2.6.2022

Marko Hietanen ja hänen basistinsa

 


Edellisessä keskustelussa oli puhetta rap-musiikista, joka todettiin nykyajan runonlaulannaksi mutta josta itse en kovasti pidä, ainakaan Elastisen tai Milan Jaffin esittämänä. 

Jutun kuvassahan on hevirokkari  Marko Hietanen, oikealla, ja vasemmalla on hänen basistinsa. Marko Hietanenhan laulaa upeasti, tarvittaessa myös korkealta ja kovaa. Muistelen hänen voittaneen television viihteellisen ja hauskan  Masked Singers -laulukilpailun, jossa laulajat lauloivat naamioituneina hassuiksi olioiksi. Hietanen lauloi aidosti hyvin, mikä yllätti ainakin minut. Mainittakoon, että minut voi kyllä musiikillisesti yllättää aika helposti, sillä en ole perinyt sukuni musikaalisuutta samassa määrin kuin vaikkapa sisareni, joka on laulanut koulun hipoissa orkesterin solistina. Lisäksi hän pääsi joulukirkossa virsilaulannassa korkeammalle kuin minä, jonka ääni särkyi jo lapsena. 

Siis oikeastihan kuvassa ovat suistamolaiset runonlaulajat Iivana Onoila  ja Elessei Valokainen vuonna 1911, hurmaavat herrasmiehet. 

Tosin Valokaista ei mainita herrasmieheksi, vaan sanotaan, että hän herätti monesti oudoksumista mauttomalla muinaisaikuista pukua tavoittavalla ulkoasullaan. Hän myös taisi olla oikea linssilude, sillä hän tuppasi itsensä esiintymään Sortavalan laulujuhlille, vuonna 1906,  vaikkei  ollut varsinainen runonlaulaja. Kuulijat joutuivat pitelemään korviaan,  sillä sanottiin, että Valokainen ei osannut laulaa lainkaan, vaan hän saneli säkeensä liian kovaa ja rämisevästi huutaen. Tässä kohdin näen yhtymäkohdan nykyajan rappiin. Kenties Valokainenkin elehti käsillään sormia sojotellen, niin kuin rapparit tekevät, jostain minulle avautumattomasta syystä.

Ja ehkä onkin niin, että Elessei Valokaisen ansiot olivat enemmän luovia ja  mielikuvituksellisen kerronnan puolella, sillä häneltä mainitaan kerätyn runoja ja satuja, mm.  sukeltajamyytti, jonkalaisten kertomusten mukaan  alussa ei ollut taivas ja maa vaan  meri, jossa seisoi kultapatsas. Patsaan päällä istui Jumala tai Paholainen, joka käski jotakuta hakemaan maata meren pohjasta. Tästä maasta syntyi maailma. Maan hakija oli esimerkiksi  kuikka. 

Iivana Onoila taas oli hillitympää sorttia, ja myöhemmin hänen haudalleen  pystytettiin jopa muistokivi Karjala-seuran toimesta. Häneltäkin kerättiin runsaasti runoja ja satuja, ja hänet kutsuttiin Sortavalan laulujuhlille, jonne änkeytyi siis myös Elessei Valokainen. Onoila ryhtyikin  sittemmin keikkailemaan, eli  rappaamaan juhlissa ja koulujen tilaisuuksissa, usein myös Valokaisen  kanssa. 

Ympäri käydään ja yhteen tullaan. Musiikki ei yhdistä vain kansoja, vaan myös vuosisatoja. Koetan kouluttaa itseäni sivistymään eli ymmärtämään rap-musiikkia, sen vivahteita, esiintyjiä, nykyajan katurunoilijoita. Jos olisin vielä työssä, panisin kyllä oppilaat kirjoittamaan ja esittämään rap-oopperan tai -musikaalin.

Joskus myös epäilen, että samoin kuin Elessei Valakainen ei ollut laulaja Luojan armosta vaan omasta halustaan, niin moni rappaajakin on pikemminkin vähällä laulutaidolla varustettu yli-innokas esiintyjä, ekstrovertti tyyppi, joka tykkää olla estradeilla. Vai mitä?

(Kuva Iivana Onoila ja Elessei Valokainen)  

108 kommenttia:

 1. Tuosta nimilinkistä pääsee mielenkiintoiselle sivulle. Olen siellä joskus ennenkin vieraillut.

  Tuo kuva on siis lavastus, sillä ei ole näyttöä siitä, että runonlaulajat olisivat istuneet vastakkain. Lyökämme käsi kätehen... kehotus voi olla retoorinen.

  Mutta se rap... on minulla siitä kokemustakin, sillä pari vuotta sitten kirjoitin synttäriräpin, jonka esitimme vaimoni kanssa julkisesti.

  Itse sanathan on helppo kirjoittaa, kun riimit saa olla vähän sinne päin, mutta itse esitys ei ole ollenkaan niin helppoa. Kykymme eivät oikein riittäneet siihen rap-nuottiin, mutta eihän se tahtia haitannut - käsi- ja sormimerkit ja ähkinät ja öhkinät

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiesus tätä minun ikivanhaa ipädiäni, kun se saatana vaan päättää yhtäkkiä lähettää kirjoituksen tuosta vaan kesken kaiken...

   Niin, öhkinät vaan kohdilleen ja yleisö oli myyty. Kohde oli seitsenkymppinen täti ja rapin nimi oli "Tytti-tädin parempi räppi".

   Poista
  2. Kuva on lavastus, ja sen näkee jäykistä miehistä ja nätisti asetellusta rekvisiitasta. Hauska kuva! Mutta oikeasti nämä miekkoset esiintyivät yhdessäkin, ja molemmathan olivat alkujaan suistamolaisia.

   Minua oikein harmittaa, etten pääse enää hyödyntämään tätä rappaamista opiskelijoitten kanssa. Tiedän, että sieltä tulisi loistavia pläjäyksiä vaikka musikaaliksi asti.

   Meillä oli onni oppilaitoksessamme, jossa oli upo uusi - ja on vieläkin upea - teatteri- ja musiikkinäyttämö esirippuineen ja moderneine videotykkeineen ja musiikkilaitteineen. Siellä oli ilo harjoitella ja esittää erilaisia itse kirjoitettuja näytelmiä, hupailuja ja muotinäytöksiä yms.

   Poista
  3. Tämä Bloggerin uudistus on tosi huono, ja se pätee muihinkin Bloggerin blogeihin, monessa paikassa sitä on valitettu. Kommentit tulevat varsinkin mobiiliyhteyksillä Anonyymin nimellä. Itsekään en pääse esimerkiksi puhelimella edes kirjautumaan Bloggeriin.

   Poista
  4. Sama vika Rahikaisella, minäkään en ole puhelimella päässyt aikoihin.

   Poista
 2. Heavy ei ole minua ikinä kovin laajalti viehättänyt, Lemmy Kilmister ja joitain muita poikkeuksia on. Lemmy dokasi Albert Järvisen kanssa ja Ace of Spades on hyvän parasta. Tommosia Markoja en noteeraa miksikään.

  Mikä siinä on, että rääppäjä rääppärit ovat ns. musiikistaan eliminoineet melodiat liian vaikeina. Lahjattomien klubia. Sanat ovat kuitenkin parhaimmillaankin vain läälyläälylässytystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juuri tämä: rapit eivät ole musiikillisesti kunnianhimoisia. Joissain rapeissä on välillä jokin soinnillisempi kertosäe, esimerkiksi jokin JVG, mutta huimiin sfääreihin ei rapissa ylletä. Ehkä se sanastopuoli on sitten näiden parasta antia.

