4.5.2022

Kaasua, Tuppurainen, kaasua!

 


Nyt lappu luukulle, Tytti Tuppurainen! Se sana, joka sinun vastuullisena  omistajaohjausministerinä tulee nyt lausua Venäjälle, on EI. Ei yhtään hörppyä enää.

Suomi nimittäin käy kaasulla, itäisellä kaasulla, jota meille tuo valtionyhtiö Fortum, jolla on edelleen Venäjällä kaksitoista fossiilivoimalaa. Luit oikein: 12 voimalaa. 

Eikä tässä vielä kaikki. Syntilista on melkoinen. Nimittäin Fortumin tytäryhtiö Uniper on myös Euroopan suurimpia venäläisen kaasun ostajia. 
Kaiken lisäksi valtionyhtiömme on kaavaillut avaavansa tilin venäläiseen Gazprombankiin, jotta kaasuostot voisivat jatkua. Tämä rikkoo paitsi yleistä moraalia myös EU:n kaavailemia pakotteita, toteaa Olli Tiainen Greenpeacesta. 

Tämä kaikki Venäjän armeijan tukeminen tapahtuu siis nyt, kaiken aikaa, Venäjän barbaarisen hyökkäyksen jatkuessa jo kolmatta kuukautta Ukrainassa. Tänäänkin lehdet kertoivat yli kahdestakymmenestä kuolleesta siviiliuhrista.

Ministeri Tytti Tuppurainen selittelee, että Uniperin toimet eivät kuulu Suomelle. Ei vaikka kyseessä on Suomen valtionyhtiön tytäryhtiö? Se, että Tuppurainen sallii sodan rahoittamisen jatkuvan, osoittaa että valtionyhtiöllä ei ole moraalista selkärankaa.

Parhaillaan on käynnissä Greenpeacen mielenosoitus Espooossa, Fortumin pääkonttorin edessä. Kyseessä ei ole mikään laiska huuteleva  kadullaistumissessio, vaan varsin ripeä performanssi, josta ei puutu aktiviteetteja. Siellä on jo kavuttu katolle ja seinillä on asianmukaiset plakaatit viritettyinä. Ei estellä ihmisiä kulkemasta eikä autoja ajamasta, ei levitetä takapuolta asvaltilla, vaan keskitytään informoimaan  asiasta: Venäjä pois Ukrainasta, rahahanat kiinni, Tuppurainen. 

Olisinpa lähempänä Espoota, niin menisin itsekin mukaan pöhinään. Oikeasti kyllä ajattelen niin, että Tuppuraiselle tekisi hyvää joutua  muilutetuksi Imatran itärajalle katsomaan, miltä  auringonnousu näyttää piikkilanka-aidan takaa. Ministerin voisi tipauttaa suoraan aidan toiselle puolelle eikä päästää takaisin ennen kuin hän vastaa kysymykseen: Miksi sallit suomalaisen valtionyhtiön rahoittaa Venäjän sotaa. - Vai mitä?

201 kommenttia:

 1. Viimeksi kun ministeri puuttui pörssiyhtiön asioihin, niin joutui eroamaan ja täällä hurrattiin. Ilonpito kyllä loppui siihen kun Sanna Marinista tuli pääministeri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi taas tämäkin olkiukko? Onko nyt varmaan kaikki kamarit lämpiminä?

   En ole kuuna kullan valkeana hurrannut millekään asialle, mikä liittyy pörssiyhtiöihin. Evvk.

   Jos nimimerkki viittaa Rinteen eroon, olen varmaan iloinnut asiasta, koska mieshän oli valehtelija ja ketku, joka kavalsi mm. taloyhtiönsä rahoja. Mistään pörssiyhtiöistä en ole tiennyt hölkäsen pöläystä.

   Poista
 2. Tuppurainen oitis sulkisi hanat jos itse voisi päättää, ja eikös hän aiemmin terhakkaasti sanonut ei, ainakin ruplilla laskun maksamiseen. Tytti vaan ei nyt voi mitään, ilmeisesti siksi, kun ei ole energiayrityksen johtaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä euroilla maksaminen ruplien sijaan on pelkkää teknistä kikkailua, jossa maksut kuitenkin lopulta ovat ruplissa. Näin. sanoo mm. ympäristötekniikan professori Veli-Pekka Tynkkynen.

   Hän sanoo, että ruplan kurssi on joka tapauksessa keinotekoinen eikä määräydy markkinoilla. Venäjän vaatimukset ruplamaksuista nähtiin aiemmin maan yrityksenä vahvistaa oman valuuttansa arvoa, mutta niillä tuskin on muuta painoa kuin yritys hajottaa EU:n yhtenäisyyttä. Hän arvostelee Uniperin ja muiden yhtiöiden toimia kovin sanoin vääräksi suunnaksi, jos ajatellaan eurooppalaista turvallisuutta ja demokratian puolustamista.

   Euroopan pitäisi estää energiafirmoja toimimasta näin. Tuppurainen on vastuuministeri Suomessa, ja kannattaa muistaa, että Fortum omistaa 78 prosenttia Uniperista! Ja Tuppurainen on omistajaohjausministeri jonka tehtävä lienee ohjata omistajayrityksiä oikeaan suuntaan, ei alistua helppoon ratkaisuun vetoamalla yritysten omaan päätäntävaltaan.

   Poista
 3. Ehkäpä ankaran tarkassa demokratiassa* presidentin nyrkki puhuisi pikaisemmin kuin tässä parlamentaarisessa?

  *putinilaisessa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emmeköhän me kaikki ole nyt kylliksi nähneet, kun naamiot on riisuttu ja presidentin nyrkki laulaa Ukrainassa.

   Onneksi meillä on Sauli eikä vaikkapa Tuomioja.

   Poista
 4. Kaikilla eeuun pakotteilla sahaamme omaa nilkkaamme. Ukrainalla on jo nyt ympäri maailmaa tukijoukkoja monella tapaa. Putinin väki, kuten mekin eeuun jäsenet köyhdymme joka tapauksessa.
  Saa nähdä mistä ruokatarvikkeista tulee ensimmäisenä puutetta. Hinnat nousevat kiihtyvällä vauhdilla. Yhteiskunnan palkoolliset lakkoilee parempien työolojen ja palkkojen puolesta. Ei hyvältä näytä. Sotaan valmistautuminen on tärkeämpää ja kansalaisten veroeurojen syytäminen ympäri maailmaa. Omat kansalaiset jäävät näppejään nuolemaan. Millainen lasku vielä natojäsenyydestä lankeaa? Peräti pitkiä vihamiemisyyden vuosia, joissa sodan uhka on natojäsenyyden myötä perintönä lapsillemmekin.
  Eikö olisi upeaa olla kunnioitettu puolueeton ja sitoutumaton maa Ruotsin kanssa sekä osoittaa ihmisoikeuksien moninaista kunnioittamista. Nyt ei tulevaisuus näytä auvoiselta. Olemme pelkurit uhranneet itsenäisyytemme ja vapaan tulevaisuutemme. Aamen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä olen samaa mieltä, että koko sodanjälkeinen politiikkamme ja toimintamme on perustunut "pelkuruuteen" eli Venäjän pelkoon.

   Ja näköjään hyvästä syystä, kuten juuri Ukrainassa näemme. Venäjän hyökkäys ja valehtelu ylittää mielettömyydessään kaikki pelkommekin. Ne todella voivat tehdä mitä vain.

   Ruotsi on nyt yhtä kauhuissaan kuin Suomikin, joten länsimaisen puolustusliiton ulkopuolella Suomi olisi Venäjän rajanaapurin pian yhtä vapaa ja kunnioitettu kuin Valko-Venäjä.

   Toivonpa eläväni sen päivän, jolloin Venäjä yrittää taas palata demokratian ja ihmisoikeuksien tielle. Todennäköisesti turha toivo.

   Poista
  2. Tapsa, nöyrä kysymys: Milloin Venäjällä ovat vallinneet demokratia ja ihmisoikeudet? - Vastaukseni olisi, ettei ikinä. Totalitarismi siellä on aina ollut. Neuvostoliiton romahduksen jälkeen eläteltiin suuria, koska Venäjä oli niin heikko, ettei kyennyt ärhentelemään vapaalle maailmalle. Jeltsinin ajassa kyse oli kuitenkin venäläisestä valheesta, ajan voittamisesta.

   Venäjä ei koe maassa demokratiaa meidän elinaikanamme, ei meidän lastemme tai lastenlastemme aikana.

   Poista
  3. Vielä lisään, ettei Venäjä koskaan luopunut kommunismista, se vain näytteli sitä. Karl Marxia ei voi itänaapurin kehityksestä syyttää, hän kuoli niin kauan aikaa sitten, ettei aavistanutkaan leniniläisen murhaajajoukon valtaanpääsystä Venäjällä. Venäjän kehityksessä Marx oli tietysti totaalisen väärässä, kommunismi kehittyi siellä ainoaan mahdollisuuteensa, totalitaristiseen roistokapitalismiin. tämän sanominen tuntuu monesta pöyristyttävälle, mutta niin se vain on. Vladimir Putin on kommunistisen murhajärjestön, KGB:n, nöyrä sotilas elämänsä loppuun asti.

   Poista
  4. Venäjästä äkkiä kaikilla mahdollisislla tavoilla eroon ja piikkilankaa maiden välille. Yhdysvaltalainen suurmies kutsui itänaapuriamme pahuuden valtakunnaksi ja sen kiistäminen edellyttäisi laajoja perusteluja. Purraan vähän aikaa vaikka ruohoa, maamme hyväksi ero koituu ajan mittaan joka tapauksessa.

   Poista
  5. Pahuuden valtakunnan edessä täytyi sotien jälkeen pakosti olla nöyrä, mutta kekkosen politiikka oli ja on suuri häpeämme. Kaiken realismin ja maailman tapahtumat unohtavaa nöyristelyä ja matelua, ilman mitään kunniaa, ilman mitään henkistä suuruutta. Jotain niin inhottavaa, että sellaisesta pitää nyt lopullisesti irroittautua myös henkisesti, olla osa vapaata maailmaa, maailman demokratioiden eturiviä.

   Poista
  6. Nythän on ollut esillä, että Venäjän ja Suomen aitaa tulisi vahvistaa. Se on vain aika mitätön piikkilanka-aita, joka vaikkapa kyberhyökkäyksen tullessa ei kykene pitelemään tulijoita aidan takana. Siltähän tulee isoja petoeläimiäkin Suomen puolelle, karhuja ja susia, niin miksi ei sitten laiha Venäjän auttama kyberhyökkääjä.

   Poista
  7. Kekkosen ajan itsenäisyys oli suuri itsekusetus. Kybereitä tulee ja menee, mutta tarvitsemme nyt vahvaa puolustusta ja kansainvälistä tukea mielisairaalta valtiolta ja valtionjohtajalta suojautuaksemme. Kyberit kybereitä, mutta luodit ja räjähdysaineet tappavat varmasti. - Ne ovat Venäjän realipolitiikalta ensi suojautumisemme tarve juuri nyt.

   Poista
  8. Suomettumisen aika jää historiaan hieman häpeällisenä nöyristelyn ja teeskentelyn aikana. Onneksi nyt on herätty, ja vihdoinkin on edessä aika, jolloin on mahdollista irtautua täysin naapurimaan ”isällisestä kaitsemisesta”.

   Venäjää ei käy enää sääliksi, sillä ihmiset eivät olekaan syyntakeettomia rassukoita, niin kuin olen ajatellut, vaan henkisesti laiskoja kieroilevia ilmiantajia. Juuri luin lehdestä, että Venäjällä ilmiantokulttuuri on taas lisääntynyt viime aikoina - ainahan sitä on ollut. Kansalaiset ilmiantavat toisiaan ”valeuutisten” levittämisestä.

   Ollaan palaamassa Stalinin aikaan, jolloin poika saattoi ilmiantaa isänsä, joka vangittiin.

   Poista
  9. Jumankuta kun luovuttiin kuninkaasta 1918.

   Poista
  10. Venäjällä tietysti koitti vapaus heti kun hävisivät kylmän sodan.

   Poista
  11. Franlin Delano Rooseveltin suuri teko oli New Deal ohjelma, jolla annettiin parannuksia työväestölle ja estettiin kommunismin uhka. Kommunismin uhka Yhdysvalloissa loppui New Dealiin.

   Vanhoilla päivillään Roosevelt oli otteensa ja järkensä menettänyt. Hän antoi heikkouttaan pahuuden valtakunnalle, pahuuden aatteelle, Saksan ja Berliinin valtaamisen. Ja ryssä raiskasi ja tappoi valloittamassaan maassa siviilejä jopa enemmän kuin natsit ikinä kykenivät.

   Lenin/Stalinin kommunismi on Putinin ihanne ja sitä hän halajaa takaisin. Raiskausten ja murhaamisen neuvostoliiton tie.

   Poista
  12. Venäjästä on Putinin johtamana tullut entistä enemmän diktatuuri Pohjois-Korean malliin. Ihmisiä ilmiannetaan ja kytätään ja vangitaan, toisinajattelijoita ja taiteilijoita myrkytetään ja tapetaan.

   Mikä kamalinta, ainahan Venäjä/ Neuvostoliitto on ollut sosialismin ja kommunismin diktatuuri, pakkoyhteiskunta, josta demokratia on puuttunut.

   Poista
  13. Kirjoitin "yrittää taas palata", jolla tarkoitin todellakin Jeltsinin aikaa, jolloin hän lakkautti Neuvostoliiton ja mielestäni yritti vakiinnuttaa demokratian Venäjälle.

