16.6.2022

Kulttuurirelativismia?

Tuntuu pieneltä ja nöyrältä olla tässä kauniissa paikassa, joka ilmentää islamin sanomaa rauhasta, monimuotoisuudesta ja suvaitsevaisuudesta.


Näin Jutta Urpilainen, EU-lähettiläämme, sosiaalidemokraatti Allahin armosta.

Mitä tästä pitäisi ajatella? Tviittaushan on pötyä. En ryhdy tällä erää luennoimaan teille, tietäväiset,  islamin homovihasta ja homojen tappamisesta, en muihin uskoviin kohdistetuista tappokehotuksista, en naissukupuolen alistamisesta ja ihmisarvon halveksunnasta. Sen voisin toki kysyä, montako lesboa muslimimiehet ovat pudottaneet tornista alas. 

Arvaan, ettei yhden yhtäkään. Vai oletteko naisten osalta nähneet kuvia muista kuin raiskattujen naisten kivittämisistä? Orjuutettu musliminainenhan ei kotimaassaan yksinkertaisesti voi olla lesbo, koska häneltä on riistetty muukin seksuaalisuus. Omia haluja hänellä ei  voi olla aamutossua enempää.

Häpeä, Jutta Urpilainen, sillä nyt iskit hyvesignalointisi ja teeskentelysi kiveen. Kukaan, ei kukaan voi olla noin tietämätön ja naiivi. Ei edes Eva Biaudet.

Tämä tästä tuohduttavasta tviitistä. Lopuksi kauhistutan - tai ihastutan, miten vain haluatte - teitä tämän aamuisella kännykkäkuvalla akuutista vaaratilanteesta, johon jouduin trimmeröidessäni pitkää ruohoa talon länsinurkalta.
Siitä yhden trimmerinvedon alta paljastui ylläoleva näky, sahalaitainen kiemura ihan iisisti siinä liikahtamatta. Minä tietysti säikähdin ja sammutin vehkeen, tököttelin sillä käärmeeseen päin. Aina sanotaan, että käärme kyllä pakenee. Katin villat, tämän mäen kyyt eivät ihmistä väistä, eivät ole koskaan väistäneet.

Hetken jo luulin, että olen katkaissut siltä häntäpään trimmerillä ja ettei se pääse liikkumaan. Ihmettelimme siinä toisiamme varmaan kokonaisen minuutin tai parikin, ja mietin jo tappokeinoja. Ei minusta ole lapiolla tappajaksi. Niinpä otin pitkän oksan ja ajattelin heittää sen kauemmas talosta. Silloin se sihahti keppiäni ja luikahti itse kauemmas, ja näin että suippo häntäpää oli tallella. En ollut siis katkaissut luontokappaletta, vaikka se on minun syvästi pelkäämäni otus. 

Kulttuurirelativismia tämäkin: Minä en ole yhtään arvokkaampi elollinen kuin käärmekään luomakunnassa. Molemmilla meillä on paikkamme, kunhan emme tule liian likelle toisiamme. Vai mitä? Saako käärmeen tappaa? Saako homon tappaa, jos on muslimi? Mitä kaikkea meidän tulee suvaita ja mitä sitten taas ei? Onko Jutta nyt ihana uskontojen yhdistäjä?

214 kommenttia:

 1. "Tviittaushan on pötyä."

  Mitäs pötyä se on, jos kuvailee tuntemuksiaan?

  VastaaPoista
 2. Aamulla uutiset kertoivat kuinka Burkina Fasossa oli tapettu satakunta ihmistä, epäiltynä jihadistit, ei tiedetä vielä syytä, mutta vahvat epäilyt viittaavat vanhaan kaunaan. Väestöstä 30% on kristittyjä, ja muslimit vainoavat heitä, useita iskuja kirkkoihin on vuosien varrella tehty. Afrikan komissaari Urpilainen voisi pikemmin kuin puhua islamin suvaitsevaisuudesta, ottaa kantaa tällaisiin Afrikan uutisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan, tviitit ovat valintakysymys.

   Kun poliitikko on matkalla ja tviittaa näkemästään, hän on edelleen vaikuttaja ja poliitikko ja hänen someseuraajansa ovat todennäköisesti siellä poliitikon ideologian vuoksi, enimmäkseen myötäilijöitä, mutta myös muiden aatteiden kannattajia.

   On kyllä kummallista, että vapaan pohjolan moderni poliitikko pukeutuu umpimustaan säkkiin ja hehkuttaa säkkiin pukeutumiskulttuurin suvaitsevuutta ja rauhaa. Michelle Obama ei ominut alistuskulttuuria siellä vieraillessaan. Hän kulki tukka hulmuten, kuten vapaat naiset kulkevat. Tästä pisteet.

   Poista
 3. Osittain muslimien alistuskäytännöt tulevat heidän omista tulkinnoistaan, eivät suoraan uskonnosta. Muslimien ideologia voi siis olla eri kuin varsinainen islam-uskonnon sisältö.

  Näiden muslimien käytäntöjen arvostelu ei siis aina ole islamin arvostelua, joten puheet islamfobioista voi sivuuttaa olankohautuksela.

  Toisaalta muistelen sitä imaamia, joka sanoi meillä tv2:n suuressa homoillassa (?), että homojen tappaminen on ok, koska Koraani. Tästä lausunnostahan Raija Toiviainen ei ole yrittänyt nostattaa syytettä.

  VastaaPoista
 4. Noora, en tiedä, muuttaisiko se kenenkään ajatuksia muslimien harjoittamasta naissukupuolen alistamisesta, jos näkisi nuo kullatut moskeijat?

  Mieluummin päinvastoin. Jos on vaurautta rakentaa uskonnollisia palatseja, niin eikö sitä vaurautta voisi ohjata maan kehittämiseen ja ihmisarvon parantamiseen?

  Täytyyhän imaamien ja miesten tietää, että musliminaista alistetaan uskonnon varjolla. Eivät he enää oikeasti keskiajassa elä, joten kulttuurikin tulisi uudistaa.

  VastaaPoista
 5. Olis kiva nähä Iinekselän muorit biksuissa kirkossa osoittamassa mieltä patriarkaattia vastaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meinaatko, että Jutalla on tuon körttikoltun alla vain bikinit? No, se selittää puvun, lainasi varmaan moskeijan talonmiehen muijalta, siltä vanhimmalta.

   Tuossa talebanimuijan univormussa on varmaan niin helvetin kuumakin, että tuli kirjoittaneeksi sekavia.

   Poista
  2. Sinänsähän kuva ja miljöö ovat upeita! Jutta näyttää ihan nuorelta morsiamelta (onneksi ei sentään alaikäiseltä).

   Toivottavasti Jutta tajuaa käyttää kuvaa seuraavassa vaalikampanjassaan. Ääniä vyöryy kuin Kaanaan häissä!

   Poista
 6. No eikös olisikin! Vaan eipä se auttaisi mitään mihinkään. Media toki herkuttelisi tapahtuneella. Epäsiveellisestä käytöksestä ja Jumalan pilkasta sais hyvässä lykyssä syytteet.

  VastaaPoista
 7. On se jännä juttu, miksi maailmassa on vielä tosi paljon maita ja kansoja, joita sateenkaariporukka ei ole saanut manipuloitua elämäntavalleen myötämielisiksi.
  Länsimaissa on suosiolliset mediat seksuaalivähemmistöjen evankeliumia levittämässä ja mediataloissa paljon asian osaisia ja ko. elämäntavalle omistautuneita.
  Onhan se jännän näköstä kun kaksi lihavaa tai luikkulaihaa ukkoa könyää toistensa kimpussa.
  Kaunista katseltavaa ei liene kärpäsenä katossa heteroidenkaan ähellys. Huvittavan primitiivistä touhuahan seksiaktit kaikkinensa ovat. Evoluutio nauraa taustalla keksinnöstään, jolla huijaa ja käyttää valtaansa omia tarkoitusperiään varten.
  Monet suodattavat vastenmieliset mielikuvansa samaa sukupuolta olevien akteista ja puhuvat mieluummin kaunistellen vain ns. "rakkaudesta".

  VastaaPoista
 8. Minulla ei ole mitään miesvaltaa vastaan, vaan alistamista, teki sen kuka tahansa. Sukupuolella ei ole väliä vallankäytössä, vaan tavoilla.

  VastaaPoista
 9. Siinä meni Jutan mahikset kohta alkavassa pressapelissä. Tuota kuvaa ei unohdeta, nuo sammakot muistetaan.

  Islam on tämän päivän sosialismia: edistykselliset ylistävät sitä kuorossa, vaikka silmäpuoli eu-kkokin näkee sen raadollisuuden ja taantumuksellisuuden.

  PS. Suomen pisa-tulokset romahtavat ja syytä etsitään kuumeisesti kaikkialta muualta paitsi sieltä, mistä sitä ei saa etsiä.


  VastaaPoista
 10. Ugala pugala keihäs ei osaa, eikä opi.

  VastaaPoista
 11. Kyllä, nuo sammakot muistetaan ikuisesti Jutan yhteydessä, moka on sen verran suuri fiksuna pidetyltä ihmiseltä.

  Ja jos totta on suomalaisen imaamin lausuma: homot saa Koraanin mukaan tappaa, koska Koraani menee yli kaiken muun, niin totisesti voi kysyä opinkin perään.

  Tuo Suomen Pisa-tulosten romahdus ja Viron nousu heittämällä ohi Suomen ja monen muun maan oli minulla harkinnassa tänäisen jutun aiheeksi, kun luin lehdestä tuoreen uutisen.

  Helsingissä on kouluja joissa maahanmuuttajaoppilaiden määrä on yli 70 prosenttia ja ylikin. Muissakin koulussa maahanmuuttajaoppilaita on pilvin pimein. On päivänselvää, että tällaisessa melskeessä ja resurssien puutteessa kärsivät myös suomenkieliset lapset. Pätevät opettajat eivät jaksa moista hulabaloota. Meillä ollaan kohta tilanteessa, jossa on todellinen opettajapula Ruotsin malliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika tuorehan tuo pisatulos oli. Vuodelta 2018.

   Poista
  2. Oliko se niin vanha!? Ja kuitenkin luin siitä juuri jostakin mediasta ja kuvittelin tuoreemmaksi.

   No, jos seuraavassa tutkimuksessa lasku on pysähtynyt tai kääntynyt jopa nousuun, kaikki on hyvin.

   Kritiikkini kärki oli kuitenkin mediamme tavassa olla näkemättä faktoja, syitä ja seurauksia, ideologisista syistä. En halua leimata yksittäisiä lapsia ja nuoria, mutta haasteet ovat valtavat ja Pisalaskun maksamme yhteiskuntara(u)hassa.

   Poista
  3. Ja muistutettakoon niille, jotka niin helposti unohtavat, että opetusministerinä vv. 2015–19 oli Sanni Grahn-Laasonen (kokoomus).

   Poista
  4. Uudistetut opetussuunnitelmat eivät koskaan tule opetusministerin käsistä, vaan opetushallituksen virkamiesten/naisten propellien pyörityksen tuloksena. Ts. ilmiöopetukset ja muut hörhellykset eivät siis ole ministerin keksintöjä, vaan korkeintaan hyväksymiä.

   Opettajat tietävät hyvin, että opetushallituksessa näitä uusia ”ideologioita” änkeävät kouluun vihreät ja demarivetoiset suvaitsemiskulttuurin parhaat voimat. Luoja heitä armahtakoon.

