9.4.2022

Hieman homonymiasta ynnä muusta tärkeästä

 

Tänään juhlitaan suomen kielen ja Mikael Agricolan päivää. Kauan eläköön moneen taipuva sanastomme ja kielemme. Erikoisen kauan eläköön homonymia!


Moniko ehti muuten otsikon luettuaan luulla, että nyt joko moraaliposeerataan seksuaalisuuden monimuotoisuudella tai vedetään homoja alta kölin? 
Ja höpsistä. Homonymia on kielititeen termi, niin kuin edistyneimmät teistä  tietävät. Sanathan nimittäin  ovat keskenään homonyymeja, jos ne kirjoitetaan tai äännetään samalla tavalla, mutta niillä ei ole muuten mitään tekemistä toistensa kanssa. 

Ja tarkemmin: Jos kyse on nimenomaan kirjoitusmuotojen täydestä  yhteneväisyydestä, puhutaan homografiasta. Samoin äännettyjä sanoja taas kutsutaan homofoneiksi riippumatta kirjoitusasusta. Ettäs tämänkin tiedätte. Ylimmän kuvan romaniselkkaus voidaan hyvällä tahdolla tulkita homofoniksi. 

Se homonymian tieteellisestä taustasta. Rikas on suomen kieli ja Mikael Agricolan perintö. 

Muuten olen sitä mieltä, että on erinomaisen hyvä asia opettaa maahan tulleille ukrainalaisille lapsille suomen kieltä. Tuskin ovat maassa olleet viikkoakaan, niin jo puhuvat suomea jonkin verran. Näin tehokasta on suomalainen kouluopetus ja maailman parhaat opettajat. Lukekaapas juttu aamuisesta Helsingin Sanomista. 

Olisi virhe koettaa solkata englantia ukrainalaisten kanssa. Kotimaa on niin raunioina, että he joutuvat olemaan Suomessa kauan. Maan jälleenrakennus kestänee vuosia. Suomen kielen oppiminen on aina maahantulijan oman edun kannalta tarkoituksenmukaista ja jopa välttämätöntä.

Samoin muiden maahanmuuttajien kanssa pitäisi panostaa enemmän suomen kieleen. Aina silloin tällöin saa lukea vuosikausia, jopa vuosikymmeniä maassa olleista uudisasukkaista, joita ei valita työpaikkoihin heikon kielitaidon vuoksi. Käsittämätöntä, ettei ihminen opi maan kieltä muutamassa vuodessa. Liekö yksi syntipukki suomalainen hyvää tarkoittava ihminen, joka aloittaa puhumisen englannin kielellä, vaikka useat tulijat ovat ilmaisseet halunsa oppia suomea. Miksi suomalainen puhuu mieluummin englantia kuin suomea? Se on tulijalle karhunpalvelus.

Palatkaamme lopuksi tämän suomen kielen juhlapäivän kunniaksi vielä Mikael Agricolaan. Tehkääpäs hauska testi Helsingin Sanomista. Siellä kysytään Agricolan keksimien sanojen merkityksiä. Jos joku pärjää hyvin, voi tulla tänne retostelemaan tuloksellaan.

Minä kyllä veikkaan, ettette tiedä edes sitä, mikä on rieska. Tai sikuri. Puhumattakaan toiviojuonesta. Vai mitä?

(Ylin pilapiirros Kari, keskimmäinen Fingerpori Pertti Jarla, alimmassa tekijän nimi mukana.)

238 kommenttia:

 1. Ai retostelemaan... tein testin pikaisesti, kun on jo saunaan kiire ja sain vitosen. Siis 5/10 eli puolet.

  Ehkä ankaralla miettimisellä olisin voinut saada kutosen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse menin lankaan jo ensimmäisen kysymyksen kohdalla, kun vastasin nopeasti ja harkitsematta. Toisessakin erehdyin ja kun kolmannessa kävi samoin, silmäsin loput hätäisesti: yhä oudommiksi kävivät sanat.

   Nyt kun perehdyin sanoihin ajatuksella, huomaan, että ne lähes kaikki ovat johdettavissa juuri miettimisen kautta. Viimeistä lukuunottamatta. Oma suosikkini sanoista on ”toiviojuoni”.

   Mitä ”sikuriin” tulee, niin se on kyllä kaksimerkityksinen. Tosin vaihtoehdoissa ei ollut sitä tutumpaa.

   Poista
 2. Tuossa pilarohvessorin piirroksessa hän käytti vanhemman vitsinsä uudelleen: Kustu, pultsarihahmo muovikassi kädessä haki köyhien kuntien avustusta "Täältäkö niitä saa? Mä oon köyhä kunti."

  Sanottava se on että olkoon sitten kuinka kiistelty poliittinen pilapiirtäjä hyvänsä uudenaikaisten ja hyveellisten henkilöihmisten mielestä tahansa oli Kari Suomalainen maailman parhaita pilapiirtäjiä sillä hän oli piirtäjänä poikkeus, lahjakas ja ahkera. TK-miehenä sotien aikaan tehdyt guassit vaikka, ei niitä ollut tehty niihin töihin vaan hän ruutukaappasi aiheet kuten tekee lahjakkuutensa ymmärtänyt kuvataiteilija. Piirrosten aihepuoli oli hänelle pitkällisen kamppailun tulos, ja hän kesti sen. Hesarin virallisen linjan määrittely oli selvä alusta alkaen: tämän pojan töihin ette sitten puutu! Se muuttui tottakai sillä koko johto, ja muu toimittajisto ehti vaihtua. Ei löytynyt enää puolustuksen puheen pitäjiä, edes yhtä. Tämä oli tietenkinn oitis erään piirroksen aihe jossa mm. Hautalan hahmon esiintyessä puhepömpelistä syytöksiä syytäen ottaa vastaan huutonaurukohtauksen kourissa oleva Itse, tuo Karin omakuva. Sitä huumorintajua tuomitsijoilla ei ollut, samana se on pysynyt. Naama näkkärillä kielletään ja itseironia on päälleliimattua.

  Sellaista aikamme on, näin käy eräille kun yrittävät ikäänkuin ajaa autoa jossa on mopon moottori, ei se kulje mutta pitää pahaa ääntä ja haisee. Se kai on tarkoituskin.

  Henkilöauto, kas. Ettei olisi tasa-arvossa jotain korjattavaa? Eihän toki, keksitään miksi sitä vikaa kutsutaan ja kielletään sen esiin manaaminen, paitsi jos se on jo oikeastaan joo...

  Tältä se kuullostaa:

  "Mutta kyllä uusi on aina parempi! Ihmisauto? Ihmishenkilö? Ihmismies, ja ihmisnainen."

  "Nimishenkilöille täytyy jakaa muistiot tästä, että kuntatason junteilta saadaan suut tukkoon. Miksi muuten poliisin virka-asu on sininen, eikse oo vähän kokoomuksen väri, niinku? Eikse vois olla vihreeruskee ja pörröinen, luomuhamppua vaikka? Tai ainakin vaihtelu pitäis sallia, että henkilöihmispoliisi saa olla omissa vaatteissaan meidän sateenkaaritunnus hihassa, tai vaiks sellainen hame jos on oikeasti hieno ihmishenkilöpoliisi?"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minkähänlaisia piirroksia Kari piirtäisi nyt, tästä ajasta? Putinista?

   Kun kaikissa Karin oivalluksissa on aina mukana huumori! Ihmistä rakastava huumori. Tämä puuttuu kokonaan monilta tämän ajan pilapiirtäjiltä, esimerkiksi Ville Rannalta. Ilkeitä pistoja, rumia naamoja. Kaikki Karin hahmot ovat sivaltaessaankin hyväntuulisuudessaan rakastettavia ja osuvat siksi nauruhermoon.

   Tämä huumorin mukanaolo tekee sen, että joku on suuri, joku taas ei. On käsittämätöntä, että Karille näytettiin Helsingin Sanomissa ovea. Se oli kulttuurimurha.

   Poista
  2. Tämä sielujen pienuus!

   Onneksi me emme ole niin kuin ovat nuo tuolla alhaalla sanoivat piispat saunassa.

   Poista
  3. Joskus vielä, kun suurista sosiaalidemokraattisista ikäluokista aika jättää, tehdään syvätutkimus kaikesta Leninin ja Stalinin palvonnasta, josta vieläkin on kaikuja Suomen maassa.

   Ikävin tuore kaiku on tietysti Erkki Tuomioja, joka vastustaa Venäjän vaikutuspiiristä irtautumista ja Natoon liittymistä. Päästää suustaan valheen, että Ruotsin kanssa on tekeillä yhteinen puolustussopimus. Ruotsin puolustusministeri taas ei ole tietoinen tällaisen sopimuksen valmistelusta.

   Ruotsilla onkin peräti 36 000 sotilaan armeija, joten turvassa oltaisiin. Onkohan Tuomioja Väyrysen tavoin tullut seniiliksi?

   Poista
  4. Njaa, luulis että vaikka vaivana on peritty syyllisyydentunto ja motivaationa korjaamaton huono omatunto niin takkia kääntäessä ja muista piittamatta puoluetoveria selkään puukottaessa voisi olla särmää, munaa, ryhtiä tai edes jonkinasteista miehuullisuutta mutta ikävää on todeta että koko kuikelo on pelkkä tuulipussi joka tietty osoittaa aina sinne minne tuulee, eikä mistä.

   Älykkyys on. Mitä sillä tekee? No, jotain missä ei tarvitse liata käsiään ja joka ei rasita, jota ei ole pakko tehdä jollei huvita ja josta saa maksimaalisen määrän arvonantoa, ihailua, palvontaa ja liksaa. Nähty, nähnyt näitä. Kaikki samaa maata. Hyödyttömiä ja elinkelvottomia metkupettereitä mutta jos mun työt ja niiden tekemisestä saatavat edut on kyseessä niin ne on harmillisia, ulosmittaavat käsittämättömiä määriä etuuksia itselleen ja läheisilleen, sitten vielä puolueensa jäsenille ja paiskaavat tuuleen päätään aukomalla kaikkea muiden ansaitsemaa, jopa ihmishengistä piittaamatta.

   Olipa hyvä että Neste osti mokoman pois kuleksimasta heti Vanhan valtauksen jälkeen.

   Poista
  5. Tuomioja sai liian lempeän kohtelun pääministeriltä. Jos saman lausunnon olisi antanut vaikka joku muu ulkoasianvaliokunnan jäsen, vaikkapa persu Jussi Halla-aho, ryöpytys olisi ollut melkoinen. Tällaista on politiikka ja sen uskottavuus.

   Poista
  6. Ruotsin puolustusministeri taisi sanoa, ettei kommentoi luottamuksellisia keskusteluja.

   Poista
  7. Kyllä Peter Hultqvist kommentoi, vaikka sanookin ettei kommentoi luottamuksellsia keskusteluja (sic!).

   Hän nimittäin kiistää samassa lauseessa Erkki Tuomiojan kommentit siitä, että hän olisi ehdottanut Suomen ja Ruotsin välistä liittoa vaihtoehdoksi Natolle. Ei ole ehdottanut, eli Tuomioja puhui muunneltua totuutta.

   Normaali yhteistyö eri maiden välillä on tyystin eri asia kuin yhteisen liiton valmistelu.

   Poista
  8. Jääpipä se RuotsiSuomi nyt demarien märäksi uneksi, semmoista se puolustuspolitiikka on kun ulkoinen uhka realisoituu. Demarit ovat varsinaisia kauniin sään sotureita, oikeastaan eivät aivan sitäkään. Tuo kummallinen historian sivupolku, sosialidemokratia kuuluu olleen perustaltaan hyvinvointiyhteiskunta -aatteen kannalla. Totisesti sen huomaa vieläkin ay -pomojen palkoista. Tuuminevat: Ei kuulu valitusta, hyvin voidaan jatkaa samaa. Työväenpuolue Perssuomalaiset on tehnyt kookkaan loven äänestäjilleen puoluepolitiikan kenttään ja istuu tiukassa kuin täi paskassa vaikkei osaakaan kunnolla lehmänkauppoja. Kokoomus on Sekoomus, jos mummon hoitomaksu olisi määritelty mummon elopainon mukaan ei mummo söisi kuin tiskuuvesisoppaa ja jos mummon kilohinta noteerattaisiin pörssissä hissit menisivät uusiksi ja mummoja siirreltäisiin trukeilla.

   Kepu on toista maata. Omaa maata. Jos se perkele tulee toisen maille ja lähemmäs kuin 400 metriä taloa niin sen saa kai ampua?

   Vihreät ovat ekoterroristeja ja vielä fasistisia sellaisia, onneksi likitulkoon lisääntymiskyvyttömiä, biologisesti. Lisääntyminen tapahtuu virastojen vessoissa vihreän teen avulla, ja ottamalla panttivankeja ulkomailta.

   Ruåtsalaiset, krisselit ja Väyrynen kuuluvat Leonid Breznevin muistelmiin, eivät meidän eduskuntaamme.

   Vanhanen on faarao, muumiointia vailla. Kätevänä jätkänä hän tekee senkin itse, uskokaa pois.

   Naishallitus on lisääntymään päin ja kaikki ei mene päin vittua mutta arvaatte varmaan mistä vitusta sitä ämmien kälätystä riittää, ettekö arvaakin?

   Tahdon olla äärimmäisen tasapuolinen.

   Poista
  9. Hmm, kohtalaisen mainio puoluekuvaus. Kerrankin kaikki, Harry Harkimoa lukuunottamatta, saivat köniinsä. Se on aivan oikein. Roistojahan ne kaikki ovat.

   Poista
  10. Hyvä kun muistutit. Harkimoiden puolue = irtopersut, alennettuun hintaan, mutta rahat suoraan Harkimoille tai pidättävät hengitystään kunnes muuttuvat punaisiksi.

   Poista
  11. Ehei, en jättänyt Vasemmistoa pois tulta ja tulikiveä nuuskimasta. Syy on siinä ettei heitä ole olemassa.

   Katsastakaas tarkoin, pelkkä älyään ja turpavärkkiään loputtomasti tuhlaava kiertelevä pummilauma joka on tehnyt pesänsä puoluekartan lämpimälle sijalle. Pelkkiä oman edun tavoittelijoita, mutta pitsiliinojen ovelta-ovelle kaupittelun sijaan mäikyvät toreilla että saisivat sen sata tonniaan, jokainen. Ei tule verrata blogin ensimmäisen piirroksen hahmoon joka on kielletty ja oi-voi vankilatuomioita tuottavaa pahennusta ja mädännäisyyttä, jopa taantumuksellista hapatusta, arvellakse ni. Sen on vissiin piirtänyt joku eri paha setä. Hyi olkoon!

