23.4.2022

Pyhän Yrjön päivänä

 


Oikein hyvää Pyhän Yrjön päivää, Maailman kirjan päivää, Kirjan ja ruusun päivää ja kaikkien maailman partiolaisten päivää!

Ei silti, ettei ihminen lukisi joka päivä, ainakin jotakin. Väliä ei ole, lukeeko paperikirjaa vai nettitekstiä. Tärkeintä on kuitenkin hyvä lukutaito, ja sehän kertyy lukemalla paljon, kaikkea. Ei se mene ollenkaan niin, että lapselle on työnnettävä käteen jokin klassikko mahdollisimman varhain. Eikä niin, että äidinkielenopettaja pakkoluettaa sen Kalevalan tai Seitsemän veljeksen, vaikka hyvää se nykyajan kakaroille tekisi. 

Meikäläisen luku-urakka alkoi kotoa, äidin Kotiliesistä, ja takakannen Kieku ja Kaiku -sarjakuvan katselusta. Isällä oli tomistossaan Apu-lehtiä ja Linen Blank -paperiarkkinipun alla Kalle-lehti. Laatikosta löytyi myös Tosca-karamellipussi, josta meillä lapsilla ei ollut tietoa eikä nähtävästi jakoa.

Joka tapauksessa perehdyin melko varhain näiden lehtien maailmaan Tosca-karkkia imeskellen ja yllätin vanhempani lukemalla sisarelleni valittuja  lehtiartikkeleita suoraan ja ilmeisen sujuvasti. Koulussa salasin lukutaitoni opettajalta, ja tavasin muiden mukana, vaikka Hauhtosen Sakari ja Lahtisen Tapani lukea paukuttivat suoraan. 

Kun sitten kerran keksittiin opettajan johdolla runoa taululle, hän kirjoitti taululle säkeen AU-RIN-KO  PAIS-TAA  JA LÄM-MIT-TÄÄ ja pyysi meitä keksimään siihen seuraavan säkeen. PÄÄS-KY-SET  LEN-TÄÄ  JA  SUO-MEEN  JÄÄ  kuiskasin minä. Hyvä! hihkaisi opettaja ja  suurin piirtein tästä alkaen  rohkaistuin lukemaan suoraan, ensimmäisestä kehusta.  

Tällä hetkellä kirjojen lukeminen tuntuu välistä työläältä. Netti ja somemaailma on selvästi tehnyt minusta keskittymiskyvyttömämmän. En tahdo viitsiä lukea hyvääkään kirjaa loppuun, kun jo pitää tarkistella, mitä Ukrainassa on tapahtunut ja joko Putin pommittaa Helsinkiä. 

Viimeksi luovutin Iida Rauman Hävityksen hieman yli puolenvälin, vaikka se oli hyvä, oikein hyvä. Erikoisesti huomaan hävinneeni kiinnostuksessa fiktioon, ihan kuin netin trollit olisivat saaneet minulle väsymisen kaikkeen keksittyyn pidempään tarinaan. Janoan eniten faktaa, omaelämäkertaa, totuudellisia teoksia, tietoa.

Netti ei taida tehdä hyvää lastenkaan lukuharrastukselle. Kirjan ja ruusun päivän teemana pitäisi olla jokin netistä vieroittamisteema. Kännykät kieltoon oppitunneilla, oppikirjat palautettakoon joka tunnille ja tietokoneet vain erillisiin tietokoneluokkiin, joista voi tarvittaessa käydä hakemassa tietoa. Opettajat siis takaisin kateederille ja mukulat kuunnelkoot, kun opettaja puhuu ja kysyy ja keskusteluttaa. 

Myös käsin kirjoittamista pitäisi jatkaa. On todettu, että käsin kirjoittamisesta luopuminen tylsistyttää joitakin aivotoimintoja, tai ainakin niin, että käsin kirjoittaminen virkistää aivoja. Pahaa teki jo se, kun kaunokirjoitusta muutettiin tekstaustyyliseksi, mekaaniseksi. Mitä tapahtuu, jos kyberisku tuhoaa koko tietojärjestelmän, niin ettei koneilla voi kirjoittaa? Kuka osaa enää kirjoittaa kynällä?

Eläköön siis kirjan ja ruusun päivä! Työnnetäköön nyt ensiksi paperikirjat lasten ja oppilaitten käsiin. Mitä päivän nimeen tulee, muuttaisin sen kyllä mieluusti  Kirjan ja kynän päiväksi

Mainittakoon lopuksi, että itselläni on eniten avoinna nyt lähinnä harrastuspohjaisia kirjoja, Lasse J. Laineen Suomen linnut ja Markus Varesvuon (etc.) Lintukuvauksen käsikirja. Viimeksi luin ja katselin Pikkukaungin erään tunnetun valokuvauksen harrastajan valokuvakirjaa, hänen ottamiaan kuvia kaupungin historiasta alkaen viime vuosisadan alusta. Jaksoin koko ison teoksen alusta loppuun. Siis katsoa kuvat ja lukea paloja sieltä ja täältä.

(Maalaus, Pyhä Yrjö, Raphael)

176 kommenttia:

 1. Katalonian suojelupyhimyksen lisäksi saamme muistella William Shakespearen ja espanjalaisen Miguel de Cervantesin kuolemaa, jotka heittivät kynänsä tänä samaisena päivänä 1616.

  VastaaPoista
 2. Molemmat mainitut kirjailijat vaikuttivat suuresti suomenkielisen kirjallisuuden kehitykseen.

  Tämä tapahtui lähinnä Aleksis Kiven kautta. Varsinkin Cervantesilla on sijansa Kiven huumorin kehityksessä, Shakespearella taas näytelmien dramaturgisella puolella.

  Shakespearensa Kivi luki oletettavasti ruotsin kielellä, koska Shakespearea ei vielä tuolloin ollut suomennettu. Pohja suomalaiselle näytelmäkirjallisuudelle tulee siis Kiven kautta Shakespearelta. Varsin muikea ja mahtava alku.

  VastaaPoista
 3. Hyvää niin Yrjön kuin kirjan päivää!
  Iines, minäkin olen huomannut, että romaanien lukeminen tökkii. Illalla, jolloin voisi sängyssä keskittyä lukemaan, uni voittaa muutaman sivun jälkeen.
  On nyt muutenkin kaikkea muuta fyysistä touhua, että tällä hetkellä jää vähän aikaa lukemiselle.
  Sentään kirjoitettua tulee joka päivä jossakin välissä. Blogia, päiväkirjaa ja muutakin.
  Television perhana vie myös lukemiselta aikaa, lähinnä ajankohtaisohjelmat, uutiset ja dokumentit. Niitä seuratessa kuluu helposti päivittäin pari tuntia.

  Nykyisin kirjan pitää olla aiheeltaan todella uteliaisuuteni ja mielenkiintoni herättävä. Mukana uusia näkökulmia, ajatuksia ja värikästä kieltä, että haluan haaskata aikaani. Toki rakkaisiin klassikoihin voisi aina palata. Torpan hyllyssä niitä on.

  Huomaan, että sanoma- yms. lehtien lukeminen ei korvaa hengen ravinnon tarvetta ja puutetta, mielenkiintoista kirjaa, vaikka aikaa niidenkin lukemisessa kuluu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotan itsekin jännityksellä, miten luku alkaa taas maittaa, kun siirryn mökille, jossa luen perinteisesti paljon iltaisin, kiitos parin hyvän lähikaupungin kirjaston, joista saa uutuuksia melko hyvin. En katso paljoakaan televisiota mökillä, luen aina iltaisin sängyssä, kunnes uni tulee. Vielä kymmenen jälkeen heijastuu auringon kilo meren takaa seinääni sängyn vierellä.

   Nyt on toki seurattava maailman tilannetta, etenkin, kun näyttää siltä, että Natoon liitytään hyvinkin pian. On mahdollista, että Venäjä kohdistaa Suomeen pelottelutoimia ja kyberjuttuja.

   Poista
 4. Eipä vielä voi tietää mitä tuevaisuudessa tapahtuu. Spekulaatioita ja skenaarioita kyllä riittää.
  Sotilasliittoon jäenhakemus jätetään, siitä ei ole epäilystä.
  Toisaalta ihan sama. Olisihan se ollut mielenkiintoista nähdä kansanäänestyksen äänestysprosentit. Toisaalta Natoon liittyjät olisivat tietysti sankoin joukoin äänestäneet ja olleet enemmistönä.
  Todella mielenkiintoinen tulevaisuus meitä odottaa. Käy kuin käy.

  Eivätkös Naton jäsenmaatkin voisivat joskus sotia keskenään? Vai onko taattu, ettei sotia syty liittoutuneiden kesken?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän se mahdotonta ole, mutta ainakin EU lopetti läntisten eurooppalaisten suurvaltojen keskinäiset sodat. Koko ajatuskin tuntuu nyt hölmöltä - ettäkö Macronin Ranska ja Schultzin Saksa sotisivat keskenään!

   Mutta mihinkään kuulumaton Putinin Venäjä kyllä sotii, meidän suureksi ihmeeksemme. Venäjäkin olisi varmaan pitänyt ottaa Jeltsinin aikana EUhun!

   Nato-maiden välillähän on ollut kähinää paljonkin, esim. Turkki ja Kreikka ovat kuin kissa ja koira. Naton idea onkin estää suursodat.

   Sellainenhan voisi syntyä äkkiäkin, kun tai jos Venäjä saa Ukrainan selälleen ja alkaisi katsella Baltiaa sillä silmällä. Sielläkinhän natsit selvästi sortavat venäläisiä. Samoin Suomessa, älkäämme unohtako sitä!

   No, tuskinpa tulevaisuudessa tapahtuu vähään aikaan hirveämpiä, kuin se mikä alkoi 2 kk sitten - täysi hyökkäyssota keskellä Eurooppaa!

   Poista
  2. Eikös se meidän tuleva liittolaisemme Turkki hyökännyt Kyprokselle, jolle nato-ovi ei koskaan aukea.

   Poista
  3. Eikös, Noora, kaikissa gallupeissa enemmistö ole kannattanut Natoon liittymistä?

   Vaan yksi on, joka ei ainakaan kannata: Erkki Tuomioja. Tämä menneisyyden haamu puhuu amerikkalaisella radiokanavalla Suomen olevan sotapsykoosissa. Aikamoista puhetta. Ei ihme, että jokuset leimaavat Tuomiojan Putinin kätyriksi, kun mies arvostelee vain suomalaisten huolta, eikä itse hyökkääjää, Venäjää.

   Poista
  4. Asiantuntijathan ovat esittäneet, että jos Venäjä saisi Ukrainan selälleen, se olisi vasta alkusoittoa.

   Jos Putin haikailee Venäjän entistä suuruutta ja katsoo monen reunusmaan etupiirikseen, asiantuntijoiden näkemys on otettava huomioon. Miksi tosiaan vain Ukraina? Kyllä Suomella on oikeasti kiire Natoon. Onneksi valtionjohtomme on tästä pääministeriä myöten nyt yksimielinen, mikä lisää kansalaisten luottamusta koko valtioon.

   Poista
  5. Pitäisi tietysti lukea mitä se Eki oikeasti sanoi, mutta sotapsykoosin selittää kyllä se, että eräänä aamuna heräsimme tykkien jylinään.

   Paniikki lienee parempi termi. Toisaalta Suomihan on jo vuosia hivuttautunut pikkuhiljaa aina vain lähemmäksi Natoa - ette ole huomanneet?

   Poista
  6. "Yleisellä mielipiteellä on tietysti iso rooli. Mutta meille on juurtunut mieliimme pelko, jota itse asiassa myös media ruokkii. Voisin sanoa, että media on tavallaan sotapsykoosissa”, Tuomioja kertoi IS:ien mukaan.

