11.9.2012

Syyspäiväkirjan lehdiltä, sivu 1: Murtunut elämä?10.9. Lehdessä oli hauska uutinen. Eräästä  viktoriaanisesta talosta Englannissa paljastui lattian korjaustöiden yhteydessä mystinen syvä kaivo perheen olohuoneen lattian alta. Kaivo nakoi miestä ja hän tahtoi selvittää, mikä tuo ikivanha kuilu oikein oli. Vaimopas ei antanut lupaa lattian purkuun ja kaivomysteerin selvittämiseen, joten mies sai haudata sisäisen arkeologinsa ja tyytyä lattian peittämiseen. 

Se mikä minua tässä ihmetyttää, on vaimon nuivuus ja mielikuvituksettomuus. Miten voi olla kiinnostumatta salaperäisestä ikivanhasta kuilusta talonsa perustassa? Miten voi olla, että joku ei ole utelias tietämään kaivon historiaa ja merkitystä? Ties mikä salakäytävä johonkin maanalaiseen huoneeseen  siitä johtaisi? Tai mikä aarrearkku kuilun seinämästä tai pohjakivien alta paljastuisi? Miten voi joku  sievä ja siisti  lattia olla naisesta kiinnostavampi kuin salainen kaivanto lattian alla? 

Vaimo siis pakotti miehensä odottamaan kaksikymmentä vuotta, ennen kuin antoi miehelle luvan kaivaa  historiallista löytöään.  Mies on nyt eläkkeellä ja on kaivanut viisi metriä kaivoa esiin. Tähän mennessä on löytynyt vain vanha miekka, mutta mies sanoo:- Rakastan tätä kaivoa ja se kiehtoo minua. Vaimo puolestaan näkee silmissään  punnan kuvia ja pelkää kaivon vaikeuttavan asunnon myyntiä. Voi pyhä isä tuota naista! Tuommoiset kuivakit sitten vievät kiinnostavimmat miehet! 

11.9. Tyttären koulussa oli sattunut perjantaina järkyttävä tapahtuma, paikalle oli kutsuttu ambulanssi ja poliisi. Muuatta opettajaa oli potkaistu vatsaan, kun hän oli mennyt erottamaan tappelijoita, kevyellä kädellä ihan vaan koskettanut. Nainen vietiin sairaalaan, jossa huonoa suomea puhuva lääkäri oli sanonut hänelle hyvin pintapuolisen vilkaisun jälkeen, että ei teitä mikään vaivaa, menkää takaisin kouluun, teillä on kaksi tuntia vielä opetusaikaa! Illalla nainen alkoi vuotaa verta vessanpönttöön ja nyt todettiin, että vatsakalvo oli puhjennut pojan potkusta. Nainen joutui pitkälle sairauslomalle.

Suorastaan tragikoomista asiassa on se, että tämä oli jo toinen kerta. Toinen oppilas, toisessa koulussa, oli potkaissut tätä samaa opettajaa myös vatsaan, niin että vatsakalvo oli haljennut. Opettaja on ilmeisesti sitä tyyppiä, joka asettuisi ampumistapauksissakin oppilaiden eteen suojaksi ja kilveksi. Hän on reipas ja reilu opettaja, hyvä kurinpitäjä ja oppilaiden suosiossa. Silti nämä potkut. Eniten minua oikeastaan järkytti tässä tapauksessa lääkärin sanat pahoinpidellylle opettajalle: "Menkää takaisin kouluun, opetusaikaa on vielä kaksi tuntia." Aika mahtava virkavirhe, josta on nyt tehty valitus.

Muutoin syys etenee vääjäämättä. Valtavia kurkiauroja on nähty. Mökki pantu melkein valmiiksi talvea varten. Tilattu Metsänhoitoyhdistys kaatamaan kymmenkunta ikikuusta ja -koivua pihapiiristä, linjojen läheltä ja seinän vierestä.  Halasin puut viikko sitten. Ne olivat pieniä, kun lapsi oli pieni. Niissä on ollut kiinni monta eri riippumattoa, pyykkinarua, ja nytkin korjasin pois oksanjämään unohtuneen mattopiiskan. Moni  on ne nähnyt, elänyt niiden lehdillä, katsonut latvuksia, joiden läpi aurinko on sihtautunut, viime vuosina yhä työläämmin. Ikävä tulee, puut ovat ystäviä.

(A. Aimo, Murtunut elämä. Huom. kuuntelun jälkeen avautuu linkki mm. Metro-tyttöjen versioon samasta venäläisestä laulusta.)

175 kommenttia:

 1. Itselläni on hyvä kokemus huonosti ruotsia puhuvista lääkäreitä, heillä hyvä koulutus ja aina valmistautuneet etukäteen, jos sovittu vierailu. Ja kiiretapauksissa saatu hyvää apua.

  VastaaPoista
 2. En tiedä lääkärin kansallisuutta, eikä se tietenkään ole oleellista, samantasoinen koulutushan muillakin toki on.

  Itse olen kyllä saanut töykeää kohtelua venäläisnimiseltä lääkäriltä, joka tiukkasi minulta kovasanaisesti lyhyitä kysymyksiä ja sanoi, että jos vastaus on myönteinen, mennäät pillit soiden keskussairaalaan. Minulla oli allergiatyyppinen reaktio antibioottikuurien yhteistuloksena, ei vaarallinen, mutta kiusallinen. En uskaltanut siis sanoa lääkärille myönteistä vastausta yhteenkään kysymykseen, eli valehtelin hädissäni. - Hänellä oli selvästi erilainen kulttuurinen tapa kohdella potilasta kuin suomalaisella lääkärillä.

  Tämän opettajaa hoitaneen lääkärin tausta kiinnostaa siksi, että minusta on mahdollista, että hän tulee joko kulttuurista, jossa väkivaltaa ei niin noteerata (Viro, itäiset kulttuurit) tai jostakin arabimaasta, jossa naisen pieksäminen on kulttuurinen tapa. Kyseisistä maista tulleissa poikaoppilaissakin on joskus aistittavissa naisopettajia halveksivaa henkeä. En halua kuitenkaan yleistää, kunhan pohdiskelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lääkärin ammatti on sikäli yksi pelottavimmista, että koskaan ei ole lupa erehtyä, virheitä anneta anteeksi. Mitä tulee huonosti suomea puhuvien lääkäreiden ammattitaitoon, se lienee yhtä hyvä, kuin hyvää suomea puhuvien. Eräs ystäväni sairastui vaikeaan syöpään, jonka ennuste oli huono. Häntä hoitava lääkäri oli syntyperältään venäläinen. Ystäväni ylisti alusta alkaen lääkäriään ja tunsi luottamusta häneen. Syöpä leikattiin ja potilas parani. Voi sanoa parani, sillä hän palasi työelämään ja voinnin tarkastusvuodet ovat takana.

   Poista
 3. Katselin tuon uutisen kuvaa. Minä luulen, aika varmakin olen, että vaimo pelkää miehensä joku päivä heittävän hänet sinne kaivoon. Miehellä on selvästi vähän velmu ilme, on helpottunut kun kahdenkymmenen vuoden jälkeen asia on hieman edennyt.Päivisin viheltelee iloisesti, vaimolla käyvät vilunväreet. - Valon se on laittanut piruillessaan, että vaimo näkisi miten synkkä ja syvä kaivo on.

  Selvää on, että jotain täytyisi kouluissa tehdä. Työnantaja syyllistyy selvästi työturvallisuuden laiminlyöntiin silloin, kun ongelmat jonkun oppilaan kohdalla ovat tiedossa eikä opettajia turvata mitenkään. Minusta olisi tullut hyvä opettaja, virassani en tosin olisi saanut olla puolta päivää kauempaa. Mustat silmät häiriköllä puhuisivat liian selvästi puolestaan.


  Ehän kuitenkaan liian montaa puuta kaadata?

  Minä asuin takavuosina ikikuusien keskellä olevassa talossa. Oli siellä pienempiäkin. Vaikeana tykkylumitalvena pienemmät puut alkoivat kaatua, näkymä oli kuin sodassa. Täytyy myöntää että pelotti. Yhtään ei lopulta tullut talon päälle, yksi aika iso kaatui aivan seinän viereen.

  Se oli lankapuhelin aikaa, yksi kuusi oli kallistunut puhelinlinjan päälle. Yöllä heräsin rysäykseen, nostin vain puhelimen luuria - pippaus kuului, menin takaisin nukkumaan. Aamulla huomasin, etät puu oli katkennut niin, että sen yläosa putosi puhelinlinjan yli sitä vahingoittamatta.

  VastaaPoista
 4. Tämä on niitä harvoja blogeja, joissa enää keskustellaan kunnolla. Kunnioitettavaa. Kouluväkivalta on kuitenkin toivoton aihe. Kohta tilanne on sellainen, että kukaan ei uskalla ruveta opettajaksi, jollei kouluihin tule poliisit vartijoiksi.

  Suuri osa muista aktiivisista blogeista näyttää olevan kirjablogeja. Ihmetteln, mistä kirjabloggaajat saavat kaikki nuo kirjat, joita he jakavat jatkuvasti palkinnoiksi. Saavatko kirjabloggaajat palkkaakin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri kuvasin tuossa alla opettajien mahdotonta tilannetta. Keinoja hallita hankalia tilanteita on yhä vähemmän, kun auktoriteettia ei saa osoittaa. Ja se auktoriteetti on juuri se, mitä oppilaat tarvitsisivat tässä rajattomassa pahoinvoivassa maailmassa.

   Kirjabloggaajat saavat kirjoja sitä vastaan ilmeisesti, että kirjoittavat niistä esittelyjä blogiinsa. Minullekin tarjottiin Einesbaariin heti alkuun muutamaa kirjaa, mutta koska niistä kirjoittaminen ei innostanut, en ottanut kirjoja vastaan. Ehkä Einesbaarin kirjastolistasta näkyy, että siellä ei mennä uusimpien muotituulien mukaan, vaan silkan kiinnostuksen. Listalla on ikivanhoja klassikkoja ja vain joitain uutuuksia.

   Poista
  2. Minä olen kirjoittamistani saanut jo aikamoisen summan, neuvottelen parastaikaa uusimmasta Svejkiä käsittelevästä. Sellaisista kuusinumeroisista summista siinä puhutaan.

   Poista
 5. Hauska hitchcockmainen tulkinta, Riku! Vaimo voi aivan hyvin pelätä lattian alla olevaa kaivoa. Onhan Kokemäelläkin yksi talo, jonka muuriin mies muurasi vaimonsa muutama vuosikymmen sitten.

  Voi muuten tietenkin olla, että tuommoinen liitto toimii hyvin, jossa puolisot ovat erilaisia, toinen jämpti järjestyksen ihminen ja toinen unelmien perässä kiitävä sielu. Joka tapauksessa ymmärrän hyvin miestä, kun taas vaimo nostaa minussa ei nyt raivoa, mutta harmistusta, jos hän tosissaan on estänyt miehen unelman.

  Jos tuo opettaja ei olisi mennyt tappelijoita erottamaan, olisi tietenkin sanottu, että opettajat eivät välitä, vaikka jotain kiusataan ja hakataan. Ja sitten kun menee ja erottaa tappelijat, voi saada syytteen oppilaaseen kajoamisesta. Unohtui nimittäin tuosta tarinasta se, että ensimmäisen tapauksen jälkeenhän tuo potkaisijaoppilaan vanhemmat uhkasivat halki potkaistua opettajaa syytteellä, koska tämä oli koskenut heidän poikaansa.

  Opettajilta on viety kaikki keinot pitäää kuria ja rauhoittaa riehuntatilanteet. Minun tyttäreni sanoi, että pitää olla kaiken aikaa tarkkana jopa puheessaan, ettei vaan saa syytettä mistään. Pahinta öykkäriäkään ei voi kunnolla ojentaa edes sanallisesti.

  Metsänhoitoyhdistys katsoi itse lisää puita, kun ehdotin kuutta lähellä taloa olevaa. Ne muut ovat kuulemma kaatumisvaarassa seuraavalla tuulella, eivät ole terverunkoisia. Piha on käynyt liian varjoisaksi, kun puista on tullut jättipuita. Parasta on, että metsurit vievät puut ja jopa oksat mennessään, kaikki pannaan keoksi pellolle ja viedään myöhemmin pois.

  VastaaPoista
 6. A.Aimo oli yksi Baddingin suurista esikuvista.

  Kuuntelin murtuneesta elämästä myös Metro-Tyttöjen version. Repe Helismaa teki heille tekstejä, murtunut elämäkin on hänen kynästään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta laululinkistä avautuu myös A. Aimon iki-ihana Syysunelmia, josta tosin Georg Otsilta löytyy vielä ihanampi versio, hieman eri sanoin. Metro-tytöt ovat aikamoisia mimmejä. Heidän jokainen laulunsa on helmi.

   Poista
 7. Badding sanoi, että A.Aimolla ja Elviksellä erona on vain syntyminen eri paikkaan.

  Minä olen yhä uudelleen ja uudelleen kuunnellut Lead Bellyn tätä kappaletta.

  Hän yhdisti mustien bluesia ja valkoisten folk-musiikkia aivan tavattoman hienosti. Tuonkin kappaleen juuret ulottuvat hamaan historiaan.

  Jos joku sanoo, että Nirvanan versio on parempi, sanon vain että Cobain ei kirkumisellaan koskaan olisi tuohon yltänyt, vaikka haulikolla olisi päähänsä ampunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun tuli tuosta laulusta mieleen myös hienoinen ja lievä irlantilainen räkäisten juomalaulujen vire, siis sellainen kerrassaan upea sävy.

   Poista
 8. Täällainen "ranteet auki" mentaliteetti saa kyllä halaamaan puita mutta ei vaikuta "lattiat auki" repivältä luonteelta kuitenkaan.


  Syyskeltaiset lehdet maan peittää, 
  pitkä on päivä ja harmaa. 
  Se surujen varjoja heittää, 
  tielle, miss yksin mä harhaan. 
  Sun luotain vei kohtalon reitti, 
  ruusuilla kumpusi peitti. 
  Yksin jätit mun, 
  muistoasi sun
  hellin yksinäin, 
  tuska syömmessäin, 
  rauhaa, koskaan ei saa.

  Kauan kestänyt ei, 
  meidän onnemme aika.
  Kauan en, saannut sua,
  nähdä vierelläin.

