11.5.2022

Hoitomoraali?
Suomi on pudonnut tilastoissa koronanhoidon takapajulaksi, mikäli arvostettua brittiläistä lääketieteen julkaisua, huippujulkaisuksi kutsuttua The Lacetia on uskominen. Suomessa on koronakuolemien lukumäärä kasvanut maailman kärkieliittiin, ja vuosina 2020–2021 on ollut  noin 8 780 ylimääräistä kuolemaa.

Tosin Suomessa tämä hurja luku kiistetään ja selitetään toisin, mm. niin, että koska kyseessä ovat ennen kaikkea vanhuskuolemat, niin kuolinsyy on monisairastavuus ja  yleinen hauraus, jolloin korona tappaa nopeastikin ja virallinen kuolinsyy voi olla siis muukin.

Niin tai näin, hieman selittelyn makua on ilmassa. Ikävä tulee  ministeri Katja Kiurua, joka haparoivan alun jälkeen piiskasi Suomen kuiville, ja korona saatiin hyvään hallintaan. Hallitusta suitsutettiin upeasta koronanhoidosta. Nyt kun tilastot ovat romahtaneet ja kuolemat Ruotsiakin korkeammat,  se ei olekaan enää hallituksen - vika. Vain kaunis tilasto on hallituksen ansio. Mitähän tästä pitäisi ajatella? Ja mikä mies Aki Linden on? En ole kuullut sanaakaan koronanhoidosta hänen suustaan. Kansalaiset on jätetty yksin koronan kansa. 

Tällä hetkellä Suomessa koronaluvut ovat hurjimmat koskaan ja taudin annetaan kulkea vapaasti kansalaisten läpi. Neljänsiä rokotuksia pihdataan, vaikka esimerkiksi Ruotsissa ja Saksassa piikkejä saavat kaikki yli 65-vuotiaat. Meillä ikäraja on 80 vuotta. Ei ole ihme, että vanhuksia haudataan nyt ennätystahtiin. Olemme valinneet Tegnellin tien, kun Kiurusta päästiin.

Kansantaloudellisesti tämä on tietysti viisasta, kun vanhusten määrä vähenee. Talous lähtee nousuun huollettavien määrän vähentyessä. Jokainen kohtaa ennen pitkää koronansa -mantra kaikuu nyt Mika Salmisenkin huulilta, ja nyt on hänen mukaansa aika elää normaalisti ja iloita kesästä. Menkää ja sairastakaa!

Minäkin käväisin jo maaseudulla, kesälaitumillani. Kohtasin pari sukulaista ja muutamia kyläläisiä. Jokaisella kohtaamallani oli "koko porukka" sairastanut koronan, osa lievänä, osa vakavan ja pitkän version. Kaikkein nuorin jäsen, reipas kampaajanainen, oli virunut yli viikon teholla henkitoreissaan eikä ole vieläkään kunnossa. Kuului sarjaan "ei rokotuksille".  

Kovin mieluusti ottaisin sen neljännen piikin, vaikka sen, jonka joku nuori rokotusvastainen jättää käyttämättä. Voisiko rokotteita jakaa heti  kaikille halukkaille? Tämä on kysymys, johon jonkun THL:n asiantuntijan tulisi vastata. Rokotteita kun lukemani mukaan on riittävästi jopa valmiina. Kuka niiden päällä istuu? Hanna Nohynek? Moni varttunut saisi vapaan ja pelottoman kesän, jos se heille haluttaisiin suoda. Muualla Euroopassa on suotu.

*

Lopuksi todettakoon, että onpas hupaisa tämä systeemi, jossa ministerit ja presidentit astuvat yksitellen vuoron perään estradille kertomaan kauan pihtaamansa Nato-kantansa, jonka kaikki ennalta tietävät. 

Ihan kuin patsasta paljastettaisiin juhlallisesti. Maa- ja metsätalousministeri Kurvinen paljasti juuri kantansa, kertoo lehden lööppi. Saarikko paljasti eilen patsaansa ja huomenna verho putoaa  Marinin ja Niinistön patsaalta, Andersson taitaa pihdata vielä ja Tuomiojahan änkyröi kolumnissaan juu-ei-vaarinhousut, jotta häntä ei voida jälkikäteen saada kiinni väärästä mielipiteestä. 

Minä sanon tietenkin, että Natoon ja heti, olen koko ajan sanonut. Ajattelen myös nykyään niin, että voisin olla hyvä sotilas, ja voisin jopa puolustaa maatani aseella ja tykillä, jos vastassa on brutaali, kieron ja valehtelevan diktaattorin hyökkääjävaltio. Kovin mieluusti en lentäjäksi alkaisi, vaikka on värisyttävän kauheaa ja ihanaa kuunnella Hornetien jylyä läntisellä taivaalla.

171 kommenttia:

 1. Kuulemma jäsenhakemus on hyväksyttäväkin jossain. Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtajaksi vauhdissa hypännyt Kokoomuksen puheenjohtaja Natopetteri Orpo vaatii, ettei Suomi aseta mitään ehtoja.

  VastaaPoista
 2. Heh, sieltä se tulee vasemmistoanarkistien Nato-vastaisuus ja Ukrainan tilanteen mitätöiminen! - Aina ne valehtelee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole lukenut vielä yhtään hyvää perustelua Suomen Nato-vastaisuudelle tässä Venäjän-tilanteessa. Tuomiojan hourimiset Ruotsin kanssa tehtävän liiton riittämisestä eivät ole enää tästä maailmasta.

   Poista
 3. Olen jäsenhakemuksen jättämisen kannalla ja jään odottamaan hakemuksen käsittelyä sekä jäsenneuvotteluja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua kiinnostaa asevelvollisuusarmeijamme tulevaisuus. Lähetämmekö ulkomaille (Baltiaan?) peruskoulutuskauden suorittaneita varusmiehiä vai työsuhteisia erikoisjääkäreitä, joita nyt on noin 80. Vai värvätäänkö reserviläisistä natosotilaita, kuten nyt rauhanturvaajia ja kriisinhallinta joukkoja? Tuleeko Suomeen NATOn tukikohtia? Porkkala olis hyvä paikka.

   Paljon on kysymyksiä, mutta onneksi raha ei ole mikään este.

   Poista
  2. Suomi ei joutuisi NATOn jäsenmaana vasten tahtoaan vastaanottamaan alueelleen sen kummemmin vieraita joukkoja, tukikohtia kuin ydinaseitakaan. NATO huomioi joustavasti jäsenmaidensa hyvin perustellut erityisvaatimukset ja sopii tarvittaessa poikkeavista järjestelyistä. Jo kylmän sodan aikana Suomen pohjoismaiset NATO-naapurit Norja ja Tanska kieltäytyivät ottamasta vastaan rauhan aikana pysyviä joukkoja tai ydinaseita alueelleen, eikä se aiheuttanut vastalauseita NATOn taholta.
   Suomella on jo nykyisellään väkilukuunsa nähden runsaasti joukkoja maailmalla erilaisissa rauhanturvatehtävissä (noin 1 000 henkeä) ja luultavasti nykyinen osallistumisen taso olisi suunnilleen sama, mitä Suomelta odotettaisiin NATOn jäsenenäkin.
   Liittoutumisesta aiheutuvat kansainväliset velvoitteet olisivat hoidettavissa, kuten nykyisinkin, näihin tehtäviin halukkaista reserviläisistä ja palkatusta henkilöstöstä kootuin joukoin. Varusmiespalvelustaan suorittavia suomalaisia sotilaita ei vastaisuudessakaan lähetetä kansainvälisiin operaatioihin.

   Poista
  3. Tiedot täältä:
   https://www.eva.fi/wp-content/uploads/files/nato/NATO-I.pdf

   Poista
  4. Voi kyllä olla niinkin, ettei NATO vaadi meiltä joukkoja muuanne, koska rajamme viholliseen on niin pitkä. Voi olla, että NATO tykkää, kun koillisen sisukkaat suomalaiset asettuvat puolustamaan Pohjois-Atlanttia eturivissä.

   Poista
  5. Ei vaadi Nato Norjaltakaan joukkoja muualle, vaikka raja on lähes olematon. Ei Nato vaadi meiltä enempää, mihin meillä halutaan suostua. Lähtijät ovat vapaaehtoista reserviä. Aivan kuten nytkin. Tämä on todettu useissa eri lähteissä. Ei ole mitään syytä olettaa, että Nato muuttaisi yhtäkkiä toimintatapojaan kenenkään tietämättä.

   Koetat lietsoa pelon ilmapiiriä Natoa kohtaan. Et ole persuja parempi. He pelottelevat maahanmuuton vaaroilla, sinä Naton vaaroilla. Mikä ero?

   Poista
  6. Suomella oli juuri Afganistanissa 2500 sotilasta, eikä siitä meteliä pidetty. Sama määrä riittää varmasti moniin muihinkin Nato-operaatioihin.

   Natollaha ei ole omaa armeijaa, vaan se koostuu aina yksittäisten Nato-maiden siihen tarkoitukseen osoitetuista kansallisista joukoista.

   Tukikohtia pitää anoa, ei niitä väkisin tule, eikä aina silloinkaan. Ydinaseissa sana juttu vielä korkeammalla kynnyksellä.

   Raha ei ole todellakaan mikään este: jäsenmaksu vuodessa on 50 miljoonaa euroa. Sillä rahalla ei elätetä edes omia mannejamme.

   Poista
  7. Siis yhteensä 20 vuoden aikana.

   Poista
 4. Riku, minä olen se kerettiläinen ja vääräuskoinen. Ei natoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinua Noora rakastan, mutta Natoon ilman muuta. Ryssä on kamala.

   Poista
 5. Molempia mielipiteitä esiintyy, mutta tutkimusten mukaan jopa 76 prosenttia kannattaa Natoon hakemista. Olisipa se riemullista, jos Suomi saisi jäsenyyden. Jo lokakuussa voisi prosessi olla valmis.

  Moni Nato-vastustaja taitaa toivoa, että joku maa asettaisi kapuloita Suomen liittymisen estämiseksi rattaisiin, mutta asiantuntijoiden mukaan tuskin näiin käy. Kyllä Suomi Natoon pääsee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tärkeää on, että olemme saaneet monelta isoltta maalta turvatakuut prosessin hoitamisen ajaksi, mm. Saksalta ja nyt saadaan Briteiltä, kun pääministeri Johnson on Niinistöä tapaamassa.

   Poista
  2. Asiantuntijoiden mukaan solidaarisuus julistus ei ole turvatakuu.

   Poista
  3. Ei se olekaan, eikä edes sitova. Lähinnä se on uhkaus Venäjälle.

   Muistammehan, että Hitlerin Saksa esti Talvisodassa kaikki Suomeen suunnatut sotamateriaalin avustuskuljetukset.