   Toimittaja, nimeltään Langfitt kysyi, mitä Tuomioja tarkoittaa sotapsykoosiväitteellään.

   Tuomioja sanoi, ettei ”pidä realistisena sitä, että Suomi voisi odottaa joutuvansa jonain päivänä hyökkäyksen kohteeksi.” Hänen mukaansa Nato-jäsenyys voisi synnyttää jännitteitä Venäjän kanssa.

   Vaan siis, niitä jännitteitä on nyt jo, eikä kansalaisten mielestä Suomen enää pidä kulkea otsa maassa näiden uhkailujen edessä. Me olemme itsenäinen valtio, teki Putin sitä taikka tätä. Tätä viestiä kannattaisi Tuomiojankin viedä maailmalle muiden johtajiemme tavoin, eikä änkyröidä menneisyyden kielikuvilla omaa maata mollaten.

   Poista
  7. Olen aikojen kuluessa peukuttanut Tuomiojan ajatuksia. En nyt ole lukenut viimeisimmistä, mutta tottahan on, että koko Eurooppa on putinpsykoosissa ja Suomi natopsykoosissa. Media myös. Se pyörittää maanista tietomyllyään silmiemme edessä kiihtyvällä voimalla. Tosi kiitettävää työtähän mediat tekevät, valitettavasti minä edelleen olen hypännyt kyydistä ja seuraan mieluusti sivustakatsojana natohimon ja sotilasliittoon liittymiseen orgasmia.

   Poista
  8. Ymmärrän katsantokulmasi, Noora. Ja siitä kulmasta toki ollaan psykoosissa ja kiimassa.

   Täytyy vain kysyä yksi kysmys: Eikö sitten ole aihetta?

   Eikö meillä olekaan todellista uhkaa, eli onko Tuomioja sittenkin oikeassa: ei Venäjä kuuna kullan valkeana hyökkää Suomeen. Onhan meillä hyvät suhteet ja Tarjalla Medvedeviltä lahjaksi saatu Meggi.

   Medvedev on siis se heppu, joka juuri sanoi tuovansa ydinaseet Itämerelle, jos Suomi ja Ruotsi liittyvät Natoon.

   Poista
  9. Eki väitti siis mediamme olevan sotapsykoosissa.

   Putinpsykoosissa ja natokiimassa on kyllä koko Suomikin, siinä Noora osuu oikeaan. Mutta unohtaa mainita, miksi näin on:

   Syy on Putinin yllättävä ja raaka hyökkäyssota naapurimaahansa, joka ei millään sotilaallisella tavalla uhannut Venäjää.

   Ekille ei tule näköjään mieleen, että ihan vastaavilla tekosyillä Venäjä voisi hyökätä Suomeenkin. Mikä sitä estäisi?

   Poista
  10. Näistä monista Suomea kohtaan esitetyistä uhkailuista pitäisi selvitä itse kullekin kirkkaasti se, että Suomi merkitsee Venäjälle etupiiriä, jonka omaisuutta maa oikeasti muka on.

   Opettihan jo Mankemangi täällä aikoinaan, että Lenin se oli, joka lahjoitti maallemme itsenäisyyden. Ei meillä ollut siinä osa eikä arpaa, eli olkaamme vaan kiitollisia itään päin, joka hyvän hyvyyttään ajatteli suomalaisten parasta. Tämä on samaa idän suuntaan sojottavaa perseennuolentaa, jota Tuomiojakin edelleen harrastaa. Jos nyt suoraan sanon ilman krumeluureja.

   Poista
  11. Tuomiojahan selittelee nyt kritiikkiä aiheuttanutta lausuntoaan hyvin oudosti:” Psykoosissa todellisuudentaju heikentyy ja on huomattavia vaikeuksia erottaa, mikä on totta ja mikä ei. Totta on Venäjän sodankäynti sotarikoksineen, mutta ei välttämättä kaikki muu mitä nyt levitetään, vaikka siitä, että halu pohtia Naton jäsenyyden vaihtoehtoja olisi putinismia,- - ”.

   Yhdyn toimittaja Timo Haapalaan siinä, että tiedon levittämisen kannalta Tuomioja voisi kantaa huolta enemmän Venäjän kuin Suomen mediasta. Itänaapurissa ei tietoja todellakaan ”levitetä”, vaan niitä pihdataan.

   Poista
 5. Kiltti usa ja enkelikuorolaiset euun natoporukat eivät ymmärrä Putinia, vaikka syyt hyökätä hän on niin selvästi kertonut. Putin ei halua natoa strategisille lähialueilleen. Ja jos neuvotteluissa ei puolin ja toisin päästä sopimukseen, sota on usein seuraava vaihe ratkaista ristiriidat. Näin on ollut ja ilmeisesti kun ihmisistä on kysymys, näin tulee aina olemaan.
  Jännä juttu.
  Ikään kuin kahdeksanvuotinen sota Ukrainan ja Venäjän välillä ei olisikaan ollut olemassa. Kai siihenkin vuosia kestävään tappamiseen pitäisi vihdoinkin jokin ratkaisu saada.

  Tottakai usa ja natojäsenmaat haluaa ajaa Venäjän nurkkaan. Valtapiirin laajenemista voi syyttää niin sysiä kuin seppiäkin. Tämä ihana liberaali demokratiamme pitää kaikin keinoin ujuttaa lonkeroitaan yksinvaltiaan alasajamiseen valtaistuimelta. Venäjästähän ei saisi lännen mukaan tulla tai olla suurvalta. Uppiniskaista toisinajattelija-diktaattoria pitää nöyryyttää ja kurittaa ja viedä demokratia ilosanomaa kaikkialle median infosodankin kautta maailmaan.
  Varmaan haluttaisiin, että vain usalla saisi olla yksistään hallussa maailman ydinaseetkin. Mitäpä jos luovutettaisiin sille kaikki maailman adeet, niin saisi lisää oikeassa olemisen voimantuntoonsa. Kuka sielläkin sitten lopulta käskyt antaa sanelee maailman säönnöt?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Putin on kertonut selkeästi, että Ukrainassa valtaa pitää natsijuntta, joka sortaa venäläisvähemmistöä. Siksi Venäjän on pakko ryhtyä sotilaalliseen erikoisoperaatioon – ei siis missään tapauksessa mihinkään sotaan tai hyökkäykseen, hui, pois se meistä. Jos joku tällaista väittää, se ammutaan.

   Eli Putin valehtelee päin naamaa, vaikka tietää että me tiedämme hänen valehtelevan. Pääasia on, että oma aivopesty kansa pidetään pimennossa.

   Se kahdeksan vuoden sota syttyi niin, että pienet vihreät miehet valtasivat Ukrainaan kuuluvan Krimin niemimaan ja näköjään lahjoittivat Venäjälle.

   Itäisen Ukrainan eli Donbasin sodan sytytti Venäjä, joka kannusti venäjänkieliset ja -mieliset kapinaan Krimin valtauksen jälkeen.

   Lisäksi Venäjä jakoi kaikille halukkaille passejaan, jotta saisi sinne enemmän venäläisiä sorrettavaksi. (Venäjän olisikin nyt kannattanut kaapata vain tämä alue, eikä tehdä epäonnistunutta yritystä vallata Kiova ja koko Ukraina.)

   Tarkoitatko Putinin nöyryyttämisellä ja kurittamisella sitä, että hänen hyökkäyksensä kohdetta avustetaan lahjoittamalla aseita?

   Suomessa edustaja Nikko sai potkut, kun hän ehdotti, että joku kertoisi Putinille selvin sanoin, ettei Ukrainaa oteta Natoon. Viikkoa myöhemmin sen kertoi Saksan Schultz suoraan Putinille (eikä saanut potkuja).

   Schultzin vakuuttelu ei riittänyt, sillä kaikkihan oli suurta teatteria opetelluin vuorosanoin, jolla hyökkäys oikeutettiin oman maan kansalaisille.

   Eikä tämä sota ollut Putinin ensimmäinen. Niissä edellisissä Natolla ei ollut mitään roolia.

   PS. Vaikuttaa siltä, että tapahtui mitä tapahtui, niin olet syvästi vakuuttunut Venäjän hyvyydestä ja Putinin jaloudesta, samoin lännen pahuudesta ja kieroudesta.

   Onhan se sallittua, en minä sillä. Mutta syitä siihen en ymmärrä, sillä faktat puhuvat aivan toista.

   Poista
  2. Tässä on hyvä ylöspano faktoista, nimenomaan faktoista.

   Noin se meni oikeasti, jos totuutta katsoo silmiin. Itseäni kiinnostaa se, saako Tuomioja ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtajana rankaisematta puhua median ja koko kansan sotapsykoosista, kun on kyse aggressiivisen sotahyökkääjän naapurimaan varautumisesta. Tämä Niikko sai rangaistuksen vähäisemmästä rikkeestä.

   Poista
 6. Emmehän mekään halua, että itä-naapuri laajenisi meidän kontujen yli Itämerelle. Sotahan siitä seuraisi, kun kumpikaan ei antaisi periksi pyrkimyksissään.
  Aika näyttää, tuleeko maastamme suurvaltojen taistelukenttä. Sehän sopisi heille erityisn hyvin. Voisi käyttää uusinta asetekniikkaa. Natojoukot tulisivat suomipoikien avuksi ja naapuri tulittaisi rajalta, molempien omien kansojensa ollessa turvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se itänaapuri on jo laajentunut meidän kontujen yli Itämerelle. Esim. Viipuri kun ei oikeasti ole vanha venäläinen kaupunki.

   Ja huom. – ei ole olemassakaan mitään "Natojoukkoja", vaan ne joukot ovat kunkin Natomaan ikiomia asevoimia.

   Nato on vain yhdistävä tekijä, joka konfliktissa koordinoi eri maiden joukkojen käyttöä – ja siitä käytöstä kukin maa päättää itse.

   Tietysti oikeassa elämässä USA on Naton koossapitävä voima ja ylivoimainen asevoima.

   Poista
  2. Ettei vain olisi tositoimissa illuusio se, että kukin maa päättää itse osallistumisestaan?
   Hävittäjätkin hommattiin tietysti usasta.

   Poista
  3. Hyvinkin voi olla, että painostusta esiintyy. Patistihan Trumpkin ankarin sanoin eurooppalaisia panemaan lisää rahaa sotavoimiinsa.

   Eurooppalaiset kun ovat tottuneet elämään USAn siivellä sotahommissa. Nyt se karahti omaan nilkkaan.

   Tietysti hävittäjät ostettiin jenkeistä, koska ne ovat ylivoimaisesti parhaat ja USA antoi tuntuvan alennuksen. Ei toki ehkä ilman taka-ajatuksia.

   Mutta eikö ole hupaisaa, että se älämölö hävittäjien hinnasta on vaiennut täysin? Sillä rahallahan olisi elättänyt miljoona muslimipakolaista täällä melkein vuoden!

   Poista
  4. Eheehe! Hankintahan perusteltiin todella vakuuttavasti joka virkaatekijän herran suulla. Kaikki (lähes) kansalaiset uskoivat, että näin on oikein ja muita vaihtoehtoja ei todellakaan voi olla.

   Sasse se, mitä kaikkea niilläkin dollareilla olisi voinut tehdä muuta.
   Entäpä, jos häävittäjiä ei käytetä/tarvita siinä, mitä varten ne on hankittu, "Puollustuksessa"?
   Korkeintaan lennetään rajatarkistuksia ja alokkaat kruusailevat niillä koulutuksissa.

