3.11.2009

Syyspäiväkirja 5. sivu

Kun luin Haavikko-nimistä miestä, tarvitsin usein pientä hopeista kirjanmerkkiä, joka on tyttären askartelema. Kaarevassa varressa heiluu, ikään kuin hirressä, itämainen turbaaniin kiedottu pää, naamio, johon on kiinnitetty viisi pientä valoa heijastavaa kidemäistä kiveä. Merkki kiinnitetään lukukohtaan koukusta, jossa pää killuu.

Usein otin lukiessani tuon merkin sormiini ja koskettelin sen rosoista pintaa ja kääntelin sitä, jotta saisin kivien valon väriheijasteet esiin. Välillä kiteet olivat sinisiä, välillä vihreitä tai keltaisia ja vanhan roosan värisiä. Sitten jatkoin taas lukemista ja fuskasin aika ajoin harppomalla Otava-kohtausten yli.

Niin miehinen oli tuo kirja, Mauno Saaren Haavikko-niminen mies. Niin keskittynyt kuvaamaan kirjapainotalojen miehisiä valtakiemuroita. Niin monta tuhannen taalan paikkaa hukattiin, niin kuin nyt vaikka Marja-Liisa Vartiokin, kaikkien miesten unelma ja Haavikon laskemattoman kiiman kohde. Jos nainen on miehen elämän rakkaus jota hän ikänsä kaipaa, niin olisi annettu enemmän! Tämä olisi ollut olennaista, elämän korkea kohta, kipukohta. Ja tytär Johanna, joka unohdettiin sinne komeroon jonne hän meni kuullessaan äitinsä kuolleen ja joka tuli kirjassa ulos vasta isona, haistattelemaan isää, joka kielsi hänet: ne geenit olivat Marja-Liisalta ja minulta, mutta ne selätettiin, käännettiin nurin ja parkittiin kuin ketun nahka.. Kunpa Johanna olisi elänyt ja kertonut tarinan. Banaalissa on totuus, ei vallankiemuroissa. Minusta tässä kohdassa oltiin veren maku suussa, lähellä runoilijaa ja avainta hänen kieleensä.

Ikään kuin miehestä ylipäänsä voisi kertoa elämäntarinan kuvaamalla hänen valtansa kiemurat ja nimeämällä hänen rakkauksiensa määrän, niiden alun ja lopun.

Ei se kirja huono ollut, mutta Saari hukkasi Haavikon elämän ja ehkä runoudenkin. Piirsi vain jonkinlaisen ulkokohtaisen kaaren tiettyjen tapahtumien väliin, sen kaaren jossa itsekin oli ollut mukana. Naisen pitäisi kirjoittaa Haavikosta. Mitähän Ritva Haavikolla olisi sanottavana? Tai sillä, joka näkee runoilijan autistisen elämän draaman kaaren ja osaa kytkeä tapahtumia toisiinsa, ottaa Johannan pois komerosta ja herättää Marja-Liisan henkiin ja katsoa Haavikon lapsuuteen ja pään ja sielun sisään.

Eivät kirjapainotalojen valtakiemurat ole runoudelle edes oleellisia, vaikka runoilija pelaisikin osakkeilla. Älköön niillä rasitettako runoilijan postuumia elämää. Tulee mieleen pikkukaupungin historiikki, jossa luetellaan kunnanvaltuustot, hallitukset ja kunnanjohtajat ja heidän vaalipelinsä ja vaihdoksensa.

*

Sain Runotalon Sarilta Tunnustuksen, joka liittyy aisteihin. Kiitän ja kumarran! Haasteessa pitää nimetä viisi aistia ja kertoa niistä. Huomaan kokevani tämän yllättävän vaikeaksi ja kuittaan tämän aistikuvauksen nyt tuolla yllä olevalla kirjanmerkkikuvauksella. Yhdistyisikö siinä tuntoaisti, näköaisti ja kuuloaisti, kun tuo hirressä roikkuva turbaanipää helisee liikkuessaan? Haju- ja makuaistini voisi liittää edellisen keskustelun loppuun, kun kuvaan Kuunkuiskeelle syömisiäni? Joka tapauksessa tärkein aisti minulle on näköaisti, ja ilman sitä en tahtoisi elää, olenhan lähes ilman puhetta, eli tavallaan minulta puuttuu jo tärkeä toiminto. Olen ajatellut opetella viittomakielen, mutta kuka puhuu sitä minun kanssani?

PS Kyllä tässä päreessä voi keskustella muustakin kuin kirjasta, jonka harva lie lukenut. Jos vaan joku keksii jotain jutustelua kanssani. Toivottavasti! Voisitte vaikka kertoa, mitä kirjaa luette parhaillaan tai minkä olette viimeksi lukeneet. Tulisiko tästä pieni kirjakeskustelu?

(Valokuvassa Marja-Liisa Vartio, Haavikon ensimmäinen puolis0)

94 kommenttia:

 1. Enbusken Epäkorrektia/eutanasia keskuslelun lopussa O-P Ryynänen toteaa että tieteen nykyisen kehityksen tilassa tiede ja käytäntö karkaaa jonnekin kauas ja moraalikeskustelijat juoksevat perässä.

  Yhteiskunnan polarisoituminen nostaa esiin, niin kirjallisuudessa kuin taitessa yleensä, ihmisyyden koko kirjon. Moraalinen estottomuus ja konservatiivinen säilyttävyys voimailevat tieteen legitimiteetistä ja hegemoniasta.

  Suorittoko Saari kirjassaan "isänmurhan"?

  Kulman takaa

  VastaaPoista
 2. Isänmurha tuli minunkin mieleeni, kun luin siitä, miten kirjassa korostettiin Haavikon pojan osuutta isän kuolinvuoteen äärellä.

  VastaaPoista
 3. Minulla on luvussa jo aiemin mainisemani kirja Henry Laasanen: Naisten seksuaalinen valta

  Toinen kirja, joka on juuri luvussa, on valokuvausta käsittelevä Michel Freeman: Valo - aika, aukko & herkkyys

  Nuorempana jamppana olin nopea lukija ja luin suht'kot paljon. Nykyisin olen sellainen hitaampi, nykäyksittäin etenevä lukija...

  VastaaPoista
 4. Iines
  Kuten yleensä aina, minä luen kohutut kirja-uutuudet vasta kohun vaimennuttua. Tätä Haavikon elämänkertaa kohtaan minulla ei ole erityisiä intohimoja, joten jos kirja joskus hakeutuu luokseni, sen voi silloin plarailla läpi.
  Tervon Koljatinkin luin äskettäin muista syistä näin pian, kenties en sitäkään olisi koskaan avannut.
  Tiihosen runokokoelma: Jumalan sumu, ei yltänyt edellisen kokoelman tasolle.
  Eilen olin tilaisuudessa, jossa mukana oli Eeva Tikka kertomassa kirjailijantyöstään ja runoistaan.
  Tilaisuutta varten luin evääksi hänen runojaan.
  Jean Baurillardia tavailen parhaillaan, ja kaveri lähti juuri hakemaan kirjastosta sinne saapuneita varauksiani, vaikka vino pino on jo tuossa sivupöydällä odottamassa vuoroaan.

  Haavikosta minulla on sen verran "kokemusta", että kun aikoinaan tarjosin runonippuani hänen kustannusyhtiölleen, palaute oli kannustava: Eivät nämä huonoja runoja ole! Mutta sopimusta kustantamisesta ei siis tullut.

  VastaaPoista
 5. Jape,

  minulle oli yllätys, että Naisen seksuaalinen valta on noin laaja teos, 356 sivua. Jotenkin, kun tuntee Laasasen tunnelmat ja tyylin, arvelee, että kirja on tuota samaa kuin blogiartikkeleissakin. Olisiko siellä jotakin uutta? Ilman muuta tutustun teokseen, jahka käsiini saan.

  Minun tulee tästä Laasasesta mieleeni naisten vastaava tapaus, Kaarina Hazard, joka on suosikkini myös mainion kirjoitustyylinsä vuoksi. Voi tituleerata kirjailijaksi. Kontallaan on tuossa hyllyssänikin.

  VastaaPoista
 6. Leonoora,

  yleensä minäkin luen kohukirjat vasta kun pöly on laskeutunut, ihan siitäkin syystä, että niitä ei ennen saa kirjastosta. Ja harvoin sellaisesta kirjasta jonka tahdon heti ostaa, kohutaan hirveästi.

  Tämä Haavikko sattui sopivaan saumaan, kun kysäisin sitä kirjastosta jo ennen sen ilmestymistä, joten pääsin tekemään siihen ensimmäisen varauksen.

  Luin uudelleen tuon päreeni, ja huomaan, että se on aika kriittinen. Saa olla, olen sanojeni takana, mutta enemmän olisi voinut puhua hyvistäkin puolista, sillä paikka paikoin riveillä tapahtui metamorfoosi: kun Saari puhui, se olikin aitoa Haavikkoa, ja löytyi uusia säkeitä, runoksi asti.

  VastaaPoista
 7. En malta olla lisäämättä, että löysin hyllystäni aarteita, jotka melkein olin jo unohtanut: Art Housen kustantaman Marja-Liisa Vartion Lyhyet vuodet, jossa on muistiinmerkintöjä ja kirjeitä ajalta, johon ulottuu Vartion koko tuotanto ja yhteiselämä Haavikon kanssa.

  Toinenkin päiväkirjatyyppinen teos löytyi: Vartion Nuoruuden kolmas näytös, jossa on Vartion nuoruuden päiväkirjat.

  Enää ei harmita, että kirjasto oli jostakin unohtamastani syystä äsken kiinni, kun siellä kävin palauttamassa Haavikon, luukkuun, enkä saanut uusia kirjoja.

  VastaaPoista
 8. Iines: "minulle oli yllätys, että Naisen seksuaalinen valta on noin laaja teos, 356 sivua."

  Juu, ei se ole ohut kuin haavanlehti, niin kuin jotkin kirjat :)
  Sekään ei ole yllätys, että naiset yllättyvät, etä kyseessä onkin oikea kunnon kirja :) Useimmat on vain senmollannet edes näkemättä saatikka lukematta sitä itse.

  Toki on myönnettävä, että ainakin ekat 100 sivua on raskasta luettavaa, koska se on tieteellistyylisesti kirjoitettu ja sisältää kiusallisen runsaasti lähdeviitteitä suoraan tekstin seassa. Siksi minunkin eteneminen on hidasta...ja tuo on hyvää "unilääkettä", siis tuo kirja. Sen ääreen nukahtaa helposti ja siksi joutuu aina palaamaan hiukan takaisin päin, kun ei muista luinkos minä jo tuo kappaleen :)
  Mutta sanoisin, että se on kyllä hyvä ja siallinen kirja, mutta ei viihteellinen romaani tietenkään.

