   Poista
  11. ... suoraa vaikuttamista...

   Poista
  12. Ei suora vaikuttaminen ole fyysisiä tekoja, vaan mieleen vaikuttamista. Pahimmillaan se on yksilöitä aliarvioivaa manipulaatiota, parhaimmillaan ihmisarvonäkökulmasta perustellun järkevän vaihtoehdon tarjoamista päättävien elimien toimeenpantavaksi lainsäädännön ja muiden säädösten kautta.

   Poista
  13. Palaan aikaisempaan ehdotukseeni: Sun pitäis lähtee Timo Soinin kanssa kiertämään maailmaa!

   Poista
  14. En vissiin voi, kun asianomainen on sairaalassa korkeassa kuumeessa. Annetaan miehen levätä. Muutoinkaan en kulje kenenkään peesissä.

   Että panehan se persukortti takaisin taskuusi.

   Poista
  15. Ei ole kysymys persuudesta, vaan naisasiasta!

   Poista
  16. Kas vain! Poistit ehdotukseni. En voi siis tämän enempää auttaa sinua ahdistuksessasi "emoji".

   Poista
  17. Sinulla, Mankemang, oli varoitus päällä pelkästä linkin sisältävästä kommentista. Linkit eivät keskustele, etenkään englanninkieliset.

   Muutenkin vedit keskustelun mielikuvituksettomaan suuntaan alkamalla läiskiä kliseistä leimakorttipakkaa.

   Poista
  18. Ilmastonmuutospanelia katsoin Yleltä. Ulkoministeriön yks naisihminen kertoi, että Suomi osallistuu naisten ja tyttöjen seksuaaliterveyttä edistävään toimintaan ja hankkeisiin kehittyvissä valtioissa. Harmitteli, että Sipilän hallitus on leikannut näihin osoitettuja valtion varoja noin puoleen. Tyttöjen ja naisten seksuaaliterveyttä edistävät hankkeet edistävät nimenomaan naisten oikeuksia.

   Mitä näihin "silpomismatkoihin" tulee, niin tiedän että ainakin Suomessa niihin puututaan ja myös muslimiyhteisöjen toimesta. Muustakin naisten oikeuksiin liittyvästä toiminnasta tiedän sen verran, että olen melko luottavaisella mielellä.

   Ihminen saa toki parkua ja purkaa mieltään omassa blogissaan, mutta joskus toivoisi, että parkuja ottaisi edes vähän selvää mitä kyseisen asian tiimoilta tehdään jo. Ja mennä vaikka itse mukaan toimintaan, johon osallistumalla voi muuttaa maailmaa ja tehdä sen eteen jotain ihan oikeasti.

   Poista
  19. Minäkin yritin ehdottaa osallistumista, mutta sensuuri iski.

   Poista
  20. Toimintatavoista voidaan olla monta mieltä. 

   Pitkän linjan seksuaaliterveysvalistus tuppaa olemaan tehotonta ja teoreettista, vaikka se kaunis ajatus onkin. Minulla ei ole mitään sitä vastaan, mutta pidän tällaista perinteistä valistusmetodia riittämättömänä, osin väärin kohdentuvana ja liian hitaana.

   Todelliset muutosyritykset on kohdistettava tarkemmin suoraan sinne, missä muslimiyhteiskunnan valtaa käytetään: muslimimiehiin, jotka edelleen sanelevat sen, mitä perheissä ja koko kulttuurissa tehdään. Toimet tulee kohdentaa myös valtion eli Suomen lainsäätäjiin ja päättäjiin. 

   Tässä työssä on unohdettava poliittinen korrektius, joka ylläpitää naisten sortoa. 

   Eikä se riitä, anonyymi, että ympärileikkauksiin puututaan jälkikäteen hurskastelemalla. Turvapaikan saaneilta perheiltä tulisi saada esimerkiksi etukäteen selvitys, miksi perhe tai isä lähtee lomailemaan entiseen kotimaahan tyttönsä kanssa kesken lukuvuoden. 

   Poista
  21. Lisäys edelliseen: Sattumoisin katselen juuri Ylen kuuden uutisia ja alueuutisia Turusta.

   Uutisessa todettiin tuore tieto, jonka mukaan Suomessa on yllättävän paljon ympärileikattuja naisia synnytyksissä. Turussa synnyttää peräti kaksi ympärileikattua naista viikossa.

   Asiantuntijanainen totesi tyytyväisesti, että kyllä on hyvä tilanne nyt, kun tätä seksuaaliterveysasiaa suunnataan naisille ja tytöille. Että kaikki hyvin.

   Amen. Mihin ne miehet taas jäivät?

   Poista
 17. Turvapaikahakijoiden himomurhaaja Huhtasaari ei vain nöyrtynyt pyytämään anteeksi, vaikka tv-juontajien Leni Riefenstahl kuinka komensi.

  Minulle ei vain ihan selvinnyt, että mitä hänen piti pyytää anteeksi?

  Metsäkedon raiskaajaksi leimanneet saivat sakot, mutta jos olisivat leimanneet murhaajaksi, pitäisi Metsäkedon pyytää anteeksi syytteen nostamista?

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Sannikka ja Ukkola oli häpeällisen huonosti koostettu ajankohtaisohjelma. Yksi altavastaaja yksinään viittä hyökkääjää vastaan.

   Sannikka huusi kuin palotorvi olkiukkokysymyksiä, joihin ei antanut haastateltavan edes vastata. Sitä aggression määrää! Katsojalle tuli ahdistava olo. Sannikka teki uransa pohjanoteerauksen.

   Ei missään keskusteluohjelmassa saisi olla kuviota, jossa toisella puolella on yksi, toisella neljä - viisi. Haastateltava onneksi pärjäsi haastattelijaansa paremmin ja esiintyi rauhallisesti. Vihreiden Yanarkin rakensi verbaliikkansa varmoina pitämiensä luulojen varaan.

   Poista
  2. On mielenkiintoista seurata ohjelmaa katsoneiden reaktioita. Noin 80 prosenttia katsojista on keskustelussa paitsioon asetetun haastateltavan puolella ja jopa tuomitsee toimittajien työn ala-arvoiseksi. Ja sitähän se oli.

   Jo se, että haastateltava pantiin istumaan alemmas kuin toimittaja, antaa signaalin ohjelman tasosta.

   Poista
  3. Mikäli oikein ymmärsin, niin sillä kellariloukon joukolla oli nappulat, joita painamalla pystyi nostamaan tai laskemaan haastateltavan tuolia.

   Idea hakee lapsellisuudessaan vertaistaan.

   Poista
  4. Ei voi olla totta! Edes teinit eivät toteuttaisi noin naiivia ja kutsuttua vierasta loukkaavaa ideaa. Toimiko juontajan tuolissa sama lasku/nostoidea?

   Poista
 18. Mitäs pahaa Jyri Paretskoista sanoisit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minä jätän pahanpuhumisen ohjelmassa esiintyneille. Ohjelma oli Ylen rimanalitus. Areenan jatkokeskustelua en viitsinyt enää katsoa, jos siihen viittaat.

   Poista
  2. Se Areenaosio oli kaikessa kaoottisuudessaan aika nasta. Se miesblogisti (partasuu, en muista nimeä) esitti hyviä linjauksia. Se sannikan kaksinhaastattelu oli vaivaannuttava, vaikka aikoinaan se omassa ohjelmassaan haastoi halla-ahon hienosti.

   Poista
  3. Näyttääpä siltä, että täytyy nyt kuitenkin katsoa vielä se Areena-osio. Paretskoi lienee tuo partasuu, joka muuten aikoinaan lanseerasi keskusteluihin "tolkun ihminen"-käsitteen.

   Poista
  4. Mutta Paretskoi lanseerasi termin "tolkun ihmiset", ja sen ansiosta annan hänelle kaikki muut mielipiteet anteeksi.

   Tämä "tolkun ihmiset" -termin leimaaminen rasismia suosivaksi oli nykyisen "tahallisen väärinymmärtämisen" -ideologian ehkäpä kaunein kukkanen.

   PS. Luotan siihen, että kyse todella on tahallisesta väärin ymmärtämisestä, sillä se toinen vaihtoehto on liian karmiva.

   Poista
  5. Jostain nyt luin, että se Areenan jatkokeskustelu on hallitsematonta älämölöä, jossa kaikki huusivat toistensa suuhun eikä kukaan toiminut puheenjohtajana. - En siis kuitenkaan taida pystyä katsomaan semmoista, ahdistaa kun ajattelenkin sitä.