   Kyllä niille ilmeisesti pitää saada syy käyttää tositoimissa, muutenhan ne ruostuu halleihin. :)

   Poista
  5. Kyllä minä panen käteni kyynärpäitä myöten ristiin, että ne kalliit hävittäjät hankittiin kreivin aikaan. Kun niistä vanhoista hävittäjistäkin lähti jo sellainen jyminä, että meinasin tuupertua, kun Porin taivaalla harjoiteltiin muutama viikko sitten. Putinin joukoilla lirahtaisi hätäpissit housuun.

   Poista
  6. NATOssa niillä kuulemma valvotaan ja puolustetaan sitten Baltian ilmatilaa.

   Poista
  7. Ei varmaan siinä tilanteessa, jossa Venäjä häärii Suomen ilmatilassa.

   Muulloin joutavatkin, kun EU:sta ei ole muuhun kuin rahanjakoon isommille EU-maille - viittaan vaikkapa Italian 200 miljardiin silloin kun Suomi saa 5 miljardia..

   Poista
  8. Juu, tietysti ja naton kärhämiin ja kriiseihin kaikkialla maailmassahan niitä tosiaankin pitää lähettää. Säästyy Amerikan omia hävittäjiä alasampumisilta.

   Poista
  9. Ei nyt aivan niinkään. Ei kaikkialle maailmaan eikä minne tahansa.

   Kyllä siellä etulinjassa ovat aina kyseisen maan omat sotavoimat. Ei sinne suomipoikaa tai ruotsipoikaa sijoiteta eturintamaan ase kädessä tähtäämään vihollista silmien väliin. Näin olen antanut itseni ymmärtää sen, mitä olen luotettavista medioista lukenut.

   Poista
  10. Niin? Mitä haluat tietää Afganistanista?

   Poista
  11. Että onko NATO käynyt siellä puolustamassa?

   Poista
  12. Sotilaallisiin operaatioihin osallistumisesta päätetään lukemani mukaan aina kansallisesti. NATO ei edellytä lähettämään joukkoja oman maan ulkopuolelle, ellei jäsenvaltio ole itse siihen halukas. NATOon kuuluttaessa suomalaisia joukkoja siis lähetettäisiin vain niihin tehtäviin, jotka Suomen valtiojohto katsoisi tarkoituksenmukaiseksi. Päätösvalta suomalaisten osallistumisesta pysyisi kaikissa olosuhteissa suomalaisten ja viime kädessä puolustusvoimien ylipäällikön eli tasavallan presidentin, käsissä. Tämmöinen toimintatapa on käytössä jo nykyään NATO-johtoisissa operaatioissa.

   Poista
  13. Tarkoitatko että NATO-maat ei sitten ilman omia itsenäisiä päätöksiään tule Suomeakaan puolustamaan?

   Poista
  14. En minä tarkoita mitään. Menepäs Evan sivuille opiskelemaan asiaa. Siellä sitä on infoa lisää:

   https://www.eva.fi/wp-content/uploads/files/nato/NATO-I.pdf

   Poista
  15. Linkki ei keskustele. Liekö vielä johtavan jonnekin trollitehtaaseen.

   Poista
  16. Linkki onkin vain viitteenä ajatuksiin, jotka on esitetty kommentissani klo 20.35. Sieltä saa lisätietoa, jos idea ei selvinnyt yltä.

   Evahan on suomalainen Elinkeinoelämän valtuuskunta, joka tekee tiivistä yhteistyötä mm. tutkimuslaitos Etlan kanssa.

   Poista
  17. Evan selvityksessä on erinomaisen selkeästi esitetty kaikki se, mitä meille merkitsee Natoon liittyminen. Se korjaa monia nyt esitettyjä ennakkoluuloja mm. siitä, pitääkö meidän sijoittaa ydinaseita maahamme ja pitääkö meidän lähettää sotilaitamme konfliktialueille. Kannattaa lukea tämä tietopaketti.

   Poista
  18. Nato-jäsenyyteen liittyy ydinparadoksi, josta pitäisi puhua enemmän, kirjoittaa Markus Leikola. "Me saamme turvatakuut, jotka pitävät sisällään sen, että kukin turvatakaaja saa itse päättää vapaasti, mitä se tekee tai ei tee." MTV

   Poista
  19. Niinpä, ja nyt näyttää olevan ennennäkemätöntä yhteishenkeä raakaa hyökkääjää vastaan.

   Poista
  20. Turkki vois lähettää proxy-armeijaansa värväämiään isis-taistelijoita Suomea puolustamaan.

   Poista
  21. Hei sinä trollaaja, kannattaa nyt palata sellaisille foorumeille, esimerkiksi Twitteriin, jossa tämän tason heittoja viljellään.

   Poista
  22. Leikolan väitettä ei ole kiistänyt kukaan!

   Poista
  23. Ei kukaan niin väitäkään. Enhän minäkään Leikolaa kiistä, vaan sinun alatason heittosi Turkin armeijan isisläisistä.

   Joskus epäilen luetun ymmärtämistäsi, Mankemangi. Teet kummallisisia päätelmiä ja rakentelet olkiukkoja omista ennakkoluuloistasi.

   Muista syödä B-vitamiinia. Se pitää aivot kunnossa.

   Poista
  24. Turkki on palkannut isis-taistelijoita sotimaan Syyrian ja Irakin kurdialueilla. Se on fakta. Ja sellainen on ihailemasi natokumppani.

   Poista
  25. Ja tämä merkitsee sitten sinun asetustesi mukaan sitä, että Suomen armeijan ylipäällikkö ottaa isis-taistelijoita Suomeen sotimaan? Ja missä minä olen ihaillut Turkkia?

   Heh. Lukisit nyt vaan tuon linkkaamani Evan tietopaketin. Lukeminen kannattaa aina.

   Poista
  26. Halveksimassasi Twitterissä tiedottavat valtiot, laitokset ja viranomaiset.

   Poista
  27. Suomihan oli sotimassa Afganistanissa, vaikka ei kuulu Natoon. Liittyminen ei siis muuta mitään muuta kuin että saamme turvatakuut. Plus moderneja aseita.

   Leikola on viisas mies ja tietää varmasti, että ne turvatakuut antaa USA, jota säestävät Ranska ja Britannia ja muut ovat joukon jatkona.

   Koko turvatakuiden idea on se, ettei mikään järjissään oleva valtio uskalla haastaa Natoa. Venäjäkin on valtava sotilasmahti, muttei meinaa pärjätä edes heikolle Ukrainalle.

   Tällä hetkellä Nato on paras ratkaisu. Sadan vuoden päästä asia voi olla toinen.

   Poista
  28. Edellinen oli siis minulta. (Tämä outo systeemi is back.)

   Toistan ennustukseni: tämä Ukrainan sota tullaan muistamaan mahtavan Venäjän imperiumin kuolinkouristuksina.

   Seuraava Venäjän sota on hajoamissota.

   Poista
  29. Voi Jeesus tätä tekniikkaa...

   Poista
  30. Olen itse jo tottunut tähän outoon uuteen systeemiin, mutta en yhtään yhmmärrä tämän mutoksen tarpeellisuutta. Meneekö kommentti johonkin Googlen sensuuriin tai pilvipalveluun kopioitavaksi ja tarkastettavaksi, kun se haihtuu aina hetkeksi ennen kuin putkahtaa blogiin esille?

   Minusta tuntuu, että Google on tehnyt itsestään Jumalan, ja me maan matoset suostumme kaikkeen valvontaan, koska ilman internetiähän ei ole mitään.

   Poista
 7. Mekin olemme osin, kuten euu ja usa jo mukana sodassa, auttamalla Ukrainan armeijaa voittoon. Viemme aseita, sotatarvikkeita ja annamme ukrainalaisille monipuolista apua. Tavallaan olemme siis nyt jo Venäjän vihollismaa. Agressiivisen vihamieliset mielipiteet medioissa ja sos. mediassa ovat toki sitä niin rakastamaamme sananvapautta, mutta mitenkäs suu pantaisiin jos venäläiset alkaisivat haukkua meitä toden teolla. Lasketella mututunteita ilman todistettuja faktoja.
  No, me naapurukset emme ole vielä käsirysyssä keskenämme, mutta todella rumaa kieltä Venäjä saa nyt osakseen.
  Ei tarvitse ihmetellä seurauksia.

  Ymmärrän murheen sivilien kärsimyksistä ja menetyksistä. Sydän särkyy nähdessä lapsia, vanhuksia ja eläimiä tuhon keskellä. Eikö Ukrainan armeija käytä myös jyreitä aseita? Eivät hekään voi turvata infastruktuuria omilta ammuksiltaan vihollista tulittaessaan. Vai? Miksi Zelesnyi ei ole järjestänyt evankuointeja sodan jaloista paremmin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis eivätkös venäläiset valehtele jo kaiken aikaa kansalleen Suomesta?

   Tänään mediamme kertoi, että Venäjällä valeuutisoitiin jo kansalle Suomen eduskunnan hyväksyneen Natoon liittymisen. Tällaisia on kaiken aikaa, pahempiakin valheita, tahallisia.

   Poista
  2. No voiko sitä valheeksi väittää?
   Välillä taisi kansalaistenkin natomyönteisyys olla lähes 60%. Eiköhän enemmistö eduskunnassa tavallaan ole jo ajat sitten hyväksynyt Naton jäsenyyden hakemisen.
   Minusta on ollut hassua kyllä-mielipiteiden panttaaminen. Aivan selväähän on ollut medioidenkin suitsutuksesta ja aiheenksittelyissä, että myös enemmistö kansanedustajista tulee hyväksymään hakemuksen jättämisen.
   Kokoomuksen, eli natopositiivisten suosio ja kannatus on vain kasvanut. Voihan kannatuksen kasvusta tarkkasilmä nähdä tulevaan.

   Poista
  3. Siis kun uutinen oli sitä muotoa, että eduskunta ”oli tehnyt päätöksen”, siis virallisen, niin kyseessä on tyypillinen valeuutisoijan oikaisu. Ei ole totta, että päätös on tehty, joten ei niin voi sanoa. Periaatteessahan tässä vaiheessa asia on vielä auki.

   Luotettava tiedonvälitys ei toimi näin.

   Poista
  4. Intän nyt vielä ja leikin salaliityoteorialla, vaikka vaan lämpimikseni: Jospa vakoojat, yhteyshenkilöt tms. ovat saaneet tiedon eduskunnan "pöydän alta".
   :) No joo. Maailma on kepulikonsteja täynnä itsekullekin.

   Poista
  5. Luin jostain, että Venäjän ennenaikainen uutisointi oli Ylen uutisen perusteella. Siinä sanottiin, että jäsenyyttä kannattaa 114 edustajaa. Uutisesta ilmeni kuitenkin heti kättelyssä, että osa edustajista ei ollut vielä kertonut kantaansa. Eli uutinen ei voinut olla valmis tulos päätöksestä.

   https://yle.fi/uutiset/3-12412709

   Poista
 8. Sodissa ei ole sankareita voittipa tai hävisi. Kaikki sotilaitten kuolematkin turhia ja lukemattomia ovat poikiaan itkevät maailman äidit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tämä tekee Putinista epäinhimillisen pedon, hirviön.

   Jopa omia sotilaitaan Putin juksasi sotaan. Nuorille pojille valehdeltiin, että nyt mennään harjoituksiin. - Ja niin pojat vietiin Ukrainaan ”harjoittelemaan” sotaa. Ei ole ihme, että tulos oli mikä oli.

   Poista
  2. Minä haluaisin mieluusti sotaan liittyvissä uutisoinneissa tietää mistä uutisen väite on peräisin. Minkä uutisvälittäjän julkaisema se on ja kuka on toimittaja ja kuka on ollut haastateltava. Nimet, ajat ja tapahtumapaikat kuvien kanssa, ennen kuin voisin uskoa uutisia.
   Sodissa käytetään puolin ja toisin erilaisia taktiikoita, jopa valehdellaan vastapuolen hämäämiseksi. Se ei ole uutta.

