30.11.2021

Musta joutsen jäätyvällä Loimijoella
Jostain olin lukevinani, että kaksi irakilaismiestä ujuttautui salamatkustajina rekan alla Suomeen. Miehet tulivat Valko-Venäjältä.                                                   

En tunne rekanalusolosuhteita, mutta voin kuvitella, että kyyti on ollut hurjaa. Toisaalta olen uskovinani, että rekan alla on myös koloja, joissa pysyy hyvin. Ehkä rekkakuskikin on ollut tietoinen salamatkustajista, ja on ajanut ehkä hivenen varovammin töyssyistä. 

Mielenkiinnolla jään odottamaan, mitä sanoo  sisäministeriö, joka on nyt ollut sitä mieltä, että paperittomia maahantulijoita ei voi olla, vaan kaikki tulee hyväksyä maahamme. Koska olemme hyviä ihmisiä, meillä on tapana puhua paperittomista ihmisistä, kun tarkoitamme laittomasti maassa olevia. 

Alan kallistua sisäministerön kannalle. Jos joku tänne kaamokseen ja hyisiin  pakkastuiskuihin haluaa, niin avot, tervetuloa vaan, jos on varaa elää kalliissa maassa. Mikä ettei. Omat veromarkkani haluan kyllä kohdentaa mieluummin vaikka nuorten mielenterveystyöhön ja sairaiden lasten rahastoihin sekä omaishoitajien palkankorotukseen. Tulijathan ovat lähes poikkeuksetta nuoria vetreitä uroita, jotka pärjännevät omillaan, niin kuin me muutkin, työsarkaamme puurtavat, sairaat, vanhukset ja vammaiset. 

Onhan näillä potrilla pojilla ollut varaa maksaa tuhansia euroja matkasta hyvinvointivaltioon. Itse tunnen pari vanhusta, joilla ei raha riitä edes monipuoliseen ravintoon. Matkasta parempiin oloihin heillä ei ole varaa haaveilla. He tulevat kuolemaan köyhinä. 

Tällä kirjoituksella en halua vähätellä enkä mitätöidä oikeiden pakolaisten hätää enkä erilaisilla leireillä kituvia ihmisiä. Jostain syystä vain leireille jäävät aina ne kaikkein köyhimmät ja heikoimmat ihmiset,  ja vahvimmat ja ilmeisesti rikkaimmat tulevat tänne meille, jotain kautta, useimmat hyvissä vaatteissa merkkipuhelimin varustettuina. 

Olen alkanut miettiä sitäkin, onko maahanmuuttajien ottaminen tänne pohjoiseen lopultakaan muuta kuin käänteistä orjakauppaa. Tänne halutaan halpaa työvoimaa, paarialuokkaa, jota voidaan hyväntekijäjärjestöjen toimesta ensin paapoa ja sitten  sijoittaa asumaan slummeihin, kerrostaloihin halpoihin lähiöihin, voidaan kouluttaa lahjakkaimmatkin heistä lähihoitajiksi ja Wolt-kuskeiksi ja pizzanpyörittäjiksi, tehtaisiin hihnan jatkoksi. Miten tämä olennaisesti eroaa mustien ihmisten rahtaamisesta viidakoista maissipelloille ja suurkaupunkien tehtaisiin? 

Tätähän suvaitseminen on: nenänvartta pitkin katsomista itseä alemmas. Suvaitsemisen sijaan tulijoita voisi arvostaa tasavertaisina kumppaneina vaatimalla heiltä monenlaisia asioita,  velvoittamalla heitä kotoutumaan ja oppimaan kielen sekä kulttuurin eettiset tavat, jos ne tulijoilla poikkeavat merkittävästi yleisistä länsimaisista humaaneista ihmisarvokäsityksistä. 

(Valokuva Musta joutsen jäätyvällä Loimijoella)

134 kommenttia:

 1. Kirkkohistoriasta tietysti nykyajan ihmisistä harva tietää mitään. Lutherin vastustama katolisen kirkon anekauppa tulee mieleeni nykyajan höpöhumanismista. "Kun raha kirstuun kilahtaa, sielu taivaaseen vilahtaa." - Höpöhumanismin täytyy perustua ihmisten oman huonouden tuntoon ja siitä itsensä vapaaksi ostamiseen.

  Vihreään anarkistitaivaaseen pääsee kuolemalla huumepäissään polkupyöräkolarissa itsensä kanssa, tai vaihtoehtoisesti olemalla hyvä ihmisille, vaikka koko ihmiskunta vituttaa.

  Miksi afrikkalaisia ei tueta asumaan kotimaissaan, miksi heidät tuotetaan tänne pelastamaan höpöjen sielut?

  Äänestäkää vihreitä, vasemmistoanarkistista puoluetta, joka valtaanpäästyään ensin laillistaa kaikki huumeet, sitten tekee niistä osin pakollisia. Lait vihrut pistävät romukoppaan, laeilla ei ole mitään merkitystä.

  Yllättävää, miten paljon Pentti Linkolalla on yhä merkitystä vihreyden ytimissä. "Suurin osa maailman ihmisistä kuolkoot, että vihreällä eliitillä ja linnuilla menee mukavan lungisti!" - Vihreä fasismi toimii ja vaikuttaa.

  Irakilaismiehiä rekan alla en tuomitse.

  VastaaPoista
 2. Moni luulee erilaisia kriittisiä tai kärkeviä kannanottoja lukiessaan, että kirjoittaja on rasisti tai tuomitsee oikopäätä kaikki maahanmuuttajat tai eriväriset ihmiset.

  Kunpa tällainen maahanmuuttokritiikkiin kohdistuva uliseva vihapuhe vähitellen lakkaisi, ja voitaisiin käydä rauhallista ja asiallista dialogia asiasta, joka jakaa ihmisiä leireihin. Haluaisin vähentää tätä leiriajattelua ja polarisaatiota. Enkä väitä, että olen itse synnitön ja vika on muissa. Yhtä lailla kaikki osapuolet ovat kiivailleet, ja se juuri estää sen, että maahanmuuton ongelmia ei pystytä ratkaisemaan maahanmuutajien itsensä eduksi.

  VastaaPoista
 3. Afrikkalaisten lohnoamista ei ehkä ikuisuuksiin siedetä. Töihin eivät mene koska osaaminen ei riitä edes miespuoliseksi lastentarhanhoitajaksi. Ne ovat sellaisia vanhoja vihaisia pervoahdistelijoita, mutta muuten erittäin älykkäitä ajattelijoita.

  VastaaPoista
 4. Olisikohan huumori jonkinlainen keino vähentää maahanmuuttokeskustelujen kahtiajakoa? Huumoria hattuun siis molemminpuolin?

  Uskallammeko nauraa takapihan riippukeinussa lojuvalle afrikkalaistaustaiselle potralle miehelle, vai lyömmekö kantapäät yhteen ilmassa ja pillastumme (woke potenssiin ääretön) pilaillun puolesta? Uskallammeko nauraa sen kaljupäisen ja lukutaidottoman persun sijasta myös wokeisteille ja suvaitseville hyviksille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huumorista en osaa sanoa, en ole koskaan laskenut leikkiä, kuten Jarno Ahma totesi. Mukavaa se silti on nähdä afrikkalainen riippumatossa pitelemässä mahaansa ja hekottelemassa sympaattisesti. Kuka rasisti tuollaista kehtaisi töihin ajaa, sikafasisti siinä täytyisi olla.

   Nyt ryhtiliikettä suomalaiset paskafasistirasistit! Afrikkalaiset ja muut mamut täytyy ruokkia, ylitöihin siitä äkkiä! Painakaa uupumukseen saakka!

   Poista
  2. Kyllä tuntuu hävyttömältä hyvien ihmisten kustannuksella pilailu, eikö totta rakkaat kanssalukijat? Pitäisikö meidän nyt ilmiantaa Riku yhdenvertaisuusvaltuutetulle? Mitä sanoo Raijuli Toiviainen?

   Poista
  3. Mikäs naurua parempi lääke on asiaan kuin asiaan. Nauraessahan ei ainakaan canseloitavia sanoja käytetä.
   Ai niin, voivathan wokettajat naurutkin katekorisoida äänialojen desibelien tai muiden ominaisuuksien mukaan ja kieltää nauramisen rasismina.

   Poista
 5. Voi miten hienot kontrastit valokuvassasi. Loistava otos!

  VastaaPoista
 6. Kiitos, Noora, oli aurinkoinen päivä, ja siinä rannassa valo oli kirkasta mutta varjot jo syviä metsäisessä paikassa. Ehkä tuo kontrasti, jonka itsekin huomasin kuvassa, tulee siitä. Silmälle se ei näkynyt luonnossa.

  Kaamos alkaa olla pahimmillaan. Pimeä alkaa jo iltapäivällä. Tämä aika on vain kestettävä. Onneksi on joulun tohinat keskellä pimeintä vuodenaikaa.

  VastaaPoista
 7. Otsikkosi, Iines, puhuttelee minua. Se sopisi syvällisen runokokoelman nimeksi.

  Siinä on jotain tuttuuden huminaa... muutakin kuin hiljaa virtaava Loimijoki.

  Mitä kaamokseen tulee, niin minua se ei ole ikinä häirinnyt. Onhan pimeässä hyvä vaeltaa.

