21.10.2010

Hei me kuollaan!


Ei pitäisi liikkua niin paljon ulkomaailmassa. Kannattaisi olla sisällä vaan ja keskittyä internetin elämään, kun sieltä voi valikoida itselleen sopivia miljöitä ja tapahtumia ja seurustella valitsemiensa ihmisten kanssa. Voi myös antaa itsestään juuri silloin kun itselle sopii ja juuri sitä, mitä suodattaa tahtoo. Voi keskustella juuri siitä asiasta, joka itseä kiinnostaa.

Ulkona törmää epäilyttäviin tyyppeihin ja ikäviin ihmisiin, joita ei voi deletoida tai ignoroida. Ei voi klikata itseään toisiin maisemiin, ei avata lattialuukkua ja pudottaa itseään pois paikasta, johon on kävellyt. Siinä olet, näyttöruudussa eikä missään ole toimivaa näppäimistöä eikä kätesi ylety piuhoihin. Ainoa toivo olisi sähkökatko, jolloin voisit paeta äkillisen pimeyden ja hämmennyksen turvin. Kauheaa ja kontrolloimatonta on ihmispolon elämä järjestäytyneen internetin ulkopuolella.

No, eilen eksyin marketiin ruokaostoksille ja yhytin entisen kollegan, toiseksi parhaan opettajaystäväni hedelmätiskiltä. Kuinka ollakaan, hän käänsi puheen yhteiseen kollegaamme, josta olen jo kertaalleen kertonutkin: viisikymppiseen hyvin yksinäiseen ja hiljaiseen, vähän erakkomaiseen naisopettajaan, joka nyt syksyllä putosi yhtäkkiä kirjaston tuolilta ja oli kuollut jo ennen kuin oli kolahtanut lattiaan. Oli tyhjennetty kirjasto, oli kutsuttu Medi Heli, vaan mikäs siinä auttoi, henki oli paennut eikä mikään vehje sitä takaisin voinut tuoda. - Onni oli, ettei kuollut yksin, sanoimme yhteen ääneen, kuin kuorossa, me kaksi yksinäistä elossaolevaa naisopettajaa. - Kuka hänet olisi löytänyt kotoaan ja kuinka monen viikon päästä? Hiljenimme hetkeksi ja silmäilimme toisiamme.

Ei tämä yksi kuollut kollega vielä mitään, vaikka olisi tämäkin minulle riittänyt. Tahdoin sulkea näyttämön, mutta en voinut niin vain poistua. Olin juuttunut yksinäisen puhetta pulppuavan naisen kanssa hedelmäosaston neonvaloihin. Seurasi vielä kaksi vainajaa, kaksi pahaa äkkikuolemaa, kuten hän raamatullisia sitaatteja rakastavana opettajana lausahtihe. Naapurikaupungin opettaja, viisikymppinen nainen, oli kuollut keuhkoveritulppaan, ja toinen oli pudonnut keinutuolista maahan, kotonaan, syytä ei tiedetä. Kaikki nyt tässä bloggauksessa esiintyneet vainajat olivat siis perusterveitä, hoikkia, kunnostaan huolta pitäneitä naisia. Kaikkia oli kohdannut paha äkkikuolema.

Illalla sitten kotona olin vähän allapäin. Tunsin keuhkossani selvän kipupisteen ja sydämessäni kirvelyä. Kuulostelin itseäni. Mietin, että minun isoisänikin oli kohdannut pahan äkkikuoleman, oli nukahtanut kyllä isän mukaan ikiuneen herttaisesti kotisohvalleen, toinen käsi suojelevasti päänsä ympärillä. Isänikin koki pahan äkkikuoleman. Hän putosi maahan vanhainkodissa huoneensa lattialla kädessään minulta juuri tullut kirje, jossa ilmoitin, että hänestä tulee kohta isoisä. Muistan kyllä, että olin kirjoittanut kirjeeseen: ota tuoli ja istu. Keuhkoveritulppa.

Nyt mietin, että mikäs sen armollisempaa. Lähteä täältä seisovin jaloin, katketa ennen kuin kolahtaa lattiaan. Sitä vaan mietin, kuoleeko henki samalla, vai tajuaako ihminen, mitä tapahtuu. Jossain huuhaajutuissa on kertomuksia, joissa sielu siirtyy kattoon katselemaan, mitä ruumiille tapahtuu.

Silti, armollisesta lopusta huolimatta, voisin pyytää raamatullisin sanoin yläilmaisilta: Varjele meitä kaikkia pahalta äkkikuolemalta! Tuohon ei kai ole enää kohtuullista lisätä, että anna juuri minun elää ikuisesti, eikä tietenkään sitä, että anna minun kuolla hitaasti ja lähtöni ymmmärtäen.

Ja muuten, ehdotus edellisen keskustelun eräältä kommentoijalta: - -" ehdotanpa nyt ihanalle blogineitsyt Iinekselle, että seuraavassa ketjussa kaikki kommentit pitää perustella Raamatun lausein.
" Lisäys: saa perustella myös Koraanin tai muun uskonnon kirjan lausein.

(Juliste Mieczyslaw Górowski)

284 kommenttia:

 1. Kuolemaa kun käsiteltiin, aloitan synkistellen.

  Pahalta äkkikuolema tuntuu, kun se tapahtuu täysin ennalta arvaamatta, ilman pienintäkään viitettä tulevasta. Vaikka viitteitä tulisikin, ei siihen välttämättä pysty varautumaan.

  Olen kuullut pelastuslaitoksen miehen kertovan nuoresta tytöstä, jonka alaruunis oli veturin alla. Pystyi juttelemaan tykönä olevien kanssa, kaikille oli silti ilmeistä mitä tapahtuu, kun nosturi viimein saa veturin nostettua pois päältä. Massiivinen verenvuoto.
  ---
  Vielä tämän minä havaitsin auringon alla:
  Juoksu ei ole nopeiden vallassa
  eikä sota sankareiden,
  ei leipä viisaiden,
  ei rikkaus kyvykkäiden
  eikä menestys älykkäiden.
  Kaikki on ajan ja kohtalon vallassa.
  Ihminen ei tiedä aikaansa
  niin kuin eivät kalatkaan, jotka tarttuvat verkkoon,
  eivätkä linnut, jotka takertuvat paulaan.
  Niiden tavoin joutuu myös ihminen saaliiksi kun hänen hetkensä koittaa.

  VastaaPoista
 2. Olen miettinyt paljon kissaamme, joka on hyvin vanha. Se on nähnyt monta jo kuollutta: äitini, ensimmäisen koiramme ja toisen koiramme, ja yhä se vain elää.

  Kun silitän sitä, sormeni tuntevat sen ihon alla patteja ja muhkuroita, ja silitän entistä hellemmin, herkemmin sormin, vain hipaisen, tuskin kosketan, mutta silitän kuitenkin. Sen aika on rajallinen, viimeinen luku on jo menossa.

  Kaikella on määrähetkensä, aikansa joka asialla taivaan alla.
  Aika on syntyä ja aika kuolla, aika on istuttaa ja aika repiä maasta,
  aika surmata ja aika parantaa, aika on purkaa ja aika rakentaa.
  (Saar. 3:1-8)

  VastaaPoista
 3. Niin kauan kuin ihminen elää,
  hänellä on toivoa.
  Elävä koira on parempi kuin kuollut leijona.

  Elävät tietävät sen, että heidän on kuoltava, mutta kuolleet eivät tiedä mitään.Heillä ei ole enää palkkaa saatavana ja heidän muistonsa on unohdettu.

  Syö siis leipäsi iloiten ja juo viinisi hyvillä mielin, sillä jo kauan sitten on Jumala hyväksynyt nuo tekosi.

  (Saar. 9)

  PS. Muistan menneisyydestä kun toimittaja Veikko Ennalalle joku lähetti kirjeen, jossa kuvaili helvetin kauhuja, joihin tämä joutuu käristymään.

  Mukana oli runsaasti noita Raamatun jakeiden lyhennyksiä.

  Ennala kiitti kauniin kohteliaasti, mutta valitteli, ettei lähettäjä ollut muistanut antaa salakielen purkukoodia, ja viesti jäi siten häneltä ymmärtämättä.

  VastaaPoista
 4. Muistan sinun, Iines, joskus aikaisemmin kertoneen papista, jolle tonttirajat olivat laveaa lakia.

  Ei ollut Raamattuaan lukenut, todenäköisesti oli kursseista päässyt vain niukki-naukki läpi.

  Kun asutte perintömaillanne siinä maassa, jonka Herra, teidän jumalanne, antaa omaksenne, te ette saa siirtää tilustenne rajamerkkejä niiden alkuperäisiltä paikoilta. (Moos. 19:14)

  VastaaPoista
 5. Hyvänen aika - olen unohtanut Raamatun runouden ja kuvakielen, tai siis sanotaanko niin, että en ole aikoihin perehtynyt Raamattuun kirjallisena tuotteena.

  Olen vallan viehättynyt, kun silmäilen tässä vaikka Sananlaskuja ja Saarnaajaa. Mikä ironia ja mikä ihmisraadon tuntemus niistä näkyykään. Toki myös sitä vanhaa hapatusta, mutta millä kielellä!

  Siis noita Raamatulla päähän lyöjiähän on aina ollut. Täällä Pikkukaupungissakin on fundamentalistiryhmä, joka on milloin paikallislehden, milloin papin kimpussa, pappi kun on nainut eronneen naisen, ja paikallislehti kun lakkautti raamatullisen Päivän Tunnuslauseen julkaisemisen.

  Kelpo vaimo on puolison kruunu, mutta kunnoton on kuin mätä hänen luissaan.

  VastaaPoista
 6. Jaa jaa, Riku, ehkä tuo puun tontiltani vohkinut pappi vetosi tähän:

  Yhteistä on uskovaisten omaisuus. (Lähde: muu uskonnollinen viisaus)

  Minähän en sitten ottanut vastaan tarjottuja uusia klapeja.

  Autuaampi on antaa kuin ottaa.

  VastaaPoista
 7. Arvelen, että kaikkiin tapauksiin on syynä liian kevyt ja sterilli sisätyö, joka ei tuo keholle mitään karaisevia elementtejä.
  Naiset yleensä kuuntelevat kehoaan vähän liiankin tarkasti ja jokainen pieni poikkeama siitä omasta kuvitelmasta miten asioiden pitäisi olla johtaa siihen, että mennään terveyskeskusten jo muutenkin pitkiin jonoihin tukkeeksi.

  Ympärileikatkaa esinahkanne liha, ja se olkoon liiton merkki meidän välillämme, minun ja teidän.(1. Moos. 17:11)

  VastaaPoista
 8. Huomasin, että omistan vain tuon paskaraamatun, viimeisimmän käännöksen, jonka kieli on monessa kohdin kammottavaa. Edellisen käännöksen hieno, vanhanaikanen runollisuus puuttuu. Internetistä tosin löytyy muistini mukaan myös vanhempi.

  "Joka muuttaa sanankin näistä, joutuu ikuisesti bb-taloon" (Raamatun seuraavasta käännöksestä)

  VastaaPoista
 9. Raamattu 1642:

  1 Moos 17:11 Mutta teidän pitä ymbärinsleickaman teidän lihan esinahan/ sen pitä oleman lijton merkixi minun ja teidän waihellan.

  :lol:
  ~:-)

  VastaaPoista
 10. Edelleen Raamattu 1642:

  1 Moos 19:31 Nijn sanoi wanhembi nuoremmalle: meidän Isäm on wanha/ eikä ole muuta miestä maan päällä/ macaman meidän cansam/ coco maan tawan jälken.

  1 Moos 19:32 Käykäm/ juottacam meidän Isäm wijnalla/ ja maatcam hänen cansans/ herättäxem Isästäm siemendä.

  1 Moos 19:33 Nijn he juotit Isäns sinä yönä wijnalla. Ja wanhembi tuli ja macais Isäns cansa/ ja ei hän huomainnut cosca tytär lewätä tuli/ taicka nousi.


  :roll:

  <)8)

  VastaaPoista
 11. Kuulin kerran tarinan miehestä, joka eräänä aamuna neuvoa etsiäkseen avasi raamatun umpimähkään, tökkäsi sormensa jonkin jakeen kohdalle ja luki: Juudas meni ja hirttäytyi. Se ei häntä miellyttänyt. Hymähtäen hän avasi raamatun toisesta kohdasta ja valitsi uuden jakeen. Siinä luki: Mene ja tee sinäkin samoin.

  VastaaPoista
 12. Niin, Jape, naiset huolehtivat kiitettävästi terveydestään, joten ei ihme, että hame päällä eletään pidempään kuin housut jalassa. Miehiähän ei saa edes vuosittaiseen hammaslääkäritarkastukseen, ja sydänkivut ovat vain mahanpuruja. Sitten kuollaankin sydänkohtauksiin ja jätetään naiset yksin.

  Miehen mielestä on oikea monikin tie, joka lopulta kuolemaan vie. (Sananl. 14:12)

  VastaaPoista
 13. No, en sanoisi, Iines, että naiset huolehtivat terveydestään, vaan kuten sanoin, kuuntelevat sitä kehoaan vähän liian herkästi ja menevät sitten jokaisesta pikku jutusta lekuriin joka sitten huolehtii heidän terveydestään. Tämähän on ihan tutkimuksin todettu että naiset käyttävät 2/3 terveydenhuollon resursseista mutta toisaalta rahoittavat vain 1/3 niistä.[Lähde: Mies vailla tasa-arvoa -kirja]

  Ei siellä lekurissa miehille tilaa ole. Kuten olen ehkä kertonut, odottelin josko maksamieni verojen vastikkeena olisvat terveyskeskukseeen kutsuneet tarkastukseen, kun tuli pyöreitä täyteen. oli jostain kuullut että näin tekisivät. Paskat. Odotteleen edelleen ja onhan tuosta jo joitakin vuosia aikaa.

  No, ei viitsi mennä rasittamaan teveydenhuoltoamme, jää siten jollekin kehonkuuntelijalle tilaa kun en mene sinne ilmeisen turhaan. Vielä henki pihisee, joten kuten. Huolehdin näin itse terveydestäni. Halvempaa yhteiskunnalle.

  VastaaPoista
 14. Minun vihkiraamattuni on vanhempi käännös. Uutta en ole lukenut.

  Uudet käskyt muistelen lukeneeni, mutten muista enää, mitä mieltä niistä olin, siis sanamuodoista ja ilmeisistä kevennyksistä, jotka syntipuolelle on tehty.

  Jotenkin arvelen, että sanajärjestyksiä on suoristettu ja ilmaisua näivetetty kuivaksi selkokieleksi, mikä on sääli, vaikka toisaalta:

  Vaikka minä puhuisin ihmisten ja enkelien kielillä, mutta minulla ei olisi rakkautta, olisin minä vain helisevä vaski tai kilisevä kulkunen(1Ko 13:1)

  VastaaPoista
 15. - - "naiset käyttävät 2/3 terveydenhuollon resursseista mutta toisaalta rahoittavat vain 1/3 niistä.[Lähde: Mies vailla tasa-arvoa -kirja]"

  Siis naiset käyttävät 2/3 terveydenhuollon resursseistako? Kissan viikset! Tuohon on laskettu äiti-lapsikäynnit mukaan, jos kerran miehet ovat tuo 1/3.

  Lapset nimittäin muodostavat ilman muuta suuren resurssin terveyskeskuksissa, ja tämän havaitsee kuka tahansa siellä asioidessaan. Jonottamassa on aina lapsia äidin kanssa.

  Tuo 1/3:n rahoitusosuus kertoo juuri siitä, että kyseessä on jokin muu kuin naisryhmä, koska naiset pääsääntöisesti maksavat maksunsa itse. Sen sijaan lapsen maksut voi isäkin maksaa. Tällä selittynee tuo epäsuhta käyttörasituksen ja maksun välillä.

  Älä sano väärää todistusta lähimmäisestäsi..

  VastaaPoista
 16. "Siis naiset käyttävät 2/3 terveydenhuollon resursseistako? Kissan viikset!"

  Ei mitään viiksiä, vaan juuri näin. Lue kirja, lähde olikin mainittu.

  "Tuo 1/3:n rahoitusosuus kertoo juuri siitä, että kyseessä on jokin muu kuin naisryhmä, koska naiset pääsääntöisesti maksavat maksunsa itse. "

  Älä sekoita tähän mitään terveyskeskusmaksuja, ne ei kuulu tähän.

  Ote asiantuntija Timo Karjalaisen artikkelista "Halpoja ikämiehiä"[Kirjassa "Mies vailla tasa-arvoa"]

  Stakesin tutkimus osoittaa, että pääosin veroista rahoitetun jukisen sairauden- ja terveydenhuollon menot olivat 10,2 miljardia euroa ja julkisen vanhustenhuollon menot olivat 1,6 miljardia euroa vuonna 2002 eli yhteensä 11,8 miljardia euroa. Naisten osuus tästä oli 7 miljardia ja miesten 4,8 miljardia. Miesten tappio vuodessa on siis 2,2 miljardia.
  [...]
  Voimme kuitenkin otaksua, että suurin osa palveluihin kytetyistä varoista on peritty miehiltä, kuten myös suurin osa vanhuuseläkkeisiin käytetyistä varoista.

  VastaaPoista
 17. Ei nyt mene läpi Jape tämä, että tuosta esimerkistäsi puuttuu lasten terveysmenojen osuus. Missä heidän osuutensa on, sillä sen täytyy olla huomattavan suuri? Nimenomaan lapsia käytetään julkisessa terveyshuollossa.

  Jos kokonaismenot ovat 11,8 miljardia, josta naisten osuus menoista on 7 miljardia ja miesten osuus on 4,8 miljardia, niin tuohan on jo 11,8 miljardia. Missä on lasten osuus?

  Jatketaan, kun olet selvittänyt tämän. (Älä unohda perustella raamatullisin tai koraanillisin tai muuten uskonnollisin lausahduksin! Vaikka voi toki muutenkin kommentoida - tiedoksi kaikille.)

  PS Unohtui kehua Delilahin hupaisaa kertomusta!

  Totuuden henki johda sinä meitä kulkiessamme valkeuden teitä.

  VastaaPoista
 18. Tiedoksi kaikille: voi toki kommentoida ilman raamatullisia lausahduksia. On aika vaikea keksiä lyhyehköjä asiaan sopivia ajatelmia Raamatusta.

  Sovitaan siis niin, että keskustelu on pääasia, ja hauskaa on jos viisauksia ja kytkyjä sanottuun keksitään, mutta sana on siis täysin vapaa.

  VastaaPoista
 19. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 20. Iines: "Ei nyt mene läpi Jape tämä, että tuosta esimerkistäsi puuttuu lasten terveysmenojen osuus. Missä heidän osuutensa on, sillä sen täytyy olla huomattavan suuri? "

  Ei herranen aika (sopii varmaan tähän raamattulause vaatimuksiin) sentään Iines. Sinä viet minulta voimat ja kirjoittamisen ilon!

  Iines: "Jos kokonaismenot ovat 11,8 miljardia, josta naisten osuus menoista on 7 miljardia ja miesten osuus on 4,8 miljardia, niin tuohan on jo 11,8 miljardia. Missä on lasten osuus?"

  Joko ne sisältyvät noihin lukuihin - lapset on myös "naisia tai miehiä" - tai sitten mukaan on otettu veronmaksajat, kuten loogista on. Lapset ei maksa veroja.

  Iines: "Jatketaan, kun olet selvittänyt tämän."

  En minä mitään selvitä sinulle. Selvitä itse. Laitoin viitteen, auta itseäsi. Hae kirja kirjakaupasta - voit varmaan jonkun hömppäkirjan hankinnan korvata asiaan keskittyvällä kirjalla? - ja tue kerrankin hyvää asiaa.
  En tykkää tuollaisista konekiväärityyliin esitetyistä vaatimuksista.

  Iines: "Älä unohda perustella raamatullisin tai koraanillisin tai muuten uskonnollisin lausahduksin!"

  Jaa jaa, minulle näitä lisävaatimuksia ja muut saa kirjoittaa vapaasti. Tätä on tämä sinun tasa-arvosi täällä blogissasi. Kuten sanoin, viet kirjoittamisen ilon minulta tyystin.

  No onneksi on muuta kirjoitettavaa muualle, referaattia, hakemusta, selontekoa, tutkimusssuunnitelmaa jne.

