5.12.2020

Tasaistamista ja joulubuffaa


Muuan kommentoija oli eilen katsellut Ylen ykköseltä Sannikan ohjelman, jossa käsiteltiin sukupuolten kirjoa ja lukumäärää. Itse en ole ohjelmaa katsonut, joten en viittaa siihen alempana, vaan puhun omista ajatuksistani. 

Me elämme nimittäin  tasaistamisen aikaa, jota voi kutsua toki myös intersektionalismiksi, jos haluaa pelata käsitteellisen trendikielen diskurssissa.

Tasaistaminenhan tarkoittaa sitä, että kukaan ei saa olla tai sanotaanko pikemmin niin, että hänen ei tarvitse olla poikkeus, vaan poikkeuksellisesta ominaisuudesta tai asiasta pyritään tekemään normaali ominaisuus. Joku voisi sanoa, että poikkeukset harjataan normaaleiksi ja jopa yleisiksi. 

Tämä harjaamiseksi kutsumani toiminta on tavallaan ymmärrettävää, ja se tuntuu eettiseltä suhtautumistavalta, mutta en ole vakuuttunut siitä, onko se ehdottoman rehellistä

Itselleni on nimittäin elämäni varrella, kaikkien kokemusten, pettymysten, tuskan, ilon ja onnenkin myötä kypsynyt sellainen oletusasetus, että kaikki ihmiset ovat yhtä arvokkaita, olivat he sitten millaisilla ominaisuuksilla, olemuksilla ja arvoilla tahansa varustettuja. 

En yksinkertaisesti osaa pitää  ketään toistaan alempana tai ylempänä ihmisarvossa. Laitapuolen kulkija siltojen alla on ihminen siinä kuin minäkin, jonkun äidin poika, kenties lapsen isä. Minulla tai sinulla ei ole oikeutta saada vaikkapa koronarokotusta ennen häntä, jos hän on meitä vanhempi tai sairaampi. 

Tämä johtaa siihen, että näin ajatellen ei tunne tarvetta suvaita ketään erikseen tai antaa hänelle ylimääräistä elintilaa ja erikoisoikeuksia sen vuoksi, että hän poikkeaa jollakin erityisellä tavalla muista ja olisi näin heikompi - kuten nykyoletus kuuluu. Kaikki kelpaavat  yhtä lailla ja ovat vertaisia, jotka ansaitsevat samanlaisen kohtelun, jota haluaa itsekin saada. Heistä on moneen.

Toisen ihmisen arvokkaana pitäminen sisältää oletusasetuksena myös sen, että edellyttää keneltä tahansa samankaltaista vastuullisuutta ja osallisuutta kuin muiltakin ja itseltään. 

Se, että vammaisellekin voi nauraa, pitää sisällään sen, että hänet koetaan täyspäiseksi ihmiseksi, ei itseä huonommaksi ja varottavaksi holhotiksi. Tässä nauru ei tarkoita tietenkään  mitään ilkeää ja pahantahtoista naurua, vaan huumorintajuista syvää naurua, johon aina kuuluu ymmärrys ihmisen heikkoudesta. 

Ja se, että että vaatii maahanmuuttajaa oppimaan maan tapoja ja kieltä ja lopettamaan laissakin kielletyt ihmisarvon loukkaukset, osoittaa mielestäni arvostusta ja luottamusta ihmistä kohtaan eikä suinkaan ole rasismia. Se taas, että uhriuttaa nämä mainitsemani ihmiset pelkästään holhottavaan asemaan vailla toimintakykyä ja  - huumorintajua, on minun maailmankuvani mukaan kunnioituksen puutetta ja  positiiviseksi verhoiltua ylenkatsetta, positiivista rasismia.

Palatakseni sukupuolten kirjoon - näen niitä kaksi, enkä voi sille mitään, vaikka ehkä tahtoisin. Jääräpäinen ja sitkeä mieleni pohjaa tässä oletettavasti ihmisen lisääntymismekanismiin. Sukupuolten lukumäärästä minulla ei ole täsmätietoa, ja lopetin tiedon etsinnän siinä vaiheessa kun luin  niitä olevan yli 19.000 - erään asiasta  mielipiteen omaavan henkilön mielestä. 

Olen taipuvainen ajattelemaan, että muunlaiset sukupuolisuudet, oli niitä millainen kirjo tahansa,  ovat kuitenkin poikkeuksellisia ominaisuuksia, jotka mahtuvat maailmaan ja jotka ovat eettisesti ihmisarvossa mitaten  yhtä arvokkaita kuin muutkin. Pääsukupuolet ovat tietenkin ne perinteiset, eikä tätä asiaa voi harjaamallakaan muuksi muuttaa. Eikä tämän kirjon takia perinteistä sukupuolijakoa tarvitse romuttaa.

Miksi ei panna siis paukkuja erilaisuuden sietämiseen eikä poistamiseen? Miksi erilaisuus nähdään pelottavana peikkona? Se erilaisuus kun ei poistamalla poistu eikä vanhoja totuuksia muuttamalla ja sukupuolten määrää lisäämällä, taulukkoja sorvaamalla, mutta hyväksymällä erilaisuus ihmisen osaksi muutetaan maailmaa paremmaksi paikaksi kaikkien elää. Ihmiset ovat eri väristen nahkojensa alla varustettuna millaisilla värkeillä tahansa lopulta hyvin samanlaisia.

*

Lopuksi kevennykseksi kieliärsytys radiosta ja televisiosta. Aluksi en tajunnut, mistä on kyse tässä mainoksessa:

"Nyt joulubuffaa kakstoistaysiysi." 

Enkä tiedä, miksi tämä mainos ärsyttää minua niin kovasti. Sanon jyrkästi kuin muinoinen kriitikko Jukka Kajava: Miksi kieltä raiskataan!  Miten voidaan tehdä noin moukkamainen ja tyhmä mainoslause? Jos minä menen syömään, en totisesti mene mihinkään buffaan. Ja ysiysi. Aaaarrrgggh.

(Maalaus Nicolas Poussin)

238 kommenttia:

 1. On kyllä perifasistista ellei spartalaista väittää, että esim. esteettömyyden vaade loukkaa sokeitten ja rampojen ihmisoikeutta.

  VastaaPoista
 2. Olen äimänkäkenä. Avaisitko vähän kommenttiasi.

  Vai tulkitsetkohan yhdenvertaisuusajatuksiani niin, että pyydän rampoja kävelemään portaat ylös ja sokeaa lukemaan silmillään varoituskyltit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitähän sinä vaadit. Paapominen ja hyysääminen vain loukkaa. Pakolaisia ei saa auttaa.

   Poista
  2. Höpsistä. Et ole ymmärtänyt hölkäsen pöläystä lukemastasi. Tiedän olevani selkeä sanoissani, joten luepas uudelleen äläkä koeta ratsastaa sokeilla, rammoilla tai avuttomilla pakolaisilla ketään vastaan.

   Katsopa joutessasi alta linkin video. Siinä esiintyy valkopukuinen mies, joka on televisiossa pyytänyt, että myös hänen kaltaisilleen ihmisille uskallettaisiin nauraa, jotta he tuntisivat olevansa yhtä hyviä ja naurettavia kuin kaikki muutkin.

   Kas tässä, katso ajatuksella. Muidenkin kannattaa katsoa, video on historiallisen hauska ja hyvä:

   https://yle.fi/aihe/artikkeli/2007/09/11/sisko-ja-sen-veli-vammaiset-treffit

   Poista
 3. https://areena.yle.fi/1-50390002

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Leonoora, linkistä. Katson sen huomenna aamusella. Nyt juutuin katsomaan Areenasta kiinnostavaa sarjaa Tyttö joka huusi sutta.

   Tuolla edellisen jutun keskustelussa sanot näin:”Sannikan ohjelma eilen telkussa: sukupuolien lukumäärästä oli hyvä kokonaisuus asiaan. Biologia on tiedettä, ja sen mukaan on olemassa vain kaksi sukupuolta.”

   Tämä on hyvä lähtökohta arkaluonteisen aiheen käsittelylle.

   Ehkä kuitenkaan tuo lukumäärä ei olekaan se olennaisin juttu, vaan se, miten poikkeavuuksiin maailmassa suhtaudutaan. Halutaanko ne leipoa taikinan sisään ja harjata tasaisiksi vai halutaanko niiden kanssa elää poikkeamat sellaisinan hyväksyen? Tämä on minulle avainasetelma.

   Poista
  2. Selvennän vielä: Tarkoitan tuossa lopussa, että itse pidän tärkeänä sitä, että poikkeamat, olivat ne vaikka mitä tahansa - onhan niitä - voitaisiin hyväksyä sellaisinaan, poikkeamina biologisesta kehityksestä eikä minään kolmantena tai neljäntenä tai kuudentena sukupuolena. Eihän siihen erkkikään usko!

   Näin ollen ymmärrys ja hyväksyntä lisääntyisivät, kun ihmisillä olisi asiallista tietoa, että näin on ja asia voidaan haluttaessa korjata lääketieteellisesti. Tai olla korjaamatta, ihan miten vain.

   Poista
  3. Jep. Biologiassa tunnetaan vain kaksi sukupuolta niskkäillä. Mies tuottaa pieniä sukusolujaja nainen suurempia.
   Siis biologiassa.

   Sosiaalinen sukupuoli on eri asia. Ihminen voi mm. tunnustautua, keksiä,uskotella itselleen, näytellä mitä tahansa olettamaa olemuksestaan.
   Mukana voi olla pakkomielteinen ruumiinkuvan sairauskin.

   Poista
  4. Katsoin tuon Sannikan ohjelman nyt aamulla. Enpä tiedä, sainko siitä uutta tietoa, sillä sekava olo jäi.

   Suomessa syntyy 60 000 vauvaa vuosittain ja heistä kymmenen on sellaista, joiden sukupuolta ei voida määrittää. Muutoin on olemassa tasan kaksi sukupuolta, biologisesti ja juridisesti, myös ohjelmassa esiintyneen transsukupuolisen Sametin mielestä. Hän tuntui tuomitsevan jyrkästi hörhöilyt monista sukupuolista.

   Sen sijaan on monia kokemuksia sukupuolista, ja tätä lähestymistapaa voidaan kutsua sosiaaliseksi sukupuoleksi. Tämä ei kuitenkaan muuta sukupuolten määrää, sanoo transsukupuolinen Sametti. Tähän ei mielestäni kellään ole nokan koputtamista. THL:n mielestä sukupuolen voi itse määrittää.

   Jos katsotte linkin videon, kiinnittäkää huomionne THL:n Reetta Siukolan puheen tasoon. Järkyttävää jargonia hämärässä käsitediskurssissa! Puheesta ei kielen asiantuntijakaan ymmärrä yhtään mitään. Nainen höpöttää tyhjää - jonkinlainen ennätys paskan puhumisessa. Kävisi malliesimerkiksi kursseille siitä, miten voi tehdä kaikki viestinnälliset virheet. Kiitos ja anteeksi, Reetta.

   Poista
  5. PS Minusta näytti siltä, että Reetta Siukola on yhtä pihalla itse näitten sukupuolien kanssa kuin tavan tallaajakin, vaikka esiintyy asiantuntijana. - Tästä saisi hyvä sketsin, mutta eiväthän nykypäivän sketsintekijät pilkkaa kuin persuja. Hohhoijaa.

   Poista
  6. Just, Iines, samaa mieltä! Edustanee itse jotakin sukupuolilahkoa, koskapa ei halunnut sanoa mitään biologiasta! Tämmöisiä adiantuntijoita meillä on! Voi herranpieksut sentään!

   Poista
 4. Olen sitä mieltä, että nämä sukupuolihöyröttäjät saisi komentaa jollekin sotivan maan eturintamille tai töihin jonnekin nälkää näkevien keskuuteen keksimään jokapäiväistä syötävää paahteessa ja kuivuudessa itkeville ja kuoleville lapsille.
  Eiköhän jännitystä siten löytyisi elämään ja kelpaisi ihan se oma syntymässä saatu, vanhempien tekemä kroppa ja esi-isien ja -äitien identiteetti. Ei tarvitsisi istua nenä digilaitteissa kiinni etsimässä itselleen uutta sukupuolta, jolla voisi kohauttaa lähiympäristöään.

  Kenen syy, että elämän merkitys ja arvomaailmat ovat näillä yhä kasvavalla manipuloitujen joukolla täysin hukassa.

