9.1.2011

Kaikkivoipaisuuden harhat

Milloin keskuuteemme tulivat nämä ihmiset, jotka nostavat myrskyn, jos jokin uhkaa heidän rajatonta vapauttaan tehdä mitä tahtovat? He ovat ihmisiä, joiden mielestä heillä on vapaa nautintaoikeus kaikkeen, mikä jollain estradilla tarjolla on. Kukaan ei saa estää heitä kopioimasta elokuvia tai musiikkia koneelleen, ilmaiseksi, koska se kerran internetissä on. Kukaan ei saa rajoittaa heidän pääsyään internetiin, koska internet on jokamiehen oikeus, aina ja kaikkialla, vaikka kesken koulutehtäviän teon. He ovat ihmisiä, joille ei sanota ei.

Olen hämmästyneenä lukenut erään Timin nostattamaa myrskyä Uuden Suomen Puheenvuoro-palstalla, enkä ole itsekään malttanut olla osallistumatta keskusteluun parilla kommentilla.

Timi on suivaantunut koulunsa harjoittamasta nettivalvonnasta, ja tahtoo opettajat kuriin lainaamansa rikoslain pykälän nojalla. Opettajilla on pääsy koulun koneilla käytävään viestiliikenteeseen, eli he voivat omilta koneiltaan nähdä oppilaan senhetkisen työn tilanteen ruutukaappauksena ja antaa tarvittaessa palautteen heti ja suoraan. Timi kokee tämän siis oppilaan viestintävapauden rikollisena loukkauksena.

Korostan sitä, että minä en tunne kyseisen koulun käytäntöä, enkä tiedä onko koneiden käytössä ollut väärinkäytöksiä opettajien tai opiskelijoiden osalta. Tuntuu vain peräti oudolta, että opettaja ei voisi ottaa osaa opiskelijan suorittaman tehtävän työporosessiin antamalla palautetta tai valvomalla, että opiskelija tekee työtä eikä surffaa netissä viihdemielessä kesken oppitunnin. Tämä on ikiaikaista ja tavallista opettajan työnkuvaa, eikä sitä harjoitettaisi, jos siihen ei olisi tilausta. Itsenäiseen tehtävänsuoritukseen varmaan kaikkialla pyritään, mutta oppilaspalautteen perusteella on käynyt ilmeiseksi, että enin osa kaipaa jatkuvaa ohjausta ja opettajan vahvaa läsnäoloa työn eri vaiheissa.


Opettajille kuuluu Timin mukaan vain oppilaan lopputuotoksen arviointi. Jos näin olisi, mielestäni oppiminen on ymmärretty väärin. Oppimisen tarkoitus ei aina ole tuottaa yksinkyhättyä raporttia, joka on kasattu netistä miten sattuu - näin usein käy juuri niillä, jotka eivät ota vastaan ohjeita eivätkä tahdo välipalautetta ja ohjaajan puuttumista työhönsä. Olen joutunut antamaan useita tehtäviä takaisin, koska ne on kopioitu eri puolilta nettiä hallitsematta lähdeviitteiden merkintää. Tuloksena voi olla hankala tilanne, raivokas oppilas, joka ei ymmärrä, miksi tehty työ ei kelpaa. Oikeastihan oppiminen on jatkuva prosessi, ei kertarysäys. Parhaisiin tuloksiin päästäänkin yhteistyöllä ja elävällä dialogilla opettajan ja oppilaan välillä.

Sandy Hotchkiss kirjoittaa teoksessaan Miksi aina minä ajastamme, joka palkitsee ja ruokkii kokonaisvaltaista narsismia kasvatuksessa. Lapsille ei edelleenkään aseteta rajoja, heitä ei kielletä, ei kotona eikä koulussakaan. Kaikki hoidetaan silittelyn ja hyväksynnän kautta, niin että lapsille on muodostunut ylimaallinen käsitys omasta rajattomasta omnipotenssistaan, kaikkivoipaisuudestaan. Kaikki on sallittua, maailmassa ei ole rajoja, kaikki on lapsen ja lapsella on oikeus jatkuvaan nautintoon.

Koulu tukee tätä narsismin pakkosyöttöä . Lapsille annetaan liian hyviä numeroita, vaikka suoritus olisi oikeasti huono. Huonoja numeroita ei saa antaa, lapsia en panna kohtaamaan omien kykyjensä rajoja, jotta he eivät pety. Näin lapsen minuus vääristyy ja kaikkivoipaisuuden tunteet ovat joskus huikeita. Lapsia ei opeteta kunnioittamaan aikuisia, ei ikätovereita, vaan viesti on itsekkyyttä korostava: sinä olet maailman herra, sinulla on oikeus kaikkeen mitä tahdot, ota se itsellesi ja nauti, kenelläkään ei ole oikeutta estää sinua tai kieltää sinulta asioita. Lyö takaisin, älä alistu, älä ole nöyrä, älä ole mamis.


Sitten kasvaa näitä pieniä laihoja lapsia, jotka kuvittelevat panevansa koko koulun tahtonsa alle ja opettajat juridiseen vastuuseen siitä, että he tekevät työtään.

(Juliste Mieczyslaw Gorowski)

351 kommenttia:

 1. http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011010812971715_uu.shtml


  Tuosta uutisesta voisi löytyä "siemmen" kaiken alleen jyräävään egoismiin. Ajatuksena, itsekkyyden "taso" valuu kasvatetaviimme (vaikka tuota sanaa kasvatus vierastatkin) sillä vaikuttavuudella jonka "sallimme".

  VastaaPoista
 2. Ihan epistä, että tunnilla ei saa surffailla netissä!

  Kuvaavaa tuossa Timin tapauksessa on se, että hänen äitinsä kannustaa tuosta törkeästä käytöksestä (valvonnasta) valittamiseen. "Meidän poikaa kohdellaan väärin."

  Ei nykyajan opiskelu ole sitä, että oppilaat pelkäävät saavansa karttakepistä näpeilleen jos avaavat suunsa väärässä kohdassa. Ei sen soisi olevan sellaistakaan, että oppilaat määrittelevät miten koulussa toimitaan.

  Moni aikuinenkin käyttää työaikaansa muuhun kuin siihen mihin työnantaja on hänet palkannut.

  Omien sähköpostiensa lukemiseen, Facebookin päivittämiseen, henkkoht puheluihin.

  Ei omena kauas puusta putoa.

  VastaaPoista
 3. Oikeastihan tunnilla saa surffailla netissä tiedonhaun merkeissä, sillä tiedonhakuakin pitää harjoitella. Lapset eivät suinkaan osaa järkevää tiedonhakua itsestään, eivätkä etenkään kriittistä materiaaleihin suhtautumista.

  Itse vietin suuren osan tunneistani tietokoneluokissa, sillä kaikki kirjoittamisviestinnän tehtävät tehtiin koneilla. Oppilaat saivat vapaasti hakea tietoa, ja jopa surffaillakin, sillä itsekin surffailin joskus hetkosen. Valvonnan hoidin kiertelemällä koneilla ja katsomalla tesktejä ruudulta. Melkein aina kun pysähdyin, tuli jokin kysymys.

  Opettajat eivät taatusti pääsääntöisesti tahdo kytätä oppilaiden näyttöjä. Helpommalla pääsee kun ei huomaa mitään ja pitää suunsa kiinni. Se opettaja kuitenkin, joka välittää, puuttuu asioihin eikä mieti, onko nyt kiva kaveriope.

  VastaaPoista
 4. Tuossa linkin uutisen kuskissa on kyllä nähtävissä ajallemme tyypillistä paisunutta omnipotenssia. Väristen ajattelen hänen poikaansa, jos hänellä sellainen on.

  VastaaPoista
 5. Perehdyttyäni vähän kaveriin, luulenpa ettei heidänlaisistaa ole yhteiskuntarauhalle sen kummenpaaa uhkaa kuin taannoisista "Taistolaisista".

  Tässä "pojan" Piraattipuolueen hallituksen jäsenenä ajamat tavoitteet:
  - Keskityn asioihin joita teen ja vähennän tekemisen määrää
  - Olen tavoitettavissa 24/7 tavalla tai toisella
  - Muistan kiittää muita
  - Toimin aktiivisesti järjestöissä sekä yhteisöissä joissa olen mukana

  Kemppinenhän ajaa samoja lain suomia mahdollisuuksia sananvapaudelle kuin tämä hemmo.

  VastaaPoista
 6. Oikeastaan en ajatellut tätä henkilöä uhkana, sillä en osaisi edes sanoa mitä hän uhkaa.

  Pikemmin näen hänessä aikamme mitä tyypillisimmän symbolin, kaikkivoipaisen ihmisen, olevaisen keskiön, jolle muu maailma on vain paljolti hyödynnettävää materiaalia.

  Korostan, että puhun nyt symbolista, en nimeltä mainitusta henkilöstä.

  VastaaPoista
 7. Kuvan juliste näyttää olevan Shakespearen Myrsky.

  Siinäkin on kysymys vapaudesta. Kirjan on suomentanut Matti Rossi jonka suomentamana runo:

  ”Yhtään kalapatoa en enää rakenna,
  halkosouvit ovat päättyneet,
  en kuuraa ainuttakaan lautasta,
  sen herran käskystä en enää töitä tee,
  Ban, Ban, Ban Caliban
  sai isännäksi jumalan!
  Mistäs herra nyt orjan saa!
  Vapaus, juhlapäivä! Juhlapäivä, vapaus!
  Vapaus, juhlapäivä, vapaus!”

  Kirja kertoo Milanon herttua "Prosperon" haaksirikosta autiolle saarelle. Paavo Haavikon muistelmat "Prospero" ovat Shakespeare lainaa.

  VastaaPoista
 8. No, sittenhän ei koululaitosta pidä sotkea tähän ollenkaan.

  VastaaPoista
 9. Siis ulkoa katsoen koululaitos toimittaa tässä tapahtuman miljöön osaa, on rekvisiittaa.

  Kuitenkin, tapahtuman keskiöstä eli maailmanpatsaasta katsoen koululaitos ja opettajat ovat seitsenpäinen lohikäärme, joka uhkaa maailmanpatsaan olemassaoloa.

  VastaaPoista
 10. Tuosta omnipotentista taisi olla kysymys myös Käsky elokuvassa.

  "Minä suojelen sinua kaikelta
  mitä ikinä keksitkin pelätä
  Ei ole sellaista pimeää
  jota minun hento käteni ei torjuisi"

  Anni Sinnemäen hengentuotteen sanoma aikuisten kaikkivoipaisuudesta on globalisaatin pommituksissa murentunut yhä aikaisemmassa vaiheessa nuoten idealisoinneissa.

  VastaaPoista
 11. Kannattaa lukea vähän tarkemmin, mitä Timi tarkoitti. Kommentit selventävät asiaa.

  Kyseessähän on aivan sama asia kuin minkä vuoksi Lex Nokiaa vastustettiin. Tällä toiminnalla vaan ei ole lakia tukenaan.
  (Eikä Lex Nokialla perustuslakia..)

  VastaaPoista
 12. Kari "Klabbi" Jalkanen laulaa kaikkivoipaisuudesta Hectorin sanoin:

  "Olin kai se poika jonon häntäpäästä
  jolle kärkimiesten paine laitettiin
  Elämä ei lainaa mitään eikä säästä
  Kaikki tai ei mitään silloin sanottiin

  Aika vei, se vei myös usein maton alta
  Hullu nuoruus ja sen kaikkivoipaisuus
  Pirulta sain yön ja aamun jumalalta
  Joka päivä niin kuin pieni ikuisuus"  Ahdistuksesta, suojamekanismin kääntymisestä itseään vastaan on tässäkin rallissa perimmiltään kysymys.

  VastaaPoista
 13. Anonyymi klo 15.08,

  kommentit selventävät asiaa molemmin puolin.

  Minä en osaa pitää monenvälistä opetusprosessia yksilöllisenä viestintätapahtumana, jota koskee jokin viestintälaki. Kyllä sen viestintälain luulisi sitten koskevan muutakin osaa opetuksesta.

  Sitä paitsi, työn ohjaajaopettajalla tulee aina ja ehdottomasti olla oikeus tarkastaa työn lähteiden oikeellisuus, vaikka kyseessä olisi oppilaan ja hänen sähköpostiviestittelijänsä kirje. Nähdäkseni Timi viittaa kirjesalaisuuteen, mutta ei huomaa, että opettajan jopa tulee tarkistaa lähteiden oikeellisuus!

  On mielestäni kummallista lähteä sotaan samassa veneessä istujia vastaan. Yhdyn täysin siihen nimimerkkiin, joka Uuden Suomen keskustelussa kirjoitti, että kyseisen kirjoittajan tulisi katsoa peiliin eikä vinkua perustuslaillisista pullasorsaoikeuksistaan.

  VastaaPoista
 14. "Olen kohdannut tämän katseen ennenkin" (23.9.2008) kaikkivoipaisuudesta

  Telemakhos listasi silloin:

  1) oppilaalla on ongelmia
  2) vanhemmat kieltävät ongelmat ja syyttävät koulua,
  3) opettaja ehdottaa toimenpiteitä, psykologin konsultaatiota tms.
  4) vanhemmat siirtävät oppilaan toiseen kouluun ja kieltävät tietojen siirtämisen,
  5) uudessa koulussa havaitaan, että oppilaalla on ongelmia....

  Näikö se menee vieläkin?

  VastaaPoista
 15. "Eniten netissä roikkuvat yrittäjät ja johtavassa asemassa olevat."

  http://www.uusisuomi.fi/raha/108118-lehti-kolmannes-tyoajasta-lorvataan-–-he-roikkuvat-netissa


  "Pojan" inressi puolustaa nettioikeuksiaan, on palvelin jota hän ylläpitää. Siis oman edun tavoittelu.

  VastaaPoista
 16. Internet on ensisijaisesti ns. sosiaalisen median; facebook, irc-galleria jne. käyttöön, parinmuodostukseen ja pornon katseluun käytetty väline.

  Koululaitos sanoo, ettei se niin ole, vaan itse asiassa kyseessä on sampo, väline suureen tietämykseen ja ennennäkemättömään, syvästi ymmärtävään viisauteen.

  On siinä ristiriita.

  Asun asunnossa, joka on sillä lailla kivasti puiden ympäröimä, ettei selvää näköyhteyttä viereisiin taloihin ole.

  Mutta, jos olisi. Ja jos naapurissa asuisi upea vaaleaverikkö, joka järjestäisi tahallisia riisuuntumis- ja heilumisesityksiä valot päällä. - Ja katselisin touhua suu auki, silmät ymmyrkäisenä.

  Joku tuomitsisi tuollaisen joillain omilla moraalisilla kannoillaan, joku sanoisi: jaa, vai niin.

  Laki ei kuitenkaan minua tuomitsisi, lakia en rikkoisi.

  Mutta, jos ottaisin avukseni teknisen laitteen, esimerkiksi kiikarin, kun näkö on sen verran heikko, syyllistyisin rikokseen.

  Vaikkakaan aivan samasta asiasta ei ole kysymys, teknisen valvontaohjelman käyttö oppilaan tietokonetyöskentelyn asialliseen käyttöön tuntuu hurjalta.

  Jos kyseessä on esimerkiksi mainittu "key logger"-ohjelma, en näe asiassa mitään hyväksyttävää, tuomioistuin tehköön työnsä ja oppilaitos korjatkoon tapansa.

  VastaaPoista
 17. Äänekkäiden yksilöiden kyseenalaistama yhteisöllisyys on murroksessa ja "hyökkäilyjen" kohteena alinomaa. Kouluissa käydään samanlaista "kaupankäyntiä" suostutteluja ja sopimuksia kuin perheissäkin.

  Koulutustason nousu on koulun paradoksaalinen dilemma.


  Mikäli opettaja kohtaa yksilöllisyyden ja yhteisöllisyyden oman tempperamenttinsa kautta pelkästään ollaan pedagogisesti pahasti hakuteillä.

  VastaaPoista
 18. Käsitän tuon ohjelman, Riku, työkaluksi opetukseen, en suinkaan erilliseksi kyttäysohjelmaksi, sillä opettajat pääsääntöisesti tuskin ovat kiinnostuneita opiskelijoitten satunnaisista surffailuista.

  Mm. näin kirjoittaa tuolla Uuden Suomen keskustelussa muuan opettaja: "- - NetOp-ohjelma on monipuolinen opetustyökalu, jolla pystyn mm. näyttämään opiskelijan koneelle oman näyttöni malliksi mutta myös katsomaan ja kommentoimaan opiskelijan tekemää työtä.

  En suostu alkuunkaan uskomaan siis, että löytyy opettajia, jotka vapaaehtoisesti kyttäävät joidenkin oppilaitten yksityisselailuja, vaikka opetustunnit eivät toki ole opiskelijan yksityisaikaa. En myöskään ymmärrä uhoamista tunnitsetietojen keruulla. Mitä koulu niillä tekisi? Ei yksityinen opettaja mitään tunnistetietoja taatusti kerää saati käytä.

  Itseäni tässä tapauksessa ei kiinnosta kirjaimellisuus, en siis oikeastaan välitä siitä, mikä on Lex Nokia ja kuka on oikeassa.

  Se mikä minua tässä tavattomasti kiinostaa, on ihmisen käyttäytyminen ja taistelu kaikkea sitä vastaan, joka uhkaa hänen itsemääräämisensä rajoja ja on täten uhka omnipotenssille. En näe tätä siis taisteluna oikean puolesta, vaan itsen puolesta. Kyseessä on minä ja minun oikeuteni, laajastikin nähtynä.

  VastaaPoista
 19. "Yhdyn täysin siihen nimimerkkiin, joka Uuden Suomen keskustelussa kirjoitti, että kyseisen kirjoittajan tulisi katsoa peiliin eikä vinkua perustuslaillisista pullasorsaoikeuksistaan."  Voihan tuhon yhtyä, mutta, miten erottaa tässä informaatioyhteiskunnassa:

  - yheisten etujen ajaminen
  - informaation kotrolloimaton hyödyntäminen (kehityksen motiivina)
  - täydellisen ja tasapuolisen vaihdannan ehtona

  Tä?

  VastaaPoista
 20. Eli oikeus kaikkivoipaisuuteen?

  Hä?

  VastaaPoista
 21. Mutta kun ihminen ei ole kaikkivoipa, kukaan ei ole, eikä kuulukaan olla.