  Iines: "Jotenkin, kun tuntee Laasasen tunnelmat ja tyylin, arvelee, että kirja on tuota samaa kuin blogiartikkeleissakin."

  No olet saanut ainakin hiukan väärän kuvan. Laasanenhan on kiltti, shakkia pelaava nörttityyppi. Ei hän juurikaan osallistu bloginsa keskusteluihin, eikä kirjoita itse bloggauksia juurikaan, vaan hän nostaa esiin teemoja ja kirjoituksia (muiden) linkkie nmuodossa ja niistä on tarkoitus sitten keskustella. Siellä blogissa lymyää sitten aina jotain omituisia tyyppejä ja anoyymihäröjä jotka rikkoo keskustelua. Ei siis ole kyse juurikaan Laasasen mielipiteistä hänen blogissan, jos toki joskus hän kirjoittaa kommenttejaan bloggaukseen linkaamiensa juttujen yhteyteen.

  Iines: "Olisiko siellä jotakin uutta?"

  Missä? Laasasen kirjassa?

  Iines: "Ilman muuta tutustun teokseen, jahka käsiini saan."

  Suosittelen. Itse ostin tämän kirjan itelleni jo reilu vuosisitten, mutta edelleen se on lukematta. Selasin sen kyllä läpi jo tuolloin, mutta nyt se on ns. syväluvussa. Etenen hitaasti, mutta varmasti :)

  Iines: "Minun tulee tästä Laasasesta mieleeni naisten vastaava tapaus, Kaarina Hazard, joka on suosikkini myös mainion kirjoitustyylinsä vuoksi. Voi tituleerata kirjailijaksi."

  Hazard on feminisiti, jonka tyylistä ei ota selvää, välilä hän vaikuttaa "miesystävälliseltä" ja välillä taas miesvihamieliseltä, ainakin kun lukee hänen kolumnejaan Iltalehdestä (muistaakseni).
  Ihmettelin myös kauhesti miksi Hazard oli kutsuttu Tampereen Miespäiville puhumaan viime viikonloppuna. No, en mennyt itse sinne, kun oli niin feminisitinen, vasemmistolainen ja uskonnollinen koko miespäivien ohjelma, että ei niitä miespäiviksi tunnistanut...

  Iines: "Kontallaan on tuossa hyllyssänikin"

  Mikä on kontallaan? Nainen?

  VastaaPoista
 9. Mutta sanoisin, että se on kyllä hyvä ja siallinen kirja, - - .

  Tähän Laasasen teoksen luonnehdintaasi, Jape, on pakko piirtää hymiö.

  Kontallaan on Hazardin kirjoittama pamflettikirja, muistiinpanoja mediasta. Teoksen pohjana usein ovat hänen Metro-lehden kolumninsa. Tässä minun päreeni. tästä aiheesta.

  VastaaPoista
 10. Äidinkielen opettajani oli opettanut myös Marja-Liisa Vartiota. Joku piti esitelmän Se on sitten keväästä, joka oli valittu vuoden parhaaksi esikoiseksi vuonna 1957. - Sinä vuonna ei esikoisten taso sitten varmaan ollut kovin korkea, sanoi opettaja.
  Se oli minusta niin outo kommentti, että näköjään muistan sen vieläkin. Etenkin sen opettajan suusta, jota pidin kohtalaisen kypsänä ihmisenä ja hyvänä opettajana.
  Jäin miettimään, mitä kaikkea olisi voinut olla takana. Ehkä pitäisi lukea tuo Nuoruuden kolmas näytös, siitä voisi selvitä jotain, kun asia on jäänyt jonnekin takaraivoon vaivaamaan.

  VastaaPoista
 11. Iines: "Tähän Laasasen teoksen luonnehdintaasi, Jape, on pakko piirtää hymiö."

  Äh, no niin. Siinä sattui nyt sitten taas kirjoitusvirhe minulle, kiusalliseen paikkaan. :\

  VastaaPoista
 12. Todella outo kommentti, Sokea kana, sillä kirjasta ilmenee, miten Vartio sai eräästäkin aineesta 9 ½ ja miten hän piti kaikkia hurmanneita esitelmiä, ja miten muuan tohtori Wilkman, eräs opettajista, kehotti häntä lähettämään runojaan (Harmaja- ja Södergran-henkisiä) eteenpäin. Hän kirjoitti aineesta "heikon laudaturin".

  Muutoin tuo Nuoruuden kolmas näytös keskittyy Vartion ailahtelevan tunnemaailman purkauksiin, ja lukuisiin rakkaussuhteisiin, jo lukiosta alkaen. Saan myös vaikutelman, että hän oli koulusta pois niin halutessaan. Lieneekö ollut joitakin säntillishenkisiä opettajia ärsyttänyt tyyppi?

  VastaaPoista
 13. En ole vielä saanut käsiini Haavikko-kirjaa, mutta sen nostattamaa kohua on vaikea ollut välttää. Ovat suuret kansallisrunoilijamme ennenkin olleet melkoisia naisten vikittelijöitä. Ajatellaan vaikka Runebergia tai Eino Leinoa, jonka runot koskettavat meitä yhä. Ehkä ihmisen "pimeää" puolta tarvitaan, jotta runoihin syntyy se jokin. Toivottavasti Haavikosta jäävät mieleemme päällimmäiseksi hänen kirjalliset saavutuksensa. Delilah

  VastaaPoista
 14. Vartion päiväkirjoista voi myös lukea kuinka vastenmielinen hänestä Haavikko oli. Aika hieno piirre Haavikossa, että julkaisutti ne. Haavikko ymmärsi niiden kaunokirjallisen merkityksen.

  Tuo Seiskalehti-tasoinen sensaatiohakuinen MS-teos kiinnostaa lähinnä kulttuurijuoruilijoita. Olen lukenut kirjan selailemalla enkä pidä kummoisenakaan opuksena, on hyvin oudolla tavalla toisten ihmisten yksityisyyttä loukkaava. Lapsellinen. Huonosti kirjoitettu ja erinomaisen surkea Haavikon elämänkerrantekijä.

  Mutta tuleehan näitä lisää, myöhemmin.

  VastaaPoista
 15. Ano,

  huomasin näistä mainitsemistani Vartion opuksista, että ne on toimittanut Art Housen Anna-Liisa Haavikko, eli Marja-Liisa Vartion miniä. Minusta on selvää, että teokset toimitettiin julkisuuteen sellaisenaan, ja negatiivisia mainintojahan voidaan pitää toki myös myyntivaltteina.

  Olen eri mieltä kanssasi teoksen seiskalehtitasosta. Ei se muistuta mistään paikasta keltaisen lehdistön tyyliä, ja on huomattavasti parempi kuin yksikään omakustanne, johon olen törmännyt. Kyllä sillä sijansa on, joskaan se ei minultakaan saa keskinkertaista parempaa arvosanaa. Olen pettynyt kirjan ulkokohtaisuuteen ja painopistealueisiin.

  VastaaPoista
 16. Tuskinpa jäävät, Delilah, vaikka niin sen pitäisi olla.

  Tarkoitan tällä kyynisellä lausahduksella sitä, että ei Haavikko ole kansan runoilija, hän ei ole sydämisssä niin kuin joku Leino tai Kailas. Hän on vaikeatajuinen runoilija, jonka runot pitää avata. Hyvin moni viisas ja älykäs ja kirjallisestikin orientoitunut ihminen sanoo, ettei ymmärrä Haavikon runoja.

  Minulla on hänen runojaan paksu kirja, jokin kootut, jossa on parhaana pidetyt. Kyllä minä niitä säkeitä edelleen luen, mutta kokonaisuuksia en hahmota, eikä runous ole minulle sellaista, jota tulkitsemalla tulkitaan tai niin kuin Haavikko itsekin omasta runoudestaan sanoo: se on avattava, siilä siinä on koko elämä.

  On myös sanottu, että Haavikko oli autisti. Autistisen ihmisen tapa hahmottaa maailma on erilainen, ja siksikin runojen kieli on lukittua, mutta avattavissa, ken taitaa tuon kuvakielen katsomisen.

  Minusta Haavikon elämäkin oli taideteos, koska siinä on kuolemia ja mystisyyttä kuin antiikin tragedioissa. Lopuksi Haavikko ei ollut itsekään varma, onko hän tappanut jonkun.

  VastaaPoista
 17. Kirjallisuus: siinä meillä, Iines, on yhteinen harrastus.

  Haavikko-kirjaa en ole lukenut enkä lue. Äijä ei ole koskaan minua kiinnostanut. Yritin joskus perehtyä hänen runoihinsa, mutta kun en ymmärtänyt niitä, annoin olla. Haavikon tietokirja "Suuri keinottelu" oli ansiokas, mutta
  kirjoitajan bessewisserismi harmitti.

  Haavikon kirjan ympärillä käyty "kiista" tympäisee. pelkkää markkinointiahan se on.

  Suurin osa uutuuksista jää minulta lukematta. Odotan muutaman vuoden, ja jos kirjasta vielä puhutaan, luen sitten jos luen.

  Nyt on menossa Hasekin "Kunnon sotamies Sveik" varmaan viidettä kertaa. Vasta nyt huomaan, kuinka tarpeettomia ja osoittelevia ovat itse tarinaan kuulumattomat Hasekin välipuheet. Ne pilaavat kirjaa samalla tavoin kuin Linnan "Tuntemattoman" välihöpötykset. Kustannustoimittajan olisi pitänyt olla vielä julmempi, niin kirja olisi parantunut lujasti.

  Olen usein kuullut sanottavan, että Linnan teos olisi sodanvastainen. Höpöhöpö. Minusta se antaa suomalaisille vain lisää sotaisia hartioita: yrittäkääpä tulla tänne, viholliset niin näette, mistä se kana ja niin eespäin.

  Hasekin kirja sitä vastoin on sodanvastainen. Suomalainen kirjailija joutuisi vieläkin raastupaan sellaisesta tekstistä.

  Nyt lukemaan.

  VastaaPoista
 18. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 19. Iines: "Kontallaan on Hazardin kirjoittama pamflettikirja, muistiinpanoja mediasta. Teoksen pohjana usein ovat hänen Metro-lehden kolumninsa. Tässä minun päreeni. tästä aiheesta."

