25.11.2020

Nokkapokkaa

 


Korona kiristää hermoja vähän siellä sun täällä. Omassa henkilökohtaisessa elämässäni käyn jatkuvaa jaakobinpainia sen kanssa, uskallanko lähteä marketteihin jouluostoksille tai vaikkapa kampaajalle leikkauttamaan kutrejani. Hiukset ovat kohta taas nutturapituudessa ja tämä on se ikä, jolloin nuttura niskassa ei ole enää pelkästään  viehättävä. 

Nokkapokkaa käy ilmeisen ärtynyt Jan Vapaavuorikin, joka on panemassa Sodomaa ja Gomorraa kuriin, ilmeisesti hallituksen patistamana. Ärtymys hallitusta kohtaan oli ilmeistä aamutelevisiossa, jossa häneltä tivattiin yhteistyön puutetta hallituksen kanssa. - Sitä pitää kysyä sieltä suunnalta, yhtään kutsua ei ole tullut, sanoi Vapaavuori.

Nokkapokkaa käy vähän sisäministeri Maria Ohisalokin BBC.n  tekemässä dokumentissa Suomen hallituksesta. Dokumentista on tänään saatu ensi maistiaisia iltapäivälehdessä.

Dokumentti on oletettavasti hehkutus  nuorista naisjohtajista koostuvasta hallituskombosta. Uskon, että esitystä tullaan ihastelemaan maailmalla ja mikäs siinä, saavutus tämäkin. Suomi mainittu.  

Se tulee antamaan lisää nostetta Marinille, joka mainitaan maailman nuorimmaksi pääministeriksi - Itävallan Sebastian Kurz sopivasti unohtaen. Johonkin on unohdettu myös viisikon vanhin nainen, puoluejohtaja Anna-Maja Henriksson, mutta väliäkös yksityiskohdista kun kerrotaan hyvää tarinaa.

Ennakkoväläyksessä esiintyy neljä nuorta ja taatusti pätevää ministeriä. Uskon, että erikoisesti amerikkalaisessa kulttuurissa ihastutaan raikkaaseen dokkariin, mutta varmaan myös vanhoillisemmassa Euroopassa. 

Vaan onko dokumentissa ollenkaan villoja hallituksen työn tuloksista, jos naiseutta, nuoruutta ja kauneutta ei lasketa ainoiksi dokumentin aiheiksi? Millä tavalla ministerit ovat onnistuneet työssään, jos koronan hoidosta annetaankin kunnia Suomen  kansalaisille? Hehän itse vaativat myöhässä olleelta hallitukselta toimia, jotka sitten kiitettävästi tulivatkin, möhlyjen kautta, mutta kuitenkin.

Itseäni kummastuttaadokumentissa  Maria Ohisalon kommentti siitä, etteivät viisi valkoihoista naista edusta kattavasti koko väestöä. Ohisalo viittaa lausunnollaan valkoihoisista naisista tietysti voimakkaasti  maamme tummaihoisiin ja ehkä muihinkin vähemmistöryhmiin.  

BBC toteaakin raportissaan rasismin nousseen Suomessa huolestuttavasti. - Itse saan tällaisesta muotoilusta paitsi näppyjä myös mieleeni väistämättömän ajatuksen, että Suomi olisi rasismeineen jotenkin poikkeuksellinen maa, erityisen rasistinen verrattuna kaikkiin muihin maihin. Olemme  mestareita haukkumaan itseään. 

On vaikea uskoa rasismin nousuun, jos ei ole koskaan livessä  nähnyt mustia kohdeltavan huonosti, mutta, anteeksi nyt vain,  on kyllä nähnyt mustan kohtelevan valkoihoisia opettajiaan huonosti ja nimittelevän heitä rasistiksi,  syyttä. Jos heiltä sitten gallupeissa kysytään, koetteko Suomen rasistiseksi maaksi, voin arvata vastauksen. Miten luotettavia Suomen rasistisuus -mittaukset ovat? Kuka ne on tehnyt, milloin ja miten? Millä perusteella joku on tulkittu rasistiseksi?

Tuossa BBC:n dokumentissa haastatellaan myös kahta asiantuntijaa, nuoria kauniita naisia hekin, tummaihoisia, vihreiden kansanedustaja Bella Forsgrénia ja Antirasistisen foorumin koordinaattoria Akunna Onwenia. 

Näiltä edustajilta kysytään dokumentissa, olisiko henkilö tullut valituksi pääministeriksi, jos hänen ansioluettelonsa olisi täysin sama kuin Sanna Marinin, mutta tämä olisi tummaihoinen. Forsgrén ja Onwen ovat sitä mieltä, että ei.  Itse luulen, että nimenomaan olisi, etenkin sosiaalidemokraattien piirissä, jossa seinät ovat leveällä ja salit avaria. Elämme intersektionalismin vahvaa tulemista, ettäs tämänkin tiedätte. 

Siihen ei kannata varmaan kiinnittää huomiota, että eihän kansa  Marinia  valinnut minkään ansioluettelon perusteella. Demarit hänet valitsivat.  Eikä sitäkään kannata huomata, että miehet puuttuvat kokonaan tästä BBC:n dokkarista. Nyt on tasa-arvo, nääs. 

(Valokuva Iines 11/2016)


191 kommenttia:

 1. Kyllä olisi pitänyt ainakin Nyrkki-Sauli mainita!

  VastaaPoista
 2. Mielelläni Saulin mainitsisin, mutta hän ei taida käydä nokkapokkaa kenenkäänn kanssa, kuten muut mainitut.

  Noh, ellei sitä lasketa, että hän patisteli taas rajoittamistoimia, joita hallitus sitten alkoikin latoa pöytään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä pettynyt siihen, ettei Suomessa saada millään maskipakkoa ruuhkakeskuksiin, vaikka korona lisääntyy pelottavaa vauhtia. Mikä siinä oikein maksaa, että taas lepsuillaan? Juuri luin lehdestä, ettei Marin aio julistaa maskipakkoa. Hänhän on aivan trumpilaisilla persulinjoilla - viittaan Ano Turtiaisen maskittomuusnikotteluun eduskunnassa, vaikka häntä ojennettiin.

   Poista
 3. Pikakommmentti: Eipä oltu osattu valita välimusiikin esittäjää Finlandia-palkintojen jakotilaisuuteen. On menossa just TV1.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En nähnyt lähetystä, vaan katsoin voittajat lehdestä. Tuntemattomia kirjoja nyt kaikki, vaikka kaunokirjallisuuden voittajan Anni Kytömäen nimi on tuttu.

   Kyllästyin jossain vaiheessa Finlandia-palkintoihin, kun palkintokriteerinä näytti aina olevan ”ajankohtaisuus”, millä tarkoitetaan käytännössä jonkin vähemmistöryhmän asian pöydällenostoa. Milloin tähtäimessä on varhaistyttöjen lesborakkaus pimppikuvauksineen, milloin köyhän ihmisen ankea elämä, milloin isättömän tai äidittömän lapsen yksinäisyys, milloin mitäkin lukijaa syyllistävää.

   En tarkoita sitä, että asioista tulisi vaieta, vaan sitä, että ei aiheen laatu saisi olla palkintokriteeri, vaan sanomisen taito, kokonaisuus, vaikka se kuvaisi rikkaan ihmisen paskahalvausta. Minusta hyvä kirjallisuus ei laskelmoi aiheilla. Kuka se kirjailija olikaan, joka kuvasi kokonaisen novellin kärpäsestä ikkunallaan?

   Poista
 4. Minä tykkäsin, kun luin Suomessa järjestettävän missikisat pelkästään mustille naisille. Just nii, samalla linjalla, junassa olen kaivannut "vain valkoihoisille" kylttejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan meillä eri tavoin painotettuja missikisoja maa pullollaan, ja eri kaupungeissa valitaan misshelsinkejä ja missturkuja. Tosin niihin voi osallistua vaikka tamperelainenkin.

   Vaan tässä on roturajaus, joka ei ole kyllä omiaan lisäämään ihmisten yhteisyyttä. Intersektionalismin nimissä tämä on tietysti hyvä asia. Sorretuksi katsottu etninen ryhmä on ylpeä juuristaan ja saa uskoa identiteettiinsä.

   Mitä tästäkin siis pitäisi ajatella? Yhdet saavat sitä, mikä toisen tekemänä on pöyristyttävää. Hmm.

   Poista
 5. Täysi kymppi tuo tiaisista ottamasi valokuva!
  Minä en jaksa yhtään kotimaista kaunoa lukea, sorry! Ei sota-ajan uudelleen lämmitetyt tarinat, ei kenenkään lapsuushistoria, vanhat maaseutukuvaukset, mukahuumori tai ylipäätään kotimainen, tylsä ihmissuhteita pähkäilevä tms.arkirealismi aiheesta kuin aiheesta ei kiinnosta pätkääkään. Tätä arkea ja realismia näkee ja kokee ympärillä joka päivä aivan tarpeeksi.
  Ei kyllä innosta skifi tai muut tekemällä tehdyt sekopäiset fantasiatkaan.
  Sitäkään en ymmärrä, kuinka jotkut jaksavat tuijottaa tusina-filmejä illasta iltaan. Suurin osa elokuvista on shittiä. On älytöntä tuhlata lyhyt ja kallisarvoinen elämä samalla kaavalla tehtyihin rahankeruu-hölmöilyihin.
  Makaa senkin ajan katselemalla kattoa ja tutustumalla omiin ajatuksiinsa, kuin toisten jopa sairaiden mielikuvien tuotoksiin.
  Läheisisten ihmisten kanssa vietetty aika pitäisi olla merkityksellisempää ja antoisampaa, kuin todellisuudesta pakoa tarjoava tyhjyys mm. peleissä ja viihteen seuraamisessa.
  Miksi me haluamme katsoa mieluummin sivusta käsikirjoitettuja esityksiä, rakkaustarinoita, murhia, törkyä vaikka kenties omat tunnesolmumme ja ristiriidat ihmissuhteissa kaipaisivat aikaamme ja tekoja sotkujemme selvittämiseen. Olemaan läsnä heidän kanssaan (lasten, vanhusten...)

  Metsässä käyskentely ja myös erityinen sielulle sopiva musiikki lyövät laudalta kaikki rahanahneiden tekemällä tehdyn "pakkosyöttöviihteen". Mitä niistä jää jäljelle? Elämän tuhlaaminen!

  En tunne ketään naisministetämme kohtaan sympatiaa tai empatiaa. No eipä minun tarvitsekaan. Ihailijoitahan riittää ilman minunkin pisteitä ja papukaijamerkkejä satelee. Eniten minua vanhana ämmänä häiritsee nuorissa naisissa automaattisten poliittisten jargonien
  alta pilkottava epävarmuus ja kokemattomuus.
  Valtionaismaista vapautunutta persoonallista karismaa
  ei jäykissä ministereiden automaattilauseissa tapaa. Pelko virheistä ja kritiikistä selittänee osin jäykkää monotomiaa.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä oli viisas puheenvuoro, jonka paljolti allekirjoitan. Mikä kotimaista kirjallisuutta nyt vaivaa? Miksi se on niin ankeaa erilaisten ryhmien ongelmaparahtelua? Miksi ollaan aina niin maassa, pienissä ympyröissä? Miksi arki on huonoa, harmaata, väärää ja köyhää? Missä on tekemisen into ja hengen lento, missä henkisyys ja kärpäsenlennon kuvaustaito? Missä elämän riemulaulut ja oodit ilolle?

   Poista
  2. Kirjailijoita opadtetaan kuvaamaan ja kertomaan aiheista jotka ovat tuttuja omadta kokemuspiiristä. Tai ennen ainakin niin opastettiin.
   Melko väritöntähän meidän kutistettu kulttuurimme on, ja kirjailijat tietysti kuvaavat teiksissaan kokemaansa ankeutta.
   ankeutta.
   Jatkavat ja jakavat siten synkkyyttä teksteissään.
   Finlandia-voittajan kirjoja en ole ainuttakaan lukenut. Jokisimpukoiden vuoksi saatan vilkaista sivuja jossakin vaiheessa.

