22.5.2022

Moskovan valot

 


Minun on ikävä Moskovan valoja. Niitä Moskovan valoja, jotka Vladimir Vladiromitš  Putin meiltä vei. Vei palan sieluamme, sen slaavilaisen kaihomielisen ja hitaan puolen, joka sai meidät rakastamaan Georg Otsia ja äiti Venäjää, jonka aroilla kuiski tuuli ja ratsasti yksinäinen kasakka. Ja jossa lakkaamatta jyskytti juna pitkin Siperian rataa, yllään tuhansien tuikkivien tähtien  vyö. Sinne radalle ei ole enää menemistä. Sen Putin meiltä vei. 

Emme lopultakaan taida ymmärtää edes osaa siitä, mitä Putin on mennyt tekemään ei yksin Ukrainalle ja äiti Venäjälle, vaan myös Suomelle. Tyyppi vei meiltä kokonaisen kulttuurin, nuoruutemme unelmat ja hautasi koko vasemmistoaatteen. Torveen on puhallettu, naamiot on riisuttu, on aika kaivaa haamut haudoistaan ja kirjoittaa historia uusiksi. 

Kuten Jari Tervo eilen sanoi, suomalaisilla on aina ollut kaksi syytä suhtautua Venäjään penseästi. Toinen on talvisyy ja toinen on jatkosyy. Nyt on sitten se kolmas syy, jolla ei vielä ole nimeä, mutta uhattu on yllätyksillä, myös sotilaallisilla ja ydinaseilla. Rajavartiolaitos on kuulemma valppaana piippalakkien varalta, sanottiin Tervon ja Halmeen tosisuomalaisuuden etsintäohjelmassa.

Menetetty maa, Venäjä, menetetty itseltään. Me menetämme kulttuurin, joka on saanut tahran, kuten on saanut kaikki mikä tulee Venäjältä. Urheilu, laulut, taidekin. Tšehov on saanut tahran, Dostojevski on saanut tahran, Gogol on saanut tahran. 

Eivät he huonontuneet ole, he loistavat tietysti edelleen kirkkaina, mutta tahra, siellä se on heidänkin taiteessaan. Ikään kuin mätä kananmuna, jonka mielenosoittajat heittävät kohteeseensa. Tai liima, jolla Elokapina liimaa itsensä kauppaliikkeiden ikkunaan. Ei se kauppa siitä huonone eikä munaosuman saanut huonone, mutta häväisty on. 

Vaan siis Moskovan valot, ja Georg Otsin kaikki venäläiset laulut.  Kaikki vallankumouslaulutkin, ja Reijo Frank, ennen kaikkea Reijo Frank.  Niitä on ikävä. Milloin tulee Venäjälle valo, milloin oikeasti suuri persoona valaisee maan? Kunpa Venäjän kansa vapautettaisiin kansallisesta petoksesta. Kunpa voisimme taas riemurinnoin laulaa Partisaanimarssia ja Veli siskoa. Ja uskoa parempaan maailmaan.

176 kommenttia:

 1. Vallankumouslaulua kuuntelin noin kaksi sekuntia, Reijo Frankia hieman kauemmin. Heti pistin poikki, kun mylvintänsä alkoi. Aivan kamalaa törkymusiikkia.Mitäs vielä? - Taisto Sinisalo oli diagnosoimaton mielisairas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä olet vannoutunut neekerjatsin ystävä, Riku, joten ymmärrän arvostelusi. Olet varmasti meikäläistä musikaalisempi, mutta kyllä minä silti uskallan sanoa, että rakastan Reijo Frankin äänen värisytystä. Ihanaa patetiaa. Ja nostalgiaa nuo laulut meikäläiselle luopiolle edustavat. Aatteensa oli unelmaa paremmasta maailmasta, ja usko hyvään oli suurta.

   Vaan eihän maailma noin pyöri, tiedän nyt.

   Poista
  2. Voi kamala paikka! Reijo Frank oli toki parempi laulaja kuin monet ja useat, ei nyt tule mieleeni, ketkä.

   Poista
  3. Onkohan muuten 'Veli sisko' etes venäläinen laulu?

   Poista
  4. Olkoon vaikka Reino Helismaan.

   Eikä tekstissä niin sanotakaan. Lukutaito hoi!

   Reijo Frank yhdistetään tässä työväenlauluihin, ja työväki tykkäsi Neuvostoliiton sosialismista. Että yhteistä on kiistatta.

   Poista
 2. Putinilla ja Yhtenäisellä Venäjällä ei ole mitään tekemistä vasemmiston tai vasemmistolaisuuden kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äärivasemmistolaisuudella on yhteyttä kaikkien kommunistien kanssa ja Putin on aina KGB:n vanha kätyri. Vasemmistoanarkistit ovat kommunistien ripulisia kakkapyllyrakastajia.

   Poista
  2. Putin nimenomaan on entinen KGB:n kätyri. Toinen asia: Venäjän sosialismilla petetty ja pilattu kansa on nielaissut Putinin syötit Kapitalismilla "pilattu" kansa ei näin olisi tehnyt .
   Iines

   Poista
  3. Marsalkka Mannerheim oli entinen tsaarin kätyri.

   Poista
  4. Jaapa jaa. No jokos stadista on siirretty Käthy ja kätyri Suomenlinnan saareen, kuten vasemmistohenkilöt taannoin ehdottivat. ”On aika siirtää hirmutöiden ja suurmiesten palvonta kaduilta syrjään.” (Liban Sheikh, vasemmistonuorten pj.)

   Poista
  5. Tämä Liban Sheik on ehdottanut myös viiden miljoonan omaisuuskattorajaa Suomeen.

   Herra hyvästi hallitkoon.

   Poista
  6. Pussaa hyvästit sun yli viiden miljoonalle!

   Poista
  7. Jälleen faux pais, Manneken Pis.

   Ei helvetti, naamapalmukaan ei auta.

   C. G. Mannerheim, tai kuten häntä kutsutaan Marski - oli chevalierkaartin upseeri. Ellei tiedä että tsarinnan upseeri; ei tsaarin, on moukka.

   Poista
  8. Toinenkaan ee oo oikees. Iines tietää että tosia seikkoja tarkistaen selviää kätyrin ja upseerin ero.
   V. Putin on nimenomaan nomenklatuuran ulkopuolelta, tuli kyökin kautta vallan kamareihin. Uraupseeri KGBssä ei olisi voinut toivoa, ei edes unelmoida pääsevänsä peliliikkeitä tekemään omaksi eduksensa muualla mutta koko järjestelmä suosi kiipijöitä ja selkäänpuukottajia.

   - Voiko siihen ryssään todella koskaan luottaa?
   - Voi. Se ei luota toiseen ryssään.

   Venäjä tavitsee deputinisaatio, vallassa olevan rosvoklikin erottaminen ja rankaisu, demokraattiset vaalit, Venäjän joukot pois Ukrainasta ml. Donesk, Luhansk ja Krim.

   Mitä saadaan kun kaadetaan hiukan lamppuöljyä muurahaispesään, kauan? Tulta ei tarvita. Vähin erin, pala palalta saman mantereen puitteissa, tuhat vuotta. Venäjän kaalinviljelijät eivät ole immuuneja indoktrinaatiolle, ei mikään popula ole, mutta Venäjää pitää koossa sisäinen paine. Kun varaventtiiliä avattiin Gorbatsovin kaudella osat irtoilivat rungosta. Nämä V. P. tahtoo palauttaa mama bearin kainaloihin. Sillään tuttua mutta kraft durch freude jäi, kansa nöyrtyi taas, se on aina tehnyt niin ja uskoo ettei se voi muuttua.

   Ellette usko tätä tarkistakaa kdf -wagen. Jotta voisi polkea ja riistää täytyy luvata vaikkei toimittaisikaan, ja sen V. P. totisesti osaa. Tällä ollaan kauhistuneita ja passeja jonotellaan...

   Poista
  9. Gustaf Mannerheim oli Venäjän keisarillisen armeijan kenraali.

   Poista
  10. Dodii! Muista jättää Emil pois kotimaisissa julkaisuissa, ulkomaille meneviin pannaan vaikkapa C. G. E. Mannerheim. Näin kunnioitamme hänen omaa toivettaan.

   Poista
 3. Vasemmisto syntyi Ranskan vallankumouksessa 1789.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen tuli muuten kuluneeksi 170 vuotta Pariisin kommuunin murskaamisesta. 30 000 kommunardia tapettiin heti ja 38 000 vangittiin, joista 7 000 lähetettiin merentakaisiin siirtokuntiin pakkotyöhön.

   Poista
  2. No juu, ei tainnut proletariaatin diktatuuri oikein ottaa tulta tuolloinkaan.

   Poista
  3. Harvinaisen anakronistinen tussahdus.

   Poista
  4. Eivätkös suuret mestarit, Marx, Lenin ja Mao Zedong pitäneet kommuunia elävänä esimerkkinä proletaariaatin diktatuurista?

   Poista
  5. Tulipa kommenttiini typo, semaine sanglantesta on tietenkin 151 vuotta.

