3.4.2022

Pikku lintu riemuissaan
Peipponen laulaa jo metsän uumenissa, mutta ei antaudu vielä kuvattavaksi - oheinen kuva on viime kevään maaliskuulta. 

Laulu on nyt hieman lyhennetty luritus, sillä lopusta puuttuu vielä kliimaksi, se riemukkain kiekaisu. Johtunee uudesta lumesta ja viereisen joen paukahtelusta. 

Jostain olin lukenut, että linnut ovat kuuroja, mutta ne havaitsevat herkästi pienenkin liikkeen.  Tämä lienee puppua, sillä nyt luin, että linnuilla on erinomainen kuulo, vaikka niillä on välikorvassa vain yksi kuuloluu. Ihmisellähän on kolme kuuloluuta, jotka me vanhemmat ihmiset opimme paukuttamaan sujuvasti jo oppikoulun alaluokilla: vasara, alasin ja jalustin. 

Kannatan muuten ulkolukua nykykersoillekin, jotka eivät erota toisistaan koivua ja kuusta. Kännykät ja läppärit sivuun ja tilalle oppikirjat ja pakkoluvut. Eikä missään avarissa hälyisissä  yhteistiloissa, vaan tilalle pienet kopit, luokat joissa on oppimis- ja kuritusrauha. Kurituksella tarkoitan tässä sitä, että totellaan opettajaa ja pidetään se pikkuinen leipäläpi silloin kiinni kun opettaja puhuu. Erityisoppijat saavat erityistä opetusta, inkluusio haudataan syvään päätyyn ja metri maata päälle.

Vaan takaisin vielä hetkeksi lintumaailmaan, ja linnun ja ihmisen kuuloelimen vertailuun. Ihmisellä on kuitenkin vain kymmenesosa esimerkiksi tornipöllön kuulosta, vaikka ihmisellä oli niitä kuuloluita enemmän. Lukemassani artikkelissa mainittiin lisäksi myös, että lintujen kuulo myös säilyy vanhoilla linnuilla ihmistä paremmin, sillä lintujen sisäkorvan simpukan karvasolut uusiutuvat vanhallakin linnulla.  Meillähän vanhuksia näkyy kesäisin niityillä testaamassa kuuloaan: vieläkö kuuluu sirkan siritys. Minulla kuuluu, voin ilokseni kertoa, tai ainakin viime kesänä kuului. 

Mitä enemmän luen lintukirjoja ja artikkeleita, sitä helpommin huomaan, että ihminen jää helposti kakkoseksi linnun rinnalla. Ei ole ihme, että taiteilijoillakin ihmiset leijuvat ilmassa kuin linnut - viitaan vaikkapa Marc Chagalliin, jolla myös lehmät ovat painovoiman tavoittamattomissa ja lentävät sorkat söpösti harittaen. Ikarokseen painovoima iski rajusti huolimatta upeista jättimäisistä sulkasiivistä. 

Ei ole ihminen linnun vertainen, ei. Ei pääse korkeuksiin kuin linnun näköisen peltikoneen sisällä, ja sehän ei ole sama asia kuin linnulla: liidellä ilmavirtojen kannattelemana yläilmaisissa koko kaareutuva maanpinta haukankatseen alla.

*

Vaan aasinsillalla palatkaamme  lopuksi takaisin maanpinnalle. Mitä tekee Isä Aurinkoinen, suomalainen virologi Mika Salminen nyt, kun  vanhuksia siirtyy pikavauhdilla yläilmaisiin koronan uhreina? Heittää pyyhkeen kehään. Kattellaan. 

Suomi on koronakuolemissa nyt Euroopan huonoimmaksi siirtynyt maa, pohjasakkaa. Koronanhoidon isä ei edes kehota ihmisiä käyttämään maskeja. Hallituksella on kiire Putinin ja hoitajalakon kanssa. Miksi neljättä rokotuskierrosta ei voida käynnistää pikaisesti ennen kesää yli viisikymppisille? 

(Valokuva Iines 03/2021)

(PS Kannattaa katsoa tekstin kaksi linkkiä, varsinkin ylempi.)

144 kommenttia:

 1. Minä hämmästelin, ettei näkynyt ainuttakaan lintua, kun vietin päivän taas torpan pihalla lumenmätössä.
  Joutsenten ääniä kyllä kuului luhtapelloilta ja lammelta, mutta yhtään lentävää olentoa ei näkynyt.
  Lunta on edelleen valtavasti. Näinköhän tänä keväänä saa hyötykasvien siemeniä saa edes kylvettyä.
  No, minun pienet murheeni ovat älyttömiä Ukrainan kansalaisten kärsimyksiin verrattuna.
  Järkyttävää, ettei sotaa saada loppumaan.

  Koronan leviämistä ja siihen kuolleita ilmeisesti päättäjät eivät pidä minään, ukrainalaisten kärsimyksiin verrattuna.

  VastaaPoista
 2. Lumi sulaa hyvin hitaasti, ja kevät onkin nyt viime vuotta myöhemmässä. Linnuista olen bongannut telkkäpariskunnan, joutsenet, sepelkyyhkyn ja kanadanhanhet sekä pikkulinnuista peipposen. Tiaisia ja tikkoja on niin paljon, etten nyt bongaile niitä, enkä muita talvella täällä olevia. Leskenlehteäkään ei vielä ole osunut näköpiiriin.

  Ja taas mentiin: huomiseksi on tänne luvassa lisää lunta ja jäätä.

  VastaaPoista
 3. Tuo Butshan siviilien teurastus on rikos, joka tulee saattaa oikeuden piiriin. Mielestäni ”pakotteet Venäjää vastaan” eivät enää riitä. Kuinka kauan aiomme katsoa päältä, kun naisia raiskataan ja tapetaan?

  Silloin, kun Hitler tappoi juutalaisia, emme täällä tienneet asiaa, emmme voineet mitään. Nyt me tiedämme, mitä Butshassa on tapahtunut ja mitä muualla Ukrainassa tulee tapahtumaan.

  VastaaPoista
 4. Sekaantuminen on vaarallista, sillä venäläisillä on ydinaseet. Toivonpa totisesti, ettei se nappi ole yksin Putin I Suuren hallussa.

  Ukrainaa on vain avustettava niin paljon, ettei Venäjä onnistu. Eihän Ukraina mikään pikkumaa ole, vaan meitäkin kymmenen kertaa väkirikkaampi. Kun vaan aseita, kalustoa ja muonaa riittää, niin he saavat jalkeille miljoonien miesten armeijan.

  Niin, miten se olikaan sen naisten asevelvollisuuden laita? Jos koko ikäluokat koulutettaisiin kuten meillä miehet, ja aseistettaisiin kuten Sveitsissä, niin miehittäjä ei pystyisi riehumaan maassa mielin määrin.

  PS. Minulla on vanha sodanajan Ukko Pekka -kivääri. Sillä pudottaa piippalakin puolen kilometrin päästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Edullisimmillaan kun olosuhteet ovat suosiolliset, jopa kauempaakin mutta harvoinpa käy moista. Meilläkin ollaan uusimassa ryntörautoja, tilalle tulee hiljaksiin kompostimuovirakenteisia pärryttimiä joiden piipussa ei pianaikaan reikää kohta olekaan, on se sen verran pientä kalimperia. Kaipa se pitää se 5,56NATO kuti olla. Ei rynsesterit silti mihinkään lähde, ne käytetään loppuun ja koska ovat aivan liian lujaa tekoa se tulee kestämään yhden ajan ja kaksi iäisyyttä.

   Nk. syvä reservihän on se seikka että joka toisella mökkeröllä on metsästystorrakko tai pari ja pateja onkin myyty eioohon saakka, tässä juuri nyt äsken eli ei taho olla mitään, edes ryyniruiskun pateja. Hinat kipeää! Lompsaansattuu...

   Poista
 5. Jos taloudellisia pakotteita edes tiukennettaisiin, niin kaipa sekin olisi pois Venäjän sotarahoista.

  Meilläkin on yrityksiä, jotka edelleen huseeraavat Venäjän kanssa. Fortum ja Fennovoima! Ja Neste jatkaa öljyn ostamista Venäjällä vetoamalla sopimuksiin. Kysyä sopii, mitä väliä millään sopimuksilla on, kun Venäjä on itse rikkonut niistä kaikkein pyhimpiäkin.

  Venäjällä ei ole moraalia. Onkohan koskaan ollutkaan! Jos tämä sota joskus päättyy, Venäjällä ei ole enää ystävää eikä suhteita Eurooppaan eikä Amerikkaan eikä kaikkialle muuallekaan. Venäjä ulostaa omiin muroihinsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Venäjää vastaan on toimittava järjestyneesti. Putin nauraa partaansa jos täällä provosoidutaan vastatoimiin joilla ajetaan omaa yhteiskuntaamme sekasortoon.

   Poista
  2. Muu ei varmaan ole mahdollistakaan, kuin järjestäytynyt toiminta.

   Päääasia, että jotakin lisää nyt tehtäisiin, sillä tämä Butshan nyt julki tullut siviilien raiskaus ja teurastus on jopa sotakäytänteiden vastainen raakuudessaan. Käsiä ei saa nostaa pystyyn, sillä sille Putin nauraa vielä enemmän kuin provosoitumiselle.

   Poista
 6. Vanha sanonta; " sodassa ja rakkaudessa on kaikki luvallista" on ilmeisesti ajattelemattoman raakalaisen päästä lähtenyt ajatus.

  Etulinjoissa olevista sotilaista osa
  menettää mielenterveytensä. Ei mikään ihme, jos epätoivo, järkytykset kavereiden kuolemasta ja järjettömstä aseiden repivadtä melusta ja aikaansaamasta tuhosta ympärillä järkyttää. Kuolemanpelkokin saa vallan ja nostaa ihmisessä esiin julman, epäinhimillisen pedon.

