17.9.2008

Syyspäiväkirja 4. sivu

Ajelin tänään pitkin mutkittelevaa maaseututietä, jonka varrella on vanhoja maalaistaloja.

Pysäköin tien poskeen, kun huomasin ränsistyneen autiotalon ja sen lukuisat riekaleiset verhot vanhojen vääristävien ikkunalasien takana. Yhdessä ikkunassa roikkui kärpäslätkän jämät ja toisesta lensivät linnut sisään ja ulos.

Kuvailin taloa melko täpinöissäni, varsinkin ikkunoita ja mustanpuhuvaksi virttynyttä hirsiseinää. Ei missään ole niin paljon värisävyjä, kuin vanhassa puussa, jossa papintappajat ja jäärät ovat saaneet rauhassa iloitella, ei mikään tuo esiin sellaisia sävyjä kuin rappio ja eroosio, sinä hetkenä, jolloin ihmiskäden siloitus hiutuu pois ja luonto saa alkaa tehdä työtään.

Kun olin aikani räpsinyt kameraa ja kierrellyt talon pihamaata, tupsahti paikalle utelias ja pulska maajussi, haalareissaan läheiseltä viljankuivurilta. Selitin olevani vaaraton harrastajakuvaaja, ja kerroin etten ollut talossa sisällä. - Jos totta puhun, olin kyllä juuri menossa taloa tutkimaan, koska ulko-ovessa oli kutsuva iso aukko. Nyt se jäi.

Valittelin viljelijälle luonnollisesti myös sitä, että ääni ei nyt kulje - tuttua minulle, ja turvaan tähän selitysmalliin aina vieraille puhuessani, tai yrittäessäni puhua. Kuvioon kuuluu automaattisesti se, että kuulija alkaa sitten aina valitella, että onkin niin flunssaista aikaa. Ja minä myötäilen innokkaana, ja yskäisen vakuudeksi, että niin on. Näin tapahtui nytkin.

Olin jälkeenpäin aika surullisella mielellä, sillä aina vaan raskaammin huomaan, että menetän jotakin, kun en voi puhua ihmisten kanssa kasvoista kasvoihin, jakaa heidän historiaansa, heidän ajatuksiaan, heidän tietojaan enkä voi antaa heille sitä mitä tahtoisin. Minulla olisi paljon asiaa, paljon kysymyksiä, paljon lohdun sanoja, paljon vastaansanomista, paljon kitisemistä, mitä milloinkin tilanteen mukaan. Olisin halunnut kysellä talon menneisyydestä ja vaikka lupaa tulla toisenkin kerran kuvaamaan. Nyt en voi mennä sinne toista kertaa, koska silloin paljastuisi, että flunssani jatkuisi vielä. Nyt mies kertoi kysymättäni vain, että talo on 1800-luvulta, ja hänen äitinsä kotitalo, ja mainitsipa vielä talon nimenkin. Pyysi lopuksi minua ottamaan kuvan itsestään.

Iltapäivällä juttelin myös tyttären kanssa mesessä historiallisista asioista. Hän on alkanut kiinnostua sukututkimuksesta, isänsä suvusta, koska senpuoleinen isoäiti eli minun ex-anoppini kuuluu pappissukuun, jossa on Järnefeltejä ja venäläisiä Nassokineja. Ex-anopin ex-mies eli tyttären isoisä puolestaan on erään piian ja tuntemattoman kartanonherran tunnustamaton äpärälapsi, joka annettiin kasvatiksi turkulaiseen kauppiasperheeseen.

Ex-anoppini itse oli kansakoulunopettaja, syvästi uskovainen papintytär, ja hän tuli raskaaksi tälle kartanonherran äpäräpojalle, joka oli varsinainen viettelijä, petti sitten vaimoaan minkä ehti, kunnes jäi rysän päältä kiinni tehtyään maailmalla sivulapsen, ja sai lähtöpassit, kun hartaiden rukousten jälkeen Jumalakaan ei onnistunut parantamaan tätä donjuania himoistaan. Mainittakoon, että hyvin iäkäs ex-appeni nai vielä monesti ja kuoli yli yhdeksänkymmentävuotiaana pudottuaan naisen sängystä lattialle.

Hassua kokea vahvasti todeksi sellainenkin asia, että oma lapsi onkin myös eri lihaa kuin itse on. Erilihainen lapsi, jonka suonissa virtaa muutaman sukupolven takaa saksalaista ja venäläistä sinistä verta. Kyllä, minulla on kaksinkertaisesti siniverinen lapsi, jonka toinen isoisäkin siis lienee suomalaista kartanosukujen siementuotantoa. En sano tällaista pröystäilläkseni, sillä noissa suvuissa on varmaan enemmän rasitteita kuin terveissä maatiaissuvuissa, jollaista itse edustan.