  VastaaPoista
 21. Jos terveyskeskuksen menot ovat 11,8 miljardia, on aikamoinen moka mennä jakamaan summa kahdella sukupuolella ja sanoa, että naiset kuluttivat 7 miljardia ja miehet 4,8 miljardia.

  Jokainen tietää, että tuosta puuttuu lasten sairauskustannukset ja niiden täytyy järkeni mukaan olla tuossa naisten luvussa mukana. Suuri summa.

  Onnea vaan asiakirjojen laadintaan, Jape!

  VastaaPoista
 22. Sukupuolia ei ole kuin kaksi, Iines, vaikka erityisesti feministit muuta väittää. Enemmällä kuin kahdella ei voi jakaa vaikka naiset kuinka haluaisi.

  Kirjassa (kyseisessä fakta artikkelissa) on enemmänkin tekstiä, mutta en voi - enkä viitsi - sitä kopioida, kun joutuisin sen sanasta sanaan kirjoittamaan itse. En todellakaan ehdi, enkä viitsi moista palvelua tehdä, kun sen kirjan voi lukea kuka vaan. Tässä tapauksessa ko. artikkeli on 8 sivua, ei mahdoton urakka.
  Tämä päälle suosittelen kylläkin lukemaan heti seuraavan artikkelin kirjasta (on heti tuon edellisen perässä), eli asiantuntijoiden Ossi Korkeamäki ja Tomi Kyyrä kirjoittaman artikkelin "Naisen euro on 96 senttiä". Erittäin hyvä artikkeli ja sekään ei ole kuin 9 sivua pitkä.

  Nämä olisivat mielenkiintoisia keskustelunaiheita, mutta ei viitsi kun vastarinta on heti näin suuri. Faktat ei kuitenkaan häviä minnekkään.

  Ja tosiaan nyt on asiakirjojen jne. laadintaa, joten aikaa menee niihin. Kiitos kuitenkin Iines!

  VastaaPoista
 23. Laulujen laulu 8:6-7

  Paina minut sinetiksi sydäntäsi vasten
  Pane sinetiksi ranteesi nauhaan.

  Rakkaus on väkevä kuin kuolema,
  Kiivas ja kyltymätön kuin tuonela.

  Sen hehku on tulen hehkua,
  Sen liekki on Herran liekki.

  Suuret vedet eivät voi sitä sammuttaa,
  Virran tulva ei vie sitä mukanaan.

  Jos joku tarjoaisi talota ja tavarat rakkauden hinnaksi,
  Hän saisi vain toisten pilkan.

  VastaaPoista
 24. Kiitos, iines, huomiosta, vaikka mitään kehuja en kaivannutkaan. Minusta tarina oli muutakin kuin hupaisa. Tosin kuulemishetkellä se pelkästään nauratti itseänikin.

  Jape, mietin tuota toteamustasi, että naiset kansoittavat terveyskeskuksen ja miehet jäävät lehdellä soittelemaan. Mikähän siinä onkin, että miehet suorastaan tuntuvat pelkäävän mennä lääkäriin ja kun he lopulta menevät, se usein sitten tapahtuu liian myöhään.
  Sinun kannattaa pitää itsestäsi huolta, ja jos vuotistarkastus on kohdallasi jäänyt väliin, mene ihmeessä oma-aloitteisesti varaamaan aika. Kyllä yksityisyrittäjäkin saa pitää ja hänen kuuluu pitää itsestään huolta.

  VastaaPoista
 25. Kun on kyse terveyskeskusten vuotuisista kokonaiskustannuksista, niin summa pitää jakaa kaikilla käyttäjillä, joita on kolme ryhmää: miehet, naiset ja lapset. Ei voi jakaa kahdella ja jättää yhtä ryhmää pois.

  Lasten hoito on merkittävä kuluerä terveyskeskuksille, joten heidän osuutensa tulee olla mukana tuossa kokonaissummassa 11,8 miljardia euroa.

  Ei siis voi olla siis niin, että naiset maksavat yhteiskunnalle 7 ja miehet 4,8 miljardia, ikään kuin lasten terveydenhoitoa ei olisikaan. Sen kyllä uskon, että naiset käyvät miehiä enemmän lääkärillä - siksi he varmaan kauemmin elävätkin.

  Toivottavasti ymmärrät, Jape, mistä on kyse. Vastata ei tarvitse, sillä olen tyhjentänyt pajatsoni tästä sivujuonteesta. En nyt keksi raamatullista lausahdusta, henkeni on uupunut.

  VastaaPoista
 26. Delilah: "jos vuotistarkastus on kohdallasi jäänyt väliin,"

  Haluan tarkentaa, että kyse ei ole jokavuotistarkastuksesta, vaan ensimmäisestä armeijan jälkeisestä terveystarkastuksesta ylipäätään.

  Halusin vain katsoa, kiinnostaako yhteiskuntaa minun olemassa olo ylipäätään. Jos sitä kiinnostaisi, olisi sen tuossa muutama vuoisi sitten, kun miehen keskimääräisen elon puoliväli oli jo tullut ohitettua allekirjoittaneen kohdalla, tullut kutsua minut ja muut ikäiseni miehet terveystarkastukseen, jossa olisi tarkastettu ilman eri pyyntöä KAIKKI mitä mieheltä on hyvä tarkastaa tuossa iässä.

  Ei tullut kutsua.

  Tähän tunnelmaan sopiva biisi: Irwin Goodman - Haistakaa paska koko valtiovalta

  VastaaPoista
 27. Naiset on perseestä, ne kuuntelee kehoaan liian tarkkaan ja tulee kalliiksi yhteiskunnalle, miehille ei jää kuin maksajan paikka ja pillua saa vain harvat ja valitut, gangsteriöyhöt. Vaihtaako jape koskaan levyä?

  VastaaPoista
 28. Iines: "Toivottavasti ymmärrät, Jape, mistä on kyse."

  Miksi soudat vastavirtaan Iines?
  En minä ole väittänyt mitään, totean vain mitä artikkelissa todetaan asiantuntijan suulla ja kynällä. Siellä artikkelissa on asiaa avattu enmmän, ole hyvä, Iines, ja lue se artikkeli itse. Ja kun olet tottunut ja nopea lukija niin lue samalla koko kirja. Se on täynnä hyviä artikkeleita, paitsi yksi lapsus sinne on pääässyt. Nimittäin siellä on myös profeministimies Jouni Varangan artikkeli. En käsitä miksi ko. jampan artikkeli otetiin muuten laadukasta kirjaa pilaamaan. Tulee ihan Jan-Eric Lapanen mieleen...

  VastaaPoista
 29. En lue kirjaa, jossa on nopeasti jo tässä esiin tullut ratkaiseva päättelyvirhe. En luota kirjoittajiin yhtään. Epäilen, että Kotrolla on ollut rahapula.

  VastaaPoista
 30. Innostuin nyt jonkin verran Raamatun kielestä - en ole lukenut sitä läheskään loppuun. Mietin, josko projektina lukisin sen läpi? Kiinnostaa kieli ja metaforat ja kytkyt nyky-yhteiskuntaan.

  Onko joku teistä lukenut koko Raamatun? Jos, niin miksi?

  VastaaPoista
 31. "Vaihtaako jape koskaan levyä?"

  Juuri nyt kuuntelen erittäin lahjakkaan nuoren suomalaismiehen remiksauksia (soittaa mm. alkuperäisen biisin päälle) - tutuista mutta pliisuista kappaleista - jolla tulee potkua ja munaa alkuperäisiin biiseihin.

  Taitava tyyppi kerrassaan. Ihailen.
  Näyte:
  Lady Gaga - Just Dance (Bliix Stoner Balls Remix)

  VastaaPoista
 32. "En luota kirjoittajiin yhtään."

  Onneksi asia ei ole sinun luottamuksesi varassa. No, jos et kirjaa lue (mikä on aika tyypillinen feministinen vastareaktio. Kun tulee faktaa, laitta feministi silmät kiinni, "pään hiekkakuoppaani" (strutsi efekti), luullen että kun ei näe eikä kuule ilmiö poistuu), niin häpeä on vain sinun.

  Harlekiinikirjat ja runomittaan kirjoitettut lallatukset "aseena" ei oiken pärjää missään keskustelussa, varsinkaan kun faktat on vastassa.

  Mitä tulee Kotroon, niin hän on tosiaan hiukan epäilyttävä: sivari ja opettaja. Kaksi asiaa jotka eivät ole hänelle kunniaksi. Sinänsä Kotron osuus on toimituksellinen vain - no on siellä Kotron artikkeli myös - ja kirjan artikkelit ovat itsenäisiä ja monen eri mieskirjoittajan laatutyötä, poislukien tuo profeministimies Varangan kirjoitelma. Hän kirjoittikin tasan kirjan teemaa vastaan ja kirjoitti naisista - oikea tosielämän Jan-Eric Lapanen.

  VastaaPoista
 33. "Onko joku teistä lukenut koko Raamatun? Jos, niin miksi?"

  Minä (muutamat osiot vain silmäilin tai skippasin kokonaan). Olin isosena riparilla ja jouduin tietysti kuulustelemaan opetuslasteni osaamisen.

  VastaaPoista
 34. Psalmin 139 jakeessa 16 lausutaan näin:

  "Minun päiväni olivat määrätyt ja kirjoitetut kaikki sinun
  kirjaasi, ennenkuin ainoakaan niistä oli tullut."

  Tämä pätee myös tuoliltaan tipahtaviin neitsykäisiin, joita tosin Bhagavad-Gitassa näin lohdutetaan:

  "Se ei ole koskaan syntynyt, eikä koskaan kuole. Se ei ole ollut, eikä koskaan lakkaa olemasta. Syntymätön, loppumaton, ääretön, ei se koskaan kuole, vaikka ruumis kuolee."

  Totisesti.

  VastaaPoista
 35. Ei Raamattua kukaan pysty lukemaan sillä lailla normaalisti alusta loppuun, eikä se tunnu mielekkäälle urakalle.

  "Äläkille syntyi Mäläk ja Mäläkille Ruunak, joka puolestaan sai Börjen ja Joosafatin..."

  VastaaPoista
 36. "Äläkille syntyi Mäläk ja Mäläkille Ruunak, joka puolestaan sai Börjen ja Joosafatin..."

  Hihiii. Nyt on pakko vain hihittää.

  Siis aloitin tuon Raamatun luvun Valitusvirsien selailulla.

  Ja on varmaan niin, että luen tiettyjä osioita kerrallaan, esimerkiksi vaikka nyt sitten Sananlaskut, Saarnaajan ja Valtusvirret. Tiettyjä osia en ehkä lue.

  Mutta että Japeko lukenut Raamattunsa? Sieltä taitaa olla peräisin usko vaimoväen huonouteenkin.

  VastaaPoista
 37. Tuosta Bhagavad-Gitan lausahduksesta ei ota vanha kehnokaan selvää, sillä siinä sanotaan kaikki ja ei mitään. Mikä tuon tyylikeinon nimi taas olikaan - enpä muista.

  VastaaPoista
 38. Tuosta Raamatun luvusta on aikaa reippaasti, yli 25v.
  Lupauduin mopokerhoa pitäneelle nuoripastorille sitten lähteä isoseksi oman riparin jälkeen. Tuossa yhteydessä, siis oma ripari ja siihen johdattaneet pakolliset pyhäkoulut ja kirkossa istumiset menivät sitten niin joutuisammin kun luki sitä Raamattua, ei sanasta sanaan, mutta läpi kumminkin.

  Sivujuonteena: Tuo tuolloinen nuorisopappi (mies) kuoli hiljan n. 55 vuotiaana johonkin syöpäsairauteen.

  VastaaPoista
 39. En osaa noita raamatunsäkeitä, ainakaan ulkoa (koulussa sain uskonnonkokeista aina kympikin kun käytin "luovalla" tavalla lähteitä, eli lunttasin), mutta sanotaan nyt vaikka että ”parempi olisi pujottaa myllynkivi kaulaan niille vanhemmille jotka tilaavat mukuloilleen ’Aku Ankka’ –lehteä kuin lunastaa heidän optionsa Paratiisiin”. Ai, että miksi? No, kun se on ihan perverssi julkaisu. Olen ite pikkupoikana sen verran sitä silmäillyt: siinä jengi hengaa muuten naamioituneina mutta perse... anteeksi... pylly paljaana pitkin Ankkalinna-nimisen kylän katuja! Ei siinä mitään an sich. Mutta kun ei kaupungissa ole ainoatakaan kunnon ydinperhettä, päinvastoin, sitä ollaan vaan ”veljenpoikia” tai ”mummoja” tai ”namusetiä” tai "sisarenlesboja" tai "homokarhukoplalaisia”... Seurustelevat paritkin (Jape ja eikun Aku ja Iines, Mikis ja eikun Mikkis-Hiiri ja Minni, vain peittelevät ”hämäyskihlauksillaan” seksuaalisia suuntauksiaan ... Tosi outoa? (Nuo sarjakuvahahmot taitaa - heti kun lukija kääntää sivua - alkaa piikitellä jotain mömmöä nahkansa alle? Siksiköhän niillä ei ole housujakaan?) Ainakin minä, tällainen kaloja ahmiva valkoinen hetero ja vielä mies, saan ko. meiningistä kohta shlaagin!


  Ps. Itse - jo ennen kuin siirryin Pyhäkoulusta suoraan Kansakoulun toiselle luokalle, luin vain Korkeaa Kirjallisuutta. Luin ”Leninin Kootut I–LXIX” (suomettumattomina) ja ”Mein Kampf” (kääntämättömänä) ja ”Vanhan Testamentin” (käsikirjoituksena). Luin myös kirjaa ”Johdatus Filosofian Alkeisiin”. Mutta viimeksi mainittu piti jättää kesken kun en saanut oikein selvää millä kielellä se oli kirjoitettu, ehkä sanskritiksi.

  Pss. Ankkalinnan ainoa intellektuelli (P. Peloton) on insinööri...! Teekkarihuumoria.

  VastaaPoista
 40. "Syyspäiväkirja 1" kommentoija Kunta Kinte ja "Mikä meitä nyt tanssittaa" onanisti parodian kirjoittaja on sama henkilö joka omakohtaisen kokemuksen ja henkilökohtaisen agendan siivittämänä on kieltänyt itsensä. Tommy Tabermanin esiinnostama kielikuva "Esinahkan ja sormien välinen hutera liitto" -teema jatkuu henkilökohtaisena dilemmana.


  "Jos joku tahtoo minun perässäni kulkea, hän kieltäköön itsensä ja ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua. Sillä joka tahtoo pelastaa elämänsä, hän kadottaa sen, mutta joka kadottaa elämänsä minun tähteni, hän löytää sen." Matt.16:24-25

  Kauko Putki

  VastaaPoista
 41. Ankkalinnan väki on pyllypaljaista yksinkertaisesta syystä, mikis: ankoille on vaikea piirtää puvun alaosaa, pers näyttäisi sirolla Iinekselläkin mahdottomalta möhkäleeltä, jos siinä olisi verho.

  Se on totta, että tynkäperheitä ja sinkkujahan Ankkalinna vilisee, ja jos kyseessä on aito oikea ydinperhe, se piirretään tyhmäksi koiraperheeksi, jolla on naurettava nappula nenänä ja kokovaatteet möhkälemäisen vartensa päällä.

  Samoin se on totta, että kaikki pahuuden olomuodot ovat esillä: on kateutta, kaunaa, jäynää, varastamista, mäiskimistä, turpaanvetoa, sättimistä, tinttaamista, toisen heilan viemistä ja yleistä ketkuilua.

  Minulle tilattiin Aku Ankka vain kerran, ja puolivuotiskaudeksi.

  Kuka teistä on synnnitön, se heittäköön ensimmäisen kiven.

  VastaaPoista
 42. Minä olen synnitön, oikea ekumeeninen eunukki, en edes valehtele. Mutta silti viskaan kivet takaisin, sen ensimmäisenkin.


  Amen. Ja Huomenta.

  VastaaPoista
 43. Minulla on sellainen käsitys, voi olla oikeakin, että Raamatusta löytää sen/sitä mitä sieltä etsii?
  Aika tulkinnanvaraista - vai mitä?
  Itse pyrin etsimään sekä "faktani" että moraalioppini muualta.

  "Sus siunakkos"! (Tai oliko tämä kelvollinen sitaatti?)

  VastaaPoista
 44. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 45. Elämme suurta mielipiteiden vapauden aikaa.

  Kaikkki mielipiteet ovat sallittuja, kunhan ne ovat viimeisimpien trendien mukaisia.


  "Uskollisuus on ihmisessä arvokkainta,
  parempi on köyhä kuin petollinen"
  (sananl. 18)

  VastaaPoista
 46. (Join äsken sakea = japanilaista pontikkaa. Ja tulin surulliseksi.) Tuli vaan mieleen - ja minkäs takia nämä sulut nyt meni väärin päin? - että... kjyllä täytyy olla Ihmisellä kauheen kova itsetunto kun väittää että hän on jumalan Poika? Niinku tää Jeesus. (Siinä Japenkin käsitys itsestään... jää toiseksi.) Ja nyt nämä sulkukaaretkin meni oikein? Erittäin kummallista. Eikun en halua pilkata kenenkään uskonnollisia tuntoja; enhän minä siihen pystyisikään - ainakaan jos nuo kicksit on aitoja? Minulle jäi vain kerran (kun keskustelin helluntailaisten tai oliko ne lestaadiolaisia tai muita) kanssa: kun niistä se puheliain ukko väitti että jumala osaa kaiken... esimerkkinä se sanoi, että miten kissaemolle muuten syntyisi kissalapsia, ja koiraäidille koiranpentuja... Hallelujaa! "Eikö ole ihmeellistä Mikis?" Ajattelin silloin että en uskovien kanssa enää genetiikasta juttele, parempi ehkä etten mistään. Paitsi että tykkään ihmisistä! Voi Herran Jumala kun joskus on kiva ryypätä (helluntailaisten) kanssa ja laulaa (tapakristittyjen) kera ja nussia kans (lestaadiolaisten) kanssa...

  Olen ekumeeninen persona (non grata) joille kullekkin mutta en kaikille.

  Ps. Nyt poistun vähän pitemmäksi aikaa (about 0,30-1,45 h). Käyn "virvoittavien lähteitten tykö". - Eikös tämäkin ole jotain Saarnaajaa? "Tule rakkaani, lähtekäämme maalle, missä viinipehkot kukkii"... En ole aivan varma?

  VastaaPoista
 47. Myöhempien aikojen Jeesus Kristukset, esikuvamme John Travolta ja Tom Cruise, ovat löytäneet suuren totuuden.

  Että ymmärtäisitte, lukekaa
  Xenu.

  VastaaPoista
 48. Raamatusta löytää kaiken, siis joka tilanteeseen sopivan ja sitä tukevan sananlaskun tai viisauden. Tappamiselle löytyy rutkasti tukea, sillä pahan saa aina toimittaa pois päiviltä. Samoin ahneuden synti muuntuukin ahkeruuden hyveeksi, kun sopivasta kohdasta lauseen nappaisee. Kuin piru raamattua, juuri niin.

  Luotettavimmillaan ja parhaimmillaan Raamattu lie itsenäisenä sanataiteena, metaforien kokoelmana, runoutena ja eeppisenä kertomuksena kuten kansallis- ja muut eepokset.

  Äsken käväisin jonottamassa yhdessä paikassa ja käsiini osui artikkeli Hannu Salamasta, joka on innostunut nyt Raamatusta. Hän kirjoittaa paraikaa historiallista teosta Matteuksen evankeliumista niin, että vertailee historian tapahtumia Raamatun ilmoittamiin tapahtumiin. Moni Jeesuksen ihmeteko onkin Salaman mukaan ollut yleisessä historiassa Maria Nasaretilaisen tekemä.

  Nainen vaietkoon seurakunnassa.

  VastaaPoista
 49. Tiedefundamentalistit ovat ison edessä. Yrittävät kukistaa ihmisen kaipauksen, toiveen, toivon, itsepetoksenkin jostain, jossa kaikki on paremmin.

  Siellä missä koi ei syö, eikä ruoste raiskaa:

  Reijo Taipale: Satumaa.

  VastaaPoista
 50. Vallan ihana, yksi ikilemppareistani tuo Satumaa, ja nimenomaan Reijo Taipaleen esittämänä. Ooh mikä Adonis ja mikä kielenkäyttö.

  Siellä jossain on ihmisen taivas, ikikaihossa ja kaipauksessa, tähdet meren yllä.

