16.5.2022

Katoavaa kansanperinnettä 

Suurten maailmantapahtumain vallatessa päivittäiset viestimet tuntee ihminen turvattomuutta. Mikä nyt eteen, kuinka olla ja elää, kuinka välttää sodan uhka ja koronan kiihkeät jälkimainingit? Kuinka torjua ilmaston hätätila? Mitä tästä elämästä tulee, voiko tulevaa suunnitella vai pitääkö muuttaa maalle? Pitääkö ostaa sähköauto, aurinkopaneelit sekä hevonen ja aatra? Ottaako neljäs koronarokotus ja aselupa?

Luokaamme katseemme sinne, mistä Suomen kansa, maammot ja taatot, ukit ja mummat,  aina on  apunsa noutanut ja tulevaisuuttaan katsonut: kansanperinteeseen, sillä se on oiva työkalu akuuttiin pelko- ja hätätilaan. 

Jo yksin tuulen suunta antaa osviittaa tulevasta: idästä tulee huono ilma, lounaasta lämmin kesä. Myös lintujen käyttäytymistä voi tulkita: harakan nauru pihalla tietää kavalaa naapuria tai rahan menetystä. Petolintu pihapiirissä tietää huonoa, sotaa tai kuolemaa.

Ainahan on tehty taikoja karjaonnen saavuttamiseksi, aina on varauduttu karhun hyökkäyksen varalle, aina on sutta suitsittu erilaisilla menoilla. Naisväki on karjaa laitumelle laskettaessa kavunnut ketarat levällään korkealle navetan oviaukkoon, jotta lehmikarja hipaistuaan paljasta haaroväliä saa väkeä eli voimaa metsän petoja vastaan. Taika on ollut varsin suosittu Hämeessä, jossa emännät laskivat lampaansakin kevätlaitumille jalkojensa välistä.

Hyvä varustautuminen sodan varalta on tuttu jo  esihistoriasta, mutta siinä missä kaukaiset alkuperäiskansat maalasivat kasvonsa ja tanssivat sotatanssin saadakseen sotaonnea vihollisheimoa vastaan, on meidän asuinsijoillamme lähinnä suunnattu huomio yläilmaisiin ja alailmaisiin, henkiin ja vainajiin metsästysonnen ja hyvän elämän toivossa. Ei siis ole ihme, että vieläkin asuinsijoillamme on rauhan joukkoja, jotka eivät suin surminkaan halua liittyä mihinkään sotilasliittoihin, vaan ennustelevat  sotaa, jos liitytään. 

Sitten se tärkein. Hyvään elämään liittyy meillä saumattomasti naimaonni. Lukuisat ovat ne konstit, jolla lempeä on nostatettu ja tulevaa ennusteltu. 

Noormarkussa on tapana sanoa, että  tytön saa siten rakastumaan itseensä, että lyö häntä sauvalla, jolla on käärme  tapettu ennen käen kukkumista. 

Viljakkalassa taas uskotaan, että  tytöt saa helposti kiintymään itseensä, jos antaa niiden jollain tavoin haistella kainalokuoppiensa hikeä. Ja joka puolella Suomessa sopii naimakuntoisten ja -haluisten piehtaroida alastomina ihastustensa ruispelloissa juhannusyönä. Lemmen nousu on taattu. 

Sanottakoon vielä sitoutumiskammoisille, että Kuopiossa uskotaan, että mies pääsee epämieluisasta naisesta vapaaksi, kun ottaa kolme karvaa naisen takapäästä ja polttaa ne tulessa.

Alkavan kesän kunniaksi ryhdytään lopuksi runolle. Tässä puuhassa on Suomen Kansan Vanhat Runot -kirjasarja oikea aarreaitta. Suositan lukemista etenkin runosieluille. Ette kadu.

Lähestyvän kesän ja juhannuksen kunniaksi poimin  teille, rakkaat lukijat lemmennostatusrunon, loitsun, yksinäisille onneksi, vakiintuneille uudeksi elvytykseksi. Aitoa suomalaista kansanperinnettä.

Kissan kiihko, koiran kiihko,
Tauhualta tamman kiihko,
Tallista oriin kiihko!
Nouse, lempi, liehumaan,
Kunnia, kupahumaan
Tämän piian pillun päälle,
Tämän peiposen perälle.
Tämän lapsen lanteille!
Ei sitte sinä ikänä,
Jos ei tänä keitona kesänä
Muiska mulkut, keiska kellot,
Kynnä kyrpä persettäsi,
Vaan taiten taivonen tekisi,
Kun kyrpiä sataisi,
Lieriä leretteleisi
Tynnyrin tytön osaksi,
Kontin kunni kohtaloksi!

(SKVR)
Suomen Kansan Vanhat Runot, Suomalaisen Kirjallisuuden seuran julkaisuja)


(Maalaus Juho Rissanen, Povarit)

114 kommenttia:

 1. Pelottelu on tapa hallita ihmisiä. Uskontoihin on tehty velvoitteita "syntisen elämän" lopettamiseen, ettei joudu jonkun sortin helvettiin. Valtauskonnot ovat länsimaissa menettäneet merkitystä, tilalle on monelle tullut kaiken maailman muuta huuhaata, säälittävimmät sanovat olevansa tiedeuskovaisia.

  Luulisi, että pelottelu olisi vähentynyt, uskontojen menettäessään otettaan. Kissantavara sentään, ei yhtään ole vähentynyt, lisääntynyt vain. Kun olin lapsi, öljyn piti loppua tuossa tuokiossa, sittemmin tuhonjulistajaa on ollut jos jonkinlaista, kaiken maailman tieteellistä tuomiionjulistajaa löytyy kuin hiekanjyviä hiekkarannalta. Säälittävin ja perkeleellisin on Yliopistoissa opetetetun höpöhöpön määrä, huuhaata enemmän kuin ehkä koskaan. Marxilaisuus ei enää taida olla oppiaineena, mutta feminismin sairaimmat ilmentymät syntyvät "tieteen kehdossa, yliopistoissa. Lääketiede ei taida huuhaasta olla vieläkään täysin parantunut, Suomen viimeisin lobotomialeikkaus skitsofreniapotilaalle tehtiin vuonna 1975.

  Populistipuolueemme vihreiden perustajiin kuulunut Pentti Linkola esitti maapallon pelastukseksi erittän laajoja ihmisten joukkokuolemia. Tiltaltit ja kastemadot voivat kuulemma paremmin, jos ihmiset eivät häiritse. Vihreät tietysti joutuivat irtisanomaan esikuvansa toiveista ihmiskunnan kuolemasta, mutta yks sun toinen vihreä on edelleen kertonut ihailevansa Linkolaa suurena esikuvanaan. Sitä ne ihmettelee, kun nimitän niitä vihreiksi fasisteiksi.

  Kommentistani tuli vähän harhaileva, mutta tärkein tässä:
  Syökää, juokaa ja naikaa, - niin että raikaa, ja porttikongit kaikaa, - kuolemaan asti on aikaa!

  - Iloitkaa ja riemuitkaa, Jeesus tulee, ja vaikkei tulisikaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Jeesus tulee, pyörät lukkoon ja kakarat sisälle!"

   Suosittaa Polkupyörien Vapautusrintaman taistelijasolukin, ja ellei nyt aivan olemassa oleva olisikaan niin ainakin uskon että sellaisia on soluttautunut maahamme, muutoin ei selity pyörien katoamisaste.

   Kas niin. Paistiin päästyä...

