11.12.2021

Vuoden turhake?Vuoden turhakkeeksi on valittu liha.

Siis mitä ihmettä. Lääkäri määräsi minut kesällä syömään paljon punaista lihaa, koska rautavarastoni eli ferritiinitasot olivat  hänen mukaansa melkein tyhjät, ehkä dietoraalisista syistä, niin kuin diagnoosissa luki. 

Itse en tunnista dietoraalisia syitä, koska en laihduta enkä veganoi, vaikka varmaan pitäisi. Totta on kuitenkin, että olen syönyt punaista lihaa hyvin vähän, vain silloin tällöin ja satunnaisesti. Lihapullat kerran kahdessa viikossa, spagettikastike vielä harvemmin, koska en pidä pastasta eli  vehnäjauhomössöistä. Pizzankin valitsen aina lihattomana. 

Verisestä pihvistä näen painajaisia, ja minun on vaikea ymmärtää kokkien medium-käsitettä pihvistä. Mediumissahan lihakimpale on keskeltä raaka eli punainen, mehukas, niin kuin ihmisillä on tapana maiskutellen sanoa. Barbaarista, ihmissyöntiin verrattavaa. Pienenä en suostunut syömään nakkeja, koska ne olivat sormia. Minun lihani on kuivaksi paistettu kimpale. Haaveilen entisajan kuivatusta lihasta, jota vuoltiin puukolla paistin kyljestä ja syötiin niin että hampaissa narskui. Näin ainakin kuvittelen.

Lisäsin siis viime kesänä ruokavaliooni pihvin silloin tällöin, ja minulla se tarkoittaa ohutta lehtipihviä hyvällä maustevoilla ja rapsakoilla ranskalaisilla.  Lihapullia syön myös  enemmän, ja laitoinpa kokeeksi maksajauhepihvitkin. Vaan en laita toiste, ei ollut minun juttuni edes puolukkahillolla. Ostin sen sijaan rautatabletteja ja sainkin rautavarastot nousemaan. 

Sanotaan, että lihaa ei saisi syödä  nautojen metaanipäästöjen vuoksi. Tavallinen suomalainen lypsykarjalehmä hönkii laskelmien mukaan 680 litraa metaania päivässä. Jos yhden Mansikin tuottamat metaanit lasketaan yhteen, on se hönkinyt 10 vuodessa yli kaksi miljoonaa litraa metaania.

Nyt ei täydy kuitenkaan pihvinsyöjän oikopätä ryhtyä veganoimaan, koska sillä ei  olisi käytännössä juurikaan vaikutusta. Se ei näkyisi millään tavalla ilmastossa, sanovat asiantuntijat. Jos suomalaista karjaa aletaan boikotoimaan, me toisimme lihan tänne ulkomailta.

Itselleni siis liha ei ole vuoden turhake, vaan nähtävästi terveyden elinehto. Ja koska ihminen ei elä taloudessa, jossa eläimillä on yhdenvertaiset oikeudet kuin ihmisillä, niin miksi emme söisi eläinvainajia kunhan niitä ei kasvateta julmasti tehotaloudessa. 

Viittaan tässä lihayhteydessä vielä neandertalinihmiseen, ihmisen sukupuuttoon kuolleeseen lajiin. Aamun arkeologisessa tiedeohjelmassa Ylellä todettiin, että neandertalinihminen söi kaikkea elollista mikä liikkui, ja se oli henkiinjäännin elinehto. 

Tiesittekö muuten, että kuvassa olevasta pitkäkarvaisesta ylämaankarjasta tulee onnellisia pihvejä?  Siihen on syynä leppoisa ulkoilmaelämä ja rodun helppohoitoisuus. Pihvinsyöjän omatunto ei soimaa, kun lautasella on elämänsä vapaana kulkeneen naudan lihaa.

(Valokuva Iines

165 kommenttia:

 1. Minullakin on ollut rautapitoisuus vajetta jonka olen saanut nousemaan veriohukaisilla .On muistettava olla syömättä maitotuotteita veriohukaisten yhteydessä koska vaikeuttavat raudan imeytymistä .Myös B-vitamiinitasosta on huolehdittava.

  VastaaPoista
 2. Veriohukaiset ovatkin mainio raudan lähde. Kun lapsi oli vielä kotona, hän tykkäsi niistä ja ostin niitä säännöllisesti. Nyt huomaan, etten ole aikoihin muistanut niiden olemassaoloa. Puolukan ja karpalon kanssa hyviä.

  Ja kaikki tummanvihreä sisältää paljon rautaa.

  VastaaPoista
 3. Rautaa rajalle ja meille F35-hävittäjiä!

  Ihan pienenä lapsena muistan itkeneeni jonkun läsän palan syömistä. Sitten äitini ryhtyi kasvissyöjäksi. Juhlaa oli, jos joskus sai kalaa, paistetun sein muodossa. Lihasta en luopuisi, vaikka uskon kasvisruokavalion terveellisyyteen, sikäli, kun on riittävän monipuolista. Tanskasta tulee parhaat joulukinkut, Argentiinasta paras pihviliha!

  Vegetarismin ymmärrän, mutta veganismi on minulle käsittämätön uskonto, joka ammentaa voimansa kaiketi vihreästä liitosta, eli räästä Junttilan tuvan seinällä.

  VastaaPoista
 4. Vihreiden kanssa vallankumousta puuhaava, kansainvälisessä johdossa oleva, Elokapina on sulkenut Sörnäisten Rantatien ja "poliisi seuraa tilannetta ja ohjaa liikennettä."

  Mihin me sellaista, rikollisten kaveria, poliisia oikein tarvitsemme. Lappu luukulle ja Pasterstein jatkakoon saunatilojensa vuokraamista asuinkäyttöön. Hyi saatana, Hyi saatanan saatana! Yäk, Suomen poliisi, ihan Aarniota!

  VastaaPoista
 5. Ei meilläkään lapsuudessa joka päivä lihaa ollut, eikä nakkeja, vaan minäkin muistan kasvisateriat varsin hyvin. Hyvä särvin perunan kanssa oli suolakurkku. Ja herkkua oli puolukkahillo kauraryynien kera.

  Kun joitain influenssoja riehui ja makasimme siskomme kanssa hetekassa kalpeina hiljaa, kovassa kuumeessa ja korvasäryssä, niin äiti pani kaiken peliin ja paistoi meille lihapullia ja sanoi, että hänpä on ostanut meille myös Vitolia, joka oli pieni vitaminoitu suklaalevy. Sitä sai sitten palan päivässä, kunnes parannuimme. Vitamiinia ei saanut syödä enempää kerralla.

  VastaaPoista
 6. Poliisihallituksen työntekijä laski Iltalehden pyynnöstä, mitä mielenosoitusten kaitseminen maksaa.

  Kun poliisi kaitsee yhden päivän ajan mielenosoitusta, josta se kantaa säilöön toistasataa mielenosoittajaa liikennettä tukkimasta, on lasku veronmaksajille 84 000 euroa.

  Eli henkilöstökulut ylitöineen ovat 45 000 euroa. Vapautensa menettäneiden käsittely on 25 000 euroa. Rikosasioiden esitutkinta 9 000 euroa. Muut materiaalikulut, kuten bussit ja huolto ovat nekin 5 000 euroa.

  Tuo on muutaman tavallisen keskivertoihmisen vuosipalkka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Herra Jumala, varjele meitä vasemmistoanarkismin ja Vihreän liiton pahuudesta! Suo kuitenkin Pekka Haavistolle voimia lopunkin hallituksen tartuttamiseen.

   Poista
 7. Jotkut ihmiset täälläkin (älkää minulta kysykö ketkä, heh he) näkevät niin pahoja toistuvia (ja vieläpä värillisiä!) painajaisunia, että heidät kannattaisi kantaa Hourujen Huoneelle.

  En tiedä mitä se yhteiskunnalle maksaa, tuskin mitään.


  Ps. No, vitsi vitsinä. nimim. "Lenin was here"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kamala, pelkkää punaista näkyy silmissäni. Ettei vaan natseja, punainen oli niitten väri!

   Vihreä on kyllä söpöä, Olkiluoto 1, 2 ja 3. Vihreää voimaa.

   Poista
  2. Mikis, mikis, hieman nyt realismia. Kyllä se maksaa, kun poliisi tarvitsee kaksinkertaisen määrän ylityöntekijöitä kantamaan pulskia mielenosoittajia, jotka ovat menettäneet jalkansa. Ja vahtimaan, ettei Suomi ensin-vastamiekkari tule hakkaamaan näitä varsinaisia miekkaroijia. Eihän tällaiseen ylityöhön voi komentaa päivystävää remmiä, koska työtä poliisilla riittää ilman mielenosoituksiakin.

   Poista
  3. No onkos sekään realismia kun äärivasemmiston päävaalehtelija, eli Helsingin Sanomat kertoo että Itä-Afrikassa kuluvana vuonna jo 260 000 alle 5-v lasta on kuollut nälkään kuivuuden takia. Syynä muka ilmastomuutos... lehti väittää. - Höpö höpö, eihän mitään ilmastomuutosta edes ole, kysykää vaikka oikeasti Suomen etuja ajavilta kansanedustajilta, pelkkää 'kiilusilmäistä' vouhotusta koko paska-asia! Ja jos noita pikkulapsia siellä muutama sata tai tuhat tai satatuhatta vuodessa kuoleekin, niin kyllä ne pitää huolen siitä että saman verran syntyy toisia tilalle. Ja sitä paitsi: mitä helvettiä se asia meille kuuluu? sähkön hintakin on niin saatanan korkeella nyt. Että viluttaaa.

   Poista
  4. Mikis, se että haukkua räköttää elokapinalaisia ja kehuu pollaria, ei tarkoita sitä, että ei olisi huolissaan ilmastonmuutoksesta tai ettei tajuaisi globaaleja uhkia.

   Kyllä räköttäjä tajuaa kaiken. Itse esimerkiksi olen vain eri mieltä elokapinalaisten tavasta ”olla hyvän puolella” ja ikään kuin omia ilmastonsuojelu omiin nimiinsä.

   Monet ihmiset ovat huolissaan ilmastosta ja ovat tehneet omassa elämässään ehkä jopa enemmän ekologisia valintoja kuin nämä nuoret kapinalliset konsanaan. Olen vähän huolissani siitä, että elokapinalaiset eivät vieläkään ole keksineet mitään muuta vaikuttamisen keinoa kuin tien tukkimisen tavallisilta kansalaisilta.

   Poista
  5. No, no mikis, eipäs nyt kiihkoilla! Sillä...

   Nälkäisten vatsat eivät suudelmista täyty, eivätkä palopuheet auta pakkasella!

   Me elämme tässä maailmassa mikä nyt on tämmöinen. Antaa olla.

   Poista
  6. Joo, hyi Mikko, ehdin jo itse vastata itselleni 18:09. Olen tässä(kin) asiassa aivan samaa mieltä kanssasi.

   Poista
  7. Kuten vihreiden perustajistoon kuulunut Pentti Linkola sanoi, meitä ihmisiä on liikaa.

   Poista
  8. Mistä aloittaisitte siemenjohtimien katkaisemisen?

   Afrikasta on täsmälleen oikeaan osuva vastaus, mutta varmaan rasistinen. Pohjoismaihin pitää saada paljon neekereitä, että voimme tuntea itsemme hyviksi armahtajiksi ja maailman pelastajajeesuksiksi.

   Kärsiihän mustaperseet täällä, mutta sitä ei heiltä kysytä.

   Poista
  9. Minäkin luin tuon uutisen Itä-Afrikassa nälkään kuolleista 260 000 pienestä lapsesta. Paatuneena rasistina, fasistina ja filantrooppina se herätti minussa vain hieman erilaisia aatoksia kuin perihyvässä Mikis-velipuolessani.

   Yritin saada uutisesta selville, että kuinka monta aikuista siellä sitten kuoli nälkään? Että ihan varmasti miljoonia... Ei löytynyt tietoa, joten epäilen ettei yhtään.

   Miksi sitten vain alle 5-vuotiaat pikkulapset kuolevat? Emmekö anna kehitysapua niin paljoa että siitä riittäisi aseiden ja korruption lisäksi roponen lasten ruokaankin?

   Ydinkysymys: Miksi kehitysapua ei anneta lasten ruokana? Enpä usko että tällaista kehitysapua vastustaisi edes persu Pöljästä.

