18.9.2012

Syyspäiväkirjan lehdiltä, sivu 2: Pätäkän uusjako


17.9. Hieman huolestuttaa tämä kohu syrjäytyneistä nuorista. Kun Sauli ei nyt tajua, että ei tässä muu auta kuin pätäkkä. Pätäkän uusjako. Kuka suuri ja mahtava se sanoikaan, että  jokaiselta kykyjensä mukaan, jokaiselle tarpeittensa mukaan. Ei tässä kotipullaa haluta eikä herasperheistä poimittuja elämäntapaohjeita. Että terveisiä perhehelveteistä vaan!  Ei paljon edes kiinnosta elää normielämää, kun maailma on villi ja vapaa ja viihteestä ja välineistä löytyy vähän köyhemmällekin iPhonet ja Macit. 

18.9. Syrjäytymiskeskustelussa on tainnut mennä puurot ja vellit sekaisin. Syrjäytynyt on jonkinlaisen virallisen taksonomian mukaan se nuori, joka on syrjäytynyt joko kavereista, koulusta tai työstä, tai kaikista niistä. Hyvin asiaa tarkastellaan Kotuksen blogissa

Nyt mediassa mölöävä joukko tuntuu määrittelevän syrjäytyneiksi kaikki rahapulaa kärsivät tilapäisreppanatkin. Itse, ehkä  oman  työtaustani vuoksi näen syrjäytymisen tarkoittavan lähinnä merkittävää lintsailua ja opiskelupaikan karttelemista, täysin joutilaaksi ajautumista, vaikka vaihtoehtoja ja tukea kyllä olisi. En ole tavannut nuorta, joka olisi pudonnut kelkasta sen vuoksi, ettei yhteiskunnasta löytyisi hänelle paikkaa ja auttajia. Ensi vuonna tulee lisäksi opiskelupaikkatakuu, joka nimensä mukaisesti takaa jokaiselle nuorelle opiskelupaikan, jos hän vain haluaa. En ole silti vakuuttunut, että tämä tepsii vaihtoehtoelämää eläviin "syrjäytyneisiin".  Ehkä peruspalkka olisi tässä saumassa hyvä vaihtoehto. Lisää pätäkkää tulisi sitten työelämästä, itse suorittaen.

Olen kyllä lehdistä lukenut tarinoita nuorista, jotka ovat syrjäytyneet mielenterveysjonon hännille, vaikka olisi akuutti tarve hoitoon. Eikö sama päde kuitenkin koko terveydenhuollossa, sillä esimerkiksi vakavasti sairaat syöpäpotilaatkin joutuvat jopa kuukausien jonoon? Sydänleikkauspotilaat voivat jonottaa puolikin vuotta. Kyseessä ei liene siis erikoinen nuorten syrjiminen, vaan koko suomalaisen terveydenhoitomallin heikkous. 

Ja menisikö se sitten niin, että raha auttaa kaikkeen? Tai toisinpäin: rahanpuute on syy syrjäytymiseen yhteiskunnan rattailta? Onko maailma näin materialistinen ja pinnallinen, että raha tuo onnen ja sen puute vie onnen. Ja onko täydellistä puutetta?  Miten on se lapsen rakastamisen ja hänestä huolehtimisen kanssa,  ihmisen tekeminen tietoiseksi siitä, mitä on vastuu vauvasta ja lapsesta, lapsen ensi vuosista? Pitäisikö olla lupa synnyttää lapsia, lapsiajokortti? Kun tähän ikään päässeenä voi sanoa, että lapsi on ihmisen elämän suurin onni, lapsi on parasta huumetta.PS 1 Päivä on kaunis, ja minä menen kampaajalle, pörrö on lassahtanut, litistynyt päänahkaa vasten, ja sehän ei käy. Tässä iässä pitkä suora tukka alkaa jo vetää ihmistä alas, maata kohti. On  hyvä tavoitella taivaita. 

PS 2 Ohoh, mikä kontrasti, huomaan tarkistusluvussa. Syrjäytynyt nuori ja kampaajalle kahvia juomaan menevä heraseläkeläinen. Anteeksi, häpeän syvästi sitä, että menen. Menen kuitenkin. Hierojallekin tekisi mieleni mennä rentouttamaan selkää. Olisi lähetekin. No, se on jo liian ylellistä. Jumppaan itse ja hölkkäilen metsässä.


(Maalaus Marinus van Reymerswael, Rahanvaihtajat)

220 kommenttia:

 1. Minä muistan, kun Ilkka Suominen sanoi televisossa: "ole porvari!" - Sitä en muista, röyhtäisikö perään. Saattaa olla, että koko jutun muistan väärin tuosta miehestä, joka pilttasi suomalaisen telakkateollisuuden. Aimo annos isänmaallisuutta olisi tuhdille pojalle tehnyt hyvää, turhaan pääsivät korealaiset miljoonien käärintään.

  Mutta asiaan.

  Ihminen on sama, oli hän syntyperältään mitä tahansa. Etuoikeutetun nuoren elämässä voi olla suuria murheita ja huolia, ei se niin helppoa ole aina heilläkään.

  Voi, isi-Fjalle, miks mä en sellanen yks purscheauto filttikatolla voi saada? Mä ja Bosse tarvitaan sellanen pikkuauto! - Pappa, jag vill! - Aivan hyvin voi olla, että tulee oitis kieltävä vastaus, hirvittävimmässä tapauksessa kohtalona voi olla jopa julkisen liikenteen kausikortti ja sellaisestahan ei seuraa kuin vakava kurjistuminen ja syrjäytyminen.

  Vuosi sitten yhdelle useamman kuukauden, vielä syksylläkin, kusisella kivityksellä ilman kenkiä yönsä viettäneelle herraspojalle minä sanoin: "sä kuolet siihen, jos et hae apua!" - Kohautti välinpitämättömästi harteitaan: "Niin, se varmaan on." - En tiedä mihin lopulta katosi.

  Outoa piittaamattomuutta, muistikohan edes yhteishakuun osallistua?  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kas, Riku ehti kuin ehtikin ensin. Kirjoitin sepustustani siis 7 minuuttia!

   Poista
  2. Piti olla: "kusisella kiveyksellä". Juttu on tosi.

   Juu Tapsa, ei noilla ajoilla yllä kuin hopealle.

   Poista
  3. Jaaha, heti rienataan pikkuporvaria.

   Kyllä sillä pikku Fjallella voi olla oikeasti vaikeaa, sekin voi syrjäytyä ja sillä voi olla ärrävika ja paha akne. Sitä luultavasti kiusataan, kaikki tehtaanportista kävelleiden lapset lällättelevät kuorossa, että pystyynnostettu poRsas ja että sieRRaimiin sataa.

   Poista
 2. Kiiruhdan rikkomaan kuparisen ennen kuin Iines kokee itsensä syrjäytyneeksi, upeasta pörröstään huolimatta, ja vetää päivän postillansa pois.

  Vaikuttaa todellakin siltä, median pätäköintiä seuraamalla, että tälläkin kolikolla on kaksi puolta. Nuorison ihannoima vapaus tehdä mitä lystää milloin lystää yhteiskunnan kustannuksella aiheuttaakin sen, että osa ajautuu vapaudessaan syrjään kaikesta.

  Vapaus muuttuukin vastuuttomuudeksi myös omasta itsestä. Siihen vapauden apostolit ehdottavat sitten lääkkeeksi pätäkkää ja me pikkuporoporvarit patukkaa (sitä Nokian nuoriso-ohjaajaa).

  Tietysti on oikeastikin syrjäytyneitä. Mutta he jäävät julkisuudessa vastuuttomien jalkoihin. Kyllä se vaan siltä vaikuttaa, että ihmisille, ainakin nuorille tiettyyn ikään asti, yhteiskunnan on osoitettava rajat. Olisiko vaikka 30-vuotiaaksi asti.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen aina ollut sitä mieltä, myös 29,5 v-vanhana, että ihmisten ei pitäisi syntyä alle 3-kymppisinä. Vasta siinä iässä, noin suurin piirtein, tajuaa mistä Elämässä on kyse. (Kaikkien kohdalla ei tietenkään näin surullisesti käy. Voi harmi. Heistä tulee iloisia, närkästyneitä eläkeläisiä.)

   Poista
  2. Henry Parland, ehkä Suomen lahjakkain runoilija, kuoli Kaunasissa (Liettua) 22 v-vanhana. Silloin menetimme paljon... emme koskaan edes tule tietämään kuinka paljon! Kaunasia sanotaan rumaksi kaupungiksi, eikä se ole, sen vanha kaupunki (joka ei ole erikoisen vanha) muistuttaa Buenos Airesin esikaupunkeja. 2-3 kerroksisia taloja. Niiden asukkaat katselevat sinua kun sinä latelet jalkapohjiasi katukivetykselle - heillä on pistävät, pippurimaiset silmämykiöt. No, kävelet niin kuin et näkisikään heitä, mutta koko ajan pelkäät... pelkäät... pelkäät. Mitä sinä Mikko Pelkäät? Sitäpä et tiedä.
   Kaunas on kiva kaupunki, se on Liettuassa, Ventspils on Latviassa, erittäin suositeltava kaupunki sekin. Tosin siellä, kun pää kallellani katselin erästä vanhaa rakennusta, siihen tuli kaksi naista. He olivat helluntalaisia! Ja puhuivat ruotsia! minäkin puhuin. He melkein repivät minut kahtia kun he halusivat viedä minut Kokoukseensa. Panin kampoihin ja säilyin ehjänä, kokonaisena kappaleena. Ventspils, se on kaunis kaupunki, kahtapuolin jokea. (Itse olen joskus elänyt surun ja ilon kahtapuolin. Se on valtavan stressaavaa.) Ventspils - onko semmoista kaupunkia edes olemassa?

   Poista
  3. Nyt en tosiaan ehtinyt tuntea itseäni syrjäytyneeksi, kun kommentti jo tuli. Ajattelin mielessäni, että olen pelastettu, ja kiirehdin kampaajan hemmoteltavaksi.

   Minä muuten en tajunnut vielä kolmikymppisenäkään, mistä elämästä on kyse. En taida tajuta vieläkään, vaikka lepään jo laakereillani ja olen sivussa vähän kaikesta.

   Ihanaa, kun Mikis kertoilee matkakertomuksiaan! Rakastan niitä, varsinkin selostuksia laivareissuista epämääräisessä seurassa.

   Minutkin meinattiin kerran kaapata Jumalan valtakunnan lasten taivaansaliin, joka sijaitsee Kilinojan varrella, Pikkukaupungin luoteiskolkassa. Olin menossa kuvaamaan kosken kuohuja, siihen taivaansalin alapuolelle, ja parkkeerasin autoni taivaanlasten parkkipaikalle. Kuinka ollakaan, kaksi naista nousi pikkufiiatista ja hyökkäsi luokseni. Kerroin kuvausaikeeni ja nämä ryhtyivät houkuttelemaan minua sisään saliin, hyvä etteivät käsiksi käyneet. Eivät luovuttaneet ollenkaan helpolla, mutta minä kiitin kiittämästä päästyäni naisia kauniisti ja käännyin päättäväisesti alas virralle.

   Poista
  4. Joko koin dejavuun tai sitten olet kertonut pelastusyrityksesi ennenkin. Mutta on siinä tyyliä ja pokkaa: Kilinojan Jumalan Valtakunnan Taivaansali. Sinne.

   Poista
 3. Ei ole rahalla suoraan tekemistä tämän asian kanssa. Kyse on osattomuudesta ja osallisuudesta. Kun byrokratiaa on tarpeeksi, asiat muuttuvat monimutkaisiksi ja ihminen käsittää olevansa subjektin sijaan objekti. Ratas koneistossa, jolta ei kysytä. Sitä tuntee osattomuutta. Ei ole kellekään tärkeä eikä hyödyllinen, on kuluerä, on yksi tapaus jostain joukosta joka on ongelma ja maksaa yhteiskunnalle.

  Jos olisi kansalaispalkka, maailma olisi yksinkertaisempi. Sanotaan vaikka puolet tosta sossurahasta. Ihminen saisi valita, että meneekö byrokratiaan mukaan selvittämään kengännauhojen uusimisen tarvetta vihamieliseen ympäristöön, vai ottaako rahasta puolet palkkana ja kukaan ei kysele perään.

  Väitän että 90% ottaisi sen pienemmän rahan jos sen mukana saisi itse alkaa päättää omasta elämästään. Kukaan ei vittuilisi. Pääministeri ei puhuisi ryhtikampanjoista. Saisi tehdä tomaatit leivän päälle ihan rehellisellä työllä. Maailma alkaisi taas näyttää paikalta, joka on täynnä mahdollisuuksia.

  Mutta ei.

  Halutaan passiivisia väkivaltaa patoavia nuorisoikäluokkia. Niitä lääkitään sitten masennuslääkkeillä. Tämä on hallituksen tahto. He ovat meille taakka. Halutaan että he joka päivä merkitsevät pyyhkimästään vessapaperista lähtien kaiken muistiin ja vievät sitten sossuun. Halutaan nöyryyttää. Halutaan että syntyy sukupolvi, joka janoaa kostoa. Halutaan että he tuntevat osattomuutta ja lakkaavat uskomasta yhteiskuntaan. Halutaan että he kumoavat edustuksellisen demokratian, joka lisää byrokratiaa jonka he kokevat rakenteellisena väkivaltana. Halutaan poliisille isommat aseet ja lupa ampua epämääräistä saastaa kadulla. Halutaan pakottaa epämääräinen saasta hanttihommiin palkatta jotta se saisi vähän ryhtiä. Halutaan kastijako. Halutaan menestyjien kärki joita palkitaan onnistumisista. Halutaan tehokkuutta. Sillä on hintansa. Kestäkää se saatanan nynnyt.

  -myst a  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi -myst a, kun sinä tiedät niin hyvin, mitä sossuväki ja hallitus ajattelee. Noinko se menee? Olisiko se joukko noin homogeenista halussaan?

   En minäkään kyllä pidä Hyväntekijöistä, ja saatan jopa ajatella, että maailman hyväntekijät ovat pahantekijöitä. Tästä seuraa sitten johdonmukaisesti se, että pahantekijät voisivatkin vastaavasti olla hyväntekijöitä, oikeasti. Pahaa tehdään, kun halutaan särkeä Hyväntekeminen, eli Diktoniusta mukaillen: maailmaa on raadeltava, kunnes kauneus täydellisenä maan mullasta voi itää.

   Anteeksi ihmeelliset sfäärit, en malttanut katsoa, mitä tuon ajatusrakennelman takaa löydän.

   Mutta siis oikeasti: taidan kannattaa kansalaispalkkaa, vaikka aluksi olin sitä vastaan, koska koin rahan maksamisen tyhjästä oudoksi. Nyt kun tajuan, että kansalaispalkka maksettaisiin poistamalla kaikki muut sosiaalituet lapsilisistä, asumistuista ja opintotuista alkaen, ymmärrän, että rahoitus järjestyy suoraan sieltä.

   Poista
 4. Myst a osuu ytimeen. Kyllähän me kaikki yksilöitä olemme ja kaikkea muuta komeaa, mutta harva pystyy itseään suurempia asioita vastaan pullikoimaan. Paitsi presidenttimme, joka ylitti itsensä, keskinkertaisuudesta ampaisi suoraan kärkeen. - Minä olen ajatellut, että jos otsakaljustani huolimatta kysyisin parturilta sellaista kikkuroille kähertämistä.

  Minulle ei Myst a:n jälkeen oikeastaan jää tehtäväksi kuin vaatia, että uusimmasta pörröstä saisimme profiilikuvan. Ettet vaan mitään Jenni-lookia olisi ottanut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusin pörrö on kyllä vissiin ihan samanlainen kuin tuossa Iineksenkuvat I -profiilikuvassa näkyy, siis vanhemmassa kuvablogissa, linkki uusimmassa kuvablogissa sivupalkissa.

   Poista
  2. Luulekko tuolla eteneväsi? - Pörrö näytille ja heti!

   Poista
  3. Liian pilvinen päivä kuvauksiin. Kamerakin on repussa ja vetoketju kiinni. Reppu on ylähyllyllä. Ylähyllyn edessä on kiinni vedetty ovi.

   Kenties seuraavana aurinkopäivänä katsomme, mitä tapahtuu.

   Poista
 5. Minä, jos olisin eri mieltä kuin bloginpitäjä, sanoisin sen kyllä ääneen.
  Nyt olen hiljaa.

  VastaaPoista
 6. myös nimimerkki -myst a kanssa olen samaa mieltä. eikä tässä ole pätkääkään vittuilua. ihan totta. allekirjoitan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta Mikis! - Sinähän olet poroporvari, olet sen suorin sanoin myöntänyt ja osakekeinotteluistasi kertonut!

   Poro poro porvari, istui lumpeenlehdellä,
   hauki tuli, sanoi että tuota en syö ees eineellä!


   Myönnä pois, että Niinistöä äänestit!

   Poista
  2. -myst a:n kirjoitus on kaikinpuolin hieno ja eläytyvä, siinä on vimmaa, josta tykkään.