   Sinänsä näen sen hyvänä, että nämä katujengiläisetkin saavat rapin avulla tilaisuuden olla luovia ja keksiä asioita sanallisella tasolla. Sitä en tiedä, onko tämä katujengiläinen Milan Jaff oikeasti lahjakas. Voihan murhaajakin tai murhaa yrittänyt avokääpiö kai silti olla sanalliisesti lahjakas?

   Poista
  2. Milan Jaffin lahjakkuudet eivät ole kiinnostavia, tärkeää on vain, että tuollainen saasta ajetaan maastamme pois.

   Poista
  3. Olen samaa mieltä. Maahanmuuttaja, joka syyllistyy täällä murhan yritykseen, vapaudenriistoon, kidutukseen ynnä muuhun hirveään, ei ansaitse Suomen kansalaisuutta, vaan maasta poistamisen. Tällaiseen ketkuun ei pidä verorahoja tuhlata. Sama koskee hänen kaveriaan Mahdi Mohamudia, joka sai yhdeksän vuoden tuomion.

   Suomalaisen käytännön mukaanhan tuomio näillä oletettavasti ensikertalaisilla lyhenee käytännössä muutamaan vuoteen kaikin mukavuuksin. Ei varmaan haittaa kavereita muuta kuin siltä osin, että pössyttely jää pienemmälle.

   Poista
 3. Elessei Valokainen, ei saa...na, on äijä nimen itselleen valinnut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jossain on mainittu myös Jeliseinä, Jelisei Valokainen. Venäläistä perua, suistamolainen.

   Suistamohan oli Laatokan Karjalan pohjoisosassa. Vaakuna on kaunis, ja siinä on kaksi kannelta ja ortodoksien ristimuodostelma:
   https://fi.wikipedia.org/wiki/Suistamo#/media/Tiedosto:Suistamo.vaakuna.png

   Poista


 4. Tässäpä suomalaista juurimusiikkia! Voi miten ihana ukko.

  minä haaveiden laivoja laitan vaan

  Ps. Huomaatteko muuten mikä tuossa kanteleen soitossa (kts. kuva) on hieman outoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vimpan Väiskin olet joskus esitellyt, on se hyvä. Outouksia en huomaa, tuohan on vain poseeerauskuva.

   Poista
  2. Vimpelin Väinämöinen on vallan ihana. Ja esitys. Olisiko se vika tuossa soittoasennossa? Soitin on aika korkealla kyynärpään alla suoraan.

   Poista
  3. Siis kannel on väärinpäin? Varmaan sitä noinkin voi näppäillä, en epäile, mutta normaalisti pitkät kielet on soittajasta kauimpana, lyhyet sylin puolella.

   Poista
  4. Holjaa katseltavaa on myös vasenkätisten - kuten Paul McCartneyn - kitaransoitto. Kitara kun on väärinpän - samperi soikoon!

   Poista
  5. Tuo ”väärinpäin” oli ihan ensimmäinen mieleen tullut mahdollisuus, mutta jospa kuva on väärinpäin? Vai onko kannelkin silti väärinpäin - tällainen abstrakti ajattelu on vaikeaa.

   Poista
 5. Terhakka korvamato: Petri Nygård, Nössö.

  Hyvin on myös Hyvinkään ghettoa kotipaikkanaan pitävä Raptori kunnostautunut oikeellisen ja muuttelevaisen suomenkielen suhteen, kokeeksi voi yrittää vaikka biisiä Kumitissit.

  Jos on jyrkkä ja ehdoton luonteenhalukkuus eikä tahdo uskoa hauskanpitoon, ainoastaan otsanahkaa rypistelemällä ryömimiseen saattaa kenties ja jopa voi olla että Handen Dumari-rap on yllättävä. Takuuta ei ole, koskaan taiteessa ole muutenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyypä hakea sanat eli lyriikat näistä jostain, ellei kuuntelemalla saa sanoista selvää. Aina ei saa kun se ääntämys menee huonosti. Mutta lupaan kuunnella jahka herään kunnolla.

   Poista
  2. Raptori oli oman aikansa kiva juttu, missälie Vantaalla nykyään elelevät, ja Petri Nygårdia kävin jopa katsomassa joitain vuosia sitten. Sattumalta huomasin, että esiintyy paikkakunnalla ja sinne sujahdin. Nygårdissa on hauskaa komediaa.

   Poista
  3. Nygårdissa on enemmän kuin tyhmempi huomaa. Hänessä on selkeästi klovnin aineksia, eli siis ulottuvuuksia huumorin puolelle, ja se on paljon se.

   Poista
  4. Kun kauan kauan kauan sitten teimme eräälle suurelle asiakkaalle ohjelmaa heidän sisäiseen tilaisuuteensa, niin siinä oli kantavana ideana räppi, jonka esitti erään meistä tuntema nuori lahjakas kaveri.

   Juttu toimi hyvin, olihan räppi silloin uusinta uutta, mutta vasta paljon myöhemmin tajusin, että se nuori kundihan oli taisi olla tämä Nygård!

   (Voin toki muistaa tyypin väärinkin, mutta Elastinen se ei ainakaan ollut.)

   Poista
 6. Muualla Euroopassa on jo täysi kesä, ja pukeutuminen sen mukaista, vaikka sattuisi vähän viileämpi sää. Siskoni sanoi jo pari kolme viikkoa sitten, että heillä on Wurzburgissa 25 astetta ollut jo pitkään. Manteli- ja kirsikkapuut kukkivat jo huhtikuun puolella - tarkistin saamistani kuvista.

  Mitä Brittien Lissuun tulee, niin varmasti hyvä muija ja hänet pidetään varmaan hengissä kuolleenakin. Onnea hänelle, viimeiseen asti hyvä tyyppi.

  VastaaPoista
 7. Mutta eikö teitä ihmetytä, että tämän katujengin (joita ei siis meillä ole) pääkihot saivat sentään noinkin pitkät tuomiot?

  Kymmenen vuotta vaikkeivat saaneet edes ketään hengiltä ja vasta suunnittelivat pientä Kaivohuoneen keikkaa!?

  Yleensähän vastaavista on vastaaville annettu moitteet tai ehdollista. Onko mamu-tilanne jo niin paha, että on tartuttava kamelia korvasta ja alettava kohdella moniosaajia yhtä ankarasti kuin vihapuhujia?

  Onneksi he silti pääsevät kohta lomille ja tuomiohan todellakin lyhenee murto-osaan annetusta.

  PS. Vaimo luki aamulla ääneen uutisen, jonka mukaan liikkeellä on tosi vaarallinen vankikarkuri, jota ei saa missään tapauksessa edes lähestyä.

  Miten se pääsi karkuun, ihmettelin. No, se ei kuulemma palannut lomalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta eikö ole hyvä, että katujengi (räppäri ja sen entourage) on nyt tuomittu? Nyt poliisilla on aikaa keskittyä Imatran ja Oulun katujengiin.

   Poista
  2. No kyllä ihmeteltiin, ja minähän jo luulin tuomion pituudesta lukiessani, että onnistuivat murhaamaan miekkosen. Vaan ilmeisesti eivät saaneet uhriltaan henkeä pois.

   Tuomio on harvinaisen kova Suomen oloissa. Nyt täytyykin olla niin, että tuomari oli joko persu tai rasisti tai molempia, sama asiahan ne ovat.

   Vanki ei palannut lomalta. Herra mun vereni. Loma mistä?