   Ah! Nyt helpotti.

   Poista
  12. Ettes paremmin sanoisi! Siitäs saivat salonkisosialistit ja kulttuurimarx- etten minäkin sano!

   No niin. Helpotti täälläkin. Tuliko nyt pajatso tyhjennettyä?

   Poista
  13. Pelasin jo tämän pajatson. Mistä voisi saada uuden? Kenties ryhdyn, rupean mukaan politiikkaan. Perustan uuden valtiomuodon yksinvaltiudelle ja palvovalle valistukselle. Tosin siten valtani vakiinnuttua kverulanteille myönnän audiensseja joista ei sovi kieltäytyä...

   Poista
  14. Ensimmäinen kverulantti palatsissa olisi varmaan Raija Toiviainen, koska hän on tietämäni tyypillisin kverulantti: ihmisestähän tulee kverulantti, kun hän häviää oikeusjutun eikä kykene hyväksymään lopputulosta, vaan yrittää palata siihen yhä uudelleen.

   Poista
  15. Toinen voisi olla bloggaaja Uuninpankkopoika: hän valittaa kaikista, jotka valittavat nykyhallituksen meininkiä. Kemppinen ei ole kverulantti, hän ei koskaan valita, vaan esittelee suoraan ratkaisumalleja. Hatunnosto! Iines voisi myös olla audienssin saava kverulantti, koska hän valittaa vähän kaikesta. Tosin hän on muuten aika huomaamaton bloggaaja, mutta kuitenkin, on ansainnut kurinpalautuksen.

   Poista
  16. U.P.pojan reservin tehtäviin tulee kuulumaan poroaitojen kunnossapito- ja huoltojoukkojen muonitus, tarkemmin perunoiden esikäsittely. Liikekannallepanon jälkeen hän ilmoittautuu Valtiaan sikopaimenen tehtävään, soveltuvine kaasu- ym. naamareineen, omat purukumit l. paikkausmateriaalit varanneena.
   Audienssi tarpeeton, jopa ei-suotava mikäli LKP toteutuu.

   Kemppinen on vakuuttavasti kertonut perunoiden käsittelyn osaamisestaan. Tämä käsittelytieto on ylöskirjattuna ja saatavilla myös muualta, kokemuksen omaavia on suuri joukko, onneksi on ja onneksi olkoon.
   Ei audienssikutsua. Korvaukseksi ja omahyväisyyttä torjumaan tarjotaan tietoa, uusia lajikkeita on kehitetty ja tutkimustyö etenee suureksi osaksi julkisuudelta suojassa, tutkijoiden kesken on ilmennyt erimielisyyksiä makuasioista.

   Iines tietää pian perunan latinankielisen nimen, vaikk'ei tiedäkään perunamuussin latinankielistä nimeä, niin olkoon sillä kukaan ei tee sillä tiedolla mitään.
   Ei audienssikutsua.

   Poista
 3. Vähän vastahankaan. Acricola tai Cocacola ei ole kielemme isä eikä aloittaja. Kuten Kalavaleesta, suuresta runomöhkäleestä, tiedämme, puhuttu kieli on ollut vähintään yhtä merkittävää kuin ylöspräntätty.

  Suurta Cocacola-testiä en tehnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis kyllä Agricola on isä, mutta ei tietenkään puhutun kielen, vaan kirjakielen isä ja muistiinmerkitsijä.

   Kieli elää puheessa, mutta säilyy ja siirtyy kirjoitettuna. Kirjakieli on yhteisten normien mukaista, puhekieli on vapaata ilmaisua.

   Poista
  2. Ahha! Jotakin naksahti, jokin hoksnokkakoneiston ratas kääntyi juuri.

   Tässäpä tätä. Sana! Ei saa koskettaa, koskea - sattua, satuttaa.

   Sattuman osuusko olisi poistettavissa?

   Pahan tuntee ehdottomuudestaan.

   Sormella osoittaminen oli ennen epäkohtelias ele. Tipautapa lapanen paikallisjunassa ja piittamatta sulje silmät niin kuulet jänniä. Pelkkä testi.

   Välivitsi! Just a sound check sanoi Keith Richards pieruaan.

   Siinä käy näin:

   1) "..anteeks."
   2) "hei onks sul kaikki hyvin."
   3) "Toi tyyppi tarttee hei apuu, hei kattokaa!"

   Ennen kävi näin, lapasen nosti nuorempi ja sanoi hymyillen: Kas tässä, olkaa hyvä. Nyt vain osoitetaan asekäden liipasinsormella. Kaikkea se milla tree osaakin opettaa.

   Poista
 4. Todettakoon, että tänään on riemullinen päivä. Metsä oli täynnä peipposen kilpalaulantaa, ja sain ensimmäiset peiponkuvat kameraan. Ja sääksi on ilmaantunut keskelle kovaa tuulta lumisen Saimaan rannalle pesäänsä tuunaamaan.

  https://wwf.fi/luontolive/saaksi/

  VastaaPoista
 5. Tänään on Riemullinen päivä, koska täytän 60, mutta vasemmistoanarkisti saa edelleen tarvittaessa turpaansa. Etenkin se niiden pohjasakka, kaikkein typerin ja älyttömin aines.

  Ja mankemangi, apinamanki itki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea, Riku Riemuliini.
   Istun nyt laavulla metsikössä,
   Joten repertuaariini
   Ei kuulu valmis runo,
   Vaan hätäruno
   Pienessä viimassa
   Eikä ees luovassa kiimassa.
   Riemullista päivää
   Ei mitään huolen häivää!
   Kunpa saisit kakkupalan
   Ja palaisit baarista kotiin jalan.

   Poista
 6. Rikulle virtuaalihalaukset syntymäpäivän johdosta! oletpa vielä nuori oinas ja ärripurri! Iso osa elämää vielä jäljellä! Terveyttä toivotan, fanaattisista mielipiteistäsi huolimatta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Noora, mutta eivät mielipiteeni minusta ole fanaattisia. Potilas Mankkumönkkyä vain sattuu leukaan, jos hänet joskus näen.

   Poista
  2. Osanotto minunkin puolestani pikkukaupungin riemuylioppilaalle!

   Poista
  3. Kiitos Mikis!

   Psykopaattiset ihmiset tykkäävät aina, kun heihin kohdistaa huomiota. Mangnetorsk, kirjoitin ainoastaan kolme ällää silloin nuorena. - Entä sinä, typeryydestäsi, kun olet käynyt esille. Et ole edes ylioppilas, autonasentajalinjalla olit aikoinaan aikanaan ensimmäisenä neitinä, muttet valmistunut.

   Poista
  4. Varmaan vuonna 1981 näin B.B Kingin Kulttuuritalolla. Oli vielä voimissaan ja esiintyi seisten, musiikkikokemus oli hieno. Jaa-a, yli neljäkymmentä vuotta sitten.

   Poista
  5. Kolme ällää muinoin on ollut hyvä saavutus yo-kirjoituksissa. Itse olin heikoimmillani tuohon aikaan, en ymmärtänyt yhtään opiskelujen tärkeyttä. Kunhan pyrin sinne kaupunkiin, missä on tuttuja ystäviä. Ja niin teinkin yhden älläni kanssa, joka vei minut kyllä laakista sisään yliopistoon. Aikamoinen mahalasku niistä ajoista, kun pääsin oppikouluun ykkössijalta.

   Poista
  6. Ilmankos me Rikun kanssa ei ikinä tapellakaan, oinaita kun ollaan niin ymmärretään, että oinas pukkii luonnostaan ja usein huvikseen. Onneksi olkoon!

   Poista
  7. Minäkään en ole tapellut kummankaan oinaan kanssa, vaikka olen itse höyryävä härkä.

   Poista
 7. Päivän tekopyhyys ja käsienpesu:

  Putin: "Se, mitä Ukrainassa tapahtuu, on traagista."

  PS Tänään kuuntelin laavulla metsässä selkäpiitä värisyttävää lentokoneiden jylyä, ilmeisesti Porin prikaatin ilmavoimat harjoittelivat, tässä aika lähellä. Koskaan ennen en ole kuullut sellaista jylinää, joka melkein räjäytti korvat.

  Se meteli oli niin mahtavaa, huumaavaa, kovempaa kuin paikan päällä Helsinki-Vantaalla lähtevien koneiden ääni, että se vei ajatukseni Suomen viime sotiin ja ihmisiin, jotka tottuivat tuommoiseen helvetilliseen jylinään osana elämäänsä. Sanon teille siskot ja veljet - jos se Suomen ilmavoimista on kiinni, niin - kyllä lähtee.

  Vaan sitä ihmettelin siinä leipääni pureskellessa, että peipot lauloivat kaiken aikaa kuin viimeistä päivää, samaten tikat leikkivät kuurupiiloa edessäni häiriintymättä metelistä.

  VastaaPoista
 8. Täällä joutsenet huutavat vielä iltamyöhään. Naakat ovat myös palanneet museomökin savupiippukotiinsa. Tikka eli korohoro ( mistä lie kutsumanimemn saanut?) pärryyttää puunkoloja kovaäänisesti.
  Pikkulintuja on vähälaisesti. Punatulkkuja ja tiaisia muutama. Viherpeippoja tai -varpusia ei näy, ainakaan vielä. Täällä on vielä valtavasti lunta, sekö hidastanee muuttolintujenkin paluuta.
  Vaan aamu on vielä auringonkirkas ja pakkasenraikas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naakka on älykäs ja ilmeikäs, yksi lempikuvattavistani. Samoin harakka on kaunis, vaikka sekin koetaan usein turhaksi käkättäjäksi.

   Joskus on vähän vaikea ymmärtää jokusten ihmisten lintuvihaa. Esimerkiksi puluja vastaan käynnistetään hirveitä koneoperaatioita, muutaman kakkakikareen tähden. Meidänkin taloyhtiössä hermostuttiin vietävästi, kun muutama pulu pesiytyi katon harjanteiden alle. Valtavat nosturit ilmestyivät pihaan, ja pulut saivat kyytiä ja räystäisiin asennettiin suojaverkot. Jo olemassaolevat pesät hajotettiin ja munat räsähtelivät maahan.

   Jos ajattelee Keski-Euroopan vanhoja kulttuurikaupunkeja, niitä on vaikea kuvitella ilman puluja, kujertavia kyyhkyjä.

   Paitsi lintuja ihmiset tuntuvat pelkäävän myös puita. Ymmärrän hankalien pihapuiden kaadon ja oksimisen, mutta turhaa kaatoa näkee liikaa. Ihan kuin puu olisi vihollinen, tai lintu.

   Poista
 9. Eilen illalla Alfa-tveen Parkkosessa keskustelivat Putinismista. Vasemmistoliiton pitkäaikainem kansanedustaja perusteli kielteistä natokantaansa vakuutavasti. Nythän natoon kielteisesti suhtautuvia yritetään kaikin keinoin käännyttää oikealle tielle. Haukutaan, solvataan ja ivataan mm. putineiksi. Kohta itsesensuuri väärinajattelusta sulkee vastakkaisten mielipiteiden julkituomisen ja sananvapauden.

  (Sytytin hellaan tulen.)

  Mkelenkiintoiseksi menee.
  Vapautta hoetaan länsimaissa kuin faktamantraa! Kuka meistä ihmisistä on todella vapaa länsimaissakaan? Olemme suuren digitaalisen kodiston kahlitsemia vankeja. Ovatko miljardööritkään rahoinensa ja tavarlinensa vapaita? Entä sademetsissä asuvat alkukantaiset heimot? Rajoituksia viimeksimainituillakin on vapaudessaan. Nälkä ja sairaudet ainakin silloin tällöin.
  Vapaata sanaa ei ole olemassa. On vain toisistaan poikkeavia oikeassaolijoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on totta, että kielteistä Nato-kantaa joutuu näinä aikoina selittelemään. Jakolinjat ovat hirveän jyrkät, ja ilmassa leijuu kyllä vahva oikein ja väärin ajattelevien luokittelu.

   Oma kantani perustuu mielestäni kylmiin realiteetteihin, ja Nato-vastustajien taas toiveajatteluun ja ehkä liialliseen hyväuskoisuuteen. Ajattelen nyt samoin kuin Biden: Putin on tekemässä kansanmurhaa, jota muun maailman on katsottava päältä, koska puuttuminen asiaan voisi laukaista maailmanpalon.

   Hirveitä aikoja elämme. Meni kylmät väreet, kun kuuntelin eilen Hornetien taukoamatonta jylinää Porin seudun taivaalla. Jytinä kesti parisen tuntia.

   Poista
  2. Kuulosuojaimia täälläkin olisi taannoin tarvittu sotaharjoittelun aikana. Hävittäjien ääni jo saa aikaan kauhun tunteita.

   Poista
  3. Tuo jyly vei ajatukseni Suomen lähihistoriaan, siihen, mitä edelliset sukupolvet ovat kokeneet itäisen naapurin kanssa. Kyllä minulle nousivat kyyneleet silmiin tuota hirvittävää kuminaa kuunnellessani, ei pelosta, vaan siitä tunteesta, jota ikään kuin tunsin näiden ihmisten ja erikoisesti rintamalla taistelleiden miesten kokeneen. Kun kaiken taustalla oli korviahuumaava jytinä, jota ei pääse pakoon.

   Poista
  4. Ei ne viime sodan aikaiset koneet ihan yhtä kovaa jylinää pitäneet kuin nämä hävittäjät. Mutta pommit ja konekiväärit kyllä kylvivät kauhua ja kuolemaa.

   Sannaa täytyy taas katsella hyväksyvästi, niin jämäkästi hän johtaa joukkojaan edestä. Muutenhan kaikki menee niin kuin jo Vladimirin Erikoisen alussa tiesin ja ennustin eli juhannushäitä vietetään. Ainakin kihlajaisia.

   Kielteisiä Nato-kantojahan on viimeiset 30 vuotta perusteltu paljon ja erinomaisesti. 80 % kansasta on vastustanut Natoon liittymistä, ihan hyvässä uskossa varmaan.