  Ihminen on unohtanut nöyryyden, lähimmäisen kunnioittamisen, kuuntelemisen, hiljentymisen ja odottamisen. Suuriakin asioita voidaan hoitaa näistä lähtökohdista käsin. Kaikkea ei voi saada heti, eikä meillä lopulta ole kiire minnekään.

  VastaaPoista
 22. Nämä uudet tekniikat mahdollistavat niin paljon uusia asioita.

  Siellä Timin jutun kommenteissa joku mainitsi key-logger ohjelman. Sellaisen avulla saa selville käyttäjän koko sähköisessä maailmassa olevan yksityisyyden.

  Lainsäätäjien pitää aina ottaa huomioon, että jos jokin on mahdollista, joku tilaisuutta varmasti myös käyttää hyväkseen.

  Jos oppilaitokset eivät kykene kersojaan pitämään kurissa ja nuhteessa, tulee luokkaan palkata kahdeksan valvojaa tai ottaa pornokone pois. - Tai totta puhuakseni teknisesti rajata internetin pääsyt hyvin rajattuihin verkkosivuihin. Sellainen on mahdollista ja käytössä useilla työpaikoilla.

  En tuon oppilaitoksessa käytetyn ohjelman ominaisuuksia, mutta jo hyvät tavat edellyttävät, että kaukovalvonta oppilaan koneelle edellyttää joka kerran oppilaan koneeltaan näppäilemää hyväksyntää.

  Salaista sellainen ei saa olla MILLOINKAAN.

  --

  Ihmiskunta elää sellaisessa individualismin harhaluulossa. Me laumakäyttäytyjät.

  VastaaPoista
 23. Kuvitellaan, että opiskelijalla on tietty määrä aikaa ja intressiä vaikuttaa kouluun liittyviin asioihin.

  Hän saattaa valita paneutua kouluruokaan - miten terveellistä ja maukasta ruokaa koulussa tarjotaan niillä varoilla mitä on.

  Hän saattaa valita keskittyä siihen, että koulussa on tarjolla tukiopetusta (mikä lienee nykyinen termi) niille ketkä sitä tarvitsevat, edelleen budjetin puitteissa.

  Hän saattaa liittyä vapaa-ajantoimikuntaan, joka järjestää erilaisia aktiviteetteja koulutyön ulkopuolella oppilaiden virkistykseksi ja iloksi.

  Jne. Tms.

  Tämä poika valitsi valittaa siitä kun hän ei saa rajattomasti surffailla omiaan kouluaikana.

  Pullamössömeininkiä.

  VastaaPoista
 24. Tämä key logger -ohjelma oli siis jossain muualla, ei kirjoittajan oppilaitoksessa. Se kuulostaa hurjalta.

  On kuitenkin niin, että Lex Nokian mukaan - käsittääkseni - tieto valvontaohjelman käytöstä ja vaikutuksista tulee selvittää käyttäjille ja heidän tulee se hyväksyä saadakseen käyttäjätunnukset työpaikkansa verkkoon. On kai siis jatkossa ihan käyttäjästä itsestään kiinni, mitä hän työpaikkansa tai koulunsa koneilla tekee.

  En osaa sanoa, onko oikein vaatia, että työpaikalla tulee saada surffailla omia juttujaan.
  Nykyäänhän jokaisella on sitä paitsi omat läppärit ja puhelinnetit, joilla omat nettijutut voi katsoa ja kirjoitella.

  Kuten sanoin, opettajana en itse "huomannut" kai koskaan oppilaitten surffailuja. He painoivat tarpeettomat sivut koneen alalaitaan aina kun heitä lähestyi. Tästä on kuitenkin aikaa jo viitisen vuotta, ja tänä aikana työpaikkojen ja koulujen nettisurffailu on räjähtänyt aivan uusille lukemille. Tekniset nettitaidot ovat myös kehittyneet.

  VastaaPoista
 25. Kuunkuiske,

  käsitin kyllä niin, että poika on tosissaan tämän asiansa kanssa, eli hän taistelee mielestään - ja kaikkien muittenkin Piraattipuolueen jäsenten mielestä - yksilön netinkäytön rajattoman ja kaikkialle ulottuvan yksityisyyssuojan vuoksi. Hän on siis varmasti mitä suurimmassa määrin aatteensa ajamana.


  Hänelle netti on suuri ja ääretön kuin jaguaarille erämaa. Hän suutelee nettiä kuin jaguaari kukkaa ja kokee kylmän tuulen kaikkialla, missä on pienikin rajoitus tai este hänen suutelolleen.

  VastaaPoista
 26. ”Oikeastihan tunnilla saa surffailla netissä tiedonhaun merkeissä, sillä tiedonhakuakin pitää harjoitella. Lapset eivät suinkaan osaa järkevää tiedonhakua itsestään, eivätkä etenkään kriittistä materiaaleihin suhtautumista.”

  Tämä on oikeasti tärkeä asia, todella tärkeä tänä päivänä, koska nimenomaan relevantin tiedonhaku on sellainen jota monet aikuisetkaan eivät aivan selvästi kunnolla hallitse.

  Kysyisinkin sinulta Iines, että kuinka hyvin olit/olet perehtynyt tiedonhakuun netissä, ja miten koit sen opetustyössäsi, että olisitko silloin tarvinnut lisäoppia?

  Tarkoitan tällä kysymyksellä sitä, että hallitsevatko kaikki opettajat riittävästi tiedonhakua tai esim. hakusanojen luovaa käyttöä tai sitä miten erilaiset tietokannat löytyvät.

  Useimmat aikuiset (ja myös lapset sekä nuoret) osaavat kyllä käyttää googlea, mutteivät välttämättä mitään toista tietokantaa. Googlen avulla ei kuitenkaan löydy kaikki relevantti tieto, eikä lainkaan kaikki verkkotieto, vaikka googlettamalla monenmoisen tiedon sekä epätiedon äärelle pääseekin.

  VastaaPoista
 27. Sille on nimikin: IAD, internet addiction disorder.

  Kuinka minua ei yllätä, että suurin vaara on niillä keiden mielenterveys ei muutenkaan ole parhaissa kantimissa.

  Masennusta, ahdistusta jne.

  Ikään kuin internetin ihmemaa olisi ratkaisu.

  Päinvastoin.

  VastaaPoista
 28. Ymmärsin että Iinestä kiinnostaa enemmän se miksi ihminen käyttäytyy niin kuin käyttäytyy.

  Jossain vaiheessa viisaat ihmiset tulivat johtopäätökseen, että autoritäärisyys on väärin. Tämä johtaa eriarvoisuuteen, ne pärjäävät jotka tajuavat sopeutumisen ja tottelemisen tärkeyden.

  Vapaus on suuri vankila.

  VastaaPoista
 29. Satuin joulun aikaan kuulemaan parikin radio-ohjelmaa netin (facebook) käytöstä. Siinä nettinörtti kertoili kuinka tärkeäksi esim. naamakirja on nuorille muodostonut. Puheluiden ja varsinkin tekstiviestien väheneminen on seurausta lähes realiaikaisesta viestinnästä oman "yhteisön" sisällä. Virtuaaliyhteys on jo niin kaikenkattavaa ja tärkeää että "poissaolo" tietää vääjäämätöntä syrjäytymistä ja possaoloa. Olemista ulkona yhteisön dynämiikasta, sen kokemuspiiristä.

  Yhteisö ei enää ole maantieteellinen tai sosiokulttuurinen vaan informatiivinen ja sitäkautta kokemuksellinen. Emme ehkä vielä ymmärrä tiedon ja tekniikan vaikuttavuutta ja mahdollisuuksia saati sen tuomaa yhteisöllisyyden muutosta.

  VastaaPoista
 30. Kirjastotäti,

  opiskelijat (alkaen 16 ikävuodesta) eivät hallinneet alkuunkaan tehokasta tiedonhakua, ja heillä ei ollut käsitystä siitä, ettei kaikki nettiin painettu ole suinkaan kelvollista luotettavaksi lähteeksi edes lyhyeen kirjoitukseen. He pitivät kaikkea haun tuottamaa aineistoa pätevänä!

  Itse kaipasin tässä asiassa kipeästi lisäoppia, vaikka jotain tiesinkin. Niinpä kutsuin oikean aidon kirjastotädin tunneilleni, ja hän opetti meille kaikille yhdessä mm. oikean asiasanan käyttöä ja merkitystä hakuprosessissa sekä erilaisia hakukantoja. Samoin lähdekriittisyydestä puhuttiin paljon, ja siinä olin enemmän omillani.

  Tämä on alue, johon toivottavasti koulussa panostetaan enemmän. Suuri haaste edelleen on lähteiden käyttö- ja merkintätapa kirjallisissa töissä. Hyvin nuoret oppilaat eivät ymmärrä aina merkitä lainaamansa nettiaineksen lähdetietoja näkyviin.

  Mielestäni kirjastonhoitajat voisivat pitää opetustunteja näistä hakuasioista luokille. Toivottavasti teitä kutsutaan kouluihin?

  VastaaPoista
 31. Sähköinen viestintä on eristänyt ihmiset, kenelläkään ei enää ole syitä lähteä minnekään.

  Yleisötilaisuudet ammottavat tyhjyyttään, kaljakin on halvempaa ja mukavampi juoda oman tietokoneen äärellä kuin ravintolassa.

  Kun sovit tapaamisen jonkun ihmisen kanssa, tämä käyttää puolet ajasta puhelimessa lässyttämiseen.

  Olemme yhteydessä koko maailmaan, emmekä kehenkään.

  VastaaPoista
 32. Yhteisö ei enää ole maantieteellinen tai sosiokulttuurinen vaan informatiivinen ja sitäkautta kokemuksellinen. Emme ehkä vielä ymmärrä tiedon ja tekniikan vaikuttavuutta ja mahdollisuuksia saati sen tuomaa yhteisöllisyyden muutosta.

  Tässä on vinha perä. Yhteisöjen rakenne on muuttunut.

  Virtuaalinen elämä on käynyt yhä todellisemmaksi, ja se on oikean elämän näyttämö. Jos tämä yhteys suljetaan hetkellisesti, koetaan ahdistusta ja vierotusoireita. Sulkija nähdään vihollisena, jota vastaan tulee taistella ja jota vastaan tulee säätää lakeja, sillä kyseessä on oikeus elää omaa elämää kenenkään estämättä, missä ja milloin vain tahdomme. Kukaan ei saa estää yksilöä elämästä ja kokemasta kivaa oloa!

  VastaaPoista
 33. Tiedä sitten onko siinä perää, mutta olen kuullut, että Facebook suljetaan.

  Siitä jää ammottava aukko palvelun käyttäjille, kun ei enää kuule "kaveriensa" arkisia toimia.

  VastaaPoista
 34. Ei ole totta! Ei voi olla! FB suunnittelee pörssiin listautumista!

  VastaaPoista
 35. "Tiedä sitten onko siinä perää, mutta olen kuullut, että Facebook suljetaan."

  Ei onnistu. Liian tärkeä Yhdysvaltain vakoilulle.

  Mutta saahan sitä haaveilla.

  VastaaPoista
 36. Riku Riemu kertoi: "Yleisötilaisuudet ammottavat tyhjyyttään, kaljakin on halvempaa ja mukavampi juoda oman tietokoneen äärellä kuin ravintolassa."

  Näinhän sanottiin ja näin myös oli silloin kun TV tuli joka kotiin. Kaljaa tosin silloin juotiin paljon vähemmän kuin nyt. Mutta nuorisoseuran- ja työväentaloilla oli hiljaista. Kunnes keksittiin tilaisuuksia, joiden vetovoima voitti TV:n sarjafilmit.

  Eiköhän internetinkin kanssa käy jotenkin noin. Tosin - se on sanottava - internet on kaksisuuntainen ja sikäli vielä telkkua koukuttavampi. Minullakin olisi juuri nyt jotain muuta puuhaa kuin osallistua tähän keskusteluun.

  Siitäpä tuli mieleeni, että hei, hei vähäksi aikaa.

  VastaaPoista
 37. Virtuaalimaailman muuntautumiskyvystä kertoo triviaaleilta vaikuttavat pikkuseikat.

  Body längqvist'iä korvaamaan, lisämaustamaan, ovat ilmaantuneet, hymiöt.

  VastaaPoista
 38. Siis kyllä tuo on totta, van V., että tietokone on jo muuttanut etenkin nuorten ja lasten käyttäytymistä.

  Suuri osa elämästä käydään verkossa, ruudun äärellä, mesessä ja FB:ssa. Oikeaa elämää eletään näyttämöllä eli elämää siis eräällä tavalla esitetään kirjoittamalla puhekuplia sen sijaan, että tavattaisiin livenä.

  Juuri tämä elämän esittäminen on se trendi. Omasta itsestä voi luoda osittaisen fiktiivisen persoonan, jolloin ihmisistä tulee puoleksi fakta-, puoleksi fiktioihmisiä. Viehättävää?

  Minusta tapa nähdä ihminen ja tapa elää voi oikeasti olla muuttumassa tähän suuntaan. Osa elää jo hyvinkin virtuaalisti jonkinlaista kyborg-elämää.

  VastaaPoista
 39. Timi Wahalahti on ihan oikealla asialla.

  Näytäisi siltä, että opettajat ovat jäämässä tekniikan jalkoihin, eivätkä hallitse nykyaikaisen tiedonhaun tekniikkaa. Lisäkoulutusta tarvittaisiin runsaasti ja nimen omaan opettajille, koska opiskelijat ovat usein fiksumpia ja luovempia tiedonhaussa kuin opettajat. Toisaalta on järkyttävää, kuinka opettajat haluavat kytätä ja kontrolloida opiskelijoita asioissa, jotka kuuluvat selkeästi viestintäsalaisuuden ja yksityisyyden piiriin. Tuosskin kohden palkaton lisäkoulutus opettajille on ehdottomasti tarpeen.
  Eniten olen kuitenkin järkyttynyt siitä, kuinka raakileainesta pääsee opetustehtäviin.

  VastaaPoista
 40. Toisaalta on järkyttävää, kuinka opettajat haluavat kytätä ja kontrolloida opiskelijoita asioissa, jotka kuuluvat selkeästi viestintäsalaisuuden ja yksityisyyden piiriin.

  Tuskinpa yksikään opettaja jaksaa/ehtii/viitsii kytätä oppilaita, ellei siihen tule käskyä talon johdolta. Vähän sama kuin välituntivalvonta - silloin on valvottava, kun vuoro on.

  Opiskelijat kaipaavat kipeästi koulutusta nimenomaan tehokkaan asiasanan keksimisessä hakuja tehdessään. Haut ovat järjestään liian väljiä ja epämääräisiä. Suurin osa myös luulee, että Google on ainoa hakukanta kaikissa tilanteissa. Samoin lähdekritiikissä ollaan alkeistasolla. Kaikki kelpaa, kaikkeen uskotaan, mitä haku antaa.

  Silti on selvää, että opettajat tarvitsisivat hieman rahaa valtiolta lisäkoulutukseen.

  VastaaPoista
 41. ...Osa elää jo hyvinkin virtuaalisti jonkinlaista kyborg-elämää...

  Emmekös mekin, sinä Iines ja minä van V ja moni muu elä osittain virtuaalissa. Veikkaan, että sinulla on enemmän ystäviä/tuttavia netissä kuin "oikeassa" elämässä. Lainausmerkit siksi, että onhan nettikeskustelukin oikeaa elämää.
  Tarkoitan, ettei kyborgointi toki ole lasten ja nuorten asia. Saattaa asia olla jopa päin vastoin.

  Netti on muuttanut tiedonhakua, mutta entä sitten? Niin muutti kirjapainotaitokin aikoinaan. Aikanaan opimme elämään ruudun kanssa kuten tietosanakirjan kanssa eletään. Pois huoli, voihke ja valitus!

  VastaaPoista
 42. Kyllä van V., laskin tähän mukaan myös itseni.

  Kuva jonka itsestään luo, on faktapohjasta huolimatta aina fiktiota, koska se on kirjallinen, kirjoitettua elämää. Ja juuri tätä tarkoitin.

  Nuorilla se vain on mielestäni sisäänrakennetumpaa, kun me varttuneet aikuiset täällä blogeissa sen sijaan osittain leikimme tietoisesti. Nuorilla sisäänrakennetumpaa, koska he ovat kasvaneet siihen suoraan lapsuudesta ja imeneet sen lähes äidinmaidossa.

  Havaintojeni mukaan nuoret seurustelevat koulupäivän jälkeen usein mesessä, eivätkä läheskään aina kahviloissa tai Hesessä tai muissa kohtauspaikoissa. Facebook sen sijaan on monesti näyttämö, jossa esitellään omaa elämää julkisesti. Mesessä ollaan kaverien kanssa.

  Vaari, mikä huoli ja voihke pois? En ole mielestäni tässä valittamasta netistä, sillä minusta netti on mainio paikka.

  VastaaPoista
 43. Ensin ajattelin tätä rikuriemua roolina, tapana kirjoittaa.

  Näissä kommentoinneissa se on lähes tyystin unohtunut. Oma itse sieltä paistaa läpi, vaikkakin joitain ominaisuuksia painottaen.

  Taidan olla sellainen kyborgi.

  Nettiriippuvaisuuttakaan en voi enkä halua kiistää. Joskus käväisen FB:ssä vilkaisemassa, mutta minkäänlaista halua laittaa sinne itseäni laajemmin en ole tuntenut. Jos totta puhutaan, tunnen sitä kohtaan jopa vastenmielisyyttä. - Väline johtaa ihmistä eikä päinvastoin.

  VastaaPoista
 44. En tarkoittanutkaan, Iines, sinun voihkettasi. Monet vanhemmat (!?!) ihmiset vain tuntuvat pitävän nettiä jonkinlaisena helvetin
  esikartanona.

  Itse kai ajan takaa lähinnä sitä, että uudet koneet ja järjestelmät ovat aina aluksi herättäneet ihmetystä ja jopa pelkoa. Kehruu-jennykin käytiin särkemässä, samoin rikottiin oikein kirveillä maailman ensimmäinen toimiva höyryvene.

  Muistan hyvin, kun katselimme ensimmäistä Sputnikia pihalla niin naapurin mies arveli, ettei se mikään tekokuu on, "ryssät laittaneet variksen mahaan narulla kiinni taskulampun ja nyt sitä lennättelevät."