   Poista
  3. Onhan se tietysti hyvä, etteivät ehtineet tehdä siitä hyökkäystä, mutta ihan oikeasti ihmettelen kyllä edelleen tuomion pituutta!?

   Tapon yritys ja suunnitelman teko!? Vastahan suunnittelu tuli edes rangaistavaksi.

   Joku paradigman muutos tässä on kyseessä.

   Poista
  4. Jostakin luin, että haluttiin antaa kovin mahdollinen tuomio pelotukseksi katujengeille, että näin ei voi Suomessa toimia. Ilmeisesti Ruotsin massiivisesta jengiväkivallasta on haluttu nyt ottaa opiksi ja estää samansuuntainen kehitys meillä.

   Poista
  5. Olen itse huolissani isojen kaupunkien kouluista, joissa valtaosa on maahanmuuttajalapsia ja nuoria. Näissä kouluissa on valtavasti järjestyshäiriöitä ja oppimisen tason hurjaa laskua. Opettajakato näistä on myös tosiasia, ja osassa kouluista on jo pula pätevistä opettajista tai opettajista yleensä. Ruotsissahan mentiin tätä tietä jo yli kymmenen vuotta sitten. Kouluihin ei saatu opettajia ollenkaan.

   Oma tyttäreni opetti koulussa, jossa oli maahanmuuttajia yli 75 prosenttia oppilaista. Kyseessä oli itähelsinkiläinen koulu. Ajatelkaa, yli 75 prosenttia! Yhdeltä opettajalta potkaistiin vatsakalvot halki, ja meteli luokissa oli korviahuumaava. Opettajat vaihtuivat tuhkatiheään,ja niinpä tytärkin irtisanoi sinänsä hyvän virkansa, kun ei siellä kukaan jaksanut.

   Vika ei ollut opettajien heikkoudessa, vaan tilanteen hallitsemattomuudessa, opettajilla ei ollut tukea eikä keinoja palauttaa työrauhaa luokkiin, kun osa oppilaista oli lähes ummikkoja, vailla suomen tai englannin kielen ymmärtämistä. Ei pätevä työssään hyvä opettaja yksinkertaisesti jaksa, jos työstä menee kaikki mielekkyys ja opettamisen ilo.

   Mietin sitä vain, että nämä oppilaat asuvat samoilla seuduin, mikä altistaa katujengien synnylle ja ghettoutumiselle. Kun kouluilla ei ole tukea eikä keinoja saada työrauhaa ja minkäänlaista kuria kouluihin, niin meitä odottaa kohta jengien paisuminen ja Ruotsin mallin mukainen yhteiskunta.

   Poista
 8. No nyt viimeinkin apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe on nostanut syytteet poliisia vastaan heidän toiminnastaan Elokapinan mielenosoituksessa 3. lokakuuta 2020 Helsingissä.

  VastaaPoista
 9. Ei sitä työtä ilman napanteria kestä ellukaan. Lopulta se taitaa olla Lissun pitkän iän salaisuus, on veri pysynyt notkeana. Jo muinoin minun jumalinen Olga-tätini ostatutti kaupungissakävijöillä itselleen punaviinipullon. Veisasi länsisuomenrukoilevaishaaran virsiä ja luki ahkerasti bibliaansa.

  VastaaPoista
 10. Elokapinan jullit eivät vaan tajua, että tällainen poliisin syyttely käy lopulta heitä ja heidän asiaansa (mikä se olikaan?) vastaan. Itsepä eivät totetelleet poliisin käskytystä, vaan leikkivät kuuroa. Kyllä lainkuuliainen kansalainen normaalisti tottelee poliisia ja siirtyy osoitetulle paikalle, jos on tullut asetettua se pulska takamus väärään paikkaan.

  Oikein hyvä, että tutkitaan. Saadaan ohjeet sille, saako poliisi tehdä yhtään mitään, jos jokin kiva miekkari käyttäytyy kuin rajaton lapsi eikä kuuntele ohjeita..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ymmärsin, että apulaisvaltakunnansyyttäjä on päättänyt syytteistä. Ei Elokapina.

   Poista
  2. Oikeastihan apulaisvaltakunnansyyttäjän esitys on täysin järjetön, muistuttaa sarjassaan Raija Toiviaisen virkaintoa tiettyyn suuntaan.

   Poliisihan toimi oikein, sillä tiedossa on, että poliisit antoivat siirtymiskäskyn ja kertoivat etukäteen, että jos ette lähde, käytetään pippurisumutetta - kaasutus antaa turhan dramaattisen kuvan tästä sinänsä vaarattomasta mutta ärsyttävästä suihkeesta.

   Poliisin käskytykseen ei korvia lotkautettu. Poliisi toimi etukäteisohjeistuksen mukaan niin kuin vastaavissa tilanteissa on ohjeistettu toimimaan. Mikähän siinä oli väärin? Poliisin tehtävä ei ole olla ystävällinen kapinalaisille, vaan ylläpitää yhteiskuntarauhaa ja kaikkien kansalaisten esteetöntä kulkua kaduilla ja kaupungeissa. Normaali kansalainen tottelee poliisin käskytytystä, jos joutuu tai menee tilanteisiin mukaan. Röyhkeys ei edistä asioita, päinvastoin. Hiljainen väkivallattomuus ei ole valttikortti, jos yhteiskuntarauhaa kuitenkin sorretaan. Se on myös väkivaltaa.

   Poista
  3. Mikään laki ei salli poliisiväkivaltaa.

   Poista
  4. Poliisiväkivaltaa ei ole. Voimankäyttö on.

   Poista
  5. Onhan poliisilla oikeus käyttää virkatehtävässä voimakeinoja tilanteen vaatiessa. Voimakeino on väkivaltaa.

   Weberin määritelmän mukaanhan valtion eräs tunnusmerkki nimenomaan on yksinoikeus väkivallan käyttöön alueellaan.

   No, tässähän ei tietenkään olekaan kyse tästä, vaan siitä käyttikö poliisi voimakeinoja väärin eli perusteettomasti.

   Poista
  6. Voi myös kysyä, pitääkö poliisin luovuttaa ja olla tumput suorina, jos käskytetty asiakas ei halua noudattaa käskyä. Jos asiakas on jo muutaman kerran kannettu kahden poliisin voimin pois tieltä ja hän vain palaa istumaan ajoradalle? Montako kertaa asiakasta on siis kannettava syrjään ja millä resursseilla? Eivätkö voimakeinot ole sitä varten, että niitä otetaan asteittain voimistuvasti käyttöön?

   Minä ainakin haluan voida luottaa siihen, että poliisi hoitaa työnsä kaikkien kansalaisten hyväksi eikä jousta erilaisten ryhmävaatimusten edessä. Se tie on loputon.

   Poista
  7. Kiinniotto on voimakeino.

   Poista
  8. Kaksirivinen on haitari, yksirivinen on vitsityyppi.

   Poista
  9. Rauhallisten mielenosoittajien kurittaminen kadulla on tuomittavaa väkivaltaa.

   Poista
  10. ”Väkivallaton rauhallisuusko” oli kyseessä siinä, että pois kannettu ihminen palasi vilkkaasti aina uudelleen paikoilleen, taas kannettavaksi. Näin asiasta uutisoitiin. Kannetut eivät totelleet poliisin käskyä siirtyä toiseen paikkaan.

   Minusta tämä vaikutti rauhattomalta ja tahalliselta haitanteolta.