   Poista
 12. Pisa-tutkimukset tehdään kolmen vuoden väliajoin, ja vuoden 2021 tutkimus jäi väliin, seuraava on vuonna 2022.

  Nyt esille nostettu Suomen hurja lasku tuloksissa johtuu siitä, että kemianteollisuuden ja sen lähialojen edunvalvontajärjestö Kemianteollisuus ry piti keskiviikkona infotilaisuuden, jossa yhtenä pääaiheena käsiteltiin Suomen huolestuttavia Pisa-tuloksia ja osaamisen dramaattista laskua LUMAn eli matematiikan ja luonnontieteiden osalta. Näin kertoo uutinen.

  Totuushan on, ettei meillä ole nostettu kissaa pöydälle, on vain todettu, että poikien matemaattiset taidot ovat romahtaneet. Ei ole uskallettu sanoa totuutta ääneen, ei ole otettu huomioon perhetaustan vaikutusta ja oppilaiden motivaatiota.

  Tulevia huippuosaajia Suomi tarvitsisi nyt kipeästi mm. hiilineutraaliuden prosessien ja teknologian kehittämiseen, samoin rokoteteollisuuteen.

  Meillä pitää ehdottomasti olla huippuja, ja entiseen malliin niitä olisi saatu. Nyt opilaiden osaamisen lasku on hurjimpia maailmassa. Vain Kypros on laskenut enemmän. Ja mikä surullisinta, laskemisen vauhti jatkaa koko ajan kasvuaan. Koulu on oikeasti kriisissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monesko Suomi on maailmassa?

   Poista
  2. Vuonna 2003 Suomi sijoittui lukemisen ja luonnontieteiden osa-alueilla testissä ensimmäiseksi ja matematiikassa toiseksi, kertoo uutinen.

   Vuonna 2018, jolloin Pisa-testit viimeksi järjestettiin, Suomi oli lukemisessa ja luonnontieteissä sijoilla seitsemän ja kuusi, matematiikassa sijalla 16.

   Tilastojen ja talouden johtavan asiantuntijan Sampo Pehkosen mukaan Suomen laskutrendi testeissä on hurjimpia maailmassa.

   Jos katsoo opetus- ja kulttuuriministeriön uutisointia Pisa-tuloksista, niistä paistaa selkeästi se, että laskusuuntaa ei katsota rehellisesti, vaan se yritetään peittää kehumalla mm. suomalaista lähikoulusysteemiä ja vaikkapa tyttöjen lukutaitoa, joka muuten sekin on laskenut, joskin on edelleen hyvä. Mitä Anderssonin kehumiin lähikouluihin tulee, totuus on se, että niitä lakkautetaan koko ajan ja oppilaita kuljetetaan isoihin jättikouluihin.

   Tärkeintä on suunta, ja se on koko ajan laskeva käyrä. Olemme tulleet koulutuksen mallimaasta maaksi, joka katsoo opetuksen suuntaa muilta, mm. hyvin menestyneestä Virosta, joka on mennyt heittämällä Suomen ohi.

   Poista
  3. Olen jo vuosikymmeniä toitottanut, että jos Suomi joskus oikeasti tarvitsee osaavaa työvoimaa, niin sitä löytyy itärajan takaa pilvin pimein.

   Että sen varjolla harrastettu päiväntasaajan seutujen väestön maahanrahtaus on jumalaton virhe. No, se virhe on jo tehty ja tässä ollaan, Ruotsin tiellä.

   Olin siis sanomassa, ettei venäläisten suuri määrä Virossa laske pisatuloksia. Muuta harmia heistä toki voi olla.

   Poista
  4. Sanottakoon itärajan takaa tulleista mitä tahansa, niin ei heillä ole samanlaista naisten ja tyttöjen alistamiskulttuuria kuin arabimaista tulleilla. Itärajan takana ja virolaisessa kulttuurissa arvostetaan koulutusta ja käsittääkseni ymmärretään sen merkitys molemmille sukupuolille.
   Rauhattomuus ja alistuskulttuuri näkyy varsin selvästi kouluissa, joissa arabitaustaiset pojat hyppyyttävät parhaansa mukaan suomalaisia naisopettajia. Jos naisopettaja ei poimi pojan tahallaan pudottamaa kynää, hän on ”rasisti”.

   Muutenkin ilmapiiri näissä arabitaustaisten maahanmuuttajien kouluissa on äärimmäisen sekava ja levoton. Kuria pojille ei löydy, koska sen pitäminen olisi meillä rasistista. Ei ole yllätys, että oppimiskäyrät laskevat lehmän hännän lailla.

   Poista

  5. PS En halua sanoa, että maahanmuuttajien yliymmärtäminen ja levottomuus on ainoa syy kouluromahdukseen. Se on yksi muiden joukossa.

   Muita ovat jatkuvasti vaihtuvat suunnitelmat, uudistukset uudistusten vuoksi, koneilla ”pelaaminen” vaikkapa lukemisen sijasta, kirjaa ei suomalaislapsen enää tarvitse koulussa lukea eikä pystyä kirjoittamaan luovia aineita. Oppilailta ei edellytetä kunnollista opiskelua tai oppimista, vaatimustaso on alhaalla.

   Poista
  6. Venäjällä vaimon piekseminen on laillista.

   Poista
 13. Muinoin savupirtissä oli niin rauhallista: Kaikki kaksitoista tenavaa, porsaat, kanat ja lampaat telmivät rauhallisesti permannolla.

  VastaaPoista
 14. Leninistiläismarxistinen kommunismi suojasi itseään sillä, että varsinaista kommunismia ei ole saavutettu. Nyt uskotaan, että neuvostoliitto luopui kommunismista. Marx oli aattensa kehityksestä täysin hukassa. Putin on vakaumuksellinen kommunisti kuolemaansa saakka. Perusteluja kaipaisin, jos joku kehtaa väittää ettei!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minä ostan tuon huolimatta siitä Putinin kymppitonnin takista.

   Tai eikös se kommunismi mennytkin niin, että kansalle tulot tasan, kaikille yhtä vähän, ja johtajille sitten ne voitot ja miljuunat..

   Niin tai näin, se juna meni jo kauan sitten eikä takaisin tule.

   Poista
  2. Kommunismin perusidea eli "jokainen kykyjensä mukaan, jokaiselle tarpeidensa mukaan" on ihan ok, mutta ei se toiminut oikein muualla edes vähän sinne päin kuin sosialidemokraattisessa Ruotsissa kansankodin aikoihin.

   Jos vastaavaa ideaa haluaisi toteuttaa nyt, niin ehkä ns. "kansalaispalkka" olisi järkevä tapa. Mutta sekin toimisi kunnolla vain diktatuurissa tai tiukassa kansallisvaltiossa.

   Ihminen kun on yleisesti ottaen sellainen, että se maksimoi oman etunsa ja minimoi velvollisuutensa.

   Poista
  3. Benkkua olen alkanut arvostaa yhä enemmän ja enemmän. "Valehtelevien fasistien klaani."

   Poista
  4. Ben Zyskowicz sanoo aina eduskuntalähetyksissäkin suorat sanat kiertelemättä ja turhia räksyttämättä, menee suoraan asiaan. Rohkeaa puhetta. Olen aina tykännyt tällaisesta suorapuheisuudesta. Yksi harvoista kansanedustajasuosikeistani, jonka puhetta kuuntelee kiemurtelematta.

   Poista
  5. Sannaakaan en ole kehunut suotta, sillä nythän hänkin tunnustautui Benkku-faniksi eli oli julkisesti samaa mieltä.

   Benkkua on vaikea mollata oikein millään, ei edes rasistiksi tai fasistiksi, sillä hän on juutalainen, jolla on muhamettilainen vaimo.

   Tämä on oikeaa ja toimivaa monikulturismia. Ei se, että eristäydytään omiin piireihin, jatketaan rypemistä omissa ennakkoluuloissa ja nähdään yhteiskunta vihollisena ja lypsylehmänä.

   Poista
  6. Tuohon ei voi muta sanoa kuin että aamen ja hallelujaa. Joka muuta väittää, on kaukana todellisuudesta.

   Poista
  7. Erdogan on fasisti.

   Poista
  8. Mihin Erdogan tässä nyt liittyy?

   Poista
  9. Sillä on muhamettilainen vaimo.

   Poista
  10. Heh. Turkin väestöstä on 99,8 prosenttia muslimeja..

   Poista
 15. Tämähän on tuttu vanhasta suomen kielestä ja kirjallisuudesta, eri murteista, ”sikiöt”, ”sikjot”.

  Tuossa näytetään lapselle kaapin paikka. Mikä tekisi eetvarttia nykykersoillekin.

  VastaaPoista
 16. "Sikiö" viittaa minun korvissani aika pohjoiseen ja itään eli Lappiin ja Koillismaalle. Oliko ukkisi sieltä päin kotoisin?

  VastaaPoista
 17. Timo K Mukan Syntisessä laulussa taisi tuo sikiö esiintyä.

  VastaaPoista
 18. Sikiöhän on myös sukunimi.

  VastaaPoista
 19. Nostin tämän kommenttini edellisen Iineksen postauksen lopusta, kun en huomannut, että täällä ollaan jo menossa 18.6. Tuo alla oleva kommentti on siis kirjoitettu kauan sitten, mutta pitää paikkansa tänäänkin:

  Niin topevaa keskustelua täällä taas, että tulee hyvä mieli kun lukee. Kävin lueskelemassa. Olen sairastellut joten en juuri ole jaksanut kirjoitella mitään. Lukenut vaan. Minulta löytyi hyllystä paksu kirja, jossa kerrottiin Paavo Haavikosta. On siinä äijä joka ei ole tullut toimeen ilman naista. Niitä hänellä on ollut kyllä runsaasti tuttavapiirissä. On ollut varaa vaihdella. Ei ole haitannut Haavikkoa vaikka valitsemansa nainen on ollut tuttavamiehensä "elämäntoveri". Siitä vaan. Mutta ihmettelen naisia, jotka ovat avautuneet miehensä selän takana Paavon tössähtelevään syleilyyn. Paavo on Paavo. Sille ei voi mitään. Mutta ne naiset? Mikähän Paavossa heitä niin viehätti että hänestä tuli heille niin kovin rakas? Ensimmäinen rakastajatar, hyvä kirjailijatar joka asettui Paavon vaimoksi ei nähtävästi ollut kovin onnellinen, kun käveli järveen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun emme tunteneet Paavoa, emme tiedä esimerkiksi kuinka hän puhui tai suuteli. Hänellä on voinut olla kaunis ääni ja lumoava puheentapa ja hellä suutelo.

   Mistäpäs sitä tietää, kuka ketäkin viehättää ja viettelee. Mitättömimmän oloinenkin ihminen voi sada palvontaa osakseen. Vaan Paavo tuskin oli mitätön missään mielessä.

   Poista
 20. Tuo ylläoleva kommentoija on LIISU. Täällä on kaikki niin muuttunut, ettei Liisu kelpaa enää. Tämäkin huomautus on siis Liisun lähettämä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdin jo vasta kommenttiisi siellä edellisessä. Ihmettelin mm. Haavikon suosiota naismaailmassa.

   PS. Minä saan nimeni esiin näin: tuossa ihan yläpuolella on teksti "Nimetön", ja kun sitä klikkaa, voi kirjoittaa nimensä, jos muistaa.

