22.6.2022

Nyt tulee juhannuspostaus

No  tervepä terve täältä lännen lounatuulista.  Onneksi merituulet ovat raikkaita, sillä kun mökkiin ensi kertaa astuu talven jäljiltä, kaikki haisee ummehtuneelta ja ehkä homeiseltakin. Tuuletus ja tulen sytytys raikastavat ilman ennen pitkää. Toinen vaihtoehto on se, että nenä tottuu hajuun.
Mökillä ollaan alkukantaisissa oloissa, mikä on kivaa, vaihteeksi. Sähköhellassa on kaksi levyä ja  uuni. Jos uuni on päällä, takalevyä ei voi käyttää. Ainoa ongelma on se, ettei aina muista, kumpi levy oli se joka toimi uunin kanssa. Puuhella vetää  tuulella, sateella ei kannata yrittää. Jääkaappeja on peräti kaksi, mikä lienee ylellisyyttä mökkioloissa. Toisessa on kannessa halkeama talven kylmilläänolosta, toimii silti, uskon. Pakastin toimii hienosti, kun teippaa oven jesarilla siihen asti, kun ovitiivisteet lakkaavat turpoamasta ja avaavat oven itsestään. Käsitiski on silkkaa juhlaa, ja sujuu laulaen.Vessan hanasta on ihan hyvä kantaa kuumaa vettä keittiön altaaseen. johon tulee vain kylmä vesi. Matka  on vain pari kolme askelta kuupan kanssa. 


Yrtitkin on helppo noutaa suoraan kokkauksen kuumimpaan hetkeen, nopeasti ja turvallisesti. Ne kasvavat saviruukuissa suoraan oven vieressä auringossa. Piti kirjoittaa tähän sujuvasti härveleiden nimi, joilla ruukut lepäävät, mutta nyt huomaan, etten muista puisten kelojen nimeä. Ne ovat peräisin tämän alueen entisen omistajan Olgan torpasta ja Olgan kankaankudonnasta.  Olga oli hurskas ja hyvä ihminen, ikäneito Jumalan armosta, tai toinen vaihtoehto: rangaistuksesta. Olga nimittäin antoi rukkaset kosijalle, joka ei miellyttänyt häntä. Mutta siis, kelvannut olisi, jos olisi suostunut.
'


Tässä kuvassa on pihan monivuotinen pesijä, kirjopsieppo, joka käy iltaisin katsomassa, mitä puuhailen. Voi olla, että tyyppi kiittää minua sopivasta pesäpöntöstä katajassa. Jos se jonain vuonna ei tulisi, miettisin, mitä olen tehnyt väärin.


Oikein hyvää juhannusta, kesän korkeinta hetkeä teille kaikille, rakkaat lukijat, Ottakaat tämä kasvattamani juhannusruusu ja pankaa se hiuksiinne, korvan taakse tai jonnekin. Viettäkää mukava juhannus. Älkää olko surullisia, vaan katsokaaa vaikka sittisontiaista kukassa, ei sekään sure, vaikka haisee luultavasti pahalle, mitä te sentään ette tee. Juhannus tuoksuu hyvälle.


Lupiini on hävitettävä vieraslaji, joka murskaa alleen kantasuomalaiset kissankellot ja päivänkakkarat. Tämä kesäpaikka on perustettu Olgan torpan maisemiin vuonna 1975. Tielaitoksen murskaamalla Olgan torpan pihalla kasvoi villejä lupiineja, joita lapsesta lähtien olen pitänyt kesäpaikan symboleina. Tiesimme äidin kanssa, minne tielaitoksen työmiehen ajoivat Olgan murskattua pihamaata, ja kävimme siltä pelastamassa joitakin lupiineja juurineen. Tuossa kuvassa ne nyt edelleen kasvavat. Voin vakuuttaa teille, ertä samassa penkissä viihtyvät sekä leinikit, kissankellot että valtavat raparperit, kuten näette, jos raparperin kuvasta tunnistatte.


 Lopuksi todettakoon, että mikä onkaan hienompaa kuin menneiden sukupolvien kädenjälki, joka näkyy näissä puutöissä. Kaksi maataloustyöpenkkiä ja peiliovi Olgan torpasta, alunperin keltainen. Penkit ovat matkalla keittiööni työtasoiksi tai ikkunalaudoiksi, ja peiliovi on nykyään mökin liiterinovi. Kannattaa huomata erikseen peilioven messinkinen ovenkahva, vaikka se roikkuu ja on tummunut. Sitä on painanut kädellään jo neljä sukupolvea. Olga, äiti, minä, tytär. Se pitäisi kiillottaa ja korjata. 26.6. Iloksenne toisen juhannuspäivän lisäpostaus Ylen historiasivuilta.. Kas tässä, olkaat hyvät, arvon herrasväki!
(Valokuvat Iines 2022)

183 kommenttia:


 1. Hyvää Juhannusta itse kullekin! :)

  (kirjoitin edellisen postauksesi loppuun. Jossa taas vaihteeksi vuodatin kommentin verran sydänvertani. Mutta en halua tuoda 'nuhjuisia' asioita tänne; mökkisi ja sen ympäristö on viehättävä! Ja Sinä sovit sinne kuin Nenä ihmisen päähän.)

  VastaaPoista
 2. Ensimmäisen kerran muutuin Anonyymiksi myös mie. Joo ja kävin katsomassa myös edellisen postauksen kommenttia: Anonyymi minä sielläkin olen. - Enkä ole kuin olen mikis!

  VastaaPoista
 3. Ihan tunnistettava olet siellä, mikis. Minulla on pitkäaikainen kouliintumiskokemus haistelemaan, kenen on mikäkin paperi, ilman nimeäkin.

  Tyyli, se tyyli, sanomisen rytmi ja kieli paljastavat kirjoittajan. Joskus huvittaa, kun joku oikeasti hyvä kirjoittaja yrittää anonyymina harhauttaa lukijoita tekemällä tahallaan virheitä. Nekin ovat tyypillisiä ja niin arvattavia….

  VastaaPoista
 4. Kiitos ja suloista mittumaaria itsekullekin!
  Aivan ihania aarteita sinulla Iines. Nuo ovi ja penkit. Kotoisa on ikkunakin, ja ihanat ruusut kukkii!
  Täällä on nyt istutettu peräti kaksi juhannuusruusua. Kituva museomökin pihasta ja sisko toi kotoaan uuden istukkaan. Runsasta kukinta on vielä tänä kesänä turha odittaa.
  Rupusia penkkejä on täälläkin, setäni jäämistöstä. Aarteita ne ovat, aikansa käsitöitä.

  VastaaPoista
 5. Rakastan vanhoja puuesineitä ja puisia vanhoja huonekaluja. Nykyiset lastulevyiset kalusteet jäävät kyllä laadussa kakkoseksi näiden umpipuisten rinnalla. Vanhassa puussa on kaunista sekin, että niissä on elämisen jälkiä, naarmuja ja kuoppiakin.

  Se haittapuoli näissä vanhoissa puuhuonekaluissa toki on, että ne eivät ole kovin ergonomisia. Täällä on mm. iso puinen klaffipöytä, ja se on sen verran korkea, että tietokonetyöskentely sen ääressä käy nopeasti hartioihin. Samaten vanhat puutuolit eivät ole järin takamusystävällisiä. Yksikin malli, sellainen pyöreä pinnatuoli, on sellainen, josta takapuoli liukuu alaspäin. Mutta siis, kestäviä ne ovat.

  VastaaPoista
 6. Lupiinit ovat minustakin upeita, enkä ymmärrä miksi etenkin edistyksellinen luontoväki niitä vihaa. Näen siinä sublimointia - näin hekin pääsevät vihaamaan haitallista vieraslajia!

  En ole varsinainen luontoihminen, vaikka rymyänkin metsätöissä, meloskelen kanootilla erämaajärvillä, pyöräilen paljon ja vaeltelen Torronsuolla ja Lapissa. Kukista ja meh... ei kun kasveista en ymmärrä mitään.

  Mutta pari vuotta sitten mökin pihalle ilmestyi outoja kasveja, oikeita alieneita, jotka kasvoivat viikossa puolimetrisiksi. Googlasin ja kyselin, ehkä täältäkin, mutta ei selvinnyt.

  Niinpä hävitin ja juurin ne helvettiin. Viime kesänä niitä ei näkynytkään. Mutta syksyllä sattui silmiini juttu suo-ohdakkeesta, harvinaisesta arvokasvista, joka muistuttaa outoa oliota, hirviötä, ja kasvaa silmissä miehen korkuiseksi. Olikohan jopa suojeltu.

  Kirosin raskaasti tyhmyyttäni ja pyysin metsänhaltioilta anteeksi. Näköjään sainkin, sillä nyt kesän alussa ne tulivat taas! Niitä kasvaa siellä täällä ja pisimmät ovat jo metrin mittaisia.

  VastaaPoista
 7. Meidänkin tontilla ja pellolla kasvaa runsaasti ohdakkeita, jotka ovat miehenkorkuisia, ellei niitä leikkaa alas. Pellossa saavat olla, sillä perhoset rakastavat ohdakkeita. Ohdakelajista en ole varma, mutta korkeita ovat, tuskin kuitenkaan suo-ohdakkeita. Kyläkarhiaiseksi luokittelisin ne. Jokin ohdakelaji on kaksivuotinen ja voi ilmestyä aina eri paikkaan.

  Tänä vuonna muuten lupiini on vallannut pellonreunamme maantien laidassa, ja se tietää pahaa. Nimittäin eikös kurtturuusustakin voi saada nyt sakot, ellei sitä hävitä? Maantien laidasta lupiini pistää nyt mahdollisten valvojien silmään. Saas nähdä. On se kaunis se pelto nyt.

  VastaaPoista
 8. Nauti Tapsa nyt harvinaista kasviystävästäsi.
  Iines, en minäkään suvaitse lastulevymööbeleitä. Paljon onkin purettu täällä olleita komero- ja hyllyvirityksiä. Odottavat ladossa siskoni peräkärrikeikkaa kaatopaikalle.

  Vaan nyt olen ilmeisen suosittu lähimaisemissa.
  Neljä siiliä ilmestyi ruokinta paikalle yhtä aikaa. Luulin, että niitä on vain kaksi pihapiirissä.

  Jonkin aikaa kolme piikikästä söivät sopuisasti yhdessä laakeasta astiasta, mutta sitten tuli puskista yksi rohkea ja ajoi kaikki tiehensä. Eipä pukari itsekään enää palannut takaisin. Sen sijaan kaksi laiheliinia, toinen näytti jo vanhukselta, aterioivat kahakan jälkeen yhdessä.
  Voi olla, että sana kiirii siililtä toisille kylillä, ja kohta saan kantaa kaupasta selkä vääränä kissanmuonaa. :)
  Liotan kuivamuonan ensin kuumassa vedessä, koska papuset ovat tosi kovia. Joskus ostan lisäksi edullisempia purkkimuoniakin.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissa söisi joskus mieluiten vain raksuja eli niitä kovia rakeita. Näiden lisäksi kissan tulisi juoda paljon vettä, eli onpas hyvä, että liottelet sitä kovaa ruokaa veteen. Purkkiruoka on märkää ruokaa ja siksi hyvää, vaikka kissa joskus nirsoilisi. Meillä on kissojen kanssa käyty jatkuvaa märkäruoka - raksukamppailua. Edellinen kissa sai virtsakivet, kun söi vain raksuja ja joi liian vähän.

   Siilit ovat somia. Kunpa tännekin ilmaantuisi niitä. Ei ole vuosiin ollut. Ketun näin, samaten kyyn. Siinä tähänastiset merkittävämmät eläinhavainnot.

   Poista
 9. Nyt kun on tulossa helteiset ja kauniit juhannuspyhät, varokaapa hyvät ihmiset silti väkijoukkoja ja koronaa, jos rokotussuojanne on jo hiipunut eli kolmannesta rokotuksesta on jo kuukausia.

  Omien havaintojeni mukaan sokka on jo useimmilla irti, maskeja ei enää kaupoissa juuri näe, väkijoukkoja ei varota yhtään.

  Presidentti Sauli Niinistö kummastelee Ilta-Sanomissa, miksi meillä pantataan neljänsiä rokotteita ja on liu’uttu koronanhoidossa ja kuolemissa maailman huonoimpien maiden joukkoon.