   Poista
  3. Kaikki tiedot, aidoiltakin näyttävät voivat olla potaskaa. Haastateltava valehtelee omaksi edukseen, kuvia voidaan lavastaa, retusoida yms. yms.
   Eli mihn uutisissakaan voi luottaa? Sotie kommentaattorien pitäisi olla puolueettomia Ovatko?

   Poista
  4. Kyllä Suomen tv-kanavien ja sanomalehtien uutisiin voi pääasiallisesti luottaa, Hesarin, Turun Sanomien, Aamulehden ja muiden isojen kaupunkien ja alueiden lehtiin.

   Toimittajat ovat useimmiten korkeasti koulutettuja, eivät vain kynäniekkoja, vaan laajemmat yhteiskunnalliset opinnot suorittaneita.

   Ainahan pitää olla terve kriittinen suhtautuminen kaikkeen tietoon, mutta eihän elämästä mitään tulisi, jos kaikkea epäilisi kaiken aikaa. Meillä ei kuitenkaan suomettumisen ja vasemmistolaisen reporadion ajan jälkeen ole ollut muuta ”vikaa” kuin Ylen joskus hieman puhdashenkisen asenne asioihin. Ei Yleäkään valheista voi syyttää.

   Poista
  5. Noorahan kuvaa osuvasti venäläistä mediaa!

   Mistä lähteistä muuten omat tietosi ovat peräisin, kysyn taas, kun tunnut luottavan niihin aika hyvin?

   Venäläinen media ja valtionjohto valehtelee ainakin siinä, ettei Venäjä edes ole sodassa, saati hyökkääjä, vaan tekee humanitääristä työtä Donbasin asukkaiden pelastamiseksi.

   Talvisotakin oli vastaava erikoisoperaatio.

   Poista
  6. Venäläisillä on erikoisoperaatiot, mutta meilläpä on erikoislääkärit! NATOn myötä heidän määrä on kyllä vähintään kymmenkertsistettava.

   Poista
  7. Erikoisjääkärit siis.

   Poista
  8. Onhan meillä myös Lahden Erikoinen! Sen jälkeen on Putin kalpea ja hiljaa.

   Poista
 9. Vaan kuka voittaa Ranskan presidentin vaalit? Ihme on, jos Le Pen voittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, nyt ei ainakaan Suomen Nato-jäsenyydelle ole esteitä Ranskan suhteen. Marine le Penin saama 42 prosentin äänisaalis tuntuu kyllä melkoiselta voitolta hänen suunnalleen. Aika kova vaalitaistelu.

   En ole seurannut Ranskan politiikkaa tarkemmin, joten minulla ei ole tästä varsinaista mielipidettä. Kansanäänestyksen tulos on aina oikein ja sitä tulisi aina noudattaa eduskunta- tai parlamenttivaaleissa. Meillähän on nyt hallituksessa puolueita, joiden kannatus oli vähäinen, joten hallituksemme kokoonpano ei ole ankarasti ottaen tarkan demokratian mukainen.

   Poista
  2. "[H]allituksemme kokoonpano ei ole ankarasti ottaen tarkan demokratian mukainen."

   Mitä tämä sinun "ankarasti ottaen" oikein tarkoittaa? Että parlamentaariseen hallitukseen tulee pakottaa eduskuntapuolueet suuruus järjestyksessä?

   Poista
  3. Äänestyksen tuloksen kunnioittaminen on demokratian peruskivi.

   Nyt hallituksessa on neljä puoluetta, joiden vaalitulos oli kehno: kepu 13,8, vihreät 11,5, vasemmistoliitto 8,2 ja rkp 4,5 prosenttia äänistä.

   Oppositioon jäivät hyvin menestyneet kokoomus 17 ja perussuomalaiset 17,5 prosentilla, voittajapuolue demarit hiuksenhienolla etumatkalla 17,7 prosenttia sai määrätä hallituskokoonpanon.

   Kaikki meni tietysti oikein ja pykälien mukaan, mutta eihän tuo tarkkaan ottaen kansan tahtoa vastaa.

   Poista
  4. Tähän ei kannata nyt näppäimet höyryten kirjoittaa, että mutta kun halituksen yhteenlaskettu prosenttimäärä on suurin.

   Totta ihmeessä on, kun puolueita on kuin Vilkkilässä kissoja.

   Poista
  5. PS Jos minulta kysyttäisiin, puolueita on liikaa. Ei niitä kaikkia tarvita alkuunkaan. Periaatteessa riittäisi vaikka viisi puoluetta. Ota tai jätä.

   Poista
  6. Eikös yksi isänmaallinen ja kansallismielinen puolue olisi demokraattisesti tarkin? Se saisi 100% äänistä!

   Poista
  7. Vallan mainio ehdotus. Pannaan nyt kuitenkin hövelisti rinnalle toinenkin vaihtoehto, niin saadaan vähän jännitystä kehiin. Isänmaaton ja kansainvälinen puolue:
   https://youtu.be/xW9VBLH-0_s

   Poista
  8. Iineksen demokratiatulkinta on lievästi ilmaisten mielenkiintoinen.

   Enemmistöhallitus on demokratiaa. Toisaalta voi vähemmistöhallituskin hallita, kuten Ruotsissa, jos sillä on hallituksen ulkopuolisia tukipuolueita.

   PS. Manne viittaa selvästikin Yhtenäiseen Venäjään!

   Poista
  9. Tiedän kyllä hyvinkin, että enemmistöhallitus lasketaan virallisesti demokratiaksi, mutta minusta siinä on vähän selittelyn makua.

   Enemmistöhallitukseen otetaan usein mukaan pienempiä pääministeripuolueen suosikkeja, kaveripuolueita, vaikka ne olisivat kokeneet vaaleissa karvaan tappion.

   Tämähän ei ollut äänestäjien tahto, jos jokin iso voittajapuolue sitten taas jätettiin tahtomattaan oppositioon.

   Poista
  10. Mielenkiintoinen tulkinta, toistan taas. Mutta miten oikeaoppinen iinesläinen enemmistöhallitus sitten muodostetaan?

   Niinkö, että a) hallitukseen valitaan riittävä määrä puolueita absoluuttisesta suuruusjärjestyksessä, vai b) hallitukseen valitaan riittävä määrä eniten kannatustaan kasvattaneilla puolueita, vai c) näiden oikeudenmukainen yhdistelmä?

   Iinesläistä menetelmää olisi ennen ollut helppo vastustaa siksi, että puolueet jakautuivat selvästi sosialistisiin ja ei-sosialistisiin, jolloin niiden pääpuolueiden olo samassa hallituksessa edellytti jonkinlaista hätätilaa.

   Nythän tällaista jakoa ei ole, joten periaatteessa puolueet voitaisiin ottaa hallitukseen kylmän matemaattisesti a), b) tai c) menetelmällä.

   Poista
  11. Jos pidetään kriteerinä äänestäjien tahtoa, niin käsittääkseni hallitus tulisi muodostaa riittävästä määrästä puolueita suosituimmuusjärjestyksessä.

   Näiden tulisi sitten vaan yhdessä hoitaa maan asioita. Näin ehkä vältettäisiin myös jyrkät eroavuudet opposition ja hallituspuolueiden välillä. Molemmissa olisi sekä oikeistoksi että vasemmistoksi laskettavia puolueita, oletan.

   Nykyinen kepun, vihreiden ja vasemmistoliiton näkyvä hallitushuseeraaminen ei ole äänestäjien tahto.

   Poista
  12. Siis vaihtoehto a).

   Onhan siinä järkeä, koskapa kaksipuoluemaissa - esim. UK ja USA - juuri näin käytännössä menetelläänkin. Eri näkemysten ongelma siirtyy vain puolueiden sisälle.

   Vahva johtaja, kuten kaikkien rakastama Trump, voi sitten viedä puolueen ja maan mihin tahtoo.

   Venäjällä asia on ratkaistu niin, että tarvitaan vain yksi puolue, koska Putin tietää kaiken. Puolueen nimeksi sopisi esim. Nin-Lin-Tin.

   Poista
  13. En osaa ajatella, miten tämä käytännössä toimisi, aika sen kai näyttäisi. Siinä on varmaan huonotkin puolensa.

   Tuntuu vaan niin väärältä, että huonosti menestyneet puolueet saavat paljon valtaa hallituksessa. Ne voivat käytännössä jopa sanella asioita.

   Poista
  14. "Manne viittaa selvästikin Yhtenäiseen Venäjään!" Viittasi kyllä emännän ankaran tarkkaan demokratiakäsitykseen.

   Poista
 10. PS Kommenttien julkaisussa on taas jotakin vikaa tai muutosta.

  Aiemmin mainitsemani joissain Bloggerin blogeissa näkyvä reCAPTCHA-juttu kiusaa taas. En tahtonut saada ylemmäs äsken omaa kommenttiani julki.

  Joka tapauksessa kommenttikenttään ei voi kirjoittaa kommenttia, vaan pitää klikata Kirjoita kommenttia -tekstiä. jolloin pystyy kirjoittamaan. Häiriö liittyy joihinkin Googlen tietoturviin. Pahoittelen, en voi sille mitään.

  VastaaPoista
 11. Vaan nyt täytyy taas ihmetellä Suomen terveysviranomaisten jälkijättöisiä koronatoimia.

  Missä viipyvät neljännet rokotteet, joita useissa muissa maissa on jo melkoisen monta viikkoa annettu jo yli kuusikymppisille ja vanhemmalle väelle sekä erityisryhmille?

  Meillä on jahkaava Hanna Nohynek, joka jälleen kerran empii ja viivyttelee ja puhuu rokotusten tehon hiipumisesta, mutta ei ymmärrä aloittaa neljättä rokotuskierrosta. Tasavallan hyväkuntoinen seitsenkymppinen presidentti on sairastunut koronaan ja sairaalakuntoon, ja tiedän parikin yli kuusikymppistä, jotka ovat rokotuksistaan huolimatta kärsineet hyvinkin hankalasta omikronista. Neljäs rokotus pelastaisi monen ihmisen elämän ja elämänlaadun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Missä useissa maissa neljättä rokotetta on annettu?

   Poista
  2. Useissa maissa rokotetaan tällä hetkellä huomattavasti nuorempia, kertoo Yle. Esimerkiksi Yhdysvalloissa neljänsiä rokotuksia annetaan jo 50-vuotiaille ja Ruotsissa 65-vuotiaille. Samoin Saksassa, jossa mm. sisareni ja hänen ystävänsä ovat saaneet neljännet rokotteensa. Israelissa rokotettiin neljänsiä jo tammikuussa, ja sieltä on todettu kokemusperäisesti, että neljäs rokotus estää tehokkaasti omikron-muunnoksen.

   Poista
 12. Tänään siili oli taapertanut lintujen ruokintpaikalle. Ei sitä muuten olisi tiennyt, mutta yöllä oli satanut lunta pari senttiä ja selvät jäljet olivat jääneet lumeen. Se oli tullut saunan takaa metsänrinteen kautta ja palannut pihan poikki ladon alle.
  Yöt ovat vielä tosi kylmiä juuri talvihorroksesta heränneelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yöt ovat pakkasen puolella täällä Satakunnan alavilla maillakin. Itselläni on nyt kokeilussa pienoiskasvihuone takapihalla, ja siinä ovat kyllä orvokit ja mausteyrtit pärjänneet hyvinkin yön hyisessä syleilyssä. Rakuuna, timjami, basilika, persilja.