   Uskon silti, että poliisi saa huomautuksen sumutteen käytöstä, koska nykyinen trendi ajaa suuriäänisten erityisryhmien etuja ohituskaistalta ohi muiden kansalaisten.

   Poista
  11. Mistä olet kuullut, että kiinniotettuja olisi päässyt karkuun?

   Poista
  12. Minähän olin seuraamassa yhtä Elokapinan performanssia ja hyvin rauhalliselta ja kiltiltä se porukka vaikutti. Ei mitään räyhäämistä, eikä isompaa urputustakaan.

   Olisivat antaneet olla.

   Poista
  13. Ilmeisesti joukko kuitenkin esti liikenteen kulkua ja tukki tien. Ylen uutisten mukaan tapahtui mm. näin: ”Poliisi yritti ennen sumutteen käyttöä poistaa ihmisiä kadulta neuvoin, käskyin ja kehotuksin useaan otteeseen. Poliisi kantoi heitä pois ajoväylältä, mutta osa palasi sinne istumaan.

   Helsingin poliisin mukaan OC-sumutetta pystyttiin käyttämään nimenomaisesti heihin, jotka eivät totelleet poliisin käskyjä ja heitä varotettiin selkeästi ennen kaasun käyttämistä.


   Poliisin resurssit olivat uutisen mukaan alimitoitetut, ja se johti ratkaisuihin, jotka eivät varmaan olleet kaikkein parhaat. On kuitenkin äärimmäistä syyttää poliisia voimankäytöstä tilanteessa, jossa poliisi toimi resursseihinsa nähden valtuuksiensa puitteissa oikein, joskin tarpeettomasti. Ikävintä tässä on se, että Elokapina syö oma toimikuvaansa ja ajamaansa asiaa näillä istumasessioillaan.

   Poista
  14. Ei poliisi niin tyhmä ole, että kanniskelisi mielenosoittajia muualle kuin autoon. Olin paikalla ja näin kaiken.

   Poista
  15. Ei yksi ihminen näe kaikkea. Moni näkee lisäksi mieluiten sen, mitä haluaa. Luotan Ylen toimittajien uutisointiin enemmän, heillä on tarve ja syy katsoa kokonaiskuvaa ammattinsa puolesta.

   Poliisin mukaan liikkeen mielenosoittajien kanssa oli sovittu, että Hätäjarru-mielenosoitus kulkee Rautatieasemalta Kaisaniemen kautta Hakaniemeen. Sovitusta poiketen noin 150 mielenosoittajan joukko teki kuitenkin tiesulun Unioninkadulle.

   Poliisi pyysi joukkoa hajaantumaan, mutta mielenosoittajat eivät totelleet. Sen sijaan osa mielenosoittajista siirtyi Unioninkadulta vilkasliikenteiselle Kaisaniemenkadulle autojen eteen.

   Mielenosoitus jatkui useita tunteja ja lauantai-illan muut hälytystehtävät alkoivat kasautua. Siksi poliisin oli tehtävä uusi tilannearvio, kertoo Yle uutisessaan.

   Poliisi yritti ennen sumutteen käyttöä poistaa ihmisiä kadulta neuvoin, käskyin ja kehotuksin useaan otteeseen. Poliisi kantoi heitä pois ajoväylältä, mutta osa palasi sinne istumaan. Kannettuja siirrettiin ensin siis myös pois valtaväyliltä, toiseen paikkaan, kaikkia ei viety heti bussiin eikä putkaan.

   Minustä tämän tapauksen fiilausta tärkeämpää olisi pohtia ylipäänsä sitä, sallitaanko meillä ylipäänsä ollenkaan pippurisumutteiden käyttö. Kenties riittää hyvinkin se, että poliisit pannaan sisäministerin toimesta asiakkaan monipuolinen kohtaaminen -opintojaksolle ja neuvottelutaidon syventävälle kurssille.

   Poista
  16. Luin toisesta lähteestä, että jokaisen pois kannetun tilalle luikahti uusi istuja.

   Jos saan sanoa suoraan, niin minusta tämä ei ole rauhanomaisia toimintaa, vaan vittumaista työtään hoitavan virkamiehen kiusaamista, joka peitetään falskilla "rauhallinen mielenosoitus" -etukäteisleimalla.

   Poista
  17. "Luin toisesta lähteestä, että jokaisen pois kannetun tilalle luikahti uusi istuja."

   Luepa jostain kiinniotettujen ja sakotettujen määrä, ennen kuin levität kuulopuheita. Jos tuo väite pitäisi paikkansa niin mielenosoitus jatkuisi vieläkin.

   Poista
  18. Mankemangi jatkaa linjaansa: minä tiedän, olin siellä, näin kaiken, toimittaja valehtelee.

   Poista
  19. Toimittaja toistelee poliisin valeita.

   Poista
  20. Niinpä, kannattaa luottaa mieluummin hevosmiesten tietotoimistoon kuin valehtelevaan poliisiin.

   Poista
  21. Jäädään odottamaan tuomiota.

   Poista
  22. Sanoin jo ylempänä, että uskon rangaistukseen. Kyllä poliisi tässä saa huomautuksen liiasta voimankäytöstä. Ajan henki on loukkaantua ja pöyristyä kaikesta, jopa siitä, että virkamies hoitaa työtään parhaan kykynsä ja kulloistenkin tilanteiden mukaan. Meillä asiakas saa olla vittumainen provosoija, virkamies ei.

   Näin meillä ollaan poliisinkin kohdalla siinä mallissa, jossa kouluissa jo ollaan: asiat tapahtuvat asiakkaiden ja varsinkin erityisryhmien ehdoilla. Virkamies on ikävä välttämättömyys, jolta on riisuttu keinot ylläpitää järjestystä ja yhteiskuntarauhaa.

   Kuka enää haluaa opettajaksi ja poliisiksi? Ehkäpä anarkistit ja mielenosoittajat kertonevat tähän vastauksen.

   Poista
  23. Syytteet koskevat mm. pahoinpitelyä.

   Poista
  24. Niis, siis sitä pippurisuihketta, jonka he halusivat ottaa.

   Poista
  25. Ehkä poliisin pitäisikin luopua moisista tehottomista suihkeista ja siirtyä käyttämään töölönrouvien parfyymejä.

   Poista
  26. Pippurisuihke ei todellakaan ole mikään kaasusuihke, eikä istuskelijoita kaasutettu, kuten lehdet kirjoittivat, vaan heitä sumutettiin.

   Muutoinkin Elokapina voisi siirtyä puhumaan ilmastonmuutoksen perimmäisestä syystä eikä vain lillukanvarsista, päästöistä.

   Perimmäinen syy on väestönkasvu, jonka hillitsemiseksi ei tehdä juuri mitään. Yhtään banderollia, joka vaatisi väestönkasvun pysäyttämistä, ei ole elokapinallisten mielenosoituksissa näkynyt.

   Poista
  27. Heitä on siis sumutettu kahdesti.

   Väestönkasvuun tartutaan heti, kunhan se tapahtuu rikkaissa länsimaissa.

   Poista
  28. Näen sieluni silmillä Iineksen mökkilaiturilla katselemassa paskaista merta ja kiroovan väestönkasvua.

   Poista
  29. No meidän kohdaltamme meri on kyllä kirkasvetistä, sinilevääkään ei ole koskaan ollut. Jokakesäinen näyte kylän yhteisrannasta on ollut puhdas. Meren pohja näkyy hyvin, samoin uiskentelevat pikkukalatkin.

