12.10.2010

Nasima tanssii

Minusta on hauskaa, että Nasima tanssii maailman kolmanneksi tasa-arvoisimmassa maassa.

Se vain on ikävää, että hänen maanmiehensä eivät antaisi Nasiman tanssia. He häpeävät naisen astumista pois huntujen takaa. Ja mitä sieltä huntujen takaa paljastuukaan, hyvänen aika, reittä ja revaa, kaunista kohoilevaa povea ja viettelevää silmänluontia.

En jaksa nyt tänään suvaita erilaista kulttuuria ollakseni avaramielinen ja lojaali, valistunut ihminen. Mitä oikeaa on silitellä niiden afgaanien päätä, jotka keskellä uutta läntistä kotimaataan ja valtavaa tiedonvirtaa edelleen tahtovat painaa naisensa maanrakoon, lähes eläimen tasolle. Hävetkää afgaanimiehet, jos ette millään pysty suvaitsemaan ihmistä naisessa! Minä puolestani häpeän teitä ja niitä maanmiehiäni, jotka suvaitsevuudessaan sulkevat silmänsä teidän suvaitsemattomuudeltanne ja ahtaudeltanne. Ei ihmisen riistoa voi eikä pidä minkään kulttuurin tai uskonnon varjolla perustella eikä sallia. Silloin se uskonto on väärä ja sille ei pidä rakentaa tornia. Tai silloin se vanha tapa on väärä ja joutaa mennä. Nasimahan nauttii tanssista!

Sitäkin mietin tänään, mitä se tarkoittaa, että Suomi on maailman kolmanneksi tasa-arvoisin maa. Mihin tuo asia tulee suhteuttaa? Ja eikö se mennyt niin, että Suomi ottikin takapakkia tässä tilastokisassa putoamalla kakkostilalta kolmanneksi, Norjan jälkeen? Niin tai näin, pronssi on aina kunniakas.

Ja vielä sitäkin mietin, miten ihmiset lukevat uutisia. Luetaanko tämäkin uutinen niin, että ykköstilalla olevassa maassa tasa-arvo on sataprosenttisessa, kakkostilalla 99,75-prosenttisessa ja kolmostilalla olevassa maassa 99,50-prosenttisessa kunnossa?

Oikeastihan uutinen voi tarkoittaa, että ykköstilalla olevassa maassa tasa-arvo on 35-prosenttisessa, kakkostilalla olevassa 30-prosenttisessa ja kolmostilalla olevassa maassa 28-prosenttisessa kunnossa.

Vai mitä? Olisiko asiallista sanoa jotakin siitä tasa-arvon määrästä?

(Maalaus Anka van Dorp)

361 kommenttia:

 1. "Minä puolestani häpeän teitä ja niitä maanmiehiäni,"

  Tässä on taas selvä arvolataus. Syyllinen löytyi jouheasti jo tähänkin - suomalainen VHM. Syyllinen on aina selvillä - enään pitää arpoa, että mihin tällä kertaa.

  VastaaPoista
 2. Höpsistä, anonyymi, tuo "maanmieshän" on taas yksi esimerkki siitä, missä tasa-arvo kulkee kielenkäytössäkin!

  Tarkoitan kyllä yhtä jouheasti naisia.

  Mitä sanaa minun olisi pitänyt käyttää tuossa lauseessa, anonyymi, kun "maalaisiani" ei olisi ollut sopiva?

  VastaaPoista
 3. "Höpsistä, ensimmäinen anonyymi, tuo "maanmieshän" on taas yksi esimerkki siitä, missä tasa-arvo kulkee kielenkäytössäkin!"

  Ei, pitää käyttää sukupuolineutraalia kieltä, mikäli ei ole tarkoitus syyllistää.

  "Mitä sanaa minun olisi pitänyt käyttää tuossa lauseessa, anonyymi, kun "maalaisiani" ei olisi ollut sopiva?"

  Tätä pitää kysyä feministeiltä, FL Kaisa Karppiselta ja FK Mila Engelbergiltä, jotka ovat sitä mieltä että suomen kieli on seksistinen ja mieskeskeinen ja että sitä tulisi muuttaa. Maanmies oli siis maanhenkilö tai maantyyppi esim. Profeministimiehet komppaavat riemuissaan mukana.

  STM, Sukupuolisilmälasit. Sukupuolineutraali kieli

  Profeministimiehet(ällötys): EROON SEKSISTISESTÄ KIELESTÄ

  VastaaPoista
 4. "Se vain on ikävää, että hänen maanmiehensä eivät antaisi Nasiman tanssia."

  Se vain on ikävää, että blogistanin pyykkimuija ei anna maanmiehensä ilmaista mielipidettään esteetä ja sensuuritta. Hittoako yhdestä Nasimasta kun suurempia ja kesksiempiä kysymyksiä rikotaan suomessa päivittäin.

  VastaaPoista
 5. Ennen kun taas alatte vaihtaa (ota sinä tuo, minä pidän tämän) mielipiteitänne... sanon yhden asian joka eilen jäi minua harmittamaan. (Nettiyhteyteni nimittäin tilttasi, klo 17:30. Tänään, hetki sitten sain sen toimimaan. Jouduin opettelemaan uusia asioita, verkkomaailman on minulle nonfigurativismista todellisuutta; oli opeteltava ihan outoja DOS-komentoja eri parametreilla. Eikä silti tiennyt mitä tapahtuu seuraavaksi... ei yleensä mitään. 22 tuntia siinä meni, tai nukuin välillä 6 h, silti.)

  En halua puuttua ihmisten käsityksiin toisistaan; on oikein että ihmisillä on erilaisia mielipiteitä. Hellikööt heitä. Ei Japessakaan hänen mielipiteensä minua ärsytä vaan se, että hän käsittää ne ainoiksi oikeiksi. (Ymmärrän, hänellä on agenda.) Omia näkemyksiään todistellakseen hän irrottaa muiden kommenteista irrallisia lauseita ja venkoo, vänkää, vääntää ja linkoaa niitä kuin hepulin saanut pulsaattoripesukone.

  Fundamentalista meininkiä, se siinä löyhkää.

  Ps. Deilahdilta pyydän anteeksi että käytin hänen kommenttiaan ”japemaisena tekstin sisällön väärentämisen” esimerkkinä. (Käytin sitä juuri sen takia kun siinä oli sisältöä; eihän huonoa kommenttia voi huonoksi väärentää. Semmosesta ei löydy tuohista;).

  VastaaPoista
 6. Mikis, rakas murea mursu,

  mistä mielipiteistä sinä puhut, ja niiden vaihtamisesta?

  Ei minulla ole mielipiteitä, ja juuri siksihän minä keskustelen! Saadakseni tietää, mitä muut ajattelevat. Minusta on hauska ajatella, ja kirjoittaminen on ajattelun kirjaamista.

  Mitä vikaa siinä on, että ajattelee maailman asioita eikä vain omaa napanöyhtäänsä ja levittele sitä muille? Miksi oman napanöyhdän levittelyä ei sanota mielipiteeksi? Se vasta mielipide onkin.

  VastaaPoista
 7. Annan tämän kommenttisi, Jape, mennä vielä "Anonyyminä", mutta jos - ja toivottavasti kun - jatkossa tahdot osallistua keskusteluun, tee se nimimerkilläsi keskustelun tason ja luettavuuden vuoksi. Monet anonyymikommentit heikentävät keskustelun sujumista ja luettavuutta.

  Voisitko muuten kertoa avoimesti, miksi verhoudut Anonyymiksi, kun kaikki tunnistavat sinut välittömästi? On toisia kunnioittavaa kertoa bloginimensä virtuaalissa, kun kerran sellainen sinulla on.

  Seksistinen kieli on jotain muuta kuin "maanmies-" tai "luottamusmies"-sanojen käyttöä. Mieskeskeistä pikemmin se on, ja hyvä siitä olisi pois päästä - tässä feministit ovat oikeassa ja kannatan heitä.

  Monet mies-loppuiset yhdyssanat ovat kuitenkin niin vakiintuneita käsitteitä, ettei sanan perusosaa enää mielletä mieheksi, vaan sana tajutaan osiensa summana, jolla ei ole mitään tekemistä sukupuolisuuden kanssa. Tällaisia sanoja voi toki käyttää kuka tahansa, maalaisjärki on kielenkäytössäkin toivottavaa. (Maanhenkilöä ei voi käyttää, sitä ei tunnista kukaan.)

  VastaaPoista
 8. Lieneekö Japelle skitsofrenia tuttu?

  VastaaPoista
 9. "Lieneekö Japelle skitsofrenia tuttu?" <-- Tässä tätä sinulle reilua anonyymeilyä, Iines.

  VastaaPoista
 10. Katsoppas, sinne meni heti kommenttini. Pyydät kommenttia ja sitten deletoit. Olet naurettava Iines, ei voi muuta sanoa. No itsellesihän hallaa teet.

  VastaaPoista
 11. Miksi, oi miksi, ei voida pysyä asiassa ja kirjoitella ajatuksiamme lahjaksi toisille, itsekin vastalahjoja saaden?

  Mikis on ihana ja kiltti, eikä nosta peistä ensimmäisenä, eikä yleensä toisenakaan. Minä en jaksa Jape sinun negatiivista riivahenkeäsi, se juuri kutsuu nuo sinuun kohdistuvat ilkeilyt ja se syö minut ja vie ilon kirjoittaa tänne. Mikset ole kiltti, kun kerran sinussa sellainenkin puoli on?

  VastaaPoista
 12. Ennen aikaan sanottiin, että on lottovoitto syntyä Suomeen. Näin voi todeta edelleen, etenkin kun ajattelee naisten asemaa. Luin loppuun Anja Snellmanin Parvekejumalat. Ei ole herkkua olla nainen ja somali miesten ja poikien diktatuurin alla. Emme osaa kuvitellakaan nähdessämme somalinaisten kulkevan joukossamme, millaista heidän elämänsä voi olla. Tapain kuvaus romaanissa on uskottavaa, sillä kirjailija on tehnyt runsaasti tutkimustyötä kirjaansa varten.

  Mikis, älä nyt enää pyytele anteeksi, tai alan epäillä, että yrität kenkkuilla. Heh.

  VastaaPoista
 13. Hei, Iines,

  vastasin vastaukseesi siellä vanhassa postauksessa. :)

  Char

  VastaaPoista
 14. "Minä en jaksa Jape sinun negatiivista riivahenkeäsi, se juuri kutsuu nuo sinuun kohdistuvat ilkeilyt ja se syö minut ja vie ilon kirjoittaa tänne. Mikset ole kiltti, kun kerran sinussa sellainenkin puoli on?"

  Minäkään en jaksa sinua, Iines, ja sinun sensuuriasi. En myöskään jaksa tuota kaksinaamaisuuttasi, että toisen suunnan ilkeilyt annat olla, mutta viet minulta vastinemahdollisuuden. Lisäksi minun pitää olla nimellä ja muut saa huudella puskista. Mitä tämä tällainen on Iines?

  Ota kuule hiukan ryhtiä JA tasapuolisuutta, niin homma lähtee pelaamaan, jos on lähteäkseen.

  Olen sinuun kahdesti ollut sähköpostilla yhteydessä, mutta et ole vastannut. Olisi voitu asia keskustella halki kahdestaan, mutta sinä mieluummin kirjoittelet näitä "riiva" juttujasi tänne ja sensuroit viestini.

  Ei tällaisessa ilmapiirissä voi olla erityisen kiltti.

  No turha tästä on jatkaa...Ota Iines vastuu omista teoistasi, äläkä aina syytä yhtä.

  VastaaPoista
 15. Otan kantaa tähän alustukseen:

  Eihän meillä asiat kamalan hyvin ole. Mutta on ne hyvin. Kun ottaa huomioon miten umpimielisiä me suomalaisugrilaiset olemme, vieläkin, ja miten kaukaa ja kaus me pienellä porukalla olemme tulleet. (Tänne, missä molemmin puolin, ainakin aiemmin, on ollut vihamielisiä naapureita.) Minusta on aika samantekevää olemmeko me nyt jollakin tilastolla kolmansia tai 3skymmeniä; ei täällä (ja nyt minua alkaa itkettää)... heitetä happoa pikkutyttöjen silmille ettei ne saisi lukea... (Vittu, että vihaan fundamentalisteja, joka solullani.) Jokainen tietysti käsittää ettei moinen käytös ole tasa-arvoa. Moni sanoo silti - ja huokaa päälle - että "kamalaa, mutta mitä se meille kuuluu?".

  Siinä mielestäni menee joku arvoraja myös.

  VastaaPoista
 16. Tervemenoa Jape sinne missä kirjoituksesi otetaan ilolla vastaan

  VastaaPoista
 17. Jape,

  olen seurannut Hjallis Harkimoa ohjelmassa Diili, koska minua kiinnostaa yritysmaailman hengennostatus ja se, miten yritysjohtajia koulutetaan. Minusta Hjallis on upea sanoessaan suoraan päin naamaa asioita näille johtajiksi hinkuaville.

  Leikin nyt Hjallista ja sanon sinulle suoraan Hjalliksen pallilla istuen:

  "Oonks mää oikein käsittänyt, että aina joku on sun kimpussas? Aina napit vastakkain jonkun kanssa ja aina siinä toisessa on vika? Ei näin blogimaailmasa toimita, että aina ollaan aggressiossa muitten kanssa ja haukutaan toisia, homotellaan ja femutellaan naisjohtajia, jotka on paikalleen päässeet satojenkin miästen joukosta. Mikä sää itte oot? Insinööri amk ja valkoinen heteromiäs, ja sekö sua lennättää muita haukkumaan? Ei niin mitään vaikuteta, että ittellä ei oo kanttia eikä näyttöjä, pelkkää vinkumista vaan. Eikä toisen blogiin mennä bloginhaltijaa haukkumaan, jukoliste, vaan jonkinlaiset käytöstavat pitää olla. Eksää sitäkään ymmärrä, että sää juuri provosoit ittelles noita haukkuja, ja sitten syytät bloginhaltijaa sensuurista kun se sun sättimisiäs poistelee? Omassa blogissas sää saat tehdä mitä lystää. Sää saat potkut, jos et sää ens viikkoon mennessä sisäistä näitä perustason juttuja."

  VastaaPoista
 18. Char,

  kiva, kiitos - odotinkin jo elonmerkkiä sinulta. Luen kommenttisi kohta - vilkaisin jo ja huomasin, että se on pitkä.

  VastaaPoista
 19. Mikis, siis minäkään en tilastoista välitä, ja siksi kysynkin kirjoituksessani mieluummin, mihin nuo luvut tulisi suhteuttaa - mikä tasa-arvon taso esimerkiksi voittajalla on, kun vertaa sitä sataan prosenttiin eli täydelliseen tasa-arvoon sukupuolten välillä.

  Miten kaukana mahdetaan olla vielä, vai onko menty jo yli ja etäännytty toisen sukupuolen suuntaan?

  Parvekejumalia pitää ryhtyä katsomaan kirjastosta. Delilah, uskon kyllä, että se on hyvin kirjoitettu ja reaaliselta tietotasoltaan hyvä. Snellman ei ole laiska kirjailija.

  Minulla on nyt tilauksessa vaan paljon kirjoja, kun tilasin aiemmin mainitsemieni lisäksi Margaret Atwoodin uusimman.