   Poista
  6. Pariisin kommuuni on kyllä myöhemmin ollut inspiraation aiheena etenkin kommunisteille. Vielä tuolloin elossa ollut Karl Marxhan piti kommuunia ihailtavana yrityksenä. Samoin Lenin viittasi kommuuniin usein, kuin myös Kiinan Mao Zedong.

   Kommuuni oli näille kaikille ihailtava esimerkki ”proletariaatin diktatuurista”. Lenin jopa vaati, että hautajaisissa hänet käärittäisiin punaiseen lippuun, joka oli säästynyt Pariisin kommuunin ajoilta.

   Poista
  7. Pariisin kommuunin kommunardeja johtivat blanquistit ja anarkistit. He eivät tahtoneet antautua Preussille.

   Poista
  8. Niin, siis mainitsemani suuret idolit käyttivät jälkikäteen kommuunia ihailtavana esimerkkinä ”proletariaatin diktatuurista”. Tämä on keskustelun aihe. On ihan sama kuka siellä aikanaan hääri.

   Poista
  9. Kuinka vaikeaa voi olla myöntää, että sosialismi syntyi Saksassa, Ranskassa ja Englannissa?

   Poista
  10. Jokainen täällä tietää historian isot tapahtumat, ne ovat yleistä tietoa, jota sinun ei tarvitse tulla tänne kertomaan.

   Kysehän on tässä keskustelussa siitä, että Pariisin kommuuni oli mainitsemilleni suurille idoleillesi ihailtava esimerkki ”proletariaatin diktatuurista”. Sinä väitit vastaan. Tästä on puhe.

   Poista
  11. Kyllä sitä pidettiin epäonnistumisena.

   Poista
  12. Mutta oppirakennelmasta karismaattiset (?) johtajat tykkäsivät, pitivät sitä esimerkillisenä proletaarin diktatuurina. Siis diktatuuriinhan proletaari pyrkikin. Mitäs sitä kaunistelemaan millään muulla.

   Poista
  13. Ylempänä mainittu Liban Sheikin ehdotus Suomen viiden miljoonan omaisuus- tai tulorajastakin on diktatuuria, joka hakee vertaistaan maailmalla.

   Meillähän on tasa-arvo, ilmainen koulutus ja ovet auki mökin muijan tytöllekin vaikka yritysjohtajaksi, jos sisua riittää. Antaa ihmisten tienata, jos kerran kultasuoni on löytynyt. Jo yksin verotuksen kautta Suomi saa omansa takaisin moninkertaisesti jokaisesta miljoonikosta. Ilman miljoonarikkaita Suomi olisi merkittävästi köyhempi maa.

   Poista
  14. Karl Marx kirjoitti tuoreeltaan 30.5.1871: "Työläisten Pariisia ja sen Kommuunia tullaan aina juhlimaan uuden yhteiskunnan mainehikkaana airueena. Sen marttyyrien muisto tulee aina säilymään työväenluokan sydämessä."

   Marx oli oikeassa, mutta proletariaatin diktatuurina hän ei Pariisin kommuuni 1871 pitänyt. Muutenkaan Kalle ei historiallisen materialismin isänä tykännyt voluntarismista poliittisena ohjelmana, vaikka kunnioitti luokkasodan uhreja.

   Poista
  15. Olet väärässä, Mankemangi. Karl Marx piti kommuunia ihaltavana yrityksenä. Suomenmaassa on asiaa koskeva artikkeli, joka nojaa seuraaviin lähteisiin:

   https://www.suomenmaa.fi/uutiset/tiesitko-ensimmainen-kommunistihallinto-kaatui-jo-150-vuotta-sitten/

   Encyclopædia Britannica
   La Commune de 1871-sivusto

   Poista
  16. Artikkelissa sanotaan näin:” Myöhemmin Pariisin kommuuni on ollut inspiraation aiheena etenkin kommunisteille. Vielä tuolloin elossa ollut kommunismin isä Karl Marx piti kommuunia ihailtavana yrityksenä. Neuvostojohtaja Vladimir Lenin viittasi kommuuniin usein, samoin teki Kiinan kommunistijohtaja Mao Zedong. Kommuuni oli kaikille ihailtava esimerkki ”proletariaatin diktatuurista”.

   Poista
  17. Nyt on emännällä sokka irti, kun laittaa linkin ja sitaatteja! Pajatso räjähtää!

   Kommuuni oli kaikille ihailtava esimerkki ”proletariaatin diktatuurista”.

   Juuri tämä toimittajan huomio ei pidä paikkaansa, koska vaikka Pariisin kommuuniin osallistui koko joukko kommunisteja (August Blanqui mm.), niin mukana oli myös itsensä ensisijaisesti esimerkiksi sosialistiksi, anarkistiksi tai myös liberaaliksi tunnistavia ihmisiä. Tavan pariisilaisia, jotka puolustettuaan Pariisia menestyksellä dynastiasodassa, eivät halunneet antautua. Henkeä nostatti Pariisin kommuuni 1789–1795: Liberté, Égalité, Fraternité!

   Muuten, Liban Sheikh ei tietääkseni ollut kummassakaan mukana.

   Poista
  18. Nyt muuten on ihan pakko vilauttaa, kun tuli tuo Encyclopædia Britannica pinnalle. Työskennellessäni edesmenneen professori Raimo Tuomelan tutkimusapulaisena, niin hän tieteellisen realismin puolustajana paljasti nyrkkisääntönsä: Kaikilla olemassa olevilla olioilla on hakusana Encyclopædia Britannicassa!

   Lähtiessään Osloon konferenssiin preppasin häntä Jon Elsterin ajatuksista. Sanoin että snobi eikä siitä norskista sen koommin juuri kuultu.

   Poista
  19. "Mutta oppirakennelmasta karismaattiset (?) johtajat tykkäsivät, pitivät sitä esimerkillisenä proletaarin diktatuurina."

   Koitapa nyt yrittää selittää, että mikä vitun oppirakennelma Pariisin kommuuni 1871 oli. Multa loppuu kohta kärsivällisyys!

   Poista
  20. Katso nyt alkajaisiksi vaikka Wikipediasta selitys ja lue Suomenmaan artikkeli. Osoite kommentissani klo 13.25. Siitä saat perustiedot ehdottomasta työläisvallasta eli kansan diktatuurista - kirkolta rahat pois, rahojen jäädytys yms., jota myöhemmät johtajat arvostivat.

   Poista
  21. Ai täällä mennään Googlen ja Wikipedian tahdissa. Eikö sulla ole omia tietoja?

   Poista
  22. Sinullehan se oli, kun kerran kysyit.

   Poista
 4. Alustuksesi "Moskovan valot" on kaunis, kaunis kirjoitus ilman yhtään kiihkoilua. - Kiitos, Iines!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mikis. Ehkä se tyyli tuli aidosta tunteesta. Kuulin televisiosta Tervon ja Halmeen tosisuomalaisuuden etsintäohjelmasta palan tuota Otsin Moskovan valoja. Se oli ohjelmassa taustamusiikkina, tunnelmanluojana, ja minut se valloitti kaiholla. Kirjoitin muistikirjaan: Minun on ikävä George Otsin Moskovan valoja. Ihan kuin ne olisivat iäksi menneet.

   Poista
  2. Ikävä on Georg Otsia, niin Moskovan valoja kuin Älä kiiruhda. Nuoruuttahan tässä ikävöi, ja Sinua.

   Poista
  3. Nuoruutta voi ikävöidä, mutta jaksaisiko sitä uudelleen?

   Ehkä silloin, jos ei tietäisi, mitä kaikkea voi edessäpäin olla.

   Poista
 5. Sorry Mikis, Iines vastasi kosintaani myöntävästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otetaan mikis kimppaan. Meillä voisi olla hauskaa. Ja muitakin kosijoita kuunnellaan herkällä korvalla.

   Muuan nainenhan nimitteli tätä blogia jo kymmenen vuotta sitten korvarysäksi. Voin vakuuttaa, että korvani eivät ole nahistuneet, ja kuulokin on tallella.

   Poista
  2. Mitä pirua... Iineshän suostui vähän aikaa sitten minunkin kosintaani pienin varauksin, joten kolmen kimppaa tässä nyt rakennellaan.

   Veli sisko ei muuten olen Helismaata, vaan sen on tehnyt muuan neito Espanjan sisällissodan aikaan, en vain enää muista kuka,

   Minäkin rakastan työväenlauluja, ainakin yhtä paljon kuin Jääkärien marssia. Nuorena kuljin mankka kainalossa pitkin kaivoskylän raittia, ja kuulutin kaikille, että koska ihminen ihminen on jne.

   Mutta venäläisyyteen en työväen lauluja yhdistä. Siellä on sorto ja pakkotyö.

   Poista
  3. Kirjoitin minkä kirjoitin.