   Poista
  6. Katsoisit nyt sen telkkarissa esitetyn vaikka uudestaan. Ukkola on puheenjohtaja.

   Poista
  7. ”Tolkun ihmiseltä” totisesti agitoitiin sen parentskoilainen eli alkuperäinen merkitys omiin tarkoitusperiin, rasistiksi leimaamiseen.

   Minuakin karmaisee se, että se tehtiin tarkoituksella. Siitä tuli leimakortti, kuten sellaisesta tulee, mikä ylittää joidenkuiden älyllisen käsityskyvyn.

   Poista
  8. Mankemang, Sannikka ja Ukkolan saamassa FB-palautteessa luki, että jatkokeskustelu oli yhtä huutamista, jossa kukaan ei toiminut puheenjohtajana. Tähän viittaan.

   Poista
  9. Facebookkiko on sun auktoriteetti?

   Poista
  10. Puheista päätellen taitaa olla MV-lehden sidotut vuosikerrat Iineksen tietolähteinä?

   Poista
 19. No mistäs arvasitte!

  Lisätään tuohon vielä Takku ja Rasmus ja Hommaforum ja Magneettimedia ja pannaan kaupanpäällisiksi vielä Hymy, Seiska, Herätkää ja Veikkaus.

  VastaaPoista
 20. Meidän epävakaa pääministerimme, Höpö-Juha, on nyt esittänyt, että Suomesta pitää tulla ilmastomuutoksen suurvalta. - Minulla on huonoja uutisia kaikille vihreille ja kepupopulisteille: Me suomalaiset emme kykene tekemään asialle yhtään mitään! Ihan sama mitä teette, kiinalaiset lisäävät kaikkinaista saastutusta koko ajan paljon enemmän kuin meidän syntitaakkamme on. Ja monet, monet muut.

  Professori Ollikainen oli telkkarissa ihan pelle, ei uskaltanut sanoa, keiden sitä ilmastomuutosta torjuvaa työtä ihan oikeasti pitäisi tehdä, että sillä olisi merkitystä.

  Syökää, juokaa ja naikaa, monta vuosikymmentä on aikaa!

  VastaaPoista
 21. Jossain julkaisussa oli kuuden kohdan lista, mitä pitää tehdä, jotta maailma vielä pelastuisi. Yksi kohta oli, jossa tunsin syyllisyyttä: oman auton käyttö.

  No, jos luovun omasta autosta, on luovuttava myös kesäpaikasta, jossa elän luonnon keskellä aika tervettä elämää maapalloa rasittamatta. Enpä kuitenkaan riistä maapalloa lentelemällä lentokoneilla. Ja sen oman auton pidän niin kauan kuin voin. Se on onneksi vähäpäästöinen ja aika uusi.

  VastaaPoista
 22. On kuitenkin ilmastomuutoksen suhteen eräitä toimivia poppakonsteja, joiden avulla vihreät voivat jatkaa Fuengirolan lomiaan kahdesti vuodessa ja kahden auton isoa uusperhettään kolmella polkupyörällä. Sellaisia konsteja, joissa pahoja ihmisiä otetaan ihan tosissaan kurkusta kiinni ja edellytetään heidän noudattavan epistolaa, parantavan välittömästi tapansa.

  VastaaPoista
 23. Kannatan asiaan syvemmin perehtymättä kulutusveroja sinne, minne kulutus keskittyy, esimerkiksi lentomatkailijoille ja ökymoottorisille autoille. Ihminen ei tarvitse autoa, jolla voi ajaa nopeammin kuin nopeusrajoitukset sallivat. Ja yrityksistä ainakin niille, jotka pakkaavat tuotteitaan muoviin ja turhan moneen pakkaukseen,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja marketeista kaikki muovikassit ja -pussit ja - pakkaukset pois. Omenatkin voi kukin panna kotoa tuomaansa paperi tai kangaspussiin.

   Juuri tänään katselin, miten muuan nainen pani banaaninippunsa muovipussiin ja hinnan pussin päälle.

   Poista
  2. Muovikassit ovat pienempi rasite luonnolle kuin paperiset. Itse Anni Sinnemäki todisti, että Suomessa muovin jälkihoito hoidetaan erittäin mallikkaasti, nurkumisen vara ei ole. Paperikassit tulee kieltää.

   Poista
  3. Entäs paperipussit? Nykyäänhän parhaat leivät pakataan paperipusseihin. Ja eikös paperin voi polttaa, ettei se ainakaan maailman meriin päädy?

   No, juu, hiukkas- ja nokipäästöt kotien savupiipuista ja mökkien saunoista ...

   Poista
  4. On totta, että paperi- ja kangaskassien valmistaminen kuluttaa enemmän luontoa kuin muovisten. Eli muovikassi ei välttämättä aina olekaan se suurin peikko.

   Muovikassin tuhoisuus liittyykin roskaamiseen ja vaikkapa maailman merien pilaamiseen. Näin valistin itseäni aamun lehdestä. Eli kun muovipussia käyttää uudelleen ja lopuksi sijoittaa siihen sekajätteensä, on se ihan ok-teko.

   Poista
  5. Juu, mutta se maailman merien roskaaminen on edelleen kehitysmaissa asuvien vastuuttomien ihmisroistojen, ylimääräisten, tekosia. (sosiolgogiaa nääs)

   Poista
 24. Helsingin sanomista, Heseristä, suvaittiin meille nyt korkea-arvoisesti vastata: Aivan kuin ”aivopesevätkö opet kouluissa” olisi aito, neutraalisti selvitystä vaativa yhteiskunnallinen kysymys, olemassa oleva ongelma, johon journalistisin keinoin kaivataan mahdollisimman punnittuja vastauksia. Sitä se nimittäin ei ole.

  Helsingin sanomat ei kuitenkaan kertonut, ovatko taistolaiset tuollaista yrittäneet aiemmin rai yritetäänkö sitä tämän jälkeen vielä uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kummallinen artikkeli jo kalutusta aiheesta. Eivät edes julkaisseet asiallista kommenttiani, jossa arvioin toimittaja Sannikan huutamista ja koko ohjelmaa. Taidan lopettaa lehtitilaukseni. Paljon huonompia kommentteja julkaistiin.

   Poista
 25. Lainaan tähän viimeisimmän blogipostaukseni:

  "Uusien vaatimusten mukaan hiilijalanjälkeni saisi olla alle tuhat kiloa. Lapsettoman ja autottoman vegaanin Oras
  Tynkkysen jälki oli jossain Hesarin kyselyssä muutama vuosi sitten noin 4000 kiloa.

  Että sillai."

  Eli mitä tässä jätetään nyt meille kertomatta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki. Sinä olet vain Juha Saari, mutta Oras Tynkkynen on Oras Tynkkynen, yksi totuuden ilmoittajista!

   Poista
  2. A-studiossa puhuttiin mitä pitää tehdä ja miten nopeasti. Toimittaja olisi voinut vaientaa jorinan kysymällä tuon tynkkyskysymyksen eli että miten perheellinen tavis pääsee tuhenteen jos herra täydellisyyskään ei lähellekään. Olisi mukava kuulla, mitä asiantuntijat vastaisivat. Tai ei sillä tietenkään olisi metkitystä, koska niiden olisi kuitenkin pakko valehdella. Ei kukaan voi sanoa, että pääsemme tuhanteen kiloon henkilöltä kuulostamatta vaivaannuttavalta. Saatikka alle.

   Poista
  3. ...alkaisivat todistella, miten se tuhat kiloa ei oikeastaan tarkoita tuhatta kiloa... että älä nyt liioittele...

   Poista
  4. Näin se epäilemättä menee. Ja Yle kirjoittaa näyttäviä uutisia kansanedustaja Vartian ja näyttelijä, mikäs ihme sen nimi nyt oli, rakennuttamasta pintajengin saunasta. Saunan liikevaihto on sellaista isomman nakkikioskin luokkaa, että merkittävähän se toki on.

   Vihreät luopuisivat ilman muuta kakkosautostaan, jos ei olisi niiitä perheen jälkikasvun jääkiekko- ja salibandyharrastuksia ja vanhempien samanaikaisia poliittisia tilaisuuksia eri puolilla Helsinkiä. Fuengirolakin jäisi pois, jolleivat lapsukaiset saisi siellä niin upeaa kansainväliskasvatusta. Neekerinkin siellä voi toisinaan nähdä.