   Se vaan, etten minä itse tiedä, mitä mieltä olen. Minä olen ajatusluistelija, ja vaihdan mieluusti mielipidettä aina kun löydän paremman. Esimerkiksi kansalaispalkan tuomitsin alussa jyrkästi. Nyt huomaan kannattavani sitä, kun tietoni on lisääntynyt ja käsite täsmentynyt.

   Poista
 7. Nyt Riku, jollen haistaisi että tässä on mäyräkoira haudattuna, työntäisin omin käsin oman Ammattiosastomme punalipun, sirppi ja vasara edellä, sun pers... takapuo... no, jonnekin.

  (pillahtaa itkemään.) Kun Kaikkea vaan pilkataan! Yhteisessä veneessähän tässä istutaan ja vedetään samaa köyttä saman nuotion kekeläitä posket pullollamme puhallellen. Miksei mitään pidetä enää Pyhänä? Sitä paitsi minulla on (raapii muniaan) parempaakin tekemistä kuin puhua p-kaa Iineksen plogissa. Varmasti on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äläs nyt, senkin jätkä, yhtään kiemurtele, sano vaan äänestitkö Niinistöä, lopullinen tuomio tulee vasta sen jälkeen.

   Poista
  2. Toivottavasti Mikis palajat jossain vaiheessa ja joskus ennen iltakellojen soittoa jonain päivänä, kun saat asiasi toimitettua, ja nyt en tarkoita sitä raapimisasiaa.

   Poista
 8. ps. täytyy toivoa ettei satiiriani käsitetä väärin?

  VastaaPoista
 9. Äänestin Fagerholmia. Jos se teitä muka kiinnostaa. Itseäni se ei voisi sen vähempää kinnostaa. Mutta Karl-Augustista tuli Viinakaupan johtaja. Minäkin olen siihen kauppaan, selkä ihan vinossa, rahojani kantanut. Ajattelin, nimittäin että pitäähän Alkon myyjien mukuloittenkin päästä tarkkailuluokalle, kouluun. Ps. Ja jonkunhan heille pitää ostaa myös villapaita. Miksen se sitten en olisi minä? (Koska sinä muuten Riku olet ostanut viimeksi villapaitaa? Ja kelle?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän Alkossa on myyjinä kaksi entistä tyttöoppilastani. Jostain syystä hikoilen aina kassalla ja sanon hyvin selvällä äänellä ja raikkaan varmasti, että hei. Sille en mitään mahda, että joskus vähän vapisuttaa sormista eikä kolikkolokero tahdo avautua niin sujuvasti kuin tahtoisin, kun se oppilas katsoo. Yritän ajatella niin, että itsepäs olet täällä kaiket päivät.

   Poista
 10. Hyvä on, nyt lopetan rienaamisen. Vaikka Mikiksen miinaan täysillä meninkin, kun olen joskus ja aina vähän yltunteellinen ihminen. Kuolemia ja sydänkohtauksia en vain kestä.

  Haluaisinkin näin yleisesti kysyä, haiseeko se paska tavattoman hyvälle, ja miksi se te haluatte sitä alvariinsa haistella?

  VastaaPoista
 11. Minä ostin kerran arvan koululaisten arpajaisista, kun soittivat ovikelloa. Tuli ilmoitus, että olen voittanut villapaidan, kävin sen koululta noutamassa. - Se on tosi hyvä, edelleen sitä talvisin käytän.

  Muille minä en villapaitoja ole ostellut, tuntuu että ovat turhan läskejä muutenkin.

  Seuraava kysymys?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seurustelin kerran kiltin maalaispojan kanssa vuoden verran. Ostin sille joululahjaksi raidallisen kivan villapaidan, kun se ei itse ymmärtänyt sellaiseen pukeutua. Itse sain häneltä lahjaksi Eino Säisän Kukkivat roudan maat I:n. Kakkososaa ei enää tullut.

   Poista
  2. Hyi saatana, Eino Säisä nyt on liikaa kaikista pieteettiseikoista johtuen ja muutenkin.

   Poista
 12. Kerran mentiin Maurin kanssa Somerhoviin. (Ainoa kapakka Somerolla. Hieno paikka, valkoiset liinat pöydällä, ja sellaista, vaikka onkin vain Räkälä.) Oli kesä, eikä Äm Aalla kenkiä. Varpaita vaan. Portsari, Gröönholmin Pena, sanoi että "et sinä nyt paljain jaloin tänne voi tulla". Vetäydyimme miettimään asiaa kapakan ulkopuolle. Tuuli vähän, puiden oksista repeili lehtiä. Sitten siihen käveli poika joka pomputteli jalkapalloa. Mauri kysyi siltä, hymyillen ystävällisellä hevosmaisella naamallaan, että "voisitko vuokrata kenkiäsi minulle pariksi tunniksi?" Poikahan säikähti - jota en ihmettele yhtään - kamalasti. Lopulta, kun hän käsitti mistä on kyse (että emme ole mikään pedofiiliveijariryövärikaksikko), hän lainasi kenkiään Maurille. Se maksoi 5;- 2/h. Menimme kapakkaan - portsarin myhäillessä ovipielessä - ja tempaisimme 4-5 olutta.

  VastaaPoista
 13. Riku Riku Riku Riku Riku! Kyllä mua oikeasti koski sydämeen, villapaidan alle, vasemmalle puolelle.

  Iines onneksi käsitti, ja lohdutti minua, että kysymys on valvomisesta ja epäsäännöllisestä elämästä. Siitähän kyse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nokun nääs, minä joudun aina joskus kulkiessani pysähtymään, eikä se johdu vain siitä, että Jyrki Kataista ja Jutta Urpilaista ajttelisin yhdynnäsä keskenään.

   Poista
 14. Mauri Antero on näemmä aivan mulkku, miten se turvasi että sillä enkelimäisellä nuorukaisella oli samaan aikaan hyvä olo, vaikka kenkät olivat tiesmissä? - Ei mitenkään, sanokaa se mun sanoneen!

  VastaaPoista
 15. Kengät ovat vain materiaa. Jalat eivät.

  VastaaPoista
 16. Hyvä on, saat täyden ripin ja kaiken anteeksi, jos kuuntelet tämän (kokonaan, et lintsaa!)

  Mikähän mulla on, kun äsken meinasin kaatua, niin että jääkaapin kahvasta otin tukea? - Vitsi, vitsi, se oli vain jääkaappi!

  VastaaPoista
 17. Minut on ohitusleikattu. Pari vuorokautta sitten olin aivan varma että kuolen. Tuntui siltä. (Ja se, mitä silloin kirjoitin, huvitti minua. Ajattelin, että nämä sitten ovat viimeiset sanani.

  Jos nyt yhä hnmhy olen hengissä, olen pahoillani.

  Ps. Miinoja en minnekkään kylvä.

  VastaaPoista
 18. Kuuntelin, kokonaan, myös lopun huminan.

  Olen vain niin huono, tai avuton, että en pysty löytämään lohtua uskonnosta. Aivan varmasti tämä on minun, ei Jeesuksen, vika. Tai Hänen Isänsä.

  Kaikki me kaipaamme Armoa. Mutta mistä sitä saa? (kun on ateisti)

  Minä olen. (Ja on aivan kohtuutonta että Sinä minulle sen takia ilkeilet.)

  VastaaPoista
 19. Anteeksi synkkyyteni, jota ei täysmääräisesti ehkä edes ole.

  Laitan omani, mahdollisesti Rauskin, suosikin:
  "sokerilta maistuva sormella eteenpäin pyrkijä!"

  Mikä oli alkuperäinen teema? - terveisiä Salelle, sull on staili muija, ootko ihan ite hankkinu?

  VastaaPoista
 20. Anteeksi Mikis, pakko oli vähän kiusata, kun itsekin sitä teit. - I lav juu!

  VastaaPoista
 21. Oikeasti en tiedä mistä on kyse?

  Vastaan niin, kuin ihmiselle joka kysyy, vastataan.

  VastaaPoista
 22. Äsken ymmärsin vähän, nyt ymmärrän vielä vähemmän? Oikeastaan en ymmärrä mitään? Koska ja missä minä olen loukannut Sinua? Vai pelleileekö taas joku mikis-nimimerkkinä jossain ja puhuu paskaa? Mitä esimerkiksi rauski tässä tekee?

  Nyt on kyllä näin että se olen Minä jota loukataan. Minkä takia mua koko ajan hakataan? Vittu, tämän on kummallista, en pidä tämmöisestä.

  VastaaPoista
 23. Anteeksi, iines. Blogisi on aivan mahtava. (Tai ei kai tätä - ja mikä minä sitä olen todistamaan - tarvitse erikseen vakuutta.) Harmi, että läsnäoloni blogissasi saa sen haisemaan vanhalle turskalle. - Menen maate.

  VastaaPoista
 24. Onko riku riemu ottanyt jonkun väärän pillerin. Kun se on hauska yleensä mutta ei nyt. Ei kannata polttaa hihoja mikiksen takia, kun mikis on ihan pelle.

  VastaaPoista
 25. En minä ota mitään pillereitä. Mikis on hieno mies, mutta aina en sitä ymmärrä.

  Hihojani en polta, punttien nostelukin on turhaa.

  VastaaPoista
 26. Anonyymille toki yhden vitsin kerron. - Tiäkkö miks? Älä välitä, en minäkään mikään saksanseisottaja ole! - Heh heh hee!

  VastaaPoista
 27. Nyt minä tajusin! Vasta nyt. (Kun kelasin tuota tekstiketjua taaksepäin...) Voi hyvänen aika! Sinä loukkaannuit siitä - kun luulit että puhun Sinusta - kun sanoin että "on parempaakin tekemistä kuin puhua paskaa Iineksen blogissa"... ITSESTÄNIHÄN MINÄ siinä PUHUIN, VOI HYVÄNEN AIKA! Ikinä en ole muuta, kuin nauttinut, sun kommenteistasi!

  Olen oikeasti loukkaantunut jos minut käsitetään näin alkeellisesti väärin!


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jöötiä puhut, hermostuin kun luulin, että kuolet.

   Sillä lailla on moni muukin lähtenyt kuin joku ryssä.

   Poista
  2. Arvaa, olinko tosissani? Arvaappa toisenkin kerran... Minulla on yksi sydän, se on kahdesti leikattu, kyllä minä tiedän mitä minun rintakehäni alla tapahtuu. Olin aivan varma että kuolen. Se ei minua pelottanut. Mua rupes ihan oikeesti hymyilyttää että Saga, hän on lapseni, löytää minut tästä lyyhistyneenää... Sillä intensiteetillä minä niitä "viimeisiä sanojanikin" väsäsin. Tämä on totta. Ja yhtään en pelännyt. Sekin on totta.

   (Aihetta enempään?)

   Ps. On muuten aika ikävä lukea "haista vittu" kun se on tarkoitettu itselle. Siinä mielessä kiva kokemus, että harkitsen hyvin tarkkaan, jos mieleni tekee sanoa niin, että en sanoisi.

   Poista
 28. Tuo viimeinen lause on kyllä epälooginen. Minun vikanihan se on, jos sanon jonkun asian niin, että se käsitetään väärin.

  VastaaPoista
 29. No niin, back to basics!

  Tänään oli mielenkiintoista nähdä mm. valtakunnan päälehdestä, miten keskustelussa kelkka alkaa kääntyä puolustamaan Niinistön komitean kirjasta. Siinä kuulemma sanotaan, että rakenteellisia ja taloudellisia panostuksia tarvitaan nuorten syrjäyttäsen ehkäisemiseksi, mutta tällainen toimikunta ei voi päättää asioista, jotka kuuluvat parlamentaariselle eduskunnalle.

  Eiköhän tuossa ohjekirjasessa ollut kyse korkeintaan arvosuosituksista Niinistön osalta. Mm. Lauri Ihalainen asettui puoltamaan Niinistöä, samoin opetusministeri ja aika moni muukin.

  VastaaPoista
 30. Pelkäsin, ihan oikeasti, että taas joku keinotekoinen mikis juttelee ja vittuilee teille. Minä se en voi olla. MINÄ RAKASTAN TEITÄ. (Uskokaa se, samperin paskiaiset!)

  Ps. Lähtee toisen kerran maate. Tinttaa vaan tyynyään (samperin paskiainen!), ettei se yöllä pölisisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikis, pyydän sanojani anteeksi.

   Selityksiä?

   Järjetön, matkustamisineen lähes 100 tuntia työputki viimeisen viikon aikana. Hyvin vähän unta.

   Ja
   Rautavaara laulaa hienosti.

   Hyviä selityksiä ei ole.

   Poista
 31. Ihalaisen Löreä minä äänestin, mutta se oli vain säälistä.

  Anteeksi.

  VastaaPoista
 32. Mutta olettekos panneet merkille, millaisille mutkille maamme intelligentsija taipuu, kun se yrittää ymmärtää muslimaiden roskaväen rähinöintiä? Ihan sääliksi käy.

  VastaaPoista
 33. Juha Seppälän Mr. Smith sanoo muuten, että ainoa vapauden mahdollisuus sisältyy pääomaan. Siksi varakkaita inhotaan, ei heidän rahojaan, vaan heidän riippumattomuuttaan, mahdollisuutta kääntää kylkeä ja välttää pakko.

  Minusta tässä on totuuden siemen. Ihminen, jolla ei ole pätäkkää, ei ole vapaa. Syrjäytynyt rikkoo kuvion, ei sovi valmiiseen maailmaan, hän haluaa olla vapaa, vaikkei hänellä ole pätäkkää.

  En tiedä, onko tämä oikeastaan kovin paha asia?

  VastaaPoista
 34. Pääoma voi olla myös pää omaa, se vasta vapaaksi tekeekin. Seppälä erehtyy mikäli hän tarkoittaa vain ja ainoastaan aineellista omaisuutta. Tunnen varakkaita ihmisiä. He pelkäävät omaisuutensa puolesta koko ajan. Eivät he ole vapaita.

  VastaaPoista
 35. Mr. Smithin käsitys on ylen materialistinen. Vanhaa itämaista viisautta muistellen kysyn, mikä meitä muka estää olemasta vapaa? Omat käsityksemme, luulomme, pyrkymme, ehdollistumamme, uskomme, mielemme. Mitä ihminen tarvitsee ollakseen onnellinen? Lisää mitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihminen kestää huonosti onnea, tyytyväisyyttä se kestää vähän enemmän. Kun tyytyy siihen tai tähän niin onni syntyy sitten siinä. Jos on syntyäkseen.

   Kuitenkin tyytymättömyys nousee herkästi pintaan olipa olot minkälaiset tahansa. Ihminen haluaa parempaa, tähyää taivaanrantaan että siellä se täytyy olla: parempi elämä.

   Länsimaisen ihmisen tyytymättömyys on kyltymättömyyttä. Vaikka meillä on jo kaikki se tavara jota tarvitsemme elääksemme niin kaupoissa ja marketeissa on lisää kamaa, sata tai tuhat kertaa yli omien tarpeidemme. Sellainen onni on haurasta.   Poista
  2. Noin Mr. Smith sanoo, mutta konteksti pitää jokaisen itse lukea miettiäkseen, mitä tuo tarkoittaa. Minä vain poimin irrallisen kohdan kirjasta.

   Tuo ajatus pääoman tuottamasta vapaudesta jatkuu sillä, että Mr. Smith ihmettelee, miksi nekään, jotka ovat kyenneet laajentamaan vapautensa täysimääräiseksi onnistumalla hankkimaan rahaa, eivät useinkaan käytä vapauttaan. He haluavat miellyttää, he kerjäävät hyväksyntää, ja Mr. Smith kysyy, onko heillä huono omatunto ja tietävätkö he menettäneensä viattomuutensa omaisuutensa keräämisellä.

   Näin minusta Mr. Smith kyllä tulee huomaamattaan (?) kieltäneeksi tuon pääoman tuottaman vapauden.

   Poista
  3. Anonyymi, tai sitten se menee niin, että kestävää onnea ei ole, ei kenelläkään, koskaan. On vain onnen hetkiä, onnen nousevia ja laskevia kaaria, siltoja onneen ja onnesta pois.

   Se onkin ihmiselon suurimpia harhoja, että onni on sidottu pääomaan ja rahaan. Siksi minua ei kiusaakaan se, että Niinistö puhuu arvoista eikä rahasta. Juuri siitä lopulta on kyse.

   Tämän päivän sanomalehdessä muuan adhd:n isä valittaa sitä, että hänen lapsensa on yhteiskunnan syrjäyttämä, poika ei saa apua mistään, häntä ei hoideta, hän ei parane, yhteiskunnan syy.

   Vaan voiko adhd:tä poistaa? Pystyykö yhteiskunta siihen?

   Toinen syrjäytetty sanoo, että huono-osaisten perheissä ei ole arkea. Hänen omat vanhempansa eivät käyneet töissä, isä oli vainoharhainen ja raivokas, huutoa riitti ja henkistä väkivaltaa. Lapsia oli paljon. Tämäkin on siis yhteiskunnan syy, ja Sauli ei ymmärrä.