   Ase- ja ammuspulasta huolimatta Suomi torjui venäläisten yrityksen vallata maa.

   Poista
 6. Mankemangi, kommenttejasi ei ole tästä poistettu sen vuoksi, että vastustat Natoon liittymistä, vaan ivallisen asenteesi vuoksi. Lyöt kaiken läskiksi etkä käy muiden kanssa dialogia: et perustele omaa kantaasi sanallakaan, ivaat vain Natoon liittymistä lyhyillä heitoilla ja linkeillä. Tällainen ei rakenna hyvää ja rakentavaa keskustelun ilmapiiriä. Laadi siis omaa kantaasi rakentavia puheenvuoroja, jos haluat osallistua keskusteluun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en vastusta jäsenhakemuksen jättämistä. Se näkyisi poistamissasi kommenteissa. Kummallista ettei myönteinen kriittinen näkemys kelpaa sinulle, vaan joutaa poistettavaksi.

   Edelleen väitän, ettei EVA neuvottele meidän hakemustamme.

   Poista
  2. Po. jäsenyydestämme.

   Poista
  3. Eihän kukaan täällä ole väittänyt, että Eva olisi jokin neuvotteleva elin Nato-hakemusprosessissa. Mistä sellaista keksit?

   Olen viitannut Evan tietopakettiin Natosta, koska tämä paketti on yksi parhaista ellei peräti parhain, mikä nyt olisi kansalaisten hyvä lukea. Nimittäin lehtien palstoilla esitetään nyt juuri näitä kysymyksiä, joihin Eva on koonnut vastaukset.

   EVA ei ole vetänyt Nato-vastauksia toimitusjohtajien taskuista vaan se on yleensäkin kartoittanut suomalaisten arvoja ja asenteita säännöllisesti yli neljännesvuosisadan aikana.

   Näin on kertynyt laaja ja vertailukelpoinen aineisto yhteiskunnallisesta arvo- ja asenneilmastostamme ja sen muutoksista.

   Tutkimuksissa on selvitetty kansallisten teemojen ohella myös lukuisia kansanvälisiä aiheita Euroopan unionista globalisaatioon sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Nato-tutkimus kuuluu viimemainittuun lohkoon, eli tieto on kokemusperäistä faktaa Naton käytänteistä. Kannattaa lukea, jos miettii vaikka, onko Suomen otettava ydinaseita maaperälleen.

   Poista
  4. Niin, ensiksi sitä NATO-jäsenyyttä haetaan (kannatan), sitten NATO vastaanottaa sen (kannatan), sitten NATO miettii sitä (kannatan), sitten NATOn jäsenvaltioille annetaan tiedonanto (kannatan), sitten NATO-maat miettivät asiaa itsenäisesti (kannatan), sitten NATOlle annetaan neuvotteluvaltuudet (kannatan), sitten Suomi ja NATO neuvottelevat jäsenehdoista (kannatan). Sitten Suomi ja NATO pääsevät yhteisymmärrykseen (kannatan). Sitten NATOn jäsenvaltioiden demokraattiset hallitukset hyväksyvät sen (kannatan). Sitten vasta Suomi on NATOmaa.

   Ensimmäiset tilaamamme hävittäjät saamme 2025.

   Poista
  5. Avaisitko, minkä lisäarvon tämä prosessin vaiheiden kuvailu antaa tälle keskustelulle tässä blogissa?

   Poista
  6. Olen päätynyt omiin käsityksiini omalla ajattelullani enkä ole linkittänyt yhteenkään ajatuspajaan.

   Poista
  7. Suomellahan on jo amerikkalaiset hävittäjät - Hornetit.

   Mutta eikö ole mielenkiintoista, että amerikkalaiset myivät meille puoliväkisin ale-hintaan huippuhävittäjänsä, joita he eivät myy edes kaikille Nato-liittolaisilleen!?

   Ikään kuin he olisivat jo tienneet Suomen pyrkivän ennen pitkää Natoon? Tai sitten he vaan luottavat meihin. Syystäkin tietysti.

   Poista
  8. Vielä oudommaksi huippu-uusien USA-hävittäjien myyminen Naton ulkopuoliselle maalle on se, että nämä koneet voidaan aseistaa ydinpommeilla.

   Suomeen luotettiin jo ennen Nato-kiiman puhkeamista.

   Poista
  9. Vaan nykyisessä tilanteessa ruotsalainen vaihtoehto voisi olla logistisesti järkevämpi.

   Poista
  10. Totta tietysti. Vielä enemmän, kun ottaa huomion, että kone on hyvä ja Ruotsikin liittyy Natoon.

   Luulen, että jenkkikone valittiin kolmesta syystä: 1) se on paras, 2) se valmistetaan turvassa kaukana Venäjästä, 3) valinta sitoo USAn tukemaan Suomea.

   Poista
 7. Hyvää J. V. Snellmanin ja suomalaisuuden päivää! Häntä saamme kiittää siitä, että Suomi sai oman rahayksikön, rahvas pääsi koulutuksen pariin ja suomen kieli sai lopulta aseman maan virallisena kielenä. Siitä se alkoi.

  Snellmanhan oli varsinkin nuorempana kiivas ja omapäinen luonne, joka vastusti silloista venäläistä hallintoa eivätkä hänen suomalaismieliset ja kansanomaiset aatteensa miellyttäneet venäläisiä vallanpitäjiä.

  Vasta myöhemmin suosio palautui hiljalleen. Keisari Aleksanteri II allekirjoitti vuonna 1863 Snellmanin kieliasetuksen, jolla sovittiin, että Suomesta tulee 20 vuoden kuluessa virallinen kieli oikeuslaitoksessa ja opetuksessa käytettäväksi ruotsin rinnalle. Suomesta ei kuitenkaan tullut tasavertaista kieltä ruotsin kanssa kuin vasta 1.1.1923 kielilaissa. Vaan hyvä niinkin. EU on vienyt meiltä rahan, mutta ei kieltä. Oma kieli on kansan sivistyksen mitta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Suomi ei voita mitään väkivallalla, sivistyksen voima on sen ainoa pelastus."

   J. W. Snellman teeskenteli ja kieroili!

   Poista
  2. Kannatan J.W. Snellmania. Mielestäni hänen lausuntonsa on hyvä!

   Poista
  3. Snellman oli realisti. Ei silloiselle Suomelle olisi ollut mitään hyötyä kapinoida ja rettelöidä. Parempi tyytyä ja kehittää omaa maataan - etenkin kun avautui ainutkertainen mahdollisuus erottautua ruotsalaisuudesta ja omaksua suomalaisuus.

   Tuskin enää muistammekaan julmia rotu- ja kielisotiamme, joissa jalo arjalainen ruotsalaisuus kärsi tappion mongolilaiselle suomalaisuudelle.

   Jos olisimme jääneet Ruotsin valtakuntaan, keskustelisimme täällä nyt ruotsiksi.

   Poista
  4. Mutta juuri E. Mannerheimin, Snellmanin, Lönnrotin ja muiden ansiosta emme keskustele myöskään venäjäksi.

   Poista
 8. Vaan englannin kielellä tämän päivän presidentti lähetti teveisensä naapurimaahan, syystä, että terveiset tulivat puheesta brittiministerille: Venäjä katsokoon peiliin.

  Juuri näin! Nyt, kun hakemusta ollaan jättämässä, voi alkaa rehellisyyden aika, ja vuosisatainen teeskentely ja kieroilu saa jäädä pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuosisatainen? Mitä me nyt alamme rehellisesti tehdä?

   Poista
  2. Voisimme Nato-kauden alkajaisiksi vaikkapa lopettaa Suomen ja Neuvostoliiton talvisodan jälkeen vuonna 1940 tekemän sopimuksen, jonka mukaan Venäjällä on oikeus pitää Ahvenanmaan saarilla omaa valvontavirastoaan, jonka toimivaltaan kuuluu valvoa Ahvenanmaan saarten demilitarisointia. Sen täytistäkö Suomen alueen valvominen Venäjälle kuuluu!

   Poista
  3. Kaikki alkoi Kansainliiton maiden tekemästä Ahvenanmaan demilitarisointia koskevasta sopimuksesta (28. tammikuuta 1922).

   Poista
  4. Niinhän Wikissä lukee. Mutta ei tätä kukaan kysynyt. Älä suotta poimi tietoja, joita osataan itsekin lukea.

   Tärkeää on vain se, miten saamme valvovan isonveljen huuthemmettiin Ahvenanmaalta.

   Poista
  5. Sanomme sopimuksen irti. Niinhän tehtiin yya-sopimuksellekin kauan sitten.

   Poista
 9. Olen ilmeisesti jonkinlainen henkinen kaksoisolento Iinekselle, sillä useimmissa mielipiteissä, joita Iines täällä kertoilee, huomaan oman mieleni olevan samaa mieltä. Ehkä siitä johtuen en tunne aina tarpeelliseksi selittää ajatuksiani täällä, sillä ne ovat jo nähtävissä Iineksen puheenvuoroissa. Kirjoitettunakin omat mielipiteeni esiintyisivät täällä kuin kaikuna. Ainoa asia, jossa saatan olla eri mieltä ovat silloin tällöin mielipiteet henkilökuvauksissa. Muistan esimerkiksi Iineksen jossain vaiheessa ainakin puhuneen nykyisen pääministerin olemuksesta negatiivisesti, kun taas itse olen pitänyt häntä hyvänä melkein kaikissa asioissa. Ja kyllä minun on sanottava että joidenkin muiden tässä blogissa kommentoivien ihmisten ajatuksista, joissa Iines näkee usein jotain pahaa ja poistettavaa, olen erimieltä ja hyväksyn sen mielipiteenä joka on oikeutettu. Mielipiteitten vapaus on mielestäni tärkeä asia ja niiden erilaisuus on hyväksyttävä. Se, samoin kun ajatuksen vapaus ovat tärkeitä. Tästä esimerkkinä olkoon Mankemangi, joka varmaan antaa parhaansa, mutta jonka mielipiteitä usein vähätellään täällä muidenkin kuin Iineksen toimesta. No, tämä kommenttini ei varmaan tunnu hyvältä, mutta tunnen itseni jo ennestään aikalailla tyhjäpäiseksi ja tyhmäksi, joten kaikki hyvin täällä, ja paikallaan. Virheitä löytyy aina mistä tahansa, jos haluaa niiden metsästykseen ryhtyä. Mutta yleensä suurin virhe on metsästäjä itse. Mitä enemmän hän etsii virheitä toisista, sitä enemmän hän löytäisi niitä itsestään. Tämä olisi hyvä muistaa. Ja muistanhan minä. Tätäkin kommenttia tiedän jo etukäteen häpeäväni heti, jos painan Julkaise nappia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PS. Nyt unohtui minulta sanoa, että kuva, jonka iines oli tuonne alkuun laittanut on ihanan puhuttava ja aito. Sitä katselin pitkään ja pidin sitä arvokkaana löytönä. Eilen kuulin telkasta, miten Hoitajien johtaja puhui itsensä ja väkensä pyttyyn, kertomalla, että hoitajat olisivat Parempaa Väkeä kuin muut sairaalassa työtä tekevät ja ansaitsivat parempaa palkkaa kuin muut. Toivoisi että he joukkoerollaan jäisivät pysyvästi eroon. Ettei sellaisia pröystöilijöitä enää huomioitaisi ollenkaan. KYllä heidän paikkansa saataisiin täytetyiksi, kun esim. sodan keskeltä Ukrainasta on varmasti tullut tarpeeksi hoitoon pystyvää väkeä. Ja tuntuu, että ukrainalaiset ovat tomeraa väkeä, joka työtä saadessaan hoitaa sen hyvin.