   Ainoa haitta on oman matalan rantamme kaisloittuminen, joka olisi kyllä apuvoimin hoidettavissa. Mataloilla rannoilla on tapana rehevöityä, mikä johtuu paljolti maanviljelijöiden käyttämistä kemiallisista ravinteista. Puhdasta vesi siis kuitenkin on eikä kalakuolemia ole ollut.

   Poista
 11. Tiedätkö, Noora, tarkemmin, mistä hän johti nimen? Eli lähinnä, mistä se ”elo” tulee, elämästä ilmeisesti? Toinen mahdollisuus on ajallinen, elokuu, elokapina?

  Ja miksi elo kytketään kapinaan? Elämisen kapina, elonkapina?

  Kysyn tosissani, en saivarrellakseni, koska nimen muoto on mielestäni hieman ongelmallinen.

  VastaaPoista
 12. Nimi kannattikin suomentaa, sillä tuossa alkuperäisessä muodossaan se olisi hankala ja huonosti kieleen istuva. ”Elo” on hienosti keksitty, lyhyt ja positiivinen, elävä, kun taas alkuperäinen sukupuuttoon viittaava Extinction-nimi on negatiivinen.

  Lähinnä se, mitä olen miettinyt nimessä, on elo-sanan perusmuoto. Kovin mielellään sen laittaisi muotoon ”elon”, elonkapina. Emme sano elokipinäkään, vaan elonkipinä, emme elokorjuu, vaan elonkorjuu.

  Ei elokapina silti siis väärin ole. Nyt kun elo on perusmuodossa, pääpaino asettuu kapina-sanalle. Elonkapinassa paino olisi elon-osalla, mikä olisi positiivista.

  VastaaPoista
 13. Elokapina on kyllä aika hyvä, paljon parempi kuin Sukupuuttokapina, joka olisikin aika kankea... viroksi se olisi nasevan hellyttävästi "Väljasuremise mäss". (Sopisi Mikiksen tulevan runokokoelman nimeksi.)

  Elämiseen ja elolliseen elo viitannee ja on Iineksenkin pointissa perää, vaikka onhan meillä elokuu ja elokuvakin.

  Orwellia mukaellen miten olisi Eläväisten vallankumous? Tai elonousu (vert. kansannousu).

  PS. Poliisille riittäisi huomautus kallisarvoisen sumutteen tuhlaamisesta turhanpäiväisen istumalakon murtamiseen.

  VastaaPoista
 14. Vaan kyll panee miettimään amerikkalaisten joukkoampumiset. Meilläkin ihannoidaan ja käydään kauppaa vapaudestamme moisten militaristien kanssa. Täältä rahtaudutaan sulkeutumaan ison veljen syliin ja sieltä totta kai vieraillaan täällä ahkerasti kun vihdoinkin tärkeät maat usan intresseille: Suomi ja Ruotsi saadaan heidän etupiiriinsä Venäjän pitkälle rajalle.
  Biden yrittää saada aselakiin muutosta, mutta kun vapaassa, liberaalissa ihanne demokratiassa mukana kuljetettu ase turvaa yksilön vapauden ei enemmistö kansalaisista ja asekauppiaista halua lakiin tiukennuksia.
  Katsoin eilen osan dokumentista, "Länsi tukee tetrorismia" ja eipä tavan tallaaja voi kuvitella mitä pelejä valtioiden välillä tiedustelupalvelut pelaavat. Kansalaiset harvoin, jos koskaan tulevat tietämään totuuksia eri valtioiden verhojen takaisista sopimuksista tai vaihtokaupoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noora taas anonyyminä :)

   Poista
  2. Tetrorismiä-sana on tietysti tarkoitus olla: terrorismiä.

   Poista
  3. Maailma on vaarallinen paikka, ja rauhasta haaveilijoilla ei taida olla kotia missään. Joka hetki jossain soditaan. Suomi on lopulta hyvä maa, paljon parempi kuin moni muu.

   Poista
  4. Ainahan se näin menee, että kun vasemmisto on vallassa, alkaa oikeisto nousta ja menee vaaleissa hallituksen muodostajaksi. Ja päinvastoin, oikeistohallitusta seuraa taas vasemmistovetoinen.

   Veikkaan, että seuraavan hallituksen muodostaa Orpo ja ottaa apupuolueeksi - keskustan. Toinen mahdollisuus on sinipunahallitus, demarit apupuolueeksi, mutta se tietäisi suuria kiistoja.

   Poista
  5. Nato-asia on varmasti nyt lisännyt kokoomuksen kannatusta, mutta täytyy huomata, että kannatus oli noussut aikamoisesti jo ennen Venäjän hyökkäystäkin. Paljon puhutaan myös hallituksen velan kasvattamisesta, joka on noussut pilviin. Kaikki yhdessä vaikuttanee. Ei kai vallanvaihdoksissa sinänsä mitään ihmeellistä olekaan. Vaan kestääkö kokoomuksen suosio vaaleihin asti? Jospa taas tulee jotakin yllätyksellistä katastrofia. Pandemia, Putin, ?

   Poista
 15. Epäilemättä spekuloidaan, kekkosen ajan devalvaatiot olivat kommunismin aikamme tapa pärjätä tuskastuttavan surkean metsäteollisuutemme osaamisen kanssa. Raha on kummallinen juttu, olen havainnut, kun nyt virtuaalivaluutoilla, bitcoineilla ja muilla, tehdään omaisuuksia. Mistähän se niiden arvo muodostuu? - Devalvaatioita vai vevalvaatioita?

  VastaaPoista
 16. Ankeat ajathan meitä odottavat, jos povauksia on uskominen. Maailmaan tulee jopa suuri ruokapula, kotitaloudet joutuvat sodan vuoksi ahdinkoon, asuntolainaisia uhkaa vaikka mikä ja bensan hinnan tunnemme jo nyt nahoissamme. Ynnä muuta kamalaa katastrofia.

  VastaaPoista
 17. Marin on selkeän kiinnostunut kansainvälisestä korkean tason urasta. En muista kertaa, että hän olisi ollut läsnä esimerkiksi eduskunnan kyselytunnilla, jossa hoidetaan sisäpolitiikkaa.

  Kansainvälisyys on tietenkin tärkeää, siitä ei ole kahta sanaa, mutta poliitikonkin elämä lienee valintoja.

  VastaaPoista
 18. Tiedätkö Noora mitä muita nimivaihtoehtoja siellä oli ollut harkinnassa? Oliko esim. Ekokapina?

  Tai miksei jopa Egokapina?

  VastaaPoista
 19. Oikeasti inflaatio on hyvin yksinkertainen ilmiö.

  Juuri nythän me koemme omin kukkaroin, mitä inflaatio tarkoittaa ja miten se syntyy. Kas näin:

  1) erilaisista tavaroista on puutetta, eri syistä, sota, kato, saatavuus - joten niiden hinta nousee

  2) eli rahamme riittävät vähempiin tavaramääriin

  3) toisin sanoen rahamme ostoarvo on heikentynyt

  Kutsumme tätä tapahtumasarjaa termillä inflaatio. Se on kuitenkin paljon terveempi ilmiö sen vastakohta deflaatio, jossa rahan arvo nousee.

  Sillä deflaatio alkaa jarruttaa tavaratuotantoa, koska kaikesta saa myöhemmin korkeamman hinnan. Se pysäyttää elinkeinoelämän.