  Luin nyt tuon päreesi ja olin yllättynyt, useammastakin asiasta. Ensinnäkin muistelen, että ihan hiljan, Iines, ilmoitit että et ole feministi ja tuolla Hazard-päressä ilmoitat olevasi feministi ja se käy kyllä bloggauksesta ja kommenteistakin selväksi. Kysyisin tässä, että millä lailla kirjastonhoitaja tekee vaativaa työtä? Leppoisia tuntuu heidän hommat olevan ja ehtii kivasti jutella toistensa kanssa pitkin päivää...
  Nyt on aika ajanut jo hiukan ohi, mutta voidaan silti todeta tuotannollista työtä tekevän paperimiehen verotuloilla maksetaan kirjastonhoitajan tuottamaton, leppoisa, työ. Käsittämätöntä, että tämä unohdetaan kiihkoissan aina.
  Tämä maa ei elä palveluammateilla. Tarvitaan vientikauppaa ja tuotteiden jalostusta ja myyntiä ulkomaille, mutten tämä maa ei pysy pystyssä, vaikka meillä olisi 5 miljoonaa korkeastikoulutettua (sekin vielä) kirjastonhoitajaa viroissan.

  Sitten suosittelen sinulle, Iines, että luet sen Laasasen kirjan, jos olet edelleen sitä mieltä, että mies on se joka valinnat tekee (esim. parinuodostuksen suhteen).

  Valittelit (tuolla vanhassa päreessä), että miehet tekee aloitteet ja sitä kautta hallitsee...huh huh, miehet joutuu tekemään aloitteet, kun naiset ei niitä tee. Naiset haluaa olla siinä valitsijan roolissa. Kukaan ei ole kieltänyt naisia olemasta aloitteelinen. Tasa-arvoisessa maailmassa naiset pistäisi itsensä altiiksi pakeille sun muulle kuvioon kuuluvalle, kuten miehet tekee, mutta tähän ei ole vielä päästy. Kyllä se on nainen, Iines, joka valitsee eikä mies.

  No, tuosta päreestä on jo aikaa, silloin olisi ollut mukava tuoreeltaan olla kommentoimassa, nyt on hiukan myöhäistä kenties...
  Toin vain esiin muutaman spontaanin ajatuksen, joka tuosta tuli tuoreeltaan mieleen.

  VastaaPoista
 20. Vielä tuli mieleen tuosta Iineksen Hazard -linkistä seuraava kirjavinkki Iinekselle. Sinun kannattaa lukea Pauli Sumasen kirja "Valhe, Emävalhe, naisen euo on 80 senttiä. Tutkimus palkkatasa-arvosta".

  Tähän kirjavinkkiin innoitti tämä kommenttisi:
  Iines: "Samoin kuin kaikki Suomen työtä tekevät naiset ansaitsisivat saman palkan samasta työstä kuin Mies.

  Tilastokeskuksen sivuilta löytyy vuodelta 2003 tehty vertailu naisten ja miesten palkoista. Sen mukaan naiset saavat joka alalla miestä huonomman palkan. Esimerkiksi naisjohtajat ja ylimmät naisvírkamiehet (huomaa huviksesi termi) saavat yli 1 000 euroa vähemmän kuukaudessa kuin vastaavat miesjohtajat ja miesvirkamiehet. Palvelualoillakin mies tienaa muutaman sata euroa enemmän kuin nainen, samasta työstä.

  Minun kysymykseni kuuluukin: Miksi nainen ei voi saada samasta työstä samaa palkkaa kuin mies? Miksi alemman koulutuksen saanut mies voi tienata enemmän kuin korkekoulututkinnon suorittanut nainen? Se ei yksinkertaisesti mahdu päähäni."

  Lue tuo kirja niin tiedät miksi.

  Sanottakoon lyhyesti, että suomessahan on jo palkkatasa-arvo, samasta työstä saman työnantajan palveluksessa saa saman palkan, sekä mies että nainen.

  Naiset on toisalta paljon enemmän sairauden takia pois töistä ja toisaalta miehet tekee paljon enemmän ylitöitä. Sitä tuo sinun tilastokeskuksen tilastosi ei huomioi: tehtyjä työtunteja. Ei tekemättömästä työstä pidä maksaa mitään (jos on sairaana) ja toisaalta jos tekee enemmän töitä (ylityöt) pitää niistä maksaa. Varsin yksinkertaista. Lisäksi on niin, että naiset arvostaa siistejä sisätöist, miksi ei paskainen mutta kohtuu hyvin palkattu putkimiehen tai hitsarin homma kiinnosta naisia?

  No en paasaa tästä enempää, ihan ajatuksena vain.

  Sumasen kirja maksaa 10 euroa (sis. postikulut). Sitä voi tilata spostilla osoitteesta palkkatasa.arvo@gmail.com

  Lisätietoja myös täällä:
  http://tasa-arvo.com/

  "Naisen euro on 115 senttiä" ;)

  VastaaPoista
 21. Jape,

  en taida nyt tässä päreessä puuttua noihin asiasisältöihin, mitä tulee Kontallaan I ja II -päreisiini.

  Sanon vain lyhyesti, että olen edennyt vuoden 2006 ajoista ajattelussani siihen suuntaan, että en jaksa olla feministien kanssa heidän käyttämistään keinoista ja "taistelutavoista" samaa mieltä, asioista kylläkin.

  Ero on se, että näen yhä enemmän naisen itsensä syylliseksi naisten heikompaan asempaan joka saralla. Ei tasa-arvoa saada kenenkään kädestä, syyttämällä, se pitää vain ottaa, sillä ei sitä naisilta kukaan kiellä.

  Päinvastoin, miehet ovat selvästi alkaneet arvostaa ja jopa haluta kumppanikseen ajattelevaa ja tasa-arvoista naista, jolla on oma ansiokaskin työhistoriansa.

  VastaaPoista
 22. Kerran käynyt Oulussa, junalla, kääntymässä.

  Olen sanonut olevani Satakunnasta, Pikkukaupungista. Olen edelleen.

  VastaaPoista
 23. S.infulenssaista huomenta! On niin kipeä olo, ettei oikein lukemaan kykene. Ripuloittaa, oksettaa, heikottaa...

  Sain synttärilahjaksi Ian Kershawin "Hitlerin" ja on siinä käsillä pitelemistä, moinen kasilankun pätkä! (Kasilankku 50mmx200mm)

  En ole kuitenkaan alkua pidemmälle päässyt, joten antaa arvostelun olla.

  Mökillä luin Forsythen "Kangaroa", vanhaa kunnon jännityskirjallisuutta joita enää harvoin tuotetaan. Tarpeeksi lapsellisia, mutta myös taustoihin, joista niissä kerrotaan, paneutumista niissä on.

  Japelle:
  Kun hehkutat sitä laasastasi, niin pitäisin tarpeellisena sinun miehenä ajattelevan vaikka tuoreimman Hesarin raporttia, kuinka joka kuudes minuutti jossakin perheessä joku saa turpaansa. Ja yleensä turpaansa saaja on nainen. Eikä siinä käsitellä "kunniajuttuja" jos sellaiseksi ei lueta margariinipurkin väärää asentoa ruokapöydällä.

  Jos tältä, maantapojemme mukaiselta tasolta heikompi yksilö alkaakin ponnistella vaikka seksiä apukankenaan käyttäen meidän machojen mahojemme alta tasavertaisuuteen, niin siitä vaan.

  Laasasen kirjakin kertoo vain omintakeisia tilastoja siitä, kuinka jotkut miehet eivät ikänään saa pimppiä kun sen saamisesta, antamisesta, tarjoilusta saavat päättää ne, joilla pimppi on.

  Kokemusperäisenä asiana sanoisin vielä, että pimppiä saa joka tapauksessa enemmän sinkkuna kuin naimisissa tai muuten vakituisessa suhteessa saman katon alla majaillessa. (Jos ei käy vieraissa, jota pidän hyvinkin varteenotettavana vaihtoehtona jos niksit hallitsee, ja hermonsa eli pokerinaamansa.)

  Vakisuhteessa (miehenä naisen kanssa) joutuu jokatapauksessa pidättelemään kuukautisten (jos ei ajele rehvakkaasti rekkakuskien lailla keli kuin keli), päänsärkyjen ja lastensaamisten aikoihin. Silloin voi joskus jopa toivoa, että kämmeneen kasvaisi karvoja ja siihen ilmestyisi rauhasia, jotka erittäisvät jotain tuttua tuoksua...

  VastaaPoista
 24. Sinulle Anonyymi,

  saanko kysyä motiiviasi sille, kun äsken heitit tähän kotikaupunkini nimen, jonka poistin, koska sen julkaisemisesta et päätä sinä, vaan minä?

  Miksi teet tällaista? Olet ennenkin heitellyt tänne paikkakuntatietoja, jotka olen poistanut, koska toki itse määrään oman julkisuusasteeni.

  VastaaPoista
 25. Koska piiri pieni pyörii ja Vaari tietää että tiedän - I am not stupid nor is he

  VastaaPoista
 26. Vai olet sinä possutaudin kynsissä, Valto. Parane hyvin!

  Minua tauti jopa pelottaa, sillä meidän suvusta kuoltiin joukolla espanjantautiin parhaissa nuoruusvuosissa ja seisovilta jaloilta. Nyt ottaisin heti rokotteen, jos saisi, mutta ei kai riskiryhmiin kuulumaton aikuinen sellaista saakaan.

  Tuon Hitler-elämäkerran taidan kuitenkin jättää väliin, sillä siinä on muistaakseni Vaarin maininnan mukaan runsaasti valtakiehkuroita pikkutarkkuuksineen, enkä sellaista jaksa. Kuitenkin tahtoisin lukea Hitlerin kehittymisestä ihmishirviöksi. Lapsuudella on tietenkin ollut ratkaiseva merkitys.

  VastaaPoista
 27. HG,

  oliko se Anonyymina kirjoitettu kotipaikkakommentti sinulta siis? En tarkoita Oulu-kysymystä, koska en ole Oulusta.

  VastaaPoista
 28. En ehtinyt lukea sitä, ei ollut - oletin vain

  VastaaPoista
 29. Hyvä!

  Huokaisen helpotuksesta, sillä olisi ollut valtava pettymys, jos sinä HG olisit ollut niin halpamainen.

  Joku sen kuitenkin teki.

  VastaaPoista
 30. Iines, kiitos paranemistoivotuksista, mutta se on pitkä tie kun koko meidän perhe sairastuu. Vanhin poika aloitti, nyt minä ja sitten.., viimeksi kun sairastuttiin johonkin lentävään flunssaan, kesti oksentelua ja kuumeilua toista kuukautta.

  Jos et voi lukea Kershawin kirjaa niin entäpä Norman Mailerin viimeseksi jäänyt teos "Aadolfin linna" joka kertoo fiktiivisellä kerronnantaidolla Aatu pojan kasvutarina? Suosittelen omasta puolestani.

  Tuoreintakaan "Hitleriä" en heittäisi kuitenkaan toisten arviointien varaan, sillä minua tämäkin teksti vetää lukemaan yhä eteenpäin.