Ja sitä paitsi, eiköhän hyvin monen tätä lukevankin suvusta löydy pisara aatelisverta tai muuta mielenkiintoista, kun edetään muutama sukupolvi taaksepäin? Olisikin mielenkiintoista kuulla, millaisia erikoisia ihmisiä tai tapahtumia muiden suvuissa on.

(Valokuvat Iines 17.9.2008; kuvat kannattaa klikata suuriksi.)

10 kommenttia:

  1. Komea talo - sääli jos kunnostajaa ei löydy, mutta hyvä että tallensit!

    Sukutarinoita olisi, tässä yksi:

    Minulla on vuoden 1832 Raamattu. Alkulehdillä kerrotaan ostajan, Matin eli Matsin nimi, ja että “Mats S. anta hän lapsilen”. Kirja kulkee siis suvussa; on nyt minulla, kun minulla on lapsi, jolle se jättää.

    Matti oli kotivävy, entisen ruotusotamiehen poika ja pojanpoika. Isoisä oli tullut Maariasta Hämeeseen ja suvun kolme eri sukunimeä 1700-luvulla saivat minut aavistelemaan rötöksiä, kunnes selvitin itselleni sotilasnimi -käytännön. Etsin Hiskistä em. isoisän etunimellä, Hämeessä käytetyllä Hansson -isännimellä ja syntymäajalla tietoja lähiseurakunnista. Löytyi paraislaisen piian avioton poika. Isä oli kirkonkirjojen mukaan "eräs Hans-niminen mies Turusta". Kun sotilaalta vaadittiin “vähintään 170 sentin pituus, miehekäs ulkonäkö, suora ryhti ja suorat sääret”, arvailen että geeni tuli Hansilta, joka oli saanut piikatytönkin pään pyörälle.

    VastaaPoista
  2. Sokea kana,

    mies kertoi, että talo saa lahota paikoilleen. Todella harmi, sillä seinähirret olivat aivan mahtavat, samoin katto oli mielestäni kunnossa. Vähän kauemmas tästä äidin kotitalosta oli rakennettu tiilitalo, matala ja tympeän näköinen verrattuna tähän ihanuuteen.

    En kerta kaikkiaan ymmärrä, ettei ihmisillä ole makua kunnostaa näitä upeita vanhoja puutaloj, joissa on usein viehättävät vanhat pihat polkuineen ja ulkorakennuksineen. Kyllä uuden tiilitalon hinnalla vanhan puutalon kunnostaisi.

    Varsinkaan maaseudun asukit, viljelijät eivät aina osaa arvostaa näitä puutaloja, vaan nauravat niille ja pykäävät sen matalan punatiilisen laatikon lähemmäs maantietä.

    Kun äitini aikanaan rakensi uutta kesätorppaa meille vanhan torpan jäätyä uuden maantien alle, sanoivat sukulaismiehet, että mitä sinä höpöttelet, osta kerrostalo-osake tuosta kylän keskustasta!

    Ihana tuo sinun vanhan Raamattusi omistuskirjoitus. Aarre. Hienoa muuten, että löysit tiedot Hiskistä, sillä aina aviottomia lapsia ei merkitty ollenkaan kirkonkirjoihin.

    VastaaPoista
  3. Miehelle pitäisi kertoa, että nuo ikkunat - ja ehkä moni muukin osa voisi ainakin löytää uusiokäytön - esimerkiksi Rakennusapteekin kautta
    http://www.rakennusapteekki.fi/suomeksi/ikkuna/entisoijat.asp.

    VastaaPoista
  4. Kiitos osoitteesta!

    Vanhat ikkunat ovat taideteoksia sinänsä, ja tämän on moni trenditietoinen cityihminenkin oivaltanut. Näitä ikkunanpuitteita roikkuu seinillä koristeina Avotakassa ja muissa sisustuslehdissä. Itsekin sorruin kaipuussani vanhaan ostamaan P. Virtasen Osto- ja myyntiliikkeestä vanhan kanalanikkunan, johon P. Virtanen oli ikävä kyllä pannut peililasit pikkuruutuihin. Tarkoitukseni oli poistaa peilit ja ihailla pelkkää ikkunankarmia, mutta tuollahan tuo karmiviritys lojuu vaatehuoneeni seinän nojalla edelleen. Peilit on piikattu niin tiukasti, että lasien irrottaminen ei onnistu ilman karmien hajoamista.