  VastaaPoista
 8. Minusta tuntuu aina marraskuussa kaamoksen yltyessä, että maan ja taivaan välinen rako pienenee. Taivaankansi on kuin tummanpuhuva jättiläispallo maahan taipuvan Atlaksen harteilla. Joulukuussa helpottaa, kun tietää, että kohta valo ei vähene enää, vaan alkaa lisääntyä ja pallo nousta Atlaksen harteilta. Ja kun tulee joulu!

  VastaaPoista
 9. Kulosaaressa kävelin yksi ilta kauneinta merenrantaa, ei niin kivaa, tällaisena talvisena aikana. Yks kaks yllättäen hätkähdin joutsenen ruumista keskellä kulkutietä. Se oli selvästi raa´asti murhattu, sillä oli irstailtu, sitä oli halvennettu, sisälmyksiä oli vedetty ulos ja niistä nautiskeltu. Höyheniä hujan hajan siellä täällä. Salapoliisina päättelin, että asialla oli ollut jälleen murhaaja-Kettunen, vaikka syksyllä uutisoitiin Kulosaaressa havaitusta ahmastakin.

  Älkäämme levätkö, ennenkuin kettu on vinossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvoin haluan lyödä ihmisolentoa. On yksi poikkeus: eläintenrääkkääjät ja tappajat. Voisin lyödä heitä raivokkaasti ja kynsimällä kynsiä. Siitäs saatte psykopaatit, samoin teille kun te teitte näille pienille olennoille. Terve ihminen ei pahoinpitele yhtäkään eläintä. Eläintenrääkkääjilla ankara tuomio ja sitten hoitoon, ei päänsilitystä.

   Poista
  2. Ketturepolaisella on ketun luonto ja alituinen nälkä. Kerran näin ketun jänis suussaan. Kulki hyvin määrätietoisena ja rinta pystyssä, näytti hyvin onnelliselta.

   Poista
  3. No niin, tässä näet sokean tosikkolukijan. Kettusta vain ihmettelin, että kas mikä ihmeen Kettunen, onko kuuluisakin stadilainen roisto.

   Vaan siis onnellinen kettu on ihan kiva näky luonnossa. Ja tarvitseehan leijonakin viidakossa kaurispaistin pennuilleen.

   Poista
 10. Puopolo on juubbarin aarre. Wokea käsittelevät paskatontti ja Ehnrooth. Kommunismifasismin, saatanallisen totalitarismin, kasvot tulevat täsmälleen selviksi.

  Näin hullua on

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ”Woke-rasismi vahingoittaa Yhdysvaltojen mustia”, sanoo Jarkko Tontti tuossa keskustelussa.

   Juuri tätä minäkin haluan tuoda esille: woke on totisesti rasismia, ihmisiä rodun ja värin mukaan syvästi erotteleva oppi, jonka kohdalla tulee mieleen fasistinen symboliikka. On järkyttävää, miten aate hyvesignaloidaan ja kuorrutetaan oikeutetuksi diskriminaatioksi..

   Muuten, tuo linkattu keskustelu on älykästä ja asiallista dialogia, jonka kaltaista toivoisi televisokanaville, kaikelle kansalle. Sellaista ei Yle meille tarjoa. Yle aliarvioi katsojakuntaansa. Kunpa näitä Puopolon kaltaisia rohkeita älykköjä olisi enemmän.

   Poista
  2. Ukkolassa Poupolo kiinnitti huomiota samaan kuin minäkin: millä vi... hmmm... helkkarin oikeudella Ebrahimi loukkaantui mustien ihmisten puolesta!

   Jos siihen riittää tumma tukka ja outo nimi, niin Poupolo itsekin on oikeutettu nauttimaan uhristatuksesta.

   Poista
  3. Nimenomaan, Puopolo outoine nimineen ja epäilyttävine sukutaustoineen itsekin voisi halutessaan uhriutua ja ulista.

   Vaan on tämä Ebrahimi uskomattoman epäpätevä. Alan epäillä hänen koulutustaan ja oikeuttaan käyttää ammattinimikettä ”toimittaja”.

   Taannoin näkemämme perusteella Ebrahimin oma ideologia näyttäytyy suvaitsemattomana ääripäänä, sillä onhan niin, että mistä tahansa sanasta, ilmiöstä tai niiden merkityksestä on lupa puhua ja eritellä niitä. Se on semantiikkaa, tietoisku.

   Eikä tämä voi riippua siitä, minkä värinen henkilö on sanaa analysoimassa. Kyse on todellakin siitä, miten sanoja käytetään. Miten toimittaja ei voinut ymmärtää tällaista helppoa perusasiaa? En usko siis enää Ebrahimin ”toimittajuuteen.”

   Poista
 11. Positivinen diskriminaatio on se, mikä natsismista ja stalinismikommunismista on jäljellä, vaikka höpöhumanistien pyrkimys oli päinvastainen.
  Intersektionaaliset sitä sun tätä ovat itseään pahuutta, joita kannattaa kavahtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Intersektionaalinen Ebrahimi on ilmeisesti jälleen Ylen laineilla call outtaamassa tyhmiä valkoisia rasisteja. Sanoo saaneensa paljon hyvää palautetta ja rohkaisua.

   Jaapa jaa. On kyllä olemassa ihmisiä, jotka ovat ilmeisen virheettömiä ja aina oikeassa. Ebrahimi kuulunee tähän täydelliseen sarjaan. Onnea hänelle.

   Poista
  2. Taitaisivat Ebrahimi ja Manne repiä pöksynsä - molemmat toki omansa - jos he tietäisivät, että Afrikan pimeydessä on jopa kaksi valtiota, joiden nimessä on kielletty paha syntinen n-sana:

   Nigeria ja Niger.

   Näissä maissa nuori suomalaisnainen voisi tunteakin olonsa ja tilansa epäsensitiivisen turvattomaksi. Vaikka toisaaltahan juuri Nigeriassa kukoistaa menestyksellinen romanssi-bisnes.

   Poista
  3. Tämä onkin mielenkiintoinen muistutus, Niger ja Nigeria. Miksi näitä nimiä ei ole kiireesti muutettu?

   Nigeria taitaa olla meitä rikkaampi maa, ja sehän on väkirkkaimpia maita maailmassa. Nimi on tutuin nigerialaishuijaksista, joissa etenkin lemmenkipeitä naisia yritteään huijata maksamaan suuria summia, jotta kapteenismies saisi miljuunansa tullista ulos ja naisen tilille.

   Poista
  4. Tapsahan on varsinainen woke! Paitsi ettei ollut hereillä oppikoulun mantsantunnilla. Niger-joen nimi perustuu tuareginkieliseen nimitykseen egerou n-igereou ”jokien joki”.

   Poista
  5. Ei tuommoisia niger-etymologioita missään kouluissa selitetä. Kyllä tuo tieto on ihan Google-haun tulosta yhdellä pikku klikkauksella.

   Ja jos tarkkaan tutkii Googletustaan, siellä sanotaan myös näin:

   ” Maantieteilijä Kerkko Hakulinen antaa teoksessaan Paikannimet (WSOY 2006) hivenen täydentävän selityksen:

   Nigeria on siis saanut nimensä Nigerjoesta.

   "Afrikkalaiskielissä joella on useita nimiä. Saharan berberit tunsivat sen nimellä Ghir-n-igheren 'jokien joki', jossa sanan ghir merkitys on 'joki'. Muinaisilla kreikkalaisilla siitä tuli Nigeir. Roomalaiset pudottivat pois i:n, jolloin tuloksena oli Niger. Se tuntui heistä luontevalta, koska latinan sanan niger merkitys sattuu olemaan 'musta'.

   Poista
  6. Juu oli, eikä Manne oppinut mitään.

   Poista
 12. Kun olin lapsi, muistan miten ihmettelin maiden rajoja. Miksei koko maapallo ollut kaikkien sille syntyvien lasten temmellyspaikka. Mikä oikeus oli jollakin valtakunnalla omia itselleen laajoja alueita sen pinnasta, kun taas jotkut valtiot jotuivat tulemaan toimeen pienemmällä läntillä sen pinta-alasta. Ja sitten vielä se pienikin läntti joutui puolustamaan rajojaan, ettei viereinen suuri valtio ahmaissut sitä kitaansa. Kuka nämä rajat määräsi? Sitä ihmetteli pikkuliisu.

  On saanut ihmetellä paljoa muutakin, tuo sama Liisu. Se ihmetteli rikkaita ja köyhiä. Kaupungin verotietojen nojalla kaupungin rikkain nainen oli hänen ystävänsä. Vai oliko? Sitä hän itsekseen mietti. Niin vain hän sai kirjeen vähän aikaan sitten tältä naiselta. Se oli kauniisti kirjoitettu, siitä tuli hyvä mieli. Mutta yksi kohta siinä kirjeessä pani hänet miettimään. Hän oli vastannut naisen kirjeeseen ja kertonut miten mukavalta sen saaminen yllättäen oli tuntunut. Uudessa kirjeessä nainen vakuutti. Sinä saat kyllä kirjoittaa minulle aina kun vain haluat. Mutta sellainen tunne tuli, että vastaamisesta muihin Liisun kirjoittamiin kirjeisiin ei ollut luvassa. Miksi minä hänelle kirjoittelisin yksipuolisesti, ajattelin. Mietin, mutta en saanut selville, kumpi heistä kirjeiden kirjoittajista olisi paremmassa näkökulmassa toistensa puuhiin nähden. Ilmeisesti raha ratkaisi pulman, niin Liisu ajatteli. Mutta samalla hän ajatteli, ettei yhtään kirjettä ystävyyden nimissä häneltä lähtisi, ellei edelliseen tulisi vastausta.

