25.3.2010

Kevätpäiväkirja 2. sivu

Kusti tuli minulle joulukisuksi. Se jäi sitten vielä vähäksi aikaa, kun täällä sillä on tilaa enemmän ja rauha koiralta, joka vei siltä lokoisat vanhuudenpäivät. Tuossa se siis vielä on ja nukkuu kevätauringossa, ikkunan alla, koskaan käyttämättömiä pöytäliinoja sisältävän liinavaatekaapin päällä. Pian Kusti tullaan noutamaan, koska kaikki pöydät täyttyvät kylvöspurkeista ja kukkalaatikoista, jotka se kuoputtelisi, ja isoimpiin jopa pissisi. Kun silitän Kustia, sen nahan alla tuntuu pahkuroita, joita ei ennen ollut. Sormeni tietävät jo pahkurat ja ottavat ilmaa niiden kohdalta, etten satuttaisi sitä ja itseäni.

Olen kuin piesty. En osaa mitään, en ymmärrä mitään, suhtautumistapani on pielessä, olen väärässä, ja minun kirjoitukseni herättävät kiihtymystä ja aggressioita, ne ymmärretäään jollakin tavalla, jota en tarkoita enkä tunnista. Ei näillä eväin mitään kirjoiteta, sillä en minä kiihtymystä tai närkästymistä tahdo. Enkä sitä, että minut nähdään oudossa valossa, jossa en ole.

Eikä tämä ei ole marttyyriutta, sillä autius on suuri ja huuleni puristuvat toisiaan vasten lukittuina, mykkyyteni on täydellinen ja luultavasti muistutan Pianon mykkää esittäjää suun ilmeiltäni. Voisin hyvinkin kantaa kaulallani hopeaketjussa rasiaa, jossa on pieniä irtopaperilappuja, ja kirjoittaa niihin vain sanan tai pari ja ojentaa paperin asianomaiselle, niin kuin Pianossa nainen teki. Kirjoitti nopeasti ja miettimättä ja ojensi paperin tyynesti, kasvot vahamaisina. Ottakaa tai jättäkää, tässä ei ole sarkasmia eikä tämä ole satiiri. Toimikaa niin kuin paperissa lukee.

Puhumistakin olen harjoitellut, sillä nyt kelpaa kun on kissa talossa. Koetan sanoa men-nään syö-mään, ja se onnistuu tavuittain. Ruokaa ei onnistu, ellen pysähdy tavurajalla ja hengitä siinä välissä. Voi-sin mai-ni-os-ti pu-hu-a näin, hengähtäen jokaisella tavunrajalla. Perheeni ei yleensä jaksa odottaa, että saan sanottavani loppuun, eivätkä ystäväni. Paljon jää sanomatta.

Minulla on tili paikallisessa osuuskauppamarketissa, ja jännitän aina uutta kassatyttöä. Vanhat tuntevat jo numeroni ja koetankin mennä tutulle, koska tilini numerosarja sisältää pitkiä numerosanoja. Olisin onnenpekka, jos numero olisi vaikka yksi-neljä-neljä, mutta se on muotoa kah-dek-san yh-dek-sän seit-se-män. Kassan lisäksi toinen ongelmakohta kaupassa on liha- ja kalatiski, jossa pitää pyytää ostettava. Lo-hi-me-dal-jon-gi on minulle mahdottomuus puhevamman paljastumatta, joten pyydänkin useimmiten sormea osoittamalla, jos medaljongi sattuu olemaan lähinnä lasia. Muuten ei onnistu. Lohta voin myös sanoa, tai kuhaa, ja silloin myyjä yleensä ottaa puheen johdon, ja kysyy että filee vai kokonainen vai puolikas. Filee käy minulta hyvin, muttei enää että pyrstöpala, kiitos. Niinpä nyökkään vain, kun myyjä osoittaa paksua niskapalaa, jota en olisi välttämättä halunnut. Joskus, kun puhe kulkee paremmin, ja itseluottamus on pinnassa, ostan viisikin lohimedaljongia pakastimeen, ja lisäksi kuhafileitä ja ahvenfileitä. Ne riittävät pitkäksi aikaa. Perunoita saa pussissa, pyytämättä.

Täällä olisi yhdessä talossa koiranpentuja varattavissa. Seitsemäntoista sekarotuista, juuri sellainen bastardisekoitus, josta pitäisin. Luppakorvainen ja isokokoinen. Mökillä kyyt ovat alkaneet nousta alarinteestä kohden taloa, kun pihapiirissä ei ole enää koiran hajua. Liiterissä on kaksikin nahkaista hieman kaluttua potkupalloa ja valjaat sekä talutushihnoja. Ruben niissä viimeksi oli.

(Valokuva 22.3. Iines)

103 kommenttia:

 1. Sellainen aggressio ei ole kirjoittajasta kiinni. Jotkut ihmiset soveltavat kaikki ne kaksi asiaa, joita päässä liikkuu, jokaiseen kirjoitukseen minkä lukevat.

  Vaikka kertoisit kirkonmenoista, niin kyllä sieltä joku huutaa: "Niin mutta entäs minä? Eiks kuitekin mua jollain tavalla taas naurettu ja halvalla pistetty tuossakin?"

  Anteeksi, jos olen seurannut huonosti, mutta eikö sinulla ole se pieni koira seuranasi, vai eikö se häiritse katinronttia?

  VastaaPoista
 2. Voi Kustia. Onpa söpö. :)

  (Ja siihen toiseen aiheeseen... Minusta sinun kannattaisi kokeilla sitä anonyymin kommentoinnin estämistä vaikkapa viikoksi ja huomaat, että keskustelu säilyy, mutta sen taso nousee ja kaikkien on helpompi hengittää. Joo, tiedän, et halua.)

  VastaaPoista
 3. Se kromosomihirviö on onneksi tyttären koira, Riku, ja elelee pääkaupunkiseudun nummilla ulvomassa. Kissakin on tyttären.

  Anonyymi on siis estossa, Tiina, vaikka se tosiaan sotii kaikkia viestinnän vapauden periaatteitani vastaan. Viime keskustelussa vain tahtotilani oli kateissa uupumuksen vuoksi

  VastaaPoista
 4. Tarkoitin siis tätä bloggerin kommentointia, että sallitaan vain Google-tili ja OpenID -kommentointi. Silloin sinunkaan ei tarvisi suodattaa sitä kaikkea kuraa itsesi läpi.

  VastaaPoista
 5. Etköhän laita koiranpennun hankintaan. Tyttäresi, tai joku muu varmaankin auttaa, jos puheen vuoksi on vaikeuksia.

  Sellainen tuo uutta vilskettä elämään; kupoliinkin ottaa välillä.

  Jos nyt hajuja, mutta muuten pidät sen turvassa niiltä käärmeiltä, mikään ei ole niin pöljä kuin koiranpentu.

  VastaaPoista
 6. Riku, minulla on kyytabletit mökillä valmiustilassa muutenkin, niin paljon on kyitä viime kesänäkin ollut. Elokuussa oli jopa kaksi paksua luiroa juuri siinä, mihin olin astumassa kamera ojossa kohden perhosia.

  Laiskuus minua ehkä estää koiranpennun hankinnalta. Saa nukkua aamuisin niin kuin tahtoo, kun kukaan ei vikise siinä kirsu työnnettynä tyynylleni. Eikä juoksuta lenkille puoliunista. Vaan koskaan ei tiedä. Parhaat jutut tehdään päähänpistosta.

  VastaaPoista
 7. Olen harkinnut tuota vain rekisteröityjen kommentointimahdollisuutta, Tiina.

  Minulla on kuitenkin muutamia vakiokommentoijia, joilla ei ole rekisteröintiä, sanotaan nyt vaikka esimerkiksi Delilah ja Tapani, ja muitakin. Ehkä kaikilla ei siis ole rekisteröityä nimimerkkiä? Miten heidän käy, jos he vaikka eivät osaa rekisteröityä mihinkään? Sitä paitsi pidän jotenkin siitä, että myös Anonyymi voisi kommentoida. Yleensä anonyymikommentoinnitkin ovat olleet valtaosin ihan asiallisia.

  Mutta harkita pitää. Emme elä paratiisissa. Virtuaali on viidakko.

  VastaaPoista
 8. Tekosyyt ovat tekosyitä.

  Koira hankintaan ja vähän äkkiä!

  VastaaPoista
 9. Höh, pitäisikö edes kysyä, olisiko siellä semmoista pientä ovelansorttista narttua vapaana? Ne ovat kivoja, ja se voisi olla ihan Mimmi vaan. Ei mitään hienoa. On minulla täällä koiran kupitkin valmiina.

  VastaaPoista
 10. On siellä sellainenkin. Siitä saa muuten sitten kesällä aika hyviä valokuviakin.

  Ohimennen, vahingossa saatan minäkin niitä blogistasi katsella...

  Ehkäpä moni muukin.

  VastaaPoista
 11. Jaa että Mimmi olisi siellä? Voi että.

  Voi kyllä olla, että puhekykyni elpyisi Mimmin myötä. Voisihan se tulla metsäänkin mukaan, kuvausreissuille. Mutta ennen kahdeksaa ei sitä kirsua sitten nostettaisi tyynylleni. Tuijottaminen unisiin silmiin olisi myös kielletty.