   Poista
  2. Liisu, mitään ei ole muutettu meikäläisen toimesta, vaan blogin alusta Blogger on ne huononnukset tehnyt.

   Tapsan ohje on hyvä:

   1. Kirjoita ensin itse nimesi Liisu ja sitten
   2. klikkaa Jatka-kohdasta ja kirjoita kommenttisi. Näin etenkin mobiiliyhteyksillä.

   Poista
 21. Ihmisen karismaa ei tiedä, ellei ole nähnyt häntä luonnossa ja ellei ole kuullut hänen puhuvan.

  Varsin tunnettuhan on tosiasia, että Kemppisen Marja-vaimolla oli suhde Haavikkoon. Tämä käy ilmi mm. Mauno Saaren Haavikko-kirjasta sekä Kemppisen omista teoksista; ei se ole salaisuus eikä asiaa ole pimitetty.

  VastaaPoista
 22. Ei minuakaan hänen habituksensa houkuttele millään tavoin, mutta eihän sitä tiedä kuvasta sanoa.

  VastaaPoista
 23. HAAVIKKO NIMINEN MIES on tämä ainakin Iinekselle tuttu kirja, jota luen.
  Haavikon poika, Heikki, ei olisi antanut Mauno Saaren tätä kirjaa kirjoittaa, mutta ei pystynyt estämäänkään..

  Mauno S. on saanut itsensä mukaan tähän kirjaan käyttämällä paljon haastattelua ja keskustelua kirjan sisältöä kirjoittaessaan. Hän kävi sovittuina aikoina usein puhelemassa ja haastattelemassa Haavikkoa sairaalassa, vielä tämän viimeisiä aikoja eläessä.
  Lisäksi hän sai paljon tietoutta monilta ihmisiltä, jotka olivat tunteneet Haavikon. Haavikosta Mauno Saari sanoi, että he olivat ystäviä.
  Kyllä tätä kirjaa jaksaa lukea. Niin paljon erilaista elämä jokaisella meistä on omasta takaa, että tämä Haavikon elämä mahtuu kyllä tietoisuuteemme. Ja jos on mahdollisuus lukea hänen tuotantoaan, joka on monipuolista, runoa, proosaa. näytelmiä ym. ei voi muuta kuin ihmetellä ja sanoa, kyllä hän kirjoittavana ihmisenä on yksi parhaimmista suomalaisista vielä kuolemansa jälkeen.

  VastaaPoista
 24. Minua eivät Haavikon runot ole puhutelleet ikinä. Syy on tietysti minussa, myönnän heti. Sillä (liian) harva modernisti minua puhutteleekaan.

  Näen niissä liian vahvasti teini-ikäisen itseni, joka kirjoittaa tajunnanvirtaavia säkeitä ja unelmoi millaisia huimaavia nerollisuuksia tulevaisuuden tutkijat niissä tulevat näkemäänkään....

  Onneksi se vaihe meni humisten ohi, kun aloin lukea Leinoa, Kailasta, Sarkiaa, Mannista, Hellaakoskea, Viitaa... niin, ja jopa Harmajaa.
  VastaaPoista
 25. Olen lukenut, taitaa olla hyllyssänikin. Jotkut pitivät Saaren touhua ruumiinryöstönä, mutta tiedä häntä.

  Nythän Martti Anhava on kirjoittanut hänestä "oikeankin" elämäkerran.

  VastaaPoista
 26. PS: Kun tuo Haavikko-niminen mies tulee luetuksi, minun ei tarvitse pelätä eroa Haavikosta, sillä hyllystä löytyy toinen vielä vähän paksumpi kirja: YKSITYISIÄ ASIOITA, Kirjoittaja Paavo Haavikko. (60- LUVUN PROOSAA) Takakansi kertoo, että Ihmiset ovat Haavikon kerronnan hellittämättömän uteliaisuuden kohde. Nin ettei hätää Liisu. En ole yksin. Voin tutustua uusiin ihmisiin.

  VastaaPoista
 27. KIITOS TAPSA tiedosta että vieläkään Yksityisasioiden jälkeen minun ei tarvitse erota Haavikosta, vaan saan hänen kanssaan elää uuden, upean elämän! Thank You! Jännä vertailla asioita eri ihmisten tulkitsemina.

  VastaaPoista
 28. Olen tulkinnut niin, että se konflikti Saaren kirjasta johtui siitä, että vaimonsa suoltaa ihan sairasta kommunistipaskaa. Käykääpä vain jossain lukemassa Pirkko Turpeista.

  VastaaPoista
 29. Useinkaan en Haavikkoa ymmärrä, mutta hyllyissäni tekstejään on.

  VastaaPoista
 30. Jep, näin olen minäkin kuullut. Lisäksi muistutan, että Saari oli mainosmies ja he jos ketkä laskettelevat luikuria ihan työkseen.

  VastaaPoista
 31. Turpeinen on selkeästi nähnyt valon.

  Jollain tavalla oli tuolloin opiskelijanplantustakin hienoa sanoa Haavikon lailla: puut kaikki heidän vihreytensä. Tässähän kaatuivat paitsi pronominien viittausuhteet myös kaikki muu vanha hapatus. Haavikko ja Eeva-Liisa Manner olivat tuon ajan trendirunoilijoita, runokuvien kaatajia ja uudenlaisten askelien käyttäjiä. Heistä kuului digata. Joku V.A. Koskenniemihän on karmea natsi. Tuolta se nimittely alkoi.

  VastaaPoista
 32. Minä väsyin Haavikon ja Mannerin runoissa siihen alituiseen arvuutteluun, että mitä runoilija tarkoittaa tuolla ja tuolla kuvalla. Ei lukijan tehtävä ole ratkaista arvoituksia runoudessa.

  VastaaPoista
 33. Koskenniemen kunnianpalautusta minäkin olen odotellut jo vuosikymmeniä - enkä taida sitä kuitenkaan ehtiä nähdä.

  Se on vähän outoa, kun ajattelee kuinka hänen parhaat runonsa elävät yhä, Finlandiasta ihmisen kosmiseen yksinäisyyteen.

  Mutta kun se oli natsi. Paitsi ettei ollut. Oli vain ihminen.

  PS. On jotenkin kornia, kuinka natsileima istuu kuin tatti viidenteen polveen, mutta oikeat ilmiantaja- ja nuoleskelijanilkit sen kun porskuttavat.

  VastaaPoista
 34. Jotenkin tuntuu siltä, että näitä natsileimoja isketään edelleenkin tietämisen puutteesta. Se on helppoa, kun ei oikeasti tunne historiaa ja sitä, mitä oikeasti sanottiin ja haluttiin. Jonkun kirjailijan leimaaminen isänmaallisuuden ja oman maan kauneuden kehumisen perusteella natsiksi on totisesti kornia ja kertoo enemmän leimaajasta itsestään kuin arvioidusta kohteesta.

  Ja muutenkin se, että taiteilijoilta edellytetään ns. osallistuvuutta kulloisiinkin poliittisiin korrektiuksiin, on väärin itse taiteita kohtaan. Ei taide edellytä yhtään mitään eikä se ole ansio, jos taideteos on poliittisesti osallistuva. Pikemminkin se voi olla rasite, sillä taideteos menettää jotain omasta arvostaan, kun se valjastetaan ideologian ratsuhevoseksi.

  VastaaPoista
 35. Eikä minusta runoilijan tehtävä ole kätkeä sanomaansa mahdollisimman erikoisten kuvien taakse. Erikoisesti Eeva-Liisa Manner alkoi ärsyttää minua. Nostan kädet hänen kuviensa edessä. Haavikko ei ole ihan niin kätketty.

  VastaaPoista
 36. Kiitos, teiltä olen saanut kaipaamaani tietoutta yllin kyllin. (Yllin kyllin, hauska sanonta.)
  Olen nyt lukenut Yksityisiä asioita ja vähän muitakin juttuja Haavikolta. Yhteensä ottaen voin sanoa, että aika paljon olen häneltä lukenut. Kunhan en vaan rakastuisi häneen. Marcel Prooustiin olen jo lätkässä. Minulla on kaikki 10 kirjaa Kadonutta aikaa etsimässä häneltä. Kaikki olen ne lukenut ja tykännyt niistä. Varsinkin ensimmäinen osa oli mieluisa, siinä kuvataan häntä lapsena. Ihana lapsi. Otti vanhenpansa
  todesta. Toisin on minun lasteni kanssa. He kokevat olevansa ylemmällä oksalla kuin minä. Aina ovat neuvomassa. Ja jos sanon jotain, he keikauttavat sanani nurin ja kääntävät ne nurin päin. Nykyään ei kannattaisi perustaa perhettä, hankkia ainakaan lapsia.
  Opiskelin ranskankieltä. "Voi miten kauheasti äännät", kuului valitus heti. Kun opettelin pianon soittoa, kuului heti: "Äiti, lopeta! Sitä ei jaksa kuunnella!"

  VastaaPoista
 37. Kylläpä harmittaa. Kirjoitusvirhe rakkaani nimessä. P.o. siis Proust, yhdellä o:lla. Ei venytettynä. Ihana mies, ranskalainen.

  VastaaPoista

 38. Liisu, lapsesi ovat selvästi terveen itsetuntoisia, kiitos sinun. Juuri noin se pitää ollakin: äiti älä laula. Arvaapa kuinka monta kertaa minä olen kuullut saman pyynnön. Ja minun englannin kielen ääntämyksestäni väännetään vitsiä edelleen.

  Samaten kuulen ”taistolaismenneisyydestäni” harva se päivä. Mainittakoon, etten ole ollut minkään sortin lahkolainen, milloinkaan. Ex-mieheni kuulemma kiittää minua tyttärelle vieläkin, että muinoin ”avasin” hänen kokoomuslaiset silmänsä näkemään totuuden. Heh. Nämä kaikki siis ovat vitsin aiheita, ei ilkeilyjä. Ja kepu- haukkumiseeni vastattiin sillä, että lapsi ilmestyi kerran kotiin Esko Ahon pinssi takin kauluksessa.

  VastaaPoista
 39. "Pikemminkin se voi olla rasite, sillä taideteos menettää jotain omasta arvostaan, kun se valjastetaan ideologian ratsuhevoseksi."

  Sibelius ja Finlandia?

  VastaaPoista
 40. Finlandia-hymni oli alun perin Historiallisia kuvia -nimisen orkesterisarjan viimeinen osa, joka vasta myöhemmin irrotettiin yhteydestään ja jota muokattiin monin tavoin. Ei sitä luotu uhoamaan etnonationalismia.

  Eivät kaikki historian ratkaisevia jaksoja kuvaavat taideteokset ole ideologian ratsulauluja, vaan elämään jääneet teokset ovat yksinkertaisesti kummunneet kansan syvistä tunnoista, iloista ja tuskista. Tällainen on Sibeliuksen sävellyssarjakin.

  Finlandia on kansainvälisesti hyvin tunnettu eikä se ole vain kapean isänmaallisuuden ilmentymä, vaan taideteos, joka avautuu rauhankin symboliksi, kuten alla olevasta linkistä huomaa:

  https://youtu.be/-3ebEv0Q8EI

  VastaaPoista
 41. Tässä sen sijaan on omasta ahtaasta ideologiasta kumpuava ”isänmaallinen” laulu, joka ei ole jäänyt elämään muuta kuin kuriositeettina, vaikka miekkonen panee parastaan:

  https://youtu.be/NGj8Zzp7Cm8

  VastaaPoista
 42. Äläs nyt Iines, Holmbergin esitys on upea, vaikka rakastan pesäpalloa ja sen vuoksi juuri tilasin ainoan maksukanavani, ruutuplussan. 12,95 vissiin kuussa.