  Me emme vielä ollenkaan tiedä, mitä netti tuo tullessaan. Hiukan veikkaisin, että se muuttaa poliittista kulttuuria jo ensi vaaleissa. Sukupuolikulttuuria se on jo muuttanut, samoin pariutumiskäytäntöjä, matkustamista, tiedonhankintaa - lista on pitkä.

  VastaaPoista
 45. Minä veikkaan, että internet tai tietokone muuttaa seuraavaksi ihmisen ajattelua, siis oikein syvätasolta tapaa ajatella.

  Internet on tila. Tila olla. Tuota kun lähtee kehittelemään eteenpäin, voi päätyä siihen, että jatkossa emme aina heti tiedä, onko kyseessä uni vain internetyhteisöllinen tapa kohdata toisia. Virtuaalinen oleminen ja fakta sekoittuvat.

  Nythän jo ihmiset saavat virtuaalista rakkautta, raivareita, lohtua, lämpöä, lempeä, moitetta, halveksuntaa, kunnioitusta. Mihin live-elämää enää muuhun tarvitaan kuin syntymiseen, työntekoon ja kuolemaan?

  VastaaPoista
 46. Samaten, Riku, minä täällä Iineksen housuissa on, kaikkineen päivineen. Fakta asia siis.

  Toki Iines on kuitenkin fiktiota, koska hän on kirjallisesti piirretty symboli minusta. Ajatukset ja tunnot ovat niin minua, että itsekin ihmettelin, miten lipsahdinkin omaksi minäkseni. Tavoitteeena oli ensin vain kirjoittaa asioista, fiksusti ja filmaattisesti, ei itsestäni, mutta itseen se vaan kääntyi.

  VastaaPoista
 47. Iineksen 18:26 kommentti mielestäni ns räjäytti pajatson monen "nettitapauksen" kohdalta.

  Koska on internet voin sanoa kaikille, että tämä kevät on hienoa aikaa. Sade ropisee voimakkaasti, kadut lainehtivat ja mereltä puhaltaa lempeä tuuli. Tammikuun 9.

  Asiassa on tietysti aineksia lukemattomiin väitöskirjoihin ja muihin kirjoituksiin, mutta muutamassa viime vuodessa on muuttunut ihmisissä enemmän kuin minun eläessäni koskaan.

  Puhumattakaan esihistoriaan, aikaan yli kymmenen vuotta sitten, verrattuna.

  VastaaPoista
 48. Internetissä minua ajatteluttaa eniten se, mitä tapahtuu, kun se kaatuu, väliaikaisesti tai lopullisesti. Suurvallat pyrkivät löytämään keinot netin hallitsemiseksi sodankäynnin tarpeisiin.

  Kovana pakkastalvena ei Suomen valloittamiseksi tarvita joukkoja. Pari nörttiä vain sammuttaa koko maasta kaikki sähköt, katkaisee viranomaisyhteydet ja yleisen puhelinliikenteen. Se on siinä. Viikon kuluttua Suomi pyytää armoa.

  Jokunen vuosi sitten sähköjen katkaisua jo kokeiltiin laajoilla alueilla Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Kätevästi näkyi käyvän.

  VastaaPoista
 49. Syvennän vielä vähän tuota sanomaani: internet on tila olla ja että ääripäässä uni ja virtuaali tai fakta ja virtuaalinen oleminen voivat sekoittua - enkä puhu nyt mistään harhoista vaan perustasaisen ihmisen kokemuksesta.

  Tarkoitan sitä tilaa, jossa ollaan vaikka kun on oltu päivä puolukkametsässä ja poimittu pari ämpärillistä marjoja, niin unen ja valveen rajoilla näkee silmissään puolukkamättäitä ja poimii vielä marjoja.

  Kun on olLut päivän virtuaalissa, voi aivan samoin unen ja valveen rajoilla olla tilassa, josta ei tiedä, kumpaa se on. Voi pelata tai kirjoittaa tai elää eteenpäin jotain kirjoitustaan. (No en ole kokenut tällaista, vaan kuvitellut vain, miten helppoa se voisi olla.)

  VastaaPoista
 50. Internet kaatuu? Tästä pitäisi tehdä elokuva tai dokumentti - mihin kaikkeen se vaikuttaisi. Kiehtova kauhukuva!

  Riku, kevään haistin minäkin tänään, kun pihani alkoi sulaa ja räystäät tippuivat.

  VastaaPoista
 51. Takuulla virtuaali ja elämä, unista puhumattakaan sekoittuvat jo nyt. Siinäpä miettimistä täksi illaksi.

  VastaaPoista
 52. Yhteiskunta on sähkön tarpeineen haavoittuvaisempi kuin koskaan.- Aikaisin aamulla meillä oli tunnin sähkökatko, hyppelin pimeässä tasajalkaa ja rukoilin Fortumin tuhoutumista.

  Uskoakseni puolustusvoimien tilanne ei ole noin huono, se ei kriisin aikana ole riippuvainen näistä yleisesti käytössä olevista verkoista.

  Meidän mokujen laita olisi huonommin kun meille valkenee ettei pizzataksi kuljekaan.

  VastaaPoista
 53. Äskeisessä piti olla ei ole riippuvainen yleisistä viestintäverkoista.

  Ydinräjäytyksen elektromagneettinen pulssi tuhoaa vaikutusalueeltaan kaiken kodinelektroniikan. Vaikutusalue on laaja.

  VastaaPoista
 54. Kyllä minä jo mietin tässä juuri, että ei sähkön puute paljon minua haittaisi, paitsi kahta asiaa: kahvia on pakko saada heti herättyä ja sitten on päästävä kurkistamaan nettiin ja omaan blogiin. Muusta viis.

  VastaaPoista
 55. Milleniumpalkinnon luovutustilaisuudessa 2004 Pekka Tarjanne vertasi www-sivujen keksimistä vaikutuksiltaan kirjapainotaidon keksimiseen.

  Tuostakin ajasta on kehitys ollut huimaa ja vauhti kiihtyy yhä. Tiedon vallankumous ei muuta ainoastaan ympäröivää yhteiskuntaa vaan se muuttaa myös meidät, ihmiset. Joudumme sopeutumaan yhä suurempiin ja nopeampiin muutoksiin. Sopeutuaksemme muutokseen joudumme "rakentamaan" eettiset arvomme elinkaaremme aikana uusien vaatimusten mukaiseksi yhä useammin ja nopeammin.

  VastaaPoista
 56. Kehitysvauhti on tosi huimaa.

  Minulla on selkeä paalu tapahtumissa viitisen vuotta sitten, jolloin jäin pois työstä ja jolloin opetustuntini olivat enimmäkseen tietokoneluokissa ja kirjoitusviestinnän opetusta.

  Opiskelijoilla oli tuolloin toki taitoja, ja oli hyviä Pentium-koneita ja ohjelmia. Kun niitä nyt miettii, ne olivat hyvin alkeellisia verrattuna tämän päivän ohjelmiin ja opiskelijoitten taitoihin. Samoin asenteet nettiä kohtaan olivat laimeampia, elämä ei pyörinyt netin varassa, vaikka merkit olivat jo ilmassa.

  Muistan miten huolestunut koko opettajakunta oli yhdestä tytöstä, joka vietti kaikki välitunnit koneella ja internetissä. Atk-opettaja sanoi, että tyttö on varmaan nettiriippuvainen ja että siitä pitää päästä pois.

  VastaaPoista
 57. Tämä on eräänlainen versio Clarken Avaruusseikkailusta, väline on ottanut vallan, ihminen vain orja.

  Jotkut luulevat ja puhuvat että kyse olisi tiedon vallankumouksesta.

  Ne ovat sellaisia uskovaisia.

  VastaaPoista
 58. ...Kyllä minä jo mietin tässä juuri, että ei sähkön puute paljon minua haittaisi...

  Eipä varmaan. Ei toimisi lämmitys, ei tulisi vettä, eikä myöskään menisi, olisi pimeää. Ei toimi TV, ei radio, ei netti. Ulkona kadulla pitäisi haparoida: ei katuvaloja. Kauppojen kassat eivät toimi, rahaa ei voi repiä seinästä. Liikenne pysähtyy, bensapumput toimivat sähköllä, samoin junat. Yksikään kone ei nouse kentältä ilman valoja ja ohjausta.
  Vain ruotsinlaivat loistaisivat valoa siihen saakka, kunnes niiden polttoaine loppuu.
  Ja ulkona sekä sisällä pakkasta 25 astetta. Kyllä siinä kaipaisi jo muutakin kuin aamukahvia.

  VastaaPoista
 59. Eikös aivotkin toimi osin sähköllä?

  VastaaPoista
 60. Tottakai siinä kaikki pysähtyisi, van V., mutta listasinkin vain ne asiat, jotka tulivat ensin mieleen ikään kuin merkittävimpinä seurausvaikutuksista huolimatta.

  Mieluummin voisi kai luetella, mikä toimisi, jos sähköt katkeaaisivat tai loppuisivat.

  Tämänkaltaista ihmiskuntautopiaa Margaret Atwood on maalaillut uusimmassa teoksessaan Herran tarhurit, jossa kaikki tuhoutui ekokatastrofiin, myös sähköt.

  VastaaPoista
 61. Tänä aamuna mietin, miltä juttuni nuoresta miehestä tuntuu palata opinahjoonsa nostamansa kohun myötä.

  Hänhän provosoi nuoria olemaan hakeutumatta kyseiseen oppilaitokseensa selvällä kehotuksella. Lisäksi hän oli häirinnyt rehtorinsa joulurauhaa lähettämällä tälle sähköpostiviestejään jouluaattona. Tapahtuikohan tuo peräti joulurauhan julistuksen jälkeen?

  VastaaPoista
 62. Veikkaisin että ylpeänä.

  Hänhän on näyttänyt yhteisölleen olevansa aktiivinen sen "etujen" puolustamisessa.

  Aivan kuten täälläkin on jollakulla esiintymiselleen jokin "henkilökohtainen" tehtävä.

  VastaaPoista
 63. Juuri niin.

  Kaikkivoipainen ei tunne häpeää, etenkään kun on saattanut imeä sen tunteen jo äidinmaidossa. Ja kun on tottunut hallitsemaan maailmaa sormenpäittensä napsautuksella ja klikkailemalla.

  VastaaPoista
 64. Netissä muodostettu identiteetti korreloi "passin kanssa" paremmin kuin ehkä on uskottu. Oman persoonan kaltainen virtuaalipersoona on sitoutuvampi ja luottamuksen rakentamiseen taipuvaisempi. Nämä "piirteet" ovat usein edellytyksenä sisäänpääsylle "ydinryhmään", "meiksi".

  "Virtuaalinen itsetunto", sen haavoittuvuus ja henkilökohtaisuus ovat merkillepantavia luodun identiteetin arvioimisessa. Ruumiittomuus ja kasvottomuus ei poista tunneperäistä suhtautumista omiin mahdollistajiimme, persoonallisuustekijöihimme.

  Sukupuolen vaihtaminen rooliminässä paljasttuu mitä todennäköisemmin pitempiaikaisessa depatissa.

  VastaaPoista
 65. Arizonan tragedian taustalla on nähty poliittisia tarkoitusperiä.

  Samojen tarkoitusperien vaihtoehdolta ei voi välttyä esim. poliisiylijohtaja Paateron kannanotossa jossa hän tuomitsse jyrkästi netissä Kataiseen ja Vanhaseen kohdistuvan uhkauksen oikeudessa saaman vapauttavan tuomion.

  Paatero asettaa oikeuslaitoksen päätäntävallan alisteiseksi oman ideologiansa mukaiselle tulkinnalle.

  VastaaPoista
 66. No jaa, minun ei pitäisi sanoa tästä mitään, kun en ole seurannut tapauksen yksityiskohtia.

  Korkein oikeus noudattaa tietenkin viimeiseen asti lakipykäliä, eivätkä siellä broilerit näitä laintulkintoja tee.

  Poliisiylijohtajallakaan ei voi olla kyseessä oman ideologian noudattaminen, koska hän on korkean virkamiehen roolissa, siis avoimella kentällä, tuulisella paikalla. Kaiken järjen mukaan hän puhuu enemmän ruohonjuuritasolta, kuitenkin, kuin oikeuden virkamiehet.

  Ehkä hänellä on sellaista tietoa, jota oikeudella ei ole tai joka ei vaikuta oikeuden päätökseen. Eihän etukäteistieto vahingoita, oikeus on aina jälkijättöistä, takakäteen tulevaa, kun vahinko on jo tapahtunut.

  VastaaPoista
 67. ...Milloin keskuuteemme tulivat nämä ihmiset, jotka nostavat myrskyn, jos jokin uhkaa heidän rajatonta vapauttaan tehdä mitä tahtovat?...

  Eivätkös he ole olleet aina keskuudessamme? Aateliset, jotka vaativat alustalaistensa naisilta ensi yön oikeuden. Oli aika, jolloin kirkonmiehet määräsivät kaikesta. Suomessakin sakotettiin niitä, jotka eivät käyneet kirkossa. Entä vääräuskoisten polttamiset?

  Neuvostoliiton johtoporras teki sekin mitä halusi. Kymmeniä miljoonia omia kuoli, mutta vähät siitä. Kiinassa ja ohjois-Koreassa on yhä sama systeemi, eikä koira perään hauku.

  Nykysuomessa näitä kaikenmahtajia ovat kai Wahlroosit ja heidän kaltaisensa. He maksavat vähemmän veroja miljardeistaan kuin Iines, minä ja Hentun liisa. He nostavat häikäilemättä kaikki yhteiskunnan tuet ja neuvovat köyhempiä tyytymään pienempiin palkkoihin.

  Näiden rinnalla joku itkupotkuraivareita saava koululainen on sentään pikkutekijä.

  VastaaPoista
 68. Niin juuri, van V., maailmanhistoria on täynnä ihmishisrviöitä, ja suuria riistäjiä.

  Juuri selailin kirjaston paksua tietokirjaa "Ihmishirviöt - maailmanhistorian julmimmat ihmiset", ja siellä oli lueteltuna kammottavia tyyppejä alkaen Isebelistä aina Saddam Husseniin saakka.

  Olennaista tässä nyt kuitenkaan ei mielestäni ole se, että kauheuksia, itsekkyyttä ja kylmää piittaamattomuutta on aina ollut. Se on jo alakoululaisellekin selviä, että näin on.

  Olennaista on se, että tämä narsistinen itsekkyys- ja röyhkeysmalli on nyt hyväksytty ja tunnustettu näkemys, joka kattaa laajan osan nyky-yhteiskuntaa alkaen kodeista ja kouluista ja päättyen työpaikoille ja kaikkialle inhimilliseen elämään.

  Se, että lapsetkin toimivat jo kuin itsestäänselvästi, jopa kotiväkensä kannustamina, kaikkivoipaisina rajattomuuksien ajajina, on minusta jokseenkin järkyttävää.

  VastaaPoista
 69. Hei, kiireinen viikonloppu on takana, ja kiirus päivä edessä... En siis ehdi paneutua Timin kirjoitukseen ynnä sen saamiin kommentteihin; tätä Iineksen ketjua olen lueskellut.

  En varmasti käsitä Timin ongelmaa koko laajuudessaan - minusta on selvää, että en käytä "työkoneita" sellaiseen surffailuun tai kirjoitteluun jota en soisi työnantajan tai opettajan näkevän. Sisareni on valtion virassa, ja hänen työpaikassaan mm. meilit ovat periaatteessa esimiesten luettavissa. Kirjoittelemme kyllä joskus lyhyitä yksityisviestejä, mutta sisältö on sellainen, ettei haittaa, vaikka joku lukisikin ne. Näiden rikkeiden vastapainoksi olen epävirallisesti auttanut tai kokonaan kääntänyt joitain tekstejä, joita puljussa on tarvittu, ja joiden kieliasusta sisko on ollut epävarma (ei siis mitään arkaluontoisia tekstejä, vaan kutsuja, matkaohjelmien varmistuksia, ajo-ohjeita jne). Ynnä hoidan sisaren tarvitseman epäammattimaisen netinkäytön, kuten asioin hänen puolestaan verkkokaupoissa ja välillä hoidan maksuliikennettä. Hän ei siis työajalla tilaile kirjoja tai maksele laskuja.

  Opiskelijana kokisin varmaan hivenen häiritseväksi sen, että opettaja tietämättäni lukisi puolivalmista tai ideointivaiheessa olevaa kirjoitusta, mutta se lienee tottumiskysymys. Olen aina mieluummin työstänyt kirjoitukseni yksin; olen huono "ryhmäkirjoittamisessa". Mutta se ei ollut Timin ongelma, jos oikein käsitin.

  Netistä sosiaalisena yhteisönä: kuten olen jo kertonutkin, olen joissain tapauksessa aktiivisesti pyrkinytkin sulauttamaan "nettiystävät" live-elämääni; näissä tapauksissa en näe meilailua tai forumeilla kirjoittelua sen kummempana kuin kirjeenvaihtoa tai puhelimessa puhumista.

  Parin amerikkalaisen ystäväni kanssa meillä oli aikoinaan jokapäiväiset aamutreffit; aikaerosta huolimatta meillä oli sama rytmi, ja joimme kahvia "yhdessä". Kaksi meistä asui yksin, yksi oli yh-äiti, jonka lapsi nukkui myöhempään kuin me. - Oli tosi kivaa aamulla herätä, keittää kaffet, ja tarkistaa, kuka oli ensin hereillä ja mistä milloinkin rupateltaisiin. Aamukeskustelut olivat yleensä vitsailevaa suunsoittoa tai päivän ohjelmasta rupattelua; myöhemmin päivällä ja varsinkin illalla käytiin sitten hyvinkin syvällisiä keskusteluja. Luimme "yhdessä" kirjoja ja katsoimme leffoja ja keskustelimme niistä; tilitimme myös perhesuhteistamme ja parisuhdeongelmista ja kaiken kaikkiaan paransimme maailmaa. Välillä puhuttiin puhelimessa, ja vaihdettiin etanapostia.

  Toinen ystäväni opetti minua myös koodaamaan, mikä on melkoinen saavutus, ottaen huomioon sen kuinka vähän ymmärrän tietokoneista, ja meillä oli valtameri välissämme.