  Pikkuliisu on nyt iso Liisu. mutta yhtä paljon vaikutteille altis hän on nyt kuin aiemminkin, sen hän totesi. Muuten. Hän kunnioitti tuota "kirjenaista" suuresti. Hän oli miellyttävä ja hyvin käyttäytyvä, eikä rikkaudesta puhuttu sen kummemmin. Eikä, huom. Liisulla ollut varaa liiaksi syrjiä tätä naista, sillä ystäviä ei ollut helppo saada, siis todellisia ystäviä, sellaisia, jotka olivat saatavilla aina silloin kun ystävää tarvitsi. Nykymaailma ilman ystäviä on tosi julma ja synkkä, sen oli kuullut mainittavan useammastakin suusta. pikkuliisu muistutti. Ei riitä, että vierellä eläjän kanssa tulee hyvin toimeen, pitäisi olla myös ukopuolella eläviä hyviä ystäviä. Onko teillä mitään sitä vastaan, että kun käyn täällä Iineksen blogissa, tuntuu, kuin kävisin ystäviä katsomassa?

  VastaaPoista
 13. Ystäviä ja kylänmiehiä, enemmän ystäviä, Liisu, on täällä blogissa. Näin minä ainakin koen, koska täällä kirjoittelevat ovat olleet jo vuosia näillä laineilla, säännöllisesti ja välillä epäsäännöllisesti, mutta kumminkin.

  Olen siitä kauniisti sanottuna äärettömän onnellinen ja kiitollinen. Yksi toive on, ja se on se, että ainutkaan mahdollinen uusi lukija ei pelkäisi astua riviin mukaan, jos hiukankin haluaa jotain sanoa, eli tervetuloa uusillekin, tänne laajojen nettilaineiden yhdelle aallonharjalle, tai poukamaan, miten vain haluatte. Netti vain on nykyään niin ääretön ulappa, että pitää oikein ihmetellä, jos joku uusi tänne löytää, minä kun en käy missään nainoskierroksilla haalimassa ketään, niin kuin ehkä pitäisi.

  Liisu, olet ollut valistunut lapsi. Minä pidin asioita enemmän itsestäänselvyyksinä, enkä ihmetellyt maitten rajoja tai toivonut rajojen puuttumista. Oli ehkä suurempia murheita ja ahdistuksen lähteitä, jotka peittivät kaiken alleen. Mene tiedä. Joskus ihmettelen, miten hyvin joku tapaamani vanha tuttu muistaa lapsuuden aikaisia tapahtumia, mm. jotkin suuret paikalliset autokisat, joista koko kylä kohisi. Minä en tiennyt niistä mitään, kun kotioloissa oli tarpeeksi ajattelemista ja selviämistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisu ja Iines, kyllä minä pidän teitä enemmän kavereina kuin vain blogituttuina.
   Iines on mahdollistanut blogissaan jo vuosia porukkamme tapaamiset ja ajatustenvaihdon, mistä lämpimt kiitokset!
   Ja saahan täällä tavata komeita ja viisaita miehiä! :)

   Poista
  2. Minustakin he ovat komeita, viisauden lisäksi tietenkin. Ja naiset ovat kauniita ja hehkeitä naisia, joilla vielä sokeri sulaa suussa, ei mitään muoreja, niin kuin joku eläkeukkeli joskus meitä nimittelee.

   Poista
  3. Tyttö-kullat, tämä menee sekstikstisessä mielessä jo ns. harmaalle alueelle, kun tuollaisia suustanne heti aamutuimaan päästätte. - Tai minähän tässä vasta heräsin, ette vielä (onneksi) te?


   (menee takaisin peiton alle, mutta ei nukkumaan, eh-hei)

   Poista
 14. Mikis ja minäkin välillä olemme laittaneet Brelin Jaskan Amsterdamia. Mut kö mää en kadu mitään tai jotain.

  Jaska laulaa tässä: Plörinät näistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yle Areenassa on nähtävänä "Jacques Brel ja elämän jano". Se on dokumentti tuosta chanson-legendasta, ja varsin mielenkiintoinen, koska Monsieur persoonaltaan oli hyvin mielenkiintoinen. Itse en ennen dokumenttia Brelistä tiennyt juuri mitään, nyt lähes kaiken.   Mutta...

   aivan upea kuva tuo "cisnes en el Loimijoki"! Iines is the best valokuvakoneenkäyttäjä! Ja ihmisenä sehr wunderbare, kun sille päälle tahtoo yltyä! Aitäh!


   Ps. Mitenkähän harvinaisia nuo mustat joutsenet ovat? Eipä niitä juuri näe.

   Poista
  2. Musta joutsen on käsittääkseni Suomessa hyvin harvinainen. Tuo minun musta joutseneni onkin poikasvärinsä pitkään säilyttänyt nuorukainen, mitä todennäköisimmin, sillä oikesti sillä Tuonelan mustalla joutsenella olisi punainen nokka. Tällä on keltainen.

   Ai että wunderbar, kun ja jos. Itse olet wunderbaum. Enkös minä olekaan aina wunderbar, mitä häh?

   Totta puhuen ollaan kaikki wunderbareja tai wunderbaumeja, miten vain. Ja valllan ihanastihan tuo Brel raakkuu.

   Poista
 15. Vuosi sitten kokoomus esitti vaihtoehtobudjetissaan 10,7 miljardin velanottoa vuodelle 2021. Tänään tulleen tiedon mukaan valtion velanoton tarve vuodelle 2021 on 3,7 miljardia. Onpa hyvä, ettei leikkauspolitiikkaan tartuttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Manne on taas lyönyt päänsä komeron oveen. Äänestäisi sekin Kokoomusta, niin edes vaikuttaisi vähän fiksummalle.

   Poista
 16. Huvitti, kun tänään eduskunnassa kokoomuksen joku ukko sanoi jotakin siihen suuntaan, että he luovat työpaikkoja sosiaaliavustusten sijaan.
  Ukko on istunut vuosikymmeniä nauttimassa kansan maksamaa palkkaa eduskunnassa. Olisi luullut saaneen ne työpaikat tuona aikana jo luotua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kapitalismi luo meille työpaikat, niitä on tai ei. Minua harmittaa, etten pääse koskaan Ben Zyskolavetzia äänestämään, koska on etelän neekerikaupungin ehdokkaita ja minä uudeltamaalta.

   Poista
  2. Ben Zyskowics pani vihreiden Saara Hyrkölle jauhot suuhun laittomasti maassa olevien joukkohyväksynnässä, jota Hyrkkö ajaa vihreiden kanssa. Hyrkköhän sanoi, että järjestelmä on pettänyt paperittomat.

   Ben Zyskowics sanoa paukautti, että laittomasti maassa olijat ne ovat pettäneet yhteiskuntajärjestelmän. He ovat hakeneet kymmeniä kertoja aina uudelleen eri syihin vedoten ja aina vetäneet vesiperän, ja taas uudelleen, loputtomasti.

   -Näinhän se on. Pitäähän jokaisella maalla olla maahanpääsykriteerit, jotka joko täytetään tai ei täytetä, ja se on sillä saletti.

   Poista
  3. Kapitalismi luo meille työpaikat. Ja samalla tavalla Jeesus sovittaa syntimme.
   Mutta kuka ne säveltää?

   Tarkoitan, että Riku kannattaisi sinunkin lukea hieman historiaa, esim. talousjärjestelmien synnystä. Ei se tieto miestä pahenna. Eikä loukkaa. (autokorjaamon monttuun putoaminen loukkaa enemmän)

   Poista
 17. Viime vuonnahan kävi niin, että valtiokonttori kasvatti kassaa varautuakseen koronakriisistä syntyviin yllättäviin menoihin.

  Valtiovarainministeriö huomauttaa lisäksi tiedotteessaan, ettei pienentynyt velanottotarve muuta talouden isoa kuvaa tai julkisen talouden pitkän aikavälin haasteita. Muutoksella ei myöskään ole suoraa vaikutusta julkisen velkasuhteen kasvun taittamistavoitteen saavuttamiseen 2020-luvun puolivälissä, lukee Valtiovarainministeriön tiedotteessa.

  Mikälin meikäläinen taloudesta mitään ymmärtää, niin sekä valtion että koko julkisen talouden velkasuhteet jatkavat kasvuaan, jos ollaan realisteja ja katsotaan ns. isoa kuvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kommunistihomon kosto on kamala!

   Poista
  2. En voi ottaa Rikua vakavasti (kuka muka voisi?), mutta pidän hänestä (kukapa ei?). Hauska jätkä, musiikkimiehiä, souläijä, kirjallinen nero ja poliittinen ääliö, supisuomalainen Borat!

   Borat Sagdijev (mutta meille vain Borat).


   tässä kaikki mitä hänen tausta toistaiseksi tiedämme, ikävä kyllä

   tai tässä hänen uusimmat kuulumisensa, vielä ikävämpää

   Poista
  3. Näköjään kommentteja taas poistetaan. Lisään tähän, että olen kommunistihomo. Ehkä nyt ei poisteta, kun tunnustan.

   Poista
 18. Odotellaan nyt rauhassa seuraavia eduskuntavaaleja. Eiköhän siellä kansa sitten sano painavan sanansa. Jos sitä nyt sitten otetaan hallitusta muodostettaessa huomioon. Nytkin siellä on puolueita määräilemässä käsittämättömän pienellä kannatuksella. Kepu, vihreät, vasemmisto, rkp?