   Tilanne on tietenkin surullinen, mutta minussa herää kysymys: miksi äiti ei hakenut eroa raivoavasta miehestä, joka pilasi lasten elämän? Miksi pitää pysyä raivopäiden kanssa liitossa, kun rauha taloon saadaan yksinkertaisesti muuttamalla pois? Taatusti yhteiskunnan apu olisi tavoittanut tämän perheen.

   Poista
  4. Jos pääomalla tarkoitetaan vain pätäkkää, niin onnea haetaan väärältä suunnalta. Ei sitä sieltä löydy. Mutta jos pääomalla tarkoitetaan myös aineettomia asioita, osaamista, asennetta ja arvoja, niin mikä ettei.

   Ihminen vertaa aina itseään ja olemistaan muihin lähiympäristössään, ennen kyläyhteisössä, nykyään myös valtio- ja EU-tasolla. Mutta afrikkalaisiin köyhiin emme osaa olemistamme verrata, muuten meitä hävettäisi urputtaa.

   Poista
 36. Näiden isojen poikien pelisilmän surkeutta jaksan aina ihmetellä. Metsokin ilmoittaa samaan aikaan maksavansa lisäosinkoa ja potkivansa muutaman tuhat tarpeetonta pellolle. Niillä on siihen oikeus, eivätkä asiat liity toisiinsa, mutta silti. Mistä niiden viestintäpomolle maksetaan?

  Myös Finnairin Vehviläisen selitys, että nyt hän oppi sen, että on aina otettava huomioon miltä asiat myös näyttävät, on naurettava ja paljastava. Koko asuntokoplaushan piti pitää salassa! Hän siis tarkoittaa, että tästedes hän keplotellessaan ottaa huomioon senkin, että voi jäädä rysän päältä kiinni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tällaiset Metso-kuviot tai ylipäänsä valtiojohtoistenkin yritysten johtajien huippupalkat ovat sitä polttoainetta, jota perussuomalaiset tarvitsevat ja käyttävät nostaakseen kannatustaan entisestään syksyn kuntavaaleissa.

   Minusta on irvokasta, että esimerkiksi Veikkauksen johtajan palkka on lähes 30 000 euroa kuukaudessa, sama kuin monen palkanansaitsijan vuosiansio. Miten se on mahdollista?

   Poista
 37. Iines, raha ei ole tärkeää niille, joilla on sitä tarpeeksi. Tuoko raha onnea? Onnea kai on sekin, että on oma koti, ruokaa riittävästi ja vaikkapa mahdollisuus saada nauttia terveyspalveluista niitä tarvitessaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Delilah, ajattelen toisin: raha on tärkeää vähän kaikille, juuri niille isotuloisille, jotka makuuttavat varojaan osakkeissa ja obligaatioissa, jotka tekevät elämänvalintojaan markan kuva silmissään. Köyhä puhuu tietenkin rahasta eri syistä.

   Olen puhunut onnen sitomisesta pääomaan Mr. Smithin suulla. Tällä en toki tarkoita sitä, että perustoimeentulo ja perusturva olisivat pääomaa. Minusta ne ovat elämisen perusturvaa, jonka meillä pitäisi olla itsestäänselvyys - vaikka heikkoja kohtia onkin. Pääoma on minulle ainakin vaurauden ylimenevää osaa, sitä jonka voi muuttaa rahaksi ja myydä pois ilman, että se vaikuttaa ratkaisevasti jokapäiväiseen elämiseen.

   Poista
 38. Rahaa pitää tietenkin olla, koska se on tavaran ja palvelujen vaihdantaväline. Rahan varastoiminen aittoihin ja laareihin on sen sijaan toinen asia.

  Metson toiminta tuntuu irvokkaalta, samoin minusta se, että joku johtaja kehtaa nostaa 29 000 euron kuukausipalkkaa (Veikkaus) etenkin, kun tietää, että veikkausrahat on kerätty pienituloisten kukkaroista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hotakaisen romaanissa Jumalan sana se on kuvattu aika hyvin. Raha. Ja kuinka peliriippuvaiset ylläpitävät RAY:n avustustoimintaa.

   Poista
  2. Näinhän se menee. Ehkäpä se hiukan lohduttaa, että ne rahat menevät kuitenkin hyvään tarkoitukseen.

   Peliriippuvuutta on muuten noissa hedelmäpelimummoissakin. Samat naiset pyörittävät marketin rulettia, selät on oppinut jo tuntemaan, kun käy aina samassa marketissa. Hassumminkin voisi kai aikansa käyttää. Hyvä, että mummoissa on yritystä, kun suuria tuhoja ei kai hedelmäpeleillä voi taloudelleen aiheuttaa.

   Poista
 39. Hedelmäpeleillä voi aiheuttaa taloudelleen suuren vahingon, mitään ylärajaa ei ole. Talo ja tavarat ovat joiltain menneet. Omat ja toisten rahat.

  Hedelmäpelimummo voi olla minkä ikäinen tai näköinen tahansa, sukupuoleltaan kumpaa hyvänsä.

  Urheilu ja kulttuuri elävät hyvin kyseenalaisin keinoin saadulla rahalla.

  Minulla on joskus ollut pelinhimo hyvin lievänä versiona. Markka-aikaan saattoi satasia kerralla mennä. Paranin kertaheitolla, kun kuulin rahojen menevän matti vanhaselle ja antti kaikkoselle. Nykyään saatan joskus, hyvin harvoin, pelata hieman.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin tietysti. Kun pelaa ja pelaa kaikki kolikkonsa, vaihtaa lopulta setelitkin kolikoiksi.

   Luin joskus suomalaisen naisen kirjoittaman faktapohjaisen kirjan hänen omasta peliriippuvuudestaan. Se todisti sen, miten vakavasta tilasta on kyse ja miten älykäs ja kelpoisa ihminen siihen voi sortua.

   Minä pelaan vain nettimahjongia, siis eräänlaista kuvapalapeliä, kiinalaista. Sekin on aika koukuttava ja ennen kaikkea rentouttava peli. Ylipäänsä Suomessa pelataan kauhean vähän, siis tarkoitan nyt tietenkin ajanvietepelejä. Ne eivät kuulu meidän kulttuuriimme kuten vaikkapa saksalaiseen. Yhteen aikaan siskon perhe tuli aina tänne lomille liuta erilaisia pelejä mukanaan. Niinpä me pelaamme vieläkin porukalla mm. mölkkyä, tikkaa, sulkapalloa, Trivial Pursuitia, sanapelejä.

   Poista
  2. Tästä ei ole montaa vuotta, kun rehvastelin nuoremmalle ikäluokalle, että trivial pursuitissa en muuten ole hävinnyt koskaan! - Tietysti se riippuu siitä kenen kanssa pelaa.

   No niin, kapakasta menimme sitten pelaamaan. Trivial pursuitista oli tullut uusi verio, siinä käytettiin tv:n kuvaruutua hyväksi. Kysymykset olivat järjestään näistä uusimmista filmitähdistä ja laulajista, ei niiden kärsät minulle sillä lailla tuttuja ole.

   Minä en tiennyt melkein mitään.

   Poista
  3. Minä häviän useimmiten nuoremmille pelaajille, koska en minäkään tunne näitä uusimpia laulajia tai elokuvatähtiä. Nuoret tietävät kaiken, heillä on valtavat kasat dvd-elokuvia hyllyssään, kirjoja ei juurikaan.

   Vaan eihän Pursuitissa voitto ole pääasia, vaan julma taisto, ankarasti hähätellen ja toista mitätöiden.

   Poista
 40. Tämän päivän iltasnomat luettelee presidentin työryhmästä seuraavat nimet, kattava lista ei ilmeisesti ole.

  Raisa Cacciatore
  Mirjam Kalland
  Liisa Keltikangas-Järvinen
  Lea Pulkkinen
  Hanna Markkula-Kivisilta
  Matti Rimpelä
  Jari Sinkkonen
  Marko Kulmala

  ja sokerina pohjalla eppu normaalin juha torvinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tämänkin äkkäsin lehdestä tänään. Tuossahan on joukko meikäläisen ylöspäin katsomia kasvatusalan asiantuntijoita, kuten Keltikangas, Kalland ja Sinkkonen, joista viimemainittu oli paljon esillä tämän kohutun lastensuojelutapauksen yhteydessä. Hän puhui viisaita. Onkin kummallista, että joku asiasta mitääntietämätön Arhinmäki lyttää itseään viisaampien työtä. Puhuisi vaan jalkapallosta ja muista pallopeleistä.

   Poista
  2. Järjestetäänköhän linnanjuhlat tänä vuonna, kun linna lienee remontissa?

   Siellä kaikilla oli niin mukavaa,
   oi jospa oisin saanut olla mukana!


   Kiva, että näiltä ihmisiltä riittää vakavan työnteon lomassa aikaa myös hömppään. Kunnon hömbuugi pitää mielen vireänä ja lääkärin loitolla!

   Poista
  3. Kyllä järjestetään, mutta oliko se niin, että remontin vuoksi muualla. Kivahan niitä on seurata. Olen aina tykännyt muutenkin itsenäisyysjutuista, vaikken kannatakaan kiihkoisänmaallisuutta ja vaikka olen pasifisti.

   Poista
 41. Tuossa listassa kaikki nimet Lea Pulkkista lukuunottamatta olivat tuttuja - googlasin hänet, täydentää porukkaa - ja hyvältä näyttää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lea Pulkkinen on muistaakseni kasvatusalan ihminen, tarkkaa alaa en muista, mutta hän oli framilla joskus kun minä olin vielä nuori opettaja. Raisa C. on lastenpsykiatri, joten kyllä tässä tiimissä on todellista asiantuntemusta ja kokemusta, jäsenet eivät ole teinejä. Minusta olisi menty hakoteille, jos teineiltä olisi nyt kysytty, että mitä teille saisi olla. Se on väärä kysymys.

   Poista
 42. Tuo tiimi tekee meidän perheelle hallaa. Yht'äkkiä huomaamme, miten syrjäytyneitä ollaan. Ja aina ollaan oltu tavallisia, omasta mielestämme.

  Voi rrrutto, miten epämukavaa! Ja nyt moskulat nukkumaan, sanoi isä aina illalla. Eikä hän tiennyt estävänsä meitä syrjäytymästä. Onneksi. Sillä aina menimme muutenkin. Isällä oli vaikutusvaltaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisu, miten niin hallaa? Ei kai niissä ohjeissa ole sitä eetosta, että ne jotka tekevät toisin, ovat syrjäytyneitä?

   Käsitin niin, että kirjasessa kyse on välittämisestä, yhteydestä ja että sanoma on kohdennettu sinne, missä tämä yhteys ei oikein pelaa. Tuskinpa nuo huippu-upeat ja viisaat lapsen sielunelämän asiantuntijat haluavat ketään osoitella sormella ja moittia.

   Poista
  2. Lainasin tiivistelmän työryhmän ehdotuksista Putte Wilhelmssonin blogista:

   "Vapaaehtoistyö (tarvitsee vapaaehtoisia), oma päätösvalta täysi-ikäisenä (anna yrittää ja erehtyä), manipuloidut mainoskuvat (noudata median ikärajoja), koti (noudata kotiintuloaikoja), hanskat (ei heitetä tiskiin kun riitoja syntyy), alkoholi (älä tarjoa lapselle, hae apua omaan ongelmaasi), kuuntelu (tärkeää varsinkin pulmatilanteissa), oma esimerkki (mieluummin positiivinen), työ (sitä voi toisinaan vähentää yhdessäolon hyväksi), pulla (hyvää), unelma (mieluummin lapsen oma kuin aikuisen), murrosikä (kärsivällisyyttä), peruskoulu (käytävä tunnollisesti), tavat (mielellään hyvät), raha (pienempi viikkoraha on kasvattavampi), juurettomuuden tunne (yhteisön muodostaa oma perhe ja suku), siisteys (tylsää mutta tärkeää), työ (kiinnostaa lapsia), turvallisuus (rakentuu lähiympäristön varaan), ystävät (hyviä tai pahoja), puheet (siivoja), häiriköinti (huomiontavoittelua), nukkuminen (noudata nukkumaanmenoaikoja), apu lapselle (aikuisen ja viranomaisen tehtävä), myötäeläminen (”hali, pusi, silitys, rapsutus”), seksi (oikeat asiat oikeaan aikaan), turhautuminen ja lohduttomuus (lisää liikuntaa), apu aikuiselle (anna ja pyydä), pelikone ja televisio (hyviä ja huonoja puolia), harrastukset (harrastuspohjalta), vatsakipu ja unettomuus lapsella (vähemmän suorituspaineita), kirjallisuus (vain hyviä puolia), lyöminen (ehdottomasti ei), vatsakipu ja unettomuus aikuisella (pakko jaksaa), työ (lasten lisäksi kiinnostaa myös nuoria), vapaaehtoistyö (tarvitsee rahaa)."

   Noita tavoitteita katsellessa en voi muuta kuin todeta, ettei voimamme riitä noin monipuoliseen tavallisuuteen. Lipsuttu on sieltä sun täältä. Voittopuolisesti olemme olleet kasvattajina huonoja. Ei ole leivottu pullaa, ei halittu tarpeeksi, siisteys jäänyt olosuhteiden pakosta tai laiskuudesta johtuen satunnaiseksi ym. ym. laiminlyöntiä, sillä omat työt olleet etusijalla.

   Tai sitten olen käsittänyt koko homman väärin. Sitä paitsi uskon, että syrjäytyvät lapset syrjäytyvät ihan muista syistä. Tänään katsoin netistä dokumentin kaksisuuntaisen mielialahäiriön omaavista amerikkalaisista lapsista. Mikään muu ei auttanut niitä kuin lääkkeet. Silti he kokivat itsensä toisten hylkimiksi vaikka olivat topattu täyteen pillereitä.

   Tuo minun edellinen kirjoitus, että olisimme koko perhe syrjäytyneitä, pitää osittain paikkansa, mutta vain vanhempien osalta, sillä johan sitä masentuu kun pitäisi tehdä kaikkea tuota, mitä listalla lukee. Tietysti koko kirjoitukseni oli pelkkää ironiaa, niin mahdottomaksi koin listan vaatimukset.
   Muuten en ole seurannut koko asiaa.

   Poista
  3. Liisu! Ei hyvä ihminen sentään tuossa vaadita, että ihmisen tulee hallita ja osata nuo kaikki tapaukset. Tuossahan on normaaliarjen tilanteita mistä tahansa perheestä. En osaa itse lukea noita niin kirjaimellisesti, että onnistunut ja syrjäytymätön on vain perhe, jossa nuo kaikki ovat toteutuneet. Ei siellä kirjasessa niin sanota.

   Tuo lainaamasi on käsittääkseni komitean poimintalista mahdollisista konfliktitilanteista ja niiden hoidosta. Kun katsoo suomalaislasten yksinpärjäämistä ja jopa itsemurhatilastoja, ei listaa voi pitää tarpeettomana tai porvarillisena. Esimerkiksi opettajat näkevät aitiopaikaltaan kirkkaasti sen, että lapsilla on yhä enemmän ahdistusta ja levottomuutta, suoranaista hätää ja erilaisia pelkoja, jotka ovat tiukasti heissä kiinni. Minunkin tyttäreni on kertonut mustelmaisista oppilaista ja koulun tekemistä lastensuojeluilmoituksista, samoin siitä, ettei vanhempia saada läheskään aina mukaan tukemaan lapsen hoitosuunnitelmaa. Lukuisat lapset ovat tuuliajolla.

   Työryhmä ei pyrkinytkään tekemään rakenteellisia muutoksia, se ei edes voisi astua päättäjien - parlamentaarisen eduskunnan varpaille, koska siitä vasta älämölö olisi noussut. Tämän työryhmä sanoi jo aloittaessaan työn. On mielestäni tekopyhää sanoa tuollaisten huippuviisaitten asiantuntijoitten (Keltikangas-Järvinen, Sinkkonen, Kalland, Cacciatore jne.) työn tulosta Paavo Arhinmäen tavoin puuhastelukirjaksi.

   Itse jään vain miettimään sitä, miten nuo opaskirjan asiat voisivat tavoittaa juuri ne vanhemmat, joille ohjeista olisi apua. Olen aika pessimistinen.

   Silti en usko, että ahdistuksen syy löytyy pätäkän puutteesta. Esimerkiksi huumeet ja päihteet voittavat pätäkän, moni vanhempi valitsee ne, jos toisessa kädessä olisi lisärahaa lapsille ja perheen hyvinvointiin.

   Poista
 43. Lapsuudesta minä muistan monia asioita. Muistan, kun faijan lempihuumoria oli sanoa: "nyt valot pyörryksiin", ja sammuttaa valot vaikka olisin vielä lukenut.

  Minä muistan pelon ja häpeän, suunnattoman pelon, alituisen häpeän.

  Minä olen niistä aika hyvin päässyt, en pelkää sellaisia asioita kuin yleensä pelätään. Häpeää tunnen toisinaan hölmöilyistäni, kuten kaikenlaisista kommenteistani, mutta paskaakaan en piittaa siitä mitä muut ihmiset minusta ajattelevat.

