20.11.2009

Maa lumen tulla

Marraskuu, ankeista ankein, kuukausista kaunein. Maa lumen tulla, kosteana, pehmeänä, mätänevät lehdet liimautuneina mihin vaan, rungoille, mullokseen, iholle, tuoksuen niin kuin ei kevät koskaan.

Ja sitten valokuvauksen haasteblogi pläjäyttää marraskuun teeman, jossa peräänkuuluttaa värikkyyttä kaiken harmauden keskelle: räiskyvää. Ihan sävähtää ja menee kananlihalle. Miksi, oi miksi? Miksi tämä pintapuolisuus kaikessa? Että ilo on väreissä ja suru mustassa. Kun mustassa on tuhat vivahdetta.

Eilen nautin, kun kapusin hämärässä marrastihkussa vuorenkukkulalle, liukastelin vähän sammalissa ja ihastelin pisaroiden kristalloimia tyhjiä koivun oksia. Muutama ruskea lehti oli jäänyt oksistoon, ja voi sitä värin hehkuntaa, kun märkä pinta antoi viimeistään! Ei milloinkaan muulloin ole niin hienovireisiä värejä, ei niin herkkiä eroja valon ja varjon välillä kuin ennen lumen tuloa, kun ilma on vielä pehmeä eikä tuule.

Hiljaisuuskin on hyvästä. Ei missään ole niin paljon ääntä ja volyymia kuin hiljaisuudessa. Ja hitaus on hyvä. Ei missään mennä niin lujaa kuin hitaudessa. Marraskuu on kaikkia näitä. Marraskuu on hyvä. Marraskuu voi kuitenkin viedä yksinäisen miehen.

(Valokuva Iines 19.11.2009)

211 kommenttia:

 1. Upea kuva. Hieno kirjoitus. Hitaus on himoni (Mannisen Otolla se oli hiljaisuus).

  Päätän nyt pyhästi, etten tässä ketjussa provosoi enkä kärjistä, vaan olen lempeän seesteinen kuin matala marraskuinen tuuli sateisen metsän samettisen kostealla mättäällä.

  Pyhätkin päätökset toki pyörretään tarpeen tullen.

  VastaaPoista
 2. Kuvasi on kuin pieni, suloinen runo. Minäkin pidän maan tuoksusta, mutta enemmän keväällä, kun se enteilee heräävää elämää, ei sen pakenemista. Oksaan tiukasti takertunut, yksinäinen lehti hipaisee jotain herkkää kohtaa sielussa. Samalla tavalla takertuu moni vanha ihminenkin elämään,jonka tarkoitus toisille onepäselvää. Delilah

  VastaaPoista
 3. Rorschah:
  - Haarat
  - Spermaa
  - Karvoja
  - Vihreä oksa
  - Pimeää
  - Keppi
  - Valon sammuminen
  ..

  :)
  semmost tuli mieleen...
  lehmän häntä nousi hetkeksi -
  olenhan kiltisti odottanut kypsymistä ja pian ottavat vauhtia tieteenfilosofian osalta ja sitten on minun vuoro - ehkä tekstiä ymmärretään sitten ja voin kirjoittaa kuten kuuluu - ei lapsiakaan saa kypysytettyä lyömällä tohtorinhatun päähän.
  Olen Kristiina siinä suhteessa.

  VastaaPoista
 4. Hei tuohan on mielenkiintoinen tulkinta kuvasta, HG! Mitähän muille tulee mieleen?

  VastaaPoista
 5. Tapsa,

  kun nimenomaan määrään nyt, että kaikenlainen asiallinen tai hauska hilluminaatio on aina ja kaikkialla sallittua - sana on äärettömän vapaa.

  Sitäpaitsi tämä on - samalla kun ylistän hiljaisuutta, hitautta, rauhaa, pysähtymistä - pieni testi siitä, mihin keskustelu johtaa. Ajatus kutkuttaa jo etukäteen.

  Yhdessä keskustelussahan tuolla alempana blogissa päädyttiin rakkauden sfääreistä kuppikoon ja peniksenpidennyksen kautta pohtimaan kainalokarvojen merkitystä hikoilemisprosessissa. Se oli minusta jopa viehkoa - käyttääkseni tätä kliseistä sanaa. Toisessa keskustelussa edettiin kuukautissiteestä hirrenraossa maaahanmuuton problematiikkaan. Sekin oli hauskaa. Keskustelut ovat yllätyksiä täynnä.

  *

  Delilah,

  ei niin, etten minäkin pitäisi heräävän mullan tuoksusta. Onhan se. Syksyyn verrattuna kevät on vain vähän raaka, silmiä pitää hieroa kun herää talviunesta.

  Ajattelin nyt vaan vähän ylistää paljon parjattua marraskuuta, kun se on kuitenkin ankean kaunis. Yksinkertainen, riisuttu, sen kauneus ei tule mistään mikä koristellen tulee ja tekee sen.

  VastaaPoista
 6. My middle name i Kristiina. Descartes oli minun rakastaja ja hän kuoli syfilikseen.
  ps. kirjoittivat historiankirjaan, että oli keuhkokuume, kuulosti paremmalta.

  Minä saiin syfiliksen jo 8-vuotiaana vaikka en ole ollut lähelläkään poikaa. Mutta joku sen tahallaan silloin laittoi; haarat kukki ja äiti sanoi vesirokoksi.
  Näin ne osasivat niistä kuninkaallisista piireistä ennenkin eli jo 60-luvulla...

  ..oikea vesirokko tuli vasta aikuisena.

  Ilmankos oli niin paljon mietintää siitä kymmenestä miehestä: se oli osaksi scriptiä mitä siat käytti mollatakseen poliitikon lasta pois kuleksimasta että rikkaat pennut pääsisivät helpommin eteenpäin: eivät päässeet. Kukaan ei päässyt.
  Semmoista voisin kirjoittaa kanssa jos olen sillä tuulella.

  Tai fysiikkaa:
  minun silmät näkevät maailman koverana, mieheni näkee sen kuperana: erottava tekijä on missä itse sijaitsee suhteessa vesipisaraa.
  Tämäkin on jo sanottu tuhat kertaa ja kuninkaalliset siat ja sonnit piilottavat aina. Sitten mystifioidaan tiede että oma sikala saa nauttia pöydän antimia...

  ...ei tämä muutu: kansa on samanlaista aina. Jutut muuttuu ja joku aina crackkaa ja sitten se alkaa uudestaan. Nyt Ollila lähtee muihin maihin, tuli uudet haasteet.

  Niin. Ja minä mietin menisikö ulos koska marraskuu on niin pimeä.

  VastaaPoista
 7. Mene ihmeessä ulos, HG,

  siellä on pehmeä ilma ja kostea sumutihku imeytyy iholle. Tekee hyvää! Oikein nostin kasvot ylöspäin, kun äsken olin kuvaamassa lisää marraskuun kuvia vanhan kartanon puistossa joen rannalla, hämärässä sumussa.

  VastaaPoista
 8. Kuvassahan on:

  - ET:n käsivarsi
  - jossa rannekoru
  - ja siinä helmi

  ET:n alus on juuri tehnyt pakkolaskun keskelle marraskuisen mustaa lehtimetsää ja vieraan maailman olio nostaa kättään elon merkiksi ja huudahtaa telepaattisesti:

  "Oi, tuliko minustakin Maahan muuttaja?"

  VastaaPoista
 9. Hmmm, hyvä yritys Tapsa, saat pisteen.

  Täytyy myöntää, että kun kuvasin, näin tuossa vain nuo satumaiset pienet pisaraketjut, mutta kun katson kuvaa, se on lähellä HG:n tulkintaa: minusta kuva on eroottinen. Ja ehkä siitä tuli päreen otsikkokin ja aloituksen pehmeä ja kostea odotus.

  "Maa lumen tulla" oli muuten kirja, jota suunnittelin, ja se taisi olla sen runokokoelmankin nimi, joka oli Karistolla arvioitavana ja jonka palautuksen jälkeen lopetin enemmän (kunnnianhimoisen) runoilun. Lumi tulikin niskaan, tai niin sen koin, vaikka Erno Paasilinnan kritiikki oli pitkähkö ja kannustavakin.

  VastaaPoista
 10. Kun lähdin reissuun vähän toista viikkoa sitten ajattelin, mahtaako älytön jahnaus miehistä ja naisista, mamuista ja namuista jatkua Iineksen kamarissa edelleenkin kun palaan. Ja jatkuihan se. Lueskellessani pitkiä ketjuja häpesin sydämeni pohjasta kaikkien meidän vanhojen, törkeiden, rumien peräkylän ukkojen puolesta, jotka ostavat ulkomailta nuoria naisia leikkikaluikseen tuvan sivustavedettävään. Ja vielä hirnuvat päälle, että tekkeepä hyvvää!

  Tässä ei voi kuin syyttää taivaallisia voimia: miksi helvetissä annoitte minun syntyä valkoiseksi heteromieheksi! Miksi en saa olla musta lesbo? Tai edes ruskea homo? Perkele-saksanseisojaakin arvostetaan enemmän kuin meitä kaiken pahuuden ilmentymiä. Jos ei muuta keksitä sanotaan, että kuulumme salaliittoon, joka estää tuomasta Suomen naisille namuja.

  Kävin tästä aiheesta eilen pitkän lähetekeskustelun Dublinin kentällä suomalaisen vientimiehen kanssa. Hän kertoi, että heidän firmassaan muutamat naiset olivat pitkään valittaneet, ettei heitä -kuten miehiä - lähetetä eksoottisiin maihin myyntireissuille. Aina vain Ruotsiin, Saksaan, Italiaan, Ranskaan, Yhdysvaltoihin ja muihin tavallisiin paikkoihin. No, sitten oli lähetetty kaksi pahinta räyhääjää Nigeriaan. Olivat olleet aika hiljaisia palattuaan. Kauppojakaan ei tullut.

  No niin, nyt olen tyhjentänyt sydämeni ja mieleni. Tästä lähtien en enää noihin asioihin palaa. Ja oli oikein hyvä, että Iines vihelsi pelin poikki ja kävi kameran kanssa metsässä.

  Iineksen marraskuun kuva osui keskelle taulua. Minulle marraskuu on aina ollut rakkain. Se on aina yhtä luotettava. Joka vuosi on tullut sadetta, räntää, joskus luntakin, tuulta ja pikku pakkasia. Myös pimeä on takuuvarma marraskuun tuote.

  Verratkaapa tätä vaikka maaliskuun antimiin! Moni kuvittelee, että tässähän saa kohta riisua karvalakin, mutta tosiasiassa lumipeite on korkeimmillaan vasta kuun lopulla - siis siellä, missä lunta vielä esiintyy. Yöpakkaset saattavat hyydyttää hankeen sammuneen, vaikka päivällä oli niin kiva istua terassin auringossa.

  Kuten Iineksen mainio kuva kertoo, marraskuu on kaikkea muuta kuin väritön. Pitää vain mennä tarpeeksi lähelle ja värit suorastaan riehaantuvat tullakseen nähdyiksi.

  Ja tämä hiljaisuus! Minulle saisi maksaa paljon, että jättäisin tämän hiljaisuuden, hitauden ja harmauden. Tämä se vasta akkuja lataa.

  VastaaPoista
 11. Nätti kuva, tässä ajassa synkässä. Vesi helmet tekevät ihemitä muuten tummaan maisemaan.

  Itse en ole kameraani ulkoiluttanut koko kuukautena, käytännössä. Kyllä marraskuu on kuukausista synkeimpiä ja epämotivoivimpia. Nytkin on tasaisen harmaa matto taivalla, märkää ja sadetta, pimeää. Ei inspiroi. Pelkään pahoin, että joulukuu jatkaa samana, ei tule valkea joulu. No tulisi nyt edes hiukan lunta, niin se toisi valon tuntua...
  ...ja pikkupakkanen veisi kosteuden ja märkyyden pois, niin voiksi kenties taas jotain kuvata ulkona.
  Helmikuun puolessa välissä tulee sitten 1-2 viikon paukkupakkaset -30°C ja sitten tämä talvi onkin ohi...

  VastaaPoista
 12. Allekirjoitan jokaisen lauseesi ja kuva on voimakas, hieno. Suurin tyyppi yrittää tehdä pesäeroa muihin, pienempiin, siinä onnistumatta. Jostain syystä mieleeni tuli vanhemmuus.

  VastaaPoista
 13. Hei Vaari,

  mukavaa kun sinua taas näkyy. Olen pahoillani noista kiihkeistä keskusteluista, siinä mielessä, että aika monikin mies taisi ottaa siipeensä. Turhaan!

  En ajattele niin, että vanha mies olisi irstas, vaikka hän naisi nuoren tytön. Arvelen, että hän kaipaa rakkautta. Mutta se siitä - asiaa koskeva ketju elää vissiin edelleen, tai eli ainakin juuri.

  Sitä jään vain vieläkin pohtimaan, että mies on nykypäivänä kovin herkkä. Ja ne kirjoitukset ja puheet miesten tasa-arvosta eivät taidakaan olla vitsi? Luulen, että tässä me naiset menemme harhaan, että pidämme niitä sovinistisena uhona.

  Ja vaari, arvasin, että pidät marraskuusta, sen rauhasta ja hiljaisuudesta, selkeydestä ja ankeasta kauneudesta. (Tuli muuten yhtäkkiä mieleen Marraskuun liike. Mikähän se oli? Pitää tarkistaa.)

  VastaaPoista
 14. Suurin tyyppi yritti tosiaan tehdä pesäeroa muihin tuossa, Taina. Piti kiireesti kuvata, ennen kuin se ehtii tipahtaa.

  Ymmärrän hyvin ajatuksesi vanhemmuudesta tältä pohjalta. Ohut säie yhdistää, mutta kaikki osat ovat kuitenkin itsenäisiä osasia. Ja suurin tipahtaa ensin.

  Jape, marraskuussa on sävyjä vissiin enemmän kuin kirkkaassa talvisäässä, joka on muutenkin hankala kuvausilma häikäisyjen vuoksi. Mutta lunta kyllä odotan ja jään muotoja, minäkin.

  VastaaPoista
 15. Iines: "Ja ne kirjoitukset ja puheet miesten tasa-arvosta eivät taidakaan olla vitsi? Luulen, että tässä me naiset menemme harhaan, että pidämme niitä sovinistisena uhona."

  Hetkinen, alkaako täällä tapahtua heräämistä, vaikka ei ole vielä edes kevät? Laput silmiltä avautuvat ja koratulpat alkaa poksahtelemaan korvakäytävistä pois (vai vaikkuko sieltä pönkeää esiin? :)

  Vakavilla asioilla ei vitsailla, vaikka herkästi näyttää tosiaan siltä, että ne tulkitaan helpomman kautta naisten taholta väärin ja leimakirvestä sitten heilutetaan.

  VastaaPoista
 16. Tästä taitaa nyt tulla jonkinlainen hyvästijättökirjoitus.
  (osa 1, koska laatikko ei ottanut koko satsia. Pahoittelen katkosta tekstissä)

  Iines, Iinukka:
  Olen jo aika pitkään lukenut päreitäsi ja seurannut ilahduttavan vilkasta keskustelua niiden tiimoilta. Sinulla on todella taito herättää keskustelua ja pitää sitä yllä. Olet ilmeisesti myös melkoinen kuuluisuus blogistaniassa. Sinun nimeesi törmää vähän väliä eri tahoilla. Ja harvalla on ikioma vihablogi!

  Viime aikoina Blogisi ilmapiiri on jotenkin oudolla, jopa hiukan pelottavalla tavalla kiristynyt. Ei liene kenellekään uutinen, että sen takana on feminismi- ja mamu-keskustelu. Ihmiset tuntuvat olevan omissa poteroissaan niin syvällä, että ei kohta enää pipon tupsua näy. Ja kovilla ammutaan.

  Kirjoitit tänään: ”Sitä jään vain vieläkin pohtimaan, että mies on nykypäivänä kovin herkkä. Ja ne kirjoitukset ja puheet miesten tasa-arvosta eivät taidakaan olla vitsi?”
  Viisas isoäitini, jolla oli lähes sadan vuoden kokemus ihmissuhdeasioista puhui usein siitä, että miehet ovat paljon herkempiä kuin naiset. Hän sanoi, että ”miehet ottavat herkästi nokkiinsa”, jos nainen asettaa heidän taitonsa talonpidossa tai seksuaalitöissä vaakalaudalle.

  Isoäiti väitti, etteivät miehet tappaisi niin usein itseään, jos he olisivat kovia. Hän pani myös monen miehen alkoholismin herkkyyden piikkiin. Ja toden totta: useimmat tuntemani alkoholistit ovat hienoja, herkkiä ihmisiä. Sama pätee itsemurhaajiinkin.

  Henkilökohtaisesti en usko, että mies olisi juuri nyt herkempi kuin ennen. Sadan vuoden takainen mies saattoi ottaa nokkiinsa, jos oma vaimo häntä piikitteli. Tämän päivän mies saa sen lisäksi lähes päivittäin annoksen vihasontaa naamalleen avatessaan Hesarin, television tai vaikkapa Iineksen blogin. Usein tuntuu siltä, ettei maailmassa olisi rikosta, johon ei Valkoinen Suomalainen Heteromies olisi suoraan tai välillisesti syyllinen. Kuitenkin sama VSH myy maailmalle yötä päivää kynnet veressä suomalaisia tuotteita, jotta vihanaiset saisivat ilman taloushuolia mätkiä heitä märällä rätillä naamaan. Tämä maa elää viennistä, se pitää aina muistaa.

  Kirjoitukset naisten ja miesten tasa-arvosta eivät tosiaan ole vitsi. Entisaikaan Suomen mies ja nainen raatoivat elantonsa eteen aivan tasavertaisina ja yhtä kovilla panoksilla. Niin tapahtuu nytkin, ainakin minun tuttavapiirissäni. Mutta ennen vanhaan yksikään kukkahattutäti ei tullut siihen huutelemaan, että nainen ei nyt taida saada toteuttaa itseään. Nyt eriarvoisuuden merkkejä hakemalla haetaan, paisutellaan ja työnnetään julkisuuteen.

  Mitäkö halusin tällä kaikella sanoa: On vastuutonta lietsoa sotaa miesten ja naisten välille. Elämä on tarpeeksi vaikeaa muutenkin.

  (jatkuu)

  VastaaPoista
 17. Hyvästijättö, osa 2.

  Sitten mamu-keskusteluun. Iineksen luona usein vieraillut Valto-Ensio on jo aiemminkin epäillyt minua joksikin fasistivakoojaksi, joka kulkee blogista toiseen herättämässä inhoa maahanmuuttajia kohtaan. Tänään hän latasi sitten täyslaidallisen: ”Muutamat nimimerkit malttavat kuitenkin keskittyä alter egonsa tietyntyyliseen hiomiseen bloginpitäjän genreen sopivaksi kommenttilootilla vieraillessaan. Ikään kuin heitä olisi keskusjohtoisesti koulutettu pitämään matalaa profiilia ja vain silloin tällöin, aiheesta kuitenkaan riippumatta, ottamaan maahanmuuttokannat esiin ikään kuin puolihuolimattomasti.
  Kun itse jokin aika sitten mainitsin tämän suuntaisista huomioista erään suositun bloginpitäjän kommenteissa, minua tultiin ihan kädestä pitäen "rauhoittelemaan" etten moisia epäilyksiä alkaisi suuremmasti levitellä. Mutta pahoitteluni esimerkiksi tälle "vanhaksi herrasmieheksi" esittäytyneelle nuorukaiselle; en usko sinunkaan olevan se, miksi olet itseäsi lanseerannut. Olet itse itsesi jo paljastanut. Ovat onneksi ammattilaisetkin tämän saman huomanneet.”

  Olen kertonut olevani 65-vuotias, siis varsin iäkäs. Herrasmies-tittelillä en ole kerskaillut, joskin eräät naiset ovat täällä sanaa leikillisessä mielessä käyttäneet. Koska kukaan muu ei ole täällä ilmoittautunut yhtä vanhaksi katson, että VE tarkoittaa juuri minua. Loppu vihanpito löytyy hänen omasta blogistaan, samoin Iineksen lämpimät kiitokset siitä, sekä minun vastaukseni hänelle.

  Sairaalloiset epäilyt jonkun kansainvälisen fasistikeskuksen olemassaolosta saavat minut nyt vaikenemaan. Entäpä jos joku ottaa nuo hölmöt ja lapselliset väitteet tosissaan ja päättää viedä nimimerkki van Vaarin saunan taakse? Sellaisia kuumapäitä nimittäin on muuallakin kuin fasistipiireissä.

  Suokaa kaikki hyvät henget anteeksi, että kirjoitin näin pitkästi. Mutta kun kerran ”ammattilaisetkin ovat tämän huomanneet,” siis huomanneet rasistisen rikollisuuteni, katson oikeudekseni sanoa kunnon jäähyväiset, ennen kuin ovelleni koputetaan.

  Lämpimät kiitokset, Iines Sinulle pitkäaikaisesta nettiystävyydestä. Kanssasi oli ilo seurustella.

  Ja vielä loppukevennys: Kirjoitin aiemmin suomalaisista nais-myyntineuvottelijoista, jotka halusivat ja pääsivät Nigeriaan myymään elektroniikkaa. Palattuaan tyhjin käsin takaisin he kertoivat pomolleen: ”eihän meitä siellä pidetty edes ihmisinä.”

  VastaaPoista
 18. van Vaari: "Kuitenkin sama VSH myy maailmalle yötä päivää kynnet veressä suomalaisia tuotteita, jotta vihanaiset saisivat ilman taloushuolia mätkiä heitä märällä rätillä naamaan. Tämä maa elää viennistä, se pitää aina muistaa."

  Kirjoitan nyt tämän kommentin, vaikka Iines sen poistaakin. Halusin vain sanoa sinulle, van Vaari, että todella hyvin kirjotettu ja asiaa!

  van Vaari: "Koska kukaan muu ei ole täällä ilmoittautunut yhtä vanhaksi katson, että VE tarkoittaa juuri minua. Loppu vihanpito löytyy hänen omasta blogistaan, samoin Iineksen lämpimät kiitokset siitä"

  Jep, todellakin. Valto Ension kirjoitus on jotakin hävytöntä röyhkeydessään, samoin Iineksen iloinen komppaus ja lämpimät kiitokset. Ja samainen Iines jakelee täällä banneja (ja poistaa kommentteja, jotta asiat näyttäytyisivät hänelle edullisesti, ilmeisesti) allekirjoittaneelle, jostain "kirjoitustesi tyyli ja taso on alapuolella kaiken arvostelun." jutusta, ja hän itse kirjoittaa ihan vihamielistä juttua, ei vain sitä itse näe kai. Samoin on hänen komppaajansa Valto Ensio ja Kuunkuiske. Itselleen ja noille mainituille tahoille Iines ei aseta mitään rajoitteita, mutta muita ohjeistetaan tyyliin: "mikäli pystyt nostamaan käyttäytymisesi tason muita huomioonottavaksi ja asialliseksi." ja "Tästä lähin poistan viestisi, sillä osassa nyt poistettuja viestejä oli selkeää etnisen kansanryhmän solvaamista ja muiden kirjoittajien nimittelyä."

  Tällä tavalla ja hupskeikkaa.

  Sinulla van Vaari on ollut virkistäviä ja ajanhermolla olevia kommentteja. Harmi kun jouduit kaltoinkohdelluksi.

  VastaaPoista
 19. Vaari: Mutta ennen vanhaan yksikään kukkahattutäti ei tullut siihen huutelemaan, että nainen ei nyt taida saada toteuttaa itseään
  ei ole huutamista - on vain huilaamista koska elämän raiteet olivat hukassa ja siinä ei ollut huutajan elämästä niinkään paljon vaan maailman. Kukkahattu piru vie lensi tiehensä, hiukset kastui ja suoristuivat, kroppa lihosi ja ääni hiljeni - vain sen takia, että lapsillakin olisi OIKEUTTA olla elämässä kuten tämän päivän HS:kin vieraskynässä sanoo. On oltava jotain muuta kuin raha joka ohjaa tekoja.

  Muuten ollaan taas samassa hulabaluussa.

  VastaaPoista
 20. Minultakin goodbye:
  http://video.google.com/videosearch?client=safari&rls=sv-se&q=chaplin+youtube&oe=UTF-8&um=1&ie=UTF-8&ei=EPUGS7PjIZH4-QaJ8ZTGDQ&sa=X&oi=video_result_group&ct=title&resnum=1&ved=0CA4QqwQwAA#q=chaplin+youtube&emb=0&client=safari&qvid=chaplin+youtube&vid=4486169596765764954&view=2

  VastaaPoista
 21. Voi hyvä isä. Vaari, minun tulee sinua ikävä. Tuommoinen hyvästijättökirjoitus saa minut itkemään, sillä en oikein edes ymmärrä, mitä tämä kaikki on! Ei minua noin saa jättää. Minun jättökiintiöni on jo täynnä ja loput vuotaa yli.

  Kun luin Valton kirjoituksen, en ajatellut sinua missään kohdin. Ymmärrän Valton kantaa, ja ymmärrän mielestäni sinunkin kantaasi, ja se juuri tekee asian minulle vaikeaksi. Kuin olisi kahden tulen välissä.

  Japen kommentit ovat boikotissa tyylin vuoksi, ei mielipiteiden. Tässä keskustelussa olevan jätän poistamatta, koska minulla ei ole mitään sitä vastaan että sinua tuetaan, Vaari.