  Kannattaisikin ehkä pyrkiä pieneen kannatukseen, niin pääsisi varmemmin hallitusvaltaan.

  Jahas, juuri tulee klo 9 uutisista, että oppositiopuolueet ovat nostaneet kannatustaan Ylen kyselyssä, sekä kokoomus että perussuomalaiset, jotka ovat kiilanneet sdp:n ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oppositiopuolueet lisäsivät kannatustaan kumpikin lähes prosenttiyksikön, samoin änkyräkeskustakin tällä kertaa 0,6 prosenttiyksikköä. Eniten kannatustaan menettivät vihreät, peräti, 1,3 prosenttiyksikköä. Veikkaan että syynä on tämä laittomasti maassa olevien joukkohyväksynnän valmistelu. Sitähän eivät kannata edes demarit.

   Poista
  2. PS Ymmärrän hyvin, että laittomasti täälläolijoiden joukossa voi olla joku tänne sopeutunut henkilö, joka ehkä tekee duuniakin jossain pitseriassa tai SPR:n suojatyöpaikassa hyvien ihmisten keskellä.

   Jonnekin ne rajat on kuitenkin vedettävä, ja käsittääkseni rajat ovat yhdenmukaistumassa ja tiukentumassa koko EU:ssa. Tämä on pelkästään hyvä asia, sillä näin pakolaisten auttaminen lähempänä heidän kotimaitaan voidaan organisoida kunnolla. On julmaa ja väärin siirrättää ihmisiä täysin erilaisista kulttuureista toiseen, koska muutos on liikaa kelle tahansa. Miettikää itse, miltä tuntuisi muuttaa Irakiin vuoristokylään ja omaksua sikäläinen kulttuuri ja kieli. Se on sama toisinpäinkin.

   Poista
 19. No, voihan Nenä, taas palattiin tähän iänaikaiseen vastakkainasetteluun. Mutta auttaako tyhjänpäiväinen länkytys meitä ketään? Ei auta. Asioita pitää tarkastella luovalla tavalla. Esim. pakolaisten ns. kotoutumisen jouduttamiseksi pitäisi vaatia - tietysti muiden ehtojen lisäksi, se, ettei heille myönnetä maassa oleskelulupaa ennen kuin ovat liittyneet Perussuomalaiset r.p. puolueeseen. Näin he kaikkein nopeimmin integroituisivat meihin suomalaisiin. Ja samalla (noin kuvaannollisesti katsottuna) lyötäisiin yhdellä iskulla kaksi kärpästä... tai 1 paarma ja 1 kärpänen, jos nämä eläimet teille paremmin sopii.

  Vai mitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No olisihan se persuihin liittyminen vaihtelua siihen, että nyt täytyy liittyä demareihin tai vihreisiin päästäkseen eteenpäin. Voisivat persutkin kiintiöidä tietyn prosentin aina ruskeille, transihmisille, näkyvästi vammaisille ja mielenvikaisille. Näin ihmiskunta lähenisi ideaalia yhdenvertaisuutta.

   Poista
  2. Mikis, murmeli, länkytystä ei kannata aliarvioida ollenkaan, sillä se on arvokasta pääomaa bittilaineilla. Mikään ei ole hauskempaa kuin antaa raippoja vallanpitäjille, kullekin vuorollaan. Kelvottomia ovat kuitenkin, aina ja ikuisesti. Vieläkin muistetaan Sipilää, jonka syy oikeastaan nykyinen alamäkikin tietysti on.

   Poista
 20. Hallituksessa olo verottaa aina kannatusta. Tämä on tosiasia jota nykyinenkään kokoonpano ei toiseksi muuta. Ei, vaikka hallitusta johtaa ihana Sanna Marin... (Ei, en ole sosiaalidemokraatti, edes vieläkään. Ja siihen aikaan, kun politiikassa 1/2päiväsesti mellastin, sossut olivat verivihollisiamme! heh, he)

  Miksi hallituksessa olo aina rapauttaa minkä tahansa puolueen kannatusta?

  No siksi kun hallitus on todellisessa vastuussa tosiasioille, eli todellisuudelle. Yleensä ongelmat kulminoituvat siihen, ettei raha riitä kaikkeen, vaan joudutaan karsimaan paljon tärkeistäkin asioista, sellaisista, jotka nimenomaan ihmisiä koskettavat. Ja tulojakin silti olisi lisättävä, mutta mistä niitä voi lisätä, paitsi veroja tai veroluonteisia palvelujen hintoja nostamalla. - Hallitustyöskentely on kokopäiväistä kompromissien tekoa, ja asiasta tietämättömille ihmisille se näyttää "lupausten pettämiseltä" tms:lle. Mutta ei se sitä ole.

  Oppositiossa taas saa meuhkata mitä sattuu. Ja jakaa mannaa, mirhaa, maasälpää ja suitsukkeita mielin määrin omille plus muille kansalaisille. Heidän kun ei mistään oikeasti tarvitse mitään vastata. Jnpp.


  Ps. En minä oikeasti edellistä Sipilän hallitustakaan niin huonona pidä, se sentään yritti, sillä oli kunnianhimoiset tavoitteet... mutta monen mielestä (myös minun) väärät toimet. Toimenpiteet. Ja harvinaisen osaamattomat ministerit. (Hyi helveta!) Sen lisäksi se turhaan ajoi itsensä törmäyskurssille esim. Ay-liikkeen kanssa. - Sellainen ei hyödytä ketään eikä mitään eikä koskaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sipilän hallituksen kaatumista edeltäneenä päivänä julkaistussa mielipidemittauksessa kannatus oli laskenut 32,1 prosenttiin.

   Poista
  2. On selvää, että vallassaolo syö hallitusta, on aina syönyt niitä kaikkia, etenkin Sipilän hallitusta. Vallankäyttö on hankalaa kun kaikkia pitäisi miellyttää, ja aina kun miellyttää jotakin tahoa, pyllistääkin toiselle. Onkohan yksikään hallitus selvinnyt naarmuitta kaudestaan.

   Vaan kyllä totuus on se, että tätä nykyistä Marinin hallitusta on kohdeltu silkkihansikkain sekä ulkomailla että myös Suomessa. Ulkomailla Marinin maine perustuu täysin naiseuteen, nuoruuteen ja kauneuteen, ei tehtyyn työhön.

   Ja suomalainen media on varonut sanomasta mitään negatiivista hallituksesta ääneen. Poikkeuksen tehneet muutamat iltapäivälehtien kolumnistit ja toimittajat on leimattu setämiehiksi, maalittajiksi ja hallituksenkaatajiksi alta aikayksikön. Hallituksella on omat puoluetoverinsa ja puolustusasianajajansa, jotka selittävät hallituksen kömmähdykset Sipilän hallituksen vioiksi ja kieltävät kaiken, vika on aina toimeenpanevissa virkamiehissä eikä koskaan ministereissä. Tämä hallitus on selvästi koskematon ja erehtymätön. Kop kop kop...

   Poista
  3. Bernerin ajama taksiuudistus on kyllä Sipilän hallituksen surkein teko. Kun hyvin tiedettiin, mikä toimi ja mikä ei esim. Ruotsissa, niin siitä huolimatta valettiin lain perustuksiin samat viat.

   Sitä se ideologia teettää.

   PS. Joku on sanonut, että kansa on huora - antaa sille joka lupaa eniten. Ja sitten parkuu suureen ääneen kun ei saakaan mitä luvattiin. (Tämän toisen lauseen sanoin minä.)

   Poista
  4. Niin nämä kannatuskyrvät... eikun käyrät... tuppaavat välillä nousemaan, välillä laskemaan. Tänään hallituksessa ja huomenna oppositiossa, huomenna oppositiossa ja tänään hallituksessa taas. Ei voi mitään. Poliittinen kirkkoveneemme 'Le Bateau ivre' (kirj. Arthur Rimbaud) on kuin 'Juopunut venhe' (suom. Kaarlo Sarkia), joka vaahtopäisten aaltojen viemänä liukuilee pitkin Suomen karikkoisia sisävesiä. Eli järviämme.

   Poista
  5. Bernerin taksiuudistus on ilmeisesti täysin susi. Juuri luin lehtijutun, jossa varoiteltiin naisia pikkujoulukyydeistä takseilla. Naisten seksuaaliset ahdistelut ovat artikkelin mukaan lisääntyneet huomattavasti. Tämähän on vallan kauheaa.

   Poista

  6. Kenen mielestä on kauheaa... taksikuskin? Bernerin? naisihmisten? Minä nimittäin olen lukenut sellaisen jutun, että pikkujoulujuhlista palanneet naiset ovat pyrkineet kourimaan hänen (= taksikuskin) munia. Myös takapenkiltä käsin. Ja sellainenhan on - jos auto riistäytyy kuljettajan käsistä, irti - myös muille tiellä liikkujille varallista (vrt. suojatietä yöllä pimeässä ylittävät lapset).

   Poista
  7. No niin, nyt on konjakkia (puheista päätellen) juotu jo liikaa. - Vietän nimittäin tänään itse pikkujoulua. Juomme kolmistaan konjakkia, minä, Yliminä ja Aliminä. Hauskaa on ollut tähän asti.