   Tulos tosin oli surkea eli valtaan juonitteli Putin, joka haluaa uudeksi Staliniksi. No, melkein onnistui - hänestä tulikin uusi Hitler.

   Muistakaamme, että Jeltsin pyysi jopa anteeksi suomalaisilta aiempaa painostusta. Mielestäni Venäjällä oli mahdollisuus kääntyä kohti demokratiaa, mutta kansa ei ollut kypsä siihen. Se halusi diktatuurin.

   Tapahtuupa nyt mitä tahansa, niin tavallisia venäläisiä ei kannata sääliä. He ryssivät taas koko jutun.


   Poista
  14. Tapsa, ymmärsin kyllä viisaat sanasi, mutta takerruin korostaakseni, että kaukana oltiin. Ja niin lähelle ei enää ehkä koskaan.

   Poista
  15. Minäkään en sääli enää venäläisiä ihmisiä. He ovat täyspäisiä lukutaitoisia ihmisiä, jotka ovat sallineet diktatuurin. Eivät he ole mitään nenästävedettyjä rassukoita, joille tulee aina vaan antaa anteeksi. Ei tarvitse. Ellei ihminen tajua, että ilmiantokulttuuri ja diktaattorin palvonta on epäeettistä, on hän laiska ja mätä.

   Poista
 5. Tuppuraisen Tyttiä puolustan nyt ankarasti!

  Suomen ei taas kerran pidä ryhtyä pelastamaan yksin maailmaa! Me emme pysty estämään ilmastonmuutosta luopumalla yksin kaikesta fossiilisesta energiasta. Sitä vaaditaan kovaan ääneen, mutta yrityskin on typerä.

  Me emme pysty myöskään pysäyttämään Venäjää luopumalla yksin venäläisestä energiasta. Yhteistuumin se on tehtävä.

  Suomessa sen %-osuuskin, määrästä puhumattakaan, on muutenkin paljon pienempi kuin muualla, esim. Saksassa. Uhrautuisimme siis, jottei saksalaisten tarvitse?

  Reaalipolitiikkaa on peesata tässäkin sakuja. Sama kaiku olkoon askelten.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reaalipolitiikka olkoon johtotähtemme.

   Vaan jos Suomi omistaa tytäryhtiöstään Uniperista 78 prosenttia, niin miten ihmeessä Suomi ei voisi hieman sanellakin muille säveltä? Pitääkö Suomen aina peesata!

   En usko, että Greenpeace on tässä aivan väärillä jäljillä, kun se vetoaa Tuppuraiseen huom. Ukrainan, ei yksin ilmastonmuutoksen vuoksi.

   Vaan eipä ole missään mediassa ollut mainintaa tästä Greenpeacen mielenosoituksesta. Eivätkö toimittajat viitsi matkustaa Espooseen Fortumin toimitalon eteen? Omat tietoni ovat peräisin ympäristövastaava Olli Tiaisen sähköpostikirjeestä.

   Poista
  2. Epäiletkö nyt suomalaisen median tasapuolisuutta?

   Poista
  3. Tässä näkyy hyvin se, miten mielenosoitukset ovat menettäneet tehoaan näinä katastrofien aikoina - pandemia, Venäjän sota.

   Mielenosoitukset ovat olleet rauhan ajan aktiviteetteja.

   Ehkä ne ovat muutenkin käyneet hieman vanhanaikaisiksi. Pitäisi miettiä suorempia vaikutustapoja kuin tällainen epäsuora mielenilmaisu, joka ei yleensä johda mihinkään muutokseen.

   Poista
  4. Elokapina aloittaa sarjan mielenosoituksia, jotka tapahtuvat välillä 6.5.–21.5. eri puolella Suomea. Tällä Elokapina haluaa kiinnittää huomion Suomen ja suomalaisten harjoittamaan luonnonvarojen ylikulutukseen, joka puolestaan kiihdyttää ilmasto- ja ympäristökriisiä.

   Poista
  5. Perustaisivat omat tv- tai radio-ohjelmat tai peräti asemat! Pyytäisivät esikuviksi suosittuja julkkiksia laidasta laitaan tukemaan ohjelmaansa. Loilotusta, räppiä, humppaa ja rokkia jne. Urheilijat ja seksistiset pinupit voisivat kiinnittää myös kielteisesti ilmastonmuutokseen suhtautuvat jullikat.

   Poista
  6. Elokapina on ulkomailta johdettu rikollisjärjestö, jonka tarkoitus on mitä ilmeisimmin aiheuttaa valtioissa epäjärjestystä ja eripuraa. Järjestön ilmoittamat poliittiset tavoitteet ovat lapsellisen epäuskottavia. Lainkaan pois suljettua ei ole, ettei kysessä olisi Vladimir Putinin järjestö.

   Poista
  7. Elokapina on eri sarjaa kuin Greenpeace, jolla on uskottava päämäärä ja huolellisempi ohjelma ja keinot, joskin ylilyöntinsä Greenpeacellakin on ollut, ainakin historiassa.

   Greenpeace voisi perustaa oman puolueen, joka keskittyisi vain luonto- ja ympäristöasioihin, joita meillä ei hoida oikein kukaan. Toiminta tätä kautta olisi suoraa toimintaa ja vaikuttamista, ja mikä parasta, demokraattista.

   Poista
 6. Naton myötä pääsemme mukamas vapaaksi yhdestä ainoasta vihollsestamme, mutta meidän pitää pokkuroida ja hännystellä kymmeniä muita itseämme suurempia ja sananvaltaisia valtioita. Suomettumisemme ei ole kadonnut minnekään, se on vain vaihdettu Amerikkaan ja sen hännystelijöihin.
  On surkuhupaisaa, miten päättäjämme matkustelevat kerjäämässä turvaa, siipiensä suojaan ottajia, raukkaparat.
  Oi sitä mielihyvää ihanassa usa/ naton demokratian herroissa, ja rouvissa, kun taas saavat etujensa ajaksi Venäjän rajalle tärkeän liittolaisen. Olispa mukava kuulla, miten demokratian lähetyssaarnaajat hykertelevät selkämme takanamme.
  Taas yksi päämäärä tavoitettu usan maailmanvalloituksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noora, tuolla edellisen jutun keskustelussa on Evan linkki siitä, mitä Natoon liittyminen Suomelle merkitsee ja mitä siitä seuraa ja mitä siitä ei seuraa. Kannattaa lukea, erittäin hyvä tietopaketti faktoista. Poistaa epäluuloja ja salaliittoteorioita asiasta.

   Sen perusteella kukin maa määrää itse, miten se menettelee erilaisten kriisien tullessa. Itsemääräämisoikeus säilyy maalla, Nato ei määrää joukkoja eikä ydinasetukikohtia Suomeen, ei määrää suomalaisia minnekään sotimaan, ellei Suomi itse halua. Kaikesta voudaan sopia ja neuvotella, ylin käskyvalta säilyy Suomen korkeimmalla johdolla.

   Poista
  2. Tämä nykyinen ”pokkurointi” Saksaan koski vain siirtymäaikana tarvittavaa turvaa, jonka Suomi siis sai. Venäjähän on uhannut Suomea, eikä se ole Suomen vika. Ei Suomen itsenäisyys Venäjälle kuulu.

   Poista
  3. Suomalaiset ovat tunnetusti avuliasta porukkaa. Ottavat mieluusti osaa sotiin rauhanturvaajina, kouluttajina, ja materiaalien yms. lahjoittajina. Eiköhän naton joukoissa olla höylejä ja mennä mukaan auttamaan selkkauksiin, jos pyydetään vaikka vain mukamas sotakokemusta ja harjoittusta kartuttamaan.
   Joka tapauksessa mielenkiintoista nähdä mitä lähi tulevaisuus tuo.
   Huomenna presidentti paljastaa natokantansa, jonka me olemme tienneet jo kauan.

   Poista
  4. Tämä on tietysti totta, mutta ketään ei käsittääkseni pakoteta mihinkään, niin kuin kuulee väitettävän. Kenenkään poikaa ei pakoteta sotimaan Krimille tai vielä kauemmas, ellei poika sitten väkisinkin itse halua.

   Minulla on käsitys, että rauhanturvaajat muinoin halusivat kauas sotimaan, koska siitä sai huippuhyvän palkan ja tuontiautonkin sai jostain tuoda - näin muistelen lukeneeni.

   Poista
  5. Eikös Eva ole elinkeinoelämän etujen ajaja?

   Poista
  6. En nyt ehdi lukea suosittelemaasi linkkiä. Olen ymmärtänyt, että rauhan aikana voi päättää asioistaan, mutta entä sotien syttyessä.
   " Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta" ei siis natossakaan voi valtioiden itsemäärätessä osallistumisestaan toteudu?
   Artikla 5 on olemassa, mutta sitä ei ole vielä onneksi tarvittu täysin käyttää.


   Poista
  7. On sitäkin, mutta se on nimeään laajempi valtuuskunta, joka tutkii koko Euroopan turvaa, taloutta ja suomalaisten tulevaisuutta mm. tarkoilla arvo- ja asennetutkimuksilla, joita se on tehnyt jo yli neljännesvuosisadan aikana.

   Tutkimuksissa on selvitetty suomalaisten suhtautumista muun muassa politiikkaan ja demokratiaan, hyvinvointiin, markkinatalouteen, yrittäjyyteen, ympäristönsuojeluun ja työelämän kysymyksiin. Kansallisten teemojen ohella tutkimukset ulottuvat myös lukuisiin kansanvälisiin aiheisiin Euroopan unionista globalisaatioon sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.

   Ukrainan sodan alettua EVA selvitti kevään 2022 Arvo- ja asennetutkimuksessaan suomalaisten käsityksiä heitä itseään ja koko Suomea koskevista uhista. Nyt valmistunut asiallinen ja kattava tietopaketti on tuore ja pelkkää faktaa suomalaisten osasta Natossa.

   Poista
  8. Suomi ei joutuisi NATOn jäsenmaana vasten tahtoaan vastaanottamaan alueelleen sen kummemmin vieraita joukkoja, tukikohtia kuin ydinaseitakaan.

   NATO ei edellytä lähettämään joukkoja oman maan ulkopuolelle, ellei jäsenvaltio ole itse siihen halukas. NATOon kuuluttaessa suomalaisia joukkoja siis lähetettäisiin vain sellaisiin tehtäviin, jotka Suomen valtiojohto katsoisi tarkoituksenmukaiseksi.

   - Tuossa suorat poiminnat Evan yhteenvedosta:
   https://www.eva.fi/wp-content/uploads/files/nato/NATO-I.pdf

   Poista
  9. Vielä yksi:

   Vasemmistoliiton Anna Kontulahan on ilmaissut nämä Naton turvatakuutkin olemattomiksi, eli hänen mukaansa ne velvoittavat sitten Natonkin toimittamaan ”vain villasukkia” avuksi..

   Poista
  10. Natopetterin mukaan Suomen ei pidä kategorisesti kieltäytyä ydinaseista. Orpo ei myöskään tässä vaiheessa sulkisi pois Naton joukkoja tai pysyviä tukikohtia.

   Poista
  11. Elämän ja kuoleman kysymyksissä, hädän hetkellä, kun iso musta mörkö hyökkää päälle, ihminen saattaa panna kätensä ristiin ja kiittää yläilmaisia siitä, että huomasi varustautua ennalta.

   Nappia painamalla musta mörkö räjäytetään tuusannuuskaksi ja suojataan läheiset ja rakkaat. Mitäs pahaa tässä on?

   Minusta Ahvenanmaakin tulisi varustaa ennalta yhden diktaattorin uteliaisuuden varalta. Naamiot on riisuttu, ja romantiikan aika on ohi Suomen historiassa.

   Poista
  12. No, kävi miten kävi, ketä saamme syyttää tai kiittää tulevista paratiisivuosista sotilasliitonjäseninä. Enemmistö kansanäänestyksessä (jos olisi järjestetty) äänestäisi yes natolle. Myös enemmistö kansanedustajista. Pääpäsmärit: presidentti, pääministeri ja sotaministeri vievät, saattavat meidät kiihkeästi sotilasliittoon kaikki, myös he, jotka suhtautuvat kielteisesti vapauden menettämiseemme.
   Jännää, miten Britannia ja Usa lupaavat antaa kaikensa meidän turvallisuutemme taatakseen Naton jäsenyyttä hakiessamme. Olemme me nyt "erityisen tärkeitä" kapitalistidemokraateille Venäjän rajanaapurina. Täältä on hyvä vakoilla vihollista, värvätä rajan takaa kaksoisagentteja, eikä ole pitkä matka hyökätäkään vihollisen kimppuun. Natomaille namia kaikki tyynni!

   Poista
  13. Pikkukaupungin pimut varmaan jo odottavat varuskuntaa ja eksoottisia sotamiehiä!

   Poista
  14. Noora, puhut ”vapauden menettämisestä”, jos/ kun mennään Natoon.

   Mikähän se vaihtoehto tälle olisi? Putin?