   Nyt on parasta lukea suuria klassikoita ja tietysti myös runoilijoita!

   Poista
  3. Minäkin osoitan syyttävän nakkisormeni kustantamoihin. Sieltä ne pyynnöt ja toiveet ja jopa ehdot kirjailjoille tulevat. Sitä pyydetään, mikä on ajan trendi, sillä se myy. Suuria kustantamoja ajaa ensisijaisesti voitonpyynti, ei laaduntarkkailu. Julkkisten kokki- ja missien ja kiekkomorsianten elämäntapaohjekirjat myyvät parhaiten. Ikävä kyllä.

   Poista
 6. No teot ja niiden tulokset näyttävät aikanaan, kuinka viisaasti hallitus on osannut luovia pandemian ja muiden tärkeiden asioiden myrskyssä.
  Kansalaisten hyvinvointi pitäisi olla aina ensisijaista olipa päättäjinä ketkä tahansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa on edelleen hyvin lepsut koronatoimet, kun vertaa muun Euroopan sanktioihin. On maskipakkoja, sakkoja määräysten rikkomisesta, ulkonaliikkumiskieltoja. Suomessa on vain suosituksia, joita moni eivät noudata. Tuntuu uskomattomalta, että Helsingissä on yli 30 prosenttia ihmisiä, jotka eivät busseissakaan käytä maskia.

   Tälläkin hetkellä Marin ja Kiuru esittävät televisiossa vain suosituksia, vaikka tilanne on vakava.

   Poista
  2. Kirsti Varhila juuri nyt televisiossa:”Kasvomaskin käyttö olisi tarpeen”.

   Huomaa konditionaali. Kautta Varhilan puheen. Tekisi mieli ravistella tuota naista. Opettajana tiedän, että tuommoisella konditionaalilässytyksellä ei takkia tule. Selkeyttä, pliis!

   Poista
 7. Miss African Queen-jutska oli rimanalitus - siis kuvitelkaa sitä piehtaroinnin määrää, jos titteli olisi ollut no, Miss Valkoinen Queen.

  Natsit taputtaisivat niljaisia käsiään, ja me sitten mitä? Lisää apartheidia?

  Suomalaisuus kattaa kaikki, enkä näe mitään syytä eriarvoistamiselle. - Miss African Queen tuo lähinnä mieleen apartheidin, ghetot, ja väkivallan.

  Kilpaillaan kaikki samassa luokassa, väristä riippumatta, jos haluamme ulkonäöllä kilpailla.

  Minä valitsin, että en halua..

  Minusta muutkin kuin maidonvalkoiset ovat nättejä - ja haluaisin kyseenalaistaa koko missi-bisneksen.

  Juu tasa-arvolle! Jyrkkä ei ihonväriä tai kansallisuutta vaativalle tuomaristolle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos jotain kiinnostaa: äitini on nyt ollut viikon ilman lääkkeitä, tai rahaa ruokaan.

   - Ruokaa on ollut, koska Char on hampsteri, ja kaappi ja pakastin on täynnä.

   Sitä lääkettä ei ole.

   Ja muutenkin: kysyttiin, että pärjätäänkö iltapäivään asti. - Juu.

   Iltapäivällä, klo 13.30, soitin virastoon ja kysyin, että koskahan voisin lähteä ostamaan lääkettä.

   Ei tänään, kuului vastaus.

   2/3 ruokakaupoista kaupoista kieltäytyi ottamasta tilaustani vastaan, vaikka senkin piti olla läpihuutojuttu.

   Entä jos äitini olisi 92-v pakolainen? Heitettäisiinkö hänet samalla lailla puulusikan kanssa nurkkaan, kuin hän tahtoo nyt itse haluavansa.

   On tehnyt ikänsä töitä, yrityksille, ja kotona.

   Nyt kun on käynyt aivoinfarkti, eikä ketään näy. Ei kiinnosta, saa tosiaankin olla Suomessa viikon ilman ruokaa.

   Juu, puuroa meillä on, ja kuten sanoin, minä pidän siitä, kun on ruokaa kaapeissa. Siten siis säilykkeet ja pakasteet.

   Miten sitten se sairas/vanha, joka odottaa päätöstä vähintään 2 viikkoa, ja miettii, mistä viimeiset hiutaleet - näin meillä, eikä loppua näy.

   Eikä johdu coronasta.

   Itsekin olen niin väsynyt, että tekisi mieli vain käpertyä kasaan ja itkeä... Mutta ei tässä ole nyt romahduksille aikaa.

   Sivistysvaltio - antakaa mun nauraa!

   Poista
  2. Lisään vielä, että olen tottunut töihin. Nyt kun en pysty: netti on pullollaan kaiken maailman kauppoja, joista saa käytännössä ilmaiseksi,postimaksun hinnalla.

   Ja jos miettii vähän etiäpäin: saa esim kolmen kuukauden, jos ei enemmän, säilykkeitä ja joululahjasuklaata.

   Se ei muuta sitä, että tuoretta ja vihreää tarvitaan: tomaattia, kurkkua, salaattia. Paprikaa,

   Juurespuolelta perunaa ja porkkanaa, vähintään. Lanttua,jos oikein oikoillaan...

   Eivät nuo juurekset kaliita ole, mutta mahdottomia, kun ei pääse omalle tilille!

   5 egee ois paljon, mutta kun edunvalvonnassa ensin suljetaan tilit, vaikkei leikkauksesta toipuva potilas edes käsitä, että mitä että.

   Sitten muutaman viikon kuluessa viskaalit miettii.

   Minä elätän nyt äitiä. Ei ole pakko, mutta mitä muuta ?!. Äitihän ei enää pääse tililleen, tässä alkuvaiheessa, edes tomaatin ja kurkun verran.

   - Ja juu: on käyty kaikki sossut läpi. Aikaa meni, mutta tulosta ei tullut. - Tästäkin on sananparsi, mutta antaa olla.

   Sanotaan kauniisti: tyhjän saa pyytämättäkin.

   Poista
  3. Tuntuu oudolta, että ihminen jäisi Suomessa viikoksi ilman välttämättömiä lääkkeitä. Siis sellainen ihminen, joka on - kuvauksesi mukaan - jo sosiaalitoimen ja Kelan avun piirissä. Vaikea sanoa mitään. Tällaissa tapauksissa pitäisi tietää koko iso kuva.

   Poista
 8. Varovasti, hyvin varovasti, minä tuosta Sanna Marinista tykkään. On sillä edellytyksiä ongelmien ratkaisuihin. Heittäisi vain helevettiin kepulit hallituksestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos Marinilla on edellytyksiä ongelmien ratkaisuun, miksi ei käytä niitä? Meillä on mm. työllisyys kokonaan hoitamatta ja toiveet unelmissa ja lisääntyvässä velanotossa.

   Minusta Marinin valtit näyttävät olevan naiseus, kauneus ja nuoruus, kansainvälinen huomio tämän ilmiön edessä, sekä konemainen selkeys, kiitos avustajien selkeiden paperien. Plussana tietysti mahtava luokkatietoisuus ja halua repiä hajurakoa herraportaaseen.

   En ole koskaan kuullut kenenkään pystyvän sanomaan yhtään todellista tekoa, jonka nimenomaan pääministeri olisi tehnyt. Koronatilanne ei ollut hyvinä päivinäkään hänen ansiotaan. Kansalaiset sen ottivat omiin käsiinsä, kun Lombardiasta vain pukkasi konetta vailla ainuttakaan konntrollipistettä. Kansalaiset tekivät itse työn. Koronatilanne on se mikä on huolimatta hallituksen jahkailuista ja möhlyistä.

   Poista
  2. Älkääs ny, olkaas nyt, ja hillitkää itsenne. Työllisyys on asia, joka ei ole poliitikkojen hallussa, eivätkä poliitikot ikinä ole siihen pystyneet vastaamaan. Ei edes se kalju presidenttimme, mikä sen nimi nyt oli, Kaikkonen, Kekkale, tai jotain sellaista.

   Sannan arvosana 9-. Tästä päätöksestä ei voi valittaa.

   Poista
  3. Aina voi valittaa, mutta kunnioitan näkemystänne, arvon herra. Juuri vilkaisin pääministerin avustajalistaa, joka on kyllä ennätysmäinen. Kyllä sillä määrällä pitääkin tuloksia tulla. Jos hoitajamitoitus on 0,7 per hoidettava, niin Marinin hallituksella avustajamitoitus on 4,3 per lärvi.

   Mitähän kummaa se hallitus sitten tekee, jos ei hoida työllisyyttä kuntoon? Olihan se viime hallituksen aktiivimallikin Sipilän hallituksen vika. Vaikka työllisyys taisi lopuksi kuitenkin nousta.

   Poista
  4. Hmmm.. Sipilän ansio oli työttömyyslukujen ennen näkemätön väärennys. Sipilä tuotti töitä vain omalla perheelleen, eivätkä ilmaiseksi tai halvalla tehneet mitään. Huonoja ihmisiä, körnää maamme taloudessa ja ihmiskunnassa. Sipilän hallituksen puuhista jäi elämään vain Anne Bernerin taksiuudistus. Neekerit puree taksitolpilla nilkkaan.

   Poista
  5. Yhdyn tässä, vaikka hetero olenkin, mielummin Rikun kuin Iineksen ajatuksiin, koska aika epäoikeudenmukaista työllisyyspolitiikasta pääministeriä on syyttää... kolmikantasopimuksenkin EK hautasi. Ei pelkällä finanssipolitiikalla ihmeitä tehdä, vai mitä Matti Vanhanen? Mutta olen huomannut, kiltti Iines, että sinulla on valtava paisemainen vastenmielisyys Sanna Marinia kohtaan, miksi? Hän ei koskaan mielestäsi tee mitään oikein, ja puhuu kuin kalkulaatturi. Huono lähtökohta asialliselle kritiikille tämmöinen.

   Jostain käsittämättömästä syystä nykyhallitus silti on Euroopan parhaiten hoitanut tämän k-kriisin, vaikka sannamarin on koko ajan vain "jahkaillut" ja "venkoillut" yms. ja naisministerimme muutenkin tehneet liukuhihnalta pelkkiä virheitä... Auta Armias, meitä suomalaisia! Voi vain kuvitella miten esim. Laura Huhtasaari aseveljineen ja -sisaruksineen tämän asian hoitaisivat!!! Olisimme koko Linnunradan... ei, vaan koko Universiumin parhain ja onnellinen kansakuntA (rukoilee)

   Poista
  6. Mikis, olen aika tarkka esiintyvän ihmisen havainnoija, ja minulla on kokemuksellista ja teoreettista pohjaa havainnolleni pitkältä ajalta.

   Ihminen paljastaa uskomattoman paljon esiintyessään mille tahansa yleisölle. Omat tuntemukseni nykyistä pääministeriä kohtaan pohjasivat alkuun tähän havainnointiin.

   Vähitellen kuva syveni, kun mukaan tuli pääministerin spontaaneja älähdyksiä ja kommentteja. Ne vahvistivat kuvaani kovasta, laskelmoivasta ja päämäärätietoisesta ihmisestä, joka on omalle itselleni pelottava ja vieras, olkoon hän miten vasemmistolainen hyvänsä. Minusta pääministeri ei yksinkertaisesti voi eikä saa kiukutella työtään tehdessään. Media on täynnä esimerkkejä pääministerin raivareista.

   Eikä se mene niin, mikis, että minulla olisi tuntemuksilleni todistamisvelvollisuus, sillä se on tuntemus, jolle en voi mitään. Se riittää kun sanon, että minä en näe pääministerimme tapaa hoitaa maan asioita samassa ihanassa valossa kuin valtaosa ilmeisesti näkee. Ymmärrän hyvin, että vasemmistolaiset ihmiset näkevät hänessä Messiaan. Olen usein kysynyt, mitä hän on sitten oikein tehnyt, mutta missään ei ole yhtään vastausta. Korona ei ole vastaus, sillä mikä tahansa hallitus olisi tehnyt vähintään vastaavan, joku hallitus ehkä enemmänkin. Koronan tilanne ei ole hallituksesta kiinni.