  Ketään ei kuitenkaan edelleenkään saa nimitellä blogissani, eikä kokonaista kansanryhmää voi herjata kriminaaleiksi tai sompuiksi. Tästä pidän kiinni. Jape voi palata parin viikon kuluttua, kunhan lopettaa nimittelyt. Valton en ole havainnut nimitelleen ketään bloggaajaa tässä blogissa.

  Miettikääpä hieman, hyvät herrat, miten vaikeaan saumaan te minut asetatte. Pidän teistä kaikista, jokaista kohtaan tunnen myötätuntoa, ja jokaisen ystävä tahtoisin olla, mutta te käytte toistenne kimppuun ja sitten syyllistätte minut ja jätätte hyvästejänne. Se on kohtuutonta ja silmäni vuotavat kyyneliä vuoksenne. Sanon tämän vailla teatraalisuutta.

  VastaaPoista
 22. Kyseessähän oli siis jonkun kommentoijan toiveen toteuttaminen, vaikka sitä ei itse haasteessa mainittukaan.

  VastaaPoista
 23. Olin niin edellisen kommenttini tummissa syövereissä, etten heti tajunnut, mitä tarkoitat, Tiina.

  Puhut siis Valokuvatorstain haasteesta, jota kritisoin, koska sen aiheena oli "räiskyvyys".

  Näinhän tuo haaste kuului: Lieneekö vielä Suomessa jokin kolkka, jossa vallitseva väri ei ole harmaa? Toiveikkaina pyydämme väriä ankeuden keskelle, sillä tämän viikon haastesana on räiskyvä. Antakaapa luovuutenne lentää, harmaissakin kaupungeissa.

  Oli toive tai ei, minua siis harmitti se, että pitää keksiä värejä ankeuden keskelle, kun tuo ankeus jo itsessään on täynnä hienoja sävyjä. Miksi muuntaa sitä?

  Sinänsä arvostan Valokuvatorstain työtä ja osallistun aina kun mahdollista. Tämänkertainen haaste vain hukkasi mielestäni paremmat kuvauskohteet. Tuskin enää tulee aiheeksi "ankean kauneutta" tai "marraskuuta".

  VastaaPoista
 24. Iines: "Ketään ei kuitenkaan edelleenkään saa nimitellä blogissani,"

  Minua saa, näemmä. Niin on tehty tuossa edellisessäkin bloggauksessa. Huomautin sinulle 3 - 5 bloggaustasi sitten (en muista tarkasti) minuun kohdistunesita herjaavista kommenteista anonyymien taholta. Tämä ei ollut sinulle ongelma koska et halunnut sensuroida ja että "tietoa" pitää voida välittää.

  Sanon siis sinulle Iines, ystäällisesti, että katso peliiin (klisheinen lause, tiedän) ja tutki itseäsi ja motiivejasi.

  Iines: "eikä kokonaista kansanryhmää voi herjata kriminaaleiksi tai sompuiksi. Tästä pidän kiinni."

  Siinähän pidät. Tulevaisuus tulee näyttämään miten asiat on. ja kuinka suuri jukko mauista tai tietyn ryhmän mamuista on kriminaaleja. Viitteitä suutauksesta on jo.
  Seuraan tarkkaan kuitenkin sinun nimittelyjäsi, kuten "vanhoista perämettän äijistä" jne.

  Iines: "Jape voi palata parin viikon kuluttua, kunhan lopettaa nimittelyt."


  Nyt ei olla missään koulussa, jossa sinä jakelet jälkkäriä "tuhmille" pojille.
  Katsotaan nyt palaanko, nimittäin jos sama epätasapuolinen touhu ja muiden suorittamalta nimittelyltä ja nälvinnältä silmänsä sulkeminen ei lopu, niin ei ole järkeä palata mihinkään. Samoin kuten van Vaari toteaa todenmukaisesti ja asiallisesti, suhtaudut sinä monissa asioissa vihamielisesti miehiin ja siten moitit miehiä...
  Nyt kirjoitakin suorastaan ärsytävään tyylisi, että "Ja ne kirjoitukset ja puheet miesten tasa-arvosta eivät taidakaan olla vitsi?" Tästä on sinulle tolkotettu, esitetty linkkejä sun muuta joita et lue, ja sinä puhut vitseistä? Herää kuule jo Iines. Ihan naurettavaa touhua sinulla Iines, suorastaan.

  Iines: "Valton en ole havainnut nimitelleen ketään bloggaajaa tässä blogissa."

  Et tietenkään huomaa kultapoikasi sanomisia ja tekemisiä. Katso kuule tarkemin näitä viimeisiä ketjuja, siellä ne on. Se että sinä sanot, että et havaitse, ei tarkoita sitä että niitä ei olisi.

  Iines: "Miettikääpä hieman, hyvät herrat, miten vaikeaan saumaan te minut asetatte."

  Sanon tähän loppuun, arkastisesti, että: olen pahoillani, Iines, mutta itse olet soppasi keittänyt. Sinun pitää nyt itse kantaa vastuusi ja seuraukset toimistasi (tai toimattomuudestasi).

  Miltä kuullostaa, Iines?

  Illan jatkoja.

  VastaaPoista
 25. Ihana harmaus, ja ihanaa että muutkin sen näkevät. Ei ole niin toivoton olo kesänhaluajien keskellä. Kiitos Iines.

  mitä noihin ovenpaukkumisiin tulee, niin ei sitä voi koskaan tietää, milloin jollain ihmisellä on sellainen kipeä kohta ja jokin menneisyys, joka laukeaa kuin pommi naamalle pienestäkin viittauksesta, vaikkei tarkoittaisi pahaa, vaikkei tarkoittaisi mitään muutakaan tavallista kummempaa. Jokin vain koskee kipeästi ja reaktiot ovat sitten rajuja. Kyllä sitä itse kuitenkin tietää, mitä on tarkoittanut ja ettei pahaa ainakaan.

  VastaaPoista
 26. Annikki,

  minä muistin sinun kirjoituksesi marraskuusta jopa silloin kuin omaani kirjoitin. Tunnistin siitä itseni, se jäi alitajuntaan. Toisen herätteen tähän kirjoitukseen sain sain Anita Konkan lievän kriittisestä suhtautumisesta "värikkyys"-teemaan valokuvahaasteessa. Tähänkin olin yhtynyt jo ennen kuin Anita sen kirjoitti.

  Juuri tuota mainitsemaasi pommin osumisefektiä olen tässä pohtinut, Annikki. Olet tarkkanäköinen noin nuoreksi.

  Ja Jape, sydäntäni särkee. Kun sanon että poistan, ja sitten en pysty siihen. Mikä minä olen kenenkään juttuja poistamaan. Ei se ole minua. Olkaat siis kilttejä toisillenne.

  VastaaPoista
 27. Poista vaan, Iines, kun olet luvannut.
  Riittää, että näit itse mitä kirjoitin. Muulla ei ole niin väliä...

  Nyt muihin puuhiin...

  VastaaPoista
 28. Iines:

  Jotta et ottaisi asioita itseesi, kerron. Luettuani sinun lämpimästi kannattamasi (onko oikea termi “komppaamasi”) VE:n päreen tunsin oikein ilkeän tunteen sydänalassa.

  VE kuvittelee, että jossain on suuri fasistikeskus, jonka Fuhrer istuu hollantilaisessa kaksiossa ja jakelee sieltä käskyjään ympäri Euroopan. Hänen mielestään on olemassa oikein organisaatio, joka hetken tullen tulee ja tappaa kaikki väärän väriset Euroopasta.

  Se saattaa olla vaikeaa, sillä Euroopassa lienee nyt jotain 25 miljoonaa maahanmuuttajataustaista ihmistä. Joukossa on miljoonia kovapintaisia kurdeja, maailmankuuluja sotureita, islamisteja, jotka antavat riemuiten henkensä Allahille. Ei, mikään eurooppalainen sotavoima ei heitä voi eikä saa uhata saatikka tuhota.

  Mikään Fuhrer ei voi uhata Euroopan rauhaa näillä näkymin. Sen sijaan mantereellamme on ryhmiä, jotka hienovaraisin keinoin levittävät pelkoa ympärilleen omien päämääriensä ajamiseksi.

  Kun tyttäreni soitti ja kertoi “Whites out” (valkoiset ulos) tekstistä aidassa keittiönsä ikkunaa vastapäätä, hän kertoi tuntevansa, että joku jo tähtää häntä. Kun minä näin sanat “vanha herrasmies” Valton tekstissä tunsin - niin hölmöä kuin se onkin - olevani ikään kuin kiväärin hiusristikossa.

  Historia on suuri harrastukseni ja osittain entinen ammattinikin. Historia osoittaa, että jos joku vakuuttaa vakuuttamasta päästyään rauhantahtoaan, rakkauttaan koko ihmiskuntaa ja varsinkin sen väärinkohdeltuja kohtaan, sietää olla varovainen. Vielä aivan maailmansodan alla Hitler piti voimakkaita puheita rauhan puolesta. Stalin kirjoitti paksuja kirjoja kansojen itsemääräämisoikeudesta.

  Historia osoittaa myös, että kaikki yksinvaltaiset jauhopäät ovat puhuneet salaliitoista. Milloin juutalaiset uhkaavat koko maailmaa, milloin kommunistit, milloin amerikkalainen pääoma, milloin kiinan keltainen vaara… onhan näitä.

  Ja nyt muuan “vanha herrasmies”, sattumalta muuten alun perin hollantilaista alkuperää, on erään VE:n sanatykin tähtäimessä. Minä siis kiertelen blogista toiseen, luon uskottavia profiileja itsestäni ja käskyn tullessa “hollantilaisesta kaksiosta” ryhdyn villisti teurastamaan naapurin kebab-kauppiaita.

  Jos VE pystyy kuvittelemaan moisen salaliiton, mistä minä tiedän, mikä hän itse on miehiään? Kenties hän saa yhdellä puhelinsoitolla liikkeelle miehen, joka hakkaa minut tohjoksi rautatangolla?

  Myönnän huokeasti, että tämä kaikki tuntuu aivan hullulta. Naurattaisi, jos ei samalla hiukan hirvittäisi. Maailmassa, Suomessakin on sekopäitä, jotka ovat sitä mieltä, että väärästä ajattelusta on rangaistava ja lujasti.

  Minä näköjään olen ajatellut väärin. Pyydän nyt julkisesti, koko seurakunnan kuullen VE:ltä anteeksi kaikkia pahoja puheitani. Kaksi lastani tarvitsee vielä minun apuani ja taloudellista tukeani. Ethän vie heiltä tätä turvaa! Lupaan sinulle, etten koskaan enää mainitse mamu-asioista sanallakaan missään blogissa.

  Ja vielä uutiskevennys Iinekselle.
  Sinä kun olet niistä thai-tytöistä niin huolissasi voin kertoa, että thaimiehillä sentään menee paljon paremmin.
  Kuulin asian omin silmin nähneeltä henkilöltä, että sikäläisissä vankiloissa (siis miesvankiloissa) on kaikissa melkoinen sikala. Pitkään puutteessa ollut vanki saa 50 000 bahtilla (noin 1 euro) olla “sillai” naarassian kanssa. Jos sialla on pitkät silmäripset, hinta on 150 000 bahtia.

  VastaaPoista
 29. Joku vedättää nyt jotain mut ketä ja kuka on konna?

  VastaaPoista
 30. Kiitokset Iines-emännälle hienosta kattauksesta ja maukkaista pöydän antimista.

  Mutta,

  telaketjuargumentaattorit, kverulaattorit, auervaarat yms sellaiset! Tunnen myötähäpeää kun tulemme kutsumatta Iineksen tiloihin, humallumme räiskyvästä sanasampanjasta ja rupeamme tappelemaan ja tölvimään toisiamme.

  Ja emäntä yrittää siinä sitten välissä sovitella ja suojella huonettaan ja mainettaan ja vieraitaan. Eikö olisi syytä osoittaa respektia emäntää kohtaan ja käyttäytyä edes jotenkuten hillitysti, vaikka kuinka tuntisi aversiota joitakin vieraita kohtaan.

  Palatkaamme iloittelemaan!

  VastaaPoista
 31. No, emme ole ajatustenlukijoita, emmehän? Sitä varten Valokuvatorstaissa on mahdollisuus esittää omia toiveita, jopa perustella niitä, ja varsinkin viime viikolla oikein kysyimme osallistujien mielipiteitä ja ajatuksia.

  Enkä nyt mitenkään ottanut tästä nokkiini, kunhan ajattelin ilmaista kantani asiaan. Hiukan vaan alkaa välillä väsyttää se, että melkein joka viikko jollain on jotain napisemista aiheesta. Toinen tykkää harmaudesta ja toista se ahdistaa. Kaikkia ei vaan voi miellyttää.

  VastaaPoista
 32. Tiina,

  osaan kyllä kuvitella, miltä Valokuvatorstain väestä tuntuu, kun aiheita arvostellaan. Se on jämptisti sama kuin opettaja luokassa kohtaa, kun ottaa oppilaiden valitsemista aiheen yhden ja muut napisevat ja arvostelevat valintaa.

  Tällainen arvostelu ja krätinä osoittaa ainoastaan kiinnostusta asiaa kohtaan, ja se pitää mielestäni kestää. Pahempi on kai sellainen tilanne, jossa kukaan ei sano mitään.

  Itse olen ollut hieman pahoillani sitä, että Valokuvatorstaissa ei luontokuvaaja pääse oikein esille, kun vuodenaikoja ei hyödynnetä sopivan vaikeilla - väljillä mutta kuitenkin rajatuilla - tehtävänannoilla. Pulju on joskus myös kiinni turhan pitkään parhaina loma-aikoina, jolloin ihmiset kuvaavat kovasti. Ja huom. nyt Tiina - tämä kritiikki on kirjoitettu kiinnostuksesta valokuvafoorumia kohtaan!

  VastaaPoista
 33. Suursuomalainen,

  muuten oikein, mutta en minä mainettani suojele, vaan sanaa!

  Tahdon koettaa pitää nuo keskustelut lukukelpoisina kokonaisuuksina, niin ettei sana huku linkki- tai sitaatti- tai herjaustulvaan.

  Sana on pyhä. Sitä älköön kukaan polkeko käyttämällä sitä väärin.

  VastaaPoista
 34. Iines, valokuvasi on kaunis. Suurin vesipisara on kuin helmi äitivainaani korussa. Äitini oli syntynyt marraskuussa.

  Luin "marraskuun rikollisista" Hitler-elämänkerrasta. Hitler, kiihottaessaan roskaväkeään mellakoihin 1922-23 nimitteli näin Saksassa 1918 marraskuussa tapahtuneen kahakoinnin alullepanijoita.

  Hitler, noustuaan valtaan 1930-luvulla, käytti maailmalle antamissaan lausunnoissa myös "rauha" -sanan synonyymeja, mutta omalla maallaan jo 20-luvun alusta lähtien hänellä olivat keinoinaan huliganismin, nyrkki-ja keppitappeluihin päättyvien joukkokokousten lietsonta.

  "Propaganda rahoitti propagandaa" ja kuin Paavo Väyrysellämme "puhutaan mitä puhutaan, kunhan maine kiirii" -linja.

  Tämän kirjoitin siksi, että minua käsittelevien kommentien lomassa mainittiin myös Hitler ja koska luen parhaillaan siitä hirviöstä tehtyä uusinta elämänkertaa, aihe on lähellä.

  Muuten sama minullekin, mitä jotkut, ehkä asioita väärinkin ymmärtäneet minusta kirjoittelevat.

  Minun totuuteni on kuitenkin se, etten ole pyrkimässä yhtään mihinkään. Olen vain mies jolla on aina ollut omiakin mielipiteitä. Enkä ole ketään asein uhkailemassa, sellaisista puhumisen kohdallani katson herjaukseksi ja yritykseksi mustamaalata minua henkilönä.

  Voiko nimimerkkejä mustamaalata? Voiko näkymättömiä kuljeskelijoita ottaa hiusristikon tähtäimeen?Varsinkaan jos ei edes mainitse ketään nimimerkiltä?

  Iines, olisi niin hieno aihe sinulla muukin, kuin tällaisten jauhanta, anteeksi.

  VastaaPoista
 35. "Sana on pyhä. Sitä älköön kukaan polkeko käyttämällä sitä väärin."

  miten toi sensuuri sopii tähän kuvioon?
  Sehän vääristää koko viestinnän.

  VastaaPoista
 36. Pohjalaanen, karjalainen, savolainen . . .

  Lestadiolainen, mormoni, helluntailainen . . .

  Kokoomus, ammattiyhditysliike, keskiluokka, työtön . . .

  Pirstaloitunut maailmankuva lennättelee 'rypälepommeja' identiteettimme perusteisiin. Individualisoituminen on kova haaste itsekullekin. Vapaan, täydellisen tiedon varaan rakennettu identiteetti vaateemme on 'karannut' yhä kauemmas.

  Isältä pojalle -perintö (sisältäen myös nykyisten perheyhteisöjen eri variaatiot) on katkennut, useille jo aikoja sitten. Niiden 'inhimillinen' eetos kannattelee persoonaamme mutta ei 'tuota' identiteetiämme. Blogikeskusteluissa esiintyöntyvät 'yksityisajattelijat' ja 'kilpailevat ryhmät' ovat osa tuota jäsentymistä, yhteisöllisyyden etsintää ja emootiovajetta.

  'Iineksen' jossain keskustelussa esiintuoma 'muutos suhtautumisessaan' (en muistanut miten asian ilmaisit) on ollut mielestäni selvästi havaittavissa. Tuo muutos on ollut repivääkin keskustelua sallivampi – närkästymättä. Hyvä niin. Sensijaan en ymmärrä miksi jotkut miehet ovat 'löytäneet vastustajakseen 'Iineksen' joka ymmärtääkseni varsin monissa asioissa on 'vie sinä minä vikisen' -eetokseen 'antautunut'.

  Kulman takaa

  VastaaPoista
 37. "Sana on pyhä. Sitä älköön kukaan polkeko käyttämällä sitä väärin." (Iines)

  miten toi sensuuri sopii tähän kuvioon?
  Sehän vääristää koko viestinnän.
  (Anonyymi)

  Miten toisen kirjoittajan/ nimimerkin nimittely tai solvaaminen sopii sananvapauskuvioon?

  Sensuuri on ajatusten ja mielipiteiden poistamista, ei herjausten poistamista, joka puolestaan on sananvapauden noudattamista.

  Sananvapauden olemukseen kuuluu vastuu omista sanoistaan sananvapauslain mukaisesti. Jos minun blogissani tehdään jonkin etnisen ryhmän tai muun henkilön herjaamisrikos, se olen minä, joka sitä vastuun kannan, jos jätän herjauksen blogiini.

  VastaaPoista
 38. "Miten toisen kirjoittajan/ nimimerkin nimittely tai solvaaminen sopii sananvapauskuvioon?"

  missä tällaista on tapahtunut ja miten se on ilmennyt?

  esimerkkejä?

  eikö yleisön pidä nähdä mitä on sensuroitu, jotta voidaan arvioida onko kohtelu sama kaikille?

  "Sensuuri on ajatusten ja mielipiteiden poistamista, ei herjausten poistamista, joka puolestaan on sananvapauden noudattamista."

  mitä herjauksia olet poistanut? eikö mennyt mielipiteitä pesuveden joukossa?

  "Sananvapauden olemukseen kuuluu vastuu omista sanoistaan sananvapauslain mukaisesti."

  nimenomaan. vastuu on sanojalla!

  "Jos minun blogissani tehdään jonkin etnisen ryhmän tai muun henkilön herjaamisrikos, se olen minä, joka sitä vastuun kannan, jos jätän herjauksen blogiini."

  väärin. ole hyvä ja näytä missä täällä on etnisen ryhmän tai henkilön herjaamisrikoksesta edes syyttämiseen riittävää aineistoa, jotta saamme käsityksen sinun moraalistasi, jotka on selvästi ristiriidassa vallitsevan linsäädännön kanssa ja yleisen oikeustajun kanssa.

  VastaaPoista
 39. Tämä blogin kommentit ovat hyvä esimerkki siitä, miten ihmisessä on monenlaisia puolia, ei pelkästään mustaa tai valkoista, vaan myös monia sävyjä siltä väliltä. Mielestäni on hyvä kuitenkin, että kaikkia ilkeyksiä ei ole pakko lukea, vaan niitä blogin omistaja raakkaa pois. Delilah

  VastaaPoista
 40. kokeminen on subjektiivista. sen mikä väitetään olevan ilkeää joutuu, yhden henkilön arvosteltavaksi ja on vaarana että joudutaan mielivaltaan.

  ihmisissä on monia puolia, mutta joidenkin ihmisten kyky suvaita monipuolista itsensä ilmausta on valitettavan rajallinen ja ahdas.

  VastaaPoista
 41. Kuulepas ylempi Anonyymi,

  ei se ole neuvottelukysymys, mitä minä poistan blogistani. Olen kyllin selkeästi rajannut sen, minkä poistan, ja se on 0,00000001 promillea kaikista kommenteista koko bloggaamiseni ajalta. Poistetuissa on ollut henkilöön menevää nimittelyä, josta minä kirjoitusalustana joutuisin vastuuseen, jos nimittelyn kohde siitä oikeusjutun nostaisi.

  Eivät juristit Kemppinen ja Virolainenkaan kysy muilta, mitä kirjoituksia sopii poistaa, kun he harrastavat ennakkotarkastusta eli sensuuria blogissaan ja jättävät osan kirjoituksista julkaisematta.

  *

  Alempi Anonyymi,

  ei siinä mielivaltaan jouduta, jos poistetaan hyvin selkeät henkilökohtaisuuksiin menevät herjat. Eikä se ole pätkääkään kiinni mistään kokemisesta ja herkkyydestä - herja on herja vaikka sen voissa paistaisi. - Mielivaltaahan on kirjoittaa herjoja, ei poistaa niitä.

  Minä olen pahoillani ja jopa murhemielin, että ajattelematon kirjoittaja saattaa minut tällaisen tilanteen eteen.

  VastaaPoista
 42. Joo, ymmärrän kyllä. :)
  Se on ihan hyvä saada palautetta, ja sitähän me viime viikolla pyydettiinkin, jotta saataisiin kehitettyä toimintaa aina eteenpäin. Harmillisen harva sitä vaan antaa, kuten tästä huomaa, että sinullakin olisi ollut sanottavaa.
  Jospa ensi viikolla vaikka muistettaisiin luontokuvaajia jotenkin...

  VastaaPoista
 43. Tiina,

  hyviä aiheita on ollut rutkasti, ja sitä todistaa sekin, että haastekuvaus on suosittua. Ja tosiaan, minä ainakin katson purnaamisenkin positiiviseksi reaktioksi, kunhan se ei ole perusteetonta tai ilkeämielistä marinaa, vaan ehkä tuommoinen tunteenomainen puuskahdus, mikä todistaa, että asiaa pidetään merkityksellisenä.

  VastaaPoista
 44. täällähän on sanan vapaus vaarassa ja mielivaltavalloillaan kun asialliset, joskin kysyvät, kommenttini on poistettu. no tämä todistaa vain tämän bloginpitäjän perustelujen olemattomuuden ja mielivallan olemassaolon todeksi.

  mitään henkilökohtaista eikä herjaava viesteissäni ollut. naurettavaa touhua kerrassaan

  VastaaPoista
 45. Anonyymi hyvä,

  normaalitapaus on, että sananvapauden rajat löytyvät ihmisen pään sisältä.

  Jos ne eivät sieltä löydy, jonkun täytyy ne kyseessä olevalle ihmiselle osoittaa.

  Sama pätee lasten kasvatukseen. Me emme elä rajattomassa yhteiskunnassa, jossa edes lakien asettamat rajat muodostuisivat jokaisen pään sisään itsestään.

  Tämä sananvapauden rajojen osoittaminen jollekulle ei koskaan ole mielivaltaa, vaan päinvastoin - yhteisön laeista piittaamattomuus on mielivaltaa.

  On päivänselvää, että jokainen joka kirjoituksissaan toimii sananvapauslain rajoissa, saa kirjoittaa millä tahansa foorumilla kenenkään estämättä. Mielivaltaa foorumeilla harvoin harjoitetaan, vaikka boikottiin itsensä saattaneet niin huhuilisivat anonyymeissä kommenteissaan..

  VastaaPoista
 46. Marraskuun harmautta värittämään saatiin räiskyvä rähinä?

  Asetun Iineksen puolelle tässä sanasodassa: hän on mielestäni ja kokemuksieni mukaan vilpitön ihminen, joka yrittää taiteilla erilaisten näkemysten ristiaallokossa. Ja jos ja kun tulee valinta eteen hyvän ja pahan välillä, hän valitsee vaistonvaraisesti hyvän. Ei tämä Iineksen emännöinti sen ankarampata ole.

  Salaliittoihin näissä asioissa en usko. Sen verran tiedän ex työelämäni perusteella, että esim. van Vaari on van Vaari. En usko häntä Halla-ahon agentiksi, jolle on syötetty Bates-tausta minun takiani.

  Enkä usko Valtonkaan muodostavan KGB-Tammen ja Ruma-Rantalaisen kanssa muslimiveljeskuntaa, joka mamujen teräsnyrkkinä nousee ja lyö kriitikot hiljaisiksi.

