5.1.2022

Tanssitautia ja päättömiä kanoja

 


Nyt on koronarintamalla niin hektiset ajat, että parempi paeta hetkeksi historiaan. On aika suunnata katseet tapahtumiin, jotka ovat samalla hupaisia, traagisia ja siitä huolimatta umpitotta.

Mahdoitteko ollenkaan tietää, että Euroopassa esiintyi 1300–1600-luvuilla  tanssiruttoa? Tauti ilmeni tanssimaniana, ja se aiheutti paikallisia epidemioita muun muassa Saksassa, Hollannissa, Ranskassa, Sveitsissä ja Italiassa.  

Ihmiset tanssivat kuin riivattuina päivien ja jopa viikkojen ajan, kunnes  lyyhistyivät kuolleina maahan sydänkohtauksen tai uupumuksen vuoksi. Esimerkiksi Strasbourgissa kesähelteillä 1518 alkanut tanssimania vei vain muutaman viikon kuluessa  satoja ihmisiä hautaan. 

Historiakuvausten mukaan osa tanssijoista oli alasti ja liikehti epäsiveellisesti, osa puolestaan tanssi niin villisti, että aiheutti itselleen luunmurtumia. Osa nauroi, osa itki ja jotkut huusivat apua, kun eivät pystyneet lopettamaan tanssimista. 

Toinen hassu tositarina, jossa myös kuollaan,  kertoo Coloradossa eläneestä kanasta, joka eli 18 kuukautta sen jälkeen, kun isäntä oli katkaissut siltä kaulan. Isäntä oli tappanut nelisenkymmentä kanaa ja tämä yksi päätön kana jäi elämään. Kanaa käytettiin näyttelyissä ja isäntä tienasi kanallaan sievoisen summan. Kanaa kutsuttiin  kultamunaksi ja sillä on omat Wikipedia-sivut.

Kolmas hupaisa juttu liittyy wc-kulttuuriin. Wikipediassa on nimittäin luettelo vessassa kuolleista kuuluisuuksista, housut kintuissa autuaammille metsästysmaille siirtyneistä merkkihenkilöistä. Mainittakoon heistä vaikkapa kaksi suurta, Elvis ja Katariina Suuri ja kiinalainen ylimys, joka putosi vessakuiluun vuonna 581.

*

Koettakaahan, rakkaat kanssaeläjät, kestää tämä hankala korona-aika. Joskus myöhemmin tätä aikaa muistellaan kuin sota-aikaa. - Muistatko kun silloin koronavuosina oli eteisen pöydällä aina ruskea pahvilaatikko, jossa oli maskipakkauksia ja desifiointiainetta. Ja miten keittiön seinustalla oli kattoon asti vessapaperisäkkejä. Ja miten kadut olivat hiljaisia. Ja miten kaupoissa mulkoiltiin paljasnaamaisia pallinaamoja. 

 

(Maalaus Pieter Brueghel vanhempi,  vuodelta 1564 esittää transsimaiseen tilaan vajonneita tanssijoita Molenbeekissa, Belgiassa.)

152 kommenttia:

 1. Hyvää loppiaista ja härkäviikkoja!
  Toilettiin kuolemisista tuli mieleeni, että edellisessä asuinpaikassa, kerrostalon alakerran saunaosaston yhteydessä oli vc. Kerrottiin, että asukas, jo iäkäs herra, käytti saunan toilettia päivittäin.
  Vitsailivat, että oliko niin säästeliäs, että pienensi siten vesilaskua vai eikö halunnut "haista" omassa asunnossaan. Jo iäkäs herran rouva oli aina tip top, siveästi ja siisti pukeutunut. Hän mankeloi pesutuvlla aina liinavaattetkin siisteiksi pinoiksi.
  Kuulin myöhemmin,että herra oli kuollut sinne saunaosaston vessaan.
  Tanssitautisia en ole tavannut, (Mihin lie kadonnut?) mutta monilla on tapana hermostuksissaan vatkata toista jalkaansa. Levottomien jalkojen lisäksi on meillä immeisillä monia muitakin toistamistoimintoja:
  Hiplataan hiuksia tai partaa esim.

  Sanonta, töytäilee kuin päätön kana, tullee siitä, että refleksit kanalla toimivat vielä hetken kaulan katkaisun jälkeenkin.

  Kuinka kaukana lienee aika, jolloin viruspandemia rauhoittuu? Pystyisipä sen ennustamaan.

  VastaaPoista
 2. Tänään tapasin ihmisiä jotka harvoin tapaavat minua, olin siitä iloinen. Muistoissamme kävelimme Tarton kaduilla ja joimme tulista viinaa mutta emme humaltuneet. Jos joskus myöhemmin olen yksin, muistan tämän, en nyt. Ystäväni lähtivät. - 5.1.2022

  VastaaPoista
 3. Uskomattomia ovat nuukan ihmisen säästämiskeinot. Oma tätivainajani, rauha hänen muistolleen, rikas kuin Kroisos, kaikki munarahat ja emolehmäpalkkiot säästettyinä tilillä, käytti kahvinsuodatuspussit useaan kertaan, samoin teepussit. Keitetty kahvi oli niin laihaa luirua, että päivä paistoi kahvista läpi.

  Mankeloivatko nuoret nykyään lakanansa? Tai ylipäänsä ihmiset? Onhan mankeloitu lakana kyllä aivan ihana vuoteessa. Tosin myönnän, etten itse mankeloi. Minulla oli pitkään mankeli ja käytin sitä aina lakanoihin ja pyyhkeisiinkin. Kun se hajosi, en ostanut uutta tilalle, vaan tyydyn siihen, että laskostan pestyt liinavaatteet vain nätisti hyllylle ja siitä vaan käyttöön. Jotenkin mankelointi on työnä rauhoittavaa ja kivaa, ja työn jälki tietysti upeaa. Meillä on kyllä lapsuudesta lähtien aina mankeloitu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mankeloi, koska ei ole tullut mankelia hankituksi. Edes talopesulaa ei ole.
   Silittäessäni muuta pyykkiä, silitän höyrysilitysraudalla aiemmin pyykätyt tyynyliinat, lakanat ja puolihuomimattomasti myös pussilakanat. Sanovat, etteivät pölyä niin paljon kun kuidut silittää. Voi olla perääkin.

   Poista
  2. Silityksen koen työlääksi, ja silitän vain vaatteeni ja pöytäliinat tms. Mankeli ajoi saman asian helpommin. Höyrypullosta vettä ja mankelin läpi, lakana puristui tiukaksi sipisileäksi levyksi. Ja oli helppoa. Jotenkin kaipaan vielä mankelia, sillä työ oli rauhoittavaa ja kivaa, se oli ykai harvoista askareista, joista tykkäsin. Esimerkiksi imuroinnista en tykkää yhtään enkä tiskikoneen purkamisista. Voipi olla, että hankin taas mankelin. Edellisen ostin huutokaupasta halvalla.

   Poista
  3. Höyrypullo= suihkupullo….

   Poista
  4. Rakastan naisia joilla on valkoinen 'hilkka' niminen päähine päässä ja jotka mankeloivat. Enkä tarkoita että vättämättä minua - siis mankeloisivat - vaan noin yleensä ottaen. Ps. Eikä sitä hilkkakaan heillä välttämättä tartte olla, no ei.

   Poista
 4. 'tulista viinaa' joi jo Apollinairea runossaan Tulisen järjen aika, en minä. atsoin delokuvan "Eros ja Psykhe", se oli omanlaisensa, hyvin tehty, hyvät näyttelijät, hyvin kuvattu, mutta kummasti toteutettu (= replikointi on lähinnä järjetöntä). En tiennyt päänäyttelijästä mitään, tästä naispuolisesta, mutta ihastuin häneen heti, siksi otin selvää: Heli Takala. -

  Kaikki mitä sitten hänestä tiedän onkin hyvin surullista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olikohan ko. leffa jo puolivälissä kun huomasin sen Teemalla. Se pohjautui Eeva-Liisa Mannerin näytelmään Eros ja Psyke. Tosi outo kokonaisuus ja karmee loppu.
   Myös Heli Takala kuoli nuorena.

   Poista
  2. Oli. Heli Takala - lahjakas näyttelijä, kuoli syöpään 28 -v. Hyvin surullista.

   Eeva-Liisa Manner on mielestäni -50 luvun suurin runoilija. Vaikea, mutta ei liian vaikea. Tapasin hänet pari kertaa kun asuimme kumpikin Tampereella: hän oli maankuulu runoilija minä en, hän oli vanha nainen minä, hän oli lesbo minä en, mutta rakastin häntä! (salaa, vain, tietysti). Vaimoni oli töissä Tampereen Työväen Tetterissa, siksi minä siellä hengailin. Kun näytökset loppuivat, ruvettiin ryyppäämään, yl. mentiin kabinettiin. Kerran TTT talon alakerrassa Eeva-Liisa oli pelaamassa pajatsoa, pyysin saanko tulla kimppaan, sain. Muistan kun siinä lähipöydässä istui Eeva-Liisan tyttöystävä - mustaan pallttoon pukeutunut nainen, tiukka suu, ja joka koko ajan katsoi mitä Eeva-Liisan kanssa teen.. no nyt tietenkäänmitään! Voi hyvänenaika sentään!
   Tämä oli sitä aikaa kun TTT teatterissa esitettiin hänen näytelmäänsä "Poltettu oranssi". - Vavahduttava kokemus, muistan.

   Poista
  3. Olen koettanut katsoa tämän Mannerin näytelmän, mutta se oli niin synkeä ja ainakin alusta pimeässä kuvattu, että ei tullut mitään. En ollenkaan tykkää pimeässä kuvatuista tummista elokuvista. Mannerin kieli ja tyyli on myös vaikeaa, ja tiedän, että olisi hienoa ymmärtää hänen säkeitään. Kyllä minä ne monet runot olen lukenut, mutta ei Manner ole minun runoilijani. Lanka ei syty. Kosketus puuttuu, ei yhdistä.