  VastaaPoista
 20. Iines: "Minusta Hjallis on upea sanoessaan suoraan päin naamaa asioita näille johtajiksi hinkuaville."

  Heh heh hee - oletpa sinä naiivi.

  Mitä upeaa siinä on, että se joka on toisiin nähden kontrolloivassa roolissa, eli kääntäen muut on alisteisessa asemassa Hjallikseen nähden, niin kuka vaan uskaltaa sanoa mitä vaan. Sinäkin Iines.
  Jos kukaan ohjelman osallistujista ei tavoittelisi jotain, eli duunia Hjallikselta, niin veikkaan että leuattomalla Hjalliksella olisi myös nenä lytyssä tuolla käytöksellä ja "suoraan" puhumisella. Uskotko, että Hjalis voisi käyttäytyä ketään muuta kohden noin kun tekee tuossa ohjelmassa? Esim. potenitaalista bisneskumppainaan kohden? Ei voisi.
  Ei tuo ohjelma kuvaa millään tvalla yritysmaailmaa. Harhakuvia katselet, Iines jos tuohon täysin teennäiseen showhun uskot. Johan siellä olisi työsuojelukin paikalla, jos Hjallis olisi noin töykeä työntekijöilleen.

  Jos sää haluat olla tosipuolinen ja leuaton kuten Hajlis, Iines, niin ole vaan.
  Ei noi sun imitaatiot mihinkään muuta sitä perustaa, että kaksinaismoraalisi ja se että toiset saa tehdä mitä lystää ja toiset ei, vaan poistat viestini, niin turha sinun on mouruta mitään kiltistä puolesta.

  Sinusta voisi laatia muhevan imitaation, muta ei maksa vaivaa täällä sensuurilandiassa. Kuten sanoin, sinulla ei ole munaa Iines käsitellä aihetta vaikka otin sähköpostilla yhteyttä kahdesti, mutta tällä tietysti voit tuuletella ja koittaa saada surkeuteesi hiukan lievitystä.

  No itse olet itsesi nurkkaan maalannut, koita tulla omin nokkinesi sieltä poiskin.

  VastaaPoista
 21. Olisiko tässä nyt kyse siitä Orwellin eläinten vallankumouksen enkulturaalisesta endevelopementista: kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia, mutta norjalaiset vielä tasa-arvoisempia.

  Nasiman tanssia pidän tärkeänä, se on erittäin tärkeää, ilman sitä ei tulisi toimeen.

  VastaaPoista
 22. Senkin Riku,

  naljailet, Nasiman tanssi on hyvin tärkeää, se pelastaa Afganistanin naiset. Sieltä huntujen uumenista tulee jo Nasimalle fanipostia, iltapäivälehden mukaan. Ohjelmaa katsotaan salaa internetistä.

  VastaaPoista
 23. Jape,

  sinulla on toivoa, koska sinulla on kuitenkin huumorintajua, mitä joskus kyllä epäilen. Kiva, ettet suuttunut Hjallikselle.

  VastaaPoista
 24. Pahoittelen törkeää virhettäni sanoissa. Tarkoitin tietysti developementin globaalia inkulturaalisuutta, en developementin enkulturaalisuutta, kuten kirjoitin.

  VastaaPoista
 25. No jos olit laatinut Hjalliksen tekstin itse, Iines, nähnyt oikein vaivaa, niin mitäpä minulla siihen on sanomista. Luovaa työtä en ole estämässä, niin kuin eräät jo tekevät. Se pitääkö teksti paikkaansa, on eri asia. Mutta enpä tuota viitsi kommentoida enempää - turhaa hommaa.

  VastaaPoista
 26. Ymmärtääkseni Nasima on pakolaisnainen, uskonnoltaan ja kansallisuudeltaan vieläpä sellainen, jota "maahanmuuttokriittiset" eivät halua Suomeen. Nyt mitataan kolmannen sijan kykyä antaa tanssille turvaa ja suojaa!

  VastaaPoista
 27. Teksti oli tietenkin omani, Jape, en juurikaan harrasta siteeraamista. On selvää, että tuo puhe on vain ohjelmaa varten, ei noin alaisia kohdella. Konteksti muuttaa kaiken, muista!

  Täydestä meni, Riku. Vaan kyllä tuo developementin globaali inkulturaalisuuskin komealta kuulostaa. Älykkyyden merkki, ilman muuta, tuommoisten sanojen käyttö.

  VastaaPoista
 28. Ja ei kai tässä Hjallis ollut aktiivina, vaan joku muu. Ei Hjallis tässä mitään ole tehnyt, tokko purjehti yksin edes maailman ympäri.
  Noin yleisesti nauran Hjallikselle, on meinaan vaisu - ei edes kopio - versio Amerikan vastineestaan, Donald Trumpista. Koko show on ihan yhtä pelleiyä...

  VastaaPoista
 29. Iines, toivottavasti se on noin, ajattelin asiaa vain omasta kapeasta näkökulmastani.

  Afganistanissa elämä pysähtyy: "pakko päästä suolakaivokselta kotiin aikaisemmin, kun telkkarista tulee tänään se maikkarin tanssiohjelma!"

  VastaaPoista
 30. "Konteksti muuttaa kaiken, muista!"

  Turhaa tätä minulla muistutat, muista asia itse. Minä kun en ole missään Hjalliksen ohjelmassa. Muista siis minulle osoittamasi tekstisi konteksti, tarkoitus ja merkitys tässä yhteydessä.

  VastaaPoista
 31. Jack,

  minusta Nasiman rooli on tärkeä ei vain afgaaninaisille tai kaikille sorretuille maahanmuutajanaisille - vaikka he eivät tietäisikään olevansa sorrettuja - vaan myös juuri näille maahanmuuton vastustajille. Tuommoisessa suositussa kansanohjelmassa Nasima pääsee sisälle suomalaisiin koteihin, sinne sohville muiden joukkoon. Herttainen ja älykäs nainen, minkä näkee hänen kehon kielestään. Ja ihan samanlainen kuin kuka tahansa viehättävä suomalaisnainen, joka nauttii viehätysvoimastaan ja tanssi-ilmaisusta.

  VastaaPoista
 32. Kontekstihan oli siirretty Diilin näyttämölle ja teksti pantu lainausmerkkeihin - aikuinenkin voi leikkiä, Jape. Leikkisit sinäkin joskus, iloisesti.

  VastaaPoista
 33. Ohjelmaa seurataan siis internetin kautta, Riku, eli se on kai siellä ladattuna Ylen Areenan tapaan, ja katsottavissa kun sopii - luulen. Näin luin lehdestä.

  No ajattele nyt itse - afgaaninainen ei saa vartalollaan edes koskettaa miestä tanssiessaan, jos nyt yleensä saa tanssia. Onhan tämä nyt jotain tavattoman rohkeaa. Ihmettelen vaan, että kenen kanssa afgaanimiehet tanssivat, jos vartalot eivät saa koskettaa naista. Keskenäänkö?

  VastaaPoista
 34. Teksti pantu lainausmerkkeihin? Eihän se ollut lainaus mistään, vaan omaa tekstiäsi, kuten kerroit. Ei lainausmerkit tätä mihinkään muuta. Muutenhan voisi kirjoitalla mitä vaan lainausmerkkien sisällä ja pelastautua sanomalla: se oli lainausmerkeissä.

  Konekstin siirto muka Diilin näyttämölle on hämäystä. Diilin näyttämöllä ei blogeista puhuttaisi.

  Leikille on omat paikkansa ja sijansa. Sensuuri ei ole leikinasia.
  Leikittelin tuossa jo aiemmin, mutta sinä deletoit viestit. Sepä leikkisää.

  VastaaPoista
 35. "Ihmettelen vaan, että kenen kanssa afgaanimiehet tanssivat, jos vartalot eivät saa koskettaa naista. Keskenäänkö?"

  Etkö katsonut juuri hiljan tullutta ohjelaam afganistanilaisita tassipojista, jotka esiintyivät miehille.
  Mitä mielikutuksesi sanoo, mikä muu funktio tanssipojilla oli, kuin tanssi? Vai eikö "tasa-arvoisuutesi" taitu miettimään mahdollista skenaariota, kun nyt on Nasimalla "pahat" paikat.

  VastaaPoista
 36. Harry tietysti hieman jännittää sen kerjäämisen kieltävän lain etenemistä.

  Hänhän aloitti uransa kiertämällä hattu kourassa yrityksissä: Tota, kun mä meinaan kiertää maaliman ympäri sellasella niinku botskilla,et pistäsitteks te vähän fyffee tai latei?

  Saavutus oli tietysti hieno, onnistui pitämään Skopbak of Finlandin uppoamatta. Tavallaan, upposi vasta jälkeen päin.

  VastaaPoista
 37. Yleispäteviä maskuliinimuotoja, kuten esim. lakimies, maanmies ja luottamusmies, ei todellisuudessa tulkita sellaisiksi, että ne viittaisivat yhtä lailla naisiin ja miehiin. Tutkimuksissa on havaittu, että:
  Lakimies-tyyppiset ilmaisut tulkitaan miehiin viittaaviksi useammin kuin niiden juristi-tyyppiset neutraalivastineet. Miehet tulkitsevat niitä miehisemmiksi kuin naiset.
  Ne tekevät tekstin muistamisen vaikeammaksi naisille ja vähentävät naisten kiinnostusta mm. miesvaltaisia työpaikkoja kohtaan.

  VastaaPoista
 38. "Ei Hjallis tässä mitään ole tehnyt, tokko purjehti yksin edes maailman ympäri."


  Luen tässä juuri (Haavikko-ihmisen jälkeen) Pekka Herlinistä kirjoitettua kirjaa. En ole päässyt kuin vasta vähän toiselle sadalle sivulle mutta on kyllä... miten sen sanoisi... parempi ettei mitenkään.

  Mutta nyt on jo tullut esiin että Pekka Herlin teki hel-ve-tinmoista duunia. Hän nosti Kone-yhtiön siksi mitä se on, ei hänen isänsä; globaaliksi miljardisammoksi. Ja joi sen päälle ämpäreittäin gini toniceja. Se, että hän oli vittumainen (oikeastaan sairas), ei tarkoita että hän olisi ollut suuri mulkku.

  Hjallis on pienempi persoona kuin P. Herliin. Mutta ei mikään pikku-ukko. (Paitsi niiden niiden mielestä jotka itse ovat yhtä "paisuvaisia" kuin...no, olkoot sanomatta, että en välttämättä tarkoita penistä.)

  VastaaPoista
 39. Hjallis on kultapossukerholainen, jonka taustalla on svenka-talande-bättre-folk -rahaa mm. Hackmanin kautta. Hänen oma luomisvoimansa on ollut vähäinen, joskin rantaruotsalainen tausta on auttanut vipuamaan tyyppiä eteenpäin.

  VastaaPoista
 40. Hjallis voi olla osittain kultapossukerholainen tai kermaperse, miten vain, mutta ei se välttämättä ole kovin synnillinen asia. Pitäähän rikastakin ymmärtää. Jokainen ihminen on laulun arvoinen, myös Hjallis.

  Ja tässä oli puhetta vain hänen tavastaan sanoa suorat sanat. Minä tykkään siitä, että hän ottaa luulot pois niiltä tradenomeilta ja kauppakorkeakoululaisilta, jotka haaveilevat - suuresta rahasta. Tykkään siitäkin, että vaikka sydän petti mieheltä, hän ei sortunut vinkumaan.

  Tämä Hjalliksen käytös antaisi osviittaa siihen suuntaan, että raha ei tule suuhun helpolla. Ehkäpä Hjalliksenkin suvussa on kuitenkin tehty töitäkin?

  VastaaPoista
 41. Yleispäteviä maskuliinimuotoja, kuten esim. lakimies, maanmies ja luottamusmies, ei todellisuudessa tulkita sellaisiksi, että ne viittaisivat yhtä lailla naisiin ja miehiin.

  Tämä on totta, mutta johtuuko se sanan äänneasusta vai siitä, että tehtäviä hoitaa edelleen useammin mies kuin nainen?

  Kallistun jälkimmäisen vaihtoehdon kannalle, sillä lakimies ja luottamusmies tarkoittavat tehtävää, johon valitaan joku, kun taas maanmies on yleisnimike asialle, ei tehtävälle. Se ei tuo ainakaan minun mieleeni miestä, vaan suomalaisuuden, kanssaeläjän.

  VastaaPoista
 42. Moni nykyinen islamofobi ja "maahanmuuttokriitikko" oli hyvin näreissään 1979, kun SNTL:n Puna-armeija lähti puolustamaan UNESCO:n lukutaitokamppanjaa ja opettajia Afganistaniin. Nykyään siellä taitaa lukutaitoa olla puolustamassa suomalaisiakin sotilaita.

  VastaaPoista
 43. Ei noin voi ajatella. Paitsi jos haluaa ajatella väärin. En tiedä mikä on väärin, tuo on anakronismia, eli järjettömyyttä.

  Ps. Sano mitä meille tapahtuu 2025 tänä vuonna?

  VastaaPoista
 44. Täällä ei taideta tietää, mitä anakronismi on.

  VastaaPoista
 45. Minä en ainakaan tiedä mitä minä tiedän. Kuulumisista puhumattakaan.

  VastaaPoista
 46. "Tiijättekö Työ mitä työ tarkottaa?"

  VastaaPoista
 47. Anakronismi, olen kuullut sen joskus...? Eikös se ole sitä että Anttilassa on Hullut Päivät? Eli PIMPpSsit.

  VastaaPoista
 48. Vaan nyt on chileläisillä tanssin aika, kaivosmiesten nosto sujuu upeasti!

  VastaaPoista
 49. Kaivosmiesten nosto on yksi harvoja isoja uutisia, joka on sisällöltään myönteinen. Yleensä niissä on tuskaa ja kuolemaa.

  Melkoinen mediatapahtuma, presidentti on kuin Hangon keksi: Minä sen tein.

  Chilen liput liehuvat ja äijät astuvat vapauteen parrat ja hiukset ajeltuina.

  VastaaPoista
 50. Se vain kummastuttaa, että edes spektaakkelin alkutapahtumia ei näytetty suorana uutislähetyksenä Suomen televisiossa, ei edes ensimmäisen miehen pelastautumista. Kaikilla ei ole internetiä, josta se on nähtävissä, mm. Ylen Areenalla (yli.fi/uutiset).

  Presidentti tosiaan on aika näyttävästi kuvaruudussa.

  VastaaPoista
 51. Yleensä noissa internetistä tulevissa suorissa lähetyksissä on vielä ongelmia yhteyden kanssa.

  Puolen yön jälkeen yritin katsoa Ylen välittämää kuvaa, mutta ei siitä mokkulayhteydellä mitään tullut, pätki koko ajan.

  CNN:lltä yritin joskus katsoa, olisiko olleet Hanska-Jacksonin hautajaiset, en päässyt edes sivuille, olivat niin ruuhkautuneet.

  VastaaPoista
 52. Mokkulalla ei pystykään seuraamaan noita kuvalähetyksiä, en minäkään, vaikka uusittuani kesällä mokkulani sanoin sen nopeutuneen. Kissan villat! Päästyäni pikkukaupunkiin se hidastui aivan törkeästi, ja nyt en taas pysty ollenkaan katsomaan videoita esim. Youtubessa.