  Nyt muuten näen tuossa kuvassa ristilukin ilman ristiä, ja taustalla näkmättömissä häämöttää punavihreä puolikuu.

  VastaaPoista
 47. Ei ole ankarampata, ei, eli oikein sanoit Tapsa.

  Nyt pitää vielä muistaa se totuus, josta jokin aika sitten paljon kirjoitettiin blogeissa:

  Palveluntarjoja eli bloginpitäjä kantaa juridisen vastuun myös kommenteista, joita muut kirjoittavat.

  On selvää, että kun keskustelut ovat ryöpsähtäneet ennennäkemättömän vilkkaiksi ja kiihkeiksi, ylilyöntejä voi tulla.

  Niihin puuttuminen on kuitenkin kaikkien edun mukaista. Yleisillä keskustelufoorumeillahan ylilyönteihin puututaan päivittäin, ja siihen on jo totuttu. Eivät blogit nähtävästi ole poikkeus.

  VastaaPoista
 48. Blogit ja kommentoinninvapaus
  13.11.2009 12.10 | Marko Kivelä | Yleinen, viestintä, yhteiskunta, keskustelu

  " Blogeihin tulevien kommentointien deletointi ja siivoaminen herättää aika ajoin keskustelua. Jos kommentti poistetaan vedotaan sananvapauteen ja syytetään sen tukahduttamisesta ja moititaan bloginpitäjiä ja näiden luonnetta.

  Mielestäni sananvapaus ei oikeastaan liity tähän millään tavoin. Näen nimittäin blogin henkilökohtaisena julkaisuna johon pätee karkeasti ottaen samat säännöt kuin vaikkapa sanomalehden tekoon. Eli kyseessä on eräänlainen julkaisu ja sen tekijällä on oikeus ja oikeastaan vastuukin siitä mitä julkaisussa pääsee läpi. Millään julkaisulla ei ole velvollisuutta julkaista kaikkea sinne tarjottua. Esimerkiksi hesarilla ei ole mitään velvollisuutta julkaista tekemääni artikkelintynkää tai mielipidekirjoitusta. Itse asiassa on hyvä, että karsivat surkeimmat tarjokkaat pois joten voimme lueskella pelkästään niitä paremmanpuoleisia, ilman että meidän täytyisi kahlata kaikkein pahimman roskan seassa etsimässä niitä yksittäisiä helmiä. Sama pätee blogeihin.

  Jokainen bloginpitäjä joka yrittää edes jotenkin pitää keskustelua asiassa tai edes jotakuinkin tasokkaana törmää ennemmin tai myöhemmin siihen, että hänen täytyy joko luopua yrityksestään tai hänen täytyy poistaa joitakin asiattomimpia kommentteja. Jokaiselle asiallisia keskusteluja etsivälle on ilo löytää bloginpitäjä joka pystyy edes jossain määrin pitämään keskustelut sekä tasokkaina, että asiassa. Vain huono julkaisija julkaisee kaikki tarjotut tekstit ja vain huono bloginpitäjä päästää aivan kaiken lävitse. Eikä sillä sananvapaudella ole edelleenkään mitään tekemistä tämän kanssa. Kyse on loppujen lopuksi vain siitä, että jotkut bloginpitäjät kokevat, että on sekä heille että ennen kaikkea lukijoille pidemmän päälle mieluisampaa jos keskustelu säilyy sekä sivistyneenä että mahdollisimman tasokkaana. Eikö tämä muka ole tavoittelemisen arvoinen päämäärä? "

  http://markok.blogit.uusisuomi.fi/2009/11/13/blogit-ja-kommentoinninvapaus/

  VastaaPoista
 49. Sananvapaus keskusteluun sopii mainiosti katsoa linkki (vaikka uudestaan).

  Kuinka pyyteettömiä Sarasvuon vaatimukset lehdistön tasapuolisuudesta ja 'vain' tosiasioiden esiintuomisesta ovat?

  http://areena.yle.fi/ohjelma/Pressiklubi

  Kulman takaa

  VastaaPoista
 50. Kulman takaa,

  ohjelma kiinnostaa - katson sen hetkosen kuluttua, jahka saan jynssättyä - siivoamisen lomassa oli pakko kurkistaa tänne. Arvaan kyllä etukäteen, mitä Sarasvuo tulee sanomaan. Eiköhän miehellä ole sama kaiku laulussaan kuin Matti Vanhasen taannoisilla koskemattomuusaneluilla lehdistön edessä.

  Tosin tässä nyt blogissani käytävässä keskustelussa ei taidakaan perimmältään olla kyse sananvapaudesta, vaikka sitä itsekin viljelin.

  Yhdyn nimittäin aika pitkälle yllä olevaan Lainaajan sitaattiin bloggaaja Marko Kivelältä. Siinä selvitetään, mistä on kyse, kun puhutaan siitä, että bloginpitäjä on vastuussa myös kommenttilootan kommenteista, siis muiden kirjoittamista - aivan samoin kuin Helsingin Sanomien julkaisija on vastuussa koko lehdestä, myös lukijakirjoitteista. Juuri tämän vastuun vuoksi lehdet ovatkin siirtyneet ennakkosensuuriin kaikilla nettikirjoittelufoorumeillaan.

  Ja muuten, minusta asioita ja ilmiöitä tulee kritisoida ja jopa vähän herjaistakin tai muuten vaan parodioiden saatttaa hupaisaan valoon, mutta eihän ihmisiä saa herjata tai nimitellä.

  VastaaPoista
 51. Hei Iines,
  ennätin kuin ennätinkin mukaan tähän kommenttivyöryyn, josta olen ollut estynyt lähinnä "forge major"- syystä (kipee ja tahdoton, voimaton ja alavireinen).

  Tuo kuvasi ja tekstisi täydellinen yhteensopivuus, herkkyys ja kauneus, jotka täydentävät toisiaan herätti minussa ilon, joka loistaa kuin helmi taustan ankeutta vasten (niin kuin kuvassa).

  Tuijotin tuota kuvaa pitkään, ja ihmettelin siinä olevaa sanomaa, joka kömpelösti ilmaistuna voisi olla tämä:

  "Miten luonto helliikään meitä, jakaa kaikkea kauneutta ja virikkeitä ja ilonaiheita, vieläpä ilmaiseksi. Kun vain pidämme silmämme auki ja suostumme näkemään."

  Tuo "ilmaiseksi" johtuu siitä, kun katselin vähän aikaa myös edellistä postaustasi ja sen kommentteja. Siellä puhuttiin numeroista ja rahasta. Jostain syystä se aihe masensi, se toi mieleen ikäviä asioita, mutta tämä postauksesi poisti kokonaan sen aiheuttaman väsymyksen tunteen ja harmin.

  En tarkoita, ettei asioista saisi puhua, kaikista asioista, mitä vapaammin ja monipuolisemmin niistä puhutaan, sen parempi, mutta silloin kun oloa ahdistaa, on parempi, jos ajattelee vaikka vain pelkästään hyviä ja kauniita ajatuksia.

  "Ja sitten valokuvauksen haasteblogi pläjäyttää marraskuun teeman, jossa peräänkuuluttaa värikkyyttä kaiken harmauden keskelle"...
  En ollenkaan osannut tulkita tuota kohtaa mitenkään negatiiviseksi arvosteluksi. Minusta se on vain toteamus, hauska pläjäys, piristävä. Vähän samaan tapaan kuin minua piristi kauneus ja herkkyys tässä postauksessa.

  Mutta kun luin loppua kohti kommentteja, joita on taas kertynyt ihan kunnioitettava määrä, alkoi tuon kuvan ja tekstin aiheuttama ilo etääntyä. Miksi? Niin miksi?
  Miksi käydään sotia? Miksi riidellään perheissä? Miksi yleensä syntyy riitoja, sitä huomasin miettiväni.

  Ja tulos: kun ajattelen itseäni, ymmärrän paremmin myös toisia.

  Siispä: miksi minä loukkaannun niin helposti? Miksi minä näen uhkakuvia ympärilläni? Miksi otan niin itsestään selvänä itseeni kohdistuvaksi sen negatiivisuuden, joka jostakin kommentista saattaa heijastua?

  Kyllähän minä sen tiedän. Minulla on heikko itsetunto. Sen takia loukkaannun helposti. Siitä johtuu myös se,että olen välillä suorastaan vainoharhainen (tämä on tosi, en liioittele), ja jos joku sanoo jotain jossakin yleensä, kappas vain, heti tartun siihen, jos se on vähänkin negatiivista, katson sen ilmi selvästi tarkoittavan yksistään juuri minua.

  Sellainen olen. Haukkukaa nyt minut. Minuun uppoavat kaikki syytöksenne, ja miten helposti minä luhistun. Ette usko. Mutta mistä se heikko itsetunto johtuu?

  Minulla oli "onnellinen lapsuus". Pääsin helpolla ja minua kehuttiin. Kesti kauan ennen kuin paljastui se totuus, etten ollut sen kummemmpi kuin toisetkaan.

  Ja kun nyt aikuisena olen joutunut huomaamaan, että kaikki muut ympärilläni ovat voimakkaampia ja kaikin puolin parempia, ja joudun tämän tästä huomaamaan oman raadollisuuteni, ei se naurata.

  Mutta olen tieten tahtoen yrittänyt opetella suhtautumaan itseeni positiivisesti. Annan anteeksi virheeni (myös tämän kirjoitukseni). Osaan jo hymyillä itselleni. Se helpottaa. Ihan totta.

  Ja se, että meillä ratkotaan yleensä ongelmat huumorilla, on auttanut eniten. Me naljaillaan ja tehdään asiat vielä kauheammiksi kuin ne ovatkaan. Ja kun ne ovat tarpeeksi kauheita, ihan hirveitä, niin sitten ne jo naurattaa. (Minuakin, itkuiikkaa, jota ei kaikki suinkaan naurata).

  Mikä ihmeen rippi tämä tässä?

  No,minä vain tutkin röyhkeästi itseäni, ymmärtääkseni myös toisia. Mutta en silti ymmärrä. Sillä niin suuri on ihailuni teitä muita kohtaan, ettei voi olla teidän muiden kohdalla kysymys heikosta itsetunnosta. Päinvastoin ainakin luulen, että te olette kaikki paljon minua vahvempia.

  Mistä siis on kysymys? Kuka osaisi selittää? Onko tämä joku kilpailu?

  Iines, mitä sinä luulet? (Vai poistatko tämän sopimattomana? Tai pituuden takia?)

  VastaaPoista
 52. Avatar,

  pitkiä hitaita kommentteja on hyvä lukea. Kemppinenkin ylistää tämän päivän kirjoituksessaan hitautta, viipyilyä, vähän niin kuin minäkin omassa päreessäni.

  Palaan ajatuksiisi hetkosen kuluttua, ja halusin vain sanoa tämän kun olit epäröivä tuossa lopussa kommenttisi pituudesta.

  Kommentteja ei tietenkään poistella!

  VastaaPoista
 53. Avatar - miksi haukkua ihmistä, joka tunnustaa heikkoutensa?

  Toisen lyttääminenhän kumpuaa siitä, että kuvitellaan (oikein tai väärin) tämän toisen pitävän itseään jollakin tapaa muita parempana.

  Esimerkiksi fiksumpana, jalompana ja suvaitsevaisempana. (Valitsin nämä määreet ihan tarkoituksella.)

  Terve itsetunto on sitä, että tuntee omat vahvuutensa ja heikkoutensa, mutta ei muuten ylennä tai alenna itseään.

  Kaikki ihmiset ovat samanarvoisia. Se on hieno lähtökohta. Ehkä se on totuuskin.

  VastaaPoista
 54. Avatar,

  blogissani on ollut ennätysmäisen vilkkaita ja pitkiä keskusteluja yhteiskunnallisista ja ehkä pikemmin sosiaalisista ilmiöistä, myös masentavista, kuten väkivallasta. Ilman muuta nämä asiat ahdistavat myös minua, kuten sinuakin, ja myös keskustelijoita, mikä on havaittavissa.

  Keskusteluissa on ilmeisesti menty hyvinkin lähelle kipupisteitä. Jopa niin lähelle, että on väliin unohdettu toisen ihmisen kunnioittaminen siitä syystä, että hänellä on asioista eri ajatukset kuin itsellä. On myös menty selkeisiin ylilyönteihin kielenkäytön tasolla, josta syystä olen joutunut rauhoittamaan tilanteen poistamalla pari herjausta ja tarjoamalla jäähyä äänekkäimmälle keskustelijalle, ja olen saanut itse syyt ja syyllisyyden niskaani. Tunnenkin selvästi kylmän puhurin ja tiedän tasan tarkkaan, miten tilanne on käännetty minua vastaan, hyvin tietoisesti ja harkitusti ja voimalla. Siitä huolimatta jatkan blogiani ja linjaani. Virtuaalissa on kaikille meille tilaa.

  Avatar, mielestäni me ihmiset olemme rakentuneet niin, että osa meistä kirjoittaa maailmaa itsensä läpi ja osa taas sellaisia, että kirjoittaa itseään maailman läpi. Minä luulen kuuluvani tuohon ensin mainittuun ryhmään, maailmanselittäjiin, en itseniselittäjiin, itseni peilaajiin. Ja siksi osani on kovempi kuin itsensäselittäjien, jotka ovat usein kyllä rakastettavampia. Minä olen se, joka joutuu tuleen, koska taistelen asioitten puolesta. Ja hyvä niin, se olkoon osani.

  Sanot, että sinä tutkit itseäsi, ymmärtääksesi myös toisia. Olet siis tuon minun jakoni mukaan itsensäselittäjä, selität maailmaa itsesi kautta. Tämä on minulle haastava näkökulma. Vaikka ajattelen niin, että yksityinen on yleistä, ajattelen kuitenkin niin, että minä olen sen verran mitätön ja huono ja epätavallinen, että ei minusta voi mitään suurempia linjoja vetää, ei mitään yleispäätelmiä tehdä. Mutta olen valmis uskomaan, että jollain terveesti itsetuntoisella tämä on hyvä menetelmä.

  VastaaPoista
 55. "Siitä huolimatta jatkan blogiani ja linjaani."

  Juuri näin, Iines. Kiitos siitä.

  VastaaPoista
 56. Oi, kiitos Riku noista sanoista!

  Korjaan tässä samalla yhden kohdan Avattarelle osoittamastani kommentista, loppupuolelta:

  siis Avatar, tarkoitan, että selität itseäsi maailman läpi, et maailmaa itsesi läpi.. Jos nyt yhtään ymmärrät luomaani käsitettä.

  VastaaPoista
 57. Kulmantakaiselle

  vielä maininta, että katsoin tuon linkkaamasi Sarasvuo-ohjelman, ja niin siinä kävi, että Sarasvuo puhui juuri kuten Vanhanenkin: kun julkisuus ei ole kivaa, sitä ei tarvita... Muuten kyllä kiva julkisuus on kivaa.

  Tuo Tapsan ajatus "kaikki ihmiset ovat samanarvoisia" ansaitsisi oman keskustelunsa. Nimittäin ei se niin ole. Väitän tätä samalla kaavalla, jolla Tuomas Enbuske aivan kohta väittää televisiossa, että matkailu ei ole avartavaa.

  VastaaPoista
 58. Minäkin katsoin tuon areenapätkän ja siinä tuli mieleeni juuri sitä mitä KB sanoi:
  - joillekin on aina oikeus olla oikeassa; kun he saavat langettaa muille sitä mitä kuulemma ovat niin sitten sen näkee niinqu kaikki; ottavat osakseen kertoa muille miten asiat kuulkaas ON ja siinä vedessä joutuu sitten uimaan väärät diagnoosit ties kuinka kauan koska nauru ei lopu
  - sama jätkä silti on kauhean apea jos joku muu antaa hänestä kuvan minkälainen S ON eli sitten ollaan aina väärinymmärretty häntä. Jotenkin yksisilmäistä tämä oikeassaolemisen ymmärrys.
  Lue Carnap; on kirjoittanut juuri tästä omnipotenssista jota ei asianomaiset itse näe ja vanavedessä on niitä, joille vahva johtaja on a ja o, vaikka olisivat kuinka sekavia, häijyjä ja takinkääntäjiä. Hitler oli semmoinen.

  VastaaPoista
 59. Rikkovat muita oppiakseen itse.
  Sitten kiekuvat sitä mitä juuri ensin ovat muille aiheuttaneet ja siinä ei sitten sitä sanota.
  Tästä oli Sarasvuosta otettu haastattelu joka tuli filmin filminä taustalla esimerkki. Miten hän ihmetteli, että noin vaan napataan asiat muilta mitään tarkistamatta jne jne eli siinä jutussa juuri minun elämä tahrattiin.
  Meni siis lähes 10 vuotta että pääsee takaisin työelämään kun on altistanut ensin itsensä toisten oppimiselle. Mutta eivät siitä maksa; nappaavat vain skandaaalin mukaan fyrkat itselleen. Eivät siis välitä, mitä saavat aikaan; tapon, häpäisyn, toisen koko elämäntyön simputettua ja sitten kun fyrkkaa tulee niin seistään kuin laupias samariitti ja ihmetellään. Ja se, että Stiller oli samaa mieltä että haloo on hyväksi johtuu siitä, että hänkin elää huomiotaloudesta aivan kuten S ja osittain Hesarikin. Hesarilla oli diplomaattinen kanta mutta ei omaa mitään oikeaa kantaa - koska pelkää menettävänsä tilanteensa markkinoilla - ja se on oikeastaan sama asia loppupäässä: ei ole enää ketään joka osaisi puolustaa todellista muutosta.
  Koska kaikille riittää haloo.

  Ja joku maksaa.

  Nimimerkillä
  20 kg lisää, elämä revitty kuin Auervaaran osalta

  VastaaPoista
 60. Tapsa P.
  Olet varmaan oikeassa. Minulle on eräs toinenkin henkilö sanonut, että miksi minä luulen itsestäni liikoja ja asetan itseni toisten yläpuolelle.

  Sitä silloin vain hölmistyneenä ihmettelin. Mutta nyt sinun sanomanasi taidan hiukan ymmärtää, mitä hän tarkoitti.

  "Joka itsensä alentaa se ylennetään" sanoo sana. Voi kauhistus! Senkö takia minun on niin helppo ajatella itsestäni huonoa, se on varmaan alitajuista taivaan tavoittelua, tai ihmisten hyväksymisen hakemista.

  Nyt minä varmana masennun, ja tunnen itseni entistä kurjemmaksi. Sillä sinä saatat olla ihan oikeassa! Varmaan oletkin. Kiitos kuitenkin sinulle suorasta puheesta. Se osui maaliin.

  Olen aina uskonut itsestäni pahinta. Että olen kuin Monsieur Plume Henri Michaux'n kirjassa Höyhen. (Plume astuu junaan ja istuu penkille. Junailija tulee vaunuun ja sanoo: "Hyvä herra, luuletteko, että rautatiet on rakennettu teitä varten? Olkaa hyvä ja poistukaa!" Ja Plume kerää tavaransa ja poistuu nöyrästi.)

  Pitäisiköhän minun mennä itsetuntokurssille?

  Hyi, kun hävettää. Onneksi ei ole talebaneja. Minut kivitettäisiin luopiona.

  Mutta Iines, sinäkin olet ehkä oikeassa, näinhän minä teen. Selitän maailmaa itseni kautta. Voi paska! Sekö on väärin?

  Nyt minulla on entistä parempi syy masentua. Kun tekee väärin luullessaan tekevänsä oikein, sekottaa se pään ihan kokonaan. Miten maailmaa selitetään? Kuka sen selittäisi?
  Näette, miten tyhmä olen. Oikea Idiootti!

  Jo se, että puhun itsestäni, hävettää.

  VastaaPoista
 61. HG,

  kuuntelepas Totuuden henki telkusta ykköseltä, tulee juuri. Aika kiva tulkinta. Siinä ei kyllä ketään vedetä huulesta.

  Virret ovat kova sana. Olen ajatellut muuten lukea virsikirjan kaikki laulurunot läpi. En vain tiedä, lukisinko vanhan virsarin vai uuden. Varmaan laulaisinkin, jos ääntä tulisi. Toistaiseksi suosikkejani ovat Totuuden hengen ohella Oi herra jos mä matkamies maan - josta kirjoitin epätoivoisen päreen keväällä, murheen alhossa. Tuomari Nurmen versio on nykyään mieleinen, vaikka saisi laulaa oikeilla sanoilla eikä rouvitella herraa.

  VastaaPoista
 62. Itsensä alentaminen ja itsensä ylentäminen ei ole mikään tahdonvarainen (tahtotila!) vaan jotain joka tapahtuu koska meillä on palkka, jota pitää saada.
  On siis niin, että kun S aloitti työnsä hän oli kiusattuna ollut eli poti sitä mitä mm minäkin mutta hän ei tajunnut sitä enää kun oli toisen kohtalo; siihen hän iski kuin riivattu koska oli niin omnipotentti. Jos ei S olisi saanut aikoinaan oman haareminsa toimimaan olisi voinut käydä kuten minulla eli journalistit olisivat repineet hänet palasiksi mutta siksi juuri S tiesi, että pitää saada fyrkkaa pian ja mollasi, tallasi, erotti, vedätti, täytti oman almanakkansa diilin (ja tietämättään diileissä olevien) myyntien kanssa.

  Ja sama ketteryys oli minunkin (epä)kohtalo koska ei saanut avitusta aika vei asiat päin helvettiä eli taaksepäin ja lopulta mm bestis oli sitä mieltä, että varmaan on sairas kun herjataan niin. Mutta se on suora seuraus kun riepotellaan ja siinä se, joka sanoo, että on ollut leikkiä tai jotain taktiikkaa on samalla sadisti koska henki oli lähellä koska tietty piste on jokaisella mitä enää voi kestää. Varsinkin kun jopa ammatti-ihmiset oli menossa mukaan lynkkaukseen; ei siis ollut enää tahoa, joka edes viitsi kuunnella; kaikille tappo olisi ollut helpompaa.

  Joten, shut up avatar siinä kohtaan. Jos siis sitä uskoit. Niin itsevarma on harva, että voisi tehdä sellaista saatanallista itselleen. Minunkin parhaat elämänvuodet (40-50) meni pohdinnassa, joka oli kuumeista, kiihkeää ja pelokasta ja siitä en ole vieläkään päässyt ja jos joudun siihen tunteeseen vielä soitan helpoisti poliisille (minun sukulaiselle) koska kyse ei ole leikistä. Sitä voivat vain ne tajuta, joiden on täynyt asettua muiden sadismille ja rumalle arvioinnille - vailla mitään oikeutta.

  Mutta se kestää että tietää mitä pitää sanoa, ettei mene vielä enemmän väärään suuntaan.

  VastaaPoista
 63. Avatar,

  se toimii sinulla, tuo maailman selittäminen itsensä kautta. Se näkyy novelleistasi, jotka ovat oivaltavia tulkintoja ihmisen mielestä, syvälle menemisestä.

  Sinulla on vahva itsetunto, vaikka olet herkkä tunnoissasi ja se on sinun voimasi, ainutlaatuisuutesi.

  Missä muuten viipyy uusi tarinasi? olen odottanut jotakin, mitä tahansa.

  VastaaPoista
 64. Tuommoisen helminauhan ottaisin oitis minäkin!
  Kaunis ja herkkä kuva!
  Ajattelin ihan samaa tuosta Avattaresta!
  Milloin tulee uusi tarina?
  Ihan tässä jo oottaa malttamaton...

  VastaaPoista
 65. Kiitos kuvakehusta, Arjaanneli.

  Luonnosssa kun malttaa hengitellä rauhassa ja pysähtyä paikalleen, huomaa yksityiskohtia. Hyönteisiäkään ei huomaa, jos kulkee koko ajan.

  Minusta Avattaren novellit ja tarinat ovat kuin kohtauksia elokuvasta, hyvin kuvallisia, filmillisiä kohtauksia, jotka näkee elävinä kuvina, ja niiden osien saumakohtaan on kiinnitetty erityistä huomiota. Lisäksi kunkin osan syvyydessä mennään melkoisia matkoja kohden ydintä.

  VastaaPoista
 66. Avatar. Haluan keventää masennuksen taakkaasi: "Älä sinä huoli/tyttö nuori/paljonkos kyyneleet hyödyttää/eivät ne surut suremalla lopu/on tanssi ja laulu tärkeämpää..." (Sig, Matti Inkinen) http://www.youtube.com/watch?v=gAayV_L3Qd0&feature=related

  Arwaa Avatar, mietityttikö minua jopa nolostumisen asteelle saakka, kun laitoin perheeni budjetin kaiken kansan töllisteltäväksi?

  Tiesin kyllä riskin, että sen puitteissa saatetaan käydä debattia myös hyvin henkilöön kohdistuvalla sanailulla.

  Toivoin kuitenkin niin lapsellisesti, että esimerkkini otettaisiin pelkkänä esimerkkinä kylmien, talouden faktoista kertovien numeroiden "toteuttajista".

  "Teknisesti" sekä matemaattisesti ajattelevat ihmiset kuitenkin laskevat vain laskemasta päästyäänkin lukuja. Niitä voi sitten pyöritellä niin kauan, että mieleiset lukemat löytyvät ja pläjäyttää laskelmillaan naamaan sellaista, jolle elämä ei taulukko olekaan.