   Poista
  4. Elokuvassa kaikki (esim. just miljööt ja näyttelijät) olivat ihan jees, mutta kaikki muu ihan päin vittua. Etenkin kielenkäyttö, siis Eeva-Liisan kieli. Sen käyttö oli ihan epäonnistunutta.

   Mutta voi miten ihana oli Heli Takala! Ja oli kyllä uskomattoman hyvä myös Antti Reini! Ja tämä joka soitti pianoa - Markku Blomqvist! Näyttelijä isolla Ännällä ja muusikko suurella Ämmällä! vrt.

   kaunis lulu tämä on

   Poista
  5. Väkisin mieleen tulee, eikä ollenkn epämiellyttävällä tavalla, tämä:

   https://www.youtube.com/watch?v=HX-IXXjg-Fs

   Poista
  6. Rakastan Markku Blomgvistia kun kuuntelen häntä. Ja entäs sitten tämä, joka myös on tuosta elokuvasta Eros ja Payke.


   tämä on kaunis tarina

   Jos bluesista pitäisi jotain sanoa - miksi? - sanoisin että tästä on kyse. Vai mitä, Riku?

   Poista
  7. Blues on orjien musiikkia, korjaan: oruutettujen ihmisten musiikkia. Kuulehan sen, ihan marxilaista musiikkia - vai mitä, Riku?

   Poista
 5. Tiedän paljon - liikaakin - ihmisiä, jotka ostavat "jos saa halvalla". Itsekin.

  Mutta ei minua mikään ilmastomuutos tms. ole ostamisiani hillinny, vaan olen alkanut ajatella, että mitä vittua minä tällä kaikella kamalla teen?" En mitään.

  VastaaPoista
 6. Hamelnin pillipiiparin te tunne lähinnä satuna joka päättyy onnellisesti, rotat (koronavrus) saatiin huilunsoiton avulla karkoitettua muualle. Mutta jos luette sadun loppuun asti, se päättyykin hyvin synkästi. Hyvin synkästi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sillä

   " kun kaupungin asukkaat eivät olleet halukkaita maksamaan sovittua summaa pillipiiparille, hän kosti lumoamalla huilullaan kaupungin lapset ja houkutteli heidät läheiseen vuoreen, jonka sisään he katosivat."

   Aika karmeeta, mun mielestä.

   Poista
 7. Ihmiset itkevät, yleensä itkevät kun heillä on surullista olla, jotkut onnestaankin, niin kai. Mutta mitä suurempaa on kuin rakkaus, en tiedä.
  En (oikesti) tiedä?

  VastaaPoista
 8. Rakastan ihmisiä, siksi minusta kommunisti tuli. Mutta en enää tiedä. Kun ihmisiä katsoo läheltä, he näyttävät isoilta, ei näin ole. Ihmiset ovat pieniä ja herkkiä ja havisevia, mutta sen näkee vain jos katsoo heitä kaukaa. Linnunradallamme kelluu monta myljardia maapalloa. Miks mä olisin näillä planeetoilla ainoo asukas, se, joka sanoo muista että 'sä oot hyvä, sä et oot', en tiedä.

  VastaaPoista
 9. Ymmärrän perustelusi kommunistiksi tulolle, mikis. Se sopii hyvin sinun kuvaasi. Muitakin syitä ihmisillä varmaan on kommunismille.

  Jos mietin asiaa omalta kohdaltani, voisin sanoa, että rakastan ihmistä niin paljon, että ymmärrän sen, miksi hän on persu tai miksi hän on kokkare, kristillinen tai kommunisti tai kepuli. Jokaiselle annan anteeksi. Ihan totta. Ihmiset ovat oikeasti rakastettavia.

  VastaaPoista
 10. Aahh...rakkaus!
  Rakasta lähimmäistä kuin itseäsi ja kohtele muita kuten haluat itseäsi kohdeltavan.
  Valitettavasti edellisiä elämisen ohjeita hyvin harva meistä pystyy toteuttamaan tai noudattamaan.

  Jos olisi kypsä, viisas ja syvästi yksilöitä ja ihmiskuntaa kaikkinensa hyväksyvä ja ymmärtävä immeinen, olisiko se sitä suurta rakkautta?
  Vai onko äidin rakkaus lapsiinsa suurinta ja puhtainta rakkautta?

  Erilaiset tunteet mylläävät myös parisuhderakkauden otsikon alla.
  Pariutumisvaiheen ensihuuma valitettavasti päättyy joko hyvin tai huonosti. Lyhyet romanttisen rakkauden
  episodit ovat monille unohtumattomia, vaikka voivat päättyä alkuunsa. Ne pitävät yllä haaveita ja illuusioita "elokuva- ja kirjallisuusrakkauksista".

  Olisi kai se huikeaa kokea kaikkien välittäjäaineiden kokonaisvaltainen myrsky pääkopassa, mutta voi olla, että kyynisyys, epäily ja elämänkoulu ovat kantona kaskessa.
  Vaan tuskin kai kukaan halua pyyhkiä muististaan pois elämää sulostuttaneita ja merkityksellisiä tunnekokemuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rakkaus ei kysy mistä se on kotoisin. Tai miksi.

   Noora, voit leikkiä kyynikkoa, mutta ei se kuule sovi sulle. Ei ollenkas.

   Poista
  2. Oliko se Kaurismäen elokuvassa "Arvottomat" - oli, tai olkoon olematta, ei sev väliä - niin Matti Pellonpää sanoo... ei rakkaus meitä jätä, me jätämme sen".


   Poista
  3. No toinen mahdollisuus on vääntää Pellonpään repliikistä: - Emme me jätä rakkautta, se jättää meidät.

   Poista
  4. Niin, mutta jos Noora aamulla herättyään huomaisi että hänet on yöllä väännetty nurinniskoin, niin olisiko se kamlan kivaa?

   Poista
  5. Suupieliä kohottaen: Eipä olisi.
   Monet tyynyt ovat kyllä
   vääntäneet joskus niskan nurin.

   Poista
  6. Tempur-tyyny naksauttaa niskat kohdilleen. En mene minnekään ilman Tempuriani. Tyyny on tärkeä ja rakas ihmiselle. Jos olette köyhiä, jättäkää tupakit polttamatta ja ryypit ottamatta ja ostakaa Tempur. Jos olette rikkaita, ostakaa kaksi.

   Poista
  7. En ole rikas mutta varakas, siksi ostin vain yhden tempur -tyynyn (199.90;- ). Annoin sen Tarjalle kun hänellä on niskakipuja, ei minulla. (Sitä paitsi rakastan Tarjaa. No, se siitä ei siitä sen enempää.) Itse voin nukkua vaikka halko pään alla, tai reppu, ei ne uniani sen kehnommaksi tee kuin mitä ne on. - vrt.

   niin, kukapa sen tietää mitä reppu sisältää, paitsi reppumies itse, off koos

   Poista
  8. Ellen nyt ihan väärin muista, ja sitähän teen hyvin harvoin, niin ostit aikoinasi myös jumalattoman kalliin Tempur-parivuoteen. Enkä tunne asiasta lainkaan katumusta.

   Poista
  9. Selkäni (mm. välilevyt) takia minulla pitää olla hyvä sänky, Tempur se on. Siinä on myös erikoispaksu ja hyvä patja. Ja koska luen paljon, sängyn saa nostettua lukuasentoon, sen yläosan. Ja saa kyllä alaosankin nostettua, jos haluaa roikottaa varpaitaan kattoa kohden. Hyvä sänky. Mutta ei se parivuode ole. Mutta ei se haittaa, sillä jos siihen joku toinen ihminen tunkee samaan aikaan, varsinkin jos on vielä toista sukupuolta, niin silloinhan voimme maata siinä päällekkäin kuin kerroshampurilainen. Tai sisäkkäin, kuin Hod Dog.

   Poista
 11. Kai rakkauksia on vain erilaisia. Äidin rakkaus on ehkä hyvinkin erilaista kuin jokin seksuaalinen rakkaus. Se on jokin biologinen side, jolla on vaiston tai vietin luonne. Ehkä ei voida sanoa, että esimerkiksi eläinemo ”rakastaa” poikasiaan. Eikö se vain toteuta biologiaansa?

  Vaan sitä minä ihmettelen, kun joku nainen, jolla on lapsia, valitsee elämän väkivaltaisen tai jonkun juopon tai psykopaattisen tyypin rinnalla sillä verukkeella, että ei halua ”rikkoa” lapsilta perhettä.

  Lapset näkevät kaiken ja kokevat kenties itsekin väkivaltaa, eikä äiti valitse mieluummin lapsia kuin miestä. Lapset ovat tärkeämpiä kuin yksikään miesrenttu. Äidinrakkaudella tai äidin biologialla varustettu äiti pelastaisi lapset ja jättäisi miehen.

  VastaaPoista
 12. Joku runoilija sanoi että rakkaus on rätisevää romurautaa, tms. Ihan varmAan on sitäkin. Mutta jos ajattelee mikä ihmistä yl. elossa pitää, sitä seitinohutta rihmaa kuoleman ja elämän välliä, kyllä
  se on rakkaus. - Tai miksi sitä sitten kutsutaankin. Ei ole kyse biologista tai seksuaalisuudesta (joka on sama asia), kyse on siitä että ihminen on yksin tässä hyvin tyhjässä mailmakaikkeudessa. Ja jos hän toisen sieltä sattumlta löytää - kyse on rakkaudesta?