  THL:n, edusuntaan ja yhteiskunnan monille sektoreille on pesiytynyt näitä sairaiden näkemysten sisäänajajia.

  Päättäjät, lopettakaa nykyinen sukupuolilla pelleilyn tukeminen oitis! Älkää antautuko sairaalle aivopesulle, vaikka manipuloijat ovatkin erityisen ovelia pyrkimyksissään!
  Päällepäsmärit näissä trans- ja intersektionalistien johtajstossa ovat kuin lampaita tasa-arvo- vouhituksineen, mutta henkisesti tunteettomia ihmisten sielun raatelijoita.

  Kyseessä ei ole hyvää hyvyyttään ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa ajavien kauniit lässytykset, vaan julmaa ja
  häikäilemätöntä valtapolitiikkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leonoora, kyllä sukupuolipoikkeamia on, sitä on turha kiistää. Valtaosa ei leiki näillä asioilla, sillä sellaista ei kukaan jaksaisi. Uskon, että tuntemus on todellinen ja tieteenkin mukaan asia liittyy ihmisen aivotoimintaan.

   Se vaan on kai olennaista, että nämä tulisi mieltää kaikessa puheessa ns. sosiaalisiksi konstruktioiksi - leikin nyt käsitetehtailijoita, ei väittää niitä biologispohjaisiksi eri sukupuoliksi. Ne ovat poikkeamia, eivät kolmansia tai neljänsiä sukupuolia, ja tästä emme pääse ohi totuutta ohittamatta.

   Tärkeää on vain ihmisarvo, se että kunnioitamme toisen ihmisen tapaa kokea erilaisuutensa. Mahtuuhan maailmaan. Mutta siis koko yhteiskuntaa ei tarvitse muuttaa siksi, ettei kellekään tulisi paha mieli.

   Poista
  2. Voimalla ja pakolla paha mieli voitetaan!

   Poista
  3. Kuulehan Mankemangi, paha mieli ei ihmistä tapa eikä sitä pidä poistamalla poistaa. Se on ihmisen osa, siinä kuin hyväkin mieli. Se kuuluu väistämättä elämiseen, elon kirjoon, josta kukaan ei selviä pettymyksittä. Niitä on hyvä oppia sietämään.

   Monet vanhemmat heittävät vaikka kuperkeikkaa, jotta heidän janipetterinsä ei vain tuntisi pahaa mieltä. Tämä on täysin tarpeetonta eikä edes hyväksi janipettereille.

   Älä siis suotta pelkää pahaa mieltä. Opettele elämään myös pettymysten kanssa. Peace, ystävä!

   Poista
 5. Mankemangi, se koira älähtää kehen kalikka kalahtaa.
  Anarkismissa ei ilmeisesti voimaa ja pakkoa tunneta!
  Uskotaan kaiken maailman satuilijoihin ja ollaan niin suloisen syleileviä vain heitä kohtaan jotka ovat heikommassa asemassa ja kärsivät kauheadti kuin itse myötätunteilijat.

  Minä en edes yritä väkisin muiden mukana tuntea feikkiä myötätuntoa, sympatiaa, empatiaa ja suvaitsevaisuutta, joilla manipuloidaan ihmisiä uskomaan epänormaali ja luonnoton käyttäytyminen kaikin tavoin normaaliksi. En yksinkertaisesti voi, koska luotan intuitiooni!

  VastaaPoista
 6. Iines, näin on, että sukupuolifasistit keksivät näitä nimekkeitä. Höynäyttävät ja manipuloivat vakuuttavasti heikkojen identiteetin omaavia onnettomia.
  Totta kai siis on näitä säälittäviä eksyneitä, jotka tarttuvat kuin oljen korteen muuttaakseen elämänsä sukupuolen vaihdon myötä. Oletetaan, että siitä se onni ja autuus alkaa. Voi hyvä isä sentään!
  Miksi julkisuudessa ei enemmän puhuta heistä jotka katuvat sukupuilen vaihtoa ja höynäytetyksi tuloaan. Se hävettää! Tietysti! Mutta media myös yrittää vaientaa ko. keskustelua.
  Voi jumankauta tätä pelleilyä ja sirkusta seksillä ja sukupuolilla. Sairasta, äärettömän sairasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leonoora, minusta etenet nyt aika vauhdikkaasti. Kyllä se sosiaalinen sukupuoli on varmasti vahva ja sisäinen kokemus, aivan samalla tavoin kuin vaikkapa homoseksuaalisuus tai pedofilia. Ei se ole ihmisen oma valinta, vaan se liittyy aivojen toimintaan kuten ohjelman ensimmäinen asiantuntija totesi. Se osa on aivan liian raskas roolileikkeihin.

   Tietysti mukaan mahtuu joitain kokeilijoita, ja tiedän itsekin yhden tällaisen, mutta vain yhden. Luulen, että puhut heistä. Vaan mahtuvat hekin maailmaan. Ihminen oppii yrityksen ja erehdyksenkin kautta itseään.

   Minua kiinnostaa tämän asian lieveilmiö, joka vaikuttaa meihin kaikkiin. Asian kummallinen muuntaminen ja harjailu salonkikelpoiseksi. Minä hyväksyn poikkeamankin arvokkaana ihmisen ominaisuutena. Jopa erehdys on arvokasta. Miksi asioista ei puhuta reaalisissa raameissa?

   Poista
  2. Erityisen mielenkiintoista on, miksi enevässä määrin nuoret kokevat ristiiriitoja sukupuli-identiteettinsä kanssa?
   Onko se yhteiskunnallisista arvoista, arvostuksista ja olosuhteista johtuvaa vai vain yksilön kamppailua sisäisten ristiriitojensa kanssa?
   Joka tapauksessa viime vuosina sukupuolensa ja seksuaalisuutensa uudelleen määrittäminen on lisääntynyt huimasti. Liekö kukaan uskaltanut tutkia aihetta juurmultineen. Onko selitys suvaitsevuuden maailmanvalloitus ja yksilöiden ihmisoikeuksien alleviivaus vai voiko ajassamme olla syvempiä syitä romuttaa vanhoja elämisen arvoja?

   Poista
  3. Sukupuli - mikä loistava uudissana!

   Ennen oli kaksi sukupuolta, nyt miljoona miljoona sukupuliukkoa ja sukupulimuijaa.

   Pulinat pois kun sukupulina alkaa!

   Poista
  4. 🤣😃😆 Eikös olekin! Minulla on tämä erityinen lahja kehittää kieltä! Ootappas kun käyn vaihdattamassa uudet mykiöt voi tuo lahja kadotakin tai sitten ei.
   Pitäisi kai leikata myös kynnet. myös! 😁

   Poista
 7. Hienoa Iines! On kunnioitettavaa tietysti että ymmärryksesi, myötätuntosi monimuotoista ja rehellistä sekä aitoa ihmisyyttä kohtaan on ihailtavan vahva.

  Minä olen epäilevä "Tuomas" tiettyjä ilmiöitä kohtaan. Se on minun syntini ja heikkouteni.

  VastaaPoista
 8. Kävin ystäväni kanssa hautausmaalla sytyttämässä Utsenäisyyspäivän jääkäri-isälleni kynttilän.
  Tuli keskusteltua käytävien välissä kävellessä, miten itsenäisiä me tänä päivänä vielä olemme. Mielenkiintoista onkin, miten itse kukin meistä kokee maamne itsenäisyyden ja mitä se tarkalleen ottaen kullekin merkitsee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskin vielä silloin alkusoluni olivat isän siittiösoluissa mukana Kannaksella, Kuuterselän tykistökeskityksessä tai Viipurissa jne. Kesti sentään vuosia ennen kuin vanhempieni solut kohtasivat ja minä aloitin kehityseni ihmisten lapseksi.   Poista
  2. Ehditkös sinä saamaan sodadta prenikoita rintapieleen, jäi edellä kysymättä. Vai jäikö alokasaikakin kokematta?

   Poista
 9. Moni kaipaa itsenäisyyspäivän viettoon iloisempaa ilmettä.

  Minä en. Ihmiselle tekee oikein hyvää joskus vähän vakavoitua tai jopa nöyrtyä historiansa edessä. Kunpa saisimme pitää tämän juhlan vailla turhia pippiduujuitsuja. Pieni pönötys on ihan paikallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomalainen tapa viettää itsenäisyyspäiväähän on ihan huikea. Sitä ei missään nimessä saa muuttaa.

   Voitteko kuvitella mitään muuta maata, jossa lähes koko kansa tuijottaa televisiosta vapaaehtoisesti (pohj.koralaiset huom.) miten valtakunnan eliitti marssii jonossa kättelemään valtakunnan johtajaa!?

   Tunnelma kodeissa on vakava ja hurskas, vaikka tv-toimittajat yrittävätkin pilata harrasta tunnelmaa kehumalla daamien asuja.

   Tämä on niin uniikki perinne, että sille pitäisi hakea unescon suojelusta.

   Poista
  2. Kyllä, suojelusta pitäisi äkkiä hakea ja lisää vaan pökköä pesään.

   Nytkin on pelko persiissä, että kun kissa on poissa, hyppivät hiiret pöydillä. Eli kun linnan juhlia ei tule, alkaa Ylellä senpäiväinen ilojuhla ja kansainvälisyyskasvatuksen piilo-oppitunti. Hävittäjien ostot torpataan ja Rauhanpuolustajien kaikki kolme jäsentä järjestävät miekkarin keskellä Manneheiminkatua.

   Poista
  3. Että oli eilen tylsät kekkerit biolapsineen. Noh, Seela Sella ja Esko Salminen pönöttivät aika kivasti, mutta.. Kaipaan kyllä mieluummin sitä herrasväen kättelyjonoa ja pukuloistoa. Kivahan sitä on soffalta katsella pieruverkkareissaan..

   Poista
 10. Aurinkoista viikonalkua! Pitkastä aikaa täälläkin on taivaan valoa maisemassa.
  Kaksi viikkoa vielä, ennen joulua jo, talvipäivän seisauksesta, alkavat päivät pitenemään!
  Tammikuun kun vielä kärvistelee pakkasissa on varsinkin helmikuussa enemmän häikäiseviä valopäiviä ja monia toiveikkaita kevään merkkejä.
  Eli ei hädänpäivää, kohta alkaa kevät!
  Juhlitaan nyt joulu ensin alta pois hiljaisesti, syviin mietteisiin vaipuneena isojen kirjapinojen keralla. Kiitetään, rukoillaan kaikkien ja itsemme puolesta: "ettemme harhaan kääntyis, ettei kansamme nääntyis..."
  Ja kiittäkäämme! Kiittäkäämme kaikesta ilosta, onnesta, ruuasta, vastoinkäymisistä ja murheista, myrskyistä ja tyvenistä, kaikesta mikä liittyy elämän ihmeellisiin kokemuksiin. Aamen!


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä rukous,Leonoora ja hyvät kiitoksen aiheet. Niihin voi yhtyä täysin sydämin.

   Jos minä olisin presidentti tai edes presidentska ja minulta pyydettäisiin ”sanoja” tulevalle vuodelle, niin unohtaisin nyt jo koronahourailut, ilmastovouhotukset ja toivoisin ihmisille nöyrää mieltä, nöyryyden arvostamista ja oppimista. Se olisi oiva työkalu maailman parantamiseen, rajattoman nykyihmisen huomata, että minä en olekaan maailman napa.

   Poista
  2. Asiasta toiseen. Menkääpäs joutessanne lukemaan eilisen itsenäisyyspäivän kunniaksi tämä tärkeä artikkeli, jossa on eräs lähhistoriamme vaiettu aihe:

   https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007666966.html

   Poista
  3. Pitkäaikainen unohtumaton presidenttimme, nimeä en nyt muista, uhrasi kaiken. Ei maamme, mutta poliittisen menestyksensä vuoksi. Partaradikalismi oli yleiseurooppalainen, mutta ei tuollaista hullua missään muualla ollut. Nyt muista nimen, presidentti oli Ajatollah Kaikkonen, neuvostoliiton rakas ystävä.

   Poista
  4. Mikäs vaiettu aihe se on, sillä enkös minäkin siitä vaahtoa ja kiroile täällä harva se kerta, kun 70-lukua jotenkin edes sivutaan?

   Edellisestä kerrastakaan ei ole pitkä aika.