  Aivotutkimsten avulla on jo saatu aikatavalla viitteitä siitä, että niillä aivojen puoliskoilla, joilla hallitaan matemaattiset kuviot loistavasti, ei välttämättä kyetä ymmärtämään tosiasiaa, etteivät kaikille samat luvut samaa asiaa merkitse. Varsinkin raha- ja tunneasioiden sekamelskassa. Näen tämän koko ajan elämäni arjessa.

  Siksihän numeroilla pelaajat pärjäävätkin maailmassa taloudellisesti paremmin koska osaavat etukäteen laskea minkä askeleen seuraavaksi ottavat. Sitten, kun talous on kunnossa, ovat kulissitkin helpompi pystyssä pitää.

  Mutta ei tunnepuolellaan toimivien elämäkään aivan köyhää ole. Jos vain jaksaa elää kun faktatietoisten kylmät kourat kupeita käpälöivät.

  Näithän sinäkin, Avatar, Iineksen valokuvassa sellaisia asioita, joita paitsi jäävät ne, joilla "kykyä nähdä" ei ole.

  VastaaPoista
 67. Valto,

  minua ilahduttaa erikoisesti nuo kuvatulkinnat ja ylipäänsä se, että kuva huomataan tuosta. En kaipaa kehuja, vaan se riittää, että kuva puhuttelee ja se nähdään.

  Valto, minä uskon tietäväni, miten iso asia tuo perhebudjetin esillepano oli, ja olisi keltä tahansa. Vaikka numeroita tulkittiin vähän niin ja näinkin ja sait jopa ohjeita "paremmasta" budjetin hoidosta, arvostan sitä, että annoit sen olla etkä poistanut. Rohkeuttahan se osoittaa. Kuinka moni meistä olisi uskaltanut tehdä saman?

  Minä olen vain hämmästynyt siitä, miten vilpittömyys ja avoimuus maailmassa palkitaan. Itse olen jo niin kyyninen, että en uskaltaisi blogissa laittaa budjettiani, sillä tiedän, että meikäläisen numeroita pyöriteltäisiin blogeissa vielä viiden vuoden kuluttua ja varmasti väärinpäin. Minun avoin sairaustilityksenikin on jossain kääntynyt muotoon: "psykosomaattisista syistä eläkkeelle tuupattu bloggaaja", vaikka puhesairauteni on sataprosenttisen fyysinen sairaus, ja minä hakeuduin itse eläkkeelle, koska en mielestäni voinut hoitaa tehtäviäni välistävetämällä eli fuskaamalla, vaan oppilaat ansaitsivat opettajan, joka puhuu eikä kirjoituta niin paljon.

  Mutta ei noista kannata välittää. Juna kulkee ja rata vie.

  VastaaPoista
 68. Homo Garrulus,

  sanot: "Itsensä alentaminen ja itsensä ylentäminen ei ole mikään tahdonvarainen (tahtotila!) vaan jotain joka tapahtuu koska meillä on palkka, jota pitää saada."

  Ymmärrän, mitä tarkoitat. Enkä minä leikkinyt, vaan olin tosissani. Alennan itseni, sillä se ei ole minulle ollenkaan vaikeaa, ja sillä tavoin tulee toisille enemmän sitä tilaa, jota he tarvitsevat. (Se on minun palkkani.)

  Toisten kiusaamista en hyväksy. Se on väärin.

  Se on totta, mitä Tapsa P. sanoi: terve itsetunto ei tarvitse itsensä ylentämistä eikä alentamista.

  Voisin jatkaa siihen, että terve itsetunto ei tarvitse myöskään itsestä puhumista. Sen opin äsken kantapään kautta. Vasta yritän välttää sitä.

  Terve itsetunto ei tarvitse myöskään toisen alistamista omien mielipiteittensä alle.

  Terve itsetunto pystyy kunnioittamaan toisen mielipidettä, vaikka se eroaisi omasta.

  HG, sanot:
  "Mutta se kestää että tietää mitä pitää sanoa, ettei mene vielä enemmän väärään suuntaan."
  Jälleen olet oikeassa, HG.

  Puheet alkavat liiankin helposti mennä väärään suuntaan. Siitä estää vain se, että puhuu vähemmän ja ajattelee enemmän. Selittely ei kannata. Se on turhaa ja mutkistaa vain asioita.

  Tulin puhuneeksi liikaa. Se saa nyt riittää. Vasta olen varovaisempi.

  Pitää miettiä, miten voi sanoa mielipiteensä ilman että panee itsensä likoon. Se on taito, joka on opittava. Muuten herättää vain riitaa ja ärtymystä. Niin erilaisia me olemme. Ja niin erilailla ajattelemme asioista.

  VastaaPoista
 69. Vielä vähän...

  Tänne oli tullut monta uutta kommenttia sillä aikaa kun vastailin HG:lle,

  En voi muuta kuin kiittää teitä, jotka suhtaudutte ymmärtäväisesti kirjoituksiini, sillä vaikka yritän vahvistaa itsetuntoani, totuus on, että se on aika heikko. Mutta ymmärrän terveen itsetunnon tärkeyden. Sitä yritin todistella äsken.

  Iines, onhan minulla jo joku juttu kirjoitettu, mutta itsekritiikki on noussut taitojeni yläpuolelle, Se toppuuttelee ehkä liiaksikin. Sanot kivasti, että yritän jutuissani mennä tavallaan ihmisen sisään. Totta se on. Minua kiinnostaa ilmiö ihminen. Mitä se on.

  Siihen tulokseen olen tullut ainakin niiden ihmisten suhteen, joita tunnen, että jokaisella on omat vaikeutensa. On turha luulo, että elämästä selviää helpolla. Voin olla väärässä. Ehkä vain tunnen ihmisiä, jotka ovat rakastettavia, mutta liian monimutkaisia pystyäkseen olemaan onnellisia tai edes tyytyväisiä elämäänsä.

  Kiitos kannustuksesta.

  VastaaPoista
 70. Mutta Aavatar; se, että joku on tilapäisesti tai lopullisesti sinun vihamies ei tee vielä sitä, mihin minä jouduin; minusta kirjattiin jotain, että olen epäillyttävä persoona, huono äiti tai vaarallinenkin - asioita, joista voisin haastaa oikeuteen; nämä etenkin koska olen oppinut elämäni tragediasta jo ennen Sarasvuotakin ja olen aina ollut sensitiivinen sekä ylä- että alastatukselle mutta minua siis mollattiin oikeasti lynkkaukseen asti ja se johti siihen, että myös yliopisto oli lähellä kirjata minut ns. hulluksi (?) eli en päässyt enää mistään puhumaan mutta näin miten lapsellisesti käyttäytyivät käytävillä ja minun ikäiset lehtorit pidättelivät nauruaan, hihittelivät ja katsoivat säälivästi. En olisi tarvinnut heidän lässytystä, supatteluaan, juorjujaan ja pahantahtoista pysäyttämistä etenkin kun yliopisto oli paikka missä halusin nimenomaan päästä vihdoin ja viimein eroon näistä sadismiin verrattavissa ihmiskokeissa mihin minut oli laitettu jonkun muun ryhmän (?) oppimisen takia.
  Minä siis jouduin antamaan tahattomasti elämäni parhaimmat vuodet, että jotkut muut lähtökohtaisesti sairaat ja vauraat ihmiset saavat oppia jotain lisää ihmisluonteesta mutta kun oli auktoriteettien leikkiä heitä seurasi implisiittisesti tuhatkunta paskakärpästä eli ihmiset, jotka eivät oikeastaan tienneet mitään eivät enää vastanneet minun puheluihin, eivät ottaneet mukaan, muuttivat suunnitelmia jos olisin päässyt mukaan heidän työpiirehin jne jne eli estettiin ja mollattiin. Se on muuta kuin sitä mistä sinä kirjoitat; minulle tämä oli päivästa toiseen jatkuva huoli koska kukaan ei puhunut eikä oikaissut, ei pyytänyt mukaan eikä edes rohkaissut. Kaikki HALUSIVAT ETTÄ OLEN JOTENKIN HULLU TAI SYYLLINEN EDES.

  Ja pilasivat ei vain yksityiselämäni myös työelämäni. Nyt olen vanki voisi sanoa.

  VastaaPoista
 71. Tervettä itsetuntoa määritteli osuvasti Tapsa ylempänä, ja Avatar täydensi sitä minusta nappiin: terve itsetunto ei tarvitse itsestä puhumista, ei toisen alistamista omien mielipiteittensä alle, vaan se pystyy kunnioittamaan toisen mielipidettä, vaikka se eroaisi omasta.

  Miten vähän onkaan tervettä itsetuntoa maailmassa. Onkohan ihmisen perustila huono itsetunto?

  VastaaPoista
 72. HG,

  näet maailman, jossa kaikki muut osoittavat ilmansuuntaan länsilounas mutta sinä suuntaan itäkoillinen.

  Voi se niinkin tietenkin olla, mutta minua kiinnostaa, pystytkö fantasioimaan, että jos ne muut ovatkin suuntaan itäkoillinen ja sinä suuntaan länsilounas?

  VastaaPoista
 73. En tiedä, mutta tiedän, etten ole sitä googleporukkaa avittamassa mikä nyt tekee duunia Joensuussa jos eivät he jätä stalkkausta, lukemista salaa, liittämistä tietokoneen sivullisiin servereihin jne jne eli eivät kunnioita. En myöskään ole heidän päävihollisensa kanssa samaa pataa eli näen, että se taho (en kerro tässä) mikä tekee heitä vastaan työtä myöskään on oikeassa. olen siis in-between; kahden keskellä ja sen tajuaa kun lukee homogarrulus.wordpress.com ja innovaatiot mitä se tarkoittaa. Se ei näille taisteleville metsoille ja muille puluille oikein avaudu. Eivät silti aio mitään oppia vaan molemmilta suunnilta hyökätään: kutsuvat sitä oikeaksi ja vasemmaksi ; minä kutsuisin sitä härskiykköseksi ja härskikakkoseksi.

  Naisen logiikka ei nimittäin salli kummankaan tapoja.

  VastaaPoista
 74. Ei ole keskustan politiikkaa myöskään mutta Vanhanen on ollut kiinnostunut kuten myös sosiaalidem. Jacob Söderman.
  Joten - kunhan saan kirjoitettua; nyt ei innosta koska tekstit liukuvat koko ajan ulos ennen kuin minä saan kirjoitettua. Patti jatkuu siis.

  Ja saa jatkua kun ei tule kunnioitusta.

  VastaaPoista
 75. Tietoteoria on myös valmis ja se, joka on minun tekstit lukenut tietää jo minkälaista tietoteoriaa (oikeastaan tieteenteoriaa) olen kehittänyt - se on näkynyt näissäkin mitä kirjoitan tässä hyvin usein ja jos ei ole ihan toope tajuaa sen, ja rr luulisi ymmärtävän koska zizek on lähellä mutta niin uskon, että olen parempi. Mutta nyt sitä kirjoitetaan kasaan monenkin osalta, katsotaan; olisin voinut itse jos olisin jäänyt (kunniakkaasti kuten olin halunnut ) yliopistoon. Nyt en saanut mitään ja se panee suoraan sanottuna aika surulliseksi mutta kiroilla ei silti saa: menkööt mitä vaan nokan ohi toisten härskiyiden takia vaan.

  Kutsukoot sitten sitä kun jälkeenpäin selittävät omia mokiaan että oli sitä tai tätä, katsoi sitten sinne yläviistoon tai alaviistoon länteen tai itään; pyh, varkaita ovat. Kakaroita, varkaita ja raukkiksia.

  VastaaPoista
 76. HG,

  käytän tuota Iineksen lyhennystä, koska se on jotenkin mukavampi, ainakin lyhyempi. Se mitä kerrot tuossa viimeisimmässä kommentissasi kuulostaa työpaikkakiusaamiselta. Se on niin kovin yleistä nykyään joka paikassa, tuntuu siltä. Meidän kesänaapurin tyttö sairastui sellaisen takia, ja tämä hänen kiusaava esimiehensä on tuttavani, josta en olisi voinut mitään sen tapaista aavistaa, sillä hän esiintyy suurena humanistina. Sen jälkeen kun tästä kuulin, lohkaisi se taas uuden palasen uskostani ihmisiin yleensä. Toivon sinulle kaikkea parasta, HG.

  Muuten, en minä koe täällä kenenkään kiusanneen minua. Tai ehkä en ole sitä vain huomannut. Sinä HG puhuit itse kerran, että esim. riiteleminen voi olla toisesta välittämistä ja luottamista toiseen. Se kuulosti minusta järkevältä, sillä jos haluaa mitätöidä esim. toisen puhetta, paras keino on kuolettaa se vaikenemalla.

  Ja jos luottaa toiseen, uskaltaa sanoa hänelle joskus terävästikin, sillä uskoo hänen sen kestävän ilman suuttumista tai vihaa.


  Iines,

  katselin tässä välillä TV:stä haastatteluohjelman, jossa kirjailija Salman Rushdie purki ongelmallista isäsuhdettaan ja kirjailijanuran kivistä alkutaivalta. Jossain kohden keskustelu muistutti yllättäen tätä keskustelua, jota on juuri käyty tässä sinun blogissasi. Puhuttiin itsetunnosta. Rushdiellakin kuulosti olevan samoja ongelmia, mm. heikko itsetunto. Niin hän kertoi. Ei se ole siis pelkkä suomalaisten vaiva. Monet osaavat kätkeä sen sisäänsä.

  Kiinnostaisi tietää ovatko kiusaajat itsetunnoltaan heikkoja vai vahvoja. Epäilen, että heikkoja. Kiusaajista puhutaan nykyisin paljon.

  Arjaanneli,

  lyödäänkö vetoa, että sinulla on hyvä itsetunto? Se kuvastuu teksteistäsi. Ne ovat jotenkin reheviä niin kuin blogisi taustakuva. Ja sellainen, joka jaksaa iloitella teksteissään on kai enemmän pidetty kuin kiusattu ihminen. Ainakin niin luulisi.

  VastaaPoista
 77. Avatar,

  kysymys kiusaajan itsetunnosta ei ole minusta yksiselitteinen.

  Ylipäänsä olen alkanut kyseenalaistaa koko itsetuntokäsitteen, vaikka se kätevä onkin kattamaan joitain tarkoitteita määrittelyissä.

  Termiä itsetunto käytetään havaintojeni mukaan tarkoittamaan luottamusta siihen, että oma minä on hyvä ja kelpoisa.

  Entä jos onkin vaikka sellainen että on varmaluonteinen ja ilkeä sanoissaan ja teoissaan, ja uskoo itseenä? Kaavan mukaanhan silloin hänen itsetuntonsa olisi siis luottamusta siihen, että oma minä on hyvä ja kelpoisa.

  Yritän sanoa sitä, että minusta itsetunto tarkoittaakin ehkä perimmältään vain itsensä tuntemusta, ja näin ollen kiusaaminen kuten kiusaamatta jättäminen voisi tapahtua, vaikka itsetunto eli usko omaan itsen hyvyyteen ja kelpoisuuteen olisi hyväkin.

  Jäljelle jää vain se, että mistä kiusaaminen tai toisten alistaminen sitten voi johtua?

  Päädyn ajatuksissani jälleen kerran sylttytehtaalle eli ihmisen moraaliin, henkiseen kapeuteen ja kylmyyteen, todellisten empatiatunteiden kehittymättömyytreen. Jäljet johtavat lapsuuteen, jälleen kerran.

  VastaaPoista
 78. "Jäljelle jää vain se, että mistä kiusaaminen tai toisten alistaminen sitten voi johtua?"

  Tästä tiedetään jo vaikka huru-myky eli siitä on tietoa sekä varhaislapsuudesta, koulusta, opettajuudesta, auktoriteeteistä ylipäänsä, itsetunnosta ja luovudesta suhteessa kiusaamiseen ja kiusattuna olemiseen.
  On siis tutkittu todella paljon koska kiusaamisen kuvio on vallan kuvio.

  Mutta se, ettei siitä kerrota onkin toinen juttu. Se liittyy politiikkaan ja mm siihen, että joku haluaa myös sotilaita, haluaa huoria, haluaa lapsiorjia ja haluaa muuten vaan tyhmää kansaa, jota voi pomputtaa.

  VastaaPoista
 79. Kiusaamisen kierrettä voisi katkaista jos haluaa; ei ole halua koska se on tapa millä ollaan alistettu ennenkin ja niillä, joilla se on suvussa se käy aina helpoiten. On etulyönti; miksi siis edes oppia pois sellaisesta? Ja ne, jotka joutuvat kiusatuksi ovat vastaavasti kuten minä autuaasti tietämättömiä miten sadistinen maailma toimii kuten toimii. Mutta siitäkin voi eheytyä ja voi kuten minä puhua ensin kerran elämässä (kun varsinaisesti havahtuu) ja sitten kun silti turpia tulee niin tajuta, että tämä ei ole edes tiedostettu lainkaan.

  Ja siitä tuli tieto, että tieto itsessään on suljettua.

  VastaaPoista
 80. HG,

  toki tiedän että tiedetään ja asiaa on tutkittu ja siitä on kirjoitettu ja väitelty.

  Puhun yleensä keskusteluissa omista ajatuksistani ja havainnostani. Arvostan myös enemmän lukijoiden ja kirjoittajien omia ajatuksia kuin sitaatteja ylemmiltä tahoilta.

  Jokainen osaamme kirjamme lukea, mutta se mitä toinen, lähimmäinen ajattelee, on kiinnostavaa ja näistä omista ajatuksista täällä ennen kaikkea keskustellaan.

  VastaaPoista
 81. HG,

  kiusaamisen kierteen katkaisuun ei ole lääkettä, koska osoittaminen kotiin, lapsuuteen ja vanhemmuuteen on kiellettyä. Se joka näin tekee, tuomitaan hiljaiseksi moralistin leimalla. Kaikki jotka puhuvat väkivallasta tai alistamisesta, yritetään ennen pitkää hiljentää.

  Pelkään, että väkivalta on sisäänrakennettua, kuin alien, eikä sitä voi kitkeä pois niin kauan kuin asiasta puhujatkin tuomitaan hiljaisiksi.

  VastaaPoista
 82. Hyvinkirjoitettu kommentti, joka on osittain rankimmasta päästä mutta osittain oikea:

  http://c23.bloggagratis.se/2006/09/22/23668-posttraumatisk-stress/
  eikä tämä ole sitaatti siinä teoreettisessa mielessä mitä sinä tarkoitit vaan kuvaus traumasta, joka jatkuu.
  Ja kuten otsikosta näkee joillakin ahdistus tai elämänvietti on liian kova suhteessa kuolemanviettiin, joka on yhtä suuri (Freud). Kyse on balanssista myös tämän suhteen ja sen merkitystä voisi korjata varhaislapsuudessa mutta minäkin ihmettelen kun vauva-äiti relaatioita on tutkittu jos jotain ja huonommaksi menee: tieto on taktista ja kun tietää miten saa myös yhteiskunnan ulkopuolelle ja se on kannattavampaa (säälin nimissä siis tutkitaan; sadismin nimissä harjoitetaan koska yksityinen bisnis auttamisesta ymmärtämiseen ja tiedon hankintaan on plussaa ns. humaanin auttamisen sijasta joka on groteskia).

  Joten.

  Tämä on vain jäävuoren huippu ja ne, jotka tekevät tutkimuksia eivätkä silti huomaa mitään parannusta pitäisi kieltäytyä tutkimasta enää. Pitää sanoa, että jos sovellettaisiin välillä.....

  how about?

  VastaaPoista
 83. Olen huomannut, että esiin tulleet kiusaamisen ja väkivallan kuviot ovat jäävuoren huippu.

  Sehän tässä kauheinta onkin. Kun joku koululainen ampuu toisia koululaisia, kaikki pällistelymme ja päivittelymme suuntautuu tähän yhteen pisteeseen, keksitään näennäissyy, median vaikutteet tai kymmenen vuottta sitten sattunut härnääminen koulussa ja oikeat kipupisteet ja todelliset syyt voidaan taas lakaista piiloon ja hetkeksi unohtaa. Ja näin väkivallan kierre voi rauhassa jatkua ja kasvaa neljän seinän sisällä, kodeissa ja keittiöissä.

  VastaaPoista
 84. Kun minä vertasin itseni koulumurhaajiin persoonallisuus tai temperamentti mielessä minua katsoi hätääntynyt silmäpari, joka heti uskoi, että minä olen potentiaalinen ampuja. On siis tultu pisteeseen, jossa sana on kuin veitsi; jotkut eivät kestä edes leikisti sanoja, eivät ymmärrä merkityspuolta ja metafooria vaan kaikki on totista totta. Samat ihmisryhmät panevat kuusnolla silti muita ihmisiä. Kielessä ja kielenkäytössä on jotain mätää suhteessa aivoihin. Ja sen tietävät aivotutkijat koska samassa behaviorismissa menee myös fantasia. He siis muokkaavat kyselyjen kautta omaa ihmiskuvaa sellaiseksi joka sopii heille (ja on turmiollista koko ihmiskunnalle) - det som är lätt fångat är lätt förgånget; mikä kuvitellaan sosiaalidarwinistiseen hyötyyn on darwinistiseen kuolemaan. He tappavat ihmislajin seulomalla hyviä huonoista ja kriteerit nojautuvat heidän kuvitelmiin kiltistä ja sopivasta tyypistä (=vätys).

  Ja siinä menee sitten sukupolvien saatossa koko kirjaimellinen taju; tuottavat hirviöitä ja sitten ihmettelevät niitä.

  Paradoksaalisesti - eikä pääse enää sanomaan koska näitä kirjain-hulluja on jo liikaa. Ovat vallanneet yliopistot ja säätytalot.

  VastaaPoista
 85. Vitut seksistä, mä haluun romantiikkaa!

  Amerikkalaiset tutkijat osoittivat jo 80-luvulla että 20% valkoisesta väestöstä on synnynnäinen fysiologinen perusta ujoudelle. Se altistaa poisvetäytymiseen uusissa sosiaalisissa tilanteissa. Amerikkalaisessa kilpailuyhteiskunnassa tuosta ominaisuudesta on haluttu tehdä 'vamma'.

  Individualistinen 'elämäntapa' luo pohjaa persoonallisuuden kilpailuttamiselle ja manipuloimiselle. 'Tabula rasa' on hyvä kasvualusta persoonallisuushäiriöille.

  Narsismin hallintaan ja suitsemiseksi on hyväksytysti käytetty kautta aikain uskontoja ja kehittyneempien yhteiskuntien lakeja ja sääntöjä. Nykytietämyksellä ainoa säätelyjärjestelmä 'rohmuamiselle' näyttäisi olevan demokratia ja tasa-arvo.

  Äskettäin uutisoitu 'kiinalainen koulujärjestemä' kilpailutuksineen ja 'etu'aseman saamisineen osoittautuu pikimmiten 'heillekin' tulevaisuuden katastrofiksi.

  Nuorison irg-galleriasta poimittu otsikko sisältää 'siemenen'.

  Kulman takaa

  VastaaPoista
 86. Vitut seksistä, mä haluun romantiikkaa -hinku on nousussa, Kulman takaa - olen havainnut saman ilmiön.

  Joka paikasta tunkevista panohommista on mennyt hohto, sillä romanttinen rakkaus on pitkään ollut kiellettyä, paneskelu kenen tahansa kaa on ollut sallittua, jopa toivottavaa, jos on halunnut käydä täysipäisestä ihmisestä, joka nyt on edes jotain.

  Seksi on minustakin siis viihteessä ja painetussa sanassa nykyään vähän ikävystyttävää konservatiivisen vanhanaikaista hapatusta, ja romanttinen rakkaus taas on radikalismia. Kahden ihmisen välinen läheinen oleminen ja seksi taas on oma lukunsa, eikä sillä ole mitään tekemistä paneskelukulttuurin kanssa.

  Pornosta on mennyt hohto ja avoin kasvoille heitetty halu tai häpy/kyrpä haukotuttaa. Paljon jännittävämpää olisi lukea vaikka kuvaus nälästä, kun leipää ei ole. Siitä, miten suu kostuu kun ajateleekin leivänpalaa, jonka voisi asettaa märälle kielelle ja siten hitaasti siirtää hampaiden väliin ja puraista niin että sylki roiskahtaa.

  (Niin, ja tällä kommentilla ei ole mitään tekemistä moraalin kanssa. Tässä ei paheksuta seksiä eikä olla seksikielteisiä. Minä olen tyypillinen aistillinen härkänainen, joka nautin kaiken kauniin ohella myös seksistä, mehukkaasta sellaisesta. Kun vaan saisi.)

  Kulman takaa - tämän ja ensimmäisen kappaleen ymmärsin parhaiten kommentistasi, muuhun osaan olisin kaivannut selkeytystä, yksinkertaista sanomista. Sinulla on usein hyvin kiinnostavia ajatuksia ja poimintoja.

  VastaaPoista
 87. No,

  Seksillä tai 'panolla' ei kommentissani ollut painoarvoa laisinkaan.

  Halusin avata keskustelulle pelkästään "itsetuntoa".

  En osaa arvioida kuinka moni havaitsi taannoisista uutisista Kiinan koulutusjärjestelmää koskevan raportin. Sikäläinen 'yksi lapsia' politiikka on luonut äärimmäisen kilpailun koulutuksen saamisessa. Ainoa mahdollisuutena nähdään turvata oman jälkeläisensä asema yhteiskunnassa ja maksaa siitä 'mitä tahansa', mm. valjastamalla omat taloudelliset resurssinsa ja lapsensa 'lapsuus' kilpailulle paremmuudesta. Huom! Kiinassa erittäin hyvin toimeentulevia on miljoonia. 2-3-vuotiaana aloitettu jäjestelmällinen 'preppaus' henkisten voimavarojen valjastamiseksi kilpailutukselle on Pisa-tutkimuksen parhainpienkin saavutusten alistamista vähimmäisvaatimuksiksi.