  Oikein suututtaa nettitikkujen kehno laatu - paljon mainosta ja luvattoman takkuiset yhteydet. Jotkin sivut eivät avaudu ollenkaan.

  Mutta hienoa on katsoa, kun miehiä pelastetaan maan alta.

  VastaaPoista
 53. Visionääreillä on näissä yhteysasioissa kova vauhti päällä, edes aakkoset eivät ole kunnossa, silti ääneen kehtaavat puhua huimista nopeuksista.

  Toisaalta muistan vielä hyvin sen ajan kun yhteys syntyi sellaisen puhelinmodeemin avulla, josta kuului pitkään valintaääntä ennenkuin yhdistyi.

  Yksittäisen kuvan latautuminen saattoi kestää minutin verran, alkoi hitaasti lataantumaan alalaidasta.

  Ja sitä riemua; kato ny, on siinä ihan oikea valokuva!

  VastaaPoista
 54. Minäpäs muistan Commodore 64:n, ja sen miten siihen pitkän odotuksen ja latauksen jälkeen tuli yhteys. Peli latautui jos latautui, usein 20 minuutin odottelun jälkeen. Ja voi sitä riemua kun keksin, että sillähän voi tehdä värillisiä viivoja. - Kattokaa ny mitä mää tein, huusin muille, ja ne tulivat ihmettelemään koneella tehtyjä värillisiä viivoja. - Hienoja!

  Tähän pöytäkoneelle ostin joskus nopeutta lisää. Hinta tuplaantui, mutta nopeus säilyi ennallaan. En oikein ymmärrä, että yhteyksiä voidaan myydä eri nopeuksin. Eikö aina tulisi myydä vain nopeinta nopeutta?

  VastaaPoista
 55. Kehitys kehittyy kovaa vauhtia, voi meitä onnellisia ihmisiä!

  Hesarin nettilehti kertoo, että uusien löytöjen mukaan Homo Sapiensin edeltäjät huolehtivat vanhuksista ja muista yhteisön heikoimmista jäsenistä.

  Me emme siihen ehkä enää pysty, mutta kaikkea ei voi saada. - Onhan meillä facebook ja nettiporno.

  VastaaPoista
 56. Tarkkaan ottaen ne olivat jopa Neanderthalin, sen Lipposen näköisen, edeltäjiin kuuluvia homo heidelbergensis-lajia edustavia otuksia.

  VastaaPoista
 57. Tuossa kaivoksen ylösnousemus-jutun seuraamisessa taidan muuten pitää pienen tauon.(1, 2, 3, 4...9...)

  Odotan herkeämättä sitä kun viimeinenkin on pelastettu ja Chilen presidentin erikoisjoukot alkavat laskea sinne kuiluun uusia asukkaita.

  VastaaPoista
 58. Itsekin mietin, että tuossahan on uusi huippuhieno kiipelypaikka extremeä haluaville hyvinvointieurooppalaisille. Nyt vaan markkinointi- ja myyntistrategiat kuntoon, kun pöly on laskeutunut.

  No, mitä väliä, Chile on käsittääkseni köyhä maa ja monelta puuttuu vielä iPodit. Tämä taisi olla onnenpotku muillekin kuin presidentille.

  Mutta siis ovathan ne kaivosmiehet sankareita. Sisäisiä sankareita. Vai onko se vaan niin, että ei ole mitään sankaruutta, kuka tahansa meistä pärjää, jos toinen vaihtoehto on kuolema?

  VastaaPoista
 59. Keitä ne on ne sankarit, sellaiset henkarimiehet, jotka...

  Kaivosuutista on oikeasti mukava seurata, koska siinä ihmishenkiä pelastuu. Vaikkakin operaatio on vähän liian sliipatun ja tarkoituksenhakuisen tarkan tuntuisesti suunniteltu.

  Pepsodent-presidentti on muikean maireana; nyt ei olla köyhiä eikä kipeitä, minä yksin tämän tein!

  VastaaPoista
 60. Minä olen tässä ohessa tehnyt lenkin pururadalla, imuroinut ja siivonnut, ja käynyt kaupassa, kun lapsi tulee kotiin syyslomalle kauhean koiransa kanssa. Aina sen katson, kun kapseli nousee päivänvaloon ja mies pääsee vaimonsa tai tyttöystävänsä syliin. On se vaan niin liikuttavaa!

  Sitä mietin, että kaikilla chileläisillä miehillä näyttää olevan vaimo, yhdellä jopa kaksi jotka tappelevat miehestä. Jos tuo operaatio olisi Suomessa, olisi varmaan joukossa ollut jo joku, jolla ei ole vaimoketta vastassa. Surullista tietenkin. Tai en minä tiedä.

  VastaaPoista
 61. Meno etälä-Amerikassa tuntuisi olevan sellaista elämän makuista.

  Suomessa osaa odottaisi ulosottomies, joka lätkäisisi lapun kouraan: "Sulta on jääneet velvoitteet vähän hoitamatta viime aikoina!"

  Ja akka huutaisi: "Missä helevetissä sä oot ollu näin kauan!"

  VastaaPoista
 62. Niin tuntuu, välittömiä ovat (klisee), mutta tosihan se on, ja tällaisesta operaatiostakin se näkyy. Ei meillä noin pitkään halattaisi kaikkia eikä Halonen varmaankaan pussaisi pelasttujen lapsia.

  Sikäläinen rotu on minusta kaunista tummaa rotua, lyhyttä, persjalkaista ja vantteraa, ei tietokaan kukkakepeistä eikä anorektisista naisista, vaan verevää ja juurevaa lajia ovat. Tykkään.

  VastaaPoista
 63. Ollapa kaivosmies!

  Ripeä olet muuten Iines otteissasi, paljon olet tänään kerinnyt. Minä en vielä tämän päivän lukuun ole ehtinyt muuta kuin aikoa aikoa kai. No vähän muutakin.

  VastaaPoista
 64. Olen ripeä, kun teen jotakin fyysistä, kuten vaikka siivoan. En pidä ollenkaan tällaisesta työstä, ja siksi teen sen vähän liiankin ripeästi.

  Huomasin, että on hyvä systeemi pitää nettiä auki samalla kun jynssää. Voi aina välillä istahtaa huilaamaan, niin ei käy liian raskaaksi.

  Tullapa huomenna lumimyrsky!

  VastaaPoista
 65. Minä kerron oudoksujille hieman paheksuen: "Ei ole taas tuo siivousliike hoitanut hyvin hommiaan, pitäisiköhän vaihtaa!"

  Kyllä niitä myrskyjä vielä tulee.

  Täällä oli tiistai-amuna puoli kahdeksan aikaan muutaman minutin mittainen sakea räntäkuuro. Ei siitä kyllä maa valkaistunut.

  VastaaPoista
 66. En ole nähnyt Nasiman tanssia enkä kaivosmiesten nostoa, mutta hyviä uutisia kaikki tyynni!

  Elämän Korkeita Hetkiä heille, keitä asia koskee. Ja mikseipä myös sivustaseuraajille.

  Hienoa!

  Kuunkuiske

  VastaaPoista
 67. Anonyymi kyseli taannoin: "Tiijättekö Työ mitä työ tarkottaa?"
  Tiijän. Iiisalmessa tuli kerran poliisi ja sanoi minulle, että työ sitä sitte aina ootta humalassa.
  Että kyllä minä tiedän, mitä on työ!

  VastaaPoista
 68. Sivustaseuraamisesta en tiedä, kun tunnen kanssaeläväni, Kuunkuiske, noissa miesten nostoissa. Tapahtumalla on historiallista merkitystä sillä se lienee suurin ja dramaattisin pelastusoperaatio, mitä on tehty noin onnistuneesti.

  Tanssiohjelma sinänsä ei ole kovin kiinnostava, mutta Nasima tuo kaivatun särmän ohjelmaan.

  Siis huomenna kenties saadaan se myrsky ja ensilumi. Lataan kamerani valmiiksi, Riku.

  VastaaPoista
 69. Muistan tuon kysymyksen, fauFau, ja hyvä kun joku tietävä vastasi siihen. Minä en hallitse alkuunkaan tuota työkieltä, kun meillä päin sanotaan että tyä. Näillä lakeuksin on Suomen avarimmat diftongit.

  VastaaPoista
 70. Täälläpä on rauhallista. On kuin lehmä makuulta seuraisi maailman menoa ja Commodore-64:n + kasettiaseman rauhallista ohjelman lataustyötä. Kyllä se sieltä vielä tulee - ehkä.

  Kaikki neekeritin on menneet vissiin nukkumaan, kun ei ole mitään jeesusteltavaa ollut vähään aikaan. Liekö vapaapäivä heillä?

  Jos hiukoo, kannattaa käydä Mäkkärissä. Heidän annokset on pirun kestävää sorttia (itse suosin kebabia).

  Tämä McDonald’s-ateria ostettiin 10.4.2010 – Ei merkkiäkään maatumisesta, katso

  VastaaPoista
 71. Ohoh, sinähän olet sievempi kuin minä lapsena. Minä en juuri hymyillyt käskystä.

  Ihmiset taitavat katsoa kaivosmiesten nostoa nyt illalla, ne jotka eivät päivällä pystyneet.

  Tuo mäkkärijuttu on aika uskomaton, en taida uskoa sitä jutuntekijää.

  VastaaPoista
 72. Kuva on otettu oikein valokuvaamossa, kuulemma. En tiedä mikä nauratti, mutta ei minkään tarvitsekkaan erikseen naurattaa. Olenhan valoisa ja postiivinen tyyppi luonnostaan.

  Mäkkäri-jutussa oli linkki hampurilaisesta päivittäisen kuvasarjan ottaneen valokuvaajan Flickr profiiliin, jossa kuvasarja on nähtävissä. Aluksi kuvia otettu päivittäin, sittemmin harvennettu kuvan ottoa (tai esille laittoa) siten, että noin kerran viikossa postattu kuva. Tiukkaa tavaraa nuo Mäkin purilaiset ja ranskikset. Niitä voisi ottaa evääksi vaikka autiolle saarelle huoletta.

  VastaaPoista
 73. On tuo kaivosmiesten pelastuminen omiaan lisäämään luottamusta siihen, että maailmassa tapahtuu iloisia asioita!

  Eivät uutiset syydä siis pelkästään huonoa.

  Monta muutakin kaunista ja hyvää maailmassa tapahtuu, mutta tiedonvälitys on sillä lailla kallellaan, että fokus on negatiivisessa.

  Siitä tulikin mieleeni, että yksi tuttu hieroja kertoi asiakkaastaan (vanhasta naisesta), joka katseli uutisia päivät pitkät.

  Uutiset saivat hänet pyörittelemään päässään ikäviä asioita ja menihän siinä mieliala pakkasen puolelle.

  Hieroja sanoi kehottaneensa naista katsomaan vain yhdet uutiset päivässä ja lopun ajan tekemään mukavia asioita.

  Jo vain naisen mieliala oli alkanut kohentua.

  Se on pienestä kiinni!

  Kuunkuiske

  VastaaPoista
 74. Palaanpa hetkeksi itse aiheseen:

  "Ymmärtääkseni Nasima on pakolaisnainen, uskonnoltaan ja kansallisuudeltaan vieläpä sellainen, jota "maahanmuuttokriittiset" eivät halua Suomeen."

  Asia on juuri päinvastoin.

  Ainakin kaltaiseni kriitikot haluavat tänne nimenomaan Nasimeja.

  Sen sijaan emme halua tänne sitä kulttuuria, jota edustavat Nasimin uhkailijat - emmekä totta puhuen niitä uhkailijoitakaan.

  Maassa maan tavalla. Uhkailkoot kotonaan.

  Siinä olen samaa mieltä, että mitä helvettiä me siellä Afganistanissa teemme! Maailmankirjat ovat muutenkin sekaisin, sillä on uskomatonta, että Tarja vierailee Israelissa!?

  Muutama vuosi sitten kukaan silmää tekevä ei edes halunnut tavata Suomessa vierailevaa israelilaista ministeriä. Pidin sitä äärettömän typeränä ja näköjään Halonen on viimeinkin tullut samoille linjoille. Oppia ikä kaikki.

  VastaaPoista
 75. Tapsa: "Asia on juuri päinvastoin.

  Ainakin kaltaiseni kriitikot haluavat tänne nimenomaan Nasimeja. "

  Hyvin sanottu Tapsa, juuri näin.

  Minä ehdotan lisäksi, että vaihdetaan maahan luikahtaneita nuoria Somalimiehiä päittäin siten että somalimies täältä takaisin somaliaan ja uusi "Nasima" tänne. Tahti tuossa vaihtoprossissa voisi olla hyvinkin rivakka. Nythän tunnetusti valtaosa täällä oleilevista somaleista on elintasopakolaisia ja nuoria miehiä. Sukupuolijakauma on vääristynyt ja tätä voi pitää jo ihan tasa-arvo-ongelmanakin.

  VastaaPoista
 76. Nasima ei osaa tanssia.

  VastaaPoista
 77. Anonyymi,

  ei se ole tärkeää, osaako vai ei - minä en ole asiantuntija arvostelemaan etenkään kun olen katsonut vain tämän punapuvussa tanssitun jakson tanssin enkä osaa sanoa, millaisia tanssijoita muut kisaajat ovat.

  Tärkeää on se, että Nasima haluaa tanssia ja ilmaista vartalonsa kielellä, mikä on häneltä kielletty hänen omassa kulttuurissaan.

  VastaaPoista
 78. Kuunkuiske,

  minua mietityttää hieman tuo hierojan neuvon noudattaminen.

  Kenties nainen sai purettua pahan olonsa ja sisimmät patoumansa ja pelkonsa tuon alituisen uutisten murehtimisen ja valituksen avulla.

  Jos se kanava menee tukkoon, niin paha mieli voi valita jonkin muun ihmiskehon osan koteloituakseen vaikkapa syöpäkasvaimeksi - tämä on yksi kasvainten kasvuteoria. Myös verenpaine syntyy pidättelystä ja peittämisestä.
  Paha mieli tulisi saada purkaa vaikka sitten marinana, jos ei osata puhua suoraan peloista.

  PS Minäkin kyllä oudoksun tuota miesvaltaisuutta pakolaisten joukossa. Se on nähtävästi tabu, ja puhuminen siitä merkitsee kai, että on rasisti tai jotain.

  VastaaPoista
 79. Yhdet uutiset päivässä kuulostaa hyvältä ajatukselta,Kuunkuiske. Lukuunottamatta tätä Chilen kaivosmiesten pelastamista ja pelastumista kaikki uutiset yleensä sisältävät pelkkää surkeutta ja negatiivisia visioita. Miksi niitä kannattaisikaan katsoa / kuunnella jopa puolen tunnin välein? Niinhän uutislähetyksiä taitaa tulla ainakin radion puolella?

  Onpas iloisen näköinen pikkumies ilmestynyt kommentoijakuviin! Liekö jo jekkuja mielessään?