  Ihminen on raakalaismainen ja julma elukka, kun sen olosuhteet ja pakko kaivavat tiedostamattomasta esiin. Sota itsessään on jo tietoisesti hyväksyttyä julmuutta kansojen kesken kaikkialla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei venäläisten sotilaiden raakalaismaista julmuutta tarvitse selittää, Noora, nyt millään mielenterveyden järkkymisillä ja ”omien toverien” kuolemalla. Ei natsienkaan harjoittamaa julmuutta selitetty millään muulla kuin omalla pahuudella.

   Kyllä venäläissotilaat ovat heti nähneet, että nyt mennään asutuskeskuksia tuhoamaan, ei minnekään rintamalle. On saarrettu asukkaat keskelle niin että he eivät pääse pakenemaan, on miinoitettu humanistisia turvakäytäviä, ammuttu aseettomia kansalaisia kadunvarteen. Eivät he ole järkkyneitä rassukoita, vaan vastuullisia miehiä. Kyllä he tietävät ja näkevät.

   Poista
  2. Yhdyn aamuteeveessä kuulemaani unkarilaiseen asiantuntijaan: Venäjän rikokset Ukrainassa ovat Isistäkin pahempia. Venäjä tulee saattaa kansainvälisen tuomioistuimen eteen.

   Ja meillä senkun viedään Räsästä oikeusasteissa eteenpäin..

   Poista
  3. Ei sodan toinen osapuolikaan liene enkeleistä koottu armeija, jota jumalolento johtaa. Sodissa molemmat osapuilet käyttävät erilaisia keinoja voittaakseen. Tunteisiin vetoava mediataistelu
   lienee kummankin osapuolen käytössä.
   Toivottavasti sotaoikeudet saavat uskottavia todisteita raakuuksista ja syylliset tuomitaan vähintäänkin kuolemaan, vai kuinka raakalaisia voi rangaista tarpeeksi?

   Poista
  4. Tämä puhe sodan "osapuolista" on aika kornia, kun sodan aiheutti yksin Venäjä täysin provosoimattomalla yllätyshyökkäyksellä Ukrainaan.

   Ikään kuin Noora väen väkisin yrittäisi kaataa syytä venäläisten aloittamasta sodasta, jossa julmuuksia tekevät nimenomaan venäläiset, myös muiden niskaan, koska jne.

   Ukrainalaiset ainoastaan puolustautuvat hyökkääjää vastaan, kaikin keinoin.

   Ukrainan armeija ei takuulla ole enkeleistä koottu, mutta se ei ole hyökännyt Venäjälle. Se taistelee kotimaassaan.

   Ja se jumalolento on ainoastaan Putin I Pyhä. Se toinenhan on pilkattu ja vähetelty pelle.

   Kumman lujassa on tuo Nooran usko vilpittömästä Venäjästä ja sen jalomielisesta suuresta johtajasta. Kuulisin mielelläni taustan tähän.

   Poista
  5. Josko tällainen Venäjää ymmärtävä asenne juontaa alkunsa ainakin osittain ihmisten sijainnista?

   On oikeastaan aika ymmärrettävää, että kaakonkulmalla ihmisillä voi olla yhteyksiä ja ymmärrystä itään päin. Se on aika luonnollista.

   Olen myös tykönäni ihmetellyt ilmaisua ”sodan osapuolet”, kun ei ole osapuolia, on vain hyökkääjä ja puolustaja.

   Poista
  6. Tapsalle: Kultsi pieni, älä nyt vaan menetä yöuniasi minun hilkkusen verran eriävistä näkökulmista Venäjään ja heidän johtajaansa kohtaan.
   Yksinkertaisesti en vaan voi aidosti ja hyvillä mielin olla mukana länsimaisessa suuressa vihassa. Toki on koskettavaa eurooppalaisten todellisuuteen herääminen. Heidän auttamishalunsa sotaa pakenevia ja siitä kärsiviä kohtaan. Kauniita, aitoja sieluja siis löytyy maailmasta.

   Ilmeisesti minä olen pohjimmiltani sitten äärimmäisen julma ja brutaali sielultani , kun en joka mutkassa luovi yleisen "ristiinnaulitse" virran mukana. Minulla on omat omituiset ristiinnaulittavani.
   Etkö todellakaan ole huomannut miten inhoan ja koen vastenmielisena, pinnallisen, kaikki tietävän, ylemmyydentuntoisen, ostettavissa ja myytävissä olevan länsimaisen tuhoon johtavan kulttuurin ja sen höynäytettävät ja helposti manipuloitavat orjat.
   Ei Putin ja naapurimaa ole täydellisen vapaita rahanvaihtajien ja mammonan hamuajien kultturista. Kaukana siitä, kun vihdoin oppivat kapitalisteiksi. Liha on heikko ja käsi ottaa minkä saa ja mitä annetaan.

   Mutta kuri se pitää olla hihhuloijillakin.
   Sananvapaudella voi netin aikakaudella saada aikaan paljon pahaa, huumekauppaa, pikkulasten hyväskikäyttöä ynnä muuta liberaalia ja kaunista sananvapauden käyttöä, jopa sotia ja vallankumouksiakin. Joten sensuuria tarvitaan. Mikä johtaja se sellainen on, jos antaa pikkupirujen hyppiä nenälleen.
   Tapsukkainen, maailmassa elävä ihminen voi olla todella julma. Paljon jumempi kuin osaamme edes kuvitella. Johan eläintenrääkkäystarinat ovat osoitus käsittämättömästä vihasta ja raivosta viattomia lemmikkejä ja hyötyeläimiä (karmee sana!) kohtaan.

   Poista

  7. ”länsimaisessa suuressa vihassa”

   Noora! Mahtoiko monikaan suomalaisista tuntea tällaista tunnetta ennen Venäjän hyökkäämistä Ukrainaan?

   Kyllä tämä suuri viha nyt kumpuaa tämän silmittömän raa`an hyökkäyksen vuoksi. Se on jotain, jota rauhan ajassa kasvanut eurooppalainen ei voi ymmärtää.

   Kyllä se viha on nyt ”venäläistä suurta vihaa”. Muu ei selitä siviilien ampumista, raiskaamista, kiduttamista ja kaiken hävittämistä.

   Häpeä Putin, itke Venäjä, äitimaa, jonka Putin suisti barbariaan ja keskiaikaan.

   Poista
  8. Kyllä minä olin aistivinani varsinkin Suomessa julkaistussa kirjallisuudessa, mediassa ja somessa etupäässä negatiivisia
   mielipiteitä naapurista.

   Usa vaatii nyt Venäjän eroa YK:sta. Mielenkiintoista.

   En ymmärrä alkuunkaan, kuinka ukrainalaiset on saatu äänestämään "näyttelijää presidentiksi". Sen mitä olen vilkaissut nyt meilläkin televisiossa näytettävää sarjaa, jossa Zelenskyi näyttelee presidenttiä, ei ainakaan minua saa vakuuttumaan.

   Poista
  9. Noora, paljon on aiheellista huomauttamista, kuten vaikkapa Johan Bäckmanin toiminta Suomea vastaan. Siitä ei ole kahta sanaa: Bäckman valehtelee todistettavasti.

   Silmiini osui pieni otos vuodelta 2013 Ylen uutisista. Siinä sanotaan, että tammikuun 2013 aikana Venäjän mediassa julkaistiin yli 160 Suomea koskevaa uutista ja arviota. Niistä kaksi oli Suomen kannalta myönteisiä. Näin pieneksi ei myönteisten uutisten osuus ole viimeisen puolentoista vuoden aikana jäänyt kertaakaan aiemmin, kirjoittaa Yle.

   Tässä on sama ilmiö kuin Ukrainaan hyökkäämisessä: Venäjä on aloitteellinen, pienempi maa puolustautuu. Ei se puolustautuminen ole haukkumista, vaan puolustautumista.

   Poista
  10. Kaikkia sotaan vaikuttavia, salassa pidettäviä sytykkeitähän emme voi tietää. Millaista tietoa tiedustelupalvelut saavat ja välittävät eri maiden esiripun takaisista "totuuksista" esimiehilleen.

   Poista
  11. Nooraseni, en suinkaan pidä sinua julmana tai edes brutaalina, vaan luulen että olet jo äidinmaidossa imenyt venäläismielisen näkökulman, jossa itä on hyvä ja länsi paha.

   Aiemminhan teitä oli enemmänkin, muiden muassa armas Iinukkamme, joka vilpittömästi marssi lännen murhaohjuksia vastaan ja idän rauhanohjusten puolesta.

   Ei siinä auttanut vedota Berliiniin, Budapestiin tai Prahaan, usko oli vahvempi kuin faktat. Minullakin on yhä muutama hyvä ystävä, jotka tosin tuomitsevat tämän Venäjän hyökkäyksen, mutta muistuttavat ettei USA ole ollut sen parempi tai puhtaammin asein liikkeellä.

   Tämä on totta. Lisäksi minäkin olen pitänyt Putinia järkimiehenä, joka pelailee omia pelejään harkitusti, antaen ja ottaen, asein ja neuvotelle, kylmän viileästi - mutta tämä brutaali sota on liikaa.

   Sodassahan aseet puhuvat ja totuus vaikenee, mutta tämä venäläisten valehtelu menee jo vitsin puolelle. Se on vaarallista.

   Putin astui Stalinin ja Hitlerin tielle. Luulenpa, että noutaja on tulossa.

   Poista
  12. Minä menin opiskelijamaailmassa sen hurman ja uhon ja hyvien tyyppien mukana. Se oli niin itsestäänselvää manipulointia, että älykkäät ja tiedostavat ovat hyviä ihmisiä ja vasemmistolaisia, ja tyhmät ja vähemmän älykkäät ovat paksuja itsekkäitä porvareita, joita sai hutkia ja lyödä mielin määrin.

   Poista
 7. Ai haastetaanko Päivi ylempiin instansseihin?

  Vähemmistön manipulointi on siis vaikuttamassa jo tuomareidekin oikeamielisyyteen?
  Vähemmistöjen pakkomielleyhteiskunta alkaa olla todella vaarallisesti vallankahvassa, kun sen lonkerot yltää jo puolueettomaksi oletettavaan oikeuslaitokseenkin.

  Eikös edelleenkin pidä vannoa ministereidenkin toimivansa totuudenmukaisesti kaksi sormea raamatun päällä? Entä valtakunnansyyttäjän ynnä muiden oikeutta jakavien virkamiesten ja naisten?