  Suomi on nyt keväällä ollut aivan maailman kärkisijoilla koronakuolleisuustilastoissa. Koronakuolemien määrä ylitti Suomessa 4 000 rajan toukokuussa. Vuoden loppuun mennessä koronaan kuolleita oli reilut 1 700 henkeä, lataa Niinistö, jota hämmentää, että tästä ei keskustella Suomessa kuuluvasti.

  – Kuolemien määrä meillä tuntuu olevan valtavan suuri ja siitä vallitsee valtava vaiennus. Siinä missä Suomessa tilanne oli kaksi vuotta hyvä, nyt se on tässä suhteessa erittäin huono, sanoo Niinistö suorat sanat ja antaisi neljännen rokotuksen samantien kaiikille halukkaille nuoremmillekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomi on todellakin tasa-arvoinen maa! Minähän kerroin joku aika sitten, miten en saanut neljättä rokotusta (vaimo sai!) - ja kylläpä teki hyvää kuulla, että Tasavallan Presidenttikin sai pakit, vaikka on minua paljon vanhempikin!

   Tuota kuolleisuuslukua on täälläkin ihmetelty, samoin totaalista hiljaisuutta sen ympärillä. Onkin oikeastaan pelottavaa, ettei edes presidentti tiedä asian taustoja!

   Vaikuttaa salaisemmalta kuin Natoon meno... Nyt vaan nämä Ryytmannin paljastaneet huipputoimittajat äkkiä asialle!

   PS. Ilman muuta, Noora, nämä suohirviöt saavat kasvaa nyt pihallani vapaasti! Pyhiä kasveja.

   Poista
  2. Kyllä, huopputoimittaja Samuli Suonpää nyt tonkimaan asiaa. Kuka istuu rokotteen päällä ja kuka ministeri on vastuunkannon sijaan pessyt vain käsiään. Jokin tässä Suomen surkeassa koronatilanteessa nyt mättää ja pahasti.

   Poista
  3. siis huipputoimittaja

   Poista
  4. Meillekin on taas kivijalan viereen noussut maan alta aika korkea ruusupensas, sitä lajia mikä maantien varrelta on raa'asti hävitetty, vaikka se näytti niin kauniilta, punainen ruusu. Maantie oli kuin kappale Prinsessa Ruususta. Nyt siinä kasvaa vain horsmia.

   Poista
  5. Kyllä Sauli pitää valita Suomen absoluuttisesti tirehtööriksi, tai ainakin poikkeuslailla jatkoon.

   Poista
  6. Ihmettelen, millä lihaksella tämä entinen sastamalalainen tilitoimistoyrittäjä, Helvetin enkelien talousneuvonantaja on päässyt Helsingin Sanomiin toimittamaan juttuja. Mahtaako tyypillä olla edes koulutusta toimittajan työhön? Itse sijoittaisin tämän tason kirjoittajan Seiska-lehden toimitukseen.

   Poista
  7. Sauli pääsisi varmaan kevyesti jatkokierrokselle, mutta hän ei halua enää. Jo viime kerrasta hän olisi halunnut lopettaa, mutta katsoi velvollisuudekseen jatkaa suuren suosion takia. Ymmärrän hyvin, että hän haluaa vielä nauttia vapaasta elämästä ja luovuttaa ilomielin vallankahvan seuraajalleen.

   Poista
  8. Näissä valtiontalousasioissakin seniili toistelee vaan omia juttujaan vuosikymmenten varrelta. Epäilen että on puoluetoimiston asialla mainehaittaa korjaamassa. Kokoomusmiesten outo kiinnostus nuorempiin partnereihin kun pitää saada takas verhojen taakse.

   Poista
  9. Miettikääpä muuten. Alkuvuodesta 2021 Helsingin kokoomuksella oli mahdollisuus saada valovoimainen Kirsi Piha palaamaan puoluepolitiikkaan ja suoraan heidän kuntavaalikampanjansa keulakuvaksi. Samaan aikaan he ilmeisesti jo tiesivät Wille Rydmaniin kohdistuneista syytöksistä.

   Poista

  10. Tarkoittanet seniilillä Hesarissa Rydmanista jutun tehnyttä teologian opiskelija Samuli Suonpäätä?

   No ihan seniilistä en tiedä, mutta muuten ketku mies. Suonpäähän oli aluksi yrittäjä, mutta sai pitkän ehdollisen tuomion törkeästä kirjanpitorikoksesta ja veropetoksesta. Yritys meni konkurssiin. Olen todella hämmästynyt HS:ien tason laskua tällaisen ”toimittajan” myötä, joka tekee selkeästi agendansa mukaisia tilaustöitä. Mies on pelle.

   Poista
  11. Mitä Kirsi Pihaan tulee, en ole vakuuttunut hänen valovoimastaan. On mahdollista, että hän on väärässä puolueessa.

   Poista
  12. Jutusta oli vastuussa palkittu journo Teittinen. Ja viimekädessä päätoimittaja Kaius Niemi.

   Poista
  13. Kirsi Piha on muuten "Benin tallin" tamma.

   Poista
  14. Laitan tähän kaikista kielloista huolimatta vielä linkin.

   Benin talli päivittyy: https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000002559471.html?share=7203bde333bf764eefe011242a2c6264

   Poista
 10. Mitenkähän mahdollista, että me on saatu jo neljäs rokote. Kuljettiin rokotuspaikan ohi. Ei ollut jonoa eikä näkynyt muita ihmisiä, mutta yksi ihminen pyörähti jostakin eteemme ja kysyi, haluatteko rokotuksen. No me haluttiin ja niin meille se verhojen takana annettiin. Tämä on siis teille jo neljäs rokote, sanottiin. No hyvä, sanottiin, vaikkei oltu kertoja laskettu. Se oli kiva kun jonkin matkan päässä huomattiin nainen, joka istui tuolilla ja osottautui entiseksi ystäväksi. Ei oltu vuosiin nähty. Kylläpä oli mukava juttuhetki. Virkistyneinä jatkoimme matkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa Liisu! Minäkin sain neljännen rokotteen, kun varasin kylmästi ajan netistä riskiryhmien kohdalta. Antoi mukisematta ja hymyillen, vaikka paljastin vilppini ennen piikin antoa. Kerroin asiasta muillekin, ja hekin olivat saaneet rokotteen menemällä vain paikalle.

   Poista
  2. Iines, mun mies opettaa minua aina. Ei se ole pahaksi, sellainen pölvästi kun olen. Nyt se opetti, kun kerroin kirjoittavani kommentteja: Älä kerro hyviä asioita, ne herättää vain kateutta. Ihmiset tykkää siitä kun kerrot ikäviä asioita. Silloin kuulet pahoittelua, joka voi olla ihan aitoa. Mitä minä teen? Olin juuri aikeissa kertoa että yksi säie meitä on ehkä juuri nyt astunut lentokoneesta Japanissa yhtä konserttia kuullakseen.
   No, enpä kerro enempää.:) Yleensä miehen neuvot ovat tosia. Hän on enemmän maailmaa nähnyt kuin minä. Mitähän ikävää nyt keksisin? ...(miettii)... Ei tule mieleen. Eikös ihan kohta ole vappu, vai joko se nyt jo on? En elä tässä maailmassa, vaan omassa kuvittelemassani maailmassa. Siinä ei paljon juhlita, eikä olla tietoinen mistään oikeista asioista. Yksi mun entinen opiskelukaveri (mies, jota kunnioitin) sanoi: "On paljon helpompi elää hölmönä kuin yrittää näyttää viisaalta." Minä uskon häntä.

   Poista
  3. Kyllä minä valaisin tästä porukasta, missä olemme ja kerroin miten sivistynyttä ja fiksua väkeä olemme. Täällä oppii asioita ja pysyy ajantasalla, kun täällä keskustellaan ajantasalla olevista asioista ja muista sellaisista, joita on hyvä tietää. Itse hän keskustelee paljon naapurinmiehen kanssa, joka seuraa maailmantapahtumia tosi tarkasti. Politiikasta lähinnä keskustelevat. Harvassahan meillä täällä maailman sivussa, missä kesäisin olemme, tapaa ihmisiä, jotka tietävät asioita.

   Poista
  4. Olen huomannut, että haluat jakaa ilosi muillekin, Liisu. Se on hienoa, ja minä ainakin jaan tunteesi ja täten ilosikin mielelläni. Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo ja jaettu murhe on puolikas murhe. Kun lapset pärjäävät ja saavat onnea elämäänsä, se on elämän suurimpia asioita. Saahan siitä vaikka pomppia ilmassa.

   Poista
  5. Kun luin näitä Liisun juttuja, niin äkkiä iski oivalluksen kaltainen mielentila, että onkohan Liisu ja Mikis sama henkilö?

   Molemmat ovat aitoja, sitä en sinänsä epäile, mutta suhtautuminen maailmaan on samankaltainen. Mikis on outo lintu arkimaailmassa, mutta hän ikään kuin tietää ja hallitsee sen, kun taas Liisu leikkii (?) täysin ummikkoa!

   Haluaisinpa olla kärppänä katossa (tms) kuuntelemassa, kun Mikis ja Liisu istuvat Kappelissa keskustelemassa elämästä!!!

   (Älkää kiinnittäkö huomiota viereistä pöydästä kuuluvaan karjuntaan ja kiljuntaaan, siellä Riku ja Manne vain keskustelevat siitä kumpi aloitti.)   Poista
  6. Nauratti tuo Tapsan juttu. Kyllähän se läheltä sipaisi. Mikiksen maailma koskettaa usein minun maailmaa ja tuntuu tosi kotoiselta. Kummallakin on oma laajahko kokemuskenttänsä, täynnä ihmisiä ja tapahtumia, joita unohdumme seuraamaan ja nauttimaan sen vaikutteista. Puskemme rohkeasti eteenpäin, välillä kellumme pelkässä avaruudessa tai jollain muulla tavoin vaihdamme maailman paikkoja ja ihmettelemme miten täynnä elämä, joka meille on annettu, viihtiikin koko ajan heilutella meitä monisäikeisellä olemuksellaan ja järjestää kummallisia tilanteita. Pelkkiä tasanteita, niistä emme välitä, me tarvitsemme töyssyjä, voidaksemme hyvin.

   Poista
  7. Minäkin näen tavassanne kokea maailma paljonkin samaa. Olette hyviksiä ja herkkiksiä, ihania ihmisiä, mutta tarvittaessa ruutia löytyy. Ehkä mikis uskaltaa sitä ruutia käyttää enemmän kuin sinä, Liisu, mutta kyllä sinultakin paukkuja löytyy, kunhan uskallat luottaa omaan itseesi.

   Poista
 11. Juuri uutisista kuulin, vai mikä ohjelma se oli kaupunkiin ostosille ajaessa, että uusi omingrantti leviää Hesan seudulla. Kohta se on levinnyt ympäri maata, kun juhannus- ja lomamatkalaiset tulevat maaseuduile.

  VastaaPoista
 12. Voi harmi! Se mitä Noora on kuullut, ei paljon mieltä kohota.

  VastaaPoista
 13. Luin samaa uutista jostakin. Kannattaa lukaista myös Sauli Niinistön ajatuksia koronan hoitamisesta Ilta-Sanomista. Itse kaipaan Katja Kiurua, joka pani luun kurkkuun monelle venkoilijalle. Aki Linden ei tee mitään ministerinpestissään koronan hoitamiseksi.

  https://www.is.fi/politiikka/art-2000008901028.html

  VastaaPoista
 14. Nytku tylsä kirkkopyhä hiljentää kansakunnan, niin aattelin kertoa Iinekselän lukijakunnalle täällä aina kiinnostusta herättävään genreen kuuluvan potilas- eli sairaskertomuksen.

  Multa leikattiin syöpä. Etukäteen luvattiin sahalaitainen arpi. Suunnittelin jo siihen viereen mageeta tatskaa, sinistä perhosensiipeä tai jotain. No, olivatkin vetäneet skalpellilla ihan vitun suoran haavan.

  Ekassa jälkitarkastuksessa valitin asiasta. Tää plastiikkakirurgi, tohtori Donna (nimi valittu, jotta mikis ja Tapsa pysyy jyvällä), istuu vaan siinä tuolillaan ja mä alasti hänen edessään. Sivelee, hivelee ja katselee. Ottaa tussin ja piirtää pienen sievän ympyrän navan alle ihon pienen pilkun ympärille. - Seuraa tätä!