  Nettiaddiktiksi en siis tunnustaudu; minusta tämä on yksi potentiaalisesti rikastuttava yhteisöllisyyden ja kommunikoinnin muoto monen muun ohella. :)

  Nyt pitää rientää! Hauskaa päivää teille kaikille! :)

  VastaaPoista
 70. Char,

  minäkään en ehdi kuin lyhyesti kommentoida pitkään kommenttiisi: minustakin olisi kiusallista se, että joku lukisi tietämättäni tekstiäni, jos se olisi jokin muu kuin työteksti.

  Työtekstissä ei haittaa, mutta itse pitäisin parhaana vaihtoehtona valvonnassa ns. koputtavaa systeemiä, jossa jokin asia ilmoittaisi, että joku katsoo tekstiäni.

  Jos teen tehtäviä työnantajan minulle fasilioimalla koneella, pidän selvänä, että kone on tarkoitettu työtehtäviin. Jos tahdon tauoilla tai muuten vilkaista omia juttujani, voisin aivan hyvin katsoa ne omalta puhelin- tai läppäriyhteydeltäni.

  VastaaPoista
 71. Individualismi voi markkinaliberalismissa hyvin. Kaikenkattava kilpailu suosii itsekeskeisyyttä ja jopa psykopaattisia persoonallisuuspiirteitä. Talouskasvun eetos on pidäkkeetön ja vailla varteenotettavaa poliittista tai uskonnollista vastarintaa.

  Mikään ei näy viittaavan siihen että "joku voima" voisi hillitä uusia "kasvun moottoreita", Kiinaa, Intiaa, Venäjää, Latinalaista-Amerikkaa tai Afrikkaa hamuamasta rajatonta kulutusta. Sen tuomaa talouskasvua.

  Ääretön tieto- ja informaatiotulva nopeuttaa kulutusta mutta kääntyy yhä räikeämmin itseisarvoaan vastaan, koska "tieto on myös valtaa" ja varsinkin sitä.

  VastaaPoista
 72. Vai että oikein viestintäsalaisuus ja yksityisyys vaarantuvat jos opettajalla on pääsy oppilaiden tekemisiin.

  Niin vaarantuvatkin silloin kun opiskelijalla ei ole ymmärrystä käyttää kallista (konkreettisestikin, opiskelu tulee kalliiksi veronmaksajille) aikaa siihen mihin se on tarkoitettu.

  Facebookit ja pornosivut ehtii katsella vapaa-ajalla, siis he, joilla ei ole sosiaalista kanssakäymistä livenä.

  Kotiin kasvamaan siis.

  VastaaPoista
 73. Olen lukaissut tämän tapauksen myötä Piraattipuolueen ohjelmaa.

  Nähdäkseni puolue kerää riveihinsä juuri näitä nuoria nettinörttejä, joille internet on rajaton maailma, jossa eivät päde reaaliyhteiskunnan tavat ja säännöt.

  Kaikki on yhteistä omaisuutta, mitä joku taiteilija luo, ja luomukset tulee saattaa ilmaiseksi imuroitaviksi kotikoneille. Kukin yksilö on internetin rajaton valtias, eikä yksilöä rajoita mikään, kaikki mitä nettiin pannaan, on sananvapauden tuottamaa ja yhteistä pääomaa, mikään ei ole kiellettyä, mitään ei saa valvoa, kenenkään liikkeitä ei saa estää pyhän internetin äärellä. Hyvänen aika, tämähän on uskonto.

  Kiinnostaisi tietää jonkun piraattipuoluelaisen näkemyksiä esittämästäni. Käsitinkö oikein?

  Erikseen minua kiinnostaa piraattipuoluelaisten kanta kameravalvontaan esimerkiksi liikekeskuksissa, laitoksissa ja teillä? Nähdäkseni nimenomaan valvontakameroiden avulla on saatu lukuisia rikollisia aina murhaajia myöten kiinni.

  Google Mapsin näkymät - ovatko ne vapaita tai kiellettyjä? Oliko housut kintuissa kotipihaltaan yllätetty raahelaismies uhri vai syyllinen tilaansa? Onko kuvaus vapaata, vai onko kotipiha vapaa alue? Menen sekaisin.

  Mitä sanoo siis Piraattipuolue näihin kysymyksiin? Jos joku kyseisen puolueen nörttinuori lukee tämän sattumoisin, olisin jopa kiitollinen vastauksista.

  VastaaPoista
 74. Anonyymi klo 12.52,

  olipas siinä syvällisesti kiteytettyä asiaa. Kyllä minäkin sen noin näen. Harva vissiin viitsii miettiä näin syvältä asioita. Tai ei välitä.

  VastaaPoista
 75. Vai että oikein viestintäsalaisuus ja yksityisyys vaarantuvat jos opettajalla on pääsy oppilaiden tekemisiin.

  Kyllä minulla ainakin herää kysymys, mitä salaista opiskelija koneelllaan häärää. Ei perustuslaillisiin pullasorsaoikeuksiin kai sentään kuulu, että oppilaan on päästävä henkilökohtaiseen nettiinsä kesken koulupäivän.

  Menköön puhelimellaan, uusin nokialainen sillä kuitenkin on, parempi ja kalliimpi kuin vanhemmillaan tai opettajallaan.

  Eivät muuten kännykätkään saa olla auki tuntien aikana. Miksi siis netin tulisi olla rajaton - kas kun nettinörtit eivät muuten taistele tätä kännykän sulkukieltoa vastaan?

  Arvaa Kuunkuiske, mitä muuan äiti oli kysynyt opettajaltaan syksyllä, tyttäreni mukaan.

  No, äiti oli kysynyt, että saako tytär pitää puhelinta auki nyt syksyn ajan koulutunneilla, kun sille hankittiin 24/7 Big Brother nettiin, jota voi siis katsoa puhelimelta.

  VastaaPoista
 76. Ei mitään uutta auringon alla, kaikki taiteellinen työ on jatkumoa.

  Walt Disneyn sinänsä suurenmoiset työt perustuvat suurelta osin lievää törkeämpään toisten työn omimiseen.

  Äijän yhtiö on näiden tekijänoikeusihmisten eturintama.

  Taiteilija ansaitsee työstään palkan, mutta siitä on loppujen lopuksi aika vähän kysymys näissä väännöissä.

  Minut pakotetaan maksamaan erilaisia tekijänoikeusmaksuja, vaikken ikinä lataa laillisesti tai laittomasti musiikkia netistä, muuten kuin juutuubista hetkellistä katselua, kuuntelua varten.

  Petteri Järvinen kirjoittaa näistä asioista hienosti.

  VastaaPoista
 77. Se mikä ei ole kiellettyä, olkoon siis sallittua.

  Kiellettyä omien puuhaaminen koulutyöskentelyn aikana kännykällä tai tietokoneella on, jos asiasta on olemassa jokaisen oppilaan saatavilla olevat kirjalliset määräykset, tai määräykset ovat muuten riittävän hyvin oppilaille kerrottu.

  VastaaPoista
 78. Iines, ilmaisin itseäni hiukan epätarkasti: tarkoitin siis, että nimenomaan työhön tai opiskeluun liittyvän tekstin tuottaminen olisi hämmentävää, ja salpaisi luovuuttani (:D), jos tietäisin, että esimiehet/opet tietämättäni lukevat kaiken mitä kirjoitan.

  Pointti oli siis nimenomaan se, että en ole koskaan käyttänyt "työkoneita" tai työaikaa muuhun kuin annettuun työtehtävään liittyvään nettipuuhasteluun. - Muistathan, että kuulun dinosaurusten lajiin; minun aikanani ei koulussa edes ollut tietokoneita, paitsi ATK-opetustunneilla. Lukion jätin aikoinaan kesken, ja myöhemmin suoritin vaaditut arvosanat aikuislukiossa, aikuisena. Eli näistä koulujen nykykäytännöistä en itse osaa sanoa mitään, paitsi että en yleisiltä koneilta koskaan meilaa mitään yksityistä.

  Yksityispuheluita olen kyllä puhunut, työajallakin. Tosin lyhyitä, ja pyrkinyt välttämään niitä, mutta silti. Kävipä joskus myyjäaikoinani kavereita ja perheenjäseniä minua työpaikalla moikkaamassa. Asiakaspalvelua se ei haitannut - vahdin kuin kärppä, ettei kukaan hortoile osastolla hämmentyneen näköisenä, lappu kourassa, vaikka muutaman siviilielämään liittyvän lauseen vaihdoinkin.

  Mihin vedämme sopivaisuuden ja moraalin rajan? Ja onko se raja erilainen netissä ja livenä? - Kukaan läheisistäni ei tiettävästi ole ns. eksoottinen tanssija, eli pornoa ei koskaan livenä nähty, vaikka tehokasta työaikaa käytettiinkin välillä muutaman minuutin verran väärin. :)

  VastaaPoista
 79. Vanhat muistavat ajan, jolloin ei ollut nettiä eikä kännyköitä. Vielä vanhemmat muistavat ajan, jolloin ei ollut teeveetä eikä videoita. Oikein vanhat muistavat ajan, jolloin ei ollut autoja.

  Kaikki nuo nykymaailman mullistukset ovat vaikuttaneet ihmisten elämään ratkaisevasti, mutta eipä vaan ihminen ole siitä mihinkään muuttunut.

  Enkä usko, että muuttuu netinkään myötä. Tapa toimia ja toteuttaa itseään muuttuu, sisin ei.

  Iineksen tavoin (?) näen nuoren uljaan vapauden airueen, Timi-pojan, käytöksessä hienoisen ristiriidan.

  Iines: "... hän taistelee mielestään - ja kaikkien muittenkin Piraattipuolueen jäsenten mielestä - yksilön netinkäytön rajattoman ja kaikkialle ulottuvan yksityisyyssuojan vuoksi..."

  Tästä Iines kirjoitti perusteellisemminkin aiemmin tänään.

  Ristiriita on mielestäni siinä, että he haluavat käyttää netissä olevaa aineistoa vapaasti ja ilman rajoituksia, mutta nostavat äläkän, kun samaa oikeutta käytetään heihin.

  VastaaPoista
 80. Char,

  missään ei harrasteta sellaista, että opettajat lukevat salaa ruudulta kaiken mitä joku tuottaa. Ei opettajilla ole sellaiseen kyttäykseen aikaa eikä taatusti haluja. Ainoa tapaus on se, että käsky valvoa tulee opettajalle ylempää, tai joku oppilas varoituksenkin jälkeen askaroi koneella omiaan, ei opintotehtäviä.

  Jos nyt otetaan järki käteen ja poistetaan turhat ja uhoavat ennakkoluulot kyttäriopettajista, niin se homma menee luultavasti useimmin niin, että oppilas itse pyytää opettajalta palautetta, ja opettaja napauttaa - heti kun ehtii - ruudun näytölleen ja antaa pyydetyn palautteen. Tämä edellyttää tietenkin, että koulussa on valvonta-ohjelma. Useimmissa käsittääkseni ei ole.

  Ainakin omassa koulussani minulla oli koko ajan luokassa pyyntöjono, että tuletkos ope tänne neuvomaan, siis koneen viereen katsomaan ruudulta työtä. Aina en ehtinyt hetkeksikään istumaan oman koneeni taakse. Valvontaohjelmaa meillä ei ollut. Sen sijaan huomasin kerran opettajaan suunnatun kameran vilkkuvan luokan vasemmassa ylänurkassa, katonrajassa. Minulla ei ole vieläkään tietoa, seurattiinko kameralla opettajan opetusta vai mitä. Kysymykseeni sain muistaakseni ympäripyöreän vastauksen.

  Tällaiset Timin kaltaisten oppilaitten väninät antavat väärän kuvan koulun tietokonetyöskentelystä. Veikkaan että yksikään opettaja ei ole sellainen kerberos, jonkalainen kuva tällaisista kirjoituksista väistämättä syntyy. Missään tapauksessa valvonnasta eivät päätä opettajat.

  VastaaPoista
 81. ...narsistinen itsekkyys- ja röyhkeysmalli on nyt hyväksytty ja tunnustettu näkemys...

  Natkutan vielä vähän. Minusta noin on ollut aina.

  Kun työväki ja torpparit meillä aikoinaan alkoivat vaatia oikeuksiaan heidän katsottiin olevan itsekkäitä ja röyhkeitä. Kahdeksan tunnin työpäivä! Ajatella, miten röyhkeää! Tuo narsismi palkittiin sitten runsain mitoin vankileireillä vuonna 1918.

  Punakapinan ruumisläjien jäähdyttyä perustettiin monenlaisia salaisia ja julkisia järjestöjä pitämään työväestön itsekkyys ja röyhkeys aisoissa. Lakkoja murtamaan perustettiin kaarteja, ihmisiä vakoiltiin, vangittiin ja jopa tapettiin "röyhkeyden" takia.

  Itse sain koulussa monta huomautusta vastattuani opettajalle "röyhkeästi" tai "näsäviisaasti." Samalla luokalla oleva poika sai tehdä täsmälleen mitä halusi, hänen isänsä oli kauppaneuvos, kuului koulun johtokuntaan ja lahjoitti koululle avokätisesti rahaa.

  Myöhemmin tuli sitten kouludemokratia kaikkine lisineen ja opettajien entinen arvovalta lähes katosi. Jokainen, joka halusi, sai kokeilla, miltä tuntuu olla kauppaneuvoksen lapsi.

  Haluan siis osoittaa, että narsistinen itsekkyys- ja röyhkeysmalli on vuosisatojen saatossa tullut koko ajan alaspäin yhteiskunnallisella arvoasteikolla. Nyt se on saavuttanut peruskoululaiset. Seuraavaksi luultavasti päiväkotilapset alkavat vaatia lyhyempiä päikkäreitä ja lisää piirrettyjä telkkariin. Keskisormen näyttäminen ja haistattelu henkilökunnalle muuttuu rutiiniksi 5-vuotiaiden keskuudessa.

  Näin me kaikki pääsemme sille narsismin asteelle, joka vallitsee synnytyslaitoksilla. Kun pieni käärö parkaisee (tarkoittaa: minulle kaikki ja vähän saatanan äkkiä) hän saa tissin suuhunsa, vaipat vaihdetaan kuiviin, käärö röyhtäytetään ja pannaan varovasti sänkyyn odottamaan seuraavaa kohtausta.

  VastaaPoista
 82. Ristiriita on mielestäni siinä, että he haluavat käyttää netissä olevaa aineistoa vapaasti ja ilman rajoituksia, - -

  Ristiriita on myös siinä, että tätähän koulujen valvonta ei yritä estää. Aineistoa saa nähdäkseni kouluissa käyttää kukin aivan oman valinnan mukaan. Koulu ei siis rajoita oppilaan netinkäyttöä millään tavoin, jos tarkkoja ollaan.

  Tuo netinkäyttö vain pitää hoitaa sille osoitetulla ajalla - tästä on kyse. Ihan samoin kuin oppilaan pitää soittaa omat puhelunsa tuntien ulkopuolella, ei tunneilla.

  En ymmärrä siis, millä tavalla koulujen ajankäyttö liittyy oppilaan sananvapauden ja yksityisyyden kieltämiseen - ja tämä on se asian ydin.

  Ilmeisesti valvonta liittyy juuri tästä nousseisiin väärinkäytöksiin - netistä tulisi koulupäivänä hakea vain opiskeluun liittyvien tehtävien tietoja ja vieläpä tehtävien tekoon osoitetulla ajalla.

  Kukaan ei ole täällä puhunut siitä, miten tietokoneluokkiin saatta eksyä sinne kuulumattomia oppilaita, jotka sanovat tekevänsä koulutöitä, mutta samaan aikaa he pinnaavat tunneilta eivätkä suinkaan tee koulutöitä vaan surffailevat muuten vaan, ikävän tunnillaolon sijaan. Näitä väärinkäyttäjiä nähdäkseni on syytä valvoakin.

  VastaaPoista
 83. Kuunkuiske,

  ymmärrän pointtisi. - Mutta kaikella ystävyydellä: sosiaalista elämää voi olla netissäkin, kuten yritin aiemmin todistella. Se vain toimii nopeammin ja halvemmin kuin kirjeitse ja puhelimitse. Miksi se olisi paha asia?

  Jos me kolme yksinasujaa aamuisin kömmimme koneelle pelleilemään kahvinjuonnin lomassa, ja veikkailtiin, että kuka aikoo laulaa mitäkin aamusuihkussa - ei kai se mitenkään haittaa muuta elämää?

  Facebookin käyttäjät eivät välttämättä ole epäsosiaalisia; se voi olla yksi tapa kommunikoida muiden kanssa. Silti voidaan jutella ja tapailla livenäkin. - Minä en Facebookissa ole, enkä halua liittyä, mutta ymmärrän niitä, joista se on kivaa.

  Ja se ainainen porno (en nyt viittaa sinuun, Kuunkuiske!!!): luulisi, että koulujen nettiyhteyksiin, tai mitä ne ovat, voitaisiin laittaa sulkuja.

  Ymmärrän hyvin, että tämä on tulenarka aihe, ja mietin juuri kaupassa käydessäni samaa. Eräs hyvä nettiystäväni (juuri yksi meistä kolmesta muskettisoturista), oli järkyttynyt, kun sattumalta löysi pitkäaikaisen poikaystävän asunnosta pornolehtiä.

  Ystävä hermostui; Kolmas Soturi (meitä reippaasti nuorempi mies - tässä näette: Char on myös ehkä Saalistava Puuma :D) piti aluksi suunsa kiinni, ja antoi meidän naisten alustaa asiaa.

  Tiesimme ennestään, että ystävätär oli ollut julman seksuaalisen väkivallan kohteena nuorena, toistuvasti. Myöhempi lesbosuhde oli ollut problemaattinen, ja sitä seuraava avioliitto kariutunut miehen väkivaltaisuuteen.

  Ei me siinä paljon suvaitsevaisuutta saarnattu.

  Nykyinen mies oli kiva. - Ehdotin, että hän unohtaisi koko jutun: harva mies ottaa pornon tosissaan. Niin pitkään kun sitä ei tuoda po. ystävän makuuhuoneeseen, antaa miehen katsella kotonaan.

  - Minustakin porno on turhaa ja tylsää, mutta ei syy lopettaa kivaa, hyvää ja toimivaa parisuhdetta (kunhan mies siis pitää harrastuksensa itsellään, eikä halua/vaadi vastentahtoista osallistumista). - Kuten ei halunnutkaan.