  VastaaPoista
 51. Raamattu pitää lukea nuorena, sillä vanhana siihen ei järjissään oleva usko. Minä en uskonut nuorenakaan, vaikka luin. Tai ehkä juuri siksi.

  Xenu on toki kovaa kamaa, mutta jos - ja kun - haluatte tietää lopullisen totuuden kaikesta, teidän tulee lukea Urantia-kirja.

  Tässä malliksi selostus kirjan 1. luvun sisällöstä:

  I OSA – KESKUSUNIVERSUMI JA SUPERUNIVERSUMIT

  "Tämän osan 31 lukua käsittelevät Jumaluuden olemusta, Paratiisin todellisuutta, keskusuniversumin ja superuniversumien rakennetta ja toimintaa, suuruniversumin persoonallisuuksia ja kehittyvien kuolevaisten ylevää päämäärää."

  "Lukujen toimitustyöstä ja kääntämisestä englannin kielelle vastasi 24-jäseninen hallinnollisissa tehtävissä toimivien henkiolentojen ryhmä, jonka korkeat jumaluutta edustavat persoonallisuudet, Päivien Ikuiset, olivat valtuuttaneet suorittamaan tämän tehtävän Urantialla vuonna 1934."

  (Selitys: Urantia on maapallo, jonka hallitsijaksi määrättiin aikojen alussa Lucifer-niminen jumalolento. Hän kuitenkin epäonnistui tehtävässään tunnetuin surullisin seurauksin. Saneeraajaksi lähetettiin myöhemmin muuan J. Nasaretilainen. )

  "Se on täytetty." J. N.

  VastaaPoista
 52. Lisäys ed. kommenttiini

  Suuri plussa myös viulistisuosikilleni siinä videon vasemmassa alalaidassa. Ihana tunteellinen mies.

  VastaaPoista
 53. Pauli Granfelt (1921-2005), Lauantaitanssien ja monen muun viulisti.

  VastaaPoista
 54. Yksilöllinen kamppailu pelastuksesta ja kadotuksesta on peräisin 1700-luvulta. Suvun ja säädyn ja seurakunnan tuen mureneminen painottui yksilön kohtalonkysymykseksi. Elämän kiertokulku naulitsi lapsen kohtalon ja kehityksen vanhempiensa "malliin". Yksilöityminen oli ideaalinen tavoite.

  Eriytymisen uhkaa vastaan ja turvallisuuden tunteen luojana kirkko ja uskonto on vaihtelevalla menestyksellä pitänyt pintansa. Yksilöitymiskehityksen avain on riippumattomuus ja eriytyminen joka näyttäytyy kaikenlaisena "uuden" luomisena. Vaakakupin vastapainoina on turvallisuuden tunteen, normien, rapautuminen ja rikkoutuminen.

  Uskokoon ken tahtoo.


  Kauko Putki

  VastaaPoista
 55. "Nyt poistun vähän pitemmäksi aikaa"

  Taivaan kiitos ja Ylistyslaulu. Älä pidä kiirettä paluulla.

  Pidän huolestuttavana sitä, että pölhöjä hoidetaan näin paljon avohoidossa nykyisin ja he käyttävät tämän avohoitoaikansa riekkumalla foorumeilla. Hyvä, että tämä eräs huomasi itse ottaa aikalisää ja raitista ilmaa.

  Ylistyslaulu:ASTU TAISTELURIVEIHIN

  Ote (SÄVELLYS JA SANAT EIJA-MIA ERÄKANGAS):
  Suomi on Herran siunattu maa, täällä Jumalan tuuli puhaltaa.

  Tämä kansa vielä julistaa, Golgatan sanomaa.

  Ilolla voitamme sieluja, ja katkomme vihollisen kahleita.

  Olemme Kristuksen armeija, jota johtaa Jumala!  Jeesus on pelastaja, Jeesus!

  Jeesus on parantaja, Jeesus!

  Jeesus on voittaja! Astu taisteluriveihin!

  VastaaPoista
 56. Tyypillinen tuo Urantia-liikkeen alku: "Urantia-liike sai alkunsa vuonna 1908. Yhdysvaltalainen psykiatri William S. Sadler vieraili auttamassa unihäiriöistä naapuriaan."

  Jollakin tapaa uskontojen synty näyttää monesti yhdistyvän ihmisen rajatiloihin, väsymykseen, uneen, yksinäisyyteen - Liisa Erkintyttären paimenessa kokema hurmosnäky jne.

  Onkin ihmeellistä, että uskonnoilta vaaditaan järkiseltyksiä ja maallisia todisteita. Ei kai niitä tarvita, usko on mielen asia.

  Voisi hyväksyä reilusti jopa sen, että jumalolentoja ei reaalisesti ole, ei ole koskaan ollutkaan, on ollut vain ihmisen usko niihin, ja kuka sen uskon ja toiveen tahtoo riistää, on ymmärtämätön. Ei jonkun usko ole keltään pois. (-- vaikka Päivi Räsäset meillä on aina keskuudessamme.)

  Sallikaa lasten tulla minun tyköni, sillä senkaltaisten on Jumalan valtakunta.

  VastaaPoista
 57. Kävin jokin aika sitten erään yrityksen aulassa, siellä oli komea karhu, joka kulkijoita tuijotti.

  "Se on täytetty" J.N.

  VastaaPoista
 58. "Tyrmäävän upea ex-missi Ileana Tacconelli, 28, sai ulkonäöllään aikaiseksi kohun Milanossa. Yhden oppilaan vanhemmat ovat jo ottaneet lapsensa pois San Carlon katolisesta koulusta."

  "- Hän ei ole sopiva opettamaan nuoria lapsia. Hän on liian seksikäs ja se häiritsee keskittymistä, yhden oppilaan äiti sanoi brittimedioiden mukaan."

  http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2010102212566476_ul.shtml  Olisikohan Taipaleen Reiska liian paha testosteroni"ruisku" vaikkapa diakonikouluttajaksi?

  Nainen vaietkoon seurakunnassa.

  Kauko Putki

  VastaaPoista
 59. Jape, hetkellinenkin poistumisesi jättää ammottavan aukon jälkeensä.

  Toisaalta on toki niin että tyhjällä tilalla on taipumus täyttyä.

  Jos hunajata löydät, syö kohtuudella, ettet kyllästyisi siihen ja sitä oksentaisi.

  VastaaPoista
 60. Kaunis tuo Jackin kommentin "Laulujen laulu". Lainaus siitä uudelleen:

  Paina minut sinetiksi sydäntäsi vasten ---

  Rakkaus on väkevä kuin kuolema,
  Kiivas ja kyltymätön kuin tuonela.

  ---

  Suuret vedet eivät voi sitä sammuttaa,
  Virran tulva ei vie sitä mukanaan.

  VastaaPoista
 61. Ennen muuta varjele sitä, mikä on sydämessäsi - siellä on koko elämäsi lähde. (sananl. 4:23)

  Poikani, pidä mielessäsi isäsi käskyt,
  älä väheksy äitisi opetusta.(Sananl. 6:20)

  VastaaPoista
 62. Täytetty karhu voisi olla hieno, mutta en tiedä, mistä tulee himoni täytettyihin lintuihin. Voisin hyvin kerätä jonkin piironginpäällystän täyteen lintupystejä, kuten Birger-rovasti Vartion romaanissa.

  Olin jo kerran ostamassa täytettyjä lintuja kirpputorilta, kun silloinen perheeni kahdella suulla esti aikeeni ja ilmoitti, ettei aio asua hetkeäkään noiden kirppukasojen kanssa samassa huushollissa. No, sinne jäivät linnut eikä uutta lintutilaisuutta ole tullut. Hankin sitten kipsipöllön, mutta se ei ole sama asia.

  Katso, minä rusennan teidät alallenne, niin kuin täyteen kuormattu puimajyrä rusentaa lyhteet.

  VastaaPoista
 63. Luetun ymmärtäminen?

  "Jape, hetkellinenkin poistumisesi jättää ammottavan aukon jälkeensä."  "Ihmisjoukot seurasivat Häntä, minne ikinä Hän meni ja toivoivat näkevänsä suuria ihmeitä, joita tapahtui jatkuvasti tämän miehen kätten kautta. Rammat kävelivät, sokeat saivat näkönsä kaikenlaiset sairaudet lähtivät ihmisestä, tuhannet ihmiset saivat ruokansa muutamasta kalasta ja leivästä ja jopa kuolleet nousivat haudoistaan Hänen sanansa kautta."
  (Joh.11:20-27,38-44)

  VastaaPoista
 64. Nykyään asiat ovat niin monimutkaisia.

  "Poika äidistään pappia toivoi
  äiti lauloi, lauloi ja joi
  poika toivoi äiti joi

  Poika äidistään pappia toivoi
  äiti lauloi, lauloi ja joi
  poika toivoi äiti joi."

  VastaaPoista
 65. "Jape, hetkellinenkin poistumisesi jättää ammottavan aukon jälkeensä."

  Voi kuinka mairittelevaa. Eikös ne seireenit tällä tavoin - pahoin taka-ajatuksin - Odysseustakin koittaneet jallittaa?

  VastaaPoista
 66. Iines, blogisi aihe oli koskettava, ja herätti paljon tunteita ja muistoja, joihin palaan myöhemmin.

  Raamatun luin kokonaan, mutta en "normaalisti", kuten Riku asian muotoili, vaan silmäillen. Uuuden Testamentin vähän huolellisemmin - ja motiivihan oli siis se, että vanhoilla päivilläni päädyin siskoni pyynnöstä rippikouluun, voidakseni toimia oikein legitiiminä kummina syntyville kaksosille. Muistan yllättyneeni siitä, miten kiivas ja kiihkeä Jeesus puheissaan ja teoissaan oli; kaukana siitä lempeästi hymyilevästä hahmosta, joka oli tuttu mm. kirkkotaiteesta.

  Pappi puolestaan yllättyi siitä, että olin lukenut koko opuksen, ja olisin siis saanut "päästötodistuksen" saman tien, mutta halusin koko paketin; otin projektin yleissivistyksen kannalta. Nuorena en halunnut käydä riparia periaatteellisista syistä, vaikka en kirkosta eronnutkaan. Minulla ja kirkolla oli ja on opillisia ja tulkinnallisia erimielisyyksiä, enkä murrosikäisenä idealistina halunnut osallistua toimintaan, joka minusta oli arveluttavaa.

  "Mies vailla tasa-arvoa" puhuttaa täällä taas. Feministinä ja tasa-arvoa ajavana naisena luin artikkelikokoelman läpi, kuten aiemmin olen kertonutkin, ja minusta se oli teoksena arvokas. Ikävää, ettei sitä mediassa otettu vastaan siinä hengessä kuin se oli laadittu: yhtenä avauksena miesten kohtaamista tasa-arvo-ongelmista käytävään yhteiskunnalliseen keskusteluun. - Essee- tai artikkelikokoelma on luonteeltaan näkemyksiltään ja "tasoltaan" vaihteleva, kun kirjoittajia on useita, monilta eri elämänalueilta. Kokonaisuudessaan se oli minusta hyvä ja kiinnostava. Se etten ole kaikkien kirjoittajien kanssa kaikesta samaa mieltä on vain luonnollista, eikä vähennä kirjan tai kirjoittajan arvoa millään tavalla. Päinvastoin, omatkin käsitykset selvenevät, kun peilaa niitä vastakkaisiin tai uusiin mielipiteisiin. - Ja opin sitä paitsi paljon uuttakin!

  Ne gender-tutkijat, joiden kanssa olen kirjasta keskustellut, ovat pitäneet sitä hyvänä keskustelunavauksena, ja osanneet valottaa minulle taustoja sille katkeruudelle, joka joistain artikkeleista paistoi läpi. - Jape, tiedät varmasti, että lukuisat miespuoliset kriitikot pitivät kirjaa "turhana uikutuksena"; tosimiehet eivät missään kirjoissa olemattomista ongelmista kitise. Että ei tässä nyt pelkästään femuja voi kirjan herättämistä negatiivisista reaktioista syyttää. - Re: lääkärikäynnit: minä olen kerran (1 kpl) saanut kutsun papa-kokeeseen. Eikä siellä mitään muuta terveydentilaa kartoitettu, saatikka tarkistettu. Jos et halua kuormittaa julkista terveydenhuoltoa periaatteellisista syistä, satsaa itseesi ja käy yksityislääkärillä! Voit sitä paitsi jättää Kela-korvaukset hakematta, niin et ainakaan verota yhteistä kassaa (mikä minusta on ajatuksena täysin vieras: minkä vuoksi arvelet maksavasi veroja?). - Niin tai näin: pidä huolta itsestäsi! :)

  Nyt siirryn muutamaksi päiväksi takavasemmalle: siskonpoika perheineen on tulossa kylään ja Char-tädin täytyy keskittyä siivoamaan, kokkaamaan Puuha-Peten Makaronilaatikkoa ja Pupujussin Porkkanasämpylöitä, ynnä leikkimään pilttien kanssa! :)

  Hyvää viikonloppua kaikille!

  Lapset ovat Herran lahja (Psalmi 127)

  VastaaPoista
 67. Olin kai minäkin pienenä aika hilpee-
  nyt mä jarrutan, mut jarrut ei oikein taho, ei taho pitää.
  (Dave Lindholm)

  VastaaPoista
 68. Nyt kun tulin... (suosionosoituksia) takaisin (lisää suosionosoituksia) niin tota... (jatkuvia suosionoistuksia)... noin, älkääs nyt, ihan tosi, antakaa mun selittää... että tämän päiväiseen Epistolaamme Blogimme suloinen Neitshykkäisemme on löytänyt ihme Ihanan kuvan!

  Totta, mistä tuon nappasit, se taitaa olla puolalaista perua?

  Mieleen siitä kimpoaa ihminen, esimerkiksi insinööriopiskelija, joka etsii kirjoista syvempää totuutta; "bücherwurm", kuten me Torron suon lähellä asuvat lounais-hämäläiset sanomme. )Se on muuksi-suomeksi "kirjatoukka".(

  Ja ohoh, nythän vasta nuo sulkukaaret kummallisesti menivät?

  VastaaPoista
 69. Perkele, unohtui se sitaatti... sanotaan näin, että "Perkele se riivaa ihmisiä ja veivaa, vaivaa ja viskoo vaikkei ihminen - ainakaan välttämättä juuri sillä hetkellä - haluaisi minnekään mennä".

  Ps. Hyväsytääks tää?

  VastaaPoista
 70. Kun Tapsa ehdotti tekstiä, jonka kaikki kommentit perustellaan Raamatun lauseilla, ajattelin hänen haluavan osoittaa kaiken olevan perusteltavissa irrallisilla Raamatun lauseilla.

  Niin se tietysti on.

  Kuten kaikista muistakin teksteistä otetuilla lauseilla.

  Suuri osa huonotasoisesta "tieteellisestä" kirjoituksestakin tehdään samoin, pölistään paskaa ja otetaan sopivia lauseita sopivilta auktoriteeteilta.

  "Eipäs olen niin - kyllä se on, eipäs, juupas, eipäs..."

  VastaaPoista
 71. "Perkele se riivaa ihmisiä ja veivaa, vaivaa ja viskoo vaikkei ihminen - ainakaan välttämättä juuri sillä hetkellä - haluaisi minnekään mennä".

  Äänestän hyväksymisen puolesta, antaisin tuolle jopa kunniamaininnan.

  VastaaPoista
 72. Koen Rikun raikkaalla tavalla sukupuolineutraaliksi ystäväksi. Voisin mennä vaikka naaaiimisiin hänen kanssaan, jos Jape (mustasukkaisuudeltaan) meidät vain vihkisi?

  VastaaPoista
 73. A. Aimo, Baddingin suuri esikuva, ja
  kaunis on luoksesi kaipuu

  Kunnon vaimo on miehensä kruunu,
  kunnoton on kuin hivuttava tauti. (Sananl. 12:4)

  VastaaPoista
 74. Perskeles Mikis, menee liian pitkälle. Arvelen, että olet liian ruma.

  VastaaPoista
 75. Kaasoksekseni (vai oliko se Kustos - oli mikä on) haluaisin Tapsan. (Muut maskuliinit saisivat pureskella korkkimattoa tai tekareitaan/ kumpaa haluavat.) Naiset tietysti - joita elämässämme, vai mitä Riku, on ollut suhteellisen paljon - heittelisivät meitä kukilla. (Paitsi Iines, hän heittäisi seppeleellä - POJOINGG.)

  (- Huokaus. -)

  VastaaPoista
 76. "Perskeles Mikis, menee liian pitkälle. Arvelen, että olet liian ruma."

  Hän on takaapäin kuin Marilyn Monroe, mutta edestä kuin Esa Pakarinen.

  Varo halpoja kopioita.

  VastaaPoista
 77. Minäkö ruma? Voi olla, että näytän siltä, mutta eivät peilitkään enää ole yhtä hyviä kuin 4-50 vuotta sit. (Olen pannut senkin merkille.)

  VastaaPoista
 78. Onhan siinä tietysti joitain romanttisia puolia.

  Annan silti pakit.

  Jos hyvän vaimon löydät, löydät aarteen, kalliimman kuin meren helmet. (Sananl. 31:10)

  VastaaPoista
 79. Täältä tulee se papukaijamerkki sitten tuolle mikiksen perkeleen riivaukselle, kannatetaan.

  Noin minäkin ajattelin, Riku, noitten lauseitten käytöstä, että tavoite oli näyttää se, että vastakkaisetkin asiat voi todistella Raamatun lausein.

  Tässä on se vaan hankaluutena, että mehukkaimmillaan keskustelu olisi, jos jatkettaisiin aina edellisen puheenvuorosta vetämällä häntä toisenlaisella sitaatilla päähän.

  VastaaPoista
 80. Mitäs se Raamattu oikein sanookaan miesrakkaudesta? Minulla on muistikuva, että miehimykset joutuvat kadotukseen. Tämä on kai Räsäs-oppia.

  Tuossa pykälässä (1 Kor 6:9) tuliseen pätsiin joutuvat kyllä myös hekkumoitsijat ja avionrikkojat sekä huorintekijät eli vissiin suurin osa ihmiskuntaa.

  VastaaPoista
 81. Ai, että... "k*llä päähän ja..." En muuten muista miten se jatkuu. Minä olen niin sisäsiistististi siivo.

  VastaaPoista
 82. Ainakun tälläinen hidas, Torron suosta noussut hämäläinen... edes yrittää tulla mukaan hektiseen pikkukaupunkilaiskeskusteluunne, niin annapas olla: ei hän ehdi. Hän juoksee, hän yrittää kaikkensa ja juoksee, kieli vyön alla, ja vaikka variksensaappaat jalassa... silti; mitä lujemmin hän pinkoo sen paikallammalla hän pysyy. Hän on huomispäivän Tulitikkutyttö, paleleva Samarialainen, Kameli jolta on katkennut selkäranka... (Tai joku muu raamatunsäe jota en nyt muista. Mutta kumminkin.)

  Oi ihmislapset, rakastakaa toisianne.

  VastaaPoista
 83. Iines, aloitan tällä.

  Minä havaitsin:
  Kuolemaa katkeraampi on nainen.
  Hän on pyydys,
  hänen sydämensä on ansa,
  hänen kätensä ovat kahleet.
  Jumalalle mieluinen hänet välttää,
  mutta synnintekijä takertuu hänen verkkoonsa. (Saarn. 7:26)

  VastaaPoista
 84. Biologina uskon että ihmisten kannattaa enemmän rakastaa kuin vihata toisiaan. Koska muut lajit eivät meistä välitä. (He pelkäävät - se on toinen asia. Mutta he eivät välitä.) Juttelin tästä juuri yhden herra Leijonan kanssa. Hän sanoi samaa, ja lisäsi että "ihmisliha maistuu niin pahalle ettei sitä voi pirukaan syödä..."

  Se on tietysti vain hänen mielipide. Mutta metsä on täynnä muitakin.

  VastaaPoista
 85. Aloitus oli tietysti hieman vaikea, kun juutalainen paimentolaiskulttuuri lähti miehestä, eikä niitä tuohon vastakkaisia ole helppo löytää.

  Vastaan siis itse itselleni:
  Hänen sanojensa alku on typeryyttä
  ja puheensa loppu sulaa mielettömyyttä. (Saarn 10:13)

  VastaaPoista
 86. Hyvää viikonloppua sinullekin, Char!