  Oon jälkikäteen usein pohtinut, että ahdisteliko se mua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensin vakavasti: toivottavasti se syöpä lähti ja pysyy poissa.

   Sitten normaalisti: kyllä Donna vähän oli liikenteessä kujeilumielessä, tuijotella nyt alastonta äijäoletettua navan alle, mutta täyttyykö ahdistelukriteeri?

   Toisaalta selitys - tarkkaili muka pienen pientä pe... ei kun pistettä - on tyypillinen ahdistelijarepliikki. Sen jälkeen hän kajosi sinuun!

   Summa summarum: sinut on esineellistetty. Hakeudu heti halailuterapiaan Rydmanin Willelle!

   Poista
  2. Ikävä pudottaa maan pinnalle. Ihotautilääkäri näkee vain ihon, ja tutkii koskettamalla ja hivelemällä, lähietäisyydeltä, viipyillen. Minulla oli poskessa punainen ihottumakohta, joka jäädytettiin, ja lääkäri riisutti puseronkin pois ja hiveli koko yläkropan. Naislääkäri.

   Poista
  3. Se oli plastiikkakirurgi ja oikea tulkinta on, että se osin kuittas tällä eleellä mun "urputuksen" lupauksen pettämisestä.

   Poista
  4. Poskessa ihottuma ja lääkäri riisutti puseron pois ja hiveli koko yläkropan... miksi helvetissä en sittenkin ruvennut lääkäriksi!

   PS. Kyllä lesbotkin pääsee lääkäriksi.

   Poista
  5. Mainio irvailu, Tapsa.

   Ja oi tätä nykyaikaa, joka näkee seksiä kaikessa kosketuksessa. Kun islamilaisessa kulttuurissa on kadulla partioivat huntupoliisit, meillä on netissä päivystävät toksisen maskuliinisuuden ilmiantajat.

   Poista
  6. Tässä Wille Rydmaninkin tapauksessa joku tyttö aisti ”toksista ilmapiiriä”. On vaan kumma, että vaikka Rydmanista öyhötys hipoo pilviä, niin pihvi puuttuu yhä. Missä rikos? Suomessa saa olla nilkki, mutta harvalta nilkiltä viedään, työ, ura, elämä.

   Poista
  7. Ennen Neukkulassa ja nyt Suuressa Isänmaassa on käytäntö, että kun syyllinen tiedetään, niin kyllä rikoskin

   Poista
  8. Älytön tämä vanhan ipädini korjaussysteemi ja julkaisuherkkyys: se muutti omin päin sinnikkäästi sanan "rikoskin" tilalle sanan "R-kioskin" - ja kun sitten pakotin sen kirjoittamaan oikein, se kostoksi julkaisi koko jutun kesken kaiken.

   Siis kun syyllinen tiedetään, niin rikoskin keksitään, kuten arvasittekin varmaan.

   Poista
  9. Nimenomaan, ja kun asialla ovat agendan omaavat toimittajat ja sattumoisin kunnollinen julkaisualusta, rikos on mehevä, vaikkei sitä oikeasti olisikaan.

   Poista
  10. Minulta - toivon Mankemangi että jos sinulla syöpä on ollut, että ennuste sille on mahd. positiivinen - niin minun eturauhastani aikoinaan (ei siitä kovin kauaa aikaa ole!) tutki naislääkäri. Ja (voi vittulan väki sentäs - tää on tosi juttu) niin sillä oli mukana 4-5 sairaanhoitajataropiskelijatyttöä! Siis ilmeisesti siksi että opetti heitä potilaskontakteihin... tms. Arvatkaa, oi rakkaat ihmiset, HÄVETTIKÖ minua, kun siinä gynekologimaisella tuolilla haarat levälläni heille poseerasin? Kyllä hävetti! Kun en minä semmoseen ollut tottunut , saatana soikoon! (Ja tunsin että ns. peniksenikin pieneni entisestään kuin PYY maailmanlopun edellä! Voi vittu!)

   No, myöhemmin ajattelin että "minähän olin heille vain potilas se ja se, en mikään henkilökohtainen kavaljeeri noille tyttösille, tms. Mutta kyä mua silti kauan jälkeenpäin hävetti. - Mutta ei enää, ei enää.

   Poista
 15. Toivottavasti olet hyvin toipunut. Ensi alkuun, tuli mieleeni, että Donna etsi sinulle kiintokohdan, tähden jota seurata matkallasi, mutta ilmeisesti "tähti" oli luomi, jota vilkaiset silloin tällöin, josko siinä tapahtuu muutoksia.
  Jaa a! Toivoitko, että olisi ahdistellut? :) Ei kai nyt työpaikalla asiallinen tohtori voi ainakaan häiritä seksistisesti tai edes leikillisesti flirttailla nykyaikana?

  VastaaPoista
 16. Näinä aikoina pitää olla varovainen, ettei tee pienintäkään elettä, varsinkaan työssään, että voitaisiin väärintulkita seksuaaliseksi häirinnäksi tai ahdisteluksi.

  Hetkinen, onkos minua kohtaan käyttäydytty siten, että voisin nostaa metelin ja hälyn julkisuudessa?
  Parilta kännissä olleelta ukolta olen saanut nimittelyä. Molemmat ovat olleet pikkujulkimoita..., tai toinen vähän enemmänkin. No, viimeksi mainittu on dementoitunut sittemmin.
  Minä oitis ymmärsin loukkaavien sanojen takaa mistä ukkojen kengät puristivat, enkä nostanut meteliä.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kumma, miten nykyinen metoo-öyhötys tarttuu. Kun olen katsellut nyt kesäöitten iloksi Areenasta Luottomiehen jaksoja, niin niissä yhdessä toinen mies halasi lämpimästi kahta pikkutyttöä, omaansa ja tämän kaveria. Herranen aika, havahduin. Aikuinen raavas mies lähentelee pikkuisia tyttösiä, puristaa ja likistelee. Metoo-tutka värähtää.

   Jos joku toksista maskuliinisuutta tarkkaileva naisihminen katsoisi jaksoa, niin voimme vain odottaa, että jakso poistuu sarjasta. Ei lapsia saa halata.

   Poista
 17. Härskitkään jutut eivät hätkähdytä jos ne on hauskstii kerrottu. Yks ukko, työyhteisöön liittyvä, alkoi aina kertoa kaksmielisiä, melko härskejäkin juttuja, kun minä osuin kohdalle. Ne jutut eivät kohdistuneet minuun mitenkään, mutta alkoivat kyllä tympäistä.
  Onneksi ukko ei sentään joka päivä osunut kohdalleni.

  VastaaPoista
 18. Vaan mitenkäs nykyisin toisistaan kiinnostuneet naiset ja miehet voivat ilmentävät "oikeaa" mielenkiintoa toisiaan kohtaan, ettei väärinymmärretä?
  "Lähtisitkös kanssani mummoani ulkoiluttamaan?"

  VastaaPoista
 19. Hauskaa juhannusaattoa! Se alkoi jo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten voi olla näin upeat juhannussäät! Aurinkoa, lämpöä, ei tuule. Pihapiirin linnut sirkuttavat ja pyydystävät hyönteisiä ja oravat kisailevat rungolla. Hauskaa juhannusta! Runoillaan kun ja jos!

   Poista
 20. Ihana aamu on ollut täälläkin maailmankartan kohdalla.
  Ahkera apupoika pesee juuri saunaa. Lauteet on jo nostettu ulos kuivumaan. Emännän pitää ruveta esivalmistelemaan illan menyytä.
  Pysykää terveinä juhlahumussa ja nauttikaa kesästä kaikin aistein!

  VastaaPoista
 21. Kivaa juhannusta Iinekselään!
  Toivotaan siedettävän tukalia helteitä.

  VastaaPoista
 22. Kiitos, Ripranie, olkoon sielläkin välillä raikas tuulonen helpottamassa hellettä! Liian kuuma ei ole kivaa edes rannalla.

  VastaaPoista
 23. Hyvää juhannusta kaikille muille tämän lukijoille, paitsi mankulle! Hänelle toivon tilastoihin pääsemistä.

  VastaaPoista
 24. Meillä mies korjasi terassin kattoa, sitten lämmitettiin sauna, kylvettiin, istuttiin jäähyllä pihassa puolialastomina auringonpaisteessa ja siirryimme siitä aika äkkiä sisälle vilvoittelemaan.
  Hyvää juhannusta! Se on kuulemma huomenna.

  VastaaPoista
 25. Mitä populistipuolue kokoomukseen tulee, sanktiot Wille Rydmania vastaan olivat ihan kipeitä, kun kerran poliisi oli jo asiaa tutkinut ja päättänyt, ettei aihetta syytteeseen panoon ole. Hesari pyrkii totalitarismiin ja kokkaripuolue myötäilee.

  Kaikki hyvät ehdokkaat ovat Helsingistä, minä raukkaparka bönde Uudeltamaalta. Zysseä, Atte Kalevaa tai jopa Rydmania äänestäisin, jos olisin statilainen.

  VastaaPoista
 26. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 27. Olisi ollut mielenkiintoista lukea ”hourailusi”, Liisu. Olen varma, että siinä olisi ollut järkeä.

  Mustarastas laulaa. Kaikkialla on umpihiljaista, minkään moottorin ääntä ei kuulu. No, nyt soivat kirkonkellot, yli merenlahden, tuossa aivan lähellä. Meiltä voisi periaatteessa kahlata läpi kaislikon hautausmaalle, joka on varmaan Suomen kauneimpia hiekkakäytävillä käyskelevine meriharakoineen. Tämä on se hautausmaa, jonne minulle ja sisarelleni ei myyty uurnapaikkoja, vaikka kävimme kysymässä, Ei niitä kuulemma etukäteen myydä. Harmillista byrokratiaa.

  Nauttikaat nyt Suomen suvesta, Suomen lipun päivänä, juhannuspäivänä. Ajatella, jos sitä lippua ei olisi, vaan meillä heiluisi saloissa nyt sirpit ja vasarat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään kuljeksia (= maleksia) hautausmailla. Juuri äsken "korkkasin" Paraisten (= oikeammin Pargas) hautausmaan. Ruotsalaisia nimiä tietysti (= laskin itsekseni) noin 98,7 %sti. Jännä erikoispiirre oli että haudatun sukunimen alla oli paikkakunta, josta hän oli kotoisin? - En ensin meinannut uskoa mutta kyllä minä sitten uskoin, koska kyllä minä sen seudun paikkakunnat aika hyvin tunnistan.

   Ps. Aivan upeimpia hautausmaita - siis vainajien nimien suhteen oli Karigasniemellä: oli niin laphalaisia ja saamelaisia sekä suku- että etunimiä. Ei ollut Virtasia tai Lahtisia tai L:sia eikä muitakaan -nen nimisiä aatelisia. Eikhä ruothalaisia!

   Poista
  2. Siis monen sukunimen alla oli kylä- tms. mistä hän oli kotoisin, esim. Garsböle, Lielax, Söderby, Fagerkulla, Mågby... och så vidare... Siis ei usean, mutta monen.

   Minä ihmetellä?

   Poista
  3. Ja tavattoman, tavattoman kaunis Paraisten kirkko on sisältä! Kuin Helmi simpukan sisällä!

   Ps. Nää suomenruotsalaiset rannikkokaupungit aina on paljon söötimpiä kuin samanikäiset perussuomalaiset kaupungit. Ja miksikö? No siks kun niissä ei ole samalla lailla purettu vanhoja rakennuksia... kuin sisäSuomessa, ja rakennettu niiden tilalle "edistysmielisiä" 3- tai 5-kerroksia elementtilaatikoita. - Joskus 60 -luvulla tai viimeistään tää muoti tuli. Voi hitsi kun mä muistan mitä Ruovesikin aikoinaan oli, jumalattoman nätti kylä, tai mitä Turkukin vielä silloin oli kun Hemmi-tädin kanssa käsi kädessä mentiin ajeleen keltaisella raitiotievaunulla siellä. - Voi hitsi, miksei ne saman tein purkaneet Tuomiokirkkoa ... tilalle olisi voinut rakentaa pilvenpiirtäjän. Tai saatanan ISON ostoskeskuksen?