   Totta tietysti on, että mieluummin nostetaan esille vaikkapa Arvo Ylpön natsimielisyys - hänhän opiskeli Saksassa 1900-luvun alussa! - kuin muistellaan omaa höyrähtämistä diktatuurin juoksupojaksi.

   Tilinteon aika tulee varmaan vasta sitten kun kaikki rauhan puolesta laulaen marssineet ovat haudassa.


   Poista
  5. No, täällä nyt on teräviä tyyppejä, mutta yleisesti se on aihe, jota ei oikeasti ole käsitelty, tai sanotaanko suoraan: sitä ei ole tuomittu, siitä ei ole sanouduttu irti.

   Olen itsekin ollut seurassa, jonka jäsen sanoi sodassa olleelle veteraanille, että mitäs menit sinne sotimaan, sotakiihkoilija.

   Niin kuin Ulla Appelsin kirjoittaa, meillä on vieläkin kulttuuripiireissä henkilöitä, jotka ajattelivat tai sanoivat näin. Kansalaissotaa kyllä revitellään puoleen ja toiseen, mutta sotien jälkeistä törkeää suhtautumista sodankäyneisiin ihmisiin ei ole pyydetty anteeksi.

   Poista
  6. Vaan kevennykseksi kuulkaapas hauska uutinen Ylen sivuilta. Minua tämä jostain syystä huvittaa suuresti:

   "Hovioikeus hylkäsi valituksen, jonka murhasta tuomittu Alan Johannes Enkeli teki saamastaan tuomiosta. Irakilaismies on muuttanut nimensä oikeuskäsittelyn aikana. Hän oli aiemmalta nimeltään Alaa Kadhim Mahdi Albu-Salih."

   Poista
  7. PS Herra Enkeli oli siis murhannut naisystävänsä Porissa erittäin raa'alla tavalla ja sai elinkautisen eli taitaa istua peräti kuusi vuotta..

   Poista
  8. Enkeleitä, onko heitä?

   Älkää kertoko viranomaisille, mutta mielestäni Suomeen pitäisi jatkossa päästää vain kristittyjä, muslimit voisi laittaa Ruotsiin. Tanska valitettavasti on fiksu maa, eikä niitä huoli.

   Poista
  9. Teologisista kysymyksistä minusta ainoa mielenkiintoinen on, miksi kristinusko on ollut menestys, islamilaisuus ja muut pakanauskonnot murhaa, tuhoa ja surkeutta.

   PS. Haista vittu, poliisioppilas, jonka esimiehet ovat määränneet sinua tällaisia tarkistamaan. Se johtuu vain siitä, että olet niin tyhmä, ettei sinua voi fiksumpiin asioihin käyttää.

   Poista
  10. No mutta Riku. Oletkos saanut parkkisakot?

   Poliisihan on ystävä. Ja poliisioppilas täysin viaton kaikkiin väärinkäsityksiisi. Suomalainen poliisi on vähän eri sarjassa kuin Poliisiopiston väki. Arvostan, kun heidän työtään ja tapaansa käsitellä ihmisiä on joskus katsonut Poliisi-teeveestä. Huomaa, että pahin juoppolallikin on poliisille Asiakas.

   Poista
  11. Allah tykästyi kovin nuoreen Muhammediin, kun tämä oli yhdentoista vanha. Rakkaus kävi kuumana, äh puh, äh puh, kunnes Allah sitten kuoli. Muhammed suri kovin, muttei koskaan syämestään heittänyt ainoan oikean rakkautensa muistoa.

   Poista
 11. Jälleen kerran esität tuon uusfasistisen väitteen rintamamiesten kohtaamasta ivasta ja pilkasta. Ne eivät pidä paikkaansa. Niilolle ja Otsolle ei koskaan naurettu. Miksi? Koska he eivät milloinkaan väittäneet sotineensa jazzia, rock'n rollia, minihameita ja pitkätukkaisia poikia vastaan.

  VastaaPoista
 12. Tapio Rautavaara, sotaveteraani itsekin, katsoi tarpeelliseksi laulaa siitä, miltä sen ajan taistolaishenki tuntui. Kehotan kuuntelemaan sanoja tarkasti:

  En laulullani mieli riitaa haastaa

  Mä tarpeekseni riidoista jo sain

  Mut vanhan jermun rintaa se niin raastaa

  Kun pilkkalaulut kuulee nuorempain.  https://youtu.be/jTc2ydjGCv0

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sotaveteraaneille ei naurettu, vaan heitä pilkattiin, ivattiin, vähäteltiin ja syytettiin sotahulluiksi ja heidän tekojaan mitätöitiin, aivan yleisesti. Olen itse ollut läsnä kuulemassa tätä pilkkaa.

   Eilen sotaveteraani Yrjö Rimpinen nosti presidentin kanssa keskustellessaan Ylen lähetyksessä esiin veteraanien takavuosien kohtelun, josta Suomessa ei juuri ole haluttu puhua. 18-vuotiaana rintamalle lähtenyt Rimpinen kertoi presidentin kysyessä itse aina tunteneensa ylpeyttä Suomen puolustamisesta. Mutta hän lisäsi, että kaikkien asenne ei sotien jälkeen ollut arvostava:

   – Kyllä siinä välillä oli sillä tavalla, että kun näistä asioista puhui, niin vastaus oli, mitä menitte sinne. (is.fi 7.12)

   Poista
  2. Tapsa ei tykännyt lapualaisistakaan.

   Poista
  3. Samalta sanoittajalta Lättähatunlaulu!

   https://youtu.be/VOvSvGGLKYE

   Poista
 13. Kylläpä alkoi ajatuksissa närästää, kun katsoin MOT-ohjelman äsken. Ei niinkään se, että ottaako koronarokotteen vai jättääkö ottamatta.
  Olipa vaan jälleen eräs vakuuttava esimerkki ihmisten joukkosuggestoinnista!
  Nettihän on aivopesuun eräs loistavivimmistä välineistä ja tuloksksia syntyy, mutta joukkokokoontumiset tuovat usein mediat paikalle ja siten pääsee näkyville livenä levittämään evankeliumiaan, mikä se sitten milloinkin on.

  Sitten nämä pakastetut sukusolut!
  Aletaanko nyt oikein tehtailla isättömiä lapsia lesbojen äidinvaistoja tyydyttämään, kun haastateltu terveysalan nainen kaipasi lisää pakastetankkeihin sukusoluja lahjoittajilta.

  Kuinka joku voi olla niin julma, että ensinnäkään lahjoittaa toisten kohtua varten omat sukusolunsa geeniperimineen. Kuinka joku voi olla niin egoisti, että riistää tieten tahtoen lapselta mahdollisuuden tuntea oman isänsä?
  Se on minusta käsittämätöntä julmuutta!
  Maailmassa on miljoonia kodittomia lapsia, jotka asuvat kadulla.

  Jos lasta ei voi saada luonnollisin keinoin, se pitää väkisin jollakin keinotekoisella konstilla saada.
  Julmaa touhua minkä tahansa narsistisen halun muuuttuminen pakkomielteeksi. Miksi ihminen ei tyydy hyväksymään totuutta!

  VastaaPoista
 14. Ettäs tiedätte, jos ette televisiota katsoneet, että koronarokotteeseen on ympätty mikrosiru! 🤣

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juujuu, ja rokotteesta saa aivomatoja...

   Siis juosten kipaisen rokotteelle, heti kun vain jakelu alkaa ja niitä saa. Vain juntti ei ota rokotetta. Harmittaa, kun en nyt saanut tavallista influenssarokotettakaan. Loppuivat kuulemma kesken.

   Poista
  2. Voin ottaa rokotteen, jos virus ei ennen rokotteen joukkojakelua iske kimppuuni.
   Influenssarokotteen sain. Se onkin toinen kerta vasta kun joukkorokotuksiin olen aikuisena osallistunut.
   Sokeripalassa jaettiin joskus menneisyydessä jokin rokote. En enää muista mikä.

   Totta on, että koronarokotteen kehittämisessä ja turvallisuuden tutkimisessa on käytetty vähän aikaa.
   Narkolepsia on saanut ihmiset pelokkaiksi ja kriittisiksi. Rokotevastaisia ihmisiä on ilmeisesti aina ollut ja tullee olemaan, mutta moni epidemia on jäänyt tulematta rokotteideen ansiosta.

   Poista
  3. Rokote on kunkin lahja yhteiskunnalle, ja sillä voi suojata lähimpiään ja muita ihmisiä. Kenenkään ei pitäisi tuijottaa nyt vain omaan napaan vaan ottaa rohkeasti rokote. Onneksi 56 prosenttia on jo sanonut ottavansa rokotteen varmasti. Määrä tulee taatusti olemaan suurempi.

   Poista
 15. "Rauha on tietoista, alati jatkuvaa työtä sen eteen, että säilytämme ne taloudelliset, poliittiset ja sosiaaliset olosuhteet, jotka ylläpitävät rauhanomaista rinnakkaiseloa paitsi keskenämme, myös naapureihimme. Rauha on ajatuksia ja asenteita, sanoja ja tekoja, vakaumusta ja valintoja. Rauha on jotain, jonka puolesta meidän kaikkien täytyy tehdä osamme."

  https://sotaveteraanit.fi/blogi/2020/10/19/eihan-enaa-muistella-suomen-sotaa-tai-tarton-rauhakaan-miksi-1939-1945-sodat-olisivat-erilaisia/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsellista lässytystä. Uhri uskoo olevansa syyllinen.

   Jos tuon olisi esittänyt Stalinille syksyllä 1939, kun hän sai Hitleriltä vapaat kädet Suomen nitistämiseen, niin äijä olisi kuollut nauruun.

   Tuon lorun voisi lukea vaikkapa noille Enkelien uhreille, että osasivat seuraavan kerran käyttäytyä oikein.

   Poista
 16. Kaunista! Olemme kansana pystyneet ottamaan opiksemme sodan kauheuksista ja rakentaneet rauhaa myös muualla esimerkeillämme monet moninaiset vuosikymmenet.
  Valitettavasti työtä ko. saralla riittää hamaan ikuisuuteen, sillä vaikka sotien sanotaan vähentyneen, sotien uhka on aina olemassa niin kauan, kun planeetalta viimeisetkin asevarastot ja sotakalustot tuhotaan.
  Idealismia tietysti! Ainakin vielä. Uusia sotakoneita hankitaan ja taisteluita harjoitellaan kaiken varalta ja usein.
  Joillekin sotaan varustelu ja varustautuminen on rauhan tae, rauhan työtä?

  VastaaPoista
 17. En puhuisi sotaan varustelusta, enkä myöskään pandemioiden varustelusta, vaan varautumisesta, mikä on eri asia. Emme olleet varautuneet pandemiaan, ja seurauksena oli maskiskandaali, josta maksamme hintaa tänäkin päivänä useiden maskivastenmielisyytenä.

  Samalla tavalla kun on viisasta varautua pandemiohin maskivarastoin ja muin resurssein, on viisasta varautua fyysiseen sotaan vaikkapa hävittäjillä. Ei tämä tarkoita rauhanvastaisuutta, kuten ei maskien hankintakaan tarkoita pelon lietsontaa ja hysteriaa.

  Mitä tuohon rauhaa käsittelevään sitaattiin tulee, se valuu kuin vesi hanhen selästä minunkin mielestäni. Tyhjyyttä kumisevaa onttoutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täydentäisin vielä, että sitaatti on kuin suomettumisen ajan itsensä syyllistämistä. Veteraanit ovat läksytyksensä oppineet.

   Poista
  2. Suomi vieritti sotatraumat sotilaiden omaksi syyksi.

   https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/murtuneet-mielet-suomi-vieritti-sotatraumat-sotilaiden-omaksi-syyksi/

   Poista
  3. Mankemangi, seilaat aikajanalla ilman ajatusta. Sodan aikana ja heti sen jälkeen asiat olivat, kuten artikkelissa kerrotaan. Kokonaan eri asia oli 60- ja 70-luvun nuorison sinikkasokkamainen politiikka. Vähäjärkinen nuoriso syyti kyldyyri-ihmisten johtamana kauheaa saastaa neuvostoliiton tukemiseksi. Herra Jumala, kiitos, ettei kansallissosialismia saa kehua, tapa ja tuhoa kaikki kommunismia yhä kannattavat. Anna Kontula on aikamme pahoin ihminen.