  VastaaPoista
 80. Kyllähän Nasiman tanssia on ilo katsoa. Tykkäsin myös Juha Veijosen suorituksesta. Tosin, täytyy sanoa, että Juha Veijonen tanssahteli vielä paremmin ja kevyemmin tullessaan taannoisessa U2:n konsertissa anniskelualueelle ja kysyi seurueeltamme että: "Missä hanat?". Kuuluisuutta lähdettiin ihan ohjaamaan kohden hanoja, että ei eksy. Kevyt oli askel, joskin se vietti hieman...

  VastaaPoista
 81. Delilah: "Onpas iloisen näköinen pikkumies ilmestynyt kommentoijakuviin! Liekö jo jekkuja mielessään?"

  Kuvastaa hyvin luonnettani: ilopilleri :)
  Saa nähdä jekkujen kanssa, kaikki on mahdollista. Odotellaan nyt ensin vaikka mitä nimimerkki Kuunkuiske tällä kertaa valittaa profiilikuvasta.

  VastaaPoista
 82. Uutiset kai kuitenkin kertovat meistä ihmisistä, meidän maailmastamme ja tavastamme hoitaa asioita. Valtavan uutistarjonnan vuoksi median on karsittava uutisiinsa vain merkittävimmät tapahtumat, ja pieniä positiivisia asioita on lähinnä täytteeksi.

  Jos tämä uutisten valtakuva on negatiivinen, niin ei se tyhjästä siis nouse. Kyllä minä ainakin tahdon tietää mitä maailmalla ja maassamme tapahtuu, mitä täällä päätetään, ja kuuntelen paljon mieluummin uutisia kuin sävelradion muzakia.

  Jos myös naiset kiinnostuisivat enemmän maailman tapahtumista, maailma voisi olla positiivisempi paikka elää. Päätöksenteosta joka tasolla puuttuu yhä naisen käden jälki.

  VastaaPoista
 83. PS Minäkin kyllä oudoksun tuota miesvaltaisuutta pakolaisten joukossa. Se on nähtävästi tabu, ja puhuminen siitä merkitsee kai, että on rasisti tai jotain.

  Feministiä se vaan merkitsee. Pelastetaan naiset, miehet hukkukoot!

  VastaaPoista
 84. Tietääkö Jack, että

  Koska olen tyttö...

  ...olen onnekas, että vanhempani antoivat minun elää.
  - Juana, 7, Guatemala

  Tiesitkö, että Burkina Fasossa kouluikäisistä tytöistä vain joka toinen pääsee kouluun?

  Tai että Nigerissä 62 prosenttia 15–19-vuotiaista tytöistä on jo naimisissa? Guinean, Mosambikin ja Sierra Leonen ikätovereista aviossa on joka toinen. Jotkut tytöistä naitetaan jopa alle 10-vuotiaina.

  Onko mielestäsi oikein, että miljoonat maailman tytöt ovat onnellisia saadessaan tehdä työtä, koska työnteko saattaa pelastaa heidät vielä kurjemmalta kohtalolta? Työtä, jota heidän ei YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan pitäisi lainkaan joutua tekemään.

  *
  62 miljoonalta kouluikäiseltä tytöltä on tälläkin hetkellä evätty pääsy kouluun.
  *
  70 prosenttia köyhyydessä elävistä ihmisistä on tyttöjä ja naisia.
  *
  Tytöt ovat usein aliravittuja, koska heidän veljensä saavat ruokailla ensin.
  *
  90 % alaikäisistä kotiapulaisista on 12-17-vuotiaita tyttöjä, jotka joutuvat usein työssään alttiiksi seksuaaliselle ja taloudelliselle hyväksikäytölle sekä väkivallalle.
  *
  Järjestelmälliset raiskaukset on yleinen ase konflikteissa ja sodankäynnissä.
  *
  60 % Saharan eteläpuolisessa Afrikassa asuvista 15-19- vuotiaista tytöistä on naimisissa.
  *
  Raskaus tai siihen liittyvät komplikaatiot ovat yleisin 15-19-vuotiaiden naisten kuolinsyy.

  (www. plan.fi)

  VastaaPoista
 85. Jack,

  ohoh, miten olen kuvitellut sinut jopa profeministiksi?

  Noh, ihminen on erehtyväinen.

  *

  Oili,

  listasi on rautainen! Kylmiä faktoja nykytodellisuudesta, jota tosiaan löytyy maamme rajojen ulkopuoleltakin, ja muualta kuin lomakohteista, Prahasta tai Pariisista.

  Tämä minua niinsanotusti jopa koskettaa: 70 prosenttia köyhyydessä elävistä ihmisistä on tyttöjä ja naisia.

  Tämä taitaa samalla selittää juuri tuon, että vahvimmat miehet jättävät köyhyyden, isoäidit, äidit, siskot ja morsiamet taakseen lähtiessään etsimään leveämpää leipää muualta. Vai miten tämä fakta on tulkittavissa?

  VastaaPoista
 86. Kai se fakta on niin, että näitä meidän länsimaisia arvojamme, jossa naisia kunnioitetaan ihmisinä, ei juurikaan muualla vielä jaeta.

  Hesarissa taisi olla uutisen, jossa kerrottiin Afrikan kouluista. En muista maata, mutta yhdessä pikkukoulussa oli 20 koulutyttöä raskaana, ja 10 heistä opettajalle. Eli vielä on valistuksella tekemistä.

  Näin äsken Takkiraudalla uutisen, jonka hän oli lainannut Bjarne Kalliksen blogista: Saksassa naisope, 59 v, sai potkut annettuaan vahingossa muslimioppilaalle lautasen, jolla oli sianlihaa. Oppilas ei sitä toki syönyt, mutta rikoshan on karmea muutenkin.

  No, saihan meilläkin uutistenlujika potkut, kun loukkasi meidän tabuamme, alkoholia. Minusta sille potkujen antajalle pitäisi antaa potkut.

  Tämä kaikki kertoo vain, kuinka nopesti meilläkin pikkumaiset, mutta verenhimoiset moralinvartijat nousevat koloistaan, kun tilaisuus tulee.

  VastaaPoista
 87. Luin tuon saman Bjarne Kalliksen kirjoituksen aamulla, Tapsa. Takkirautaa en vielä ole ehtinyt lukea. Joka tapauksessa opettajan teko oli mitä tahattomin, selvä vahinko.

  Sen sijaan tämän suomalaisen uutistenlukijan teko oli kontekstissaan ajattelematon ja tahallinen, ei vahinko. En vertaisi tapauksia toisiinsa.

  VastaaPoista
 88. Vielä piti sanomani tuosta, kun moitit Tapsa moraalinvartijoita, että ei kai tässä moraalista ollut kyse, vaan uutistenlukijan uskottavuudesta.

  Minä ainakaan en luota täysillä uutisankkuriin, joka leikkii kaljalla työssään. Otan hömpsyn jos toisenkin, joten en ole alkoholikielteinen, ja saatan ajaa jopa autoa pienessä sievässä, joten en ole moralistikaan.

  VastaaPoista
 89. Oili on selvästi feministi, joka lyö väitettä "Suomi maailman kolmanneksi tasa-arvoisin maa" korville oikein kunnolla. Kukaan muu, kuin feministi, ei kykene unohtamaan noin totaalisesti miesten ja poikien tasa-arvovajetta. Oili oikein kunnolla tuo eteemme jälleen kerran feministisen myytin, jonka mukaan naiset ovat sorrettuja, alistettuja ja ilman valtaa - aina ja iänkaikkisesti. Joku toinenkin tällä plstalla taitaa olla samaa mieltä ja toteuttaa tuota feminististä myyttiä jatkuvasti...

  Muutenkin tuo "Suomi maailman kolmanneksi tasa-arvoisin maa" on ihan huttua. Luin tässä äskettäin erään Suomen johtavan tasa-arvotutkijan ja -asiantuntijan Henry Laasasen Uuden Suomen blogia, jossa Laasanen vastaanpanemattomasti totesi, kuinka asian laita tässä The Global Gender Gap Index -raportissa jälleen oli. Raportti vain meni, tyypillisesti, sellaisenaan kritiikittömään suomimediaan. Säälitävää! Koko raportti oli epätasa-arvoinen. Raportissa epätasa-arvoksi määritellään kaikki ne asiat, jotka naisilla ovat miehiä huonommin. Niitä asioita, jotka miehillä ovat naisia huonommin, ei huomioida miesten epätasa-arvoksi ollenkaan.

  VastaaPoista
 90. Tapsa: "No, saihan meilläkin uutistenlujika potkut, kun loukkasi meidän tabuamme, alkoholia. Minusta sille potkujen antajalle pitäisi antaa potkut. "

  Samaa mieltä, kannatan!
  Yle on alkanut oikein jeesustella ja niuhottaa vaikka vetää elättäjäänsä, eli veroluonteista lupamaksun maksajaa jatkuvasti nenästä pyörittämälä päivästä toiseen uusintoja ja uusinnan uusinnan uusintaa.
  Mielestäni YLEn englannin kielisten uutisten toimittajan loppukevennys tyhjän olutpullon kanssa oli hauska. Onha sitä muissakin medioissa. Annan ylen Ylen huumorintajuttomuudele.

  VastaaPoista
 91. Vastaapas nyt Jape tähän kysymykseen, johon kukaan ei osannut edellisessä keskustelussa vastata:

  Mihin tuo nyt laskettu eri maitten tasa-arvoprosentti tulee suhteuttaa?

  Jos täydellinen tasa-arvo on sadan prosentin tasa-arvo, niin montako prosenttia on a) Islannin, b) Norjan ja c) Suomen tasa-arvon määrä sadasta prosentista?

  Vain tällä on merkitystä!

  VastaaPoista
 92. "Minä ainakaan en luota täysillä uutisankkuriin, joka leikkii kaljalla työssään. Otan hömpsyn jos toisenkin, joten en ole alkoholikielteinen, ja saatan ajaa jopa autoa pienessä sievässä, joten en ole moralistikaan."

  Jaa jaa, no sinähän olet jopa pikku kriminaali sitten, omaan kertomaasi pohjaten. Tulla Ylen hauskalla ex-toimittajalla kun ei ollut pullossaan kaljaa ollenkaan. Hänen uskottavuutensa ja luotettavuutensa oli siis aivan kunnossa. Toisin on Ylen laita.

  VastaaPoista
 93. Kannattaako minun vaivautua, kun vastaukseni on kuitenkin väärin, sinun, Iines, tai jonkun muun mielestä?

  VastaaPoista
 94. Kyse on kuitenkin uskottavuudesta, ei moraalista, johon täällä mielestäni väärin yritetään vedota.

  Itse ottaisin kyllä tyypin kehityskeskusteluun, en minäkään tuota potkujen paikkana silti pidä.

  VastaaPoista
 95. Ei kannata, jos ajattelet vastata kiertämällä ja linkeillä. Ihan vaan lyhyellä kaavalla ja selkokielellä, jos siihen on vastaus.

  Luulen, että kysymys on niin kovan sarjan kysymys, että kukaan ei osaa vastata siihen. Vastaus paljastaisi sen, miten kaukana tasa-arvosta maapallo vielä on.

  VastaaPoista
 96. Näkisin, Iines, niin päin, että vanhan naisen tapauksessa juuri jatkuva uutisten seuraaminen teki hänen olonsa ahdistuneeksi.

  Ahdistuksesta puheen ollen: toivottavasti Chilen kaivosmiesten jälkihoito on huolehdittu.

  Kun kuherruskuukausi normaalin elämän kanssa on ohi (lähipäivien ja viikkojen aikana), pintaan pukkaa hyvin suurella todennäköisyydellä posttraumaattinen stressi.

  Ei se ole mihinkään voinut unohtua mielen syövereistä, että pitkään miehillä oli ainakin alitajuinen pelko jäädä kaivoksen syvyyksiin loukkuun kuolemaan.

  Kuunkuiske

  VastaaPoista
 97. "Ei kannata, jos ajattelet vastata kiertämällä ja linkeillä."

  No jätetään sitten vastaamatta. Turha haaskata aikaa ja energiaa.
  Muut heittelee "tykittämällä " linkejä ja se on OK. Minulle aiheesta valitetaan jo enenen yhdenkään linkin laittamista. Kummallinen on maailma, kaksoistandardeja täynnä. Osoittaa todeksi että 99,9%% epätasa-arvo on ihan arkea Suomessa.

  VastaaPoista
 98. "Vastaus paljastaisi sen, miten kaukana tasa-arvosta maapallo vielä on."

  Feminististä tyyliä puhua maapallon tasa-arvosta, kun kyse on eri maiden tasa-arvo rankingista.

  VastaaPoista
 99. En tosiaan tiedä tuosta naisesta mitään, Kuunkuiske, joten asia voi olla noinkin.

  Pidän itse tärkeänä sitä, että vanhusväestö pysyisi mukana median kelkassa jollakin tapaa, sillä riskinsä kai on jättäytyä syrjään jatkuvasti muuttuvan median annistakin.

  Voisiko olla niin, että ihminen joka ahdistuu uutisista, pelkää paljon muutakin?

  VastaaPoista
 100. Otetaan vaan ihan se paljas kysymys, Jape, ja unohdetaan muu. Löytyykö siihen vastausta? Ellei, niin ok, asia valmis.

  Kuinka suuri on ranking-listan ykkösen, Islannin, tasa-arvon osuus sadan prosentin tasa-arvosta?

  Entä Norjan ja Suomen? Jos näitä ei ole kartoitettu, listalla voi pyyhkiä peppunsa.

  VastaaPoista
 101. "Löytyykö siihen vastausta? Ellei, niin ok, asia valmis."

  Tottakai löytyy. Sitä vain ei jaeta kaikille, varsinkin kun kysely- ja tiukkaustyyli on tuo.

  VastaaPoista
 102. Iines, ajattelin noiden uutisten katsomisessa ja katsomatta jättämisessä sitä, että SAMAT uutiset tulevat moneen kertaan yhden vuorokauden aikana. Ei ole mieltä kuulla vaikkapa kuutta - kahdeksaa kertaa päivässä, miten melkein presidenttiyttä määräänpäänään pitämä henkilö asetetaan epäillystä epärehellisestä toiminnasta poliisitutkintaan, tai että tienvarsipommin on surmannut rauhanturvaajia Afganistanissa. Hyvää oloa ei liioin lisää kuulla monta kertaa päivässä, miten ruoan hinta ensi vuonna kohoaa reilusti (ja pistää monen köyhyyden rajoilla kamppailevan entistäänkin tiukemmalla). Tai että vinksahtanut sairaanhoitaja on toiminut vastoin ammattiaan ja tappanut joukon potilaitaan. Tai että taas on väärinkäytetty syöpälapsille kerättyjä varoja. Kertakin kuulla tuollaisia uutisia tuo ahdistusta.

  Oikeastaan voisi kuunnella/katsella yhdet uutiset Yleltä ja yhdet MTV 3:lta. (Niiden tapa uutisoida asioita on erilainen, ja lisäksi niiden uutisvalinta poikkeaa jonkin verran toisistaan.) Jos tämän lisäksi vielä lukisi päivittäin ilmestyvän sanomalehden ajatuksella, uskon että tämä riittäisi pitämään ihmisen ajan tasalla maansa ja muun maailman tapahtumista.

  Totta on sekin, että kokonaan ei pidä jäädä pimentoon maailman menosta.