  VastaaPoista
 31. Palkkatasa-arvoon liittyen: Nuo tutkimuksethan on sellaisia, että ne saadaan aina näyttämään hyvältä omalta kantilta, riippuen siitä kuka tutkimuksen tekee.

  Ensinnäkään naiset eivät sairastele enempää kuin miehet, vaan naiset joutuvat olemaan lasten takia paljon sairaslomalla. En usko, että yksikään äiti iloitsee niistä sairaspoissaoloista vaan potee siitä huonoa omaatuntoa, koska selvästikään lapset eivät ole "hyvä syy" pitää sairaslomaa vaikkakin pakollinen. Kuten myöskään lasten takia äidit eivät voi tehdä ylitöitä (ja näitä äitejä ärsyttää aivan älyttömästi se, että isät istuvat kuuteen asti iltaisin tekemässä niitä töitä).

  Toinen asia on se, että palkkatasa-arvo firman sisällä on teoriasssa ehkä totta, mutta käytännössä kukkua. Olen ollut töissä firmassa, jossa mieshenkilöt saavat tittelin päällikkö tai johtaja, jonka takia palkkakin on hieman korkeampi. Samassa tiimissä oli useampi nainen ja yksi mies, niin melko yllättävästi tällä miehellä olikin hiukan erilaiset työtehtävät eikä hänen tarvinut tehdä "naisten töitä" kuten muiden tiimin jäsenten.
  Mutta uskon, että esim. it-alalla palkkatasa-arvo toteutuu ihan oikeasti. Se on sen verran nuori ala, ettei sinne ole ehtinyt kehittyä tuollaista patriarkkaattia.

  VastaaPoista
 32. Valto,

  sain juuri tyttäreltä tekstiviestin labrasta, Helsingistä. Ottavat juuri hänestä tulehdusarvoja, kun on kuumetta, kurkku kipeä ja maha sekaisin. Pyysin tulemaan heti kotiin sairastamaan. Voi että pelottaa.

  Toki sen Kershawin itse silmittelen ja katson, ja huomaan kyllä, jaksanko lukea. Utelias olen. Norman Mailer onkin hyvä vihje, en ole lukenut vielä.

  VastaaPoista
 33. Tiina,

  juuri noin - naisen huonommassa ansainnassa näkyy se, että nainen joutuu olemaan poissa töistä enemmän kuin mies, äitiyslomien ja kesken jääneiden opintojen ja täydennysopintojen ja lastenhoidon vuoksi kuin mies, ja tällä kaikella on heijastevaikutuksensa myös naisten töihin pääsylle ja uralla etenemiselle.

  Heikompimeriitinen mies voi kävellä pätevämmän naisen yli, kun nimitetään johtajia ja tiimipäälliköitä.

  VastaaPoista
 34. Hei Valto!

  Nakkasit todella hyvän vihjeen Laasasille ja heidän kaltaisilleen. Huonoin tapa saada pimppiä on tosiaan mennä naimisiin.

  Vanhan kansan yhä pätevä sääntö on, että kun avioliiton ensimmäisenä vuotena laittaa purkkiin herneen jokaisen kuksimisen jälkeen ja vuoden mentyä ottaa herneen pois saman toiminnon jälkeen ei purkki tyhjene koskaan.

  Sääntö pätee, oli lapsia tai ei.

  Paras aika noin saannin knnalta on se, kun ollaan kihloissa. Silloin ei seksillä ole äärtä ei rajaa.

  Poikamiehenä (jos on yhtään pelimies) on lisäbonuksena tietysti vielä vaihtelevuus suuren määrän lisäksi. Ja onhan se paljon halvempaakin per laaki kuin naimisissa ollessa. Ja jos haluaa aivan imaiseksi tai jopa tienata, ei muuta kun kenkäplankkia naamaan ja laivalle myyjäisiin.

  Se Hitler-kirja on tosiaan melkoinen parrunpätkä. Sisältö ei tarjoa mitään ratkaisevan uutta. Edelleen paras opas Hitlerin ihmeelliseen maailmaan on mielestäni Huovisen Veitikka.

  Yritin lukea Laasasta, mutta en päässyt loppuun saakka. On tosiaan aika raskasta paikoitellen.
  Enkä oikein ymmärrä kaikkea sitä valitustakaan. Jokainen toki tekee omalla pimpillään mitä lystää. Jos sitten käy kuin Hollolan tytölle, omapa on vikansa.

  VastaaPoista
 35. Valto Ensio "Kun hehkutat sitä laasastasi, niin pitäisin tarpeellisena sinun miehenä ajattelevan vaikka tuoreimman Hesarin raporttia, kuinka joka kuudes minuutti jossakin perheessä joku saa turpaansa. Ja yleensä turpaansa saaja on nainen. Eikä siinä käsitellä "kunniajuttuja" jos sellaiseksi ei lueta margariinipurkin väärää asentoa ruokapöydällä."

  En minä mitään Laasasta hehkuta. Kun katsoo tuota muutakin vuodatustasi, niin ei voi tulla muuhun tulokseen, kuin että sinulla tuntuu olevan kuumehoureet päällä, niin sekavaa settiä heität. Mitä perheväkivalta liittyy minuun tai Laasaseen? Katso vain Valto Ensio perheellisenä omat nurkkasi.

  Hesarin feministimedian raportit on valmiiksi asenteellisia, niihin ei kanata juurikaan uskoa, mutta Vato Ensio, luepa tämä Oikeuspoliittisen tukimuslaitoksen verkkokautsaus, niin tiedät sinäkin enemmän, että puhu scheissea.
  Perheväkivalta Suomessa (PDF)

  Tulekohan sinulle Valto, mamu myönteisenä, yllätyksenä,että mamuperheissä perheväkivalta on ainakin kaksinkertaista suomalaisperheeseen verrattuna?

  Jos olet ko vin uupunut, niin tiivistän sinulle hiukan mitä tuo OPTULAN Verkkokatsaus kertoo:

  - perheväkivaltaa on tutkittu suomessa lähes tyystin (virheellisellä) oletuksella että naien on uhri ja mies tekijä.
  - kyselytytkimukset on suunnattu vain naisille, miehiltä ei ole kysytty mitään.
  - Poliisin tietoon tulleesta väkivallasta noin 12 % on perheväkivaltaa (9 % naisiin ja 3 % miehiin kohdistuvaa).
  - Vuoden 2006 kansallisen uhritutkimuksen mukaan 0,5 % naisista ja 0,2 % miehistä ilmoitti joutuneensa kuluneen vuoden aikana avo- tai aviopuoli-
  son tai vakituisen seurustelukumppanin fyysisen väkivallan kohteeksi.
  - Se, että poliisin tietoon tulleissa törkeissä parisuhde-
  väkivaltatapauksissa miesten suhteellinen osuus on
  selvästi suurempi kuin lievemmissä tapauksissa, voi
  johtua useammasta seikasta. On mahdollista, että
  miehiin kohdistetaan suhteellisesti enemmän vakavaa
  väkivaltaa, mutta on myös mahdollista, että miehet
  ilmoittavat naisia vähemmän itseensä kohdistuneesta lievemmästä parisuhdeväkivallasta.
  - Myös kansainvälisissä tutkimuksissa on kuitenkin
  havaittu, että miehet tekevät naisia harvemmin rikosilmoituksia itseensä kohdistuneesta parisuhdeväkivallasta.
  - Kansallinen uhritutkimus. Vuoden 2006 kansallisen
  uhritutkimuksen mukaan sellaisen henkisen ja/tai
  fyysisen väkivallan kohteeksi, jossa tekijänä oli avo-
  puoliso, aviopuoliso tai vakituinen seurustelukumppani,
  oli kuluneen vuoden aikana naisista joutunut 0,7 % ja
  miehistä 0,2 %. Kun tarkasteluun otetaan vain fyysinen
  väkivalta, uhriksi oli joutunut 0,5 % naisista ja 0,2 %
  miehistä
  .

  VastaaPoista
 36. Ja, Valto Ensio, lue oikein tarkkaan kappale 8. Perheväkivallan tutkimus ja sen katvealueita. Sieltä seliää mm. että:

  -Suomessa perheväkivaltatutkimus on toistaiseksi
  painottunut suurelta osin miehen tekemään ja naiseen
  kohdistuvaan väkivaltaan. Tämä koskee myös ilmiön
  sisällöllistä tutkimusta, joka maassamme on painot-
  tunut vahvasti laadullisiin menetelmiin (esim. Husso
  2004; Keskinen 2005; Näre & Ronkainen 2008). Myös
  muusta naisten kokemasta väkivallasta on suhteellisen
  runsaasti viimeaikaista tutkimustietoa. [Jape: nuo Husso et al on sitten tunnettuja naistutkimuksen feministejä, joiden asennne on miesvihamielinen. Tämä värittää heidän "tutkimuksiaan"].
  - Edellä esiteltyjen tulosten perustellaan näyttää siltä,
  että suomalainen perheväkivalta kohdistuu naisuhrien
  lisäksi myös miehiin ja lapsiin. Myös naiset käyttävät
  perheissä väkivaltaa. Heidän käyttämänsä väkivalta
  kohdistuu erityisesti lapsiin, mutta myös puolisoihin.
  Miesten kokema parisuhdeväkivalta ei joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta (Flink 2006) ole juurikaan saanut huomiota suomalaisessa tutkimuksessa. Samoin maastamme toistaiseksi puuttuu parisuhdeväkivaltaa
  kartoittava kyselytutkimus, jossa vastaajina olisi sekä
  miehiä että naisia.


  Sulattele tuota hieman, Valto Ensio, ennen kuin tulet jatkossa kertomaan minulle asioista.

  VastaaPoista
 37. Lisää vaahtoa . . .

  Jape sanoi...
  "Niin kauan kun on kevätnousiaisia ja muita hurunaisia, ei tasa-arvo etene suomessa, ei kerta kaikkiaan. Tuollaiset Nousiaisen kaltaiset tasa-arvon esteet pitää raivata tieltä, pikaisesti. Ensiksi pitää lopetaa naistutkimus suoranaisena rahanhaskauksena ja misinformaation lähteenä. Siten yliopistoista pitää perata artojokiset ja markkugsoikkelin kaltaiset desantit, jotka kikkailevat termeillä ja nakertavat aidon tasa-arvon kehittymistä sisältäpäin miehinä esiintyen vaikka he ovat oikeasti jotain määrittelemätöntä sukupuolta, muuta kuin miehet siis."

  VastaaPoista
 38. Tiina: "Palkkatasa-arvoon liittyen: Nuo tutkimuksethan on sellaisia, että ne saadaan aina näyttämään hyvältä omalta kantilta, riippuen siitä kuka tutkimuksen tekee."