  Onnemme tuon, 
  liian kauniiksi kai teit.
  Kohtalo kostaa,
  yksin mun jättänyt on  Ken haaveista rakentaa linnan
  tuonne tähtien tarhaan
  hän onnestaan maksaa myös hinnan
  aina käydä saa harhaan
  on murhe nyt täyttänyt rinnan
  kaiken kadotin parhaan
  murtui elämäin
  kun mä yksin jäin
  harvoin loputon
  täällä onni on
  tietää sen jo sain

  On kaukana onnekkaat päivät
  nyt nään taivaan niin harmaan
  on jäljellä muistojen häivät
  kanssa hetkistä armaan
  ne mitä en tahtonut jäivät
  yhden tiedän mä varmaan
  toiveet murtuneet haaveet haihtuneet
  ne on onnestain jäljellä nyt vain
  kaikki muu on pois

  Miksi aina on niin
  ettei onneen voi luottaa
  jos unelmiin
  uskoo pettymyksen saa
  kun toivo ei
  ei voi murhetta vuottaa
  eikä voi tuottaa surua ahdistavaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vallan upeaa melankoliaa, kun lukee nuo laulun sanat "paperilta". Toisaalta en koe näitä "ranteet auki"-mentaliteetiksi, vaan ihan vaan nautinnolliseksi pettymyksessä rypemiseksi.

   Jotenkin tuntuu siis siltä, että tyyppi ei hyppää sillalta, koska hän pystyy erittelemään tuntojaan noin hyvin. Äkkipikaistus ja epätoivoinen ahdistus puuttuu.

   Poista
 9. Kaivomieshän on kuin Kurt Vonnegut ja vastahankanainen muistuttaa erästä englantilaista näyttelijätärtä, jonka nimi ei nyt tule mieleen. (Voi olla, ettei tule koskaan.)

  Koulumaailma kuulostaa menevän yhä hullummaksi. Heiluri on nyt heilahtanut niistä kaukaisista ajoista, jolloin opettajilla oli kaikki valta nyöryyttää oppilasta kaikin tavoin, jo niin reunaan, että luulisi sen alkavan hiljalleen liikkua kohti tasapainoa.

  Ehkä tämänkaltainen keskustelu, jota täällä ja mediassa käydään, on merkki siitä, että ääriasento on saavutettu? Toivottavasti. Sillä niin surkuhupaisia tapauksia kuin kalliin oikeusviranomaisen puuttuminen siihen tupakkajuttuunkin ei toivoisi näkevänsä. Eivätkö nämä viranomaiset tajua murentavansa omaa ja lainkäytön arvovaltaa tölvehtimisillään?

  Luulenpa, että meidän ikäluokkamme olisi ilahtanut ikihyviksi, jos olisi saanut jälki-istunnon sijaan kirjoittaa esseen rikkomuksestaan!

  Terve järki. Sitä vaan tuntuu olevan maailmassa niin vähän. (Ja kaikki on kasaantunut tänne.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erikseen vielä tuosta, että opettajat ennen nöyryyttivät oppilaita.

   Kyllä sitä tietenkin tapahtui, oppilasta saatettiin sanoa tunnilla tyhmäksi tai köyhäksi. Se oli kuitenkin käsittääkseni harvinaista, pääosa opettajista oli ihan mukavia, vaikkakin aika autoritaarisia. Omassa oppikoulussani oli suuria persoonallisuuksia. Olen juuri lukenut koulustamme julkaistua paksua historiikkikirjaa, joka koostuu entisten oppilaiden opettajamuisteluksista. Enemmän siellä on hupaisia juttuja kuin opettajien ilkeyksiä.

   Ilkeys johtui yleensä siitä, että tuohon aikaan oppilailta vaadittiin jopa ulkolukua ja suurtakin teoreettista tietämystä. Se oli maan tapa, uskottiin, että ankaruudella saadaan nuoret lukamaan ja pärjäämään.

   Poista
  2. Näen sen heilurin heilahduksen isona kaarena - toisessa päässä 1800-luvun lopun koulut, jolloin meidän aikanamme oltiin jo aika tasapainossa.

   Silloinhan se heiluri alkoikin heilahtaa toiseen suuntaan, kun tuli teiniliitot ja tupakkahuoneet. Niin, jestas, me oltiin koulussa niin aikuisia, että saatiin polttaa tupakkaa...

   Opettajathan ovat erilaisia. Minäkin muistelen monia lämmöllä ja kiitollisuudessa, suurinta osaa tavallisina ihmisinä jotka yrittivät parhaansa, ja joitakin harvoja miettien joskus, että mikähän niitä vaivasi.

   Poista
 10. Tämä Sastamalan koulun rehtorin kuriinpalauttaminen oli tietenkin lainmukainen, mutta naurettava, ja kouluväen tuki on rehtorin puolella varmaan lähes sataprosenttisesti. Täällä Pikkukaupungissakin on lehdissä ollut pelkästään kiittäviä kirjoituksia rehtorille, mm. terveyskeskuksen ylilääkärin kirjoitus.

  Jälki-istunnot ovat naurettavan hyödyttömiä. Oppilaat naureskelevat siellä ja makaavat pulpettien päällä.

  Työperäiset sanktiot ovat järkeenkäypiä: jos oppilas suttaa, siivotkoon, tai jos rikkoo jotakin, korvatkoon ja korjatkoon taitojensa mukaan vaikka aikuisen kanssa yhdessä. Jos kakkii ilmastointiputkeen, pesköön omin käsin sotkunsa, siistijän opastuksella. Jos lyö tovereitaan, kirjoittakoon tapahtumasta aineen Ville ja Kalle.

  On selvää, että koululakia pitää muuttaa, sillä opettajalla ei tosiaan ole enää keinoja. Kuvaavaa on, että kun tyttäreni tuli eilen koulussa järjestetystä kriisipalaverista, hän sanoi, että pelkää omia sanojaan. Jospa hän sanoo jotakin, josta jonkun oppilaan vanhemmat vetävät hänet oikeuteen. Ja minun tyttäreni ei suinkaan ole pahasuinen, mutta pyrkii tietenkin olemaan tarvittavan jämäkkä, koska muuten tunnilla ei voi opettaa.

  On siis aikamoista, että opettaja joutuu olemaan varuillaan kaikessa, mitä tekee ja jopa sanoissaan, etenkin kun ottaa huomioon, että tunnit ovat perusviritykseltään rauhattomia. Oppilaat eivät peruskoulussa ole itseohjautuvia eivätkä käyttäydy hyvin, jos heille on kiva kaveriopettaja, jollainen tietysti moni opettaja tahtoisi olla.

  VastaaPoista
 11. Tapsa sen sanoi: terve järki. Aina kun kyllästyn omiin haihatuksiini, käyn ammentamassa täältä kuin lattiakaivosta järjen ääntä!

  VastaaPoista
 12. Potkupallona toimiva ope olisi luultavasti voittanut Apus Masan lanseeraaman "Suomen paras opettaja -kilpailun.

  Matti "maksan erittäin paljon veroja" Apunen on nostanut kissan pöydälle. Opettajien suoritustasoa ja sopivuutta pitäisi voida mitata koska sillä onko opettaja sopiva tehtäväänsä saattaa ratkaista viimekädessä sen polun jonka oppilas näyttäisi valinneen.

  Opettajalla joko on tai ei ole arvovaltaa ja jos sen persoonallisuuspiirteensä takia menettää niin samoilla ominaisuuksilla sitä ei takaisin enää saa. Jos oppilas on yhteistyöhaluton ja osaamaton niin niiden lisäksi opettajalla on lainvoimainen lastensuojelu -kortti pelotteena.

  Tottelevaisuuskulttuuri on vaihtunut neuvottelukulttuuriksi jota toimintatapaa yhteiskunnassa muutoinkin halutaan noudatettavan. Opettajat ovat menettäneet arvovaltansa niin vanhempina kuin tiedon auktoriteetteinäkin. Se näkyy vaikkapa nuorten etevämmyytenä tietotekniikassa ja kulttuuristen muutosten ennakoinneissa.

  Pahan mielen tuottamisen pelko on herkistänyt aikuiset lastensa kaikille mahdollisille tarpeille. Murentunut hierarkia ei ole kovin hyvä perälauta jämäkälle ja itsetietoiselle esikuvalliselle kasvatukselle. Enää ei anneta "isän kädestä" eikä turvauduta "äidin helmoijin".

  Itsetietoinen ja kaiken kyseenalaistava kasvatusmetodi saatta ykskaks näyttäytyä omien kasvojen edessä – keskisormena.

  VastaaPoista
 13. Jos luit tarkkaan, Anonyymi, olisit mielestäni voinut huomata, että tällä kahteen kertaan potkitulla opettajalla nimenomaan oli auktoriteettia, hän oli jämäkkä, mutta oppilaitten tykkäämä ja kunnioittama opettaja.

  Ei nykykoulussa päde enää siis tuo, että jos sinulla on auktoriteettia, luokassa ei ole ongelmia. Niitä on aina, välillä enemmän, välillä vähemmän, joskus ei ollenkaan. Ja totta on sekin, että on myös liian lepsuja alalle soveltumattomia opettajia. Heitä on sekä naisissa että miehissä, kyseessä ei ole sukupuolinen ominaisuus, eikä sekään päde, että miesopettajalla on enemmän auktoriteettia. Omassa koulussani auktoriteettia oli vähiten kahdella miesopettajalla ja jämäkimpiä olivat keski-ikäiset kokeneet naisopettajat.

  Tuo on totta, mitä sanot nauvottelukulttuurista. Yhteiskunnassa, jollainen koulukin pienoiskoossa on, on sääntöjä, joita noudattamalla kaikilla on parempi oppimisympäristö, jossa myös viihdytään. Rajattomasti kasvaneet lapset eivät siedä usein mitään esteitä halujensa tiellä.

  Kannattaa katsoa muutama jakso Liv-kanavalla arkisin klo 18 näytettävää Supernanny-ohjelmaa, jos tahtoo tosiaan tietää, miten näitä rajattomasti kasvaneita lapsia oikein sikiää ja miten heidät voidaan palauttaa iloisiksi ja kuunteleviksi lapsiksi, joilla on selkeät ja rakkaudelliset rajat ja sitä myöten tasapainoisempi olo, kun aikuiseen voikin turvata pelkkien omien voimien lisäksi.

  VastaaPoista
 14. (Huumorivaroitus: seuraava kommentti on vahvasti provosoimismielinen.)

  Niin, asiaan: kun tässä on ihmetelty englantilaisnaisen nuivuutta ja mielikuvituksemuutta, niin onneksi suomitytöt ovat eri maata!

  Luin nimittäin lehdestä juuri, että suomalaisnainen on pidätetty terrorismista epäiltynä. Voisi myös kysyä, että mikä teitä suomalaisia naisia oikein riivaa?

  (Här: > http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012091216067592_uu.shtml)

  VastaaPoista
 15. No, mehän saimme äänioikeuden paljon ennen muita, joten tässä siitä maistiaisnamipaloja. Nainen kelpaa myös terroristiksi eikä vain terroristin morsiameksi! Olkaamme ylpeitä! Mieluummin näkisin kyllä naisia partisaaneina silloin kun tilanne sitä vaatii.

  Summa summarum: tämä oli huumoripläjäys myös. Mutta siis totta on se, että ihmiset jakakoot myös pahan keskenään, sukupuoleen katsomatta.

  VastaaPoista
 16. No näitä opettajien pahoinpitelyjä näyttää sattuvan enemmänkin, nyt myös Vantaalla.

  Tuo on siis eri tapaus kuin yllä kertomani, joka sattui helsinkiläisessä koulussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pojassa on jääkiekkoilija-ainesta. Tai nyrkkeilijän. Hesan kaveri kannattaa ohjata kick-boxingin pariin. Näissä lajeissa on vain se kehno puoli, että kaveri lyö ja potkaisee takaisin.

   Poista
  2. Tapsa, aika räväkkää pilaa pojasta, joka on selkeästi häiriintynyt ja kaipaa erikoishoitoa ja opetusta.

   Suuri syy luokkien helvetilliseen menoon onkin juuri se, että diagnosoidut oppilaat tungetaan normaaliluokkiin, jossa he eivät ilmoisna ikinä voi saada tarvitsemaansa pienryhmäohjausta ja tarvittavaa hoitoa. Syytä on myös vanhemmissa. On nimittäin moniakin vanhempia, jotka eivät suvaitse, että heidän riiviömäisiä adhdeitään tai aspergereitaan pannaan erityisluokille. Ns. apukoululaisiakaan ei enää ole, siis apukoululuokkia. Siellä he ovat muiden joukossa demokratian nimissä. Tässä on tulos.

   Poista
  3. Emmehän me tiedä miten häiriintynyt hän on? Ehkä hän on vain äkkipikainen ja menetti malttinsa totaalisesti? Ehkä hänelle oli tapahtunut jotakin - eihän kerrottu, miksi hän jahtasi oppilaita kivi kädessä?

   Poista
  4. Niin, samaan aikaan verkossa pyöri venäläinen video, jossa pieni koulutyttö pahoinpiteli opettajaa, läpsäisi kuonoon ja potkaisi munille. Siis hyvin häiriintynyt lapsi?

   No, videon katsomalla huomaa, että se häiriintynyt oli opettaja ja tyttö toimi harvinaisen terveellä tavalla, vaikka tietenkin äkkipikaisesti.

   Poista
  5. Sattumoisin katsoin tuon videon aamulla ja ajattelin, että hyvä tyttö, potku munille oli oikein. Eihän se mies mikään opettaja ollut, huusi kuin mielipuoli. Jos venäläinen padagogiikka on tuota, niin auta armias!

   Poista
  6. Siis kyllä me tiedämme Tapsa. Molemmat pojat, sekä vantaalainen 10-vuotias että helsinkiläinen 12-vuotias olivat erityisoppilaita, erilaisia oppijoita, toinen jopa menossa mielenterveyshoitoon sairaalaan.

   Poista
  7. Lisäksi tyttö reagoi vasta, kun opettaja alkoi tökkiä sormella päähän. Siihen asti hän kuunteli vaieten.

   Onneksi tapauksesta on video, sillä muutenhan aikuinen olisi selittänyt asian omaksi edukseen: yritin rauhallisesti opettaa oppilasta kysellen ja kannustaen, ja yhtäkkiä hän raivoistui silmittömästi ja kävi raivona kimppuuni.

   Poista
  8. Juu, mutta Suomessa tuommoista ei hevillä tapahdu. On pedagogiikan perusasia, että lapsi oppii myönteisellä palautteella ja kannustuksella. Tämän tietävät kaikki opettajat. Opettajaksi eivät taida edes päästä tuommoiset öykkärit, he karsiutuvat jo opiskelun valintakokeessa.