   Poista
  8. Siis Taksiliitto pitää tietoja taksinkuljettajien tekemiksi epäiltyjen seksuaalirikosten yleistymisestä Helsingissä järkyttävinä. Liiton näkemyksen mukaan tilanne johtuu pitkälti vuoden 2018 taksiuudistuksesta.

   Kun neljä vuotta sitten rikosilmoituksia oli kaksi, tänä vuonna rikosilmoitusten määrä on noussut Helsingin poliisin mukaan 24 tapaukseen. Minusta määrä on huikea. Hesalaisena en nousisi taksin kyytiin yöllä, vaikken olekaan enää houkuttelevan näköinen hehkeä nuori kimuli.

   Tänään poliisi varoitteli naisia pikkujoulukyydeistä iltapäivälehdessä.

   Poista
  9. Siis onhan nyt otettava silmä käteen ja oltava realisteja. Yksin yössä taksia huhuileva glittermekkoinen humalikkonainen on tietysti hurskaalle islaminuskoiselle arabimiehelle paitsi vääräuskoinen myös rietas hutsu, joka iloiten antaa taksikuskillekin. Johonkinhan tämä hurja nousu taksiahdistelujen määrässä perustuu. Tulkitkaa paremmin, jos osaatte, arvon ihmiset. Asia ei voi olla tabu.

   Poista
  10. Ymmärrän. Asia on vakava. Oikein huolestuttava. Ei pilailla sillä.

   Itse olen niin kehityksestä jälkeen jäänyt, oman elämäni fossiili, etten pysty edes kuvittelemaan pahoipiteleväni naista. - Enkä ennenkään niin ole tehnyt.

   Poista
 21. Lueskelin erilaisia mainoksia yms. tiedotteita. Aikani kuluksi. Jotkut huvittivat kovasti, esim. tämä Marttaliiton sieniopas, jossa neuvotaan että 1) opettele tuntemaan myrkkysienet, 2 syö vain niitä sieniä, jotka tunnet. Siis tolla meiningillä Marttaliiton voi kohta nimetä Leskiliitoksi!

  hahh ahhah


  VastaaPoista
 22. Ehehheh...
  Eduskunnassa on taas jaarittelut meneillään.

  VastaaPoista
 23. Ihan hyvä tällainen julkinen kyselytunti, jossa oppositio pääsee hillostamaan hallitusta. Kumpikin puoli panee parastaan ja kehuu itseään..

  VastaaPoista
 24. Työllisyysaste taitaa olla korkeimmillaan sitten vuoden 1990, mutta oletteko nähneet tiedotusvälineissä suitsutusta hallituksen työllisyyspolitiikalle? Aika hiljaista on siihen nähden, että työttömyyden hoitoa on pidetty seiskytluvulta asti hallituksen tärkeimpänä tehtävänä. Kekkonen julisti hätätilan, kun työttömien määrä lähestyi kahtasataatuhatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa silloin hätätilahallituksen aikaan vuonna 1975 työttömiä oli vain 60 000. Ällistyttävän vähän. Toisaalta päälle pukkasi öljykriisi.

   Voi olla niinkin, että työttömät tilastoitiin silloin eri tavalla. Työttömyysturvakin oli heikompi.

   Mitä muuten tähän eduskunnan kyselytuntiin tulee, niin onhan se sellaista televisioteatteria, että hävettää katsoa. Mehän vielä nämä tökeröt mainospotit maksammekin.

   Rahat takaisin!

   Poista
  2. Teatteriahan kyselytunti on, mutta kyllä siellä muutamia osumiakin joskus voi olla. Enimmäkseen kuitenkin oppositio kehuu vaihtoehtobudjettiaan tms. ja tarjoaa ratkaisua valtion velanotolle, ja hallitus kehuu omia upeita toimiaan vastaukseksi oppositon hiillostukseen.

   Minusta Antti Rinne johtaa parhaiten eduskunnan puhetta kaikista puhemiehistä. Hän katkaisee armotta kesken lauseen yliaikaa puhujat, myös oman puolueensa puhujat. Niin sitä pitää.

   Poista
  3. Yhä vähäpäiset näitä toistelevat. Moneen kertaan on todistettu, mm. kepun entinen puolusihteeri Jarmo Korhonen kirjoitti, että hätätilahallituksen syy oli Virolaisen ja Karjalaisen kaataminen mahdollisessa presidenttipelissä. Heh, kaksisatatuhatta on pökiön omakeksimä. Heh, on se tyhmä. Jos jostain jotain tietoja lukeekin, ei se niistä mitään ymmärrä.

   Poista
  4. Kepposen hätätilahallitus muuten vitut välitti työllisyydestä. Yhtään työpaikkaa ei tullut lisää.

   Poista
  5. Ehdottomasti se oli Urkin taktinen veto. Heti se tajuttiin. Kaikkihan olivat ihan äimän käkinä, että mitä vit... että olisihan Urkki valittu suosiolla muutenkin.

   Olisiko takana ollut jonkinlainen vääristynyt kunniantunto, kun hän oli "suostunut" älyvapaaseen poikkeuslakiin? No, Suomi oli silloin niin läpisuomettunut, ettei edes protestiääniä ollut kovin paljoa, vaikka ehdolla oli itse Vennamo.

   Eikä kansa niistä ajoista ole yhtään viisastunut. Että ei huolta.

   Poista
 25. Lukemani mukaan lisääntyneet työpaikat ovat kuitenkin enimmäkseen osa- ja määräaikaisia, ja niiden paikkojen määrä on yrittäjien tarjoamien paikkojen vuoksi kasvanut voimakkaasti koronan ensi vaiheen jälkeisessä kasvuimussa.

  Pitkäaikaistyöttömiä sen sijaan on edelleen runsaasti, eikä heidän määränsä ole vähentynyt samaa tahtia kuin osa-aikaisten määrä on noussut. Jatkuvaa kokoaikatyötä tekevien palkansaajien määräkin on vähentynyt vuoden takaisesta.

  Työttömyys ei siis vähene yhtä hyvää tahtia kun osa-aikainen työllisyys nousee, vaan työttömiä työnhakijoita on yhä 40 000 enemmän kuin ennen koronapandemiaa.

  Jos pysytään yksityiskohdissa ja totuudessa, nyt ei ole tehty niitä uudistuksia, jotka saisivat työttömät työllisiksi, ja koska ne puuttuvat, työttömyys ei vähene tarpeeksi, sanovat asiantuntijat.

  VastaaPoista
 26. Tämä meidän Tapsa alkaa päivä päivältä enemmän muistuttaa Lasse Lehtistä, paitsi spedempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoisin sinua, Manne, Simo Salmiseksi, mutten häntä halua halventaa. Olen minä kerran yhden tyhmemmän nähnyt, mutta se tajusi olla hiljaa.

   Poista
  2. Kiitos Manne!

   Noin kauniisti minusta ei ole kehuttu vuosikausiin, jos koskaan!

   Poista
  3. Niin, siis Lasse Lehtinenhän on joka naisen toiveuni. Lempeä, komea, viisas, rauhallinen, tietäväinen ja kaikin tavoin diplomaattinen herrasmies, jolla on sana hallussaan, ja sieltä kyllä tarvittaessa peseekin.

   Poista
 27. Vihreä fasismi ja vasemmistoanarkismi edelleen väittää, ettemme ole Ruotsin tiellä. Tässä asiantuntijakerrontaa nykyisyydesämme ja tulevaisuudestamme. "Ovat syntyneet Suomessa!" - "Kotouttaminen ei ole onnistunut missään!"

  Rikosylikomisario kertoo, miten se oikeasti on.

  VastaaPoista
 28. Vaan mielenkiintoista on nyt pohdinta siitä Putinin törkeästä ajatuksesta, että Suomikin on vain Venäjän etupiiriä Natoa vastaan. Onneksi Sauli sanoi suorat sanat.

  Kyllä minä, joka en näistä isoista asioista mitään tiedä, koen Naton turvalliseksi selustaksi, ainakin mieluummin kuin Putinin tarjoaman ”turvan”.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totuudenhan Putin vain totesi, turvallisuuspoliittisen faktan omasta näkökulmastaan.

   Kysyttiinkö Suomen mielipidettä, kun Iso-Venäjä ja Suur-Saksa viimeksi jakoivat etupiirejä? Ehkä ei kysytä nytkään.

   Ainoa hyvä puoli tässä on se, että Putin sanoi sen ääneen - eli asiaa ei ainakaan vielä ole sovittu. Olisiko Trump sitten lupaillut? Hänhän kuvitteli Suomen kuuluvan yhä Venäjän imperiumiin.

   Saulin mukaan asia on Suomen ja Naton välinen ja piste. Kysyikö hän asiaa Natolta? Mikäänhän ei estä Natoa ajattelemasta vain omaa etuaan ja tehdä millaisia diilejä haluaa - vaikka Venäjän kanssa.

   Natoon olisi pitänyt mennä vuosituhannen vaihteessa, kun Venäjä oli heikko ja melkein demokraattinen.

   Nyt täytyy vain tulla Venäjän kanssa toimeen. Yksin. Taas.

   PS. Tästä kuulisin kyllä mielelläni myös Nooran positiivisen mielipiteen.

   Poista
  2. Jaha, positiivisen?
   Totta kai ymmärrän Putinia, mutta toivoisin, että tekisi täyskäännöksen Ukrainan suhteen.
   Lopettaisi sotatoimien avustamisen eikä korvaansa lotkauttaisi, kun Ukraina liittyisi Natoon.
   Ihme kyllä, onhan kartalla meidän alapuolellammekin sijaitsevat pikku-valtiot Natossa.
   Naton ohjus-ym. tukikohdat tulisivat tietysti lähemmäksi Venäjää jos Ukraina olisi lännen sotilasliitossa. Lähempänähän ne on jo meitäkin Virossa, Latviassa,Liettuassa ja Norjassa?