  Koko juttu kuulosti siltä, että vaikka ystävättären ahdinko oli todellista, syy ei ollut miehen normi-porno-lehdissä. Ystävätär kävi myös läpi uudestaan vanhoja, riistettyjä tuntojaan - joille siis täysi arvo! Mutta lopettaa toimiva ja hyvä parisuhde jonkin omaan henkilöhistoriaan/idealismiin/yhteiskuntakäsitykseen liittyvän asian takia kuulosti vain tarpeettomalta.

  Ehdotin siis, että Ystävätär joko unohtaisi koko jutun (ei todennäköistä), tai sitten sanoisi suoraan, ettei halua pornografiaa elämäänsä - mutta jättäisi etäpuolisolle mahdollisuuden harrastaa sitä halutessaan yksin.

  Come on: naisten sorto, ja se että me ollaan objekteja: ovathan sitä jo miehetkin (mikä ei ole hyvä asia, mutta kuitenkin totta; nuorten poikien ja miesten anoreksiakin lisääntyy hälyttävästi).

  Seuraavaksi kannattaisi ehkä pornon vastustuksen sijaan keskittää huomio kaikenlaisten ihmisten hyväksymiseen.

  Eräät miehet varmaan komppaisivat minua, sikäli, että heillä on oikeus visuaalisuuteensa. Ja varmasti näin on.

  - Kivan ja hyvän parisuhteen säilyttämisessä on kuitenkin olennaista miettiä, mitä hyvää ja arvostettavaa toisen osapuolen haluaa saavan.

  Jos porno oikeasti loukkaa kumppania, kannattaa sekä miesten että naisten miettiä, että mitä he haluavat livenä.

  Kaikkea ei aina saa, ikävä kyllä.

  Takaisin tarinaamme: nuorukaisemme komppasi minua.

  Kuten myös po. Mies. Tilanne ratkesi parhain päin. Suhde jatkui hyvänä, ja porno omassa kotona. :)

  Että näin sitä on netissäkin vältetty turhia eroja ja kriisejä - ihan kuin livenäkin! :)

  VastaaPoista
 84. Iines,

  nyt en edes voi rauhassa nauraa muksuille, jotka luulevat, että olen leikkinyt tyrannosaurusten kanssa hippaa ja kilpaa. :)

  Näköjään olen! :D

  Käsitin, että kaikkea tekstin tuottamista voitaisiin valvoa kaiken aikaa - harvoin olen tuollaisessa tilanteessa ollut. Parhaat esseet ovat syntyneet jopa kuukausien saatossa; aihe/arkki-tyylillä, ja lattialla kontaten, aiheita yhdistellen.

  Oikeasti puhuttiin siis eri asiasta kuin mistä tilitin. :)

  Silti: osa nuorisosta on hyvinkin eettistä, ja erottavat väärän oikeasta.

  Mieleeni tulee: kannattaako antaa tilaa Timille, joka vali-valittaa, vai jollekin reilulle nuorison edustajalle?

  Antaisin muutamiakin nimiä, jotka kirjoittaisivat ja aktiivisesti puhuvatkin eri tavalla, ja joiden tavoitteet ovat toisaalla, mutta en halua enkä voi.

  Niksi-Vinkki: lukekaa nuorisolehtiä; sielläkin on oikeita mielipiteitä eettisyydestä.

  Ja osa selkeämpiä kuin meidän aikuisten.

  VastaaPoista
 85. Teen tunnustuksen: en ymmärrä naisia, jotka tuomitsevat pornon - vaikka se on paljolti huonoa ja miehille tehtyä. Kokonaisuutenahan porno on kiihottava stimulanssi ihan perusterveellekin ihmiselle, joka on sinut seksuaalisuutensa kanssa. Saati sitten ujoille tai yksinäisille, vailla kumppania oleville ihmisille. Jotakinhan pitää olla, sillä seksuaalisuus on vietti, jota ei paineta maton alle ilman, että se kutistaa elämää.

  Itseäni harmittaa pornon laaduttomuus ja naisille suunnatun kiihokkeen puute. Naisen on mielestäni turha teeskennellä, että hän kiihottuu samoista asioista kuin mies.

  Itse ainakaan en välitä pornosta, joka tuhannesti ja taas tuhannesti toistaa naisen lipovana lehmänä (ÄO 20 - 30) ja miehen laiskana lahnana, joka odottaa, että hänet imetään kuiviin ja lopuksi roiskitaan kiitokseksi limat naisen päälle. Hohhoijaa.

  VastaaPoista
 86. Kun olin näkevinänä timien touhuissa ristiriitaa, näin sen kyllä hieman laajempana kuin kouluun liittyvänä.

  En ole mitenkään perehtynyt tähän nettipiratistien ideologiaan, sillä sekin vähä mitä olen siitä muualla lukenut, huimaa sekavuudellaan.

  Miten voi yhtä aikaa vaatia täydellistä vapautta hyödyntää mitä vain ja toisaalta täydellistä oikeutta yksityisyyteen?

  Siis netissä.

  Päättäisivät nyt saatana päteekö siellä netissä viidakon vai sivilisaation lait. Ei nettikakkuakaan voi yhtä aikaa syödä ja säästää.

  Ennustus: Timistä tulee vielä ministeri.

  VastaaPoista
 87. Van V.,

  ymmärrän täysin, mitä tahdot todistaa tai sanoa. Että uusien tapojern tai asioiden tiukka ajaminen on usein herättänyt vastustusta, ja vaatimuksia on usein pidetty röyhkeinä ja vaatijoiden kannalta itsekkäinä.

  Miksei siis niinkin, aika hyvä näkökulma asioihin, ja varmaan oikeutettu.

  On kuitenkin mielstäni melkoisen kaukaa haettua verrata toisiinsa Suomen sisällissodan heikomman osapuolen hyvinkin oikeutettuja taisteluja yhden hyvinvoivan koulupojan taisteluun koulun tietokoneiden nettivalvontaa vastaan, etenkin kun tuon valvonnan määrää ja laatua ei ole tiedossa.

  VastaaPoista
 88. Tapio Rautavaara aikanaan varasti Johnny Cashilta kappaleen, joka sai suomenkieliseksi nimekseen "Yölinjalla".

  Tekoa pidän oikeutettuna, koska Johnny Cash harrasti paljon selkeitä plagiaatioita, tienasi niillä sitten miljoonia.

  Rolling Stones nousi kartanomiljönääri luokkaan varastamalla köyhiltä amerikkalaisilta artisteilta kappaleita, joita eivät osaneet soittaa oikein. Sitä pidettiin "mageena" ja tekijänoikeudet ankkuroitiin kyseiselle joukkiolle.

  Nämä piratistit ovat sitä miltä näyttäävätkin. Kuitenkin pidän heitä tarpeellisena vastavoimana sille vyörytykselle, jota amerikkalaisten suuryhtiöiden lakimiesten toimesta käydään.

  Teosto käy lompakolla, vaikkei musiikkia kuuntelisi ikinä, sitä en ymmärrä.

  VastaaPoista
 89. Äskettäin luin sellaisesta tapauksesta, jossa Jyräys (nimet keksittyjä) syytti Jekkistä katkeraksi, koska sitä huvitti piruilla.

  Jekkiksellä rupesi otsasuoni pullottamaan, otsalohko hämärtymään ja se kysyi Jyräykseltä pusikkokuulumisia.

  Imarrux hymisi väliin: Hmmmmh, hmmmmh, hmmmmh....

  Jyräys vastasi, että leivän vuoksi leipää tienaan pusikossa, entä ite?

  Jekkis myönsi pusikossa viettäneensä elämänsä parhaat ajat, eikä sen pulssi enää arvatenkaan ylittänyt sataakolmeakymmentä.

  Mitä tästä opimmme? No emme mitään, mutta sellaista siitä seuraa jos koulussa kuuntelee liikaa opetusta, eikä puuhaa omiaan. - Frustraatiot puhkeavat myöhemmällä iällä.- Hankittu sivistys toki auttaa näennäisesti sopimaan.

  VastaaPoista
 90. Iines,

  puhutaanko pornosta, vai siitä mikä kiihottaa ihmisiä yksilöllisesti?

  Se, että porno voi tuntua loukkaavalta ja sairaalta omien kokemusten takia ei leimaa koko alaa.

  Eikä liioin vaadi kaikkia meitä innostumaan siitä.

  Jospa vain enemmän kuunneltaisiin toisiamme.

  Ehdottaa Char, joka tietää jo kuulostavansa kukkahattutädiltä, mutta ehkä onnistuu välittämään viestin seksuaalisen väärinkäytöksen uhrilta, vaikkei sitäkään lasketa, koska porno on meistä kaikista kivaa.

  Ja ne naiset, nimenomaan naiset, jotka älähtävät vastaan, ovat "moraalinvartijoita" ja "kukkahattutätejä".

  - Minun maailmassani on monta miestä, jotka ymmärtävät faktan ja fiktion eron.

  Char

  VastaaPoista
 91. Char,

  en välitä rajata keskustelua mitenkään. Minusta on hauskaa, että kukin puhuu siitä, minkä virikkeen hän on saanut jonkun puheenvuorosta. Kaikki kommentit liittyvät jollakin tapaa johonkin edelliseen.

  En ihan ymmärrä, mitä tahdot sanoa. Minusta on aika selvää, että ihmisillä on erilaisia suhtautumisia pornoon, ja minusta se on ok, tietenkin. Puhuin omastani. Jos en ymmärrä, että joku paheksuu pornoa, hyväksyn sen toki, koska asia ei kaipaa mielipidettäni - jokaisen oma asia. Sen ymmärrän, että joku pelkää pornoa, kuten seksiäkin. Monella on ikäviä kokemuksia.

  Yleensä minusta seksi on aika tylsä puheenaihe, samoin porno. Mausteena ja värittäjänä puheenvuoroissa seksiä voi olla.

  VastaaPoista
 92. Että jokainen yrittää puljata itsekseen - eiköhän se ollut siinä. :)

  VastaaPoista
 93. Minulla on täysi päivä takana; jos puhutaan lisää myöhemmin!

  Char :)

  VastaaPoista
 94. Milloin vaan, Char.

  Hieman aihetta sivuten huomaan (HS 10.1.), että tuoreessa Opettaja-lehden pääkirjoituksessa vaaditaan käytösnumeroita takaisin. Nehän poistettiin vuonna 1994, koska havaittiin peruskoulun viimeisen vuoden aikana nuoren käyttäytymiseen vaikuttavan hormonimyrskyn vääristävän numeroita.

  Mielenkiintoista. Hyvää ehdotuksessa on se, että käyttäytymisestä ylipäänsä voi puhua joutumatta leimatuksi joksikin. Sehän menee oikeasti niin, että hyvätkään eri aineiden arvosanat eivät takaa nuorelle menestystä työelämässä, ellei hän osaa hyvää käytöstä ja muiden kunnioitusta.

  Se vaan, että numero ei saisi olla vain kurinpidollinen uhkauskeino. Mistä kehittää mittarit arvostelua varten? Itse näen suurena vaarana myös mielistelyn vaikutuksen numeroon - se tulisi eliminoida.

  VastaaPoista
 95. Sen verran muistelen muinaishistoriaa, että broidilla taisi olla kerran käyttäytminen 8, kun ehdoton normaali tapaus oli 10.

  Sai sen siitä, kun haistatti opettajalle ja Eloranta löi mitään sanomatta turpaan!

  VastaaPoista
 96. Käytöksenalennus oli minun kouluaikanani hirveä rangaistus, sen sai vain Heinosen Jukka ja joku muu ihana.

  Hmmm, muistini mukaan broidisi tekee aina pahuudet. Olin minäkin muuten aika pulmunen, vaikka kerran olin opettajaa vastaan, viittauslakossa. En kyllä muista, miksi.

  Ei sekään muuten mitään kerro, jos kaikilla on käytös 10 ja yhdellä 8.

  VastaaPoista
 97. Miksi sinä, Iines, olet niin katkera lapsille ja nuorille?

  VastaaPoista
 98. Se ystäväni, joka vänisi, oli siis ollut toistuvan, raa'an seksuaalisen väkivallan uhri.

  En laske uutta poikaystäväänsä hyväksikäyttäjäksi.

  Enkä itseänikään. Enkä miespuolista ystävääni.

  Mikä tässä on niin vaikeaa?

  VastaaPoista
 99. Sinä olet väärässä, Mia-Maria.

  Minun mittapuuni mukaan rakkaus on välittämistä eikä rajattomuutta eli käytännösssä rakkaudettomuutta.

  Olen huolissani lasten ja nuorten narsismista, joka on seurausta rakkaudettomuudesta ja/tai rajattomuudesta.

  Ymmärrän hyvin, että joku voi täyttää tässä tyhjät aukot omilla asenteillaan nuoria ja lapsia kohtaan. Viestini on vaativa ja varmaan rajukin.

  VastaaPoista
 100. Ei kai broidi kaikkia pahuuksia tehnyt, mutta se oli esikuva.

  Minä lähdin lukiossa uskonnonopettajan tunnilta kaksikymentä minuttia ennen tunnin päättymistä, sanoin että vähän kiire mielenkiintoisempiin asioihin. Koko luokka seurasi perässä.

  Vanhempana, sikäli kun ole ajatellut, on kaduttanut paljon. Se oli ihana ihminen, oikeasti.

  Broidin kanssa naurettiin Elorannan tykkiä leukaperiin, ei se mitenkään katkera ollut, käsitykseni mukaan piti ihan luonnollisena seurauksena omasta hölmöilystään. - Oli toki ylpeä omasta sanomisestaan.

  VastaaPoista
 101. Char, virtuaalinen kanssakäyminen voi olla lisä muuhun sosiaaliseen elämään - sääli silloin, jos se korvaa sen. Miksei ole kiva juoda virtuaalikahveja, mutta on se roimasti kivempaa livenä! Minusta.

  Ystävästä, joka sai kilarit poikaystävän pornolehdistä. Hän oli hämmennyksissä seksuaalisuutensa kanssa (lesbokokeiluineen) joten lehtiä sinänsä ei voi syyttää. Tietenkin siis kyse oli taustasta, johon kuului seksuaalista väkivaltaa.

  En ymmärrä naisia, jotka kitkevät miehen lehdet ja videot juurineen - heikosta itsetunnosta lienee kyse, jälleen kerran. Tosin mitä syvempää miehen seksuaalisuus on, sitä vähemmän häntä kiinnostaa katsella silikonitörröhuulia. Oikea nainen omassa pedissä on sata kertaa kiinnostavampi.

  Kävimme katsomassa Sofia Coppolan "Somewhere". Naisella on ilmiömäinen kyky tehdä hyviä leffoja! Tässä oli hieno kasvukertomus - miten elämästä irrallaan oleva mies tajusi elämänsä onttouden vietettyään aikaa tyttärensä kanssa.

  VastaaPoista
 102. Char,

  nyt olen ihan pihalla. Oliko viestisi minulle?

  En ole ajatellut enkä taatusti sanonut ystäväsi "vänisevän", vaan sanoin mielestäni, että joillakuilla voi olla ikävien kokemusten vuoksi pelkoa esimerkiksi pornoa tai sitten seksiä kohtaan.

  Vänistä-verbiä muistan käyttäneeni jutun pojan kohdalla. Sanoinko jotain epäselvästi?

  VastaaPoista
 103. Kuunkuiske,

  mainitset Sofia Coppolan. Haluan vain lyhyesti kehua häntä valokuvaajana, erikoisesti nuorten tyttöjen kuvaajana hän on mestari. Hänen muotokuvistaan voi lukea nuoren tytön hämmennyksen ja toisaalta mielihyvänkin orastavan seksuaalisuutensa äärellä. Blogissanikin on jossainpäin Coppolan tytönkuvia.

  VastaaPoista
 104. Senkin Riku,

  minun tulee saääliksi uskonnonopettajasi.

  Olen kai kertonut, että oma painajaiseni oli amkissa opettaessani juuri tuo, että opiskelija yksi kerrallaan nousee ylös ja kävelee ulos. Näin tästä jopa painajaisunta. Niin paljon pelkäsin näitä uusia korkeakoululaisia alkuun. Myöhemmin en enää.

  VastaaPoista
 105. Broidi lähti vuonna 2008 juhannuksena, 52-vuotiaana.

  Oli kuntoiluhullu, aerobinen kunto ja rasvaprosentti olivat huippuja, samoin kuntosalin tuomat voimat kiitettäviä.

  Yksi vika sillä oli, dipsomania, tuurijuoppous. Ei viimeisen vuosikymemnensä aikana juonut edes kerran vuodessa, mutta kun otti, otti viimeiseen saakka ja lopulta vähän ylikin. - Kaksi viikkoa oli liikaa kuntopohjalle.

  VastaaPoista
 106. Lisään vielä Mia-Marialle,

  ei lapsen ja nuoren hyvä kohtelu ole lapsen kaikkien tekojen rajatonta hyväksymistä. Päinvastoin, lapsen ja nuoren itsekkäiden ja röyhkeiden tekojen hyväksyminen on pohjaltaan välinpitämättömyyttä ja tietämättömyyttä lapsen psykologisesta kehityksestä.

  Lapselle pitää asettaa rajat, häntä tulee ohjata ja opastaa kunnioittamaan muita ihmisiä ja noudattamaan yleisiä yhteisön käytänteitä ja olemaan kohtelias muille.

  Ellemme menettele näin, tuloksena on muheva kasvupohja rajattomalle omnipotenssille eli kaikkivoipaisuudelle, joka on valmis kävelemään muiden yli, jopa omantunnontuskitta ja häpeättä.

  VastaaPoista
 107. Voi, Riku, joko broidikin lähti? Tämä aiheuttaa minussa murheellisen tunteen, oikeastaan hyvinkin surullisen, vaikken broidiasi tuntenut. Ihan itkettää.

  Pidä sinä Riku huoli itsestäsi. En enää ihmettele syvää huumorintajuasi.

  VastaaPoista
 108. Hei Iines,

  Char täällä.

  Ja kyllä,kirjoitin juuri sinulle. - Toinen asia on se, että taidettiin puhua ristiin.

  Miksi joidenkin naisten raiskauskokemukset olisivat erilaisia kuin samojen/erilaisten naisten raiskauskokemukset? Tai muu hyväksikäyttö?