   Poista
  4. Kyllä siellä Turun opiskelijamaailmassa tytöt kulkivat venäläinen kukkahuivi harteillaan, vapaa ja rajaton seksi mielessään, ja työväenlauluja tuuttasi jokaisesta radiosta ja mankasta. Samaan aikaan laulettiin Nataliaa ja Setä Leniniä ja viitattiin Marxiin ja haukuttiin imperialisteja ja kehotettiin duunaria oppimaan. Työväenlaulut olivat meillä sosialismin ominta omaa, sen ilmenemismuoto. Että älkäätten yhtään kakistelko työväenlaulujen venäläistä viitekehystä. Siellä ne olivat rinta rinnan, samassa sopassa huolimatta niitten alkuperästä.

   Poista
  5. No, esim. Varšavjanka on puolalainen vallankumouslaulu (sävel trad. ja alkuperäiset sanat vuodelta 1883).

   Poista
  6. Ei ole väliä, minkä maalainen jokin työväenlaulu oli alkuperältään - toki siellä oli monenmaalaisia lauluja, varmaan ranskalaisiakin.

   Kyse on sen ajan työläishenkisestä kulttuurista, jossa samassa sopassa lilluivat venäläiset laulut, työväenlaulut, kaikenlaiset marssit ja muut kaihoisat hengennostattajat.

   Kyse on ennen kaikkea siitä, mikä tätä kaikkea yhdisti samaksi keitokseksi. Ajan henki oli sosialismia ihaileva vasemmistolaisuus. Tuon ajan kaikuja meillä on vieläkin politiikassa mm. Erkki Tuomiojan asenteissa.

   Poista
  7. PS Ja Venäjä oli se maa, johon ihailu kohdistui, kun taas Amerikka oli imperialismin ja kaiken pahan kehto. Tämä oli siitä ristiriitainen asetelma, että Suomen nuoriso on kuitenkin aina noutanut käyttömusiikkinsa ja käyttökulttuurinsa idolit Amerikoista.

   Poista
  8. No, esim. Marseljeesi ja Kansainvälinen ovat alun alkaen ranskalaisia vallankumouslauluja, joita työväenliike on rallatellut.

   Poista
  9. Marseljeesi amerikkalaisessa elokuvassa Casablanca.

   Poista
  10. Tämä on kaunis laulu.

   https://www.youtube.com/watch?v=Lur42_kQGFI

   Ps. Laulu kunnioittaa oikeita partisaaneja, niitä, jotka rintamien takana maahantunkeutujia vastaan taistelevat - kuten tällä hetkellä Ukrainassa. Laulu ei ylistä niitä ns. "partisaaneja", jotka mm. Koillismaalla murhasivat ja raiskasivat lapsia ja äitejä ja siviilejä vv. 1942-44. Ja jotka myöhemmin palkittiin Lenin -mitaleilla osoittamastaan "urhoollisuudesta".

   - Niinpä niin.

   Mutta koska horoskooppimerkiltäni olen Vaaka, ja muutenkin äärimmäisen tasapuolinen ja -painoinen ihminen - myös ideologisesti - niin soitettakoon myös Rikulle kaunis laulu. Harmi vaan, ettei se ole valssi.

   https://www.youtube.com/watch?v=YLOs9_k_5Xs

   Poista
  11. Nätti on italialainen partisaanilaulukin. Bella ciao.

   Poista
  12. Kyllä. Ja sitä voi hyvällä omallatunnolla laulaa melkein kaikki. (Paitsi ei nyt tietysti pahimmat paskiaiset.)

   esimerkiksi

   Poista
  13. Ja koska en tiedä osaavatko kaikki Iineksen blogin kunnioitetut ja urhoolliset mutta siitä huolimatta säädylliset ihmiset "kopio ja liitä" eli "copy paste" , niin em. mainitut laulut
   tekstisi
   muodossa
   valssi
   ja
   ripaska

   Ps. Anteeksi toistoni. Mutta toisto on Opintojen Äiti.

   Poista
  14. Kannan minäkin korteni kekoon!Bella Ciao, Iran.

   Muistattehan, miten kävi Iranin demokratialle? Vaaleissa valittu pääministeri Mohammed Mossadeq syöstiin vallasta brittien ja amerikkalaisten tiedustelupalveluiden avustuksella vuonna 1953 Anglo-Iranian Oil Companyn kansallistamisen vuoksi.

   Sitten tämä Erkki kehtasi osoittaa mieltä Persian shaahin vieraillessa Kekkosen luona!

   Poista
 6. "Ei aika mennyt koskaan palaa...jne", siis täysin samanlaisena, mutta tuskin ihmiskunta keksii mitään erityistä uutta ismiä lähi vuosikymmenien kuluessa. On helpompi varioida vanhoja malleja, niitä hieman muunnellen aikakauteen sopiviksi.

  Vaan sainpa kesäkuun alkuun neljännen covid-rokotusajan, vaikka kaukana tästä hetkestä vielä häämöttää 80-vuotis paalu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohoh, hienoa, Noora, onnittelut. Ei meillä vaan saa muut kuin yli kahdeksankymppiset ja kotihoidon piirissä olevat yksin toimeentulemattomat henkilöt. Syksyyn menee neljäs rokotus, kertoi terveydenhoitaja kysyessäni. Hyvin käsittämätöntä maassa, jossa rokotteita kuulemma olisi ja jossa rokotuskattavuus on alempi kuin monessa muussa maassa. Ilmeisesti THL haluaa nyt kovasti kaiken uhallakin, että laumasuoja hankitaan, maksoi mitä maksoi. Eiväthän siihe kuole kuin vanhukset.

   Poista
  2. En olisi kai muuten vielä saanut rokotusaikaa, mutta kun pehtooria ei soittaja tavoittanut omasta puhelimesta, niin soitti minulle, ja pääsin samaan rokotussyssyyn ikään kuin "siivellä". :)

   Poista
  3. Näin pitäisi joustaakin! Jos kerran halukkaita rokotuksenottajia on, niin miksi ei annettaisi halukkaille. Ei se olisi THL:ltä pois. Kiuru saisi astua taas komentooraksi. Linden ei taida olla tarpeeksi rohkea

   Iines

   Poista
  4. Jep. Vaan arvaapa kuinka kihelmöin vahingonilosta, kun Suomen ja Ruotsin ihana ja turvatakuita Amerikalta Iso Britannialta ja Balttian mailta hehkutettu matka kohti natoa vähän takkuaa.

   Poista
  5. Arvaan, että siellä kaakonkulmalla on nyt vähän ähäkuttimeininkiä.

   Vaan täällä lännempänä sanotaan että ans kattoo, hiljaa hyvä tulee. Ja päälle mahtavat hymiöt.

   Poista
 7. Odotellaan. Mielenkiintoista joka tapauksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Musiikkilinkit ovat lahjoja lukijoille, keskustelujen lomassa. Tekstilinkit on avattava omalla puheella ja omalla motiivilla.

   Poista
  3. Moskovan valot on Tihon Hrennikovin oiva sävellys. Hrennikov oli Neuvostoliiton säveltäjäliiton pitkäaikainen johtaja.

   Poista
  4. Se oli mun puhetta.

   Poista
  5. Nyt ei väännetä enää tästä linkkien ”puhumisesta”. Linkeillä ei pidä ratsastaa jatkuvasti. Ne ovat nopeaa Twitter-viestintää, ei blogiviestintää, jossa puhuu ihmisen oma ääni.

   Linkki ei korvaa puhettasi, se voi olla oman puheesi lopussa, mutta se ei ole kommentti. Jos tämä ei käy, vie linkki lyhytpalvelimiin.

   Poista
 8. Summa summarum: Työväenaate ei tullut Suomeen Venäjältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Missäs täällä niin lukee, että tuli? Eli miksi summaat asian, jonka lapsikin tietää?

   Poista
 9. Bella ciao on kimmeltävän julma Puna-armeijan kuoron esityksenä. Vanha kokoonpano siis. Kävi kato kun putolev tuli kiireellä tonttiin, ei uusikaan ole kohtalainen saati keskinkertainen, soundi on selkiytynyt ja erottelukykyisempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon ylläkelluvan korollaari olisi että kaikkihan myöntävät Kansainvälisen olevan maailman upein kansallislaulu. Se on. Tätä ei muutama pökkelöpäinen pupujussipoliitikko kykene muuttamaan, vaikka sitäkin yritti, ressukat.

   Kiellä, valehtele, vieritä vastuu muille, luo uhkakuvia, tee kaikki presiis päinvastoin kuin Internationaalissa lauletaan!

   Poista
  2. Kansainvälinen on ollut ja on edelleen kaikkien maailman työllä raskautettujen työväestöjen kansainvälinen voimalaulu. Se on soinut eri puolilla maailmaa ja on ollut jopa kansallislauluna Neuvostoliitossa.

   Ei ole ihme, että se vie ajatukset itäänpäin, koska idässä se sosialismin ihmemaa meiltä katsoen on ollut. Hippivuosinahan vasemmistolaisuus ja sosisalismi oli meillä YYA:n kehyksissä, ja työväenlaulut ja työväen aate oli NL-henkistä, tuli se sitten Euroopan keskuksista tai Amerikasta.