   Poista
  5. Jos asiantuntijat sanoisivat reilusti, ettei tässä ihmiskunnan (kulttuuri)evoluution vaiheessa voi 1,5 lämpötilan nousuun enää päästä mutta pelataan näillä säästöillä meille eli käytännössä fyysikoille ja insinööreille lisäaikaa, olisin ihan tyytyväinen.

   (Riku. Luulen tietäväni, että ironisoit, mutta kyllä tuo n-sana vihervasemmistolaista ydinjatkettani silti hätkähdytti.)

   Poista
  6. Sanamagia on erikoista. Hätkähdyttääkö neekeri sinua enemmän kuin esimerkiksi karhu, pelsepuubi tai perkele?

   Vihreille tulee epäilemättä nostetta tästä viimeisimmästä ilmastomuutosraportista ja keräävät ansiottomia pisteitä kauan aikaa sitten hylkäämästään luonnonsuojelusta. Vasemmisto on unohtanut työväenluokan, hihhuloi omissa jeesuskomplekseissaan.

   Poista
  7. Hain kovasti suomenkielistä hiilijalanjälkilaskuria, mutta en löytänyt kuin jonkin yrityslaskurin ja pari toimimatonta versiota. En siis tiedä omaa hiilijalanjälkeäni. Muutoin elän varmaan aika ok, mutta omalla autolla huristelen varmaan liikaa, jopa kuntosalille toiselle puolen kaupunkia, samoin kuvausreissuille lähimetsiin. Ja usein kauppaankin, sillä kantamuksia on paljon valokuvaustarvikkeiden vuoksi, ja rannenivelet ovat aika herkät.

   Jätteet lajittelen parhaani mukaan, ja siinäkin tarvitsen autoa, kun kuskaan metallipurkkeja, lasia ja ongelmajätettä eri puolilla kaupunkia oleviin pisteisiin. Miksi taloyhtiöillä on niin niukat lajitteluastiat?

   Poista
  8. Vaan yhteen en rupea: maito- ja piimäpurkkien + jogurttipurkkien pesemiseen ennen jätepussiin panoa. Entisaikain tiskaamiseen en ala! Pelkäänkin, että jätelajittelu johtaa naisväen uusorjuuteen: kaikenmaailman purnukoitten pesuun lajittelun vuoksi.

   Poista
  9. Minä olen lajittelussa aika huolellinen, etten sanos pedantti, pyrin erottamaan toisistaan paskan ja kelpoiset tarvikkeet. Paskakuski ei silti ole ikinä ollut toiveammattini.

   Poista
  10. Katsoin suu auki jossain tv-väläyksessä ollutta miestä, joka puristi kämmentensä välissä pikkupussillista roskaa. Siinä olivat hänen vuoden, kyllä, vuoden sekajätteensä. Miekkosella on varmaan tuli roihunut takassaan 24 tuntia vuorokaudessa. Että roska siellä, päästö täällä, tai jotakin.

   Poista
  11. Nyt on aika keltaisten ja tummapintaisten ryhdistäytyä. Gazan alueella ja Intiassa ottavat itseään niskasta kiinni ja osallistuvat talkoisiin.

   Poista
  12. ÄLÄ OSTA MITÄÄN KIINASSA VALMISTETTUA! - No joo, olette oikeassa, unohdetaan koko juttu ja lämmitellään turpavärkkejämme turhalla lätinällä.

   Poista
  13. Gaza oli siinä mielessä väärä maininta, että siellä ei roskan lisäksi tuoteta mitään. Mutta mereen menee...

   Poista
  14. Ja se kaikkein suurin globaali uhka ei olekaan muovi eikä ydinenergia eikä kivihiili, vaan hallitsematon väestönlisäys juuri siellä, missä ei ole taitoa, tietoa eikä osaamista. Jos kerran maapallo on yhteinen kansojen vaeltaa, miksi tästä ei edes puhuta?

   Poista
 26. Tuo merien ja S-kaupan muovipussin villi yhdistäminen aina ihmetyttää. Merien muovittuminen ei ole kotimainen ongelma.

  Riku. Sanamagia neekerin kohdalla tulee minulle siitä, että sen kuullessani vaistomaisesti arvioin sen asiayhteyttä ja lausujan intentiota. Sana tekee minut epävarmaksi. Siihen liittyy aina jonkinlaista uhmaa ja haastamista. Sen kuuleminen on oikeastaan tahatonta eläytymistä ihmiseen, johon tuo sana viittaa. Vain mustat itse voivat käyttää sitä niin, ettei tuo tunne herää. Karhu ja saatana ovat minulle neutraaleja sanoja. Tai no. Jos olen seurassa, jossa on uskonnollisia ihmisiä ja joku kiroilee paljon, eläydyn uskonnottomanakin heihin. (En muuten ole koskaan miettinyt tätä asiaa näin tarkasti.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riku sanoo niin kuin lapsi sanoo. Uhmaikä jatkuu viheliäisessä elämässä.

   Poista
 27. Neekeri-sana on tietysti näinä päivinä asiaton, nykykonteksteissa.

  Tässä blogissa sanaa on viljelty varsin hirtehisesti, tarkoituksena hieman irvailla niille yliherkille käsityksille, että sana pitäisi poistaa esimerkiksi kirjoista, niiden uusista suomennoksista.

  Jännityksellä avasin juuri Juhani Lindholmin uuden suomennoksen Huckleberry Finnin seikkailuista ja ilokseni huomasin, ettei suomentaja ollut siivonnut neekereitä kirjasta pois. Sehän olisi historian väärentämistä ja teeskentelyä.

  On myös käsitteitä, kuten vaikka neekerijazz, jossa sana tarkoittaa positiivista asiaa. Tuotakaan ei pidä siivota kielestä pois. Joskus tuntuu siltä, että sanan siivoaminen onkin merkki siivoajan omista asenteista mustia kohtaan. Suomessa neekeri ei ole koskaan ollut itsessään halventava. Amerikoissa asia on tietysti eri kontekstissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis mistähän minä nyt vaikenen? Missä pitäisi olla?

   Kerro rohkeasti omin sanoin ja ajatuksin. Linkit eivät edelleenkään keskustele.

   Poista
  2. Romaani sievistettiin muotoon romani. Mustalaiset itse puhuvat mustalaisista.

   Poista
  3. Niin puhuvat. Sivistyneistön varmaan kannattaisi mennä kertomaan heille, miten kuuluu sanoa.

   Minulle mustalainen ei merkitse mitään huonompaa kuin itsekään olen.

   Tuntuu hassulta, että joitain sanoja pitää kaihtaa, ihan kuin niissä olisi jotain pahaa magiaa. Minusta kaikki elävät ovat samanarvoisia.

   Poista
  4. Kielen siivoaminen taiteesta on minustakin älytöntä.

   Tuossa aiemmin yritin avata tuota sanojen magiaa ihan itellenikin. Sanoissa on eroja, ne virittävät meissä erilaisia sosiaalisia yhteyksiä. Sanamagia ei ole mystiikkaa vaan merkitysoppia. Sitä arvoa, että pidämme kaikkia samanarvoisina, eivät jotkut sanat kunnioita. En voi vain päättää, onko jokin sana neutraali vai ei. Siksi on oltava niin tarkkana.

   Poista
 28. Iines, olen samaamieltä kanssasi, että maito-ym. purkkien lutraaminen on vastenmielistä. Piimäpurkin huuhteluun lorottaa jo melko paljon puhdasta vettä, jonka purkkien pesijä itse maksaa vesilaskussaan.
  No tietty kaikki likaiset purkit voisi koota kannelliseen ämpäriin vaikka ja tiskata kaikki yht´aikaa käsitiskin vesillä. Vai tiskaako ihmiset nykyisin enää "käsin"? Jne. Toki keinoja löytynee muitakin.
  Koululaisten julisteesta puheen ollen, eivätkös lapset kuule jo kotona "politiikkaa", ainakin joissakin perheissä. Jos jälkikasvu seuraa kotisohvalla vaikka iskän ja äiteen kanssa valtakunnan uutisia, perussuomalaiset yms. ylittävät useimmiten uutsiskynnykset.
  Eihän meillä vielä hätiä mitiä tänne tuppautujien kanssa,mutta oottakeepa muutama vuosi. Kun ilmastonmuutos alkaa toden teolla jyllätä kaikkialla ja näyttää mahtinsa, voi olla, että meidänkin kultapossukerholaisten on alettava vaeltamaan, etsimään suojaa miljoonien ihmisten vyöryessä kenenkään voimatta estää. Silloin ei kysytä kuoleen vai Suomeen.