  VastaaPoista
 13. Narsisti-psykopaatti mies (tai nainen) saa kumppanin persoonan tuhottua manipuloinnilla, vähättelyllä, mitätöinnillä, uhkailulla ja fyysisellä väkivallalla. Pelko ja häpeä saa lyttyynlyödyn uskomaan, että kaikki syy on kaikkeen vain hänessä. Masentunut, ahdistunut ihminen ei pysty tai jaksa edes hakea apua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Edellinen kommentti oli Iineksen kommentin jälkeen tarkoitettu.

   Poista
  2. Ai anteeksi, luulin että minulle.

   Jos ei ollut, ei se missään nimessä ollut tottakan.

   Poista
  3. Näin se usein selitetään: nainen alistuu kaltoinkohteluun ja häpeää itseään ja pitää itseään syyllisenä huonoon kohteluun.

   Vaan tuleen ei yksinkertaisesti saa jäädä makaamaan. Pitää löytyä sen verran luonnetta ja sisua että kerää itsensä ja jättää kaltoinkohtelijan ja alisteisen elämän. Naisten tulisi olla fiksuja ja nähdä tilanne aikaisemmin eikä jäädä lillumaan huonoon suhteeseen odottamaan, että toinen muuttuisi. Jo kasvatuksessa tyttöjen itse pärjäämistä ja kouluttautumista tulisi korostaa enemmän.

   Poista
  4. En ymmärrä mistä on kyse. Se varmaan johtuu siitä että en ole nainen. Miehenä en koskaan ole aliarvioinut naisia, päin vastoin. En ymmärrä miksi naiset itse aliarvoivat itseään. Tiedän - totta kai minä tämän tiedän - että tässä taustalla on historiansa, kaikki ne kauheudet. Mutta, entäs sitten? Elämme vuotta 2022. - Ps. Anteeksi vaan naiset, mutta jos mä itse olisin nainen, niin miks mä pyytäisin sitä anteeks että oon nainen... no voi, voi ei. Mä sanoisin että menkääs nyt ukot jonoon, tai paririviin, ihan miten teille vain sopii, okei, niin mää valitsen teistä yhren tai kahren jonka kanssa haluan paritella tai en ketään teistä, piru vie. No niin ukot, asento!

   Poista
  5. Suurin osa miehistä ei kohtele naisia kaltoin, arvelen. Mutta se osa joka kohtelee, on kuitenkin kai aika suuri, ei yksin Suomessa. En edes puhu arabimiehistä tässä yhteydessä.

   Narsistimiehistä on paljon kirjoitettu, ja tarinat ovat karmeita. On ihan hyvä, mikis, ettet ole perehtynyt aiheeseen. Itselleni vain on käsittämätöntä se, että nainen roikkuu kiinni miehessä, joka alistaa häntä. Miksi hän jää tuleen makaamaan ja antaa tulittaa itseään? Miksi hän alistuu? Onko hän tyhmä ja sokea kun ei heti huomaa miehen hallitsevia otteita?

   Poista
 14. Yksin oot sinä ihminen, kaiken keskellä yksin. Yksin sä syntyvä oot ja yksin lähtevä.
  Toisaalta masentavaa, mutta tosi (epätarkka) lainaus edellä, mutta onneksi välitilaan/aikaan mahtuu parhaimmillään elämän koko värikäs kirjo kanssajakajineen.
  Ilman elämää ei olisi rakkautta eikä ilman rakkautta kai elämää?
  Vaan ilman maailmankaikkeutta ja evoluutiota tuskin olisi elämää eikä rakkauttakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maailmankaikkeudella ei ole tarkoitusta, tai jos olisi, en ymmärrä miksi. Eihän evoluutiollakaan ole suuntaa mihin se menisi, ei ole. Siksi...

   ... tässä eksistentiaalisessa todellisuudessa ihminen - ihan oikein! - tuntee olevansa yksin.

   Turha kieltää tätä. (Enkä tiedä kuka sitä edes kieltää.) Elämää voi olla ilman rakkauttakin, totta kai, mutta en usko että se kovin mielekästä silloin olisi. Semmote.

   Poista
  2. Siinä se tragedia tai ainakin ristiriita onkin: ihminen kaipaa aina toista ihmistä, mutta ei osaa olla toisen kanssa. Ihminen kaipaa yksinoloa, mutta ei yksinkään ole hyvä.

   Poista
  3. Täysin samaa mieltä olen.

   Poista
  4. Otetaas ja kurkataan kirstunpohjalle. (kurkistaa, peräytyy, päätä huimaa) Jasso. Eipä muuta sitten, tehdään vaikka Leinoneikalla.

   Minun mieleni on niin kummallinen
   kuin meri kuutamolla.
   En tahtoisi joukkoon ihmisten
   vain en tahtoisi yksin olla.

   Siisti, eikö?

   Poista
 15. Minusta ”rakkaus” on ylimainostettu ja pilattu käsite. Lopulta me vain tarvitsemme toisiamme, toistemme lämpöä ja kosketusta ja läsnäoloa elämän melskeissä. Kiinnymme syvästi läheisiimme, ja sitä voi toki nimittää rakkaudeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ylimainostettuako? No, ainakin rakkaus on parasta mitä rahalla saa.

   Poista
  2. Ehkä tarkoitan jotakin sellaista kuin ”yliromantisoitu”, mystisoitu tms.

   Poista
  3. Nukuttuani yön yli palaan ylimainostukseen. Kyllä minä sitä tarkoitin. Rakkaudesta on tehty väline, tuote, päämäärä, jota pitää tavoitella, ikään kuin ostaa. Jos siihen ei yllä, voi katsoa elämänsä epäonnistuneeksi. Ihminen ehostaa itseään ja muskeleitaan saadakseen rakkautta.

   Katsotaan myös, että rakkautta voi tuoda naiselle mies, miehelle nainen - tai ne variaatiot, jos on variaatio. Näin sellainen elämä, jossa ei ole tätä rakkauden työvälinettä, kumppania, ei sisältäisi rakkautta eli siis onnea.

   Voi se niin ollakin, mutta voipi se olla niinkin, että vaikka olisi se kumppani, niin ei olekaan ”rakkautta”. Tästä voisi jatkaa mietoksia loputtomiin, mutta lopetan tähän. Tulee niin paljon erilaisia tienhaaroja vastaan.

   Poista
 16. Rakkaus on rätisevää romurautaa... Hienosti runoiltu, mutta ei se ainakaan Koskenniemeä ole (kuten Nooran esimerkki). Kuulostaa mieluummin Melleriltä.

  Rakkaus on rutiseva rahkasammal, rakkaus on rämähtävä peltikanisteri - jaa, tämähän olikin Raamatusta. Rakkaus on repsottava räystäs, lempi on läpsähtävä lapikas, kiima on... no, väliaikaista vaan.

  Ottiko ne Nummisuutareissa tuikeita muiskuja, vai jossain muussa? Siis ryyppyjä.
  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli Jarkko Laineelta... rakkaus joka on rämisevää rautaa (tms.) Jarkko oli hyvä runoilija ja mielenkiintoinen persoona, myöhemmin hänestä kehkeytyi tylsä ihminen. - No jaa.

   Somerolla asui hullu ihminen, Nummisen Mauri, se soitti rumpuja Unto Monosen yhtyeessä. Sitten se keksi tavata turkulaisia runoilijoita ja taidemaalareita, tai ne sen, lähinnä Markku Innosta oli kyse kun syntyi tämä "Talvisota rock", oy jeah.

   Poista
 17. Rakkaus, rakkaus... tarkoitan samaa tällä kuin sinäkin: kontaktia toiseen ihmiseen. Ei rakkaus tarkoita samaa kuin romantiikka, se on toinen asia.

  Ps. Samoin kuin nussiminen tai paneminenkin. Tai hässiminen yleensä. Ne mielestäni kuuluvat ihan toiseen kategoriaan, kun ajatellaan mitä rakkaus on, tai mitä ihminen - tuo homo sapies oikeasti on.

  VastaaPoista
 18. love is not war

  (hän istuu makuhuoneessa ja katsoo ikkunaverhoa joka on musta)

  ulkoa ei kuulu mitään, edes ääniä

  hänen ystävänsä lähtivät

  mutta äkkiä hän on Rigassa ja katsoo näitä kuniita jugentloja, hänen sydämensä lepää

  joki virtaa, se on daugavanjoki, väinänjoki

  eilen hän oli Vilnassa, kaikki asiat piti hoitaa venäjäksi, ei hän osannut, käveli rautatieasemalle jossa hyvin pitkät öljyjunat seisoivt, hän katseli, yö oli samanlainen kuin hän muisti, hän meni ravintolaan jossa söi perunlettuja - voi että ne oli hyviä!- ja sitten käveli hotelilleen. - Oi Vilna, oi Vilna!

  VastaaPoista
 19. Ventspils on kaunis kaupunki Latviassa.

  VastaaPoista
 20. Iines kerran kertoi – muistan, muistan! – että hän tykkää kakkahuumorista. No, kukapa meistä ei tykkäisi. Siksi tämä kertomus, jonka minulle kertoi Osmo (nimi muutettu), eräs tunnettu jyväskyläläinen herrasmies.

  Osmo kertoo: ”Olin matkalla Moskovassa. Minulle siellä, ilmeisesti ruoan takia (höpö höpö sanoisi Ruonansuu, viinan takia) tuli ripuli. Kerran kun kiirehdin hotellilleni, siellä kun oli kunnon vessa, niin hississä oli lisäkseni nuori nainen ja vanhempi nainen. Hissin madellessa hitaasti yläkertoja kohden minulle tuli pidätysvaikeuksia, niin silloin se tyttö (eihän hän tiennyt että olen suomalainen ja ymmärrän suomea) kuiskasi kovalla äänellä sille vanhemmalle, että kahoppa äeti miten tuo ukko kiemurtelloo, ja se tuli niin puhtaalla Savon kielellä, että en voinut mitään, vaan minua alkoi hirveästi naurattaa ja kuului PRRRRUUUUUUT... jolloin tyttö, kovaäänisesti edelleen, kommentoi että ja nyt se paskoo housuihinsa. No, oli kesä ja minulla oli sellaiset vaaleat kesähousut, kyllähän se näkyi, että ruskaksi muuttuivat.”