   Poista
  10. Niin, siis uutisen mukaanhan me potrat hyvinvointivaltiot tapamme afrikkalaislapsetkin jo nälkään ilmastonmuutoksellamme. Ja täällä me vain valitamme sähkön hinnoista ja haukumme hyvää vihreää hallitustamme ja Greta Thunbergia, tuota suloista uhrautuvaa tyttöstä, joka turhaan herättelee maailman johtajia.

   No kyllä tässä itsensä pahaksi tunteekin. Ja vielä joulu edessä yltäkylläisyyksineen. Minäkin mietin jo, monenko kilon kinkun otan ja hankkisinko vaihteeksi muovikuusen, joka tietysti saastuttaa luontoa. Toisaalta voi se kai säästääkin, kun aidot kuuset saavat jäädä luontoon ja minä voin käyttää sitä muovikuusta loppuikäni. Vai mitä?

   Miten olla, kuin eleä? Muovikuusi vai elävä metsästä kaadettu puu? Kun sanovat, että muovikassikin on ekologisempi vaihtoehto kuin kangaskassi. Olen ihan pihalla valintoineni. Miten minä voin pelastaa maailman? Häh?

   Poista
  11. Suosittelen sellaista taitettavaa muovikuusta. Se menee neljään osaan (niks naks noks) niin että sen voi ottaa vaikka matkalle mukaan. Esim. Grönlannissa ei paljoa kuusia ole, käsittääkseni ei kai yhtään, että siellä hurmaat paikalliset pelkällä sen kanssa paikalle tupsahtamisella.

   Ps. Pari tuoksuvaa Wunderbaum (sellaista joita minullekin suosittelit, kokeilin) kuusenkoristetta povitakintaskuun, tai yksi villahousuihin (koska siellä on kylmä) kätkettyinä, niin herra-inuiitit käyvät entistä ystävällisemmiksi sulle.

   Poista
  12. Sanotaanko kumminkin niin, että Suomessa asiat ovat käsittämättömän hyvin... tai me itse emme käsitä miten hyvin ne ovat. Demokratiakin pelaa vaikka meillä on bilettävä pääministeri ja liian laupea oppositio. – Siis ainakin tällä hetkellä.

   Kyllä senkin ymmärtää, että kun maailmalta löytyy niin paljon kurjuutta kauhua ja julmuutta, ei sen läpikäyminen/kokeminen kenenkään mieltä ylennä. Ahdistuu vain toivottomuuttaan (kuten Pentti Linkola aikoinaan), resignoituu. - Eli, ummista silmäsi ja tuki korvasi, omaa napaasi kauemmaksi älä ajattele, sillä tavalla kaikesta epämiellyttävästä eroon pääset. Aamen.

   Poista
  13. Eihän se silmien ummistaminen käy, jos seuraa niin tiuhaan viestimiä ja maailman menoa kuin meikäläinenkin tekee, ja käsittääkseni moni muu. Väkisinkin ottaa kantaa, kun ajatuksia sikiää korvien välissä.

   Jos minä rupean ummistelemaan silmiäni ja tuijottamaan vain omaan napaani, dementoidun luultavasti vuoden sisällä, vaikka tekisin sanaristikon päivässä.

   Poista
  14. Kamaluuksia löytyy koti- ja ulkomailta enemmän kuin sietokyky riittää. Joka väittää, ettei suurelta osalta joudu sulkemaan silmiään, valehtelee.

   Mauno Koiviston ja erään paikallisen poliitikon ansioista äänestin demareita pitkään. Enää ei edes tulisi mieleen, taivaanrannan maalaus on hönttihommaa.

   Poista
  15. Sekin - vaikka lukisi kuinka paljon - on kohtalokasta, jos valitsee lukemisekseen vain sellaiset niteet ja lehdet, joista tietää että ovat samaa mieltä kuin minä. - Se vasta silmien ummistamista onkin.

   Enkä missään nimessä - huom! - puhu sinusta tai Lumo-kissastasi, vaan ihmisistä yleensä some -maailmassa. Siksi en enää viihdy keskustelupalstoilla (pl. tämä ja Kemppisen blogi) koska niissä keskustelu on käynyt mahdottomaksi. Faktat tai argumentit eivät tehoa ihmiseen, joka on sitä mieltä, että kun hän on tätä mieltä, hän on oikeassa. Jos on eri mieltä kuin he, tulee tunne kuin yrittäisi repiä heistä heidän identiteettiään irti... hah, miten kamalaa! (ei kun naurettavaa)

   Poista
  16. Riku, itsekin aikoinani ajattelin muuttaa Lappiin ja elää siellä erakkona, tai... no, itse asiassa armeijasta päästyäni ajattelin muuttaa jollekin Ahvenanmaan pikkusaarelle ja erakoitua sinne. Sillä kummassakin paikassa olisi kaukana kavalasta maailmasta. Mutta sitten ajattelin että millä minä siellä toimeen tulen, Emskärin kivisellä luodolla tai Lapin Skalluvaaran erämaassa, höh? Jolloin otin järjen käteeni ja palasin takaisin Lounais-Hämeeseen. (piru vie)

   Poista
  17. Ja myöhemmin Tampereelle menin. Paperitehtaaseen.

   Poista
  18. Maailmassa olemme kaikki mukana, mutta sen kaikkia tunteita kukaan ei voi kantaa. Meistä ei ole jeesuksiksi.

   Poista
  19. Juu ei voida olla, Riku rakas, mutta ei meidän tarvitse Juudaksiksikaan heittäytyä. - Ollaan jotain siltä väliltä? (tai jos ihminen pystyisi olemaan itselleen rehellinen, se riittäisi, mun mielestä. mutta mitä se 'rehellisyys' käytännössä tarkoittaa... emmää tiedä. täytyy vaan yrittää etsiä)

   Poista
 8. Ennen muinoin syötiin paljon sianlihaa. Porsaankyljykset ja kajalanpaisti olivat silloin köyhän juhla-aterioita.
  Arkisempia olivat vellit ja puurot. Kalaakin, varsinkin silakoita ja silliä suolastuksena suosittiin, jos ei itse kalastettu. Peruna oli aikoinaan köyhän ainut "kasvis".
  Puu-uunissa kauan muhinut perunalaatikko, lanttu-ja perunakukot, karjalanpiirakat ja myös sultsinat sekä mannaryyni- tai riisipyöröt -murrenimeltään kukkoset, olivat leivän ja vehnäsen lisäksi leivonnais- herkkuja.
  Hedelmiä ja vihanneslajikkeita oli lapsuudessani kaupoissa vähän, jos ei omistanut omaa maata jossa viljellä niitä. Myöhemmin maalle vanhempien asetuttua asumaan pysyvästi, ruokapöytään antoivat vaihtelua sienet, metsämarjat, itsekalastetut kalat ja vihannekset.

  Naudanlihaa en syö muutoin kuin jauhelihassa. Hyvin harvoin ostan pelkkää jauhettua nautaa pastakastikkeeseen tai keittoon. Kalaa eri muodoissa suosin. Keitoista pidän erityisesti. Pinaatti- ja kanakeitto ja Findusin kalaleikkeet ovat valmisruuista suosikkejani.

  En ole hurahtanut nykyisiin ruokatrendeihin muutoin, kuin että ostan kauramaitoa maalla ollessa varastoon. Se kun säilyy pidempään ja jos tekee mieli pyöräyttää pannukakku jne. eikä rasvatonta maitoa ole kaapissa paljon.
  Kesti tottua rasvattomaan maitoon kotvan, mutta siihen vaihdon myötä, kolesteroliarvot ovat laskeneet normaaleiksi. Juon paljon kahvia, enkä ole oppinut sitä juomaan ilman maitoa vaikka olen yrittänyt. Toki juustojen yms. kovan rasvan vähentäminenkin on vaikuttanut.

  Joko Iines olet ottanut rautaisen paistinpannun käyttöösi? Minusta se on oiva väline, ainakin maalla. Pyyhkäisee vain paperiila puhtaaksi ja laittaa vähän öljyä, niin ei tarvitse tiskata.
  Veri- ym. valmisohukaiset ovat silloin tällöin ostoslistalla. Tietysti itsekerätyn puolukasurvoksen kanssa.

  Nyt odottaa muusi ja itsetehdyt silakkapihvit, salaatin ja porkkanaraasteen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, minulla on valurautapannu kakkospannuna, ja mieluusti sitä käytän, sillä se paistaa minusta paremmin kuin teflon. Eikä tosiaan tarvitse pesuainepesua, vaan pyyhkäisyn ja eikun pinoon odottamaan uutta paistettavaa.

   Tykkään myös wokki-pannusta ja wok-ruoasta, kanasta ja vihanneksista. Kanaa syön paljon, mutta se ei taida olla niin rautapitoista kuin punainen liha.

   Poista
  2. Olen %8 v. mies ja kuuntelen uteliaasti kun leidit lyövät hienolöylyä.

   Osin uteliaana, osin ihastuneena hämmennyn ja vaikenen innostuneesti. Sen vuoksi karjaisenkin jo että pidän pekonista enkä soijanakeista likikään samaan määrään (kuin marinoidusta naisesta).

   Valkolaisilla on sananlasku, meilläpäs on sananvelkaa.

   Poista
 9. Tuon nimityksen "Vuoden turhake" voisi nimetä "Vuoden älynvälähdyksesi". En muuta sano. - Vaikka lihansyöntiä an sich kannattaisi vähentää - ainakin niiden jotka syövät sitä liikaa, koska se on todettu epäterveelliseksi.

  Syökää ihmiset kalaa! (Ja muistakaa mitä mainoksen hauki sanoi: "Älä vahingoita vesistöjä", kun kehotti käyttämään mattopyykissä Mäntysuopaa.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä juuri nyt harmittaakin, että joudun pakosta lisäämään punaista lihaa, kun mieluiten syön valkoista lihaa, kanaa ja kalaa.

   Kalaa on aina pakastimessani. Ostan kalatiskistä aina monta kalafilettä kerrallaan ja kiikutan ne samantien pakastimeen, yksittäispakattuna folioon. Ahvenfileet ovat parhaita, samaten kuhafileet ja lohimedaljongit. Muikku ja silakka ovat myös herkkulistalla, jos niitä vaan tuoreena saa.

   Ruuanlaitto on mutkatonta: aamulla otan yhden kala-annoksen sulamaan, ja päivällä valmistan sen, yleensä yrttien kera voi-öljyseoksessa paistettuna. Yrtit ovat ehdoton osa kalanvalmistuksessa, samoin sipuli. Kala vaatii meikäläisellä keitetyt perunat tykönsä.

   Ei tarvitse vaivata päätä sillä, mitä laittaisi, kun pakkasessa on aina kalaa.

   Poista
  2. PS Olen käyttänyt samaa kalamaustetta jo kymmeniä vuosia. Se on saksalaista, ja sain sen alunperin siskoni mieheltä, joka oli ruuanlaittajana mestari ja kova kalamies. Marinol tuotenimeltä, ja sitä saa ainakin Amazonista tilaamalla. Sisko sitä minulle on aina tuonut, mutta hyvä tietää, että tilaamallakin saa. Kun sitä kerran kokeilee, tuskin palaa entisiin kalamausteisiin.

   Poista
 10. Kannatetaan!
  Markettien ja hallien kalatiskeillä on mistä valita. Pakastealtaiden erilaisista kalavaihtoehdoista saa myös suht. nopeasti aterioita.

  Harvinaisia ovat ne mattojen pesupaikat, joissa saa laskea vesistöön
  edes mäntysuopaa. Tietääkseni yksi täällä ainakin on vielä joen varressa, kaupungin keskustan lähistöllä.
  Vaan harvapa on kyttäämässä, mitä ja millä mökkilaitureilla pestään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakastealtaiden perusturskakin on erittäin hyvää ja maukasta syötävää. Siis pakasteseiti sellaisenaan, paloina. Samaten erilaisia lohijuttuja on.

   Ennenhän matot pestiin mökkirannoilla. Minäkin pesin omalla laiturilla polvillani maton päällä. Oli aika raskasta. Nyt on hyviä ja selkää säästäviä matonpesupaikkoja pesupöytineen ja kuivausmankeleineen lähes joka kylässäkin jo. Kivahan näitä on käyttää.

   Poista
 11. Heimon Liekki "Loimusavustettu Kirjolohifilepala", 170 g on aina yhden erinomaisen maukkaan aterian väärtti. Sitä ei tarvitse edes valmistaa, se kun on jo valmis, ottaa pois vaan pakkauksestaan. Ja perunoita ja salaattia yms. hörpäkettä siihen lautaselle lisäksi niin ei muuta kuin syömään (nam nam). Toinen helppotöinen kalaruoka on Mantelikala, koska se on pakaste; panee sen vaan uuniin 200¤ ja 42 min, ja a vot, taas tuli pötyä pöytään! - Mutta muista salaatti! ja kaikki tomaatit kurkut punajuuret sellerit yrtit kynsilaukat ja (kaukaa kuuluva) kumina... ym. ym.