   Jos oikeasti asioita ryhdytään perustelemaan, koronan hyvä tilanne Suomessa selittyy ennen kaikkea maamme eristyneellä sijainnilla ja vetäytyvällä kansanluonteella.

   Täällä ei eletä isoissa suvuissa emmekä ole kovinkaan seurallisia ja sosiaalisen vilkkaita, naapuriapukaan ei ole sitä luokkaa kuin muussa Euroopassa. meillä on vähän asukkaita. Kontaktimme ovat syntyjään hitaat ja harvat. Kun puhumme, puhekin on hitaampaa ja osaamme olla myös hiljaa.

   Mikäli kansa ei olisi keväällä nostanut meteliä lentoliikenteen keskeyttämisestä, olisimme hyvin todennäköisesti liukuneet Ruotsin linjoille, koska hallitus halusi välttää spektaakkeleita ja tuomitsi laajasti ja äänekkäästi maskit.

   Poista
  7. Olenkohan jonkinlainen pehmo ja tuuliviiri, sillä kuten muistanette, niin ymmärsin ja puolustin aikoinaan palavasti Sipilän pontevia toimia.

   Ja nyt ymmärrän hyvin mitä Sanna Marin puuhailee ja pidän jopa hänen kapiaismaista puhetyyliään tilanteeseen sopivana.

   PS. Pojat varmaan selittävät, mitä tarkoittaa "kapiaismainen", jos tytöt ei tiedä.

   Poista
  8. Kyllä kapiaismaiset tiedetään, Tapsa, ja on havaittu pääministerin tyyliksi. Nyt täytyy vain sitten toivoa, että pääministeri esittäisi tällä tyylillä selkeitä käskyjä, koska melkoinen osa kansasta ei ole ymmärtävinään ohjeita eikä noudata niitä. Nyt ollaan sitten siinä tilanteessa - joka olisi kyllä voitu estää ennalta, että joulukuu on kiihkeää leviämisvaihetta ja joulut on monin osin peruutettu, vain siksi, että sitä maskipakkoa ei voida julistaa pääministerin suulla eikä baareja ja kapakoita sulkea öiksi. Nuoriso pilaa kaikkien joulun, niin kuin yksi lääkäri ennusti lokakuussa. Nuoria pitää käskyttää, ei toivoa tai suosittaa.

   Poista
 9. Mielenkiintoista on, miten "vanhat" puolueet nostivat valtaan päättäjiksi ja kaikki yhtä aikaa nuoret naiset? Eivätkö vanhat ja viisaat konkarit uskaltaneet ottaa enää vastuuta tulevista vaikeista päätöksistä?
  Vai oliko nyt vain tilaus ajassa uuden sukupolven esiinmarssille?
  Kuten aiemmin mainitsin, aika näyttää miten muutaman vuoden päästä analysoidaan ja summataan tätä hallituskautta.
  Toki toivoisin, että epäuskoni hallituksen asiain hoitoon hälvenisi ja voisin hehkuttaa ja ihailla viisaita päättäjiämme.
  Pääministerin "kuitenkin", usein käyttämä sana, ja vartalonmyötäinen villapuku ei vielä saa minua vakuuttuneeksi.
  Helppoahan ei hallituksessa päätösten tekeminen monen tulen välissä tällä hetkellä ole. Sen jokainen luultavasti meistä ymmärtää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se melko usein S.M:n käyttämä sana oli "tietenkin" eikä niinkään "kuitenkin".

   Poista
  2. Se on muotia ja trendi kautta sivistyneen maailman, Leonoora, siksi nuoret naiset porskuttavat joka alalla.

   Meillähän Sannan simps-akat valittiin jo ennen tätä kriisiä. Mutta hyvin on pokka pitänyt.

   Poista
 10. Tulee mieleen vasemmistoliitossa aikoinaan ollut Suvi-Anne Siimes, jonka suosiota aikoinaan ihmettelin. Kenties juuri samoihin aikoihin uskoni vasemmistoliittoon alkoi rakoilla. Sittemmin uuden sukupolven vapaamielisyys ja vanhijen arvojen pakkomielteinen romuttaminen sai minut erkanemaan ko. puolueen ideologiasta. Sos. demejä en ole koskaan äänestänyt, kuten en monia muitakaan puolueita. Nyt olen tuuliajolla poliittisesti, koska en pysty aidosti samaistumaan nykyisiin poliittisiin puolueisiin.😃

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta ihailen niitä ihmisiä, jotka ovat säilyttäneet poliittiset ihanteensa. Toisaalta ajattelen, että sama ideologia läpi elämän ei voi olla rehellistä, tai sitten ihmiseltä kenties puuttuvat elämänkokemukset ja kasvava tieto.

   Vaan kun en tiedä. Toivon vaan sitä, että en silti tuomitsisi ketään ajatustensa vuoksi, elleivät ne ajatukset ole elämää tuhoavia ajatuksia. Sitäkin mietin, mitä suvaitsevuus oikeasti on. ”Oi ihmiset toistanne suvaitkaa, niin ette niin kovat ois” on ehkä se, mitä tavoittelen sanoa. Tämä siis niin, että suvaitsemme myös sitä toisella tavalla ajattelevaa sen sijaan, että suvaitsemme omia mielipiteitämme kannattavaa toveria. Tekee joskus pahaa, kun menee suvaitsevaisten blogiin. Siellä ei suvaita kuin yhdenlaisia mielipiteitä.

   Tämä on juuri se, joka vieroittaa minua esimerkiksi pääministeristä, joka ei suvaitse toisella tavalla ajattelijoita, vaan pyytää parlamentarismin kehdossa, eduskuntasalissa, kaiken kansan edessä heitä häpeämään.

   Poista
  2. Kiitos ihailusta Iinukka – meinaan, että tässäpä on mies, joka on säilyttänyt poliittiset ihanteensa rippikouluiästä kukoistavaan miehuuteensa eli tähän päivään.

   Tosin äänestämäni puolueet ovat vaihtuneet vuosien myötä.

   Poista
  3. Miksi pääministerin pitäisi suvaita natseja?

   Poista
  4. Kerro ihmeessä vähän lisää. Eli mistä natsit tähän keskusteluun nyt tupsahtivat ja keitä he ovat? Onko joku sanonut, että pääministerin pitää suvaita natseja? Vai oletko oikeasti sitä mieltä, että kaikki, jotka ajattelevat eri tavoin kuin pääministeri, ovat natseja?

   Poista
  5. Sinä sanoit että pääministerin on suvaittava toisin ajattelevia. Natsit ajattelevat toisin kuin pääministeri.

   Poista
  6. Toisin ajattelevat aivan yleisesti myös muslimimiehet esimerkiksi naisen asemasta ja oikeuksista, mutta heitähän suvaitaan laajalti. Määrällisesti nämä miehet tuhoavat kaiken aikaa edelleenkin elämänoikeuksia ehkäpä enemmän kuin muinaiset natsit.

   Sanoin jossain aiemmassa kommentissani, että suvaitsen erilaisia mielipiteitä, toisenlaista mielipidettä, ellei se ole elämää tuhoava. Tuossa on esittämäni suvainnan raja.

   Toivon tällaista laajaa suvaintaa ja avaraa mieltä myös pääministeriltä vaikkapa oppisition työskentelyä kohtaan - viittaan syksyiseen Orpon tapaukseen, jossa pääministeri raivostui parlamentissa ja kehotti tätä häpeämään.

   Poista
  7. Ei tarvitse Orvon hävetä, vaan Marinin. Pääministeri menetti malttinsa väärään aikaan ja väärässä paikassa, demokratian kehdossa, jossa opposition työnä on kyseenalaistaa hallituksen toimia.

   Kivahtelu ja raivari sopii Greta Thunbergille, lapselle, mutta ei enää Suomen pääministeritasolla. Marin avasi oven ikävään luonteenpiirteeseensä. Ikävä kyllä.

   Poista
 11. Kolmen päivän kansallinen suruaika Maradonan kuoleman johdosta Argentiinassa. Kyseinen massasuru on eräs niitä "ihmeitä" joita en ymmärrä, valitettavasti.
  Levätköön rauhassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomalainen lehdistökin repäisi eilen. Koko nettilehtien etusivusto oli Maradonaa täynnä. Ja me kun täällä luulimme, että jääkiekkosankarit ovat ylinnä.

   Poista
  2. Olkaa vaiti. Maradona on Jumala, joka kuoli syntiemme tähden, ettei yksikään joka häneen uskoo, hukkuisi. Minä uskon Isään Maradonaan.

   Poista
  3. On kaksi palloilulajia, joita ymmärrän erittäin hyvin, itsekin niitä lapsesta asti pelanneena.

   Jalkapallo ja koripallo.

   Siksi ymmärrän ja hyväksyn Maradonan hehkutuksen myös meillä Suomessa. Hän oli ilmiö ja ikoni, Pelen veroinen.

   Sen sijaan en ymmärrä taannoisen Kobe Bryantin kuoleman meilläkin aiheuttamaa maansurusirkusta. Hän oli toki maineensa veroinen NBA-legenda, mutta tunnettiinko häntä meillä muissa kuin urheilupiireissä?

   Epäilenpä.

   Kyse oli jostakin muusta ilmiöstä, jostakin joka liittyy meikäläiseen kirkonkylämentaliteettiin.

   PS. Onhan meilläkin kunniapaikalla Paavo Nurmen patsas ja lähellä hölkkäilee Lasse Viren.

   Poista
  4. Paavo Nurmi oli kuningas, Hannes Kolehmainen kuningasten kuningas. Nurmi osti ensimmäiset kumitossunsa 15-vuotiaana vuonna 1912, kun innostui hymyilevän Hanneksen juoksuista Tukholman olympialaisissa. Lasse Virén on suurin tällä hetkellä elävistä urheilijoistamme.

   Poista
  5. Sitä paitsi pesäpallo on pelien kuningaslaji, valitettavasti sitä ei ollut Maradonalle Argentiinassa tarjolla.

   Poista
  6. Hannes Kolehmaisen haudalla Kulosaaren hautausmaalla olen hiljentynyt. Urheilumme suurmies kuoli vuonna 1966, häntä kantamassa olivat muut suuret urheilijamme Paavo Nurmesta lähtien.

   Poista
  7. No juu, olenhan minäkin tämän kuullut:

   https://youtu.be/rX1o7LtvfmA

   Meillähän jalkapallo alkaa vasta nyt nousta hyvälle tasolle.

   Poista
  8. Paavo Nurmi kertoi vanhana, että jos jotain saisi elämässään muuttaa, jättäisi lapsellisen juoksemisen väliin. Paavo ei tykännyt, kun urastaan rakennuttajana ei saanut suosionosoituksia. Rakennutti Stadiin monia isoja kivitaloja. Hannes Kolehmainen ja Paavo Nurmi pitivät aikoinaan molemmat urheiluvälinekauppaa Stadin Steissin lähellä.

   Poista
  9. Ei se muinainenkaan suomalainen jalkapallo kauhean huonoa ollut ja ennen Litmastakin oli monia hyviä pelaajia, esim. Aulis Rytkönen

   Suomessa jalkapallon menestyksen esteenä on kolme asiaa:

   1) väestö – meitä on liian vähän, etenkin kun jalkapalloa pelataan kaikkialla maailmassa (vrt. esim. jääkiekko)

   2) ilmasto – muualla levätään kesä ja pelataan talvella, meillä päinvastoin

   3) harjoittelu – etenkään ennen vanhaan meillä ei voinut edes harjoitella talvella, nytkin se on kehnoa   Poista
  10. Islantia on käsittääkseni auttanut paljon se, että jalkapallosta on siellä tullut ympärivuotinen laji. Maahan rakennettiin jossain vaiheessa paljon halleja, joiden myötä jalkapallosta siis tuli ympärivuotinenn laji, toisin kuin Suomessa.