   Sitähän Naton pääpäsmäri usa haluaa kieli pitkällä. Laajeta ja ahdistaa putilandian nurkkaan häntä koipien välissä.
   On se helvetillistä, että sotilasliiton pitää haalia kaikki mahdolliset Venäjän pelkääjä-valtiot jäsenikseen.
   Minä en ainakaan halua maaperällemme usan ja liittolaisten sotakalustoa tai joukkoja. Kuka kärsisi eniten, jos nato maastamme käsin esim. sotisi Venäjää vastaan.
   Niinistö yrittää olla noheva mielipiteineen. Miettisi vähän, mitä natolaisuus maamme kamaralla merkitsisi.
   Suuret viraat valtiot aiheuttaisivat lähinnä meidän omalle kansallemme katastrofaaliset seuraukset ja kärsimykset. Tappelesivat maaperällämme, tuhoaisivat ja tappaisivat viattomia ja jättäisivät jälkeensä kaaoksen. Natolaisten omat maat säästyisivät tuholta.
   Onhan se saatanallisen ovelaa!
   Nyt jäitä hattuun kaikki kiihkoilijat ja laajenemispyrkijät.

   Poista
 29. HS:ssa (3.12.) on poikkeuksellisen rehellinen, avoin ja kaikin tavoin hämmästyttävän kriittinen kirjoitus tämän ajan henkisestä yhteiskuntailmapiiristä. Annan tälle artikkelille kymmenen pistettä. Tällaista herkkua ei yleensä nykyaikana tarjota oikein missään.

  Artikkeli käsittelee oikeustieteen tohtorin, kirjailija Jarkko Tontin ajatuksia Suomesta Cambridgesta katsottuna.

  Koska artikkeli on oletettavasti maksumuurin takana, kopioin alla olevaan kommenttiini poimimiani ydinkohtia suorina lainauksina, jotta halukkaat pääsevät lukemaan näitä raikkaita ja rohkeita ajatuksia. Artikkelin kirjoittaja on Annamari Sipilä, joka valittiin hiljakkoin Vuoden journalistiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Jarkko Tontti on klassisen sananvapauden kannattaja, joka puolustaa yksilön ilmaisuvapautta riippumatta siitä, kuka sanoo ja mitä sanoo.

   ”Suomessa aidot sananvapauden puolustajat ovat käyneet todella vähiin. Asia on puoluepolitisoitunut. Vain omia ja samaa mieltä olevia puolustetaan.”

   ”Äänekäs vähemmistö on ruvennut vastustamaan ilmaisuvapautta, se on surullisimpia kehityksiä mitä on.”

   Tontti kertoo tuntevansa suomalaisia yliopistotutkijoita, jotka ovat kahden kesken mitä suorasanaisempia. Mutta jos mielipiteistä ja ajatuksista pitäisi kertoa julkisesti, he vaikenevat.

   Tontti käyttää ilmiöstä nimitystä chilling effect eli pelotevaikutus.

   ”Jäädytään eikä uskalleta sanoa, mitä mieltä ollaan asioista, jolloin pieni aggressiivinen vähemmistö pääsee hallitsemaan ilmatilaa.”

   Mitä vaikenijat sitten pelkäävät?

   Lynkkausta sosiaalisessa mediassa. Mainehaittaa. Rahoituksen ja töiden menetystä. Jopa persuksi leimautumista, Tontti sanoo.

   ”Tässä olisi journalisteillakin itsetutkiskelun paikka. Miksi aina pitää haastatella niitä tiettyjä tutkijoita, joilla on jyrkkiä punavihreitä mielipiteitä?”

   ”Juristina poistan vesipistoolistani varmistimen aina, kun kuulen sanan vihapuhe. Se on täysin puoluepolitisoitunut termi. Vihapuhetta on mahdotonta määritellä tarkkaan, ja sitä käytetään vaientamiseen.”

   Tontin mielestä hyvä esimerkki vihapuhehysteriasta on vihapuhetutkimus, jonka valtioneuvoston kanslia tilasi muutama vuosi sitten Jyväskylän yliopistolta. Siinä vihapuheeksi leimattiin muun muassa sanat kyttä ja paska.

   ”Jos tällaiset sanat ovat vihapuhetta, niin sitten koko suomenkielinen kirjallisuus on käytännössä vihapuhetta. Että roviolle vaan.

   Poista
  2. Näinhän se on. Onneksi täällä saa vielä puhua vapaasti.

   Olen tainnut ennenkin heittää ajatuksen, että olisikohan meidän Manne kiltteysministeriön siveyskomissario, joka on määrätty tänne meitä harhauskoisia valvomaan ja opettamaan?

   Poista
  3. Hyvin mahdollista. Ja hauskintahan tässä on tuo mainitun persoonan lapsenomainen ja vilpitön usko siveyskommission oikeutukseen yli kaiken sanotun ja tehdyn.

   Poista
  4. Onpa pitkä sitaatti. En jaksa lukea. Kyllä pitäisi osata tiivistää viesti omiin sanoihin.

   Poista
  5. Sitaatin käyttö olkoon jatkossakin poikkeus, koska sitaatti ei keskustele yksinään lainaajan puolesta.

   Sitaattia ei ole tässä heitetty kuin luuta koiralle kytkemättä sitä omin ajatuksin keskusteluun. Sen ajatukset toistavat sitä, mitä tässä blogissa on jo tuhannesti sanottu hieman toisin sanoin, mutta ajatukseltaan samoin. Sitaatti puoltaa oloaan senkin vuoksi, että koko artikkeli on käsittääkseni maksumuurin takana, ja halusin varmistaa sen lukunautinnon teille kaikille sellaisenaan. Sitaatin saatesanat ovat edeltävässä kommentissani.

   Poista
 30. "Onneksi täällä saa vielä puhua vapaasti." - Tapsa

  VastaaPoista
 31. Mankemangi, sinulle varoitus. Olen poistanut tästä lukuisia peräkkäisiä yhden virkkeen tokaisujasi, joita ei voi kommenteiksi kutsua. Yhdessäkään tokaisussa ei ole edes ollut toista virkettä perustelemassa väitettäsi. Et lisäksi vastaa sinulle esitettyyn kysymykseen, vaan heität perään uuden tokaisun.

  Ei tällainen ole keskustelua, dialogia. Tervetuloa takaisin sitten, kun todella käyt vuoropuhelua muiden kanssa etkä heittele yhden tai kahden rivin tokaisujasi. Keskustelu on taitolaji, jossa otetaan huomioon myös muiden sanomat ja vastataan kysymyksiin ja rakennetaan keskustelua ystävällismielisesti ja muille uutta aihetta riittävästi selvittäen.

  VastaaPoista
 32. Kirjoitin ylemmäksi "positiivisen" vadtaukseni Tapsalle.

  Iines, nyt minua alkaa säälittää Mankemangi sekä myös kiinnostaa millaisia töksäyksiä uskolliselta ihailijaltasi poistat?

  VastaaPoista

 33. Noora, mm.

  1) henkilöön meneviä, kommentoijaan tai minuun

  2) olkiukkoja

  3) kysymyksen ohittavia tokaisuja

  4) kummallinen päättely minun ajatuksistani tai teoistani

  5) muuten outo tokaisu vaikkapa täälläpäin olevasta terrorismikytköksestä. Vailla mitään selvitystä.

  Nämä kaikki siis lyhyitä yhden lauseen tokaisuja, joista ei vanha kehnokaan ota selvää.

  VastaaPoista
 34. Ovatkohan nämä viisi vakavan terroristisen teon valmistelijat kielletyn äärioikeistolaisjengin jäseniä?

  VastaaPoista
 35. Se vähä, mitä heistä on julkisuudessa, viittaa siihen, että heillä oli ainakin oma itse pykätty äärijärjestönsä, joka keskittyi voimalajeihin, mm. johonkin potkunyrkkeilyyn vai mikä se oli. Väkivallalta kuulostaa, järkyttävältä.

  Vaan on meillä upea poliisi. Saadaan estettyä mahdollinen terroriteko ennalta. Kiitos, poliisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HS:ssa oli tieto, että kyseessä on äärioikeistolainen pienryhmä.

   Tällaiset pienryhmät toimivat suojelupoliisin mukaan salassa, eikä niiden toiminnalla ole yhteyttä äärioikeistolaisiin järjestäytyneisiin ryhmiin.

   Tämä on hyvä tietää, mutta itse pitäisin tällaista itsenäistä pienryhmää kyllä jopa vakavampana ja arvaamattomampana uhkana kuin järjestäytynyttä ryhmää, jolla kenties kuitenkin on jonkinlainen normisto käytökselleen.

   Poista
  2. Kankaanpääläisessä nettiryhmässä näistä pikkunatseista on kirjoitettu jo kaksi vuotta sitten. Eli ei ne kovin piilossa ole olleet.

   Poista
  3. En tunne asiaa kuin uutisista, mutta poliisi on kai tarkkaillut heitä jo aika kauan?

   Suomessa kai saa kannattaa edelleen äärioikeistolaistakin ideologiaa, jos haluaa, kunhan ei riko lakia?