   Tuon venäläisen opettajan käytös on juuri samaa, kuin sen lääkärin, jota olen tässä keskustelussa moittinut - kulttuuriero, alemmassa asemassa olevaa, potilasta, oppilasta, asiakasta voidaan kohdella töykeästi.

   Poista
 17. Vaikka oppimistuloksissa olemme maailman kärkimaita niin kouluelämän laadussa vasta sijalla 18 joka sekin pitänee katsoa osittain opettajien "ansioksi". Oppilaiden kurinpidossa ja turvaamistoimissa on huomattavia koulukohtaisia parannustarpeita.

  Jotain tilanteesta kertoo sekin että oppilaiden välistä kiusaamista tapahtuu lähes kaikissa kouluissa mutta opettajiin kohdistuvaa väkivaltaa, sen uhkaa sekä kiusaamista vain viidesosalla kouluista. Niistäkin oli merkittävässä osassa olivat alaluokkaikäiset joilla kontrollimekanismit ovat osittain kehittymättömiä.

  Asiaa selittää aika paljon myös se että joka viidennellä peruskouluikäisellä on käyttäytymishäiriöitä jotka edellyttäisivät erityistukea ja -toimenpiteitä. Niissäkin sosiaalinen sopeutumattomuus on vähäisempää kuin tunne-elämän häiriöt.

  Lööpeissä esiintynyt vanhempien omiin lapsiinsa kohdistama eriarvoinen kiintymyssuhde lienee hyvä kasvupohja myös opettajien halulle eriyttää poikkeavat yksilöt omille erityisluokilleen. Nykyinen perusopetuslain syrjintäkiellon vesittäminen avaa mahdottoman hyvän väylän koulujen eriarvoistamiselle.

  Opettajajärjestö ajaa voimakkaasti erityisluokkaopetusta vaikka niiden tulokset ovat todella vaatimattomia, jopa niin, että ne on jätetty Pisa aneiston ulkopuolelle. Kouluongelmien edessä on helppo nostaa kädet pystyyn koska se viime kädessä näkyy "vain" henkilökohtaisena elämänhallintana, uhkana tai mahdollisuutena.

  Väkisinkin välillä näyttää siltä, että opettajat ajavat omaa etuaan lapsen edun nimissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko vastata sinulle vanhanaikaisesti, teesi teesiltä:

   "Oppilaiden kurinpidossa ja turvaamistoimissa on huomattavia koulukohtaisia parannustarpeita."

   Kyllä lainsaadäntö on kaikille sama Suomen kouluissa, koulut eivät voi sooloilla kovin persoonallisislla metodeilla. Eroja tietenkin on, mutta jako hyviin ja huonoihin kouluihin on tarpeetonta. Suomalaisopettajat ovat päteviä ja maailmantilastollisesti ykkösiä myös niissä "huonoissa" kouluissa. Kyse on korkeintaan erilaisista rehtorin luomista menettelytavoista ja koulun hengestä.

   "Jotain tilanteesta kertoo sekin että oppilaiden välistä kiusaamista tapahtuu lähes kaikissa kouluissa mutta opettajiin kohdistuvaa väkivaltaa, sen uhkaa sekä kiusaamista vain viidesosalla kouluista."

   Tämä ei ole mielestäni kovin erikoista. Alakoulussa purkautuu lapsuuden hätä, jota ei ole vielä opittu käsittelemään. Koulu on ehkä lapselle ensimmäinen turvallinen paikka, jossa hän uskaltaa purkaa vihantunteensa. On myös niin, ehkä, että lapset tosiaan ovat vuosi vuodelta ahdistuneempia ja heitteillejätetympiä. Odotan lievällä kauhulla näiden nykyisten päiväkotilaisten ja alakoululaisten kasvamista yläasteikäisiki. Pommi saattaa olla vasta tulossa.

   "Lööpeissä esiintynyt vanhempien omiin lapsiinsa kohdistama eriarvoinen kiintymyssuhde lienee hyvä kasvupohja myös opettajien halulle eriyttää poikkeavat yksilöt omille erityisluokilleen."

   Tämä on käsittämätön ja hyvin persoonallinen väite, jota ei tue yksikään tutkimus tai asiantuntijan mielipide. Opettajat tietävät kasvatuksesta ja psykologiasta paljonkin, he ovat asiantuntijoita, jotka tietävät, minkälainen opetus on erilaiselle oppijalle ja yleensä diagnostoiduille hyväksi. On selvää, että häiriytyneet sekä muut erilaiset oppijat oppivat paremmin pienryhmissä, jossa on erikoisopetusta.

   Suomalainen erityisopetus on huomattu kyllä maailmalla, toisin kuin annat ymmrätää. Mm. ranskalaisessa arkisin klo 17 näytetyssä sarjaelokuvassa Opettaja ohjaimissa mainittiin Suomi mallimaana, kun oli kyse hankalien oppilaiden erikoisopetuksesta. Ts. jos tällä tasollakin tiedetään Suomen maine erityispedagogian alalla, niin opetus ei voi olla opettajien itsekästä oman edun (?) ajamista.

   Poista
  2. Lisään vielä tuohon ykköskohtaan, että se mitä tarvitaan, ovat keinot pitää yllä työrauhaa ja järjestystä. Nythän ne on viety opettajilta, ja väkivaltatilanteissa on jouduttu sen vuoksi vaaratilanteisiin. Opettaja ei saa estää esimerkiksi kivi kädessä muita oppilaita uhkaavaa oppilasta, ellei siinä ole toista opettajaa mukana. Jos opettaja on yksin, hänen täytyy antaa oppilaan heittää muita kivellä, lain mukaan.

   Poista
  3. "Moni äiti sen tietää, vaikka siitä ei puhuta edes hyvien ystävien kesken. Äiti rakastaa kyllä kaikkia lapsiaan, mutta kaikkien kanssa kemiat eivät kohtaa. Jokaista lasta ei ole yhtä helppo rakastaa. Se aiheuttaa syyllisyyttä."

   http://www.evitalehti.fi/mieli/parisuhde/kun-rakkaus-lapsiin-pitää-jakaa

   Poista
  4. Mutta siis, mitä tuo äidin rakkauden erilainen kohdentuminen tähän nimenomaiseen asiaan vaikuttaa? Ei kai se sitä tarkoita, että äiti hyljeksisi muita ja hoitaisi vain yhtä hyvin.

   Entä isänrakkaus? Mitä Evita-lehti sanoo sen kohdentumisen vaikutuksista? Ehkä isä rakastaa sitten taas eniten sitä, jota äiti vähiten?

   Poista
 18. Seitsenvuotias aloitti koulun innokkaana ja suurin odotuksin. Pieni mies, energinen, mutta myös sosiaalinen. Kuukausi on mennyt, eikä pettymyksiä ole vielä vastaan tullut. Kiitos Sinulle, Sinä nuori, iloinen naisopttaja, joka luokkakuvassa hymyilet nauravien oppilaittesi vieressä. Olet jaksanut totuttaa oppilaitasi koulunkäyntiin ystävällisesti, mutta jämäkästi. Jaksamista ja iloa tuleviinkin työvuosiisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ekaluokilla lapset ovatkin aidosti innostuneita ja motivoituneita.

   Poista
 19. Hämmästyttävän usein on alettu painottamaan sellaisia eettisiä arvoja kuin kohtuullisuutta, oikeudenmukaisuutta ja välittämistä. Inhimillistä tragediaa kumpuaviin päätöksiin ovat aika usein kuitenkin vastuullisena samat henkilöt jotka kaikessa vilpittömyydessään, tosin tietoisina, ajavatkin minuuden rakennusvaiheessa elävälle nuorelle selviytymiskeinoksi raakaa kilpailuideologiaa.

  Jääkiekkoväkivallan yhteydessä on ihmetelty siihen liitettyä jotain salaista koodistoa. sitä samaa puhumatonta sääntöä on myös koululuokissa, korkean statuksen omaavilla on muiden yläpuolella olevia etuoikeuksia.

  Uutisissa juuri julkistettu tutkimustulos opettajien aseettomuudesta kurinpitäjänä on vähintäinkin ristiriitainen, valtuuksia kurin ylläpitämiseen vaaditaan mutta jo nyt vanhemmat juristeineen ovat opettajien kimpussa syytöksineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "sitä samaa puhumatonta sääntöä on myös koululuokissa, korkean statuksen omaavilla on muiden yläpuolella olevia etuoikeuksia."

   Häh? Mitä kummaa tarkoitat? Kenellä koulussa on korkea status ja sen mukanaan tuomia etuoikeuksia? Nyt meni yli ymmärryksen!

   Tuo viimeinen kappale sen sijaan on asiaa, sitä minäkin puhun. Kuvaavaa on, että tuota vatsakalvopuhkaistua opettajaa uhkasivat sen ensimmäisen pahoinpitelijäoppilaan vanhemmat syytteellä, kun tämä oli koskenut poikaa tappelunerotustilanteessa. Opettaja oli sanonut tyynesti, että siinä tapauksessa hän tekee syytteen pahoinpitelystä. Vanhemmat vetivät syytteensä pois.

   Poista
  2. Häh? Mitä kummaa tarkoitat?

   ???

   Ei tarvitse montakaan tutkimusta lukea kun asia käy epätietoisellekin selväksi.

   Poista
  3. Siis et vastannut kysymykseeni, Anonyymi. Keillä koulussa on korkea status ja siitä johtuvia etuoikeuksia?

   Poista
  4. Tässähän kaivellaan asiaa ihan kuin se olisi aivan uusi paljastus.

   Kaikki me tiedämme että kouluissa, tyopaikoilla ja muissa yhteisöissä on kirjoittamattomia (puhumattomia) sääntöjä jotka ilmenevät valtahierarkioina.

   Poista
  5. Yhä kiemuraisemmaksi menee. Minulla ei ole aavistustakaan, mistä nyt puhut. Puhutko nyt oppilaiden maailman valtahierarkioista vai opettajien vallasta? En kysyisi, jos ymmärtäisin tai jos arvelisin sinun vain kettuilevan.

   Miksi et yksinkertaisesti puhuisi suoraan asiasta hämärien vihjailujen perusteella, sanoisi selkeästi ja konkreettisesti esimerkkiä? Lyön vetoa, että lukija ei nyt tajua, mitä tarkoitat.

   Poista
 20. Vastaan tänne alle ylempänä klo 10.57 olevaan kommenttiisi, Delilah. Kiinnität huomiota ulkomaalaistaustaisten lääkärien hyvään koulutukseen, jota muuten en ole epäillytkään. Puhun mieluummin kulttuurierosta, joka on saattanut vaikuttaa lääkärin tökeröön käyttäytymiseen: käskeä töykeästi ja juurikaan tutkimatta vatsakalvonsa halkaissut opettaja takaisin töihin. Eikös tämä ole skandaali ja lööppikamaa, jos on rehellinen?

  VastaaPoista
 21. Iines, kertomasi tapaus on todella ikävä, eikä sellaista olisi saanut tapahtua. Silti varoisin yleistämistä. Lääkärit eivät ole sen enempää tasapaksua joukkoa, kuin ihmiset muissakaan ammateissa. Eroja on, mutta voiko kirkkain otsin olettaa virheiden johtuvan syntyperästä? Voi tietenkin olla, että kielierot saattavat joskus hankaloittaa ymmärretyksi tulemista, puolin ja toisin. Kuitenkin se, miten yliolkaisesti potilaitaan kohtelee, johtunee enemmänkin lääkärin persoonsta ja luonteesta, ehkä väsymyksestäkin. Hehän tekevät pitkiä työvuoroja. Huolestuttavaa on lisääntynyt uutisointi yleensä lääkäreiden alkoholin ja huumeiden käytöstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Delilah, en toki väitä niin typerästi, että virheet johtuvat syntyperästä. Enkä ajattelen niinkään, että jokin ammattikunta on konemaisen samanlaista - se olisi vielä typerämpää.

   Olen vain niin ällikällä lyöty siitä, mitä tuo hakattu opettaja joutui ambulanssikyydin päätteeksi sairaalassa kokemaan. Kun on muutenkin järkyttynyt ja kivuissaan - muistossa edellinen vatsakalvon puhkeaminen - ja poissa tolaltaan, niin on äärimmäisen ala-arvoista ja tökeröä lääkäriltä puhua potilaalle noin: menkää takaisin töihin, teillä on vielä kaksi tuntia työaikaa jäljellä.

   Minusta tuo lause on jotain niin hirveää, että voin melkein pahoin, kun ajattelen sitä. Onneksi muut ovat tehneet kohtelusta valituksen sairaalalle.

   Mietin vain, että suomalainen lääkäri ei taatusti olisi sanonut hakatulle naisopettajalle tuommoista, sillä kulttuurissamme opettajaa ja hänen työtään kyllä arvostetaan ja ymmärretään. Päättelin sitten ihan itse ja mielestäni terävästi, että kyseessä on kulttuurierosta johtuva asia.

   Miten sinä, Delilah, sitten selität tuon lääkärin käytöksen? Olisiko se mielestäsi anteeksiannettavaa tai normaalia?

   Poista
  2. Iines, vastauksen viipyi, sillä kävimme mökillä. Mitä arvelit minun ajattelevan? Tietenkään hänen käytöksensä ei ollut normaalia eikä anteeksiannettavaa. Alkuperäisessä päreessäsi maininta "huonosti suomea puhuva" vain särähti korvaani. Olet varmaan huomannut, että armaassa maassamme kiinnitetään julkisessa sanassa erityistä huomiota siihen, onko jonkun rikoksen tehnyt oman maan kansalainen vai muualta tullut, ikäänkuin väärinkäytös olisi vähäisempi supisuomalaisen tekemänä? Ulkomaalaisvastaisuus saa pontta pienestäkin syystä nykyään. Vaikkapa vain tahattomasta.

   Poista
 22. Ei kai se mamulääkäri tiennyt/huomannut, että opettajan vatsakalvo oli puhjennut? Ehkä hän vain halusi reippaasti kannustaa siipeensä saanutta? Tuleen ei kannata jäädä makaamaan, sanoo suomalainen.

  Minulla, jota joskus on pidetty mamuvastaisena, jota en tietenkään ole, vaan ainoastaan syrjäytymisestä, slummiutumisesta ja huoltosuhteesta huolestunut kansalainen, on muuten vankka suhde mamulääkäreihin.

  Tunnen sellaisia aika hyvin puoli tusinaa. Yksi on minun omalääkärini, mukava veikko, ja loput ovat lähes sukulaisia. Yksi heistä, joka näyttää kaukaasialaiselta maantierosvolta, on lasten aivoleikkauksiin erikoistunut kirurgi. Lempeä mies.