    Kiinnostaisi muuten rakentaa huvimaja pihaan vanhoista ikkunanlaseista, sellainen kahdekankulmainen ja vinosti tornikattoinen, jossa voisi istua talvellakin ja juoda glögiä tähtien tuikkeessa Pikku Karhua tai Pohjantähteä etsiskellen.

    VastaaPoista
  5. Maaseudun vanhaa rakennuskantaa ovat rappeuttaneet monet säännökset - tukia on saatu uusien talojen rakentamiseen, mutta ei vanhojen korjaamiseen. Maaseudulla on ollut joku aravalainaa vähän vastaava rahoitusjärjestelmä, joka suosi uutta ja joka määräsi talon mallin, valitettavasti.

    Meilläkin Isännyyden vanhan kotitalon pesupuolen korjaustukia vaarille hakiessa ihmeteltiin kun moisia romuja vielä halutaan korjata...

    Isännyyden veli on sen sittemmin kokonaan kuntoon laittanut ja kaunis tuli talosta ja hyvä asua.

    VastaaPoista
  6. Inkivääri,

    tuo tukisysteemi varmaan selittänee aika pitkälle uusien talojen rakentamisen. Toisaalta olen kuvitellut, että vanhoihin rakennuksiin saa remontteja varten peruskorjausrahaa. Ja kun kaikki kuitenkin lasketaan yhteen, olisi mielenkiintoista saada tietää, tuleeko uuden rakentaminen sittenkään halvemmaksi kuin vanhan ison maalaistalon kunnostus. Voi toki ollakin.

    Omaa silmää vaan nämä vanhat isot puutalot korkeine huoneineen miellyttävät monin verroin enemmän kuin uudet valkoiset tiilitalot/betonitalot kiviseinineen ja matalalla olevine kattoineen ja huonoine ilmanvaihtoineen. Uudet puutalot ovat aika kauniita, mutta jotenkin puuduttavia hempeine pastellisävyineen.

    Kauneimmat vanhat puutalot ikinä näin Karjalassa tai siis Venäjällä bussimatkalla Suomenlahden rannikkoa pitkin Viipurista Pietariin. Sellaisia puuhuviloita kun osattaisiin suunnitella Suomessakin.

    VastaaPoista
  7. Rakennusperinnön hoitoon voi saada avustusta ympäristökeskuksista, itsekin olen hakenut ja saanut.
    Nyrkkisääntö on, että avustusta saa enintään 50% kustannusarviosta. http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=43110&lan=fihttp://www.ymparisto.fi/default.asp?conte

    VastaaPoista
  8. Saako nykyään myös muihin kuin suojelukohteisiin? - luulisin että ei vielä 60-luvulla, josta lähtien vanhoja taloja hylättiin sen tiilitalon tieltä.

    Meillä on tuolla pohjoiskylällä ensimmäinen silmiini osunut mielenkiintoinen ilmiö - tiilitalon viereen rakennettiin vanhan mallin puutalo:) Siitä pihapiiristä on vanha puutalo jo kadonnut aikaa, jos sitä on ollutkaan - en tiedä niin kauas. Tiilitalo kuitenkin näyttää sellaiselta mitä 60-70-luvuilla rakennettiin eli ei kovin vanha. Huhu puhuu homevauriosta.

    VastaaPoista
  9. Inkivääri, onko se talo rakennettu vanhaan malliin vai "vanhaan malliin" eli onko kyseessä talopakettitehtaan ns. perinnetalo, jossa on entiseen verrattuna väärät mittasuhteet ja sisäänvedetyt ikkunat.
    Yleensä ihmiset vielä kruunaavat "perinnetalonsa" Iineksen mainitsemilla pastelliväreillä, esim. jollain mintunvihreällä. Mihin ovat hävinneet kelta- ja punamulta?

    VastaaPoista
  10. http://www.rakennusperinto.fi/news/fi_FI/avustukset08/
    Toimiikohan tämä linkki? Olen kopioinut sen ao. sivun ylälaidasta niin kuin nuo edellisetkin, jotka eivät näy toimivan.

    Sivustolla kerrotaan, millaisiin kohteisiin saa avustusta. Ei tarvitse olla suojelukohde, mutta lue, Inkivääri, asiasta tarkemmin sivustolta, esim. kohdasta Korjaushanke.

    Itse pyysin ensin lausuntoa museovirastolta ja sen perusteella olisi voinut anoa avustusta sekä museovirastolta että ympäristökeskuksesta. Anoimme sitten ympäristökeskukselta. Kysymyksessä ei ollut talo, vaan vanha silta, joka uuden tielinjauksen jälkeen jäi yksityiseen omistukseen - mutta anomuspapereitten kysymyksistäkin näkyi, että enimmäkseen avustukset osoitetaan rakennuksiin.

    VastaaPoista