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elokuvaohjaaja Jarva elokuvassaan "Loma" käyttää tätä samaa kontrastia että kaunis hiljainen tyttö jossain Rhodoksella alkaa yhtä äkkiä viäntämään Antti Litjalle kamalaa savvoo... mutta en tiedä onko sillä totuuspohjaa tuolla. Osmon jutulla on.

   Poista
  2. Mikis, juttusi oli joka tapauksessa paskaa.

   Tematiikkaan ja Iineksen bloggaukseen liittyen, Elvis kulutti päivässä muovikassillisen erilaisia lääkkeitä. On sanottu, että joidenkin lääkkeiden vuoksi ruuansulatuksensa oli ennen kuolemaa lähes pysähtynyt ja suolistossaan oli viikkoja vanhaa ruokaa. Ehkäpä on yrittänyt vääntää niin voimakkaasti, että sydän teki sen vuoksi tiltin.

   Poista
  3. Paska juttu, mutta tulipa kerrottua. Sanoisi Väpä.

   Poista
  4. Niin olisi Linnakundi veistellyt.

   Poista
  5. Niin... en minä tässä syyllisiä kaipaa. Osmoa minä kaipaan ja hänen kk-kalsareitaan.

   Poista
  6. Vaikka olenkin hieno nainen, niin kyllä tämäkin kakkajuttu naurattaa. Minun bravuurivitsinihän liittyy varsinaisesti edeltävään vaiheeseen eli ilmavaivoihin. Kerron sen aina, kun pitää kertoa vitsi.

   Nainen meni valittamaan vatsakipuja lääkäriin. Lääkäri sanoi, että ilmavaivoja ne vain ovat. Kuinka ollakaan, nainen olikin raskaana ja sai kaksoset. Kävelytti sitten kaksosia vaunuissaan kadulla ja tuli tämä lääkäri vastaan. -No mitäs siellä vaunuissa on, kysyi lääkäri ystävällisesti. - Pari pientä pierua vain, näpsäytti nainen lääkärille.

   Poista
 21. Hauskoja ja myös vähemmän huvittavia kakkajuttuja olisi varmasti näillä, joiden intohimona on käyttää kakkaviemäriä mielihyvän välineenä.
  Menestys kirjamarkkinoilla olisi myös taloudellisesti taattu, jos joku moisen suakkunakokoelman rustaisi.
  Voisihan joku toimittaja tarttua ideaan. Nimettömänä kerrotut kakkutarinat myisivät kuin häkä. Ainakin kakkareikäharrastajien keskuudessa ja miksi ei muidenkin uteliaitten.
  Tuskin kaikki ehtivät suoltaan huuhdella, kun tilaisuus nautintaan tarjoutuu.
  Vai voiko peräpruuttariaktin torjua esim. sanomalla, että nyt ei oikein käy, kun on helkkarinmoinen ummetus, ripuli tai arat peräpukamat. Käynee myös päänsäryn vastineeksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi hellanlettas Noora, kun puhut koalakkia. Eli kakkaa. Jos olisit ruma mies, en ihmettelisi, mutta kun oot nätti nainen, niin ihmettelen. Ps. mutta koska oot käynyt rippikoulun, antaa olla. Jeesus katsoo sinun puoleesi mihin tassusi ikinä painat (ja johon jää jälki), ja antaa sinulle syntisi anteeksi, aamen.

   Poista
  2. No hyvä tietää, etten kaikista kakkaisimmalle puolelle helvetissä joudu.

   Poista
 22. Kiitos nauruista, Noora! Kielesi on värikästä kuin Rosina Käkriäisen..

  Vaan siis kun on tällainen fiini ja sivistynyt nainen, niin jos paneutuu miettimään tätä peräasiaa, niin kyllä se tuntuu oudolta mieltymykseltä. Ruskean reiän ritareita naurettiin muinoin, ja nythän emme enää naura, vaan suhtaudumme asiaan pieteetillä. Vaan mikä siinä on se lumo? Tämä on retorinen kysymys, mutta kyllä siihen vastatakin saa, jos joku tietää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sivuhuomio: Huomaan että uusi vuosi alkaa Iineksen hollituvassa korkeissa sfääreissä. Olemme perimmäisten kysymysten äärellä.

   Poista
  2. Kyllä. Mikä ylipäätään kiehtoo ja himottaa ihmismieltä jätössuolessa? Kielletyn hedelmän jännityksen toki ymmärtää.
   Miehille pallien tyhjennysoperaatio on jo terveyssyistä ilmeisen tärkeää.
   Parhaiten ja supsikkaasti se onnistuu toisen kaltaisensa völjyyssä, vaikka yleisissä käymälöissä. Ei tarvitse lirkutella naisille, eikä aina ole varmaa pääseekö pukille sittenkään. Eikä tarvitse vannoa rakkauttaan, sen kun ajelee vaan. :) :)

   Poista
  3. Minä en miehiä lirkuttele. Olen kuin kyyhkynen joka istuu puhelinlangalla. Sieltä joskus sirkuttelen naispuolisille kyyhkysille tserp, strep että ne tulis mun juttusille. Joskus joku pulu eksyykin. (voi harmi)

   Poista
  4. Minä kerran kirjoitin aiheesta ja kommentoin useammankin kerran, mutta poistit yritykseni.

   Poista
  5. Tiedän itseni. Jos poistan, siihen on syynä ne seikat, jotka olen ilmoittanut täällä toistuvasti. Eli katsopa peiliin.

   Poista
  6. Ei ollut. Kerroin omasta kokemuksestani. Enkä ollut edes rivo.

   Poista
  7. Ymmärrän, ettet pysty näkemään milloinkaan vikaa itsessäsi, et vaikka olisit juuri nimitellyt blogin pitäjää happameksi vanhaksi akaksi. Katsot omahyväisesti, että sinulla on oikeus sanoa niin, koska bloginpitäjähän on sellainen.

   Kehotan siis katsomaan peiliin tarkemmin ja miettimään kommenttisi kontekstia. Olet yleensä samassa keskustelussa juuri ennen ilkeillyt, trollaillut ystäväsi kanssa, nimitellyt bloginpitäjää tai kommentoijaa fasistiksi tai rasistiksi tai muoriksi tai inttänyt samaa pykäämääsi päätöntä olkiukkoväitettä vastaamatta sinulle esitettyyn kysymykseen tai perustelupyyntöön. tms.

   Syyllinen poistoon olet sinä itse, trollauksinesi.

   Poista
  8. Noora, Noora - nytpä ne menneisyytesi miehet ovat vetäneet sinua höplästä ihan vaan tietyssä tarkoituksessa! Saamarin ketkut!

   Sillä ei miehen pallien tyhjennysoperaation takia sitä moloaan tarvitse tökätä mihinkään reikään - ei ainakaan terveyssyistä! Luonto hoitaa sen kyllä ihan itse näyttämällä kauniita unia.

   Mistähän tällainen terveyshypoteesi lienee syntynytkään, sillä täyttä huuhaata se on. Kiimaiset äijät tietysti keksineet...apua neiti kiltti, olen akuutissa hengen hädässä, vain te voitte pelastaa henkeni...

   Poista
  9. Eräässä keskustelussa yritin useaan otteeseen kertoa, mitä mieltä Suomen Meripelastusseuran on mestari Halla-ahon välimerimielipiteistä, mutta poistit ne saman tien. Ketä loukkasin, ketä kiusasin?

   Poista
  10. En ryhdy jälkikäteen kommentoimaan yksittäisiä poistettuja kommentteja, joita en edes muista. Kyllä kaikki sinulta poistamani kommentit mahtuvat niiden perusteiden alle, jotka olen täällä poistolle esittänyt.

   Ehkä et kontekstoinut tätäkään kommenttiasi minnekään keskustelun aiheeseen. Täällä ei nimittäin ole muistini mukaan edes keskusteltu Halla-ahosta ollenkaan, korkeintaan vastattu joskus sinun tänne tuomiisi sitaatteihin.

   Katso siis peiliin ja mieti, miksi heität aina tänne kaikkea äärioikeistolaisviitettä ja rasismisyytöksiä. Miksi rakennat olkiukkoja, miksi trollaat täällä, miksi ilkeilet? En haluaisi pilata blogiani trollien älyttömyyksillä. Sekö on tavoitteesi? Blogin pilaaminen. Voin vakuuttaa: se ei onnistu.

   Poista
  11. Mutta kuka se ystäväni on?

   Poista
 23. Tässäpä lisää, kun alkuun pääsin. :)
  Vaatiihan se suurta ja kärsivällistä rakkautta varsinkin ikääntyneillä, jos kaverin suoli on höltynyt, eikä pidä tai kerää ruuansulatuksen tuotoksia pötköksi. Vuosikymmenten hekumallisissa sessioissa sulkijalihas ei enää olekaan kehutun tivakka. Näetsen kun kuuleman mukaan sulkijalihas vaiko koko suolen tarkoitus on alunperin vain työntää tavaraa ulos, eikä valmista pötköä sisään. Toki kirurgisetä voi varmasti tehdä ihmeitä asian hyväksi. Suolen repeämiä paikkaavat mielellän ja ilmeisesti poistavat pesäpallomailoja ja muita nautintastimulaattoreita kakkapyllyistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan se suliston sisälmysten tuoksahduskin antaa oman kotoisan säväyksen. Luulisi myös, että väkisinkin välillä ilmaa karkaa suolen ulkopuolelta sisäpuolelle. Voihan se ilman ääntelykin olla eräs kiihottava tekijä.
   Ka semmottista! Mitäpä ei ihminen himossaan ja hekumassaan kokeilisi. Kai se on se ainut elämän tarkoitus monille pervertikoille. Ruokahalu kasvaa syödessä, on joku sanonut.