  Niinistö on pöljä äijä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun tulin blogimaailmaan Illuusiana, kirjoitin sarjan häpeästä. Käsittääkseni sitä pidettiin aika avoimena ja jopa hyvänä ja rehellisenä.

   En ole koskaan hävennyt puhua häpeästäni täällä blogissa, mutta missään muualla en sitä tekisi, en nimellänikään. Tämä onkin yksi syy siihen, miksi haluan kirjoittaa nimimerkkiblogia: jotta voisin olla rehellisempi ja avoimempi. Nimelläni luultavasti jättäisin paljon kertomatta.

   Niinistö voi olla pöljä, ja hänen kontolleen ei pidä laskea tämän huippuasiantuntijatyöryhmän työn tuloksia.

   Poista
  2. On totta, että nimimerkkikirjoittaminen vapauttaa. Minä olen ihmetellyt, kuinka paljon olen itsestäni internetiin kertonut, sellainen ei ole ollut minua. Aika vahva periaate minulla on ollut, että omilla paskoilla ei pidä muita vaivata.

   Mutta kyllä minä oikeassa elämässäkin tykkään irroitella. Valittaen joudun myöntämään, että ilkeilen joskus ihmisille.

   Sellaisia "en mä oikeen tiärä, mä oon ekaa päivää töissä!", juttuja on aika kiva ladella turhan tärkeille ihmisille. Jos joku on oikein itseään täynnä, mukava sen kanssa on hauskaa pitää.

   Porschekuskille ei kuitenkaan pitäisi sanoa, että "säästä vielä vähän, että saat sellaisen auton, jossa on takapenkitkin!" - Hermostuu ihan tavattomasti.

   Poista
  3. Minä taas luen mieluiten blogikirjoutuksia, joissa kirjoittaja panee itseään likoon eikä vain esittele henkistä pääomaansa, osaamistaan, bodyaan ja habitustaan, vaurauttaan, kaunista kotiaan ja kaiken suloutta. Siellä takana on aina toinen totuus ja se on se, mikä kiinnostaa. Eniten luotan anonyymeihin nimimerkkikirjoittajiin, jotka eivät ole tähdenlentoja.

   Poista
 44. Hesarin eilisen mielipidepalstan mukaan vaikuttaa siltä, että Niinistön Sedän syrjäytymisristiretki saa kritiikkiä nimenomaan siksi, että se kohdistuu tavallisiin nuoriin, joilta katoaa elämänhallinta ilman näkyvää ulkoista syytä.

  Eilisten kirjoittajien mukaan oikeat syrjäytyneet ovat heitä, jotka syrjäytyvät neurologisista ja muista lääketieteellisistä syistä.

  Mitäpä sitä muuta meikäläinen voi kuin olla samaa mieltä. Onko niitä syrjäytyneitä nuoria nyt 50 tuhatta vai enemmän? Monellako on lääketieteellinen syy, jos "mitä välii" -asennetta ei sellaiseksi lasketa?

  Paalutan asenteeni nyt niin, että oikeasti syrjäytyneitä auttaa lisäpätäkkä, mutta eri syistä lusmuilijoita ei, heidän tilaansa se vain pahentaa. Niinistön Sedän Apupaketti lienee tarkoitettu näille jälkimmäisille.

  Mutta mikä on operettiministeri Arhimäen sanoma tässä kontekstissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapsa, uskon että tuon tason lääketieteellinenkin (psykiatria vahvasti edustettuna) asiantuntijaryhmä osaa kyllä määritellä tutkimusten ja tilastojen perusteella, keitä ne syrjäytyjät ovat, joista nyt ollaan huolestuneita - ja syystäkin.

   Omituista, että julkinen keskustelu on kääntynyt ikään kuin pilkkapuheeksi siitä, että hei, kuka se syrjäytynyt onkaan, onko meidän perhe vai naapurin lintsari-Kalle syrjäytynyt. Minusta tällainen asenne on ikävä ja kertoo sen, että suomalainen asenneilmasto on kylmä ja torjuva, kun puhutaan lapsista ja nuorista. Asiaa ei oikeasti haluta katsoa tarpeeksi syvälle, vaan kaikki tahdotaan kuitata pätäkän lisäjaolla.

   Toinen eilinen HS-kirjoittaja, muuan isä, syytti yhteiskuntaa siitä, että se ei ole onnistunut parantamaan hänen adhd-lastaan, hoitoa ei ole ollut tarpeeksi. Tämä on varmaan totta, mutta minä haluaisin ensin tässä tietää, millä tavalla tämä adhd on otettu koulussa huomioon - luultavasti nimittäin on, mutta siitä minulla ei ole tietoa, onnistutaanko adhd parantamaan täysin. Meidänkin koulussa oli jo ammoin erilaisille oppijoille omat opintosuunnitelmat, mutta muuten adhd:tä ja aspergeria ei kohdeltu millään tavoin erilaisesti, ei ollut erityisluokkia tai erityisopettajia. Erilaiset oppijat pärjäsivät mukautetun opetussuunnitelman puitteissa tavallisessa ryhmässä ja suorittivat opintonsa, valmistuivat ammattiinkin.

   Sinullekin Tapsa tiedoksi se, että ei työryhmän tavoitteena alunperinkään ollut muu kuin arvopohjainen työskentely, eduskunta päättää. Työryhmän esipuheessa taidetaan määritellä tarkoin se, mikä kuuluu heidän valtuuksiinsa.

   Tänäisessä Hesarissa on erään viestintäpäällikön kirjoitus siitä, että jokin meni pieleen työryhmän työn kulun ja tiedottamisen viestintäsuunnitelmissa: nyt kansa odotti epärealistisesti konkreettisia toimia, vaikka kaikki tietävät, että tällaiset toimet kuuluvat eduskunnalle. Asiantutijakomiteat voivat vain esittää tutkimustyönsä tuloksia ja suosituksia sen pohjalta. Eihän semmoinen asia eduskunnan yli voi kävellä, että presidentti asettaa komitean.

   Vaan eihän suomalainen asiantuntijoihin luota. Järki sammuu kun asiantuntija puhuu, ellei rahaa tule heti ja nyt.

   Ja vielä Tapsa: kyllä syrjäytynyt on se, joka ei alunperinkään asetu yhteiskuntaan täysivoimaiseksi kansalaiseksi. Hän on se nuori, joka lyö laimin koulunsa ja opiskelunsa, ei ota ehkä ollenkaan vastaan opiskelua eikä työtäkään. On ulkona yhteiskuntapyörästä.

   Sairaat ovat eri asia, asia ei ole yksiselitteinen - eivät he ole syrjäytyneitä, mutta he voivat tietenkin kärsiä sairaudestaan, huonosta hoidosta ja jäädä ulkopuolelle. Monet sairaat kuitenkin käyvät koulunsa ja haluavat opiskellakin.

   Poista
  2. Myönnän auliisti, etten ole tähän asiaan perehtynyt muuten kuin ylimalkaisesti eri medioiden välityksellä. Silmäni tarttuikin juuri tähän kiistan siitä, kuka on "oikeasti" syrjäytynyt – hengen vai ruumiin heikkouden tähden syrjälleen langennut?

   Syrjässä olo on tietenkin surkeaa, olipa syy mikä tahansa. Keuhkosyöpäkin on yhtä paha raivoraittiilla ja ketjupolttajalla, vaikka vain toinen on sen itse hankkinut.

   Mutta muutenhan en siis ole moittinut Niinistön Komitean Syrjäs-raporttia millään tavalla (ellei näitä pilapuheita lasketa). (Lisäksi muistelen olevani täällä ainoita, joka vastusti tukileikkauksia syrjäytymishakuisilta "muuten terveiltä" nuorilta.)

   Poista
  3. Et moittinutkaan, Tapsa, minä vain vaahtoan vaahtomaisen riemusta mammuttikommenteissani, vaikken minäkään ole kauheasti asiaan perehtynyt. Aihe vain liippaa läheltä kiinnostusalueitani, kasvamista ja kasvatusta.

   Tänään olen miettinyt sivistysmaitten rangaistuskäytäntöjä. Yhdysvalloissa on voimassa kuolemantuomio. Muuan ylilihava mies anoi armahdusta, koska hänen lihoistaan on vaikea löytää suonta, johon myrkky truikattaisiin. Mikäkö on hänen hirvittävä rikoksensa. No jaa, hotellivirkailijan ampuminen. Yksi tappo tai murha.

   Venäjällä taas muuan turistiparka sai viiden kuukauden vankilatuomion iPhonen varastamisesta tai talteenotosta, miten vain. Miksi ihmisoikeustuomioistuin ei sano näistä mitään?

   Poista
  4. Kuulin juuri, kuinka palloministeri Arhinmäki käytti muotoa "syrjäytetyt" nuoret. Sellaisiakin varmaan on, mutta kuka on tämä syrjäyttäjä? Miksi hän niin tekee?

   Tuolla ihan alussa Anonyymi väitti, että syyllinen on "Hallitus". Se "haluaa" synnyttää kostoa janoavia ikäluokkia ja nöyryyttää nuoria muutenkin kaikin tavoin. En ihan päässyt kärryille, että miksi Hallitus tuollaista haluaa.

   Poista
 45. Niinistö on muuten saanut taas uuden, erittäin arvovaltaisen henkilön tukemaan hänen ja työryhmänsä esityksiä.

  Rouva tasavallan presidentin puoliso asettui visusti miehenesä tueksi. Kaunista tuollainen - ah, niin kaunista.

  Tämä inspiroi minun ruunosuontani kovin.

  Täällä kaislikon kelmeässä katiskassa
  katselen kun kurppa lentää taivaanrannassa,
  voi mikä äärettömyys ilman rajoja.
  Heitän sorsille pullaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu, toki rouva Haukio tukee komitean työn hedelmiä. Ihan hyvin sanottu kuitenkin se, että on aina helpompi arvostella kuin esittää itse, miten asian pitäisi olla.

   Arhinmäkikin voisi puuhastella hetkosen tämän syrjäytymisasian parissa, kun hänellä kerran on aikaa arvostella sitä. Voisi vaikka siirtää pioneerijunnujen potkisleirin rahaa hieman syrjäytyneillekin.

   Poista
  2. PS Tuo runon ensi rivin "kaislikon kelmeä katiska" on kyllä laittamaton kuva. Ja hyvät silmät pitää olla, jos erottaa taivonrannan kurpan kaukaa.

   Voi mikä pudotus. Äärettömästä plumpsahdetaan sorsalampeen.

   Poista
  3. Minusta se Arhinmäki on hyvä ministeri. Kulttuuriväkeä nyt ei voi pitää tyytyväisenä, vaikka niille marmeelaatia antaisi. Tuhahtavat vaan, ja sanovat sen olevan liian vähän makeaa.

   Potkisleirille lisää rahaa, ja heti!

   Sanovat, että muusikkopiireissä oli muinoin tapana pitkän selittämisen päätteeksi sanoa...ja rahat vei Weneskoski.

   ... ja rahat vei OOPPERA!

   Poista
  4. Taidat vähän kurillasi vastakkainasetella.

   Siis jos meillä ei olisi oopperaa, emme kävisi eurooppalaisesta sivistyskansasta. Meiltä puuttuisi samalla myös baletti ja ehkäpä myös tanssi ja teatteri olisi heikoissa kantimissa. Tanssihan on saanut valtavasti vaikutteita baletista, mutta en nyt uskalla ihan väittää, että se olisi siinnyt siitä tai sen helmasta, kun en tunne tanssin historiaa.

   Minusta Italia on hauska maa. Siellä ooppera on suurta kansanhuvia, joka miehen luritusta. Tietysti on niin, että jalkapallokin siellä kukoistaa. Mahtuvat siis hyvin samaan maahan, samalla kansanryhmälle. Vaan Suomi on niin nuori ja ankea kulttuurissaan, että täällä ei saa laulaa korkealta eikä panna jalalla koreasti kesken puheen.

   Oopperan saama tuki varmistaa sen, että sinäkin Riku pääset tänä syksynä Kansallisoopperaan katsomaan Romeota ja Juliaa jopa alle 20 euron tiketillä, halvemmalla kuin leffalippu.

   Poista
  5. Onko se se "sinä uskotoooo-oooo-on ja pee-eeee-tol-liii-neeeen juuu-u-uuulia, minä ammun sun päähäsi kuuuuu-uu-uulia..."

   Äläkä taas kerro, että ooppera on kansanhuvitus italiassa, Suomessa se ei sitä ole. Oopperassa ei käy kuin Seppo Tiitinen ja koko eduskunta joskus, kun Seppo pakottaa.

   Kansallisteatteri, tiedättehän sen lapsellisen näköisen satulinnan rautatieaseman takana. Siitä saisi hyvän harjoitushallin lätkä- tai futisjunuille.

   Itsekin kyllä ajattelin, että onkohan tuo taas liian nopea takinkääntö, kun arhinmäkeä muistini mukaan mollasin juuri aika kovaa. On se silti parempi kuin se kokoomussakki.

   Poista
  6. Ei vaineskaan. Minä ole sillä lailla ikävä ihminen, että edellyttäisin kansallisteatterin esittävän pelkkiä klassikoita, ei mitään viime vuosikymmeniltä. Ei siellä varmaan kukaan kävisi, mutta silti.

   Poista
  7. Onpa siellä teillä, Iines missä lienetkin, kalliit leffaliput! Täällä stadissa se on max 12 euroa ja päivällä vaan 6 euroa.

   Poista
  8. No en tiedä leffalippujen hintaa, sillä ei täällä ole kunnon elokuvateatteria, vaan jokin kellaritila kerrostalossa. En käy siellä, koska en kestä kellaritilan kaikuvaa ja metelöivää äänentoistoa.

   Halusin vain sanoa, että eivät oopperaliput niin kalliita ole, kuin annetaan ymmärtää. En ymmärrä, miksi on hyväksytympää ostaa kaljakori kuin oopperalippu. Lipun ostajaa pilkataan, korin ostajaa taputetaan olkapäälle.

   Poista
  9. Hyvä on, hyvä on, minä kustannan kaikille oikein kunnon aariat vaikka kastrattilaulaja Kastritiksen esittämänä. Maksatte vain pienen omavastuuosuuden.

   Helevetti, onhan se Jorma Hynninen hyvä, vaikka ihan pirun tylsä ja vanhaa jyystävä onkin.

   Poista
  10. Äsken vaadin kansallisteatteriin klassikoita ja nyt oopperaan uusiutumista. Myönnän, että siinä on ristiriita, mutta musiikki nyt ylipäätään on sellaista hoiloti, hoiloti - kuka siitä ottaa selvän?

   Hynninen toki hoilottaa hienosti, erityisesti niissä tietyissä levytyksissä, joissa hänen äänensä lämmin ja tanniininen äänipohja pääsee täydessä mitassa oikeuksiinsa.

   Poista
  11. Oopperamusiikki ei kuulu mielimusiikkiini, mutta puolustan sitä sen vuoksi, että kaikki pilkkaavat sitä Suomessa.

   Pidän kyllä hyvinkin paljon joidenkuiden italian tai espanjan kielellä laulettujen aarioiden tunnelmasta, se on samalla vähän savuista,renesanssimaista, burleskia, pulppuilevan iloista ja kansanomaista, nimenomaan kansanomaista - kaukana eliittimäisyydestä. Jostain syystä yhdistän oopperamusiikin sunnuntain aamupäivien verkkaiseen rauhaan.

   Poista
 46. Aloin oikein pohtia, mitähän minä näistä oikeasti ajattelen.

  Oopperaan kuuluu mahtipontisuus ja ah, niin väkevän tuntekas tramaattisuus.

  Karaokessa on nähty ja kuultu, että suomalaisen laulunumero voi vanhalla asteikolla olla enintään vitonen.
  Emme siis kaiketi ole kauhean musikaalisia.

  Voisiko työttömiä palkata työllistämistuella oopperaan laulamaan? - Minusta se on pohtimisen arvoinen ajatus.

  - Siten anna puheenvuoron rikulle 7v, hän haluaa kysyä jotain!
  - Miks niillä oopperavierailla on niin hienot puvut ja krumeluurit?

  Ettei kukaan saisi väärää käsitystä, kerron että pidän oopperasta paljon. Tässä yksi hieno esitys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtipontista on muuten rokkikin. Minusta ooppera on mieluummin helmeilevän kuplivaa kuin samppanja.

   Se että oopera on niin voimakkaasti tuettu taidemuoto, ei ole oopperan vika. Voimakkaasti tuettua on vaikka moni urheilulajikin.

   Poista
  2. Olen tätä ennenkin ihmetellyt, mutta kukaan ei kai ymmärrä mitä tässä oikein ihmettelen:

   Kummastelen sitä, että miksi rokki (tai mitä musaa se nyt kulloinkin on), on kuitenkin kaiken kyseinalaistavan kaikelle keskisormea näyttävän kaikesta vitut välittävän kaiken ulko/yläpuolella elävän syrjäytyneen hörhölauman sydämen asia?