   Poista
  11. Ja eikös ilmastokin ole leuto kuumine lähteineen ja kylpyineen?

   Poista
  12. Vesipalloa pelataan kuumissa lähteissä ei jalkapalloa. Islantilaisia on 350 000 peräti että saa monta jalkapallojoukkueta.

   Poista
  13. Islanti on hyvä esimerkki siitä, etteivät olosuhteet kaikkea ratkaise! Mankulle kolme pistettä.

   Lisään listaan vielä Ruotsin, Norjan ja Tanskan.

   Miten hitossa etenkin Ruotsi on kautta aikain ollut niin erinomainen, vaikkei se globaalisti katsottuna paljon meistä poikkea?

   Tietysti suurin osa ruotsalaista asuu Hesaa etelämpänä, mutta silti. Tanska taas on manner-Eurooppaa.

   Koripallossa mahtavia pieniä maita ovat Baltian maat, etenkin Liettua.

   Ihmettelin jo nuorena, että miksi me haemme korisoppia USAsta, johon meitä ei voi verrata mitenkään - että miksi emme hae sitä Liettuasta!?

   En ole saanut siihen vastausta vieläkään.

   Poista
 12. Tiedotuksen tämän päiväistä nopeutta ei ehkä ymmärretä, ainakaan nuoret eivät ymmärrä. 70-luvulla kun kävin pesäpalloa katsomassa, pääsylipussa luki sarjan tilanne. Se oli tarpeen, koska kaikkinainen tiedotus kulki muulin selässä mongoliaan ja takaisin. Jälkikäteen ajatellen, olisi luullut sen muulin olleen vähän nopeampi.

  VastaaPoista
 13. Koska olen vähän häilyvä, voisin kirkkoonsa liittyä. Maradonalaisia on ainakin 120 000. Ja minä.

  VastaaPoista
 14. En muuten oikein ymmärrä nyt virkamiesten logiikkaa. Valtava kiihtymisvaihe koronassa, ja toimenpiteenä on, että suljetaan kirjastot, museot ja harrastustoiminta, mutta yökerhot ja ravintolat saavat olla auki niin kuin ei mitään olisi. Ja missä se maskipakko viipyy?

  Haloo, hallitus, kansa odottaa jälleen samoin kun keväällä, kun mitään ei tapahtunut ja Lombardian kriisipesäkkeestä lappasi koneita suoraan Vantaalle ilman kontrollia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkäpä takana on Vapaavuoren kylmäverinen laskelmointi:

   Miettikääpä ketkä hilluvat rafloissa ja yöklubeissa ja ketkä taas kirjastoissa ja museoissa...

   Viisaana johtajana Janne asettaa ensiriviin koronainvaasioita vastaan valtakunnan parhaat voimat ja tulevaisuuden toivot!

   Näille sankareille pysty... ei kun jaetaan Vapaavuori-ristit.

   Poista
  2. Black Friday - kuvista näki idioottisumia ovien aukeamista odottelemassa. Ei korona nähtävästi kaikkia hetkauta mitenkään. Sivistys olisi kyllä kova sana nyt. Sivistys ja tieto ja sen lisäksi kyky kunnioittaa muitakin kuin määtä ja mun oikeuksia. Nuoriso pilaa kaikkien joulun. Vaan onneksi tuli nyt stoppia ainakin bodyn pumppaajille.

   Poista
  3. Mulkkuhan se on, mutta Janne on Suomen seuraava presidentti. Olen hänet Stadissa kohdannut, mutta ei siitä sen enempää...

   Poista
  4. Mulkuthan on kivoja. Yleensä tykkään parjatuista änkyröistä enemmän kuin haavistomaisista täydellisyyksistä.

   Epäilen vain, että Vapaavuori on tuntematon suuruus Kehä kolmosen ulkopuolella. Ehkä hänestä kirjoitellaan enemmän siellä stadin paikallislehdyköissä. Minäkään en tiedä mitään miehen ajatusmaailmasta, vaikka seuraan valtakunnan lehtiä.

   Poista
 15. Ylen ykkösaamussa Akeksander Stubb sanoi ei pormestariehdokkuulelle ja mainosti kokoomuksen Kirsi Pihaa Helsingin pormestariehdokkaaksi. Piha on kolmannen polven hesalainen, lukee mukamas paljon ja on siis kultturelli ehdokas. Plussaa Stubbin mielestä on Pihalla se, että on perustanut oman yrityksen, työllistänyt ihmisiä ja saanut myös kokemusta poitiikassa.
  Anni Sinnemäki lienee vihreiden suosikki. Hänen asiaosaamisensa täytynee olla rautaista, koska hänen julkisuudessa esiintymisensä saa minut ihmettelemään hänen suosiotaan. Runojen kirjoittaminen on toki plussaa.
  En tiedä keitä muita, kuin apulaispormestari on demareiden ehdokkaina.
  Suomalaisessa politiikassa maahamuuttajat-ehdokkat ovat
  eritoten demareilla suosittuja.

  Mulle on aivan sama kuka istuu Helsingin pormestarin pallilla. Yksin hän ei kaupunkia pysty johtamaan diktaattorina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuula Haatainen näkyy olevan demarien toinen pormestari-ehdokas. Paavo Arhinmäki vasemmistoliitto. Laura Kolbe keskusta jne.

   Poista
 16. Minun sympatiani ja empatiani mukaisesti ei onneksi pormestaria kaupunkeihin valita.
  Pääkaupungissakaan en sellaista persoonaa ehdokkaista henk.koht. tunne, jota voisin yli puoluerajojen innokkaana hehkuttaa.

  VastaaPoista
 17. Katselin tuota Stubbin haastattelua ja Kirsi Pihan hehkutusta. Minulla on tietenkin tästäkin asiasta mielipide, vaikken siitä mitään tiedäkään.

  Nimittäin minusta Stubb on liian sivistynyt tähän raadolliseen toimeen, jossa parasta tulosta taitaa tehdä ronskimpi ja vähemmän sivistynytkin. Ehkäpä yliopistoluennointi on lyönyt Stubbiin leimansa, ainakin käyttäytymiseen, joka oli niin eleganttia että. Siinä meillä on tuleva presidenttiehdokas.

  Kirsi Piha on tätä ekstroverttia feministinaistyyppiä, joka hieman pelottaa minua. Vaan valitkaa hesalaiset kaikin mokomin Piha, onhan hän nainen ja ihan kivan näköinenkin, vaikka jo vaarallisessa iässä; en ole aikeissa muuttaa stadiin. En pidä kyllä Anni Sinnemäestäkään betonipöhinöineen ja möreine äänineen.

  Täällä pikkustadissa kaupunginjohtaja ei kuulu eikä näy, joten ihan sama.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Politikkona Piha kannanotoillaan ja puhetyylillään ärsytti. Liekö kypsymistä tapahtunut?

   Poista
  2. Onneksi rysänperäläiset ievakaisat eivät pääkaupungin asioista päätä.

   Poista
  3. Noh, kokoomuksen kypäräpapit tekevät varmaan oikean valinnan.

   Poista
  4. Pormestarin valinta tuokin tähän tylsään vaaliin vähän säpinää. Viimeksihän me stadilaiset äänestimme Vapaavuoren puolesta ja Sinnemäkeä vastaan.

   No, laskettelin tuossa hieman huumoria... en nimittäin ole stadilainen, vaan Hesassa muutaman vuosikymmenen asunut pohjoispohjalainen.

   Stubb olisi johdattunut kokoomuksen taas voittoon, Pihasta en ole yhtä varma. En näe hänessä ja Sinnemäessä suurta eroa - paitsi että Piha on tehnyt elämässään oikeitakin töitä.

   Annissa on kyllä potentiaalia, sillä olihan hänen paappansa Lapuan liikkeen ja IKL:n jehuja. Arhinmäkikin on pappissukua, siitä tulee pisteitä.

   Jos uskonto on ooppiumia kansalle, niin mitähän politiikka on? Ennakkoluulojen kanavoimista yhteiseksi parhaaksi?

   Poista
  5. Olkaa nyt kilttejä siellä stadissa, tai joulupukki tuo pormestariksi vihreiden Emma Karin, jota käveleväksi katastrofiksi kutsutaan. Mene tiedä, asiahan ei minulle mitenkään kuulu.

   Pikkukaupungin kaupunginjohtaja on käsitykseni mukaan umpikepu, kuten täällä kuuluu olla. Mitään tietoa hänen toimistaan tai puheistaan ei ole, välillä vain kuva paikallisläpyskässä, sekin kepulainen, jossa hän kahvittelee tänne eksyneitä kepulaispoliitikkoja. Muuta en hänestä tiedän. Harmiton veikkonen, odottelee ehkä jo eläkkeellepääsyä.

   Poista
 18. Minäkin hämmästelin Stubbin hyvää muistia! Ihmeteltävän asiantuntijamaisesti hän lasketteli tietämystään eri asioista. Alkuun menestyksekäs poliittinen ura on nyt vaihtunut professuuriksi Firenzeen.
  Tuntui nauttivan ko. vapaudesta.

  VastaaPoista
 19. Helsingissä on pormestarin lisäksi neljä apulaispormestaria, joten isopalkkaisia duuneja olisi viisi tarjolla? Kannattaa siis hakea, sahan ehdokkuudesta näkyvyyttä mediassa vaikka ei tulisikaan valituksi.

  VastaaPoista
 20. Kyllä nyt näyttää siltä, että korona karkaa käsistä. Asia ei ole nyt kenenkään hanskassa, kun juottolat ovat auki ja valtava osa ihmisistä kulkee ilman maskia ja matkustelee lahtien yli niin kuin ei mitään. Kunpa päättäjät ottaisivat nyt asian hallintaan, kun osa kansasta on itsekkäitä idiootteja. Mikä niissä sakoissa päättäjiä pelottaa? Se olisi kieltä, jota nämä moukat ymmärtäisivät. Ei vieno vakava suositus.

  VastaaPoista
 21. Vaimon kanssa kävellessä tulee hänen tuttuja vastaan ja alkaa kymmenen minuutin pulputus naamat lähekkäin . Kiusallista tuntuu olevan monelle tuollaisessa tilanteessa taka askeliakaan ottaa.

  VastaaPoista
 22. Paljon on hyväätarkoittavia mutta ymmärtämättömiä kansalaisia. Katselin kerran keväällä, kun omaiset toivat yhdelle iäkkäälle vanhukselle hänen ulko-ovelleen ruokakassin, kilauttivat ovikelloa ja poistuivat, kuten ilmeisesti oli sovittu.

  Ei kestänyt kauan kun muuan kärkäs talon naikkonen katseli ohikulkiessaan sitä kassia ja meni sitten pimpottamaan vanhuksen ovikelloa kassi kädessään. Työnsi päänsä sisälle asti kun vanhus tuli vihdoin avaamaan, ja alkoi kälättää niin että piha kaikui. Mainittakoon, että kälättäjä oli hiljakkoin palannut Espanjasta..

  VastaaPoista
 23. Jos kokoomus haluaisi pitää Helsingin pormestarin paikan, niin heidän pitäisi houkutella tai pakottaa ehdokkaaksi Ben Zyskowicz.

  Ääniä ropisisi kuin mannaa taivaalta. Mutta sitä vähän ihmettelen, ettei Heinäluoma ole vielä ilmoittautunut...


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taas toivon ettei Antti Rinne ehdolle asettuisi. Jos virkaan valittaisiin, kavaltaisi kumminkin kansliahenkilökunnan vippikassan. Vähintäin. Ja Sanna Marinilla on liian kova ääni.

   Poista
  2. Sitä minä olen pari päivää ihmetellyt, ja vaimollekin päivitellyt, että miten helvetissä Pääministeri Marinin sähköposti Virkamies Hetemäelle pääsi julkisuuteen?