   Uskonnolliseen vakaumukseeni kuuluvat keskeisimpinä purukumi ja rock -musiikki.
   En saata sietää että niistä mainitaan epäilevään sävyyn minulle, saati että käännytystyötäni rajoitetaan vähintäkään.
   Uskotteko, voitteko uskoa todeksi että eräskin henkilö kiisti niiden olevan yhteensäkään uskonnollinen vakaumus!
   Tuo vapaaehtoiseen kadotukseen itsensä tuominnut rassukka oli katumaton ja jyrkkä. En kyennyt auttamaan. Hän ehdottikin melko pian poliisin kutsumista avuksi, jopa uhkasi tekevänsä sen jos jatkan hymyilemistä tai katselen häntä silmiin. Säälittävä olento, kuinka vähäinen hänen ymmärryksensä olikaan. En ole aivan vakuuttunut etteikö hän olisi voinut olla jo lapsuudesta saakka piilokasvissyöjäkin, mistä senkään voi tietää?

   Poista
 2. Monet ismit ja aatteet ovat eräänlaisia nykyajan uskontoja. Niihin uskovat vannovat niiden nimiin ja ne, jotka rikkovat jonkin kyseisen ideologian normeja, ovat vihollisia.

  Woke- kulttuuri on ehkä tyypillisin itseriittoinen ajattelumalli, joka valitettavasti jakaa ihmisiä eri leireihin ja lisää kuilua ihmisten välillä. Ihmisiä erottelevat ajatusmallit ovat syvimmiltään rasistisia, koska ne korostavat ulkoisia rajoja ihmisten välillä ja pyrkivät muodostamaan omille ryhmille ohituskaistoja ja turvallisia tiloja ohi muiden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ismit ja aatteet epäilemättä ovat uskontoja, niihin kuulumattomat eivät voi ymmärtää valon kokeneiden käsityksiä, eikä suurta ilmestystä. Aate tarvitsee aina vastavoiman, "suuren perkeleen", jota varten taistella. Joltain kanteilta katsottuna ajatusta voisi olla kaikissa aatteissa, mutta vasemmistoanarkismi on vain ilkeyden ja pahuuden luonnekuva.

   Poista
  2. Aate nimenomaan tarvitsee sen vastavoiman, jotta aatteilija voisi tuntea itsensä paremmaksi.

   Joskus ihmettelin, miksi jotkut poliittiset suunnat haukkuivat persuja, kaikesta, aivan luokattomasti ja jopa pahemmin vihapuhein, mitä persut konsanaan. Tulivatko he tästä paremmiksi ihmisiksi ja kirkastuiko heidän aatteensa?

   Enpä usko, sillä moni alkoi siinä vihapuheen melskeessä tuntea myötätuntoa haukuttuja persuja kohtaan. Itsekin tunsin halua puolustaa vaikkapa Teuvo Hakkaraista, joka suurin piirtein ristiinnaulitiin hyvien ihmisten toimesta.

   Tätä ei pidä lukea niin, että yhtyisin Teuvo Hakkaraisen puheisiin. Joita en edes tunne. Ihmistä kävi vain sääliksi.

   Poista
 3. Kansanperinnettä tai muuta runoutta en osaa arvioida, mutta mieleen juolahti juttu jostain menneiltä ajoilta Pariisista, jossa ilotytöt päivttelivät kylmää talvea. Yksi sanoi antaneensa viidelläkymmenellä frangilla, että sai jälkikäteen lämpimän nukkumapaikan itselleen. Toinen oli taksan alentanut kolmeenkymppiin, että sai lämmintä syötävää.

  Kolmas, onnettomin kaikista, kertoi antaneensa ilmaiseksi, että sai edes jotain lämmintä sisäänsä.

  VastaaPoista
 4. Iines, kirjoituksesi on hyvä muistutus vanhoista uskomuksista ja taikauskosta. Tavallaan menneisyytemme "tosia valheita" tämän päivän vinkkelistä katsottuna. Vaan miten ymmärtää herkullinen lemmen loitsu? " Ei sitte sinä ikänä, luin ensin, että tietty kohde ei kelpaa, mutta tarkoittikin ikää vai aikaako?
  Ja herätti tuo oman perseen kyntäminen hieman hämmennystä. :) Vai onko kyntäjällä jonkinlainen omistussuhde objektiin?

  VastaaPoista
 5. Tai voiko tuon edellisen kyntämisjutun ymmärtää myös pettymyksen ilmaukseksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyseiset "sadepisarat" ovat kyllä mielenkiintoinen toive.
   "Leriä lerettelisi" kääntää nyky kielelle ei kielitaitoni riitä, mielikuvitus kyllä. :)

   Poista
  2. Runo herättää ilman muuta hämmennystä nykyajan ihmisessä. Moni pitää sitä ehkä hävyttömänä ja rumana. Tämä johtuu siitä, että meillä on erilainen suhde sanankäyttöön kuin vanhan ajan kansalla, rahvaalla - ei halventavassa mielessä, vaan kuvaavassa.

   Me olemme etääntyneet sivistyksemme taakse tuosta ajasta. Emme ole ihmisinä parempia kuin ennen, mutta aika on muuttanut moraaliammekin.

   Kun lukee kansanperinteen opuksia, kansatieteen ja folkloristiikan tutkimuksia, löytää nämä ”pillut ja perseet” arkipäiväisestä kielenkäytöstä, loitsuista, runoista ja lauluista, kansan suusta. Ne olivat luonnollinen osa maalaiselämää.

   Itse muistan tässä yhteydessä muuatta kansanhuumorista kertovaa tutkimusta, jossa kerrottiin erään tutkijan muistiinmerkitsemä tapaus heinäajasta maalla. Talon nuori poika kulki kuin pistoksissa ja halusi lähteä kylille neitoja riiaamaan. Työntekijöitä tarvittiin kuitenkin kipeästi pellolla korjaamaan heinää, ja niinpä talon vanha muori sanoi nuorelle pojalle, että ka, ota miult pilluva, nin ei tartte kylille lähteä.

   Yritän sanoa, että se, mikä meistä nyt tuntuu sopimattomalta kielenkäytöltä, ei ole ollut sitä omassa kontekstissaan. Siksi nämä kansanperinnerunot saavat kukkia edelleen vanhoissa kirjoissa ja tutkimuksissa. Toivottavasti kukan ei närkästy niistä ja vaadi niitä poistettavaksi.

   Poista
  3. Karhu oli paskalla metsässä ja havaitsi jäniksen joka oli samassa toimessa.
   Karhu kysyi päkistellessään onko jäniksellä ollut ongelmaa paskan tarttumisesta turkkiin. Ei kuulemma ollut.

   - Hyvä, sanoi karhu ja pyyhki jäniksellä perseensä.

   Poista
 6. Hyvään elämään liittyy kaupunkilaisuus. Maalle muuttajille koittaa rappio ja turmio tulee nopeasti. - Aids, kuppa ja tippuri eivät ole landeböndeillä tavattoman harvinaisia ja moraalinen rappio on maalaisuudessa selviö. Varmaankin lehmiin sekaantumisista tautejaan saavat. Kaupunkiin muuttajat ovat kamaluuksista pelastuneet useinkin, etenkun jos ovat varhain maalaiselämän syvimän olemuksen havainneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riku olen sama mieltä siinä, että suurissakin kaupungeissa on kiva käydä näkemässä monen sortin kenkien kuluttajia katuvilinässä ja onhan siellä monipuolista kyldyyritarjontaa yllin kyllin. Vaan asuminen jossakin betonierämaassa ei kyllä enää kiinnosta. Eikös Hesassakin suosituin harrastus liene käydä kaljalla ja istua terasseilla, kärjistetysti. Sitä voi harrastaa täällä maallakin, ainakin meidän kylässä. Omat surunsa ja ilonsa ne ovat kaikkialla. Niin maaseudulla kuin kaupungissakin. Vanha sanonnassa: "Siellä hyvä, missä ei meitä", tarkoittanee, että joku toinen paikka näyttää kiehtovampana, kuin se oma arkeen kuuluva.
   Se ei siis päde meihin, jotka tykkäämme asuinpaikoistamme. Tosin en panisi hanttiin, jos osan vuodesta voisin asua Italiassa. :)

   Poista
  2. Noora, minä asun pikkukaupungin, Hyvinkään, keskustassa. Tai ainakin tämä oli ennen keskustaa, nyt kun kauppakeskus Willan roistokapitalistit perustivat, on vähän syrjässä. Rautatieasemalle on onneksi edelleen muutaman minuutin matka. Alepubiin on pirun pitkä matka sillan yli, taidankin yleisön suosituksesta ja kannatuksesta lähteä sinne...