  Ps. Rasvaset kalat ovat terveellisimpiä, niissä on sitä omegaa. Mitä rasvaisempi sen parempi. Ja kalojen suhteen kannattaa olla päivämäärien suhteen tarkka, maistuvat vanhoina ihan vanhoilta, ja jos ovat ehtineet pilaantua, ihan pilaantuneilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei voi olla totta! Nimittäin söin juuri maukkaan lounaan, keitettyä perunaa, salaattia ja härpäkettä (yksi Sandels) ja - Heimo Liekin savustettu kirjolohipala, 170 g. Pakkaus roskiksessa - kävin tarkistamassa - on mustalla kovitetulla muovipohjalla umpiopakattu kalanpala, päällismuovi oranssinpunainen liekkikuvio, teksti mustalla. Voin sanoa, että maistui. Jälkiruokana Valion Hurmaava suklaajäätelöpikari kolmannen adventin kunniaksi.

   Olet mikis selvänäkijä.

   Poista
  2. PS Pannaan se ännä vielä Heimon loppuun: siis pakkaus on Heimon Liekki.

   Poista
  3. No niin sitä pitää! Ja nyt voimme duettona suositella tätä kala-ateriaa muillekin. (Ja minä soitan Heimolle ja pyydän provisiota.)

   Ps. Mitä 'selvinnäkijäisyyteeni' tulee, niin tarkastin äsken Lottokuponkini. No, oli yhdessä kaksi oikein ja yhdessä yksi. Kolmessa muussa ei (tällä kertaa) ollut yhtään oikein. - huokaus

   Poista
  4. Joo, tuskin tässä vielä mun kannattaa ruveta TV-ennustajaksi. Kun ei koskaan tiedä mitä ihmiset kyselee? Jos ne kysyis vaikka "saanko takaisin kadottamani kossupullon?", niin helppo siihen olisi vastata "et saa". Mutta jos ne kysyy "oi, mistä löytäisin sen kadotetun rakkaani", niin mitä v-ttua siihen osaa vastata? niinkö että "Simo meni saunaan ja tuli sieltä pois", ei se semmote vetele. Pareempi olisi vastata että "mahdollisesti hänet löydät, mutta hyvin yllättävästä paikasta, käyppäs kuule katsomassa". Ja sitten kun toinen menee ja on penkonut kaikki paikat kellarista ullakolle ja soittaa uudestaan "ei sitä Simoo mistään löyry...", niin katkase vaan se puhelu kylmästi ja rupee selvittää jonkun toisen ongelmia, á 12;- € minuutti. Kyä se siitä suttaantuu!

   Poista
  5. Korona-aikana olen oppinut tekemään ostoksia verkko-ostoina. Kätevää. Tilaat tuotteen ja haet sen itse automaatin lokerosta. Eikä tarvitse kierrellä tavarataloissa maskittomien keskuudessa.

   On vaikea kuvitella, mitä ajattelee kuusikymppinen nainen, joka kulkee pläsi paljaana ketään väistelemättä. Tänäänkin yksi tällainen suoma tunki perääni kiinni eräässä paikassa. Mulkaisin suomaa, joka ei ollut moksiskaan.

   Olen havainnut viime aikoina, että erikoisesti vanhempien naisten maskittomuus on yleistynyt. Edesvastuuttomin oli kuitenkin se nuori tyttö, joka liikkeessä palveli asiakkaita ilman maskia, ihan pokkana.

   Ja ne visiirimyyjät. Visiirihän on täysin viraton, aillä mikä tahansa bakteeri tai virus ui sen läpän alta kevyesti ja nopeasti suoraan asiakkaaseen tai asiakkaasta tähän visiirityyppiin.

   Poista
  6. Jokuset näille ennustajille soittelevat, mikis, sillä niin paljon on ihmisillä erilaisia ahdinkotiloja. Itsekin tunnen yhden ihmisen, joka käy ennustajalla isossa kaupungissa. Eli tässä odotellaan nyt isoa katolta alkavaa vesivahinkoa, jonka ennustaja on ”nähnyt” sessiossa taloyhtiöllemme koituvan.

   Että pane vain ennustuspiste pystyyn, mikis. Uskon, että sinulla on puhumisenlahjoja ja voit kääriä sievoiset verottomat tulot tällä avustustoiminnalla.

   Poista
  7. Kun homma alkaa luistaa, kannattaa ostaa lähetysaikaa Sanoma-konsernin tv-kanavilta, ne ovat Suomen tärkein ennustushuuhaan levittäjä. Yöt läpeensä kaikenmaailman suolista ja kahvinporoisa ennustajia ja kaukolääketaiteen etevimmät hömelöt.

   Poista
 12. Jos täällä potkittas mikis pataluhaks niin siinä se olis mun taitojen määrä ja laatu köykööstä höttöä.

  Kaunosielut on oltava.

  ..ainakin mikis on.

  Mä oon pelkkä superraskassarjalainen.

  Mut oonhan mäkin.

  VastaaPoista
 13. Ei mikistä saa potkia, eikä ketään, ei kaunista tai vähemmän kaunista. Täältä potkitaan ulos ainoastaan potkijat, ilkeät, jos semmoisia ilmaantuu. Harvoin ilmaantuu, onneksi. Ylipäänsä ja yleensä ihmiset on kivoja, niin kuin mikis sanoo.

  Hyvää Lucian-päivää kaikille poikkeaville! Minun itsetehdyssä joulukalenterissani oli piirros: kissa kynttiläkruunu päässä ja toivotus Hyvää Lumon-päivää. Mainittakoon, että kalenterin tekijä on tyttären Lumo-kissa.

  VastaaPoista
 14. Jaapa jaa, verotuksen ei kai pitänyt kiristyä, mutta kyllä minulla ainakin veroprosentti nousi peräti prosenttiyksikön, kun äsken tarkistin sen Omaverosta. Miten se on mahdollista, kun tulot ovat samat kuin ennenkin, samoin muut raha-asiat?

  Se on mahdollista vain sillä momentilla, että veroja on kiristetty ja minun taskustani menee entistä enemmän euroja muista huolehtimiseen. No tämä on kai sitä demarien ”pidetään toisistamme huolta”-systeemiä. Hohhoijaa, tulisipa vaalit.

  Ja kyllä, en kuulu lahkoon ”iloinen veronmaksaja”.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaativahko asiakas`?

   Poista
  2. No kyllä, katuvalot ei riitä. Koulutuskaan ei ollut ilmaista, vaan perskohtaisella takaisinmaksettavalla (10 kituvuotta) lainarahalla ostettu tutkinto. Ja sitten töihin veroprosentilla 41. Ja työterveyslääkärikin ulkoisti tämän kiltin open yksityissektorille. Että kiitosta vaan valtio katuvaloista.

   Poista
  3. PS Minusta tuntuu vahvasti, että ”iloisten veronmaksajien” lahkoon kuuluu kaksi ryhmää:

   1. Pienituloiset, köyhät ja matalasti verotetut kansalaiset, joille sosiaaliset etuudet enimmäkseen koituvat.

   2. Hyvin rikkaat, joiden tuloissa isokaan vero ei merkitse paljoakaan.

   Poista
  4. !. 1. seikka: yhteiskuntarauha ei ole sivuseikka vaikka se kommersialismin ryöhätessä sellaiseksi kuviteltaisiinkin.

   2. seikka: aktiivista passivoitumista sanoi panttivanki kun paskalla kävi. Tätä tarvitaan vielä kun jano tulee (definitiivifutuuri, ei imperatiivi) ja vesi loppuu.

   Poista
  5. Valot olla pitää että näkee paremmin nälkää.

   Poista
  6. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  7. Mainittakoon, että työterveyslääkäri pyysi minua hakeutumaan yksityiselle foniatrille puhesairaudessani. Hakeuduin Tyksin erikoisfoniatrille, professorille, joka otti minut tutkimusryhmäänsä, koska tunnisti oitis dysphonia spasmodican, josta oli juuri tekemässä yliopistollista tutkimusta.

   Sitä en tiedä tänäkään päivänä, miksi työterveyslääkäri ei kirjoittanut lähetettä kunnalllisen puolen tutkimuksiin ja hoitoon. En edes tiennyt, että voisin sellaisen saada.

   Poista
  8. Juuripa niin, entinen emäntäkin paiskas hiivat uuniin leipien perrään, koha on hänes. Valtion laarinpohja paistaa.

   Poista
 15. Lähenkö eholle evuskunttaa, hä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elä lähe, siellähän on jo Teukka. Onhan siellä Anokin, mutta se eri kaliperin mies.

   Poista
  2. Vennamoksi Soinin paikalle!

   ".. olen levollinen." sanoi kalifi Harun el- Pullah Ahmed Ahne -sarjakuvissa. (Tabary)

   Poista
 16. Ratko Rajala, kynäsi on kieltämättä lennokas, näppärä ja nokkela, mutta minä hengästyn kommenttejasi lukiessani enkä tiedä, mitä ajatella tai sanoa.

  Tämä on enempi järkipuheblogi. Saisiko pyytää asiallisuutta jonkin verran? Ettei ihan läskiksi lyötäisi. En tahdo kynääsi ehdyttää, mutta jonkinlaista yhdenmukaista linjaa muiden kanssa pitää olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rutka Ruusunjuuri13 joulukuuta, 2021 18:16

   Paasikiven tapaan siis?
   Tuotapa niin tyyli se on oltava klovnilla bordellissakin.
   J. K. P. apropos - ei hän jäänyt paitsi mansikkakaakkuansa ja kermakahvit olivat vaarassa reitillä joka oli suoraa kuin jättövana kun hän lähti kohden kahvipöytää. Siinä oli syytä painella alta pois, - täsmälleen ei siten siis vaan vuorovaikutteisuus ja vastavuoroisuus normitapaan huomioiden? Joo, käy.
   Usch, mutku - mä oon vaan niin laiska, sablar strandjävel ja raksa-alan dinosaurus.
   Omaa kivaa ehkä snadisti liikaa mut kato varmaan arvaat et mitä näillä käpälillä tehdään kaiket päivät? Nää nää nimittäin siis näppäimet... Sidu, kun on sormet kuin nippu kyrpiä niin ei vaan meinaa jaksaa ottaa isoo konetta ja työtuolia vintiltä alakertaan ja täähän on rintama jossa on vaan duunareita (sitäp. Armeijan malliin, eiks vois ollaki, ainaski vähän?)?
   No enpähän oo tuonu töitä kotiin, enkä kaivuria. Kerran oli kyllä rototilttikauha oikein tehtyä hitsisaumaa vailla ja - mutta nyt meni lillukanvarsille.

   Katotaan ny, emmä lupaa kauheita enkä kauniita.

   No okei lupaan-lupaan mutta sitten et tuu tänä vuonna enenpiä joululahjoja vonkaamaan.
   Kaikkia se teettää, sosiaalinen kommunismi!

   Poista
  2. Ratkorutka Rajalaruusunvuori, siitä onkin aikaa kun olet esitellyt täällä sivupersoonarepertuaariasi. Missäs sitä ollaan oltu? kysyy Matti ja Teppokin.

   Poista
  3. Kuulin ohimennen termin työelämä ja kaikesta uudesta ja oudosta helposti innosyuvana ryhdyin oitis koittamaan ja kuinkas sitten kävikään, sehän on aivan hattivattien ihmemaa. Mitään muuta ei tarvinnu tehdä kuin olla vaan pirun pätevän oloinen, gestalt - sanoo näyttelijät ja virnistelee päälle vaiokka keskinäinen kateus on aivan älytön.

   Juu Nou Ei Käy kun käämit kipinöi. Työt siinä oli sivuseikka, kerrasta valmiita nyanssien - anteeksi alatyylin ilmaisu mutta tarina vaatii sen - nyanssien nussimista.

   Elämä on laiffii ja se taas on ihmisen parasta aikaa, ainakin noin fifty-siksty.