  VastaaPoista
 103. Tuo "uutisten lukijan luotettavuus" tuli kai Kari Hotakaiselta. Hotakainen toki suhtautui Arvi Lindiin ansaitun kunnioittavasti mutta oli siinä myös jotain satiirin kaltaista.

  Pärstäkertoimen perusteella nykyisin luotettavimmat uutisankkurit löytynevät Pohjois-Koreasta,tai Kiinasta ennen niitä oli mm. NL:ssä.

  "Se on niin vakava, että sen täytyy olla oikeassa ja tosissaan"!

  Uutiset ovat valtaosaltaan viihdettä ja tunnemanipulaatiota.

  VastaaPoista
 104. Tuo on varmaan totta, jos ajattelee järjellä, Delilah.

  En kuitenkaan ajattele tätä niin. Ajattelen, että vanhukselle tekee hyvää kuunnella uutisia, samojakin monta kertaa päivässä, koska se luon rutiinia ja turvallisuudentunnetta, että kauheudetkin jatkuvat.

  Saa vahvistuksen sille asialle, että on vielä elossa, on mukana maailmanmenossa, kun kuulee tutun äänen toistavan, että yhteiskunta on hollillaan, maailmanloppu ei ole tullut, mutta sodat jatkuvat ja joku muu kuolee, vielä.

  Ja kun tämä kertautuu, mikäs sen parempi, ei tarvitse tehdä itsemurhaa ja vetää itseään kaulakiikkuun, niin kuin hyvinvointi-Suomessa joka toinen päivä yksi vanha ihminen tekee.

  VastaaPoista
 105. Lainaan itseäni"Uutiset ovat valtaosaltaan viihdettä ja tunnemanipulaatiota."

  Ja tuo on se viattomin osa.

  Päivittäiset uutiset eivät varsinaisesti ole uutisia, niitä voisi kutsua vaikka pikakertomuksiksi.

  VastaaPoista
 106. Uutiset ovat jumalansanaa, Riku. Vain loppukevennys on luvallinen, sekin hillitysti ja hivenen jäykästi, vain toisella suupielellä hymyä avittaen, a la Kai Linden.

  Ja niiten aikana ei kotisohvilla puhuta! Kun sitten kysytään, että mitäs uutisissa oli, sanotaan, että en mä muista.

  VastaaPoista
 107. Perimmäisiä totuuksia kolkutteleva kysymys asettuu TV2 "Homoilta" -ohjelman tiimoilta: Ovatko kirkosta eroajat tukemassa liberimpaa vai jyrkenpää parisuhdelakia?

  "Eroakirkosta.fi -sivuston mukaan eilen kirkon jätti 2 633 jäsentä. Se on yli 1 500 eroa enemmän kuin edellisessä yhden päivän ennätyksessä. Keskiviikkona kirkosta erottiin yhdessä päivässä enemmän kuin koko heinäkuun aikana."

  . . . tai oikeammin: Löytyykö joku fundamentaalinen syy homokammolle?

  Kauko Putki

  VastaaPoista
 108. En ollenkaan ihmettele tuota ihmisten erohalua kirkosta. Sehän siis juontaa siitä, että kirkkoon on yhä enenevässä määrin pesiytymässä homomyönteistä piispaa ja naispappia. Se järkyttää montaa perusheteroa luterilaista - ketäpä ei järkyttäisi.

  VastaaPoista
 109. Ihan noin itsensä huvittamisen ja huumorin kannalta kehoitan ihmisiä seuraamaan Ylen aamutelevision jälkeen lähetettäviä englanninkielisiä uutisia.

  Vakava ilmeinen uutisihminen toistaa mongolianenglannilla ison maailman tapahtumia , jotka mahdollinen kohderyhmä on lukenut internetistä jo puolta vuorokautta aikaisemmin.

  Niissä on jotain suurta. Wilska ei ole ihan tyhmä mies, kun tuon tekijänä huomasi.

  VastaaPoista
 110. Heh, minulla ei ole tapana tyhjentää pajatsoa joka kommentissa. Vihjasin vain, että ehkä Iines ja Oilikin lulevat, että Suomi myöntää miehille herkemmin turvapaikkoja ja oleskelulupia suojeluntarpeesta.

  Toisaalta voidaan esittää kysymys, että pitäisikö näitä nasimeja todella lähteä maailmalta vartavasten etsimään ja rahtaamaan Suomeen tositeeveetähdiksi? Jape ja Tapsa voisivat ehdottaa tätä Hommaforumilla.

  VastaaPoista
 111. Iines: "Kuinka suuri on ranking-listan ykkösen, Islannin, tasa-arvon osuus sadan prosentin tasa-arvosta?"

  En ole tutustunut tähän tasa-arvotutkimukseen, mutta kai ne joillakin kriteereillä sen mittasi?

  Itselleni tulisi mieleen esim. tällaisia mittareita eli naisten %-osuus vaikkapa näistä:

  - maan ylin johto
  - hallitus
  - eduskunta
  - virkamiehet
  - tuomarit
  - yritykset
  - yliopiston opiskelijat
  - yliopiston opettajat
  - muista kouluista vastaavat

  Ja niin edelleen aina lappuliisoja myöten.

  Ainakin noissa asioissa naisten osuus Suomessa lienee vähintään 50 % eli tasa-arvo olisi lähellä sataa?

  Vastaväitteiden vuoro, Iines.

  VastaaPoista
 112. Jack - minä en seuraa Hommafoorumia. Alkaisin vain sielläkin väittää vastaan. Se on luonteessa, auktoriteettikammo ja totuuksien epäily.

  VastaaPoista
 113. Riku: "Pärstäkertoimen perusteella nykyisin luotettavimmat uutisankkurit löytynevät Pohjois-Koreasta"

  Minua ei tuo pärstäkerroin niinkään vakuuta, vaan se että naisankkuri lukee sen julistuksen mahtipontisella, matalalla miehen äänellä. Se tuo vakuuttavuutta.

  VastaaPoista
 114. Minua alkoi mietityttää tuo leimautumiseni hommalaiseksi, jonka kaikki mielipiteet voidaan automaattisesti leimata vääriksi lyödä otsaan rasistin leima.

  Koukkaan nyt hieman mentaalihistorian kautta.

  Meillä on ennenkin leimattu. YYA-aikoina pahin mahdollinen leima oli "neuvostovastainen". Sillä hutkimalla sai hiljennettyä ja syrjittyä kenet tahansa. Sitä leimaa varottiin ja pelättiin ihan hulluuteen ja nuoleskeluun asti, koska siihen leimaan saattoi tyssätä ihmisen ura.

  Nyt vastaava leima on "maahanmuuttokriittinen".

  Ennen vanhaan oli turha selittää antimölinäkuorolle, että meillä vapaassa maassa on oikeus olla neuvostovastaisia, koska me vastustamme kommunistista diktatuuria. Ei auttanut, ei mennyt mölisijöillä jakeluun.

  Nyt on turha selittää, että meillä vapaassa maassa on oikeus kritisoida maahanmuuttopolitiikkaamme, koska se selvästikin johtaa yhteiskunnalliseen epätasa-arvoon ja muihin lieveilmiöihin, kuten muista maista huomaamme ja alamme huomata meilläkin.

  Ei auta. Ei mene jakeluun.

  VastaaPoista
 115. Tapsa: "Itselleni tulisi mieleen esim. tällaisia mittareita eli naisten %-osuus vaikkapa näistä:"

  Entäpä miten tulkitaan tilanteet, jossa naisten %-osuus on yli 50?

  Sanotaan nyt vaikka opettajissa jne.

  Mikä on tasa-arvotilanne tuolloin?

  VastaaPoista
 116. Jack: "Heh, minulla ei ole tapana tyhjentää pajatsoa joka kommentissa."

  En ole havainnut sinun tyhjentäneen pajatsoa vielä kertaakaan. Linkkejä omiin horinoihisi olen nähnyt muutamia, mutta sinun jutustelusi on kevyttä harlekiini-kirja tasoa, eli tasotonta. Vakuuttavuutesi ja vaikuttavuutesi on sitä luokkaa, että se häipyy kohinaan, mittausepätarkuuteen.

  VastaaPoista
 117. Tapsa: "Minua alkoi mietityttää tuo leimautumiseni hommalaiseksi, jonka kaikki mielipiteet voidaan automaattisesti leimata vääriksi lyödä otsaan rasistin leima"

  Älä tuollaisia pohdi. Leimaaminen on femakkojen tapa koittaa suistaa asiakeskustelijat raiteilta. Tuo juontaa siitä, että feministit kovasti haluavat keskustella, mutta siten että he kontrolloivat keskustelua. Kun tämä ei ole aina mahdollista, niin he jäävät heti alakynteen, kun heillä ei ole argumentteja. Silloin feministit alkavat heitellä leimakirveillä.

  VastaaPoista
 118. Palataanpa pääaiheisiin - Nasimaan ja tasa-arvoon.

  Toisessa tosi-tv-ohjelmassa, BB:ssa, oli Nasiman miespuolinen maanmies, Habib. Miten häneen suhtauduttiin?

  Habib kehui estottomasti naisjutuillaan. Naiset eivät kuulemma voi vastustaa häntä ja kaatoja on kuin keilakisoissa, kaverien muijiakin on tullut pantua.

  Miten suhtautui tähän muslimille sopimattomaan rehentelyyn maamme afgaaniyhteisö?

  Tuomittiinko? Uhkailtiinko? Hävettinkö?

  En huomannut. Huomasiko joku muu?

  Miksi Habibin käytös hyväksyttiin muslimipiireissä? Siksikö, että kyse oli suomalaisista naisista?

  VastaaPoista
 119. Jack: "Heh, minulla ei ole tapana tyhjentää pajatsoa joka kommentissa."

  Jape: "En ole havainnut sinun tyhjentäneen pajatsoa vielä kertaakaan."

  Olen siis onnistunut tarkoituksissani! Kiitti Jape, olet tarkka lukija.

  VastaaPoista
 120. Jack: "Olen siis onnistunut tarkoituksissani! Kiitti Jape, olet tarkka lukija."

  Eipä kestä! En lue tyhjänpäiväisyyksiä enkä tyhjäpäisten tekstejä. Näin säästyy pirusti aikaa.

  VastaaPoista
 121. Kiitos kun luit kommenttini Jape!

  VastaaPoista
 122. En minä luullut mitään, Jack, en sitä että Suomi myöntää miehille helpommin turvapaikkoja kuin naisille.

  Eikös se olekaan kaikille selvää, että naiset eivät pääse lähtemään yhtä vapaasti, kun heillä on suvun lapset ja vanhukset hoitovastuillaan ja he ovat muutenkin sidotumpia ja monet luvanvaraisia ihmisiä, joiden tahto on isän tai miehen taskussa?

  Miesten on helpompi vain lähteä, sillä miehet ovat naisia vahvemmassa fyysisessä kunnossakin. Joissain noista kulttuureistahan miehet syövät ensin, ja naiset ja lapset sitten vasta, mitä miehiltä jää - luin noita Oilin linkkaamia sivuja www.plan.fi.

  VastaaPoista
 123. Kukaan ei ole muuten vastannut vielä siihenkään kysymykseeni tai ihmettelyyni, miksi maailman köyhyyttä kärsivistä peräti 70 prosenttia on naisia ja lapsia. Mistä siis arvelette tämän johtuvan?

  VastaaPoista
 124. Olisiko tasa-arvoista myöntää turvapaikkoja yhtä paljon miehille ja naisille?

  VastaaPoista
 125. Tapsa,

  emme me tässä nyt lähde olettamaan, miten tuo tasa-arvon ranking-lista on "mahdettu" tehdä. Näin ei saada vastausta kysymykseeni:

  Mikä on kolmen parhaan maan tasa-arvon määrä sadasta prosentista? Eli kuinka tasa-arvoinen maa Islanti, ykkönen, siis oikeasti on? Entä Norja tai Suomi? Se, että ne ovat maailman tasa-arvoisimmat maat, ei sisällä mitään tärkeää informaatiota. Se voi pitää sisällään myös sen, että kyseisissä maissa on pahoja puutteita tasa-arvossa. Miten asia siis tulee suhteuttaa?

  Peräänkuulutan siis uutisten kuullun tai luetun ymmärtämistä.

  VastaaPoista
 126. Jack, tasa-arvoista olisi myöntää turvapaikkoja eniten tarvitseville pyytäjille.

  Ei sukupuolijako kävele hädän yli.

  Miksi pyytäjissä on naisia siis verraton vähemmistö?

  VastaaPoista
 127. Jos ei ne tartte apua?

  VastaaPoista
 128. Haluaisin sanoa vielä jotain tästä Tapsan tasa-arvon laskemislistasta - tämä on siis ehdotettu tai oletettu esimerkki:

  - maan ylin johto
  - hallitus
  - eduskunta
  - virkamiehet
  - tuomarit
  - yritykset
  - yliopiston opiskelijat
  - yliopiston opettajat
  - muista kouluista vastaavat
  .

  Listaa vilkaisemalla saa vaikutelman, että naiset johtavat Suomea, etenkin kun siinä on korosteisesti esillä Punapäinen Ylin Johto ja naisenemmistöinen yliopiston opiskelijat ja opetttajat -ala. Jos mukaan lasketaan lukiot ja toinen aste sekä ammattikorkeakoulut, painopiste muuttuu.

  Huolimatta monista akateemisten naisten urakehityksen edistysaskelista on totuus kuitenkin, etteivät naiset etene samalla tavalla päättäviin ja johtaviin asemiin kuin miespuoliset kollegansa. Esim. valtion palveluksessa sukupuolijakauma on melko tasainen, mutta ylimmissä johtotehtävissä naisten osuus on vain 13 prosenttia. Luku on pienempi kuin muissa EU-maissa.

  Sama naisten aliedustus päättävissä tai muuten merkittävissä tehtävissä näkyy muillakin aloilla.

  Naistohtoreiden määrä on kasvanut 1990-luvulla 30 prosentista runsaaseen 45 prosenttiin. Vaikka myös naispuolisten professorien määrä on kasvanut, heitä on silti vain viidennes.

  Yksityissektorin johtopaikoilta tai hallituksista löytyy harvoin naisedustaja. Naisten uraesteenä on edelleen näkymätön lasikatto.

  (Yksityiskohtaisia tietoja haettu täältä:
  http://www.akateemisetnaiset.fi/tasa-arvo.htm)

  Meillä ei siis ole ainakaan sadan prosentin tasa-arvoa.

  VastaaPoista
 129. Miten voisi olla, että köyhääkin köyhemmistä maista vain miehet kärsisivät nälkää ja hätää. Miksi heidän omat naisensa voisivat paremmin?

  Jos maassa on väkivaltaa ja sotaa, se kärsimys kohtaa myös naiset.

  Miten sinä Jack selität tuon, että 70 prosenttia maapallon köyhistä on naisia ja lapsia? Miten tämänkin faktan varjolla voit edes kysyä, että "jos he eivät tarvitse apua"?

  VastaaPoista
 130. "miksi maailman köyhyyttä kärsivistä peräti 70 prosenttia on naisia ja lapsia. Mistä siis arvelette tämän johtuvan?"

  Esim. feministisistä tutkimusmetodeista. Se on samaa sarjaa "naisen euro on 80 senttiä" jankutuksen kanssa. Siis vale. Tutkitaan tarkoitushakuisesti tutkimuksia, tilastoja ja lähteitä niin tulos voi olla ihan mikä vaan.