  VastaaPoista
 20. Inflaation ja deflaation lisäksi on stagflaatio. Se on sikäli kenkkumainen juttu, kun siinä yhdistyy sekä hidas talouskasvu että hintojen nousu. Monelle taloustieteilijällekin tämä tilanne on niin vaikea etteivät tiedä mitä pitäisi tehdä. - Ei siis mikään ihme, etten minäkään tiedä.


  "Veä tai työnnä" ei päde ainakaan vetopasuunan soitossa. Koska yhtä paljon se on työntöpasuuna. Ajattele nyt, jos jonkun pitkän musiikkikappaleen aikana pasuunaa soittaessasi koko ajan vain vedät kättäsi eteenpäin, se venyy lopulta monta metriä pitkäksi.

  Ps. Sama juttu höyläämisen suhteen. Enkä nyt puhu siitä "höyläämisestä" mitä sängyssä harrastetaan. (Vaikka toisaalta... ihan sama juttu se siinäkin on.)

  VastaaPoista
 21. Näissä ilmastoasioissa tarvitaan enemmän tietoa ja vähemmän mielenosoituksia. Sen sijaan, että mielenosoittajat istua jullittavat ja ja haittaavat liikennettä ja kiusaavat poliiseja, he voisivat miettiä porukalla, miten tietoa jaetaan positiivisella asenteella rakentavasti.

  Eivät opettajatkaan opeta kiukuttelemalla, pelottelemalla ja estämällä, vaan hyvällä ja asiakasystävällisellä asenteella. Tämä sarka on kokonaan kyntämättä. Vaikka Greta Thurnberg huutaa ja raivoaa kasvot punaisina maailman toreilla, ilmasto ei ole puhdistunut, vaan suurimmissa saastuttajamaissa pilaus jatkuu jatkuu vaan. Vähän on vasta tehty.

  VastaaPoista
 22. Tuskin Marinin plikka Venäjää haukkuu, eiköhän kiukun kohde ole se turkkilainen tolvander. Sannukka lyönee nyrkkiä (tai piikkikorkoa) pöytään ja vaatii Bidenin paappaa panemaan se maantierosvo kuriin ja herran ojennukseen tai muuten...

  Niin perhana, mitä muuten? Stop sano Stalin, jospa liittouduttaisiinkin taas Venäjän kanssa? Kokemusta kun on.

  Ensin yhdistytään Ruotsin kanssa Suomenlahden Suurruhtinaskunnaksi ja sitten tehdään Venäjän Führerin kanssa Ylpeän Yrmeä Alamaisuus -sopimus (huom. nimen ansiosta poliitikot voisi kaivaa vanhat puheensa historian roskalaatikosta uusiokäyttöön!)

  Joo, näin tässä tulee käymään, näin sen unessa.

  VastaaPoista
 23. Ai miten ihanaa, että joku käyttää sanaa ”plikka”. Se oli isäni sana, hän käytti aina tytöistä tätä sanaa. - Tulkaas, plikat. Takuulla, sanoi Tampereen plikka.

  Nykyään ei kai Tampereellakaan juuri enää sanota plikka vaan likka. Kyseessä on ilmiö nimeltä vähimmän vastuksen laki, ja se on yksi suomen kielen ääntämisen perusperiaatteista.

  VastaaPoista
 24. Vähimmän vastuksen laki - totta tosiaan, sehän kuvaa suomalaista politiikkaakin aika hyvin.

  Kai tämä sääntö pätee muihinkin kieliin?

  Englannissa se näkyy kai oikeinkirjoituksessakin, vaikka on sille kai muitakin syitä?

  VastaaPoista
 25. Vähimmän vastuksen laki on käsittääkseni epävirallinen termi, mutta sillä tarkoitetaan sitä ilmiötä, että suomen kieli välttää esimerkiksi konsonanttikasaumia, joita on vaikkapa germaanisissa kielissä.

  Puhutaan yleensä sananalkuisista kolmen konsonantin yhtymistä, joita on vierassanoissa ja joita ei hevillä kieleemme synny, esimerkiksi saksan mitä tavallisin Strasse (katu), englannin Spring, tai vaikkapa vierassanojen kolmen konsonantin klusterit: stratosfääri, spray, struktuuri jne.

  Kun näitä kielessä esiintyy, kyseessä on aina vierassana eli siis lainasana, joka on mukautunut kieleemme enemmän tai vähemmän.

  Laiskan ääntämyksen ilmiö näkyy myös ns. vokaalisoinnussa, jossa samassa yhdistämättömässä kotoperäisessä sanassa on vain takavokaaleja (a, o , u) tai vain etuvokaaleja (ä, ö, y) korkeintaan välivokaalien e ja i kanssa. Äännämme helposti siis ”olumpialaiset” koska y tässä sanassa rikkoo suomalaista vokaalisointua ja vaatii ylimääräistä ääntöponnistelua.

  VastaaPoista
 26. Tämä laiska ääntämyksemme ei siis ole mikään "pahe" tai huonommuuden ilmiö, se vain on meille tyypillinen kieli-ilmiö. Se aiheuttaa myös sen tavallaan hupaisan asian, että suomalaisen on hieman vaikea ääntää näitä sananalkuisia kolmen konsonantin kasaumia, monelta kansanihmiseltä ei onnistu harjoittelunkaan jälkeen.

  VastaaPoista
 27. En malta olla lisäämättä, kielestä kun paasaamaan pääsin, sitäkään, että laiska ääntämyksemme ilmenee täällä Satakunnan lakeuksilla mm. siten, että vieraiden konsonanttien sanominen ei tahdo isänniltä ja emänniltä onnistua.

  Kun tytär oli teini, mentiin täällä yleisesti riskoon ja kysyttiin riskovalvojia. Nuoret kyllä itse jo osasivat deensä, vanhemmat usein eivät ja isovanhemmat eivät koskaan. Tyystin tuntematon on pehmeä b, ja se on muuallakin Suomessa yleensä helppoääntämyksellinen p: kompo, limpo, mampo.

  VastaaPoista
 28. Raumlainne ystäväni kuoli pari vuotta sitten juomiseensa, häntä aina kiusasin porilaiseksi, enää ei toimivia yhteyksiä sinnepäin. Ystävälleni aina totesin: "Raumlaissi jaarituksii!" Rauma giält, ei mitään miält, Ranny siellä suurin laulaja. Tänä vuonna syntyvien tyttölasten vanhempien kannattaa jo nyt olla huolestuneet Rannysta vajaa parinkymmenen vuoden päästä, ainakin espooseessä päin.
  Oots sääki niinku määkii, ku sääki osaat määkii, ja kiältä rääkii, on kysymys, joka nousee mieleeni, kun muistelen lyhyttä aikaa, jonka lapsuudessani asuin Mouhijärvellä.

  VastaaPoista
 29. Täsä ihmiset puhuu hianosti ja holjasti. Eikä sillain kun toiset jokka on kekkuruuseja:

  suamalaisia murrteita

  Vaan tiäretteks tee mikä on 'vamppu'?

  Vorssasa ennenmuinoin kuultua:

  "Riiperin Paki (Paavo Friberg), jota myös Letka-Pakiksi kutsuttiin, kertoi, että hän ja hänen vaimonsa nukkuvat eri puolilla kamaria. Eräs kuulijoista huomasi kysyä, että ”Mitäs si Paki jos sää haluasit halailla Elmaa?” ”Mää vihellän ja Elma tulee mun viereeni”, vastasi Paki. ”Entäs si jos Elma itte haluaa että sää halailet sitä?” uteli joku vielä. ”Se kyssyy että Vihelsiks sää?” selvitti Paki."