  Olisihan se. Ja nimenomaan äpäräkoira, juhlasekoitus. Ans kattoo nyt!

  VastaaPoista
 12. No, kyllä se kirsu siinä tuhisisi jo viittätoista vailla, valmiina uusiin kujeisiin.

  Tuo puhekyvyn menettäminen on kauheaa, sinulle se on tietänyt jopa rakastamasi työn lopettamista.

  Onneksi osaat kirjoittaa!

  VastaaPoista
 13. Viime viikonvaihteessa demarien Urpilaisen ja Heinäluoman sivuille tehtiin, Aamulehden mukaan, rasistinen hyökkäys. Voisiko myös sinun blogisi kohdalla olla kyse rasismista ja rasistisesta hyökkäyksestä?

  VastaaPoista
 14. Niin, ovatko ne olleet rasistisia, tuskin sitä.

  Läpeensä vittumaisia ja pahuutta uhkuvia kyllä.

  VastaaPoista
 15. Mielenkiintoinen kysymys, Anonyymi.

  Päällekäyminen on ollut kyllä joko suunniteltua tai patologista. "Homma jatkuu", sanoi tämä Anonyymiksi verhoutunut tässä blogissa bännien jälkeen. Voi hyvinkin olla, että systeemissä on heiluttaa kaikkea, mikä on vastakarvaan itseä.

  Niin, ajatteles Riku, että puhetaidon ja kirjallisuuden opettaja menettää puhekyvyn! Se on kuin kohtalon ivaa.

  VastaaPoista
 16. Tämä elämä ei aina ole kohtuullista.
  Itse olen toistaiseksi pystynyt ajattelemaan: tämäkin vielä!

  Tosin noin perustavalaatuista ei eteeni ole vielä tullut.

  Eino Leino runoili jotenkin: ja se murhe mi eilen mun murtaa oli, suli iloks, kun tänään suurempi tuli, koska tulee se suuri, se suuri

  VastaaPoista
 17. Siinä mielessä elämä on kohtuullista, että ehkä juuri minä kestän tämän hyvin, koska olen kirjoittaja, ollut aina, ja lisäksi olen jollakin tapaa muiden tarkkailija, havainnoija enemmän kuin toimija. Vilkkaalle toimijalle ja puhujalle tämä olisi ehkä kova paikka.

  Jassoo, leffakin alkaa loppua, ja nyt hyvää yötä, jos täällä joku vielä palloilee.

  VastaaPoista
 18. Iines, en ole kovin viime aikoina blogissasi vieraillut - huomasin sellaisen määrän kommentteja, etten jaksanut painoa lisätä.

  Onko puhuminen vaikeutunut, kysyn kun en tiedä - voin vain aavistella? Ikävää, jos näin.

  Minunkin blogini kommenttiennätys on saavutettu 'dojolaiset potki..', joka on jo tammikuussa kirjoitettu. Asian olin liki unohtanut, mutta A.H. nosti itse kissaa hännästä;)

  Kestä muljuilijoita, olet kestänyt ennenkin. Voimaa!

  VastaaPoista
 19. Hei PeeR,

  kävin katsomassa uudelleen dojolaisjuttusi ja sen linkkejä. Mielenkiintoinen tapaus, johon en ole ehtinyt perehtyä omien keskusteluitteni tuoksinassa. Ja täyttä asiaa, ei mitään turhaa turinaa tai kenenkään inttämistä. Antti Heikkilän nimi on noussut esiin tämänkin blogin keskusteluissa, esimerkiksi sikarokotuksen kohdalla.

  Puheeni on kai ennallaan, en vain ole kuvannut sitä ennen näin tarkasti kuin nyt esimerkkien avulla.

  Hankalaksi tilanteen tekee se, etteivät botox-ruiskeet tehoa minuun. Olen ihmeissäni lukenut Tiina Kaarelan blogia ja hämmästellyt, miten vähän tämä sama sairaus tuntuu haittaavan hänen vireää työelämäänsä tai muutakaan elämää. Häneen nuo botox-piikit siis tehoavat ilmeisen hyvin, minuun ei pätkääkään, joten olen jättänyt myrkyt ottamatta. - Mainittakoon uusille lukijoille, että Tiina on itse kertonut blogissaan tästä dysphonia spasmodicastaan, joten en minä sitä paljastanut.

  Kunpa pääsisi piikille jonnekin muualle kuin Poriin, sillä Turun Tyksin piikit tehosivat minuun, kun sain olla mukana eräässä tutkimusprojektissa. Teho loppui kun jouduin palaamaan Porin piirin sairaalaan.

  VastaaPoista
 20. Jotenkin olen aina pitänyt koiranaisista enemmän kuin kissoihin hurahtaneista, vaikka etenkin maatiaiskissa vallan mukava hyrisijä onkin ja myyränpyytäjänä tarpeellinen. Lyttynaamaisisiksi jalostetut persialaismöllöttäjät ovat enempi sellaisten fengshui-naikkosten heiniä. Koiranaisilla tarkoitan nyt sellaisia, jotka eivät hanki koiraa käsilaukussa kanniskeltavaksi vaan lenkki- ja harrastusseuraksi, turvaksi ja takkatuleen tuijottelijaksi.

  Onhan siinä pennussa kieltämättä töitä, jos ja kun sen hyvin tahtoo hoitaa. Sellaistakin voisi Iines harkita, että ottaisi työläimmän pentuvaiheen ohittaneen nuoren koiran, joka tarvitsee uutta kotia. Kunhan varmistaa, ettei koiralla ole eroahdistusta tai muuta ikävää vaivaa.

  Ja yritä ihmeessä selvittää, kunhan jaksat, mikä Tyksin hoidossa tehtiin toisin kuin Porissa. Jos kerran tepsivää hoitoa on ollut saatavissa, tuntuisi julmalta jäädä sitä vaille noin perustavasti elämää rajoittavassa asiassa.

  Vetäydyn nyt taas tarkkailijaksi vähäksi aikaa... Kevättä rintaan!

  VastaaPoista
 21. Antero, minulla on ollut peräkkäin kaksi isokokoista koiraa, ja kumpikin eli 13-vuotiaaksi.

  Siis jos koiran otan, otan mielelläni heti pennusta. Tykkään ulkoilla, ja annan koiran juosta mieluiten vapaana niityillä ja kaukana kivierämaista.

  Tyksin hoito oli kyllä samaa kuin Porinkin, ainakin periaatteessa, eli äänihuuliin annettiin erivahvuisia botox-ruiskeita 2 kuukauden välein, jotta tahdottomat äänihuulikrampit lamautettaisiin. Heti ensimmäisen piikin jälkeen puheeni palautui käheytymisvaiheen jälkeen hyväksi, mutta sitten jatkossa seurasi vain käheytymistä eikä toivottuja tehoja.

  Ja sinne on mentävä, minne kunta osoittaa, eli Poriin. Tyksiin järjestyi poikkeuksellisesti maksusitoutumus, kun yksityinen foniatri Turussa kirjoitti minut tutkimusryhmäänsä. Jatkohoito ei ollut mahdollista, koska kunta ei myönnä sitoumuksia ohi omien hoitopaikkojensa. Yksityispiikit maksaisivat nähdäkseni satoja euroja. Olen niitä tiedustellut ja valmis kokeilemaan kerran pari, mutta esimerkiksi Turussa ei kukaan anna yksityispiikkejä, sillä operaatioon tarvitaan neurologin lisäksi neurofysiologin osaamista.

  VastaaPoista
 22. Niin, ajatteles Riku, että puhetaidon ja kirjallisuuden opettaja menettää puhekyvyn! Se on kuin kohtalon ivaa.

  Kyseessä saattaa olla myös rangaistus synneistä.

  VastaaPoista
 23. No juu, tai huono karma. Voi olla.

  Ehkä olen edellisessä elämässäni piinannut miehiä terävällä kielelläni. Se selittäisi myös miehettömyyden, eikö?

  VastaaPoista
 24. Eläimet on kivoja! Naapurissani asuu hyvinsyönyt punavalkoinen kissi, joka viettää yöt omilla teillään. (Ja päivät kuulemma nukkuu sohvalla.) Aamulla kun kolistelen eteisessä, oven takaa alkaa kuulua "miauuuu". Lässytän sille oven toiselle puolen, että kukas se siellä maukuilee, ja vastaus kuuluu "miauuu, miaauuu". Terassilla se tulee jalkaan kiehnäämään paksun päänsä kanssa ja saa silitystä, määrä riippuu siitä kuinka kiire on.

  Olet Iines puhevajavaisuutesi tähden menettänyt paljon. Ammatin, jossa sait käyttää taitojasi ja lisäksi kanssakäymisen oppilaiden ja toisten opettajien kanssa. Mieleen tulee kuva, jossa seisoo muiden keskuudessa mutta lasiseinän takana.

  Kaksi kirjaa liittyy aiheeseen mutkan kautta. "Olen ja saan sanoa" on nuoren cp-vammaisen suomalaisen miehen kirjoittama kirja. Siis fasilitoima, koska hän ei kykene kirjoittamaan. (Siitä olikin myöhemmin kohua, että kenen tekstiä kirja sisältää, mutta anyway.) Muistan, että se teki aikanaan suuren vaikutuksen.