   Poista
 17. Luciata sinulle Iines ja kaikille!
  Tulipa kiire hankkia joulukortit ja postimerkit. Just sain vietyä punaisen kuoren kortteineen huoltoaseman postilaatikkoon. Eikös huomenna ole viimeinen päivä postittaa kortit halvemmalla merkillä?
  Kaksikymmentäkuusi korttia oli urakkana.
  Jäi itsetehdyt kortit haaveeksi, sillä tulostimella ystävistäni tulostetut valokuvat muuttuivat oudon värisiksi. Olisin liimannut niitä kartongille. Jäi aikeeksi moinen homma.
  Mikä siinä lienee, mutta runojen rustaaminen jouluaiheista ei minulla luista? Sentään joitakin runonpätkiä lainasin netistä lähimmille ystäville kortteihin.
  Tärkeimmät lahjatkin sain paketoitua. Pienet lapset ovat tietysti lahjansaajista tärkeimmät, ja pyrin hankkimaan aina luovuutta edistäviä lajoja heille. Nyt innostan koululaisia elokuvan tekoon kännykällä, itse keksittyjen tarinoiden kerrontaan ja palaoeleihin. Pehmeitäkin paketteja on myös pukinkonttiin.
  Löysin keväälläköhän se oli, kirpparilta Uspenskin kirjan: Fedja-setä, kissa ja koira.
  Olen esittänyt kauan sitten Musti-koiraa lastennäytelmässä. Liimasin valokuvanikuvani koiran rooliasussa kirjan tyhjälle sivulle, josko se innostaisi kaksi lukemaan oppinutta tädin kullanmurusta kiinnostumaan tarinasta.

  Pitäisikö meidän nyt täällä kommenttikamarissa ruveta joulurunolle?
  Kuka ehtii ensin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähetin yhden paketin ja muutaman kortin, ja jokusille menee nettitervehdys sähköpostilla. Saan kolmannen rokotuksen sopivasti jouluksi, kun tytär tulee pääkaupunkiseudulta sikäläisten virusten kera.

   Hieman pelottaa. Kauheasti ovat tartunnat täälläkin lisääntyneet, ja maskittomuus on yleistynyt aivan liikaa. Mikä ihmisiä vaivaa?

   Joulun jälkeen Suomessa ollaan Norjan hirmulukemissa, ellei hallitus halua vetää hätäjarrusta bilettämisen sijasta. Saksassa ei pääse minnekään edes syömään ilman rokotuksia. Ja maskipakko on joka maassa. Paittsi siis meillä.

   Itsekin tein yhteen aikaan aina joulukortit itse, nyt lähetän niin vähän, etten viitsi.

   Poista
  2. Jouluruno on kiva idea, odotahan vain! Kuka runoilee ensin?

   PS Olen juuri kasannut muovikuusen. Se oli kolmessa osassa, kuten mikis ennusti tuolla ylempänä. Tämä on minun ekologinen valintani, ja onneksi kuusi on aidon näköinen etenkin kun sen hukuttaa koristeisiin globaalien esikuvien mukaisesti. Nyt ei hyvesignaloida millään olkikoristeilla ja himmeleillä!

   Poista
  3. Tässä runosuonen virvoittamiseksi Aapo Pärnäsen jouluruno:

   KÖYHÄN LAPSEN JOULUKUUSI

   Köyhän lapsen joulukuusi
   loistaa kankahalla.
   Kotona ei sitä nähdä
   köyhän orren alla.

   Köyhän kuus on koristettu
   köyhän tarpehiksi:
   tähdet saa sen kynttilöiksi,
   lunta namusiksi.

   Taivaan ruskopilvet verhoo
   köyhän joulupuuta,
   kruununa sen kirkkahinta
   katsoo köyhä kuuta.

   Köyhän lapsen joulukuusi
   loistaa joka illoin,
   köyhä sitä katseleepi,
   riemastuupi silloin.

   (Aapo Pärnänen)


   Poista
 18. Kuka kuusen koristaa
  Hän neulaset lakaiskoon

  Kuusi varistaa - öhh..
  Vaan varis kuris-,

  Jaahastis, taas piimää tankissa. Ei kumma ettei käy.

  - vaari päätä pudistaa
  ja simmuns ummistaa.

  Valot sammahtaa
  kun rockotus
  kaulaan kapsahtaa
  ja ihmis-ihmisillä
  on tapana harrastaa.

  Kirjoittaessa juotiin Ilimajoen tal. piimää litra vartissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Njuu niiii ei täysin. Tuli vähän kaipaus ja halipula sävähti läpi. Hän kuoli -89 näihin aikoihin ja olisin vaikka voinu meidän perheen jumalattaren hommiin huolia. Että: "Kuule, lähek- lähtisikkö, meinaan mulle?" Hän ei ollut ehtinyt päättää kun hänet kutsuttiin Pääkonttorille.

   Yhyp.

   Sillä tuo rockotus. Ne ne on ny muotia muilla maillakin, ootteko huomioinu? Ollaanpas sitä nyt yllättävän piikikkäitä sanoi siili piikkisialle. (irokeesitukka, ruukattiin punkkia olla)

   Ohhhhoi. Ollapa vielä nuori ja notkee, nyt on enää pelkkä Ja, jos sekään. Mää kans (ja = &) en ymmärrä mikä kumma sen kiireen sinne loppuun muka pakkaa? Mulla oli huom. palj. enemm. tehoja ja piisalta pirunmoista hopunpoppua nuoren ja aikuisen väli-ikäisenä muttei kiirettä mihinkään suureen tavoitteeseen yhtikäs.

   Juu en tosiaan käyny runoileen enkä kulkenu takseillä kaupungin yössä, oli muutakin kuin pimpsukka mielessä, niiettä. Ja nyt ei oo enää sitä muutakaan juuri. Kuhan töitä pusken.

   Poista
  2. "Kun maas on rankki ja torvet jäässä,
   ja silmä sammunut keittäjän,
   ja piiska pitkän kun on matkan päässä,
   käy kylmä henkäys talvisää..jän,
   vain Alko on, vain Alko on."

   Huom! Runo ei ole omatekemäni. Kuulin sen lapsena Forssassa kun puliukot iltanuotiolla sitä joulun alla aina lauloivat Sortohaan puistossa. - Ps. Sanoja en ihan tarkalleen muista, siksi minun piti korjata tuon neljännen säkeen loppusointu (anteeksi).

   Poista
  3. Tallennettu sittenkin, Kiitoksia miksulaisen.

   Jäbä Dusaa Siistii settii...

   Poista
  4. Kiitos Ratko Ristisanaristikko sopu soinnusta ja harmoonisista hormonneistasi, ystävällisyydestäsi!

   Poista
 19. Vanhaan tyyliinensimmäinen harjoitus:

  Lumihattaraenkelit
  pilvistä liiti
  tulitikkutytön luo
  hameen sammutivat
  mustaksi kuin hiili.

  Tytön silmien eteen
  kasvoi suuri kuusi
  ihmeen nähdessään hän huusi:
  - auringon sirpale latvassa
  se on tähti uusi.

  Harmaan mökin ovi
  oli kutsuvasti auki
  uuni hehkui lämpöä,
  kypsyi jouluhauki.

  Kamarin keinutuolissa
  mummo lauloi virsiä
  paperipussin pohjalta
  ojensi kauranjyviä.

  Tyttö meni rappusille
  antoi jyvät varpusille.
  Kiittivät ne iloisesti
  sirkuttivat yöhön asti.

  En palanut poroksi
  vaikka surusta sytyin

  kuusi ja aurinkotähti
  näyttävät tien
  orvon kotia kohti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Klenkkaa ja könkkää runon riimit, eivät jetsulleen käy yksiin sanatiimit. Ehkäpä huomenna inspis iskee. Joulunpunaista, vihreetä runoa päkistää ja puskee.

   Poista
  2. Omatekemä on aina koskettavampi kuin kaupasta ostettu.

   Nooran runossa on monia hienoja kohtia - onpa sinne loppuun eksynyt irrallinen aforismikin, varmaan siksi kun siinä on se "poro".

   Vähällä vaivalla tuosta saisi mahtavan, mutta ulkopuoliset, etenkin ammattilaiset, hioisivat sen kyllä äkkiä pilalle.

   Poista
  3. Aivan ihana runo.

   Ps. Mutta joitakin säkeitä/sanavalintoja kun runoilija - Noora itse? - vielä hioisi, runo olisi täydellisempi. Täysi.

   Poista
  4. "... Noora itse?..."

   Tuli vahingossa tuo kysymysmerkki! äsch! Tietysti Noora eikä kukaan muu!

   Poista
 20. Loistavaa, Noora, tästä kelpaa jatkaa! Minäkin kyllä varmaan huomenissa valutan mustetta riimikynästäni.

  Joka kolmas suomalainenn kärsii yksinäisyydestä, sanoo vaikuttava mainos televisiossa, elokuvan välissä. Tämä tieto on kyllä järkyttävä. Jos ihmiset pantaisiin 99 ihmisen jonoon, heistä joka kolmas astuisi rivistä ulos omaan joukkoonsa, yhteensä 33 ihmistä muodostaisi yksinäisten joukon. Onko heitä noin paljon? Miten kummassa he eivät kohtaa toisiaan?

  VastaaPoista
 21. Kaupungistuminen, tressaavat duunit, digiviihde,suuret vaatimukset ihmissuhteille, naisten "tasa-arvoistuminen", pettymykset pari- ja ystävyyssuhteissa...
  Feminismi ja machokulttuuri, sinisukka-nainen ja peräkammarin poika eivät taida henkisesti kohdata romanttisissa merkeissä...

  VastaaPoista
 22. Ja jotenkin yksilö-käsitteen vahvistuminen voi vaikuttaa asiaan. Minä, ihmisen ego on kasvanut huikeisiin mittoihin. Minä ja minun oikeuteni. Toinen ihminen nähdään myös pois ottajana, riistäjänä, oman minän heikontajana.

  Oma reviiri koetaan saavutetuksi tilaksi, minuus on turvallinen tila, jos käytän intersektionaalisen feminismin käsitekieltä. Minuutta ei saa kukaan uhata.

  Eli ihminen asettaa yhä enemmän vaateita kumppaneilleen ja niille, jotka päästää reviirilleen. Kukaan ei saa viedä liikaa. Mieluiten minua tulee tukea ja pönkittää, ajattelee ihminen.

  Vai mitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vaan.

   Ja tuntuu kuin kaikki kiljuisivat, että hei katsokaa kaikki minua, minä olen just tällainen kuin olen, ihmeellisen omituinen ja kummallinen ja yksilöllinen ja se on vain minun oma asiani ja ei kuulu teille, joten antakaa minun olla rauhasta, älkääkö tuijottako - kuuleeko kaikki! Ja miksi kukaan ei ole huomaavinaan, että minä olen tällainen ja haluan olla yksin!

   Hmmm... olisikohan se niin, että some tekee puberteettisesta käyttäytymisestä valtavirtaa?

   Poista
  2. Kyllä, some tekee ihmisestä ikuista puberteettia kokevan yksilön. Tuttua on jo se ilmiö, että Faceen ja Instaan pannaan elämän tähtihetket ja muikeimmat kuvat. Kuriositeettina toki jotain hupaisia finninpuristeluja tai muita satunnaisia habituksen räjähdyksiä. Viereen sitten se muikistuskuva ulokkeet sojossa, varsinkin ahteri 90 astetta kameraan päin. Joskus ihmettelee, miten kieroon naisoletettu vartalonsa oikein saa, kun kasvot ja perä näkyvät samassa otoksessa.

   Etupäässä some on siis täynnä menestystä ja kauneutta. Vanha muorikin suodattaa kuvastaan rypyt, samoin pappa saattaa häivyttää krapulahabituksensa photoshoppaamalla.

   Vaatimattomuudellakin voi pröystäillä, ja fiksuudella. Kulttuuritietoiset esittelevät ajatuksiaan oikeista teoksista ja oikeissa paikoissa käynneistä ja ylipäänsä edistyksellistä ja suvaitsevaa avaramielisyyttään ja oikein elämisen oivallustaan erilaisin oikein valinnoin.

   Poista
  3. PS Annan tässä tunnustusta kulttuurihenkilö Kemppiselle, joka ei blogissaan pröystäile oikeiden tai edistyksellisten kirjavalintojen tai kulttuuririentojen parissa.

   Ei, hän heittelee kehiin ummehtuneita (jonkun mielestä) ikivanhoja kääkkäteoksia, vääntelee niistä äkkivääriä väittämiä ja sutkauksia ja oletettavasti naureskelee sitten jossain taka-alalla kuin ukko ylijumala...

   Poista
  4. Ukko kirjoitetaan isolla. Kuten esim. Kemppinen tai Sjöstedt.