  VastaaPoista
 29. Suomessa on kuitenkin viileämpää kuin esimerkiksi Saksassa, jossa sisareni elää. Ei ole monta viikkoa, kun lämpötila oli hänen mukaansa edelleen yli 30 astetta, ollut Suomen helteistä asti pienin katkoin.

  Kaikkeen ihminen myös tottuu. Siskolta kävi 30 asteen helteillä hyvin esimerkiksi pölyisen puuliiterin siivous ja puutarhan raivaustyöt. Minä lekottelin suljettujen puuluukkujen takana tuuletin surraten.

  Jos tilanne on vakava - nythän meillä on vielä toivoa, pesen tietenkin piimäpurkkini. Näyttää siltä, että on palattava joiltain osin menneeseen aikaan. Haluaisinpa vaan nähdä miesväenkin pesemässä pikku purkkejaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerrankin oli ihana ja kuuma kesä. Nautin täysin siemauksin. Saa nähdä sitten, jos sunalämpimät helteet jatkuvat ja jatkuvat tulevina kesinä, tai pakkassäät kestävät kuukausia ja tekevät ennätyksiä.
   Hyvä, että kuulut toiveikkaisiin tulevaisuutemme suhteen. Minulta toivo haihtui ahneuden-uskonnon myötä jo 1970-luvulla. On ihme, jos todella pystymme enää pysäyttämään/korjaamaan ilmastorikoksemme - suurimman rikoksen elämää kohtaan kuin mitä aiemmin planeetallamme on tehty - ja johon olemme kaikki osallistuneet.

   Poista
  2. suna=sauna, ei sentään suhna. :)

   Poista
 30. Kun tarpeeksi murehtii ja päivittelee älyttömyyksiä pallollamme, (mm. naisten silpomisia ym. väkivaltaa naisia kohtaan) Alkaa vanha vihtahousu kuiskutella korvaan, että mitä hittoa välität tai miksi yrität holhota ja tuhota erilaisiin yhteiskuntiiin kehittyneitä tapakulttuureita. Vapaaehtoisestihan naiset antavat silpoa rutaleitaan. Jos eivät nouse vastarintaan itse, mitä me olemme tuomitsemaan. Ulkopuoliset.
  Ketään ja mitäänhän ei saisi tuomita aikamme suuren ja kauniin 2000- luvun moralismimme mukaan. Miksi me tuomitsemme vanhan riitin, mutta suljemme suosioomme ja siunaukseemme muut haarukkansa silpouttajat. Keneltä ne ovat pois!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole perehtynyt tyttöjen silpomisrituaalien historiaan. Vielä. Onko aloite aikoinaan lähtenyt miehiltä? Ettei nainen saa tuntea ulkosynnyttiemien antamaa nautintoa. Pysyy uskollisena ja paikat tikataan kiinni kuin neitsykäisellä ikään. Vai onko terveydelliset syyt olleet joskus painavampia. Hygienian hoito ei vähävetisissä olosuhteissa ollut aina mahdollista.
   Eikös miesten ympärileikkausten lähtökohtana ole olleet osin myös terveydelliset syyt.

   Poista
  2. Eipä taida näkyä tai kuulua yhtään kotomaista miestä, vierailemassa ja keskustelemassa täällä Iineksen blogissa, jotka ovat naineet muslimi-tytön.

   Poista

  3. Leonoora, ei naisilta kysytä, saako heidät silpoa. Useimmiten ympärileikkaus tehdään pikkutytöille pakolla, ja se on heille hirvittävä kokemus, kun kaikki sukuelimen ulkoiset osat leikataan pois vaikkapa partaterällä. Eivät he sitä halua, sillä ympärileikkaus vaikeuttaa suuresti myöhempää elämää ja mm. synnytyksiä.

   Syitä ympärileikkaukseen on käsittääkseni useita alkaen kulttuuriperinteisistä ja uskonnollisista tavoista mm. moraalisiin asti. Mikään uskonto ei vaadi ympärileikkausta, mutta ympärileikkaus tehdään silti usein uskonnolla perustellen.

   Poista
  4. Iines kirjoittaa:
   Tässä julisteessa on kaksi mahdollista tosiasiaa. 1. Kannattavatko Pekka Haavisto ja Sauli Niinistö automaattista kumiveneellä saapuvien turvapaikanhakijoiden ottoa, ja 2. kannattavatko Jussi Halla-aho ja Laura Huhtasaari näiden tulijoiden kuolemaa turvapaikan sijaan.
   Iines: Minä haluaisin läpivalaista näiden kaikkien aivot ja nähdä siellä heidän todelliset ajatuksensa vastaanotto-aiheesta.
   Saulin pitää pysyä virallisessa linjassa, Haavistolla on jo perheessä positiivista kokemusta maahanmuutosta. Per-Sit ovat toki oikeassa monessa asiassa. Autoja poltetaan jo.
   Jos oikein järjellä ja sydän mukana pystyy asioita puntaroimaan, kyllä ihmisiä pitää auttaa tormistautumaan ja tekemään muutoksia kotimaissaan. Ei ku maailmanlaajunen älätuutännekärsimään-kampanja vaan pystyyn vaikka youtubeen. Töitä ei ole, asunnot on kalliita eikä vapaita ole, opiskelemaan on vaikea päästä, rahat ja ruuan saat kerjätä
   lukemattomilta eri luukuilta jne.jne.

   Poista
  5. Ja sitten päälle päätteksi kiusataan, nimitellään, syrjitään...
   Että kannattaiskohan miettiä useamman kerran kannattaako tulla tähän julmien ja kylmien ihmisten maahan.

   Poista
  6. Asia ei varmaan ole noin musta-valkoinen. En jaksa uskoa, että maahanmuuttajalla lähteminen pois kotimaasta omien ihmisten luota olisi pelkkä ”kannattavuuskysymys” - joillekin tietysti, ja he ovat käsittääkseni ainakin osittain niitä, joiden turvapaikkakriteerit eivät täyty.

   Taustalla on kuitenkin lähes aina myös hätää ja turvattomuutta, ja juuri tämä tekeekin asian vaikeaksi. Akuutisti hädänalaisia tulee auttaa, mutta samalla tulee tarkoin selvittää tulijan tosipohjaiset taustat järkitasolla. Ei voida ajatella niin, että turvapaikka myönnetään kaikille parempaa elintasoa haluaville. Olemme pieni kansa, jonka talous on miinuksella. Meillä onnytkin ryhmiä, jotka kärsivät hätää, mm. vanhukset, työttömät ja iso määrä mt-potilaita, jotka ovat lähes heitteillä omassa maassaan.

   Poista
 31. Iines, vastasit tyttöjen silpomis-pähkäilyyni ylempänä.
  Niin kamalan, hirveän, kauheaa kuin tuo käsittämätön tapa on, toivottavasti se kielletään lopulta kaikkialla.
  Naiset itse ovat avainasemassa. Miksi äidit eivät yksinkeraiset lopeta moista väkivaltaista seremoniaa lapsiaan kohtaan. Ja muslimi-miehet, auttaisiko asian ymmärrystä, jos heiltä leikattaisiin kaikki ulkoiset
  kerrokset jalkovälistä, kuten kostetaan silmä silmästä, hammas hampaasta-tekosissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan olla niinkin, että silpojanaiset eivät tiedosta tekemäänsä pahaa. Olisiko ollut radiossa, kun eräs vanha? nainen kertoi, ettei tiennyt asioista tarpeeksi ja oli kauhuissaan kuulleessaan ympärileikkausten vaaroista ja motiiveista Oli ao. kylällä suosittu? leikkaaja ja oli leikannut tyttärensäkin ja nyt saadessaan tietoa, katui ja kertoi lopettavansa leikkaukset.
   Kosto miehille tuskin auttaisi eikä edes edistäisi mitään hyvää.
   Yleensäkin olen sitä mieltä, että nainen on monessa kulttuurissa alempi otus, kuin mies. Valitettavasti.

   Poista
  2. Leonoora, musliminaisen tahto on miehen taskussa. Käsittääkseni on jo paljonkin naisia, jotka vastustavat tyttöjen silpomista. Valitettavasti patriarkaatin tahto jyrää edelleen kaiken yli, eikä Suomessakaan tätä hirmuvaltaa kyseenalaisteta esimerkiksi virallisesa mediassa sanallakaan. Päinvastoin.