   Poista
  4. Nimenomaan. Suomi ei vierittänyt, vaan taistolaiset ja koko vasemmisto yhtenä rintamana vieritti syyllisyyden veteraanien, sankarien harteille.

   Anteeksipyynnön paikka nykyiselle vasemmistolle. Eipä vaan ole kuulunut. Jahka Marin valitaan presidentiksi, ehkäpä hän viisaudessaan esittää sen anteeksipyynnön, jos yhtään veteraania on enää hengissä.

   Poista
  5. Opettelepa nyt hyvä ihminen lähihistoriasi, jos olet sokeasti vaeltanut halki vuosikymmenten ja tarjolla olevan tiedon. Kannattaa lukea paljon ja monipuolisesti ilman ennakkoluuloja ja leimakirvestä.

   Poista
  6. "Olette harhaisia"... ihan kuin olisin kuullut tämän lauseen ennenkin.

   No nyt muistan: sehän tapahtui armeijassa 70-luvun lopulla, kun väittelin erään hesalaisen yo-poliitikon kanssa siitä, onko Viro vapaa maa ja liittyikö se vapaaehtoisesti Neuvostoliittoon.

   Esitin asiasta saman kantani kuin esitän aina täälläkin.

   Vastauksesksi sain pään pudistelua ja oheisen mankemangityyppisen huokaisun.


   Poista
 18. Älkää turhaan lausuko Tapio Rautavaaran nimeä!

  Kaverini minulle yritti piruilla, kun Bob Dylan myi tuotantonsa oikeudet Universalille 300 miljoonalla taalalla. Rautavaaran Tapsan hengen- ja äänentuotteet muuten omistaa Warner Music.

  Kaverilleni vastasin Dylanilla olevan varmaan rahapulaa. Tekee tunnetusti koko ajan, ikuisuuden jo tehnyt, koskaan päättymätöntä kiertuetta, keikkapalkkionsa ovat varmaan onnettoman pienet! - Varmaan hyvin harvan keikkan palkkio yltää miljoonaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maantie on kova kävellä ja kitara on raskas kantaa...

   Kuhan edellisessä kommentissa vitsailin, ei se miljoonaa saa ja karavaanillensakin joutuu maksamaan. Jos Bobin tapaan, tarjoan hänelle kahvit ja tuputan nälkäiselle miehelle toisenkin sämpylän.

   Poista
  2. Se on kulemma joku runoilija, ei sellaiset tienaa...

   Poista
 19. Tänään muuten perustuslakivaliokunta osoittaa ulkoministerille osoitetut syytökset paskapuheeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän on valiokunta tehty samaan tarkoitukseen kuin oikeuskansleri. Pyyhkiä mustimmatkin synnit palveluksiksi kansalle ja suorastaan toivottaviksi.

   Poista
  2. Laki on kuin se tulkitaan, ainakin nykyisessä poliittisesti aina niin korrektissa ilmastossa. Ihan sama, vaikka Raija Toiviainen tekisi tästä päätöksen. Tulos tiedetään ennalta, vaikka mitä olisi tapahtunut.

   Vaan lopputulos on tietysti tekijälle ikävin: Haavisto menetti luottamuksensa ja mahdollisuutensa presidentiksi. Kansa ei ole tyhmää eikä höplästä vedettävää.

   Poista
  3. Joudumme odottamaan huomista. Natsit vielä vönkäävät.

   Poista
  4. Ai, uskot natsien salaliittoon? Minä kun luulin, että eduskunnan suuri valiokunta - vai mikä se omista asioistaan päättävä elin nyt olikaan - päättää asiasta, jahka keksii sellaisen puollon Pekalle, joka ei aiheuta yleistä skandaalia. Only in Finland.

   Poista
  5. No, tähän mennessä jopa tämä poliittisesti orientoitunutkin valiokunta on joutunut toteamaan, että Haavisto teki virheen. Eli paskapuhetta sinulta, Mankemangi.

   Toki Rinne tulee harjaamaan Haaviston kelpoiseksi jatkamaan pestiään. Eihän Suomessa ministerin tarvitse olla rehellinen ja kelpoisa..

   Poista
 20. "Kun yhä harvempi sotasukupolven edustaja on enää keskuudessamme kertomassa kokemuksistaan, olemme sen varassa, mitä heistä muistamme.

  Muisti on hatara ja muovautuva. Siksi on tärkeää pitää mielessä sotasukupolven moniäänisyys sekä se, mitä heidän valtava enemmistönsä ei ainakaan edustanut: vihanlietsontaa, kyvyttömyyttä sopia asioista ja demokratian vastaisuutta."

  https://lansi-savo.fi/mielipide/debatti/0bd42ecb-46ca-4118-9edb-b4a9a6e2e2fe

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos vähääkään muistaa tai tietää millaista oli poliittinen kielenkäyttö sodan jälkeen vielä 60-luvulle asti, niin jyrähtää varmaan samoin kuin demarit legendaarisessa vaalimainoksessaan:

   Jo riittää!

   Poista
 21. Pyhä jysäys! Hyvä että tämä on vihdoin valjennut vasemmistollekin.

  Eikun anteeksi pyytämään pääministerin johdolla.

  VastaaPoista
 22. Erkki Tuomiojakin taitaa vielä olla elossa, ja moni hänen aatetoverinsa. Uskon, että sen ajan kulttuurihenkilöistä saadaan mainio anteeksipyyntökuoro Agit Propsien malliin pystyyn. Tai sitten ihan vaan Arhinmäki ja Marin pyytävät anteeksi yhtä kauniisti kuin Mauno Koivisto muinoin inkeriläisiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alleviivata lukihäiriöisille:

   "Nykyinen karikatyyri 1970-luvun Suomesta on pysähtynyt Kekkoslovakia, mutta juuri tuolloin sotasukupolven vaikutus oli suurimmillaan."

   Ettekö jesusauta ymmärrä, että 50-, 60- ja 70-luvuilla sotasukupolvi oli vallassa?

   Poista
  2. Anteeksi vaan, mutta mitä hiton tekemistä Erkki Tuomiojalla Agit Propin kanssa oli??? Jos oikein käsitän, niinkuin yleensä aina, niin kovin oli taistolaisia yms. kommunisteja vastaan hän! Kunnon Demari kun oli. (Samoin kuin Tapsa.)

   Mutta vähän minua huvittaa se että yhä Teidän mielestänne, arvoisa bloginpitäjä, taistolaiset edelleen se suurin uhka Suomen nykyiselle demokratialle on? Outoa, että tuo jo kovasti harventunut – ikäloppuja kun ovat - jengiläiset yhä vielä moista hurlumheitä Teidän kallonne sisällä aiheuttaa? – Ps. Liekö luikerrelleet siron korvarysänne kautta sinne metelöitsemään?

   Poista
  3. Toisekseen sinä, Iines ihmeihminen, tuolla ylempänä käytät sellaista käsitettä kuin ”ilmastovouhotus”? Kuulepas, tämä termi on legimitoitu vain tiedevastaisille (= salaliittoteoreetikot) ja älyllisesti hieman jälkeenjääneille (= perussuomalaisia diggaavat) ihmisille.

   nimim. ”ollaan tarkkana kuin porkkana”

   Ps. Koska oikeistolaiset kulkevat minun ohi oikealta puolelta ja vasemmistolaiset minun vasemmalta puolelta ohi, laulan sulle… kuin pihlajamarjoja liikaa syönyt tilhi

   https://www.youtube.com/watch?v=zSfZi7Z-JA4

   Poista
  4. Mankemangi, opi perusasiat.

   60 - 70-luvullahan koettiin ns. suurten ikäluokkien kapina silloin vallitsevaa järjestelmää vastaan.

   Se oli juuri tämä sukupolvi, nämä nuoret, jotka aiheuttivat veteraaneille pahaa mieltä, josta juuri tämä sotaveteraani Rimpinen presidentille puhui toissapäivänä. Ei kyse ollut siis vallassaolijoiden tekosista, vaan vallankumousta tekevien pilkasta veteraaneja kohtaan.

   Poista
  5. Mikis, ilmastoasia muuttuu minusta ilmastovouhotukseksi siinä pisteessä, kun perustetaan ryhmä Biolapset ja pannaan heidät presidentinlinnaan pompahtelemaan ja räppäämään kivasti Tärkeää Ajankohtaista Asiaa, josta lapsen kuuluu olla hyvin huolestunut.

   Poista
  6. Toinen asia, mikis. Mieleeni on jäänyt jostain hyvin varhaisilta vuosilta Erkki Tuomiojan sodanvastaisuus hänen puheissaan ja veteraanien vähättely.

   Tuomiojan näkemys mm. Tali-Ihantalan taistelun merkityksestä Suomen historiassa ei saa ymmärtämystä itse Tali-Ihantalassa kesällä 1944 taistelleilta ja siellä vertansa vuodattaneilta veteraaneilta. Ilta-Sanomien mukaan sotaveteraanit närkästyivät Tuomiojan puheista.

   Tuomiojahan piti Tali-Ihantalan taistelua vain myyttinä ja sanoi, että siitä käytetty torjuntavoitto-sanakin oli liioittelua.

   Poista
  7. PS Noista linnassa pompahdelleista Biolapsista mieleeni tuli se, kun silloin ennen lapset pantiin laulamaan kauniilla pienellä äänellään setä Leninistä ja setä Ho Tsi Minhistä.

   Poista
  8. Niin, silloin ennen, silloin ennen... mutta nyt on kaikki muuttunut! Minä lapsena lauloin "pieni nookii poikaa vaan, uuninpiippuun katoaa", ja hän häpyi kans. Perkele. - Lapsukaisilla laulatetut Leninlaulut ja ilmastovouhotuslaulut (joita en kuullut kun en ns. linnanjuhlia katsonut), ovat mielestäni eri asia. Edelliset pohjautuvat johonkin maailmankatsomukseen (kuten vaikkapa myös partiolaulut ja erilaiset uskonnolliset joi'ut), mutta ilmastomuutos ei mikään ideologinen asia ole. Se on tosiasia. - Toinen asia tietysti on se että lastenko siitä pitää päätään aukoa (= laulaa)... Mutta heitähän tulevat katastrofit enemmän (voi vitsi mikä latteus!) enemmän koskevat kuin meitä (kyynisiä ja itsekkäitä) eläkeikäläisiä.

   Että semmosta!

   Poista
  9. Tätä kyllä kusarin kansiksessa laulettiin:

   https://youtu.be/7Ul98nfFM5A

   Poista
  10. Puhun mielelläni historiasta, josta aika paljon olen lukenut, ja tietenkin myös omasta henkilöhistoriastani olen valmis puhumaan... vaikka mitä. Mutta ei menneisyyttä saa sekoittaa nykyisyyteen ikäänkuin 1:1 (niinkuin ei nykyisyyttä menneisyyteen; sille on terminsä anakronismi). Myös vertaus taistolaisiin käsiteltäessä jotain tämänpäiväistä poliittista ongelmaa, on mieltä vailla. (Samaa kuin väittäisi että Trumpin häviön syy 2020 vaaleissa olisi Vietnamin sodan vastaiset mielenosoitukset…)

   Ps. Jos joku sanoo että hän jo 50 vuotta sitten oli samaa mieltä kuin nyt, ja että ei eläessään ole tarvinnut muuttaa vakaumustaan/uskomuksiaan, niin... minä sanon että tämä ihminen ei ole elänyt ollenkaan. (Mikä on surullinen asia an sich.) Maailma kun kumminkin koko ajan muuttuu, ja jos me emme sen mukana, meistä tulee typeriä. Eläminen on sitä että tekee erehdyksiä, että uskaltaa tehdä niitä ja oppia niistä, ja jatkaa matkaa taas... Takki nurinpäin päällä. (tästä olisi paljon sanottavaa, mutta ketäpä se kiinnostaa, ei ketään. kukaan ei ketään eri mieltä olevaa kuuntele, koska eri mieltä olevat puhuvat paskaa ja ovat muutenkin epämiellyttäviä (haisevat hielle?). mutta jos toinen kommentoija on samaa mieltä niin silloin se ensimmäinen avaa suunsa/kirjekirstunsa kannnen ja sanoo että "tuo ihan totta, olen samaa mieltä".)

   Poista
  11. Tuo on Mikis totta, olen ihan eri mieltä.