   Poista
  15. Minä naivina idealistina uskon, että "sitoutumattomana ja vapaana" valtiona olisimme saaneet myös itse valita kulloisenkin kantamme eri maailmalta eteen tuleviin asioihin. Kauppasuhteet ovat kahdenkeskisinäkin neuvoteltavissa, samoin kulttuurinvienti ynnä muut tärkeät yhteydet. "Utopistina" olisin mieluusti nähnyt, että pohjolasta lähtevä vapauden valo olisi ollut esikuvana myös kaikkialla maailmassa.
   Tuleepa mieleeni sekin, onko länsimaailma puhdas pumunen ja täysin syytön Venäjän nykyiseen kehitykseen?
   Minulle on aivan sama nykyään, millaisten vallanpitäjien alistuksessa elän. Kun on leipää ja lämmintä hengenpitimiksi, muu kaikki ympärillä on katoavaista, kuten minäkin aikanaan. Kirjoja, lukemista, papria ja kynä olisi tietysti hyvä olla saatavilla.
   Itsenäisyytemme menetimme jo eeuuhun liittymällä. Lisää itsemääräysvaltaamme menetämme natoon liittymällä.
   Voihan olla, että maailman uusi uljas tulevaisuus on globaalisti Amerikan Yhdysvaltojen päätöstentekijäin hyppysissä? Ainakin me kaikki "länsimaat" ihailemme ja ylistämme maailmanvaltiasta ja kannatamme sen kansanfilosofiaa ja saavutuksia.
   Olisihan se jännä juttu, että kun sosialismi saatiin estettyä leviämästä maailmanlaajuisesti, niin liberaalikapitalistinendemokratia sen tekee.
   No nämät lohkaisut ova kieli poskessa "trollattuja". :)

   Poista
  16. Kyllä sinä minut vakuutat perusteluillasi ja kirjoitustaidoillasi, Noora. Tarkoitan sitä, että uskon vilpittömyyteesi ja arvostan perusteltua näkemystäsi asioista, vaikka ajattelenkin näistä eri tavoin. Jollain tasolla olen jopa samaa mieltä, niin ristiriitaiselta kuin se kuulostaakin.

   Tämä todistaa mielestäni vain sen, että ihmisessä on monta puolta, jos hän ei lukitse itseään mihinkään ehdottomuuteen.

   Poista
  17. Mitäs ja kenes valtuuksia tällä valtuuskunnalla on?

   Poista
  18. Valtuuskunta terminä ei tarkoita päätösvaltaa harjoittavaa elintä, vaan esimerkiksi kaikki EU:n 44 valtuuskuntaa hoitavat suhdetointaa ja toimivat ikään kuin arvojen ja asenteiden tutkijoina ja esittelijöinä.

   Samoin tekee Suomen EVA, jonka painavuudesta mm. arvo- ja asennetutkimuksessa kertonee sekin, että ensimmäiset kymmenen vuotta valtuuskunnan puheenjohtajana toimi globaalistikin arvostettu Max Jacobsson. EVA työskentelee läheisessä yhteistyössä Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan kanssa.

   Poista
  19. Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry:n jäsenet ovat Elinkeinoelämän Keskusliitto (EK) ry, Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton (TT) -säätiö, Finanssiala ry, Kaupan Liitto ry, Metsäteollisuus ry sekä Teknologiateollisuus ry.

   Poista
  20. Niin tietenkin, sehän lukee kaikissa lähteissä ja on tuttua Wiki-tietoa. Miksi sitä tänne kopsaat niin kuin lukijat olisivat idiootteja?

   Siis sano omin sanoin, miksi tämä koostumus on mielestäsi merkityksellistä. Tämä on se, mikä lukijaa kiinnostaa, sinun mielipiteesi asiasta, motiivisi miksi poimit sitaatin tänne. Miksi pelkäät esittää omia mielipiteitäsi?

   Poista
 7. Sorry, Sauli vasta keskustelee natojäsenyydestä, eikä vielä virallistane kantaansa. Käsitin siis väärin, että jo tänään hän kertoisi sanovansa kyllä.

  VastaaPoista
 8. Suuret valtiot sotakoneistoineen eivät ole omia etujaan puolustsessaan mitään kilttejä ja hyväntahtoisia joulupukkeja. Sotilasliitosta, totta kai maalaillaan nyt vain positiivisia kuvia. Ettei me vaan oltaisi sinisilmäisiä. Medioissa toivoisi olevan tietoja siitä, miten pienissä maissa naton jäsenyys näkyy ja vaikuttaa arkipäivissä. Paljonko Viro maksaa jäsenmaksua ja paljonko naton joukkoja ja aseita siellä on? Tukikohtia?
  Toisaalta tavallinen tallaaja saa tuskin paljoakaan tietää "sotaliittosalaisuuksista".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se, miten paljon Naton joukkoja on Virossa, ei riipu Natosta, vaan Viron omasta tahdosta. Tämä on selvästi sanottu.

   Kukin maa päättää itse omista lähtökohdistaan käsin tuon määrän. Kaikki muu on salaliittoteoriaa ja Venäjän propagandaa. Suodattimet päälle, Noora!

   Virossa on siis se määrä joukkoja, jonka Viro katsoo historiansa valossa tarpeelliseksi.

   Poista
 9. Jep. Kai Viro on sitten itse pyytänyt lisää naton joukkoja mailleen. Tässä taannoin uutisoitiin siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis minun käsitykseni, jonka olen tehnyt lukemani asiallisen infon perusteella - saa mieluusti oikaista, jos jollakulla on lisää tietoa - on se, että maan korkein johto sallii tai ei sallii joukkoja maassaan. Sitä ei ole kai sanottu, kuka aloitteen tekee. Järki sanoisi, että se taho, joka suojaa tarvitsee.

   Poista
  2. Pohjois-Atlantti?

   Poista
  3. Mankemangi, ei kannata jokaista mieleentulemaa päästää ilmoille, koska niistä huomaa, kuinka tyhmä olet oikeasti. Itseäsi arvostat älyn jättiläisenä ja olet katkera, kun kukaan muu ei tässä maailmassa sitä tee.

   Poista
 10. " ... Minä naivina idealistina uskon... " kirjoittaa Noora. Ja jatkaa ihan kummallisilla kauhukuvilla demokratiasta. Ei, et sinä naiivi ole, Noora kiltti, sinun "valtiolliset ajatuksesi" ovat vain ihan eri Planeetalta. Luultavasti Marsista. Sillä...

  "Mars planeettaa kiertää kaksi kuuta, Phobos ja Deimos, Pelko ja Kauhu." - Tämä on jonkun kirjan mottona. Olisikohan Olavi Paavolaisen "Synkkä yksinpuhelu"?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mars nimittäin on myös roomalaisten sodan jumala. Siksi sitä kiertävät kuut on tommosiksi nimitetty. Ja Nooran logiikalla "kun ei puolustaudu, välttää sodan". Mutta sillä tavalla ei välty miehitykseltä, ja se joskus on melkeinpä pahempi vaihtoehto, vrt. Baltian maita v. 1939. Tai Ukrainaa nyt.

   "Si vis pacem, para bellum" (suom. "Jos haluat rauhaa, varaudu sotaan") on myös tuttu totuus. - Pikkupoikana minullakin oli 7,65 Parabellum. Se on tehokas pistooli. Kun ammuin sillä maanviljeilijä Similän aitan seinään, niin luodit lensi vastapäisistä seinälaudoista ulos, ja jatkoivat matkaansa ... ties minne. Kävin katsomassa.

   Poista
 11. No nyt sain sähköpostikirjeen Matti Liimataiselta, Greenpeacen metsävastaavalta.

  Tänään Greenpeace on Helsingin rautatieasemalla. Aktivistit ovat juuri kiivenneet pääsisäänkäynnin katolle ja kivimies-patsaille. Banderollit kehottavat: “Venäjän hiilijunat seis!” ja “Stop Russian Fossil Trade.”

  Tälle peukut.

  VastaaPoista
 12. Mikis, usko sinä parabellumien yms. aseisiin varustautumisen voimaan, pelkoa ja kauhua aseiden käyttökin herättää ja saa aikaan rumaa jälkeä. Minä vaan viheltelen: " Älä sinä ihminen hermostu, ihmettele vaan..."
  Mistäköhän kaikesta mielipiteeni kumpuavat ja poikkeavat paljon isänmaallisesta valtavirrastamme? Toki suurin osa on jo lapsena iskostuneesta tiedostamisesta rauhan tärkeydestä. Olhan isäni kovissa tykistökeskityksissä Kuuterselässä ja ties missä todellisissa helvetillisissä paikoissa sodassa naapuriamme vastaan. Isä kertoi myöhemmin äänestäneensä aina Hertta Kuusista. Tuolloin en ymmärtänyt politiikasta yhtikäs mitään.
  Ukki, isän isä taas oli suurtilallinen ja tietysti valkoisten puolella sisällissodassamme ja sai jopa prenikan rintaan.
  Ehkä en oikein pysty uskomaan, että itänaapuri hyökkäisi vain valloittaakseen maamme. Ei meillä ole suuria luonnonvaroja. Ainut syy, miksi Venäjän päättäjät voisivat aloittaa sodan meitä kohtaan, ylittää rajamme, on Amerikan ja muiden Venäjää uhkaavien valtioiden ujuttautuminen Venäjän rajojen strategisille alueille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tšekkoslovakian tie on meidänkin tiemme, julisti Hertta aikoinaan. No, oikeassahan hän olikin - Natossahan ne ovat.

   Hertan isä taas pyysi apua Neuvostoliitolta, koska fasisit uhkasivat sosialistiseksi muuttuneen Suomen itsenäisyyttä 1939. Seurannutta sotilaallista erikoisoperaatiota fasisit kutsuvat yhä Talvisodaksi.

   Toisaalta Noora on siinä oikeassa, ettei suomettuneessa Suomessakaan niin surkeaa ollut elää. Nytkin voisimme tuomita pontevasti Ukrainan natsit, laulaa Nataliaa, juoda punaviiniä ja vaatia Natoa ja muita sodanlietsojia suksimaan helvettiin Euroopasta.

   Haluavatko venäläiset sotaa? Eivät tietenkään! Suomalaisten joulukuussa 1939 ja ukrainalaisten helmikuussa 2022 olisi pitänyt antautua heti, niin sota olisi vältetty. Syyttäkööt itseään.

   Poista
  2. Jos Haloselta ja Tuomiojalta kysyttäisiin, niin meillähän olisi kaikki hyvin. Ei Venäjä meitä uhkaisi, kun pysyisimmme kiltisti vaan yksinämme Venäjän peesissä ja ymmärtäisimme, mikä onni on olla isonveljen etupiiriä. Ahvenanmaan voisimme hyvin luovuttaa Venäjän tukikohdaksi ja Tarja saisi pari venäläistä kissimirriä lisää ja Tuomioja vaikkapa venäjänvinttikoiran.

   Poista
 13. Eiköhän meidän olisi omista sodistamme pitänyt jotakin oppia? Onko niistä kulunut jo liian pitkä aika?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niistä on opittu. Silloin Suomi oli yksin, joten venäläiset uskalsivat hyökätä. Kokeillaan nyt tätä, ei se ainakaan huonompi vaihtoehto voi olla.

   Poista
  2. Siis ei kai Suomen yksin tule oppia sodista jotakin? Eikö ennen kaikkea hyökkääjän, Venäjän, tulisi oppia jotakin? Miksi vain puolustajan aina tulisi oppia? En ymmärrä nyt tätä ajatuskulkua ollenkaan.

   Poista
 14. Onkohan tässä Naton kannatuksessa ollenkaan kyse aseiden kannatuksesta? - Enpä usko.

  Eivät Natoon liittymistä kannattavat ole sotahulluja aseenkalistelijoita, uskon minä. He ovat realisteja. Jos vieraan vallan hallitsija hyökkää itsenäiseen maahan tappaen siviilejä ja lapsia, pitäisi kyllä kaikkien herätä. Ei siihen ole mitään oikeutusta. Ei ketään ole kohdeltu väärin, eikä länsi ole vain kapitalistinen ahne sika, vaan se on myös tieteiden ja taiteiden tyyssija, kehittäjä, sivistäjä, tasaisten ihmisoikeuksien puolustaja.

  Kaikki kulttuurit ja valtiot tekevät silti virheitä, ovat yhtaikaa hyviä ja pahojakin, mutta eivät virheet anna toiselle kulttuurille lupaa lähteä tapporetkelle toiseen maahan muka oikeutetusti ja samalla koko ajan itselleen ja kansalleen valehdellen. Putin on mätä ihminen, paha ja musta sielu, hirviö,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sinulla ollut mitään Irakin sotaa vastaan. Uskoit että siellä on joukkotuhoaseita niin kuin silloin valehdeltiin.

   Poista
  2. Meinaatko Manne, että venäläisten hyökkäys Ukrainaan onkin pelkkä Naton valhe?

   PS. Irak oli hyökännyt itse ensin Kuwaitiin. USA puolusti lupauksensa mukaan pienempää maata.

   Poista
  3. Taas uskomatonta soopaa, Mankemangilta. Pelkkää olkiukkojen rakentelua.

   En ole kirjoittanut tänne sanaakaan Irakin sodasta. En siis ole voinut uskoa mihinkään joukkotuhoaseisiin.

   Jos nyt mietin tuota aikaa, muistan vain huokaisseeni helpotuksesta kun diktaattori Saddam Hussein saatiin kiinni. Sain kammon arabiterroristeja kohtaan siitä kuulusta kammottavasta terrori-iskusta, jota ei voi puolustaa millän aiemmalla historialla.

   Poista
  4. Meinaan että fasistinarkomaanit ovat Putinin valhe. Vai oletko Tapsa erimieltä? Äläkä sekoita sotia.

   Poista
  5. Sinähän tähän Irakin sodan vedit, Mankemangi, eli sotkit sodat. Nyt puhutaan Venäjän sodasta ja Putinin fasismista. Mies on fasisti, natsien natsi, tappaja punakoneesta. Tälle kauheudelle ei löydy syytä eikä vertaa historiasta, vaan diktaattorin himosta fasismiin.