   Poista
  5. No juu, jos viitataan tähän suomalaiseen kaikkein vanhimpaan ja ylimpään muinaisjumalaan.

   Leikittelin kuitenkin käsitteellä, ja tarkoitin ukolla Kemppistä itseään, ukko Kemppistä, jonkinlaista perinteisen blogimaailman kunkkua.

   Poista
  6. PS Kieltä voi rikkoa, jos hallitsee kielen muutoin ja pystyy perustelemaan rikkeensä. Se joka ei osaa käyttää äidinkieltään hyvin, ei riko kieltä vaan tekee virheitä. Ettäs tämänkin tiedätte.

   Poista
  7. Jassoo, tänne on tullut vanha mutta uusi, yhnmh, nimimerkki. Mikäs sen mukavampaa. Tere, tere Iikka. Enkä minä pahoillani siitä ole että minulle hattuillaan (yritän nykyisin kovasti vältellä vittu- yms. rumia sanoja, kuten äskenkin.) Vastavuoroisesti vit... siis hattuilu sallittakoon myös minulle, jookos? (Joo, vastaa kaiku pimeästä.)


   Mikäs sen kiinnostavampi keskustelunaihe kuin kieli, koska ilman kieltä ei voi edes keskustella. Rakkaan kotomaamme ja sen kaunista äidinkieltä me jo koulussa koetimme koukeroisin sanoin, äh, ja välimerkin, uh, äidinkielenoppitunninkokeissa tavoittaa... Vaikeaa se joskus oli vaikka olikin syntysuomalainen. – Nyt ajattelenkin, kun olen vanhuuttani viisastunut, että... jos äirinkiälen kokeissa saa semmosen hengen ja tempon päälle että tulee niin perkeleen pitkää virkettä yhtenä pötkönä vaan ettei se ettei se meinaa millään loppua eikä sillon tota noin niin ei pilkkuja ehri miettii niin hyväsyttäs se että pistää ne sitten virkkeen loppuun kaikki tällä tavalla nääs ,,,,,,,,,,,,niin voi ope itse siirtää ne sinne minne tahtoo. (Nirppanokka.)   Ps. Jos kieli taas sillä lailla on mennyt rikki, tai siinä on oudonvärisiä pilkkuja (punaisia tai vihreitä), pitää mennä lääkärille.

   Poista
  8. Enkä minä kellekään halua vinoilla... Paitsi kaikille. - Mutta se on ihan eri asia.

   Poista
  9. Muistan hyvin, kun vastavalmistuneena äikänopena puhkuin korjausintoa, kun luin oppilaiden tekstejä. Laadin aina teksteistä palautetunnille VIRHEMONISTEEN, kuvitelkaa, virhemonisteen, mikä nykyään on varmaan kiellettyä, kun pitää ohjata oikeaan osoittamatta virhettä, jotenkin kierrellen ja kaarrellen.

   Kirjoitin erääseen monisteeseen suuraakkosin otsikon MAMMUTTIVIRKE, ja poimin siihen näiden onnettomien oppilasraukkojen puolen sivun mittaisia virkkeitä kauhuesimerkeiksi, jotka sitten yhdessä korjasimme monisteeseen.

   Yhtäkin karseaa virkettä oikein mehustelin, ja oppilasraukka punoitti hikisenä pulpetissaan. Näen edelleen tätä mammuttivirke-Tarjaa aina silloin tällöin Pikkukaupungin marketeissa ja kaduilla, ja voi että minua hävettää se mammuttivirkemoniste vieläkin.

   Poista
  10. Oppia äidinkieltään muilta on maanpetokseen verrattuna kuten on murha verrattuna aivastamiseen konsertin legaton aikana.

   Poista
 23. Ihmiset ovat kivoja! Mutta voi (sensuroitu) kun he käyttäytyvät välillä niin (sensuroitu):sti!


  No niin, taas jäi Iineksen blogi ilman kahta v-sanaa! Tästä olen ylpeä, ainakin omalta osaltani, tulee ihan nuoruus mieleen... tai ei oikeastaan. Nuorempana sitä estoitta käytti noita sanoja ja sen lisäksi (estoisesti) myös sitä vempelettä mistä nuo sanat ovat kotoisin... jos siis ymmärrätte mitä tarkoitan. (selaa muistiinpanojaan, jotka ovat menneet hieman sekaisin) ”Tai käytti mitä käytti... useimmiten siinä itse oli hypyteltävänä, eli ikään kuin Rodeoratsastaja...” Hetkinen, tämä olikin se puhe joka minun piti pitää Amsterdamin Seta-päivillä, voihan pyllyreikä. (kokoaa hämillään muistiinpanonsa, muutama liuska putoaa puhujapönttöön, ei niitä sieltä ehdi poimia, kumartaa kohteliaasti yleisölle jota tiistai-iltapäivästä ja tästä koronasta huolimatta aika runsaslukuisasti paikan päälle on tullut, ja poistuu kateederilta poskipäät hieman punertuneina)


  Höpö löpö.

  VastaaPoista
 24. Easy Rider on hyvä elokuva. Kulttikamaa. Sanana 'easy rider' on rivo slangisana, oikein rivo. Mutta eihän tätä elokuvakatsojan tarvitse tietää, eihän?

  Tuli mieleen tuosta 'rodeoratsastajasta'. Jonka keksin kyllä itse.

  VastaaPoista
 25. Juon konjakkia joka on terävää kuin ruusun terälehdet ja leikkaa sisuskalujani kuin sakset. Ratko Rajala? Retku Ruusunjuuri? Koulumme rehtori oli Rolf Rajalin: äkeä äijä kuin mikä. Hän oli maankuulu hyönteisten tutkija ja minäkin keräsin hyönteisiä, mutta siitä huolimatta hän inhosi minua ja minä myös sitten häntä. Tai oliko se toisin päin, en muista? Kerran kun kiipesin koulun vesiränniä pitkin - tarkoituksenani oli päästä katolle - niin ränni katkesi toisen ja kolmannen kerroksen kohdalla. Tulin se sylissäni alas, oli talvi ja putosin isoon lumikinokseen, mutta ei se juuri mitään auttanut, menin sen läpi (HUMPS), ja jalkoihin sattui niin s-tanasti. Seuraavana päivä rehtori käski minut puhutteluun. Muistan mitä siellä tapahtui. (mutta en teitä sillä rasita) Mutta apinoista hän minulle kertoi, ja niiden kiipeilyvietistä, itse asiassa vittuili minulle koko ajan (se oli siihen aikaan opettajille vielä sallittua), ja ilmoitti sitten tuntevansa Kalliomäessä (= työläiskaupunginosa Forssassa) erään suksien paikkaajan, joka osaa tehdä myös rännejä... No, se siitä, isäni sen peltisepän duunin maksoi.


  Minäkö apina? Enkä ole. Mutta tässä on hieno teksti, se on Peter von Baghilta.

  rippikoululaulu


  Tämä, tämän Numminen on omistanut meille kaikille rikuille! (= siis myös minulle) Oi, oi oi!

  jatsin syvin sanoma

  VastaaPoista
 26. Osasin joskus luetella ulkoa rinnastuskonjunktiot ja alistuskonjuktiot. Sitä en muista, osasiko koululaisena pilkuttaa lauseita oikeaoppisesti. Äidinkielestä sain todistuksiini kiitettiviä numeroita, kumma kyllä.
  Nykyisin tuntuu, etten osaa enkä muista kieliopista enää höykäsen pöläystä. Pilkkujakin käytän intuitiivisesti ajatustenjuoksuni tahdissa ja myötä.
  Joskus osuvat vahingossa kieliopillisesti oikeisiin paikkoihin.
  ADH-ja lukihäiriödiagnoosit ovat edelleen hankimatta.

  Vaan olipa kurja keli ulkosalla.
  Harrastuspiirin jäsenillä on jo korona vieraillut. Toinen perhe oli saanut tartunnan pääkaupungin matkalla ja toisen perheen lapset täällä koulussa.
  Saa nähdä, kuinka kauan tässä säästyy sairastumasta.
  Pitänee osta ruokakaupasta virustesti jo valmiiksi.
  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pilkkusäännöt ovat selkeät mutta ikävät. Useina lukuvuosina en ”ehtinyt” opetusohjelman kohtaan Pilkusäännöt.. Jotenkin aina lukuvuosi katkesi kesken ja tuli mukavampaa ohjelmaa, suullisia esityksiä ja semmoista.

   Minusta koronarajoituksia tulisi nyt tehdä. Norjassa on hurja tilanne, samoin Ruotsiin odotetaan hirveää omikronaaltoa. Kunpa meillä hallitus tekisi nyt kiireaikataululla maskipakon ja koronapassipakon ja mielellään rokotushoukutteita piikkikammoisille. Vaan ei, meillä valmistellaan ja mietitään.

   Tein synnin: varasin hieman etuajassa itselleni kolmannen Pfizer-rokotuksen huomiseksi. Pitäisi olla vasta jouluviikolla. Saa nähdä, antavatko rokotteen vai ajavatko ulos.

   Poista
 27. Vattu! Taas piti toisen a-kirjain pirulaisen piiloutua jonnekin ostaa sanasta.

  Mikis, onko se sama konupullo, jota joit jo päivänä muutamana vai uudenko kävit pitkäripasesta?
  Kohta täällä ei tarvitse katolle könytä. Liukkaat kelit tiedossa.
  Kohta näkee kaduilla ihmisiä pötköllään jotka nousevat äkkiä ylös, kuin ei ilmalenttoa olisi tapahtunutkaan. Puhdistekevat lunta takistaan, ja vilkuilevat ympäristöä. Eihän kukaan vaan nähnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäpäs tein konjakkikakun. Rusinoita liotettiin puoli päivää konjakissa ja sitten ne vatkattiin kakkutaikinaan. Ja kun kakku oli lämmin ja uunista otettu, se valeltiin vielä runsaalla konjakilla, jossa oli seassa hieman sokeria ja vettä. Aromit paranevat kakun vanhetessa. Vissiin sama kuin konjakilla: vanha konjakki on parasta.

   Poista
  2. Vävypoikani osti minulle joululahjaksi 3n litran konjakkipullon. Laatumerkkiä. Avasin sen muutama päivä sitten kun itsekseni vietin "pikkujoulujuhlia". Eli sama pullo tässä kyseessä on, Noora "Lanttuloora". Eikä siitä pohja edes vielä pilkota! Ehei.

   Poista
  3. Ei mun mielestä. Voi olla. Mitä välii...

   Poista
 28. Täällä tekin juhlitte Lucian päivää, tai Noora ainakin, minulle siitä tulee aina mieleen se minkä koin pienessä ruotsalaisessa Skene nimisessä kauppalassa. Mutta koska olen sen tänne jo kertonut, en toista kertaa sitä kerro, vaan oli se kummallinen kokemus silti. Ja mitä minä itse silloin olin... alle 17 -v. Olin yksin nakkikioskilla syömässä nakkihampurilaista, oli joulukuuta kolmastoista ja joka puolella - joka minua ihmetytti - paloi kynttilöitä. Mutta keltä minä sitä olisin kysynyt, että miksi, kun en kehdannut puhua ruotsia... ja se nakkikioskin ukkokin (joka aina huijasi minua vaihtorahoissa, kyllä minä sen huomasin) tuijotti vain siitä luukustaan ihan muualle kuin minuun päin. Siis: kaikkialla paloi kynttilöitä, minä syön n. 5,50 kruunun sämpylää, on talvi ja jotain -2 astetta, ja äkkiä... siihen viereeni pysähtyy musta auto, josta takapenkiltä tulee ulos nuori nainen jolla on outo kynttilöistä kyhätty tulikruunu päässään ja joka sanoo minulle...

  (nyt minun täytyy vähän miettiä mitä hän minulle sanoi, koska tästä on niin pitkä aika)

  Hän sanoo "gå med mig"... mutta minä kun ujo olin, enkä käsittänyt mistä on kyse, vastasin hänelle jotenkin että "Jag kan inte när jag just köpt... tai jotain sinnepäin. Jolloin tyttö meni takaisin autoon, tuhahti ”pyh”, ja auto lähti. Ja minä entistä enemmän vaan ihmettelin.

  No jaa.

  En minä silloin Lucian päivästä tiennyt mitään. Myöhemmin tiesin. Ja myöhemmin olen myös katunut sitä etten sen tytön messiin lähtenyt, tiedä vaikka mihin olisi joutunut? Mutta mitäs sille enää mitään mahtaa, ettei joutunut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun se tyttö oli tavattoman nätti. Ja minä nuori ja...

   No.