   Poista
  3. Hyvinkää on varmasti hitosti muuttunut siitä, kun 12-vuotiaana sen katuja hetken tallasin.

   Poista
  4. Muuttunut on. Kutsun kotikylääni Pohjois-Uudenmaan Tikkurilaksi.

   Poista
 7. Jotain perin hupaisaa on siinä yhtälössä, että Vihreiden pääreviiriä on Helsinki, mutta ei maaseutu, luontoalueet. Mikä ajaa vihreitä kivierämaihin? Maaseudulla vihreät eivät ääniä saa eikä heitä näy valtuustoissa. He ovat kasassa stadissa.

  Pidän itseäni luontoihmisenä ja sielultani vihreänä niin kuin minä sen ymmärrän, ja en suin surminkaan haluaisi asua keskellä ruuhkaisinta stadia. Luulen, että hermoni kiristyisivät jatkuvassa ihmis- ja bussivilinässä ja vihreyden ja hiljaisuuden puutteessa. Ne äänet jo yksin kerrostalossa voivat olla infernaalisia. Kerran säikähdin asuessani kerrostalossa Turun keskustassa torin varrella terävää laukausta, joka kajahti tärykalvoja päräyttäen ja selkäpiissä tuntuen jossakin talon kerroksissa, kun olin menossa jonnekin. Syöksyin ovesta ulos enkä uskaltanut mennä takaisin taloon vähään aikaan. Tajusin sitten, että äänen täytyi olla oven paukahdus, kun joku heitti kotiovensa kiinni mennessään sisään tai ulos ovestaan. Ääni kajahti ruoskan lailla isossa korkessa käytävässä moninkertaistuen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, että omituisen ristiriitaista vihreiden maailmaa katsominen kaiken kaikkiaan on. Kaupunkimiljöissä yritetään viljellä joutomailla laatikoissa vihreää. Talojen katoillakin on jossakin yritetty matkia maalaiskasvimaita. Miten pitkäjänteistä touhu lienee? Kannattavat olosuhteiden pakosta osin tekoviljelyä, sillä opiskelijat, kuten muutkin eläjät, tulevat yhteiskunnalle halvemmaksi tiiviisti pakattuna kaupunkeihin, kuin avaralla aavalla maaseudulla.

   Poista
  2. Kun tänne Pikkukaupunkiin piti rakennettaman uusi kirjasto, annettiin työ arkkitehdin suunniteltavaksi. Arkkitehti suunnittelikin komean rakennuksen, mutta siinä oli ilmeisestti yksi vika: turvekatto.

   Katto kukintoineen ei mennyt läpi, paikkakunnan isäntäpäättäjät eivät tainneet luottaa katon kestävyyteen tai pitivät sitä hömpötyksenä. Se korvattiin tavanomaisilla kattomateriaaleilla.

   Täällä riittää kyllä turvemaastoa ja vihreyttä ihan luonnossakin, myös kukkaketoja. Itsekin jotenkin mietin, että turve- tai jokin nurmikkokatto lisäisi kosteutta rakenteisiin, mutta ei se varmaan niin mene. Jokin maakellari on kyllä kaunis, kun sen katolla kasvaa vihreää tai kukkia. Mutta talo?

   Poista
  3. PS Sanotaanhan aina, että jos tiilitalon seinässä alkaa kasvaa sammalta tai jäkälää, talossa on kosteusvaurio.

   Kerran haaveilin asunnonvaihdosta, talon ostosta, ja kävin katsomassa yhtä. Huomasin, että vaikka se oli muuten kiva talo, sen ulkoseinässä pohjoisen puolella kasvoi harmaata jäkälää tms. En uskaltanut ostaa.

   Poista
  4. Museomökin uudessa huusissa on sammalvarpukatto. Siskon ja hänen poikansa ideointia. Minä haluaisin torpan maakellariin maastoon piiloutuvan turve yms katon. Saas nähdä saanko ikinä.

   Poista
  5. Helpoimmalla taitaisi päästä, kun hankkisi palan irtokunttaa. Siis metsänpohjaa. Mustikoita katolla.

   Poista
  6. Hyvä Isä ja elämän käsi, eiväthän vihreelliset ole vähimmässäkään määrin luonnon ja ympäristön suojelun saati järkevän käytön ymmärtäviä. Tuo outo porukka on putipuhdasta politiikkaa harjoittava sakki joka lyö vain kapuloita rattaisiin ja tunkee outouttaan kaikkialle. Sen synty on Saksassa, kaksi suurta puoluetta tuli saada riitaantumaan keskenään (sopimisen sijaan, kuten asiat olivat olleet jo huomattavan pitkään). On esitetty väite että tämä on Neuvostoliiton psykologisen sodankäynnin teoreetikkojen kehittämä keino pitää Eurooppaa heikompana, epäyhtenäisempänä ja siten hyötyä eurooppalaisten muodostamasta puskurivyöhykkeestä. Heh, vihonvihreelliset ovat siis tämän väitteen mukaan irtipäässyt ase. Väri valittiin kahden suuren valtapuolueen punaisen värin käytön vuoksi.

   Kuinka asia on - no, se on oikeastaan sivuseikka, kuten heidän harjoittamansa politiikkakin. Turhaa porukkaa, pelkkiä konformistisia opportunisteja jotka nyrpistelevät naapurin saunan pienhiukkaspäästöille (Taivaan tähden!) mutta lopettavat sen heti saatuaan tontilleen rakennusluvan omalle saunalle.

   Poista
  7. Vihreät ovat nykyään leimautuneet maahanmuuttopuolueeksi. Toisessa päässä ovat perussuomalaiset, toisessa vihreät. Molemmat ovat ääripäissään samanlaisia, yhtä hihhuleita. Vaan korostettakoon sitä, että kaikki mainituissa puolueissa eivät ole ääri-ideologeja.

   Poista
 8. "Kuin kyrpiä sataisi", kuulostaa pahalta. Valtakunansovittelija Jorma Reini sai sapiskaa, kun vittu satoi postikortissa lukemattomien kyrpien päälle, vaikka vastaantottaja ei ollut kyrvän päälle. Myöhemmin joku Lesbaa erotti Reinin kokonaan virastaan, joku perusta varmaan oli.

  VastaaPoista
 9. Kyseessä oli ns. kikkelikorttikeissi, eli valtakunnansovittelija Jorma Reinin ystävineen (Tupolevin veljekset) lähettämä kortti tasa-arvoasian neuvottelukunnan jäsenelle Marianne Laxenille. Reiniä ei muistaakseni erotettu virasta, mutta sitä vaadittiin, ja häntä vastaan kerättiin peräti kansalaisadressi. Vilkas tasa-arvokeskustelu keissistä nousi, mikä tuolloin 1990-luvulla kyllä oli tarpeenkin.