  Kyllä homot ja lesbot ynnä muut erikoisseksualistit nauttivat, kun saavat mediassa ilmaista mainosta ja huomiota. Täten voivat käyttää valtaa enemmistön ollessa hiljaa.

  Erilaisia mielipiteitä esittäväthän mustamaalataan, nitistetään ihmisoikeusloukkaus uhkailuilla, haukutaan homofoobikoiksi ja vaikka miksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun Putin ja venäläiset ovat leimanneet Ukrainan natsivaltioksi ja Mannerheimin natsipetturiksi ja kun kaiken kukkuraksi suomalaisten sankari­hautausmaa Koivistolla joutui Venäjän ”natsi­jahdin” kohteeksi – nimi­laatat poistettiin, muisto­kiven teksti peitettiin, niin totean, että samanlaista natsinimittelyä suomalainen äärivasemmistokin harrastaa, jos joku ei ajattele sen tavoin.

   Tätä on nähty tässäkin blogissa, kaikissa sanomalehtien keskusteluissa puhumattakaan meuhkaavista äärifoorumeista, jossa öyhötetään olan takaa.

   Mikä ero?

   Poista
  2. Yllä oleva puuskahdukseni taisi tulla väärään kohtaan. Olkoon.

   Mitä Räsäsen tapaukseen tulee, niin huolimatta siitä, että Räsänen lienee väärässä raamatullisine käsityksineen, hänellä on oikeus esitää niitä, koska hän ei solvaa henkilöä, vaan puhuu koko ilmiöstä. Totta hemmetissä homoudesta voi esittää erilaisia käsityksiä, koska ei tämä mikään fasistivaltio - vielä - ole.

   Syyttäjät ovat oikeasti esittäneet omia tulkintojaan siitä, mitä luulevat Räsäsen tarkoittaneen. - Ei oikeus voi ottaa luuloja tosissaan.

   Poista
  3. Onhan se hyvä, että Suursyyttäjä Raikulinen saa nokkiinsa kaikissa oikeusasteissa. No, verorahaa palaa, mutta palaisi sitä ihan homona muutenkin katujengien kotoutukseen.

   Poista
  4. Syyttäjänaiset ovat nyt heikoilla jäillä. Ei voi antaa tuomiota sen perusteella, mitä Räsäsen oletetaan perimmältään tarkoittaneen. Tämä pitäisi juristien tajuta, vaikka heillä olisi kuinka vahva oma asenne Räsästä ja uskontoa kohtaan.

   Tuomio tulee oikeudessa sanoista, ei tulkinnoista. Toiseksi tulisi pystyä osoittamaan, että Räsänen pilkkasi ja halveksi homoja ihmisiä ja yksilöinä, ja tätähän ei voida lihaksi muuttaa millään koukulla.

   Eihän imaamikaan saanut edes syytettä homojen kuolemanoikeutuslausunnostaan Ajankohtaisen kakkosen ohjelmassa. Miksi naiset eivät tutkineet imaamin puheita ja tarttuneet tähän? Siksikö, kun hän on maahanmuuttaja ja arabimies?

   Poista
  5. Käräjäoikeushan totesi tuon kaiken jo selvin sanoin ja moitti valtakunnansyyttäjätärtä valehtelusta. Aika kova palaute.

   Tuomioista on meillä oikeus valittaa. Enpä usko, että tuomio muuttuu.

   PS. Oletko Noora huomannut millaisia tuomioita Venäjällä jaellaan? Ei enää ainoatakaan vastoin valtaapitävien tahtoa - Venäjällä syyttäjä olisi voittanut tämänkin jutun.

   Poista
  6. Tuomio voi silti muuttua, sillä eri oikeusasteissa on ovellia ja taitavia juristeja, jotka osaavat koukut.

   Mutta siis Mantilan ja Toiviaisen jne. tähänastinen osaaminen on ollut heikkoa. Raamatusta kiistelyä, epäillyn suuhun pantuja valheellisia ja luuloteltuja repliikkejä, jotka eivät voi mitenkään käydä todisteista. Luokatonta osaamista ja oman agendan syöttöä.

   Poista
 8. Toivottavasti Sale ja tytöt ovat todellakin varmistaneet, ettei Orpanan Vihtori asetu poikkiteloin pyrittäessä Naton sateenvarjon alle – meinaan kun se odotettu vallanvaihto jäikin tulematta.

  Nato on veli viivytellessä, heimoveli haikaillessa, kyty kurja kosittaessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös Sauli lentänyt oitis Turkkiin hakemaan Nato-jäsenyydelle puolustajaa, jos Orban asettuu poikkiteloin ja kostaa oikeusvaltioperiaate- vaatimuksemme.

   Poista
  2. Ei näissä nyt ole kyse meidän mielipiteistämme tai sivistyksestämme. Meidän on haettava turvaa Natosta, koska pahuuden valtakunnan johtaja hyökkää tulevaisuudessa tännekin, jos elinpäivänsä riittävät.- Toivotaan, etteivät riitä.

   Ryssä on ryssä, vaikka voissa paistaisi ja heittäisi syömäkelvottomana kompostiin.

   Slava Ukraini!

   Poista
  3. Nato ei ole enää vaihtoehto, vaan välttämättömyys. Mitä pikemmin, sitä parempi, ja nyt on jo kiire.

   Oli eilen outo tunne, kun näin kolmeen eri otteeseen pikkukaupungin kadulla tankin tykkeineen. Nuoret miehet aukoista katsellen kaupunkia. Suomi on hereillä ja meillä on pakko harjoitella.

   Poista
  4. Tapsa! Sanoitsä tytöt? Täällä ei kukaan tytöttele!

   Poista
  5. Niin, ja huulipunahallituksesta puhuu vain Mankemangi, joka näitä ja muita leimatermejä tänne kantaa.

   Poista
  6. Minä saan tytötellä, sillä kuulun omiin. Muut ei tietenkään saa.

   Poista

 9. Mutta tähänastisesta toiminnasta pisteet Salelle ja Sannalle. Sanna sopii hyvin tällaiseen vakavaan rooliin, jossa saa pamauttaa tuomion sanoja naapurimaan härskille pomolle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saulilla on suurempi vastuu, ja siksi suuta soukemmalle. Viisas presidentti, on kyllä kantansa antanut ymmärtää. Armeijan ylipäällikkö toimii, kun aika on.

   Poista
 10. Näkee muuten selkeästi, että venäläiset poliitikot valehtelevat, kun he väittävät, että Butshan teurastus on ollut Ukrainan lavastusta ja valeuutinen.

  Venäjän ulkoministeri Lavrov esiintyi uutisissa syyttäen Ukrainaa, eikä hän nostanut katsettaan kertaakaan kameraan tai ylös pöydän pinnasta. Hän katsoi koko puheensa ajan alas ja puhui mototonisella hiljaisella kylmällä äänellä.

  Juuri näin tekee valehtelija. Rehellinen ihminen nostaisi edes yhden kerran katseensa kameraan ja olisi hieman otettu tällaisista karmeuksista. Ei Lavrov.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valehtelua, vihollisen höynäytystä ja erilaisia ei päivänvalon kestäviä sotataktiikoita opetetaan ilmeisesti omassakin sotakoulutuksessamme.

   Ei todellakaan kannata luottaa kehenkään, aina ei edes omiin ajatuksiinsa, ainakaan minä omiini.:) Intuitionikin luotan epäilevästi. :)

   Istutaan ja ihmetellään. Mitä muuta voimme?

   Poista
  2. Sotataktiikoiden opetus ei kuitenkaan voi pitää sisällään laajaa kansalle ja medialle valehtelua, ei koskaan, ei sivistyneessä valtiossa. Tämä on mahdollista vain tietyntyyppisissä valtioissa, joilla on yhteisenä piirteenä se, että niitä hallitsee diktaattori, oletettavasti luonnehäiriöinen narsisti tai psykopaatti, kuten historia on osoittanut.

   Poista
  3. Voi veikkoset! Eikös meille koko ajan valehdella digilaitteiden turvallisesta käytöstä, vaikka todellisuydessa sitä ei ole. Miten julkeasti Trumppi valehteli. Puhtaita pulmusia tuskin löytyy poliitikkojenkaan piiristä, jotka eivät turvautuisi valehteluun. Esimerkkej löytyy runsaasti lähimenneisyydedtämme.

   Poista
  4. Noora alkaa hoksia miksi sotilastiedustelu = hulluus.

   Poista
 11. Millä nimellä kansan suurta suosiota nauttivia johtajia pitäisi kutsua? Autoritääriset johtajat kun alkavat olla joillekin kansoille mieluisampia, kuin länsimaisen löysä vapaushabitus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Putinillahan on julkaistun ”tutkimuksen” mukaan kansansa 83 prosentin tuki.

   No, miksi häntä nyt kutsutaan? Isä Kuutamoinen, Venäjän Vapahtaja?

   Poista
  2. Eikös tuo sama luonnehdinta pätene: Kansan palvelija, kuten Ukrainankin presidentille.:)

   Poista
  3. Mutta Putinhan valehtelee ja pettää kansansa. Hän on suistanut Venäjän häpeään.

   Poista
  4. Ei kai ainakaan presidentin kannattajat häpeää tunne. Päin vastoin. Ihailu ja kunnioitus sen kun lisääntyy.

   Poista
 12. Orbankin ilkkui eeuulle kameroiden edessä,riemuitessaan voitostaan. Unkaristakin löytyy kansasta maalaisjärkeä. Siellä ei voke saa kannatusta, eikä intersektualistit hillu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivät varmaan hillukaan, mutta enpä tiedä, onko kaiken kieltokaan oikea tie demokratiaan ja ihmisarvoon perustuvaan yhteiskuntaan. Kaikki kukat kukkikoot, mutta älkööt kävelkö toistensa yli omien uhriasemien ja etuoikeuksien nimissä. Sehän on ihan samaa kuin muiden aliarvioiminen - josta he muita syyttävät.