  Feministien slogan "naisen euro on 80 senttiä" on härski vale. Se ei perustu yhtään mihinkään, ainakaan tutkimukseen. Pauli Sumanen on tutkinut aihetta ansiokkaasti ja hän on kirjassaan avannut tilastokeskuksen tilastot. Tilastoissa on tietoa, mutta niitä pitää osata lukea ja ymmärtää mistä tilstossa oleva luku on muodostunut. No lukekaa se kirja en selsitä tässä enempää, asiat on perusteltu kirjassa hyvin.

  Tiina: "Ensinnäkään naiset eivät sairastele enempää kuin miehet, vaan naiset joutuvat olemaan lasten takia paljon sairaslomalla."

  No siarasteleehan. Tämä on tilastoista ihan todettavissa. Käyttäähän naiset mm. 40% enemmän terveydehuollon resursseja miehiin verrattuna. Tämä lasten takia sairaslomalla olo on tuyypillinen naisten selsitys, ihan sama kuin naiset perustelevat miksi heidän ei pidä mennä armeijaan. Siis koska naiset kykenee synnyttämään. Voi että mikä peruste. Kaikki naiset ei synnytä, eikä siis lasten sairastelu selsitä naisten selvästi runsampia sairauspoissaoloja. Ongelma on se, että naiset kuuntelee kehoaan liianherkäsit ja heti ollan pois töistä kun on hiukan nuhaa...

  Tilastoista selviää myös se että miehet tekee vähintään 20% enemmän työtunteja per työvuosi.

  VastaaPoista
 39. Jaa jaa sielä anonyymi feministisika taas hyökkii ja ilman lähdettä tietenkin. No Kevät Nousainen (mikä nimi) yritti pitää kiinni kynsin hampain naistutkimuksen professuuristaan, mutta kävikin ilmi, että hän ei ole tehnyt oikeastaan mitään aiheeseen liityvää tutkimusta ;)

  Ei ole komptenssiä Keväällä.

  Kevyttä on Kevät heinä...

  VastaaPoista
 40. v Vuari!

  Olen kanssasi eri mieltä siitä, että poikamiehenä kiksauttelemiset olisivat halvempia. Itse makselen tämän perheeni lisäksi yhden nautinnonhetken tulosta kuukausittaisella osamaksulla ja sen lisäksi tulevat kustannukset, kun makselujen kohde on luonani.

  En sano sillä, että katuisin tätäkään seksielämäni toteuttamisen tulosta, sillä onhan hän tosi reipas, kaunis ja älykäs tyttölapsi.

  On huomioitava näiden pitkänmatkan osamaksujen vaaran lisäksi, että poikamiehellä kuluu bensa-, pääsylippu-, ja ehkäisyvälinekuluihin melkoisia summia rahaa kun reviiri paisuu tarpeeksi laajaksi. Minulla se oli "parhainpana" aikana Kittilä - Helsinki akselilla kierrättäen tuolta arvelemiani Iineksen seutuja myötäillen, (toisinaan koukkasin myös "Itäkairan" kautta), joten tiedän, kuinka kallista touhu on.

  Sitten vielä: taidat olla laasasten kanssa kateellinen omalla tavallasi, mutta vain näille "lankkiväripojille" joilla mäihä mielestäsi käy mukamas paremmin kuin meillä kotimaisilla persjalkaisilla? Paskapuhetta se, samaa viivaa kaikki kaipaamme saammepa sitten tai emme, joten samalla viivalla ollaan.

  Terve kateus, mustasukkaisuus jne ovat ihan ok, mutta kun sen tunget miltei jokaiseen puheenvuoroosi tiettyä suuntaa paheksuvalla sormellasi osoitellen, niin minua se ainakin askarruttaa.

  VastaaPoista
 41. Tuolta tuon "Laasasen" voi lukaista saman tien.

  https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/11575/URN_NBN_fi_jyu-2007355.pdf?sequence=1

  VastaaPoista
 42. Iines: "naisen huonommassa ansainnassa näkyy se, että nainen joutuu olemaan poissa töistä enemmän kuin mies, äitiyslomien ja kesken jääneiden opintojen ja täydennysopintojen ja lastenhoidon vuoksi kuin mies, ja tällä kaikella on heijastevaikutuksensa myös naisten töihin pääsylle ja uralla etenemiselle."

  Miten niin nainen joutuu olemaan töistä enemmän pois? Kuka pakottaa?
  Mitkä kesken jäänet opinnot?
  Miehillä on pakollinen asevelvollisuus, josta ei kerry eläkettä, ja joka lykkää miesten jatko-opintoja vuodella.
  Lapsen hankintaon vaaaehtoista ja lapsella on aina myös isä. Miksi äitysloma on pitempi kuin isyyysloma?
  Täydennysopinnt on oma valinta, ei kuulu tähän. Totean vain, että yliopistot on täynnä erilaisia humanisteja (pääosin naisia) nii että päät yhteen kolajaa, mutta kun heille ei ole mitään järkevää työtä tarjolla. Miksi naiset kouluttautuvat sankoin joukoin aloille jolla ei ole työtä?
  Koulutusta korostetaan muutenkin aivan liikaa, ikään kuin se olisi autuaaksi tekevä asia. Totuus on, että ammattikoulussa putkimiehen paperit hankkinut mies ehtii tienata ison summan rahaa siihen mennessä, kun nainen vielä opiskelee plus 30 vuotiaaksi yliopistossa. Tuota eroa ei taida juuri koskaan saada kiinni. Lisäksi, ei putkimies tienaa hullummin (poislukien se putkimies joka tekee sinulle pilkkahinnalla piipunhatun ;).

  Iines: "Heikompimeriitinen mies voi kävellä pätevämmän naisen yli, kun nimitetään johtajia ja tiimipäälliköitä."

  Koko kekustelu on jumittunut ihan väärään asiaan, siis siihen että johtajiksi pitäisi saada naisia. Tämä en tavallista naista juuri lämmitä, niitä johtajan posteja on kuitenkin rajallisesti.

  VastaaPoista
 43. VAARIN KOOTUT II

  Huonoin tapa saada pimppiä on tosiaan mennä naimisiin.

  Ja jos haluaa aivan ilmaiseksi tai jopa tienata, ei muuta kun kenkäplankkia naamaan ja laivalle myyjäisiin.

  Jokainen toki tekee omalla pimpillään mitä lystää. Jos sitten käy kuin Hollolan tytölle, omapa on vikansa.

  VastaaPoista
 44. "Tuolta tuon "Laasasen" voi lukaista saman tien."

  Tuo on "vain" Laasasen gradu, joka on suppeampi kuin kirja. Kirja on jalostetumpi ja laajempi kuin tuo gradu.

  VastaaPoista
 45. Japella rupesi seisomaan!

  Nimenomaan minä kirjoitan täältä omista nurkistani jossa sanansäilä on usein hyvin terävä huomattavasti nuoremman vaimoni ja minun välillä. Mutta huomaa, vain sanansäilä ja sen käytössä olemme molemmat samalla viivalla.

  Enkä minä ketään japeja tosiasiassa ala neuvomaan, hah, minulla on näitä neuvottavia kovapäitä nytkin pyörimässä kolme kappaletta jaloissani.

  Minä esitän vain puhtaasti mielipidekommentteja joita naiviksikin on sanottu.

  Kun luet kommenttini tarkkaan, huomaat, että neuvoin korkeintaan sinua nimenomaan miehenä lukemaan tämän aamuisen Hesarin.

  Päätelmät, joita sitten teet, ovat vain sinun itsesi päätelmiä joihin eivät minun päätelmäni varmasti vaikuta millin vertaa. Sen enempää kuin sinun neuvomasi linkit tilastoihin (jotka ovat vain tilastoja ja tilastoja tehdään sekä luetaan kukin omin tarpein kiihottuneina) vaikuttavat minunkaan elämänkokemuksiin nojaaviin päätelmiini.

  Lisäksi minä olen huono lukemaan tilastoja, luen mieluummin ihmisten itsensä kokemuksia ja kuuntelen heidän kertomuksiaan erilaisissa tilanteissa.

  Ja kun sinäkin, Jape, otit nämä "mamu" asiat minua tyrkätessäsi taas esille, niin sanon vain, että haastattelujen sekä tutustumisteni kautta olen saanut aivan toisenlaisen kuvan muualta tulleista kuin esimerkiksi sinä.

  Ilmoittaudun olevani aina heikomman puolella, olipa hän kotimainen vammainen, vanhus, alistettu nainen tai perheväkivallan avuton uhri -lapsi tai tappamista, raiskauksia ja kiduttamista pakoon lähtenyt Afrikka-Nepal-Kambodzha-Venäjä jne -taustainen tyttönen tai poikanen. Siihen mielipiteeseen eivät tilastot eivätkä sosiaalimenojen kasvut hetkauta minun mielipiteitäni yhtään! Eivätkä Japen kuumeisesti sormivirheitä näppäimistöllä tekevät, vapisevat sormet.

  VastaaPoista
 46. Jape,

  minulla ainakin opinnot etenivät toisin ja hitaammin, kun tulin raskaaksi ennen valmistumista.

  Nopeuttaakseni valmistumista vaihdoin sitten pääaineeni kirjallisuudeksi, koska siitä selvisi lähinnä lukemalla romskuja ja sanomalla niistä persoonallisia näkemyksiään, joiden tehtailu sujui minulta vaikka teosta lukematta.

  Jouduin sitten ottamaan muutamia palkattomia virkavapaita suorittaakseni mm. vuoden mittaisen opetusharjoittelun ja joitain puuttuvia lisäosia.

  Tällaisia opintojen viivästymisiä on nuorilla äideillä runsaasti. Eikös muuten asevelvollisuuden suorittamisesta saa päivärahaa ja opintopisteitä? Ei raskauksista vaan saa.

  VastaaPoista
 47. Valto: "Japella rupesi seisomaan!"

  Mukava kielikuva, mutta tälle ei ole, vaikka näin pääjohtaja tässä konsernissa olenkin, ei ole näin työaikana aikaa. Ehkä myöhemmin sitten...
  Kenties paneudun tekstiisikin paremmin myöhemmin, illemmalla.

  Jos viittaat johonkin Hesarin raporttiin, olisi ollut kiva jos olisit laittanut linkin siihen, niin tietäisi että lukee oikean jutun ja että puhutaan samasta asiasta.

  Tilastot on tilastoja juu, mutta joku tarkoitus niillä on, muutenhan ne on ihan turhia. Siksi sanonta että tilastoja voi tulkita ihan miten vaan on ihmeellinen. Jos kuuntelee vain toisten kertomuksia, niin ne tuppaa olemaan aina enemmän tai vähemmän värittyneitä, toisin kuin "kylmä" tilasto, jota toki pitää osata lukea ja ymmärtää kunkin tilaston sisätö ja se kuinka se on muodostunut.