   Vaan täällä pikkukaupungissa on nyt nähty karhu, oikein oli kuva lehdessä. Itseäni se hieman pelottaa, kun kuljen yksin kameroineni luonnossa, metsissä etenkin. Taskussani on sellainen raiskaajien torjuntaväline, jota puristamalla laitteesta lähtee saatanallinen ääni. Jos se pelästyttää raiskaajan, kai se pelästyttää yhden luontokappaleenkin.

   Poista
  2. Pakkasta on täälläkin ollut öisin. Välillä on tehnyt mieli lähteä kaupunkiin odottelemaan kesää. Valtavia lumilasoja on edelleen pihan laidoilla, joskin sulat paikat lisääntyvät päivisin.
   Onkos siellä suuria saloja lähimain, kun karhujakin on? Mistä semmosen laitteen, kuin mainitsit voi ostaa?
   Täällä on vappupallot puhallettu. Vanhoja varadtoja kaivellessa löysin myös serpentiinejä ja värikkäitä kreppipapereita, joista väsäsin kukkia.
   Simaa ja munkkeja ym. juomia on hankittu kaupasta yms. vappumurkinaa.
   Vappupäivän brunssille kyläravintolaan on pöytä varattu, joten pääsee näkemään muitakin ihmisiä enemmälti.

   Poista
  3. Satakunnassa on kyllä isoja metsäalueita, ja valtavia alavia peltoja. Tasaista maata, ei juuri mäkiä. Karhuja ei täällä yleensä ole, joitain susihavaintoja joskus naapurikunnan puolella.

   Se peljästyslaite on halpa muovinen muistaakseni Tokmannin urheiluosastolta ostettu kouraan mahtuva esine. Meikäläistähän vietiin opiskeluaikoinani Turussa raiskattavaksi metsään, kun erehdyin hymyilemään bussissa vieraalle miehelle. Tämäpä nousi samalla pysäkillä kanssani, metsäisessä lähiössä ja iskeytyi kiinni. Selvisin silmälasien särkymisellä ja naarmuilla poskessa.

   Mitään kriisiterapiaa en saanut, en edes poliisilta ystävällistä sanaa. Siitä jäi lievä kammo takanatulijoita kohtaan, jos liikun yksin jossain pöpelikössä. Opetus: ei pidä hymyillä vieraille miehille, ei ainakaan psykopaateille, jollainen tämä kimppuuni käynyt tyyppi oli seisovista silmistään päätellen.

   Poista
  4. Ok. Kyllä tuollaisesta kokemuksesta jää muistijälki ikuisesti.

   Poista
  5. Muistijälki jää. Mutta ei onneksi varsinaista traumaa. Uskallan kyllä kulkea yksinään metsässäkin, ja jutella yksin kulkevien miestenkin kanssa. Luonnossahan on se kiva, että kaikki siellä kohdatut tervehtivät iloisesti ja suuri osa jää juttelemaan. Olen tutustunut lempialueellani mm. lintubongareihin ja seudun viralliseen perhoskannan laskijaan.

   Eli tuleen ei pidä jäädä makoilemaan ja pelkäämään. Vaan ymmärrän hyvin nykyisen kriisiterapian, ja pidän sitä tarpeellisena. Traumaperäinen kokemus olisi hyvä purkaa sanoiksi asiantuntijan kanssa ja saada pois mielestään. Itse syytin pitkään itseäni: mitäs menin hymyilemään vieraalle miehelle.

   Poista
  6. Onko se raiskaajankarkotin kertakäyttöinen? Oletko kokeillut millainen ääni siitä lähtee? Ettei hätätilanteessa olisi patterit loppu?

   Minäkin liikun luonnostani metsässä äänettömästi, pohjoisen poika kun olen, mutta nykyään kolistelen välillä tarkoituksellisesti.

   Pelkääköhän karhu kaljatölkin sihahdusta? Olisi niin kiva sanoa vaimolle, että karhujen takia minä vaan...

   Poista
  7. Raiskaajakarkotin on vissiin kertakäyttöinen, tai en minä tiedä. Ei siinä ole mitään patteriaukkoa enkä ole kokeillut sitä. On jopa mahdollista, ettei se toimi hädän hetkellä. Maksoi vissiin pari euroa Tokmannilla, jossa käyn usein iloittelemassa.
   PS Tokmannilla on täällä hyvät puutarhaosasto.

   Poista
 13. Neljänsistä rokotuksista puheen ollen, en itse ole varma, ottaisinko sen. Kai se osaltaan jatkaisi immuniteettia? Pelkäsin, että viimeistään kylpyläreissulta virus lähtee mukaani, kun Ihmisiä oli ruokailutiloissa ja uima-altaalla paljon. Eräs ystäväni äskettäin sairasti coronan ja harrastusporukassani on monella jo ollut virustauti. Voihan olla, että itsellänikin se on ollut lievänä.
  Saapa nähdä, miten pöpö villiintyy, kun porukat villinä ja vapaina juhlivat vappua. Sää saattaa tosin jarruttaa omalta osaltaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maskien käyttö on vähentynyt pelottavan hurjasti, kun katsoo sairastuvuuskäyriä.

   Minunkin tuttavallani oli ollut korona, kuusikymppinen nainen, ja sanoi, että karmea tunne, kuin kurkku olisi ollut halvaantunut. Ei ole mikään tavallinen flunssa, kuten Sauli Niinistöstäkin nähtiin. Huolimatta kolmesta rokotuksesta tauti voi kääntyä keuhkokuumeeksi. Niinistö tosin taitaa olla tupakoija?

   Vaan kauhistuksen kanahäkki, miten ilmeisesti Putin-lisä on nostanut lentolippujen hintoja. Ennen maksoi lentomatka Frankfurtista Vantaalle 300, tänä kesänä lähes 600 euroa. Itse huomasin tankatessani, että bensan hinta oli noussut tuntuvasti. Tankillinen maksoi nyt kuutisenkymppiä, kun ennen se on ollut vähän yli 30 euroa. Köyhdymme nyt kovasti.

   Poista
 14. Ei kai muita kamarissasi vierailijoita ole pelästyttänyt googlen uusi "kontrollointi"?
  Kyllä. Nyt alkaa niukkuuden aika materialistisesti. Erilaiset raaka-aineet saattavat loppua. Logistiikka takkuaa ja Euun rajoitukset purevat maijameikäläisiinkin.
  Täällä bensa maksoi n.2.20 e/l.
  Näiltä seuduin käytiin paljon rajan takaa halpaa polttoainetta autoihin, sekä tupakkaa ja viinaa. Mitäköhän nämä sankarit tuuminevat, kun saavat rahoittaa omaa valtiota ko. veroilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiljaista on nyt ollut. Varmaan minun poliittinen paasaukseni on pelästyttänyt, ja kinaamiseni milloin kenenkin kanssa.

   Toisaalta on niinkin, että kaikkea ei voi itseensä ottaa. Jokaisella on tämänsä. Emme lopulta tunne toistemme murheita tai vaikeuksia. Ja voi olla vaikeuksia tuossa uudessa kommentoinnissakin, ellei huomaa klikata oikeasta kohdasta. Aika kummallinen muutos Bloggerilta. Tai Googlelta.

   Poista
  2. Minulla on ollut muita velvollisuuksia, joten olen vain lukenut, en kommentoinut.

   Vappua pukkaa, kohta lähden tapittamaan Mantaa.

   Poista
  3. Kommentoin äsken kyllä monia juttuja tuolla ylenpänä. Periaatteessa olen niin vikkelä vastaväittäjä, että voisin kommentoida kaikkia, mutta pakottaudun ohittamaan suurimman osan.

   Koko päivähän siinä menisi.

   Poista
 15. Mankemangi elukan kanssa en samoilla tantereilla keskustele. Maailman nykylaidassa hyvää on, että ihmiset tajuavat neuvostoliiton ja kommunismin kamaluuden. Venäjähän ei missään vaiheessa luopunut kommunismista. 1800-luvulla kuollut Nostradamus, Karl Marx, oli vain totaalisen väärässä kehityksestä. Sosialismi ja kommunismi kehittyi ainoaan mahdollisuuteensa, putinin leniniläiseen roistokapitalismiin.

  VastaaPoista
 16. Rikulla on tuo intohimoinen "tämänsä", kuten meillä immeisillä tuppaa joku olemaan. Olet vahva uskossasi! Niin sitä pitää! Et ole maassamme yksin. Suurin osa kansalaisistamme lienee samaa mieltä kanssasi. Kevätiloa vaan sullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi, ihana Noora. Olemme vain niin eri linjoilla näissä.

   Poista
  2. Asioista voimme olla eri mieltä, joten anteeksipyyntösi on tarpeeton.

   Poista
 17. Mikään ei ole minusta blogimaailmassa niljakkaampaa, kuin paljastella anonyymin kirjoittajan henkilötietoja joko omassa blogissaan tai kyseisen henkilön blogissa etenkin, kun henkilö ei ole antanut siihen aihetta olemalla esimerkiksi ilkeä paljastelijaa kohtaan. Se on alhaisen luonteen merkki.

  Riku on kohdannut tällaista, samoin minä. Harva meistä voisi kuvitella syyllistyvänsä tällaiseen ilman oikeutettua syytä.

  Se on luvallista vain silloin, jos sinua on oikeasti loukattu tai kiusattu tai kohdeltu julmasti ja väärin. Voit paljastaa kiusaajan nimen.

  Voisin kuvitella tällaisen ilman syytä tapahtuvan intimiteettiin kohdistuvan väärinkäytöksen ainoastaan narsistisen luonnehäiriöisen tekemäksi. Jos joku on valinnut anonyymiuden, se on hänen valintansa, jota tulee kunnioittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On vain tosiasia, että on olemassa ihmisiä, jotka eivät näe moraalisesti väärässä toiminnassaan mitään väärää. He hakevat vian käytökseensä aina toisesta.

   Ja tuskin tarvitsee kauan odottaa, kun tähän ilmaantuu kommentti siitä, miten minä, Iines, en koskaan näe vikaa omassa toiminnassani.

   Poista
  2. PS Putinin ”roistokapitalismista” on hyvä esimerkki se kymppitonnin takki, joka päällä hän piti jonkin kiihkoisan sotapuheensa, korjaan, sotilasoperaatiopuheensa.

   Poista
  3. Mistähän oikeutetusta syystä minun henkilöllisyyteni sitten on tässä blogissa paljastettu?

   Poista
  4. Mankku, koska sinä olet paha narsistielukka. Sinun henkilöllisyytesi on siinä.

   Poista
  5. En edes muista tapausta, mutta jos minä olen näin tehnyt joskus yli kymmenen vuotta sitten, nimi on ollut vain hetken ja jossain tunnekuohussa heitetty ja samantien poistettu. Tuskin sitä kukaan edes ehti lukea saati muistaa, kun en minäkään muista tällaista tehneeni.

   En kuitenkaan kiistä tapausta, sillä voin toimia suoraan, mutta rehellisesti, jos törmään vääryyteen tai loukkauksiin.

   Riku ei ole millään tavalla osallinen sinun nettiviestintääsi eikä tehnyt mitään pahaa kenellekään täällä, joten on niljakasta toimintaa paljastella hänestä tai muista kommentoijista jotakin kautta etsimiäsi tietoja, vieläpä halventavaan sävyyn.

   Tämän sivuhaaran käsittely päättyy tähän. Hyvää vappua ja hauskuuksia!   Poista
  6. PS Eikä niistä ”paljasteluista” välttämättä uutta tietoa saisi. Kyllä täällä aika moni tietää tai jopa tuntee toisia nimeltä ja maineelta, jota ei voi mustamaalata, kun siinä ei ole mitään mustamaalaamista.

   Poista
  7. Pyydän saada huomauttaa, etten tätä ikidiinaria tunne enkä ole voinut hänestä kertoa täällä tai missään muuallakaan yhtään sen enempää, kuin mitä hän on täällä itse itsestään kertonut.