  VastaaPoista
 43. Holmbergin esitys on minusta loistavaa tahatonta tai tahallista huumoria.

  VastaaPoista
 44. Tahkon miehien edustusjoukkue ei tänään pelaa, mutta useita hienoja pelejä kohta luvassa. Tahkon leidien lisäksi diggaan Roihuvuoren Roihun naisia, heidän matsinsa tänään.

  VastaaPoista
 45. Toki sen tänään ottaa huumorilla, mutta kun asettaa sen kontekstiinsa eli vuoteen 1966, niin on selvää, ettei sitä pelkäksi huumoriksi tarkoitettu, vaan siinä pilkattiin yhtä kansallista instituutiota, pesäpalloa, Tahko Pihkalan luomaa peliä.

  Kannattaa huomata, että baseballista, pesäpallon sukulaisesta, ei puhuttu mitään. Vain isänmaallinen versio oli kaadettava.

  VastaaPoista
 46. En epäile, ettei siinä sellaisia ajatuksia olisi ollut, mutta aika kääntää asiat toisiksi. Minä alan tuon kuullessani nauraa ja äsken kappaleen kuuntelin moneen kertaan.

  VastaaPoista
 47. Siis uholle ja pilkalle saa nauraa, ja niin minäkin nauran laululle. Nauroin kun kuulin sen Tervon ja Halmeen tosisuomalaisuutta etsivässä ohjelmassa, jossa teemana oli pesäpallo. Laulussa on monta ulottuvuutta.

  Mutta sitä ei voi kieltää, etteikö siinä olisi takana ajan isänmaallisten kuvien kaatamisen ideologia.

  VastaaPoista
 48. En kiellä mitään ja kuten sanoin, sikäli olen viaton, että pesäpallo on ainoa urheilulaji, jota enää viitsin seurata.

  VastaaPoista
 49. Jalkapalloa diggaan sivusta. Atik Ismaililta taannoin tilasin upean taideteoksensa, maalatun lp-levyn, lautaan kiinnitettynä, ja useamman kirjan. Hieno mies!

  VastaaPoista
 50. Mut nyt lähen kattomaan, jos vielä pääsen blueslegenda Jeff Beckin ja Johnny Deppin konserttiin Kluuvin Kaisaniemeen.

  VastaaPoista
 51. Toivotaan että sisäänpääsy onnistuu/ onnistui.

  Täällä lounaassa tuulee kovasti ja on mennyt pilveen. Aamupäivä on lämmitetty pirttiä, kun ulkona ei merituulessa viitsi tehdä mitään. Sisällä sopii vaikka ihmetellä, miten poliitikot kommentoivat wille Rydmanin tyttöjen ahdisteluja. Orpo ja Marin ovat jo ilmaisseet ”syvän järkytyksensä” asiasta. Lisää järkyttyneitä poliitikkoja ilmaantuu varmaan, jahka viikonlopultaan ehtivät päivittää someaan.

  Tapaushan on inhottava, ja poliitikon voisi minun puolestani erottaa vastuullisesta tehtävästään. Mutta ei kai tällä tarvitse muiden nyt ratsastaa ja hyvesignaloida netissä. Itse ignoroisin asian rivipoliitikkona. Kautta maailmansivu lapsia on naitu, vietelty ja raiskattu. Ensimmäiseksi voitaisiin kieltää lapsien naimiset globaalisti ja sitten katsoa, mitkä tekijät kulttuurissa edesauttavat liian nuorten seksualisoimista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Orpo ja Kokoomus tiesivät asiasta jo aikapäivää sitten.

   Poista
  2. Anteeksi, en huomannut että täällä asiasta jo keskustellaan, kun kirjoitin tuon kommenttini klo 18:22. - Vai kokoomuslaisesta oli kyse? Kyä ihmettelen.

   Poista
  3. Orpo, kokoomuksen puoluesihteeri ja Helsingin piirin toiminnanjohtaja ovat selvittäneet jo aiemmin Rydmanin kanssa häneen kohdistuvia epäilyjä, uutisen mukaan. Mitään rikokseen viittaava ei kuitenkaan tullut ilmi.

   Kannattaa huomata siis, ettei Rydmanin väitetä syyllistyneen rikoksiin, vaan kyse on siitä, mikä on hyväksyttävää käytöstä merkittävältä poliittiselta vaikuttajalta.

   Poista
  4. Niin, ei huono käytös ole lailla kielletty.

   Poista
  5. Onneksi meillä huonosti saa käyttäytyä kuka vaan, kansanedustaja, ministerikin. Onhan näitä nähty.

   Poista
  6. Rikoslaki olkoon rajamme. Arvioni mukaan syytekynnysten osalta nykyinen on kyllin hyvä.

   Poista
 52. Satasen maksoin, mutta täällä ollaan,musiikkitaivaassa. SF Blues nyt soittaa vahvistetun voimin. Jukka Gustavson ja Eero Raittinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eero Raittisesta tai siis molemmista veljeksistä olen aina tykännyt kovasti. All my loving, Ei aika mennyt koskaan palaa... ym.

   Poista
  2. Eero jaksoi laulaa yhden biisin istualtaan, mutta lauloi kuin nuoruutensa parhaimmissa voimissa. Upea ylläri oli lavalle sitten astellut Ile Kallio.

   Poista
  3. Eikös Ile ollut hurjimpien hurriganes-fanien mielestä vähän kesy tai muuten vain sopimaton?

   Olin yhteen aikaan hänen kanssaan työasioissa paljonkin tekemisissä. Mukava ja fiksu tyyppi.

   Poista
  4. Nuorena Albert-fanina noin ajattelin, mutten enää. Hieno soittaja!

   Poista
 53. Pikkulinnut lauloivat (karmeilla äänillään mutta psykologisesti oikein) että jonkun puoleen pikkupamppu on vikitellyt pikkutyttöjä ... Tietysti kyseessä täytyy olla joku vihervasseri, koska tietäähän nämä! (hyi) - Ota Iines kiltti selvää kenestä poliitikosta on kyse että voimme sitten yhdessä paheksua häntä täällä. (hyi hyi!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis kokoomuksen Wille Rydmanhan tämä on. Pervertikkous ei riipu puoluekannasta eikä mistään ulkoisesta Uskon että sukupuoliset poikkeavuudet ja mieltymykset ovat geeneissä tms.

   Poista
  2. Sillä on vaimokin ja pieni poika.

   Poista
  3. Ei perverssiot tms. tietenkään puoluekannasta riipu, sehän on selvä. Mutta joidenkin OMASTA puoluekannasta riippuu se, miten niitä käsitellään. Jos joku perusu erehtyy ns. "perseilemään", niin hän on vain median riepottelema reppana, tms. Voi, voi raasua! Mutta jos samaan syyllistyy joku vasemmalle kallellaan oleva (useimmat vasemmistolaiset ovat vasemmalle kallellaan) niin hän onkin "hirveä pedofiili ja huumehörhö ja ja... rähjäisesti pukeutunut rättipäitten rakastaja ym ym ja..." Eli

   kauneus on katsojan silmässä! Ja myös rumuus. (heh, he)

   Poista
  4. Myötätuntoni Hakkaraisen Teuskia kohtaan ei tullut persuudesta eikä teosta, vaan siitä riepottelusta, jolla julkisuus ja suuri yleisö ryntäsi Hakkaraisen kimppuun. Siinä meni mies ja puolue alimpaan hornaan, mikis hyvä. Ihminen raadeltiin verille.

   En ole havainnut, että julkisuus halveksisi yhtä paljon Rydmania.

   Poista
  5. Iines kiltti - tykkään susta kovasti, mutta en pidä siitä että leikit edustavasi jotain "tasapuolista objektiivisuutta". Koska et edusta. Olet oikeistolainen, et mitenkään jyrkkä, mutta "oikealle kallellaan”. Eikä siinä ole mitään hävettävää, päin vastoin, hävettävää on vain kieltää tosiasiat.

   Ps. Tapsa esim. on fiksusti avannut poliittisen kehityksensä tannerilaisesta (tunnen termin!) sosdemnuorista persumyönteiseksi konservatiivikoksi. Mikäs siinä. Ja Riku Riemu taas kitarisat heiluen rääkyy omaa poliittista fundamentalismiaan... heh, he. Eikä Noorakaan kiellä että on outo kommunisti, tosi outo, ikään kuin hän kulkisi kuulalaakereilla... ota siitä selvää (en osaa ottaa)

   Mikäs minä sitten – inhottava kriitikko - olen? No, ainakin entinen enemmistökommunisti (so. saarislainen). Nykyisin minulla/-lle ei ole puoluetta. Se on oikeastaan hyvä. Siinä mielessä olen vasemmistolainen edelleenkin, että olen aina heikompien puolella. Koska (vaikka kokoomus vaalimainoksissaan väittää toista) sydän on ihmisen vasemmalla puolella, ei oikealla.

   (höh, olipas lapsellinen loppulause. niin olikin)


   Poista
  6. Luin Hesarin jutun ja Rydmanin oman etukäteisen selityksen netistä, enkä ihan päässyt kärryille mikä on se rikos, josta häntä nyt syytetään ja mätkitään?

   Nuorten naisten vokottelustako? Voi kauheeta.

   Neitojen tarinoissa he olivat riisuutuneet alastomaksi ja Wille oli yhä puku päällä? Eikä ollut kuulemma edes pahemmin lähennellyt... aika perverssiä.

   Juttu kertoo ehkä Rydmanin luonteesta jotain ikävää, mutta onhan näitä ennenkin nähty. Valta viettelee, molempia.

   PS. Alaikäisille ei tietenkään saa tarjota viinaa.

   Poista
  7. Mikis, ei minua määritä mikään suunta. Mikä tässä on vaikea uskoa? Puolustan niitä, jotka suuri huutava yleisö ja media syö. Olen aina puolustanut tässä blogissa. Onko minun vikani, jos yleisö ei syö vasemmistolaisia älykköjä?

   Kaikkein lujimmin lyö aina se, joka katsoo olevansa yleisesti hyväksytyn poliittisen korrektiuden linjoilla, sillä hän katsoo olevansa oikeutettu määrittämään oikean ja väärän.

   Poista
  8. Hyviä analyyseja, Mikis-veikkoseni, vaikka persumyönteisyyteni koskee kyllä vain ja ainoastaan heidän argumenttejaan afrikkalaisten muslimien joukkomashanmuuton vaaroista ja haitoista.

   Minusta ne ovat tosia ja vakavasti otettavia. Muissa asioissa olen eri mieltä.

   Mutta oletko ihan varma, ettei sinulla itselläsi ole takaraivoon jumputettuna "tieto", että esim. vasemmistolaisten taitelijoiden sosialismimyönteisyys oli/on jotenkin ymmärrettävämpää ja oikeampaa kuin oikeistolaisten konservatiivinen maailmankuva?

   Että agittropit olivat kuitenkin oikealla asialla ja koskenniemet natsien asialla?

   Kysynpä vaan, kun olen hieman tällaista havainnut. Muutenhan tykkään sinusta ja tyylistäsi aivan helvetisti. Olet juuri sellainen, kuin olisin itsekin halunnut nuorena olla.

   Poista
  9. Kiitos kehuista. Olen kissaihminen!