  Eiköhän se paha olo aivan sama, kaikesta riippumatta.

  Ja kaiken sen mahdollisen väärinkäytön sivuuttaminen voisi mennä vaikka huomattuna mutta tunnistamattona raiskauksena.

  Jonka joku tai moni näkee, mutta kukaan ei huomaa, tai ei halua tuomita.

  VastaaPoista
 109. Nyt varttuneessa iässä voin tunnustaa, että 18-vuotiaana itkin John Lennonin kuolemaa salaa.

  Kattelen vaan.

  Siinä se on.

  VastaaPoista
 110. "Tarkoitan sitä tilaa, jossa ollaan vaikka kun on oltu päivä puolukkametsässä ja poimittu pari ämpärillistä marjoja, niin unen ja valveen rajoilla näkee silmissään puolukkamättäitä ja poimii vielä marjoja."

  Kyllä siinä melkoisessa tilassa ollaan, jos on koko päivän pöyhinyt mättäitä metsässä ja kokee siinäkin lomassa tarvetta hakea yhteyttä virtuaaliin ja vilkaista, että onko kukaan kommentoinut milloin mitäkin räiskäytystä. Varmasti voidaan puhua jo addiktiosta ja joku sertfiotu iditootti kutsuu tilaa "sinulla ei ole elämää netin ulkopuolella" -tilaksi.

  VastaaPoista
 111. Tarkoitatko sinä, Iines, että lapsia ja nuoria pitäisi harkiten kurittaa rajummin mitä elämä itse tekee? En ole nyt ollenkaan mesessä! Kuulostaa sadismilta!

  VastaaPoista
 112. Kuunkuiske,

  en itse saa "kilareita" kenenkään mistään kokeiluista.

  Näen kyllä sen, että kilareihin on meillä aihetta vaikka mistä. :)

  Jos nyt vaikka lähdettäisiin siitä, että nuorten kokeilut ja toimet ovat arvokkaita ja aitoja.

  Aikuistenkin on. :)

  Hyvää yötä,

  Char

  VastaaPoista
 113. Elämät netissä ja netin ulkopuolella ovat joka tapauksessa olemassa.

  Oikeassa elämässä olen ihan erilainen, keitän usein kahvia.

  Oikeassa elämässä olen huolissani vanhusten hoidosta, ainakin kun luen internetistä Paavo Lipposen, Jarmo Virmavirran, Mäntti Ahtisaaren tai muiden vuodatuksia.

  VastaaPoista
 114. En kannata kuritusta lapsille enkä aikuisille, enkä usko rangaistuksiin, Mia-Maria. Sadismi nousee sinun mielestäsi, siksi outo sanavalintasi on.

  Uskon johdonmukaisen aikuisen jämäkkyyteen, sillä sitä lapsi ja nuori aikuiselta odottaa, ei kivaa kaverivanhemmuutta tai kaveriopettajuutta.

  Lapsella ja nuorella on oikeus saada tuntea itsensä myös pieneksi, avuttomaksi ja heikoksi, ja oikeus saada myös vanhemman auktoriteetilla annettavaa tukea ja ohjausta. Vain näin hän tuntee olevansa turvassa ja alkaa kasvattaa tervettä itsetuntoa, joka ei kävele kenenkään yli.

  Kovin suurta arvostusta lapsen ihmisyyttä kohtaan ei osoita mielestäni se kasvattaja, joka ei osoita lapselle, että muita tulee kunnioittaa ja arvostaa samalla tavoin kuin häntä itseäänkin. Lasta tulee arvostaa niin paljon, että sallii tämän kohdata myös väistämättä eteen tulevia pettymyksiä ja kieltoja.

  Rakkautta ei ole salliminen, vaan ohjaaminen. Lapsesta ei kasva itsestään hyvää ja muita kunnioittavaa ihmistä, vaan aggressioon turvaava ja viidakon lakeja noudattava muita hyödyntäjä.

  VastaaPoista
 115. "paitsi kahta asiaa: kahvia on pakko saada heti herättyä ja sitten on päästävä kurkistamaan nettiin ja omaan blogiin. Muusta viis."

  Tämä juuri viittaisi siihen tilaan josta sertifioitu idiootti puhuu

  "Ei perustuslaillisiin pullasorsaoikeuksiin kai sentään kuulu, että oppilaan on päästävä henkilökohtaiseen nettiinsä kesken koulupäivän."

  Sinulla on kaksoisstadardit. Olet itse todistanut kuinka viihdytit itseäsi kesken oppitunniin chäteissä ja blogeissa käynneillä. Miten sinulla on tällaiset perustuslailliset pullasorsa oikeudet, palkatulla opettajalla? Mielestäni rikkesi on kertaluokkaa pahempi sekä oppilaita että yhteiskunta kohtaan. Facebookit, chätit ja pornosivut ehdit katsella vapaa-ajalla. Tuo, että netissä pitää roikkua koulussa työajalla, viittaa siihen että joillain ei ole sosiaalista kanssakäymistä livenä.

  VastaaPoista
 116. Karhu,

  kukaan ei vissiin sanonut, että metsästä tultua mennään nettiin. Minä ainakin näin ne marjamättäät edessäni netittömänä päivänä.

  VastaaPoista
 117. Rikulle natihaleja! :)

  Stiff upper lip; tänään päätin olla minä! :)

  Huomenna olen taas minä, mutta kivampi: autan teitä ihmissuhteissa ja muissa ongelmisssa. :)

  Char

  VastaaPoista
 118. Kyllä hyvyys on lapsessa! Lapsi on viaton!

  VastaaPoista
 119. Karhu 2

  ei minulla ollut mitään sitä vastaan, että oppilaat olivat netissä ja tekivät tiedonhakuraporttejaan, kun kerran itsekin voin silloin surffailla.

  Muutoinkin kannatan lämpimästi opiskelijoitten netinkäyttöä. Se on äidinkielessä jopa välttämätöntä.

  Jospa nyt luettaisiin vain rivit, eikä täytettäisi niitä rivinvälejä. Karhu alkaa nyt sävyssään muistuttaa elävästi ulkoruokinnassa olevaa. ?.

  VastaaPoista
 120. Iines,

  Olen lukenut joskus oman lausuntosi sitä, että kesken metsäretken istahdat kannolle tsekkamaan virtuaalin ja kommentit. Kenties kommentoitkin jotain itse.

  Tämä muistikuvana lausumastasi. Ei ole nyt laittaa linkkiä.

  VastaaPoista
 121. Iines, voin uskoa, että S. C. osaa vangita linssiinsä nuorten tyttöjen herkän seksuaalisuuden. Hänen elokuvansakin ovat kiireettömän kuulaassa visuaalisuudessaan raikkaita, jättävät tilaa nauttia hetkestä.

  Tuossa leffassakin pääosanesittäjän tyttö oli naiseuteen kasvava tyttönen. Vartaloltaan kuin ne kaiken kokeneet naiset, joiden kanssa mies viihdytti itseään, mutta mieleltään vielä puhdas.

  Se sitten tarttui isäänkin, onneksi.

  VastaaPoista
 122. Natihalit ovat mukavia, kiitos Char, vaikkakaan niitä en ansaitse!

  Minä tuumaan, että kaksoisstandardit ovat aina käytössä, kuka piru sitä oikeasti ajattelisi samalla terävyydellä itseään kuin muita.

  VastaaPoista
 123. Ihme Iines, jos vasta nyt tunnistat Karhun.

  VastaaPoista
 124. Good night Char! Sinä olet ihminen!

  VastaaPoista
 125. Kukaan ei ole sanonut lasta pahaksi.

  Luepa vähän lapsipsykologiaa! Siellä on selitys siitä, miten lapsi kasvaa ja kehittyy, ja miten hänen omnipotenssissa alkaa saada itsekkäitä muotoja, jos hän kohtaa joko rajattomuutta tai rakkaudettomuutta. Tästä se viidakon laki astuu voimaan, ja lapsi turvaa jatkuvcaan ja tihenevään aggressioon, ellei häntä ohjata huomaamaan ja arvostamaan muita. Lapsi ei kasva itsestään tähän - tämän ovat kaikki tunnetut lapsipsykologit todenneet painavasti.

  VastaaPoista
 126. Kerropa Char, miksi kytket automaattisesti yhteen raa'an seksuaalisen väkivallan kokeneen naisen ja pornolehtiä salaa selailevan miehen?

  Minusta se yhteys on aika kepeä.

  Eikö olisi parempi, että ne kaikkivoipaisuuden harhassa elävät ääliöt tyydyttäisivät himonsa mieluummin pornolehden kuin oikean naisen kanssa?

  Näinhän ei kai kuitenkaan tutkimusten mukaan tapahdu. Eli eri miehet lukee pornolehtiä ja eri miehet raiskaa.

  Mutta on meitä miehiä olemassa noiden karsioiden ulkopuolellakin, niitä Kuunkuiskeen kuvaamia.

  VastaaPoista
 127. Kuunkuiske,

  tätä se liika kiltteys teettää. Kyllä minä Karhun heti tunnistin ja nyt on pakko uskoa, ettei se sävel tuosta enää asialinjaksi muutu.

  VastaaPoista
 128. Char, kaikella ystävyydellä - tämä blogi ei ole mikään terapiaistunto. Sinun ei siis tarvitse yrittää auttaa ketään - sehän tarkoittaisi sitä että katselisit muita alaviistoon.

  Öitä!

  VastaaPoista
 129. Eiköhän tuo pornolehtien selaaminen kuitenkin ole muinaishistoriaa.

  Netissä on yks paikka, en kerro missä, jossa on ihan alastomia ihmisiä, ja ne tekee sitä, tai jotain siihen viittaavaa.

  Jotkut tekevät jopa jotain muuta ihan vaatteita päällään.- Ne on niitä pervessejä!

  VastaaPoista
 130. Mulla on kyllä paljon opittavaa teiltä kaikilta! Ihania öitä!

  VastaaPoista
 131. Minä tiedän myös netissä yhden paikan, jossa on nakuja. Käyn siellä joskus katsomassa, onko laatu noussut, mutta aina vaan siellä on samat elkeet. Muilla sivuilla en uskalla käydä, kun niistä voi saada viruksia.

  VastaaPoista
 132. Kiitos, Ihana Iines, tuosta 21.32 kommentistasi, kun se lämmitti mieltäni.

  Älkää muuten ikinä katsoko Iltalehden sosiaalipornosivustoja, ne tekevät sieluun vamman ja aivoihin reiän.

  VastaaPoista
 133. En osta koskaan Iltalehteä, luen vain satunnaisesti Ilta-sanomien sosiaalipornoa ja vähän surupornoa, jos jossain on ollut tsunami tai suuri murhatapaus tms.

  Sitä jään miettimään, mitä kaikkea pornoa maailmassa onkaan. paljon sitä kuitenkin on, sillä pornohan tarkoittaa tyrkkyä, ainakin jos se naisesta sanotaan.

  VastaaPoista
 134. Iines: "Minä tiedän myös netissä yhden paikan, jossa on nakuja."

  Herra armahda - onko se tämä blogi?

  Tehän todellakin kaikki voitte olla siellä koneidenne ääressä eevan ja aatamin asussa!

  VastaaPoista
 135. Minä taas tykkään tyrkkypornosta, jos niin naisesta sanotaan.

  Vastaan mielelläni: "kiitos, olen otettu!"

  Muutenkn pidän ystävällisistä ihmisistä, kun itse en siihen aina pysty.

  VastaaPoista
 136. Minä en ainakaan ole Eevan asussa!

  VastaaPoista
 137. Lehti: Kolmannes työajasta lorvataan

  Suomalainen tekee töitä keskimäärin neljä ja puoli tuntia päivässä, ilmenee Sunnuntaisuomalaisen Taloustutkimuksella teettämästä selvityksestä. Kun työpäivän pituus on keskimäärin 6 tuntia 42 minuuttia, kuluu siitä työtehtäviin liittymättömiin asioihin 2 tuntia 8 minuuttia.

  Kyselyn mukaan yleisin tapa tehdä muuta kuin töitä on surffailla netissä omilla asioillaan, mihin kuluu keskimäärin 40 minuuttia päivässä.


  Tuohonko se opetusaikakin menee?

  VastaaPoista
 138. Osaatteko te miehet koskaan muuten sanoa tyrkypornolle "ei"? Onko se sula mahdottomuus? Haluaisin nähdä sellaisen tilanteen, jossa hemaiseva saa pitkät. Ihan sen takia, että siinä on kyllä keinot vähissä, jos hemaiseva ei kelpaa. Mitä sitten?

  Ja Tapsa, harva meistä kai nakuna kone polvella istuskelee, Suomen talvessa, vaikka huoneet ovatkin lämpimiä. Jotain häpyä sentään.

  VastaaPoista
 139. Kyllä, olen sanonut tyrkkypornolle ei!

  Sitä toivoo tyrkkypornoa niiltä, joilta sitä ei kuitenkaan saa.

  Ja parasta pornoa on sellainen, kun kaksi vanhaa lahnaa kutee. Ei siinä mitään erityistä tapahdu, mutta se tuntuu mukavalta.

  VastaaPoista
 140. Olipas hyvin sanottu, Riku, nätti kuvaus lahnoista. Saat sulan hattuusi ja pikkuhymyn.

  VastaaPoista
 141. Mutta minulla ei ole hattua, mitä nyt joskus pipo kovimmilla pakkasilla, ja ainahan minua naurettavana pidetään!

  VastaaPoista
 142. Kuunkuiske, me kaikki kolme asuimme silloin yksin. Kaikilla meistä oli suhteita, mutta emme asuneet yhdessä kenenkään kanssa. - Ihan vapaasta valinnasta.

  - Ja mikä siinä parisuhteessa on niin hienoa?! Kysyn vaan!

  Onko parempaa juoda kahvia yhdessä ja puhuen, vai puhumatta?

  Elämän jakaminen on ihan eri asia kuin tunti tai kaksi aaamusta.

  Minusta.

  Ystäväni, joka oli kokenut kurjia - hänen asioihinsa en puutu. En osaa edes kuvitella sitä historiaa; turhaa siis kuvitella edes nykyisyyttä. - Paitsi pitää päänsä kiinni, noin periaatteessa, jos seksistä puhutaan.

  Ja muutenkin, kuuntelin, jos sain tilaisuuden. Opastamisen tarvetta elämänhallintaan tai parempaan seksielämään ei ollut.

  Ehkä ymmärtäisit, jos olisit ollut mukana. :)

  Fiksu nainen se oli ja on, ja tarvitsi välillä kaikupohjaa tunnoilleen. :)

  VastaaPoista
 143. Ja juu, pyrin kirjoittamaan teille kaikille jatkossa kauniimmin! :)

  VastaaPoista
 144. Tapsa,

  kytkin yhteen raakaa seksuaalista väkivaltaa kokeneen naisen ja pornolehtiä omaavan miehen, koska nainen itse - järkyttyneenä - kertoi tästä.

  Po. nainen siis itse ilmaisi hätäänsä minulle, ex-miehen suhteen.

  Väkivallasta olin kuullut aiemmin, sangen graafisesti. Lehtikokoelmasta kuulin muutamaa vuotta myöhemmin.

  Kyseessä olivat siis normi-porno-lehdet; koetin lähinnä rauhoitella ystävääni.

  Omat, kauheat ja kurjat kokemukset eivät minusta liity pornoviihteeseen. - En toisaalta ehdottanut, enkä ehdota, että ystäväni kokeilisi piikkipantoja tai ruoskia.

  Ehkä on parempi, että pariskunta pitää fantasiat sellaisinaan, ja nauttivat toisistaan vanhaan malliin.

  - Eikä sekään mies välttämättä halua pinkkiä päähinettä, naulakauluria, ja köysivyyhtiä ollakseen oikeasti tyydytetty, vaikka jotain lehtiä joskus selaileekin. :D

  VastaaPoista
 145. Re: narsismi. Minusta termiä käytetään vähän samoin kuin "depressiota"; liian usein.

  Narsistiset piirteet voivat olla myös hyviä. - "Narsismi" on tila, jonka määrittäminen olisi syytä jättää lääkäreille, ei meille maallikoille, eikä viittaamaan jokaiseen henkilökohtaiseen puutteeseen tai neuroosiin.

  - Iinestä en ole tarkoittanut loukata, en liioin Kuunkuisketta.

  Ja Rikulle toivotan edelleen natihaleja - niitä haleja ei muuten tarvitse ansaita! Ja koko komppanialle hyvää yötä myös! :)

  VastaaPoista
 146. Char,

  toivon ettet leimaisi vakavaa ja motivoitunutta haluani keskustella narsismista kevyeksi narsistikortin heilutteluksi. Sellainen ei ole minulle ominaista.

  Olen koettanut alusta lähtien tehdä selväksi, että minua kiinnostaa nimenomaan vakava psykologinen luonnehäiriö, narsismi, joka ei milloinkaan voi olla tervettä. Tuosta terveen narsismin nimityksestä tulee psykologien mukaan luopua, ja käyttöön tulisi ottaa termi psykopatia, jota narsismi aina on, enemmän tai vähemmän. - Tästä syvästä lajista haluan puhua, sillä tämä on lisääntymään päin. Emme puhu siis vain itsekkyydestä, jota meistä jokaisella on.

  Tuo tapa leimata vakavatkin keskusteluyritykset narsistikortin heilutteluksi pyrkii mielestäni mitätöimään minua syvästi kiinnostavasta psykologisesta aiheesta keskustelun.

  VastaaPoista
 147. Eiköhän suurin osa normaaleista miehistä suhtaudu tyrkkypornoon niin reaali- kuin virtuaalimaailmassakin aika torjuvasti.

  Tietysti jos jossakin iltatilaisuudessa joku tyrkkyopornoilija tunkee reviirille, niin harva sille tylysti lähtöpasseja antaa, vaan herrasmiehenä yrittää hymyillä hillitysti.

  Riippuu tietysti siitäkin miten tyrkkyporno määritellään.

  Anna esimerkkejä, Iines Tyrkkyläinen.

  VastaaPoista
 148. En ajatellut asiaa näin konkreettisesti, mutta minusta tyrkkypornoa on työelämässä naisella rinnat paljastava antava dekoltee tai vesirajahamonen.

  Ennen kuin tuomitsette minut ahdasmieliseksi, miettikää itse, miltä näyttää mies, joka esiintyy työssään boksereissa silkkisukat kintuissaan tai paita auki napaan saakka karvainen rinta pramilla. Mitä eroa?