   Poista
  2. Liisu, juuri näin! Hoitajat tekevät tärkeää työtä, mutta niin tekevät muutkin kuntien työntekijät, opettajat, terapeutit, kirjastonhoitajat, kouluavustajat, virastojen hiljaiset naiset ym. Ja jos katsotaan koulutusta, niin opettajilla on maisteriopinnot, hoitajilla puolet tästä. Pitkistä opinnoista tulee taloudellisia menetyksiä monin verroin enemmän, ja toki myös osaamista ja tietämystä. Ei tällaista voi ohittaa vetoamalla hengen pelastamisiin jne. Se on hieman matalamielistä, sillä itse kukin hakeutuu valintansa kautta ammattiin.

   Hoitajien keskipalkka on noin 3 200 ja luokanopettajan noin 3 600, kirjastonhoitajan 2 800 ja toimistotyöntekijän noin 2 500.

   Jos nyt hoitajien palkkaa nostetaan Rytkösen uhoamalla tavalla, se lähenee jo maisteriopettajan palkkoja, mikä aiheuttaa tietysti nostopaineen sinne seuraavalla kierroksella. Tähän ei valtiolla voi olla varaa ilman suuria leikkauksia ja veronkorotuksia. Opettajia on lähes joka kunnassa.

   Poista
  3. Liisu, tuosta pitkästä kommentistasi - mielipiteitä ei poisteta koskaan erilaisuuden vuoksi. Erilaisuus on rikkaus ja yksi johtotähteni. On aika laiskaa luulla, että kommentti poistetaan siis tästä syystä.

   Jos poistan kommentin, siinä voi tietysti olla erilainen mielipide, ja usein onkin, mutta erilaisuus ei ole poiston syy, vaan yleisimmin se on

   - silkka vittuilu (veljellinen tai sisarellinen vittuilu on ok)
   - selkeä trollaus, häirintä
   - ilkeämielisyys
   - toisten kommenttien ohittaminen eli jankkaaminen
   - henkilökohtainen solvaus
   - linkki tms. oman kommentin sijaan
   - toisten kalvaminen
   - jne. tämäntapaisia

   Sille en siis voi mitään, että jos joku on eri mieltä minun tai jonkun muun kanssa, hän saattaa sortua ilkeilyyn ja trollaukseen ja syyttää minua sitten erimielisen kommentin poistamisesta, vaikka syy on hänen kielenkäytössään. Poistetun kommentin kirjoittaneen on siis syytä katsoa peiliin niin kuin Venäjänkin.

   Poista
  4. Nyt saat minulta kiitokset, Iines. Komentit, joita edelliselllä kerralla kirjoittelin, olivat eräänlainen kokeilu, halusin tietoisesti tutkia rajojasi tässä kommenttien kirjoittamis- ja lukemissysteemissä. Oli tosi vaikea keksiä jotain negatiivista sanomista suhtautumisessasi saamiisi kommentteihin. Teit luettelon tilanteista, jossa on ehkä parasta jättää julkaisematta kommentti, jossa selvästi halutaan pahoittaa toisen mieltä. Toisaalta, jos teksti on hyvä, mutta kommentti siitä on pahantahtoinen, suuntautuu tämä pahantahtoisuus sen kirjoittajan omaan niskaan. Ja niin sen pitääkin tehdä.

   Se, että joku jaksaa pitää yllä asiallista ja mielenkiintoista sivustoa, joka herättää ajattelua sen lukijoissa, on tavallaan lahja toisille ihmisille. Nykyään on harvinaista että joku antaa itsestään toisille ihmisille jotain tuotetta, esim ajatuksiaan ilmaisesti, pyytämättä maksua. Sama kommenttien kirjoittajien kanssa. Kun olen seurannut esim. juuri tätä Iineksen blogia, on se kerta kerralta harvinaisen täynnä hienoja kommentteja, jotka omalta osaltaan täydentävät ja suurentavat blogin sisältöä ja saavat lukijoiden mielihyvän kasvamaan, niin että he, lukijat, tuntevat saavansa hyvää mieltä ja lisäystä omiin tietoihinsa kerta kerralta enemmän, niin, että heille tulee tarve kutsumatta tulla aina uudelleen virkistämään mieltään, esim. juuri tähän Iineksen julkaisemaan "tietolähteeseen". Jonkinlainen lähdehän tämä on. Ja täällä on riittänyt kävijöitä tavallista suurempi määrä. Kiitos kuuluu Iinekselle!

   Poista
  5. Liisu on Iinekselän omatunto, hentoinen kuiskaus kiivailun keskellä. Luen aina suurella mielenkiinnolla sinun mielipiteesi.

   Mankemangia katsotkin yllättävästä näkökulmasta: uhrina!?

   Monen muun mielestä Manne kun on paremminkin yleinen syyttäjä, joka lyhyiden kommenttien tarkoitus on usein lytätä toisen, usein juuri Iineksen, yleensä perusteltu näkemys. Ja herjata rasistiksi etc.

   Myönnän kyllä auliisti, etten itsekään Mannelle vastatessani aina pysy asiassa, äkkipikainen kun olen.

   Toisaalta olen tässä aikojen kuluessa alkanut ymmärtää Mannea ja aika usein hänen näkemyksissään on järkeäkin. Tapa sanoa se vain on hyökkäävä.

   Mutta mielestäni häntä ei todellakaan täällä vähätellä, vaan kohdellaan paremminkin känkkäränkkänä.

   Poista
  6. Kiitos, Liisu, lämpimistä sanoistasi! Saat minut kiemurtelemaan hyvästä mielestä ja lievästä vaivaantuneisuudesta. Harva meistä maan matosista on tottunut kehuihin.

   Tämä on oikein hyvä päivä muutenkin. Olen iloinen, että meillä on nyt jämäkkä valtiollinen johtokaksikko tässä Nato-asiassa. Sanna Marinista on kasvanut oikein napakka pääministeri. Saulista olen aina tykännyt.

   Poista
  7. Uskallan sanoa sen: moni bloginpitäjä antaisi lopullista kenkää lyttääjäkommentoijalle. Esimerkiksi uuninpankkopoika ei katsele hetkeäkään kommentoijaa, joka kyseenalaistaa hänen sanomisiaan.

   Niitä pahimpia poistamiani ei moni ole ehtinyt nähdäkään. Viimeksi poistin pikaisesti Mankemangin kommentin, jossa hän haukkui minua mm. natsimummoksi.

   Poista
  8. Tämä Liisun näkökulma on mielenkiintoinen, ja jotenkin se kertoo enemmän hänestä itsestään kuin Mankemangista.

   Tai sitten Liisu vaan näkee meitäkin tarkemmin: mitä on sen Mankemangin hyökkäilyn takana, mistä traumasta se kumpuaa?

   Poista
  9. Natsimummohan on söpö nimitys.

   Poista
  10. Iineksen mielestä vissiin liian kuvaava.

   Poista
 10. Ylläolevia ajatuksia heräsi mieleeni luettuani Laura Kolben kirjan Keho, matkoja ikään, mieleen ja minuuteen,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, tätä en ole lukenut. Laura Kolbe on kiinnostava persoona, rohkea nainen, äitinsä kaltainen (Pii?) huumorintajuinenkin uskalikko.

   Poista
  2. Piipä hyvinkin. Ja isä Boris oli viipurilainen, tähän hetkeen sopivasti suomalais-saksalais-venäläinen.

   Poista
 11. Mutta kyllä minua harmittaa, jos Suomi viime hetken kommervinkkiensä takia päästää Ruotsin hakemaan jäsenyyttä ensin!

  Sadan vuoden kuluttua historioitsijat ja mankemangit väittävät perustellusti, että Suomi pelkäsi ja peesasi siksi Ruotsia.

  Carpe diem, Finlandia, pulinat pois, kuviokellunta seis ja vauhtia töppösiin! Naton kammareihin pitää astua pää pystyssä ensimmäisenä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kumma muuten, ettei tästä Naton logoon liittyvästä piiloviestistä juuri meille suomalaisille väännetä edes vitsiä:

   Nato. Otan.

   Poista
  2. Jos tämä nyt hallituksen vallassa vielä on, niin pelkään hieman pahaa. Asiaan perehdytään huolella ja oikeasuhtaisesti ja teetetään emeritusprofessorilla tutkimus aiheesta. Kyllä Ruotsi taitaa ehtiä ensin ja Suomi peesaa…

   Poista
  3. Nythän erityisesti kansa on halunnut liittyä sotilasliittoon. Sitä on korostettu useissa puheenvuoroissa. Eli, jos syyllisiä pitää etsiä, joutuessamme kiperiin tilanteisiin natossa, niin päättäjät voivat pestä kätensä ja sanoa, että kansalaisten kannatus ylen kyselyssä oli niin ja niin paljon.

   Poista
  4. Nythän voisi pistää pienen vedonlyönnin pystyyn! Kumpi, Suomi vai Ruotsi, kutsutaan jäsenneuvotteluihin ensin? Kumpi hyväksytään jäseneksi ensin? Kumpi lopulta liittyy jäseneksi ensin?

   Poista
  5. Kyllä ne Suomelle kiperät tilanteet taitavat tulla lähinnä itärajan takaa. Sitä vartenhan Natoon liitytään.

   Poista
 12. Outoa on, että hallitsijaparimme lykkää paperin tiedotusvälineille, mutta itse ei naamaa näytetä. Pääministerikin matkusti Japaniin, ettei tarvitse olla mikrofonien edessä. Hävettääkö vai pelottaako olla päätöksensä kanssa median piiritettävänä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis tämä Japanin-matka on ollut jo kauan tiedossa, mediassakin. Yhteisesiintyminen olisi ollut hienoa, mutta kun tilanne eteni h-hetkeen, ei aikaa enää yksinkertaisesti tainnut olla mediashow’lle.