   Poista
  8. Nyt päästit paksun valheen. Ei Riku ole kertonut täällä eikä missään ammatistaan mitään, vain vanhoista yo-jutuistaan, joista huomasin, että hänhän sai minua paremmat yo-paperit.

   Case is closed. Emme jauha asiaa enää. M.o.t.

   Poista
  9. Se lukee rivien välissä ja tyhjissä paikoissa. 2+2=?

   Poista
  10. Tähän kiistaan en haluaisi osallistua, mutta perusrehellinen kun luonteeltani olen, niin on myönnettävä, että minullakin on Rikun kirjoitusten pohjalta käsitys - voi olla vääräkin - hänen ammatistaan.

   Muuten en tiedä Rikusta juuri muuta kuin että vaikuttaa reilulta jätkältä. Jotenkin hänestä tulee mieleen Ruotsin aikaiset kaverini.

   (Ymmärsinkö oikein, että Manne on kommentoinut tänne - eri nimillä toki - kauemmin kuin minä!?)

   Poista
  11. Minä en mitään juttuja ole nähnyt jossa Rikun henkilöllisyys olisi paljastunut, höh? Eikä sellainen minua kiinnostaisikaan. Arvostan häntä, hänen verbaalisuuttaan. Ja musiikkimakua. Riku on hyvä jätkä (vaikka poliittisilta mielipiteiltään onkin välillä ihan Kahjo), helvetin hyvä Jätkä! - Onpas!

   Poista
  12. Se kertoo vain siitä, mikis, että täällä on ajan tasalla oleva kerberos, joka poistaa paljastelut heti kun huomaa.

   Eihän anonyymin tai nimimerkkikirjoittajan ammatissa ole periaatteessa mitään salattavaa, mutta jos se esitetään ilkeämielisen nimittelevässä sävyssä, niin kyllä on. Ja näin on tapahtunut. Anonyymius on valinta, jota tule kunnioittaa. Kaikki eivät halua päteä omalla ristimänimellään.

   Hupaisaa oli sekin, kun Helsingin Sanomat lopetti anonyymien ja nimimerkkien kommentointimahdollisuuden ja salli kommentit vain omilla nimillä. Tämä tehtiin "tason korottamiseksi".

   Tulos on ollut se, että omalla nimellä kirjoittaminen on laskenut kirjoitelmien tasoa, kun nyt näyttää moni kielellisesti ja tiedollisesti vähälahjaisempikin intoutuneen nimellään kirjoittamiseen. On niin hienoa nähdä oma ristimänimi lehdessä!

   Ne parhaat kommentit olivat anonyymeja, ja monesta henki suuri tietämys ja lukeneisuus. Ei vain haluttu päteä omalla nimellä, kun oltiin totuudellisia ja suorasukaisiakin. He jäivät pois. Itse lopetin Hesarin paperiversion tilauksen ja ilmaisin syyn heille. Tuohtuneena.

   Poista
  13. "Se kertoo vain siitä, mikis, että täällä on ajan tasalla oleva kerberos, joka poistaa paljastelut heti kun huomaa."

   Tästä voisi päätellä, että jotain oleellista olisi paljasteltu. Se ei pidä paikkaansa. Heitin arvailun ja kas dillinger sai itkupotkuraivarin. Se oli paljastavaa

   Poista
  14. (Ymmärsinkö oikein, että Manne on kommentoinut tänne - eri nimillä toki - kauemmin kuin minä!?)

   Muistatko Tapsa Mummo Muun? Mummo Muu raivostui kun Ikkunaiines doksas mut. Riku Riemu löysi tämän ja hän on selvillä minun henkilöllisyydestäni ja uhannut vetää turpaan. Pitäisikö olla huolissaan?

   Poista
  15. Totta kai muistan Mummo Muun ja olen kaivannut häntä kovasti. Kaipa mekin sitten tunnetaan?

   Se oli blogistanin varhaisaikaa, sitä ennen olin kirjoitellut ehkä vain Parnassossa ja joillakin tiede- ja teosofisilla sivuilla.

   Täältä Iinekselästä löysin sitten uuden kodin, Mikiksen tavoin. Kemppilässä käyn vain kylässä.

   Poista
  16. Mitäs sanoisit, jos tietäisit, että minä tietäisin henkilöllisyytensä ja väittäisin täällä, että olet homoseksuaali ja pedofiili ja että vedän sinua turpaan? Emännän suosiossa?

   Poista
  17. Po. henkilöllisyytesi

   Poista
  18. Taisin jäädä vastausta vaille.

   Poista
  19. Reilut kaverit. Alte Genossen.

   Poista
 18. Poliittiset paasauksesi ovat olleet sen verran 'kumpujen soista' kumpuavaa utu-usvaa, että mitä niitä kommentoimaan. Höh. - Äläkä nyt tätä itseesi ota, sama sopii ihan vain noin yleisesti.

  Toisaalta, mitäs pienistä! Ukrainan ’erikoisoperaatio’ sujuu omalla painollaan ilman meitä, Natoa tai Paavo Väyrystä. Tärkeämpää on tietää mitä Hannu Pikkaraiselle (jota en tunne) kuuluu. Ainakin 7-lehdessä (jota en ole lukenut) kerrotaan että hän on eronnut Martina Aitolehdestä (jota en tunne), ja ilmoittanut vielä että ”Aikamoista...

  ”... meininkiä”, jatkaisin minä. Koska ’aikamoista meininkiä’ on yks mun suosikkiklisee. (Piru vie.)


  Ps. Nooralle kirjoitin runon. Mutta kun pelkään että se rikkoo Nooran tekijänoikeuksia (Copyright by Leonoora), en uskalla sitä julkaista ilman lupaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höppänä! Kunhan lässytät lämpimiksesi. Mitään runoa ole kirjoittanut!!

   Poista
  2. Ilomielistä vappua siullekin, vaikka nimittelin! :) Viiniä on jo naatittu ensalkuun täälläkin.

   Poista
  3. Olin yön saunassa ja siellä oli helkkarin kylmä.
   Lähdin kaupungille ja ostin Muumipelottimen Prismasta, 15 €.
   Valtavia jäälauttoja ajelehti Pielisjoella, oi Moldau!
   Karhuherra Paddington seisoi liikennevaloissa ja odotti valon vaihtuvan vihreäksi. Hän oli hyvin mietteliäs.
   Karelian kohdalla tein U-käännöksen ja tulin kotiin samaan kohtaan takaisin mistä lähdin.
   Puhalsin ilmapallon Maapallon näköiseksi ja päätäni alkoi särkeä.
   Kukille puin krinoliinihameet ja he nyökkäsivät ystävällisesti.
   Simon nimisen Munkin kanssa join kossua pullosta, johon oli työnnetty ryppyisiä rusinoita.
   Myöhemmin Simo ja minä menemme torille heittelemään rihkamamyyjien pöytiä kumoon ja tappaamaan immeisiä.


   Ps. Runon raakaversio kommenttiisi 29. klo 22:46

   Poista
  4. En väitäkään että tämä hyvä runo olisi. Kaukana semmoisesta. Mutta oletko kuullut sellaisesta käsitteestä kuin "proosaruno"? (vorssalaisittain - näin Loimijoen yläjuoksun asukkaina) - käytämme myös muotoa "roosa runo")

   Ps. Tiedätkö muuten miksi pitkää mustalaista sanotaan? No, jatkoromaaniksi tietysti.

   Poista
  5. Kyllä se hyvä runo on! Luin sen jo kolmatta kertaa ja vielä nauratti, vaikka loppu onkin kauhea.

   Vaatii taitoa liikkua banaaliuden rajamailla horjuen ja silti kompastumatta. Teepäs näistä kokoelma, niin me keksitään sille joukkoistamalla nimi!

   Esim. "Oi jäälautat Pielisjoella".

   Poista
  6. Kyllä minä tuon Leonooralle omistetun runon runona luin.

   Tykkään proosarunoista, ja tässä on viehätyksenä toisiaan seuraavat hulvattoman surrealistiset kuvat, jotka olivat erityisen hurmaavia. Hulluttelu on kivaa, ja on se syvääkin. Loppu kääntää koko suuren kuvan päälaelleen, ja samalla kyseenalaistaa itsensä. (Eikö ollut hieno analyysi, kröhöm?)

   Poista
  7. Heh, ensin kone väitti että julkaistessa tapahtuu virhe ja sitten se julkaisi sen kolme kertaa! Kuin Pietari hiilivalkealla. Tarkoitti varmaan, että on virhe julkaista tämä.

   Poista
  8. Mehän ollaan Iinukan kanssa niin samanaikaisia, että meidän pitäisi olla naimisissa.

   Poista
  9. Tämä taisi olla vappukosinta? Suostun, jos olet mormoni ja vaimosi hyväksyy hupenevan osansa...

   Poistin ne kaksi muuta samanlaista kommenttia.

   Poista
  10. Mitä noihin koneiden ja ohjelmien reistailuihin tulee, niin nyt on aina ensin mielessä, että onko tämäkin fiba nyt sitä Putinin kybervaikuttamista.

   Tuore esimerkki: Ruksasin Omakannasta yhden pitkäaikaisen ja jatkuvan verenpainelääkereseptini uusittavaksi.

   Eilen, vapunpäivänä, sain puhelimeeni tekstiviestin: X-reseptiä ei ole uusittu. Jos haluat edelleen uusia reseptin, ota yhteys jne..

   Manailin mielessäni, sillä julkisiin terveyskeskuksiinhan on mahdotonta saada edes puhelinyhteyttä samana päivänä. Myöhemmin vilkaisin sitten Omakantaan, ja kas, siellähän se lääkereseptini oli uusittuna!

   Nyt on siis voimassa sekä tekstiviesti "ei ole uusittu", että Omakannassa uusittu resepti. Höhlää. kumpaa uskoa.

   Poista
  11. Auch ich tykkään Iineksestä. Hän on niin kirjallinen hahmo. Runotyttö. Nyhmfi... ei kun Nymfi! Tavallaan jo kosinkin häntä aikoinani, kun haaveilin Saarenmaalle muuttamisesta... koska en minä yksikseni sinne suunnitellut muuttavani. Oi, oi, oi.

   Ps. Nyt vanhemmiten jos jonkun naisen vielä fööliin (= käytetään myös muotoa följy) saa, niin alkaa ihmettelee, että miksi?


   Poista
  12. Toisalta, jos Nooraa suostuu muusakseni (siis ihan vain platoonisesti, off koos), lupaan kirjoittaa vielä sanahelisempiä runoja kuin kukaan koskaan. On. Kirrjj...

   Poista
  13. ”Mutta hei, otetaanpa Vapun kunniaksi kunnon hömpsyt!” (kohottaa täyteen ahdetun lasin ilmoja kohden) ”Tä? vappu meni jo. minne se muka meni? No”, (juo lasin tyhjäksi ja seisoo vähän aikaa tyhjä lasi kädessään mutta ei kauaa) ”kippistellään sitten vaikka juhannukselle! (ja taas hän täyttää lasinsa etanolilla) ”Hei kaikille vaan, ja hippulat vinkumaan!” Ja ennen kun arvaatkaan, on tullut jo joulu, ja hän tanssii pikku-ukkoja kanssa olohuoneen flyygelin ympärillä ja laulaa "Hei tenttu-ukot hyppikää, nyt on riemu raikkahin aika."

   Sen pituinen se satu.

   Poista
  14. Mikko, kiitos runosta, vaikka minä "luin" runosi lähinnä absurdina Hamil tropismina tms. Hauska tekstihän tuo on!
   Vappuaattona olin kyllä yllättävästi absurdeissa rokkareiden billeissä siskoni kanssa mökkinaapurissa. Pyydettiin, niin pitihän sinne lähteä. Vähällä oli, etten aamupäivällä saanut raahattua itseäni kyläkapakin vappubrunssille. Liikaa viiniä ja rokin räminää.