   Totta kai niitäkin löytyy, jotka ovat säilyttäneet tämän uskon.
   Poista
  5. En luota Tapsaan kun se ei kuulu natoon.

   Poista
  6. P.P. Leikkiä lasket, mutta varoitus henkilökohtaisuuksiin menosta. Jos näitä vielä tulee, lasken sinut Putinin trolliksi.

   Poista
  7. Niinkö. Melko epäloogista.

   Poista
  8. Nato on aviomiehen sisar, joten eihän se minulle kuulu.

   Poista
 10. Tänään saanemme selonteosta tietää, mitä kantaansa panttaavat kansankynttilämme aivoriihissään ovat ylöskirjanneet kansamme vapauutuksesta, siihen syvään juurtuneesta vihastamme ja pelon voittamisesta pahaa naapuriamme kohtaan.

  VastaaPoista
 11. Lähetys Natoselonteosta TV 1, n. klo 14.

  VastaaPoista
 12. Olipa turha tiedotustilaisuus! Tavallisille kansalaisille ei tiedotustilaisuudessa annettu mitään yksityiskohtaista tietoa sotilasliiton hyvistä tai huonoista puolista. Kansalaiset jäävät edelleen omien mutu tunteidensa valtaan.
  Ilmeisesti tiedotusvälineillekään ei kaikkia selonteon salisuuksia avata?
  Kaikkonen rakastaa yhteistyötä Usan ja Ruotsin kanssa. Se tuli selväksi.

  VastaaPoista
 13. En ehtinyt seurata lähetystä, mutta katsoin lööpin lehdestä ja petyin minäkin.

  Otsikko oli konditionaalissa eli siis jossittelumuodossa: jos liittyisi, niin miten se tapahtuisi.

  Sitä vartenhan eduskunta on valittu, että se hoitaa homman, eikä tuo jossittelujaan muka tuloksina neuvotteluista. Ei tavallista kansalaista kiinnosta muu kuin se, että liitytäänkö nyt vai eikä liitytä. Onhan niitä riskejä ja todennäköisiä seurauksia ollut lehdissä kovastikin.

  Vaan se on totta, että on kiinnostava kysymys, minkalaista panosta se Suomelta vaatisi. Olisiko Suomen mentävä sotimaan muuallekin ja pitäisikö tänne perustaa joitain tukikohtia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PS Itse en oikein usko Suomen varustamiseen amerikkalaisen sotilaallisesti. Tuntuu kaukaiselta ajatukselta.

   Poista
  2. Vaihtoehdot ovat:

   1) liitymme, se rajaa toimintatilaamme.

   2) emme ennen kuin on oikea aika, milloin tahansa.

   3) emme ilmoisna ikänä, Venäjä katoaa. Voi olla ettei tarvitse odotella pitkään. Tai sitten tarvitsee. Kysytään jostain, mistä tahansa paitsi EUsta.

   Poista
  3. Aina kun liitytään johonkin, tullaan osaksi kokonaisuutta, jonka tekijät on otettava huomioon.

   Kun saa, on myös joustettava jostakin. Tämä lienee selvää. Saamapuolella on kuitenkin enemmän voitettavaa tai vaihtoehtoisesti vähemmän hävittävää, sillä muuten liittymisestä ei edes keskusteltaisi.

   Poista
 14. Kaikkonen korosti, että sitten joko ollaan tai ei olla Naton jäseniä. Tarkoitti ilmeisesti sitä, ettei vapaamatkustajia omilla säännöillä ja ehdoilla voi silloin olla.
  Norja ja Tanska ovat tehneet joitakin rauhanajan rajoituksia osallistumiseena, mutta pätevätkö ne tositoimissa?

  VastaaPoista
 15. Kyllä nyt on jo selvää, että liityttävä on ja liittymään tullaan. Pisteet taas Marinille napakkuudesta. Nyt on naisessa - tai ihmisessä - voimaa ja volyymia, jota on kaivattu.

  Kyse on enää vain aikataulusta ja turvatakuista liitäntäprosessin ajaksi, jos ja kun Venäjä aloittaa näytösluonteiset pelottelunsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti vain jäsenyydestä päättävät muut kuin suomalaiset. Esim. Erdogan yksin voi estää hyväksymisen.

   Poista
  2. Asiantuntijoilla on monenlaisia mielipiteitä, ja lukemani mukaan hyvin vahvasti uskotaan, ettei kieltäminen ole Unkarin intressien mukaista.

   Poista
  3. Juu, Orban on toinen Veikko. Tunnettu putinisti, jota vituttaa kaiken maailman oikeusvaltioperiaatteet.

   Poista
  4. Molemmat minulta ja muutenkin sekaisin menneet heput ovat arvaamattomia, myös siis Unkarin Orban, josta viimeksi luin. Turkin Erdogan on tunnetusti vastarannankiiski.

   Poista
  5. On myös mahdollisuuksien rajoissa, että Marie Le Pen valitaan Ranskan presidentiksi.

   Poista
  6. Mahtaako Euroopalle olla nyt tässä maailmantilanteessa paljonkaan merkitystä sille, kuka valitaan Ranskan presidentiksi. Luin Macronin kannattavan EU:n yhteisiä puolustusvoimia, mutten ole havainnut hänen tehneen yhtään mitään unelmansa eteen. Kauniita sanoja, mutta nyt taisi Macronin unelman tähtihetki mennä jo ohi. Le Penin ajatuksia EU:n tai Naton puolustautumisesta en valitettavasti tunne.

   Poista
  7. Juu. Ihailtavaa on Marinin lähes virheetön, etupäässä ulkoaopittu ulosanti. Jotkin vain omaksuvat ja latelevat asiat, kuten virkamiehet ovat räntänneet. Samoja asioita kun toistelee, niin oppiihan ne muistamaan, mutta panepas samaan asemaan vähemmillä hoksittimilla siunattu mampselli.

   Pääministerin vakuuttavan puhetaidon seurana on jatkuvasti epäluontevasti suljetut kädet vatsan päälle. Jännityneisyyttä, pelkoa? Myös käsillä jäykähköt sanojen vahvistamiseleet ainakin minun silmiini pistävät? Samoin Haaviston käsivoimistelut puheensa vakuuttelemisessa äsyttää.
   Eipä mittään hättää, kun enemmistö kansalaisista tykkää heistä!

   Poista
  8. Tässäpä yhtä tyttöä poistetaan Marine Le Penin tänäisestä lehdistökonfrenssista kun kyseli Putinista:

   https://twitter.com/AugustinLef/status/1514240721653542919?t=q_v_HWnxkBy1qql_putu8w&s=19

   Poista
  9. Noora, tarkka analyysi Marinin esiintymisestä.

   Parannusta on kuitenkin tapahtunut huomattavasti, kun vertaa koronasuhmurointiin. Nyt ei enää sumuteta eikä valehdella, vaan sanotaan suoraan ja napakasti. Mielestäni Marin on kehittynyt.

   Poista
 16. Jännä juttu, ettei Television Natoa koskevissa puheissa, vahingossakaan mainita mitä haittoja Natoon liittymisestämme on.
  Päättäjämme ovat kiiruusti liittymässä sotilasliittoon. Eikös liittoutumiseen nyös liity etupiiriajattelua?

  No, Natoon jätetään jäsenhakemus, se on täysin selvää. Kaikissa päättäjien puheenvuoroissa liittyminen on luettavissa mielipiteiden rivien väleissä, vaikka mielipiteitä pantataankin mukamas puolueettomuuden silmänlumeeksi.

  Vieläköhän Natoon liittymisen jälkeen hehkutetaan itsenäisyydestämme ja puolueettomuudestamme,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan liittyisi etupiiriajattelua, Noora, jos liityttäisiin rauhanomaisissa oloissa.

   Vaan nyt on kylmän sodan uhka Suomelle suurempi kuin koskaan rauhan aikana. Eikä se ole Suomen syytä vähimmässäkään määrin.

   Poista
  2. No ei kylmän, iksäkli, mutta pää on pidettävä kylmänä. Sodan kylmät kasvot ymmymhymym - ju nou. Thö President.

   Ei muuten ollu vissiin varautunu että joutuu oikeisiin pressanduuneihin, ja jos olis niin veikkaan että olis hommannu rottweilerin. Tai kookkaan bokserin. Englanninmastiffin, tai no ei ehkä ihan. Voishan sen, onhan sillä joku pätkä duunia vielä.

   Muuten tästä koiratouhusta niin - pakko-otto! En tiedä koskevan koiria?

   Sen se tekee että jopa hevosille on käyttöä, eikä pelkkänä meetwurstina.

   Kaikin tavoin sitä onkin kieroa peliä, meilläkin on nämä jo varsin pitkälle valmisteltuina, suunnitelmat valmiina.
   Ei haittaa pätkääkään.

   Saisivat nyt siellä Jukrainassa sen sodan saakeli selviämään ja sen yhden julistettua vihoviimeiseksi päällepäsmäriksi, ilman valitusoikeutta. Eiköhän se kesällä koita sinne, se tulitauko ynnä muu tylsä, epäkiinnostava. Sitten päästään maksamaan! Kaikki maksaa enemmän, elikäs hinnat nousee, siis arvakkaas paljonko? Niin paljon kuin nyt ihan kellä vaan on pokkaa. Hee-hee...

   Sota. Se se vasta kallista lystiä on. Nato, pyh! Keep the change, please. Maksettavaksi lankeaa lasku sekä Venäjälle tuomittavista sotakorvauksista että lännen osallistumisesta talkoisiin, parhaassa tapauksessa.

   On se kiva yllätysrosvosektori, se jossa kaikki voittajat häviävät...

   Poista
 17. Faktahan on, että nyt on valinnan hetki: kumman etupiirissä mieluummin olemme - USAn vai Venäjän.

  Kyllähän suomettuneessa Suomessakin eleli ihan mukavasti, olimme ikään kuin itäeurooppalaista eliittiä, samoin kuin veljesmaamme Viro oli Neuvostoliiton eliittiä.

  Siinähän käytiin jatkuvaa kissanhännänvetoa - neukut yrittivät kiristää liekaa, me taas venyttää sitä. Nyt uhkana on, että jos jäämme yksin "puolueettomaksi", Venäjä unohtaa äkkiä rauhantahtoisuutemme ja alkaa vaatia ankarampaa russofobian kitkemistä kansasta.

  Miksei muuten Unkari eroa Natosta, jos se ei pelkää Venäjää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi nyt on mielestäsi valinnan hetki, perustele. Sana pelko on taajaan toistuva, kerro siitä.

   Poista
  2. Höpö höpö nyt kanssasi P.P. Ei tämmöistä tarvitse edes kysyä näinä viikkoina, kun Venäjä on hyökännyt aggressiivisesti Ukrainaan murhaamaan ihmisiä, siviilejä, lapsia ja naisia ja vanhuksia. Häpeä, kun kysyt tällaista!

   Poista
  3. Juuri luin lehdestä, että Venäjän sotilaat ovat murhien lisäksi raiskanneet julmasti satoja ihmisiä, ja ihmisoikeusjärjestöt ovat nostaneet esille huolen seksuaalirikoksen uhreista Venäjän hyökkäyssodassa.

   Poista
  4. Mikäli Venäjä olisi hyökännyt Suomeen ymmärtäisin käytöksesi rajuuden. Nyt se menee reippaasti överiksi. Etkö osaa? Vai etkö tahdo olla osaava? Tunne edellä meneminen on hyvin tyydyttävää, eikö olekin? Ymmärrät siis hyvin miltä sota tuntuu kun saa olla kotonaan rauhassa ja turvassa. Kotirintaman kunniakas edustaja. Missä se on?

   Poista
  5. En ajattele, herra paratkoon, vain itseäni. Etkö sinä, P.P., pysty ajattelemaan ukrainalaisia kuin itseäsi? Venäjä on hyökännyt itsenäiseen maahan murhaamaan ihmisiä kuin keskiaikainen barbaarinen kyläpäällikkö. Häpeä, ellet ymmärrä.

   Poista
  6. P.P., sinä olet blogitrolli, jolla ei ole mitään persoonallista sanottavaa.

   Poista
  7. Tuo on toki ikävää nimittelyä ja melko lapsekasta mutta osin aivan ymmärrettävää käytöstä mutta kotirintama on kotona. Ei Ukrainassa, eikä natossa. Kun pelko astuu kynnyksen yli astuu järki pihalle.
   En minä ole myötätuntoon kyvytön mutta koska siitä mitä minä tunnen ei ole avuksi en keskity siihen vaan muuhun.

   Asia on aivan helppo, joskin realpolitik on vielä hakusessa. Suomi on hyvin puolustuskykyinen ja se tiedetään. Meidän liittymisemme natoon vahvistaisi natoa huomattavasti, olisi Saksalle ja monelle muullekin maalle oikea lahja. HS, Merkelin neuvonantaja, tänään, esimerkiksi. Luepa, hyvin selkeä analyysi tilanteesta.

   Missä lukeekaan Seiso tässä omin neuvoin, älä luota vieraan apuun?

   Poista
  8. Mikä pelko? En minä pelkää Putinia. Ei Naton kannatus pelosta johdu, ei niin, että pelko olisi syy. En ole edes huolissani.

   Olen pöyristynyt Venäjän hirveyksistä, vastustan pahuutta ja itsekkyyttä, jota Putin edustaa. Näen selkeästi, että tämä pahuuden ja epäinhimillisyyden vastustus on se, mikä ajaa ihmisiä tätä hirviötä, Venäjää, vastaan.

   Poista
  9. Me jokaiseen tykkiin ja jokaiseen luotiin rauhankyyhky maalataan,
   ja hyvin omintunnoin päästään
   rauhanvastustajat ampumaan.

   Kovin kaunis tuote. Tehnyt Juice.

   Veit sitten puheenvuoron Tapsalta jolle kohdistin kommenttini, suoraan. Sellaista se sotaisuus teettää. Sitä ei edes huomaa että öyhöttää ja hiki otsalla painottaa milloin mitäkin mutta suunta on kadoksissa eikä tulevasta ole kuvaa. Näköalatonta lietsontaa, katse omissa pikkuasioissa. Aina sama, aina yhtä ruma kuva. Tunteet!

   "Sähköstä viis kunhan akussa riittää virtaa."

   Poista
  10. Pidän puheenvuoroni nyt, korkeasti kunnioitettu P.P.uhemies.