   Kumpi on vuotaja?

   Vielä enemmän olen ihmetellyt sitä, että olenko saatana ainut joka sitä ihmettelee!??

   Tänään tulin siihen tulokseen, että vuotaja taisi olla Sanna Nuhteeton itse... mimmissä on ainesta, jees!

   Poista
  3. Tätä on kyllä mielestäni joku muukin kysellyt jossakin lehdessä. Itsekin mielessäni kummastelin asiaa. Eihän tuommoiset viestit julkisuuteen kuulu. Yrittikö Sanna puhdistaa itsensä? En oikein uskoisi niin matalamieliseen temppuun Marinilta. Hetemäki on vallan muista kuin some-sfääreistä, joten hän ainakaan ei ole vuotaja. Ehkäpä vuotaja on ulkopuolinen.

   Poista
  4. PS Tuosta Helsingin pormestarin vaalista sen verran vielä, että minä pidän Ben Zyskowiczista, hänen ärhäkkyydestään ja rohkeudestaan. Tunnen myötätuntoa hänen karmeasta sairaudestaan, helvetillisestä jatkuvasta päänsärystä, jonka täytyy olla kamalaa.

   Kyllä hän kevyesti yhden Vapaavuoren korvaisi, mennen tullen. Kirsi Pihaa en kannattaisi helsinkiläisenä.

   Poista
  5. Siinä sitä onkin Halla-ahon Jussilla pokassa pitelemistä, kun kilpailevat pormestariehdokkaat olisivat Anni S, Kirsi P, Nasima R ja Eva B.

   Toisaalta siinä olisi iskun paikka myös Väyrys-Patelle ja Hjalliksen Harkimolle.

   PS. Älkää käsittäkö "iskun paikkaa" väärin. Myös "muut" saavat iskeä.

   PPS. Totean tässä samalla, että teoksen "Seitsemän veljestä" nimi on korjattava muotoon "Seitsemän sukupuolta".

   Poista
  6. Heinäluoma suosittanee poromestariksi Veijo Baltzaria tai Al-Taeeta. Zykaletta minä kannattaisin, mutta asia ei kuulu minulle, koska olen bönde kaukaa erämaasta.

   Seitsemän sukupuolta on ehdottoman harhaanjohtava nimitys, sukupuolia on luonnollisesti paljon enemmän. Sukupuolen valinta on sisäisen valinnan tulos. Miehille, etenkin homoseksuaaleille, pitää saada oikeus synnyttää ja naisille, etenkin butcheille, siittää lapsia.

   Poista
  7. Vihdoinkin on saatu tasa-arvo, naiset johtopaikoille pilvin pimein. Al-Taeehan olisi kyllä mainio ehdokas demareille, mutta Nasima on nainen ja ulkomaalaistaustainen, eli vielä kauniimpi symboli kaikelle yhteiselle hyvälle.

   Sukupuoliahan on erään asiantuntijan kokemusperäisen havainnon mukaan yli 19 000. Itse olen valaistunut inter-, trans-, muunsukupuolisten suhteen ja tietysti sitten on mies ja nainen, jotka valtaapitävinä vaietkoot muiden puhuessa. Vai miten se meni.

   Poista
  8. Aina ajankohtainen Väinö-Vihtori Linnankoskenkorvan teos "Tuntematon sukupuoli" iskee juurikin tähän prolematematiikkaan:

   Vanhaska: Kyllä yksi lesbo vastaa kymmentä muunsukupuolista.

   Lahtiska: Mutta entäs kun tulee se yhdeksästoistuhannesensimmäinen?

   Koskelaska: Asiallisista hommista viis, nyt ollaan kuin Ellun munat.

   Viirilä: Ei perkele, ei meillä tavallisilla kaheleilla ole enää mitään virkaa... phähähäää...nyyh...

   Poista
  9. Sittenhän meillä oli tämä Maiju Lassila. Jossain luki naisen hänelle hermostuneen ja heittäneen happoa munilleen, siinä lähti sukupuoli. Äijä oli humoristi ja hieno mies kaikin puolin, koko elämänsä tragediaa surkeaa kuolemaa myöten. Tappajansa eivät laakerilehtiä ansaitse.

   Poista
 24. Kyllä nyt pitäisi valita joku kunnioitettava ja rohkea lajikas, joka ensin tulisi kaapista tunnustautuen saman sukupuolen nussijaksi ja jonkun ajan kuluttua kyllästyttyään olomuotoonsa,
  (jolla ei saanut tarpeeksi huomiota tai tyydytystä) löytääkin itsestään,
  (kun on tarpeeksi lukenut ensin setan ja netin höyrypäiden aivopesusivuja)
  muunsukupuolisen transun ominaisuudet.
  Tarpeeksi kun vanklaa eri vaihtoehtojen välillä tulee viimein luu vetävän käteen, silloin on Queer!

  "Queeriä käytetään sateenvarjoterminä, joka kattaa allensa kaikki sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt. Joskus sukupuolta tai suuntautumista määrittelevät sanat tuntuvat liian rajoittavilta, jolloin omasta identiteetistä saatetaan käyttää laajempaa ja häilyvämpää queer-termiä. Queer on joustava eikä rajoita ihmisten tuntemuksia, tekoja tai haluja tiukkojen määritelmien sisälle. Vaikka se ensisijaisesti liitetään sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin, myös heterot tai cis-ihmiset voivat kokea itsensä queeriksi"

  Kukakohan sukupuolien lanseerausjumala edellisenkin lajin/genren on keksinyt? Voi vee!

  Tietäisipä kuka hullu näitä ylipäätään ja missä maassa näiden aivopesijöiden tukikohta?
  Tuntuu varmaan keksijällä/-jillä olevan orgasmistinen olo Jumalaisena säätäjänä eto asiin tautta!

  Pikku pennutkin aivopestään netissä uskomaan olevansa väärässä kropassa. Voiko hirvittäämpiä tekoja olla alaikäistä lasta kohtaan. Vanhemmat ovat toki syyllisiä kasvattaessaan väärään kroppaan höynäytettäviä pentujaan.

  Nyt vaan Väyrysen Pave tunnustautumaan kaapista ulos tulijaksi ja kertomaan medialle suunnitelmistaan, mitä operaatioita aikoo värkeilleen ja hormonitasapainolleen tulevaisuudessa tehdä! Avot! Suosio tulee olemaan suuri. Kyllä sitten kelpaa hesalaisten marssia ylpeyttään Väyrysen Pavenkin puolesta!
  No, jos ei aivan yksityiskohtaisesti halua seksuaalisisia mieltymyksiään otsikoida ja kailottaa, niin aina voi toitottaa suureen ääneen olevansa Queer. Wow! Nyt vaan käyttämään näitä ihmis- ja tasa-aroa lisääviä otsikoita ja lupaamalla kannabiksen vapautusta, niin suosio kasvaa kohisten nuorison ja uuden sukupolven keskuudessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös kalskahdain aivan kuninkaallisille tuo Queer? Wow vielä kerran!
   Huvittavinta on, kun nämä älyvälkyt lajittelevat ihmisiä outojen keksimiensä otsikoiden mukaan! Eikös ole nähtävissä pienoista ristiritaa olemassa, kun samaan aikaan vaaditaan kaikille tasa-arvoa!

   Useimmiten naiivin keskenkasvuisia ja käsittämättömän itsekeskeisiä ovat nämä äitien ja isien erityisen tiedostavien välkky-kullannuppujen aivoitukset.

   Poista
  2. Minä tulen tässä kohtaa ulos kaapista, rakastan potkukelkkoja, - kiihotukseni tulee, kun levittävät jalaksensa ja saa vain antaa mennä.

   Poista
 25. Minä tulin lumipyrystä ja hämärästä metsästä hissin kaappiin, huruuttelin kerroksen välin ja tulin kopperosta ulos. En vaan tiedä mihin kategoriaan nyt kuuluisin. Pitänee lukea neuvoja määrittäjiltä setan sivuilta.
  Potkukelkka on oiva peli kevätjäillä, kun sillä huruuttelee menemään, ymmärrän Riku tyydytyksen tunteesi.😁👍

  VastaaPoista
 26. Ai niin. Sorry! Valitsin tuolla edellisessä väärän sanan sukupuolivähemmistöjen yhdynnälle. Sitähän on käytetty enimmäkseen heterojen yhteydessä.
  Vai voiko sanaa käyttää kaikkien kaikkien sateenkaarenalaisten touhuista myös, vai pitäisikö heteroiden kieltää omimansa vanhat verbit tässä yhteydessä? Kas, etten tiedä onko näillä onnellisilla omat otsikot rakkaudenakteilleen laadittuna? Kummallista jos ei ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis tässä kohden olen tipahtnut kelkasta. Myönnän tyhmyyteni. Minulla ei ole tietoa, miten erilaiset ihmiset yhdyskelevät, mutta ehkä onkin parempi niin. Ei minua kiinnosta sekään, millä tavalla ihmiset niistävät nenänsä tyhjäksi. Niistävät miten niistävät.

   Poista
  2. Tarkoitin näitä teonsaja joilla erilaisia tekoja kutsutaan, en niinkään millä tavalla nenä niistetään. Onko serlan valkoinen nenäliina vaiko hiha räkää pyyhittäessä käytössä vai niiskautetaanko erite sormien välistä kadulle. Niistää on hauska verbi!

   Poista
  3. Näitäkö: kuksia, hässiä, köyriä, naida, maata, panna, kiksauttaa, bylsiä, lempiä, vetää viikseen...

   Riku ja Mikis voivat jatkaa listaa.

   Poista
  4. Tapsa, sinulla onkin iso sanavarasto lemmiskelylle! Kait näistä jokun kuvaamimman voisi lainatakin samaa sukupuolta himoitseville.🤣

   Poista
  5. Minua naurattaa tuo ”vetää viikseen”. Mielikuva kun on niin outo tänä sheivaamisen aikakautena. Pehkot ovat out!

   Poista
  6. Asia on minusta muuten vähän kummallinen. Miksi luonnon luoma pehko muka on kamala? Minusta kamalaa on mieluummin se, että himoskellaan posliinia, lapsenomaisuutta. Kiitos ja anteeksi.

   Poista
  7. Maamme elokuvajat ovat aikaa sitten synonyymejä "sille" keksineet. Höyryveturoittaa, pilvihattaroittaa jne, vissiin kampiakseloittaakin.

   Poista
  8. Kukkeimassa nuoruusiässä pystyin latelemaan noita lemmensanoja kymmeniä putkeen (tiedän sen siitä, että siitä kerran lukiossa kisailtiin ja voitin), mutta miten ihmeessä ne on nyt unohtuneet...

   Mutta Iineksen taka-ajatukseen yhdyn: luonnon tuhero se olla pitää, kun kerran allah on sen pehkoksi luonut.

   Poista
  9. Kyllä! Tukka on yläpäässä aivojen suojana ja hattuna, jos muuta lursaa ei ole aina ole ollut saatavilla. Sama tehtävä lienee alapäässä. Tosin miehillä ei hela hoito ole alakerrassa salaperäisesti karvoitettu.
   Miksiköhän luontoäiti on siinäkin kohtaa evoluutiossaan ajatellut ja säästänyt? Kulumisesta käytössä tai pälvikaljusta kun ei liene kyse.

   No, löytyyhän koko runnakon karvapeitteiden jäämiä vielä varsinkin testosteroni-uroksilta. On villaista selkää, rintaa ja mahaa. On karvaista korvaa, nenää ja leukaa. Eräs per.suom. nuorukainen on erityisen ärsyyntynyt "karvaranteille".   Poista
  10. Noita lemmiskelemisverbejä on yllättävän vähän - vain kolmisenkymmentä mainittuna yhdessäkin listassa, jonka vilkaisin. Ja tähän mahtuu mukaan erityylisiä hässimisiä ja bylsimisiä ja vaakamambon harrastamisia. Olisin kyllä kylmiltäni arvaillut, että jossakin olisi koottuna lista, jossa on kolminumeroinen summa näitä sanoja. Täytyyhän niitä olla yli 30!