   Tässä on muuten nyt se kuuluisa toinen ääripää! Se vastakkainen ääripää on paljon laajempi, nauttii poliittisesta koskemattomuudesta ja mediasuosiosta, ja koostuu erilaisista vasemmistolaisista ja luonnonsuojelullisista liikkeistä.

   Manne oli oikeassa, oikeistossa piilee uhka! Se on Härmän Kankaanpäästä ja pikkuinen ja häijy...

   Poista
  4. Ohoh... minä tuon kirjoitin eikä Manne... miten lie alkoritmi muutti nimen ihan itsestään!

   Poista
  5. Minullakaan ei ole tapana pyöriskellä kankaanpääläisissä nettiryhmissä, joten en tiedä asiasta muuta kuin lehtien jutut, lööppitasolta lähinnä.

   Kankaanpää on siksi kaukana täältä eteläisestä Satakunnasta ja lähellä Pohjanmaata, ettei täältä sinne ole edes yhteyksiä.

   Pohjalaishenkisenä paikkana - oletan - Kankaanpää sopii siksi oikein hyvin häjyilyyn. Tosin tämä asia tuli bulevardilehtien mukaan suureksi yllätykseksi paikkakunnan väelle, joka arveli toimittajalle, ettei niistä kavereista terroristitekoihin olisi.

   Vaan siis hienoa, että Suomessa on näin hyvä poliisi. Saatiin terroristit käpälälautaan jo ennen terroritekoa.

   Poista
  6. Milloin ensimmäinen "katujengi" saadaan vangittua? Heti kun löytyy.

   Poista
  7. 'Perussuomalaisten varakansanedustaja Juha Mäenpää ei peitellyt iloaan, kun hän jakoi tietoa Kankaanpäässä tiistaina raivonneesta tulipalosta, jossa tuhoutui turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseksi kaavailtu rakennus.'

   Seura 2.12.2015

   Poista
  8. Vastaus: ensimmäinen katujengi vangitaan heti, kun siinä on mukana edes yksi kantasuomalainen torvelo. Ei ennen, sillä se olisi etnistä profilointia.

   Jopa vihreä sisäministeri ja edistyksellinen poliisilaitos ovat kyllä huomanneet nurkissa notkuvien etnojen ryöstelevän joukolla toisiaan ja sivullisia - mutta voiko tätä ilmiötä kutsua "katujengiksi", kas siinä pulma.

   Onneksi kankaanpääläiset olivat kantiksia, joten heidät voitiin vangita ennen kuin he ehtivät tehdä mitään.

   Poista
  9. Hieman hupaisaa oli todeta eräässä lakimiehen blogissa, miten hän rinnasti toisiinsa Turun terroriteon ja tämän Kankaanpään tapauksen. Lakimies ihmetteli, miksi nyt on niin hiljaista verrattuna Turun älämölöön.

   Hmm. Tähän on vaikea sanoa muuta kuin että ehkä lakimies voisi katsoa totuutta silmiin ja vaikka verrata toisiinsa Turun terroristin kahdeksaa ruumista Kankaanpään terroristien nollaan ruumismäärään. Ehkä tämä toisi vähän realismia tuohon blogin öyhötykseen.

   Poista
  10. Todellisuus tarjoaa Tapsalle korvapuustin: Rikollisten nuorten määrä on ollut laskusuunnassa jo useamman vuoden ajan, selviää Tilastokeskuksen tilastoista. Elikkä "katujengiä" on vissiin vähemmän nykyään. Helsingin poliisi pelottelee vanhaa miestä luomalla valheellisella viestinnällä vastenmielisiä mielikuvia.

   Poista
  11. Kyllä Tapsa on oikeassa. Nuorten väkivalta on lisääntynyt tänä vuonna hälyttävästi muutaman vuoden laskun jälkeen.

   Tästä voi löytää tilastotietoja ja graafeja helpolla googlauksella mm. Ylen ja Rikosuhripäivystyksen sivuilta. Yle kirjoittaa, että nuorten miesten muodostamien katujengien toiminta kovenee pääkaupunkiseudulla. Poliisin mukaan on ollut useita ampumistapauksia, joista vaaraa myös sivullisille. Jokainenhan näihin jengiuutisiin on törmännyt, joten asia ei ole edes uusi.

   Poikkeusoloja voi toki syyttää, mutta se on laiha lohtu, sillä poikkeusolot senkun jatkuvat. Toivottavasti ei jengiväkivalta.

   Poista
  12. Hesarin toimittajat eivät katujengiä löytäneet.

   Poista
  13. Niin, ei tainnut Maria Petterssonkaan löytää muuta kuin ruusutarhan Malmön Rosengårdista?

   Poista
  14. Heh... kaltaistani kylmänviileää Sörkan sälliä eivät mamujengit säikäytä.

   Totta puhuen osaksi varmaan siksi, että tunnen urheilun parista monta mamua, kohteliaita ja kunnollisia nuoria kaikki.

   Mutta ovat suomalaisnuoretkin kohteliaita ja kunnollisia, mutta silti löytyy aina näitä kankaanpääläisiä surkimuksia.

   Minä en luota mediasetiin enkä sossutäteihin, minä luotan Gaussin käyrään.

   Poista
 36. Mikä ihmeen Kankaanpää - persu-syndrooma Mankemangin mielen nyt on riivannut?

  Millä tavalla se liittyy mihinkään täällä?

  Minä en ole Kankaanpäätä nähnytkään, samoin en Kaskista, Uuttakaarlepyytä enkä vaikkapa Närpiötä.

  Jaa, no Närpiön näin nuorena lapseni kanssa junan ikkunasta ollessani matkalla Norjan ja Ruotsin rannikkoa kiertävälle seuramatkalle Sundsvallin lautan kautta. Muistan vitsailleeni että ”i Närpes fick jag herpes”. Ja kaikki nauroivat niin että. Muutoin en tunne Pohjanmaata enkä Pohjois-Satakuntaa. Tämä pikkukaupunki suuntautuu Poriin, josta on kai syntyisin hirveä persu, Laura Huhtasaari. Hui! Kyllä täällä nyt natseja pomppii! Ei siis ihme, että vanha akkakin kirjoittaa Satakunnassa fasistiblogia, vai miten sen eilen tänne kommentoit, Mankemangi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, ja katoavat vastakin, jos niistä unohtuu netin etiketti. Ole siis rakentava, ystävällinen ja kohtelias, älä ohita dialogissa kysymyksiä äläkä mene henkilökohtaisuuksiin. Älä rakenna olkiukkoja omista ennakkoluuloistasi toisista kirjoittajista.

   Poista
 37. Vaan olipa uutiskynnyksen ylittänyt aihe, että Venäjällä jotkut porukat alkavat kaivata entisiä neuvostoaikoja nykyisen menon tilalle.
  Onko totta, että asuminen oli ilmaista?
  Aivan luksusta eivät asunnot kuitenkaan taineet olla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neuvostoliitossa ne asunnotkin taisi olla nurkka, alkovi tai huone kommunalkassa. Eikä se ilmaista ollut.

   Kaupoissakaan ei ollut juuri muuta kuin tyhjät hyllyt. Jos oli, niin jonot olivat satametrisiä. Paitsi niissä turisti- ja eliittikaupoissa, jonne rahvaalle ei ollut asiaa.

   Se on sama kuin suomalaiset alkaisivat kaivata pettuleipää.

   Poista
  2. Minulla on muistikuva joltain varhaiselta Pietarin-matkalta, jolloin kävimme omin päin jossain ruokakaupassa, niin kuin luulimme. Se oli valtava halli, jossa oli tosiaan satoja metrejä hyllyjä, joiden värittömyys sai haukkomaan henkeä. Niissä ei ollut yhtään värikästä pakkausta, vaan joitain harmaissa kääreissä olevia juttuja. Enimmäkseen hyllyillä oli tyhjää tilaa. Myyjät olivat kaukana jonkin tiskin takana, ja he eivät edes vastanneet tervehdykseemme, katselivat happamina kynsiään vilkaistuaan meitä mulkaisten. Käännyimme hämmentyneinä pois, kun emme tienneet miten toimia ja mitä valita. Tällaista ei kukaan voi kaivata.

   Poista
 38. Haastattelussa eräs mies mainitsi, että asuminen oli ilmaista, mutta liekö itse ollut silloin lapsi vasta?
  Aivan nälkään eivät joukoittain kansalaiset tuolloin kuolleet. Ainakaan turhaa krääsää ei todennäköisesti kerääntynyt nurkkiin, mitä nyt ruostuvaa rautaromua sinne tänne.

  Voi olla, vielä pettuun joudutaan turvautumaan meilläkin, kunhan ilmastomuutos vaikuttaa maahanmuuttoon ja ihmismassat alkavat etsiä elinkelpoisia paikkoja. Afrikassa kuivuus vaikuttaa jo ruuantuotantoon, toisaalla rankkasateet ja tulvat.
  Miten uudet pandemiat tai muut konfliktit, jopa sodat, voivat vaikuttaa maailmantilaan on vielä arvoitus.