   Miksi kummassa Orban veljeilee vieläkin Putinin kanssa? Tämä ei herätä luottamusta.

   Poista
 13. Jännä juttu. Kuten myös Valko-Venäjän ukon kanssa. Kolme tiukkaa kurinpitäjää entisen neuvostovallan maissa. Liekö muitakin, mutta uutisissa heistä ei kerrota. Kiina ja Pohjois-Korea nyt ovat itsestään selviä kurin ja järjestyksen pitäjiä länsimaista hengen hapatusta vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Länsimaiden hengessä on hapatusta, kyllä, samaa mieltä, ja olen tätä hapatusta paljon kritisoinutkin.

   Länsimainen henki on kuitenkin vapauden henki, ja se kävelee kaiken muun ohi, niin kuin pitääkin.

   Toinen vaihtoehto on rautainen järjestys, jossa valtaa pitää voimakas johtaja, joka tekee mitä hän tahtoo. Tästä olemme nähneet ja näemme parhaillaan järkyttäviä esimerkkejä.

   Poista
  2. Minä olen alkanut tulla siihen tulokseen, että ihmismassoille on suurinta vapautta se, että saa elää rauhan ajassa, olipa yhteiskuntamuoto mikä tahansa. Että on katto pään päällä, ruokaa ja läheisiä ihmissuhteita. Myös työtä ja mielekässtä tekemistä tarvitaan kotikonnuilla.

   Nyky sukupolvet ymmärtävät vapauden käsitteen ilmeisen eri tavalla. Heille vapauden ihanne on jotakin utopistista yläpilvee, johon harva ihminen kykenee yltämään omassa elämässään. Mihin käyttää itsemääräämisoikeuttaan, sananvapautaan, jos vähimmätkin mahdolliduudet ihmisarvoiseen elämään puuttuvat. Ruoka ja vesi tärkeimpinä?

   Poista
  3. Eivät kaikki ihmiset halua olla oikeassa olevia,tuhoavia anarkisteja eivätkä vallanhimoisia ja kilpailuviettisiä menestyjiä.

   Suurin osa pallon ihmisistä ei koskaan pysty matkustamaan "lomalle" ulkomaille tai pysty ostamaan tietokonetta. Suurin osa ihmisistä kunnioittaa perinteitä ja aikojen kuluessa hyviksi koettuja arvoja ja sääntöjä, eikä halua niitä muuttaa.

   Poista
  4. Olet oikeassa, Noora, näin on. Tätä voi kannattaa lämpimin sydämin.

   Putin vain ei ole tällä asialla. Hän esiintyi juuri puhetilaisuudessa kymppitonnin länsitakki päällään.

   Poista
  5. Ai tästäpä se mikä-hää-ny-onkaan arkkimandriitta eli muu suur kirkkoukko vennäänmaalla tul mielee.

   Komean kaavun hihanpäästä pilkottti pirun kallis rannekello, että kattokaa, raitis mies ja ajantaju kohillaan. Sopimuspaperia justiisa kyhäämässä, kaamea vitsi... Vaan mitä tehdä, kuinka toimia kun näin paksua kamaa pääsee mediaan? Kuvankäsittelyllä kello pois, a vot. Vain Venäjällä, sanotte? He! Just-joo. Tyylistään tarkka eurooppalainen pääpiru oli sitten vaikka kuka ei kuulkaa varmasti anna julkaista yhtäkään ei-mairittelevaa kuvaa. Se nyt tietenkin rajoittaa elämää, aikalailla. Voitte varmasti kyetä arvaamaan että droonit tärskäytetään lähitienoilta oitispaikalla jos niitä joku paparazzinressukka koittaisi ohjastaa ottamaan makuuhuonekuvia tms. Meilläkin pitää olla! Espalla on drooninlennätyskieltokyltti, ei meillä sen huonompia olla, kielletään ainakin useammalla kielellä. Niin. Hyvä meidän lintukoto, jee!

   Poista
 14. Lintubongareille ja lintujen seuraajille tiedoksi. Live-kameralähetys Saimaalta on taas alkanut. Eli kuva on sääksen eli kalasääsken pesältä, joka nyt on kyllä lumimyrskyn kourissa. Viime vuonna sääksi tuli pesälle 8.4.

  https://wwf.fi/luontolive/saaksi/

  VastaaPoista
 15. Täällä twiittaa sepelkyyhkyt, kolme pulskaa poikasta. Aluksi tervehtivät, nyttemmin tarkkailevat.

  Kuinka on puheaikasi laita, hur är det med dina finanser, i dag?

  VastaaPoista
 16. Sääksikameroiden pathautta on entinen Turun Yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksen hyvällä avulla linjaloiston päälle perinteisesti kalasääksien rakentaman pesän vakoilukamera, voi olla hehkeäkin mutta kuten aina, kenkku ja sitkeä asenne auttaa löytämiseen. Luontolive hauksi. Popparit esiin, pariskunnan nimiehdotuksia ollaan vastaanottamassa. LUKE auttaa jos asia painaa mieltä. Kamera on kiipeilty paikoilleen Turku AMKn toimesta, huolto & kunnossapito on heidän mandaattinsa.

  Nättiä, jos toimii. Takeita ei ole. Pesän paikka on äärimmäisistä äärimmäisin, ihmisen kannalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seilin livekamera on ainakin minulle kovin tuttu, ja seurasin sitä aluksi. Se on kuitenkin toiminnaltaan epävarma, ja muistaakseni lakkasi toimimasta.

   Tämä vinkkaamani Saimaan sääksikamera on toimintavarma ja kuva on lähikuvaa, joten sitä on kiva seurata. Viime vuosi tosin oli surullinen: poikaset eivät kuoriutuneetkaan, ja silti sääkset päivystivät pesän tyhjiä munia vielä kauan.

   Poista
 17. Saaristomeri.utu.fi niiksi varoiksi että juupelin uhokkaat käyvät siellä mastossa tai muutoin rassaavat tauhkaantuneet bitinvingutusaparaatit.

  VastaaPoista
 18. Vaihteeksi blogiprofessori Jukka Kemppinen kirjoitti hiukan vähemmän epäröivään ja tavoilleen epäuskollisena peruuttamattomaan tapaan, tämänpäiväinen postaus on saava öyhöttäjiä sen määrän etten tiedä viitsinkö mellastaa seassa, siitä tulee sellainen touhupesäke että nurkat pyöristyvät bunkkerista ja hampaat hikoilevat aseöljyä. Mikä ihmisiä sodanuhan arvelemisessa kiehtoo? Se on täydelleen ammattimiesten työtä. Amatööri on siellä kuin silakka troolin perällä.

  Kolmen päivän varmuusvarastoa on viisasta pitää, ainahan sitä. Kannellinen ja pestävä vesiastia on oikein tärkeä. Mökkitaitoja. Kaikki osaavat. Pyh-päh-pöh. Oravia voi syödä. Myös kyyt voi popsia kuljeksimasta. Jos kaivossa on sammakoita niin soppaahan se jo osaksi on... Etanat ovat eri juttu, ne kestävät mitä myrkkyjä tahansa, huom. Lokinmunamunakas on rasvahappokoostumukseltaan erinomainen, jos lokki on muutakin syönyt kuin ranskalaisia ja jäätelöä. Kynttilöihin en ota kantaa, valopetrooliin luotan, myrskylyhty on pätevimpiä kapineita monessa touhussa. Terävehkeisiin en ota kantaa mutta hiomakiviin kyllä, niillä saa teriä taiotuksi itse... Tahko on jo julmaa, vihollinenkin on vain ihminen. Tosin huomatkaapa, suomalaisen louhoksen kiveä on käytetty Englannin hovissa pyövelin kirveisiin, Västikivi, käyttää mainintaa markkinoinnissaan. Mitä siihen nyt sanoisi? Että vassokuu, puhtain niskoin, ei se satu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihminenhän syö katastrofitilanteessa vaikka heinäsirkkoja, jos niitä vielä maapallolla on. Ja myrskylyhdyssä löytyy täälläkin, hiomakiviäkin on liiterissä useampiakin, rautakanki löytyy, samoin kirves, saha ja klapikone, myös sähkölläkäyvä ihanuus, lempikoneeni. Tulentekokin onnistuu, ilman tikkujakin, jos koville ottaa. Ja hernekeitto- ja ananaspurkkeja löytyy kotivarasta, ynnä muuta mahantäytettä. Vettä on aina oltava jemmassa. Meikäläisen eväillä pärjäisi varmaan pari viikkoa, ylikin.

   Poista
  2. Kyllä niistä eväistä riittäisi useammalle, ei nyt koko komppanialle, mutta jokusille.

   Poista
 19. Riku arvaa että koska Deep Purple on erään naapurin lempiyhtye on tullut aika soittaa Child in Time. Suunnattua tulta.

  Vesiastia on se tärkeä. Pestävä, kestävä ja kannettava. Jopa kannellinen. Kantele ei käy. Kaksikaan vesiastiaa ei ole epäkohteliasta. Sähköön ei tule olla turvaava, sähköon luksusta ja pahapoppasähkö jolla koneita käytetään on valtakunnan kriisissä tarpeen muualla, siitä siis tulee pula. Huomioikaa että näitä neuvoja ei ole Veikkaus ollut tukemassa apurahoilla.

  VastaaPoista
 20. Vesiastia voi olla ihan vaan vaikka puolentoista litran tyhjä limsapullo, koska siinä on tiukka korkki. Itsellä on nyt kolme isoa pulloa jemmassa, ja vaihdan niihin vain veden ja kaadan seisoneen veden isoon kastelukannuun.

  Vaan yksi minulta puuttuu: taskulamppu. Mökillä olisi, mutta se on talviteloilla, vedet ja sähköt poikki. Tuskin lamppua tarvitaan kesää vasten, kun valoa alkaa olla jo illallakin, ja kohta yölläkin, jos Putin tulee silloin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko sinulla tyttökulta niin vanhanaikainen kännykkä, ettei siinä ole taskulamppua!?

   Poista
  2. Uusi se on, olisiko vuoden vanha. Ja onhan siinä lamppu, mutta jos sähköt menee, niin puhelimen akkua tulee säästellä tärkeämpään nettisurffailuun. Kuten maailmanparannukseen omassa blogissa.