  VastaaPoista
 131. "Yksityissektorin johtopaikoilta tai hallituksista löytyy harvoin naisedustaja. Naisten uraesteenä on edelleen näkymätön lasikatto."

  Ei siellä mitään lasikattoa ole, vaan naisilta puuttuu yrittäjäriskinottokyky ja -halu
  Miksi naiset ei perusta yrityksiä ja täyt johtoa ja hallitusta naisilla?
  Valtaosa yrityksitä on miesten perustamia ja omistamia. Mistä tämä johtuu?

  VastaaPoista
 132. Löysin luvun Planin sivuilta. Plan tukeutuu paljosti Unicefin tietoihin, ja tämä luku on sieltä peräisin.

  Olisiko Unicefkin siis feministiien salaliitto? Mitä luulet?

  VastaaPoista
 133. Olisi epä reilua, jos mä en saa olla yhtä tyhmä kuin Jape.

  VastaaPoista
 134. Miten sinä Iines selität sen, että esim. Suomen syrjäytyneistä 90% on miehiä, samoin kuin asunnottomista?

  Miten sinä Iines selität sen, että miehet kuolevat Suomessa keskimäärin 8 vuotta naisia varhemmin?

  Mielenterveysongelmaiset naiset kuolee keskimäärin 10 varhemmin verrattuna muuhun väestöön. Mielenterveysongelmaiset miehet kuolee keskimäärin 20 vuotta muuta väestöä varhemmin. Miten tämä on selitettävissä Iines?

  VastaaPoista
 135. Ei nyt hyökkäillä millään tilastoilla ja nettisivuilla, Iines, vaan puhutaan ihan omaa asiaa. Faktoja vain kehiin.

  VastaaPoista
 136. En lähde keskustelussa tälle mielestäni kehnolle tasolle, että "se ja se on feministien syytä". Näin tekee lähinnä suomi24.amistaso.

  Tahtoisin keskustella asioista ilman, että mainitaan kertaakaan sanaa feministi.

  VastaaPoista
 137. Odotan ensin vastauksia esittämiini kysymyksiin, ja menen sitten vasta uusiin kysymyksiin.

  En myöskään jatka tasa-arvokeskustelua, jossa käytetään sanaa feministi.

  VastaaPoista
 138. Tuli mieleen reittä pitkin onneen kiivenneen ruotsalaisen Danielin tapaus. Kun Calle aikanaan heittää veivin nurkkaan, niin Victoriasta tulee kuningatar, Danielista vain prinssi.

  Tämä on huutava vääryys, kun Danielilla olisi mielestäni aivan yhtäläinen oikeus olla sukkanauharitarien kuningas, kuin Victorialla olla kuningatar.

  Aion myös tarkkailla silmä kovana, ettei Victoria ole se joka yksipuolisesti saa synnyttää tulevan kruununperillisen kauppakeskuksia avaamaan!

  Voi julmettu!

  VastaaPoista
 139. "En myöskään jatka tasa-arvokeskustelua, jossa käytetään sanaa feministi."

  Tuo on hienoa kuulla. Feminismi ja tasa-arvo -sanoja ei tule käyttää samassa yhteydessä, koska ne ovat ihan eri käsitteitä.

  Feministihän on vain naisten etuja ja oikeuksia, sekä miehille velvollisuuksia, ajava hurmohenkinen henkilö, joten tasa-arvosta ei voi puhua silloin ollenkaan.

  VastaaPoista
 140. Joo, siis Victoriahan on selvä feministi. Näkeehän sen jo pitkästä leuasta ja voimakkaista piirteistä. Polkee miestään korkokengällä minkä ehtii.

  Samaa mieltä että heti sukkanauharitarin arvo Tanelille ellei muka miehelle voi antaa kuninkaan arvonimeä!

  VastaaPoista
 141. Tässä blogissa jokainen tasa-arvoa käsittelevä keskustelu on vesitetty lyömällä keskustelijoita feministin leimalla.

  Korkealaatuisessa keskustelussa puhutaan asioista, ja jos näin tehdään, sana feministi on harvoin tarpeen. Odotan siis sivistyneen kohteliaita mutta värikkäitä ja raflaavia keskusteluja, joissa ei lyödä leimoja ja jotka etenisivät, eivät jäisi jankkaamaan. Turhaan kai.

  VastaaPoista
 142. "En lähde keskustelussa tälle mielestäni kehnolle tasolle"

  Tämä voi kieliä myös siitä, että ei ole vasta-argumenttia. Nostetaan ikään kuin kädet ylös heti, kun esitetään hiukan hankalia kysymyksiä. Helpointa on tietysti mitätöidä keskustelu leimaamalla se alempiarvoiseksi, ikään kuin se oma keskustelu olisi tasokaampaa. Niin kuin millä mittarilla?

  VastaaPoista
 143. Kauankohan menee kun joku punkeaa paikalle ja ilmoittaa: "Olen feministi, mutta..."?
  Se siitä korkealaatuisesta keskustelusta. Vai onko niin, että feministi saa kyllä korostaa feministiyttään? Todennäköisesti.

  VastaaPoista
 144. Nostan esiin vielä yhden tärkeän tasa-arvokysymyksen.

  Miksi miehen se kutistuu vedessä, mutta naisen rinnat käsittäkseni eivät.

  Tässä havaintomateriaalia

  Minä nyt olen tällainen vetistelijä.

  VastaaPoista
 145. Havaintomateriaali jäi minulla 24 sekuntiin, kun mokkula ei suostunut pyörittämään videota.

  Kyllä minä luulisin, että nahka kuin nahka säikähtää kylmää vettä ja vetäytyy kokoon.

  VastaaPoista
 146. Iines,
  ehkä se oli määrätty ylemmältä taholta, et siinä elämää suurempia asioita menettänyt.

  Miehenä täytyy kuienkin myöntää, että tunnen suurta tissikateutta.

  VastaaPoista
 147. Tapsa: "En ole tutustunut tähän tasa-arvotutkimukseen, mutta kai ne joillakin kriteereillä sen mittasi?"

  Olet oikeilla jäljilla Tapsa. On oleellisen tärkeää tietää mitä on mitattu ja miten.

  Lisäksi on oleellista tuntea, että media, joka tuon tasa-arvo -jutun uutisoi, otti sen sellaisenaan, ilman lähdekritiikkiä ja tutkimatta mitä oli mitattu ja miten.

  VastaaPoista
 148. Iines, olin ihan vakavissani tasa-arvokysymyksessä, enkä siis suinkaan halunnut "olettaa" mitään, vaan ottaa selvää miten ranking-tulokseen oli tultu.

  Ei kai sitä nyt sentään hatusta oltu vedetty? Eihän sillä silloin ole mitään arvoa.

  Siksi heittelin lonkalta tuon listani ja totta hemmetissä se jotakin tasa-arvosto kertoo, että Suomessa sekä pressana että pääministerinä on nainen ja hallituksessa on naisenemmistö.

  Totta on myös se, mitä siihen vastasit.

  Mutta nyt vastaan siis kysymykseesi arvaamalla, että Islannissa tasa-arvo on 74 % ja Suomessa 69 %.

  Afganistanissa arvioin samalla asteikolla sen olevan 4 %.

  Millä muulla tavalla tähän väitteeseeni voit vastata asiallisesti argumentoiden kuin kuvaamallani metodilla? Häh?

  VastaaPoista
 149. "Meillä ei siis ole ainakaan sadan prosentin tasa-arvoa."

  STM:n tasa-arvoyksikössä on 100% tasa-arvo, koska 100% työntekijöistä on naisia.

  VastaaPoista
 150. Turhaan, Riku, kadehdit.

  Minusta tissit ovat hieman epäkäytännölliset ulokkeet, ja elämä ilman tissejä voisi olla käytännöllisempää, noh, ellei olisi sitä biologista juttua.

  On hassua että povea muokataan. Joskus oli muotia terävä povi, ja liivit olivat sellaisia, että kärki jäi tyhjäksi, nyt taas ylösnostettu leveän pullea varustus on jo teinixeilläkin. Ja moni haaveilee silikoneista, muovityynyistä nahkansa alla. Hrrr.

  VastaaPoista
 151. Sanoinko kadehdin? Se oli vain joku freudilainen, tai mikä lienee erehdys.

  Tarkoitin haaveilen.

  VastaaPoista
 152. "Mikä on kolmen parhaan maan tasa-arvon määrä sadasta prosentista?"

  Milloin sadan prosentin tasa-arvo toteutuu? Mitkä seikat pitää toteutua, jotta voidaan sanoa, että nyt on sadan prosentin tasa-arvo?

  Sadan prosentin tasa-arvo pitää ensin määritellä, ennen kuin voidaan antaa tarkempia vastauksia mihinkään muuhun asiaan.

  VastaaPoista
 153. Tässä Iinekselle, kaikille muillekin hyvän huomenen musiikkia

  VastaaPoista
 154. Sadan prosentin tasa-arvo pitää ensin määritellä, ennen kuin voidaan antaa tarkempia vastauksia mihinkään muuhun asiaan.

  Kyseessä on tietenkin tavallaan harhaluku, keskimääräinen likiarvo useilla otoksilla mitattuna.

  Se voi olla silloin, kun ylimmissäkin johtotehtävissä naisten osuus on 50 prosentin luokkaa - nythän se on siis 13 prosenttia. Tai kun naisprofessoreiden määrä olisi 50 prosenttia, nyt se on hädin tuskin 20 prosenttia.

  Globaalista tasa-arvosta voidaan taas puhua sitten, kun maailman köyhistä vain 50 prosenttia on naisia ja lapsia, nyt on siis järkyttävät 70 prosenttia - luku, jota miehet täälläkään eivät ole osanneet mitenkään selittää muuksi kuin feministien salajuoneksi.


  Rikulle kiitos kauniista aamumusiikista, lempparikappaleitani ja tulkkejani.

  VastaaPoista
 155. Tasa-arvo on täydellistä silloin, kun sukupuolella ei ole ihmisille enää mitään merkitystä. Elämme silloin biseksuaalisessa maailmassa, jossa joissakin parisuhteissa syntyy lapsia, joista pidetään huolta yhdessä.

  VastaaPoista
 156. Lisäys:

  Parhaan käsityksen täydellisestä tasa-arvosta saa K.Marxin kuvaaamasta alkukommunismista.

  VastaaPoista
 157. "Se voi olla silloin, kun ylimmissäkin johtotehtävissä naisten osuus on 50 prosentin luokkaa - nythän se on siis 13 prosenttia. Tai kun naisprofessoreiden määrä olisi 50 prosenttia, nyt se on hädin tuskin 20 prosenttia."

  Osittain varmaankin näin, mutta puhut taaskin vain naisten luvuista. Suoraan sanottuna (saanahan snaoa suoraan?), nuo mainitsemasi naisprofessuurien määrä ja naisten osuus johtotehtävissä on aivan epäolennaisuuksia. Ei niillä ratkaista IHMISTEN tasa-arvo-ongelmaa yleisesti. Professoreiksi ja johtotehtäviin pitää valita PÄTEVIN, olipa mitä sukupuolta tahansa. Keskustelu ei etene kun aina jäädään näihin naisprofessoreihin jumiin. Jos ei ole sopivia ja päteviä naisprofessoreja niin ei ole. Ei sinne ketään nukkea pidä laittaa, tärkeään tehtävään.

  Sitten jatkan vielä hiukan:

  Miten kokonaistasa-arvoprosentiin vaikuttaa ne seikat, joissa naisilla on 70-90% osuus? Vai eikö vaikuta mitenkään? Entäpä miesten 100% asevelvollisuus? Naisillahan tuo velvollisuus on pyöreä nolla. Miten tuo vaikuttaa kokonaistasa-arvoprosenttiiin?

  Minulla on noin sata muuta kysymystä (ja lisää tulee kokoajan), toivottavasti löytyy oikeat vastaukset nyt alkuun näihin.

  VastaaPoista
 158. Sen verran tarkennan, että alkukommunismi on yksi versio ns. luonnontilan tulkinnasta. 'Luonnontila' on kaikissa ihmistieteissä esiintyvä käsitys ihmisen alkuperäisistä olemisen ehdoista. Mm. Freud katsoi, että luonnontilassa pojat murhasivat isiään ja raiskasivat äitejään.

  VastaaPoista
 159. Tuo edellinen kommenttini oli Jackin kommenttien pohjalta.

  Jape hyvä - huokaisu - kun sinun tulisi nyt käsittää, että esimerkiksi se, että naisia on niin vähän professoreina, ei johdu pätevyyden puuttumisesta vaan valintaprosesseista - mies valitaan pätevän naisen ohi. Vasta nyt valittiin ensimmäinen naispiispakin monen miespapin protkotuksesta ja vastalauseista huolimatta.

  VastaaPoista
 160. Sukupuolten eroja ei tarvitse korostaa, mutta ei piilottaakaan; nainen ja mies eroavat myös psyykeltään, ja tämä on puhdasta biologiaa, johon luotan enemmän kuin marxilaiseen alkukommunismiin.

  Jo varhaiskulttuureissa ilmeni pyrkimystä kuolemaan saakka kestäviin parisuhteisiin - monogamia ei suinkaan ollut ainoa tapa elää yhteisössä.

  Kehitys on kulkenut kaiken aikaa monogamiasta poispäin, ei sitä kohti. Näin myös lasten hoidolla on ollut taipumus eriytyä lähikasvattajille, joskin kiinteä yhteisö toki tuntee enemmän vastuuta kaikista piirinsä lapsista.

  Täydellinen tasa-arvo alkukommuuneissa oli kaukana sukupuolten välisestä tasa-arvosta. Samaten tasa-arvo eli villinä hippiaikana lähinnä puheissa, käytännössä partaradikaalit olivat hirvittäviä sovinisteja ja riistäjiä, mikä on nähty lukuisista kirjoista (mm. Pentti Saarikoski), kirjoituksista ja itsekin.

  PS Korjasin lyöntivirheen ja panin tämän uudelleen tähän alle.

  VastaaPoista
 161. Lue kommenttini hi-taas-ti ja tarkasti, Jape.

  Minähän juuri otin huomioon sen, että joissain naisten osuus voi olla hyvin suuri, vaikka 80 prosentin luokkaa. Sanoinhan juuri tätä tarkoittaen näin:

  Kyseessä on tietenkin tavallaan harhaluku, keskimääräinen likiarvo useilla otoksilla mitattuna.

  VastaaPoista
 162. Taloudellisen vallan, väkivällan, perheinstituution, uskonnon, politiikan ja kulttuurin käytännöt on suodatettu sivistyksen eetoksella mutta yhä edelleen naisilla on se "yksi" open/off -kytkin oman päätäntävallan suojeluksessa.

  Se yhä "vituttaa" joitakuita.

  Kauko Putki

  VastaaPoista
 163. Vesa-Matti Loirin esittämä laulu oli koskettavan kaunis ja haikea. Kiitos.