   Maailmankatsomuksellisista (ohoh, onpas juhlava sana!) asioista keskusteltaessa - tunnustan - olen kääntänyt takkini useasti. Mikään tuuliviiri (eli opportunisti) en mielestäni silti ole. Kun tosiasiat muuttuvat, miksi en itse muuttaisi mielipiteitäni (vrt. vaikka ajankohtainen Nato-aihe. Aiemmin oli ihan viisasta pitää se optiona, nyt ei enää.)


   Pikkupoikana taiteilijat ym.t älyköt minut nimenomaan sosialismin pauloihin johdattivat. Vastustajia/vihollisia olivat pikkuporvarilliset auktoriteetit... kuten rehtorit ja papit ja isä ja porvarit, yms. Kun tutustui samalla lailla ajatteleviin ihmisiin, beatnikeihin ja hippeihin, ja kun se myöhemmin muuttui poliittiseksi liikkeeksi... vasemmistolaisuudeksi tietysti... oli kiintynyt siihen porukkaan, oli solidaarinen sille. Ajatteli, että "Toveri, älä petä" (Elvi Sinervo). Siitä maailmasta löysi paljon kaunista ja yhteiskunnallisesti tärkeää... etenkin mitä enemmän luki. Mutta... piti lukea vain valitusti, jos halusi olla 'oikea kommunisti', eli... äsch, en mä jaksa tätä selittää. Mutta kyllä siinä kaikessa oli paljon kaunista ja sellaista epäitsekkyyttä, Liberté, Égalité, Fraternité, sitä uskoi oikeasti, että maailma voisi olla parempi ja oikeudenmukaisempi kuin mitä on... ja sen pystyy muuttamaan. Idealismia, totta kai.

   Ja valhetta, loppujen lopuksi.

   Ps. Ja kyllä minä sen tiesin, mutta katsoin muualle. USA kävi julmaa imperialistista sotaa Vietnamissa ja myös muualla ja myös rotusotaa omassa maassaan... Kun katsoi vain sinne päin, käänsi selkänsä sille mitä tapahtui samaan aikaan Neuvostoliitossa... Kyllä, olin pragmaattisesti epärehellinen silloin. Koska olin lukenut ja tiesin paljon asioita. Mutta teoria kiehtoi minua. Oli hyväksyttävää siksi monet ristiriidat... vittu, en jaksa selittää. Ei ole siitä kyse, etten haluaisi, haluan kyllä, mutta väsyttää etsiä oikeita sanoja. Etsin niitä joskus toiste. Ei aihe minusta mitenkään kiusallinen ole, päinvastoin, ”Jotakin ehkä tietäisin, olinhan siellä minäkin.”

   Hirveesti silloin uskoi ihmisiin. Enää en ole yhtä varma.

   Poista
  10. Ps. Itse asiassa olen sitä mieltä että hallitsematon maahanmuutto Suomeen on ehd. estettävä. Hallittua kannatan

   Poista
  11. Antti Eskola oli ihminen johon nuorena ihmisenä luotin hyvin paljon. Äärivasemmistolainen hän koskaan ei ollut, oli aivan liian fiksu ollakseen sitä. - Tähän on pakko kertoo yks juttu kun muistan sen nyt.

   Hän kertoi - kyse oli tulisimmista taistolaisvuosista, eli jostain 1970 -luvun alusta, kun hän oli seminaarissa jossa piti keskustella mah. syvällisesti marxilais-leninismistä yms. aihetta sivuavista teorioista, ja... "minäkin olin urakalla lukenut Marxia ja Engelsiä ja Hegeliä ja kuvittelin jotain niistä ymmärtäneeni, niin eikös äkkiä kesken puheenvuoroni niin siellä nuori tyttölapsi nousi ylös ja kiukkuisella äänellä läksytti minua että olen väärässä ja siteerasi mitä Lenin oli kyseisestä asiasta sanonut. No, ajattelin, mitä minun kannattaa enempää tähän filosofiaan paneutua, kun aivan varmasti joka konferenssissa joku nuori opiskelija löytää Leniniltä paremman sitaatin mitä minä"... (huom! ironiaa)

   Ps. Jos joskus haluatte lukea jotain fiksua elämänkerrallista pohdiskelua, niin lukekaa ihmeessä Eskolan viimeiset kirjat "Vanhanakin voi ajatella" ja "Vanhuus"". - Teksti on niin lukukelpoista kuin voi olla, asiallista ja hauskaa, korkeintaan vain vähän piilotieteellistä.

   Oon kai tän ennenkin sanonut, mutta yks sympaattisimmista ihmisistä mitä ikinä oon tavannut, on Antti Eskola. - Oli.

   Poista
  12. 60-luvulla CIA sabotoi Suomessa nuorisofestivaaleja ja hajoitti ammattiyhdistysliikettä.

   Poista
  13. No, tästä ay-liikkeen hajottamisesta jotakin ehkä tietäisinkin, sillä kuten olen kertonut, olen kasvanut umpipoliittisessa demarikodissa, jossa keskusteltiin politiikasta joka päivä.

   Luin jo 15-vuotiaana mm. SDPn 50-luvun lopun puoluekokouspöytäkirjat sanasta sanaan - siellä oli siis mukana puheenvuorotkin. Niinpä tiedän mitä sanoi Sapeli-Simonen, mitä Leskis-Väiski, mitä Skogin Eemeli mihinkin polttavaan kysymykseen.

   Totta on esim. se legendana pidetty, että Leskinen uhosi vetävänsä sotilassaappaat jalkaansa vaikka heti ja lähtevänsä itärajalle venäläisiä torjumaan. Hyvin ajankohtainen aihe nykyäänkin.

   Mutta se ay-liikkeen hajottaminen... Lyhyesti sanottuna siinä estettiin neukkujen tukemia kommunisteja kaappaamassa valtaa koko liikkeessä. Kamppailu oli kovaa, demarit voittivat sen vasta 60-luvulla.

   Nuorisofestifaalit taas... heh... no, nythän venäläiset voivat kohta järjestää ne Kiovassa!

   Poista
  14. Lisään vielä: tuon kaiken takia olin täysin immuuni taistolaisuudelle. Aatteena siis, sen seireeneihin joskus toki lankesin.

   Poista

 54. Huumoria tuo Pesäpallolaulu toki oli myös silloin kun se tehtiin. Iskevää huumoria tosi-innokkaasti (huom! Kallen huohotukset!) Eikä saa unohtaa kuka tekstin on tehnyt: Arvo Salo.

  Liikuntatieteellinen seura (LTS) on nimennyt urheiluaiheisista lauluista alla olevan esityksen "Ykköspystin arvoiseksi". Koska.... käsitteleehän se meille kaikille niin rakasta urheilumuotoa: penkkiurheilua.

  olkaa hyvä Värtinän pojat

  Ps. Pesäpallo on mielestäni toiseksi idioottimaisin pallopeli. Sitä käsittämättömämpi on vain Uppopallo.

  VastaaPoista
 55. On lukematon määrä hyviä runoja maailman kaikilla kielillä ja huonoja runoja vielä enemmän, äärettömästi (= melkein yhtä paljon kuin maailmankaikkeudessa on tähtiä). Kyllä hyvän runon aina huonosta erottaa, kun lukee. (Edellyttäen että on sen verran valoa, että näkee lukea.) Ideologialla ja kirjallisuudella ei mielestäni tekemistä toistensa kanssa ole. Otanpa yhden esimerkin: Louis-Ferdinand Céline oli kiihkeä antisemitisti ja fasisti - mutta voi taivas miten upea hänen romaaninsa (suomennettuna) "Niin kauas kuin yötä riittää" on! - Koskenniemi kirjoitti monta hyvää runoa, ei sitä kukaan kiellä, mutta 1950 -luvulla hän asemoi itsensä joksikin ihmeelliseksi kirjallisuuden ylipapiksi – ja yritti runnoa omat käsityksensä yleispäteviksi... Hän nimenomaan kulttuuriasioita politisoi, ei nämä ns. modernistit; he vain kirjoittivat oman aikansa runoutta ja proosaa.


  Tästä olisi enemmänkin sanottavaa mutta antaa olla.

  VastaaPoista
 56. Eihän Arvo Salo saati Holmberg mikään humoristi ollut. Kyllä molemmilla oli hyvin vahva poliittinen agenda.

  Vai mikä Arvo Salon runoista tai teoksista on jäänyt elämän kansan syviin riveihin? Lapualaisooppera? Arvo Salo oli selkeästi sen ajan vaikuttajapersoona, sujuva kirjoittaja, älykäs, mutta ehkä näin jälkikäteen arvioituna - yliarvostettu taiteilijana.

  VastaaPoista
 57. Minä taas en näe mielessäni esim. Haavikon runoissa mitään kuvia? Vaikka onhan niissä kielikuvia, mutta koen ne vain tekstinä, en mielikuvana. Outoa, nyt kun ajattelee. Vika voi hyvinkin olla vastaanottimessa.

  VastaaPoista
 58. Koskenniemihän oli tunnetusti oman aikansa willerydman, vanhempi vain, ja runouden ylipappi, jota vastaan nuoret kirkasotsat oikeutetusti kapinoivat.

  Suurin osa hänen runoistaan ei puhuttele minuakaan. Sen sijaan esim. vaikea ja kaunosieluinen Sarkia puhuttelee, miksikö, herra ties.

  Mutta kyllähän modernisteilla oli jo 60-luvulla vankka hegemonia, vaikutusvaltaa jonka laineet lyövät vieläkin.

  VastaaPoista
 59. Meillä kotonahan oltiin OTK:n osuuskauppaväkeä ja ay-demareita, joten olen nuoruudessani lukenut tuhat Arvo Salon kolumnia eri lehdistä, ja vieläpä nauraa hyreksien.

  Olen siis jäävi ottamaan kantaa.

  Pesäpallo on palloilulajeista ainoa, jota en osaa pelata.

  VastaaPoista
 60. Paavo Lipponen muuten oli yksi Suomen parhaimpia Uppopallon pelaajia. Arvo Salo oli enemmän journalisti kuin runoilija, ja sillä alla säkeilevä sanaseppo. (esim. "Ennen olin puhdas ja aatteellinen, nyt olen ahdas ja puutteellinen" = on muuten monen poliittinen kehitys tämä, nuorena sitä on idealisti mutta vanhempana... etc) Arvo Salo (jota en koskaan livena tavannut) oli kuulema valtava humoristi! Oikea seuran keskipiste aina missä olikin. Kalle Holmberg taas (jota kerran Joensuun kulttuuripäivillä vedin parrasta... en tiedä minkä takia mutta Holmberg meni ihan hämilleen niinkuin minäkin) kuulemani mukaan harrasti salakavalaa englantilaista huumoria.Ja osasi myös esittää- niinkuin ohjaaja-näyttelijät osaavat! (koska se on heidän ammattinsa, osata esittää)

  Ei saa sanoa ihmisiä huumorintajuttomiksi kun eivät ole.

  VastaaPoista
 61. Arvioni huumorista kohdistui vain henkilöiden tuotantoon. Holmberg ei ollut humoristi. Arvo Salo ei ollut humoristi

  VastaaPoista
 62. Sarkia puhuttelee aina! Ja se kielen musiikki! On kauniinpaa kuin vaikkapa einoleinolla.

  Mutta Tapsa, voisiko nykypäivän runoilija kirjoittaa kuin Sarkia ikään? voisiko hänet ottaa vakasti jos niin tekisi?