  Jos kirja on "hyvä keskustelunavaus", niin eikös siitä puutu jotain? Kirjan tehtävä kai on vähän laajempi. Mutta siis - en ota kantaa kirjaan, jota en ole lukenut ja jota en aio lukea siinä esiintyneen alkeellinen töpän vuoksi - sellaista ei asiaan vakavasti suhtautuva kirjan toimittaja saisi sallia. Nipotan. Mutta siis hauskoja hetkiä siskonlasten kanssa - kadehdin sinua tässä vilpittömästi. Minulla ei ole vielä tietoakaan pikkuisista ihmisistä lähisuvussani, jossa on tällä hetkellä hirveästi itsellisiä nuoria. Sisko taas on lapseton ja jo vanhempi.

  VastaaPoista
 87. Arvasitte oikein katalat tarkoitusperäni. Raamatulla päähän mätkien voi todistaa minkä tahansa asian.

  Vaikkapa miesten väliset lämpimät eroottiset suhteet. Matteus kertoo iloittelusanomansa 26. luvussa seuraavan tapauksen, joka voisi sattua vaikka ensi yönä DTM:ssä:

  "47. Ja katso, hänen vielä puhuessaan tuli Juudas, yksi niistä kahdestatoista, ja hänen kanssaan lukuisa joukko ylipappien ja kansan vanhinten luota miekat ja seipäät käsissä.

  48. Ja se, joka hänet kavalsi, oli antanut heille merkin sanoen: "Se, jolle minä suuta annan, hän se on; ottakaa hänet kiinni".

  49. Ja kohta hän meni Jeesuksen luo ja sanoi: "Terve, rabbi!" ja antoi hänelle suuta.

  50. Niin Jeesus sanoi hänelle: "Ystäväni, mitä varten sinä tänne tulit?" Silloin he tulivat Jeesuksen luo, kävivät häneen käsiksi ja ottivat hänet kiinni."

  Lisää todistusaineistoa löytyy helposti. Olihan Jeesuksen seurassa myös "Johannes, opetuslapsi jota hän rakasti."

  Miksi se pitää erikseen sanoa? Eikö hän rakastanut niitä muita, ainakaan sillä tavalla eli nykykielellä silleen? Olikohan ne ollu silleen?

  (Jos Jumala rankaisee heti tästä rienauksesta, niin "Tässä olen allas, Sallima, lyö salamallas!")

  VastaaPoista
 88. Char: ""Mies vailla tasa-arvoa" puhuttaa täällä taas. Feministinä ja tasa-arvoa ajavana naisena luin artikkelikokoelman läpi, kuten aiemmin olen kertonutkin, ja minusta se oli teoksena arvokas. "

  Hienoa, että edes yksi henkilö lisäkseni on asiantunteva. On virkistävää saada vaihtaa mielipiteitä todellisten asiantuntijoiden kanssa, jotka ovat perehtyneet aiheeseen.
  "Mies vailla tasa-arvoa" -kirja on mainio kokoelma asiantuntija-artikkeleita jotka tursuavat vastaanpanematonta faktaa.

  Char: "Ikävää, ettei sitä mediassa otettu vastaan siinä hengessä kuin se oli laadittu:"

  Vaikeaa sen sanoman vastaanotto on muuallakin kuin mediassa. Katsoo nyt vaikka tätä palstaa: ennemmin luetaan harlekiinia ja haikuja kuin tiukkaa asiaa.

  Char: "Kokonaisuudessaan se oli minusta hyvä ja kiinnostava"

  Samaa mieltä. Hienoa, että on edes yksi asiantunteva henkilö (lisäkseni tietysti) täällä akuankkoja lukevien joukossa.

  Char: "- Ja opin sitä paitsi paljon uuttakin! "

  Aivan, tämähän se hienoa onkin. Täällä eräät haluaa polkea vain paikoillan ja vanhoissa uskomuksissaan. Ei ole kykyä ottaa vastaan faktaa, vaan päässä on joku kumma estoreaktio päällä.

  Char: "- Jape, tiedät varmasti, että lukuisat miespuoliset kriitikot pitivät kirjaa "turhana uikutuksena"; tosimiehet eivät missään kirjoissa olemattomista ongelmista kitise."

  Juu, tiedän kyllä, mutta kyllä suurimmat mölisijät olivat naisia, kuten nyt vaikka Iines, joka eivät ymmärrä mistä on kyse. Liäksi lukutaito on heikko.
  Ja kun seurasin kirjan julkaisun aikoihin Tampereen yliopiston naistutkimuksen postituslistaa, niin kyllä mölinä oli kauhea, kun femwkot siellä sopivat että: "Siskot, vaietaan tämä kirja kuoliaaksi!". Että naurattaa tuollaiset syöttöporsaat jotka suojatyöpaikoistaan vaikenee miesten tasa-arvo asiota kuoliaaksi. Samalla ko. palstalla elämöi Kaarina Kailo niminen vasmmistolainen, joka naistutkimuksen nimissä tutkii intiaanien ja karhujen unimaailmaa ja keskinäisiä pariutmisriittejä. Siis jumalauta, intiaaneja ja karhujen unimaailman parituumisriittejä. On kuulkaa kovatasoista "faktaa" tuo naistutkimus.

  Char: "Jos et halua kuormittaa julkista terveydenhuoltoa periaatteellisista syistä, satsaa itseesi ja käy yksityislääkärillä!"

  Ymmärsit väärin.
  Kirjoitukseni oli tuolta osin sarkastinen ja tarkoitin juuri päinvastaista. Kun en tähän ikään ole julkista terveydenhuoltoa juurikaan rasittanut, niin jokohan nyt olisi minun vuoro?

  Char: "Voit sitä paitsi jättää Kela-korvaukset hakematta, niin et ainakaan verota yhteistä kassaa (mikä minusta on ajatuksena täysin vieras: minkä vuoksi arvelet maksavasi veroja?)"

  Niin, edelleen, kyse oli sarkasmista puoleltani. Olen aika huono sarkasmissa, näemmä, kun sitä ei ymmärretä.
  Tarkoitin sanoa, että eikö jumankekka olisi minun vuoro välillä saada vastinetta niille verorahoille joita olen jo vuosia maksanut? Siksi toivoin, että tämä yhteiskunta olisi minut kutsunut lääkärintarkastukseen, jolla edes symbolisesti olisi osoittanut, että se on kiinnostuntu minusta muutenkin kuin veronmaksajana. Tai taka-ajatuksena sillä yhteiskunnalla voisi olla vaikka että pysyn vielä riittävän pitkään veronmaksajana. No ei heitä kiinnostanut.

  Hyvää viikonloppua Char!

  VastaaPoista
 89. Minä havaitsin:
  Kuolemaa katkeraampi on nainen.
  Hän on pyydys,
  hänen sydämensä on ansa,
  hänen kätensä ovat kahleet.
  Jumalalle mieluinen hänet välttää,
  mutta synnintekijä takertuu hänen verkkoonsa.
  (Saarn. 7:26)

  -- "minä nousin avaamaan rakkalleni,
  ja minun käteni tiukkkuivat mirhaa,
  sormeni sulaa mirhaa salvan kädensijoihin.
  Minä avasin rakkaalleni,
  mutta rakkaani oli kadonnut, mennyt menojaan.
  Hänen puhuessaan oli sieluni vallannut hämmennys.
  Minä etsin häntä mutta en löytänyt;
  minä huusin häntä, mutta ei hän minulle vastannut." (Kork.v. 5:6)

  VastaaPoista
 90. Riku,

  Naimattomille ja leskille minä sanon, että että heidän olisi hyvä pysyä yksin niin kuin minäkin. Mutta elleivät he jaksa hillitä itseään, menkööt naimisiin, sillä on parempi mennä naimisiin kuin palaa himon tulessa (1 Kor 7:8-9). - En tiedä, koskeeko tämä kaikkia naimatarjouksia? Ehkä niitä ei tule kuitenkaan kevyin mielin sivuuttaa! :)

  Mikis,

  Minä annan teille uuden käskyn: rakastakaa toisianne! Niin kuin minä olen rakastanut teitä, rakastakaa tekin toisianne (Joh 13:34). - Leijonia tai muita petoja tuossa ei nyt eritellä, mutta varmaan Jeesus rakasti eläimiäkin?! Ei hän nyt ainakaan turkistarhaaja tai broilerin tehokasvattaja ollut, vaan puuseppä. - Tästä ei, suoraan sanottuna, tullut kivan rippipappini kanssa aikoinaan puhetta, vaikka muuten käsiteltiin vaikka mitä. :)

  Iines,

  tulin juuri kaupasta ja olen ihan naatti, rahdattuani reppukuormittain maitoa ja muumikeksiä ynnä muuta namipalaa taaperoille, ynnä aikuisten makuun sopivaa ruokaa siskonpojalle ynnä ihanalle vaimolleen - tosi hellä, kaunis ja ihana espanjatar, muuten: en olisi parempaa voinut minulle rakkaalle "lapselle" toivoa. - Oikeasti meillä on vain muutama vuosi ikäeroa, mutta yritin sinnikkäästi saada siskonpoikaa kutsumaan minua tädiksi, silloin kun olin 7 v. Ei toiminut.

  Hoito- ym. lasten kanssa olen siitä pitäen noudattanut etunimi-politiikkaa - ja eikös nyt sitten tämä samainen siskonpoika innostu tädittelemään minua jälkikasvulleen! Huoh! :D)

  Onneksi käänsin tämänkin edukseni: nyt olen Tia Char; se nyt kuulostaa edes vähän jänskältä. :)

  - Ja pakko oli palata tänne rentoutumaan, lukemaan ja kommentoimaan, äärimmäisen raskaan kauppareissun ajattelemisen (olenhan blondi!), ja sen fyysisen suorittamisen jälkeen.

  Iines, otin vastaan "haasteesi", ja yritin keksiä vastakkaisia raamatunlauseita edeltäviin kommentteihin. - Siis niihin pariin viimeisimpään kommenttiin, jotka minä luin; palstasi elää koko ajan.

  Todettakoon näin lopuksi, että minun ei edes kannattaisi hössöttää imuroinnin ja lattianpesun kanssa (ei, Chez Char ei valitettavasti koskaan pääsisi Marttaliiton vuosijulkaisun kanteen; korkeintaan vitsikkäänä ja kauhistuttavana loppukevennyksenä jollekin sisäsivulle, "Ei Näin"-juttuna :D).

  - Tosin bakteerikammoinen siskonpoika järkyttyisi vähän liikaa, jos alkaisin nyt noudattaa Luuk 10: 40-42, ja heittäytyisin Mariaksi, vaikka mieli tekisi! :D

  Ryhdistäydyn siis, ja yritän pysytellä poissa blogisi houkutuksista! :)

  "Martalla oli kädet täynnä työtä vieraita palvellessaan, ja siksi hän tuli sanomaan: 'Herra, etkö lainkaan välitä siitä, että sisareni jättää kaikki työt minun tehtäväkseni? Sano hänelle, että hän auttaisi minua.' Mutta Herra vastasi: 'Martta, Martta, sinä huolehdit ja hätäilet niin monista asioista. Vain yksi on tarpeen: Maria on valinnut hyvän osan, eikä sitä oteta häneltä pois'".

  P.S. Minulla on kotona vain se uusi käännös, jonka kielellisestä arvosta olen samaa mieltä muiden kirjoittajien kanssa täällä. En kehtaa kerjätä äidiltä hänen vihkiraamattuaan (vaikkei hän sitä lue, mutta tunnesyistä). Pitäisiköhän tehdä divarikierros? - Kun siis on ensin jynssätty ja puunattu, ja alustettu sämpylätaikina, jne., sekä selvitty vieraiden emännöinnistä.

  Oikein kuulen, kuinka Jeesus huokaisee raskaasti... Siinä meni taas sekin oppi harakoille. :)

  VastaaPoista
 91. Jos tämä jengi joskus kokoontuisi reaaliseen tapaamiseen, niin ehdottaisin paikaksi Torronsuota täyden kuun aikana. Mukaan iso lämmitettävä teltta ja retkikeitin sekä pontikkapannu.

  VastaaPoista
 92. Joku kysyi ylempänä tuosta julisteesta.

  On hieno, puolalaista posteritaidetta, Mieczyslaw Górowski, jolla on paljon samankaltaisia kuvia. Löytyy ihan googlaamalla "polish posters" tmsk.

  VastaaPoista
 93. Hunajaa tiukkuvat vieraan naisen huulet,
  hänen kielensä on öljyä liukkaampi,
  mutta lopulta hän käy karvaaksi kuin koiruoho, viiltää kuin kaksiteräinen miekka.
  (Sananl. 5:3)

  VastaaPoista
 94. Minun täytyy kiristellä hampaitani tässä välissä - niin vaikea Raamatusta on löytää naista puoltavia säkeitä! Nainen on vain miehen kyljestä henkiinpuhallettu lihapala, ja joko portto tai aviovaimo.

  Hauska sattumus: tuo Charin poimima "parempi naida kuin palaa" oli minulla vaihtoehtona tuohon vastineeseen Rikun sitaattiin!

  VastaaPoista
 95. Iines,

  nyt vastaan teille järjestyksessä, ja koetan välttää jättipitkiä posteja!

  Siskonlapseni perhe on ihana - olen siis heidän kahden lapsensa isotäti!!!

  Kaikki lähipiirini muksut kuuluvat omaan piiriini; omia lapsia minulla ei vielä surukseni ole (enkä omista syistäni ole voinut kepein perustein lapsia yrittää "hankkia"; suhtaudun vanhemmuuteen vakavasti. Yksi siskoistani on kasvattisisko, ja olen nähnyt läheltä, jo 5-vuotiaasta alkaen, miten traumatisoivaa lapselle on se, että vanhemmat eivät "halua" lasta). Suhtaudun siis esim. ehkäisyyn äärimmäisen tosissani.

  Luojan kiitos (sopii teemaamme!), minulla on paljon rakkaita lapsia lähellä kaiken aikaa. Sekä verisukulaisia, että ystävien lapsia, että kummilapsia (jo ennen sitä virallista kummiutta olin 3 vauvan kummitäti; kun en ole koskaan eronnut kirkosta, taustojani ei tarkistettu. :D)

  Minulla oli muuten kymppi uskonnosta peruskoulussa; olin muutenkin niitä hiljaisia, kilttejä, syrjäänvetäytyviä kympin tyttöjä, jotka lukevat kaiken vapaa-aikansa romaaneja, ja tekevät läksyt välitunnilla. - Siis sen lisäksi, että istuvat korvat höröllä oppitunneilla. En minäkään osmoosin kautta oppia imenyt, vaan tarkkaavaisella osallistumisella.

  Aikuislukiossa valitsin pakolliseksi kurssiksi ETn; uskonto ja kirkkohistoria olivat jo tuttuja. Halusin jotain uutta - ja vasta jälkeenpäin kuulin, etten seurakuntaan kuuluvana olisi saanut osallistua opetukseen!

  Vain hullu halveksuu viisautta ja opetusta. Snl 1:7

  VastaaPoista
 96. Riemukas kotiinpaluu

  Iloiten te saatte lähteä matkaan,
  ja onnellisesti te pääsette perille.
  Vuoret ja kukkulat riemuitsevat teidän edessänne,
  ja kaikki metsän puut taputtavat käsiään.
  (Jes. 55:12)

  VastaaPoista
 97. "Hienoa, että edes yksi henkilö lisäkseni on asiantunteva."

  Sanoi eräs J:llä alkava Hahmo. (Ei, ei Jeesus. Mutta olette aika lähellä ko. Hemmoa.) Jippo sitten, tä? Nooo ei nyt Jippo sinällään, kerake on kohdallaan mutta väärä... eikun tarkoitin vokaali. Jumppi? No ei ollut Jumppikaan, ei tällä kertaa ollut Jumppi. Olisko se sitten... ei kai se niin helppo ole, voi saatana, Japeko se on? No nyt tuli kyllä täystyrmäysvastaus. Japehan se, vaatimaton Japemme, ja palkinnoksi saatte kilon... ohrakaurimoita, eikä siinä kaikki, saatte myös onnittelut.

  Hyvää Jatkoa kaikille.

  VastaaPoista
 98. Taidankin hakea papiksi johonkin ev.lut. seurakuntaan, epäilen vahvasti ettei virkoihin ole pääsyvaatimuksia.

  VastaaPoista
 99. Iines,

  jatkan vielä, vähän niinkuin jälkikirjoituksena (sanon näin, ettei tarvitse kahlata Raamattua läpi että löytäisin sopivan lainauksen :D).

  "Mies vailla tasa-arvoa" oli mielestäni pamfletti-tyyppinen teos; vapaasti kerätty yhdistelmä erilaisia esseitä, joissa käsiteltiin erityisesti miehiin liittyviä tai heitä koskevia tasa-arvo-ongelmia.

  Otan nyt kaikkein helpoimmaksi esimerkiksi ympärileikkauksen. Suomessa poikia saa ympärileikata uskonnollisista syistä, tyttöjä ei.

  Kun kajotaan meidän jokaisen kaikkein yksityisimpään ja henkilökohtaisimpaan asiaan, omaan seksuaalisuuteen, se on väärin.

  Puhuttiin tytöistä tai pojista. - Totta tietenkin on, että tytöille suoritettavat leikkaukset ovat yleensä kamalampia ja tuhoisampia kuin poikien ympärileikkaukset.

  Mutta jos juridisista ja ihmisoikeudellisista syistä kielletään uskontoihin liittyvä ihmislasten sukupuolielinten silpominen, se koskee kaikkia lapsia.

  Jokainen aikuinen mies päättäköön itse, mitä esinahalleen tekee.

  Esim. tässä kohtaa lapsen (pojan) oikeus itseensä, omaan kehoonsa ja seksuaalisuuteensa ohittaa mielestäni kirkkaasti vanhempien uskonnolliset näkemykset.

  Tämä oikeus ei Suomessa nykyään poikien kohdalla kategorisesti toteudu.

  - Lääketieteellisistä syistä johtuva problematiikka (esim. liian tiukka esinahka kaikkine ongelmineen) on sitten asia erikseen.

  VastaaPoista
 100. Ja katsosta vaan, sanoi Herra, kun pappi kävi avaamassa Raamatun. Siältä nääs pöllähti kaikenlaista mönjää, enempi kuin Pandooran lippaasta, siältä tuli myäs näitä synnintuntoja. (Ennen tuli vaan vitsauksia, nyt pitää vielä rukoilla anteeks sitä että on vitsauksien kohde. No, ei sen väliä.) Sitten pappi, ikään kuin Karttu, pani kirjan kannet kiinni. Ja sano niille jotka vielä oli pystyssä (suurin osa oli kaatunut kauhusta ja jäykistynyt lattialle) että "menkää kotio, te Jumalan lapset". (Ja sen lisäks se lisäs siihen, kun oli aikansa k-kauppias, että "nauriita syämällä hampaanne pysyvät pöyhkeinä".)

  Tiedän, olen lukenut Ristiinan histooriaa.

  VastaaPoista
 101. Jos pääset Riku papiksi, palkkaat sitten mikiksen kanttori Piipariseksi. Tulen sitten kirkkolaivaan kuuntelemaan, kun Piiparinen kulauttaa urut auki ja alkaa soittaa Bachia.

  Anonyymi, jotkut meistä nyt vaan tykkäävät, että ne ihmiset ovat harvinaisen fiksuja, jotka ovat kanssamme samaa mieltä.

  Char, ympärileikkaus kävelee minustakin aina lapsen ruumiin yli. Tuntuu hassulta, että jokin jumaluus vaatisi ihmistä satuttamaan itseään, kärsimään kipua. Minä olisin valmis kieltämään poikienkin leikkuut Suomessa, valistuneessa maassa.

  On kai kuitenkin niin, että elleivät suomalaiset lääkärit tee leikkauksia, ne tekee joku suvun mies partaveitsellään huonossa valossa ja puuduttamatta, niin kuin aina tehty on, ja tehdään vastakin, insallah.

  VastaaPoista
 102. Mikiksen kanssa ryypätään sakastissa, Mikiksen mopon vieressä:
  "Koitetaas nyt vähän selvitä, siellä on Iineskin kuuntelemassa!"

  VastaaPoista
 103. iines:

  "...niin vaikea Raamatusta on löytää naista puoltavia säkeitä!"

  Jumala:

  ”Tehkäämme ihminen, tehkäämme hänet kuvaksemme, kaltaiseksemme, ja hallitkoon hän meren kaloja, taivaan lintuja, karjaeläimiä, maata ja kaikkia pikkueläimiä, joita maan päällä liikkuu. Ja Jumala loi ihmisen kuvakseen, Jumalan kuvaksi hän hänet loi, mieheksi ja naiseksi hän loi heidät."