   Poista
  2. Kerropa Noora, kun olet täällä Putinin tuntojen tulkki, miksei hän Voitonpäivän puheessaan kertaakaan maininnut Ukrainaa?

   Hän mainitsi vain Donbasin eli antoi kansalleen mielikuvan, että vain siellä puolustetaan venäläisiä natsiukrainalaisten sorrolta – ei sanaakaan Kiovan, Harkovin, Mariepolin ja Odessan pommituksista ja piirityksistä?

   Eikö tätä voi pitää valehteluna? Ja miksi hän valehteli?

   Poista
  3. Putin valehteli myös, että NATO laajenee itään.

   Poista
  4. Tapsa, kiitos kunniasta, mutta en sentään ajatuksia pysty lukemaan, vaikka sepä vasta olisi mielenkiintoinen ja joissakin tilanteissa tärkeä taito. Voisi olla työtarjouksia korkeiltakin tahoilta. :)
   Tapsa, entä itse, miten sinä tulkitsisit?

   Poista
  5. Tulkitsen sen edelleen niin, että Putin valehtelee. Oma mediapimennyksessä oleva kansa uskoo, kaikki muut maailmassa tietävät hänen valehtelevan. Sinäkin.

   Manne - se Putinin itälaajentumisväite oli itsensä toteuttava ennustus. Reaalimaailmassa on aina ensin syy, sitten vasta seuraus.

   Vai olisiko Putin imenyt tämän länsimaisen uhriutumiskulttuurin niin hyvin, että hän uskalsi parkua suureen ääneen, että kun me hyökkäämme ensin Ukrainaan, niin takuulla Nato laajenee itään...

   Ja siitä kostoksi me sitten saatana hyökkäämme! Oma vika!

   Poista
 13. Onko täällä vielä ehditty pöyristyä Maryanin päätöksestä väistää Soinia YLEn Jälkiviisaissa? Minusta se oli hyvin perusteltu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi tästä puuttuu tietoa? Mikä se perustelu siis oli? Kerrohan nyt, niin pöyristyn.

   Poista
  2. "Älä suotta poimi tietoja, joita osataan itsekin lukea."

   Poista
  3. Älä poimi, vaan puhu asioista. Tapahtumista kerrotaan ja maustetaan omilla ajatuksilla. Maryanin ajatukset eivät ole yleistä tietoa.

   Iines

   Poista
  4. https://www.halimamedia.com/post/kiitos-ja-hyv%C3%A4sti

   Oma ajatukseni on, että hyvin perusteltu.

   Poista
  5. Minä luin sen juuri ip-lehdestä. Ja hämmästyin, sillä pidin Maryania fiksuna ihmisenä.

   Missä suvaitsevaisuus, missä anteeksianto, missä ymmärrys erilaisiin mielipiteisiin, missä kunnioitus, missä armo?

   Perustelut ovat varmaan hyvät, mutta ahdasmielisyys paistaa läpi. Demonisointi on demonisointia vaikka sen kookosöljyssä paistaisi.

   Poista
  6. Mitä itse asiaan tulee, niin näkisin siellä kyllä mieluummin Maryanin kuin Soinin. En ymmärrä hänen valintaansa.

   Poista
  7. Noh, jos yhdelle tulee turvaton tila, niin toiselle ei. Varmaan tuota pikaa tyhjä tila korvataan vaikkapa Suldaanilla.

   Minusta Soini on persoonana hyvä tyyppi Jälkiviisaisiin. Oli kyllä hipaisaa srurata Anu Kantolan ilmeitä Soinin seurassa.

   Miksi suvaitsevat ihmiset ovat lopulta niitä kireimpiä tyyppejä?

   Iines

   Poista
  8. hipaisaa = hilpeää ja hupaisaa

   toivoo sama

   Poista
  9. Kontiolahden Sinivalkoinen Mesikämmen ja Somalian Musta Jellona olisikin hyvä valinta, sillä äkkiäkös hän taksilla pyyhkäisisi suoraan lähetykseen.

   Poista
  10. ltapäivälehdissä on nyt juttu Abdulkarimin jättäytymisestä Jälkiviisaista. Siis johan hän siellä olikin, kuusi vuotta, ja on ollut ahkerimmin käytettyjä osallistujia, Ylen tahdosta edustamassa ”identiteettipoliittista roolia tietyn ryhmän edustajana”.

   Herra mun vereni! Johan oli aikakin ottaa sitten Soini mukaan keskusteluihin, sillä hänkin identifioituu tiettyyn ryhmään, jota parjataan yhtälaisesti kuin tummia kansalaisia.

   Vaan ans kattoo, taatusti näemme viimeistääm syksyllä Jälkiviisaissa Suldaanin tai jonkun muun identiteettiryhmän edustajan, elleivät kaikki hyvät ihmiset sitten koe ohjelmassa turvattomuutta Abdulkarimin lailla. Abdulkarim asettui nyt samaan viiteryhmään kuin loukattu Ebrahimi, jota kukaan ei loukannut.

   Poista
  11. Näille herkkähipiäisille ihmisille olisi tehnyt hyvää osallistua koulussa äidinkielentunnin keskusteluihin.

   Yhtenä tehtävänä oli väittely, jossa toisella oli väitteen puolustajan ja toisella väitteen vastustajan rooli. Sai sanoa todellisia tai keksittyjä perusteluja ja yleisö äänesti väittelyn voittajan.

   Toimi, ja opittiin ajattelemaan asioita leveällä haitarilla toistenkin näkökulmasta. Kapeat ja ehdottomat inttäjät hävisivät, laveakatseiset perustelijat veivät keskustelua minne tahtoivat.

   Poista
  12. Vielä yksi. Maryan Abdulkarim käyttää myös titteliä ”toimittaja”. Onkohan hänellä alan tutkinto?

   Pakko poimia tänne Leena Mäntysaaren kommentti HS:ien keskustelusta. Yhdyn siihen sataprosenttisesti:

   Kertoo paljon enemmän toimittajasta itsestään kuin Soinista.

   Hyvä toimittaja osaa keskustella ja haastatella myös niitä, joiden kanssa hän ei ole samaa mieltä.

   Toimittajan on syytä opetella elämään "moniäänisessä" yhteiskunnassa, jossa vallitsee sananvapaus.

   Poista
  13. Maryan on feministi, vapaa toimittaja, kolumnisti ja kirjailija, joka kirjoittaa mm. Yleisradiolle ja Hufvudstadsbladetiin. Maryan sai Minna Canth -palkinnon 2019 ja kultaisen Helsinki-mitalin 2021. Hänellä ei ole minkään valtakunnan velvollisuutta rupatella telkkarissa vastenmielisen plösön kanssa.

   Poista
  14. Siis, tuo hakemasi on yleistä tietoa, jota ei tarvitse kenellekään noutaa, halukkaat kyllä löytävät sen ja tietävät ennestään. Palkinnot ja mitalit menevät myös identiteettiperustein, jolloin joku oikeasti pätevämpi jää ilman, koska hänellä ei ole identiteettistatusta.

   Näillä ulkoisilla mitaleilla ei ole merkitystä, ne eivät kuulu tähän yhteyteen, jossa on kyse ihmisen käyttäytymistavoista, ajatuksista ja asenteista.

   Abdulkarimilla ei ole tosiaankaan velvollisuutta osallistua debatteihin, mutta syy jonka hän esittää, kertoo jotakin vain hänestä itsestään, ei Soinista tai muista. Hyvä toimittaja ymmärtää moniäänisyyden merkityksen.

   Poista
  15. Tällä teollaan Abdulkarim valitettavasti pudotti itsensä samaan joukkoon, johon ”toimittaja” Ebrahimi kuluu.

   Itse jään kummastelemaan näiden ”toimittajien” ammattietiikkaa ja osaamista. Mahtaako kummallakaan olla toimittajakoulutusta ja tietoa viestinnän perusteista?

   Poista
  16. Maryan oli keskusteluohjelmassa keskustelijana. Eikö se lue sulla missään?

   Poista
  17. Jos ihmisestä käytetään ammattinimkettä "toimittaja" - mm. sinun poiminnassasi, niin eikö voi olettaa, että hänellä on toimittajan ammattietiikka ja osaaminen? Tv-debatointi on viestinnällistä työtä.

   Ammattitaitoinen toimittaja ei käytä missään valinnassaan sellaisia löyhiä perusteita, joita Abdulkarim ja Ebrahimi käyttivät. Ne ovat kaikkien viestinnän lakien vastaisia.

   Poista
  18. Huomaan, ettet tykkää näistä suorasuisista fasismia ja rasismia vastustavista kauniista naisista etkä piittaa heidän kokemuksistaan. Mistähän se voisi johtua?

   Poista
  19. Varmaan siitä, että olen fasisti, rasisti, ruma ja kovasydäminen natsimummo?

   Poista
  20. Mistäs muusta?

   Poista
  21. Ymmärrän, että sinun mieleesi ei tule mitään muuta.

   Jos vähän laajentaa ajatteluaan, niin voisi kai ajatella, että joku voi kritisoida poliitikkoja ja vaikuttajapersoonia heidän ajatustensa ja asenteittensa vuoksi. Huolimatta siitä mitä he ovat ulkoisesti ja näkyvästi.

   Poista
  22. Entäs Ujuni Ahmed? Saiko hän 2020 Suomen PENin sananvapauspalkinnon identiteettisyistä? Hänkin on feministi, antirasisti ja antifasisti, joka on esiintynyt räväkästi julkisuudessa.

   Poista
  23. Herättelisin sinua kysymään itseltäsi, Mankemangi, miksi oletat aina, että joku on jotain mieltä, koska hän kadehtii jonkun ulkonäköä tai nuoruutta? Miten se edes tulee mieleesi? Onko tämä sinun pontimesi ajatella asioita, muiden kauniimpien ja nuorempien ihmisten kadehtiminen?

   Eiväthän ulkoiset seikat ole niin tärkeitä kuin luonteen ominaisuudet ja älykkyys ja kyvykkyys. Luota itseesi ja hyväksy se, mitä olet.

   Poista
  24. Minä epäilenkin ettet tykkää rasismia ja fasismia vastustavista aktivisteista identiteettisyistä. Ujuni vieläpä kehtaa taistella tyttöjen silpomista vastaan täällä Suomessa.

   Poista
  25. Ujuni Ahmed on oikealla asialla. Itse asiassa samalla kuin Iineskin täällä toistuvasti: Ujuni arvostelee ankarasti Suomen viranomaisia siitä, että he lepsuilevat somalikulttuuriin kuuluvan tyttöjen silpomisen kanssa.