  Provosoivan otsikon ainoa side kirjotuksen sisätöön oli tuo havaisemasi kilpailutus -huuman yliarvostus jota seksin fyysisyyden yksipuolinen korostaminenkin on.

  Ymmärrän kyllä 'pika'mielleyhtymien käyttövoiman mutta en ole pahoillani vaikka ajatukseni valuvat kuin 'vesi hanhen selästä'.

  Kulman takaa

  VastaaPoista
 88. Kulmantakainen,

  ei ollutkaan kommentissasi seksillä painoarvoa, mutta tunsin hinkua tarttua tuohon otsikkoosi, koska se on totta ja uusi trendi teinien viinasta kieltäytymisen/juomisen vähentämisen ohella. Kännäämis- ja panemiskulttuurin rinnalla on vaihtoehtoja, minkä siis ilolla totean.

  Huomasin kyllä tuo Kiina-uutisen omista uutiskirjanmerkeistäni, ja myös Henry Laasasen (muistaakseni) sivuilta, joilla on yleensä hyvät vinkkaukset. Kiina-ilmiö on minusta täälläkin tuttu: opiskelua korostetaan menestymisen ja pärjäämisen vuoksi, koko koulunkäynti on preppausta ja kilpailutusta, kun oppiminen olisi oikeasti paljon laajempaa ja syvempää ja tapahtuisi toisin kuin nyt.

  VastaaPoista
 89. Merkillistä tämä nykyinen elämä; lapsetkaan eivät osaa pitää hauskaa ilman viinaa. Vielä hullumpaa on se, että pikkulapset (niitähän murkkuikäisetkin ovat) leikkivät seksillä ja nuoret häpeävät tunnustaa olevansa "neitsyitä", niinkuin se olisi jonkinlainen häpeän aihe. Me vanhemmatko olemme heille väärät arvomallit antaneet pistämällä oman uran ja omat tarpeet lasten tarpeiden edelle? Vaatineet itsenäistymistä liian varhain, unohtaneet olla tuki ja turva ja antaa heille aikaamme? Antaneet katsoa televisiosta kaikenmaailman roskaa? Vai missä vika? Delilah

  VastaaPoista
 90. Avatar - enhän minä sinusta mitään puhunut, vaan sinulle.

  Jos toinen kieriskelee itsesäälissä, niin ei nyt ihan ensimmäiseksi tule mieleen väittää hänen luulevan itsestään liikoja... vaikka tuollainen tulkinta voisi ollakin ihan nokkela.

  Iines kiteytti terveen itsetunnon tavalla, jonka juuret yltävät Delfoin oraakkeliin: Tunne itsesi.

  Valto - ihan ällistyn suoruudestasi: lohdutat murehtivaista tyttölasta viittaamalla mieheen, joka käveli omien murheidensa takia mereen?

  Perhebudjettisi avaus oli rohkea veto. On aina helpompi suhtautua asioihin, kun tietää mitä toinen esim. köyhyydellään todella tarkoittaa.

  Siksi minun on vaikea suhtautua esim. HooGeehen, koska en totta tosiaan tiedä, mitä on takana tuossa hänen jatkuvassa valituksessaan kiusattuna, poljettuna ja halveksittuna olostaan.

  Arvaan kyllä.

  VastaaPoista
 91. Delilah,

  elämme rajattomuuden aikaa. Kaikki on kaikkien ulottuvilla, ja toisaalta mikään ei riitä.

  Lapsia ei ole totuttu kieltämään, vaan monet lapset ovat kasvaneet kaiken sallivassa ympäristössä, jossa heidän on täytynyt itse etsiä turvansa ja maailmansa reunat. On paljonkin lapsia, jotka päättävät jopa perheen ateriat, sen mitä syödään vai syödäänkö mitään. - Oikeasti lapset huolestuvat, kun he joutuvat päättämään, mitä perhe syö, sanoo psykologi Keijo Tahkokallio.

  Minusta vastaus on varsin selvä: kaikki lähtee lapsuudesta ja vanhemmista, enkä ymmärrä puhetta että vanhempia ei saa syyllistää. Miksi ei saa? Ei totuuden sanominen tarkoita sitä, että vaatii vanhemmille rangaistusta, sillä vanhemmathan ovat itsekin sukupolvien ketjun ja traditioiden kantajia, jossain mielessä uhreja.

  Minusta kaikki yhteiskunnan ja median syyttely on aika turhaa. Media tarjoaa enimmäkseen sitä, mitä maksaja ostaa.

  VastaaPoista
 92. Köyhyyshän on, kuten Tapsa vihjaa, suhteellinen käsite. Sehän nähtiin mm. Jutta Urpilaisenkin määritelmästä (köyhyysraja 3 000 euron tulot). Moni valkokaulusihminen miettii, miten palkka riittää seuraavaan kuuhun, kun menot ovat lainojen takia isot, ja asuminen on kuitenkin perustarve.

  Minusta köyhyyttä ja rikkautta voi määrittää juuri käteenjäävän tulon perusteella. Toisilla on kyllä kummasti jopa säästöön. Itse en ole koskaan ollut säästäväinen.

  Olkaamme kuitenkin kaikki lohdutettuja Sakari Topeliukselta, joka sanoo että köyhäkin on rikas. Iloista mieltä ja hengen valoa siis vaan kaamoksen keskelle.

  VastaaPoista
 93. Tapsa P
  "Siksi minun on vaikea suhtautua esim. HooGeehen, koska en totta tosiaan tiedä, mitä on takana tuossa hänen jatkuvassa valituksessaan kiusattuna, poljettuna ja halveksittuna olostaan. "

  Minä voin kertoa, että kun on joutunut sosiopaattien mainostamisen jälkeen niin totaalisen Nykäseksi, ettei ole mitään muutakaan kuin pakolaisuus alkaa kirjoittaa näin ja vähän suoremminkin

  - kirje 1 firma 1 työhakemus, evättiin
  - hakemus 1 firma 2 työhakemus, evättiin
  - kirje 2, firma 2, työhakemus + cv + evättiin
  - kirje 3
  - kirje 4
  - hakemus 5
  - hakemus 6
  - hakemus 7
  ja hakemus 148 ja kaikillla evätty eikä kukaan ole ilmoittanut syyksi mitään

  niin tajuaa; MINULLA EI OLE ELÄMÄÄ TÄSSÄ SIKOJEN MAASSA ENÄÄ SILLÄ SISÄSIISTIT SIAT PETASIVAT OMIA TARINOITA VARMUUDEN VUOKSI ETTEI HEIDÄN ENSIMMÄINEN SIKAILU TULISI ESIIN JA NIIN HYÖDYNNETTIIN SIKOJA JOKA PUOLELLA JA VARSINKIN LIKAKÄRPÄSIÄ, JOILLE OLI KUNNIA SIIRTÄÄ ASIAT VÄÄRIN

  ja niin saivat yhden hoogeen pois; minä otan sosiaaliavun ilolla vastaan ja käytän niin väärin kun ikinä voin - tai sitten en. Olen ollut siis halukas tekemään töitä, tein itse monenlaista avausta, olin itseorientoituva, innostunut, avoin, luova, osaava ja sain tuloksia: mutta kateelliset ämmät joilla piti olla oikeus vedättää nimensä, aatelisnimiensä takia, niin eivät ämmät jättäneet omaa v-mäisyys korttia käyttämättä koska ainahan se vähän fågelilta maistuu.

  saa hetken huomion tappamalla toisen - siitä on ollut kyse - ja tilanne oli tulehtunut jo ennen yliopisoon menoa enkä ikinä arvannut että filosofit ovat niin köyhää laatua kuten osoittautuivat olevan eikä kukaan heistä tuntenut lakia eikä viitsinyt sitä avata vaan juoruilivat senkun ehtivät ja hakivat turvaa juoruista,
  juoruista
  juoruista
  ja näin tappoivat oman iloisen olotilansa takia: ja jos ei tämä jotain merkitse niin voin povata tosi pahoja terroristi-ryhmiä maahan jossa toimitaan näin ala-arvoisesti.

  Ja minä en sitä ole. Minä jatkan kotirouvana tai työttömänä; en todellakaan vaivautuisi enää minkään nöyryytyksen eteen enää.

  Pitäkööt lätäkkönsä, olen samaa mieltä Lasse Lehtisen kanssa että suomenruotslaiset ovat olleet niin egotripissä ja omien surkuteltavien napojensa kanssa tekemisessä että nepotismi vei 50% äänestäjistä muualle ja tänä päivänä kaksikieliset ovat puolet ryhmästä; se ei ole ollut oikein fiiiiini, ja niin nämä paskat ämmät joilla isot kodit ja hienot huonekalut ja typerät tarinat ovat vuosi toisensa jälkeen ylläpitäneet retoriikkaa joka on vain vienyt koko Suomen ja koko suomenruotsalaisen ankkalammikon epämiellyttävään suuntaan. Heidän miehet eivät ole ymmärtäneet mitään koska heitä on nämä samat ämmät kasvattaneet. Ja siinä ei opita ajattelemaan vaan putsaamaan kenkiä ja näyttämään hienolta.

  Siinä vastaus. Elämä pilattu ala-arvoisten ihmisten taholta, ja jos olisi isompi maa ei olisi niin väliä mutta täällähän nämä haaskat soittavat toisiin kaupunkehinkin että saisivat olla esillä. Ja Sarasvuo oli heillä jokin mainostolppa ja nyt tämä sama omnipotentti puhuu kuin olisi jotain tajunnut; itsehän se lennätti tilanteeseen missä olisi ihan hyvin voinut COACH'ata toiseen suuntaan eli auttaa onnistumaan. Nyt herra sosiopaatti otti rahat, nosti omaa gloriaansa ja veti toisten tulokset omille kontoille ja puhuu hunajaisella suulla tv:ssä ettei saa puhua pahaa toisista ennenkuin on ensin vähän tarkistanut. Paraskin puhuja!!!! Ja suomenruotsalaiset joille skandaali on herrasväen alkuruokaa (siksi eivät ole todellisia sivistyneitä vaikka nyt ivaavat väärinkirjoituksesta ja sen takia minä kirjoitan väärin) nauravat.

  Pitävät itsensä freessinä!!! ovat freessejä kuulemma.

  Helvetti ja jos vielä saan sanoa, ei ole foorumia ellei halua huutaa torilla. Ja meillä ei ole speakers corner mutta eiköhän sarasvuon kaverit sellaista keksi koska näsäviisaita ovat sivistyksen sijasta.

  VastaaPoista
 94. Sen verran korjaan sanomisiani edellisessä kommentissa, että tottakai on olemassa laskennalliset köyhyysrajat, mutta on myös suhteelliset. (Eli ei toki köhyys ole pelkästään suhteellinen käsite.)

  On olemassa köyhiä, pienituloisia, keskituloisia, suurituloisia ja rikkaita, mutta noissa kaikissa kolmessa alimmassa ryhmässä voidaan kai joutua tulemaan toimeen hyvinkin pienellä käteen jäävällä summalla. On kai jopa halvempaa asua keskikoisessa omistusasunnossa kuin vuokra-asunnossa?

  VastaaPoista
 95. Syyllistetään varmuuden vuoksi lisää.

  Piittaamattomuudesta liikenteessä WV, Audi ja BMV kuskeja koska ovat työsude- ja imagoautonsa vankeja.

  Kaikkia niitä jotka ovat harmissaan lentomatkailun nyypähtämisestä. Huvi- ja lomamatkailu lentäen on järjetöntä tuhlausta.

  Kaikkia jotka kävelytiellä kulkevat alati sen vasenta reunaa. Poislukien alle kouluikäiset, kehitysvammaiset ja vanhukset (yli 85-vuotiaat). Meillä on oikeanpuoleinen liikenne.

  Kaikki henkisesti tai fyysesti työkykyiset jotka saavat etuisuutta tai eläkettä V E (H) enemmän.

  Syyllistetään kaikkia kuluttajakansalaisuuteen kannustavia poliitikkoja ja yhteiskunnallisesta kehityksestä vastuuta kantavia. Esimerkkinä amerikkalainen koulu: Ylipainoisia opiskelijoita velvoitetaan kaupallisen kuntokoulun asiakkaaksi.

  Kaikkia meitä jotka ihmettelimme 70-luvulla venäläisiä turisteja jotka ensi kertaa Stockmannilla käydessään puskahtivat itkuun 'tavarataivaan' nähdessään.

  Saattaisi mulla olla näitä lisääkin.

  Kulman takaa

  VastaaPoista
 96. Tuosta kuvasta tulee mieleen pitsi tai jollakin suurentavalla laitteella otettu kuva hyönteisestä.

  Mitäköhän muuta täällä on kirjoitettu - ties mitä.

  Tuntuupa taas mukavalta lukea asiallisia kommentteja, jotka lähestulkoon kaikki viittaavat edeltäviin kommentteihin. Ettei ole tehty väkipakolla täyskäännöstä muutamaan taannoiseen asiaan kuulumattomaan vakioaiheeseen.

  VastaaPoista
 97. Kulmantakainen,

  kyllä tuo luettelo varmaan riittää tuosta aiheesta. Vähän ikävää luettavaa noin listan muodossa tuommoinen syyllistäminen, josta puuttuu taustoitus ja näkökulma.

  *


  Kuunkuiske,

  minustakin dialogia on kiva lukea ja käydä, leppoisassa mutta tarvittaessa napakassa hengessä. Jos minulla olisi taikalamppu, taikoisin hyperlinkit hiidenkirnuun. Sopivat paremmin monologeihin.

  VastaaPoista
 98. Kulmantakainen pisteli syyllistämiset listaksi asti.

  Mikäpä se siinä, listoja on mukava värkätä eikä syyllistäminen, esimerkiksi vanhemmuusasiassa toisinaan ole hukkaan heitettyä polemiikkia. Milläpä muulla kepillä meitä voisi uskottavammin ohjastaa. "Porkkanoita" jos tarjotaan, ne ahmitaan silmät vilkkuen omiin kitoihimme, penskoista viis!

  Se lienee jo selvinnyt ihmiskunnan ajattelevammalle osalle, ettei kohtuutta tavaranmitassa (eikä syyllistämisessä) tämä laji tule koskaan saavuttamaan. Tai ehkä kohtuuden aikausikin jossain välissä jollakin pallonpuoliskolla käväisi jo, mutta kurvattiin suoraan hyvinvoinnin kumpareille humpalle ja juomaan shamppanjaa.

  Jompaa kumpaa, köyhyyttä tai rikkautta, tulee tuvan täydeltä kun on tullakseen. Ja aina yhtä epätasaisesti.

  Reetta Räty kirjoitti hienosti tämänpv:n valtakunnan päälehdessä otsikolla "Voisiko voittaja tarjota kierroksen?" Siinä kiteytyi hyvin pitkälle omatkin ajatukseni monista täällä Iineksenkin tykönä käydyistä keskusteluista.

  Muutaman pv:n sisällä saan luettavakseni Timo Airaksisen "Parasta kaikille! -onnen ja hyvinvoinnin ehdot" -kirjan.

  Luulen, että Airaksinen tuttuun, luettavaan ja luotettavaan tapaansa laittaa syyllistämiskysymykset taustoineen hyvin esille.

  Toinen kotimainen filosofi, joka puhumisen lisäksi osaa kirjoittaakin vähän saman suuntaisesti, on filosofi Maija-Riitta Ollila. Kun viimeksi tavailin hänen kirjaansa "Moraalin tuolla puolen" ja sieltä kirjoitusta, jonka otsikko on "Yksilön ja kollektiivin vastuu" ajattelin näitä blogiyhteisöjen ilmojen halki muodostamia kollektiiviryhmittymiä. Mietin ittekseni, että voisiko myös M-R.O:n sanoista ottaa pikkuisen ohjeistusta, kuinka meidän tulisi toisiemme kanssa keskustellessamme käyttäytyä. Me toisillemme tuntemattomat tunnetut.

  Kun Ollila on tuonkin kirjansa julkaissut v. 1997, ei näitä virtuaaliyhteisöjä vielä ollut.

  VastaaPoista
 99. Luin tuon Reetta Rädyn kolumnin Hesarista, Valto.

  Rätyhän kirjoitti maailman nälkäänäkevistä lapsista (200 miljoonaa) ja niistä miljoonista pikkutytöistä ja -pojista, joita koulutetaan sotilaiksi, orjatyöhön, myymään itseään tai joille ihan vaan jätetään kertomatta, että ihmisellä on oikeus käydä koulua, päättää omasta ruumiistaan, olla lapsi.

  Räty sanoi myös, että on lottovoitto syntyä Suomeen, ja että hyvä ja vauras osamme on arpaonnea. Tällä perusteella tulee tietenkin auttaa hädänalaisia ja ottaa lisää pakolaisia maahamme.

  Katsoin myös hs.fi:ssä käydyn jatkokeskustelun, jossa Räty sai aikamoista kyytiä tuosta Suomi-lausunnostaan ja siitä, että hyvinvointimme olisi arpaonnen tulosta. Erikoisesti sotaveteraanien ja kaikkien ankaraa työtä tehneiden ja yrittäneiden puolesta suututtiin, ja Rädyn lausunto tuomittiin voimakkaasti. Olin kyllä aika hämmästynyt tuon keskustelun kovasta sävystä! Toisaalta tuo Rädyn arpaonnilausunto oli kyllä harkitsematon. Eiköhän Suomi ole noussut hyvinvointiin kansalaisten kovalla työllä ja suurilla uhrauksilla.

  Ymmärrän kuitenkin tuon Rädyn arpaonnivertauksen symbolisesti: kun maaailmassa on niin paljon hätää ja kurjuutta, on tilastollinen sattuma osua syntymään hyvinvointivaltioon.

  Kiitos muuten vinkistä, Valto - menen huomenna kirjastoon, ja taidankin lainata vähän noita selkeäsanaisia kotimaisia filosofeja, Airaksista ja Ollilaa. Jotakin olen lukenut Ollilalta ja artikkeleita Airaksiselta ennestään.

  VastaaPoista
 100. Niin, ei meillä tosiaan ole osaa eikä arpaa siihen kaikkeen mitä edeltäjämme ovat tehneet. Kiitos ja kunnia heille.

  Eivätkö ihmiset osaa lukea? Jos sanotaan, että on lottovoitto syntyä Suomeen, niin miten se - muka - mitätöi kaiken sen valmiin minkä saamme ottaa vastaan annettuna?

  VastaaPoista
 101. Kannattaa niitä Ollilaa ja Airaksista lukea, mutta minä katson Ollilaa mielummin televisiosta.

  On niin älyä kiihottavaa katsoa mitä nahkaa sillä Maija-Riitalla on taas päällään.

  VastaaPoista
 102. Kuunkuiske,

  hienosti tulkittu! Noin minäkin sen näen: tilastoharvinaisuus syntyä Suomeen ja syntyvillä on kaikki valmiina, toisin kuin noilla sadoilla miljoonilla, jotka syntyvät vailla tietoa edes siitä, mitä on olla lapsi.

  Reetta Räty on vähän kuin minä jokin aika sitten: ei tiennyt, miten kovaa peliä maahanmuuttokeskustelu on! Jatkossa varmaan harkitsee tarkemmin mitä sanoo.

  VastaaPoista
 103. Riku,

  Ollila on kyllä aistillinen myös habitukseltaan, toisin kuin Airaksinen. Ollilan suun liikkeitä katson aina, kun hän puhuu telkussa, mutta Airaksiselta hänen poskiensa värähtelyä.

  VastaaPoista
 104. Minusta hyvin tärkeä lause Rädyn kirjoituksessa on 2 viimeisintä: "Lottovoittajakaan ei voi pelastaa koko maailmaa. Kysymys on siitä, miten voittaja suhtautuu muuhun maailmaan."

  Riku Riemukas: Kyllä minäkin tykkään Ollilaa katsella ja kuunnella. Edesmenneillä Tampereen filosofia päiviltä 1990 -luvulla hän oli varmasti niitä parhaimpia esiintyjiä joita muistan. Hänellä on niin mukava se äänikin...

  Tulee mieleen myös Päivi Räsänen (KD) kun hän joskus takavuosina kävi kiivastakin debattia.., en nyt aivan tarkkaan muista sanmuotoja tai edes isompia otsikoitakaan hänen puheistaan, mutta kuitenkin seksistä oli kysymys. Kun Räsänen itse oli, ja on yhä, todella puoleensa vetävän näköinen, minusta siis hirmuisen seksikäs nainen varsinkin suunsa seutuvilta, niin puheista ja olemuksesta kumpuava ristiriita tuntui.., hm, sanoisinko epäuskottavalta. Tälle ajatukselle ei kertakaikiaan mahtanut mitään vaikka yritin ja käsitin, että ei ole soveliasta sekoitaa asiaa ja sen esittäjän ulkomuotoa mitenkään.

  Anteeksi vain nämä uroksiset näkemykset kun naisia katsomme (otan tuon Riku Riemun tähän kaverikseni koska hän mainitsi Ollilan "nahat"), mutta joskus tällaisiakin mieleen pakkautuu kun lahkeessa mutjahtelee järjenvastaisesti...

  (Huomaattehan, etten maininnut Räsäsestä ensimmäiseksi esim. pyllyä, seksikkäästi kaartuvaa uumaa tai jumalaisesti pompahtelevia rintoja...)

  VastaaPoista
 105. Valto,

  luin itsekin nautinnolla kuvaustasi Päivi Räsäsen suun seudusta.

  Yhdyn näkemykseesi ja esteettiseroottiseen nautintoosi, vaikkei puntissa mitään mutjahtele. Onhan kaunista ihmistä kiva katsoa, ja juuri tuommoista persoonallisesti kaunista, karismaattista habitusta.

  VastaaPoista
 106. Huh huh senkin seksistit, mutta kiitos VE(H) samansuuntaisista uroksisista näkemyksistä.

  Paitsi tuosta Päivi Räsäsestä. Ei mutjahtele, ei.

  Anteeksi Iines, että tällaisia sinun blogissasi...

  VastaaPoista
 107. Olen kyllä varsinainen Pyhä Johanna vaaleanpunaisin punttipöksyin, mutta vain teoriassa.

  Kivahan hauskoja pikkutuhmia on lukea ja itsekin päästellä suustaan.

  VastaaPoista
 108. Lopetan tämän näkökulman tähän, mutta pakko vielä sanoa, että Pyhän Johannan lahkeelliset pöksyt ovat ihanat.

  Tuhmat loppuivat nyt, jatkossa kerron vain niitä tyhmiä...

  VastaaPoista
 109. Voi voi Riku,

  heitänpä sitten lopuksi vielä valkean pitsinenäliinan olkani yli, varustettuna merkitsevällä vilkaisulla + ripsien räpsäytyksellä. Tai kokeilen syvää huokaisua, niin että rinta kohoilee ja push upit räjähtävät.

  Juu ei, siis kyllä ennen pikkuflirtti oli hienoviritteistä. Hakkailu vaati taitoja ja viehkoa silmänluontia ja kunnon soidinmenoja. Nainen näki vaivaa saadakseen miehen koukkuun ja mies myi omaisuutensa lahjoakseen haluamansa naisen.

  Nyt vaan mennään baariin ja päädytään jommankumman luokse. Tylsää.

  VastaaPoista
 110. On tarpeetonta että otsarypyt suotta suurenevat.

  Tuon syyllistämislistan toki tarkoituksellisesti kyhäsin lonkalta, 'vieno hymy huulilla'. Tärppinä tieysti oli elämää suuremmat asiat. Todellakin perusteltuina ja 'taustoitettuina'. Ei tietenkään pyöritellen ja pallotellen, koska asiat ovat miltä näyttävät.

  Kuten 'Linnanmäen narunvedossa' konsanaan on tärkeää että osaa blogikirjoittelussakin vetää oikeasta narusta voitto kotiuttaakseen. Minä en sitä osannut.

  Tai oikeammin . . . en halunnut.

  Valloittavuudeltaan blogipelissä 'seksikortti' on aivan ehdoton, toisena lienee 'liberaalikortti' – minun täytyy saada edustaa aivan 'omaa' mielipidettäni ja kolmas voisi olla uskonto ja uskomukset. Näiden kolmen kategorian sisältyy ehkä koko nykyinen ihmisyytemme kirjo. Hauskuuttavaan kädenvääntöön tuossa proplematiikassa löytyy ammennettavaa hamaan 'tappiin asti'. Oikeasti.

  Mutta. Oikeasti onko niin?

  Mielestäni nuo kolme voisivat niitä peruskysymyksiä olla, mutta riittääkö niiden 'pintakuplien' poksauttaminen ja 'ilotulituksen' ihailu ihmisyytemme kivijalaksi. Keveiden korkokenkien kopse ja pullottavien housunetumusten taika on ihmiselomme – kuinka sen vietämme ja arvioimme!

  Kulman takaa

  VastaaPoista
 111. http://www.mtv3.fi/helmi/kauneus/artikkeli.shtml/1002549

  Taustoitusta vielä viimeiseen kappaleeseeni. Sekä itseni että bloginpitäjän puolesta.