  En minä tiedä kun en ole runoilija enkä koskaan ole runoja osannut kirjoittaa. Mutta lukea niitä osaan! Arvostan (totta kai, j-lauta!) kovasti vaikkapa Danten "Jumalaista näytelmää" (minulla on se Eino Leinon suomentamana), mutta kyllä vastaava teksti joltain nykyrunoilijalta kalskahtaisi oudolta? Tai en tiedä. Luulen vain.

  Onhan tietysti vaikka kuinka paljon "ajatonta runoutta", tarkoitan että lukija (esim. minä) ei tiedä koska se on kirjoitettu - sata tai tuhat vuotta sitten? Tai eilen?

  Tietysti kaikki runot, jotta ymmärtäisi perinjuurin mistä on kyse, pitäisi lukea alkukielellä. Mutta kun ei osaa!

  Ps. Tämäkin venäjäksi tottakai on ihan toista. Pidän tästä katkelmasta silti.

  "Ystäväni, ystäväni, / nyt tekee oikein tosi kipeää. / Itse en tiedä mistä lienee tuska peräisin. / Välistä kuin viheltäisi paljaan / ja aution pellon yli tuulispää, / välistä kuin syyskuiseen lehtoon / vihmoo alkoholi aivoihin." - Jesenin

  VastaaPoista
 63. Arvostan mielipidettäsi koska se on omasi. Olen silti eri mieltä. - Oletko muuten lukenut Arvo Salon muistelmia "Kirjavat päivät : vaellus eilisessä"? On ihan itse kirjoitettu ja on hauska. Muistan siitä mm. tämän episodin

  kun Arvo oli kesätoimittajana Uudessa Suomessa ja sinne tuli joku professori joka oli kirjoittanut hirrrrveen pitkän tutkimuksen jostain kulttuuriasiasta... Lehteen painettuna se olisi vienyt kuulema 16 sivua. Professori (jonka nimeä ikävä kyllä en muista) oli niin tunnettu ja kunnioitettu että päätoimittajalla oli vaikeuksia sanoa ettei tätä nyt voida lehteen painaa "kun on nuo Olympialaisetkin..." Professori ilahtuneena kysyi "ai sellaiset olympiadilaiset urheilukisat! Missäs ne nyt vietetään?"

  Oli siis vuosi 1952, ja Arvo Salo kesätoimittajana.

  VastaaPoista
 64. Voi vaan siis kuvitella miten tuo professori on uppoutunut omaan tutkimustyöhönsä, ettei kesä-heinäkuun taitteessa vuonna 1952 tiedä missä kaupungissa vietetään sen vuoden "olympiaadilaiset urheilukisat"... Aivan ihana ukko!

  VastaaPoista
 65. En onnistunut löytämään sopivaa väliä, joten kirjoitan nyt sit vaikka tähän kohtaan.
  Ehkä hassua, mutta tykkään katsella jääkiekkoa, kun tykkään.
  Johtuukohan pesäpalloa kohtaan negaationi siitä, kun en osannut lapsosena lyödä niin kovaa kuin olisi pitänyt, eikä siis peli kohdallani oikein onnannut.
  Tuo Holmbergin laulama pesäpallolaulu kuulosti korvaani sellaiselta huumorilta, että siihen pitää ripsotella vähän pirullisuutta ja ilkeyttä mukaan. Mikiksen linkkaama liikuntatieteelliselle seuralle, LTS, omistettu laulu keskitti huomioni miesten sipsipussien ja kaljan nautiskeluille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin Ripranie tykkään nykyisin tanssista. En semmoisesta nykymenosta jossa väännellää ruumista (= kehoa) erilaisestri mutkalle, vaan semmosesta iloisesta ja rytmikkäästä meiningistä. Sinä tänne joskus semmoisia videolinkkejä lähetit, voi että, pistäpä kuule uusintana! Ne - jotain itäeurooppalaisia kai olivat? - jotka vauhdissa aina vaihtoivat vuoron perään soolotanssijoiksi. Aivan täynnä kamalaa hurmaa ja intoa!

   nimim. "ex-rumpalillakin jalka rupes väkisin väpättää"

   Poista
  2. Mukava, mikis, että tykkäät tanssista. Katselemisestakin jo voi tulla hurmokseen. En mää niin kauheesti tykkää katsella jotain ripaskaa. Tai mitä mahdat tarkoittaa. Voe, voe, sitä kamalaa hurmaa ja intoa, mitä lie. Ex-rumpalilla pitääkin jalka ruveta väpättämään aina välillä. En kyllä nyt muista panneeni tänne milloin tanssilinkkejä. Mun blogistani niitä tansseja näkee, ett tervemenoa vaan sinne, jos kiinnostaa. Ystävällisyydellä Ripranie-Stefies.

   Poista
  3. Tässä mukavaa katseltavaa: https://youtu.be/TiXts24KhYU

   Poista
  4. Aivan KAMMOTTAVAN upeaa tanssia! Kiitos!

   Ps. Joo nyt mää muistan että sun blogissas mää niitä näinkin! Hitsi.Eikä kyse mistään ripaskasta ollut, enemmän mustalaismusiikin tyyppisestä jutskusta. Niin kuin tää flamenco, eiks tässä juuret kans on käsittääkseni mustalaisilta. Mitä ne nyt espanjaksi olikaan - Lorcan runoista yritän muistella. Jotain gipso? gitano?

   Poista
  5. "Oi pakene kuu, oi kuu, kuu!
   Jos saapuvat mustalaiset
   He takovat sydämestäsi
   rannerenkaat hohtavaiset!


   Kuu vastaa:

   Lapsi, tanssia nyt anna!
   Kun tulevat mustalaiset
   sinut löytävät alasimelta
   ja kiinni on silmäsi maiset.


   Löysin Lorcan ja mustalaiset! Gitano! Gitanos!

   Ja tämä on mielestäni yksi kauneimpia lauluja mitä maailmassa on. On, On, On!

   Romance de la Luna, Luna

   Ja jos joku väittää vastaan, minä sanon hänelle "haista kuule home"...

   Poista
  6. Ja tämän laulun kautta vastaan myös Iinekselle ja Tapsalle, miksi tykkään enemmän 'vasemmistolaisiksi' luokitelluista lauluista kuin 'oikeistolaisista'. Koska jälkimmäisistä en muista oikein muuta mielenkiintoista kuin Jääkärimarssin. Siinä on iskevät ilkeät sanat.

   Ps. Tosin ei Lorca mikään poliitikko ollut, runoilija oli hän. -Mutta eihän sille mitään voi, että myös runoilijoilla sydän on vasemmalla puolella. (onpas!)

   Poista
  7. Tässä vielä mustalaistanssia: https://youtu.be/ex4jItrcsLM

   Ja sitten vielä flamencosta a la wikipedia: https://fi.wikipedia.org/wiki/Flamenco

   En minä sillä, etteikö niitä itsekin olisi löytänyt.
   Anteeksi, jos on jo liikaa linkkejä. Voi ne poistaakin.

   Poista
  8. Kaikkihan näistä partisaanimarsseista ja työläislauluista tykkäävät, mikis, samoin Jääkärimarssi ja Finlandia elähdyttää kovasti varmaan useimpia ihmisiä, pesunkestäviä sosialistejakin. Ei se mene niin, että jos kritisoi historian ylilyöntejä ja virheitä, tuomitsee kaiken siihen liittyvän totaalisesti. Kaikella on puolensa, sanoisin filosofisesti.

   Poista
 66. Olen mies,joka on juuri nähnyt suuren Jeff Beckin ihan älyttömän tasokkaan yhtyeensä ja muilta aloilta kannuksensa hankkineen, suuren ja ihailemani, Johnny Deppin. Maailma ei menettäisi, vaikka Johnny välittömästi lopettaisi rääkymisensä ja rämpyttämisensä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mikis. Nettiä luettuani havaitsin halvimpien lippujen olevan yhdeksänkymppiä. Laitoin kavereilleni viestejä, etten kykene. Ystäväni puhui minut ympäri, "mee nyt vitun idioootti!", ja hieno kokemus. Portilla lippuhinta oli satasen. Jeff Beck, Johnny Depp, Heikki Silvennoinen, Dave Lindholm, Pepe Ahlqvist, Eero Raittinen, Ile Kallio, mitä voi vanha mies enempää toivoa!

   Poista
  2. Beckin bändin naisrumpali oli parhainta a-luokkaa, mutta naisbasisti suorastaan veret seisauttavan hyvä. Rhonda Smith!

   Poista
 67. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole mitään poistanut vaan siirsin kommenttini tuonne ylemmäksi.

   Poista
 68. Se on kyllä kumma, että kokoomus vetää puoleensa näitä lahjakkaita ja väkivaltaisia narsisteja (Vapaavuori, Romppainen, Rydman...).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattele miten loistava taistolainen Willessä on mennyt hukkaan!

   Poista
  2. Narsisti, oletko sinä Mankku narsisti, vai muuten vain itseäsi täynnä?

   Poista
 69. Tämä esimerkkini tarkoittaa tätä (= kaikki on itsekeksimääni, en osaa venäjää), että

  tuosta suomennoksesta, joka on ihan hyvä, saa selville silti tuon runon syvemmän ilmaisun, sen, että aivan varmasti se omalla äidinkielellään on paljon, paljon, paljon laulavampi... sen aistii tuosta tunnelmasta. On ehdoitta sarkialaista unen kaivon fiilistä (jos niin uskaltaa sanoa)... siinä suhisee venäläiset monet eri ässät ja kolisee g ja k kijaimet? - Mun mielestä.

  VastaaPoista
 70. Kokoomusnuoria.

  VastaaPoista
 71. "Oon jo oottanutkin, kosk' Nooralt mänöö kuppi nurin.
  Ah, enpä ois uskonut, et' odotukseni näin palkittiin."

  (roosainen säepari tulevasta runokirjastani "Väljasuremise mäss")

  VastaaPoista
 72. Aika sekava olo jää tuosta Wille Rydman-jutusta.
  Tästä blogista taitaa saada jotain selkoa, jos sua Noora kiinnostaa: http://professorinajatuksia.blogspot.com
  Siellä viitataan myös asianomaisen itsensä ajatuksiin hänen omassa blogissaan kyseisestä asiasta.

  VastaaPoista
 73. Tuon "Professorin" höpinä on kyllä sakeinta kommentointia, mitä suositella saattaa.

  VastaaPoista
 74. Ripranie, kiitos vinkistä. En tunne kyseisen professorin blogia ollenkaan, mutta ensi vilkaisun perusteella kuuluu sarjaan, joka tuomitaan vasemmiston taholta ennakolta osaamatta osoittaa varsinaisia virheitä. Kiinnitin huomiota lauserakenteeseen, tekstin perusteluhin ja faktojen käyttöön. Niissä ei ollut moitteen sijaa. Blogin kirjoittaja on varmasti perehtynyt asioihin ja argumentoi asiallisesti ja faktoja käyttäen. Sitä en osaa vielä sanoa, onko hänen näkökulmansa uskottava.

  Mutta siis, hän ei taida olla poliittisesti korrekti.

  VastaaPoista
 75. Kannattaa nyt tässä keississä ennen ristiinnaulitsemista huomata, että kun asiaa on tutkittu käsittääkseni parissakin eri instanssissa, niin ei ole löytynyt mitään syytekynnyksen ylittävää tekoa.