   Hänen mielestään on estettävä myös tyttöjen vieminen Somaliaan silvottavaksi. Olen samaa mieltä.

   Miten ylipäätään Somaliasta henkensä hädässä paennut voi tuosta vaan palata sinne lapsensa kanssa?

   Suomen viranomaisten on syytä katsoa peiliin ja ryhdistäytyä.

   Poista
  26. 'Miten ylipäätään Somaliasta henkensä hädässä paennut voi tuosta vaan palata sinne lapsensa kanssa?"

   Koska on Suomen kansalainen.

   Poista
  27. Mutta mihin se hengen hätä jäi?

   PS En halua tällä mitätöidä yhdenkään pakolaisen uhrikokemuksia, päinvastoin myötätuntoni on jokaisen hädänalaisen pakolaisen puolella.

   Haluan sen sijaan kyseenalaistaa tuon perustelun ”koska on Suomen kansalainen”. Millä tavalla se poistaa pakolaiselta sen hengen hädän?

   Poista
  28. Ujuni Ahmedista olen tänne kirjoittanutkin kehuen. Kyseessä ei ole turha mimmi. Hän on kiinnittänyt huomiota paitsi tytöjen silpomiseen myös maahanmuuttajanaisten suureen pahoinpitely- ja raiskausprosenttiin.

   Maahanmuuttajanaisistahan 90 prosenttia on pahoinpideltyjä ja raiskauksin alistettuja, toteaa mm. Monika-naisten tutkimus. Ujunihan on puhunut juuri tästä asiasta, maahanmuuttajanaisten asiasta, josta meillä suomalaiset feministit vaikenevat.

   Poista
  29. Ujuni on suomalainen feministi.

   Poista
  30. Väitättekö silmät kirkkaina, että suomalaisilla feministeillä ei ole eikä ole ollut mitään tekemistä monikulttuurisen Monika-Naiset liitto ry:n kanssa?

   Poista
  31. "Maahanmuuttajanaisistahan 90 prosenttia on pahoinpideltyjä ja raiskauksin alistettuja,.."

   Tämä on karkea valhe. Kuin Putinin oppikirjassa.

   Poista
  32. Minä en väitä mitään, kunhan referoin lukemaani ja monien siteeraamaa tutkimusta, josta on käyty keskusteluja aikoinaan eri foorumeilla.

   Kannattaa perehtyä maahanmuuttajanaisia auttavan Monika-naisten tutkimukseen. Kyseessä on sosiaali- ja terveysministeriön tutkimus, tekijöinä Eija Kyllönen-Saarnio ja Reet Nurmi: Maahanmuuttajanaiset ja väkivalta.

   Tutkimuksen mukaan valtaosa maahanmuuttajanaisista on väkivallan uhreja – jopa 90 prosenttia on kokenut erilaista väkivaltaa.

   Suomessa asuvat ulkomaalaistaustaiset naiset kokevat lähisuhteissaan väkivaltaa kolme kertaa useammin kuin kantaväestöön kuuluvat naiset, sanoo maahanmuuttajanaisia auttavan Monika-Naiset liiton toiminnanjohtaja Reet Nurmi. Voit toki ryhtyä väittelemään Reet Nurmen kanssa, jos et usko ministeriön toimeenpanemaa tutkimusta.

   Tutkimukseen voi perehtyä täällä:

   https://stm.fi/documents/1271139/1359676/Maahanmuuttajanaiset_ja_vakivalta_fi.pdf

   Poista
  33. Tein linkkaamassasi pdf-dokumentissa haun '90%'. Ei vastaavuuksia.

   Poista
  34. Kyseessä on täysin pätevä tutkimus, jota lehdet uutisoivat tuolloin, v. 2005 runsaasti. Tuo luku lähes 90 prosenttia on tietysti toimittajien pyöristämä luku, ja sisältää moninaisen väkivallan, myös kunniaväkivallan ja alistamiset silpomisineen.

   Tärkeää on tieto siitä, että maahanmuuttajanaiset ovat kohdanneet runsaasti väkivaltaa sekä ennen tänne tuloaan että lähisuhteissaan edelleen, merkittävästi enemmän kuin kantaväestön naiset. Tämä on olennaista ja tämä on seikka, josta muidenkin kuin Ujuni Ahmedin ja Monika-naisten tulisi puhua sen sijaan, että muslimimiesten alistamiskulttuuria kaiken aikaa katsotaan meillä läpi sormien.

   Feministit! Puheet lasikatoista ja suomalaismiesten hipelöinneistä tuntuvat herkkähipiäisiltä, kun muslimisiskoja alistetaan oikeasti, jopa niin, että he itse eivät tiedä sitä.

   Poista
  35. PS Nyt ei kannata viedä keskustelua whatabout suomalainen mies -linjalle. Lue tutkimus. Naiset tietävät sinua enemmän.

   Poista
  36. Sosiaali- ja terveysministeriön oppaita 2005:15

   Eija Kyllönen-Saarnio, Reet Nurmi

   Maahanmuuttajanaiset ja väkivalta

   Opas sosiaali- ja terveysalan auttamistyöhön

   SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ TYÖMINISTERIÖ MONIKA-NAISET LIITTO RY

   Helsinki 2005   Sivulla 66 lukee:

   Parisuhdeväkivaltaa kokeneiden maahanmuuttajanaisten väkivaltaisesti käyttäytyvistä puolisoista tiedetään vain vähän. Vuonna 1999 turvakodeissa olleiden maahanmuuttajanaisten puolisoista puolet oli maahanmuuttajia, puolet suomalaisia (Haarakangas ym. 2000).

   Poista
  37. ”Suomalainenhan” tarkoittaa jo kansalaisuuden saaneita puolisoitakin, jotka ovat usein olleet maassa ennen naisten tuloa.

   Kannattaa myös huomata termi ”turvakoti”, joka ei siis tarkoita vastaanottokeskusta. Valtaosa maahanmuuttajanaisistahan ei tutkimuksen mukaan tiedä oikeuksistaan eikä osaa tulla turvakotiin suojaan, moni myös pitää kuritustaan normaalina, ja moni häpeää, että mies on hakannut. Moni ei tiedä sitäkään että mies ei saa raiskata vaimoaan. Moni nainen ei siis ole laskelmissa edes mukana.

   Kyllä tämä kaikki ilmenee tutkimuksesta, jos lukee sen kokonaan eikä niin kuin piru raamattua.

   Poista
  38. Yllä mainittu teos s.24

   Laatikko 2. Poliisin tietoon tullut maahanmuuttajanaisiin kohdistuva parisuhdeväkivalta (sisäasiainministeriö 2003a)

   Noin 70 prosentissa tapauksista väkivallan tekijä oli nykyinen puoliso, noin 30 entinen puoliso.

   Tapauksista 55 prosentissa puoliso oli maahanmuuttajataustainen, 45 prosentissa suomalainen.

   Poista
  39. "Kyllä tämä kaikki ilmenee tutkimuksesta, jos lukee sen kokonaan eikä niin kuin piru raamattua."

   Tarkkaan ottaenhan tämä ei ole tutkimus, vaan opas sosiaalityöntekijöille. Toki se perustuu viranomaistietoon ja tutkimukseen. Myös sosiaalityöntekijöitä on haastateltu. Tämän tietää, jos on lukenut oppaan.

   Poista
  40. Poliisille ei tule kuin murto-osa naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Tutkimuksen mukaan on monia esteitä sille, että kaikki väkivalta tulisi Suomessa poliisin tietoon:


   ”Uhri ei tiedosta, että teot ovat väkivaltaa
   Väkivallan vähättely ja kieltäminen
   Uhri ei tiedä väkivaltaisen käyttäytymisen olevan kiellettyä
   Maahanmuuttajanaiset eivät tiedä oikeuksistaan
   Uhri ei tiedä mistä saa apua”

   Poista
  41. Juuri tuo on opastavaa puhetta suomalaiselle sosiaalityöntekijälle.

   Poista
  42. Ja kertoo tutkimuksen tulkitsijoille karua kieltään todellisista väkivaltaluvuista. Ne ovat suuremmat kuin tilastoissa esitetään.

   Poista
  43. 'Todellisia' lukuja ei ole olemassakaan.

   Poista
  44. ”Suomalainenhan” tarkoittaa jo kansalaisuuden saaneita puolisoitakin, jotka ovat usein olleet maassa ennen naisten tuloa.

   Ei tässä oppaassa.

   Poista
  45. Olennaista tässä hyökkäyksessäsi on se, että väitit kommenttiani ”karkeaksi valheeksi”.

   Loukkaava väite. En valehtele koskaan näissä blogikeskusteluissa, vaan tunnusmerkkini on taatusti se, että kirjoittamani pohjaa luotettavien ja isojen uutislähteisen viestintään.

   Monika-naisten julkaisu on sosiaali- ja terveysministeriön julkaisu, ja sen pohjalta tehtiin tuolloin v. 2005 lehtijuttuja. Käyttämäni sanamuodot ovat sekä uutisoinnista että tutkimuksesta, jonka tulos on siis se, että valtaosa maahanmuuttajanaisista on kokenut lähisuhteissaan väkivaltaa kolme kertaa useammin kuin kantaväestöön kuuluvat naiset Monika-Naiset liiton toiminnanjohtajan Reet Nurmen mukaan. Helsingin uutiset mm. kirjoitti uutisessaan valtaosasta eli jopa 90 prosentista naisista.

   Eli ruma väitteesi minun ”karkeasta valehtelustani” ei pidä paikkaansa. Keskustelunhaara tästä aiheesta kanssasi päättyy tähän.

   Poista
  46. Minua hämmästytti se, että niin moni maahanmuuttajanainen on naimisissa kantasuomalaisen miehen kanssa!?

   Sitten muistin venakot.

   PS. Jos Suomen kansalaisuuden saanut voi viedä lapsensa kotimaahansa silvottavaksi, kansalaisuus on myönnetty valheellisin perustein ja peruttava välittömästi - ja tekijä karkotettava.

   Mutta ei koska pälä pälä.

   Poista
  47. Suomen kansalaisuuden saaneen lapsen silpominenhan on rikos, josta vastuulliset tulee tuomita oikeusistuimessa.

   Näin ei meillä tehdä, ketään ei aseteta syytteeseen, vaikka tässä jos missä olisi valtakunnansyyttäjällä aiheellinen paikka puolustaa todellista väkivaltaa kokeneita naisia ja tyttöjä. Näiden sijaan Toiviainen ja muut naissyyttäjät jahtaavat viimeiseen saakka jotain Räsästä.

   Ongelmaksi asian tekee se, että nämä silpomisrikokset pyritään salaamaan, ja niin kuin tavallista, maahanmuuttajanaiset eivät kokemastaan väkivallasta uskalla eivätkä usein osaa valittaa. Se jää piiloon, ja poliisin tietoon ja tilastoihin tulee vain murto-osa rikoksista.