   Poista
  11. Olen ollut huomaavinani, että oikein karvaisilla uroillla on usein päälaki kalju.

   Herääkin sitten kysymys, että ovatko runsastukkaiset miehet vastaavasti muualta karvattomia. Jospa se karvan määrä on kullakin vakio, on vain sijoittunut eri kohteisiin.

   Poista
  12. Munakarvat on, nekin harmaantuneet. Hiukset vähentyneet, taitaa kalju paistaa syntisten silmiin.

   Mitä pillunkarvoihin tulee, niin täytyyhän ne Herrajumala sentään olla! - Mustat ja kikkaraiset pliis!

   Poista
  13. Juuri katselin verkkokaupasta suoristusrautoja. Itselläni sattuu harmikseni - varsinkin nuorena tämä oli suuri murhe - olemaan taipuisat kutrit, kuten isällänikin. Opiskeluaikoina kun kutrit olivat pitkät ja pyrkivät kihartumaan, suoristin niitä jopa silitysraudalla silittämällä, siis prässäsin tukkani suoraksi. Toinen keino oli kammata hiukset märkinä sileästi ympäri pään ja kiinnittää tiukasti klipseillä kuivumaan. Konstit on monet kun kaunista tehdään.

   Poista
 27. Potkukelkkahan on arvokas menopeli. Alakoulun piha oli täynnä potkukelkkoja, joiden jalakset menivät ristiin rastiin. Perheen pienin sai istua potkukelkan istuimella ja isompi sisko antoi kyytiä. Kivaa, tykkäsin. Itsekin ostin omalle lapselleni punaisen potkukelkan, ja mummi kävi säännöllisesti kelkalla kaupassa ennen kuin nopeat rollaattorit ajoivat potkuttelijan ohi. Kun mummista aika jätti, annoin meidän kaikki potkukelkat talonmiehen perheelle. Eihän täällä etelässä enää potkukelkkoja tarvitakaan, kun maa on läpi talven mustana. Eilen vaihdoin autoon talvirenkaat ja tänään sataa taas vettä ja kolmelta on pimeää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaihdoitko todella itse vai vaihdatitko?

   Vaikka sukupuolia onkin myriadi, en ole ikinä nähnyt renkaita vaihtamassa kuin miehiä.

   Keskisarja paasaa tuossa sivupalkissa samaa mitä minäkin olen aina paasannut. Eiköhän hänet kohta leimata natsiksi, fasistiksi, rasistiksi, persuksi, naisvihaajaksi, ämmäksi ja homoksi.

   Poista
  2. No vaihdatin peräti merkkikorjaamolla, koska halusin panna renkaani rengashotelliin talveksi. Ottaa ranteisiin ja niveliin nostella kaksi kertaa vuodessa painavia autonrenkaita Toyotan peräluukkuun. Vietin maski naamalla hikoillen kolme varttia autoliikkeessä ihaillen uusia hybridejä. Hienoja olivat, oikein mieli teki.

   Poista
  3. Minä tykkään Keskisarjasta ja hänen ajatuksistaan. Oikea mörökölli, aina kiukkuinen harjastukka, oikein jukolanjussi, sanoo asiat ketään kumartamatta, poliittisen epäkorrektisti.

   Poista
  4. Teemu Keskisarjan sanoneen lukee wiksussa: ”on aika naurettavaa nyyhkiä, että Suomella olisi jotain kiitollisuudenvelkaa afrikkalaisille neekereille Ranskan ja Englannin ja Saksan kolonialismista”.

   Just, eikkä melkke. Lisäksi mainitut maat voisi tuomita heitteillejätöstä, kun siirtomaistaan luopuivat. Jokainen entinen siirtomaa romahti, vaipui rasistiseen toistensa tappamiseen ja rikollisuuteen, nälkä tuli kansoille. Bolsevikit nappasivat sitten monia maista, esim. Tansanian, jonne pöljät suomalaisetkin lähettivät rahojaan bolsuja tukeakseen.

   Poista
  5. Keskisarja oli nuorena jonkinmoinen osaaja kansallisessa shakin pelaamisessa. Jossain haastattelussa lyttäsi pelivuotensa ajan tuhlaukseksi ja hukkaan heitetyksi ajaksi.

   Keskisarja ei kuvia kumartele, äijä on suorastaan liian hyvä surkeaan maahamme.

   Poista
  6. Keskisrjasta on paljon hyviä videoita, luentoja ja muita, Juutuubissa. Salomon Garage teki hyvän haastattelun.

   Poista
  7. Tässä on haastattelijana toimittaja Matti Virtanen, ei hassumpi hänkään.

   Olen jokseenkin kyllääntynyt jo kauan vallinneeseen myötäsukaiseen mediapuheeseen, jossa hallitusta kohdellaan silkkihansikkailla, asioita ei sanota niin kuin ne ovat, hymistellään. Tällainen Teemu Keskisarjan puhe on kuin raikas tuulahdus ja luo uskoa siihen, että joku sentään pyrkii sanomaan asiat rehellisesti olematta poliittisesti korrekti.

   Nyt on kyllä merkkejä paremmasta. EVAn tuoreen kyselyn mukaan suomalaisten luottamus poliitikkojen antamaan tietoon on nyt romahtanut kevään huippulukemista – enää alle neljäsosa pitää tietoja luotettavina. Tämä kertoo silmien avautumisesta yleisemminkin.

   Poista
  8. En osaa sanoa, oliko sinulle tuttu jo aiemmin, mutta moniaita vuosia sitten täällä esittelin sinulle Secoituxesta väitöskirjan tehneen Keskisarjan ja laitoin linkinkin lehmäpanotekstiin.

   Poista
  9. Nyt muistan hyvinkin, kun mainitsit! Linkkihän oli hauska kuin mikä. Keskisarja tuntee kansan tavat, onhan hän historioija. Itsellänikin on erinäisiä opuksia, joissa Suomen muinainen kansa osoittaa kekseliäisyyttään monin verrattomin tavoin. Pojatkin pantiin paimeneen tietyssä iässä. Tästähän kertoo kaunis laulukin: Jäi toiset aamulla nukkumaan jne.

   Poista
  10. Tässä vielä linkki, yksi suosikkilaulelmistani:

   https://youtu.be/N65N89jezXU

   Poista
  11. Heh, just. Minä jo vissiin vuosia sitten ostin Keskisarjan "Viipuri 1918"-kirjan, enkä vieläkään ole saanut sitä luettua. Sivistymätön toki muutenkin olen, minulla on paljon kirjoja, joita en ole ehtinyt lukea.

   Poista
  12. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  13. Mutta on minulla seinällä Atik Ismaililta ostamani taideteos, se on hieno. Samoin nippu kirjojaan omistuskirjoituksin. Ja Turkkusesta Tapani Kinnusta hyllyssäni on mucho, omistukset kaikissa. Gracias. Älkääkä unohtako Sami Liuhtoa, johon Iines olit joskus loukkaantunut. Hänen kaksitoistaosaisesta -maani sarjasta minulla on ehkä kaikki ilmestyneet viisi osaa.

   Poista
  14. Oikein täytyi tarkistaa, Liuhdon sarja on:

   1. Neromaani
   2. Puuromaani
   3. Viromaani
   4. Vuoromaani
   5. Haromaani.

   Upeaa maanisuutta!

   Poista
  15. Ostakaa ihmiset kirjoja, minä olen usein ollut ällistynyt siitä, kuinka halpoja ovat. Lukeminen tietysti vaatii nykyihmiseltä liikaa ja jos niin on, siirtäkää kirja lääppyimeenne.

   Poista
  16. Itse sain kerran kirjaston poistohyllystä viidellä eurolla viisi kuusi kirjaa, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran tutkimuksia ja muita opuksia kansatieteen alalta. Uskomatonta!

   Poista
  17. Vaan sattuu erehdyksiäkin. Juuri tilasin antikvariaatista pikkukaupunkihistoriasarjan yhden osan, kun luulin sen puuttuvan sarjastani, 40 eurolla. Kun teos tuli, huomasin, että se oli jo hyllyssäni. Nyt minulla on kaksi samaa osaa, paksuja opuksia, joita kukaan muu ei tarvitse.

   Poista
  18. Muistan, että olin loukkaantunut Sami Liuhtoon, tai hän minuun, tai molemminpäin. Muistan myös sen, että aluksi tykkäsin hänen teksteistään.

   Poista
  19. Koska Liuhto ei ole paikalla, toteamme yhteistuumin hänen olleen väärässä. Hyi.

   Poista
  20. Kannatetaan. Tosin en yhtään muista, mistä oli kyse, mutta luultavasti sanoin jotain väärin. Mutta siis, väärässä oli.

   Poista
  21. Minullekin Liuhto on tuttu. Hänen tekstejään en ymmärtänyt. Syy siis tietysti minussa. En saanut niistä mitään irti. Hänellä oli blogi, jonka välityksellä tuli juteltuakin jonkun verran kommmenteilla. Kerran näin hänet avajaisissa, jossa hänellä oli yksi työ seinällä muitten töiden joukossa. Kirjoittamalla tehty seinämaalaus. Iso mies, musta tukka. Hyvin uskoi itseensä.
   Vahva itsetunto, se hänellä varmaan oli.

   Poista
 28. Aijumankuta, nyt luin Veijo Baltazarin olevan kulttuurineuvos. Ei saatana, minä makaan selälläni lattialla ja nauraessani sätkin jalkojani ja käsiäni. Heh, kyldyyri syyri se se on jyyri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veijo Baltzar on Halosen hyvä ystävä, sillä Tarjallahan on tunnetusti laaja sydän ja avara ystäväpiiri. Ehkäpä hyvinkin juuri Tarja on puoltanut taiteilijalle neuvoksen titteliä.

   Muistan kun yhdelle suvussa olevalle kepulaismiehelle haettiin kunnallisneuvoksen titteliä. Kävi niin, että hänestä tehtiinkin vähän halvemmalla saatu talousneuvos. Tittelithän kai maksavat.

   Poista
  2. Halosen buuri,se se on juuri,
   koko Suomen yhtenäinen kuldyyri.

   Poista
  3. Halonen on sorrettujen ystävä. Muistan hänestä myös kuvan, jossa hän kaulailee lelusalakuljettajaa, mikä hänen nimensä nyt olikaan.

   Poista
  4. Tarjaa en halua pilkata, koska miehensä, mikä sen nimi nyt oli, minulle kerran Stadissa moikkasi. Tupakka meinasi mennä väärään kurkkuun tai jotain.

   Poista
  5. Nyt jo useita vuosia sitten eläköitynyt yliopiston vahtimestari Tepa, ihana Terttu, minulle krtoi Halosen jossain kaupassa nähneensä. Kysyi henkivartijalta, saako mennä juttelemaan. Sai, ja kehui Haloskaa jostain saamastaan presidentin tunnustuksesta työvuosistaan.Tepa kehui Haloskaa myös siitä, että kävi sillanalusväkeä, spugeja, ilahduttamassa kasseilla. Sellainen on hyvin kaunista.

   Poista
  6. Kyllä, arvostan kovasti tällaista hiljaista auttamista, josta ei päristetä rumpuja eikä oteta selfieitä someen. Uskon, että Halonen on vilpittömästi köyhien puolella.

   Poista
  7. HS-digilehdessä oli aikoinaan pitkä juttu Baltzarista, siitä se hänen helvettinsä alkoi. Kulttuurineuvos (arvonimi oli lahja Haloselta) muuttui orjantappuraksi. Saa nähdä mitä todistajat hänestä kertovat.

   Halosesta muistan vain kissan, jonka hän sai Putinilta.

   Poista
 29. Halonen nimitti Riitta Uosukaisen Valtioneuvokseksi. Olikohan siihenkään ansiota?
  Vähän oudolta tuntuu sekin ,että Esa Pakarinen on ainoa viihdetaiteilija jolle järjestettiin valtiolliset hautajaiset.