   Poista
 24. Ikämiesten viehättyneisyyttä paljon itseään nuorempiin naisiin en ihmettele, mutta tulleeko rakkauden huumassa mieleen kummallakaan osapuolelle, että voikin olla, että erektiolääkkeet eivät sovi, toimi, tai niitä ei joskus myöhemmin terveyssyistä voi käyttää. Jos ukkeli on kaksikymmentä vuotta tai enemmän daamia vanhempi, saattaapi tulla ylipääsemättömiä ongelmia luonnollisessa sänkykamarihommissa. Seksuaalisesti viriili morsmaikku saa lopun ikäänsä olla selibaatissa tai leikkiä kykenemättömän ukkonsa kanssa seksileluilla ellei ota nuorta rakastajaa tai peräti lähde omille teilleen. Harlin ja Danny nyt ainakin tulee mieleen ko. asiassa.

  VastaaPoista
 25. No, Nooran hurjista seksuaalifantasioista toisaalle.

  Päätimme eilen me pojat (jotka koskaan emme ole kähmineet toisiamme, hyi home), että menemme ensi kesänä Räpinaan. Te ette tiedä missä se on, mutta kerron: etelä-Virossa lähellä Venäjän rajaa, Setumaalla. Pieni kauppala. Ja miksi me sinne menemme? No sen takia tietysti koska siellä on vanha, hyvin vanha ja pieni paperitehdas, osin jo museoitu. Ja koska minä, ja Pera, olemme paperimiehiä, ja vaikka Pekos-Bill ei olekaan, niin lähdemme sinne kolmistaan. Kyse on kultturellista matkasta. - Ps. Jos joku teistä tytöistä haluaa tulla mukaan, oi tulkaa vaan. Sitä en tosin uskalla luvata, etteikö teitä matkalla (edes vähän) kähmittäisi, mutta lupaan, ettei takuula enempää kuin mistä tykkäätte. (voi hyvänen aika teidän kanssanne!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Räpina paberivabrik: oi katso meidän ajan kulgu Wikipediasta. Enkä katso. (No, katsoo kumminkin.) "Räpina paberivabriku ajalugu algab aastast 1728, mil Peeter I õukondlane krahv Karl Gustav von Löwenwolde ostis Räpina mõisa. Ehitusmeister Johann Georg Keiseri juhtimisel rajati jõele pais ja tellisevabrik. Tellistest ehitati sae-, jahu- ja paberiveski. Tegu oli Euroopas haruldase lahendusega, kus ühel paisul töötas kolm erinevat veskit. Paberiveski alustas tööd 1734. - Yhmhy, vai niin. Ja Maakansa jatkaa: "Paberivabriku hoone, mida on mitu korda ümber ehitatud, kuulub Euroopa ainulaadsemate tööstusarhitektuuri näidete hulka. Tänapäeval on Räpina paberivabriku peakorpuse hoone riiklikult kaitstud kultuurimälestis." Ymmärrän. (Koska osaan eestiä vähän.) Mutta en ymmärrä, miksi minun kaikkea pitäisikään ymmärtää, höh?

   Poista
  2. Kuulepas Mikko, fantasiat on miun faktoista kaukana. Enhän minä moisia kakkureseptejä osaisi keksiä. Isot tuhmat pojat ovat opettaneet. :):):)

   Poista
  3. Tähän ei voi muuta sanoa kuin etä olet "väärien isojen poikien kanssa aikoinaan seuruatellu". Tuhma tyttö.

   Etkä ole! );. );- );.

   Poista
  4. Setumaalla puhutaan omaa murretta - tai kieltä - jossa on paljon yhteyksiä suomeen. On tietysti eroavaisuuksiakin.

   Poista
  5. Tiedän, ja odotan kovasti setukaisiin tutustumista. Setumaa on ainoa valkea läikkä mun Viron kartallani. Muualla olen ollut kaikkialla. Samoin Latviassa ja Liettuassa, osittain jo Neuvostoliiton vallan alla kun olivat ja elivät. - Lähimaita Suomesta katsottuna. Mutta aivan erilaiset historiat taustallaan kuin meillä, se on hyvin mielenkiintoista. Tosi mielenkiintoista tutusta heihin.

   Poista
 26. Kaikki te muistatte Hyvän Paimenen, jonka henkensä edestä pelasti eksyneen lampaan. Mutta kuka teistä - rakkaat seurakuntalaiset - muistaa sen Pahan Paimenen, joka henkestä edestä pani lampaita? En usko että kukaan teistä. Amen.

  VastaaPoista
 27. Minusta kristinusko on kuin liikaa mässytelty purukumi. Ei oikein tiedä pitäisikö tämä jo sylkäistä suusta pois, vai ei, no olkoon, mässytellään vielä vähän aikaa. Joo. Mikäs tässä on ollessa, kun mäiskytelee.

  VastaaPoista
 28. Sanopa tuo kolmasosalle maailman väestöstä, noin 2,5 miljardille kansalaiselle, mikis! On niitä ollut huonompiakin aatteita maailmassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä ole. Kun ajattelee kaikkia uskontoja.

   Poista
  2. Niin, siis pitää ajatella nimenomaan uskontoa, ei ihmisiä, jotka ovat pilanneet uskontonsa harjoittamalla sitä kuka minkäkinlaisilla tulkinnoilla. Heitä löytyy kaikista uskonnoista, yhtä lailla kristinuskosta kuin vaikkapa islamista.

   Poista
  3. Ajattelen kristinuskoa myös historiallisena tapahtumana. Se toi meillekin lukutaidon, kirjapainotaidon, ja monta hyvää eettistä ohjetta kulttuuriin: ilman kristinuskon oppeja emme olisi ehkä barbaareja, mutta niihin pohjaavat osin myös kysymykset moraalista ja laista, juridiikasta.

   Poista
  4. Kun kristinusko tuli tänne, se toi paljon hyvää mukanaan, oikeastaan koko sivistyksen. Tästä olen samaa mieltä kanssasi. Mutta siitä olen eri mieltä - oi suloinen Iines - kanssasi, että enää emme tarvitse kristinuskoa. Etiikkaa ja moraalia me toki tarvitsemme, ja enemmän kuin liika, mutta ei sillä mitään tekemistä uskonnon kanssa ole. Eikä ole.

   Poista
  5. Itsse asiassa nuo aavikoilla kehitetyt paimentolaisten uskonnot (sekä kristin- että muhamettilaisten) ovat hyvin moraalittomia tänä päivänä. Vastenmielisiä ja moraalittomia. Ja nimenomaan moraalista ryhtiä minä kaipaan. Ja humanistista etiikkaa, mein lieber Freund.

   Poista
  6. No jos kolmannes maailman väestöstä on edelleen kristinuskoa tunnustavia, niin kyllä se mielestäni todistaa, että ihminen tarvitsee edelleen uskontoa. Ei se sitä käsittääkseni tarkoita, että usko olisi aina kovasti kirjauskontoa. Monilla se kai on vaan halua säilyttää jotakin pyhää elämässä. Ja uskon, että moni haluaa säilyttää uskonnon historiallisista syistä, monella on pysyviä arvoja sillä saralla, etenkin muualla Euroopassa kuin pohjolassa.

   Poista
  7. Noin kolmasosa ihmisistä kärsii myös diabeteksesta. En usko että kukaan heistä sitä haluaisi.

   (Tiedän - ei tartte sanoa - että metaforani oli ihan perseestä. Mutta en ymmärrä miksi ihmiset yhä ammentavat voimaa joistain kamelintaluttajien maailmankäsityksistä? Se mielestäni on ihan hullua. Meditoisivat mielummin - tai uskoisivat Budhaan, se on paljon järkevämpää.

   No, olen pahoillani että ajattelen näin. (Enkä ole!)

   Poista
  8. No juu, uskonto on kuitenkin valinnan piirisaä, diabetes ei. Uskonnosta pääsee siis halutessaan pois.

   Ajattelen niin, että suurin osa 2,5 miljardista kristinuskoisesta ei harjoita uskontoaan aktiivisesti eli mitenkään. Se on jonkinlainen perinteinen eettinen arvopohja, jolla on ehkä tunnetason merkitys.

   Poista
  9. Jos uskoo Buddhaa, ei usko Buddhaan. Hmmm... hieno aforismi, keksin sen juuri äsken, ja se on jopa totta.

   Buddhalaisuushan ei ole siis siinä mielessä uskonto, että siinä olisi jumala tai profeetta, jota pitäisi uskoa ja palvoa ja pelätä niin perkeleesti.

   Tietysti tyhmä kansa on tämänkin "uskonnon" pilannut tekemällä siitä uskonnon. Mutta silti.

   Poista
  10. Juuri nuo tekopyhät pikkuporvarilliset tekouskovat minua eniten kyrpiikin - jos asian mahd. kauniisti sanon. Aitoja, oikeita uskovia minä arvostan! Jos ihminen oikeasti uskoo, se on oikein. Minä inhoan kaikkea teeskentelyä... myös itseäni silloin kun huomaan teeskenteleväni. Nyt en. Jos ihminen ei usko, olkoon pelleilemättä uskovansa, piste! Jos ihminen uskoo, se on kunnioitettava vaihtoehto hälle, piste! --- Ja tässähän sinä - huomaatko Mikko? - tuet nimenomaan fundamentalismia? Niin tuenkin. Ja juuri siksi taistelen KAIKKIA uskontoja vastaan. Tätä järjettömyyttä vastaan!