   Meillä vallitsee ymmärtämisen ja asiat parhainpäin selittämisen kulttuuri: vanhaa kulttuuria tulee ymmärtää.

   Ruotsissa ja Norjassahan ympärileikkaus on erillislailla kielletty. Meillä ei.

   Poista
  3. Ripranie, näin se varmaan menee useinkin, että nainen ei tiedosta tekevänsä pahaa silpoessaan lasta. Tai ehkä pikemmin niin, että nainen kyllä tietää satuttavansa lasta, mutta samalla hän tekee hyvän teon. Näin tyttären arvo nousee, kuten ympärileikkauksessa tytölle katsotaan käyvän. Hän on parempi naitettava kuin leikkaamaton tytär. Mitäpä ei nainen tekisi perheen kunnian nimissä?

   Poista
 32. Voi että Suomi on sitten taantumuksellinen maa! Huonommin täällä on kaikki kuin naapuri maissa! Kun persut pääsevät valtaan nousee Suomikin uuteen kukoistukseen, jonka se on ansainnut!

  VastaaPoista
 33. Älä vaivu epätoivoon, Anonyymi hyvä! Toivoa on, etenkin nyt kun ihmiset alkavat heräillä ilmastonmuutoksen vuoksi elämään enemmän luonnon ehdoilla eikä vain oman pumpatun bodynsa mukavuuden hyväksi. Minä uskon ihmiseen ja hyvään!

  Mitä puolueisiin tulee, minun puolestani kaikki puolueet voisi kieltää, jos joku vain keksisi, miten edistää ihmisten välistä tasa-arvoa ja kaiken elollisen kaikinpuolista hyvää.

  VastaaPoista
 34. PS Kunpa joku mainio piirtäjä piirtäisi nettiin persukortit alkaen pikkupersusta päätyen aina ässäpersuun, eli persujen persuun.

  Hmm, taidanpa piirtääkin itse. Odottaakahan..

  VastaaPoista
 35. Päiväuutisissa kuultiin ilahduttava tieto. Kansanedustaja Sari Sarkomaa on jättänyt toimenpidealoitteen tyttöjen ympärileikkauksen kieltämiseksi erillislailla muitten Pohjoismaitten tapaan. Hyvä Sari, vihdoinkin joku nainen Suomessakin puoltaa maailmankin tyttöjä!

  VastaaPoista
 36. Joko olette, rakkaat beibikäiset, keskustelleet toisenne jo kylläiseksi tästä teemasta "suomeen/kuoleen"? Tai mitä? Koska millään lailla en halua puuttua keskeneräiseen keskusteluun.

  Kerran Tampereella... tai se olikin Jyväskylässä (eikä sillä ole mitään merkitystä missä se oli), niin olin katsomassa jääkiekko-ottelua. Istuin istumapaikalla. Edessäni istui perhe, äiti isä ja n. 10 -v poika. Jäällä tapahtui raju taklaus, niinkuin hockeyssa välillä tapahtuu, ja taklattu vihollisjoukkueen pelaaja jäi kontilleen jään pintaan. Silloin tämä poika hyppäsi pystyyn ja huusi "uutta suoleen kun vanha kuolee"... Minä naurahdin, ja edessäni oleva äiti vilkaisi puolisoaan ja naurahti, joka myös naurahti... itse asiassa me kaikki naurahdimme tuon koululaisen huudahdukselle!

  Tervetuloa pakolaiset tänne taklattaviksi! Jep.

  VastaaPoista
 37. Tänään tapasin ystäviäni (= 1 kpl) jonka viimeksi näin 28 vuotta sitten. Tapaaminen oli kiva, puhuimme kilvan toistemme puheen päälle, oli niin paljon sanottavaa. Muistelimme menneitä. No, mikäs niissä, muistoissa, kameleontti kun olen, olen ollut Tuhatkunnankin (= on kokoomuksen nuorisojärjestö) seminaarissa pohtimassa miten saataisiin äänestäjä-raukkoja huijattua sillain että he äänestäisivät Kokoomusta... Ja minua he arvostivat sen takia kun olin heidän ehdotuksilleen kriittinen; annoin ymmärtää että minun ehdotuksillani he saisivat vielä paljon enemmän (= paljon vähemmän!) ääniä. Koska en halunnut että Kokoomus saisi paljon ääniä!) Joo. Harmaa Eminessi heille olin. Myöhemmin Hervannan Kommunistisolussa (SKP) esiinnyin yhtä kriittisenä, ja Harmaana, mutta se ei mennyt läpi. Minulla oli SKP:n jäsenkirja mutta kommunistina en saanut samanlaista "toisinajattelijan" statusta, en. Vitut, luopion leiman sain. Ja minut erotettiin Joka minua järkytti. No, kun muutin J:kylään, minut minun työpaikallani rekyroitiin (ilman että minulta olisi mitään kysytty!?) sosialidemokraattien jengiin. Voi Hyrisevät Hyrrät! Meinasin suuttua, mutta enpäs suuttunu, vaan ajattelin että "ei sev väliä". Koska mielestäni sillä mitään väliä ollutkaan. Mutta tämäkin mun harmaana eminenssinä toiminen loppu siihen kun kerran Pääluottamusmies (sos.dem.) minut tehtaan käytävällä tapasi ja sanoi että "minä epäilen, että et sä mikään demari ole"...
  Minkä takia minun siihen mitään olisi pitänyt vastata?

  Se siitä. Ja sen semmosesta.

  VastaaPoista
 38. Kyllä kovasti ihmistä otetaan kun hänet Puolueeseen halutaan. Olin erehtynyt haukkumaan tunnilla herroja, ja herrojen metkuja - viittaan Harri Holkeriin. Lisäksi olin erehtynyt sanomaan, että työläisen lasta kohdellaan koulussa huonommin kuin rikkaitten lasta.

  Ei kulunut kauankaan, kun paikallinen sosiaalidemokraatti soitti illalla kotiini, juuri kun korjasin edistyksellisiä - turha toivo! - aineita. Pyysi puolueen ehdokkaaksi kunnallisvaaleihin. En luvannut. Soitti uudelleen ja pyysi taas, kun heiltä puuttuu lukenut ehdokas. Hetken mietin, josko rupean puolueen lukeneeksi ehdokkaaksi sinne lihanleikkaajien sekaan, mutta en tohtinut. En minä leikkaajia pelännyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä muuten näette, millaisia agitaattoreita opettajat oikeasti ovat.

   Poista
  2. Opettajat oikeasti etenkin ennenaikaan olivat "kansankynttilöitä". Siis vielä 1800/1900 vaihteessa synonyymi sanalle sivistynyt oli opettaja. - Ja siitä lähtien minäkin olen teitä, rakkaat agitaattorit, teitä rakastanut! (Iines ihanainen. - auvantaina eli huoenna tulee dokumentti Ryhmäteatterista, katsokaa ihmeessä, he edustavat (perus)Suomalaista versiota Monty Pythonista. Anarkismia. - Toasin tuo leffa "Älä itke Iines"(= kielletty alle 16 -v), on ihan älytön. Epäilen etteipä sitä ymmärrä kukaan. Älkää MISSÄÄN NIMESSÄ katsoko sitä vaikka se tulee Teema & Fem kanavalta lauantaina 13.10 klo 22:30. Siis unohtakaa se että se tosiaan tulee lauantaina 13.10 klo 22:30. Ja sanokaa muillekin!

   Poista
  3. ... olipas kirjoitusvirheitä ... kirjaimet eivät aina mene peräkkäin niin kuin niiden pitäisi mennä. Anteeksi, openi. Kaikki mun openi.

   Kohta (kuin Lohta?) katson Sohvaperuunoita. Se käsittääkseni ei ole etukäteen käsikirjotettu "of koos mitähän ny tapahtuu" ohjelma. En ymmärrä näitä "Tosi-ohjelmia", big brothereita tai "karjakko etsii nussivaa prinssiä", tai mitä näitä ny on... käsittääkseni (voin olla väärässä?) ne käsikirjoitetaan, ei ne mitään spontaajena ole... onneksi!??!!! Mutta juuri tätä en ymmärrä miksi meidän pitäisi nauttia tavattoman amatöörimäisistä näyttelijöistä kun... totanoin... ei ole pakko?

   Uuuninperunoissa on aina välillä jotain aitoa. (ketokäenminttuseni)

   Poista

  4. Siis opettajat, nuo kansankynttilät, ovat aina puhuneet tunneillaan politiikkaa, jos hyviä opettajia ovat. Huonot pitäytyvät liian piukasti omassa aineessaan. Opettajan tulee jutella mieluummin vähän levottomia kuin selittää koko tunti piin juurta.