   Poista
  15. Ai niin, suostunko muusaksesi, tuusannuuskaksesi, enkös mää ole jo? :) Tottahan muusanasi olo on ylimaallista, kun en muista, että kukaan mies olisi minulle runoja kirjoittanut, mutta voi olla, että en vaan enää muista. :)

   Poista
 19. Hei, uskallan ilmestyä yhtäkkiä tänne Iineksen blogiin, jota kunnioitan monesta eri syystä. Tärkein syy: Iines ottaa tämän bloginsa laajaoleisesti paneutumalla, ja te muut arvoisat kommentoijat osaatte antaa parastanne ajatustenvaihdossa.
  Syy, miksi yhtäkkiä ilmestyn on, että olen juuri saanut loppuun luettua kirjan, josta pidin erityisen paljon.Ehkä jotain teistäkin se kiinnostaa, tai ehkä se on jopa tuttu kirja, sillä se ei ole mikään uutuus. Ensi painos v.1987.

  Kirjan nimi on AXEL. Kirjoittaja Bo Carpelan. Se löytyi hyllystämme, en ollut sitä vaan koskaan huomannut. Uskoisin, etä se löytyy vielä kirjastostakin. Kirjoittaja on saanut siitä valtionpalkinnon. Palkittu Ruotsissakin. Se on kuvaus ystävyydestä ja yksinäisyydestä. Se kertoo elävistä ihmisistä. ei mielikuvista.
  Terveisin Liisu

  VastaaPoista
 20. Kiva kun uskalsit, Liisu. Ja kiitos kirjavinkistä, teos on tuttu ja muistan lukeneeni ja nähneeni siitä tv-elokuvan. Tykkään tämmöisistä kytköksistä todellisuuteen, joita sitten dramatisoidaan oman mielikuvituksen voimin. Nyt kiinnostaa uudelleen, kun mainitsit. - Hyvää vappua, Liisu!

  VastaaPoista
 21. Vappupalloista sanoisin, että ne ovat nyt kamalia. Räikeitä kirkuvia kuvioituja markkinahahmoja. Korvilla varustettuja hiirinaamoja ja irvistäviä pellehahmoja. Hirveitä, paksumuovisia ilmastonpilaajia.

  Onneksi en ole enää lapsi eikä minulla ole pientä lasta, jolle ostaa ilmapallo. Sellainen yksinkertainen ilmava ja kaunis, keveä ilmapallo, joka olisi vain pyöreä ja ohut. Ja siihen viereen paperisuikalaeista koottu kahiseva vappuhuiska. Kyllä olisi vappua!

  Muistan miten aikoinaan pyöreiden rinnalle tuli pitkulaisia ja sitten vielä kiemuraisen kiharaisia makkarailmapalloja. Kyllä oli valinnanvaraa. Aina otettiin pyöreä, eikä niissä mitään kaasua ollut, ilmaa vain, keveää ilmaa.

  VastaaPoista
 22. Jos asuisin Helsingissä, kävisin vappuaamuisin Ullanlinnanmäellä kuuntelemassa Ylioppilaskunnan laulajien vappukonserttia. Onneksi Yle televisioi lähetyksen suorana.

  Kyllä siinä ylioppilaiden vapussa on jotain meikäläiselle tunnistettavaa vapun tuttua riemullisuutta. En nyt tarkoita mitään duunarivastaista, mutta minulle vappu on ylioppilaiden ja kaikenlaisen yrittämisen ja sinnikkyyden juhla. (Duunarihan sitä paitsi tienaa enemmän kuin moni itsensä korkeasti kouluttanut. Hoitajien edustaja Millariina Rytkönenkin tienaa enemmän kuin pääministeri, noin 15.000 e/kk.)

  Ja se Finlandia lopuksi vei iloisen juhlan ajatukset koskettavasti tähän hetkeen, jolloin Suomessa ollaan historiallisesti veitsen terällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Millariina on ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittanut henkilö, joka sinällään on se ja samma, mutta hän toimii hyvin vastuullisessa esimiestyössä, liittonsa Johtaja. Miksi hänelle pitäisi maksaa apuhoitajan palkkaa?

   Suurimpien pörssiyhtiöiden johtajien keskipalkka vuonna 2021 oli 60 917,00 €, keskisuurien 36 083 €, pienissä yhtiöissä 22 417 €. Siis kuukaudessa.

   Mielestäni Millariina on palkkakuopassa myös hän. Kuten kaitsettavansakin.

   Poista
  2. Hyvä kysymys, mikis, johon en osaa silmät ummessa vastata. Miksi Millariina Rytkösen palkka kaihertaa minua?

   Siis, kyllä se kaihertaa, sillä rinnastan sen mielessäni ammattiyhdistysliittojen verovapauteen, joka on mielestäni prseestä. Ammattiyhdistysliitothan harjoittavat nykyään mm. sijoitustoimintaa, josta saavat myyntivoitot ja osingot verosta vapaana.

   Olisi oikeus ja kohtuus, että ay-liikkeet maksaisivat myös voitoistaan veroja ja osallistuvat näin hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitoon. Mutta ei, mieluummin ne pönkittävät johtajiaan ylisuurilla palkoilla.

   Jos, mikis, oikeasti korkeasti koulutettu lääkärikin saa vain 8.000 euroa kuukaudessa, on tuo Millariinan palkka ökytasoa etenkin, kun naisen koulutus ei ole ylempi tutkinto, vaan amk-tason tutkinto, joka ei kuuna kullan valkeana vastaa yliopistojen tutkintoa.

   Poista
  3. Hänen palkkatasonsa työn vaativuuteen nähden ei missään nimessä ole ylisuuri. Tiedän mitä ay-pomojen työ on, sitä on turha kenenkään kadehtia, heidän työaikansa kaiken muun lisäksi on 24 h/ 7 pv/vk. - Enkä missään nimessä pörssiyhtiöidenkään johtajien kuukausipalkkoja kadehdi - pois se minusta. (Tulen toimeen omillani.) Mutta kun siihen lisätään heille bonukset + eläkesäästöpaketit + palkkiot, vuosiansiot nousevat helposti 2-3 miljoonan yli. Siis pelkät palkkatulot.

   Koulutus ei sinällään takaa automaattisesti parempaa palkkatasoa. Eikä edes työn vastuullisuus, tms. Enemmän kyse on "kysynnän ja tarjonnan laista". Ja ainahan voi heittäytyä yrittäjäksi... heh,he. Keksi vaikka joku peli, tee siitä hitti ja perusta yhtiö, kuten Ilkka Paananen, vuoden 2017 aikana hän ansaitsi 109 miljoonaa euroa. Josta maksoi veroja 40 miljoona. Hienoa! Upeaa!

   Enemmän Suomeen tällaisia veijareita, ja vähemmän walhlooreseja ja eenrotheja, jotka kätkevät ansiotulonsa veroparatiiseihin. (Senkin epäisänmaalliset reservin upseerisiat!)

   Poista
  4. Sitä minä - kirjoja rakastavana ihmisenä - aina olen ihmetellyt, että korkeakoulututkinnon suorittaneilla kirjastonhoitajilla ..."Palkka oli kuntasektorilla 2 563 € (2456 yksittäistä palkkaa), valtiolla 3 775 € (16 yksittäistä palkkaa) ja yksityisellä sektorilla 3 763 € (701 yksittäistä palkkaa). Keskipalkka perustuu koko maan palkkatietoihin vuodelta 2020. "...

   Kovin on vähän!

   Poista
  5. Kirjastonhoitajien palkoista olen minäkin täällä paasannut. Se on korkeakoulututkinnon suorittaneista ehdottomasti rahallisesti aliarvostetuimpia töitä, mitä Suomessa on.

   Koulutuksen laajuus ei tosiaan läheskään aina näy palkkauksessa, ja näinä aikoina trendi on lisääntyvä. Tutkintoja on alettu väheksyä sen rinnalla, että joku on hyvä tyyppi ja sopiva persoona. Tämä näkyy esimerkiksi toimittajien kielitasossa. Enkä puhu nyt mistään englannin osaamisesta, vaan äidinkielentaidoista. Enkä ole mikään jukkakajavamainen pilkunviilaajakaan, mutta kyllä esimerkiksi se possessivisuffiksin poisjättäminen kielii suurista aukoista kielen hallinnassa ja yleisessä tyylitajussa.

   Kaiken maailman kouluttamattomat "vaikuttajat" saavat pestejä lehtien kolumnisteiksi ja tv-ohjelmien toimittaja-juontajiksi.

   Sama paasaus alalle soveltaen sopii moniin ammatteihin.

   Poista
  6. Kysehän on myös siitä, kuka sen palkan maksaa.

   Erilaisten hoitajien - sairaiden ja kirjastojen - palkan maksamme yleensä me eli ne otetaan verovaroista. Korkeampi palkka tietää korkeampaa verotusta tai palvelujen karsimista.

   Pörssi- ja muiden yksityisten yritysten johtajien ja työntekijöiden palkat maksavat niiden omistajat. Emme siis me veronmaksajat.

   Meillähän kuka tahansa voi perustaa yrityksen. Mutta varoitan - se on kylmää kyytiä. Aluksikin putoat pois monista yhteiskunnan turvaverkoista ja toiseksi valtio ja muut viranomaiset iskevät sinuun kyntesi ja irti et pääse.

   Jos firman saa pyörimään kohtuullisesti, se on kivaa, ja jos ei saa, se on armotonta menoa. Minä onneksi sain.

   Mutta ensimmäiset puoli vuotta tein täysin ilman palkkaa ja seuraavat pari kolme vuotta hoitajien palkoilla. Olimme ikionnellisia, kun viimeinen pääsimme samaan palkkatasoon, jonka saimme toisen palveluksessa.

   En silti kadu. On taivaallista olla oman itsensä herra.

   Poista
 23. Olen koko aamun katsonut telkkaa ja kaikki ohjelmat siinä ovat olleet mieluisia. Finlandia siinä lopussa nostatti vedet silmiin, se kuullosti tosi hyvältä ja loppu kauniilta. Jopa helluntailaisetkin osasivat esiintyä harkitun hyvin ja aidon tuntuisesti, Ja nyt on sitten vappu. Joskus lapsena, muistan, se oli ensimmäinen päivä jolloin sai olla avojaloin. Nyt on kylmää ja sateista. Olemme kesäasunnossa metsänlaidassa, ja viimeiset lumilohkareet vielä sulamatta. Mutta ensimmäiset kukat ovat jo nostaneet päänsä lumisotkun alta ja mustarastaat tanssahtelevat pihassa.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisu, muistan minäkin, että vappuna siirryttiin kesävaatteisiin.

   Ja muistan, kun oman pikkutyttöni kanssa mentiin pikkukaupungin vapputorille ostamaan vappupalloa lionsclubilaisilta, leijonilta, koska se oli yhteisö, joka myi lapsille ilmapalloja. Tytöllä oli yllään kevyt teepaita ja trikooshortsit, tukka oli lumivalkoinen kiharapilvi, kuten hänellä lapsena oli.

   Tänään, kun kävin ulkoilemassa, ohitin vapputorin ja suuntasin yhteen puistoon joen varteen katsomaan, mitä kevätlintuja on tullut. Päässäni oli villapipo ja ylläni toppis, farkkujen alla pitkät kalsarit ja jalassa puolivarsilenkkarit, talviset, käsissä villaiset kynsikkäät - sormet vapaina mutta kämmen suojassa. Tuuli oli kylmä, lintuja ei näkynyt.