   Hieman ristiriitaistahan oli, että Amerikan imperialismi Vietnamin sotineen oli paha mörkö, mutta monet ilmiöt ja ihanteet otettiin kuitenkin sieltä - trendimusiikki oli amerikkalaista protestimusiikkia neuvostoliittolaisella mausteella, muoti oli amerikkalaista hippimuotia jne.

   Poista
  3. Tässä keskustelussa ei siis kukaan ole väittänyt, että työväenaate tai työväenlaulut olisivat syntyneet Neuvostoliitossa.

   Eiköhän meistä jokainen ole jo koulunpenkillä oppinut monessakin oppiaineessa sen, mistä se vallankumous alkujaan sikisi. Omaan mieleeni on piirtynyt kuva historiankirjasta, punalippua liehuttavasta ranskalaisesta paljasrintaisesta naisesta.

   Olen puhunut - useissakin jutuissani - tuon radikalismin ajan yleishengestä, joka syntyi YYA-kehyksessä ja jota ennen kaikkea yliopistoissa opiskelijat ylistivät.

   Siinä hengessä meillä oli Neuvostoliton ihanteet, mutta amerikkalaisin protestimaustein. Laulut joita laulettiin, ihannoivat itäisiä johtajia ja kansaa ja yhteisomistusta, työväki yhdistyi ajatuksissa automaattisesti itään, ei suinkaan Ranskaan tai edes Ruotsiin. Kyllä me olimme henkisesti puoliksi neuvostoliittolaisia.

   Poista
  4. Eugene Delacroix'n maalauksessa "Vapaus johtaa kansaa" on kyllä trikolori.

   Poista
  5. Tietysti on, mutta et tainnut huomata, että taiteilija on symbolisesti tarkoittanutkin niin, että punainen nousee tässä ohi muiden värien.

   Lipun sininen hukkuu taivaan sineen ja valkea peittyy savuun. Punainen loistaa yksinään. Tauluja pitää osata katsoa ihan itse ja tulkita!

   Poista
  6. En tiedä, mistä punainen on tullut kommunismin tai sosialismin, miten vain, symboliseksi väriksi. Voisiko se olla jopa tästä maalauksesta tai siitä Ranskan lipun hehkuvasta punasta?

   Poista
  7. Ennen kuin ehtii kiikuttamaan tänne sitaattia, kerronkin itse, koska ehdin ensin. Tämähän johtuu siitä, että Pariisin kommuuni muinoin käytti punaista väriä tunnuksenaan, koska punainen väri oli Pariisin kaupungin hälytystilasta kertova väri, jonka kapinalliset ottivat tunnuksekseen, kertoo lähteeni. - Ei siis ihme, että punainen korostuu maalauksissakin.

   Poista
  8. Kumpaakohan kommuunia tarkoitat, 1789 - 1795 vai 1871? Delacroix'n maalaus kuvaa romanttisesti heinäkuun vallankumousta 1830.

   Poista
  9. Tiedättekö muuten, mistä tonttulakki on kotoisin?

   Poista
  10. Kyllä minä muistelisin, että tonttulakki on peräisin anno domini 1462 esikommunardien hiipoista, kun he vastustivat esivaltaa heittelemällä näitä mädillä omenilla. Hiipat pantiin päähän, jottei vahingossa heiteltäisi omia.

   Poista
  11. Väärä vastaus. Sen verran autan paljastamalla, etteivät nämäkään punalakit ole Venäjältä.

   Poista
  12. Uskon että Tapsa tietää oikean vastauksen kuin myös sen, miten tämä liittyy keskusteluun Ranskan suuresta vallankumouksesta.

   Poista
  13. En pidä knoppitiedon tenttimistä kovinkaan suuressa arvossa. Sinun kysymyksiisi löytyy tieto helpostikin netin laineilta. Minusta tällaisessa ei ole mitään keskustelun arvoista.

   Täällä on tavoite luoda omia uusia ajatuksia eikä antaa valmiita vastauksia jonkun kysymyksiin.

   Poista
  14. No nyt ei Tapsa uskalla vastata.

   Poista
  15. Uskallusta ei puutu, on mutta enhän minäkään kaikkea tiedä, sen tiedän.

   Varmaan googlaamalla löytyy, mutta ilman sitäkin myös minä muistelen Ranskan valkankumouksellisten päässä olleen punaisia "pipoja", ainakin maalausten mukaan.

   Mutta jotenkin uumoilen tämänkin tavan yltävän muinaisiin roomalaisiin, mielen pukkaa bakkanaalisia kuvia vai mitä saatanan saturnaalisia ne ovatkaan.

   Tonttulakin historiaa en siis ole lukenut.   Poista
  16. Hienoa Tapsa! Tonttulakki on peräisin nykyisen Turkin alueelta Fryygiasta. Ranskan suuressa vallankumouksessa se kuului sanskulottien asuun.

   Poista
  17. Yleisesti punalakki on ollut vapaan miehen symboli ja yleensä vapauden ja veljeyden jne. pipo jo varhaisesta historiasta.

   Itselleni punamyssy oli tuttu vanhasta taiteesta, mm. Cornelius Krieghoffin mainioista töistä, joissa miehillä, metsästäjillä ja muilla on usein punainen hattuviritys päässään.

   Tonttulakiksi muuttuminen on siis myöhäisempää perua, ja kytkyä vallankumousaatteisiin ei punalakilla enää ole ihmisten mielessä. Mieluummin kytkemme myssyn Coca cola -mainoksiin.

   Poista
  18. Minulle 1800-luvun kuvataide ei ole kovinkaan vanhaa eikä punainen pipo quebeciläisen miehen päässä kerro muusta kuin vanhan mantereen kulttuurista.

   Poista
  19. En niin sanonutkaan. Puhuin yhdestä vaiheesta, siitä joka teki punaisesta myssystä tonttulakin. Se tapahtui paljolti Cornelis Krieghoffin kuvien levittyä mm. Yhdysvaltoihin ja siellä joulukortteihin. Siis varsin myöhään historiassa.

   Antiikin Roomasta ja Brutuksen kolikosta ja vapautetun orjan myssystähän tie kulki kohti laajempaa käyttöä. Krieghoff kuvasi vapaita työmiehiä punainen tötsä päässään, ja häntä pidetäänkin vasemmiston keskuudessa merkittävänä taiteilijana ja punalakin taiteellisena kuvaajana.

   Poista
  20. Jaa että varhaista sosialistista realismia? Läskiksi lyöminen on tappion myöntämistä.

   Poista
  21. Ei toki, ei sinnepäinkään. Et ilmeisesti tunne yhtään Krieghoffin töitä. Kannattaa vilkaista kauniita kuvia, herkästi piirrettyjä.

   Poista
  22. Erityisen kiinnostunut Cornelius Krieghoff oli alkuperäiskulttuureista, ja sieltä kautta tuo punalakki lie tullut hänen töihinsä.

   Poista
  23. Kyllä asia on niin, että fryygialaismyssyn kehityskaarta tonttulakiksi puoltaa vahvasti se näkemys, että kanadalassyntyisen Cornelius Krieghoffin maalauksista tuttu punalakki levisi painokuvien myötä myös Yhdysvaltojen puolelle ja sieltä mm. Pohjolaan. Kanadassahan oli Krieghoffin aikaan kansan yritystä perustaa tasavalta, ja Krieghoff kuvasi juuri tavallisia kansalaisia ja alkuperäasukkaita punaisine myssyineen.

   Kuuntelepa ja katselepa ja opi mainio historia tonttulakista ja sen kehityskaaresta alkaen Brutuksen kolikon ajoista nykypäivään, kesto noin 13 minuuttia, kymmenen minuutin kohdalla tiedot Krieghoffin merkityksestä. Puhujana Niko Noponen, Kuopion vasemmisto

   https://kuopionvasemmisto.fi/punaisen-myssyn-eli-tonttulakin-historia/

   Poista
 10. Uusi ilmestyskirjan vitsausko lie tämä apinarokko? Karmeen näköisiä mollukoita tekee iholle uutiskuvista päätellen. Vaatii mukamas pitkän altistuksen ja joku asiantuntija vähätteli taudin leviämistä laajemmin väestöön. Miksiköhän?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukemani perusteella tauti on tyystin erilainen kuin korona. Apinarokko tuskin leviää pandemiaksi.

   Vertaisin sitä jossain mielessä hiviin, aidsiin, tarttumatapansa perusteella. Se leviää käsittääkseni ennen kaikkea intiimissä kanssakäymisessä homoseksuaalien parissa. Eli apinarokko ei kyllä pelota minua, mutta edelleen pelkään koronatartuntaa, koska rokotusten teho alkaa heiketä, ja neljänsiä ei Suomessa anneta. Olisi hyvä, jos halukkaat saisivat ostaa rokotteen yksityiseltä palveluntarjoajalta. En luota tällä havaa enää julkiseen terveydenhoitoon ollenkaan.