   Poista
 21. Sellainen Plaston tonkka jossa on hana ja iso sininen tulppa on käypä, kaksi on paras, kolme ei ole liioittelua. Natriumhypokloriitti on terveellinen vara. Klooriaklooria, hallelujaa. Kiehuvan kuuma vesi on myös käypä. Vedenpuhdistustabletteihin ei ole luottaminen.

  Tässä esimakua.

  VastaaPoista
 22. Puutunpa minäkin keskusteleemanne aiheeseen, posket punaisena päivälenkin jälkeen.
  Torpan varusteilla pärjäisin ilman mukavuuksia mainiosti. On polttopuuta tulisijoihin, on useamöi kaivo ja lähdekin löytyy lähietäisyydeltä. On 2 kylmääsäilytystilaa maakuoppakellareita, on öljylyhtyjä, kynttilöitä ja patteriradio, taskulamppuja ja otsalampöujakin. Säilykkeitä niin lihaa kuin kalaakin olen kesäksi hankkinut säilykkeinä ja mm. kauan säilyvää kaurmaitoa. Järviltä ja lammista saa kalaa ja maalaistaloista munia jne. On varastossa näkkileipää, korppuja, ryynejä, keksejä hilloja yms.
  Pakasteet kaupungista pitäisi sähkön puuttuessa olisi urakoitava puuhellalla valmiiksi aterioiksi, hilloiksi ja mehuiksi vaikka. Ulkona voi valmistaa myös ruokia kaasulla. On grlli, savustin, bizzauuni, iso wokkipannu ba muurikka.
  Hätä keinot keksii, tiesi vanha sananlasku.
  Toivottavasti sodan vuoksi ei tarvitse "keksiä", miten pysyä hengissä.
  Kesäaikaan luonto on täynnä ruokaa, ja jos kasvimaa ja omenapuut ovat satoisia, ei hätiä mitiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Komea esitystapa! Tästä kiitos.

   Poista
  2. Ehe ehe heh! Nauratti kyllä nuo näpyttelyvirheet itseänikin, ja saman sanan käyttö kaksi kertaa lauseen eri kohdissa.
   No, kukan muu ei laita pramille näin virhepitoisia kirjutuksia, joten tekstistä päätellen tietää kenen kommentista on kysymys.

   Poista
  3. Nyt tuo "kukan" perskutti vielä piti tulla tuonne.
   Toivotonta tihrustelua ja tökkimistä kännykällä.

   Poista
  4. Noora, ei tuommoiset lyöntivirheet haittaa, kun teksti kuitenkin on ihan ymmärrettävää. Itselläni tulee myös karmeasti virheitä, kun kirjoitan nopeasti.

   Kaikkein eniten virheitä tulee kännykän viestejä naputtaessa. Itselläni on nykyään Samsung-puhelin, ja siinä on onnettoman kapea ja pieni kirjaimisto. Sormi osuu usein viereiseen tai yläpuoliseen kirjaimeen. Kun seuraavaksi vaihdan puhelimen, valitsen sellaisen, jossa kirjaimisto on tarpeeksi suuri. Edellisessä iPhonessa oli tällainen.

   Poista
  5. Totta.
   Minun pitäisi kyllä hankkia lukulasit, sillä nämä kakstehojen lukualueen vahvuus ei oikein enää taida riittää.
   Ennen tallentamista pitäisi tietysti oikolukea mitä olen kirjoittanut. Esikatselussa tekstin voi vielä muuttaa ja korjatakin, mutta ei enää kun painaa julkaise-namiskaa.
   Hätähousuiluakin osittain, etten malta tarkistaa mitä olen innoissani ja pikaisesti ryöpsäyttänyt, kuin vasta jälkikäteen.
   Toivoton tapaus! :)
   Kyllä opettajan punakynällä olisi töitä. Jälki-istuntoa vaan ja äidinkielestä ja kirjoittamisesta ehdot ja luokalle jäänti.

   Poista
  6. Minulla sama: kirjoitan tunteen vallassa, pusken ja puuskutan enkä tarkistele. Onneksi omassa blogissa kommmentti on helppo korjata korjaamalla virheet kopioituun versioon.

   Poista
  7. Bitin nykeröille saapi hiirenkikkarasähköä hirmu kätevästi aurinkopaneelista, eikä ole edes kallis se. Tosin kriisi, oli se sitten vaikka vain rajoitettu tietää melkoista ruuhkaa taajuuksilla joten sepä ei olekaan mikään varmennettu, se touhu tietoliikenteen osalta. Yle on. Muuten kyllä on turhaa kaikkialle sitä pahapoppasähköä vedellä, vähemmälläkin pärjää. Valoa emittoivat diodit, LED. Eivät paljoa tarvitse, valoa sitä ennenmuuta kaipaakin, ja tietenkin lypsykonetta. Separaattoria kuuluu tietenkin veivata käsin... Mutta kommellus, auringonvalo siis hillotaan akkuun ja sitten saadaan sitä sieltä saunapolkua lyysaamaan, ja laiturille tuikku ettei aja kotinsa ohitte, taikka jonkaan kuten eräs ekstremeautoilija taannoin.

   Poista
  8. Onhan niitä niksejä muuallakin kuin Niksi-Pirkassa, P.P., mutta mistä sinä hädän tullen tempaat katollesi aurinkopaneelit ja opettelet niiden käytön.

   Sähköstä viis, kunhan akuissa riittää virtaa. Meikäläinen parantaa maailmaa vaikka pimeässäkin kynttilän valossa. Ja valmistaa ateriansa grillissä ja kahvinsa nokipannussa.

   Poista
  9. Hommaa vimpaimet ieltäkäsin, se siinä on se kikka, sen vuoksi sanotaan valmiusvara eikä jälki-istuntovara.

   Poista
 23. Maalla minäkin pärjäisin, jos saisin jostain vähän apua, esimerkiksi pellon kyntämiseen. Muutaman vaon perunaa ja hernettä saan itsekin, ja joskushan minulla oli iso mansikkamaa omin käsin raivattuna, pitkät rivit mustalla muovilla, johon istutin itse omin pikku kätösin jokaisen mansikan taimen, Senga senganaa ja Jonsokia.

  Saimme monena vuonna kesäisin mansikat omasta maasta pakkaseen talveksi ja syömämarjaa päivittäin useamman litran. Kunnes tulivat muurahaistuholaiset, ja pesiytyivät mansikkamaahan, kun en myrkyttänyt.

  Omasta kaivosta jouduimme luopumaan, kun kesätorppamme joutui uuden pikatien alle ja kaivo jäi liian lähelle tietä. Se oli sitä aikaa, kun surutta rakennettiin pikateitä ihmisten talojen ja torppien yli, pikkiriikkisin korvauksin, jotka eivät kenelläkään riittäneet uuden rakentamiseen, valtio jyräsi kuin kommunistimaassa. Lainarahalla piti pykätä, jos uutta halusi.

  VastaaPoista
 24. Muurahaiset alkoivat olla meilläkin ongelma vanhalla mansikkamaalla. Syksyllä istutettiin uudet taimet uuteen paikkaan, kauan levänneeseen maahan. Uteliaana odotan tekevätkö marjoja, ja millaiset muurahaislegioonat ne valloittavat.

  Hirvittää kyllä päättäjien kaikenlainen sotaan varustautuminen ja valmistautuminen. Ikään kuin manataan sotaa, sen todennäköiseen tuloom varautumalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne olivat ovelia muurahaisia. Menivät salaa mansikantaimen juureen ja alkoivat nostaa sitä ylöspäin, niin että se kuihtui ja kuivui. Ei niitä hävittänyt millään ilveellä, kun aina löysivät uuden taimen ja sitten koko rivin. Onneksi kyseessä ei ollut elinkeino.

   Poista
 25. Oliko sinulla muovit penkkien päällä?

  Valvon, kun tuli Teemalta harvinaista herkkua; elokuva: Verhottu Napoli.
  Tarina oli jokseenkin tylsä, mutta miljööt ja musiikki ok.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli, tein kohopenkit ja päällystin ne kaikki mustalla muovilla. Sitten reiät muoviin ja jokaiseen reikään mansikantaimi. Aluksi kaikki meni hyvin muutaman kesän, mutta aika pian tuli muurahaisinvaasio. Myrkyt siinä olisi tarvittu. Pelto oli merenrantapelto, vain vähän puita välissä, joten en lähtenyt myrkyttämään.

   Poista
 26. Vaan mielenkiintoinen on aamuisista uutisista Ylen julkaiseman puolueiden kannatuskyselyn tulokset. Kokoomus otti hurjan loikan 26,1 prosentin kannatuksellaan ja kaula demareihin kasvoi peräti seitsemään prosenttiyksikköön. Aikamoista, että oppositiopuolue rynnistää tällaiseen johtoasemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä aikamoisempaa on se, että Naton kannatus pomppasi parissa kuukaudessa 20 %:sta 60 %:iin - kolminkertaiseksi siis.

   Siinä mielessä perinteisen Nato-puolue Kokoomuksen kannatuksen nousu on aika kohtuullinen, sanoisin jopa vähäinen.

   Syynä tietysti se, etteivät muutkaan puolueet aikailleet takkinsa käännössä. Viuhke vaan kävi.

   Poista
  2. Jotenkin vaan touhu vaikuttaa typerältä. Aivan kuin olisi vain kaksi vaihtoehtoa, joko NATO tai ryssiytyminen. Niitähän on kolme heti alkuun, karkeasti. Liittoutumattomuus ja puolueettomuuskaan eivät tarkkaan ottaen ole sama asia. Olemme olleet NATO yhteensopivuuden kehittämisessä ahkeria jo pitkään, tarvittaessa on liittyminen kitkatonta ja käy vikkelästi.

   Poista
  3. Suomi on jo tarpeeksi monta vuosikymmentä hipsutellut otsa maassa itään päin.