  VastaaPoista
 30. ...po.kekkEruuseja ! ... tiätysti

  VastaaPoista
 31. Vamppuhan on sieni, pesusieni, mikis murmeli.

  VastaaPoista
 32. Eli svamp, svampen, ruotsista.

  VastaaPoista
 33. Tottakai saat mainostaa ja luetaankin, jahka ehditään. Panisin sivupalkkiin, vaan kun ei enää onnistu uusien lisääminen eikä vanhojen poistaminenkaan. Blogger on pseestä.

  VastaaPoista
 34. Kielen runteluhan on kaikin puolin kivaa ja toivottavaa, kun sen tekee taiten ja tarkoituksella.

  VastaaPoista
 35. Tämmöisiä vastaavia nauhoitteita meikäläinenkin teki Tandberg-nauhurilla, joka painoi arviolta sata kiloa kun sitä Vakka-Suomen sydänmailla kannoin ja nauhoitin yhdenkin Saimin, ikäneito, murretta, kun hän kertoi paikkaseudun talouskaluista. Viittaan siis mikiksen Eurajoki-nauhoitteeseen.

  VastaaPoista
 36. LIISU täällä. Terve!
  Niin kiireistä ja sekavaa, ja suorastaan käsittämätöntä on tämä maailmanmeno, että joskus hirvittää ja pelottaa. Mutta elettävä on. Onneksi ihmisiä on paljon. Ainakin pari miljardia. Jostakin luin, että toiset ihmiset ovat meille tärkeitä. Ja että jokaisella ihmisellä olisi oltava ainakin muutama tuttu, mieluummin ehkä ystävä, jotta hän voisi hyvin. Ihmiset ovat siis arvokkaita. Mekin kaikki kommentoijat täällä Iineksen blogissa ollaan, paitsi iinekselle myös toisillemme arvokkaita. Minäkin tulen tänne silloin tällöin kuin kotiin. Me kaikki yhdessä muodostamme täällä ikään kuin perheen, jossa on monenlaisia lapsia. IIRIS on äitimme. Huolehtii meistä. Joku miehistä täällä voisi olla isä. Sellaiseksi sopisi vaikka TAPSA Järkevyytensä ja tietomääränsä takia. Me lapset ollaan sitten jo kaikki maailmalla, joillakin on oma perhe, jotkut elävät itsensä kanssa. Kaikki olemme kiitollisia. Valituksia ei juuri kuulla. Emmekä pahasti riitelekään. Meillä on tukeva pohja. Kiitos vanhempiemme!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olenpa huolimaton ja tietämäön. Virheitä, virheitä. Että minä menenkin sanomaan että meitä ihmisiä on jotain pari miljardia, kun meitä on melkein 8 miljardia! Mitähän muita virheitä löytyy? En uskalla etsiä. Onneksi tämäkin virhe todetaan vain perheen kesken. Ei kerrota vieraille.

   Poista
  2. Kenellekään ei kerrota, ja virheistä viis, Liisu, niitä sattuu jokaiselle. Ollaan kaikki mieluiten villejä lapsia eikä mitään vastuullisia suppusuisia isiä ja äitejä. Vai mitä?

   Poista
  3. Kiitos luottamuksesta Lissu, mutta kuka se Iiris on? Pitäisikö meidät esitellä ennen kuin ryhdymme isiksi ja äideiksi? Mitä sanoo tähän alan paras asiantuntija Mikkis?

   Eikä virheistä kannata välittää, sillä kukapa ne maailman ihmiset on laskenut? Epäilenpä ettei kukaan.

   Minulla oli kerran työkaveri, jonka etunimi oli Tipsu. Ihan oikeasti (kai).

   Vitsailimme sitten, kun satuimme saamaan asiakkaaksi ison vanhoillisen pankin, että mitenköhän äijien (ne oli kaikki pukuäijiä) naama venähtää, kun toimarimme esittee heille, että tässä ovat huippusuunnittelijamme Tipsu ja Tapsu...


   Poista
  4. Nämä yhteensopivat nimet yhdessä ryhmässä tai tilanteessa voivat olla hupaisia. Uskokaa tai älkää, mutta alakoulussa luokallamme olivat Ukkonen, Pakkanen ja Helle. Pakkanen ja Helle olivat bestiksiä.

   Poista
  5. No kappas! Nyt tuo viime kesänä pihalla otettu kuva ilmestyi tuohon ihan itsestään, ja anonyymiksi muuttui Liisu. Ei se mitään. Hyvä vain, kun minulla on selvästi nykyisin vaikeuksia tämän uuden koneen kanssa.
   Ja entäs uusi perhe! Eikö vain siinäkin vika. Heti huomasin,että luomassani uusperheessä tärkeimmän henkilön, äidin paikka, oli luiskahtanut Iirikselle. IINESHÄN se äitimme on! Sen voi jokainen teistä todistaa. Ette edes tunne Iiristä. Minäpä kerron: Iiris on suomalainen nainen, joka on opiskellut ulkomailla vuosia ja valmistunut ja ollut jo jonkun vuoden töissä Saksassa, mutta jolle oli tullut koti-ikävä Suomeen. Alkukeväästä hän lähtikin Saksasta ja tuli Suomeen, sai työpaikan Helsingin yliopiston lääketieteellisessä
   tiedekunnassa, jossa hän nyt tutkii lääkkeitä, tarkastaa
   niiden vaikutusta ja ominaisuuksia, sekä ryhmätyönä tutkitaan sairauksia ja mitä lääkkeitä voi käyttää missäkin tapauksessa tehokkaasti mutta vaarattomasti. Niin ettei yhtään lääkemurustakaan, joka ei täytä tarkoitusta, ja ole sopiva käyttöön, pääsisi sujahtamaan suomalaiseen suuhun, tai iholle.
   Iiris tykkää olla Suomessa. Suomi rakas synnyinmaa!
   Minustakin Suomi on hyvä maa. Turvallinen ja ihmisiä kunnioittava. En menisi asumaan ainakaan Venäjään. Ei tee mieli mennä myöskään Turkkiin, vaikka yksi meidän tuttu perhe on ostanut sieltä asunnon, jossa on monta kerrosta, ja kaikissa kerroksissa vessa.

   Poista
  6. Tästä lähin elänkin mielelläni suurperheessä. On hyvä isä ja äiti. Meitä lapsia on monta. Mutta olen tosi kiitollinen siskoista ja veljistä. Tänä aamuna viimeksi huomasin, miten entiset siskot ja veljet ja muut ihmiset ovat perheestämme kadonneet. Meitä on aina ollut paikalla vähintään viisi. Nyt on vain kaksi. Äitiä etsin aamuisin. Sitten muistan, ettei häntä enää ole. Kaipaan häntä.
   Mutta nyt on minulla hyvä. Oikein hyvä. On äiti ja isä. On paljon siskoja ja veljiä. Tykkään heistä kaikista. Ovat erilaisia. Siitäkin olen iloissani! Voisin ehkä joskus käydä läpi tämän perheen jäsenet ihan yksitellen. Minulla on mielessä tarkka kuva jokaisesta. Heidän sisälleenkin olen kurkkinut aika paljon. Voi olla että saamme vielä uusiakin veljiä ja siskoja. Ja miten ikävää, jos joku perheenjäsen katoaa näkyvistä.
   Nyt toivotan kaikille HYVÄÄ YÖTÄ!

   Poista
  7. EN MÄ TUOLLA HETKELLÄ 23.13, MUUTTUNUTKAAN ANONYYMIKSI! KIVA.
   Virheet voivat olla hyviäkin! Hyvä tietää.