   Ps. Uskon asioista jos ootte eri mieltä kuin minä, ei se minua millään lailla hermostuta. Yhtä kivoja ja veikeitä olette vaikka uskoisitte... no... no... vaikka mummon vanhaan kahvimyllyyn. Tai keittiön tiskirättiin. Omapahan on valintanne! ):- ):-

   Poista
  11. No aivan samaa mieltä tekouskovaisista. Se on kamalaa, parempi olla paha pakana kuin tekouskova.

   Poista
 29. Kun katsoin telkusta jouluyön messua Vatikaanista ja kuuntelin hetken paavin puhetta, piti panna ruutu pian pimeäksi.
  Olen yrittänyt ymmrtää uskontojen prameita rituaaleja, kaapuherrojen ja rouvien käsikirjoitettuja tepasteluja alttareilla vanhoina kulttuurimuotoina, mutta tuli jälleen kerran hetkessä mitta huuhaasta täyteen.

  Papistot elävät kansalta kerättyjen rikkauksien loistossa puhumalla palturia suurimman osan ajastaan.
  Jos uskontojen päsmärit todella haluaisivat muuttaa maailmaa ihmisten parhaaksi, he kulkisivat apua tarvitsevien ihmisten parissa ja auttaisivat apua tarvitsevia, eivätkä paasaisi norsunluutorneistaan höpöjä.
  Voi paradoksien paradoksit!
  Voi ihmisten sumutus ja kullan kimmalluksella sokaisut!

  Ihmisen elämään kuuluu arvokkaita ja kauniita asioita. Hyviä tapoja elää ja voida sitä kautta hyvin.
  Satujen ja tarinoiden suoltaminen totuuksina, on törkeätä kansakuntien harhaanjohtamista.
  Eikö kirkkokunnat jo voisi myöntää, etteivät ne pysty todistamaan, saati monet jumalan virkamiehet uskomaan jumalan olemassaoloa. Mikä ei tietenkään tarkoita paluuta barbariaan ja kaiken sallivaan moraalittomuuteen.
  Tavallaanhan me elämme jo edellämainittua aikakautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleltä tuli hiljakkoin sarja Papisto, puolen tunnin pätkiä erilaisten suomalaisten hieman erilaisten pappien elämästä ja tavasta olla pappina.

   Ei tästä sarjasta kyllä prameus ja rikkaudet tulleet millään tavalla esiin, päinvastoin, papit olivat tavallisia ihmisiä ja vilpittömästi tehtäväänsä uskovia lähimmäisten auttajia. Vilkaiskaapa, löytyy varmaan Areenasta. Mielenkiintoisia persoonia jokainen.

   Poista
  2. Noora on tietysti oikeassa, mutta näköjään ihmisellä on sisäsyntyinen tarve uskoa johonkin suurempaan voimaan.

   Ne yhteiskunnat, joista uskonto on kitketty pois, palvovat sitten jotain muuta, esim. Isä Aurinkoista, Suurta Ruorimiestä tai Paksua Poikaa (joka on tosin nyt laihtunut).

   Luulenpa syynä olevan niin yksinkertainen fakta kuin että ihminen on laumaeläin. Yksinäiset sudet ovat poikkeuksia, suurin osa meistä ulvoo suurella mielihalulla sutena susien joukossa.

   Vaikka moni epäilisi, eikä uskoisi ainakaan kaikkea, niin harva haluaa irtautua yhteisöstään. Se antaa turvaa. Se voimaannuttaa. Kansakunta on lauma, urheiluseura on lauma, uskonlahko on lauma, intersektionalistinen feminismi on lauma.

   Mutta liian vähän meilläkään puhutaan kyllä etenkin afrikkalaisten alkeellisesta taikauskosta. Suuri osa heidän yhteisöistään - myös meillä! - elää yhä mentaalista keskiaikaa, jossa koronankin tartuttaa joku ilkeämielinen ihminen, noita.


   Poista
  3. Juu, muutaman osan olen sarjasta puoliksi nähnyt. En vakuuttunut kenestäkään ihmistenpaimenena. Tai ehkä tämä toinen miespappi joka eläkkeelle jäätyään leikkautti hiuksensa, oli kypsin ja viisain.
   Varsinkin meikkaavan miespapin kulmakarvat oli tosi rumasti ja huonosti vedetty.
   Vaikka luterilaiset rituaalit ja herranhuoneet eivät ole yhtä prameita kuin kreikkalais- tai roomalaiskatoliset, uudet kirkkojenkäyttötavat; rokkikonsertit sun muiden iskelmätähtösten ilosanomat ovat läpinäkyvää kansalaisten kosiskelua.
   Nuoret naispapit ovat liian tavallisia ja hengettömiä minun makuun. En nyllä tykkää lipevistä lässyttäjistäkään.

   Poista
  4. Täällä yks uskoo, että koronaa levittävät isoperseiset kuntosaliasiakkaat.

   Poista
  5. Noita-akka, Joulupukki, Enkeli, Teräsmies... ja vaikka kuinka monta muuta satuhahmoa niitä on! Ihme populaa. Eikös yhden nimi ollut Urmas... joka kaikki hurmas? Minun suosikkini on piippua polttava Enkeli, se aina välillä (etenkin kun olen krapulasssa) alkaa jakelee mulle neuvoja. Usein ne ovat niin kummallisia että ei tulis mieleenkään noudattaa niitä! Ihan älyttömiä neuvoja... huh!

   Enkeli penteli ilmasa lenteli tuulisa pilvisä hampaat irvisä patalakki korvisa housup polvisa ... ja oli sillä se piipunnysäkin suussa, mutta kun en muista tota lorua ton enempää. - Ps. Ei liene silti tuo runo W.A.Koskenniemeä?

   Poista
  6. Tapsa ehti kirjoittaa ensin. Edellinen on vastaus Iinekselle aiheeseen Papisto-sarja.

   Komppaan Tapsaa. Turvallisuushakuisuus meitä ajaa uskomaan itseämme suurempiin voimiin. Ja toki olemassa on energeettisiä voimia, joita kaikkia emme hallitse. Siksi joku pelastaja pitää olla olemassa, johon uskoa. Olemmehan äimän käkenä lukemattomien edelleen vastausta vaille olevien maailmankaikkeuden suurten kysymysten äärellä.

   Mutta mikä on hienoa, ihminen tietää sisäsyntyisesti mikä on oikein ja mikä väärin. Ihminen voi jopa oppia kokemuksistaan. Pystymme arvostamaan kauneutta ja tietoa.

   Poista
  7. Noora, niihin miespapin burleskeihin kulmakarvoihin juuttuu helposti, samoin runsaisiin koruihin ja kreivillisiin vaatteisiin. - Vaan eikös hän ollut persoonana lämmin, tunteikas ja hyvä kuuntelemaan, siis varsinainen sielunpaimen. Kysyä voi tietenkin, miksi pappi pukeutuu niin.

   Kannattaa kuitenkin huomata, että hän oli ilmeisesti voittanut seurakuntalaistensa sydämet puolelleen. Tilaisuuksissa istui runsaasti vanhaa väkeä, joka kuunteli korean meikatun pappinsa puhetta tarkasti.

   Kaikissa näissä varsin persoonallisissa papeissa miellytti ilmeinen rehellisyys ja kutsumus työhön.

   Poista
  8. Jo varhaiskantaisilla kansoilla historian alkuhämärissä on todettu hienoviritteisiä ja monisyisiä menoja ns. korkeampien voimien, yläilmaisten, alailmaisten, tuonpuoleisen kanssa, vähän kulttuurin mukaan.

   Tuonpuoleisista haettiin metsästysonnea ja parantavia voimia, apuja hyvän elämän jatkumiseksi. Ne ovat siis alun perin henkiinjäämisstrategioita.

   Sittemmin ne ovat eriytyneet kulttuurien muuttumisten myötä. Usein niillä tavoitellaan ikuista elämää kuoleman jälkeen. Tämä on tuttua kristinuskostakin: toivo taivaspaikasta panee monen eurooppalaisenkin kipittämään kirkkoon sunnuntaisin, yhä edelleen keskisemmässä Euroopassa.

   Poista
 30. "Jumalan valtakunta on sisäisesti teissä." Tuon Jeesuksen sanomaksi Raamatussa kerrotun lauseen hyväksyn ja allekirjoitan.
  Sisäinen temppelimme voi olla täynnä saastaa, pahuutta ja kostonhimoa. Se temppeli, jota suuri ja mahtava itsekäs ego diktaatorina hallitsee.

  Sisäinen temppeli voi olla myös rauhallisen mielen tyyssija, ymmärryksen, nöyryyden ja vähään tyytymisen maja, puhtaan luonnon ja kukoistavan puutarhan ympäröimänä, jossa rakkaus kukkii ja kukoistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rakas Hemmi-tätini, kun kysyin häneltä jotain asiaa uudemman kerran, sanoi että 'papit ne siitä palkan saa kun puhuvat asioita moneen kertaan', hän oli uskonnollinen ihminen muttei hölmö.

   Darwin sanoi päiväkirjassaan, että hän menetti uskon (= Jumalaan ja Sen semmosiin) kun tutki loispistiäisten (Parasitica) elämää. Kammottavia elukoita ovat, tai siis heidän lisääntymistapansa, se on pakko tällaisen diletantinkin myöntää. Mutta... heillä on tärkeä oma ekologinen lokeronsa (eli funktio) tässä maailmankaikkeudessa. Se on totta. Te tiedätte pölypunkit (Dermatophagoides), he ovat hieman viheliäisiä olioita mutta eivät mitenkään vaarallisia. Mutta ellei olisi petopunkkeja (Mesostigmata), niin pölypunkkeja olisi aivan liikaa. Ja ehkä sitäkin enemmän... niin paljon, että koko makuuhuoneemme pursuilisi niitä. Eikä sinne enää ihminen mahtuisi menemään nukkumaan. Mutta...