  Sekaantumatta sen enempää tasa-arvokeskusteluun muistelen tyttäreni peruskouluaikaa. Hänellä oli miesopettaja luokanvalvojana. Rinnakkaisluokalla luokanvalvoja oli nainen. Rinnakkaisluokka puuhasi kaikenlaista (nais)luokanvalvojansa myötävaikutuksella päästäkseen leirikouluun. Tyttäreni luokan luokanvalvoja, siis mies, ei pistänyt tikkua ristiin, vaan ilmoitti heti asian tullessa puheeksi, että hän ei luokkaa minnekään vie. Hänen työaikansa täyttyy ilman sitäkin. Voin sanoa, että hänen oppilaansa olivat katkeria (ja kateellisia toiselle luokalla). Saattaahan olla, että kyse oli enemmän opettajien luonteesta johtuvasta viitseliäisyyserosta, mutta luultavampaa kuitenkin, että kyse oli sukupuolten välisestä erosta. Nainen tekee enemmän, mitä olisi pakko, mies mukavuudenhaluisempana vain sen, mikä hänelle "kuuluu". (Poikkeuksiakin toki on, kuten aina.) Ehkä opetusalalla on siksi enemmän naisia kuin miehiä.

  VastaaPoista
 164. Delilah,

  tunnistan kovastikin opettajien sukupuolikäyttäytymistä - ikävä sanoa - kuvaamastasi.

  Minulla oli mm. mieskollega, vieraan kielen lehtori, joka sanoi hyvin reteästi, että hän ei salkkua tarvitse, sillä hän ei vie töitä kotiin. Hän ei valmistellut koskaan tuntejaan, vaan tunnilla edettiin suoraan kirjasta ja käännettiin tekstiä kappale kappaleelta. Kirjaa hän piti koulussa. Hän ahmi lisäksi tuntiopettajilta kaikki ylitunnit, niin että hän piti mieletöntä tuntimäärää, kun tuntiopettajalla oli nippa nappa päätoimisuuden rajaan yltävä tuntimäärä.

  Tarvitseeko mainita, että hän oli palkkatilastojen kingi, ja että hänellä oli kotirouvavaimo, joka valmisti miehelle lämpimän aterian kaksi kertaa päivässä.

  Toinen mieslehtori haali myös itselleen kaikki tunnit ja piti aineensa tuntiopettajaa nälkärajoilla. Tämä mieslehtori myös vei useat kouluun tulevat sanomalehdet kotiinsa, ja kävi nuukuuksissaan hakemassa ne itselleen jopa viikonloppuisin. Hän ei ostanut kotiin tietokonetta, vaan kävi tekemässä omatkin kirjoitustyönsä koulun koneilla. Hänkään ei kotonaan valmistellut tunteja, ja oli siitä ylpeä - pätevän open ei tarvitse valmistella, sanoi hän. Hänelläkin oli kotirouvavaimo ja lämpimät ateriat odottivat.

  Vielä kolmas tunteja ahminut mieslehtori! Hän käytti vapaa-aikansa oman yrityksensä pyörittämiseen ja veti tuntinsa lonkalta, ilman valmisteluja. Hän puolestaan oli niin nuuka, että vei pramean omakotitalonsa roskapussit naapurinsa jäteastiaan, jäi kiikkiin ja koko kaupunki nauroi hänelle, rikkaalle miehelle, jolla oli - kotirouvavaimo.

  En tunne ainoatakaan naisopettajaa, joka ei valmistelisi tuntejaan ja viettäisi oppilaitten kanssa ylimääräistä aikaa. En tunne myöskään yhtään naisopettajaa, jota odottaisi kotona kotiherramiehen laittama lämmin ateria ja siivottu koti. Naislehtorit myös huomaavat aineensa tuntiopettajakollegat ja järjestävät näille anteliaammin tunteja vähentämällä omia tuntejaan. Heillä kun on kiire myös kotia hoitamaan.

  VastaaPoista
 165. "Jape hyvä - huokaisu - kun sinun tulisi nyt käsittää, että esimerkiksi se, että naisia on niin vähän professoreina, ei johdu pätevyyden puuttumisesta vaan valintaprosesseista - mies valitaan pätevän naisen ohi."

  Huokaisu itsellesi Iines. En voi käsittää näitä sinun perustelujasi ollenkaan. Kun vastaavaa esittää sinulle esim. opettajien valintaprosessista, ja siitä kuinka se ja koko koulutusjärjestelmä on viritetty suosimaan naisia, niin sinä sanot, että naiset vain on parempia. Eihän sinun logiikkakaan, Iines, ole kuullut tasa-arvosta mitään.
  Että huokaus vaan.
  Raivostuttavaa, suorastaan, kuinka AINA katsot vain toisesta näkökulmasta sitä väittämääsi suosimista ja unohdat vastakkaisen sukupuolen ehkä jopa räikeämmin ja selvemmin sorsivat käytänteet.
  Kirkon naispapit ja piispat ei ole mikään tasa-arvoon sopiva yleisesimerkki - kirkko ja valtio muuten pitäisi erottaa ihan tyystin - vaan kyse on USKONNOSTA ja siitä kuinka tietyt tahot lukevat ja tulkitsevat RAAMATTUA. Ei pidä sekoittaa uskontoa nyt tähän ollenkaan.

  VastaaPoista
 166. Delilah: "Nainen tekee enemmän, mitä olisi pakko, mies mukavuudenhaluisempana vain sen, mikä hänelle "kuuluu". "

  Päinvastoin, nainen on mukavuuden haluisempi. Miksi ojan kaivuu ei kiinnosta naisia? Entä loka-autonkulhjettajan tehtävät?
  Siksikö, että niissä ei voi olla tuoreena ja fressinä, käyttää korkokenkiä ja kynsilakkaa ja saattaa olla välillä hiukan kylmäkin kun ulkona tekee?
  On kivempi tehdä sisällä ja liihotella mappi kainalossa tärkeän näköisenä työpisteeltä toiselle kengät kopisten ja puhella kevyita lomista ja muodista.

  VastaaPoista
 167. Ihan vaan tiedoksi: valtaosa opettajista ei käytä työssään korkokenkiä, eikä kynsilakkaakaan. Kynsilakka ei kestänyt siinä vauhdissa minulla ainakaan päivääkään lohkeamatta, ja korkokengillä ei jaksa seistä luokissa - hyvä opettaja kun ei istu puhuessaan, koska puhe ei silloin kuulu kaikille.

  Minulla oli kerran nahkapohjaiset korkokengät, ja lensin niillä komean voltin koulun puunatulla käytävällä. Sen jälkeen valitsin kumipohjaiset kotimaiset kengät.

  Lue nyt Jape hi-taas-ti ja ajatuksella tuo pitkä kuvaukseni kouluni opettajista. Se on koruttoman realistinen kuvaus.

  VastaaPoista
 168. Afganistanilainen Aisha tanssii mieten pillin mukaan. Länsimaissa "käärmeenlumoojat" osaavat soittaa pilliään hiukan hienovaraisemmin.

  http://static.iltalehti.fi/ulkomaat/aishatime2MP_ul.jpg

  VastaaPoista
 169. "Ihan vaan tiedoksi: valtaosa opettajista ei käytä työssään korkokenkiä, eikä kynsilakkaakaan."

  En puhunut opettajista erityisesti, vaan virkanaisista jotka ovat ties missä konttorissa, opplaitoksessa, kunnan virastossa, tai valtion virastossa jne.

  "Lue nyt Jape hi-taas-ti ja ajatuksella tuo pitkä kuvaukseni kouluni opettajista. Se on koruttoman realistinen kuvaus."

  No voin lukea illalla sitten koulun jälkeen. Ei vain lupaavalta näytä, kun esimerkkisi miehet on jälleen kelvottomia (ei yllättänyt) ja naiset uutteria enkeleitä.

  VastaaPoista
 170. Jape, fyysiset voimat ovat naisilla eri luokkaa kuin miehillä. Lieneekö ojankaivuu siksi enemmän miesten tekemää työtä?
  Loka-auton kuljettajaksi eivät kovin monet miehetkään ryhdy, koska ovat opiskelleet itselleen muun ammatin, josta luultavasti esim. maksetaan enemmän. Miksi sinä et ryhtynyt ojankaivajaksi tai loka-auton kuljettajaksi. Siksikö, etteivät kynnenaluset likaannu?

  VastaaPoista
 171. Iineksen miesope-kokemukset ovat varmaan totta - ehkä sentään hyvän kynänkäyttäjän hieman värittämiä - mutta silti ne ovat vain yksittäistapauksia.

  Ja yksittäistapauksia ei fiksu ihminen yleistä.

  Omat vaatimattomat kokemukseni omista ja lasteni opettajista eivät tue tätä hypoteesia.

  Ja se, että näiden miesopettajien vaimot olivat kotirouvia, jotka laittoivat ruokaa miehilleen, ei kai kuulu tähän asiaan mitenkään?

  Vai yritätkö vihjata, että miesopettajat ovat maahanmuuttajataustaisia... tai muuten omaksuneet vaikutteita maahamme tulleista kulttuureista, joissa vaimon paikka on kotona...?

  Suomalaiseen kulttuuriin - mitä se sitten liekään - ei tuollainen oikein istu. Suomihan on maailman 3. tasa-arvoisin maa.

  VastaaPoista
 172. Sukupuolten eroja ei tarvitse korostaa, mutta ei piilottaakaan; nainen ja mies eroavat myös psyykeltään, ja tämä on puhdasta biologiaa, johon luotan enemmän kuin marxilaiseen alkukommunismiin.

  En minä eikä Marxkaan vaadi genitaalien piilottamista. Aikaisemmin mainittu Lise Eliot on tieteellisesti osoittanut, että tyttö- ja poikavauvojen aivojen erot ovat niin pienet, etteivät ne millään selitä miesten ja naisten yhteiskunnallisia eroavaisuuksia.

  VastaaPoista
 173. Tapsa,

  nuo miesopettajakokemukseni ovat koruttomasti napattuja kuvia, vältin tietoisesti niiden värittämistä - kaikki on totta, kaikki mainitsemani yksityiskohdat - ja paljon on kertomatta mm. siitä, miten nämä mieskollegat luistivat yhteisistä tiimitöistä ja projekteista, kun tiimin naiset hoitelivat työn.

  Kävi jopa niin, että kun naiset tekivät työn, halusi mies esitellä ryhmän työn tuloksen muille - piirtoheitinkalvot tai Power Point -materiaali oli valmis ja niistä oli helppo lukea. Kysymyksiin siten joutuivatkin naiset sieltä miehen selän takaa vastailemaan.

  Minusta se, että miehillä oli kotirouvavaimot ja lämpimät ateriat odottamassa kuvaa oikein hyvin sitä asiaa, että miesopettajat suhtautuvat työhön hieman johtajan elkein ja ottavat vapautuksia sieltä, mistä saada voi.

  Naisopettajat laajemminkin tekevät leijonanosan kaikesta koulutyöstä, myös suhteellisesti mitattuna. Tämä on yleistys, sillä sen verran kollegoita on ohitseni kävellyt vuosien saatossa, että uskallan sanoa näin. Tällä en kuitenkaan tarkoita, etteikö muunlaisia miesopettajia ole, varmasti on, ja onpa kouluissakin eroja. On myös niin, että nuorempi opettajapolvi lienee vanhaa tasa-arvoisempi. Se vaan, että nyt rutistaan näistä mieskiintiöopettajista. Kun ei jakseta opiskella niin ahkerasti kuin naiset, niin tahdotaan sitten vähän vähemmin eväin sisälle koulutukseen. ?.

  VastaaPoista
 174. En minä eikä Marxkaan vaadi genitaalien piilottamista. Aikaisemmin mainittu Lise Eliot on tieteellisesti osoittanut, että tyttö- ja poikavauvojen aivojen erot ovat niin pienet, etteivät ne millään selitä miesten ja naisten yhteiskunnallisia eroavaisuuksia.

  Niin, en minä ole sanonut missään, Jack, että sukupuolet eroavat suuresti toisistaan ja että se selittää miesten ja naisten yhteiskunnallisen eroavaisuuden.

  Minusta lapset tulee kasvattaa samanlaisesti, tytöt ja pojat. En näe tässä mitään tarvetta eriyttämiseen. Pojat vain mukaan myös hoivaleikkeihin ja kodin töitä suorittamaan ja tytöt myös pihalle potkimaan palloa ja rakentamaan mekanoja ja pelaamaan toimintapelejä. Kannatan!

  Sitä en sen sijaan kannata, että yhteisö kasvattaa vauvat ja vastasyntyneet.

  Professori Liisa Keltikangas-Järvinen on kiistatta osoittanut, että alle puolitoistavuotias ei pysty muodostamaan emotionaalista kontaktia kuin yhteen tai kahteen aikuiseen tässä iässä.

  VastaaPoista
 175. Vielä tuon Jackin ajatuksen pohjalta: yhteisössä tulisi kasvattaa jälkeläiset pitämällä heistä yhteisesti huolta.

  Kun ihminen ei kasva näin moraalisesti ja eettisesti hyväksyttävästi toimivaksi. Aivan pieni lapsi tarvitsee saman tutun ihmisen tai pari lähelleen ensi vuosiksi, sillä hän ei pysty emotionaalisiin vuorovaikutuskontakteihin moniin ihmisiin alle kaksivuotiaana.

  Professori Liisa Keltikangas-Järvinen sanoo teoksessaan Sosiaalisuus ja sosiaaliset taidot (s. 23 - 24) näin:

  - -" lapsi löytää kyllä itsestään ilman kasvatusta tehokkaat keinot selviytyä ryhmässä ja tovereiden seurassa, mutta keinot eivät ole välttämättä eettisesti hyväksyttäviä. Aggressio on monessa tilanteessa oikeasti kaikkein tehokkain keino, kun taas sosiaalisesti rakentava käytös vie päämäärään huomattavasti hitaammin, jos ei ollenkaan. Siksi sosiaalisesti toivottava käytös ei valikoidu itsestään lapsen käytökseksi, vaan joskus kasvattaja joutuu käymään melkoista kädenvääntöä, ennen kuin lapsen käytös tulee sellaiseksi, että yhteisökin sen hyväksyy.

  Voin kuvitella, että pienen ihmiset aivot ovat jatkuvassa stressitilassa, jos näitä kasvattajia erilaisine neuvoineen on monta hänen vielä kapeassa näkökentässään.

  VastaaPoista
 176. "Kun ei jakseta opiskella niin ahkerasti kuin naiset, niin tahdotaan sitten vähän vähemmin eväin sisälle koulutukseen. ?."

  Kun ei jakseta tehdä töitä yhtä paljon kuin miehet, niin halutaan kuitenkin sama palkka ja paikka johtoryhmässä?

  Suomalaisten naisten vastustus miesopettajakiintiöitä vastaan on mielestäni jotain aivan ihmeellistä. Jotenkin väitän, että missä tahansa muussa maassa ajatus otettaisiin riemumielin vastaan. Mutta suomalaisten naisten miesviha voittaa kiimankin.

  VastaaPoista
 177. "Professori Liisa Keltikangas-Järvinen on kiistatta osoittanut, että alle puolitoistavuotias ei pysty muodostamaan emotionaalista kontaktia kuin yhteen tai kahteen aikuiseen tässä iässä."

  Professori Keltikangas on myös kiistatta osoittanut, että tytöt saavat sukupuolensa takia ansiotta parempia arvosanoja kuin pojat.

  Tästä Iines harvemmin puhuu.