  Näinä päivinä vastaavaa ei enää voisi tapahtua. Kaikkinainen sukupuolilla vitsailu on ankarasti kiellettyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sukupuolia ei ole, sanovat Helsingin yliopiston kaukaa ja hyvin etäältä viisaat. Ties vaikka eläkkeelle päästessäni leikkautan itseni naiseksi, vaikkei sellaista sukupuolta edes ole. Sekaisin näissä nykytuulissa kuitenkin menee.

   Poista
  2. Sukupuolia on tasan kaksi. Höyrytkööt toista mieltä olevat lämpimikseen mitä keksivätkään. Idiootit saatana! Ilmeisesti nauttivat vallankäytöstään sitä enemmän, nitä enemmän saavat aivopestyä ja manipuloutua elömässäön eksyksissä olevia reppanoita ja raukkaparkoja. Fasitista touhua!

   Poista
  3. Uskon, että on poikkeamia sukupuolista, onhan tiede sen todennut ja asiasta on esitetty monenlaisia asiallisia dokumentteja. Siitä ei siis ole kahta sanaa, etteikö variaatioita olisi.

   Mielestäni kyse on sanojen merkitysopista, semantiikasta. Poikkeamat halutaan nimetä uusiksi sukupuoliksi, vaikka ne ovat - poikkeamia normaalista, eivät uusia lajeja. - Ei siinä ole mitään pahaa, että sanoo näin. Tämähän on kiistaton totuus.

   Tärkeää on vain se, miten me suhtaudumme poikkkeamiin, hyväksymme ne luontaisina osina ihmisen biologian haurautta tai, jos niin halutaan, epätäydellisyyttä? Ei se sisällä halveksuntaa, kuten ei sisällä tasapainoisen ihmisen asenne erilaisiin aivojenkaan kehityshäiriöihin.

   Meillä on joukossamme kehitysvammaisia ihmisiä, on sokeita ja kuuroja, puhevammaisia niin kuin minäkin, jos tarkkoja ollaan. Eivät hekään vaadi, että heidän ryhmänsä edustaisi uutta ihmislajia tms.

   Poikkeama normaalista ei ole tavatonta eikä halveksittavaa. Mutta antaako se aiheen nimetä uusia lajeja, kas siinäpä kysymys.

   Poista
  4. Oletko Iines kuullut ROGD-ilmiöstä? Googlaa, jos et ole.

   Poista
  5. En ole kuullut ROGD:stä, mutta nyt katsoin pikaisen Google-haun annista muutamia. Eli nopeasti sanottuna sillä tarkoitetaan "”äkillisesti puhkeavaa sukupuolidysforiaa" eli sitä, että henkilö ei ole tyytyväinen omaan sukupuoleensa.

   Hieman hämäävältä tuntuu se, ettei nopeasti löydy tieteellistä artikkelia, vaan vain ilmeisesti kokemus- ja asenneperäisiä, ainakin osittain tunteeseen perustuvia subjektiivisia kannanottoja. Mutta en ole tutkinut asiaa, kunhan silmäilin.

   Ilmiötä voisi jonkun mukaan verrata syömishäiriöihin. Eli se on varmaan olemassa. Miten yleinen se on, en tiedä.


   Oli niin tai näin, niin ajattelen itse niin, että varhaisia sukupuolen korjausleikkauksia ei pidä tehdä. Nuorelle tulee antaa kasvurauha, jotta asialle saadaan lääketieteellisten ja varmaan myös psykologisten tutkimusten tuoma pohja. Ei näitä asioita kuitenkaan voi kieltää, joten rauhaa ja aikaa ja malttia tarvitaan..

   Poista
  6. Minä olen kuullut, että Amerikan psykologit ja psykiatrit ovat tuominneet tämän "diagnoosin" huuhaana. Ihailen kyllä Internetin voimaa!

   Poista
  7. On itsestään selvää, että uusi kehonvaihtamismuoti on suurimmaksi osaksi manipuloinnin loisto saavutus.

   Poista
  8. Kehonvaihtamismuoti?

   Siis poikkeamia normaalista on oikeasti. Eihän se ole enää salaisuus, vaan lääketieteellisesti todistettavissa ja nähtävissä oleva asia. Onhan syntynyt ihmisiä, joilla on tunnusmerkkejä yhtaikaa molemmista sukupuolista. Ihminen voi varmasti syntyä väärään sukupuoleen.

   Tämä kai kuitenkin voidaan todentaa ja varmentaa ajan kanssa. Tämä vuoksi liian varhaisia korjausleikkauksia ei pitäisi tehdä. Ne ehtii myöhemmin, kun sukupuolisuus on kehittynyt. Tilanne on tietenkin kauhea sille, joka sen kokee, mutta vaihtoehdot ovat vähissä.

   Poista
  9. Olisiko hieman uskonnollinen ilmaisu sanoa, että "ihminen on syntynyt väärään sukupuoleen"?

   Ikään kuin olisi kehostaan erillinen "ihminen" eli sielu tms. Nykytieteen mukaan näin ei kai kuitenkaan ole?

   Samallahan se tarkoittaa sitäkin, että miehillä ja naisilla olisi muutakin eroa kuin sukupuolielimet ja niiden aiheuttamat muut fysiologiset seikat.

   Miten se sopii nykykäsityksiin ihmisolioista?

   Poista
  10. Sanonta ”syntyä väärään sukupuoleen” on kieltämättä outo, ihan kuin sukupuoli olisi puku, joka puetaan ylle. Eli ilmaisu on epätarkka ja ehkä jopa väärä. Tarkoitin sellaista, että nainen voi syntyä niin, että hänellä on alapäässä miehen varustus ja yläpäässä sitten naisen rinnat. Onhan tällaisista ihmisiä oikeasti ollut.

   Vaan älkää minulta kysykö, miten heidät tulisi määritellä tai mitä he ovat. Jotenkin arvelen niin, että luojalle on vaan sattunut vahinko. Syntyyhän monin tavoin erilaisia ihmisiä, joilla on poikkeamia normaalista kehosta. Miettikää itse, mistä kaikesta olette lukeneet ja kuvia katsoneet. Tärkeää on kai vain se, että se poikkeava ihminen on ihan tavallinen ihminen, jolla on samat oikeudet kuin kellä tahansa.

   Poista
 10. Presidentin esittelyn (etä) jälkeen ulkoministeri Haavisto allekirjoitti Natolle osoitetun kirjeen "Suomen kiinnostuksesta jäsenyysneuvottelujen aloittamiseen".

  Klasun huomiset duunit: Vien kirjeen perille kävellen – kun homma on tehty, kilistelen 🍻

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvon vastaanottaja,

   Suomen tasavallan presidentti on päättänyt vahvistaa Pohjois-Atlantin liitolle, että Suomi haluaa liittyä liittokuntaan ja aloittaa liittymisneuvottelut Naton kanssa. Suomen parlamenttia on kuultu prosessissa.

   Minulla on siten kunnia välittää teille tämä toive Suomen hallituksen puolesta.

   Haluaisin lisäksi vahvistaa, että Suomen päätöksellä hakea Naton jäsenyyttä on laaja parlamentaarinen ja kansalaisten tuki.

   Kunnioittaen,

   Pekka Haavisto, Suomen ulkoministeri

   Poista
 11. Outo on tuo asian asettelu, viralinen sotilasliiton jäsenhakemus, jos se on todella se, joka lähtee Brysseliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei Noora, ei Nato ole sotilasliitto, vaan kahden mantereen välinen puolustusliitto, turvallisuus- ja yhteistyöelin.