  Tällaiset tulijat toivotan lämpimästi tervetulleiksi, sen sijaan ne yökerhoissa notkuvat tyhjäntoimittajat voisi palauttaa lähtömaihinsa.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapsa, lääkäri oli ollut todistettavan ylimielinen ja töykeä, eikä ollut tutkinut opettajaa kuin ehkä pintapuolisesti päällisvammat. On järkeenkäypää, että nainen olisi kertonut edellisestä vatsakalvon repeämästään hänelle. Tästä kertomisesta en kuitenkaan tiedä. Illalla nainen oli siis alkanut vuotaa vatsalaukustaan verta.

   Juu, minua vähän huvittaa, että maahanmuuttajista ei saa sanoa pahaa sanaa! Olen kyllä mielestäni maahanmuuttajaystävällinen ihminen, en pidä itseäni parempana. En vain ymmärrä, miksi ihmistä ei voi kritisoida, jos aihetta on. Heti on rasisti.

   Poista
  2. Tästä linkistä näkyy sellainen maahanmuuttaja, joita en tänne haluaisi. Ikävä kyllä maailmassa on monia kulttuureja, joissa vain omilla on ihmisarvo, muut ovat saaliita:

   > http://www.svt.se/nyheter/regionalt/abc/medvetslos-ranad-och-lamnad-pa-spar

   Poista
  3. Järkyttävä video. Ensin luulee, että radalle hyppääjä menee auttamaan kaatunutta miestä. Miten joku ihminen voi jättää toisen radalle makaamaan ryöstettyään tämän?Eihän se ole ihminen ollenkaan, joka tuommoista tekee.

   Vaan ei tästäkään varmaan saa puhua, ettei leimaudu rasistiksi.

   Minusta pahimpia ovat kuitenkin kulttuurit, jotka jakavat oman maan kansalaiset selkeästi eriarvoisiin ryhmiin, joilla on eri oikeudet: miehiin ja naisiin. On käsittämätöntä, että tästä asiasta vaietaan joka paikassa suvaitsevaisuuden nimissä.

   Poista
 23. Miten niin lääkärin virkavirhe?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siksi, että lääkäri jätti potilaan tutkimatta ja syyllistyi virhearviointiin, joka vaaransi potilaan terveyden, ehkä hengenkin. Naisella oli verta vuotava vatsakalvon repeämä ja se olisi näkynyt ultrassa samantien. Toinen syytös tulee lääkärin kielenkäytöstä ja törkeästä ynseydestä, jonka ulkopuoliset havaitsivat.

   Mitä sinä sanoisit, jos sinulla olisi hirveät kivut ja maha halki ja lääkäri sanoisi tutkimatta sinulle, että mene takaisin töihisi, sinulla on kaksi tuntia virka-aikaa vielä jäljellä? Illalla alkaisit valua verta alapäästäsi. Et sitten valittaisi vai?

   Poista
 24. Tähän yhteyteen ehkä sopii sananen Sauli Niinistön Ihan tavallisia asioita -vihkosen herättämistä reaktioista.

  Itse vihkosta en ole vielä vilkaisutkaan, olen antanut itseni ymmärtää vain se, että ohjeita mainitaan rikkaan heittämiksi murusiksi köyhän pöytään. Sauli ei nyt ymmärrä Atlas Saarikoskenkaan mielestä:

  "Nuoret ja muutkin köyhät kaipaavat puhdasta pätäkkää eivätkä käytösoppaita. Kysymys on tulonjaosta, jonka vääristynyt valtapyramidi pitäisi jo vihdoin kääntää ylösalaisin."

  Siinäs kuulitte. Muuta ei tarvita kuin valta ja rahaa nuorten kouraan. Mikähän mahtaisi olla sellainen summa, jolla syrjäytynyt ei olisi enää syrjäytynyt?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan tavallisia asioita -kamppanjaa on itseasiassa syytetty naiviksi ja populistiseksi, jo pienikin tutustuminen siihen, vahvistaa asian.

   Tuo Saarikosken sitaatti, noin tulkittuna, kuuluu samaan sarjaan tuon Niinistön niksikokoelman kanssa.

   Poista
 25. "Aika mahtava virkavirhe"


  Samassa hengessä, kuin yllä on lääkäriä syytetty virkavirheestä, niin saman sanktion voisi lätkäistä opettajan niskaan koska hän ei ole pystynyt varautumaan väkivaltatilanteeseen ja ehkäisemään sitä.


  Esimerkkinä vaikka se, että Huittisten kaupunki joutui v. 2001 maksamaan vahingonkorvauksia kiusatulle, koska sen katsottiin laiminlyöneen valvonta- ja toimintavelvollisuutensa.


  Mutta asiassa pysyäkseni . . .

  Lääkärin menettylystä pitäisi valituksen sijasta tehdä muistutus tai kantelu ja sen oikeampi määrittely on, hoitovirhe.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei voi verrata toisiinsa lääkärin hoitamatta jättämistä ja opettajan tilanteenhoitoa. Opettajahan hoiti tilanteen koettamalla estää riehujaa vahingoittamasta toista oppilasta. Lääkäri ei hoitanut potilasta - nämä asiat ovat rinnasteiset lääkärin tappioksi.

   Muistan tuon koulukiusaamistapauksen ja tunnen läheisesti nuoria henkilöitä, jotka ovat olleet yhteydessä tähän kiusattuun henkilöön. Oikea tapahtumain kulku on hieman erilainen kuin julkisuus antoi ymmärtää. Media teki jutusta tietynlaisen, koska se oli sen mielestä riemastuttava ennakkotapaus.

   Syitä on oikeasti ollut puolin jos toisinkin, ja uhripuolella olleen perhe on varsin erikoinen yksikkö, jota isä johtaa voimakkaalla kädellä ja on jo aiemmin katkaissut kaikki suhteet sukulaisiin ja ulkomaailmaan. Elävät tiiviissä symbioosissa kolmistaan olematta yhteydessä ulkomaailmaan muutoin kuin virallisten valitusten kautta, joita perheen pää on tehtaillut aikansa kuluksi. Kummallisesti kiusaaminen - ja kiusaaminen - seurasi kiusattua kaikkialle, toisille paikkakunnillekin ja toisiin oppilaitoksiin. Oikeastihan mitään vakavia toteennäyttöjä ei aikanaan edes ollut, niin kuin kansa ehkä arveli. Kyse on paljolti isän donquijotemaisesta taistelusta tuulimyllyjä - ythteiskuntaa - vastaan.

   Tälle oppilaalle olisi tehnyt helkkarin hyvää päästä pois kotoa siitä tiukasta symbioosista. Hän taitaa edelleen olla siinä symbioosissa kiinni, työttömänä, isän ja äidin kanssa, koska on oppinut, että ulkomaailma on helvetillinen paikka. Vain isä suojelee.

   Poista
  2. No,   Eihän tuon vertailun pointti tietenkään ollut tapausten sisällöllinen tai toiminnallinen vertailu . . .

   vaan, sen korostaminen että tuo lääkäriepisodi virkavirhe syytteineen oli väärä "diagnoosi" ja karkeaa liioittelua.

   Poista
  3. Jos opettaja sanoisi hakatulle oppilaalle, että nuole haavasi ja istu alas, kaksi tuntia jäljellä, niin eikö olisi virkavirhe? Etenkin kun oppilas alkaisi illalla vuotaa verta vatsastaan?

   Mitä arvelet, eikö nousisi kohu ja eikö vaadittaisi opettajaa luopumaan virastaan?

   Poista
  4. Kuten entisenä viranhaltijana tiennet, virkavirhe edellyttää tahallisuutta ja huolimattomuutta.


   Kohu voisi toki olla taattu. Irtisanoutuminen on hiukka eri juttu kun joutua irtisanotuksi.

   Poista
  5. Huittisten tapaus, jos nyt oletetaan että Iineksen kuvaus on oikea, tuo esiin sen seikan, ettei meillä tosimielessä edes yritetä perehtyä koulu- ja työpaikkakiusaamisen syihin ja syntyprosesseihin, ei ainakaan mediassa.

   Siihen suhtaudutaan samoin kuin ilmiöön, jota kutsutaan termillä "rasismi". Kun heitetään peliin nämä lopulliset termit – "rasismia", "kiusaamista" - kaikki on jo päätetty ja tuomio annettu, kaikki selitykset vain pahentavat asiaa.

   "Kiusaaminen" on kuitenkin usein hyvin monisyinen asia. Sitä tapahtuu ja varmaan aivan liikaakin, mutta samalla tavallahan siitä syytettäessä lyödään leima kuin itse tapahtumassakin.

   Poista
  6. No minäsanonoinkin, että opettajaa vaadittaisiin erotettavaksi. Teko kyllä täyttäisi nimenomaan tahallisuuden kriteerit.

   Samalla tavalla se mielestäni täyttää lääkärin kohdalla, sillä lääkärin työn hoitamisen kriteereitä on nimenomaan tutkia potilas huolellisesti. Juuri tällaisista syistähän lääkäreitä vastaan on nostettu syytteitä ja he ovat saaneet huomautuksia ja muita tuomioita jopa vääristä diagnooseista.

   Poista
  7. "Mitä arvelet, eikö nousisi kohu ja eikö vaadittaisi opettajaa luopumaan virastaan?"

   Täsmällisesti ottaen sanoit noin.

   Vaatimukset viraltapanoon ovat pelkkää hatunheiluttelua jos syytekynnys ei ylity. Tahallisuuden ja huolimattomuuden todistaminen on aika kovan työn takana etenkin kun on kyse lääkäristä. Jos ne löytyvät, vaatimuksia ei tarvitse edes esittää työsuhteen lopettamiseksi.

   Voin jo nyt luvata ettei tuo lääkäri saa syytettä virkavirheestä.

   Hoitovirhe on oleellisesti vähäisempi erhe, kuten esim. väärä diagnoosi on.

   Poista
  8. Ei viraltapanoa kukaan haekaan. Mistä sellaista sait päähäsi? Minä olen puhunut itse virkavirheestä ja ottanut esimerkiksi opettajan tekemän virkavirheen. Olen sitten verrannut tapauksia ja mielestäni todennut, että opettajan pää taatusti vaadittaisiin pölkylle suureen ääneen mediassa - vanhempien toimesta.

   Säilytä kuitenkin faktat mielessäsi. Käsitykseni mukaan opettajan tökeröstä kohtelusta on tehty valitus, ihan laillisesti. Kukaan ei aja lääkäriä viralta - vaikka minä en luota tuommoiseen tohtoriin.

   Poista
 26. Kannattaa ehdottomasti käydä klikkailemassa www.tavallisia.fi -sivuilla kivoja niksejä nuorten tavallisen arjen helpottamiseksi.

  Sieltä voisi saada kimmokkeen vapaaehtoistoimintaan nuoten hyväksi, vapaehtoisena kouluavustajana tai taloudellisen tuen antajana kolmannen sektorin toimijoille. Toiminta voisi edesauttaa tavoitetta ammattiauttajien vähentämiseksi ja rohkaisemaan niinkin vaikuttavan, vaikkakin pienen, ratkaisun tekemiseen kuin viikkorahojen vaihtamisen henkilökohtaiseksi nuorten kasvua tukevaksi toiminnaksi kolmannen sektorin organisaatioissa, konferensseissa ja divisioonissa, jääkiekkotermiä käyttääkseni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsoin muutaman. Ihan järkeviä arkipäivän ohjeita, jotka selvästi ovat perheiltä kateissa. Mainitsen vai yhden: Älä osta alaikäiselle alkoholia. Maailma olisi parempi paikka, jos vanhemmat noudattaisivat edes tätä.

   Minusta noiden ohjeiden merkitys - vähän lukemani perusteella - on arvopuolella, sillä vanhemmuus on edelleen vanhemmilta kateissa, minkäänlaista eettistä yhteistä arvopohjaa ei ole, mikä näkyy siinäkin, että ongelmien arvellaan korjautuvan pätäkän uusjaolla.

   Poista
 27. Miten kouluavustajan työ auttaa syrjäytynyttä? Hänhän nimenomaan lintsaa koulusta eikä halua opiskella.

  En ole koskaan ollut kolmannen sektorin ylin ystävä, en ole yhdistys- enkä säätiöihminen, sillä en taida oikein uskoa hyväntekeväisyyteen enkä rummunlyöntiin hyväntekeväisyyden edellä. Ei kolmas sektori pysty lapsia kasvattamaan.

  Minä uskon vain koteihin, vanhempiin ja siellä tapahtuviin asioihin. Kaikki lähtee sieltä, ihmisen onnellisuus, tasapaino ja toimintakyky. Ei siinä tarvita pätäkkää, vaan tavallista lämmintä perusruokaa ja puhdasta vaatetta ja läsnäoloa lapselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on jo niin hapokasta ettei pysty jatkamaan.

   Poista
 28. Miten niin kouluavustaja lintsaa koulusta eikä halua opiskella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Miten kouluavustajan työ auttaa syrjäytynyttä? Hänhän nimenomaan lintsaa koulusta eikä halua opiskella." (Iines)

   "Miten niin kouluavustaja lintsaa koulusta eikä halua opiskella?" (Anonyymi)

   No, kuulehan. Tekstissä esiintyvä hän-pronomini viittaa lähimpään tekstin sallimaan korrelaattiin (mm. Matti Larjavaara, Suomen deiksis, SKS:n julkaisu, 1990).

   Mahdolliset korrelaatit ovat kouluavustaja ja syrjäytynyt, joista syrjäytynyt on lähinnä hän-pronominia.

   Jos kuitenkin vielä syntyy epäselvyyttä - lauseen merkitys ratkaisee - voi toki käyttää hän-pronominin tilalla tämä-pronominia, jos on tarkoitus viitata edellisen lauseen subjektiin ( = työ). Tässä se ei mielestäni ole mahdollista.

   Poista
  2. Mielestäni sinä - jos näin voi sanoa - olet mahdoton. Hyvä että näin on. Olet pehmeä kuin Pomppulinna. Se, sykähdyttää.
   Ei, vaineskaan.
   Oikeasti olet ihana, Iines, kuin vohveli. Ma illustan sua armas.

   Poista
 29. Näissä syrjäytymiskeskusteluissa kuulee joskus yllättäviä näkökantoja. Siinä mielessä yllättäviä, ettei uskoisi sellaisia älyttömyyksiä kuulevansa.

  Niin kuin sekin 24-vuotiaan terveen miehen tokaisu, ettei yksilöllä ole velvollisuutta elättää itseään, vaan se on yhteiskunnan tehtävä.