   Musa on heillekin Pyhää, tapa ilmaista itseään, syys ja tapa olla olemassa, kuin muslimille Allah.

   On tässä minusta jotain saatanan outoa. Mikseivät nämä syrjäytetyt viittaa kintaalla musiikillekin?

   Poista
  3. Hyvä kysymys, johon ainakaan minä en osaa vastata. Toisaalta en osaa sanoa sitäkään, mistä kaikesta syrjäytynyt syrjäytyy syrjäytyessään yhteiskunnasta. Miksi jostakin kuitenkin pidetään voimallisesti kiinni, mutta siitä, mikä ylläpitää omaa fyysistä (ja sitä kautta psyykkistä) olemista ja hyvinvointia, ei pidetä.

   Pakko turvautua siis vain siihen viralliseen määrittelytapaan, että syrjäytyminen on syrjäytymistä yksilös itseään ja samalla siis yhteiskuntaa tukevista ja ylläpitävistä koneistoista, kuten koulutus ja sen myötä seuraava työ. Eilen korvani sieppasi jostain tv-ajankohtaislähetyksestä tiedon, että Suomessa on ainakin 40 000 toisen asteen koulutusta vaille jäänyttä nuorta. Toinen aste siis tarkoittaa sekä lukiota että ammatillista koulutusta, kuten vakkapa tekniikan ja liiketalouden sekä ns. suorittavan fyysisen työn opintoja. Käytännössä nuori ei ole siis miinnostunut mistään alasta eikä työstä. Tämä on sitä syrjäytymistä, johjon nyt käsittääkseni haetaan lääkkeitä.

   Sairauden vuoksi kärsimään jääneet nuoret voivat toki myös syrjäytyä, koska terveydenhuollon alalla vallitsee hirvittävä supistus- ja säästömentaliteetti. Tämän sektorin puutteisiin eivät nyt työnsä päättäneen työryhmän ohjeet voi olla tarkoitettuja. Niitä varten tarvitaan suoria eduskunnan lainsäädäntöuudistuksia ja muita päätöksiä.

   Poista
  4. Miksi "vitut välittävät" kuuntelevat musiikkia, vaikkeivat muusta välitä?

   Hauska ajatus. Jostain samaistumisesta lienee kyse.

   Miksi silmäätekevä menee Savonlinnan oopperajuhlille, tai Porin Jazziin, nykyään jopa Järvenpään Puistobluesiin, vaikka tarkoituksenaan on vain kännätä ja mahdollisesti pilata toisten kuunteluelämykset. - "Musiikki pienemmälle, että pystyy paremmin örveltämään!"

   Olihan siinä jotain veret seisauttavan typerää, kun Mauno Koivisto ilmaantui Poriin Steve Ray Vaughania seuramaan. Tai ne Halosen kammottavat esiintymiset yhdessä James Brownin kanssa. - Ja perinne jatkuu.- Mikä siinä on?

   Poista
  5. Maailmantähtien konserteihin esim. Hartwalla-areenalle ei saa lippuja kuin takanurkan takariviin. Se johtuu siitä, että firmoilla on etuoikeus lippuihin.

   Minä olin kerran takavuosina Phil Collinsia katsomassa aivan paraatipaikalla. Lippunsa kun eivät kelvanneet firmassamme kenellekään, vaikka sisälsivät erittäin hienon illallisen kabinetissa ja enemmän juomista kuin mihin kykeni. Sai vielä kätellä toisen firman isoa johtajaa.

   Olin siellä silloisen avovaimoni kanssa. Todella hieno konsertti, Collins oli raaahauttanut kolmekymmentä rekka-autollista tavaraa Suomeen, kanssaan esiintyi muitakin tähtiä.

   Todella hyvä esitys, toisen firman ihmiset olivat mukavaa porukkaa, meillä oli tosi kivaa koko konsertin ajan. Collins vähän häiritsi hyviä juttujamme, muttei sille kehdannut huutaa, että oles vähän hiljempaa siellä!

   Poista
 47. "Voisiko työttömiä palkata työllistämistuella oopperaan laulamaan? - Minusta se on pohtimisen arvoinen ajatus."

  No miksei, tosiaan. Palkataanhan nykyään jo insinöörejä ja maistereita ja muita oppineita ja koulutettuja ihmisiä 9 euron päiväpalkalla työllisyystöihin. Ei muuta kuin ensin lopputili vakiväelle ja sitten työkkärin kautta lavalle takaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannatan mieluummin, että työllistymistukea annetaan bändien perustamiselle, välineiden hankitaan ja kuukausirahaksi. Näin työttömät saisivat alkaa säveltää ja soittaa ja laulaa rokkia. Voisivat sitten pitää festareita ja pyrkiä vaikka euroviisuihin.

   Poista
  2. Yhteen aikaan kauan sitten takavuosina joku pilaili, että on kuvaavaa, että insinööreistä pikakoulutetaan toimittajia 4 kk:n kursseilla, mutta toimittajista ei pikakouluteta insinöörejä 4 kk:n kursseilla.

   (Muistaakseni se oli toimittaja tai joku muu vastaava höpöammatti, mihin niitä koulutettiin.)

   Poista
  3. Voi voi, tuo takavuosien käytäntö oli perseestä - anteeksi suorasukaisuuteni, mutta en malta.

   Olen opettanut eräässä iltaopistossa insinööreille suomen kieltä yhden vuoden, ja voi venäjän kevät sitä takeltelemista ja oikeinkirjoitustakin. Mukaviahan nämä miehet olivat, mutta aika jukolanjusseja oppimaan kirjallista ilmaisua. Tapsa ja Jape - muistanette tämän verbaalivirtuoosin - ovat insinöörien joukossa harvinainen poikkeus kielellisessä lahjakkuudessaan.


   Poista
 48. Tätäkin olen yksin syysyön hämyssä joskus mietiskellyt, tätä minkä Iines sanoi, että Suomessa on ainakin 40 000 nuorta vailla toisen asteen koulutusta.

  Onkohan niitä ikimaailmassa aiemmin Suomessa ollut niin vähän?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapsa, koiranleuka!

   Siis ennenhän ei ole ollut koulutustakuuta eikä subjektiivista päivähoito-oikeutta eikä koulutuspaikkoja riittävästi puhumattakaan opintotuesta.

   Nyt on kaikkea yllin kyllin ja silti nuoret eivät ole aina kykeneväisiä tai edes halukkaita panemaan omaa elämäänsä hyvälle alulle. Kyllä koulutus on paras lääke syrjäytymiseen, sanoi Arhinmäkikin eilen. (Tietenkin on, koska kouluttamattomuus juuri on syrjäytymistä.)

   Poista
 49. Kun eilen katselin Pressiklubia, niin oikein hämmästelin, että oliko se tiukkapipoinen täti-ihminen, joka leuka väpättäen puolusti hyviä tapoja ja perinteisiä arvoja samaan tapaan kuin opettajahuoneissa 50-luvulla, ja oli lujasti sitä mieltä, että huumoria on ihan ok, jos sen tekee kohdetta arvostavasti ja laadukkaasti ja hyvää makua kunnioittaen, joku entisajan feministiradikaali?

  Nimi oli Anne Moilanen. Niin sitä ihminen tasaantuu vanhetessaan. Sitä en toki ihmetellyt yhtään, että se räävittömistä pilapiirroksistaan tunnettu Jarla oli Anne-tädin kanssa samaa mieltä, että räävittömillä pilapiirroksilla ei saa pilkata ahdasmielisiä uskonnollisia arvoja.

  Ruben itse oli juuri sellainen tuuliviiri kuin hänen kaltaiseltaan tuuliviiriltä sopii odottaakin. Eikö hän vasta vuosi sitten itkenyt, kun tuottaja kielsi häntä näyttämästä Mannerheimia pilkkaavaa kuvaa? Nyt hän oli ankarasti sitä mieltä, että pilkkaavia kuvia ei saa näyttää.

  Ainoa järkevä kommentoija oli kyyninen toimittaja. Mitä tämä kertoo ajastamme: hurskastelu käy hyvin kaupaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapsa, ei kai pilkkaamatta oleminen ole hurskastelua?

   Ja Anne Moilanen on varmaan pääpiirteittäin sama kuin ennen, samaten Ruben.

   Kyse voisi olla siitä, että omat mielikuvamme murtuvat ryskyen, eivät Moilasen ajatukset. Kenties olemme vain asettaneet näille änkyräfemakoille tai kukkahattutädeille - kelle milloinkin - omia ennakkoluulojamme, joiden mukaan oletamme (ja toivomme) heidän käyttäytyvän. Kun he sitten eivät etenekään meidän oletusasetustemme mukaan, näemme vian kohteessa, emme omissa ajatuksissamme.

   Kyseistä ohjelmaa en nähnyt, joten enempää en osaa sanoa. Itse jäin ihmettelemään, miten samankalitaisesti toimittaja Ulla Appelsin kirjoitti Ilta-Sanomien kolumnissaan kuin minä pätäkkäjutussani.

   Poista
  2. Tapsa, ei kai pilkkaamatta oleminen ole hurskastelua?

   Ja Anne Moilanen on varmaan pääpiirteittäin sama kuin ennen, samaten Ruben.

   Kyse voisi olla siitä, että omat mielikuvamme murtuvat ryskyen, eivät Moilasen ajatukset. Kenties olemme vain asettaneet näille änkyräfemakoille tai kukkahattutädeille - kelle milloinkin - omia ennakkoluulojamme, joiden mukaan oletamme (ja toivomme) heidän käyttäytyvän. Kun he sitten eivät etenekään meidän oletusasetustemme mukaan, näemme vian kohteessa, emme omissa ajatuksissamme.

   Kyseistä ohjelmaa en nähnyt, joten enempää en osaa sanoa. Itse jäin ihmettelemään, miten samankaltaisesti toimittaja Ulla Appelsin kirjoitti Ilta-Sanomien kolumnissaan kuin minä pätäkkäjutussani.

   Poista
 50. En tiedä, kuka Anne Moilanen on, mutta olin jokseenkin samaa mieltä.

  Järjetöntä touhua molemmin puolin pilapiirrosasiassa. Noista pilapiirroksista ei ole mitään hyötyä, sillä miljoonia ihmisiä ei saa hetkessä keskiajasta nykyaikaan ja tuollainen on typeristä typerin yritys. Ehkä he eivät haluakaan tulla, kun ottaa huomioon miten hullua elämä on länsimaissa.

  1950-luvun ihmiset eivät olleet hölmöjä, ja heillä oli hauskaa, vaikka ei ollut noita etuja, joihin IInes viittaa. He arvostivat sitä, että olivat elossa.

  En tiennnyt, että Ruben on tuollainen tuuliviiri. Pidän hänen ohjelmastaan, sillä se on hauska älykkäällä tavalla. Rubenissa on hyväntahtoisuutta ja lämpöä, mutta hänkin näyttää olevan ideologiansa vanki. Sääli.

  Olen muuten sitä mieltä, että Suomeenkin pitäisi saada yhtenäiskoulu, jossa on paljon valintamahdollisuuksia ja tasoryhmät. Hyviä kokemuksia omalta vaihto-oppilasvuodelta Amerikassa ja lastemme koulunkäynnistä Kanadassa yhdeksän vuoden aikana.

  Osa koululaisista jätti sielläkin lukion kesken, muistuttavat aina lapseni. Mutta kansa on yhtenäisempi ja tasa-arvoisempi, kun nuoria ei jaeta kahtia herkässä teini-iässä. Kaikki samaan kouluun 18-vuotiaiksi ja kaikille valkoinen lakki päähän vappuna. Miksi tuota vastustetaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä pidän hyväntahtoisesta ja hauskasta pilailusta, satiirista ja parodiasta, ja voin itsekin noihin sortua, sen mukaan, miten osaan - aivan liian huonosti, luulen. Sen sijaan en ole koskaan tuntenut tarvetta pilkata sellaisia tärkeitä ja jopa pyhiä asioita tai arvoja, jotka joku kokee tärkeäksi. Minusta jokaisella on oikeus uskoa ja tuntea pyhyyden tunteita asioiden äärellä. Esimerkiksi se, miten suuret ikäluokat pilkkasivat isänmaallisuutta, oli minusta kauheaa, kylmää ja tunteetonta, ihmistä ymmärtämätöntä. Samaten se, mihin joku uskoo, olkoon hänelle arvokasta. On mielen ja sydämen pienuutta sekä suurta sivistymättömyyttä sanan laajimmassa merkityksessä mennä pilkaamaan toisen aatteita tai uskontoja.

   Juuri luin kirjoituksen, jossa muuan Hussein XX selitti, miten suurin osa muslimeista kärsii näistä pilakohumellakoista. Vain ääri-islamilaiset riehuvat ja vannovat kostoa, mutta heitä on ehdoton vähemmistö. Suurin osa on hiljaa ja harmittelee sitä vahinkoa, mitä mellakat aiheuttavat.

   Poista
 51. Rubenin sensuurisuuttumus vuosi sitten koskikin siis tätä:

  "Ylen Pressiklubi-ohjelman juontaja Ruben Stiller on tyrmistynyt Ylen ajankohtaisohjelmien päällikön Jyrki Richtin sensurointipäätöksestä. Richt vaatii Helsingin Sanomien mukaan, että ohjelmasta poistetaan kohta, missä näytetään presidentti Urho Kekkosen kaatuminen lentokentällä vuonna 1980."

  Meistä vanhimmat myös muistanevat, että Ruben on edelleen hyvin katkera siitä, että hänen sananvapauttaan ja oikeuksiaan loukattiin syvästi, kun hän sai potkun radiosta herjattuaan esimiestään Tapio Siikalaa julkisesti ohjelmassaan "kökkötraktoriksi".

  Nyt Ruben on seestynyt sylikoiraksi. Hän on siis vankasti sitä mieltä, että a) jonkun Katen tissejä ei saa näyttää mediassa paljaana ja b) profeetta Muhamedia ei saa näyttää mediassa missään muodossa eikä häntä saa käsitellä muutenkaan kuin kunnioittavaan sävyyn.

  Muuten Ruben on mukava mies, tykkään hänestä oikeasti edelleenkin, vaikka hän paljastuukin omahyväiseksi ja tekopyhäksi paskiaiseksi. Mutta eihän kukaan ole täydellinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapsa, ei kai se niin mennyt, että Ruben Stillerin mielestä Muhammedia ei saa käsitellä muuten kuin kunnioittavaan sävyyn?

   Miten olisi a) asiallinen sävy tai b) ei-pilkkaava sävy? Pitää muistaaa, että myös kriittisyys on asiallisuutta!

   Poista
  2. Etkö juuri sanonut, ettet katsonut kyseistä ohjelmaa?

   No, palaan asiaan tuolla alempana.

   Poista
 52. Ruben on epäilemättä menettänyt nuoruuden ihanteensa, jos sellaisia on ollut. Sitä en tiedä onko sellaisia ollut, enemmän opportunistiksi veikkaisin.

  Keitähän muita ihmisiä tiedän tai tunnen, jotka iän myötä ovat menettäneet ihanteensa? - Hmmmm...pohdintaa....pohdintaa...hmmmhh...NYT TIEDÄN! - KAIKKI.

  MIUN RAHAT, MIUN RAHAT, MIUN RAHAT!

  Me ollaan muumioita kaikki, kun oikein silmin katselee, me ollaan muumioita elämän,
  ihan jokainen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä pidän sellaista ihmistä pystyynkuolleena, joka ei eläessään muutu johonkin suuntaan.

   Harmi etten ole huomannut katsoa Ruben Stilleriä pitkään aikaan, joten en osaa sanoa hänestä mitään uutta, mutta niin kuin Anna ylempänä sanoi, hän vaikuttaa lämpimältä ja inhimilliseltä.

   Sitä toivoisin, ettei pilkkaamista pidettäisi valppautena ja hyvän toimittajan tuntomerkkinä. Oma ihanteeni toimittajista yli aikarajojen on ollut Leif Salmen, pureva ja älykäs, muttei pilkkaava. Pilkka saa ainakin minun oloni vaivautuneeksi, tunnen myötähäpeää ja samalla sääliä.

   Poista
  2. Minua nauratti, kun luin että miljardöörimoguli Richard Branson asteli lavalle, busineksen höynäpäivillä Jyväskylässä, Sex Pistolsin tahdissa. Branson toki omisti heidän levy-yhtiönsä.

   I am on Anti-Christ...

   Sarasvuokin oli kuuleman mukana paikalla luennoimassa. En tiedä oliko sarnansa aihe "ei se fyrkka, mutta markkina-arvo!" vai "arjen pienillä asioilla".

   Leif Salmen oli aivan omaa luokkaansa. Elävästä arkistosta kannattaa katsoa tämä keskustan vaalitentti vuodelta 1987, sillä on myös huomattava viihdearvo.

   Arvatkaa mistä puhuttiin heti alussa? - Keskustan rahaepäselvyyksistä, kuis ollakaan.   Poista
  3. Silmät vesissä olen olen kuunnellut tuota vaalitenttiä, en muistanut sen olevan noin hyvä! - Naurulle ei meinaa tulla loppua. Salmen on ilkeä, mutta aivan harvinaislaatuisen skarppi ja asiassa pysyvä. - Tuohon ei tämän päivän toimittajat pysty, tokko edes yrittävät.