   Jos nykyisin joku herttainen frouva pysäyttää rollaattorinsa minun rollaattori eteen niin etten pääse pakoon, ja kysyy "gå med mig kaffeelle" ... niin voi olla, että lähtisin.

   Poista
  2. Olin vieraalla maalla yksin enkä osannut maan kieltä, paitsi vähän. Olin ujo ja hädin tuskin 16 -v, 178 cm pitkä ja painoin 62 kg. Olin täyteen ahdettu poikasukupuolihormoonia, ja olisin räjäyttänyt koko maailman - tai ainakin osan koko Skandinaviasta, jos joku terroristijärjestö olisi keksinyt minut adoptoida. Mutta onneksi ei. Tein vain töitä siellä pumpulitehtaassa, illalla kävin syömässä nakkikioskilla (jossa se ukko aina huijas mua), yöllä vedin käteen, ja aamulla menin taas sinne tekstiilitehtaaseen... elämäni oli ikään kuin asettunut kiskoilleen, mikäs siinä. Mutta sitten minut irtisanottiin sieltä tehtaalta pois, kun olin alaikäinen enkä olisi siellä saanut olla. No, mikäs siinäkään sitten. Lähdin liftaamaan pitkin Eurooppaa, joka siihen aikaan oli erilaista kun nyt, joka maan rajalla oli Tulli. Kävin silti Pariisissa, nukuin Seinen siltojen alla, lähdin takaisin, ei se niin kivaa ollut ulkomailla olla, kun ei ollut yhtään rahaa. Sen takia lähdin merille, siitä sai palkkaa, tosin vähän, mutta kumminkin. Poikuuteni menetin Santoksessa, ihan mutkattomasti, ja muistan miten Buenos Airesissa huorat lauloivat mulle, tai oliko se Rio de Janeirossa, sitä en muista, niin lauloivat minulle "Michelle, ma belle These are words that go together well, My Michelle" ihan vaan siks, kun sanoin että olen Euroopasta kotoisin ja Mikko, eli Michelli...

   Asiat, jotka haluaa muistaa, ja kertoa, ovat hyviä. Mutta kyllä, kyllä oli myös pahoja juttuja. Olihan niitä. - Maailma ei aina ole kovin mukava.

   Poista
  3. "Hän sanoo "gå med mig"... mutta minä kun..."

   Kyllä tuollaisesta tyhmyydestä mies saa elinikäisen trauman, ymmärrän hyvin.

   Siitä huolimatta olen kateellinen sinulle. Minä uskalsin lähteä yksin Ruotsiin vasta 19-vuotiaana.

   Ja vaikka tuijottelin vakiobaarini nuorta ihanaa tarjoilijaa, omistajan tytärtä, en ikinä saanut suustani sen iskevämpää repliikkiä kuin "tack". Siitäkin sain herttaisen hymyn palkaksi.

   Tyttö varmaan luuli, että olin erityisen perso kaljalle, kun istuin siellä joka ilta.

   Poista
  4. Voi voi sinua Tapsa, niin tuttua!

   Mutta onneksi siinä kehräämökauppalassa, siis Skenessä, oli myös suomalaisia naisihmisiä. Yhden semmoisen luona kävin aina kylässä ja juotiin kaffetta. Hän keitti mielellään sitä minulle ja jutteli. Sitä paitsi hänelle tuli 'Perjantai' -lehti, jonka aina ahmimalla luin, koska kaipasin suomenkielistä tekstiä. Sänkykamaripuuhiin koskaan emme menneet, voi vain arvailla miksi emme, no, nyt arvailen... koska hän oli n. 130 kg painava. Ja koska minä olin niin ujo ja hento. - Mutta muuten meillä synkkas kamalan kivasti, ihanampaakin ihanampi ihminen kun oli, voi vittu!

   Poista
  5. Perjantai, Nyyrikki, Sirpale. Oi näitä rakkauskertomuslehtiä! Eivät kuuluneet repertuaariini, sillä luin mieluummin serkkutytön ullakolta löytämiäni vanhoja Ajan säveliä ja Hertta-sarjoja. Ja isän toimistosta paperiarkkipinon alta löytämääni kirjallista epämääräistä aineistoa, Apua, ja taisi siellä joku Kallekin vilahtaa.

   Poista
  6. Nyyrikki, Sirpale, Perjantai. Ja sitten (naapureiden, ei meidän) vinttikomeroista löydetyt Kallu, Jallu ja Aku Ankka. Lapsuuteni oli täynnä lehtiä. Sanomalehtiä meille tuli Forssan Sanomat ja Turun Sanomat, ja sen lisäksi isälle vielä Parikkalan Sanomat. Niin, ja Hemmi-tädille tuli turkulainen Uusi Aura -niminen sanomalehti. Ja Hilja-tädille Herättäjä lehti. Luin niitä kaikkia itsekseni.

   Mutta vielä tuosta (senaikaisesta) Elämäni Traumasta, joo. Sillä jos mä olisin vähänkin tiennyt mistä tässä Lucia-meiningissä on kyse, niin ihan varmaan olisin lähtenyt typykän mukaan - ja ties missä nyt tätäkin kommenttia kirjoittaisin. Mutta kun tiennyt. Mä vaan ajattelin... "mikä hel-ve-tin hullu tuokin on, palava pipo päässä tulee sanoo mulle että 'lähre mun mukaan'... mää aattelin että ev varmaan lähre..." Niin se siis oikeasti meni, voi harmi.

   Poista
 29. M A Numminen on hieno mutta välillä hieman hankala persoona. Turun antigraundi -ajalta on tämä upea laulu, joka jokaista tehtaantyöläistä kutkuttaa.

  https://www.youtube.com/watch?v=q5Iz3jTofaU

  Ps. Koska tämä viattomilta ja lapsilta kielletty iskelmä, en pane tähän suoraa yhteyttä. Hyvää yötä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jazzin syvin olemus ja Tehtana vaksit ovat loistavia, mutta yksi on ylivoimainen. Jarkko Laineen sanoittama "Voi tohtori kuulkaa", josta saatavilla ei valitettavasti ole alkuperäistä levytettyä versiota.

   Voe tohtor, kuulkee, ko mahotont!

   Poista
  2. Tuo Peter von Baghin "Hevoset ja minä" perustuu siihen kun silloin - voi voi miten monta vuotta sitten! - Ylioppilaslehden vappunumeroon piti kerätä erilaisia sex-poikkeavuuksia omaavia kirjoituksia. Sitten huomattiin, just ennen deadlinea, että täältä puuttuu vielä eläimeen sekaantumis-teema. Petteri kuulema kirjoitti tuon runon viidessä minuutissa.

   Ps. Siihen aikaan ei tuon rohkeampi saanut olla. Tuo jo tavallaan 'hipoi rimaa'. En muista oliko homostelukin siihen aikaan vielä rikollista... täytyypä kysyä Päivi Räsäseltä. Mutta muuten oli kyllä tiukkaa aikaa se. Kulli ja pillu piti pitää visusti julkisuudelta verhojen takana piilossa.

   Poista
  3. Joo, minuakin - ja Iinestä bloginpitäjänä! - olisi silloin rangaistu jos tämmösiä olisin kirjoittanut ja Iines niitä julkaissut! - Oi, kamalaa! voi kauhistuksen kanahäkki!

   Poista
 30. Joo samaa aina maksaa alkaa ottaan pattii.

  Kauan kestää?

  Paskanjauhantaa, kandee alkaa mun kaa ei ihan Varmaan.

  VastaaPoista
 31. Voi voi, Ratko Ratko. Kaikki hyvin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinku sillä olis mitää välii ku se ei oo liimal kii::?

   Poista
  2. No ei ehkä ei sulle mutta meille muille.

   Poista
  3. Aarne Avaruusmies19 joulukuuta, 2021 09:16

   Älkää selvittäkö naapurinne verkkoa, salakala on epäterveellistä...

   Se seikka etten ole ryhmä-älyyn uskovainen teletappi joka ei saa peWsettään irti ruudun edessä rönöttämästä vaan aito, oikea ja vaaranapilat kokemuksen ja järjen avulla klaarannut entinen esimiestehtävissä hauskanpitoon perehtynyt nyrkkijumala.

   Lesot ämmälaurit eivät kelpaa edes messikalleiksi - saunamajureiksi saati sitten ole suvaittavat mitättömimmänkään läässynlään ilmaantuessa.

   Huorat ei hurmaa eikä linna pelota.

   ..kättäydy, mikko nönnönnöö.

   Poista
  4. Toivottovasti AA-mies kirjoittelee näitä kännissä.

   Poista
  5. Vauhtia ainakin on. Taitaa olla parempaakin konjakkia .. Voi toki olla, että hän on niin hurmaantunut tästä blogista ja sen kommentoijista, että hän antaa parastaan.

   Poista
 32. Vaan nyt ansaitusti hatunnosto Krista Kiurulle, joka eilen ajankohtaislähetyksessä otti johdon käsiinsä korona-asiassa. Jämäkkää ja selkeää puhetta hätätilan julistamisesta. Suomi on nyt surkeimpia maita koronanhoidossa, etenkin hitaassa rokotustahdissa ja rajoitusten puuttumisessa. Suomi ei voi enää olla surkea rokotuksissa, julisti Kiuru.

  Vihdoinkin! Tätä kansa on odottanut jo kauan. Kiurussa on ainesta pääministeriksi pääministerin paikalle, joka huitelee twitterissä eikä astu koronataistelun etulinjaan, niin kuin muiden maiden pääministerit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän tuskasi (= tuskaisen huolesi) pääministeri Manna Sarinin kelvottomuudesta. Ajattelepa itse, että jos Norjassa olisi yhtä kyvytön pääministeri niin nyt vähintäin kuusi miljoonaa norjalaista olisi jo sairastunut koronaa. Ja vähintäin toinen mokoma norjalaisia odottasi että... kohta sairastuisivat. Onneksi heillä on parempi p-ministeri, en tiedä kuka, mutta joka tapauksessa.

   Poista
  2. Ymmärrän pilailusi kärjen, mikis, mutta en sitä, ettei minun anneta vapaasti herjata valtaapitäviä. Jos vetelisin Sipilää kölin alta, mahtaisitko sinäkään kynääsi lotkauttaa?

   Ei kauniita naispoliitikkoja tarvitse puolustella, mikis, vaikka ymmärrän, että se on kivaa ja urhoollista. Uskon itse kuitenkin, että Sanna Marin on sisuksiltaan rautaa, koska on ottanut vaativan pestin vastaan.

   Tässä pestissä olijoita on tapana vedellä pitkin ja poikin, kuten Sipilää ja Stubbia aikoinaan. Paljon pahemmin kuin Marinia, jota heihin verrattuna on kohdeltu silkkihansikkain.

   Poista
  3. Sanna Marin on sekä sisuksiltaan että ulkoisesti täyttä terästä! En yhtään epäile. Enkä minä häntä yhtään puolustele: yritän vain hieman hillitä Sinun kritiikkiäsi häntä kohtaan. Koska se ei ole - näin olen huomannut - edes henkilökohtaista vaan on ideologista.

   Eli ymmärrä nyt vähän minuakin! Yhtään en ole häneen naisihmisenä lätkähtänyt - kammottaakin ajatus! - enkä ole sosialidemokraatti! Mutta en ole myöskään (ääri)oikeistolainen.

   Ps. Jos sinä täällä, päivästä toiseen, haukkuisit vaikka Juha Sipilää, niin arvaa mitä... ihan varmaan alkaisin keksiä (no, pakko niitä olisi alkaa keksiä kun ei näyttöjä ole) puolustavia juttuja hänestä.

   Näin on, Iines ihanainen pörrötukka! Ja kauniskorva.

   Poista
  4. No tuo on oikein, että se ei ole henkilökohtaista. Hienoa mikis, ettet koskaan vedä korttipakasta mitään kliseistä nuorinaisvihakorttia. En tiedä onko kritiikkini lopulta kokonaan ideologistakaan, sillä annan mieluusti tunnustusta Krista Kiurulle ja vaikkapa Li Anderssonille.

   Luulen, että kritiikkini on myös psykologista laatua, sillä tarkkailen tässä Sanna Marin -tapauksessa ennen kaikkea hänen käyttäytymistään. Sitä, miten hän ihmisenä kohtaa muita ja kohtelee heitä. Tiedän olevani aika tarkkasilmäinen havainnoija, mutta en väitä olevani oikeassa. Se, mitä olen kritisoinut, on useimmiten juontunut tästä näkökulmasta.