   Viime kunnallisvaaleissa katsoin Pikkukaupungin äänestyslistoja, että kukin on. Opettajat olivat poikkeuksetta kokoomuksen ehdokkaina ja paikallinen lihatehdastyöläistö sijoittui demarien listaan, osa vasemmiston. Ulosottomies oli persulistalla, ja vihreillä oli muistaakseni pari nuorta likkaa, niin kuin täällä sanotaan.

   Poista
 39. Armeija-aikanani olin oikeasti harmaa eminenssi. Arvoltani olin korpraali joka sinällään ei kovin korkea arvo ole vaikka mm. A.Hitler ja Napoleon B. myös korpraaleja olivat. (Armeijassahan komppanian päällikkö EI voi olla luutnantti ja varapäällikkö kapteeni. Niin vaan EI voi olla!) No, minunkaan arvo- ja valtani ei siihen yhteen väkäseen (= korpraalinjämään) perustunut, ehei! Ei sinne päinkään. Vaan siihen että olin Komppanian kirjuri, ja lähin esimieheni ylivääpeli Ahonen oli höpsö pöytälaatikkorunoilija ja ihaili minua ja oli sitä paitsi hieman alkoholisoitunut ja... ja... legitimoi tehtävänsä minulle. (Siis sillain ovelasti ettei muut sitä huomanneet. Mutta tiesivät, toki.) Minä esimerkiksi kirjoitin "puhtaaksi" (= omasta päästäni) kaikki kanta-aliupseerienkin työvuorot, yms., ja ihan lonkalta vaan vedin listat siitä ketkä varusmiehet pääsee lomalle nyt ja ketkä eivät... vittu vieköön. Sen listan kun itsekseni naputtelin niin ylivääpeli Ahonen sitä sen verran vilkaisi että pummasi multa tupakan (koska oli tupakkalakossa) ja sen jälkeen lista meni komppanian Päällikölle ylil. Helteelle, joka allekirjoitti sen. Sitten panin sen käytävän ilmoitustaululle, kahdella nastalla NAKS NAKS. - Arvaa, mielistelivätkö varusmiesalikersantit minua? Kyllä, aina olivat tyrkyttämässä minulle tupakkaa, hitsi. Ja mikäs siinä, kyllä minulle heidän Malboronsa maistuivat, mikäs siinä. Mutta kun he rupesivat puhumaan... että... jos minä pääsisin ensiviikonlopulla lomalle... voisiks sää jotenkin... olisiko mahdollista... niin minun oli helppo sanoa "ihan kiva olisi jos pääsisit mutta ylivääpeli Ahonenhan nämä listat tekee".

  Pakkohan se jotain on sanoa. Saatana.


  Enkä minä oikeasti korruptoitunut ollut. Minulla on oikeasti rasittavan ilkeä sisäsyntyinen moraali, en esim. pysty myymään tavaraa kalliimmalla kuin mitä itse olen siitä maksanut. Aina kärsin tappiota jos leikin kauppiasta. Nämä alikersantit jotka armeijassa lomien toivossa minua korpraalikirjuria eniten nuoleskelivat... tai miksi monikkomuoto? puhun yhdestä tapauksesta: hänet minä pistin aina (eli melkein aina) vartivuoroon yms. tehtäviin että EI pääsisi lomille. Eikä päässyt!

  Toisaalta,
  rakastin siihenaikaan Hilkkaa, joka asui Tampereella, ja kirjoitin lomalistalle yhden Tampereella asuvan alikersantin (jonka lomavuoro juuri sinä viikonloppuna EI ollut) kun tiesin että hänen Hilman Minxissään pääsisin Tampereelle. Niin kuin sitten pääsinkin.

  Korruptio, se on vaikea kysymys. Ja erittäin kallis.

  Ps. Kerran armeijassa sain sellaisen lomalipun jossa lähtöaika oli määrätty, mutta tuloajan kohdalla oli pisteitä vaan ... En usko, tai tästä olen aika varma, ettei kelleen muulle asevelvollisella tällaista lomalitteraa ole kirjoitettu, minullapas on. (no, ei tässä sen kummempaa salaperäisyyttä ole, jouduin ylitöinä puhtaaksikirjoittamaan sotaoikeusasiakirjoja saakelisti... öitä möiten. Siinä meni myös päiviä. Kun duuni oli tehty, minulle sanottiin, "nyt oot lomas ansainnut" ja sain litteran että "tule takaisin kun olet virkistäytynyt". - No Em mä kehdannut olla poissa Armeijan Harmaista kun kolme vuorokautta vaan. (hölmö)

  VastaaPoista
 40. Kertomus..

  Hän kuuli kysymyksen: - Taidat tietää miksi me olemme täällä? Varmuuden vuoksi hän nyökkäsi. Vaikka, no, olisi voinut sanoa että ’tiedän kaiken muu, mutta en juuri sitä’. Silti hän nyökkäsi. Samassa ovi avautui. SS-majuri mies marssi sisään, teki terävän timo.t.a –tervehdyksen ja ilmoitti: ”Taksinne tuli.” Koko porukka, ja osa henkilökuntaa, ryntäsi saman tein ulos. Vain hovimestari, kaunisuumainen nainen, jäi. Hän tarkkaili intensiivisesti minua muutaman nanosekunnin. ” Soitanko minä ambulanssin?” Sanoin että ei tarvitse, soita mieluummin ”Muistoja Pohjolasta.” Hänen mennessään levyautomaatille ponkaisin lip-lap sarjan kerien jaloilleni, ja kip-kap olin ulkona. Sinne päästyäni huomasi että äskeinen taksi oli lähtenyt niin lujaa, että perävalot vasta nyt kurvasivat ensimmäisen mutkan taakse. Tuskinpa GH:kaan osaisi selittää tätä, hän ajatteli, eikä jaag förstu svenska för enempä. Koska ei tiennyt missä oli tai minne olisi mennyt, hän lähti kävelemään Maantietä pitkin. Tienviittoja ei ollut, mutta onneksi ei ollut tienhaarojakaan. Lopulta hän tuli yksinäiselle talolle jonka portti repsotti auki, Iso kettu vain makasi polulla poikittain. Hän sanoi ”kiskis” sille; NÄRKÄSTYNEENÄ se siirtyi sivuun. Talon luona hän kurkisti ikkunasta. No, jopas! Pari palvelustyttöä pomppi yöpaidan helmat hulmuten pitkin ja poikin sinne… tästä ei näe niin tarkasti… hän siirtyi toiseen ikkunaan – ja tänne. Ja kolme kuolaavaa ankanpoikasta, Tupu Hupu ja Lupu, pyöri ympärillä. Iines tästä enää puuttuisi, hän ajatteli, olisi 3 + 3. Sitten yksi niistä, Paatos nimeltään… (jumalauta, Harpohan se on!) alkoi lausua runoa: ”Kas sa mäletada, mina igatsedan sin väga palju, sinu juurde, sinu sisse. Ilus armas tydruk. Miten se noin nokkelasti oli opetellut uuden kielen vaikka ei sitä osannutkaan? Pisikene, kerge kiivas kiisu, su sydan liikumised kiigutanud mind ikka veel. Silloin hän äkkiä muisti: tuohan on sama runo jolla sain kolmannen palkinnon Teinien LHLY:n Kulttuuripäivillä? Muistivihkoni, sanakirjani, identiteettini – ne jäivät vahingossa hänelle!