  Eräs ranskalainen mies (Ellen ex-päätoimittaja) on kirjoittanut kirjan nimeltä "Perhonen lasikuvussa." Hän menetti kaiken ilmaisukykynsä locked-in -syndrooman tähden, mutta pystyi toisen luomensa liikkein "sanelemaan" kirjan. (En enää muista että millä tavalla käytännössä, koska kirjan lukemisesta on kai toistakymmentä vuotta.) Taisin senkin kirjan jälkeen arvostaa "itsestäänselvyyksiä" (esim. liikkumista ja puhumista) aivan toisella tapaa.

  VastaaPoista
 25. Anonyymin ei kannata murehtia kuin omaa syntitaakkaansa, koska se on ainoa mihin hän pystyy vaikuttamaan. Karman laki koskee myös häntä.

  VastaaPoista
 26. Eniten kaipaan näyttämökurssien oppilaita, jotka olivat heterogeeninen porukka menestyjiä ja syrjäytyjiä. Ne olivat tähtihetkiä, kun oppilaiden, lukihäröjen ja pinnareittenkin, koko olemus hehkui ja loisti tähtenä näyttämöllä.

  Hivenen tragikoomista oli, että ensimmäiset puheoireet huomasin tuolla juhlasalin näyttämöllä eräänä huhtikuisena kevätpäivänä, kun puhuin tuulettimien hurinassa auditoriosalin penkeillä lojuville kurssilaisille tulevasta projektista, ilman mikkiä, mikä olisi tietenkin pitänyt ottaa käyttöön. Ei vain tullut ääntä tavun alussa, vaan piti peruuttaa ja ja ottaa uusiksi, kun ei ollut ikään kuin vastetta äänentuotossa. Tuosta hetkestä sinnittelin sitten pari kolme vuotta, kunnes annoin periksi ja hain osa-tk-eläkettä foniatrin kehotuksesta. Puhuin Eläketurvakeskukselle kaksi cd:tä täyteen puhettani, jossa vakuutin, etten tahdo eläkkeelle, mutta tällaista tämä puhe nyt on. No pääsin sen kummemmin aneluitta, mikä oli valtava helpotus, sillä olin kaksi vuotta mennyt joka tunnille miettien, miten selviän siitä, mitä sanon, jotta saan oppilaat työllistettyä kirjoittamaan edes jotakin koneilla.

  Eniten haittaa se, että niin paljon jää sanomatta, ihan kotioloissakin. Minua ei kohdella silkkihansikkain, vaan hurtilla huumorilla, ja se on ihan ok. Se vaan, että tahtoisin kyllä joskus sanoa enemmän kuin lähipiiri jaksaa kuunnella. Olen pari kertaa suuttunut ja kiljaissut, että nyt kuuntelette, kun sanon. Kyllä ne sitten kuuntelevat, mutta ymmärrän hyvin, ettei normaalikeskusteuissa jaksa aina odottaa minua.

  VastaaPoista
 27. PS Kuunkuiske, olen lukenut tuon Perhonen lasikuvussa - muistin nyt kun mietin, miksi nimi on tuttu.

  Luin yhteen aikaan usein kärsimyskuvauksia. Jonkun naisen elämäkerran, jossa hän kuvasi vankilavuosiaan, tai sairauskertomuksia monistakin sairauksista. Sitten luin joskus kaikki Lapseni kuoli leukemiaan -kirjat, jotka yleensä olivat Karas-sanan kustantamia. Luin myös miesten kertomuksia vaimon kuoleman jälkeen, mm. Martti Lindqvistin ja Kemppisen, joista viimemainitun vasta viime kesänä. Teos oli upea. Taisin kirjoitaa siitä blogiini.

  Nyt taitaa aurinko repäistä pilviverhon halki, eli aika lähteä ulkoilemaan.

  VastaaPoista
 28. Merkillistä, miten kohtalo (?) meitä johdattelee. Ihminen, jolla olisi paljon sanottavaa ja jaettavaa, joutuu luopumaan äänestään ja ammatistaan, ja ihminen (esim. jotkut poliitikot), jolla ei juurikaan ole omaa sanottavaa, laskettelee suustaan isoon ääneen tyhjiä sanoja tai ominaan muilta varastettuja ajatuksia.

  VastaaPoista
 29. Pitääkin lukea se Kemppinen!

  Lindqvistin luin joskus. Hänellä on (oli - rest in peace) pohdintaa herättäviä kirjoja. Tosin muutaman luettuaan saattoi tuntua siltä että toistoa on aika lailla.

  Aurinkoon minäkin matkalla! :)

  VastaaPoista
 30. Tuohon Delilahin kommenttiin liittyen; toisaalta Iineksellä on nyt enemmän populaa kuulolla kuin kouluaikoina! On aikaa mietiskellä maailmanmenoa ja kirjoitella. (Jos yrittää kääntää huomion pois vamman kaikkinaisesta inhimillisestä kärsimyksestä.)

  VastaaPoista
 31. Iines, käyn kyllä lukemassa näitä silloin tällöin ja tajuan ongelmasi oikein hyvin, koska minä en voisi enää opettaa koska en kuule. Varttikuuloisena ei voi mennä esimerkiksi kaikuviin tiloihin lainkaan.

  No, onhan siitä ollut puhe, että miten sinä ja minä kommunikoisimme livenä.

  Mutta minulla on kysymys. Koskee tuota kissaa. Jos katsot blogin kuviani, niin siellä on tismalleen Kustin näköinen kissa, mutta natu, Lidia.

  Lidia on jostain eksynyt ja meille talteen otettu aikuinen kissa, kovasti hellyydenkipeä. Katsoin netistä kissarotuja ja ainakin väritys viittaa venäjänsiniseen. Tuskin Lidia mikään aatelisneito on (tai rouva, sitä kun ei tiedä), mutta hätkähdin kun näin tuon kuvan.

  Oletteko tyttäresi kanssa tietoisia, onko Kustilla sukupuuta minkäänlaista?

  Meillä Vaasassa tottakai on mahdollista, että täällä on venäjänsinisiä, entisessä tsaarin kuvernementissa. Kissat on jalostettu jonkun tsaarin hovissa.

  Toivottavasti Kusti selviää sen koiran kanssa. Tuntuu surulliselta että se lähtee tuosta auringonottopaikastaan.

  VastaaPoista
 32. Noin on, kuten Kuunkuiske sanoo.

  Ja onhan tunnettu ja mainittu tosiasia, että koska ihmisellä on kaksi korvaa ja vain yksi suu, on selvää, että puhuminen loppuviimein on vähemmän tärkeää... Kuulee enemmän ja ymmärtää vielä enemmän.

  VastaaPoista
 33. Blogistanin "suosituimmaksi" blogiksi - kuten bloginomistaja asian kai ilmaisi - täällä on aika hiljaista.

  Toisekseen kiinnostaa täällä usein viljelty sana rasismi. Sen merkitys tuntuu olevan vieras sen käyttäjille. No, tästä ei pidä olla huolissaan. Sitä väärinkäytetään lähes kaikkialla. Se on myös joillekin keino välttyä joutumasta argumentoimaan tai jopa todistamaan väitteensä.

  VastaaPoista
 34. Päivänpolttavista ja intohimoja herättävistä asioissa kirjoittaminen ja niillä spekulointi vetää kärpäspaperin lailla Suomi-24 "tapaisia" kommentoijia puoleensa. Kuten yhteisöissä yleensä, niin blogissakin, osallistuja muodostaa puolensa. Valintaa ja sen voimaperäisyyttä helpottaa kommunikoinnin yksioikoisuus, pelkkä sanallinen ilmaisu. Vaikka henkilökohtaisilla persoonallisuuspiirteillä ja omalla "kasvualustalla" ei pitäisi olla kolmannen osapuolen roolia, ovat ne vaikuttamassa ehkä vielä korostuneemmin sanalliseen kommunikointiimme. Nettikommentoinnissa "lööppiaiheista" (lue yleisesti kiinnostavista) ei konsensukseen pyrkimisestä ole henkilökohtaista etua kenellekään.

  Ounastelen että bloginpitäjällä on vielä "kana kynittävänä" omien mahdollisuuksiensa ja toiveidensa kanssa. Aika ajoin elämää suuremmaksi muodostunut tapa itsensä toteuttamiseen ja tulla sosiaalisesti olemassa olevaksi on kuin oljenkorsi jonka uskoo kestävän ja kuljettavan kaikissa myrskyissä. Tätä en kohdista pelkästään "Iinekseen" vaan itseeni ja aika useaan kommentoijaan jotka kamppailevat "muutoksen pyörteissä".

  Kyynisimmillään oman onnensa seppä takoo itselleen ikuiset kahleet koska se on hänen yksilöllinen oikeutensa.

  ® Tuntema Ton

  VastaaPoista
 35. " Blogistanin "suosituimmaksi" blogiksi - kuten bloginomistaja asian kai ilmaisi - täällä on aika hiljaista. "


  Anonyymi kaivakoon esiin väitteensä lähteen. Linkki, kiitos, sillä enpä usko Iineksen noin sanoneen, ei olisi tyylistänsä. Ettei vaan olisi änkyrä taas asialla.