  Pyhä Tapani:

  "Kun jumala oli luonut miehen, hän katseli tekelettään päätään raapien ja murahti: pystyn kyllä parempaankin... Ja niin jumala loi naisen."

  VastaaPoista
 104. Char rakas, Jeesuksen isä oli puuseppä. (Kuulema ihan hyvä, aikalaiset väittävät, ikään kuin Kalle Päätalo, vähän pedantti.) Jeesus itse ei ollut minkään alan ammattilainen, enempi hän vain kuljeskeli pitkin ja poikin Juudeaa. Ja myöhemmin sekaantui johonkin poliittiseen juttuun josta Kuvernööri tuomitsi hänet, terroritekoja kun oli tehnyt, ankaraan rangaistukseen...

  "Kuka Köyhältä varastaa, se Jumalalle lainaa."

  VastaaPoista
 105. Hei, Jape,

  sarkasmi on tosi vaikea taiteenlaji - ainakin ja erityisesti näin netissä! Kun ei päästä kommunikoimaan muuten kuin kirjaimin (ilmeet, äänenpainot eleet ym. jäävät pois). Hymiötkin välillä vain ärsyttävät lukijoita, vaikka niillä koettaisikin tekstiänsä keventää.

  Minäkin otin sinun puheesi kirjaimellisesti - oikeasti harmittaa, ettei tilanteentajuni ole tätä parempi!

  Edelleen oikeasti: ei meitä naisiakaan kutsuta jatkuvasti terveystarkastuksiin. - Miesten säännöllinen eturauhassyöpäseulonta pitäisi mielestäni ilman muuta liittää yhteiskunnan maksamiin automaattisiin terveyspalveluihin, nyt eikä huomenna! Eikös se ole Suomen yleisin syöpämuoto tällä hetkellä, rintasyövänkin ohittaen? Korjatkaa, jos olen väärässä!

  Muutosta puuhataan kaiken aikaa, Jape; niin sinä kuin minä ja moni muukin. Ei tässä pelkästä rahasta puhuta: myös miesten taipumus vaieta ongelmistaan ja yrittää olla macho (en nyt puhu sinusta, vaan maskuliinisesta miesihanteesta) vaikeuttavat asian ajamista julkisella sektorilla.

  Laasasen kanssa olen eri mieltä siitä, että yksi tasa-arvotyö olisi pois joltain toiselta: emmekö me yhdessä päätä, mitä julkisilla varoilla rahoitetaan? Jospa unohdettaisiin kaikki jäähallit ja jumppakerhot vähäksi aikaa, ja satsattaisiin syöpäseulontoihin!

  Sitä odotellessa: huolehdi sinä omasta terveydestäsi, ja kontrollikäynneistä, Jape. Minäkin teen naisena samoin. - Ja rahattomuudesta huolimatta satsaan tuttuun gynekologiin, vaikka halvemmallakin tutkimuksia ja hoitoa saisi. Arvostan itseäni, ja haluan pysyvän lääkäri-potilas-suhteen mieluummin kuin jatkuvasti vaihtuvat lääkärit. -

  Onneksi olen niin hyvässä asemassa, että voin tehdä tämän valinnan. Ymmärrän hyvin senkin. - Vaikka sitten syönkin juureskeittoa muutaman viikon. Vihannekset ovat terveellisiä.

  Re: Iineksen lukutottumukset: en ole koskaan kuullut että Iines lukisi harlekiineja!!! Minä luin paljon, varsinkin nuorena likkana, kun erityiskoulussa opettaminen iski kimppuun, ja kaipasin turvallista hömppää.

  Harlekiinit ovat käyneet tylsiksi, mutta romansseja luen nykyäänkin. - Toivon ettei minua potkaista tämän takia tästä kerhosta (älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi, tms).

  Ihmisoikeudet ja kaikkinainen todellinen tasa-arvotyö:

  "Jeesus esitti heille myös tällaisen vertauksen: 'Taivasten valtakunta on kuin sinapinsiemen jonka mies kylvi maahansa. Se on pienin kaikista siemenistä, mutta kun sen taimi kasvaa täyteen mittaansa, se on puutarhan kasveista suurin. Lopulta se on kuin puu, niin että taivaan linnut tulevat ja pesivät sen oksilla.'"

  Matt 13: 31-32

  VastaaPoista
 106. Hammaslääkärini - kun oli 1,35 h askaroinnut suussani ja tehnyt mulle uuden kruunuhampaan... sanoi, kun repi suojanaamioita kasvoiltaan, että "kyllä mää huonompiakin hampaita oon tehnyt".

  Uskon, että samalla lailla Jumala ajatteli, kun (Aatamin jälkeen) loi Eevan.

  VastaaPoista
 107. Voi Mikis,

  minähän olen tällainen lusmuilija! :)

  Jos Jeesuksen isä kerta olikin puuseppä mutta Jeesus ei - no, tämäkin sopii minulle. Näin leffan :), jossa Jeesus esitettiin ensin puuseppänä - my bad! :)

  Itse sähkömiehen tyttärenä osaan jatkuvasti aloittaa esim. teknisten vimpainten viantarkistuksen siitä, että töpseli on seinässä. :)

  Nyt oikeasti sanon heippa - tai muuten teittien kaikkien täytyy kirjoittaa poissaolotodistus perheelle!

  Edelleen kivaa viikonloppua kaikille, ja haleja! :)

  VastaaPoista
 108. Torronsuo olisi hyvä blogimiitti paikka. Aava ja laaja suoalue antaa eväitä vaikka mihin - vain mielikuvitus on rajana.

  Itse majoittuisin Kiljamon lintutornin luo, siinä on nuotiopaikka, paljon valmiiksi halottuja klapeja ja puucee...

  VastaaPoista
 109. No, minun täytyy myöntää, etten edes tiedä, ovatko Harlekiinit kirjoja vai lehtiä - joka tapauksessa, en lue, minua ei kiinnostaa pätkääkään puhdas romantiikka kirjallisuudessa tai elokuvassa. En lue edes naistenlehtiä.

  Siis tänään olen hakenut Raamatusta itsenäistä naista, huoraa tai porttoa ylistävää tai puolustavaa kohtaa, mutten löytänyt kuin toimeliasta vaimoa tai mirhaa tihkuvaa morsianta kuvaavia säkeitä. Tätyy kyllä mainita, että Vuorisaarman kieppeiltä en katsonut, vielä.

  Tuo on kyllä tietysti kaunista, että Jumala loi naisen omaksi kuvakseen, mutta se kuvaa tässä lähinnä vaan ihmistä, kun siinä kyljessä mainitaan myös mies.

  Minun hammaslääkärini sanoi minulle, kun veti muinoin hampaan pois, että se on julmaa kun ihmistä riisutaan. Minua huvittaa vieläkin tämä lausahdus. Nauratti jo vetotilanteen ollessa kuumimmillaan. Tämä hammastarina liittyy siis mikiksen hammaskruunuun.

  VastaaPoista
 110. Kappas, Iines sensuroi itseään välillä. Tulikohan ajatusvirhe vai kirjoitusbugi...

  VastaaPoista
 111. jaaha, nyt se harlekiini kirjoitus tulikin tuohon uudelleen. Siivottuna vissiin...

  VastaaPoista
 112. Korjasin Raamatun ärrän isoksi, sillä kyseessä on kirjan nimi. Minusta on hieman hassua kirjoittaa raamattu, ellei kontekstina ole viron kieli.

  Poistin samalla ainoan hampaan.

  VastaaPoista
 113. Katselin tuossa TV-uutisia ja sillähän on taas hyviä uutisia: Perussuomalaiset jatkavat rakettimaista nousuaan kannatuslukemissa ja Kepu laskee kuin koiran häntä. Pitää viissiin oikein skoolata tälle!

  VastaaPoista
 114. Iines,

  Olen kyllä Maria enkä Martta, vaikka molempia rooleja koetankin. :)

  Imurointi on suoritettu hyvin; lattiat pestään myöhemmin.

  - En helposti uskoisi, että lukisit romantillista kirjallsuutta, blogiasi luettuani! :D

  Minä välillä luen, älkääkä meittiä kivittäkö, ettei teitä jostain syystä jatkosaa kivitettäisi (Char 1:1).

  - Oikeasti, me kaikki puljaillaan tavoillamme. :)

  Lukeminen ja kirjat ovat minulle pelastusrengas, enkä aina arjen paineessa jaksa olla pohtivainen tai mietiskelevä. Välillä luen minusta hyvää ns. hömppää - romensseja tai dekkareita!

  Ei ne romanssit nyt NIIN kauheita ole, jos verrataan dekkareihin; viihdettä nekin, vai mitä? :)

  Nyt joko menen töihin, tai vaadin teiltä kaikilta todistuksen siitä, miksi emmäntä roikkuu netissä, ja Chez Char on kaaoksen vallassa! :)

  Raamatunlauseen jätän huomiseksi! Pistäkää töpinäksi! Varmuuden vuoksi! :)

  Iines:

  Re: ympärileikkaukset: ymmärrän täysin ajatuksesi siitä, että niitä tehtäisiin pojille uskonnon nimissä kuitenkin.

  Niin niitä tehtäisiin tytöillekin, ja tosi inhoissa merkeissä niitäkin. - Minusta asia etenee näissä asioissa niin, että ensin todetaan, ettei lapsen seksuaalisuuteen puututa, sen jälkeen se tehdään laillisesti sopimattomaksi, ja sitten aletaan noudattaa lakia.

  Jos ryhdytään pähkäilemään laillisten/laittomien leikkausten terveysvaikutuksia, ollaan mielestäni alkuruudussa.

  - Mutta sinä jo tiedät, että olen seksuaaliaktiivi; tuskin mitään uutta tuli tässä puheenvuorossa. Enkä edes keksi mitään raamatunlausetta, paitsi:

  Rakkaus ei koskaan katoa. (1.Kor 13:8).

  VastaaPoista
 115. Iines: Siis tänään olen hakenut Raamatusta itsenäistä naista, huoraa tai porttoa ylistävää tai puolustavaa kohtaa, mutten löytänyt kuin toimeliasta vaimoa tai mirhaa tihkuvaa morsianta kuvaavia säkeitä.

  Pitäisikö huoria ja porttoja nyt niin kauheasti ylistää? Katso tästä, kuinka asioiden tulisi olla ihan aikuisten oikeesti:

  Mies on naisen pää, koska Allah on toisia suosinut enemmän kuin toisia ja koska mies elättää vaimoaan. Hurskas vaimo on nöyrä ja vartioi siveyttään, koska Allah on antanut sen vartioitavaksi. Jos pelkäätte vaimonne olevan uppiniskainen, varoittakaa häntä, välttäkää häntä vuoteessa ja lyökää häntä, mutta jos hän sitten tottelee teitä, älkää ahdistako häntä enää. Allah on Korkea, Mahtava. (Koraani 4:34)

  Jos vaimonne on teille uskoton, hankkikaa keskuudestanne neljä todistajaa häntä vastaan. Kun he ovat antaneet todistuksensa, teljetkää vaimonne taloonsa, kunnes kuolema hänet korjaa tai Allah osoittaa hänelle toisen tien. (Koraani 4:15).

  VastaaPoista
 116. Päivää beibikäiseni - ja herra Jape, päivää. Tulin äsken ns. reaalimaailmasta; hitsi että se tympi. On totta, niin kun iines sanoi, että täällä virtuaalimaailmassa saa olla oma itsensä. (Huh, huh.) Nimittäin tossa lähiPubissa ensin Portsari rupes nypläämään mua, ja sitten nämä naikkoset baaritiskillä, nehän ne vasta kävivät kuumina että "mittee mies?". (Ikään kuin tuommoiseen kysymykseen, vaikka sen kuinka päässään etukäteen hamottaisi, voisi äkkiä vastata.) En minä ainakaan vaan ryntäsin pakoon Wessaan... Mustaa Karhua pakoon kun menee niin tulee Jääkarhu vastaan, voihan kikkeli. En meinaan saanut rauhassa kusta kun kuului - no, nuo kaakeliseinät tietysti vähän kaikuivat - että "ohoh" ja "onpas letku", ja taas että "wau". Menin siitä niin hämilleni että kusin housuihini ja poistuin koko paikasta; syrjäsilmälläni näin kun koko kapakan henkilökunta juoksi perässäni ja anoi nimmariani...

  No, sitten minä heräsin.

  Te vaan täällä vielä väittelette?

  Ps. Luin jostain, eikä siitä kauaa aikaa ole, kun lapsilta kysyttiin että mikä heitä eniten vi..noutti hammaslääkärillä käynnissä? Moni sanoi että se heitä kyr...mytti kun lekuri sanoi: "Ja monttu sitten auki". (Tätä en kyllä käsitä. Jos kenkäkaupassa myyjä sanoisi mulle, kun kokeilisin kenkiä, että "no, ojennappas se kavios tänne...", niin totta kai ojentaisin jalkani. Höh?

  VastaaPoista
 117. Ja myöhemmin sekaantui johonkin poliittiseen juttuun josta Kuvernööri tuomitsi hänet, terroritekoja kun oli tehnyt, ankaraan rangaistukseen...

  Me aikalaiset muistamme, että silloin pääsiäisenä Pilatuksen eteen tuotiin kaksi Jeesusta. Toinen oli Jeesus Nasaretilainen ja toinen oli Jeesus Barabbas (Barabbas on arameaa ja tarkoittaa isän poikaa.) Jeesus Nasaretilainen oli tuikituntematon hörhö ja mitättömän puusepän avioton poika nimessään mainitusta kaupungista. Jeesus Barabbas sen sijaan oli tunnettu roomanvallan militantti juutalainen vastustaja, Messiaaksikin juutalaisen kärsimyksen ja odotuksen nimissä keskuudessamme mainittu. Niinpä huusimme hänet vapaaksi. Ei olla kaverista sen koommin kuultu.

  VastaaPoista
 118. Toinen maailmansota kun kävi kuumimmillaan niin Paavikin (Vatikaanin Paavi) ilmoitti taistelevansa liittoutuneiden puolella. Stalin, kyynikko kun oli, kysyi "kuinkahan monta divisioonaa Paavilla on?".

  Tätä pidetään typeränä mielipiteenä - ei se typerä ole. Moraalilla, mitä Paavi puhkui, ei voitettu yhtäkään taistelua millään rintamalla. (Ehkä kotirintamalla naiset kutoivat pari-kolme villasukkaa enemmän?)

  Stalin oli oikeassa.

  Silti,
  "Jumala onpi linnamme."
  ainakin Suomelle.

  VastaaPoista
 119. Täälläpä onkin jännittäviä ajatuksia - enkä näe mitään yhteyttä Iineksen kirjoituksiin.

  Naisten rinnastaminen joko hyveellisiin neitsyihin/vaimoihin tai sitten porttoihin ja huoriin - been there, done that, bought the T-shirt. :)

  Ymmärrän Iineksen turhautumisen sen suhteen, ettei mitään normaali-ihmisen väli-tilaa naisille Raamatussa olisi. Jään miettimään sitä.

  Palaan alkuperäiseen blogikirjoitukseen kuolemasta.

  Kun minun rakas isäni liian nuorena (minulle liian nuorena, alle 70-vuotiaana kuoli), olin pois tolaltani. - Hän kuoli nopeasti etenevään keuhkofibroosiin; ei mennyt "ajoissa lääkäriin", mutta ei siinä lääketiedekään olisi auttanut.

  Hän kitui kuolemankielissä, kaikki inhimillinen arvokkuus riisuttuna, sairaalassa kuutisen viikkoa, ennenkuin "äkkiä" kuoli. Minä ajoin taksilla sairaalaan muutamaankin otteeseen, äitini myös, kun lääkärit arvelivat että viime hetket olisivat käsillä.

  - Vielä kuolemaa edeltävänä päivänä lääkärit suunnittelivat uuden syöpälääkityksen aloittamista; hoitajat taputtelivat ja halivat äitiäni ja minua, ja varmaan valmistelivat loppuun.

  Minä halusin uskoa, että Pappa pääsisi kotiin. Hän kuoli itsenäisyyspäivänä, 14 vuotta sitten.

  Enkä vieläkään kuuntele Springsteeninin "Indepence Day"-biisiä samoin, vaikka isäni kanssa oltiin mitä parhaimmissa suhteissa.

  Papan hautajaisissa kummitätini tuli halaamaan, ja sanoi: isäsi oli hyvä ihminen.

  Vieläkin alan itkeä kun muistan sen; kyllä minun Pappa oli hyvä ihminen.

  - Tunnen vain oman vajavaisuuteni, jo koetun menetyksen rinnalla, niin voimakkaasti, että sanat loppuvat, ja itku alkaa, ja muistan taas, miksi haluaisin ja tarvitsisin Papan takaisin.

  VastaaPoista
 120. Jack, oletko katsonut dokumentin "Monty Python's the Life of Brian"? Siinä selitetään mm. tämä väärinkäsitys plus paljon muuta. En sano että kaiken kattavasti mutta sanoisin että aukottomasti kumminkin - ainakin ehkä.

  VastaaPoista
 121. Char, käpyseni. Sanotko minulle mikä ihmiselle on "optimaalisin" ikä kuolla? Ettei kuole liian aikaisin.

  (Ps. Kysyn tätä ihan asiallisesti.)

  VastaaPoista
 122. Kuule mikis, kai minä olen lukenut kuningas Jamesin raamatun ja tunnen hyvin tämän Josef Arimatialaisen huijauksen. V*tt* en saanu siltä drakhmaakaan!

  VastaaPoista
 123. Char: "Minäkin otin sinun puheesi kirjaimellisesti - oikeasti harmittaa, ettei tilanteentajuni ole tätä parempi! "

  Minun puhe pitääkin ottaa kirjaimellisesti. Lukijalla pitää itsellään olla tunneälyä, jotta osaa tunnistaa sarkasminin hienot sävyt.
  Toki käytän sarkasmia ärimmäisen harvoin, koska tykkään enemmän faktasta, jota ei voi oikein millään lyödä.

  Char: "Eikös se ole Suomen yleisin syöpämuoto tällä hetkellä"

  On on, mutta mitään ei tapahdu. Suosittelen lukeman urologian erikoislääkäri Pellervo Petäyksen asiantuntijaartikkelin nimeltä "Terveydenhuollon unohtama mies" [Kirjassa "Mies vailla tasa-arvoa"]

  Lisäksi kannattaa lukea STM:n hallitusneuvos Kai Paason artikkeli "Tasa-arvon sokea piste" STAKESin Dialogi-lehdestä. Erityisesti Iineksen kannattaa tankata ko. artikkeli erittäin huolellisesti JA ymmärtää sanoma.

  Palveluna lukijoille annan linkin ko. artikkeliin tässä.

  Char: "myös miesten taipumus vaieta ongelmistaan ja yrittää olla macho (en nyt puhu sinusta, vaan maskuliinisesta miesihanteesta)"

  Juu, en minä mikään macho toisaan ole enkä haluakkaan olla. ATM-status on ihan passeli.

  Char: "emmekö me yhdessä päätä, mitä julkisilla varoilla rahoitetaan? "

  Emme päätä. Tasa-arvotyö ja varat on täysin naisitettu. Katso nyt vaikka STM:n tasa-arvoyksikköä. Siellä on 100% naisitus. Entäpä Tasa-arvovaltuutetun toimisto, olisko siellä yksi tai kaksi miestä max.? Oikeita tasa-arvon irvikuvia, vaikka niiden pitäisi olla malleja.
  Olen useasti kirjelmöinyt esim. tasa-arvovaltuutetun(feministi) toimistoon, mutta enemmän saisi tulosta aikaan kun hommaisi kapan perunoita ja alkaisi kyntämään niitä maahan.

  Ihan turhaa hommaa kontaktoida mainittua valtuutettua.

  Char: "Sitä odotellessa: huolehdi sinä omasta terveydestäsi, ja kontrollikäynneistä, Jape."

  Ajattelin odotella vielä, kun on tullut jo sen verran odoteltua. Ei kai tässä kuinkaan käy...

  VastaaPoista
 124. Ehkä, Jack, on parempi niin.

  VastaaPoista
 125. mikis,

  en tiedä, mikä olisi sopiva ikä kuolla.

  Ja kiitos kun näit sen sydänveren, jolla teksti oli kirjoitettu, etkä heittänyt herjaksi; kaikkihan me täällä välillä pelleillään!