  - jatkuu -

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. - jatkuu -

   Oli alkanut sataa ja säikähtänyt ruoho narskui hänen jalkojensa alla kun hän siirtyi kolmannen ikkunan taa. Näki mitä Aatos ja Tuupus puuhaili. Toinen tytöistä oli kumartunut heidän väliinsä, ja posket punaisina kaverukset pumppasivat … ilmaa polkupyörän kumeihin. Äskeinen runonlausuja istui nyt toisen (voi hyvänen aika kun ne olivat ihan samannäköisiä!) Lolitan takana, ja pani… taskusanakirjan poveensa. Lyyli siirsi pientä leveää siroa pyllyään kauemmaksi: ”Biologian opettajana sanoisin että klitoris muistuttaa pajunkissaa. On muuten yllättävän samannäköinenkin. Haluatko nähdä?” ”En missään nimessä! Tietysti.” Samassa vierelleni ilmestyi, kuin hermostunut teatteriohjaaja, lehdenjakaja. Totta kai säikähdin. Sanoin sen sille ja se piti pitkän monologin: ”Sa mont’ nuolt’ vihollsel’ sun pääs saat, vai mit’? Yst. vast. tän. lehd. kont. yks. hom. sex.” Kysyin tiesikö hän mikä (vitun) talo tämä oli ja mitä (vittulan) väkeä täällä asui? Hän pyyhkäisi hikeä otsaltaan ja samalla baskeri lensi jonnekin (vittuun, kai). ”Ei kukaan tunne. Mutta kun tänne on tilattu Hesari, okey, mä työnnän sen joka aamu niiden postilaatikosta, you know. Jos ne haluu sen työntää takaisin, so what.” ”Jopa on kummaa porukkaa”, sanoin vaikka ajattelin: juuri tämmöistä niiltä voi odottaa. Kun postimies lähti, hänen ainoa ystävänsä tässä Kosmoksessa, lähti, hän tunsi miten jotkut pienet eläimet, varmaan myyrät, nykivät ruohoa hänen jalkojensa alta takaisin maan sisälle. Hän alkoi pohtia. Täytyy pohtia. Eikä hän hermostunut edes siitä kun kiireinen etana käveli hänen poskensa yli, johon jäi jälki. Muuta vaihtoehtoa ei ole, hän mietti, mietti asiaa miten tahansa, ja turha sitä tämän enempää on miettiä... Ei! Toisaalta kyllä! Ei, kyllä, kyllä, ei. Äänestetään. Vartin pelattuaan taskubiljardia, tilanteessa 4-4, erotuomari ilmoitti (seisaaltaan) että ei-äänet voittivat. Niin, mitä minä siellä olisin tehnytkään? Paitsi tietysti olisin keskustellut niiden ihanien kaksoisnaisten kanssa, leikkinyt Kissaa ja Hiirtä, etc. Nuo herrat näyttivät niin kovilta ja kokeneilta, kaiken kokeneilta, kuin italialaiset sotamiehet. Niillehän ei kukaan pärjää.

   Poista
 41. Tenuto. Kaikkialle koskee kuin unetkin kolhisisi. Hän makaa liikkumattomana, ajattelee toisia asioita ja hengittää. Päivä alkaa kohta, linnut huutaa KO-VO KO-VOK, on etsittävä kiinnekohta. Eilisestä ei muista edes asioita jotka haluaisi unohtaa. Jumalattoman humalassa olin, kuinka? en tiedä, yö on murhaaja joka kengillään potkii kaalinpäitä irti kaalimaasta. Saattoi olla että kävelin kuin William Blackstone vuorilta alas, että ostin kipsalta sätkäpaperia, Half and Halfia, sillä johonkin aikaa yöstä Sorspuiston penkillä käärin sätkiä yksikätiselle norskilaiselle merimiehelle? Onko kuvitelmat todempia kuin muistikuva niistä? totuus, sun Tuus... Hän tuijotti vihreiksi maalattuja seinälautoja. Oksettaa. Eikä jaksa nousta ylös. Niskaan koski, kylkiluiden kohtiin koskee, maksaan ja munuaisiin koskee. Eeli, Eeli. Tämä on tapahtunut jo ennen, déjà vu, jollekin muulle. Isä kuoli, en muista koska, huomenna hänet haudataan, en osaa elää preesensiä. Miksi nytkin makaan eteisessä kuin arkussa? patjalla joka on poikittain? Olen juopotellut liian kauan. Katosta irtoaa rappausta. Hän muisti että lapsi oli huutanut jo yöllä, lapsi, itkenyt, ja Palaga, hän oli raahannut vuodevaatteet tänne. Joku oli alkanut hakata seinään. Vessat kohisi. Mutta ainakaan ei muista että olisi sanonut... edes mitään; mikä syy... siis tämä, että tulee kotiin liian myöhään ympärijuovuksissa - mikä syy se on käsittää asiat väärin? Ei, hän ajatteli, minun täytyy ryhdistäytyä, täytyy tavata ihmisiä, täytyy haudata isä

  - Ei elämä ole monimutkaista, se tehdään siksi.
  - Mitä sinä mumiset, Palaga kysyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No minkäs takia minä nyt rupeen kirjoittaa tällasia proosakatkelmia... no, muuten vaan. Tai ei se oikea syy ole vaan se, että muniani syhyy. Fiktiivinen kirjoittaminen on sitä että jaksaa olla kiinnostunut asioista, eli viriili. (Viriilin vastakohta on "emmä kuule viitti, em mää.. kysy joltain toiselta. eikun ihan totta.")

   Niinpä, niin.

   Poista
 42. Olen epäonnistunut kaikessa mihin olen ryhtynyt, hän ajatteli, kun pyöräili Verkatehtaan ohi ja kalju porttivahti katsoi häntä. Hän ajatteli että mitähän se ajatteli hänestä, kun hän katsoi sitä. Kullinpää. Aikoinaan luin amerikkalaisia runoja ja inspiroiduin...

  . ja äkkiä nuoruuteni harmaat paperiperhoset
  lepatt
  ava
  t
  till.ex.s mikä on vittu espanjaksi (goncha) ei ole
  kirjainta joka on njjnj njj
  on
  ajatella kaupunkia (la ciudad)
  ei ole vaikeaa
  se on määrätty mikä kaupunki tahansa yksi (un ciudad)
  on
  mutta olla määrittelemättömässä kaupungissa kännissä
  tuntemattomassa puistossa käsi pahasti edessä toinen takana kenkä
  hukkunut
  ehkä jollakulla tällähetkellä oi äiti
  hyvin olen neuvojasi hylkinyt
  oi oi oi
  kun kaupungin rikkilyödyt kellot valittavat
  ja ikkunoilla liettualaisia postimerkkejä hammastus 14 vesileima nurin skandia 634 ray charles laulaa
  laulanut epähuomiossa pieleen menee
  sokea ray eikö hän ole ali new yorkissa
  onpahan hyvinkin
  n.y. N Y
  muuriin nojaten kornetti neekerinhampaiden välissä kuin jyrsijällä
  plaza de domingon parkkialueella
  hennon
  auringon nostalgiset
  nuottimerkit harlemin yllä
  ku-k-kuun cocacolamainos
  mauseloitu kyrpä voi kärsimyksiäni
  kapakoiden ovia
  jotka kalahtavat raudan äänellä helisevää rä¬tinää
  näillä kaduilla joilla skorpioni kuolee janoon
  pääkallokiitäjien avenue
  suihkuavia auringonnousuja voi nuoruuttani kärsimysten määrää
  valse triste
  vanhapiikaopettajatar loihtii harmoonin uumenista lyhyin kähisevin
  tah
  dein
  mikä ei kuulu tähän
  sillä
  olen toisen kauppalan redillä minulla on raakoja omenia
  tuulitakin alla
  yritän syödä niin niitä ettei
  narina kuulu
  kun ohi vaeltavat hamletit ja heidän mobby dickin kokoiset naisensa
  keinuvalla laakongilla


  (olin 19 -v)

  VastaaPoista
 43. ... Vaihtoehtoja ei ole, tai jos on, miksi murehtia niitä. Mennyt valo pursuaa maisemasta. Jo syksyllä satoi lunta ja säikähtänyt ruoho narskui kun käveli sen yli. Näitä öitä, jolloin ei tiedä mitä käsillään tekisi, on ollut ennenkin, äläkä välitä. Tiili¬kattoja. Tai ei kai. Hilsettä takin harteille kuin koimyrkkyä, North State askin kyljessä enkelinkuva. Muistatko kun kahlaat nache bei Trondheim vuononrantaa ja katsot merelle. (Olet vasta äsken tutustunut häneen) ja tuuli pieksää hotellin lipputangonnaruja poin-g poing poin-g. Olet surullinen, hyvin surullinen. ‘Pidän eläimistä, hän sanoo, et pitäisi, sinä sanot, miksen, hän kysyy ’ ...

  Muuten vaan, sanon minä. ”

  Palelet, hampaasi kalisee, olet kuin posliinia. ”Kamala yö”, sanot ja haukottelet, venyttelet niin että tissisi näkyy. Miten niin? ”En saanut nukutuksi kun junat kolisi”. Eihän tästä mikään rata ohi mene, miä sanon, koska olemme Maarianhaminassa, Camping alueella. Hän katsoo minua, kuin kummajaista, polttelen teltan oviaukossa vihreää filtteritupakkaa, tuuli humisee. ”Uh uh”, hän rutistaa reppua sylissään, ”uh uh kumminkin”. Mitenniin, minä kysyn. ”Muuten vaan”.