   Poista
  2. Noora! Ei se ole hakemus, vaan toivomuskirje, niin kuin siinä lukee.

   Kyynisenä optimistinen toivon, että vastaanottaja sen lukee. (Toivottavasti Klaus Korhonen luovuttaa kirjeen oikealle vastaanottajalle.)

   Poista
  3. Kannattaa huomata, että kirje on Ylen oma suomennos englanninkielisestä kirjeestä.

   Alkuperäisen englanninkielisen kirjeen sävy on hyvin muodollinen ja kohteliaan kiertelevä keskieurooppalaiseen tapaan. Se poikkeaa siis sävyltään suorasukaisemmasta ja vapaammasta pohjoismaisesta tyylistä.

   Poista
  4. Tiedätkö mistä puolueista nuo neuvottelukunnan jäsenet ovat?

   Poista
  5. Edellinen kysymys oli Mankelle.

   Poista

  6. Noora, poistin neuvottelukunta-kommentin. Se on pelkkä sitaatti, luettelo, jossa ei omaa kommentointia.

   Tuon hakemuskirjeen jätin, vaikka sekin on sitaatti, jonka jokainen voi lukea mistä tahansa lehdestä. Vältetään pelkkiä sitaatteja.

   Poista
 12. Ai poistit Mankemankin kommentin? En minä ainakaan olisi jaksanut etsiä tuota luetteloa netistä. Tosin eipä kovin tuttuja nimiä siinä minulle ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ministerit poislukien valtion hallintomme virkamiehiä!

   Poista
  2. Keskustelua ei kannata kuormittaa pelkillä muualta poimituilla jutuilla. Olen varoittanut asianosaista tuhannesti sitaattien kopioimisesta. Sitaatit eivät edelleenkään puhu.

   Kommentoija voi viitata omilla ajatuksillaan asioihin, jotka ovat yleistä tietoa. Ellei hänellä ole mitään omaa sanottavaa, kannattaa sitatti jättää siirtämättä tänne. Mitä siitä tulisi, jos kaikki poimisivat vain sitaatteja? Sitaatti sitaatin perään. Kukaan ei osaisi itse sanoa mitään?

   Poista
 13. Eikö kukaan huomaa miten levy on juuttunut paikoilleen ylen- varsinkin aamulähetyksissä? Kuinka monta sataa kertaa samat asiat, asiantuntijoiden mielipiteet, ja toimittajien samat kysymykset heille, on natoon liittymisestä jankattu.Kukaan spekuloija ei voi tietää loppullisia totuuksia tulevasta, kunhan leukojaan louskuttavat.
  Kotimaan sisällä moni asia on retuperällä: terveydenhoito, koulumaailma, pakolaiset, yhteiskuntamme tulevaisuuden rahoittaminen ym. ym.
  Ylin johto vaan matkustelee muissa maissa kerjäämässä myötätuntoa ja tärkeitä kumppanuuksia suurta naapuriamme vastaan.
  Nykyisin panen telkun kiinni heti, kun nato-skenarioita aletaan jankata.
  noora

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noora, nostan hattua johdonmukaiselle linjallesi, jota kyllä perustelet oivilla esimerkeillä - mutta olen edelleen eri mieltä.

   Mitä virkaa on terveydenhoidolla, koululla, pakolaisten auttamisella, jos maahamme hyökätään brutaalisti? Juuri nyt tämä moraaliton hyökkääjä on pommittanut kouluja ja raskaana olevia naisia ja lapsia, siviilejä härskisti ja tunteetta.

   Meitäkin on uhkailtu ja olemme oikeasti vaarassa. Eihän tällaista törkeää hyökkääjää voi enää kunnioittaa. Meillä päättyy nyt yksinkertaisesti se ajanjakso, jolloin olemme eläneet itäisen kulttuurin varjossa, nöyristellen ja alistuen. Nyt se mitta tuli täyteen. Ja suurkiitos Suomen päättäjille, jotka ovat hoitaneet Natoon liittymisen nopeasti, kun aika kerran on.

   Poista
  2. ...jotka ovat hoitaneet Natoon liittymisen nopeasti...

   Joko se jäsenyys tuli?

   Poista


  3. Molemmat maat, Suomi ja Ruotsi, ovat tehneet Naton kanssa yhteistyötä 30 vuotta, ja meidän kummankin puolustusvoimat ovat korkeatasoiset ja hyvin koulutetut sekä varustetut. Joten eiköhän homma hoidu vielä tämän vuoden puolella. Harmaan ajan turvatakuut on jo taskussa.

   Poista
  4. Heh, hauska anekdootti, että neuvostoliitto haki naton jäsenyyttä 1954. Ei päässyt, kun haisivat niin paskalle. Ei pääsyä viisasten kerhoon.

   Poista
  5. Vaan mikä lie se "sotilaallinen yllätys", jonka Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova lupasi Suomelle.

   Jännityksellä odotamme. Yllärit on kivoja.

   Poista
  6. Ne tietysti hyökkää Suomeen ja Ruotsiin.

   Poista
  7. Putin on saanut kaksi uutta mandaattia, matofarmi ja sieniviljelmä? Vetokoirat eivät häntä saaneet ravinnokseen, kas kemiallinen muisti, tuo kuulu kokeilu jossa madot jotka ruokittiin opetetuilla madoilla oppivat ja niin edelleen? Putin on vaihtanut koko Venäjän pienen keski-amerikan valtion kansalaisuuteen?
   Tarkatkaapa herkeämättä (kts. youTube Mikko Perkoila, Arvaa harmittikon poika, osa kolme, ei siis kirjoitusvirhe vaan presiis harmittikon.

   Poista

 14. On hieman turhauttavaa lukea koronatiedotuksia. Neljänsien rokotusten tilannetta ”seurataan”, muttei turhia rokotteita anneta, luin juuri. Turhia? Ohjeissa palataan siihen, mistä lähdettiin liikkeelle: suositellaan noudattamaan hyvää käsihygieniaa, ja sairaana ei tulisi mennä ihmisten keskuuteen.

  Tuota jälkimmäistä ei kukaan noudata. Ihmiset köhivät ja yskivät surutta julkisilla paikoilla. Eilen kohtasin naisen, tosin ulkona, ja hän oli koronassa! Tai oli juuri ollut ja sanoi, ettei tiedä onko ohi. Ei pyrkinyt mitenkään ottamaan etäisyyttä minuun, päinvastoin.

  Ilmeisesti nyt vain pitää ottaa se korona sitten vastaan, tuli mitä tuli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korona meni jo, nyt tulee apinarokko.

   Poista
  2. Apinarokossa onkin tyyliä, nimessä siis. Korona on niin pliisu nimi, yhtä pliisu kuin se pelikin.

   Mutta apinarokko... jee, sopisi rokkiyhtyeellekin nimeksi. Eikö joku samantyylinen jo olekin?

   Kuulin ohimennen autoradiosta, kun palailin mökiltä, että apinarokko on peräisin Afrikasta, ja kauhistuin. Tämä liippaa nyt niin läheltä ankarasti kiellettyä kielenkäyttöä, että hirvittää.

   Poista
  3. Kyllä se kohta kielletään, apinarokko. Miten olisi alkuperäisrokko?