  VastaaPoista
 149. Palsan "Kalle" on ain hyvä vetää esiin kun puhutaan persoonallisuushäiriöistä, psykopaateista tai sosiopaateista.

  "Normien rikkojilla" ja äärimmäisyyksiin menevällä tunteettomuudella on suuri ero vaikka samantapaisesta pakkomielteisyydestä olisikin kysymys. Voisiko sanoa että arsistin vaateet tulevat "sisätäpäin" ja psykopaatin "ulkoa".

  Persoonallisuushäiriö on kuin syöpä. Hyvälaatuisena se saa"muhia" rauhassa ja terpeen tullem siihen puututaan, pahanlaatuisuus vaatii hoitotoimenpiteitä, heti.


  Se taas, mistä kaikki johtuu: jos ei ole potilasta ei ole tautiakaan.

  VastaaPoista
 150. Minä sain kerran naisopiskelijan rinnat naamalleni, aikaa sitten. Kiertelin tietokoneluokassa ja nuori tyttö kysyi jotain ja kumarruin hänen puoleensa, jolloin avonainen dekoltee tuli liian lähelle ja katsoin sitä väkisin, rintojen vakoa ja valkoista ihoa samalla kun puhuin tekstin asettelupaikoista ja kirjainteen koosta. Tunsin itseni vaivautuneeksi enkä pitänyt tilanteesta. Ihan kuin joku olisi tunkenut reviirilleni rintoineen, jotka eivät kuuluneet siihen tilanteeseen. Oli muuten talvi, ja luokassa oli kylmä.

  Minusta avopukeutuminen lyö hävyllä naamaan ja rinnoilla silmille, eli pidän naisten arkista tyrkkypornopukeutumista lähinnä välistävetona, testailuna ja tarpeena hakea palautetta näkyvyydestään. Siis laskelmointina, ja minä en pidä laskelmoinnista.

  Sukupuolisuus on vietti, joten on mielestäni selvää, että siihen reagoidaan väistämättä. En tarkoita tällä paheksua, kuten arvaan hätäisten ja yhden tason lukijoiden nyt päättelevän.

  Seksi on lämmin ja eloisa asia, samoin viettely siihen, mutta kaikella on aikansa, kuten Saarnajakin sanoo. Viettely joka jää lupauksen tasolle, on minusta epäaitoa ja äärimmäisen itsekästä.

  VastaaPoista
 151. Olen lukenut Palsan päiväkirjat ja katsonut kuvat, mutta ei minusta Palsa ollut narsistinen psykopaatti, vaan lämmin ja omantunnonarka ihminen. Ei sellainen ole narsisti!

  VastaaPoista
 152. Tyrkkyporno???  Biologiansa vuoksi mies tietenkin vierastaa "aloittellisuutta" mutta antautuu kyllä "kaatajaksi".

  VastaaPoista
 153. Anonyymi, vielä,

  ei narsismiin kuulu normien rikkominen, vaan ihmisten manipulointi.

  Narsisti tekee sitä, mikä kulloisessakin tilanteessa johtaa siihen, että saa jonkun puolelleen. Harvoin se on normien rikkomista ja yhteiskuntavastaisuutta. Useammin se on mielistelyä ja palkitsemista.

  Niin, siis narsismi on psykopatiaa, ne ovat sama asia, ja on vain eri asteita tästä luonnehäiriöstä, joka ei ole mielisairaus.

  VastaaPoista
 154. Niin, siis tyrkkyporno on helppojen signaalien lähettämistä seksuaalisten vaistojen herättelemiseksi. Lähettäjä on usein kiinnostuneempi itsestään kuin kohteista.

  VastaaPoista
 155. Enpä minäkään Palsaa esittänyt psykopaattina tai narsistina vaan ihan vain "normin rikkojana".

  VastaaPoista
 156. Niin taisit anonyymi, esittää Palsan vain normien rikkojana. Epäilinkin, että niin on.

  Viestissäsi oli kuitenkin hieman rakenteellista hataruutta, joten varmistelin tykkitulella.

  VastaaPoista
 157. Tuossa kontekstissä käytettynä "porno" vaikuttaa vähän "revittelyltä".

  Sensijaan Palsan yhteyteen, se sopii kuin "nahkahuilu" "lantaluukkuun".

  VastaaPoista
 158. Tästä ajattelen hieman eri tavoin.

  Minusta porno on aina julkista revittelyä, nimenomaan sitä, revalla repäisyä, toisten kasvoille heittoa lupaa kysymättä. Se voi olla muutakin kuin seksiin liittyvää tyrkkäämistä.

  Palsaan taas en osaa yhdistää pornoa, vaan mieluummin paljautta, paljastusta, syvälle menemistä, avoimuutta, mitä suurimmassa määrin rehellisyyttä salatuimpaan saakka. Porno taas ei ole rehellistä.

  VastaaPoista
 159. Vielä lisäys,

  nahkahuiluhan ei sovi lantaluukkuun, joten sinäkin arvelet siis, ettei porno sovi Palsan yhteyteen.

  Älä hermostu minuun, anonyymi. Jostain syystä olen tuntenut olevani puolustuskannalla eilisillasta lähtien. Sinä sanoit asian hyvin.

  VastaaPoista
 160. Iineksen miete: "Lapselle pitää asettaa rajat, häntä tulee ohjata ja opastaa kunnioittamaan muita ihmisiä ja noudattamaan yleisiä yhteisön käytänteitä ja olemaan kohtelias muille."
  Olen tismalleen samaa mieltä.

  Myös Iineksen 10.1. klo 22.07 puheenvuoro oli kokonaisuudessaan upea. Tässä vain osa siitä: "Rakkautta ei ole salliminen, vaan ohjaaminen. Lapsesta ei kasva itsestään hyvää ja muita kunnioittavaa ihmistä, vaan aggressioon turvaava ja viidakon lakeja noudattava muita hyödyntäjä."

  Toivon entisen Viisivuotiaan aikanaan saavan yhtä viisaan opettajan, kun hän aikanaan aloittaa koulun. Uskon, että hänen kaltaisensa opettaja ei lannista lasta, mutta osaa ohjata oikeaan. Ei ihmisen tarvitse olla maailman napa eikä maailman paras ollakseen onnellinen. Sääli niitä lapsia, joiden tarvitsee omasta mielestään olla.

  VastaaPoista
 161. ...En ajatellut asiaa näin konkreettisesti, mutta minusta tyrkkypornoa on työelämässä naisella rinnat paljastava antava dekoltee tai vesirajahamonen...

  Mitähän tämä sitten on?
  http://www.youtube.com/watch?v=58J0W0mr-IQ

  VastaaPoista
 162. "Minun koko elämäni pohjautuu nihilistisiin oppeihin. Minun taiteeni [...] on sekin pohjattoman nihilismin olemusta. Taiteessani minä kuvaan tuhoni ja eikö tämä juuri ole nihilismiä. Kaiken lopputuloksena on kuitenkin. Ei mitään. Kaikki on päättyvä liekkeihin ja sen jälkeen kasa tuhkaa."
  -Kalervo Palsa, 26.2.1967, "Kalervo Palsan päiväkirjat", s. 56-57

  Voi vain arvailla mihin Palsa olisikaan yltänyt jos hän olisi arvostavansa kirjailijan William S. Burroughsin tavoin olisi mielikuvitustaan voinut ruokkia vielä huumeilla. Rujot ja kyynistävät sotakokemukset olisivat olleet myös hyvä lisä "Alaston lounas" tapaiseen tilitykseen.

  Yrittääkö kulttuurimme moraalisin ja eettisin tavoittein turhaan peittää tätä taidetta suoltavaa "pers'silmää"?

  VastaaPoista
 163. "Rakkautta ei ole salliminen, vaan ohjaaminen. Lapsesta ei kasva itsestään hyvää ja muita kunnioittavaa ihmistä, vaan aggressioon turvaava ja viidakon lakeja noudattava muita hyödyntäjä."

  Löytyisivätkö keinot täältä?

  http://www.youtube.com/watch?v=f8EFDY_AXtM

  VastaaPoista
 164. Kiitos, Delilah,

  sen verran lisään täydennykseksi viitaten noihin poimimiisi kohtiin, että muita kunnioittavaan käytökseen ohjaaminenhan oli pitkään kiellettyjen kasvatusohjeiden listalla syystä, että näin lapsesta muka kasvatetaan kritiikitön alisuoriutuja ja altis muiden käskyttämisille.

  Kissan villat. Lapsi, joka saa tukea ja turvaa, luvan olla myös pieni ja avuton ja johon luotetaan niin paljon, että hänelle suodaan tilaisuuksia kohdata myös elämässä väistämättä eteen tulevia pettymyksiä ja kieltoja, kasvaa tässä ohjaavassa ja rakkaudellisessa ilmapiirissä itseensä luottavaksi mutta muita yhtäläisesti arvostavaksi ihmiseksi, jolla ei ole tarvetta pompottaa muita eikä tarvetta alistua kritiikittömästi käskyihinkään.

  VastaaPoista
 165. Rakkautta ei ole ottaminen vaan antaminen.  "Tee vaimosi onnelliseksi kokolattiamatolla!"

  VastaaPoista
 166. "Joka mies se vitun nuolee, mutta harva tunnustaa."

  Näin sanottiin ennen ja taitaapi pitää tuo vieläkin paikkansa, koska osa haluaisi päästä "toimittamaan" tuota ihan vaan muina miehinä. Saati sitten pidemmälle menevistä toimista jotka ovatkin jo sitten ihan itse ansaittava, mutta kas' siinä dilemma.

  VastaaPoista
 167. No eihän tässä oo ittekkään päässy mihinkään "liukkaille."

  Aika pitkälle sitä tulee oltua ihan vaan kotosalla. Tietokoneen kanssa netissä roikuttua ja osallistuttua keskusteluihin. DVD:tä on iso kasa ja digiboxi pursuaa katsomattomia ohjelmia. Käyn minä kirjastossa viikottain ja kävelyllä jos sää sallii. Palleja tulee välillä uitettua uimahallissa ja vaahdotettua kuntosalilla.

  Vaikka en Marja Tyrnistä tykkääkkään niin helskatin usein tulee pantua suu makiaks, mutta kun lakumatoja ovat niin kiva popsia kotona kyykkiessä. Tekasen kyllä välillä äitin reseptillä makaronilaatikon, koska päivä saattaa livahtaa ihan kahvin voimalla. Usein sitä tulee kuitenkin annettua periksi (periksi? hah hah haa) ja naposteltua karkkeja.

  Jos painoarvo tässä hommassa nousee niin markkina-arvo saattaa aikaa myöden kyllä laskea aivan nollaan. No mutta hei, menköön sitten. Goodbye! Sekundäärinen ongelma on ennemminkin valvominen ja väsymys. Viikonloppuna jos sitä vähäsen ottaa kuppia niin su-ma yö menee ihan pimpparallaaksi ja varsinainen krappis iskee maanantaina kesken päivän. On muuten siirtynyt hankalaan paikkaan.

  . . . nuolase siinä nyt sitten!

  VastaaPoista
 168. Mielenkiintoinen on tämä tässä blogissa julistettu sota psykopaattinarsisteja vastaan. Sen nimissä pitää kaikki lapsetkin tallata ja stumpata. Kuitenkin näitä luonnevikaisia on vain yksi prosentti ihmisistä. Näinkö heille pitää antaa kaikki valta kasvatuksessa? Ja onko sittenkään narsismi kasvatuksen tulos?

  VastaaPoista
 169. Iines,

  ensinnä: en tarkoittanut loukata.

  Toiseksi: en tiedä, keiden psykologien tai lääkäreiden kanssa olet keskustellut; minun lähteeni erottavat ns. "terveet" narsistiset piirteet ja psykopatian toisistaan. - Enkä ole niinkään varma siitä, että narsistien määrä olisi kasvussa; ilmiöstä puhutaan nyt enemmän, ja narsistin leiman saa otsaansa aika helposti. Minun mielestäni.

  Ammattilaiset eivät kovin heppoisin perustein tuota termiä käytä, eivät edes silloin, kun uskoisivat ja tietäisivät että selkeästä tapauksesta puhutaan. Esim. ex-mieheni, jota vastaan hain ja sain maksimimittaisen ja -määräisen lähestymiskiellon, todettiin asiantuntijalausunnoissa "primitiivisen raivon vallassa toimivaksi henkilöksi, jonka persoonallisuudessa on vaarallisen narsistisia luonteenpiirteitä". Eikä po. mies siis tyytynyt napisemaan tietsikan käyttöoikeuksista.

  Minusta tuntuu, että on parempi ja kaikinpuolin sopiva hetki minun vetäytyä tästä keskustelusta.

  Palaan kyllä seuraavan aiheen myötä mukaan kuvioihin! :)

  VastaaPoista
 170. Oikea arvio varmoista narsistitapauksista on, hyvä anonyymi, 2 - 1 prosenttia, varovaisen arvion mukaan.

  Kun tiedetään, miten vaikea narsistin diagnosointi on, oikea luku lienee merkittävästi suurempi. Tunnusomaista on myös se, että narsismin määrä on pyrähdysmäisessä kasvussa useiden nykytutkijoiden mukaan.

  Asian tekee vaikeaksi se, että narsismi itsekkyyden merkityksessä on aikamme muoti-ilmiö, asia, joka on laajalti hyväksytty ja johon kasvatamme nyt myös lapsiamme.

  Ajallemme on mitä tyypillisintä se, että kaikkivoipa lapsi äitinsä kannustamana rikoslakiin nojaten nousee vastustamaan omaa kouluaan ja provosoimaan ihmisiä olemaan hakeutumatta kyseiseen oppilaitokseen.

  On varmaan rakentaviakin keinoja keskustella kyseisen koulun tietokoneverkon nettivalvonnasta ja miettiä, miksi sitä ylipäänsä on tarvittu ja miten sitä on toteutettu. Tätähän meille ei ole kerrottu.

  On myös syytä pohtia opetuksen ja kasvatuksen roolia tässä yhteydessä. Koulu kun on myös kasvattaja, jonka tehtävä on opettaa realistista ja terveen kriittistä suhtautumista internetiin. Lapsilla on nyt paljolti käsitys, että internet on rajaton valtakunta, jota mikään maallinen sidos tai sääntö ei koske.

  PS

  Narsismi ei oppimani mukaan ole kasvatuksen suoraa tulosta, vaan sanoisin mieluummin, että narsismi sikiää rakkaudettomuudesta ja toisaalta rajattomuudesta, siitä, miten lapsi kohdataan vauvana.

  Jos vauvan ensihoitaja ei huomaa häntä tarpeeksi tai toisaalta, jos lasta ei koskaan kielletä, hän ei opi hahmottamaan itsensä rajoja - puhutaan minuuden rajoista - vaan kuvittelee olevansa aikuisenakin maailman keskiö ja muut vain tyydyttämässä hänen tarpeitaan, ikään kuin hänen persoonansa irrallisina apulisinä.

  Hänen omatuntonsa ei kehity eikä hän tunne häpeää ilkeistäkään teoistaan vaan pitää niitä aina muiden syynä - sai mitä ansaitsi, kun teki väärin. Hänen egonsa on sen sijaan suuri, ja hän uskoo olevansa oikeutettu kaikkeen, mitä tahtoo. Mikään ei saa rajoittaa häntä, tai hän raivaa sen häikäilemäättä pois, jos pystyy.

  VastaaPoista
 171. Char,

  käsitykseni on tieto- ja tiedekirjallisuuden varassa alkaen mm. kotimaisesta Keltikangas-Järvisestä, Jorma Myllärniemestä, Raimo Mäkelästä, ulottuen Sigmund Freudiin, Sandy Hotchkissiin, Robert D. Hareen, Sam Vakniniin, joka on yksi maailman johtavia narsismin tutkijoita, itsekin narsisti.

  Tämän lisäksi olen lukenut lukuisia nettiartikkeleita.

  En ole mielestäni tässä keskustelussa nimennyt ketään narsistiksi, koska narsistia ei ylipäänsä voi määritellä vain narsistiksi epäillystä käsin, vaan hänen uhreistaan, siis ulkoapäin.

  VastaaPoista
 172. Jotenkin tuli tällainen tunnelma:

  http://www.youtube.com/watch?v=DmygGIS-jhQ

  VastaaPoista
 173. Uskon, että tunnelmia tulee.

  Asiasta on niin trendikkäitä käsityksiäkin, että jos joku tästä asiasta huutelee, hänellä on varmaan pino narsistikortteja takataskussaan.

  VastaaPoista
 174. Blogimaailmassa pyritään kompensaatioon, omaa asemaa jota uhkaavat nuoremmat raikkaasti kirjoittavat naiset, jotka myös ulkomaailmassa voivat solmia normaaleja suhteita, pyritään mitätöimään jo monesti aiemminkin käytetyllä ja kirjoitetulla höpönlöpöllä, "auktoriteetilla", ja samalla oma, ehtoopuolen rypistynyt naiseus saattaa saada pönkitystä, ainoastaan samassa asemassa olevilta "ikäneidoilta" ja seurankipeiltä papoilta.

  VastaaPoista
 175. Panen tähän loppuun vielä linkin Keravan koulutapaukseen. Siellä on nimittäin ennakkotapaus koulun internetvalvonnasta. Valvonta oli lukemani mukaan pantu pystyyn ilkivallan vuoksi.

  Sain käsityksen, että jutun käsittely on vielä kesken. Ei ole kuitenkaan ilmennyt yhtään tapausta, että opettaja olisi lukenut salaa esimerkiksi oppilaan sähköpostiviestejä. - Ymmärrän tämän täysin, ja kokemukseni mukaan opettajille pitäisi maksaa tuntuvasti, että he viitsisivät lukea jonkun privaattiviestejä - hohhoijaa. Suurin osa kulkee nyt jo silmälaput silmillään halki käytävien ja katujen, ihan vaan jaksaakseen välttämättömän.

  VastaaPoista
 176. Juuri noin, anonyymi.

  Olen itsekin ihmetellyt samaa kuin sinä. Että kuinka täällä käy niin kova vilske, vaikka on niin paljon nuorempia raikkaasti kirjoittavia normaalisuhteisia naisia, joilla on elämä. Sanopa sinä se!