   Poista
  4. Kulosaaren hautausmaa on upeaa upeampi paikka. Talvela, Heinrichs sotaisemmalta puolelta ja sitten Ilmari Turja, Hannes Kolehmainen ja ketkä monet muut.

   Poista
  5. Tahdon tutustua. Kiitti vinkistä!

   Poista
  6. Kulosaaren hautausmaalla käyn aika useinkin, fiilistelemässä jos pyöräilen niillä nurkilla. Sehän on nyt nimeltään Leposaari - pieni saari kun on - mutta uteliaisuuttani aikoinani googlasin mikä sen aiempi nimi on ollut.

   Muistaakseni se oli Pikku Pässi.

   Poista
 28. Vyyhdinpuu, jossain murteissa härveli. Tuo kuvan härveli siis.

  ICT-ukkeli

  VastaaPoista
 29. No nyt täytyy uskoa, kiitos Anonyymi. Nimittäin muistin kyllä aluksi vyyhdinpuitten nimen, mutta kun kirjoitin sen Googleen, sain erilaisten puitten kuvia ja aloin epäillä muistiani.

  Nyt kuin tein uuden tiiviimmän haun, sain aivan samanlaisten puitten kuvia kuin nuo kuvani vyyhdinpuut. Eli puihin asetetaan langat kerimistä varten. Esimerkiksi lampaanvillahan tuotettiin itse kehräämällä rukilla villahattarat vyyhdeiksi, ja vyyhti sitten vyyhdinpuihin kerälle kerimistä varten. Ja ei kun sukkaa kutomaan.

  VastaaPoista
 30. Tulin tänään Airistolta. Kävelin siellä kallioilla ja katselin merta, ajattelin kahta osaamaani kreikan sanaa joista toinen on Thalatta ja toinen Thalatta. Nostalgiani tuntosarvet sojottivat. Hirveä helle! Muurahaiset kävelivät vauhdikkaasti omia polkujaan, tiedän, että hyönteiset tykkäävät lämpimästä, minä itse auringon armottomien säteitten alla tunnen oloni lammaskoiran hikiseksi. Eikä voi siemaista ees pisaraakaan olutta, kun on chauffeuri. Airistolla on kuvattu monta SF-filmiä, pääosissa milloin kukakin elokuvatähti, toisinaan taas joku toinen. Tämä oli aikoinaan yhtä tunnettu matkailukohde kuin Koli, Aavasaksa, Hangon kasino, Punkaharju ja Pallastunturi... ja mitä näitä nyt olikaan, en minä kaikkia nyt muista. Meillä L:lla oli kesämökki täällä, siitä on aikaa, nyt oli juhannusaatto ja ihmisiä parveili joka puolella. Lapsia on kiva katsoa mitä he puuhailevat, ja ihmetellä kun kyselevät asioista, joista itse ei ymmärrä edes edes kysyä tai ihmetellä. Voi että!

  Punastuin, kun luin mitä Liisusta ja minusta kirjoititte! Tykkään hänestä kovasti, ja toivon et me sit jollain lailla ’sielun sisaruksia’ ollaan. Liisu kirjoittaa eläviä ja ihania novelleja, hän on siinä hyvä, minä hänen rinnallaan olen kärttyisä äijä. – Mutta kyllä myös minä ihmisiin uskon. (Ainakin välillä.)


  Ajoin Forssan halki - siis noin kuvainnollisesti. On tyykikylä (= pumpulitehtaan ympärille syntynyt taajama) kaunistunut viime näkemältä. Tai ennenhän se ei kovin kaunis ollut, tyypillinen jantemainen puutaloja täynnä oleva kauppala. (piru vie) Nyt nuo punatiiliset tehtaan rakennukset ovat upeasti muussa käytössä – yhtä fiksusti kuin Tampereella. ”Ja hiljaa virtaa Loimijoki”...  Ps. Sitä paitsi – opin tämän jo nuorena – Forssasta on aina lyhyt matka pois!


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa muuten 4ssä kaupungissa on tai on ollut raitiotievaunuja. Jos oikein muistan niin ylempänä mainitsin niistä kaksi kaupunkia. Mitähän ne kaksi muuta ovat? (Älkääkä ny jumantsukka kooklettako - senkin kekkeruusit! Vaan miättikää iteksenne.)

   Poista
  2. Hyvinkää?

   Poista
  3. Forssa, kuka sieltä pois haluaisi...? Forssahan on ainutlaatuinen kaupunkiemme joukossa, sillä alkaako minkään muun suomenkielinen nimi äffällä tai muulla herrasväen kirjaimella?

   Mikä Forssan nimi on ruotsiksi? Loogisuuden vuoksi ehtotan Vorssaa.

   Tyykikylä... jostain syystä tykkään näistä pienistä tehdaskaupungeista ja olisin halunnut itsekin kasvaa sellaisessa! (No, niinhän minä kasvoinkin, paitsi ettei se ollut kaupunki... vaan omituinen siirtokunta keskellä ei mitään (silloin enemmän kuin nyt), kuten Mikis tietääkin.

   Poista
  4. Onkohan Mikisen kysymys kompa, meinaan että oliko niissä vaunujen lisäksi myös raitiotiekiskot?

   Vorssassa varmaan. Turussa ainakin. Tampereella nyt. Vastaan varmuuden vuoksi myös Käkisalmi ja Sortavala.

   Poista
  5. Riku, ei Ryttylässä!
   Mutta Tapsa, läheltä liippaa.

   Turussa oli kaksi raitiotielinjaa, 1 ja 2. Hesassa vaikka kuinka monta, ja Tampereella nyt kans 2. Viipurissa oli ainakin 3 raitiotievaunulinjaa. Eikä tämä kompakysymys ole, ennen vuotta 1944 Viipuri oli suomalainen kaupunki. - Vieläpä kansainvälisempi kuin ns. Stadi eli Hesa.

   Poista
  6. Otanmäki oli hieno kokemus, vaikkakin varjo tietysti entisestään, sinun ajoistasi, oli oli! Mutta vuosi riitti, yksi vuosi, ei toista en olisi jaksanut!

   Poista
  7. Eniten tykkäsin siitä että opin tuntemaan Kainuun. Nättejä vaaramaisemia kaikkina vuodenaikoina. Se oli ikävääa että monissa paikoin oli paljon taloja joiden ikkunat oli peitetty laudoilla. Sitä ajatteli että ihmiset on tänne tulleet, raivanneet elinehdot itselleen, juurtuneet tänne, ja sitten... no, nuoret lähtivät aikoinaan Ruotsiin töihin, kauppa-auto ei enää kierrellyt syrjäteitä, vanhukset muuttivat kirkonkylän keskuksiin, ja kuolivat sitten pois... Se siitä.

   Mutta itseni tunsin ihan vieraaksi niihin maisemiin. Kerran kun ajoin Oulujoen vartta Oulua koht, mä yhtä'äkkiä ajattelin "mitä mää täällä teen, tää kaikki on mulle ihan vierasta, ei mulla oo mitään siteitä tänne"... Sitten mä pysäytin auton - Lada mulla siihen aikaan oli - yhdelle P-paikalle ja rupesin itkemään. Vähän aikaa siinä piti olla parkissa, sitten jatkoin taas matkaani 'ihan muina miehinä', ja tulin Ouluun. - Aika tylsä kaupunki. Mutta sen minä tiesin jo entuudestakin. (pyh!)

   Poista
  8. Heräsin, ennen kun ehdin nukahtaa. Mutta ei sev väliä. - Kaikkein vaikein kuntia koskeva kysymys (en osnnut siihen vastata!) on se, että

   "Minkä suomalaisen kunnan nimi loppuu kahteen konsonanttiin?"

   Ps. Ajoin muuten tänään sen kunnan ohi. Heh,he.

   Poista
  9. Edellinen edellellen ikävä kyllä (haukottelee) on mikis Eikä kysymys ole kompa. - En tosiaan tiennyt, mikä. (koska eihän mikään suomenkielen sana voi loppua kahteen konsonanttiin...?)

   Poista
  10. Tätä on kysytty täällä ennenkin, ja vastaus oli silloin Turun läänin Koski eli Koski Tl.

   Itse muistan mökkimatkan varrella ollutta entistä Lappi Tl:ää, eli Turun läänin Lappia lähellä Raumaa. Nythän läänien nimet on näistä poistettu, mutta Koski Tl ainoana on säilynyt. Ettäs tiedätte, seniorit ja juniorit.

   Poista
  11. Viipurinkin olisin tiennyt, sisäisen intuitioni voimalla. Kun Tapsa sanoi Käkisalmen ja Sortavalan, ajattelin, että Viipuri, jossa olen käynyt ja ehkä nähnyt kiskot.

   Poista
  12. Viipuriahan minäkin ajattelin, mutta oudon huumorintajuni mukaan tuumailin, että jos se onkin väärin, niin mennään sitten reilummin väärin - mutta kuitenkin sentään sinne päin.

   Mikis muuten kysyi missä on ollut "raitiotievaunuja" eli onhan ne voineet olla jossakin näytteillä tai ohikulkumatkalla - tuodaanhan Otanmäen vaunutkin rekalla maantiekuljetuksina mm. Iisalmen ja Kuopion ohi, kaupungin alueen halki kuitenkin.

   Siksi kysyin, että onko siellä ollut kiskot myös.

   Poista
  13. Minä en olisi ajatellut koko Viipuria, ellei tuossa edellä olisi olut noita muita menneitä kaupunkejamme. Siitä tuli intuitio.

   Poista
 31. Rikulle sanoisin yhden elämänviisauksen, joka minunkin piti kuulla toisen ihmisen suusta, että ymmärsin mistä on kyse:

  Vihasin yhtä ihmistä HELVETISTI, koska hän oli pettänyt minua. Oli todella ikävästi pettänyt minua. Kerran uskouduin eräälle ystävälleni ja kerroin kaiken, myös sen miten vihaan sitä ihmistä ja koko ajan mietin miten kostaisin hänelle... yms. Hän kuunteli, ymmärsi tunteeni, ei vähätellyt niitä. Mutta sanoi sitten - kun ensin oli ollut aika kauan hiljaa, että

  "Mikko, mitä enemmän sinä tuota asiaa mietit, sen enemmän siitä sinä kärsit, ei hän. Unohda koko juttu. Älä mieti mitään kostamisia."- No, otin neuvosta vaarin ja unohdin koko paskan, hela skitin. Ei aikaakaan, kun mulle tuli ihan huojentunut olo. - Miks joku mua loukannut ihminen mulle niin tärkee olis, että mun sitä yhtämittaa pitäis miettiä. Ei oo kukaan niin tärkee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikis, ei sellaista vihaa, joka minua kuluttaisi tai olisi alituiseen mielessäni. - En tuollaisia tapaa hautoa, mutta rottia on kopautettava aina, kun nousevat pöydälle hyppimään.

   Poista
 32. Mutta nyt tulee NukkuMatt, DDR:än agentti, ja heittää sepeliä silmiin. Täytyy painua yöpuulle. God natt, myror.

  VastaaPoista
 33. Huomenta, herrasväki. Kaunista aamua! Huomannette lisäpostauksen tekstipuolen lopusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä minäkin arvelin, mutta ilmaisin sen tuossa alla vähän monisanaisemmin.

   Poista
  2. Ketä edes huvittaa ajatus naisten takapuolten tervaamisesta?

   Poista
  3. Eiköhän vitsin kärki ole ensinnäkin vain ilmaisu ”perseen tervaaminen” ja lisämausteena on mainittu sitten erikseen emännät, jotta saadaan vähän vauhtia vitsiin.

   Poista
  4. Mitä huvittavaa siinä perseen tervaamisessa sitten on?

   Poista
  5. Eiköhän huumoriksi kokeminen ole kokijan oma elämys.

   Poista
  6. Kyseessähän oli "perseitten tervuutusta" - eli Romppalan Etvi ei sitä itse edes tee, vaan lupaa ainoastaan tervuuttaa.

   Itse ilmauksen tarkoitus lienee uhkailla. Vanhassa kisällilaulussa sanotaan, että vielä tulee aika jolloin veri punnitaan ja perseet tervataan...

   Poista
  7. Alakoulussa 'perse' naurattaa.