   Luonnolla on aina omat keinonsa tasapainottaa tilanne. Luonto on tavallaan kuin relatiivilause, tai ainakin jotain sinne päin. (Ps. Kerran sain oppikoulussa suomenkielen kielioppikokeesta -4. En oikein ymmärtänyt, mistä oli kyse.) Mitä enemmän pölypunkkeja, sitä enemmän syntyy petopunkkeja, jotka syövät niitä, ja kohta pölypunkkeja on niin vähän, ettei petopunkeilla ole tarpeeksi syötävää. Ja siksi hekin vähenevät.

   Luonto on hieno kostruktio.

   Poista
  2. ... kostruktio... heh,he. Tarkoitin kai "konstruktio". En tiedä. Kohta toivottavasti en tiedä senkään vertaa, kun menen nukkumaan. Ja uneen.

   Hyvää yötä, jäniksen beibit!

   Poista
  3. Turhaan korjasit. Jos ylipäätään tietää mitä tarkoittaa sivistyssana "konstruktio", ymmärtää kyllä kostruktionkin. Joka ei siis tarkoita mitään.

   PS. Tässä asiassa puhunkin kaksinkertaisena asiantuntijana - suomen kielen ja konstruktiotekniikan.

   Poista
  4. Vedin minä tuon "relatiivilauseenkin" ihan vaan lonkalta. En väitä että ihan tarkkaan tietäisin edes mitä se tarkoittaa. Mutta kaikki kirjoittajat huijaavat - aina välillä. Ja varastelevat toisilta kirjoittajilta, vrt. vaikka Shakespeare. Konstruktion vaihtoehtoina mun päässä pomppi sanat 'kybernetiikka, teesi-vastateesi-synteesi, dialektiikka... mutta kun en saanut niitä taivutettua biologiseksi prosessiksi, nappasin hätäpäissäni tuon relatiiviraukan...

   Hyi, hyi sinua Mikko! Ja sun kanssas!

   Poista
  5. En minäkään osaa enää uskoa korkeampiin taivasvoimiin, mutta minusta on älytöntä vaatia uskontojen poistamista maailmasta ja eri rakenteista.

   Onhan meillä esimerkiksi opetussuunnitelmissa muitakin pilvissä leijuvia visioita ja missioita kuten monikulttuurisuus, tasoerojen ja eriarvoisuuden poisto, sukupuolten kirjon tunnistaminen ja turvallisen tilan rakentaminen kaikille vähemmistöryhmille. Kyllä tuohon listaan yksi uskontotieteen opetuskin mahtuu, koska kansat kaikkialla uskontoja harjoittavat miljardipäin.

   Poista
  6. Luonto on kuin relatiivilause.

   Hm. ?. Tämä on yhtä vaikea kuin Paavo Haavikko tai Eeva-Lissu Manner. Vaan on se hienosti sanottu.

   Poista
  7. Alussa oli sana, sanoo Johannes evankeliumissaan. Luonto on relatiivilause, jatkaa Mikis Jumalan luomistyön kuvausta, ja jatkaa: Ja lopuksi Jumala loi potentiaalin.

   Poista
 31. Eilen myöhällä katsoin Ulkolknja-dokkarin: Hyökkäys USA:n kongressiin.
  Porukkaa olikin enemmän kuin luulin. Ja liekö suurin osa ollut hassiksen tms. huumeiden vaikutuksen alaisena? Joku sytytti sätkän kupolihuoneessa valloituksen kunniaksi ja jakeli sätkiä muillekin.
  Käsittämätöntä, miten meitä voidaan manipuloida, kuten Trump villitsi kouluttamattomia juntteja. Oi ihana demokratian malliunioni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä Amerikan ihmeellisyykisä en oikein jaksa katsoa.

   Ikävää on vain se, että meillä on piirejä, jotka koettavat rantauttaa näitä kaukaisia ilmiöitä Suomeenkin. Viittaan nyt Black lives matter -liikkeen tai poliisivihan tuomiseen tänne rauhan tyyssijaan ikään kuin Suomen poliisia voisi verrata laukaisuherkkiin amerikkalaispoliiseihin. Tai woke-cancel-vouhkaamiseen ja Metoo-pöyristymisiin. Muistan vieläkin Aku Louhimiehen teurastuksen tämän liikkeen toimesta, vaikka Louhimies ei edes vietellyt naisia. Joku naisnäyttelijä sai tästä nostetta kiihkolleen.

   Poista
  2. Eivätkä olleet Amerikan poliisit kovin laukaisuherkkiä Capitolilla.

   Poista
  3. Eivät olleet. Jos aseisiin olisivat turvautuneet enemmälti, jälki olisi ollut tosi rumaa.
   Poista
  4. Eivät olleet, sillä mellakoijat olivat valkoisia, vihjaisi Manne arvatakseni.

   Mutta jos he olisivatkin olleet mustia, niin suhtautuminen asiaan olisikin aivan toisenlaista.

   Poista
 32. Tuli mieleen, että onko ihmiskunnan geeneissä sotamutaatio, varsinkin nuorten miesten. Ihmiskuntahan on ilmeisesti käynyt sotia koko olemassaolonsa ajan. Sotajoukot ovat kasvaneet vuosisadasta toiseen.
  Kun katsoo nykyisiä mellakoitsijoita ja mielenosoittajia kaupunkien kaduilla, sodan kaipuuko siellä huutaa geeniperimässä?
  Eipä ihme, sillä tuskin meitä miljardeja ihmisiä pystyy kukaan manipuloimaan täysin samanmielisiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. On.

   Kaikissa laumoissa - puhun siis eläimistä, joita ihmisetkin ovat - on oma sisäinen hierarkiansa. Ei se muuten toimisi. Ja laumalle toinen lauma on aina vihollislauma. Laumojen kohdatessa toisensa, toinen lauma lähtee pois, tai tapellaan, ja toinen lauma itkee ja lähtee pois. (Kuten välillä pikkupojat hiekkalaatikolla.) Koska urokset useimmiten ovat isokokoisempia ja voimakkaampia, he toimivat lauman johtajina. Ja Alfa-uros sitten hoitaa koko lauman ns. avioelämän (= nussii naaraat tiineiksi). Poikkeuksiakin on, etenkin hyönteisyhteisöissä, mutta se on toinen asia. Emme puutu siihen nyt.

   (köhii kurkkuaan. ja jatkaa)

   Kyllä, meissä kaikissa on "sotageenejä". Niiden avulla puolustamme olemassaoloamme.

   (yskii)


   Ps. Muurahaiset - sen lisäksi että asuvat erinomaisen hyvin järjestäytyneissä yhteisöissä - ovat myös pirun kiukkuisia otuksia. (Ovatpas! Kuuntelisit nyt vaan sinäkin, Heikki.) Jos pesään eksyy toisen pesän muurahainen - olkoon vaikka kuinka saman näköinen kuin nämä muut pesän asukkaat - silvotaan se silmän räpäyksessä kappaleiksi. Koska se haisee vieraan pesän muurahaiselle.

   (kumartaa opettajalle, kerää muistiinpanonsa, ja lähtee katederilta)

   Poista
  2. Kiitos, pikku mikis, tämä oli ... kröhöm... hieno esitelmä.

   Siis oikeasti, ja pidin erikoisesti kumarruksesta opettajalle. Olisivatpa minunkin oppilaani kumartaneet, kun he kompuroivat esitelmänpitopaikalta punaisina ja hikisinä pulpetteihinsa.

   Poista
 33. Asiasta sivuun - on käsittämätöntä, että koulut aiotaan mitä ilmeisimmin käynnistää nyt lähiopetuksena, vaikka koronatilanne on katastrofaalinen myös maaseudulla.

  Lisäksi tilanne on nyt se, että korona leviää nimenomaan lasten ja nuorten kautta, joilla ei vielä ole rokotusuoja kunnosssa. He puolestaan tartuttavat vanhempiaan ja isovanhempiaan.

  Oikeastaan kaikkein järkyttävintä on minusta se, että suurin osa vanhemmista ja aikuisista kannattaa lähiopetusta, etteivät lapset kärsi.

  Kärsi? Herra mun vereni. Etäopetus osataan toteuttaa laadukkaasti, ja siitä on hyviä kokemuksia. Vanhemmat ilmeisesti pelkäävät, että he joutuvat paimentamaan omia lapsiaan ja olemaan näiden kanssa. Kyse on vain kolmesta viikosta. Kyllä meillä on lepsuista lepsuin koronakuri. Edes maskipakkoa ei ole saatu aikaiseksi.

  VastaaPoista
 34. Opetusministeriössä pelätään lasten syrjäymistä ja kai taustalla kummittelee tarve lasten joukkosuojasta. Kaikki vanhemmat eivät osaa auttaa ja tukea kotona oppijoita. Ruokailukin saattaa kotona ollessa lapsilla jäädä hunningolle.
  Kiuru sentään puolustaa etäopetusta ja niin ninäkin. Kaikista ongelmista huolimatta. Kun sairaanhoitajat alkaa sairastua ym. työntekijät kaupoissa jne. ei hyvältä näytä.
  Kyllä vastuu lapsista on vanhemmilla. Minä en päästäisi lastani kouluun, vaikka saisin siitä syytteen tällaisessa tilanteessa.
  Totta on, että monet työsssäkäyvät vanhemmat pääsevät helpommLla, kun lapset ovat yhteiskunnan hoidossa ja
  holhouksessa päivisin.
  Kaiken kaikkiaan tilanne on jo karannut käsistä. Saa nähdä mitä rajoituksia ministerit tänä iltana uskaltavat laatia.