   Poista
  6. Tapsa sekotti Persianlahden sodan Irakin sotaan.

   Poista
  7. Ei ole ihme, kun et viesti kunnolla.

   Sitä paitsi tässä on puhe Natoon liittymisestä ja Putinin fasismista, joten muinaisen Irakin sodan heittäminen kehiin tuo nopeasti mieleen nimenomaan Persianlahden sodan, jossa Yhdysvallat huseerasi Irakissa - kuten Nato huseeraa kohta meillä. Tällainen vanhaan viittaaminen on paitsi tarpeetonta, niin myös argumentaatiovirhe sinänsä. Virhe poikii virheitä.

   Keskustelussa kannattaa nopeiden Twitter-heittojen sijaan alustaa omia väittämiä edes muutamin omin lausein ja ajatuksin.

   Poista
  8. Jos kirjoittaa Irakin sota, niin se tarkoittaa Irakin sotaa. Sinne mentiin valheen voimin eikä syyllisiä ole rankaistu.

   Poista
  9. Mutta hvetin hyvä, että diktaattori sai narun paksun kaulansa ympärille. Kunpa- -.

   Poista
  10. Kohta Tapsa-setä kertoo meille Nazisin taistelusta.

   Poista
  11. Manne-setä on nyt turhan vaatimaton. Kyllä sitä sakkaumaa löytyy teikäläistenkin lantusta, ja varsinkin sieltä. Kerropas meille taas siitä, miten Lenin-setä hyvän hyvyyttään lahjoittikaan meille meidän oman itsenäisyytemme. Ja miten me kiittämättömästi sitten ammuskelimme Mainilassa.

   Poista
  12. Tunnustan. Ensimmäisen kerran elämässäni sekoitin sodat. Sori siitä.

   Toisaalta puolustaudun sillä, ettei tämä "Irakin sota" mikään oikea sota ollutkaan, vaan kyseessä oli "Halukkaiden koalition suorittama aseellinen väliintulo ulkomaalaisten terroristien eliminoimiseksi (ven. sotilaallinen erikoisoperaatio), siis konflikti korkeintaan.

   Nazisin taistelusta kerron mielelläni! Sitä käydään parhaillaan Ukrainan aroilla ja siitä on tehty laulukin, jonka esittää Puna-armeijan kuoripojat:

   Maa vieras on ja kylmä kevät sen
   Natalia, sua paleltaa
   Niin kaukana on ikäväsi maa
   Jo tuoksuu yössä aistit huumaten akasia

   Taas kerro mulle maasta nuoruutes
   Natalia, sua kuuntelen
   Ja tunnen veres virran lämpöisen
   Kun hehkuun jähmettyneen sydämes saa Ukraina!

   Maa vieras on ja vieras kansa sen
   Natalia, sua tunne en
   Jaan osas vain, ja sellin kivisen
   Ja unes kerran tuoksuu sullekin akasia

   Vaan silmäis sinen viha tummentaa
   Natalia, kun muistat taas
   On vieras hävittänyt armaan maas
   Vain koirat raunioita samoaa, oi Ukraina!

   Niin vinkkaan siirtyy varjo ristikon
   Natalia, oi kuuletko?
   Soi yössä rakentajain laulut jo
   He palaavat ja silloin vapaa on taas Ukraina!

   Poista
  13. Ano olin siis minä.

   Poista
  14. Ihana Natalia-laulu. Toinen kaunis Agit Propin esitys on tietysti tämä:

   1.
   Vastatkoon niitty hiljainen
   ja kuiske koivumetsien
   Ja haudoistansa kaatuneet
   voivat antaa siitä todisteet –
   uskothan heidän lapsiaan.
   Ei sotaa toivoa,
   ei sotaa toivoa
   voi venäläiset milloinkaan.

   3.
   Osaamme kyllä taistella
   mut emme anna toistua
   sen painajaisen uudestaan,
   kun veri peitti kaiken maan.
   Te äitejänne kuunnelkaa
   voi moni kai sen todistaa.
   He teidät saavat uskomaan:
   ei sotaa toivoa,
   ei sotaa toivoa
   voi venäläiset milloinkaan.

   Poista
  15. Venäjällä lokakuun vallankumouksessa valtaan noussut neuvostohallitus julkaisi 15.11.1917 Venäjän kansojen oikeuksien julistuksen, jossa vahvistettiin Venäjän kansojen oikeus vapaaseen itsemääräämiseen aina eroamiseen ja itsenäisen valtion perustamiseen asti. Tämä koski myös suuriruhtinaskunnan asukkaita ja Suomen eduskunta hyväksyikin itsenäisyysjulistuksen 6.12.

   Poista
  16. Venäjällä marraskuun alussa 1917 valtaan noussut Kansankomissaarien neuvosto hyväksyi Suomen tunnustusasiakirjan 31.12.1917.

   Poista
  17. Kukkua.

   Suomi ei ollut oikeasti eikä moraalisesti tarkasteltuna "Venäjän kansa", vaan jopa eri kielikuntaan kuuluva valtio, jonka Venäjä valtasi sodassa ("Suomen sota") vuosina 1808 - 1809. Ei Venäjä ollut siis yhtään mikään hyväntekijä.

   Mikä se semmoinen on, joka väkivalloin ottaa, ja sitten palauttaa myöhemmin. Ketkupelle.

   Poista
  18. Kuinka kauan sinä Mankemangi jaksat laulattaa sitä vanhaa punakonetta? Tuomiojakin jo ymmärtää olla asettumatta vaaliehdokkaaksi. Teidän junanne on mennyt jo ajat sitten. Ei siellä asemalaiturilla ole enää ketään.

   Poista
  19. Nimenomaan niin! Suomalaiset eivät olleet Venäjän kansa. Aleksanteri l liitti Ruotsilta valtaamansa Uuden Suomen Vanhaan Suomeen ja muodosti näin autonomisen suuriruhtinaskunnan. Ja kuten jo kirjoitinkin, kansankomissaarien neuvoston julistus koski myös Suomen suuriruhtinaskunnan suomalaisia.

   Poista
  20. Aleksanteri Ensimmäiseltä saatiin autonomia ja valtiopäivät, Aleksanteri Toiselta markka, Nikolai Toiselta eduskunta ja yleinen äänioikeus ja lopulta kansankomissaareilta itsenäisyys.

   Poista
  21. Voimme leikkiä ajatuksella, että ilman Venäjää Suomea ei olisi. Miten olisi Itämaan käynyt Ruotsin vallan alla?

   Poista
  22. Sen minkä hyvä keisari Aleksanteri antoi, sen paha generalissimus Josif otti. Valtaosan vanhasta Suomesta ja Petsamon.

   Manne on oikeassa siinä, ettei Suomen itsenäisyys mikään Leninin lahja ollut, vaan lakiin perustuva oikeus.

   Leninin suunnitelma toki oli, että punakaartit hoitavat homman kotiin.

   Poista
  23. Hyödytöntä punakoneen pauketta, viimeistä ontuvaa tussahtelua.

   Suomalaiset eivät ole oikeasti saaneet itsenäisyyttään Venäjältä. Ei sellaista voi saada, joka on omaa ja riistetty ja palautettu onnettomalla paperinpalasella. Venäjä ei ole antanut Suomelle mitään, mitä Suomella ei olisi muutenkin, ennen Venäjää.

   Poista
  24. Johan Klaus Fleming nuijasodassa 1500-luvun lopussa yritti hilata Suomea eroon Ruotsista.

   Mutta vaikea sanoa, miten olisi käynyt ilman Napoleonin sotia. "Suomi" suomalaisineen toki olisi olemassa, mutta olisimmeko itsenäistyneet ja milloin?

   Kaipa tätä monikin on pohtinut.

   Poista
  25. "Leninin suunnitelma toki oli, että punakaartit hoitavat homman kotiin."

   Leninillä ei ollut sellaista suunnitelmaa, mutta kaiketikin hän toivoi, että maailman työläiset liittyisivät yhteen.

   Poista
  26. "Venäjä ei ole antanut Suomelle mitään, mitä Suomella ei olisi muutenkin, ennen Venäjää."

   Mitä Suomella oli ennen Venäjää? Ruotsalainen kuningas?

   Poista
  27. Jos aihe oikeasti kiinnostaa, niin kehotan teitä kaikkia perehtymään Kustaa Mauri Armfeltin henkilöön. Hän kirjoitti keisarille virkakirjeessään "Rauhamme ja menestyksemme riippuu siitä, että me rehellisesti ja täydellisesti muutumme suomalaisiksi.” Historioitsijat ovat pitäneet häntä ensimmäisenä suomalaisuusohjelman laatijana.

   Poista
  28. Vakavasti otettavassa historian tutkimisessa ei mielestäni saisi (ainakaan määräänsä enempää) jossitella. Asiat ovat niin kuin menivät. Jos Hitler olisi voittanut II maailmansodan, jos bolševikit olisivat hävinneet kansalaissodan vv. 1918-22, jos... Näistä kuvitelmista saa hienoja draamateoksia, kirjoja ja näytelmiä, mutta muuten vain syyliä peppuunsa.

   Toisaalta,
   toiset ammattihistorijoitsijatkin ovat tuoneet esiin sen näkökulman, että jos Suomi ei vuosina 1809-1917 olisi ollut "lainassa" Venäjällä, siis omana Suuriruhtinaskuntana - ja sinä aikana luonut oman identiteettinsä - niin saattaisimme yhä edelleen olla osa Ruotsia, sen Itäinen maakunta!? Olisimme ruotsalaisia ja puhuisimme ruotsia... paitsi palvelusväellemme suomea... koska osaisimme myös sitä kieltä, tosin vähän kankeasti. Koska kuulummehan me, tämän blogin lukijat, ns. sivistyneistöön?

   Mankemangi on siinä oikeassa, että ennen kuin mikään meille merkittävä valtio (Britannia, Saksa, Ranska, Ruotsi) tunnusti Suomen itsenäisyyden, ne vaativat että Venäjän pitää ensin tunnustaa Suomen irtaantuminen emävaltiostaan. Siksi Svinhufvudin johtaman "troikan" piti kääntyä Leninin johtaman bolševikkihallituksen puoleen ja pyytää itsenäisyyttä. Lenin sen myös myönsi, taktisista syistä, koska oli varma että Suomi palaisi myöhemmin takaisin Neuvostojen Liittoon. Mutta nyt heillä oli paljon tärkeämpääkin tekemistä kuin pohtia jonkun pienen Suomi-nimisen maakunnan kohtaloa. Venäjällä kun riehui kansalaissota, se oli sillä hetkellä ihan kiikun kaakun pysyvätkö bolševikit vallassa... (selvisi lopullisesti vasta 1922) etc.

   Ps. Vähän tässä oion tapahtumien kulkua. Mutta jännä tosiasia tosiaan on se, että ensin piti päästä eroon Ruotsista. Ja ilman Autonomian (= Suurruhtinaskunnan) ajanjaksoa, Suomen kansallistunteen syntymistä, aikoja vv. 1830-40, 1850-1860, 1880-1910, se aivan varmasti olisi ollut vaikeampaa. skulle vara... – Hitsi, alan toistaa itseäni, parempi lopettaa tähän.

   (nyökkää opettajalle ja poistuu takaisin omaan pulpettiinsa)

   Poista
  29. Toki nämä Suomen valtion tunnustamisen vaiheet tiedetään, ei niissä eikä Kustaa Mauri Armfelteissä ole mitään uutta. Joskus koulussa sentään opetettiin historiaa, toisin kuin nyt, jolloin vaaditaan jopa, että osa historiasta tulee salata ja tuoda muunneltuna esiin.

   Itse en pyri kiistämään faktoja, vaan koetan lähestyä asiaa moraaliselta pohjalta, niin kuin kaikkea lähestyn: mikä on eettisesti oikein, on minulle totta. Mikä on vääryydellä ja väkivallalla otettu ja saatu, sitä ei minulle ole, vaikka siitä olisi Leninin paperit.

   Että ei kannata kenenkään brassailla ja kehotella muita lukemaan Armfeltinsä. Mieluummin kannattaa käskijän koettaa kehittää itsenäistä ajatteluaan ja moraaliaan.

   Poista
  30. En ala kirjoittaa historiaa uusiksi. Ruotsalaiset ristretkeilijät valtasivat maamme ja hallitsivat esi-isiämme vuosisatoja. Venäjä ei vienyt Suomen sodassa suomalaisilta mitään.

   Poista
  31. Keisarit ei edes känkelöiny bardi Runebergin runoja.

   Poista
  32. Autonomian aikana suuriruhtinaskuntaan saapui liikemiehiä Sveitsistä, Skotlannista, Saksasta, Norjasta jne. luomaan maamme talouden perustaa keisarien estämättä.

   Poista
  33. "... Mikä on vääryydellä ja väkivallalla otettu ja saatu... "

   Niin kauan kun ihmiset maapallolla toisilleen - joko heimoina tai myöhemmin valtioina - ovat rajoja toisilleen piirtäneet, ne on väkivallalla otettu ja toteutettu.

   Ps. Mua aina välittää turhauttaa se, Iines, että kerron mä mitä asioita tahansa - rokotteista tai historiasta tai mistä tahansa - ensimmäinen repliikkisi on usein "kyllä minä tämän tiedän". - Etkä tiedä. Joskus nimittäin väität - kaikella ystävyydellä - niin kummallisia asioita, että et taatusti tiedä mistä on kyse.