   Poista
  8. Täällä netissä, tai somessa, miten vaan Liisu, ihmisiä tulee ja menee. Kukin liikkuu ajallaan.

   Luen joskus itsekin joitakin vanhempia juttuja, kun etsin vaikkapa tietoa siitä, mitä olen tullut sanoneeksi jostakin asiasta.

   Törmään ihaniin tyyppeihin, jo unohtuneisiin persooniin, jotka ovat aikansa vaikuttaneet ja sitten haihtuneet ilmaan kuin saippuakupla. Yllätyn, miten paljon heitä on ollut ja miten erilaisia ihmisiä. Ja miten paljon heillä on ollut asiaa, mielipiteitä, näkökulmia. Moni on poistunut kokonaan blogimaailmasta, jokunen on poistunut viheriäisille ikiniityille ikuiseen valoon, joku vaikuttanee muualla. Rikas maailma tuolla vanhoissa keskusteluissa on. Viidentoista vuoden jakso, 140.000 kommentin raja meni juuri rikki.

   Poista
  9. PS Arvostan blogissa nimenomaan kommentointia, en bloginhaltijan omien juttujen määrää. Juttujen määrä on toisarvoista, koska blogin tehtävä ei ole vain julistus ja oman annin syöttö, vaan vuorovaikutus, blogi on dialogin ja debatin alusta. Tähän kuvioon ei mielestäni mahdu kommenttien ennakkopuntarointi.

   Poista
  10. IINES, kyllä sinun jutuillasi on tärkeä tehtävä. Voi kuvitella, miten tämäkin blogisi toimisi, jos et itse alottaisi jostain aiheesta kirjoittamalla. Se alku toimii kuin herätyskello, se vavahduttaa lukijoita ja saa heidät ajattelemaan. Ja sen olen huomannut, että täällä ajatellaan paljon. Minusta täällä lukemani kommentit ovat joskus aivan harvinaisen rikkaita sisällöltään ja usein niin täysipainoista tekstiä, että yhteen liitettyinä niistä on muodostunut kunnon keskustelua, joka on usein mielestäni paljon parempi kuin TV:ssä harrastetut aamukeskustelut, Useimmiten ne ovat yhtä ajankohtaisia kuin TV:ssä. Politiikka näyttää olevan aihe, joka riittää loputtomiin ja suoraan puhuttuna se on melkein kaikkia kiinnostava.. Mutta täällä puhutaan onneksi muutakin. Iineksen ajatusmaailma on laaja. Se näkyy alkutarinoissa, jotka ovat välillä suorastaan kirjallisuutta. IInes on täällä blogimaailmassa tunnettu oman bloginsa tukitolppa,
   Toinen tukitolppa, joka on tarpeellinen tasapainon ylläpitäjäksi, on vakaa ja luotettava TAPSA. Mitä Tapsa sanoo, Se uskotaan. Hän varmentaa puhutun ja katsoo onko kaikki kunnossa. Kaikki on kunnossa,jos Tapsa on sanansa sanonut. Ja hän tekee sen aina ketään loukkaamatta, uskottavan rauhallisesti ja isällisen ystävällisesti, ja varmana. Tapsa on hengen ja kehon valmentaja.Yritän vielä toteuttaa hänen joskus antamaansa ohjetta mielen rauhoittamiseksi. Rentouttamalla. Vain muutaman minuutin olen pystynyt olemaan ajattelematta. Ajatukset ryöppyävät suurella teholla koko ajan kun koetan levätä. Yöllä ne ilmaantuvat unena. Nukkuminen on minulla ongelma. Kukaan ei ole opettanut minulle sitä taitoa.

   Meitä kommentoijia on tietysti montaa lajia, On niitä, jotka pysyttelevät todellisuudessa. Ja niitä, joita arkiset asiat eivät kiinnosta. Se näkyy kommenteissa, Itse olen jälkimmäistä lajia. Yritän pysyä todellisuudessa, vaikka haluaisinkin lukea "vähän tärähtyneitä" hetkiä jonkun elämässä. Miten niistä voi selvitä on kuin lahjan antamista tai saamista.
   NOORA on hyvä esimerkki arjen mehukkaasta kuvauksesta, Hän liikkuu maalaismaisemassa hyvin sujuvasti. RIKU on kirjoituksissaan usein taitava todellisuuden tummalla puolella tapahtuneiden juttujen välillä sydäntä riipaisevien asioiden esille tuoja. Ja onhan meillä sitten tämä kaikkien lemmikki, MIKIS, joka osaa katsoa ja näkee koko elämän ihanana, mutta välillä hiukan surullisena tapahtumana. Mieleen jäävät jälkikuvat laukkaavat mielessä ympyrää ja joista voi puhua lämpimällä sydämellä. Mikis ei ole .koskaan sanonut pahaa sanaa kenestäkään ihmisestä. Kuitenkin hän on onnistunut esittelemään koko elämän hyvät ja huonot puolet siten, että mieleen jää se parempi puoli. Niin, ja ne kodikkaat, hellyttävät mummot!
   MANKEMANGI asuu omassa kuoressaan ja on ihmeellisen luja, oikea kestopakkaus. Vaikka häntä vähän väliä väräytellään, ei hän hermostu. Aina hän on valmiina ulostuomaan ajatuksensa. Joskus hän onnistuu oikein hyvin, välillä esiintyy vähän kuin Ukrainan presidentti, varmana voitostaan, vaikka tilanne on vaikea, Tykkään hänen lyhyistä kommenteistaan, hän on varmaan vuodattanut mielensä kokemukset niihin, koskapa on ollut aina valmis jakamaan uusia ajatuksiaan meille kaikille.
   Tällä kertaa en täällä muita näekään. Joku PP. jota en vielä tunne, Vaikuttaa rauhalliselta aikuiselta.

   Olen ollut niin paljon äänessä, että olen kotvan aikaa ihan hiljaa. Anteeksi, jos olen käyttäytynyt jotenkin häiritsevästi. Älkää välittäkö. Olkaa oma itsenne. Tykkään teistä. Ihan oikeasti. Rehellisesti sanottuna minua vähän kummastuttaa miksi olen teitä analysoinut. Johtunee siitä, että olen tyhjä tynnyri.

   Poista
  11. Höpsistä, Liisu, hauskaahan se on, että kirjoittelet meistä nettipersoonista, joista varmasti on aistittavissa hyvinkin todentuntuisia ihmisiä, harva kun jaksaa valehdella ja teeskennellä työkseen jonkun blogissa. Anna palaa vaan. Olet tarkkasilmäinen psykologinen kuvaaja omissa tarinoissasikin, ja varsinkin niissä. Olen itse havainnut, että vuosien varrella tarinoittesi naisista piirtyy tietyntyyppinen omasta voimastaan taisteleva naispersoona. Joku tutkija voisi kirjoittaa naisestasi hienon tutkielman.

   Poista
  12. Kiitos hienosta analyysistasi, Liisu! Harmittaa, että huumoria on viime aikoina ollut vaikeaa itsestäni kaivaa.

   Poista
 37. Kävin Roosa vilkuilemassa ja tykkäsin, vaikka monesti olen kanssasi kovin eri linjoilla. Tykkään tekstiäsi lukea.

  VastaaPoista
 38. Anteeksi Noora, puhelimeni nimeksesi vaihtoi Roosan.

  VastaaPoista
 39. Riku, se on ymmärrettävää, sillä Noora kirjoittaa roosaa.

  VastaaPoista