  VastaaPoista
 178. Oikaisu, hyvä Jaaha: halutaan samasta työstä sama palkka.

  Minä en kannata naisille ojankaivua, sillä olen sitä mieltä, että yksi sukupuolten eroista on ero fyysisessä voimassa. Mies kaivakoon ojan, nainen siivotkoon julkiset tilat.

  Opettajantyö on siksi vaikeaa ja vaativaa, ettei uralle pääsyssä ole kiintiöillä asiaa. Tarvitaan motivaatiota ja osaamista, lahjakkuutta ja ahkeruutta. Työ on siksi rankkaa, ettei siellä johtajanelkeillä pärjää.

  Pitää osata naulita oppilaita seinälle polvi- ja käsivarallaan, etteivät käy päälle. Pitää osata tehdä se niin hellästi, ettei tule pahoinpitelysyytettä. Mies saattaisi purskauttaa tässä tilanteessa liikaa fysiikkansa kehiin.

  VastaaPoista
 179. "Kävi jopa niin, että kun naiset tekivät työn, halusi mies esitellä ryhmän työn tuloksen muille - piirtoheitinkalvot tai Power Point -materiaali oli valmis ja niistä oli helppo lukea. Kysymyksiin siten joutuivatkin naiset sieltä miehen selän takaa vastailemaan."

  Mies otti johtajan roolin ja naiset sen hänelle ilomielin soivat?

  Miksi helvetissä? Tuossa on kyllä joku ollut tyhmä, mutta se ei ole tarinan mies. Hän on vaan mulkku, mutta kuten tarinasta opimme, se onnistuu vain lammaslauman myötävaikutksella.

  Eivätkö nuo opettajattaret halunneet/uskaltaneet ottaa vastuuta?

  Jos eivät, niin katsoisivat peiliin - turha sitä omaa hölmöyttään on sen enempää parkua.

  VastaaPoista
 180. Professori Keltikangas on myös kiistatta osoittanut, että tytöt saavat sukupuolensa takia ansi.

  Tämä on vähän rajusti muotoiltu, Jaaha. Keltikangas-Järvinen on osoittanut, että pojat saattavat alisuoriutua kykyhinsä nähden peruskoulusta. Tytöt saattavat ylisuoriutua, eivät kuitenkaan varsinaisesti ansiotta, niin kuin sanot. Se mistä poikien alisuoriutuminen johtuu, jää mielestäni vielä auki.

  Minun on siksikin vaikea nähdä tätä, että kilttejä tyttöjä suosittaisiin, koska itse suosin velmuja poikia ja unohdin liiaksi kiltit tytöt. Villit pojat tykkäsivät minusta ja aktivoituivat tunneillani asioista, ei häirinnästä tms. En ollut lisäksi peruskoulun opettaja, vaan sain heidät sieltä tulleina.

  VastaaPoista
 181. Tapani, näin naiset usein tekevät. Tekevät työn ja mies niittää kunnian.

  Tämä on juuri se, mistä naisia kritisoin. Tasa-arvo on heidän käsissään, ei miesten.

  VastaaPoista
 182. "Se vaan, että nyt rutistaan näistä mieskiintiöopettajista. Kun ei jakseta opiskella niin ahkerasti kuin naiset, niin tahdotaan sitten vähän vähemmin eväin sisälle koulutukseen."

  Se vaan, että nyt rutistaan näistä miesprofessuureista ja hallituspaikkojen miehitykistä. Kun ei kyetä ottamaan riskiä, ei käärimään hihoja ja tehdä töitä vaan mielummin katsotaan horoskooppeja ja astrologiaa ja suunnitellaan Zumba-kurssille menoa ja mutakylpyjä, niin nyt halutaan ansiottomasti ja vähemmin eväin professuureihin ja hallituspaikkoihin naiskiintiöt vaikka ei ole kykyä eikä muutenkaan eväitä hoitaa ko. tehtäviä. Siellä ei meikkipeiliä ja puuteria tarvita.

  VastaaPoista
 183. Delilah: "Jape, fyysiset voimat ovat naisilla eri luokkaa kuin miehillä."

  Ovatko miehet siis tehokkaampia? Pitäisikö tämän näkyä postiivisesti palkassa?

  Delilah: "Lieneekö ojankaivuu siksi enemmän miesten tekemää työtä?"

  Luulen, että syy on se, että miehet ei ole niin nirsoja työn suhteen. Kouluttamattomille miehille kelpaa ojankaivuu työt paremman työn puutteessa.

  Delilah: "Loka-auton kuljettajaksi eivät kovin monet miehetkään ryhdy"

  Loka-auton kuljettajia on riittävästi, käsittääkseni ja lähes 100% he ovat miehiä. Eikö tämä kerro sinulle (ja muille) jotain?

  Delilah: "Miksi sinä et ryhtynyt ojankaivajaksi tai loka-auton kuljettajaksi. Siksikö, etteivät kynnenaluset likaannu?"

  Olisin voinut ryhtyä, mutta mielestäni suoritin osani paskapalveluksesta ja ojankaivuusta suorittaessani vain miehille sukupuolenperusteella pakollista asevelvollisuutta. Tuohan oli käytännössä ilmaista työtä valtiolle. Tein tuota 11 kk joten minusta se on jo riittävästi. Siellä likaantui kynnenaluset. Tosin paska oli hiukan tönkköä, kun -30°C pakkasella nukkui sissiteltassa metsässä ja kömpi riu'ulle tarpeilleen.

  Nyt täytyy taas mennä itseään lisäkouluttamaan, että ei joutuisi ojankaivajaksi tai loka-autonkuljettajaksi...

  VastaaPoista
 184. Jape: "Nyt täytyy taas mennä itseään lisäkouluttamaan, että ei joutuisi ojankaivajaksi tai loka-autonkuljettajaksi..." Vastasit aiemmin esittämiisi kysymyksiin itse paremmin, kuin minä.

  Noita sankarimuisteloita armeijasta olen kuullut kotonakin. On se ollut muistorikasta aikaa.

  VastaaPoista
 185. Alkasko pitään tällasta hormonihoitoblogia... ehkä alan?

  VastaaPoista
 186. Voithan sä yrittää anonyymi, jos muotiblogi ei enää käy. Jokin rysämallikin voisi olla antava.

  VastaaPoista
 187. Suomessa on hyvä opiskella tutkintoja suut ja silmät täyteen, kun kaikki menee yhteiskunnan pussista. Tosin eipä ura juuri tutkinnoilla urkene - tehtävänmukainen pätevyys on tietenkin ensisijainen vaatimus, mutta vasta sen jälkeen työnhaussa erotellaan jyvät akanoista.

  Kuka on sopiva? Kenen pinna kestää? Kenellä on motivaatioita ja intoa? Kuka kestää stressiä niin että suoritukset pysyvät tasalaatuisina? Kuka kantaa kortensa kekoon hyvän työilmapiirin luomiseksi? Kuka pystyy työskentelemään monenlaisten ihmisten joukossa? Yhdellä termillä sanottuna: kuka on hyvä tyyppi?

  Sitä sertifikaattia ei mikään koulu pysty myöntämään.

  Uutisissa sanottiin, että teeveen homoillan jälkeen jo lähes 6000 ihmistä on eronnut kirkosta.

  Patavanhoillisuus koituu kirkolle kestämättömän kalliiksi kun ottaa huomioon, että aikuinen maksaa kirkollisveroa keskimäärin 300 e vuodessa.

  Adoptioprosessi on niin pitkä ja monimuotoinen, että millään ilveellä ei ole sitä vaaraa, että lapsi joutuisi huonoon kotiin. Ei, vaikka samassa huushollissa vanhemmuuden jakaisi homo- tai lesbopari.

  Aikanaan American beauty -elokuvassa oli hyvä viittaus homokammoon; luonnollisesti homokammoinen perheenisä oli kaappihomo.

  Kuunkuiske

  VastaaPoista
 188. Olen jokusen vuosikymmenen työskennellyt alalla, joka on pohjimmiltaan suhteellisen sukupuolineutraali.

  Kokemukseni & näkemykseni tiivistäisin sähköopin postulaattiin: ei sillä loppujen lopuksi ole mitään väliä. onko munat rinnan vai sarjassa - vain se ratkaisee, miten piuhat on kytketty pääkopassa.

  Miehet ja naiset ovat hieman erilaisia, jumalan kiitos, mutta muuten yhtä hyviä.

  VastaaPoista
 189. Suomen insinöörikiintiö on ylitsepursuava. Saksassa sen sijaan on huutava pula tästä ihmisrodusta; Japella hyvät mahikset soudella siihen suuntaan maahanmuuttajaksi.

  Kukkuluuruu

  VastaaPoista
 190. Insinöörikoulutuksen hinta on keskimäärin noin 28 000 euroa. Opettajan ja atk-insinöörin palkat ovat useassa tapauksessa samantasoiset mikä kertoo yhteiskunnan panostuksen arvon ja markkinoiden "arvostuksen" ristiriidasta.

  Hammaslääketieteellinen....74000 e
  Humanistinen.....................79000 e
  Kauppatieteellinen..............29400 e
  Kuvataideala.....................149000 e
  Liikuntatieteellinen.............39900 e
  Luonnontieteellinen............59500 e
  Taideteollinen.....................88800 e
  Teatteri- ja tanssiala.........168900 e

  Ennenkuin riemastuu kustannusvertailusta, kannatta miettiä missä maissa panostukset ovat käänteisiä.

  Kauko Putki

  VastaaPoista
 191. Minusta lapset tulee kasvattaa samanlaisesti, tytöt ja pojat. En näe tässä mitään tarvetta eriyttämiseen.

  Niin, eikö kaikennäköinen kasvatus kotona ja koulussa tarvitse eheytymistä? Me tiedämme, että ihmisen geeneissä eikä edes epigeeneissä, ole höyryveturin tai barbien mallia. Iines ja Jape täällä ilmeisen pinnallisina ihmisinä keskustelevat ilmeisen pinnallisin käsittein: Kumpikin pitää feminismin arvoa tasa-arvokeskustelussa mitättömänä. Jape miehenä syyllistyy ja Iines naisena syyttää. Kumpaakaan emme voi enää auttaa.

  Onneksi kehitys kehittyy. Feminismin ja profeminismin tavoite on muualla, sen faktan paljastamisessa, että patriarkaalista hegemoniaa ylläpitävät ihmiset: Miehet ja naiset, jopa naapurinlapset. Feminismin kärki ei ole siinä, että Japen kaltaiset herkät ATM-miehet syyllistyisivät, vaan siinä, että naiset äiteinä, lähikasvattajina, lastenhoitajina, lastentarhanopettajina, esi- ja alkuopettajina, luokanopettajina, aineopettajina puhumatta sosiaalialasta yleensäkään, ottaisivat vastuun sukupuolten yhteiskuntasuhteiden uusintamisesta tai paremmin sanottuna muuttamisesta.

  VastaaPoista
 192. Keltikangas-Järvisen "viisaus ja nerokkuus" perustuu vain ja ainoastaan siihen, että hän on tutkimuksissaan todistanut, että jokaisella ihmisellä on oma tempperamentti! Jos tähän ladataan arvo, niin voimme nimittää Veikko Lavin postyymisti psykologian Nobel-ehdokkaaksi.

  Odottelemme kovasti, osaako Liisa jakaa tempperamentit miehisiin ja naisisiin.

  VastaaPoista
 193. Lisäys:

  Isällisiin ja äidillisiin.

  VastaaPoista
 194. Odottelemme kovasti, koska Jack oppii kirjoittamaan temperamentin oikein.

  VastaaPoista
 195. Prkl! Jos minä sanon, että tempperamentti, niin minä tarkoitan tempperamenttia!

  VastaaPoista
 196. Delilah: "Vastasit aiemmin esittämiisi kysymyksiin itse paremmin, kuin minä."

  Onhan tuo taas kerran tapa vältyyä vastaamasta itse kysymyksiin. No tämä on sitä keskustelukumppanin vähättelyä.

  Delilah: "Noita sankarimuisteloita armeijasta olen kuullut kotonakin. On se ollut muistorikasta aikaa."

  Hyvä, että olet kuullut niitä sentään kodin lämmössä. Omakohtainen kokeminen olisi ollut todennäköisesti hiukan ankeampaa?
  On kiva, jos voi elää ja kokea asioita toisen kautta, joutumatta itse kärvistelmään. Vaahtokylvyssä minäkin olisin ollut mielummin, kun perämettässä teltassa 30 asteen pakkasessa. No hemmetti, tulihan siellä riu'ulla kikertäessä sentään peräpukamat ja virtsatietulehdus. Ei hullumpi saavutus.

  VastaaPoista
 197. Omakohtainen kokeminen olisi ollut todennäköisesti hiukan ankeampaa?

  Nyt nostan hattua! Jape on ilemeisesti taistellut isänmaallisissa sodissamme. Toivottavasti ei sentään saanut kutia nuppiin.

  Meitsi sentään on vain SA/Intin kouluttama rannikkojääkäri ja toinen tytöistä on nykyään reservin kersantti.

  VastaaPoista
 198. En pidä feminismin arvoa tasa-arvokeskustelussa mitättömänä, kuten Jack mainitset.

  Et mainitse, mistä näin päättelet, mutta koska vedät Japen samaan lauseeseen, oletan sinun tarkoittavan hänelle mainitsemaani feministi-sanan käyttökieltopyyntöä. Tämän pyynnön voisi tulkita myös toiveeksi syventää keskustelua sen sijaan, että jonkun teesit mitätöidään feministin teeseinä.

  Se että joku syyllistyy keskustelusta, ei tule aina siitä, että kirjoittaja syyllistää hänet. En ole syyllistänyt Japea, kuten Jack annat sananvalinnallasi ymmärtää, vaan sanon nimenomaan näin: ” Tämä on juuri se, mistä naisia kritisoin. Tasa-arvo on heidän käsissään, ei miesten.” (klo 15.36)

  Itse sanot samoin naisen vastuusta tasa-arvosta: Feminismin kärki ei ole siinä, että - - miehet syyllistyisivät, vaan siinä, että naiset- - - ottaisivat vastuun sukupuolten yhteiskuntasuhteiden uusintamisesta - -. (klo 18.56)

  En siis ymmärrä, miksi minä olen pinnallinen. Sinähän toistat juuri minun ajatustani.

  VastaaPoista
 199. Ja naiset ihmettelee miksi miehillä on niin hyvä keskinäinen solidaarisuus, "hyvä veli" -verkosto ja hallituspaikat. Se kuulkaa rakennetaan vain miehille sukupuolen perusteella pakollisessa armeijassa!
  Tapasin taannoin ohimennen, ihan vahingossa, armeijan tupakaverini, jonka viimeksi olin nähnyt reilu 20 vuotta sitten.
  Heti juttu luisti, ja oltiin kuin olisimme nähneet viimeksi eilen. Yhteystietoja vaihdettiin ja liiketoiminnan yhteistyötä pohditaan lähitulevaisuudessa...

  VastaaPoista
 200. "oletan sinun tarkoittavan hänelle mainitsemaani feministi-sanan käyttökieltopyyntöä."

  Niin, muitahan tämä kielto ei koske. Ainoastaan minua, tasa-arvoisesti.

  VastaaPoista