   Äläkä nyt sano, että todista sanomisesi. Koska en mä jaksa selata kirjoituksia taakse päin. Enkä halua tästä lähinkään olla mikään ilonpilaaja: olisi hirveen tylsää jos koko ajan pitäisi kirjoittaa vain prikulleen ja pilkulleen paikkaansapitävästi... i minua tietty luovuus tai "leveällä pensselillä" maalaaminen haittaa. Mutta tuo minua tosiaan vähän häiritsee, kun itse yrittää selittää jotain faktapohjaista, niin sanotaan että "tuo on ihan itsestäänselvää... kyllä tuon kaikki tietävät... alkeellisia totuuksia..." Olkoon sitten, saatana.

   Poista
  34. Minua taas suututtaa se, että kun esitän jostain ilmiöstä jonkin vinon näkökulman, niin joku kiikuttaa vastaukseksi jonkin yleisen wikitiedon tai linkin, jossa wikitieto on. Tämä hieman kärjistetysti.

   Kun yllä selvensin Mankemangille Evan eli yleensäkin valtuuskuntien merkitystä vaikkapa Nato-tutkimuksessa ja toimintaa yleensä, niin hän vastasi poimimallaan lyhyellä luettelolla siitä, ketkä kuuluvat Evaan.

   Ei sanaakaan omaksi kommentoinniksi, vain tämä wikilista, muualta poimittu tieto, jonka kanssa olisi sitten keskusteltava vai?

   Toki, jos kommentoija kommentoi Evasta, Elinkeinoelämän valtuuskunnasta, hän tietää, että siihen kuuluu elinkeinoelämän johtoporrasta. Eikö se siis ole yleistä tietoa tässä vaiheessa? Eihän keskustele näin etene.

   Jos Mankemangi haluaa sanoa, että Evaan kuuluu rikkaita kapitalisteja, ahneita sikapossuja ja elinkeinoelämän johtajia, niin hänen tulee sanoa se, eikä heittää sitaattilistaa kommentikseen. Omia mielipiteitä ei pidä pelätä.

   Tämäntapaiseen kommentointiin saan reagoida, ja saan huomauttaa siitä. Jos siitä joku suuttuu, niin sille minä en sitten voi mitään.

   Poista
  35. Elinkeinoelämän valtuuskunta hiljeni kun liityttiin unioniin ja euroon. Sitten se heräsi kun alettiin puhua NATOsta. Ei mulla muuta ja tämäkään ei ole mielipide.

   Poista
  36. Ei pidä paikkaansa. Evan sivuilta (eva.fi) näkee, että Eva harjoittaa koko ajan aktiivista tutkimusta ja erilaisten analyysien julkaisutoimintaa. Nato-analyysi on yksi monien tutkimusten joukossa.

   Eva on ajatushautomo, joka on harjoittanut aktiivista arvo- ja asennetutkimusta ja kyselytutkimuksia yli neljännesvuosisadan ajan. Luotsaajina on ollut talouselämän suuria nimiä, Max Jacobssonista Risto E.J. Penttilään ja Jaakko Iloniemeen ja Emilia Kullakseen. Valtuuskunnalla on laaja somenäkyvyys ja sometoiminta.

   Poista
  37. Iloniemen siirtyessä eläkkeelle 1999 EVAn toiminta ajettiin minimiin.

   Poista
  38. Olisi kannattanut ottaa mukaan vielä se fakta, että jo kahden vuoden kuluttua eli 2001 syyskuun terrori-iskut New Yorkin World Trade Centeriin saivat elinkeinoelämän päättäjät taas valpastumaan! Maailma ei ollutkaan vielä valmis; itsenäistä, moniarvoista ja ei-propagandistista keskustelua tarvitaan sittenkin, kertoo Evan historiikki. EVAn yksinkertainen perusidea ei ollutkaan vanhentunut ja näin EVA astui uudelle vuosituhannelle virkein voimin. Vuoden 2002 elokuussa johtajaksi valittiin tohtori Risto E. J. Penttilä, joka on ollut näinä päivinä erittäin ajankohtainen Venäjä-arvioiden osuessa maaliinsa. Hän nimittäin lausui jo kaksi ja puoli kuukautta ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, että Suomi joutuu hakemaan Natoon aivan lähikuukausina.

   Poista
  39. Etkös ole Manne lukenut, että nykytiedemiehet kyseenalaistavat koko ruotsalaisten ristiretket kuningashuoneiden jälkikäteen sepitettyinä brändin rakentamisina?

   Totta on kyllä, että näillä nurkilla tehtiin ryöstö- ja sotaretkiä tuhkatiheään aina Tanskaa, Ruotsia, Norjaa, Suomea, Viroa, Vienaa, Bjarmiaa, Lappia, Kainuuta, Hämettä, Karjalaa, Vatjaa, Vepsää, Inkeriä ja Novgorodia myöten.

   Ja jossain vaiheessa ruotsalaiset saivat jalansijaa eteläisessä Suomessa ja keskittyivät kamppailemaan nimenomaan novgorodilaisia vastaan. Raja meni uskonnon mukaan, läntinen vai itäinen, samoin sankaritarut eli propaganda.

   On ehkä meille kohtalokasta, että Moskova voitti Kiovan lisäksi myös Novgorodin. Tässä sitä nyt sitten ollaan. Kamppailu sieluista jatkuu.

   Poista
  40. Eikä Ruotsikaan ollut yhtenäinen, vaan siellä svealaiset, göötalaiset ja tanskalaiset kamppailivat vallasta aina Kustaa Vaasaan asti.

   Poista
  41. Juu, ja muistakaa Norja! Ruotsi ei millään meinannut antaa sille itsenäisyyttä.

   Poista
  42. WTC-iskut saivat USAn vaatimaan NATOlta solidaarisuutta. Suomikin lähti mukaan. Kuten sanoin aiemmin: EVA heräsi.

   Poista
  43. On ihan mielenkiintoista pohtia miten Suomelle olisi käynyt, jos emme 1800-luvun alussa olisi Suuriruhtinaskuntana tulleet osaksi Venäjän keisarikuntaa.

   Emme siis "kuuluneet" Venäjään, vaan muodostimme sen ja monen muun alueen kanssa keisarikunnan.

   Jo 1700-luvun lopussa oli syntynyt ns. Anjalan liitto, jossa suomalaisupseerit suunnittelivat eroa Ruotsista. Syynä oli Kustaa lll:n turha sota.

   Ilman ns. Napoleonin sotia 1800-luvun alussa olisi ero hyvinkin voinut tulla vasta 1900-luvulla. Tai sitten ei ikinä.

   Suomihan ei 110 vuodessa venäläistynyt, vaan yllättäen suomalaistui. Ruotsin osan olisimme ehkä ruotsalaistuneet. No, tämä on spekulaatiota.

   Fakta sen sijaan on, että suomalaisista heimoista muodostui yhtenäinen Suomi, Finland, johon myös tuhat vuotta maassa asunut ruotsinkielinen väestö ja etenkin sivistyneistö samastui.

   Ja tässä sitä nyt ollaan.

   Poista
  44. Suomalaiset olivat keisarin alamaisia ja saivat matkustaa keisarin valtakunnassa vapaasti. Venäläisten sen sijaan piti Suomeen päästäkseen anoa Suomen Pietarin lähetystystöstä passia.

   Poista
  45. Totta. Suomen hyvästä asemasta saamme kiittää sen aikaisia hyviä herrojamme, mm. Mannerheimia.

   Poista
  46. Ketä heistä erityisesti arvostat? Jokunen karkasi Ruotsiin ja joku katkoitettiinkiin.

   Poista
  47. Nimittäin Mannerheim-nimisistä.

   Poista
 15. Vaan nyt oli pääministerimme arvolleen sopivasti pukeutunut kymmenen uutiskuvassa. Kymmenen pistettä!

  VastaaPoista
 16. Jos tarkoitat asua, jossa hän esiintyi Naton pääsihteeri Stoltenbergin kanssa, niin kiinnitin itsekin huomiota asun tyylikkyyteen: valkoinen kapea putkihame ja musta kapea bleiseri, kapea nahkavyö vyötäröllä. Oli todella upea näky.

  Kovasti pääministeriä nyt viedään. Kohta Japaniinkin.

  VastaaPoista
 17. Juuri sitä tarkoitin.
  Täällä on vuorossa hirmuinen halkojen kärräys ohjelmassa. Kaksi kottikärriä juhtina. Kolmea erikokoista klapipinoa tulee. Loistava keli puuhailla ulkona. Lihakset ja nivelet vaan ei oikein ensialkuun tykkää kukkuraisten kärrien työntämisestä, mutta hyvää harjoitusta silti.

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Rakastan puusavottaa. Meillä ei ole pitkään aikaan kaadettu puita, kun muutama vuosi sitten kaadettin naapurin kanssa yhteisprojektina kumpikin kymmeniä puita vierekkäisiltä plantaaseiltamme. Myimme puut ja risukasat Metsäliitolle, ja jätimme itsellemme vain polttopuita varten muutaman koivunrungon.

   Minulla on oma klapikone, ja sillä on hauska klapittaa isojakin pöllejä. Suojalasit vain naamalla ja tarkkana, niin sujuu naiseltakin. Nyt on liiteri edelleen täynnä klapeja eikä uusia tarvita aikoihin.

   Poista
 18. Täällä on tuo kohta 80v täyttävä "klapikone". :)
  Varmasti ihan hyvä vekotin sinulla. Kai se kone pitää joskus hankkiakin.
  Minä odotan, että saan alkaa käyttämään uutta oksasilppuria, jahka puut on pinottu. Risua tuli valtavista koivusta silputa pitkäksi aikaa. Polttaakaan en oikein risuja halua.
  Iines, kyllä nainen pystyy moneen hommaan jos vain haluaa opetella. Lihasvoimaa on vähemmän kuin miehillä, mutta koneitahan on avuksi joka hommaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostaisin heti itsestään kulkevan ruohonleikkurin tai päältä ajettavan pikku traktorileikkurin, jos se olisi mahdollista maaston kannalta. Nurmikkomme ja koko paikkamme on korkealla mäellä ja osin metsäisellä rinnetontilla, jonka maaperä on kuoppaista ja muhkuraista, viettävää, tasaista nurmikentää ei ole juurikaan. Robottileikkuri törmäisi isoihin puun juriin ja kiviin ja juuttuisi loukkopaikkoihin ja traktori voisi kaatua rinteessä.

   Sähköporan aion nyt ostaa ja hiomakoneen huonekalujen kunnostamista varten. Maalaukset ja kaikenlaiset rassaukset ja maanperustukset sujuvat ja ovat kivoja. Talonkin maalasimme ihan itse naisporukalla. Viimeisin ostos on ruohotrimmeri, jolla pääsee pöheikköihin.

   Poista
 19. Jokos pian siirryt kesäasunnolle?
  Eilen ja tänään lumikasat ovat sulaneet vauhdilla. Valkoisia perhoja, sitruunaperhosia, suruvappoja ja ritariperhosia liihottelee nyt runsaasti.
  Ensimmäiset muurahaisetkin ovat nousseet näkösälle.
  Istutin yli sata kukkasipulia syksyllä ja ihme kyllä, kaikki lykkäävät nyt versojaan mullan alta. Tulppaani ja narsissipenkkiä suojelin yöpakkasten aikaan tyhjillä kangassäkeillä, joita täällä on paljon varastossa entisten asukkaiden jäljiltä. Paljon on lumen sulettua ihmeteltävää. Selvisivätkö muut syysistutukseni eloon.
  Tänään iltapäivällä ja illalla on luvattu sadetta. Saavat loputkin lumet kyytiä.
  Puutkin on pinoissa, pääsee seuraaksi pihan haravointiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noora, en ihan vielä. Tuttu putkimies on vasta menossa yhdistämään vedet ja putsaamaan katon ja savupiipun. Mökki on siis talviteloilla vielä. Vaan käyn kyllä ehkä jo huomenna tarkastamassa paikat.

   Kun hoitaa käytännössä yksin vanhaa sukumökkiä, käy se raskaaksi, etenkin jos on jotain kremppaa nivelissä. Sain jo siitä ranteeni ja selkäni kipeiksi, kun kannoin painavia istutuslaatikoita sisältä terassille, pienoiskasvihuoneeseen, täällä kaupungissa. Ja mökillä on se jumalaton ruohonleikkuu raskaassa muhkuraisessa rinnemaastossa. Sitten on vielä se alatontin sauna-alue, maantien toisella puolella, vehmaan pellon laidasta on ajettava leveä polku, jotta pääsee kulkemaan käärmeitä vilisevän pellon halki.

   Mietin vain, miten kauan jaksan. Kaikki tulevat aina valmiiseen. En ole katkera, muilla on työnsä ja menonsa ja sisko asuu Saksassa, joten ymmärrettävää sinänsä, ja hauskahan heitä on tavata rakkaalla mökillä.

   Poista
  2. Kutsu meidän iinesläiset kevättalkoisiin! Nimim. Kokemusta on.

   Poista
  3. Jaapa jaa, mitähän siitä tulisi. Mikis ryhtyisi runolle Rikun kanssa kekattuaan verannan snapsikätköt eikä edes huomaisi, että Rikulla on korvissaan korvakuulokkeet, joilla se kuuntelee neekerijatsia eikä mikiksen runoja. Tapsa vääntäytyisi raivaussaha käsissään liiterin portaille väittelemään Mankemangin kanssa, jolla olisi kainalossaan Wikipedian painettu versio ja Tuhat Lentävää Sitaattia -kokoelma, ja tätä rataa. Lopulta talkootöitä tekisi vain Noora, joka olisi komentanut mukaan ottamansa Pehtoorin koivun larvaan katkomaan lahoja oksia. Iines unohtuisi pirttiin kauhan ääreen eli lukemaan iPadilta tuoreita uutisia Venäjän sodan uusimmasta käänteestä. Soppatykki kiehuisi kuiviin.