   Poista
  4. Salmen on huippu, jonka kaltaista nykyisissä tv-toimittajissa ei ole ainuttakaan. Salmenilla on yksin jo tuo ulosanti hienoa, miellyttävän hiljaisella äänellä tulee vaikka mitä terävää kysymystä ja päätelmää.

   Tämmöisestä pilakuvapilkasta minä kyllä tykkään. Käydään yksiselitteisen törkeiden rötöstelijöiden kimppuun.

   Poista
  5. Tuo on hauska, edustaa hyvin hillittyä ja kilttiä huumoria.

   Täydellinen väärinkäsitys on, että satiiri tai huumori ylipäätään pitäisi aina olla kohdettaan ymmärtävää ja kilttiä. Monet suurista huumoriteoksista perustuvat suuttumukseen, joskus jopa vihaan.

   Sellainen pitää vain kääriä viattoman enkelin suloiseen ulkomuotoon.

   Jo kaiken huumorin perusjuttu; mies liukastuu banaaninkuoreen, ei se kovin kilttiä ole. Polvilumpio siltä menee, sääreen tulee murtuma ja sattuu aivan kamalasti.

   Hauska hahmo on viattoman lapsen oloinen ja yhtä suora. Chaplin on aivan uskomattoman ilkeä jossain jutuissaan, elämässäänkin sitä oli, kuten monet, mm. lapsensa ja Marlon Brando ovat todistaneet. Numminen törkeimmillään on uskomattoman viattoman oloinen. Innasen koko tuotanto perustuu vitutuksiin.

   Ja kuka vaan, vaikkapa kunnon sotamies Svejk, jota läpikäyn, siitä jotain olen yritellyt Einesbaariin kirjoittaakin. Luulen saavani kohta valmista.

   "Suuri aika tarvitsee suuria ihmisiä!" - Ei, se ei ollut Niinistön vaalikampanjan tunnus. Vai oliko sittenkin?

   Poista
  6. Huumorilla on tietysti eri lajeja. Ehkä tunnustetuin huumorin piirre on omalle itselle nauramisen kyky, mikä kertoo hyvästä huumorintajusta, koska nauraessaan itselleen ihminen nauraa samalla myös muille.

   Laajentaisin tämän ymmärtämisen koskemaan myös huumorin kohteen ymmärtämistä, mikä ei tarkoita kohteen selittelyä tai hyväksyntää. Esimerkiksi julmimmasta satiirista puuttuu itselle ja muille nauramisen kyky, mitä ei voida välttämättä pitää osoituksena huumorintajusta, vaan jostakin muusta. Näin on ehkä käynyt Muhammed-pilkkakuvissa. Ovatko ne aitoa huumoria, joka ymmärtää eron ihmisen toiminnan ja hänen päämääränsä välillä?

   Kyllä minä väittäisin, että aito huumori ei loukkaa ainakaan ketään tiettyä henkilöä, ja lisäksi se sisältää parhaimmillaan itseironiaa.

   Poista
  7. Kyky itselle nauramiseen pitää olla, siksi persujen huumoriperustelut ovat surkeita.

   Minusta aikamme ehkä suurimman ajattelijan...Jari Tervo se on, ettekai epäillyt! - ajatus Jeesus-pilkkavideosta on hyvä! - Minä voisin mielelläni tehdä käsikirjoituksen, olen sitä jo vähän pohtinut.

   Jeesus lyllersi Katajanokalta kohti kaupunkia, häntä vitutti, kun joutui eteenpäin raahautuessaan katselemaan tyhmiä ihmisiä. Jeesus otti tukea valotopasta ja huohotti: "Miksi en ottanut taksia, miksi oi miksi, minä kulmakunnan rikkain mies!".

   (ZOOMI kasvoihin, tuskainen ilme ja hikiset kyllästyneet kasvot!)

   Lopulta Jeesus selviytyy studiolle, ristinsä hän heitti pois jo senaatintorilla ja tilasi taksin. "Se on täytetty", sanoo Jeesus uskottavalla äänellä, kun astuu sisään studion ovesta.

   Taivaalta sataa samanaikaisesti rahaa, isoja seteleitä! - Taivaalta kuuluu myös ääni: "tämä on minun rakas poikani, johon olen mielistynyt!"


   Poista
  8. Salama teki Jeesuksesta pilkkaa jo 60-luvulla Juhannustansseissa ja tuomio rapsahti, jos muistatte. Saman jumalanpilkkapykälän nojalla rapsahti tuomio myös eräälle kansanedustajalle tässä taannoin. Sama pykälä, eri jumala.

   Tämäkin lienee rikollinen vitsi: Jeesus ja opetuslapset käyskentelivät metsikössä ja tuli karhu vastaan. Opetuslapset peljästyivät suuresti, jolloin Jeesus sanoi: Älkää peljätkö. Se on täytetty.

   Poista
 53. Vastaukset
  1. Kari Suomalainen oli poliittinen sanoja, hauska hän ei ollut juuri koskaan. Junnavaa ja alleviivavaa kuin mikä!

   Tai silloin oli hauska, kun pilkkansa kohdistui siihen vastapuolen politiikkaan ja sai ilkeästi nauttien nauraa mokomien hulluutta.

   Poista
  2. Kari ei oikein osanut peitellä antipatioitaan tai vihaisuuttaan.

   Tämän päivän ihmisille kuuluisa piirroksensa Jeesuksesta Aleksanterinkadulla ei avaudu mitenkään, kun se on täysi itsestäänselvyys. Ajat ovat muuttuneet.

   Luulen että se lopun somaleita vastaan hyökkääminen olisi hyväksytty, jos olisi sitä hieman hienovaraisemmin toteuttanut. Itse maahanmuuttoasiasta en sano mitään, mutta kun niistä se hauskuus puuttui!

   Poista
  3. Kari Suomalainen ei minuakaan puhutellut niin voimallisesti kuin useita muita, en tiedä miksi.

   Osuvia leiskauksia hänellä toki oli, mutta tuo on totta, että ne ovat ennen kaikkea oman aikansa kuvia. Tuossa ajassa ne toimivat, eivät enää.

   Tästä Jeesus-kuvasta kyllä ajattelen niin, että se saattaa toimia nykypolvillekin. Aihe on ikiaikainen, ja joulu on edelleen paljolti uskonnollinen juhla.

   Poista
  4. Minulla tämä on jonkinlaista jälkiviisautta, vuosikymmeniä sitten kun ei mitään vielä ollut, olen ostanut useita piiroskirjojaan. Ehkä jonkun olen joululahjaksikin saanut.

   Niitä kun hiljan kahlailin läpi, mieleeni tuli useamman piiroksen kohdalla vain: "ai, jaa!"

   Poista
  5. Kari Suomalainen oli suomettumisen ajan hovinarri, jolla oli lupa laukoa sellaisia totuuksia, joista kenen tahansa poliitikon ura olisi katkennut. Kari täytyy nähdä sen ajan poliittisessa kontekstissa. Ihmisenä hän oli ylimielinen jäärä, varma omasta oikeassaolostaan, sanovat hänet tunteneet.

   Poista
 54. Tuo on kyllä hyvä, tuo Nummisen Voi tohtori kuulkaa!

  "äitini osti suuren susikoiran, isäni perusti lammastarhan..."

  VastaaPoista
 55. Jossakin päin nettiä vilahti tämäntapainen lause: "Jos et tiedä, kuka sinua hallitsee, ota selvää, ketä ei saa arvostella."
  Lause on kovin kategorinen, mutta panee kyllä miettimään. Kyse ei välttämättä ole henkilöstä. Myös aate, uskonto, ajattelutapa, valtavirta voivat tulla kysymykseen. Kari Suomalainenkin törmäsi tuohon väitteeseen ja hävisi sotansa sananvapauden puolesta.
  Pentti "Fingerpori" Jarlan hiljattainen strippi Jeesuksen syntymästä ei saanut edes Päivi Rästästä ärähtämään. Jeesus on vapaata riistaa. Mutta on uskontoja, joihin Fingerporin kynä ei yllä. Jarla on fiksu mies, ei halua menettää elinkeinoaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta Kari ei kaatunut sananvapauteen, vaan ikääntymiseensä, pahantuulisuutensa ja alkoholismiinsa. Tämän perustan lähipiirinsä kertomuksiin.

   Poista
  2. Sanan- ja julkaisuvapaus ei koskaan voi olla sataprosenttista. Sen yli menee laki. Meillä on laki jumalanpilkasta ja meillä on laki henkilön herjauksesta ja solvauksesta. Meillä on intimiteettilaki, yksilönsuojalaki, tekijänoikeuslakikin, jotka yhteiskunnan jäsenen on otettava huomioon.

   Itse olen ehdottoman sananvapauden kannattaja. Mielestäni suora henkilönpilkka ei kuitenkaan ole sananvapautta, vaan jotain muuta tapauskohtaisesti. Satiiri, iva, sarkasmi ja huumori mahtuvat kaikki sananvapauden sisälle. Jos raja tulee vastaan, ollaan astuttu huumorin ulkopuolelle. Pilkka on hyvin riskaabeli laji julkaisutoiminnassa, koska siitä puuttuu huumori.

   Poista
 56. Ai niin, ehkä unohdin Gunnarin, pässin vierasmaalaisen, tai sitten en sitä oikein osanut tänne lähettää.

  Gunnar on umberto marcato, joka ihanan makealla ripulipierun äänellään meistä ainakin puolet kuuskeet-luvulla valloitti, häippäsi sitten vähin äänn takaisin routsiin, jossa kuninkaan alamaisena edelleen hänen kansalaisiaan kiusaa.

  VastaaPoista
 57. Lopetan tähän, systeemi laitaa puolet kommenteistani roskikseen. Ymmärrän, että niitä silti on liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Systeemistä eli automaattisesta roskapostista löytyi tosiaan kommenttejasi, Riku, myös yksi edellisestä keskustelusta Murtunut elämä. Tälle Bloggerin automatiikalle en mitään mahda. Palautan ne aina, kun vain huomaan. Tuossa ne ylempänä ovat.

   Poista
  2. En minä sinua syyttänyt, yhtään ei ärsytäisi, jos sinä kommenttejani poistaisit. Siihen on blogin pitäjällä aina perustellut tai perustelemattomat syynsä, sananvapaus sitä edellyttää.

   Minä kiusasin aika rankasti välillä blogiini eksynyttä kompostoottoria ja yhtä toista ilkeää. Toinen on varmaan jo kuollut krokotiili, toisten sellaisten suussa, toinen ihmeellisesti rauhoittunut.

   Mutta kommentoinhan minä liikaa, syyllisyyttä siitä kannan, kun oletettavasti kukaan ei sellaista halua lukea. Rauno Räsänen hiljattain kirjoitti loistavan kirjoituksen kommenttimölinästä, kyllä se näitä blogikommentointejakin koskee.

   Poista
  3. Kateellinen se Rauno vaan on, kun hänen blogissaan ei ole kommenttimölinää.

   Varsinaista kommenttimölinää on lähinnä lehtien palstoilla, kun tavalliset tallaajat haluavat ehdottomasti saattaa mielipiteensä maailman tietoisuuteen. Muita kommentteja ei juurikaan lueta.

   Poista
 58. Alkoi vaivata tuo äskeinen. Muistinko oikein?
  Kävin tarkistamassa ja lause oli Voltairelta ja kuuluu englanniksi näin: "To learn who rules you, simply find out who are not allowed to criticize."
  Samassa paikassa oli Mahatma Gandhin huomautus: "There is no God higher than truth."

  VastaaPoista
 59. Riku ei ole ainoa, joka panee Karin saamat potkut pahantuulisuuden ja ikääntymisen piikkiin. Ensi kerran kuitenkin kuulin nyt alkoholinkin olleen mukana kuviossa.
  Olen tavannut Kari Suomalaisen muutaman kerran ja vaikea ihminen hän tosiaan oli. Silti - se viimeinen piirros oli tarkalleen totta. Luin aikoinaan siihen liittyvät uutiset ja "siniset", eikä Kari edes liioitellut, hiukan ehkä paksunsi malliensa huulia, ja korosti heidän riemuaan, siinä kaikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanojani tykkään syödä, vaikka ne maistuvat niin pahoilta.

   Vai niin.

   Onko sinusta hauskaa, jos sanon että kaikkia idiootteja sitä maamme päällään kantaakin? Ja jos ei idioottejakaan, mutta ylen vittumaisia?

   Poista
 60. Ei kai totuus ole hauskuuskysymys? Olen samaa mieltä siinä, että maa kantaa päällään huomattavan liudan idiootteja ja vielä suuremman määrän vittumaisia ihmisiä.
  Mitäpä totuutta peittelemään? Kuten Räsäsläisten pyhä kirja sanoo: "Idiootit teillä on aina keskuudessanne, mutta ei se sitä tarkoita, että pitäisi aina olla joka asiassa heidän kanssaan samaa mieltä."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totuutta ei varmaan kukaan ole arvellutkaan hauskaksi.

   Kyse on nähdäkseni rajanvedosta, ja kysymys siitä, voiko pilkka olla huumoria, pilaa, on sanan- ja painovapausasioissa kai sinustakin ydinkysymys. Pilaksihan pilkka selitetään, jotta se ei täyttäisi lain herjauskirjainta. Siksi puhe huumorista.

   En nyt oikein ymmärrä, miten se olisi idioottien kanssa samaa mieltä olemista, jos ei pidä heidän pilkkaamisestaan. Toiseksi: toisten nimittäminen idiootiksi on kai aika ylimielistä? Väitän, että Teuvo Hakkarainenkaan ei ole idiootti.

   Poista
  2. teuvo hakkarainen on myöskin meidän aikamme suurimipia ajattelijoita.

   Kirkkohopeiden varastajia tosin pidettiin minun nuoruudessani vähäjärkisinä idiootteina, nykyään ovat kai tapansa parantaneita, mutta rikollisen moottoripyöräkerhon kanssa samasta maljasta ammentavia.

   Poista
 61. Kari Suomalaista vaivasi servikaalinen torticollis, eräs dystonian muoto - sama joka minulla on äänihuulissa. Kari Suomalaisella se oli niskassa, ja taudin kansanomainen nimi onkin kenokaulaisuus. Kari Suomalaisen aikaan tautiin ei tainnut olla lääkitystä, botoxia, joka rentouttaa lihaksen, ja kivut ja särky olivat näin helvetillisiä. Voi olla, että Suomalainen söi voimakkaita särkylääkkeitä, joiden kanssa käsittääkseni ei voi nauttia alkoholia. Nuo säryt yksin voivat selittää Suomalaisen hankalan ja pirullisenkin luonteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viakiä kului hulluuteen asti ja mustasukkaisuus oli samaa luokkaa, ketoi vaimonsa Lipsu.

   Oli Karilla joitan huumorimielssä napakymppejä, yksi sellainen oli kuningaspari ja kolme jätkää.

   Kalle kustaa korkki käveli kekkosen kanssa eturivissä, perässään kolme polittikkoa, kalevi sorsa ja ketä niitä nyt silloin oli.

   Kokoomus ei niihin aikoihin päässyt lankaan hallitukseen, vaikka sillä oli sentään puheenjohtajanaan Suomen tyhmimpänä miehenä laajalti tunnettu Harri Holkeri. Vääryys on niin väärin, näkeehän sen nykyajastakin!

   Poista
  2. Kirotusvihreitä, voi ikivihree permannolla Sinnemäen olohuoneessa: "viskiä kului..."

   Poista
 62. Hmmm... Täälläpä ollaan kumman ärtyneitä. Taisin pistää lusikkani väärään soppaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paskaa mää mikää ärtyny ole, mää ole vaan mulukku!

   Poista
 63. Suomalaisen viskinjuonti on varmaan totta, jos vaimo niin sanoo. Mimulla taitaa olla vaimon kirjoittama Vuosi Karin kanssa hyllyssäni, pitääkin lukaista uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistettavaa kuitenkin on että romaanit, saati elämäkerrat, eivät aina kerro doduudda, vaan ne saaddavat olla hyvin daideellisen väriddyneitä doduuden sijaan. Daide taas saattaa olla hullu guin Gallen Gallellaan!

   Poista
  2. Tämä Lippe Suomalaisen Vuosi Karin kanssa (v. 1982) ei muistaakseni kaunistele asioita, vaan esittää Karin kohtuullisen kriittisessä valossa. Lippe sanoo mm. näin: "Kun tulin tähän Suomalaisten sukuun, uskoin vilpittömästi, että he ovat sivistyneitä ihmisiä. Vähän kerrasssaan tulin huomaamaan, etteivät ne niin sivistyneitä olleetkaan. Ne vain puhuivat siitä koko ajan."

   Poista
 64. Iines: "Miten olisi a) asiallinen sävy tai b) ei-pilkkaava sävy? Pitää muistaaa, että myös kriittisyys on asiallisuutta!"