  VastaaPoista
 35. Tämä on ymmärrettävää ja oikeasti ihan hyvä syy. Silti nyt ei ole kyseessä yksistään lapsen etu, vaan koko maan tilanne, pandemian hillitseminen.

  Etäkoulu ei ole helppo ratkaisu, mutta ei se niinkään saa mennä, että hätätilassakin kaikki tehdään aina syrjäytymisuhan alla olevien ehdoilla ja lapset pidetään väkisin lähiopetuksessa. Entä opettajien terveys? Läheskään kaikilla ei ole vielä kolmea rokotusta ja kouluissa ei voida pitää vaadittavia etäisyyksiä tilanpuutteen ja ahtauden vuoksi.

  Sairaanhoito on nyt jo kuormittunut yli rajan. Päivystyksessä joutuu nyt odottamaan jopa 68 tuntia pääkaupunkiseudulla.

  Tulisi edes maskipakko, koska etäopetusta ei nyt tule. Olen melko vakuuttunut, että hallitus ei saa aikaiseksi yhtään oikeaa rajoituskeinoa, pelkkiä lepsuja höpölöpösuosituksia. Kun ketään ei saa kieltää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomalaisen oikeuskäytännön mukaan rajoitukset tehdään alueellisesti. Minustereitten työryhmät eivät asioista päätä. Ymmärrän kyllä, että suomalaisesta demokratiasta mitään tietämättömät luulevat, että pääministeri tai presidentin nyrkki voisivat tehdä kansalaisia koskevia päätöksiä nuin vain.

   Poista
  2. Kyllä tämä kaikki toki tiedetään. Monet Euroopan valtiot, kuten esimerkiksi Saksa, Ranska, Espanja ja Itävalta ovat ottaneet käyttöön maskipakon julkisessa liikenteessä ja julkisilla paikoilla rangaistuksen uhalla. Maskipakon rikkomisesta voi saada useassa maassa yli 100 euron sakot.

   Suomessakin tämä on ollut ja on edelleen yhtä mahdollista, jos on tahtotila. Meillähän eduskunta säätää lait tai muuttaa vanhaa lakia hallituksen esityksestä tai kansanedustajan aloitteesta. Tätä ei ole kuitenkaan haluttu tehdä. Kyse on siis tahdon puutteesta, ei mistään ylipääsemättömästä esteestä.

   Poista
  3. Eiköhän hätätilanteessa hallituksellakin ole painava sana hallussaan?
   Kuka päättää esim. liikekannallepanosta sotaan.

   Koko maahan vaan samat säännöt kaikille tana! Mitä oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa on siinä, että ohjeet on erilaset, mutta ihmiset matkustelee vapaasti eri alueiden välillä.
   Ja sekavista ohjeistuksissa ei Erkkikään pysy ajantasalla.

   Poista
  4. No muutaman viikon kuluttua selviää, pystytäänkö lähiopetusta vetämään opettajien ja oppilaiden sairastuttua. Toivotaan parasta. Itse olen täysin Krista Kiurun kannalla hänen tiukoissa rajoitusehdotuksissaan. Kolmen viikon täyssulku, ffp2-maskipakko, soittoruokalat ja muut syntipaikat kiinni ja rajoille rautaa.

   Poista
  5. Vaahtoanpa vähän lisää, kun luin lehden. Lehdet nimittäin kirkuvat että "pienimpien perusoikeuksia rajoitetaan", kun harrastuksiin tulee paikallisia kieltoja lähikontaktien välttämiseksi.

   Tämmöinen puhe pandemiatilanteessa on kummallista, ikään kuin ei ymmärrettäisi, mitä "force majeure" tarkoittaa.

   Kenenkään perusoikeudet eivät toteudu täysimääräisinä akuuteissa hätätiloissa eivätkä lapset voi olla poikkeus, koska he levittävät tartuntoja aikuisten lailla.

   Itkivätkö vanhukset ja riskiryhmät koronan ensi aallossa, kun heidät eristettiin jopa läheisistään? Eivät itkeneet vaan tottelivat kiltisti. Miksi siis lapset eivät tekisi samoin? Jos se urheiluharrastus jää muutamaksi viikoksi, ei se voi olla katastrofi. Lukekoon nappula sen aikaa vaihteeksi vaikka kirjaa - jos tietää, mikä semmoinen on - mikä liikuntaharrastukseen menisi. Tai jumpatkoon kotona youtuben tahdissa.

   Poista
  6. Samaa mieltä kanssasi Iines. On todella outoa, etteivät nuoremmat ihmiset kestä mitään rajoituksia. Eikö todellakaan tajuta, että muutama viikko poikkeustilassa, kaikki mahdolliset paikat suljettuna, ei sentään jatku ikuisesti. Nyt päättävät elimet haluavat lelliä itsekkäitä oman edun tavoittelijoita ja noudattaa oikeuksistaan valittajien mieltymyksiä.
   Pakkokeinot ja poikkeustilan julistus ja äkkiä!

   Olemmeko "vapaassa, rangaistuksettomassa kasvatuksessa" ja kommunismin rajoitusten pelossa aivopesseet uudet sukupolvet uppiniskaisiksi, periksiantamattomiksi jästipäiksi?

   Kasvatusihanteenahan on lapsen mahdollisimman aikaisin itsenäistyminen ja omatahtoinen persoona, joka tietää mitä haluaa. Nyt ei opeteta vaatimattomuutta, vaan egoja pönkitetään kaikin keinoin.

   Poista
  7. Kyllä me olemme, Noora, kasvattaneet lapsemme ja jälkipolvemme passatuiksi kaiken hyvän ja rajoittamattoman saajiksi, mutta emme suinkaan kommunismin pelossa, vaan sosialidemokratian vapauden nimissä, mitään kieltämättä, lapsia rajoittamatta, kaiken sallien, kivaa järjestäen, siitä yli päästäen, mistä aita on matalin. Olemme tuuppineet lapsemme pää edellä pumpulipilviin.

   Poista
  8. Totta, että minä passasin ja rakastin pentuani omalla epävarmalla äitiydelläni. Otin omaa aikaa harrastuksiini ehkä liikaakin pojan ollessa pieni.

   Nyt lapsi osaa jo passata minua.
   On ollut huikeaa seurata, miten hän on tehnyt elämästään omanlaisensa. Emme ole hänen isänsä kanssa puuttuneet aikuisen miehen valintoihin tyrkyttämällä neuvojamme tai peräti kritisoimalla.
   Iskä on esittänyt joskus eriäviä mielipiteitä, mutta kannustaneet ja tukeneet olemme ainokaista, missä olemme pystyneet, etenkin silloin kun hän muutti ensi kertaa pois kotoa parisuhteeseen. Sen jälkeen hän on pärjännyt omalla työllään.

   Poista
  9. Sama täällä, Noora, valintoihin en ole puuttunut sanallakaan, vaikka aihetta olisikin ollut. Vaan kyllä minä aikanani rajat asetin, koska tiesin, että rajattomuus luo epävarmuutta eikä lopulta ole lapsen etu, vaikka hurmahenget niin uskottelevat. Lapsella on oikeus olla aikuiseen turvaava lapsi, jonka ei tarvitse tehdä päätöksiä perheen puolesta.

   Poista
  10. Hieno poika, josta olen äitinä ylpeä. Vaatimattomista lähtökohdista käsin hän on saavuttanut itselleen elämän, jota elää tyytyväisenä ja jopa onnellisena.

   Ps. Marssimme aikoinaan Vantaalla Vappuna vasemmistolaisina. Poika oli rattaissa marssilla.
   Eipä häneen ole poliittista traumaa jäänyt.

   Poista
  11. Ei varmaankaan. Eri asia on tehdä valintoja lapsen puolesta. Minua mietityttää mm. se, jos ateistiset vanhemmat valitsevat lapsensa puolesta hänelle ns. elämänkatsomustiedon. Tai yhtä lailla, jos uskovat vanhemmat pakottavat lapsen uskonnon opetukseen vastoin tämän omaa tahtoa.

   Poista
 36. Keitinpä itselleni illallisen: Rigatoni alla boscaiola.

  Varmaan ivaa ja loukkaa Iinekselän paskiaisia. Elikkä että pois vaan!

  VastaaPoista
 37. Otahan nyt ihan iisisti ja nauti rauhassa ateriastasi. Ei ole mitään hätää.
  Tämä paskiainen ainakin mukee vähän sängyssään kirjaa ja painaa pään halpaan höyhen tyynyyn. Buona notte!

  VastaaPoista
 38. Nätti, kaunis ja suosittu pääministerimme oli Ykkösaamussa. En nähnyt kuin loppuosan haastattelusta. Miten minusta tuntui, että hänen samat vastauksensa toimittajan kysymyksiin olin kuullut jo aiemmin.

  VastaaPoista
 39. Katselin alun. Ihan ok, mutta kovin ennalta arvattavia olivat vastaukset, rutinoituja vastauksia, valmiin oloisia. Vai oliko sitten niin, että toimittaja ei haastanut pääministeriä. Kovin korrektia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PS Toimittajilla on selvästi ylihuolehtiva ote, kun pääministeriä haastatellaan. Varotaan liiaksi, ihan kuin pääministeri olisi särkyvä nukke. Kyllä minusta Marinia pitäisi haastaa ja hiillostaa aivan samoin kuin Sipilääkin haastettiin. Hän voisi näyttää todelliset taitonsa ellei häntä kohdeltaisi nuorena naisena.

   Poista