   Poista
  48. "Sitten muistin venakot."

   Niitähän nyt saakin kurittaa! Sehän on Venäjällä sallittuakin.

   Poista
  49. "Ongelmaksi asian tekee se, että nämä silpomisrikokset pyritään salaamaan,.."

   Rikolliset aina pyrkivät salaamaan tekonsa. Viranomaiset niitä sitten selvittävät.

   Poista
  50. Mankemangi, tämä ei edelleenkään ole face eikä twitteri, joten jos haluat kommenttiesi säilyvän, kirjoita asiallisesti, ystävällisesti, perustellen sanomasi. Lyhyet tykitykset eivät ole rakentavia, vaan aika tylyjä. Ellei tyylisi muutu, kommenttisi poistetaan, ja syy ei ole erimielisyys, vaan kommentin kehno laatu.

   Poista
  51. Niin, ei tietenkään ole sopivaa kiittää Tapsaa siitä oivalluksestaan, että Suomeen naidut "venakot" mm. näkyvät lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden naisten luvuissa.

   Poista
  52. Eivät vain näy, vaan johtavat tilastoja.

   Venakot ilmoittavat pahoinpitelystä, arabinaiset eivät uskalla eivätkä osaa, koska lähes jokainen heistä on jonkun miehen tossun alla, aviomiehen, isän, veljien, setien, isoisän. Lisäksi he eivät tiedä , että avioliitossa ei tarvitse kärsiä raiskauksistaja lyönneistä. Moni pitää tätä asiaankuuluvana miehen käytöksenä.

   Poista
  53. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  54. Kommenttisi julkistuu, jos perustelet kysymyksesi: Miksi sinun mielestäsi ukrainalaissyntyisten lukumäärä on tässä tärkeää? Kysymys itsessään ei ole tärkeä, vaan sinun motiivisi kysyä. Olet saanut ylempänä varoituksen tykittämisestä vailla perusteluja. Kunnollinen kommentointi on pyyntö, ei toive.

   Poista
  55. Ukrainalaisten naisten pahoinpitelyt ja raiskaukset ovat järkyttävää päivittäistä luettavaa. Olen huolissani heidän turvallisuudestaan myös täällä Suomessa. Mediassa on esiintynyt huolestuttavia tietoja nyt saapuneiden saamista "tarjouksista". Onko se kenties entisen kertausta? Tapsan käyttämä 'venakko' minut sai tätä ajattelemaan.

   Poista
  56. Höpö höpö, Mankemangi, tästä oli täällä jo puhetta. Ilmiö on yhtä marginaalinen kuin muissakin maissa. Nyt on kyse tapahtuneista väkivallanteoista, ei suunnitellusta ihmiskaupasta, jota todennäköisesti Igor ja Vasili täällä olisivat harjoittaneet.

   Poista
  57. Kas, oppaan liitteessä 3 onkin tietoa!

   Maahanmuuttajanaisten nykyinen/entinen kansallisuus poliisin tietoon tulleissa maahanmuuttajanaisiin kohdistuneissa seksuaali- ja lähisuhdeväkivaltarikoksissa vuonna 2002 (sisäasiainministeriö 2003a)

   Ukraina, 54 naista.

   Poista
  58. Mikä on motiivisi nimetä juuri ukrainalaisia eri yhteyksissä? Tässä naisia ja sotayhteyksissä miehiä?

   Voin kertoa sinulle lisää vettä myllyysi: Ukrainan sota on näkynyt välittömästi prostituoitujen määrän kasvuna Ruotsissa, ei meillä. Ruotsin poliisin mukaan 100 prosenttia heistä on ihmiskaupan tai parituksen uhreja. Eivätkö ole ukrainalaiset kauhean kamalia ihmisiä?

   Poista
  59. Huomaan ettet vieläkään ole lukenut esille ottamassa opasta. Esittämäni lukumäärä nimittäin on stetsonista vedetty, varmaan samasta kuin sinun 90 prosenttiasi.

   Poista
  60. Toki tiesin, että se oli keksitty. Tiesin sen jo tarkistamatta, koska tuollaisia ei lukuja ei liitteessä ollut.

   Kuten sanoin, 90 prosenttia on toimittajan pyöristys sanomalehdessä tuon raportin pohjalta kirjoitetusta jutusta. Luku ja maininta esiintyy blogissani muutamaankin otteeseen mm. vuonna 2019, kun keskusteluosiossa on puhetta Ujuni Ahmedista ja hänen lausunnoistaan, mm. tästä:”Esimerkiksi maahanmuuttajanaisiin kohdistuu seksuaalista väkivaltaa moninkertainen määrä kantaväestöön nähden, ja tekijät ovat usein yhteisöön kuuluvia.”

   Asiasta kirjoiteltiin aikanaan lehdissä ja joitain hajujälkiä löytyy taatusti sinunkin haaviisi, olethan Googlettajien parhaimmistoa. Minä en valehtele blogissa esille ottamiani asiatietoja. En jaksaisi pitää blogia, jos poliittiset asiajuttuni perustuisivat lonkaltaheittoihin. En pysty sellaiseen halpuuteen, se ei tyydytä minua.

   Poista
  61. Yritän vielä yhden kerran: Suomessa asuu 450 000 ulkomaalaista. Sinun mukaasi 90% ulkomaalaisista naisista on pahoinpidelty ja raiskattu. Se on vale.

   Poista
  62. Jankkaamalla et voi muutta asiaa, sillä en minä väitä mitään, kun toistan tutkimustietoja, joita lehdistö on siteerannut ja tulkinnut.

   Luku 90 prosenttia on esiintynyt mm. Helsingin Uutisissa, kuten olet taatusti itsekin todennut Googe-hauissasi. Jopa 90 prosenttia Suomen maahanmuutajataustaisista naisista on kokenut jonkinasteista väkivaltaa, sanoo Reet Nurmi artikkelissa. Helsingin Uutisten vanhentuneeseen linkkiin ei pääse enää, kuten ei pääse monien sanomalehtien vanhoihin artikkeleihin. On myös mahdollista, että lehdet ovat saaneet sapiskaa tietyiltä tahoilta sanoessaan ääneen poliittisesti epäkorrektin asian ja artikkeli on jouduttu poistamaan. Kukin päättäköön itse, mihin on valmis uskomaan.

   Jatkan hieman raportin tuloksia, sillä totuus ei ole kaunis, maahanmuuttajanaisten osa ei hyvä. Peräti 14 prosenttia turvakotien asiakkaista oli maahanmuuttajanaisia, vaikka maahanmuuttajia oli tuolloin raportin tekoaikaan koko väestöstä alle 2 prosenttia.

   Tutkimuksen mukaan venäläisistä naisista 35 prosenttia, virolaisista naisista 28 prosenttia ja somalialaisista naisista 6 prosenttia oli kokenut väkivaltaa yksityisessä asunnossa. Poliisille tapauksista ilmoittamisen kynnys on tutkimuksen mukaan korkea. Tapauksen jätti ilmoittamatta 75 prosenttia venäläisistä, 65 prosenttia virolaisista ja 71 prosenttia somalialaisista naisista.

   Tästäkin huomaa tavallinenkin lukija, ei yksin lehden toimittaja, että valtaosa tapauksista jää taatusti ilmoittamatta. Naiset eivät tunne ihmisoikeuksiaan ja Suomen lakeja.

   Parisuhdeväkivallankin osalta tekijöistä 55 prosenttia oli maahanmuuttajia ja 45 prosenttia suomalaisia.

   Kannattaa huomata, että meillä lasketaan väkivallaksi myös ns. henkinen väkivalta: Nuorten tyttöjen kunnian varjeleminen voi maahanmuuttajilla ilmetä arkipäivän kontrollina, jolla tarkoitetaan ankaria rajoituksia ja velvollisuuksia. Tyttöjen osallistumista liikuntatunneille, seksuaaliopetukseen tai koulun retkille, vapaa-ajan viettotapoja, pukeutumista ja ystävien valintaa saate- taan rajoittaa. Sääntöjen noudattamista kontrolloivat usein vanhempien lisäksi sisarukset tai serkut. Jos kaikki tämä lasketaan mukaan, en itse epäile lukua 90 prosenttia suurestikaan.

   Suomessa ei ole tehty tarkempia selvityksiä, joista ilmenisi ilmiön laajuus, esimerkiksi turva- kotien ja sosiaalitoimen hoitamista tapauksista ei ole tilastoja. Ongelmien vähäinen näkyvyys esimerkiksi Ruotsiin verrattuna saattaa liittyä siihen, että pakolaisia ja maahanmuuttajia on tullut Suomeen suuremmassa määrin vasta 1990-luvulla. Täällä kasvaneet lapset eivät ole vielä ehtineet aikuisuuden kynnykselle. Maahanmuuttajalasten ja nuorten toimintaa kontrolloidaan myös Suomessa, minkä perusteella ongelmia tulee todennäköisesti enemmän esille 5–10 vuoden kuluttua. Koulua käyvien nuorten tyttöjen aseman todetaan olevan jo nyt Suomessa huono: Tytöt joutuvat elämään suljetun kotikulttuurin ja vapaan ulkokulttuurin puristuksissa.
   (Tiedot aiemmin mainitusta tutkimuksesta)

   Poista
  63. "Maahanmuuttajanaisistahan 90 prosenttia on pahoinpideltyjä ja raiskauksin alistettuja, toteaa mm. Monika-naisten tutkimus."

   Poista
  64. Saivartelet. Reet Nurmi on tutkimuksen tekijä, ja toteamus on hänen, mikäli luotamme suomalaiseen uutisvälitykseen.

   Tapaus on loppuunkäsitelty. Tyydy tappioosi siitä, että minä esittäisin ”karkean valheen”. En totisesti esitä, sillä valehteleminen on tietoista toimintaa, tarkoituksella valehtelemista.

   Sen sijaan minä voisin syyttää sinua perustellusti kunnianloukkauksesta, mutta olkoon, tapaus on mitätön maailmankaikkeudessa.

   Poista
  65. Ei nimimerkillä ole kunniaa.

   Poista
  66. On, Mankemangi, tässä tapauksessa kunniaa, sillä täällä kommentoijat tietävät kyllä toistensa nimiä.

   Sitä paitsi minun blogini osoitehan jaettiin taloyhtiöni 30 postilaatikkoon, eikä se olisii mahdollista, ellei minun nimeäni tiedettäisi. Koko taloyhtiökin tietää.

   Ja tämä blogini tekstiä lainannut muuan kultturelli naisbloggaaja viittasi juuri ivatessaan tekstiäni myös intiimeihin henkilökohtaisiin asioihin, jotka kertoivat , että henkilöyteni on tunnetumpi kuin tiedänkään. Kirjoitin tästä jokin aika sitten.