  Itse mietin, toisinaan, että ehkä olisi ollut parempi jos Pappa olisi kuollut niille sijoilleen, kylpyhuoneen lattialle, sinä päivänä kun hänen piti äitini kanssa muuttaa asuntoon, johon oli mahdollista päästä hengitysvaikeuksien kanssa.

  Asunto siis hankittiin n. vuotta aiemmin todetun keuhkofibroosin vuoksi. Se oli nopeasti etenevää laadultaan (eikä siis nykylääketiede olisi auttanut isääni mitenkään). - Lääkäritkään eivät tienneet, miten tauti etenisi, ja isäni sai hyvää hoitoa. Nuo kuusi viimeistä viikkoa olivat vain niin pahoja meille kaikille - varsinkin kun ainakin minä kuvittelin, että Pappa jotenkin selviää kotiin sieltä.

  Eli ei, mikis, en osaa vastata kysymykseesi.

  Isäni kyllä tiesi, että kuolisi. Hän puhui minun kanssani useasti siitä, kuinka toivoisi että Mammaa (äitiäni) kohdellaan, ja mitä minä nimenomaan teen.

  Minä olin jo muuttanut Mammalle asumaan, silloin kun isän terveys romahti. Piti olla vahva kotona, äidin vuoksi, ja töissä vahva, lasten vuoksi - bussimatkat olivat ainoaa omaa aikaani. Silloin useimmiten itkin. En vollottanut, mutta itkin. Muina aikoina oli pakko olla reipas.

  Nyt, jälkeenpäin, minulla on huono olo siitä, että en antanut Papalle tilaa puhua kuolemasta. - Olin niin orientoitunut siihen, että tästä selvitään, ja huutosakki mukaan, ja hei-hei-hei!

  Pappaa ehkä pelotti, tai hän olisi ehkä halunnut puhua muustakin kuin vain siitä että palaa hengissä kotiin. - Minulla on onneksi kolme ihanaa siskoa; me olemme kaikki erilaisia. Ehkä Pappa pystyi puhumaan kuolemasta jonkun toisen lapsen kanssa, ja yhtäaikaa ohjeistamaan minua Mamman suhteen. Tämmöisen kuvan olen saanut.

  Toki olisin halunnut olla isälleni kaikkea mahdollista, viime metreillä.

  Kun en siihen pystynyt, ja olin turhan optimistinen: ihanaa, että on sisaruksia jotka ehkä osasivat toimia paremmin!

  VastaaPoista
 126. Japelle: Tunneäly on metakognitiota!

  Nykyisin oppimista ei enää nähdä vain yksilöllisenä prosessina, vaan sosiaalisten ja kulttuuristen tekijöiden katsotaan liittyvän korkeammantasoisiin ajatteluprosesseihin. Tästä yksi esimerkki on metakognition näkeminen sosiaalisesti jaettuna metakognitiona. Tämä tarkoittaa metakognition käsitteen laajentamista esimerkiksi tilanteisiin, joissa oppijat rakentavat tietoa yhdessä siten, että oppijoiden työskentelyssä ilmenee metakognitiota, jota ei voida palauttaa vain yhden ihmisen metakognitioksi. Sen sijaan metakognitio rakentuu, kehittyy ja ilmenee yksilöiden välillä ja oppijoiden yhteisessä ajattelutoiminnassa. Sosiaalisesti jaettua metakognitiota on pyritty hyödyntämään teknologiapohjaisissa oppimisympäristöissä sekä verkkotyöskentelyyn osallistuvien oppijoiden välisessä vuorovaikutuksessa.

  Yksilön metakognitio ja sosiaalisesti jaettu metakognitio eivät ole toisistaan irrallisia vaan osittain päällekkäisiä ja vuorovaikutuksessa keskenään. Jatkossa tuleekin pohtia, kuinka teknologiaa voitaisiin hyödyntää aikaisempaa enemmän metakognition ilmentämisessä ja tukemisessa myös laajempana kuin vain yksilön näkökulmasta.


  http://fi.wikipedia.org/wiki/Metakognitio

  VastaaPoista
 127. Char, rakas.

  Isäsi kuoli juuri silloin kun Hänelle sopi.

  Ajatteleppas, että Hän joutuisi käymään kaiken uudestaan läpi?

  Älä ole, vaikka kuinkakin kaipaat häntä, älä ole niin itsekäs.

  Hänellä on nykyisn hyvä olla.

  VastaaPoista
 128. Anonyymi = mikis. Äsken.

  VastaaPoista
 129. Ihanaa iines, ihanaa!

  VastaaPoista
 130. Jape,

  minä aloin itkeä jo äsken, kun vastasin mikiksen neutraaliin ja ystävälliseen kirjoitukseen.

  Olen isän tyttö! Ja äidin myös! :)

  Oikeasti: silloin kun Pappa kuoli, koin että 50% fanikerhostani lakkasi olemasta... Molemmat vanhempani kannustivat minua, aina ja kaikessa. Vaikka olivat välillä eri mieltä kanssani, tukea piisasi.

  Re: lääketiede: tutkimusten lukemisten ja linkittämisen sijaan suosittelen aktiivisempaa toimintaa: miten saat päättäjät kuuntelemaan perusteltuja faktojasi?

  Näin ainakin minä toimin.

  Jos esim. sinä haluat saada eturauhassyövän tutkinnan maanlaajuiseksi ja kaikki ihmiset kattavaksi: Täällä ollaan! Kerro ideasi, minä osallistun, jos vain voin!

  mikis sai minut itkemään - ei mitään pahaa siinä, että itken. Nykyään en yleensä edes pysty itkemään (eli kiitos mikikselle siitä; sait tunteet pintaan, ja se on hyvä).

  VastaaPoista
 131. Kiitos, mikis,

  olet oikeassa.

  Oli isäni aika mennä. - Eikä itku ole pahasta; kiitän sinua siitä, että annoit mahdollisuuden vilpittömään ja itsekkääseen itkuun minulle.

  Pitkästä aikaa, ja tarpeeseen tuli!

  VastaaPoista
 132. Ajattelen, Char, että isälläsi on nyt yhtä hyvä olla kuin oli sun luonasi. Sun luotashan hän lähti.

  Appiukkoni oli sairaalassa. En minä sinne voinut mennä, minua pelotti. Mutta Tarja meni, olihan hän hänen isänsä, Viljo. Viljo, entinen kuulantyöntäjä ja kalastaja, riski ukko... nyt se (syövän syömänä) makasi sairaalan pedissä litteänä kuin lakana. (En minä voinut häntä sinne mennä katsomaan!) Tyttärelleen hän oli sanonut että "... kaippa mulle sitten joku siellä sanoo ja ohjaa mihin mun pitää mennä..."

  Kun kuulin sen, itkin. Kauan.

  VastaaPoista
 133. Voi mikis,

  ymmärrän tuon tunteen.

  Vaikka osasin olla reipas isäni kohdalla loppuun asti (ja kun sitten ruumiin äärellä aloin itkeä; muut siskot olivat jo paikalla; äidin kanssa ehdittiin sinne taksilla myöhemmin - vanhin siskoistani oli sitä mieltä, että en saisi itkeä, koska muut potilaat lannistuvat ehkä siitä tunteenilmauksesta.

  - Kaikkihan me reagoitiin tavallamme. Minä itkin avoimesti, siskot hyssyttelivät, ettei tulisi "kohtausta".

  Ymmärrän hyvin reaktiosi, mikis.

  Ja kyllä sillä appiukollakin on asiat hyvin; eiköhän hän siellä minun Papan kanssa navigoi kohteita, minne suunnata. - Ei Pappa uskonut että elämä jatkuisi kuoleman jälkeen. Viljo ja Pappa varmaan hämmästelelevät tulevia kalansaaliita.

  - Meitin Mamma on ainakin sitä mieltä, että kohta pääsee nauramaan Papan virheelliselle käsitykselle Kuolemanjälkeisestä Elämästä!. :)

  Tarjalle lämpöisiä terveisiä! :)

  VastaaPoista
 134. Ei Kuolemaa saa pelätä. Ei siinä ole mitään järkeä, pelossa. Syntymä on paljon pelättävämpi juttu.

  Myöhemmin ymmärtää mistä on kyse. (Paitsi BigBrothersit kyllä jää ymmärtämättä vaikka eläisi Ikuisesti. Amen.)

  "dingirgim munnasimmu, zi dari din
  girgim munnabede"

  tarkoittaa suomeksi

  "elon kuin jumalan hälle hän antaa, ikisielun kuin jumalan hälle hän suo".

  VastaaPoista
 135. Char: "minä aloin itkeä jo äsken, kun vastasin mikiksen neutraaliin ja ystävälliseen kirjoitukseen."

  Char, jos aloit itkeä mikiksen neutraalista ja ystävällisestä kirjoituksesta, miksi kerrot asiaa minulle? Eikö viestisi kuuluisi ennemminkin mikikselle?

  No, toki saat itkeä, en minä sillä. Iineskin itkee välillä. On hänkin ihan herttainen, niin kuin sinäkin Char.

  Char: "Re: lääketiede:"

  Kerron sinulle Char jotain. Aiemmin minua ärsyttti tämä sähköpostimainen "Re: jotain" tyylisi. Pidin sitä hämäränä. Oikeastraan se on ihan hyvä, kun siihen tottuu. Se on sinulle persoonallista tyyliä.

  Char: "miten saat päättäjät kuuntelemaan perusteltuja faktojasi?"

  En mitenkään. Juurihan kerroin kontaktoinneistani STM:n TasY:öön ja tasa-arvovaltuutetuntoimistoon. Turhaa hommaa kirjelmoidä sinne.

  Kerran eräs kansanedustaja (Kari Uotila) sentään vastasi kirjeeseeni. Lähetin hänelle kirjeen mm. TANE:n miesjaoston PJ:n ominaisuutensa takia. Hän vastasi, ympäripyöreästi. Muut ei vastannut mitään. Ihan hotosakkia koko orkesteri.

  Char: "Jos esim. sinä haluat saada eturauhassyövän tutkinnan maanlaajuiseksi ja kaikki ihmiset kattavaksi: Täällä ollaan! Kerro ideasi, minä osallistun, jos vain voin! "

  Hemmetti. Tätä varten maksan veroja, että STM ja muu virkamies(nais)lauma tekee sen palkkansa eteen jotain tasapuolisesti ja tasa-arvoisesti, samoin kansanedustajat. Ei yksi pineyrittäjä paljoa muuta voi eikä ehdi tehdä kun kerätä ja maksaa monenlaista veroa.

  Ideani on siis, että vaaditaan virkamiehiä(naisia) ja kansanedustajia noudattamaan jo säädettyjä lakeja ja kohtelemaan kaikkia suomalaisia tasa-arvoisesti. Ensiksi mm. STM:n tasa-arvoyksikköön pitää saada 50% miehitys, samoin tasa-arvovaltuutetuntoimistoon. Tasa-arvovaltuutettu on vaihdettava, kunnon mies paikalle. Tasa-arvost avastaava ministeri on vaihdettava, sen feministiämmän paikalle pitää saada suomenkielinen mies.
  Vähemistövaltuutetun toimistoon pitää saada pätevä nykyisen epäpätevän RKP:läisen suojatyöläisen tilalle.

  Siinä alkua...

  VastaaPoista
 136. Charin Papan toivoma kommentti:

  ei ole olemassa kuolemanjälkeistä elämää.

  Haudoilla voidaan käydä esim. jouluna, mutta sillä ei ole muuta merkitystä kuin omaisten hyvä mieli.

  Sekin on tärkeää.

  Jos on kurja ilma, jääkää kotiin.

  Vainajia muistetaan kotonakin, kaikkina mahdollisina merkkipäivinä, ilman erityisin menoin.

  Kynttilät ovat kivoja.

  Näin tiivistäisin isäni kuolemanjälkeisen elämänkatsomuksen. :)

  VastaaPoista
 137. Charity for all bastards23 lokakuuta, 2010 02:06

  Entäs jois Japen sijalle saataisiin joku kuka. Olisiko maailma sitten parempi?

  No ihan varmaan!

  VastaaPoista
 138. Nyt on nukkuma-aika jo ohi - mutta Jape: mitenkä saataisiin eturauhassyövät yleiseen terveydenhuoltoon?

  Vaikka tykkäänkin lukea juttuja, ja tutkimuksia, vielä enemmän tykkään tuloksista. :)

  Onko sinulla oikeasti muuta faktaa kuin "Mies vailla tasa-arvoa"- kirja? Minulta löytyy sangen vapaamuotoista nettimatskua - jota sitten taas saadaan korjattua ja tarkennettua "oikeaksi" matskuksi.

  Ihan vain esimerkiksi: äitini parhaan ystävän mies kuoli yllättäen po. syöpään, kolme vuotta sitten.

  Toisaalta siskonlasteni mummi kuoli rintasyöpään kaksi vuotta sitten.

  Olen valmis käyttämään kaikkia kontaktejani, että asia saataisiin framille. - Ja teen homman yksinkin, jos sinua ei kiinnosta; asia on tärkeä.

  Jos sinulla on ideoita siitä, kuinka miesten syöpätutkimus saataisiin oikeasti, ja tuloksia tuottavasti esille, ota yhteyttä!

  Minulla on paljon ideoita, mutta kaipaan kyllä täydennystä! :)

  Enkä siis halua pelkkiä referaatteja eri kirjoituksista, vaan omia ajatuksia siitä, kuinka nyt edetään.

  Näin alkuvaiheessa kyllä henkilökohtaiset kertomuksetkin ovat hyödyllisiä.

  Joka tapauksessa toimin tässä asiassa. :)

  VastaaPoista
 139. Ystävällinen pyyntö: japen ja charin spostiosoitteet toinen toisilleen jotta he voivat käydä eturauhassyöpä- ym. keskustelunsa, joita Iines ei ole nostanut esille bloginsa aiheeksi, yksityisesti. Kiitos ja kumarrus. Me muut nautitaan Iineksen aiheista, tylsät "maailma on paska paikka miehille" -jutut eivät kuulu tähän blogiin ellei Iines niitä ota aiheiksi. Kiitos ja kumarrus vol. 2.

  VastaaPoista
 140. Jape peräänkuulutti tunneälyä, siis Jape, joka tarvitsisi sitä ettei hän jatkuvasti olisi tukkanuottasilla. Jape vastasi Charin "emmekö me yhdessä päätä, mihin julkiset varat käytetään" -kyssäriin, että tasa-arvoelimet ovat naisten hallussa. Japen kannattaa käydä välillä muuta kuin insinöörikoulua, jotta hän ei luule, että kyseiset elimet päättävät jotakin. Suosittelen elämänkoulua.

  VastaaPoista
 141. "... kaippa mulle sitten joku siellä sanoo ja ohjaa mihin mun pitää mennä..."

  Tätä minäkin olen surrut. Kun minulla on vain yksi lapsi, serkuton, enoton, muu kaukainen suku tuntematon, ei omaa perhettä vielä.

  Kuka häntä vanhana käy sairaalassa katsomassa, jos ei ole perhettä? Olen nähnyt vanhoja naisia sairaalan käytäville sysättyinä, ja he huutavat apua apua auttakaa tai herra auta tai muuta raastavaaa. Kukaan ei auta, siinä he ovat, hourupäät vanhukset, yksin, kaiken hälinän ja tehokkuuden keskellä, kuin Jeesus Mannerheimintien jouluvilinässä.

  Tuossa yllä olevassa sitaatissa suurta on antautuminen, tyyntyminen, luottamus ihmisiin siinäkin pisteessä, jolloin miestä viedään jalat edellä. Kyllä se itkun paikka on.

  VastaaPoista
 142. En yleensä vastaa anonyymeihin ja varsinkaan ilkeämielisiin, pahansuopaisiin ja herjaaviin viesteihin, mutta menköön nyt tämän kerran...

  Ano: "Ystävällinen pyyntö: japen ja charin spostiosoitteet toinen toisilleen jotta he voivat käydä eturauhassyöpä- ym. keskustelunsa, joita Iines ei ole nostanut esille bloginsa aiheeksi, yksityisesti."

  Tämä keskustelu on tarkoitttu julkisesksi jotta mitään mistään tietämättömätkin päsisivät kärryille siitä mitä maailmassa tapahtu. Elämä ei ole pelkkää shamppanjaa ja mansikoita, niin kuin valittavan moni, yleensä anonyyminä luimisteleva, luulee.

  Iines nostaa aika vähän esiin itse avauksissan. Hänen kirjoituksensa ovat "vain" avauksia joista keskustelu rönsyää moneen suuntaan. Iineksen omat sanat ja toive tukevat tätä. Sinun, ano, kannattaa hiukan seurailla tätä palstaa, että ei ihan perusteita tarvitse sinullekaan aina selvittä.

  Ano: "Me muut nautitaan Iineksen aiheista"

  Ketkä "me"?
  Miten anonyymit osalltuvat tähän keskuteluun muuten kuin sitä rikkomalla? Niin, ei mitenkään. Toimintanne ei ole nautittavaa vaan pikemminkin säälittävää mutta hupaisaa.

  Ano: "joka tarvitsisi sitä ettei hän jatkuvasti olisi tukkanuottasilla"

  Subjektiivinen ja vihamielinen käsitys. Tukkanuottasilla oloonkin tarvitaan aina vähintään kaksi. Jaa, mutta ethän sinä tätä ymmärrä.

  Ano: "jotta hän ei luule, että kyseiset elimet päättävät jotakin."

  Sinunkin kannattaa lukea jotain muuta kuin Hevoshullua. Ko. elimet valmistelevat ja totetuttavat tai ovat aktiivisesti toteuttamatta esim. tasa-arvopolitiikkaa ja LAKIA. He sitä toteuttavat ja panevat toimeen tai ovat panematta, ei mitkään kansanedustajat. Opi perusasiat.

  VastaaPoista
 143. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 144. Char: "Nyt on nukkuma-aika jo ohi - mutta Jape: mitenkä saataisiin eturauhassyövät yleiseen terveydenhuoltoon?"

  Tämä on tärkeä kysymys jo yksinäänkin, mutta sanon tässä kohden, että kysymys voisi olla myös että: Mitenkä saataisiin myös miehet yleiseen terveydenhuoltoon?

  Mutta pohdin kyllä kysymystäsi tässä viikonlopun mittaan ja muutenkin ja kerron kun jotain keksin.

  Char: "Vaikka tykkäänkin lukea juttuja, ja tutkimuksia, vielä enemmän tykkään tuloksista. "

  Aivan, tuloksista minäkin tykkään ja niitä peräänkuulutan, ennemmin kuin vain juttujen lukemista ja tutkimuksia, jotka ei johda mihinkään.

  Char: "Onko sinulla oikeasti muuta faktaa kuin "Mies vailla tasa-arvoa"- kirja?"

  On, minä itse esim.
  On minullakin nettimatskua, mutta se ei tositaiseksi ole kovinkaan organisoitua materiaalia. Lisäksi on tullut luettua tukuittain lehtiartikkeleita, mutta niistä en ole pystynyt yleensä ottamaan kopioita.
  Lisäksi minulla on omia kirjelmiä tasa-arvovaltuutetulle ja STM:n tasa-arvoyksikköön, mutta nyt en ole niitä muutamiin vuosiin jaksanut tehdä, kun edelliset olivat hukkaan heitettyä aikaa. Tosin ne ei suoraan koskeneet nimenomaisesti ja vain eturauhassyöpää.

  Char: "Jos sinulla on ideoita siitä, kuinka miesten syöpätutkimus saataisiin oikeasti, ja tuloksia tuottavasti esille, ota yhteyttä!"

  Pidän tämän mielessä. Minuunkin saat halutessasi ottaa yhteyttä.

  Char: "Enkä siis halua pelkkiä referaatteja eri kirjoituksista, vaan omia ajatuksia siitä, kuinka nyt edetään."

  No pidän itse niitä omia ajatuksia tässä vaiheessa tärkeämpinä.

  Nyt pitää laatia kuitenkin ostoslistaa kauppaan. Burgundinpataa pitäisi tehdä...

  VastaaPoista
 145. Tuo ex-appiukkoni (monella tapaa ex) tarkoitti tuolla pyynnöllään sitä, että Kuoleman jälkeen häntä neuvottaisiin että "miten täällä nyt sitten pitää käyttäytyä?" Hän toivoi etä joku neuvoisi häntä, Siellä... Se minua niin suunnattomasti liikutti.

  VastaaPoista
 146. Ken kuolee elävältä eläessään, ei kuole silloinkaan kun kuolee.