   Kielloista puheenollen lukaiskaapa joutessanne Sanna Ukkolan mainio tänäinen kolumni ”Toimittaja jätti Jälkiviisaat Soinin takia – päätöksestä on suvaitsevaisuus kaukana”

   Kyseessä on viimeperjantainen Jälkiviisaat-aamuohjelma, josta Maryan Abdulkarim canseloi itsensä. Ukkola ihmettelee samaa kuin minäkin täällä hiljakkoin: Miten toimittaja voi tehdä työtään, jos hän ei pysty debatoimaan erimielisen henkilön kanssa eli millaista journalismia tekee ihminen, joka ei pysty istumaan samassa tilassa henkilön kanssa, jonka ex-puoluetta äänestää parhaimmillaan yli puoli miljoonaa suomalaista? Oliko Abdulkarim alun perinkin väärä ihminen tv-debattiin?

   Kolumni täällä:
   https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/cc020000-1fa9-4176-a241-3c84c66f9b15

   Poista
  4. "Oliko Abdulkarim alun perinkin väärä ihminen tv-debattiin?"

   Ei ollut.

   Poista

  5. Ihmisiä ei pitäisi valita keskustelukomboihin kiintiöperusteella ohituskaistalta, vaan vain ja ainoastaan kykyjensä perusteella.

   Minulla ei ollut Maryania vastaan mitään, joskaan en muista hänen koskaan lausuneen mitään kovin persoonallista tai osuvaa. Parhaiten hän esiintyi ohjelmassa Sukuni salat, jossa hän selvitti museossa jotakin vanhaa sukuasiakirjaa. Veikkaan, että hänet nähdään vielä politiikassa vasemmiston riveissä.

   Poista
  6. En ole vielä lukenut Ukkolan kolumnia, mutta minusta Maryan oli mukava mimmi ja puhui yleensä asiaa. Olenkohan minä, voihan muhametin munat, sittenkin piilohyysäri?

   Poista
  7. Maryan oli aika hillitty ”feministiaktivistiksi”, kun vertaa vaikka Ebrahimin huutamiseen hiljaiselle Valtaojalle. Siksipä olikin aika yllätys, että hän käyttäytyi kuin käyttäytyi. Muistan kyllä ristiriitaisuuksiakin hänen puheestaan. Hän mm. tuomitsi Convoyn mielenosoituksen tientukkimisen perusteella, mutta hyväksyi Elokapinan tientukkimisen.

   Poista
 15. https://areena.yle.fi/1-51014186 Kun lukaisen tekstejäsi, tuntuun komppavni heitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnet komppaavasi heitä?

   Nyt en ymmärrä, mistä puhut. Ketä heitä?

   Poista
 16. Niin kuin pelkäsin, kirjeemme meni väärälle vastaanottajalle Brysseliin. Suurlähetin olisi pitänyt viedä se Ankaraan. Mutta hätiä mitiä, ollaan selkärankaisia ja tehdään mitä Turkki tahtoo. Kyllä se siitä, sanoi EVAkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amerikan terveisenä TP Niinistö kertoo, ettei kukaan ei pysty tarkkaan arvioimaan, kauanko jäsenhakemusten käsittely Yhdysvaltain senaatissa kestää. Niin, sehän pitää ensin käsitellä NATOssa, jos Turkki suo.

   Poista
  2. Turkin mullitteluun ei kannata ylireagoida. Suomi ja Ruotsi ovat saaneet Yhdysvaltojen erittäin lämpimän ja voimakkaan tuen, minkä Erdogan tietää, ja jo se suitsii ylilyöntiä. Turkki kokeilee kepillä jäätä lypsyssään, mutta ei aja itseään paitsioon.

   Poista
  3. Mitä veikkaat? Pakotetaanko Turkki luopumaan arvoistaan?

   Poista
  4. En osaa sanoa, mitkä arvot tässä ovat Turkilla kyseessä. Kukaan ei oikein tunnu uskovan Turkin vilpittömyyteen.

   Antaa pojan pelata. Toivottavasti se pallo löytyy.

   Poista
  5. Muistatko Makedonian? Makedonia aloitti pyrkimykset kohti Natoa vuonna 2008, mutta jäsenyys eteni vasta kymmenen vuotta myöhemmin - vasta sitten, kun se antoi Nato-maa Kreikan vaatimuksille periksi.

   Poista
  6. Luuletko että Ruotsi ja Suomi nöyrtyvät nopeammin?

   Poista
  7. En luule enkä otaksu mitään. Katsotaan, sanoi tohtori. Kyllä se pallo sieltä löytyy.

   Poista
  8. Tiesitkö että Turkin AKP on Kokoomuksen veljespuolue?

   Poista
  9. En tiedä, eikä edes kiinnosta, mikä on AKP ja kuka on kenenkin veljespuolue.

   Kulkeeko ylipäänsä jonkun ajattelu sitä kevytrataa, että muodostaa mielipiteitään sen mukaan, mitä puoluetta joku tai jokin on?

   Kyllä itse lähden siitä, että ensin tulee aina ajatus ja mielipide, viis siitä, kuka sen lausuu. Mielen on hyvä olla vapaa ja irti kaikenlaisista sidoksista.

   Poista
  10. Katoava kansanperinne20 toukokuuta, 2022 11:18

   Ei oppi ojaan kaada!

   Poista
  11. Kaataa hyvinkin, niin kuin nyt on nähty, kun naamiot on riisuttu ja unelmaan uskominen romahtanut.

   Iines

   Poista
  12. Suomipoika nöyrtyy kyllä Turkin sulttaanin edessä sukkelasti, ja miksei nöyrtyisi, mutta Sveamammalla tekee tiukempaa, kun sen imagoon kuuluu ennen kaikkea ulkomaalaisten hyysäys.

   Nöyränä poikana Suomi ei kehtaa jättää Ruotsia porstuaan, vaan odottelee että Turkki tyytyy tarjoukseen.

   Orpolla on onneksi suora kanava Erdoganiin, melkein veljeksiä kun ovat, kuten Manne mainitsi.

   Saa nähdä joutuuko USA myymään Turkille yhtä hyvät hävittäjät, jotka se jo myi Suomelle. No, turkkilaisessa basaarissa tingitään, eikä välitetä mitä ne meistä ajattelevat.

   Poista
  13. Ensimmäinen oma F-35 laskeutunee Suomeen vuonna 2026.

   Poista
  14. Juuei, et varmasti omista yhtä. On takuulla a) verorahoilla maksettava kappales ynnä b) ammattilaisten työkone.

   Esimerkki: kuinka voimakas moottori tarvitaan nivelrunkoiseen etukuormaajaan jonka massa on 5,5 t ?

   a) 100 kW
   b) 200 kW
   c) 300 kW

   Vastaus kas kertoo netinkäyttötaidoistasi, mutta ammattimieheltä saa vastauksen kolmen sekunnin sisään. Ei ole tarpeen vaivata päätänsä sekoilla joita ei todella ymmärrä ja tarvitse, kuten kuinka nirppanokkainen sinä olet, saati sitten miksi. Isommat koneet, siinä kaikki.

   Poista
 17. Eräs mieltäkiinnittävä kommellus on jo jonkin aikaa kummeksuttanut, mitä mieltä olette väitteestä: Silmien välliin -marssi on rasistinen?

  Jäin tuumiskelmaan mikä on rasistisin tietämäni iskelmä- tai muu kappale. Parhaasta päästä on ainakin Freukkareiden Jeesus oli mutakuono, vaan siinäpä onkin maksimaalinen parodia ja lisäksi turboahdettuna. Kinky Friedmanhan on tästä tyylilajista tunnettu, kauan ja laajalti.

  Olkaas nin hyvejä ja sanokaa onko todellakin pianaikaan julistettava mannerheimi kielletyksi sanaksi ja yhdellä rynksäisyllä rytkäistävä kerralla kunnon sodaksi tämä vellova hyvistelyripuliliemi jota tarttuu kaikkiin ja kaikkeen kuin satiaisia bordellissa?