   Poista
  12. Kyllä meitä jokusia kyynisiä eläkeläisiä ilmasto huolestuttaa, vaikka emme ehkä tunne tarveta räpätä pomppien.

   Tänäänkin katselin kun taloomme muuttanut eläkeläisrehtori joutokäytti rumaa dieselvetoista amerikankoslaansa minuuttitolkulla pihalla niin että sininen katku vain leijaili ilmastossa tuhoten sitä varmasti hyvin radikaalisti, ellei peräti rajusti. Auto oli pikkubussin pituinen ja levyinen. Muuten poninhäntäpäinen rehtori näyttää takavuosien hipiltä villapaitoineen, mutta eihän semmoinen kai hirvittävällä ilmastontuhoajalla ajelisi. Taitaa olla persu.

   Vaan jos se kosla siinä toistuvasti alkaa joutokäydä, varustaudun tukkeella, jonka työnnän pakoputkeen ja kirjoitan tuulilasiin mielenosoituslapun: ilmastontuhooja.

   Siis oikeasti kannan huolta hiilijalanjäljistäni ja jätteistä, ja koetan kierrättää kaikkea kivaa vanhaa. Olenkin aina tykännyt antiikista enemmän kuin Ikean lastulevyistä.

   Poista
  13. Vielä pieni inte mikikselle. Eli kyllähän ilmastoasiat ovat politisoituneet, niin kuin moni asia nykyään. Eihän muinoin tuota lasten laulattamistakaan koettu poliittiseksi propagandaksi, mitä se sataprosenttisesti oli, vaan opettavaiseksi lauluksi siitä, miten poliittiset johtajat ovat kilttejä setiä, joihin tulee suhtautua luottavasti. Samalla tavalla nyt opetetaan, mikä on oikein ja mikä väärin. Kukin aika tietää tarkasti aina sen, miten kuuluu ajatella, kun ajattelee oikein. Nyt lastenkin kuuluu pelätä ilmastotuhoa ja syyllistää itsensä lihapullien syönnistä.

   Poista
  14. Tieteentekeminen, josta minulla ei mitään henk.koht. kokemusta ole (paitsi itikoitten keräily ja määrittely), on siitä kivaa että siinä lähtökohtana on epäily. Epäily on kivaa! (onpas) Se tarkoittaa sitä että sun täytyy ensin tutkia asia ennenkun uskallat sanoa siitä mitään, ja varma voit olla vasta sitten kun joku toinen sen varmistaa. Ei sillä ole siis mitään tekemistä QAnon ja muiden vastaavien uskonnollisten (tai eivät ne uskonnollisia ole mutta ovat kuin olisivat) äärilahkojen epäilyn kanssa. Tunnetuin "tosiasia" mitä he väittävät, eli syvästi epäilevät, on että maailmaa hallitsee pedofiilijengi jossa Hilari Clinton ja miljardööri Soros ovat johtavassa asemassa, ja joka kokoontuu tietyssä Ny Yorkin pizzerian (?) takahuoneessa, etc etc., ja että valmistelevat siellä mikrosiruja joita dumbataan ihmisten ihon alle, jotta he... etc. etc. Tähän uskovat miljoonat, miljoonat, miljoonat ihmiset. Ja Suomessa etenkin perussuomalaiset levittävät
   (vrt, https://www.hs.fi/nyt/art-2000006163786.html) tätä viisautta meille.

   Meille muille, jotka emme ymmärrä, mistä kyse on.

   Poista
  15. Joo, Iines, työnnä vaan sen ex-rexin auton pakoputkeen peruna (mieluummin sellainen soikea. siikli on hyvä), niin ei äijä koslallaan mihkään lähre. Ja sit jos kaataa bensatankkiin sokeria, saa olla vaikka ruskeeta, sellaset about 150-200 grammaa, niin koko auton moottori menee kuule ihan paskas, eikä se ex-äijä aja sillä pitkään aikaan, hyvä jos enää koskaan mihkään. mutta älä jää tosta jekusta kiinni, tai jos jäät, sano poliisikuulusteluissa että mikis sen teki. kyä mää sen sit omalle kontolleni otan ettei sulle siittä harmia sen enempää tuu, mitä muuten)

   Poista
  16. Meillä ihmisillä on taipumus supistaa maailmaa ymmärrettäväksi, koska muuten se on liian monimutkainen. Vihreiden tavassa toimia on samankaltaisuuksia tasien kanssa. Vihervasemmisto on käypä termi, vaikka vihreät usein edustavat kaikkein oikeistolaisinta riistopolitiikkaa. Kun Sinnemäki rakentaa, mummot muuttaa nopsasti kipittäen Kustaan kartanolle.

   Olemme nyt vähän ymmällämme, koska vihervasemmisto on ajautunut hakaukseen keskenään. Elokapinan johtohahmo on ennen porvareita ottanut kiikarikiväärinsä tähtäimeen Maria Ohisalon. Elokapinan luotia odotan minäkin, koska julmetulla raatamisella tienaan nelkytdonaa vuodessa. - Minulla ei siis ole niitä lompsassa, kuten Andy McCoylla.

   Poista
  17. Siiri Angerkosken traagiset jäähyväiset televisioelokuvassa Aliisa, kertoo aikansa Sinnemäki-politikkasta, paljon ennen Sinnemäkeä! - Saatanan riistokapitalistit, eivät ne ihmistä sääli, kun aate ja ura vie!

   Poista
  18. Keitähän siihen kaksikymmentä perhettä laulun sanoitukseen pitäisi tänä päivänä laittaa. Sinnemäki Sokka, Melasniemi, Halkola ja...

   Ei kai niillä fyffeä ole miljoonia enempää, mutta hyvin rullii ja köyhät itkee...

   Poista
  19. Muistan Aliisan. Se kosketti kovasti ja jäi mieleen lähtemättömästi. Hyvä, että se on Areenassa tallessa. Tosin se on niin surullinen tarina, ettei kovin mielellään halua eläytyä näihin syviin tuntoihin.

   Poista
  20. "Elokapinan johtohahmo"?

   Haiskahtaa taas niin paksulta paskapuheelta, ettei voi muuta kuin kysyä, että onko somali taas kopauttanut sun nuppias.

   Poista
  21. Juu, Mankemangi, sellainen Elokapiainen.

   Poista
  22. Vai tavallinen black lives matterista ja elokapinasta innostunut hurlumheihei-anarkisti? Eiköhän sekin jo riitä.

   Poista
  23. Mankemangi, täällä ei ole ensimmäistä kertaakaan esitetty ainuttakaan valetta eikä paskapuhetta! Se, että sinä sanot itsellesi epäedullisia asioita paskapuheeksi, ei tee niistä paskapuhetta. Sen sijaan sinun puheesi ——.

   Poista
  24. Siiri Angerkosken esittämä "Aliisa" on tavattoman koskettava näytelmä. Vaatii lujaa luonnetta jos sen pystyy katsomaan ilman että tunteet nousevat pintaan. Teksti on aivan omaa tasoaan (kir. taistolainen Aulikki Oksanen) ja ohjaus hyvin eleettömän hienovaraista (ohj. taistolainen Jukka Sipilä). Sivurooleissa mm. taistolainen Paavo Pentikäinen ja taistolainen Erkki Pajala. Eli hyviä ammattilaisia kaikki. Mutta kyllä kaikkein paras, ylivoimaisesti paras on (poliittinen suuntaus allekirjoittaneelle tuntematon) Siiri Saimi Angerkoski (o.s. Palmu)!

   Poista
  25. Ps. Poliittiset määritelmät ohjeellisia. Toisaalta kaikki ko. henkilöt Aulikki Oksasta lukuunottamatta ovat kuolleita, että määritelmät eivät senkään takia vastaa nykyajan standarteja.

   Poista
  26. Iines, sanopas sinä alan ammattilaisena, olenko minä kuinkakin väärässä kun minä tällaisissa sanapareissa kuin

   "ensimmäistä kertaakaan"

   pistäisin tuon päätteen (joko -kaan tai -kään) juuri toisinpäin, eli tässä tapauksessa

   "ensimmäistäkään kertaa"...


   Ps. Tästä kielioppikokeesta minulle -4? Kerran meinaan meidän suomenkielenope Simojoen Jaska piti sellaiset kielioppikokeet että luokan priimuskin (Lankisen Markku) sai hädin tuskin plussan puolelle kivunneen numeron. Ja minäkin, vaikka sain -4, en siis suinkaan 4-, olin reilusti keskivertoja parempi!

   Poista
  27. Tässä nyt yhtäkkiä sanon, että ”ei ensimmäistäkään kertaa” on oikein. Siinä on paino tärkeimmällä sanalla, johon liite lykätään.

   Poista
  28. Kiitos vastauksesta. Tollain mä aattelinkin että pitää painottaa sitä mistä on kyse. Hyvin usein näkee toisin. Ja sit tämä

   "myöskin"...

   sitä käyttävät herra Presidentistä lähtien liki kaikki. Ja suomeksihan tuo sana on

   "myös myös".

   Ps. En ole pilkunviilaja. (k-kirjain pois ja l-kirjain sen tilalle. tutumpaa puuhaa on... eikun oli, äsch)

   Poista
  29. Myöskin minä käytän aivan liian usein myöskiniä. Olet oikeassa, se on kaksinkertainen myös. Toisaalta on myös niin, että -kiniä käytetään vähän puhekielisenä pehmikkeenä, rytmittäjänä. Myös on paljaana jotenkin tyly sana, rumine vokaaleineen.

   Poista
  30. Haluaisin kyllä kuulla ensimmäisenkin todisteen Ohisalon uhkaajan vakaumuksesta ja toiminnasta. Niin vakuuttuneita täällä ollaan, että eiköhän sellainen ihan hatusta vetämällä löydy.

   Poista
  31. On parasta että googlailet itse. Minusta tuntuu, että näistä asioista kyllä löytyy kuvia, nimiä ja faktoja faktantarkistajalle, joka tutkii lähteitään kriittisesti arvioiden ja joka ei sulje selviä faktoja pois jollakin oletusasetuksella. Alkuun pääset vaikka Iltalehden uutisjutusta. Et kai luule, että nykyisenä someaikana jonkun töppäilijän henkilöys pysyisi salassa, kun kuvakin on julkaistu ja vihjetietoja? Se on minuutti niin se on selvitetty.

   https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/fa53c979-a95a-4a8c-b580-47f6435435dd

   Poista
  32. Ihan varmasti Siirikin oli taistolainen!

   Vuosina 1920–1938 Angerkoski näytteli kaikkiaan kahdeksassa teatterissa:

   Porin työväen teatteri (1921–1924 ja 1925–1926)
   Rauman näyttämö (1924–1925)
   Viipurin Työväen Teatteri (1926–1928)
   Vaasan Työväen Näyttämö (1928–1929)
   Jyväskylän Työväen Näyttämö (1929–1931)
   Turun Työväen Teatteri (1931–1933)
   Tampereen Teatteri (1933–1934)
   Helsingin Kansanteatteri (1934–1938)

   Poista
  33. Tuossa Iltalehden jutussa mikään ei puhu uhkailijan elokapinallisuudesta.

   Poista
  34. Enhän minä niin sanonutkaan, vaan että pääset alkuun faktoja etsiessäsi. Katsokoon ja etsiköön itse ken haluaa, enkä minä ole väittänyt mitään. Lehdistökään ei näistä revittele, mutta aina ne tiedot netissä on.

   Poista
  35. https://yle.fi/uutiset/3-11649503

   Tuossa artikkelissa mainitaan Elokapina-liike ja sen tukeminen. Mies vihaa poliiseja, joten kyllä hän anarkistista hyvinkin käy.

   Itselläni ei ole tietoa klanipään liikkeen johdossa toimimisesta, mutta se ei ole oleellista, onko johdossa vai tukija-anarkisti. Hän on ministerin uhkaaja. Se on oleellista. Meillä on todella vaarallista ääriuhkaa, mutta ei nyt siellä oikealla.

   Poista
  36. Suojelupoliisi on eri mieltä.

   Poista
  37. Mistä asiasta? Mitä mieltä hän on?

   Poista
  38. Jaa-a. Etpä pystynyt todentamaan väitettäsi.

   Poista
 23. Niin, siis anteeksipyytäjäpoliitikoista oli puhe ja vastasit Aleniuksella.

  Vaan väliäkös hällä. Vähiin käyvät sotaveteraanit. Kohta ei enää tarvitse pyytää anteeksi.