  Pelkään pahoin, että monen "syrjäytymisen" takana on tällainen nihilistinen näkemys. Heille oikea apu olisi potku persuuksiin, jotta rahaa riittäisi näiltä asenneongelmaisilta oikeasti ongelmaisille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 24--vuotiaalla todennäköisesti on ihan oikeita ongelmia, aivan täysillä vetelevä ei tuollaista sanoisi. Ellei syystä tai toisesta halunut provosoida toimittajaa tai lukijoita. Sekin on mahdollista.

   Poista
 30. Tämä on jokseenkin kiihdyttävä aihe, joka ansaitsisi oman kirjoituksensa, niin hölmöjä asenteita nyt näkyy kaikkialla. On kauhean kiva väläytellä omia fiksuja tuomioitaan ja listiä nämä ihan kelpoisat askeleet, jotka sopivat mainiosti käytännölliseksi ohjelmaksi syrjäytymistä vastaan. Ne nimenomaan menevät juurille, iholle, eivätkä pohjaa siihen idiotismiin, että pahoinvointi johtuu pätäkän puutteesta.

  Yhteisenä teemana Niinistön arkiohjeiden arvostelijoilla onkin se, että pätäkkää, pätäkkää, pätäkkää lisää, niillä se nuori paranee. Mitään muuta sanottavaa ei kellään ole. Millä tavalla tuo pätäkän lisäpyyntö muka eroaa Niinistön omasta porvarismista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on hyvin puhuttu. Pätäkän vaatiminen ei paljoa eroa Niinistöstä. On se silti hiukan fiksumpaa kuin presidentin kukkahattutätimäisyys.

   Opiskelijat ovat köyhiä, niin pitää ollakin, ryyppäävät vähemmän. Paitsi tietysti ruotsinkieliset, joille förbundet ostaa viinaksia, "isi-fjalle tuon yks pursche-auton ,kun mun mieleeni tekee!"

   Työmies on palkkansa ansainnut.

   Poista
  2. Tuo Atlas Saarikosken lausunto saa minut niin kiihdyksiin, että tässä vielä hänen lausunnostaan (HS 14.9.) siinnyt runonen:

   LAULU SYRJÄYTYNEILLE
   eli oodi pätäkän uusjaolle


   Nuoret, oi,
   ja muutkin köyhät - kaipaavat
   puhdasta pätäkkää, uh, wow,
   eivät käytösoppaita, ei ei, pthyi!

   Kysymys on tulonjaosta, ooh!
   Vaan mitä me teemme
   kahdellekymmenelle perheelle, fuck you!

   Kääntäkää ylösalaisin
   vääristynyt valtapyramidi
   murskatkaa rautakoron alle,
   nirskis narskis, aaahhh,
   fuck you, fuck you!
   Onni mun, on pätäkässä sun!

   Poista
  3. Atlas ei varsinaisesti ole tullut tunnetuksi ajattelijana, vaan aggressivisena provokaattorina. Minuun ei tehoa, tyydyn sanomaan kaikkeen lausumaansa: "Voi kun on suloista, ottaisiko neiti lisää pullaa?"

   Kaksikymmentä perhettä taitaa olla lainaus jostain historian hämärästä. Paljon enemmän niitä piruja tänä päivänä on.

   Poista
  4. On lainaus, tuo kaksikymmentä perhettä ja samalla viite laulun lajista.

   Itse hämmästyin nimeä Atlas, jonka hän on ottanut. Ihan kelpoisa ja sopiva nimi ihmiselle, joka on voimakas persoona ja jonka jotkin ajatukset ovat olleet kannatettavia. (En muista mitkä, mutta joistain kirjoitin ja puolustin kovasti Saarikoskea. Tästä toivottavasti huomaa, että henkilöys ei ole tärkeää meikäläiselle, vaan asia.)

   Poista
 31. Yltäkylläisyys synnyttää kaikenlaisia ajattelijoita. Niinkuin se pankinjohtajan poika, palafeissi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En jaksanut vanhana hipppinä juurikaan innostua Palefacesta. Hänessä ei ole mitään omaperäistä, nuo shangrilat on tuhannesti vuosien aikana kuultu, hohhoijaa.

   Poista
 32. Menneisyyden ennustaminen on vaikeaa, ennustan siis tulevaisuutta. Sekä Atlas että Paleface pääsevät urillaan vielä korkeisiin asemiin. Atlas ainakin kansanedustajaksi, Paleface luultavasti jopa ministeriksi. Heidät kun tunnetaaan laajasti orpojen tukena ja köyhien ystävinä. Minä en saattaisi epäröidä kysyä apua jommalta kummalta, esimerkiksi kellonaikaa: " Kakstoistanelkytyheksän reikä reikä", tulisi jämäkästi ja silmiin katsoen, rolexia antaa vielä tarkastella lähemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Atlaksesta en tiedä. Hänessä on jotakin, joka lyö yli. Vaan Reetta Röngästä, toisesta räväkähköstä bloggarista, on tullut hymyilevä ja topakka nelosen uutistenlukija. Paleface tuskin menee tuolla linjalla eteenpäin.

   Poista
  2. Sellainen yli meneminen on menestymisen salaisuus. Kaikki puhe edistää oman itsen tai muun tuotteen markkinointia.

   Minä olen aika vakuuttunut palefacen päämäärätietoisuudesta. Siitäkään ole kuin tovi, kun arhinmäki usutti pikkutyttöjä linnanjuhlien vieraita vastaan. Ai mitä se tähän kuuluu? - No, minusta he ovat kuin kaksi marjaa.

   Poista
 33. Kun Riku epäili, että viittaamallani 24-vuotiaalla olisi ongelmia eli ei olisi ihan täysipäinen, niin harjoitin hieman tutkivaa journalismia:

  HS 19.8.2012

  "Lisää liksaa! Ketjutus poikki!
  Kolme nuorta kertoo, miten työelämä saataisiin paremmalle tolalle."

  "Hel­sin­ki­läi­nen Ant­ti Kur­ko, 24, opis­ke­lee kult­tuu­rin­tuot­ta­jak­si ja te­kee töi­tä opin­to­jen ohes­sa. Hän on työs­ken­nel­lyt muun muas­sa eri­tyis­las­ten lei­rioh­jaa­ja­na, muut­to­mie­he­nä, ruo­ka­kau­pan kas­sa­na ja kam­pan­ja­koor­di­naat­to­ri­na."

  "Suo­mes­sa pi­täi­si ot­taa käyt­töön 800-1 000 eu­ron pe­rus­tu­lo puh­taa­na kä­teen. Pe­rus­tu­lo ra­hoi­tet­tai­siin ki­ris­tä­mäl­lä yli 50 000 eu­roa vuo­des­sa an­sait­se­vien ve­ro­tus­ta ja pa­laut­ta­mal­la va­ral­li­suus­ve­ro se­kä ve­rot­ta­mal­la kor­kei­ta pää­oma­tu­lo­ja ny­kyis­tä enem­män."

  "Ih­mi­sil­lä ei ole vel­vol­li­suut­ta elät­tää it­se it­seään, vaan yh­teis­kun­ta on vel­vol­li­nen tar­joa­maan ih­mi­sil­le pe­rus­toi­meen­tu­lon."

  PS. Kurko on toiminut mm. Etelä-Suomen vasemmistonuorten puheenjohtajana, joten ihan syrjäytyneestä ei ole kyse. Mieluummin lorvijasta mallia kulttuuriministeri ennen ministeriyttään. Siis valtakunnan valioita.

  PPS. Toinen asia on toki tuo kysymys perustulosta. Se kuulostaa järkevältä, mutta toimisiko se todella noin... no, ainakaan nykyinen systeemi ei toimi.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joidenkin laskelmien mukaan perustulo olisi taloudellisesti jopa kannattavaa. Se vain jää epäselväksi, että ketkä sen saisivat. Saisivatko työtätekevät sen palkkansa päälle, eläkeläiset eläkkeensä päälle, opiskelijat opinbtotukensa (+palkkansa) päälle, ja mikä olisi sitten oikeudenmukainen tuloraja.

   Itse muistan, miten väärältä aikoinaan yli 40 prosentin veroprosenttini tuntui. Olin yksinhuoltaja, vailla mitäään tukia, opintolainan, pienen autolainan ja suurelta tuntuvan asuntolainan haltija ja takaisinmaksaja.

   Samanlainen tilanne olisi nyt ilmeisesti noilla yli 50 000 e/kk ansaitsevilla. En oikein ymmärrä, miksi tuolla tuloralla hilluvia pitäisi rangaista ottamalla heidän tuloistaan ja siirtämällä vaikka nuorille, jotka eivät viitsi opiskella tai tehdä mitään töitä. Ei mahdu oikeustajuuni. Eivät tuommoiset tulot ole merkki sikamaisesta ahneudesta, vaan monesti vallan muusta. Erikseeen ovat sitten tosi rikkaiden pääomatulot, osakkeet ja obligaatiot.

   Poista
 34. Olen vissiin aikaisemminkin sanonut, että aivan riippumatta puolueesta, niiden nuorisojärjestöt tuottavat maamme parhaan huumorin. - Tuo on melkein yhtä hauska kuin sen kepun paksukaisen ehdottama mäkkärivero. Aivan vihruihin tai persuihin eivät kumpikaan vielä kykene.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täsmennän vielä tätä. Phuin siis vain tuosta yhdestä lauseesta: "ihmisellä ei ole velvollisuutta..."

   Perustuloasia on hyvin monimutkainen, en oikein osaa siihen kantaa muodostaa.

   Yli 50 000 ansaitsevien lisäveroihin suhtaudun skeptisesti. Varakkaat ihmiset eivät koskaan ole olleet erityisen isänmaallisia, pakoon ne täältä pötkisivät.

   Poista
  2. Yli 50 000 ansaitsevilla on nyt jo huikeat verot, kun vertaa moniin muihin Euroopan maihin, tai vaikka Amerikoihin. Missä muualla maksetaan veroja lähes puolet tuloista, vähintään yli kolmasosa?

   Usein kun kadehdimme hyvin ansaitsevia - en puhu nyt sikarikkaista , emme ota huomioon sitä, että ei heidän käteen jäävä tulonsa olekaan niin huikea. Jo 40 000 euron vuosituloista voi käteen jäädä vain alle 2000 e/kk. Onko se paljon? Ja 50 000 euron vuosituloista saman suhteen mukaisesti ehkä 2500 e/kk. Kadehdittavaako, ja onko tuossa paljonkaan muille jakamista?

   Poista
  3. Noissa summissa vaikuttaisi olevan melko paljon poistoja.

   Yksi kokoomuslainen tuttavani valitti kerran kuinka hänelle jää vain hikiset pari tonnia elämiseen, kun viranomainen vie päältä takavuosien konkurssin maksamiseen. - Ei itsekään muistanut, että kaiken elantonsa, olemisensa, asuntonsa ja autonsa kustannuttaa nykyisellä firmalla.

   Minä en ole yhdenkään verovähennysoikeuden kannattaja, en yksityisille enkä yrityksille. Hesari uutisoi kuinka suuryritysten verojen maksaminen on olematonta, "ne kun ovat noudattaneet viisasta verosuunnittelua!

   Nokia tekee, on aina tehnyt huonoja puhelimia.

   Poista
  4. Kyllä, useilla ellei peräti useimmilla palkannauttijoilla on nykyäänpitkät asuntolainat, remonttilainat, autolainat, kenties muutakin lainaa. Suomessa kun on edelleen tapana pyrkiä ostamaan asunto, vuokra-asuminen ei meillä ole samanlaisessa suosisossa kuin muualla Euroopassa ja isossa maailmassa. Pitää olla myös oma auto, koska välimatkat ovat pitkät ja julkinen liikenne riittämätöntä Kehä III:n ulkopuolella.

   Tuo verosuunnittelu on minulle hepreaa. Tuntuu oudolta, että verotusta voi joku junailla.

   Poista
  5. Tuo viimeinen asiaton lauseeni oli paitsi tosiasia, myös pienen ihmisen kosto. Suuryritykset jylläävät.

   Tottakai minä olen hyvä neuvotelija. Hyvä on - on oikeudenmukaista antaa veroalennuksia sinulle,hänelle, tuolle ja sille. - Olkoon menneeksi, alannetaan veroprosentteja ja verotuksen progressiota edelleen.

   Lopetetaan koko yhteiskunta, aletaan tappelemaan, vahvin saa kaiken!

   Poista
 35. Perustulon ideahan on se, että se korvaa kaikki muut sosiaaliset tuet, mm. työttömyys-, asunto-, opinto- ja toimeentulotuet, samoin lapsilisät ja muut vastaavat.

  Se maksettaisiin kaikille, mutta samalla jyrkennetään veroprogressiota niin, että esim. 50 000 vuodessa tienaava käytännössä menettää koko perustulon.

  Parannus nykytilaan olisi se, että perustulon päälle voi tienata esim. osa-aikatöillä, keikkahommilla tai apurahoilla miten paljon vaan, eikä se vähentäisi perustuloa. Veroprosentti tietenkin nousisi samaa tahtia tulojen kanssa (= progressio), jolloin esim. 50 tonnin vuosiansioilla puntit olisivat tasan.

  Nykyisen systeemin pahin puoli sekavuuden lisäksi on se, että se passivoi. Jos saat jotain tukea, et voi tienata mitään, koska tuki lakkaa. Pienellä palkalla työnteko on plus miinus nolla ja vasta kunnolla palkattua kokoaikaista työtä kannattaa ottaa vastaan.

  Tukia maksetaan meillä aika tavalla. Tukiperhe voi saada saman verran kuin keskituloinen perhe, jossa on vain yksi töissä. Toisaalta se on oikein, toisaalta väärin, ihan miten asiaa katsoo.

  VastaaPoista
 36. Toisin sanoen perustulo olisi vain osalle kansalaisista ilmaista rahaa, mikä tietenkin on sosiaalisella eetoksella oikein.

  Mikäs siinä. Ei nykyinen systeemikään ole hyvä. Juuri tavasin erään televisiokanavan chatkanavasta, joka pyöri siinä uutisia odotellessani ja lehteä lukiessani, miten joku työtön sanoi muuttavansa böndelle, koska siellä on halvempaa ja saa saman verran sosiaalitukia ettei liksa pienene. Voipi kalastella koko päivän.

  Tuet ovat suuret, koska Suomessa ei vähemmällä pärjää - me maksamme edelleen Euroopan kalleimpia hintoja peruselintarvikkeistammekin, saati jostain ylelisyysesineistä, kuten autosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perustulo on myös helppo tyrmätä: oletetaan perustuloksi esim. 1000 e/kk, joka maksetaan kaikille 5 miljoonalle suomalaisille.