  Näitä inhottavia kähmijöitä ja kikkelinkuvien lähettäjiähän on ollut laajalti ja kaikissa ryhmissä, varmaan vasemmistolaisissakin. Tämä ei kuitenkaan ole lainvastaista. Paitsi jos valtakunnansyyttäjä nyt taas innostuu, kun syytettynä on kokoomuspoliitikko.

  VastaaPoista
 76. Outoa miten tuntematon hahmo Sarkia on edelleen, vaikka hänen runonsa elävät ja tuntuvat tavallaan tuoreilta.

  Niin, sinun äitisihän hoivasi häntä sota-aikana. Ripaus lukkarinrakkautta.

  VastaaPoista
 77. Sibeliuksesta ja Finlandia-hymnista totean vielä, että sen erinomaiset sanat on kirjoittanut... niin, kukapas muu kuin... oi katso: V.A. Koskenniemi.  VastaaPoista
 78. Niin, poliisin mukaan muutamat ahdistelujutut olisivat olleet ns. vanhentuneita ja siksi tutkimukset keskeytettiin.

  VastaaPoista
 79. Iines on objektiivisen poliittisen kritiikin perikuva: Puolustaa tasapuolisesti taantumasta ja tuomitsee edistyksen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taantumus ja edistys. Heh. Olemme palanneet ajassa taaksepäin. Ei se sosialismin juna silti taida kääntyä ympäri, kun se meni jo. Herätys! Ei uutta aikaa tarvitse pelätä.

   Poista
  2. Tässä yhteydessä tulee mieleen kysymys suomalaisten alaikäisten muslimityttöjen kohtalosta. Koskeekohan heitä Suomen laki hyväksikäyttö-, viettely- ja naittamistapauksissa?

   Poista
  3. Niinpä.

   Suomen lain mukaan sukupuoliyhteys alle 16-vuotiaan lapsen kanssa katsotaan seksuaaliseksi hyväksikäytöksi ja on rangaistava teko. Laista saatetaan poiketa, jos osapuolten iässä tai henkisessä ja ruumillisessa kypsyydessä ei ole suurta eroa.

   Käsittääkseni alaikäisen lapsen naimisessa on aina suuri ero henkisessä ja ruumiillisessa kypsyydessä, jos naijana on aikuinen mies.

   En ole kuitenkaan havainnut yhdenkään HS-toimittajan tai henkilön kirjoittaneen tai pyytäneen rikostutkintaa Suomessa tapahtuneista muslimityttöjen naimisista, joista löytyy netistä kyllä tietoa. Muissa EU- maissa asiasta on kirjoiteltu ja poliittisia päättäjiäkin asia on liikuttanut. Valtakunnansyyttäjä? Feministit?

   Poista
  4. Pitäiskö ensin olla tapaus?

   Poista
  5. HS-toimittajia ei taida innostaa nostaa näitä esille. Jos asia olisi agendalla, juttuja riittäisi julkaistaviksi.

   Poista
  6. Mihin perustat mielipiteesi?

   Poista
  7. Jatketaanpa sitten keskustelua, kun töksäyksiisi ilmestyy toinenkin lause. Ja edes yksi perustelu. Kannattaa huomata, että tämä on blogi.

   Poista
  8. Yritän pitää viestini yksinkertaisina, jotta niihin olisi helppo vastata.

   Poista
  9. Mitä, jos antaisit jotain valtavasta henkisestä pääomastasi, etkä kyselisi muilta tietoja?

   Poista
 80. Tämä ”vanhentuminen” ei pidä paikkaansa. Jutut ovat alkaen vuodesta 2014, ja vain yksi väitetty sinänsä vääräksi tai viattomaksi osoittautunut tapaus on vuodelta 2011, jolloin Rydman oli 25 ja tyttö 16. Tällöin Rydman ei vielä ollut kansanedustaja eikä edes kaupunginvaltuuston jäsen.

  HS:n mukaan keskusrikospoliisin esiselvitys lopetettiin, koska mikään ilmi tullut teko ei ylittänyt tutkintakynnystä, ei siksi, että ”jutut olisivat vanhentuneita”.

  VastaaPoista
 81. Tänään julkaistu Verkkoviha -tutkimus valottaa vihapuhujien motiiveja ja verkostoja.

  Koska täällä Iinekselässäkin usein ihmetellään, että mitä se vihapuhe nyt mukamas on, niin tässä on selvitystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Panepas tähän kattava refraatti, niin kuin hyvä tapa vaatii. Kiinnostuneet voivat sitten hakea lisätietoa artikkelista. Linkit eivät keskustele ihmisten kanssa.

   Poista
  2. Eikös jo noilla tiedoilla fiksu lukija osaa päättää haluaako perehtyä asiaan?

   Poista
  3. Totta kai Iinekselässä tiedetään mitä on vihapuhe!

   Vihapuhetta on se, että kertoo muslimimamun hakanneen, ryöstäneen, raiskanneen tai tappaneen jonkun.

   Vihapuhetta on myös se, että siteeraa Raamattua tai Koraania suvaitsemattomassa tarkoituksessa.

   Vihapuhetta on myös kysyä mistä ulkomaalaisen näköinen on kotoisin, jos hän sattuu olemaan Afrikasta kotoisin.

   Ylipäätään vihapuhetta on kaikki, mikä ei tue vallitsevaa monikulttuurisuus-uskonjulistusta.

   Eikä tästä maasta, jumalauta, vihapuhe lopu niin kauan kuin täällä asuu ns. kantasuomalaisia! Katsokaa Ruotsia, siellä ei vihapuhetta sallita, eikä siellä silti Maria Petterssonin mukaan ole mitään mamu-ongelmia!

   Poista
  4. Vieläkö pelkäät Järvikylän poikia?

   Poista
 82. Kyse on linkkaajan fiksuudesta, kyvystä ymmärtää dialogin - keskustelun - merkitys. Fiksua ei ruokita linkeillä, hän löytää haluamansa tiedon itsekin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Usein hyvä keskustelu alkaa siitä, kun ensiksi yhdessä perehdytään aineistoon.

   Poista
  2. Täällä ei harrasteta sellaista. Tämä on vapaa ja luova blogi.

   Jos oikeasti haluat keskustelua vihapuheesta, niin miksi ihmeessä et alustanut aihetta mitenkään?

   Kaikissa debateissa on ensin alustus, jossa selvitetään pääasiat ja teemat aiheesta, omin sanoin, ei siteeraten. Sitten keskustelijat selvittävät aihetta omalta osaltaan monisanaisesti ja ihan omin ajatuksin. Mikä tässä on vaikeaa?

   Annapa siis tulla linkkisi anti. Miksi linkkasit sen, mikä sinua kiinnostaa vihapuheessa ja mitä se on?

   Poista
 83. Tänään on myös suomalainen ajatuspaja Suomen Perusta julkaissut teoksen Some, sananvapaus ja vihapuhehysteria.

  Näistä esille tuomistani uunituoreista julkaisuista Poliisiammattikorkeakoulu jakoi twitter-tilillään toisen. Arvatkaa kumman?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Manne ja Mannen linkit tappelivat, manne voitti!

   Poista
  2. - Useimpia vihapuheen määritelmiä yhdistää ajatus erilaisten ihmisten syrjinnästä tai toisinajattelijoiden suvaitsemattomuudesta, tarkoituksellisesta loukkaavuudesta tai häiritsevyydestä sekä pyrkimys vahingoittaa puheen kohdetta leimaamalla.

   - Tähän tyyliin siis valtioneuvoston tutkijat.

   Kun tätä mietin, löydän vihapuhetta eniten tässä blogissa Mankemangin kommenteista. Leimakirvestä heiluttavat muutenkin innokkaimmin suvaitseviksi itsensä ilmoittaneet ihmiset, mikä ei lakkaa hämmästyttämästä minua.

   Poista
  3. "Tähän tyyliin siis valtioneuvoston tutkijat."

   Eivät he olleet valtioneuvoston tutkijoita.

   Poista
 84. "Manne ja Mannen linkit tappelivat, manne voitti!"

  Tämä osui niin ytimeen, julistan sen tämän vuoden parhaimmaksi kommentiksi!

  VastaaPoista
 85. Pannaanpa tänne loppuun vielä Rydmanin rinnalle uutinen vasemmistoliiton pormestariehdokkaasta Sasu Haapasesta.

  Varsinais-Suomen käräjäoikeus on nimittäin tuominnut vasemmistoliiton pormestariehdokkaana Turussa olleen Sasu Juho Matias Haapasen 2 vuoden ja 2 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen kuudesta törkeästä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan levittämisestä, kuudesta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta.

  Että on ne poliitikot aikas kamalia seksualisteja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PS Uutinen on tuore, Helsingin Sanomista juuri luettu.

   Poista
  2. Turun Sanomien mukaan Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kertoi 26.2.2021, että pormestariehdokas Haapanen on eronnut kaikista puolueen luottamustehtävistä.

   Poista
  3. Ja ihan itse. Onpa hyvä mies.

   Poista
  4. Siinä on kelpo mies. Miten voi olla noin hieno luonne?

   Poista
 86. Eilen Iltalehden verkkosivu kertoi, että poliisit riisuivat väkisin musliminaisten huivit. Saivat syytteet pahoinpitelystä.

  Kavereilta oli jääny lukematta poliisin omat ohjeet passikuvista:

  "Huivia tai muuta päähinettä saa käyttää ainoastaan, jos uskonnolliset syyt tai vakiintunut
  kansantapa sitä edellyttävät tai jos se on tarpeen kuvattavaan liittyvistä terveydellisistä tai
  lääketieteellisistä syistä. Päähine ei kuitenkaan saa peittää kasvoja liikaa eikä siitä saa
  aiheutua varjoja kasvojen alueelle.".

  VastaaPoista
 87. Minua loukkaa suuresti se, että joudun riisumaan aina silmälasit passikuvassa. Tunnen itseni alastomaksi ja sokeaksi ilman lasejani enkä esiinny koskaan missään ilman niitä. On järkyttävää riisua osa persoonallisuuttaan virallista kuvaa varten.

  Uskonto ei ole peruste ohittaa länsimaisia sääntöjä ja normeja. Huivi voi peittää kallon muodon ja korvat, jotka ovat ihmisen tunnistamisessa olennaiset. Miksi meillä paapotaan uskonnollista fundamentalismia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska biometrisessä kasvojen tunnistamisessa ei hiuskiharoita tarvita.

   Poista
  2. Poliisi korostaa HS:ssa, että turvapaikkahakemukseen otettavalla kuvalla on eri tarkoitus kuin passikuvalla. Turvapaikanhakijoita voidaan lain perusteella kuvata eri kuvakulmista. Heidän vartalostaankin voidaan ottaa kuvia, samoin heillä olevista erityistuntomerkeistä kuten tatuoinneista ja arvista. Ilmeisesti näistä naisista, jotka eivät ole ilmoittaneet edes kotipaikkaansa, on ollut tarve ottaa perusteellisemmat tuntomerkit.

   Ulkomaalaislain mukaan onkin hyväksyttävää, että jos tarvetta ilmenee, hakijasta voidaan ottaa pidemmälle meneviä tuntomerkkejä. Näitä lienee haluttu.

   Väkivaltaa ei tietenkään saisi käyttää tarpeettomasti. Poliisi joutuu työssään kuitenkin toimimaan itse asiakkaan mullitellessa. Työ on hoidettava. En jaksa uskoa, että naisia on millään tavoin satutettu.

   Poista
  3. Satuttaminen ei määritä väkivaltaa.