   Hieman hupaisaa on seurata vasemmiston äkkiväärää takinkääntöä, demareita myöten. En halua tässä käyttää heidän menneisyydestään suhteessa itään termiä "hyödylliset idiootit", mutta mielestäni muuan entinen naispresidentti on noussut tämän suunnan ikoniksi.

   Poista
  4. Ja toivon, että jonain kauniina kevätaamuna saan lukea uutisista, että Suomipas on liittynyt Natoon.

   Kaikkein mieluisin uutinen olisi kuitenkin se, missä kerrottaisiin Putinin kukistumisesta ja taluttamisesta kansainvälisen oikeusistuimen eteen, ja vaatimattomaan selliin oikeudenkäyntiä odottamaan. Ja se Putinin kymmpitonnin takki lähetettäisiin Zelenskyille.

   Poista
  5. PePe, mehän olemme edenneet vuosikausia vankasti Sotilaallisen Liittoutumattomuuden tiellä. Nyt valtiojohto on ilmeisesti, ja hyvästä syystä varmaan, tullut tulokseen ettei se enää riitä.

   Venäjän hyökkäys, sodankäynti ja valehtelu on niin härskiä, ettei sellaista näköjään oltu edes otettu visioissa huomioon. Siihen ei sitten nyt keksitä muuta pelastustietä kuin Nato.

   Suomi heräsi tilanteeseen, jossa kauhukuva meistä yksin Ukrainan tilanteessa lävähti päin pläsiä. Mikä olisi siis se vaihtoehto nykytilan ja Naton välissä? Kehittää ydinase?

   Venäjän kanssa mikään hyökkäämättömyyssopimus ei riitä. Venäjähän ampuisi uudet mainilan laukaukset tarvittaessa silmää räpäyttämättä.

   Poista
  6. Sangen vähän saa tidokseen mutä NATO -jäsenyys sisältäisi, paratiisilliset turvatakuut poislukien. Saadaanko hampurilaisia kenttäkeittiöihin? Vau.

   Entäs ne alumiinikirstut lentokentän platalla, saadaanko kurkistaa tuliko jauhelihaa?

   Poista
  7. Minulle riittää yksi asia: turvatakuut.

   Kaikki muu on yksi lysti. Todennäköisesti emme edes huomaisi eroa.

   Poista
  8. Yksikö lysti?

   Saksassakaan ei aluksi huomattu eroa vaikka naapureita vietiin leireille. Kommunisteja, homoja, toisinajattelijoita ja sitten kun juutalaisiin keskityttiin ei ollut enää sopivaa ja suotuisaa väittää vastaan.

   Kauanko saa olla selittämässä että on sitovaa sopia mistään kenenkään kanssa koska tämä otetaan huomioon ja pelivara katoaa osaksi? Onko noin heikkoa ymmärryksen esiintyminen että sen joutuu vaskoolilla huuhtomaan hippu kerrallaan? Venäjällä huomioidaan aiavn samat seikat yhä, sotilaallisesti. Idässä ja lännessä ovat samat asiat painotettuina, huomionarvoisia. Jos meillä tehdään peliliike se muuttaa tilannetta ja pelivaramme vähenee. Ainoa viisas keino on pelata aikaa, odottaa että tilanne selkiytyy. Puuttuminen on kaikin tavoin tarkasteltuna sekä idän että lännen pussiin pelaamista, ei meidän!

   Poista
  9. Mitä sinä höpötät? Korkki kiinni nyt äkkiä.

   Naton vertaaminen natsi-Saksaan on aika kornia. Putinin Venäjä sopisi siihen paremmin.

   Tässä oikea vertailu: Nato = Liittoutuneet.

   Poista
 27. Toiveesi toteutukoon, Iines!

  Minäkin toivon, että saamme seuraavaksi puhtaan oikeistohallituksen. Ja että kaikilta köyhiltä nyysivät avustukset ja tuet pois. Säästää pitää! Eihän hyvintoimeentulevien jälkikasvun pidä tulevaisuudessa maksaa köyhien elatusvelkoja verovaroillaan joita hyväsydämiset hallitustädit nyt ottavat.

  Hyvinhän meillä on asiat! Sairaat voi jättää hoitamatta. Kuoleehan ne kumminkin terveiden verovaroja tuhlaamasta. Sotaan satsataan hirveitä summia ja suurisydämisesti autetaan koko maailman kärsiviä. Hyvä, ettei neniä niistetä ja perseitä pyyhitä armeliaisuudessamme.

  Jännä juttu, valehteleminenkin on meillä asioiden pehmentämistä. Valehdellaan, että eräs johtaja erosi itse vaikka sai potkut. Hauskaksi tämä on mennyt. Miitiköitä-naapurin rahtiliikenteeeen sekin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noora, enhän minä ole sanonut mitään tulevan hallituksen kokoonpanosta. Käsittääkseni puhdas oikeistohallitus on sula mahdottomuus, samoin puhdas vasemmistohallitus. Molemmat ovat tuhoon tuomittuja. Paras on jokin sekakoosteinen. Kulloisenkin vaalituloksen mukaan.

   Sairaathan jäävät muuten jo nyt osittain hoitamatta, samoin vanhukset. Julkinen terveydenhoito on hyvää ja korkeatasoista, jos sitä saa. Aina ei saa.

   Itse poliitikkona haluaisin ajaa yksityissektorin mukaanottoa terveydenhoitoon, julkisen kanssa yhdessä.

   Pelkkä julkinen merkitsee liiallista keskittymistä suurkaupunkeihin, joissa sitten taas on liian ruuhkaiset vastaantot. Yhdeksän tunnin odotus lääkärille jossakin aulassa on kidutusta ja muistuttaa neuvostoliittolaista systeemiä.

   Jokin iso asia julkisessa terveydenhoidossa on meillä pahasti pielessä. Potilas harvoin tapaa lääkärin enää, ellei ole pää kainalossa.

   Poista
  2. Enpä sinua tarkoittanutkaan. Ajatus sai tulta kokoomuksen viimeisimmästä kannatuskyselyn tuloksesta. Suurin osa suomalaisista kannattaa kokoomuksen vaatimia säästöjä ja leikkauksia, kun kerran puolueen suosio vaan kasvaa.

   Pielessä on meillä moni asia, mutta ollaan vaan onnellisia!
   Olemme maailman maiden kärjessä siinä.
   Ruuantuotanto esim: minne ne eeuun tukiaiset survotaan, kun karjankasvattajat ja viljelijät ei saa palkkaansa työstään? Ettei vaan mammuttitauti vie tuhkatkin pesästä? Investoidaan kalliisiin koneisiin, otetaan velkaa "silmät, korvat täyteen" ja ahneuksissa satsataan suuriin yksiköihin yms.
   Terveydehoito ja koulumaailma ovat myös retuperällä, se on sitä länsimaista demokratian vapautta, tasa-arvoa ja oikeuksia ihmisyyteen.
   Voihan olla, että me kansalaiset vaadimme liikaa ja myös yli-ihmisen täydellisyyttä päättäjiltä.

   Olen kyllä keskimääräisen tyytyväinen vielä elämääni.

   Poista
  3. Itse kyllä arvelisin kokoomuksen kannatuksen nousuun vaikuttavan enemmän tämän Venäjän tilanteen. Ukrainaan hyökkääminen tuo nuorempienkin mieleen kaikuja Suomen viime sodista ja silloin vallinneesta yhteishengestä ja isänmaallisuudesta, joka ei olekaan nyt kirosana. Kokoomus on tunnetuin perinteisten arvojen kannattaja, ja mielestäni tässä on se varsinainen syy Nato-kannan ohella hurjaan kannatuksen nousuun.

   Poista
  4. Noora - Suomihan ei satsaa sotaan äyrin äyriä, vaan puolustukseen.

   Syystäkin, sillä onhan meillä tuossa naapurissa suurvalta, jolle massiivinen hyökkäys naapurimaahan tuhansin tankein, uhrein ja raunioin, on vain pieni mitätön "erikoisoperaatio".

   Talvisotakin oli muuten Venäjälle vain pieni puolustuksellinen erikoisoperaatio. Ihan totta.


   Poista
  5. Kun meillä nyt on keskimäärin kaikkien aikojen kaunein hallitus niin keskimäärin ovat telttaan majoittuneet varusmiehetkin tyytyväisiä vaikka pää jäätyy teltanliepeeseen ja maiharit käryävät jaloissa. Kuuluu silti kummallisia, keskimäärin aivan jotain muuta kuin tyytyväistä hyrinää.

   Poista
  6. Tapsa, Erityisen kaunis sana: Puolustus! Wow! Siinä ei tapahdu mitään yhtä kamalaa kuin hyökkäyksessä? Yhtä lailla puolustautumisessa tuhotaan infrastruktuuria ja omiakin taöetaan, ainakin vahingossa. Ylipäätään osallistutaan tappamiseen.
   Mistä saataisiin nykyajan marsalkka vielä "puolustushyökkäyksiä" johtamaan.

   Minua järkyttää ja suututtaa, miten kansalaiset häärää sotavalmisteluja kaikella tapaa.

   Meidän ja Venäjän naapurimaiden sijainteja ei todellakaan voi siirtää vaikka Teksasin tms naapuriksi.

   Poista
  7. Vaan jos kokoomuksen voittokulku jatkuu, niin seuraavaksi meillä taitaa olla kaikkien aikojen komein hallitus. Petteri Orpohan on joka äidin toivevävy ja Antti Häkkänen - jäyhä maskuliininen ihanuus. Ja mikä tämä nuori tumma komistus oli, Heikki Westman..

   Poista
  8. "Paras on jokin sekakoosteinen." Häh? Tämmönen niinkö nykyinenkö?

   Poista
  9. Nykyistä en nimittäisi sekakoosteiseksi, koska se on samansuuntainen vihervasemmistohallitus, jossa kepu myötäilijänä koettaa pitää päätään pinnalla uppoavassa suossa.

   Sekakoosteinen on parhaimmillaan voittaneista puolueista koostettu oikeisto-vasemmistohallitus, johon ei poimita apupuolueita hävinneistä isoista puolueista —-> kepu.