  VastaaPoista
 36. No en taatusti ole käyttänyt milloinkaan blogistani ilmaisua "suosituin blogi", koska tämä ei ole alkuunkaan suosituin.

  Anonyymi muistelee ehkä sitä, kun puhuttiin blogijuttujen määrästä.

  Sanoin, että kirjoitan harvakseltaan uusia juttuja, mutta keskustelen sitäkin ahkerammin, ja jos katsotaan tuota kaiken kirjoituksen kommentteineen + keskusteluineen sisältämää kokonaismäärää, tämä voi olla siinä asiassa jopa laajin blogi. Ajattelin tässä kommenttien pituutta, sillä keskusteluissahan ei ole lyhyttä chat-tyyliä, vaan pikemmin hyvinkin pitkäsanaista pohdiskelua. <--- Tuohon viittasin, armas anonyymi. Tuonkin esitin epäillen tai kysyen, en väitteenä.

  VastaaPoista
 37. Ripsa,

  meiltähän kommunikointi nimenomaan sujuisi, koska molemmat ymmärrämme viittomakielen merkityksen, ja molemmat voisimme sen opetella. Tuntuu oudolta ajatus, että ei voisi mennä kaikuviin tiloihin ollenkaan. Se on iso rajoitus, sillä yleisissä tiloissahan kaikuu lähes aina. Elokuvateatterit, teatterit, kaikki esitystilat ja hallit? Julkiset tilat ja muut, jopa sairaaloiden odotussalit? Kirkko? Urkumusiikki? Sinähän et voi kuunnella musiikkia, Ripsa. Nyt vasta tuo menetys asettui kohdalleen tajunnassani.

  Itse pärjään kuitenkin arkipäivän askareissa vähäisellä puheella, vaikka pidempi viestintä jää pois. Tuttujen kanssa puhun edelleen vilkkaasti, mutta puhe on hyvin katkeilevaa, ja vaatii minulta ponnisteluja. Ääni ja koko kurkku väsyy hetkessä, jo yhden puhelinkeskustelun aikana. - No, nyt on onneksi tämä netti, jossa voi viestiä miten tahtoo, tasaveroisena muiden kanssa.

  Ihmisille voi muuten tulla kaikenlaista kesken kirkkaan elämän. Muuan toinenkin opettaja, täkäläisestä lukiosta, menetti kuuloaan, niin ettei kuullut enää oppilaitten vastauksia. Hänen oli myös jäätävä tk-eläkkeelle. Harmi, hän oli oppilaitten rakastama.

  VastaaPoista
 38. Delilah, sanoit tuolla kauniisti!

  Tuntema Ton, on se totta, että päivänpolttamat aiheet vetävät vilkasta keskustelua puoleensa. Niillä on tässäkin blogissa sijansa, mikä on ehkä perua opettaja-ajoiltani. Äidinkielen opettajan keskeinen tehtävähän on saada oppilaat puhumaan ja esittämään ajatuksiaan rohkeasti, vaikka ne poikkeaisivat muiden ajatuksista. Siksi siis varmaan kait edelleen tartun "lööppikamaan".

  VastaaPoista
 39. Iinekseltä on mennyt puhekyvyt joita tarvitsisi ammatissaan ja minulta särkyivät nämä muhkuraiset käteni kesken ikäni, ja niitä nimenomaan olisin tarvinnut kirvesmiehen ammatissani.

  Tiedän siis tunteen, kun työkyvyt yht´äkkiä lakkaavat olemasta itsestäänselvyys. Eikä siihen juurikaan tukea mistään tule.

  Henkistä terapointia telineiltä mahalaskun jälkeen, hah hah haa! Nauraisivat paskaisesti karskit jätkät työmailla jos kuulisivat minun käyvän psykoterapiassa työkyvyn menetyksen vuoksi.

  Pakko siis vaikka kirjoittaa, että jaksaa.

  Ja kirjoittamisen taitoa kateelliset anonyymiset yrittävät Iinekseltäkin kadehtien kalvaa pois.

  Vituttaa kuitenkin ankarasti kun uuden perheen perustaminen, asuntovelat jne. oli, iästäni huolimatta, laskeskeltu sen varaan mitä ammatissani tienaan. Ajatelkaa: Viimeisimmät oikeat tilini urakoista olivat luokkaa 3600€/kk ja nyt vajaat 1500 €/kk.

  Kulut ovat pysyneet kuitenkin samoina, ehkä hieman nousseetkin koska yksi lapsikin syntyi entisten jatkeeksi vammautumiseni jälkeen.

  Kaikesta jäljelle jäänyt on silti kokonainen loppuelämä. Sen pituudesta viis.

  VastaaPoista
 40. Ymmärrän vitutuksen suuruuden, Valto. Tuo ansionmenetys on hirvittävän suuri, ja kohtalon ivaa sinulla oli taas tuo, että elämä oli juuri rakennettu nousevaan kaareen, omien käsien varaan, kun instrumentti petti. Miten hauras ihminen onkaan, kun raavas työmieskin sortuu.

  Minut pelasti se, että olin virassa, josta oli jo ehtinyt kertyä jotakin, vaikka matkaa oli vielä jäljellä aivan liikaa leppoisiin eläkepäiviin, joita minulle kyllä sitten läksiäistilaisuudessa kaupunginjohtaja toivotteli. Teki mieli heittää kakulla naamaan, mutta tyydyin juhlakalun rooliin ja koetin näyttää jo leppoisalta.

  VastaaPoista
 41. Unohdin vastata, Ripsa, kissakysymykseesi!

  Tuo tyttären kissa on otettu Raumalta, suvusta ei ole tietoa, mutta se on hyvin pienikokoinen ja siro. Meillä on tapana sanoa, että sen äiti on Rauman Rosita ja isä merten kauhu Musta Rudolf. Mutta vanhemmista ei siis ole tietoa.

  VastaaPoista
 42. Iines, kirjoitat:
  "Tämä käy kyllä työstä. Olen huomannut, että kuukausittaisia juttumääriä on varsin vähän, mutta jos laskee keskustelut mukaan, määrä on hirmuinen. Minulla on jonkinlainen uupuminen tähän blogimaailmaan aivan lähellä, olen oikeastaan ihan loppu."

  Juu, hurjaa menoa on sinulla täällä virtuaalissa ollut, sitten tutustumisemme alkuaikoihin verraten. Jo silloinkin sinulla oli kyllä kommentoijia ja keskustelijakavereita, mutta ei niitä lukuja voi verrata näihin viimeaikaisiin yli kahdensadan lukemiin.

  Niin kuin kerroit, että työssäsi sinnittelit viimeiseen asti, ennen kuin puheen tuottamisesi paheni lopullisesti. Samaa sinnikkyyttä sinulla on täällä blogissasi keskustelujen ylläpitäjänä.
  Tässä voi kai todeta, että olet persoonallisuus,joka ei anna hevillä periksi, kuten se horoskooppimerkiltään härkää kuvataamaan sopiikin.

  Huomaan, ettet vieläkään ole oikein sinut tuon puhesairautesi kanssa.
  Minä varmaankin kirjoittelisin lappuja ja lippuja kaupan kassoille ja muille henkilöille, joita kohtaisin, ja selittäisin edes siten puheeni epäselvyyden syyn. Ja yrittäisin silti edelleen puhua.
  No, hyvähän se on tietysti sanoa näin, kun itse ei ole asiaa kokenut, mutta että sairaudelle ei mahda mitään. Jos se ei parane, se on hyväksyttävä.

  VastaaPoista
 43. Koira ja kyy on huono yhdistelmä. Siskoni iso monirotuinen tuli purruksi viime kesänä ja joutui tiputukseen vuorokaudeksi ja pari viikkoa se oli kosketussarka ja alavireinen.

  Eläinlääkärini kanssa tuosta juttelin ja hän kertoi, että kyynpurema aikaisemmin oli pikku juttu ja nykyään monelle koiralle kohtalokas.

  Oli kyy miten rauhoitettu tahansa, itse kyllä hävitän jos sellainen paikassa jossa oleilen näyttäytyy.

  VastaaPoista
 44. Leonoora,

  opettajat yleensä sinnittelevät viimeiseen asti, jostain tunnistamattomasta syystä, vissiin muutkin kuin härkänaiset. Huhua ei ole sekään, että opettajat sairastuvat aina lomillaan, eivät työssä ollessaan. Itsekin muistan muutamia joululomia, joiden alettua flunssa puhkesi välittömästi.

  Mielestäni olen sinut puhesairauteni kanssa, sillä useina päivinä en edes ajattele asiaa. Synnynnäisenä optimistina ajattelen myös niin, että jonain kauniina päivänä keksitään tähänkin lääke, tai sitten aivoradoilla tapahtuu jokin niksnaks, ja puhun taas äänihuulten kramppaamatta tahdottomasti. Tämähän on neurologinen eli aivoperäinen sairaus.