   Poista
  67. Muuten en tähän puutu, mutta onko myös "venakko" jo jotenkin halventava nimitys?

   Itse asiassahan ihmettelin vain suomipoikien suosiota ulkomaalaistipujen naimakaupoissa. Kannatan rakkautta, en väkivaltaa.

   Mutta milloin puututaan tähän valtavaan ongelmaan: mm. ruotsissa ja saksassa sukupuolijako maskuliineihin ja feminiineihin ulotetaan melkein kaikkiin sanoihin ja asioihin!!!

   Järkyttävää, kauheaa ja hirveää ja kukaan ei tee, ei edes Manne, mitään!

   Poista
  68. Maskuliini, feminiini ja neutri. Der, die, das. Oikeastaan hyvin mielenkiintoinen kielellinen rakennelma, joka kuvastaa samalla jotakin ihmisestä. Mies, nainen ja muunsukupuolinen?

   Poista
 14. Jeu Iines, kansaterveydenhoito on retuperällä ja heikkenee entisestään. Joku ukko Hjalliksen ohjelmassa sanoi, että ainakin kaksi miljardia tarvittaisiin lisää rahaa jostakin. Vaan kun ei ole. Ilmeisesti ei edes budjetoituna. Nyt on valtiollekin paree, että sairaat kuolee. Ei ole kohta hoitajia. Jos joukkoirtisanomiset vielä tulee, alka tilanne olla katastrofaalinen. Suuret ikäluokat tarvitsevat yhä enemmän sairaanhoitopalveluja. Tulevaisuudessa yhä enemmän sairaat vanhukset saa selvitä kodeissaan oman onnensa nojassa.
  Infernaalinen loppuelämäkö pitää viel kokea, jos ei kolmannesta maailmansodasta niin sitten kärvistelystä sairaana omassa sängyssä ilman apua.
  Helvata miten monta uhkaa meille on maapallolaisille onkaan kertynyt. Ilmastonmuutos ei ole niistä vähäisin.
  Mistäköhän johtunee?
  Eikö ihmiskunnan olisi upeeta edetä valoisaa, parempaa tulevaisuutta kohti ja kehittyä ihmisenäkin parempiin olosuhteisiin elää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rahat otetaan meillä nykyään velaksi. Arhinmäkihän opetti pari vuotta sitten, että velkoja ei tarvitse koskaan maksaa takaisin.

   Toki voidaan verojakin korottaa ja tehdä maailmanennätys veroasteessa. Paljonhan ei nytkään enää puutu, kun kärkipaikoilla ollaan jo.

   Poista
 15. HS kirjoittaa sellaista paskaa, että Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan muka sanoi, että hänen ei ole mahdollista suhtautua Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen positiivisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaahan sanoi Pohjois-Korean Kim Ping Pong Ding Dong.

   Vaan Turkki tuskin asettuu esteeksi, kunhan vain saa vastineeksi jotain haluamaansa. Katsotaan mitä se on. Asiantuntijat eivät ole huolissaan. En minäkään. Ei tämä ole Turkilta pois, kunhan vähän mahtailee.

   Poista
  2. Sauli soittaa ensin Putinille, mutta heti sen jälkeen Erdoganille, jolle hän kertoo ettei Hollanti kuulu Skandinaviaan, ja että se on jo Nato-maa.

   Poista
  3. Tämmöinen vikuroiva Turkki voidaan tietenkin ulkoistaa Natosta, jos se ainoana änkyränä alkaa mahtailemaan. Vaan tuskin tosissaan alkaa.

   Poista
  4. Mielenkiintoista, että Turkin ukon mukaan Skandinavia on tertoristien pesäpaikka. Mitäköhän hänellä on hampaan, tai useamman kolossa. Ai niin täällähän on kurdeja.
   Liittyisi vaan useampi maa vastustamaan uusien natojäsenien ottamista, niin saataisiin taas seurata mielenkiintoisia näytelmiä lisää.
   Jännitystä elämään, kun alkaa telkun rikos- ym. tappelusarjat käydä tylsiksi.

   Poista
  5. Turkki haluaa näyttää vaikutusvaltaansa isommille maille, luin jostakin. Ei se oikeasti Suomesta välitä hölkäsen pöläystä.

   Poista
  6. Suomi on pienempi maa kuin Turkki.

   Poista
  7. Turkki haluaa näyttää näin vaikutusvaltaansa muille isommille EU-maille, ei se Suomesta oikeasti välitä. Vähän sama kuin lintu, joka pörhistelee näyttääkseen suuremmalta mitä on.

   Poista
  8. Vaan nyt pitää elinkeinoelämämme lähettää valtuuskunta Ankaraan lupaamaan, että me teemme ihan mitä vaan Turkki tahtoo.

   Poista
 16. Kysyttiinköhän lähes satavuotiailta? Haluavatko he koronarokotuksen, luulen ettei. Monet sänkyihinsä lääkkeillä jo kahledittuista olisivat halunneet kuolla edes johonkin, vaikka koronaan. En halunnut surmata äitiäni tukehduttamalla häntä tyynyyn avulla, vaikka hän sitä toivoi!? " Terveisin paha lapsi"

  VastaaPoista
 17. Onkin mielenkiintoista, miten terveysintoilu ja pitkän iän saavuttaminen ovat in. Dementikkona lie onnellista, kun ei tajua sairaammillaan mistään mitään.
  Tänään just kuulin, kuin eräälläkin ihmisellä on kymmeniä diagnooseja ja kaikkiin lääkkeet. Ei ihme, jos aivotkin alkaa lopulta rappeutua.
  Onkohan tutkittu tarkkaan mitä lääkkeitä dementikko on syönyt ja kuinka kauan? Vai eikö lääke-tai muut asianosaiset edes halua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monilla vanhuksilla on mittava pilleripurkkivalikoima. Kaikki pillerit eivät välttämättä sovi toisiinsa, ja sivuvaikutuksia on kaikilla.

   Kunpa säästyisi enemmiltä lääkkeiltä. Nyt on vain verenpainelääkitys.

   Poista
  2. Niinpä! Minä en ottanut muutama vuosi sitten verenpainelääkereseptiä vastaan. Viikon keskiarvomittauksissa paine oli
   hieman koholla, ja sukurasitustakin on.
   Vaihteluvöli 130 - 140 paikkeilla oli ylempi ja alempi 70- 75. Mittailen kyllä silloin tällöin tarkistaakseni missä paineet huitelee. :)
   Viron kylpylässä lääkäri sanoi jokin vuosi sitten, kun kysyin, pitäisikö minunlla olla lääkitys verenpaineeseeni. Hän vastasi, että Suomessa annetaan helposti pienistäkin paineiden kohoamisesta lääkitys. Hän ei nöhnyt lääkitystä tarpeelliseksi.
   Olen kai tästä joskus kirjoittanut aiemminkin.
   Olen lääkevastainen niin kauan kuin pärjään ilman. Särkylääkkeitäkin vieroksun.

   Poista
  3. Itselläni on yläpaine kohtalaisen hyvä, mutta alapaine pyrkii helpostikin 90 kohdalle, ylikin. Inhoan mittausta enkä juuri mittaille, syön vain lääkkeeni enkä ajattele asiaa. Äitini mittaili aikoinaan useasti päivässä ja kyttäsi lukuja peläten. Sain siitä kammon mittauksiin ja pidän mittariani kaapin perällä, näkymättömissä,

   Poista
  4. Tämä on tositarina, joka sopisi oikeastaan Mikiksen kertomaksi:

   Nuorena kollina piti kerran käydä työterveydessä mittauttamassa verenpaine. Mittaaja oli nuori neitonen, joka totesi verenpaineeni olevan pahasti koholla.

   Niinpä kävin kerran jos toisenkin mittauttamassa sen ja aina se vaan oli koholla! Neito meni kysymään neuvoa lääkäriltä, vanhemmalta rouvalta, että mitä näin korkeiden lukujen kanssa pitäisi tehdä?

   Lääkäri katsoi neitoa, sitten minua ja totesi: annahan kun minä mittaan. Paine oli normaali.

   Poista
 18. Helposti diagnoosin ja pilleripurkin saa kouraansa, jos hyppää jokaisen pienenkin vaivan takia lääkärissä, jos siis pääsee julkiselle puolelle ylipäätään lekurin vastaanotolle. Yksityisille terveysasemille toki pääsee, jos on satoja euroja laittaa haisemaan. Siis laboratorio yms. tutkimuksiin lääkärin tapaamisen lisäksi. Paljonko nyt maksaneekaan yksityisellä pelkkä lääkärin kanssa juttel? Vuosia sitten kävin yksityisellä korvalääkärissä. Saman asian olisi ajanut terveydenhoitajan luona käynti terveyskeskuksessa ja paljon halvemmalla. Yksityisen hinta oli tuolloin lähes sata euroa. Joku toimistomaksu tuli lääkärinpalkkion lisäksi.

  VastaaPoista
 19. Tapasin eräällä ulkomaan matkalla naisen, joka kertoi syöneensä Tenox, vai mikä sen unilääkkeen nimi oli unettomuuteensa lähes pari vuosikymmentä. Ihmettelin miten hän ylipäätään sai aina lääkettä. Konjakkiakin nautti päivittäin. Myöhemmin kuulin, että hän sairastui otsalohkon rappeumaan, siis kai jonkin sortin dementiaan. Liekö unilääkkeillä ollut osuutta, vai ei, ei ole tietoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unilääkkeitä varoisin, jos niitä joku määräisi. Onneksi ei ole sitä vaivaa, ettei uni tulisi. Ja ellei tulisi, en ottaisi lääkettä.

   Jos uni ei tulisi, epäilisin sielullista vaivaa ja menisin lääkärille pyytämään lähetettä johonkin terapiaan. Tuskin saisin.

   Poista
  2. Millainen vaikutus lienee dementioihin psyyken tasapainolla?
   Jos kokee elämässään jatkuvasti vastoinkäymisiä, mielipahaa, vihamielisyyttä ja väärinkohtelua, eikä pysty itse muuttamaan asioita, luulisi sillä olevan jonkinlaista vaikutusta myös aivojen välittäjäaineisiin?
   Jos mielihyvä, ilon kokemukset ja elämänhalu katoaa, kuten masennuksessa, ja jos vastoinkäymiset ja menetykset saavat aikaan suuren muutoksen ihmisen mielessä, luulisi niiden vaikuttavan myös aivokemiaan? Yksilöllistä se tietysti on, miten suhtautuu elämään ja on valmis tekemään päätöksiä ja muutoksia olosuhteiden parantamiseksi.
   Mitä ihminen elämänsä aikana syö, juo ja mitä lääkkeitä käyttää vaikuttaa varmasti ja tietysti perimälläkin on ilmeisesti vaikutusta. Myös ikääntymistähän on oletettu erääksi muistihäiriösairauksien osasyylliseksi.
   Suomessa dementiaan sairastuu vuodessa 14 500 ihmistä. Entäpä jos määrä kasvaa vuosi vuodelta?
   Olisikin toivottavaa, että lääketiede löytäisi täsmälääkkeitä vähentämään oireita, jopa löytämään syyt sairauteen.