  VastaaPoista
 24. Sinun pitäisi pyytää Eleltä anteeksi.

  VastaaPoista
 25. Ringo Starr pyysi kaikkia kuuntelemaan tänä John Lennonin murhan 40-vuotispäivänä Strawberry Fields Foreverin. Joskus ensi yönä se ajankohta on. Ikinä en unohda 9.12.1980, kun Jake Nyman kertoi aamun Rokkivekkarissa Lennonin ampumisesta, ei vielä tiennyt miten kävi. Tappoivat minun sankarini. Kuole Chapman luteisiisi, ikinä et sivistysmaassa vapaaksi pääse, Suomessa voisit jo tehdä rahaa muistelmillasi ja olla naimisissa missin kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä paskamaassa Latekin vapautettiin ja tsykopatisoi nyt saarnaajana heikkoja ihmisiä. Eikä varmasti niitä murhaile, ei, ei, ei. Tämä on tällaista tieteen viimeistä sanaa. Maas, joss Haavistokin vapautetaan kaikesta, koska on niin mukava mies ja katsoo silmänsä säihkyen silmiin jokaista.

   Poista
 26. Oikeasti joskus mua ottaa päähän (kaaliin, pannuun, kupoliin, nuppiin, pollaan) tämä nykyhenkinen negatiivisuus. Jos ei valitella siitä niin valitetaan tästä, ja jos ei valiteta kummastakaan niin sitten valitetaan kaikesta! Kaikki muka on huonommin kuin ennen, paitsi menneisyys! Ja vaikka hallitus työntäisi potkukelkkaa lumessa (niinkuin mummot iänkaiken ovat tehneet), niin väärin sekin on: takaperin pitäisi työntää, sanoo oppositio. Minkätakia, sanon minä, koska tärkeintä on liike, ei päämäärä? Suomi vielä 100 vuotta sitten oli Euroopan kurjimpia kolkkia, ja on nyt maailman... (liikuttuu niin että purskahtaa itkuun) … (ja ajattelee ettei tästä juhlapuheesta mitään tule. niinkun ei tulekaan. mutta on meillä hieno isänmaa ja hieno äidinkieli silti, oyh jeah. mutta pitäkää tunkkinne. minä taidan lähteä tästä Ohrantähkään)

  Kumartaa arvovaltaiselle yleisölle ja poistuu puhujanpöntöstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä kuin Mikis . Monelle ihmiselle muodostuu vanhemmiten tapa jakaa ilmiöt ja ihmiset haltioituneen suurenmoiseksi tai täysin ala arvoiseksi roskaksi ,välimuodot supistuvat. Ehkä dementian sukuinen ilmiö.

   Poista
  2. Juujuu, hallitus tekee aina väärin. Näin se menee, on aina mennyt.

   Vieläkin on moni uusi asia Sipilän hallituksen vika. Muistan vieläkin Ville Niinistön uutisissa räksyttäneen pään.

   Poista
  3. Siitinelon rivo kuvailu ainakin on tutkitusti merkki seniiliydestä.

   https://yle.fi/uutiset/3-7662554

   Poista
  4. Huoli pois, Mankemangi. Vaikka välillä siltä vaikuttaa, eivät aggressiosi vielä alzheimeria ole.

   Poista
 27. Näinikkään lienee!

  Minä en kylläkään kadu pätkääkään 1960-70 omia fiiliksiäni vasemmistoon kallellaan olijana.

  Eiköhän nyt haukutuilla ja parjatuilla "edistyksellisellä vasemmistopuolueilla" ole ollut kuitenkin valtava merkitys köyhälistön olojen paranemiseen, koulutusmahdollisuuksien parantumiseen ja hyvinvointivaltiomme kehitykseen.
  Sanoke mitä sanotta!

  Työväestön edut ja olosuhteet ovat viime vuosikymmenillä saatu parannettua niin, ettei työväen puolueille enää ole tarvetta siinä merkityksessä kuin meillä mm. 1900-luvulla.
  On saatu kansalaisten yhteistyöllä luotua yhteiskunnalliset olot, joita maailmalla ihaillaan.

  Kritisoimista yksityiskohdissa riittää jokaiselle kadunmiehelle ja saa nähdä kuinka kauan ruohonjuuritason työntekijät ovat tytyväisiä nykyisiin muuttuviin olosuhteisiin ilman omaa, aitoa yhteisten asioiden ajaja puoluetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leonoora, en minäkään kadu. Liikuin vasemmistopiirissä, mutta olin lähinnä tyttöystävän kiltissä ja kuuliaisessa osassa. Etupäässä kuuntelin viisaampiani. Uskoin kaiken, minkä poikaystäväni sanoi ja pidin häntä maailman älykkäimpänä ja fiksuimpana, tiedostavana älykkönä. Harmi, ettei hän tahtonut kanssani naimisiin - hän ei koskaan nainut lopultakaan ketään. Ikuinen poikamies.

   Nyt vasta paljon vanhempana olen alkanut ajatella noita aikoja itse. Täällä vuodatan näitä ajatuksiani. Mutta siis kivoja vuosia nuo olivat, eikä mieleen jäänyt mitään pahoja viboja ihmisistä. Enemmän näen kaiken huvittavana aikana.

   Poista
 28. Hienoja muistoja myös minulla! Minä olin tosissani uskoessani parempaan huomiseen. En vähättele edelleenkään silloista vahvaa uskoani ja toivoani.

  Historialliset ajanjaksothan seuraavat toistaan: natsismi, äärioikeistolaisuus, kommmunismin esiaste, populismi jne.

  Kukaan ei pysty syntyessään valitsemaan historiallista aikaa tai yhteiskunnallisia oloja, joihin joutuu syntymään ja jossa kasvaa aikuiseksi.
  Voihan olla, että nykyisiä yhteiskunnallisia virtauksia ja uskomuksia päivitellään ja kauhistellaan tulevaisuudessa, kuten osa meistä nyt menneitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän minäkin ”uskossa” olin, Leonoora. Tyttäreni vitsailee usein ”taistolaisuudestani” ja muistaa hyvin, miten pakkosyötin hänelle sosialismin paremmuutta mm. vaalijulisteiden äärellä kadulla. Olin sanonut hänelle Harri Holkerin kuvaa osoittaen, että siinä on paha mies, ryöstää köyhiltä ja antaa rikkaille. Tytär luuli pitkään, että Harri Holkeri on oikeasti rosvo. Kerran hän ”kiusasi” minua ja tuli kotiin Esko Ahon rintamerkki kauluksessa ja sanoi kirkkain silmin kääntyneensä kepulaiseksi. Veti tätä teatteria muutaman päivän vain vitsaillakseen ”taistolaiselle”.

   Poista
  2. En minä ikinä epäillyt teidän tai muunkaan senaikaisen edistyksellisen nuorison uskon aitoutta.

   Minua se vain ällistytti suuresti, kun kaikkien silmien edessä oli myös se todellisuus, joka oli paratiisinne irvikuva.

   Oikeiden uskovaisten paratiisi on sentään vain mielikuvituksessa, sitä ei voi faktoilla kumota.

   Mutta nuori ihminen on sellainen, kaikki tulee eteen ensi kertaa, ratkaisut ovat yksinkertaisia ja usko ihmiskunnan hyvyyteen horjumaton.

   Sitä ennen vain pahat pitää voittaa.

   PS. Kuten niin usein olen vakuuttanut, niin olin silloin demari ja periaatteessa olen yhä.

   Poista
 29. Taistolaisuuden kannatuksen ollessa korkeimmillaan voitiin puhua SKP:n tai SKDL:n "13 kansanedustajasta".

  APUA!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä huolimatta heillä oli tiedotushegemonia, sillä lähes kaikki toimittajat olivat taistolaisia.

   Lisäksi valtaa pitävä taho pelkäsi kuollakseen venäläisiä, jotka puolestaan tukivat avoimesti taistolaisia ja heitä hännystelevää kulttuuriväkeä.

   Se vahvisti koko yhteiskunnan suomettumista 70-luvulta lähtien, tuloksena yhteiskunnan moraalisen selkärangan murtuminen.

   Nykytilanne ei ole aivan sama, mutta siinä on samoja elementtejä, mm. erimielisten demonisointi, mallia mankku.

   Poista
 30. Oli vahva tunne, että huominen on parempi kaikille. Oli vahva ja aito tunne yhteishengestä ja samanmielisten joukkoon kuulumisesta vappumarsseilla ja laululiikkeen lauluja kuunnellessa.

  En edelleenkään tunne häpeää silloisista tuntemuksistani tai koe olleeni vähääkään
  manipuloitu miltään suunnalta.

  Pieni ihminen ei voi tietää kaikkea siitä, miten häikäilemättömiä ideologioiden taustalla hääräävät vallantavoittelijat ovat, vaan hän voi kannattaa puhtain sydämin juuri sitä, minkä näkee ja hyväksyy oikeaksi maailmaa havainnoidessaan.


  Edelleenkin "Luotan sydämen ääneen" Paula Koivuniemeä lainaten 🤣, vaikka nykyisen yleisen mielipiteen mukaan olemmekin rikollisia, hulluja ja sairaita kun eksyimme "pahaa" kommunististista ideolgiaa kannattamaan.

  On olemassa loistavia keinoja parantaa elinolosuhteita kaikkialla ja kaikille, mutta ihmiskunta ei ole lähelläkään aikuistumista ja narsismi sen kun lisääntyy.

  VastaaPoista
 31. Minäkin olen ylpeä menneistä ajatyuksistani. Olisi varmaan perin outoa ollut, ellei tuolloin se kaikki into olisi temmannut mukaansa.

  Kyllä minä ainakin uskoin siihen, että ollaan vilpittömästi pienen ja köyhän ihmisen asialla, mutta en tiedä, uskoinko enää sitä, että kaikki kurjuus johtuu rikkaista lahtareista.

  Tässä oli jotakin, joka tökki vastaan. Näin sen rikkaan lahtarinkin jonkun äidin lapsena tai lapsen vanhempana. Nyt myöhemmin tämä linja on vahvistunut - ei rikkaus johdu vain pahuudesta ja ahneudesta. Eikä köyhyys johdu vain onnettomasta osasta.

  VastaaPoista
 32. Vaan surullinen ja huono on uutinen perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Johanna Ojala-Niemelän sairaudesta ja Antti Rinteen melko varmasta tulosta hänen paikalleen.

  Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan tulisi kyllä olla läpeensä rehellisyyttä arvostava ja itse nuhteeton kansalainen, jottei valiokunnan uskottavuus mene lopullisesti. Nythän myös vihreät ketkuttelevat Haaviston puhtaaksi pesemisessä aivan törkeällä tavalla yrittäen muuttaa valiokunnan lausunnon sanamuotoa.

  Huhhuh, vain Suomessa ryvettynyttä ministeriä leivotaan pulmuseksi. Haaviston pitäisi koota nyt itsensä ja erota, jos mielii säilyttää minkäänlaista mahdollisuutta uran jatkumiseen äänestäjien silmissä.

  VastaaPoista
 33. Kaikki hyvä maailmassa on vasemmistolaiseen ajatteluun pohjautuvan toiminnan tulosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Stalin, Mao, Pol Pot, Stasi ja Kim-dynastia kiittävät.

   Poista
  2. Jaa.

   Jopa poroporvari sanoo, on aina sanonut: auta köyhää, tue horjuvaa, maksa verosi.

   Rikkaat ovat meilläkin maksaneet veroistaan leijonanosan köyhille menevästä tuesta ja avusta. Eli ilman riistoporvareita sulla ei olisi kunnallista terveydenhuoltoa eikä katuvaloja.

   Tämäkin systeemi on kaikkien yhteisen demokraattisen sopimisen tulos, ei suinkaan hyvyyttä tihkuvien vasemmistolaisten yksinoikeudellinen toimi.

   Poista
  3. Kiittäisin tässä paitsi ihmeitä tekevää vasemmistolaista epäitsekästä maailmankatsomusta myös ja ennen kaikkea kristinuskon ihmisarvokäsitystä ja Jeesusta.

   Poista
  4. Tapsa luetteli julmia fasismeja joita väitettiin sosialismeiksi.