  Minä nyt kuitenkin jatkan ehtoopuolen rypistyneine naiseuksineni tätä kirjoitteluani niin kauan kunnes kynä kädestäni kirpoaa ja lusikka lentää nurkkaan.

  VastaaPoista
 177. Seurankipeät papat... Anonyymi antaa kyllä nyt väkisinkin malliesimerkin narsistisesta käyttäytymisestä, missä kaikki muut mitätöidään halventavin leimoin.

  Eiköhän ne seurankipeät papat pyöriskele juuri niillä samoilla seuduilla ja ympäröissä kuin leimakirvestä heiluttavat anonyymitkin.

  Anonmyymi, annapa edes yksi järkevä selitys, miksi itse luet tätä blogia?

  Mutta Palsasta ja pornosta:

  Iines: "Palsaan taas en osaa yhdistää pornoa, vaan mieluummin paljautta, paljastusta, syvälle menemistä, avoimuutta, mitä suurimmassa määrin rehellisyyttä salatuimpaan saakka."

  Et ole lukenut Palsan sarjakuvia? Esim. Tex Willer pastisseja, joissa rehti Tex ja lempeä Kit Carson löytävät intiaanien ryöstämät vankkurit. Yksi nainen vain makaa tuskissaan maassa ja mitä tekevät Tex ja Kit? Ensin raiskaavat naisen ja sen jälkeen tappavat, muina miehinä, omatunnon tuskia tuntematta.

  Palsa ei varmaan ollut narsisti, mutta ainakin sarjakuvissaan hän kuvasi äärimmäisä narsisteja.

  VastaaPoista
 178. Tapsa,

  en ole lukenut Palsan erillisiä sarjakuvakirjoja, jos niitä on, vaan hänen päiväkirjansa, joissa oli monenlaisia kuvia. Lukemisesta on useita vuosia. Enkä minä muutoinkaan tiedä Palsan narsismista, sillä en muista kertomuksia hänen omista uhreistaan - tai siis en ole kuullut mahdollisten uhrien kertomuksia Palsasta. Oma tuntumani vain on, että Palsa olisi kärsivä ja tunteva ihminen, ei sisältä tyhjä niin kuin narsisti. Voihan kai silti kuvata julmuuksia. Moninainen on maailma ja ihminen.

  Yksi tulkinta voisi olla myös, että Palsa on itse uhri kuvatessaan narsisteja?

  VastaaPoista
 179. "...kärsivä ja tunteva ihminen, ei sisältä tyhjä niin kuin narsisti."

  Tartun nyt taas tähän, kun se aina särähtää korvaani.

  Mutta ensin Palsa. En minäkään häntä ennen tämän blogin keskusteluja ole yhdistänyt mitenkään narsismiin, mutta nyt tuli vaan mieleeni, että sellaisia hän irvokkaissa sarjakuvissaan kuvaa. En tiedä miksi.

  Olen minäkin lukenut ne päiväkirjat. Niiden suhteen yhdyn Iineksen käsityksiin.

  Mutta tuo, että oikea narsisti olisi sisältä tyhjä. Ei siis sellainen, kuin me tavalliset ihmiset, vaan perustavalla tavalla erilainen. Erilainen kuin me. Pahempi. Parantumattomasti.

  No, niin tai näin, mutta tässä törmäämme siihen ihmisluonnon ominaisuuteen, joka takaa sen, ettei väkivalta maailmasta lopu.

  VastaaPoista
 180. Tänään törmäsin rasistikorttiin.

  Ruuhka-aikaan bussiin tuli nainen lastenvaunujen kanssa & mummo rollaattoreineen. Kumpikin meni - ja mahtui - bussin keskiosan alueeelle, joka on varattu em. kulkupelejä varten.

  Sisään tuli rattaineen vielä maitokaakaon värinen mies. Hän asettui keskioven uloskäynnin luo.

  Kuljettaja huusi ennen starttaamistaan, että uloskäynnin kohdalla ei voi pitää rattaita ja että pitää sitten mennä seuraavalla bussilla.

  Mies poistui ja huuteli mennessään, että taisi olla kyse jostakin muusta.

  Hohhoijaa.

  Mistä näitä sikiää?

  Siis ihmisiä, joiden omassa toiminnassa ei koskaan ole vikaa kun maailma ei pyöri heidän pillinsä mukaan.

  Samaa kastia siis kuin saamattomat miehet, jotka hakevat syytä puutokseensa kaikkialta muualta kuin itsestään.

  VastaaPoista
 181. Mitä tulee anteliaaseen vaatetukseen, niin vaikea on ymmärtää naisia, jotka haluavat esitellä koko puolipaljaan suloisuutensa kaikelle kansalle.

  Tilanteen mukaan.

  Avarat kaula-aukot ja lyhyet helmat - väärässä paikassa - kertovat siitä, että naisen itsekunnioitus ei ole kovin korkealla. Miksi olisikaan, jos ulkoinen on parasta antia mitä on.

  VastaaPoista
 182. Kuunkuiske,

  tuommoiselle tapaukselle ei tiedä, itkisikö vai nauraisi. Vähän sama kuin kouluissa, jossa on useita tummaihoisia oppilaita joka luokalla.

  On melkein sääntö, että jos tummaihoista pyytää vaikka istumaan omalle paikalleen, vetää lapsi sukkelasti rasistikortin esiin ja alkaa lällättelyn. Tähän eivät opettajat tietenkään voi mitenkään reagoida.

  VastaaPoista
 183. Vilkuillessani äsken Keltikangas-Järvisen Sosiaalisuus ja sosiaaliset taidot -kirjaa huomasin kohdan, jonka tahdon vielä tähän keskusteluun merkitä, mietittäväksi, viittaamatta sillä kehenkään tiettyyn henkilöön. Lainaus vain kokoaa tämän keskustelun päälinjat yhteen:

  Narsistinen lapsi käy jatkuvaa taistelua opettajia, vanhempia ja määräyksiä vastaan. Vaikeus kestää sitä, että joku on hänen yläpuolellaan, on ilmeinen.
  (K-J, s. 88)

  VastaaPoista
 184. Tapani,

  narsisti on mm. Keltikangas-Järvisen mukaan tunteiden tyhjiö, henkisesti tyhjä, pakastamo.

  Narsistin sisäinen tyhjyys ja kyvyttömyys fantasiaan tekee hänet riippuvaiseksi ulkopuolisista ärsykkeistä ja muista ihmisistä, joita kohtaan hän ei tunne mitään.

  Termi "narsistin sisäinen tyhjyys" ei siis ole minun, vaan se tulee psykologisesta tutkimuksesta ja se esiintyy kaikkialla, missä ihmiset kertovat elämästään narsistin kanssa.

  Ehkä parhain narsistin kuvaus suomalaisessa kirjallisuudessa on Jotunin Huojuvan talon Eero Markku, jonka Jotuni kuvaa nimenomaan sisältä tyhjäksi, henkisesti autioksi, tunteettomaksi psykopaatiksi, joka pahoinpiteli vaimoaan ja lopulta murhasi ihmisen.

  Tyhjyyttä kuvaa myös hyvin narsistille tyypillinen tyhjä katse ja ilmeettömät kuin kivettyneet kasvot. Kun sisällä ei ole tunteita, ei kasvoiltakaan voi kuvastua mitään.

  VastaaPoista
 185. K-J:n lausetta ei kuitenkaan kannata soveltaa liian helposti. Timin jutussa oli mielestäni jonkin verran sellaista nuoren aktivistin ihanteellista paloa, typeryyttäkin.

  Uudelleen luin Timin kirjoittamaa juttua ja ihmeelliseltä tuo tekninen valvonta edelleenkin tuntuu.

  Varmasti opetusprosessi tarvitsee työnaikaista seurantaa, tekninen valvonta vain ei voi olla se keino.

  Uskoakseni opettajat eivät ole mikään tasarakeinen ryhmä, jonka edustajien kiinnostukset voidaan kuitata "heitä ei voisi vähempää kiinnostaa".

  Väärinkäytöksiä esiintyy kaikkialla, missä sellainen on mahdollista.

  VastaaPoista
 186. Ei saakaan soveltaa suoraan, Riku,
  mutta kirjasin sen ylös, koska se oli itselleni uusi, luin sen aiemmin sivuuttaen.

  Noita valvontoja on muuten mm. Keravalla, linkki muutama juttu ylempänä, ja monessa muussakin paikassa.

  Oma näkemykseni on, että valvonta on tullut useimpiin kouluihin ilkivallan myötä. On myös niin, että vaikka koulussa on valvonta, sitä ei käytännössä harjoiteta, se toimii annaltaehkäisevänä pelotteena. Koulujen koneita on nimittäin tuhottu, niitä on varastettu, niihin on syötetty omia ohjelmia ym.

  Kannattaa kurkistaa tuo Keravan linkki. Se on aika realistisen tuntuinen. Muistaa pitää, että me emme tiedä, millä tasolla Omniassa valvontaa on harjoitettu, sillä sitä Timi ei valota esimerkein. Meiltä puuttuu myös koulun sana, ja itse en ainakaan osaa muodostaa kantaani asiaan, josta on vain toisen osapuolen melko ylimalkainen selvitys.

  VastaaPoista
 187. Jos tarkoitat tallentavaa kameravalvontaa, siitä on olemassa selvä lainsäädäntö.

  Kameravalvontaa ei saa käyttää mihinkään muuhun tarkoitukseen kuin siihen, joka on ilmoitettu tietosuojavaltuutetulle tehdystä rekisteriselosteessa. ( esimerkki tässä.

  Tämä po. tietokoneiden valvonta on villiä toimintaa, sen toteuttamisesta ei kukaan voi tietää mitään.

  VastaaPoista
 188. Opetushallitus ym: "Olen tutkinut itseni ja tullut johtopäätökseen, että kaiken olen suorittanut just oikein"

  VastaaPoista
 189. Ei, Riku, ei kameravalvonnasta. Eivät opettajat voi suorittaa kameravalvontaa, heitä ei voi velvoittaa poliisintyöhön, se ei ole ammattietiikan mukaista eivätkä he suostuisi siihen, jos poliisi pyytäisi valvomaan koulun omaisuutta. Luottamusmiehen tulisi kieltää se.

  Tässä on kyse satunnaisesta internetvalvonnasta tietokoneitse tietokoneluokissa, siitä mitä tietokoneilla tehdään oppituntien aikana - näin käsitin.

  VastaaPoista
 190. Asia toimii liian epäselvällä pohjalla, vaatisi minusta asianmukaiset säädökset.

  Tuo kameravalvonnan rekisteriseloste on hyvä esimerkki siitä mitä asia vaatii.

  VastaaPoista
 191. Ennen II maailmansotaa kasvatettiin nöyriä lapsia! Miksi? Kenties helpoksi tykinruuaksi?

  Nyt kasvatetaan mielestäsi erityisen narsistisia lapsia! Miksi? Ehkä siihen on syy? Siksi, että nämä narsisteiksi kasvatetut lapset sitten joskus tulevaisuudessa, taistelevat keskenään ja kuka silloin voittaa määrää taas maailman tahdin!

  Terveisin itsekin mitä ilmeisemmin erään hyvin tunnetun bloginarsistin kynsiin joutunut!

  Nykypäivän narsistit kuulemma mielellään bloggaavat tai facebookkaavat yms. muutenkin tuovat tykö omia hyviä puoliaan -kainostelematta etenkin kun on tämä SUURI JA RAJATON mahdollisuus! TÄMÄ HIRVEÄN kamala INTERNETTI!

  Katso peiliin IHMINEN, siellä näet NARSISTIN! Se olet sinä itse!

  VastaaPoista
 192. Jaaha, taidan tuntea sinut. Oletkin ollut kauan poissa, mutta muuttunut et ole yhtään, sama raivopäinen riehunta ja huuto ja käsittämättömät syytökset kuin ennenkin. En pelkää sinua ja raivoasi enää, vaikka kusimulkkusi jälleen lentelisivät ja houreiset syytöksesi sinkoilisivat ilmassa.

  Kyllä minä peiliin katson, Uhri, ja olen miettinyt omaa narsismin astettani lukiessani noita kirjojani tänä syksynä, ja osin aiemminkin. Opuksissa sanotaan, että ei pidä pelästyä, kun löytää itsestään joitain tuntomerkkejä, sillä kaikkiin ihmisiin sopii jokin määrä narsistin tuntomerkkejä. Jokaisessa on annos narsismia.

  Minustakin on kieltämättä hauskaa blogata ja kertoa itsestäni, päivieni kulusta, lukemastani ja kokemastani, häpeäntunteistani ja alemmudentunnoistani, jotka ovat osa minua loppuun saakka, kuten olen itseäni ja juoppoa lapsuuttani ylistellyt.

  Varsinainen luonnehäiriö on kuitenkin eri asia kuin bloggaamisessa pärjääminen, Uhri. Facebookissa en ole aktiivinen, koska omat live-ystäväni eivät ole siellä ja koska en pidä kyseisestä koodikielisestä systeemistä.

  VastaaPoista
 193. "Avarat kaula-aukot ja lyhyet helmat - väärässä paikassa - kertovat siitä, että naisen itsekunnioitus ei ole kovin korkealla. Miksi olisikaan, jos ulkoinen on parasta antia mitä on."

  Olin jonkin aikaa sitten kuuntelemassa luentoa, jonka piti hyvin älykäs, lahjakas ja itsevarma nuori naisprofessori. Hän oli pukeutunut siistiin, tummaan jakkupukuun, jonka etumus oli kuin railo, syvä railo, josta työntyivät esiin hänen nuoret rintansa. Joulukuisen kolkossa luentosalissa yleisöä hämmensi ja suorastaan värisytti tuijottaa tuon railon syvyksiin. Jäin miettimään, miksi nuori, menestynyt naisprofessori oli valinnut sellaisen esiintymisasun. Halusiko hän vain tuoda ylpeästi esiin sen, että kaikessa älyllisyydessään ja menestyksessään hän oli myös nuori nainen...

  VastaaPoista
 194. En nyt ehdi perehtyä Rikun linkkiin, mutta omassa taloyhtiössäni olen törmännyt kameravalvonnan määrätyksien outouteen.

  Kun meidän kellarissamme käy varkaita ja tuholaisia, me emme saa asentaa sinne kameraa tuosta vaan.

  Sehän vaarantaa varkaan ja tuholaisen oikeudet!

  VastaaPoista
 195. Tuo kameravalvonta on siis tyystin eri asia, mistä tässä jutussani puhun. Toivon, ettette ole saaneet vaikutelmaa, että oppilas taistelee suurta ja mahtavaa kameravalvontaa vastaan.

  Ei, vaan kyseessä on nähdäkseni kouluissa yleinen opetusmenetelmä, luokanhallintaohjelma, jonka kaltainen esimerkiksi paljon käytetty NetOp on.

  Ohjelmahan on verraton apuväline modernissa tietokoneopetuksessa, enkä jaksa nyt alkuunkaan ymmärtää, mitä pahaa siinä on, että opettaja voi opetuksensa aikana katsoa oppilaan näyttöruudun antia - täysin sama kuin katsoa oppilaan tehtäväpaperia yli olan. Kyseeessähän on opetustilanne, joka on osallistujille yhteinen.

  Vilkaiskaapa huviksenne tätä keskustelua, jossa on ihan tavallisten lasten mielipitetä luokanhallintaohjelmasta.

  VastaaPoista
 196. Anonyymi,

  mieltä kiihottavan kuvan maalasit. Tumma synkeä talvinen juhlasali ja siellä pätevä nuori siististi ja tiukan asiallisesti pukeutunut naisprofessori luennoimassa - rinta railona pramilla.

  Mikä oli hänen viestinsä?

  Kenties se oli kapinaa, niin kuin arvelen sinun tulkitsevan tai esittävän vaihtoehdoksi. En minäkään muuta keksi. Hänen on täytynyt tietää shokkivaikutus, jonka tulee aiheuttamaan.

  Vai voisiko olla, että hänellä ei kuitenkaan, kaikesta opista ja älystä huolimatta ollut tilannetajua tai herkkyyttä lukea kanssaihmisten tuntoja?

  VastaaPoista
 197. Aika naurettavaa purnata opettajan työkaluksi tarkoitettua luokanhallintaohjelmaa vastaan. Oppitunnit ovat opiskelua varten, eikä niiden aikana pidetä omaa kivaa facebookissa tai muualla.

  Kouluhan on periaatteessa lapsen ensimmäinen työpaikka ja siellä vallitsevat työpaikan säännöt. Töissä tehdään töitä ja pomo on pomo.

  VastaaPoista
 198. En viitsi enää purnata, kun en oikeasti tiedä tuon ohjelman ominaisuuksista. Myyntiesite ei tuonut valaisua ohjelman teknisiin valmiuksiin.

  Tapsa, tuo ei nyt kuulu niihin rosvon hellimistapauksiin. Naapurissa asuva kolli vie sinne tyttöjä ja siltä pitää myös kysyä lupa valvontaan.

  Ja siltä toiselta, joka säilyttää kellarikomerossaan pontikkasammioitaan.

  Jos kaikki suostuvat, pitää kertoa myös talonmiesyritykselle, että tietäävät olla raapimatta takapuoltaan kameran kohdalla.

  VastaaPoista
 199. Ei kameravalvontaa taikka muuta valvontaa olisi, ellei niille olisi selkeää tilausta.

  Minusta isojen kaupunkien kellaritiloissa tai muissa yhteisissä tiloissa tai ovilla on kameravalvonta täysin asiallista. Ei se kamerankuva vie palaa kenenkään persoonallisuudesta, niin kuin varhaisheimot luulivat valokuvasta. Jotakin samaa tässä pelossa on. Kun ihminen on itse aiheuttanut sen, että jonkun pitää kytätä, jottei kerrostalo palaisi tai asuntoja murrettaisi.

  Delilah, tuo on se fakta: oppitunnit ovat koulutyöskentelyä varten, niillä ei harjoiteta omia bisneksiä eikä aktiviteetteja. Jos tätä joku lapsi ei tajua, katsokoon peiliin ja äitinsä myös.

  VastaaPoista
 200. On se asiallista, kun siitä on olemassa tarvittava säädäntö.

  Englannissa, kameravalvonnan villissä maassa, päätyy kameroiden tallentamia seksuaalisia ja muita mielenkiintoisia näkymiä kaupallisiin tarkoituksiin.

  VastaaPoista