   Poista
  10. Nykyisessä hallituksessa on liikaa häviäjiä, kepun lisäksi vihreät hyvin pienellä laskeneella kannatuksellaan. Tämä ei vastaa äänestäjien tahtoa. Se on jopa demokratian vastaista. Pitää noudattaa äänestystulosta.

   Poista
  11. Sepä Tapsalainen kunniallisena ja jämeränä suomiluomumieshenkilönä ahkerasti antaa tiedoksi että jos se vinkkelitossu tännepäin tekee erikoisasiaa niin kenraaleista on kohta Venäjällä tuleva pula.

   Älä huoli, Tapsa. Ei se avaa toista rintamaa, ei ilman painavia syitä. Tämä on niitä sodan perusoppeja joita se joutuu yhä rispehtieeraamaan, vaikka Venäjän ylin knupi/knupit olisikin kuin puukspröötin hela ja kolisis kiinni yhdellä naulalla ja rihmanpätkällä.

   Ei siellä ammattitaidottomia olla, vain hulluja, meiltä katsoen. Hulluissa on se piirre etteivät he itse saa olla asemaansa arvioimassa vaan "tämän asian määrittelee ympäristö." sanoi A. Honkajoki.

   Poista
  12. Nooralle – kannatat siis sitä, että antaudutaan saman tien, kun naapuri ajaa pari tankkia rajan yli?

   No, onhan sekin vaihtoehto.

   PePe - mitä sinä höpiset? Milloin olen pelännyt Venäjän avaavan Ukrainan sodan aikana toisen rintaman Suomea vastaan?

   Venäjänkin voimavarat ovat rajalliset. Laskepa nyt vaikkapa keskiarvo Putinin viiden sodan välisistä rauhanajoista.

   Olisiko viisi vuotta, about.

   Eli on tässä muutama vuosi aikaa harjoittaa vielä ahkerampaa rauhan- ja ystävyyspolitiikkaa ja tehostaa aseistariisuntaa (siis omaa toki, ei venäläisten), miinat meni jo, eiköhän panna tykitkin romuiksi, ettei provosoida herkkää venäläistä sielua.

   Jospa se ei sitten hyökkäisikään tänne, vielä, vaan jonnekin muualle, onhan niitä muitakin natottomia kuin me, onhan.


   Poista
  13. Se NATO on sieluille armon ja henkisen kodin antava, se on oleva Rauhan ja Sopusoinnun alati pulppuava lähde josta ammentaa sieluparka, syntinen säkki ja kolkko ja pimeä otus joka uskoo mitä vain, varsinkin jos saa liittyä johonkin eikä tarvitse itse siitä maksaa. Ilmainen ja kimmeltävän upea haavemaailma on se Pohjois-Atlantin Puolustus Liitto. Sitä parempi ja enemmän hyvien puolella ei ole kuin kiinalainen pandakarhu joka saa lentää ensimmäisessä luokassa, tai ehkä kotimainen poliitikko joka saa maagista hyvänolontunnetta ja leikkiä muiden polvihousuiässä olevien sotaleikkejä, täysin tietämättä ja mitään mistään ymmärtämättä, reservin tomppelin natsat haaveissa häämöttäen.

   Vaihtaa jo johonkin aiheen aivan mieluusti hän, sanoisi James Potkukelkka.

   Poista
  14. Nykyisessä hallituksessamme on kolme oikeistopuoluetta.

   Poista
  15. Pikkupuolueita, ei lasketa edes yhdeksi.

   Poista
  16. Kolme - neljä eniten ääniä saanutta puoluetta olisi demokratiaa ja hyvä sekakoosteinsen hallituksen pohja. Ei hävinneitä isoja eikä pieniä.

   Kolmessa neljässä parhaassa olisi aina sekä oikeistoa että vasemmistoa.

   Poista
 28. Siis: Liittyikö sekin itänaapurin rahtiliikenteeseen ja sen lopettamiseen?

  VastaaPoista
 29. Ai niin, minäkin toivon, että kun seuraava, tuleva suursota maailmassa on ohi, ihmiskunta yhdessä tuumin tuhoaa sota-aseensa, ja vihdoinkin palaa inuinen rauha maailmaan.

  Eikös me samalla asialla lietäne, tosin eri mutkien kautta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota on kokeilleet Nobelit dynamiittinsa ja Hiram Maxim konekiväärinsä kanssa, Little boysta ja Fat manista puhumattakaan, eipä tullut aikaansaaduksi. Että luja rauha, vaikka väkisin, noh. Ei vaan ole vielä tullut, vaan tottapa sitä sopii, ja tuleekin voida toivoa yltiöpäisen mahdottomia, kun tavoite on tosi korkealla saadaan pyrkimyksille reipas noste, vaikkei saavutettaisikaan maalia.

   Poista
 30. Vaan kun se Eeva onneton meni antamaan omenan Aatamille, joka ahneuksissaan söi sen.

  Paratiisiin ei ole paluuta, koska ihminen on myös paha. Ajatus hyvästä maailmasta ja hyvästä ihmisestä on vain unelma, ei realismia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piplia ei kerro mikä mutta ei tieteskään poissulje omenaakaan.

   Poista
  2. Tämä on totta, hyvän ja pahan tiedon puun hedelmähän voi olla vaikka viikunakin. Tai sitruuna. Vaan olisiko Aatami syönyt sitruunan?

   Viisaat arvelevat, että tämä ”omena” on tullut Hieronomyksen Raamatun latinankielisen käännöksen kautta. Latinan sana ”malus” tarkoittaa sekä pahaa että omenaa.

   Poista
  3. Jopa sellainen epäilys on esitetty että kyse on ollut jostain psykoaktiivisesta aineesta joka on jäänyt pimentoon. Tällainen on myös torajyvän ergotamiini on hallusinogeeni ja on päätelty melko pontevasti sen olevan Ilmestyskirjan synnyn taustalla. Siis homeinen vilja, käytännössä.

   Aineissa pysyäkseni - oppsan! - on eräs kimurantti viidakkolääke, ibogaiini. Kerta-annos lievästi hallusinoi ja antaa mahdollisuuden tarkastella itseään ulkopuolisen silmin. Tämä on riippuvuuksien hoidossa osoittautunut perusteellisen toimivaksi mutta koska mokomaa ei saada säilymään - kerättyä kylläkin - ja koska syntesoiminen ei onnistu ovat suuret rahat ja lääketehtailijat sen pimittäneet. Toimii kummallisesti, auttaen eroon pääsemisessä peli-, seksi-, päihde-, ja ties mihin riippuvuuksiin. Jännää että vain ensimmäisellä kerralla, seuraavilla kokemus ei tuo samaa tyydyttävää tulosta. Tässä on ihminen itse syypää, ei aineen ominaisuudet.

   Poista
 31. Mielenkiintoinen saagahan tuo paratiisijuttu on. Sikäli oletan sen olevan osin totta, etteivät karvaiset esiäitimme- ja isämme osanneet hävetä ulkomuotoaan ja seksuaalisuuttaan. Jossakin rehevissä, hedelmällisissä luonnonolosuhteissa laji alkoi muuttua, alkaesaan nauttia erilaista ravintoa kuin siihen asti. Olisiko elinalueiden lämpötila myös vaikuttanut siihen, että karvapeitekin alkoi karista.
  Olisihan se upeeta, jos voisi palata ajassa taaksepäin ja nähdä, kuka oli se Eedenin puutarhasta tarinan keksijä ja miksi hä laittoi Eevan syntipukiksi uskomaan käärmeen kuiskutuksia. Ai niin, Jumalahan miellettiin miesoletetuksi, kai siksi?
  Nainen oli heikompi astia monessa asiassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu-uh, ja kyllä kuulkaa partahöylätehtailijat ainakin kovin mieluusti näkisivät karvaisempia inehmoja...

   Poista
 32. Sotilasliiton sihteeri Stoltenberg ja natopoppoon herrat odottavat ilmeisesti kieli pitkällä maamme hakemusta. Usan sotapäsmärit ne vasta hykertelevätkin selkämme takana, että saatiimpas lopulta Suomikin valtaamme.
  Menetimme vapautemme jo Euroopan unioniin liittyessä. Naton jäsenenä menetämme loputkin itsenäisyydestämme.
  Tämäkö on sitä länsimaista vapautta? Liittyä mahdollisimman moneen yhteenliittymään, jossa suuret maat ja heidän tavoitteensa aina jyräävät pienet ja lopulta sanelevat säännöt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, jos on pakko valita (niin kuin nyt näyttää verenhimoisen Venäjän takia olevan), niin valitsen kyllä mieluummin kuulumisen länsimaisten demokratioiden liittoon kuin alistumisen idän kyyniseen diktatuuriin.

   Ja jos Noora sotapäsmäreitä kaipaat, niin vilkaisepa välillä avoimin silmin itään. Sieltä löytyy.

   Lisäksi USAn päsmärit ovat valtameren takana, Venäjä sotapäsmäröi parasta aikaa tuossa vieressä. No, onhan se hienoa, että usko on vahva eikä pienistä horju.

   Poista
 33. Suuren itänaapurin viereisen maan vapaus on vain näinä aikoina suhteellinen käsite, Noora.

  Venäjän silmitön raakuus on nyt nähty, naamiot on riisuttu. Mitä kauemmin sota kestää, sitä enemmän paljastuu myös venäläisen kansan myönteinen asenne sotaa ja Putinia kohtaan, mikä on ainakin itselleni jonkinlainen yllätys, vaikka hyvin tiedän Venäjän hallinnon valepropagandan ja kansalle syötetyn ikiaikaisen manipulaation.

  Sekin on yllätys, että suuri Venäjä on fyysisessä sodassa huono. Sotilaat ovat strategisesti kouluttautumattomia ja, mikä pahinta, moraalittomia. On olemassa jonkinlainen yleinen sotamoraali, jonkinlaiset eettiset normit keskellä sodan kauhujakin. Venäjä ei noudata mitään moraalia.

  VastaaPoista
 34. Venäläisiltä maahantunkeutujilta puuttuu kaikki inhimillisyys, he ovat elukoita.

  Kuinka ihmeessä voit, Noora, olla näkemättä tätä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siksipä eräätkin kyläläiset myrkyttivät heitä piirakoilla!