   Poista
 11. Juu. Tuskinpa tuo homorokko ihan läheltä meitä siveitä neitsyeitä liippaa. :) Toivottavasti pysyy perverssien elämäntapojen harjoittajien parissa. Eipä ole hinkua homo- tai lesbo-orgioihin eikä ole tullut vaihdettua lennosta seksipartnereita. Mitään seksitautejakaan en elämäni aikana ole sairastanut.
  Mielikuvitukseni sai siivet: Josko siittiöt etsivät kohtua joutuessaan väärille väylille miesten elimistössä ja pulpahtelevat mollukoina iholla. :)
  Vaan on mielenkiintoista on, miten heti yritetään kieltää ja puolustella, että homoseksi yksin on uuden apinaviruksen levittäjä.
  Yäk niljakasta, inhakasta ja vastenmielistä moinen luonnoton harrastus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen teoria apinarokon synnystä, Noora. Ehkä luoja hyvinkin varjelee meidät siveät ja miehistä tykkäävät naiseläjät tältä vitsaukselta.

   Vaan asiasta kolmanteen. Miten siellä Ukrainassa nyt onkin edessä tilanne, jossa puhutaan alueiden luovuttamisesta ja siitä, että Venäjä on vallannut sitä ja tätä. Olen käsittänyt niin, että Venäjästä ei ole valtaamaan Ukrainaa.

   Hyvä uutinen oli puolestaan se, että ensimmäinen venäläinen sotilas on tuomittu sotarikoksesta, aseettoman siviilin ampumisesta elinkautiseen. Toivottavasti se ei ole lepsu suomalaismallinen elinkautinen, jossa istutaan muutama vuosi ennen vapautumista.

   Poista
  2. Eipä sodan todellisista tapahtumista saa selkoa erkkikään. Tapelkoot minun puolestani rauhassa maailman tappiin. Omapa on asiansa.
   Molemmilla sodan osapuolilla moni sotilas saa sotimisesta ikuisen rangaistuksen, kuolemalla rintamalla.

   Poista
  3. Unicefin mukaan yli puolet Ukrainan lapsista on paennut kodeistaan. Ja kaiken kaikkiaan Ukrainasta on paennut Ylen mukaan yli viisi miljoonaa ihmistä. Jos tämän kuvion asettaisi Suomen ylle, niin meidän maamme olisi tyhjä.

   Tosin on ollut uutisia siitäkin, että Ukrainaan on myös palattu joidenkin alueiden rauhoituttua, joskin tämä lienee marginaalista.

   Sodilta vältytään kai parhaiten niin, ettei hyökätä tekaistuin syin toiseen itsenäiseen maahan. Kyllä se syy on hyökkääjän, kun syyllistä haetaan ja tuomioita jaetaan. Nykymaailmassa asiat sovitaan neuvottelemalla eikä nyrkein ja asein niin kuin Putin tekee.

   Poista
 12. Ihanassa aseita rakastavassa esimerkillisessä demokratiassa on taas yksi teurasastaja tappanut viattomia lapia koulussa.
  Meilläkin kohta jaetaan aseita vapaaehtoisille siviileille maanpuolustusharjoitteluun.
  Uusi isänmaallinen into, esikuvanaan vanhat kielletyt ryhmittymät
  tekevät ne nyt laajemmin tuloaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän aseita haluava psyko aseen saa netin kautta kai missä vaan. Onhan meillä Suomessakin ollut kouluampujia ja hirveitä jousipyssyllä ihmisiä jahtaavia ja kauppakeskusten räjäyttäjänuoria.

   Eilen tuli Teemalta dokumentti pahuuden synnystä. Siinä todettiin oikeastaan se asia, jonka tiedämmekin: yhteistä pahimmille sarjamurhaajille ja tappajille on ollut rakkaudeton ja epävarma, oikeasti huono lapsuus. Taustalla voi olla huonoa geeniperimääkin, mutta se yksin ei ole se syy.

   Poista
  2. Eipä eppäilystäkään. Pahuus on (alitajuistakin) kostoa ja hyvityksen hakua kärsimyksille. Vihamielinen ja välinpitämätön kohtelu lapsena toimii myös opittuna käytösmallina kohdella samoin muita.
   Mutta luulenpa, että pahuuden voi kenestä tahansa kaivaa esille tiedosttamattomastamme myös manipulaatiolla, aivopesulla ja kiduttamalla?

   Poista
  3. Esimerkiksi Breivik, tämä Norjan massamurhaaja, rääkkäsi jo pienenä eläimiä. Hänellä oli kurja lapsuus, ja jo hänen äidillään oli. Breivikiä yritettiin monesti laittaa huostaan, mutta jostain syystä häntä ei otettu huostaan, mikä on uskomatonta, vaikka laiminlyönnit olivat ilmeiset eikä äiti halunnut häntä. Kuten ohjelma totesi, hyvä rakastava perhe sijaiskotina olisi saattanut pelastaa Breivikin elämän.

   Poista
  4. Kuinkakohan monta uutta Brevikistä idolin saavaa on vielä taaperona? Lisääntyvä huumeidenkäyttö on eräs ja kännyköihin yms.
   addiktoituminen toinen syy, jotka syrjäyttävät lapst ja toiseksi tärkeysjärjestyksessä jäävät lapset jätetään heitteille.
   Myrkynvihreä puolue ajaa edelleen kannabiksen vapauttamista. Luulevat saavansa huumemyönteisyydellä kannatuksensa nousuun! Kirosana! Ei voi tyhmempää porukkaa olla!

   Poista
  5. Mielenkiintoista seurata, missä vaiheessa vihreät vetävät kannabiksen laillistamisehdotuksensa pois. Se sunnuntailisien poistohan vedettiin melko pian.

   Poista
  6. Kannabisesitys hyväksyttiin, sunnuntaiesitys hylättiin. Mitään ei vedelty.

   Poista
  7. Kyllä ehdotus vedettiin pois kesken valmistelun, poikkeuksellisesti ja se jäi lähtötelineisiin.

   Aiemminhan ehdotus oli valittu ehdolle tavoiteohjelmaan, ja uutinen meni mediaan, jossa se tyrmättiin samantien.

   Hyvä oli, että tyrmättiin, sillä monen suomalaisen palkka muodostuu erilaista lisistä, koska peruspalkka on pieni.

   Mitä kannabiksen vapauttamiseen tulee, en kannata sitä muuta kuin lääkekannabiksen osalta. Tottakai rikollisuus vähenee, jos käyttö ja muu sen liepeillä sallitaan. Ei ole rangaistavaa, kun on lupa.

   Poista
  8. Alustavan ohjelmaesityksen mukaan vihreät halusivat uudistaa sunnuntailisää, mutta se äänestettiin nurin puoluekokouksessa Joensuussa.

   Sitä ei siis vedetty pois, vaan esitys käsiteltiin kokouksessa.

   Poista
  9. Palaute on vihreissä luettu ilmeisen hyvin, muuten esitys olisi tietenkin mennyt läpi eikä sitä olisi vedetty pois puolueen tavoiteohjelmasta.

   Ehdotus todellakin jäi lopulta lähtötelineisiin, kun puoluekokous päätti poistaa ehdotuksen vihreiden poliittisesta ohjelmasta, joka luo pohjan puolueen tavoitteille ensi vaalikaudella.

   Äänestyksen muoto oli todellisuuudessa: Poistetaanko asia listalta vai ei, eikä poistetaanko sunnuntailisät vai eikö poisteta. Tämä on eri asia.

   Poista
  10. Asiasta ei saivarrella enää. M.o.t.

   Poista
  11. Sinun pitää parantaa viestintääsi. Mitään ei vedetty pois, esityksestä äänestettiin.

   Poista
  12. Puoluekokous ei poista käytännössä näin helposti puolueen hallituksen tekemiä tavoiteohjelmaehdotuksia listaltaan.

   Puolueen hallitukseenhan kuuluu mm. puolueen puheenjohtaja, nyt Iiris Suomela, ehdotuksen varsinainen tekijä, ja kolme varapuheenjohtajaa.

   On aika radikaalia siis, että puoluekokous peruu alustavassa poliittisessa ohjelmassaan olleen ehdotuksen sunnuntailisien uudistamisesta, vaikka se oli puheenjohtajiston hellimä ajatus.

   Tietenkin kokous äänesti asiasta ankaran palautteen jälkeen, eihän kokous tee mitään ilman yhteistä sopimista, äänestystä tarvittaessa: perutaanko esitys vai eikö peruta.

   Perumisen tuloksena esitys vedettiin ohjelmasta pois. Mikä tässä on vaikea ymmärtää?

   Poista
  13. Hyvä kun nyt myönnät, ettei esityksestä vedetty pois mitään.

   Poista
  14. Iines! Aaaargh! Ei saa sanoa: ei ole rangaistavaa kun on lupa. Asia sotkeentuu, on luvanvaraisia asioita ja laittomia/laillisia asioita. Tämä on oikein spesialitee sulla. Ärsyttää nin pirkstetin tavalla välillä. Samoin tuo mixed metafors jota teet alvariinsa: toimii kuin taksin mittari? Ei! Se on junan vessa, äläkä sano että et ole kirjoittanut näin, näytin esimerkin yhteensopimattomista vertauskuvista, sotketuista merkitysssisällöistä.
   Tarkkuutta tai rentoutta mutta itse ojennat useasti sormi pystyssä, siedä siis tämä ja mennään johonkin pureksittavampaan asiaan, mieluiten jo kolme vuotta sitten, tai vielä pikemmin, eiks vaan?