  Silmien välliin on hele-vetin propagandistinen, se on sotaan tehty eikä kehtolauluksi.
  Perkele!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sotalauluilla oli ja on oma tehtävänsä. Niitä pitää katsoa omassa yhteydessään, niiden omassa turvatussa tilassa - sotakehyksessä, jos nyt sitten noudatetaan tätä woke-linjaa.

   Ei niitä siis passaa ampua alas, vaan iloisesti vaan ryssää silmien välliin ja rukiver vanjalle. Siinähän se vihulainen pienentyy ja sodan kauhut lievenee. Voimalaulut on sitä paitsi kivoja.

   Poista
  2. Ja kyllä minä niin vihaan yhä kukkakaalia!
   Ja:
   Met oomma oikees, net on aina väärääs.

   Poista
 18. Sanokaa mitä sanotte, mutta kyllä on bensan hinta noussut pilviin. Tankkasin juuri 20 litraa 95-oktaanista bensaa, ja automaatti velotti tästä litkumäärästä 50 euroa.

  Kyllä minä tuon kanssa pärjään, vähän kun ajan, mutta sääliksi käy niitä, joiden on ajettava paljon ja jotka eivät saa vähentää kuluja verotuksessa tms. Ja miten nuorilla on varaa bensaan? Kaipa tässä pitää seuraavaksi siirtyä sähköautoon.

  VastaaPoista
 19. Asiaa tai ei, kirjoitti Saarikosken Pena. Vitut sillä mitään asiaa oli, kuhan hölötti, mutta hyvä kirja. Fasistikommunistihallituksemme nostaa polttoaineiden veroja, kun sivistysmaissa valtiot kompensoivat korkeaa hintaa tuilla. Mutta yksi maailman kaikkien aikojen parhaista urheilijoista oli Diego. Armando Maradona. Paavo Nurmeen ja Hannes Kolehmaiseen palaan toisella kertaa, mutta ei niistä noin hyviä lauluja ole. Pave innostui juoksemaan, kun Hannes voitti 1912 kolme olympiakultaa ja juoksi Suomen maailmankartalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Diego Maradona oli myös hyvä käsipalloilija (vrt. Jumalan käsi -maali). Kaitsu Pahlman oli taas kuuluisa ns. banaanipotkustaan. Itsekin näin Olümpiastadionilla HJK-Haka matsissa kun potkaisi sellaisen maaliin niin että pätkähti. Olin koulupoika silloin ja olimme luokkaretkellä Hesasa. Eli Statissa.

   Poista
  2. Banaanipotku-nimi tuli suomalaisten tietoisuuteen siitä, että Kaitsu sattui tempaisemaan sellaisen jotain brittiseuraa vastaan. Brittien valmentaja sitten ihasteli sitä haastattelussa ja nimesi sen.

   Tiedän asian, koska muistan sen. Pahlman oli sen ajan taitopelaaja, hieman vanhan Litin tapainen, mutta vielä hitaampi, ja jonka paras puoli oli fiksuus - hän sijoittui aina oikein, hallitsi pallon ja avasi peliä oivaltavilla syötöillään.

   Tiedän tämän, koska olen itse nähnyt. Hieman pelityyliltään samantapainen pelaaja oli KuPSin Eero Rissanen, mutta järeämpi ja kulmikkaampi, silti ehkä tekniikaltaan jopa parempi. Johdatti kuopiolaiset Suomen mestareiksi.

   Tämänkin olen itse nähnyt.

   Poista
  3. Tämä futisguru oli Tapsa. Toki vielä gurumpi koripallossa.

   Poista
 20. En yleensä kiinnitä suuremmin huomiota tavallisten kulutusjuttujen hintoihin, koska niitä pitää joka tapauksessa hankkia. Vaan tämän bensan hinnan huomaa, kun tankatessaan tuijottaa mittaria, jossa juoksee litra- ja euromäärä. Yhtäkkiä siellä on kuusikinkymppiä ja joku 25 litraa. Minusta se on paljon ja huolen hinnannoususta ymmärtää maassa, jossa oma auto on välttämättömyys suurten kaupunkien ulkopuolella, etenkin maaseudulla, mökkivaltaisessa maassa. Ei mökillemenosta tulisi mitään millään dösällä tai junalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Autosta köyhyyttäni luovuin ajat sitten, mutta julkista liikennettä en kenellekään suosittele. Aivan kamalaa. Edes vasemmistoanarkistit eivät halua sitä käyttää ja vihreät valehtelevat käyttävänsä.

   Poista
  2. No olisi edes sitä julkista liikennettä, vaan kun sitä vähennetään koko ajan Täältä pikkukaupungista pääsi ennen parin tunnin välein Turkuun ja takaisin, vaan enää ei pääse. Esimerkiksi jos on aamuaika Tyksiin foniatrille, ei julkisella enää pääse ennen kuin myöhään päivällä. Oma auto on oltava, useissa perheissä kaksikin,jotta töihinmeno aamusella onnistuu.

   Poista
  3. Paitsi, että bensan korkeaan hintaan on syytä tottua, niin kannattaa myös valmistautua polttoaineitten säännöstelyyn. Siitä puhutaan jo nyt Euroopassa. Syy: on sota-aika. Siis ihan todella. Kannattaa hyväksyä tämä realiteetti, vaikkei aseellinen konflikti Suomea suoraan kosketa.

   Poista
 21. ... "kaupunkien ulkopuolella, etenkin maaseudulla..." Hauskasti sanottu. Kaupunkien ulkopuolella tosiaan usein avautuu maaseutu.

  Mutta jos mökille ei ilman autoa pääse, pitää sinne sitten kävellä tai mennä fillarilla. Tai jos on talvi, niin hiihtää. - Isäni kertoo muistelmissaan, että hänen ensimmäinen kansakoulunopettajan vakanssinsa oli Suomussalmen Näätälässä. Kylä oli niin syrjäinen ettei sinne ollut edes tietä. "Kauppaa ei ollut lähempänä kuin kirkonkylässä 15 km:n päässä. Se tiesi opettajalle lauantaisin säännöllisesti 30 km:n hiihtomatkaa ja kahden paidan kastumista. Kirkonkylän "Suojalan" parakissa sai vaihtaa paidan, sitten reppu täyteen ruokaa ja koulutarvikkeita ja hiihto takaisin Näätälään." Keväällä sama jalkapatikassa. "Mutta mitäpä siitä, silloin jaksoi, kun oli sodassa saanut niin paljon harjoitusta." - Elettiin vuotta 1945.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennen oli kaikki paremmin, bensa halpaa ja ihmiset valkoisia.

   Poista
  2. Enpä tiedä. Linja-autot kulkivat häkäpöntöllä, siis siellä missä teitä edes oli.
   "Siihen aikaan elettiin pula-aikaa ja säännöstely oli tiukkaa. Esim. petroolia oli aluksi mahdotonta saada koulullekaan. Niinpä minäkin jouduin elämään auringon armoilla aina lokak. puoliväliin. Ei auttanut muu kuin mennä illalla nukkumaan pimeän tultua ja herätä aamulla kun valkeni. Tuli siinä yölle jo lokakuussa pituutta enemmän kuin tarpeeksi. Ei millään tahtonut jaksaa nukkua koko yötä." etc

   Ei ollut sähköä eikä edes internettiä! Voi voi voi voi.