   Edellinen hetki oli vuosituhannen vaihteessa, jolloin Venäjän miehittämät maat kilvan sinne rynnivätkin. Suomi ei ollut Venäjän miehittämä, ainoastaan sen etupiiriin kuuluva maa.

   Joukkopako Naton turviin onnistui helposti, koska Venäjä oli heikko ja demokratiaan kallellaan. Siksi Suomi luuli selviävänsä omin voimin edelleen.

   Väärässä oltiin: Venäjästä olikin taas tullut, melkein huomaamatta, verinen diktatuuri, joka vähät välittää kansainvälisistä sopimuksista ja muiden maiden oikeuksista.

   (Fiksuimmat toki tiesivät tämän koko ajan, pöljimmät eivät vieläkään.)

   Mutta miksi juuri nyt on "valinnan hetki", kysyi PePe. Vastaan mielelläni:

   Venäjä on nyt niin kiinni Ukrainan tuhoamissodassaan, ettei sillä riitä voimaa estää Suomea liittymästä Natoon. Siksi.

   PS. Kertokaapa PePe ja Noora, miksi Ruotsikin haluaa nyt kiivaasti Natoon? Perinteinen puolueettoman maan esikuva! Onko sielläkin natsit, russofoobikot tai muuten vain ääliöt napanneet vallan?

   Poista
  11. Eivät aivan vaikka siltä se voisi näyttää pikaisesti silmäillen.

   Provokatoris-demagoginen sävy sivuuttaen EU on valtioliittojen kauppaan perustuva rytäkkä jossa köyhät ja pienet valtiot köyhtyvät ja suuret ja vauraat vaurastuvat. Kehitys ei voi jatkua rajattomiin tällä tangentilla sillä luonnonvarat eivät anna myöden. Sen vuoksi kaikki tätä toimintaa edistävä ja kiihdyttävä on epäsuotavaa.

   Näitä ovat sota kaikissa muodoissaan, sotilas- ja kauppaliitot joiden tarkoitus on pakottaminen ja nyt Venäjän luonnonvarojen hintoihin vaikuttaminen.

   Heitätkö kädet pystyyn heti starttipyssyn paukahduksen kohdalla? Tämä jatkuu vielä: Sota on politiikkaa joka on toteutettu toisin keinoin. Lisäksi sillä on ominaisuus joka on hupaisa, se vie huomion täydelleen ja saa aikaan voimakkaita tunnetiloja.

   Nato on sekä eräs kannanotto että eräs koneiston osa, työkalu. Sillä kammetaan kun jotain halutaan. Nyt on selvää että halutaan öljyä, kaasua, mineraaleja, viljaa ja mitä hyvänsä voidaan saada. Tämä saavutetaan vaikutusvallalla joka luodaan yhteisellä rintamalla vaikka toimijoina koko kompostin takana olisi vain suurvaltojen etuja tarkkaan vartioiva vähäinen joukko.

   Tuo joukko ei suinkaan ole peloton, se pelkää Kiinaa, paljon. Aika on vähissä ja sen huomaa, mm. Venäjän toimien kiireellisen tuomitsemisen laajasta aallosta. Miksi juuri nyt, miksei jo Tsetsheenian tapahtumien aikaan? Putinin hirmuvallan pysäyttämiseen olisi ollut tilaisuuksia aiemmin, lukuisia.

   Vitka. Suurvallan kansallisten omituisuuksien kuten petrodollarien mahdin tuoma viive toimissa, ja sen voiman voittaminen. Suuret organisaatiot, järjestöt ja yritykset ovat kykeneviä muuttamaan totuttua toimintatapaansa hitaasti jos milloinkaan.

   Poista
  12. EUsta olen eri mieltä. Sen ansiosta pienetkin maat, esim. Suomi ja Ruotsi ja Viro, pääsevät ilman tulleja ja muita keinotekoisia esteitä suurille vapaille markkinoille.

   Venäjän luonnonvarojen hintoihin vaikuttaa eniten se, että länsi lopettaa nyt niiden ostamisen, Saksakin kunhan ensin selviää itseaiheutetuista ongelmistaan (= ydinvoimasta luopuminen).

   "Sota on politiikkaa joka jne..." on pelkkä fraasi, aikaa sitten vanhentunut ja väärä. Sota on rikos, se on vahvemman raakaa väkivaltaa heikompaa kohtaan.

   Ainoastaan puolustussota on hyväksyttävää, siinä missä mikä tahansa itsepuolustus. (Mutta se edellyttää todellista hyökkäystä, ei itse keksittyjä "natseja".)

   Kaikkein hyväksyttävin ratkaisu on liittyä PUOLUSTUSliittoon, joka estää sotaan joutumisen ennakolta. NATO on sellainen. Se ei hyökkää Venäjää vastaan (nähdäänhän se nytkin), muttei myöskään Venäjä hyökkää sitä vastaan. Toistaiseksi.

   Eikä hyökkää Kiinakaan. Toistaiseksi.

   Miksi havahduttiin Venäjän sotaisuuteen vasta nyt, miksei jo Tshetsenian ja Krimin aikaan? Vaikea sanoa, mutta minä kyllä havahduin jo silloin. Itse asiassa havahduin jo silloin, kun pikku Putinista tuli Suuri Johtaja - venäläisten führer.

   Havahtui Suomen johtokin. Ei niitä uusia hirmuhävittäjiä olisi muuten tilattu. Eikä hirmutykkyjä. Eikä pelehditty Naton kanssa.

   Lopuksi kerron teille, mikä on Ruotsin kauhuskenaario, joka äkkiä muuttuikin todelliseksi uhkaksi: jos Venäjä päättäisi miehittää strategisesti elintärkeän Gotlannin, kukaan ei tulisi sotilaallisesti apuun.

   (Suomikaan ei uskaltaisi, olimme Natossa tai emme. Jos emme, niin siinä menisi samalla Ahvenanmaakin.)

   Ennen Ukrainaa nämä olivat epäuskottavia spekulaatioita. Eivät enää. On vaikea nähdä, miten Suomi yksinään selviäisi pitkän päälle lipumatta takasin ja syvemmälle suomettumisen vasalliuteen. Sinivalko-Venäjäksi.

   PS. Tietysti täytyy ottaa huomioon sekin, että Venäjälle riittää Ukrainan kuohitseminen. Tai että he itse oikeasti uskovat puheisiinsa jalosta tarkoituksestaan. Moni muuhan tuntuu uskovan, meilläkin.

   Poista
 18. Kuinka helppoa ja nopeaa on erota natosta? Onko mikään jäsenvaltio niin edes tehnyt?
  Orban on vanha kettu politiikassa, mistä sellaisen ajatukset voi tietää? Käyttää kaikki mahdollisuudet hyväkseen, kai?

  VastaaPoista
 19. Mahtaako yhdelläkään maalla olla ollut tarvetta erota Natosta?

  Ja kyllä, tottakai on parempi olla USA:n etupiirissä kuin Venäjän. Minusta Venäjä on menettänyt luottamuksen itseensä täysin, en oikein usko enää venäläisiinkään.

  VastaaPoista
 20. Valitettavasti minä en luota kenenkään tai mihinkään turvatakuisiin!

  Utopisti idealisti, joka on eräs osa persoonaani toivoisi, että eläisimme sovussa naapureidemme, myös itänaapurimme kanssa kaikin puolin. Kävisimme kahdenvälistä kauppaa ilman ulkopuolisten valtioiden rajoituksia.

  Ymrtäisimme toistemme historialliset vaikutukset, erityislaatuisuuden, ideolgiat ja yhteiskuntien tavoitteet.
  Loisimme luottamuksellisen ja rehellisen vuorovaikutuksen keskenämme.

  Tiedän,että varsinkin Ukrainan sodan jälkeen enemmistöjen mielestä yhteyden luominen on mahdotonta.

  Nyt Euroopan ja Usan valtakoneistot ovat ainoita oikeassaolijoita. Lännellä ei ole vuosikymmeniin, tuskin koskaan, ollut halua ymmärtää Venäjää.

  Kuinka mikään maa voi poispyyhkiä historiansa tai menneisyytensä länsimaiden ylivallan edessä ja painostuksesta tulla samanlaiseksi yks kaks.
  Ilmeisesti länsimaat ovat mestareita unohtamaan omat, epämieluisat väkivallanteot. Vietnamin napalmit ynnä muuta ynnä muuta.
  Venäjä on sentään jo omaksunut osan kapitalismia ja materiaalista arvomaailmaa, mutta aivan kaikkiin länsimaille mieluisiin muutosvaatimuksiin sekään ei voine suostua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mehän olemme, Noora, aina eläneet sovussa Venäjän kanssa, samoin Ukraina on halunnut elää vain omillaan itsenäisenä rauhanomaisesti. - Miksi Venäjä ei halua elää rauhanomaisesti naapuriensa kanssa? Tämä on ydinkysymys.

   Poista
  2. 1941 hyökkäsimme ja valtasimme alueita, joissa suljimme epäkansalliset, lähinnä naisia, lapsia ja vanhuksia, keskitysleireille. Kuolleisuus niissä oli suurta.

   Poista
  3. Siksi, koska ratkaisematon sota on jatkunut kauan heidän välillään. Ja siksi, koska Usa/Nato haluaa keinoilla millä hyvänsä päästä laajentamaan etupiiriään Euroopassa. Baltit olivat helppoja uhreja. Suomi on tässä nyt Ukrainan sodan vuoksi makoisa huikopala ja aivopesun kohde. Sotilasliittoon liittyessään taas suuri voitto Usalle ja liittolaisilleen valtapiirinsä helposta laajenemisesta, ja jälleen kerran Venäjän nöyryyttämisestä ja suuruutensa ja voittamattomuutensa osittamisessa.

   Mistä sodat ylipäätään tuppaavat syntyä?

   No, olen tietysti länsimaisen, yleisen ja hyväksytyn mielipiteen nukaan täysin väärässä.

   Poista
  4. Mankemangi, näkyy selvästi, että olet samoilla seniileillä ja ummehtuneilla punavenäjälinjoilla kuin Erkki Tuomioja, joka munasi itsensä valehtelemalla Ruotsin kanssa tekeillä olevasta puolustusliitosta… Haloska sentään pyysi hömöyttään anteeksi. Sano nyt vielä, että eihän vika ole Putinin, vaan ukrainalaisten natsien. Ihan kuin olisin lukenut sinun kirjoittaneen noin joskus.

   Poista
  5. Muistisi pettää. Putin on natsifasisti. Putin vastustaa feminismiä. Putin vastustaa islamia. Putin haluaa vähemmistöt piiloon. Putin tykkää presidentinvallasta.

   Ja kyllä, Kaleva julkaisi taannoin artikkelin otsikolla 'Mannerheim määräsi keskitysleirit Itä-Karjalaan'.

   Poista
  6. Mikään Putinin hyve tai muu virhe ei pese hänen Ukraina-syntejään, ja vain niistä on nyt puhe. Älä käännä ruoria väärään suuntaan, pysy kurssissa. Putin on pessyt koko laajan Venäjänmaan uskomaan, että ukrainalaiset ovat natseja. Tällä valheella hän suorittaa järkyttävää kansanmurhaa, jota sinä tunnut puolustavan venäläisten rinnalla. Olet kuin isänmaanpetturi Johan Bäckman.

   Tästä on kyse, ja tästä puhutaan.

   Poista
  7. Höpö jöpö! Minä olen tuominnut Yhtenäinen Venäjä -puolueen jo ennen kuin se syntyikään. Enkä tosiaan näe Putinin antifeminismissä, homofobiassa, kiihkokristillisyydessä jne. jne. mitään hyvää.

   Poista
  8. Kuka näkee? Miksi täällä tuommoista korostat.

   En tunne ketään, joka tuomitsee vähemmistöt piiloon, tai tuomitsee islamin tai feminismin tai maahanmuuton. Sen sijaan täällä on joskus ns, suvaitsevia ihmisiä, jotka ovat kovia leimaamaan ihmisiä ilman syytä rasisteiksi, homofoobikoiksi, islamofoobikoiksi, mamufoobikoiksi ja muistisairaiksi muoreiksi.

   Poista
  9. Olet selkeästi, Mankemangi, erkkituomiojalainen ja venäjämielinen, joka heti alkuun koetti nostaa esille ukrainalaisten entisiä syntejä. Mitä sitä häpeät, tunnusta väriä vaan rohkeasti, valinta se on sekin. Ei ideologiaansa pidä hävetä.

   Poista
  10. Mistä ihmeen "ukrainalaisten entisistä synneistä" puhut?

   Poista
  11. Vastaapa sinä ensin, miksi tuot jo toistamiseen tähän blogiin Putinin asenteita feminismiin, islamiin, vähemmistöihin. Ei täällä niille löydy ymmärrystä, vaikka kovasti haluaisit.

   Se, että arvostelee fundamentalistisia muslimeita ei tarkoita islamin arvostelua - islamhan on hieno uskonnon oppirakennelma, jota olen itsekin koulussa opettanut. Se että arvostelee vähemmistöjen etuilunhalua, ei tarkoita vähemmistöjen piilottelunhalua. Se että arvostelee maahanmuuton yksityiskohtia, ei tarkoita maahanmuuuton vastustamista.

   Riittääkö sinulla nyt kapasiteeetti ymmärtämään, että Putinin asenteilla ei ole mitään sijaa tässä blogissa? Vie kommenttisi sinne, missä asiat tuomitaan. Täällä niitä ei tuomita, jos lukemasi pystyt mitenkään ymmärtämään. Alan epäillä sisälukutaitoasi.

   Poista
  12. Kyllä minä jatkossakin poistan nämä olkiukkosi, Mankemangi..

   Sinun kannattaa ymmärtää nyt tämä poiston syy: hyvä keskustelu ei voi rakentua keskustelijan rakentamille omista ennakkoluuloista kyhätyille oletuksille - ne ovat sukua salaliittoteorioille, kaukana totuudesta, jota halutaan näin peittää. En halua sallia näin kehnoa keskustelua.

   Poista
  13. Putinin asenteet veivät Putinin Ukrainaan.

   Poista
  14. Emmekä voi liikaa alleviivata Putinin kansallismielisyyttä ja isänmaallisuutta!

   Poista
  15. Putinin asenteet vievät hänet Krimille, Suomeen, Viroon....

   Höpöpuhetta, Putinin käyttämää salaliittoteoriaa, jota ei kannattaisi suomalaisen ihmisen nielaista.