  Kulman takaa

  VastaaPoista
 112. Tuossa on nyt semmoinen soppa, Kulmantakainen,

  että minulta menee aamupuurot ja vellit vähän sekaisin. Niin mystisesti käärit tarkoituksesi sanojen huttuun.

  Mutta tartun jälleen siihen, minkä ymmärrän, eli tuon linkin asia on se, mistä olen kyllä puhunut: Vaivaisenluu, jonka korkokenkähutsu niin herkästi saa.

  Vaan ovathan ne vaarallisuudestaan huolimatta kauniit, nuo korkokengät. Minulla oli joskus punaiset korkokengät, sellaista pehmeää mokkanahkaa. Oli vaan pakko ottaa ne sieltä kaupasta parempaan tateen. Ja se kopina, siitä tuntee laatukengän. Halvat ja huonot korkkarit hakkaavat terävästi, mutta laadukkaissa korkokengissä kopauksessa on pieni pehmentävä kaiku.

  VastaaPoista
 113. Minä laitan nyt pienen kommentin Avattarelle:
  Mikä sitten on kenenkin mielestä hyvä itsetunto.
  Tunnen jo osan itsestäni ja olen oppinut olemaan ajoittain jopa tyytyväinen. Minua ei enää tallata ja uskallan sanoa.
  En silti ole onneksi erehtynyt luulemaan omaani toisia paremmaksi.
  Kaikkien rapakakkojen jälkeen olen äärettömän onnellinen, että annan palaa ja uskallan elää juuri tälläisenä.
  Harmittaa vaan pahuksesti, etten aiemmin ällänny...

  VastaaPoista
 114. Mutta minun on pakko sanoa tähän väliin, joka rakoon kun tungen, että onpas ihana kommentti.

  Uskallus ja elämäniloinen riehakkuus pursuaa sinusta, Arjaanneli. Riehahenki. Ja se on ihan eri kuin räyhähenki.

  Missäkähän minä olisin, jos antaisin palaa?

  VastaaPoista
 115. Tapsa P

  "Avatar - enhän minä sinusta mitään puhunut, vaan sinulle."

  Ymmärsin sen kyllä, mutta itse puhuin itsestäni. Käytin itseäni esimerkkinä ollakseni loukkaamatta toisia.

  Itseä on helppo loukata, varsinkin, jos on herkästi loukkaantuva (niin kuin minä :)

  VastaaPoista
 116. Arjaanneli,

  Kiitos hyvästä vihjeestä!

  Nöyrästi tunnustan kuitenkin, että tuo huono itsetunto on asia, jolle en voi mitään. Se on syntynyt tai synnytetty ominaisuus. Se kuuluu habitukseeni sitkeästi. Sen kanssa on vain tultava toimeen.

  Ainoa, mitä olen yrittänyt opetella, on anteeksi antaminen itselle ja itsensä hyväksyminen virheineen päivineen. Ja itsensä perusteellinen nuhtelu ja haukkuminen silloin tällöin tekee hyvää - tulee oikein iloinen mieli.
  (Huom. Ruumiillista kuritusta en harrasta, vaikka sekin voisi olla hyväksi :)

  Sinä ja Iines
  ootte ihania, teistä yritän ottaa mallia. (Minäkin haluaisin olla ihana ja rohkea - mutta pelkään, ettei se onnistu.)

  VastaaPoista
 117. Valto Ensio.
  kiitos lohdutuksesta! Lueskelin äsken näitä kommentteja ja huomasin kirjoituksesi.

  Masennus on helpottanut. Aurinkokin pilkahtelee. Tällä hetkellä ei sada (eikä päätä säre).

  Iines,
  miten minusta tuntuu, että sinulla on laaja sydän ja suuri ymmärrys!

  VastaaPoista
 118. Avatar,

  sinulla on vahva itsetunto, kuten ehkä minullakin.

  Vahva itsetunto tarkoittaa minusta nimittäin vahvaa itsensä tietämistä, tuntemista, näkemistä. Se ei aina johda itsevarmuuteen, johonka monet mielestäni hyvän itsetunnon sekoittavat.

  Itsevarmuudessa on jotain kovaa, enkä edes tahdo sitä itselleni. Rohkeutta minä tahdon, rohkeutta tehdä, vaikka pelkään. Minusta Arjaanneli kuvasi vähän tällaista tunnetta.

  VastaaPoista
 119. Suomalaisten haukkumisen vastapainoksi eilinen uutinen Uudesta Suomesta:

  "Arabilehti Suomesta: Muslimien taivas

  Egyptiläislehden mukaan muslimit saavat Suomessa lämpimän vastaanoton verrattuna moneen muuhun Euroopan maahan.

  Egyptiläinen Magazine of Egypt luo marraskuun numerossaan Suomesta kuvan muslimien taivaana. Pitkän feature-artikkelin perusviesti on, että monessa muussa Euroopan maassa egyptiläiset saattavat kohdata rasismia tai islamkammoa, mutta Suomessa muslimit otetaan avosylin vastaan.

  Lehti kertoo Suomen erottuvan eurooppalaisista maista suvaitsevaisuudellaan etnisiä ja uskonnollisia vähemmistöjä kohtaan. Tästä kiitetään hallituksen selkeää ja tarkasti toimeenpantuja tasa-arvolakeja sekä ihmisten perusluonnetta, jota kuvataan uteliaaksi ja ystävälliseksi.

  Lehti on haastatellut useita Suomessa asuvia muslimeita, jotka kaikki kertovat Suomesta todella positiivisia esimerkkejä.

  - Kaikki muut Euroopan maat vetivät ovet kiinni nenämme edessä, ja ollakseni rehellinen, yritimme asua eräässä arabimaassa eikä meitä kohdeltu kovin hyvin, Irakin poliittista tilannetta Suomeen paennut 42-vuotias Kawther Mohamed kertoo.

  - Seitsemän vuoden aikana en ole kokenut yhtään ahdistelua tai syrjintää missään tapauksessa tai missään muodossa, 25-vuotias kurdinainen Tara Ahmed kertoo.

  Otsikkoon tosin on livahtanut pieni kirjoitusvirhe: "Tervetuloa Sumomeen!"
  Suomalaista oikeuslaitosta kehuu puolestaan 60-vuotias egyptiläinen liikemies, Fathy Khadr.

  - Syyttäjä haastoi suomalaisen henkilön oikeuteen, koska hänen kirjoituksensa loukkaavat islamia. Miestä ei haastanut arabi, muslimi tai lähi-idästä kotoisin oleva henkilö - hänet haastoi suomalainen viranomainen. Tämä on hämmästyttävää, Khadr kehuu Jussi Halla-ahon blogista nousseeseen oikeustapaukseen viitaten.

  Muslimeille ongelmallisina maina nostetaan esiin Ranska ja Italia, joissa muslimipopulaatio on paljon suurempi kuin Suomessa.

  Lehti ylistää Suomen veronmaksajien maahanmuuttajille tarjoamia sosiaalietuja. Suomi tarjoaa maahanmuuttajille ilmaiseksi kielikurssit, asumisen, terveydenhuollon perheille ja koulutuksen lapsille. Tämän lisäksi aikuiset saavat 367 euroa käyttörahaa kuukaudessa, kunnes he saavat töitä ja alkavat itse tienata.

  Ulkoministeriön huomautetaan katsovan maahanmuuttajat tarpeellisiksi, ei taakaksi yhteiskunnalle.

  Jutun lopussa egyptiläislehden lukijat toivotetaan tervetulleiksi Suomeen suomeksi. Otsikkoon tosin on livahtanut pieni kirjoitusvirhe: "Tervetuloa Sumomeen!"

  VastaaPoista
 120. Nyt en voi kerta kaikkiaan olla hiljaa, vaikka lupasin:
  Kyllä me olemme kauheita rasisteja täällä!
  Kiitos, Tapsa.

  VastaaPoista
 121. Siinähän se minut kahdesti hyvästellyt, kaivattu Vaarikin on.

  Meinasin tänään kirjoittaa sadun Hyökylän vaarista ja pikku Mirjamista ja Soitin-Laineen ihmeellisestä musiikkikaupasta. Kyseessä on satusarja, jota inspiroituneena esitin pikku tyttärelleni iltaisin. Minulla oli siihen katsottuna vallan sopiva Hieronymus Boschin kuvakin.

  Sitten ajattelin, että en voi, kun Vaarikin on minut hyvästellyt. Luulee pian, että Hyökylän vaari on hän. Ja pikku Mirjami nuori thaityttö. No, niin ei olisi ollut, mutta näin vainoharhaiseksi täällä tulee, kun ei koskaan tiedä, kuka taas suuttuu ja kirjoittaa jäähyväiskirjeen.

  VastaaPoista
 122. Tapsa,

  missäs suomalaisia nyt on haukuttu? Minun blogini keskusteluissa ei ainakaan ole, vaan vaikka näistä joku mies on vetänyt herneen nenäänsä, hän on tehnyt sen puhtaasti omien tulkintojensa pohjalta.

  Perheväkivallasta keskustelu ei tarkoita suomalaisen miehen haukkumista, vaan väkivallan tuomitsemista. Jos sen joku on toisin tulkinnut, se on valitettavaa ja suuttumus turhaa eikä edes ymmärrettävää.

  Siis aamulla luin Helsingin Sanomista artikkelin, jossa todettiin, että Suomi on EU:n anteliain turvapaikanhakijoiden tukien antamisessa.

  Kun Suomi antaa ilmaisen terveydenhoidon ohella turvapaikanhakijalle 375 euroa kuussa, Ruotsi myöntää tälle noin 200 euroa kuussa, muut maat vieläkin vähemmän, ja Saksa antaa tuen pelkästään hyödykkeinä, ruokana, lääkkeinä ja tarvikkeina.

  Uskallan kyllä sanoa ajatukseni: yllätyin tästä ykköstilasta ja kannatan enemmänkin hyödykkeisiin panostamista. Niin kauan kun opetuksesta ja terveydenhuollosta ja vanhusten ja muiden marginaaliryhmien hoidosta säästetään kipurajoille, ei meillä taida olla varaa pitää ykköstilaa tässä tilastossa. Järkeä vähän tuohon rahanjakoon, jos erot muihin maihin ovat noin hirmuiset.

  VastaaPoista
 123. No mutta Iines!
  Anna tulla Hyökylää, sehän vain imartelee minua.
  Itsellänikin on puolivalmis kässäri erään täysi-ikäisen pariskunnan aamupuheista. Tekisi niin mieli se laittaa tähän, mutta se saattaisi olla suhteemme lopullinen päätepiste.

  VastaaPoista
 124. Tuo linkkini vinkkaakin Aamulehteen, mutta Hesarissa juttu oli. Ei löytynyt nettiversiosta.

  VastaaPoista
 125. Vaari,

  luulin sinua ihmistuntijaksi, mutta sinähän et tunne minua! Minähän olen maailman vapaamielisin ihminen, oikeasti, in real life.

  Mikään muu ei ole pyhää kuin rehellisyys ja urkumusiikki kirkon holveissa (en tarkoita nyt häämarssia). Ja lasimaalaukset ikkunoissa. Ja tietenkin linnut.

  VastaaPoista
 126. Iinukainen

  Täst mie piän tällä hetkellä:

  "Hiljaisuuskin on hyvästä. Ei missään ole niin paljon ääntä ja volyymia kuin hiljaisuudessa. Ja hitaus on hyvä. Ei missään mennä niin lujaa kuin hitaudessa. Marraskuu on kaikkia näitä."
  Ja valokuvasi on taidetta!

  VastaaPoista
 127. Iines 22. marraskuuta 2009: Ja muuten, minusta asioita ja ilmiöitä tulee kritisoida ja jopa vähän herjaistakin tai muuten vaan parodioiden saattaa hupaisaan valoon.

  Samaa mieltä. Tässä hiukan perhedraamaa, ole hyvä:

  Fiksulan perhe
  Osa 1.

  Siinä he taas istuvat aamupöydässä, nuo meidän kaikkien tuntemat virkeät vanhukset Irmeli (I) ja Varmuli (V). Tapansa mukaan Irmeli oli noussut aikaisin ja laittanut kahviaamiaisen valmiiksi. Varmulin könytessä tukka pystyssä pöytään Irmeli on jo ehtinyt laittaa kevyen aamupäivämeikin, harjata tukkansa ja lukea aamun Hesarin.

  I: Huomenta, kulta! Ollaanpas sitä pörröisen näköisiä tänään.
  V: Huomenta (pusi). Meni vähän myöhään sen tekstin kanssa yöllä. (hali) Mutta nyt maistuu kyllä kahvi.
  I: (Hunajaisesti) Juo sinä rauhassa niin luen sulle tässä samalla aamun Hesarista tosi mielenkiintoisesta tutkimuksesta. Tiesitkö, että joka päivä Suomessa kaksi miljoonaa naista joutuu kuulemaan törkeää ja sovinistista nimittelyä miehiltään.
  V: (Äreästi) No en tosiaan tiennyt. Siis niin kuin millaista?
  I: No siis että haukutaan vosuksi ja huoraksi ja isoperseeksi ja hölmöksi ja sitä rataa. Täällä on pitkä lista niistä haukkumasanoista. Ja monesti vielä lasten tai naapureiden kuullen. Siis eiks oo tosi kauheeta kuule!
  V: Äkkiä laskien tämä on nyt kahdeksas kerta tässä kuussa, kun sinä referoit noita naistutkijoiden vihajuttuja. Ja nyt on vasta kymmenes päivä menossa. Etkö voisi tämän kerran lukea vaikka sarjakuvia. Minua alkaa vähän tympiä nuo sinun tutkimuksesi. Ja kun se vielä riittäisi! Samaa soopaa tulee radiosta ja telkusta joka helvatun uutisissa. Aina samoja juttuja suomalaisten miesten hirviömäisyydestä.
  I: (Vaanivalla äänellä) No, no. Ollaanpas sitä taas herkkiä tänään. Ihan kuin luulisit, että näissä hyökättäisiin kaikkia miehiä vastaan.
  V: No eikös niissä justiin niin tehdäkin?
  V: Voi ei, tämä on tosi tasapuolinen ja myös miehiä ymmärtävä juttu.
  V: (Äreästi) No kukas tämän ihmeellisen tutkimuksen on nyt sitten tehnyt?
  I: Se on tämä kuuluisa naistutkija Hildegard af Siitinselkä-Pylliäinen, sama, joka sai puoli miljoonaa euroa tähän tutkimukseen.
  V: (Murisevalla äänellä) Onko siinä kerrottu tarkemmin tutkimusmetodeista? Montaakos ihmistä siinä haastateltiin?
  I: Juu, täällä on ihan kaikki! Tutkija oli haastatellut kahdeksaa Hämeenlinnan naisvankilan asukasta, ajatteles!. Heistä seitsemää oli elämänsä aikana jossain vaiheessa sanottu vosuksi tai nimitetty muuten rumasti. Siitähän on sitten helppo ihan alkeismatematiikalla päätellä kokonaispopulaation keskiarvotuotoksella, että ainakin kaksi miljoonaa naista on joutunut miesten nimittelyn kohteeksi päivittäin. Katso itse, se on otsikossakin! Ja Hesarin otsikoihin voi aina luottaa. Niitä referoidaan kuule monissa tutkimuksissakin.

  -jatkuu-

  VastaaPoista
 128. Fiksulan perhe
  osa 2.

  V: Tota… ihan vähän itsekin tilastotiedettä lukeneena en kyllä uskaltaisi vetäistä noin suoria johtopäätöksiä... Eikös Suomessa ole jotain pari miljoonaa naimisissa olevaa miestä. Sen mukaanhan minäkin olen sitten huoritellut sinua tänään. Vaikka en ole kunnolla saanut silmiänikään auki.
  I: Juu, juu, se on taas tuota sinun insinööriajattelua. Naisten tunteita et ajattele koskaan, jotain kokonaislukuja vain! Ajattele nyt (nyyhkii) miltä naisista tuntuu, kun heitä huoritellaan joka päivä kotona. (nyyhkytyksiä, äänekästä nenän niistoa)
  V: (Hämillään) Mutta rakas, olenko minä koskaan sanonut sinulle mitään tuollaista? Olisiko siinä tutkijalle kuitenkin tullut pilkkuvirhe? Jospa niitä vosuttelijoita onkin vain 200 000. Tai 20 000 tai peräti vaan 2000?
  I: Lukuja ja lukuja! Muuta sinä et osaakaan! Mitä väliä, onko naisten herjaajia kaksi miljoonaa vai kaksi! Yksikin herjaaja on liikaa!
  V: No, jos luvuilla ei ole mitään väliä, niin miksi sitten ruvetaan yleensä tutkimaan? Kaipa sitä joka kylästä yksi nimittelijä löytyy.
  I: Niin, niin, mutta minulle ei luku merkitsekään mitään vaan se, että naisia yleensä nimitellään. Sehän tässä on ongelman ydin. Eikö se saatana mahdu sinun paksuun kalloosi senkin sovinistinen fallokraatti?
  V: Kiitos nyt tästäkin vähästä. Sitä minä vaan, että jos nyt käytännössä kaikki Suomen miehet haukkuvat joka päivä naisiaan niin tuon tutkimuksen mukaan minunkin olisi pitänyt…
  I: No et sinä tietenkään, sinähän olet aina niin helvatun hyvä ja kiltti! Minuthan tässä on leimattu koko teidän suvussa ja tässä taloyhtiössäkin nalkuttajaksi ja jankuttajaksi ja feministiänkyräksi, mutta herra on itse oikea enkeli! Mutta kyllä minä tiedän, mitä sinun tekisi mieli sanoa. Et vaan uskalla, raukkis!
  V: Hetkinen. Onkos se siis sitten jotenkin minun syytäni, ettei sinua huoritella kotona? Nyt minä kyllä putosin kelkasta.
  I: No et sinä ole koskaan kelkkaan edes päässytkään. Heti alat huutaa, kun minä yritän kertoa sinulle tieteen uusimmista tuloksista.
  V: (halii ja pusii) No mutta rakas kulta, etkös sinä itse pyytänyt silloin kerran saunan jälkeen, kun oltiin juotu vähän viiniä, että nimittelisin sinua omaksi pikku huorukaiseksi ennen kuin me…
  I: No sehän nyt on ihan eri asia, jos minä kerta itse pyydän!
  V: Joo, monet naiset tosiaan tuntuu tykkäävän, kun niille laskettelee vähän rumia korvaan samalla kun…
  I: Mitä!!! Oletko sinä sanonut muitakin naisia omaksi pikku huoraksesi? Tämä kyllä oli jo liian paksua! (tyrskivää itkua)
  V: Enhän minä niin sanonut. Sanoin vain, että monet naiset tuntuu tyk…
  I: Ja mistäs tutkimuksesta tuo tieto on peräisin? Vai onko herra tehnyt ihan itse kenttätyötä siinä asiassa?
  V: Jospa minä nyt kuitenkin hoitaisin nämä aamutiskit.
  I: (Niiskuttaa)
  -Väliverho-

  VastaaPoista
 129. Ihanhan tämä Vaarin tarina kertoo minun kolmanneksi viimeisen rakkauteni kiemuroista.

  Mies hellitteli minua kutsumanimellä Porsas, ja huusi joskus Porsasta kuuluvasti muiden pään ylikin. Minä puolestani kutsuin häntä Aateekooksi, koska hän tiesi kaiken.

  Teinpä hänelle kollaasitaulunkin, jossa öljyväriläiskien keskellä komeili sanomalehdestä reväisty öljyväriklimppiin liimaistu The Computer gets the Answer -tekstinauha.

  Mainittakoon, että samainen Aateekoo töni minua kerran niin että taisin horjahtaa, Härmän helmestä palatessamme Hämeenkadulla, mustasukkaisuuksissaan jostakin kapakkitapahtumasta - muuan tumma mies oli tullut vikittelemään minua. Taisi se, siis Aateekoo, nimitellä huoraksikin.

  Pari naista tuli sitten siinä kadulla kysymään, tarvitaanko täällä apua, ja minä sanoin ihmetyksissäni, että ei.
  Minusta kun oli ihan normaalia, että minun rakkaani vähän suuttuu ja tönii, jos on mustis. Olin samalla jotenkin vähän otettu, että se välittää kun tönii.

  VastaaPoista
 130. Siis huomaan, että tuohon on tullut kirjoittamiseni aikana kakkososa Vaarin tarinasta. En ole vielä lukenut sitä, joten tuo yllä oleva kommenttini koskee vain Vaarin tarinan ykkösosaa, joka oli minusta hyvä ja ihan asiallinen, jopa hauska.

  Kyllä noissa nimittelyissä tietysti on ilmaa välissä - ovatko ne väkivaltaa vai ei - mutta emmehän me tiedä, mitä kaikkea vaikka vosuksi nimittely pitää sisällään, missä tilanteessa se on sanottu, millä äänellä ja mitä on sanomatta, rivien välissä.

  VastaaPoista
 131. Leonoora,

  tuntuu hyvältä, että pidit riveistäni.

  VastaaPoista
 132. Juu, tarinassa oli tendenssiä kuin Minna Canthin Työmiehen vaimossa tai Köyhää kansaa & Kauppa-Lopossa.

  Siis Vaari, olet sinä aikamoinen kynänpyörittäjä. Minkä mestarin televisotaide, sketsiviihde on sinussa menettänyt. (Vai onko, mistäs minä tiedän?)

  Mitä tuohon väkivaltatutkimukseen tulee, viittaat tietenkin siihen, että jo yksikin vosunimittely on laskettu tilastoon mukaan, kun muissa maissa ei näin tehty.

  Voipi olla. Ei minulle ole tärkeää millään tavoin kannattaa tilastoja, mutta kyllä tuon Flora-margariinipurkin tarina silti oli totta, sellaista tapahtuu.

  VastaaPoista
 133. Rauno Rasanen sanoi...

  Vitun typerää lässytystä!

  Millos sulla vedettiin hevone läpi?

  18-vuoitaanako?.- No hyvä.

  Mahtu vielä...

  VastaaPoista
 134. Kuka mitä häh?

  Siis eihän Rauno noin ole sanonut, tuo on anonyymi kommentti.

  Nyt tipahdan totaalisesti kärryiltä.

  VastaaPoista
 135. Hyvää huomenta vaan kaikille!

  Mikähän noita kommenttien lukumäärän ilmaisijoita vaivaa, kun ne eivät ole parina päivänä täydentyneet etusivulle reaaliajassa, vaan vain täällä takasivulla, kommenttipuolella tuo lukumäärä juoksee reaaliajassa.

  Keskustelut ovat olleet viime aikoina niin runsaita ja kiihkeitäkin, että on vähän tyhjiin pumpattu olo. Moni komenttinikin on tainnut olla päreen mittainen, joten tekstiä tässä blogissa taitaa olla ennätysmäisen paljon - ei ihme, etteivät nuo lukumittarit pysy perässä.

  Uutta pärettä ei ole tällä minuutilla tulollaan, kun on taas niin kova itsekritiikki, vähän sama kuin Avattarella. Mutta kenties tunnnin päästä, tai huomenna. Odotan innoitusta.

  VastaaPoista
 136. Kuka tuon Fiksulan perheen "tragedian" sitten kirjoittikin, suur'kiitos hänelle. Nauru pidentää ikää, ja niinpä onkin nyt varsin energinen olo. Erinomaisen hyvää keskiviikkopäivää kaikille! Delilah

  VastaaPoista
 137. Deliah: Et taida ymmärtää miten tutkimus-rulianssi on yliopiston kautta ohjattu niin, että tietyn diskurssin jäklkeen puolletaan kvantitatiivista ja sen jälkeen poimitaan ns. totuuksia yksittäisten ihmisten suusta eli kvalitatiivisesti. Näin kun tehdään ees-taas-ees-taas niin sukupolvien jälkeen ns. normalius ei enää ole sama normalius mikä se oli ennen sitä.

  Muuttuu kieli, nykyään vaan niin ahneita tästä Holy work ajattelustaan että eivät huomaa että fokalisaatio on huomattu. Pellen touhua, pellet töissä, pellet esiintymässä ja kaikki maksetaan viinalla joka haisee kun tulee sisään käyttäytymistieteelliselle tiedekunnalle illalla; joku Himanen show missä samat Desmond Tutu -jutut uudestaan ja paikallisilta ostareilta haettu jengiä.
  Huumediilerit vetämässä omat osuutensa siitä mitä maksavat joillekin, että näin tehdään jatkossakin.

  Tutkimus on pian passse, ei kukaan enää usko.

  Väännetään sanoja ja ennen se oli hitaampaa ja jotenkin älyllisten puuhaa, nyt siinä ovat infantit ite.
  Kukas muu; papat ovat poissa ja kamut ovat myös infanteja--

  jjjeeeee lets party....jeeeeeeeee leikitään v*u Jumalaa niille....jeeeeeee

  VastaaPoista
 138. Ymmärsin kyllä, ettet Sinä, HG, olisi tuota hauskuutta toisille tarjonnut. Iloa kuitenkin Sinunkin päivääsi . Delilah

  VastaaPoista
 139. Deliah: Mitä (!) hauskuutta en olisi tarjonnut?
  - jonkun asian tekemisen
  - jonkun asian kirjoittamisen
  - jonkun asian ivaamisen
  - jonkun asian nimeämisen
  ??

  Minkä asian ja minkä suhteen?

  VastaaPoista
 140. Vaari se Fiksulan perheen kirjoitti, Delilah, van Vaari.