  Selitys: riistin Hilkalta neitsyyden Maarianhaminan camping<lueella, jossa teltailimme. Ja jossa lähellä oli ravintola - en muista nimeä - josta Hilkka kävi noutamassa Risling-pullon. ahallaan mulle sitä tyrkytti. Ja tottumattomana alkoholiin, humalluin. Ja silloin hän, herra tuomari, iski minun kimppuun kuin sika limppuun ja raiskautti minun avullani itsensä, josta tietysti pahastuin. Siis myöhemmin kun huomasin miten minulle oli käynyt. Niin siinä kävi. Toisaalta ei minulla mitään Hilkkaa vastaan ole, riittää että pyytää minulta anteeksi. Jaa, korvausvaatimuksia... ei minulla niitä, housunpolvethan minulla siinä tohinassa meni rikki... mutta antaa olla vaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo tähän on hyvälopettaa. Puujalkapölinä.

   Poista
 44. ”Kuule... oli kerran koulu, liidunhajuisia luokkahuoneita, ja käytävillä takit roikkuivat koukuissa kuin väsyneet eläimet(?). Pulpettien kolinaa. Kokeita silloin (juuri) kun linnut muutti etelästä. Ja kiekkokaukalon jää sulaa. Pajunkissat pulpahtelevat näkösälle kuin klitorikset. (Käydään vintillä.) Golf-housuja, vappumerkkejä, H-4sia. Kirskuu liitu ja kirjanlehdet suhisee ja paperi rahisee kynänterän alla. Voihkii kuin vompatti. Pyyhekuminhajua ja tuppikullinujoutta ja huonosti pureskellun ruo’an hajua, kaikkialla... of good morning”

  Milyj drug, ja znaju...


  Ihmisten ympäröimänä, kun herää, tuntee että on elänyt Elämänsä vähintäin väärin. Ei päde että osaa laskea
  aRb
  (Ex):aRx. xRb,
  (Ex, y):aRx. xRy. yRb,
  . . .
  Kyse on kai... HVOR VIL TILBRINGE EVIGHEDEN? En ole aivan varma. Ja jos olisin, mitä se silti todistaisi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elämä on, mitä elämme. Humppilan rautatieaseman vessanseinässä oli teksti: "Tanja rakas. Joka yö onanisoin sinun kuva mielessäni". Alle eri käsialalla oli kirjoitettu: "Tanja on huora.".
   Poista
  2. Siis kaikki mitä teille kerron, on totta. Tai siis minun elämääni. (Humppilan rautatieasemallakin olen vähintään miljoona kertaa odottanut bussia Vorssaan. Tylsää. Pakosti siinä tulee katseltua ympärilleen, vaikka vitun tylsää sekin on.)

   Poista
 45. Kun luin kirjan "Äänetön kevät", käsitykseni asioista muuttuivat. (Voi ihmiset, kun tekin tutustuisitte faktoihin, muuttaisitte käsityksiänne!) Nyt kaikki ovat kauhuissaan (kaikki muut paitsi D.Trump) ilmastosta, joka katasrofi ei ole syy vaan seuraus joka jo tajuttiin 1960 -luvulla. Jolloin minäkin liityin LHLY:yyhyn (= Lounais Hämeen Luonnonsuojelu Yhdistys). Maksoin jopa jäsenmaksunkin (= 5 Smk). Ja rupesin kerään hyönteisiä (= Insecta), joka sinällään (= an Sich) on sivuseikka. Mutta hyönteisiä oli kamalasti. Kamalan paljon, siis. Mutta kaikkien ongelmien alfa ja omega on se, että ihmisiä on liikaa. Aivan liian paljon liikaa. Tämä maapallomme pilaa, tulee mitä ilmastomuutoksia tahansa ei sillä sen kummempaa merkitystä ole, kyse on siitä että ihmisiä tällä Telluksella on 3/4 osaa liikaa. Heistä, siis tuosta kolmesta neljännestä (= noin 6 miljardista) pitäisi päästä jotenkin eroon. Ja äkkiä!

  Koska en ole Linkola, enkä kommunistinen suvakkiäärioikeistolainennatsiperussuomalainenkaan, en tiedä miten? Mutta äkkiä heistä pitäisi päästä eroon. Menkööt vaikka luokkaretkelle Marsiin. Tai Venukseen. (Jollain tavalla siis kumminkin häipykööt muualle. Koska Telluksemme on tarkoitettu 1-2 miljardille ihmisasukkaalle. Piru vie.)

  Ps. Aikonaan Homo sapiensien sukupuuttoon kuoleminen oli siinä ja siinä. Koska meitä oli niin vähän. Nyt se on siinä ja siinä, koska meitä on liian paljon. (vrt. Lemmus lemmus)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis ihmisten sukupuuttoon kuoleminen sinällään (= edelleen an sich) ei mikään tragedia maapallon muulle eläimistölle ole. Päinvastoin, kirvatkin (Aphididae), lopettavat kuin seinään lehtien rouskuttelun ja taputtavat kaikilla neljillä pienillä käsillään tap-tap-tap-tap. Koska ilohan se kaikelle muulle Luomakunnalle on, että ihminen täältä poistuu vittuun... siis tarkoitan että takaisin sinne, mistä aikoinaan ovat tulleet. (älä vrt. Takaisin Karjalaan. se on ihan toinen juttu. kuten Kipling)

   Poista
  2. Ps. en tahallaan käytä n.s. rumia sanoja, kuten esim. "vittua". He minua käyttävät. Sitä paitsi sanana tuo ilmaisu, jota nyt ujouttani äkkiä en kehtaa sanoa toistamiseen, on... melkein kaunis. Vai mitä, venimistit?

   Siis anatoomisestihan kyse on, kuten eräässä suomalaisessa hupiohjelmassa sanotaan, namurasiasta. No, onhan se joskus sitäkin, täytyy myöntää (huokaisee), mutta ei aina. Joskus on, jos saan olla kerrankin rehellinen, synkkyyden sysisin ahjo! (piru vie)

   Poista
  3. voi vagina soikoon (ei se muuten soi! kuten meren simpukka, joka ei sekään soi, olen kuunnellut.) Siis tämä Läpivedon Perinnönjuttu on you toypesta poistettu, en tiedä minkä takia ja tuskin koskaan tulen tietämäänkään minkä takia, ei sev väliä, niin tämä on Toiseksi Paras juttu heillä. - Siis jos diggaa Ruonansuusta ja Pebantista... tms.

   https://www.youtube.com/watch?v=-V4llOjug_Q&list=RD-V4llOjug_Q&start_radio=1&t=122

   Muistan, miten Rauno Räsänenkin tästä ilahtui. Voi Harmi!

   Poista
 46. Jos katsoitte, mitä epäilen, äsken telkkaristakin tullutta Julmahuvia (= meidän köyhän kansan Monty Python), niin en voi kuin vain valittaa, että katsoitte. KaikkeahAN EI voi jättää näkemättä. Vaikka kuinka yrittäisi. Tämäkin teiltä jäi näkemättä:

  siis mua ottaa ihan oikeesti päähän tää kun sää sanot

  VastaaPoista
 47. Oletteko muuten koskaan - tuli tuossa mieleen kun harmistuin itselleni - niin totanoin yrittäneet roomalaisilla numeroilla suorittaa jakolaskuja? Se on yllättävän vaikeaa, koska se on mahdotonta. Kyllä on! Jakakaapa esimerkiksi luku

  12489 luvulla 17!

  Heh heh, jos siis yrititte. (En usko.) Tulee kauheesti kaikenlaisia kirjaimia, M L X III ja taas CEEDÄ ja DEETÄ ja VEETÄ. Ja niitä pitää pistää sinne alaviitteeseen, ja välillä muuten vaan muistiin, ja sit lainata... Ihan varmasti menette hukuksiin niiden kanssa! Itse tosiaan III vuorokautta yritin. Enkä nukkunut (paitsi vahingossa, vähän). IV:nä vuorokautena olin ihan naatti, mutta vasta IX:nä otin I:n kapselin nukahtamislääkettä, Stilnocktia. Ja varmuuden vuoksi vielä II:n. Niin jopa uni tuli kuin junan vessa. (hetkinen... tämä on väärä metafora... mutta totanoin, antaa olla)

  the end

  VastaaPoista