   Poista
  16. Vaan näinä aikoina ei nähtävästi päästä näistä salaliittoteorioista eroon.

   Aivan samoin niitä nieltiin Urho Kekkosen ja suomettumisen aikana. Jotkut nielivät enemmän, jotkut vähemmän. Ja näyttääpä siltä, että samat tahot Halosineen ja Tuomiojineen nielevät niitä nytkin. Innokkaimmat salaliitouskovaiset haluavat maalata koko Putinin kauheutta jonkinlaiseksi ”persulaisuudeksi”. Tämähän käy hupaisaksi.

   Poista
  17. Kyllä diktaattorit ovat ihan puhtaita narsisteja ja psykopaattisia persoonia, jotka puhuvat yhtä ja tekevät toista vallanhimossaan ja suuruusharhoissaan. Ei ihminen murhaa toisia minkään asenteiden vaan silkan luonteen pahuuden takia. Putin tulisi taluttaa nopeasti tyrmään ellei kukaan halua saattaa häntä päiviltä.

   Poista
  18. Yleisvenäläinen kansanrintama (ven. Общероссийский народный фронт, lyh. ONF) ei kai ole salaliitto?

   Poista
  19. Tutkija Daniel Pipesin mukaan salaliittoteoria tarkoittaa olemattoman, vain mielikuvituksessa olevan, salaliiton pelkoa, eli vaikkapa juri sitä, että Putin näkee natseja sekä Ukrainassa että Suomessa: Juutalaispresidentti Zelenskyikin on natsi… Ja suomalaiset leimataan kaasukammioita käyttäneiksi natseiksi, joka suoritti kansanmurhan.

   Toimittaja Lauri Nurmi kirjoittaa, että ”Komitean julkaisemassa tiedotteessa käytettiin sanaa keskitysleiri ja kerrottiin, että suomalaiset olisivat sulkeneet keskitysleireille yli 24 000 ihmistä. Kansanmurhassa olisi kuollut ainakin 8 000 venäläissiviiliä, joukossa 2 000 lasta. Suomalaiset olisivat lisäksi murhanneet yli 7 000 sotavankia hautaamalla elävältä, myrkyttämällä kaasukammiossa tai ampumalla.”

   Suomen ulkoministeriö ja Kansallisarkisto reagoivat välittömästi. Ne huomauttivat venäläisille, että väitteet ovat valhetta.

   ”Väitteet kaasukammioista ja sotavankien elävältä hautaamisista ovat absurdeja. Mitään tällaista ei tullut esiin liittoutuneiden valvontakomission selvityksissä, ei liioin suomalaisissa arkistolähteissä, muistelmissa tai Itä-Karjalan miehityksestä tehdyissä monissa tutkimuksissa”.

   Tällaisia salatiittoteorioita Putin syöttää venäläisille ja hämmästyttävintä on se, että jokuset suomalaisetkin nielaisevat tämän pupun.

   Poista
  20. Tällä kertaa linkki keskustelee: Faktatietoa Itä-Karjalan miehityksestä.

   Agrícola – Suomenhumanistiverkko ei ole salaliitto! Kysy vaikka Tapsalta.

   Poista
  21. Älkää tuoko väittämään, että Antti Laineen väitös :Suur-Suomen kahdet kasvot - Itä-Karjalan siviiliväestön asema suomalaisessa miehityshallinnnossa 1941-1944' vuodelta 1982 oli Putinin salaliitto.

   Väitöskirja käsittelee Itä-Karjalan miehityksen taustaa ja miehityshallinnon järjestelyä, mutta ennen muuta väestökysymysten järjestämistä sotilashallintoalueella, väestön kasvatus- ja valistustyötä sekä väestön oikeudellista, taloudellista ja sosiaalista asemaa.

   Poista
  22. Linkit eivät keskustele. Älä tuo tänne linkkejä, joita et itse millään tavoin kommentoi. Kerro itse asia, se kiinnostaa. Oman antisi loppuun voit litää linkin, jos joku haluaa lisätietoa.

   Kukaan ei ole kiistänyt Suomen osuutta noista leireistä ja niillä kuolleista venäläisistä. Totta ihmeessä sotavankeja ollut on molemmin puolin, se ei ole uutinen. Valeuutinen sen sijaan on Venäjän hallinnon käyttämä pöyristyttävä luku uhreistaja suomalaisten käyttämistä kaasukammioista. Sanoisitko siitä mielipiteesi?

   Eli mitä sanot noista luvuista, jotka toimittaja Lauri Nurmi esittää Putinin joukkojen propagandaksi! Kommentoihan niitä! Tässä on tilaa vastauksellesi. Jatkossa linkkisi poistetaan, ellet itse selosta niitä. Jätän tuon näkyviin, koska sen tieto on kuitenkin useimmille meistä tuttu.

   Poista
  23. Minä en ole viitannut perättömiin tietoihin.

   Poista
  24. Kysymys ei ole sinusta, vaan Putinista ja hänen salaiittoteorioistaan. Putinin hallinto on esittänyt nuo karmeat luvut todisteeksi Suomen natsimenneisyydestä. Ne on syötetty kansalle ja maailmalle.

   Me tunnemme historiamme ja tiedämme, että Suomella on omat häpeäkohtansa, niin kuin monilla kansoilla on. Emme ole puhtaita pulmusia, kuten sodassa ja suurissa mullistuksissa harva on. Todenmukaisia syntejä ei kielletä, vaan ne on nöyrästi tunnustettava, ja niistä opitaan.

   Nyt on kuitenkin kyse megaluokan valheista, joita Putinin hallinto on Suomesta ja Ukrainasta esittänyt. Niihin otetaan nyt kantaa, Putinin valheisiin, eikä niitä harjaa valkeiksi se, että sinä etsit syntejä Suomen historiasta. Tai Ukrainan: ”ne Suomessa taistelleet venäläiset olivat ukrainalaisia -tyyliin.

   Ymmärrätkö, että se on lapsellista: Kun kerran Suomi ja Ukrainakin silloin, niin kyllä Putinkin..

   Poista
  25. Et taida huomatakaan, että sinähän pelaat Putinin pussiin. Olet salaputinisti parhaasta päästä.

   Poista
  26. Sinä sanoit Nooralle, ettei Suomi ole hyökännyt minnekään.

   Poista
  27. Kovasti koetat kääntää ruoria pois pääasiasta: Putinin valheista ja Venäjän aloittamasta hyökkäyssodasta. Ei se laiva nyt käänny olkiukkojen mukaan.

   Tämä menee jo jankkaamiseksi: eivät Suomen vanhat synnit pese Putinin valheita ja julmuutta milliäkään. Ne ovat eri maailmasta ja eri sfääreissä kuin mikään mennyt. Putinin teot ovat nyt, ja niitä ei voi harjata millään valkeiksi.

   Omalta osaltani lopetan tämän keskustelunhaaran, koska asia ei mene eteenpäin jankkaamisen vuoksi.

   Poista
 21. Poikkeama keskustelun aiheista: Saksasssa saavat ihmiset jo neljänsiä koronarokotuksia, mm. sisareni päätti mennä huomenna rokotukseen.

  On todettu, että neljäs annos parantaa merkittävästi suojaa vakavalta tautitapaukselta, joka alkaa uhata meitä kaikkia kolmannen rokotussuojan hiipuessa vähitellen.

  Olen hieman huolissani Suomen tilanteesta, jossa Hanna Nohynek ei näe neljänsiä rokotuksia tarpeellisina suomalaisille. Miten meillä aina ollaan eri mieltä muun Euroopan kanssa koronan torjunnasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PS Suomessa neljänsiä rokotuksia saavat vain voimakkaasti immuunipuutteiset ja yli 80-vuotiaat. Oikein harmittaa, ettei rokotuksia voida antaa halukkaille, niitä kun kuulemma olisi riittävästi.

   Poista
  2. Eipä kuulema täällä saa kolmatta rokotusta jos on sairastanut taudin kahden rokotuksen jälkeen.

   Poista
  3. Ok, paljon mahdollista. Luin terveyskeskuksen ohjeista juuri eilen, että sairastettu korona antaa tosiaan yhden rokotuskerran suojan.

   Itselläni oli juuri jokin virusflunssa, päätä ja korvaa särki ja oli nuhaa. Kotitestin mukaan se ei ollut koronaa, tulos oli negatiivinen. Nyt kun on käyttänyt paljon maskia, niin on tullut jotenkin alttiiksi muille tartunnoille, kun kohtaa joskus ihmisiä ilman maskia.

   Poista
 22. Valtioiden isenäisyys, itsemäärääminen ja ihana vapaus ovat globaalissa maailmassa erilaisten sitoumusten ja liittymien myötä katoamassa tai osin kadonneet.
  Ymmärrettävää tietysti, että pienet maat ja kansat haluavat turvautua suurempiin niin taloudellisest kuin sotilaallisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on totta, mutta asialla on myös hyvät puolensa. Onhan ihmisyksilöilläkin omat seurapiirinsä. Jokaisella ihmisellä on lukuisia ryhmiä ja sitoumuksia, joihin hän kuuluu, oman etunsa ja oman hyvänsä vuoksi.

   Ihminen kuuluu perheeseen, sukuun, heimoon, paikkakuntaan, lääniin, maahan. Lisäksi on lukuisia työ- ja harrastuspiirejä. Ihminen on sosiaalinen olento, samoin maat ovat sosiaalisia konstruktioita, joiden kannattaa solmia suhteita toistensa kanssa omien etujensa vuoksi.

   On myös turvallisuusuhkia, koska ihminen on myös paha. Ei pidä siis olla sinisilmäinen ja olettaa muista lähtökohtaisesti aina hyvää.

   Poista
 23. Taidan ruveta Sanna Marinin faniksi. Nainen on kehittynyt niin huimasti, että alan olla myyty. Ja mikä ihanuus hänellä oli Ruotsissa yllään, musta nahkajakku. Ostan senkin, tyylikäs ja ihana kuin mikä. Eikä meikkiä naamalla, ei avonaista kaula-aukkoa, ei mitään tyrkkyä. Kiitos, Sanna, ja kiitos napakoista Nato-puheistasi. Korona-ajan suhmuroinnit ovat jääneet taakse.

  VastaaPoista
 24. Huomenta!
  Iines, minun mielestäni "motskarinahkatakki" oli huono valinta arvovaltaiseen tapaamiseen.
  Mikä lie mauton anarkian ja teini-ikäisyyden osoitus.
  Sorry! Minähän olen kohta nuin Mankemangi. Erimielinen.
  Min en ole koskaan viihtynyt edes nahkahousuissa, eläinrukan teurastettu iho omani päällä. Luulisi Marinin välttävän sentään aito nahkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tämä käväisi mielessäni: Sanna ei ole vegaani. Mutta kaikitenkin, nahka ja turkis ovat mielestäni mainioita luonnonmateriaaleja, kunhan vain eläimiä ei tapeta eikä kasvateta tarhoissa pelkästään turkkia tai nahkaa varten.

   Suomessa turkis olisi lämmin luonnonmateriaali, ja lisäksi, enemmän luonto pilautuu tekokuitujen valmistamisesta, arvelen. Itsellänikin on musta nahkajakku, tosin se on tekonahkaa ja siinä on villaresorit. Tunnen itseni siinä kaikkea muuta kuin muoriksi tai kirkonkylän mummoksi. Voisin kuvitella hyppääväni Vespan selkään.

   Poista
  2. Tähän nahan ja turkiksen ilmastoystävällisyyteen liittyy sekin tutkimus, jossa selvisi se, että muovikassi on monin verroin ympäristöä säästävämpi kuin kangaskassi. Esimerkiksi luomukangaskassi on ympäristölle yli 2400 kertaa haitallisempi kuin muovikassi, tavallinen kangaskassi yli 840 kertaa ja paperikassikin 11 kertaa muovipussia haitallisempi.

   Tällä haluan sanoa vain sen, että ehkä me hieman turhaan kammoamme turkiksia ja nahkaa. Ja viittaan edelleen siihen, että eläinten kaltoinkohtelua ja hyväksikäyttöä vastustan henkeen ja vereen. Mutta otetaan talteen, kun voidaan.

   Lapsille tehtiin ennen perheen Mustista karvarukkaset, kun siitä aika jätti. Ja mikä onkaan kauniimpi tuolin pehmukkeena kuin Mansikin talja. Vaan täytetty tiikeri - ei kiitos.

   Poista
  3. Täytyy olla makuasiassa samanmielinen ja myöntää että Porscheen en kelpuuttaisi jääkarhuntaljaa kehnompaa istuinsuojaa. Ferrariin kyllä. Niissä on kuuma, niiden ilmastointia kuvaa parhaiten Jeremy Clarksonin letkautus, kuin jokin astmaattinen puhaltaisi mehupillillä. Muuten olen Lada Nivan kannalla, lämpiää pontevaan tapaan ja koko peto käymään ja etenemään. Tosin käy & kukkuu, jostain pruukaa tippua jotain tarpeellista tienviereen ja nykyään varaosia ei enää löydä tienvieriltä helposti kuten ennen.

   Kun saisi täytetyn lehmän. Nätti niityn laidassa. Helppohoitoinen ja huoleton, korvamerkeistäkään ei tulisi harmia. Kaipa ne olisi oltava kuitenkin, jos arvaan yhtään mitään niin sitä ruuhkaa jonka korvamerkitön kanttura saisi aikaan ei helposti mahtuisi minnekään.

   Poista
  4. Itse haaveilen täytetystä pöllöstä, viisauden symbolista, maailmaa pyörein silmin tarkkailevasta ukulista. Lapsena olisin halunnut lehmän silmän. En tiennyt mitään kauniimpaa.

   Poista
 25. Vespa käy ja hulmuavat helmat leppeässä kesätuulessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mikä ettei. Mahtaako ne helmat lentää korviin?

   Poista
 26. Muuten, jos ja kun Suomi lähettää jäsenanomuksen Pohjois-Atlantin puolustusliittoon, niin joutunevatko lähettiläämme mm. Erdoganin ja Orbanin hovissa ns. lobbaamaan? Vai tekevätkö mainitut herrat mitä USA käskee? Tietääkö Tapsa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta kai pitää käydä Turkin ja Tattarin sulttaaneja vähän kehumassa, ehkä voitelemassakin, mutta viime kädessä he tekevät mitä Joe-setä käskee. Eikä kummallakaan todennäköisesti ole mitään Suomen liittymistä vastaan - siitä olisi enemmän haittaa kuin hyötyä.