   Poista
  15. Ota tästäkin selvä. En ymmärrä, mihin viittaat mixed metaforseillasi.

   Kun sataa, on hyvä sanoa: Nyt sataa.

   Poista
  16. Itse asiassahan vihreät ovat tässä sunnuntai-lisäkeississään oikealla asialla: miksi uskonnollisen jäänteen pitäisi päteä maallistuneessa yhteiskunnassa?

   Helppoahan olisi määritellä vuorokausi-, viikko-, kuukausi- ja vuosikohtaiset aikarajat työnteolle - sen ylittävät ovat erilaisiin lisiin oikeuttavaa "ylityötä".

   Vain pakottavasta syystä työnantaja voisi määrätä milloin työ tehdään. Mutta toisaalta esim. kaupassa tai sairaalassa työntekijät olisivat silloin kun ne ovat auki - ja sen päättää työnantaja.

   PS. Olen ollut valtaosan työelämääni tehtävissä, missä käytännössä ei ollut minkäänlaisia rajoja työmäärälle eikä edes ylityökorvauksia. Vastaavasti oli muita etuja. Enkä puhu nyt edes yrittäjyydestä.

   Poista
  17. Uusliberaalit uskovat, ettei viikonloppuja enää ole.

   Poista
  18. Ei eläkkeelläkään mitään vitun viikonloppuja ole. Päiviä vain on kun pääksytysten. Ja heti aamusta on jo ilta. (piru vie)

   Poista
  19. Vuosi, vuodenajat, kuukausi ja vuorokausi ovat oikeasti olemassa, viikot ovat keksittyä.

   Kaikkein keksityimpiä ovat viikonloput ja pyhät. Eivät ne perustu mihinkään todelliseen.

   Maailma muuttuu, työ muuttuu, kaikki toimii 24/7, joten työelämäkin tulee muuttumaan. Muutos aiheuttaa aina vastarintaa.

   Poista
  20. Mihin kulttuuri ja tavat yleensä perustuvat? Ei yhtään mihinkään todelliseen.

   Vaan sopiiko niitä silti väheksyä? Esimerkiksi uskonnoilla on yhä edelleen valtava merkitys vaikkapa Keski-Euroopassa, katolisessa maailmassa. Tavat antavat ihmisille turvallisuuden tunnetta, perinteet kantavat ihmistä eteenpäin ja antavat sillan taaksepäin.

   Ei siinä mitään pahaa kai ole? Kaikki ei ole materiaa, ei rahaa, ei kiirettä, ei työelämän hektisyyttä. Menkää siitä kävelemään hautausmaiille ja metsiin, niin luonto puhuu teillekin omaa kieltään. Ellette sitten ole jo täysin vieraantuneet kaikesta aineettomasta.

   Poista
  21. Olisi aika, aika vaikea kuvitella, että luonnossa kaikki ei-toimisi 24/7. Kyllä muutkin kuin tulevat einsteinit ja enqvistit ihmettelisivät, jos näin ei olisi, että mitä hiiskatin taukoja tässä välillä oikein jumantsukka on?

   Ps. Merillä kun olin, niin eihän sitä laivaa (eli botskia) mihkään keskelle Atlanttia perjantai-ilta pysäytetty, ja sitten vasta maanantaiaamuna klo 07 oltaisiin lähdetty taas liikenteeseen... Ehei-ei, lapsukaiset, kaikki messikallen päivät olivat arkipäiviä. Eikä - jos välillä veti henkeä, tai keuhkoihinsa Chesterfieldin ja meni täkille - ei muuta katseltavaa ollut kuin "vettä, vettä ja vettä" vain, piru vie.

   Poista
  22. Minä pikkupojasta lähtien olen rakastanut hautausmailla kävelyä. Siellä on rauhallista. Ja ihmisillä on erilaisia nimiä, siis sukunimiä, niitä on kiva tutkia. Vanhemmissa kivissä on usein myös henkilön ammatti, esim. 'birfilare' eli 'viulunvinguttaja'. (No, eikä ole!) On Ruukinjohtajia ja Maistereita ja Kauppiaita ja Pehtooreita. Harvemmin missään kivessä lukee 'Arbetare'.

   Poista
  23. Koska olen hyvä niuhottamisessa, niin kysynpä vaan, että mihin luonnon ilmiöön 24/7 perustuu?

   Luku 24 perustuu siihen, että kun maa pyörähtää kerran akselinsa ympäri, niin ihminen on jakanut tuon ajan 24 osaan. Miksei 10, 29 tai 66 osaan? Käsitteen "tunti" arvo on siis hihasta tempaistu.

   Sama pätee viikkoon (7 päivää), vaikka toki sillä on hieman paremmat perustelut. Auringon ja Kuun kierrosajat ovat niin epämääräiset ja yhteensopimattomat, ettei niitä saa menemään siististi oikein mitenkään. Kuu ei kierrä maata helmikuussa nopeammin kuin tammikuussa.

   Puhun nyt siis matematiikasta, tähtitieteestä ja fysiikasta, en kulttuurista.

   Poista
  24. Mitä noihin hautakiviin tulee, niin netissä on mielenkiintoinen mobiilikartta Rauman Vanhasta hautausmaasta. Kartasta voi klikata auki merkkihenkilöitten hautoja ja tietoja heistä. Onpa pari naistakin päässyt mobiilikartalle, mm. pitsinnyplääjätär ja joku Tilta Kokki, joka on ilmeisesti ollut sen verran paha suustaan , että on päässyt historian kirjoihin.

   Meikäläisen sukuakin siellä on, mutta ei mobiilikartalla, vaan hautausmaan vanhimmassa osassa, siinä, mihin haudattiin kiireellä kymmeniä espanjantaudin uhreja päivässä. Kaksi valkeaa kiviristiä ja kullatut soikeat nimikyltit. Olen istuttanut uljaan kotkansiiven toiselle niistä, toista hautaa hoitaa etäinen sukulainen.

   Poista
  25. Tapsan kysymyksen ratkaisuun matemaattiset kykyni eivät riitä! Mutta voin vannoa, että mielenkiintoinen se on.

   Poista
  26. Mullakin on mielenkiintoinen mobiilikartta kännykässä. Sillä voi katsoa koko maailmaa!

   Poista
  27. Kaikillahan on maailmankartta laitteissaan.

   Poista
 13. Vaan poistukoot maailman ongelmien risut ja kivet mielemme poluilta edes hetkeksi!
  On huikea valon ja lämmöntäyteinen aamu! Tervehdin äsken pihalla oravaa ja siiliä. Piikkiturkki tupsahti eteeni ladosta, jonne olen vienyt niille ruokaa. Se on pienempi kuin kaksi muuta näkemääni, joten sen täytyy olla viime kesän pikkuinen tulokas. Ruoka-astiat ovat aina tyhjiä aamulla.
  Raikas, tuore vihreys värittää maisemaa. Pikku-sinisiipiä lentelee runsaasti, kuten myös muita perhosia.
  On kevään kirkas huomen, ja jokainen päivä suvinen sunnuntai!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asiaa! Tässä kevään ja pienten piikkipalleroiden kunniaksi hiljattain yläilmaisiin siirtyneen Kirsi Kunnaksen runo:

   Tunteellinen siili


   Oi, sanoi siili,
   olen tunteellinen siili,
   olen hyvä, kiltti, hellä.
   Ja kelläpä, kellä
   on vastaansanomista?

   Se vain on surullista,
   että piikkikuoren alla
   siilin hellyys piili.

   Oi, sanoi siili,
   olen surullinen siili,
   niin yksinäinen jotta!

   Ja se on aivan totta:
   Se yksinänsä eli
   ja piikein piikitteli,
   ja piikkikuoren alla
   sitten itkeskeli.

   -- Kirsi Kunnas

   Poista
  2. Nyt juuri tällä viikolla oli uutinen, että myös kirjailija Jaakko Syrjä, Eppujen isä ja siis Kirsi Kunnaksen aviomies, on siirtynyt ikuisuuteen. Poti muistisairautta.

   Syrjä oli aika hiljainen kirjalija, olemukseltaan miellyttävä, kuten hiljaiset usein ovat. Jotakin olen häneltä lukenut, mutta en muista, minkä teoksen.

   Poista
  3. Eppujen isä... Eppu Normaalin isä? Kuka? Yhtyeen isä? Eivät he tiedä, ovat sen sanoneet jo monesti.

   Martti Syrjä ja Kirsi Kunnas, Syrjän veljekset siis kirjalliset kuin mitkä, selvä? Yhtye ei ollut yhtäkuin pelkät veljekset.

   Usotsie juuttaan pupelo jumppahuiti!