  Päivän jatkoja!

  VastaaPoista
 48. (poislukien se putkimies joka tekee sinulle pilkkahinnalla piipunhatun ;)

  Tuo putkimies, Jape, on elinikäinen vanha tuttu, työmies joka teki ensin äidilleni kaikenlaista. Nyt hän tarjoutui itse tekemään hatun piipun päälle "joistain pellinpaloista", enkä ole päässyt vielä näkemään sitä, että minkälainen kaunotar piipun päällä lie. Maalla kun ei niin nokon nuukaa aina ole esteettisilä arvoilla.

  Lupaan valokuvata tuon piipun hatun, kun käyn mökillä kevättalvella. Joten päätellään sitten, oliko maksamani 60 euroa liian vähän vai liikaa. 50 hän itse pyysi.

  VastaaPoista
 49. Ilmoittaudun olevani aina heikomman puolella, olipa hän kotimainen vammainen, vanhus, alistettu nainen tai perheväkivallan avuton uhri -lapsi tai tappamista, raiskauksia ja kiduttamista pakoon lähtenyt Afrikka-Nepal-Kambodzha-Venäjä jne -taustainen tyttönen tai poikanen. Siihen mielipiteeseen eivät tilastot eivätkä sosiaalimenojen kasvut hetkauta minun mielipiteitäni yhtään!

  Tämä Valton humaani kiteytys voisi olla minunkin kynästäni. Minä hiljenen tällaisen edessä, hartaana ja kiitollisena, että maailmassa on sentään ihmisen sisäisen arvon näkemistä, oli hän mikä ja kuka tahansa.

  VastaaPoista
 50. Et ollut minun puolella Iines, tuo on kiinnittetty siihen, että ensin olet itse pelastettu ja sitten sieltä lasitornista voit olla kaikenlaista mieltä. Mutta jos sinun oma (!) uskottavuus kaatuisi sen mukaan, että olisit tuon kannalla niin sitten et olekaan mitä et ollutkaan kun minä toin ongelmani eteen. Sinä vähättelit ja minä olin oikeasti todella ilman ketään.

  VastaaPoista
 51. Sinä otit äkkiä Vaarit ja muut (ks. minkä nimisiä olivat ennen) tueksesi mutta teidän jutut jatkuivat - oli helppo nähdä kuka on kuka koska ei katkennut ikinä tarina: nimet vain muuttui. Sitten kun sinä ja vaari kerroitte elämästänne laskin yhteen missä on pakko olla jotain yhdistävää.

  VastaaPoista
 52. Blogistanissa on sentään miljoonia blogeja ja ihmisiä tuhansia suomessa jotka bloggaavat. Tästä näkee mitä seuranta tarkoittaa; suora stalkkaus ohjaa aina perille vaikka alussa olisi vain nikki.

  VastaaPoista
 53. Iines: "Eikös muuten asevelvollisuuden suorittamisesta saa päivärahaa ja opintopisteitä?"

  Saa päivärahaa, hurjat (noin) 4€ per päivä. Kuulostaako houkuttelevalta? Tuohan on ihan naistenkin otettavissa, sen kuin menevät vapaaehtoieen asepalvelukseen. Naiset saa itseasissa enemmän päivärahaa (epätasa-arvoisesti) kuin miehet: Naisille maksetaan jotain hygienia lisää (tamppoonit jne.).
  Minun aikanani ei saanut mitään opintopisteitä (ei saa nytkään, mistähän naiset näitä käsityksiään oikein vetää?), mutta sai lisäpisteitä pääsykokeisiin tietyille aloille ja ne tietyt alat riippui siitä millaisessa asepalveluksessa olit. Jos et mennyt sellaiselle alalle opiskelemaan, jonne sai pääsykoepisteitä, et hyötynyt mitään. Itse en esimerkiksi hyötynyt 11 kk:n asevelvollisuuden suorittamisesta jatko-opinnoissa mitään. Ei soveltuneet lisäpisteet minun alalle...

  Iines: "Ei raskauksista vaan saa."

  Raskaus on oma valinta, asevelvollisuus ei. Eikös äitiysloma ole "palkallinen" ja kestä kait, mitä, noin 150 päivää?
  Käsittääkseni äiti saa enemmän kuin 4€ per päivä joka tapauksessa. Korjaa jos olen väärässä, Iines.

  VastaaPoista
 54. HG,

  en edes tiedä mitä stalkkaus on, enkä ole kenenkään kanssa missään liitossa enkä tiedä, mikä on kunkin nikki ennen kuin nyt.

  Kirjoitan omiani, ja sallin kaikenlaiset ajatukset ja mielipiteet blogissani. Olisin jopa huolestunut, jos täällä olisi vain yhdensuuntaisia mielipiteitä. Tänne saa kuka tahansa kirjoittaa, mutta ei olla muille ilkeä.

  Pidäpä tämä mielessäsi.

  VastaaPoista
 55. Raskaus on oma valinta, asevelvollisuus ei.

  No raskaus kyllä valitsi minut, yllätti lennosta tilanteessa, johon lapsi ei yhtään olisi sopinut. Vaan sopihan se sitten, kun sovitti, ja oli elämäni onnellisin tapahtuma ikinä.

  Asevelvollisuuden sijaan voi valita siviilipalveluksen, joten ei asevelvollisuus kai pakollinen ole, jos vähän saivarrellaan.

  VastaaPoista
 56. Iines: "Tuo putkimies, Jape, on elinikäinen vanha tuttu, työmies joka teki ensin äidilleni kaikenlaista."

  Tämä tutun kauppa ja "kaikenlaisen" tekeminen "pilkkahinnalla" vääristää markkinoita ja luo ns. harmatataloutta. Tämä on juuri sitä mistä itse puhuit: Miksi työlle ei anneta (ja makseta) sille kuuluvaa arvoa? Mitä jos kaikki tekisivät tutunkauppaa ja ilman kuitteja?

  Pitäisikö opettajienkin tehdä tutunkauppaa?

  Iines: "Lupaan valokuvata tuon piipun hatun, kun käyn mökillä kevättalvella. Joten päätellään sitten, oliko maksamani 60 euroa liian vähän vai liikaa. 50 hän itse pyysi."

  No tehdään näin. Itse arvelen, että materiaalikulut eivät tuossa ole oleellinen osa kustannusta, vaan ajankäyttö sen hatun vääntämisessä ja asentamisessa.
  No, toivottavasti et, Iines, kuitenkaan pahastunut kysymyksistäni tai kommenteistani.

  VastaaPoista
 57. En pahastunut, Jape, päinvastoin, minua huvittaa tuo piipunhatusta noussut lievä "kohu". Joku muukin aiemmin taisi vihjata, että teetän halvalla.

  Siitä ei siis ollenkaan ole kyse, sillä olen aina maksanut tälle putkimiehelleni enemmän kuin hän pyytää ja keitellyt hyvät voileipä-kakkukahvit ja rupatellut pitkäänkin, kun itse olen paikalla.

  Hän itse tahtoo rahat verottomana, ja minähän häviän tässä myös niin, että en saa verovähennystä teettämistäni töistä, joita kertyy jonkin verran vuosittain.

  VastaaPoista
 58. Iines: "Hän itse tahtoo rahat verottomana"

  Tahtoo ja tahtoo. Nämä samaiset verottomanan rahansa haluavat tahtoo myös käyttää verovarolla tuotettuja palveluita, kuten kirjasto, terveydenhuolto jne. Miksi on oikein että hän käyttää palveluita joiden rahoitukseen hän ei osallistu? Tässä taas verenpaine kohoaa kun tällaista lukee... tarvii poistua...

  VastaaPoista
 59. Kuumakallen taustaa omin sanoin.

  Jape sanoi...
  "Tosiaan tyylini voi olla hiukan erikoinen, mutta en ole pahantahtoinen. Joskus voin tosin olla kärjistävä ja hiukan riitaisa, mutta en usein."

  "Vaikka itse olen aika ujo ja hiljainen, niin puhuin kuin "papupata" - yksin tosin - tähän naiseen verrattuna."

  VastaaPoista
 60. Heh heh hee - siellähän on päivystäväfeministi (anonyymi) tarkaavaisena.

  Olisko mitään linkkiä laittaa noihin juttuihisi, jotta voidaan tarkistaa tarinasi ja asiayhteydet?

  VastaaPoista
 61. Linkki Japen pyynnöstä.

  http://arawni.blogspot.com/2009/02/se-ei-pelaa-joka-pelkaa.html

  Kukas se kaivelikaaan toisten vanhoja sanontoja?

  VastaaPoista
 62. No huhhuh, mikä nettipaljastelija täällä nyt oikein liikkuu.

  Tuo linkinkaivelijahan on Site Meterini mukaan sama henkilö, joka ylempänä kirjoitti minun kotikaupunkini nimen Anonyymin kommenttiinsa.

  Minä en muuta ihmettele kuin sitä, kumpi niistä kahdesta, jotka kotikaupunkini ja nimeni tietävät, on mennyt tällaiselle henkilölle kertomaan minusta intiimejä henkilötietoja. Ja miksi tämä nyt kaivelee Japea?

  VastaaPoista
 63. Tässä vähän musiikkia kaikille:

  http://www.youtube.com/watch?v=0FaN3TatpBU&feature=related

  Ja tämän sävyyn sitten eteenpäin.
  Minä lähden nyt hakemaan auton huollosta.

  VastaaPoista
 64. Anonyymipelle: "Kukas se kaivelikaaan toisten vanhoja sanontoja?"

  Niin miten tämä liittyy tähän keskusteluun? Mikä toisten "taustoittaja" sinä oikein olet? En minä ole sinun sanontojasi kaivellut, enkä pyytänyt sinua kaivelemaan minun mahdollisia sanontojani muista asiayhteyksistä, eli mikä oikein on agendasi? Otat irrallisia yksittäisiä lauseita ja et kerro asiayhteyttä. Moukantouhua! Se on selvää, että näin anonyyminä esiintyen voit olla rohkean räväkkä ja koittaa saada hiukan hyvitystä kun olet saanut muualla siipeesi. Sinulta kun ei ole löytynyt argumentteja vaan olet joutunut häpeissäsi poistumaan areenalta.

  Pistä nyt samantien linkit sitten tuonne Iineksen "Perusteltua väkivaltaa?" bloggaukseen pistämiisi, minun sanomakseni/minusta sanotuksi väittämiisi kommentteihin.