   Palaan vähän aiempiin väittelyihinne: totta on, että Suomi oli valmistautunut hyökkäämään kesällä 1941 ja viikon odottelun jälkeen NL onneksi pommitti Suomea, joten saatiin tekosyy.

   Yhtä totta on, että hyökkäyksen perimmäinen syy oli Talvisota, johon syyllinen oli yksin Neuvostoliitto, joka liittolaisensa natsi-Saksan kanssa oli jakanut keskenään Euroopan pikkuvaltiot.

   "Keskitysleiritkin" ovat totta, samoin niiden suuri kuolleisuus. Mutta tuon leirityypin nimen kolkko kaiku syntyi vasta maailmansodan jälkeen. Olihan vastaavia vankileirejä meillä jo 1918. "Keskitys" viittaa leirien keskittämiseen tietylle alueelle.

   Mitä näihin vankileireihin muuten tulee, niin pieni Suomi häviää niissä suurelle Venäjälle noin miljoona yksi.

   PS. Hieman minua hirvittää, kun Noora näkee baltit "uhreina" heidän liittyessään Natoon, mutta ei heidän kituessaan vuosikymmeniä Venäjän orjuuttamana?

   Poista
  2. Jostain kumman syystä kuitenkin nimitys 'keskitysleiri' vaihdettiin 'siirtoleiriin' Vienan ja Aunuksen sotilashallinnon byrokraattisessa kielenkäytössä jo ennen kuin jatkosota päättyi välirauhaan 1944.

   Poista
  3. Herranen aika, eihän tuota jatkosodan hyökkäystä voi verrata Putinin juttuihin. Suomihan halusi ensisijaisesti takaisin itseltään riistettyä aluetta, mikäli minä mitään tiedän sodasta. Suur-Suomi-ideakin on kaukana Putlerin murhaavasta ja tuhoavasta hävitysvimmasta.

   Miksi sinä Mankemangi et sanallakaan etsi vikaa Putinin järkyttävistä tuhoamimisista näinä päivinä? Miten voit ohittaa tämän päivän kärsimyksen koettamalla harjata Putinin tekoja olemattomiin vertaamalla niitä hyttysen ininään? Mikset yhtä lailla puhu Stalinin hirmuteoista ja leireistä. Miksi vain suomalaisten pitämä sotienaikainen leiri on se kaikkein kamalin. Luuletko, ettei täällä tunneta historiaa?

   Ei historia pese tämän päivän kauheuksia. Meillä on nyt sivistys, tieto, taito, ihmisarvo eri luokkaa. Joka näissä valistuneissa oloissa aloittaa sodan, on yksin syyllinen.

   Poista
  4. Ei tässä Putinia pestäkään, vaan paljastetaan muita vaarallisia natseja.

   Poista
  5. "Keskitysleiri"-nimitys on siinä mielessä poliittinen, että sitä käytetään vain sodan hävinneiden leireistä. Sodan voittajien vastaavat leirit olivat hienosti "internointileirejä".

   Brändäys osattiin jo silloin.

   Itä-Karjalan miehitystä ovat meillä tutkineet mm. Ohto Manninen (1980), Antti Laine (1982), Helge Seppälä (1989) ja Osmo Hyytiä (2008). He eivät ole löytäneet näyttöä siitä, että Suomen tavoitteena olisi ollut venäjänkielisen väestön fyysinen tuhoaminen.

   Poista
  6. Venäjä on rakentanut Suomea koskevaa valheellista natsinarratiivia kaasukammioväitteineen. Kyseessä on Putinin olkiukko, jonka nähtävästi Suomessa ainakin Mankemangi allekirjoittaa.

   Tämä valhenarratiivi voidaan aktivoida tilanteessa, jossa Putin uhkaisi Suomea sotilasoperaatiolla. Kreml tai sitä lähellä olevat venäläistahot voisivat väittää, että Suomessa valtaa pitävät vaaralliset fasistit, jotka ovat natsien jälkeläisiä.

   Monissa tutkimuksissa eikä liittoutuneiden valvontakomission selvityksissä tai arkistotiedoissa ole tullut esiin kaasukammioita eikä elävältä hautaamisia, kuten Putinin komitea esittää.

   Suomihan on tutkinut avoimesti sota-ajan tekojaan. Yleisesti on tiedossa, että Kansallisarkiston tietokannan mukaan Itä-Karjalan leireillä kuoli 4 060 henkeä. Heistä 1 345 oli alle 15-vuotiaita lapsia. Suurin osa uhreista menehtyi sairauksiin ja aliravitsemuksen seurauksiin eikä suinkaan suomalaisfasistien kaasukammioissa, kuten Putin olkiukkoilee.

   Poista
 27. Asiasta kukkaruukkuun: Greenpeace ja Elokapina yrittävät estää venäläisen hiilijunan matkan Hankoon – protesti jatkuu kolmatta päivää.

  Putinistit Iinekselässä vaikenevat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Länsi-Uudenmaan poliisi twitterissä neljä tuntia sitten:

   Mielenosoittajat ovat edelleen paikalla Hangon Lappohjassa, ja myös poliisi on ollut paikalla tapahtumien alusta alkaen. Tilanne on rauhallinen. #poliisi #LUpoliisi

   Poista
  2. Iinekselä vaikenee, koska vapaa mediamme nukkuu!

   Poista
  3. No juu, nimenomaan näin, uutinen on osastoa "neverheard".

   Kuulun Greenpeacen postituslistalle, ja viimeksi olen saanut postia 7.4., kun pyydettiin kuukausilahjoittajaksi Amazonin sademetsiä suojelemaan.

   Sitten on kaksi viestiä, joissa pyydetään osallistumaan Vuoden huiputus -kilpailuun, jossa valitaan "vuoden törkein, likaisin ja viherpesevin fossiilimainos". Vaan ei mitään miekkarista noissakaan.

   Paha siis kommentoida mitään, kun ei tiedä.

   Poista
  4. "Iinekselä vaikenee, koska vapaa mediamme nukkuu!"

   Varmaan sen takia poliisi on twitterissä. Kertomassa omista tehtävistään.

   Poista
  5. Twitter ei ole luotettavan median valtaväylä, keskeinen media. Iltapäivälehdistö hakee sieltä tunnettujen henkilöiden tokaisuja.

   Jostain syystä lehdistö ei ole nostanut tätä mielenosoitusta uutisvirtaan. Itse arvostan medioista eniten lehdistöä, jota seuraan. Twitteristä en välitä ehkä siksi, että en pidä erikoisemmin lyhytviestinnästä enkä pelkistä mielipiteistä, vaikka toki niillä oma arvonsa on. Enemmän kiinnostaa syvempi anti, kuten vaikkapa nyt blogitekstit ja erilaisilla alustoilla olevat kolumnit.

   Poista
 28. Mankemangi, menehän välillä ulos luontoon kuuntelemaan peipposen laulua. Jätä se olkiukkojen tehtailu vähän pienemmälle. Luulet oikovasi muita, mutta se on vain sinun suuruusharhasi. Jäitä hattuun ja katse peiliin.

  VastaaPoista
 29. Hyvää muinaisen legendan kärsimyspäivää!
  Eilen oli kiinnostava keskustelu telkun ajankohtaisohjelmassa puoli yhdeksän uutisten jälkeen.
  Rauhanliiton naisosallistuja ja yliopistotutkija mies, saivat aplodini.
  Katsoin myös sen jälkeen Putin-dokumentin. Sen negatiiviset, tunteisiin vetoavat haastattelut ja vakuuttelut "kisarista" eivät muuttaneet mielipiteitäni. Näkemykseni jopa vahvistuivat.
  Putinin kehitys lähes yksinvaltiaaksi oli hyvin tuotu esille, vaikkakaan se ei ole hänen oma analyysinsä itsestään.

  Putin mukamas katseli useaan kertaan Gadaaffin murhavideota. Verisiä sen kuvat olivat. Hänhän oli ed.main. ystävä. Berliinin muurin murtuminen, oli mukamas Putinille vaikea hyväksyä? Hän oli silloin Saksassa töissä.

  Putin eteni nopeasti urallaan Venäjälle palattuaan, ja pääsi Jeltsinin avulla maan johtoon.
  Arabikevät, rva Clintoin vaalijupakka, Maidenin mielenosoitukset, miten ne ovat vaikuttaneet Putinin ajatuksiin voi vain arvailla.
  Ensimmäinen Putinin suora puhe YK:ssa jätti omat jälkensä idän ja lännen suhteisiin.

  Totta varmaan on
  , että tiedustelu/vakoojakoulutuksessa opetetaan valehtelemaan ja kieroilemaan kaikin keinoin. Jo maailmalla peiteammateissa vakoojat joutuvat valehtelemaan joka asiassa. Ilmeisesti se on yleisesti hyväksyttyä ja valtioiden turvallisuuteen liittyvää tärkeää toimintaa.
  Miten paljon muissakin asioissa kansalaisilta salataan heitä koskevia asioita. Taito näytellä, valehdellä ja punoa juoneja on politiikassa ovat "hyveitä".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, Noora, syötitpä suoraan lapaan. Nimittäin meikäläinen kaivoi esiin allakkansa, Suomen kansan Kalenterin, eli Ajanluvun vuonna 2022 Herran Jeesuksen Kristuksen Armollisen Syntymän jälkeen Helsingin, Oulun ja Utsjoen horisontin mukaan, Painettu Otavan Kirjapaino Oy:ssä Keuruulla 2021.

   Tässä mainiossa kalenterissa on nimittäin paitsi auringon nousut ja laskut, kuun ja muiden taivaankappaleiden kierrot ja näkymiset öisellä itäisellä taivaalla ja muuallakin sekä kuukausittaiset tapahtuma- ja teemapäivät.

   Sieltä aloin tavata Muinaisen Legendan Kärsimyspäivää ja mietin, että mikäs legenda se oikein on, kun meikäläinen ei tiedä. Ei ollut mainittua kärsimyspäivää, oli kyllä muita kivoja juttuja,mm. 26.4. on Maailman henkisen omaisuuden päivä ja 25.4. on Afrikan malariapäivä. Ettäs tämänkin tiedätte.

   No sitten vasta tuli naps ja yhdistyi.

   Lapsena pelkäsin maailmanloppua, niin kuin olen kertonut. Ja erikoisesti pitkänäperjantaina arvelin Jeesuksen tulevan pilvien keskeltä serafien soittamien torvien säestyksellä alas tuomitsemaan eläviä ja kuolleita. Koulun uskonnonopetus oli jokseenkin fanaattista, kun sitä vertaa näihin aikoihin, jolloin uskonnon opetus on käsittääkseni uskontotieteen opetusta ja elämänkatsomuspainotteista. Ainakin minulla oli, kun toimin vuoden uskonnon opettajana peruskoulun yäasteella Turussa.

   Vaan siis hyvää pitkääperjantaita kaikille!

   Poista
  2. Kiitos. Mikä lie, mutta pitkäperjantait tuntuvat "pitkiltä", ikään kuin aikaa olisi enemmän ko. päivänä. Nyt pilvinen harmaus ja koleus ei houkuttele uloskaan.

   Poista
 30. Tulipa mieleeni Putin-dokmenttia katsoessa, että Trumpin pesidenttiys oli varmasti mannaa "keisarille". Usa oli osin kaaoksessa arvaamattoman Trumpin tullessa valituksi.

  Suomessa Putinin kanssa yhtä aikaa käydessä Trump ei pystynyt suoraan syyttämään lehdistötilaisuudessa nettihyökkäyksistä ihailemaansa Putinia, Venäjän kurin ja järjestyksen pitäjää.
  Ääni sittemmin taisi Trumpin kellossa muuttua maanmiesten painostuksesta.

  Mannaa Putinin kokemalle, itseensä kohdistuvalle kritiikille, mustamaalaamiselle ja häneen kohdistuvalle vihanlietsonnalle lienee nyt myös Ukrainan sodan myötä Euun ja Usan hämmennys.
  Uljaat lännen demonratiathan ovat nyt äimän käkenä, että kuis tässä nyt näin kävi.
  Onhan se aika ihmeellistä ja uskomatonta jos yksi ja ainut mies saa mahtavien vastustajien päät sekä energia- ym asiat näin sekaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noora, en katsonut noita mainitsemiasi sinänsä kiinnostavia dokkareita ja ohjelmia, vaan katsoin yhtä lempinäyttelijääni, Morgan Freemania elokuvassa Seven.

   Minusta on aika turha hakea kauheasti puolustavia selityksiä vallanhimoiselle diktaattorille, joka käynnistää näinä valistuneina aikoina lähes maailmanpalon, murhauttaa lapsia, naisia ja vanhuksia sekä omia nuoria sotilaitaan, hajottaa miljoonia koteja, romahduttaa maailmantalouden täysin turhassa sodassa.

   Noin ei vain saa tehdä, vaikka olisi kuinka väärinymmärretty.

   Poista
  2. Monille valtioiden päättäjille sodat liittyvät omiin päämääriin pääsemiseksi ja ideologisten sekä alueellisten voittojen saavuttamiseksi. Hehän suojelevat teoillaan ylevästi omia ideologioitaan ja kansalaisiaan.
   Rauhaa rakastavan kansalaisen on vaikeaa ymmärtää tai mennä vallan huipulla olevien johtajien nahkoihin.
   Yleensähän me näemme asiat omista lähtökohdistamme käsin ja empatiseeraamme kärsiviä läheisiämme omista mielikuvista ja kokemuksistamme käsin.
   Vaan olepa kymmenien miljoonien kansalaisten ja valtavien maa-alueista vastuussa oleva päätöstentekijä. Sodan aloittamisessa ja hyökkäysten puolustamisessa ei auta sympatiseeraus ja eettisyys päämääriin ja tavoitteisiin pääsemiseksi.

   Helppohan on sanoa: Käännä toinenkin poskesi lyöjälle ja anna anteeksi ei seitsemän vaan seitsemänkymmentä seitsemän kertaa. Harva ihminen siihen pystyisi.


   Jos on ollut mukana monessa sodassa ja aseellisissa konflikteissa, tulleeko välinpitämättömäksi ihmisten tappamisessa. Kasvaako julmuus, välinpitämättömyys ja viha kun on mukana jatkuvissa kammottavissa sodissa?
   Ilmeisesti.