   Poista
 24. Inhoan syvästi vihreän liiton, nekrutupakan, hajuakin ja olen vihainen, että haju leijuu Helsingin kaduilla. Silti vanhat herrat esittivät hashiksen ylistyslaulun niin, että upeasti raikaa. Merle ja Willie ovat vapaan maailman suuria. Hasaan menee kaek

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en kauheasti pidä vihreistä, sillä ainakin cityvihreät ovat pilanneet koko tärkeän aatteen ja kääntäneet sen yleissuvaitsevaisten ääripuolueeksi. Luonto on unohdettu.

   Tänään oli Hesarissa kirjoitus siitä, miten Helsingin metsät ovat käyneet vähiin kaupungin harjoittaman raiskauskulttuurin seurauksena - metsät alas ja tilalle betonisia kerrostaloja ja bussikaistoja. Viis lisääntyneestä lintukadosta ja luonnon poistamisesta asvaltin ja betonin tieltä.

   Käsitän niin, että Helsingissä huseeraavat nimenomaan vihreät, sillä eihän tämä puolue ole enää aikoihin menestynyt muualla kuin Helsingin kivierämaassa.

   Poista
  2. PS Katselin eräästä lehdestä silmiäni uskomatta kuvaa sisäministeri Maria Ohisalon omakotitalosta. Valtava harmaa laatikko, betonimöhkäle, missään pihalla ei näkynyt ainoatakaan puuta, pensasta tai kukkaa, pelkkää harmaata betonia.

   Vihreiden puoluenimeä tulisi kiireesti ajantasaistaa: Betonipuolue.

   Poista
  3. Helsingin kaupunginvaltuuston valtuustoryhmät:

   Kokoomus 23
   Vihreät 18
   Sosialidemokraattinen puolue 13
   Vasemmistoliitto 11
   Perussuomalaiset 9
   Ruotsalainen kansanpuolue 5
   Liike Nyt 3
   Keskusta 2
   Kristillisdemokraatit 1

   Yhteensä 85

   Poista
 25. Rikusta tulee mieleen jatsi, ja You Tubesta löysin tällaisen mielenkiintoisen oppitunnin! Oy Jeah!

  Rakkaat kuulijani, avatkaa sydäntenne rapistuneet porttinne ja antakaa jatsia valua verisuoniinne! – Ps. Pölinät on puhuttu englanniksi, mutta musiikkinäytteet soitettu suomeksi! Ihanaa.

  Tässä

  miten rytmiosasto heiluu

  Ja tässä

  kahden tahdin groovea

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainiot oppitunnit! Musiikki oli nautittavaa, mutta niin olivat myös esiintyjien ilmeet, kerrassaan rennot ja hupaisat. Varsinkin sen ensimmäisessä linkissä näytetyn tumman peruukkipäisen soittajan ilmeitä oli herkullista katsoa.

   Poista
 26. En ole koskaan pelanut biljardia (pois luettuna tietysti taskubiljardi, jota kaikki pikkupojat pikkupoikina pelasivat, yhmhy), mutta nyt olen ihastunut snookerin seuraamiseen. Snooker on kaikkein vaativin näistä pallopeleistä joita vihreällä veralla pelataan. Televisiokanava 6:lla tänä iltana näytetään Snookerin MM-kisojen loppuottelun viimeiset "freimit". Noiden mestareiden taidot ovat käsittämättömiä... tai kaikki on tietysti helppoa kun sen osaa. Mutta lahjakkuutta lajiin se vaatii, ja yhtä paljon aikaa, vaivaa ja harjoittelua kuin mitä konsanaan maailmanhuipun konserttipianist joutuu tekee.

  Helppoa kun osaa. Mutta työlästä opetella. Eikä huipulle ikinä yllä kuin eityislahjakkuudet. - Somaa katseltavaa.

  VastaaPoista
 27. Vaan surullinen tapaus on tämä vappuna autonsa johonkin terassille ajanut miekkonen.

  Kuvista päätellen aika sielukas heppu, parin akateemisen tutkinnon mies, pitää blogia, soittaa pianoa kuin enkeli, oletettavasti persu, uskonnollisessa hurmoksessa, kuin psykoosissa. Elämänkulku moitteeton, menestynyt, valtionhallinnossa, talousmies.

  Mikä sekoitti miekkosen mielen? Ei ihan tavallinen väkijoukkoon ajaja. Tuskin poliittistakaan agendaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alun pitäen oli kokoomushenkinen, mutta radikalisoitui. Hyvä sentään, ettei ajanut Tapsan päälle!

   Aika nuorena jo toimi "Tuulivoima räjäyttää kanansilmät" -Korholan avustajana Brysselissä.

   Poista
  2. Minäkin ihmettelin miten en nähnyt mitään, vaikka olin siihen aikaan Mantalla. No, se tapahtui Espan toisessa päässä.

   Luojan lykky oli ettei tappanut ketään. Siinä mielessä surulta sentään vältyttiin. Ehkä se oli mielenhäiriö tai sitten ajoi huumeissa.

   Virkamiestähän ei niin vain eroteta, joten siitä se varmaan sitten selviää.

   En muuten ikinä ole nähnyt Helsingissä vastaava tungosta kuin nyt Mantalla! Pidin koko ajan lompakosta kiinni.

   Poista
  3. Pandemia-ajan eristyneisyys ja etäilyt varmaan vaikuttivat siihen, että väkeä riitti vähän pienemmilläkin toreilla. Pikkukaupungin torikin oli tupaten täynnä kansaa, eikä etäisyyksistä ollut tietoakaan. On kyllä hieman outoa, että koronan tarttuvuus on kokonaan unohdettu ja sokka on irti, kun ottaa huomioon sen, että tarttuvuusluvut ovat olleet historian korkeimmat, ja kuolemiakin on ollut kaiken aikaa.

   Rokotussuojathan alkavat vanhemmalta väeltä jo hiipua, ja nyt minä ainakin odotan innokkaana, että Hanna Nohynek ei torppaa koko kansan neljänsiä rokotuksia. Lukemani mukaan rokotteita on varastossa riittävästi vaikka kuinka. Jos hyväkuntoinen presidentti joutuu taudissa sairaalaan, niin kuka tahansa voi joutua. Ja syksyllä tauti todennäköisesti nostaa taas päätään entistä lujemmin.

   Poista
  4. PS Mitä tulee Tapsan mainitsemaan lompakosta kiinni pitämiseen, niin kuulin hiljakkoin juorun tänne saapuneista "muukalaisista". Ovat varastaneet lompakkoja paikkakunnan S-marketissa vanhuksilta, joita harhauttivat ovelasti ja nappasivat tämän huomaamatta lompakon vanhuksen laukusta. Tapauksia oli useampia.

   Poista
 28. Kävin kiittämässä yläkerroksessa Mikkoa "runosta". :)

  VastaaPoista
 29. Olen nyt ilkeä ämmä, mutta kyllä taas melkein hävetti pääministerin piukat pimuhousut, liian lyhyine lahleineen Saksan reissulla, ja pitkä paidan helma roikkui jakun alta. Maailman tiedotusvälineidenkin medioissa näkyy mauton tyylittömyys. Oli sentään musta bleiseri, jolla kunnioitti läsnäolijoita. Vaikka puhuisi enkelin kiellä, mutta jos pukeutuminen kielii muuta, vakuuttavuus ja uskottavuus jää vajaaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri siskon kanssa juteltiin Whatsapissa aiheesta. Hän oli katsellut Marinin ja Andersonin esiintymistä Saksan televisiosta. Oli sitä mieltä, että oli vakuuttavaa ja että kyllä nyt Suomen liittyminen onnistuu.

   Suomi on ollut kovasti esillä Naton takia Saksan teeveessä, ja Suomen asemaa on yleisesti pidetty hyvin vaarallisena. Sisareni huokaisi helpotuksesta. Hän on tosissaan pelännyt meidän puolestamme. Ihan kuin me emme oikeasti ymmärtäisi, miten veitsen terällä olisimme ilman Natoa.

   Poista
  2. Tätä Saksan pääministeriä pidetään Saksassa vähän saamattomana ja ehkä lepsuna jahkaajana. Uskon, että Marinin ja varmaan myös Andersonin jämäkkyys tämän Schoulzin rinnalla oli kyllä katselijoiden mielestä uskottavaa.

   Poista
  3. Scholzin "lepsuus" johtuu siitäkin, että Saksan edelliset päättäjät olivat sinisilmäisiä viherkaihisia tomppeleita. Lopettivat puhtaan ydinenergian tuottamisen ja hirttäytyivät venäläiseen kaasuun.

   Saksassa tiedetään Suomesta niin vähän, että pelkäävät aivan vääriä asioita. Vaikkei Suomi nyt liittyisivät Natoon, niin ei meillä seuraavaan kymmeneen vuoteen olisi mitään hätää. Päinvastoin elelisimme täällä karhun kainalossa herroiksi.

   Natoon liitytään tulevaisuuden takia, ettemme jäisi Venäjän etupiiriin. Uussuomettuisi.

   Marin oli Saksassa hakemassa turvatakuita. Ja saikin ne. Hän joutui nuorena likkana niin kovaan paikkaan, että tästä kun selviää niin maine kantaa pitkälle.

   Poista
  4. Marin on parantanut kuin sika juoksuaan. Hän on selvästi ottanut opikseen aiemmista itsensä ja koko hallituksen suhmuroinneista ja alkaa olla sekä inhimillinen että vakuuttava poliitikko. En sano että täydellinen, sillä ei täydellistä poliitikkoa olekaan - onneksi. Emme tarvitse uutta Kekkosta.

   Mitä tuohon Nooran mainitsemaan pukeutumisasiaan tulee, niin jotenkin olisin kyllä itse toivonut, että Marin olisi rohkeasti vetäissyt sen kauniin mustan nahkarotsinsa ylleen Saksaan. Olen vakuuttunut, että siellä olisi hurmaannuttu. Vaikka saksalaiset ovat jotenkin vanhoillisia ja jopa uskonnollisiakin, niin he nähdäkseni tykkäävät rohkeista ihmisisistä.

   Poista
  5. Olen samaa mieltä. Jakkupukuisia rouvapoliitikkoja on ihan riittävästi. Musta nahkarotsi, tiukka katse ja jämerä puhe muistetaan ja tehoaa paremmin. Sehän on kuin legendaaristen brittilentäjien sota-asu.

   Poista
  6. Jees Tapsa!

   https://youtu.be/HsM_VmN6ytk

   Poista
 30. Aurinko paistaa! Heräsin linnunlaulujen aikaan, ja kas kohtasimme metsäjänösen kanssa pihalla. Oli talvella nakertanut omenapuiden oksia, mutta en moittinut.
  Vaan on meillä maanpuolustusintoa. Uutisissa kerrottiin, että naisiakin on jonottamassa erilaisille sotimiseen, ai niin, maanpuolustamisen kursseille.
  Minua ei kiinnosta moiset kurssit vähääkään. Antaudun, nostan kädet ylös oitis, jos joku aseen kanssa tulee kohti. Sodan lietsonta on järkyttävää tänä päivänä. Kaikki energia pitäisi käyttää rauhan asioille. Puhua rauhasta, tukea rauhanajan rinnakkaiseloa. Vain rauhantekijät saavat kunnioitukseni, eivät sotaan innokkaasti valmistautujat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsoin myös tätä aamulähetystä, jossa puhuttiin naisten innosta armeijaan.

   Noh, itse en menisi, jos nyt olisi valinnan paikka. Ainoastaan äärimmäisessä tilanteessa voisin laukoa tulisarjan päin brutaalia hyökkääjää. Jonkun asekurssin voisin käydä, mutta en varsinaista koko inttipalvelusta.

   Poista