  VastaaPoista
 30. Uosukainen sinänsä hoiti kai tehtävänsä hyvin ja oli varsin reipas poliitikko. Enemmän hänet muistetaan kuitenkin kai suhteestaan mieheensä Topiin ja reisiasioista kuin varsinaisista poliittisista asioistaan, joita varmaan oli, kun vaan muistaisi niistä jonkin.

  Noista titteleistä en oikein tiedä. Mitä virkaa neuvoksilla on? Olisihan se tietysti komeaa olla jokin neuvos. Oloneuvos taitaa olla niistä sopivin.

  VastaaPoista
 31. Muuta en osaa sanoa, mutta Esa Pakarinen sen ansaitsi!

  VastaaPoista
 32. Poliitikoista ehkä ainoa todella kunnioittamani on Ilkka Taipale. Enkä häntä edes poliitikkona näe. Hänen edessään minä kumarran.

  SalomonGarage, haastattelussa poliitikko Ilkka Taipale

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, tämän innoittamana tilasin internetin kautta Taipaleen Innovaatio-kirjan. Sitäkään en vielä ole ehtinyt lukea. Hektistä on, kiirusta pitää. Heh, joltain kysyin työpaikalla, että onko sulla niin kiire, ettet ole töitä ehtinyt tehdä. Osaan minä ilkeillä jos tarvis on.

   Poista
  2. En ole mikään Salomon Garagen edustaja tai myyntimies, mutta siellä on paljon haastatteluja, joista diggaan. Vihreiden perustajiin kuuluvan Eero Paloheimon haastattelu on hieno. Paloheimo myös erosi vihreistä, koska se ei näkemyksensä mukaan ole ympäristöpuolue. Eikä ole niin. Vähän samanlaista jyrkkyyttä kuin Pentti Linkolassa.

   Poista
  3. Paloheimon tykitys on raikasta, kannattaa katsella ja kuunnella loppuun asti. Vihreät ja persut yhdistyisivät???

   Poista
  4. "Linkola on Suomen merkittävin henkilö", sanoo Paloheimo.

   Poista
  5. Heh, jos minulta kysytään, vihreiden henkinen konkurssi oli, kun homopossut saivat vallan.

   Poista
  6. Taipale ja hänen vaimonsa ovat mielessäni hyviksiä. Hyvisten joukkoon mahtuu Paloheinäkin. Ja Linkola. Kaupunkivihreät, ei, ei. Ei yhtään heidän joukostaan pääse mun aivolohkoihin, mihinkään niistä.

   Poista
 33. Kaikenlaista musiikkia olen esitellyt, mutta ei niihin lapsuudessani ollut paljon tilaisuuksia. Melkein kakarana itkin, kun radiosta tuli John Lennonin joululaulu tai tämä, Jeesuskristus, kaikkien aikojen paras rokkiesitys. Lennoni tulkitsee Berryä, minä polvistun Herrani edessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Chapmanin kuuluu kuolla vankilassa, kiitos Yoko Ono ja Yhdysvaltojen sivistynyt vankipolitiikka.

   Poista
  2. Olisivat toki heti voineet laittaa sähköä perseeseensä, kaasua nenuliinsa tai lyijyä päähänsä, hevoset olisivat raajansa voineet repiä irti.

   Poista
  3. Ette tiedä, kuinka 18-vuotiaana vuonna 1980 itkin salaa. Minä itkin.

   Poista
  4. Nuoruuteen kuuluu kärsimykset ja kyyneleet, ei suinkaan pelkkä lystinpito ja mun oikeudet, niin kuin moni rajaton nuori nyt luulee. Nuoren Wertherin kärsimykset, Goethe, lukekaa.

   Poista
  5. Tai älkää lukeko, jos olette kovin hurmahenkisiä ja nenästävedettäviä. Tai voitte te lukeakin. Ette te kuitenkaan lue.

   Poista
  6. Iines, Iines lama sabaktani... minähän tietysti luin Nuoren Wertherin kärsimykset jo viime vuosituhannella!

   Ja ihmettelin suuresti, että olipa lapsellinen jäbä.

   Vielä enemmän ihmettelin, että monet sen aikoinaan tuoreeltaan lukeneet seurasivat Wertherin esimerkkiä...!?

   Ihmettelen edelleen. Ja minä kuitenkin olen parantumaton romantikko.

   Poista
  7. No juuri siksi varoittelin, ettei kukaan hurmahenki noudattaisi kirjan esimerkkiä.

   Oikeastaan mielessäni kummittelee moderni sovitus Wertherin kärsimyksistä, joilla saattaa olla erilainen loppu kuin kirjassa. Eihän enää lemmentuskissa syöksytä koskeenkaan, saati pamauteta kuulaa kalloon, vaan mennään ja puukotetaan lemmen kohde hengiltä. Jokin tällainen sovitus. Mutta ei turkkalaista teatteria.

   Poista
  8. Lupaan, eten Wertheriä lue ikinä, olen siitä riittävästi kuullut.

   Mutta. Joskus, kun on aikaa ja fiilis, kuunnelkaa ja katselkaa Keskisarjan tykitys suomenkielestä. Katseeni aina harhaillee, Keskisarjan kirjahyllystä erotan vain Ylikankaan Tie Tampereelle, se minulla on. Ex-akkani isoisältä se kuoltuaan palautui lainasta, hän oli nuori poika silloin.

   Poista
  9. Wertherin olen lukenut, mutten muista siitä yhtään mitään. Tekee mieli lukea se uudelleen.
   Keskisarjasta en tiedä mitään. Käynpä ainakin katsomassa sen tykityksen.

   Poista
  10. "Kommunismi ja natsismi olivat sisaruksia ja sukurutsaisia puolisoita", sanoo Keskisarja. - Just eikä melkke!

   Poista
  11. Tämän koronapäivien harmauden aikana tahtoo mieli mennä alamäkeä, kaikki asiat alkaa harmittaa. Mutta kaksi viimeksi kulunutta päivää olen ollut iloinen ihan oikeasti. Me saatiin hyviä uutisia musiikkirintamalta.

   Se on juttu sellainen, että saatiin nyt syksyllä tuliaiseksi uusi levy, jota soittelin, mutta en sen sisältöä ymmärtänyt. Se on klassista musaa, jonka suuntausta, johon sen kuuteen osaan jaettu sisältö vie kuulijan, en ollut tottunut kuuntelemaan.

   Mutta kun ensimmäinen kritiikki joka löytyi RONDO-musiikkilehdestä muutama päivä sitten oli suopea ja innostava, taitavan kirjoittajan kirjoittama, avasi se korvat kuulemaan ja oivalluksen heräämään ja tajusin mistä asioista oli siinä kysymys. Hei, huraa! Sen kuulemisesta alkoi nauttia.

   Kun sitten vähän myöhemmin, eli eilen, huomasin Ylen Areenalta Kare ESKOLan pitämästä ohjelmasta VALON SÄVELET, jossa hän arvosteli vuoden aikana julkaistut uudet levyt, joita oli 5 kpl, ja josta löytyi myös tämä levy, josta puhun. Kare Eskolan kirjoitus oli suopea kaikille levyille, niitä olikin kaikkia mukava kuunnella. Ja tämä levy, jota en ensin oikein ymmärtänyt, mutta nyt jo tykkään, sai niin hienon kohtelun, että sellaista ei olisi osannut kuvitellakaan. Se oli riemun hetki. Minulle jäi tällainen lausahdus mieleen: ... ihastuttavan karheaa akustoelektroakustiikkaa.
   Ja se oli siis debyytti -EP, joka vie huurteiseen sykkeeseen.

   Tänään on ollut vielä aika hyvä päivä.
   Paras hetki oli iso jäätelötötterö, jonka mies toi kaupasta ja söin sen heti, ettei ehtinyt sulaa. Katselin tötterö kädessä ikkunasta avautuvaa maisemaa. Nuolaisin välillä jätskiä. Puut eivät paljon heiluneet, maassa oli lumenrippeitä. Menin pihalle ja kävelin tuhatseitsemänsataa askelta. Sormia paleli. Portista en mennyt ulos. Olemme jälleen karanteenissa, ihan vapaaehtoisesti. Mies on oppinut pitämään
   suojaa kasvoilla kun kävi ruokaa hakemassa Prismasta autolla. Vi lever här ja tehdään mitä sattuu. Se on mukavaa.

   Poista
  12. Liisu, maski naamalla minäkin äsken postissa kävin, hakemassa uuden puhelimen, koska vanhaan en saa koronavilkkua asennetuksi. Nyt täytyy vain odottaa, että joku asentaisi sen käyttökuntoon. Jouluna ehkä vasta.

   Uudesta klassisesta musiikista en ymmärrä mitään, Liisu, minun korvissani elektrofoniset kilahdukset ja pamaukset ovat kakofoniaa. Epäilen, että kaikki ei ole kohdallaan päänupissani tältä osin. Hymiö.

   Poista
 34. Herra Hyvä Jumala on viimeinkin kaatamassa yhden kepun rikollisjärjestöistä, Nuorisosäätiön. Kiitos Herra, Kiitos! Tämä ei tietenkään tarkoita, etteivätkö Matti Vanhanen ja Antti Kaikkonen jatkaisi huseeraamista entiseen tapaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä minun täytyy painottaa, alleviivata, korostaa ja voimakkaasti sanoa, ettei kyseisillä herroilla tietysti koskaan ole ollut tekemistä Nuorisosäätiön epäselvyyksien kanssa. Tähän varmuuden vuoksi ylöspränttään myös sen, ettei Juha Sipilä ikinä tukenut toimillaan perheensä taloudellista etua.

   Poista
  2. Vastuuvapauden vuoksi mainittakoon sekin, että mielestäni Jari Lindström oli hieno ministeri, eikä mikään latvakakkonen paskakähmy.

   Poista
  3. Riku, olet ollut virkeällä päällä. Niin minäkin. En ole paljon kommentoinut. Pelkään, ettei minulla ole mielipiteitä.

   Poista
  4. Liisu, ei mielipiteitä tarvita. Jos tarkkaan katsot, täällä taitaa olla myös havaintoja, omia ajatuksia, omia kokemuksia, jotka ovat arvokkaampia kuin tiukat mielipiteet.

   Poista
 35. Goethen Werthe tuli luettua joskun nuorna hupakkona. Samoin kuin Liisu, en muista siitä mitään.
  Tässäpä eräs runo kirjailijalta:


  Armahani luota lähtein,
  samoelen hiljalleen,
  kuljen välkkehessä tähtein
  läpi metsän nukkuneen.
  Luna nousee, valtavasti
  tammilehdot kirkastaa.
  Koivut sille hartahasti
  pyhän savun suitsuttaa.

  Varjot värjyy kuutamossa,
  sydän vavahtaen lyö,
  kulkee kuiske viidakossa.
  Mikä onnentäysi yö!
  Riemu! Autuus! Taivas sulle
  suon ma öitäs tuhannen,
  jos mun armahani mulle
  antais yön vain ainoisen.

  (1767)

  Johann Wolfgang von Goethe

  Suomennos: V. A. Koskenniemi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä sama alkukielellä, meinaan kun kai meitä muitakin pitkän saksan lukijoita kuin minä ja Iines (?) täällä on:

   Die Nacht

   Gern verlass ich diese Hütte,
   Meiner Liebsten Aufenthalt,
   Wandle mit verhülltem Tritte
   Durch den ausgestorb’nen Wald.
   Luna bricht die Nacht der Eichen,
   Zephyrs melden ihren Lauf,
   Und die Birken streu’n mit Neigen
   Ihr den süß´ten Weihrauch auf.

   Schauer, der das Herze fühlen,
   Der die Seele schmelzen macht,
   Flüstert durchs Gebüsch im Kühlen.
   Welche schöne, süße Nacht!
   Freude! Wollust! kaum zu fassen!
   Und doch wollt ich, Himmel, dir
   Tausend solcher Nächte lassen,
   Gäb mein Mädchen eine mir.