  Ja, Leonoora, ne sanat, jotka ulos julkisuudessa päästän, ovat kirkkaat ja moitteettomat, joten läheskään kaikki eivät huomaa sairauttani. Se vaan harmittaa, että vaikutan tahtomattani tylyltä, kun en puhu paljoakaan. Se ei ole tapaistani, sillä mielelläni puhuisin vieraillekin.

  VastaaPoista
 45. Pirkko tai Erkki,

  minulla on ollut siellä mökin kyymaisemissa peräkkäin kaksi koiraa, ja ne ovat juosseet vapaasti metsikössä, joissa kyitä on, samoin pelloilla ja rannoilla. Vain yhden kerran koira kohtasi kyyn, joka ilmaisi itsensä sähähtämällä, yllätettynä rullalle kiertyneenä. Koira hypähti taaksepäin ja kyy poistui.

  Olen ajatellut niin, että kyy ei purisi koiraa metsässä, vaan eläin haistaisi eläimen ja huomaisi, ettei ole vaaraa. Kyyt myös pysyivät pois pihasta, mutta nyt kun koiraa ei ole ollut neljään vuoteen, ne ovat levittäytyneet yhä lähemmäs ihan oleskelupihaa.

  Olisi kiva karkottaa ne tappamatta. Tontti on kuitenkin niin luonnontilainen, metsäinen ja iso, hehtaarin laajuinen, ettei siltä millään hävitä kaikkia risukkoja, kuten joku neuvoi. Itse saan kylmiä väreitä, ja pelkään hirveästi kyitä. Kuljen saappaat jalassa helteelläkin, kun menen rantapolulle.

  VastaaPoista
 46. Miten mahtaisi olla kissa kyiden pelotteena? Jotkut kirjoittavat netissä taitavasti kyitä käsittelevistä kissoista, mutta Kustilla ei taida olla ainakaan hankittua kokemusta.

  VastaaPoista
 47. Hymyilevä eläkeläinen27 maaliskuuta, 2010 11:54

  Voi,
  omalta osaltani teen pääsiästaian ja yritän nostaa sinut sieltä kurimuksesta:
  "Virvon, varvon tuoreeks terveeks,
  vitsa sulle, palkka mulle!"
  (menköön nyt tällä kertaa ilman palkkiota!)

  Katille kanssa!

  Hyvää pääsiäistä!

  VastaaPoista
 48. YLEENSÄ kotieläimille ei aiheudu kummoisiakaan kyynpuremasta.

  Pureman kokenut kissa, koira, lehmä tai hevoinen ei tarvitse lääkärissä käyntiä eikä muuta, kuin että huolehditaan parin päivän ajan nesteen saannista sillä ruokahalut saattavat uneliaasti käyttäytyvältä, ainakin pienemmältä otukselta, vähäksi aikaa kadota.

  Eikä ihminenkään kyynpuremaan kuole kuin harvoissa tapauksissa. Lisäksi on tutkittu, että ns. kyypakkauksien sisältämät vastamyrkyt ovat vain sellainen "henkinen tuki", että jos kyy sattuu roukkaisemaan kinttuun.

  Minä en tapa kyitä mökkini poluilta sillä niitä on mukava tarkkailla kauempaa ja opettaa lapsillekin, että kyy on pienimpiä murheita tässä muuten matoisessa maailmassamme.

  VastaaPoista
 49. Kustista ei taida olla käärmeen hävittäjäksi, Sokea kana, sillä se on vanha city-kissa, varsinainen sisäkissa, mökillä kyllä kesät. Pienempänä se pyydysti sisiliskonpoikasia, mutta tytär pelasti poikaset kissan suusta, minä pelastin hiiret, jos vaan ehdin hätiin.

  Kuules Waltsu, minä saan jo mehiläisen pistosta järjestään antibioottikuurin ja piikin, kun turpoaa aika tavalla. Käärmeenpuremassa voisi tulla kiire lääkäriin, vaikken tiedä varsinaisesti allerginen olevani. Mutta siis, paljon varmaan käärmeitä kammotaan turhaan. Kun eteensä katsoo, niin yleensä kai käärme väistää - vaikka itse olen törmännyt käärmeisiin, jotka eivät hievahdakaan.

  Hymyilevälle mukavaa pääsiäisen aikaa! Sinulla on mainiot riettaat jutut blogissasi, niin kuin kaikilla, jotka tievät, missä Häplänperä on.

  Kyllä on muuten märkä keli. Etupihalleni on sulanut pienoisjärvi, niin etten pääse ilman pitkävartisia nokialaisiani ulos.

  VastaaPoista
 50. nyt kyllα tykkaan kuvasta

  VastaaPoista
 51. riku, harvinainen onnistunut havainto. kaksi asiaa joita soveltaa kaikkeen ¨>><:)

  VastaaPoista
 52. Iines, minulla turpoaa ilman mehiläistäkin, eikä kukistakaan ole silloin niin väliksi heh heh.

  Vakavasti. Tiedän ampiaisenpistolle allergian olevan hengenvaarallista joillekin ihmisistämme, ja samaa myrkkyähän kyyssä ja kimalaisessakin on, mutta pienemmällä mitalla annosteltuna.

  Siksi kirjoitinkin kommenttini alkuu "YLEENSÄ kotieläimet..."

  Kun seuraavan kerran tapaat polullesi asettuneen kyynjuntturan niin varaa huarukkakeppi, nosta se sähisijä isoon muoviämpäriin ja sit eeku soutelet lähimpään saareen...

  VastaaPoista
 53. Käärmeethän osaavat uida, Waldemar.

  Olen omin silmin nähnyt laituriltani, miten kyy saapuu paratiisiin ja ui minun vesilläni. Ihan näitä pistäviä otuksia varten olen jopa hankkinut itselleni kumiset kainaloihin asti ulottuvat kahluuhousut saapasterineen kaislojen perkuuta varten. Rannassa on ollut myös minkki poikasineen ja jokin piisami tai muu sen tapainen. Paras on suojautua hyvin. Silloin kun puhuttiin niistä Ruokolahden leijonista, pelkäsin niitäkin, että ilmestyvät kaislojen suojasta laiturilleni. Ja nyt on Uudessakaupungissa nähty haavoittunut susi, jota ei ole saatu kiinni. Sieltä on vain yksi pieni truiskaus mökkimaisemiini.

  Anonyymi, mukavaa kun tykkäsit kuvasta. Tänään kuvasin persiljaa, jonka olen kylvänyt vanhaan kakkuvuokaan.

  VastaaPoista
 54. Iines, se Uuvenkaapunnin susj´ on jo ammuttu ja Luontoliitto pahoittelee tapahtunutta.

  Susipelkokin on aivan turha, pelkää enempi autoja. Niiden töytäisyyn on kuollut satatuhatkertaisesti enämpi ihmisiä viimeisen sadan vuoden aikana kuin susien puraisuun.

  Kyy ei ole niin innokas menemään veteen kuin vaskitsa, eli tarhakäärme. Ja jos siellä saaressa sattuisi sen mielestä olemaan lokoisat oltavat, niin sinnehän se jää, ainakin vähäksi aikaa. Toisaalta voithan laittaa sen myös auton takakonttiin ja hurauttaa vaikka Ugin torille tai Kalantiin ja pudottaa se sopivaan kallionkoloon... Mutta kannattaa kerätä sitten jo useampi kyy jos kauemmaksi lähtee niitä kuskaamaan. Saattaisi olla mukavia kyyditettäviä, hih, ja jos ei muista laittaa kantta sankoon...

  Minusta kyy on todella kiehtova eläin vaikka lapsena pelkäsin niitä aivan kauhiasti.

  VastaaPoista
 55. Kyllä minä metsässäkin taakseni vilkuilen, kun rasahtaa, koska sen verran karhu- ja susihavaintoja on täälläkin tehty.

  En silti jätä metsään menemättä eikä mielestäni eläimiä saa ampua eikä edes kyytä turhaan tappaa. Häijyä tekee, kun joskus näkee maantiellä käärmeitä, joiden yli on ajettu, mutta jotka vielä elävät. Silti en pysty armahtamaan tätä matelijaa tuskilta, vaikka tunnen jopa fyysistä ahdistusta eläimen kivun vuoksi.

  Sitäkään en ymmärrä, miksi citykaneja on alettu tappaa. Kivojahan ne ovat siellä betonibunkkerien keskellä.

  VastaaPoista
 56. Joskus lapsena ollessani poimimme airolla veneeseen järvessä uivan kyyn. Pidimme sitä aikamme lasipurkissa, kunnes faijani ei muuta keksinyt, niin tappoi sen.

  Sitä ennen oli aika lähellä, ettei jotain meistä purrut, kun sen kanssa hellästi leikimme.

  Faija kertoi naapurin rouville sen päässeen karkuun niiden mäkeen. Se oli se hauskin hetki!

  (Anomuumille kiitos havainnoinin kehumisesta: Ehe ehe!)

  VastaaPoista
 57. Citykanit tuhoavat lähes kaiken puistokasvillisuuden, jos kannan annetaan kasvaa vapaasti. Kanta ei ole kärsinyt edes tästä oikeasta talvesta, josta olemme saaneet nauttia.
  Ilmeisesti mikään petoeläin ei pysty elämään yhtä urbaanisti kuin kanit. No, suomalainen mies ja kettu ovat jotenkin sopeutuneet kaupunkiin.