   Poista
  4. Matti ja Mikko Syrjän eli eppujen isä, poikien äidin Kirsi Kunnaksen aviomies Jaakko Syrjä.

   Tuliko selväksi?

   Poista
  5. PePe ymmärtää tahallaan väärin, hän on sitä lajia.

   Syrjän veljekset (en tarkoita eppuja) olivat hyvä esimerkki työläisintellektuelleista. Joskus muinoin törmäsin tyyppiin, joka kivenkovaan väitti Syrjän kirjoittaneen Päätalon romaanit, mikä tietysti on pötyä. Sen sijaan hän oli Kallen kustannustoimittaja.

   Jostakin syystä Päätalon alkupään kirjat ovat enemmän perinteisiä romaaneja kuin myöhemmät. Siihen voi löytää monta syytä... vaikka mitäpä siitä, eipä täällä muut taida juuri Päätalosta mitään tietää ja siinäkin erehtyvät?

   Poista
  6. Duunareitahan mutsi ja faija olivat.

   Poista
  7. Ei.

   Eppu Normaali on yhtye jonka jäseniä kutsutaan Epuiksi! Dorka!

   Poista
  8. Anteeksi, oitis virheenkorjaus - dorka pienellä deellä.

   Poista
  9. Hyväksyn allekirjoituksesi.

   Poista
  10. Joskus toivon, että ihmisillä olisi enemmän taitoa, kykyä ja ennen kaikkea halua leikkiä kielellä - kieltä voi rikkoa vain, jos osaa käyttää kieltä oikein. Pitäisi olla myös himpun verran älyllisen huumorin taitoa.

   Voi siis kirjoittaa myös epuista, eppujen isästä. Tällöin kyseessä on tietenkin niin tunnettu yhtye, että se on melkein kansallisomaisuutta ja muuttuu erisnimestä yleisnimeksi: eput, vähän kuin heput. Meidän kaikkien eput.

   Tämä ei siis tarkoita, että näin täytyy tehdä, vaan näin voi halutessaan tehdä. Dorkaa on olla tosikko, joka ei hallitse oman kielensä vivahteita.

   Poista
  11. Tuo kirja, Tiitiäisen satupuu sai jatkoakin, mainio sekin.

   Kissa krumeluu saattaa olla sievä ja soma mutta suosin Herra Pii Poo -runoa. Kattila ja perunat on jopa laulettu, kts. ilmaistaidekanava youTube. Ylivertainen on Ville ja Valle. Kaikkien kirjan runojen traumatisoimana hoksaan miksei arava ole avara aina ja myös että: on täydellisiä - joka nippeli ja rööri (ellei sitten Kiinassa - suomi-ilmiötä tapahdu). Ei mikään oo niin viisas kuin insinööri. Sen huomaa missä ollaan, ollaan kirjallisen dynastian alkulähteillä, ennen olisi harkittu aatelointia.

   Poista
 14. Aivan ihana runo! Kiitos! Käy hyvin meille hellämielisille, suurisydämisille, mutta maailmantuskasta kärsiville ihmisille.

  VastaaPoista
 15. Tasavallan presidentin kanslia tviittaa: "Ankarassa käytiin tänään virkamieskeskustelut Suomen, Ruotsin ja Turkin välillä koskien Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä ja Turkin esittämiä turvallisuushuolia. Rakentavassa hengessä käydyn vuoropuhelun sovittiin jatkuvan."

  Alistutaanko turkkilaisille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäskö lähettää Turkkiin kunnon neuvottelukunta?

   Poista
  2. Kannatan!

   Lisäksi muistutan, miten rauhassa köllöttelimme suurruhtinaskuntana Venäjän Keisarikunnan leveän selän takana - tämä sota Turkkia ja Tattaria vastaan oli ainoa sotamme sataan vuoteen!

   Eikä siellä suomalaisia ollut kuin pataljoona eli tuhannen miestä.

   (Tässä mielessä ymmärrän jollakin tavalla jopa Nooran ajatusmaailmaa.)

   Poista
 16. Ylen sivuilla on ajankohtainen artikkeli neljänsistä koronarokotuksista, jotka Suomessa muusta maailmasta poiketen kielletään vanhemmalta väeltä.

  Esimerkiksi Britanniassa neljännen rokotuksen saavat kaikki yli 50-vuotiaat, Ranskassa, Kroatiassa ja Italiassa neljänsiä rokotteita annetaan jo 60-vuotiaille, Ruotsissa 65-vuotiaille ja Saksassa 70 vuotta täyttäneille. Suomessa THL myöntää, että kuolleisuus on kasvanut hurjasti, mutta ei tingi neljänsien koronarokotteiden korkeasta ikärajasta. Kylmäävä selitys on, että niillä jotka sairastuvat ja menehtyvät koronaan, on ennestään sairauksia.

  Minusta tämä on järkyttävää kansallisen laitoksen hirmuvaltaa, ihan kuin entisessä Neuvostoliitossa. Päätetään ylimielisesti toisten elämästä, vaikka rokotteilla voitaisiin parantaa merkittävästi suuren kansanosan elämänlaatua ja jopa pidentää elämää.

  Vähemmistäkin asioista on laadittu kansalaisadresseja ja noustu barrikadeille. Miksi kukaan ei nyt mene istumaan Mannerheimintielle tai THL: n laitoksen eteen vaatimaan rokotteita, joita kuulemma on varastossa yllin kyllin? Monelle ihmiselle rokotteiden odottaminen merkitsee kesästä ja lähimpien tapaamisesta tinkimistä. Kaikki eivät ole unohtaneet koronaa ja sen vaarallisuutta vanhemmalle väelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kas, eikö kaikilla enää olekaan oikeus elämään? Jos on vanha ja/tai sairas, niin antaa luonnon ottaa omansa.

   Aikamoinen paradigman muutos.

   Poista
  2. Näin se nyt Suomessa menee. Käsittämätön poikkeama useimpien muiden maiden linjasta. Paluu Tegnellin linjalle.

   Ylen artikkelin keskustelussa kansa kyllä ilmaisee vahvan halunsa rokotteisiin ennen kesäkautta. Miksi odotella syksyä? Jos Hanna Nohynekilla on sellaista salaista lääketieteellistä tietoa, jota muilla mailla ei ole, tuokoon ne esiin.

   Poista
  3. "Miksi kukaan ei nyt mene istumaan Mannerheimintielle tai THL: n laitoksen eteen vaatimaan rokotteita?"

   Onko tämä kompakysymys?

   Poista
  4. Vastaus kysymykseen miksei kukaan mene tulee olla, selvähän se.

   Kysymystä ei tulle esittää vaan mennä.

   Mikset siis mene?

   Poista
  5. Kysymyksiä saa aina esittää. Jos asuu kaukana THL:n sijainnista, ei tule mieleen mennä vieraan ja täysin oudon suurkaupungin istuntoihin. Muutenkin istumislausuntoni on enemmän sarkastinen ja kyyninen kuin realistiseksi tarkoitettu.

   Poista
  6. , Iines? Tämä sama toistuu täällä alvariinsa mutta johan minä sen näytin.

   Kaksi kysymystä älykkäille kuten minä itse olen henkilökohtaisesti:

   1) miks kaikki mättää?
   3) jengi on tyhmää eikä tee mitään.

   Poista
  7. Ne missään verkossa ole! Sehän tässä justiin on koko brodgleema. Etämiekkari? Jälkeenpäin virtuaalisotaa ja Ekbergille?

   Poista
  8. Ajatteles nyt kuinka montaa tämä kiinnostaa ja sitten kuinka monta lähtijää miekkariin saadaan? Molemmat jos hyvin käy. Tämä on vaalimatematiikkaa, puhtaasti.

   Poista
  9. Kiinnostaa kyllä aika monta. Kannattaa vilkaista tai peräti lukea Ylen sivuilta juttu Kuolleisuus on kasvanut, mutta THL ei tingi neljänsien rokotusten ikärajasta. Jutun perässä on tällä hetkellä lähes 200 kommenttia, mikä on paljon Ylen jutuissa, joista yleensä ei edes anneta keskustella.

   Valtaosa kommentoijista sanoo suorat sanat rokotusten jälkeenjääneisyydestä Suomesta ja THL:n oudosta linjasta. Valtaosa haluaa rokotuksen heti.

   Poista
  10. Unohtui linkki halukkaille lukijoille:

   https://yle.fi/uutiset/3-12461806

   Poista
  11. Kummat nakkaisitte kaivoon, hohtimet vai kirveen? Uudempi tapa osoittaa mieltä ja äänestää. Kommentoikaa! Hyvä siitä tulee, erittäinkin mielenrauha. Varmaa on vain että se jälttää ja nakertaa altapäin toimivaa ja tarpeellista prosessia jota on tullut tavaksi kutsua sanalla tasavalta, republik. Yle yksillä, onni kaikilla.