   Poista
  4. Ei tietenkään. Väkivaltaahan on myös henkisellä puolella: kaikenlainen ilkeily ja nimittelykin on väkivaltaa.

   Kun media otsikoi lööpeissään poliisin saavan syytteen pahoinpitelystä musliminaisten huivien riisuttamisen yhteydessä syntyy lukijalle helposti mielikuva rajusta tilanteesta, jossa naisia pahoinpidellään fyysisesti vammoja tuottamalla.

   Poista
 88. Ja jos nämä paperittomat muijat venkoilevat poliisille, joka vain hoitaa työtään, ei ole paljon vaihtoehtoja hoitaa työtä loppuun. Väkivaltaa tuskin on harjoitettu niin, että joku olisi loukannut itsensä. Eivät nämä musliminaiset aina ole kilttejä uhreja, vaan myös aikamoisia ketkupellejä ja uhriutumisen mestareita. Meillä ei ole koko tarinaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huivien riisuminen väkisin on väkivaltaa.

   Poista
  2. Kissan villat. Mitäs mullittelivat.

   Poista
  3. Kyseisillä mullittelijanaisilla ei ole minkään valtakunnan papereita ja he eivät ole täyttäneet turvapaikan saamisen kriteereitä. Heitä ei voida palauttaa mihinkään maahan, koska mikään maa ei ota heitä vastaan. He eivät suostu kertomaan edes sitä, mistä maasta ovat alkujaan.

   On päivänselvää, että naiset haluavat kieltäytyä tunnistamista edistävistä valokuvista, ja oman käsitykseni mukaan edes heidän nimensä ei ole tiedossa. - Onko ihmeellistä, jos poliisi haluaa tarkat tunnistamista helpottavat valokuvat näistä ihmisistä, eri kulmista ja myös korvat näkyen. Uskonnon tuomaa suojaa käytetään tässä hyväksi, mikäli maalaisjärjellä arviointi sallitaan.

   Poista
 89. Minä muuten olen astronautti.

  VastaaPoista
 90. Oletko sinä vihassa kun puhut perseenreiästä?

  VastaaPoista
 91. Tiedätkö miksi muumit ovat obeeseja?

  VastaaPoista
 92. No, sitä minäkin olen aina ihmetellyt, miksi erittäin tärkeitä nimiä elimille, jotka nekin ovat erittäin tärkeitä pitää olla varovainen, niin ettei ainakaan ruokapöydässä vahingossakaan ala puhua esim. takapuolesta, virtsarakosta, virtsaamisesta, kakkimisesta. Ovatko ne jotenkin pyhitettyjä sanoja vai mitä. Räkäkin on aika räkäinen sana, Jos nenästä tulee räkää, voiko toista ihmistä sanoa räkänenäksi, miksi se on loukkaavaa? Räkä, virtsa, paska, eikö niitä sanoja voi käyttää esimerkikisi jos on vilustunut tai vatsa ei toimi kunnolla. Eikö ihminen saisi kakkia tai "käydä paskalla"? Miksi pitää vain käydä vessassa, vai löytyisikö joku vielä lempeämpi ilmaisu?

  VastaaPoista
 93. Jos minä puhun kyseisestä ihmiskehon kohdasta, olen yleensä hyvällä ja humoristisella tuulella.

  VastaaPoista
 94. Jetsulleen näin, Noora. Kielen ja ylipäänsä sanan käyttöympäristö ja käyttäjän tarkoitus ratkaisevat paljon.

  Ei ole oikeasti rumia sanoja, vaan rumuus voi syntyä kuulijan aivoissa, hänen käsityksensä viitekehyksessä.

  VastaaPoista
 95. Suurin osa ihmisistä on varmaankin aika tavallisia pulliaisia kaikin tavoin. Vetoan Gaussin käyrään.

  Mutta kun ihmisiä on miljardeja, vinksahtaneita löytyy väkisinkin ihan liikaa. Lisäksi tarjonta on nykyään globaalia ja runsasta.

  Nykyään kaikkien kukkien annetaan kuksia.


  VastaaPoista
 96. On kaksi aihepiiriä tai teemaa, jotka saavat minut vaihtamaan kanavaa tai hylkäämän teokseen eläytymisen: toimintaelokuvat ja seksahtavat leffat. Hohhoijaa.

  Joskus televisiosta tulee usealta kanavalta yhtaikaa jokin toimintaräiske ja huumemaailmaan sijoittuva tyhjänpäiväisyys. Nyt mökillä selaan Areenaa ja olen katsonut iloisia vekkuleita Luottomiehiä, järjestyksessä alusta alkaen. Jokin näiden kahden miekkosen rooleissa ja taidoissa viehättää. Ja saa naurahdella, aidosti, nauraminen on kivaa.

  VastaaPoista
 97. Minulla oli tässä ehkä n. puolituntia pitkä kommentti, mutta kun jouduin syömään välillä, se on kadonnut. Se oli aika pitkä, kerroin siinä kuluneesta päivästä, joka oli pelkoa täynnä. Koetan nyt uudestaan muistella, mitä pelottavaa oli. Muistaakseni niitä oli kolme asiaa. (Kumma kun tuo vanha kuva joka otettiin toissa kesänä on itsestään ilmestynyt taas näkyviin.)

  1, Aamulla tuli kännykkään ilmoitus pankista. Siinä luki: Tänä aamuna tilillenne tuli uusi maksujen vastaanottaja. Teidän pitää nyt toimia ripeästl että saatte tehdyksi sen, mitä hän haluaa tehtävän. Painakaa hänen asentamaansa merkkiä ja vastatkaa kyselyihin. Jos ette tee sitä, voi olla, että menetätte säästönne. Pitäkää kiir...
  En todellakaa muista tarkkaan miten se oli. Mutta nuo asiat ovat jotenkin mielessä. Tuon loppu oli kesken, arvailin sitä. En ymmärtänyt koko juttua, mutta että vaarana oli että rahat katoavat. Mitä tehdä? Ihan kummallista. Ei tällaista ole ennen tapahtunut.
  Joku neuvoi: Ota yhteys pankin asiakasneuvontaan, kysy sieltä. Etsin heti k.o, paikan. Siellä oli odottamassa iso plakaatti, jossa valitettiin että pankkipetkutukset ovat lisääntyneet maassa, ja varoitettiin, ettei saa noudattaa petkuttajan ohjeita.
  Helpotti oloa. Uskoin pankkia enemmän kuin toista maksujen kerääjää.

  2. Seisoin puoli päivää ateljeerakennuksen nurkalla pihassa ja seurasin kun mies heilui korkealla ilmassa honteloiden tikapuitten korkeimmalla askelmalla kädessä pienehkö maaliämpäri ja taskussa vasara, jonka hän otti tarvittaessa käteensä ja iski sillä nauloilla kiinnitettäviä isojen ikkunoiden kehyspuita vanhojen kehyspuiden tippuessa maahan lopullisesti murskautuen. Ne oli muuttuneet mustiksi vaikka ne olivat olleet vaaleita, melkein vaikoisia.
  Yhdellä kädellä hän puhdisti ja iski nauloja vasaralla, toisella yritti pitää itseään tikapuilla, välipuuta puristaen, mutta välillä hänen molemmat kätensä olivat irti koko hommasta. Silloin minun jalkani alkoivat täristä.
  Askelma askeleelta hän tuli sentään alaspäin. Ja kun hän viimeisen päälllikkäisen ikkunarivistön läpikäytyään sai molemmat jalkansa maanpäälle, oli homma vihdoinkin kokonaan valmis! Silloin minä taputin käsiä ja hihkaisin BRAVOOO! Juotiin keinussa kahvit.

  3. Mikä oli 3. pelonaihe.Se oli varmaan se uni, jonka näin edellisenä yönä, en ole varma. Se antoi värinsä koko päiväksi. Nään usein painajaisia. Kummallista, mutta kaikki unet, joita näen, tapahtuvat useimmin lapsuuden maisemassa. Unessa näkyy aina ihmisiä, joita ei enää ole, ovat kuolleet. Tällä kertaa näin äidin, joka hääräsi keittiössä. Kiva herätä, kun äiti on kotona, ajattelin unessa. Mutta kun heräsin aamulla puoli kuudelta, etsin äitiä. Häntä ei näkynyt missään. Vastahan hän oli, ajattelin. Mutta sitten muistin. Aitiähän on kuollut. Ollut monta vuotta jo kuolleena. Ei ihme, ettei häntä näkynyt.

  VastaaPoista
 98. Liisu, harmi, jos alkuperäinen pitkä kommenttisi katosi. Jaksoit kirjoittaa uuden, siitä kiitos!

  Olen lukenut juuri tuosta pankkihuijausyrityksestä, joka sinulle oli tullut. Onneksi olit tarkkana. Minut herätti siinä huijaustekstissä kirjoitusvirhe: mobili, kun pitää tietenkin olla mobiili. Pankki ei tee viestinnässään tällaisia virheitä, joista jo tunnistaa tekstin huijaukseksi ulkomailta.

  Itselleni tuli talvella kysymys S-pankista, jonka kortilla ostan vain ruokani. Kysyttiin, olinko ostanut Amazonista jotakin Applen tuotteita n. 100 eurolla. No en ollut. Onneksi pankki oli valpas. Korttini kuoletettiin ja sain uuden kortin. Kannattaa olla tarkkana.

  VastaaPoista
 99. Liisu

  Tänään katsoimme (tai luin äänen miehelle) telkasta jossain vaiheessa tarinaa miehestä, joka oli mm. kansanedustaja. Se oli kummallinen juttu. Hän oli rakastanut naisia, jotka olivat kai liian nuoria.Mitä muuta pahaa hän oli tehnyt, en muista, mutta
  lopputulos oli kauhea. Koko hänen elämänsä oli tuhottu. Miten se on mahdollista, sitä on turha miettiä. Häneen ei vain voi enää luottaa pelkästään toisten ihmisten puheiden vuoksi. Miksi ihmiset sitten puhuvat niin, että joku joutuu kärsimään heidän puheittensa takia. Eikö olisi parempi puhua niin, että siitä on hyötyä ja iloa toisillekin kuin kohteelle ja kauniisti puhujalle itselleen. Ei kysymyksiä, joihin on vaikea vastata.
  Ihminen nyt vaan on sellainen, että oma itse on aina tärkeämpi. Mitä se rakastaminen sitten on? Se taitaa olla vain peliä, jota pelaajalla on oltava, että hän hyötyisi siitä jollain tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua suorastaan inhottaa median hössötys asiasta. Ketään ei ole väkisinmaattu, ei pahoinpidelty, ei häväisty ja silti kauhea hulabaloo, ihan kuin jotain korvaamattoman pahaa olisi tapahtunut.

   Tämä metoo-höpötys on suorastaan sairasta. Useimmat julki tulleet tapaukset ovat olleet liehittelyjä, raiskauksethan ovat rikoksia ja ne eivät tähän sarjaan kuulu.

   Miksi nainen ei opettele pitämään puoliaan? Ja miksi nainen pukeutuu liian tyrkyksi ja viettelevästi, jos ei halua viettelyjä? Miksi? Eihän tyrkky pukeutuminen ole edes tyylikästä.

   Poista
 100. Liisu

  Kyllä Noora on minunkin mielestä vallan oikeassa. Ja jos oikein kovasti ajattelee, kaikki sanat ovat saman arvoisia ja tarpeellisia, silloin kun niitä tarvitsee.

  VastaaPoista