  Helsingin kasvitieteellisen puutarhan tuhot taisivat käynnistää Helsingin kanijahdin.

  VastaaPoista
 58. Vai helliä leikkejä kyyn kanssa.

  Siis tuo on ikiaikainen Kauheiden Poikien juttu, Riku, että käärme pannaan lasipurkkiin, ja sekin vielä, että sillä pöläytetään tyttöjä, sanoo nimimerkki Peljästytetty.

  Minä panin lapsena variksen pahvikoppaan ja päätin kutsua sitä vastaisuudessa Kalleksi. Kun aamulla menin katsomaan, laatikko oli avattu ja Kalle pois. Oli kuitenkin jotenkin tärisyttävää saada siivekäs kiinni, lähitarkasteluun.

  *

  Samuli, toki citykanit hakevat kaupungista ruokaa, eli sinne nyt vaan lisää vihreää kasvamaan joka rakoon, jotta pupuilla riittää purtavaa. Pitikös sitä mennä peittämään luontokappaleiden reviiri asvaltilla ja betonilla?

  VastaaPoista
 59. Nyt olen enää kauhea vanha äijä! - Faijasta voi päätellä aika paljon siitä minkälainen pojasta on tullut.

  Tunnustan myös, että pelotti, kun isoveli näytti urheuttaan sitä käärmettä hivottelemalla. Olin silloin kyllä visusti sivummalla.

  VastaaPoista
 60. Älä sure, Riku, vaikka jäit veljesi varjoon rohkeudessa käärmettä kohtaan. Kenties jo tuolloin ilmaisit vain toisenlaista lahjakkkuutta, joka nyt purkautuu ulos esim. kirjallista tietä?

  No, siis minähän kasvoin ison ja rohkean siskoni varjossa, vaikka siskoni oli aikamoinen pattipää joissain asioissa. Kiva hän silti oli ja on, ja tykkään hänestä kovasti.

  VastaaPoista
 61. Eikun ajattelin vain, että mielummin tuota, kuin minua.

  Mutta on minullakin niitä patteja. Runsaasti.

  VastaaPoista
 62. Pst Pitäisiköhän sammuttaa valot tästä koneestakin? Ja telkusta? Istua pimeässä ja ihmetellä tämän tunnin ajan?

  VastaaPoista
 63. Ei kannata liikaa syyllistää itseään. Varmuuden vuosi sytytin kaikki valot, kun pelottaa tuollainen!

  Saatan tietysti olla väärässä ja ehkä juuri tässä sähkönkulutuksessa me kansalaiset olemme merkittävässä asemassa.

  Tosaalta luulen, että niistä kuuluisista hiilidioksidipäästöistämmekin kaksikymmentäprosenttisesti huolehtii Raahen Rautaruukki.

  Minäkin vielä tätä tietokonetta pidän käynnissä alvariinsa. Saatanan syntinen.

  VastaaPoista
 64. Minä koetin olla hengessä mukana, mutta en pystynyt. Helppo sitä on perheellisen pimeässä istua, kun on seuraa, mutta minua alkoi lievästi ahdistaa ja niinpä sytytin valot takaisin.

  Kävin kuitenkin Hilman blogissa laskemassa ilmastopainoni, joka oli melkein yhtä suuri kuin Hilman, joka on käsittääkseni perheellinen. Eli minä elän kuin viimeistä päivää, kun minulla on perheellisen ilmastopaino.

  VastaaPoista
 65. Ja olen muutenkin sellainen Samulin mainitsema citykani. Talvi ei nimittäin haittaa, lähden tästä katselemaan kaupungile itselleni soveltuvia kaikesta selviytyneitä pupuja!

  VastaaPoista
 66. Muista laittaa porkkana taskuun. Hauskaa iltaa!

  VastaaPoista
 67. Sinä et totisesti tiedä poikamiesten jutuista mitään! - Oikeasti sen pitää olla koffin isompi kaljapurkki!

  VastaaPoista
 68. Höpsistä, sinä taas et cityihmisenä tiedä maaseudun tuotannosta mitään. Näkisitpä täkäläiset luomuporkkanat!

  VastaaPoista
 69. Porkkanat pullottamaan ja menoksi!

  Yksi sukulaismies oli kerran kuoleman kielissä eikä sairaalassa oltu saada selkoa että mikä mättää. Kunnes hänen vaimonsa huomasi kolme reikää kainalossa, kolmiomuodostelman.

  Vitsi että on ihanan keväinen fiilis! Vaikka makkarinikkunan takana on vielä metri lunta. Ilma näyttää erilaiselta - kuulaalta ja väreilevältä.

  VastaaPoista
 70. Niin, siis Riku ei nyt tajua.

  Täällä alavilla mailla kasvaa meinaan kaksipäisiäkin porkkanoita, jotka ovat kuin nuijia.

  Meillä taas oli tulva pihalla, valtameri ihan tuossa sisääntulokäytävällä, vesi kahden metrin päässä maan tasalla olevasta ulko-ovesta. Vieläkin on pienoismeri pihatiellä, vaikka puskutraktori kävi kolaamassa lumivuoria kauemmas käytävältä ja heittämässä vettä kauemmas.

  Ja lisää sataa, mutta se on vain hauskaa. Aion lähteä ulos nuuhkimaan kevättä, sulavan lumen tuoksuja.

  VastaaPoista
 71. Kusti se vaan lepäilee kaapin päällä niin levollisen näköisenä. Kissat osaavat rentoutua ja koirat myös. Niillä ei ole uniongelmia.

  Meillä käy usein muuan mopsipoika laumansa kanssa. Tapaamisen ensi riemusta selvittyään, tsekattuaan keittiön ja saatuaan sopivan määrän rapsutuksia se kierähtää mahalleen olohuoneen matolle ja kuorsaa kohta unessa niin maan perusteellisesti tassut sivuille sojottaen. Ystävämme on jo yhdeksänvuotias, vanhuuden oireitakin on ilmaantunut. Mieltäni kaihertaa ajatus siitä, että monia vuosia se ei enää ole ilonamme. Vaikka mistäpä omistakaan vuosistaan voi kukaan tietää. Pitää yrittää elää päivän kerrallaan, eikä murehtia tulevia.

  VastaaPoista
 72. Eläimet ovat oivia elämäntaidon opettajia!

  Mitäs tässä, sen kuin nauttii kaikesta mitä elämä tuo tullessaan! Rentoutuu kun on rentoutumisen aika, tekee töitä kun on sen aika. Kaiken voi tehdä stressaamatta.

  Uniongelmat kertovat kireästä mielestä, joka ei pysty rentoutumaan. Niistä eivät kärsi nelijalkaiset :)

  VastaaPoista
 73. Kuunkuiske, Sinä sentään olet jo hereillä. Minulla ei oikein raksuttanut, kun luin eilisen kommenttisi. Mitä ne kolme reikää siellä kainalossa olivat, tai mistä merkki? Oliko se jokin kielikuva, vai jotakin oikein kongreettista?

  VastaaPoista
 74. Delilah, kyllä se oli ihan konkretiaa! :) Yritti olla, viittasi kyynpureman jättämään jälkeen.

  Aloin miettiä, että onkohan se jälki todella kolmionmuotoinen vai mistä sellainen mielikuva tuli.

  VastaaPoista
 75. Enpä tiedä varmaksi, mutta olen aina ajatellut, että kyynpurema jättää kaksi pistettä vierekkäin. No, ei se niin tärkeää ole. Nyt ymmärrän, mistä vaivasta oli kysymys. Hirveää muuten ajatella, että kyyt voivat yhtä lailla nauttia lämpimästä kylvystä mökkijärvessä kuin itsekin. Pari vuotta sitten kevätkesällä kahisteli kyy laiturimme vierellä kuivien lehtien päällä, ja kun kauhistuneella äänellä huusin miestä katsomaan, lähti mato yhtä kauhistuneena luikertamaan kohti kuusikkoa. Annoimme sen mennä. Kiitokseksi hengestään ei ole näyttäytynyt uudestaan. Koputan puuta = päätäni, ettei näyttäytyisikään.

  VastaaPoista
 76. Tiältä löytyy kuvia mm. kyyn puremajäljistä: http://images.google.fi/images?hl=fi&source=hp&q=kyyn+purema&gbv=2&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=

  VastaaPoista
 77. Voi Valto,

  ei tuo vielä mitään, mitä noissa linkkaamissasi on! Katsokaas kaikki kärmeskammoiset vaikka tätä minun mökkipihakärmestäni. Tuppasi ihan liki jalkaani, mutta onneksi oli kamera siinä käsillä.

  Tässä lisää pari ottamaani näpsyä.

  VastaaPoista
 78. Delilah, Kusti nukkuu melkein aina, sillä se on kohta jo kaksikymmentävuotias - en edes muista tarkkaa ikää. Tuota Kuunkuiskeen kainalojuttua minäkään en heti tajunnut. Ajattelin siitä vaarista vähän tuhmia, kun sillä oli kainalossa reikiä.