   Kaikki hyvä maailmassa on.. Coca-cola companyn ja siis Joulupukin yksinoikeus. Tämän kiistäjälle on luvassa rutkasti hommia. Näin se on, katsokaa enemmän televisiosta, sieltä sen näkee. Ei kaupallisuuden ylivalta ole kapitalismia, se on sopivaa ja hyväksi typeryksille. Totta että samaa voi sanoa aivan mistä hallintomallista hyvänsä mutta koska Joulupukki voittaa niin se on paras. Sitä paitsi JP on punainen ja punainen on paras väri, ettäs senkin tiedätte. Tämä on aivan väärin ja vihreitä ottaa päähän ja se on niille ihan oikein.

   Poista
  5. Miten se Keskisarja kutsuikaan fasismia ja kommunismia - sukurutsaisiksi velipuoliksi?

   Harvinaisen osuva vertaus. Paitsi että kommunismi selvisi veritöistään takki melkein puhtaana.

   Poista
 34. Lukaiskaapa Forssan julistus (1903).

  https://www.fsd.tuni.fi/pohtiva/ohjelmalistat/SDP/445

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskin luetaan. Kerropa omin sanoin, miksi linkkasit tuon linkin.

   Poista
  2. Linkit eivät keskustele tässä blogissa, vaan ihmiset, omin ajatuksin.

   Poista
  3. Tässä blogissa ei kukaan keskustele.

   Poista
  4. Korjataanpa huikkasen tuota jokseenkin tylyä lausahdusta. Sanoisin että tässä blogissa on tautologinen hegemonia jota ei sovi häiritä ettei kukaan joudu muuttamaan mielipidettään, näin ollen ovat kaikki mielipiteet nk. oikeita ja hyväksyttäviä joten argumentointi on turhaa tai ainakin turhauttavaa.

   Viis tosiasioista, kunhan ollaan samaa mieltä. Ollaanko samaa mieltä?

   Poista
  5. Hienoa pojat. Blogi, joka ei herätä kenessäkään intohimoja, on kuollut blogi! Kiitän kommenteistanne!

   Poista
  6. Aha! Taipumusta ironiaan, arvelen että ei täysin koomassa, blogi saattaa parantua.
   Keskustelijat sen sijaan saattavat olla hoidon tarpeessa, elleivät sitten saattohoidon. Mitähän sekin on..
   Kuulemma konjakkia suositaan siinä, kirjottaisikohan lääkäri lähetteen että käypä kuule kokeilemassa sitä jos kiinnostaa? Tätä kummaksun, sehän on hyvää aina. Tai no ei aina, mutta dominokeksien kanssa ainakin.

   Poista
  7. Forssan ohjelmassa eikun julistuksessahan tosiaan seisoo että tulisi olla väkijuomien valmistus- ja myyntikielto. Melkoista idealismia? Ei aivan, kas 1903 olutta ei ollut alkoholismilla pilattu kun ei ollut edes veroluokkia. Olut oli raittiusjuoma. Olvi Oyj:n historiasta tämä selviää. Että ei viinaksia, ei mikään pöljempi keksintö. En silti pidä tuosta 'montako toteutui' -listaamisesta, jotensakin naiivia sillä kyllä näitä on yhteisin päätöksin aikaansaatu. Ei se sosialidemokratia mikään ylimaallinen viisaus ole eivätkä muut sen vuoksi hyljeksittäviä. Näin ollen olenkin ottanut vintiltä vanhan saksalaisen optisen tarkkuuspoliittisen mittausvälineen ja tarkastanut että olen:
   teknofiili hypettäjä 0,0037 %
   rantapiru 0,0029 %
   demari 0,0021%
   viherpersu 0,00175 %
   natsisika 0,0002 %

   Älkää vaivautuko kysymään mistä loppu koostuu sillä viitseliäisyyteni ei riitä enempään.

   Poista
  8. Omituinen höpöttäjä on saapunut Iinekselään!

   Forssan julistus on kyllä luettu ja myös toteutettu, kiitos meidän maan hiljaisten eli demarien.

   Olen osallistunut muutamaan SDP:n puoluekokoukseenkin, joten älä Mankku edes yritä diivailla.

   Poista
  9. Tapsa on demari. Tapsa ei ole Joulupukki. Joulupukki toteuttaa toiveita jos lapset ovat kiltisti. Arvatkaa kuka voittaa?

   Poista
  10. Joo, päätin julistautua julkisesti demariksi, sillä kyllästyin torjumaan niitä muita haukkumanimiä.

   Valitsin pienimmän riesan tien, kuten Koskelan Vilhokin suositteli.

   PS. Vielä varmaan koittaa taas sekin päivä, että myös äänestän demaria...

   Poista
 35. Mankemangi varsinkin on innokas poika keskustelemaan!😃

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eniten ihailen hänen loistavaa ja monipuolista argumentointitaitoaan. Aina hyvät ja omaperäiset perustelut.

   Poista
  2. Touché! Enhän minä itse ole keksinyt etes Magna Graeciaa.

   Poista
  3. Mankku on sen verran viksu, ettei sorru avaamaan aatoksiaan kovin monisanaisesti - silloin kun tietojen hataruus ja näkemysten lapsekkuus paljastuvat väkisinkin.

   Parempi lainailla vaan viisaampiaan. Ja netti on pohjaton aarreaitta siihen peliin.

   Aidointa Mankkua on se, kun hän sortuu vihapäissään solvaamaan muita. Oikein odotan niitä purkauksia!

   Poista
  4. Kun haluaa briljeerata, voi käyttää myös vierassanoja. Etenkin ranska tekee säväyksen. Myös italia ja espanja säväyttävät.

   Eikä haittaa, vaikkei itse osaa näitä kieliä. Fraaseja löytyy kivasti gookkelista.

   Poista
  5. Ooh. Herkuteltaisiinko latinalla? Non omnia possumus omnes.

   Poista
  6. Kunhan nyt joku masinisti on, se on muotia.

   Tuota nimettömän latinalaislausetta käytin eräässä firmamme joulujutussa, hieman tahdittomasti, myönnän, jo 25 vuotta sitten.

   Joten a te mutuum sumes välillä.

   Poista
 36. Hei, te kaikki! 💕💗💖!

  Jotenkin tulee mieleen Irwin, ja haistakaa... Re emoijit.

  Äitini on nyt saanut kuolemantuomion, ja se toteutuu joskus. - Voihan hän tosin jäädä reippaana rekkain alle; emme usko, kun hän lepäilee pedinpohjalla.

  Pitäisi liikkua; tässä männä viikolla hän vessareissulla kaatui, ambulanssi paikalle, jne.

  Tikit osittain vieläkin päässä, ja kamala kuhmu.

  Tohtori Paisetta seuranneet tietävät jo... - Mutta en lähde poksauttelemaan, vielä kun se patti on selvästi tulehtunut ja kuuma.

  Muuten jatkamme täällä omaa elämää.

  Olisi kiva joskus puhua ilman nokittelua,

  Hyvää joulunaikaa, kuwanzaa, hanukkaa, ja mitä niitä on.

  Kaikki nyt osuvat samaan aikaan...

  Olisiko Talvipäivänseisaus yhdistettynä pakanallisiin menoihin?

  Tiesittekö muuten, että ainakin espanjalaiseen seimeen kuuluu kakkapotta?

  Sisko, joka myös kerää seimiä, ei osannut sanoa mikä tai miksi, mutta se kakkiainen siellä on.

  Ja ei, en ole googlettanut.

  Minulla on herkkä, hieno seimi, joka voisi kaivata vähän pottaa...

  Mutta kun kamelistakin sai maksaa erioishinnan: entä mitä maksaa potta? Miksi?

  Kysyy uskossaan omanlaisensa Char  Enkä nyt muutenkaan.

  VastaaPoista
 37. Kemppinen sitten kielsi maahanmuuttojutut blogissaan.

  Hän tekikin virheen, kun tapojensa vastaisesti sortui aiheesta debattiin - ja sai vähän nenilleen.

  Elämme kovia aikoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei kyllä kieltänyt, sanoi vain jättävänsä julkaisematta samaa pitkästyttävää paskanjauhantaa sisältävät vähäpätöiset typeryydet.

   Muuten, poleemisuuttani sanon että huomattavan suuren osan kaikista sukupuolista on oltava naisia. Ei haittaa, kunhan eivät luule olevansa oik- siis miehiä viisaampia.

   Poista
  2. Hän siirtyi bloggaaja Uuninpankkopojan sensuurilinjalle.

   Näin saadaan blogiin vain hurraava yleisö, joka näkee keisarin vaatteineen. Tautologinen hegemonia, vai miten se meni.

   Poista
  3. Minua on jo pitkään hämmentänyt nykyään yhä kiihtyvät huudot sensuurien ja kieltojen puoltamisesta. Ymmärretäänkö ollenkaan, että tämä on tie, joka on historiassa johtanut vallankumouksiin?

   Ainahan sensuureja ja kieltoja on perusteltu vallanpitäjien ja kulttuurieliittien oikeassaololla ja merkityksettömien ihmisten väärässäololla. Halveksittujen kansalaisten hiljentäminen, mitätöinti ja ankara vähättely on yhteiskunnallisesti vaarallinen tie. Rautasaappaat kopisevat kiihtyvää tahtia, eikä sitä muka huomata.

   Poista
  4. On se paheksuttavaa kun niin hienoon blokiin kun Kemppinen tulevat persut pilaamaan sen jänkkäämällä samasta asiasta vaikka puhe olisi mistä tahansa. Sensuuria ei ole että nämä jätetään julkaisematta. Sensuurista kun puhutaan niin tässä blokissa eri mieltä olevia on koko ajan vaiennettu. Tekopyhä olet itse.

   Poista
  5. Sensuuria on nimenomaan se, että etukäteen tarkastetaan millaisia mielipiteitä ei julkaista.

   Itse hyväksyin Kemppisen päätöksen, sillä oikeasti kyllästyin siihen ala-arvoiseen keskustelukulttuuriin nimittelyineen.

   Mitä tahansa sanoit ja perustelit, niin leima läpsähti ja se oli sillä kuitattu.

   Se on turhauttavaa. Mieluummin keskustelisin kirjallisuudesta, kulttuurista, historiasta ja jumalasta.

   Poista
  6. Juuri siinä onkin tämän blogin tarkoin kohdentuva vetovoima. Et voi olla vain oma itsesi, täällä tulee olla kuin diplomaatti leprasairaalassa, hienovaraisen myötäilevä mutta sittenkin kunnolla erikseen. Tai tulee bänniä. Kiihottavaa ja kehittävää, hmm?

   Poista
  7. Meinaatko Nimetön ihan oikeasti, että valtavirrasta poikkeavat mielipeet ovat automaattisesti todiste kommentoijan persuudesta?

   Etteivät muut esitä kriittisiä kannanottoja vaikkapa Pekka Haavistosta kuin persut? Tai rajoittamattomasta maahanmuutosta?

   Jos meinaat, et lue sanomalehtiä etkä seuraa lehtien keskusteluja tai muuta somekommentointia. Ne ovat nykyään täynnä toimittajien ja keskustelijoiden kriittisiä kannanottoja mm. Haavisto-keissistä ja vaikkapa hallitustyöskentelystä. Eivät ne kaikki kriittiset voi olla persujen kommentteja, sillä se tarkoittaisi karmeaa asiaa: suurin osa ihmisistä on persuja!

   Poista
  8. Mitä sinä Nimetön hourit? Tiedät, että kommentin poistaminen täältä erimielisyyden takia on valhe. Katso ympärillesi. Keskustelu on täynnä erimielisiä ajatuksia, jopa argumentaatiovirheellisiä älyttömiä tokaisuja. Vain henkilöönmenevät tahalliset ilkeydet poistetaan tai trollaukset poistetaan, eikä niitäkään kaikkia.

   Poista
  9. Saako olla edes melko kenkku, ei aivan ilkeä edesmenneille valtiomiehille? Jos vaikka rajaisi sen aikaan ennen sosialidemokratiaa, olisiko sopivaa?

   Suurin osa persuista on ihmisiä, ei hyvä sekään, saakeli, niillekin pitää olla tasapuolisen kelju ja panna kova sana sinne minne se parhaimmin sopii.

   Ketä syrjiä? Parempien etuoikeus on iänkaiken ollut tehdä vähään tyytyvien osa entistä keljummaksi, reippaana vihernatsina olen jo myöntänyt olevani täysin oikeassa lähes puolueetta. Tämä täytyy kyllä tarkastaa ettei ryhmänjohtajisto lipeä ruodusta. Kannattavat muuten pianaikaan vielä vaikka jotain uudenaikaista itseironiaa kuten Pekka Siitointa, mokomat herttaiset julmurit.