  VastaaPoista
 65. Iines: "Ja miksi tämä nyt kaivelee Japea?"

  No nämä on näitä anonyyymejä perskäpäsiä, jotka on joskus jossain toisessa blogissa / foorumissa jäänyt alakynteen dialogin argumenteissa sekä faktoissa ja nyt koittavat tällaisilla halpamaisilla tavoilla saada jotain hyvitystä. Ei heille mitään hyvitystä kuulu, tyhmyydestä vain sakotetaan heitä, kerta kerralta rajummin.

  Ehdotan, Iines, että deletoit selvät häirikköviestit jatkossa, ilman sen kummempia ihmettelyitä. Toinen mahdollisuus on että ottaisit anonyymikommentoinnin pois valikoimista, mutta täällä on asiallisia vakio vierailijoita, jotka ei kirjautumista käytä, niin se ei liene mahdollista.

  VastaaPoista
 66. Jape,

  en ryhdy sensoriksi - sana on minulle absolut vapaa - ja tämä koskee kaikkia. En pane siis minkäänlaisia kerberoksia ovelleni, en edes kirjainkerberoksia. Vain henkilön nimeen ja persoonaan kohdistuvat ilkeydet poistan tietenkin. Asioita voi täällä esittää edelleenkin, jopa hurjasti.

  Minulla on sama periaate täällä kuin koulussa ollessani - sen verran minussa asuu edelleen opettajan sielu. Pyrin saamaan ihmisistä esiin laidasta laitaan meneviä ajatuksia ja mielipiteitä. Mitään en kiellä vääräksi, tai ainakin se on tavoitteeni, ellen sitten hiilly, joskus.

  Olen hiiltynyt vain kerran oppilaalle, ja sanonut hänen mielipidettään tyhmäksi: hän sanoi, että neekerit ovat tyhmiä, koska eivät osaa rakentaa edes taloja.

  VastaaPoista
 67. Kiinnostuin tuosta Hesarin "raportista", jonka mukaan Suomessa nainen saa "turpaansa" joka kuudes minuutti.

  Se kuulostaa nimittäin aika paljolta.

  No, Hesarissa ei ole asiasta mitään raporttia, vaan yksi lause, joka alkaa näin: "Yhden tutkimuksen mukaan...".

  Tämän yksilöimättömän "yhden tutkimuksen" mukaan todellakin 250 naista päivässä joutuisi perheväkivallan uhriksi.

  Vuodessa se tekisi noin 90 000. Järkyttävää. Kuitenkin Japen linkittämässä tutkimuksessa naisuhrien luvuksi annetaan 2500 vuodessa. Sekin on tietysti paljon, mutta on noissa luvuissa pieni ero.

  Eläköön se pieni ero.

  (Kaikesta väkivallasta perheväkivaltaa on 9 %.)

  VastaaPoista
 68. Tapsa,

  tarkistin paperihesaristani, että tuo "yhden tutkimuksen mukaan" viittaa Espoon turvakodissa esillä olevaan naisille jaettavaan turvaoppaaseen, jossa noita lukuja esitellään.

  On siis mahdollista, että tuo ilmaisu on toimittaja Merituuli Saikkosen ilmaisu, jota hän käyttää luettavuus- tai muista syistä. Uutisartikkeleissa usein luvutkin pyöristetään luettavuussyistä.

  Ei voi mitenkään olla mahdollista, että turvakodissa esillä olleissa faktoissa olisi merkittävästi vääriä lukuja. Tuo luku on todella noin hirveä, ja uskon sen kättelyssä: joka päivä 250 suomalaista naista joutuu fyysisen pahoinpitelyn uhriksi, ja syyksi riittää Flora-paketti väärässä asennossa keittiön pöydällä.

  VastaaPoista
 69. Iines: "en ryhdy sensoriksi - sana on minulle absolut vapaa - ja tämä koskee kaikkia."

  Hyvä tietää.

  Iines: "Vain henkilön nimeen ja persoonaan kohdistuvat ilkeydet poistan tietenkin. "

  Mihin kategoriaan kuuluvat anonyymin esittämät väitteet ja sanojen suuhunlaitto joihin ei ole mitään linkkiä, josta anonyymin väitteet voi tarkistaa?
  Entä tämän blogin teemaan / käsiteltävään aiheseen kuulumaton perskärpässeurailu?

  Iines: "Asioita voi täällä esittää edelleenkin, jopa hurjasti."

  Entä asiattomasti ja asiayhteyshämärtäen tai ilmoittamatta jättäen?

  Haen tässä rajoja jonka mukaan voin sitten toimia itse.

  Iines: "Olen hiiltynyt vain kerran oppilaalle, ja sanonut hänen mielipidettään tyhmäksi: hän sanoi, että neekerit ovat tyhmiä, koska eivät osaa rakentaa edes taloja."

  Mitä tyhmää tuossa oli?

  PS. ainkin jenkeissä tuntuu amerikan-afrikkalaisperäisen nuorison käyttökieleen kuuluvan nimitys "niggar" (neekeri) kanssaveljestään. Muistelen, että joku musta koomikkokin sitä viljelee ohjelmissan aivan estoitta.

  VastaaPoista
 70. Iines: "tarkistin paperihesaristani, että tuo "yhden tutkimuksen mukaan" viittaa Espoon turvakodissa esillä olevaan naisille jaettavaan turvaoppaaseen, jossa noita lukuja esitellään."

  Niin mikä tutkimus se on?
  Espoon turvakoti (miesten kannalta turmakoti) on sukupuolirasitisin laitos mikä suomessa on olemassa ja sen entiset johtajat (ainakin Sirkka Liisa Aaltio) on tuomittu valehtelusta ja perättömistä insestiväitteistä.
  Katso tarkemmin mm. täältä:
  http://www.espoonturmakoti.com/sirkka.htm

  Iines: "On siis mahdollista, että tuo ilmaisu on toimittaja Merituuli Saikkosen ilmaisu, jota hän käyttää luettavuus- tai muista syistä. Uutisartikkeleissa usein luvutkin pyöristetään luettavuussyistä."

  Paskat. Kyse on Hesarin feministitoimittajan vääristelemistä luvuista jolla on tarkoitus vääristellä totuutta.

  Iines: "Ei voi mitenkään olla mahdollista, että turvakodissa esillä olleissa faktoissa olisi merkittävästi vääriä lukuja. "

  Aivan täysin mahdollista, kun on kyse Espoon Turmakodista.
  Missä faktoissa? Mistä ne faktat on tulleet? Jos ne on Espoon Turvakonin omaa "tuotantoa" ne luvut niin ne on valetta.

  Espoon turvakoti on tunnettu valehtelun ja vääristelyyn tyyssija. En yhtään ihmettele kun Heasrissa esitellään miestenviikolla tällaisia leimaavia juttuja.

  Iines: "Tuo luku on todella noin hirveä, ja uskon sen kättelyssä: joka päivä 250 suomalaista naista joutuu fyysisen pahoinpitelyn uhriksi, ja syyksi riittää Flora-paketti väärässä asennossa keittiön pöydällä."

  Feministinen aivopesu on siis päässyt sinuunkin vaikuttamaan näin syvällisesti. Harmillista! Lukisit sinäkin, Iines, jonkun virallisen tutkimuksia tekevän tahon, kuten aiemmin linkkaamani Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen oikeita tutkimuksia, Hesarin vääristelevän tiedotuksen sijaan.

  VastaaPoista
 71. Sana on vapaa, Jape, ja sanaa on käytetty täällä jopa kiitettävän hyvin, kun katsoo kaikkeen valtaisaan sanamäärään, joka täällä ja ykkösblogissani on.

  En suostu rajaamaan sinulle nyt aidattua pilttuuta, Jape, vaan oletan, että jokainen tuntee sananvapauden lisäksi hyvät tavat toisia kirjoittajia kohtaan. Jos itse käyttäytyy hyvin eikä kärjistä sanomisiaan, saa yleensä samanlaista vastakaikua. Ikävät anonyymit kannattaa jättää oman onensa nojaan.

  VastaaPoista
 72. "Terve kateus, mustasukkaisuus jne ovat ihan ok, mutta kun sen tunget miltei jokaiseen puheenvuoroosi tiettyä suuntaa paheksuvalla sormellasi osoitellen, niin minua se ainakin askarruttaa."

  Valto, Valto, älähän lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi sillä Herra ei jätä rankaisematta sitä, joka väärin toisesta lausuu. Vai puhunko minä omiani?

  Paistaako minun kirjoituksistani tosiaan "terve kateus ja mustasukkaisuus"? Lupaan tarkkailla sanomisiani entistä tarkemmin. Minä nimittäin en ole kenellekään kade, en myöskään mustasukkainen. En edes "kenkälankkipojille". He vain ovat valinneet hyvän osan, eikä sitä oteta heiltä pois, sanoo Herra, Herra.

  Minkähän takia tämäkin keskustelu lipsahti taas kirjallisuudesta tasa-arvoon? Iines kertoi suhteestaan Haavikkoon, mutta eihän se näille hurjille kelvannut. Minä kyllä yritin, mutta eihän Iines välittänyt vastata tai kommentoida, eipä tietenkään....

  Kävin kirjastossa lukemassa sekä Hesarin että lehden nimeltä "Tasa-arvo." Sellainenkin ilmestyy.

  Tapsan lailla ihmettelin Hesarin toimittajan lähdettä, joka oli "yksi tutkimus." Otsikko kuroi asiat yhteen niin, että meillä voi margariinipaketin asennon takia saada köniinsä.

  Minusta tällaisista "uutisista" ei kannata edes keskustella saatikka polttaa hihojaan. Se, minkä itse tein ja toivon muidenkin tekevän on lähettää lehdelle palautetta. Hesarin taso on mennyt huolestuttavasti alaspäin viime aikoina.

  Mutta se Tasa-arvo-lehti oli valloittava! Lehden toimituksessa on apinalaatikon mukaan muutama nainen, ei yhtään miestä. Lehdessä oli kymmenkunta naisten tekemää juttua ja yksi miehen, otsikolla "Miesnäkökulma." Joku partainen rehjula sitä näkyy pitävän.

  Lehden sukupuolikoostumus jo itsessään kertoo oleellisen siitä, mitä meillä tasa-arvon katsotaan merkitsevän. Kun yhdeksän naista sanoo ensin mielipiteensä ja yksi mies vinkuu näkemyksensä, asiat ovat hyvin.

  Tuli mieleeni maineikas 70-luku, jolloin monissa lehdissä pakinoi nimimerkki Spartak Beglov otsikon "Neuvostonäkökulma" alla. Beglovin yhdentekeviä juttuja lehdet julkaisivat vain siksi, ettei yksikään taistolainen päässyt syyttämään lehteä "neuvostovihamielisyydestä."Se oli silloin lähes yhtä kova rikos kuin "naistutkimuksen vastustaminen" nykyisin.