  Palaan tähän aloittamaani huumoriasiaan. Eli paheksuin sitä, että aiemmin estoton Stiller, piirroksissaan räävitön Jarla ja mielipiteissään julkea Moilanen yhdestä suusta olivat sitä mieltä, että Muhametista tehtyjä pilakuvia ei saa julkaista, koska miksi suotta ärsyttää muutenkin vihaisia muslimeja.

  Kyse ei kuitenkaan ole ollenkaan siitä, että ovatko ne kuvat hyviä, hauskoja, asiallisia, ei-pilkkaavia tai suuttuvatko muslimit niistä ja alkavat riehua – kysymys on vain siitä, että saako niitä julkaista vai eikö saa.

  Toistan: sananvapaudessa on kyse siitä, että saako julkaista vai eikö saa. Meneekö kaaliin? Jos julkaisu estetään ennalta, kyse on sensuurista. Sitä harjoittavat juuri noilla jaloilla perusteilla Kiina, Valko-Venäjä ja muut hyvän huumorin ja asiallisen kritiikin maat.

  Jos julkaisee huonoa huumoria, niin mitä sitten? Jos julkaisee ei-asiallista huumoria, niin mitä sitten? Jos julkaisee huumoria, josta toinen suuttuu, niin mitä sitten? Jos julkaisee toista pilkkaavaa huumoria, niin katsotaan huumorin rajat sitten oikeudessa.

  Näinhän meille omat kulttuuriälykkömme - myös stillerit, jarlat, moilaset, nummiset - ovat opettaneet jo 60-luvulta lähtien. Täytyy olla lupa pilkata!

  Täällä viitattiin jo Husein Mohammediin, joka Hesarin mielipiteissä kirjoitti fiksusti, että on suuri erehdys kuvitella, että hyödyttää jotenkin muslimeja, kun länsimaiset opportunistit yrittävät nähdä äärimuslimien raivon takana muka jaloja syitä.

  Toistan oman kantani: etenkin tässä tapauksessa muslimien roskaväen rähinöinnistä vastuu on vain heillä itsellään. Sataprosenttisesti. Kenelläkään muulla se ei ole.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amen, veli Tapsa, amen.

   Poista
  2. Tapsa, joudun nyt toistamaan ylempää vastauksestani Kolehmaiselle, että kyse on nimenomaan siitä, ovatko pilakuvat pilakuvia vai eivät. Jos ovat, niiden julkaisu voidaan selittää satiiriksi, jos eivät, niitä ei pelasta mikään. Satiiri ei ole kielletty, huono huumori ei ole kielletty, mutta mihinkään huumorin alakategoriaan kuulumaton pilkkaava julkaisu on tulkittavissa uskonnonpilkaksi, joka puolestaan ei liene yhdenkään julkaisun missio.

   Kyllä minä kysyisin Claes Anderssonin tavoin, että "onko sananvapaus niin ylivertaisen pyhä, että sitä pitäisi puolustaa, vaikka se johtaisi suursotaan tai ihmiskunnan perikatoon."

   Jyllands Postenin tomittaja on sanonut, että yksikään pilakuva ei ole ihmiselämän arvoinen. Hän mainitsee myös, että heitä koskenut Muhammed-jupakka on koko pitkän prosessin aikana opettanut sen, miten tärkeää on pohtia toisen pyhää ja sen kokemista, uskonnollisia tunteita ja välttää niiden tarkoituksellista loukkaamista.

   Sensuuria tosiaan harrastetaan muussa maailmassa ankarasti, Tapsa. Kansalaisoikeuksia puolustavan Freedom Housen mukaan vain alle 15 prosenttia ihmisistä elää maissa, joissa on vapaa media. Tämä on merkittävä seikka havaita, kun äimistelemme Muhammed-kohuja.

   (Faktoja lainattu HS sunnuntaisesta vastaavan päätoimittajan Mikael Pentikäisen kolumnista, s. A2)

   Poista
  3. Tuo mitä sanot Tapsa Moilasen, Jarlan ja Stillerin aiemmasta höyliydestä pilkkaamisen suhteen, ja nyt muuttuneesta kannasta, on minulle asia, josta en tiedä ja johon en osaa suhtautua, kun en ole itse nähnyt heidän sanomiaan. Konteksti voi muuttaa esimerkiksi sävyjä merkittävästi.

   En minä olisi uskonut sitäkään, että Claes Anderssonkaan ei pidä sananvapautta ylivertaisena asiana. Kyllä minä paasaisin siitä, että sananvapaus ei ole mielivaltaa, vaan siihen liittyy aina vastuu sanomisista. Sanavapaus ei ehkä lopulta voi kävellä kaiken eettisyyden yli. On rajat.

   Poista
 65. Kari Suomalainen tuli usein vastaan kaupungilla, pitkä mies pää kenossa. Hän kuului Helsingin nähtävyyksiin. Kaikki tiesivät, että hän oli sairas. Uskomatonta, miten hän jaksoi piirtää joka aamuksi uutta. Miten olisimme tulleet toimeen ilman Karia?

  Kari oli loistava piirtäjä. Mieleenpainuvin oli pahimman suomettumisen aikaan tullut piirros televisiovaastaanottimesta, joka hehkui punaisena ja teksti oli "Nyt väreissä!"
  Suomeen oli saatu väritelevisio. Punaista väriä oli ollut enemmän kuin aavistuksen verran.

  En varmaankaan asunut Suomessa, kun oli se Karin pilapiirros maahanmuuttajista. Milloinkahan se oli?

  VastaaPoista
 66. Tarkistin. Väritelevisio tuli Suomeen " 1.1.1969, jolloin presidentti Urho Kekkosen uudenvuodenpuhe lähetettiin ensimmäisenä värillisenä lähetyksenä."

  VastaaPoista
 67. Anna hei!
  Kari sensuroitiin 1991 ja sai samalla potkut. Googlaamalla selvi'' koko tarina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolehmainen, Wikipedian mukaan Kari ei saanut potkuja, vaan hän erosi itse, koska hänen somalipiirroksensa sensuroitiin.

   Poista
 68. Iineksen, Anderssonin & co:n mielestä sananvapaus on siis hyvä asia, mutta jos joku raivostuu ja uhkaa väkivallalla, sananvapautta pitää rajoittaa? Niinkö?

  Onhan se ihan fiksu ja järkevä kanta ja noinhan minäkin elävässä elämässä teen. Jos joku riittävän iso uhkaa vetää turpaan, niin olen hiljaa.

  Mutta ei sillä ole mitään tekemistä itse sananvapauden ideaalin kanssa. Kyse on vain siitä, että millä edellytyksillä sananvapautta voidaan demokratiassa rajoittaa. Siitä olemme siis eri mieltä. Muslimimaiden roskaväen räyhäämisen perusteella minä en sitä vielä rajoittaisi, mutta sallin toki teille erilaisen näkökulman tähänkin asiaan.

  En tosin millään ymmärrä, Iines, tuota aloitustasti: "kyse on nimenomaan siitä, ovatko pilakuvat pilakuvia vai eivät". Eihän sillä sananvapauden kanssa ole mitään tekemistä. Vaikka ne olisivat puhdasta provokaatiota, niin vapaassa maassa se on sallittava, ellei itse provokaation teossa rikota jotain lakia (esim. polteta taloja tms).

  Sananvapaus tarkoittaa sitä, että saa sanoa mitä haluaa. Tietenkin jokainen on myös sanomisistaan vastuussa. Se on toinen asia, eikä kuulu tähän. Sitä varten on laki.

  Mitä taas tulee Anderssonin mielipiteeseen, niin hieman pintaa raaputtamalla sen alta paljastuu puhdas opportunismi. Mihin vedämme rajan, siihen maailmansotaanko vai ihmiskunnan perikatoon? Vai siihen, että muslimirikolliset uhkaavat väkivallalla? Mutta onko varmaa, että osaamme tehdä niin laadukasta huumoria, etteivät ne suutu? Olisiko parempi perustaa Valvontaviranomainen, joka valvoisi huumorin tasoa etukäteen?

  Ettekö te todella huomaa, kuinka kaltevalla pinnalla te olette sananvapauden rajoituksia puolustaessanne? Hesarista luin Kaari Utrion sanoneen, että "sensuurin tie on kavala, sille löytyy aina lisää liikennettä". Se on paljon fiksummin sanottu kuin Anderssonin hurskastelu. Hesarin Pentikäisen ja Anderssonin kannattaisi muistaa, Utriota sovaltaen, että hurskastelun tie on liukas, se vie mennessään.

  Sitä paitsi Andersson edusti ja kannatti koko poliittisen uransa ajan järjestelmää, sosialismia, jossa sananvapaus ei totta tosiaan ollut kunniassa. Se oli järjestelmän suurin vihollinen ja perusteluina käytettiin juuri vastaavia jaloja argumentteja.

  No, ymmärrän kyllä niitä, joita uhkailu pelottaa ja jotka siksi haluavat olla kusi sukassa. Mutta ei sillä pitäisi ylpeillä. Se on raadollista ja inhimillistä ja surullista, ei muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastaan vanhanaikaiseti ja pitkästi, koska kommenttisi sisälsi niin monta mielenkiintoista kysymystä.

   "Iineksen, Anderssonin & co:n mielestä sananvapaus on siis hyvä asia, mutta jos joku raivostuu ja uhkaa väkivallalla, sananvapautta pitää rajoittaa? Niinkö? "

   Ei, Tapsa, mielestäni en sanonut näin. Minusta voisi toimia niin, ettei tule tällaisia konflikteja. Ketä se auttaa, jos minä täällä pilkkaan toisen uskomuksia, olivat ne sitten vaikka uskonnollisia tai poliittisia?

   "Kyse on vain siitä, että millä edellytyksillä sananvapautta voidaan demokratiassa rajoittaa."

   En kaipaa uusia rajoituksia. Minusta mainiosti riittää pysyminen perustuslain puitteissa. En tiedä, onko esimerkiksi syytä arvostella edes sitä, että lailla voidaan säätää esimerkiksi kuvaohjelmia koskevia lasten suojelemiseksi välttämättömiä rajoituksia. Jos ihminen toimisi julkaisutoiminnassaan aina eettisesti oikein, toisia kunnioittaen, laissa ei tarvittaisi tietenkään mitään rajoituksia.

   "En tosin millään ymmärrä, Iines, tuota aloitustasti: "kyse on nimenomaan siitä, ovatko pilakuvat pilakuvia vai eivät". Eihän sillä sananvapauden kanssa ole mitään tekemistä. Vaikka ne olisivat puhdasta provokaatiota, niin vapaassa maassa se on sallittava, ellei itse provokaation teossa rikota jotain lakia (esim. polteta taloja tms)."

   Kyllä minä laillisen provokaation hyväksyn. Jopa kannatan provosointia hyvänä aktivointikeinona useissa yhteyksissä.

   Näen kuitenkin edelleen tuon pilakuvan sisältämän huumoriefektin jopa juridisesti tärkeänä elementtinä tässä asiassa, koska se mielestäni ratkaisee sen, onko kyse pilkasta vai hyväksyttävästä mutta provokatorisesta pilasta.

   Meillä on jumalanpilkkapykälä laissa, samaten muissa maissa löytynee vastaavanlainen. Niissä kehotettaneen kunnioittamaan muiden uskonnäkemyksiä, sekä omaa että muiden. Muhammed-pilkkakuva rikkonee tätä vastaan, pilakuva provoiluineenkaan ei.

   "Mihin vedämme rajan, siihen maailmansotaanko vai ihmiskunnan perikatoon? Vai siihen, että muslimirikolliset uhkaavat väkivallalla? Mutta onko varmaa, että osaamme tehdä niin laadukasta huumoria, etteivät ne suutu?"

   Onko tässä nyt kyse vain suuttumisesta? Ei kai suuttuminen vielä mitään todista. Itse en ihan yhtä ehdottomasti pelkää suuttumisväkivaltaa kuin ylempänä siteeraamani Claes Andersson ja Jyllands Postenin toimittaja.

   Kyse lienee vain siitä, onko kyseessä toisen uskon loukkaus. Se nyt valitettavasti on eri kulttuureissa juridisesti sanktioitu rikos, tahdoimme sitä tai emme, olimmepa siitä mitä mieltä tahansa. Lisäksi se lietsoo tarpeetonta eripuraa kulttuurien välillä.

   "Ettekö te todella huomaa, kuinka kaltevalla pinnalla te olette sananvapauden rajoituksia puolustaessanne?"

   Mielestäni en ole esittänyt mitään muutoksia sananvapauden määrittelyyn tai sitä koskeviin rajoituksiin laissa. Minusta nykymalli on hyvä.

   Olen aina ajatellut myös niin, että internet ei voi mitenkään olla yhteiskunnasta niin erillään, että se olisi jonkinlainen villi länsi tai viidakko, jossa on eri käytännöt kuin muussa yhteiskunnassa. Internet ja mediat ovat osa yhteiskuntaa, sen sisällä, eivät itsenäisiä vierasvaltakuntia.

   Poista
  2. Apua! En huomannut, että tästä tuli näin pitkä. Anteeksi tuhannesti! Ajatukset kannattaa kuitenkin lukea.

   Poista
 69. Mielestäni sananvapaus ja raskaus ovat saman kaltaisia asioita. Sananvapaus joko on tai sitä ei ole. Nainen on raskaana tai sitten ei. Kukaan ei voi olla puoliksi raskaana tai yksiprosenttisesti raskaana.
  Kari Suomalainen sanoutui irti työstään, kun työnantaja oli selvästi ilmaissut, ettei hänen palveluksiaan enää tarvita. Olivatko kyseessä potkut vai ei, on makuasia. Kuulin Karin maininneen, että " eivät he potkaisseet minua pihalle, he vain ojensivat minulle kohteliaasti takin."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sananvapaus sisältää väkisinkin laissa mainitut rajoitukset, joita on lueteltu mm. Wikipediassa. On selvää, että ilman lain nimeämiä rajoituksia sananvapaus olisi mielivaltaa ilman vastuuta. Ihminen on valitettavasti toiselle ihmiselle myös susi.

   Ei lapsikaan kasva itsestään muita huomioonottavaksi yhteiskunnan jäseneksi. Häntä pitää ohjata, jotta hän ei jämähtäisi hoitelemaan tilanteita aggressiolla.

   Poista
 70. Hrmh. Unohtui.
  Jäi sanomatta, että meillä on ihmisiä, joiden mielestä raiskaus voi olla myös laadultaan lievä, jolloin siitä ei voida rangaista. Kaiketi he myös ajattelevat, että jos potkii mummon kuoliaaksi pehmeällä syylingillä ei rangaistusta tule, koska mummoon sattui vähemmän kuin saappaalla potkittaessa.
  Itse olen sillä kannalla, että raiskaus on rikos riippumatta siitä, kuika syvälle rikoksentekoväline painuu. Tappokin on tappo vaikka se tehtäisiin höyhenellä.
  Sama pätee sananvapauteen.

  VastaaPoista
 71. Oletkohan siis sitä mieltä, Kolehmainen, että nämä tulisi poistaa laista? Ja myös rajoitukset lapsille näytettävistä kuvaohjelmista? Entä elokuvien ikärajasuositukset?

  Olisiko sanan- ja kuvanvapaus vasta sitten täydellinen?

  VastaaPoista
 72. Tässä selvästikin puhumme hieman eri asioista. Esim. eivät nuo sananvapauden rajoitukset tarkoita sitä, että noilla voitaisiin estää ihmistä ilmaisemasta vapaasti hyviä tai huonoja ajatuksiaan.

  Ne tarkoittavat vain sitä, että jos ilmaisun tuloksena tulee rikkoneeksi näitä ehtoja, ilmaisija voidaan vaatia ilmaisustaan vastuuseen. Siinä luetaan sitten rikos- tai muuta lakia, mutta se ei saa asiaan vaikuttaa, että muslimeja vituttaa.

  Eihän meillä katsota edes pankkiryöstön suunnittelua ja valmistelua rangaistavaksi teoksi! Mutta sananvapausrikosko pitäisi estää ennalta?

  En vieläkään ihan ymmärrä, että mitä tarkoitat sillä, Iines, että jos eri maiden laissa on määräyksiä toisten uskonnollisten vakaumusten kunnioittamisesta, niin miten se liittyy siihen onko pilakuvissa huumoria vai ei?

  Jos pilakuvat tai video pilkkaa muslimien uskonnollista vakaumusta ja rikkoo jotakin lakia, heidän tulee haastaa tekijät oikeuteen. Kyllä niillä siihen pätäkkää löytyy. Näin toimii sananvapaus.

  Mutta nythän puhutaan siitä, että koska muslimit raivostuivat jostakin tyhjänpäiväisestä provokaatiosta, niin syy onkin jotenkin länsimaiden sananvapaudessa, jota pitää jotenkin suitsia, ettei se aiheuttaisi mellakoita muslimimaissa.