   Poista
 38. Juu ei varastamistakaan olis tarttenu kieltää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onks tämä sellainen keskusteleva linkki?

   Poista
  2. Se on opetuslinkki yleisimmistä argumentaatiovirheisistä aloitteleville keskustelijoille. Kannattaa käydä läpi. Ehkä saadaan kommentteisihisi sitten toinenkin virke.

   Poista
  3. Minun jyrkkä ja hallittu mielipiteeni on, ettet ymmärrä argumentoinnista mitään. Mutta kaikin mokomin voit poistaa tämänkin mielipiteeni.

   Poista
  4. Tiedät hyvin, että sinulta poistetaan vain tahalliset ilkeydet ja toisten nimittelyt, ei erimieliset. Tämäkin keskustelu on täynnä keskenään erimielisiä kommentteja. Katso peiliin vain, jos kommenttisi poistuu.

   Poista
  5. Ehkä sallinette, että mankemangien sielunelämään perehtyneenä tulkitsen hänen viestinsä:

   Yksinkertaisti ilmaisten hän tarkoitti, että ns. vihapuhe on varastamiseen verrattava rikos.

   Poista
 39. Kuvaava esimerkki kieltämisen halusta on eilinen Pekka Haavisto -tapauksesta ”vuotaminen” lehdistölle.

  Vihreiden Outi Alanko-Kahiluodon vaikuttamisyritys perustuslakivaliokunnan hallituspuoluejäseniin vuosi lehdistölle, koska joku näki siinä vääryyden - mikä se olikin. Valtaisa enemmistö kansalaisista kiitti, Alanko-Kahiluoto alkoi syyttää vuotajaa rikoksesta näkemättä omaa rikostaan.

  Juuri tämä henki: Minä olen oikeassa ja minä saan rikkoa lakia koska olen hyvällä asialla. Ei nähdä omaa rikosta. Tämä on vaarallinen tie.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olisi tavattoman poikkeuksellista hoksata olevansa säätämässä lakeja itseään varten, kieltäen etuuksia itseltään ja omaa merkitystään vähätellen?

   Itsekunnioitus näyttäisi olevan kääntäen verrannollinen lainkunnioitukseen kun politiikkaa tehdään ahkerasti ja tunnollisesti jakkupukuterroristien toimesta.

   Tässä on se jalo ja suurenmoinen seikka että miesten ei tarvitse enää yrittääkään olla puhumasta tunteistaan, siihen saataneen piakkoin laki ja asetuskokoelma jolla se määrätään velvollisuudeksi. Tuhansien ja taas tuhansien rauta-avokkaiden sievää rapinaa odotellessa.

   Poista
  2. Mutta kun intersektionalismi! Tätähän Ohisalo korosti jossakin puheessaan hallitustyön ohjenuoraksi.

   Siis se, että jos on jossakin heikommassa asemassa, esimerkiksi transihminen, saa etumatkaa muihin eli heteroihin nähden, joilla ei tätä vähemmistöstatusta ole.

   Kuta useampi heikko status ihmisellä on, sitä enemmän hänelle annettakoon puhetilaa vaatia oikeuksiaan, joita on, ja kuta vähemmän heikkoja statuksia yksilöllä on, sitä enemmän vaietkoon ja kuulkoon heikkostatuslaisten puhetta ja vaatimuksia. Sametti-niminen henkilö on sanonut, että sukupuolia on yli 19.000, ja koska hänellä on heikko asema, julistettakoon tuo totuudeksi, Hänellä on oikeus tulla kuulluksi ja totelluksikin.

   Poista
  3. En ole varustatunut millään mielipiteellä koko mokomasta. En aio edes yrittää mieltää mitään mikä on keksitty internetin aikana. Kaikki hyvät vallankaappausideat on jo käytetty ja niiden kierrätys ei kiinnosta, en tahdo asua oikeiden mielipiteiden kaatopaikalla.

   Olenkin hiljan tässä alkanut harrastaa törkeää sovinismia ja lähes pidäkkeetöntä vittuilua heikompilahjaisia ja huumorintajuttomampia kohtaan, ilman uudenaikaisia yhdyssanoja.

   Kiusaaminen on lähes tyydyttävää niiltä osin kun se kuorii päällepuetun vähemmistörooliasun perusteettomista oikeuksistaan.

   Todella törkeää sananvapautta, kokeilkaa estoitta.

   Poista
  4. Vaan eikö ole järkkyä kun Koko Suomi leipoo -ohjelmassa kahdeksan kilpailijan joukossa on muiden joukossa mustalainen, muslimi ja inkerikko?

   Poista
 40. Jos tässä olisi ollut kymmenen vuotta eräänä vakioaiheena kirjallisuuskeskustelu ja tosiasioista piittaamattomilta persuilta kuultaisiin yhä lisääntyviä valittuja paloja haittamaahanmuutosta ja eurosta eroamiseen tähtääviä pölkkypääisänmaallisia rautasaappaat jalassa kompastelevia kommentteja aiheesta riippumatta niin kuinka suhtautuisitte?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimetön, minusta sinä esität nyt stereotyyppisen kuvan kliseineen.

   Eihän täällä ole tyhmiä kommunisteja, tyhmiä demareita tai tyhmiä kokoomuslaisiakaan, niin miksi ihmeessä tänne tulisi tyhmiä persuja? Täällä on minusta kohtalaisen viisasta porukkaa.

   Eivätköhän tyhmät kaikki etsiydy vähän toisenlaisille foorumeille.

   Poista
  2. No mutta täällähän oli muutama vuosi sitten persu, joka puhui maahanmuutosta ja noista muista aiheista ja nostatti kuohuja, suututti ja ihastutti. Vasn yksi juttu. Hän oli säkenöivän älykäs ja loistava sanankäyttäjä. Huolimatta lukihäiriöstään. Kuuluu sarjaan Unohtumattomat kommentoijat, kuten Kolehmainenkin ja moni muu.

   Poista
  3. Hoohhoijjaa..

   Teräsmies, Joulupukki, tyhmä persu ja fiksu persu tappeli. Kuka voitti? Iines tietysti.

   Poista
  4. Ennen tavattiin kiihkeissä tiloissa nähdä tanssivia pikku-ukkoja ja jopa pikkupiruja; nykyään nähdään tyhmiä ja lukutaidottomia persuja. Tauti on kiusallinen ja jäytää mieltä, jos ne pomppivat vastaan sieltä sun täältä.

   Kehotan kääntymään lääkärin puoleen.

   Poista
  5. Kommelluksen kummastus, ei näy tanssivia pikkutätejä. Helpotti, säästyi suuri summa ja pirusti terapiaa. Pikkupirujen kanssahan meistä on jokainen jo opetellut tulemaan toimeen mutta jotkut kommentoijat ovat yksiä perkeleitä...

   Kun katsoo kuinka otit esiin vastakkainasettelun tyhmä - viisas niin huomaa että harhautustahan se edustaa. Nyt ei mennyt aivan odotetun tason riman ylitse mutta rima pysyi paikallaan, hyvä se.

   Sovinisti, konformisti ja opportunisti tappeli, mainiota viihdettä jatkui kunnes feminismi tuli muotiin.

   Lääkärikehotti ansaitsemaan verorahoja, valitteli kovaa kohtaloa, vastaanotolle ei kuulemma enää tule helposti autettavia moniongelmaisia kun kaikki ovat bloggaamassa.

   Poista
  6. Höpsistä, bloggaaminen on vähentynyt ajattelevissa piireissä, siis kirjoitusbloggaaminen.

   Nyt pitää olla lifestyleblogi, jossa on stailattuja kuvia sinusta, sinun perseestäsi ja töröhuulistasi, stailatusta kodistasi - miel. vanhan kartanon remontointi - ja kammatuista läheisistäsi ja muodista jota kaikki harrastatte.

   Näitä luetaan, ei tällaisia iineksiä tai kemppaisiakaan kohta lue kuin jokuset eläkeläiset.

   Poista
  7. Jospa itse Kemppinen lukee tätä? Huh.

   Poista

 41. Kun luin Iineksen alkutekstin, totesin sen olevan täyttä asiaa, vieläpä tärkeää sellaista. Se johdattaa lukijan tutkimaan omia mielipiteitään siitä, miten ihmisten erilaisuuteen olisi hyvä suhtautua, nähdä se voimavarana sen sijaan että pelkäisi sitä.

  "... hyväksymällä erilaisuus ihmisen osaksi muutetaan maailmaa paremmaksi paikaksi kaikkien elää"

  Periaatteessa olen täysin samaa mieltä. Ihmiset ovat erilaisia, ihmisiä kuitenkin kaikki. Mutta kun ajattelen koko ihmiskuntaa ja tarkennan ajatuksiani, huomaan, että olen valmis jakamaan ihmiset laumoihin, kansakuntiin, joista joitakin pidän edistyksellisinä ja hyvinä, jotkut ovat vielä alkeellisella tasolla, siis vähemmän hyviä tai suorastaan huonoja.

  Jos liikautan ajatukset yksilön tasolle, huomaan heti, että ajatukseni pelaavat yksilöiden kohdalla samoin kuin kansakuntien. Mitä enemmän johonkin ihmiseen tutustun tai kuulen hänestä puhuttavan, sitä hanakampi olen sijoittamaan hänet heti ajatuksissani hyviin tai huonoihin. Tai jopa pahoihin. Mutta ketkä ovat hyviä, ketkä huonoja tai pahoja? Olenko itse hyvä vai pitäisikö minun rehellisyyden vuoksi pudottaa itseni jompaan kumpaan noista jälkimmäisistä ryhmistä? Ajatukset pysähtyvät. Alkavat surista.

  Ovatko ihmiset minulle samanarvoisia? Suhtaudunko positiivisesti kaikkiin?
  Ehkä yritän. Mutta taustalla kulkee musta juova. Käytännössä se tarkoittaa että työnnän sen taakse ne ihmiset jotka saavat negatiivista palautetta ajatuksiltani. Heitäkin on iso lauma. - Mitä teen? Ovatko he minulle samanarvoisia? Rehellinen vastaus: eivät ole. Säälin heitä, en haluaisi olla heidän kanssaan missään tekemisissä. Miksi? No kun en arvosta heitä, vihaan tai inhoan. Minkä mittapuun mukaan toimit? Omien ajatusteni mukaan. Ovatko omat ajatuksesi aina oikeassa? Eivätkö kaikki pidä omia ajatuksiaan aina oikeina? Pitävät. Mutta minä olen nyt kuitenkin epävarma. Omat ajatukset tuntuvat jotenkin vääriltä. Miksi? No, minunhan piti arvostaa ja kunnioittaa kaikkia ihmisiä tasa-arvoisesti. Mutta minähän kunnioitan. Lopeta ajattelu, höhlä! Ethän sinä tajua . Käsität asiat ihan väärin. Anteeksi. Yritin olla rehellinen. Minkä minä itselleni voin. Ihmisenä olo ei ole helppoa. Kaikki asiat menevät ristiin rastiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisu, minä olen ikäni kamppaillut samantyyppisten asioitten kanssa. Jakanut ihmisiä mukaviin ja ei-mukaviin, fiksuihin ja vähemmän fiksuihin, typeryksiin ja viisaisiin jne. Olen joutunut mukautumaan paljoon, jopa työssäni, jossa en ole täysin voinut toteuttaa omia näkemyksiäni. On ollut pakko tehdä hurjiakin kompromisseja, sillä ympäristö jossa elät, sanelee kyllä sinulle, kuinka täällä kuuluu olla. Jopa taloyhteisössäkin on elettävä sen normien mukaan, jos mielii olla sovussa ihmisten kanssa ja olla antautumatta ämmien juorukööreihin. Viittaan Aila Meriluodon käyttämään käsitteeseen Janten laki.

   Ystävienkin kanssa on tehtävä kompromisseja, kun elää pienillä paikoilla, kohtuullisen vähin kontaktein. On pakko tulla toimeen ja sopeutua erilaisiin ihmisiin, koska sitä on kuitenkin sosiaalinen otus, ei mikään erakko eikä niin vahva, että pystyisi elämään täysin omien ajatustensa mukaisesti pää ylpeästi pystyssä.

   Poista