  VastaaPoista
 79. Iines, komeita kuvia olet käärmeistäsi näpsinyt, suorastaan hirrrrveän hienoja! Hyih!
  On se kamalaa, kun on käärmeeksi syntynyt. Se taitaa olla yksi harvoista eläimisitä, jonka poikasiakaan ei pidetä söpöinä tai suloisina ja jota vainotaan, vaikkei sillä olisi mitään pahaa mielessä.

  VastaaPoista
 80. Iines, se olin minä anonyyminä. En tajua, kuinka muka nimimerkkini ei tullut mukaan. Sorry. Panen nyt varmuudeksi kahteen eri kohtaan. Delilah

  VastaaPoista
 81. Tuore kirja vanhoista eläinuskomuksista (Lehikoinen, Ole siviä sikanen) kertoo, että käärme oli iljetys jo esihistoriallisella ajalla, koska se oli rajojen rikkoja: pystyi liikkumaan kolmessa eri ulottuvuudessa, maassa, maan alla Tuonelassa ja puissa, ylisessä maailmassa. Käärmeistä tuli shamaanien ja noitien taikakaluja, koska ne pystyivät noutamaan tietoa ja voimaa eli väkeä sekä alisista että ylisistä.

  Myös Raamatussahan, Mooseksen kirjoissa, eläimet jaetaan epäpuhtaisiin ja puhtaisiin, ja käärme oli epäpuhdas, saastainen.

  Kaipa nykyihmisen käärmekammo juontaa historian hämäristä. Ja käärmeiden myrkyllisyys lienee ollut avittava tekijä pelon lisääjänä.

  VastaaPoista
 82. Onkos täällä kevättä rinnoissa?

  VastaaPoista
 83. Kohta nuo eläinuskomukset ovat totisinta totta ja ehkäpä mies on vallanhalussaan luovuttamassa "kruununsa" lopullisesti miessukuhormoninsa tuhoamisen myötä.

  Y-kromosomi on katoavaa luonnonvaraa. En halua piruja, sen enempää kuin käärmeitäkään maalata seinälle, mutta oheisista linkeistä saa ainakin aihioita tulevalle "uhkakuvalle".

  http://natgeo.fi/elaimet/torjunta-aine-saa-koiraat-munimaan
  http://areena.yle.fi/video/861330

  ® Tuntema Ton

  VastaaPoista
 84. Minusta olisi hyvä, jos linkkaaja referoisi noita juttuja omin sanoin, niin ei tarvitsisi linkkejä kahlailla. Lisäksi linkittäjän sanoma ja motiivi jäävät epäselviksi.

  VastaaPoista
 85. Tuntema Tonin linkit eivät käsittääkseni ole irrallisia, vaan niiden anti demonstroi Y-kromosomin katoamisuhkaa, kuten kirjoittaja vihjaa.

  En minä tuota koiraan munimista ihmettele, sillä voidaanhan sukupuoltakin vaihtaa, kuten nähty on, ja saada aikaan fyysisiä muutoksia ihmisruumiissa tiettyjä lääkeaineita käyttämällä. Voidaan mm. muuntaa ääntä naiselliseksi/miehiseksi tai saadaan rintarauhaset turpoamaan/kutistumaan. Naisilla taas voidaan saada aikaan parrankasvua.

  VastaaPoista
 86. Kolmas Sofia tulee tässä: se oli minun pitkäaikainen nimimerkkini, kun aloittelin nettiuraani eräällä keskustelufoorumilla.

  Mutta siis, onnittelut Sofi Oksaselle, ja kyllä sieltä se Nobelkin vielä tulollaan on, ainakin sitä jo radiossa väläyteltiin. Pitäisi kyllä vissiin kirjoittaa toinenkin merkkiteos.

  VastaaPoista
 87. Noopeli, ohhoh!

  Eikö se yleensä anneta pitkällisestä ja ansiokkaasta urasta.

  Puhdistuksesn ansioista en tiedä sanoa mitään - kun en ole lukenut - mutta hiukan samanmoinen meininki kuin Suomipoikien ja -tyttöjen lähtö suuriin urheilukisoihin: moninaiset mitalit veikataan. Ja kotiin tullaan murto-osasaaliin kanssa.

  VastaaPoista
 88. Mani, mani, mani, mutta myös arvostetuin kirjallisuuspalkinto.

  Jos arvostusta kaipaa.

  VastaaPoista
 89. No siksipä juuri, Kuunkuiske.

  Kun Oksasella on kuitenkin vain tuo yksi maineteos, joka lisäksi minulla lukuvaiheessa takkusi. Jätin sen nimittäin ensin kesken, ja aloitin sitten uudelleen, luin sitkeydellä loppuun. Minua hieman vaivaa agenda tarinassa, vaikka historiaahan tuo oli, mitä kuvattiin. Mutta siis se, että näkee heti, että nyt kuvataan tiettyä teemaa, ihmiskauppaa tai naisen kurjaa osaa, saa minussa aikaan jonkinasteisen pettymyksen.

  Luulen, että luen nyt kesällä teoksen vielä uudelleen, koetan löytää siitä jotakin Nobelin arvoista. Vaikka eihän Nobel kai muuta ole kuin rahapalkinto?

  VastaaPoista
 90. Tuossa meni nyt kommentit sekaisin.

  Onnistuin nimittäin möhlimään ja poistamaan yllä olevan oman kommenttini, kun halusin korjata siitä lyöntivirheen. Sen pitäisi siis olla Kuunkuiskeen kommenttien välissä. Jos se nyt mitään haittaa, tai kukaaan edes huomaa.

  VastaaPoista
 91. Sofissa on ainesta. Kuka muu kirjailija täällä Iineshovissakaan on saanut aikaan sellaista kauheaa kalabaliikkia kuin Oksaska?

  En viitsi enää lukea nykykirjallisuutta kovinkaan paljon, koska en pidä tendenssin ja sanataiteen yhdistämisestä - varmaan osaksi siksi, kun harrastan saman tyyppistä toimintaa työkseni - mutta Puhdistuksessa se ei niin haitannut.

  Ehkäpä siksi, että mielestäni siinä asenteellisuuden takana lymysi yrmy totuus.

  Lopuksi siteeraan arkkifilosofiani Rasandeggeria: En lue uusia kirjoja, koska vanhat ovat parempia.

  (Kissakeskusteluun en voinut osallistua, sillä 20-vuotias kissaneitomme on tuossa pianon päällä uurnassa - hän lähti täältä ystävänpäivänä.)

  VastaaPoista
 92. Tapani,

  minä haluaisin kysyä kuitenkin, lähtikö kissaneitonne terveen väsyneenä, itsekseen nukahtaneena vai sairaana ja autettuna lepoon.

  Tämä meidän Kusti on niin vanha, muhkurainen ja unelias, että jos Jumala on, rukoilen häneltä Kustille sellaista siunattua loppua, että se saisi vain nukahtaa itsekseen.

  Olen kaksi lemmikkiä vienyt piikille, ja enää en tahtoisi sitä matkaa tehdä. Minun on ikävä Kustia, vaikka se on täällä vielä, jossain keittiön nurkassa jahtaa kai sokerisiiroja. Tai kuoriaisia.

  Siis tendenssi on kauheaa, se tappaa taiteen. Sinänsä se on oma esitysmuotonsa, mutta en ole julistavan taiteen ystävä, koska se huutaa, ja minä olen hiljaisuuden ystävä.

  VastaaPoista
 93. Onhan Nobelpalkinto toki muutakin kuin pelkkää rahaa! Se on kansainvälisesti suurin mahdollinen tunnustus,jonka saajan nimi muistetaan (ainakin kotimaassaan), vaikka hän itse olisi jo poissa. Samalla se on koko kansan kunnia, vähän samaan tapaan kuin olympiakulta; meidän maastamme, meidän joukostamme löytyy näin ansiokkaita ihmisiä.

  Eri asia sitten on, mihin arvojärjestykseen eri Nobelit laitetaan. Kirjallisuus-Nobel ehkä on siellä häntäpäässä.

  VastaaPoista
 94. Oikeassa olet, Delilah. Onhan Nobelin palkinto elämää suurempi tunnustus taiteen tai tieteen ihmiskuntaa vavahduttavista suorituksista. Tätä en halua kiistää.

  Jotain sellaista koetin tavoitella, että ei paras taide aina palkituksi tule. Tiede ehkä tulee? Tieteen saavutukset ovat nimittäin selkeämmin mitattavissa.

  Tämä ei siis tarkoita, että mitätöisin myönnettyjä palkintoja.

  VastaaPoista
 95. "Koko kansan kunnia"! Totta kai kunnia heille, keille se kuuluu - puhutaan sitten tieteestä tai taiteesta tai mistä tahansa. Mitäpä ansioita saman maan kansalaisilla olisi heidän menestykseensä.

  Vaikka se, että Mika Häkkinen voitti maailmanmestaruuden, kertoo siitä, että hän oli huippukuski! Mutta ei se minun arvoani nosta - kun en tehnyt mitään hänen menestyksensä eteen. En edes katsellut monta kisaa, pahoitteluni näin jälkijunassa :)

  M.H:n otin esimerkiksi siksi, että törmäsimme häneen ja naisystäväänsä viime kesänä laivalla.