   Poista
  2. Sulosointuja, oikeasti. On harmi, että annamme mielessämme Hitlerin pilata saksan kielen kauneuden. Olen aina kuunnellut tätä kieltä herkällä korvalla. Jopa oppimattoman henkilön lievästi murteinen saksankielinen puhe solisee kuin vuoripuro sonnikkaine klusiileineen. En nyt tarkoita mitään möreitä humalaörinöitä, jotka ovat kaikilla kielillä kamalia.

   Poista
  3. PS Emmehän anna Stalininkaan hirmutekojen pilata venäjän kielen kauneutta.

   Poista
  4. Stalinpa olikin gruusialainen ja puhui venättä kankeasti.

   Poista
 36. Wertheristä jäi r-kirjain omille teilleen.

  VastaaPoista
 37. Muuten, jo vuonna 2006 Goethen Vaeltajan yölaulua, yhtä lempirunoani suomennettiin hienosti blogini kommenteissa. Tässä alla on ensin alkukielinen Goethen runo, sitten perässä Otto Mannisen suomennos ja sitten pari poimintaa kommenteista, ensin minun väännökseni, sitten Nimettömän:

  Über allen Gipfeln ist Ruh;
  in allen Wipfeln spürest du
  kaum einen Hauch.
  Die Vöglein schweigen im Walde.
  Warte nur, balde ruhest du auch.

  Vuorten yllä rauha on sees;
  ei liiku lauha henkäys ees,
  ei riemukkaat soi laulelot latvojen alta.
  Kohta jo, malta,
  myös levon saat. (suom. Otto Manninen)


  Rauha kaikkeuden
  yltä vuorten,
  latvoihin puun
  lintusten metsiin
  liikkuu hiljaisuus,
  - ihmisen ikuisuus.
  (suom. Iines)

  Hiljenivät huiput vuorten,
  puien latvat ei pukaha.
  Mykkinä on metsän linnut
  - lepo siulleki luvassa.
  (Nimetön)

  Täällä lisää kommentoijien käännöksiä:

  https://ikkuna.blogspot.com/2006/03/historiallisten-henkilitten-oudot.html

  VastaaPoista
 38. Ja tässä ratoksenne Google-kääntäjän ehdotus Goethesta:

  Ennen kaikkea huippukokouksia on rauhaa;
  Voit tuntea kaikki yläosat
  tuskin henkeä.
  Linnut ovat hiljaa metsässä.
  Odota vain, pian sinäkin levät.

  VastaaPoista
 39. Iines, tuosinunkäännöksesi on minusta paras!
  Googlen käännökset ovat joskus tosi huvittavia.
  Kuuntelin Rikun linkittämän "Keskisajan tykityksen".
  Olemmeko me todella unohtamassa/unohtaneet oman kansamme ja sen erityislaatuisen historian ja arvomme globaalistuvan yksikulttuurin ja -kielen alle.

  Eikö isänmaallisuus nosta päätään kansalaisten keskuudessa? Eikö perussuomalaisten puolue suurella kannatuksellaan kerro kansalaisten kaipuusta palata juurilleen vai onko se vain puoluejohdon populistista silmänlumetta?

  Huumoriakin Keskisaarja osaa viljellä, nauratti hänen tarkoituksella lausumansa "idendideetti" oikeassa kohtaa paasauksessaan.

  VastaaPoista
 40. Keskisarja on mainio jöröjukka, aivan omassa kastissaan poliittisesti epäkorrektien älykköjen sarjassa.

  Olen umpikyllästynyt hampaattomaan kaiken suvaintaan ja siihen ”kansainvälisyyteen”, joka häpeää omaa maataan, kieltään, kansalaistaan. Tämä ei tarkoita tietenkään rasismin suvaintaa vähimmässäkään määrin. Sivistys pitää nostaa kunniaan, sillä sivistynyt ihminen ei pidä ketään itseään huonompana. Ei edes Teuvo Hakkaraista tai Hussein al-Taeeta. Irvailla voi, mutta halveksunta on eri asia, se on moukkamaista.

  VastaaPoista
 41. Komeilen. Olen pitänyt julkisen esitelmän Goethesta. Joskus. On siitä ainakin 10 vuotta. Blogiinikin hän on päässyt. Joskus. En muista milloin.

  Minä tykkään Suomesta ja suomalaisista. Minä tykkään Suomen hallituksesta, presidentistä ja siniristi-lipusta. Koronasta en tykkää. Pelkään sitä. Pelkään myös painajaisunia.

  VastaaPoista
 42. Liisu, on kunniatehtävä pitää Goethesta esitys. Sen tekeminen on varmaan ollut paitsi haastavaa, myös antoisaa. Hurmahenkihän Goethe nykykatsannon mukaan on, ja varmaan onkin. Silti onhan hän nyt ikuinen puhtaan muodon klassikko. Ei hevillä löydä tuon Vaeltajan yölaulun tai vaikkapa Erlkönigin alkuperäissäkeiden veroista kielellisesti puhdasta rytmiä ja soljumista.

  VastaaPoista
 43. Nokkapokkaa vähän lisää:

  Onko oikea ja vastuullinen mediamme kertonut teille mitä aatetta sisäministeri Ohisalon uhkaaja edustaa?

  Kysäisin sitä aamulla vaimoltani ja hän vastasi oitis, että tietysti uusnatsi.

  Mutta oikeastipa hän onkin meidän vanhan tuttavamme rauhanomaisen Elokapinan johtomiehiä!

  Ilmankos Mankemangi onkin ollut hissuksiin viime aikoina... Istuu tietysti putkassa.

  PS. Saan varmasti kiihotussyytteen, kun paljastin tämän teille. Mutta valtamedia on minusta kyllä selityksen velkaa. No, sitä ei tule.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mankemangi on ehkä tullut lauletuksi suohon, mikä on tavallaan valitettavaa, sillä harvassa enää on noita sitkeitä vanhan liiton anarkistiheppuja.

   Mutta siis, mitä sanot Tapsa! Ettäkö Maria Ohisalon vainooja ei olekaan äärioikeistolainen, niin kuin minäkin luulin itsestäänselvänä - näin itsestäänselvän kuvan media kun antaa kaikista häiriköistä.

   Että oikein elonkapinalainen, ja vielä liikkeen johtohahmoja! Johan nyt jotakin.

   Olisipa poliisi sumuttanut kunnolla elonkapinalaisten lammaslaumaa silloin Helsingissä. Hyi helskutti. Tukka pois ja linnaan. Ja on kyllä kummallista, että tätä kytkyä ei ole lehdissä kerrottu. Yle ja HS, haloo, onko toisiaan niin, että se on äärioikeisto, joka on pahin uhka, niin kuin uutisoitiin taannoin?

   Poista
  2. Vilkaisuni perusteella tätä tietoa ei esiinny missään lehdessä, missään mediassa. Miestä kuvataan vain poliisivastaiseksi henkilöksi, mikä sopii kyllä anarkistisen henkilön toimintaan paremmin kuin hyvin. Onkohan asia varmaan totta? Niin totaalisessa uutispimennossa asia on.

   Poista
  3. Minä kerään vain voimia pikkukaupunkiin piipittävien natsimummojen kanssa jaksamiseen. Ja kyllä, me anarkistit vastustamme myös ekofasisteja.

   Poista
  4. Piipittäviä natsimummoja kannattaa kyllä varoa. Ne tuppaavat laulamaan varomattomia papparaisia suohon, helpostikin.

   Leonooralla on alla hyviä kysymyksiä, joihin olisi mielenkiintoista saada näkemyksiäsi, huom. ei mitään sitaatteja anarkismista, vaan sinun omia suomenkielisiä perustelujasi anarkismisi syille, anarkismin laadulle - millainen olisi ihanneyhteiskuntasi ja miksi valitsit demokratian sijaan anarkismin sen saavuttamiseksi.

   Poista
 44. Olisipa viisastavaa tietää mitä kaikkea Mankemangin anarkismi pitää sisällään? Millainen yhteiskunta pitäisi anarkistien mukaan olla, että se täyttäisi kaikki heidän toiveensa? Mites anarkismin sitten kävisi? Sammuisiko fanaattinen ideologia, kun päämäärät olisi saavutettu? Keitä ovat mm. suomalaisten anarkistien ajatusoppien lanseeraajia ja johtohahmoja? Mankemangi, valaise vähän, miksi ja miten sinusta tuli anargisti? Mikä esim. sai mielesi katkeroitumaan ja pettämään luottamuksesi yhteiskuntaamme?

  VastaaPoista
 45. No eipä kuulu Mankemagilta vastauksia? Nyt olisi ollut hyvä tilaisuus agitoida ja puolustaa omaa maailmankäsitystä.

  VastaaPoista
 46. Sanopa muuta, Leonoora. Vaikka onhan se niin, että usein on helpompi olla jotakin vastaan kuin puolustaa jotain.

  Minua kyllä oikeasti kiinnostaisi kuulla, miksi esimerkiksi poliisia ja järjestäytynyttä systeemiä yleensäkin pidetään anarkismissa vastustettavana ja huonona. Miten joku voi olla poliisia vastaan? Poliisihan toimii anarkistinkin suojaksi.

  Vaan jos anarkistit ovat samaa luokkaa kuin Maria Ohisalon vainoajakin, en ihmettele, jos poliisi koetaan viholliseksi.

  VastaaPoista
 47. Sannikan ohjelma eilen telkussa: sukupuolien lukumäärästä oli hyvä kokonaisuus asiaan.
  Biologia on tiedettä, ja sen mukaan on olemassa vain kaksi sukupuolta.
  Jokainen järki ihminen sen tietää.
  Vain kaksi sukupuolta on myös juriidisesti olemassa!

  No mistäs nämä vouhkaajat lukemattomista sukupuolista sitten saavat sytykkeensä agitaatiolleen?
  Tietysti lajimme sosiaalisesta käyttäytymisestä!
  Homo sapiensilla on siis biologinen ja sosiaalinen sukupuoli.

  Sosiaalisessa elämässään ihminen voi kuvitella itsensä aivan miksi haluaa ja mihin mielikuvitus riittää. Seurauksena myös sukupuolen vaihtamiset.
  Onkohan tutkittu tai ylipäätään pystyykö selvittämään, kuinka moni sukupuolensa vaihtanut tai vaihtoa suunnittelevista on sairastunut pakkomielteiseen väärään ruumiin kuvaan.
  Ajatella, jos sairasta suvaitsevaisesti rohkaistaan sairastumaan lisää tukemalla esim. häntä ulkoisessa muutoksessa, kuka vastaa?

  VastaaPoista
 48. Olen samaa mieltä ohbelmassa haastaellun tutkijan kanssa siitä, että tietyt porukat ajavat poliittista agendaansa tuhoamalla ja poistamalla sukupuolet.
  Ja näitä muonnonlanuen tuhoajia typerykset polvistuvat ja huutavat hallelujaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainahan näitä tällaisia uskovaisia on ollut olemassa. Kertoohan korkeasti kunnioitettu ja kaikentiettävä J. Tervo teoksessaan Matriarkka inkeriläisestä uskonlahkosta, johon kuului itsensä kuohinta.

   Idea oli saatu Jeesukselta, ainakin Matteuksen mukaan:

   ”Jos oikea silmäsi viettelee sinua, repäise se irti ja heitä pois. Onhan sinulle parempi, että menetät vain yhden osan ruumiistasi, kuin että koko ruumiisi joutuu helvettiin."

   Poista
 49. mm. muonnonlanuen = luonnonlakien...!! Olipa hauska sana taas väärinnäpytelty.🤣

  VastaaPoista
 50. Malttakaapas. Tätä aihepiiriä sivuten tulee kohta uusi teksti, kunhan löydän sopivan kuvan Holy Communicationista.

  VastaaPoista