  Kurjuutta on maailmassa kyllin, joten toivotaan lisää hauskuutta, jos mahdollista. Fiksulan perheen uudet seikkailut tai Fiksulan Mökön ja Lurun vauhdikas syntymäpäivä.

  VastaaPoista
 141. Sinä olet lumevaari kuules vaari. Olet kenties diktaattori lume-vaatteissa?

  VastaaPoista
 142. Terveisià saapasmaasta. Katselen tàssà tyòhuoneeni ikkunasta sumuista maisemaa ja pitàà kiittàà hauskasta lukuhetkestà!
  Oli nimittàin todella raskasta nousta tànà aamuna ja tyònteko on kuin tervanjuontia. Kun tuli paussi, pààtin pitkàstà aikaa omistaa aikaa blogeille ja tànne jàin koko kommenttirimpsun hauskuuttamaksi.

  Eipà tàssà sen ihmeempià.

  VastaaPoista
 143. HG,

  lumettahan on virtuaali täynnä, ja itse pidän lumetta oletusasetuksena, kun täällä liikun.

  Kaikkein eniten minua huvittaa se, kun roolipelaajat luulevat, että he menevät täydestä ja jymäyttävät muita.

  Kyllähän nuo tupla- ja triplapersoonat erottaa melko kepeästikin, minä ainakin kun olen ikäni lukenut kertomuksia ja tarinoita ja oppinut arvaamaan, kenen mikäkin nimetön paperi on.

  Sallittakoon siis persoonilla iloittelu - ehkä joku tarvitsee sitä. Ei se ole keltään pois, ellei tahallaan ryhdytä apupersoonien avulla kiusaamaan tai harhauttamaan ketään.

  Sarille terveisiä saapasmaahan. Ja minä kun haaveilin kaamosajasta Sisiliassa, kun sumuun olisin ehkä sielläkin joutunut.

  PS Kurjaa, kun kommenttimäärä ei juokse nyt reaaliajassa. Ei huomaa aina tulleita kommentteja, kun katsoo bloginsa etusivulle. Vain täällä keskustelupuolella näkyy oikea määrä.

  VastaaPoista
 144. Minä en ymmärrä, miksi suomalaiset eivät saisi tukea turvapaikkahakijaperhettä muutamaa euroa reilummin kuin muut maat. Iineksen vertaukseksi mainitsemissako asioissa pitäisi sitten tavoitella kansainvälistä keskiarvoa myös? Pisa-tuloksetkin ovat vissiin sitten liika hyviä.

  VastaaPoista
 145. Minä en ymmärrä, miksi suomalaiset eivät saisi tukea turvapaikkahakijaperhettä muutamaa euroa reilummin kuin muut maat.

  Pertti, voi olla että 746 euroa on sinulle pikkuraha - minulle se on iso raha. Tuo on nimittäin turvapaikkahakijaperhettä kohden sen "muutaman reilun euron" eron todellinen määrä.

  Helsingin Sanomien (24.11., linkki hieman ylempänä, kommentissani) mukaanhan viisihenkinen perhe saa Suomessa ilmaisen majoituksen lisäksi toimeentulotukea 1 277 euroa kuussa.

  Ruotsissa sama perhe saisi kuukausittain 531 euroa. Saksassa, Italiassa ja Iso-Britanniassa heille ei annettaisi käteistä rahaa lainkaan, mutta he saisivat valtiolta majoituksen lisäksi ilmaista ruokaa.

  Suomessa vastaanottokeskus maksaa myös turvapaikanhakijoiden välttämättömän terveydenhuollon, josta voi koitua isot kulut.

  Kerro sinä Pertti mieluummin puolestasi, miksi Suomen tulisi maksaa kolminkertainen määrä Ruotsiin verrattuna ja tuhat kertaa enemmän kuin muut isot Länsi-Euroopan maat?

  VastaaPoista
 146. Siksi kun Suomi on hyvä maa! En häpeä olla suomalainen. Keskukseen majoitetulle perheelle raha suo hieman vapautta ja edistää kotoutumista, jos turvapaikka- tai oleskelulupapäätös on myönteinen. Päätöksenteon nopeus tietysti pienentää hakijoille maksettavan tuen kokonaismäärää.

  VastaaPoista
 147. No mutta Pertti. On Ruotsikin hyvä maa, ja Saksa ja Italia ja Iso-Britannia vasta hyviä ja rikkaita ovatkin.

  Tulisiko tällä kaavalla panna verotkin siis uuteen uskoon? Kun on hyvä ihminen, voi maksaa reilummin verojakin? Ja jospa aloitetaan sieltä Pertin tilipussista, jos sellainen löytyy. Pannaan alkuun reilu viiden prosenttiyksikön korotus. Kai se sopii?

  VastaaPoista
 148. minusta suomen tulee ottaa huolehtiakseen kaikki afrikan HIV positiiviset ja AIDS potilaat. olemme sen heille velkaa. tervetuloa kaikki tänne!
  rahoitus järjestyy suomalaisten veroja kiristämällä sekä eläkkeitä ja etuuksia leikkaamalla.

  ei olla köyhiä eikä kipeitä.

  vielä kerran: lämpimästi tervetuloa!

  VastaaPoista
 149. Miksi "maahanmuuttokriittiset" eivät kykene keskustelemaan asiallisesti?

  Tänä vuonna turvapaikkahakemuksia on jätetty ja jätetettäneen kuutisen tuhatta. Osa on varmaan jo hylätty perusteettomina ja osaa käsitellään vielä ensi vuonnakin ellei pitempään. Aluksi turvapaikanhakijat eivät saa tehdä työtäkään, jos siis onnistuisivat saamaan. Taloudellinen tuki käteisen muodossa on merkki sivistyksestä, jota ei9 teidän puheissanne havaitse.

  VastaaPoista
 150. Pertti,

  äläs nyt niputa ihmisiä mihinkään lokeroon "maahanmuuttokriittiset" contra "maahanmuuttomyönteiset".

  Minä esimerkiksi olen maahanmuuttomyönteinen maahanmuuttokriittinen yksilö. Olen saanut raippoja ja kehuja kummaltakin taholta.

  Tahdon auttaa hädänalaisia ja pakolaisia, tahdon nähdä heidät sisarina ja veljinä, jotka autetaan omille jaloilleen kielen, koulutuksen ja opiskelujen ja työhönoton kautta, mahdollisimman nopeasti. Uskon heidän olevan halukkaita saamaan itselleen kunnon itsenäisen toimeentulon omalla työllä.

  En ole kuitenkaan samaa mieltä kaikesta siitä, miten nyt on menetelty. Ja jos kritisoin tätä menettelypuolta, se ei tarkoita, että olisin maahanmuuttajia vastaan.

  Päinvastoin, minusta ne ovat vastaan, jotka eivät näe realiteetteja, joita ovat mm. taloudelliset resurssit ja oman maan voimavarat ja hyvin erilainen kulttuuri, jonka juridisiin ja eettisiin normeihin maahanmuuttajan on sopeuduttava nimenomaan oman etunsa vuoksi.

  Kulttuurit eivät voi elää erillissaarekkeina rinnakkain, vaan niiden tulee osittain sulautua toisiinsa, jotta yhteiselo sujuu kaikkien hyväksi. Kukaanhan ei omista maaperää, jolla ihmisen jalka astuu: se on yhteistä, tuli ihminen mistä tahansa.

  Ja Pertti, mistä päättelet, että joku tahtoo evätä maahanmuuttajien taloudellisen tuen, jos sanoo, että se on lähes kolme kertaa suurempi kuin Ruotsissa ja tuhat kertaa suurempi kuin muissa Euroopan hyvinvointimaissa? Aika iso oikaisu.

  Tottakai turvapaikanhakija tarvitsee ruokaa, asunnon ja ennen kaikkea nopean hakemuksen käsittelyajan. Turva ei mielestäni ole kuitenkaan vain rahaa, vaan avustamista tienaamaan omaa rahaa. Se on ihmiselle enemmän hyödyksi ja ennen kaikkea ihmisarvoa kunnioittavampaa kuin setelien lykkääminen hylkiön kouraan. Koulutus on aina arvokkaampaa kuin rahan antaminen.

  VastaaPoista
 151. Lisäys,

  jos Suomen tuet ovat kerran noinkin suuret, voisi osan niistä kohdentaa maahanmuuttotyön resursseihin: hakuprosessien nopeuttamiseen, hyvään suomen kielen ja kulttuurin koulutukseen ja välittömään työhön/opiskeluun osoittamiseen.

  Tätä linjaa olen itse kannattanut jo vuosia, sillä mielestäni tällainen linja kunnioittaa eniten pakolaisen ihmisarvoa.

  VastaaPoista
 152. Kuinka suuren oikein luulet tuon turvapaikanhakijoille maksettavan tukisumman kokonaisuudessaan olevan?

  Siksi toisekseen tiedätkö sitten kuinka paljon turvapaikan tai oleskeluluvan suojeluntarpeen tai humanitäärisistä syistä saaneiden sosiaalietuudet poikkeavat eri maissa.?

  VastaaPoista
 153. Pertti,

  Suomessa turvapaikanhakija saa Helsingin Sanomissa eilen olleen artikkelin mukaan 375 euroa kuukaudessa, Ruotsissa n. 200 euroa kuukaudessa, Saksassa, Italiassa ja Isossa-Britanniassa 0 euroa kuukaudessa. (Eli kun viisihenkinen perhe saa Suomessa 1 277 euroa, vastaava perhe saa Ruotsissa 531 euroa, ellei perheelle anneta ruokaa. Tämä ehtolause luki tuossa ylemmän linkkini jutussa, eli jos perhe saa ruokaa, rahallinen tuki lienee vähäisempi kuin 531 euroa kuukaudessa.)

  Juuri luin muuuten lehdestä, että Astrid Thors on alkanut miettiä Suomen osalta tuon rahan korvaamista osittain hyödykkeillä.

  Muista sosiaalietuuksista lehdessä ei mainittu, mutta kun Suomi antaa 375 euron lisäksi ilmaisen asunnon ja ilmaisen terveydenhuollon vastaanottokeskuksissa, eivät nuo muiden maiden tuet järkeni mukaan pääse millään taikakonstillakaan Suomen summien yli. Jos pääsevät, olisin kiinnostunut kyllä kuulemaan näistä.

  VastaaPoista
 154. Turvapaikanhakijalla ja turvapaikan saaneella on kyllä vissi ero! Jälkimmäinen kysymykseni koski jälkimmäisten tukia eri maissa. Kylläpä tämä keskustelu on vaikeaa. Puurot ja vellit ihan sekaisin teillä kriitikoilla.

  VastaaPoista
 155. Etkä tainnut ymmärtää ensimmäistäkään kysymystä. Siis kuinka suuren summan luulet näistä turvapaikanhakijoille maksettavista rahoista yhteensä kertyvän? Elikkä kuinka monta maahanmuuttoviranomaista sillä erotuksella palkattaisiin?

  VastaaPoista
 156. Äläpäs nyt pillastu, Pertti. Keillä kriitikoilla? Jos te tietäväiset sitten jakaisitte vähän sitä tietoa, niin puurot ja vellit selkeytyisivät ihmeesti.

  Minä olen nimittäin puhunut turvapaikanhakijoista, ja heistä lehtikin puhuu.

  Kukaan ei nähdäkseni ole puhunut turvapaikan saaneista. Miksi heistä nyt tulisi puhua? Onko heidä tilanteensa sitten eri maissa samanlainen, samantasoinen? Eli kaikki saavat eri maissa maan tavan mukaisen työttömyyskorvauksen tai toimeentulotuen, elleivät onnistu työllistymään tai saamaan opiskelupaikkaaa?

  Pertti, jos sinulla on tietoa tästä, niin kuuntelisin mielelläni.

  VastaaPoista
 157. Jonkinlaista osviittaa saadaan laskelmalla vaikka että jos 6000 turvapaikanhakijaa saa Suomessa 175 euroa/kk enemmän kuin Ruotsissa päätöstä odottavat, niin se tekee...?

  VastaaPoista
 158. Jo yksikin ihminen lisää maahanmuuttovirastoon merkitsee resurssien lisäystä. Ja on niitä kuitenkin palkattava lisää.

  Eikös siinä tule muuten pikku hiljaa lisää rahaa valtion kirstuun, kun pakolaiset alkavat "tuottaa" ja maksaa veroja? Eli kyllä ne resurssit kannattaisivat kovastikin järkeni mukaan, vaikka palkka ei tulisikaan korvamerkityistä rahoista.

  VastaaPoista
 159. Se lienee ongelma, että Suomen avokätisyys on tiedossa ja sitä käyttävät hyväkseen ne, jotka taatusti tietävät etteivät tule saamaan turvapaikkaa, koska heillä ei ole siihen todellista tarvetta. Hakemusten käsittely vie aikaa - kuukausia - ja niiden aikana saa nauttia Suomen anteliaisuudesta. Tietäen tulevansa poispotkituksi, kun asia ehtii käsittelyyn.

  Lopuksi sanottakoon, että olen ystävystynyt muutaman Suomeen pakolaisina tulleen kanssa, joilla on nykyään pysyvä oleskelulupa. Onnekkaita he, jotka ovat saaneet töitä tai opiskelupaikan - se ei ole itsestäänselvyys, vaikka haluja olisikin. En siis vastusta Suomen kantavan kortensa kekoon hädänalaisten auttamisessa.

  VastaaPoista
 160. Mielenkiintoinen toteamus suomalaisten perusluonteesta: olemme ystävällisiä. Olemmeko todella? Sitä ei ainakaan voi yleistää koskemaan koko väestöä.

  Kun esim. turvallisessa ja suht. hyvinvoivassa maassamme järjestetään keräys ulkomaiseen apuun, ilmoittavat monet kovaäänisesti, että suomalaisia pitäisi ensin auttaa. Kuinka moni purnaajista antaa kotimaan keräykseen edes kaljapullon hintaa?

  Iineksen ajatus, että turvapaikan tarvitsijoiden avusuksia ohjattaisiin asioiden käsittelyn nopeuttamiseen, maahan tulleiden kielitaidon kartuttamiseen ja lopulta työllistämiseen, kuulostaa varteenotettavalta vaihtoehdolta. Ne, jotka henkensä säilyttääkseen joutuvat ilman rikollista taustaa maansa jättämään, haluvat varmasti itse ansaita toimeentulonsa, eivätkä olla loisia. Delilah

  VastaaPoista
 161. Hyväksikäyttäjät pilaavat mielestäni pakolaisten asian, Kuunkuiske. On paljon ihmisiä, jotka sotkevat ns. elintasopakolaiset, selkeät hyväksikäyttäjät ja todelliset hädänalaiset keskenään yhdeksi massaksi.

  Hädänalaisia varmaan kaikki tahtovat auttaa, ja juuri siksi mielestäni asiaa ei edistä myöskään se, että ns. kritiikittömät maahanmuuttomyönteiset henkilöt tuomitsevat maahanmuuttokriittisyyden maahanmuuttovastaisuudeksi, kun se ei ole sitä kuin murto-osalla valistumattomia ihmisiä.
  Kaikenlainen leimaaminen koituu pakolaisille haitaksi, puolin ja toisin.

  Minulla oli useana vuonna maahanmuuttajaoppilaita, inkeriläisiä, venäläisiä, virolaisia, muslimeja, nuoria ja myös aikuisia, jotka ovat olleet halukkaita opiskeluihin ja kielen oppimiseen. Heihin ystävystyi jopa paremmin kuin suomalaisiin. Ja mikä merkillepantavaa: maahanmuuttajat olivat useimmiten suomalaisnuoria positiivisempia ja kohteliaampia, jopa muuan poikakin, joka oli pyörätuolissa ja jonka perhettä oli surmattu.

  VastaaPoista
 162. Mitä se Pertti höpäjää.Suomi on paska maa! Naiset eivät uskalla tulla töistä kotiin kun siellä heti hakataan pää muusiksi. Naisilla on syömishäiriöitä, kun niiden pitää näyttää hoikilta ja kauniilta meidän mieshirviöiden silmissä.

  Katso tästä tyypillisen suomalaisen naisen mielipide kotimaastaan:

  http://www.dr.dk/dr2/2sektion/

  VastaaPoista
 163. En Vaari lukenut vielä linkkivinkkiäsi; "tyypillisen suomalaisen naisen" mielipide - oliko otos laaja?

  VastaaPoista
 164. Kuunkuiskeelle:
  Sanoin ”tyypillisen suomalaisen naisen” en ”tyypillisten suomalaisten naisten.” Otoksen koko on siis yksi nainen. Mutta Sofi Oksanen on suomalainen nainen ja hänen mielipiteensä vaikuttavat nähdäkseni varsin tyypillisiltä.

  Yleisön pyynnöstä huolimatta uusi jakso suosittua perhesarjaamme:

  Fiksulan perhe
  Toinen osa

  Tavanomaisten aamutervehdysten jälkeen Varmuli istuutui aamiaispöytään. Tuoreen kahvin tuoksu hiveli nenää ja lupasi sielua hytkäyttävää kofeiinihuumaa. Kupin vieressä oli Helsingin sanomat.
  V: Kiitos, rakas, kun olit taas vaivautunut tekemään näin hienon aamiaisen.(pusi ja hali) Mutta eikös tänään pitänyt tulla Hesarin kuukausiliite.
  I: Hrmhrh…
  V: Anteeksi, en oikein kuullut.
  I: Pistin sen paperikoriin saman tien. Tavanomainen paskaläpyskä. Ei mitään kiinnostavaa.
  V: Sori nyt vaan, mutta kyllä minä ainakin olisin halunnut nähdä Tape Koiviston sarjakuvan!
  I: Tossa. Leikkasin sen irti, kun sitä niin pirusti fanitat.
  V: Mutta ihan totta, kyllä minä haluaisin nähdä sen koko liitteen. Onhan siinä usein ihan käypiä juttuja. Olikos siinä nyt jotain, joka sinua ei miellyttänyt?
  I: Vielä kysyt! Sitä tavallista itsenäisyyspaskaa, jota taas tulee joka tuutista. Siis että kuinka Suomen miehet tappeli venäläisiä vastaan ja sitten puujalkaisina invalideina rakensivat talot ja maksoivat sotakorvaukset ja nostivat tämän maan hyvinvoinnin maailman kärkiluokkaan. Sitä samaa sontaa. Joka jumalan vuosi sama juttu.
  V: Varmaan siinä jutussa ei muistettu mainita, että ne miehet siinä sotimisen ja työnteon ohella hakkasivat vaimonsa tohjoksi jonkun vinksallaan olevan margariinipurkin takia?
  I: Joo ei! Tai siis että olisi se ollut kuitenkin syytä mainita. Kun nyt tutkimustenkin mukaan…
  V: Anteeksi että keskeytän, mutta eikös me käsitelty se asia jo eilen.
  I: (Nyyhkyttää)
  V: Hei, täällä on Sofi Oksasesta juttua. Tyttö on pistellyt aika tylysti Tanskan televisiossa. Aika muija!
  I: Älä siinä muijittele! Sofi on mulle feministisisko parhaasta päästä. Se on tiedätkös voimauttanut itsensä siihen malliin, ettei jonkun ukonhöppänän arvostelu siihen paljon vaikuta.
  V: No ei varmaan, ei. Kappas vaan Sohvia. Ei löydä Suomesta sitten yhtään mitään hyvää. Mutta eikös sille annettu juuri Suomesta niitä kirjallisuuspalkintoja ainakin 45 000 euroa puhtaana käteen ja kirjojen myynnistäkin on tullut puoli miljoonaa, jos ei nyt muistini petä. Ei taida tyttö sitten hyväksyä noita eurojakaan, kun ne kerran tulee suomalaisten veronmaksajien kukkarosta.
  I: (Ulvoo) Eurot ja eurot ne aina sulla mielessä. Sä et siis ymmärrä naisen sielusta mitään. Mä voin hyvin kuvitella miltä siitä on tuntunut, kun sen isä on hakannut sitä ja koulussa on kiusattu ja aviomieheltä tullut turpiin kerran viikossa. Miehethän ei kestä sitä, jos nainen, varsinkin vaimo menestyy. Ja sä vaan paasaat euroista. Yhyyyyy!
  V: Onkos se Sohvi naimisissa? En tiennytkään. Taitaa olla mies aika hiljainen, kun ei missään näy.
  I: No en minä tiedä onko se naimisissa, mutta jos olisi niin varmaan saisi turpiinsa vaikka vinossa olevan margariinipaketin takia. Ja jos vielä nainen on kaunis ja menestyy niin sitten vasta selkään tulee. Siksihän Lenitakaan just ei ole mennyt naimisiin, eikä Johanna Tukiainen! Miehet ei kestä, jos nainen on jossain parempi.
  V: Niinhän se taitaapi olla.

  -Väliverho-.

  VastaaPoista
 165. Eikö tyypillinen suomalainen nainen tarkoita sitä, että kaikki muut menevät samaan lokeroon?

  VastaaPoista
 166. ...Vaari, taidat olla onnekas, jos tunnet lähemmin hyvin monen naisen sielunelämää! S. O. ei ole taustoineen edustava esimerkki suomalaisesta naisesta.

  En Luojan kiitos tunne yhtään naista, joka niputtaisi miehet ulkonäköön tuijottaviksi väkivallakoiksi.

  VastaaPoista
 167. Niin kauan kuin tutkijattaremme puhuvat tyypillisistä suomalaisista miehistä kuvaillessaan muutamaa juopotelevaa, vaimoaan hakkaavaa kriminaalia, otan oikeuden puhua myös tyypillisistä suomalaisista naisista.
  Ihan vaan piruuttani.

  VastaaPoista
 168. Ookoo - olet kai sentään sen verran perehtynyt asioihin, että naisiin kohdistuva väkivalta on todellisuutta? Paljon suuremmassa määrin kuin toisin päin.

  Sekin on tosin minulle ja ystävättärilleni henkkoht. vieras aihe, onneksi.

  Provosoiminen ei edistä mitään, eiköhän se tullut nähdyksi tässäkin blogissa hiukan aikaa sitten.

  VastaaPoista
 169. Myytinmurtajan blogissa oli mielestäni aiheesta aika ansiokkaasti, kiihkoilematta.

  VastaaPoista
 170. No se on selvä virhe, jos suomalainen mies nimetään pahoinpiteleväksi ja väkivaltaiseksi. Samanlainen virhe on sekin, kun ranskalaistunut madame Helena de Petäistö nimeää lehdessä suomalaisen miehen rauhalliseksi ja luotettavaksi. Yleistys siis tämäkin. Suomalaisesta miehestä ainoa fakta on "suomalainen". Ja minua suivaannuttaa, että Petäistö puhuu Suomi-brändistä tässä yhteydessä ikään kuin se olisi tärkeämpi kuin totuus siellä alla.

  Itse käsitin muuten niin, että Sofi Oksaselta kysyttiin nimenomaan stereotypioita suomalaisesta miehestä, minkä nyt suivantuneet näyttävät unohtavan. Ei Oksanen oma-aloitteisesti saanut päähänsä haukkua miehiä. Vähän sama kuin se, että Pekka Kiesiltä kysyttiin provosoiden kysymyksia, joihin haluttiinkin tietynlainen vastaus.

  Itsekään en margariintarinallani puhunut suomalaisesta miehestä, vaan pahoinpitelevästä ihmisestä, joka tarinassa oli mies, koska idea oli minua suuresti huvittaneesta ja samalla toki järkyttäneestä lehtiuutisesta, jota sopinee pitää asiallisena.

  Vaari, tarinasi on mainio parodia jälleen kerran, ja sait kun saitkin sen margariinipurkin sinne. Ajattelin nimittäin tuolla ylempänä ehdottaa sitä Fiksulan perheessä tapahtuvaksi, sinun kertomanasi...

  Sitä minä kummastelen, kun lisäilet niin paljon, Vaari, omia tulkintojasi noihin kommentteihisi. Kun kukaan ei ole miehiä maininnut irstaiksi eikä hirviöiksi, vaan on korostettu pikemmin sitä, että miehet ovat yksinäisiä ja kaipaavat rakkautta. Eikä se, että joku mies kuitenkin ihan oikeasti pahoinpitelee puolisoaan, tarkoita sitä, että kaikki näin tekevät, vaan marginaalinen murto-osa kuitenkin.

  Muuten, tänäisessä lehdessä oli uutinen, että Ranskassa, madame Petäistön asuinmaassa, tulee lakiin muutos: henkinen väkivalta lasketaan laissa rangaistavaksi teoksi, eli väkivallaksi. Ts. kun noita perheväkivaltakyselyjä siellä vastakin tehdään, taitaa joka viides monsieurkin pahoinpidellä puolisoaan suomijuntin tavoin .. Olen siis edelleen sitä mieltä, että Suomi on muita maita edellä väkivallan määrittelyssään.

  VastaaPoista
 171. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 172. Samulilla on sormet ristissä selän takana. (Hymiö.)

  Mitä tulee Sofi Oksasen lausuntoihin - tämä ei liity nyt mitenkään poikasi Tanskaan menoon, Samuli - niin tanskalaiset lukevat niitä ehkä hieman toisin, koska heillä on ohjelmantekijöiden konteksti: "miesten stereotypiat eri maissa".