   Päässälasku antaa tulokseksi 60 miljardia euroa vuodessa – se on 10 miljardia enemmän kuin valtion vuosibudjetti. Jos siitä puolet palautuisi heti veroina, jäisi vielä 20 miljardin aukko valtion menoihin. Ja olisi otettava 10 miljardia lisävelkaa perustulon maksuun.

   Näkisin mielelläni valtionvarainministeriön - tai paremman puutteessa vihervasemmiston - laskelmia asiasta. Mistä ne löytää?


   Poista
  2. Minua kiinnostaisi tietää sellainen luku, että paljonko nyt ovat yhteensä ne maksut, jotka perustulot myötä jäisivät pois: lapsilisät, asumistuet, elatustuet, opintotuet, sosiaaliset tuet, leskeneläkkeet ynnä muut tuet, joita yksilöille maksetaan ilman hänen omaa varsinaista panostaan.

   Toiseksi kiinnostaisi tietää, mikä on erotus, ja kumminpäin, kun isommasta vähennetään pienempi, siis perustulosta tai nykyisistä henkilötuista.

   Poista
  3. Tällaisia lukujahan ei meille alamaisille anneta, koska silloin meitä olisi hankalampi hallita. Parempi vaan uskoa, että päättäjät valitsevat aina oikein, sillä onhan olemassa aina vain yksi oikea vaihtoehto.

   Poista
 37. Välillä tärkeämpiin asioihin: on noussut kova kohu, kun kuulemma joku valokuvaaja on onnistunut 800 metrin päästä kuvaamaan jonkun brittiherttuattaren tissit ja joku lehti on ne julkaissut kansan pällisteltäväksi.

  Eikö tämä ole hieman naurettavaa? No, minulla olisi siihen lopullinen ratkaisu.

  Herttuatar voisi kutsu koolle lehdistötilaisuuden, riisua siellä paidan ja rintsikat pois ja sanoa, että kuvatkaa ja tiirailkaa nyt niin paljon kuin huvittaa, ettei tarvitse yötä päivää kytätä.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä kuninkaallisessa oopperassa seuraavaksi?

   Löytyykö prinssi Harrysta lisää naurettavia kuvia, tuleeko hän ulos kaapista?

   Vuotaako Williamin ja Catherinen kotipornovideo nettiin?

   Onko Philip vain kulissi, muuttaako Elizabeth rakastajansa, prinssi Uhurun, luokse Burlestanin kuningaskuntaan?

   Onko Diana sittenkin elossa ja nähty Häijään baarissa rekkakuskin mukana? - Mitä sanoo Pate, 34 v?

   Näihin - ja moniin muihin - kysymyksiin saat vastauksen ensi viikon lehdistä!

   Poista
  2. Tämä on naurettavaa, Tapsa. Tekopyhäilyä.

   Jos kerran esiintyy tissit paljaana, kantakoon kaiken kohun hiljaa tai ylpeänä. Jos on mennyt kuninkaalliseksi, niin käyttäytyköön sitten niin pidättyvästi ja nunnamaisesti kuin kuninkaallisen pitää. Muu on teeskentelyä.

   Poista
  3. Prinssi Harryssa taitaakin olla ainesta. Mies on jossain sotilastoimissa vaaranpaikassa Afganistanissa ja saanut tappouhkauksia. Ei keikistele vain lomalla tissikaunottrien kanssa, kuten Wiljam.

   Poista
 38. Palaan toiseksi tärkeimpään asiaan: syrjätyneisyyteen. Ja lapsiin, joiden silmät on täyteen ahdettu surua. Esimerkkinä tämä lapsi (ja isä, joka on Juhani):

  http://www.youtube.com/watch?v=HHGLTObWQVs

  Voi tietysti ajatella miksi Juice teki tyttärestään laulun... Ajattelen niin, että hänen oli pakko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tuota kuunnellut, koskaan en ole tajunnut, että se kertoo tyttärestään. Niin se tietenkin on, taitaa passata yksi yhteen.

   Poista
  2. Pakahduttava laulu. Juicella on niin paljon kaikenlaisia huoralauluja, rakkauden ammattilainen -lauluja, että tuo on mennyt mielessäni niiden joukkoon. Nyt vasta tajuan, kommenteistanne, että sehän kertoo tietenkin hänen omasta lapsestaan.

   Poista
  3. Ex-eukostaan teki laulun. Kyllähän se sieppaa kun roudari vie muijan, osansa tässä saa pitkäkäsi kantajakin.

   Poista
  4. Kyllä se on näin (kun kuuntelen tätä ja tiedän taustoja, ja myös itseäni - itseänihän minä tässä myös ajattelen) että ainoastaan hyvin tunteellisesti asioihin suhtautuva ihminen voi olla julma. Tai ei siis julma vaan... rehellinen. Juice oli. (Kun hän alkoholisoitui, hänestä tuli eri ihminen. Hän alkoi laskelmoida mitä suustaan sanoi. Sen lisäksi hänestä tuli, suoraan sanoen, ilkeä.)

   Poista
 39. Sehän on hirvittävän avuton tilanne kun oma lapsi sortuu huumeisiin. Tai psykoosiin, se on sama asia. Onnettomuuksille ei mitään mahda, ainakaan jälkeen päin, se on eri asia. Sen voi vain hyväksyä, koska on pakko.

  Mark Twain on kirjoittanut tästä kauniimmin kuin kukaan. (Päiväkirjaansa, koska hänelle tapahtui tällaista, ei julkisuuteen, ei kirjailijana.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on surullista. Koska sen olisi voinut estää.

   Poista
 40. Taustatietoja. Vanhoilla päivillään Twain Mark teki lapsen, Marie-Lou ’ksi ristityn. Tästä tuli isän silmäterä. 10-vanhana tämä tyttö jäi - he asuivat silloin New Yorkissa - hevosvankkureitten alle ja kuoli. Isä-Twain ei mennyt hautajaisiin. Miksi? (muistinvaraisesti - luin tämän tarinan hätäisesti teeveen ruudulta, suomennettuna. hän kirjoitti päiväkirjaansa:)

  xx.xx.18xx Tänään sinut haudataan. Näen työhuoneeni ikkunasta miten hautajaissaattue kulkee asuntoni ohi. Sataa suuria lumihiutaleita. Marie-Lou, kun menetin sinut, menetin kaiken. Kaiken mitä elämässäni olen saanut aikaiseksi - maailmanmaineeni, kunnia, raha, arvostus - on nyt käynyt yhdentekeväksi. Elämäni on täysin merkityksetöntä. Kun menetin sinut, menetin kaiken. Jos uskoisin jumalaan, rukoilisin häneltä voimaa olla pyytämättä sinua takaisin, sillä olet voittanut sen mikä ihmisen elämässä on vaikeinta, kuoleman.

  Ps. Twainhan oli tulisieluinen ateisti. Siksi minua eniten itkettää tuo virke "Jos uskoisin Jumalaan..."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mark Twain ei tämän jälkeen kirjoittanut mitään. Ei edes päiväkirjaansa. Ihminen, jonka koko elämä perustui kirjoittamiseen, oli sitä, lopetti.

   Miten pohjatonta suru voi olla! (Ja turhaa, tietysti.)

   Poista
 41. Eilen katsoin elämäni ensimmäisen kerran Bigh Brother nimistä tv-ohjelmaa. Jämähdin ruudun ääreen yli ajan ja horisontin: kun en käsittänyt mistä ihmeestä on kyse? No, sitten käsitin, ajan mittaan.

  Ps. Jos joku sanoo minulle että olen "elitisti" ja että en ymmärrä... en minä tiedä mitä..., niin minä sanon sille jollekulle että HAISTA SINÄ KUULE VITTU!

  Eihän ihmisten evoluutio, voi hyvänen aika, voi tämmöiseen johtaa?! Tai jos niin miks?

  Ps. Naispuolista ulkoista synnytyselintä käytän kirosanana ainoastaan SEN TAKIA että se on ko. käyttöön legimitoitu. Yhtä hyvin voisi huutaa että HAISTA KUULE SINÄ MÄNNÄNRENGAS! (Mutta tuskin toinen sitä uskois.)

  VastaaPoista
 42. Kouluaikoinani olin jonkin verran levoton oppilas. Ehkä olin HDVDHVEHD, tai sitten en. Ujo ainakin olin. Siksipä koko ajan peittelin sitä. Kerran välitunnilla kiipesin koulun ränniä pitkin ylös, päin: pääsin toisen ja kolmannen kerroksen väliin kun ränni katkesi, irti poikki, ja putosin se sylissäni alas. Onneksi oli talvi ja metri kinosta, sattui silti, mutta ei kamalasti. Ei sev väliä. Mutta minut kutsuttiin rehtorin kansliaan puhutteluun...

  http://www.youtube.com/watch?v=FJZMgFa2Ql4

  Menin. Ja sain seistä kauan kun rehtori vain selasi papereitaan. (Armeijassa ihmisiä nöyryytetään samalla tavalla.) Seisoin, se istui. Lopulta se alkoi tuijottaa minua: "niin...", se sanoi, ja jatkoi "...Korkeasaaressa on apinoita". (Se muuten opetti biologiaa. Jossa olin hyvä. Ajattelinkin - optimistisesti - että kohta se kehuu mua. Mutta vitut.) "En ymmärrä mitä tekemistä apinoilla ja Oppikoululla on toistensa kanssa tekemistä." Sitten se tuhisi nenäänsä - kauan, ja sanoi: "Tunnen Lamminrannasta erään hyvän peltisepän. Teinä kääntyisin hänen puoleen. Voitte poistua."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on ihana kuvaelma. Naurattaa, vähän kuin kyynelten läpi. Kuin koalakarhu puussa on Mikis ollut kietoutuneena ränniin. Poks. Ujo putosi suoraan rehtorin syliin.

   Ennen opettajat osasivat tuhista ja puhista päänsilityksen sijaan. Osaisivatpa vieläkin.

   Poista
  2. Urho Kekkonenkin, joka kävi samaa koulua kuin minä, tosin hieman aiemmin, nimittäin Kajaanin Lyseota, kiipesi ränniä pitkin ylös, katolle asti, ja ränni kesti. Urho sai kotimuistutuksen sekä karsseria.

   Poista
 43. Tarkoitan, että huumeet vievät ihmisen kauas, kauas pois. ettekä te tiedä mistä tai minne. mistä te sen tietäisitte.

  VastaaPoista
 44. Voi tietää, Mikis, vaikkei tiedäkään virallisesti. Jos on nähnyt, miten viina vie, niin se potenssiin ääretön on kai se, mihin huumeet vievät. Senkin voi tietää, että siellä on sekä taivas että helvetti.

  Siis en ole koskaan kokeillutkaan huumeita, mutta en pidä mahdottomana, ettenkö olisi hieman nuorempana voinut hyvinkin kokeilla jotain pössyä, jos aika olisi ollut toinen. Jotenkin vaan tahdon itse olla mukana, kun minulla on hauskaa. Minulla ei siis ole ollut edes edes kunnon krapulaa, saati etten aamulla muistaisi, mitä illalla on tapahtunut.

  VastaaPoista
 45. Äsken kävin kapakassa. Kolme homoseksuaalia ympäröi minut. Juttelimme kivoja. Yks niistä alkoi iskeä mua; sanoin hänelle että "varmasti mussa on bi-seksuaalisia puolia. mutta antaa niitten nyt olla". Se oli kiltti ja uskoi. Muutkin siitä sitten häipyivät. Minä menin pelamaan RAY:n Pokeripeliä, johon olen aina hävinnyt, mutta nyt voitin Kympin! Hitsi, että olin onnellinen, ja lähdin lätkimään. - Nyt olen kotonani, ja katselen ikkunasta ulos, taivas on aika musta.

  VastaaPoista
 46. Aksel Sandemose, ihana kirjailija, kertoo että hän ei aikonaan pystynyt kirjoittamaan mitään kun hänen ja kirjoituskoneen edessä oli koko ajan hänen kuollut lapsensa. (Joka kuoli leukemiaan?) Hän kysyi apua taidemaalariystävältään. Tämä sanoi... "jos minun ja taulun välissä olisi kuollut lapsi, piirtäisin sen". Sandemose tajusi, ja kirjoitti "Jerikon muurit" (Murene rundt Jerik). Se on hieno kirja.

  VastaaPoista
 47. Tiedän, että tunnette kirjallisuutta. "Janten Lakia" opetetaan yliopistoissa myös sosiologeille; joka on viksua. Itse - kun olin hyvin epävarma itsestäni - ihastuin "Me koristamme itsemme sarvilla" (Vi pynter oss med horn.) Koska se kirja vastasi niihin kysymyksiin joita en kehdannut edes esittää.

  Olihan näitä, Henry Millereitä ja muita, mutta minusta he olivat hepposempia. Sandemose, samoin filmiohjaaja Ingmar Bergman, olivat mustavalkoisia ja irvistelivät valokuvissa. (Varmmaan syystä?) Ps. Aivan käsittämättömän hyvä kirjailija on myös Henrik Ibsen. Ja vielä - ei asioita saa verrata - August Strinberg. (Tutuinta voi, kaikesta huolimatta, olla Tsehov. Joka aivan varmasti on paras vaihtoehto.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen aina tykännyt pohjoismaisista neroista, Ibsenistä ja Strindbergistä. Jostain syystä heihin perehdyttiin melkoisen tarkasti meikäläisen kirjallisuudenopinnnoissa, ohjaavat tutkijamme taisivat olla erikoisen ihastuneita heihin. Ibseniltä Hedda Gableria olen vilkuillut myöhemminkin hänen naisnarsismikuvauksensa kiihottamana.

   Poista
 48. Kun Iines teki tuolla kauempana hakukonerunon, joka oli hieno ja nerokas, niin minäkin yritän parhaani:

  Jenkka syrjäytymisestä

  Syrjäytyminen ja sosiaalinen syrjäyttäminen johtavat yhteiskunnalliseen huono-osaisuuteen,

  eli ihminen ajautuu syystä tai toisesta,
  on periaatteessa ehkäistävissä, kun eri tahot kantavat riittävää huolta
  elämästä ja kukin ammattilainen,

  jotka eivät ole rekisteröityneet edes työttömiksi työnhakijoiksi,

  tällä palstalla keskustellaan syrjäytymisestä niin yhteiskunnallisena ongelmana kuin yksilötasollakin,

  Oscar Wilde totesi kerran, että yläluokalla on tapana kaupitella alemmilleen hyveitä, joita se ei itse enää tarvitse,

  alueelliset erot nuorten syrjäytymisessä eivät noudattele mitään selkeää kaavaa ja niitä on vaikea selittää,

  Presidentin puuhakirja voi kannustaa.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hakukonerunoissakin on eroja. Iineksen oli parempi.