   Poista
  4. Vai veranna ne konjakkilkkerit tänä kesänä on, viimeks ne oli komuutissa. Ai jai, sinua veijaria! Riku naamioituisi "Pekaksi tai Pätkäksi neekereinä" ja laulaisi koko illan – yllätys, yllätys! - kaihoisia tangoja, ja minä laulutaidottomana kolistelisin vain tyhjiä oluttölkkejä. Tapsa ja Mankemangi kietoutuisivat semmoiseen väittelyyn, etteivät lopetettuaankaan muistaisi mistä väittelivät? Ihanat naiset (Iines, Noora, Liisu, Ripranie) taas sanoisivat meille miehille että ”pitäkää tunkkinne”, ja vetäisivät uima-asut yllensä ja lähtisivät kikattaen ja toisiaan leikkisästi tuuppien uimarannalle. Jossa viipyvät niin kauan, että Pehtoorikin sata vastaa koivunoksista tehtyään alkaisi ihmetellä että "minnekähä se Noora mäni?" - Mutta loppu hyvin, kaikki hyvin, "Underbara kvinnor vid vatten" tulisivat takaisin, ja koko yö tanssittaisiin talkootansseja niin että mökki tutisisi. Ja lattia menisi vähän (mutta ei kamalan paljoo) vinoon.

   Poista
  5. Kaupungissa ne herkut ovat alakaapissa, ja siellä totisesti on siskonmiesvainaan ammoin mökille jättämiä pieniä snapsipulloja jotakin kirkasta hyvää.

   Kuskaan nimittäin kesän aikana mökille kertyneitä puteleita aina talveksi kaupunkiin, etteivät mahdolliset murtovarkaat kännipäissään särje mökkiä. Ja minä kun en kirkkaita juo ollenkaan, niin tuppaavat kertymään sinne kaappiin.

   Siskonmiesvainaahan häpäisi meidät hiljaiset ja rauhalliset mökkieläjät eräänä kesänä juotuaan riippukeinussa snapsejaan ja mentyään naapurin poikamiehen ikkunan alle pissiskelemään, näkyvästi hikkaillen. Poikamiehen hurskaat vanhemmat elivät silloin vielä. Korostan, että meillä on talossa hyvä vessa, mutta harvoinkos sitä suunnasta erehtyy kun liikaa makoilee auringossa.

   Muutoin olemme olleet hyvissä väleissä naapurin kanssa lukuunottamatta aikaa, jolloin ensimmäinen koiramme Manu kävi varastamassa naapurin portailleen jättämistä työsaappaista hikisiä villasukkia ja kantoi niitä meille. Naapuri ratkaisi asian virittämällä talven aikana tukevan piikkilanka-aidan tonttiemme väliin. Kun vanhemmat kuolivat, poikamies purki piikkilanka-aidan. - Johan se siinä jo ehti ollakin, totesi minulle silmää vinkaten. Olin vankasti samaa mieltä.

   Poista
 20. Vaan asiasta toiseen, juuri luin, että Pohjois-Korea tuomitsee Suomen ja Ruotsin aikeen liittyä Natoon.

  Heh. Sen täytistäkö asia niille leveysasteille ja sille pöhöttyneelle miekkoselle kuuluu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä nyt Olet täällä niin paljon Pohjois-Koreasta puhunut, että totta kai se sille Läskiperseelle kuuluu.

   Poista
  2. Eniten ihmettelen sitä, mistä kehvelistä korea Kim I Paksu oli kuullut a) ensinnäkin Suomesta ja b) Nato-kiimastamme, joka on jo astutusta vaille tyydytetty?

   Totta maar asia Pohjois-Korealle kuitenkin kuuluu, sillä olemmehan käytännössä rajanaapureita, välissämme on vain mitätön veräjä vai mikä lie sen joutomaan nimi olikaan.


   Poista
 21. En ole ehtinyt Pohjois-korea- uutisia seurata tänään. Miten pitkälle ohjuksensa kantanevat? Jos vaikka auttaisivat entisiä aateveljiä, sillä heilläkään ei länsimaissa liene "hyviä ystäviä", kuten ei enemmälti esim. Kiinalla tai Kuuballakaan.
  Iineksen talkoista tulisi varmaan ikimuistoiset. Niitettäisiin nurmikot sileiksi ja mitä nyt emäntä keksisi töitä porukalle jaella. Totta kai talkooväki pistäisi saunan ja sopan jälkeen jaloilla koreasti. Nyyttikesti-periaate voisi olla toivottavaa. Jokainen toisi tuliaisina ruokaa ja juomaa. Sitten maisteltaisiin ja kokattaisiin erilaisia makuelämyksiä. Voisi hyvässä lykyssä mennä keskuusteluissa aamuun asti, ja voisihan joku suivaantua ja lähtisi yön selkään. Voisi joku jo torkahtaakin kesken ilonpidon. Riku ja Mankemanki istuisivat loppuyön kaulaillen toisiaan sulassa sovussa. :)

  VastaaPoista
 22. Hyvää äitienpäivää, Iines!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anonyymi, ja hyvää äitienpäivää kaikille muillekin äideille ja sekä äitien lapsille!

   Käväisin merituulissa lounaisessa Suomessa, ja tarkistin mökin talven jäljiltä. Myöhässä on kaikki kasvu tänä keväänä. Ennen ovat tulppaanit olleet tähän aikaan jo hyvällä nupulla, nyt näkyi vasta pienet raa'at versot. Ja vessassa hiiret olivat iloinneet muovimatolla, joka oli murusina. Mitähän myrkkyä niille veijareille keksisi?

   Hautausmaalla kohtasin vanhan kyläläisen, yhden Iivon, joka ei tuntenut minua ensi näkemältä. Kysyi vieraalta paikkakunnan tapaan, että kenenkäs hautaa sitä on kunnostettu. Kun sanoin äitini nimen, syttyi välähdys miehen silmissä, että jaahas, sinähän oletkin se ja se.

   Tätä tapaa tunnistaa vieras vastaantulija olen ennenkin ihaillut. Kun joskus talutin Manu-koiraa kylillä, muuan vanha rouva kysyi, että kenenkäs koiraa sitä talutetaan. Kun vastasin että X:n tyttären koiraa, riemu valaisi tunnistajan kasvot.

   Ihmiset on kivoja. Oikeasti.

   Poista
 23. Huomennahan, jos luoja suo, juhlitaan Venäjällä suurta Voitonpäivää.

  Minua ainakin kiinnostaa, mitä Vladimir Verinen - tai toivottavasti Vladimir Viimeinen - lausuu Suomen ja Ruotsin suistumisests rauhanomaisesta rinnakkaiselosta sotakiihkoilijoiden rintamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo oli minulta ja karkasi taas näpeistä. Syyksi epäilen infovaikuttamista - Putinin agentit ovat soluttautuneet iPadiini ja Iinekselään ja estävät väärät mielipiteet!

   Tiedä vaikka huomenna kajahtaisivat taas Mainilan laukaukset.

   Poista
  2. Saapas nähdä, millaiset voitonpuheet maailma kuulee. Natsit on kukistettu ja ukrainalaiset on pelastettu. Ja päivän kunniaksi pamahtaa Imatran Tainionkosken puskissa tussahdus, kun suomalaiset natsit häiritsevät Venäjän rauhaa ja venäläisten täytyy rynnätä rajaa turvaamaan.

   Poista
 24. Iines, anonyymin äitienpäiväonnittelu oli sinulle minulta. Minunkin viestini siis tuli anonyyminä, vaikka ei ollut tarkoitus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaista on nyt muuallakin blogeissa, huomasin kun selasin blogeja. Kommentoijat valittivat. Outoa, ellei Blogger/ Google korjaa huononnustaan. Pitäisi vissiin aina olla kirjautuneena Bloggeriin tai tarkistaa, että on nimimerkki kirjoitettuna.

   Poista
 25. Alfalla on ollut ajankohtaista dokumentaatiota Ukrainasta. Ihmisten kärsimyksistä puhumattakaan, järkyttävää oli nähdä koira, jonka jalka oli viottunut varmaan pommituksessa ja pikkuinen kissa, pentu vielä raunioiden keskellä.
  Lännen aseapu vaan pitkittää ihmisten kärsimyksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauheaa, traagista, eläinparat, ihmisistä puhumattakaan. Vaan kun eläin ei voi itseään auttaa.

   Vaan pitäisikö Ukrainan antautua Venäjälle, murhaajalle? Venäjä meni sinne tappaen ja kylväen kauhua, murskaten kodit ja ihmiset. Eikö tämän jo pitäisi herättää kaikki ihmiset!

   Poista
  2. Nooran logiikka on kyllä vastaansanomatonta: uhrin kärsimystä ei pidä pitkittää auttamalla, vaan antaa murhaajakoplan tappaa ja ryöstää rauhassa.

   Poista
  3. Minä en usko siihen hypetykseenkään, ettei Zelesnyin omista ja vieraiden lahjoittamista aseista koidu mitään vaaraa tai vahinkoa myös ukrainalaisille.
   Miksi pohjoisen Euroopan pitäisi alistua amerikkalaisten maailmanherruuteen, sitä minun oienet aivoni eivät ymmärrä.
   Muista erään dokumentin, jossa Trumpin imperialistinen neuvonantaja kävi lähetyssaarnaamassa eeuussa ja Euroopassa näkemyksiään maailmanjärjestyksestä. Tosin sai sitten suuruudenhullulta työnantajaltaan potkut perseeseen.
   Ihmettelen vaan, miten kaikki luulevat puolustavansa hyvää ja kaunista maailmaa Nato-kannatuksellaan. Kyllä totuus ei nyt aivan yhtä ruusuntuoksuinen ja valkoinen ole kuin mihin ihmiset on saatu uskomaan.

   Poista
  4. Noora, Noora, yhtä hyvin voisi kysyä, miksi itsenäisten maiden tulisi alistua Putinin maailmaan, johon he eivät suin surminkaan halua.

   Olisi hyvä saada sinulta vastaus siihen, mikä siinä Putinin maailmankuvassa on sinulle houkuttelevampaa kuin nykyinen sanan- ja ilmaisunvapaus, ja muut vapaudet, jotka Venäjään verrattuna meillä Euroopassa - ja Amerikoissakin - ovat. Mitä ihailtavaa on Putinin hallinnon tavassa tukkia toisinajattelijoiden suut ja jopa tapattaa heitä? Millä tavalla se on vapaampaa kuin läntinen vapaus? Miksi Amerikka on niin paljon pahempi kuin Venäjän diktatuuri?

   Poista
  5. Demokratiassa vallitsee yleensä aina enemmistön diktatuuri, vähemmistöt saa siihen tyytyä. Tosin joskus vähemmistötkin voi saada enemmistön puolelleenkin lakeja muuteltaissa.
   Vapaus on monia tunnelatauksia sisältävä sana. Mikä kenellekin on sitä vapautta? Kuinka paljon vapaampia lopulta olemme länsimaisessa vapaudessamme kuin sosialistisissa? Mitä kullekin kansalaiselle vapaus-sana merkitsee? Eiköhän rupusakki kaikkialla maailmassa tyydy missä tahansa oloonsa, kun on elämisen perusasiat kuta kuinkin kunnossa. Totta kai on olemassa aina massan joukossa myös porukoita ja yksilöitä, vallanmuuttajia, jotka haluavat romuttaa kulloisenkin yhteiskuntajärjestelmän, vaikka enemmistö olisi eri mieltä. Kyllä kansan massatkin nousevat kapinaan, jos on tarvis.
   Vapaus on illuusio, jolla on hyvä ratsastaa asiassa kuin asiassa.
   Kuka planeetalla on täysin vapaa? Missä on täydellinen vapaus tehdä mitä lystää? Katulapset, kerjäläiset ja muistisairaatko ovat täysin vapaita?
   Voimme länsimaissa toki puhua mielin määrin palturia missä tahansa? Onhan se kiva juttu, mutta isoveli ja tansektualistit ovat kuulolla. Olemme länsimaissa digitalismin täydellisiä orjia. Olemme vapauden kiimassa tuhoamassa planeetan elinolosuhteita. Että hyvinhän meillä on pullat vapauden uunissa.

   Poista
  6. Taas edellinen kommentti lähti anonyyminä. noora

   Poista
  7. Ai niin, miksi Venäjän diktatuuri on pahempi kuin Amerikan ihana vapaus? Täydellisiä ihmisten tekemät yhteiskuntajärjestelmät eivät voi koskaan olla. Enemmistöt ko. maiden kansalaisista on ne hyväksyneet äänestämällä. Eikös kaikilla ihmisillä olekaan vapaus mielipiteisiinsä? Ovatko ne kaikki vääriä näkemyksiä, jotka eivät myötäile lännen näkemyksiä?