   Poista
 34. Huomasin heti ja ihmettelin suuresti kuinka en sitä eilen huomannut!? No, se selvisi.

  Minua hieman ihmetyttää tuo "vihta", meinaan kun Kuhmo on Kainuuta, itärajalla ihan (vannoin siellä aikoinaan sotilasvalani), ja siellä vihta on vasta.

  Teillä lännen tyykikylissä se on vihta, raja kulkee halki Suomen. Tuo äijän (vai onko Etvi muija tai muu?) osoite Hietaperä tosin on Kuhmossa.

  Siinäkin ihmettelen tuota "hietaa", sehän on myös läntinen sana, Kalajoen hietasärkät.

  Olen kyllä itse näissä murreasioissa kaksikielinen, sillä synnyin ja asuin ensi vuodet lännen ja vartuin idän murteessa.

  Mutta asiaan: akkojen perseetkö ne vain tervataan?

  VastaaPoista
 35. Kyllä vaan, ilmoitus on uusvanha, mutta klassikko jo syntyessään. Uskon itse, että vihta-sana on tarkoituksella sijoitettu savolaiseen ympäristöön, jotta pilanteko olisi selvä myös länsi-ja eteläpuolen ihmisille. ”Katajavasta” ei kuullostaisi tutulta.

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Kainuun murre kuuluu savolaisiin murteisiin.

   Poista
  2. Puhuit savolaisesta ympäristöstä.

   Poista
  3. Ympäristö on muutakin kuin fyysinen ympäristö.

   Kun puhutaan kieliasioista, kuten tässä, viitataan tietenkin sanan kieliympäristöön eli murteeseen.

   Poista
  4. Et puhunut kieliympäristöstä.

   Poista
  5. ilmoitus on uusvanha, mutta klassikko jo syntyessään. Uskon itse, että vihta-sana on tarkoituksella sijoitettu savolaiseen ympäristöön, jotta pilanteko olisi selvä myös länsi-ja eteläpuolen ihmisille. ”Katajavasta” ei kuullostaisi tutulta.” (Iines)

   Eihän sanaa voi sijoittaa fyysiseen ympäristöön, vaan kieliympäristöön, kuten tässä, jossa puhutaan ilmoituksen kielestä. Sana ei ole konkreettinen käsite.

   Tämä on tieteen kieltä, ja itse haluan käyttää mieluummin suomalaista sanaa ”ympäristö” kuin vierasperäistä ”kontekstia”. Tein valinnan tarkoituksella ja teen vastakin. En halua tunkea teksteihini tarpeettomia vierassanoja, jos on olemassa suomalainen vastine.

   Poista
  6. Kuhmoko ei ole kontekstissa?

   Poista
 36. Suvista sunnuntaita! Hengissä on juhannuksesta selvitty!
  Iines, oletpa löytänyt mainion kaupallisen ilmoituksen! Vieläpä vannotettu tervari, wow!
  Pitäisköhän vielä vanhoilla päivillään ruveta tervariksi? Voisi olla eksottinen uusi elämys heille, jotka ovat tatuointeihin kyllästyneet.
  Vaan milläs saa tervan irtuamaan, jos omille kätösille vahingossa ruskeaa liulaa roiskahtaa? Kai sekin pitäisi tervarin tietää, vaa nainakaan vielä en tiedä. Puuveneessähän terva kestää pitkiä aikoja. Miten käyttäytynee immeisen iho tervalla mönjättynä?
  Olen joskus kuullut vanhan kansan immeisen ehdottavan "pukille", joka pukkii kaikkea liikkuvaa, että siltä pitäisi ronttuut tervata.
  Samaa metodia voisi käyttää moneen muihinkin yli-innokaasti kalunsa kanssa temmeltäjiin. Voisi sukupuolitautien tilastotkin kaunistua, kun voitelisi, tai siis vihtoisi tervat tiettyihin kohteisiin etu- ja takapuolelta katajavihtalla. Liekö katajapensaat vielä rauhotettuja?
  Oi, että, siitähän voisi tulla uusi muoti. Vois olla rahakaskin homma!
  Vaan pitäisi saada ensin mediat völkkiin ajamaan asiaa, kuten meetoot ja mitä kaikkia kampanjoita kansan pään kääntämiseksi tiedotusvälineet ovat tehtailleet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain tuon ilmoituksen yhdeltä historianharrastajalta whatsappiin.

   Muistan, että meillä oli lapsuudessani puuvene, jonka pohja tervattiin aina kesäksi. Näin siitä saatiin pitävä. Ja tervan tuoksu tuokin mieleen muistoja.

   Helpoiten tuoksun saa löylytipoista, joita ripsautetaan löylyveteen. Siskoni on rakennuttanut Saksan kotiinsa saunan, ja toivoo aina lahjaksi tervatippoja. Saksalaiset ystävät ovat hurmoksissa tästä tervan tuoksusta, kuten kaikesta suomalaisesta.

   Perseitten tervaus voisi minusta olla kelpo rangaistus vaikkapa raiskauksista ja sukupuolisesta ahdistelusta.

   Poista
  2. Kannatan.

   Minustakin tervan tuoksu on mukava, ostan mökillekin aina tervashampoota ja naukkailen saunan päälle pari tervasnapsia.

   Poista
  3. Hyvä että muistutit tervashampoosta. Sisko on tulossa tänne ja ilahtuu varmaan tervashampoosta. Tervasnapsistakin ilahtuisi.

   Vaan eniten hän nauttii aina hapanleivästä, sellaisesta ohuesta reissumiehestä ja puikulasta, ei ruislimpusta, jollaista Saksasta saa. Saksassa myydään paljon Oululaisen ja Vaasan hapankorppujakin.

   Myös suomalainen emmentaljuusto on laadukasta herkkua verrattuna moniin ulkomaisiin juustoihin. Vaan kaikkein eniten nämä Saksan vieraat ovat meillä ilahtuneet tuoreesta silakasta, muikuista ja kantarelleista. Herkkua, joka vetää vertoja ja ylittää monet ns. korkean tason ravintolaherkut eurooppalaisravintoloissa.

   Poista
  4. PS On häpeä ja suoranaista kansallista tyhmyyttä, että olemme antaneet tuoreen silakan ja muikun, varsinkin siis silakan, hävitä ulkomaiselle tai kasvatetulle lohelle.

   Olen itse kurkkua myöten täynnä joka paikasta tunkevaa lohta, lohta, lohta. Ihan kuin se olisi parempaa kuin silakka. Ei ole!

   Poista
  5. Olen samaa koulukuntaa. Lohi menettelee keitossa ja Oulun vaakunassa, mutta ei ole muikun voittanutta. Juustoissakaan en tykkää pehmeistä, vaan kovista, emmentalista eniten.

   Poista
  6. Selkämeren silakka kärsii, kokokin pienenee.

   Poista
  7. Entiskesinä täällä mökillä kiersi aina lauantaisin silakka-auto, josta kalastaja myi suoraan tuoretta pyytämäänsä silakkaa. Aina ostettiin! Nyt saa silakkaa vain pakastettuina fileinä, eikä se ole tuoreen veroista, mutta aika hyvää kuitenkin. Muikkuja saa silloin tällöin suoraan kalatiskistä.

   Poista
 37. Nostalginen tuoksu!
  Täällä pihan perillä, ladon takana on kasa tervaskantoja. Ilmeisesti setäni aikoi tehdä tervaa, tai lie osasta jo valmistanutkin sitä, sillä tervatuilla puuveneillä kun kalasti.

  VastaaPoista
 38. Vaan nyt on sateenkaarelaisten erityisihanan rakkauden mainos- ja aivopesuviikko! Pääministerikin kehoittaa vähemmistö-rakkauteen!

  Turkin setä Erdogan taas ajattelee asiasta päinvastaisesti. Hän määräsi hajoittamaan ylpeys-kulkueen. Norjassa piti ammuskelun takia perua enemmistöstä erottautuvien Sanna Marininkin ihailema rakkaudenkulkue.
  Ei ole toki pelkoa, että erikoisen rakkausilmentymän kulkueet loppuisivat kokonaan maailmasta. Ovat sen verran kiihkouskovaisia ja ajavat asiaansa pakkomielteisellä tavalla.
  Ellei sitten pommiattentaatteja niihin aleta enenevässä määrin kohdistaa.

  Onkohan seksuaalivähemmistöjen pakko kerjätä verta nenästään miljoonilta ihmisiltä, joille homous on epänormaalia ja syntiä uskonnollisten vakaumustensa vuoksi. Länsimaissahan on suitsuttamamme ihanat sanan- ja uskonnon vapaudet.
  Voisi olettaa, etteivät sateenkaarelaiset koskaan saa käännytettyä kaikkia maailman heteroita mukaan hyväksymään erikoislaatuisuutensa tai peräti vaihtamaan omaa seksuaaligenreään. Kaikkia ei houkuta liittyminen erityisrakkauden ilosanoman julistamiseen tai hyväksymiseen, vaikka marssisivat joka päivä tai mediassa valittaisivat syrjintää ja kerjäisivät hyväksyntää monta kertaa päivässä.
  Päällekäyvä huomionhakuisuus saattaa alkaa enemmistöä tympäisemään ja kyllästyttämään. Voi käydä juuri päinvastoin kuin olettavat. Jatkuva hyväksynnän kärttäminen nostaakin enemmistössä kielteisiä vastareaktioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Norjassahan tämä ammuskelija oli muslimimies, joka toteutti aatettaan ammuskellen syntisiä vääräuskoisia. Perinteisestihän homo pudotetaan kai minareetin katolta, mutta eipä taida Norjassa sellaisia olla.

   Antaa ihmisten juhlia, Noora. Syynsä ja huvinsa kullakin. Ja täytyyhän tasa-arvovaltuutetulla olla töitä. Maailma lienee monimuotoinen ja moniarvoinen.

   Poista
 39. Sateenkaaressa on seitsemän väriä. En tiedä onko sateenkaari valittu pelkän monivärisyyden vuoksi seksivähemmistöjen symboliksi. Voi olla, että se on valittu symboliksi nim.om. erilaisten ihmisten unitelle. Outoa, sillä sateenkaari haihtuu taivaankannelta melko nopeasti. Eikö olisi kannattanut valita seksuaalivähemmistökansalle vakaampi, ikuisempi luonnonilmiötä kuvaava nimitys? Toisaalta aika moni ilmiö luonnossa on lyhytaikainen. Salamat, ukkonen, pyörremyrskyt, revontulet, erilaiset tuulet, halooilmiöt jne. Ilmastonmuutos taitaa olla nyt se pysyvin ilmiö luonnossa.
  Lukua seitsemän on pidetty joissakin uskomuksissa valehtelijan lukuna. Seitsemän on olevinaan olemassa kuolemansyntejäkin. Positiivisiakin merkityksiä nro seitsemällä on. Oliko vanhassa stoorissa neitsyitä kynttilöineen seitsemän?
  Raamatun legendassa sateenkaari on mukamas merkki siitä, ettei Jumala hukuta uppiniskaista ja syntistä ihmiskuntaa enää vedenpaisumukseen. Nooan arkkiinhan pelastettiin eläinkunnan edustajia, kaksi kutakin lajin jatkumisen takaavaa edustajaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietysti Nooralta yllä olevat sanat. :)

   Poista
  2. Liekö ollut paikallinen tuo legenda Nooan ajan vedenpaisumuksesta? Onko argeologit pystyneet todentamaan laajemman, planeetan pinnan kaikkialla yltäneen vesikerroksen? Olivatko napajäätiköt sulaneet silloin?
   Ilmastonmuutos antaa runsaita sateita alueellisesti. Miten lie sitten, jos kaikki jäätiköt todella sulavat? Silloin raamatun lupaus sateenkaaresta Jumalan merkkinä lupauksesta on valetta, tai sitten "hän" on muuttanut mielipidettään.

   Poista
  3. Noh, Jukolassakin on seitsemän poikaa. (Arvuutella sopii, oliko heissä yhtään homoa tai transsukupuolista tms.) Ja Otavassa on seitsemän tähteä.

   Seitsemän on mielenkiintoinen luku. Se ei ole enää pieni eikä toisaalta suurikaan. Ja erään tulkinnan mukaan se on täydellisyyden luku.