  Niin, lehdessä oli myös juttu naistutkimuksesta. Kirjoittaja valitteli, ettei sitä arvosteta, mutta ei pystynyt esittämään ainuttakaan faktaa em. tutkimuksen hyödyllisyydestä tai tarpeellisuudesta. Paitsi että muutama naisihminen saisi profesorin statuksen ja palkan.

  VastaaPoista
 73. Jape! Sinä taidat vihata naisia? Ja mamuja? Ja tarvittaessa mitä vain?

  VastaaPoista
 74. Iines: "En suostu rajaamaan sinulle nyt aidattua pilttuuta, Jape, vaan oletan, että jokainen tuntee sananvapauden lisäksi hyvät tavat toisia kirjoittajia kohtaan."

  No ihan miten haluat, sinun pelikenttäsi. Toimin tämän mukaan itsekin sitten. Itse en usko anonyymien kykyyn tuntea sananvapautta ja hyviä tapoja toisia kirjoittajia kohtaan.

  VastaaPoista
 75. Valto Ensio! Sinä taidat olla elämäntapaintiaani? Maksattaisit mamuiluharrastuksesi muilla? Verot valtion maksettaviksi, jotta sinä pääset harrastamaan?

  VastaaPoista
 76. Pitääkös puhaltaa pilliin?

  VastaaPoista
 77. Vaari Vaarukkainen,

  huomasin kyllä sinun myöhään yöllä tulleen kommenttisi Sotamies Svejkistä, ja Haavikosta, jopa mietin sitä illalla ennen nukkumanmenoa, mutta aamun tuoksinassa se jäi vastaamatta, kun aloin sitten nauraa noita Vaarin koottuja.

  Kaipaisin taas televisioon niitä Lasse Pöystin tulkintoja Svejkistä, kun minulla on niistä vain kalpea muisto. Eikös sellainen sarja tullut joskus vuonna isoäiti?

  VastaaPoista
 78. van Vaari: "Mutta se Tasa-arvo-lehti oli valloittava! Lehden toimituksessa on apinalaatikon mukaan muutama nainen, ei yhtään miestä. Lehdessä oli kymmenkunta naisten tekemää juttua ja yksi miehen, otsikolla "Miesnäkökulma." Joku partainen rehjula sitä näkyy pitävän.

  Lehden sukupuolikoostumus jo itsessään kertoo oleellisen siitä, mitä meillä tasa-arvon katsotaan merkitsevän. Kun yhdeksän naista sanoo ensin mielipiteensä ja yksi mies vinkuu näkemyksensä, asiat ovat hyvin."

  Jep, näin se on tasa-arvokoneistot on lähes täysin naisitettu, mutta silti on tasa-arvovajetta. Miksiköhän?

  Kannattaa muuten ihna huvin vuoksi tarkitaa suomen virallisety tasa-arvokoneiston osat, eli STM:n tasa-arvoyksikö ja tasa-arvovaltuutetun toimiston "miehitys". Ottakaa luuppi mukaan, kun ei oikein miehiä meinaa löytyä, paria hassu profeministiä lukunottamatta. Kysyin kerran, että missä miehet, niin sain vastauksesksi, että naiset osaa viranpuolesta katsoa asioita miesnäkökulmasta. Heh heh, voihan vee...
  Samaiset "virastot" huutaa että nasikiintiöillä on saatava naisia johtopaikoille, mutta oma virasto on epätasa-arvoinen ja rajusti.

  STM:n tasa-arvoyksikön "miehitys" :)
  (laske montako miestä löytyy...)

  VastaaPoista
 79. Iines: "Pitääkös puhaltaa pilliin?"

  Ei toki, Iines, sana on vapaa.

  Lähdtään oletuksesta, että jokainen, myös Valto Ensio, tuntee sananvapauden lisäksi hyvät tavat toisia kirjoittajia kohtaan.

  Jos itse käyttäytyy hyvin eikä kärjistä sanomisiaan, saa yleensä samanlaista vastakaikua.

  Jos taas ei käyttäydy hyvin ja kärjistää sanomisiaan, saa yleensä samanlaista vastakaikua.

  Ei aitauksia!

  VastaaPoista
 80. "Kylmät tiedot saavat vastaanottajansa kuumaksi." Eero Silvasti 1989

  VastaaPoista
 81. Ajattelin, kommentteja lukematta, että mikä miesten 'kiimassa' on erilaista kuin naisten ns. 'rakkaudessa'? Tuskin näitä sanoja oikeasti ees on olemassa.

  Mutta sovitaan niin - jos on tarvis - että miehet ovat runkkareita. Ja naiset käveleviä liikennemerkkejä. (Sympatiaa kummillekin silti.)

  VastaaPoista
 82. Mikis, en muista ihan varmaksi, mutta käytin tuota Haavikon koskaan laskematonta kiimaa sitaatinomaisesti - tämä asia mainittiin teoksessa, en minä sitä keksinyt. Haavikko himosi koko ajan Vartiota, joka hetki kun näki.

  Naisella voi olla samoin, mielestäni, jos minulta kysyt. Mieskin on siis kävelevä liikennemerkki.

  VastaaPoista
 83. Oli tarkoitus kirjoittaa jotakin Johannasta, että sillä taisi olla vaikea elämä, ja kysyä eikö Anna-Liisa ole pikemminkin Ritvan kuin Marja-Liisan miniä (siis saivarrella). Piti kysyä, mitä Saari kertoi Johannasta - kun itse en ole ehtinyt - tai oikeastaan halunnut - lukea tuota puheena olevaa kirjaa. Hukkasin kuitenkin jossain vaiheessa keskustelun langanpään. Se johtuu varmaan siitä, etten jaksa kahlata kaikkia kommentteja ajatuksella läpi. Sorry.

  VastaaPoista
 84. Tämä oli kiva kuulla, oi Iines. Ja uskon mitä sanot (ilman ironiaa!).

  Samperi, kun olet tykättävä. (No, ei kai sen väliä?)

  VastaaPoista
 85. Telemakhos,

  nyt vein kirjan jo pois, etten voi tarkistaa, vaan sanon muistinvaraisesti vain lyhyesti, että kirjassa mainittiin Johannan mielenterveysongelmista, miehistä, huumeidenkäytöstä, rahanpyynnöistä ja erittäin karkeasta kielenkäytöstä ja kiroilusta isää kohtaan. Hän kuoli nuorena joko huumeisiin - hitaasta itsemurhastako kirjassa puhuttiin? - tai sitten onnettomuudessa.

  Hän siis meni komeroon, kun Haavikko palasi sairaalasta ja kertoi äidin kuolleen. Ja seuraavan kerran kirjassa sitten tulivat nuo seikat mitä yllä mainitsin.

  Tämä Vartion miniä tulee Google-haulla tapahtuneesta nettitarkistuksesta - itselläni ei ole tietoa asiasta:

  "Kirjailijan päiväkirjamerkintöjä ja kirjeitä on julkaistu 1990-luvulla kolmena niteenä. Tekstit on toimittanut Vartion miniä Anna-Liisa Haavikko- -"

  (http://www.google.fi/#hl=fi&q=anna-liisa+haavikko&meta=&aq=f&oq=&fp=b6de301e1c6d4e56)

  VastaaPoista
 86. mikis,

  on kiva tehdä sinut iloiseksi. Olet ansainnut iloa, kun kerran jaat sitä. Tai niin me kaikki ollaan ansaittu, iloa, vaikkei jaettaisikaan sitä.

  VastaaPoista
 87. Ps. Edellinen repliikkini kosketti edellistä repliikkiä. Tai väliäkös sillä. (Tai oikeastaan sitä edellistä. Täällähän on tungosta?)

  VastaaPoista
 88. Juu... en ole koskaan tullut ajatelleeksi, että pojan vaimo on aina miniä vaikka pojan äiti olisi kuollut kauan ennen liiton solmimista. Vartio oli kuollut yli kaksikymmentä vuotta ennen kun Heikki meni naimisiin. En ryhdy väittelemään tästä sen enempää.

  Johannan surullisen kohtalon tiivistit aika nasevasti. Pöhköt kasvatustieteilijät ja psykologit väitelkööt siitä olisivvatko toisenlaiset olosuhteet voineet vaikuttaa "kohtaloon".

  VastaaPoista
 89. Telemakhos,

  olet varmaan oikeassa! Tuossa lähteessä on kömmähdys.

  Minä kyllä hakiessani tietoa makustelin tuota kohtaa, että oliko Heikki Vartion poika ja miten hänen vaimonsa etunimi voisi olla Anna-Liisa. Eli kuka siis Anna-Liisa Haavikko oli?

  VastaaPoista
 90. Iines kirjoitti: "Eli kuka siis Anna-Liisa Haavikko oli?"

  Anna-Liisa on Heikki Haavikon vaimo, loistava ja taitava toimittaja. Hänen kaunista ääntään saadaan aina joskus kuulla Radio ykkösen kulttuuriohjelmissa. Hauska sattuma muuten tuo nimi. Se näyttää viittaavan samalla kertaa Vartioon ja Canthiin.

  Minunkin tätini oli nimeltään Anna-Liisa. Nimen taustalla lienee Minna Canthia kohtaan tunnettu ihailu. Aika raskas nimi, otettu murhenäytelmästä. Aika raskas oli tätinikin elämä. Ehkä se ei kuitenkaan ihan nimestä johtunut. ;-)

  VastaaPoista
 91. No niin, Heikki Haavikon puoliso, kuten epäillen arvuuttelin.

  Canthin Anna Liisa on ihanan totinen näytelmä, vaikka minua on aina harmittanut Anna Liisan ehdottomuus. Miten joku voi olla niin varma ja vakava ja synnintuntoinen. Vaan voi kai nykyäänkin, jos sikseen sattuu.

  VastaaPoista
 92. Luin Nuoruuden kolmannen näytöksen ja olet oikeassa, äidinkielen opettajani arvostelun happamuuteen olivat varmasti syynä Vartion henkilöön liittyneet jutut. Luultavasti erityisesti tuo, hm, eroottinen toimeliaisuus, jota ilmeisesti koulussa paheksuivat monet.
  Oli se lukukokemus, pitäisi varmaan kaivaa esiin Vartion muitakin tekstejä!

  VastaaPoista
 93. Näin minäkin päättelen, Sokea kana. Ellet ole lukenut tuota Lyhyet vuodet -teosta, sekin voisi olla mielenkiintoinen. Siinä Vartion päiväkirjat jatkuvat suoraan siitä, mihin Nuoruuuden kolmas näytös päättyy.

  VastaaPoista