   Poista
  3. Toiset ihmiset ovat vähemmän valkoisia kuin toiset. Otanmäelle kun tuli näitä Sudanin sodan pakolaisia - aivan hiilenmustia ihmisiä - niin yksi vanha mainari, jolle tarjosin konjakkia kun luonani kyläili, ihmetteli että "Minkäköhän takia ne noin mustia on? Johtuuko se siitä että siellä paistaa aina aurinko?" Ajattelin, että 'hys hys Mikko, nyt et ala mitään selitteleen' ja sanoin "En usko, että se ihan siitä johtuu. Vaan mistäs sen niin tietää." Ja toisen kahvikupillisen kanssa otimma toiset konjakit. Enempää emme.

   Poista
  4. Muistan kun olin raksalla töissä ja siellä kaksi kirvesmiestä, molemmat helluntailaisia, yrittivät käännyttää minua uskoonsa. Kun sanoin heille että "olen biologi ja minulla on luonnontieteellinen maailmankatsomus", niin siitäkös he innostuivat todistelemaan (tai vain se toinen todisteli, toinen oli vaiti mutta oli sen näköinen, että oli samaa mieltä), että "juuri siinähän Jumalan suuruuden näkee että Hän antaa kissaemon synnyttää kissanpoikasia eikä esim. koiranpoikasia." - Kun Jumalan olemassaolo todistellaan noin, ei siihen ole enää mitään sanomista, ainakaan minä en keksi. (Ja sitä paitsi olin heidän lautapoikansa, piti lähteä hakemaan heille lisää lautoja.) Huh, huh.

   Poista
  5. Ihmisten tietämättömyyttä (= ei ole synonyymi tyhmyydelle) ei koskaan pidä aliarvioida. Järjellä on rajansa, järjettömyydellä ei. - Harmi että tämän tajuaa turhan vanhana vasta. Minuakin nuorempana välillä kusetettiin oikein vitusti. - Noh, ei sentäs aina.

   Poista
  6. No siinä oli kyllä "suurten kaupunkien ulkopuolella, etenkin maseudulla". Suurten kaupunkien ulkopuolella harvoin heti alkaa maaseutu. Ensin on rakennettua ympäristöä, lähiöitä, espoita ja vantaita ja niiden peräkyliä, joista on usein matkaa keskustoihin ja keskitettyihin palvelulaitoksiin. Näihin on dösäyhteyksiä ja juniakin kulkee.

   Varsinainen maaseutu alkaa hieman kauempaa, ja ne tuntee siitä, että asutus harvenee ja luonto vehreytyy. Ettäs tämänkin tiedätte.

   Poista
  7. Eivät ihmiset ennen olleet valkoisia. Minunkin lapsuudessani oli paljon mustalaisia, joita vakoiltiin ja joille huudeltiin pilkkalauluja.

   Minäkin lällätin erään kerran mustalaiselle siskoni kanssa duona että "mustalainen mulliturpa, uhkas minut tappaa, minäpä olin rohkea poika, potkasin sitä nappaan!" Mustalaisakka keräsi helmansa ja lähti juoksemaan meitä kohti ja me siskon kanssa aika kyytiä pakoon, kotiin ja turvaan.

   Mallun kanssa vakoiltiin mustalaisten taloa. Menimme kurkistamaan ikkunoista sisään, kun ne olivat poissa. Yhtään en muista, mitä näimme.

   Mutta siis, rikas ja värillinen oli jo minunkin lapsuuteni.

   Poista
  8. Mistähän se päiväntasaajan suuntaan tummuminen ihmisten ihonväri sitten johtuu jos ei auringosta? Ainakin pohjoisten ihmisten ihon vaaleus johtuu auringonvalon puutteesta.

   Siis vähän mutkan takia eli tumma iho suojaa auringon uv

   Poista
  9. Voi kamala, moneen on Mikis joutunut. Kahvit olisi naurusta purskahtanut, kun luin joutumisestaan helluntalaisten apupojaksi, mutta onneksi juon nyt kossua.

   Poista
  10. Anonyymi olin minä, vanha ipadini vaan on omapäinen ja rajoittaa pötypuhetta.

   Mutta päätän lausumani näin: -säteilyltä.

   Poista
  11. Jatkan: Kyse on siis luonnonvalinnasta eli evoluutiosta.

   Poista
  12. Evoluutiota tai luonnovalintaa nykymaailma ei arvosta. Paskasakki pitää pelastaa tänne.

   Poista
  13. Sanoinpas vahingossa kamalan ilkeästi, korjaan että kakkaihmiset.

   Poista
  14. Geeneistähän ihmisen ihon väri on kiinni. Ja kyllä, mitä lähemmäksi päiväntasaajaa mennään - kummasta suunnasta tahansa tullessa - sen tummemmaksi iho käy. Se on suojautumista auringon uv-säteilyä vastaan, kyllä. Eli evoluutiosta tässä tosiaan on kyse, kuten joku nimimerkki ja myös Anonyymi tuossa edellä hulvattomasti kommentoikin...

   Tuon mainarin ihmettelyn ymmärsin niin, että hän tarkoitti sitä, että kuka tahansa kun tarpeeksi kauan on auringon armottomien säteitten alla, muuttuu mustaksi. - No, taisin itse olla konjakeissa enemmän kuin hän?

   Ps. Iines Inkivääriseni, mustalaiset ovat Intiasta lähtöisin. He ovat tummempia kuin me ugrilaiset, heillä on intialaiset geenit.

   Poista
  15. Ei sitä lapsena mietitty. Mustalainen oli mulliturpa ja sillä siisti. Asui puuröttelössä.

   Nyt toki tiedetään, ettei mustalainen ole mulliturpa, vaan romani, kuten kuka tahansa meistä, hieman erilaisin geenein ja historioin kuin Maija Mutikainen. Ja olotkin ovat parantuneet, koulua käydään ja asutaan ihan niin kuin muutkin, ei röttelössä, vaan kerrostalossa tai missä vaan rivarissa tai omakotitalossa. Töissäkin käydään.

   Minulla oli oppilaana muuan Mertsi, aivan ihana tyyppi ollakseni kliseinen. Tuli näytelmäkurssille ja veti komiasti roolinsa. Sittemmin pojasta tuli autokaupan myyjä, joka asensi autoni avaimeen uudet patterit ihan ilmaiseksi, vaikka olisin toki maksanutkin.

   Poista
 22. Ajat muuttuu ja ihmisten aikeet. Kun Vladimir Putin jonain päivänä kuolee, nostaa suomalaiset siniristiliput ilmaan. Juhlapäivä.

  VastaaPoista
 23. Populistinen äärioikeistopuolue vihreät haluaa lopettaa työläisten sunnuntaitöistä saamat tuplapalkat. Ai jumalauta, Hitler, Sinnemäki ja Ohisalo, mitä eroa niillä on? - Sinnemäki olemuseltaankin muistuttaa Joseph Goebbelsia.

  VastaaPoista
 24. Tunnen ihmisen, joka tekee sunnuntaivuoroja mielellään, koska saa niistä tuplapalkan. Vuoro on arkivuoroa pidempi. Muutoin hänen palkkansa ei käsittääkseni ole kovin suuri.

  Valtaosa ihmisistä viettää sunnuntaisin vapaata, joten on oikeudenmukaista maksaa siitä tuplapalkka. Harva sunnuntaivuorojen tekijä kuitenkaan pääsee rikastumaan.

  Ahkeruudesta voi ja pitää joskus palkitakin, eikä aina vaan niin, että joutilaisuudella elää, kun tuet juoksevat. Suomessa on oikeasti yllin kyllin työtä tekevälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä elän sunnuntaivuoroista. Vihrut elävät isin palkasta tai sossusta.

   Poista