   Poista
  3. Hyökkäyssodan aloittaminen toiseen itsenäiseen maahan keskellä rauhallisia oloja on aina moraalitonta, epäeettistä, rikollista, teki sen kuka tahansa, mistä tahansa "syystä".

   Putinin suurimpia rikoksia on se, miten hän on perustanut hyökkäyksensä valheille, joita kukaan ei voi kieltää, jos on rehellinen. Putin valehtelee jopa sen, että ukrainalaisten ruumitt ovat lavastuksia ja ukrainalaisten itsensä ampumia. On se venäläinenkin tyhmä, jos uskoo tuommoista pajunköyttä.

   Poista
  4. Ei siellä rauhallista ole ollut ainakaan kahdeksaan vuoteen. Mitä muuten kirjoitit Ukrainasta Krimin miehityksen aikoihin?

   Poista
  5. Kyllä ne olot olivat kaikesta huolimatta rauhalliset verrattuna nykytilaan, jossa viisi miljoonaa ukrainalaista on nyt joutunut jättämään kotinsa. Viisi miljoonaa on suhteutettuna koko Suomi, ja lukuun kuuluu yli puolet kaikista Ukrainan lapsista.

   On paljon surullisia tapahtumia, joista en tietenkään ole kirjoittanut. Tämä pätee kaikkiin ihmisiin. Ei kenenkään tarvitse kirjoittaa kaikesta maailman murheesta. Tämä Venäjän hyökkäyssotahan on monilla mittapuilla mitattuna järkyttävin ja käsittämättömin ihmisen tahallaan aiheuttama katastrofi, johon Krimiä ei voi verrata.

   Poista
  6. 2014 vain miljoona ukrainalaista pakeni sotaa.

   Poista
  7. No siinäpä näet eron. Tilanne on nyt tässäkin suhteessa viisi kertaa raaempi ukrainalaisille. = Viisi miljoonaa kotinsa menettänyttä.

   Kunpa venäläiset tekisivät vallankumouksen ja syöksisivät diktaattorinsa vallasta tuomittavaksi.

   Poista
  8. Niin siis viisi miljoonaa on paennut ulkomaille.

   Poista
  9. Niin, mahdotonta asua raunioiksi pommitetuissa taloissa ja kaupungeissa, joissa Putinin joukot ovat tuhonneet myös tiet, kaupat, sairaalat, päiväkodit, sähköt, vesijohtoverkoston.

   En kutsuisi tällaisesta helvetistä poistumista vain ”pakenemiseksi”, vaan enemmän se on barbaaristen Putinin joukkojen harjoittaman murhaamisen, kiduttamisen ja raiskaamisen, niiden kaikkien kauheuksien välttämistä pimeissä rauniokaupungeissa. Sinä tekisit samoin, pakenisit tappajia, jos olisit lapsi tai nainen, niin kuin pakenijat ovat. Miehenä puolustaisit tietysti Ukrainaa ja tulittaisit hyökkääviä venäläisiä.

   Poista
  10. Juuri sanottiin uutisissa, että venäläiset sotilaat ovat joukkoraiskanneet ja kiduttaneet ukrainalaisnaisia joukoittain. Ne siat! Missä on sotilaan kunnia! Sotarikoksia tulee päivänvaloon lähes tunneittain. Sodan jälkeen tullaan käymään kansainvälistä oikeutta kymmeniä vuosia.

   Jopa venäläiset kirkon johtajat ovat törkeällä tavalla harrastaneet Putinin väkivaltaa puolustavaa retoriikkaa. Hallelujaa vaan tämäkin moraalinen rikos, Venäjä on kohta kaikkineen joka rintamalla häpäissyt itsensä.

   Poista
  11. Ukrainan sisällä pakolaisia on sitäkin enemmän.

   Poista
 31. Vaan kovin surullinen olo tuli, kun luki Ilkka Kanervan kuolemasta. Tästä miehestä jäi kovin positiivinen mielikuva kaikkineen, varmaan yli puoluerajojen. Kanerva oli oikeasti hyvä ihminen ja arvosti erilaisiakin ihmisiä.

  VastaaPoista
 32. Olihan hän tietääkseni maassamme pisimpään kansaa palvellut politikko.

  Täällä maalla palaa naapurissa pääsiäiskokko ja lippitankoon kiinnitetyt pitkät jouluvalorimsut
  yhtäaikaa. Täysikuu kiiluu kirkkaana itäisellä taivaalla. Valoa siis pimeyteem ja pahat henget sekä pääsiäisnoidat karkoittukoot huitsin nevadaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on jo toinen silmä kuvannollisesti sanottuna auki. Se on nähnyt jo tuskaa ja surua, mutta jonkin verran myös iloa ja valoa. Tänään olen saanut kuin rokotuksina monta iloista asiaa. Voi kun pystyisin itsekin antamaan toisille edes joskus jotain hyvää ja sellaista, joka tekee hyvän olon.

   Poista
  2. Sellaista elämä on, Liisu. Jaamme saamaamme eteenpäin. Vaan emme ole täällä vain antaaksemme, meillä on oikeus myös saada eikä se ole edes itsekästä, vaan välttämätöntä.

   Poista
 33. Tänä lankalauantain kirpeänä aamuna, kun astuin ulos torpan pihalle, takametsistä kantautui korviini teerien kukerrus. Lintulaudalla orava nakersi auringonkukansiemeniä.
  Tänään kaupunkiinn ja huomenna sieltä lyhyelle kylpyläreissulle.
  Iloista pääsiäistä kaikille!
  Ilma lämpenee.

  VastaaPoista
 34. Iloista pääsiäistä kaikille! Syökäähän suklaapupusia ja munia, jos niistä tykkäätte.

  Täällä panostetaan rakentamiseen, eilen koottiin pienoiskasvihuone terassin seinustalle ja tänään on määrä kasata mullanvaihtopöytä eli puutarhapöytä siihen viereen. Saan istuttamani kylvökset ja taimet ulos, jahka suurimmat yöpakkaset jäävät. Nyt on jo tietysti narsissit piharuukussa ja amppelissa.

  Ja sitten haetaan luontoretken päätteeksi jotain hyvää roskaruokaa, ehkä pitsat tms. Siinähän se, lankalauantai.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PS Mökkielämä saa vielä odottaa, kun sieltä on vielä vedet poikki ja katto putsaamatta piipunsuojineen. Tänä vuonna himottaisi asentaa sinne riistakamera, josta voisi tsekata pihalla käyskelevät eläimet ja omenavarkaat.

   Poista
 35. Olisi paljon sanottavaa, mutta jääköön sanomatta. Pariin asiaan on pakko silti puuttua.


  Sodat ovat aina julmia, paitsi sisällissodat: ne ovat sitäkin julmempia. Jugoslavia hajoamissodat olivat siviilien kannalta hirvittävimpiä kuin mitä tämä sota - toistaiseksi - on ollut. Paljon hirvittävämpiä.

  Se, että tämä sota meitä silti enemmän kiinnostaa on ymmärrettävää, ja sitä tuskin sen kummemmin ei tarvitse selittää. Kun eurooppalainen valtio aloittaa täysimittaisen hyökkäyssodan toista eurooppalaista valtiota vastaan, kyseessä on suuri (eurooppalainen) geopoliittinen katastrofi. Ja kun toisena osapuolena on Venäjä, ja nimenomaan hyökkääjänä, se on uhka koko maailman rauhalle.

  Asian päivittely ei silti mitään auta, eikä tavallisten venäläisten kiroaminen ketään hyödytä. Jokainen me tiedämme, että Putin on ruttotautinen rotta… entä sitten? Tunteilua parempi vaihtoehto on miettiä mitä voi itse tehdä, ja kun tavallinen suomalainen kansalainen ei voi Ukrainaan aseita lähettää (koska hänellä semmoisia ei ole), hyvä on, lähettäkäämme heille sitten rahaa. He itse kyllä tietävät mitä he sillä tekevät. - He eivät meidän "tsemppiä, Ukraina" onnittelukorteilla mitään tee!

  Tämä sota jossain vaiheessa loppuu. Kaikki sodat loppuvat aikanaan. Mutta luulen että rauhasta tulee kovin katkera, kummallekin osapuolelle. Ukraina on jo voittanut koko muun maailman sympatian, mutta vaikka se myös voittaisi (= torjunta voittaisi) sodan, se tulee häviämään rauhan silti. Venäjä suurvaltana (ei taloudellisesti mutta ydinasevaltiona) ei suostu mihinkään nöyryyttävään tappioon. Siksi ainakin itäosan Ukrainasta he kaappaavat itselleen, so. satelliittivaltioksi, ja samalla todennäköisesti myösa ryöstävät alueen rikkaat luonnonvarat, yms. Se heille olisi 'voitto' tästä täysin järjettömästä itse tehdystä sodasta.

  Ps. Vaikka me suomalaiset toivommekin ryssille kaikkea pahaa… niin pitää muistaa, että mitä huonommin Venäjällä menee, sen vaarallisempia ja arvaamattomampi naapuri se silloin on. Siksi meidän pitäisikin -voi vittu vieköön! – toivoa venäläisille kaikkea hyvää, saatana. – Mutta nyt se yhteiskunta on rampautunut totaalisesti, ja menee vuosia ja vuosia ennen kuin se tuosta mitenkään nousee. (Eikä ainakaan ennen kun Putinin klikki on vallasta pois syösty.) Ja siksi Suomen on syytä liittyä puolustusliitto Natoon. (Tapsa, älä jälkiviisastele natokäännynnäisilläsi! Edellisten vuosien, vuosikymmenien aikana ”nato-optio" -politiikka oli hyödyllistä Suomelle. Olipas! – Tai jos väität vastaan, minä jälkiviisastelen myös. Ja kysyn sinulta, rakas runoilijaystäväni, miksi emme liittyneet Natoon jo vuonna 1939? Silloinhan olisimme säästyneet… no niin, vaikka miltä olisimme säästyneet. (heh, he)

  Pss. Ystäväni Nooran kannanottoja en kyllä ymmärrä yhtään. Olen lukenut ne moneen kertaan, sekä etu- että takaperin, välillä myös poikittain, mutta aina vain entistä enemmän hämmennyn? Nato kun kuulema kaiken takana on? (Kas kun ei Tanska. Ja Gröölandia.)

  Psss. Hyvää pääsiäistä silti, kaikki rakkaat påskiaiset. (Älkääkä aina koulukiusatko Mankemangia. Hänellä on välillä helmiä jyvien seassa.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä ne helmet syövytetään etikalla eli putinoidaan pois.

   Poista
  2. Älä ny viitti saivarrella kun kehuin sua.

   Poista
  3. Helmiä en ole havainnut, vain brassailua asioilla, jotka täällä kyllä jo ennestään on tiedetty. Ja runsaasti ja etupäässä omista ennakokäsityksistä pykättyjä olkiukkoja. Ja niiden lomassa silkkaa ilkeilyä. Ei helmiainesta nähtykään.

   Poista
  4. Ymmärrän kyllä, että aate voi yhdistää.

   Puolustaahan Tarja Halonenkin Erkki Tuomiojaa ja päinvastoin. Ja molemmat ovat väärässä.

   Poista
  5. Mikis, ei sinunkaan kaikkea tarvitse ymmärtää.
   Tämä läntinen rappio liberalismi ja mukademokratia on perseestä ja persreikäfanit sen jumalallisia sanansaattajia. Kirkonisäkin iltauutisissa moitti Päiviä morkkaamasta suolisankareita.
   Että inhosin suuren yleisön jumalaa: Freddy Mercuria. Taas teemakanava toi kuolleen jumalan illalla pramille.
   Minä en taas voi ymmärtää kuinka joku voi häntä ihailla. Onneksi pääsi rauhaan hänkin.


   Poista
  6. Meillä ihmisillä on omat hoksottimemme ja vastaanottimemme aivopeseytyä ja manipuloitua kuka millekin taajuuksille.

   Poista
  7. Vetäisin juuri ristin seinään: Mikis kannattaa liittymistä Natoon!

   Oikeastihan en tietysti ole ikinä epäillyt Mikiksen tietopohjaa, älyä ja moraalia, vaan pikemminkin päinvastoin. Enkä minäkään vanhana demarina mikään varsinainen Nato-haukka ole ollut, koska en uskonut Venäjän aloittavan näin härskiä sotaa vielä härskimmän valehtelun kera.

   Tietysti katselin huolestuneena Venäjän hidasta muutosta diktatuuriksi. Mutta Niinistön tavoin pidin Putinia järkimiehenä, kyynisenä toki mutta silti.

   Miten helvetissä hän laski näin väärin? Mitä hän voi enää voittaa? Seuraavat 25 vuotta Venäjä on rikkaiden länsimaiden silmissä hylkiö.

   Niin armas veljeni runoudessa jne, vuodesta 1939 viisastuneena mehän liityimme "Natoon" vuonna 1941. Toivottavasti nyt on parempi tuuri.

   Mannesta olen samaa mieltä: hänen usein änkyröitä kommenttejaan kannattaa pysähtyä pohtimaan.

   Poista
  8. Aivopestyjähän me kaikki olemme, se on totta. Sen todistaa jo se, että väitämme että emme muka ole. Ja ymmärrän kyllä hyvin, Nooraseni, että jos inhoat Sateenkaariväkeä niin paljon, että virallinen Venäjä joka homoja yms. vastaan on, niin heillä on sen takia moraalinen oikeus tappaa silvota raiskata ukrainalaisia (= sateenkaari-ihmisiä)...

   Minulla ei noin syvää agendaa ole. Enkä halua että olisikaan. Jossain Iineksen blogissa kirjoitit jotain (muistini mukaan) että "minulla on mielipiteeni ja niitä minä en muuksi muuta vaikka kuka todistaisi mitä tahansa", etc.

   Sääli. Koska olet fiksu ihminen (= todistat sen hyvin sujuvalla ja ajatuksia herättävillä kirjoituksillasi), mutta tuo on tyhmä lause. Käsittämättömän älytön. Se nimittäin tarkoittaisi sitä, että olet aina oikeassa aina oikeassa aina oikeassa.

   Etkä ole.