   Seitsemän mainitaan Raamatussa useammin kuin mikään muu luku. Jumalan luomistyö päättyi viikon seitsemäntenä päivänä, ja se on tuonut juutalaisuuteen ja kristinuskoon seitsenpäiväisen viikon. Jeesus kehotti Pietaria antamaan lähimmäiselleen anteeksi ”ei seitsemän vaan seitsemänkymmentäseitsemän kertaa”. Raamatussa puhutaan myös Pyhän Hengen seitsemästä lahjasta, jotka ovat viisaus, ymmärrys, taito, voima, tieto, Herran pelko ja hurskaus. Näin kerrotaan evl.fi-sivuilla.

   Että hyvässä seurassa sateenkaariväki on, herransa kämmenellä.

   Poista
  4. Jossakin homotutkimuksessa mainittiin, että jos perheessä on useampi poika, homoutta myös löytyy.
   Olisko niin, että kun veljekset harjoittelevat murkkuina seksualisuuttaan keskinäisillä seksileikeillä. Joku addiktoituu ja alkaa tykätä vain miesten välisistä akteista.

   leikeistä

   Poista


 40. Tuntuuko nykyaikainen sateenkaarisanasto liian kirjavalta, kysyy Hesari tänäisessä artikkelissaan. Saatesanoissa mainitaan, että ”jutun luettuasi ymmärrät paremmin, mistä puhutaan.”

  Kolme nuorta kertoo siinä, miten he haluavat määritellä itsensä. Siis minä hajosin lukiessani juttua, jos sallitaan tämä teiniksien termi. Toivon, ettei juttu ole maksumuurin takana.

  https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000008861052.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa siltä, ettet tullut hullua hurskaammaksi.

   Poista
  2. Näille hajosin, sitaatit siis Hesarista:

   ”OLEN PAITSI androseksuaali, myös pan questioning. Pan tarkoittaa, että voin tuntea vetoa mihin sukupuoleen tahansa, mutta sana ’questioning’ antaa tilaa epävarmuudelle: olen vielä prosessissa tai annan tälle mahdollisuuden.”

   ”Olin 14, kun tulin ensimmäisen kerran ulos kaapista, silloin biseksuaalina.”

   ” - - girlflux-sanaa käyttävä henkilö voi mieltää itsensä pitkälti tytöksi, mutta kokemus sukupuolesta ei ole täysin pysyvä.”
   ”Jonain päivänä voi kokea olevansa tosi feminiininen ja toisena päivänä vaikkapa muunsukupuolinen henkilö”,

   ”Identiteetit itsessään ovat joustavia. - - nuoret ovat usein hienosti sisäistäneet mahdollisuuden muutokseen: he ymmärtävät, että se, miten he ovat nyt, ei määrittele sitä, mitä he ovat mahdollisesti tulevaisuudessa.”
   ”Myös vanhat ihmiset voivat muuttaa tapaa kuvata omaa sukupuoltaan tai seksuaalisuuttaan tai antaa sanoille uusia sisältöjä”

   ”Aiemmin mielsin itseni heteroksi ja sitten biksi, vaikka moni ihminen voisikin kutsua minua panseksuaaliksi. Näistä kahdesta bi on ollut oman ikäluokkani keskuudessa tunnetumpi termi. Bi-määrittelyyn liittyy kuitenkin valitettavan usein oletus sukupuolen binäärisyydestä, mikä tuntuu epämukavalta. Tästä syystä queer tuntuu kapinahengessään kaikkein luontevimmalta.”
   ”Kirjo erilaisia termejä mahdollistaa mahdollisimman monelle oman yhteisön löytämisen. On mielestäni ehdottomasti rikkaus, että erilaisia termejä tulee koko ajan lisää, koska se mahdollistaa ahaa-elämyksen mahdollisimman monelle.”

   Eli Mankemangi ja me muut vanhat, miehet ja naiset, tutkiskelkaamme itseämme. Emmekö kertaakaan ole vielä tulleet kaapista ulos? No nyt repäistään nuorten lailla!

   Poista
  3. Ei todellakaan kiinnosta mennä jonkun höpelön ja sekopään keksimien ihmisyyttä lokeroivien otsikoiden rajaamaksi.
   Lainaamasi jutusta - Iines - näkee miten alaikäisetkin ovat netin päänsekoittajien ja setankin toimesta kadottanet täysin identiteettinsä. Nyky nuoret imevät kuin sieni kaikki seksuaaligenrejen gurujen manipulaation. Onhan se tietysti mageeta, kun voi rehvastella ja kuulua valtavirrasta poikkeaviin lokeroihin, mutta säälittävää on, miten ulalle vaikutteille alttiit lapset ja nuoret manipuloidaan. Jälki on karmeeta!
   Biologisia sukupuolia on vain kaksi. Fyysiset kehitysvammat ovat erikseen. Aikamoista luovuutta nuo sukupuolijaottelujen nimet vaativat, mutta terveet yksilöt eivät niihin hurahda. Yhteiskunnalle tulee vielä kalliiksi terapioida näitä aivopestyja raukkoja.

   Poista
  4. Kun lukee tämän Hesarin artikkelin, joka kuvaa varmaan aika kattavasti stadilaisnuorten sukupuolisuuteen suhtautumista ja olemista, hämmentyy kriittinen lukija melko varmasti siitä, miten epävarmalla pohjalla seksuaalisuus on, vaikka määritelmiä on pilvin pimein ja uusia tulee.

   Nuoret kuvaavat olevansa ”prosessissa” ja ikään kuin suuressa valintamyymälässä, josta etsiä itselleen sopivaa identiteettiä. Enää ei riitä olla homo, lesbo, bi tai hetero tai muunsukupuolinen. Pitää löytää vielä se oma tarkempi suuntautuminen omaan ryhmään ja mahdollisiin kumppaneihin: onko aseksuaalisesti vai aromanttisesti virittynyt qweer, onko panromantikko liukuvalla sukupuolikokemuksella, tms.

   Tämä on kyllä mielenkiintoinen näkymä teinien maailmaan. Ei oikein tiedä, mikä on oma suhtautuminen tähän nuorten tilanteeseen. En halua irvailla asialla, mutta ei kai tämä nyt haudanvakavaakaan ole?

   Jokin tässä sekamelskassa on hupaisaa. Voisin kuvitella aiheesta näytelmän, joka ei olisi ryppyotsainen vaan vaihteeksi humoristinen.

   Poista
  5. Vaan eihän Setan asioista voi esittää huumoria.

   Poista
  6. Mikä tässä on Setan asiaa?

   Poista
  7. No tottahan toki voi huumoria veistää näistä, vaan voishan olla, että joku kyrpiintyisi ja ottaisi nokkiinsa.
   Oi ja voi! Kyllä minä olen naturalliseksualli, jos väkisin pitäisi määritellä. En todellakaan voisi heittäytyä lesboksi tai pohtia mikäköhän noista jonkun tekemällä tehdyistä määritelmistä sopisi määrittelemään minun seksuaalisuuttani. En voisi muhinoida jonkun toiseksi sukupuoleksi leikatun transunkaan kanssa. Se vasta olisi vastenmielistä ja kaukana aidosta ihmissuhteesta.
   Miesten mies vaan käy, eikä mikään lässyttäjä luihuliini tai eri sukupuolen matkija.   Poista
  8. Todettakoon, että miesten mies voi myös olla herkkä runosielu. Hän saa paistaa leipää, virkata ja ommella, mutta sänkykamarissa hänelle on itsestään selvää kumpi on naaras ja kumpi uros.

   Poista
  9. Herkkä runosielu... hmmm, tämä viittaa kyllä vahvasti Mikikseen, mutta paistaminen ja virkkaaminen Manneen, ja loppu ilman muuta Rikuun.

   Viittaako mikään minuun?

   No, viittaapa hyvinkin - Noora näet piilotti viestiinsä vihjeen, jonka hän tiesi minun löytävän, ymmärtävän hänen traumansa ja antavan ammattiapua. Hänhän vihjaa olevansa salaa kiinnostunut - herra siunaa - pojista tykkäävistä pojista!!!

   Ai, mikä se vihje on? No tietysti hänen makuukamarissaan oleva "miesten mies".

   O tempora, o mores.

   Poista
  10. Tapsa, huvittipa hyvinkin humoristinen analyysisi. Joo, " herra 47 toteaa jossakiin sketsisarjassa olevansa miesten mies"! :)

   Poista
 41. Eikö näille kukaan mahda mitään? Ilmeisedti ei, koska aikuiset ihmiset uskovat näitä höpötyksiä! Järkyttävää kehitystä! Ja vielä lasten vanhemmat menevät mukaan moiseen höyrötykseen. Jos ninun pentuni alkaisi höyrytä moisia aivopesujuttuja, olisin totaalisen epäonnistunut lapseni äiti. Jos ikä sallisi, avaisin oven, ja kehottaisin penskaani menemään omiensa joukoon. Minä en enää hamuaisi pilata enempää hänen elämäänsä.

  VastaaPoista
 42. Kuulostaahan se ehkä vähän hassulta, kun ei ole suomenkielisiä termejä ja pitää puhua puolienglannilla tai muilla kielillä. Muuten en ymmärrä, mitä hajoiltavaa Iineksellä tuossa artikkelissa on.

  Eiköhän tuollainen moniluokkaisuus ole nimenomainen päämäärä ja myös julistamisen tapa. Queer-filosofian ydinhän on juuri siinä, ettei maailma rakennu binaarisista oppositioista. Niistä on toki pyritty irrottautumaan jo vuosikymmeniä, mutta nykynuorten sukupolvi onnistuu siinä paljon paremmin kuin aiemmat. Varmaan joillakuilla asiassa on tietoista kapinaakin, mutta kyllä tuo sukupuolen moninaisuus on erittäin monelle ihan kokemuksellinen seikka.

  Nooralla tuntuu olevan lujassa vakaumus, että maailmassa on miehiä ja naisia ja muu on vastenmielistä höpötystä, josta tulisi pyrkiä eroon. Oletko koskaan ajatellut, miten millaista höpötystä sekin on, että sinä olet nainen? Se vaatii aika paljon uskomuksia ympärilleen. Tarkoitan tässä sosiaalista sukupuolta. Sukupuolielimet eivät ole kovin kiinnostava keskustelunaihe.

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Termien vierasperäisyys ei tässä ole se juttu, joka minua ”hajottaa”. Näen hyvin sen, miten suoraan trendi-ilmiöt napataan meillekin rapakon takaa, ihan kuin ne koskisivat heti meitäkin, ihan kuin meillä olisi saman mittaluokan ongelmat. Ne tehdään meille, jotta saadaan harjoittaa aatetta ja ilmiötä.

   Kyllä minua, anteeksi vain, huvittaa tuo kuva, jonka näen, kun luen artikkelia: seksuaalisuus ja tai sukupuolisuus on kuin suuri valintamyymälä, jossa on tarjolla kaikki mahdolliset variaatiot uusine viboineen. Nuori on varmaan ihan oikeasti vähän hukassa tässä hullunmyllyssä. Kaapista tullaan ulos ensin sinä, sitten tänä, tulevaisuudessa tuona.

   En tuomitse tätä enkä pidä pahana asiana, kunhan totean, että näin minä näen, ja voisin kirjoittaa tästä hupaisan tarinan, jos saisin siihen sopivan kepeyden ilman että se koettaisiin pilkaksi.

   Poista
 43. Eniten minut saa ärsyyntymään ihmisrodun biologisten ominaisuuksien uuspsykologisoijien ja nyky sukupuolifilosofien päällekäyvyys joka mediassa.
  No, aivopesulla eri medioita hyvksikäyttäen pääsee jopa vallankäytössä asetettuihin tavoitteisiin. Sehän on jo monta kertaa viime vuosina todistettukin.
  Vaan minustapa on upeeta, että miehille kasvaa leukaan parta, minulle ei. On upeeta, että mies on usein lihaksikkaampi ja hän jaksaa nostaa ja kantaa taakkoja, joita minä en jaksaisi. En ole kiinnostunut tekniikasta missään muodossa. Eikä se johdu siitä, ettenkö olisi saanut kokeilla ja oppia, jos olisin halunnut, mutta kun ei kiinnosta vähääkään.
  Poikia ja miehiä yleensä tekniset, jopa kovaääniset vehkeet kiinnostavat kuin luonnostasn. Onneksi vai onnettomuudeksi?
  Millainenkohan maailma olisi, jos femaile-enemmistö olisi luonut - ilman miesten putkiaivojen apua - maailman kaikki tekniset koneet ja kaikkinaisen industriaalisen kehityksen? En toki unohda, että lahjakkaita tiedenaisia on ollut ja on nytkin.
  Apinoista jos olemme kehittyneet, nytkö olemme menossa ihmisrodun kehityksessä loistavaan ja parempaan suuntaan?
  Turvattomuuden, identiteetti-ristiriitojen, masennuksen ja kehonkuvasairauksie kanssako, kännykkä liimautuneena kouraan, uusi uljas ihminen on vapain ja onnellisin?