  Ken ei, on kuollut jo ennen kuin kuolee.

  Ymmärtäköön ken tahtoo.

  VastaaPoista
 147. Täällä muuten... (haistelee) haisee van Vaarille? Ettekö te muut haista? (Eräs nimimerkki on nimittäin van Vaari. Ja hän johtaa tällä hetkellä meitä 6-0.)

  VastaaPoista
 148. (Ei hän välttämättä van Vaari ole. Mutta erään nimimerkin kanssa lyön 10 £ vetoa siitä että hän ei ole hän. - Sillä taas ei ole mitään merkitystä, kuka hän on, ainakaan minulle.)

  VastaaPoista
 149. Minä veikkaan myös Vaaria.

  Ihan tunne on tällainen...

  VastaaPoista
 150. Myönnän että van Vaari oli fiksumpi. Tuo Char ei ole kyllä vittua nähnyt, ainakaan omassa haaravälissään. Hän löyhkää maskuliiniselle myskille. Vaikka kuinka paistelee lettuja tai pullia sisarenlapsenlapsilleem.

  Heh, hauskaa.

  VastaaPoista
 151. Jos Iineksen blogin aiheena on kuolema, en ymmärrä, miksi minun ja Japen pitäisi siirtyä keskustelemaan syövästä yksityisesti.

  Onhan se aiheena ahdistava - mutta varmastikin blogin aiheeseen liittyvä.

  Muuten tahdon kiittää sekä Iinestä hyvästä aloituksesta, että muita kirjoittajia siitä, että sain pitkästä aikaa itkettyä.

  Suru ja ikävä, jota ei pysty ilmaisemaan, on raastavaa. - Ja sitten yllättäen löytyy lyhyt, ymmärtävä kommentti, joka avaa padot.

  Tänään on taas vähän helpompaa.

  VastaaPoista
 152. En tiedä mitä Charin gynegologi on nähnyt? (Ehkä painajaisia.) Ja ajatellut, että "vituks meni munkin vapaussota". Ei olisi pitänyt valita tätä ammattia; sanoihan Pappakin että...

  VastaaPoista
 153. Olen nyt humalassa mutta en tyhmä ole. Tai voin ollakin. Mutta huomenna en ole enää humalassa. (Tuntuu, että joku kusee nyt mun taskuuni. Mikäs siinä.) Pidän ihmisistä, ja jos he pitävät minua hulluna, se on heidän käsityksensä, ja siinä mielessä oikea. (Itse asiassa olen äärimmäsen skarppina nytkin: yritän jakaa 378.559 neljälläkymmenellä neljällä. Tämähän on helppoa - meille anti-insinööreillekin. Mutta on tämä v*un vaikeaa kun yrittää tehdä sitää roomalaisilla numeroilla... Koko ajan yritän.)

  CCCLXXVIIIDLIX:XXXXIIII.

  Jakojäännösten kanssa tulee kaikenlaisia kirjaimia, ei ne kaikki tänne edes mahdu. Ja kun väsyy, tulee ÅÅÅÅ kirjaimiakin. Se on rasittavaa.

  VastaaPoista
 154. Täällähän on meno päällänsä ja terve pirtu tuoksuu aamutuimaan.

  Minä olen ollut aamupäivän pihatalkoissa ja haravoinut Ludmilan kanssa selkäni kipeäksi.

  Taas tuli kaksi uutta nuorehkoa vainajaa. Tai ei ihan vainajaa, mutta rajoilla oli käyty. Ludmilan mies - naapureitani - on viisikymppinen terve yrittäjä, ja saanut aivoinfarktin, mutta on toipumassa. Ja yksi Maija, myös naapurini, 60-vuotias, oli saanut Espanjassa lievän aivoinfarktin. Siinä minä ryystin kahviani ja söin kinkkuleipää aivoinfarktien välisssä ja nyökkäilin, että on se kauheaa, niin nuorena ja perusterveenä.

  VastaaPoista
 155. Aifoinfrakti kavahduttaa aina. En osaa ajatella, että en ajattelisi; koko ajatus repii minua. (Niin kuin tuuli repii puista lehtiä, näin syysöisin, käsin.)

  Jokaisen ihmisen kantsisi tehdä testamentti ettei häntä saisi elvyttää, jos hän tulisi hullummaksi, kuin on.

  Oikeasti, surullista. Elämä on kuin täyteen ahdettu reki. Jossa on kaikenlaista tykötarvetta. Ja päällimmäisenä pari parrunpätkää jotka on varastettu naapurista. (Kun niiltä palo se talo.)

  VastaaPoista
 156. Isäni kuoli, kuten Charin isä, sairastettuaan runsaan kuukauden lääkärin todettua hänellä keuhkosyövän. Olimme sisareni kanssa viimeisenä yönä hänen luonaan sairaalassa, kun rajasiirto tapahtui. Rajasiirto oli isäni käyttämä sana lähestyvästä kuolemasta. Hän uskoi raamatun lauseeseen: Joka minuun uskoo, hän elää, vaikka olisi kuollut.

  VastaaPoista
 157. char = cheikki.
  Lepänlehti. Joka tänne ehti. So., siinäkin soi blues... Kaikessa soi blues.

  "yö on synkkä, hiilenmusta,
  siinäkin soi kaipausta"

  Näin aina on.

  VastaaPoista
 158. Delilah,

  minä en ollut paikalla, kun isäni kuoli. Kaksi siskoa oli; minä kestitin äitini kanssa erästäkin siskonlapsea lapsineen.

  Tarkoitus oli mennä lounaan jälkeen sairaalaan.

  Minä laitoin ruokaa; muu väki katseli Disneyn Bambia videolta, silloin kun puhelu tuli.

  Kyllä nuo tilanteet muistaa.

  VastaaPoista
 159. Char, niin muistetaan.

  VastaaPoista
 160. Iines: "Ei pitäisi liikkua niin paljon ulkomaailmassa. Kannattaisi olla sisällä vaan ja keskittyä internetin elämään"
  --

  Syksy on uuden elämän alkamisen aikaa. Aikaa, jolloin virtuaali puhkeaa uuteen monimuotoiseen kukoistukseen hiljaisemman kauden jälkeen.

  Ilma on raikasta ja hyvää hengittää, kesän katkut ovat vaimenneet.

  Miksi ihminen tuulia tavoittelee, eikö hän huomaa, että kaikki: tunteet, äly, paremman tavoittelu, tulevaisuuden usko - kaikki ne ovat lähempänä, kuin ihminen arjen kiireissä huomaa. - Omassa tietokonetuolissa, kalsarit jalassa.

  Missä voisi tavata uusia ihmisiä niin kätevästi ja oikealla tavalla, missä heistä pääsisi myös eroon yhtä helposti?

  Elämän tärkeysjärjestyksistä ei voisi olla ehkä mitään käsitystä, jos ei seuraisi ahkerasti median esiin nostamia ykkösaiheita.

  Vain verkkokirjoituksista ihminen voi tietää kuinka elää, minkä vuoksi elää ja mikä maailmassa, elämässä on todella sitä tärkeintä.

  Kun kuolen, haluan että saan tietokoneen,suurinopeuksisen mokkulan kera, sekä kännykän mukaani hautaan.- Eikä kuolemakaan heitä eroittanut.

  Hautakiveeni kirjoitettakoon: Joskus pätkii, mutta yleensä yhteydet toimivat moitteetta!

  VastaaPoista
 161. Panenpa tähän päiväunilta herättyäni ensin mitä mieleen tuli, ennen kuin luen tuon Rikun kommentin.

  Kun tässä on puhuttu kuolemasta niin kuin syksyyn vissiin sopii, niin puhuttakoon rinnalla myös elpymisestä. Mikä meitä siis virvoittaa, mikä saa sielumme lentoon tai yleensä silmämme virkeästi auki ja rentouden kehoomme?

  Piikkimatto, kuten muinaisilla fakiireilla. Kyllä. Piikkimatto. Nousin juuri sellaiselta ja selkäsärkyni ja hartioitteni pinteet ovat kadonneet sataprosenttisesti, vaikka laskeutuessani matolle selkä ja niskat olivat 2 ja puolen tunnin haravoinnista kipeät.

  Joka kerta, kun menen piikkimatolle, nukahdan kymmenessä minuutissa tai vaivun täydellisen rentoon horrokseen. Nyt nukuin peräti kolme varttia, mutta yleensä puolen tunnin päiväuni riittää minun tarpeisiini, jos tahdon nukkua päivällä - yleensä en siis nuku.

  Tässä on sekin ihmeellistä, että nukahdan välittömästi piikkimatolla, vaikka olen juuri juonut ison mukillisen kahvia. Illalla taas en saa kofeiinin vaikutuksesta unta ennen pikkutunteja, jos olen juonut kahvia klo 18 jälkeen. Suosittelen siis lämpimästi piikkimattoa, varsinkin jos lihakset ja jänteet ovat rasittuneet ja kipeät. Piikkimatolta noustessa on kuin uusi ihminen.

  VastaaPoista
 162. Vietävä sentään, poistin vahingossa kaksi kertaa tulleen tekstisi Riku, kun ilmeisen samaan aikaan sinäkin poistit sitä! Nyt sitä ei näy missään, ellet kiltisti postaa sitä uudelleen. Lupaan olla enää suhmuroimatta, jos et sinäkään suhmuroi.

  VastaaPoista
 163. Tässä tämä:

  Vaihtoehtoisena kirjoituksena hautakiveeni haluaisin:

  Jos pätkii, se ei ole yhteyden vika!
  -Sonera

  tai

  Minkä Nokia yhdistää, sitä älköön kuolema erottako!

  VastaaPoista
 164. Jotakin samaa henkeä sinun kirjoituksessasi oli, Riku, kuin minunkin, sillä puhuimme molemmat elpymisestä, uuden alkamisesta.

  Juuri muistan katsoneeni pilapiirrosta, jossa joku haudattu makasi arkussaan ja vastasi puhelimeen, tai soitti, ja sanoi, että ei kuulu, tässä ei taida olla oikein kenttää.

  VastaaPoista
 165. "Lupaan olla enää suhmuroimatta, jos et sinäkään suhmuroi."

  Heh heh hee - sensori tuoreena ja virkeänä...ja niin tehokkaana.

  Oikein nautittavaa draamaa.

  VastaaPoista
 166. Kyseistä piirrosta en nähnyt, mutta sillä oli varmaan DNA:n yhteys.

  VastaaPoista
 167. Lähden tästä kuuntelemaan valtion rautateitä:
  "pahoittelemme myöhästymisestä aiheutunutta haittaa!"

  Kun kerää kymmenen kuuntelukertaa, saa korvauksena äänitteen dvd-levyllä omakseen.

  VastaaPoista
 168. On tapana poistaa kahteen kertaan tulleista viesteistä toinen sekä kommenttien tyngät, kun joku korjaa omaansa ja jäljelle jää se ilmoitus.

  Että tämmöinen sensori.

  Ja kyllä se varmaan oli Dna:n yhteys, tämä katkeilee ja hidastelee, vaikka tämän piti olla nyt huippunopea. Tällä ei yksin pärjäisi, hermo menisi.

  VastaaPoista
 169. Kiitos Iines, että poistit tekemäni roippeet.

  HK ja Atria eivät sensuroi lainkaan, suolia ehkä niiden sisältöjäkin myöden kaikki päätyy ruokapöytiin.

  Hyvää ruokaa syömällä tulisi parempi mieli.

  Träskändassa kohta...

  VastaaPoista
 170. Ai, se piikkimatto - viimejoulun hittituote - on sittenkin kelpo kapistus? Pitäisiköhän hankkia?

  "Ota vuoteesi ja käy." Kr.

  VastaaPoista
 171. Fakiirit nukkuvat naulamatoilla. Mikäs ihme fagiiri sinä oot? Kesg mekrex in oglemis kaskdi Rauma melkess. Mindsthis es opmrewq e? Kaigu eg. Kolommnnisshoorh uh en Mäntyluoto el yperie Repola. Waon olmee is.

  VastaaPoista
 172. Piikkimatto on hyvä, ja olen hämmästynyt sen tehosta, kun en yleensä paljonkaan odota ns. terveystuotteilta. Se on juuri se viime joulun hittituote, ei kovin kallis.

  Itselläni se tehoaa jäykkiin niska- ja hartialihaksiin, jotka voivat muutoin aiheuttaa jopa huimausta. Täytyy vaan katsoa, että matossa on tarpeeksi piikkejä, oliko se nyt 6 000 vai 8 000 kpl.

  Mäx hju konditas pars Repola, vandex körötek! Mos Rauma con myry kes kugu.

  VastaaPoista
 173. En kyennyt lukemaan noita kaikkia viestejä. Pikkuinen lapsenlapsi, Elsa 3 vee, on sairaalassa keuhkokuumeessa, happinaamareissa ja muissa letkuissa. Olo on typertynyt.

  Mutta olen lukenut Raamatun kerran kokonaan ja usiammasti tarvittaessa. Olin Ruotsissa eka kertaa kesähommissa, juuri ennen kuin opinnot alkoivat.

  Mukana oli kaksi kirjaa: Raamattu ja Länsimaiden perikato (viimeksi mainittua ei ole suomennettu vieläkään kokonaan). Olin siis 19-vuotias. Luin kummankin läpi.

  Menin yliopistokaupunkiin, otin yhteyttä kirkkoherranvirastoon ja ison tappelun jälkeen pääsin kirkosta eroon.

  Sellainen tuntu oli että peittosin hra kirkkoherran Uuden testamentin luvussa. Sillä oli kirja edessään, mulla ei.

  Mutta pitää mennä puhelimeen.

  Hyvää yötä! Toivottavasti te saatte nukutuksi kunnolla...

  VastaaPoista
 174. Voi pientä Elsaa, ja hänen läheisiään! Kunpa kaikki menisi hyvin! Lapsi on vahva, vanhaa vahvempi keuhkokuumeessa.

  Oma Raamatun lukemiseni osui teinivuosiin. Olin saanut kahdet ehdot (algebra ja geometria) ja jäänyt kesäksi yksin kaupunkiin ottamaan matematiikan tunteja. Olo oli orpo ja luin Raamattua systemaattisesti ja tunsin itseni yksinäiseksi ja päätin tulla uskoon. En kuitenkaan tullut, ei se niin vaan käynytkään, en pystynyt kun vierastin Raamatun ankaruutta. En kuitenkaan ajatellut kirkosta eroamisia, en edes tiennyt, että erotakin voisi.

  Olisipa mielenkiintoista nähdä tutkimus kirkosta eronneiden ja kirkkoon kuuluvien ikäprofiilista ja taustaseikoista. 80 prosenttia kuitenkin kuuluu kirkkoon.

  VastaaPoista
 175. Minäkin toivoin tulevani uskoon joskus teinivuosina. Turha toivo. Onneksi.

  Mutta etsijän mieli jäi. Onneksi sekin.

  VastaaPoista
 176. Tapsa, mikä se etsijän mieli on? Miten kuvailisit sitä itse?

  Kuuluuko se Iineksen mainitsemiin taustaseikkoihin: "Olisipa mielenkiintoista nähdä tutkimus kirkosta eronneiden ja kirkkoon kuuluvien ikäprofiilista ja taustaseikoista."?

  Näistä etsijäin teistä kun niin paljon olen kuullut mainittavan, niin siksi kiinnostaa, että voiko sen jotenkin järkeenkäyvästi selittää vai vain mystisesti siihen suuntaan viittilöidä.

  Ripsa, lasten sairastuminen tuottaa aina ison huolen, tiedän tunteen. Keuhkokuume on raju juttu, luotetaan kuitenkin, että Elsa on hyvässä hoidossa.

  VastaaPoista
 177. Tein juuri Helsingin Sanomien suuren uskovaistestin. Arvelin ennakkoon olevani tapakristitty, mutta tulos olikin seuraava porras, valistunut uskovainen! Pistemäärä tosin oli tämän lohkon alarajoilla eli 67.

  Minulla etsiminen yleensä kuvaa ihmisen uteliaisuutta, ja sitä, ettei lyö ovia kiinni mihinkään suuntaan, sillä kaikesta löytää jonkinlaisen oikeutuksen, jos pyrkii rehellisyyteen - salatuimpaan saakka.

  VastaaPoista
 178. Hei me kuollaan....
  (ja jotkut meistä ennen aikoja koska sadismi on niin yleistä...ja sen silmistä elämän oikeus ja kohtuus ovatkin jotain ihan muuta). Miksi Tervon tyyppiset homot (?) saavat käsitellä toisten asioita julkisesti ja riepotella niitä, vain siksi että oma pedofilia hänessä saa voitonriemua. En tarkoita että Tervo on kumpikaan mutta jo sanat käytettynä toisesta on kivuliasta koska Tervo on luultavasti ihan ok kunhan ei murtaisi muita herkkiä oman nosteensa takia. Se on taito - taito olla sitä mistä puhuu - .
  Kuka sen oppii ennen kuolemaansa?
  Kysyn vaan..

  (olen facebookissa omalla nimellä, tulkaa sinne)


  Psykopatian ja rahan ongelma ja sen laajuus näkyy eniten sosiaalihuollon työstä katsottuna, sosiaaliviranomaisten ja poliittisten päättäjien silmissä ja kyse on silloin siinäkin, vaikuttaako oma kuvitelma millään lailla heihin toisella tavalla kun se vaikuttaisi muihin kansalaisiin? Kun (hysteeriset) lastentarhanopettajat näkevät ahdistuneita vanhempia tuomassa niskuroivia lapsia tarhaan tai ylikontrolloivat vanhemmat kuuntelevat lapsiaan koulupäivästä he soittavat lastensuojeluun tai rehtorille ja luovat (elinikäisen) hässäkän perheen tai koulun sisällä vaikka uskoivat tarkoittaneensa hyvää. Lastensuojelu ja kouluviranomaisethan yrittävät ylläpitää omaa todellisuuttaan ja toivovat omaksi elinehdokseen jopa lisää ilmiantoja. Kun toiminnasta (jota kukaan ei hahmota sen syvyydestä) tulee kaupallista voimme kaupallistaa palokunnan myös ja siinä kohtaan kannattaa omistaa tulitikut ja palokunta ja käyttää niitä vuorotellen ja usein ja laittaa verot maksamaan.

  Tapauksissa ruokitaan sadismia ns. hyvän avulla. Kuka maksaa väärin perustein sidottua uskomusta ja sen rankkaa hintaa? Kuka elää toisten pilkatut ja häpäistyt elämät uudelleen? Elämä ei yksilöiden osalta mene uusiksi ja pilattu on pilattu kuten jalka joka on katkaistu ja hävitetty ikuisesti poissa. Mikä laki turvaa ihmisoikeuden ns. hyvän väärinkäytöksestä ja virkamiehille valehtelusta tai salassapidon vuotamisesta? Entäs jos taustalla ruokitaankin pikemminkin oppimisen ymmärtämistä, jossa kansalaisten elämä on vaakakupissa? Ryhmät, joille toisten elämä ei merkitse mitään myyvät heidän sieluntuskia uusina ilmiöinä joista saa rahaa?

  VastaaPoista
 179. Muuan uskonsoturi arveli homouden esteiden väistyneen kun sota ja muut "väkivaltaissuudet" eivät rokota miespopulaatiota enää samalla tavoin kuin vuosisatoja sitten. Siitoskykyisiä löytyy aivan riittävästi turvaamaan "kelvollinen" perimä.

  Mihinkä yhteisöihin kaikki janitoivoset ennenpitkää liittyvät koska uskonnollisuus näyttäisi olleen sitä luokkaa että "turvaa" olisi jostain ennenpitkää haettava. Veikkaanpa että paluu armovoiman lähteille on edessä.

  Kauko Putki

  VastaaPoista
 180. Valto: "...mikä se etsijän mieli on? Miten kuvailisit sitä itse?"

  Etsijän tiellä ei lepo lempeä suotu... Monihan miettii nuorena syntyjä syviä, mutta vanhemmiten viisastuu ja seestyy olemaan miettimättä.

  Sitten on meitä, joita perimmäiset kysymykset eivät jätä rauhaan ikinä. Ja kuten totesin, uskovaiseksi minusta ei ollut, joten halusin löytää vastauksia myös toiselta suunnalta - fysiikasta, tähtitieteestä, kosmologiasta.

  Halusin tietää miten voi olla olemassa jotakin, koska helpompi vastaus olisi ettei ole mitään. Halusin tietää, miten voi olla olemassa "olemassaolo".