   Poista
  2. Tarkoittanet Piereskelyä-keskustelussa ollut Pikkuporvari-runoa. Tässä keskustelussa ylempänä on Atlas Saarikosken lausunnosta siinnyt runonen.

   Minun tulee sinun mainiosta jenkastasi mieleen M. A. Nummisen Hevosenhoitolaulun rytmiikka.

   Poista
 49. Sanoiko Oscar Wilde että "pidä sinä tämä runo. minä pidän paremman." ei tietenkään, keksin sen itse äsken. mutta oli miten tahansa, wilde oli fiksumpi kuin mitä me potenssiin 1/2 ymmärrämme. Edes nimimerkkinä (vaikkapa Jupe) en haastaisi Wildeä sanaharkkaan hänen kanssaan. Koska Nimimerkki contra Wilde olisi... no, niin. Tavallaan itse tehty murha. Eli premature ejaculation. (Jota Interpool ei viitti tutkia.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On sekin kumma, että usein pidämme purevuutta fiksuutena. Ehkä ihailemme tässä salaa vain henkilön rohkeutta. Että se uskaltaa. Kilttiä pidetään vähän tyhmänä. Mokoma lälly.

   En tiedä sitten Oscar Wilden fiksuudesta. Kai hän sitäkin oli.

   Poista
 50. Ei, ei, ei. En itsekään, vaikka en ole terävä, halua ketään loukata (= viiltää). Leikin sanoilla, se on provokaatiotani. Maailma on, lapset sen tietävät, leikkikehä. (Välillä kyllä sanomattoman julma.) Muusta kosmoksesta en tiedä.

  VastaaPoista
 51. Presidentin puuharyhmä lähti luettelemaan niin yksinkertaisia asioita, että kaikki muut ajattelivat, ettei tuollaisia tarvitse edes ääneen sanoa.

  Kauheaa minusta olisi irvailla, että Niinistön säkennöivyys olisi jotenkin samankaltaista yleisesti, tai olisi sellaista ollut kautta koko elämänsä.
  --
  Maailma ON leikkikehä!

  Ruotsalainen rouva kirkui lehdissä: "Mä HALUUN, mä HALUUN, heti ja NYT!" - Ruotsalaiset tuumasivat, että pakkohan sinun sitten on se saada.

  Suomalainen entinen poliitikko loukkaantui ja ilmoitti, ettei "koskaan enää puhu kenellekään mitään, kun ette leiki mun kanssani mun ehdoillani!" - Kansakunnan alahuuli väpättää ja kyynel pusertuu silmäkulmaan: "Eikö koskaan enää!?"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syrjäytyminen lienee monen asian summa, eikä sitä voi poistaa taikasauvalla eikä rahalla. On älyllisesti epärehellistä väittää, että syrjäytyminen johtuu vain köyhyydestä läntisessä hyvinvointidemokrastiassa, jossa terveydenhuolto ja koulutus on suurin piirtein ilmaista. Jos halutaan vielä kattavampaa terveydenhoitoa ja muita palveluja, pitää jokaisen olla valmiita maksamaan veroja monta veroprosenttia enemmän. Siinä tullaan sitten sitten jo kipurajoille, jossa porsas lihoo, mutta isäntä laihtuu, vaikka olisi laiha ennestäänkin.

   On aika odotettua, että kun porvarispresidentti menee ehdottelemaan mitään vähäosaisille, hän saa turpiinsa. Ainoa keino välttää selkäsauna olisi ollut köyhyydestä puhuminen ja pätäkän uusjakolupaukset.

   Nyt on harmi, että arkisia ohjeita ei osata katsoa ilman asenteellisuutta. Ei se voi niin mennä, että ihminen putoaa yhteiskunnan rakentamaan mustaan aukkoon ja syrjäytyy sinne yhteiskunnan rakennevian vuoksi.

   En minä halua sen kummemmin puolustella noita ohjeita, mutta parempia nekin kuin ei mitään. Ohjeissa on sitä paitsi konkreettisuutta, ja portaat, jotka auttavat hukassa olevaa perhettä selviämään muorensa kanssa. Perheen asiahan tämä on.

   Poista
 52. Nummisen jenkka olikin esikuvanani, kengityssepän poika kun olen, ja hevosen hoito-opas oli lapsuuden lukukirjani. Mutta se rytmi katosi jo toisessa säkeessä. Mutta nyt tajusin konerunouden idean. On siinä mieltä. Mutta onko se mitään kestävää, siitä en olisi yhtään varma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tykkään itse luomastani konerunoudesta, koska ymmärrän sitä. Muiden tekemää en aina ymmärrä, ja jotenkin haluan, että runossakin on logiikka, joka ei ole lukossa.

   Mm. jääkaapin ovessani on pieniä sana - ja lausemagneetteja, jääkaappirunoutta. Tässä pätkä:

   lukea runo sielu nautti
   antaa olla kuuuma kaipaus
   tule ihana muovirakkaus

   vanha lumi alasti kylmi
   vuodekorkeus on mainio naiselle
   hapan nainen herää tunteja

   morjens moderni maailma en ymmärrä välillä
   joku onni
   erikoinen kuvitelma
   syntymäkaupunki lyö silmää
   sulo poika juhli baila päällä seksiviha
   näkemiin sitten hiljaisuus
   vetää näin lähellä lunta


   tämä saari meidän kanssa sateessa
   minne katuva nuorempi varjo loppuu
   nähdä että hän tahtoo lyhyttä
   kaksi lähes kolme loppu
   ahdistu ja suu kiinni
   koskaan ole yhtä auki

   aika kerkeä mieli kahvin jälkeen
   anna rahaa ilman työtä
   aja kohti niin luona

   Poista
 53. "Presidentin puuharyhmä lähti luettelemaan niin yksinkertaisia asioita, että kaikki muut ajattelivat, ettei tuollaisia tarvitse edes ääneen sanoa."

  Onhan se noinkin. Yksinkertaisia asioita, jotka kuitenkin ovat monilta kateissa, mikä taas ei korjaannu presidentin lätinöillä.

  Vaan minua on alkanut vituttaa tuo meidän älymystö, joka otti kantaa Niinistön konsteihin Hesarin raadissa.

  Sosiaalipsykologi Katriina Järvisen mielestä on paljon hienompaa viettää vaihtoehtoelämää kitaraa rämpytellen ja seiniä spreijaten kuin osallistua työelämän "nöyryytysmankeliin".
  Ilmeisesti hyvää elämää voi olla vain akateeminen ura yliopistolla tai sitten elämä hippikommuunissa.

  Voi vittu, tulis sota ja kulkutaudit!

  t. Samuli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta näistä aukeaa koko maailman kaikki kysymykset.

   Yksilö kokee ja tekee ihan mitä vain, maailma siitä vitut välittää.

   Kaikensa kannattaa nuorten ihmisten yrittää, koska laajemmalla, yhteiskunnallisella, tasolla yhä harvempia ihmisiä tarvitaan mihinkään. Yhä harvempi yltää koulutuksillakaan rahaan tai edes työpaikkaan.

   Talousjärjestelmän kehittyminen sisältää sen, että suuren osan ihmisistä on tappelunsa hävittävä. Ja se määrä kasvaa.

   Lohduttaako nhl:stä paitsi jäänyttä jääkiekkoilijaa, että taidot olisivat muuten rittäneet, mutta polvet eivät kestäneet. Tai tohtoria se että on aivan harvinaislaatuisen fiksu, mutta töitä on vain joulukuusen jalkana ja sellainenkin on kovin kausiluonteista.

   Voisi ajatella, että koulutusta on liikaa, useampien pitäisi alkaa tavalliksi duunareiksi. Niin muuten onkin, mutta kun duunit ovat tehtaissa ja muissa nekin edelleen vähentymässä. Eikä kaikkien kyvyt riitä sellaisiin.

   "Laulakaa, juokaa ja naikaa - vuosi on aikaa"

   Hyvä tai huono elämä, mutta se on pirun lyhyt!   Poista
  2. Nätti-Jussi palkattiin Rovaniemellä koiran kusitolpaksi. Ihan iisi homma, ei tarvinnut kun seistä torilla, ja oli kaksi kahvitaukoa. Mutta sitten tuli niin iso koira (varmaan tanskandogi) joka kusi sen yli. Niin Nätti-Jussi sai potkut töistään.

   Ps. Viikko sen jälkeen Nätti-Jussi väitti että hän olisi päässyt Kemi-yhtiöön uittopäälliköksi. Mutta kun ne ei valinneet häntä.

   Poista
  3. Sosiaalipsykologi Katriina Järvisen mielestä on paljon hienompaa viettää vaihtoehtoelämää kitaraa rämpytellen ja seiniä spreijaten kuin osallistua työelämän "nöyryytysmankeliin".

   Tämä kukkahattutäti antaa ärsyttävän lausunnon, jos hän todella tarkoittaa mitä sanoo. Juuri tuommoinen silutusasenne saa aikaan sen, että syrjäytyminen pysyy ja pysyy kuin Ponds-huulipuna.

   Asenne on ikävä eikä näe asioita nuoren kannalta. Ei kukaan voi hifistellä graffiteja maalaillen kitaramusiikin ja päihteitten säestyksellä päivät pääksytysten. Yksi suuri syy syrjäytymiseen on nimenomaan päihteitten käyttö.

   Poista
 54. Kirjoitin tämän meri unkurille. mutta koska se on totta, eli tositapahtuma, saanen plagioida itseäni:

  Meillä oli töissä ihminen joka sanoi joka kolmantena sanana ii. Esimerkiksi “tuo ikkuna ii on minun mielestäni ii ihan ii väärässä paikassa”. Ei meistä kukaan häntä siitä pilkannut, olimme tottuneet häneen. Mutta kerran hän sai tehtäväkseen hakea keskusvarastolta U-palkkeja. No… arvaatte tietysti, että siitä syntyi epäselvyyttä. Mulle soitettiin “Terve, mää täältä varastolta. Täällä teidän yks äijä kysyy koko ajan Ii-palkkeja. Mitä vittua ne semmoset on? Haloo…” Joo, linja katkes kun mua rupes naurattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan I-palkkeja olemassa! Sehän on yleisin palkkiprofiili. Luulen, että muistat jutun väärin? Äijä lähetettiin hakemaan U-palkkeja, mutta hän toi aina I-palkkeja?

   Poista
  2. Anonyymi olen minä. Täältä mökiltä vain viskin, sikarin, saunan ja ipadin takia, tai ansiosta, vähän tökkii. Mutta ei se mitään.

   Poista
 55. Ei kukaan ihminen, jolla on suurempi sydän kuin puoliksi syöty omena, voi välttää vastuutaan siitä mitä tällä hetkellä tapahtuu Syyriassa. (Tai tietysti voi. Eiväthän kunnon saksalaisetkaan tienneet mitä heidän maassaan tapahtui 1933-1945. Eivät tietenkään.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Periaatteessa eli koska tunnen Mikiksen, en usko että meillä on mistään asiasta erimielisyyttä. Mutta Syyria... mitä siellä tapahtuu? En usko, että sitä voi verrata Saksan 30-lukuun. Mieluummin Iranin 70-lukuun.

   Poista
  2. Joo, taidat olla oikessa, Tapsa. Minulla menee - jos saan ilmaista itseäni metoforien kautta, ja miksen saisi - sydän, maksa ja keuhkot välillä sekaisin.

   Mutta siitä olemme, olemmehan, yhtämieltä että ihmisten tappaminen ei ole oikein. Ei missään eikä koskaan.

   Poista
 56. Viha on huono polttoaine mihinkään.
  En vihaa mitään, enkä ketään.
  Mutta olen saatanan surullinen fundamentalismista.
  Tarkoitan kaikkia uskontoja.
  Ajattelen (voin olla väärässä, myönnän) että ihmiskunta on jo sillä tasolla - siis kehittynyt - että emme tarvitse enää Enkeleitä jotka lohduttaisivat meitä. Tai jumalia. Nimittäin, jos uskoo jumalaan, uskoo silloin mihin tahansa muuhunkin pöljään. Tämä ei ole kannatettava idea. Ei siinä mitään. Mutta se, että ihmiset yhä tappavat toisiaan jonkun kummallisen Aaveen takia; siis siksi että sen Toisen Aave on Parempi Aave kuin sen Toisen...

  Tätä en käsitä. (Minulla on liian vähän järkeä.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viha on kummallista, en jaksa sitä. En vihaa edes Breivikiä, vaan olen pikemminkin kiinnostunut hänen mielensä laadusta ja tilasta. Mistä tulee vihan energia?

   Minusta tuntuu, että uskovat tietävät kyllä, ettei Jumalaa oikeasti ole. He tietävät, että uskonto on filosofia, jota heidän ajatusmaailmansa pitää pystyssä. Sitoutuvat vahvasti tähän ideologiaan, koska se on heidän metodinsa selvitä maailman melskeissä. Jos joku loukkaa Jumalaa, hän loukkaa ideologiaa, joka on institutionaalistunut vahvaksi rakennelmaksi.

   Kyllä jokin henkimaailman alaideologioista voi siis tappaa siksi, että joku uhkaa omaa aavetta. Näin tekevät herkimmin nyt riehuvat, vaikka sanovat uskontonsa olevan rauhan uskonto.

   Poista
 57. Fundamentalismi meissä.

  Westboron babtistikirkko on aivan kipeä, tosin hyvin demokraattinen. Se toivottaa kaikki ihmisryhmät, paitsi itsensä, helvetin pätsiin ja ikuiseen kadotukseen.

  Kerran niistä tuli ohjelma televisiosta.

  Olivat tien laidassa heiluttamassa niitä kylttejään, pieniä lapsiakin joukossaan oli. Yhtä lasta lyötiin ohiajavasta autosta jollain kepillä, sydäntäsärkevää oli katsella itkuaan.

  Saatanan fundamentalistit!

  VastaaPoista
 58. Tarkoitan MYÖS tätä, Riku.

  VastaaPoista
 59. Nyt sydämeni lyö kummallisesti.
  Tai ei niinkään kummallisesti, kyllä minä tiedän mistä on kyse, olen ohitusleikattu.
  Sydän sanoo minulle "näkemiin". Minäkin sanon sille.
  En pelkää kuolla. Elämää minä olen pelännyt monta vuotta. Ja aivan turhaan.
  Milyj drug, ja znaju.