   Poista
  5. Hienoa, Iines, että keskustelet kanssani. Tämmöisten repliikkiesi kautta ymmärrän paljon paremmin sinua, ja samalla myös itseäni.

   "Tack", kuten Tapsalla on tapana sanoa.

   Poista
  6. Tattis, kamu. (Huom. yritykseni olla kansanomainen.)

   Huomaan kuuluvani ns. yhteiskuntaa rakentaviin voimiin, sillä olenkohan ainoa joka täällä on puolustanut sekä Sipilää että Marinia?

   Etten olisi puolustanut Rinnettäkin? Miksi hänelle muuten annettiin kenkää?

   Poista
  7. Rinne on varsinaisesta valokeilasta poissaollessaan parantanut juoksuaan. Viittaan tällä hänen eduskunnan puhemiehenä toimimiseensa.

   Harvoin olen kuullut niin jämäkkää ja tasapuolista puheen johtamista kuin Rinteeltä kuulee. Hän katkaisee armotta yliaikaa puhuvat kaikista puolueista, myös omastaan. Tällainen ei ole aivan tavallista.

   Poista
  8. Rinne oli ay-pomona jämäkkä sälli. Mutta vielä emme ole kuulleet oikeaa syytä hänen syrjäyttämiseensä.

   Kepu teki virheen valitessaan nuoren Kulmunin kokeneen Kaikkosen sijaan.

   Rinne-Kaikkosen-hallitus ei olisi katsellut koronan läpimurtoa hameet korvissa.

   PS. Tuolla loppulauseella en halua pilkata tomeraa tyttöhallitusta, mutta kielikuva on niin lystikäs, etten malttanut.

   Poista
  9. Ah, olin unohtanut tämän hauskan kielikuvan! Hameet korvissa. Mahtaako sitä saada enää sanoa? Se voi sortaa naisia.

   ”Hameet hampaissa” tai ”helmat hampaissa” saa sen sijaan taatusti sanoa, koska siinä nainen on aktiivinen toimija.

   Poista
  10. Olen kuulut tai ainakin muistelen niin, että eräällä täällä olevalla tyttölapsella, nimeä mainitsematta, oli pikkulikkana tapana säikytellä viattomia autoilijoita seisomalla tien penkalla ja vetämällä hameen korviin. Housuja hänellä ei tietenkään ollut.

   Tällainen reipas harrastus pitäisi elvyttää! Eikä se ikää katso.

   Poista
 33. Heräsin, ja luuni yhteen keräsin. Ovat kaikki tallella, tai värttinäluusta en ole varma kun en harrasta laulamista. No, olkoon miten on. Herra IiiHoolle toivotan "Hyvää Huomenta"myös ja parempaa jatkoa... jos illalla meinaa mennä naisiin. (Mitä vähän epäilen. Koska olen skeptikko.) Itse menisin mielelläni Iineksen luo, jos jonnekin pitäisi väkisin mennä, eikä Iines suostuisi tulemaan mun luo, jota en sinällään en yhtään ihmettele, voihan harmi. Mutta teitä sivullisia silti mahd. kiinnostaisi tietää mitä me toistemme kanssa tekisimme...? No, tietysti me väittelisimme politiikasta: Iines kehuisi Sipilää ja minä Sannaa - välillä toki suudelisimme - jonka jälkeen minä haukkuisin Sannaa ja Iines Sipilää.

  Hitsi, välillä sitä näkee päiväunia keskellä päivää. Ei voi muuta (ottaa kulauksen konjakkia) kuin ihmetellä. Joo (ottaa toisen kulauksen), ei tässä juuri muuta voi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä olenko tätä tositapahtumaa koskaan ennen kertomut, mutta jos en ole, kerronpa nyt.

   Tampereen Tako -nimisessä kartonkitehtaassa poliittinen jako oli selvä: vähemmistökommunisteja oli 70 %, enemmistökommunisteja 18 %, sosialidemokraatteja n. 12%. Työtä tehtiin yhdessä, mutta kun tauko tuli, mentiin eri pöytiin: enemmistöläiset omiinsa, stalinistit omiinsa, demarit omiinsa. Mutta kerran kuulimme huhun, minäkin enemmistöläinen, että demarien pöydässä yksi työläinen (Topi nimeltään, jota kovasti arvostin koska hän oli lukenut mm. Grimbergin "Maailmojen historian" kaikki 22 osaa) niin oli jossain kahvikeskustelussa väittänyt yhdestä tehtaan touhukkaimmasta stalinistinaisesta että "jos sitä oikein kunnolla nussisi, siitäkin tulis hyvä demari" - ja tällaistahan kuka tahansa siihen aikaan puhui, ei siitä mitään, ei sen takia noloina oltu. Mutta että oikeaoppinen sen takia kääntyisi vääräoppiseksi... se siinä pahinta oli. Siksi se kostettiin sillä tavalla että koottiin n. 30 ihmistä oleva ryhmä (minutkin siinä muiden mukana - kun en yhtään tiennyt mistä on kyse; minulle sanottiin vain "Mikko, tuuppas mukaan") joka meni yhtenä kahvitaukona sen demarin luo, ja kaikki vain tuijottivat häntä... kukaan ei puhunut mitään. Se sessio kesti noin pari minuuttia, ja sitten hajaannuimme.

   Toverituomioistuin iski. Ja voi että mua hävetti, mutta kuten sanottua, mä enetukäteen tiennyt mistä on kyse. Pyysinkin Topilta jälkeenpäin anteeksi, ja se sanoi "kyllä mää sen heti tiesin, ettet sää siinä mukana oo".

   Ps. Jälkeenpäin Takon tiedotusseinälle ilmestyi sarjakuva, helvetin hyvin muuten piirretty, jossa mies ja nainen kävelevät käsi kädessä heinälatoa kohti. Miehellä on päällä verryttelypaita, jonka selässä lukee SDP, naisen verryttelypaidassa lukee SKP. Jonkin aikaa sieltä heinäladosta kuuluu puhinaa – siinä sarjakuvassa se oli piirretty semmoisina pilvenhattaroina, niin sitten siitä ladosta tulee ulos paidaton hymyilevä mies, ja sillä naisella... joka myöhemmin tulee ladosta ulos, ja myös hymyilee, sillä on päällä paita jossa lukee SDP.

   Tosikivasti piirretty sarjakuva.

   Poista
  2. Hauska kertomus. Omaa muinaista poliittista viattomuuttani kuvaa hyvin se, etten tiennyt enkä tiedä vieläkään, mikä on vähemmistö- ja enemmistökommunisti. Minun maailmassani oli vain vasemmistolaisia ja oikeistolaisia jotka olivat ahneita kokoomuslaisia ja kotiinpäinvetäviä kepulaisia. Minähän opetin pientä lastanikin vaalimainosten äärellä kadulla, että siinä on Harri Holkeri, paha mies, ottaa köyhiltä ja antaa rikkaille. Tytär luuli pitkään, että Harri Holkeri on rosvo, rikollinen.

   Nyt tiedän hiukan enemmän, mutten vieläkään oikein viitsi sitä, että yksi puoluekin vielä voi jakaantua eri leireihin. Ei kai enää.

   Poista
  3. Viimeksi perussuomalaiset jakaantuivat kahtia. Tulivat halla-aholaisille vastapooliksi nää havukka-ahon "Siniset ajattelijat" ...

   Sanovat politiikkaa likaiseksi peliksi, ei se sitä ole, ihmiset likaisia ovat.

   Poista
  4. Tämä omaankin mieleeni tuli, muttta he eivät kai ole enää samaa puoluetta, eli siniset eivät ole perussuomalaisten sisällä mikään vähemmistöpuolue. Kai?

   Poista
  5. Mikistä vähän harmittaa, kun kuoleman punaista ei näy enää missään, ei natsien eikä kommunistien, mutta persut senkun porskuttaa ja näkyvät hyvin sen vihermustan afrikalaisuuden takaa. Mikis on varmaan ylpeä vihruministeri Mikkolasta, joka ajaa vihreiden periaatetta, että rikollisuus loppuu, kun rikollisuus säädetään lainvaraiseksi.

   Liian paljon spekuloin mieliteilläsi Mikis, mutta sano jotain vihreän fasismin vastaista meidän muiden mieliksi.

   Poista
  6. Likaisia eläimiä ei muuten ole olemassakaan. Kyllä hyö tietävät - se on heidän DNA:nsa neulottu - että likaisuus tuo mukanaan mikrobeja, mm. näitä viruksia. Eivät he osaa toisiaan rokottaa mutta pitävät huolta jalkahygieniastaan. Ja lintueläimet myös siipihygieniastaan. Sienet taas yrittävät välttyä viruksilta näyttämällä niille hapanta naamaa... mutta ei se aina onnistu. Myrkkysienet taas yrittävät hämätä viruksia näyttämällä kammottavan kauniilta - no, se joskus onnistuukin, mutta sitten kun lehtoon tulee laitumelta irtipääsyt lauma lehmiä, ne syövät punaiset kärpässienet (nam nam) välittömästi pötsiinsä... koska hyö tykkäävät noista sienistä. Sellaista elämän kiertokulku on.

   Ps. Viruksethan kiusaavat kaikkia elollisia, myös kasveja. Ja myös bakteereita... Virusten koko kun on yl. 10 nanometriä, niin nuppineulan pään kokoiseen tilaan (löytyyhän teiltä, armon rouvat, kotoa nuppineula?) niin sen sisälle viruksia mahtuisi monta miljoonaa. On ne niin pirun pieniä! (Eli sun nenääsi niitä mahtuu monta, monta, monta sataa miljoona! mahtuupas! vaikka sun kolvisi (= leikkisä sanonta nenästä) ei edes kovin iso olisikaan!)

   Näin on.

   Poista
  7. Viruksista puheenollen, sain tänään kolmannen koronarokotuksen, Pfizerin Comirnatya. Eikä yhtään ole huono omatunto, että varasin ajan ennen varsinaista vuoroani, siitä vaan netistä klikkasin sopivan ajan.

   Piikittäjä tarkisti tietoni, ja sanoin kyllä heti, että olen hieman etuajassa. Hän antoi piikin, koska vuoroni olisi ollut melko pian kuitenkin.

   Minusta kolmannet rokotukset tulisi antaa kiireaikataululla kaikille kaksi rokotusta saaneille.

   Poista
  8. Kyllä. Ja sen jälkeen nejäs ja viides ja kuudes... Mutta kyllä tämä rumba jossain vaiheessa loppuu. Virus mutaantuu - se on sille itsellekin optimitila - viattomaksi nuhaksi. Jota pärskimme pari päivää, ei sen enempää.

   Näin tulee tapahtumaan. Mutta kauanko siihen menee aikaa, vain Taivas tietää, en minä tiedä.

   Poista
  9. Tarkoitin sitä, että kun niitä rokotteita lukemani mukaan on, ja ne lepäävät varastossa. Suomi laahaa kolmansissa rokotuksissa monista muista maista itäblokin maiden kerhossa, ja oli jokin aika sitten juuri ja juuri ennen Romaniaa, joka oli viimeisenä rokotustahdissa.

   Toivotaan, että Bossin ärähdys saa nyt aikaan vauhtia ja tarpeellisia toimia. Kiurussa on kyllä ytyä ollut koko koronan ajan, vaikka omatkin piirit ovat haukkuneet häntä. Hän on koko ajan ollut oikeassa tiukassa linjassaan.

   Poista
  10. Tämä kiirehtiminen tietysti rauhoittaa ihmisiä. Epidemian leviämisen kannalta sillä ei kovin sen kummoisempaa merkitystä ole. - Aika näyttää.

   Jälkeenpäin jotkut ovat aina oikeammassa kuin jotkut toiset. Itse - etenkin kun tilanne on akuutti - luotan alan ammattilaisiin enemmän kuin itseeni. - Näin on nänninnäppylät.

   Poista
 34. Totta kai kun puolue jakaantuu kahtia, se toinen puolikas siitä ei ole enää samaa puoluetta kuin se toinen, Iines.

  Riku, mua ei yhtään harmita Suomen poliittinen värikartta, ei yhtään, ja olen rehellinen. Värinä musta on musta ihan musta. Ja vihreät, tuo hämäkkipuolue - jos siis oikeasti haluat kuulla mielipiteeni – niin ovat oikeasti joku hörhöjen Neulomakerho. Jos sanoisin heitä fasisteiksi, liioittelisin heidän merkitystään... Ja sitä en tahdo tehdä.