   Poista
  2. Kuka mitä missä on myrkytettyjä piirakoita? Navalnyillekö tarkoitetuja?

   Poista
  3. Suositan muuten Rostenin Rostista, puolikuun muotoisia piirakoita, suoraan karjalaismummolan ruokamuistoista, leivinuunin lämmöstä: riisipuuroa, munaa ja voita rapeassa ruiskuoressa.

   Poista
  4. "Ukrainan puolustusministeriö: kyläläiset myrkyttivät piirakoita – kaksi venäläissotilasta kuoli ja 28 vietiin teho-osastolle...

   Poista
  5. Niin. Tumput suorinahan heidän olisi pitänyt ottaa poikiensa ja miehiensä murhaajat ja tyttäriensä raiskaajat vastaan. Aijai että ovat hirveitä ihmisiä nuo ukrainalaiset.

   Että sinäkin Mankemangi jaksat vetää samaa seniiliä linjaa kuin Erkki Tuomioja.

   Poista
  6. Kyläläisillä onkin nyt sääret suorina.

   Poista
  7. Aika monella mutkalla ruumiit ovat kuvissa olleet. Naiset ja vanhukset ja muut pystyyn ammutut siviilinatsit kuka milläkin kiemuralla.

   Poista
 35. Sodassa on ilmeisenä vaarana, että ihmisen elukkapuoli aktivoituu, valitettavasti.
  Enpä voi, enkä halua olla kenenkään puolella sodissa. Molempi puoli syyllistyy julmuuksiin. Taisteluhan on lännen ja idän voimankoitosta. Usa ja natovaltiot seuraa "kaksintaistelua" kuin roomalaiset colsseumin katsomoissa eläinten ja ihmisten rääkkäämistä, omia käsiään vereen kastamatta.

  Vastenmielisiä ovat Zelenskyin televisiossa tietoisesti ihmisten tunteisiin vetoavat ja puheet.
  Itse ovat soppansa keittäneet. Ukraina on sodan mukamas raukka ja syytön osapuoli lännen mielessä.

  Kyllä media nyt jauhaa ukrainalaisten sydäntäsärkevistä kohtaloista ja yllyttää natokiimaan. Kumma juttu, etteivät esim. Afrikan sodat meitä kosketa yhtä syvästi ja järkyttä.
  Ai niin. Siellähän ei Putleri ole hyökkäämässä.

  Iines, täytyyhän jonkun yrittää pysyä aivopesujen ja epäilyttävien tietojen ulkopuolella. Kas, kun meillä on vielä tämä sananvapaus olemassa, miksipä sen vuoksi asioita ei pohtisi muistakin vinkkeleistä.
  Ukraina on pitänyt sotaa yllä kahdeksan vuotta. Miksi presidentti ei ole tehnyt kaikkea sodan lopettaakseen. Turha itkeä! Ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön!
  Venäjän ja Ukrainan sota on eräs loistava esimerkki, miten alakynnessä oleva valtio käyttää mediaa säälin kerjäämiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et halua olla kenenkään puolella ja kuitenkin olet henkeen ja vereen Venäjän puolella!

   Länsi paha, Venäjä hyvä. Ukraina ilkeä, Venäjä kiltti. Länsi aivopesee, Venäjä kertoo totuuden. Ukraina kerää sääliä, Venäjä puolustaa pieniä. Zelenskyi inhottava, Putin pyhimys. Ukraina hyökkäsi... ai, niin... Venäjän oli pakko hyökätä!

   Kukahan tässä on aivopesty...


   Poista
  2. Tapsa, niin lienee jos siltä näyttää. Suurin osa ihmisistä on Ukrainan puolella ja vihaa "hyökkääjää", pitäähän säännössa olla poikkeuksiakin. :)
   Ei kaikki suomalaiset ainakaan vielä kannata Natoon liittymistä.
   En itsekään tiedä, mistä sieluni pahuudesta sympatiani ja antipatiani kumpuavat. Ilmeisesti media on minutkin aivopessyt, mutta poikkeavat aivoni tulkitsevat asiat käänteisesti. Henkilökohtaisesti en tunne ainuttakaan venäläistä enkä myöskään ukrainalaista, että siitä syystä olisin puolueellinen suuntaan tai toiseen.

   Poikkeavat tuntemukseni ovat ilmeisesti yhtä vahvoja, kuin heillä, jotka ajattelevat eri tavalla.
   Pidä vahvasti kiinni näkemyksistäsi, Tapsa. Minä pidän ainakin toistaiseksi lukkoonlyömättä mitään mielipiteistäni. Voin kääntääkin takkia tarvittaessa.

   Poista
  3. Älähän vielä, tai jos tahdot niin toki voit, vaan pidä päällepukiessa etupuoli etupuolena.

   On semmoinenkin takkimainen vaate keksaistu josta saa näppärästi housut! Heti ei uskoisi mutta ommeinaan olemassa. Ihan kätsän näköinen.
   Beduiineilla, a yleisesti paimentolaisheimoilla on sen sortin ideoita jokin määrä, en ole likikään kaikkia tietävä. Kiehtovia ovat alkuperäiset ihmiset.

   Pankaaskin soimaan edullista musiikkia, Edu Kettusen Kaivo aavikolla vaikka.

   Ympäristötekijöihin verrattuna perintötekijät ovat kuin kärpäsen pieru Saharassa. Auktoriteettia kirjaintarkasti siteeratakseni, krö-höm. Perinnöllisyystutkija ja kuuluisa mutta otti ja kuoli, joten valituksia ei vastaanoteta. Minkäkö niminen? Oh boy, kuulkaa kun asian laita on silviisii ett', se on vaan niin helppoa selvittää että jos sen teette itse saatte aikaansaamisen tunteen itsellenne. Hakekaa itse, minä hain jo. Kuuluisa, eräs kuuluisimmista, sitaatti, ja niin edelleen, ei ole paha rasti. Muutenkin olette melkoisen etenkehaten olleet, ettäs senkin tiedätte. Enpäs kerro! Epäilkää että olen keksinyt koko jutun kaljaa kitatessani.

   Mikko Perkoila, Kaljan voimalla. Hilpeä.

   Mitään näistä en itse kuuntelisi. Propagandaa ja valemusiikkia, ei voi luottaa ennen NATOon liittymistä. Aivan kamalia. Soittakaa ambulanssi ensin, varoiksi, tai ainakin VPK.

   Poista
 36. Toki sodassa on aina tapahtunut julmuuksia ja raakuuksia, mutta ei se enää mikään kirjoittamaton luonnonlaki ole.

  Ihminen tietää kaiken aikaa enemmän, tietää elämän ja maapallonkin rajallisuuden olevan omissa käsissä. On semmoinenkin käsite kuin sotilaan kunnia, niin oudolta kuin se näinä päivinä modernin ja vapaan ihmisen mielestä kuulostaakin.

  Mitä enemmän tästä sotilaan kunniasta murenee, sitä vaarallisempaa se on koko maailmalle. Siviilien ampuminen ei ole sotaa, vaan se on silkkaa kansanmurhaa, eikä sitä pese valkeaksi se, että joku muukin on joskus murhannut siviilejä. Nyt ollaan rauhanomaisessa ja sivistyneessä Euroopassa, ei Afrikassa eikä Amerikassa.

  Aivopesujen ulkopuolella, Noora?

  VastaaPoista
 37. Vaan kun ihmisiä ne on sotilaatkin.
  Järkytyin poikani sotilasvalatilaisuudessa, kun näin ja tuli mieleeni miten nuoria, lähes lapsia omissa sodissammekin taisteli ja kuoli.
  Tietysti turhaa on muistella omien kansalaissodan uhreja tässä yhteydessä.

  VastaaPoista
 38. Ehkä minun on tästä lähin parasta olla esittämättä vääriä ajatuksiani kyseisestä aiheesta.

  VastaaPoista
 39. Ei, Noora, älä lopeta, arvostan sitä, että viitsit kommentoida silloinkin, kun olet eri mieltä. Ymmärrän, että se tuntuu raskaalta, olla tavallaan vastarannan kiiskenä - tuttua kyllä minullekin muista asioista täällä.

  On tyyppejä, jotka ovat ilkeitä ja jotka heittelevät ivallisia kommentteja ollessaan eri mieltä. Sinä perustelet hyvin syvästi kantasi ja näkemyksesi, ja vaikka olisi eri mieltä, niistä myös oppii ja saa lisää tietoakin ja jopa elämänymmärrystä.

  On erinonaisen rikasta se, että saa ja uskaltaa ja jaksaa sanoa laidasta laitaan. Kiitos sinulle, Noora, jaksamisestasi. Asiat voivat olla eri mieltä, mutta teikäläisestä tykkään kovasti, kunnioitan ja arvostan sitä persoonaa, joka täällä väikkyy ja pulpahtelee sulkakynä sauhuten.

  VastaaPoista
 40. Vastaukset
  1. Ei se sauhu ole kitkerää, suitsukkeelle se tuoksahtaa.

   Poista
  2. Tässä olen samaa mieltä Iineksen kanssa: on terveellistä, että joku uskaltaa esittää mielipiteitä ja näkemyksiä, jotka poikkeavat yleisistä ja jopa omistamme.

   Se pakottaa ajattelemaan.

   Eivätkä minunkaan mielipiteeni ole lukkoon lyötyjä, vaan ne muuttuvat faktojen mukana.

   90-luvulla ajattelin, että Venäjästä tulee normaali demokratia, jota ei enää tarvitse naapurien pelätä, eikä tarvitse toistella yya-liturgiaa. Eihän Suomessa ole ikinä pelätty arvostella USAtakaan, päinvastoin!

   Onko vielä edes nähty vastaavia valtavia marsseja, joilla meilläkin vähän aikaa sitten vastustettiin jenkkejä ja heidän ohjuksiaan? Eipä ole.

   Minä näen asian niin, että Venäjä haluaa pitää kiinni etupiiristään kynsin hampain. Maksoi mitä maksoi. Aika on vain länsimaissa muuttunut niin totaalisesti, että se nyt sitten maksaa aika paljon.

   Poista