   Poista
  8. Eikös suurissa perheissäkin pidä olla jonkinmoiset säännöt ja kuri. Muutenhan pennut tappelisivat jatkuvasti. Vanhemmilla on perheessä aukoriteetti, niin kai myös mahtavien valtioiden päättäjillä.
   Kaaosta kai on parempi välttää keinolla millä hyvänsä, kuin antaa kokemattomien pentujen hyppiä nenälle. Luusisi siitä olevan hyötyä koko porukalle? :)

   Poista
  9. Venäläiset saavat kaikin mokomin pitää oman yhteiskuntajärjestelmänsä, eihän sitä kukaan ole kieltänyt! Päinvastoin suomalaisetkin ovat olleet tähän asti hyvää pataa heidän kanssaan.

   Jos venäläiset haluavat elää yhden puolueen ja elinikäisen johtajan alaisuudessa, niin siitä vaan. Jos he kuria kaipaavat, niin alistukoot ja nauttikoot. Mitä se meille kuuluu.

   Mutta kun se ei venäläisille riitä.

   He hyökkäsivät naapurimaahansa alistaakseen senkin oman isovenäläisen hallintonsa alle.

   Siinä menee raja. Ymmärrätkö?

   Tehkööt omassa maassaan mitä huvittaa, mutta jättäkööt omaa elämäänsä elävät naapurinsa rauhaan.

   Ukrainalaiset eivät ole kurittomia pentuja, vaan järkeviä ihmisiä, joilla on oikeus valita itse oma tiensä. Höpinä heidän katalista aikeistaan on säälittävää.

   Amerikan ihana vapaus ei kuulu tähän millään tavalla. Tässä on kyse ukrainalaisista lapsista, nuorista, naisista, miehistä, vanhuksista – kaikkia heitä urheat venäläisesi tappavat ja raiskaavat heidän omassa maassaan ja omissa kodeissaan.

   Ja sinä julkeat kieltää heitä puolustautumasta ja syyllistät heitä auttavat...

   Luja on uskosi, pakko myöntää, vaikka ei sitä järjellä voikaan ymmärtää.

   Poista
  10. Putin on lännen mielestä suuruudenhullu itsevaltias, joka haluaa vaan rikastua ja käyttää yksinvaltaa ilman, että olisi kansansa asialla, suojelisi kansalaisiaan hajottajilta ja isänmaansa vallakahmijoilta.
   Kai Venäjän luonnonvaroillakin on oma kiinnostavuutensa lännessä. Suuret energiayhtiöt varmaan mieluusti niitä haluaisivat vapaasti käyttöönsä, kun vain uksi ukko saataisiin pois tieltä. Lännen mielestä tsaari valehtelee uhkasta, jota kiltti länsi ei voisi koskaan livenä toteuttaa. Valhetta on lännen mielestä tsaarin sanat tämän päivän juhlassakin?
   On sillä ukolla mielikuvitusta ja pokkaa valehdella jos ihan ite keksii kaiken.

   Poista
  11. Venäjän hallintoa ymmärtääkseen pitää muistaa periaate, ettei usko mitään sen puheita. Kepu ja venäjä valehtelee aina. Voiton päivänä, amerikkalaisten venäjälle voittaman sodan muistopäivänä, punaliput, sirpit ja vasarat liehuivat, Stalinia muisteltiin lämmöllä ja poikaansa Putinia rakastettiin kovin. Marxille ja marxilaisille on kova paikka huomata, - olisi tajuta -, että sosialismin kehityksen luonnollinen jatkumo oli ja on roistokapitalismi. Yhdeksän hyvän ja kymmenen kauniin lupaamisesta huolimatta koko kommunismin idea kun on: "Kaikki valta ja raha meille, - heti!"

   Poista
  12. Vaikka olisi mielestään kansansa asialla, niin ei sen kansan nimissä yksinkertaisesti voi mennä hyökkäämään ja murhaamaan ja pommittamaan kouluja toiseen vapaaseen maahan.

   Eihän voi olla millään tavoin kansan etu sekään, että valtion päämies murhauttaa äitivenäjän omia nuoria sotilaspoikia, lukemani mukaan sieltä vähäosaisimmasta ja köyhimmästä päästä.

   Nythän Putin joutui jo laskelmoinaan Voitonpäivän puheensakin jo Venäjän äideille - hän puhui ensi kertaa myös kuolleista venäläisistä pojista, koska uhreja ei voi enää salata äideiltä, jotka Venäjällä ovat voimakas ryhmä.

   Nämä Putinin ja Lukasenkon säälittävät natsipuheet lännestä kannattaa jättää huomiotta, ne eivät ansaitse muuta kommentointia kuin että kyseiset miekkoset ovat tämän maailman pahimmat fasistinatsit itse.

   Poista
  13. Koko kommunismihan pohjautuu materialistiseen aatteeseen: kaikki maailman rikkaus eli tavara, aine, on jaettava meillekin. Mitä henkisiä arvoja kommunisteilla on muita kuin kaiken yhteisen hyvän ( lue: materian, rahan) jakaminen myös köyhille ja vähäosaisille. Eli kaikki on aina vaan tavaran ja rahan jakamista. Mitään väärää ei nähdä siinä, että tämä jakosysteemi voi mennä myös väärin. Oikein ahkera ja oikein lahjakas on vain sitä varten, että tuottaa enemmän materiaa muille.

   Poista
  14. Iltasanomat tänään: "Puhe oli hyvä esimerkki Venäjän tavasta maalata musta valkoiseksi. Se oli odotettua retoriikkaa, joka heijastelee Putinin avointa kaipuuta takaisin Neuvostoliittoon. "

   Herätkää! - neuvostoliitto ei koskaan luopunut kommunismista, sitä itseään leniniläistä stalinismia se on. Pahuuden valtakunta, sanoi amerikkalainen suurmies.

   Poista
  15. ämä Venäjän hallinnon käyttämä natsikortti alkaa saada yhä koomisempia ilmaisuja.

   Kun mielenosoittajat Puolassa heittivät Venäjän suurlähettilään päälle Voitonpäivän kunniatilaisuudessa punaista maalia, ikään kuin verta, niin Kreml sanoo uusnatsien näyttävän Puolassa todellisen karvansa.

   Kaikki, jotka eivät kumarra Putinia, ovat siis natseja. Vähän sama ilmiö kuin se, että kaikki jotka kritisoivat Suomessa maahanmuuttoa, ovat joidenkuiden mielestä rasisteja.

   Poista
  16. "Koko kommunismihan pohjautuu materialistiseen aatteeseen: kaikki maailman rikkaus eli tavara, aine, on jaettava meillekin."

   Oho, nytpä on perehdytty dialektiseen ja historialliseen materialismin oikein niin maan perusteellisesi.

   Poista
  17. En tunne vähäistäkään tarvetta liikutella asioita yläkäsittein. Minusta on fiksumpaa puhua asioista niin kuin ne oikeasti ovat ihmiselle.

   Poista
  18. Älä vaan piilottele tuota asennettasi!

   Poista
  19. Kun kaikenlainen kaunopuhe on kommunismista riisuttu, jäljelle ei jää kuin: "Heti kaikki rahat ja valta meille, kuolette jos vastustatte - ja kuolette joka tapauksessa!"

   Poista
  20. Aika hupaisaa oli Vasemmistoliiton Anderssoninkin nihkeily ja hillotolpasta kiinni pitäminen puolueen Nato-kannanoton pyörittelyssä ja kierittelyssä. Jos kerran puolueen linja on tukea venäläistä politiikkaa, leninejä ja stalineja, ja kumarrella itään, niin tehtäköön se lujaa ja reilusti, ei tolpassa roikkuen.

   Poista
  21. Hourupäät pitävät Vasemmistoliittoa sitkeästi jonkinlaisena Putinin Venäjän tukijana Suomessa, vaikka puolueella ei ole sinne mitään yhteistyösuhteita – toisin kuin keskustalla ja kokoomuksella on ollut.

   ”Vasemmistoliitto on tuominnut Venäjän autoritaarisen kehityksen ja loukkaukset ihmisoikeuksia kohtaan johdonmukaisesti.” – Li Andersson

   Poista
  22. Kumpi ja Kampi tappelivat. Kumpi voitti.

   Tätä hauskaa puujalkavitsiä sanailtiin lapsena ja kikatettiin kun toinen sanoi että Kampi. Harvassa oli huvit ennen, vähästä naurettiin.

   Poista
  23. Vaan, Mankemangi, olenhan minäkin sinun mielestäsi putinisti, kun kritisoin täällä ankarasti woke-kulttuuria. Kun kerran Putinkin kritisoi wokea, olet putinisti, on linjasi.

   Et ole huomaavinasi, että olen kaiken aikaa tuominnut Putinin… Mutta itäään päin kallellaan oleva Vasemmistoliitto kun tuomitsee, huomaat. Heh.

   Poista
  24. Vasemmistoliitto ei ole mihinkään ilmansuuntaan kallellaan. Fakta.   Mutta mitä on putinismi?
   Vahva presidentin ja nyrkkien valta [x]
   Vähemmistöjä voi sietää, joss ovat hiljaa, eivät meikkaa tai esiinny mainoksissa [x]
   Islam on paska uskonto [x]
   Ay-liike on ahne [x]
   Lapsia pitää kurittaa [x]
   Tuulivoima on paha [x]
   Tuomioiden tulee olla ankaria [x]
   Poliisille nagaikat [x]
   Mielenosoitukset on kiellettävä [x]
   Pitää saada sanoa 'neekeri' [x]
   Jne.

   Poista
  25. Kyllä huomaa, että nyt on jäänyt Mankemangilta lukuhommat vähiin. Takkuaa joko lukutaito tai luetun ymmärtäminen. Vauriot näyttävät siksi pahoilta, että veikkaan kumpaakin.

   1. Kukaan ei ole koskaan tässä blogissa ehdottanut presidentin valtaoikeuksia lisättäväksi, eikä nyrkkejä käytettäväksi. Koronanyrkki oli presidentin viisas koronatyöryhmän perustamisehdotus, jotta hallitus olisi säästynyt liialta kuormittumiselta, jonka se nyt joutui kohtaamaan ja kokemaan turhia epäonnistumisia.

   2. Vähemistöillä pitää olla samat oikeudet kuin enemmistöilläkin, mutta ei ohituskaistoja, koska he ovat täyspäisiä ihmisiä eikä paapottavia rassukoita.

   3. Islam on hieno idän uskonto. Valitettavasti samaa ei voi sanoa tämän uskonnon fundamentalisteista, jotka riistävät uskonnon väärintulkintojen varjolla monia ihmisryhmiä, mukaanlukien naiset ja homoseksuaalit.

   4. Ay-liikkeet ovat ahneita. Ne tulisi saattaa samanlaisen verotuksen piiriin, jossa muutkin ryhmittymät ja kansalaiset ovat.

   5. Lapsia ei pidä kurittaa ruumiillisesti eikä henkisesti. Lapsille tulee asettaa turvalliset ja rakkaudelliset rajat. Lapsilta voi edellyttää velvollisuuksien suorittamista ikätason mukaisesti. Vanhempien tulee omistautua enemmän lapsilleen kuin nyt tapahtuu. Lapsi menee kaiken edelle.

   7. Tuulivoima on hyvä, jos puistot rakennetaan luontoa ja eläinkuntaa raiskaamatta eikä lähelle ihmisten koteja.

   8. Tuomioiden tulee olla oikeasuhtaisia. Suomen ehdollisia raiskaustuomioita kummastellaan maailmalla. Meillä saa raharikoksista enemmän kuin taposta tai raiskauksesta.

   9. Mikä on nagailka?

   10. Mielenosoituksia pitäköön, ken niihin uskoo. Minä en usko, mutta en vaadi sellaisen kieltämistä, mihin en usko.

   11. Astrid Lindgrenin kirjoja älköön kukaan jälkikäteen stilisoiko Mankemangeille sopiviksi kaunoteokseksi. Se mitä on kirjoitettu, on historiaa, siitä pysykööt pitkäkyntiset närkästyjä-öyhöttäjät kaukana. Ihmisiä ei livessä nimitellä halventavilla nimillä.

   Poista
  26. 1800 –1900-lukujen vaihteessa nagaika tuli tunnetuksi kasakoiden käyttämänä aseena aseistamattomien joukkojen hallinnassa esim. mielenosoituksissa. Venäjän vallankumouksen aikaan nagaikasta tuli poliisisorron symboli.

   Poista
  27. Koska turhankin ärhäkästi puutun toisten ihmisten mielipiteisiin - tai ainakin Iineksen, niin pakko minun tähänkin on puuttua. Ja sanoa:

   olen aivan samaa mieltä kanssasi kaikista noista 1-11 kohdista! Kivaa.

   Tai siis kohta 9) on ratsupiiska. Sellainen jolla pystyy huitaisemaan kauas, ruoskan tapainen.

   Poista
 26. Vaan kurja uutinen tähän loppupuolelle. Husin Lasse Lehtonen on todennut, että Suomi on pudonnut koronaepidemian hoidossa Euroopassa parhaiten onnistuneiden maiden joukosta koko maailman viikkokohtaisten koronakuolemien kärkimaiden joukkoon.

  Meillä on täysikasvuisilla alhainen rokotuskattavuus, vain 64 prosentin tasoa. Ja edelleen rokotuksissa on kummallista hidastelua ja nihkeyttä. Siinä missä Ruotsissa jo kaikki yli 65-vuotiaat halukkaat ovat saaneet neljännen rokotuksen, meillä on annettu niitä vasta kahdeksankymppisille ja joillekin erityisryhmille. Neljännet tulevat vasta syksyllä, jos Nohynek katsoo sen tarpeelliseksi.