   Poista
  3. Dementian synnystä minulla ei ole juurikaan tietoa, eikä kai lääkäreilläkään sitä lopullista tietoa. Muutaman dementiaan tai Alzheimeriin, niin kuin käsittääkseni muussa Euroopassa sanotaan, sairastuneen tiedän. Omassa suvussani ei ole ainuttakaan tapausta, mistä olen iloinen.

   Ne naiset, jotka tiedän, ovat olleet iloisia ja tarmokkaita ekstrovertteja, kovia tekemään ja menemään, mainioita naisia. Ei ainakaan päällepäin näy, että heillä olisi ollut masennusta tai ainakaan isompia mielenterveyden häiriöitä. Ne miehet, jotka tiedän, ovat olleet maaseudun miehiä, tavallisia viljelijöitä.

   Yhteistä kaikille on ollut se, että heidän käytöksensä muuttui aika merkittävästi jo ennen diagnooseja. Yksi alkoi vaatia taloyhtiön lipputangon siirtämistä oman asuntonsa lähelle, toinen tuli kättelemään minua yhtäkkiä autokatoksessa, vaikka olimme tunteneet jo kauan, ja hän oli erään aiemman oppilaani isä ja näimme päivittäin. Kolmas alkoi yhtäkkiä ja toistamiseen puhua minulle karhujen kuvaamisesta, joka kerran kun nähtiin pihalla. Tiesi että harrastan luontokuvausta eikä itse harrastanut. Kaikki ovat nyt kuolleet, yksi katuojaan, kaksi hoitolaitoksessa. Surullista, miten ihminen murenee silmissä,

   Poista
  4. Mielisairautta löytyy isän suvun puolelta kyllä, ja vain yhden isän edesmenneen serkun tiedän sairastaneen muistisairautta.
   Äidin puolen lähisuvussa ei mielisairauksia ole tietääkseni ollut, eikä dementoitunutkaan ole kukaan ennen eikä nyt. Jonkin sortin "höpelö" ja neurootikko olen aina ollut, mutta geeniperimän ei pitäisi olla syynä, jos muistini alkaa kadota. :)

   Poista
  5. Ns. mielisairautta löytyy joka suvusta. Muistaakseni isoisäni veli hirtti itsensä tallin ylisille delirium tremensin kourissa. Äidin puolelta oli hänen pikkuserkkuna, luultavasti transhenkilö, koska hän pukeutui miesten pukuun ja hänen leuastaan kasvoi hivenen partaa. Oli syntynyt naiseksi ja aika kehveli, varasti mm. yksityisoppilailtaan rahaa. Väitteli tohtoriksi vanhoilla päivillään, tai siis teki väitöskirjaa, mutta luulen, ettei lopullisesti väitellyt. Samasta sukuhaarasta oli skitsofreenikko, teologian opiskelija, joka kävi kesäisin vanhempineen meillä mökillä, kun olin teinixi. Eli harhoissaan otsalamppu päässä kesäkirkkaalla mökin pöydän ääressä.

   Poista
 20. Samma här! En ole tarvinnut. Joskus matkalle lähtö seuraavana aamuna
  on antanut odottaa unentuloa, varsinkin jos pitää herätä aikaisin. Jännitys siitä, että herääkö varmasti, ettei myöhästy junasta tai kentokoneesta. Myös yliika väsymys tai kännykän näpyttely ennen nukkumaan menoa voi siirtää hieman uneen vaipumista. Kirja auttaa aina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo edellinen kommentti hyppäsi yli. Oli tarkoitettu nukkumis-aiheeseen.

   Poista
 21. Tapsalle vielä: Entäpä jos ihminen uskoo asiaansa niin vahvasti ja pitää uskomustaan mielestään ainoana oikeana totuutena, kuinka hän voi tiedostaa ja myöntää valehtelevansa? Eihän kukaan, joka esim. uskoo, että sotilasliiton jäsenyys on meille ainoa ja oikea tie turvata itsenäisyytemme myöskään myönnä valehtelevansa asiasta itselleen tai muille.
  Ihmismieli on tiedostamattomine ja tietoisine puolineen kaikkinensa mielenkiintoinen. Oma totuus-tämänsä on meillä jokaisella. Kuinka moni uskoo ja samaistuu enemmistön totuuksiin, kuinka moni ei välinpitämöttömänä korviaan lotkauta, ja kuinka moni ei vaan pysty menemään massojen yhden mielipiteen vietävänä, vaan näkee asiat laajemmin ja kokonaisvaltaisemmin sitoutumatta täysin mihinkään pakkosyötettyyn maailmanmalliin?
  Tieteissäkin vanhat totuudet joutavat romukoppaan, kun saadaan uusia tutkimustuloksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietysti se on mahdollista, mutta tässä Vladimirin tapauksessa, johon viitannet, niin luulen syyn olevan muualla. Koko valtaeliittihän toistaa samaa väitettä - ei käydä sotaa, ja jos käydäänkin niin natseja vastaan ja puhtain asein.

   Nykyisessä Nato-kiimassamme on tietysti herätysliikkeen omaisia piirteitä: ensin vastustettiin, sitten nähtiin "valo" ja nyt kannetaan niin perkeleesti.

   Se "valo" ei vain ollut jumalallisia alkuperää, vaan leimaudus tykin piipusta, jo se säikäytti kovakalloiset suomalaisetkin Naton karsinaan.

   Kyse on siis lähinnä siitä, että hukkumisia pelkäävä tarraa pelastusrenkaaseen.

   PS. Minäkään en itse asiassa usko, että Putinin Venäjä olisi sen kummemmin uhkaillut liittoutumatontakaan Suomea, saati että hyökännyt, mutta 30 vuoden kuluttua asia voisi Venäjän uuden johdon silmin olla erilainen. Lipuisimme ehkä hiljaa takaisin suomettumiseen, tai jopa epäitsenäisyyteen.

   Nato selän takana on turvallisempi tarkkailla tilannetta. Venäjällä voi kohta tapahtua mitä vain.


   Poista
  2. Melkein eniten minua on tässä nyt järkyttänyt se, miten tiukasti Venäjän kansa tukee Putinin ”sotaoperaatiota”, vaikka sillä on toisenlaistakin informaatiota ulottuvilla. Urheilijat, jotka ovat matkustelleet ulkomailla ja joilla on taatusti kontakteja länteen, kantavat Z-kirjainta ja suitsuttavat Putinin kunniaa.

   Tällaisissa taantuneissa entisissä sosialistimaissa kansa on pysynyt jokseenkin tyhmänä, se antaa manipuloida itseään miten päin tahansa.

   Ja nyt Turkki levittää propagandaa ”terroristi-Suomesta” ja kansa taitaa sielläkin uskoa..

   Poista
 22. Nyt on sitten virus salakuljettunut Pohjois-Koreaan. Kuumetauti niittää sielläkin elämää. Eipä maailmassa taida pystyä sulkemaan ainuttakaan valtiotion rajaa niin, etteikö virukset sinne pääsisi. Ja eivätkö ihmisten erilaiset ajatukset, näkemykset ja arvot ole ikään kuin viruksia? Jostakin ne löytävät aina uuden kohteen, johon pesiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä teki. Meillä on unohdettu koko viruksen olemassaolo, ja maskin pitämistä kaupoissa saa jopa hävetä. Viimeksi kaupassa käydessäni olin ainoa maskillinen, kun yksi maskilla varustautunut pari oli poistunut kaupasta samalla ovenavauksella kun tulin.

   Kun en välittäisi nyt saada omikronia. Naapuri pärskii vieläkin, vaikka taudista kolmen rokotuksen jälkeen on jo muutama viikko, kuusikymmentäviisivuotias nainen, reippailija.

   On aika kummallista, että halukkaat eivät saa Suomessa neljänsiä rokotuksia, vaikka moni nuorempi jättää ottamatta. Vanhemman väen rokotussuoja on nyt jo hiipunut, sanoi asiantuntija. Silti emme saa rokotusta muun EU:n malliin. Miksi tämä Tegnell-linja? Ja miksi ihmiset eivät vaadi rokotuksia?

   Poista
  2. Ja miksi kukaan poliitikko ei enää hoida koronapolitiikkaa? Eikö siitä enää saa irtopisteitä?

   Poista
  3. Nyt on ilmeisesti tärkeämpää tekemistä päättäjillä. Sanoiko joku muinoin, että maassamme hoidetaan tai sopii yksi asia kerrallaan? En muista kuka ja miten se sanasta sanaan oli. No, joitakin ajatuksia neljännen rokotuksen käyttöönotosta olen ohi mennen kuullut. Oletetaan ilmeisesti, että syksyllä vasta palataan topakammin aiheeseen. Eikös ole aiemminkin oletettu, että kesällä virus ei niin leviä?

   Poista
  4. Siis Suomihan on siirtynyt koronakuolemissa kärkipaikoille koko maailmassa ja tartuntaluvut ovat huippukorkeat, koskaan aiemmin ei ole ollut tällaisia lukuja kuin tänä keväänä.

   Kolme rokotusta saaneet vanhemmat ihmiset eivät ole enää suojassa, ja siksipä muissa maissa neljättä rokotusta on annettu jo melko kauan yli 50- tai yli 65-vuotiaille. Me olemme nyt jääneet jälkeen muista maista.

   Poista
  5. Eniten ihmettelen sitä, ettei neljänsiä rokotuksia nimenomaan anneta! Ei edes eläkeläisille, vaan pitää olla jokin sairaus.

   Jokin järki tässä on takana, en vain keksi mikä. Rokotteitahan kyllä riittää.

   Poika ehdotti, että esiintykää toistenne omaishoitajina ja hakekaa rokotukset vuorotellen eri paikoista.

   Iines ja Noora voisivat leikkiä Mannen omaishoitajasisaruksia, täydestä menisi!

   Poista
 23. Nimenomaan tämä, ja kun niitä rokotteita on lukemani mukaan varastossa jo riittävästi. Monet eivät ole ottaneet rokotetta ollenkaan ja täyden sarjan rokotusprosenttikin on meillä jäänyt jälkeen muista maista. Silti rokotteita jemmataan nihkeästi. Käsittämätöntä hidastelua taas.

  VastaaPoista