   Poista
 17. Jos yleisönosastokirjoittelijat (nimim. "meitä on monta") saisivat määrätä mitä pitämän tehdä, en usko, että paremmassa maailmassa eläisimme kuin nyt. Kumpi tietää asioista enemmän: 1) ihminen joka on tutkinut asiaa ja on päässyt sille tiedon tasolle että tietää 'vielä on paljon tutkittavaa että ymmärtäisi mistä on kyse', tai 2) ihminen joka on lukenut 7-päivää lehdestä että 'asia on näin, ja sillä sipuli', ja on sen jälkeen eri mieltä kuin ennen mainittu asiantuntija?

  Joopa joo.

  Sanopa ihmisille, jotka eivät housun/hameenpersuuksiaan liikaa ole koulunpenkillä hinkanneet, että 'aurinko kiertää maapalloa...' niin saat höpöhöpö ihmisen maineen. Koska jokainenhan näkee – ainakin jos on ulkona - että aurinko tulee idästä, kulkee taivaanlaen yli ja laskee länteen. PLUMPS. Eikä Maapallo mitään pyöri perkele, paikoillaan on kuin tatti (kts. Wikipediasta: Tatti = iso sieni) ja sitä paitsi on litteä, tai tietysti on välillä vuoria ja muita möykkyjä, mutta noin yleensä ottaen on litteä. Eikä mikään vappupallo. Uskonnonvastaista kommunistista propagandaa jos muuta väität!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmmärrän pointin ja hyväksyn sen. Asiantuntija tietää aiheesta parhaiten.

   Vaan entäs kun asiantuntijat ovat keskenään eri mieltä, tai toimivat eri tavoin? Näin on nyt tilanne eri maissa.

   Ketä uskoa? Hanna Nohynekiako sillä perusteella, että hän on suomalainen ja nyt on kyse suomalaisten rokottamisesta.

   Sanoisin mielelläni että kissan viikset ja katin kontit. Korona kohtelee ihmisiä samalla tavalla kansallisuuksista riippumatta.

   Miksi siis juuri suomalaisten varttuneiden pitää odottaa neljänsiä rokotuksia, kun laajin osa sivistynyttä Eurooppaa ja muutakin maailmaa - mm. Japani - antaa neljänsiä rokotteita jo alkaen 50 vuodesta? Mitä Suomessa muka tiedetään paremmin? Meillähän väitettiin aluksi sellaistakin huuhaata, että maskeista ei ole mitään hyötyä, vaan pikemmin haittoja.

   Poista
  2. Nytpä Herra Professori pisti pahan... Yritetään silti: ne torvelot siis tietävät kuitenkin sen, ettei aurinko maapalloa kierrä, vaan...? Mutta kuvittelevat maapallon jököttävän avaruudessa paikallaan, Jumalan äidin kämmenellä lituskaisena kuin plätty.

   No, eiköhän jokainen (Afrikan neekereitä lukuunottamatta) jo tiedä, että maapallo se kiertää Aurinkoa...

   Paitsi ettei se ole ihan totta: molemmat kiertävät yhteistä massakeskipistettään.

   Poista
  3. Niin, yleissivistykseen kuuluu 'tietää' että maapallo kiertää aurinkoa eikä päinvastoin. Mutta miten syvällistä se tieto on, ts. mihin se perustuu... itsekin väität ettei se ole ihan totta. - Ihan sama asia kuin se, että jokainen tietää mistä sähkö tulee: tietysti töpselistä.

   Ps. Mutta se on kyllä kummallista että television kuva lentää ilmassa satoja kilometrejä ja sitten tupsahtaa telkkariin... (= kaikkea ne saksalaiset keksiikin)

   Poista
  4. Enkä minä - jos joku sillä tiedolla jotain tekee - ole koulutukseltani Professori. Minun akateeminen urani katkesi keskikoulu oliko se neljännelle tai viidennelle luokalle... en muista kummalle. Nelosia kun torkkarissani oli niin saatanasti, melkein enemmän kuin muita yhteensä. (Paitsi voimistelusta oli 10 ja luonnontieteestä 9 ja äidinkielestä 9.Niin, ja uskonnosta oli kans 9!)

   Poista
  5. Veljeni Pekka kun innostui lukemaan, hänen yo-torkan lukuaineiden keskiarvo oli 9,9. Kun hän kuulema rouva Pippingsköldin - jonka tytärtä kovasti yritin aikoinani iskeä; en saanut - mukaan äänsi ranskaa niin karmealla tavalla ettei voinut antaa ko. kielestä kuin ysin. Vaikka kokeet oli aina kymppejä. - No, omenat putoavat välillä kauas toisistaan, tarkoitin Pekkaa ja minua. Ehkä päärynätkin? Appelsiineista en osaa sanoa mihin mätkähtävät. Banaanit pysyvät puissa kiinni. Herneenpaloista tulee mieleen kirkkovene.

   Poista
  6. äsch, mikä suomenkielen miikka. herneenpaloista... po. herneenpalkoista

   Poista
  7. No, minähän mietin tätä Aurinko-Maapallo-Kuu-problematiikkaa jo pienenä alakoululaisena. Piirsin hiekkaan Auringon, sen ympärille Maapallon ja maan radan - ja yritin miettiä, että millaista helkkarin vänkyrärataa Kuu kieppuu sitten Auringon ympäri!? Että sehän menee välillä väärään suuntaan!

   Maata Kuu kiertää aika tasaisella ympyräradalla, JOS kuvitellaan että Maa pysyy paikallaan.

   Aikuisten oikeasti Maa ja Kuu kiertävät Aurinkoa hieman hoippuen - välillä Kuu kulkee tuolla puolellamme, välillä tällä. Samoin kulkee Maa (ja muut planeetat) sillä Aurinkokin liikkuu vinhaa vauhtia Linnunradan ympäri. Matka kestää vain 225 miljoonaa vuotta.

   PS. Olen Ursan jäsen.

   Poista
  8. Kun tätä lukee, alkaa huimata. Tuntuu aika kauhealta ajatella, että pysymme kiinni maassa vain maan vetovoiman vuoksi. Entä jos se lakkaisi yhtäkkiä, tai jos kääntyisi akselinsa ympäri?

   Poista
  9. Vaikka ei huimaisikaan ei ole tarpeen lähteä funtsimaan. Kiva skenaario tosin. Jo magneettikentän napaisuuden vaihtuminen riittää hyvin, seuraus on sekasorto. Tähän on muut kuin suoranaiset syyt, sosiopoliittiset ja tilastollis-matemaattiset dynaamiset liian lukuisten muuttujien projisoinnit eivät 'yllä' kuvaamaan tämäntapaisia mullistuksia. Syy-seuraussuhdeanalyysi on voimaton, likimain olematon työkalu yritettäessä ennustaa yksittäisen kuluttajan toimia.
   Voi sanoa että se on mahdotonta mutta sekään ei tietenkään ole tarkka määritelmä.

   Poista
  10. Hih! Voetettih.

   Kauheet ryhmäsuorituspaineet jätkillä. (Eikö ookki kiva sana? Kuultu skurussa, soittovehkeitä roudaaviem plikkojen kaakattaessa lebensangstia näytellen.)

   Poista
  11. Markus Kajo allekirjoittaa juttunsa aina yksi monten puolesta. Hyi olkoon miten hyviä pakinoita, ilskottaa mokoma lesoilu. Erehtyneisyyttään ennakkoluuloisuudellaan peittävä toksista maskuliinisuutta epäilevä sieluton silakka joka kommentoi blogiinsa on kaikkein hauskoin sillä siellä joko ihailijat (uskollisia) tai neuroverkkoon kiduksistaan kammitsoitunut bittikääpiöheimon wanderlust -vuottaan räpeltävä tuleva nettisampi jota odottaa tahdosta riippumaton osaavien lypsäjien käsittely ja tuotosten purkittaminen on kadotuksen äärellä. Heillekin hän on kohtelias, ja kuinka.

   Poista
  12. Maan vetovoima eli yleisemmin gravitaatio on maailmankaikkeuden perusvoima, joka itse asiassa aiheuttaa kaiken mitä on.

   Se on Jumala.

   Poista
 18. Asiasta toiseen: katselin juuri ikkunasta ulos, siellä sataa ropisee ja on hyytävän kylmää.

  Milloin sen ilmaston lämpenemisen pitikään alkaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, maapallon keskilämpötilahan mitataan muistaakseni Tammelan Torron suolta. Ei mistään muualta. Toistaiseksi mitään hälyttävää ei ole ilmennyt, eli sikäli ”pullat ovat hyvin uunissa”.

   nimim. "paakari Pulliainen"

   Tapsako tuo Sörkan sälli on?

   Ps. Tämän ihanan laulun, jota oli vaikea mistään löytää, on kuulemani mukaan sanoittanut Forssassakin joskus 1930 -luvulla häärännyt huijarisaarnaaja. Asui matkustajakoti 'Maakunnassa', jonne vikitteli kauppalan porvareitten akkoja lähemmin tutustumaan uskonnon saloihin. Tai... no, sanotaan suoraan, että pani niitä siellä. Kunnes hänelle tuli tulenpalava kiire lähtee kyseisestä kauppalasta helvettiin... tai siis Jokioisille. Pois, pois!

   Poista