  VastaaPoista
 60. Sydän lyö joskus aamulla valvomisen tai muun epäsäännöllisyyden vuoksi epämääräisesti. Kunpa voisi elää niin, ettei kuulisi omia muljahtelujaan ja kehonsa tuntemuksia. Voi ihmisten sydänparkoja, maksoja, munuaisia, suonia, joissa veri kohisee liian ohuena tai paksuna, voi ihmisen rääkättyä kehoparkaa. Henki menee edellä tai laahaa perässä.

  VastaaPoista
 61. Mies kai yleisesti pelkää ja rakastaa elämää ja kuolemaa. Niin minäkin.

  Diagnooseja en tee, yhden tein yhteistyössä parhaan ystäväni kanssa. Minä epäilin sitä jo silloin, jälkeenpäin tajusin, että hän tiesi sen paikkansapitämättömyyden. Meillä oli sopimus, että luodin eteen heittäydytään, en pystynyt.

  Mikikselle voimaa!

  VastaaPoista
 62. Aika mielenkiintoisia nimiä on Saukki työryhmäänsä saanut.

  Joutuikohan niille palkkaa maksamaan, vai pelkästä rakkaudestako he itsensä nolaavat?

  Milloin sillä on tässä maailmassa alkanut olemaan mitään merkitystä, mitä joku yksilö tuntee tai ienessä arkikokemuksessa tekee?

  Eivätkö ihmiset herranjumala lue lehtiä? - Juopa kasvaa, se on jo kasvanut aivan helvetillisen huolestuttavaan määrään. Kaikesta kajahtaneet virittävät pommeja, kielenkäyttö on aivan tavattoman kauheaa.

  Suukko Saukilta kaiken korvaa,
  itsenäisyysjuhlat koskevat harvaa,
  siellä saa katsella kikkurakarvaa
  - PUSIPUSI MUISKIS! t. tieteentekijät ja kulduurikukkaset


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä noita nimiä hain monellakin haulla, mutta en löytänyt. Tuli vain tuloksia niistä kiihtyneistä lausunnoista, joita tuon ryhmän tulokset ovat saaneet aikaiseksi.

   Monenlaista hauskaa nimittelyä Niinistöstä ja hänen vihkosestaan on netissä. Yhteistä näyttää niille olevan se, ettei oikein ymmärretä, mitä syrjäytymisen käsite tarkoittaa. Kotuksen uusimmasssa blogikirjoituksessa (sivupalkki) on hyvä selvitys siitä, että syrjäytyminen ei tarkoita mitä tahansa pahaaoloa, vaan sitä, ettei ihminen alun alkaenkaan saavuta opiskelu- eikä sitä kautta työpaikkaa, eikä usein haluakaan saada, vaan tekee aktiivisestiu vaikka bändihommia.

   Ehkä nimitys on väärä. Onko se syrjäytymistä, että valitsee itse elämäntavan, jossa opiskelulla ja perinteisellä työnteolla ei ole sijaa?

   Poista
  2. Minäkään en uudestaan listaa löytänyt, oli siellä ihan fiksuja ihmisiä, joku Keltakangas-Virtanen tai sen kaltainen

   Sanoilla pelaamista, joskus se on tylsää.

   Puhutaan vaikka kurjistuneista ihmisistä, jos syrjäytyneet ei käy.

   Poista
 63. Tunnustan, että eilenyönä luin Jeseniniä. (Tai en minä tiedä miten tuo ihminen taipuu, siis sen nimi.) (Ottaa luupin käteensä.) Milyj... Rakas ystäväni, ymmärrän. (Heittää luupin pois.) Ei Kuoleman kanssa saa leikkiä, se tulee ajallaan, ei koskaan liian myöhään. (Ottaa uudestaan luupin. Ja alkaa tutkia papereitaan.) Kuolema ei myöhästele. Mutta kuka p-le on pureksinut muistiinpanojani? Joku lukutoukkako? Tai "lesenratten"? Aivan selvät purukaluston jäljet tuossa... ja niin ja tuossa ja tuossa... (Heittää luupin pois. Vahingossa se lentää patterin taakse.) Aika pirullista toimintaa, sanoisin. (Etsii luuppiaan.) Mihinkäs minä sen suurennuslinssini pistin? (Konttaa pöydän alla. Mutta ei löydä etsimäänsä. Koska se on patterin takana.) Taitaa alkaa iskeä tementia äijän päähän. Ei sev väliä. Näen minä ilman tekosilmääkin kirjoitella ihmisten logeihin. Hnhn, hnmhn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olin vähän levoton. Otin käteeni Mr. Smithin, sitten panin sen syrjään ja otin Alastalon ja luin tunnollisesti pätkän. Sitten en voinut vastustaa kiusausta ja vaihdoin Alastalon Ala-Harjaan. Yhdestäkään, paitsi Seppälästä, en oikein muistanut, mitä olin lukenut. Uni tuli heti ja nukuin makeasti kuin orava.

   Poista
 64. tementia? sanana se on melkein kuin sementtiä. melkein samaa se tarkoittaakin. tai mitä sinä sanot Tapsa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ehdottomasti ei tai vastoin päin. Sitä paitsi tementia-termi kuulostaa jyhkeältä. Jos sen kirjoittaisi thementia, sillä saisi apurahan.

   Poista
  2. Google on jumala. Ilman sitä emme tietäisi, että Thementia on joku brändinviritysfirma ja Tementia taas Gunnar Hagertin suomenhevonen.

   Poista
  3. Gunnar Haagertilla taitaa olla pussihousut? (En uskalla googlettaa.)

   Poista
 65. Siis kyllä minä sen tiedän että deellä se kirjoitetaan. Ainakin jompi kumpi sanoista sanoista. "Saisiko Teille olla kilokramman semenddiä?" - No voi Taivas Varjelkoon! nyt niitä deitä tuli tuplatusti! (Ei ollut darkoitus.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä Mikis-kulta selitä. Kyllä me kaikki tiedetään, että sinä hallitset deen. Ja paljon muuta, kirjoitat mitä tahansa.

   Poista
 66. Tiedän, sydämensyrjimmäiseni, että tämä laulu koskettaa sinua

  http://www.youtube.com/watch?v=t_gsryvC8Ik

  Niin minuakin. Niin minuakin! "Ja niin että tehtaan kerhon luona"... Kyllä multa putoaa kaikki suojuvarustukset pois, kun kuulen tällaista... "Ja niin ettei toiset aavistaisi"...
  Hitsi, kun mua alkaa itkettää.

  VastaaPoista
 67. Sitä taas en ymmärrä yhtään että Eveliina Lappalainen ja Satu Rousti ja Susanne Sylvi ja Pekka Peitsi tyrkyttävät minulle sähköpostitse kuka mitäkin, sukkia ja seteleitä tai 4.000;- € lainaa. Ihmettelen. Ps. Harmi ettei (ja nyt jäävään Pekka Peen pois) kukaan tyrkytä minulle pillua? Saattaisin jopa hairaantua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin nuo mimmit tyrkyttävät. Siis sukkia ja alushousuja. Ikävä kyllä eivät omiaan, vaan uusia. En tekisikään mitään naisten käytetyillä sukilla.

   Poista
 68. Leveä-pyllyisten naisten aluskalsareista voisi tehdä vaikka purjeen veneeseen. Toisaalta, muumimaailmassa niin kai on jo tehty? Tove Jansson on säkenöivin ja anarkistisin runoilija mitä Suomessa on ikinä ollut. Harmi, että hän puhui pakkoruotsia. Ja piirteli kummallisia möhömahaisia henkilöitä?

  VastaaPoista
 69. Tapsa, tapaamisestamme muistan pysyvimmin sen että sinulla on hyvin lempeät silmät. Ajattelin, että olet noilla okulaareilla paljon hurmannut naisia. (Kyllä minäkin. Etenkin kerran yrit... No, se siitä.) Ajatuksistamme olemme tietysti yhtä eri mieltä kuin ennenkin. Nimittäin en tiedä mitä huomenna ajattelen? Voi olla, että en mitään. Sinä olet paljon filosofisempi.

  Tapsa, minusta tapaamisemme oli kiva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa nätisti ilmaistu se, että luomeni alkoivat illan kuluessa lurpsahdella.

   Olen todennut pitkän, paksun ja punakan elämäni aikana, että naiseen tenhoaa se, että osaa puhua hänen kanssaan todella kiinnostavasta asiasta. Hänestä.

   Poista
 70. Vänrikki Veetunen johti operaatiota, kukkula olisi vallattava keinolla millä hyvänsä.

  Miehet yrittivät lähestyä huomaamatta kukkulan lakea, josta toimivan vihollisjoukon konekivääri ja piiskatykki ärjyivät kuolettavaa lauluaan.Eteneminen huomaamatta oli kuitenkin vaikeaa, tykistökeskitys oli parturoinnut rinteen lähes paljaaksi.

  Miehet joutuivat pian armottomaan tulitukseen; sotamies T-Ruoka katkesi keskeltä kahtia, muiden ruumiinosia irtoili, veri pärskyi ja palavan lihan haju oli kammottava. Hyökkäys pysähtyi.

  Vänrikki Veetunen ei ollut luovuttajatyyppiä. ”Miehet kootkaa itsenne, ottakaa nyt järki käteenne ja miettikää pieniä arkipäivän konsteja. Kyllä me tästä selviämme, kukkula on meidän niin että heilahtaa!”

  Sotamies T.Ruoka sai puheesta intoa ja päätti näyttää esimerkkiä: ”positiivista asennetta pojat, turhat ei meitä pysäytä!”

  Joukot saivat aivan valtavan voimalatauksen nähdessään kuinka T.Ruoan ylävartalo yllättävän tehokkaasti ryömi ylös mäkeä, repien itseään hampailla juurakoista eteenpäin. – Ei tässä kahta kättä tarvita, tuumi korpraali Käki ja aivan uskomattomalla tavalla hoiteli pystykorvaansa niin, että teki tuntuvaa apuharvennusta vihollisjoukossa.

  Kukkula olikin tuossa tuokiossa vallattu. Kapteeni Kinkkinen saapui posket punoittaen onnittelemaan miehiä! – ”Sotilaat tällaista sankaruutta en koskaan ole nähnyt, kuinka te oikein siihen kykenitte. Me olimme jo etukäteen varmoja, että jauhelihaksi päädytte?”

  ”Arkipäivän konsteja, arkipäivän konsteja ja positiivista mielialaa, positiivisuutta vaikeuksien keskellä, herra kapteeni!” - vastasi sotamies Ruoka palava savuke suussaan.

  VastaaPoista
 71. Kerran eräs sotamies mietti - silloinkin oli sota - että lähtiskö sitä taistelemaan vain lähtisikö livotkaan, eli käpykaartin. Hän pohti että jos lähtee sotaan niin hänellä on siellä kaksi vaihtoehtoa: joko kuolen, tai sitten en. No, jos jään henkiin, se siitä sitten. Mutta jos kuolen, minulla on kaksi vaihtoehtoa: joko jään tantereelle tai minut raahataan sieltä pois. No, jos jään tantereelle, sitten jään sinne. Mutta jos minut raahataan kotirintamalle niin minulla on kaksi vaihtoehtoa: joko minut pannaan sankarihautaan tai sitten viedään paperitehtaalle raaka-aineeksi. Jos joudun sankarihautaan, sinneppä sitten joudun. Jos minut viedään paperitehtaalle, on kaksi vaihtoehtoa: joko minusta tehdään kirjoituspaperia tai vessapaperia. Ei siinä mitään, jos tehdään kirjoituspaperia. Mutta jos tehdään vessapaperia niin sitten on kysymys siitä joudunko miesten- vai naistenvessaan. Jos joudun miestenvessaan, se siitä. Mutta jos joudun naisten puolelle, on kaksi vaihtoehtoa: joko minulla pyyhitään edestä, tai sitten takaa. Ja jos edestä... niin silloin täytyy sanoa että tämä sota minun kohdaltani meni ihan päin vittua!

  VastaaPoista
 72. Tässä on sellaista ei-toivottavaa kielteistä asennetta.

  Miten helposti tuokin mies olisi voinut karistaa kielteiset tunteensa ja lausua katsojille tulevaisuuden valoa kohti luotaavia sanoja: "Mitäs tässä meikäläinen muuta, ihan kiva kun tulee paljon laatuaikaa harrastusten parissa!"

  VastaaPoista
 73. Anteeksi, ystävättäret, jos teille tulee tunne että kirjoitan värkistänne, kirjaimellisesti, jotenkin halveksivasti? (Huomaan että hoen alatyylisiä sanoja yhtä mittaa.) En missään nimessä halua loukata! Olen samaa mieltä kuin Rosa Meriläinen (vaikka muuten olen eri mieltä hänen kanssaan, kaikessa), että "se" on kiva. (Kokemukseni tietysti ovat suhteellisen rajallisia. Mutta kumminkin, aitoja.)

  VastaaPoista
 74. Tehtaan kerhohuoneen luona... tai siis sen sisällä, kävin pelaamassa shakkia. Eräs instrumenttipuolen mies oli siinä hyvä, erittäin hyvä, vaikka yleensä voitinkin hänet. Mutta en ollenkaan aina. Se oli aika juoppo - siihen aikaan työn ja harrastukset saattoi vielä yhdistää (ikään kuin kimpaksi). Se oli kauheen hyvä matkimaan Nasse-Setää. Itse asiassa se oli enemmän Nasse-Sedän näköinen kuin Loiri, edes meikattuna.

  http://www.youtube.com/watch?v=HpmKykMT1JU

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nassen virtuositetti pääsee, tuossa lyyrisessä kappaleessa, aivan uskomattoman hienosti esille!

   Poista
 75. Tehtaan kerhohuone - tässä olisi aineksia romaanin tai elokuvan nimeksi. Siinä on asennetta.

  Värkki on kiva sana. Pidän siitä. Sen sijaan se Rosa Meriläisen termi on hohhoijaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerran eräs työtoverittani kertoi minulle (kun se joutui rasvaamaan koko kehonsa syyhyn takia), että "kyllä oli ukko ihmeissään. Se ei millään meinannut pysyä pukilla."

   Poista
 76. Menkääpäs pojat joutessanne rupattelemaan tuonne uuteen keskusteluun, vaikka aihe on se kaluttu. Saahan siihen uutta näkökulmaa, teiltä se onnistuisi. Saa siellä aiheestakin poiketa. Tämäkin keskustelu päättyi lupaavasti tehtaanportille ja värkkiin.

  VastaaPoista