  VastaaPoista
 173. Katsoitteko illan uutisia? Siellä kerrottiin mm. YK:n väkivallanvastaisen -päivän teemaan kuuluen, että Suomi on 2x väkivaltaisempi naisiaan kohtaan kuin muuta länsimaat? Keskimäärin 26 naista kuolee näihin väkivallan tekoihin.

  http://areena.yle.fi/player/index.php?clip=576430&language=fi

  Minnekä näitä lukuja piiloon häpeämään kyykistyisi -näin miehenä?

  Sofi Oksasen päivän kestäneissä "kuulusteluissa" eri maiden medioiden edessä hänen maastamme sanomat arviot olivat hyvin pieni osa kaikesta siitä, mitä muuta hän ehti sanoa.

  Ei Sofi Oksanen mikään kana-aivo ole vaikka pukeutumistyyli tai kasvojen lahosuojaus ei kaikkia miellyttäisikään.

  Minusta hän on palkintonsa ansainnut jo siksi, että uskalsi käydä kirjassaan vaiettujen asioiden kimppuun.

  Otsikoiden tekijät tekevät otsikoita jostain, ja tällä kerralla tästä.

  VastaaPoista
 174. Tässä Myytinmurtajan artikkeli, johon Kuunkuiske viittasi. Oli hyvä.

  VastaaPoista
 175. Valto,

  uskottava se nyt on, että Suomi on kaksi kertaa väkivaltaisempi naisiaan kohtaan kuin muut länsimaat, eli meillä nainen kuolee kaksi kertaa useammin kuin muissa läntisissä maissa.

  Ja kun kerran naisia tapetaan enemmän kuin muissa sivistysmaissa läntisessä maailmassa, on kai jokaiselle selvää, että heitä myös pahoinpidellään enemmän kuin muita sivistysmaitten naisia.

  Ihmettelen kovasti, mikä tässä on nyt niin vaikea ymmärtää, kun tätä eivät kaikki tahdo uskoa?

  VastaaPoista
 176. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 177. Samuli,

  arvaapas kumpaa nyt uskon enemmän, television uutisia tai Samulin heittoa lesbojen väkivaltaisuudesta?

  Tutkimuksista on ilmennyt, että useimmiten naisen surmaa oma mies, entinen tai nykyinen.

  On aivan turha koettaa mitätöidä noita tutkimuksia, jotka on tehty tieteellisen tarkasti määritellen.

  VastaaPoista
 178. Vielä yksi:

  se että parikymmentä miestä vuodessa surmaa kumppaninsa, ei tarkoita sitä, että suomalaiset miehet ovat hirviömäisiä murhaajia.

  Se tarkoittaa sitä, että parikymmentä miestä runsaasta parista miljoonasta surmaa kumppaninsa.

  VastaaPoista
 179. Samuli, jos vähäisiäkin sanomisiani haluat vaalentaa luokittelemalla persoonani perseennuolijaksi ("slurp-mieheksi") niin se ei oman identiteettini tajuun edelleenkään naarmua tee. Tiedän itse, monesko rappunen se alhaalta päin lukien on, jolla suuremmitta huojumisetta seison.

  Kuten olen aiemmin jo todennut, asetun aina ja kaikissa paikoissa heikomman puolelle. Olkoon vaikka, että tämä heikko tulisi syömään minulle itsellennekin vajaaksi jäävältä lautaselta. Ja vaikka kuinka tilastoja esitellen minulle väitettäisiin, että se lautaselleni tunkeutuja on mielikuvituksen tuotetta nälkäisine vatsoineen.

  Ja miksikö kyykistyä piiloon häpeämään koko miessukukunnan puolesta?

  Ensinnäkin siksi, että olen äitini poika jota ei isäni koskaan edes harkinnut lyövänsä.

  Toiseksi vaikka siksi, kun psykopaatit, jotka väkivallantekoja tekevät, eivät itse ymmärrä sitä tehdä.
  Luultavasti (huom, sanon LUULTAVASTI) ovat (kuten pedofiileistäkin on todettu), täysin ymmällään itsekin siitä, miksi heitä tästä luontaisetuihin käsittämästään vaimojen hakkaamisoikeudesta moititaan, jopa leivättömän pöydän ääreen talutetaan.

  Ja siksikin, koska olen näitä väkivallantekijöitä ihan liian paljon nähnyt elämäni aikana, että uskon heitä myös olevan.

  Ja vielä, koska näiden väkivallantekijöiden perseennuolijoita on moninverroin enemmän päätellen siitä, kuinka niitä syöksyy heti kommenttipalstoille kuin kusiaisia keon päälle pää murskattuna heitetyn, vielä henkitoreissaan kiemurtelevan käärmeen kimppuun.(Huomaa: kaikkialla nettimaailmassa, ei yksin Iineksen lohkolla)

  VastaaPoista
 180. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 181. Kuunkuiske:
  Olen taatusti selvillä väkivaltatilastoista ja olen kanssasi samaa mieltä, että lyödä ei saa, ei naista, ei lasta, ei miestä, ei ketään. Provosointia en ymmärrä harrastaneeni.
  Kävin vilkaisemassa myytinmurtajan Blogia ja siellähän haastellaan aivan järkeviä. Taidankin siirtyä sinne kommentoimaan. Bloginpitäjän ote tuntui hyvin asialliselta.
  Kiitos vinkistä!

  Samuli:
  Lähetin aikanaan vanhimman tyttäreni vuodeksi Tanskan opiskelemaan. Hän on kiitellyt minua siitä moneen otteeseen. Tanska on lähellä, mutta jo hiukan eksoottisen oloinen omine erikoisuuksineen. Väki siellä on iloista ja avaramielistä. Suomalaiset ovat tosi hyvässä maineessa - miehetkin. Hiukan jöröinä ne meitä näyttävät pitävän, mutta luotettavuutta arvostetaan.

  Iines:
  Loistojuttu tuo, että henkinen väkivaltakin lasketaan mukaan tilastoihin. Toivottavasti oikeuteen haastetaan sitten sekä miehiä että naisia. Olen entisessä elämässäni vastaanottanut naisen taholta sellaista henkistä väkivaltaa, että mielellään siitä linnatuomion antaisi. Mutta milläpä sen todistat? Täytyykö tulla diagnosoitu masennus? Vai pitääkö haastaa naapurit todistamaan? kun ei naamassa ole mustelmaa, ei mitään ole tapahtunut? Henkisen väkivallan osoittaminen tapahtuneeksi tulee työllistämään vielä monta lakimiestä.

  Sofista:
  Mielestäni Oksanen on tosi rohkea nainen. Hänhän on saanut suurimmat valtionpalkinnot mitä on mahdollista veronmaksajien kukkarosta saada. Ja kirjat tuovat massiin rahaa kymppitonnin kuukausivauhdilla. Ja nyt hän rohkeasti puree kättä, joka häntä ruokkii. Siihen ei moni pysty.
  Taannoin meillä hirviteltiin ja päiviteltiin sitä, kun neuvostokirjailijat eivät saaneet arvostella julkisesti omaa maataan. Ja nyt kun suomalainen kirjailija kertoo totuuksia Suomesta, ollaan heti takajaloillaan. Neuvostoliiton toisinajattelijoille hurrattiin ja heitä kannettiin kultatuolissa. Miksi ei samaa tehdä Sohville?
  Oksanenhan ei puhunut mitään sellaista, jota ei meillä Suomessa ei jo tiedettäisi. Suomi on sivistysvaltioiden joukossa maailman väkivaltaisin maa, se on poliittisesti korrekti totuus. Väkivaltateeman on naistutkijoiden verkosto jo ajat sitten levittänyt kaikkeen maailmaan. Ei tanskalainen sitä hämmästele.
  Suomalainen ruoka sitten… no joo. Kukin pitäköön mielipiteensä. Aika usein minäkin Helsingissä käydessäni syön venäläisissä ravintoloissa. Mutta salmiakista ja sinisestä lenkistä me pidämme! Vein niitä tyttärilleni Irlantiin äskettäin ison laukullisen. Jos en veisi, tappaisivat kentälle. Siinäkin Sohvi puhui totta.
  Ja jos oikein pohjia myöten ajatellaan, mitä omintakeista, tärkeää ja nimenomaan suomalaista me voimme muille maille opettaa? En minä kyllä keksi mitään. Keksiikö joku muu?

  VastaaPoista
 182. Vaarin hienosta sarkastisesta kommentista pisti silmään seuraava:

  "Suomi on sivistysvaltioiden joukossa maailman väkivaltaisin maa, se on poliittisesti korrekti totuus. Väkivaltateeman on naistutkijoiden verkosto jo ajat sitten levittänyt kaikkeen maailmaan. Ei tanskalainen sitä hämmästele."

  Vaari, joku saattaa ottaa tuon tosissaan.
  Korjauksena, väkivallan määrässä Suomi oli EU:n "länsimaista" sijalla viisi. Edellä Iso-Britannia, Ruotsi, Belgia ja Itävalta.

  Tanska on hieno maa, kyllä.

  VastaaPoista
 183. "Väkivaltateeman on naistutkijoiden verkosto jo ajat sitten levittänyt kaikkeen maailmaan. Ei tanskalainen sitä hämmästele."

  Voi yhden kerran näitä naisjärjestöjen paskahalpauksia ja mollauksia! Ja Sohvin S/M:n väliinjättöä ja sen vuoksi ärtymystä puutteen vuoksi! Että sinäkin Samuli viitsit käyttää tuota puutekorttia ja ämmäkorttia!

  Taidanpa kerätä tuonnempana vähän näitä kielikuvia yhteen kasaan ja katsoa, mitä niistä tulee! Alkaapi naurattaa valmiiksi.

  VastaaPoista
 184. En ole tutustunut Valton mainostamaan tutkimukseen, mutta pakkohan sen on olla totta, kun kerran televisiossa niin sanottiin!

  Harmillista, ettei Tilastokeskuskaan usko tätä suomalaisten miesten väkivaltaisuutta.

  Kertaus on opintojen äiti, joten toistan Tilastokeskuksen tilaston:

  Fyysisen tai seksuaalisen väkivallan, väkivallalla uhkaamisen tai seksuaalisen ahdistelun kohteeksi joutuneet naiset eri maissa haastattelua edeltävän viiden vuoden aikana (%).

  Argentiina 35,5
  Brasilia 34,7
  Intia 31,1
  Uganda 30,8
  Australia 26
  Kirgisia 21,5
  Costa Rica 21,4
  Jugoslavia 21,2
  Etelä-Afrikka 21,1
  Zimbabwe 20,9
  Uusi Seelanti 20,2
  Kanada 18,9
  Paraguay 18,4
  Bulgaria 17,5
  Englanti 17,4
  USA 16,9
  Kroatia 16,7
  Suomi 16,1
  Ruotsi 15,1
  Hollanti 15
  Romania 14,9
  Georgia 14,5
  Venäjä 14,4
  Indonesia 13,9
  Skotlanti 13,8
  Slovenia 13,6
  Bolivia 13
  Itävalta 12,8
  Ranska 12,2
  Tanska 12,2
  Albania 12,1
  Sveitsi 12
  Mongolia 11,9
  Valko-Venäjä 11,3
  Viro 11,1
  Malta 10,7
  Tšekki 10,3
  Liettua 10,2
  Belgia 9,9
  Ukraina 9,1
  Puola 8,6
  Italia 8,3
  Latvia 7,6
  Pohjois-Irlanti 7
  Unkari 6,7
  Makedonia 6,7
  Puola 6,5
  Slovakia 5,7
  Portugali 5,4
  Japani 4,7
  Katalonia 4,6
  Filippiinit 2,2

  Miten näistä luvuista saa television tulkinnan?

  VastaaPoista
 185. Selittäisikö se mitään, että tuo tilasto on aika vanha, jo vuonna 2001 julkaistu ja tutkittu siis sitäkin ennen?

  Minä en siis tiedä, mutta miksi kyseenalaistaa nyt niin kovin innokkaasti televisiouutisten, valtakunnan päämedian uutistiedot? Ei kai tuolta paikalta paskaa puhuta?

  Voi olla myös, että tutkimustavat tuolloin olivat epätäsmälliset ja ovat olleet erilaiset, on kysytty eri asioita, on määritelty myöhemmin väkivalta tarkemmin, jolloin se kattaa mm. narsismin ja joidenkuiden persoonallisuushäiriöisten harjoittaman julman henkisen sadismin.

  Sain nimittäin sen käsityksen, että tuo Tilastokeskuksen tutkimus oli tehty ulkomaiden mallin mukaan, ja ulkomailla väkivaltakäsitteen rajaus vaihtelee. Suomessa voi olla tiukka rajaus, mutta kai siitä kannattaa mieluummin olla ylpeä kuin arvostella sitä? Nythän mm. Ranska on laajentamassa väkivaltansa käsitettä laskemalla henkisen väkivallan juridiseksi rikokseksi.

  VastaaPoista
 186. Mitäkö maailmalle voitaisiin muuta antaa, kuin mallia väkivallasta?

  No, rysäytettiinhän Helsinkiä Maailman Muotoilun Pääkaupungin tittelillä just tänään.

  Suomipoika on kova muotoilemaan. Jos ei aina toistensa naamatauluja, niin kaikkea muuta sitten...

  VastaaPoista
 187. ”Voi yhden kerran näitä naisjärjestöjen paskahalpauksia ja mollauksia!”

  Kuuntelisit nyt Iines kerrankin edes sekunnin!

  Olen ollut toimittajana monissa pohjoismaisten naisjärjestöjen konferensseissa pitkin Baltiaa, myös kerran Ranskassa. Ja joka paikassa suomalaiset osallistujat toivat esiin suomalaisten miesten väkivaltaisuuden. Ahvenanmaan edustajat muuten pitivät parhaat palopuheet.

  En siis levittele paskahalpauksia vaan kerron omia kokemuksiani asiasta. Ja olenhan välillisesti itsekin vaikuttanut siihen, että Suomea maailmalla pidetään kovin väkivaltaisena maana. Eikä toki syyttä.

  VastaaPoista
 188. Minä olen jo tähän ikään hakannut kaikki, jotka pystyn. Luonnolliseti etupäässä naisia.

  Akoistani muutaman olen jo tappanutkin, ja kun naapuri kysyi roskispusseistani, vastasin totuudenmukaisesti: Muijan tapoin ja tässä sitä hiljalleen manan maille toimitan!

  VastaaPoista
 189. On se metkaa, että samat hemmot, jotka arvostelevat maahanmuuttoa ja kritisoivat islaminuskoa, koska ne alistavat naista, ovat innolla pesemässä palkitun naiskirjailijan naamaa, pukemassa häntä soveliaampiin vaatteisiin, tarjoamassa hänelle mulkkua puutteeseen ja tukkimassa hänen suutaan. Nauraisin makeasti ellei nyt itkettäisi. Piirrä vaan Iines kuva tästä miehestä, joka ihan aikuisten oikeasti murhaa läheisiä naisiaan enemmän kuin naiset miehiä!

  VastaaPoista
 190. Naisjärjestöjen paskahalvauksista puhui Samuli, Vaari.

  Minua huvittaa asian mitätöiminen sen vuoksi, että asiaa tutkivat tahot ovat naisia, ja mikä pahinta oikein järjestöjä, akkalaumoja, ei siis mitenkään vakavasti otettavia.

  Käsi sydämelle, arvon miehet, kukas nyt naisten asemaa ylipäänsä tutkisi yhtä suuressa määrin kuin nimenomaan naiset?

  Ja Pertti, piirrän kuvaa oikeastaan asioista, ja kuten kirjoissakin, joku tunkee jostakin esiin ja ottaa tilan, asian mukaan, oli hän mies tai nainen. Minä en voi mitään sille, että se on nyt viimeksi ollut useimmiten mies, miehet kun edelleen ovat enemmän tekijöitä, suorittajia, myös pahassa, niin kuin tuo Rikukin nyt tuossa kuvaa. Akat muovipussiin leukojaan louskuttamasta.

  VastaaPoista
 191. Väkivalta muodossa kuin muodossa on hirvittävä asia, joka pitäisi saada loppumaan, eikä siitä liene kukaan eri mieltä olekaan. Mutta on niin, että tilastoja on katsottava kriittisesti. Tilastot ovat tilastoja, eivät välttämättä kerro edes koko totuutta ja saattavat johtaa jopa harhaan. (Kuten esim. vaalien aikaan näyttäisi usein tapahtuvan.) Tilastot saadaan näyttämään haluttaessa melkein mitä vaan. Ei pidä kaikkea uskoa, mitä tilastoista otetut luvut kertovat, tai ainakin niitä kannattaa kyseenalaistaa ennen kuin hyväksyy. Tilastoissa pitäisi aina näkya esim. myös se, kuinka suurta joukkoa ihmisiä on haastateltu ja suhteuttaa määrä esim. koko väkilukuun. Voinhan kysyä vaikkapa kolmelta, mitä mieltä ovat jostain asiasta ja kaksi heistä on samaa mieltä, yksi eri mieltä. Siis tilaston mukaan yli 60 % haastatelluista on sitä mieltä, että....

  Monissa pahoipitelyissä ja etenkin tapoissa on yhtenä isona teijänä alkoholi. Mitäpä voitaisiin tehdä sille asialle? Delilah

  VastaaPoista
 192. Delilah,

  eivätköhän tieteellisiä tutkimuksia tekevät korkeasti koulutetut yliopistoihmiset osaa tutkimusmetodit ja tilastojen tulkinnat? Yliopistollinen tutkimus nimenomaan on kriittistä - se kuuluu jo tutkimuksen lähtötasoon suunnitteluvaiheessa. On päivänselvää, että näissä tutkimuksisa on aina luettavissa tutkimuksen yksityiskohdat, kuten haastateltavien määrät ja jopa taustatiedot iästä ja sukupuolesta jne.

  Kaupallisen alan markkinointitutkimukset ovat sen sijaan usein kepeitä ja jopa kritiikittömiä - niitä tehdään myös merkonomitasolla, jossa ei aina osata edes äidinkieltä kunnolla. Näiden tutkimusten tarkoitushakuisuutta pitääkin epäillä.

  VastaaPoista
 193. Iines: Yliopistoissa osataan teknisesti rallattaa mikä tahansa SPSS ja vastaava ohjelma niin, että vilske käy. Ovat supernopeita vetämään exel täyteen numeroita ja kaavoja miten iterointi vedetään ja minkälaisella seulannalla. Mutta kun asian ytimeen, eivät osaa ajatella sillä terveyspuolen avaimissa tutkitaan stressiä mm vitaliteetin avulla (=vastaavissa ja vastattavissa oli sama argumentti eri nimillä) ja se tarkoittaa, ettei stressiä voi ymmärtää koska plus ja miinus poistavat sen, minkä pitää mitata.

  Toinen esimerkki on se, mistä Kemppinen on joskus kirjoittanut: outliers-syndrooman valtava merkitys eli jätetään ulkopuolelle se, joka ei kauniilta näytä ja yleensä kauniilta näyttää se, joka sopii omaan hypoteesiin eli matchaa jotain jossa on ollut ajatusta. Mutta kun oikea tiede, siis usko, että voisi tietää jotain enemmän eikä pelkästään Popperin lailla falsifioida tai vahvistaa - ei toimi vaikka pitäisi osata. Joten; sinun ylisuuri usko, että tämän päivän tieteessä tiedettäisiin mitä tehdään, ei pidä paikkansa.

  Kun lasten aivoista otetaan magneettikuvia minä olin auditoriossa kuuntelemassa kun villit konsultit yrityksineen sepittävät koulu- ja opetusviranomaisille että siinä otsalohkon kuvassa näkee kuka on viksu ja kuka ei. Eli vetävät hirveitä johtopäätöksiä jotka ovat jotenkin korreloituvia analyyttiseen ajatteluun. Mutta kun sekin on vain osatotuus koska jos niska-aluetta ei oteta huomioon voi olla että kyseessä on asperger tai joku hyivn kapealla alueella syvästi analyyttinen. Koska niskassa on kielen semanttinen koodaus tai dekoodaus sen osuus perspektiivin laajuuteen on merkittävä. Mutta vaikka minä ja myös PISA-tutkija HY:stä reagoitiin ettei noin voi sanoa, niin shit - uskotko, että tämä pidätteli magneettikuvausta osaavien innostusta räksyttää asiat eteenpäin - ja olimme siis yliopiston tiloissa silloin - ei pidätellyt.

  On siis vaikka kuinka monta kertaa huomattu miten asiat yksinkertaistetaan jonkun kunkku-ajatuksen mukaan ja se on väärä.

  Mutta montako uskoo? Harva, sillä ylisuuri auktoriteetti ja tekniikkaihailu on meillä valtava.
  Saman sanoi prof. Keltikangas-Järvinen kerran luennoillaan; vaikka hän käy viranomaisilla kertomassa, että nyt pojat menee väärin, jos ette ota mukaan harkintaan tai poista tiettyä virhettä, niin ei. Eivät poista vaan hätyttävät mokoman professorinaisen ulos vaan, ulos häiritsemästä.

  Joten - ei yliopistoa kannata sen suhteen ihailla.

  Siellä oli myös lehtori, joka möi ilopillereitä......joten samalla lailla kuten politikoissa on kaikensorttisia. Ja dynamiikka ei mene oikeus edellä vaan fyrkka edellä. Tai on mennyt.

  Niiniluoto on ensimmäinen älykäs ja rehellinen ja voimakas tässä suhteessa mutta en olisi hänen saappaaissaan aina. On paha paikka koska jokaisella on oma kauha sopassa, siis poliittinen kauha. On vaikea olla kaikkien mieliksi ja sitä se on täytynyt tähän asti olla (Raivion aikana yliopisto oli lähes teollisuuden kehityslaitos, jonka maksoimme yhteisin varoin).

  VastaaPoista
 194. Iines sanoi:
  "... eli meillä nainen kuolee kaksi kertaa useammin kuin muissa läntisissä maissa."

  mikis sanoo:
  Ohoh?

  ... ja jatkaa:
  Kaikki me kuolemme joskus, mutta olen luullut että "ehkäpä kerran vain"...?

  mikis sanoo sen lisäksi että:

  Väkivallasta keskustelu on tärkeää, ei siksi että tietäisimme onko se 6,3 % vai -3,6 % enemmän tai vähemmän kuin joku keskiarvo. Eihän se uhreja auta yhtään. Eikö enemmän kantsisi keskittyä siihen miten tästä "suomalais-ugrilais-inuitit-etc-internationaalisesta" erityispiirteestä päästäisiin irti?

  Ps. Itse, kun biologina olen amatööri, en osaa sanoa muuta kuin omia kokemuksiani (jotka on hyviä). Mielipiteitä minulla taas on hyvin harvoin. (Niillä ei ole ollut tarvetta.)

  VastaaPoista
 195. Mikis,

  no juu, kerranhan täällä vain eletään ja kuollaan. Kai?

  Ja tuohon mainitsemaasi suomalais-ugrilais-inuitit-etc-internationaalisesta" irti pääsyyn pääsemistä odotan minäkin. Ehkä uusi keskustelu johtaisi vihdoinkin näin syvälle?

  VastaaPoista
 196. HG,

  mitään ei kannata ihailla kritiikittömästi, ei edes yliopistoa.

  Yliopistotason tutkimus kuitenkin lähtee tieteelliseltä pohjalta ja asettaa tutkimusongelman kriittisesti - muutenhan se ei olisi tieteellistä tutkimusta tai tilastointia.

  VastaaPoista
 197. Ja minua kyrsii vielä se - jos saan olla muutaman nanosekunnin vielä tuohtunut - että luette van Vaaria väärin. Kokemuksia voi vähätellä "yksittäistapahtumina", niin aina, harvemmin "kollektiivisia" tapahtumia meille tapahtuukaan. (Olin, olin torilla kun Lordi lauloi! Ja välillä kävin kusella, kun oli pakko, sataman rannassa. Yhdestä poliisiveneestä - niitä oli siellä ainakin kolme - huudettiin mulle megafooniin että "herrasmies siellä, niin niin Te joka siellä kuset, painu äkkiä helvettiin sieltä".) Niin, mihinkäs minä jäin... tarkoitan, että vaikka teoria olisi kuinka hyvä ja kaikenkattava, ei silti kannata hylkiä todellisuutta.

  Koska se katsoo takaisin!

  VastaaPoista
 198. Myytinmurtajan blogissa oli mielestäni aiheesta aika ansiokkaasti, kiihkoilematta.

  älä naurata. myytinmurtaja on eräs pahimmista änkyräfeministeistä. hänen kirjoituksistaan on ansiokkuus ja kiihkoilemattomuus kaukana, päin vastoin. hänen nimimerkikseen myytinmurtajan sijaan sopisi paremmin myytinuusintaja.

  VastaaPoista
 199. Kuinka suuren oikein luulet tuon turvapaikanhakijoille maksettavan tukisumman kokonaisuudessaan olevan?

  jokainen turvapaikanhakija maksaa suomen yhteiskunnalle noin 60000 euroa per turvapaikanhakija vuodessa. tämä fakta tieto oli lehdessä. siinä saa aika monta siivoojaa, sairaanhoitajaa, yrittäjää tehdä töitä, että tuo yhden turvapaikanhakijan kustannus tule katettua. raha ei tule taivaasta, eikä vakuutusyhtiöltä vaan veronmaksajilta ja maksavilta asiakkailta.

  VastaaPoista
 200. On aivan turha koettaa mitätöidä noita tutkimuksia, jotka on tehty tieteellisen tarkasti määritellen.

  hih hih hihii - tämähän oikea huumoriblogi :D

  VastaaPoista