  (Voi kuulostaa mystiikalta, mutta nämä ovat ihan järkeviä filosofisia kysymyksiä.)

  Tieteestä vastausta ei kuitenkaan löydy. Päin vastoin tilanne on mennyt viimeisten vuosien kuluessa yhä hullummaksi - nyt tiedämme, että tiedämme universumin materiaalisesta perustasta vain n. 5 % verran.

  Loppua 95 % kutsutaan "pimeäksi" energiaksi ja voimaksi, vaikka pimeyden kanssa niilä ei ole mitään tekemistä. Yhtä hyvin sitä voisi kutsua jumalalliseksi voimaksi. Oikea, virallinen vastaus on, että "emme tiedä".

  Onko se nyt ihme, että ajatteleva ihminen haluaa tietää mikä on ja missä on?

  Minä en tiedä, joten olen yhä etsijä.

  (Tässä ei siis ole kyse uskonnosta, vaan tieteestä.)

  VastaaPoista
 181. Tieteellä on paikkansa mutta se ei selitä elämän mysteeriä. Luojalle kiitos!

  Uudessa Hyvä terveys -lehdessä näyttelijä Ville Virtaselta kysytään, että mitä ihmettä hän odottaa.

  "Ihme on jo käsillä koko ajan. Odotan, että ymmärtäisin syvemmin elämän, olemassaolon ja hengen ihmettä. Toivoisin tapahtuvan sen ihmeen, että en odottaisi muuta ihmettä."

  Oi mutta kyllä V. V. ymmärtää elämän päälle! :)

  VastaaPoista
 182. Minusta on turhaa hakea uskonnolle järkevää selitystä tai todistusta tieteen avulla.

  Uskonnot ovat olleet ihmisen käsitemaailmaa jo niin kauan, että voitaisiin jo myöntää, että kyse on mielen asiasta, puhtaasta uskosta ei-olevaan. Ei siis pidäkään todistaa minkään olemassaoloa. Useimmat ihmiset tietävät tämän varmasti tykönään, myös uskovaiset.

  Minua ei siis häiritse se, että usko ei lepää minkään todistetun päällä. Ei minusta uskovien usko silti ole naurettavaa, uskotaanhan sitä hassumpiinkin ideologioihin.

  VastaaPoista
 183. Iines: "Minusta on turhaa hakea uskonnolle järkevää selitystä tai todistusta tieteen avulla."

  Tästähän "etsijänä olossa" ei olekaan kyse.

  Minua tuo kysymys ei oikeastaan edes kiinnosta. Tiedän sen kummemmin asiaan uppoamattakin, että taikauskossa on kyse psyykkisistä asioista. Siinä mielessä uskossa ja taikauskossa ei ole eroa.

  "Etsimisessä" etsitään tietoa siitä, mitä on olemassaolo, mitä, mikä ja millainen on avaruus - ja vaikkapa sitä, että "missä" avaruus eli tämä universumimme sijaitsee. Toisessa, isommassa universumissako? Multiuniversumikaan ei ole lopullinen vastaus. Päinvastoin.

  Avaruuden rakennekin on ihmisaivoille konkreettisesti käsittämätön. Abstraktisti ei - elämme 4-ulotteisen pallon 3-ulotteisella pinnalla. Mutta millainen se "todella" on?

  Pakkohan sen on olla olemassa ihan aikuisten oikeasti, koska tässä olen, saatana. Mutta miten se voi olla niin käsittämätön?

  Uskonto ei tähän vastaa.

  (Yleensä kukaan ei edes ymmärrä, mistä puhun.)

  VastaaPoista
 184. Ok, ymmärrän kyllä nyt, että tarkoitit Tapsa etsijän mieltä yleensä - en osannut kytkeä sitä laajoihin sfääreihin, kun oli puhe uskonnosta.

  Samantyypppistä yleisehköä asiaa muuten taisin itsekin tarkoittaa, kun puhuin, että mitään ovea ei kannata sulkea, vaan kaikki ovet tulisi pitää avoinna, jotta niistä voi kulkea ja katsoa, mitä siellä on.

  Itse taidan olla pikemmin utelias katsomaan, mitä oven takaa tulee kuin hakemaan vastausta itse asettamaani probleemiin. Tarvitaan vissiin vähän matemaattinen mielenlaatu, jotta osaa itse abstrahoida ylipäänsä probleemeja ja erilaisia suppeita kysymyksiä. Omat kysymykseni syleilevät maailmoja ja ovat reunoiltaan auki

  VastaaPoista
 185. Lyhyesti kerraten & tiivistäen tarkoitan sitä, että miksi tuhlata aikaansa ja tarmoaan satujen selityksiin, kun oikeakin olemassaoleva maailma on täynnä ihmeitä.

  Maailma on ihme. Sinä olet ihme.

  VastaaPoista
 186. Juu juu. Tällä perusteella esimerkiksi taideteoksen selittäminen ja kritisointi on turhaa.

  Taideteos on aina satu. Se on olemassa fyysisesti vain kirjan kansina ja lehtinä, joille joku on painanut ortografisia kuvioita tai se on kangas tai paperi, jolle joku on sutikoinut värejä, viivoja ja roiskeita.

  "Turhuuksien turhuus, kaikki on turhuutta." (saar. 1:2)

  VastaaPoista
 187. Maailmankaikkeuden syntyä kävimme mekin hämmästelemässä ja pohtimassa Viisivuotiaan ja vaarinsa kanssa eilen Tampereella Särkänniemessä. Planetaarioesityksenä oli elokuva nimeltään Valon valtakunta. Se yritti kertoa maailmamme synnystä alkaen alkuräjähdyksestä. (Aivan ilmeisesti elokuva oli tehty lapsia varten, niin heppoinen se oli.) Syöksyttiin pimeisiin luoliin ja välillä sinkouduttiin huikaisevalle tähtitaivaalle. Naisihminen sadunkertojan äänellä selitti tähtien kuolevan ja muuttuvan pölyksi, josta me ihmisetkin olemme syntyneet. Kauniiltahan se kuulosti; olemme tähtipölyä. Lapselle jäivät mieleen tulta sylkevät tulivuoret pimeyden keskellä. Vähän pelottikin.

  VastaaPoista
 188. Kuulostaa pelottavalta! Kun vielä eläytyy tilanteeseen, jossa räjähdys havainnollistetaan visuaalisin keinoin, voi tulos olla jopa painajaismainen lapsen mielestä ja tulla uniin. Toisaalta esitys lienee samaa luokkaa, kuin räsähtelevät mäiskintäpelit, joihin monet viisivuotiaat ovat tottuneet.

  Jää vain miettimään, mitä lapsen aivoissa ja mielessä tapahtuu, jos pieni elämä on täynnä välähteleviä valoja ja singahtelevaa kuvaa ja värien sinfoniaa.

  Jotenkin miettii, että mitä jos lapsia vietäisiin enemmän luontoon, rauhaan ja hiljaisuuteen ja annettaisiin jopa terveesti pitkästyä.

  Delilah, tämä ei ollut sinulle, vaan yleisesti johti ajatukseni kaikkeen kakofoniseen mäiskeeseen, jolta kukaan ei suojele lasta. Tiedän, että sinä liikut lapsosten kanssa luonnossa ja annat arvoa lapsen lapsuudelle.

  VastaaPoista
 189. "Tällä perusteella esimerkiksi taideteoksen selittäminen ja kritisointi on turhaa. "

  "Taideteoksiksi" -kutsuttuja tekeleitä on monenlaisia. Joku idiootti kutsuu esim. Teemu Mäen kissantappovideoita taiteeksi. Ja toinen idiootti palkitsee moisen "taiteilijan" läänitaitelijuudella ja antamalla apurahaa.

  Sitten eräs nais"taiteilija" Karttunen esittää "teoksessan" lapsipornoa taiteena. Voi ju*alauta sentään...

  Taide avartaa!

  VastaaPoista
 190. Tuossa Teemu Mäen kissantappovideossa olen mieluusti kanssasi samaa mieltä, Jape.

  Jos joku näkee taiteen tehtäväksi vain hätkähdyttämisen ja etovien tunteiden pintaantulon, ihmisen ravistelemisen,niin se olkoon hänen käsityksensä taiteesta. Minun ei ole, sillä maailmassa kyllä ihmistä riisutaan ja hätkäytetään siihen malliin, ettei hätkäytyksiä tarvitse tahallaan tuottaa - tämä on pelkkää halpaa itsetehostusta ja amerikkalaishenkistä kapitalistista kaupallisuutta, toisin kuin tekijä huomaa.

  Ulla Karttusesta sen sijaan en ole varma. Nimittäin lapsiporno ja pedofilia ovat luultavasti ziljoona kertaa yleisempiä asioita kuin tavallinen pulliainen ikinä uskookaan. Tässä asiassa tarvitaan muutosta ja siinä mielessä ehkä asian pramillenostoa, joskaan asiaa ei mitenkään auta se, jos kuvat ovat vain järkyttäviä. Niissä tulisi olla kokonainen tarina, eli syvyysefektissä pitäisi löytyä.

  Mutta siis - en oikein tiedä, mitä ajatella Karttusesta, en tunne häntä muuta kuin tämän pornoasian kautta, joten minulla ei ole pohjaa mielipiteeseen.

  VastaaPoista
 191. Iines, emme tienneet etukäteen planetaarion esityksestä mitään. Kuvittelimme katsovamme linnunrataa ja taivaan tähtikuvioita, kuten vuosia sitten. Varsinaisesti alkuräjähdys ei visuaalisena esityksenä ollut kovin pelottava, ehkä lapsille kuitenkin.

  Totta on, että pienen lapsen (ainakin pojan) leikkien maailma tuntuu olevan täynnä räiskettä ja hirvityksiä. Bioniclet ja sotaiset leikit ovat muotia. Toisaalta Viisivuotiaan kotona on suuri määrä myös pehmoleluja, joista ainakin osa saa huomiota ja rakkautta esim. petikavereina. Kesäretkellä luonnonpuiston opastuskeskuksesta löytyi pehmolintu, joka visertää kuin elävä. Ennestään kotona viserteli jo kaksi muuta tipiä. Toivon, että Viisivuotias vielä vartuttuaankin löytää iloa luonnosta. Sen ilon soisi kaikille ihmisille.

  VastaaPoista
 192. Herranen aika sentään. En tunne kirjallisuuden lajeja ja mikä on esim. pamfletin tunnusmerkki tai novelli kokoelman, mutta kuinka monen kirjan yhteyteen lisätään kansantajuinen selittävä tekstinosa että kuinka ko. teosta on tarkoitus lukea ja ymmärtää.
Tämähän on niin kuin taiteessa, lattialla on kasa p*skaa, mutta teoksen vieressä on selittävä teksti joka kertoo että teos kuvaa luomisen tuskaa tällä ja tällä tavalla... sitten siinä on vielä teoksen vieressä innokas teoksen tulkitsija, jokau intendentti tai amanuenssi, tai mitä ne nyt on, joka kertoo tyhmille katsojille kuinka teosta on katsottava ja mitä hienojan nyansseja siitä löytyy. Ja toden totta jokainen alkaa nähdä juuri noita hienoja detaljeja ja ymmärtää teosta, muutenhan he myöntäisivät olevansa ihan pökkelöitä.

  VastaaPoista
 193. Jotkin taideteokset on tod.näk. luotu kaatamalla sekalainen joukko värejä kankaalle ja sitten suditeltu mopolla yli/väriläiskän päällä.

  VastaaPoista
 194. Ripsa: toivottavasti pieni Elsa voi jo paremmin! Iines on oikeassa: pienokaiset ovat huomattavan sitkeitä. Voimia sinulle ja läheisillesi!

  Delilah: minäkin kävin aikoinaan Särkänniemen planetaariossa hoitolasteni kanssa; pienempi, Poika, oli silloin 4 v. Hänen luonteensa tuntevana (loistava yhdistelmä positiivista machoutta ja herkkyyttä) nostin hänet syliini kun esitys alkoi; huomasin nimittäin että hän jännittyi kun sali pimeni. - Läheisyys tuntui taittavan kärjen kaikkein voimakkaimmalta extreme-kokemukselta; hän oli esityksen aikana ja jälkeen ihan tohkeissaan. Läheisten aikuisten turvallinen mukanaolo riittää varmasti ilman sylittelyäkin; eiköhän se teidänkin naperonne nauttinut spektaakkelista ilman sen kummempia traumoja! :)

  Japelle tiedoksi: aloitin eilen materiaalin keräämisen re: eturauhassyöpäseulonnat. Minulla alkaa olla aika selvät etenemiskuviot mielessä (yhteydenotto kirjeitse eri asiantunteviin tahoihin, lisätiedon ja toimintaohjeiden saamiseksi. Osa kontakteista ennestään tuttuja). - Lääkintäneuvos Petäys on sinulle varmasti tuttu nimi? Oli kiinnostavaa lukea dialogia, jota hän on käynyt muiden tutkijoiden kanssa aiheesta. - Syöpäjärjestöjen Hopearahasto tukee nimenomaan tämän syövän tutkimusta ja hoitoa; suoritin surffaillessani samalla varojeni mukaisen lahjoituksen. Rahaston motto oli hieno: "Sijoittamalla suomalaiseen mieheen, sijoitat kohteeseen, jonka arvo ei laske".

  Koska täällä Iineksellä muistaakseni laajat kansanjoukot toivoivat, jopa suorastaan vaativat, että emme vahingossakaan siirry yksityismeilailuun, asian tärkeyden vuoksi, lupaan pitää koko remmiä ajan tasalla, kunhan saan vastauksia. :)

  Iines, olen luonteeltani sellainen rimpula, että analysoin ja pyrin ymmärtämään yleensä asiat puhki. Niin työprojekteissa kuin ihmissuhteissakin. Taide on minulle eskapismia, ihan tietoisesti - minun täytyy välillä nollata aivoni, että pystyn ylipäätään toimimaan. Tällä tarkoitan sitä, että en taidetta kokiessani (puhutaanpa nyt kirjallisuudesta, musiikista, teatterista, kuvataiteesta jne) halua/pyri analysoimaan tai arvioimaan mitään. Niinä hetkinä haluan vain tuntea; analysoin joskus halutessani myöhemmin (ja silloinkin yleensä omia reaktioitani ja niihin liittyviä syitä tai selityksiä, en teoksia objektiivisesti).

  Toisaalta minusta on hauskaa ja kiinnostavaa kuulla ja lukea muiden ihmisten oivaltavia ja syvällisiä arvioita eri teoksista (vaikka esim. oopperan suhteen olen äärimmäisen kiitollinen siitä, etten ole erityisen musikaalinen: en yleensä ikinä huomaa pieniä tekniikkavirheitä, jotka saavat laulajaystäväni kiristelemään hampaitaan; minä pystyn vain heittäytymään mukaan).

  Asiantuntemattomuus ja tietämättömyys voi olla myös itsessään kiinnostavaa: muistan kun Wienissä ensimmäisen kerran näin Egon Schielen töitä museossa. En tiennyt taiteilijasta mitään, mutta tuska ja epätoivo suorastaan hyppäsivät kuvista silmille. Saatoin vain nyökytellä päätäni, kun myöhemmin luin taiteilijan elämänkertaa. - Siksikin pyrin mieluummin kokemaan asiat ensin itse, ja sitten halutessani alan selvitellä faktoja ja muiden ihmisten käsityksiä: tarvitsen omia aitoja, ennaltavärittymättömiä kokemuksia.

  Olen myös suorastaan ilmiömäisen hyvä kääntämään viihteen taiteeksi; välillä ihan hömppäkirjat tai viihdeleffat saavat aikaan sellaisia henkilökohtaisen ilmestyksen kokemisen hetkiä, että ne muuttuvat minulle "taiteeksi".

  Kun oppilas on valmis, opettaja saapuu. - Zen (mahayana-buddhalaisuuden suuntaus)-sananlasku.

  VastaaPoista
 195. Delilah: "... sotaiset leikit ovat muotia."

  Kysyn ihan ilman pilkkaa, oi Delilah, että onkohan ihmiskunnan historiassa ollut aikaa, jolloin sotaiset leikit eivät ole olleet poikien keskuudessa muotia?

  Iines meinasi saada taidevertauksellaan jauhot suuhuni, mutta noin 3,14 sekunnin nikottelun jälkeen myönsin, että kaikki mitä ihmisolento viiden aistinsa avulla ympäristöstään havaitsee - näkee, kuulee jne - on satua. Siis symbolista.

  Fyysisesti kaikki on vain säteilyä, ilmanpaineen muutoksia, molekyyleja kaasussa, sähköimpulseja - mutta niin vain me luomme pääkopassamme illuusion elämää tulvivasta värikkäästä maailmasta.

  Itse asiassahan me emme voi mitenkään edes tietää tai todistaa, ettei koko maailma tapahdu vain meidän pääkopassamme. Ettei mitään muuta olekaan.

  Tätä ajattelua kutsutaan solipsismiksi.

  (Zeniläiseksi panteismiksi kutsuisin sitä ajattelua, että kaikki tapahtuu jumalan pääkopassa.)

  VastaaPoista
 196. Pitäisiköhän minun laatia blogikirjoitus miehen eturauhasesta, kun täällä ovat keskustelijat jo keränneet materiaalia aiheesta?

  No jaa, syöpätilanteesta en ole tietoinen, mutta olen katsonut muutaman eturauhasdokumentin televisiosta.

  Viimeisimmässä mies oli tatuoinut peniksensä varteen ROCK, ja oli siinä jokin kuviokin. Toinen mies taas oli keksinyt peniksenvenyttäjän, koska entinen vaimo oli moittinut miehensä eturauhasta liian pieneksi. Miehen nimi oli Mauri, joten suomalaisinnovaatiosta lie kyse; dokumentti oli brittituotantoa - mikäli oikein muistan. Peniksenvenyttäjä oli kuin sukkanauha, joka oli kiinnitetty penikseen, niin että penis venyi, kun mies liikkui tai istui.

  Sitten minulla on muistikuva, että nyt on jossakin todettu, että kyllä miehen peniksen koolla on kuin onkin merkitystä naiselle, vaikka toisin on suureen ääneen todistettu. Muistan jopa perustelun: Nainen tahtoo miehen täyttävän itsensä kokonaan, jokaisen sopukan - hän tahtoo kaiken, ja mitä suurempi, sen täyttävämpi. Tätä lausahdusta käytettiin symbolina naisen halun nostatukseen, mutta todiste oli tieteellisempi. Tiedon lähdettä en nyt ole ottanut ylös, joten en suutu, vaikkette uskoisi minua. Muistan vain ajatelleeni, että no niin, psykologi Dunderfelt ja minä olimme oikeassa!

  Kannatan siis eturauhasseulontoja valtion tuella.

  VastaaPoista
 197. Ai tuota se Rauno tarkoitti pragmaattisella solipsismillaan, Tapsa.

  Minusta tuntuu, että ihmisellä on kaikki liian hyvin, jos hän rupeaa miettimään, tapahtuuko kaikki hänen vai jumalan pääkopassa. Tärkeämpää olisi miettiä vaikka, miksi ihminen itkee onnesta. Tai sitä, että häntäkö lopulta koiraa heiluttaa.

  VastaaPoista
 198. Vaativuudestaan huolimatta fysiikka lienee vain maailmankaikkeuden alkeet, perusta kaiken olevan mahdollisuudelle.

  Teemu Mäki teki kissantappovideonsa parikymppisenä hurjapäänä.

  Video tuntuu typerältä, mutta moraalisesti en asiaa halua arvioida, koska lihansyöjänä syön suurella halulla monia kehittyneempiä eläimiä.

  Tohtori Teemu Mäki ei varmaan nykyään elä pelkillä apurahoilla. Varma en ole, mutta luulen professoreille maksettavan myös palkkaa.

  VastaaPoista
 199. Vielä tuosta eturauhasyöpien seulonnan puutteesta. Selittyisiköhän valtakunnallisten ilmaisseulontojen puute sillä, että eturauhassyöpä on vanhojen yli 70-vuotiaitten miesten tauti?

  Rintasyöpä sen sijaan iskee nuoriinkin naisiin ja tappaa alle keski-ikäisiä yhtä hyvin kuin vahempia. Näin ollen rintasyöpien seulontojen kansantaloudellinen merkitys on suurempi. Vai?

  Riku, muuten, kissantapossa ei kai ole ideaa, kissaahan ei edes syödä. Sen sijaan naudat, siat, lampaat ja hepatkin popsitaan. Vai popsitaanko heppoja enää?

  VastaaPoista