  Kunnioitettavan rauhassa ihmiset antoivat hänen istua pöydässään muun väen seassa, mitä nyt muutama (lapsi) kävi hakemassa nimmarin. (Satuimme istumaan parin pöydän päässä, mistä ei voinut olla näkemättä.)

  Kaksi poikaa - alta kouluikäisiä - kävi myös nimmarireissulla, isä seisoi heidän takanaan. Nimmarit kirjoitettuaan M.H nousi pöydästä ja kätteli isää ja he vaihtoivat muutaman sanan.

  Wau! Olipa fiksua käytöstä. Tuon jälkeen arvostin häntä paljon enemmän kuin formulamenestyksen tähden.

  VastaaPoista
 96. Nobelin palkinnon arvo on kestänyt suorastaan oudosti halki vuosikymmenten, ja palkinnon gloriaa ei edes kyseenalaisteta tai millään tavoin irvailla.

  Ehkä ihminen ei kuitenkaan ole niin läpimätä kuin äkkipäätä näyttää. Henkiset arvot voittavat kuitenkin aineelliset, ja mikä muu jää ihmisestä jäljelle kuin laulu hänen työstään. Materia haihtuu, henki ei.

  Olisi se Leena Palotiekin Nobelinsa varmaan ehtinyt saada, jos elää olisi saanut.

  VastaaPoista
 97. Keskustelu äityi arvokkaaksi, hyvä.

  Ajattelin aamulla pyöräillessäni pojan kouluunvientireissulta takaisin, Ahtisaarta ja hänen uraansa maailmalla.

  Ehkä ajatukseni juontui Ahtisaareen Janne Virkkusen päätoimittajana askaroimasta, viimeisestä pääkirjoituksesta aamun Hesarissa.

  Siinä Virkkunen lainaa mieltymyksensä kohdetta, 1600-luvun ranskalaista filosofia René Descartesia ja hänen "ihmettely"-huomiotaan, että se ei kaikilta onnistu, ja parhaiten ehkä niiltä, joissa on "terve järki, mutta jotka eivät ole kovin omahyväisiä."

  Kun Virkkunen Pohjoismaiden suurimman sanomalehden päätoimittajana on istunut tavallaan "Suomen katolla" ja Ahtisaari taas omissa hommissaan "maailman katolla", niin kyllä sieltä varmaan on avautunut näkymä, joka joko herättää suurta ihmetystä tai sitten kyynistää, kuten manimaailman ihmisiä vastaavilla paikoilla.

  Ajattelin sitten myös, että kirjailijalla, jolla moisia näköalapaikkoja ei ole, on kyky "ihmetellä" ja tehdä johtopäätöksiä sijainnistaan käsin. Sitten pitää vähän kysellä itseltään:

  Kirjallisuuden Nobelin sai Sillanpää ja mistä käsin?

  Jos Sofi pääsee edes Nobel-ehdokaslistalle, niin mistä käsin hän sen tekee?

  Sofin maailmanpiiri on huomattavasti laajempi kuin Sillanpään, mutta silti pieni Ahtisaareen verrattuna.

  Mutta voika näitä asioita edes verrata koska henkilöiden tehtävät ovat erilaiset?

  Vai ovatko ne?

  Siinä missä Mika Häkkinen on selkeästi pelkkä koneenosa, kirjailija on maapallo-nimisen palapelin yksi pieni pala. Ehkä Ahtisaarikin rauhanlietsojana ja Virkkunen päätoimittajana?

  Mika Häkkinen ja "urheilu"lajinsa tuhoaa maailmaa enemmän kuin sata kirjailijaa, päätoimittajaa tai rauhantekijää ehtii sitä paikkaamaan...

  ..äh, en minä tiedä, mihin ajatuksen juoksuttelu taas minut veisiskään, mutta kun minulla ei ole mitään keskustelupiiriä täällä muuta kuin kakkapyllyjen pesua ja tällä hetkellä oksennustautisten kakaroiden tuudittelua...

  VastaaPoista
 98. Näissä keskusteluissa tuppaa olemaan kaikki elementit, Valto, joten arvolatauksiakin esiintyy, tosin ohimenevinä purkauksina. Koetan sanoa siis sen, että vaikka en oikein ole palkintojen perään itse enkä muiden osalta, niin toki joku Nobel-palkinto on maineensa veroinen. On meillä turhempiakin julkkuja.

  Itse olen pohtinut tuota Jutta Urpilaisen lausuntoa "maassa maan tavalla elämisestä", sillä se on mielenkiintoinen. En taida kuitenkaan aloittaa nyt uutta maahanmuuttojuttua.

  Olen nimittäin itsekin esittänyt vastaavanlaisen ajatuksen, sillä näen ihmisyyden ja ihmisarvon olevan kateissa monilta maahantulijanaisilta ja tytöiltä, vaikka he itse ovatkin osaansa sopeutuneet. Tarkoitan nyt lähinnä ääri-ilmiöitä, kuten kunniamurhia ja tyttöjen pakottamisia ja sukuelinten silpomisia ja kiinniompeluja. Hunnutusjutuista en sano enää mitään, sillä en ole kokeillut elämää hunnutettuna tai kaavutettuna. Kenties se onkin helteellä vilpoisaa? Ja tuo naisten vähäosaisuus on niin kulttuuriin upotettua, että sitä ei muuteta käskyllä, vaan sukupolven vaihdoksella ja korkealaatuisella kielikoulutuksella, vähitellen ja sisäsyntyisesti, omasta halusta. Kun uusi kieli opitaan, se avaa ovet muuhun koulutukseen ja sen myötä uudenlaisiin virikkeisiin ja uudenlaiseen ajatteluun. Kieli on kaiken perusta, kallio.

  Eläköön siis kulttuurien kirjo, mutta ei ihmisarvoa polkien eikä omasta kulttuurista luopuen eikä pakottamalla mihinkään, eikä myöskään uuden kotimaan lakia tai kulttuuria mitätöiden.

  VastaaPoista
 99. Piikiilä avustettuna kissaneitomme lähti, hieman ennen kuin olisi lähtenyt muuten, koska oli lopettanut jo syömisen ja juomisenkin kokonaan. (Hänen nimensä oli muuten Inkku...).

  Minusta kirjallisuuden nobel on yhä aika arvostettu, vaikka palkituista voidaankin olla usein montaa mieltä.

  Luulen, että kyse on vain siitä, että kirjan voimme lukea kuka tahansa ja muodostaa siitä mielipiteemme - hyvä, huono, ok, hmmm - mutta vaikeapa meidän on ottaa kantaa vaikkapa fysiikan tai kemian nobelistin ansioihin.

  Tuntemonta ja vierasta ihminen arvostaa/pelkää, sehän on kirjoitettu tähtiin, tai ainakin geeneihimme.

  En muuten ihan yhtyisi Valton näkemykseen, että Oksasen maailmanpiiri olisi huomattavasti laajempi kuin Sillanpään. Silloin kun Eemeli oli nuori mies, Suomi kuului Venäjän Imperiumiin ja Eurooppa oli käytännöllisesti katsoen rajaton - vasta EU on mahdollistanut vastaavan vapauden liikkua.

  Sillanpäähän ei ollut mikään kielitaidoton kansankirjailija, vaan liittyi saumattomasti eurooppalaisen sivistyksen jatkumoon. Vanhan partataatan ei pidä antaa hämätä.

  VastaaPoista
 100. Leena Palotielle olisi tuo palkinto joskus saattanut tulla. Kuolema päätti toisin.

  Kuunkuiske, totta, ettei sivullisilla ole osuutta noihin ansioihin, joilla Nobel ansaitaan. Se vaan tuntuu hyvältä ja kohottavalta, ikäänkuin kunnia olisi kaikkien suomalaisten yhteinen. Tunteella ja järjellä ei välttämättä ole tekemistä keskenään, kuten olemme huomanneet.

  F.E. Sillanpään lapsuukodissa piipahdimme kesällä. Se oli pieni, harmaa tupanen Hämeenkyrössä suurten puiden keskellä. Sydäntä liikautti nähdä, miten äiti ja isä olivat halunneet tukea poikaansa ja tehneet hänelle oman sopen lukea läksyjään. Heillä, vanhemmilla, ehkä voi sanoa olleen osuutta palkinnon ansaitsemiseen.

  VastaaPoista
 101. Tapani, ehkä tarkoitin Sofin ja Sillanpään maailmanlaajuuden erisuuruisuudella sitä, että nyt koko höskä tulee syliin kerralla kun Sillanpään aikoihin siitä sai kuvan pala palalta. Vaikka eipähän meidän "sylimme" sen suurempi välttämättä ole omaksuamme yhtään enempää.

  Vähemmän F.E kuitenkin pääsi liikkumaan Ssofiin verrattuna....

  VastaaPoista
 102. Kiitos, Valto, ja Tapani myös, innoituksesta uuteen aiheeseen.

  VastaaPoista
 103. Jos tahdotte, voisitte jatkaa tästä aiheesta uuden keskustelun alla. Muutoin tähän voi toki jatkaa, jos sanomista vielä on.

  VastaaPoista