   Poista
  9. Sodan aikana on vaikea löytää totuutta. Sodan jälkeen sitä voi etsiä, ei ennen. (Ja totuus on sitä, mitä voittajat sanelevat.) Propakandan mahti sodan aikana on mahtavaa. Kerronpa teille esimerkin.

   Kun U.S.A. liitolaisineen hyökkäsi Irakiin, koska Irak (raukkamaisesti - käyttääkseni täällä suosittua termiä) oli hyökännyt Kuwaitiin ja valloittanut sen. Sota minunkin mielestäni oli oikeutettu, mm. kun luki miten käsittämättömän julmasti irakilaiset kuwaitilaisia kohtelivat. Hyvin julmasti. Esimerkiksi he ryöstivät sairaaloista keskoskaappeja (!) ja heittivät niistä ulos ne pienet lapset lattialle sätkimään ja veivät ne kaapit Irakiin, omiin sairaaloihinsa. Ja tämä nimenomaan vain yhtenä esimerkkinä irakilaisten julmuudesta! Voi helvetti! heitä

   no, myöhemmin kävi ilmi, että ihan keksitty juttu. Ei mitään semmoista ollut tapahtunut. Mutta minäkin uskoin.

   Poista
  10. No, Noora, onhan Freddie Mercury hyvä laulaja, jota ihaillaan / ihailtiin käsittääkseni kykyjen vuoksi, koko Qween-yhtyettä. Kyllä minä tykkään niistä esityksistä eikä mieleeni tule mikään sukupuolinen suuntaus, vaan mieluummin laulun sanoitusten syvyys, kun vertaa niitä hänen lyhyeen elämäänsä.

   Poista
  11. Esimerkiksi tällä laululla on aika syvällinen sanoma:

   https://youtu.be/_Jtpf8N5IDE

   Poista
  12. .... huolimatta mahtipontisesta ja turhan siloitellusta taltioinnista..

   Hyvä tuo laulu kuitenkin on, samoin Freddie.

   Poista
 36. Katsoin äsken 15 minuuttia MTV:n Joonas Nordmanin viihdeohjelmaa. Meni elämästäni ainakin 35 minuuttia hukkaan. Hirveetä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tällaisia Saariluoma- tai Nordman-vetoisia ohjelmia jaksa sekuntiakaan. Ohjelmat koostuvat aina samasta julkkisjengistä, joka kutsuu vuoron perään toisiaan kisailemaan omaan ohjelmaansa. Ei kiitos!

   Poista
  2. PS Kyllä se sodan päivittely jotain auttaa, nimittäin meitä itseämme jäsentämään ja ymmärtämään omaa hämmentynyttä mieltämme katsomalla tämän sodan mielettömyyttä ja hulluutta.

   Ja kyllä tämä on opettanut ainakin minulle jopa historiaa, kun on tullut luettua entisistä tapahtumista ja suhteutettua niitä tähän uuteen Venäjän hyökkäyssotaan ja sen kulkuun. Oppii myös suhteuttamaan kotimaan asioita vähän isompiin kehyksiin.

   Poista
  3. No, muistatko Varsovan liiton? Miksi emme liittyneet siihen vaan menimme Hitlerin mukana Lapin sotaan v. 1944?

   Poista
  4. No jaa, ei saa kiusata. Ei saa.

   Tärkeintä tässä "Venäjän erikoisoperaatiossa" on ettei se eskaloidun maailmansodaksi. Sääli Ukrainaa. Mutta sääli ei realipolitiikassa mitään auta. Moraalinen velvollisuutemme silti - Suomi muiden natomaiden kanssa - on auttaa Ukraina jaloilleen sodan jälkeen.

   Poista
  5. En muista, mutta jotain olen lukenut siitä historian yhteydessä. Varsovan liitossa oli vain sosialistisia maita, ja Suomi ei ollut sosialistinen. Kaipa Suomi halusi kulkea yksin?

   Muistan lukeneeni, että Lapin sodassa siviilejä ei ammuttu ja raiskattu, vaan saksalaiset jopa auttoivat siviilejä ja karjaa poistumaan alueelta. Ehkä Saksaa ei niin kauheasti pelätty?

   Mahtaako näitä tapahtumia voida verrata toisiinsa? Natoon liittyminen nyt on kai ihan eri asia kuin jokin Varsovan liitto saksalaisuhan edessä 40-luvulla, jolloin Suomi taisi välttää kaikkea venäläistä ja itäblokkiutumia.

   Poista
  6. Silloin kun politiikka muuttu sodaksi ("sota on politiikan jatkamista toisin keinoin" - Carl von Clausewitz), kaikki muuttuu kyyniseksi. Pienten maiden - kuten Suomen - on silloin hyvä solmia ystävyyssuhde johonkin suurempaan valtioon. Eli asemahtiin. - Tosin silloinkin kannattaa muistaa (en itse muista luinko tämän Paasikiven muistelmista vai mistä?) että "suurvalloilla ei ole ystäviä, heillä on vain intressejä".

   Suo siellä, täällä vetelä. Mannerheimin kirje Hitlerille, kun hän kohteliaasti ilmoitti Fûhrerille että Suomi irtaantuu aseveljeydestä - pardon - on hyvin hieno kirje. Hän todistaa siinä että Suomi on niin pieni kansakunta, että jos se käy sodan loppuun asti ja häviää, se häviää kokonaan olemasta. Jos Saksa häviää sodan, ei se silti häviä maailmasta pois..." etc. (huom! kirjeen sisällön referointi minun! koska, vähän hienommin se skrivattu oli. oli, oli!)

   Mutta kumminkin.

   Poista
  7. Varsovan liitto perustettiin vuonna 1955. Lapin sota oli nolo mutta välttämätön; Neuvostoliiton ehto sille että solmitaan aselepo syyskuun 4.s 1944. Aseveljet joutuivat vastakkain. Ja juuri tuohon aikaan Mannerhein tuon pahoittelevan kirjeen Hitlerille lähetti - herrasmies kun viimeiseen asti oli. Hitler kun kirjeen sai, tietysti - vähemmän kun herrasmies oli - pönttö punaisena sätti ja kirosi suomalaisia saatanan sioiksi ja perkeleen pettureiksi... Niinpä niin. Ja vei oman kansakuntansa totaalista tuhoa kohti.

   Ei, Ukrainan sota ei näin merkittävä sota ole. Ei ainakaan vielä vaikka Putin vie Venäjää omaasurkeaa tulevaisuutta kohti. Sääli Ukrainaa, se sotii nyt muun Euroopan pienten maiden puolesta, myös Suomen.

   Poista
  8. Osaltaan aseveljeyden murtaminen ja saksalaisten häätäminen Lapista sinetöivät sen, etteivät liittoutuneet miehittäneet maatamme. 1918 kävi toisin, Itämeren divisioona pysyi maassamme keisarikunnan katkeraan tappioon asti.

   Poista
  9. Varmaan näin. Ja 'liittoutuneet' olisi tarkoittanut Neuvostoliittoa. - Vrt. Valvontakomission aikaa. Ja hotelli Tornia ja toveri Ždanovia. Ja Porkkalaa.

   Poista
  10. Porkkala oli vuokralla ja sieltäkin hyyryläiset lähtivät ennen aikojaan veks.

   Poista
  11. Niinpä niin. Donetskin kansantasavalta ja Luhanskin kansantasavalta on tällä haavaa "vuokralla" Venäjälle. Koskakohan hyyryläiset sieltä ennen aikojaan veks lähtevät?

   nimim. "painu vittuun venäläinen sotalaiva"

   Poista
  12. Sä oot varmaan nähnyt vuokrasopimuksen?

   Poista
  13. Oikeastaan haluaisin tietää lisää Porkkalan kansantasavallasta.

   Poista
 37. Huomenta!
  Puutun vielä puheisiin ennen reissuun lähtöä.
  Minua paskapäätä ärsyttää kaikki medioiden valtaansa saavat massat ja heidän osanottokuhinansa. Siksi panen hanttiin kaivamalla vastakkaisia pointteja ja nautin!

  Nytkin lahjoitetaan huikeita summia ja ollaan niin helvetin hyviä ja empaattisia ihmisiä kärsiville. Kyllä oma suuruudentunto saa vitivalkoisen puhdistuspesun nyt hyväntekeväisyydestä. Vaan omien vanhusten hoitoon ja sairaanhoitajien palkkoihin ei heru latin latia.

  Yhtälailla puollustustaistelua käyvät tappavat jopa vahingossa omia kansalaisiaankin. Miksi Zelenskyi, hänkään ei saa rauhaa kansalleen aikaiseksi?
  Ukrainan nuoriso, nettisukupolvi on läntistynyt/amerikkalaistunut. Vanhat arvot ja historia joutaa romuttua, koska ihana läntinen vapauden paratiisi
  kuiskuttelee kutsuvasti, ja alkaa kaikille kun noudatetaan lännen sanelemia yhteiskuntamalleja ja liitytään Natoon.

  Sateenkaari-hegemonia on jatkuvaa tavalla tai toisella varsinkin televisiossa.

  Massapsykoosien pakkosyöttö kaikessa minua eniten ottaa päähän: Sinun pitää rakastaa ja hyväksyä nämä ja nämä, muuten olet luopio ja paha. Ja lammaslaumat seuraa määkien hypnotisoijiansa.

  Freddy Merkurin aidsin kuoleman merkitsemät kasvot klovnimaskissaan, ovat eräs ikoninen kuva ajastamme ja arvoistamme. Tulee mieleen Oskar Wilden romaani Dorian Greyn muotokuva, sen irvokas tarina hedoismista ja narsismista. "Tuhon tietä kuljen, sinut syliin suljen..."" Tulipa vanha tangon teksti ylös muistiarkistosta.

  Nyt hyvää pääsiäistä. Hajoittaja vaikenee joksikin toviksi :)

  Sotilasliittoon en haluaisi kuulua, vaikka siihen ilmeisesti liitytäänkin, kun jo vahvassa hypnoosissa ollaan.

  Saman sukupuolen himoitsijat runkatkoon toisensa ruvelle, mutta jatkuva käännytystyö ja raukka parkojen glooria jumalallisuudesta ja messiaaninen sädekehä vituttaa välillä tosi rankasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää pääsiäistä, Noora, ja mukavaa kylpyläreissua! Ja kiitos perusteellisesti mietitystä puheenvuorostasi!

   Olet paljossa perimmäisten kysymysten äärellä ja tuot itse kullekin uusia näkökulmia - jotka tietysti oikopäätä tuomitsemme ehdottomuudessamme - mutta jotka saavat kyllä ainakin minut ajattelemaan asioita tarkemmin kuin yleisesti hyväksytyn mantran tasolla.

   Oma perustulemani on tullut kaiken tietämäni ja kokemani mukaan siihen, ettei ihminen valitse homoutta, jos se olisi valintakysymys. Niin paljon siihen liittyy kuitenkin yhä edelleen häpeää ja kärsimystä, tuskaa ja piilotteluakin. En sano, että aina on näin. Mutta siis homous tai muu sukupuolinen poikkeama valtavirrasta ei ole helppo eikä kiva asia kenellekään. Enemmän se lienee tuskaa.

   Poista
  2. Oscar Wilde oli homoseksuaali.

   Poista
  3. Se on sitten toinen asia, mille tasolle kukin ihminen seksuaalisuutensa ilmenemän vie, miten julkiseksi ja näkyväksi, miten kohtelee muita ihmisiä.

   Niinhän se ei mene, että sukupuolivähemmistöt olisivat automaattiasetuksella ohituskaistalla oletetun uhristatuksensa vuoksi. Tässä on se piste, jossa omat varoitusvaloni syttyvät. Minusta kaikenlaiset ihmiset ovat näinä päivinä samalla viivalla, samoissa lähtökuopissa. Jokaisella heteroseksuaalillakin on omat heikot kohtansa, jotka hän itse kantaa ja joita ei voida pisteyttää ohitustilanteita varten.

   Poista
  4. Arkipäivän putinismia: Homot pysykööt kaapeissaan, transnaiset älkööt meikatko, TV-paneeleissa ei ruskeita tyttöjä tarvita jne. Etkö ole jo nähnyt, mihin kaikki tämä johtaa?

   Poista
  5. Miksi tämäkin uskomaton olkiukko?

   Enhän minä tällaista linjaa ole missään esittänyt enkä kannata. Minä olen pyytänyt homon, siis miehen, tyttäreni kummiksi. Hän oli rakastunut mieheeni ja tämän työtoveri. Meille molemmille rakas ystävä.

   En ole sanallakaan koskaan kritisoinut homoja. Homojen tekoja voin toki kritisoida, koska minusta he ovat yhtä täyspäisiä ja arvokkaita kuin kuka tahansa heteroseksuaali, osa heistä voi olla meitä kaikkia täyspäisempi.

   Miksi tv-paneeleissa ei saisi olla kaikenvärisiä ja kaikenuskontoisia ihmisiä? Käsittämätön olkiukko. Jos ruskea tyttö käyttäytyy huonosti, voin tietysti arvostella hänen käytöstään, kuten uskomattoman huonosti ja epäkohteliaasti käyttäytyneen Ebrahimin Valtaojaa kohtaan. Etkö sinä, Mankemangi arvostele koskaan tummaa ihmistä, joka tekee väärin? - Minusta se on rasismia, jos ei arvostele ihonvärin takia.

   Etkö oikeasti huomaa, millaisia olkiukkoja esität? Siis oikeasti? Luulisi, että kun some on ollut meillä jo niin monta vuosikymmentä, ihminen oppisi lukemaan vain rivejä, eikä täyttäisi tyhjiä aukkoja omilla ennakkoluuloillaan. Rivinvälit ovat olkiukkojen rakennusmateriaalia.

   Älä ihmettele, jos kommenttejasi poistetaan, Mankemangi. Olen kyllästynyt lukemaan aikuisten ihmisten kirjoittamia olkiukkoja. Seuraava olkiukkosi lähtee lennossa tästä keskustelusta.

   Poista
  6. Unohdin mainita, että arkipäivän putinismia on sekin, ettei tykkää värillisistä mainoksissa.

   Poista
  7. Eli, jos arvostelee yritysten mainontaa moraaliposeerauksesta ja tai hyvesignaloinnista, ei tykkää värillisistä?

   Mielenkiintoista loogisuutta..

   Poista
 38. Nykyisen pääsiäisen voisi rationaalisesti siirtää toukokuun loppuun ,neljän päivän kesän alkamis lomaksi.

  VastaaPoista