  VastaaPoista
 44. Vielä: En osaa neuloa kantapäätä villasukkiin. Inhoan eläviäkin barbinukkien matkijoita. Voin pukea päälleni vaikka miesten puvun ja laittaa kravatinkin, mutta en siksi, että haluaisin olla mies. Hepsankeikka- naiseuskaan ei ole koskaan innostanut. Piikkikorkokengät ovat epäterveellisiä jaloille. Mutta on silti ihanaa olla syntynyt hormooneineni ja geeneineni tytöksi ja saanut kasvaa naiseksi. Kiitos äiti ja isä! Minäkin rakastan sitä pientä tyttöä, joksi synnyin ja ihmistä, naista joksi kasvoin.

  VastaaPoista
 45. Sukupuoli ja seksuaalisuus lienevät ihan cis-heterollakin valintoja valintojen perään. Niille valinnoille on nyt vain annettu otsikoita. Nooran sukupuoli-identiteetillekin (ei piikkikorkoja, ei barbietyyliä, kenties miesten puku ja kravatti, mutta fyysinen heikkous ja tietämättömyys tekniikasta) luultavasti joku termitietoinen osaisi antaa sopivan nimen.

  Mitä noin yleisesti ottaen tulee ihmisen mielenterveyteen ja valinnanmahdollisuuksien lisääntymiseen, olen kyllä Nooran linjoilla. Jatkuva valitseminen on stressaavaa. On raskasta ruksata pitsan täytteitä ja valita kahvilapatongista, mitä kasviksia tulee, pannaanko kastiketta, ja jos, niin mitä, ja entä sitten pippuria. Helpompaa olisi ottaa vastaan valmis listapatonki, jonka makuyhdistelmät joku toinen olisi päättänyt. Ainakin voisi irvistellä syödessä, etten minä ihan tällaisesta kyllä tykkää.

  En kuitenkaan usko, että sukupuoli- ja seksuaalisuusvalinnat ovat tuollaisia patonkijuttuja. Ehkä pikemmin niin päin, että ihminen tekee omat valintansa (vaikka populaariviihdettä seuraamalla) ja voi sitten lukea sateenkaarioppaasta, mihin kategoriaan kuuluu. Johonkin luokkaan kuuluminenhan tunnetusti helpottaa joidenkuiden oloa. Paljon on myös niitä ihmisiä - myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöissä -, jotka kokevat olevansa kaikkien luokitusten tuolla puolen.

  Minä en haluaisi palata aikakauteen, jossa televisiossa oli vain ykkös- ja kakkoskanava, vaikka joskus sitä silti kaipaan. Aika ajoin kuitenkin käy mielessä, vähenisivätkö lasten keskittymishäiriöt, jos valitsemistilanteita olisi vähemmän. Enkä puhu nyt valinnoista, jotka liittyvät sukupuoli- ja seksuaali-identiteettiin, vaan vielä arkisemmista asioista.

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Kategorisointi, lokerointi, laputtaminen, leimaaminen…Tämä on ydintä ns. ”hajoamisessani” Hesarin tekstiä lukiessani.

   Ihmisen seksualisuuteen ja sukupuolisuuteen kuuluu kai luonnollisesti erilaisia kausia ja vivahteita. En ole ollenkaan vakuuttunut siitä, että jokainen vaihtuva vibraatio tulisi kategorisoida jollain nimikkeellä. Tunteita tulee ja menee, nuori on vaikutteille altis.

   Joskus puhuttiin biorytmeistä, jotka vaikuttavat ihmisen energiatasoihin ja voimiin. Ei niitä kausia silti ollut tarpeen laputtaa nimillä. Välillä oltiin alakuloisia, välillä aallonharjalla. Se oli luonnollista.

   Miksi seksuaalisuudessa ei voisi olla samoin, ilman että kaikkia vivahteita kiiruhdetaan leimaamaan ja nimeämään? Juuri tämä nimikkeiden runsaus on taatusti nuorta hämmentävää. Mikä minä olen, kun tunnen nyt näin ja eilen noin? Ahaa, olen X. En ollutkaan Y. Asioista on tullut monimutkaisia, kun seksi ja seksuaalisuus oikeasti on luonnollinen asia. Seksistä on tehty ylimainostettu asia.

   Puhun siis nuorista, jotka ovat epävarmoja. Tunnen itsekin yhden tyttäreni kaverin, joka luuli olevansa lesbo, mutta ei ollutkaan, vaan ihan vahvasti hetero, kun selvisi teini-iän kuohuista. Jos silloin olisi ollut sama tarjotin, hän olisi ollut hukassa.

   Poista
  2. Joskus puhuttiin temperamenteistä. Että jokaisella on omansa. Ilmeisesti oikeaa seksuaalisuutta on vain yhtä lajia?

   Poista

  3. Sukupuolia on kaksi, siitä ei ole kahta sanaa, mutta seksuaalisuuksia on monia, tietysti, koululainenkin sen tietää.

   Johan homoseksuaalisuus, pedofiilisyys, nekrofiiliys, koneiden himoaminen - viittaan amerikkalaiseen naiseen, joka meni naimisiin jonkin sillan kanssa tai naiseen, joka himosi berliininmuuria ja ratsasti sillä - ovat omia lajejaan. Eikös Mankemangi näistä ole tietoinen, vai laskeeko hän nämä hulluiksi! Kirjo on varmaan mittaamaton.

   Poista
  4. "Seksuaalisuus on ihmisen perusominaisuus, jota ei voi erottaa muusta ihmisenä olemisesta. Seksuaalisuutta on muun muassa sukupuoli, seksuaalinen suuntautuminen, lisääntyminen ja sukupuoliroolit." Sanoo Väestöliitto.

   Poista
  5. Niin, eli mitä haluat sanoa tällä sitaatillasi?

   Poista
 46. Nooran miesmääritelmä sopii meille. En sano tätä kerskatakseni vaan vahvistaakseni Nooran puhetta 17:27 kesäkuun 27.pv Sellaisia miehiä Suomessa on kyllä. Minäkin tunnen muutaman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PS. eiköhän sellainen (sellaisia) löydy tästäkin keskustelujoukosta.

   Poista
  2. PS, ps. Kyllä löytyy, useampiakin. Itseasiassa kaikki täällä olevat urokset. Se todistuu sillä, että jos he eivät olisi Nooran miesehtoja täyttäviä miespuolisia ihmisiä, heita ei täällä näkyisi. Tapsakin näyttää huomanneen sen. Jos täällä olisi pelkkiä naisia, keskustelu kulkisi eri rataa. Kiitos, hyvät miehet! Kyllä Iineskin varmaan tykkää siitä, että hänen juttunsa houkuttavat tasapuolisesti kumpaakin sukupuolta,

   Poista
  3. Kyllä vaan Liisu! Geenit, hormonit ja pääkoppa balansissa!

   Poista
  4. Liisu, kyllä tykkään molemmista sukupuolista täällä, ja jos oikein täsmennän, papukaijamerkin antaisin itselleni, jos tänne ilmaantuisi myös muunsukupuolisia ym. Se olisi rikkautta ja moniarvoisuutta.

   Poista
  5. Voipi olla, että "muunsukupuoliset ym." eivät tunne oloaan erityisen tervetulleeksi blogissa, jonka haltija ilmoittaa: "Sukupuolia on kaksi, siitä ei ole kahta sanaa."

   Poista
  6. Toivon, että he voisivat valistaa minua siitä, millä perusteella sukupuolia on enemmän kuin kaksi. Miksi he eivät hyväksy sitä, että sukupuolista voi olla myös poikkeamia? Eihän poikkeama ole paha asia. Miksi he pitävät sitä pahana? Miksi poikkeama tulisi julistaa kolmanneksi sukupuoleksi?

   Poista
  7. Kummallista että näkökantasi hyväksyy "anomaliat".

   Poista
  8. Kerro ihmeessä lisää, jotta ymmärrän, mitä tarkoitat. Ilman perusteluja olevat väittämät ovat köyhiä, ja toivon, että tässä blogissa ei käytetä tynkämäistä tööt-kieltä.

   Poista
  9. Iines, olet niin vahvasti kiinni biologisessa essentialismissa, ettei muutama blogikommentti varmasti sinua siitä irti riuhtaise. Jos todella haluat vastauksia yllä esittämiisi kysymyksiin, maailmasta löytyy kyllä tutkimuskirjallisuutta. Sensitiivisyyttä toisten kohtaamisessa voi kehittää myös valistamalla itseään. Auttaa blogi-ihmistenkin kohtaamisessa. Aloita vaikka tuosta helppolukuisesta opinnäytetyöstä: https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/103735/Salakka_Miska.pdf?sequence=1&isAllowed=y

   Poista
  10. Kiitos vinkeistä! Perehdyn näihin asioihin kuitenkin mieluiten käytännön kautta.

   Ihminen pystyy pitkälle meneviin päätelmiin havainnoimalla ja tarkkailemalla. Opinnäytetytöt voivat olla arvokkaita, mutta myös käytännöstä vieraannuttavia. Olen nähnyt jokusten syntyprosesseja. En silti niitä teilaa.

   Poista
  11. PS Mitä tulee sensitiivisyyteen toisten kohtaamisessa, niin eihän se ole riippuvainen mistään muusta kuin siitä, että pidämme ihmisistä ja haluamme tutustua heihin avoimesti. Tätähän minä juuri haluan, olla mieluummin läsnä näissä asioissa ihmisen kuin oppikirjan kanssa.

   Eikä se mene niinkään, että se joka on tietävinään, että maailmassa on sukupuolia neljätoista, olisi yhtään sensitiivisempi kuin se, joka sanoo, että sukupuolia on kaksi plus kaikki poikkeamat. En osaa nähdä poikkeamaa huonompana kuin itse olen. Poikkeaman näkeminen omana lajinaan on mielenkiintoinen ajatus, mutta tuskin se kovin tieteellinen on.

   Poista
  12. ,,...haluan, olla mieluummin läsnä näissä asioissa ihmisen kuin oppikirjan kanssa.“

   Mutta hajosit kun luit nuorten ihmisten omakohtaisista kokemuksista ja kopioit niitä tännekin. Ilmeisesti siinä uskossa, että mekin "hajoasimme".

   Poista
  13. Käytät kummallisesti sanaa "sensitiivisyys", Iines. Ei se ole uteliaisuutta, avoimuutta eikä viisautta. Se on hienotunteisuutta. Tieteestä viis.

   Poista
  14. En minä niin sanonut, Anonyymi, että sensitiivisyys olisi mm. viisautta. Ei suinkaan, sillä viisaus tulee, jos on tullakseen, elämänkokemusten myötä, kun taas sensitiivisyys on käsittääkseni synnynnäinen ominaisuus. Esimerkiksi joku lapsi on hyvinkin sensitiivinen eli herkkä, toinen taas vähemmän sensitiivinen ja ehkä ”helpompi” tapaus, jos näin kansanomaistan.

   Sensitiivinen ihminen on usein hyvä tarkkailija ja havainnoija, ja jos hän on utelias ja avoin elämälle, hänellä on valttikortit käsissään. Valttikortit hyvään tai pahaan.

   Itse en käytä tässä mielelläni sanaa ”hienotunteinen”, koska hienotunteinen ihminen voi olla myös teeskentelijä ja pihtaaja. Herkkyys on antavampi sana sensitiivisyydestä.

   Poista
  15. ”Hajosin” on tietenkin meikäläisen kieli-ironiaa siellä kommentissa. En edes tiedä, mitä tuo ”hajoaminen” nuorilla tarkoittaa, kuten en tiedä sitäkään, mitä nuori tarkoittaa, kun hän menee ”rikki”.