  Perussuomalaisissa taas kiteytyy ihmisten kaikkinainen epäluuloisuus ilkeys pahuus tyhmyys ennakkoluulot inho kateus yms. yms. Eli - en missään nimessä halua heitä ihmisinä sen enempää moittia. (Koska silloin moittisin meitä ihmisiä.) En vaan pidä ajatuksesta, että he johtaisivat tätä maata... joka vielä toistaiseksi on aika siedettävä.

  Keskustalaiset taas ovat, vaikka itse sitä eivät halua uskoa vielä, anakronismi.

  Kokoomuslaiset taas ajat omia etujaan, mikä on kunnioitettavaa, mutta muista he vähät välittävät. Samoin RKP ajaa hyvin ruotsalaisten etuja, josta kiitos heille. Kristityt ajavat meitä takaisin - ei 1930 luvulle vaan ehkä (en minä tajua?) 00,00 -vuoteen? Vasemmistolaisia jos äänestät - voi vittu sun kanssas! - saat palkaksi vain kamalan krapulan. (tiedän, tiedän) Ihmiset taas jotka äänestävät sosialidemokraatteja, ovat kuin kömpelöt alokkaat armeijassa: kun komennetaan 'vasen', he kääntyvät oikealle, kun komennetaan 'oikealle', he kääntyvät...

  No niin, siinä minun lyhyt kommenttini suomalaisista puolueista. Jos joku tästä määrittelystä puuttuu, olen ei-pahoillani.

  VastaaPoista
 35. En puolustele tässä perussuomalaisia, mutta eikö ”ihmisten kaikkinainen epäluuloisuus ilkeys pahuus tyhmyys ennakkoluulot inho kateus yms. yms.” ole ominaisuuksia tai piirteitä, joita löytyy kaikkialta, jopa uskonnollisista ryhmistä?

  En osaa nähdä niitä enempää perussuomalaisissa kuin vaikka herravihaisissa kommunistileireissä tai missä tahansa ääripään ryhmissä, niin äärioikeiston natsi- kuin myös äärivasemmiston anarkistiryhmissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. PS Olen elänyt aikoja, jolloin kakkinainen vasemmistolaisuus on katsottu edistyksellisyydeksi ja älykkyydeksi ja kaikkinainen oikeistolaisuus jämähtäneisyydeksi ja tyhmyydeksi.

   Minusta tämä jako ei ole enää totta. Olen lukenut vasemmistolaisten demarien kansoittamaa nettifoorumia ja todennut, että siellä on uskomattoman yksisilmäistä ja jopa pahantahtoista tuubaa, jonka voisi faktoilla puhaltaa kumoon niin että humahtaisi.

   Että kyllä sitä pahuutta ja vihapuhetta on kaikkialla ympärillämme, rakkaat ihmiset.

   Poista
  2. Jako vasemmistolaisiin taidelaitosten läpikäyneisiin älykköihin ja oikeistolaisiin kauppakorkeakoulun käyneisiin raha-alan tosikkoihin... ei se tätä päivää enää ole. Mutta politiikassa aina on kyse siitä, että ihmiset ajavat omia etujaan, ja etenkin silloin, kun väittävät ajavansa "yhteiskunnan etua".

   Totta puhut, kun sanot että mustamaalaan perussuomalaisia, kun väitän että he ovat kaikkea sitä mitä ihmiset pahimmallaan ovat. Koska ihmiset - miksei niin olisi? – tuovat aina esiin pahimmat puolensa, jos heille siihen vain annetaan mahdollisuus. Ja näin on kaikissa puolueissa. Mutta... perussuomalaisissa he tästä ihmisten halpamaisuudesta tekevät itselleen vaalivaltin... kosiskelevat ihmisiä tällä ihmisten luontaisella itsesuojeluvaistolla (= on ennakkoluuloilla). Minusta tämä on hieman surullista.


   Mutta nyt olen, Iines kiltti, ottanut niin monta konjakkia, että en enää jaksa filosofoida. Toivon hyvää sinulle ja läheisillesi, myös Lumo-kissalle, joka sinun emäntäsi on. (luulet vain että sinä olet)

   Poista
  3. Siis ei minulla ole kissaa, vaan tyttärellä, mikis. Näen kissaa vain kun tapaamme, nyt seuraavaksi jouluna.

   Olet oikeassa. Tällainen puolueiden luonnehtiminen on raskasta ja varmaan turhaa. Puolueen kannattajat ovat usein typerämpiä kuin puolueen virallinen ohjelma. Kaikilla meillä on ajatuksemme, eikä näissä asioissa ole oikeaa tai väärää.

   Vaan Lumo-kissa on kyllä ihana. Tänään joulukalenterin luukusta avautui Lumon joululahjatoive: oma sohva.

   Poista
  4. Tilastojen mukaan köyhien ja rikkaiden tulot on lisinny, vaan keskituloisten pysyny paikallaan. Tämähän on tietysti helevetin väärä suuntaus!

   https://www.stat.fi/til/tjt/2020/01/tjt_2020_01_2021-12-15_tie_001_fi.html?s=09

   Poista
  5. Harmi, että Manne on lopettanut kokonaan täällä kommentoinnin.

   Vihreys etenkin ja vihervasemmistolaisuus tuo esiin ihmisen pahimmat puolet. Heidän mielestään et ole muuta kuin uskontosi ja uskomuksesi ja väärässä olijat joutuvat vihreään helvettiin. Toisin kuin toimittaja Perttu, joka pääsi vihreiden taivaaseen, koska veti itsensä huumeilla töttöröö ja kuoli polkupyöräkolarissa itsensä kanssa. Joku ei ymmärtänyt, kun puhuin vihreäsrä fasismimista:"mitä se oikein tarkoittaa?" - En alkanut selittää, kun lähtötaso oli näin alhaalla, ei siitä lainkaan olisi edistytty. Jos olisin alkanut selittää, olisin ensiksi soittanut Juice Leskisen Mussolini perusdiini kappaleen. Sitten olisin leikannut kuvan keskitysleireihin ja juutalaisuhreihin. Sitten Pentti Linkolan puhetta Hitlerin kuvan taustalle: "Ihmisiä täytyy välittömästi vähentää, lopullinen ratkaisu suurimmalle osalle, että räkättirastaat ja tiltaltit menestyisivät!"

   Poista
  6. No nythän uusimmassa gallupissa vihreiden kannatus laski alle 10 prosentin. Uskon, että syynä ainakin osittain on heidän kummallinen aloitteensa laillistaa laittomuus eli myöntää kertarysäyksellä oleskelulupa laittomasti maahan jääneille ”turvapaikanhakijoille”. Jos turvapaikkaa ei ole myönnetty useankaan hakemuksen jälkeen, kyseessä ei voi olla turvan haku.

   Vihreät perustelevat luvan myöntämisiä sillä, että jokuset laittomasti maassa olevat ovat työllistyneet ja perustaneet perheitä.

   Miten se on mahdollista, jos on laittomasti maassa? Kuka heille maksaa palkan ja miten he ovat voineet maksaa veronsa valtiolle? Turvapaikka ei voi olla itsestään naksahtava automaatti, joksi vihreät ovat sen Suomessa tekemässä. Eihän tarvita mitään turvapaikan anomista, jos kuka tahansa voi siis tulla maahamme aivan miten itse haluaa.

   Poista
  7. PS Näitä laittomasti maassamme olevia henkilöitä ei ole vain muutamia, niin kuin ensin luultiin. Heitä on - 3 000.

   Poista
  8. Vihreiden fasistien kannatus ei ole suurta, mutta Helsingin ne ovat monelta osin pilanneet. Anni Sinnemäki, Vladimir Lenin ja Josef Mengele, kaikki kovin vähän kauniita ihmisiä.

   Poista
  9. Suomesta puuttuu oikeasti vihreä puolue, luontopuolue.

   Ei ole ihme siis, että vihreitä on valtuustoissa vain kivierämaassa, isoissa kaupungeissa tekemässä lisää kivierämaata. Muualla ei yhtäkään.

   Poista
  10. Niinpä niin - siitä puhe mistä puute.

   Poista
  11. Romania - Bulgaria -sektorista on ainakin Tradeka kollannut koko paljon marketteihin siivoustyötä kärsimään papereitta, tai pelkällä henkilökortilla Tänne EeUutettuja kerjuriparkoja.

   Tämän suurimman ryhmän järjenjuoksussa ei ole vikaa, mainioita heppuleita. Varmaankin se P. Nikolai josta Freukkarit tsjungaa. Sen palatsin rakennusmiehiäkin on, joka toinen ukkeli vissiin, tai useampi. Heh!

   Poista
  12. Bulgaria ja Romania ovat EUn jäseniä, sieltä pääsee tänne kollaamattakin. Vai mitähän tämä AA-kerhon verpaalitirehtööri meinaa?

   Poista
  13. Et sitten yhtään aivoasi vaivannut kun kirjoitit semisolvauksesi? Erehdyinkö olennaisesti, vaivasitko aivoasi kaikkesi antaen? Saanen esittää kysymyksen johon voit vastata. Oletko omasta mielestäsi älykäs ihminen?

   Poista
  14. Ei sinua pysty solvaamaan. Ja minähän vain kysyin. Kysyn uudelleen: väitätkö että Tradeka rahtaa tänne itäeurooppalaisia kerjäläisiä riistettäväksi?

   Toisen kysymykseen vastaan, että ainoastaan muiden mielestä. Se riittää minulle.

   Poista
  15. ”siivoustyötä kärsimään paperitta”

   No mutta mitä? Eihän siivoustyötä ole täällä pakko kärsiä, tämähän on vapaaehtoinen valinta. Jos on maassa laittomasti, pitää se elantokin hankkia ulkopuolella kaiken järjestyneen hyvinvoinnin.

   Kyllä minä haluan uskoa siihen, että jos turvapaikkaa ei heru kymmenenkään hakukertan jälkeen, niin ei totisesti täytä turvapaikan saannin ehtoja. Ei valtiolla voi silloin olla velvollisuutta huolehtia laittomasti maassa olevasta.

   Poista
 36. Mankemangille tiedoksi: kehotus etsiä toinen kommentointifoorumi on edelleen voimassa.

  Ei tänne voi tuoda tuntemattomien henkilöiden kuolinilmoituksia ja pelkkiä linkkejä teksteihin, jotka kertovat, kuka henkilö vainaja on. Sinun olisi tullut kertoa, mikä oma suhteesi henkilöön on ja miksi koet henkilön olleen tärkeä. Ei tuntematonta vainajaa heitetä yleisön eteen kuin luuta koirille.

  Tämä on edelleen dialogia käyvä foorumi, ei twitter eikä face tönkkötyyleineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä ole yllätys, että intersektionaalisen feminismin äiti (ja kuulu kirjailija) on sinulle tuiki tuntematon. Sen olen lukenut "kritiikustäsi".

   Poista
  2. Ehkäpä aate menee keksijänsä mukana hulluuksien hautuumaalle, kaltaistensa joukkoon unohtumaan.

   Poista
  3. Rauha hänen sielulleen. Kyllähän maailmaan aatteita mahtuu. Tämä intersektionaalinen ihmisten eriyttäminen on yksi kaksinaismoraalisimmista ja teennäisimmistä rakennelmista, mitä maa päällään on kantanut.

   Poista
 37. Kamalaa, ettei Mannea ole enää täällä, jakamassa hauskoja, viisaita ja ihmisystävällisiä kommenttejaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on sillä sinä joudut sen hoitamaan.

   Poista
  2. Ja sinä ja minä ja Hentun Liisa, Juorkunan Jussi ja Puntun Paavo..

   Poista
  3. Jokaisella on mannensa.

   Poista
 38. Olen ollut haluton ostamaan tätä tyhjää pankkiautomaattikorttia, josta kuulin verkossa, koska kaikki näyttää liian hyvältä ollakseen totta, mutta olin vakuuttunut ja järkyttynyt, kun ystäväni työpaikallani sai kortin takuuautomaatin tyhjältä kortilta ja me molemmat vahvistimme se todella toimii, annoin sen viipymättä. Siitä lähtien olen nostanut kortilta 5000€ päivittäin ja rahat ovat olleet omalla tililläni. Olen niin iloinen, että vihdoin kokeilin sitä ja tämä kortti on todella muuttanut elämäni taloudellisesti jäämättä kiinni, sen todellinen ja todella toimii, vaikka se on laitonta, mutta teki minut rikkaaksi!! Jos tarvitset tämän kortin takuuautomaatin tyhjältä kortilta, tässä on heidän SÄHKÖPOSTI: blankatm156@gmail.com

  VastaaPoista