  Tämä on Lasse Lehtosen mukaan liian myöhäinen ajankohta. Ihmisillä on sokka irti, maskit on jätetty ja korona unohdettu. No, ehkä tämä onkin oiva tapa korjata kansantaloutta ja päästä turhasta vanhushoidon kriisistä eroon pääsemällä eroon vanhemmasta väestä. Kenties tämä on jopa valittu strategia?

  VastaaPoista
 27. Voihan olla että osittain pandemian aiheuttamat, vapaan maailman rajoitukset, jopa kuoleman pelko nosti ihmisissä esiin vahvan tahdon puolustautua ja valmistautua uusiin yllätyksiin ja konflikteihin, mm. liittymällä sotilasliittoon. Tiedän toki maamme yleisesti hyväksytyt muutkin syyt.
  Jo vuosia jatkunut Ukrainan rajakahakka, saiko se riitävästi uutisissa huomiota? Muutaman dokumentin näin, mutta mediat taisivat olla vuosia melko hiljaa, ennen Venäjän operaatiota. Krimin valloitus toki sai media-aikaa yllin kyllin.
  No odotellaan mitä tuleman pitää.

  VastaaPoista
 28. Noora, kyllä NATO-kannatuksen on Suomessa nostanut pilviin ihan vaan se, että ihmiset ovat järkyttyneitä Putinin raakalaismaisesta sotahyökkäyksestä keskellä rauhanomaista ja sivistynyttä nykyaikaa. Kun lisäksi olemme saaneet tietoa Putinin ja hänen hallintonsa käsittämättömistä valheista, jolla he omaa kansaansa petkuttavat, länsimaisten ihmisten mitta on täysi. Putinin sotaa ja hänen tapaansa pettää oma kansansa ei voi hyväksyä, vaan se tulee tuomita.

  VastaaPoista
 29. Sebastian Tynkkynen on tehnyt hienoa työtä mm. tallettaessaan vasemmistoanarkistisen järjestön, elokapinan, puuhia. Talvella ei kaduille menty, koska talven ajaksi kapinallisten hätätila taukosi, takaisin tultiin, kun oli lämmintä ja mukavaa. Sebastian haastattelee kansalaissotureita, joiden kommenteissa ei ole päätä eikä häntää, argumentaatio kaikkeen loppuu ennen kuin alkaakaan. "Se on niin, koska se on niin!" - Pahuuden voimat, vasemmistoanarkismi, on nuorison villinnyt hillumaan omien frustraatioitensa eteen. Hiilidioksidi ilmakehässä on ongelma, mutta sähköakkujen raskasmetallien ongelmista ei viitsitä mekkaloida, koska sellainen on ikävää ja niitä louhiessa kuolee vain kehitysmaiden ihmisiä, ei vasemmistoanarkisteja tai vihreitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksei Tyne kännyineen ollut paheksumassa venäjämielisten autoletkaa?

   Poista
  2. Ai niin, Elokapina vastustaa Putinia.

   Poista
  3. Sun kannattaa kysyä Tyneltä, kuka lieneekään, tätä asiaa.

   Poista
 30. Vihreä ideologia on kivaa, ja tilanteist saa kivoja kuvia instaan ja foorumeille. Paras on kuva, jossa poliisit kantaa mua porukalla lämmitettyyn dösään odottaan putkaan vientä. Sielt saa parhaat fotot.

  Juuri katselin lehtikuvia, joissa poliisit kantoivat hyvin syönyttä vihreää kundia jonnekin sivummalle tai siihen dösään. Kundin perse roikkui melkein maassa, mutta ei hipaissut katua, jolta se juuri oli nostettu. Ukrainanko puolesta nämä istuivat, vai ilmastohätätilan?

  VastaaPoista
 31. "... Kun luen teidän juttujanne mainonnasta, alan ymmärtää miksi asiantuntijat eivät yleensä kommentoi netin palstoilla”,

  sanoo Tapsa. Se on totta! - Kun kommunismi tiivistetään järjestelmäksi jossa "maailman rikkaus eli tavara, aine, on jaettava kaikille tasan", niin kyllä se on niin kummallinen käsitys, "että se on niin kaukana oikeasta, ettei se ole edes väärin", kuten Tapsan siteeraama fyysikko Wofgang Paul on sanonut.

  No,

  yritänpä keksiä jotain joka olisi yhtä kaukana totuudesta kuin tuo määritelmä kommunismista.... (alkaa miettiä) (miettii ja miettii) (miettii kuumeisesti edelleen) ... no nyt mä keksin! Se koskee opettajia ammattikuntana:

  ”Opettajat vuodesta toiseen höpöttävät vain samoja asioita, eivätkä viitsi kuin 25 tuntia viikossa tehdä töitä, lopun aikaa vaan juoruilevat toistensa kanssa. Ja kesällä kolme kuukautta laiskotellaan kesämökillä ja ryypätään. Tai aivan posketonta palkkaa kun yhteiskunta heille maksaa niin mennään Austraaliaan ja katsellaan kenkuroita.”


  Ps. Täytyy tosin tunnustaa, sorry, etten ole mikään kommunismin asiantuntija. Enkä kyllä opetusalankaan, ei sen puoleen.  Pss. Käsityksiinne Ukrainan sodasta ja kapitalistisen ja kleptokratisen Venäjän roolista siinä, yhdyn täysin. (Pl. = pois luettuna Nooran käsitykset, niitä en hyvällä tahdollakaan ymmärrä!) - Toivoa täytyy että sota loppuisi mahollisimman pian. On järkyttävää miten on mahdollista että yksi ainoa henkisesti tasapainoton (= omissa fantasioissaan pyörivä) ihminen, Putin, pystyy tapattamaan kymmeniä ja kymmeniä tuhansia ihmisiä, sekä omia että vieraita! - Maailmassa on joku perustalaatuinen vika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meikäläisen täällä esittämät käsityksen kommunismista eivät edes pyri mihinkään marxistisiin teorioihin, jotka ovat varmaan hienoja ja oikein. En ole innostunut mistään yläkäsitttein keskusteluista, vaan ihan ruohonjuuritasosta, sitä, mille asiat näyttäytyvät ihan tavallisen ihmisen silmissä ja maailmassa, siis omassa aidossa kontekstissaan.

   Näen kommunismin sellaisena, että kaikki pohjaa tasajakoon, yhteiseen pääomaan, jota kerrytetään yhteisön, ei yksilön hyväksi. Lahjakas ja ahkera tekee paljon ja antaa enemmän, vähemmän lahjakas ja heikko - laiskoja ja lorttejahan kommunismissa ei ole - saa tehdä vähemmän ja ottaa enemmän kuin tekee.

   Tämä takaa ihmisen onnen ja tasa-arvon. Valtion päämiehille toki annetaan enemmän, palatseja ja muuta kivaa.

   Poista
  2. Oletko nähnyt kommunismin?

   Poista
  3. Olen nähnyt kommunistisen maan, haistellut sen ilmaa ja katsellut ihmisiä. Koetin kyllä nähdä valon, mutta ei se minulle syttynyt. Kaikki oli harmaata ja ankeaa ja meitä pyydettiin pitämään lompakoistamme huoli ennen kuin jalkaudumme kaupunkiin.

   Poista
  4. Kommunistista maata et ole nähnyt koska sellainen on Utopiaa. Eikä tämä ole saivartelua, ei! Sosialistisessa maassa olet käynyt jos esim. Neuvostoliitossa olet vieraillut. Tai niin kuin sanotaan: realisosialistisessa. Ja jokainen joka siellä kävi näki miten harmaata ja ahdistavaa siellä oli. Ja mikä oleellisinta: kansalaiset eivät sieltä muualle päässeet! Kyseessä oli siis kovakurinen avovankila.

   Ps. Realisosialismia näin myös: Puola, Bulgaria, DDR, Tsekkoslovakia. Hauskinta oli Tsekissä ja Puolassa, DDR:ssä oli kaikkein kieromaisinta. Bulgariassa olin elämäni ainoalla rantalomalla, ja se oli mitä oli, yhdentekevää. Ihan Hölmöä. Grillattuja ihmisiä biitsillä.

   Poista
  5. Kyllä kyllä Mikis, ei ollut kommunismia. Nyt Putinin aikana kommunismi toteutui vihdoinkin. Ei kai keneltäkään jäänyt fuula huomaamatta, kun polvillaan ollut neuvostoliitto väitti kommunismista luopuneensa. 1800-luvun nostradamus, karl marx oli väärässä, eikä uskonut kamalan aattensa johtavan totaaliseen sotaan, totaaliseen roistokapitalismiin.

   Poista
  6. Neuvostoliitossa olen käynyt, opettajien koulutusmatkalla Pietariin ja Viipuriin ja yhden ystävän kanssa myös Pietariin ja halki venäläisen kulttuurin Riikaan. Virossa kävin muinoin ja muistan parhaiten ne avarat ja ankeat hallimyymälät, joista puuttuivat värit. Myyjätä eivät tervehtineet eikä kukaan hymyillyt.

   Tunnelmia siis, paloja eri puolilta.

   On kuitenkin turha kiistää vaikutelmiani. Olen luonteeltani hiljainen tarkkailija, ja on mahdollista, että huomaan nopeasti sellaista, jonka joku muu huomaa vasta kun on ollut kuukauden maassa.

   Poista
  7. Minulla on muisto, kun venäläisiä oli joistain syistä, kaiketi kovassa vartioinnissa, Hyvinkään Sokoksessa. Katselivat ja koskettelivat suksivoiteita hullun himo silmissään. Ymmärsin, ettei niillä ollut voiteisiin rahaa tai muita mahdollisuuksia. Sääliksi kävi totalitarismin uhrit.

   Poista
 32. Uutisia eduskunnasta! Suldaan Said Ahmed (vas) esittää rikoslain maanpetoksia koskevaan lukuun kahta uutta pykälää, joilla kriminalisoitaisiin informaatiovaikuttaminen vieraan valtion hyväksi ja ulkomaisen tiedustelupalvelun avustaminen.

  Onkohan tämä nyt sitä hyvesignalointia ja moraaliposeerausta? Allekirjoittavatko opposition kedustajat aloitteen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suldaan Condure on nyt hillotolpalla, hän ei halua rauhaisaan, mutta paskaan somaliaan palata. Suldaan tykkää matkustaa taksilla, hän käy kioskilta ostamassa tikkunekkuja valtion kustantamalla taksilla. Suldaan on somalian parhaimmistoa. Suldaani tykkää, kun muut maksaa ja on kivaa.

   Poista
  2. Oliko se Suldaan, jonka äiti ja sisko joutuivat poliisin kaltoinkohtelemiksi, eli poliisi kysyi heiltä jotakin passia tms., jota ei olisi saanuut kysyä, koska he ovat sorrettua rvähemmistöä. Tällaisen muistan Suldaanista. Hirveän hälyn Suldaan nosti väkivaltaisista poliiseista.

   Poista
  3. Oliko se Suldaan, jonka äiti ja sisko joutuivat poliisin kaltoinkohtelemiksi, eli poliisi kysyi heiltä jotakin passia tms., jota ei olisi saanuut kysyä, koska he ovat sorrettua vähemmistöä. Tällaisen muistan Suldaanista. Hirveän hälyn Suldaan nosti väkivaltaisista poliiseista.

   Poista
 33. Suldaan on nyt ajan hermolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten se voi olla mahdollista!? Eiks tämmönen muslimikommarimamu ole juuri eniten Venäjälle kallellaan?

   Poista
  2. Mankemangi, miksi sinä tuot tänne kaikki ne halventavat termit ihmisistä ja vähemmistöistä, joita ilmeisesti toivoisit täällä käytettävän, jotta voisit tuntea paremmuutesi?

   Huomaatko, että niitä ei käytä täällä kukaan muu kuin sinä? Sinä, vain sinä kirjoitat ne tänne. Kellään muulla ei ole täällä tarvetta luokitella vähemmistöjä ja nimitellä heitä rumasti, vain sinulla on tuo kummallinen tarve.

   Poista
  3. Unohdit ansioluettelostasi homouden, mutta mitäpä sellainen meille muille kuuluu, Mankku.

   Poista
  4. Olen homo, jos niin tykkäät!

   Poista
 34. Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan lautakunta päätti tänään, että sen palveluiden alennusten piiriin mm. eläkeläisten, työttömien ja opiskelijoiden rinnalle lisätään turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua hakevat tai saaneet.

  Helsinki on hieno kaupunki!

  Tärkeä ja hieno päätös.

  https://t.co/oeIZfAq5HZ

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mankemagilla on iso eläke, haluaa ja ryhtyy koko maailman sosiaalitoimistoksi. Mankemangi on hyvä ihminen, kun ihan omista rahoistaan, mistään tinkimättä, jeesustelee. Varmaan se antaa kaikille, käykää kysymässä.

   Poista
  2. Tämäpä olikin hyvä uutinen, tämä Mannen välittämä!

   Sehän tarkoittaa, että nämä mamut joutuvat maksamaan saman verran kuin eläkeläisetkin!

   Nythän ne eivät maksa mistään mitään. (Varmaan myös heidän tukiaan sitten korotetaan tämän takia.)

   Poista
  3. Tukia taidetaan jo verottaakin? Mutta toivottavaa on, että vero nostettaisiin eläkeläisten veron tasolle, joka on nyt jo suurempi kuin vastaavan palkan verotus.

   Poista
 35. Manne kyseli tuolla ylenpänä ketä monista Mannerheimista tarkoitin Suuriruhtinaskunnan alkuaikojen viisaista toimistaan.

  Tietysti Carl Erikiä, jonka kunniaksi on nimetty Hesassa katukin - Eerikinkatu.

  VastaaPoista