  VastaaPoista
 39. Ihminen tottuu elämään vaikka tikun nokassa. Jos lapsesta asti ei muuta näe, tuo on luonnollinen olotila, joka voidaan kokea myös hyväksi. Näemmehän senkin, että monet arabinaiset eivät halua luopua hikisistä kaavuistaan, koska kulttuuri on vuosisatoja kasvattanut naiset niihin kiinni. Olisikin hauskaa, jos osia vaihdettaisiin. Arabimiehet kaavutettaisiin ja hunnutettaisiin, kikkelit silvottaisiin ja ommeltaisiin umpeen, ja naiset saisivat vapautua kahleistaan ja pitää alapäänsä ehjinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja ennen kuin kukaan ehtii: kyllä, arabimiehetkin ympärileikataan, mutta tuo leikkaus ei ole yhtä radikaali kuin pienten tyttöjen alapään silpominen ja kiinniompelu.

   Poista
  2. Täällä voit auttaa:

   https://www.worldvision.fi/lahjoita/pelasta-pimppi

   Poista
  3. Toki, mutta muutama paperiraha tuudittaa meidät helposti ruususen uneen: muut hoitavat homman puolestamme ja meillä on ostettuna puhdas omatunto. Ei riitä!

   Kyseessä on oikeasti globaalisti järisyttävä asenteenmuutos, joka pitää todentaa näkyvillä teoilla myös täällä länsimaissa.

   Tyttöjen silpominen on jo laissa rikos, mutta pitäisi saada päivänvaloon myös se, miten usein Suomessa perheenjäseniä on oikeasti rangaistu tyttöjen lähettämisestä entiseen kotimaahansa "lomalle" eli silvottavaksi. Opettajilla on tästä tietoa. Ei ole ensimmäinen kerta, kun iloinen pikkutyttö yhtäkkiä lähetetään kotimaahan ja sieltä tulee takaisin hunnutettu vakava nuori neito. Eikä ketään rangaista, koska ilmiselviä todisteita ei kellään ole.

   Itse näen tämän muslimimiesten kouluttamisena maahantulon ehtona. Siitä vaan takamusta koulunpenkkiin ihmisarvotunneille tai maasta pois.
   Jos miehen henki pelastetaan, tulee myös hänen sukunsa tyttöjen ja naisten henki pelastaa eli ihmisarvo pyrkiä palauttamaan muutenkin kuin kansallisin rahankeräyksin.

   Poista
  4. Mikään uskonto ei vaadi tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomista, vaikka se tehdään usein uskonnon nimissä.
   Perinnettä harjoittavat monet eri uskonnolliset ryhmät kuten muslimit, juutalaiset, kristityt ja animistit.

   Poista
  5. Niin, siis eikös tämä ole yleistä tietoa? Näin ei sitä paitsi ole kukaan täällä väittänytkään.

   Vika ei yleensäkään ole uskonnossa, sen opissa ja sisällössä. Useimmiten se on uskonnon tulkitsijoissa, kuten olen täälläkin monesti sanonut. Muslimit ovat se ryhmä, joka meillä tätä tapaa näkyvimmin harjoittaa.

   Poista
 40. Tänäisessä Hesarissa on tärkeä artikkeli siitä, miten kommunistipoliitikko Taisto Sinisalo aikanaan korjautti lukiolaisten (oppikoululaisten) maantiedon kirjoja valheellisiksi, kun ne kirjoittivat totuuden Neuvostoliiton toimista.

  Artikkelissa ja sitä seuraavassa keskustelussa rinnastetaan toisiinsa tuo valehteleva kommunismiin Suomea ajanut taistolaisaika ja nykyinen intersektuaalinen woke-aika. Molemmissa on työkaluna ahdasmielinen pakkosensuuri, jossa totuutta ei saa sanoa ääneen, vaan asioita pitää kiertää ja kaartaa ja mielistellä tiettyjä tahoja hyvesignaloiden. Tuloksena on eräänlainen fasistinen henki kaikessa kulttuurissa.

  Jos asia kiinnostaa hiukankin, kannattaa lukea. Hesari petraa nyt juoksuaan rehellisyyden ja objektiivisuuteen pyrkimisen saralla. Juuri saimme lukea upean Jarkko Tontin haastatteluartikkelin. Ja nyt tämä! Vihdoinkin muuta kuin teeskentelevää moraaliposeerausta. HS alkaa ymmärtää, mikä on lehdistön tehtävä. Kunpa Yle seuraisi perässä.

  https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008429296.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onneksi Sinisalo ei enää hallitse Suomea!

   Poista
  2. Muistelen kirjoittaneenikin tästä jupakasta jotain?

   Minua hieman huvitti, kun toimittaja kirjoitti koko ajan "kommunisti Sinisalo" - eli eikö hän osannut tehdä eroa taistolaisten ja kunnon kommunistien välillä?

   Mutta tällaista se oli. Päivänselvääkään asiaa ei voinut sanoa, ellei halunnut fasistin ja natsin leimaa.

   On siinä selvä yhteys nykyaikaan. Totuudenpuhuja on vihapuhuja.

   Poista
  3. Yksi ero on kyllä se, ettei silloin tarvinnut alentua ja nöyrtyä pyytämään julkisesti anteeksi väärää mielipidettään.

   Riitti kun pyysi salaa Tehtaakadulta ja piti myöhemmin oikeaoppisen jämäkän puheen.

   Poista
  4. Tästä kirjoiteltiin, kun mainitsin lukevani Lauri Hokkasen Kenen joukoissa seisoin -muistelmateosta. Taistolaiset ja valtioterrorin perintö on kirjan alaotsikko, ja siinä puhuttiin laajasti Sinisalosta.

   Kyllä samankaltaisia kaikuja on nyt tässä sensuuriherkässä woke-ajassa kuin silloisessa poliittisessa ilmastossa, siitä ei ole kahta sanaa sanottavana. Enemmän pitäisi silloista aikaa avata julkisesti viestimissä, jotta nyt voitaisiin välttyä vastaavilta ylilyönneiltä. Poliittinen korrektius on vain työkalu, joka joutaa romukoppaan.

   Poista
  5. Etkös sinä elänyt silloin? Avaa omia kokemuksiasi. Oliko tutkintosi ideologinen esim.?

   Poista
 41. No onneksi Suomen Uutisten ei tarvitse pätkääkään objektiivisuudesta ja rehellisyydestään taaksepäin tulla; voivat korkeintaan vaan nykyisyydestään taantua. - Upeaa Jarkko Tonttia en muusta tunne mutta kerran ilmestyi Kemppisen blogiin rähinöimään; Jukka ovelasti vittuili hälle eikä sen jälkeen häntä ko. parnassolla ole nähty. - Yle-radiota/TVta seuraan nykyisin pääosin Arenasta tai Elävästä arkistosta; ne ovat tulvillaaan hienoa materiaalia. - Etsivä löytää.


  Ps. Siihenaikaan kun sinisalolaiset stalinistit eli vähemmistökommunistit tosiaan Suomea hallitsivat, ja Kekkonen toimi vain vt. (= virkaa tekevänä) presidenttinä, niin myös lapsista koostunut Teiniliitto oli täynnä myyräntyötä tekeviä ihmisiä, kuten Tuomioja, Walhroos, Hassi, Liikanen ym. Itse olin silloin vielä niin nuori etten päässyt jengiin mukaan, ja tuskin minua olisi edes huolittu, koska en ole intellektuelli, mutta Teinilehdestä sain kerran kirjeen. Jossa mm. sanotaan että "Edellinen juttusi teki muuten historiaa Sanomapainon sensuurissa, toisin sanoen ensimmäistä kertaa vitut pääsi livahtamaan latojan silmien edestä hänen sitä huomaamatta, muuten olisi jäänyt julkaisematta.” Ja sitten päätoimittaja kehuu mua mun tarinoista niin etten viitti tähän pistää mitä sanoo. Paitsi kirjeen kauniin lopun...

  Rauh. joulua
  Anssi Sinnemäki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen jo kauan pelännyt Kemppistä. En ikimaailmassa uskaltaisi kommentoida hänelle mitään. Hän on ihan eri ihminen niissä parissa kirjassaan ja runoissaan kuin bloginsa kaikkitietävässä ylemmyydessään.

   Poista
  2. Turhaan pelkäät, sillä eihän Kemppinen yleensä edes kommentoi lukijoiden kirjoituksia.

   Ja silloin harvoin kun kommentoi, niin hyvin usein väärää puuta lempeästi haukkuen.

   Sen sijaan siellä on kaikenlaista sekalaista sakkia puhumassa puuta heinää... ehkä ylväinpänä se toinen Jukka, jonka kommentit ovat tajunnanvirtaa kaikkien asioiden vierestä, päätyen silti aina finanssipolitiikkaan.

   Ja on siellä niitä viimeisiä taistolaisiakin, jotka ovat yhä katkeria siitä että Suomi hyökkäsi natsi-Saksan kanssa raukkamaisesti rauhantahtoiseen Neuvostoliittoon marraskuun 30.11.1939!

   Tai ei siis hyökännyt... ei ehtinyt, kun nerokas Neuvostoliitto Josif Stalinin johdolla hyökkäsi ensin!

   Poista
  3. Voipi hyvinkin olla, että turhaan pelkään, sillä runot ja lauseet kirjoissa ovat kauniita ja jopa lempeitä, samoin asiat. Ei paha ihminen sellaisia kirjoita. Siksi kai säikähdinkin, kun hän joskus jotakuta veteli alta kölin. Kai se oli ansaittua. Tätä Jarkko Tontin näpäytystä en muista nähneeni. Kukaan ei varmaan muista, mistä asiasta se oli?

   Poista
  4. Mitä mitä! Ai mikis saa puhua Tontista muuten kuin ylisanoin. Epistä.

   Poista