   Minusta poimimani esimerkit ovat hyviä kuvaamaan sitä epämääräisyyttä, joka seksuaalikentällä artikkelin mukaan vallitsee.

   Mutta siis, minuahan huvittivat nuo esimerkit. Näen vieläkin artikkelin absurdina hupailuna. Anteeksi vain, en voi sille mitään enkä missään mielessä ajattele näistä nuorista pahaa. Uskon, että he ovat tosissaan. Minusta on kummallista, jos näistä asioista pitää aina jutella tosissaan ja vakavasti.

   Poista
  16. Kun sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta puhutaan, sensitiivisyys on ennen muuta sitä, että ei tee toisesta lähtökohtaoletuksia tai kysele loukkaavia. Sanaa siis käytetään melko vakiintuneesti tuossa merkityksessä siinä kontekstissa. Tällaista sensitiivisyyttä voi tietoisesti opetella. Lapsen synnynnäinen herkkyys on ihan toinen juttu.

   Poista
  17. Kysele loukkaavia? No ei toki. Tiedän että olen sensitiivinen ihminen perusviritykseltäni, eikä mieleeni tulisi kysellä tai tentata ketään hänen henkilökohtaisista asioista ylipäätään.

   Avoimuudella ja uteliaisuudella tarkoitan sitä, että kuuntelee toista. Ottaa vastaan mitä annetaan. Ihmistä tarkkailemalla ja havainnoimalla luo mielikuvaa toisesta, jokainen meistä.

   Poista
  18. Mukava kuulla, että olet perusviritykseltäsi sensitiivinen. Vielä kun saisit virityksesi täällä blogikommunikoinnissa näkymään, voi olla, että saisit muutaman muunsukupuolisenkin jäämään.

   Poista
  19. No se ei ole päätavoitteeni, vaan se olisi muuten vaan hauskaa.

   Luulen, että en edes pyri luomaan ohituskaistaa eli ”turvallista tilaa” kenellekään. En kovasti osaa arvostaa minkään ihmisryhmän erityiskohtelua, sillä ihmiset ovat samanarvoisia nahkansa alla. Enkä koe mitään turvallisia tiloja kovinkaan rehellisiksi keskustelualustoiksi. Kaikilla meillä on heikkoutemme ja vahvuutemme ja niiden kanssa täällä pärjäillään.

   Poista
  20. Toisaalta Esko Valtaoja olisi kyllä tarvinnut turvallisen tilan ajankohtaiskeskusteussa, kun turvallista tilaa halunnut Ebrahimi kävi raivoten ja syyttä suotta hänen kimppuunsa.

   Poista
  21. Esko on avaruustähtitieteilijä, tasa-arvosta se ei tajuu mitään.

   Poista
  22. Ebrahimi on toimittelija, ja nuori, mutta ei tajua senkään vertaa kuin Valtaoja.

   Poista
  23. Valtaoja ei ole tämän alan asiantuntija,mutta hänen voi katsoa edustavan sivistynyttä ja maltillista kansalaismielipidettä.

   Melkein huvitti kun näki miten Esko ällistyi, kun Ebrahimi olikin niin eri maailmassa, että tulkitsi (tahallaan, toivottavasti) hänen "tieteellisen" lähestymistapansa pahimman lajin sovinistiseksi ja rasistiseksi vihapuheeksi.

   Tasa-arvosta tässä ei todellakaan ole kyse, vaan verbaalisesta kuviokellunnasta.

   Poista
 47. Olisi mielenkiintoista tietää näiden lasten ja nuorten taustoista, jotka ovat erityisen alttiita seksivähemmistöjen evankeliumeille. Ovatko avioerolapsia, yksinhuoltajien lapsia, jotka ovat pienestä pitäen joutuneet sosiaalitätien ja psykologien kanssa asioimaan ja setvimään ongelmiaan?

  VastaaPoista
 48. Jäi kirjautumatta ensin taas kerran omalle sivulle. Terveisin anonyymi yllä on Noora kyllä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelepa vaikka Leonardo Da Vinciä, minkälainen lapsuus tekikään hänestä homoseksuaalin?

   Poista
 49. Syntyi piian ja notaariko hänen isänsä lehtolapsena. Velipuoliahan hänellä oli rutosti.
  Ymmärrän erityisen hyvin monipuolisesti luovalle työlleen täysin omistautuneen ja rakastuneen miehen seksuaalisuutta. Perhe naisen kanssa ei olisi toiminut. Tuskin Leonardo olisi pystynyt keskittymään taiteentekemiseen yms. nerouteensa perheellisenä miehenä. Keskiverto naisen tärkein tehtävä oli hoitaa jälkikasvua. Älylliset harrasteet eivät suuremmin kuuluneet Leonardon ajan naisille. Toki hän tapasi ilmeisen paljon eri sosiaaliluokkien naisia.
  Seksihommat saattoi hoitaa helposti miesten kanssa suit sait sitoutumatta mihinkään. Ja tapasihan hän paljon miehiä, ilmeisen kauniitakin, avustajina ja malleina maalauksiinsa.
  Televisiosta tuli joku aika sitten sarja Leonardosta, jossa käsikirjoitukseen oli ympätty syvä ja läheinen ystävyys naisen kanssa.
  Olisipa mielenkiintoista tietää kunnioittaako vai inhoaako homo niin suuresti naisia, ettei tunne heihin minkäänsorttista seksuaalista vetoa.
  Luulen, että on hyvin harvinaista ns. "rakkaus" homojen parisuhteessa, vaikka sitä niin korostetaan ja hehkutetaankin silmänlumeeksi. Ennemminkin suhde perustuu ensisijaisesti seksuaalisille mieltymyksille.

  VastaaPoista
 50. Mitä, Noora, mahdat ajatella ns. rakkaudesta heteroiden parisuhteessa? Onko harvinaista vai yleistä? Kovasti sitä ainakin korostetaan ja hehkutetaan. Vaan jospa suhde perustuukin ensisijaisesti seksuaalisille mieltymyksille?

  Vielä tahtoisin tietää, mitä sinä ajattelet itänaapurimme ilmapiiristä. Siellähän juuri käsitellään lakialoitetta, joka kieltäisi "homopropagandan" myös aikuisilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perheväkivalta poistettiin Venäjällä rikoslaista tammikuussa 2017.

   Poista
  2. Islamistissa maissa perheväkivalta on aina ollut sallittua:

   "Perheessä esiintyvä fyysinen, seksuaalinen ja henkinen väkivalta, mukaan lukien pahoinpitely, naislasten seksuaalinen hyväksikäyttö kotitaloudessa, myötäjäiseen liittyvä väkivalta, avioliitossa tapahtuva raiskaus , naisten sukupuolielinten silpominen ja muut naiselle haitalliset perinteiset käytännöt, aviopuolison ulkopuolinen väkivalta ja perheeseen liittyvä väkivalta hyväksikäyttö." (YK:n yleiskokouksen 1993 määritelmä perheväkivallasta)

   Poista
  3. Anonyymille: Tottakai heterosuhteeissakin monia pareja yhdessä pitävä liima on hyvä seksi. Joillekin se on nimenoman, varsinkin miehille sitä "rakkautta".
   No, ihminen voi rakastaa/kiintyä/pystymättä olemaan ilman - mitä omituisempia asioita, myös ilman seksuaalista ulottuvuutta.
   Propakanda missä tahansa ideologiassa on vastenmielistä, paitsi tietysti itse käyttämäni. :))
   En ymmärrä sitä, miksi seksuaalivähemmistöt haluavat jatkuvasti projosoida enemmistöä. Eivät muut syrjimistä ja vihapuhetta syntyperästään, ihoväristään, yms. niskaansa saavat koko ajan vaadi huomiota, kärtä hyväksyntää ja erityiskohtelua jopa lakien muutoksia ajamalla. Maailmasta ei eriarvoisuus poistu ikinä. Enemmistöstä poikkeava käyttäytyminen saa kritiikkiä ja paheksuntaa, olipa se uskontoon tai erilaiseen elämäntapoihin kohdistuvaa.
   Länsimaissa seksuaalivähemmistöjä lellitään. Poliitikot ja yritykset kilvan haluavat tukea sateenkaariväen "rakkautta". Päättäjät ovat länsimaissa myöntyneet kaikkiin seksivähemmistöjen vaatimuksiin. Ev.lut.kirkkokin on kohta täysin polvillaan vähemmistön vaatimusten edessä.
   Minusta on kunnioitettavaa, että kaikki maailmassa eivät höynähdä täyttämään sateenkaariväen valta- ja käännytyspyrkimyksiä.

   .

   Poista
  4. Länsimaissa myös mediat ovat ajaneet intohimoisesti ja kiihkeästi saman sukupuolen kanssa huseeraavien asiaa. Eikä ihme. Moni toimituksissa kuuluu ko. joukkoon. Lienee vinha perä siinä, että seura tekee kaltaisekseen.
   Menkää siis maailmaan, ihmisten joukkoon ja saarnatkaa...
   Ei kun oliko se niin, että vain sanan kuulemisesta syntyy usko Raamatun sanomaankin?

   Poista
 51. Jossakin taloyhtiössä olisivat halunneet nostaa sateenkaariporukka värikkään lippunsa taloyhtiön salkoon, mutta eipä saaneetkaan lupaa. Pitää olla kaikkien asukkaiden myönteinen suostumus. Poliittisista yms. asiaansa ajavien liput on ylipäätään kielletty taloyhtiöiden pihalla.
  Tämäkin on eräs mainio esimerkki häikäilemättömyydestä ja enemmistön arvojen kunnioittamattomuudesta.
  Sekin ihmetyttää, miksi sateenkaarelaiset haluavat kirkkohäitä, vaikka Raamatussa samaan sukupuoleen ryhtyminen herättää "pyhässä kirjassa" iljetystä ja kauhistusta?
  Miksi eivät keksi omaa jumalaa ja sen mukaisia kirkonmenoja, jossa sallitaan kaikki mahdolliset naimiset?
  Miksi pitää ängetä väkisin kirkon alttarille papin vihittäväksi? Ja miksi väen vängällä ylipäätään pitäisi heitä vihkiä ev.lut.kirkossa? On käsittämätöntä, että kirkkohäitä itsepäisesti edelleen vonkaavat, vaikka se perustettu kahden eri sukupuolta edustavan liitoksi sekä perheen ja yhteisten lasten elämän turvaamiseksi.
  Eivät osaa kunnioitaa tässäkään asiassa edellisten sukupolvien arvoja vaan haluavat rikkoa ne ja muuttaa mieleisekseen.
  Kirkollisessa vihkimisessä on nim. om. kysymys miehen ja naisen avioliitosta.
  Ne papit, jotka vihkisivät jo nyt mieluusti nais- ja miespareja voisivat perustaa seksuaalivähemmistölle oman kirkkokunnan ja omat sakramentit sekä muut opinkappaleet, niin loppuisi kissanhännänveto.

  Mutta missio on tietysti jo muualla laadittu ja päätetty. Pitää saada kirkosta niskalenkki ihmisoikeuksiin vedoten. Se olisi taas uusi voitto vähemmistön enemmistämisessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkukaupungissa nuorisovaltuutettu ehdotti kaupungin Pride-liputtamista. Tähän ei valtuusto suostunut, mutta Pride-aiheinen piknik ja kirjanäyttely järjestetään kirjaston takapihalla.

   Poista
  2. Kirjaston takapihalla, hmmm... aika hyvä. Mutta siinä sitä vasta olisi hienoa ja koskettavaa nostalgiaa, jos se järjestettäisiin pimeässä puistossa!

   Poista
  3. Tämä takapiha oli kai käytännön syistä, kun etupihaa ei oikein ole, on vilkas katu sillan jälkeen. Kieltämättä sanonta ”takapiha” aiheuttaa koomisen vivahteen.

   Poista
  4. Luin juuri, että Rauman kaupunki liputtaa Pride-viikkoa Rauma-lipulla. Tämä on yleinen käytäntö, jolla vähemmistöjen juhlia liputetaan, esimerkiksi saamelaisten ja romanien. Minusta käytäntö on hyvä. Eihän vaikka kommunistien juhlaviikkoakaan varmasti liputettaisi punalipulla tai äärimmäisen äärioikeiston minkäänlaisella mukaillullakaan hakaristilipulla

   Poista