  Jos muslimiroskaväki tappaa toisiaan siksi, että jossakin joku satunnainen ihmisyksilö on tehnyt videon, niin se on heidän asiansa. Heidän tehtävänsä on kehittää ja muuttaa yhteiskuntaansa ja lakejaan ja demokratiaansa ja sananvapauttaan - ei meidän.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei millään lakipykälällä voida estää suoraan kyseistä rikosta. Toki pykälillä on aina ennaltaehkäisevä vaikutuksensa, mutta tällaista vaikutustahan ei voida mitata eikä tilastoida.

   Mikä hyöty tai arvo on sillä, Tapsa, että tehdään pilkkavideoita toisen erilaisesta ideologiasta tai vaikkapa poikkeavista ihmisistä? Mitä menetetään, jos viestinnässä otetaan huomioon toisten tunteita ja annetaan arvo erilaisellekin?

   Poista
  2. Herra jumala - yksi hörhö teki videon, sata miljoonaa muslimia sai raivarin!

   Maailman täytyy olla todella totalitarismin tiukassa kuristusotteessa, jos aiotaan estää, ettei kukaan maailman 7 miljardista ihmisestä vaan tee vaikka kännissä tai khatissa räävitöntä pilaa jostakin jollekin pyhästä.

   Tässähän ei sivilisaatiot taistele, vaan yksittäinen EGYPTILÄINEN on tehnyt videon ja lykännyt sen nettiin. Nykyään sellaisen voi tehdä kuka tahansa. Miten se estetään?

   Tai onhan mielenosoittajilla ratkaisu: tappakaa se videon tekijä, niin me lopetamme.

   Ei yksittäinen toisten autoihin kuseskelija (vrt. Salminen; Lahti) välitä hyödyistä tai arvoista, kun itseä vituttaa. Ei siinä toisten tunteista välitetä, kun nettiin kirjoitetaan vihapuhetta. Tai tehdään vihavideo.

   Joko me sallimme tällaisen lieveilmiön tai sitten me luovumme vapaudesta. Vapaudella on hintansa.

   Poista
 73. Sananvapausasioiden pohtiminen tässä yhteydessä tuntuu sivupoluille eksymiseltä. Kunka moni mellakoijista tai murhaajista on nähnyt edes koko videota tai pätkiä siitä? - Kuinka monella heistä ylipäätään on tietokone ja internet-yhteys? En usko, että kovin suurella osalla.

  Tilanne näyttää siltä, että kristillinen taistelujärjestö teki vahvan provokaation, muslimeiden vastaavat järjestöt hyökkäsivät. Ääri-ihmiset riehuvat, muut ihmiset kärsivät, moni menetti henkensä.

  Sananvapaus Euroopassa on aika tarkkaan säänneltyä. Hyvä niin. Yhdysvalloissa esimerkiksi erilaiset vihasivustot ovat sallituja, niille on kiva joskus eksyä ja lukea kaheleiden paasausta.

  Se on selvää, että kaikissa rikoksissa on erilaisia asteita. Jos tappo olisi ainoa, niin huh huh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekijähän on kuulemma egyptiläinen, uskonnoltaan koptikristitty. Heitä tapettiin arabikeväänkin jälkeen puolisen sataa rauhallisessa mielenosoituksessa ja pari kirkkoakin rukoilijoineen poltettiin. Olisiko mennyt samalla tekijänkin sukulaisia? Joten siinä mielessä tämä pieni provokaatio on aika kesy kosto. Mutta tekijä näköjään tunsi kansansa ja naapurinsa - että ne tekevät sen kyllä itse.

   Poista
  2. Ei se erityisen fiksulta tunnu aiheuttaa lisää vaikeuksia omalle kansalleen. Kuka aloitti, kumpi oli ennen, kana vai muna?

   Poista
  3. Puhutko nyt videon tekijästä vai niistä mellakoijista?

   Kummat siinä enemmän ja oikeasti aiheuttaa enemmän vahinkoa? En puolusta videota tai sen tekijää, vaan peräänkuulutan suhteellisuuden tajua. Ja toistan tuolla ylempänä äsken sanomaani:

   Yksi hörhö tekee videon, sata miljoonaa muslimia repii pelihousunsa ja panee omat kaupunkinsa tuhannen pillun päreiksi.

   Hörhöjä maailmassa riittää, miten ne saadaan demokratiassa kuriin? Yhdestä hörhöstä antaa esimerkin Salminen: Lahdissa Äyräpää kusee naapurinsa autoon. Juuri tuollaiset tyypit niitä videoitakin tekevät ja vihapuhetta nettiin kylvävät.

   Pitäisikö ne tilanteen rauhoittamiseksi tappaa kaikki? Sitähän mellakoijat vaativat.

   Poista
  4. En minä niitä mellakoijia puolusta lainkaan, en.
   En myöskään usko tässä mihinkään spontaaniin suuttumusreaktioon, kyllä ne ovat organisoituja tekoja. Tapahtumat ovat jatkoa kaksoistornien tuhoamiseen ja latva-Georgen julistamaan terrorismin vastaiseen sotaan ja sen jälkeen tapatuneisiin asioihin. Ja sitä ennen tapahtuneisiin.

   Kaikesta huolimatta sälyttäisin videon tekijälle melkoisen moraalisen syyllisyden.

   Poista
  5. Kumpi oli siis ennen, muna vai kana?

   Mutta ihan vakavasti puhuen: voiko kukaan järjissään oleva oikeasti olettaa, että tekemällä videokyhäelmän ja lataamalla sen nettiin, aiheuttaa sadan miljoonan ihmisen mellakoinnin?

   Etenkään, kun siinä videolla ei kai ole osoitettu olevan mitään erityisen loukkaavaa. Loukkaavinta siinä on kai se, että se kertoo Muhammedista?

   Eli hiukan kohtuutta moraalisiin tuomioihin, pliis.

   Poista
  6. Missä sen videon voisi katsoa?

   Moraalikortti tästä enää puuttuikin, Tapsa.

   Toisaalta moraalia ei ehkä kannatakaan sivuuttaa, sillä moraali on yhteisön parhaita työvälineitä esimerkiksi tahansa mielivaltaa vastaan.

   Kunhan pidetään moralismi erillään moraalista. Hämmmästyttävän usein kansalaiset puhuvat moraalista, kun tarkoittavat moralismia eli ahdasmielistä tuomitsemista.

   Poista
  7. Kyllä minä yritin sanoa sitä kanamuna-juttuakin. Näitä näkee arkielämässäkin: "Toi aloitti!"

   Minä näen tällaisten asioiden johtuvan siitä ongelmasta, jonka hyvin kehittymättömien ja nykyaikaisten yhteiskuntien kohtaaminen aiheuttaa. Jos niitä maan ulkopuolisia örkkejä joskus tänne tulee, kuuluu vaan: "Noita en kattele päivääkään!" ja zip, zip, pouwww!

   Videosta 13 minuttia on esim. tässä. Se on niin huono, että ei sitä oikein pysty katsomaan, näyttelijät ovat kökköjä. Jälkiäänitys näkyy selvästi, joku näyttelijöistä on haastanut tekjän oikeuteen kun luuli mitä vaan seikkailutarinaa tekevänsä.

   Poista
  8. Lähinnä ajan takaa sitä, että tässä teko ja seuraus ovat aivan suhteettomia. Ihan kuin kaaos-teoriassa, että perhosen siivenisku Brasialiassa saa aikaan hirmumyrskyn Alaskassa. Perhosella on siis "melkoinen moraalinen syyllisyys"...

   Poista
 74. Vähän pöljälle Obaman pyyntö sensuroinnista vaikuttaa. Ehkä hänen oli poliittisista syistä sellainen tehtävä.

  You Tube on kyllä hyvin hanakka sensuroimaan materiaalia, mutta se lienee kokonaan toinen juttu.

  VastaaPoista
 75. Lyödäänpä pöytään tässä vaiheessa musta pekka - eli Mannerheim.

  Ihmeekseni vain yksi Valistunut Toimittaja, taisi olla jostakin Savosta, heristi pikkurilliään, ettei meidän suomalaisten pitäisi ihmetellä muslimien raivostumista Muhametti-videosta, sillä raivostuimmehan mekin Mustasta Mannerheimista!

  Siitäs saitte!

  Musta Mannerheim edustanee varmaan sitä Hyvää Huumoria, joka on sallittua ja jota sananvapaus suojelee. Tosin en muista kenenkään siitä rettelöineen sen kummemmin, vaikka media yritti heittää bensaa liekkeihin. Samoin se filmi, jossa Mannerheim esitettiin homoksi, joka kuksi mamutaustaista sotilaspalvelijaansa ja sen jälkeen kylmästi hylkäsi, ohitettiin laimealla kiistelyllä siitä loukkaako se jotain vai eikö loukkaa.

  Ei loukkaa ja jos loukkaa, niin kestäkää juntit, oli valistuneiston kanta. Koska nämä menivät meillä sananvapauden ja taiteenvapauden piikkiin, niin nytkö se raja on sitten ylitetty?

  Muuten: mitä kauheaa ja loukkaavaa siinä Muhammed-videossa oikein on? Saisiko pienen referaatin, kun en todellakaan tiedä.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä sinun pitäisi, Tapsa, varmaan kysyä joltakin loukkaantuneelta, muslimilta, sillä minä en tosiaankaan tiedä.

   En ole missään tuolla ylempänä tainnut sanoa, että pilapiirros tai video olisi loukannut minua henkilökohtaisesti, minusta keskustelu on liikkunut yleisillä linjoilla.

   En ole edes nähnyt videota. Onko siihen linkki jossain?   Poista
 76. Pyrkimykset estää Muhammad-leffan näkymistä youtubessa ovat pahimman luokan rasismia. Kieltämisen kannattajat olettavat, että muslimit ovat kuin pieniä lapsia, ymmärtämättömiä, typeriä talttahampaita, joita täytyy suojella sekä itseltään että pahoilta uutisilta - aivan kuin me täällä villissä lännessä suojelemme lapsiamme pornolta ja väkivallalta sekä kaivoon putoamiselta.
  On erikoista, että lainsäätäjämme pyrkivät vimmatusti löytämään, ja myös löytävät, yhä uusia kansanryhmiä, kansoja, mitä erilaisimpia seksuaalisuuntautuneita porukoita, joita täytyy suojella heitä itseään koskevilta tiedoilta. Vain me sivistyneet pohjolan valkoiset pystymme ylväästi hymyillen ja toisesta suupielestä anteeksi antaen ottamaan vastaan kritiikin, oli se kuinka rankkaa hyvänsä.
  Iines yrittää nyt provosoida ja se hänelle suotakoon. Hän ei ole koskaan tehnyt työtä ympäristössä, jossa sananvapauden rajoituspyrkimykset ovat arkipäivää, eikä siten voi mitenkään ymmärtää esimerkiksi nimimerkki Tapsan järkeviä kannanottoja.
  Tekisi mieli nyt sanoa, että naiset ovat somia pikku olentoja, joiden ajatuksenjuoksua on herttaista seurata, mutta en sano, koska mistä minä tiedän, vaikka nimimerkki Iines olisikin kaksimetrinen, vasta linnasta päässyt kaljupäinen karju, joka ottaa selville kommentoijien nimet ja osoitteet ja käy yön hiljaisin hetkin kolauttamassa heitä rautaputkella päähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä jotenkin luulin, että ne talttahampaat itse halusivat kieltää sen Muhammed-videon?

   Kyllä minä kirjoitan ihan rehellisiä ajatuksiani, en tunne tarvetta provosoida juurikaan näissä kommenteissa, enemmän ehkä tuolla itse blogijutun puolella koetan joskus herätellä nukkuvia.

   Tapsa kirjoittaa mielestäni hyvin ja perustelee painavasti ja kysyy ovelan terävästi. Juuri siksihän minäkin intoudun suoltamaan tekstiä tuutin täydeltä.

   Juu, minä olen parimetrinen mies, jolla on kalju pää ja muhkea parta ja ruusun kuva pakarassa.

   Poista
 77. Joo, minäkin selvennän hieman omaa kantaani: en siis missään tapauksessa puolusta sitä vihavideota tai sen tekijää.

  Mutta vapaassa maailmassa sellaisia hörhöjä ei saa etukäteen kuriin ja heidän tekojaan ei voi estää. Kuka tahansa voi ladata nettiin mitä tahansa. Erilaisia kahjoja on maailma täynnä. Siksi muslimien on aikuistuttava ja opittava kestämään vastoinkäymisiäkin.

  Kannatan sitä, että USAn oikeusviranomaiset tutkivat tapauksen ja antavat lainmukaisen tuomion. USAssahan tuomiot ovat kertaluokkaa ankarampia kuin meillä Suomessa, joten tekijä saanee ansionsa mukaan.

  Nykymaailmassa tällaisen provokaation tai rikoksen tai pilailun tekeminen on äärimmäisen helppoa, joten se on vain nieltävä. Se on vapauden hinta. Netissä on kuulemma sellaistakin tavaraa, esim. lapsipornoa, joka on oikeasti kauheaa ja rikollista, joten ainakin minä vaadin, että voimavarat ja rangaistukset ja sensuurit kohdistetaan ensin sinne. Sitten jos pätäkkää jää, niin suitsitaan pilapiirtäjät toisten tunteet huomioivan huumorin pariin.

  Onhan selvää, että kun yhden hörhön provo saa sata miljoonaa muslimia hillumaan kuin heikkopäiset, niin niitä samaa yrittäviä hörhöjä sikiää lisää tuhansittain. Ellemme saa kitkettyä koulukiusaamistakaan, niin miten poliittisten provojen kitkentä onnistuisi? Ei mitenkään.

  Siksi sille alttarille ei kannata uhrata sananvapautta. Aloittakaamme mieluummin muslimien vihanhallintakoulutuksesta.

  Mitä tämä koko jupakka muuten meille kuuluu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapsa, nyt tulee sieltä hiukan olkiukkoa, anteeksi vaan!

   Puhut sananvapauden uhraamisesta, mutta et mielestäni ole sanonut, millä tavoin se uhkaa sananvapautta, että toisen uskontoa pilkkaava hengentuote on juridisesti sanktioitu.

   Eihän tässä keskustelussa kukaan ole ehdottanut sananvapauden rajoittamista, uusia pykäliä lakiin. Päinvastoin, laki on kelvollinen ja riittää, vaikkei se tietenkään pysty ennalta estämään rikkomuksia - mikään laki ei estä kaikkia rikoksia, mutta sopii kuvitella, millainen tilanne olisi, ellei meillä olisi mitään lakeja. Se että viittaa lakiin tämän pilkkavideon kohdalla, ei liene sananvapauden rajoittamista.

   On pakko tulla siihen loppupäätelmään, että sinä kuitenkin näet nykyisen lain olevan jo itsessään rajoittava, ja täten kannatat noita lakiin kirjattujen sanan- ja julkaisuvapauden rajoitusten poistamisia.

   Poista
  2. En nyt jaksa selailla kaikkea tästä sanottua, mutta jos noin on niin hyvä. Erimielisyyttä ei siis ole. Muualla on kyllä puhuttu sensuurin lisäämisestä.

   Sen kertoo esim. siteeramasi Anderssonin lauselma "On­ko sa­nan­va­paus niin yli­ver­tai­sen py­hä, et­tä si­tä pi­täi­si puo­lus­taa, vaik­ka...".

   Täydennän itse tuon Anderssonin lauseen, ettei se menisi hurskastelun puolelle: "On­ko sa­nan­va­paus niin yli­ver­tai­sen py­hä, et­tä si­tä pi­täi­si puo­lus­taa, vaik­ka se saa sata miljoonaa takapajuista muslimia mölyämään, riehumaan ja tappamaan verikiiman vallassa?"

   Luulin, että mekin puhuimme tästä. Eli pitääkö sananvapautta puolustaa vai voiko sitä sensuroida tietyin ehdoin ja mitkä ne ehdot olisivat. Nyt on ollut kyse väkivallalla uhkaamisesta. ""Yk­si­kään pi­la­ku­va ei ole ih­mis­elä­män ar­voi­nen", sanoi eräs julkaisija. Ei etenkään, jos se ihmiselämä on oma.

   Poista
 78. http://www.youtube.com/watch?v=9dqHt6gsoxU&feature=related

  Täältä löytyy ehkä selkein selvitys Muhammad-jupakasta. Turkkilaisen tv-yhtiön juontaja ei anna itsensä provosoitua. Ihan kuin olisi Tapsa puhumassa...

  VastaaPoista
 79. Länsimaisen ja islamilaisen sananvapauden väliin ei voi laittaa yhtäläisyysmerkkejä ja pelkän pintakuohun ryystäminen alkaa näköjään vain "pierettämään".

  Länsimaissa ei ole mitään niin merkittävää uskonnon, politiikan ja maallisen lain yhteenkietoutumaa mitä islamismi edustaa. Olkoonkin että meilläkin on omia pikku muslimiveljeskuntiamme.

  Jokainen varmaan ymmärtää ettei arabimaailmassa voi muutamassa vuodessa tehdä henkistä vallankumousta, vaikka käytössämme on taloudellinen, sosiaalinen, poliittinen ja ideologinen valta.

  VastaaPoista